Ahad, 19 Disember 2010

Mazlan Aliman calon PAS di Tenang?


malimiOleh Muda Mohd Noor

PETALING JAYA: Tinjauan rambang di kalangan penyokong PAS di Labis dan khususnya kawasan dewan undangan negeri Tenang, mereka berpendapat calon PAS yang paling sesuai ialah Mazlan Aliman.
Mazlan merupakan AJK PAS Pusat, ketua penerangan PAS Johor dan Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak).

Adun Tenang Johor,Datuk Sulaiman Taha, 59 tahun meninggal dunia di Hospital Pakar Puteri pada 17 Disember yang lalu kerana  jangkitan kuman dalam darah..
Pada pilihanraya umum 2008, Sulaiman Timbalan Yang Dipertua PAS Labis ketika itu, Mohd Saim Siran.
Seorang penyokong PAS  Kampung Redong berkata, "Mazlan paling sesuai kerana di Tenang ada juga kawasan Felda.
"Beliau (MAzlan) yang lebih tahu mengenai Felda. Kita nak tahu sebanyak banyak orang Felda menyokong Anak yang diusahakan oleh Mazlan itu," katanya.
Beliau menambah, ada  tiga buah kawasan tanah rancangan Felda di Dun Tenang iaitu Chemplak,Chemplak Barat dan Felda Tenang.
Rakannya, Zulkifli Sarmin pula memberitahu, Mazlan merupakan penggerak PAS Johor yang menonjol ketika ini terutama dengan isu penyelewengan Felda.
"Biarlah isu Felda terus didedahkan kepada pengundi Tenang, biar mereka tahu isu sebenar dalam tanah rancangan itu.
"Kalau pun kita tidak menang dalam pilihanraya ini, sekurangnya kita ada bekalan untuk pilihanraya umum akan datang.
"Sekurang-kurangnya kita tahu isu Felda ini. Kalau mereka sokong, maknanya isu ini boleh digunakan lagi dalam pilihanraya umum akan datang," katanya.
Ditanya adakah pendedahan demi pendedahan mengenai penyelewengan Felda boleh mempengaruhi pengundi peneroka Tenang, Zulkifli berkata, "boleh jika kena caranya."
Katanya, di Tenang masyarakat penoraka hanya mendengar sahaja tetapi belum ada pihak yang mendedahkannya.
"Kalau Mazlan boleh dedahkan, saya percaya masyarakat peneroka Felda akan mengundi PAS apatah lagi kalau calonnya Mazlan sendiri," katanya.
Bagaimanapun, seorang pemimpin Umno Labis menjelaskan isu penyelewengan Felda tidak berkesan untuk digunakan di Tenang.
ini kerana, kataya, tiada sebarang masalah yang dihadapi oleh masyarakat Felda di Tenang.
"Kami tidak pernah mendengar peneroka Felda merungut tidak puas hati…jadi apa isu yang hendak dibawa Mazlan di sini (Tenang)," katanya yang hanya mahu dikenali sebagai Alias.

Selesai konvensyen, ‘Buku Jingga’ jadi azimat pilihan raya

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sewaktu sesi penggulungan Konvensyen Pakatan yang baru sahaja selesai, menyifatkan konvensyen kali ini sebagai satu kejayaan yang besar.
Ini kerana, menurut Anwar, kebulatan sikap serta persefahaman yang ditunjukkan parti-parti yang menghadiri konvensyen kali ini walaupun masing-masing mempunyai sentimen politik yang berlainan, adalah bukti bahawa perpaduan di kalangan parti Pakatan tetap utuh dan kejap.
Pada majlis yang sama juga Anwar mengumumkan tiga perkara sisi yang disepakati pimpinan Pakatan pada hari ini.
Pertama, Pakatan Rakyat akan meletakkan PAS bertanding di pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang.
“Pakatan Rakyat membuat keputusan untuk bertanding di pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri Tenang. PAS akan mewakili Pakatan Rakyat dalam pilihan raya tersebut dan ketiga-tiga parti telah memberikan komitmen mereka untuk bersama-sama memenangkan PAS dalam pilihan raya tersebut,” umum Anwar.
Satu lagi persidangan Menteri Besar serta Ketua Menteri Pakatan akan dilangsungkan hujung bulan Februari 2011 ekoran kejayaan persidangan yang lalu.
Pada bulan Mac pula, pimpinan tertinggi Pakatan Rakyat akan menghadiri satu Kongres Ekonomi Pakatan Rakyat bagi membincangkan usaha bersama menggembleng sumber serta kekuatan ekonomi di antara negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat.
Acara paling signifikan dalam konvensyen ini adalah pengenalan ‘Buku Jingga’ yang menggariskan Dasar Bersama Pakatan.
Dasar Bersama ini menggariskan iltizam Pakatan untuk mengalih hala negara dan bangsa ke arah landasan yang betul setelah dihantui salah guna kuasa, rasuah dan politik perkauman di bawah kerajaan BN.
Dasar Bersama ini adalah berlandaskan empat kerangka asas iaitu demokrasi yang telus dan tulen, memacu ekonomi berprestasi tinggi yang mampan, keadilan sosial bagi pembangunan insan yang menyeluruh, serta hubungan luar persekutuan-luar negeri yang adil dan setara.
Menurut Anwar lagi, ‘Buku Jingga’ ini adalah dokumen penting kerana ia menyambung beberapa kerangka dasar Pakatan yang diluluskan tahun lalu.
“Buku ini juga diperkenalkan lebih awal agar setiap peringkat parti dapat meneliti serta menghadami intipati yang ingin disampaikan dalam buku ini dan menjadikannya panduan dalam menghadapi pilihan raya umum yang akan datang,” kata Anwar.

