Isnin, 14 Februari 2011

Salam Maulidur Rasul Kepada Seluruh Umat Yang Mengaku Beragama Islam..!!

SALAM MAULIDUR RASUL      Pada tarikh 15 Februari 2011 bersamaan 12 rabiul awal tahun 1432 hijrah kita akan menyambut Maulidur Rasul bersempena hari kelahiran Rasul junjungan kita Muhammad S.A.W. Pada hari inilah kita digalakkan banyakkan bersalawat ke atas nabi dan mengamalkan segala sunnahnya. Nabi Muhammad dilahirkan ke dunia ini sebagai manusia agung yang ditugaskan membawa agama Allah iaitu Islam. Beliau mendapat pelbagai tentangan dan dugaan untuk menyebarkan Islam di muka bumi ini. Tanpa mengira penat lelah dan berbekalkan iman yang kuat, beliau berusaha untuk menyebarkan Islam yang menjadi sinar baru kepada seluruh makhluk di muka bumi ini. Jadi sepatutnya tidaklah menjadi keberatan kepada seluruh umat Islam untuk mengingati hari kelahiran Nabi junjungan kita ini.Perlu diingatkan bahawa mengingati Rasulullah bukanlah khusus pada 12 Rabiul Awal, tapi perlulah diingati setiap waktu supaya kita mendapat syafaatnya di akhirat kelak. Kita juga harus sentiasa bersalawat kepada Baginda dengan kerap seperti dengan petikan Al-Quran ayat 56 Surah al Ahzaab, “Sesungguhnya Allah dan malaikatNya berselawat kepada Nabi, wahai orang-orang yang beriman berselawatlah kamu kepada nya serta ucapkanlah salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya.” Jika kita sedar terutama dalam kalangan lelaki bahawa ayat ini sering dibaca sebelum khutbah Jumaat yang menyeru supaya kita bersalawat.Sesungguhnya Baginda S.A.W merupakan satu contoh tauladan yang terbaik kepada seluruh manusia kerana sifatnya yang mulia. Apalah bagi kita dugaan yang menimpa jika hendak dibandingkan dengan dugaan yang diterima Baginda. Baginda diperangi,dimusuhi,diugut,difitnah dan lain-lain lagi dalam usaha menyebarkan Islam. Oleh itu, marilah kita sama-sama mengamalkan segala sunah Rasulullah dan mengikuti segala perbuatan dan sifat Baginda.

PAS dan PKR berebut kerusi


Sumber [Malaysiakini] PKR kini menghadapi rundingan sukar dengan rakannya PAS apabila kedua-dua parti kini mengintai kerusi yang sama dalam pillihan raya umum ke-13 yang dijangka berlangsung tahun ini.

Tanpa menamakan kawasan terlibat, Timbalan Presiden PKR Ali berkata, ia melibatkan kawasan tanpa majoriti sesuatu kaum atau dengan kata lain dirujuk sebagai "kawasan bercampur".

pkr congress pc 271110  azmin"Tiada lagi formula PAS akan bertanding di kawasan majoriti Melayu, DAP di kawasan Majoriti Cina dan PKR di kawasan bercampur. Sekarang, PAS juga mahu kawasan bercampur," kata Azmin (kiri) pagi ini.

PAS secara tradisionalnya menikmati sokongan daripada masyarakat Melayu tetapi pilihan raya demi pilihan raya kecil baru-baru ini membuktikan bahawa perkara itu kini menjadi cabaran untuk gabungan Pakatan Rakyat.

Sebagai contoh, dalam pilihan raya kecil Tenang baru-baru ini, calonnya Normala Sudirman tewas apabila 83.3 peratus sokongan Melayu pergi kepada BN.

Sebagai parti yang lebih tua dan lebih tersusun daripada PKR, PAS dijangka menyandarkan kepada kekuatan jenteranya di peringkat kawasan untuk berunding bagi pembah

Media Baru: Dimana Kesilapan Pembangkang?

SATU dekad ini semua orang bercakap fasal media baru yang serba canggih dan mengesankan. Fasal internet; fasal blog, fasal fb, fasal twitter, you-tube dan sebagainya. Keriuhan ini seolah-olah media konvensional, media cetak; akhbar, buku tenggelam dan semakin hanyut.

Benarkah dan tepatkah kenyatan ini? Akhbar cetakan makin hari makin merosot. Apa lagi kalau akhbar membodek dan pengampu kerajaan. Kadar edarannya menurun. Mendukacitakan lagi kalau akhbar berbahsa Melayu. Akhbar berbahasa Inggeris dan Cina kekal pada tahap menggembirakan kalau pun tidak melonjak.

Akhbar India yang pembacanya sekitar setengah juta juga bertahan. Buktiknya kalau akhbar itu merosot masakan ia boleh terus diterbitkan. Sehingga hari ini akhbar berbahasa Tamil terus diterbitkan dan tidak ada satu pun yang dihentikan penerbitan kecuali yang digantung permitnya oleh pemerintah.

Sebaliknya juga akhbar tabloid yang pro pembangkang masih bertahan. Walaupun berlaku penurun tetapi ada 'cerlaknya' ia naik mendadak. Kenapa? Bila ia melibatkan akhbar bahasa Melayu dan Melayu dikaitan dengan bangsa Melayu menunjukkan Melayu lemah. Dalam hal ini orang Cina dan India lebih baik dari orang Melayu?

Orang Melayu tidak pandai hendak memperdagangkan akhbar dalam bahasa mereka. Orang Melayu tidak mempunyai semangat solidariti dan sedia membantu sesama sendiri. Ini tidak pelik. Ini kerana sikap Melayu suka menunjuk-nunjuk dan melawa juga adalah puncanya. Orang Melayu tidak gemar membaca akhbar Melayu. Tetapi mereka juga ada alasan kenapa mereka tidak suka akhbar Melayu. Akhbar Melayu tidak ada nilai. Tidak krtikal, hanya membodek dan mengampu. Macam tv Rais Yatim sahaja bodek dan usung pemimpin 27 jam sehari semalam.

Berbalik kepada mauduk hendak dibiacarakan mengenai kemeriah media baru ini. Tiba-tiba sahaja kemunculan media baru memberi kelebihan kepada pembangkang. Kalau suara pembangkang sebelum ini terhad disekat tetapi dengan munculnya media baru ini menyebabkan suara mereka boleh bergerak luas. Semua pihak dapat menjangkau suara dan pandangan pembangkang menerusi media baru ini.

Hakikat ini diakui. Ombak refomasi tahun 1998 dibantu oleh kemunculan media baru ini. Media baru inilah menjadi agen menyampaikan maklumat dan berita benar kepada rakyat. Sekaligus media ini menjadi agen atau prapagator menentang kerajaan.

Mana-mana maklumat yang tidak dapat diakses menerusi media konvensional (tv dan akhbar) dapat dijumpai menerusi internet. Segala rahsia kerajaan, penyelewengan dan skandal pemimpin juga dimuatkan dalam media baru ini. Maka keburukan dan kebusukan kerajaan dapat diketahui dengan lebih luas dan jelas.

Keberkesanan media baru ini diakui dan diikhtiraf oleh pembangkang dan kerajaan juga bahawa ia memberi kesan. Rasa benci rakyat kepada kerajaan ialah kerana maklumat dari media baru ini. Pihak pembangkang yang selama ini dinafikan menggunakan media awam, mendapat rahmat dengan kehadiran media baru ini.

Pada satu peringkat kemunculan dan peranan media baru ini sesuatu membimbangkan kerajaan. Sudah ada riak cemas dan kegelisahan dari pihak parti kerajaan. Kerajaan tidak boleh bertindak untuk menyekat atau menghalang kemunculan ini kerana ia bertentangan dengan kemajuan dunia. Dalam era langit terbuka kerajaan tidak akan undur ke belakang untuk menutup pintu langit. Makanya untuk mengatasinya kerajaan terpaksa mencari jalan mengatasinya.

Satu masa ia memperlihatkan kerajaan dalam keadaan terjempit. Kemenangan atau penguasaan media baru ini sudah berpihak kepada pembangkang. Hakikat ini dapat dilihat semasa era reformasi, berapa banyak laman web yang pro pembangkang wujud. Paling merujakan kewujudannya semua atas inistif individu tanpa sebarang upah. Malahan ada yang berkorban untuk membiayai laman web tertentu asalkan ianya menyerang kerajaan.

Serangan atau kegilaan kepada media baru ini menyebabkan laporan di media cetak dan tv tidak menarik langsung. Ia juga memberi natijah laporan media konvensional itu sudah tidak boleh dipercayai lagi.

Seharusnya pembangkang mengekalkan kekuasaan dan sokongan media baru ini kepada mereka. Namun tidak begitu jadinya. Setelah pembangkang menang besar dalam tahun 2008, mereka melupai peranan media baru ini. Mereka tidak melakukan sesuatu untuk mengekalkan media ini berfungi seperti biasa. Momentum ini dibiarkan berjalan sendiri tanpa diurus. Ini satu kesilapan!

Paling malang lagi kalau pun ada individu di dalam kerajaan menyedari akan kepentingan media baru ini dan cuba membelanya, malangnya pula pembelaan itu diberikan kepada golongan yang tidak sepatutnya. Dan ada juga pembela yang tertipu dengan profesional seseorang pengamal media baru tanpa menilai sejauh mana ketulusan dan keikhlasan. Walhasil pengamal media baru berkenaan menerkam diri individu berkenaan. MSO Bersambung...

