Ahad, 29 Mei 2011

Video : Hakim Korup Akan Disingkir

Senarai pemimpin UMNO yang terlibat dengan perniagaan judi

Anda nak tahu siapa pemimpin UMNO yang bergelumang dengan hasil JUDI. Ikuti paparan ini.


A) kepentingan dalam syarikat JUDI di negara ini -

1. Dalam Magnum Corporation Sdn Bhd:
...Bekas EXCO Pemuda UMNO, Datuk Mohamed Al-Amin Al-Haj.
Jumlahmlah saham - 1,900,000

2. Bekas Menteri Pelajaran dan bekas Pengarah Magnum Corporation Sdn Bhd, Tan Sri Khir Johari
Jumlah saham - 40,843 (Magnum CO Sdn Bhd) & 6,666 (Magnum 4D)

Isu IPP perlu sepanas isu video seks

Oleh: merong

"Isu IPP perlu dipanaskan di pentas politik sepertimana panasnya isu video seks kerana inilah isu yang menjadi tautan kepada pelbagai masaalah rakyat yg lain contohnya:
1. beban kenaikkan harga petrol

2. beban kenaikkan harga barang

3. inflasi kepada pengguna

Amat benar firaun dijadikan ikutan

Oleh Abdullah Ngah
Jumaat lepas Di Kota Baharu,Datuk Nik Abdul Aziz Niik Mat menteri besar Kelantan berkata, di Malaysia ada lima mazhab.

Saya setuju dengan kata kata itu, kerana Nampak dengan jelas sudah ramai rakyat Malaysia mengikut mazhab selain dari mazhab Shafie, Hanafi, Maliki dan Hambali.

Bermkna sah ada mazhab lain yang dijadikan ikutan rakyat Malaysia kini.

Apakah mazhab itu?
Jawap Datuk Nik Abdul Aziz, mazhab itu tak lain dan tak bukan ialah mazhab "jahiliah".Alangkah benar kata kata Nik Aziz itu.

Adakah Muhyiddin sedar atau pura2 tak sedar.

Oleh: bashery

"Sistem pendidikan dibawah pentadbiran Yayasan Islam Kelantan telah berjaya melahirkan ramai pelajar2 yg cemerlang. Malah pencapaian murid2 Maahad Muhammadi, seperti Nik Nur Madihah yg mendapat 20A pada tahun 2009 adalah merupakan rekod pencapaian terbaik, tetapi tidak mendapat pengiktirafan dari Kementerian Pendidikan. Pencapaian cemerlang dalam keputusan2 peperiksaan SPM setiap tahun menenggelamkan glamour sekolah2 elite jabatan pendidikan, seperti

Wahai PM Najib, 1 juta Belia tak sama 1000 orang di MedanTahir.

Oleh: mohdnoorawang

"Ucapan PM Najib, UMNO/APCO dalam himpunan 1 juta pemuda dan pemudi sempurna hari belia, menyeru dan mengajak bersama untuk mempertahankan "PUTRAJAYA" tidak dilelong oleh pakatan rakyat. Kedua himpunan hari ini kata PM Najib sama seperti himpunan didataran Tahrir, Mesir.menentang kezaliman kerajaan.  Perhimpunan 1 juta belia boleh mempertahankan kerajaan BN/UMNO yang korup.

KUIN: Pakatan sama saja dengan BN

Oleh Prof Abdul Aziz Bari
Saya mendapat perspektif yang berbeza tentang kes enam pelajar Kolej Universiti Insaniah (KUIN) yang diambil tindakan selepas bercakap dengan Peguam Hanipa Maidin.

Saya tidak tahu kes ini secara terperinci. Apa yang dilaporkan ialah para pelajar itu digantung pengajian dan didenda kerana berdemonstrasi.

Muktamar Ipoh dan permulaan persaingan Erdogan-ulama

Tahun 2008 ialah permulaan jelas persaingan dua kumpulan dalam PAS, yang menyaksikan satu haluan lain diambil dan ditegaskan lagi sebagai jalan masa depan bagi PAS.

