Khamis, 2 Jun 2011

Video - Tok Guru Nik Aziz - Perasmian Muktamar Dewan Muslimat Pas Pusat Ke 51

Nik Aziz: 20,000 peniaga seluruh negara sedia guna dinar

Mata wang dinar dan dirham yang dilancarkan kerajaan negeri Kelantan Ogos lalu.
SHAH ALAM, 2 Jun — Kerajaan negeri Kelantan telah mendapat persetujuan daripada 20,000 pemilik kedai di seluruh negara yang sanggup menerima mata wang dinar dan dirham sebagai tukaran mendapatkan barangan mereka, kata Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini. Kerajaan negeri itu memperkenalkan mata wang itu Ogos lalu.
“Pada kesempatan ini juga, sukalah saya mengulangi tekad kerajaan Kelantan untuk terus istiqomah melaksanakan sistem kewangan Islam.

Muslimat sasar 1 Dun, 1 Parlimen setiap negeri

SHAH ALAM, 2 Jun: Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP) sedang mensasarkan satu negeri satu Dewan Undangan Negeri (Dun) dan satu Parlimen bagi calon wanita.

Pengarah pilihan raya DMPP, Dr. Siti Mariah Mahmud berkata, cabaran bagi mereka adalah memadankan calon wanita dengan kerusi Dun atau Parlimen yang sesuai.

Menurutnya, PAS tidak mempunyai masalah kekurangan calon tetapi perlu melihat beberapa faktor sebelum diletakkan di sesuatu kerusi terutamanya dari segi anak tempatan atau tidak.

Hanya satu puak dalam PAS

Sebuah akhbar harian Inggeris asyik sahaja menggunakan istilah 'puak Erdogan' bila merujuk kepada sekumpulan pemimpin PAS yang bukan ulama.  Nama ahli-ahli 'puak Erdogan' ini pun ada disenaraikan dalam akhbar harian tersebut.

Para pemberita akhbar harian Inggeris ini menulis bahawa kononnya puak ini adalah agresif dan mempunyai matlamat dan halatuju yang berlainan dari puncak pimpinan parti PAS seolah-olah puak ini adalah satu puak baru yang wujud untuk mengancam cara pentadbiran dan organisasi dalam PAS.

Nasrudin: PAS bukan parti ekstrem, Pemuda mahu bina imej baru

SHAH ALAM, 2 Jun — Nasrudin Hassan menekankan pihaknya mahu membina imej baru membabitkan PAS sambil berkata, komponen Pakatan Rakyat itu “bukan sebuah parti ekstrem dan tidak boleh bertolak ansur” sebagaimana dilabel musuh politiknya. Sambil mengakui wujud gambaran sedemikian dan digambarkan sebagai sebuah parti yang hanya suka mengadakan demonstrasi, Ketua Pemuda PAS itu berkata, kini pihaknya mengambil pendekatan berbeza.
“Saya menyedari bahawa kebelakangan ini ada tanggapan sedemikian, ekoran perkembangan semasa yang berlaku, kami dipaksa bertindak (mengadakan demonstrasi), tetapi bukan sengaja mahu mengadakan demonstrasi,” kata beliau dalam temu bual bersama The Malaysian Insider menjelang Muktamar Dewan Pemuda PAS pusat di sini.
“Kami buat aduan polis tapi disia-siakan, kami serah memorandum disia-siakan, maka mahu tidak mahu rakyat bangkit dan mengadakan demonstrasi bantahan,” kata beliau.

Nik Aziz: Saya ada pilihan sendiri tapi tak mahu dedah elak kecoh

SHAH ALAM, 2 Jun — Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempunyai pilihannya sendiri berhubung calon yang sesuai untuk dipilih pada pemilihan parti itu kali ini.
Pemilihan ketiga-tiga sayap berlangsung hari ini manakala peringkat pusat sempena muktamar yang bermula esok.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, walau siapa pun pilihannya, semua keputusan terletak pada tangan perwakilan untuk menentukan pemenang.
“Saya ada pilihan saya. Tapi tak bolehlah beritahu pada orang lain. Kalau saya beritahu kecohlah nanti,” kata beliaua pada sidang media selepas merasmikan Muktamar Dewan Muslimat PAS 2011 di sini hari ini.

Ikhwan Mesir ucap tahniah, mahu PAS terus maju

KUALA LUMPUR, 2 Jun: Parti Ikhwan Muslimin Mesir mendoakan agar PAS akan terus maju dalam perjuangannya untuk Islam dan rakyat supaya Islam terserlah sebagai 'rahmat kepada seluruh alam'.

