Rabu, 27 April 2011

Semua Kata Itu Bukan Anwar. Cuma Fitnah Dari Datuk T Dan UMNO

Nurul Izzah: Itu bukan Anwar

Nurul Izzah Anwar - naib presiden PKR dan anak sulung Datuk Seri Anwar Anwar - sekali lagi mengulangi bahawa orang dalam video seks - sebahagian lagi daripadanya disebarkan di internet hari ini - bukan bapanya.

Nurul menegaskan bahawa beliau serta keluarganya berdiri teguh bersama Anwar, dan mengulangi bahawa pelakonnya bukan ketua umum PKR itu.

Beliau menyifatkannya sebagai satu usaha jijik untuk memusnahkan semangat berjuang mereka serta reformasi yang sangat diperlukan di negara ini.

"Kami tidak akan tunduk ataupun takut dengan taktik sedemikian," kata Nurul Izzah dalam pesanan teksnya kepada Malaysiakini. -mk

Video : Memahami Isu Cukai Tanah & Bekalan Air UUM

Video : DAP tolak kerjasama dengan Umno

Video : MCMC starts probe into sex video leak

Video : Eskay gives cops DNA sample

Video : Police crack down on protestors at UM

Bagaimana Keluar Dari Kemelut Politik


"Oleh Abu Numair Nawawi B. Subandi
http://an-nawawi.blogspot.com

Seringkali kita mendengar alasan bahawa nasihat dan amar ma’ruf nahi mungkar telah disampaikan dan dilaksanakan ke atas para pemimpin. Namun, mereka masih tetap juga tidak berubah dan tidak mahu berbuat baik. Dalam masa sama, mereka sendiri pun bukanlah pendakwah yang baik untuk para pemimpin mereka.


Mereka tidak langsung menyelami bagaimana sukarnya untuk mengubah keadaan dan mentadbir jutaan pemikiran masyarakat. Termasuk yang berpemikiran seperti mereka. Yang pastinya tidak mungkin cukup sekadar setahun dua tahun.

Video : Selangor Pastikan PBT Urus Kontrak Dengan Telus

Video Fitnah: Kami tidak akan tunduk- Nurul Izzah

KUALA LUMPUR: Naib Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar mengulangi ketegasan bahawa individu dalam rakaman video seks fitnah- bukan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Sebaliknya beliau menyifatkan ia sebagai usaha jijik dan terdesak  Umno-Barisan Nasional untuk menghancurkan Pakatan Rakyat.
“Kami tidak akan tunduk ataupun takut dengan taktik sedemikian,” kata Nurul Izzah ketika mengulas sedutan kedua rakaman video fitnah yang ditayangkan di internet oleh bloger pro Umno-BN hari ini.
Nurul, yang juga Ahli Parlimen Lembah Pantai menegaskan bahawa beliau serta ahli keluarganya tetap berdiri teguh bersama Anwar dalam menolak fitnah jahat berkenaan.
“Ini usaha paling terdesak yang terbaru bagi memusnahkan semangat juang kami dari landasan reformasi yang sangat diperlukan bagi negara ini,” tegasnya.
Beliau dalam masa yang sama menyeru rakyat Malaysia supaya bangkit melawan politik kotor Umno-BN.
“Kami menyeru semua rakyat Malaysia, abang dan adik, ibu dan bapa untuk bangun melawan politik jijik ini. Mari kita berusaha untuk merealisasikan  satu negara Malaysia yang lebih baik,” tegas anak sulung kepada Ketua Umum KEADILAN itu.

HK company to mine rare earths in Perak

A local subsidiary has applied for a licence to explore a 250-hectare area. — Greentechmedia.com pic
KUALA LUMPUR, April 27 – A Hong Kong company and the Perak government have agreed to explore and mine for rare earths in the state, even as controversy is raging over the Lynas refinery in Pahang. In a filing to the Hong Kong Stock Exchange dated April 18, CVM Minerals Limited — linked to Ho Wah Genting Berhad — announced it had entered into a memorandum of understanding (MoU) with the Perak State Development Corporation (PSDC) to carry out the project in Bukit Merah, Ipoh.

Selangor Pastikan PBT urus Kontrak Dengan Telus


SHAH ALAM 27 APRIL : Kerajaan Selangor akan memastikan tiada penyelewengan kuasa dalam urus tadbir di setiap Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) khususnya dalam pemberian kontrak.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya bertegas dalam mendepani perkara ini dan mencadangkan setiap PBT agar menggunapakai kaedah pemilik dan pengendali bagi mengelakkan sebarang masalah seperti amalan Ali Baba. 

"Kita sekarang telah memberi beberapa cadangan kepada PBT termasuk dalam memilih kontraktor berdasarkan konsep 'Owner Operator' dimana individu yang menerima kontrak bertanggungjawap penuh dalam menjalankan operasi tersebut,"kata Khalid.

Khalid berkata demikian selepas mempengerusikan mesyuarat Exco Selangor hari ini.

Baru-baru ini, bekas majikan Teoh Beng Hock, Ean Yong Hian Wah tampil menafikan bahawa bekas pembantunya adalah orang tengah kepada kontraktor dalam menguruskan sebut harga untuk suatu projek, yang akan dirujuk kepada Beng Hock terlebih dahulu sebelum dipersetujui beliau.

