Rabu, 9 Februari 2011

Ho! Ho! Mat Isa Hebat Oii...


Kenyataan Isa Samad "Mereka yang cakap begini biasanya mestilah hebat tapi kita kena tengok rekod mereka, hebat sangat ke sehingga boleh sesuka hati mendakwa itu dan ini... apapun biarlah."

Orang itu mesti hebat, barulah boleh berkata Isa Samad rasuah. Itulah maksud Isa Samad.

Masalahhya Mat Isa oii, kau dilantik Pengerusi Felda juga bukannya disebabkan kau hebat pun. Kau dilantik disebabkan kau kroni dan menurut Sayuti, Merah Tinta, mengikut sumber yang dia dapat, kau menjaja berbulan-bulan supaya kau dilantik. Mata Najib pun berpinar-pinarlah, maka dia melantik kau.

Kalaulah benar kau itu dilantik kerana kehebatan sebenar, tak ada pun orang akan mendakwa itu dan ini. Rasuah kau pun diakui oleh Umno sendiri, bukannya orang lain pun. Kalaulah muka rasuah dilantik untuk sesuatu yang penting, buruk jadinya.

Apapun Mat Isa, orang jenis pekak badak, tetap pekak juga. Pentingnya RM juta-juta dalam genggaman.

PAS Melaka tidak lagi wajar fikir lahirkan anak sulung

PILIHAN raya umum ke-13 semakin hampir, jadi sewajarlah parti-parti yang bertanding bersiap sedia. Namun masih ada saki baki masa untuk melakukan muhasabah diri dan pecutan terakhir. PAS Melaka yang belum memenangi sebuah kerusi pun sama ada di peringkat negeri dan Parlimen perlu tangkas bangkit, meyakinkan rakyat mereka berupaya menguasai kerajaan negeri sekali gus menghantar seorang Ketua Menteri baru daripada parti itu.

Ini kerana melalui pilihan raya umum lalu, PAS sudah berjaya menzahirkan kerusi di negeri-negeri Selatan yang tradisinya kubu kuat Umno iaitu Negeri Sembilan dan Johor tetapi di Melaka tetap sifar (0). Apabila hal ini berlaku, ada pemimpin dan penyokong masih dalam angan-agan untuk melahirkan anak sulung sama seperti pada pilihan raya sebelum ini, lantas usaha mereka setakat itu saja sedangkan jendela perlu dibuka seluas-luasnya.

PAS Melaka perlu perlu berusaha dan bekerja terangat keras bagi membuktikan kepada rakyat mereka mampu dan berhak merajui negeri ini, lantas menyakinkan rakyat terutama orang Melayu supaya memilih mereka. Jika ini tidak dilakukan dengan mereka masih dibuai angan-angan untuk melahirkan anak sulung, orang Melayu tidak akan ada keyakinan kepada mereka lantas PAS akan kecundang buat kesekian kalinya.

Kesempatan penulis berbual-bual dengan orang Melayu peringkat akar umbi termasuk daripada PAS sendiri menunjukkan bahawa mereka tidak bersedia dan tidak akan sesekali dapat menerima seorang tokoh daripada DAP (kemungkinan besar berbangsa Cina) menjadi Ketua Menteri negeri ini. Namun hal ini (kemungkinan seorang bukan Melayu menjadi Ketua Menteri) tidak dapat dielakkan jika gerak kerja PAS masih dalam angan-angan untuk melahirkan anak sulung.

Jumlah kerusi Dun Melaka adalah 28 buah. Ketika ini BN menguasai 23 daripadanya manakala DAP lima, manakala PAS dan PKR sifar (0). Daripada 28 kerusi, melalui pilihan raya 2008, DAP bertaruh 8 dan menang 5. PAS bertanding 13 kerusi tetapi kalah semua manakala PKR bertanding 7, juga kalah semua.

Seorang pemimpin PAS yang ditemui berkata, pada pilihan raya umum berikutnya, PAS dijangkakan bertanding di 13 kerusi, DAP 8 dan PKR 7 (sama seperti pilihan raya 2008). Berdasarkan ini, jika berlaku sedikit perubahan dengan sokongan kepada Pakatan Rakyat meningkat dengan diandaikan DAP menang di kesemua Dun (8), PAS mendapat 4 kerusi manakala PKR 3 kerusi, tentunya kerajaan negeri bertukar tangan kepada Pakatan Rakyat, tetapi apa yang dibimbangi oleh rakyat peringkat akar umbi Melaka, DAP akan menerajui kerajaan negeri dan kemungkinan seorang bukan Melayu menjadi ketua menterinya.

Berdasarkan kegusaran rakyat peringkat akal umbi ini, ditambah dengan keghairahan sesetengah pemimpin PAS untuk hanya bercita-cita melahirkan anak sulung, tentunya ini tidak dapat meyakinkan rakyat terutama orang Melayu untuk mengundi PAS pada pilihan raya akan datang.

Apatahlah lagi kini berlaku gertakan sesetengah pemimpin Umno bahawa jika memberi sokongan kepada Umno-BN, terimalah padahnya nanti, kamu akan berketua-menterikan seorang bukan Melayu. Berdasarkan senario ini adalah amat penting bagi semua warga PAS, tidak kira pemimpin atau peringkat akar umbi bekerja tersangat keras di samping berdoa kepada Illahi agar dimenangkan PAS pada pilihan raya itu. Kerja keras itu bukan setakat untuk mendapat anak sulung, malah menang sekurang-kurangnya sembilan kerusi bagi membolehkan seorang ketua menteri Islam daripada PAS dilantik. Persoalannya, adakah gerak kerja sekarang adalah untuk menang sekurang-kurang sembilan kerusi atau tetap dengan nostalgia hendak melahirkan anak sulung?

Berdasarkan kehendak rakyat peringkat akar umbi, cita-cita melahirkan anak sulung sewajarnya sudah lama dikuburkan, kini PAS Negeri perlu memperhebatkan gerak saraf dan usaha bagi meyakinkan semua rakyat terutama orang Melayu bahawa ia benar-benar sudah bersedia untuk menggantikan Umno.

Ini sejajar dengan seminar ‘PAS sedia ganti Umno’ baru-baru ini yang pada majlis perasmiannya, Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang antara lain menegaskan: “Kita kena memenangi undi orang Melayu yang bukan daripada kalangan kita, bukan ahli PAS. Pengundi Melayu tetap menjadi keutamaan untuk ‘dimenangi’ bagi memastikan Pakatan Rakyat memperolehi mandat bagi membentuk kerajaan baru.”

Persoalannya, sudah bersediakah orang Melayu Melaka memberi undi mereka kepada PAS? Pada pilihan raya umum Mac 2008, hanya ada satu dua kawasan saja PAS kalah kepada calon Umno (BN) dengan majoriti kecil (kurang 2,000) iaitu di N4 Lendu (majoritinya 1,633) apabila Iderris Kassim (BN) meraih 3,798 undi berbanding calon PAS, Mohd Amir Yaakub yang mendapat 2,165 undi dan di N9 Durian Tunggal (majoritinya 1,476) apabila Pesuruhjaya PAS Melaka, Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman mendapat 2,841 undi manakala calon Umno-BN, Ab Wahab Ab Latip mendapat 4,713 undi.

Jika dilihat kepada komposisi kaum di kalangan pengundi di Dun ini (Lendu dan Durian Tunggal), kira-kira 72 dan 67 peratus masing-masing adalah Melayu; mungkinkah ini bermakna PAS mencatat peningkatan undi di kawasan yang sekalipun majoritinya Melayu tetapi mempunyai pengundi Cina dan India yang besar.

Di kawasan peratusan pengundi Melayunya sangat tinggi seperti di Tanjung Bidara (kira-kira 93 peratus), Ayer Limau (89 peratus), Serkam (87 peratus) dan Ayer Molek (84 peratus), undi yang diraih PAS tidak memberangsangkan. Di Tanjung Bidara PAS kalah dengan majoriti 3,304, di Ayer Limau 3,383 dan di Ayer Molek 2,279 undi. Apakah ini bermakna orang Melayu Melaka masih keberatan mengundi PAS?

Berlainan kegagalan PAS di kawasan majoriti pengundi Melayu yang sangat tinggi, di kawasan bercampur-campur misalnya di Parlimen Bukit Katil (P137), di mana pengundi Melayunya hanya kira-kira 51 peratus, calon PKR, Khalid Jaafar kalah dengan dengan majoriti kecil 1,758 undi. Malahan di Dun Bukit Baru dalam Parlimen yang sama di mana peratusan pengundi Melayunya hanya kira-kira 55 peratus, Ketua Menteri, Mohd Ali Rustam menang dengan majoriti 2,708 undi. Beliau memperolehi 7,644 undi berbanding calon PAS, Bakrin Sidek yang mendapat 4,936 undi.

Pada pilihan raya 2008 itu, DAP menang lima kerusi iaitu di Kesidang, Kota Laksamana, Bandar Hilir, Bachang dan Ayer Keroh. DAP tewas di tiga Dun - Duyong (N21) kepada calon MCA-BN dengan majoriti hanya 806 undi, di Klebang (N14) dengan majoriti 1,303 dan di Bemban (N24) dengan 2,141 undi.

Semua kekalahan DAP ini, majoritinya kecil saja, pada pilihan raya umum ke-13, kemungkinan besar DAP menang kelapan-lapan kerusi ini. Jika DAP menang lapan, PAS perlu menang sembilan untuk menerajui kerajaan Pakatan Rakyat di negeri bersejarah Melaka. Berdasarkan peningkatan undi PAS di kawasan yang pengundinya lebih bersifat bercampur-campur (peratus pengundi Melayunya 50-60 peratus), PAS diramalkan boleh mendapat sebuah dua kerusi di kawasan seperti ini tetapi apakah hal di kawasan peratusan Melayunya tersangat tinggi seperti di Tanjung Bidara, Ayer Limau dan Ayer Molek? Inilah yang PAS perlu fikirkan, bagaimana mahu menukar pengundi pekat Umno ini untuk menyokong dan mengundi PAS atau setidak-tidaknya terus menyokong Umno tetapi mengundi PAS.

Kalau pengundi pekat Umno ini terus ditakut-takutkan jika mengundi PAS, Ketua Menteri akan bertukar tangan kepada DAP dan kemungkinannya seorang Cina; PAS akan terus tenggelam, gagal mendapatkan undi orang Melayu.

Berdasarkan senario inilah PAS perlu bekerja dengan tersangat kuat bagi meyakinkan pengundi tidak kira Melayu, Cina atau India mengundinya untuk membentuk sebuah kerajaan negeri Pakatan Rakyat diterajuinya sendiri. Oleh itu keazaman dan usaha melahirkan anak sulung perlu ditukar kepada kerja tersangat keras bagi melahirkan anak sulung kembar sembilan.

Insya-Allah PAS boleh melakukannya dengan usaha yang tersangat kuat di samping berdoa kepada Allah SWT. Doa adalah senjata terkuat orang mukmim, insya-Allah PAS akan membuat perubahan paling hebat di Melaka, yang mantan Ketua Penerangannya, Dr Mujahid Yusuf Rawa pernah mengingatkan kira-kira sedekad lalu, Melayu Melaka insya-Allah akan berubah dalam tempoh 15 tahun. Kini masanya hampir tiba, 10 tahun sudah berlalu, Melaka akan berubah dalam tempoh lima tahun ini, lebih cepat lebih baik bagi kesejahteraan rakyat dunia dan akhirat.

Sumber

Tolonglah, jangan "1Malaysia" lagi!

