Ahad, 12 Jun 2011

SENARAI PENUH AJK PAS PUSAT 2011-2013

PENGERUSI TETAP

Tuan Haji Ustaz Abu Kasim

TIMBALAN PENGERUSI TETAP

Tuan Haji Hussin Ismail

PRESIDEN

Abdul Hadi Awang, YB Dato’ Seri Tuan Guru Haji

TIMBALAN PRESIDEN

Mohamad Sabu, Hj

NAIB PRESIDEN

Salahuddin Ayub, YB
Husam Musa , YB Dato’
Mahfuz Omar, YB Dato’

SETIAUSAHA AGONG

Mustapha Ali
 
Penolong Setiausaha Agung 

Datuk Takiyuddin Hassan, YB
Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi,YB
Ahmad Sabki Yusuf.

BENDAHARI

Abdul Halim Abdul Rahman, YB Datuk

KETUA PENERANGAN

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man

PENGARAH PILIHANRAYA

Dr Hatta Ramli, YB

AHLI JAWATANKUASA KERJA

Mazlan Aliman
Kamarudin Jaffar, YB
Hanipa Maidin
Azizan Abdul Razak, YAB
Dzulkefly Ahmad, YB
Mujahid Yusuf Rawa, YB
Khalid Samad, YB
Abdul Ghani Shamsuddin, Ustaz
Amiruddin Hamzah
Abdul Wahid Endut
Abu Bakar Chik
Mohd Amar Abdullah
Mahfodz Mohamed, Dr. Ustaz
Siti Mariah Mahmud, YB Dr.
Hassan Mohamed Ali, YB Datuk Dr.
Abdul Ghani Abdul Rahman, Ustaz
Nuridah Salleh
Nizar Jamaluddin, YB Dato’ Seri
Idris Haji Ahmad, Ustaz
Nasharuddin Mat Isa, YB Ustaz
Asmuni Awi
Anuar Tahir
Zulkefly Mohammad Omar
Abang Ahmad Kerdee Masagus


PESURUHJAYA-PESURUHJAYA NEGERI

Terengganu- Abdul Wahid Endut, YB
Negeri Sembilan- Mohd Taufek Abdul Ghani,
Selangor- Dr Abd Rani Osman, YB
Melaka- Adly Zahari
Sabah- Aminuddin Halim.
Kelantan- Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, YAB
Pahang- Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man
Johor- Datuk Dr Mahfodz Mohamed
Perak- Ust Abu Bakar Husin
Kedah- Datuk Seri Azizan Abdul Razak, YAB
P.Pinang- Ust Salleh Man, YB
Perlis- Ust Hashim Jasin
Wilayah Persekutuan- Ust Mohd Noor Mohamad
Sarawak- Ust Adam Ahid


KETUA PEMUDA - Nasruddin Hassan A Tantawi

KETUA MUSLIMAT - Siti Zailah Mohd Yusoff, YB

KETUA DEWAN HIMPUNAN PENYOKONG PAS - Hu Pang Chaw

* berhuruf condong ialah lantikan Presiden

Video : PAS selesai bentuk kabinet penuh

Bila Utusan Cuba MengIslamkan Umno...


Sokong bawa rebah. Sepatutnya sebagai akhbar milik Umno,  Utusan Malaysia bijaksana untuk memelihara kepentingan politik dan maruah Umno. Namun oleh kerana pimpinan Umno sendiri malas berfikir tanggungjawab untuk menjaga nama baik parti itu sendiri , tugas itu diserahkan kepada mereka yang kurang arif dan golongan yang mempunyai agenda sendiri di akhbar berkenaan.
Bayangkan betapa murahannya politik Umno apabila ada pengarang Utusan sendiri yang mengakui bahawa Islam umno memang banyak kelemahannya. Mungkin didorong oleh hasrat untuk memperagakan kewibawaan dan ketrampilan analisis politiknya, Utusan secara rasmi menyarankan Umno supaya menubuhkan sayap ulamanya sendiri.

Video : DAP Sokong RCI Untuk IPP

Video - BERSIH Cerminkan Azam Rakyat Mahu PRU Adil

Jangan terpedaya dengan jenama

Oleh MOHD. RADZI MOHD. ZIN

ISLAM mengharamkan arak atau khamar sejak sekian lama. Sebabnya, ia lebih mendatangkan mudarat kepada manusia berbanding sedikit kebaikan yang diperolehi daripadanya.Bagaimanapun, usaha dan dakyah untuk ‘mengajak’ umat Islam meneguk ‘air kencing syaitan’ itu tidak pernah padam dalam diari golongan kuffar.

“Sebab itu kita tak boleh endorse semua yang di luar negara untuk kita terima begitu sahaja,” tegas beliau.Abdul Halim menambah, adalah menjadi tugas setiap Muslim menjaga diri masing-masing dalam bab halal haram makan dan minum.

