Khamis, 3 Mac 2011

“Jangan ‘bakar’ Tanjong Agas bak PKFZ”

gambar grafik Tanjong Agas

Datuk Husam Musa tidak menolak kemungkinan bahawa projek Tanjong Agas bernilai RM8 bilion bakal senasib dengan PKFZ yang kononnya satu kebinet Malaysia ditipu oleh seorang bekas menteri pengangkutan Tan Sri Chan Kong Choy.
Kemungkinan tersebut dilontarkan ketika Datuk Seri Najib Tun Razak memberitahu rakyat bahawa punca sebenar skandal Zon Bebas Pelabuhan Klanga (PKFZ) bernilai RM1 bilion boleh membelon melebihi RM4 bilion bukanlah disebabkan amalan rasuah serta kronisme dalam pentadbirannya.
Projek mega Tanjong Agas dibangunkan di atas sebidang tanah seluas 4,7000 ekar dalam Parlimen Pekan yang diwakili Najib sendiri.
“Penipuan itu nampaknya begitu mudah berlaku. Ia telah berlaku dan mungkin berlaku lagi (di Tanjong Agas).
“Projek ini seratus peratus versi PKFZ yang kedua. Kecuali jumlah kerugiannya yang mungkin lebih besar,” ujarnya yang juga Exco Kerajaan Kelantan.
Menerusi blog peribadi “Cetusan Hati” hari ini, Husam turut mempersoal sikap Najib selaku Timbalan Perdana Menteri serta menteri kabinet lain yang sanggup berpeluk tubuh ketika Chan Kong Choy menipu Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi yang lebih dikenali sebagai Pak Lah.
Ini kerana Najib dan kementerian yang lain nyata tidak berani mempersoal skandal di sebalik PKFZ sebelum ini.
“PM – berdasarkan kertas pendakwaan itu nampaknya tidak menggunakan nasihat kebinet dan jabatan-jabatan, unit dan sektor yang ada di JPM untuk melindunginya dari ditipu.
“Di mana TPM (ketika itu Najib), menteri kabinet dan para pengarah dan pegawai?
“Adakah proses penipuan itu begitu ‘simple’ (mudah) (iaitu) antara Menteri (Chan Kong Choy) dan PM (Pak Lah).
“Oleh kerana projek ini berada di Pekan, kawasan Parlimen PM, ada mana-mana menteri berani menanyanya (Najib),” soal Husam lagi.
Dari segi lain, beliau turut menyuarakan rasa ragu-ragu dengan rancangan Najib mahu menjadikan Tanjong Agas sebagai hub gas dan minyak.
Ini kerana, perancangan itu di atas Hutan Simpan Paya Laut Sungai Miang seluas 1,393.4 ekar yang mungkin tidak ada sumber gas dan minyak.
“Saya lebih berminat melihat bagaimana operasi mengaut wang dari khazanah negara menerusi projek Tanjong Agas (Hutan Simpan Paya Laut Sungai Miang) yang akan berakhir senasib dengan PKFZ berjalan,” ujarnya.
Tuntas dari itu, beliau mendesak Najib respons sebelum lebih banyak wang rakyat  ’dibakar’  demi memelihara kepentingan kroni-kroni Umno BN.
Nota Merah.

Apa tujuan PDRM diwujudkan?


Tanggung jawab polis sudah tentu untuk menjalankan tugas yang diamanahkan dengan sebaik mungkin.  Menjaga ketenteraman awam,  menjaga keselamatan orang ramai dan mengawal serta membenteras kes jenayah atau sebagainya. Dengan lain perkataan tugas polis adalah untuk menguatkuasakan undang-undang,  ini termasuklah penguatkuasaan peraturan lalu lintas.
Apa yang berlaku hari ini, seolah-olah satu daripada tugas polis ialah mencari wang melalui saman trafik, lalu rakyat dijadikan mangsa.


Difahamkan sebanyak 15 juta saman telah dikeluarkan sejak tahun 2001 dan kebanyakan pemandu yang disaman tidak rela melunaskan saman itu atas beberapa sebab!...
Pertama – Saman ekor yang mereka terima bukanlah surat saman sebenar,  tetapi ia merupakan notis saman,  dimana sepatutnya “Orang Kena Saman” perlu membuat pengakuan sama ada mereka telah membuat kesalahan tersebut atau tidak.
Kedua – Kebanyakan pemandu yang menerima saman ekor,  kurang yakin apakah mereka benar-benar telah melakukan kesalahan tersebut!  kerana kejadian mungkin telah berlaku begitu lama,  lainlah kalau saman itu diterima semasa polis membuat sekatan jalanraya!! Dan lebih . malang lagi,… pernah berlaku,  dimana  kereta yang disaman itu tak pernah pun keluar dari daerah/kawasannya pada tarikh yang dinyatakan,  tetapi surat saman yang diperolehi menyatakan bahawa kereta tersebut ada melakukan kesalahan. Disini ada kemungkinan,  dua buah kereta mempunyai nombor yang sama dan satu darinya nombor palsu!!. Pemandu yang disaman rasa terinaya!!
Ketiga -  Tindakan polis sebenarnya bukan bertujuan untuk mendidik!  sebaliknya berniat untuk memerangkap dan mendera emosi pemandu apabila mereka menerima surat saman   atau “notice saman” tersebut. Sepatutnya tugas polis lebih bersifat mendidik, mengajar dan menegur. bukan dengan memasang perangkap laju dan menghukum pemandu!
Adakah kerajaan BN sekarang ni sudah terlalu sengkek !! atau hampir muflis? hingga sanggup mengorek saku rakyat?  Kasihanilah !  bahawa sesungguhnya rakyat amat sengsara dengan kenaikan harga barang ketika ini!!  Jangan peralatkan PDRM!
Kalau pun kerajaan mahukan PDRM mencari wang untuk membantu kerajaan, buatlah satu projek khas atau ceburilah bidang perniagaan!!  Jangan mengambil jalan mudah dengan memaksa rakyat membayar saman. Jangan paksa rakyat mengaku salah, walhal mereka sebenar-benarnya tidak bersalah!  atau tuduhan bersalah yang belum pasti!!  
Oleh : rahimothman

BLACKLIST SAMAN EKOR : TAK IKUT PERLEMBAGAAN?

Harap kerajaan dapat berterus terang perkara ini!  Jangan bermain silap mata atau cuba mengelirukan rakyat!  Adakah kerajaan bertindak berlandaskan undang-undang atau sebaliknya. Perlukah rakyat membayar saman trafik yang sesetengahnya tidak jelas, tidak pasti  dan tidak valid?.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena, Haji Mahfuz Omar pihak polis berhak mendakwa pemandu yang disaman kemahkamah!  tetapi mereka tidak berhak menyenarai hitamkan pemandu yang enggan membayar saman. Blacklist hanya boleh dikeluarkan oleh JPJ,  itu pun setelah melalui beberapa prosuder.  

Saman ekor yang dikeluarkan oleh polis selama ini  adalah tidak sah kerana tidak mengikut perlembagaan/ peraturan.  
Katanyanya lagi, sebab itulah saman tertunggak berjumlah 15 juta semenjak tahun 2001 tidak pernah dibawa kemahkamah  hingga hari ini.. 

 Pindaan undang-undang peraturan jalanraya sebenarnya baru saja dibuat  pada 22 Disember 2010  yang lalu dan berkuatkuasa 1/2/2011.  Ini bermakna semua saman yang yang dikeluarkan oleh pihak polis sebelum pindaan adalah   tidak sah dan ia perlu dibatalkankan. Sehuhungan itu andainya kerajaan teringin sangat hendak memberi saman biarlah selepas pindaan itu berkuatkuasa, iaitu 1/2/2011
Peraturan terdahulu, sebenarnya langsung  tidak menyebut bahawa keperluan rakaman bergambar  boleh dijadikan bahan bukti dalam kes kesalahan lalu lintas.

Oleh : rahimothman.

Ops Tipu : ‘Indah khabar dari rupa’

Skim Bantuan Orang Tua yang dilancarkan BN hanya bertujuan untuk memancing undi.