Dalam masa yang sama, parti itu juga turut merakamkan ucapan tahniah kepada PAS di bawah kepimpinan Mursyidul Amnya, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presidennya, Tuan Guru Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang akan mengadakan Muktamar Ke-57nya mulai 3 hingga 5 Jun ini.

Nik Aziz tentang semua 'warna' sekularisme

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat menjadikan penegasan menentang fahaman sekularisme sebagai inti penting dalam ucapan pemulanya dalam muktamar parti itu yang sedang berlangsung.

"Saya menyatakan perkara ini sebagai satu penegasan agar PAS mampu berdepan dengan penjajahan pemikiran dan gelombang sekular yang datang dengan pelbagai warna, ada yang biru dan ada yang merah.

"Walau apa jua warna sekalipun, ia tetap merupakan gelombang jahiliah yang mesti ditolak," katanya ketika merasmikan pembukaan Dewan Muslimat di Shah Alam hari ini.

Buang tanggapan 'pelengkap lelaki', Muslimat perlu lebih nasional

SHAH ALAM, 2 Jun: Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menggesa Muslimat PAS lebih kehadapan dan tidak lagi menganggap diri mereka hanya sebagai pelengkap kepada golongan Adam.

Kata, dengan perkembangan semasa hari ini, muslimat juga harus melengkapkan diri untuk bersaing di peringkat nasional.

"Muslimat tidak boleh lagi menganggap diri mereka hanya sebagai pelengkap kepada golongan lelaki di dalam medan juang, tetapi mereka juga perlu berperanan sebagai tiang seri yang menongkat istana perjuangan.

Lensa : Perasmian Muktamar Dewan Muslimat Pas Pusat Ke 51
Ucaptama : Ust Nasrudin Tantawi - Part 3

Ucaptama : Ust Nasrudin Tantawi - Part 2

Ucaptama : Ust Nasrudin Tantawi - Part 1

Yb Nasarudin : Perasmian Muktamar Dewan Pemuda Pas Ke 52

Muktamar Pas Ke 57 : Nasha berserah pada perwakilan PAS

Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa enggan membuat andaian awal berhubung peluangnya dalam persaingan merebut jawatan timbalan presiden dalam pemilihan parti itu Jumaat ini.

Sebaliknya beliau menyerahkan kepada perwakilan untuk memenangkan calon bagi jawatan tersebut.

"Pemilihan (parti) pada hari Jumaat. Saya tidak boleh membuat sebarang andaian terhadap keputusan yang akan terjadi.

"Kami serahkan kepada perwakilan apabila tiba masanya," katanya dalam sidang media selepas merasmikan Muktamar Pemuda PAS di Shah Alam pada Selasa malam.

Muktamar Pemuda Pas Ke 52 : Amaran Pemuda PAS pada k'jaan BN, Pakatan

Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan memberi peringatan dan amaran kepada kerajaan BN dan Pakatan Rakyat supaya tidak memandang rendah kehadiran generasi muda di persada politik negara ini.

Ini kerana katanya, berdasarkan sejarah, kebangkitan anak muda menumbangkan kuasa angkuh regim diktator dunia hari ini hasil kepedulian mereka terhadap perkembangan semasa dan celik maklumat untuk perubahan.

"Justeru itu, saya mewakili Dewan Pemuda PAS memberi peringatan kepada kerajaan yang memerintah, sama ada kerajaan BN di peringkat persekutuan mahupun kerajaan Pakatan di beberapa buah negeri termasuk Kelantan yang telah sekian lama ditadbir oleh PAS, supaya tidak memandang rendah kehadiran generasi milenium ini.

Muktamar Pemuda Pas Ke 52 : Transformasikan rakyat jika mahu tawan Putrajaya

SHAH ALAM, 1 Jun: Menyedari hakikat Pilihan Raya Umum ke-13 sangat hampir, Dewan Pemuda PAS perlu bekerja keras menggerakkan kesedaran kepada rakyat untuk membuat perubahan bersama Pakatan Rakyat," kata Timbalan Presiden PAS, Nasharudin Mat Isa.

Katanya, kuasa rakyat perlu digerakkan secara maksimum kerana hanya undi mereka yang bakal menentukan sama ada Pakatan Rakyat mampu merialisasikan hasrat mengusai Putrajaya atau sebaliknya.

