Jumaat, 4 Februari 2011

Merlimau : Jentera PAS Turun Habis-Habisan


PAS akan turun habis-habisan menerangkan kepada rakyat di Merlimau tentang kegagalan kerajaan negeri Melaka yang gagal menyelesaikan masalah banjir, pembaziran duit rakyat, penyelewengan dan rasuah yang membarah di negeri dan negara kita.

Kita juga akan berusaha menyedarkan rakyat bahawa negeri ini sekarang ditadbir oleh seorang perasuah yang didaoati bersalah oleh jawatankuasa disiplin Umno. Rakyat Melaka khususnya pengundi DUN Merlimau berhak menggesa Ketua Menteri Melaka supaya meletakkan jawatan dengan memastikan BN kalah di Merlimau. Ianya sebagai isyarat kpeada Ali Rustam supaya meletakkan jawatan.Terlalu banyak pembaziran yang dilakukan oleh kerajaan Melaka antaranya pembinaan Eye On Melaka, MIBC, Pembangunan Pulau Melaka, Stadium Hang Jebat, Litar Go-Kart, Monorel dan sebagainya.
Rakyat semakin terhimpit dengan kenaikan harga minyak dan barangan harian. Namun kerajaan BN terus mendiamkan diri membiarkan rakyat terkapai-kapai menjalani kehidupan harian.-/ Mutaligat

Apa khabar N5 Tenang sekarang ?

dun tenang dalam kawasan parlimen labis. pas kalah. umno bergembira dalam kelat. umno mahu meraikan kemenangan mereka tapi bala jua yang mendatang. hampir 60 ribu mangsa banjir dipindah. belum sempat tokai merasai kehebatan menjadi yb tenang. hidup dia tak tenang sudah

malam pertama menjadi yb sudah merasa azab sengsara ditenang. umno tak buat apa apa ditenang walaupun dah 53 tahun memerintah. umno sangat selesa disini, pengundi tegar ada bersama umno. busuk umno pun tekup hidung pun berbau masih disokong oleh pengundi tenang. begitulah hebatnya umno dalam urat darah pengundi dijohor. kalau darah yang mengalir tu boleh menjelma menjadi huruf pasti darah akan berwarna biru dan membentuk perkataan umno. begitulah sinonimnya umno dan pengundi diseluruh johor. umno jahat dan kejam, mereka biarkan pengundi mereka hampir lemas kerana kegagalan umno menyediakan prasarana yang baik untuk menghadapi banjir.

setelah 4 hari berlalu. umno terus membiarkan penduduk johor berada dalam keadaan berair. aku nak tanya kepada pengundi umno yang dapat habuan baru baru ini. jangan tipu tuhan nampak. untung secuit kuku rugi sebanyaknya. dapat duit tunai hasil mengundi umno dalam prk tenang, balik tengok rumah ratusan ribu ringgit malaysia alkepuk ranap ditelan banjir. apakah dengan duit seposen yang dibagi dapat mengembalikan rumah yang ranap. alat elektronik mampus dihantam banjir. rumah penuh kotoran selut, sampah sarap, najis manusia bercampur najis haiwan penuh dalam rumah akibat banjir. beribu kerugian ditanggung oleh penduduk tenang yang memilih umno. nanti ada pencacai umno tanya kalau undi pas banjir tak ada ke? bukan tak ada sekurangnya umno akan baiki sistem prasarana perparitan. laluan air akan dibina secepat mungkin untuk meraih kembali sokongan kepada umno. tapi penduduk tenang tak berapa nak cerdik jadi mereka kena tanggung akibatnya.

wang yang diperolehi tak setimpal dengan apa yang diperolehi. dapat duit mengundi rumah kelemasan. kereta maut dalam banjir. bumbung kena ganti, silling kapur kena ganti, mesin basuh jadi mesin angkut sampah sarap. semua kena ganti akibat kerosakan yang terjadi semasa banjir. wang mengundi tak mampu menampung semua itu. umno dah cabut lari tinggal pengundi dalam kesedihan. operasi menyelamat dianaktirikan. kroni selamat dulu yang kurang kroni diselamatkan kemudian. duit bawah bantal diangkut sekali oleh air, duit menoreh pun hilang, getah yang ditoreh telah hilang, kelapa sawit tak dapat dikait dan dihantar kekilang. peneroka terus menjadi mangsa felda. pokok pisang mampus dibaham air banjir. buku sekolah anak anak terpaksa dibeli baru, semua tak boleh dipakai. ada umno peduli, kalau mereka peduli dah lama mereka bina semua demi menyelamatkan pengundi yang menyokong mereka selama ini. kasihan pengundi umno. tak apa pru akan menjelma, tukar aje umno kepada pas, semoga pemerintahan baru dapat memberikan kesejahteraan dunia dan akhirat. tunisia dah dpt kerajaan baru, mesir menyusul apakah malaysia tak mahu kepada pemerintahan baru? tepuk dahi tanya otak. - fzt

Ulasan Keputusan Pilihan Raya Kecil Tenang

Oleh Mazlan Mutalib
Pilihanraya kecil kawasan DUN Tenang pada 30 Januari telah berakhir dengan kemenangan calon BN ke atas calon PAS, seperti yang telah dijangkakan oleh banyak pihak.

Ini adalah berasaskan hakikat bahawa kawasan tersebut memang telah sebegitu lama asyik memilih wakil dari Umno/BN ke DUN Johor dan juga terdapat tiga penempatan FELDA yang merupakan kubu kuat Umno di dalam kawasan tersebut.

Bagaimanapun, memandangkan penurunan mendadak majoriti kemenangan BN pada pilihan raya umum ke-12 (PRU 12) pada Mac 2008, iaitu lebih kurang 2,500 undi daripada lebih 5,000 semasa pilihan raya 2004, maka Pakatan Rakyat (PR), yang diwakili oleh calon dari PAS, beranggapan bahawa terdapat peluang untuk membuat kejutan.

Ini pula berdasarkan faktor terdapatnya peratusan pengundi bukan Melayu yang tinggi iaitu 52%, berbanding pengundi Melayu sebanyak 48%. Walaupun kawasan tersebut secara tradisinya mempunyai ahli parlimen MCA dan mempunyai reputasi sebagai kubu MCA, PRU 12 telah melihat ramai pengundi Cina dan India memberi undi kepada calon PAS. Peratusan pengundi Cina yang berbuat demikian adalah 64% manakala bagi pengundi India peratusan mengundi PAS adalah 50%.

Faktor tambahan yang menambahkan harapan PAS untuk menang adalah calon parti itu seorang anak tempatan yang pernah bekerja sebagai guru di kawasan tersebut dan sudah dikenali dan disenangi ramai.

Walau tidak menang sekalipun, adalah juga harapan PAS dan PR untuk sekurang-kurangnya terus menguncupkan lagi majoriti kemenangan BN dari 2,500 undi yang diraih semasa PRU 12.

Keputusan pilihan raya kecil Tenang setelah diumumkan secara rasmi amat mengecewakan bagi PAS.

Undi PAS telah mendadak turun dari 2,992 berbanding 3,875 yang didapati dalam PRU 12. Ini adalah penurunan 883 undi atau sebanyak 23% dari pilihan raya sebelumnya.

Peralihan sokongan besar-besaran pengundi Cina dari BN ke PAS telah tidak menjadi kenyataan. Peralihan inilah yang diharap-harapkan sangat oleh PAS dan PR bagi menembus kubu BN tersebut. Peratusan pengundi Cina yang mengundi PAS adalah dianggar 64%, sama seperti yang berlaku semasa PRU 12.

