Isnin, 10 Januari 2011

[PANAS] Si Majikan Nafi, Si Mangsa Nafi, Tiba-tiba Keluar Cerita "Entot-entot" di Balik Pintu. Apa Cerita?


 Baru belek-belek berita TMI fasal pak menteri yang dikaitkan dengan kes merogol amah enggan memberikan komen tentang "penafian" amah yang pernah bekerja dengannya, saya jumpa satu kiriman di blog MSO. Kiriman ini jika benar sudah pasti akan memanaskan kembali kes ini. Menurut penulis politik ini, beliau mempunyai dua sumber yang mempunyai kaitan dengan tuduhan yang dilemparkan kepada pak menteri tersebut.WOW! Biar betul Pak MSO? Sahihkah sumber anda?

Perdana Menteri bercakap tak pakai otak

Alasan biasa kerajaan bila diberikan usul untuk membantu rakyat seperti menurunkan harga minyak dan memberikan air percuma ialah "Kalau bagi air percuma dan turunkan harga minyak, negara akan bangkrap". Namun bila kerajaan negeri Selangor benar-benar memberikan air percuma kepada rakyat Selangor, mengapa Selangor tak bangkrap?

Sebelum ini dianjurkan debat Perdana antara Shabery Chik dan Anwar Ibrahim berkenaan isu menurunkan harga minyak, pada masa itu kerajaan juga memberikan alasan yang sama, sekiranya kerajaan mengikut cadangan Anwar Ibrahim menurunkan harga minyak, nescaya Malaysia akan bangkrap. Tapi selepas perdebatan itu berlangsung, ternyata kerajaan telah menurunkan harga minyak berikutan tekanan oleh Anwar Ibrahim dan rakyat, dan Malaysia juga terbukti tidak bangkrap.Kali ini sekali lagi Perdana Menteri, Najib memberikan alasan yang sama, sekiranya Pakatan Rakyat menjalankan cadangan 100 hari Pakatan Rakyat, maka negara Malaysia akan muflis seperti Greece. Inilah alasan biasa kerajaan bila diberikan cadangan untuk mendahulukan rakyat, maka mereka akan kata tak boleh! Kalau buat juga nanti negara Bangkrap!

Di sini jelas sekali Perdana Menteri Najib yang selalu mengatakan hanya dia dan kerajaan BN sahajalah yang pandai memerintah, menunjukkan kebodohannya sendiri. PM seolah-olah tidak melihat pun apa sebenarnya rancangan 100 hari pakatan rakyat. Kerana itulah negeri Sabah yang dulu merupakan negeri kedua terkaya di Malaysia kini jatuh ke angka tercorot negeri paling miskin di Malaysia seperti yang diumumkan oleh bank dunia baru-baru ini.

Apakah 10 azam 100 hari Pakatan Rakyat?

  1. Mengheret semua perasuah ke muka pengadilan
  2. Menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA)
  3. Mengstruktur semula pinjaman PTPTN
  4. Memperkenalkan akta kebebasan maklumat
  5. Memberikan perkhidmatan WiFi percuma
  6. Memperbanyakkan dialog agama untuk mengelakkan ketegangan antara kaum
  7. Memperkukuh institusi agama selaras dengan artikel 3 perlembagaan
  8. Menjadikan Polis dan SPRM sebagai badan yang betul-betul bebas
  9. Menaikkan kadar bantuan kepada warga tua
  10. Meningkatkan pendapatan purata isi rumah kepada RM 4, 000 sebulan

Anda pembaca yang saya hormati semua, anda lihat baik-baik sepuluh azam 100 hari Pakatan Rakyat ini, adakah dengan melaksanakan rancangan ini akan menjadikan Malaysia muflis? Daripada 10 azam, hanya dua yang melibatkan penggunaan wang, iaitu menaikkan bantuan kepada warga emas dan memberikan perkhidmatan WiFi percuma.

Meningkatkan bantuan untuk warga emas bukan hal besar, dan tidak melibatkan penggunaan wang yang banyak, Adakah pemberian WiFi percuma akan menyebabkan negara bangkrap? Sistem Jalur Lebar sememangnya sudah ada di Malaysia, hanya perlu mengubahnya dari berbayar kepada percuma. Adakah negara akan bangkrap?


ReJaM© "Apa yang pasti nama-nama top yang didakwa melakukan jenayah akan diheret ke muka pengadilan! "

Parti yang paling taat dengan Raja dan Sultan

Ada beberapa individu yang memimpin dan mewakili sebuah parti besar di Malaysia menggambarkan kononnya merekalah yang paling Melayu, yang paling taat kepada Raja dan Sultan. Merekalah kononnya yang benar-benar mendaulatkan Raja dan Sultan.

Salah satu sentimen politik yang sering dimainkan oleh pemimpin dan penyokong parti ini ialah, parti lain adalah parti penderhaka, parti yang tidak taat kepada raja dan sultan. Namun persoalannya, benarkah parti ini benar-benar tidak pernah menderhaka? Adakah parti ini parti yang tidak pernah mengkritik raja dan sultan?ReJaM© "Bukti sudah dilekatkan di depan hidung penyokong parti perkauman ini, tapi seperti biasa penyokong parti ini akan jadi rabun dan buta sebaik sahaja membaca artikel ini, dan akan tetap mengatakan merekalah yang paling Taat kepada Raja dan Sultan kah kah kah"

Bapak katak yang tak sedar diriOleh: hafszach

Rehat Sebentar...!!!
Ni nak cite Pasal ketuanan Melayu Pulak...!!

korang nak PDF Handsad Parliment-krisis perlembagaan 1993 - Kenyataan President PERKASA datok Paduka Brahim Ali yg maha perkasa tu... Jilit II, Bil 67, 18 January 1993.

Dalam kenyataan tersebut Brahim Ali menyatakan yang beliau sanggup berperang dgn Raja2 melayu dan keris Taming Sari tetap terhunus di tangannya...

aku tulis sedikit petikan kata2 celupar beliau terhadap DYMM Agung..

" Ampun Tuangku, Keris ditangan ini keris Taming Sari, Kami datang tidak dijemput pergi kami tidak perlu disuruh. Kami datang menuntut janji, janji diikat antara Lemang Lebar Daun dan Sang Purba..Kami bercakap bukan bahasa Tuah setia membuta.."

" Keris di tangan ini Keris Taming Sari, Keris bersepuh besi Kursani, Semangatnya meresap jiwa rakyat menjadi berani. Ingat Tuanku Bila Taming Sari Menuntut Janji, 7 Purnama angin Terhenti, 7 keturunan akan bermimpi."

Kemuncak penderhakaan Brahim Ali yg mengugut DYMM Agung :

" waspadalah tuanku, Jabat menikam dengan Taming Sari,Taming Sari yang berlanggir darah satu warna, Bagaimana pula kalau Taming Sari ku ini menuntut Darah KELAINAN Warna..? Taming Sari ditangan inilah yang akan menentukan segala.."

Hebat Pak Berahim ikut telunjuk Mahatir.. Masa Pak Brahim mengucapkan Taming Sarinya menuntut KELAINAN WARNA ( Darah Raja2 Melayu )..

Mahatir membangunkan dirinya sedikit dan menunjukkan sokongan dan tanda " Good " dengan kedua2 tangannya...

Milo Suam ini Fakta sebenar jangan korang delete pulak..!!

Itulah dia Pak Braim President PERKASA yang hebat bersandiwara semata2 demi kepentingan Politiknya.. Sifat yang sama seperti Patih Karma Wijaya pada Zaman Melaka dahulu..!!

Patut kena Laungkan " Hidup PERKASA.. Hidup Patih Karma Wijaya..!!!"

Kita Lihat Apa Pulak Muslihat Umno-APCO Kali Ni... Kah Kah Kah...

Saman Anwar pada Saiful disebut semula 25 April


Saman Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan yang didakwa berniat jahat kerana membuat laporan polis dirinya diliwat bekas majikannya itu, ditetapkan untuk sebutan pada 25 April ini sementara menunggu perbicaraan kes liwat yang dihadapi Anwar di Mahkamah Tinggi Jenayah selesai.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Anisah Normah Muhammad Nor menetapkan tarikh itu selepas berjumpa dengan peguam Jason Tay, yang mewakili ketua pembangkang, di dalam kamar hari ini.

Mahkamah Tinggi Jenayah menetapkan 21 Jan ini untuk sambung bicara kes liwat Anwar.

Anwar, 63, memfailkan saman terhadap Mohd Saiful, 25, pada 30 Jun, 2008, mendakwa bekas pembantunya itu membuat laporan polis kerana mempunyai niat tersembunyi dan juga untuk mencemarkan peribadinya sebagai ahli politik.

Dalam pernyataan tuntutannya, beliau mendakwa Mohd Saiful tahu yang pertuduhan liwat itu adalah palsu tetapi tetap meneruskannya dan membuat laporan polis pada 28 Jun, 2008.

Beliau mendakwa hasil daripada laporan polis itu, maruah beliau telah tercemar dan beliau menanggung penderitaan dan aib.

Mohd Saiful, dalam pernyataan balasannya yang difailkan pada Mei 2009, berkata laporan polis itu mempunyai justifikasi dan sekiranya perkara itu tidak benar, pihak pendakwaan tidak akan mendakwa Anwar dengan pertuduhan liwat.