KOTA KINABALU: Skim Bantuan Orang Tua berjumlah RM300 sebulan yang dilancarkan oleh Kerajaan Barisan Nasional (BN) selama ini hanya ‘indah khabar dari rupa’ kerana bertujuan untuk memancing undi di kalangan warga emas berumur 60 tahun ke atas.
Setiausaha Agung Parti Progresif Sabah (SAPP) Datuk Richard Yong berkata, menurut peraturannya, skim ini akan diagihkan kepada semua warga emas tanpa pilih kasih, dan dikhaskan untuk semua kaum di Sabah samada lelaki atau wanita.
“Sedihnya sejak skim bantuan ini dilancarkan, macam-macam kisah yang tidak menyenangkan berlaku. Ramai warga tua di seluruh Sabah termasuk yang tinggal di luar bandar mendaftar untuk mendapatkan bantuan tersebut.
“Dari hari pendaftaran, ada daripada orang tua berkenaan yang sudah agak uzur dan sukar untuk berjalan, namun mereka diminta datang ke pejabat kebajikan untuk di temu duga beberapa kali.
“Setelah selesai, mereka terpaksa menunggu, menunggu dan menunggu….. dan ada di antara mereka yang sudah terlalu tua dan uzur namun kelulusan tidak juga diberi dan disampaikan kepada mereka,” kata Richard.
Katanya, apabila pemohon-pemohon datang untuk menyusuli permohonan bagi bantuan tersebut, pegawai kebajikan akan bertanya “pak cik sudah buka akaun bank?”
Pemohon-pemohon terpaksa bersusah payah pergi ke bank untuk membuka akaun simpanan, dan menunggu berbulan-bulan lagi untuk mendapat keputusan dari jabatan kebajikan.
Pulang dengan perasaan hampa

“Bila tanya pegawai kebajikan, dia suruh mereka pergi ke bank. Bila sampai di bank mereka dapati wang bantuan masih belum dimasukkan ke akaun simpanan mereka. Warga-warga emas ini pulang dengan perasaan hampa,” tambah Richard selepas menemui beberapa warga emas di Kampung Sembulan Tengah yang terletak di bandaraya Kota Kinabalu.
Katanya, warga emas berkenaan mengadu rasa tidak puas hati dan terkilan dengan cara Jabatan Kebajikan mengendalikan skim Bantuan Orang Tua.
Richard, yang juga Ketua CLC SAPP Sembulan, berkata salah seorang dari warga emas berkenaan ialah Encik Chai Kui Siew mengadu bahawa sejak namanya didaftarkan awal tahun 2010, hanya sekali beliau menerima bantuan tersebut.
Chai berkata sudah beberapa kali beliau dipanggil ke pejabat kebajikan untuk ditemu duga, tetapi keputusannya hampa belaka.
Encik Mohd. Samsul @ Chong Enn Song mengadu bahawa beliau hanya menerima tiga pembayaran sejak permohonannya diluluskan dalam tahun 2010.
“Itu pun bayaran berselang-selang bulan. Sampai ke hari ini tiada lagi bayaran saya terima. Saya sudah berulang-alik ke bank namun wang belum dimasukkan ….. masa dan tenaga tua kami disia-siakan,” katanya.
Puan Pipah bte Duha melahirkan rasa tidak puas hati terhadap karenah pegawai-pegawai kebajikan yang “bikin bodoh sama kami yang sudah tua.”
Richard mendakwa bahawa pada keseluruhannya Skim Bantuan Orang Tua yang diagungkan-agungkan ini hanyalah merupakan satu usaha kerajaan BN untuk mamancing undi dari golongan warga emas saja.
Katanya, usaha ini adalah ‘indah khabar dari rupa’ dan dilaksanakan tanpa keikhlasan dan tanpa kecekapan sepertimana yang diharapkan. Skim ini bukan memberi manfaat dan keselesaan kepada warga emas malah ianya mengakibatkan kesusahan dan bebanan fizikal dan mental.
“Skim bantuan ini digunakan sebagai propaganda politik BN kerana setiap permohonan mestilah dengan sokongan atau rekomendasi daripada wakil-wakil rakyat BN sahaja dan tidak akan dilayan jika mendapat sokongan daripada YB parti-parti pembangkang,” tambah Richard.

Raja Petra rejects lunch date with Najib

The blogger turns down an invitation to lunch at the Australian Parliament House in honor of Najib.

KUALA LUMPUR:  Blogger Raja Petra Raja Kamaruddin has turned down an invitation to lunch at the Australian Parliament House in honour of Prime Minister Najib Tun Razak.
The blogger, one of Najib’s fiercest critics in cyberspace, was invited today by Australian MP, Michael Danby.
On March 21, Raja Petra would be appearing before the Australian foreign affairs sub-committee to conduct a briefing on the human rights situation in Malaysia.
The blogger was also expected to urge Australia to send observers for the upcoming Sarawak state election and general election.
Opposition Leader Anwar Ibrahim’s daughter and Lembah Pantai MP Nurul Izzah was expected to attend the briefing as well.
During his discussion with Danby, the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM) chairman also touched on Anwar’s sodomy trial and the problem of rising racism and religious intolerance in Malaysia.
Freedom of speech cuts both ways
In another development, Raja Petra, in his latest blog posting, had urged opposition supporters to be more tolerant of criticism.
Condemning the condemnation of those critical of the opposition, he said that freedom of speech cuts both ways but lamented that opposition supporters do not seem to understand this.
“To them, freedom of speech merely means to criticise the government,” he said, pointing out that those who offered unfavourable views were often regarded as turncoats and Trojan horses.
“This is a very primitive and immature thinking. You cannot ask for freedom to criticise the government but do not wish anyone to criticise you,” he said.

Gaining bigger majority counts, says Kit Siang

Lim Kit Siang says that the real winner in Merlimau will be the party that snags the majority and not just the seat.
MERLIMAU: DAP leader Lim Kit Siang has declared that a stronger majority will make Pakatan Rakyat the real winners of the Merlimau by-election even if BN ends up retaining the seat.
He pointed out that despite trumpeting about Merlimau being its stronghold, the BN top leadership has nonetheless been campaigning hard on the ground.
To date Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin, Information, Communication and Culture Minister Rais Yatim, Home Minister Hishammuddin Hussein, Rural and Regional Development Minister Shafie Apdal and Women, Family and Community Development Minister Shazrizat Abdul Jalil have been hitting the campaign trail.
“BN knows that the majority is more important than the win itself,” he said. “And BN is worried. If they win but with a lower majority, then they will be the losers. Similarly if we lose but with a higher majority, then we will be the real winners.”
The late BN incumbent, Mohammad Hidhir Abu Hassan, defeated PAS’ Jasme Tompang in 2008 with a 2,154 majority.
While Lim echoed the sentiments of the other Pakatan leaders that Merlimau would be an uphill battle, he emphasised that a victory was not impossible.
“We are looking for more support among the Malays, Chinese and Indians,” he said. “Because change was not only wanted and needed in Egypt and Tunisia but also in Malaysia.”
Lim also slammed the alleged distribution of material by the Biro Tata Negara (BTN) which label DAP as anti-Islam and anti-Malay.
“This is why we need to have change,” he said. “There has been so much talk of 1Malaysia and the need for change but in this by-election, we seem to be regressing with these dirty tactics. And even worse is that the BTN is said to be behind such tactics.”
When told that Hishammuddin had earlier spoken highly of the Merlimau voters’ maturity in making the right choice, Lim smiled in agreement.
“Yes, Hishammuddin is right,” he said. “The Merlimau voters are matured enough to see through lies, hypocrisy and falsehood.”

Anwar recounts ordeal: Slams police's 'illegal' arrest to fish for DNA

Anwar recounts ordeal: Slams police's 'illegal' arrest to fish for DNA Opposition Leader Anwar Ibrahim recounted his ordeal three years ago when a special squad clad in balaclavas, armed with sub-machine guns forced his car to a halt before dragging him off to the police headquarters in Kuala Lumpur, where he said he was illegally detained so as to provide opportunities for the authorities to lift DNA samples from him.
At the police HQ, he was grilled for three hours and then sent off to the government-owned Hospital Kuala Lumpur, where two doctors checked his penis and anus.
"This was very degrading," the 63-year old former deputy prime minister told the court on Thursday.
Fabricating DNA evidence
Anwar is on trial for having sodomized his former aide Saiful Bukhari Azlan in June 2008, soon after he announced plans to make a comeback to Parliament.
He has denied the charges and accused his arch rival Prime Minister Najib Razak and wife Rosmah Mansor of hatching the plot with Saiful to derail his political career.
Sodomy is a crime punishable by up to 20 years in jail. Government chemists have said they found two DNA profiles on Saiful’s anus and pants – one belonging to Saiful himself and the other to a yet-to-be-identified ‘Male Y’.
However, few Malaysians doubt Male Y will turn out to be Anwar. During his detention by the police, they had lifted DNA samples from his water bottle, towel and toothbrush.
His lawyers believe that the Najib administration may have ordered the DNA to be planted as three other DNA profiles belonging to three different males were also found on Saiful's anus and pants.
Illegal arrest
The defense team is now applying to the judge to reject the water bottle, towel and toothbrush as evidence as they claim Anwar was illegally arrested and detained.
Anwar himself told the court that he didn’t know he was being arrested on that day, July 16, 2008. None of the police officers had informed him he was being arrested.
"I asked them why are they doing this but they said they wanted my cooperation in this matter although I had indicated I wanted to meet Jude,” Anwar said.
He was referring to Jude Pereira, a senior cop.  The arresting officer was one Supt Ahmad Taufik.
The police took three hours to record his statement from 2.30pm to 5.30pm but did not let him leave after that.
"I asked them, 'you asked me to give my statement but what else? They should release me. Instead they brought me to HKL and I arrived there after 8pm on July 16, 2008," Anwar told a mesmerized courtroom.
The doctors at HKL then checked him and asked him about the alleged sodomy case. Anwar also refused to allow them to take his DNA samples.
“I refused to give my blood samples as I followed my lawyers advice,” he said.
“This arrest is to try to trap me," Anwar added.
Fears for Anwar's life
The police brought Anwar back to their headquarters at about 11pm.

"I asked the police and Jude, 'when are you going to release me? And they said, 'you'll be home soon'. Instead, they brought me to the lock-up," Anwar said.
He had previously complained that the police treated him like an animal and threw him into a filthy and antiquated cell although there were cleaner ones available.
There is speculation the cell was specially chosen because it was not equipped with CCTV cameras and could not capture what happened to Anwar if something unfortunate occurred.
Anwar was beaten up by the Inspector General of Police in 1998 while in remand over his first sodomy trial from which he was acquitted.
In 1998 and even now, there are fears for his life as he poses a real challenge to the current ruling coalition.
On Thursday, he told the court the cell had steel bars on all four sides. Anwar claims one Supt Yahya Abdul Rahman gave him the mineral water bottle, towel, toothbrush, toothpaste and soap.
"I did not expect VIP treatment but the conditions were deplorable while conditions at the washroom were unclean,"
Finally, he was released the next day at 12.30pm on July 17, 2008. He told the court that he had to seek medical treatment for his back because of the incident.

