Sabtu, 12 Mac 2011

Melampauu...Inikah Hasil "Tarbiyyah" Umno..??

Tinjauan Metroplus di Dataran Merdeka mendapati berpuluh pasangan menjadikan kawasan itu setiap malam terutama pada larut malam untuk melakukan pelbagai aksi tidak senonoh. Suri rumah, Noriza Abdullah, 35, berkata, setiap malam terutama hari minggu dipenuhi pasangan remaja yang mengambil kesempatan melepaskan rindu dengan pasangan masing-masing tanpa menghiraukan kehadiran orang lain.

Katanya, keadaan itu boleh menyebabkan isu gejala sosial merebak kerana pasangan berani melakukan aksi romantik termasuk tidur di atas peha pasangan.

“Keadaan itu tidak elok untuk kami yang sudah berkeluarga terutama kanak-kanak kerana mereka mungkin akan meniru aksi berkenaan pada masa depan.
“Saya risau keadaan ini berleluasa sekiranya tidak dipantau pihak terbabit kerana Dataran Merdeka dipenuhi keluarga yang mahu meluangkan masa bersama anak,” katanya ketika ditemui.

Menurutnya, pasangan remaja itu langsung tidak menghiraukan kehadiran orang ramai kerana mereka asyik melakukan perbuatan terkutuk dan bimbang sekiranya mereka berani melakukan aksi tidak elok.
Pengunjung, Suffian Ghazali, 40, mahu pihak berkuasa berkaitan melakukan rondaan setiap masa mencegah gejala pasangan kekasih yang melakukan aksi romantik di tempat awam.
“Mereka perlu melakukan aktiviti pencegahan bagi membendung pasangan membuat perkara sumbang kerana Dataran Merdeka dikunjungi ratusan keluarga.
“Nampaknya bilangan pasangan makin bertambah kerana tidak ada orang yang memarahi mereka walaupun melakukan perbuatan salah,” katanya.

Baru Bian : Pilihanraya Masa Terbaik Rakyat Sarawak Ubah Nasib


KUCHING 12 MAC : Pilihanraya negeri yang akan dihadapi dalam masa terdekat ini adalah kesempatan terbaik bagi rakyat Sarawak mengubah nasib diri menjadi lebih baik dan maju ke hadapan.
Kerakusan kepimpinan negeri Barisan Nasional atau BN diketuai Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengumpul kekayaan dengan mengaut keuntungan dari hasil negeri dengan berlaku penyelewengan termasuk rasuah di sepanjang pentadbirannya harus menyedarkan rakyat bahawa perubahan perlu dilakukan demi kebaikan bersama.  
Ketika berucap dalam konvensyen Parti Keadilan Rakyat atau PKR Sarawak di sini hari ini Pengerusi Majlis Pimpinan PKR negeri , Baru Bian berkata Ketuanan Rakyat yang diperjuangkan Pakatan Rakyat atau PR sememangnya nyata kerana rakyatlah yang berkuasa menentukan tampuk kepimpinan di negeri Sarawak.
Dengan kuasa rakyat ini serta senario politik negara yang berubah masa kini, katanya PR yakin adalah tidak mustahil BN dapat ditumbangkan dalam pilihanraya negeri ke 10 akan datang.
Katanya, kehidupan serba mundur yang ditempohi oleh ramai masyarakat etnik Sarawak selama ini adalah bukti nyata BN tidak menjaga kebajikan rakyat dan hanya mementingkan golongan tertentu serta kroni dari kalangan pemimpin mereka.
Jelasnya, kenaikan harga barang seperti petrol dan makanan menyebabkan kehidupan rakyat semakin tertekan ditambah dengan ketamakan Ketua Menteri dan pemimpin BN lain yang menerajui negeri berpuluh tahun mengaut kekayaan dari hasil negeri menjadikan rakyat terus menerus mundur dan tidak terbela.
Adalah malang ujarnya Sarawak sebagai negeri yang punya banyak sumber dan terbesar di Malaysia menjadi mangsa barisan pemimpin  seperti ini yang semudahnya merampas harta rakyat seperti tanah adat atas nama pembangunan.
Baru Bian berkata, PR menawarkan pilihan lebih baik kepada rakyat dan akan memperjuangkan kepentingan rakyat apabila diberi mandat mengambilalih pentadbiran negeri selepas pilihanraya negeri nanti.
Baru Bian berkata, PR memberi fokus terhadap lima isu dalam pilihanraya negeri ini iaitu menghapuskan kemiskinan, meningkatkan pembangunan insfrastruktur di bandar dan pendalaman, memajukan bidang pendidikan, menghapuskan amalan rasuah, kronisme dan nepotisme serta mengembalikan tanah NCR kepada rakyat.  
Keengganan Abdul Taib menyahut cabaran debat dengan pelbagai alasan tambahnya merupakan jawapan betapa Ketua  Menteri itu cuba mengalihkan tumpuan terhadap segala salah laku dan penyelewengan yang berlaku di sepanjang tempoh kekuasaannya.
Tsunami politik yang berlaku pada 2008 adalah bukti rakyat di negara ini dahagakan perubahan dan rakyat Sarawak perlu melakukan perubahan  dengan menyingkirkan regim Abdul Taib dalam pilihanraya negeri ini ke arah mengecapi kehidupan lebih sempurna dan masa depan yang terjamin.

Bible Bahasa Melayu - Najib Khianati Penganut Kristian Sarawak


KUCHING 12 MAC : Pengerusi Parti Keadilan Rakyat Sarawak,  Baru Bian membidas Perdana Menteri Najib Razak dan Kementerian Dalam Negeri kerana mendalangi penahanan 30 ribu naskah Kitab Injil versi Bahasa Malaysia di Pelabuhan Kuching sejak Januari lalu.
Dalam kenyataannya, Baru menganggap tindakan itu sebagai pencabulan hak masyarakat Kristian di Sarawak dan kegagalan Putrajaya mendokong kebebasan beragama yang termaktub dalam perjanjian Perjanjian Persekutuan 1963 yang membolehkan Sabah dan Sarawak menanggotai Malaysia.
"Ia bukan sahaja pencabulan terbuka terhadap hak orang Kristian yang termaktub dalam pelembagaan tetapi bertentangan dengan provisi dan syarat-syarat dalam Perjanjian Malaysia 1963. Sebagai rakyat beragama Kristian di Sarawak, kita diberi jaminan bahawa hak kebebasan agama sebelum Sarawak menyertai Malaysia" kata Baru Bian.
Menurut Baru, sebuah surat bertarikh 12 Januari 2011 mengenai penahanan itu oleh Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks Al Quran Negeri Serawak menyatakan rampasan itu dilakukan dibawah seksyen 9A, 17 dan 18 di bawah Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984, sementara menanti keputusan Menteri Dalam Negeri.
Sebelum ini KDN turut menahan lima ribu kitab Injil Bahasa Melayu di Pelabuhan Klang sejak tahun lepas.
Menurut Baru lagi, hal ini tidak dapat diterima masyarakat Kristian di sini dan mahu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bertanggungjawab sebagai ketua Kerajaan Persekutuan.
"Beliau (Najib) tidak boleh memberi sebarang alasan bahawa 'Napoleon Kecil' yang menyebabkan masalah ini," tegas beliau.
Baru berkata masyarakat Kristian di negara ini, terutamanya di Sarawak harus menghantar mesej tegas dengan mengubah kerajaan pada pilihanraya negeri dan pilihanraya umum akan datang.

Razaleigh: Saya tiada wang untuk politik wang

Sekali lagi saya dituduh membawa parti ke mahkamah.  Saya juga dituduh terlibat dalam politik wang semasa pemilihan parti dalam tahun 1987.  Saya tidak mempunyai wang untuk tujuan itu.  Saya tidak ada kroni.  Sebenarnya, saya menentang politik wang.  Allah Maha Mengetahui bahawa saya tidak pernah membuat segala perkara itu.  Sungguhpun demikian, saya dipilih setiap kali saya bertanding di Gua Musang.
Saya tidak pernah mencuri.
Saya tidak pernah menipu.
Dia yang mencuri dan menipu akan rasa berdosa sepanjang masa, sepanjang hayatnya.
*Ulasan Tengku Razaleigh Hamzah (gambar kiri) mengenai perkara yang dibangkit dalam buku Mahathir Mohamad pada 11 Mac 2011.
 

