Jumaat, 31 Disember 2010

Isu Senamrobik,Tindakan Umno Dan Utusan Dibidas Kerana Bermotif PolitikSHAH ALAM 31 DIS : Ahli Lajnah Politik PAS, Khalid Samad membidas serangan pelbagai pihak didalangi Umno dan akhbar Utusan Malaysia yang menghentam Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching dan menganggap sebagai bermotif politik.
Beliau mempersoalkan pula pelbagai program yang dilakukan golongan rapat dengan UMNO seperti Puteri Umno dan Wanita Umno yang langsung tidak diendahkan sesiapa walaupun pelakunya orang Islam sendiri.
"Kalau pihak Puteri Umno buat, itu tak apa, tak tutup aurat pun tak mengapa. Nak buat apa peduli Teo Nie Ching, dia bukan orang Islam. Patutnya diberi keutamaan kepada orang Islam itu sendiri. Tapi orang bukan Islam yang di'highlight', nak bantai, nak kritik, lepas tu nak jauhkan dia dari masyarakat Islam dan surau. Ini satu sikap yang saya rasa bermotif politik," katanya.

Khalid mengulas mengenai Isu Nie Ching, dengan memakai pakaian ketat dan tidak menutup aurat semasa menyertai senamrobik di perkarangan Masjid Taman Cheras Jaya baru-baru ini.
Hal itu mendapat liputan meluas dari akhbar Utusan Malaysia dan pemimpin Umno yang menganggap Teo mencemarkan kesucian masjid.
Teo kemudiannya menyatakan bahawa beliau akan meneruskan pendekatannya menyertai aktiviti anjuran umat Islam meskipun akhbar Utusan Malaysia milik Umno terus-menerus menyerangnya termasuk yang terbaru kerana mengambil bahagian dalam senamrobik di pekarangan sebuah masjid di Balakong.
Meskipun mengakui tindakan menyertai aktiviti itu di Masjid Taman Cheras kemungkinan menjejaskan sokongan undi orang Melayu, Teo berkata, beliau akan terus menyertai aktiviti seumpama itu dalam usaha merapatkan hubungan dengan para pengundinya.
Khalid mempersoalkan kefahaman UMNO mengenai Islam yang seolah hanya bersifat luaran sahaja dan tidak menyelesaikan sebarang permasalahan sebenar.

"Sedangkan kita lihat di luar, orang perempuan Melayu ajar senamrobik pakai shorts dan baju ketat tak ada orang bising? Adakah buat dekat surau saja salah, di luar tak salah?Ini yang saya tak faham dengan UMNO ni, Memelayukan Islam sehingga Islam nampak sempit dan mengelirukan," tegas Khalid.

Isu Kuil Sivan : Tindakan Gobala Tidak Lebih Bermotif Politik


SHAH ALAM 31 DIS : Ahli Parlimen Klang Charles Anthony Santiago menempelak tindakan Ahli Parlimen Padang Serai P. Gobalakrishnan yang mengaitkan isu penutupan Kuil Sivan di Bukit Gasing dengan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Justeru beliau menganggap kenyataan Gobala hanyalah semata untuk memburukkan nama Anwar di kalangan masyarakat India dan hanyalah bermotif politik semata.

Isu kuil ini berkait dengan Majlis Perbandaran. Peranan Datuk Seri Anwar langsung tidak ada dalam isu ini. Tapi oleh kerana kepetingan politik Gobalakrishnan, beliau telah membangkitkan nama Anwar supaya dapat mencemarkan nama beliau di kalangan orang India dan Hindu di Malaysia.
Pada sidang akhbar semalam, Gobala menuduh Anwar sebagai anti-Hindu dan mendakwa Ketua Pembangkang itu kononnya menutup sebuah kuil Hindu di Petaling Jaya pada tahun 2008.
Dalam membuat tuduhan itu, Gobala tidak menjawab kenapa beliau membuat tuduhan itu hanya sekarang, setelah gagal dilantik menjadi  Naib Presiden PKR.
Charles menceritakan hakikat ialah Majlis Bandaraya Petaling Jaya membekukan kerja-kerja mengubah suai kuil itu setelah tapak berkenaan di landa masalah hakisan tanah dan tanah runtuh setelah mendapat aduan dari penduduk di sekitar kawasan itu sendiri.
"Oleh kerana itu, MPPJ membuat penyiasatan. Selepas penyiasatan mereka keluarkan satu freeze order, jangan buat apa-apa sebelum boleh buat pembaikan dan sebagainya. Itu tanggungjawab pihak kuil. Saya diberitahu kerja pembaikan belum selesai, jadi isu keselamatan masih ada," katanya.
Justeru beliau memberi amaran kepada Gobala agar tidak memainkan sentimen kaum dan agama persis taktik UMNO BN.

"Saya nak beritahu YB Gobalakrishnan supaya jangan bodohkan rakyat, khususnya orang India dan Hindu. Mereka pun tak mahu pergi ke satu tempat  yang tidak selamat untuk sembahyang. Janganlah bangkitkan dan putar belit isu kaum dan isu agama untuk kepentingan sendiri seperti Barisan Nasional," katanya lagi.

SPRM Didakwa Tidak Pernah Serius Siasat Kes Berprofil Tinggi


SHAH ALAM 31 DIS : Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak pernah serius dengan penyiasatan kes berprofil tinggi  sepanjang sejarah dua tahun suruhanjaya itu khususnya melibatkan kes syarikat besar kerajaan,tegas Ahli Parlimen Klang Charles Santiago.
Sebelum ini 'pengakuan' SPRM yang akan 'menyiasat' dakwaan kes sogokan membabitkan skandal Alcatel Lucent SA (ALU), yang turut mengaitkan dua pegawai Malaysia, bagi mendapatkan kontrak bernilai AS$85 juta (RM267 juta) yang ditawarkan syarikat telekomunikasi terbesar akan berakhir seperti kes-kes besar sebelum ini.
Beliau turut memberi contoh betapa Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa (SEC) Amerika Syarikat komited dalam pendedahan ini bagi membanteras masalah rasuah.
"Ini jelas menunjukkan bahawa A.S, atau agensi kerajaan di bawah kerajaan A.S memang serius menangani isu rasuah tapi sekarang bola tu di kawasan Malaysia sekarang dan apa kita dapati SPRM kata mereka akan cuba (menyiasat). Ini jelas menunjukkan SPRM tidak akan melakukan apa-apa. Ini cara Malaysia," katanya.
Kontroversi bermula apabila SEC mendedahkan dua perunding dari Malaysia telah dibayar sebanyak AS$700,000 bagi mendapatkan "maklumat bukan awam" berhubung aspek harga dan bidaan pesaing-pesaing, dipercayai untuk anak syarikatnya Celcom Malaysia memperoleh perkhidmatan mudah alih 3G, yang dilancarkan pada 2005.
Semalam, Telekom Malaysia Bhd (TM) telah menubuhkan jawatankuasa kecil lembaga bagi menyiasat hal ini.
Menurut Charles, ini satu lagi bukti terhadap kelengahan Kerajaan Malaysia yang culas dalam menjalankan perniagaan persis skandal pembelian Kapal Selam Scorpene yang didedahkan oleh pihak berkuasa Perancis.
Justeru beliau tidak hairan mengapa korupsi berleluasa di Malaysia selain ranking Tranparency International mengenai korupsi dan rasuah negara ini terus menjunam.
"Kita tidak perlu terkejut tahap kita dalam indeks antara bangsa telah jatuh. Ini perkara serius. Kalau Amerika Syarikat boleh mengatakan bahawa pengusaha mereka yang memberi wang kepada pengusaha Malaysia, kenapa Malaysia tak boleh kata kita akan siasat? Ini sama dengan kes pembelian Kapal Selam dulu," tegas Charles.