Kumpulan yang kemudian digelar Erdogan itu memperlihatkan sikapnya dengan jelas pada muktamar PAS di Ipoh, Perak, pada 2008 selepas gabungan yang kemudian ditubuh sebagai Pakatan Rakyat menang besar dalam Pilihan Raya Umum ke-12 pada Mac tahun itu.

Artikel di bawah ini, yang ditulis selepas muktamar PAS di Ipoh pada Ogos 2008, merupakan satu catatan yang mendokumenkan permulaan persaingan ide dalam parti itu, yang kemudian menjadi isu utama dalam muktamar-muktamar selepas itu, termasuk yang akan datang awal Jun nanti.

Dr M threatened me before sacking, says Anwar


PETALING JAYA, May 29 — Datuk Seri Anwar Ibrahim said today that Tun Dr Mahathir Mohamed gave him an ultimatum in 1998, a day before his sacking as the deputy prime minister. According to Anwar, the former prime minister told him to voluntarily step down as DPM and in return, he would receive some form of monetary compensation, but if he did not comply with this, charges would be framed against him (Anwar).
“Mahathir (picture) told me...you have wife, a family, its better if you resign voluntarily, if not charges will be brought against you,” Anwar said today during a dialogue with young professionals.

Syabas Pula Tawar Air Percuma Sepanjang Tahun


SHAH ALAM 29 MEI : Kerajaan Selangor mengalu-alukan cadangan Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) mengecualikan keluarga miskin di negeri ini daripada membayar bil air untuk tempoh setahun.
 
Exco Pelaburan, Perindustrian dan Perdagangan Teresa Kok Suh Sim berkata demi  terus membela golongan penduduk itu, Syabas kini perlu memberi kerjasama kepada  kerajaan negeri dalam melengkapkan penstrukturan semua industri air Selangor.

Batal Kilang Lynas Jika Bahayakan Penduduk, Kata PakatanSUBANG JAYA 29 MEI : Kerajaan Persekutuan sepatutnya melaksanakan kajian berwibawa dan bebas keatas kesesuaian membina kilang pemerosesan nadir bumi di Gebeng, Pahang sebelum meluluskan projek kontrovesi itu, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
Sebaliknya kelulusan diberikan untuk syarikat Lynas dari Australia membina kilang RM700 juta itu tanpa menangani isu radiasi dan aspek-aspek keselamatan lain secara telus dan bertanggungjawab, tambah beliau.

Hakim Korup Akan Disingkir, Janji Anwar


SUBANG JAYA 29 MEI : Hakim yang “korup dan melaksanakan undang-undang rimba” akan menjadi sasaran utama dalam pembaharuan badan kehakiman jika Pakatan Rakyat diberikan mandat untuk ,menawan Putrajaya, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
Maklumat terperinci mengenai rombakan badan kehakiman akan ditentukan kelak, namun matlamat pembaharuan adalah memastikan hakim menjalankan tanggungjawab secara amanah dan bebas, tambah beliau.
 
"Langkah yang spesefik akan dibincangkan, tetapi yang lebih penting pembaharuan badan kehakiman itu akan dilakukan. Individu yang korup akan disingkirkan," kata beliau dalam dialog dengan hampir 400 golongan professional beliau di sebuah hotel di sini.

Review panel best hope for anti-Lynas lobby


Kuantan MP Fuziah Salleh adds her writing to the joint banner erected by residents opposing the Lynas plant March 20, 2011. — Picture by Choo Choy May
KUANTAN, May 29 — Groups aiming to scupper a controversial rare earth plant see the month-long review starting tomorrow as its best chance to stop the RM700 million project. They scrambled together this evening to strategise ahead of four days of crucial meetings with the international panel which will present its findings by the end of June.
“What we want is to stop Lynas from operating in September. This is the most important time, from now until the end of June. Once they are given the licence, trying to stop them will take years,” said Kuantan MP Fuziah Salleh at the meeting.
The PKR vice president, who has led the charge against Australian miner Lynas Corp, will execute an action plan along with various stakeholders that will make environmental, medical, legal and social arguments against the plant.