Manakala bagi pengundi Melayu, peratusan yang memberi sokongan kepada BN naik sebanyak 4% kepada 83.3% berbanding PRU 12. Pengundi India juga naik peratusannya yang mengundi BN iaitu lebih 80% berbanding hanya 50% semasa PRU 12.

Penurunan sokongan kepada PAS secara drastik ini tidak diramal langsung sebelum pilihan raya kecil ini.

Satu-satunya kesimpulan yang mungkin boleh dibuat berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Tenang ini ialah sokongan kepada pembangkang sebelum ini bukanlah bersifat tegar.

Berpunca dari ketidakpuasan hati dan marah yang amat sangat di kalangan para pengundi terhadap kerajaan BN yang diterajui oleh Abdullah Badawi, ‘tsunami’ PRU 12 telah berlaku di mana ramai calon parti pembangkang telah meraih banyak undi dari orang yang sebelum itu tidak pernah mengundi parti pembangkang. Ini juga telah terjadi di Tenang pada Mac 2008, walaupun calon pembangkang tidak menang.

Pada  pilihan raya kecil Tenang kali ini, pengundi mungkin telah melihat dan sedar bahawa Pakatan Rakyat yang disertai oleh PAS adalah satu pakatan politik yang serba lemah dan kurang mantap. Statistik kawasan peti undi menunjukkan 11 dari 12 kawasan peti undi telah dimenangi oleh BN berbanding hanya 9 dari 12 semasa PRU 12. Pengundi yang dahulunya mengundi PAS memilih untuk tidak memberi sokongan kepada parti itu lagi.

Kelemahan yang terdapat di dalam PR dan kurang mantapnya pakatan itu sebagai satu gabungan politik pada dasarnya adalah berpunca dari kelemahan pimpinan di dalam PKR. Pucuk pimpinan parti itulah yang yang sering disebut-sebut sebagai faktor penggandingan kesefahaman dan halatuju di antara parti-parti lain yakni PAS dan DAP yang menganggotai pakatan tersebut. Pimpinan PKR yang lemah dan telah tidak menjalankan tanggungjawabnya untuk menangani permasalahan dan percanggahan yang telah timbul dan mungkin akan terus timbul di dalam permuafakatan politik itu memberi kesan negatif kepada PR. Juga masalah dalaman PKR dan dalam negeri Selangor yang diperintahnya memberi gambaran negatif kepada umum.  Para pengundi mungkin telah melihat akan kelemahan ini dan di Tenang, PASlah yang telah menerima penangan dan tempiasnya.

Sekiranya dilihat ‘trend’ di kalangan pengundi muda pula, penunjuk dari Tenang juga pasti tidak menggembirakan PAS dan PR.

Pengundi muda kerap dilaung-laungkan sebagai segmen pengundi yang lazimnya menerima dan menyokong mesej perubahan yang dibawa oleh PR. Bagaimanapun, di Tenang, analisa saluran undi di kawasan-kawasan peti undi menunjukkan sokongan terhadap PR di kalangan pengundi muda telah jatuh mendadak dan bertambah pula untuk BN. Ini adalah sesuatu yang PAS dan PR perlu beri perhatian serius oleh sebab perubahan selera pengundi muda ini adalah tidak dijangka dan mungkin diulangi di kawasan-kawasan dan negeri-negeri lain.

Majoriti kemenangan BN sebanyak 3,707 undi, 63% darinya telah didapati dari tiga kawasan Felda iaitu Felda Tenang, Felda Chempelak dan Felda Chempelak Barat yang rata-rata adalah kawasan pengundi Melayu. Mengambilkira keseluruhan 83.3% undi Melayu yang diraih BN, satu-satunya kesimpulan yang boleh dibuat adalah pengundi Melayu tidak ada ataupun telah hilang kepercayaan  dan keyakinan terhadap PR dan kepimpinannya yang diterajui oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Mereka tidak menganggap PR sebagai satu alternatif yang mantap dan berupaya untuk memerintah negara oleh sebab kelemahan kepimpinannya dan ketiadaan kesungguhan di kalangan pemimpinnya untuk memantapkan pakatan itu untuk menjadi satu gabungan politik yang tulin dalam erti katanya yang sepenuhnya.

Satu gabungan politik yang benar sekurang-kurangnya akan mempunyai satu formula atau jalan penyelesaian yang boleh diterima sesama sendiri untuk menetapkan calon parti manakah yang wajar bertanding di sesuatu kawasan bagi memaksimumkan peluang untuk gabungan itu menang. Sama-samalah kita saksikan sama ada di Merlimau, di mana pilihan raya kecil seterusnya akan diadakan, PAS dan PKR akan mencapai satu persetujuan calon siapakah yang wajar bertanding berdasarkan sebab-sebab yang rasional dan munasabah dan yang boleh mencerahkan harapan untuk Merlimau dirampas dari BN. 

Pengundi Melayu hilang keyakinan terhadap PR

Oleh: setisab

"Pilihanraya kecil kawasan DUN Tenang pada 30 Januari telah berakhir dengan kemenangan calon BN ke atas calon PAS, seperti yang telah dijangkakan oleh banyak pihak.


Ini adalah berasaskan hakikat bahawa kawasan tersebut memang telah sebegitu lama asyik memilih wakil dari Umno/BN ke DUN Johor dan juga terdapat tiga penempatan FELDA yang merupakan kubu kuat Umno di dalam kawasan tersebut.


Bagaimanapun, memandangkan penurunan mendadak majoriti kemenangan BN pada pilihan raya umum ke-12 (PRU 12) pada Mac 2008, iaitu lebih kurang 2,500 undi daripada lebih 5,000 semasa pilihan raya 2004, maka Pakatan Rakyat (PR), yang diwakili oleh calon dari PAS, beranggapan bahawa terdapat peluang untuk membuat kejutan.

Ini pula berdasarkan faktor terdapatnya peratusan pengundi bukan Melayu yang tinggi iaitu 52%, berbanding pengundi Melayu sebanyak 48%. Walaupun kawasan tersebut secara tradisinya mempunyai ahli parlimen MCA dan mempunyai reputasi sebagai kubu MCA, PRU 12 telah melihat ramai pengundi Cina dan India memberi undi kepada calon PAS. Peratusan pengundi Cina yang berbuat demikian adalah 64% manakala bagi pengundi India peratusan mengundi PAS adalah 50%.

Faktor tambahan yang menambahkan harapan PAS untuk menang adalah calon parti itu seorang anak tempatan yang pernah bekerja sebagai guru di kawasan tersebut dan sudah dikenali dan disenangi ramai.

Walau tidak menang sekalipun, adalah juga harapan PAS dan PR untuk sekurang-kurangnya terus menguncupkan lagi majoriti kemenangan BN dari 2,500 undi yang diraih semasa PRU 12.

Keputusan pilihan raya kecil Tenang setelah diumumkan secara rasmi amat mengecewakan bagi PAS.

Undi PAS telah mendadak turun dari 2,992 berbanding 3,875 yang didapati dalam PRU 12. Ini adalah penurunan 883 undi atau sebanyak 23% dari pilihan raya sebelumnya.

Peralihan sokongan besar-besaran pengundi Cina dari BN ke PAS telah tidak menjadi kenyataan. Peralihan inilah yang diharap-harapkan sangat oleh PAS dan PR bagi menembus kubu BN tersebut. Peratusan pengundi Cina yang mengundi PAS adalah dianggar 64%, sama seperti yang berlaku semasa PRU 12.