Jabatan Peguam Negara Buang Nama Pornthip Dari Senarai Saksi


KUALA LUMPUR 14 FEB: Jabatan Peguam Negara (AGC) didapati telah membuang nama seorang saksi penting dalam Inkues Teoh Beng Hock daripada senarai saksi yang disediakan oleh AGC untuk kegunaan Suruhanjaya DiRaja (RCI) menyiasat kematian TBH yang bermula hari ini.
Peguam keluarga TBH, Gobind Singh Deo berkata nama Dr Khunying Pornthip Rojanasunand, seorang ahli patologist Thailand yang mendakwa terdapat 80 peratus kemungkinan TBH dibunuh telah dikeluarkan dari senarai saksi.
"Senarai tersebut nampaknya tidak memasukkan nama Dr Pornthip, dan pada pendapat saya Dr Pornthip merupakan seorang saksi yang amat penting kerana bukit beliaulah yang mengubah halatuju perjalanan inkues sehinggakan kita memutuskan untuk bedah siasat kedua.Saya harap anda dapat faham signifikan bukti yang didedahkan oleh beliau dan kesannya terhadap prosiding, maka kita merasakan nama beliau patut dimasukkan sekali dan beliau juga perlu dipanggil," tegas beliau.
Jelas beliau, walaupun RCI membenarkan sesiapa sahaja yang mempunyai kaitan dengan kes ini untuk memberi keterangan tetapi sebagai seorang saksi penting yang telah memberikan hujah forensik yang telah mengubah perjalanan Inkues TBH, nama Dr Pornthip sepatutnya telah dimasukkan secara automatik.
Selain itu, Gobind juga menjelaskan senarai saksi yang disediakan oleh AGC juga tidak mencerminkan ketelusan dan tidak memberikan keyakinan bahawa AGC sebuah badan yang bebas kerana nama seorang saksi penting semasa Inkues TBH tidak dimasukkan.
"Tetapi nama beliau tidak ada dalam senarai itu dan ini merupakan satu isu yang menambah kebimbangan keluarga TBH kerana senarai itu disediakan oleh pegawai dari pejabat AGC," jelas beliau.

Penahanan Aktivis Hindraf Lebih 27 Jam Langgar Artikel Perlembagaan

SHAH ALAM 14 FEB : Penasihat Parti Hak Asasi Manusia (HRP), P Uthayakumar menyifatkan, penahanan 22 daripada 75 aktivis Hindraf sehingga jam 5 petang tadi, sebagai melanggar artikel 5 (4) Perlembagaan Persekutuan.
" Mereka telah ditahan selama 27 jam. 3 jam melebihi akta yang diperuntukkan dalam Artikel 5 (4) Perlembagaan Persekutuan iaitu seseorang hanya boleh ditahan 24 jam," jelas Uthayakumar ketika diminta mengulas perkembangan terkini penahanan besar-besaran aktivis Hindraf di beberapa tempat berasingan semalam.    
Semalam 75 aktivis Hindraf ditahan berikutan konvoi aman Hindraf bersama Parti Hak Asasi Manusia (HRP) mengedarkan risalah dan poster berkenaan satu perhimpunan aman hujung bulan ini.
Menurut Uthayakumar sehingga jam 5 petang tadi, kesemua tahanan sudah dibebaskan. 
Difahamkan 22 aktivis yang hanya dibebaskan hari ini turut digertak akan ditahan selama 7 hari sekiranya tidak menanggalkan baju berwarna oren yang dipakai mereka. 
Lantaran tidak mahu menanggalkan baju tersebut, mereka kemudiannya ditahan semalaman.
" Apabila mereka membuat keputusan sedemikian, pihak polis memaklumkan kepada mereka bahawa mereka akan ditahan sekali lagi dan akan dipenjarakan selama 7 hari lagi.     
 " Pada masa yang sama seramai 4 orang kanak-kanak tidak diberikan makan sehingga pukul 11 malam semalam dan mereka hanya dibebaskan jam 12.30 malam semalam," kata Uthayakumar lagi.  
 Sementara itu, menurut Uthayakumar, Ketua Penyokong Hindraf Negeri Sembilan, Siva Kumar telah ditahan dalam satu bilik gelap walaupun dalam keadaan kakinya yang bengkak. 
Malah kehadiran isteri beliau malam tadi yang membuat laporan polis supaya Siva Kumar harus dimasukkan ke hospital kerana memang menghadapi masalah bengkak kaki yang serius, ia tidak dihiraukan pihak polis.  
" Walaupun isteri beliau semalam pada jam 12.30 malam telah membuat satu laporan polis bahawa suami beliau harus dimasukkan ke hospital besar Seremban kerana baru minggu lepas dibenarkan pulang dari wad kerana mengalami kaki bengkak," jelas Uthayakumar.    
Walau bagaimanapun, beliau hanya dilepaskan bersama-sama 22 tahanan lain petang tadi.

HALIK SERU MUSTAPHA LETAK JAWATAN


Oleh: MEDIA PKR

PENDEDAHAN media berhubung penjualan tiket loteri haram dan pelacuran yang masih bergerak bebas di bandar Kota Bharu membuktikan Kelantan bukanlah negeri ‘bersih’ segala-galanya, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Dato Mustapa Muhamad.
Pemimpin kerajaan negeri dari PAS perlu mengakui mereka sebenarnya telah gagal membasmi gejala itu serta merasa malu dengan keadaan tersebut.
"Ini bukan perkara baru kerana ia berlaku secara tidak berselindung lagi dan jika mendakwa Kelantan adalah negeri berlandaskan Islam, perkara itu perlu ditangani segera.” (Petikan Malaysiakini 14/2/11).
Ketua Cabang PKR Tenom Halik Zaman mengulas ketidak fahaman Datuk Mustapa lalu menuduh secara membabi buta kononnya Kerajaan PAS bertanggung jawab? Budak tadika pun tahu Datuk Mustapa meludah ke langit terkena ke mukanya sendiri.
"Kalau berlakunya jenayah seperti penjualan loteri haram berlakunya jenayah maksiat di Kelantan atau di mana-mana sahaja negeri tadbiran Kerajaan Pakatan Rakyat, ia bukannya portfolio Kerajaan Negeri untuk menanganinya. Polis yang bertanggung jawab untuk mencegahnya. Portfolio Kepolisan adalah tanggung jawab Kerajaan Pusat," tegas Halik.
Kata Halik, Kenapa jenayah tersebut boleh berlaku dan berleluasa di semua negeri dalam Malaysia kerana Polis semakin sibuk jaga politik lalu lupa tanggung jawab mereka untuk mencegah jenayah. Ini menunjukkan Kerajaan Pusat gagal mentadbir urus potfolio mereka.
"Begitu juga sikap Kerajaan UMNO/BN dalam meraih sokongan orang Melayu, Kerajaan UMNO/BN dan polis sengaja membenarkan pergaduhan peniaga-peniaga haram membuat gerai-gerai haram di tempat larangan jika Kerajaan Pulau Pinang dan Selangor bertindak, maka badut-badut UMNO pula mengapi-apikan orang Melayu, kononnya Kerajaan pembangkang anti orang Melayu," jelas Ketua PKR Tenom itu lagi.
"Bolehkah orang Pakatan Rakyat buat gerai haram di Putrajaya? Atau di taman-taman rekreasi di Melaka atau Johor? Semacamlah orang yang menonton TV1 dan TV3 itu semua dungu macam para pemimpin UMNO," kata Halik lagi.
"Kalau Dato’ Mustapa jahil dalam memberi andaian kuasa kuasa Kerajaan Pusat dan Negeri, bagus letak jawatan sahaja daripada ditertawakan oleh orang awam," cabar Halik Zaman.

HISHAMUDDIN HARUS BERPIJAK DI BUMI NYATA


Oleh: MUTALIB M.D

AHLI Parlimen Malaysia (Tuaran), Datuk Seri Panglima Wilfred Mojolip Bumburing menggesa Menteri Dalam Negeri, Dato’ Seri Hishamuddin agar berpijak di bumi nyata dan prihatin terhadap nasib dan masa hadapan rakyat Sabah yang hidup dalam ketakutan sejak 1970-an setelah Kerajaan Persekutuan menerima pelarian perang Filipina walaupun tidak pernah menandatangani Konvensyen 1951 dan Protokol 1967 berhubung orang pelarian.
Ketika menghubungi Sabahkini.net sebentar tadi, Bumburing membuat gesaan demikian sebagai mengulas kenyataan Hishammuddin yang menolak cadangan untuk menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyelesaikan masalah imigran di Sabah.
“Pandangan Hishamuddin telah mengguris hati rakyat Sabah dan merupakan penghinaan yang tidak dapat dimaafkan oleh sesiapa sahaja yang lahir dan membesar di Sabah kerana setiap hari hidup kita bagaikan tidur di atas bom jangka yang akan meletup pada bila-bila masa,” ujar Bumburing yang menyatakan Hishamuddin tidak berhak untuk memutuskan sama ada wajar atau tidak penubuhan Suruhanjaya Di Raja.