Malah Hian Wah turut kesal dengan tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana menggunakan ruang Suruhanjaya Siasatan DiRaja untuk mengutuk DAP dan juga mendiang Beng Hock.

Menurut Hian Wah, SPRM seolah-olah menuduh salah sebuah cawangan parti itu dan Beng Hock menerima rasuah dan komisyen daripada kontraktor yang membawa kepada kematian Beng HOck.

Mengulas isu ini, Khalid menjelaskan pelaksanaan konsep yang dicadangkan oleh kerajaan negeri itu mampu mendepani isu penjualan kontrak kepada pihak lain. 

"Pihak kami telah laksanakan dan SPRM sendiri telah menyatakan tiada bukti yang jelas dan nyata tetapi kita percaya spekulasi akan terus berleluasa, sebab itu menerusi kaedah ini kita tahu dan dapat mengesan siapa yang menjalankan kerja-kerja tersebut dan ini mampu menyelesaikan masalah spekulasi berkaitan pemberian kontrak,"jelas Khalid lagi.

Turut hadir pada sidang media sama, Exco Selangor Xavier Jayakumar dan Ronnie Liu.

Fuziah shocked by Perak rare earth project

Perak is planning to build a rare earth plant in Bukit Merah and this has riled up the Kuantan MP. KUALA LUMPUR: Kuantan MP Fuziah Salleh, who is leading the anti-rare earth project in her constituency, said she is appalled by the Perak’s government decision to pursue a similar project in Bukit Merah.
The Perak government’s decision to pursue the project despite the environmental damage by the first rare earth plant set up there by Mitsubishi Chemicals nearly two decades ago showed the ruling coalition’s “complete disregard for the safety of the people”, she said.
The company is still undertaking a cleaning-up job worth RM300 million.
“It’s as if they (the ruling coalition) never pay attention to the lives of Malaysian citizens,” she told FMT.

Rasuah: Keadaan negara membimbangkan

SHAH ALAM, 27 April: Negara kini berada dalam keadaan membimbangkan kerana berleluasanya salah laku rasuah yang tidak dapat dibendung lagi.
Keruntuhan itu tidak dapat dielakkan sekiranya kerajaan yang sedang mengamal dan membiarkan isu ini berlarutan, tidak ditukar dengan pakatan baru yang menolak rasuah.
AJK PAS Pusat, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin berkata, sebagai contoh pengalaman di Rusia dan Filipina termasuk Arab yang dahulunya mempunyai tamadun sendiri selepas itu tumbang.
Ahli Parlimen Bukit Gantang itu berkata demikian ketika menjadi panelis Wacana Rasuah Pemusnah Tamadun di Auditorium Kumpulan Media Karangkraf (KMK), dekat sini petang tadi.

Nurul Izzah: Itu bukan Anwar

nik nazmi nik ahmad book launch 210310 nurulNurul Izzah Anwar - naib presiden PKR dan anak sulung Datuk Seri Anwar Anwar - sekali lagi mengulangi bahawa orang dalam video seks - sebahagian lagi daripadanya disebarkan di internet hari ini - bukan bapanya.

Nurul menegaskan bahawa beliau serta keluarganya berdiri
teguh bersama Anwar, dan mengulangi bahawa pelakonnya bukan ketua umum PKR itu.

Beliau menyifatkannya sebagai satu usaha jijik untuk memusnahkan semangat berjuang mereka serta reformasi yang sangat diperlukan di negara ini.

"Kami tidak akan tunduk ataupun takut dengan taktik sedemikian," kata Nurul Izzah dalam pesanan teksnya kepada Malaysiakini.

Ternyata Sah: Ia Bukan Anwar Ibrahim


Video Seks Bahagian Kedua Muncul Di Internet

PETALING JAYA: Video seks bahagian kedua yang didakwa melibatkan pemimpin pembangkang tersebar di internet petang Rabu termasuk di blog www.papagomo.com.

Klip video yang dipercayai mirip pemimpin pembangkang disiarkan menerusi laman youtube petang Rabu.

Klip video berdurasi 1 minit 47 saat itu dimuat naik oleh pemilik akaun youtube wakparjosudorno.

1Melayu 1 Bumi Bukan Modal Untuk Tandingi 'Penyatuan Masyarakat Cina'SHAH ALAM 27 APRIL :  Ahli Lajnah Politik PAS Pusat Khalid Samad menolak tanggapan Utusan Malaysia dan Mantan Menteri Besar Selangor Dr Khir Toyo bahawa Konsep 1 Melayu 1 Bumi adalah perjuangan yang sah dan mulia untuk menyatukan Bangsa Melayu bagi menghadapi 'penyatuan Masyarakat Cina'.
Menurut Khalid, kaum Cina bersatu bukanlah berdasarkan sentimen perkauman sebaliknya bagi menentang pemimpin yang korup dan rasuah serta tidak membawa kebaikan dalam mewakili mereka.
"Masyarakat Cina telah maju dari segi politik mereka. Mereka tidak lagi bercakap mengenai politik perkauman. Mereka lebih membicarakan persoalan kerajaan prihatin, telus dan adil. Fahaman politik mereka telah meningkat. Masyarakat Melayu pula masih dibelenggu politik perkauman, tidak fikir persoalan keadilan, kebenaran, rasuah dan sebagainya. tapi Melayu bersatu, atas dasar apapun tak tau. Masalah ini berpunca dari UMNO yang ingin kekalkan politik Melayu di tahap yang rendah.