“Ingatlah rakyat jelata yang membuang undi semasa pilihan raya itulah yang bakal menentukan kemaraan kita mendaki Putrajaya melalui sistem demokrasi berparlimen yang sama-sama kita pegang berdasarkan Perlembagaan Negara.

Muktamar Pemuda Pas Ke 52 : 'Jangan hanya jadi 'yes man' kepada pemerintah'

SHAH ALAM, 1 Jan: Selagi orang muda hanya menjadi 'yes man' terhadap apa yang dilakukan pemerintah, selagi itulah kerajaan BN akan terus bermaharajalela menindas rakyat untuk kepentingan mereka, kata Nasrudin Hassan.

Beliau mengingatkan demikian sewaktu memnyampaikan Ucapan Dasar Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat pada Muktamar dewan itu di sini malam ini.

Katanya, anak muda perlu berani menyatakan bantahan terhadap dasar yang mengainaya rakyat yang dibuat kerajaan.

PRU-13: PAS perlukan kaedah ‘terbijak’ lakukan transformasi


SHAH ALAM, 1 Jun – PAS perlu mencari kaedah terbijak untuk melakukan transformasi di kalangan rakyat yang bakal mengubah kerajaan Umno-BN sedia ada kepada PAS-Pakatan Rakyat (PR), kata timbalan presidennya Nasharudin Mat Isa malam ini.
“Ingatlah rakyat jelata yang membuang undi semasa pilihan raya itulah yang bakal menentukan kemaraan kita mendaki Putrajaya melalui sistem demokrasi berparlimen yang sama-sama kita pegang berdasarkan Perlembagaan Negara.
“(Oleh itu) kita mesti mencari kaedah terbijak untuk melakukan transformasi kepada rakyat yang bakal mengtransformkan kerajaan Umno-BN sedia ada kepada PAS-PR,” kata beliau dalam ucapan perasmian Muktamar Dewan Pemuda PAS di sini malam tadi.

Muktamar Dewan Pemuda Pas : Sudah sampai masanya BN ditumbangkan

SHAH ALAM, 1 Jun: Dewan Pemuda PAS menyeru seluruh anak muda di negara ini bangkit dalam pilihan raya umum akan datang untuk menumbangkan BN.

Bercakap menyampaikan ucapan dasar malam ini, ketuanya Nasrudin Hassan berkata, BN sudah tidak boleh lagi dibiarkan merosakkan negara ini.

"Slogan “Satu Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan” hanyalah merupakan frasa indah untuk menutup kegagalan mereka.

"Hakikatnya kualiti hidup rakyat Malaysia semakin merosot dan lebih menyedihkan lagi Generasi Milenium ini terus dipinggirkan dalam arus pembangunan negara.

Muktamar Pemuda PAS: Kerjasama DAP, PKR tidak gadai prinsip Islam


SHAH ALAM, 1 Jun – Pemuda PAS menolak tanggapan sesetengah pihak khususnya parti lawannya bahawa kerjasama sayap itu dengan pergerakan muda dari PKR dan DAP tidak Islamik dan bertentangan dengan prinsip-prinsip syarie.
Ketuanya Nasrudin Hassan berkata, ada pihak mempertikaikan hubungan “kita dengan AMK dan DAPSY sebagai tidak Islamik dan kononnya menggadai prinsip perjuangan asal kita.”
“Suka saya tegaskan di sini bahawa kita tidak pernah merubah dasar dan prinsip perjuangan dan hubungan kita dengan AMK dan DAPSY adalah hubungan tahaaluf yang diluluskan oleh syarak, maka tidak timbul soal tidak syarie atau tidak Islamik,” kata beliau dalam ucapan dasarnnya pada muktamar sayap itu hari ini.

Lensa : Perasmian Muktamar Dewan Pemuda Pas Ke 52


Muktamar Pemuda Ke 52 : Memimpin Kebangkitan Anak Muda

Dan Kami mahu mengurniakan pertolongan keatas golongan yang tertindas di atas muka bumi ini, lantas kami menjadikan mereka pemimpin-pemimpin serta kami menjadikan mereka orang-orang yang berhak mewarisi
Surah al Qasas : Ayat 5

1.          Menjunjung kasih dan syukur setinggi – tingginya kehadhrat Rabbul Izzati justeru rahmat agongNya meliputi sekelian makhluk tanpa sempadan, lantas memilih manusia sebagai duta untuk mengimarah bumi ini dan terlebih istimewa apabila kita adalah pemuda terpilih sebagai pejuang untuk memimpin ummah melandasi syariatNya.