Rabu, 20 April 2011

1Melayu, 1Bumi: Pemimpin Pakatan mahu Najib tindak ke atas Utusan


KUALA LUMPUR, April 20 – Wakil rakyat-wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR) menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengambil tindakan terhadap Utusan Malaysia yang cuba mewujudkan ketegangan kaum dengan mencabar gagasan 1 Malaysia yang bersifat inklusif.
Hari ini, Utusan Maaysia meminta pemilik akhbar itu supaya mengadakan gerakan yang boleh dikenali sebagai “1Melayu, 1Bumi” melibatkan kesemua parti Melayu sambil mendakwa DAP mahu menggulingkan kerajaan pimpinan Melayu.
Penasihat DAP Lim Kit Siang (gambar) berkata, tulisan terbaru Utusan Malaysia yang bersifat “antinasional” membuktikan yang gagasan 1 Malaysia bukan satu kempen yang bertujuan bina negara yang serius, tetapi hanya bertujuan memancing undi melibatkan “Kemeja 1 Malaysia, Tupperware 1 Malaysia, Air Galian  1 Malaysia, Burger 1 Malaysia, akaun e-mel 1M dan lain-lain yang memburu keuntungan menggunakan 1M.”

SPR harus di'BERSIH'kan

Pilihan Raya Umum Negeri Sarawak yang baru berlangsung minggu lepas memperlihatkan kepada kita betapa sistem demokrasi di Malaysia, masih ditahap yang mencurigakan.

Pertikaian terus kedengaran terhadap ketelusan dan kesahihan pengendalian pilihan raya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia.

SPR memperlihatkan ianya tidak bebas dan masih lagi dikawal sepenuhnya oleh kerajaan Barisan Nasional. Antara yang masih menjadi pertikaian ialah mengenai kebersihan senarai daftar pemilih, sistem undi Pos, had kempen parti-parti politik, penggunaan jentera kerajaan untuk kepentingan BN, rasuah kepada pengundi dan banyak lagi.

Pertikaian ini tidak akan berbangkit sama sekali jika pilihan raya dijalankan secara adil.

PERKASA: 'Cina balas susu dengan tuba'

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) cawangan Sarawak mendesak kerajaan BN supaya jangan keterlaluan melayan tuntutan kaum Cina yang didakwanya sanggup “membalas susu dengan tuba”.

NONESelain itu, ketuanya, Abang Abdul Nasser bin Abang Hadari dalam satu kenyataan berkata kerajaan juga wajib memulangkan kembali hak dan peruntukan keistimewaan bumiputera mengikut peruntukan perlembagaan Malaysia.

“Sejak PERKASA dilancarkan di Sarawak, ia tidak pernah mempersoalkan sebarang tuntutan kaum Cina demi menghormati Gagasan 1Malaysia dan demi keharmonian negeri Sarawak dengan memberi pengorbanan dan toleransi yang amat tinggi dalam hal ini.

ISA : Kadir Hashim dibebaskan

NONESeorang tahanan ISA, Kadir Hashim, dibebaskan hari ini setelah merengkok selama hampir tiga minggu dalam tahanan.
Seorang abangnya, Muda Hashim, berkata Kadir telah dihantar ke rumahnya di Kerinchi, Kuala Lumpur pada kira-kira jam 4 petang ini oleh anggota polis.
Muda berkata, polis tidak menyatakan apa-apa berhubung penahanan berkenaan walaupun beliau telah bertanya berhubung perkara itu.
Bercakap ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Muda berkata polis hanya memberitahu beliau supaya tidak membuat sebarang masalah.
Kadir (kiri) ditahan pada 1 April lalu mengikut Seksyen 73(1) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) kerana disyaki terlibat dalam kegiatan berkaitan hasutan.
Beliau dibebaskan pada kira-kira jam 3 petang ini.
Peguamnya, Fadiah Nadwa Fikri berkata lelaki berusia 43 tahun itu dibebaskan tanpa syarat.

Kritik Hadi mulakan kempen pemilihan PAS

Oleh SiasahDaily
Kritikan keras akademik Prof Dr Abdul Aziz Bari terhadap Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menjelang pemilihan kepimpinan parti itu Jun nanti memulakan suasana panas kempen.

Kritikan yang telah lama disuarakan itu membawa kembali tekanan terhadap Abdul Hadi yang bermula sejak selepas Pilihan Raya Umum ke-12 pada 2008 dan memuncak semasa pemilihan 2009.


Abdul Aziz mengulangi kritikan mengaitkan Abdul Hadi dengan beberapa isu termasuk kekalahan PAS dan kehilangan kerajaan di Terengganu pada 2004 dan kegagalan rancangan 16 September, 2008.

A message to all Sarawakians: from DAP Sarawak Chief Wong Ho Leng

Dump Taib or suffer, BN warned

A political scientist says the ruling coalition risks big losses in the next general election unless it replaces the Sarawak chief minister soon.
GEORGE TOWN: Barisan Nasional may lose the next parliamentary battle in Sarawak if Taib Mahmud remains chief minister, according to an academician who was in the state last week as an election observer.
Sivamurugan Pandian, an associate professor of political science at Universiti Sains Malaysia, said the biggest message from the polls was that Taib had overstayed his welcome.
“One could sense that the majority of Sarawakians were not against BN, but were unhappy with Taib,” he said.
He said BN must get rid of him soon or suffer huge losses in the 13th general election.
Sarawak has 31 parliamentary seats. It delivered 30 of those to BN in the 2008 general election.

Hantu Altantuya menjelma lagi

Oleh Subky Abdul Latif
HANTU sememangnya tidak pernah mati. Cuma ia pergi dan kemudian datang semula. Itulah kepercayaan orang tentang hantu.Begitulah tentang pembunuhan wanita Altantuya. Dia sudah mati dibunuh. Ia hidup semula sebagai hantu. Sebagai hantu banyak yang percaya ia menghantuai Perdaya Menteri Najib dan isterinya.
Sebabnya tidak payah dicerita. Semua orang tahu. Orang-orang Najib tahu dan orang tidak suka Najib lagi tahu. Cerita hantu Altantuya ini mungkin hidup beratus-ratus lagi sebagai cerita rakyat.