Adalah menjadi kebiasaan Perdana Menteri Malaysia dari UMNO untuk mentadbir negara dengan slogan.  Bermula dengan "Bersih, Cekap dan Amanah" oleh Mahathir Mohamad, disusuli dengan "Work with me, not for me" oleh Abdullah Ahmad Badawi, dan kini "Satu Malaysia: Rakyat didahulukan, Pencapaian diutamakan" oleh Najib Razak.  Slogan ini dilaungkan pada tempoh awal mereka mengambil alih tampuk pimpinan kerajaan.
Tempoh pemerintahan Mahathir lebih panjang.  Selain "Bersih, Cekap dan Amanah", dekad kedua pemerintahan beliau menyajikan satu lagi slogan, iaitu "Wawasan 2020".  Oleh sebab wawasan ini melakar masa depan Malaysia yang bertunggakkan pembangunan ekonomi, ditambah pula situasi di mana kadar pertumbuhan ekonomi Malaysia berada di atas paras 8% setiap tahun sebelum kemelut ekonomi tahun 1997, maka "Wawasan 2020" telah menjadi buah mulut media - sehingga mewujudkan satu suasana untuk maju ke depan - dan "Bersih, Cekap dan Amanah" dilupakan begitu sahaja.
Sebagaimana yang sedia maklum, slogan semestinya lebih sedap diperdengarkan - ia bukan slogan seandainya tidak bersifat demikian.  Slogan yang direka dengan halus biasanya sedap bunyinya - namun sering menerima tamparan sengit daripada realiti yang membingitkan.  Misalnya, sementara slogan "Bersih, Cekap dan Amanah" berkumandang di sisi telinga, skandal kewangan datang berpusu-pusu - skandal Bumiputra Malaysia Finance, MAMINCO, KWSP dan Makuwasa, Pan-Electric Industries, koperasi dan sebagainya.  Malah, berlakunya pembunuhan pegawai penyiasat di Hong Kong - mayatnya ditemui di pantai - ketika menyiasat skandal Bumiputra Malaysia Finance.
Saya tidak mengkaji sama ada slogan Mahathir dan Abdullah itu hasil kerja think-tank-nya selepas meneliti senario yang ada pada ketika itu, ataupun hasil kerja syarikat perunding yang dibayar dengan upah yang tinggi.  Seingat saya tiada laporan dan perbincangan dalam aspek ini.
Namun, "Satu Malaysia" oleh Najib telah diperlihatkan umum sebagai hasil daripada syarikat perunding.  Lebih malang, ia dikatakan meniru slogan "One Israel", produk daripada syarikat perunding.  Lantas kesesuaiannya dipertikaikan kerana ia adalah produk tiruan dari negara lain, malah slogan ini memperlihatkan kekosongan dalam maknanya, dan saling bertentangan.
Pertama, seandainya "1Malaysia "dikatakan sebagai wawasan untuk menyatu-padukan seluruh rakyat, persoalan yang timbul adalah, apakah kita berada dalam keadaan berpecah belah sejak mencapai kemerdekaan?  Keduanya, seandainya "1Malaysia" bertujuan untuk menghapuskan perbezaan antara kaum, apakah ia versi moden "Satu bangsa, Satu bahasa"?  Seterusnya, jikalau "1Malaysia" adalah untuk menghapuskan perbezaan layanan di antara kaum, maka apakah dasar yang telah digubal kerajaan untuk tujuan tersebut?
Najib gagal merungkaikan 1Malaysia
Prestasi Najib yang tidak terserlah dalam kerjaya politiknya menonjolkan lagi kekosongan "1Malaysia".  Pensyarah Kanan Sains Politik Universiti Utara Malaysia, Mohd Azizuddin Mohd Sani pernah menulis dalam kertas kerjanya pada tahun 2009:
"Apabila orang bertanyakan beliau (Najib) maksud konsep '1Malaysia', Najib gagal merungkaikannya dengan jelas.  Beliau tidak mampu untuk mengaitkan konsep '1Malaysia'-nya dengan matlamat partinya untuk kerajaan yang bersatu.  '1Malaysia' Najib tidak lain tidak bukan kelicinan pada bibir (slick concoction) mereka yang diupah dengan gaji yang tinggi." *1
Malah, dalam tulisan yang sama, Mohd Azizuddin Mohd Sani memetik artikel tulisan M.Bakri Musa - biarpun ditulis dengan berlapik, tetapi cukup untuk mendedahkan Najib yang sebenarnya.
"Ketika saya melayari laman Mahathir, Lim Kit Siang mahupun Anwar, saya tahu bahawa nada dan corak tulisan itu mencerminkan penulis sendiri.  Namun, laman 1Malaysia.com tidak membuatkan saya untuk rasa sedemikian.  Ia seolah-olah pandangan pihak ketiga, dan bukannya pandangan personal.  Tujuan utama blogging adalah untuk meluahkan pandangan personal.  Sesungguhnya, saya tidak mengharapkan Najib untuk menulis teks ucapannya sendiri.  Beliau mempunyai hal yang penting untuk diuruskan, misalnya mentadbir negara ini.  Namun, saya berharap beliau boleh memimpin penulis ucapannya, membaca teks muktamad-nya, dan menyunting jika perlu, supaya teks tersebut benar-benar mewakilinya, malah kelihatan seolah-olah tulisannya.  Beliau perlu memahat sesuatu untuk dirinya."
Walau bagaimanapun, tiada pertikaian bahawa "1Malaysia" adalah ideologi dominan yang cuba diwujudkan Najib.  Hubungan "hegemoni" yang diutarakan ahli falsafah Itali, Antonio Gramsci adalah hubungan pedagogic.  Selain sekolah, sebagai medan penting untuk pedagogic (mengasuh), media, persatuan agama, malah nama bangunan dan lorong turut dipergunakan golongan pemerintah untuk bukan sahaja membuktikan, malah mengekalkan pendominasiannya.
Jika dilihat kepada slogan 1Malaysia, semua media tradisional tidak jemu-jemu untuk mengulangi propaganda, malah "Klinik 1Malaysia", "Kem 1Malaysia", "Pertandingan Lumba Kereta 1Malaysia" dan aktiviti yang pelbagai, dianjurkan untuk memahat "1Malaysia" ke dalam ingatan.  Malah, pertubuhan sosial dan parti politik akan cuba sedaya upaya untuk menyelitkan slogan ini ke dalam kenyataan media mereka.  Ia seolah-olah doktrin - cukup jelas cubaan untuk menjadikan "1Malaysia" sebagai wacana hegemoni.
PR menyumbang untuk kejayaan Najib
Sungguhpun kosong dan cetek, namun cubaan Najib untuk menjadikan "1Malaysia" sebagai hegemoninya telah berjaya separuhnya.  Walaupun retorik yang tidak bermakna, tetapi berjaya memberi ilusi bahawa senario politik kesamarataan kaum akan menjelma dengan kemunculan Najib.  Selain penguasaan jentera negara dan alat propaganda oleh kerajaan BN/Najib untuk menjayakan 1Malaysia, Pakatan Rakyat turut menyumbang tanpa disedari.
PR gagal mengetengahkan wacana alternatif untuk menangkis "1Malaysia", sehingga "1Malaysia" tidak tertanding.  Pembentukan hegemoni tidak berjaya hanya dalam tempoh sehari dua, tetapi "revolusi yang berlanjutan".  Wacana alternatif perlu wujud untuk mencabar hegemoni dalam medan pergelutan ideologi, supaya wacana hegemoni boleh dileraikan.  Ketiadaan pesaing memberi kemenangan percuma kepada "1Malaysia".
Namun, apa yang harus menjadi muhasabah pemimpin PR adalah, mereka sering menyumbang untuk kejayaan Najib tanpa disedari.  Sejak "1Malaysia" diketengahkan, ramai ahli politik PR, dari pemimpin akar umbi yang tidak berjawatan hinggalah ADUN mahupun ahli parlimen - malah Lim Kit Siang yang sudah puluhan tahun berkecimpung dalam politik - sering menyebut ayat "mengingkari semangat 1Malaysia", dalam kenyataannya yang mengkritik penyelewangan dan kelemahan kerajaan BN.
Misalnya, pada 12 Mei 2010, ketika Lim Kit Siang (gambar kiri) menyelar perhimpunan "Melayu Bangkit" yang dijadualkan berlangsung pada keesokannya; ketika Lim Kit Siang mengkritik dasar kerajaan untuk menghalang penubuhan persatuan agama selain Islam di sekolah pada 26 Julai; ketika Lim Kit Siang mengecam Utusan Malaysia pada 20 Ogos, yang melaporkan bahawa nama Yang Dipertuan Agong telah digantikan dengan nama Ketua Menteri Pulau Pinang ketika doa khutbah Jumaat dibacakan - semuanya menyelitkan ayat "membelakangi prinsip 1Malaysia" dalam kenyataannya.
Mereka menganggap itu sindiran terhadap Najib ketika berkata sedemikian.  Pada hakikatnya, ia sebaliknya mengiktiraf keabsahan "1Malaysia" dan integriti Najib.  Ketika ahli politik PR menyelar kesilapan kerajaan BN dengan "mengingkari semangat/dasar/prinsip 1Malaysia", mereka sebaliknya mengasingkan kesilapan ini daripada Najib.  Ia menyampaikan mesej bahawa, Najib/"1Malaysia" adalah sesuatu yang betul/baik, cuma menteri kabinet, dan pegawai kerajaan tidak mematuhi/melaksanakan dasar Najib yang baik.
Dengan kata lain, segala-gala kesilapan ini bukan kesalahan Najib - walaupun sebagai ketua kerajaan, Pengerusi BN dan Presiden UMNO, Najib sebenarnya harus memikul tanggungjawab terhadap segala kesilapan kerajaan.
Bagaimana wacana hegemoni ini boleh gagal, apabila ahli politik veteran seperti Lim Kit Siang pun mendukung "1Malaysia" oleh Najib?  Jadi, tolonglah, PR dan NGO yang sedar, jangan "1Malaysia" di sana sini lagi!
*1: Mohd Sani, M. A. (2009). The Emergence of New Politics in Malaysia: From Consociational to Deliberative Democracy. Taiwan Journal of Democracy, 5 (2): 97-125.
*Chang Teck Peng