Video Lucah Bhg Dua - Polis, Datuk T Bersekongkol, Kata Saifuddin


SHAH ALAM 27 APRIL : Satu lagi klip video lucah Datuk T disebarkan di Internet menerusi Youtube,  menguatkan hujah bahawa kempen  untuk menfitnahkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim diperhebatkan.

Video 1 minit 46 saat itu yang berjudul 'Papa Nurul Izzah Part II'  dimuat naik di Youtube sejak jam 1.30 tengahari tadi dan telah pun dimuatkan di pelbagai blog pro-Umno dengan komen-komen menjijikan blogger berkenaan.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat Saifuddin Nasution percaya polis dan gandingan Datuk T bersekonggol memuatkan video itu di Internet.

" Penyebaran bahagian kedua atau ketiga sekali pun bukan merupakan satu perkara baru dan tidak memeranjatkan kerana perkara tersebut dilakukan oleh pihak polis sekali dengan bantuan Datuk T,” kata Saifuddin kepada TVSelangor.

Kerajaan Selangor bina 56 papan iklan kempen gesa mansuh ISA

KUALA LUMPUR, 27 April – Kerajaan meluluskan peruntukan lebih RM600,000 untuk memasang sebanyak 56 papan iklan kempen Selamatkan Malaysia: Mansuhkan ISA di seluruh negeri.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, papan iklan kempen itu  akan dipasang di semua 56 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) dan dijangka siap sepenuhnya selewat-lewatnya dalam tempoh dua bulan.
Beliau berkata, kos pemasangan papan iklan ini menggunakan peruntukkan Dana Akaun Amanah Penswastaan dan disalurkan kepada Menteri Besar Pemerbadanan (MBI).
Beliau berkata,  projek pemasangan dan pembinaan papan-papan iklan ini akan dilakukan secara tender terbuka yang akan diiklankan di akhbar-akhbar utama.

Zahid: Utusan suara orang Melayu

NONENaib presiden Umno, Datuk Seri Zahid Hamidi berkata akhbar Utusan Malaysia perlu terus menyuarakan denyut nadi dan pemikiran orang Melayu kerana sebuah pergerakan politik yang diharapkan, tidak berani lagi untuk berbuat demikian.

"Mereka yang dulunya cukup lantang kini sudah bertukar menjadi liberal," kata Zahid yang juga menteri pertahanan tanpa menyebut nama pergerakan politik yang dimaksudkannya.

"Jadi, untuk mengharapkan mereka terus bersuara bagi mempertahankan kepentingan orang Melayu, saya tidak fikir
mereka akan berani lagi bertindak demikian," kata Zahid yang pernah menjadi ketua pergerakan Pemuda Umno dalam tahun 1990-an.

Pemuda Umno ketika itu menjadi kumpulan pendesak dalam melindungi hak keistimewaan Orang Melayu. Bagaimanapun, pergerakan itu kini dilihat lebih berpendirian sederhana dan liberal.

DNA Eskay Timbulkan Spekulasi Baru Hala Tuju Siasatan Polis
SHAH ALAM 27 APRIL : Pelbagai persoalan baru mula timbul susulan tindakan polis hari ini mendapatkan sampel  DNA ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay yang mengaku terbabit dalam penayangan video lucah  untuk dikaitkan kepada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim. 
Polis sebelum ini mengesahkan siasatan adalah bertumpu kepada pihak yang mendalangi penayangan video 21 minit itu kepada wartawan terpilih di Hotel Carcosa Seri Negara 21 Mac lalu.
Namun pelbagai spekulasi mula timbul mengenai arah haluan siasatan setelah Eskay mengesahkan polis meminta DNAnya.

Urgent need for road in Kapit

Now that the election dust has settled, the Sarawak BN will have to quickly deliver on its promises to the rural community.
KAPIT: Barely 10 days since receiving a fresh mandate to administer the state, the Barisan Nasional (BN) government in Sarawak is already facing demands from rural folk to fulfil its election promises.
According to residents of Rumah Bundong, a longhouse in Kapit, the ruling coalition had promised during the run-up to the April 16 polls, to look into roads and upgrading facilities in the area.
But now that the election is over, no one has come to visit the area.
The biggest fear of the 600 residents in Rumah Bundong is that the current heavy rainfall will wash away their only link to the outside world.
Soil erosion has blocked one lane of the two-lane road which was built in 1990s and has since seen no maintenance.

In defense of Ibrahim Ali and his good deeds for the human race

Coming across this article sometime ago by Johan Brendon entitled Ibrahim Ali – a Man of Hate - left me totally speechless for hours, and it took all my strength to control my rage at such disparaging remarks, and to release this article in defence of our beloved idol Ibrahim Ali – the Chosen One.