PAS bakal bertanding 6 kerusi di Sarawak


http://1.bp.blogspot.com/_RdHYsIIQKTA/TCSStmvs-XI/AAAAAAAAAs4/IODsWrXztMA/s320/PAS+001.jpgKUALA LUMPUR, 10 Jan: PAS Sarawak kini berkeupayaan bertapak lebih kukuh untuk bertanding dalam pilihan raya bagi kerusi Dun Sebuyau yang terletak dalam kawasan Parlimen Batang Lupar.
Ini ekoran kawasan itu telah diserahkan kembali oleh PKR untuk ditandingi oleh PAS.
Penyerahan kerusi Dun itu kepada PAS telah dilakukan secara rasmi baru-baru ini, setelah kedua-dua pihak mengadakan rundingan dalam semangat setiakawan bagi kepentingan Pakatan Rakyat.
Pesuruhjaya PAS Sarawak, Haji Adam Ahid menegaskan, kerusi Dun Sebuyau ditandingi PAS sejak pilihanraya umum negeri pada tahun 2001 yang diwakili oleh beliau sendiri.
Menurut beliau, atas permintaan PKR dan semangat setiakawan, kerusi Dun itu bagaimanapun telah diberikan oleh PAS kepada PKR untuk ditandingi dalam pilihanraya umum Sarawak pada tahun 2004 lalu.
"Sebelum diberikan kepada PKR, PAS sememangnya telah mempunyai kekuatan tersendiri di kawasan itu. Tetapi untuk menghadapi pilihanraya tahun 2004, atas permintaan PKR, kerusi Dun Sebuyau telah diserahkan kepada PKR untuk ditandingi, manakala PAS bertanding di kawasan Dun lain sebagai gantinya," katanya ketika ditemui di sini, hari ini.
Sesuai dengan kawasan itu sebagai kawasan PAS, menurut beliau, dalam pilihanraya tahun 2004 lalu, calon PKR hanya tewas sebanyak 800 undi sahaja kepada Barisan Nasional.
Dari kajian semasa yang dilakukan, para pengundi di kawasan itu bagaimanapun lebih berhajat kepada PAS untuk bertanding di kawasan itu untuk menghadapi pilihanraya akan datang dan pilihanraya-pilihanraya seterusnya.
"Disebabkan realiti itu, saya dan rakan-rakan kepimpinan PAS negeri baru-baru ini telah mengadakan rundingan dengan kepimpinan PKR untuk diserahkan kembali kerusi itu kepada PAS. Hasil dari rundingan itu, PKR dengan senang hati telah menyerahkan kembali kerusi Dun Sebuyau kepada PAS dengan rasminya," katanya.
Untuk menghadapi pilihanraya akan datang, menurut beliau, PAS akan bertanding sekurang-kurangnya bagi enam kerusi Dun di Sarawak.
"Berdasarkan perkembangan terkini, dari keenam-enam kerusi Dun yang akan kita tandingi itu, PAS mempunyai harapan cerah untuk menang bagi kerusi Dun Sebuyau," jelasnya.
Sungguhpun begitu, PAS Sarawak tidak akan berpada dengan perkembangan itu. Beberapa perancangan telah pun disusun bagi membolehkan PAS mencapai kemenangan di Dun Sebuyau dan kawasan-kawasan lain yang ditandingi.
"Selain Sebuyau, PAS juga mempunyai peluang cerah untuk menang bagi kerusi Dun Beting Maro yang juga terletak dalam kawasan Parlimen Batang Lupar.
"Kajian terperinci tentang potensi kawasan itu kini sedang giat dilakukan oleh PAS Sarawak, manakala penjelasan kepada rakyat tentang perlunya mereka menolak BN dan menyokong PAS atau Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang akan dilakukan secara berterusan," jelas beliau.

7 Strategi Kekal Mandat Rakyat Selangor di Selangor

Kita perlu ingat semangat jentera Barisan Nasional dan juga kesan psikologi kepada rakyat apabila Najib sebagai Perdana Menteri sendiri menjadi Ketua UMNO/BN di Selangor. Keadaan ini membuktikkan kepada kita bagaimana Najib amat mementingkan Selangor.

By Shen Yee Aun
 
1.0   Pemimpin
Pakatan Rakyat memerlukan pemimpin yang berpengaruh dan mampu memberi kesan kepada landskap politik dan juga mampu menjadi faktor pemangking dan perangsang kepada semangat jentera Pakatan Rakyat di Selangor.
Dicadangkan Dato Seri Anwar Ibrahim memilih kawasan Parlimen di Selangor yang selamat untuk bertanding. Jika tidak maka sekurang-kurangnya perlambangan Anwar diganti oleh isterinya Datin Seri Wan Azizah.
Keadaan ini akan memberi semangat kepada rakan-rakan, pemimpin, penyokong, golongan neutral  dan sokongan rakyat kepada Pakatan Rakyat.
Kita perlu ingat semangat jentera Barisan Nasional dan juga kesan psikologi kepada rakyat apabila Najib sebagai Perdana Menteri sendiri menjadi Ketua UMNO/BN di Selangor. Keadaan ini membuktikkan kepada kita bagaimana Najib amat mementingkan Selangor.
Jika pahlawan DAP dari Melaka iaitu saudara Lim Kit Siang boleh terjun mengetuai pasukan menentang BN di Pulau Pinang maka PKR amat memerlukan seorang pemimpin yang kuat di Selangor untuk menjadi faktor perangsang dan inspirasi serta motivasi.
Selangor merupakan satu-satunya kawasan kuasaan PKR. Sekirannya Selangor jatuh ke tangan BN maka PKR akan kehilangan kubu pertahanan dan akhirnnya akan memberi kesan negatif kepada tempat lain.
Selangor memerlukan political reinforcement setelah BN berjaya untuk mengeksplotasi beberapa isu di Selangor yang sedikit sebanyak mencederakan Pakatan Rakyat.


2.0   Fokus Pada Pengundi Melayu
Pakatan Rakyat  perlu memperjuangkan isu-isu Melayu di Selangor. Bantuan PAS amat diperlukan dalam menjayakan aspek ini. Kita tidak mampu untuk kehilangan 10-30% sokongan Melayu di Selangor. Jika tidak Selangor akan ditawan oleh Barisan Nasional dengan mudah.
Selangor memerlukan satu pelan dan rancangan yang besar kepada masyarakat Melayu di Selangor. Pelan dan kempen ini perlu dilancarken dengan segera supaya mendapat publisiti yang meluas.
Fokus menyerang Barisan Nasional berkaitan dengan isu-isu Melayu.
Sesiapa yang dapat memenangi hati Melayu di Selangor akan memiliki kelebihan untuk menang. Situasi politik yang dinamik sememangnya berubah mengikut peredaran masa. Dahulu sokongan bukan Melayu yang menjadi penentunya tetapi kini pula faktor Melayu yang akan menjadi faktor penentunya.


3.0   Serang Individu Penting Di Selangor
Selepas Khir Toyo menjadi kambing korban BN di Selangor kini tinggal sahaja Noh Omar sahaja di Selangor yang perlu diberi lebih banyak perhatian.

Kalau kita analisis dengan baik Noh Omar merupakan pemimpin yang jauh lebih mudah didepani berbanding Khir Toyo. Pertama, Noh Omar kurang beraura dan berkarisma. Kedua, jika kita bijak menyerang golongan Melayu yang berpendidikan dan golongan bukan Melayu akan menolak kepimpinan Noh Omar yang dianggap sebagai golongan Melayu ekstrem. Ketiga, Noh Omar sendiri tidak berkuasa sepenuhnya dalam politik dalaman UMNO di Selangor. Keempat, banyak isu dan masalah serta kelemahan peribadi lama Noh Omar yang boleh dijadikan sebagai aset Pakatan Rakyat untuk menyerangnya. Lemahkan Noh Omar dan UMNO akan memiliki masalah besar dalam pilihanraya 13 di Selangor.


4.0 Fokus Lawan UMNO
MCA, GERAKAN dan MIC bukan lagi fokus utama dalam PR 13 kerana buat masa terdekat kesemua parti ini masih belum dapat memulih keyakinan masyarakat terhadap mereka. Lagipun sokongan bukan Melayu dan kekuatan DAP di Selangor masih kuat.
Tinggal UMNO sahaja yang perlu kita kalahkan. Kejatuhan UMNO juga akan memungkin penafian 2/3 BN di Selangor jika UMNO mampu dicederakan dengan parah.


5.0   Kempen Mengekalkan Mandat Rakyat Selangor
Kempen ini perlu dilaksanakan dengan segera. Kekuatan di Selangor mampu dijadikan sebagai contoh negeri pemerintahan dan pentadbiran untuk meluaskan pengaruh, kuasa dan sokongan kepada negeri lain yang belum lagi ditawan. Selangor sepatutnya dijadikan model pentadbiran Pakatan Rakyat dan khususnya PKR di Selangor.
PKR adalah jambatan Pakatan Rakyat. Kekuatan PKR adalah kekuatan kepada Pakatan Rakyat.
Kempen menjelajah Selangor perlu dilaksanakan dengan segera. Hal ini juga disebabkan nanti apabila PR 13 nanti jentera dan kekuatan Pakatan Rakyat akan berbelah bahagi di merata-rata tempat di seluruh Malaysia.
Sebelum Pakatan Rakyat mampu keluar menyerang dan menawan kawasan lain kawasan kekuasaan perlu diperkuatkan pertahanan terlebih dahulu.


6.0   Minta Bantuan Pahlawan PAS

Pahlawan PAS perlu turun di Selangor untuk menembusi sokongan dan undi pengundi Melayu di Selangor.

Pemimpin PAS memiliki kuasa, aura dan pengaruh yang amat besar dalam kalangan masyarakat Melayu tidak kira di mana sahaja.
Buat masa ini hanya faktor PAS dan Islam yang mampu menentang UMNO.

Pemimpin terkenal PAS dari Terengganu, Kedah dan Kelantan perlu turun sebelum dan semasa PR 13.


7.0   Bijak Memilih Isu Sebagai Senjata Serangan
Tidak perlu menyerang dan menembak membabi buta tanpa arah. Hanya memilih beberapa isu yang penting dan berkualiti dan serang BN dengan isu yang telah dipilih.

Dahulu sebelum MAC 2008, hanya beberapa isu sahaja seperti isu minyak, kenaikan harga barang, Khir Toyo dan Zakaria sudah cukup untuk kita menawan BN.
Salah satu isu yang penting kali ini adalah pembunuhan pelbagai bangsa oleh kerajaan, polis dan sebagainya. Antara yang terkenal adalah Teoh Beng Hock dan mangsa India dan Melayu yang mati di tangan polis.
Isu kenaikan harga minyak dan harga barang.

Beberapa lagi isu lain yang berkualiti boleh dipilih untuk dijadikan peluru menembak BN.


8.0 Jangan Bermusuh Dengan Kuasa Ketiga

Dalam peperangan dahulu perkara yang paling hendak dielakkan adalah 2 pihak bergabung bersatu menentang 1 pihak. Jangan sesekali menjadikan posisi Pakatan Rakyat perlu berdepan dengan 2 pihak.
Tidak kira kuasa ketiga pengaruhnya sekecil mana namun tetap akan memberi kesan yang parah apabila 2 pihak bergabung melawan satu.

Jadikan kuasa ketiga sebagai lawan melawan BN.

Situasi yang saya analisis terkini menggambarkan BN lebih mesra kepada kuasa ketiga dan Pakatan Rakyat terlalu yakin, bongkak dan ego memulakan serangan terhadap kuasa ketiga.
Biarkan dahulu kuasa ketiga itu muncul. Jadi sahabat dahulu jika ada peluang. Jangan sesekali menghadapi musuh dari 2 arah.