Jangan percaya 'senyuman beracun' Najib

KERDAU, 29 Mei: Ahli jawatankuasa PAS Pusat, Mohamad Sabu meminta PAS agar jangan sesekali mempercayai Umno yang pernah mengainaya parti itu sewaktu berada dalam Perikatan.

Membidas 'lamaran' Perdana Menteri, Datu Seri Najib Razak di Terengganu baru-baru ini agar PAS bersatu dengan Umno dan 'bercerai' dengan DAP beliau berkata, PAS sudah mendapat pengajaran besar sewaktu bersama Umno Dahulu.

Alih isu barang naik, Malaysia seperti India

KERDAU, 29 Mei: Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, Malaysia tidak ubah seperti India yang gemar mengalihkan perhatian rakyat daripada isu sebenar dengan menyajikan hiburan yang melekakan.

"Kita tengok kenapa India pelakonnya cantik, kaya raya, rumah besar, kalau tengok filemnya menyanyi sampai tujuh kali tukar baju, tujuh gerabak kereta api.

"Rakyatnya dihidangkan dengan filem-filem mengasyikkan,duduk rumah besar sampai mereka lupa rumah mereka sendiri nak roboh.

Ibrahim Ali ahli politik Malaysia paling buruk


PETALING JAYA, 29 Mei — Datuk Ibrahim Ali, yang mengetuai pertubuhan bukan kerajaan Perkasa sejak tiga tahun lalu, merupakan seorang ahli politik Malaysia yang paling buruk, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.
Ketua Umum Pakatan Rakyat (PR) itu mendakwa presiden Perkasa itu cuba melaga-lagakan umat Islam dan Kristian antara satu sama lain dengan mengisytiharkan sanggup mengadakan perang jihad terhadap komuniti Kristian.
Tindakan-tindakan Ibrahim, menurut Anwar, dilakukan atas restu Umno.
“Masalahnya ialah sistem yang kita ada bertolak ansur dan menggunakan mereka seperti Ibrahim Ali,” kata Anwar ketika sesi ramah mesra dengan golongan profesional di sini petang ini.
“Ketepikan pelawak-pelawak ini,” kata Anwar.
Dalam ceramahnya tiga minggu lalu, Ibrahim memberi amaran kepada komuniti Kristian bahawa beliau akan melancarkan perang jihad jika mereka meneruskan agenda mahu merampas kedudukan Islam negara ini.

Melayu Pulau Pinang miskin sejak zaman BN lagi

KULIM, 29 Mei: Fakta dan kedudukan sebenar mengenai orang Melayu di Pulau Pinang tidak boleh dipolitikkan kerana sememangnya orang Melayu adalah yang termiskin di negeri itu.

Namun begitu, ianya bukan masalah baru sejak diterajui oleh Pakatan Rakyat di Pulau Pinang pada tahun 2008 yang lalu kerana telah berlarutan semasa BN menerajui kepimpinan negeri lagi.

Walau bagaimana pun sebagai sebuah kerajaan negeri yang memerintah, pelbagai usaha dilakukan bagi membasmi kemiskinan di kalangan masyarakat Melayu.

Setiausaha Politik kepada Ketua Menteri Pulau Pinang, Ng Wei Aik (gambar) berkata demikian ketika berucap dalam majlis ceramah sempena makan malam anjuran PKR Cabang Kulim-Bandar Baharu malam tadi.

Anwar: Belia tak akan terima seruan Najib pertahan Putrajaya ‘rasuah’


Anwar Ibrahim menjawab pertanyaan peserta pada sesi ramah mesra di Petaling Jaya petang tadi. — Foto oleh Jack Ooi
PETALING JAYA, 29 Mei — Datuk Seri Anwar Ibrahim yakin pengundi muda tidak akan menyokong BN pada pilihan raya umum ke-13, yang dijangka dipanggil dalam waktu terdekat, meskipun pentadbiran Najib menyeru peserta Himpunan Sejuta Belia mempertahankan Putrajaya daripada pembangkang.