Some may know in the past how lovingly I spoke of the Chosen One, the one true saviour of the Malays. So once again, I have decided not to spew the same virulent temper as the author, and to keep this piece short and concise.

PKR urges S'wakians to assess its manifesto: Change is for real

PKR leaders refuted as mischievous the claims that their campaign in the just-concluded Sarawak election did not offer voters a concrete alternative to the BN.
“On the contrary, PKR was the one with a detailed manifesto but as usual the enemies of Opposition Leader Anwar Ibrahim do not want anything that is related to him including PKR to get any credit at all,” Ampang MP Zuraida Kamaruddin, who campaigned extensively in the Land of Hornbills during the state polls, told Malaysia Chronicle.
The PKR swept to its best victory in Sarawak with 3 seats and 17 per cent of the popular vote.
The party would have clinched more seats if not for the clever fragmentation of the electoral boundaries or gerrymandering put in place by Chief Minister Taib Mahmud years ago. This was what earned the state the nickname "BN's fixed deposit" from no less than Prime Minister Najib Razak.

Selangor sedia RM600,000 kempen ‘Mansuhkan ISA’

Pejabat Menteri Besar akan mengadakan sesi penerangan kepada rakyat tentang betapa pentingnya akta yang zalim ini dimansuhkan," kata Khalid Ibrahim.
SHAH ALAM: Kerajaan negeri Selangor akan melaksanakan program penerangan dan memasang papan iklan kempen ‘Mansuhkan ISA’ di 56 kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) tidak lama lagi.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, “sebanyak RM600,000 telah diluluskan dalam sidang Dun baru-baru ini untuk tujuan ini dan kempen anti-ISA (Akta Keselamatan Dalam Negeri) dijalankan selewat-lewatnya Jun depan.”
“Pejabat Menteri Besar akan mengadakan sesi penerangan kepada rakyat tentang betapa pentingnya akta yang zalim ini dimansuhkan,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco di Bangunan SUK di sini hari ini.

Dr M blamed for graft epidemic

Malaysia has been plagued with corruption for the past 24 years, said PAS central committee member Mohd Nizar Jamaluddin.
SHAH ALAM: A PAS leader has blamed Dr Mahathir Mohamad’s administration for the corruption plaguing the nation now.
“Who is the government of the day? Our country has been plagued with corruption for the past 24 years,” said party central committee member Mohd Nizar Jamaluddin.
Speaking at a forum entitled “Corruption: Civilization Destructor” here, the former Perak menteri besar said Malaysia had been suffering with corruption for the past 24 years.
Prior to the Mahathir administration, which governed for 22 years, Nizar said that corruption in the country was not as serious.
The forum was jointly organised by Malay daily Sinar Harian, Karangkraf Peduli Jujur and Bernama Radio 24.

"Bedah Siasat" Penstrukturan Semula Industri Perkhidmatan Air Selangor

Masalah Perjanjian Konsesi
I. Perjanjian konsesi tidak boleh dibatalkanWalaupun Kerajaan Negeri menggunakan seksyen-seksyen yang termaktub dalam WSIA di bawah kepentingan negara (national interest), Perjanjian Konsesi yang telahpun ditandatangani tidak boleh dibatalkan begitu sahaja.  Ini adalah bercanggahan dengan Perlembagaan Persekutuan, Artikel 13 (1) dan (2).  Untuk membatalkan perjanjian konsesi, semua pihak perlu bersetuju.  Akan tetapi, perjanjian konsesi biasanya akan mempunyai klausa yang menyatakan tempoh untuk mengkaji semula (review).  Maka, Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan mungkin boleh menggunakan klausa ini untuk mengkaji semula Perjanjian Konsesi.

Kes ‘Scorpene’ belum ditutup, kata SPRM

Suruhanjaya itu juga sedang menjalankan siasatan terhadap Ketua Menteri Sarawak atas dakwaan salah guna kuasa, rasuah dan penyelewengan.
SHAH ALAM: Kes pembelian kapal selam ‘Scorpene’ yang menjadi pembualan hangat kerana membabitkan pemimpin utama negara belum ditutup, kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
“Sama sekali tidak…..kita tidak tutup,” kata Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Abu Kassim Mohamed dalam satu majlis di sini hari ini.
Pada majlis bertajuk “Rasuah Pemusnah Tamadun”, mantan menteri besar Perak Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin mendakwa kes itu belum disiasat. Kes ini melibatkan Abdul Razak Baginda yang dikatakan rapat dengan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak).
Belumpun Nizar selesai berhujah, Abu Kassim mencelah dengan bertanya, “siapa kata kes itu ditutup?”
Beliau mengingatkan pemimpin PAS itu supaya tidak mencampuri kes yang masih belum selesai dalam mahkamah.

Agenda Jahat : Klip video seks terus belenggu Anwar

Klips video seks terus membelenggu Ketua Pembangkang Parlimen Anwar Ibrahim, apabila beliau diminta polis untuk merakamkan kenyataan tambahan pada hari esok, di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat di Merchant Square.  Sementara itu, bahagian kedua klip video seks selama 1 minit dan 47 saat telah dimuatkan ke dalam laman internet, Youtube, tengahari tadi.
Bagaimanapun, klip video kedua yang dinamakan "Papa Nurul Izzah Part II" ini telah dialihkan dari Youtube, pada kira-kira jam 6.45 petang tadi.  Bahagian pertama dengan masa yang sama, iaitu 1 minit 47 saat telah dimuatkan ke dalam Youtube pada 4 April 2011, selepas penayangannya kepada media pada 21 Mac 2011 di Seri Carcosa Negara.