Membantah kewajipan ke bengkel calon bagi calon pilihan raya kampus UM

PENDAHULUAN
Selepas pembentangan dan taklimat Hal Ehwal Pelajar & Alumni (HEPA) pada 27 Januari 2011 di Auditorium Kompleks Perdana Siswa, kita mendapati Pilihan Raya Kampus pada sesi ini akan mengalami beberapa perubahan dan peringkat yang akan dijalankan.  Antara perubahan ketara yang akan diadakan ialah semua calon yang ingin bertanding dalam pilihan raya kampus sama ada calon umum atau fakulti diwajibkan untuk menyertai bengkel calon yang akan dianjurkan oleh pihak HEPA pada 11 hingga 13 Febuari 2011.
Dalam taklimat tersebut, individu yang ingin menjadi calon, wajib untuk hadir ke bengkel calon yang dianjurkan oleh pihak HEPA dan menjadi syarat utama untuk menjadi calon.  Sesiapa yang ingin menjadi calon tetapi tidak menyertai bengkel ini secara automatik tidak boleh menyertai Pilihan Raya Kampus (PRK).
1.0 Alasan Pihak Pentadbiran untuk diadakan Bengkel Calon:
Mengikut taklimat pembentangan HEPA dan dari Timbalan Naib Canselor HEPA Dr. Rohana sendiri, sebab bengkel ini diadakan adalah seperti berikut:
a. Ahli Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya (MPMUM) sesi lalu 2009/2010 tidak melaksanakan tanggungjawab dengan baik dan kebanyakan dari mereka tidak mengetahui tugasan sebenar sebagai MPMUM.
b. Untuk menerangkan mengenai sistem PRK yang baru.
c. Menerangkan berkenaan visi dan misi Universiti supaya setiap bakal calon maklum dan mengetahui hasrat Universiti dan dapat melaksanakan tugas dengan baik seiring dengan hasrat Universiti.
Di peringkat Pro-Mahasiswa mempersoalkan mengenai perkara (a) seperti berikut :
a. Persoalan MPMUM tidak berkualiti hanya timbul ketika dibawah penguasaan Penggerak Mahasiswa (Pro HEPA) tahun lalu, tetapi ianya tidak timbul ketika di bawah pemerintahan Pro-Mahasiswa bahkan ketika di bawah Pro-M , kita berjaya melakar nama universiti dalam beberapa perkara seperti ranking dan feskum. Kita mencabar sesiapa sahaja untuk menafikan kenyataan ini.
 -ini juga sebagai bukti bahawasanya kepimpinan yang ditawarkan oleh Penggerak Mahasiswa ataupun dulu dikenali sebagai Aspirasi adalah tidak berkualiti.
Kita turut mempersoalkan berkenaan perkara (b) seperti berikut:
a. Perjalanan proses demokrasi dan pilihan raya kampus bukan hanya perlu difahami oleh calon yang bertanding sahaja, tetapi juga perlu difahami oleh kesemua mereka yang terlibat dalam sistem pilihan raya dan demokrasi ini.  Dengan erti kata yang lain, sekiranya alasan taklimat yang diberikan sehingga terpaksa membuat bengkel ini, maka sebenarnya bagi memastikan perjalanan demokrasi ini berjalan lancar, maka semua mahasiswa perlu mengikuti bengkel ini dan bukan hanya terhad pada calon sahaja.
b. Sebenarnya untuk memberikan taklimat tidak memakan masa sehari .Lebih teruk lagi,apabila kita melihat usaha HEPA yang memberikan taklimat sistem yang ingin dijalankan ini pada 27 Januari yang lalu dengan sambil lewa.  Keadaan ini akan menyusahkan pengundi dan juga mahasiswa sekaligus.  Kita mempunyai rekod taklimat tersebut dan sesiapa sahaja boleh menilai proses taklimat tersebut. Kami persilakan jika ada yang sudi.
2.0 Beberapa isu atau permasalahan yang dapat dilihat, jika sekiranya bengkel ini diwajibkan kepada mahasiswa:
1. Sekiranya niat HEPA ingin memperbaiki kepimpinan mahasiswa sekalipun, maka sepatutnya tindakan yang tepat dan bijak adalah mengadakan bengkel selepas kabinet MPMUM terbentuk.  Justeru kita mencadangkan agar bengkel dibuat selepas diisytiharkan keputusan Majlis Perwakilan Mahasiswa.  Hal ini akan memberikan banyak kebaikan antaranya pengisian yang lebih membumi dan bersesuaian, juga boleh ditubuhkan sekali kabinet baru MPMUM.
2. Hal ini juga, akan membazirkan wang universiti yang mana universiti terpaksa mengeluarkan kos tinggi.  Yang mana sepatutnya wang tersebut boleh digunakan untuk tujuan kebajikan mahasiswa lain.
3. Selain itu, dengan mewajibkan bengkel ini terhadap calon adalah seperti memperlekehkan kepimpinan dan kredibiliti mahasiswa untuk diangkat sebagai seorang pemimpin.  Dengan erti kata yang lain, mahasiswa kelihatan seperti tidak tahu memimpin sehingga HEPA perlu bengkelkan bagi memberikan kemahiran kepimpinan pada mahasiswa.
4. Bengkel ini juga akan menghalang pemimpin mahasiswa yang mempunyai program dan urusan penting hujung minggu ini daripada menjadi calon.  Ini kerana bengkel calon ini dimaklumkan lewat dan terdapat banyak program-program yang telah diatur dan melibatkan bakal calon yang menyebakan kebarangkalian mereka untuk tidak pergi.
3.0 Pendirian Pro-Mahasiswa
Berdasarkan permasalahan-permasalahan yang telah kami kemukakan di atas. Kami di peringkat Pro Mahasiswa menegaskan supaya bengkel calon yang bakal dijalankan pada 11 hingga 13 februari 2011 ini untuk tidak menjadi syarat wajib kepada bakal calon yang ingin menyertai pilihan raya kampus.  Akan tetapi hanya sebagai nilai tambah dan bonus kepada mana-mana mahasiswa yang mengikuti bengkel ini untuk menjadi seorang calon yang berkredibiliti.
Kami juga melihat dengan permasalahan ini, seperti demokrasi kampus di Universiti ini telah mati.  Ini kerana mana-mana calon yang akan bertanding terpaksa bahkan wajib menghadiri bengkel dan mana-mana calon yang mahu bertanding di saat-saat akhir terpaksa mengabaikan hasrat mereka.  Walhal, berkenaan soal kepimpinan adalah hak milik seluruh mahasiwa yang sedar akan kepentingannya.
*Kenyataan yang turut disokong bersama oleh Front mahasiswa berikut:
Pro Mahasiswa Universiti Malaya (PRO-M UM)
UMANY
Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM)
Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS)
Majlis Perwakilan Mahasiswa Nasional (MPMN)
Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya Pro-Mahasiswa (MPMUM Pro-M)
Hal Ehwal Wanita & Siswi PMIUM (HEWI PMIUM)
Persatuan Mahasiswa Selangor (PERMAS )
Persatuan Mahasiswa Kelantan (PMKUM)
Persatuan Mahasiswa Kedah (PERMADAH)
Persatuan Mahasiswa Pahang (PMPUM)
Persatuan Mahasiswa Negeri Sembilan (PERMANIS)
Persatuan Bahasa Arab (PBAUM)

Unisel Bakal Dikenali Sebagai Universiti Selangor


SHAH ALAM 9 FEB :  Universiti Industri Selangor (Unisel) bakal dikenali dengan nama baru iaitu Universiti Selangor bermula 14 Februari ini.
Presiden dan Naib Canselor Unisel Datuk Dr Rosti Saruwono berkata nama baru itu dipilih bagi menyesuaikan trend global dunia pendidikan pada hari ini yang lebih meluas dan tidak hanya tertumpu pada satu bidang.
"Singkatan Unisel masih dikekalkan dan nama baru ini dipilih sempena penjenamaan semula Unisel setelah 11 tahun ditubuhkan termasuk logo baru yang akan dilancarkan pada hari yang sama," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Beliau berkata penjenaam semula itu dibuat hasil daripada pandangan dan perbincangan membabitkan semua pihak termasuk tenaga pengajar dan pentadbiran Unisel sejak pertengahan tahun lepas bagi memastikan institusi pengajian tinggi (IPT) itu mampu terus bersaing.
Rosti berkata perkataan 'Industri' yang digunakan sebelum ini menimbulkan kekeliruan kepada ibu bapa dan pelajar yang beranggapan Unisel hanya menawarkan kursus berkaitan bidang industri berat dan kejuruteraan.
"Kami mempunyai pelbagai kursus dan merangkumi semua lapangan termasuk Kejururawatan, Komunikasi Massa, Pendidikan dan Fotografi yang ditawarkan kepada pelajar di peringkat diploma dan ijazah pertama," katanya.
Beliau berkata bidang seperti kejuruteraan, bioteknologi dan teknologi maklumat masih dikekalkan kerana ia antara kursus yang mendapat permintaan tinggi di pasaran pekerjaan.
Selain itu, Rosti berkata Unisel mengutamakan jalinan industri apabila setiap program di universiti itu mempunyai penasihat industri masing-masing bagi mempersiapkan graduan yang memenuhi kehendak pasaran.
"Kita juga menetapkan latihan industri antara enam hingga lapan bulan bergantung kepada bidang pengajian yang diambil dalam usaha memastikan pelajar dapat menyesuaikan diri dengan alam pekerjaan yang sebenar," katanya.
Ditanya mengenai Canselor Unisel yang baru, Rosti berkata perkara itu bakal diumum bulan ini oleh kerajaan Selangor. Kerusi Canselor Unisel bakal kosong selepas isteri Perdana Menteri DatinSeri Rosmah Mansor mengumumkan pengundurannya pada 20 November lepas.

Suhakam kekalkan status ‘A’

KUALA LUMPUR, 9 Feb – Suruhajaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengekalkan status “A” yang diberi kepadanya pada 28 Jan oleh Jawatankuasa Penyelarasan Antarabangsa (ICC) Institusi Kebangsaan bagi Penggalakan dan Perlindungan Hak Asasi Manusia.
Pengerusi Suhakam Tan Sri Hasmy Agam berkata satu semakan semula khas yang dibuat oleh Jawatankuasa Kecil Akreditasi (SCA) pada 13 Oktober 2010 memberi focus terhadap isu proses pemilihan anggota baru jawatankuasa itu dan Petunjuk Prestasi Utama (KPI) Suhakam.
Katanya SCA, dalam laporannya, menyambut baik pelaksanaan Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Pindaan) dan mengiktiraf usaha suruhanjaya itu berhubung penggubalan pindaan tersebut.
“Oleh itu, SCA menyarankan agar Suhakam memastikan pemuktamadan KPI berkenaan tidak menyekat kemampuan institusi itu dalam menyemak dan mengkaji semula keutamaannya, berdasarkan penilaian terhadap keadaan hak asasi manusia domestik.
“Suhakam juga digalakkan supaya bekerjasama rapat dengan pertubuhan masyarakat sivil dan terus mendapatkan nasihat daripada Pejabat Pesuruhjaya Tinggi mengenai Hak Asasi Manusia (OHCHR) serta Forum Asia-Pasifik bagi Institusi Hak Asasi Manusia Kebangsaan,” kata Suhakam dalam kenyataan di sini hari ini.
Hasmy berkata Suhakam menghargai langkah konstruktif yang diambil kerajaan dalam mengekalkan status “A” itu.
“Suhakam ingin meminta kerajaan supaya memuktamadkan dan mengumumkan KPI yang digubal suruhanjaya itu serta memastikan KPI berkenaan tidak menjejaskan kebebasan fungsi, autonomi organisasi dan kewangan suruhanjaya itu seperti yang telah ulas oleh SCA,” katanya.
Hasmy berkata suruhanjaya itu akan terus bekerjasama rapat dengan pertubuhan masyarakat sivil dan institusi hak asasi manusia lain di peringkat tempatan, serantau dn antarabangsa.
Tahun lepas, Suhakam juga mengekalkan status “A” yang diberi kepadanya walaupun badan Pertubuhan Bangsa Bersatu yang berpejabat di Geneva itu mengancam untuk menurunkan statusnya kerana tidak berpuas hati dengan Rang Undang-undang Suhakam (Pindaan) 2009. – Bernama