Asri akan umum parti pilihannya apabila PRU-13 dipanggil

Mohd Asri Zainul Abidin (kiri) bersama Mohd Nizar Jamaluddin selepas majlis perasmian Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua di Kepala Batas pagi tadi.
KEPALA BATAS, 19 Dis — Bekas mufti Perlis Prof Madya Dr Mohd Asri Zainul Abidin akan membuat keputusan parti politik yang beliau hendak sokong apabila pilihan raya umum ke-13 dipanggil, yang disebut-sebut akan diadakan awal tahun depan. “Pilihan raya umum pun belum dipanggil, dan apabila pilihan raya umum diadakan, saya akan menyatakan parti yang saya akan sokong nanti,” kata beliau kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di sisi Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua di sini hari ini.
Mohd Asri menghadiri majlis perasmian Konvensyen Pakatan Rakyat yang diadakan Dewan Millenium di sini dan dilihat menghabiskan masa sehingga tengah hari tadi mengikuti perjalanan konvensyen.
Ketika ditanya sama ada keputusan itu bermakna akan menyertai mana-mana parti kelak, Mohd Asri berkata, “tengok dulu. Saya sedang melihat..”
“Perkara itu saya masih memikirkan, saya sedang melihat perkembangan politik, iklim dan cuaca politik negara ini,” kata pensyarah Universiti Sains Malaysia ini dengan senyuman.
Ini kali pertama beliau menghadiri konvensyen Pakatan Rakyat.
Bagaimanapun Mohd Asri bukan asing dalam majlis-majlis anjuran Umno dan PAS. Beliau pernah menghadiri muktamar agung tahunan PAS yang diadakan di Kota Baru Jun lalu. Akhir Jun lalu, Mohd Asri menegaskan, beliau tidak menyertai mana-mana parti politik buat masa sekarang dan “tidak bercadang untuk memilih jalan itu” walaupun disebut-sebut akan memasuki Umno.
“Ingin saya tegaskan kepada rakyat Malaysia bahawa saya sehingga kini tidak menyertai mana-mana parti politik,” kata beliau ketika itu. Ulama yang dilihat sebagai aliran pemikiran ‘progresif’ ini menjadi tumpuan aktif Umno dan PAS sejak lebih setahun lalu.
Beliau telah memberi bayangan sedang memikirkan perkara tersebut sejak akhir tahun lalu. Bagaimanapun pada pertemuan hari ini, Mohd Asri memberitahu The Malaysian Insider, beliau masih berharap Kelantan akan kekal ditadbir oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat pada pilihan raya umum ke-13.
“Kelantan mesti ditadbir oleh Datuk Nik Aziz, PAS sebab beliau sudah membuktikan pentadbiran Kelantan sebagai pentadbiran contoh, yang harus diamalkan oleh mana-mana parti yang memerintah negara ini,” katanya.
Nik Aziz genap 20 tahun memimpin Kelantan, yang jatuh ke tangan PAS pada pilihan raya umum 1999. “Malah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sendiri sudah membersihkan beliau daripada dakwaan rasuah... beliau telah memberikan kita satu kerajaan contoh,” kata Mohd Asri sambil menambah, Nik Aziz selaku Menteri Besar Kelantan telah menunjukkan sikap bersopan santun.
Mengenai kehadiran pada konvensyen Pakatan Rakyat hari ini, Mohd Asri berkata, beliau memutuskan untuk melihat perkembangan perikatan tiga parti itu dari dekat. “Urus setia konvensyen menjemput saya datang, jadi menerima jemputan untuk melihat dengan dekat, memahami secara langsung selepas hampir tiga tahun (Pakatan) bergerak,” katanya.
Sehubungan itu kata Mohd Asri, beliau melihat beberapa idea yang dibangkitkan dalam Buku Jingga, antaranya isu rasuah dan ketirisan memang sesuatu yang baik. Buku Jingga adalag agenda Pakatan yang menggariskan perincian dasar dan langkah yang berlandaskan Dasar Bersama untuk merealisasikan cita-cita Pakatan Rakyat membina sebuah negara yang makmur dan adil.
Intipati Buku Jingga dibentangkan oleh Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa, Ketua Pemuda DAP Anthony Loke dan Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail.
“Ada banyak idea menarik yang dibangkitkan, macam yang dikatakan oleh YB Anthony Loke, tetapi persoalannya adakah Pakatan Rakyat boleh melaksanakannya.
“Oleh itu, Pakatan Rakyat perlu menyakinkan bahawa ia boleh melaksanakan apa yang disebutkan, contoh isu ketirisan dan rasuah... perkara ini semua orang cakap dan sudah tahu, tetapi apakah Pakatan Rakyat boleh meyakinkan orang ramai dengan melaksanakannya. Ini persoalan yang perlu dijawab oleh Pakatan Rakyat.
“Orang ramai akan tertarik dengan parti yang boleh meyakinkan mereka dengan program pelaksanaan,” kata beliau lagi.