Pitih Ehsan : Puluhan Ribu Rakyat Terengganu Sambut Najib Razak

Oleh: mohdnoorawang

" Mengikut sumber dari akbar milik BN/UMNO perdana menteri Malalysia Datuk Sri Mohd Najib Razak melawat secara rasmi ke Terenggganu pada penghujung bulan April.

MB Dato' Ahmad Said  menteri besar yang gagal membangun negeri Terengganu berasakan peruntukan bajet 2 billion setahun . Hanya yang nampak jelas era Ahmad Said ialah TUKAR TIANG LAMPU BERBUNGA DISEKITAR BANDARYA KUALA TERANGGANU. 

MCLM terus gesa TV3 siar sepenuhnya kenyataan RPK

NONEPeguam Haris Ibrahim mengulangi gesaannya hari ini supaya stesen TV3 menyiarkan sepenuhnya penjelasan oleh penulis blog Raja Petra Kamaruddin berhubung dakwaan melibatkan isteri perdana menteri dalam kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu.
"Kalau betul TV3 hendak bersihkan namanya, dia perlu menyiarkan versi penuh tanpa suntingan.
"Selagi TV3 tak siarkan, orang akan terus bertanya sama ada betul atau tidak apa yang Raja Petra katakan itu," kata presiden Gerakan Masyarakat Sivil Malaysia (MCLM) itu ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.
Tambahnya, beliau telah membuat gesaan sama sebaik TV3 menyiarkan temubual itu secara berturut-turut semasa kempen pilihan raya negeri Sarawak berlangsung pada pertengahan bulan ini.
Gesaannya hari ini pula timbul ekoran tindakan Raja Petra yang menyangkal laporan stesen televisyen itu bahawa beliau "tidak percaya lagi" dakwaan bahawa Datin Seri Rosmah Mansor berada di tempat kejadian semasa pembunuhan ngeri tersebut berlaku pada 2006.

Briged Setia Negara sasar 100,00 ahli

Briged Setia Negara - unit dalam Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (RELA) - yang antaranya digerakkan oleh Yang Dipertua Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Selangor Abdullah Mansor mensasarkan keanggotaan sebanyak 100,000 orang untuk kumpulan pertama.

NONE"Kita sasarkan 100,000 orang akan menyertainya. Status (keanggotaannya) setakat ini tak perlulah kita maklumkan terlebih dahulu," kata Abdullah yang juga aktivis RELA berpangkat kolonel (kehormat).

Menurutnya lagi, kumpulan yang menyertai briged yang baru ditubuhkan pada tahun ini buat masa ini akan dilatih terlebih dahulu, antaranya melalui kursus jatidiri, perlengaan serta semangat cintakan raja dan negara.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Abdullah bagaimanapun menafikan briged itu merupakan satu unit khas yang ekslusif untuk anggota PERKASA, seperti dilaporkan Komunitikini semalam.

"Ia tidak ada kena mengena dengan perkara, seperti Briged Orang Asli dan briged-briged lain. Dalam briged ini, antaranya kita tanamkan semangat kesetiaan kepada raja dan negara," katanya.

Rasuah Pilihanraya Iban, SUPP Berbohong Kata Bayar Gaji

Pemantau pilihan raya pertahan dakwaan beli undi

Pemantau pilihan raya Sibu (SEW) hari ini menempelak SUPP yang mendakwa parti berpangkalan di Sarawak itu pada Isnin lalu sedang membayar gaji kepada pekerja Iban yang berkumpul di pejabatnya.

Sebaliknya, SEW mengulangi dakwaannya bahawa SUPP terbabit dengan pembelian undi berdasarkan apa yang mereka saksikan dan wawancara dengan lebih 10 orang masyarakat Iban di lokasi pada hari kejadian.

Penyelaras kumpulan itu, Boney Wong, yang menjalankan siasatan dengan seorang lagi rakan memberitahu Malaysiakini mereka melawat kaawasan berkenaan dan berbual dengan lebih 10 orang sebelum mengeluarkan kenyataan akhbar berhubung kejadian tersebut.

VIDEO LUCAH DAN DOSA POLITIK

Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Dalam budaya manusia tiada nilai agama dan tamadun berakhlak, isu keaiban peribadi dijadikan mainan golongan yang selekeh. Maka muncullah kisah seks dan skandal peribadi tokoh politik itu dan ini sebagai senjata beracun membunuh musuh politik masing-masing.

Dalam Islam, perbuatan mendedahkan keaiban peribadi sebagai senjata politik adalah perbuatan yang dilarang oleh Allah dan rasulNya. Ia haram. Hanya mereka yang jahil nas-nas agama sahaja yang menyangka itu adalah suruhan syarak. Malangnya praktik ini telah diamalkan oleh ramai tokoh dan penceramah politik sejak dahulu lagi di negara kita ini.