2011 a year for M'sians to unite and demand equal opportunity

The 2011 challenge of Malaysians  – to unite and demand that they enjoy equal opportunity to earn a good living and provide a secure, happy life for each individual and the family

“Malaysia is at the crosssroads.” – 1Malaysia Government Transformation Programme Road Map (January 2010).
“Malaysia has reached a defining moment on its development path.” – New Economic Model (March 2010).
“We need to see the reality for what it is: we are on a burning platform” – Tenth Malaysia Plan (June 2010).
However, the year 2010, which  also marks 21 months of  Datuk Seri Najib Razak’s premiership, has not been distinguished by any conviction or sense of urgency that Malaysia is “on a burning platform”, “at the crossroads” or “a defining moment” – that the country has no choice but to forge ahead with a paradigm shift in national economic strategy and public policy.
It is the exact reverse. Despite the 21 months of Najib’s premiership, based on  his signature theme of “1Malaysia. People First. Performance Now”, multi-racial, multi-lingual, multi-religious and multi-cultural Malaysia has suffered greater racial and religious polarization and loss of social cohesion, with the concepts of unity in diversity and inclusiveness, social justice, excellence, integrity and our international competitiveness receiving one setback after another.
The bad old days of “the government knows best” are back with a vengeance, as illustrated by the raft of developments in the closing days and weeks of 2010, eg:
 • Catholic church officials told to remove crucifixes and to avoid hymns being sung when Prime Minister Najib Razak attended the Archbishop of Kuala Lumpur’s Christmas tea party last Saturday.
 • Controversy over Cabinet decision to make history a compulsory-pass subject for SPM from 2013 when the history text books are antithetical to the principles of unity in  diversity and inclusiveness reflective of  Malaysia’s plural society.
 • The appointment of Tan Sri Isa Samad, who had to relinquish his previous post as Cabinet Minister because of UMNO “money politics”, as the new Felda Chairman, rubbishing the Government Transformation Programme (GTP) and  National Key Result Action (NKRA) on fighting corruption.
 • The ordeal of businessman Chia Buang Hin who alleged that he was beaten and robbed by police over the expired road tax of his wife’s car that he was driving which re-opened anew the question of the efficiency, incorruptibility and professionalism of the police to keep crime low and be the protector of the rights of Malaysians and the crying need for the establishment of an Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC) as proposed by the Dzaiddin Police Royal Commission in 2005.
 • The brewing constitutional crisis in Selangor over the appointment of the State Secretary,  stemming from the refusal of the Barisan Nasional-controlled Federal Government to respect the democratic rights of the voters of Selangor to elect a Pakatan Rakyat state government of their choice.
 • The unchecked racist and inflammatory incitement by irresponsible media like Umno’s  Utusan Malaysia such as the targeting of DAP MP for Serdang Teo Nie Ching.
These developments are all inimical to the 1Malaysia concept of unity in diversity and inclusiveness  propounded by Najib and not calculated to enhance public confidence in good governance and our international competitiveness.
The  Talent Corporation is to start operation tomorrow to carry out a more effective brain-gain strategy to attract talented Malaysians and non-Malaysians to contribute to Malaysia’s knowledge-based economy.
But the Talent Corporation is set to become another expensive failure as how could it convince  the return of the talented from the  Malaysian diaspora when the present government is incapable to arrest the unchecked brain drain from the country.
Have more Malaysians migrated abroad in the 21 months of Najib’s premiership than the previous 21 months?
It is not that Najib does not have the answer. The New Economic Model had pinpointed the problem and the solution when it said:
“We are not developing talent and what we have is leaving. The human capital situation in Malaysia is reaching a critical stage. The rate of outward migration of skilled Malaysians is rising rapidly.” (p.6)
“Globalisation has created a fierce competition for talent, forcing companies and government to recognize that people are the most valuable assets. To compete on a regional and global scale, Malaysia must retain and attract talent. Malaysia must be seen by its people and others as a land of equal opportunity to earn a good living and provide a secure, happy life for each individual and family.” (p.8)
The Talent Corporation is incapable of giving such an assurance – that Malaysia is “a land of equal opportunity to earn a good living and provide a secure, happy life for each individual and the family”.
In fact, the developments of the past 21 months, and in particular in the closing days of 2010,which are  completely detrimental to the 1Malaysia concepts of unity in diversity, inclusiveness and social justice, will destroy whatever chances of success the  Talent Corporation might have.
Only a  Malaysian government, with unwavering leadership and political will,  can give such an assurance.
This is the national challenge for Malaysians in the new year 2011 – to unite and demand a government and leadership with the political will to convince Malaysians that they enjoy equal opportunity to earn a good living and provide a secure, happy life for each individual and family life.
Wishing all Malaysians a Happy New Year.


- (Lim Kit Siang is the MP for Ipoh Timur)

BN making people hates them!

 1. I believe the regular readers of my blog, would have sensed that off late my write up has been more accommodating in defending BN and whatever they have been doing. That is my character. If you do good I say you do good but if you do bad, I will scorn you. I have criticized PR quite a fair bit because of the party polls fiasco. I got myself closer to the BN folks in the process. Like millions of others in this country, I am fed up with the unfinished politicking in this country especially when it comes to petty issues which are aimed at scoring political mileage and not focusing on the people.
   
 2. My researched on Gapurna/Puncak Wangi/Azmin Ali shows me how dirty Malaysian politics are. It is my conclusion that FMT was used by AA recent enemies from the heart of Damansara to tear him down. That case actually straightens my thinking a fair bit. I have decided that I will not join politics and will remain as an NGO to championed people issues. I don’t have the necessary skills to be a politician in Malaysia.

 3. Since the issue of the appointment of Selangor SS was highlighted, I sensed a strong Déjà vu of the Perak episode recurring here in Selangor. The many legal eagles who have been giving their comments about the issue in my blog have their own view. I am not a lawyer but I appreciation of the issue of law is simple. From the moral and constitutional point of view, I am clear in my mind the current Perak government is illegal. The former MB loss of support has not been established in the state assembly and Sultan has acted beyond his powers under the law. I have no doubt about that and for that reason my banner remains black.

 4. This morning, I was shocked to read that the Selangor Palace has sent out invitations to Kushrin appointment as the SS which is to be witnessed by the Sultan. The yearend shocking news shows how the palace has interfered in the administration of the State. The people interest has been placed secondary and no respect has been given to the due process and the laws. The law is clear that the SS is to be sworn in by the MB and not the Sultan. The Sultan is interfering in the administrative process.

 5. In my mind, the Selangor palace has gone overboard with their actions. It is not much different than in Perak and these two royals has initiated dangerous precedents which threaten the long term survival of the monarchy system in Malaysia. Now I begin to appreciate why Mahathir took steps to control the monarch. The monarch failed to take into account that BN may not rule this nation for ever. It takes an endorsement in the State Assembly and change in constitution to further limit their powers. Mahathir has given the people the unobstructed path to the legislators just to do that. One wrong move, I sensed that if PR wins the next GE, the powers of the Sultan will be further defined. There will be a long list on what they cannot do!

 6. The law clearly states that the SS swearing in to be done by the MB and not by anyone else. I guess what will happened is that the palace will invite Khalid to the event and automatically Khalid presence can be interpreted that the MB was present during the swearing in of the SS and therefore it is legal. His failure to attend will played by the media as disrespecting the Sultan. It is a catch 22 position. Maybe the MB should consider falling sick and get himself hospitalized on that day?

 7. Right now, the short sighted move by BN is damaging all the good work that Najib does. Perception index on Najib has improved in certain segment of the society. I guess APCO people have done their homework in forecasting the outcome and preparing a counter strategy in controlling the damage. They must have done the scenario planning and comes out with plan A, B, C etc. I am watching the development of the SS closely. If Kushrin does get appointed and sworn in by the Sultan than BN will lose my vote. Maybe the Sultan should step down from the throne and consider a fulltime political career.

Malaysians MUST NOT Forget 2010!!

The curtain for 2010 will fall soon. I can safely say that 2010 has not been an impressive year for Malaysia. Through it all, the trials, tribulations, tragedies, victories and challenges reiterate the importance of NOT falling by the wayside in our endeavor to strive for a better nation. I decided to select memorable events for each month of the year in this post to emphasize the fact that we HAVE to plod on to realize our dream for a better Malaysia.January 2010

1. The year started with a blast - literally - when we were shocked by the bombing of the Metro Tabernacle Church in Desa Melawati and the hacking of the judiciary website over the Allah issue as reported HERE in The Star. My blog post HERE gives a list of the many international news portals that reported the events.

2. On 16th January, I wrote HERE about Home Ministry secretary- general Datuk Seri Mahmood Adam's announcement in an interview yesterday that:

Students who join the Civil Defence or Rela cadet corps in school may find themselves exempted from National Service under a Home Ministry proposal.

The ministry is seeking to recruit some 60,000 students for the two uniformed corps which offer military-style training as part of co-curriculum activities for secondary schools.

“The training provided by Rela and the Civil Defence is even tougher than National Service. These two corps are also uniformed groups. Read more AT THIS LINK.

What has happened since then? To date, there have been no further announcements. Another flip-flop episode?

3. Then there was the unforgettable announcement of a Tea Party hosted by our PM for his Facebook and Twitter followers just after Information Communication and Culture Minister Datuk Seri Dr Rais Yatim's statement that Malaysians, especially Muslims, must avoid being totally immersed in the internet culture, especially Facebook and Twitter. Read more HERE.

February 2010

1. Our Prime Minister's aide Datuk Nasir Safar made his famous statements as reported HERE and HERE on 2nd February.

2. On the same day, Tun Dr. Mahathir launched Perkasa Selangor in Ampang Jaya and made some head-turning statements. Unfortunately, the link to the report in TMI is broken but you can read my post on it HERE.

3. On 10th February, TMI carried an article on PERC's blistering report on Malaysia released at the end of January. The link is broken but you can read the article in MT HERE. PERC asserted that a group of elite minorities were dominating the national agenda to the extent that it was hurting Malaysia’s attractiveness to investors.

March 2010

1. There was the famous MCA elections in March and the soap operas that were featured. Read more HERE and HERE.

2. Mid-March saw the announcement by Deputy Finance Minister Chor Chee Heung that Malaysia will see a gradual reduction in its corporate and income tax rates once the proposed Goods and Services Tax (GST) is in place by mid-2011. More at THIS LINK.