Rakyat berubah, BN rebah

KUALA LUMPUR, 19 Dis: Pemimpin Umno BN takut berlaku perubahan kerana mereka manusia yang tidak mahu berubah, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad.
“Mereka takut rakyat berubah kerana mereka akan rebah. Mereka tidak mahu kepada urus tadbir dengan baik dan telus kerana takut perut mereka kurus,” ujarnya sambil mengucapkan tahniah kepada pimpinan Pakatan Rakyat (PR), urusetia dan peserta Konvensyen Pakatan Rakyat 2010 yang diadakan di Kepala Batas, Pulau Pinang yang telah berjaya dengan jayanya.
Katanya, konvensyen telah berjaya mencapai matlamatnya.
“Harapan pemimpin umno BN dan media BN cuba untuk mengadu domba supaya konvensyen ini gagal seperti Konvensyen BN 5 Disember lalu yang bergaduh fasal Ketuanan Melayu antara Umno, MCA dan Gerakan, Alhamdulillah perkara ini tidak berlaku,” ujarnya.
Katanya lagi, Konvensyen Pakatan Rakyat berakhir dengan baik, pandangan yang bernas daripada wakil yang mewakili parti daripada pimpinan tertinggi hinggalah kepada sayap parti.
Beliau menambah, cadangan yang dicadangkan di dalam konvensyen begitu praktikal untuk dimanfaatkan oleh rakyat.
“Selepas ini kita akan dengar jawapan daripada pemimpin BN yang resah dengan cadangan yang dibuat di konvensyen dengan tuduhan ini hanya angan-angan PR,” katanya.
Sehubungan itu, ujarnya PAS mencabar pemimpin BN memberi peluang kepada PR dahulu dalam masa 100 hari kepada PR untuk membuktikan sama ada janji PR palsu atau angan-angan.
Mereka, tambahnya akan berhujah di mana wang akan diambil untuk diberi kepada rakyat kerana itulah otak pemimpin BN yang lemah dan tidak kreatif untuk manfaat rakyat.
Sebaliknya, kata beliau mereka begitu kreatif macam mana untuk perut mereka dan keluarga mereka.
Untuk itu, menurutnya PAS ingin mengingatkan kepada Umno BN bahawa PR mampu untuk mentadbir negara di mana PAS sudah membuktikan di Kelantan selama 20 tahun mentadbir.
Tambahnya, Kedah di bawah Umno mengalami masalah kewangan, tetapi mampu ditadbir dengan baik selepas 8 Mac 2008.
“Tawaran yang PR berikan kepada rakyat, kami ada asas untuk melakukannya.
“Apabila rasuah kita buang dalam amalan, ketelusan dalam mengurus, insya Allah PR mampu menunaikan semua pada rakyat Malaysia,” katanya lagi.

Umno dan Barisan Nasional ejen celarukan pandangan terhadap agama Islam

Umno dan Barisan Nasional adalah ejen yang menyebabkan kewujudan persepsi negatif oleh masyarakat bukan Islam terhadap agama Islam, kata Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Kecelaruan dalam pemahanan terhadap Islam yang berlaku adalah kerana contoh dan tafsiran yang ditunjukkan oleh Umno dan Barisan Nasional, sehingga melahirkan pemimpin yang tidak amanah dan berkuasa melalui penipuan,” katanya dalam ucapan sempena Konvensyen Pakatan Rakyat kedua di Dewan Millenium, Kepala Batas, hari ini.
“Mereka (Umno-BN) yang tidak menghormati demokrasi dan memberikan nama yang buruk kepada negara di persada antarabangsa.
“Sedangkan keadilan yang dianjurkan dalam Islam bersesuaian dengan fitrah manusia dan boleh dijadikan tiang seri bagi menyatukan hati, mengiktiraf kepelbagaian kaum dan menjalinkan sikap hormat-menghormati atas sikap kemanusiaan,” tambah Hadi.
Justeru, Hadi berpesan kepada pimpinan di negeri yang diterajui oleh Pakatan Rakyat agar berusaha gigih agar segala buah fikiran tidak sekadar menjadi catatan di atas kertas semata-mata.
“Semua ketetapan di dalam konvensyen sudah menjawab tohmahan. Tetapi cabaran terbesar apabila hendak menterjemahkan perancangan ke dalam bentuk tindakan.
“Bukan sekadar difahami oleh kakitangan awam di negeri-negeri terbabtit, bahkan kepada rakyat jelata,” ujarnya.
Sementara itu, Hadi berpesan kepada pimpinan dan aktivis parti untuk komited mempertahankan negeri-negeri Pakatan yang ditadbir, kerana saat dan detiknya semakin hampir untuk pilihanraya umum yang ke-
13 .

Pakatan ajak BN bentang Akta Pemulihan Demokrasi bersama

Konvensyen Pakatan yang berlangsung hari ini menghulur kerjasama ikhlas dwi-partisan kepada kerajaan BN untuk bersama menggubal Akta Pemulihan Demokrasi untuk mengalih hala tuju negara dan bangsa ke landasan yang betul.
Akta tersebut akan digubal bertitik tolak daripada krisis kenegaraan yang mencakupi krisis ekonomi, sosial, serta politik yang semakin melemas dan menekan rakyat kerana ketenatan demokrasi kerajaan BN.
Enam perkara pokok yang akan disentuh dalam tersebut adalah pembatalan semua perisytiharan darurat, pemansuhan undang-undang anti-demokrasi, menunaikan perjanjian kemasukan Sabah dan Sarwak ke dalam Malaysia, jaminan ketelusan pilihan raya umum, pengembalian pilihan raya kerajaan tempatan, serta pewujudan kebeasan media.
Oleh yang demikian, Pakatan Rakyat bermula 1 Januari 2011 sehingga 28 Februari 2011, akan menggerakkan kempen memorandum satu juta tandatangan rakyat menyokong pembentangan dwi-partisan Akta Pemulihan Demokrasi kepada Yang Di Pertuan Agong Malaysia.