Polis rakam kenyataan Anwar esok

NONESeorang pegawai dari ibu pejabat polis persekutuan di Bukit Aman akan merakam kenyataan ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim esok berhubung laporan polisnya berkaitan video seks yang ditayangkan di Hotel Carcosa Seri Negara, bulan lalu.

Ini adalah kali kedua Anwar akan memberi kenyataan berhubung perkara tersebut.

Kenyataan pertama Anwar dirakamkan bulan lalu apabila beliau
membuat laporan polis selepas video yang memaparkan aksi seks seorang lelaki, ditayangkan di hotel mewah itu pada 21 Mac lalu.

Menurut kenyataan parti itu petang ini, kenyataan Anwar akan dirakamkan oleh 'DSP Shanmugamoorthy' pada jam 2.30 petang di ibu pejabat PKR di Tropicana, Petaling Jaya.

Satu sidang akhbar akan diadakan oleh Anwar selepas kenyataannya dirakamkan, kata kenyataan itu.

Isu Wahabi: Zamihan terus kritik, dakwa Imam Besar Masjidil Haram bukan ‘kebal’

KUALA LUMPUR, 27 April – Zamihan Mat Zain meneruskan kritikan keras terhadap Imam Besar Masjidil Haram Sheikh Dr Abdul Rahman Ibn Abdul Aziz As-Sudais hari ini dengan mendakwa tokoh agama itu bersifat “maksum” sehingga seolah-olah tidak boleh dikritik oleh sesiapa.
Dalam tulisan terbaru pada laman Facebooknya, Zamihan (gambar), pegawai kanan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mempertahankan pendiriannya mengkritik Sheikh Abdul Rahman dan mempersoalkan tindakan pihak yang menghalang beliau berbuat demikian.
“Sesiapa sahaja boleh mengkritik dan dikritik kecuali Nabi dan Rasul yang diberikan sifat maksum oleh Allah, kritikan beradab adalah amalan sihat dan digalakkan dalam Islam kerana ia boleh menjadikan ia sebagai mekanisme penentu baik atau buruk sesuatu perkara selain digunakan sebagai instrumen penambahbaikan bagi seseorang.

Agenda Jahat : Video seks bahagian kedua di Youtube

NONEKlip video bahagian kedua yang didakwa membabitkan seorang pemimpin kanan pembangkang mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur kini disebarkan di Internet.

Malaysiakini difahamkan bahawa video yang berjudul 'Papa Nurul Izzah Part II' yang dipertontonkan kepada wartawan terpilih pada 21 Mac lalu boleh didapati di Youtube sejak jam 1.30 tengahari.

Semakan Malaysiakini juga mendapati video sepanjang 1.46 minit itu dimuat-naik oleh seorang pengguna yang menggunakan nama "wakparjosudorno."
Ia dipercayai dilakukan dari Indonesia dan pengguna yang tidak dikenali itu menyertai Youtube hanya semalam.

Video :Khir Toyo Dakwa Cina Nak Hapuskan Hak Orang Melayu

Fuziah: Will Kuantan plant refine uranium-bearing ore?

Fuziah asked if Lynas was hiding further details regarding its Gebeng refinery. — file pic
KUALA LUMPUR, April 27 — Kuantan MP Fuziah Salleh is asking Putrajaya and Lynas Corp to reveal if the Australian miner will refine uranium-bearing rare earth ore mined from Malawi at the controversial RM700 million plant in Pahang’s Gebeng industrial area. Lynas Corp is building the plant ostensibly to refine ore from Mount Weld in Western Australia, saying it is cheaper to process in Malaysia rather than in its home country.

Dekat bulan Mei... Ratib akan bermula!!!

Oleh Saiful Bahri
Nampaknya 13 Mei makin dekat. Ini peluang bagi UMNO dan Utusan Melayu sebagai lidah rasmi mereka untuk sekian kalinya membohongi sejarah 13 Mei. Api perkauman akan disemarakkan seolah-olah Malaysia nak terlingkup dek angkara bangsa Cina. Perhimpunan di Kedah dijangka sebagai permulaan pertama. Bukan tak tahu peranan Ibrahim Ali ketika Mageran di Kelantan dan kini Ibrahim bakal memainkan peranan untuk meniupkan kembali sisa-sisa perjuangan rasis beliau sebelum beliau meninggal dunia politik maupun dunia fana' ini

LAIN PENYONDOL - LAIN PULAK DNA

LAIN ROGOL LAIN KENA JIL

VIDEO SEKS : DATUK ESKAY SERAH DNA SECARA SUKARELA – meloya

Ahli perniagaan, Shazryl Eskay Abdullah hari ini secara sukarela menyerahkan sampel ujian asid deoksiribonukleik (DNA) dirinya bagi membantu siasatan rakaman video seks yang dikaitkan dengan seorang pemimpin pembangkang baru-baru ini.

Beliau yang diiringi dua pengawal peribadi hadir ke Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, di sini kira-kira pukul 10 pagi.

Shazry Eskay memberitahu, penyerahan tersebut dibuat secara sukarela selepas diminta oleh pihak polis untuk berbuat demikian pagi ini.