Ops Lalang: Kenyataan Mahathir amat memalukan

KUALA LUMPUR, 9 Feb: Penjelasan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad yang mempersalahkan polis atas Operasi Lalang yang menyebabkan 106 ditangkap di bawah ISA pada tahun 1987 lalu, jelas merupakan kenyataan yang amat tidak bertanggungjawab dan memalukan.
Selain itu, kenyataan itu juga boleh dilihat sama ada Mahathir telah lupa dengan apa yang telah dilakukan atau mahu menutup imejnya yang buruk semasa menjadi Perdana Menteri dahulu yang amat banyak melakukan tangkapan di bawah ISA.
Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat, Dr Mujahid Yusof Rawa menegaskan, selaku eksekutif atau Perdana Menteri di negara ini ketika beliau menjadi Perdana Menteri dulu, mustahil Mahathir tidak tahu dengan tangkapan ISA dan membiarkan pihak polis yang bertindak sendirian dalam hal itu.
Menurut beliau, pada hal, penggunaan ISA ke atas seseorang itu bukan berada di bawah kuasa polis, tetapi di bawah Kementerian Dalam Negeri (KDN), manakala Menteri Dalam Negeri pula ketika itu adalah Mahathir sendiri.
"Untuk menahan seseorang itu di bawah ISA, ia mestilah ditandatangani oleh Menteri Dalam Negeri yang juga Perdana Menteri ketika itu iaitu Mahathir sendiri. Jadi macam mana Mahathir boleh kata dia tak tahu menahu perkara itu dan polis telah bertindak di luar perancangannya atau lain dari yang ingin dilakukannya?" katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.
Jadi, menurut beliau, kenyataan Mahathir itu tentunya tidak boleh diterima oleh sesiapa sahaja yang berakal waras kerana semua tindakan yang dilakukan itu adalah di bawah tanggugjawab beliau sendiri selaku Perdana Menteri, apatah lagi dalam masa yang sama turut menjadi Menteri Dalam Negeri.          
"Malah jika benar apa yang dikatakan oleh Mahathir itu, ia jelas merupakan sesuatu yang ganjil, memalukan dan kegagalan Mahathir sendiri dalam melaksanakan tanggungjawabnya selaku Perdana Menteri ketika itu," katanya.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Mahathir yang mempersalahkan polis atas Ops Lalang yang menyaksikan 106 orang termasuk seteru politiknya ditangkap mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada tahun 1987.
Dalam buku terbaru mengenai Mahathir yang berjudul 'Doctor M: Operation Malaysia - Conversations with Mahathir Mohamad', bekas perdana menteri yang meneraju Malaysia selama 22 tahun itu mengakui bahawa beliau berang dengan tindakan polis itu.
"Ya, saya akan tangani secara berbeza, tetapi polis ingin melakukan hal-hal ini (tangkapan ISA) kerana mereka menyatakan ia perlu.
"Saya sebenarnya berjumpa dengan semua ahli pembangkang (terlebih dahulu) dan menyakinkan mereka bahawa mereka tidak akan ditangkap. Dan awak tahu apa yang polis lakukan? Polis menangkap mereka. Kredibiliti saya hilang," kata Mahatahir.
Tom Plate yang mewawancara Mahathir dan mengarang buku itu kemudiannya bertanya kepada Mahathir dengan lebih lanjut sama ada beliau marah atau tidak dengan tindakan polis itu.
"Yeah, tapi apa yang boleh saya lakukan? Saya perlu menerima hakikat bahawa mereka adalah orang-orang yang membuat keputusan. Saya memberikan kuasa umum kepada mereka untuk bertindak," jawab Mahathir.
Semasa penangkapan besar-besaran pada 27 Oktober 1987, lebih seratus orang ditangkap. Sebahagian besar daripada mereka yang ditangkap itu terdiri daripada pemimpin pembangkang dan segelintir ahli politik dari Umno dan MCA. Selain itu, permit penerbitan untuk akhbar The Star, Sin Chew Jit Poh dan Watan telah ditarik balik.
Kerajaan kemudian menawarkan penjelasan bahawa tangkapan ISA yang kedua terbesar sejak rusuhan perkauman 13 Mei itu adalah 'perlu' bagi membendung 'ketegangan perkauman' yang semakin memuncak, akibat protes besar-besaran berhubung pelantikan pengetua bukan berpendidikan Cina di sekolah-sekolah vernakular Cina.
Umno pula kemudiannya membalas dengan mengadakan protes besar-besaran juga yang diketuai oleh ketua pemudanya ketika itu, Datuk Seri Najib Razak di Kampung Baru, beberapa hari sebelum tangkapan beramai-ramai dibuat.
Mengulas perkara itu dengan lebih lanjut, Dr Mujahid menegaskan, kenyataan Mahathir itu bukan sekadar membuktikan kegagalannya dalam melaksanakan tugas sebagai Perdana Menteri, tetapi juga amat mengejutkan.
"Mahathir tidak sepatutnya menyalahkan pihak polis atau pihak lain dalam hal itu kerana dialah sebenarnya yang bertanggungjawab dengan semua itu.
"Semasa menjadi Perdana Menteri dulu, Mahathir sememangnya banyak melakukan tindakan yang bercanggah dengan demokrasi termasuk penggunaan ISA, menarik balik permit akhbar, menyekat kebebasan rakyat memberikan pandangan, menyekat kebebasan bersuara dan menyekat kebebasan akhbar," katanya.
Kini setelah sekian lama bersara, menurut beliau, barulah Mahathir sedar kesalahannya itu dan mahu menutup kesalahannya dengan membuat kenyataan seperti itu, walaupun ia lebih memalukan dirinya sendiri.

Adun Sarawak berbohong dengan PM dikesali ..ha..ha..yang bertanya pun kaki kencing..!!

Mereka ini disifatkan sebagai 'bongkak' kerana merahsiakan prestasi dan penerimaan sebenar masyarakat terhadap mereka.

KUCHING: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang bercakap bohong ketika pertemuan empat mata dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak baru-baru ini disifatkan sebagai ‘bongkak’ kerana merahsiakan prestasi dan penerimaan sebenar masyarakat terhadap mereka.
Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Dr Haji Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, tindakan Adun yang enggan mendedahkan perkara sebenar itu lebih menjurus kepada usaha melobi pemimpin nombor satu negara agar terus dipilih sebagai calon pada pilihan raya akan datang.
Bagaimanapun, beliau yakin perdana menteri dan Ketua Menteri, Tan Sri Haji Abdul Taib Mahmud mempunyai butiran dan maklumat lengkap prestasi sebenar semua Adun di Sarawak.
“Kalau nak kelentong perdana menteri dan ketua menteri … itu tindakan yang tidak bertanggungjawab serta merugikan parti dan diri sendiri kerana kedua-dua pemimpin ini mempunyai maklumat lengkap mengenai prestasi semua Adun.
“Tindakan ini juga salah satu daripada bentuk ‘melobi’ agar mereka terus dipilih sebagai calon pada pilihan raya akan datang,” katanya.
Beliau diminta mengulas kenyataan Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam), Datuk Haji Daud Abdul Rahman mengenai pembohongan segelintir Adun dalam sesi pertemuan bersama Najib ketika menyampaikan sumbangan katil khas kepada seorang warga emas yang lumpuh separuh badan di Kampung Bako Indah di sini, hari ini.
Junaidi yang juga Ahli Parlimen Santubong juga percaya kedua-dua pemimpin parti Barisan Nasional (BN) negeri dan pusat itu berkenaan sudah mempunyai maklumat mengenai calon-calon yang bakal diketengahkan dalam pilihan raya kelak.
Dalam pada itu, Junaidi turut memuji tindakan berani Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB), Datuk Haji Daud Abdul Rahman yang mengkritik segelintir Adun BN yang didakwa tidak menceritakan hal sebenar di kawasan mereka.
“Selaku Naib Presiden PBB, beliau (Daud) berhak membuat teguran kerana ada segelintir wakil rakyat tidak melaksanakan tugas secara bersungguh-sungguh atau sekadar bertindak sebagai Adun ‘potong reben’,” katanya sambil menambah, setiap Adun harus menilai prestasi mereka berdasarkan pencapaian rekod pilihan raya sebelum ini.
Bagi Junaidi, tindakan melobi pemimpin atasan tidak akan menjamin seseorang wakil rakyat itu terus kekal sebagai calon pilihan raya, sebaliknya usaha ikhlas membantu rakyat adalah kunci utama untuk terus disayangi parti dan rakyat keseluruhannya.

Gaps dakwa Yayasan Selangor lantik pegawai muflis

ndividu berkenaan menerima notis kebankrapan dari Mahkamah Tinggi Shah Alam yang melibatkan pinjaman dari sebuah bank tempatan.


PETALING JAYA: Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) mendakwa ada individu muflis menjadi pegawai kanan dalam Yayasan Selangor.
Sehubungan itu, Pengerusi Gaps, Hamidzun Khairuddin mendesak Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim membersihkan Yayasan Selangor dari individu berkenaan.
“Gaps difahamkan individu berkenaan dikaitkan dengan notis kebankrapan oleh Mahkamah Tinggi Shah Alam pada 2009 yang melibatkan pinjaman dari sebuah bank tempatan.
“Melantik seorang bangkrap untuk berkhidmat adalah bertentangan dengan Akta Kebangkrapan 1967,” katanya dalam satu kenyataan media hari ini.
Hamidzun berkata, Yayasan Selangor ditubuhkan untuk membantu rakyat miskin di negeri ini dan sewajarnya kerajaan negeri melantik mereka yang amanah dan mempunyai integriti dalam menguruskan Yayasan ini.
Katanya, Gaps berpendapat kerajaan negeri seharusnya melantik anak Melayu Selangor yang berpotensi dan berpengalaman luas dan bukan dari kalangan kroni atau mereka yang bangkrap.
“Kenapa kerajaan Khalid Ibrahim terlalu laih dalam soal intergriti yang selama ini menjadi modal menyerang lawan dalam mana-mana kempen pilihan raya,” katanya.
Perlantikan individu seperti ini, kata Hamidzun juga adalah satu contoh dan bukti apa akan terjadi terhadap institusi jawatan Setiausaha
Kerajaan Negeri (SUK) jika kuasa perlantikan itu diberikan kepada Menteri Besar.
Katanya, jika pelantikan pengurusan kanan Yayasan Selangor pun sudah kacau bilau, bagaimana rakyat boleh percaya kepada MB (Menteri Besar) jika kuasa melantik SUK diberikan kepadanya.
“Tentu akan bobrok lah pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan,” tambah Hamidzun.

Dok agak dah... kahkahkah...

Dok agak dah, Umno memang bebal dan dipenuhi dengan orang orang yang bebal. Kalau bab berdebat untuk memperkembangkan ilmu memang tak mau. Kalau ada muzakarah percambahkan ilmu memang buntu. Tapi kalau dangdut, okey ja pun. Siap belaga pipi ngan bukan muhrim pun tak pa lagi.
Mahathir berkokok lagi mengatakan debat dengan Nik Aziz hanya buang masa tanpa menjelaskan pada rakyat yang dahagakan ilmu dan kebenaran bahawa Umno memang penakut, bacul malah bencikan kebenaran dan percambahan ilmu.
Umno tentunya mengatakan fatwa fatwa yang berlawanan dengan fikrah amalan Umno itu mengelirukan. Ia boleh jadi begitu mengelirukan hanya bagi orang orang yang jumud pandangan ilmunya tanpa melihat pendapat orang lain dari perspektif yang lebih luas. Lantas mereka berani berkokok di dalam kandang sendiri tanpa boleh pihak yang lagi satu memberikan pandangan balas memperbetulkan keadaan.
Jelas pada kebanyakan rakyat, siapa yang mengelirukan siapa disini. Apakah tidak mungkin tindakan bengong Umno ini sebenarnya telah mengelirukan diri mereka sendiri?

Penyataan Imam Malik, Bukhari dll tentang Syiah..

Oleh: WarkahPerantau

"Yang berpendapat bahwa Syi'ah itu kafir adalah para Imam-Imam Besar Islam, seperti: Imam Malik, Imam Ahmad, Imam Bukhari dan lain-lain.

Berikut ini kata-kata dari fatwa para Imam dan Ulama Islam mengenai golongan Rafidhah yang disebut dengan Itsna Asy'ariyah dan Ja'fariyah

PENDAPAT TENTANG KEKAFIRAN SYI'AH

Yang berpendapat bahwa Syi'ah itu kafir adalah para Imam-Imam Besar Islam, seperti: Imam Malik, Imam Ahmad, Imam Bukhari dan lain-lain. Berikut ini kata-kata dari fatwa para Imam dan Ulama Islam mengenai golongan Rafidhah yang disebut dengan Itsna Asy'ariyah dan Ja'fariyah.

Pernyataan pada Makalah-makalah Para Ulama Terkenal dan pada Buku-buku Induk Mereka.

Akan dimulai dengan mengutarakan fatwa Imam Malik, kemudian Imam Ahmad, lalu Imam Bukhari. Selanjutnya saya akan utarakan fatwa Imam-imam yang lain sesuai dengan masa hidup mereka. Saya memilih fatwa para imam yang besar, atau para ulama yang hidup semasa dengan golongan Rafidhah (Syi'ah) yang tinggal dalam satu negeri atau dari kitab-kitab mereka dan dari ulama Islam yang mempelajari madzhab mereka.