Himpunan Bersih tetap diteruskan, kata Ambiga dan PAS


KUALA LUMPUR, 12 Jun — Datuk Ambiga Sreenavesan dan pemimpin PAS menegaskan Himpunan Bersih 2.0 bulan depan tetap diteruskan walaupun dibantah banyak pihak termasuk dari Barisan Nasional (BN).
Utusan Malaysia, akhbar milik Umno hari ini menggesa rakyat agar memboikot perhimpunan itu dan memetik Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein telah memberi amaran bahawa “boleh mengakibatkan huru-hara apabila berlaku pertembungan antara kumpulan penyokong dan penentang demonstrasi jalanan.
“Pembangkang adalah normal. Ini adalah negara demokratik,” kata Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0 Ambiga kepada The Malaysian Insider.
“Dalam pemerhatian saya ramai menuntut kami agar mengadakannya. Terdapat banyak rasa tidak puas hati... seperti ketika (pilihan raya) Sarawak, tidak gembira tentang rasuah dan tidak gembira mengenai institusi-institusi yang tidak bebas,” katanya.

Tekanan : Kabinet terpaksa tubuh jawatankuasa bincang isu IPP

Syarikat-syarikat IPP dikatakan mengaut keuntungan tinggi hasil pembekalan kuasa kepada TNB. — Foto Reuters
IPOH, 12 Jun — Kabinet telah menubuhkan satu jawatankuasa bagi mengkaji pelbagai aspek termasuk isu pengeluar tenaga bebas (IPP) dan bekalan tenaga kepada negara pada masa depan, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

MCLM Urges all Malaysians to Support the Call for Electoral Reform by Walking with Bersih 2.0


The Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) supports BERSIH 2.0 (Coalition for Clean and Fair Elections) and will walk with them at the BERSIH 2.0 rally, “Walk for Democracy,” which will take place on 9 July 2011.

Kebanyakkan orang Melayu kita masih tidak berubah pada sikap

Oleh: autar


Asalammualaikum pembaca sekelian, saya terbitkan artikel ini untuk kita sesama merenung pada perkara tajuk  diatas yang mana kita perlu renungkan khususnya dikalangan orang orang melayu kita sungguhpun bukan semua yang sedemikian tapi kebanyakkan dari kita adalah sebegitu.

Perubahan sikap yang saya utarakan ini adalah meliputi dari semua sudut dan memang amat ketara bagi kita orang orang melayu kerana kita sering beralah jika benar itu sifatnya.

Kotor atau takut ke??


Akhbar Meloya dakwa Himpunan Bersih 2.0... tak bersih tetapi KOTOR. Eh.... ya ke kotor, atau mereka yang TAKUT??

First of all, meh kita tengok apa yang Bersih 2.0 tuntut:

-Bersihkan senarai undi
-Mereformasikan undi pos
-Gunakan dakwat kekal
-Akses media bebas & adil
-Masa berkempen minima 21 hari
-Kukuhkan institusi awam
-Hentikan rasuah
-Hentikan politik kotor

Why Khir Toyo won't need to tell where RM6.5mil cash came from

Why Khir Toyo won't need to tell where RM6.5mil cash came fromFormer Selangor chief minister Khir Toyo was charged with obtaining for himself and for his wife Zahrah Syed Kecik valuables for a consideration which he knows to be inadequate.
These were two land lots and a house at No 8 and 10, Jalan Suasa 7/1 L, Shah Alam, from Ditamas Sdn Bhd through its director Shamsuddin Hayroni at the price of RM3.5 million when in fact the lots were bought by Ditamas on Dec 23, 2004 at the price of RM6.5 million.
Khir's trial is still playing out in the courts and though many Malaysians think it is a corruption case, it is in fact more specifically “Public servant obtaining any valuables, without consideration, from persons concerned in any proceedings or business transacted by such public servant” - Section 165 of the Penal Code.
Section 165 of the Penal Code is not worded specifically as the Malaysian Anti-Corruption Commission Act.

Tiada tradisi intelek sebenar di Malaysia

KUALA LUMPUR, 12 JUN – Di Malaysia, hampir sudah tidak ada dialog dan wacana yang bernas dan munasabah, kecuali jerit-menjerit dan maki-hamun dalam menangani isu-isu semasa.
Ia adalah hasil proses amalan Mahathirisme selama lebih dua dekad yang menjangkiti pemikiran rakyat sehingga semua dialog dianggap propaganda sahaja, kata budayawan Eddin Khoo.
“Kesan Mahathirisme telah membuatkan rakyat menganggap dialog dan wacana sebagai propaganda. Dan propaganda dalam erti sebenarnya untuk mempengaruhi pemikiran orang ramai telah ditukar menjadi sesuatu yang buruk dan ditolak oleh rakyat.
“Sehinggakan dialog pada masa kini hanya menjadi medan untuk marah dan maki hamun tanpa mempunyai isi yang bernas. Berbza dengan negara-negara yang matang budaya intelek mereka, kita di Malaysia tidak ada tradisi intelek yang sebenar,” katanya.
Beliau berkata demikian dalam program bedah buku Malaysia Milik Kita Bersama: Perjuangan 45 Tahun Parti Tindakan Demokratik (DAP) tulisan Wan Hamidi Hamid anjuran Roketkini di sini, semalam.

Demi politik, UMNO permainkan isu masjid

GEORGETOWN,  – Pemilihan jawatankuasa 200 khariah masjid di Pulau Pinang bertujuan memilih pentadbir masjid yang berwibawa tanpa mengambil kira fahaman politik masing-masing.
Tidak ada mana-mana parti politik terlibat, apatah lagi yang kononnya dikatakan membabitkan DAP yang sama sekali tidak ada kena-mengena dengan hal-ehwal Islam di negeri itu.
Menurut  Pengerusi Jawatankuasa Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Penggun Pulau Pinang, Abdul Malik Kassim, pemilihan itu juga bertujuan untuk mengembalikan hak anak-anak khariah untuk mencadangkan jawatankuasa khariah masing-masing kepada Majlis Agama Negeri Pulau Pinang.