Lakukan perubahan sekarang untuk selamatkan Malaysia- Wan Azizah

KEPALA BATAS: Presiden Parti KEADILAN Rakyat, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail hari ini menegaskan, Malaysia perlu berubah sekarang untuk menyelamatkan Malaysia kerana masa depan rakyat di bawah pentadbiran Barisan Nasional (BN) semakin kabur dan malap.
Wan Azizah berkata demikian dalam ucapan perasmiannya pada Konvensyen Kedua Pakatan Rakyat yang berlangsung di Dewan Millenium Kepala Batas selama sehari, hari ini.
“Jika kita tidak berubah sekarang, negara akan terus dirundung malang dan masa depan negara terus malap.
“Perubahan ini juga perlu bermula sekarang, pada waktu kesukaran hidup rakyat memuncak,” kata Wan Azizah dalam ucapan yang sama.
Keseriusan memperjuang isu menghapuskan cukai barangan dan perkhidmatan (GST), menentang kenaikan harga minyak, serta mendedahkan penyelewengan yang berlaku dalam pentadbiran negara, menurut Wan Azizah, adalah bukti komitmen KEADILAN yang berada pada landasan betul membela rakyat dalam masa-masa yang sukar.
Dalam ucapan yang sama, Wan Azizah turut mengingatkan perwakilan Konvensyen Pakatan Rakyat agar tidak membiarkan diri daripada diadu-domba oleh oleh musuh Pakatan Rakyat, kerajaan Umno Barisan Nasional.
“BN sentiasa cuba mengikis keyakinan rakyat terhadap ketiga-tiga parti dalam Pakatan Rakyat.
Perkara ini berlaku kerana mereka begitu takut dengan keupayaan kita mempamerkan politik era baru yang serasi dengan kehendak pelbagai kaum dan ideologi,” kata Wan Azizah.
Konvensyen Pakatan Rakyat kali kedua yang bertemakan “Ubah Sekarang, Selamatkan Malaysia’ ini berlangsung selama sehari dan berjaya menarik lebih 5,000 perwakilan termasuk pemerhati luar negara serta media antarabangsa.

Mazlan dan Felda bergema di Dewan Millenium

Isu Felda sekali bergema di persada politik negara apabila Pengerusi Anak, Mazlan Aliman menjadikan peneroka Felda dan anak cucu mereka sebagai pihak yang perlu diperjuangkan.

Apa yang dikatakan oleh Mazlan penting kerana selain mempersiapkan Pakatan Rakyat menghadapi pilihan raya umum, konvensyen kali ini juga perlu mempersiapkan Pakatan Rakyat menghadapi pilihan raya kecil Dun Tenang, Labis, Johor.

Pilihan raya kecil ini perlu diadakan ekoran kematian Adunnya, Datuk Sulaiman Taha baru-baru ini.

Ucapan Mazlan penting kerana di Dun Tenang, lebih 3,000 pengundinya adalah peneroka dan penghuni tiga kawasan Felda di dalam Dun tersebut.

Pelbagai cadangan dikemukakan Mazlan dalam ucapannya kali ini. Ada yang lama dan banyak juga cadangan baru yang dikemukakan beliau.

Yang terbaru adalah cadangan beliau agar sebuah universiti Felda ditubuhkan sebagaimana lain-lain agensi dan badan kerajaan yang mempunyai universiti sendiri termasuklah TNB dan Petronas.

Felda, kata Mazlan, mempunyai kelebihan tersendiri sehingga melayakkannya untuk dibina sebuah universiti. Antaranya mempunyai tanah yang banyak.

"Saya cadang, apa salahnya Felda dibina di bandar pusat Jengka misalnya," kata Mazlan dalam ucapannya itu.

Atas ucapan itulah, nama Mazlan disebut-sebut bakal menjadi calon pilihan Pakatan Rakyat untuk mewakili mereka dalam pilihan raya kecil Tenang tidak lama lagi.

Ketika konvensyen berlangsung, pemimpin utama Pakatan Rakyat mengadakan mesyuarat khas yang jarang-jarang mereka adakan ketika majlis berlangsung.

Mesyuarat yang disertai oleh semua pemimpin PAS, PKR dan DAP dikatakan telah membincangkan beberapa isu penting. Antaranya calon Tenang, kedudukan ketua pembangkang berikutan penggantungan Anwar dan beberapa isu penting lagi.

Nampak jelas, selepas mesyuarat berakhir, wajah mereka berseri-seri tanda kesepakatan dicapai dengan penuh toleransi. Ia diakui sendiri oleh Setiausaha Agung PKR, Saifudin Nasution Ismail yaang ditemui selepas mesyuarat khas itu.

Kata Saifudin, para pemimpin Pakatan akan mengumumkan beberapa perkara penting ketika ucapan penggulungan mereka penting ini.

Tunggulah nanti pengumuman itu.

Pakatan azam baiki institusi-institusi negara dirosakkan BN

KEPALA BATAS: Setiausaha Agung KEADILAN yang baru dilantik semula, Saifuddin Nasution, menamakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Polis Di Raja Malaysia (PDRM), serta Parlimen sebagai tiga institusi utama negara yang rosak teruk dan memerlukan pembaikan segera bagi mengeluarkan negara daripada krisis politik sekarang ini.
Saifuddin membuat penyenenaraian tersebut sewaktu membentang kertas kerja utama Konvensyen Pakatan Rakyat kedua di Kepala Batas, Pulau Pinang.
Menyifatkan institusi polis sekarang ini sebagai ‘parah’, Saifuddin berkata, Ketua Polis, Tan Sri Ismail Omar serta Ketua Polis sebelum ini sebagai ‘memberikan sumbangan’ yang cukup besar merosakkan institusi polis sehingga tidak dapat diperbaiki lagi.
“Justeru, sebaik sahaja Pakatan Rakyat mengambil alih Putrajaya, perkara pertama yang kita akan dilaksanakan adalah merealisasikan syor-syor Independent Police Complaints and Misconduct Commission (IPCMC),” kata Saifuddin lagi.
Seterusnya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut diselar Saifuddin kerana hanya menumpu usaha menyelesaikan kes-kes yang kecil sahaja.
Justeru, SPRM kelak akan diletakkan di bawah Parlimen secara langsung apabila Pakatan Rakyat memenangi pilihan raya umum ke-13.
Akhir sekali, Saifuddin berkata, Pakatan berdasarkan kekuatannya menawarkan pimpinan yang bersih, berilmu dan berwibawa sebagai jawapan kepada kerosakan institusi Parlimen yang wajib dihentikan.
“Ketua Audit Negara melaporkan negara kerugian RM28 billion akibat rasuah dan pembaziran.
Dengan kekuatan pimpinan Pakatan yang telah melalui pelbagai ujian, kita yakin akan mampu mengelakkan pembaziran, mengelakkan ketirisan, dan mengelakkan pemborosan (sumber-sumber negara) apabila Pakatan mentadbir negara,” katanya lagi.