Strategis dahulu akan meluaskan dan menguatkan pasukan mereka dahulu. Setelah benar-benar stabil dan konkrit baharu makan kuasa yang lain.


Kalahkan BN dahulu baharu fokus pada penghapusan kuasa ketiga.

100 Hari: Rakyat Terengganu yakin dengan PAS

KUALA LUMPUR, 10 Jan: PAS mempunyai harapan cerah untuk menang di Terengganu dalam Pilihan raya Umum (PRU) ke-13 nanti, berdasarkan perkembangan terkini yang memperlihatkan rakyat negeri itu sudah mempunyai alternatif untuk ubah kerajaan dari yang ada sekarang kepada PAS atau Pakatan Rakyat.
Momentum itu diketahui oleh PAS Terengganu berdasarkan kajian terkini yang dilakukan dan ia turut dikesan oleh Umno, sehingga menyebabkan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri terpaksa diserahkan oleh Datuk Hishammuddin Tun Hussein kepada Menteri Besar Terengganu sendiri, Datuk Seri Ahmad Said. 
Pesuruhjaya PAS Terengganu, Datuk Harun Taib (gambar) menegaskan, punca-punca yang menyebabkan rakyat Terengganu mula mempunyai alternatif untuk mengubah kerajaan yang ada kini agak banyak.
Menurut beliau, antaranya termasuklah kekecewaan rakyat Terengganu kepada kerajaan BN negeri itu yang gagal memberikan kesegaran kepada seluruh rakyatnya.
"Faktor itu pula disokong oleh kegagalan Umno BN yang memerintah negeri Terengganu dalam membasmi kemiskinan, sehingga menyebabkan orang ramai berfikir kenapa mereka tidak boleh menggantikan Umno BN kepada PAS," katanya ketika ditemui di sini hari ini.
Janji 100 hari Pakatan Rakyat, katanya, turut memberikan kesan baik kepada PAS di Terengganu, apabila rakyat negeri itu sendiri lebih yakin kepada PAS berbanding Umno BN untuk melakukan pembaharuan yang diharapkan oleh mereka.
"Janji yang dibuat oleh Pakatan Rakyat itu tidak kosong, tetapi mempunyai asas yang kukuh berdasarkan keupayaan para pemimpin Pakatan Rakyat untuk melakukannya.
"Ia juga bersesuaian dengan potensi kewangan negara yang sememangnya mencukupi untuk memberikan keselesaan kepada rakyat sekiranya ia diurus dengan baik. Manakala para pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat pula sudah terbukti kejujurannya dan mereka tentunya tidak membuat janji kosong kepada rakyat," tegasnya.
Dalam masa yang sama, menurut beliau, PAS negeri itu turut mempunyai peluang yang lebih baik untuk menawan Terengganu dengan pertukaran Hishamuddin kepada Ahmad Said sebagai Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri.
"Perubahan itu sebenarnya bukan merumitkan, malah semakin memudahkan PAS untuk menawan Terengganu kerana Datuk Ahmad Said dilihat tidak pandai mentadbir dan mengurus kewangan oleh sesetengah pihak dalam Umno sendiri," ujarnya.
Maknanya, menurut beliau yang juga Ketua Dewan Ulamak PAS Pusat, pergolakan dalam Umno sendiri gagal diselesaikan oleh Umno Terengganu dengan baik. Ini menyebabkan para penyokong Umno sendiri memandang PAS jauh lebih baik dan berkeupayaan untuk mentadbir negeri dengan baik sekiranya diberikan mandat untuk memerintah negeri itu dalam PRU Ke-13 nanti.
Dalam masa yang sama pula, PAS terus melangkah ke hadapan dengan strategi-strateginya yang tersendiri dalam usaha memberikan penerangan kepada orang ramai mengenai dasar-dasar parti itu.
Antara perancangan terkini yang dilakukan mulai tahun ini termasuk langkah mula menyerang Umno BN dengan slogan "PAS Ganti Umno" yang telah dilancarkan secara tertutup di Kuala Ibai baru-baru ini, dengan dihadiri lebih 1,000 orang pemimpin PAS negeri itu.
Pada 15 Januari ini, program itu akan diadakan secara terbuka di Dataran Tok Guru, Cukai, Kemaman dan kemudian akan disusuli pula di daerah-daerah lain di seluruh Terengganu.
Serangan yang akan dilakukan oleh PAS terhadap Umno dengan memberikan penjelasan kepada seluruh rakyat tentang penyelewengan Umno BN kepada rakyat selama ini.
Dengan itu, rakyat pasti akan menjadi lebih sedar tentang kesilapan mereka yang memberikan mandat kepada Umno BN untuk memerintah Terengganu, malah Malaysia selama ini.
"Dalam masa yang sama, kita juga akan terus memberikan penjelasan kepada orang ramai tentang dasar-dasar PAS dengan dasar Islam, bagi membolehkan orang ramai berfikir dengan sendirinya betapa lebih baik kepada mereka jika mereka memberikan kepercayaan kepada PAS bagi mengganti Umno untuk memerintah Terengganu, menepati slogan kita itu sendiri," tegasnya.

Selangor: Mereka tunjuk lagi perangai itu

SHAH ALAM, 10 Jan: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menasihatkan kerajaan Pakatan Rakyat negeri Selangor agar bersabar menghadapi segala bentuk serangan pihak lawan yang mahu merampas negeri itu.
Beliau ketika menyampaikan pidatonya di Stadium Malawati, Shah Alam malam tadi berkata, apa yang menimpa Selangor hari ini bukan perkara baru, malah PAS sudah menghadapinya sejak tahun 1959 lagi.
"Kita mesti bersabar dan kami dalam PAS telah lama alami keadaan ini.
"Kita berpengalaman sejak tahun 1959 apabila kerajaan PAS Terengganu diguling sebelum kita ambik balik pada tahun 1999," katanya yang menjelaskan terpaksa bersabar lebih 40 tahun sebelum dirampas pula pada tahun 2004.
Beliau berucap demikian dihadapan lebih 30 ribu hadirin yang hadir pada Majlis Solat Hajat dan Pidato Perdana di sini malam tadi.
Ianya dianjurkan PAS Pusat ekoran beberapa insiden terbaru melanda Pakatan Rakyat, khususnya percubaan rampasan kuasa di Selangor dan isu penggantungan Datuk Seri Anwar Ibrahim selama enam bulan dari Dewan Rakyat.
Tambahnya lagi, pengalaman sama turut menimpa kerajaan PAS Kelantan, apabila diguling pada tahun 1978 dengan menggunakan akta darurat pada waktu itu.
Namun PAS Kelantan kemudiannya bangkit semula mengambil Kelantan pada tahun 1990.
Dan terbaru pula jelasnya, rakyat dipertonton dengan tragedi rampasan kuasa kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Perak pada tahun 2009.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang, mahu rakyat tahu bahawa tindakan merampas negeri secara zalim, adalah strategi orang yang lemah.
"Cara begini bukan kekuatan, menipu ini satu kelemahan, tindakan tidak bijak dan tidak pandai.
"Dan sekarang mereka tunjuk lagi perangai itu," katanya.
Namun apa yang penting tegasnya, Pakatan Rakyat perlu melangsungkan perjuangan dengan konsisten dan bersabar.
Perjuangan tersebut tambahnya, perlu dibuat pada landasan yang betul dan jangan terpesong atau mengikut golongan yang tidak mengerti.
"Ini bukan  janji PAS, bukan Keadilan, tapi ini janji Allah dalam al-Quran.
"Teguhkan ikatan ini, perbetulkan cara bertindak kita. Insya Allah, Tuhan akan memberikan kemenangan kepada kita dalam pilihan raya umum ke-13 nanti," katanya.
Turut berucap pada malam tadi, Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Buat laporan polis terhadap mantan SUK Selangor

Oleh: wfauzdin_ns

"MANTAN SUK Selangor, Datuk Ramli mengatakan bahawa pencalonan Datuk Khusrin sebagai SUK Selangor bagi menggantikannya telah dimaklumkan kepada MB Selangor sebelum dipersembahkan kepada Sultan Selangor. MB Selangor pula menafikannya, bahkan surat yang didakwa salinan kepada MB Selangor pun tidak diterima.

Ini bermakna, ada salah seorang dari mereka ini telah menipu Sultan Selangor. Salah kecilkah jika ada yang menipu atau mengelirukan Sultan Selangor? Perlukah diwujudkan satu Suruhanjaya Bebas untuk menyiasat siapa yang berbohong sehingga menjadikan isu perlantikan SUK Selangor sebagai satu krisis Perlembagaan?

Mungkin tindakan boleh diambil kepada bekas SUK Selangor itu sekiranya terbukti beliau tidak melaksanakan tugasnya dengan jujur, lebih-lebih lagi bertindak mengelirukan Sultan Selangor. Bukan sukar untuk menyiasat perkara ini kerana ianya melibatkan pentadbiran dalaman yang mempunyai dokumen-dokumen dan surat sebagai bahan bukti.

Saya cadangkan Kerajaan Negeri Selangor membuat laporan Polis ke atas mantan SUK Selangor sekiranya Kerajaan Negeri menganggap beliau telah bertindak di luar bidang kuasa dan mempunyai niat untuk mensabotaj Kerajaan Negeri./

Harga naik, rakyat susah, makan sardin, burukkan Gout

Oleh: rozmal

"Mana-mana kita pergi sekarang cerita harga barang naik. Cubalah kita baca tulisan kesusahan rakyat di Blog Singalautmetro di bawah ini. Abang yang sedang ikat perut sekeluarga ni makan ikan sardin untuk berjimat. Tetapi dia tidak tahu ikan sardin adalah Musuh No 1 untuk pesakit Gout. Tapi dia tiada pilihan kerana makanan lain mahal sangat untuk dia sekeluarga.


"Bukan apa bang. Orang susah macam saya ni kena simpan stok lauk. Nak beli ikan mahal..simpan lama pun tak boleh. Tapi kalau sardin ni, beli lima tin boleh tahan sebulan. Kalau dipanaskan tiga hari boleh makan lagi," jawapnya selamba.

Nak tahu apa jawapnya? "Maaflah bang...sebenarnya saya sibuk sangat. Bukan tak sudi. Lepas Maghrib nanti ada kerja! Saya buat part time jaga kat depoh bas, nak cari tambah-tambah duit," katanya.