Fitnah II : Video UTK Diarah Tahan Anwar

Prk Merlimau : Video Baling Batu - Taktik Jahat Umno-BN

Punguk tua rindukan bulan


Eeemmm.... alahai, 'setia'nya punguk tua ini pada bang Nuar.

Dari dulu sampai sekarang, nama Anwar selalu disebut-sebut, tak lekang daripada dibibirnya. Lebih-lebih lagi sejak dua menjak ni. Kini.... dia jadi 'barua' yang diusung ke hulu ke hilir untuk mengaibkan Anwar dengan cerita-cerita dedulu kala. Baca sini.

Isy.... isy.... isy.... Punguk tua ni sekarang, tak ubah seperti tilam usang yang telah 'tercemar', yang demer usung ke hulu ke hilir, keluar masuk mahkamah dulu. Last-last, semuanya sia-sia belaka, sebab bukti atas tilam di'buang' begitu saja. Tak boleh pakai, beb!!

Ummi..... Ummi... Ke hulu.... ke hilir, senatero Malaysia, dia diusung untuk menjaja dan mempromosikan nama Anwar hingga menjadikan Anwar begitu terkenal.

Tapi, kesian kat dia.... Bang Nuar hingga ke hari ini, buat derk jer dekat dia. Buat nohen dan make dono jer sama punguk tua ini.

Apakah nasib si punguk tua ini akan menjadi seperti nasib si tilam usang tersebut dan akhirnya dihumban entah ke mana . As for Anwar, dia masih steady jer.... menjadi Ketua Pembangkang.

Punguk tua, apa jadi??

Hu... hu.... hu... hu....

Jiwa bergelora... mental meracau... perasaan kacau.

Aduyai.... Punguk tua masih rindukan 'bulan'. Rindu macam mana....?? Wallahua'lam ler.
 

Prk Kerdau : Anwar lawan bekas pembantu di pentas ceramah...

Jika Pakatan Rakyat menjadikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai senjata terakhirnya, BN juga mempunyai keupayaan yang sama dalam pilihan raya kecil Kerdau yang kini masuk hari-hari terakhir.

Bukan sahaja saksi penting perbicaraan liwat 1998, Ummi Hafilda Ali turun ke Kerdau, tetapi dua bekas pembantu Anwar - Rahimi Osman dan Rashid Rosdi - juga berikrar berkempen bagi menafikan "fitnah" ketua pembangkang itu.

"Temerloh ini memang kampung saya. Saya tak mahulah mereka termakan fitnah Anwar ini," kata Rahimi yang kini memakai baju BN.

rahimi osman kerdauRahimi sebelum ini tampil mendakwa beliau dipaksa mengubah akuan bersumpahnya supaya mengaitkan nama Datuk Seri Najib Tun Razak dalam kes liwat.

Bercakap dalam sidang media di bilik gerakan induk BN di Kerdau, Rahimi berkata, beliau sudah dua hari berada di DUN itu dan akan memulakan ceramahnya esok.

Beliau bagaimanapun berkata tidak akan mengulas tentang kes liwat - di mana Anwar menjadi tertuduh - kerana ia masih dibicarakan di mahkamah.

Katanya, sambutan setakat ini menggalakkan.

"Tetapi kita tidak boleh pandang mudah sangat sebab sebelum ini menang pun tak banyak sangat," katanya.

Menurutnya, beliau akan mula mendedahkan "hubungan" Anwar dengan Israel.

"Buktinya ada. Saya pun kerja dengan dia," katanya yang mahu mendedahkannya sedikit-sedikit.

Ditanya bila menyertai Umno, Rahimi berkata ia berlaku sejak hari pertama lawan Anwar.

Rahimi juga menafikan dibeli oleh BN sebaliknya berkata, ia soal kesedaran.

Buku Jingga : Selangor lancar skim mikro kredit MiMBAR bantu miskin bandar

Khalid Ibrahim
PELABUHAN KLANG, 3 Mac — Kerajaan Negeri Selangor hari ini melancarkan sistem mikro kredit miskin bandar (MiMBAR) bagi membantu golongan berpendapatan rendah meningkatkan pendapatan mereka. MiMBAR adalah terbuka kepada penduduk kawasan bandar di Selangor yang mempunyai pendapatan isi rumah di bawah RM1,500 sebulan, di mana pemohon layak mendapat pinjaman maksimum RM5,000.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dalam ucapan pelancaran MiMBAR di sini hari ini berkata buat permulaan sejumlah RM20 juta diperuntukkan oleh kerajaan negeri bagi tabung itu yang antaranya bertujuan membantu usahawan kecil.
“Ini penting bagi memastikan miskin bandar di Selangor diberi persediaan untuk keluar daripada garis kemiskinan negeri iaitu memiliki pendapatan isi rumah bulanan melebihi RM1,500.”
Beliau berkata menjelang 2020, 90 peratus daripada Selangor akan menjadi kawasan bandar di mana barangan keperluan harian kebanyakannya perlu dibeli dan ini memerlukan ekonomi isi rumah yang kukuh.
Abdul Khalid berkata kejayaan skim ini bergantung kepada kepatuhan peminjam untuk membayar balik pinjaman yang diterima mereka. — Bernama

Prk Merlimau : Kempen BN bertentangan slogan 1Malaysia

JASIN, 3 Mac: Penasihat DAP, Lim Kit Siang mendakwa kempen pilihan raya kecil (PRK) Dun Merlimau sangat kotor dan bertentangan dengan slogan 1Malaysia yang dilaungkan BN.
Beliau yang kesal dengan beberapa perbuatan khianat termasuk penyebaran risalah fitnah dipercayai dilakukan Umno BN berkata, Umno BN harus bertanggungjawab dalam perkara ini.
"Kempen ini mahu menonjolkan 1Malaysia yang sepatutnya menunjukkan perpaduan dan satu kempen yang bersih.
"Tapi sangat sedih apabila melihat kempen yang sangat kotor. Ada fitnah, dusta, risalah-risalah dan gambar lucah, tuduhan-tuduhan tidak berasas dan siapa yang bertanggungjawab?
"Tentulah Barisan Nasional. Tak boleh lari daripada itu," kata beliau pada sidang media di bilik gerakan DAP, pekan Merlimau dekat sini, petang ini.
Hadir sama ialah calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat pada PRK Merlimau, Yuhaizad Abdullah.
Ahli Parlimen Ipoh Timur itu juga berkata, Umno harus memberi peluang kepada pengundi-pengundi untuk memilih calon daripada mana-mana parti tanpa menggunakan wang sebagai umpan.
"Siapa menang siapa kalah terpulang kepada pengundi-pengundi.
"Berkempenlah secara bersih dan hormati keputusan rakyat. Tak perlu ada insiden-insiden seperti pecah kereta, pentas DAP cuba dibakar.
"Ini semua tidak patut berlaku dan semua bertentangan dengan slogan 1Malaysia.
"Politik wang sangat jelas dan ini bukan satu pertandingan yang sihat dan sangat dikesali," katanya.
Sementara itu, mengulas mengenai potensi Pakatan Rakyat untuk menang pada PRK ini, beliau berkata, kalah atau menang bukan keutamaan tapi perkara yang lebih penting adalah melihat perubahan yang dilakukan pengundi-pengundi yang terdiri daripada pelbagai kaum.
"Kita tahu tempat ini memang sukar untuk menang, mungkin tak boleh menang tapi apa yang mustahak dapat sambutan pengundi-pengundi di kawasan ini yang menunjukkan sokongan lebih kuat kepada Pakatan Rakyat," katanya.
Ujarnya juga, selepas pilihan raya umum 2008, semakin ramai rakyat yang mahukan politik baru.
"Sejak tsunami politik tiga tahun dahulu kita lihat ada perubahan bukan sahaja di negeri Melaka tapi di Malaysia dan apa yang berlaku di Mesir,Tunisia dan Timur Tengah, kita lihat perkembangan politik baru dan rakyat mahu menuntut perubahan termasuk di Malaysia," katanya.