Imam Malik:

Al Khalal meriwayatkan dari Abu Bakar al Marwadzi, katanya: "Saya mendengar Abu Abdullah berkata, bahwa Imam Malik berkata: "Orang yang mencela[1] shahabat-shahabat Nabi, maka ia tidak termasuk dalam golongan Islam."[2]

Ibnu katsir berkata - dalam kaitan dengan firman Allah surah Al-Fath ayat 29:

مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلا مِنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِمْ مِنْ أَثَرِ السُّجُودِ ذَلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ وَمَثَلُهُمْ فِي الإنْجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَى عَلَى سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

Artinya: Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan Dia adalah keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka. kamu Lihat mereka ruku' dan sujud mencari karunia Allah dan keridhaan-Nya, tanda-tanda mereka tampak pada muka mereka dari bekas sujud. Demikianlah sifat-sifat mereka dalam Taurat dan sifat-sifat mereka dalam Injil, Yaitu seperti tanaman yang mengeluarkan tunasnya Maka tunas itu menjadikan tanaman itu kuat lalu menjadi besarlah Dia dan tegak Lurus di atas pokoknya; tanaman itu menyenangkan hati penanam-penanamnya karena Allah hendak menjengkelkan hati orang-orang kafir (dengan kekuatan orang-orang mukmin). Allah menjanjikan kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang saleh di antara mereka ampunan dan pahala yang besar.

Ia berkata: "Dari ayat ini, dalam satu riwayat dari Imam Malik, ia mengambil satu kesimpulan bahwa golongan Rafidhah, yaitu orang-orang yang membenci para shahabat Nabi saw adalah kafir. Beliau berkata: "Karena mereka ini membenci para shahabat. Barangsiapa membenci para shahabat, maka ia adalah kafir berdasarkan ayat ini." Pendapat ini disepakati oleh segolongan ulama.[3]

Al Qurthubi berkata: "Sungguh ucapan Imam Malik itu benar dan penafsirannya pun benar. Siapa pun yang menghina seseorang Shahabat atau mencela periwayatannya,[4] maka ia telah menentang Allah, Tuhan seru sekalian alam dan membatalkan syariat kaum Muslimin.[5]

Imam Ahmad:

Beberapa riwayat diriwayatkan orang darinya tentang pendapat beliau yang mengkafirkan golongan Syi'ah.

Al Khalal meriwayatkan dari Abu Bakar al Marwadzi, ia berkata: "Saya bertanya kepada Abu Abdullah tentang orang yang mencela Abu Bakar, Umar dan Aisyah? Jawabnya: Saya berpendapat bahwa dia bukan orang Islam."[6]

Al Khalal berkata: "Abdul Malik bin Abdul Hamid menceritakan kepadaku, katanya: "Saya mendengar Abu Abdullah berkata: "Barangsiapa mencela (Shahabat) maka aku khawatir ia menjadi kafir seperti halnya orang-orang Rafidhah. Kemudian beliau berkata: "Barangsiapa mencela Shahabat Nabi saw maka kami khawatir dia keluar dari Islam (tanpa disadari)."[7]

Ia berkata: "Abdullah bin Ahmad bin Hambal bercerita kepada kami, katanya: "Saya bertanya kepada ayahku perihal seseorang yang mencela salah seorang dari Shahabat Nabi Saw. Maka jawabnya: "Saya berpendapat ia bukan orang Islam".[8]

Tersebut dalam kitab As Sunnah karya Imam Ahmad, mengenai pendapat beliau tentang golongan Rafidhah: "Mereka itu adalah golongan yang menjauhkan diri dari shahabat Muhammad saw dan mencelanya, menghinanya serta mengkafirkannya kecuali hanya empat orang saja yang tiada mereka kafirkan, yaitu: Ali, Ammar, Miqdad dan Salman. Golongan Rafidhah ini sama sekali bukan Islam."[9]

Syi'ah Itsna Asy'ariyah mengkafirkan para shahabat, kecuali beberapa orang yang jumlahnya tidak melebihi jari-jari satu tangan. Mereka melaknat shahabat, baik dalam doa, saat berziarah, di tempat-tempat pertemuan mereka maupun di dalam kitab-kitab induk mereka. Mereka mengkafirkan para shahabat sampai hari Kiamat.[10]

Ibnu Abdil Qawiy berkata: "Imam Ahmad telah mengkafirkan orang-orang yang menjauhkan diri dari shahabat, orang yang mencela Aisyah, ummul Mukminin dan menuduhnya berbuat serong, padahal Allah telah mensucikannya dari tuduhan tersebut seraya beliau membaca ayat: "Allah menasehati kamu, agar kamu jangan mengulang hal seperti itu untuk selama-lamanya, jika kamu benar-benar beriman."[11]

Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah menyebutkan di dalam kitab Majmu' al Fatawa, bahwa pernyataan mengkafirkan golongan Rafidhah seakan-akan ada perbedaan antara Imam Ahmad dan lain-lainnya.[12]

Pernyataan-pernyataan Imam Ahmad yang tersebut di atas dengan jelas memuat kata mengkafirkan mereka. Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah memperingatkan duduk persoalan pendapat yang tidak mengkafirkan golongan Rafidhah (Syi'ah), karena perbuatan mereka mencela Shahabat. Dengan demikian batallah anggapan tentang pernyataan Imam Ahmad yang seakan-akan bertentangan - kafir tidaknya Syi'ah.

Selanjutnya Ibnu Taimiyyah berkata: "Adapun seseorang yang mencela shahabat dengan kata-kata yang tidak sampai mengingkari kejujuran mereka dan agama mereka, seperti mengatakan bahwa ada shahabat yang bakhil, atau penakut, atau kurang ilmunya, atau tidak zuhud dan sejenisnya, maka orang semacam ini wajib mendapatkan pengajaran dan hukuman. Tetapi kita tidak menggolongkannya sebagai orang kafir, semata-mata karena perbuatan tersebut. Demikianlah yang dimaksud oleh pernyataan kalangan ulama yang tidak mengkafirkan orang-orang yang mencela shahabat.[13]

Maksudnya, barangsiapa mencela para shahabat dengan kata-kata yang mengingkari kejujuran mereka dan agama mereka, maka ia digolongkan sebagai orang kafir oleh sebagian kalangan ulama. Kalau begitu, lalu bagaimana halnya dengan orang yang menyatakan bahwa para shahabat telah murtad?

Al Bukhari (wafat tahun 256 H)

Ia berkata: "Bagi saya sama saja, apakah aku shalat dibelakang Imam beraliran Jahm atau Rafidhah, atau aku shalat dibelakang Imam Yahudi atau Nashrani. Dan (seorang muslim) tidak boleh memberi salam kepada mereka, mengunjungi mereka ketika sakit, kawin dengan mereka, menjadikan mereka sebagai saksi dan memakan sembelihan mereka."[14]

Abdur Rahman bin Mahdi [15]

Bukhari berkata, Abdur Rahman Mahdi berkata: "Dua hal ini (mengingkari kejujuran shahabat dan menganggap mereka murtad) merupakan agama bagi golongan Jahmiyah dan Rafidhah."[16]

Al Faryabi [17]

Al Khalal meriwayatkan, katanya: "Telah menceritakan kepadaku Harb bin Ismail al Kirmani, katanya: "Musa bin Harun bin Zayyad menceritakan kepada kami, katanya: "Saya mendengar al Faryabi dan seseorang yang bertanya kepadanya tentang orang yang mencela Abu Bakar. Jawabnya: "Dia Kafir." Lalu ia berkata: "Apakah orang semacam itu boleh dishalatkan jenazahnya?" Jawabnya: "Tidak." Dan aku bertanya pula kepadanya: "Apa yang dilakukan terhadapnya, padahal orang itu juga telah mengucapkan Laa Ilaaha Illallah?" Jawabnya: "Jangan kamu sentuh (Jenazahnya) dengan tangan kamu, tetapi kamu angkat dengan kayu sampai kamu menurunkan ke liang lahatnya."[18]

Ahmad bin Yunus[19]

Beliau berkata: "Sekiranya seorang Yahudi menyembelih seekor binatang dan seorang Rafidhi (Syi'i) juga menyembelih seekor binatang, niscaya saya hanya memakan sembelihan si Yahudi, dan aku tidak mau makan sembelihan si Rafidhi. Karena dia telah murtad dari Islam."[20]

Abu Zur'ah ar Razi [21]

Beliau berkata: "Bila anda melihat seseorang merendahkan (mencela) salah seorang shahabat Rasulullah saw maka ketahuilah, bahwa orang tersebut adalah Zindiq. Karena ucapannya itu berakibat membatalkan Al Qur'an dan As Sunnah."[22]

Ibnu Qutaibah [23]

Beliau berkata: bahwa sikap berlebihan golongan Syi'ah dalam mencintai Ali tergambar di dalam perilakunya dengan melebihkan beliau di atas orang-orang yang dilebihkan oleh Nabi dan para Shahabatnya, anggapan mereka, bahwa Ali sebagai sekutu Nabi Saw dalam kenabian, dan para Imam dari keturunannya mempunyai pengetahuan tentang hal-hal yang ghaib. Pandangan seperti itu dan banyak hal-hal rahasia lainnya menjadikannya sebagai perbuatan dusta dan kekafiran, kebodohan dan kedunguan yang keterlaluan.[24]

Abdul Qadir al Baghdadi [25]

Beliau berkata: "Golongan Jarudiyah, Hisyamiyah, Jahmiyah, Imamiyah sebagai golongan pengikut hawa nafsu yang telah mengkafirkan Shahabat-shahabat terbaik Nabi, maka menurut kami mereka adalah kafir. Menurut kami mereka tidak boleh dishalatkan dan tidak sah berma'mum shalat dibelakang mereka."[26]

Beliau berkata: "Mengkafirkan mereka adalah suatu hal yang wajib, karena mereka menyatakan Allah bersifat al Badaa' (tidak tahu apa yang akan terjadi). Mereka beranggapan, bahwa Allah apabila menghendaki sesuatu, maka Allah mengetahuinya setelah sesuatu itu muncul. Mereka pun beranggapan, bahwa Allah dalam memerintahkan sesuatu (tidak tahu baik-buruknya), bila kemudian muncul (buruknya), maka dibatalkannya perintah itu.

Kami apabila melihat dan mendengar sesuatu sifat kekafiran senantiasa sifat itu melekat pada golongan Rafidhah (Syi'ah).[27]

Al Qadhi Abu Ya'la [28]

Beliau berkata: "Adapun hukum terhadap orang Rafidhah", jika ia mengkafirkan shahabat atau menganggap mereka fasik yang berarti mesti masuk neraka, maka orang semacam ini adalah kafir."[29]

Padahal golongan Rafidhah (Syi'ah) sebagaimana terbukti di dalam pokok-pokok ajaran mereka adalah orang-orang yang mengkafirkan sebagian besar Shahabat Nabi.