Sambil bersalam dia menyambung cakapnya. "Dapat empat ratus lagi bang sebab kerja part time ajer..Tapi badan ni dah rasa tak larat sangat. Tengok kaki ni.." dia menyelak pangkal seluarnya. "Ni bengkak dah bertahun ni. Entahlah...doktor cakap gout..." dia mengerutkan keningnya.
 

SARDIN BAHAYA UNTUK PESAKIT GOUT
Foods very high in purines include: sardines
http://arthritis.about.com/cs/gout/a/foodstoavoid.htm

DUKACITA SEORANG MELAYU MISKIN: BAHASA DUKANYA MENITISKAN AIR MATA!

"Bang...sardin tin besar ni minggu dulu hargnya RM5.70, tapi sekarang dah RM6.20!" dia meletakkan semula tin sardin jenama popular di rak sebuah pasaraya di Shah Alam tadi petang.

Kemudian anak kecilnya barangkali enam atau lima tahun saya terdengar merengek beberapa kali. "Abah...nak aiskrim!"

Si ibu yang sejak awal mengekori si suami memerhatikan harga pada setiap kali barangan dipegang, akhirnya separuh bersuara:" Adik...ibu tengok tadi aiskrim tu dah naik 30 sen. Nanti ibu buatkan aiskrim sirap kat rumah ya..." lembut suara si ibu separuh memujuk. Si ayah tersenyum tawar memandang saya.

"Belikanlah..." beritahu si ayah mengarah isterinya, barangkali tidak sampai hati melihat wajah anak kecil yang sayu itu. Sebelum ke baris sebelah untuk membelikan ais krim untuk anaknya, si ibu berbisik. Saya tidak mendengar langsung apa yang dicakapkannya kepada suaminya itu.

Hanya selepas isterinya pergi, si suami tanpa berselindung memberitahu saya. "Orang rumah saya tanya tadi, cukupkah duit yang saya bawa!" dan dia tergelak dua tiga kali tetapi kekehnya tawar dan hambar.

"Tak jadi nak belilah sardin ni!" katanya seolah-olah sedikit kecewa. "Nak tengok tempat lain nanti," jawapnya.

Saya bertanya kenapa dia membeli sardin.

"Bukan apa bang. Orang susah macam saya ni kena simpan stok lauk. Nak beli ikan mahal..simpan lama pun tak boleh. Tapi kalau sardin ni, beli lima tin boleh tahan sebulan. Kalau dipanaskan tiga hari boleh makan lagi," jawapnya selamba.

Saya terus tertunduk sebelum saya angkat muka memandangnya. "Sekarang kerja kat kilang lama ke?" saya tanya. Dia mengangguk. "Dah berumur ni tak berani nak pindah kilang. Cuma gajinyalah. Dah 20 tahun kerja baru seribu lebih sikit ajer"

Saya tunduk semula memandang lantai simen pasaraya. "Anak yang dua orang tu belajar lagi ke?" saya tanya lagi.

Dia mengangguk laju-laju. "Seorang kat Unisel, seorang lagi kat Politeknik. Itu yang saya kena berjimat tu bang," jawap lelaki yang saya kenal sejak berbelas tahun lalu. Kami tidak lama bersama.

Sebelum pulang, saya sempat pelawanya untuk minum malam sebab lama kami tidak berjumpa. Nak tahu apa jawapnya? "Maaflah bang...sebenarnya saya sibuk sangat. Bukan tak sudi. Lepas Maghrib nanti ada kerja! Saya buat part time jaga kat depoh bas, nak cari tambah-tambah duit," katanya.

Sambil bersalam dia menyambung cakapnya. "Dapat empat ratus lagi bang sebab kerja part time ajer..Tapi badan ni dah rasa tak larat sangat. Tengok kaki ni.." dia menyelak pangkal seluarnya. "Ni bengkak dah bertahun ni. Entahlah...doktor cakap gout..." dia mengerutkan keningnya.

Memang saya tidak boleh berlama. Bukan saya tidak punya waktu untuk bersama dengan kenalan lama saya itu. Tapi dalam hati saya pedih, luka dan sebal. Kasihan fikir saya. Kasihan sangat drama kehidupan ini. Bolehkah kami berdepan realiti kehidupan sebuah negara maju

Lagi pandangan tentang perjumpaan malam krismas PAS & UMNO

Oleh Wan Nasuha bt Wan Hassan
Saya merujuk kepada surat-surat dari Goh Soon Sin dan Abas Azizan berkenaan perjumpaan yang dinyatakan di atas.
Kedua-dua surat tersebut mengandungi beberapa tuduhan (Goh) dan spekulasi (Abas). Saya ingin katakan di sini bahawa adalah tidak wajar untuk orang-orang bukan Melayu dan bukan Islam untuk mengungkit atau cuba menggambarkan apa-apa usaha untuk menyatukan suara politik orang Islam/Melayu sebagai satu perkembangan negatif. Saya perhatikan kerap topik itu diutarakan sebagai sesuatu yang boleh menggugat kedudukan orang bukan Islam. Itu amatlah tidak wajar dan satu pendirian yang tidak bersikap adil kepada orang Melayu/Islam amnya.
Pertama, politik tidak semestinya satu ‘zero-sum game’ yang mana kalau orang-orang Islam bersatu, maka secara automatisnya orang-orang bukan Islam akan rugi. Pandangan sedemikian, pada hemat saya, tiada asasnya. Permasalahan negara mungkin akan banyak selesai sekiranya orang Islam bersatu. Politik berlebihan (excessive politicking) di dalam arena politik negara mungkin dapat dikurangkan supaya masa dan tenaga semua pihak dapat ditumpukan kepada penaikan taraf sosio-ekonomi rakyat jelata tanpa mengira kaum atau ugama. Penambahan kestabilan negara juga pasti akan menguntungkan semua, tak kiralah orang Melayu atau Cina atau India atau Kadazan dan sebagainya.
Kedua, andainya benar orang bukan Islam menganggap penyatuan orang Islam sesuatu yang akan merugikan orang bukan Islam, maka ini bermakna segala tindak tanduk parti politik bukan Islam adalah bermatlamat untuk orang Islam terus berpecah belah. Mahukah MCA, DAP, Gerakan, MIC, SUPP dan lain-lainnya sekiranya orang Islam membuat kesimpulan sedemikian? Sekiranya tidak, ada baik sekiranya penyokong-penyokong mereka tidak cuba memberi stigma negatif kepada apa-apa prospek penyatuan orang Islam di negara ini.
Ketiga, parti-parti politik bukan Islam, baik dalam barisan pemerintah mahupun pembangkang, kerap mengambil pendirian yang seiring dan sejalan dalam isu-isu yang mereka fikirkan akan menguntungkan orang bukan Islam, secara terang-terang dan tanpa segan silu. Itu sesuatu yang mereka anggap wajar diterima oleh orang Islam. Oleh itu, sekiranya PAS dan UMNO pula duduk semeja secara terang-terang untuk berbincang isu-isu yang akan menguntungkan orang-orang Islam, parti-parti bukan Islam wajar menerimanya dengan fikiran terbuka dan tidak merasa tergugat dengan tindakan PAS dan UMNO itu.
Tuan Guru Nik Aziz telahpun mengesahkan perjumpaan tersebut berlangsung dan terang-terang telah dia telah katakan bahawa isi perbincangan adalah sesuatu yang rahsia yang beliau tidak mahu hebahkan. Kita harus hormati pendirian beliau.
Kita pun semua tahu Dato Seri Anwar Ibrahim sendiri pernah mengadakan pertemuan sulit dengan Dato Seri Najib Tun Razak pada suatu masa dahulu tanpa diketahui PAS dan DAP. Tidak pula kedengaran suara-suara yang mendesak Anwar untuk menerangkan apakah isi perbincangan beliau dengan Najib dalam pertemuan sulit itu.
Sebagai seorang penyokong kuat PAS dari mula, harus saya nyatakan perasaan bimbang dan tidak puas hati di kalangan keahlian dan penyokong PAS terhadap halatuju Pakatan Rakyat (PR), kemelut dalaman PKR dan tuduhan liwat terhadap Dato Seri Anwar.
PAS telah banyak melenyapkan tuntutan-tuntutan tradisonalnya sejak menganggotai PR. Akan tetapi parti seperti DAP tidak sedikit pun mengurangkan pendiriannya sejak jadi ahli PR. Ia masih kuat memperjuangkan ‘Malaysian’s Malaysia’, pilihanraya kerajaan tempatan dan lain-lain perkara yang susah untuk PAS anggap sebagai mustahak. PAS pula tidak boleh langsung bersuara tentang ‘negara Islam’ ataupun usaha menegakkan undang-undang Islam sejak menjadi ahli PR. Pokoknya, pengorbanan oleh PAS tidak dibalas dengan pengorbanan yang setimpal oleh DAP di dalam Pakatan Rakyat.
Kemelut dalaman PKR tidak perlulah saya huraikan dengan berjela-jela. Secara rasminya, memang PAS menghormati dan tidak pernah menyentuh tentang apa yang berlaku di dalam PKR. Bagaimanapun, sebagai seorang pemerhati biasa, biarlah saya katakan pemilihan jawatan parti untuk PKR yang telah dijalankan tahun lepas memang diketahui umum sebagai kucar kacir dan penuh kepincangan. Hingga sekarang masih kuat kedengaran luahan rasa tidak puas hati dari dalam PKR sendiri. Pada saya, ini semua berpunca dari kegagalan kepimpinan PKR sendiri.
Terkini, di dalam isu pelantikan setiausaha kerajaan negeri Selangor, hanya presiden PAS yang telah mengeluarkan kenyataan rasmi pendirian PAS berkenaan isu tersebut. Ketua umum PKR  dan presidennya mahupun timbalan presidennya, ketiga-tiganya hingga sekarang membisu enggan memberi kenyataan rasmi walaupun MB Selangor adalah dari parti mereka sendiri. Maka terkonteng-kontenglah bersendirian MB Selangor menangani isu itu. Dia pun kelihatan macam dah ‘surrender’ dalam isu ini. Adakah kepimpinan PKR takut dan gentar untuk mengambil risiko memurkakan pihak istana? Macam manakah ‘Ketuanan Rakyat’ boleh diperjuangkan sekiranya begitu sikap kepimpinan PKR?
Kegagalan kepimpinan PKR, pada saya, asal dan puncanya adalah tuduhan liwat yang terpaksa diharungi oleh Dato’ Seri Anwar. Kemungkinan besar tenaga intelek dan mental beliau terpaksa ditumpukan kepada kes liwat itu hingga tidak dapat diberi inputnya kepada isu-isu lain yang melanda PKR dan PR. Beliau sering diwar-warkan sebagai individu yang berjaya memantapkan talian parti-parti di dalam PR tetapi tidak pula pengaruh beliau digunakan untuk memujuk DAP supaya jangan terlalu lantang dengan tuntutan-tuntutan yang tidak dikongsi oleh orang Islam. Ini semua pada saya disebabkan oleh tuduhan liwat ke atas Dato’ Seri Anwar yang berlangsung sekarang.
Keresahan di dalam PAS ialah permasalahan di dalam PKR akan memberi impak negatif kepada PAS sebagai rakan juang di dalam PR. Di samping itu, orang PAS juga sering tertanya-tanya adakah adil atau munasabah pemimpin yang bermasalah dari parti yang banyak masalah dilantik menjadi perdana menteri sekiranya PR berjaya menubuhkan kerajaan.
Begitulah luahan hati saya buat renungan kita semua.