April 2010

1. The problems plaguing the RM482 million Shah Alam Hospital HERE and also about the Kota Kinabalu General Hospital were reported HERE and HERE. My post on the issue can be accessed HERE.
2. Malaysiakini HERE reported that a top Utusan Malaysia editor has blamed Malaysiakini as the source of today's problems and described the online news portal's editor as “a frustrated media person”.

3. Former PKR lawmakers Bayan Baru MP Datuk Seri Zahrain Hashim and Kulim-Bandar Baharu MP Zulkifli Noordin. Information Minsiter Datuk Seri Rais Yatim and Malaysian ambassador to the US, Datuk Seri Jamaluddin Jarjis followed our PM to Washington as part of the Malaysia-United States Caucus. Rais was deputising for Foreign Minister Datuk Seri Anifah Aman. I am sure we remember the disclosures that were revealed then. Read more HERE.

4. In mid-April, John Berthelsen of Asia Sentinel wrote his article about the submarine issue HERE and I also wrote one AT THIS LINK that generated an interesting debate.

5. The Hulu Selangor by-election was held in April and I am sure you need no reminders about the chain of events.

May 2010

1. The month began with an announcement HERE that press freedom in Malaysia was at an all time low.

2. Barry Wain's book "Malaysian Maverick" hit the newstands and the books literally flew off the shelves - an indication that many Malaysians want to know more about TDM.

3. On May 6th, pandemonium erupted in the Penang state legislative assembly today when opposition leader Azhar Ibrahim warned that there would be a repeat of the May 13 riots if the people lost confidence in the authorities. Read more HERE.

4. The second week of May saw much public debate over the sports betting issue. More HERE.

5. Don't forget Hishamuddin's statement that street crime in Malaysia was exaggerated by idle chatter of women while at the hairdressers as reported in The Malaysian Insider HERE.

6. Then there was the controversial double page advert about a certain lady HERE which, much later, was denied officially by that newspaper overseas.

7. Lee Weng Kiat of Malaysiakini reported HERE that RTM2 producer Chou Z Lam has been terminated from the TV station, following his damning allegations of political interference over popular current affairs programme 'Galeri Mandarin Nasional'.

8. Mid-May saw the DAP win the Sibu by-election.

9. Free Malaysia Today posted THIS ARTICLE about how teachers may be required to sit for an exam to obtain their teaching licence to pursue their teaching profession just like doctors and lawyers, if the Education Ministry's proposal is accepted. My post on this topic can be accessed AT THIS LINK.

10. On 27th May 2010, Idris Jala gave a statement as reported in Malaysiakini HERE as to how Malaysia risks becoming the next Greece unless voters swallow subsidy cuts that will see the price of petrol, food, electricity and other staples rise. He also warned us as to how the nation could be bankrupt by 2019.

June 2010

1. This article HERE that the government is considering moving the Parliament to the Putrajaya administrative capital, a move which could cost up to RM800 million. You can also read more about it HERE.

2. Please read my post on Please Sir, We Don't Understand English about how news reporters and police involved in the investigation did not understand English and the meaning of sedition. That post generated 66 comments!

3. Azhar Ibrahim expressed his belief that the state Umno believes Barisan Nasional can win back the Penang government from Pakatan Rakyat in the next general election. He is confident that Umno in particular could win more than the current 11 seats it won in the 2008 general election because of grassroot strength and the return of many rural Malay and Indian voters to the BN fold.

4. World Cup Fever!!!

5. THIS ARTICLE revealed The new Istana Negara in Jalan Duta will now cost more than RM800 million, and not RM400 million as announced by the government in 2006.

6. Tourism Minister Ng Yen Yen in a written reply to Batu Gajah MP Fong Poh Kuan in Parliament as reported HERE by Malaysiakini reportedly spent RM35 MILLION on the Malaysian Pavilion at the Shanghai World Expo!!

7. The Malaysia Insider reported HERE that Malaysia reported a RM19.6 billion shortfall in its balance of payments partly due to an unusually high errors and omissions deficit of RM30.5 billion in the first quarter of this year.

Most alarming is the fact that this is the second consecutive quarter where Malaysia reported a shortfall in its balance of payments.

My post on this topic can be accessed AT THIS LINK.

8. UPSR and PMR to be abolished?

9. Friends of PR was launched in UK on June 21.

10. The missing jets returned!! Read more HERE.

July 2010 to September 2010 (am tired already so I am compressing everything)

1. Spain wins the World Cup!

2. 1st memorial for the late Teoh Beng Hock

3. Cyberspace was abuzz in mid-July with reports of how American socialite Paris Hilton was briefly held by police on the French island of Corsica after being caught with cannabis in her handbag according to police sources as reported in many websites. My post on this issue generated over 11 000 hits. Somehow, paparazzi styled topics always have high appeal.

4. Home Minister announced HERE that a special unit has been set up to look out for Internet postings that can ignite racial tension and cause disunity.

5. Malaysiakini reported HERE today that Pemandu unveiled ambitious plans to boost its economy by mobilising hundreds of billions of dollars of private investment, although questions remained over whether the money would materialise.

October to December 2010


1. Syed Hamid Albar made his famous statement HERE.

2. In The Star, Johor Baru Puteri Umno chief Azura Mohd Afandi urged the Information Ministry to curb television shows and commercials that could lead people astray from the right religious paths. She said, “Horror films and commercials deemed too sexy for young viewers might lead to deviant teachings. For example, commercials on sanitary pads are openly shown on TV and this could influence the young to get involved in social ills,” said Azura, urging the ministry to increase shows that teach good values and religious practices.

3. Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said HERE that history will be a must-pass subject in Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) examination from 2013 along with the Bahasa Malaysia subject for students to obtain the SPM certificate.

4. MCLM was launched in London.

I have not mentioned other incidents related to political parties such as the resignation of Datuk Ibrahim, the Ronnie Liu controversy, PKR elections etc etc because I have mentioned them in recent posts.

The above list is NOT exhaustive but a small sample of the horrible news that have hit our shores this year.

It is up to US to make our future better. With the next GE looming round the corner, remember Voter-Get-Voters' tag line:


EVERY VOTE COUNTS
It's NOW or NEVER
Vote for a BETTER Malaysia

Vote For A Government bent on eradicating Corruptions,Racism,Abuse of Human Rights, ISA, OSA
A Government of the People, by the People & for the People

It is up to US to make CHANGE happen in Malaysia. Together, we CAN!!

HAPPY NEW YEAR, FOLKS!! Drive safely wherever you may be.

MCLM will campaign in the Tenang by-election

The PAS Representative Council of UK & Eire, Friends of Pakatan Rakyat, and the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM), are jointly helping to raise funds for the Tenang by-election in Johor. MCLM will also be campaigning in the by-election.


Raja Petra Kamarudin
The PAS Representative Council of UK & Eire, Friends of Pakatan Rakyat, and the Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM), are jointly helping to raise funds for the Tenang by-election in Johor.
Those who want to donate money to this by-election effort can do so by sending it to Jupri Bade, the Chairman of the PAS Representative Council of UK & Eire.
The bank account details (Natwest, South Kensington Branch, London) are sort code 51-50-01 and account number 87687577. Please indicate ‘PRK TENANG’ when you make payment.
Jupri’s e-mail address is jupri01@yahoo.co.uk This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it and his mobile number is +44 77 3535 2484 in case you need to get in touch with him.
MCLM will also be sending a team down to Tenang to help campaign for the by-election. Bernard Khoo is in charge of coordinating the names of those who wish to join the campaign group and can be contacted at ktswee39@gmail.com This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it or +6 016 631 9973.
It is hoped that those who are not free to participate during the entire campaign period could at least go down on Nomination Day to make up the numbers. Special campaign T-shirts will be distributed, as we would like everyone to be in uniform. Bernard is also coordinating that.

Gambar Rais Yatim & Pak Lah bagi Tazkirah aurat. YB Teo makin pening?

Oleh Ustaz Saiful Bahri
Boleh jadi Tok Guru ke diaorang ni? Siapakah ang mursyid? Tapi inilah kot pimpinan UMNO-Bn ang terbaik kot. Ditengah rasuah, skandal, penyelewengan, mereka meruangkan sedikit masa untuk memberi tazkirah! Alhamdulillah. Tetapi mana seorang yang boleh menasihati rakyat Malaysia ang sebenar? Yang boleh dibuat contoh? Kebanyakannya jenis ketam mengajar anak berjalan lurus. Rakyat pun kopius mana satu guru Hadhari dan mana satu guru yang Badwi?