Prk Kerdau : Karakter Calon Cairkan Hati Pengundi...MASUK hari keenam berkempen, calon Barisan Nasional (BN) mahupun PAS pastinya akan melipatgandakan usaha meraih sokongan dan kepercayaan menjelang hari pengundian yang hanya tinggal tiga hari sahaja lagi.
Sehingga kini suasana kempen di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau berjalan dalam keadaan terkawal tanpa sebarang insiden provokosi hingga boleh mencetuskan perbalahan.
Keadaannya tidaklah pula hambar tetapi sekadar 'biasa-biasa' sahaja.
Mungkin jika diukur dari segi perang poster dan bendera parti yang bertanding, kelebihan akan berpihak kepada BN. Masakan tidak, hampir di semua kawasan strategik dan tumpuan orang ramai, dipenuhi bendera biru putih berlambang dacing.
Itu belum dikira jumlah poster gergasi seakan 'billboard' yang diletakkan di beberapa kawasan atau persimpangan jalan yang strategik dan menjadi laluan ramai. Dari sudut psikologi dan perang poster nampaknya macam BN ke hadapan berbanding PAS.
Ahad ini, sejumlah 8,999 pengundi berdaftar di DUN Kerdau akan menjalankan tanggungjawab masing-masing bagi memilih wakil rakyat mereka yang baru.
Hanya ada dua pilihan iaitu calon BN yang menurunkan Naib Ketua Umno Bahagian Kuala Krau, Syed Ibrahim Syed Ahmad bagi mempertahankan kerusi DUN itu manakala PAS mempertaruhkan nasib ke atas Ketua Penerangan Negeri Pahang, Hassanuddin Salim.
Kedua-duanya merupakan anak tempatan di kawasan berkenaan.
Dari segi penampilan, kedua-duanya lebih selesa berkopiah. Bezanya Syed Ibrahim yang lebih dikenali sebagai 'Syed Ibra' memakai kopiah bersulam dan ada kalanya bercorak.
Manakala Hassanuddin seperti kebiasaan ahli PAS yang lain, kekal dengan imej 'tok guru' iaitu berkopiah putih bersih tanpa corak.
Masing-masing mempunyai latar belakang pekerjaan yang berbeza. Syed Ibrahim yang mempunyai kelulusan dari Universiti Al-Azhar, Mesir sebelum ini berkhidmat sebagai Pegawai Khas Agama Menteri Besar Pahang.
Beliau juga aktif menyampaikan ceramah-ceramah agama di kawasan Kerdau.
Hassanuddin pula adalah lulusan Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan merupakan ahli perniagaan dalam industri pembinaan dan ukur tanah.
Seorang warga Felda Jengka 22 yang mahu dikenali sebagai Zainun ketika ditemui berkata, beliau lebih cenderung kepada 'kopiah Umno' berbanding 'kopiah PAS'.
Menurutnya, jasa dan pengorbanan kerajaan BN untuk warga Felda dari dahulu sehingga ke hari ini merupakan faktor beliau selesa bersama parti itu.
"Makcik suka ustaz Syed Ibra', dia baik hati, lemah lembut dari segi pertuturan dan ramah dengan orang ramai.
"Kami orang Felda di sini kenal dia sejak dulu lagi...pernah juga dia datang bagi ceramah agama di sini dulu...kopiah dia pun cantik," katanya sambil ketawa kecil.
Diajak bercerita mengenai imej berkopiah kedua-dua calon, Zainun berkata, gaya 'ustaz-ustaz' Syed Ibrahim membuatkan beliau lebih 'sejuk hati' dan sekaligus memberi keyakinan bahawa calon berkenaan mampu berkhidmat dengan baik.
Berbanding intepretasi kopiah putih milik Hassanuddin, kata Zainun, calon berkenaan juga 'nampak baik'.
"Makcik tak kata dia tak baik atau jahat, makcik tahu dia pun orang baik-baik, tapi ustaz Syed Ibra' punya (kopiah) lagi elok," katanya berlapik.
Sementara itu seorang pengundi di kalangan masyarakat Tionghua dari Kampung Baru Kerdau yang dikenali sebagai Yap turut melahirkan pandangan yang sama berhubung imej 'ustaz Umno' dan 'ustaz PAS' itu.
"Dua-dua pun mesti orang baik-baik, orang belajar agama mesti baik.
"Mereka ada datang sini jumpa kami. Tapi saya lagi kenal sama Syed Ibrahim...dia sangat baik, suka tolong orang," katanya.
Dari segi 'perang karakter', nampaknya sama ada Syed Ibrahim mahupun Hassanuddin, masing-masing berjaya 'mencairkan' hati pengundi.
Cuma PAS lebih mementingkan kepada pembangunan fizikal di kawasan DUN Kerdau apabila menurunkan Hassanuddin sebagai calon berdasarkan pengalamannya.
Berbanding calon BN, Syed Ibrahim menyedari bahawa pembangunan fizikal dan spiritual perlu diseimbangkan untuk keperluan dunia dan akhirat.
Jadi terpulang kepada pengundi, tawaran kedua-dua parti sudah dibentang. Mereka hanya perlu memilih seorang pemimpin yang benar-benar mampu membawa perubahan terutamanya bagi membela nasib dan masa depan generasi akan datang.

Prk Kerdau : PAS Guna Strategi Khas Dekati Orang Asli


TEMERLOH: Berbaki dua hari sebelum hari pengundian pada Ahad ini, PAS menggunakan strategi 'khas' bagi mendekati 258 pengundi di kalangan Orang Asli dari Kampung Sungai Sendayan dalam usaha meraih sokongan golongan minoriti itu.
Calon PAS bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Kerdau, Hassaruddin Salim, 43, berkata, jentera parti itu kini sedang giat menggandakan usaha bagi menembusi kawasan yang didakwa sebagai kubu kuat Barisan Nasional (BN).
"Kita ada strategi berasingan, ada orang tertentu buat kerja bagi (raih undi di kalangan) masyarakat Orang Asli.
"Kita buat kerja secara perlahan-lahan untuk dampingi mereka, " katanya ketika ditemui sewaktu berkempen di sekitar kawasan Desa Murni di sini, Khamis.
Pengundi di kalangan Orang Asli merupakan 2.7 peratus daripada 8,999 pengundi berdaftar di DUN Kerdau.
Selain itu dakwa beliau, walaupun BN mengawal ketat kawasan penempatan Orang Asli menerusi Jabatan Hal Ehwal Orang Asli (JHEOA), PAS yakin mereka dapat memecah undi di kawasan berkenaan.
"Memang agak sukar, walaupun saya ada mengenali beberapa pengundi Orang Asli secara peribadi, namun sejak musim pilihan raya kecil ini, mereka mula menjauhkan diri secara fizikal.
"Walaupun mereka boleh dikatakan sebagai 'simpanan tetap' BN, tapi kami masih yakin akan dapat undi di kalangan Orang Asli," katanya.

Ketuanan Islam : Ahmadinejad Beri Amaran Kepada Amerika Usah Campurtangan Soal Libya


Jika Amerika turut campur tangan di Libya maka negara itu akan menjadi kuburan bagi para tenteranya. Demikian amaran presiden Iran Mahmud Ahmadinejad.

Menurut presiden Ahmadinejad, bekas presiden Bush memberikan alasan serangan 11 September untuk menyerang Irak dan Afghanistan.

"Jika kamu sekali lagi mengirim tentara ke negara mana pun di Afrika Utara atau Timur Tengah, maka negara-negara di wilayah itu, akan bangkit dan menggali kubur untuk tentera kamu," demikian amaran presiden Ahmadinejad.

Sebelumnya, dua kapal perang AS yang membawa tentera laut dan peralatan memasuki Laut Tengah, Rabu, dalam perjalanan menuju Libya, kata Penguasa Terusan Suez, ketika Barat sedang mempertimbangkan pilihanh ketenteraan di negara itu. "Kapal USS Kearsage dan USS Ponce telah memasuki Laut Tengah," kata pihak berkuasa itu dalam sebuah pernyataan.

Kapal ampibi Kearsage, yang membawa sekitar 800 tentera laut, sebuah armada helikopter dan kemudahan perubatan, untuk membantu usaha kemanusiaan dan juga melakukan operasi ketenteraan.

"Secara pasti kami menggerakkan perlatan kami semakin dekat (ke Libya)," kata seorang pejabat pertahanan AS kepada AFP di Washington, Selasa.

"Sebuah kapal seperti Kearsage dapat melakukan pelbagai misi," tambahnya. Negara-negara Barat kini sedang berdebat mengenai apakah akan memberlakukan zon larangan terbang di atas Libya untuk membantu pemberontak yang memerangi pemerintah Moamar Kadhafi. Sejumlah tokoh pembangkang di Libya telah meminta serangan udara Barat.

Namun, Kadhafi memperingatkan dalam pidatonya Rabu, "ribuan" orang akan tewas jika Barat campur tangan untuk membantu pemberontak yang berusaha menjatuhkannya. Sebuah kapal induk AS, USS Enterprise, yang membawa jet-jet tempur yang mampu menegakkan zon larangan terbang, juga dikerahkan untuk krisis Libya.