Manakala bagi pengundi Melayu, peratusan yang memberi sokongan kepada BN naik sebanyak 4% kepada 83.3% berbanding PRU 12. Pengundi India juga naik peratusannya yang mengundi BN iaitu lebih 80% berbanding hanya 50% semasa PRU 12.

Penurunan sokongan kepada PAS secara drastik ini tidak diramal langsung sebelum pilihan raya kecil ini.

Satu-satunya kesimpulan yang mungkin boleh dibuat berdasarkan keputusan pilihan raya kecil Tenang ini ialah sokongan kepada pembangkang sebelum ini bukanlah bersifat tegar.

Berpunca dari ketidakpuasan hati dan marah yang amat sangat di kalangan para pengundi terhadap kerajaan BN yang diterajui oleh Abdullah Badawi, ‘tsunami’ PRU 12 telah berlaku di mana ramai calon parti pembangkang telah meraih banyak undi dari orang yang sebelum itu tidak pernah mengundi parti pembangkang. Ini juga telah terjadi di Tenang pada Mac 2008, walaupun calon pembangkang tidak menang.

Pada pilihan raya kecil Tenang kali ini, pengundi mungkin telah melihat dan sedar bahawa Pakatan Rakyat yang disertai oleh PAS adalah satu pakatan politik yang serba lemah dan kurang mantap. Statistik kawasan peti undi menunjukkan 11 dari 12 kawasan peti undi telah dimenangi oleh BN berbanding hanya 9 dari 12 semasa PRU 12. Pengundi yang dahulunya mengundi PAS memilih untuk tidak memberi sokongan kepada parti itu lagi.

Kelemahan yang terdapat di dalam PR dan kurang mantapnya pakatan itu sebagai satu gabungan politik pada dasarnya adalah berpunca dari kelemahan pimpinan di dalam PKR. Pucuk pimpinan parti itulah yang yang sering disebut-sebut sebagai faktor penggandingan kesefahaman dan halatuju di antara parti-parti lain yakni PAS dan DAP yang menganggotai pakatan tersebut. Pimpinan PKR yang lemah dan telah tidak menjalankan tanggungjawabnya untuk menangani permasalahan dan percanggahan yang telah timbul dan mungkin akan terus timbul di dalam permuafakatan politik itu memberi kesan negatif kepada PR. Juga masalah dalaman PKR dan dalam negeri Selangor yang diperintahnya memberi gambaran negatif kepada umum. Para pengundi mungkin telah melihat akan kelemahan ini dan di Tenang, PASlah yang telah menerima penangan dan tempiasnya.

Sekiranya dilihat ‘trend’ di kalangan pengundi muda pula, penunjuk dari Tenang juga pasti tidak menggembirakan PAS dan PR.

Pengundi muda kerap dilaung-laungkan sebagai segmen pengundi yang lazimnya menerima dan menyokong mesej perubahan yang dibawa oleh PR. Bagaimanapun, di Tenang, analisa saluran undi di kawasan-kawasan peti undi menunjukkan sokongan terhadap PR di kalangan pengundi muda telah jatuh mendadak dan bertambah pula untuk BN. Ini adalah sesuatu yang PAS dan PR perlu beri perhatian serius oleh sebab perubahan selera pengundi muda ini adalah tidak dijangka dan mungkin diulangi di kawasan-kawasan dan negeri-negeri lain.

Majoriti kemenangan BN sebanyak 3,707 undi, 63% darinya telah didapati dari tiga kawasan Felda iaitu Felda Tenang, Felda Chempelak dan Felda Chempelak Barat yang rata-rata adalah kawasan pengundi Melayu. Mengambilkira keseluruhan 83.3% undi Melayu yang diraih BN, satu-satunya kesimpulan yang boleh dibuat adalah pengundi Melayu tidak ada ataupun telah hilang kepercayaan dan keyakinan terhadap PR dan kepimpinannya yang diterajui oleh Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Mereka tidak menganggap PR sebagai satu alternatif yang mantap dan berupaya untuk memerintah negara oleh sebab kelemahan kepimpinannya dan ketiadaan kesungguhan di kalangan pemimpinnya untuk memantapkan pakatan itu untuk menjadi satu gabungan politik yang tulin dalam erti katanya yang sepenuhnya.

Satu gabungan politik yang benar sekurang-kurangnya akan mempunyai satu formula atau jalan penyelesaian yang boleh diterima sesama sendiri untuk menetapkan calon parti manakah yang wajar bertanding di sesuatu kawasan bagi memaksimumkan peluang untuk gabungan itu menang. Sama-samalah kita saksikan sama ada di Merlimau, di mana pilihan raya kecil seterusnya akan diadakan, PAS dan PKR akan mencapai satu persetujuan calon siapakah yang wajar bertanding berdasarkan sebab-sebab seperti yang dinyatakan di sini."

Najib sets APCO loose on Anwar

The truth is always out there. Prime Minister Najib Razak is learning this painfully slow after efforts to finish Anwar politically by ensuring he has no standing left internationally backfired.
Najib sets APCO loose on AnwarNajib's desperation in wanting to keep Anwar, the former prime minister who found the tables turned on him after he was charged with sodomy and corruption during the Dr Mahathir Mohamad regime, was no match for Anwar's determination to return and that too with a vengence.
Anwar's modus operandi was simple - reform the people's mindset which in turn will lead to a paradigm shift in the country' administration. To an extent, Anwar tasted success and this was what frightened Najib.
Realising Anwar's following, Najib realised desperate times called for desperate measures, hence the latter's tie-up with Apco Worldwide, Najib's New-York based strategic communications firm. Acting as the puppet master behind Najib's foreign policies, Apco's work was cut out for it - 'terminate' Anwar by hook or crook.
Najib is determined to get rid of Anwar at all costs, so much so that he was willing to pay propaganda firm Apco any amount. And in August 2009 this PR and rebranding company set foot in Malaysia, establishing office in Kuala Lumpur. As predicted, Apco's first client was Najib's administration.
With his spin-masters in place, Najib perhaps was relieved, presuming the task of closing the Anwar Ibrahim chapter would be easier. To Apco, what better way to mislead Malaysians into justifying its existence in KL other than for its president and chief executive officer Margery Kraus to display the firm's spin-doctor skills by saying:
“As Malaysia moves forward, the government wants to ensure that it is able to provide information to the public quickly and transparently, making use of all relevant new technologies.
"Our team in Kuala Lumpur will include seasoned professionals from many countries, including Malaysia, who are on the cutting edge of new media. They will work to assist in strengthening the government’s online and other strategic communication capabilities to speed the delivery of accurate information to the media and public.”
If indeed transparency was Najib's concern, it certainly did not show when he decided to turn bloggers and news portals as scapegoats, accusing them of producing lies which can cause the Barisan Nasional yet another setback in the coming general election, to rationale why he wanted to amend the Printing Presses and Publications Act 1984.
Manipulating truth the Najib-Apco way
When Anwar claimed that Apco had connections with Israel and had helped re-brand Malaysia along the same lines it had Israel through the 1Israel concept, Home Minister Hishamuddin Hussein challenged the opposition leader to furnish proof over this claim.
And in a typical 'shoot the messenger' attitude, Anwar faced six months suspension from Parliament.
"Expose it. What is Anwar afraid of?" was Hishamuddin's retort.
More spinning came when on July 10  last year Umno-controlled Utusan Malaysia claimed Anwar had paid CNN to interview him. Anwar decided enough was enough and demanded an apology from the newspaper. Anwar also decided to file a defamation suit and demanded RM50 million in compensation should the Malay daily refuse to apologise within seven days.
Utusan reported that Anwar paid CNN in a bid to restore the confidence of Jewish lobbyists in Washington. The daily went so far as to quote an article written by Joshua Trevino in the The New Ledger who said the interview was staged to fulfil Anwar’s mission. Trevino further alleged that CNN’s ‘Connector of the Day’ interview on July 2 was “tame” in questioning Anwar’s anti-Zionist rhetoric.
To Anwar's detractors, it was easier to believe that his visit to the United States was an 'apologetic' move after Anwar accused Najib's government of having ties with Apco which in turn had links to the Isreali government.
Umno vice-president Mohd Shapie Apdal was all taken in by the Utusan story saying it was not surprising for Anwar to pay CNN adding that Anwar would do anything to become prime minister.
While Najib's spin masters worked overtime to nail Anwar's coffin, it was not long before CNN came out and denied ever having received any payment from Anwar, saying Trevino's report was fabricated.