Ibnu Hazm

Beliau berkata: "Pendapat golongan Nashrani yang menyatakan bahwa golongan Rafidhah (Syi'ah) menuduh Al Qur'an telah diubah, maka sesungguhnya dakwaan semacam itu menunjukkan golongan Syi'ah adalah bukan muslim.[30] Karena golongan ini muncul pertama kali dua puluh lima (25) tahun setelah wafatnya Rasulullah. Ia merupakan golongan yang melakukan kebohongan dan kekafiran seperti yang dilakukan kaum Yahudi dan Nashrani."[31]

Beliau berkata: "Salah satu pendapat golongan Syi'ah Imamiyah, baik yang dahulu maupun sekarang ialah Al Qur'an itu sesungguhnya telah diubah."[32]

Kemudian beliau berkata: "Orang yang berpendapat, bahwa Al Qur'an ini telah diubah adalah benar-benar kafir dan men-dustakan Rasulullah Saw.[33]

Beliau berkata: "Tidak ada perbedaan pendapat di kalangan semua kelompok umat Islam Ahlus Sunnah, Mu'tazilah, Murji'ah, Zaidiyah, bahwa adalah wajib berpegang kepada Al Qur'an yang biasa kita baca ini " Dan hanya golongan Syi'ah ekstrim sajalah yang menyalahi sikap ini. Dengan sikapnya itu mereka menjadi kafir lagi musyrik, menurut pendapat semua penganut Islam. Dan pendapat kita sama sekali tidak sama dengan mereka (Syi'ah). Pendapat kita hanyalah sejalan dengan sesama pemeluk agama kita."[34]

Beliau berkata pula: "Ketahuilah, sesungguhnya Rasulullah tidak pernah menyembunyikan satu kata pun atau satu huruf pun dari syariat Ilahi. Saya tidak melihat adanya keistimewaan pada manusia tertentu, baik anak perempuannya atau keponakan laki-lakinya atau istrinya atau shahabatnya, untuk mengetahui sesuatu syariat yang disembunyikan oleh Nabi terhadap bangsa kulit putih, atau bangsa kulit hitam atau penggembala kambing. Tidak ada sesuatu pun rahasia, perlambang ataupun kata sandi di luar apa yang telah disampaikan oleh Rasulullah kepada umat manusia. Sekiranya Nabi menyembunyikan sesuatu yang harus disampaikan kepada manusia, berarti beliau tidak menjalankan tugasnya. Barang siapa beranggapan semacam ini, berarti ia kafir.[35]

Al Asfaraayaini [36]

Telah diriwayatkan beberapa macam aqidah Syi'ah, misalnya: Mereka mengkafirkan shahabat , Al Qur'an telah diubah dari keasliannya dan terdapat tambahan serta pengurangan, mereka menantikan kedatangan imam ghaib mereka yang akan muncul untuk mengajarkan syariat kepada mereka " beliau berkata: "Semua kelompok Syi'ah Imamiyah telah sepakat pada keyakinan sebagaimana kami sebutkan di atas." Kemudian beliau menyatakan tentang hukum mereka sebagaimana dikatakannya: "Dalam keyakinan mereka semacam itu sama sekali bukanlah merupakan ajaran Islam dan hanya berarti suatu kekafiran. Karena di dalam keyakinan semacam itu tak ada lagi sedikit pun ajaran Islam tersisa."[37]

Abu Hamid Al Ghazali [38]

Beliau berkata: Karena golongan Rafidhah[39] dalam memahami Islam itu lemah (dangkal), maka mereka melakukan kedurhakaan dengan membuat aqidah al Badaa'. Meriwayatkan dari Ali, bahwa beliau tidak mau menceritakan hal yang ghaib, karena khawatir diketahui oleh Allah, sehingga Allah akan mengubah-nya.[40] Mereka pun meriwayatkan dari Ja'far bin Muhammad, bahwa ia berkata: "Allah tidak mengetahui sesuatu kejadian dimasa datang sebagaimana hanya pada peristiwa Ismail, yaitu peristiwa penyembelihannya.[41] " Aqidah semacam ini benar-benar suatu kekafiran, dan menganggap Allah itu bodoh dan mudah terpengaruh. Hal semacam ini mustahil, karena Allah itu ilmu-Nya Maha meliputi segala sesuatu.[42]

Al-Ghazali berkata: "Seseorang yang dengan terus terang mengkafirkan Abu Bakar dan Umar -semoga Allah meridhai mereka- maka ia telah menentang dan membinasakan ijma' kaum muslimin. Padahal tentang diri mereka (para shahabat) ini terdapat ayat-ayat yang menjanjikan surga kepada mereka dan pujian bagi mereka serta mengukuhkan atas kebenaran kehidupan agama mereka, keteguhan aqidah mereka dan kelebihan mereka dari manusia-manusia lain. Kemudian kata beliau: "Bilamana riwayat yang begini banyak telah sampai kepadanya, namun ia tetap berkeyakinan bahwa para shahabat itu kafir, maka orang semacam ini adalah kafir. Karena ia telah mendustakan Rasulullah. Sedangkan orang yang mendustakan satu kata saja dari ucapan beliau, maka menurut ijma' kaum muslimin, orang tersebut adalah kafir.[43]

Al Qadhi 'Iyadh [44]

Beliau berkata: "Kita telah menetapkan kekafiran orang-orang Syi'ah yang telah berlebihan dalam keyakinan mereka, bahwa para imam mereka lebih mulia daripada Nabi."[45]

Begitu pula dihukum kafir orang yang mengatakan, bahwa Ali dan para imam sesudahnya mempunyai wewenang kenabian yang sama dengan Nabi Saw. Setiap imam Syi'ah menempati derajat sama dengan Nabi Saw. Di dalam hal kenabian dan sumber penetapan agama. Beliau menyatakan, bahwa mayoritas golongan Syi'ah berkeyakinan seperti ini.[46] Begitu juga seseorang yang mengaku-ngaku memperoleh wahyu, sekalipun tidak mengaku sebagai Nabi[47].

Beliau berkata: "Kami juga mengkafirkan siapa saja yang mengingkari Al Qur'an, walaupun hanya satu huruf atau menyatakan ada ayat-ayat yang diubah atau ditambah di dalamnya, sebagaimana keyakinan golongan Bathiniyyah dan Isma'iliyyah.[48]

As Sam'aani [49](Wafat, 562 H)

Beliau berkata: "Umat Islam telah bersepakat untuk mengkafirkan golongan imamiyah (Syi'ah) karena mereka berkeyakinan, bahwa para shahabat telah sesat, mengingkari ijma' mereka dan menisbatkan hal-hal yang patut bagi mereka."[50]& [51]

Ar Rozi [52]

Ar Rozi menyebutkan, bahwa shahabat-shahabatnya dari aliran Asyairah mengkafirkan golongan Rafidhah (Syi'ah), karena tiga alas an:

Pertama: karena mengkafirkan para pemuka kaum muslimin (para shahabat Nabi). Setiap orang yang mengkafirkan seseorang muslim, maka dia adalah kafir. Dasarnya adalah sabda Nabi Saw (artinya): "Barangsiapa berkata kepada saudaranya, hai kafir!, maka sesungguhnya salah seseorang dari keduanya atau lebih patut sebagai orang kafir."[53]

Dengan demikian mereka (golongan Syi'ah) otomatis menjadi kafir.

Kedua: mereka telah mengkafirkan suatu umat (kaum) yang telah ditegaskan oleh Rasulullah sebagai orang-orang terpuji dan memperoleh kehormatan (para shahabat Nabi).

Dengan demikian golongan Syi'ah menjadi kafir, karena mendustakan apa yang telah dikatakan oleh Rasulullah.

Ketiga: Umat Islam telah ijma' menghukum kafir siapa saja yang mengkafirkan para tokoh dari kalangan shahabat[54].

Muhammad bin Ali Asy Syaukaani [86]

Beliau berkata: "Sungguh, inti dakwah Syi'ah adalah memperdayakan agama dan melawan syariat kaum muslimin. Tetapi yang sangat diherankan dari sikap para ulama, para pemimpin agama adalah mengapa mereka membiarkan orang-orang itu melakukan kemungkaran, yang tujuan dan maksudnya sangat busuk. Orang-orang yang rendah tersebut ketika bermaksud menentang syariat Islam yang suci dan menyalahinya, mereka melakukan cercaan terhadap kehormatan para penegak syariat ini, yaitu orang-orang yang menjadi jalan sampainya syariat tersebut kepada kita, mejerumuskan orang-orang awam dengan caranya yang terkutuk itu dan cara syaitan, sehingga mereka mengutarakan celaan dan laknat kepada sebaik-baik manusia (para shahabat) dan menyembunyikan permusuhan terhadap syariat Islam dengan menyingkirkan hukum Islam dari tengah umat manusia.

Cara yang mereka tempuh ini adalah lebih keji daripada dosa-dosa besar, yang merupakan perbuatan yang sangat jahat. Sebab cara semacam itu adalah menentang Allah dan Rasul-Nya serta syariat-Nya.

Perbuatan yang mereka lakukan mencakup empat (4) dosa besar, masing-masing dari dosa-dosa besar ini merupakan kekafiran yang terang-terangan.:

Pertama : Menentang Allah.

Kedua : Menentang Allah dan Rasul-Nya

Ketiga : Menentang syariat Islam yang suci dan upaya mereka untuk melenyapkannya.

Keempat : Mengkafirkan para shahabat yang di ridhai oleh Allah yang di dalam Al Qur'an telah dijelaskan sifat-sifatnya, bahwa mereka orang yang paling keras kepada golongan kuffar, Allah swt menjadikan golongan kuffar sangat benci kepada mereka, Allah meridhai mereka dan disamping itu telah menjadi ketetapan hukum di dalam syariat Islam yang suci, bahwa barangsiapa yang mengkafirkan seorang muslim, maka dia telah kafir, sebagaimana tersebut di dalam Bukhari, Muslim dan lain-lainnya, hadits Ibnu Umar, Rasulullah Saw bersabda:

Artinya: Apabila seseorang mengatakan kepada saudaranya "wahai kafir!", maka jika orang yang dipanggilnya itu benar seperti apa yang dikatakannya, maka ia patut sebagai orang kafir. Tetapi jika tidak, maka kembali kepada dirinya sendiri.[87]

Dengan demikian, jelaslah, bahwa setiap orang Syi'ah adalah orang jahat (busuk) lagi menjadi orang kafir, karena mengkafirkan seorang shahabat. Maka apalagi kalau mengkafirkan semua shahabat, kecuali beberapa orang sebagai siasat untuk menyesatkan khalayak ramai yang tidak mampu memikirkan dalih-dalihnya.[88"

Pelancaran Kempen Bantah Saman Ekor 16 Feb 2011


"Majlis Pelancaran Kempen Bantah Swasta Saman Ekor

Tarikh : 16 Februari 2011, RABU

Masa : 9 mlm
Tempat : Dewan Muhibbah, Taman Bolton, Batu Caves, Selangor

Penceramah :

1. YB Dato’ Seri Anwar Ibarhim, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia


2. YB Dato’ Mahfuz Omar, Naib Presiden PAS/ Ahli Parlimen Pokok Sena / Pengerusi Jawatankuasa Anti Saman Ekor (KASE)
3. YB Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR/ Ahli Parlimen Gombak


4. YB Dato’ Hassan Ali, Pesuruhjaya PAS Selangor/ Exco Kerajaan Selangor


5. Ustaz Salahuddin Nasir, YDP PAS Kawasan Gombak

SEMUA DIJEMPUT HADIR.
 
Anjuran Bersama JK KEMPEN ANTI SAMAN EKOR (KASE), Lajnah Pengguna dan Alam Sekitar (LPAS) PAS Pusat dan PAS Kawasan Gombak (Dewan Pemuda)
 
Dapatkan Banner dan Poster Program di Blog Timbalan Penegrusi JK Kempen Anti Saman Ekor (KASE) merangkap ADUN Paroi N.Sembilan , YB Hj Mohamad Taufek di http://mohdtaufek.blogspot.com/2011/02/pelancaran-bantah-saman-ekor-16-feb.html

Dakwaan rasuah Ketua Hakim: Keputusan 1 Mac

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (bahagian rayuan dan kuasa-kuasa khas) akan memutuskan pada 1 Mac ini sama ada menerima bantahan Peguam Negara berhubung permohonan peguam Karpal Singh bagi mendapatkan kebenaran semakan kehakiman ke atas Tun Zaki Azmi berhubung dakwaan pengakuannya yang beliau pernah merasuah kakitangan dan pegawai mahkamah ketika menjadi peguam pada 1987.

azlanHakim Mahkamah Tinggi, Datuk Aziah Ali menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak.

Pada 12 Januari lalu, Karpal memfailkan semakan kehakiman ke atas Ketua Hakim Negara itu berhubung dakwaan yang beliau pernah merasuah kakitangan mahkamah ketika menjadi peguam.

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu memohon mendapatkan perintah mandamus bagi memaksa Zaki menjelaskan perkara itu dan mengheretnya ke Tribunal Kod Etika Hakim.

Katanya, dalam permohonan mengikut Seksyen 5 Akta Jawatankuasa Etika Hakim 2009, pihak berkuasa yang sewajarnya mendengar aduan beliau terhadap Zaki seharusnya seorang ketua hakim atau hakim mahkamah persekutuan yang telah bersara.

Karpal juga memohon perintah mahkamah bagi menghalang diri Zaki sendiri bagi menentukan merit aduan ke atas kes berkenaan.

Tindakan itu dilihat sebagai percubaan Karpal bagi menekan Zaki yang pernah membuat kenyataan bahawa beliau merasuah kakitangan mahkamah ketika menjadi peguam.