Melayu paling melarat akibat sistem ekonomi Umno-BN

Fakta sejumlah RM 446 bilion hutang peribadi menjadikan Malaysia antara negara yang paling buruk di rantau Asia dalam menangani masalah pengurusan kewangan, kata Ketua DAPSY (Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik), Anthony Loke.
“Ini adalah fakta bahawa krisis ekonomi di negara kita semakin membarah,” kata Anthony.
Merujuk kepada ‘Dokumen Jingga’ yang dibacakannya, 40 % daripada rakyat Malaysia yang bekerja adalah golongan yang berpendaatan kurang daripada  RM 1,500 sebulan, yang menjadikan mereko golongan paling miskin di Malaysia.
“Tiga perempat daripada keluarga yang berada dalam kategori paling miskin ini adalah keluarga Melayu bumiputera.
Manakala itu, 34 % dari pekerja Malaysia yang dianggarkan berjumlah 4 juta orang dibayar gaji kurang daripada RM 700 sebulan, satu pendapatan dibawah garis kemiskinan,” kata Anthony.
Jelas Anthony, pengagihan ekonomi yang lebih adil akan mengubah paradigma ekuiti kepada isi rumah yang kebanyakannya terdir daripada orang Melayu.
“Ekuiti 30% yang kononnya diperuntukkan kepada orang Melayu telah diseleweng.
Dalam sesi perbahasan, Anthony yang mewakili DAP menegaskan, adalah perlu bagi Pakatan Rakyat untuk menerajui pemerintahan negara untuk meluaskan konsep pentadbiran dan kesaksamaan ekonomi yang diperkenalkan.
“Dasar yang akan diteruskan adalah skim pemberian air percuma, bantuan kepada warga emas dan ibu tunggal.
“Selain itu, ada cadangan penambahan antaranya, menjelang hujung tahun hadapan, negeri Pakatan akan mempunyai perkhidmatan internet secara percuma di kawasan bandar dan separa bandar.
“Kita akan meningkatkan tawaran skim Mikrokredit dan menjamin tidak akan ada penswastaan pekhidmatan kesihatan,” jelasnya.

Tingkatkan penglibatan orang muda dalam demokrasi

Wakil kedua KEADILAN, Chang Lih Kang sewaktu membahaskan kertas kerja utama konvensyen, mengusulkan dua inisiatif yang perlu dilakukan Pakatan Rakyat apabila mengambil alih pentadbiran mana-mana negeri.
“Pemilihan ketua kampung perlu dilakukan dalam 100 hari apabila Pakatan Rakyat memerintah mana-mana negeri.
“Kita perlu mengadakan pemilihan, bukannya pelantikan. Bagi mereka yang mengkritik pemilihan ini akan membazirkan wang dan tidak perlu diadakan, saya cuma mahu mengingatkan mereka mungkin tidak tahu membezakan antara demokrasi dan juga kuku besi,” kata Lih Kang.
Seterusnya, Lih Kang turut mahu melihat lebih ramai orang muda terlibat dalam proses demokrasi.
“Kita perlu mengadakan satu Parlimen Pemuda untuk menggalakkan penglibatan orang muda secara lebih agresif dalam proses demokrasi,” kata Lih Kang.
Chang Lih Kang, yang juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja, adalah pembahas kedua selepas Nurul Izzah dari KEADILAN yang membahaskan kertas kerja utama konvensyen Pakatan Rakyat kali kedua kali ini

Rakyat tidak mahu jadi hamba di negara sendiri

Naib Presiden KEADILAN yang baru dilantik, N Surendran, menegaskan bahawa rakyat Malaysia tidak mahu menjadi hamba dalam negara sendiri dan tunduk kepada pihak penguasa yang bersekongkol dengan kerajaan Umno BN yang zalim.
Surendran turut berkongsi pandangan beberapa pembahas kertas kerja sebelum ini yang mahukan institusi penguasa seperti polis yang tercemar akibat menjadi alat untuk menindas rakyat oleh Umno BN, dipulihkan segera.
“Hari ini kita lihat, apabila rakyat meminta hak mereka dikembalikan, polis tembak gas pemedih mata. Apabila rakyat membantah kenaikan harga barang, polis tembak pemedih mata,” kata Surendran.
Justeru, menurut Surendran, sekarang adalah masa untuk berjuang mendapatkan kebebasan daripada penindasan pihak polis.
Dana salah satu cara terbaik untuk mendapatkan kebebasan, adalah dengan berubah sekarang, dan menyelamatkan Malaysia.

Konvensyen ke-2 berjaya tunjuk kesepakatan

Pakatan Rakyat menegaskan sekali lagi misi bersama dengan mengemukakan tawaran-tawaran baharu kepada pengundi Malaysia dan mencabar takrif Umno dan Barisan Nasional terhadap prinsip-prinsip dasar negara.