Isu kedaulatan Sabah, kata Bumburing telah termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan yang diasaskan kepada Perjanjian 20 Perkara dan tidak ada walau seorang menteripun berhak untuk mengeluarkan kenyataan yang bertentangan dengan semangat Malaysia.
“Dalam hal ini, saya menggesa agar Dato’ Seri Hisham membaca sepenuhnya memorandum yang saya sampaikan kepada beliau melalui Timbalan Menteri, Datuk Abu Seman sedikit masa lalu dan membuat usul kepada Dewan Rakyat untuk dibahaskan,” ujar Bumburing yang mengatakan Hishamuddin keliru dengan bidangkuasa kementeriannya dan peruntukan undang-undang.
Bumburing menegaskan, tidak ada walaupun seorang rakyat tulen Sabah yang tidak mengetahui skandal pengeluaran kad pengenalan projek kerana mereka kenal siapa jiran mereka dan daripada mana mereka berasal.
“Ramai warga Filipina, Pakistan, India dan Indonesia yang mengaku mendapat kad pengenalan projek dan ada yang masih mengekalkan kerakyatan negara asal mereka sekalipun sudah menjadi warganegara Malaysia,” ujar Bumburing yang menggesa agar Hishamuddin menyerahkan isu penubuhan Suruhanjaya Di Raja kepada Kabinet Malaysia dan Dewan Rakyat.
Menurut Bumburing, kisah warga asing mendapat kad pengenalan projek telah menjadi trauma kepada rakyat Sabah dan telah dibincangkan oleh ahli parlimen daripada Sabah sejak 1972 lagi namun tidak ada pemimpin pusat yang prihatin menyelesaikan masalah ini secara bijaksana.
“Kita harap agar Perdana Menteri campurtangan dan menghapuskan penghinaan terhadap 25 ahli Parlimen daripada Sabah agar BN akan terus diberi kepercayaan mewakili Sabah atau tidak mustahil BN akan kecundang pada pilihanraya umum akan datang jika hak rakyat Sabah untuk mendapat keadilan berhubung isu PATI tidak dilayan dengan sempurna dan saksama,” ujar Bumburing yang meyakini bahawa Hishamuddin telah menerima maklumat yang salah berhubung isu keselamatan di Sabah.
Terdahulu daripada itu, Hishamuddin berkata cadangan penubuhan suruhanjaya sebagaimana yang disuarakan oleh Presiden Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO), Tan Sri Bernard Dompok itu tidak akan membawa sebarang penyelesaian terhadap permasalahan imigresen di Sabah.
"Suruhanjaya Diraja tidak akan membawa kita ke mana-mana kerana kita mahu penyelesaian...kita mahu sesuatu yang praktikal yang boleh diselesaikan, suatu imbangan antara ekonomi dan syarat keselamatan," katanya.
Hishammuddin, yang juga Anggota Parlimen Semberong berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Tahun Baru Cina anjuran Parlimen Semberong di Kahang, kelmarin.
Katanya, kerajaan menubuhkan sebuah ‘makmal’ bagi mengkaji permasalahan imigran di Sabah yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Makmal terbabit, katanya, mengemukakan cadangannya kepada Kabinet Sabah dan kini sedang menunggu reaksi balas daripada pemimpin-pemimpin negeri itu.
"Jikalau dapati cadangan (oleh makmal) itu adalah kukuh maka sokongnya. Sekiranya cadangan itu tidak sebaik mungkin maka cadang sesuatu yang lain," katanya.
Mengenai dakwaan seorang ahli perniagaan yang juga bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dari Sabah yang diisytiharkan sebagai pemerintah di wilayah Sulu di selatan Filipina, Hishammuddin berkata, dakwaan terbabit tidak mempunyai sebarang kaitan dengan masalah imigran di negeri terbabit.
Katanya, terdapat tiga laporan polis dibuat terhadap ahli perniagaan itu dan siasatan sudah dimulakan.

Siapa Melayu?

By Jacqueline Ann Surin, The Nut Graph 

IF it is true that Malay-rights group Perkasa was able to sabotage the government’s New Economic Model, hence obstructing much-needed reforms for the nation, what is this telling us?
Perkasa logo
Perkasa logo
It tells us that if the Barisan Nasional (BN) government is so easily held ransom by right-wing race-based groups, it is not fit to govern multiracial Malaysia. It also tells us something else about the BN government that further proves just how unqualified it is to run this country. If the BN is so easily swayed by the clamouring of “Malay rights”, often projected writ large as “ketuanan Melayu”, it is telling the rakyat this: that despite our independence from the British after more than 50 years, the current government still subscribes to and upholds the colonial construct of race and racial superiority.
Indeed, this fixation with race, especially the Malay race and its attending “rights”, as groups like Perkasa and parties like Umno would have it, is not just colonial. It’s also completely arbitrary and bewildering. Worse, it is this fixation that makes it so easy to deny equal opportunities for all citizens. And in worst-case scenarios, it makes it easy for racism to take root.
Now you’re Malay, now you’re not
Here is evidence of how arbitrary race is. Did you know that, depending on whether one is in Perlis or Pahang, one can either qualify or not for Malay reserve land because of the states’ different definitions of what constitutes a Malay?
Constitutional law expert Prof Emeritus Datuk Dr Shad Saleem Faruqi explains this in an e-mail interview. He says while all state constitutions have adopted the Federal Constitution’s definition of “Malay”, for purposes of Malay reserve land, all West Malaysian states have their own definitions as to the origins of a Malay.
So, apart from being a Muslim in all these states, in Kedah and Perlis, persons of “Malayan race or Arab descent may qualify as Malays”. In Johor, it is sufficient to be of a “Malaysian race” to be Malay. In the Federal Territories, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Selangor, Kelantan and Terrengganu, a Malay must belong to a “Malayan race”.
There are also other differences according to state with regard to language, custom and birth, and descent. Shad, who is also Mara University of Technology legal adviser, observes: “As one moves through the states in West Malaysia, one is Malay, then not Malay, then Malay again under these state enactments.”
And what exactly is a Malaysian or Malayan race? Do they include all the races in Malaysia, and/or previously in Malaya?
Shad notes that only the state constitutions of Malacca and Penang define “Malay” in line with the Federal Constitution’s definition. In these states, there are no requirements related to “ethnic origin” before one can qualify for Malay reserve land.
Constructing a Malay
Shad Saleem
Shad Saleem
However, even the Federal Constitution’s definition of “Malay” is “quite eclectic in that it allows someone to move in and out of being ‘Malay’,” Shad says. How so?
According to Article 160(2) of the Federal Constitution, a person is “Malay” if she or he satisfies the following four requirements:
must be Muslim;
speaks the Malay language habitually;
follows Malay adat; and,
was born in Malaya or in Singapore before Merdeka Day, or is descended from at least one parent who was born in Malaya or in Singapore before Merdeka Day.
“In the Federal definition, there is no requirement that one must be of Malay stock. Non-Malays who satisfy the four requirements will be deemed to be Malays. A convert to Islam may qualify as a Malay.
“Conversely, ethnic Malays who fail any one of the four requirements, for example, Malays from South Africa, Sri Lanka, Thailand, the Philippines and Indonesia – may not qualify as Malays under the Federal definition,” Shad explains.
By this definition, even a Malay Malaysian who leaves the faith, or who stops speaking Malay or no longer practises Malay adat, will cease to be “Malay”.
This then begs the question: Who exactly is “Malay” in the context of Malaysian political life? And if privileges and “special rights” are going to be assigned to the “Malay” and denied the other races, shouldn’t “Malay” or “non-Malay” be something that is less arbitrary?
“My son is now Chinese”
Christopher De Shield, a Creole from Belize, tells a story that underscores how subjective the notion of race is, and the confusion it causes even within the National Registration Department (NRD).
De Shield is married to a Chinese Malaysian, and when he tried to register their son’s birth in December 2010, the NRD officer wanted to categorise their son as “Dan Lain-Lain: Belizean”. De Shield then pointed out that “Belizean” was a nationality, not a race. He himself is of mixed ancestry, as are other Creoles from the Caribbean. Because the officer was stumped, De Shield then suggested that his son be categorised as “Chinese” since his wife was Chinese. “My son is now Chinese,” De Shield chuckles, adding that he can’t wait to tell his family and friends about this amusing turn of events.
There are other anecdotes. My family is Eurasian, and yet my sister’s MyKad erroneously states that she is Punjabi even though we are from Penang, not Punjab. Another Eurasian friend from Penang tells us through Facebook that her sister was mysteriously classified as Kadazan.
The truth is, race as we know it is arbitrary and constructed. Just look at this table which shows how the British kept changing the definition for Malays, Chinese and Indians:
The Meaning and Measurement of Ethnicity in Malaysia, by Charles Hirshman. Graphic courtesy of Matahari Books (Click for bigger view)
A false science
It bears remembering that race was a white and western concept that emerged through the development of European imperialism and social Darwinism, and which was used to justify plantation slavery. Race was about how non-whites had different physical attributes from whites, which were then deemed to make them inferior to their colonisers.
It should come as no surprise then that this was exactly the kind of social-political structure that the British imposed on us. Indeed, it was the British who defined Malays as Muslims, and who made “Malay” an exclusive term with strictly defined boundaries.
So, if race is so arbitrary and was used to subjugate those who look different from whites, why are we still using race as a way to categorise Malaysian citizens? Why is the BN still using race-based policies to govern us? And why is it allowing “Malay rights” and “ketuanan Melayu” to prevent it from embarking on reforms and offering equal opportunities to all citizens?
Because race was the white coloniser’s subjective construct, one can perhaps understand why there is confusion even among NRD officers about the racial identity of Malaysians. And according to Shad, in Johor, Kwong Yik Bank, Maybank and Oriental Bank, as corporate bodies, qualify for Malay reserve land because they fall under the state’s definition of Malay. Go figure.
Who benefits?
Any of the Found in Malaysia interviews with Malay Malaysian personalities demonstrate how there is no such thing as a pure or exclusive “Malay” race.
Mahathir
Mahathir
And so, when former premier Tun Dr Mahathir Mohamad declares that non-Malay Malaysians must accept that Malaysia belongs to the Malays, one wonders who is the “Malay” he is referring to. Or when Perkasa and Umno leaders holler about “ketuanan Melayu”, aren’t they really propping up a colonial construct that was used to ensure systemic discrimination?
De Shield says he’s not concerned that his son is now officially registered as Chinese. De Shield, after all, is married to a Chinese Malaysian who bore their child. “But if I were a Malaysian citizen, I’d be worried about how the state uses these racial categorisations,” he says. Indeed, as Malaysians, we should. One wonders, though, if the BN is.

Dr M: Taib jangan jadi Mubarak...ha..ha...2 x 5..!!!

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, ketua menteri Sarawak Tan Sri Abdul Taib Mahmud perlu menamakan penggantinya sebelum berundur daripada mengetuai pentadbiran negeri itu.

Katanya, Abdul Taib perlu bertindak demikian bagi mengelakkan Sarawak mengalami nasib yang sama seperti yang berlaku di Mesir.

Mahathir menjelaskan, presiden Mesir Hosni Mubarak telah meletakkan jawatan namun tidak ada pengganti bagi mengambil alih pentadbiran negara itu.

Mubarak akhirnya berundur daripada jawatan presiden Mesir pada Jumaat (awal pagi Sabtu waktu Malaysia) ekoran demonstrasi berterusan selama 18 hari oleh jutaan rakyat negara itu.

Mahathir yang menjadi perdana menteri selama 22 tahun itu bagaimanapun berkata, proses peralihan kuasa Taib perlu dijalankan dengan tertib.

Katanya, beliau menyerahkan kepada rakyat Sarawak bagi memutuskan waktu yang sesuai untuk Taib berundur.

Mahathir berkata demikian dalam satu sidang media selepas melancarkan satu NGO berkaitan kebudayaan Palestin di Shah Alam hari ini.