Zaki didakwa membuat kenyataan itu pada ucapannya di sebuah konvensyen di Kuching.

Jenayah siber naik 127 peratus tahun lepas: CyberSecurity

KUALA LUMPUR, 9 Feb – Kegiatan jenayah siber di negara ini telah melonjak 127 peratus tahun lepas iaitu 8,090 kes berbanding 3,564 kes pada tahun sebelumnya, demikian menurut CyberSecurity Malaysia.
Ketua Pegawai Eksekutifnya, Lt.Kol (B) Husin Jazri berkata daripada jumlah keseluruhan kes tahun lepas, aduan terbanyak membabitkan kes penipuan dan pemalsuan dalam internet iaitu 2,212 kes.
“Pada tahun 2009, hanya 3,564 kes direkodkan oleh Cyber999 tetapi jumlah itu melonjak pada kadar yang tinggi tahun lepas,” katanya kepada pemberita selepas perasmian pertandingan KL GreenHat 2011, di Universiti Kuala Lumpur (UniKL), di sini, hari ini.
Pertandingan dua hari itu dirasmikan oleh Dekan Institut Teknologi Maklumat Malaysia (MIIT) UniKL, Prof Dr Roslan Ismail.
Husin berkata antara aktiviti yang banyak dikesan ialah serangan peribadi bermotifkan politik, pornografi, penipuan dan penyebaran virus.
“Kes membabitkan ugutan pula mencatatkan 419 kes tahun lepas,” katanya.
CyberSecurity Malaysia adalah pusat pakar keselamatan siber nasional di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi yang mengendalikan Pusat Bantuan Cyber999 bagi membanteras jenayah siber.
Sementara itu, Roslan berkata aktiviti menggodam secara berhemah (ethical hacking) adalah salah satu pertandingan dalam KL Greenhat 2011.
Katanya penggodam beretika (ethical hacker) adalah bukan orang yang menceroboh maklumat tetapi orang yang membantu untuk memperkasa lagi sistem yang sedia ada daripada diceroboh.
Selain itu juga, kelahiran lebih ramai penggodam beretika dalam keselamatan siber mampu menyelaras dan melakukan pemeriksaan komprehensif kepada system rangkaian komputer termasuk internet dan aplikasi komputer.
‘Ethical hacker’ juga mampu mengenal pasti tahap data terdedah dan memberikan cadangan untuk membetulkan kelemahan tersebut, katanya. – Bernama

S.Arutchelvan Beri Keterangan Kepada Polis Demo Anti-Mubarak


KUALA LUMPUR 9 FEB : Setiausaha Agung Parti Sosialis Malaysia(PSM), S. Arutchelvan hari ini memberi keterangan kepada polis berhubung demonstrasi anti Hosni Mubarak di hadapan Kedutaan Amerika Syarikat di sini pada Jumaat lepas.
Arutchelvan berkata beliau diminta menghadirkan diri di Ibu Pejabat PolisDaerah (IPD) Cheras di sini berhubung dengan demonstrasi itu yang turut disertainya serta anggota PSM.
"Saya datang kerana nak bagi statement kerana jika tidak mereka (polis) boleh mengeluarkan waran tangkap," katanya.
Arutchelvan tiba di IPD itu pada pukul 2.45 petang dan dilihat meninggalkan balai polis itu pada pukul 3.30 petang.
Arutchelvan menyertai demonstrasi anti Hosni Mubarak yang dihadiri hampir 2,500 orang di hadapan bangunan kedutaan itu di Jalan Tun Razak di sini untuk menyerahkan memorandum kepada pegawai kedutaan itu.
Demonstrasi yang bermula aman menjadi kecoh apabila segelintir penunjuk perasaan membaling botol air kepada pihak polis yang bertugas untuk mengawal perhimpunan itu.
Polis kemudian menahan tujuh orang kerana menimbulkan kekacauan. Mereka kemudian dibebaskan setelah keterangan diambil. 

Mahathir bohong mengenai Operasi Lalang- Mohamad Sabu

KUALA LUMPUR: Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir berbohong apabila beliau menuding jari kepada polis sebagai pihak  bertanggungjawab dalam Operasi Lalang 1987.
Demikian kata Ahli Jawatankuas PAS Pusat, Mohamad Sabu, mengulas kenyataan Mahathir di dalam buku tulisan Tom Plate, ‘Doctor M: Operation Malaysia – Conversations with Mahathir Mohamad’.
Dalam buku tersebut, Mahathir mendakwa beliau pada asalnya bercadang menangani Operasi Lalang dengan cara berbeza.
Malangnya, kata Mahathir, polis bertegas meneruskan penangkapan sedangkan beliau sendiri sebelumnya menemui pemimpin pembangkang memberi jaminan mereka tidak akan ditangkap.
Mengulas lebih lanjut, Mohamad Sabu, yang turut ditahan dalam operasi tersebut, mempersoalkan jika benar penangkapan tersebut dilakukan menurut kehendak polis, mengapakah beberapa ahli politik daripada Barisan Nasional terkecuali daripada ditahan.
“Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang merupakan Timbalan Ketua Pemuda Umno pada masa itu bertempat di Stadium TPCA, Kampung Baru menyeru orang Melayu supaya membasahkan keris dengan darah orang Cina.
“Bekas Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim pula berpesan kepada orang Melayu agar ke Kuala Lumpur dengan membawa senjata sekurang-kurangnya mancis api.
“Lee Kim Sai pula pada masa tersebut menuntut supaya jawatan Timbalan Perdana Menteri diberikan kepada orang Cina.
“Kesemua mereka tidak pula ditahan semasa Operasi Lalang,” kata Mohamad Sabu.
Tambahnya lagi, penahanan yang dibuat sewaktu Operasi Lalang tersebut sebenarnya berdasarkan satu senarai yang disediakan oleh orang politik.
“Sebelum operasi tersebut dijalankan, Mahathir mengarahkan Najib ke Jakarta, Lee Kim Sai ke Australia sementara Shahidan tidak pula ditahan,” kata Mohamad Sabu.
Dalam perkembangan yang sama, Ahli Parlimen Ipoh Timor, Lim Kit Siang menafikan Mahathir menemui mana-mana pemimpin pembangkang sebelum operasi tersebut dijalankan.
Sedangkan katanya, lebih setahun selepas ditahan, Mahathir sendiri pernah berkata bahawa penahanannya di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri adalah wajar.
“Saya tak pernah bertemu Mahathir dan dia sendiri tak pernah memberi jaminan saya tidak akan ditahan sebelum Operasi Lalang 1987.
“Saya minta dia namakan pemimpin pembangkang yang dia kata dia jumpa!” kata Kit Siang.
Operasi Lalang dilaksanakan pada 27 Oktober 1987 oleh Kementerian Dalam Negeri dengan kerjasama Polis Di Raja Malaysia.
Ia menyaksikan 106 orang ditangkap dan ditahan di bawah ISA terutamanya ahli politik parti pembangkang.
Peristiwa tersebut juga menyaksikan pembatalan dua akhabar harian berlesen, The Star dan Sin Chew Jit Poh serta dua akhbar mingguan, The Sunday Star dan Watan.

Unsur rasuah pembinaan jejantas RM10 juta?

KUALA LUMPUR: Timbalan Ketua Penerangan KEADILAN Pusat, Muthiah Maria Pillay tidak menolak unsur rasuah dalam pembinaan jejantas sepanjang 142 meter dengan kos RM10 juta menghubungkan Kuala Lumpur Convention Centre (KLCC) ke Hotel Impiana.
Katanya, walaupun jejantas itu dilengkapi penghawa dingin dan mesra orang kelainan upaya (OKU), kos setinggi itu tidak masuk akal. Malah, beliau turut mempersoalkan fungsi sebenar pembinaannya.
“Kalau sudah cecah RM10 juta, apa lagi yang saya mahu katakan jika tidak berlakunya rasuah. Ada kemungkinan sebanyak 50 peratus itu rasuah dan hanya selebihnya diguna untuk membina jejantas tersebut,” kata Muthiah.
“Sepatutnya kerajaan perlu melihat kepada fungsi sebenar jejantas tersebut, tetapi saya tidak tahu sekiranya mereka ingin menyalut emas di jejantas tersebut. Ini bukan perkara baru, sudah banyak peruntukan besar diberikan kepada tender kerajaan yang boleh dibuat dengan kos yang lebih murah.
Beliau turut menyarankan kerajaan agar mendahulukan kebajikan rakyat daripada menghabiskan duit membina jejantas tersebut.
“Sepatutnya kerajaan utamakan rakyat, duit itu boleh berikan khidmat kesihatan percuma atau membiayai sistem pendidikan negara yang jelas menunjukkan keprihatinan kerajaan kepada rakyat.
“Rakyat memilih pemimpin supaya dapat menjamin kebajikan mereka. Walaupun kerajaan memperuntukkan jumlah sebesar itu, bukan bermakna rakyat negara ini kaya. Kerajaan perlu sedar sebahagian besar rakyat masih hidup di bawah garis kemiskinan,” katanya ketika dihubungi Keadilandaily.com
Timbalan Presiden KEADILAN, Nurul Izzah Anwar semalam menggesa Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik dan Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail memberi penjelasan berhubung kos pembinaan jejantas itu.
Menurut Izzah, secara purata RM70,422 digunakan untuk membina semeter jejantas. Beliau turut menuntut penjelaskan sama ada projek itu dilaksanakan melalui tender terbuka atau pun tidak dan berapa banyak wang awam digunakan.

Demonstrasi aman sokong rakyat Mesir diteruskan 18 Februari

KUALA LUMPUR: Demonstrasi aman bagi menyokong perjuangan rakyat Mesir yang dirancang Jummat ini ditangguhkan pada 18 Februari depan, kata jurucakap jawatankuasa penganjurnya, Dr Syed Azman Ahmad Nawawi.
Syed Azman berkata, penangguhan itu dibuat selepas melihat situasi semasa yang berlaku di negara itu.
“Walaupun demonstrasi aman tidak jadi minggu ini, kita tetap meneruskan perhimpunan ‘Demonstrasi aman rakyat Malaysia sokong perjuangan rakyat Mesir’ di Masjid KLCC pada hari Jumaat, 18 Februari,” kata Syed Azman ketika dihubungi Keadilandaily.com
Menurutnya, himpunan itu akan bermula selepas Solat Jumaat seterusnya berarak secara aman ke Kedutaan Amerika.
“Kita berarak ke kedutaan Amerika kerana negara itu merupakan penyokong kuat kepada pentadbiran rejim Hosni Mubarak yang sehingga kini enggan berundur.
Himpunan ini juga bertujuan bagi memberi sokongan moral terhadap perjuangan rakyat Mesir yang lebih 30 tahun tertindas di bawah rejim itu,” tegasnya.
Sehubungan itu, beliau menyeru setiap NGO, aktivis dan individu yang prihatin dengan keadilan sejagat hadir beramai-ramai ke himpunan itu kelak.
Himpunan itu dianjurkan bersama kira-kira 71 Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) dan parti politik seperti KEADILAN, PAS, DAP dan Parti Sosialis Malaysia (PSM).

Mahathir Dah Lupa jasa Polis ka?
Aiseh!
Macam mana pulak Che Det leh salahkan Polis sebab buat tangkapan semberono dalam Ops Lalang dulu? So, Apa peranan dia selaku PM dan juga kuasa beliau sebagai Menteri Dalam negeri ketika itu?

Kalau teman kata teman setuju dengan kenyataan Lim Kit Siang ni karang..
melompat-lompat pencacai UMNO yang masuk blog ni kata teman barua DAP pulak!

Tapi hakikatnya.. itulah dia..
Lim Kit Siang, Karpal Singh, Mat Sabu sangat memahami situasi ini kerana mereka antara yang ditahan ISA masa tu!

yang kecoh nak bergaduh MCA dan UMNO!
Yang anjur perhimpunan perkauman MCA dan UMNO!
Sampaikan Mat Taib bercakap di radio suruh bawa pisau untuk kupas kulit limau beb!
Najib selaku Ketua Pemuda UMNO berapi-rapi ucapan perkaumannya!
Hinggakan Gelaran Datuk pada Lee Kim Sai Timbalan Presiden MCA ketika itu telah ditarik balik oleh Sultan Selangor!! perghhh!!