Sejak gema 1Malaysia merong-rong pagi dan petang di semua persada dunia, hantu Altantuya ini lenyap dan senyap. Tidak begitu diingat lagi.

Menang Yang Tidak Memberi Ketenangan

Oleh Mohd Sayuti Omar
PUAK pacar-pacar hina UBN di bawah gembira sakan bila BN berjaya mempertahankan kerajaan di Sarawak dalam pilihan raya 16 April lalu. Berbagai istilah atau pun gambaran dibuat atas kemenangan itu. Kononnya Pakatan Rakyat ditolak rakyat dan Anwar Ibrahim sudah tidak mendapat sokongan rakyat lagi.
Para dewa dan maharaja Umno pula membuat berbagai tafsiran dan konklusi yang hampir makna dan ertinya dengan pendapat pacar-pacar yang hina Umno.


Apakah benar pendapat mereka dan kesimpulan yang dibuat itu tepat? Bagi mereka yang tidak kenal ilmu hisab dan hanya tahu kemenangan dari segi angka sahaja, memang iya, dan akan menerima apa yang raja-raja dan pacar hina Umno laungkan itu. Tetapi mereka yang tahu membilang, menghitung dan membuat gambaran dan analisa di masa depan sukar untuk menerima apa yang didakwakan itu. Apa yang berlaku di Sarawak itu meresahkan mereka yang memahami alunan politik.

Pakatan's rural roadmap for GE13

NONEANTIDOTE Pakatan Rakyat's strength in Kuching, Sibu, Miri and Bintulu may be extrapolated to deliver six to eight urban and semi-urban seats in Sarawak, out of 31 to be contested in the next parliamentary elections.
This would be a significant improvement on DAP's two current MPs, Chong Chien Jen in Bandar Kuching and Wong Ho Leng in Bandar Sibu.
However, to make a push for the minimum 112 seats required to take over federal power, Pakatan needs rural seats. Several elements are required for Pakatan's drive to make a dent in rural contests.
Malaysians were taken aback when each Pakatan rally in Sarawak's main towns drew tens of thousands in last week's state election campaign.

Malaysia chasing away its own talent

Malaysia chasing away its own talentAs Malaysians continue to soar on foreign soil, the country is left to weep for losing talent and intellect to other countries. Padma Veeru-Collings became the latest on a long list of successful overseas Malaysians who have secured key positions and jobs around the world. The Petaling Jaya lass was appointed as Chief Prosecutor of Salt Lake City in United States by a panel of six.
This appointment certainly raised a few eyebrows, as it was awarded to an immigrated individual. It also spoke of the meritocracy that sadly is less practiced here compared with advanced parts of the world. Padma was appointed not based on her race and backgrounds but on capability and merit. Meritocracy is certainly an aspect that has been eluding Malaysians for the past 5 decades, and for this, the UMNO-led Barisan Nasional must answer.

Pergaduhan kaum: Pengetua lepas tangan, kata bapa pelajar

Pergaduhan antara pelajar India dan Melayu berpunca dari panggilan berunsur menghina.
SHAH ALAM: Seorang bapa kepada pelajar di sebuah sekolah menengah di sini melahirkan rasa kecewa berikutan kegagalan pengetua sekolah berkenaan menangani masalah pelajar-pelajarnya sehingga mencetuskan pergaduhan berunsur perkauman.
Stephen Perumal Velu berkata, kes terbaru berlaku pagi tadi yang melibatkan pergaduhan besar berikutan sekumpulan pelajar memanggil pelajar kaum India dengan kata-kata kasar dan menghina.
“Saya menerima panggilan daripada anak saya sekitar pukul 10.30 pagi lalu bergegas ke sekolah,” kata beliau yang juga bekas Ahli Jawatankuasa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah berkenaan ketika ditemui di hadapan sekolah itu sekitar pukul 11.00 pagi tadi.
Beliau berkata, “saya tanya pengetua mengapa masalah pergaduhan kaum kerap berlaku sejak kebelakangan ini tetapi jawapannya tidak memuaskan kerana beliau menyalahkan pelajar kaum India.”

Bila pilihanraya umum? - Bila pula Taib akan bersara?

Oleh Aspan ALias
Bayang atau tanda-tanda pilihanraya umum akan di adakan belum lagi nampak. Kemenangan 2/3 BN di Sarawak Sabtu lalu belum boleh memberikan ilham bila PM Najib akan membubarkan Parlimen bagi mengadakan pilihanraya yang ke-13. kekuatan pembangkang bertambah sedikit lagi dengan memenangi 8 kerusi tambahan jika di campur dengan satu kerusi bebas yang dimenangi oleh George Ladung. Sekarang sudah ada 16 kerusi pembangkang di Dewan Undangan Negeri Sarawak, bumi kenyalang ini.


Janji BN yang menggunug mesti sedikit sebanyak di tunaikan dahulu sebelum membubarkan Parlimen, setidak-tidaknya rakyat ingin bukti yang Najib boleh menguruskan Taib untuk meninggalkan politik dan terus bersara. Itu merupakan isu yang paling besar yang dijanjikan oleh Najib di dalam pilihanraya negeri Sarak yang ke-10 itu. Kalau hendak ditunggu janji yang lain mungkin lambat untuk dilaksanakan. Tentunya pengundi di Semenanjung ingin menyaksikan setidak-tidaknya sebahagian dari janji Najib itu dapat dilaksanakan dulu sebelum mengadakan PRU ke13 ini.