Abdul Taib pada minggu lalu berkata, belaui mengakui akan berundur daripada jawatannya yang dipegang sejak tahun 1981 itu.

Katanya, beliau akan bertindak demikian setelah mendapat pengganti yang sesuai bagi jawatannya itu.

Nik Aziz: Mubarak tersungkur kerana campurtangan Allah


Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan kejatuhan Hosni Mubarak sebagai presiden Mesir
Sabtu lalu (waktu Malaysia) disebabkan campurtangan Allah.

"Pandangan saya, ia benar-benar merupakan kuasa Allah SWT. Nampak sangat berlakunya campur tangan Allah SWT di dalam menjatuhkan rejim ini.

NONE"Siapa yang menyangka Dataran Tahrir boleh memuatkan tiga juta manusia untuk mendesak Hosni Mubarak berundur?" katanya.

Nik Aziz berkata usaha menjatuhkan Mubarak akibat usaha rakyat Mesir berkampung selama 18 hari di Dataran Tahrir di Kaherah bagi memastikan matlamat tercapai walaupun tanpa jaminan makan minum dan pengurusan seharian mereka.

"Pastinya ia terhasil ekoran perasaan tidak puas hati yang telah sekian lama terpendam. Tanpa peluru dan tanpa senjata, mereka akhirnya berhasil menjatuhkan Mubarak," katanya.

Menurut mursyidul am PAS itu lagi, sejarah negara itu menyaksikan penindasan terhadap para ulama yang begitu lama termasuk oleh Firaun yang mengaku dirinya tuhan.

"Yakinlah, kuasa Allah SWT mengatasi segala-galanya. Allah SWT yang pernah membekukan lautan untuk Nabi Musa itulah juga yang telah menjadikan api menjadi sejuk untuk Nabi Ibrahim.

"Dialah juga yang telah menyelamatkan perjalanan Nabi Muhammad SAW ke Madinah dari dikesan oleh special branch (cawangan khas) Quraisy.

"Maka, pelikkah jika Allah SWT boleh menjatuhkan mana-mana kerajaan pada hari ini dengan kuasa-Nya?" tegas Nik Aziz dalam satu kenyataan.

Tunisia, Mesir dan masa depan pasca-Islamis

Haris Zalkapli   
 Akademik Perancis, Olivier Roy dalam satu tulisan mengulas revolusi di Tunisia menegaskan Islam tidak menjadi sebahagian daripada kebangkitan aman di negara Afrika Utara itu.
Menurutnya, siri demonstrasi yang akhirnya menjatuhkan Presiden Zine al-Abidine Ben Ali itu tidak menampakkan sebarang ciri Islam, tidak ada seruan untuk menubuhkan negara Islam, dan tidak kedengaran jeritan menolak “imperialisme Amerika.”
Rejim memerintah Tunisia itu, menurut Roy, dilihat sebagai lahir dari politik setempat, dan bukan boneka Perancis atau penjajahan baharu Amerika Syarikat.
Roy, melalui bukunya The Failure of Political Islam melahirkan wacana yang kini dikenali sebagai pasca-Islamisme, yang antara kandungan utamanya ialah gerakan Islam yang semakin menyesuaikan diri dengan ruang demokrasi dan bahasa semasa sehingga tidak lagi menjadi gerakan Islam seperti yang dikenali sebelumnya.
Beliau juga menunjukkan ketidakupayaan menjatuhkan rejim-rejim berkuasa serta terlibat dalam politik lalu menjadi demokrat sebagai antara yang menyifatkan kegagalan projek Islam politik (political Islam.)
Selepas Roy, ide pasca-Islamisme turut dibawa oleh seorang lagi akademik Perancis, Gilles Kepel.
Terbaharu, ide ini dikemukakan oleh Asef Bayat, sosiologis di Universiti Illinois di AS, terutama dalam membincangkan kebangkitan di Tunisia dan Mesir.
Asef mengemukakan gagasan pasca-Islamisme dengan mendalam dalam bukunya pada 2007, Making Islam Democratic: Social Movements and the Post-Islamist Turn.
Secara mudahnya, pasca-Islamisme ditakrif sebagai satu kondisi gerakan Islam bercakap dalam bahasa semasa dan menangani hal-hal semasa yang bukan menurut istilah yang biasa dengan gerakan Islam.
Tetapi pasca-Islamisme pergi lebih jauh lagi, dan ditakrif juga sebagai satu bentuk baharu gerakan Islam yang mengambil sepenuhnya wacana baharu dan bersifat sebagai demokrat dan menjadi lebih liberal, menjadikan mereka pasca-Islamis.
Bagi penyokong tesis pasca-Islamisme, pasca-Islamis dilihat sebagai fasa atau lekuk seterusnya yang perlu dilalui oleh gerakan Islam, menjadikan mereka lebih inklusif dan bergerak dalam kerangka negara-bangsa masing-masing.
Tesis pasca-Islamisme kelihatan menguasai naratif sebahagian besar media dan akademik Barat dan antarabangsa dalam liputan dan analisis kebangkitan di Tunisia dan Mesir.
Satu pandangan yang hampir mendapat konsensus ialah gerakan Islam tidak berperanan dalam protes di Tunisia dan Mesir, yang dikemukakan sebagai sesuatu yang bersifat “sekular” dan digerakkan sepenuhnya oleh rakyat yang bebas daripada pengaruh parti atau pergerakan politik.
Liputan protes Tunisia dan Mesir tidak mengemukakan wajah mewakili protes terbabit, dengan tumpuan diberikan pada identiti kolektif peserta demonstrasi.
Hal ini sangat berbeza dengan protes antikerajaan di Iran pada 2009, yang wajah mewakili gerakan itu menjadi tumpuan media sejak awal, dan mempunyai pemain-pemain yang jelas.
Gerakan Islam dalam kedua-dua kes dikemukakan sebagai datang selepas protes tercetus dan hanya terlibat selepas kejatuhan rejim (di Tunisia) dan ketika rejim semakin lemah (dalam kes Mesir.)
Banyak isu yang timbul sejurus revolusi Tunisia turut timbul dalam kes Mesir, iaitu peranan gerakan Islam.
Walaupun tidak dapat dinafikan dalam protes terbaharu di kedua-dua negara itu gerakan Islam tidak berperanan dominan, perkembangan tersebut tidak boleh dibaca sebagai terasing daripada perjalanan sejarah politik negara terbabit dan perkembangan serantau sejak beberapa tahun lalu.
Isu ekonomi, dasar kuku besi pemerintah dan pelbagai isu lain memang menjadi antara isu yang ditangani oleh gerakan Islam di kedua-dua negara.
Sebarang tindakan politik seperti yang disaksikan itu tidak akan berlaku dalam vakum, terjadi dengan tiba-tiba dan terasing daripada konteks setempat.
Hakikat bahawa kemarahan rakyat tertumpu pada pemimpin yang telah memerintah selama beberapa dekad menunjukkan peristiwa itu tidak dapat dipisahkan daripada sejarah politik kedua-dua negara, yang memang menyaksikan peranan gerakan Islam.
Hujah ini terkait dengan pandangan dominan berhubung bentuk pemerintahan dalam politik baharu negara-negara terbabit.
Pemerintah baharu yang dibayangkan banyak pihak dan bakal mendapat sokongan masyarakat antarabangsa ialah kerajaan yang mewakili semua pihak (broad-based) dan liberal, dengan peranan gerakan Islam yang tidak besar.
Kebimbangan yang banyak disuarakan kuasa Barat ialah potensi gerakan Islam untuk menguasai dan memonopoli kuasa dalam kerajaan baharu nanti.
Kebimbangan ini tidak mempunyai asas kerana realiti politik pilihan raya di negara-negara terbabit dan kemampuan serta hasrat gerakan Islam di kedua-dua negara.
Persoalan tentang peranan Parti al-Nahdah di Tunisia dan Ikhwan al-Muslimin di Mesir selepas kebangkitan rakyat sebahagian besarnya sudah terjawab.
Penglibatan gerakan Islam di kedua-dua negara bergantung pada perubahan yang akan berlaku melibatkan proses demokratik negara terbabit.
Pertama, perubahan perlu berlaku. Kedua, proses pilihan raya dan pembentukan kerajaan perlu berjalan dengan lancar dan bebas. Ini belum lagi berlaku di kedua-dua negara.
Kedua-dua kumpulan akan mempunyai kedudukan yang lebih besar sekiranya proses demokratik yang sewajarnya terlaksana dan mereka menyertai proses itu dan bersedia mengambil tanggungjawab.
Paling jelas, di Mesir, sebagai kumpulan pembangkang yang paling besar dan tersusun, Ikhwan mesti dan akan terlibat dalam kerajaan baru nanti sekiranya proses demokratik pilihan raya berjalan dengan bebas dan adil.
Soal yang utama ialah sejauh mana Ikhwan berhasil menunaikan janji-janjinya sebagai gerakan Islam seperti yang dikemukakan kepada rakyat yang menyokongnya dalam kerajaan baharu nanti.
Senario yang paling realistik sekiranya rejim sedia ada di Mesir diturunkan dan proses demokrati baharu dijalankan dalam pembinaan kerajaan baharu ialah gabungan pelbagai haluan dalam kerajaan.
Tidak dapat tidak, Ikhwan akan bersama dalam sebuah kerajaan menggabungkan kumpulan liberal dan berhaluan kiri.
Dalam kes ini, Ikhwan akan terpaksa bersikap realistik dalam hal melibatkan had peranan dan kuasanya dalam kerajaan.
Dalam bahasa pasca-Islamisme, usaha gerakan Islam menangani isu seperti proses demokratik dan keperluan-keperluan semasa yang lain turut dikaitkan sebagai satu keadaan pasca-Islamisme.
Pandangan ini agak terlalu mudah kerana tidak ada sebab untuk sebuah gerakan Islam mengabaikan hal tersebut dalam aktiviti politiknya.
Bagi penyokong pasca-Islamisme, pilihan paling jelas bagi Ikhwan ialah mengambil jalan pasca-Islamis, dengan menjadi lebih inklusif, lebih menyantuni hak dan pluralisme, yang secara praktiknya akan bermakna Ikhwan kehilangan sebahagian ciri Islamisnya.
Tekanan terhadap Ikhwan untuk mengambil jalan pasca-Islamis sentiasa wujud, melalui liputan-liputan media, komentar pemerhati dan sebagainya.
Satu contoh dan model pasca-Islamis ialah Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) di Turki, yang mengambil haluan berbeza daripada parti Islam yang disertai tokoh-tokoh AKP sebelum itu.
Dalam hal melibatkan perbandingan dengan Turki, sekiranya Ikhwan menyertai kerajaan Mesir nanti, isu besar yang akan dihadapi ialah pengiktirafan terhadap Israel.
Hal ini tidak membawa masalah kepada AKP yang memerintah Turki, kerana tidak ada perubahan dalam hubungan Israel dengan Turki.
Apapun yang menanti di penghujung episod ini, Ikhwan akan berdepan satu cabaran terbesarnya apabila terpaksa berdepan cabaran bergelut dalam politik baharu Mesir yang mencabar.
Pendirian yang tegas akan memastikan identiti Ikhwan sebagai gerakan Islam terpelihara dalam usaha memposisi diri dan mengambil bahagian dalam politik baharu negara yang menjadi perhatian dunia Arab dan Islam itu.
Berdasarkan keperluan semasa, gerakan Islam di mana sahaja sememangnya perlu bercakap dalam bahasa setempat dan semasa, dan mengimbangi unsur-unsur esoterik untuk tidak meminggirkannya dari arus utama.
Ini kerana banyak perkara dalam wacana lama Islamis tidak berkemampuan untuk membentuk gerakan Islam yang berupaya berdepan cabaran medan politik yang lebih liberal.
Wacana baharu gerakan Islam perlu membentuk pemahaman isu-isu utama dunia hari ini, dan tidak menjadikan gerakan terasing dan aneh dalam menghadapi permainan politik hari ini, tanpa perlu mengubah terus wajah dan sifat menjadi pasca-Islamis.
Ikhwan dan gerakan-gerakan Islam yang melalui politik baharu yang lebih sofistikated dan mencabar kini mempunyai peluang untuk membuktikan kemampuan gerakan Islam berdepan cabaran-cabaran semasa, dan menegaskan masa depan pasca-Islamis yang cuba dipaksakan oleh pendukung gagasan itu bukan satu pilihan.