Video : Perpaduan Parti Gagasan PR Gagal Ditandingi BN

Pemantau pilihan raya pertahan dakwaan beli undi

Pemantau pilihan raya Sibu (SEW) hari ini menemplak SUPP yang mendakwa parti berpangkalan di Sarawak itu pada Isnin lalu sedang membayar gaji kepada pekerja Iban yang berkumpul di pejabatnya.

Sebaliknya, SEW mengulangi dakwaannya bahawa SUPP terbabit dengan pembelian undi berdasarkan apa yang mereka saksikan dan wawancara dengan lebih 10 orang masyarakat Iban di lokasi pada hari kejadian.

supp alleged money politic 250411 02Penyelaras kumpulan itu, Boney Wong, yang menjalankan siasatan dengan seorang lagi rakan memberitahu Malaysiakini mereka melawat kaawasan berkenaan dan berbual dengan lebih 10 orang sebelum mengeluarkan kenyataan akhbar berhubung kejadian tersebut.

Katanya, mereka yang ditemui tidak pernah menyebut mereka dibayar gaji daripada SUPP ataupun mereka bekerja untuk SUPP ketika pilihan raya.

“Apa yang mereka beri tahu kami ialah mereka dapat (bayaran pendahuluan) RM100 sebelum hari mengundi dan jika calon BN menang, setiap seorang akan mendapat bayaran tambahan RM400.

“Jadi mereka datang ke pejabat SUPP untuk mendapatkan baki wang setelah diminta berbuat demikian,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Boney berkata ada juga mereka yang memberitahu SEW bahawa jika calon BN menang, semua pengundi berdaftar boleh menuntut 'baki' RM400 dengan membawa kad pengenalan mereka.

“Kebetulan, ada seorang wanita yang mengeluarkan segulung wang kertas RM100 dari begnya dan mula mengagihkan wang berkenaan kepada rakan-rakannya.”

Katanya, wanita berkenaan tidak menyedari kehadiran anggota SEW dan terus mengagihkan wang tersebut tanpa berselindung.

Menurut Boney lagi, tindakan wanita itu selaras dengan apa yang dicerita oleh mereka yang ditemu bual di sana.

“Kami pertahankan pendirian berkenaan kerana ini ialah apa yang kami saksikan.”

Neo-Maya, Neo-Malaya (dedicated to all Malaysians)
By Azly Rahman
 And thus sprach Zarathustra,
                   prophet of long ago who spoke of good and evil
of this world as battleground
of the sacred and the profane
of the triumph of Man
of the triumph of Superman

Ahh, what worth is there
     in believing in religion, in philosophy, in the arts
                                      when these are silenced by the State
                      unto which the necessary evil reigns
when the mantra of civilization and progress hath made Man insane

Reflections & Observations From The 2011 Sarawak Elections – Part 1

By Ong Kian Ming


(Source: http://bit.ly/eJeUkp)
IN THE RECENTLY CONCLUDED SARAWAK STATE ELECTIONS, I had a unique opportunity to be involved in part of the election campaign rather than reading and observing the process from the outside. I was based in Sibu for two weeks, as part of the Democratic Action Party’s campaign there. During the campaign, I tweeted that it was an ‘exhilarating, exasperating and exhausting affair’. I learnt things about the electoral process which I would never have otherwise learnt as an outsider. The following article is a summary of my observations and reflections on various salient aspects of the electoral process. I strongly encourage anyone reading this to seriously consider getting yourself involved in an election campaign, as a party volunteer for any of the Barisan Nasional or Pakatan Rakyat parties, or ‘merely’ as a polling or counting agent. There is nothing like the experience of getting your hands dirty, so to speak, to learn first-hand about the electoral process.

Reflections & Observations From The 2011 Sarawak Elections - Part 2

By Ong Kian Ming

OKM_2
Here, in Part 2 of his personal account of the recent Sarawak state elections, Ong Kian Ming describes the whole gamut of running the DAP’s campaign, from the drama behind the hiring and training of polling and counting agents (only to have them go missing on polling day), protesting EC officers’ refusal to issue Borang 14s, coming up with ideas for billboards and advertisements to finally giving a moving answer to why we go through the hardship of winning an election.

Malaysian households use almost half their income to pay off debts

The Consumers Association of Penang (CAP) revealed that Malaysian households are spending about half of their income to pay off their debts.
CAP president S.M. Mohamed Idris said the Malaysian household debt service ratio (the ratio of the debt payments to disposable income) of 47.8% last year was higher than the acceptable debt service ratio of 30% or one-third of a household income used to pay of debt.
“After paying off the debt, there is not much left to spend on food, transport, education and emergencies.
“The biggest portion of the Malaysian household debt goes to paying off housing loans, passenger car loans, personal use, securities purchase and credit cards,” he said in a press conference Tuesday.
He added that the loans taken by each household in Malaysia was, on average, 1.4 times more than its household income.

PRN Sarawak: Peralihan undi signifikan di sebalik kepincangan proses pilihan raya (I)

Pilihanraya DUN Sarawak ke-10 akan diingati sebagai pencapaian utama ke arah pembentukan sistem dua-parti di Malaysia. Meskipun banyak yang diperkatakan tentang keputusan pilihanraya (serta implikasinya kepada politik nasional), tidak ada sebarang usaha giat untuk mendedahkan kepincangan serta penyelewengan ketika proses pilihanraya berlangsung.