*pendapat yg diutarakan ini adalah pendapat peribadi penulis.  Tidak melibatkan pendapat UREKA.
———————————————
I refer to the letters by Goh Soon Sin and Abas Azizan on the 24th December 2010 meeting between the PAS and UMNO leadership.
Both letters contain all kinds of accusations (Goh) and speculations (Abas).
I would like to categorically state here that it is wrong for non-Malays and non-Muslims to portray any move or effort to politically unite Malays/Muslims as a negative development. It has been my observation that very frequently the prospect of a united Malay/Muslim political front is depicted as a threat to the position of non-Muslims. This is unreasonable and it is a belief that is unfair to Malays/Muslims in general.
First, politics is not necessarily a zero-sum game whereby Muslim unity will automatically mean a setback to non-Muslims. There is no basis for such a view, in my opinion. In fact, many of the myriad problems of the nation can be resolved were the Muslims to unite. Excessive politicking can be avoided so that more time and energy can be devoted towards improving the socio-economic status of the rakyat, regardless of race and religion. The enhanced political stability of the country surely will benefit all, no matter Malay or Chinese or Indian or Kadazan etc.
Second, if non-Muslims truly believe that Muslim political unity is detrimental to them, this can only mean that all strategic and tactical maneuverings of non-Muslim parties have but one overriding objective which is to keep Malays politically split. Do the MCA, DAP, Gerakan, MIC, SUPP and the others want Malays to arrive at that conclusion? If the answer is no, then surely it’s in everybody’s best interest to refrain from trying to negatively stigmatize any prospect of Muslim unity in this country.
Third, non-Muslim political parties, in the government and the opposition coalitions, very often adopt similar or common stands on issues deemed important by and for the benefit of the non-Muslim community. This they do openly and unabashedly. They consider it reasonable to expect Muslims to accept such commonality among the non-Muslim parties. That being the case, it is only reasonable when PAS and UMNO sit together openly to discuss common issues for the benefit of Muslims, for non-Muslims to accept such meetings with an open mind and not feel threatened by the joint PAS-UMNO action.
Tuan Guru Nik Aziz has confirmed that the said meeting actually had taken place and also unequivocally stated that he is not prepared to reveal the issues discussed. We should respect his stance on the matter.
It is common knowledge by now that Dato’ Seri Anwar Ibrahim himself has had secret meetings with Dato’ Seri Najib Tun Razak in the not too distant past, all conducted without the prior knowledge of PAS and DAP. I cannot recall anyone demanding that he disclose the subject of his discussions with Najib.
As a staunch PAS supporter right from the beginning, I have to state herein the anxieties and concern that PAS supporters and members have with Pakatan Rakyat (PR), the turmoil within PKR and the sodomy charges against Dato’ Seri Anwar.
PAS has had to compromise and drop some of the demands and objectives that the party traditionally held upon joining PR. DAP however since joining PR has not in the slightest toned down it’s ‘Malaysian’s Malaysia’ rhetoric and demands on issues such as local government elections which are hardly priorities for PAS. PAS meanwhile cannot even express any support for the idea of an Islamic state or the implementation of Islamic law since becoming part of PR. In short, in Pakatan Rakyat the compromising attitude and sacrifices of PAS have not been reciprocated in like manner by DAP.
I do not wish to elaborate at length on the internal problems of PKR. It is PAS’s official stand to respect and not to interfere in the internal affairs of PKR. However, as an ordinary observer, let me just say that the recent elections for party posts conducted by PKR has been known by all and sundry to be full of flaws and shortcomings. Till now, voices of dissatisfaction and unhappiness about the party elections can be heard coming from within PKR itself. To me, the cause of all these is the failure of leadership in PKR.
Currently, in the controversy regarding the appointment of the Selangor state secretary, only the PAS president has come forward to issue an official statement on the matter. In contrast, PKR’s de facto leader, president and deputy president, all three of them have remained mute and not issued any official party stance even though the Selangor MB is from their party. The Selangor MB is left alone to fend for himself in dealing with the issue. It is no surprise that he appears to be surrendering. Is the PKR leadership so frightened and cowardly to take a stand that might risk incurring royal displeasure? How can ‘Ketuanan Rakyat’ be achieved if such is the attitude of the PKR leadership?
The failure of leadership in PKR, to me, has its root causes in the sodomy charges that Dato’ Seri Anwar currently faces. It is more than likely that the bulk of his mental and intellectual energy has to be devoted to the ongoing case, so much so that he cannot give the proper input to issues that are besetting the party and PR. He has often been depicted as the one individual who has managed to put together the parties within PR. However, his reputed influence does not appear to have been used to coax DAP into toning down their very vocal demands in issues which are not shared by Muslims. This seems to me to be due to his current sodomy trial.
The anxieties within PAS are that the problems plaguing PKR will adversely impact PAS, its partner in PR. On top of that, PAS supporters often wonder if it is reasonable or fair for a problem-ridden leader of a problem-ridden party to be chosen as the prime minister were PR successful in its bid for government.
These are my honest views that I wish to share with everyone.

Akhirnya Jasa Guru KEMAS terbalas?

Cikgu TADIKA KEMAS moden?

Cikgu-cikgu KEMAS ni 1Malaysia tahu fungsi sebenarnya..
Dan diakui oleh 1Malaysia akan betapa hebatnya peranan cikgu-cikgu KEMAS ini..

Waktu teman kecik-kecik dulu..
Cikgu KEMAS adalah cikgu yang pertama hadir dalam hidup teman..
Teman sempat bersekolah Tadika KEMAS Kg Balun...
Dan sehingga sekarang teman akui, peranan cikgu KEMAS dalam mendidik kanak-kanak prasekolah sangat berkesan kerana di kampung-kampung hanya TADIKA KEMAS sahajalah yang mampu ditanggung oleh ibubapa yang menghantar anak-anak mereka.

Namun harus diingat!
Cikgu-cikgu KEMAS inilah juga medium utama UMNO menyusup masuk mendekati kaum wanita terutamanya kerana syarat utama untuk menjadi cikgu KEMAS adalah mesti WANITA UMNO!

Mereka inilah yang melaksanakan agenda meng'UMNO'kan wanita-wanita di kampung dan luar bandar... dan sehinggalah artikel ini ditulis.. ianya masih berkesan dan memainkan peranan penting. Muslimat PAS dengan PASTI mereka pun masih jauh ketinggalan berbanding dengan Wanita UMNO dan Kemas ini!

Itulah hakikat...
Oleh itu, tidak hairanlah jasa cikgu-cikgu KEMAS kini dibalas oleh Kerajaan Malaysia!

sunsnake 10012011Guru Tabika Kemas boleh lanjut pelajaran ke institusi pengajian tinggi

PUTRAJAYA 9 Jan. - Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) akan menjalinkan kerjasama dengan institut pengajian tinggi (IPT) awam dan swasta dalam usaha mempertingkatkan kemahiran guru-guru Taman Bimbingan Kanak-Kanak (Tabika) Kemas tidak lama lagi.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, kerjasama itu bagi membolehkan tenaga pengajar Tabika Kemas yang sedia ada melanjutkan pengajian di peringkat diploma atau yang lebih tinggi di IPT terbabit. "Kita sedang meneliti beberapa IPT awam dan swasta yang program diplomanya telah mendapat pengiktirafan pihak Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA).

"Buat masa ini, kita ada hantar guru-guru Tabika ke institut perguruan di bawah Kementerian Pelajaran dan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) untuk melanjutkan pengajian mereka ke peringkat diploma," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, baru-baru ini.

Kenali YDP Kontraktor Melayu P.Pinang Yang Cibai

Perosak UMNO-Melayu Pulau Pinang adalah Dato’ Mohd Fadzill Hassan.


"HERO MAMAK PENANG"

Dato’ Mohamed Fadzill Hassan sekarang adalah Yang Di Pertua Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (Cawangan Pulau Pinang) dan Timbalan Presiden Persatuan Kontraktor Melayu Malaysia (PKMM) dan beliau naik atas nama perjuangan dan perkudaan orang-orang Melayu Pulau Pinang.

Sikap Dato’ Fadzill amat dibenci oleh ramai orang-orang Melayu Pulau Pinang terutama golongan kontraktor-kontraktor semenjak beliau masih lagi berlesenkan Kelas “F” dan belum bergelar Dato’.

Dato’ Fadzill adalah perosak UMNO dan orang Melayu Pulau Pinang yang sebenarnya. Beliau suka menuduh membuta tuli tanpa mengemukakan bukti-bukti dan ini adalah kegemarannya disetiap mesyuarat. Ini amat memalukan client-client seperti JKR, SPN, PERDA. Diluar mesyuarat ia amat memalukan orang-orang Melayu.

Yang ini atau Yang itu...ana TAK KIRA ASALKAN PAS MENANG..

mana -mana pun ok..janji menee PAS..ha ha Dun Tenang diTawan..Pas..

http://2.bp.blogspot.com/_SSuqp3rkd98/S6xD3lRdvwI/AAAAAAAAAqY/jVFxMDOCoHg/s1600/puteri+Normala.JPG
Normala Sudirman:berkhidmat sebagai guru.

http://www.malaysiandigest.com/images/zahar/firdaus_masod.jpg
Firdaus Masod seorang peguam:

PTPTN adalah along yang sebenar, katanya

Saya menerima email dari seorang anak muda tertindas. Saya malas nak fikir apakah yang akan terjadi kerana menyiarkan luahan hatinya yang saya tak edit sikit pun:
Memang le kepada peminjam PTPTN...