SUPP ada senjata rahsia pada pilihan raya negeri

Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) memiliki senjata rahsia untuk menghadapi pilihan raya negeri akan datang, kata presidennya Tan Sri Dr George Chan.

NONEBagaimanapun, Dr Chan, yang kelihatan ceria ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching, petang semalam setibanya dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), enggan menjelaskan tentang senjata rahsia yang beliau maksudkan itu.

"Saya sungguh gembira kerana memiliki senjata rahsia selepas pulang dari Kuala Lumpur. Senjata ini akan digunakan pada masa yang sesuai.

"Sesiapa daripada anda yang ingin tahu tentng senjata rahsia saya ini, silalah baca buku 'The Art of War'. Anda akan tahu tentang senjata rahsia ini melaluinya," kata Dr Chan, yang juga Timbalan Ketua Menteri Sarawak, kepada pemberita di Kuching.

Buku yang beliau maksudkan itu adalah karangan Sun Tzu, seorang pakar strategi ketenteraan China pada akhir abad keenam Sebelum Masehi. Ia mengandungi falsafah peperangan dalam menangani konflik dan untuk memenangi pertempuran.

NONEBuku ini bukan sahaja popular dalam kalangan ahli teori ketenteraan, tetapi juga pemimpin politik dan pengurus syarikat.

Sebagai sebahagian daripada strategi untuk memenangi semua 19 kerusi pada pilihan raya negeri akan datang, Dr Chan berkata SUPP telah melantik 300 juru kempen yang terdiri daripada kalangan golongan muda dan bersemangat tinggi.

Beliau berkata 'perajurit' yang terdiri daripada pelbagai lapisan masyarakat ini dilatih dan diberi tanggungjawab untuk bertemu pengundi dan mendapatkan keyakinan mereka.

"Saya telah serahkan senarai nama 300 'perajurit' ini kepada Perdana Menteri (Datuk Sri Najib Razak).

"Mereka sudah bersiap sedia untuk turun ke gelanggang dan berjuang pada pilihan raya negeri akan datang, yang saya sifatkan sebagai suatu peperangan.

NONE"Di samping itu, terdapat 10,000 lagi anggota baru parti ini yang saya mahu mereka tampil ke hadapan untuk membuktikan bahawa mereka mampu memberi sumbangan dan membantu parti memenangi pilihan raya negeri nanti.

"Kami akan menghadapi satu peperangan yang sungguh hebat, tapi saya yakin kami mempunyai peluang baik. Saya nampak ada perubahan pada sikap (masyarakat Cina) terhadap kami. Mereka dapati SUPP juga serius untuk berubah," katanya.
Ditanya sama ada kunjungan beliau ke Kuala Lumpur akan disusuli dengan lebih banyak berita baik dan hadiah bagi masyarakat Cina, Dr Chan berkata: "Ya, kami sentiasa berjuang ke arah itu".

Pada pilihan raya negeri lalu, SUPP kalah lapan daripada 19 kerusi yang ditandinginya, tetapi mendapat satu kerusi tambahan apabila ADUN kawasan Engkilili daripada parti Bebas, Dr Johnicol Rayong, menyertai SUPP pada tahun lalu.

- Bernama

First Lady caught with sticky fingers in pie

First Lady caught with sticky fingers in pieFew will forget July 17 2008, the date when investigating officer Jude Pereira said he took a statement from the First Lady Rosmah Mansor over Saiful Bukhari Azlan complaint's that he was allegedly sodomised by Opposition Leader Anwar Ibrahim in June 2008.
No doubt, Saiful denies he ever met Rosmah. And government prosecutors solemnly assure us this 'fact' is correct - he never met her! But then, Saiful and her husband Prime Minister Najib also once said they never met each other. But later, they admitted they did - i.e. Najib did meet Saiful and Saiful did meet Najib!
Will Saiful and Rosmah later recant? After all, why should the police take her statement if she is not involved?
The sorry plot thickens. This time the First Lady is implicated in this most farcical of trials in Malaysian history. She is like the rabbit which is caught in the headlights of a car. Her involvement which was disclosed via Pereira’s admission, adds a new twist to this sorry saga.
Is Pereira foolhardy or simply doing his job in telling the truth so that he will not commit perjury? Others before him have lied through their teeth and been awarded inducements behind the scenes. Is this the first breakthrough in Sodomy II?
Those who have been following the trial will agree that Saiful sounds like a person who should be put in a straight jacket, then committed and have the key to his padded cell thrown away. He seems to revel in telling the whole world that he has been sodomised and conveniently points his finger at Anwar.
But when the medical examinations are done, his own semen is found in his rectum along with a whole load of other people’s semen. Apart from the distasteful disclosures of ejaculate being found on the outside of his clothes, does this guy have hair-trigger problems?
The First Lady’s statement must mean her involvement is damning. It is puzzling that someone who is nothing more than a teaboy in the office can be whisked straight away to meet the First Lady. And her husband.
Saiful who claims to have been sodomised was reported to have run into the arms of the First Lady. She may deny it but is her home that accessible to members of the public who have something to complain about? Is she the mother of all compassionate counselors? Otherwise what is so special about Saiful then? Is she his protector or has she designs on younger men?
Few people believe that Saiful can be sodomised by a man with a bad back. Never mind the ludicrous plot, even the actors are wrongly picked.
Is there anything that the First Lady does not involve herself in? She has been criss-crossing the globe and covering all those events that do not need her presence at all. Even her specially dedicated team called the F.L.O.M. attracted criticism that her hubby had to withdraw it from his website.
The First Lady went to the Middle East and talked about all the talented children but ignored all those girls who had been raped in the Sarawak rainforest.
She stood in for her husband when he had chicken pox and met the Australian premier and the US Secretary of State.
Now that we are told the First Lady has some sort of involvement in Sodomy II, perhaps Prime minister Najib Abdul Razak was never ill with chicken pox. Perhaps she told him to be isolated in the ICU so that she could have an excuse to meet the Julia Gillard and Hillary Clinton.
The odd appearance at the last round of by-election campaigning to ask the public if she had the "face of a liar" is a stupid act. If she accepted the crowd’s silence as an agreement, then she is more foolish than she looks. Of course no one will admit that to her face.
The First Lady has been involved in some dicey scams before – who is to know she actually phoned up her so called buddy the King of Saudi Arabia? All this name dropping is so pat as we have no means to verify if this is true or not. Perhaps it was done to make us think she is important, with friends in high places.
Other incidents like making the Hollywood actor Robert De Niro come into the country incognito is another publicity stunt. It is to increase the First Lady’s popularity ratings, principally among the rural voters.
How many other pies has the First Lady got her finger in?  And will this First Lady score a first by being asked to appear in the witness stand?

Masalah yang dicetuskan oleh First Lady

BERDASARKAN jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohamad Nazri Aziz di Parlimen 9 Mac lepas, suatu division baru yang dinamakan FLOM memang wujud pada asalnya.

Ia dipaparkan dalam laman web www.pmo.gov.my (Prime Minister Office), tetapi ia kemudiannya ditarik balik kerana dipertikaikan wakil Pakatan Rakyat.

Nazri dalam jawapan kepada persoalan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Rasah, Anthony Loke, menafikan kewujudan FLOM, tetapi mengakui paparan mengenainya ditarik balik kerana beliau mendakwa 'pembangkang keliru'.

Tetapi Nazri tidak sedar, kekeliruan itu sebenarnya dicetuskan oleh kerajaan sendiri. Jika tidak mahu 'pembangkang' atau rakyat keliru, mengapa paparan mengenai FLOM, dibina menggunakan alamat website rasmi kerajaan Malaysia yang menggunakan singkatan gov.my di internet?

Nazri juga memperakui bahawa Datin Seri Rosmah Mansor dan rombongannya membelanjakan wang rakyat sebanyak RM134,317.76 wang negara (wang rakyat) untuk lawatan ke Arab Saudi, Oman dan Bangladesh.

Rosmah melakukan lawatan dari 6-10 Januari ke Riyadh, 16-18 Januari ke Muscat dan 20 Januari 2011 ke Dhaka.

Ahli rombongan yang telah mendapat kelulusan Jemaah Menteri adalah terdiri daripada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, serta isteri Menteri-Menteri, Menteri Besar, Ketua Menteri serta beberapa pegawai kerajaan yang terliba, kata Nazri.

Ada beberapa persoalan besar yang harus ditimbulkan di sini. Jawapan Nazri ini adalah jawapan rasmi kerajaan, selepas beberapa bulan isu berkaitan isteri PM dibangkitkan rakyat.