Suhakam not allowed to view abuse victim’s body

The remains of Pakiam Subramanium, which has been held by the Serdang Hospital for 106 days, has not been released for a second post-mortem either
KUALA LUMPUR: Serdang Hospital has denied Suhakam permission to view the body of a young woman who allegedly died as result of injuries in a domestic violence.
Suhakam commissioner, Mohd Sha’ani Abdullah, said that although they had given prior notice via a letter to view the body this morning at 11am, hospital authorities  refused them.
“I insisted on wanting to view the body as Suhakam has the powers to investigate, but they referred us to the director-general who demanded a letter.
“We have already faxed another letter today, and have scheduled a new appointment for 3pm on Monday.”

Geram tuntut royalti minyak

KOTA BHARU, 29 Mei: Dewan Pemuda PAS Kota Bharu melancarkan Gerakan Mobilisasi Anak Muda Kota Bharu Tuntut Royalti Minyak Kelantan (Geram), sebagai usaha untuk menuntut royalti minyak daripada Petronas.
Program ini dilancarkan oleh ketuanya, Wan Azimin Wan Adnan, sempena majlis makan malam bagi meraikan bekas-bekas pemimpin pemuda kawasan berkenaan malam tadi.

Shafie: Umno, BN mampu tawan negeri Pakatan

shafie apdal and mps no defection pc 280808 04Umno dan BN mampu menawan semula negeri-negeri yang dimenangi Pakatan Rakyat sekiranya semua anggota parti bekerja keras untuk parti dan tidak melebihkan kepentingan peribadi.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Shafie Apdal berkata, kekalahan BN di beberapa negeri pada pilihan raya umum lebih dilihat kepada kegagalan jentera parti bekerja keras selain masalah berebut untuk menjadi calon yang akhirnya menimbulkan perbalahan sesama sendiri.

"Umno akan hilang kuasa jika ahli dan pemimpin lebih mementingkan jawatan daripada perjuangan membela rakyat. Pilihan raya akan datang ini menjadi satu ujian kepada ahli supaya bersatu dan merebut kembali kerusi yang telah ditawan pembangkang.

"Jika ahli-ahli Umno bekerja keras, tidak mustahil Umno akan dapat merampas semula kawasan tersebut", katanya ketika berucap pada majlis perasmian mesyuarat perwakilan Umno bahagian Kuala Krau, di Temerloh, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah berkata, orang Melayu perlu sedar bahawa hanya Umno sahaja parti yang memperjuangkan nasib bangsa, agama dan negara ini selama ini.

- Bernama

Reject BN’s Putrajaya, PKR urges youth


KUALA LUMPUR, May 29 — Young voters should push for true political reforms by rejecting Barisan Nasional (BN) and Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s “false transformations,” PKR has charged.
PKR vice-president Nurul Izzah Anwar (picture) said today that the only way corruption and power abuse in this country could be stopped was through the ballot box — by voting for a change in the federal government.
“Now what the youth must defend is not the Putrajaya of political and economic pirates but real change in Putrajaya that starts with political reforms. While BN continues to offer fool’s gold, we in Pakatan Rakyat (PR) offer real hope and real prosperity for a Better Malaysia for all.

Pantai sewage upgrade: MP unsatisfied with minister’s answer

Lembah Pantai MP Nurul Izzah says minister Peter Chin was only sidestepping the queries she had raised and wants him to be transparent.

MALACCA: PKR vice-president Nurul Izzah Anwar has accused Energy, Green Technology and Water Minister Peter Chin Fah Kui of being evasive over his answers on the Pantai 2 sewage treatment plant upgrade project.
“Again, I ask the minister to reveal the documents that detail the exact amount and why was a particular company chosen,” said Nurul, who questioned why Chin had refused to reveal which company had received the contract.
“Clearly, he has not taken the ‘transparent’ route to allay any concerns of ‘direct tender’ and over expenditure in this case,” she said.