“Jika Utusan fitnah kamu, maka kamu patut diam saja”

12 JUN – Mungkin mengajar ketam berjalan betul lebih mudah daripada memujuk Utusan Malaysia supaya menghentikan perbuatan keji dan terkutuk memfitnah DAP dan Pakatan Rakyat.
Sidang pengarang Utusan atas nama Awang Selamat kini membawa satu lagi ajaran fitnah – jika Utusan fitnah DAP kamu, maka kamu patut diam saja.
Utusan telah menuduh DAP terlibat dalam isu pemilihan khariah masjid di Pulau Pinang, dan walau pun laporan itu bohong dan palsu, Utusan mahu DAP duduk diam dan terima sahaja fitnah kejam itu.
“Usahlah melatah”
Dan “usahlah melatah”, tajuk kolum Awang yang mengkhiri pojok pendek Mingguan Malaysia hari ini dengan ayat “Jika DAP tidak sedikitpun terlibat, diam sahaja. Janganlah wujudkan persepsi siapa makan cili, dia terasa pedas”.

Hadi: Negara kebajikan boleh dibukti jika Pakatan diberi mandat teraju negara

Ucapan dasar Hadi pada Muktamar Tahunan PAS Ke-57 menekankan konsep membangun negara berkebajikan. — gambar fail
KUALA LUMPUR, 12 Jun — Sambil menyifatkan Barisan Nasional (BN) dalam keadaan “kepanasan”, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang berkata konsep negara berkebajikan boleh dibuktikan sekiranya Pakatan Rakyat diberi mandat memerintah negara pada pilihan raya umum ke-13.

Bersedialah untuk Berjihad Melawan Unit Tempur Siber UMNO


BENTONG: UMNO perlu mewujudkan "unit tempur siber" yang lebih bersistematik dan mantap bagi menangani isu yang dibangkitkan pembangkang dalam alam siber.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, berkata unit tempur siber parti ketika ini dilihat tidak memberikan perincian serta penghayatan pada sesuatu isu sehingga gagal menyampaikan maklumat kepada kumpulan sasar.
Malah, katanya, unit berkenaan juga selalu kalah dalam menjawab isu yang dibangkitkan pembangkang dalam media baru itu.

PAS selesai lantik AJK, Pesuruhjaya

KUALA LUMPUR, 12 Jun: Mesyuarat pertama Jawatan Kuasa Kerja PAS Pusat yang dipengerusikan Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, hari ini selesai membentuk kabinet penuh parti itu.

Ianya menyaksikan Datuk Mustafa Ali kekal sebagai Setiausaha Agung dengan dibantu tiga penolong setiausaha Datuk Takiyuddin Hassan, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi dan Ahmad Sabki Yusuf.

Jawatan Bendahari pula bertukar kepada Datuk Abdul Halim Abd Rahman manakala Dr Mohd Hatta Ramli yang sebelum ini penyandang jawatan itu diberi amanah sebagai Ketua Pengarah Pilihan Raya PAS Pusat.

Umno, Pakatan mahu perjanjian PPA didedahkan

youth leaders wacana ekonomi 120611 ahmad zaki zahid.JPGKedua-dua parti - Umno and Pakatan Rakyat, iaitu PAS dan PKR - bersetuju supaya Perjanjian Pembelian Tenaga (PPA) didedahkan kepada umum demi kepentingan negara.

Ahli panel forum subsidi dari ketiga-tiga parti terbabit berkata paling
tidak pun, PPA itu didedahkan kepada sebuah panel pakar atau ahli parlimen.

Forum anjuran Dewan Pemuda PAS, diadakan di Kuala Lumpur pagi ini dan disertai oleh exco Pemuda Umno, Ahmad Zaki Zahid (kanan); pengarah strategik PKR, Rafizi Ramli and ahli jawatankuasa Pemuda PAS, Mohd Zuhdi Marzuki.

SPR sudah mula persiapan awal adakan PRU-13

KUALA LUMPUR, 12 Jun — Sementara pelbagai pihak membuat spekulasi pilihan raya umum ke-13 akan diadakan bila-bila masa termasuk sebelum Ramadan ini, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah pun memulakan persiapan awal untuk menghadapi sebarang kemungkinan.
Timbalan Pengerusi SPR Datuk Wira Wan Ahmad Wan Omar berkata pihaknya sudah memulakan persiapan sejak awal bulan lalu memandangkan Negara sudah memasuki tahun keempat mandat semasa.
“Lazimnya, apabila kita masuk tahun keempat selepas pilihan raya sebelum ini, persiapan akan mula dibuat, bila tahun keempat kita membuat persiapan awal... SPR menggunakan itu sebagai petunjuk,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Wan Ahmad berkata tempoh tiga tahun untuk mengadakan pilihan raya kecil sudah pun berlalu dan kini masuk tahun keempat yang membolehkan suruhanjaya mengadakan persiapan menghadapi pilihan raya.