Last-last yang kena tangkap..
ketua Pemuda PAS waktu itu Halim Arshat..
Mat Sabu... dan ramai lagi..
Adehhhh!!

Senang-senang Mahathir kata itu semua salah Polis bukan dirinya..

Peringatan kepada polis-polis yang ada la ni..
Korang ingat Najib akan ingat jasa korang belasah rakyat yang turun demo ke?
sorry laaaaa!!! wakakakaka!
Bukti dah depan mata ni.. kalau buta jugak.. ontahlaaaaah!

sunsnake 09022011

Najib Cakap Tak Serupa Bikin


SHAH ALAM  9 FEB : Tindakan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak melantik mereka yang pernah terpalit dengan salahlaku rasuah dalam mengetuai syarikat berkaitan kerajaan atau GLC disifatkan sebagai cakap tidak serupa bikin.
Menurut Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkefly Ahmad, keadaan seperti ini jelas menunjukkan negara ketandusan pemimpin yang mempunyai integriti dan mampu memimpin dengan baik.
Sebelum Najib Razak berkata pelantikan bagi mengetuai setiap syarikat berkaitan kerajaan (GLC) adalah berdasarkan kemampuan seseorang itu.
Perdana Menteri berkata, kerajaan tidak terikat kepada sesuatu dasar dalam pelantikan berkenaan, sebagai contoh menolak ahli politik sebagai ketua dalam memimpin sesebuah GLC.
"Negara hari ini yang sangat mengharapkan suntikan integriti diperbaiki dan ditambah baik jelas menunjukkan negara mempunyai masalah dari sudut amalan yang dikatakan good governance. Maka seorang Perdana Menteri yang peka dan sepatutnya memerangi rasuah tidak wajar sama sekali untuk beliau membuat kenyataan
seperti itu kerana sebabnya mudah kerana cakap tidak serupa bikin," katanya.
"Najib selaku Perdana Menteri dan Presiden UMNO sama sekali tidak mengambil kira bahawa melantik seorang yang sudah jelas yang disabitkan kesalahan politik wang dan rasuah akan meninggalkan satu tanggapan salah dari segi  amalan rasuah itu tidak dihukum atau pelaku-pelakunya rehat dua tiga tahun maka dapat kembali," katanya.
Dr. Dzul menambah, bukan sahaja mereka yang terpalit dengan rekod rasuah sahaja yang tidak diterima baik dalam komuniti perniagaan tetapi orang politik tidak wajar memegang jawatan seperti itu.
"Orang politik khususnya yang tidak mempunyai banyak pengetahuan dalam bidang perniagaan sangat-sangat dipertikaikan," katanya.
Beliau menegaskan, tindakan ini juga menunjukkan Perdana Menteri tidak mempunyai komitmen dalam merubah kepada sesuatu yang lebih baik.

Zaman BN RM 8 juta, Zaman PAS RM 53 juta - BN lebih pandai memerintah

BN terbukti Pandai Memerintah : Depa hasil RM8juta Azizan cuma RM53juta sahaja..!!


Eishhh biaq betoi Azizan nie.... depa kata dia tak tera perintah negeri... depa kata dia lebai kampung.... dalam depa dok kata tu pon dapat hasil sampai terra nie.. lantak hangpa la nak kata apa... janji dari duit hasil nie dah dapat recover banyak dah antaranya cukai pontu & tanah yg MB lama penaik sampai 300% tuu... serta dah dapat bagi buat Skim Kifalah RM500 bila mati dan lagi dapat penaik elaun JKM sebanyak 100%.. nak nafi apa lagik....

5 isteri seksi pemimpin dunia....

1. Mehriban Aliyeva ( Azerbaijan )

Mehriban Arif Qizi Aliyevaborn lahir pada 26Ogos 1964, di bandar Bakuis. Dia adalah seorang doktor berkualifikasi, anggota Majlis Nasional Azerbaijan, isteri presiden Azerbaijan Ilham Aliyev, UNESCO Goodwill Ambassador, ketua organisasi sosial dan budaya.

Mehriban Aliyevawas lahir dalam keluarga orang pintar kerana Ayahnya, Arif Pashayev adalah putera penulis Mir Jalal Pashayev dan meraih gelaran doktor dalam fizik dan matematik pada masa ini bekerja sebagai Rektor National Academy Penerbangan di Baku.

Ibunya, Aida Imanguliyeva (1939-1992) adalah seorang filolog terkemuka dan seorang suku Arab. Pada tahun 1982, Mehriban Aliyeva lulus dari Sekolah Menengah Umum di Baku dan ia meraih medal emas untuk kejayaan menyelesaikan pengajiannya.

Beberapa bulan kemudian dia dibawa ke Universiti Kedoktoran Azerbaijan dan kemudian melanjutkan pengajiannya di Akademi Kedoktoran Sechenov Moskow, dari mana dia lulus dengan diploma kehormatan pada tahun 1988.

Mehriban Aliyeva berkahwin dengan Ilham Aliyev pada Desember 1983. Mereka mempunyai dua anak perempuan, Leyla (lahir tahun 1986) dan Arzu (lahir 1989) dan seorang putera Haidar (lahir tahun 1997). Dan Puteri tertuanya Leyla menikah dengan Emin Agalarov, anak orang yang penting di Azerbaijan Rusia Aras Agalarov dan memiliki dua putera, Ali dan Mikayil.

2.Leila Ben Ali ( Tunisia )

Leila Ben Aliborn Lahir pada 20 Julai 1957 adalah isteri Zine el-Abidine Ben Ali, bekas presiden Republik Tunisia. Dia adalah presiden Arab Organisasi Wanita (Awo) dan ketua Asosiasi Basma, sebuah organisasi amal bekerja untuk mendapatkan lapangan kerja bagi orang cacat

Pada bulan Julai 2010, Mrs Ben Ali didirikan Saida, untuk meningkatkan perawatan untuk pasien kanker di Tunisia. Ben Laila Ali adalah puteri satu-satunya, dari 11 anak, Mohamed dan Saida Trabelsi.

Sebelum tahun 1992 berkahwin dengan Presiden Ben Ali, ia adalah seorang pendadan rambut dan dia mendapat pendidikan formal yang kurang dari sebagaimana sepatutnya.

Setelah hubungan romantis berakhir dengan perkawinan pada tahun 1992 dengan Presiden Tunisia Zine El Abidine Ben Ali, dia dan keluarganya naik di kedudukan penting dalam bisnes Tunisia dan menjadi terkenal kerana keserakahan, kekuasaan, dan kekejaman.

Laila Ben Ali dan pada akhirnya Presiden Ben Ali dan Laila di ikuti banyak kerabatnya melarikan diri ke Arab Saudi pada 14 Januari 2011, Setelah terjadi Revolusi Rakyat Tunisia.

3. Carla Bruni ( Perancis )

Carla Bruni-Sarkozyborn lahir dengan nama Carla Bruni Tedeschi Gilberta, pada 23 Desember tahun 1967 di Turin Itali, merupakan pencipta lagu beradarah Itali dan Perancis, penyanyi, dan bekas model. Sejak Februari 2008, dia telah berkahwin dengan Presiden Republik Perancis, Nicolas Sarkozy.

Setelah berkahwin dengan Sarkozy, pada bulan Februari 2008, Bruni terus mengikuti suaminya pada kunjungan negara, termasuk ke Beritain pada Mac 2008, yang menciptakan sensasi di persidangan internasional dan masyarakat di Britain dan Perancis.

Sensasi tersebut kerana kontroversi pada menjelang kunjungan ke negara Britain, dengan adanya publikasi oleh rumah lelang Christie’s fyang melelong foto bogel Bruni yang diambil semasa kariernya sebagai juru foto model.

Foto tersebut dijual untuk $ 91.000 Ada. juga berminat lemari pakaian Bruni, yang dilelong pada waktu yang sama dan pembelinya adalah Christian Dior. Dan wang hasil lelong tersebut disumbangkan ke Les Restos du Cœur, sebuah organisasi yang menyediakan makanan untuk para tunawisma.

4. Lady Diana ( Britain )

Diana atau nama kebangsaannya Princess of Wales Diana Frances Spencer lahir pada 1 Julai 1961 dan mati pada 31 Ogos 1997. Anggota keluarga kerajaan Britain dan mendapat keperibadian antarabangsa akhir abad ke-20 sebagai isteri pertama dari Charles, Prince of Wales, yang menikah pada tanggal 29 Julai 1981.

Pernikahan, yang diadakan di St Paul’s Cathedral, mendapat liputan oleh televisen dan disaksikan oleh khalayak manusia lebih dari 750 juta orang di seluruh dunia. Perkawinan menghasilkan dua anak iaitu Putera William dan Harry.

Menjadi Seorang tokoh publik dari pengumuman pertunangannya dengan Pangeran Charles, Diana dilahirkan dalam sebuah keluarga,tua Inggeris aristokrat dengan keturunan kerajaan, dan media lebih banyak mengganggunya ketika ia bercerai dengan Pangeran Charles pada tanggal 28 Ogos 1996.

Dan tak lama kemudia media mengexpose dirinya setelah kematiannya dalam kecelakaan kereta di Paris bersama temannya Dodi Fayed dan pemandu Henri Paul (pengawal Fayed’s, Trevor Rees-Jones, adalah selamat satu-satunya dari kemalangan).

Diana juga menerima pengakuan untuk kerja amal dan atas dukungan dari kempen antarabangsa untuk Melarang Ranjau Darat. Dari tahun 1989, dia adalah Presiden Great Ormond Street Hospital for Children.

5. Cristina Fernandez de Kirchner ( Argentina )

Cristina Elisabet Fernández de Kirchnerborn lahir pada tanggal 19 Februari 1953 yang biasa dikenal sebagai Cristina Fernández atau Cristina Kirchneris. Pada masa ini beliau menjawat jawatan Presiden Argentina dan juga janda bekas Presiden Argentina Néstor Kirchner.

Dia adalah Presiden perempuan pertama Argentina terpilih, dan isteri Presiden kedua yang pernah menjadi presiden kerana suaminya meninggal (setelah Isabel Martínez de Perón, 1974-1976).

Setelah Pemilihan umum, Fernández pernah menjawat satu tempoh sebagai National Deputy dan tiga tempoh sebagai Senator Nasional dan dua penggal menjadi Gabenor Santa Cruz dan Provinsi Buenos Aires. asli La Plata, Buenos Aires, Fernández adalah lulusan dari Universitas Nasional La Plata.

Dia bertemu suaminya semasa belajar, dan mereka pindah ke Santa Cruz untuk bekerja sebagai pengacara. Pada bulan Mei 1991, ia terpilih untuk legislatif provinsi. Antara 1995 dan 2007, ia berkali-kali terpilih menjadi anggota Kongres Nasional Argentina, baik sebagai Deputi Nasional dan Senator Nasional.

Selama presiden Kirchner (2003-2007) ia bertindak sebagai First Lady. Fernández dipilih Front untuk kemenangan calon presiden pada tahun 2007. Dalam pemilihan umum Oktober 2007 ia memperoleh 45,3% undi dan mendahului 22% dari saingan terdekatnya. Dia dirasmikan pada tanggal 10 Desember 2007. Gosipartisterbaru

ada sorang lagi ketagih nak jadi no 6.
Tengok gambar dulu, adakah menepati ciri-ciri isteri pemimpin dunia seperti di atas?

http://1.bp.blogspot.com/_pCQb_1om2m8/Sdlwg5XKZZI/AAAAAAAAAO0/nfheyeWoTL8/s320/Rosmah_Mansor.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_uQVWizK6_Ao/Sw7ABds37wI/AAAAAAAAAfM/_CjabwocXb0/s320/rosmah.jpg

http://teresakok.com/wp-content/uploads/2009/09/DSC04976-small.JPG