JK khas dibentuk selesai masalah Orang Asal

KOTA BAHRU, 14 Feb: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, mencadangkan satu jawatankuasa khas dibentuk bagi menyelesaikan masaalah yang berlaku dikalangan Orang Asal.

Menurutnya, meskipun penghulu tanpa mukim serta pemimpin masyarakat telah dilantik di kalangan mereka, namun ianya masih belum berkesan khususnya dalam menyelesaian sesuatu masaalah.

“Ini kerana pemimpin masyarakat serta penghulu yang dilantik kerajaan tidak mencukupi untuk tujuan itu, jadi saya cadangkan supaya satu jawatankuasa khas dibentuk khususnya di kalangan mereka.

“Sebelum ini mereka boleh bertemu dengan wakilrakyat di tempat mereka tinggal termasuk Penyelia Parlimen Gua Musang, Dr Zulkifli, tetapi saya rasa jawatankuasa khas perlu juga dibentuk,”ujarnya lagi.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menerima kunjungan 30 orang masyarakat berkenaan di JKR 10, di sini tengahari tadi. (gambar)

Turut hadir pada pertemuan itu, Pengerusi Tanah dan Pembangunan Tanah Wilayah PAS Pusat, Mazlan Aliman, termasuk beberapa Orang Asal dari
Perak, Pahang dan Selangor.

Katanya, jawatankuasa ini perlu ditubuhkan di kawasan yang menjadi tempat penginapan Orang Asal untuk berhubung terus dengan wakilrakyat atau pemimpin kerajaan negeri.

“Semoga tiada orang tengah yang tidak bertanggungjawab merosakkan hubungan baik masyarakat Orang Asal dengan kerajaan negeri,”ujarnya.

Pada masa yang sama beliau berharap masyarakat di negeri ini tidak menjadikan ‘media’ sebagai pelepas segala masaalah kerana ianya belum tentu akan selesai.

Pada masa yang sama beliau memberitahu, kerajaan negeri telah bersetuju untuk untuk mewartakan kawasan tanah yang diterokai oleh Orang Asal kepada mereka.

Bagaimanapun, katanya sehingga kini ianya belum diukur khususnya oleh Jabatan Hal Ehwal Orang Asal.

“Saya berharap Jaheoa menyegerakan pengukuran tanah bagi membolehkan kerajaan negeri mewartakan tanah yang diterokai sebagai milik
mereka,”ujarnya.

Sempena majlis itu juga, Orang Asal menyerahkan memorandum pada Nik Aziz untuk menyelesaikan masaalah penempatan dan tanah adat golongan
terbabit.

Terdahulu Ketua Eksekutif Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi telah menjelaskan projek Ladang Rakyat yang dijalankan di Gua Musang, tidak terbabit dengan kawasan penempatan Orang Asal.

Katanya, masaalah yang timbul di mana proses penebangan pokok yang dilakukan sebelum kawasan berkenaan diukur untuk dijadikan kawasan Ladang Rakyat telah memasuki kawasan mereka, disebabkan syarikat pemaju yang mendahului kerajaan negeri.

“Bagaimanapun kita telah meminta pihak pemaju membayar semula ganti rugi kepada Orang Asal,”ujarnya.
Maaf kerana panggil jakun
Dalam pada itu, Nik Aziz memohon maaf secara terbuka kepada masyarakat Orang Asal kerana pernah mengeluarkan perkataan ‘jakun’ sebelum ini.

Menurutnya, walaupun perkataan itu tidak ditujukan kepada masyarakat terbabit, namun beliau memohon maaf memandangkan ianya telah melukakan hati masyarakat terbabit.

Beliau berkata demikian ketika sesi pertemuan dengan masyarakat berkenaan tengahari tadi di JKR 10.

Nik Aziz berkata demikian berikutan salah seorang masyarakat berkenaan sewaktu berdialog dengannya melahirkan rasa kecewa di atas perkataan ‘jakun’ yang pernah diucapkan Menteri Besar itu sebelum ini.

Menurut Orang Asal itu, perkataan jakun dirasakan seperti menghina serta merendah-rendahkan kaum golongan itu.

Menurut Nik Aziz lagi, beliau sendiri tidak mengetahui maksud jakun sebenarnya, malah ianya menjadi perkataan biasa yang turut disebut oleh orang lain  tanpa niat untuk menghina sesiapa.

“Saya sendiri tak tahu apa makna jakun, saya selalu dengar orang sebut, jadi sayapun sebut juga.

“Kerana perkataan itu telah melahirkan rasa terhina, kecil hati di kalangan Orang Asal, hari ini saya memohon maaf secara terbuka di hadapan tuan-tuan di sini,”ujarnya.

Tidak cukup dengan itu, Nik Aziz turut berharap masyarakat itu turut menyampaikan ucapan maafnya kepada golongan mereka yang tidak hadir
pada majlis itu.

Sempena majlis itu juga Nik Aziz dipakaian topi tradisional masyarakat itu sebagai tanda penghargaan dari kaum mereka untuk beliau.

Selamatkan Malaysia Dari Imelda Al-Man$or....!!!!Muncul dalam program bual bicara "Today" dengan memakai baju yang cuma berharga USD35, telah memberi definisi baru rakyat Amerika terhadap First Lady mereka. Keberanian Michelle Obama untuk muncul di khalayak ramai dengan memakai pakaian sederhana dan setaraf dengan rakyat kebanyakan, sedikit pun tidak menggugat kedudukannya.

Persoalan kita, sanggupkah 'First Lady Wannabe' a.k.a. Rosmah Mansor memakai baju berharga RM35, mahupun pakaian bernilai bawah RM100 (setara dengan USD35) yang dibeli dari stor keluarga seperti Gedung Pakaian Hari-Hari? Sanggupkah beliau menjadi 'setaraf' rakyat dengan memotong kos perbelanjaan peragaannya yang bernilai ratusan, malah ribuan ringgit sepersalinan?

Perhaps this is the very distinction between a true First Lady loved by the people and a First Lady Wannabe hated by most of the people!

Rembatan tanpa izin dari blog Paneh Miang.

Apa lu orang ingat Ro$mah Man$ori nih nak pakai ke kain baju tak berjenama... hahaha.. mimpi laaaa...

Tidoq hotel pun kos RM100 ribu satu malam... inikan pulak kain baju murahan... hahaha... walau babi jantan beranak sepuluh sekali pun takan dia menjatuhkan kemaluannya nak pakai baju murahan.... jenis pompuan plastik macam tu mana tau susah senang rakyat, yang dia tau dia jer... yang senang dengan perabiskan duit rakyat.... brengsek....

Woooiiiii... tolonglah campakkan Najibun jauh2 weeeiiiii.... secara otomatik betina ni pun akan tercampak jugak... Selamatkan Wang Negara, Selamatkan Wang Rakyat, Selamatkan Malaysia dari Imelda Man$ori puaka nih..... 
 
ISA.

No bail for HRP members who refuse to remove shirts

(Malaysiakini) After a night spent in the Seremban district headquarters lock-up, freedom is still out of sight for the 22 Human Rights Party activists arrested in last night's police swoop.

While their brethren arrested nationwide are already out on bail since the arrest, those in Seremban have been threatened with up to seven more days in the can for refusing to remove their distinctive Orange shirts.

Last night, the 22 were denied bail and told to remain in the lock-up for the night because of that.

"Those detained were told to remove their shirts and hand them over (to the police), before they could be bailed out. But they stood firm. There is confusion now. We are negotiating," said the movement's Selangor chief K Selvam, when contacted.
Selvam and others are in the movement are currently trying to bail out their Negeri Sembilan colleagues which included its state chief, from police custody.

Yesterday, police moved to arrest members of the movement as they drove in convoys from several locations in the country to protest the use of the controversial novel 'Interlok' as required reading material in secondary schools.

According to police, the HRP activists were arrested for obstructing traffic and moving in a large group.

The 22 detainees have been on a hunger strike last night, revealed Selvam.