Di konvensyen kedua Pakatan di Kepala Batas, Pulau Pinang hari ini, parti-parti gabungan itu bertemu dengan persediaan menghadapi pilihan raya sebagai agenda utama.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengemukakan apa yang disebut sebagai rekod kejayaan kerajaan negeri pimpinan DAP itu membela semua bangsa sehingga kontraktor Melayu mendapat sebahagian besar kontrak Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Perparitan dan Saliran melalui tender terbuka di negeri itu.

Sambil mengalihkan tumpuan pada Umno, Lim menegaskan bahawa isu Melayu terpinggir hanya kempen Umno untuk memburukkan kerajaan negeri Pulau Pinang.

Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail pula mendedahkan kegagalan-kegagalan pemerintah terutama dalam program-program ekonomi.

"Keseriusan kita memperjuangkan pelbagai isu di Parlimen, sebagai contoh isu pelaksanaan Akta Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST Act), isu kenaikan harga minyak, isu penyelewengan wang rakyat dan lain-lain isu membuktikan bahawa komitmen kita demi rakyat berada pada landasan yang betul.

"Akibatnya Umno-BN cemas dan lebih berwaspada. Mereka kini lebih berhati-hati dalam bertindak kerana tahu rakyat akan memilih pakatan yang membela mereka," tegas Wan Azizah.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam ucapan yang realistik menekankan sekali lagi agenda memulihkan negara daripada kesan-kesan negatif yang dibawa oleh pemerintahan BN selama ini.

Jelas Hadi, Pakatan telah bersepakat "mempertahankan peranan dan tanggungjawab institusi raja berperlembagaan, memartabatkan pengunaan bahasa Melayu selari dengan Perkara 152 Perlembagaan dan memperluaskan bahasa Melayu sebagai lingua franca serantau," tegas Hadi, menjawab tuduhan Umno yang mengaitkan Pakatan dengan penghakisan kedudukan istimewa Melayu.

Ketiga-tiga ucapan membawa tema konvensyen, "Ubah sekarang, selamatkan Malaysia!" yang membayangkan prospek yang kelam bagi negara sekiranya BN terus memerintah melepasi Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Pembentangan kertas kerja oleh wakil-wakil parti dalam sesi pertama sejurus selepas perasmian turut bertema "negara dalam krisis" secara langsung menawarkan Pakatan sebagai penyelesaian kepada krisis tersebut.

Pada masa sama, konvensyen turut mengedarkan buku kecil memperincikan dasar-dasar dipersetujui bersama oleh Pakatan, menyerupai manifesto pilihan raya bersama gabungan itu.

Perkara-perkara dikemukakan, berbentuk penerangan dan misi-misi yang ingin dicapai, mudah dibaca sebagai persembahan manifesto oleh Pakatan.

Masa dan suasana konvensyen, ketika Pakatan berdepan serangan berterusan media pemerintah dan pilihan raya umum dijangka tiba dalam masa beberapa bulan, memaksa Pakatan untuk benar-benar menunjukkan wajah bersatu dan bersedia menggantikan BN sebagai kerajaan pusat.

Beberapa hari sebelum konvensyen, Pakatan menerima serangan terbaharu ekoran penggantungan ketua pembangkang di Parlimen Datuk Seri Anwar Ibrahim dan protes yang diadakan di Parlimen.

Sebelum itu, muncul kumpulan Gerakan Kebebasan Sivil Malaysia (MCLM) dan Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita), menjadi sebahagian kuasa ketiga dalam politik negara.

Kemunculan kumpulan ini, dan kuasa ketiga yang rancak dibicarakan kebelakangan ini mewujudkan satu cabaran baharu kepada Pakatan, melibatkan persaingan dalam politik pilihan raya dan dalam medan ide-ide perubahan.

Respons Pakatan yang dapat diperhatikan dalam konvensyen ini tidak menunjukkan gabungan ini kehilangan fokus, walaupun retorik pada peringkat awal dan ceramah malam sebelumnya tertumpu pada serangan terhadap Umno.

Sesi-sesi perbincangan selepas perasmian memperlihatkan perincian yang lebih jelas, seperti usaha meningkatkan pendapatan isi rumah, menangani masalah peneroka Felda dan pelbagai isu lain melibatkan semua bidang.

Seperti yang disebut Presiden PAS dalam ucapan perasmiannya, Pakatan bergerak berdasarkan agenda-agenda yang dipersetujui bersama, untuk memulihkan negara yang berdepan krisis.

Berdasarkan pendekatan realistik dan harapan upaya menangani kempen negatif BN dengan lebih tersusun, Pakatan Rakyat boleh terus melihat masa depan yang cerah.

Hadi akui wujud kelemahan dalam Pakatan

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengakui wujudnya kelemahan dalam Pakatan Rakyat apabila terdapat beberapa anggotanya yang mula hilang tumpuan setelah diserang dari segenap penjuru oleh kerajaan pimpinan Barisan Nasional (BN).

Bagaimanapun, beliau berkata kelemahan itu merupakan cabaran terbesar yang perlu dihadapi dan sekaligus menyeru agar anggota parti bersatu dan tidak mudah tersasar daripada tujuan asal untuk melakukan perubahan menyeluruh kepada generasi akan datang.

Ada ketikanya Pakatan juga sering berhadapan dengan perbezaan pendapat dan pandangan dalam menyelesaikan pelbagai masalah, katanya dalam ucapan di Konvensyen Pakatan Kedua sehari di Dewan Millenium di Kepala Batas hari ini.

Konvensyen itu turut dihadiri presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan
setiausaha agung DAP Lim Guan Eng.