Tazkirah Rais tegur artis berpakaian seksi

Kumpulan Media Prima Berhad perlu membuat penilaian semula berhubung etika berpakaian dalam majlis anugerah anjurannya berikutan kekecewaan beberapa pihak mengenai artis wanita berpakaian tidak sopan dan seksi pada Majlis Anugerah Skrin TV3 2010, semalam. Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, ini kerana anugerah tersebut bertujuan memberi penghargaan kepada filem, drama dan pelakon terbaik.
"Saya sebagai Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan malam tadi hanya beri fokus kepada mutu filem dan drama dipertandingkan. Saya tidak tumpukan kepada pakaian setiap artis yang hadir. Tetapi sekiranya ada keadaan menjolok mata dan tidak menyerikan majlis, Media Prima melalui anak syarikatnya, TV3 perlu nilai semula supaya ia tidak berulang pada anugerah akan datang. Siapa makan cili dia akan terasa pedasnya kerana saya dan pihak lain menyatakan pandangan ini dalam konteks sebenar," katanya.

Rais Yatim mengulas kekecewaan beberapa pihak terutama Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang kecewa dengan pendedahan aurat yang ketara oleh artis wanita pada majlis anugerah itu. kata Rais, setiap manusia ingin maju dalam kehidupan tetapi bukan bererti tamadun terutama sebagai orang Melayu dicabuli oleh kelakuan atau cara berpakaian yang tidak senonoh.

Apalah nak diharapkan dengan Syarifah Amani bagi role model ummah Islam. Mereka dilahirkan sebagai insan seni didikan dan tarbiyyah Umno-BN. Biji petola yang UMNO tanam memang membuahkan petola. Takkan keluar terung? Inilah cara mereka menutup aurat? Hadhari le tu... Apalah sangat dengan isteri Bapak Menteri? Adakah itu menutup aurat yang betul? Kitab mana Umno pakai?

Dan Pak Lah Badawi member tazkirah tentang baju 'ketat' Teo supaya sensitif

Semua pihak dinasihatkan supaya lebih sensitif ketika menjalankan sebarang aktiviti yang melibatkan agama bagi mengelak ketegangan dalam masyarakat. Bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi berkata setiap individu harus berfikir sebelum melaksanakan aktiviti yang boleh menggugat keharmonian negara.

"Tolong beri perhatian kepada perkara sensitif yang menimbulkan keadaan tidak baik. Ambil berat sedikit dengan apa yang nak dilakukan," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan anugerah pelajar cemerlang Ujian Pencapaian Sekolah Rendah di Kepala Batas hari ini. Abdullah, yang juga Pengerusi Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), diminta mengulas laporan akhbar hari ini mengenai tindakan seorang wakil rakyat wanita daripada DAP yang masuk ke pekarangan Masjid Taman Cheras Jaya, Balakong di ibu negara, dengan memakai baju ketat melakukan senamrobik bersama-sama jemaah masjid tersebut

Akhbar itu juga turut melaporkan bahawa Anggota Parlimen Serdang, Teo Nie Ching berkata: acara senamrobik tersebut adalah program pertama karnival Maal Hijrah anjuran masjid berkenaan.

Itu Teo yang tidak Islam. Mereka mana tahu takrif aurat yang sebenar. Yang ia nampak apa yang pemimpin UMNO pakai. Mereka mengaku Islam. Itulah gambaran aurat. habis si penasihat ini macamana? Kenapa disini tak bagi tazkirah? adakah ini sudah menutup aurat. Itulah yang YB Teo menjadi pening????

Sebenarnya hasil tarbiyyah UMNO.. sudah jadi kacau takrif aurat. Membujur lalu melintang patah. Sudah bertukar Islam hadhari dan badwi. Islam diatas kafir dibawah dan macam-macam. Inilah jasa Umno-BN kepada Islam semenjak dulu, kini dan begitulah selamanya... Dah pemimpin kecing berdiri.. apa-lagi rakyat pun kecing berlarilah


Penulis bukannya menentang atas tazkirah kedua-dua pemimpin Umno tersebut tetapi jenis cakap tak serupa bikin. Lihatlah isteri dan anak-anak mereka? Apakah takrif aurat disisi mereka? Tahukah mereka apa itu aurat? Bagaimana pula dengan isteri maupun wanita-wanita Umno. Bila pulak Pengerusi IKIM ini bagi tazkirah buat mereka, samada ketika jadi PM maupun sekarang?

Tapi biarlah serata tazkirah tersebut. bagaimana dengan isteri dan pimpinan PM sekarang. Tidakkah pemimpin itu menjadi contoh tauladan???.. tak ketat ke Rosmah??? macam sarung nangka jugak? mana ulama muda? mana penasihat IKIM? penasihat agama?


Bercakap isu aurat. Bagaimana dengan isu menteri rogol amah? Isu skandal tak berkesudahan? Isu anak membuntingkan anak dara orang sehingga ke mahkamah? Entahlah! akhir zaman. Yang baik dianggap pengkhianat negara, yang menghancurkan negara diberi anugerah dan dianggap berjasa.

Lihat pada gambar itu… nilailah sendiri. Inilah tok Guru pujaan mereka. Layakkah mereka membicarakan hal aurat??? Hakikatnya rakyat Malaysia ini lahir sebagaimana tarbiyyah UMNO sejak merdeka sehingga kini. macam tu nak sokong UMNO lagi entahlah.... mungkin kepala jenis kepala lutut kot????

Kempen Boikot Restoran Mamak - Banner

1) Gua nak ucapkan terima kasih banyak2 kepada Blogger Era Pasca (Baginda Reformasi) kerana bersusah payah menyediakan banner "Boikot Restoran Mamak" seperti yang gua war-warkan tempohari.  Thank kayu bro.....


2) Kepada sesiapa yang berminat untuk mempamerkan banner tersebut, boleh kopi O' kow-kow dan paste kat blog masing2. url code klik gambar.

Powered by BannerFans.com

Atau lu orang boleh lawati Blog Era Pasca untuk ambil code terbaru klik sini.

3) Lagipun banyak kebaikan dari keburukannya, contoh dari tahap kebersihan, kebanyakan mamak2 ni... jenis pengotor, penyediaan makanan kat dapur diorang tu bisa membuatkan kita termuntah, pengawalan pemakanan seperti roti canai tinggi kolestrol, nasi kandar tinggi kolestrol, banyak kas kas dan banyak lagi. Yang paling penting jimat wang/duit...

4) Nak cerita banyak pasal Restoran Mamak ni... gua dah menyampah dan gua yakin lu orang ada pengalaman masing2 dengan puak2 mendeliar tu. So... jom kita ramai2 boikot semua restoran mamak seMalaysia, majukan restoran melayu.

Boikot.... tetap Boikot... kasi mampus dan pergi melingkuplah restoran2 mamak seluruh malaysia. Pergi jahanam dengan Presma, Kimma dan segala jadahnya WTF sama mamak maaaaa..... 
 
ISA.

Ketuanan Seks : Daphne Iking: Siapa Yang Curang?


by Kusha Basir   
Daphne Iking.Daphne Iking.Umum mengetahui tentang isu panas yang melibatkan model dan pengacara terkenal Daphne Iking berdasarkan laporan di dada akhbar-akhbar tempatan. Bermula dengan kes kecurangan beliau yang didakwa menjalin hubungan sulit dengan seorang ahli perniagaan bernama Darren Choy Khin Ming, 45, tumpuan media kemudiannya beralih kepada bekas suami beliau sendiri iaitu Ryan Chong Yiing Yih, 32, apabila beliau sendiri mengaku pernah menjalin hubungan sulit dengan seorang GRO ketika Daphne sedang sarat mengandung.
 
Ryan sebelum ini telah mengemukakan saman peribadi terhadap Darren atas dakwaan memikat isterinya dengan niat untuk membolehkannya melakukan persetubuhan terlarang. Tidak cukup dengan itu, Ryan turut mendakwa dia sendiri melihat Darren mencium pipi sambil memegang bahu bekas isterinya itu ketika di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) sewaktu beliau baru sahaja pulang dari Shanghai, China atas urusan perniagaan. Hebat! Seolah-olah kenyataan, ‘isteri aku engkau yang punya’!
 
Tidak berkahir di situ, kemuncak isu yang mengakibatkan masyarakat memandang sinis terhadap Daphne ialah berhubung status anak perempuan mereka iaitu Isobel Daniella yang berusia setahun. Ryan menjelaskan bahawa Isobel bukanlah anak kandungnya berdasarkan hasil ujian darah dan asid deoksiribonukleik (DNA) yang dijalankan di sebuah klinik di Petaling Jaya, Selangor. Laporan kedua-dua ujian tersebut mendapati jenis darah Isobel adalah kumpulan A sama- sekali berbeza dengan kumpulan darahnya dan Daphne iaitu kumpulan O. Justeru, perkara inilah yang telah membuka ‘langit simpati’ terhadap Ryan oleh masyarakat yang berpendapat Daphne benar-benar telah berlaku curang sewaktu tempoh perkahwinan mereka.
 
Daphne dan Darren.Daphne dan Darren.Malangnya, pepatah Melayu ada menyebut bahawa langit tidak selalu cerah. Saat Ryan bertubi-tubi menghentam Daphne dengan pelbagai dakwaan ,beliau sendiri akhirnya tersungkur dengan jerat sendiri. ‘Mengata dulang paku serpih, mengata orang dia yang lebih’. Situasi ini benar-benar terkena pada ‘batang hidung’ Ryan sendiri. Bahkan, isu yang melibatkan beliau boleh disifatkan sebagai sesuatu yang langsung tidak wajar dilakukan oleh seorang yang bergelar suami yang sedang menanti kelahiran cahaya mata sulung!
 