Sime Darby subsidiary faces RM610m Dubai suit

The Malaysian company is accused of backing out of seven large-scale projects "to help other unnamed foreign companies win tenders".

DUBAI: An Abu Dhabi-based energy firm, Emirates International Energy Services (Emas), has filed a lawsuit against Sime Darby Engineering, a wholly-owned subsidiary of Sime Darby Bhd, stemming from a dispute over tender bids, according to a news report.
The National, a daily newspaper, said the Malaysian company was accused of backing out of seven large-scale projects “to help other unnamed foreign companies win tenders”.
It cited a letter enclosed with the court file, in which Emas claimed that the withdrawal from bids had been made at “critical times and last moments, the matter of which raised doubts about our company and defamed our reputation”.
The report mentioned that SDE bid for projects in the oil and gas sector in this Gulf nation through Emas.
Emas was reported to be asking for nearly US$200 million (RM610 million) in payments and damages in the lawsuit filed at the Abu Dhabi Commercial Court.
According to the daily, SDE had rejected the allegations, claiming that it was under no obligation to accept or decline projects in accordance with any deadlines.
- Bernama

18sx: Budak Sekolah BANGGA rakam buah dada sendiri!Apalah nak jadi dengan budak sekolah sekarang ni? Semenjak wujudnya Sekolah Harapan Ali Ketam di Melaka, ada sahaja perangai tak senonoh budak-budak sekolah didedahkan di media. Kali ini kisah seorang pelajar sekolah perempuan didedahkan oleh sebuah blog hotmalays.blogspot.com. Pelajar tersebut dengan bangga dilihat menyuruh teman lelakinya merakam aksi jijiknya melakukan onani serta menunjukkan dan merakam kemaluannya melalui telefon mudah alih (handphone).

Semenjak wujudnya Sekolah yang membela pelajar terlanjur oleh Ali Ketam, budak-budak sekolah kini semakin berani menunjukkan aksi jijik dan meng 'upload' video-video lucah mereka ke internet untuk dijadikan tontonan umum. Kini mereka tidak perlu bimbang kerana nasib mereka sudah terbela.

(baca selanjutnya .....)

Nampaknya semakin berkembang maju sekolah Harapan Ali Ketam di Melaka ye. Satu demi satu bakal pelajar termengandung menunjukkan wajah untuk diinterview oleh pihak pengurusan sekolah termengandung Ali rustam (STAR). Adakah mendaftar ke Sekolah Harapan Ali Ketam kini sudah menjadi kebanggaan? 

Mungkin mereka mengejar populariti memandangkan setiap pelajar baru di Sekolah Harapan Ali Ketam akan mendapat liputan terbaik media.


Dun MERLIMAU leh buat lagi 3 sekolah untuk anak2 gadis yang mengandung anak luar nikah.. hahaha

Pemuda PAS 'berlembut' pada malam Valentine

Walaupun terdapat kebimbangan berlaku 'tindakan keras' Pemuda PAS pada malam hari kekasih, perkara itu akhirnya tidak berlaku apabila anggota dewan itu hanya mengedarkan risalah dan memberi nasihat kepada pasangan yang ditemui.

Di Kuantan, sebanyak 3,000 risalah larangan berdua-dua tanpa mahram diedarkan di tiga lokasi berasingan di Kuantan sempena ekspedisi dakwah Pemuda PAS menjelang sambutan Hari Kekasih malam semalam.

nasrudin hassan tantawi pas youth leader interview 160609 04Ekspedisi anggota Pemuda PAS - dalam sepuluh kumpulan - diketuai oleh ketuanya Nasrudin Hassan (kanan) mula bergerak ke pantai Teluk Chempedak dan kawasan rekreasi di Taman Esplanade dan Taman Gelora di kawasan parlimen itu kira-kira jam 9.30 malam semalam.

Ekspedisi yang mengambil masa selama empat jam disertai kira-kira 60 anggota dewan itu dari Kuantan, Paya Besar, Indera Mahkota dan Pekan.

"Kita selalu ceramah dan beri kuliah, tetapi mereka bukan sasarannya kerana mereka tidak hadir. Kita turun dan menyampaikan risalah. Walaupun mengambil masa selama tiga minit, kita yakin ia berkesan sehingga ada (pasangan) yang mengucapkan terima kasih kepada kita," katanya Nasrudin ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

valentines day 200209 01Nasrudin berkata, risalah tersebut menasihatkan pasangan agar tidak terpengaruh dengan budaya asing seperti zina, sebaliknya memaparkan budaya Islam seperti menggalakkan perkahwinan dan keluar bertemu pasangan dengan ditemani mahram.

"Lebih kurang 60 peratus pasangan yang ditemui menerima risalah dan mendengar nasihat kita dan mengangguk.

"Ada sebahagiannya pula bersikap acuh tidak acuh sehingga mereka beredar sewaktu kita mendekati dan memperkenalkan diri. Apabila kita sampai untuk memberi risalah mereka terus beredar dan tidak berdua-duaan," katanya.

Kedah tidak anjur

Menurut Nasrudin, sebahagian besar pasangan bercinta kelihatan hadir ke tempat berkenaan selepas jam 12 tengah malam sehingga 1.30 pagi.

Tiada sebarang kekerasan dan insiden tidak diingini memandangkan peserta diingatkan sejak awal supaya tidak berkasar, tidak mencetuskan provokasi dan tidak terpengaruh dengan provokasi yang mungkin berlaku.

NONEPada 9 Februari, memetik Nasrudin, agensi berita antarabangsa AFP melaporkan bahawa negeri Pakatan Rakyat akan mengambil tindakan keras atau crackdown di negeri yang diperintahnya.

Sejak kenyataan itu disiarkan, Nasrudin menerima kritikan dan bidasan hebat dari pelbagai pihak termasuk rakan komponen parti Pakatan, termasuk DAP. Beliau bagaimanapun menafikannya.

Sementara itu, di Negeri Sembilan, Pemuda PAS negeri mengedarkan kira-kira 2,000 risalah kepada pasangan muda-muda di Dataran Senawang dan sekitarnya bermula pada jam 8 malam hingga 1 pagi diketuai setiausahanya Khairil Faizi Ahmad Kamil.

"Kita ambil konsep edar risalah dan memberi nasihat yang baik kepada pasangan yang ditemui. Saya percaya jika ambil pendekatan lembut, tidak (akan) ada tindakan kekasaran. Kita tegur dengan cara baik," katanya.

Di Kedah pula, ketua Pemuda PAS negeri Ahmad Yahya tidak menjalankan ekspedisi seperti mana yang diarahkan oleh Nasrudin kerana suasana hari kekasih "tidak dirasai dan tidak menonjol berbanding di negeri seperti Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur."

"Bagaimanapun, kami menyokong saranan ketua Pemuda PAS pusat atas dasar amar makruf nahi mungkar," katanya.

FTA Bakal Bebankan Rakyat, Memo Diserah Kepada PM

PUTRAJAYA 14 FEB : Gabungan Rakyat Membantah FTA serta beberapa gabungan badan bukan kerajaan (NGO) berkumpul hari ini menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak agar tidak menggadaikan rakyat dan nasib negara menerusi Perjanjian Perdagangan Bebas (Free Trade Agreement) atau FTA bersama Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah.
Penyelaras Gabungan Rakyat Membantah FTA, Y.Kohila berkata perhimpunan mereka hari ini mewakili suara rakyat membantah hasrat kerajaan melaksanakan FTA kerana ia bakal akan mengikat negara dan kehidupan rakyat. 
Menurut Kohila, rundingan FTA ini akan memberikan kesan negatif terhadap pekerjaan, jaminan keselamatan, makanan, ketahanan industri domestik, daya maju firma dan ladang kecil seterusnya kedaulatan negara.
"Kami membantah FTA ini kerana ia dilihat memberi kesan kepada kehidupan rakyat Malaysia, ia dilihat lebih daripada perdagangan semata-mata tetapi ia mengikat kehidupan rakyat biasa," katanya.
Tambahnya lagi, FTA juga akan menuntut hak pelabur di mana kerajaan tidak mempunyai hak mengubal polisi sekaligus menjejaskan industri tempatan ekoran kegagalan daya saing dengan produk Amerika kerana penghapusan cukai.
"Jika perjanjian ini ditandatangani maka, kerajaan tidak ada hak membuat polisi sama ada mengubah untuk kepentingan syarikat tempatan di mana syarikat gergasi Amerika boleh memasuki tender dan pembelian kerajaan," katanya.
Antara NGO lain yang hadir ialah Suara Rakyat Malaysia (SUARAM), Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) dan Parti Sosialis Malaysia (PSM).
"Secara keseluruhan FTA ini akan memberi kesan kepada seluruh kehidupan rakyat Malaysia yang bukan sekadar perjanjian perdagangan," katanya lagi.
Selain itu antara yang dikhuatiri berlaku sekiranya perjanjian tersebut dilaksanakan ialah sektor pertanian padi akan terjejas dengan kemasukan produk pertanian Amerika yang jauh lebih murah akibat penghapusan cukai import. Malahan perlaksanaan FTA juga bakal menyaksikan harga ubatan melambung dan membebankan rakyat.
Sebagai rekod, pada tahun 2006 hingga 2007 rakyat Malaysia telah beberapa kali menyuarakan bantahan dan akhirnya berjaya menghentikan perjanjian FTA antara Amerika-Malaysia ketika itu.
Namun, apa yang dikesali, suara rakyat yang dahulunya membantah kini diketepikan apabila Malaysia kembali berunding dengan kuasa dunia Amerika Syarikat dalam Trans Pacific Partnership atau TPP.

Ujian atas saya kecil berbanding para Anbiya

KUALA LUMPUR, 14 Feb: Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan ujian yang beliau terima sekarang sebagai kecil sahaja berbanding dengan ujian yang dihadapi oleh para Anbiya.

Justru itu, beliau yakin fitnah yang beliau hadapi ini akan lenyap juga akhirnya.

"Ternyata sudah lama keluarga saya berdepan dengan dugaan ini, namun apalah dibandingkan dengan ujian yang dikenakan ke atas para Anbiya dan mereka yang dekat dengan Allah S.W.T. Namun InshaAllah, diiringi doa saudara semua serta pertolongan Yang Maha Penyayang, fitnah ini akan lenyap jua," kata Anwar.