Rupenya PTPTN adalah lebih kejam daripada along yang ada sekarang... dengan charge pentadbiran sebanyak 3% yang dikenakan itu menunjukkan mereka lebih kejam daripada along... kerana kos perkhidmatan itu akan berterusan sehingga bila-bila selagi mana kita tidak menyelesaikan pinjaman lahanat tersebut... sejahat-jahat Along ada juga 'interest' yang kita tau berapa yang nak kena byr...

Bayangkan kalau charge perkhidmatan RM40 sebulan dan korg bayar RM50 sebulan (kadar minimum yang 'dibenarkan' oleh PTPTN)... maka korang akan bayar PTPTN tue sampai mampos le jawabnya... sebab korg byr kos perkhidmatan lahanat tue tanpa mengurangkan baki PTPTN.... kalu beli rumah pun RM25k bayar RM50... so nampaklah jugak jumlah yang nak kene bayar... dan kalu lambat bayar hanya 'penalty' dlm berapa ringgit sangat dikenakan... tapi PTPTN ... kita tak tau berapa jumlah sebenar yang kan kita bayar melainkan kita byk duit dan boleh bayar 'seketul'... tapi kalu bayar ansuran maka jawabnya kene bayar sampai 'mampos'.. (sila klik imej di sebelah untuk besarkan)
Saya sekali lagi mengajak semua orang berfikir sebagai rakyat yang taksub kepada kebenaran. Kalau yang beragama Islam, bertuankan Allah, bertuhankan Allah - bukan ketuanan Melayu yang sudah begitu dihanyir dan dilendirkan oleh Umno atau apa-apa pun. Kita bercakap tentang kebenaran. Kita bercakap tentang kepentingan rakyat. Sudah-sudahlah bercakap dengan ketaksuban atau 'asabiyyah kepada mana-mana parti atau pemimpin. Sekarang pun orang dah mula bercakap, kalau Umno ada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), PAS ada Rusila. Marilah kita bercakap sebagai rakyat.

Marilah kita memperjuangkan pendidikan percuma untuk rakyat sehingga ke peringkat ijazah pertama sekurang-kurangnya.

Bercakap tentang anak orang yang meraung ditindas PTPTN, teringat anak sendiri. Orang kata, semakin lama dia tak ada, semakin berkurangan rindu. Tetapi yang saya rasa semakin rindu, semakin sayu. Ya Allah, ya Mujir, temanilah anak saya, kekasih hati abah Muhammad Sadiq dengan keampunan dan kasih sayang-Mu yang berkekalan. Tolonglah, ya Allah!

PB.

Kasihan Stopa Mamat, Malu-malu!!

Barisan Nasional (BN) Kelantan menyasar memenangi sekurang-kurangnya 23 kerusi daripada keseluruhan 45 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya umum akan datang berdasarkan perubahan dan minat rakyat terhadap Umno dan BN akhir-akhir ini.

Kasihan Stopa Mamat, malu-malu!! Sasaran Stopa hanya 23 dari 45 kerusi. Stopa malu-malu untuk meletakkan angka lebih, hanya 23. Kecut pun ada. Tidakkah Stopa takut kalau-kalau Adunnya melompat atau berpaling tadah. Adunnya pun bukannya boleh diharap juga.

Stopa, demo sasar lebih sikitlah. Kesian orang Umno Kelantan, lagi ketar lutut dengar sasaran demo. Lembik kotek!!

BANGANG TAK TAHU MENGIRA

INI GARIS BESI TAHAN LAMA


nota:
gari ini boleh digunakan
berulang ulang kali
boleh gari madey
boleh gari sami
boleh dari baginda
tak perlu berbelanja
beli gari baru !PM ANGGAP TINDAKAN PEMBANGKANG BERSIFAT POPULIS - meloya

Najib Razak menyifatkan janji pembangkang untuk melaksanakan `Pelan 100 Hari' jika dapat memerintah negara sebagai amat populis tetapi tidak berpaksi di bumi yang nyata kerana tidak membentangkan punca kewangannya kepada rakyat.

Menurutnya, terdapat keanehan dan juga amat menghairankan apabila pembangkang membentangkan segala benda bersifat populis tetapi tidak ada sebutir pun dibentangkan dari mana punca kewangannya.

``Jadi kalau begitu, bagaimana segala-gala yang dijanjikan kepada rakyat boleh dilaksanakan, boleh ditunaikan,'' katanya ketika berucap pada perhimpunan bulanan Jabatan Perdana Menteri di sini hari ini.

Justeru katanya, kita tidak boleh mengambil sikap terlalu populis sehingga menggadai masa depan negara dan begitu tidak bertanggungjawab sekali sehingga anak cucu merana kelak.

``Malah tidak payah tunggu anak dan cucu dalam masa dua tahun sahaja menurut perkiraan kita negara kita jadi macam negara Greece kalau dilaksanakan segala janji itu tanpa mengambil kira kemampuan negara.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit… BENGONG…. PATUTLAH HIDUP DI SEKSA OLEH BADAK…. kah kah kah..

lihat dan baca apakah betul pelan 100 hari ini mengeluarkan belanja?
apakah betul kita akan bangkrap?
apakah ini hanya propaganda?
apakah kita ada duit?

INI YANG AKAN DILAKUKAN DALAM MASA 100 PERTAMA
1 – tangkap mahathir kes tipu
2 – tangkap samy vellu kes bunuh
3 – tangkap taib mahmud kes bunuh
4 – tangkap tajuddin ramli – kes tipu
5 – tangkap razak baginda kes bunuh
6 – tangkap rais yatim kes rogol
7 - tangkap jamakluddin jarjis kes rab raba bontot

BELANJA:
sebuah kereta polis x 7 – untuk membawa penjenayah
4 orang pegawai polis x 7 – digunakan ketika menangkap
1 set gari x 7 – untuk mengari penjenayah

nota:
jika memerlukan lebih ramai tenaga
unit amal pas dan unit amal pkr sedia membantu dengan percuma

8– hapuskan isa
9- hapuskan auku
10– hapuskan akta cetak

BELANJA:
4 helai kertas A4 untuk draf pelupusan akta. tidasl ada menggunakan duit.

Sepeluh pekara ini boleh dilakukan tanpa
menggunakan belanjayang banyak.
Mungkin jika orang orang jahat ini ditahan reman
perlu keluar sedikit pebelanjaan.

Hari peruntukan untuk seorang baduan ialah RM 3.50 sen sehari.
Ertinya jika orang jahat ini direman sebulan maka perbelanjaan
untuk mereka ialah RM105 untuk 30 hari. Jumlah ini
amat sedikit berbanding dengan jenayah yang telah mereka lakukan.

SEPULUH PEKARA ini boleh dilakukan
dengan perancangan yang teratur dan tidak
kelam kabut.

seluruh belanjawan dijangka tidak
akan melebihi 3000 ringgit.
Ini lebih murah dari belanja botox bik mama untuk seminggu kah kah kah
TT

Ingat BN Ingat Duit Kita

Selepas tahun 2008 cuba kita jujur dan bertanya pada diri sendiri. Apakah kehidupan kita lebih baik dari sebelumnya? Apakah kita mendapat hasil yang setimpal meskipun kita bekerja keras dan jujur dalam melakukan tugasan? Sesetengah orang terpaksa melakukan overtime berpuluh jam namun mereka masih belum mampu keluar dari kesempitan hidup yang melanda.
Ingat BN ingat duit kita yang telah dirembat dengan hebatnya. Projek mewah - mewah, pembaziran video klip Rosmah Mansor, ketirisan projek yang melibatkan negara dengan kos yang tak masuk akal, rasuah sana - sini. Akibat perkara buruk seperti ini maka kita dipaksa menerima kenaikan harga barang. Naik bukannya sedikit, tetapi tersangatlah tinggi.

Gaji masih di takuk lama sedangkan harga barang semakin naik. Tepung, susu, gula, bawang, tong gas, minyak tanah, RON 95 dan sebagainya semuanya telah naik menggila. Semuanya kerana kita yang mengizinkan perkara tersebut terjadi. Kalau kita menghalang perkara seperti ini terjadi sudah pasti sekarang kita tidak cepat jatuh sakit kerana memikirkan bagaimana mahu mencari duit lebih.

Jika kita tidak mengizinkan projek yang melibatkan kepentingan negara berlaku ketirisan sudah pasti duit negara akan selamat. Sebut harga pada mulanya RM10 Juta naik kepada RM 1 Billion. Semuanya kerana mahu memastikan kroni - kroni mereka mengaut keuntungan secara maksimum. Apabila jumlah sedemikian rupa digunakan dan dibazirkan, siapa yang rugi? Kita!!

Najib kata jangan menang sorak nanti kampung tergadai. Tapi sekarang ini kita tak bersorak pun kampung, tanah, duit tergadai. Jatuh papa kedana. Kasihan kita ini. Makin menjadi bebal akibat lama diperintah oleh Umno. Tapi mahukah kita terus dibebalkan. Sudah pasti tidak mahu. Caranya?

UBAH SEBELUM PARAH (dah parah dah pun)
- Drag Super Star

Isa Ugut Pecat Kakitangan Felda Yang Sokong PR

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) kesal dengan tindakan Pengerusi Felda yang baru, Tan Sri Isa Samad yang dengan angkuhnya mengugut untuk memecat mana-mana kakitangan Felda yang didapati menyokong Pakatan Rakyat.
Ugutan itu disampaikan dalam pertemuan sulungnya dengan seluruh kakitangan Syarikat Kumpulan Felda di Dewan Merak Kayangan, Jalan Gurney pagi tadi. Majoriti kakitangan Felda yang hadir, berbisik sesama sendiri mengutuk kesombongan beliau yang mahu menunjukan kuasa itu. Mereka yang menyokong BN pun naik meluat dengan beliau.
Ugutan terbuka itu mengambarkan betapa terdesaknya Barisan Nasional untuk mengembalikan sokongan kakitangan dan seluruh peneroka Felda kepada Barisan Nasional menjelang PRU-13. Inilah budaya lapuk BN, bila terdesak mereka akan mengugut dan menekan kakitangan Kerajaan dan agensi yang berkaitan supaya terus menyokong BN.