Hari Seniman: 'Rais habiskan bajet setengah tahun dalam 1 hari'

rais yatim pc 020709 01Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengecam Datuk Rais Yatim kerana menghabiskan RM100 juta, atau separuh bajet tahunan untuk projek kreatif untuk acara sehari sambutan Hari Seniman 2011 yang disifatkan oleh penggiat seni tempatan sebagai "projek mee segera".

Lim berkata, secebis daripada jumlah itu, atau RM2 juta, boleh digunakan untuk membiayai festival warisan George Town selama sebulan di Pulau Pinang yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

“Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi, Datuk Rais Yatim
(kanan) mesti menjelaskan rasional pembaziran RM100 juta untuk Hari Seniman 2011 pada 29 Mei yang mendapat sambutan hambar penggiat seni.

Bersih rally goes on, says Ambiga, PAS

KUALA LUMPUR, June 12 — Bersih 2.0 chairman Datuk Ambiga Sreenevasan and PAS leaders have dismissed opposition towards next month’s Bersih rally and maintained plans to proceed with it.
Umno daily Utusan Malaysia today urged Malaysians to boycott the protest and quoted Home Minister Datuk Seri Hishamuddin Hussein’s warning that “it will be chaotic when those for and against the street demonstration clash.”
“Opposition is normal. It is a democratic country,” Ambiga (picture) told The Malaysian Insider today.

Tidak Perlu Meniru Mesir, Cukuplah Dengan Turki, Melalui BERSIH 2.0

Kita jarang untuk mengambil kisah tentang Pilihanraya Umum di luar negara dan disebab itulah kita semua begitu menyanjungi demokrasi pilihanraya yang dipamerkan oleh SPR. Alhamdulillah, Pakatan Rakyat telah mengambil peluang untuk menjadi pemantau pilihanraya di Turki yang akan berlangsung tidak lama lagi.
Saya tertarik dengan apa yang YB Saifuddin Nasution 'tweet'kan, ikutilah perbezaan pilihanraya di Turki dan bandingkan sejujurnya apa yang kita telah lalui di saban pilihanraya.

Perkara pertama; Kebebasan Media.

Hata tiada hasrat sertai parti politik


KUALA LUMPUR, 12 Jun — Mohd Hata Wahari tidak mahu menerima pelawaan untuk menyertai mana-mana parti politik, sebaliknya mahu fokus pada agenda memperjuangkan kebebasan media di Malaysia.
Bekas presiden Kesatuan Kebangsaan Wartawan (NUJ) itu berkata, beliau tidak mahu terlibat secara serius dalam hal-hal politik, khususnya menyertai parti politik.
“Bukan setakat PAS mengalu-alukan saya menyertai mereka, saya tolak, bahkan jika parti Umno mempelawa saya pun, saya tetap akan tolak.

Budaya Melayu Islam umPORno.

Kecoh perbincangan ‘meja empat segi’ pada suatu pagi (beberapa bulan lepas) semasa bersarapan pagi, gara-gara kenyataan seorang anggota Majlis Fatwa Perlis, Datuk Ahmad Jusoh yang membuat kenyataan, menjadikan masjid sebagai lokasi akad nikah adalah menyimpang dari amalan Rasulullah.

Menurut laporan, beliau berkata Rasulullah pernah mengingatkan umat Islam supaya tidak melakukan akad nikah dalam masjid kerana ia meniru penganut Kristian yang menikah dalam gereja dan Yahudi di rumah ibadat mereka.

Walaupun pernah berlaku peristiwa akad nikah dalam masjid pada zaman Rasulullah namun ia berpunca dari kehadiran seorang wanita ke dalam masjid yang mahu dirinya dikahwini. Kesanggupan seorang lelaki yang turut berada dalam masjid untuk mengahwini wanita itu menyebabkan Rasulullah melakukan akad nikah dalam masjid.

Pas Menunggu Kehancuran - Kata Barua UmnoPas disifatkan sebagai sebuah parti yang sedang menunggu masa untuk hancur disebabkan pembawaan Presidennya, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang tidak mendapat sokongan padu daripada semua ulama serta golongan akar umbi.

Agenda Tersirat DAP Perak : Umno Lupa Sejarah Mereka ?

Oleh DR RAJA AHMAD AL-HISS
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melihat penulisan-penulisan bagi memburukkan imej DAP di dalam media massa semangkin hari semakin rancak terutama memberikan gambaran buruk DAP di Negeri Perak yang telah mencipta satu sejarah hitam buat Umno Negeri Perak khasnya dan Negara amnya.


Kritikan-kritikan buruk terhadap DAP di Perak kerana kelebihan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak yang telah dimenangi oleh mereka dan dalam masa yang sama telah menjatuhkan pemerintahan lebih 50 tahun Barisan Nasional (BN) di Negeri Perak.

Koleksi Beg Tangan Bik Mama...murah dan percuma dari rakyat....!!!

Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama seorang pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Beg tangan ini menjadil simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi dan tidak mampu dimiliki oleh orang awam. Harga bagi sebuah beg adalah diantara US$9,000 (lebih RM25 ribu) hingga US$150,000 (lebih RM450 ribu).