Pakatan wants puppet-masters behind Datuk T to be probed as well

Pakatan wants puppet-masters behind Datuk T to be probed as wellPakatan Rakyat leaders want the police to act on recent hints that they may charge the Datuk T trio for distributing pornigraphic material, accusing the Inspector General of Police Ismail Omar of unprofessional conduct and trying to smear Opposition Leader Anwar Ibrahim in the runup to last weekend's Sarawak state elctions.
They also want the police to conduct a full-scale probe on who were the master-minds behind the elaborate scam that involved senior editors of the goverment-controlled mainstream media.
"The Omega watch is to create an impression that Anwar had done something wrong. There are no legal grounds at all to probe Anwar. The investigation is irrelevant and they just made the video for the sake of trying to create an impression of Anwar's involvement. The only issue here is to charge the trio," PAS MP for Kuala Krai Hatta Ramli told Malaysia Chronicle.

Observers to tell UN the true Sarawak story

The highly disputed Senadin win by Sarawak United People's Party (SUPP) will be the leading example of polls malpractices which will be presented to the UN.
KUALA LUMPUR: The incident in Sarawak’s Senadin constituency involving PKR candidate Dr Michael Teo will be presented to the United Nations Human Rights Commission in Geneva today.
The disputed results on April 16 will form the spine of a presentation to be made by Sarawak Report (SR) and other observers of the recently concluded 10th Sarawak election.
According to SR blogger Clare Rewcastle Brown, “we will tell exactly what happened (in Sarawak)”.
Citing Senadin, she said PKR was leading by 1,000 odd-votes during the last ballot counting in Miri City Stadium when suddenly a blackout “conveniently occurred”.

Video : BN gave us RM10,000

BN gave us RM10,000, claims 'tuai rumah'

A NGO today claimed to have video proof that BN had indulged in vote-buying in the recently-concluded Sarawak election.

The Malaysian Election Observers Network (Meonet) put up a video of a tuai rumah or longhouse chief in the Tamin constituency, who apparently admitted to receiving RM10,000 on behalf of his longhouse to support BN.

S'wak: Why Pakatan failed to deny 2/3rd majority

NONEI did not have time to write a prediction piece for the recently concluded Sarawak state election because I was heavily involved in the campaign this time, rather than analysing it as an outside observer.

But I did tweet and put on Facebook (and placed a few friendly wagers) that the BN would lose its two-thirds majority by failing to win at least 47 seats. I was, not for the first time and certainly not for the last time, wrong.

In this first of my two-part analysis of this election, I will quickly lay out the basis for my initial optimism and then proceed to explain, using the election results, why my prediction did not materialise.

I will pay particular attention to the very complicated voting patterns exhibited by the various non-Muslim bumiputera groups because these voters were, and will likely be, the swing voters come the next general election.

‘RM1,000 per door paid in Balingian’

Despite the pay-offs in Balingian, Chief Minister Taib Mahmud only managed to retain his seat with a reduced majority.

By Clare Rewcastle Brown
KUCHING: Sarawak has changed and all Sarawakians know it.  Chief Minister Taib Mahmud also knows it as he sits in his headquarters at Demak Jaya aware that all around him the people of the capital, his home town of Bintulu, Sibu, Miri and across the country have mobilised against him and want him out.
So strong and so obvious was the unity and determination of those population centres that Taib did not dare cheat too heavily and obviously in the urban areas (apart from some outrageous exceptions, like Senadin) the opposition swept to victory, more than doubling their seats and wiping out BN as a force in the cities.
But Taib cheated blatantly and Prime Minister Najib Tun Razak colluded in this.
So what forms of rigging were used?
Taib used his sister-in-law Gertie Chong to bring the money. Gertie is Taib’s favourite brother Arip Mahmud’s second wife.

PAS on S'wak: We failed to capitalize on our Pakatan status

PAS on S'wak: We failed to capitalize on our Pakatan statusPAS's Kuala Selangor member of parliament Dr Dzulkefly Ahmad , questioned over the party's losses in the Sarawak election, has said the party need to cultivate its partnership within Pakatan Rakyat.

Saying the Islamic party "was still groping for a touch base" in Sarawak despite its third time contesting in a state election, Dzulkefly suggested the party had not taken advantage of its membership in PR.

"To me, it has to some extent failed to exploit the situation, or in other words failed to portray the party as part of Pakatan Rakyat and the coalition’s agenda for change,” he told online portal Merdeka Review.

Citing one incident conveyed to him, Dzulkefly related how a voter in Sarawak had actually voted for Barisan Nasional because he said he could not find the DAP or PKR logo on the ballot paper, in an area where PAS contested.

You’re a liar, Tee Keat tells Soi Lek

The former MCA boss launches a broadside against his successor for blaming him for the party's continued presence in the federal and state governments after the 2008 polls.
PETALING JAYA: Former MCA president Ong Tee Keat has described his sucessor Dr Chua Soi Lek as a “despicable liar”.
He was responding to Chua’s remark that it was Ong’s decision to allow MCA leaders to assume government posts despite the party’s dismal performance in the 2008 general election.
“Chua’s statement on my alleged insistence of staying in the federal Cabinet after 2008 should be disdained in view of its factual flaws,” said Ong.
He said that it was not possible for him to have made such a decision when he was not even MCA’s president in March 2008.
(The party president at the time was Ong Ka Ting. Tee Keat assumed the presidency on Oct 18, 2010)
Ong also added that Chua never mentioned anything about staying out of the federal government during the former’s tenure as president.

Utusan calls on Malays to unite against DAP's Chinese chauvinism

Utusan calls on Malays to unite against DAP's Chinese chauvinismUtusan Malaysia called on its owners Umno today to spearhead a 1Melayu, 1Bumi movement involving all Malay parties — claiming DAP was intent on toppling the country’s Malay leadership.
“What Umno needs to do now, in this pressing time, is to launch a wave of racial unity - 1Melayu, 1Bumi. Launch 1Melayu, 1Bumi immediately with other Malay parties,” assistant chief editor Datuk Zaini Hassan wrote in the Malay daily today.
In his Cuit column, he said that DAP’s slogans in the recently concluded Sarawak state election called for Chinese voters to change the Malay-led government, adding that they already controlled everything and was now aiming for political power.
“Only absolute political power has not been controlled by the Chinese, everything else has been taken. Now DAP bringing great slogans among them, Undi Untuk Ubah (Vote for Change), Enough is Enough and Selamatkan Malaysia (Save Malaysia).
“In truth, those slogans are aimed at no one else but specifically the Chinese. It is displayed proudly on the chests of DAP candidates and supporters in the Sarawak election so that the Malay leadership of Malaysia is changed,” he added.