Anwar berkata demikian dalam perutusan beliau sempena dengan Maulidur Rasul yang bakal disambut oleh umat Islam esok.

Sejak dipecat dari timbalan perdana menteri, Anwar tidak pernah berhenti dari menerima pelbagai tuduhan dari musuh-musuh politiknya.

Ia bermula dengan pentadbiran Tun Dr Mahathir apabila beliau didakwa meliwat pemandunya sendiri, Azizan Abu Bakar namun ditolak oleh mahkamah.

Menurut rakan-rakan rapat beliau, serangan terhadap Anwar bermula apabila beliau selaku Menteri Kewangan enggan menggunakan duit negara untuk membantu salah seorang anak Mahathir yang ketika itu sangat teruk dilanda masalah ekoran kegawatan ekonomi.

Kini Anwar sedang dituduh lagi meliwat bekas pembantunya, Saiful Bukhari Azlan. Menurut sumber, tekanan kepada Anwar tidak akan berhenti sehinggalah beliau meninggalkan pentas politik tanahair.

Ini kerana, Anwar dianggap ancaman paling besar kepada penguasaan Umno dalam politik berikutan keupayaannya menyatu semua penentang Umno.

"Mengenangi Sayyidina Muhammad S.A.W dan perjuangan Baginda itu moga menambah rasa kecintaan yang mendalam serta dirahmati pula dengan suri teladan buat menjadi pedoman.

"Justeru membaca sirah Nabi S.A.W sentiasa menenangkan saya manakala terus ditohmah rekayasa musuh.

"Kerana itu saya mengambil kesempatan merenung serta meneliti kesabaran Junjungan Besar berhadapan dengan dugaan," kata Anwar dalam perutusan itu.

Beliau mengingatkan kisah bagaimana isteri Baginda Rasulullah juga pernah difitnah dalam peristiwa Al-Ifk.

"Kita pastinya tahu akan peristiwa Al-Ifk, kisah fitnah yang dilemparkan kepada Sayyidatina Aishah. Kesabaran Junjungan dan Sayyidatina Aishah berhadapan tohmahan besar itu memperkukuh iltizam saya dan sekeluarga untuk tidak lekang mengharap belas ihsan serta pertolongan Allah S.W.T," tegas Anwar.

Anwar memetik ayat Al Quran surah Surah An Nur ayat 19 bagi memberikan peringatan kepada mereka yang gemar membuat tuduhan-tuduhan buruk.

Maksud surah itu adalah:

“Sesungguhnya orang-orang yang suka terhebah tuduhan-tuduhan yang buruk dalam kalangan orang-orang yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan akhirat, dan (ingatlah) Allah mengetahui(segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian)”

Anwar seru umat Islam elak perbuatan fitnah

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru umat Islam mengambil iktibar dari al-Quran dengan tidak melakukan fitnah bagi mengelak azab di dunia mahupun akhirat.
Memetik surah An Nur ayat 19, Ketua Umum KEADILAN itu percaya fitnah yang dihadapi beliau akan lenyap hasil pertolongan-Nya.
“Insya-Allah, diiringi doa saudara semua serta pertolongan Yang Maha Penyayang, fitnah ini akan lenyap jua. Marilah kita sama-sama mengambil iktibar dari pesan al-Quran,” katanya pada perutusan sempena sambutan Maudidur Rasul.
Anwar berkata, kesabaran Rasulullah dan Saidatina Aishah berdepan tohmahan besar, memperkukuh iltizam beliau dan ahli keluarga sambil tidak lekang mengharap pertolongan-Nya.
“Kita pastinya tahu akan peristiwa Al-Ifk, kisah fitnah yang dilempar kepada  Saidatina Aishah.
“Ternyata sudah lama keluarga saya berdepan dengan dugaan ini, namun apalah dibandingkan dengan ujian yang dikenakan ke atas para Anbiya dan mereka yang dekat dengan Allah SWT,” katanya .
Beliau berkata, membaca sirah Nabi memberi ketenangan kepadanya ketika terus ditohmah dengan rekayasa fitnah, apabila merenung kesabaran Rasulullah berdepan dugaan.

Gaps Dicabar Dedahkan Siapa Adun Selangor Yang Hidup Mewah


SHAH ALAM 14 FEB : Adun Sekinchan, Ng Sue Lim menggesa Gabungan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) segera mendedahkan siapakah wakil rakyat yang didakwa gabungan itu sebagai hidup mewah yang luar biasa. 
Beliau ketika dihubungi Tv Selangor berkata, kerajaan Selangor tidak akan berkompromi sekiranya ada di antara Adun mereka yang memungut kekayaan kerana salah laku mahupun penyelewengan.  
" Dedahlah! Saya mencabar mereka kalau ada bukti,dedahkan. Kalau sekiranya ada penyelewengan dalam Pakatan Rakyat, yang hidup mewah selepas menang, yang dulu miskin, sekarang kaya raya. Tolong dedahkan, kita setuju. Kita mengamalkan prinsip ketelusan, kebertanggungjawaban dan keterbukaan. Sekiranya ada, tolong dedahkan," tegas Sue Lim.   
Pengerusi Gaps,Hamidzun Khairuddin dalam Sinar Harian hari ini berkata, Gaps sedang mengumpulkan maklumat mengenai sepuluh Adun yang dimaksudkan. 
Mereka didakwa memiliki kereta mewah dan juga banglo selepas tiga tahun menjadi wakil rakyat. Namun katanya, pendedahan hanya akan dibuat tidak lama lagi. 
 " Saya rasa senang sahaja (dalam kes ini). Tidak perlu beliau cuba untuk mendedahkan, cuba untuk mencabar, cuba untuk menghebohkan! Beritahu sahaja kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebab SPRM adalah konco mereka dan mereka akan siasat," tambah Sue Lim lagi sambil berkata, beliau ragu dengan peranan Gaps yang mendakwa mereka sebagai badan bukan kerajaan.     
Menurut Sue Lim, beliau meragui sejauh mana Gaps yang diketuai oleh bekas Setiausaha Umno bahagian Kapar sejak 2008 yang hanya meletakkan jawatan untuk mengetuai Gaps awal tahun ini, menjalankan tugas sebagai sebuah badan bukan kerajaan.
 " Saya juga hendak minta "Gabungan Anggota Pengikut Sesat (GAPS)" yang diketuai oleh Hamidzun ini patut juga pada masa yang sama yang kononnya sebagai NGO,walaupun menipu, cuba lah tengok sendiri, cerminlah diri dahulu pemimpin Umno termasuk ketua bahagian. Jangan kata ADUN, ketua bahagian yang ada sekarang. Yang kaya raya dan termasuk ADUN satu penggal. Baru satu penggal," kata Sue Lim.       
Sementara itu, Adun Selat Klang, Dr Halimah Ali berkata, Gaps perlu membuktikan sama ada dakwaan mereka bersandarkan fakta atau hanya andaian semata. 
Ujar beliau, kalau ia hanya satu andaian maka apa yang katakan oleh pengerusi Gaps itu adalah fitnah. 
" Persoalannya sekarang ialah, adakah berlaku penyelewengan kuasa, penyalahgunaan kuasa yang menyebabkan seseorang itu kaya?," kata Dr Halimah.

" (Tapi ada juga) di antaranya orang (ADUN) yang sememangnya berjaya dalam perniagaan dan sebagainya," jelas Dr Halimah seraya menegaskan penjelasan perlu diberikan oleh Gaps supaya kerajaan negeri boleh bertindak jika dakwaan tersebut adalah benar.

Luarbiasa : Peningkatan pengundi melampau di Pekan

TEMERLOH, 14 Feb: PAS Pahang menyifatkan Rang Daftar Pemilih Tambahan Suku Tahun Keempat 2010 yang sedang dipamerkan pada masa ini mengalami pertambahan bilangan pengundi yang menakjubkan terutama di Parlimen Pekan.

Setiausaha Perhubungan PAS Pahang Roslan Zainal berkata, untuk suku tahun keempat sahaja terdapat pertambahan sebanyak 26,000 pengundi iaitu hanya dalam tempoh tiga bulan terakhir tahun lalu.

Sedangkan katanya, untuk tempoh tiga penggal (9 bulan) sebelum itu jumlah pertambahan pengundi hanya sekitar 29,000 sahaja.

“Bagi PAS Pahang ini amat menakjubkan kerana bagi tiga bulan terakhir sahaja hampir menyamai pendaftaran sembilan bulan,” katanya.

Menurut Roslan, paling menghairankan ialah pertambahan lebih 6,000 pengundi baru dalam masa tiga bulan itu di Parlimen Pekan yang diwakili Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Setelah disemak kita dapati pengundi-pengundi di pos-pos Orang Asli naik mendadak terutama di Parlimen Pekan dan Cameron Highlands. Selain itu kita dapati ramai pemilih-pemilih yang beralamat negeri Kedah terdapat di Pekan.

“Bagi PAS Pahang ini amat mencurigakan. Ini ditambah lagi dengan proses semakan dan bantahan dianjakkan sehingga hampir dua minggu, sedangkan keadaan seperti ini tidak pernah terjadi,” katanya.

Kata Roslan, PAS Pahang berpendapat senario ini mungkin satu agenda bagi mengekalkan Najib di Pekan setelah merasa kurang selamat.

Tambahnya, jika ini benar ia hanya mengulangi proses penambahan pengundi pada 2003 di mana semasa persempadanan semula kawasan pilihan raya Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebahagian kawasan Parlimen Paya Besar dibawa ke Pekan dengan melibatkan dua buah kem tentera.

“Oleh yang demikian PAS pahang berpendapat sistem daftar pemilih SPR yang ada ini sudah lapok dan patut diganti setelah 53 tahun merdeka.

“Kerajaan pernah mendakwa mykad negara ini antara yang tercanggih di dunia jadi sepatutnya SPR boleh bekerjasama sengan Jabatan Pendaftaran Negara bagi membuat pandaftaran secara automatik apabila setiap warganegara berusia 21 tahun,” katanya.