Video : Himpunan Sejuta Belia Najib Silap Baca Golongan Muda

Video - Peningkatan Jumlah Undi Di Selangor : SPR Perlu Telus

Video - Simulasi Pilihan Raya Olok-olok : Tak Jejas PR

Video : Najib Muhyiddin Tak Setuju Tarikh PRU 13

Video : Interlok -NIAT Mahu Mogok Lapar

BN takut, 'rayu' belia pertahan Putrajaya

KUALA LUMPUR, 29 Mei: Permintaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak belia Malaysia membantu untuk mempertahankan Putrajaya bukti Umno BN takut berdepan Pilihan Raya Umum ke -13, kata Idris Ahmad.

Ketua Penerangan PAS itu mendakwa, permintaan Najib itu hanya sia-sia kerana yakin belia pada zaman ini matang membuat penilaian dengan pendedahan maklumat yang pelbagai dan tidak lagi bergantung kepada media arus perdana yang dikawal Umno BN.

Lensa : Himpunan Kebangkitan Warga Felda Pahang, Kerdau - 28 mei 2011
PRU-13: Parti komponen BN diarah siap sedia

NONETimbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengarahkan semua parti komponen bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) dan memperkemaskan jentera pilihan raya masing-masing mulai sekarang.

Katanya, PRU-13 adalah tumpuan utama BN kerana ia soal hidup atau mati dan disebabkan itu kesemua anggota parti diminta melupakan soal pemilihan parti masing-masing.

"Tumpukan pada pilihan raya dan kemaskan jentera masing-masing. Jangan fikir sangat soal lobi melobi atau siapa nak pegang jawatan kerana yang lebih penting ialah PRU-13 soal hidup mati parti, kita hendaklah lupakan soal pemilihan untuk sementara waktu," katanya ketika merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Bayan Baru di Georgetown hari ini.

'Calon Melayu DAP gusarkan Umno'

NONETindakan DAP yang mungkin meletakkan calon Melayu pada pilihan raya umum akan datang semakin menggusarkan pemimpin BN, khususnya Umno yang menyifatkan tindakan itu sebagai tamak.

Menurut ahli majlis tertinggi Umno, Datuk Seri Noh Omar yang dipetik Bernama, berkata, tindakan itu dibuat berikutan beberapa negeri yang memperuntukkan hanya orang Melayu sahaja menjadi ketua negeri berbanding kaum lain.

Dakwanya kejadian yang berlaku di Perak selepas pilihan raya umum ke-12 lalu patut dijadikan iktibar kepada mereka untuk memilih orang Melayu dalam parti itu bertanding pada pilihan raya umum nanti.

Anwar mahu usaha bela peneroka diteruskan oleh Anak

KERDAU, 29 Mei: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyokong penuh usaha yang dibuat Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman yang bertungkus-lumus membawa perubahan ke dalam Felda.

"Saya salute dengan Mazlan yang pakar dalam hal generasi kedua Felda ini.

"Yang dicadangkan Universiti Felda dalam buku Jingga ini memang cadangan yang cukup baik," katanya katanya dalam ceramah di Himpunan Kebangkitan Warga Felda Pahang Tapak Kompleks Pas Pahang, Kerdau malam tadi.

AWER: "Bailout" Bon air Selangor TIDAK Sehaluan dengan model WSIA

Persatuan Penyelidikan Air dan Tenaga Malaysia (AWER) membantah cadangan yang tidak bertanggungjawab oleh Pengurusan Aset Air Berhad (PAAB) dan Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air (KeTTHA) untuk "Bailout" bon-bon air yang bernilai RM 6.5 Billion.  Tindakan ini tidak sehaluan dengan Akta Industri Perkhidmatan Air 2006 (WSIA) dan implementasinya kerana cadangan ini tidak menetapkan nasib pemegang konsesi.

Video : Mana Pergi RM52 Bilion Saham Bumiputera?

Video : Sudah Sampai Ketikanya, Anak Muda Malaysia Bangkit Tuntut Perubahan

No political party is entitled to defend Putrajaya

Kim Quek

MAY 29 — There is something disturbing in Premier Najib Razak’s repeated and frantic calls to defend Putrajaya. The latest, when he was addressing youth at the World Youth day gathering in Putrajaya on May 28.
After asking the youth “Will you defend Putrajaya with me?”, and getting a positive answer, he then shouted: “Defend Putrajaya! Defend Putrajaya! Defend Putrajaya!”
His equally paranoid call on an earlier occasion was during the recent 61st Umno general assembly when he shrieked: “Even if our bodies are crushed and our lives lost, brothers and sisters, whatever happens, we must defend Putrajaya”.