Revolusi Rakyat : Diktator Gaddafi istihar perang, rakyat istihar jihad

Rebels pray on the outskirts of Ajdabiya on the road leading to Brega March 2, 2011.
Rebels pray on the outskirts of Ajdabiya on the road leading to Brega March 2, 2011.
Rebels pray on the outskirts of Ajdabiyah, on the road leading to Brega, March 2, 2011.
A Libyan rebel prepars a rocket launcher during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel prepars a rocket launcher during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five
Libyan rebels take their position as they battel against pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Rebel forces ride on the back of a pick-up truck as they head for battle in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
Libyan rebels celebrate the announce that the nearby city of 'Brega is now under the full control of the revolution,' a police general said, while preparing to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 after Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
A Libyan rebel holds RPG launchers during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel fighter is seen close to Brega on March 02, 2011, as pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the city some 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
A dead Libyan man is taken into a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed "We will fight until the last man and woman" and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
A dead Libyan man is taken into a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed “We will fight until the last man and woman” and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
Libyan rebel take their position during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel holds his AK-47 as he walks next to pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Libyan rebels prepares rocket launhers to take them to the battle scene against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel moves holds his automatic machine gun as he walks forward during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Libyan rebels with RPG launchers take their position during a battle against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Rebels stand around an antiaircraft weapon on the outskirts of Ajdabiya, on the road leading to Brega, March 2, 2011.
A Libyan rebel carries rockets to send it to the battle scene against pro-Moaamar Gadhafi fighters, in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel helps his injured colleague who was wounded in his leg during a battle with pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan man inspects spent munitions after a fire fights with forces from the Libyan army in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011.
A Libyan man inspects spent munitions after a fire fights with forces from the Libyan army in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011.
A Libyan rebel reacts as he holds his RPG launcher during a battel against pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in the town of Brega, east of Libya,  Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan fighters reacts as he holds his RPG launcher during a battel against pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in the town of Brega, east of Libya, Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Libyan rebels prepare to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 as Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
Rebels wave a Kingdom of Libya flag as they ride on top of a tank on the outskirts of Ajdabiyah, on the road leading to Brega, March 2, 2011. The flag which was used when Libya gained independence from Italy in 1951, has been used as a symbol of resistance against Libya's leader Muammar Gaddafi in the recent protests.
Libyan rebels prepare to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 as Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
Libyan fighters prepare to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 as Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
A rebel holds a gun on the outskirts of Ajdabiya, on the road leading to Brega, March 2, 2011. Government troops briefly captured Marsa El Brega, an oil export terminal, before being driven back by rebels who have controlled the town 800 km (500 miles) east of the capital Tripoli for about a week, rebel officers said.
AL-BREGA, LIBYA - MARCH 02:  Onlookers view a dead rebel fighter after he was killed on the front line with Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
AL-BREGA, LIBYA - MARCH 02:  Rebel fighters advance on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
A Libyan rebel shoots towards a burning pro-Moaamar Gadhafi fighters vehicle in celebrating of them retaking the town of Brega, east of Libya, on Wednesday March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A Libyan rebel celebrates after they retake the Brega town from pro-Moaamar Gadhafi fighters, in Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
A rebel soldier walks with a rocket-propelled grenade (RPG) in Brega March 2, 2011.
Libyan men prepare to go fight forces from the Libyan army outside the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed "We will fight until the last man and woman" and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
Libyan rebel fighters stand on a hill as others perform the noon prayer on March 2, 2011 in Ajdabiya, 160 kms west of the eastern city of Benghazi. Opposition forces fought intense battles to repel Moamer Kadhafi's forces from the nearby key eastern oil port of Brega as the regime's biggest counter-offensive yet left at least 10 people dead.
Libyan  fighters stand on a hill as others perform the noon prayer on March 2, 2011 in Ajdabiya, 160 kms west of the eastern city of Benghazi. Opposition forces fought intense battles to repel Moamer Kadhafi’s forces from the nearby key eastern oil port of Brega as the regime’s biggest counter-offensive yet left at least 10 people dead.

Prk Merlimau : BERAPA LA UMNO BAYAR NGAKU BAPA SAUDARA TIRI

Sian aku tengok pakcik tua ini diusung kehulu-ke hilir bagi menyebarkan fitnah bahawa dia adalah bapa saudara tiri kepada calon PAS bagi DUN Merlimau, Yuhaizad Abdullah


Pakcik Ahmad, 63, diupah untuk melancarkan kempen mempertikaikan keputusan pucuk pimpinan Pas yang memilih Yuhaizad sebagai calon di kawasan DUN Merlimau ini.


RAMAI YANG NAK MENGAKU  SAUDARA TIRI YB PULAK LEPAS 6HB NI....ADA MASYUK LAGI..!!!

Bantu rakyat boleh bankrapkan negara' – Pemimpin Umno

WarkahDaily – Pengaruh Pakatan Rakyat (PR) semakin menyerlah. Kelahiran buku Pelan 100 hari pemerintahan PR jika menang pilihanraya umum yang dipanggil 'buku Jingga' semakin tidak disenangi kerajaan Barisan Nasional (BN) kerana isi kandungannya banyak menumpukan kepada kebajikan untuk rakyat.

Perkara ini boleh memeningkan kepala pemimpin Umno-BN yang sedang sibuk memunggah khazanah negara untuk diri dan kroni.

Bukti kebimbangan pemimpin Umno-BN apabila mereka begitu agresif menyerang PR berkaitan 'buku Jingga'. Konon, jika negara melaksana pelan 'buku Jingga', nescaya ekonomi akan bermasalah, negara akan bankrap. Betul ke?

Kenapa BN terlalu takut dengan 'buku Jingga'?

Jawapannya, pemimpin Umno-BN bimbang perut buncit mereka akan kempis kerana kekayaan negara bakal diagihkan kepada rakyat jika 'buku Jingga' dilaksanakan oleh PR.

Pemimpin Umno-BN begitu tidak suka dengan membantu rakyat dan menjadikan rakyat hidup senang. Mereka lebih suka rakyat berada dalam kesusahan kerana senang dicucuk hidung bila tiba masa pilihanraya.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Zahid Hamidi telah membuat tuduhan konon 'buku Jingga' telah mengenepikan pakar-pakar ekonomi sehingga boleh memberi kesan buruk kepada ekonomi negara jika dilaksanakan.

Harakahdaily melaporkan, Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad telah menafikan tuduhan itu sambil berkata, “Orang yang tidak pakai pakar ekonomi ialah pemimpin Umno”.

Kata Ustaz Idris, kes kritikan Tengku Datuk Zafrul Aziz, Ketua Pegawai Eksekutif bank pelaburan Maybank, terhadap pelantikan Tan Sri Isa Samad selaku pengerusi Felda, nampaknya terus menimbulkan kemarahan di kalangan pemimpin pertengahan Umno.

Mereka, ujarnya menuduh Tengku Zafrul sebagai telah mempertikai dan memperkecil-kecilkan keputusan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kerana melantik Isa, sehingga dicadangkan beliau dipecat daripada jawatan.

Menurutnya lagi, tuduhan negara akan bankrap jika PR melaksanakan janji 100 hari adalah penyakit yang sama dengan pemimpin-pemimpin yang tidak bertanggungjawab selama ini.

“Mereka akan memastikan perancangan yang baik untuk rakyat dianggap membazir dan boleh membawa bankrap. Jika cadangan untuk perut dan kroni mereka akan bersetuju.

“Ini adalah sikap biasa mana-mana pemimpin yang takut tembelang mereka akan terdedah jika kerajaan baru menggantikan mereka,” katanya lagi.

Video : Mendiang Ross Boyert Dedah Kekayaan Taib Mahmud Berbillion Ringgit..

Malaysia Boleh : Satu Perceraian Pada Setiap 15 Minit


PUTRAJAYA 3 MAC : Statistik Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pada tahun 2009 menunjukkan berlaku satu perceraian pada setiap 15 minit di kalangan umat Islam, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Dr Mashitah Ibrahim.

Beliau berkata jumlah itu meningkat daripada tahun ke tahun akibat daripada kurangnya penghayatan agama di kalangan suami isteri termasuk mengabaikan solat.

“Jika solat lima waktu sehari semalam tidak dapat dilaksanakan, sudah tentu dapat kita bayangkan mereka juga sukar untuk melaksanakan peranan dan tanggung jawab sebagai suami dan isteri,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan seminar sempena Maulidur Rasul : Rasulullah Ikon Keluarga Bahagia di sini hari ini.

Seramai 1,200 penjawat awam hadir pada seminar itu dengan anggota panelnya terdiri daripada pakar motivasi Datuk Dr Mohd Fadzilah Kamsah dan pendakwah Datuk Dr Fatma Zahrah Mohd Ramadan.

Mashitah berkata Jakim akan memperbanyakkan lagi program-program pemantapan keluarga yang menerapkan kesedaran terhadap peranan suami dan isteri, kemahiran keibubapaan, pendidikan serta pengurusan ekonomi keluarga.

Setakat ini, Jakim telah menganjurkan sebanyak 900 program kekeluargaan dengan kerjasama jabatan agama Islam negeri-negeri dalam usaha untuk memperkasakan institusi rumah tangga, katanya.

Dalam perkembangan lain, Mashitah berkata Jakim masih memantau pergerakan saki baki pengikut ajaran Al-Arqam yang didakwa mengadakan perjumpaan dikenali sebagai ‘‘Sidang Parlimen Roh’’ selepas kematian pengasasnya Ashaari Mohamad atau Abuya pada 13 Mei tahun lepas.

“Kita masih mengikuti apa yang mereka buat. Jadi minta kepada rakyat supaya berhati-hati dan tidak mengkuti kepada ajaran itu,” kata beliau. -BERNAMA

Kerdau Poll : Ghosts of Anwar’s past come alive in Kerdau


Rahimi: We will counter what he says because we know as soon as Anwar opens his mouth, he lies.
 