Sebelum ini, kerajaan dan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak sendiri diam membisu.

Membangkitkan isu Rosmah bukan isu peribadi. Mempersoalkan kewajaran peranan Rosmah, juga bukan bertujuan menyentuh hal-hal peribadi PM Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak dan isteri.

Dalam pertemuan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang dengan karyawan Harakah di Pejabat Agung PAS 3 Mac lepas, beliau mengingatkan para wartawan agar tidak menyerang peribadi Rosmah.

Menyerang peribadi yang dimaksudkan beliau ialah, sebagai pengerak Harakah Islamiyah, kita tidak harus melabel Rosmah dengan gelaran yang menghina peribadi beliau.

Antara yang disebarkan dalam emel, facebook, blog dan sebagainya, ada pelayar internet menggelarkan beliau sebagai 'bik mama' (big mama), ada yang kata 'the fat lady'. Semua gelaran ini tidak wajar dan tidak menepati kehendak Islam.

Namun masalah timbul, apabila Rosmah menggelarkan dirinya First Lady of Malaysia (Wanita Pertama Malaysia), atau singkatannya FLOM (FLOM).

Sebelum ini, isu berkaitan Rosmah menjadi serius apabila kerajaan tidak menjawab tentang kewujudan jabatan baru yang dinamakan sebagai FLOM di Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya.

Khabarnya dalam perancangan sebelum ini, FLOM ditempatkan pada aras yang sama dengan pejabat PM. Mempunyai pegawai yang tersendiri. Kewujudan FLOM disahkan melalui paparan dalam laman web rasmi JPM. Bagaimanapun, paparan tersebut dibuang selepas didedahkan media.

Namun hanya paparan yang dibuang. Lain-lain persoalan mengenai kewujudan FLOM, dana mana yang digunakan untuk membiayai perjalanan Rosmah ke luar negara, siapa yang membayar gaji pegawai-pegawai FLOM, semuanya didiamkan kerajaan.

Namun daripada jawapan Nazri di Parlimen, jelas menunjukkan Rosmah menggunakan wang kerajaan untuk memenuhi undangan negara terbabit. Yang lebih teruk sekali ialah apabila Menteri Pembangunan Wanita dan Keluarga menjadi anggota delegasi. Bila Menteri jadi anggota delegasi, maka sudah tentu Rosmah menjadi ketua rombongan.

Persoalannya, atas kapasiti apa seseorang yang tidak menjawat jawatan rasmi dalam kerajaan, boleh menjadi ketua rombongan, jika ianya majlis rasmi yang dibayar sepenuhnya oleh kerajaan.

Persoalan lain yang harus dibangkitkan, jika undangan tersebut khusus untuk Rosmah berucap atau menghadiri seminar, mengapa harus dibawa anggota rombongan yang besar? Mengapa harus diangkut seluruh isteri Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri dan pegawai-pegawai kerajaan?

Atas kapasiti apa kerajaan meluluskan peruntukan sebesar ini?

Mengenai FLOM, gelaran First Lady memang biasa digunakan, bagi merujuk kepada isteri Ketua Negara, sama ada dalam sistem beraja mahupun dalam sistem negara republik.

Namun, diterima juga gelaran First Lady bagi negara-negara yang mengamalkan sistem demokrasi seperti di Malaysia.

Apa pun, ramai di kalangan rakyat yang mempertikaikan hasrat Rosmah menjadi FLOM kerana dalam sistem perundangan negara, Malaysia mempunyai Yang di-Pertuan Agong, manakala Raja Permaisuri Agong seharusnya menjadi First Lady.

Dalam konteks kuasa eksekutif berpusat kepada PM, mungkin Rosmah mahu First Lady dirujukkan kepada beliau.

Bagaimanapun, lima PM Malaysia sebelum ini, dari Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj hingga Tun Abdullah Ahmad Badawi, isteri mereka tidak pernah menggelarkan diri sebagai First Lady.

Justeru, apa yang dilakukan Rosmah adalah menyalahi precedent atau menyalahi amalan biasa yang diamalkan oleh isteri lima PM sebelum ini.

Tidak dinafikan wanita yang menjadi isteri kepada PM ada peranan tertentu yang harus dimainkan, untuk mendukung kerjaya suaminya.

Tetapi peranannya membantu suami (PM) harus dikhususkan. Isteri PM, isteri Menteri, isteri MB dan KM sama sekali tidak harus terbabit dalam business dealing, tender dan sebagainya.

Rosmah sudah pergi lebih jauh daripada lima isteri PM sebelumnya. Beliau pergi berkempen ke PRK Kerdau dengan menaiki helikopter. Masuk ke Felda dan berkempen untuk BN.

Harus dipersoalkan helikopter yang digunakan beliau milik siapa? Jika kos penerbangan tersebut dibiayai oleh ahli politik atau ahli perniagaan pro Umno-BN itu kita tidak persoalkan. Kita cuma mahu memastikan wang rakyat tidak disalahgunakan.

Masalah yang ditimbulkan oleh Rosmah bukan sahaja tidak disenangi Pakatan Rakyat, malah orang-orang Umno sendiri pun tidak menyenanginya.

Harus diingat, semasa PM, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi berkuasa dahulu, bloggers Umno sendiri yang melabel pemerintahannya sebagai 'kerajaan tiga beranak'.

Hari ini bloggers Umno sendiri yang melabel pemerintahan Najib sebagai 'kerajaan suami isteri'.

Kita tidak mahu menuduh lebih daripada itu, tetapi yang harus diperhatikan ialah kecenderungan kerajaan untuk membenarkan pihak tertentu terlalu berkuasa sehingga semua peraturan tatacara kerajaan dilanggar. Malah wang rakyat dibelanja sewenang-wenang untuk keperluan First Lady juga tidak wajar.

Kita mencabar kerajaan, jika apa yang dilakukan Rosmah tidak menyalahi peraturan, sila kemukakan bukti, butiran perbelanjaan beliau yang telus. Sila buktikan beliau tidak menggunakan wang rakyat sewenang-wenangnya.

Jika bukti-bukti ini tidak dikemukakan, hanya dijawab dengan mengatakan 'itu fitnah pembangkang', maka jangan sesekali dipersoalkan jika wujud persepsi buruk terhadap isteri PM.

Jika persepsi buruk ini tidak diatasi, apakah bezanya Rosmah dengan Leila Tablisi, Suzanne Mubarak dan Imelda Marcos?

Jangan-jangan FLOM bakal jadi flop!

Mohd Rashidi Hasan

Rang Undang-Undang Perbadanan Kampung Baru dibentang Jun ini

KUALA LUMPUR, 12 Mac — Rang Undang-Undang Perbadanan Kampung Baru akan dibentangkan di Dewan Rakyat pada Jun ini, kata Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin.
Beliau berkata pembentangan itu dapat dibuat selepas semua tugas memperhalusi semula deraf rang undang-undang itu selesai sepenuhnya.
“Ada pihak dikesan memanipulasi peruntukan di dalam rang undang-undang ini sehingga menimbulkan kekeliruan di kalangan penduduk sehingga deraf ini terpaksa diperhalusi semula.
“Ia melibatkan sesetengah peruntukan berkaitan kuasa menteri yang sudah kita selesaikan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan secara berkelompok Persidangan Tahunan Cawangan-Cawangan Umno Bahagian Titiwangsa di sini hari ini.
Raja Nong Chik (gambar) berkata rang undang-undang itu, yang sepatutnya dibentangkan di Dewan Rakyat pada persidangan kali ini, terpaksa ditangguhkan kerana kementerian perlu memperhalusi semula deraf rang undang-undang itu.
Beliau berkata kementerian akan menyediakan sebuah pejabat di Kampung Baru bagi memudahkan penduduk mendapatkan maklumat berkenaan rang undang-undang itu.
“Pegawai kementerian akan ditempatkan di pejabat itu untuk member penjelasan kepada orang ramai yang datang ke pejabat itu kelak,” katanya.
Raja Nong Chik berkata langkah ini menunjukkan kerajaan komited dalam membangunkan Kampung Baru demi manfaat kira-kira 5,000 pemilik tanah di kampong tertua di ibu negara itu.
“Selesai semuanya nanti, kita akan buat pungutan suara untuk melihat kehendak penduduk Kampung Baru dan kita akan ikut keputusan majoriti mereka.
“Jika majoriti mahukan pembangunan kita akan teruskan, jika sebaliknya kerajaan akan mencari kaedah lain untuk membangunkan kawasan itu,” katanya. — Bernama