Selain itu, Abdul Hadi berkata PAS mengakui tidak mempunyai masa yang panjang untuk melaksanakan beberapa dasar yang dirangka oleh Pakatan kerana BN sentiasa mencari jalan meruntuhkan negeri pimpinan mereka.

Beliau berkata negeri pimpinan Pakatan tidak akan memberi makna dalam politik baru negara sekiranya gagal menunjukkan kaedah pemerintahan jauh lebih baik daripada negeri yang ditadbir oleh BN.

Sementara itu Lim ketika berucap di konvensyen itu berkata Pakatan telah bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13.

"Ia merupakan sesuatu yang sangat penting dan kritikal, dan kita telah bersedia sepenuhnya," katanya.

Dr Wan Azizah pula berkata konvensyen Pakatan kedua ini membuktikan parti dalam pakatan ini masih kukuh dan bekerjasama antara satu sama lain.

Beliau turut menafikan bahawa anggota parti Pakatan Rakyat, PAS, DAP, PKR menghadapi masalah dalaman dan berada di ambang perpecahan.

"Dakwaan yang Pakatan merosot dan menghadapi masalah dalaman sehingga akan dibubarkan adalah salah, sebaliknya kami sentiasa bersatu dan konvensyen ini membuktikan PR masih kukuh," katanya dalam sidang akhbar di konvensyen tersebut.

Dr Wan Azizah berkata konvensyen ini juga akan mengeratkan lagi hubungan antara anggota dalam pakatan dan yakin mampu merancang pelbagai agenda untuk pengukuhan dalam pakatan tersebut.

- Bernama

DAP pertahan Islam sebagai agama rasmi

Pengerusi DAP Kebangsaan, Karpal Singh berkata, parti itu akan mempertahankan kedudukan agama Islam sebagai agama rasmi Persekutuan, seperti mana yang termaktub di dalam Perlembagaan.
“DAP akan pertahankan itu. Akan tetapi ada hak oleh rakyat lain yang bukan beragama Islam (untuk mengamalkan kepercayaan mereka). Dan itu (pula) mesti dipertahankan oleh PAS.,” katanya.
Karpal menjelaskan demikian dalam ucapan penggulungan pada Konvensyen Pakatan Rakyat Kedua di Dewan Millenium, Kepala Batas, hari ini.
“Dalam ucapan saya 20 tahun dahulu, saya ada katakan tentang ini, (‘langkah mayat saya dahulu, jika mahu tubuh negaraIslam) dan dibuat diluar dari konteks hari ini. Tetapi perkara ini boleh dibincangkan bersama Tuan Guru Nik Aziz, Tuan Guru Haji Hadi dan Datuk Seri Anwar Ibrahim,”
“Kerana Islam adalah agama rasmi Persekutuan. Dan tidak sesuai untuk mengulangi perlembagaan yang (telah jelas) menyatakan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan.
“Perkara ini mesti dibincangkan dengan segera, kerana saya tidak mahu Barisan Nasional mengeksploitasikannya,” tambahnya.
Dalam pada itu Karpal turut berpesan bahawa rakyat Malaysia tidak mempunyai pilihan, selain dari menumbangkan rejim Umno dan Barisan Nasional bagi mengelakkan negara ini dari menuju kehancuran.
Berikutan tindakan penggantungan 4 orang Ahli Parlimen Pakatan Rakyat, Karpal akan memfailkan notis di Mahkamah Kuala Lumpur bagi mengenepikan keputusan yang dibuat oleh Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin.
“Apakah maknanya ini? Mana boleh Dewan mempunyai kuasa seluas itu? Mereka tidak boleh menggantung seseorang Ahli Parlimen daripada tugasnya. Tindakan itu tak boleh dipertahankan,” kata Karpal.

Anwar kekal Ketua Pembangkang

KEPALA BATAS, 19 Dis: Pakatan Rakyat membuat keputusan melantik terus Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Pembangkang walaupun beliau digantung selama enam bulan sebagai anggota Parlimen.

Keputusan itu dicapai oleh mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi Pakatan Rakyat yang diadakan di bilik VIP Dewan Millenium, serentak dengan perjalanan konvensyen itu.

Keputusan itu diumumkan oleh Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang ketika berucap membuat ucapan penggulungan di konvensyen Pakatan Rakyat hari ini.

Menurut Abdul Hadi, mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dalam mesyuarat mereka sekejap tadi telah membuat keputusan mengekalkan Anwar sebagai Ketua Pembangkang.
"Kita tetap mahukan berketuakan beliau," kata Abdul Hadi yang diiringi tepukan gemuruh para perwakilan dan pemimpin Pakatan yang menyertai konvensyen itu.
Anwar bersama dengan Azmin Ali (Gombak), Karpal Singh (Bukit Gelugor) dan R Sivarasa (Subang) telah digantung dari Dewan Rakyat selama enam bulan dalam satu sidang yang sangat kontroversi.
Ia berpunca dari pendedahan Anwar bahawa dasar 1 Malaysia yang diperkenalkan oleh Datuk Seri Najib Razak, adalah dibuat oleh APCO Worlwide yang juga memcipta 1 Israel.
Ia tidak disenangi oleh Umno kerana APCO dikaitkan dengan agen-agen Yahudi yang berada di dalam syarikat itu.
Peguam Karpal Singh yang turut digantung dalam ucapan penggulungannya memberitahu, beliau akan memfailkan satu tindakan mencabar tindakan ini ke mahkamah tinggi.
Menurutnya, isu di sini adalah mangsa yang digantung tidak didengari pembelaan mereka sebelum diambil tindakan.
"Ini adalah isu mangsa tidak didengari sebelum dijatuhkan hukuman ke atas mereka," kata Karpal dalam ucapannya.
Ini adalah amalan undang-undang Islam dari Pakistan yang diambil oleh orang puteh (Barat), kata Karpal.
Dalam ucapannya juga Karpal berkata beliau akan mempertahankan Islam sebagai agama rasmi di negara ini dan para penganut agama lain bebas untuk mengamalkan agama maisng-masing.
"Saya akan mempertahankan hal ini dan harap PAS juga jaga kami punya muka," kata Karpal Singh.
Beliau juga berkata, akan berbincang dengan pimpinan PAS terutama Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Nik Aziz dan Tuan Guru Abdul Hadi mengenai hal ini untuk tidak memberikan peluang kepada BN untuk mengeksploit isu ini.