Kalau 10 atau 20 tahun lalu, bolehlah beliau buat ugutan begini kerana pada masa itu rakyat tak celik undang-undang dan pelembagaan. Hakikatnya Isa tidak boleh sesukahatinya memecat kakitangan Felda yang menyokong Pakatan. Hak setiap kakitangan Felda untuk menyokong mana-mana pemimpin dan parti yang disukainya dalam pilihanraya adalah hak yang dijamin Perlembagaan. Adalah kesilapan besar jika Isa, memecat kakitangan Felda, dan beliau boleh diheret ke Mahkamah selepas itu.

Dalam pertemuan pagi tadi, Isa dilaporkan turut mengakui bahawa BN kini kehilangan majoriti sokongan kalangan Generasi ketiga Felda yang kini lebih menyokong perjuangan Persatuan Anak-Anak Felda Kebangsaan (Anak) yang dipengerusikan oleh AJK PAS Pusat, Saudara Mazlan Aliman.

Beberapa pegawai kanan Felda Holdings juga telah melaporkan bahawa pejabat-pejabat utama Felda telah dimasuki oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi siasatan kes-kes yang dibongkar oleh Anak baru-baru ini. Kemenangan peneroka Felda Kemahang Tiga dan Felda Sungai Koyan dalam saman mereka tahun lepas juga turut memberikan tekanan kepada BN yang akhirnya mengantikan Pengerusi Felda, Dato' Dr. Yusof Noor yang dianggap terlalu lemah dengan Isa yang baru sahaja kembali menjadi ADUN undi Pos di Bagan Pinang.

DPPWP mengesa supaya pihak SPRM meningkatkan pemantauan kepada organisasi Felda dibawah pengurusan Isa, kerana rekod sudah membuktikan bahawa beliau bukanlah seorang pemimpin yang bersih. Skandal Rasuah beliau ketika menjadi Menteri Wilayah Persekutuan tidak mudah dilupakan rakyat. Begitu juga dengan rasuah yang beliau tebarkan sepanjang kempen di Bagan Pinang tahun lalu. Kenapa orang sebegini masih mendapat tempat dalam organisasi seperti Felda. Apa agenda Najib sebenarnya?

DPPWP mengesa agar warga Felda meningkatkan sokongan kepada Pakatan Rakyat bagi memastikan nasib mereka sama ada golongan Peneroka atau pengurusan Felda di Jalan Gurney dapat terus dibela dan organisasi Felda dapat dibersihkan dari pemimpin yang korup dan suka mengugut. Jika BN kalah dalam PRU-13 dengan sokongan kakitangan Felda, Isa pasti akan dihumban keluar dari Pejabat Pengerusi Felda.Jadi, sebelum itu semua berlaku, lebih baik dia letak jawatan hari ini dan meminta maaf kepada semua warga Felda atas ugutan bodoh yang dilakukannya hari ini.

Pertahankan Felda, Singkirkan ISA, Tumbangkan Barisan Nasional!Herman Samsudeen
Pemangku Ketua
Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan.

Petroleum: Hanya ikut naik tapi tak ikut turun bila harga pasaran turun

PETALING JAYA: Malaysia adalah sebuah negara pengeluar minyak yang memperolehi keuntungan berganda di atas kenaikan harga petroleum sekali gus membolehkan subsidi harga petrol di pasaran tempatan ditingkatkan.

Sudahlah harga minyak sentiasa mahal, kerajaan juga didapati tidak menurunkan harga petroleum di saat harga global bahan bakar mentah itu berada di paras terendah.
Demikian menurut Pakar Matematik Gunaan, Profesor Madya Hamid Yeop dan Pensyarah Ekonomi, Profesor Dr Amir Hussin Baharudin ketika bercakap mengenai impak kenaikkan minyak terhadap ekonomi negara dan rakyat negara ini.

"Bukan sahaja tidak merugikan Malaysia, tetapi sebaliknya mendapat untung berganda," kata Prof Hamid kepada akhbar Sinar Harian baru-baru ini.

Menurutnya lagi, ketika ini kerajaan negara ini tidak konsisten dengan pendirian menetapkan harga pasaran mengikut harga pasaran antarabangsa apabila menjual mahal ketika harga petroleum naik, tetapi tidak ikut turun apabila harga petroleum di pasaran antarabangsa telah menurun.

Jelasnya, kebanyakan negara pengeluar petroleum lain menetapkan harga pasaran dalam negara mereka jauh lebih rendah berbanding harga pasaran antarabangsa berbanding Malaysia.

"Siapa pun faham ini membuktikan harga bahan berasaskan petroleum di Malaysia tidak ditentukan oleh pasaran dunia.  Ketika harga petrol kita RM2.70 seliter, ada negara lain jual hanya RM0.16  sahaja seliter!

"Formula ini ditemui semasa kajian pada 2008 yang lalu.  Harga pasaran dunia harga bahan api turun dan naik tetapi di Malaysia boleh dikatakan liat untuk turun tetapi cepat naik bila harga pasaran antarabangsa naik," ujarnya.

Beliau juga memberitahu, menurut kajian formula tersebut, harga petrol dalam pasaran tempatan boleh diturunkan sehingga RM0.30 jka formula tersebut diaplikasikan.

"Malah (harga petrol tempatan) boleh diturunkan kepada 30 sen seliter jika menggunakan formula menurunkan harga petrol dan barang-barang yang sekali gus menghapuskan kemiskinan," katanya lagi.

Beliau turut berkata formula tersebut menjelaskan faktor Malaysia sebagai negara pengeluar petroleum yang menganggotai Pertubuhan Negara-negara Pengeksport Petroleum (OPEC) telah memperoleh keuntungan beganda setiap kali berlaku kenaikan harga petroleum di pasaran antarabangsa. 

"Untuk memudahkan orang awam faham, kita ambil contoh minyak kelapa sawit. Kita adalah negara pengeluar. Kalau dulu haga sawit mentah RM1,000 satu tan, sekarang dah naik RM3,000, kita untung atau rugi?  Sudah tentu untung tiga kali ganda.

"Begitu juga petroleum mentah. Malaysia adalah sebuah negara pengeluar petroleum dan menganggotai OPEC jika menjual kira-kira 700,000 tong sehari pada kadar AS$130 setong (dengan kadar tukaran mata wang RM3.80-US$1 satu ketika dahulu).

"Ini bermakna perolehan setahun adalah AS$33 bilion iaitu melebihi RM126 bilion.  Dengan anggaran perolehan melebihi satu trilion ringgit untuk 10 tahun pada kadar disebutkan tadi, bolehkan Malaysia menurunkan harga bahan apinya?," ujar beliau lagi.
Tindakan kerajaan tidak selari slogan Rakyat Didahulukan

Beliau turut mempersoalkan tindakan kerajaan yang enggan menurunkan harga petrol kepada rakyatnya sekali gus membelakangkan slogan kerajaan, 'Rakyat didahulukan' yang digembar-gemburkan.

"Jika benar rakyat didahulukan maka sudah tentulah jual murah di dalam negara tetapi jual ikut harga pasaran di luar negara.  Ini adalah hasil negara yang sepatutunya dinikmati rakyat," katanya lagi.
Menurut Prof Hamid Yeop walaupun formula ini tidak diterima oleh kerajaan sekarang, beliau mempelawa mana-mana pihak termasuk parti politik untuk berkongsi formula ini demi kesejahteraan rakyat terbanyak negara ini.

"Saya sedia berkongsi formula ini dengan mana-mana pihak terutamnya parti politik yang berhasrat memerintah negara ini," menurutnya.

Sementara itu, Pensyarah Ekonomi, Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Dr Amir Hussin Baharudin turut melahirkan pandangan yang sama.

“Kalau bahan petroleum naik, sepatutnya menguntungkan Petronas kerana kita negara pengeluar yang menjual minyak mentah ke pasaran dunia.

“Lagipun jika harga pasaraneum naik, permintaan tidak akan turun. Harga dalam Malaysia sepatutnya ditetapkan berdasarkan kos Petronas. Perubahan harga minyak di luar bukan semata-mata alasan untuk menaikkan harga,” katanya semalam.

Pas, PR sambut baik pelawaan kongsi formula


Sementara itu, Ketua Penerangan Pas Pusat, Ustaz Idris Ahmad ketika dihubungi hari ini menyambut baik pelawaan ahli-ahli akademik untuk berkongsi formula dengan Pakatan Rakyat (PR) bagi meringankan beban rakyat.

"Sudah tentu kami Pas dan PR menyambut baik pelawaan mana-mana ahli akademik untuk berkongsi formula, lebih-lebih lagi jika kita berjaya mentadbir negara dalam PRU-13.

"Saya juga ucapkan syabas kepada ahli-ahli akademik ini.  Ini bukan soal mereka menyebelahi pembangkang atau pun 'mileage' politik bagi PR, tetapi ini soal kebajikkan rakyat yang semakin ditekan dengan peningkatan kos hidup," beritahu Ustaz Idris.
Oleh Nazli Ibrahim

ADUN Sri Muda Tidak Terpengaruh Dengan Provokasi


SHAH ALAM 10 JAN: Adun Sri Muda Shuhaimi Shafiei berkata beliau sentiasa konsisten mendepani masalah dengan mengambil pendekatan tidak akan memberi reaksi berunsur ganas ataupun ugutan kerana ia akan mengerohkan lagi keadaan.

Shuhaimi berkata demikian ekoran tindakan ganas beberapa pihak yang menyimbah cat dan membakar gambarnya sebagai tanda protes berkenaan tulisan di blognya yang dianggap sesetengah pihak sebagai menghina Sultan Selangor pada 30 Disember lalu.

Ditemubual dalam Program Tinta Selangor di Tv Selangor petang tadi, Shuhaimi menyerahkan kes tersebut kepada pihak berkuasa dan menyifatkan tindakan ugutan dengan menyimbah cat di pejabatnya adalah sebagai satu tindakan kurang matang kerana terdapat banyak saluran yang betul boleh digunakan untuk meluahkan rasa ketidakpuasan hati atau sebagainya.

"Pada pandangan saya samaada ia dilakukan oleh orang luar ataupun orang dalam, saya serahkan kepada kebijaksanaan pihak keselamatan, apa yang saya mahu tegaskan ialah, perbuatan itu ialah perbuatan yang amat tidak bertanggungjawab dan cuba memberikan satu mesej bahawa seolah-olah saya melakukan sesuatu yang tidak disenangi oleh mereka.

"Tetapi persoalannya disini ialah, kalau kita tidak bersetuju kita masih boleh untuk mengemukakan pandangan kita secara yang lebih berkhemah dan saluran yang tertentu ataupun luah dalam bentuk point untuk kita perbahaskan," katanya.