Rolls-royce gimmick that made jokers of Zaid and his KITA party

Rolls-royce gimmick that made jokers of Zaid and his KITA partyIn a move that PKR leaders slammed as childish and proof that KITA was just a stooge for Prime Minister Najib Razak, the newest political party in town offered to give a silver Rolls Royce and RM10,000 cash to any man resembling Opposition Leader Anwar Ibrahim.
“The Rolls Royce (Silver 111, 6700cc) is mine, and the cash offer is made by someone who wants to remain anonymous," said Kedah KITA chief Zamil Ibrahim.
“We are doing this to put an end to the prolonged saga following Anwar's claim that even if people say that the man in a sex video may look like him, it is not his tummy."

Umno-linked zealots declare 'war' on the Chinese and Indians

Umno-linked zealots declare 'war' on the Chinese and IndiansAs the days go by, I get more apprehensive at the news that greets me daily. Shaking my head in disbelief, at some of the nonsensical antics disguised as news, I sometimes ask myself “What has become of this nation.” Not a day goes by, without someone coming up with a ridiculous claim that shatters the Malaysian dream.
There seems to be a lot of hate mongering, from certain segments of society directed at the non-Muslims in this country. The Government has stepped aside, refusing to intervene. Their excuse - Free Speech - is the new stand announced by Law Minister Nazri Aziz.
Many Ibrahim Ali wannabes have emerged echoing the same anti-Chinese and anti-Indian messages. Using Religion as the rallying force they are now branding other citizens as non-Muslims, out to subvert the political power of the Muslims in this country. Nakhaie Ahmad and Kazim Elias are some of those who have made their stand lately. Muslim Convert Ridhuan Tee is also part of this pack, which has made sweeping statements reprimanding non-Muslims and reminding them not to go overboard in their demands.

Activists all out to stop rare earth plant

'We believe the experts' findings will be a biased report and on that ground, we reject it,” say activists.

KUALA LUMPUR: In the quiet town of Gebeng in Pahang, a new rare earth plant has evoked fears of radiation contamination as residents desperately seek to stop the construction of the world’s largest such refinery.
The plant is expected to meet up to 30 per cent of the world’s demand for rare earths outside China.
Rare earth elements, a group of 15 metals, are used in electronic devices for the defence, alternative energy and communications industries.
The RM700 million refinery is being constructed by Australia’s Lynas Corp, which plans to ship rare earth ore mined from Western Australia’s Mount Weld to the Gebeng plant by September.

Selangor arah pembekuan kerja projek pangsapuri PJS1

Keputusan itu dibuat memandangkan masalah sekolah, penempatan penduduk serta banjir di kawasan tersebut masih tiada penyelesaian sejak 2003.
SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor mengarahkan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) mengeluarkan “stop work order” (pembekuan kerja pembangunan) ke atas Projek Pangsapuri di PJS1 berkuatkuasa esok (30 Mei 2011) sehingga masalah penempatan peneroka bandar serta masalah penempatan sekolah diselesaikan.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, arahan itu dikeluarkan kepada pemaju Peter’s Brickworks Sdn Bhd dan keputusan itu dibuat memandangkan masalah sekolah, penempatan penduduk serta banjir di kawasan tersebut masih tiada penyelesaian sejak 2003.
“Kita perlu melihat semua isu yang terlibat supaya satu penyelesaian yang menyeluruh boleh dicapai,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.