Anifah mulls place in Shadow cabinet and placates Rosmah

Anifah mulls place in Shadow cabinet and placates RosmahIs the Cabinet, in between its various flip-flops and U-turns about to undergo another reshuffle? Or are some ministers contemplating their futures and jostling for inclusion in the Shadow Cabinet after the general election?
Foreign Minister Anifah Aman was all praise for ‘The First Lady’ Rosmah Mansor when told that Prime minister Najib Abdul Razak’s wife had taken advantage of her husband's position to make worldwide travel her favourite pastime.
Rosmah has also been criticised for adding that extra bit of sparkle to her dinner guest list by inviting celebrities from Hollywood and Bollywood, all at our expense.
Anifah described Rosmah as a smart woman whose contribution towards bilateral ties was invaluable. He said her credibility was recognised by many foreign governments and this was proven from the various invitations she received to deliver keynote addresses at various international conferences, particularly on early childhood education as well as on women and social development issues.
Anifah needs to realise that NOT all Malaysian children are gifted and talented.
Anyway, Malaysia cannot afford to support two foreign ministers. There cannot be a ‘His’ and ‘Hers’ in our Cabinet, like the towels that we give newly married couples.
Anifah needs to know that everyone who wants to speak on behalf of the Malaysian government, has to be elected, unless he knows something that we do not know.
My mailbag is full of women asking for help in resolving problems of divorce in Syariah law where the law favours the men. Others ask for to help in cases of domestic issues where wives are punched and threatened but get no help from the police or the religious authorities.
Recently, a few mothers related how the system had failed them. They asked what sort of justice Malaysia practices. Their daughters, some as young as seven years old, had been sexually assaulted but both the police and the judiciary had failed to dispense justice. After a trial lasting on average five years, the offenders were set free. Who else were they to turn to? They did not consider appealing to the Attorney-General a viable option.
Where was Rosmah then? She can easily claim that the police and the judiciary are there to help these women and children. She should refrain from reading the papers like Star, NST or Utusan which only sees Malaysia through their own rose-tinted specs.
Or perhaps she was away, overseas, promoting Malaysia’s success with women and children.
We are aware that these abused and discriminated women and children do not add that touch of glamour to women’s and children’s issues. They are the forgotten wives, mothers, sisters and daughters of our society.
Anifah said, “Datin Seri Rosmah is indeed clever and smart. Behind the prime minister, there is a very supportive wife”.
He also praised Rosmah for her efforts and initiatives to help the government with ideas and solutions to people's problems, thus promoting Malaysia's image in the eyes of the world.
If Rosmah is doing such a marvelous job in foreign relations, and is often called upon to deliver keynote addresses at various international conferences, then he should do the manly thing and resign. Can we afford two of them flitting all over the world?
Malaysia does not need two foreign ministers. Three, if one were to include Ng Yen Yen. Moreover, Anifah should know by now that Malaysian women can be just as capable, or are more efficient than some Malaysian men.
And if Anifah thinks that she is good at her job, then why not persuade her to stand for election. That way, she can justify her F.L.O.M. department, which incidentally has disappeared from the Prime minister’s website.
Many of us have tried to phone and ask the person at the end of the phone numbers listed in F.L.O.M. what the acronym means.
The usual civil service response is “Saya pun tak pasti lah. Pn. XXX yang sepatutnya tahu, sudah keluar sekejap. Sila talipon sekali lagi.”
Some months ago, some ISA demonstrators outside the Malaysia High Commission in London’s Belegrave Square, told him that Malaysia needed to allow freedom of speech, assembly and peaceful protest if it was to be prevented from spiralling towards a police state, like that of Zimbabwe.
Anifah’s response: “Why is Malaysia being continually compared to countries like Zimbabwe and not the UK or US?”
If Anifah wants to make a useful contribution to Malaysian politics, then he and his Cabinet colleagues, including Chief Ministers should stop making all matters of state, including the treasury and any investments and projects that it attracts, a family affair.
What the rakyat sees is that BN people, principally Umno cosy up to each other and keep all the perks and privileges ‘all in the family’.