Tulisan Shuhaimi di blognya pada 30 Disember lalu yang didakwa memberi gambaran Sultan Selangor bertindak sewenang-wenangnya ketika memperkenankan pelantikan setiausaha kerajaan (SUK) negeri - mengundang banyak reaksi negatif dan laporan polis.

Malah,dua NGO iaitu Gerakan Anti Penyelewengan Selangor atau Gaps dan Pertubuhn Pribumi Perkasa Malaysia atau PERKASA mahu Shuhaimi dihukum gantung kerana didakwa cuba mencetuskan “peperangan ke atas Raja-raja Melayu”.

Bagaimanapun, Shuhaimi melalui Azmizam mendakwa isu itu telah dimanipulasikan.

Shuhaimi dalam ruang temubual selama 30minit ini menjelaskan insiden yang berlaku terhadapnya tidak sesekali mematahkan semangatnya untuk terus berjuang mengembalikan hak rakyat walaupun menjangkakan lebih banyak perkara yang tidak beretika bakal berlaku dalam kancah politik di Selangor.

"Saya menjangkakan lepas ini lebih banyak lagi perkara-perkara yang mungkin tidak beretika dilakukan semata-mata untuk menghalalkan cara mereka tetapi perlu juga saya perjelaskan apa yang berlaku di Pejabat DUN itu tidak menyekat saya untuk terus bersuara mengembalikan hak kepada rakyat," katanya.

Umno Rampas Kelantan...Kenyataan Atau Hanya Impian??

PAS Kelantan optimis parti berkenaan mampu terus menguasai kerajaan negeri itu pada pilihan raya umum akan datang. Sehubungan itu Pengarah Pilihan Raya PAS Kelantan, Abdul Fatah Harun berkata, matlamat Umno untuk merampas negeri itu disifatkan sebagai sesuatu yang tidak munasabah berdasarkan kemampuan parti berkenaan meyakinkan rakyat bagi melakukan perubahan kerajaan.
Menurutnya, Umno perlu lebih banyak belajar dan mencari isu-isu besar yang lebih dekat dengan rakyat jika mahu merampas negeri itu daripada PAS yang sudah memerintah selama 20 tahun.
"Tak mungkin Umno dapat rampas Kelantan daripada PAS sebab mereka tak ada isu penting yang dapat yakinkan rakyat sehingga mahu menukar kerajaan yang ada sekarang.
"Masih banyak perkara yang mereka perlu pelajari jika nak rampas Kelantan, bagi saya... buat masa ini mereka belum layak lagi ambil alih Kelantan," katanya kepada mStar Online di sini, Isnin.
Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed bahawa parti itu akan memberi tumpuan khusus terhadap 23 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) daripada 45 kerusi dalam usaha untuk merampas negeri itu daripada PAS pada pilihan raya umum ke-13 nanti.
Mustapa dilaporkan berkata keyakinan untuk menawan Kelantan adalah berdasarkan perubahan yang berlaku di peringkat akar umbi kini seperti yang ditunjukkan pada pilihan raya kecil DUN Galas dan Manek Urai.
Bagaimanapun Abdul Fatah yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tuku berkata, pihaknya sememangnya menyedari mengenai kerusi DUN yang menjadi sasaran Umno dalam usaha merealisasikan matlamat berkenaan.
"Kita tahu kerusi mana sasaran Umno, mereka sasarkan kerusi DUN yang PAS peroleh majoriti kurang daripada 1,000 pada pilihan raya yang lalu.
"Tapi kita juga akan berusaha keras untuk memastikan PAS terus mengekalkan penguasaan di Kelantan," katanya.
Sementara itu Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yaakob berkata, dakwaan Umno bahawa angin perubahan di kalangan rakyat semakin ketara berdasarkan keputusan pilihan raya kecil DUN Galas dan Manek Urai tidak boleh dijadikan kayu ukur.
Menurutnya, situasi pada pilihan raya kecil dan pilihan raya umum mempunyai banyak perbezaan terutamyanya dari segi jentera pilihan raya yang digunakan Umno.
"Tak mungkin Umno dapat berikan tumpuan yang khusus pada sesuatu kawasan sewaktu pilihan raya umum.
"Malah mereka harus ingat bahawa PAS juga pastinya ada strategi sendiri untuk menyelesaikan isu-isu berbangkit sebelum pilihan raya umum akan datang," katanya yang juga ADUN Pasir Pekan.
Manakala Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata sasaran Umno itu hanya sekadar 'matlamat atas kertas' yang mustahil direalisasikan.
"Jika nak dibandingkan kedudukan Umno sekarang ini yang hanya memperolehi enam kerusi di DUN Kelantan, bagi saya matlamat mereka itu hampir mustahil untuk dicapai.
"Kedudukan itu terlalu jauh jika nak dibandingkan dengan kedudukan PAS di Kelantan," katanya yang juga Adun Panchor.

Carut Isu - PAS Hina UMNO ? Patut pun !!


Al Banjari Online
 
Time Maghrib sementara tunggu azan di masjid. Tiba-tiba saja hati jadi 'panas'.  Sedap mulut saja otai Umno berserban ni bilang sama aku tadi, " PAS ni tak dak kerja lain, memanjang dok 'hina' Umno, PAS tu bagus sangatkah? Najib tu dah baguih..nak bagi elok kita yang melayu..bla..bla.."  Berderau otak aku beb ! Berderau ..sup..sup. Bila dia dok sebut macam tu, laju jer otak aku ingat dan imbau semula kisah Najib tahun lepas.

PAS Hina UMNO ? amboi noo..buat lupa pulak, ker nak bagi rakyat simpati. Yang UMNO dok hina PAS lebih dari 50 tahun tu apa dia? Betui la..penyamun selalu lupa orang yang dia samun, tetapi orang kena samun tetap akan ingat penyamun.

Teringat muka sayu Najib masa dia sebut benda ni satu masa dulu, bila Najib berkata, UMNO sentiasa terbuka untuk menjayakan apa sahaja cadangan atau rundingan membabitkan perpaduan orang Islam dan Melayu. Dan, setiap rundingan tidak sepatutnya disertai dengan prasyarat kerana ia boleh membantutkan usaha tersebut.

''Dan satu lagi, (PAS) jangan terus hina UMNO dalam ucapan-ucapan mereka. Kalau hendak berbincang janganlah kita mengutuk satu sama lain," katanya.

Runding ? Bunyi macam UG ? Macam jer..! Tapi nampak sangat UG tu bukan idea PAS. Cara Najib sebut pun rakyat boleh tahu. Jangan pulak pi salah baca? PAS ni macam-macam laa..! Jangan la letak macam-macam syarat. Kesian la kat depa tu !! BN tengah semput laaa..!! Takpa malam ni aku tak carut sesapa.  Tapi hati gua masih dok hangin..!


(*) Padan muka pak  Ji Umno..sapa pun tak mau layan tadi..Hahaha !

JPJ Lulus Pasang Peluru Berpandu...


Jumlah kereta atas jalanraya di Lembah Klang ini berjuta.... setiap hari kita semua melayan kesesakan jalanraya... tak kira waktu... pagi petang siang malam.... letih... bhai...

Di tambah pulak dengan adanya segelintir pemandu2 yang mengong... cara pemanduan macam kura-kura, ada yang guna tepon sambil memandu, ada yang pandu macam nak makan angin tepi pantai, maaf cakap.... kebanyakannya pemandu perempuan, pemandu berbangsa india jantan dan betina, pemandu wargaemas... jenis terhegeh2 di jalanraya dan menyusahkan pemandu lain.

Ada juga pemandu muda yang bikin kereta punyalah gempak mengalahkan kereta racing, siap dengan turbo dan pelbagai... tapi stay di lane 1 dengan pemanduan macam cibai....., adakalanya kereta jenis ini apabila terjumpa bonggol terhegeh2 nak lalu... menyusahkan pemandu lain...

Ada juga pemandu apabila hujan... terutamanya di Federal Highway, bila melalui lopak air... hahaha.... lebih baik simpan kereta dalam bilik jelah.... malas gua nak mencarut kat pemandu spesies macam nih...

Ada juga pemandu tidak bergerak sewaktu lampu traffic light bertukar hijau, ntah apa yang diorang buat masa berhenti kat traffic light gua pun tak tau... persepsi gua mungkin tengah syok melancap agaknya....

Itu belum mengambil kira dengan jenis pemandu "busibody", di seberang jalan sana eksiden... jalan di sebelah sini yang jem... giler..., walau dalam radio dah banyak kali pesan... jangan menyumbang kepada kesesakan jalanraya... tapi spesies pemandu2 bangang dan bingai nih... tak pernah ambik pot pun.. semuanya nak jadi penonton.... memang betul2 bodoh nak mampus... menyusahkan orang lain jer... 

Ehhhmmm... banyak lagi kerenah atas jalanraya yang bisa membikin semua orang stressssss..... kerana adanya pemandu2 mengong jenis tak pakai akai bila memandu... yang jenis mementingkan diri sendiri atas jalanraya....

Ntah...lah... bila agaknya permohonan gua nak pasang torpedo atau peluru berpandu kat kereta gua akan di luluskan JPJ... apabila berhadapan dengan jenis pemandu2 yang mengong dan menyusahkan orang lain.... gua cuma perlu tekan butang "FIRE".....

Najib dihantui Jembalang Buku Jingga


Program 100 Hari Pakatan Rakyat.....
Tindakan polpulis??

Kah... kah... kah...

Program 100 Hari Pakatan Rakyat....
Tak bertanggung jawab??

Kah... kah... kah...

Program 1oo Hari Pakatan Rakyat.....
Tidak berpaksi kepada kenyataan??

Kah... kah... kah...

Weh... ini bukan ke Malaysia Boleh??
Nothing is impossible di Malaysia Boleh.
Pakatan Rakyat pasti boleh punya!!

Weh....
Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan.

Kalau UMNO/BN tak boleh buat
Biarkan....Biarkan...
Kasi chance pada Pakatan Rakyat
Pasti boleh punya!!
No doubt about that.

As for Najib....
Dia nak buat reform??

Kah... kah... kah...

Kesungguhan yeilek!!
Kebijaksanaan yeilek!!
Integriti yeilek!!
Kredibiliti yeilek!!

Mati mata tercelik ler kita!!
Kalau tunggu Najib nak buat reform.

Apa yang Pakatan Rakyat offerkan
Sudah cukup bagus!!

Jadi....

Yes to Pakatan Rakyat!!
No to UMNO/BN!!

 A Mum Of Three Mohd