Ryan secara terbuka telah mengaku bahawa dia pernah menjalinkan hubungan sulit dengan seorang gadis pelayan pelanggan (GRO) warga China ketika Daphne sedang sarat mengandung. Mengakui hubungannya dengan GRO tersebut yang bernama Serena terjalin semasa dia berkunjung ke sebuah pusat karaoke di Shanghai pada tahun 2007, Ryan bagaimanapun telah berterus-terang kepada Daphne mengenai hubungan tersebut dan secara sukarela telah memohon maaf daripada bekas isterinya itu. Ryan juga ada menafikan dakwaan  bahawa dia telah memberikan wang sebanyak RMB 2 juta kepada Serena dengan tujuan GRO tersebut menutup mulut tentang hubungan sulit tersebut. (Ada duit, semua boleh buat!)
 
Merujuk kepada cerita hangat pasangan ini, boleh dikatakan bahawa situasinya PI MAI PI MAI, TANG TU JUGAK! Siapa yang sebenarnya terlebih dahulu membuka laluan untuk berlaku curang? Daphne atau Ryan? Hanya mereka yang boleh menjawab persoalan ini. Secara peribadi, saya berpendapat, pasangan ini dari awal lagi tidak serasi dalam melayari bahtera rumah tangga kerana kedua-duanya mempunya ‘kekasih gelap’ di luar. Kasihan Isobel! Mesti tertanya-tanya siapa bapanya?

Yakin perubahan sistem pentadbiran negara

fsPETALING JAYA: Naib Presiden PKR Fuziah Salleh yakin rakyat Malaysia akan menjadikan perubahan dalam sistem pentadbiran negara suatu realiti menerusi Pilihan Raya Umum ke 13 nanti.
Beliau berkata, perubahan sedemikian mampu mewujudkan sistem demokrasi yang stabil, memastikan tadbirurus baik negara dan merealisasikan Buku Jingga Pakatan Rakyat.

"Pemilihan saya sebagai Naib Presiden parti baru-baru ini telah menggerakkan fokus saya terhadap "Mengorak Langkah Masa Depan," kata beliau dalam satu kenyataan media bersempena Tahun Baru 2011.
Katanya, ini untuk memastikan parti kekal berpegang pada nilai-nilai yang akan sentiasa berkembang, menjadikan ia sebuah parti yang berintegriti, adil dan saksama terhadap anggotanya dan rakyat Malaysia keseluruhannya.
"Saya percaya, ini adalah tanggungjawab politik saya agar kita bersama-sama istiqamah dalam melakukan perubahan, terus membangunkan PKR dan juga negara yang kita warisi, bersama-sama rakan seperjuangan kita dalam Pakatan Rakyat -  PAS dan DAP," tambahnya.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kuantan berkata, "untuk melangkah ke hadapan, pencapaian sehingga kini dan pengajaran daripada masa lalu perlu dinilai semula."
Rakyat semakin celik
Seterusnya kata beliau, membentuk masa hadapan yang berpandukan realiti politik semasa, di mana rakyat kini semakin celik dan  jelas tentang hak dan tanggungjawab mereka dalam menegakkan sebuah kerajaan yang bersih, telus dan adil.
Tegas beliau, sebagai sebuah parti politik yang ingin menjadi harapan baru rakyat, sewajarnyalah PKR juga jelas tentang perjuangan dan halatujunya, bukan semata-mata jelas mengenai lawan dan persaingan terhadapnya.
"Langkah masa depan bagi PKR adalah dengan memenuhi harapan untuk menyerlah sebagai tautan terkukuh dalam komponen parti Pakatan Rakyat, agar kepercayaan rakyat tetap utuh terhadapnya," katanya.
Dengan itu katanya, rakyat akan rela memberi mandat kepada PKR, menerusi Pakatan Rakyat bersama rakan-rakan PAS dan DAP, untuk mentadbir Putrajaya dalam usaha memenuhi tuntutan Agenda Reformasi, yang merupakan tujuan asli perjuangan PKR.
"Agenda Reformasi mendokong prinsip-prinsip pencerahan politik, ketuanan dan pemberdayaan rakyat serta kewujudan sebuah masyarakat dan negara madani di Malaysia," terang beliau.
Fuziah berkata, "sebagai Naib Presiden PKR, saya akan memberi sepenuh komitmen untuk membina potfolio yang berkaitan dengan pembangunan politik berasaskan nilai ini.
"Adalah diharapkan politik berasaskan nilai ini akan menjadi dasar kepada sistem, kepolitikan dan gerakan politik dalam PKR.
"Justru, marilah kita menyambut tahun baru ini dengan penuh optimis dan keyakinan diri, berlandaskan kepada apa yang telah dicapai dan akan kita capai bersama," katanya.

"Contohi kejayaan skuad bolasepak Malaysia" – Nurul Izzah

1 a asia cup 2010 winnerPETALING JAYA: Dalam perutusan tahun barunya, Nurul Izzah Anwar mengajak pemimpin politik mengambil ikhtibar dari kejayaan skuad harimau muda bolasepak Malaysia merangkul kejuaraan Piala Suzuki dengan menewaskan pasukan tuan rumah Indonesia dengan agregat 4-2 di Jakarta Rabu lalu.
Menurut Ahli Parlimen Lembah Pantai itu, kejayaan itu dicapai di antara lain, disebabkan mereka bertarung di atas padang yang sama rata dan adil bagi kedua-dua pasukan.

"Kini cuba bayangkan sekiranya skuad harimau tidak diberi peluang yang sama rata seperti undang-undang dipinda, pengadil dan penjaga garisan berat sebelah dan gawang di ubah-ubah setiap kali pemain Malaysia hendak menjaringkan gol.
"Apa reaksi penonton Malaysia apabila menyaksikan situasi ini berlaku. Sudah pasti permainan tidak menjadi cantik dan menarik," katanya dalam satu kenyataan media semalam.
Beliau berkata, seperti mana mereka bekerja keras untuk memulihkan kemerosotan dan tahap pencapaian pasukan negara di arena antarabangsa maka kita juga mesti bekerja keras untuk memulihkan sistem demokrasi di negara ini.
"Kita boleh meluluskan Akta Pemulihan Demokrasi yang ditawarkan oleh Pakatan Rakyat kepada Barisan Nasional supaya mendapat sokongan dari kedua-dua belah pihak apabila dibentangkan pada sesi parlimen yang akan datang.

Politikus pontianak: Apa pilihan pengundi?

615181269lOleh K Pragalath

Sejak Mac 2008 hingga sekarang, politikus terpampang di muka depan akhbar kerana sebab-sebab yang kurang manis.
Rasuah, skandal seks, penyelewengan wang dan kontrak dan bermacam-macam lagi. Ia membuatkan saya tertanya apakah kita rakyat biasa tiada pilihan.
Sebelum 2008, segala perkara jelak ini dipelopori anggota Barisan Nasional (BN), umpamanya kes istana Zakaria Md Deros di Klang.

Barisan pembangkang diketuai Dato’ Seri Anwar Ibrahim, PKR dan rakan-rakan kelihatan suci bagai gerimis pagi. Idealisme reformasi dan keadilan yang ditonjolkan serasi dengan sentimen rakyat kebanyakan. Namun setelah lebih dua tahun, idealisme ini sudah jadi kenangan lampau.
Mengapa apabila mandat diperoleh, kuasa yang diamanahkan rakyat disalah gunakan sebegitu rupa oleh para politikus?
Ada apa dengan politikus sehingga mereka rakus menghisap darah rakyat bagaikan pontianak? Mungkin lebih baik kita berbicara dengan ‘Pontianak Harum’ Maya Karin berkenaan isu alam sekitar berbanding dengan pontianak politikus yang cuba mengaut keuntungan peribadi dengan alasan kemahuan rakyat.
Melalui pendedahan laman web WikiLeaks, pemimpin BN bersorak mengatakan Ketua Pembangkang sememangnya seorang peliwat namun mereka menyepi apabila laporan laman web tersebut turut menyatakan seorang menteri kabinet telah memperkosa orang gaji Indonesia. Jika laporan pertama benar maka laporan terbaru ini boleh diandaikan benar.
Kesimpulannya, pontianak bertopengkan politikus wujud di kedua-kedua belah kumpulan politik.
Terkenangkan nasib pengundi, saya teringat kata-kata pelakon Abhishek Bachchan dalam filem Hindi bertajuk Yuva: “Susah hidup dengan mereka, susah hidup tanpa mereka.” Itulah hakikat pahit rakyat negara ini. Mahu tidak mahu rakyat memerlukan politikus, kecuali jika anarkis.
Pulau undi atau rosakkan undi?
Dalam keadaan begini, apakah pilihan yang ada untuk rakyat? Pilihan itu penting kerana rakyat menentukan pemimpin melalui pilihan raya.
Kumpulan Hindraf menganjurkan agar rakyat terutamanya yang berketurunan India agar memulaukan pilihanraya.
Implikasinya menurut mereka akan menyebabkan politikus sedar kepentingan undi masyarakat India. Namun apa yang tidak disebut ialah pemulauan ini boleh menyebabkan masyarakat tersebut dipulaukan terus. Ini kerana mereka tidak menggunakan hak yang diberikan kepada mereka sebagai warganegara.
Ia turut memberi ruang kepada penularan pengundi hantu. Satu lagi pilihan untuk para pengundi ialah dengan membuang undi rosak. Membuang undi rosak akan memastikan hak sebagai pengundi kekal dan mengekang penularan pengundi hantu.
Pola pengundian tersebut akan memberi isyarat yang jelas kepada politikus agar mereka tidak menjadi pontianak.
Undi rosak turut menyumbang kepada pembentukan ahli parlimen baru. Contohnya, dalam pilihan raya umum 2008, calon PAS di Hulu Langat mengalahkan calon Umno kerana peningkatan jumlah undi rosak.
Kegiatan merosakkan undi mungkin merupakan igauan terburuk politikus tetapi ia boleh menjadi mimpi manis pengundi.