P'raya negeri: Wartawan S'wak dakwa layanan buruk

NONEPersekutuan Persatuan Wartawan Sarawak (FSJA) akan membuat laporan kepada pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berhubung layanan buruk daripada sesetengah pegawai SPR terhadap wartawan semasa pilihan raya negeri ke-10 baru-baru ini.

Presidennya Roger TL Liong berkata beliau menerima beberapa aduan daripada ahli FSJA di Kuching, Miri dan Bintulu.

Katanya faktor yang amat dikesali apabila pas yang dikeluarkan oleh SPR untuk wartawan membuat liputan pilihan raya itu tidak diterima oleh pegawai-pegawai berkenaan.

"Hanya dua hari sebelum penamaan calon iaitu pada 6 April wartawan dimaklumkan pas warna merah jambu dan dokumen lain yang mereka terima tidak boleh digunakan.

Taib won’t go and Najib can’t make him

Was Putrajaya linked to the muffled talks that a governor-palace coup d'état was to take place on April 16?


Given the facts of the recently concluded Sarawak election, how can Prime Minister Najib Tun Razak ask Taib Mahmud to go?
Taib’s Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) has done better than Umno.
His people want him. He can always say, it’s not that I don’t want to go, but the people still want him. It’s difficult to overturn his logic.
In 2011, the majority votes were 125,024. In 2006, the majority votes totalled 74,852.
In absolute terms, the majority gained by PBB candidates was bigger than in 2006. That’s a 167% increase in total majority votes.
PBB candidates actually increased their majority in 23 constituencies out of the 35 seats contested. That’s 66% success rate.

Selangor Jimat RM20 Juta Kos PembersihanSHAH ALAM 20 APRIL: Keputusan Kerajaan Negeri Selangor mengambil alih tugas pembersihan Alam Flora Sdn Bhd, mampu menjimatkan perbelanjaan kewangan negeri sehingga RM20 juta setahun dalam sektor itu.

Usaha ini sekaligus memberi sepenuhnya kuasa kepada kerajaan negeri untuk memastikan kerja-kerja pembersihan dilaksanakan dengan lebih sistematik dan berkesan, kata Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Bercakap pada sidang media selepas mempengerusikan Mesyuarat Exco hari ini, Khalid berkata, kerajaan Selangor sebelum ini perlu membayar caj pengurusan sebanyak 10 peratus kepada Alam Flora.

PAS Sarawak harus berdikari

Berdasarkan kempen dalam pilihan raya negeri lalu, PAS Sarawak nampak terlalu bergantung kepada jentera dari negeri lain.
PETALING JAYA: PAS Sarawak tidak boleh terlalu mengharapkan bantuan luar jika mereka mahu menang dalam pilihan raya negeri (PRN) pada masa depan, kata beberapa pemimpin PAS hari ini.
Ketua Penerangan PAS Melaka, Kamaruddin Sidek berkata, mereka perlu berusaha sendiri dengan lebih giatnya lagi termasuk melahirkan pemimpin besar dan disegani masyarakat.
“Berdasarkan kempen dalam PRN lalu, PAS Sarawak nampak terlalu bergantung kepada jentera dari negeri lain.
“Jika tiada bantuan dari PAS negeri lain, jentera mereka boleh jadi tidak bergerak. Kalau PRN bolehlah kita datang menolong tetapi jika pilihan raya umum (PRU) tidak ada pihak yang datang membantu,” katanya.

Keluarga PM kuasai Masjid Kampung Baru?

KUALA LUMPUR, 20 April: Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali mendakwa jawatankuasa Masjid Kampung Baru tidak pernah dibuat pemilihan dan hanya dikuasai ahli keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan bekas pembantunya.
Tambahnya lagi, orang Kampung Baru sendiri tidak mempunyai akses kepada pengurusan masjid khususnya dalam aspek kewangan.
Beliau mendedahkan demikian sebagai mengulas kenapa projek naik taraf Masjid Kampung Baru, melibatkan firma arkitek milik adik perdana menteri, Datuk Nazim Razak.
Semalam, syarikat tersebut mendakwa perkhidmatan mereka menyediakan rekabentuk untuk projek naik taraf Masjid Kampung Baru disediakan secara sukarela.
Penjelasan itu dibuat susulan tuntutan sebuah NGO, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) yang menuntut Najib menerangkan isu berhubung pembabitan firma NRY Architects dalam projek naik taraf dengan nilai RM20 juta itu.

Khir Toyo: BLR, Inflasi dan Risiko Politik

1. Pada bulan hadapan Bank Negara Malaysia (BNM) akan mengadakan satu lagi mesyuarat membabitkan isu Overnight Policy Rate (OPR).  Sebelum ini pada bulan Mac lalu BNM tidak membuat sebarang kenaikan OPR.  Pada tahun 2010 sebanyak tiga kali kenaikan OPR diumumkan pada Mac, Mei dan Julai yang menyebabkan kenaikan dari 2.0 kepada 2.75.
2. Kenaikan OPR ini akan berkait langsung dengan kenaikan Base Lending Rate (BLR) atau Kadar Pinjaman Asas.  BLR turut meningkat sebanyak tiga kali dari 5.55% pada 2009 kepada 6.30 pada Julai 2010.
3. Salah satu tujuan kenaikan OPR dan BLR ialah untuk membendung inflasi.  Kebanyakan kita bukan pakar ekonomi jadi kita sendiri tentu sukar untuk memahami bagaimana menaikan kadar pinjaman asas boleh membantu mengurangkan inflasi.  Hakikatnya kita terpaksa mengeluarkan lebih banyak wang untuk membayar hutang.