PAS dilanda nasib ‘menang sorak kampung tergadai’, dakwa Ibrahim

KUALA LUMPUR, 29 Mei — Datuk Ibrahim Ali yang bertanding dalam pilihan raya umum 2008 atas tiket PAS di Kelantan berkata, pada pemilihan parti itu minggu depan, komponen Pakatan Rakyat (PR) itu akan berhadapan dengan nasib “menang sorak kampung tergadai” di arena politik tempatan. Sebaliknya, Ibrahim (gambar) yang juga Presiden Perkasa mendakwa yang akan untung ialah DAP dan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dari PKR.
“Yang tak tahu penyokong tegar PAS yang benar-benar ikhlas berjuang untuk Islam. Kesian kepada mereka,” kata wakil rakyat kerusi Parlimen Pasir Mas ini.

Peningkatan Jumlah Undi Di Selangor : SPR Perlu Telus


AMPANG 29 MEI :Tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mendakwa Pakatan Rakyat mengada-adakan cerita berhubung pertambahan jumlah pengundi di Selangor baru-baru ini disifatkan sebagai tidak berasas, kata Presiden PAS, Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang.

Menurut Abdul Hadi, SPR seharusnya menyiasat laporan yang dibuat beberapa pemimpin Pakatan Rakyat berhubung perkara tersebut dan bukannya berusaha untuk merumitkan lagi keadaan sedia ada.

Simulasi Pilihan Raya Olok-olok : Tak Jejas PR


AMPANG 29 MEI : Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyatakan keputusan Majlis Tertinggi UMNO untuk mengadakan pilihan raya olok-olok bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti yang akan dijalankan pada pertengahan tahun ini tidak akan mempengaruhi mana-mana parti Pakatan Rakyat.

Malah, katanya setiap parti politik berhak untuk menentukan bilakah masa yang sesuai untuk mengadakan pilihan raya serta membuat persediaan bagi menghadapi situasi sebenar.

Abdul Hadi berkata demikian bagi mengulas pengumuman yang dibuat oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak kelmarin.  
 
"Nama pun olok-olok, keputusan pun boleh jadi olok-olok juga dan kita tidak boleh terpengaruh dengan keputusan itu kerana ia hak mana-mana parti untuk mengadakan latihan dan kita juga ada kegiatan kita sendiri...segala keputusan terpulang pada parti masing-masing." katanya selepas menziarahi mangsa tanah runtuh di Batu 14, Hulu Langat di Hospital Ampang, semalam sebelum bertemu keluarga mangsa di sekitar Dusun Tua. 

Siasatan Perancis: Menteri sedia beri keterangan

Ahmad Zahid Umno VPMenteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sedia memberi keterangan di mahkamah berikutan siasatan Perancis berhubung dakwaan wujudnya gejala rasuah dalam pembelian kapal selam Scorpene yang bernilai ribuan juta ringgit.

“Mereka boleh cabar kita di mahkamah. Kita mahu lebih telus. Berhubung dakwaan mereka, biar mahkamah tentukan kebenaran,” kata Ahmad Zahid kepada wartawan hari ini.

Pihak berkuasa Perancis kini menjalankan siasatan berhubung sama ada komisyen dibayar dalam perjanjian bernilai RM7.3 bilion antara kerajaan Malaysia dengan firma pertahanan yang berpangkalan di Perancis, DCNS. Bayaran seumpama itu adalah tidk sah mengikut undang-undang Perancis.

Himpuan Sejuta Belia : Najib Silap Baca Golongan Muda


TEMERLOH 29 MEI : Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumpulkan belia di Putrajaya untuk meraih undi mereka memperlihatkan rasa gusar beliau terhadap kebangkitan golongan itu bagi menuntut perubahan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
Najib semalam mendakwa sejuta belia yang dibawa ke Putrajaya untuk  sambutan Hari Belia Negara selama tiga hari, hadir kononnya untuk “mempertahankan” pusat pentadbiran negara dari diambil alih oleh pembangkang.

Tarikh PRU-13: Najib-Muhyiddin tak sependapat?

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan timbalannya Tan Sri Muhyiddin Yassin dilaporkan berselisih mengenai tarikh untuk mengumumkan pilihan raya umum ke-13, kata seorang pemimpin PKR, lapor TV Selangor.