Tirai 2010 dilabuh: Akhirnya ada yang boleh diraikan bersama

1 a asia cup 2010 winnerOleh Nazli Ibrahim

Ketika hari-hari terakhir 2010, WikiLeaks, Buku Jingga Pakatan Rakyat (PR) dan pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi dilihat seolah- olah sebagai isu penutup 2010 yang hangat diperdebatkan oleh Barisan Nasional (BN) dan PR.
Semenjak Pilihan Raya Umum ke 12, politik negara ini tidak pernah berhenti bergelora dengan serangan demi serangan antara kedua- dua belah pihak samada BN mahupun PR. Keadaan ini berlarutan hinggalah tatkala 2009 melabuhkan tirai dan fajar 2010 menjelang tiba.

Bagaimanapun, dalam kekalutan politik, masih ada yang wajar diraikan bersama oleh kedua-dua pihak bertelagah di penghujungnya apabila wira-wirawati sukan menghadiahkan sesuatu yang membanggakan negara.
Antaranya Datuk Lee Chong Wei dalam sukan badminton, Datuk Nicole Ann David (squash), pasukan hoki negara dan terkini skuad kebangsaan bola sepak.
Ketika 2010 mula menjengah, isu penghujung 2009 kehilangan dua enjin pesawat pemintas TUDM, F-5E masih lagi panas dan mendapat tempat di media-media utama ketika itu.
Kenaikan harga runcit gula
Disamping itu, kedatangan tahun baru 2010 turut ‘diraikan’ serentak dengan pengumuman kenaikan harga runcit gula sebanyak 20 sen sekilogram kepada RM1.65 di Semenanjung dan RM1.75 di Sabah dan Sarawak.
Isu yang turut mendapat liputan meluas oleh media-media tahun ini ialah isu penggunaan kalimah Allah oleh Herald Catholic dan masyarakat Kristian negara ini.
Isu hangat ini menambah buruk keadaan lagi apabila wujudnya pihak yang tidak bertanggungjawab membakar beberapa rumah ibadat di seluruh negara.
Isu lain menyentuh soal agama yang turut berputar ligat sepanjang tahun 2010 ialah antaranya isu peguam syariah di kalangan bukan Muslim, Syiah di Malaysia dan kes mengajar agama tanpa tauliah yang dihadapi bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin.
Selain itu baru-baru ini arahan pejabat perdana menteri supaya membuang elemen keagamaan daripada satu majlis sambutan Krismas yang dihadirinya di kediaman ketua biskop gereja Katolik Kuala Lumpur juga telah menimbulkan bantahan beberapa pihak.
Dalam isu berkaitan keagamaan, ia dihangatkan lagi apabila Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching menjadi mangsa permainan politik pihak tertentu setelah menghadiri majlis berbuka puasa di sebuah surau di Kajang.
Sentimen perkauman
Sementara itu dalam isu membabitkan sentimen perkauman, sehingga 3 Februari sekurang-kurangnya 12 laporan polis telah dibuat gara-gara keceluparan pegawai khas Perdana Menteri, Datuk Nasir Safar berhubung ucapan beliau dalam seminar 1Malaysia di Melaka yang berbau perkauman.
Isu pasir di Selangor antara isu yang mendapat perhatian khususnya media arus perdana. Rentetan isu yang semakin panas ini, pada 20 Januari, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di bawah Ketua Pesuruhjayanya yang baru, Datuk Abu Kassim Mohammed telah menahan sekurang-kurangnya 38 orang termasuk 24 kakitangan kerajaan dan dua pembantu politik di seluruh negara.
Perdebatan isu Ketuanan Melayu Umno dan Ketuanan Rakyat PR juga merupakan isu yang terus menjadi ‘buah pukulan’ baik dari pihak BN mahupun PR di sepanjang tahun 2010 ini.
Kes liwat 2 yang dihadapi oleh Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim turut mendapat liputan meluas dalam dan luar negara. Kes ini turut telah menarik perhatian ahli parlimen dan anggota senat negara luar.
Royalti minyak Kelantan
Tuntutan royalti minyak oleh Kerajaan Negeri Kelantan juga mendapat tempat oleh pengamal media sepanjang 2010.  Dalam isu tersebut, pemimpin senior Umno, Tengku Razaleigh Hamzah memilih untuk menyebelahi Kerajaan Kelantan yang dipimpin oleh PAS.
Perjalanan Inkues kematian Teoh Beng Hock yang menambah burukkan lagi wibawa SPRM dan Kerajaan Malaysia juga mendapat menjadi tumpuan masyarakat pada tahun ini.
Turut mencuri perhatian, apabila fenomena lompat parti oleh ahli parlimen dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PKR masih gagal dibendung oleh pemimpin parti itu sekaligus mencemarkan imej parti itu dan secara tidak langsung memberi kredit kepada BN.
Selain Zulkifli Noordin yang dipecat oleh PKR, Ahli Parlimen dan Adun PKR lain ialah Datuk Salehuddin Hashim, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim, Mohsin Fadzli Samsuri, Mohammad Fairus Khairuddin, Tan Tee Beng dan Wee Choo Keong.
Menteri Besar yang disingkirkan pula, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin menyifatkan keputusan Mahkamah Persekutuan pada 9 Februari yang mengesahkan penyingkiran beliau mungkin akan mengakibatkan situasi monarki mutlak di Malaysia.
Karier politik Chua
Menambahkan kehangatan tahun 2010, apabila Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang dilihat telah mencapai penghujung karier politiknya berjaya membuat ‘come back’ dengan bergaya apabila memenangi jawatan presiden MCA.
Chua telah berjaya menewaskan bekas presiden Datuk Seri Ong Ka Ting dan penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat dengan majoriti 68 undi pada pemilihan MCA pada 28 Mac lalu.
Umum melihat senario politik 2010 kembali memihak kepada BN apabila pada 25 April, calon Barisan Nasional P Kamalanathan berjaya menewaskan calon PKR Datuk Zaid Ibrahim pada pilihan raya kecil (PRK) bagi kerusi Parlimen Hulu Selangor dengan majoriti 1,725 undi.
BN yang mula tampak selesa setelah memenangi PRK Hulu Selangor, menerima tamparan apabila kerusi Parlimen Sibu berjaya dirampas oleh calon DAP, Wong Ho Leng yang menewaskan calon BN, Robert Lau Hui Yew dan calon bebas Narawi Haron dalam PRK parlimen itu pada 16 Mei lalu.
Bagaimanapun BN menemui semula sentuhan untuk menyekat kemaraan PR apabila memenangi dua kerusi dalam dua PRK yang diadakan serentak 4 Oktober lalu di Dun Galas dan Parlimen Batu Sapi.
Di Galas, calon BN Abdul Aziz Yusoff mengalahkan calon PAS Dr Zulkefli Mohamad dengan majoriti 1,190 manakala Datin Linda Tsen bagi kerusi Parlimen Batu Sapi di Sabah mengalahkan Presiden Parti Maju Sabah Datuk Yong Teck Lee dan calon PKR Ansari Abdullah dengan majoriti 6,359 undi.
Sepertimana kelaziman dalam pilihan raya yang di adakan dalam negara ini, kontroversi yang melibatkan dakwaan rasuah politik, ketelusan dan undi pos masih bermain-main dalam setiap PRK yang dijalankan ini.
Pemilihan pimpinan PKR
Pemilihan Pimpinan PKR antara isu yang mendapat liputan meluas dari media perdana dan juga alternatif.  Pemilihan tersebut pada awalnya menjadi kebanggaan parti itu kerana merupakan satu-satu parti politik yang memberikan hak memilih pemimpin kepada ahli akar umbi.
Bagaimanapun kebanggaan tersebut bertukar menjadi bencana kepada PKR apabila didakwa banyak penyelewengan telah berlaku bermula daripada proses pencalonan lagi.
Akibat merasa tertipu, calon Timbalan Presiden, Datuk Zaid Ibrahim telah bertindak keluar parti dan kini menyertai Angkatan Keadilan Insan Malaysia (AKIM) sebelum ditukar menjadi Kesejahteraan Insan Tanah Air (KITA) dengan jawatan Presiden parti itu.
Walaupun musim pemilihan PKR telah lama berakhir, namun kemelut berhubung aduan-aduan yang diterima parti sehingga kini masih gagal diselesaikan oleh pemimpin-pemimpin PKR.
Turut menerima sasaran kritikan sepanjang 2010 ialah isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor berikutan penglibatan aktifnya yang dianggap membazirkan wang negara dan menganggu urusan pentadbiran kerajaan.
‘Sudah jatuh ditimpa tangga’ 
Bekas Menteri Besar Selangor Dr Mohd Khir Toyo pula, antara personaliti yang boleh dianggap sudah jatuh ditimpa tangga apabila ditahan atas dakwaan rasuah yang melibatkan kediamannya yang bernilai jutaan ringgit.
Pada 16 Disember, empat wakil rakyat pembangkang digantung enam bulan daripada menghadiri persidangan Dewan Rakyat selama enam bulan gara-gara mengaitkan APCO, 1Israel dan 1Malaysia. Mereka yang dikenakan tindakan penggantungan itu ialah, Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim (PKR), Karpal Singh (DAP), S.Sivarasa (PKR) dan Azmin Ali (PKR).
Pendedahan WikiLeaks menghangatkan lagi suhu politik hujung tahun dalam negara ini apabila beberapa komunikasi sulit pemimpin dunia terdedah untuk tatapan umum.
Antara isu yang terjebak ialah kes tuduhan liwat Anwar Ibrahim, kes pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan yang paling mengejutkan ialah dakwaan terhadap seorang menteri yang  merogol pembantu rumahnya pada tahun 2007 tetapi tiada tindakan oleh Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Ahmad Badawi.
Menteri ‘perogol’
Walaupun sehingga hari ini belum ada mana-mana media menyebut dengan jelas nama menteri terbabit, umum telah mengetahui indentiti menteri berkenaan melalui klu yang banyak di paparkan di media-media alternatif.
Ketika 2010 hampir melabuhkan tirainya, PR telah sempat menembak peluru terakhirnya apabila mengumumkan rancangan 100 hari pemerintahan PR dalam buku jingga yang dilancarkannya.
Sedikit sebanyak tindakkan PR ini dianggap mampu membuatkan pemimpin BN berada di dalam keadaan yang merimaskan dan memeningkan kepala.
Pertikaian antara kerajaan-kerajaan negeri yang ditadbir oleh PR dengan kerajaan pusat juga masih tidak berpenghujung apabila kerajaan pusat didakwa tidak menghormati semangat federalisme.
Terbaru, kontroversi perlantikan Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang telah mendapat bantahan Kerajaan Negeri Selangor mula berlegar-legar di penghujung 2010.
Kos sara hidup meningkat
Isu sepanjang 2010 yang tentunya mendapat perhatian rakyat negara ini ialah siri kenaikan harga barangan keperluan sepanjang 2010 yang semakin meningkatkan kos sara hidup rakyat negara ini dan menyebabkan tekanan hidup yang semakin memuncak.
Akhirnya dalam tekanan keperluan hidup dan pertarungan politik yang tiada kesudahan antara BN dan PR, tiba-tiba anak-anak buah K Rajagopal telah menghadiahkan sesuatu yang wajar diraikan bersama oleh semua rakyat negara ini.
Kelmarin, skuad bola sepak negara membolehkan rakyat negara ini menutup tirai 2010 dengan perasaan bangga dan tersenyum apabila anak-anak muda ini berjaya membawa pulang kejuaraan Piala AFF Suzuki setelah menewaskan Indonesia dengan agregat 4-2.
Malahan pertubuhan Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menyarankan dua pemimpin utama parti bertelagah BN, Perdana Menteri Najib Razak dan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim bersatu untuk menyambut kepulangan wira-wira muda negara itu petang semalam.
Menurut pemimpin pertubuhan itu, Badrul Hisham Shaharin, SAMM sendiri akan menggerakkan anggotanya untuk menyertai sambutan kepulangan skuad bola sepak negara itu.
Memetik blog Anwar Ibrahim pula, beliau mengucapkan syabas dan tahniah kepada skuad bola sepak negara itu sambil berkata kejayaan tersebut semuga membuahkan sesuatu yang lebih positif untuk tahun 2011.
Berita gembira ini turut disusuli oleh pengumumkan Najib yang mengisytiharkan hari ini (31 Disember) sebagai cuti umum sempena menyambut kegemilangan sukan bola sepak negara.