KERDAU, March 3 — Another figure from Datuk Seri Anwar Ibrahim’s past emerged today when Rahimi Osman announced that he was joining Barisan Nasional’s (BN) campaign to combat the opposition leader’s “lies”.
Rahimi was a former aide to Anwar.
Rahimi said he felt compelled to come out as he did not want people in his home state of Pahang to buy Anwar’s “false allegations” against Prime Minister Datuk Seri Najib Razak and Datin Seri Rosmah Mansor.
“The danger is that people might believe him if we don’t respond,” the Kampung Buntut Pulau boy told reporters at the BN command centre here.
Anwar had alleged that the second sodomy charge he is now on trial for was part of a conspiracy masterminded by Najib and Rosmah.
Rahimi signed two statutory declarations (SDs) in June 2008 supporting Anwar’s claims but later made a police report in October last year alleging that he had been coerced to do so.
In the report, Rahimi had also claimed that he had been held against his will at Quality Hotel in Shah Alam for several days after signing the SDs.
Like Ummi Hafilda Ali who will give a talk here later tonight, Rahimi dropped out of sight since making his police report last year.
Ummi Hafilda, a key witness in Anwar’s first sodomy trial, will take to the stump in Kampung Sekoh here where she has promised to lay bare all his secrets.
Rahimi’s reappearance in tandem with Ummi Hafilda at the Kerdau campaign suggests BN will take no chances to secure this small state seat in Najib’s home state despite facing a lethargic PAS machinery.
Rahimi said today that he will focus on Anwar’s alleged links to Jews, Israel and the United States in his talks here rather than Sodomy II as the case was still being heard.
He also suggested that Anwar’s appearance here tonight showed Pakatan Rakyat (PR) was desperate, as the former deputy prime minister was usually brought out at the last minute as a “lifeline”.
“Who knows, maybe he’ll have more programmes here. That’s Pakatan’s lifeline, like what happened in Kuala Terengganu,” the PKR-turned-Umno member said.
“We will counter what he says because we know as soon as Anwar opens his mouth, he lies.”

Harga Makanan Naik Berpunca Dari Kerajaan Pusat


SHAH ALAM 3 MAC : Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pantai Jerejak, Sim Tze Tzin berkata kerajaan negeri Pulau Pinang komited mendepani masalah rakyat  termasuk hal yang berpunca dari kerajaan pusat. 

Beliau merujuk kepada kenaikan harga makanan di negara ini yang meningkat sehingga 167 peratus.

"Di Pulau Pinang kita berusaha menurunkan kadar sewaan gerai kepada peniaga kecil dan pada tahun lepas. Kita kurangkan 50% kadar sewaan gerai di semua gerai di pasar-pasar awam termasuk gerai bawah seliaan Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP), ini adalah usaha untuk kurangkan impak kenaikan harga barang," katanya kepada Tv Selangor.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang hari ini dalam satu kenyatan media mendakwa, harga pelbagai makanan telah melonjak antara 20 peratus hingga 167 peratus sejak bulan lalu akibat kenaikan harga pelbagai barangan keperluan.

Presidennya, SM Mohamed Idris berkata peningkatan harga makanan itu telah menyebabkan kesukaran yang amat sangat kepada kehidupan pengguna.

Menurut peniaga yang ditemubual oleh pegawai CAP berkata, kenaikan harga makanan dan minuman ringan adalah akibat daripada kenaikan harga barangan keperluan yang diimport seperti bawang, bawang putih, kacang dal dan rempah; ayam, daging, daging kambing, ikan, udang, sayuran, tepung beras, telur, susu pekat manis, biji kopi, serbuk teh daripada antara 20 peratus sehingga 200 peratus serta peningkatan dalam harga gas dan bahan api.

Justeru itu menurut Sim, apa yang termampu dilakukan oleh kerajaan negeri hanyalah bertindak meringankan beban rakyat.

"Kita perlu maklumkan kepada rakyat bahawa keadaan ini berpunca dari kerajaan persekutuan yang tidak seimbang dengan sewenang-wenangnya membiarkan harga
barang naik, jika Pakatan Rakyat mentadbir di peringkat persekutuan kita tahu mengatasinya, tingkatkan subsidi kepada rakyat,"jelas Sim.

Harga kopi dan teh di Pulau pinang kini meningkat daripada 80 sen kepada RM1.00 hingga RM1.10 segelas; Nescafe, Horlicks dan Milo meningkat daripada RM1.20  kepada RM1.30 segelas; minuman tin dan jus segar pula meningkat daripada RM1.50 kepada RM2.00, peningkatan 33 peratus.

Manakala harga char kueh teow di gerai makanan Cina menunjukkan peningkatan 50 peratus daripada RM3.00 kepada RM4.50 sepinggan.

Malah, bayaran bagi perkhidmatan lain turut dilaporkan meningkat seperti perkhidmatan pembaikan paip, elektrik, bengkel kereta, membaiki motosikal meningkat
daripada antara 20 peratus kepada 30 peratus dalam tempoh lebih enam bulan lalu.

Menyedari implikasi yang akan berterusan terkesan kepada rakyat baik perniaga mahupun pengguna, Sim menjelaskan Kerajaan Pulau Pinang juga mengambil
pendekatan mewujudkan satu jawatankuasa bertindak yang berperanan memantau harga barang 'Consumer Watch'.

"Objektif pasukan ini adalah untuk memantau harga barang dipasaran, dan setiap DUN mempunyai pasukan yang akan diketuai oleh ADUN masing-masing, sekiranya terdapat kenaikan harga barangan terlampau aduan boleh dilakukan dan YB kawasan berkenaan akan menghantar pasukannya untuk membuat kaji selidik,kalau di
didapati bersalah kita akan mengambil tindakan,"jelasnya.

Prk Kerdau : Video ANAK dituduh haram jadah

Prk Kerdau : Video Kain rentang, bendera PAS hilang

Siapa pengganti saya bukan isu pokok, kata Taib

BINTULU, 3 Mac – Isu siapa bakal menggantikannya sebagai Ketua Menteri Sarawak bukanlah perkara pokok yang dapat menjamin peningkatan sokongan rakyat terhadap kerajaan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri akan datang, kata Tan Sri Abdul Taib Mahmud.
Beliau berkata tahap sokongan rakyat lebih banyak dipengaruhi tahap pemahaman mereka terhadap rancangan pembangunan kerajaan yang akan dapat memanfaatkan mereka.
Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan seminar pembangunan dan kepimpinan ketua masyarakat di sini, Taib berkata kesinambungan kepimpinan adalah lebih penting daripada siapa yang akan menggantikan beliau.
“Yang penting segala dasar yang baik boleh diterima dan diteruskan oleh pemimpin-pemimpin akan datang,” katanya semasa diminta mengulas satu analisis politik oleh Bernama yang menyatakan sokongan rakyat terhadap Barisan Nasional akan meningkat jika Taib mengumumkan nama pengganti beliau.
Analisis yang mendapat impak dalam akhbar tempatan di Sarawak hari ini turut menyebut BN bakal kehilangan lebih banyak lagi kerusi di kawasan bandar dalam pilihan raya yang bakal diumumkan dalam waktu terdekat ini.
Taib yang bakal menyambut ulang tahun ke-30 sebagai Ketua Menteri Sarawak pada 28 Mac ini pernah menyatakan hasrat untuk berundur namun diminta oleh para pemimpin lain dalam Parti Pesaka Bumiputera (PBB) untuk terus menerajui kerajaan.
Taib, yang juga Presiden PBB dan pengerusi Barisan Nasional Sarawak, pernah menyatakan pilihan raya negeri akan datang merupakan yang terakhir bagi beliau berikutan faktor usia. – Bernama

Prk Merlimau : Asal usul nama pekan kecil Chin Chin

Pemandu yang melalui jalan Jasin-Tanggak, pasti tidak akan terlepas pandang papan tanda tertera perkataan "Chin Chin".

Nama pekan kecil ini jika sekali fikir mungkin orang beranggapan asalnya daripada nama orang Tionghua yang membuka petempatan di situ kerana dipenuhi peniaga Cina.

Namun menurut cerita penduduk, ia tiada kaitan dengan nama orang, sebaliknya tempat itu dinamakan sempena satu peristiwa yang berlaku lama dahulu.

Chin Chin seperti pekan dan petempatan lain di kawasan Dewan Undangan Negeri Merlimau, kini menjadi tumpuan, disebabkan pilihan raya kecil yang akan diadakan di situ.

Zainal Abd Wahid, 65, berkata tapak asal di situ ialah Kampung Chin Chin sebelum dikelilingi beberapa kampung lain seperti Kampung Chenderah, Kampung Chin Chin Tengah, Kampung Chin Chin Hulu serta Kampung Chin Chin Loji Air.

Kampung Chin Chin dipercayai dibuka sekitar tahun 1600 dan masih ada batu nisan yang diperbuat daripada tanah merah menandakan penduduk asal kampung itu di kawasan tanah perkuburanya.

Menurut cerita yang diperturun dari generasi ke generasi, Chin Chin ialah ejaan lama perkataan "cincin" yang berasal daripada peristiwa rombongan meminang seorang gadis, yang terjatuh cincinnya di sungai.

"Masa itu hendak pergi ke mana-mana semua menggunakan sungai, naik sampan. Sampan masa dulu tidak sebaik sampan sekarang, dulu buat sampan guna kayu bulat yang ditebuk. Sampan itu langsung tidak stabil.

"Ketika rombongan itu naik atas sampan yang bergoyang-goyang, cincin yang dibawa terjatuh ke dalam sungai," katanya.

Cincin itu tidak dijumpai walaupun anggota rombongan berusaha mencarinya. Sejak itu kampung di situ dinamakan Kampung Chin Chin.

Muhiddin Md Nor, 57, berkata Chin Chin pada era 60-an dan 70-an hanya kawasan ladang getah dan kelapa sawit yang dihubungkan dengan jalan tanah merah.

"Masa itu hendak ke mana-mana harus melalui jalan itu, naik basikal besar yang orang di sini panggil basikal "kargo".