Fate of PAS down to party polls, says Ibrahim Ali

KUALA LUMPUR, May 29 — The upcoming PAS election will be the party’s last chance to return to the Islamic roots it sacrificed for political gain, Perkasa president Datuk Ibrahim Ali has said.
He said while the PAS of old used to champion Islam, regardless of whether it did well in general elections, the party was now willing to do anything to win whatever the consequences.
Ibrahim (picture) said such a strategy would be acceptable if PAS was the dominant party in Pakatan Rakyat (PR) but pointed out that, unlike Umno in Barisan Nasional (BN), PAS was not the senior partner in the opposition pact.

Ketakutan Najib Semakin Nyata Putrajaya Bakal Terlepas Semasa Beliau Menjadi PM Negara

Najib mahu Himpunan Sejuta Belia pertahan Putrajaya dari Pakatan

PUTRAJAYA, 28 Mei – Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu hadirin yang menyertai Himpunan Sejuta Belia di sini hari ini mempertahankan Putrajaya daripada pembangkang jika ingin melihat Malaysia menjadi negara maju.

Pakatan Rakyat meletakkan sasaran untuk menawan kerajaan pusat dalam pilihan raya umum ke-13, yang disebut-sebut akan diadakan bila-bila masa.

Najib berkata beliau gembira kerana berbanding kebangkitan rakyat di Mesir awal tahun menyaksikan kejatuhan Hosni Mubarak, sejuta orang muda berhimpun di Putrajaya untuk menyokong pentadbirannya.

Umat Islam diingatkan tak minum 'bir halal'

NONEUmat Islam di negara ini diingatkan supaya tidak meminum sejenis bir yang didakwa halal oleh syarikat pengedarnya kerana didapati mengandungi alkohol melebihi had yang dibenarkan syarak.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata dakwaan syarikat itu bahawa kandungan alkohol cuma 0.01 peratus adalah tidak benar selepas ujian makmal mendapati kandungannya sebanyak 0.5 peratus.

Katanya Jabatan Kemajuan Islam (JAKIM) bersama Majlis-Majlis Agama Islam Negeri akan bertindak menyekat penjualan minuman itu kepada umat Islam.

Jatuhnya Putrajaya bukan kerana berhimpun

KUALA LUMPUR, 29 Mei: Jatuhnya Putrajaya yang dikuasai BN sekarang bukan disebabkan berhimpun tetapi kerana penjumlahan undi yang lebih popular kepada Pakatan Rakyat yang akan disaksikan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-13 akan datang.
Sehubungan itu, Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, Drs Khalil Idham Lim melahirkan rasa terkejut dengan ucapan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menggesa golongan belia Malaysia supaya membantunya mempertahankan Putrajaya agar BN terus berkuasa ketika melancarkan Himpunan Sejuta Belia sempena Hari Belia Negara 2011 yang hanya dihadiri sekitar 8,000 belia sahaja, semalam.
Katanya, ucapan Najib tersebut menjelaskan lagi apa yang beliau dakwa dalam kenyataannya kelmarin bahawa pemimpin BN sangat resah, gelisah dan semacam tidak boleh tidur nyenyak memikirkan kuasa yang dimiliki di Putrajaya bakal hilang.

Musim Ahli Politik "Gila Talak" Dalam Umno Menjengul Lagi


29 MEI : Memang patut Nakhaie Ahmad meninggalkan PAS dan menyertai Umno. Ini bukan kerana ideologi mahupun cara pengurusan atau kepemimpinan PAS yang tidak betul, tetapi personaliti seperti Nakhaie memang tidak sesuai berdiri dalam saf perjuangan PAS. 

Rumusan ini boleh dibuat daripada kenyataan Nakhaie yang dipetik oleh akhbar Umno, Utusan Malaysia semalam. Dalam kes pelbagai tuduhan terhadap Anwar Ibrahim, Nakhaie mengesyorkan supaya ulama PAS membuat penyiasatan sendiri akan kebenaran tuduhan-tuduhan salahlaku seks terhadap Anwar. 

Matlamat Nakhaie ialah supaya PAS kemudian boleh membuat pendirian tegas berhubung isu kedudukan parti  itu dalam Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Anwar.