Menilai Kewajaran Interlok

Sastera berlegar dalam dunianya tersendiri.  Punya dayatarik dan peminat tersendiri.  Sesekali; kejutan yang berlaku dalam dunia sastera merupakan sesuatu yang boleh dilihat dari dua sudut iaitu pro dan kontra yang mana ada baiknya.  Sekali lagi, scene sastera negara kita bergegar.  Sama halnya yang berlaku semasa kemunculan novel Shit karya Sasterawan Negara Shahnon Ahmad tahun 1999 yang membantai amalan kronisme, nepotisme, kezaliman dan salahguna kuasa pemimpin negara.
Novel Shit ini menggambarkan pemerintahan negara yang jijik dan kotor.  Pemimpin-pemimpin yang korup dan zalim dilabel dan diungkapkan sebagai "kepala taik", "Puki Mak"-PM, "batang taik barisan" dan banyak lagi.  Pada waktu itu, semua orang membincangkannya malah penjualannya mencatatkan angka yang memberangsangkan.  "Shit" menjadi fenomena baru dalam dunia sastera!
Kontroversi kali ini adalah dari sebuah novel yang ditulis lebih 10 tahun selepas merdeka yang lalu di mana akan dijadikan sebagai teks komponen sastera pelajar tingkatan lima di Sekolah Menengah.  Semena-mena, nama "Interlok" menjadi sangat popular.  Interlok diwacanakan, diperbincangkan, diperdebatkan di banyak peringkat masyarakat.  Apa sebenarnya yang berlaku?
Kontroversi Interlok
Interlok merupakan karya Sasterawan Negara Abdullah Hussain.  Ia menggambarkan situasi awal Malaya ketika zaman penjajahan Jepun, British dan pasca merdeka.  Secara umumnya, novel ini cuba menggambarkan konsep perpaduan yang cuba memberi fokus kepada integrasi tiga suku kaum utama di Malaysia iaitu Melayu, Cina dan India yang melalui pelbagai rintangan hidup bersama-sama dalam sebuah negara yang berusia muda.  Secara umumnya, novel Interlok meletakkan sejarah pembentukan negara sebagai latar penceritaan.
Tidak seperti Shit.  Di dalam Interlok tidak ada "kepala taik" mahupun "Puki Mak".  Di dalam Interlok ada "keluarga Seman", "keluarga Cing Hock", "keluarga Maniam" dan "paria".  Maka, perkatan inilah yang menjadi kontroversi.  Paria merupakan perkataan yang dilihat "super-sensitif" bagi masyarakat India, jadi; sekumpulan orang-orang India telah membakar Interlok atas pengaruh tertentu.  Saya tidak mahu mengulas isu pembakaran Interlok.  Isu bakar ini telahpun diulas panjang lebar oleh Hishamuddin Rais dalam kolumnya dalam Malaysiakini bertajuk "Buku yang dibaca, dibakar".
Abdullah Hussain sama sekali tidak salah.  Beliau menulis buku itu atas daya imijinatif, pemerhatian dan pengalaman beliau 40 tahun lalu.  Belum pun KLCC dan Putrajaya wujud, Interlok telah lama dipasaran!
Rakyat Malaysia dan tabiat membaca
Bukan semua orang tahu menilai sastera dan konotasinya.  Bukan semua orang suka membaca.  Di Malaysia; masyarakatnya lebih suka menonton dari membaca (sebab itu senang kena tipu).  Setiap isu yang timbul akan dinilai terlebih dahulu dengan emosi yang kemudian mengundang perbalahan tidak ilmiah.
Persoalan yang timbul ialah; dalam 27 judul novel karya Abdullah Hussain, kenapa Kementerian Pelajaran memilih Interlok?  Tidak adakah novel lain selain Interlok untuk dijadikan teks sastera pelajar tingkatan lima ini?  Kalaulah pihak kementerian beralasan pemilihan Interlok adalah untuk memberi pendedahan sejarah kepada pelajar; itu silap.  Pendedahan sejarah adalah dalam matapelajaran Sejarah!
Campur tangan politik
"Yang saya tidak senang mengapa harus MIC mengkritik di luar BN.  Ia sepatutnya dilakukan dalam kelompok BN......." -A.Samad Said - Keadilandaily.com
Saya melihat Isu Interlok sebagai projek halus BN.  Apabila hampir segala isu sebaik mungkin dikaitkan dengan perkauman, ia bukan sesuatu yang alami lebih-lebih lagi isu sastera.  Wujud tangan-tangan tertentu yang sengaja mengusik.  Interlok nampaknya telah dijadikan mangsa politik dan MIC mengambil tempatnya terlebih dahulu.
Baiklah; kita akui, Interlok mungkin dilihat menyentuh sensitiviti masyarakat India.  Persoalannya, bagaimana pula isu ini di uruskan?  MIC seperti MCA.  Dilihat terdesak kerana semakin kehilangan pengaruh dan sokongan dari kaum masing-masing.  Oleh yang demikian, MIC sengaja bersuara di luar BN agar suara mereka lebih didengari.
PERKASA dan Hero Tamil?
T. Murugiah yang baru menyertai MIC dilihat cuba menjuarai isu ini.  Konon-konon cuba menjadi hero kepada masyarakat India.  Padahal isu ini sebenarnya telah wujud sejak tahun 2005 lagi apabila Dr.Ranjit Singh Malhi, perunding buku mata pelajaran Sejarah Tingkatan Tiga, mempersoalkan beberapa kesilapan fakta sejarah dalam novel ini. 
T. Murugiah (gambar kiri) kelihatan sangat ghairah, beliau terus menunggangi MIC dan dilihat membawa isu ini dengan memberi tekanan kepada kerajaan khususnya Kementerian Pelajaran agar menarik balik Interlok dari dijadikan teks sastera Sekolah Menengah.
Maka, pada 18 Januari lalu, sebuah dialog tertutup telah dianjurkan oleh Kementerian Pelajaran yang melibatkan MIC, Gabungan Persatuan Penulis Nasional (Gapena), PENA, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan ahli-ahli akademik yang lain dalam menangani polemik Interlok yang semakin bercelaru.
Penganalisis politik melihat tindakan "heroic" Murugiah sebagai mementingkan diri sendiri dengan mengetepikan "semangat musyawarah" BN dan mencacatkan gagasan 1Malaysia Najib!  Apakah tindakan beliau ini bertujuan untuk melobi agar MIC mencalonkan beliau dalam pilihanraya umum ke-13 akan datang?
Apabila Interlok dibakar dan isu ini semakin panas; maka tangan kedua pula dilihat masuk campur.  PERKASA yang diketuai oleh Ibrahim Ali mengunjungi Abdullah Hussain.  Kunjungan ini adalah untuk memberi sokongan kepada Sasterawan Negara itu selain menyampaikan anugerah Jasa Pahlawan Perkasa kepada beliau.  Apakah ini sesuatu yang dijangkakan?  Siapa pula PERKASA yang tiba-tiba masuk campur-konon untuk membela sastera negara-Interlok dan Abdullah Hussain?  Jelas.  Tidak lain tidak bukan, menjaja sentimen perkauman!
Perbincangan "gagal"-polemik berterusan?
Akhirnya, pada 27 Januari 2011, Menteri Pelajaran merangkap TPM, Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa Interlok kekal digunakan dengan pindaan dibuat sebagai teks komponen sastera bagi mata pelajaran Bahasa Malaysia Tingkatan Lima dengan pindaan dibuat kepada bahagian yang dianggap sensitif oleh masyarakat India.  Sekali lagi persoalan timbul.  Apakah kewajaran Kementerian Pelajaran mengekalkan novel ini tanpa menyedari bahawa polemik Interlok telah menular ke sekolah-sekolah dan menjadi buah mulut guru-guru bahasa membincangkannya?
Interlok yang tujuan asalnya untuk menyatupadukan kaum di Malaysia telah dicop "menghina" kaum tertentu.  Apakah nanti akan ada aduan dari pihak sekolah mengenai perbalahan di kalangan murid yang diejek "paria"?  Siapa yang akan untung nanti?  Saya melihat pindaan tidak akan mengubah situasi malah memanjangkan lagi pertikaian.

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

Merlimau: Shahrizat harap BN letak calon wanita

JASIN, 4 Feb — Selepas tidak menjadi kenyataan di Tenang, Wanita Umno mahu Barisan Nasional (BN) Melaka mempertimbangkan calon wanita bertanding pada pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau, 6 Mac ini.
Ketuanya Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil berkata harapan dan hasrat pergerakan itu sudah disampaikan kepada Pengerusi BN Negeri Datuk Seri Mohd Ali Rustam, yang juga Ketua Menteri Melaka.
“Kita menunggu keputusan daripada Ketua Menteri Melaka,” katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di pusat pemindahan di Sekolah Menengah Sungai Ramai dekat sini, hari ini.
Mohd Ali juga merupakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri.
Shahrizat, yang juga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, diminta mengulas tujuh nama termasuk seorang wanita yang diserahkan Umno Jasin kepada Mohd Ali untuk dipertimbangkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebagai calon BN pada pilihan raya kecil itu.
Dipetik Bernama, Shahrizat berkata jentera pilihan raya wanita Umno telah bersiap sedia untuk membantu calon BN memenangi pilihan raya tersebut.
“Mereka sudah mahir dalam kerja-kerja pilihan raya dan mereka menunjukkan kepimpinan yang baik,” katanya.
Kerusi DUN Merlimau kosong selepas penyandangnya Datuk Mohamad Hidhir Abu Hassan, 54, dari BN, meninggal dunia pada 20 Januari lalu.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 26 Feb ini sebagai tarikh penamaan calon  manakala pengundian pada 6 Mac jika ada pertandingan.