Lobbying fee, Sultan's stake add to wariness over Dr M's crooked bridge

Lobbying fee, Sultan's stake add to wariness over Dr M's crooked bridgeNews of a RM20million "lobbying fee" and the Sultan of Johor having a personal stake has added to public suspicion that former premier Mahathir Mohamad's crooked bridge project was the usual overpriced government vehicle used to carry out massive corruption in the guise of infrastructure development at the expense of taxpayers' wealth.
Two days ago, Malaysians were shocked to learn of the Sultan's interest in the project mooted by Mahathir in the late 1990s.The information came from a lawsuit undertaken by businessman Shazryl Eskay Abdullah against Merong Mahawangsa Sdn Bhd and its directors.
Shazryl is suing for non-payment of a RM20 million fee to lobby BN leaders such as former  Domestic Trade and Consumer Affairs Minister Megat Junid Megat Ayub to secure the project for Merong.
The Sultan was then the Tengku Mahkota or Crown Prince and Megat Junid is a well-known crony of Mahathir's. Not surprisingly, the trial has suddenly been postponed because one of the defendants had gone on a "Saudi trip".
“Dr M is trying to inherit a legacy at the expense of the people’s interest. The whole deal must be laid out in a more professional and transparent way. This is why Pakatan Rakyat always encourages open tenders so that as far as possible, nothing substantial is hidden,”PKR secretary-general Saifuddin Nasution told Malaysia Chronicle.
“I think it would be better not to be involved in any business deal as a Sultan," Saifuddin added, when asked to comment on the Sultan's stake.
A track record of corruption
The controversial project has been slammed by the Singapore authorities, in particular Minister Mentor Lee Kuan Yew, Mahathir's nemesis from the colonial times.
In 2006, it was cancelled by former premier Abdullah Badawi, who succeeded Mahathir and wanted to improve bi-lateral ties with the city-state. But this cancellation of Mahathir's pet project became one of the main reasons why he turned on Badawi, who was his own chosen and anointed successor, and launched a bitter campaign to oust Badawi from the presidency of their ruling Umno party.
The ensuing feud between the two men paved the way for Najib Razak to topple Badawi. Following Najib's assumption of the country's top job, Mahathir began lobbying again for the project to be revived.
Hailing it as the best solution and an essential mega-project, Mahathir warned that if works were not resumed soon, Johor town might be paralysed by traffic congestion. He said the current infrastructure was insufficient to handle both human and goods traffic especially with the new immigration complex open for use.
Yet, the more Mahathir insisted, the more Malaysians grew wary of him and the bridge.
The 85-year old Mahathir ruled Malaysia with a fist of iron from 1981 to 2003 and has been accused of massive corruption, squandering at least US$100billion on wasteful, extravagant and grossly over-priced mega projects.
“When the crooked bridge project first began, I was all for it. But with our current economic and financial situation, I think it would be better to put it on hold and use the money to subsidise the people’s need,” PAS vice president Mahfuz Omar told Malaysia Chronicle.
How to insure value for the nation
However, he agreed with his colleague Salahuddin Ayub that a solution was needed as the traffic problem was real.
“A bridge will enable people to travel between Malaysia and Singapore and this boosts the economy,” Salahuddin, the Kubang Kerian MP, told Malaysdia Chronicle.
But how? The real problem in Malaysian was how to implement projects that helped the people and the nation without incurring financial and economic time-bombs because of endemic graft and dishonesty, the Pakatan Rakyat leaders said.
Until there was a change of culture and mindset, Malaysians must demand for more transparency in public deals including the KL MRT, they added. Otherwise, the poor would keep getting poorer as the federal government continued to slash subsidies to reduce national debt, forcing the people to foot the increase in prices of consumer essentials such as oil, sugar and cooking fuel.
In any case, even if Mahathir managed to get the green light from Najib, the Singapore authorities might still be cool to the project. Their objection could again add to the cost of the already costly deal estimated to be at least a coupe of billion ringgit.
“Both sides have to agree to it and we should consider if there is sufficient cost to see it through,” Seri Setia assemblyman Nik Nazmi told Malaysia Chronicle.

BN Yang Hitam Atau Hati Saya Yang Hitam?

Oleh MF Othman

Saya tidak pasti adakah saya mempunyai hati yang hitam. Saya merasakan demikian kerana saya mula bersangka tidak baik terhadap kerajaan yang dipimpin Barisan Nasional yang di tunjangi oleh UMNO. Semua maklum bahawa parti lain hanyalah kelihatan mengekor sahaja. MCA walaupun kelihatan agak vokal didalam beberapa siri pilihanraya kecil baru-baru ini, ramai yang menganggap ianya lakonan yang kaku dan tidak laku - semata-mata hanyalah untuk mendapat sokongan komuniti Cina. Kononnya dengan bertindak ‘lawan arus' akan dapat memikat undi kaum Cina.

Malangnya ianya tidak berlaku kerana kaum Cina sebenarnya sudah muak dengan sikap pak turut MCA selama ini terhadap UMNO. Kalaulah Menteri dikalangan UMNO ada sedikit perasaan hormat terhadap presiden parti komponen termasuk MCA, mengapakah pengumuman yang begitu penting iaitu subjek sejarah yang dijadikan subjek wajib lulus peperiksaan SPM telah diumumkan semasa perhimpunan Agung UMNO tidak lama dahulu dan bukannya didalam mesyuarat kabinet yang ahlinya terdiri daripada wakil semua semua parti?.

Begitu juga dengan parti MIC yang kelihatan agak janggal apabila Presidennya hanyalah menyandang jawatan Timbalan Menteri manakala Setiausaha Agungnya menyandang jawatan yang lebih besar iaitu sebagai Menteri Sumber Manusia.

Maksudnya Presiden parti menjadi lebih junior dan ‘lebih budak' dari setiausahanya sendiri. Haha. Tolong jangan gelak sehinggalah Datuk Presiden MIC yang baru itu berjaya menjadi Menteri yang penuh. Semua orang tahu bahawa kunci untuk Datuk G. Palanivel menjadi Menteri Penuh bukanlah berada ditangan Najib sebaliknya berada ditangan Datin Seri Rosmah. Bukankah Isa samad adalah diketahui orang rapat dengan Rosmah Mansur?. Jadi tidak perlu dihairankan sangat ‘kelapa otak' kita mengapakah tiba-tiba dia dilantik sebagai pengerusi FELDA walaupun mempunyai rekod telah melakukan jenayah rasuah. Kan rasuah berlaku dimana-mana pun?.Kah kah kah.

Kata Allahyarham P.Ramlee, ‘Jangan fening-fening'. Kan kita sebuah negara Malaysia Boleh. Dan sebab itulah semuanya telah menjadi kacau bilau, cuma ianya tidak ‘berapa nampak sangat' disebabkan ianya disembunyikan didalam seluar dalam BN saja.

Belum lagi cerita tentang parti PPP yang kemelutnya masih tidak berkesudahan. Begitulah juga hubungan UMNO dan gerakan di Pulau Pinang. Dan, apabila kita semua membuka semula riwayat tentang UMNO dan Gerakan di Pulau Pinang, janganlah lupa untuk mengucapkan jutaan tahniah dan mengangkat tangan ‘tabik' terhadap salah seorang pemimpin umno negeri itu yang bertindak mengoyakkan gambar Koh Tsu Kon tidak lama dahulu.

Patut diberikan anugerah dan sepinggan nasi bungkus diatas keberaniannya yang menyamai Mike Tyson yang bertindak menggigit lawannya ketika Khairi Jamaluddin masih belum mengenali Nori Abdullah. Ketika Ibrahim Ali belum lagi mendapat idea menubuhkan perkasa walaupun kejadian perkosa telah banyak dilaporkan. Ketika Pak Lah belum lagi menghidapi penyakit suka tidur terutamanya ketika mesyuarat yang dihadirinya. Ketika Nazri Aziz belum lagi berani menuduh Tun Dr Mahathir sebagai seorang yang rasis dan juga ketika nama ‘Mr. Y' belum lagi muncul dalam kes sodomi 2 Anwar.