Video : Malaysia Pandang Ringan Risiko Nuklear

1Malaysia email: Tricubes Berhad dimiliki secara tidak langsung adik Najib

Syarikat Tricubes Berhad yang diberikan kontrak 1Malaysia email bernilai RM50 juta kini berdepan dengan masalah kewangan, dan disenaraikan Bursa Malaysia sebagai status GN3.  Seandainya syarikat ini gagal mengetengahkan program menstruktur semula kewangannya pada hujung Oktober 2011, maka ia mungkin berdepan dengan nasib untuk ditarik dari penyenaraian (delist).
Apa yang menarik, pemegang saham kedua terbesar Tricubes Berhad adalah Commerce Technology Ventures Sdn Bhd, iaitu Private Equity Fund yang ditubuhkan Bank Negara bersama Commerce Group (atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group).
Commerce Group atau Bumiputra-Commerce Holdings Berhad Group kini telah dinamakan sebagai CIMB Group, diterajui oleh adik Perdana Menteri Najib Razak, iaitu Nazir Razak (gambar kanan).  Nazir Razak adalah Ketua Pegawai Eksekutif CIMB Group.
Semalam, Perdana Menteri mengumumkan bahawa kerajaan telah memberikan satu projek baru bernilai RM50 juta kepada Tricubes Bhd untuk mendirikan satu laman internet, dan setiap warga negara berumur 18 tahun ke atas akan dibuka satu akaun email - "1Malaysia email" untuk kegunaan rasmi; sementara mendirikan pusat perkhidmatan e-kerajaan, termasuk laman sosial, pembayaran hutang melalui internet dan sebagainya.

'Masyarakat Cina perlu rasional' atau 'BN sendiri yang dah tak rasional'..!!!

NONEPerdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berulangkali mengingatkan orang Melayu dan Bumiputera bahawa mereka tidak boleh memerintah bersendirian dan memerlukan sokongan kaum lain.

Ingatan ini dibuat kerana sebagai pemimpin nombor satu, beliau tahu bahawa kaum lain yang terbesar iaitu Cina dan India perlu diberi tempat dalam kerajaan. Dalam ertikata lain mereka perlu dilantik menjadi menteri, timbalan menteri atau dulu setiausaha parlimen.

Hakikat ini yang berlaku pada pilihan raya umum ke-12 di mana ramai calon MCA, Gerakan dan MIC kecundang terutama di kawasan majoriti kaum Cina dan India.

Pemimpin Umno merasakan satu kemestian untuk melantik calon MCA dan MIC yang menang untuk memegang jawatan menteri dan timbalan menteri walaupun mereka bukan presiden atau timbalan presiden parti. Malah, presiden Gerakan, Tan Sri Koh Tsu Koon turut dilantik menjadi Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Hakikat kongsi kuasa inilah yang diamalkan oleh Perikatan dan BN selepas merdeka.

Gajah Putih : KM Akui Lapangan Terbang Melaka Kurang Sambutan


MELAKA 20 APRIL : Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam mengakui operasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Melaka (LTAM) tidak mendapat sambutan.

Beliau yang mempersalahkan Bahagian Promosi Pelancongan (BPP) berkata kesan kini LTAM yang terletak di Batu Berendam kelihatan sunyi sepi berikutan kekurangan aktiviti penerbangan dijalankan di situ.

"Saya rasa kesal dan kecewa terhadap agensi pelancongan terbabit kerana tidak menjalankan promosi terhadap LTAM sehingga lapangan terbang ini tidak mendapat sambutan.

"Kita tidak boleh tunggu kerajaan negeri sahaja berusaha menjalankan promosi dan kegiatan lain bagi menarik pengguna untuk gunakankemudahan di LTAM," katanya.

Anak mahu hutang peneroka dihapus kira

KUALA LUMPUR, 20 April: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mencadangkan kepada Pakatan Rakyat supaya memasukkan dalam manifesto mereka untuk memansuhkan hutang peneroka Felda.

Pengerusinya, Mazlan Aliman berkata, hutang peneroka disebabkan kos tanaman semula dan elaun sara hidup amat membebankan mereka terutamanya peneroka yang terdiri daripada warga emas.

Menurutnya, hutang yang ditanggung mereka dianggarkan antara RM30,000 hingga lebih RM100,000 seorang.

Tak Ada Istilah Demokrasi Dalam Umno-Chua Jui Meng


SHAH ALAM 20 APRIL : Umno-Barisan Nasional sejak dahulu lagi tidak mempercayai akan prinsip demokrasi, dan oleh itu, menjadi satu kesukaran kepada mereka untuk menghormati keputusan yang dibuat oleh rakyat pada satu-satu pilihanraya.

Demikian pandangan Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Chua Jui Meng berhubung gesaan akhbar Kumpulan Utusan agar Barisan Nasional 'menghukum' pengundi Cina yang tidak menyokong perikatan itu.

Katanya, jika Utusan yang dikenali sebagai 'lidah rasmi' Umno dengan sewenang-wenangnya mengeluarkan komentar sedemikian rupa, tidak mustahil falsafah sama digunakan oleh pucuk pimpinan Umno dalam menilai keputusan rakyat di Sarawak. 

"Rakyat Cina sudah tolak mereka di Sarawak, oleh kerana tidak puas dengan dasar-dasar Umno yang menindaskan mereka dan mereka buat bantahan cara yang demokratik. Mereka gunakan saluran undi bukan berperang dengan Barisan Nasional,"jelas Jui Meng.

Projek e-mel 1Malaysia diberi kepada syarikat hampir muflis

PETALING JAYA: Projek e-mel percuma melalui sebuah syarikat IT tempatan, Tricubes Bhd, yang bernilai RM50 juta merupakan satu lagi projek jenaka yang ditawarkan kerajaan kepada rakyat di  negara ini, kata Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.
Menurutnya, projek yang diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak itu menjelaskan lagi bahawa usaha kerajaan- menerusi Projek Permulaan (EPP) di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP),  tidak langsung mendatangkan sebarang manfaat kepada rakyat.
“Projek ini dimasukkan ke dalam projek utama dalam EPP di bawah ETP yang dikatakan bertujuan untuk meningkatkan dan melipatgandakan pendapatan rakyat.
“Tetapi rakyat boleh nilai sendiri bentuk projek yang ada dan ditawarkan kerajaan samada mendatangkan pulangan kepada rakyat,” ujarnya.