"Pakcik dengan kawan-kawan termasuk Zainal naik sampai lima enam orang, dan sekali langgar batu besar terus jatuh semua," katanya.

Beliau berkata pada zaman itu, hasil getah dan kelapa sawit diangkut menggunakan basikal tetapi ada juga penduduk yang berkemampuan menggunakan motosikal jenis "Honda C70" untuk mengangkut hasil melalui jalan tanah merah.

Katanya pada zaman itu, Chin Chin tidak memperoleh bekalan elektrik dan air, tetapi ada sesetengah rumah menggunakan generator.

Kini situasi itu tinggal kenangan kerana kawasan ini sudah banyak berubah, jalan yang dahulu merah kini bertukar gelap dengan turapan tar sekaligus memudahkan kehidupan harian penduduk.

"Tiang lampu berderet di tepi jalan, semua kawasan Chin Chin dapat bekalan elektrik dan juga air," katanya.

Kemudahan lain turut disediakan seperti sekolah, balai raya, tabika dan balai polis.

"Pembangunan di kawasan ini berjalan rancak malah baru-baru ini ada projek pelancongan baru di sini, projek taman tema air, sesuai jika jadikan Chin Chin kawasan pelancongan kerana kawasan ini banyak nilai tradisional," katanya.

Amileen Natasha Rosli, 22, amat teruja untuk pertama kali mengundi dalam pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka kawasan Merlimau pada Ahad ini, untuk memilih seorang wakil rakyat yang mampu menjadikan kawasan Chin Chin maju dalam sektor pelancongan.

"Saya ingin kawasan ini berkembang menjadi kawasan pelancongan, banyak rumah di kawasan ini juga sesuai dijadikan homestay kerana rumah tradisional dan persekitaran pun bagus," katanya.

Tay Bon Kiat, 58, berkata Chin Chin sememangnya sesuai untuk dijadikan kawasan pelancongan tetapi kemudahan awam seperti jalan raya perlu diperbesar.

"Ini bagi membolehkan kenderaan keluar masuk dengan selesa, jalan tar mesti ditambah di kampung dan perbaiki jalan yang rosak," katanya.

Menurut Daftar Pemilih yang dikeluarkan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) pada 27 Disember tahun lepas, (daerah mengundi) Chin Chin mempunyai seramai 2,151 pengundi daripada 10,767 pengundi keseluruhan DUN Merlimau.

Seramai 1,625 pengundi atau 75.5 peratus berbangsa Melayu, Cina (301 pengundi/13.99 peratus), India (221 pengundi/10.27 peratus), bumiputera Sabah dan Sarawak (2 pengundi/0.1 peratus) dan Orang Asli (1 pengundi/0.05 peratus).

Dalam pilihan raya kecil Ahad ini, menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara calon BN Roslan Ahmad, 44, dan calon PAS Yuhaizad Abdullah, 38.

Kerusi itu kosong berikutan kematian penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 56, dari BN pada 20 Jan akibat serangan jantung.

- Bernama

Prk Merlimau : Ummi Perkakas BN , Rakyat Bijak Menilai.


 Kehadiran Ummi Hafilda pada kempen pilihanraya kecil DUN Merlimau malam tadi tidak memberi sebarang kesan kepada Pakatan dan juga pengundi di kawasan itu, kata Naib Presiden PAS, Mahfuz Omar.

Malah ujarnya, Umno-BN sudah kehilangan keyakinan rakyat sehingga terdesak menurunkan Ummi Hafilda yang dianggap sebagai alat, memandangkan beliau tidak ada kredibiliti untuk berkempen pada pilihanraya kecil berkenaan.
"Nampaknya Umno dalam keadaan yang sangat terdesak. Umno  sudah tidak dapat kepercayaan rakyat sehingga mereka membawa orang luar daripada pimpinan parti mereka untuk meyakinkan rakyat tentang apa-apa yang didakwa selama ini.
"Jadi mereka bawa orang seperti Ummi Hafilda dan sebagainya. Untuk nak menimbulkan keyakinan rakyat kepada Umno. Jadi jelas bahawa dari segi kepimpinan Umno, sudah tak dapat lagi kepercayaan rakyat di negara ini,"ujar Mahfuz.

Mengulas lanjut mengenai kewibawaan Ummi Hafilda, Mahfuz menegaskan, rakyat lebih mengenali Ummi yang selama ini terkenal dengan peribadi angkuh, sombong
serta rendah akhlaknya.
"Mereka terpaksa bawa orang yang biarpun akhlaknya dipersoalkan seperti Ummi Hafilda ini, orang yang korup pemikiran dan korup akhlaknya. Dia hanya semata-
mata berdasarkan kepada ganjaran yang diberikan oleh Umno. Umno sanggup bayar berapa banyak pun asal boleh membantu umno mengembalikan keyakinan. Umno boleh bayar APCO, Umno boleh bayar juga kepada Umi Hafilda,"tambah Mahfuz.

Beliau turut menyorot peristiwa di mana konspirasi menjatuhkan Ketua Umum, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998 yang turut disertai Ummi Hafilda serta pemimpin Umno yang jelas menampilkan ummi sebagai 'askar upahan' mereka.

"Saya percaya bahawa, bila mereka mengheret Umi Hafilda bermakna ini mengingatkan orang kepada isu satu ketika dahulu, iaitu isu di awal kes Datuk Seri Anwar
Ibrahim. Maknanya orang ingat itu satu konspirasi jahat termasuk kalangan pemimpin Umno.
"Ini menambahkan lagi keyakinan rakyat bahawa Umno sanggup buat apa saja untuk memburuk dan memfitnah orang bagi kepentingan politik mereka,"tambah Mahfuz.

Malam tadi kempen pilihanraya Kecil DUN Merlimau menyaksikan kehadiran Ummi Hafilda yang berkempen bagi pihak BN.

Seperti kebiasaannya, Ummi sekali lagi melemparkan tohmahan dan memfitnah Ketua Umum PKR dan abangnya sendiri, Azmin Ali dalam ceramahnya di Kampung Chinchin Hulu, Melaka.

Prk Kerdau : PAS Terima Sokongan Dari Persatuan Padri Hindu Malaysia

Persatuan Padri-Padri Hindu Malaysia telah menghantar Penasihatnya Mr. Ramachandran Gurukkal ke Kerdau untuk memberikan sokongan kepada calon PAS di PRK N28 Kerdau.

Rombongan mereka disertai juga oleh seramai 12 orang para agamawan mereka dari Chennai India untuk "berdoa" atau "bermunajat" memohon kemenangan calon PAS.

Upacara ritual agama hindu ini dilakukan dirumah Pengerusi DPHH Mr N.Balasubramaniam di Jerantut. Majlis tersebut bermula tanpa henti dari jam 4.30 petang semalam ( 2 march 2011 ) hingga jam 5.30 pagi tadi.Dalam sidang media sebentar tadi bersama Pengarah JPRK N28 Kerdau Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man dan AJK PAS Pusat YB Dato' Seri Mohamad Nizar Jamaluddin di Markaz Induk PAS, Ketua Sami Kuil Subramaniam Throuathi Mr. Ramachandran Gurukkal menegaskan harapan merka ingin melihat rakyat Malaysia yang berbilang agama ini hidup dalam keadaan aman, bahagi dan makmur tanpa sengketa dan mengharapkan agar pihak kerajaan yang memerintah dapat melaksanakan keadilan yang sebenarnya dalam pemerintahan mereka dan dapat melayan semua warga Malaysia dengan baik tanpa membezakan antara kaum dan prejudis terhadap kaum yang lain.

Kadar kemiskinan yang berlaku terhadap kaum india perlu diambil perhatian oleh pihak kerajaan dan beliau melahirkan rasa kecewa kerana lebih 53 tahun nasib kaum india masih belum terbela dan masih banyak lagi kaum india yang buta huruf dan hidup dalam keadaan kemiskinan tegar. Jenayah yang berkaitan dengan kaum india ini sebahagian besarnya adalah berpunca dari sindrom buta huruf dari kalangan mereka atas faktor desakan hidup.

Justeru itu, PAS katanya adalah salah satu parti yang boleh dipercayai untu nterus mendokong keadilan terhadap semua kaum kerana Islam itu sendiri adalah terbina diatas rasa kasih sanyang dan kasihan belas.

Mereka juga mendoakan agar PAS memperolehi kemenangan dalam pilihanraya kecil ini dan dalam pilihanraya umum akan datang.

Sementara itu Pengarah JPRK N18 Kerdau , Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man pula sangat teruja dengan perkembangan ini dan mengalu-alukan sokongan daripada semua pihak terutamanya sokongan dari kaum India dan Cina.
Rombongan ini adalah atas inisiatif pengerusi DPHH Mr N. Balasubramaniam yang membawa rombongan mereka melawat dan membantu menggerakan jentera pilihanraya peringkat DPHH.

Prk Merlimau : Baling Batu, Taktik Umno-BN Tekan PR


Kempen pilihanraya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Merlimau dan Kerdau semakin hangat apabila ada sebahagian penyokong  Umno-BN yang bertindak agresif sehingga merosakkan kenderaan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Md Akin menyifatkan keadaan tegang seperti membaling batu ke arah kereta pemimpin Pakatan Rakyat, yang berlaku di Merlimau dan Kerdau hanyalah satu taktik Umno-BN untuk memberi tekanan dan provokasi.