Mengapa saya mula bersangka tidak baik terhadap kerajaan?. Kerana saya merasa kerajaan BN akan mengeksploitasi sepenuhnya kejadian dan seluruh peristiwa yang berlaku di Mesir, Tunisia dan Libya sekarang.
Bagaimana?. Mereka akan berleter macamlah kononnya Malaysia terlalu selamat untuk diduduki kerana tidak berlaku rusuhan yang sedemikian rupa. Untuk mengekalkan keamanan maka pilihlah BN. Hanya BN akan yang boleh menjaga rakyat walaupun sekian banyak kejadian jenayah yang berlaku - seolah-olah tidak dapat dibendung lagi. Masuk kereta kena ragut. Atas motor kena ragut. Berjalan kaki kena ragut. Malah sudah ada kejadian kena ragut didalam halaman rumah sendiri.

Pihak Menteri ataupun Polis boleh memberikan pelbagai data yang entah betul atau tidak untuk mengesahkan bahawa kejadian jenayah semakin menurun, tetapi persoalan yang lebih besar ialah adakah rakyat merasa selamat dan dijamin keselamatannya?. Siapa yang peduli tentang indeks KPI jenayah yang dikatakan semakin menurun kalau nak keluar bersendirian pun takut?. Kalau kes jenanyah masih banyak berlaku?. Kalau banyak kes kehilangan masih banyak tidak dapat diselesaikan?. Kalau...kalau....dan kalau?. Dan malangnya pihak Menteri merasa begitu puashati dan bangga kononnya telah melepasi tahap KPI?. Sekali lagi, siapa yang peduli?.

Begitu juga tentang kenaikkan minyak yang bakal berlaku tidak berapa lama lagi. Libya adalah antara pengeluar minyak terbesar dan sedang terancam. Jadi dengan mudah BN akan menggunakan isu ini untuk menaikkan minyak. Modus operandinya senang. Sebelum menaikkan minyak, kerajaan akan menggambarkan betapa subsidi yang ditanggungnya adalah amat besar. Tapi kerajaan terpaksa tanggung juga kerana ‘nak tunjuk bahawa baiknya mereka'.

Tapi akan sampai satu masa, mereka akan naikkan juga kerana tidak mampu lagi tanggung. Jadi masa kenaikkan ini berlaku, mereka akan merasa rakyat akan bersimpati dengan masalah dan bebanan yang kerajaan hadapi. Jadi, rakyat akan menerimanya dengan penuh redha dan simpati.

Memang kerajaan mempunyai kepakaran untuk mempergunakan sepenuhnya permainan psikologi untuk mempengaruhi seterusnya mempermainkan rakyat. Sehingga didalam piliharanya kecil baru-baru ini iaitu di Kerdau dan Merlimau, bagaimana digambarkan betapa dengan usaha kerajaan BN lah yang menyebabkan harga getah, kelapa sawit dan emas naik. Haha. Ini kelihatannya lebih lawak daripada kepala bapak segala lawak yang wujud di Malaysia.

Sedangkan semua tahu bahawa kenaikkan tersebut langsung tidak mempunyai kaitan dengan kerajaan BN. Ianya adalah kenaikan seluruh dunia. Tidak kira sesiapapun yang memerintah ketika ini akan merasai kenaikkan tersebut. Tapi bagaimana digambarkan betapa rakyat perlu berterima kasih kepada kerajaan kerana kenaikkan harga komoditi dan barangan tersebut. Kalau tiada BN maka penoreh getah tidak mungkin akan dapat merasa duit beribu sebulan. Peneroka juga tidak akan merasa sedikit mewah daripada dahulu. Peniaga emas pun tidak mungkin akan dapat untung lebih. Inilah penipuan terancang yang dilakukan kerajaan BN.

Beberapa hari yang lepas, Datuk Seri Najib telah melancarkan skim ‘Rumah Pertamaku'. Peminjam akan dapat pinjaman secara penuh iaitu seratus peratus tanpa perlu membayar wang pendahuluan. Semasa ucapannya itu dia telah menyeru pihak bank agar jangan terlalu berkira sangat dari segi keuntungan untuk memberikan pinjaman tersebut demi kebaikkan rakyat.

Eh, biar betul?. Kerajaan memberikan nasihat kepada bank agar jangan berkira?. Kan kerajaan juga berkira dengan rakyat untuk memberikan subsidi petrol, gas, minyak masak dan gula?. Kerajaan sendiri amat berat hati untuk menolong rakyat, jadi janganlah pula mengharapkan pihak lain pula untuk mengambil tanggungjawab yang kerajaan sendiri ‘berat hati' untuk memikulnya.

Sekiranya kerajaan benar-benar serius untuk membantu rakyat ialah dengan mengawal dan membantu rmenurunkan harga rumah yang semakin menggila sekarang. Kalau dapat pinjaman penuh pun - dengan harga rumah yang mahal, tentulah bayaran bulanan nanti akan turut menjadi tinggi. Dengan kenaikkan kos sara hidup yang semakin tinggi, program ‘rumah pertamaku' tadi tentulah menjadi tidak begitu bererti kerana apalah maknanya kalau ‘dapat rumah' tapi ‘hidup merana dan sengsara'. Silap-silap tengah bulan dah ‘pokai'. Maknanya rakyat mendapat rumah, tetapi menjadi semakin ‘miskin'. Kualiti hidup menjadi semakin menurun.

Akhirnya hati hitam saya menyatakan - lagi lama Pakatan Rakyat memerintah walaupun diperingkat negeri, lagilah betapa sengsaranya BN. Ini kerana rakyat akan mula membandingkan kebajikan yang telah dilakukan oleh kerajaan Pakatan Rakyat dan BN. Rakyat akan mula nampak dan celik siapakah yang sebenarnya ikhlas untuk membantu mereka.

Lagi banyak kebajikan yang dilakukan PR, bermaksud lagi banyak kebajikan yang BN ‘terpaksa buat' kononnya untuk rakyat demi untuk terpilih semula semasa pilihanraya. Kebajikan inilah yang BN ‘amat berkira dan tidak mahu' melakukannya kerana kalaulah dia ikhlas ingin melakukannya semasa tempoh 50 tahun lebih merdeka, tentulah hidup dan kualiti rakyat pasti akan jauh lebih berbeza daripada yang kita alami sekarang. Tengok sahaja Singapura dan bandingkan dengan kualiti hidup rakyat Malaysia.

Namun, apa boleh buat. Sesetengah tempat yang amat fanatik Umno dan BN - kalau letak calon kayu pun boleh menang!.

Umno marah PAS tak haram judi..........

Oleh Roslan SMS
Umno merupakan tulang belakang pemerintahan Selangor selama lebih 50 tahun sehinggalah rebah kecundang ditewaskan dalam PRU ke 12 tahun 2008 lalu.
Menteri Besar dan barisan EXCO Umno silih berganti. MB terakhir Umno di Selangor adalah Khir Toyo manakala EXCO Agama yang terakhir adalah Rahman Palil. BN yang dinaungi Umno ditewaskan di Selangor oleh gabungan PKR, PAS dan DAP yang bergabung atas nama Pakatan Rakyat.