Jangan anggap PRU ke-13 lama lagi

Ada beberapa hal penting yang perlu difikirkan oleh PAS selepas meneliti keputusan pilihan raya negeri Sarawak minggu lalu. Bukan semata-mata kerana kekalahan semua calonnya di sana, tetapi lebih kepada memikirkan bagaimana PAS membuat persediaan secukupnya untuk menghadapi pilihan raya umum (PRU) ke-13 nanti.
Yang penting difikirkan ialah:
1. Mempelajari sungguh-sungguh keputusan pilihan raya Sarawak itu dan siri kekalahannya dalam pilihan raya kecil yang lain sebelum ini. Apakah aktibar yang dapat diambil dari kekalahan berterusan itu?
2. Bagaimana dengan keupayaan penerangan PAS untuk menghadapi PRU Ke13 nanti. Ini kerana penerangan ialah urat nadi untuk mencapai kemenangan.

Melaka naikkan tarif air 5 hingga 25 sen...lagi mahal lagi baik..!!

Tindakan kerajaan negeri Melaka menaikkan tarif air tanpa mengambil kira bebanan kewangan yang dipikul oleh rakyat negeri itu amat dikesali.

NONEAntara mereka yang lantang membantah tindakan itu, termasuk Ketua Dewan Pemuda Pas Melaka, Kamaruddin Sidik (kiri).

Katanya, tindakan Syarikat Air Melaka Berhad (SAMB) yang menaikkan tarif air secara tegesa-gesa dan tidak memaklumkannya terlebih dahulu kepada rakyat seolah-olah satu cubaan untuk mengelakkan protes rakyat.

Menurutnya ia suatu yang tidak konsisten sedangkan kerajaan negeri Melaka sendiri pernah mengkritik kenaikan harga air di Selangor dan Kedah tidak lama dulu.

"Apabila kerajaan Selangor dan Kedah buat tindakan sebegitu sebelum ini yakni menaikkan tarif air mereka bising. Tapi kini mereka naikkan tanpa sebarang pengumuman.

Orang Ramai Sifatkan E-mel 1 Malaysia Suatu Pembaziran


SHAH ALAM 20 APRIL : Pelaburan RM50 juta oleh kerajaan Malaysia bagi menyediakan akaun e-mel kepada semua warga Malaysia yang berusia 18 tahun ke atas,  dianggap sebagai tidak munasabah dan merupakan satu pembaziran paling nyata yang dilakukan oleh kerajaan.

Rata-rata masyarakat yang ditemui Tv Selangor meluahkan pandangan mereka berhubung tindakan pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berhubung penyediaan akaun e-mel berkenaan.

Malah ramai juga yang berpandangan mereka lebih selesa dengan akses e-mel sedia ada yang  dinikmati secara percuma seperti e-mel Yahoo, Gmail malah laman sosial peribadi seperti Facebook dan Twitter.

Sembang politik pasca pilihan raya Sarawak

Sewaktu masa senggang, sempat juga bersembang politik pasca pilihan raya negeri Sarawak bersama Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz, Menteri Besar Kelantan. Isu yang disembangkan tidak lain adalah kredibiliti Ketua Menteri Sarawak yang baru dilantik semula, Tan Sri Haji Abdul Taib Mahmud.
Di sebalik isu tersebut, kami membicarakan beberapa persoalan panas dan serius. Ia berlegar-legar atas fakta, kenapa Abdul Taib terus utuh dan kental di tampuk kuasa. Sedangkan muncul di sebaliknya ialah cakap-cakap dan pandangan yang mahukan Abdul Taib menamakan tokoh penggantinya. Mungkin pandangan sama muncul dari pimpinan utama Negara sendiri, Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib yang pastinya inginkan Taib berundur tatkala menjelang pilihan raya 16 April lalu.

Projek Lynas, MB Pahang jangan lepas tangan- Fuziah

KUANTAN: Ahli Parlimen Kuantan, Fuziah Salleh  mengingatkan Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakub agar bertanggungjawab dan tidak lepas tangan dalam isu kilang pemprosesan logam nadir bumi di Gebeng, Pahang.
Ia susulan kenyataan Adnan semalam bahawa kerajaan negeri tidak ada kuasa untuk melulus mahu pun menutup loji tersebut yang dibina firma Australia, Lynas.
Menurut Fuziah, kerajaan negeri sebenarnya berkuasa untuk melulus atau membatalkan lesen premis kilang berkenaan yang diberikan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).
“Saya nak ingatkan MB, kalau kerajaan Pahang tak luluskan lesen premis, kilang tak akan ada,” kata Fuziah ketika dihubungi Keadilandaily.
Menurut Fuziah, kerajaan Pahang sendiri sebelum ini mengaku berpuas hati dengan kilang tersebut malah, Adnan sendiri pada bulan lepas memberikan jaminan lisan kononnya kilang itu selamat.
Namun sekarang, apabila rakyat mula sedar dan mula memberikan perhatian terhadap isu ini , kesemua agensi yang bertanggungjawab kelihatannya cuba cuci tangan.