Namun beliau menegaskan, tindakan tersebut sedikitpun tidak melunturkan semangat perjuangan bagi meneruskan kempen di kedua-dua kerusi berkenaan.

"Tindakan seperti ini amat dikesali dan dilihat Umno-BN sangat terdesak dan terterkan dalam mengekalkan kemenangan dan sanggup melakukan tindakan ganas ini.

" Di Merlimau sekarang keadaan agak tegang sedikit kerana kita syak penyokong Umno-BN menggunakan kekerasan dengan membaling batu ke kereta-kereta yang  dimiliki pemimpin-pemimpin Keadilan. Beberapa kereta AMK dibaling batu termasuk kereta saya. Terbaru kereta Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar juga dibaling  dengan objek yang keras dan kuat hingga merosakkan keretanya,"jelas Shamsul. 

Ekoran kejadian itu, beliau menegaskan pihaknya akan membuat laporan polis berhubung kejadian membaling batu sehingga merosakkan kereta beberapa pemimpin termasuk kereta Ketua Umum.

"Saya akan membuat laporan polis esok dan dalam masa yang sama akan mengadakan pertemuan dengan ketua polis dan memaklumkan perkara ini.
"Kita tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku di Melaka ini, terutama dua tiga hari mendatang ini saya jangka jauh lebih panas kerana kita memberi saingan yang hebat kepada umno. kaedah samseng ini digunakan bertujuan untuk menakut-nakutkan penyokong kita dan saya harap perkara ini tidak akan berpanjangan. Mudah-mudahan polis akan bertindak dan keadaan akan kembali terkawal,"katanya lagi.

Revolusi Rakyat : Tentera Gaddafi berundur,14 terbunuh dalam pertempuran sengit di Brega

Libya's leader Muammar Gaddafi gestures before making a speech to supporters in which he sought to defuse tensions after more than 10 days of anti-government protests, in Tripoli March 2, 2011. Gaddafi, orchestrating a populist response to rebels threatening his rule, blamed al Qaeda on Wednesday for creating turmoil and told applauding supporters there was a conspiracy to control Libya and its oil.
Libya’s leader Muammar Gaddafi gestures before making a speech to supporters in which he sought to defuse tensions after more than 10 days of anti-government protests, in Tripoli March 2, 2011. Gaddafi, orchestrating a populist response to rebels threatening his rule, blamed al Qaeda on Wednesday for creating turmoil and told applauding supporters there was a conspiracy to control Libya and its oil.
Libya's leader Muammar Gaddafi gestures to his supporters before making a speech in which he sought to defuse tensions after more than 10 days of anti-government protests, in Tripoli March 2, 2011. Gaddafi, orchestrating a populist response to rebels threatening his rule, blamed al Qaeda on Wednesday for creating turmoil and told applauding supporters there was a conspiracy to control Libya and its oil.
Libya's leader Muammar Gaddafi gestures to his supporters before making a speech in which he sought to defuse tensions after more than 10 days of anti-government protests, in Tripoli March 2, 2011. Gaddafi, orchestrating a populist response to rebels threatening his rule, blamed al Qaeda on Wednesday for creating turmoil and told applauding supporters there was a conspiracy to control Libya and its oil.
………………………………………………………………………………………………………..
A rebel soldier gestures while holding onto a rocket-propelled grenade launcher (RPG) in Brega March 2, 2011.
A rebel soldier gestures while holding onto a rocket-propelled grenade launcher (RPG) in Brega March 2, 2011.
A rebel soldier takes aim with a rocket-propelled grenade launcher (RPG) in Brega March 2, 2011.
Supporters cheer as a  convoy of Libyan rebel soldiers drives in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
Supporters cheer as a convoy of Libyan rebel soldiers drives in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
Libyan rebel celebrate after they retake the Brega town from pro-Moaamar Gadhafi fighters, in Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Libyan rebel celebrate after they retake the Brega town from pro-Moaamar Gadhafi fighters, in Brega, east of Libya, on Wednesday, March 2, 2011. Regime opponents battled forces loyal to Libyan leader Moammar Gadhafi who tried Wednesday to retake a key oil installation in a counteroffensive Wednesday against the rebel-held eastern half of the country. At one point in the flip-flopping battle, anti-Gadhafi fighters cornered the attackers in a nearby seaside university campus in fierce fighting that killed at least five.
Rebel forces are cheered by supporters as they ride on the back of a pick-up truck in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
Rebel forces are cheered by supporters as they ride on the back of a pick-up truck in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
A rebel holds his ears as a bomb launched by a Libyan air force jet loyal to Libya's leader Muammar Gaddafi explodes in the desert near Brega, March 2, 2011.
A rebel holds his ears as a bomb launched by a Libyan air force jet loyal to Libya’s leader Muammar Gaddafi explodes in the desert near Brega, March 2, 2011.
A rebel fires a rocket at a Libyan air force jet loyal to Libya's leader Muammar Gaddafi during a battle in the desert near Brega, March 2, 2011.
A rebel fires a rocket at a Libyan air force jet loyal to Libya’s leader Muammar Gaddafi during a battle in the desert near Brega, March 2, 2011.
Rebel soldiers gesture atop a car as they head to Brega, in Ajdabiya March 2, 2011.
Libyan rebels ready their weapons and munitions in Ajdabiya on March 2, 2011 as pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
Libyan rebels ready their weapons and munitions in Ajdabiya on March 2, 2011 as pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
Libyan rebels prepare to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 as Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
Libyan rebels prepare to battle in Ajdabiya on March 2, 2011 as Pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes, residents said.
A Libyan rebel soldier carries ammunition as rebel forces prepare for battle in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
A Libyan rebel soldier carries ammunition as rebel forces prepare for battle in Ajdabiya on March 2, 2011 while pro Moamer Kadhafi soldiers and mercenaries armed with tanks and heavy artillery stormed the nearby city of Brega, 200 kilometres (125 miles) southwest of the main eastern city Benghazi, sparking heavy clashes.
AL-BREGA, LIBYA - MARCH 02:  Rebel fighters celebrate after advancing on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
AL-BREGA, LIBYA – MARCH 02: Rebel fighters celebrate after advancing on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
AL-BREGA, LIBYA - MARCH 02:  Rebel fighters celebrate after advancing on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
AL-BREGA, LIBYA – MARCH 02: Rebel fighters celebrate after advancing on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
AL-BREGA, LIBYA - MARCH 02:  Rebel fighters celebrate after advancing on the front line against Libyan government forces on March 2, 2011 in al-Brega, Libya. The rebels drove out troops loyal to President Muammar Gaddafi from the coastal town after the government forces had taken it overnight.
Libyan rebel fighters stand on a hill as others perform the noon prayer on March 2, 2011 in Ajdabiya, 160 kms west of the eastern city of Benghazi. Opposition forces fought intense battles to repel Moamer Kadhafi's forces from the nearby key eastern oil port of Brega as the regime's biggest counter-offensive yet left at least 10 people dead.
Libyan rebel fighters stand on a hill as others perform the noon prayer on March 2, 2011 in Ajdabiya, 160 kms west of the eastern city of Benghazi. Opposition forces fought intense battles to repel Moamer Kadhafi’s forces from the nearby key eastern oil port of Brega as the regime’s biggest counter-offensive yet left at least 10 people dead.
A wounded Libyan man is treated inside a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed "We will fight until the last man and woman" and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
A wounded Libyan man is treated inside a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed “We will fight until the last man and woman” and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
A dead Libyan man is seen in a truck outside a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed "We will fight until the last man and woman" and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.
A dead Libyan man is seen in a truck outside a hospital in the eastern town of Brega, Libya, Wednesday, March 2, 2011. Gadhafi vowed “We will fight until the last man and woman” and lashed out against Europe and the United States for their pressure on him to step down, warning that thousands of Libyans will die if U.S. and NATO forces intervene in the conflict.

Pengikut setia Gaddafi dikalahkan di kota minyak Brega

Gaddafi men defeated in oil town Brega

Brega adalah pusat minyak terbesar di Libya, dan yang utama di benua Afrika dan merupakan salah satu pembekal utama minyak untuk Eropah Afrika Utara.
Libyan anti-government protesters controlling the eastern town of Brega have repelled an assault by the forces loyal to embattled ruler Muammar Gaddafi.
Well-armed Gaddafi forces arrived in large numbers and at one stage appeared to hold the upper hand, however, they were later forced to retreat, the state-funded BBC reported on Thursday.
Brega is an oil hub of Libya, which is Africa’s major oil producer and one of Europe’s biggest North African oil suppliers.
It has been the first major attack on the town by Gaddafi’s troops since the revolution began in the North African country over two weeks ago.
According to medics, at least 14 people were killed and many others wounded during the early Thursday fighting. The number of the casualties on the part of the pro-Gaddafi forces has not been announced yet.
Earlier, forces loyal to Gaddafi used a fighter jet to pound positions belonging to opposition forces in Brega.
Two missiles fired from the aircraft landed a few meters from a square where anti-government protesters were celebrating their victory over Gaddafi loyalists in an earlier assault.
Another fighter jet earlier launched airstrikes on an arms’ depot in Ajdabiya, some 40 kilometers from Brega.
Gaddafi lost control of several main cities in the east and the west of Libya following the popular revolution in the North African nation.
Reports by human rights groups say over 6,000 people have so far been killed in the government’s harsh crackdown on anti-government protesters.