Memang banyaklah dilakukan oleh BN dan Umno sepanjang menongkat langit kuasa selama lebih 5 dekad. Islam bagaimana? Saya kemukan persoalan ini kerana akhbar Sinar Harian menyiarkan pandangan Rahman Pali ADUN Umno dari Sementa yang juga bekas EXCO Agama.
Dalam kes pengharaman judi di Selangor Rahman mendakwa PAS tidak melihat aktiviti judi sebagai sesuatu yang salah disisi agama.
Kononnya PAS tidak menghormati sensitiviti umat Islam apabila bersekongkol dalam kerajaan negeri Pakatan Rakyat dalam tidak mengharamkan judi di Selangor.
Semasa Rahman EXCO Agama dahulu, semasa Umno tulang belakang kerajaan Selangor dahulu apakah yang telah dilakukan terhadap judi? Agaknya lantaran terkejut hilang kuasa sejak 3 tahun kebelakangan ini Rahman dan rakan-rakannya lupa yang mereka dahulu pernah berkuasa di negeri ini. Semasa mereka berkuasa judi tidak diharamkan walau memiliki kerusi jauh lebih banyak dari PAS ketika itu.
Memang PAS sebagai sebuah parti Islam bertanggungjawab dalam menyuntik semangat Islam dalam kerajaan Selangor. Walau dalam keterbatasan kuasa PAS perlu berikhtiar meyakinkan rakan-rakannya dalam kerajaan, sedang semasa Umno berkuasa dahulu (kalau Umno parti orang Islam) mereka boleh sahaja terus mengharamkan apa sahaja yang mahu dioharamkan kerana mereka punya kuasa mutlak.
Ternyata dalam 3 tahun kebelakangan ini Selangor melihat PAS mengambil insiatif yang positif dalam hal amar makruf nahi mungkar. Tampak lebih berani dan realistik berbanding Umno yang sekadar berpeluk tubuh memanaskan kerusi kuasa.
Kawalan jualan arak, larangan pekerja Islam bekerja di pusat hiburan yang menghidang arak, penguatkuasaan terhadap kesalahan di bawah Enakmen Jenayah Syariah terus menerus ditekankan sehingga pencapaiannya begitu ketara berbanding dengan ketika Umno berkuasa dahulu.
Geli melihat gelagat Rahman Palil. Umno juga Islam tetapi tidak pernah meletakkan amar makruf nahi mungkar sebagai sesuatu yang perlu diberikan kepentingan. Tetapi apabila PAS berkuasa, maka berkokoklah mereka seolah mahu lebih Islamik.
Dalam buku Memoir Khatijah Sidek, bekas Ketua Wanita Umno yang juga ahli parlimen wanita PAS yang pertama pada thuan 1959 (mewakili Parlimen Dungun) Khatijah menyebut:
Kami (ahli-ahli parlimen PAS) tidak setuju menggunakan wang Loteri Kebajikan Masyarakat untuk membaiki atau membangun masjid tapi wang tersebutlah yang banyak dicurahkan kepada pembangunan masjid (oleh kerajaan Persekutuan yang dikuasai Umno). Kami tidak mahu menggunakan wang ini kerana puncanya tidak bersih. Wang ini dikutip dari perjudian, satu perbuatan haram dan bertentangan dengan Islam tapi kerajaan tak peduli semua itu.
Benar PAS memikul amanah melaksanakan Islam, tapi kalau Umno juga parti orang Islam, judi di Perlis, Johor, Pahang dan lain-lain macam mana? Pahang jangankan judi loteri dan tikam nombor, kasino terbesar di rantau ini tersergam di puncak banjarannya!

Mahathir 'paranoid' dengan Anwar

Oleh Aspan Alias
Anwar Ibrahim, nama yang tidak dapat dilupakan oleh Dr Mahathir dan nama Anwar adalah nama wajib untuk disebut di dalam memoirnya yang baru dilancarkan beberapa hari yang lalu. Setelah buku itu dilancarkan polimik Anwar-Mahathir kembali bergema. Dua hari yang lepas Anwar telah merembat kembali Dr Mahathir di hadapan ribuan manusia yang hadzir di dalam rapat umum PKR.


Tulisan Dr Mahathir ini telah mengingatkan kembali segala-gala yang berlaku di antara kedua-dua pemimpin yang pernah bersekutu dan mentadbir negara kita bersama. Seorang jadi Perdana Menteri dan seorang lagi Timbalan Perdana Menteri. Perpecahan Dr Mahahir dengan Anwar telah menukar lanskap politik tanahair dengan begitu ketara.

Jika Dr Mahathir menyebut isu Anwar, tentulah isu sodomy merupakan isu yang paling gemar disentuh oleh Dr Mahathir. Malahan isu sodomy inilah yang menjadi alasan atau sebab kenapa Mahathir untuk memecat Anwar dan sekali gus dapat mempastikan tempatnya sebagai PM kekal sehingga melewati 22 tahun lamanya.

Dr Mahathir memang seorang yang sentiasa berjaya di dalam krisis. Di dalam situasi yang aman Dr Mahathir tidak akan berjaya menempa kejayaan. Dari kaca mata psikolojinya orang-orang yang lemah selalunya akan berjaya di dalam keadaan krisis yang besar. Lagi besar krisis itu lagi besar kejayaan yang ditempanya. Itulah sebabnya di dalam memoirnya Dr Mahathir terpaksa menulis dengan mengatakan dan mencerca teman-teman seperjuangan beliau kerana beliau dalam sejarah politiknya sentiasa berkrisis dengan semua pihak.

Isu sodomy Anwar ini merupakan santapan batin Dr Mahathir yang paling enak di makanya dan isu yang paling lunak di dengarnya bersama-sama penyokong-penyokongnya. Dr Mahathir sebenarnya tidak berapa kisah tentang sodomy Anwar. Tetapi Mahathir hanya menggunakan isu itu secara ‘expedient’ setelah beliau merasakan kedudukan beliau tercabar jika Anwar masih berada di sisinya di dalam pentadbiran negara.

Mahathir hanya kisah siapa yang akan menjadi pencabar kepadanya. Dia tidak suka dicabar dan di tentang walaupun beliau sudah selayaknya ditentang. Dr Mahathir sendiri mengakui yang Ketua Polis Negara Tan Sri Hanif Omar telah memberikan lapuran kepada beliau tentang kegiatan sodomy Anwar pada tahun 1992 dan Hanif sendiri mengajui lapuran itu.

Tetapi jika Mahathir benar-benar mempunyai moral dan etika kepimpinan yang baik beliau sepatutnya bertindak terhadap Anwar pada 1992 dulu lagi. Tetapi Mahathir tidak berbuat apa-apa malahan pada tahun 1993 Anwar dijadikan Menteri Kewangan, menggantikaqn Daim yang begitu ‘tersohor’ dengan manipulasinya bagi memperkayakan diri sendiri. Daim menjadi Menteri Kewangan sejak tahun 1984 menggantikan Tengku Razaleigh Hamzah yang telah dipindahkan ke Kementerian Perdagangan dan Perindustrian.

Tetapi pada pertengahan sembilam puluhan cakap-cakap di bawah terlalu ‘rampant’ yang Anwar akan menandingi Mahathir pada pemilihan parti. Mahathir mengambil berita ini dengan penuh ketakutan dan di dalam salah satu perhimpunan agong UMNO Mahathir telah menyebut isu ini secara terbuka dan memberikan gambaran betapa buruknya nasib Anwar jika pertandingan itu berlaku.

Mahathir berkata jika beliau di kalahkan beliau sudah duduk di kerusi PM begitu lama tetapi jika Anwar kalah maka itulah saat yang terakhir bagi Anwar untuk berangan menjadi PM negara ini. Hasutan demi hasutan di dengar oleh Dr Mahathir tentang Anwar terutamanya dari mereka yang telah berkerat rotan dengan Anwar seperti Rahim Thamby Chik. Rahim terlalu marah dengan Anwar kerana beliau di turunkan dari jawatan Ketua Menteri di sebabkan isu skandal Rahim dengn perempuan bawah umur semasa itu.

Akhirnya Mahathir menggunakan isu sodomy Anwar sebagai alasan yang sangat sesuai untuk menjatuhkan Anwar. Isu itu telah dipengapkan oleh Mahathir sejak bebarapa lama dan waktu untuk menggunakan isu itu pun sampai dan kita telah lihat apa yang telah pun berlaku. Anwar sebenarnya seorang yang begitu bodoh kerana terlibat dengan perkara tidak senonoh yang tidak sepatutnya dilakukan oleh pemimpin yang menjadi harapan rakyat dan negara.

Pendeknya tindakan Dr Mahathir terhadap Anwar semata-mata kerana keresahan beliau jika Anwar menandingi beliau sebagai Presiden UMNO dan menggantikan beliau sebagai PM negara ini. Tindakannya terhadap Anwar bukan kerana isu sodomy sebagai mana yang difahami orang ramai. Inilah akibatnya jika seseorang pucuk pimpinan memilih barisan kepimpinan mengikut kehendak politik peribadi semata-mata.

Nampaknya isu ini tidak pula ditulis di dalam memoir beliau yang begitu popular itu. Jika ada percetakan tambahan elok di masukkan isu ini di dalam memoir tersebut kerana inilah isu yang telah membuat beliau tidak nyenyak tidur sehingga hari ini.

Ku Li tolak memoir Mahathir sebagai tidak jujur

Tengku Razaleigh Hamzah menggunakan peluang pada pelancaran sebuah buku di Ipoh, Perak, malam semalam bagi membuat kecaman ke atas buku memoir Tun Dr Mahathir Mohamad yang disifatkannya sebagai “menipu secara politik”.

wang gungwu junzi bookDalam memuji “kejujuran intelektual” Professor Wang Gangwu yang dilahirkan di Surabaya tetapi dibesarkan di Ipoh semasa pelancaran buku bahasa Mandarinnya berjudul 'Junzi', Tengku Razaleigh berkata negara kini kekurangan kualiti dalam persekitaran politik.