Harganya menjadi lebih mahal bergantung kepada jenis bahan yang digunakan. Beg-beg tangan ini diedarkan ke butik Hermes pada jadual yang tidak berkala dan dalam jumlah yang terhad, ini mencetuskan rebutan dan, secara tidak langsung ia telah menjadi eksklusif. Ia akhirnya menjadi kegilaan ramai, ia dikatakan mempunyai senarai menunggu yang panjang sehingga 6 tahun, dan dikatakan mempunyai senarai menunggu paling lama dalam sejarah.

Dan gambar-gambar Rosmah di bawah ialah bersama dengan beg tangan Birkins hadiah daripada Robin Tan, anak lelaki Vincent Tan kepada wanita pertama Malaysia. Dianggarkan setiap beg tangan Birkins berharga US$ 120,000 (lebih RM360 ribu) dan telah dibayar dibawah nama Sports Toto.

Ek ele... Bodohnyer


ALOR SETAR 11 Jun – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein khuatir perhimpunan Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) boleh mengakibatkan huru-hara apabila berlaku pertembungan antara kumpulan penyokong dan penentang demonstrasi jalanan itu. [Lagi di sini]

Antara Kebajikan Dan Kebuncitan

Oleh Mohd Sayuti Omar
BAGI orang yang tidak arif lenggang lengguk politik mungkin merasa hairan dengan tindakan Umno yang mempertikaikan kenapa Pas mengemukakan tema baru semasa muktamar lepas iaini Membangun Negara Islam.
 Mereka yang terpengaruh dengan nyanyian Umno akan tertanya-tanya sendiri apa sudah jadi dengan Pas. Apakah Pas sudah meninggalkan matlamat asalnya untuk menerapkan nilai-nilai Islam dalam negara ini seperti mana disebut dalam perlembagaanya.

The Power Barons and GE-13

The Power Barons and GE-13Once again Malaysia is embroiled in the IPP issue. Malaysia recently raised electricity tariffs by 7.12 percent. The government tried to assure consumers that 75 percent of the people will not be affected, but few Malaysians were convinced.
Intuitively, they knew the Najib administration had discarded the fact that those who were hit by the hike would surely pass on their additional costs to other consumers. There would be knock-on inflation. When petrol prices were raised a few years ago, the cost of living went up. When petrol prices were reduced, the cost of living did not go down ever again.
One of the most sensitive issues affecting Malaysians is inflation. Already in the Klang Valley, stagnating salaries coupled with a higher cost of living has affected everyone. The ringgit is practically useless nowadays. Try changing it to USD or Aussie Dollars and you will scream murder. Before, if a person finds a 50-cent coin in the street, they will smile at their little fortune, but today many people don't even bother to pick them up.

Anti-Islam Bersih using Malays, says Zul Noordin

The independent lawmaker wrote today that Malays should use their absolute power in Malaysia to defend and empower themselves. — file pic
KUALA LUMPUR, June 12 — Independent lawmaker Datuk Zulkifli Noordin said today that Malays will weaken themselves if they are used by anti-Islamic leaders organising next month’s Bersih rally to call for free and fair elections. His column in the Umno-owned Mingguan Malaysia today — which also carried front-page reports warning against the July 9 gathering under a headline “Prevent the Bersih rally” — added that Malays in fact had absolute power in Malaysia and it should be used instead to defend and empower them.
“Some Malays are willing to be used by this illegal gathering that is led by former Bar Council president Datuk Ambiga Sreevanasan. This is despite knowing the organisation has fought strongly against Islam, organised the interfaith council and supported Lina Joy’s apostasy.
“But to fulfil their lust for power, these Malays are willing to become insects blinded by the false light of power. Malay-Muslims will become weak and damaged due to their own dirty hands,” the Kulim Bandar Baharu MP wrote in the weekend edition of Utusan Malaysia.

2 million illegal workers: Amnesty or cheating for GE-13?

2 million illegal workers: Amnesty or cheating for GE-13?Opposition leaders in Malaysia fear there is more than meets the eye in the federal government's plan to grant amnesty to some 2 million illegal workers in July, warning that it was part of a citizenship-for-votes program ahead of snap general elections widely expected to be held before the year-end.
"It is a grave concern and we are shocked that the Najib administration can stoop to such an ill-thought-out move without considering the longer term socio-economic impact. They cannot expect Malaysians to swallow such a bitter pill just so they can guarantee as many votes as possible for themselves," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.
He called on Malaysians to join the free-and-fair elections rally or Bersih 2.0 slated for July 9 to show Prime Minister Najib Razak that they meant business and would not tolerate "cheating stunts" like the use of illegal workers enticed to step into the shoes of phantom voters already planted in the electoral rolls.

Penasihat Yahudi cipta istilah ‘Erdogan’, ‘Anwariyun’

Oleh: ZULKIFLI YAHAYA
Bersepakat dalam perkara merapu hampir tidak mungkin berlaku tanpa perancangan. Apabila tiba-tiba semua media talibarut BN bersepakat menhttp://i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01350/recep_tayyip_erdog_1350442c.jpgggunakan istilah kumpulan ‘Erdogan’ dan ‘Anwariyun’ kepada beberapa individu bukan ulamak yang menang dalam muktamar PAS baru-baru ini, maka tidak syak lagi ianya suatu perancangan dalam membuat tuduhan terhadap PAS.