Roslan juga turut menggesa sistem undi pos sekarang dihapuskan kerajaan jika benar dakwaan mereka bahawa negara ini selamat.

Apa punya silap mata ni Yeop?

Bila pulak SPR ada kuasa nak menentukan pilihanraya perlu ada ke tidak......

Sebaik saja Speaker DUN Negeri Pahang maklumkan kekosongan kerusi......maka SPR perlu mengadakan mesyuarat untuk menentukan tarikh penamaan calon dan hari buang undi.

Nada ayat itu semacam nak beri 'hint' tak ada pilihanraya......alahai.....demokrasi ala Malaysia.

Lantak kome le......sementara deme ada kuasa......bila kuasa deme rakyat udah tarik......jangan pula terjilat-jilat jari yeop.

Kalau nak bercakap pasal bajet tak cukup......boleh arahkan syarikat kapalterbang bajet dan kapalterbang wau bulan tajakan......alah bawak balik budak-budak dari Mesir lagi bolehkan inikan nak pilih pemimpin satu perkara yang lebih penting.

Bukankah nak keluar bermusafir 3 orang pun dianjurkan lantik ketua? Dok gitu Ostad Kagat?

Kes Fitnah 2 : Saksi Ke-4 Buat Kenyataan Bercanggah-Sankara

KUALA LUMPUR 14 FEB : Perbicaraan kes fitnah 2 Datuk Seri Anwar Ibrahim sesi petang dikejutkan apabila saksi ke-4, pakar jagaan kecemasan Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Khairul Nizam menjelaskan bahawa pengadu Saiful Bukhari Azlan telah membersihkan diri sebelum hadir ke HKL untuk diperiksa oleh doktor pada 28 Jun 2008.
Kenyataan tersebut sekaligus bercanggah dengan keterangan Saiful sebelum ini yang mengakui beliau tidak mandi selama dua hari sebelum hadir ke hospital tersebut. 
Peguambela Sankara Nair yang ditemui di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkata, perkara itu akan diambil perhatian oleh peguambela.
"Dalam kenyataan Saiful kata dia telah bersihkan diri," jelas beliau.
Sebelum itu sesi soal balas bersama pakar patologis, Dr Siew Sheue Feng menyaksikan banyak maklumat cuba diabaikan oleh beliau justeru bersikap bias dalam memberi keterangan kepada mahkamah.
Menurut Sankara, borang laporan 'pro-forma' turut diisi oleh anggota polis dan doktor yang dikhuatiri tidak mengikut prosedur.
"Sepatutnya banyak perincian tapi nampaknya tidak banyak. Jadi kami anggap beliau (Dr Siew) bersikap bias dan tidak telus dalam menjelaskan laporan kepada mahkamah.
"Borang pro forma itu hanya dilengkapkan tiga muka surat sahaja. Tulisan pun ada dua orang lain iaitu polis dan doktor. Itu macam tidak betul dan tidak ikut syarat. Jadi kita akan hujah nanti," jelas beliau lagi.
Perbicaraan kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim akan bersambung pada hari Rabu 16 Februari nanti jam 8.30 pagi.

Pengundi Merlimau Jadi Anak Emas...

Sebaik sahaja berita Adun Merlimau, Allahyarham Datuk Mohd Hidhir Abu Hassan meninggal dunia, BN segera mencongak dan menilai apakah projek pembangunan yang boleh dilaksanakan di Merlimau. Sudah menjadi lumrah bagi kerajaan BN, bila ada kematian di kalangan Ahli Parlimen atau Adun maka sudah tentu mereka akan menjalankan projek-projek pembangunan 'mee' segera' guna untuk memancing undi dan mengabui mata rakyat.

Jika Wakil Rakyat tidak meninggal maka tiadalah projek itu dibuat kerana tidak keperluan segera untuk kerajaan BN melaksanakannya. Ternyata slogan 'rakyat didahulukan' hanyalah manis dibibir sahaja.

Inilah nasib rakyat Malaysia yang sering dipermain dan diperbudakkan oleh BN lantaran kesilapan rakyat  yang tersilap pilih kerajaan. Sepatutnya rakyat kena sedar bahawa pembangunan itu adalah tanggungjawab sesebuah kerajaan negeri di mana-mana pun. Di Thailand, Umno/BN tiada, tetapi pembangunan tetap berjalan malah di sesetengah tempat ianya jauh lebih maju dari Merlimau. Ini membuktikan bahawa pembanguna itu adaalah hak rakyat dan kerajaan tidak boleh mendabik dada menyatakan itu adalah hasil dari duit kerajaan dan kebijaksanaan kerajaan BN.
Oleh itu kita menyeru kepada seluruh rakyat Malaysia khususnya Merlimau supaya berhati-hati memilih calon supaya kita tidak ditipu untuk kesekian kalinya.

Kita bersyukur dengan pembangunan 'mee segera' yang dilaksanakan tetapi janganlah kerana pembangunan tersebut kita dapat membezakan yang mana baik dan buruk. Kita harus sedar pembangunan itu adalah hasil dari wang rakyat melalui cukai bukannya duit BN. Kalau BN benar-benar ikhlas ingin menjalankannya mengapa mereka menunggu sehingga wakil rakyat meninggal dunia baru ianya hendak dilaksanakan.

Sehari dua ini kita dapat melihat jentera berat, pekerja landskap dan sebagainya sibu menurap jalan dan mengindahka landskap. Mengapa selama ini tiada pula projek ini dibuat?

Malah bukan sahaja projek-projek besar dijalankan, rakyat juga diminta meminta apa sahaja yang mereka mahu asalkan mereka berjanji mengundi BN pada 6 Mac nanti. Ada antara pengundi itu meminta rumah mereka diperbaiki, bantuan ubat-ubatan malah ada yang memohon set karaoke percuma.

Pendek kata kenyanglah penduduk Merlimau .......tetapi jangan pula selepas kenyang mereka tidak dapat membezakan yang hak dan batil sehingga mereka 'disembelih' seorang demi seorang ............maruah dan harga diri mesti dipertahankan

Mat Saman Kati keluar PKR

Akhirnya blogger terkenal yang pakai nama Mat Saman Kati (bukan tok guru saya, Almarhum Tuan Guru Mat Saman Kati) mengambil keputusan keluar dari PKR. Bacalah alasan beliau berbuat demikian di sini.

Tak pa la. Kita sama-sama tak dak parti, Mat. Aku pun takat sokong perkara 3, 4 dan 5 Perlembagaan PAS sahaja. Dasar PAS ialah Islam. Seruan PAS ialah Allahu Akbar. Tujuan PAS juga sangat baik (baca di sini). Dah benda baik, mestilah sokong.

Tetapi, buruk kelaku sebahagian pemimpin PAS, anak menantu pemimpin PAS, pembodek-pembodek pemimpin PAS terutama yang nampak sangat kaya tak fasal-fasal, itu semua aku benci. Ahli-ahli PAS yang ikhlas pula, berdosalah aku kalau aku tak suka kat depa. Lantak pi la walaupun ada dari mereka yang bila tengok aku, muka penuh dengan signs of disapproval macam tengok babi bergerak.

Orang-orang yang ikhlas tidak boleh kita tak suka - walaupun malangnya keikhlasan mereka tersasar menjadi 'asabiyyah tak tentu hala kepada pemimpin-pemimpin PAS. Itu aku tak setuju dan benci.

Kepada Mat Saman Kati, aku dengaq hang banyak projek. Bukan projek buat duit. Tetapi projek menyantuni rakyat miskin. Harap ajak la aku sama. Aku pun teringin nak pahala jugak.

Aku yakin, keluar PKR bukan bermakna sokong Umno Barisan Nasional (BN). Aku cukup benci benda macam tu. Tak suka PKR, jilat Umno. Benci PAS, tenggek atas belakang Umno. Siap cari makan dengan Umno lagi. Kelaku sial macam tu aku benci sungguh!

Kepada para pemimpin PKR dan PAS, komen indraputra80 di bawah posting Mat Saman Kati tu, tolonglah jadikan pengajaran. Saya copy paste:
Gua yg.sama sama Azmin sejak 1999 di Hulu Kelang atau bahasa mudah nya di Pejabat nya di Melawati/Klang gate.,masih ingat lagi betapa kami i.e Ulik,Mat Kawait,Hasnah,Din Perdana d.l.l,bekerja keras utk nya atau dgn maksud utk KEADILAN.,dan kami bersyukur kerana beliau Menang.,

Tahun 2004,beliau kalah dan kami sama sama menanggung kesedihan.

Tapi selepas itu kami di lupakan ,tambah pula ,bila beliau Menang di DUN Bt.Antarabangsa,dan P.Gombak.

Nak jumpa pun susah.,

Kami BUKAN nak minta wang,kami ada wang,bukan nak jumpa pasal minta project, kami pon x menang tangan dgn beberapa project bernilai jutaan ringgit.,kami bukan nak minta tanah, walaupun hati kami sakit melihat Pak Indon yg.conquer.tanah di beberapa kawasan Bukit Antarabangsa berhampiran Sungai Sering,.

Kami nak jumpa pasal lorong di antara jalan berhampiran rumah Siti Norhaliza(Bukit Mulia) menuruni ke Kondo River Dale yang perlu baiki atau di perbesarkan.,kerana keadaan nya sekarang amat berbahaya,di mana terdapat lobang yg.menyukarkan kereta(Berselisih) keluar masuk di situ.

Keadaan ini sudah lama berlarutan dari zaman BN berkuasa, maka pada hemat kami bila YB Azmin mengambil alih ,perkara ini di masukan dalam rancangan bagi kesejahteraan rakyat yg memilih nya.

Tapi hampeehh!!

Habis mcm mana kami nak undi beliau lagi pada PRU13 nanti ,jika perkara sebegini pon tidak di ambil perhatian?

Untuk meninggalkan PKR mcm MSK gek lah” kami masih lagi memegang prinsip yang diperjuangkan”

Jdi sebelum perkara nie menjadi barah, berjumpa dan berbincang bincang lah dgn kami dan sudi sudi lah berjemaah di Surau Bulit Mulia, jika ada kelapangan.,sebelum Zul(Kulim) janggut sejemput masuk jarum.

PLZZZ!!!!


Penarik beca