PRN Sarawak: Peralihan undi signifikan di sebalik kepincangan proses pilihan raya (II)

Seperti dijangka, KEADILAN memenangi tiga kerusi di mana peralihan undi yang diperlukan adalah kecil. Untuk KEADILAN memenangi lebih banyak kerusi, purata peralihan undi semestinya lebih tinggi daripada apa yang diperolehi oleh mana-mana parti Pakatan Rakyat dalam pilihanraya yang lepas.
Namun demikian, pilihanraya Sarawak ke-10 telah menyediakan platform dan asas yang baik untuk melipat-gandakan persediaan menghadapi PRU ke-13 dan juga pilihanraya negeri yang seterusnya. Jika momentum perubahan terus kekal, peralihan undi yang serupa akan dicapai di banyak kerusi. Kerusi-kerusi yang ditandingi oleh KEADILAN berpotensi untuk dimenangi dalam pilihanraya negeri akan datang:

Bapa kemerdekaan S'pura, Lee menang tanpa saing..kat Malaysia pun ade yang dah gatal semula...!!!

lee kuan yewMantan Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew hari ini dipilih semula ke Parlimen apabila beliau diisytiharkan menang tanpa bertanding setelah pembangkang gagal mengemukakan kertas pencalonan dalam tempoh yang ditetapkan.

Bagaimanapun parti pemerintah, Parti Tindakan Rakyat (PAP) bakal menghadapi tentangan sengit daripada pembangkang pada pilihan raya 7 Mei ini.

Hanya Lee, 87, dan empat lagi anggota PAP diisytiharkan sebagai calon yang layak selepas sebuah parti pembangkang kecil gagal memfailkan kertas pencalonan mereka sebelum tempoh untuk berbuat demikian tamat pada 12 tengah hari, hari ini.

High crude oil prices a challenge to Malaysia

While the government was all for a lesser dependence on subsidies, the phased withdrawals should be done in a judicious manner, says an analyst.
IPOH: MIDF Investment Research is of the view that the government cannot apply the brake on public spending yet as the economy faces some headwinds this year, its senior vice-president and head of research, Zulkifli Hamzah said.
Among the challenges faced by many countries including Malaysia, are the high crude oil and commodity prices as well as the after-effects of the recent Japanese earthquake and tsunami.
The federal government deficit, he said, as a percentage of gross domestic product, is projected to decline further to 5.4% from 5.6%.
“But the decline may not be as steep as desired due to the lingering uncertainties aforementioned.
“It clearly denotes that the government does not intend to take any chances on the economic performance”.
This is also reflected in its fiscal rationalisation programme.

‘Umno has ditched MCA’

The Chinese community sees MCA as powerless in the Barisan Nasional coalition, say political analysts.
KUALA LUMPUR: The MCA has lost its relevance and it is surviving only because it is riding piggy-back on Umno, political analyst James Chin said.
He added that even this perception was recently shattered.
When Malay right-wing group Perkasa protested outside the MCA headquarters yesterday, nobody from Umno came in support of MCA, said Chin, from Monash University.
He said the Perkasa protest against MCA holds larger and deeper significance as far as Umno-MCA relations is concerned in that it reinforces the “petty” role played by the Chinese-based party in the ruling coalition.

Cuepacs minta selaras gaji...lagi murah gaji lagi untung Bik Mama..!!!

Kenaikan harga barang menyebabkan perbelanjaan penjawat awam bertambah lebih RM500 setiap bulan sedangkan pendapatan bulanan tidak berubah.
KANGAR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) memohon kerajaan melakukan pelarasan gaji tahun ini,berikutan kenaikan harga barangan yang semakin membebankan penjawat awam.
Presidennya Datuk Omar Osman berkata kenaikan harga barang itu menyebabkan perbelanjaan penjawat awam bertambah lebih RM500 setiap bulan sedangkan pendapatan bulanan tidak berubah.
Penyelarasan yang boleh dibuat dengan mengambil kira purata perbelanjaan tambahan penjawat awam itu sekurang-kurangnya boleh meringankan beban mereka, kata Omar kepada pemberita, di sini hari ini.

Info : 15 jambatan yang mengerunkan di dunia

1. Hussaini Hanging Bridge, Pakistan

2. Aiguille du Midi Bridge, France


Another rare earth plant in Bkt Merah

Even before the controversy surrounding a proposed plant in Kuantan is resolved, the Perak state government inks a MoU for another plant.
KUALA LUMPUR: Malaysia is gambling on yet another rare earth processing plant, this time in Bukit Merah area despite the environmental damage by the first rare earth plant set up there by Mitsubishi Chemicals nearly two decades ago.
Mitsubishi is still trying to clean up the affected area.
The latest development comes amid the hue and cry over the Lynas corporation’s RM700 million rare earth plant in Gebeng, Kuantan.
The Perak state government has signed a Memorandum of Understanding with Hong Kong company Commerce Venture Manufacturing (CVM) Minerals Ltd in relation to “the establishment of a joint venture in Malaysia for the purposes of the exploration and mining of rare earth and other potential minerals and activities” in Bukit Merah.