Kelaku penyokong puak Umno Mesir

Lebih kurang macam kat Malaysia jugak la. Kalau kat Malaysia ada orang macam Mufti Perak, Harussani yang memang cepat kalau bab nak sokong Umno, kat Mesir pun lebih kurang jugak, ada orang macam Syeikh al-Azhar Dr. Ahmed At-Tayyeb.

Lebih kurang ja kat mana pun. Memang ada puak-puak ulama' yang suka sangat bercinta kasih dengan pemerintah, tak kira walau tara mana pun zalim atau korupnya pemerintah tu.

Puak-puak ulama' jenis cari makan ni memang takdak masalah kalau setakat nak 'backing' tangan yang bagi 'rezeki' kat depa.

Masalah ni bukan baru ujud dalam Islam. Sejak dari zaman raja-raja Abbasiyah lagi dah ada timbul puak-puak ni. Tindakan Hosni Mubarak tu tara mana sangat kalau nak dibandingkan dengan tindakan Khalifah Raja Yazid yang bunuh cucu nabi. Bukan setakat bunuh, kepala pulak dipancung dan disepak macam bola.
Televisyen Kebangsaan Mesir menayangkan permintaan Syeikh al-Azhar Doktor Ahmed At-Tayyeb, supaya para penentang Presiden Hosni Mubarak, datang membuat perundingan dengan rejim pihak berkuasa Mesir.

Fars melaporkan, siaran yang ditayangkan berulangkali se...jak kemarin (1/2/2011) itu semakin menyerlahkan bahwa Universiti al-Azhar menyokong kuat Hosni Mubarak. Kenyataan Doktor Ahmed at-Tayyeb, Syeikh al-Azhar itu, tidak melemahkan para pendemonstrasi malah semakin memberi semangat kemarahan rakyat terhadap parti pemerintah.

At-Tayyeb dilantik oleh Mubarak untuk jawatan sebagai rektor universiti Islam paling berpengaruh di Mesir itu, mempelawa kumpulan pembangkang untuk berunding bagi mengakhiri krisis.

Menurut beberapa pemerhati, dengan semakin meningkatnya gelombang kemarahan di Mesir, rejim Mubarak mengambil peluang populariti al-Azhar untuk mengimbangi rusuhan itu. Namun begitu sampai saat ini, usha usha tersebut tidak membuahkan hasil. Masyarakat tidak mempedulikan ‘hipokrit’ Syeikh Ahmed at-Tayyeb itu.

Ayatullah Nouri Hamedani, ulama besar Iran, mengecam sikap lemah al-Azhar yang berdiam diri malah bertukar arus dan menyokong diktator Mubarak daripada menyokong rakyat.

Ayatullah Hamedani mengecam sikap al-Azhar yang mengeluarkan fatwa haram berdemonstrasi dengan berpandukan pada ayat 27 surat al-Baqarah.

"Fahamilah bahwa ayat tersebut tidak tepat ditujukan kepada para demonstrasi itu, kerana ayat itu menuding pada orang-orang fasik dan jahat, malah contoh yg nyatanya ialah Hosni Mubarak dan rejimnya yang bekerjasama dengan Amerika Syarikat dan Zionis Israel," tegas Ayatullah Hamedani. – irib/men/cahaya

Khalid salut rakyat Mesir, Malaysia bagaimana?

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad memberi salut kepada rakyat Mesir yang berani melawan regim zalim, berbeza dengan rakyat Malaysia yang mempunyai sikap toleransi tinggi sedangkan penderitaan yang dialami, sama.
“Selama 30 tahun mereka ditindas, mereka bangkit melawan. Kerana ini, kita salut mereka kerana keberanian mereka,” kata Khalid kepada 5,000 rakyat di depan kedutaan Amerika, petang tadi.
Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN) baru-baru ini cuba meminda akta mesin cetak dan penerbitan – mengikut jejak Presiden Mesir, Hosni Mubarak sebelum ini yang akhirnya memakan diri sendiri bila jutaan rakyat Mesir mengamuk di jalan raya.
“Kita menyokong keberanian rakyat Mesir bangun menentang pemimpin korup mereka. Kita sedar kerana situasi kita juga sama dengan mereka di sana,” katanya lagi.
Hosni yang memerintah selama 30 tahun, telah melaksanakan pelbagai dasar zalim terhadap rakyatnya lantas ‘meletupkan bom jangka’ yang sudah dipendam rakyat ketika era pemerintahannya.
Mesir pada 25 Januari lepas digegarkan dengan jutaan rakyat turun ke jalan, tanda benci terhadap sikap angkuh Hosni yang tidak mempeduli hampir 40 peratus rakyatnya berada di paras kemiskinan.

Parti Presiden Hosni dakwa Barat khianati Mesir

KAHERAH, 4 Feb — Parti Demokratik Nasional (NDP) Mesir, yang diketuai Presiden Hosni Mubarak, mendakwa Barat yang diletakkan kepercayaan selama ini telah mengkhianati negara itu, antara sekutu rapat Amerika Syarikat (AS).
Hosni, 82, kini berhadapan dengan kebangkitan rakyat yang masuk hari ke-11 hari ini dan juga tekanan pentadbiran Obama dan beberapa negara lain supaya berundur segera.
Beribu-ribu penunjuk perasaan anti-Hosni sedang berhimpun di Dataran Tahrir di sini pada perhimpunan yang dikenali sebagai “Jumaat, Hari Berundur”.
Mereka mahu menuju ke istana presiden.
Dalam temu bual dengan BBC sebentar tadi, Setiausaha NDP Dr. Mohamed Kamal berkata, kuasa Barat telah mengkhianati negara 80 juta penduduk itu.
“Ya, Barat telah mengkhianati Mesir,” kata beliau dalam temu bual bersama BBC hari ini menjawab soalan tekanan yang diberikan oleh pemimpin-pemimpin Barat supaya meletakkan jawatan dengan segera.
Malah Mohamed juga menegaskan, Hosni tidak akan tunduk kepada desakan agar meletakkan jawatan dalam waktu segera.
“Saya tidak percaya beliau akan menerima (tekanan) supaya meninggalkan negara dalam keadaan sukar yang dilalui sekarang.
“Beliau (Hosni) seorang pejuang, saya tidak percaya majoriti rakyat melihat sebab untuk (beliau berundur),” kata Mohamed sambil berkata majoriti penduduk yang menyokong kerajaan mengambil sikap diam diri dan ada kemungkinan mereka juga akan keluar ke jalan-jalan untuk berhadapan dengan puak anti-Hosni.
Mohamed mendakwa media Barat cuba membawa satu gambaran yang hodoh mengenai Mesir dan oleh itu NDP mahu mereka meminta maaf kepada keseluruhan rakyat Mesir.
Awal minggu ini Hosni yang mengetuai Mesir sejak 1981 berkata, beliau hanya akan melepaskan jawatannya September ini apabila pemilihan presiden diadakan dan tidak mahu bertanding buat penggal keenam.
Semalam, Hosni memberitahu dunia bahawa beliau sudah bosan memegang jawatan presiden dan mahu berundur sekarang tetapi bimbang keadaan akan huru-hara jika berbuat demikian sekarang.
White House dan pegawai-pegawai kerajaan Mesir juga sedang mengadakan perbincangan merancang pelan peralihan kuasa.