UMNO KEPUPUSAN PEMIMPIN BERWIBAWA !


Pemimpin ini pernah melakukan rasuah semasa pemilihan Umno beberapa tahun dulu. Oleh kerana Umno dah tak ada lagi pemimpin yang bersih, maka pemimpin yang terbukti kotor terpaksa juga dilantik, kerana itu sudah menjadi budaya atau style dalam Umno,  maka terlantiklah bekas menteri dan bekas menteri besar yang satu ketika dulu pernah digelar
menteri DORAEMON itu sebagai pengerusi FELDA yang baru mengantikan  Dr Yusof Noor.

Pengalaman menjadi Menteri Besar NS selama 22 tahun (1982-2004),  serta ketaatannya kepada Umno, mungkin itu yang menyebabkan Najib menaruh kepercayaan kepadanya.Pada satu ketika Tan Sri Isa Samad merupakan bekas Naib Presiden Umno dan bekas Menteri Wilayah Persekutuan. Rekod buruknya ialah terlibat dalam politik wang semasa  pemilihan Umno satu ketika dulu.  Dan beliau pernah digantung keahlian selama 6 tahun oleh Jawatankuasa Disiplin Umno.  Ini yang Najib buat-buat lupa ! 

Tapi tak kisahlah !  Dalam Umno semua itu tidak penting! .  Yang penting ialah sanggup bersekongkol dalam kerja-kerja kemungkaran, kerja-kerja munafik !!  Aku tolong kau,  kau tolong aku!!  Aku hulur tangan kiri kau hulur tangan kanan!! ... Kini lah masanya Najib nak membalas jasa Isa Samad, terutama selepas kejayaannya memenangi pilihanraya kecil DUN Bagan Pinang Teluk Kemang Negeri Sembilan pada 11 Oktober 2009, kira-kira setahun yang lalu.

Semenjak Dr Yusof Noor memegang jawatan Pengerusi Felda mulai 2001 hingga 2010, tak ada kemajuan pun yang boleh dibanggakan! Yang ketara ialah pembaziran !  Dan yang paling nyata ialah keghairahan Dr Yusuf Noor menghimpun kekayaan melalui Felda.  Kini Isa Samad pula mengambil giliran.  Kita tak tahu berapa banyak pula wang atau harta yang dia akan  kumpul untuk perut sendiri dan kroni-kroninya !

Nampaknya Najib dengan sewenang-wenang meletakkan orang-orang politik yang berada di hujung karier, menerajui apa-apa agensi kerajaan termasuk Felda !  Sepatutnya ini tidak berlaku kerana semasa dalam kerajaan mereka sebenarnya sudah cukup puas membuncitkan perut masing-masing !!   

Untuk menjadi Pengerusi Felda, bukan kah lebih baik diserahkan saja jawatan itu kepada warisan anak-anak Felda yang berkelayakan?  Rasanya dah terlalu ramai anak-anak Felda yang berjaya..!!   tapi yang Najib nampak kroni juga !!   Sama-samalah jenerasi Felda fikirkan !

Oleh : rahimothman

GOBALA MENYALAK DAN TERUS MENYALAK

Buat helah nak keluar lubang - Macam kisah Sang Kancil dengan Gajah

 
Rasa hormat dan tatasusilanya sudah tidak wujud lagi! Tanpa berselindung, ahli parlimen PKR Padang Serai N Gobalakrishnan menamakan ketua umumnya Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai punca ketidakadilan yang didakwa berlaku di dalam PKR hari ini..  Nampaknya dia sangat berminat menghentam kepimpinan PKR menggunakan media cetak...Dia merasakan seolah-olah beliau seorang saja yang memperjuangkan keadilan dalam PKR
“ Dato’Seri Anuar Ibrahim yang patut dihukum!, bukan saya “  katanya lagi

Tindak tanduk N Gobalakrishnan sebijik macam kisah “Sang Kancil dengan Gajah”,  cerita penglipur lara zaman dulu-dulu…...

Kancil berada di dalam sebuah lubang besar bersama gajah. Kancil teringin sangat nak keluar dari lubang itu.  Dia berkali-kali mengusik dan menyentuh telur gajah, dan gajah tak tunjuk apa-apa reaksi pun. Tujuan dia memang nak buat gajah marah, tapi Gajah buat tak kisah !   Maka ini membuatkan Kancil menjadi bertambah bengang, lalu menjentik telur gajah dengan agak kuat sikit. Gajah buat diam saja!  Kemudian Kancil menjentik lebih kuat lagi. Gajah kata ..” Jangan Kancil!  Jangaaan!.  