"Ini adalah komoditi yang sukar diperolehi hari ini, khususnya dalam persekitaran politik yang dihadapi di Malaysia hari ini di mana menipu secara politik kian menular,” katanya.

Kecaman Tengku Razaleigh yang juga ahli parlimen Gua Musang semakin pedas apabila beliau menyentuh buku memoir Mahathir 'A Doctor in the House', yang dilancarkan di Kuala Lumpur awal minggu ini.

"Menipu secara politik datang melalui media dan ada kalanya dengan menulis buku memoir. Satu daripadanya adalah yang terbaru dilancarkan dengan tajuk pseudo (awalan asing palsu), 'A Doctor in the House'.

tengku razaleigh speech 110310 02"Saya gunakan 'pseudo' kerana ia adalah tiruan tajuk daripada sebuah filem komedi British yang terkenal pada 1950an berdasarkan novel Richard Gordon. Mungkin ia disengajakan bagi mencerminkan lawak, selain menipu secara politik, kata Tengku Razaleigh secara sinis.

Menurutnya, dakwaan yang dilemparkan oleh Mahathir dalam buku tersebut ke atas dirinya bukan sesuatu perkara baru.

"Sekali lagi, saya dituduh mengheret parti (Umno) ke mahkamah. Saya juga didakwa terbabit dengan politik wang semasa bertanding pada pemilihan parti 1987,” kata Tengku Razaleigh.

Kawasan loji nuklear Fukushima disytihar darurat

TOKYO, 12 Mac: Pemerintah Jepun mengisytiharkan darurat di lima kawasan loji nuklernya di wilayah Fukushima selepas sistem penyejukan loji berkenaan termasuk sistem sokongan gagal berfungsi selepas dilanda gempa pada ukuran 8.9 skala Richter semalam.

Arahan berpindah juga turut dikeluarkan ekoran kebimbangan berlaku kebocoran dan peningkatan kadar radiasi ke kawasan sekitar yang dihuni puluhan ribu penduduk negara itu.

Difahamkan sekurang-kurangnya 20,000 penduduk telah pun dipindahkan dari kawasan berhampiran oleh pihak keselamatan negara itu.

Sementara itu satu gempa bumi kuat berukuran 6.5 pada skala Richter di perairan timur Honshu, berlaku pada pukul 9.47 pagi waktu tempatan hari ini.

Menurut kenyataan Jabatan Meteorologi Malaysia, pusat gempa bumi adalah di 292 km dari timur laut Tokyo dan 4,243 km dari timur laut Kudat di Sabah.

Gempa bumi itu tidak membawa ancaman tsunami kepada Malaysia dan jabatan sedang memantau perkembangan berkenaan.

Agensi berita Kyodo News pula melaporkan sehingga kini 398 ditemui mati manakala 805 lagi masih hilang.

Lebih 1,000 orang dikhuatiri terbunuh dengan kebanyakan kematian akibat lemas.

Sekurang-kurangnya 124 gegaran pada ukuran 5 skala Richter berlaku selepas gempa kuat 8.9 skala Richter yang mengakibatkan tsunami setinggi 10 meter semalam.

Gempa bumi Jepun: Kadar radiasi naik 1,000 kali

Gambar fail Reuters menunjukkan loji tenaga nuklear yang beroperasi di Fukushima.
TOKYO, 12 Mac — Sistem pendinginan di reactor nuklear Jepun di tiga lokasi tumpuan gempa bumi telah gagal berfungsi menyebabkan radiasi meresap keluar di satu loji manakala di dua loji yang lain suhu semakin meningkat. Kadar radiasi meningkat kira-kira 1,000 kali berbanding paras normal di bilik kawalan reaktor No. 1 loji Fukushima Daichi, demikian menurut Agendai Keselamatan Nuklear dan Industri Jepun.
Tanpa memberitahu kadar radiasi sebenar yang meresap keluar, agensi itu berkata, ia juga dikesan di bahagian luar menyebabkan kerajaan mengambil tindakan pengosongan melibatkan kawasan lingkungan sejauh 10 kilometer.
Terdahulu sekitar 3,000 penduduk telah diminta meninggalkan rumah mereka.
Semlam, Tokyo Electric Power Co berkata suhu di reaktor No. 1 dan No. 2 di tapak tenaga nuklear Fukushima Daini meningkat dan ia sudah hilang kawalan ke atas tekanan pada reaktor-reaktor gunaan mereka.
Stesen Fukushima Daini adalah loji tenaga nuklear kedua beroperasi di kawasan Fukushima, timur laut Jepun yang dilanda gempa bumi dan tsunami petang semalam.
Tepco berkata kira-kira pukul 2.46 petang semalam (waktu Jepun), tiga daripada enam reaktornya dihenti operasi ekoran gempa bumi.
Kesemuanya adalah reaktor air didih.
Kata Tepco, reaktor-reaktor ditutup ekoran kehilangan kuasa luar kerana kegagalan fungsi salah satu daripada dua sistem tenaga.
Kejadian itu membawa kepada penggunaan janakuasa diesel kecemasan bagi menyediakan kuasa sokongan kepada loji tersebut.
Bagaimanapun janakuasa diesel pula henti selepas sejam loji henti operasi, menyebabkan tiadanya kuasa bagi sistem pendinginan.
Loji tenaga nuklear memerlukan kuasa bagi motor, injap dan instrumen yang mengawal sistem, yang menyediakan air dingin kepada teras radioaktif.
Setiausaha Kabinet Yukio Edano berkata, “penduduk selamat selepas mereka dalam kawasan lingkungan tiga kilometer dipindah keluar dan mereka dalam kawasan lingkungan 10 kilometer pula diminta tinggal dalam rumah, jadi kami mahu penduduk bertenang. — Agensi

NGO: Demi untung, jangan korbankan nyawa rakyat!

Dua pertubuhan bukan kerajaan secara terbuka meluahkan bantahan mereka berhubung tindakan kerajaan meluluskan pusat pemprosesan tanah jarang (rare earth) yang paling besar di dunia, di Gebeng, Kuantan.
NONESehubungan itu, Sahabat Alam Malaysia (SAM) dan Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendesak kerajaan supaya segera membatalkan projek berkenaan.
“... amat khuatir dengan keputusan kerajaan negeri Pahang untuk meneruskan dengan cadangan kilang nadir bumi di Gebeng di sebalik hakikat bahawa kilang ini hanya menanti bencana untuk berlaku.
“Berdasarkan kepada semua risiko ini, adakah kerajaan bersedia untuk mengorbankan nyawa demi untuk mendapatkan keuntungan?” soal presiden dua pertubuhan itu, SM Mohamed Idris.
Menurutnya, SAM pada 2007 telah dijemput oleh kerajaan Terengganu untuk memberikan taklimat mengenai bahaya nadir bumi berdasarkan pengalamannya menangani pendedahan sisa radioaktif di Bukit Merah, Perak.
“Berikutan itu, projek berkenaan telah ditolak oleh kerajaan Terengganu.
“Dalam tempoh tiga tahun lalu, CAP dan SAM membantah dengan bersungguh-sunguh cadangan kilang nadir bumi memandangkan potensinya kepada kesan alam sekitar dan kesihatan awam daripada radioaktif dan sisa berbahaya yang dihasilkan olehnya,” katanya.
NONEMohamed Idris juga mempertikaikan tindakan kerajaan BN yang membisu berhubung projek bernilai RM700 juta itu. Katanya, lebih membimbangkan projek pemprosesan tanah jarang itu tidak memerlukan penilaian kesan alam sekitar lengkap.
“Penilaian kesan alam sekitar lengkap tidak diperlukan memandangkan terdapat kelemahan dalam undang-undang kita. Oleh itu tidak terdapat sebarang ruang bagi orang ramai untuk meneliti cadangan langkah pencegahan dan potensi risiko dan mengemukakan bantahan mereka.
“Syarikat itu menyatakan terdapat pendedahan paras rendah kepada radiasi. Keadaan ini amat membimbangkan memandangkan tidak terdapat paras selamat atau nilai ambang pendedahan radiasi pengionan.
NONE“Jangka panjang, pendedahan paras rendah (kronik) kepada radiasi amat berbahaya kerana tisu hidup dalam tubuh boleh mengalami kerosakan oleh radiasi pengionan,” katanya.
Menurut Mohamed Idris, pendedahan kepada sisa radioaktif boleh menyumbang kepada peningkatan insiden leukaemia awal kanak-kanak, kanser, keguguran, mencacatkan system imun dengan bilangan sel darah putih rendah yang luar biasa, paras plumbum yang tinggi dalam kalangan kanak-kanak yang boleh membawa kepada keracunan plumbum.
“Kanak-kanak lebih mudah terjejas kepada kesan bahaya bencana radiasi berbanding penduduk umum kerana tubuh mereka menyerap dan memetabolismekan bahan secara berbeza, dan kerana mereka lebih cenderung mendapat kanser tertentu daripada pendedahan itu.
NONE“Terdapat juga kemungkinan yang tinggi bahawa kanak-kanak yang lahir daripada ibu bapa yang terdedah kepada radiasi boleh terjejas oleh pendedahan itu juga,” katanya.
Menurutnya, isu lain yang dikhuatirkan ialah tidak terdapat cara yang selamat untuk melupuskan sisa yang dijana daripada loji penapisan itu.
Justeru, kerajaan kata Mohamed Idris perlu menjawab sama ada mereka bersedia mengorbankan nyawa rakyat demi mendapatkan keuntungan.