Tindakan keras polis bukti Malaysia pertahan Hosni Mubarak


KUALA LUMPUR: Tindakan polis memukul dan menahan rakyat yang berhimpun secara aman bagi menyatakan sokongan terhadap kebangkitan rakyat Mesir dan membantah campur tangan Amerika Syarikat, menunjukkan kerajaan Malaysia mempertahankan rejim Hosni Mubarak.
Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua percaya tindakan itu berikutan rejim pentadbiran Malaysia tidak jauh berbeza berbanding kerajaan Mesir yang menggunakan pendekatan keras termasuk memukul dan menangkap peserta demontrasi.
“Nampaknya kerajaan Malaysia sudah takut. Ketika rakyat negara ini menyatakan solidariti mereka kepada rakyat Mesir, kerajaan Malaysia pula mengambil sikap untuk mempertahankan rejim Hosni Mubarak.
“Walaupun Malaysia dan Mesir berbeza keadaannya tetapi isunya tetap sama. Di Mesir, selepas 30 tahun, rakyat bangkit untuk menumbangkan rejim ini. Tidak mustahil perkara ini terjadi di Malaysia,” katanya kepada KeadilanDaily.com.


Pada perhimpunan aman menyokong kebangkitan rakyat melawan regim korup di Mesir dan membantah campur tangan Amerika Syarikat, polis Malaysia bertindak ganas dengan menahan tujuh lelaki.
Polis juga menggunakan ‘kepakaran’ Unit Simpanan Persekutuan (FRU) untuk membuat semburan air bagi menggagalkan perhimpunan aman itu.
Tian Chua berkata, persamaan ketara antara kerajaan Malaysia pimpinan Umno BN ialah cubaan menutup internet baru-baru ini sedangkan kerajaan Mesir pula giat menyekat maklumat dan kebebasan rakyat.
“Percubaan untuk memusatkan kuasa jelas dilakukan oleh kerajaan Umno BN. Malah, pemimpin dan isteri baik Malaysia mahupun Mesir boros dalam perbelanjaan.
“Sekatan demi sekatan dilakukan, seperti tiada lagi kebebasan untuk bersuara dan menyatakan pendapat. Tak hairanlah kalau kerajaan Malaysia sokong Mubarak,” katanya.

Kes Adun Shuhaimi: Selangor kesal, dakwa pusat berat sebelah

ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafiei (tengah) semasa hadir bagi memberi keterangan berhubung satu entri dalam blognya SriMuda.Blogspot.Com yang didakwa menghina Sultan Selangor. — Foto Bernama
KUALA LUMPUR, 4 Feb — Kerajaan negeri Selangor kesal dengan tindakan pihak berkuasa yang memutuskan untuk mengenakan tuduhan di bawah Akta Hasutan ke atas Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sri Muda dari PKR Shuhaimi Shafiei, Isnin ini. Tindakan tersebut, menurut kerajaan negeri Pakatan Rakyat itu, menunjukkan sikap berat sebelah pihak berkuasa — yang terletak di bawah bidang kuasa Putrajaya — dalam mengambil tindakan perundangan ke atas wakil rakyat mereka.
“Sekali lagi, senario yang kita bimbangkan telah berulang apabila pihak berkuasa berat sebelah dalam mengambil tindakan dan hanya cepat menyelesaikan siasatan jika ia membawa keuntungan kepada Barisan Nasional (BN) dan memburukkan imej wakil rakyat Pakatan Rakyat,” kata Pejabat Menteri Besar Selangor dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.
“Persoalan yang perlu dijawab oleh pihak berkuasa, mengapakah tindakan tegas dan cepat tidak diambil terhadap kes-kes yang melibatkan kepentingan ramai seperti kes kematian (bekas setiausaha sulit Exco Kerajaan Negeri Selangor) Teoh Beng Hock, (suspek polis mati di lokap) A. Kugan dan (remaja) Aminulrashid?” kata kenyataan itu.
Laporan semalam menyebut, Shuhaimi akan menghadapi pertuduhan di Mahkamah Sesyen Shah Alam berhubung satu entri dalam blognya yang didakwa telah menghina Sultan Selangor.
Beliau hadir ke balai polis semalam untuk menyerah diri dan kemudiannya dibebaskan dengan jaminan polis.
Shuhaimi yang juga Timbalan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat Kota Raja mencetuskan kontroversi berikutan kenyataan dalam blognya pada 30 Disember lalu yang didakwa telah mempertikai keputusan Sultan Sharafuddin Idris Shah memperkenan pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri yang baru.
Beliau menafikan kenyataannya itu bertujuan untuk menghasut rakyat dan menghina Sultan.
Kenyataan Pejabat Menteri Besar itu berkata, kerajaan negeri akan memberi sokongan penuh kepada Suhaimi dalam menghadapi kes tersebut.
“Dalam kes Shuhaimi, kerajaan negeri tidak akan membiarkan beliau berseorangan dalam menghadapi tuduhan tidak berasas ini.
“Kerajaan negeri akan membantu beliau dengan membiayai kos perundangan dan menyokong usaha beliau untuk menegakkan keadilan,” katanya lagi.
Kenyataan itu juga menambah, kerajaan negeri tidak percaya beliau mempunyai sebarang niat untuk memburukkan institusi Raja-raja Melayu.
“Ini dapat dibuktikan apabila Shuhaimi dan semua Adun Pakatan Rakyat yang lain, menyokong dalam sidang Dewan Undangan Negeri pada 24 Januari lalu untuk mengembalikan perlembagaan negeri kepada bentuk asalnya yang memberi kuasa kepada Sultan Selangor dan Menteri Besar untuk memilih tiga pegawai ex-officio kerajaan negeri,” kata kenyataan itu.
Sebaliknya, menurut kenyataan itu, kesemua Adun BN pula menolak pindaan tersebut, sekali gus menghalang pengembalian kuasa pelantikan tiga ex-officio kepada Sultan Selangor.
“Dalam hal ini, rakyat boleh menilai sendiri siapa sebenarnya penderhaka yang tidak menghormati langsung institusi Raja-raja Melayu tetapi dengan lantang melabelkan orang lain sebagai penderhaka,” kata kenyataan itu lagi.
Kenyataan itu menambah, rakyat juga dapat melihat berlakunya ketidakadilan pihak berkuasa apabila kes yang tidak mengancam keselamatan negara diberi keutamaan untuk diselesaikan sedangkan banyak lagi kes jenayah yang meragut nyawa dan menjejaskan kualiti hidup rakyat gagal diselesaikan dengan kadar segera walaupun banyak aduan telah dibuat.
Dalam kenyataan itu, kerajaan negeri juga menegaskan, apa yang berlaku sekarang menguatkan lagi iltizam dan komitmen Pakatan Rakyat untuk mengembalikan integriti institusi penguatkuasaan termasuk kehakiman, Pejabat Peguam Negara dan polis sekiranya diberi mandat untuk memerintah negara pada pilihan raya umum ke-13.