Buku Jingga: Anak agih borang tanah 28 Mei ini

KUALA LUMPUR, 20 April: Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) akan mengagihkan borang permohonan tanah kepada seluruh generasi kedua dan ketiga Felda.
Pengagihan borang ini akan dilakukan dalam satu himpunan besar-besaran melibatkan warga Felda seluruh negara yang akan diadakan pada 28 Mei ini di Pahang.
Menurut pengerusinya, Mazlan Aliman terdapat tiga kategori penerima borang tersebut iaitu anak-anak peneroka, kakitangan Felda iaitu pegawai yang berpendapatan rendah dan bekas tentera.
Katanya, bekas tentera termasuk dalam kategori yang layak menerima kerana antara insentif yang ditawarkan kerajaan untuk menarik minat rakyat Malaysia menyertai angkatan tentera ialah jaminan masa depan iaitu pemberian tanah.
Anak akan menggunakan cawangannya di seluruh negara termasuk agensi-agensi dalam parti dan bersedia bekerjasama dengan agensi dalam Felda sendiri bagi menyemak permohonan yang dibuat.

Utusan Cabar Najib Tubuhkan Gerakan 1 Melayu, 1 Bumi


SHAH ALAM 20 APRIL : Gentar dengan kemenangan besar DAP di Sarawak, akhbar Utusan Malaysia hari ini mencadangkan Umno melancarkan gerakan 1Melayu, 1Bumi untuk mempertahankan kuasa politik orang Melayu.

Dalam membuat cadangan berkenaan yang memperlekehkan gagasan 1Malaysia Datuk Seri Najib Razak, akhbar kawalan Umno itu berkata kemenangan DAP di 12 daripada 15 kerusi di Sarawak membuktikan “orang Cina telah bersatu, malah orang Cina telah pun bersatu sejak dulu lagi".

“Apa yang Umno harus lakukan sekarang, di masa yang amat terdesak sekarang, ialah melancarkan gelombang perpaduan bangsa – 1 Melayu, 1 Bumi,” kata Timbalan Ketua Pengarang Utusan, Zaini Hassan.

Nuklear: Pengajaran buat Malaysia

Sinaran radiasi tidak dapat dilihat dan tidak boleh ditarik balik. Dalam sesuatu krisis nuklear, akan ada banyak soalan yang timbul tentang
sinaran radiasi. Sepertimana yang sedang dialami rakyat Jepun sekarang, ianya merupakan satu mimpi ngeri untuk memahami ketidakpastian tersebut. Antara persoalannya ialah:

1. Bagaimanakah anda tahu bila anda dalam bahaya?
2. Berapa lama bahaya itu akan berterusan?
3. Bagaimana anda boleh mengurangkan bahaya kepada diri dan keluarga anda?
4. Apakah tahap pendedahan yang selamat?
5. Bagaimanakah anda mendapat akses kepada maklumat penting dalam tempoh yang singkat, untuk menghalang atau meminimakan
pendedahan?
6. Apa potensi risikonya terhadap kesihatan dan akibat daripada pendedahan tersebut?
7. Maklumat manakah yang anda boleh percaya?
8. Bagaimanakah anda membina semula satu cara hidup yang sihat selepas ditimpa malapetaka nuklear?

Soalan-soalan ini adalah sukar untuk dijawab, malah menjadi lebih menyulitkan lagi apabila kerajaan dan industri nuklear mengawal ketat maklumat, operasi teknologi, penyelidikan saintifik, dan pengajaran bio-perubatan yang membentuk respons terhadap kesihatan awam.

Pakatan mula tunai Buku Jingga, Anak tawar skim baru pikat peneroka Felda

KUALA LUMPUR, 20 April — Pakatan Rakyat (PR), bagi membuktikan ia serius dengan janji Buku Jingga, mula mengotakan janjinya - mengedarkan borang permohonan tanah Felda Plantations, seluas 150,000 hektar kepada golongan yang memerlukannya mulai hujung bulan depan.
Borang permohonan akan diedar sebagai langkah awal untuk membuat persiapan mengagihkan proses pengurniaan tanah, yang dijangka akan memanfaatkan 80,000 hingga 160,000 orang, dalam tempoh 100 hari jika PR mengambil alih pentadbiran kerajaan pusat.
Pengedaran borang akan dilakukan sempena satu perhimpunan peneroka Felda di Pahang 28 Mei ini.
Mengumumkan langkah PR itu di sini hari ini, Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak) Mazlan Aliman berkata, pihaknya juga bercadang untuk memasukkan insentif memansuhkan hutang peneroka - yang berkaitan dengan elaun saraan dan kos tanaman semula - yang dianggarkan RM500 juta sekarang.

Loceng Awal : Belum ada cadangan naikkan harga RON95

petrol price hike before increase panic consumers 040608 02Kerajaan masih mengekalkan harga petrol RON95 pada RM1.90 seliter dan belum bercadang untuk menaikannya, persidangan Dewan Negara diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Rohani Abdul Karim meminta rakyat mengetepikan khabar angin mengenai kenaikan bahan api itu.

"Setakat saya menjawab ini belum ada lagi keputusan untuk menaikkan harga RON95. Jadi khabar-khabar itu kita ketepikan dan Yang Berhormat semua boleh maklumkan (kepada rakyat) setakat ini kerajaan masih mengekalkan harga sedia ada," katanya menjawab soalan Senator Khoo Soo Seang yang ingin tahu apakah benar kerajaan akan menaikkan harga RON95 serta kenapa perlu dinaikkan sedangkan rakyat beranggapan kenaikan harga minyak mentah dunia di pasaran antarabangsa mendatangkan keuntungan kepada negara, dan sekiranya harga perlu dinaikkan apakah mekanisme untuk kerajaan menerangkan alasan itu kepada rakyat.

Shuib cabar Anwar, dua pemimpin kanan PAS sumpah laknat


KUALA LUMPUR, 20 April — Bekas bendahari agung Perkasa Datuk Shuib Lazim mencabar Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya bersumpah laknat bagi membuktikan kebenaran dakwaan rakaman video seks yang dikaitkan dengan Ketua Umum PKR itu. Selain itu, Shuib, salah seorang “Datuk T” turut mencabar Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang supaya melakukan perkara sama kerana bertindak menafikan kebenaran rakaman video itu tanpa pernah menontonnya.
Selain Shuib, dua lagi Datuk T adalah bekas ketua menteri Melaka Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang menggemparkan negara apabila mempertontokan rakaman video seks itu kepada wakil media terpilih 21 Mac lalu.
Ketika dihubungi The Malaysian Insider, Shuib menegaskan rakaman video seks itu perlu dijadikan bukti di mahkamah bagi menuntut keadilan.