Utusan ups the Bersih stakes, but for how long must Malaysians be afraid

 Utusan ups the Bersih stakes, but for how long must Malaysians be afraidIt looks like Prime Minister Najib Razak has made his decision. Instead of heeding calls to clean up his act, the scandal-plagued PM is digging in and furiously gathering 'dark' forces within his UMNO party to thwart a massive rally for free and fair elections in the country.
Utusan Malaysia, the UMNO controlled daily and under his direct charge, has labelled the Bersih 2.0 July 9 rally "dirty". To pundits, this further signified that Najib would regress in order to cling to political power.
In fact, many of his media advisers and 'spin-masters' have begun a scare-mongering exercise on which they are pinning their hopes to frighten the electorate especially the non-Malays into voting the BN.

Fitnah: Menyemai angin, menuai badai

Oleh Muhammad Zir
Fitnah boleh dianggap sebagai senjata yang paling tua pernah digunakan dalam peperangan. Ia mendahului senjata konvensional lain seperti pedang, lemhttp://www.muslimaudio.com/prodimages/MA-1.gifbing, senapang atau bom. Sebelum alat senjata dicipta, senjata yang bernama fitnah ini sudah digunakan secara meluas.
Dalam setiap tamadun manusia, telah tercatat bagaimana fitnah digunakan sebagai senjata saraf paling berkesan dalam melemah dan menumpaskan musuh. Kesannya pula berpanjangan hingga ke beberapa generasi.

Dasar ekonomi negara ketinggalan 30 tahun

PAS pula menyalahkan dasar Tun Dr Mahatir Mohamad yang menyebabkan pembaziran minyak.

KUALA LUMPUR: Ekonomi negara sudah ketinggalan 30 tahun menyebabkan berlakunya krisis ekonomi termasuk kenaikan harga barangan ekoran peningkatan harga minyak.
Dalam tempoh tersebut membuat kesilapan demi kesilapan sehingga telah menjadi lambakan dan kesan sukar ditangani, kata Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramli.
“Kerajaan gagal memandang ke depan termasuk dalam merancang harga minyak pasaran dunia.
“Akibatnya kerajaan gagal mengurus harga minyak dan kesannya rakyat menanggung beban,” katanya dalam satu forum ekonomi di ibu negara hari ini.
Dua lagi ahli panel forum anjuran Pemuda PAS Wilayah Persekutuan itu ialah Exco Pemuda Umno Datuk Ahmad Zaki Zahid dan Exco Pemuda PAS Dr Zuhri Marjuki.

Awang Selamat : Melayu sertai Bersih dangkal berpolitik

Kolumnis kontroversial Utusan, Awang Selamat menyifatkan orang Melayu yang menyertai Bersih - yang akan mengadakan perhimpunannya 9 Julai depan - sebagai mereka yang dangkal berpolitik, kerana mendakwa faedah besarnya dinikmati oleh kaum lain.

Menurutnya, pemimpin DAP seperti Lim Kit Siang, akan tersenyum puas kerana rata-rata yang menyertai Bersih sudah tentunya orang Melayu.

"Begitulah dangkalnya Melayu berpolitik, yang faedah besarnya dinikmati kaum lain," tulis Awang Selamat dalam kolum 'Bisik-Bisik Mingguan' dalam Utusan Malaysia hari ini.

Akhbar Umno dakwa Himpunan Bersih 2.0 kotor

KUALA LUMPUR, 12 Jun — Mingguan Malaysia, akhbar milik Umno menyifatkan Himpunan Bersih 2.0, anjuran Pakatan Rakyat dengan kerjasama beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bulan depan, sebagai tindakan “kotor” dan mahu orang ramai memulaukan kempen tersebut.
Himpunan itu, yang kedua selepas akhir 2007, diadakan untuk menuntut pilihan raya yang bersih dan adil.
Dalam ruangan mingguannya, Awang Selamat berkata, pelbagai pihak melahirkan kebimbangan terhadap perhimpunan Bersih 2.0 yang dirancang oleh Pakatan Rakyat dan NGO propembangkang di ibu negara, 9 Julai ini.

Tubuh Tribunal siasat Gani Patail

KUALA LUMPUR: Satu tribunal khas perlu ditubuhkan bagi menyiasat penglibatan Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail dalam skandal kerugian RM8 billion Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) melibatkan Tan Sri Tajuddin Ramli.
Gesaan itu dibuat bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Mat Zain Ibrahim dalam surat terbukanya yang terbaru kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak. Mat Zain merupakan pesara Pegawai Kanan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) berpangkat Senior Asisten Kommisioner II (SAC II) dan menyiasat insiden “mata lebam’ Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim sewaktu beliau ditahan polis dalam kes fitnah pertama pada tahun 1998.
Mat Zain membuat gesaan itu selepas Tan Sri Dr.Hadenan Abdul Jalil, Pengerusi Panel Penilai Operasi MACC (ORP) , mengisytiharkan Gani Patail ‘bersih’ daripada sebarang salah laku jenayah berkaitan pemergiannya menunaikan Haji di Mekah bersama-sama Shahidan Shafie, seorang proksi kepada Tajuddin Ramli.
“Apabila ia melibatkan isu kelakuan seorang Peguam Negara yang sedang berhidmat, pihak yang mempunyai kuasa atau hak mengadilinya hanyalah sebuah tribunal yang dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong setelah dinasihatkan Perdana Menteri, seperti yang sedia ada secara spesifiknya dalam Artikel 125 (3) dibaca bersama Artikel 145 (6) Perlembagaan,” kata Mat Zain.
Menurutnya lagi, Hadenan selaku Pengerusi ORP  tidak mempunyai kuasa untuk berbuat demikian. Malah, ORP sendiri sedia maklum tentang perkara itu kerana mereka pernah membuat permohonan kepada Peguam Negara untuk meneliti kes VK Lingam.