Dan Kancil terus menjentik !  Jangannn !! kata gajah. Gajah kelihatan sangat sabar. Kancil tetap mengharapkan agar Gajah mencampaknya keluar dari lubang itu, tetapi masih  belum berhasil !!  
Kita tunggu apa tindakan kancil seterusnya!!                                                                           

Oleh : rahimothman

Ulasan Penjilat Umno...Profesor Madya "Batak"...

Pelantikan Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor tidak perlu diragui oleh kerajaan negeri itu kerana penjawat awam sentiasa dituntut supaya berintegriti dan profesional dalam melaksanakan tugas mereka, menurut seorang penganalisis politik tempatan. Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Dr Ahmad Nizamuddin berkata dakwaan kerajaan Selangor kononnya pelantikan bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor itu dibuat atas kepentingan politik Barisan Nasional (BN) hanyalah intepretasi yang tidak boleh dijadikan asas.
"Dakwaan tersebut kurang berasas kerana Mohd Khusrin belum memulakan tugas, malah lantikan tersebut juga hanya akan berkuat kuasa mulai 1 Jan ini. Tentunya andaian seperti itu tidak boleh digunakan," katanya ketika dihubungi.
Oleh itu, beliau berkata rasa tidak puas hati kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor berhubung perkara itu tidak berasas.
Katanya, kerajaan PKR Selangor sebenarnya berasa tercabar kerana lantikan itu dibuat di luar pengetahuan mereka.
Kerajaan PKR Selangor pimpinan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim baru-baru ini mendakwa pelantikan Mohd Khusrin, yang mendapat perkenan Sultan Selangor, tidak muktamad kerana tidak dimaklumkan kepada kerajaan negeri.
Ahmad Nizamuddin berkata Abdul Khalid perlu sedar keadaan sebegini biasa berlaku apabila negeri dikuasai parti yang tidak sehaluan dengan kerajaan Persekutuan.
Katanya, pelantikan itu tidak akan membawa masalah kerana kerajaan Persekutuan semestinya telah terlebih dahulu memikirkan kesan baik dan buruk tindakan tersebut.
Beliau percaya sebagai penjawat awam yang berintegriti, Mohd Khusrin akan mengutamakan amalan profesional ketika menjalankan tugas.
"Jika berpegang kepada elemen profesional, bebas dan amalan pengasingan kuasa, sepatutnya pelantikan ini tidak menimbulkan masalah," katanya.

SEDIH!!! SOLAT HAJAT BATAL, KONSERT NEW YEAR WALI BAND AKAN DITERUSKAN DI NEGERI SERAMBI MEKAH

ADA BERITA SEDIH DAIR NEGERI SERAMBI KONSERT,,

INGKAR PERINTAH TOK GURU...

SOLAT HAJAT BATAL, KONSERT NEW YEAR WALI BAND AKAN DITERUSKAN DI NEGERI SERAMBI MEKAH

HIDOPPPPPP NEGERI SERAMBI KONSERT

MULAI 2011, KELATE BAKAL DIKENALI SEBAGAI NEGERI SERAMBI KONSERT

HAHAHHAHAHAHA

PRU 13 PAS MAPUH EKRASSSSSSS!!!!.

DAHLAH PRESIDEN DAN TIMBALAN PRESIDEN CURANG ..ASYIK NAK TEGAKKAN UG/PERPADUAN MELAYU DENGAN ZIONIS UMNO APCO YAHUDI LAHANAT

WOI ULAMAK-ULAMAK PAS, MANO SUARA MUNG.KENA SUMBAT DENGAN DUIT DERMA KO?
AKU TAK HALAL PAS BERSEKONGKOL  BUAT KONSERT!!!!,...
AKU SEBAGAI RAKYAT KELATE HOK PAKOH PAS TAK REDHA DAN TAKR ELA..TUNGGULAH BALASAN DI HARI AKHIRATA WAHAI PEMIPIN DURAJANA CILAKO YANG MEMPERKUDAKAN ISLAM UNTUK PERUT

Warta 365

KEMARUK KUASA: "DS Azmi & DS Radzi pembohong, zalim dan munafik!" - Shahidan Kassim

Akauan pertama Shahidan Kassim @ Shahidan Kassim (Dato Seri Shahidan Kassim)"PEMBOHONG DSS AZMI DAN DSS RADZI..1.
Mereka suruh saya rujuk perlembagaan UMNO fasal perlantikan pegawai perhubungan negeri, pada hal keda duanya adalah manusia yg mengenepikan perlembagaan Umno semasa pemilihan calon2 PR 2008.Perlembagaan mensyaratkan agar bahagian dirujuk tetapi mereka ketepikan dan memasukkan nama mereka dn pilihan mereka..ZALIM dn MUNAFIK" - DS Shahidan Kassim"PEMBOHONG DSS AZMI DAN DSS RAZI..2.
Mereka suruh saya jaga bahagian Arau kerana kalah dua kersui. Mereka mendabik dada seolah olah merekalah yg bagi menang Kangar dan Pdg Besar. Mereka bercakap macam budak2 sekolah rendah kerana mereka lupa bahawa saya selaku ketua berjaya mengajak rakyat agar BN dihati mereka.Rakyat kasih kpd pemimpin.Mereka berdua sebagai menteri gagal bawa apa2 pun kePerlis" - DS Shahidan Kassim

Akaun kedua Shahidan Kassim @ Dato Seri Shahidan Kassim"PEMBONGAN DSS AZMI DAN DSS RAZI..3
Mereka kata dlm nst bahawa mereka menang dipdg besar dan kangar dgn majorty bsar dan meletakkan sya tewas 2 diArau.Sebenarnya merka berdua x ada jawatan dlm bhgn dan perhubungan, bagaimana boleh claim credit yg mereka hebat? Sekali gus mereka x iktifaf saya sebagai ketua dn sekrng nak suruh saya ikut ketua yg mereka taja..Eh apa jasa meraka dlm Umno?pijak bendera Umno dn masuk 46?" - DS Shahidan KassimArtikel semalam yang mesti kalian baca:
- BIADAP: Shahidan Kassim hina Raja Perlis, anggap perlantikan MB Perlis melalui aktiviti menyamun!

Di bawah, dilampirkan artikel dari laman "salafiah.net"..fikirkan..


Teruklah Shahidan ni!!!

Begitulah komen seorang sahabat ketika sama-sama bersarapan pagi. “Teruklah Shahidan Kassim ni!!!”, apabila membaca berita “Shahidan pertikai Md Isa terajui UMNO Perlis” (petikan berita dari Berita Harian di bawah).

IB pun menyapa bahawa semua jadi tidak betul dan hanya dia (Shahidan) sahaja yang betul. Dia ni memang sangka dia seorang sahaja yang betul dan dia seorang sahaja boleh buat kerja. Pantang ada yang dia tidak berkenan dia buat bising dan saman orang.Teringat IB pasal kecoh dalam persatuan olahraga gara-gara perangai dan sikapnya.

Kemudian ahli politik di Perlis dan di ibukota tahu cara mainan politiknya yang banyak ke-kronian dalam amalannya.

Seorang lagi sahabat pada ketika itu menyampuk lagi bahawa Shahidan ni dengan Majlis Fatwa Kebangsaan dia pun nak gadoh. Pada tahun lepas atau awal tahun ini dia juga sibuk membuat laporan polis apabila satu permuafakatan NGO mengadakan wacana bincang bahaya ajaran Wahabi di Kuala Lumpur.

Media baru: PAS harap polis adil

KUALA LUMPUR, 31 Dis: PAS bersetuju dengan kenyataan Ketua Polis Negara yang akan memantau laporan media baru yang tidak tepat.
“Cuma PAS mengharapkan supaya pihak polis bertindak sama rata dan sama adil kepada semua yang terlibat, jika melaporkan berita fitnah,” ujar Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad.
Tambahnya, jangan media baru yang dimiliki oleh Pakatan Rakyat sahaja diambil tindakan.
Menurutnya, ada satu laporan fitnah oleh blogger Umno terhadap Salahudin Ayub, Naib Presiden PAS yang mengatakan beliau ada skandal dengan perempuan.
Jelasnya, Salahudin telah bersemuka dengan pemfitnah itu di parlimen baru-baru ini ketika beliau menghadiri perjumpaan blogger Umno di parlimen.
“Pemfitnah ini terus mengaku memang beliau yang memfitnah  dan memohon maaf.
“Inilah rupa manusia yang sanggup fitnah untuk mencari sesuap nasi walaupun dibayar dengan api neraka,” ujarnya dalam satu kenyataan.
Justeru, tegasnya PAS mengharapkan polis mesti bertindak secara profesional untuk memurnikan demokrasi.
Katanya, kepentingan negara mesti didahulukan daripada kepentingan Umno BN.
“Muliakan martabat polis yang sudah tercalar akibat terlalu ikut telunjuk pemimpin BN sebelum institusi ini dipandang hina,” katanya.