Tricubes: Emel 1M'sia tak babit dana k'jaan....ha.ha...dia terkencing kot..!!

NONEProjek Emel 1Malaysia tidak melibatkan dana awam, demikian menurut syarikat IT tempatan - Tricubes Bhd - yang bakal melaksanakan projek bernilai RM50 juta itu Julai depan.

Ketua pegawai eksekutifnya, Khairun Zainal Mokhtar bagaimanapun berkata, projek itu terletak di bawah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU), yang dilantik sebagai fasilitator kerajaan.

Katanya, Tricubes tidak dapat mendedahkan semua butiran model perniagaannya untuk projek Emel 1Malaysial, tetapi tegasnya, sebagai syarikat tersenarai, ia telah menggariskan strategi utama bagi memastikan daya maju komersil termasuk pengiklanan dan transaksi e-perkhidmatan pada masa depan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Khairun berkata ujian sedang dijalankan sebagai persediaan untuk melaksanakan sistem tersebut.

Nik Aziz pertahan Hadi, pemimpin PAS hanya ditukar jika langgar syariat Allah

Nik Aziz
KUALA LUMPUR, 20 April — Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini mempertahankan Datuk Seri Abdul Hadi Awang dengan berkata, PAS tidak perlu mengubah pemimpin hanya kerana kekalahan dalam pilihan raya termasuk ekoran kegagalan memperoleh kerusi di Sarawak minggu lalu. Sambil menegaskan tindakan menukar pemimpin hanya kerana pilihan raya sebagai “langkah kurang tepat”, Mursyidul Am PAS berkata, “pada saya, menukar pemimpin hanyalah apabila jika pemimpin tersebut melanggar syariat Allah SWT.”
Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata, PAS mempunyai kaedah-kaedah yang tersendiri untuk memilih pemimpin.

Video seks: Siapa 'whistle blower' sebenarnya?

azlanSejak 21 Mac, gandingan' Datuk T' diangkat oleh pemimpin Umno dan juak-juaknya termasuk PERKASA dan Utusan Malaysia sebagai 'whistle blowers' yang harus dilindungi.

Pada tarikh itu, Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik, Datuk Shazryl Eskay dan Datuk Shuib Lazim menayangkan sebuah video kepada media dan ahli politik terpilih untuk “membuktikan' Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan hubungan seks dengan seorang pelacur.

Suara-suara Umno mengenai keperluan melindungi Datuk T sebagai “whistle blower” semakin lantang dengan pengumuman terbaru polis bahawa tiga individu berkenaan mungkin dihadapkan ke mahkamah kerana menayangkan video lucah.

Aziz Bari: Pemuda PAS ‘jangan naik minyak’ kerana kritik Hadi


Aziz Bari
KUALA LUMPUR, 20 April — Prof Abdul Aziz Bari menasihatkan Dewan Pemuda PAS supaya tidak “mengamuk dan naik minyak” ekoran pandangannya bahawa Presiden mereka Datuk Seri Abdul Hadi Awang kini dilihat sebagai liabiliti kepada parti komponen Pakatan Rakyat itu. Justeru tegas penganalisis politik ini, Dewan Pemuda PAS khususnya kepimpinan Wilayah Persekutuan seharusnya memastikan kemenangan pemimpin yang mereka fikir baik.
“Dewan Pemuda PAS Wilayah (Persektuuan) tak perlu melenting. Mereka kena faham konsep dan implikasi kepemimpinan dalam politik moden berperlembagaan hari ini,” kata ahli akademik ini.
“Mungkin Dewan Pemuda Wilayah berasa PAS sekarang hebat. Itu hak mereka. Tetapi tak perlulah mereka mengamuk.

'Bubarkan Felda Plantations, serah tanah pada anak'

Pakatan Rakyat akan membuktikan keseriusan mereka bagi memenuhi ikrar Buku Jingga bahawa Felda Plantations Sdn Bhd akan dibubarkan dalam tempoh 100 hari Pakatan mengambil alih Putrajaya.

Sebagai gantinya tanah perladangan seluas 367,000 hektar milik Felda akan diagihkan kepada sekurang-kurang 79,000 anak-anak generasi kedua bawah Persatuan Anak-anak Peneroka Felda (ANAK).

NONEPengerusinya, Mazlan Aliman (tengah) berkata NGO itu bersedia menjalankan pendaftaran bulan depan bagi menyaring permohonan anggotanya untuk mendapatkan tanah.

"Kami sedar proses saringan mungkin mengambil masa, jadi kami akan edarkan borang permohonan pada perhimpunan kami 28 Mei ini dan membuat saringan selepas itu.

"Kami akan bekerjawasama jawatankuasa kemajuan kampung (JKKK), agensi parti (komponen Pakatan) dan Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan untuk memungut permohonan dan melakukan saringan,” kata Mazlan pada sidang akhbar hari ini.

Menurutnya, anak-anak peneroka di bawah lingkungan pendapatan tertentu dan bekas anggota tentera yang dijanjikan tanah apabila mereka bersara yang menyertai skim itu akan diberikan keutamaan.

felda cow cattle rearing centre palong 120206 field"Jika kita beri 10 ekar setiap orang, sekitar 79,000 orang akan mendapat faedah tetapi kita sedang mempertimbangkan memberi lima ekar kepada setiap orang supaya lebih ramai dapat memiliki tanah,” kata Mazlan.

Beliau juga berkata ANAK akan mencadangkan kepada Pakatan supaya memasukkan dalam manifestonya bahawa semua hutang oleh peneroka kerana kos menanam semula melalui Felda dimansuhkan.

"Beberapa bulan lalu, seorang lelaki di Negeri Sembilan menunjukkan kepada saya bahawa hutangnya telah bertambah kepada RM95,000... ini sesuatu yang membebankan," katanya.