Kongsi Diktator : Mugabe, Bashir lawat Malaysia

global peace forum mahathir 161205 mugabe and mahathirPresiden Zimbabwe Robert Mugabe dan Presiden Sudan Omar al-Bashir - yang dikehendaki Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) - akan melawat Malaysia untuk menghadiri satu mesyuarat ekonomi, kata seorang timbalan menteri hari ini.

Timbalan Menteri Luar, Kohilan Pillay memberitahu AFP bahawa Mugabe dan Bashir adalah antara tujuh pemimpin Afrika yang akan menghadiri Dialog Antarabangsa Langkawi dari 19 hingga 21 Jun.

"Pemimpin negara Afrika akan membentangkan pandangan mereka mengenai bagaimana untuk menggalakkan dagangan, hubungan politik dan ekonomi di mesyuarat tahunan tersebut," katanya.

PAS bertemu hari ini, negara kebajikan akan diperinci bersama Pakatan

KUALA LUMPUR, 11 Jun — PAS akan memperincikan konsep negara berkebajikan termasuk mendapatkan input daripada komponen Pakatan Rakyat setelah ia menyelesaikan soal pembentukan lajnah dan barisan ahli jawatankuasanya hari ini, kata timbalan presiden Mohamad Sabu.
Parti Islam itu akan mengadakan mesyuarat pertama jawatankuasa kerja pusat petang ini susulan muktamar tahunan lebih satu minggu lalu.
Sehubungan itu, Mohamad menjelaskan, pihaknya akan mengadakan munaqasyah ucapan dasar presiden untuk memperincikan konsep negara berkebajikan selepas ini.
“Saya akan menerangkan semula konsep negara berkebajikan seperti dalam ucapan dasar presiden PAS (pada muktamar) baru-baru ini.

PAS: Kami tak ciplak idea BN, sudah lama guna negara kebajikan

KUALA LUMPUR, 12 Jun — PAS menempelak pentadbiran Najib yang mendakwa parti Islam itu mencuri idea atau menciplak apabila menekankan konsep negara berkebajikan ketika muktamar awal bulan ini, kata pemimpinnya hari ini.
Malah pemerhati politik Prof Dr Abdul Aziz Bari juga berkata PAS sudah pun menekankan soal negara berkebajikan sejak akhir 1970-an.
“Soal curi idea atau ciplak, saya hairan dengan pandangan (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib (Razak). Saya hairan dengan pandangan beliau, tapi saya ucapkan terima kasih kepada beliau dan pemimpin-pemimpin Umno yang sudah bercakap mengenai soal kebajikan,” kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Kata Mahfuz, sebahagian konsep negara berkebajikan telah pun dilaksanakan tetapi dengan keupayaan yang terhad.
“Apa yang dimaksudkan keupayaan terhad adalah bidang kuasa kita terhad dan kewangan terhad,” katanya yang turut menekankan bahawa ucapan dasar lazimnya akan bertukar tema dan kali ini ucapan Presiden Datuk Seri Abdul Hadi Awang bertemakan “Membangun Negara Berkebajikan”.
“Ucapan dasar presiden biasanya bersandarkan isu-isu dan perkembangan semasa. Saya pasti begitu juga ucapan presiden Umno dan parti-parti politik lain.
“Jadi, ucapan Datuk Seri Hadi menyentuh konsep negara kebajikan, yang ada kaitan dengan manifesto pilihan raya umum 2008,” katanya lagi.
Muktamar PAS kali ini dilihat yang terakhir sebelum negara menyaksikan pilihan raya umum ke-13.
Namun begitu, Mahfuz menegaskan, konsep negara berkebajikan perlu difahami bahawa ia tidak melibatkan harta benda semata-mata.
“Ini sudah disalah tafsir oleh masyarakat jika menganggap negara berkebajikan itu melibatkan kewangan semata-mata.

'Pakatan ada buku jingga, Umno ada seks, seks, seks...'

NONEJika terdapat sebarang spekulasi bahawa sokongan terhadap Pakatan Rakyat telah merosot di Kedah, maka lain pula suasananya di majlis makan malam mengutip derma di Alor Setar malam tadi.

Dewan Dewan Bandaraya penuh sesak sehingga memaksa dua meja yang diperuntukkan untuk para wartawan, dialih ke hujung dewan, menyebabkan sukar untuk mendengar dengan jelas ucapan yang disampaikan.

Akta Kg Baru: Kabinet tentukan nasib jika majoriti bantah

KUALA LUMPUR, 12 Jun — Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Senator Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin berkata, beliau akan menyerahkan kepada Kabinet untuk menentukan nasib Rang Undang-undang Perbadanan Kampung Baru jika tidak mendapat sokongan majoriti pemilik tanah kawasan itu.
Jelas Raja Nong Chik (gambar), masa depan rang undang-undang itu yang dijangka dibentangkan hujung bulan ini bergantung pada hasil referendum yang disertai pemilik di tanah milik eksklusif orang Melayu berusia 111 tahun itu.