Foto : Miyagi Dan Fukushima.. Contoh Bala Allah Untuk Kaum Yang Kufur

Tsunami.. Bala Allah Untuk Kaum Yang Kufur

In this video image taken from NTV, Japan an aerial view of a tsunami wave can be seen as it heads ashore in the area of Natori City, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011. A ferocious tsunami unleashed by Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday, killing hundreds of people as it carried away ships, cars and homes, and triggered widespread fires that burned out of control. (AP Photo NTV via APTN)  JAPAN OUT.
In this video image taken from NTV, Japan an aerial view of a tsunami wave can be seen as it heads ashore in the area of Natori City, Miyagi Prefecture, Japan Friday March 11, 2011. A ferocious tsunami unleashed by Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday, killing hundreds of people as it carried away ships, cars and homes, and triggered widespread fires that burned out of control. (AP Photo NTV via APTN) JAPAN OUT.
An aerial view shows tsunami damage and flooding in Natori city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
An aerial view shows tsunami damage and flooding in Natori city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
People stand amid debris on a flooded street in Iwanuma city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
People stand amid debris on a flooded street in Iwanuma city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant
An aerial view shows floodwater and debris around the terminal building of Sendai airport in Natori city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
An aerial view shows floodwater and debris around the terminal building of Sendai airport in Natori city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
A resident looks at the debris after the city was destroyed by tsunami, in Natori, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, a day after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A resident looks at the debris after the city was destroyed by tsunami, in Natori, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, a day after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A firefighter and official check the damage of the city, caused by Saturday's earthquake and tsunami, in Kesenuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A firefighter and official check the damage of the city, caused by Saturday’s earthquake and tsunami, in Kesenuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A tsunami-drifted ship sits on a pier in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A tsunami-drifted ship sits on a pier in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Smoke rises from burning facilities in an industrial zone in Tagajo, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Smoke rises from burning facilities in an industrial zone in Tagajo, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Firefighters and others watch smoke from burning buildings in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Firefighters and others watch smoke from burning buildings in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Gas storage facilities burn in Tagajo, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Gas storage facilities burn in Tagajo, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A man walks through debris along a street in Iwanuma city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
Black smoke rises from burning buildings in a factory zone in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Black smoke rises from burning buildings in a factory zone in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A tsunami-drifted house sits below a bridge in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A tsunami-drifted house sits below a bridge in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Cars and debris litter an area of Sendai city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
Cars and debris litter an area of Sendai city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
Residents looks over destroyed buildings half submerged in water from tsunami in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Residents looks over destroyed buildings half submerged in water from tsunami in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
An aerial view show the devastated Kesennuma city in Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
An aerial view show the devastated Kesennuma city in Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
A man looks over tsunami-drifted debris and mud filling rice paddies in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A man looks over tsunami-drifted debris and mud filling rice paddies in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Vehicles drifted by tsunami converge in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Vehicles drifted by tsunami converge in Sendai, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A residential area is flooded in Watari-cho, Miyagi, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
An aerial view shows residential area affected by tsunami in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011  after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Debris are left on a street in Sendai, Miyagi, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Debris are left on a street in Sendai, Miyagi, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Vehicles washed away by tsunami are seen in Natori, Miyagi, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
People walk through debris along a road in Sendai city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
Damaged cars and debris litter an area of Tagajo city, Miyagi prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
A tsunami-drifted house, bottom right, sits on the debris in Kesennuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A plane and vehicles are submerged in debrls washed away by a devastating tsunami in Natori city, Miyagi Prefecture, northern Japan, Saturday morning, March 12, 2011, one day after strong earthquakes hit the area.
People walk in a street covered by debris left by a devastating tsunami in Sendai city, Miyagi Prefecture, northern Japan, Saturday morning, March 12, 2011, one day after strong earthquakes hit the area.
People walk in a street covered by debris left by a devastating tsunami in Sendai city, Miyagi Prefecture, northern Japan, Saturday morning, March 12, 2011, one day after strong earthquakes hit the area.
Washed out vehicles and light planes are submerged at Sendai airport following a massive Tsunami triggered by a huge earthquake in Sendai, northern Japan,  Saturday, March 12, 2011.
Residents walk through debris to find shelter in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Residents walk through debris in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Residents walk through debris in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Smokes billow from an residential area in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011  after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Smokes billow from an residential area in Sendai, northern Japan Saturday, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
Shores are submerged in Natori city, Miyagi prefecture (state), Japan, after a ferocious tsunami spawned by one of the largest earthquakes ever recorded, slammed Japan's eastern coasts Friday, March 11, 2011.
A chimney falls onto its factory in Sendai, Miyagi prefecture (state), Japan, after one of the largest earthquakes on record slammed Japan's eastern coasts Friday, March 11, 2011.
A chimney falls onto its factory in Sendai, Miyagi prefecture (state), Japan, after one of the largest earthquakes on record slammed Japan’s eastern coasts Friday, March 11, 2011.
Sendai Airport is surrounded by waters in Miyagi prefecture (state), Japan, after a ferocious tsunami spawned by one of the largest earthquakes ever recorded slammed Japan's eastern coast Friday, March 11, 2011.
Sendai Airport is surrounded by waters in Miyagi prefecture (state), Japan, after a ferocious tsunami spawned by one of the largest earthquakes ever recorded slammed Japan’s eastern coast Friday, March 11, 2011.
Debris covers a road in the aftermath of a tsunami in Minamisoma city, Fukushima prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
Debris covers a road in the aftermath of a tsunami in Minamisoma city, Fukushima prefecture on March 12, 2011. More than 1,000 people were feared dead after a monster tsunami unleashed by a massive quake which wreaked destruction across northeast Japan and triggered an emergency at a nuclear power plant.
A firefighter and official check the damage of the city, caused by Saturday's earthquake and tsunami, in Kesenuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A firefighter and official check the damage of the city, caused by Saturday’s earthquake and tsunami, in Kesenuma, Miyagi Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011, after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A fishing boat drifted by tsunami sits on its side on the land near a port in Hachinohe, Aomori Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
A fishing boat drifted by tsunami sits on its side on the land near a port in Hachinohe, Aomori Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
People wait for rescue on the rooftop of a ruined building tangled with tsunami-drifted debris in Rikuzentakada, Iwate Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
People wait for rescue on the rooftop of a ruined building tangled with tsunami-drifted debris in Rikuzentakada, Iwate Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan’s biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.
ALTERNATE CROP OF TOK863 - People wait for rescue on the rooftop of a ruined building tangled with tsunami-drifted debris in Rikuzentakada, Iwate Prefecture, Saturday morning, March 12, 2011 after Japan's biggest recorded earthquake slammed into its eastern coast Friday.

Lebih 1,000 dikhuatiri mangsa tsunami

12/03/2011 3:16am
TOKYO 12 Mac – Lebih 1,000 orang dikhuatiri terbunuh di Jepun ekoran kejadian tsunami setinggi 10 meter selepas gempa bumi sekuat 8.9 pada skala Richter, dengan kebanyakan kematian akibat lemas, lapor media tempatan.
Kira-kira 3,000 penduduk yang tinggal berdekatan loji nuklear di Wilayah Fukushima, utara Tokyo dipindahkan daripada kawasan tersebut.
Kerajaan menyatakan tiada kebocoran berlaku di loji berkenaan namun tahap radiasi semakin meningkat. – Reuters