10 perubahan dalam 100 hari

Pakatan Rakyat melalui ‘Buku Jingga’, satu dokumen yang akan menjadi panduan asas kepada Pakatan Rakyat dalam menghadapi pilihan raya yang akan datang, menggariskan 10 perubahan yang akan dilakukan sebagai permulaan reformasi menyeluruh dari aspek pengurusan negara, ekonomi, dan pendidikan.
Berada dalam senarai teratas adalah pemulihan semula institusi-institusi negara yang tercemar akibat salahguna kuasa kerajaan BN Umno.

“Mereformasikan institusi-institusi penting negara seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Pejabat Peguam Negara serta PDRM untuk mengembalikan kewibawaan pentadbiran kerajaan,” demikian kenyataan dalam ‘Buku Jingga’ yang diedarkan kepada perwakilan konvensyen.
Ini akan diikuti dengan penghapusan tol di seluruh negara.
Institusi seperti Khazanah Berhad, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dan lain-lain badan milik kerajaan akan diarahkan untuk mengambil alih aset lebuhraya bertol daripada entiti korporat yang menguasainya sekarang.
Selain penghapusan tol, ‘hadiah’ lain dari Pakatan Rakyat seandainya berjaya mentadbir negara adalah rombakan struktur subsidi minyak dengan mengurangkan subsidi kepada pihak swasta (subsidi penjana bebas) dan memindahkannya kepada rakyat.
Akta Keselamatan Dalam Negeri juga akan dihapuskan apabila Pakatan mentadbir Putrajaya kelak.
Peneroka-peneroka Felda akan turut mendapat manfaat apabila Pakatan memerintah kelak.
Ini kerana, Felda Plantations akan dibubarkan untuk mengembalikan ladang-ladang yang kini diuruskannya kepada generasi kedua dan ketiga Felda.
Lain-lain insentif adalah:
-Kenaikan imbuhan perguruan sebanyak RM500 sebulan setiap seorang guru
-Mengembalikan semula konsesi air yang diuruskan pihak swasta kepada rakyat dengan diuruskan oleh kerajaan
-Perkhidmatan internet Wi-Fi percuma kepada semua rakyat di dalam dan luar bandar.
-Menaikkan royalti minyak Sabah, Sarawak kepada 20 peratus.
-Penubuhan Suruhanjaya DiRaja untuk menyelesaikan kemelut pendatang tanpa izin di Sabah dan Sarawak

PRU-13 suku kedua 2011 atau selepas itu, ramal Shahrir

JOHOR BARU, 19 Dis — Pilihan raya umum ke-13 diramal diadakan pada suku kedua tahun depan atau tahun selepas itu, menurut ramalan veteran Umno Datuk Shahrir Samad.
Ahli Parlimen Johor Bahru itu berkata pilihan raya umum tidak akan diadakan pada Mac tahun depan seperti yang dijangkakan oleh parti pembangkang.   
Beliau berpendapat bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih mahu melihat lebih banyak hasil diperoleh daripada semua dasar yang diperkenalkan sejak menjawat jawatan pada 3 April tahun lepas.
“Jadi, pilihan raya tidak akan diadakan secepat mungkin, mungkin akan diadakan pada akhir 2011 atau selepas itu,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan program kesedaran kesihatan di Kampung Sulaiman Menteri di sini hari ini.
Shahrir berkata Pakatan Pembangkang hendaklah menumpukan perhatian untuk memberikan khidmat kepada rakyat dan bukan terlalu tertumpu pada pilihan raya umum.
Shahrir yang juga ketua Umno bahagian Johor Bahru berkata setakat ini pembangkang lebih berminat pada pilihan raya.
Mengenai kekecohan oleh anggota Pakatan Pembangkang di Parlimen ekoran empat anggota parlimennya digantung daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat itu, beliau berkata insiden itu nampaknya telah dirancang.
“Saya rasa anggota Parlimen Pakatan tahu peraturan Parlimen tetapi mereka pilih untuk mengabaikannya untuk meraih perhatian politik remeh temeh,” sambil menyifatkan ia satu taktik yang penuh dengan kekeliruan.
Empat anggota Parlimen pembangkang yang digantung kehadiran selama enam bulan ialah Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh, Azmin Ali (Gombak), Karpal Singh (Bukit Gelugor) dan R.Sivarasa (Subang).  
Mengenai pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Tenang, Shahrir berkata jentera pilihan raya Barisan Nasional (BN) hendaklah menerangkan isu-isu sementara bekerja untuk mengekalkan keyakinan rakat dalam parti campurannya.
Adalah terlalu awal untuk meramalkan hasil keputusan pilihan raya kecil itu tetapi jentera pilihan raya BN hendaklah bekerja keras bagi memastikan kemenangang.
Pilihan raya kecil itu akan diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada BN Datuk Sulaiman Taha, 59 pada Jumaat lepas akibat jangkitan kuman dalam darah dan penyakit kencing manis di Hospital Pakar Ampang Puteri, Kuala Lumpur. — Bernama

Foto 4 : Konvensyen Pakatan Rakyat Ke 2