'Hanya k'jaan PKR boleh pastikan Taib didakwa'

NONEPengerusi PKR Sarawak Baru Bian tidak percaya bahawa Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud akan didakwa selagi BN menguasai kerajaan pusat.

"Dia akan didakwa atas tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa hanya apabila Pakatan Rakyat membentuk kerajaan pusat selepas pilihan raya umum akan datang," katanya di majlis makan malam sempena sambutan Hari Gawai di Batu Kawah, dekat Kuching, malam tadi

"Itulah sebabnya mengapa saya mengatakan bahawa ia penting bagi Pakatan memenangi pilihan raya umum jika kita mahu lihat Taib didakwa atas tuduhan rasuah dan penyalahgunaan kuasa," katanya, merujuk kepada pengesahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang ia sedang menyiasat laporan yang dibuat terhadap Taib.

Video : 'PAS-led states should follow Penang's example'

Video : Group mulls court injunction to stop rare earth plant

Laman Pirate Bay bidas sekatan SKMM

Laman web perkongsian fail terkemuka Pirate Bay (TPB) menyuarakan perasaan tidak senangnya terhadap sekatan internet Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Kami sedih apabila Malaysia melampaui hak asasi manusia sekali lagi," kata wakil laman itu Winston Bay kepada Malaysiakini.

Beliau menegaskan kembali tentang penetapan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bahawa internet merupakan sebahagian hak asasi manusia.

Najib ‘uncivilised’ for seeking Selangor at any cost, says Azmin

Boo Su-Lyn
Azmin speaking at the launch of PKR’s ‘Jelajah Selangor Tawan Putrajaya’ (Jelas) campaign on June 11, 2011. — Picture by Choo Choy May
TANJONG KARANG,— PKR deputy president Azmin Ali called Datuk Seri Najib Razak “uncivilised” today for urging Umno to recapture the country’s wealthiest state, Selangor, with whatever “weapon was at their disposal”. The prime minister said last month that Umno must forget it lost the central state to Pakatan Rakyat (PR) in 2008, but rise to win it back.
“I want to ask Najib, what does he mean ‘at all cost’?” said Azmin at the launch of PKR’s “Jelajah Selangor Tawan Putrajaya” (Jelas) campaign here today.
“Kill? C4 (bombs)? Rob? Snatch? Blow up? Bribe? This is a statement of an uncivilised prime minister who doesn’t believe in democracy,” he added.
Azmin also pointed out that PR only needed swing votes of 2.8 per cent in Sabak Bernam and 3.1 per cent in Pandan to win the parliamentary seats.
Umno’s Datuk Abdul Rahman Bakri is the Sabak Bernam MP while MCA’s Datuk Seri Ong Tee Keat is the Pandan MP.
Azmin said PR was ready to wrest the Tanjong Karang parliamentary seat from Selangor Umno deputy chief Datuk Seri Noh Omar in the next general election that is expected to be called within a year.
“Even though Tanjong Karang is not represented by Keadilan but PAS, we want to tell Najib that our ties in Pakatan Rakyat are strong enough,” said the Gombak MP at a hall packed with some 200 PKR members.
“Our goal is one: Umno must be buried in the coming election,” he added.
Noh, who is the minister of agriculture and agro-based industry, retained the Tanjong Karang constituency by defeating PAS’s Mohamed Hanipa Maidin with a 3,820-vote majority.
Umno won the Sungai Burung and Permatang state seats in the Tanjong Karang constituency.
PKR also launched its election machinery in Selangor and its Wanita wing’s “Jelajah Kampung” (Wajah) campaign today.
Selangor PKR Wanita chief Haniza Talha said there was poor response among women to the party’s programmes during the first phase of the Jelas campaign.
“We want to find new voters, especially women... in rural areas... who do not support us because our message hasn’t reached them,” said Haniza.

Video : Exco Ingatkan Rakyat Jangan Terpedaya Laporan Media Kawalan Umno

Video : Bersih 2 0 Jalan Terbaik Pastikan PRU Yang Adil

Video : Dalang Video Seks Dapat Perlindungan Khas

Video : Pemimpin Yang Bagus, Di Belakangnya Ada Pegawai Yang Cekap

Video seks: Umno jangan guna politik primitif

Sekiranya Umno dan BN dibiarkan terus berkuasa, tidak mustahil negara akan menjadi longgokan video seks secara berleluasa setelah melihat penularan tersebut berlaku secara mendadak kebelakangan ini.
Demikian dinyatakan oleh Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusof Rawa (gambar) ketika diminta mengulas mengenai isu penyebaran video seks sekitar kawasan Ampang yang dikaitkan dengan Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ketika ditemui selepas sidang media di Seberang Jaya, Seberang Perai Tengah, tengah hari tadi.
Menurut beliau lagi, adalah malang bagi rakyat negara ini apabila video-video seks porno muncul sebagai fitnah politik setelah melihat kemunculan beberapa pemimpin politik khususnya dari Pakatan Rakyat (PR) menggugat kedudukan pemimpin Umno dan BN.
"Budaya fitnah ini amat mengecewakan, kerana ia menggambarkan betapa jijik dan lucahnya politik Umno, sehingga mereka tidak berani untuk berdepan dengan hujah. Sebaliknya hanya berani untuk berhadapan dengan fitnah.