Harga Barang Terus Meningkat, Peniaga, Pengguna MengeluhSHAH ALAM 4 FEB : Harga barang yang melambung berikutan kenaikan harga minyak sejak 1 Februari lalu jelas menunjukkan kerajaan tidak prihatin dengan bebanan yang ditanggung rakyat.
Tinjauan Tv Selangor ke Pasar Seksyen 6, Shah Alam mendapati, rata-rata peniaga dan pengguna mengeluh berikutan kenaikan harga barang sehingga menjejaskan perbelanjaan harian.
M Suhaimi seorang peniaga runcit lebih 22 tahun berkata, keadaan ini tidak sepatutnya berlaku kerana perbelanjaan harian meningkat sekali ganda dari kebiasaan sehingga modal perniagaan mencecah RM4500.00 sehari.
"Perayaan memang kita rasa sangat harga terlalu tinggi. Hari biasa jauh kadar perbelanjaan. Hari ini saya pergi ke Pasar Borong Klang, harga daun bawang, sepanjang 22 tahun saya berniaga di sini, harga bawang menjadi RM25.00 sekilo. Biasanya paling tinggi dalam lingkungan RM10.00. Keadaan ini seolah-olah tiada siapa yang ambil peduli," katanya.
Beliau menambah, memandangkan kenaikan harga minyak menjadi punca peningkatan harga barang, beliau menyarankan kerajaan perlu bertindak dengan menurunkan harga minyak dengan kadar segera.
"Oleh kerana kenaikan minyak menjadi punca semua harga barang naik. Jadi pada saya kalau boleh turunkan semula harga minyak. Malaysia mengeluarkan minyak. Walaupun minyak dunia dikatakan mahal, saya rasa kita jual balik minyak kita dan kita peroleh keuntungan berlipat ganda. Mengapa kita perlu ikut harga dunia? ” katanya.
Bagi peniaga ikan, Isabella berkata, hampir setiap hari menerima rungutan orang ramai lebih-lebih lagi sejak kenaikan harga barang ditambah dengan kesukaran untuk mendapatkan bekalan bahan mentah.
"Modal abang tinggi dan pembeli mula merungut. Abang pun tidak boleh buat apa-apa sebab abang beli pun mahal. Dari segi nak dapatkan stok pun pening. Terpaksa berkejar-kejar sehingga pergi ke Sekinchan dan Perak untuk mendapatkan stok ikan," katanya.
Tekanan sudah pastinya dirasakan pengguna berikutan kenaikan harga barang sehingga menjejaskan perbelanjaan bulanan dan mengambil langkah berjimat cermat.
Menurut Asri Osman, beliau terpaksa memperuntukkan hampir RM 800 sebulan untuk perbelanjaan harian berikutan kesan kenaikan harga barang.
"Ternyata memberikan kesan kepada saya dari segi perbelanjaan di pasar raya. Kesan terhadap sumber pendapatan lebih-lebih lagi sebagai pekerja biasa memang terjejas. Biasa sebulan dalam RM500 hingga RM600 untuk perbelanjaan harian. Sejak  kenaikan harga barang hampir RM700 hingga RM800 diperuntukan untuk perbelanjaan.
"Agak tertekan sedikit dari segi ekonomi dan terpaksa berjimat cermat dan terpaksa berbelanja lebih sedikit daripada yang biasa," katanya.
Bagi Halim, selain langkah berjimat cermat, beliau merasakan perbandingan harga perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum membuat keputusan dalam menentukan pembelian.
"Saya terpaksa membuat banyak perbandingan dan memilih serta memerhati sebelum membuat belian. Saya terpaksa pergi ke pelabuhan Klang untuk mencari ikan segar dengan harga yang murah dan terpaksa bersaing dengan yang lain. Kita terpaksa berkorban masa sedikit dan tak ramai orang yang sanggup buat," katanya.
Bagi peniaga bahan mentah, Ibrahim berkata, kenaikan harga barang mentah bukan sahaja berpunca daripada kenaikan harga minyak semata-mata, tetapi berpunca daripada peraih yang meletakkan harga yang tinggi kepada pengusaha.
"Saya terpaksa menaikkan sedikit harga sebab saya tiada pilihan. Walau bagaimanapun saya terpaksa kawal harga namun tetap memberikan kesan kepada peniaga.
"Biasa dulu saya jual ikan kembung dalam harga RM8.00 sekilo,  saya terpaksa naikkan sehingga RM9.00. Kadang-kadangbukan saya naikkan harga tetapi peraih. Walaupun nelayan tempatan mendapat subsidi, tetapi harga dikawal oleh peraih," katanya.

Di KL, Ribuan Berdemo, Polis UMNO Sembur & Tangkap Peserta


Satu memorandum hari ini diserahkan kepada Kedutaan Amerika Syarikat melalui satu himpunan membantah campurtangan negara itu terhadap pemerintahan Mesir.

Penyerahan memorandum tersebut disertai wakil-wakil parti politik dari Pakatan Rakyat dan Badan Bukan Kerajaan NGO.

Mereka termasuk Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub, Pengerusi Lajnah Antarabangsa PAS, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi, AJK PAS Pusat, Mohamad Sabu, Setiausaha Agung Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid, Ketua AMK, Shamsul Iskandar Mat Akin, Presiden PSM Dr. Nasir Hashim dan Penyelaras PSM, S. Aruchelvan dan lain-lain.

Dianggarkan hampir 10 ribu menyertai himpunan kali ini selepas kali pertama himpunan sama dibuat Isnin lalu di hadapan Kedutaan Mesir bagi mengutuk kekejaman kerajaan negara itu dibawah Presidenya, Hosni Mubarak.

Beberapa wakil pemimpin yang hadir turut menyampaikan ucapan ringkas, dan kesemuanya antara lain turut mengingatkan kerajaan Malaysia agar mengambil iktibar dari apa yang ditunjukkan rakyat Tunisia dan Mesir.

Ketua Dewan Muslimat PAS, Ustazah Nuridah Saleh antaranya berkata himpunan hari ini adalah manifestasi kebencian rakyat terhadap sebarang bentuk kezaliman yang dilakukan mana-mana kerajaan terhadap rakyatnya.

"Kita benci kepada mana-mana kerajaan yang melakukan kezaliman... Kita mahu kerajaan merealisasikan kehendak rakyat skiranya tak ingin jadi seperti kerajaan Tunisia dan Mesir,"katanya.

Mohamad Sabu pula dalam ucapannya turut memberi amaran bahawa rakyat Malaysia juga akan bangkit jika dizalimi sedemikian rupa.

Selain mereka, turut serta menyokong memorandum bantahan itu Sekretariat Himpunan Ulama Rantau Asia (Shura), Citizens International, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim), gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis) dan Pertubuhan Ikram Malaysia (Ikram).

Himpunan itu bagaimanapun dicemari dengan insiden tangkapan dan semburan watercanon oleh pihak polis dan Pasukan Simpanan Persekutuan FRU.

Beberapa petugas Unit Amal PAS dan orang ramai ditangkap di hadapan Masjid Tabung Haji ketika pihak polis cuba menyuraikan himpunan tersebut selepas selesai menyerahkan memorandum.

Terdahulu, lebih 7000 rakyat berarak dari Masjid As-Syakirin KLCC ke Kedutaan Amerika Syarikat.

Himpunan memulakan diketuai Exco Dewan Pemuda PAS Pusat, Ridhuan Mohd Nor.

Biarpun pihak polis menghalang laluan menuju ke bangunan kedutaan tersebut, peserta himpunan bagaimanapun berjaya melepasinya.

Himpunan yang menggabungkan parti politik dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) hari ini dinamakan Himpunan Bersama Kebangkitan Rakyat Mesir.

Mereka membuat tiga desakan terhadap Amerika Syarikat iaitu menggesa ejen negara itu berundur dari Mesir, tidak campur tangan dalam urusan rakyat Mesir memilih pemimpin mereka serta mendesak seluruh dunia memberi tekanan kepada Presiden Mesir, Husni Mubarak agar meletakkan jawatan.

Kesemua mereka berarak selepas selesai solat Jumaat sebentar tadi di Masjid As-Syakirin KLCC.

Sekurang-kurangnya 50 NGO turut sama dalam himpunan tersebut.

Foto Demo anti Amerika Syarikat 4 Feb. 2011