Jumaat, 17 Disember 2010

Ketuanan SYABAS : Menteri minta Selangor jangan saman Syabas....agenda BN lindungi SYABAS...!!! ade ape-ape ke...

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui menyeru kerajaan negeri Selangor dan syarikat-syarikat air di negeri itu untuk mengambil sikap bertolak ansur sebagai pendekatan akhir untuk menyelesaikan masalah sekarang.

NONEJika kerajaan Selangor mengambil tindakan mahkamah terhadap Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas), ia akan menggangu usaha rundingan terus untuk mengambil alih aset di negara itu daripada peserta, katanya.

"Pandangan saya ialah jika ada peluang untuk menyelesaikan isu itu secara baik, kita harus menggunakan peluang itu.

"Saya tahu ia bukan sesuatu yang mudah tetapi kita juga perlu ingat ini bukan satu kes yang mudah kerana ia melibatkan hak kontrak dan perbezaan dalam apa yang dianggap pendekatan menyeluruh," katanya.

Beliau berkata kerajaan Selangor tidak patut mengambil tindakan mahkamah terhadap Syabas apabila ia telah diberi kebenaran oleh kerajaan persekutuan untuk membincangkan kemungkinan membeli empat peserta industri air di Selangor.

Mereka adalah Syabas, Puncak Niaga (M) Sdn Bhd, Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor Bhd dan Konsortium Abass Sdn Bhd.

"Apabila anda ke mahkamah, kedudukan menjadi terikat. Anda mahu mahkamah membuat keputusan apabila Selangor dan Syabas sebenarnya patut mencari penyelesaian menang-menang.

"Penyelesaian menang-menang boleh didapati jika kita tidak membuat pendekatan keras," kata Chin.

Pada Rabulalu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri sedang menunggu masa yang sesuai untuk membawa Syabas ke mahkamah untuk memastikan lesen pengagihan airnya ditarik balik.

Beliau mendakwa program Tabung Budi Syabas adalah bertentangan dengan perjanjian konsesi air.

- Bernama

Ketuanan APCO : SURAT PERJANJIAN UMNO DENGAN ISRAEL ......

ANWAR di halau dan digantung dari PARLIMEN oleh SPEAKER UMNO kerana APCO... hebat betul APCO nih... pasai dia orang Melayu halau orang Melayu.. Inilah ketuanan APCO YAHUDI bukan ketuanan MELAYU.. kahkahkah Haktui! korang halau dan gantung ANWAR n GANG lagi bagus sebab dulu lagi ANWAR dah habaq.. kalau kene gantung dia nak round satu MESIA.. Kite kasik gegar MESIA... Nasib koranglah NAJIB n UMKO gang nya... masa nak halau taknak pikioq... kahkahkahkah

Ini adalah gambar surat perjanjian antara BN UMKO dengan GOMEN ISRAEL (Umno iktiraf) AOCO WORLDWIDE... korang teliti lah satu persatu... kahkahkah

1.Perjanjian antara  Kerajaan Israel dengan GCI International

Sampai bila penipuan dan pendustaan Syaitan Jelmaan harus dibiarkan? Mereka yang mengizinkan Umno dan Barisan Nasional terus berkuasa di bumi Malaysia adalah juga Pengkhianat Negara!

2. Surat Setujuterima Jabatan Perdana Menteri

Sampai bila penipuan dan pendustaan Syaitan Jelmaan harus dibiarkan? Mereka yang mengizinkan Umno dan Barisan Nasional terus berkuasa di bumi Malaysia adalah jugaPengkhianat Negara!

3. Perjanjian antara Kerajaan Malaysia Dengan APCO Worldwide Sdn.Bhd

Anwar Kemuka Bukti Syarikat Zionis Apco Penasihat Perdana Menteri


PETALING JAYA 17 DIS: Sehari selepas digantung dari Parlimen, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengemukakan bukti yang cuba ditutup oleh Perdana Menteri Najib Razak mengenai hubung kait Umno-Barisan Nasional, syarikat pro-Zionis Apco Worldwide dan gagasan 1Malaysia.
Datuk Seri Anwar Ibrahim menjelaskan pihaknya kecewa kerana Speaker Tan Sri Pandikar Amin Mulia menafikan pihak Pakatan Rakyat memberi penerangan terhadap isu Apco yang mengakibatkan beliau dan tiga lagi ahli Parlimen digantung tanpa diberi peluang membela diri.

Anwar berkata hakikat Apco beroperasi di bawah nama Myteam sejurus untuk menasihati Najib tidak pernah disangkal oleh Perdana Menteri.
"Operasi mereka sebelum itu adalah (di bawah nama) Myteam. (Portal berita) Malaysian Insider memberi  keterangan jelas wakil bahawa Apco menasihati Najib tentang 1Malaysia. Tiada penafian dari Najib. Apco nafi terbabit dengan Israel. Saya buktikan dokumen (yang mengaitkan) kerajaan Israel dengan Apco. Apa isunya? Isunya Umno tuduh orang lain agen Yahudi, tapi mereka sendiri meterai perjanjian( dengan syarikat Yahudi)," kata Anwar.

"Saya ulangi,  12 tahun lalu sampai sekarang saya dituduh agen Yahudi. Umno guna kempen ini di kampung-kampung. Tapi saya buktikan bahawa mereka guna bukan sahaja syarikat Yahudi, tapi juga syarikat yang berpengkalan di Israel.

"Saya buktikan dalam jawapan kepada mereka, Apco Worldwide ditubuh sebelum Najib jadi Perdana Menteri(PM)," kata Anwar.

Selain Anwar, turut digantung enam bulan adalah Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali, Ahli Parlimen Subang R.Sivarasa, dan Pengerusi DAP Karpal Singh.
Anwar menegaskan penggantungan ketiga-tiga rakannya itu amat tidak adil .  Contohnya Azmin dihukum hanya kerana menyentuh mengenai surat dari Apco yang digunakan sebagai asas untuk menghukum Anwar.
" Dia tidak menyiarkannya pun. Apa Apco ini? Dewata raya ke? Bahkan Apco tidak ditegur kerana tidak dapat sertai jawatankuasa," kata Anwar.

"Mengapa Apco terlibat dalam politik negara? Apco jangan bersekongkol dengan Umno. Mereka harus jawab, harus bertanggungjawab, kerana sebab merekalah empat ahli parlimen digantung tanpa proses yang wajar," tegas Anwar Anwar.

Azmin: Saya tak dedahkan kandungan surat Apco

Ahli parlimen Gombak Azmin Ali berkata penggantungan beliau serta tiga lagi ahli Dewan Rakyat termasuk ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim merupakan satu tindakan yang tidak berasaskan prosedur.

Azmin berkata perkara itu dilihat melalui alasan yang dikemukakan menteri di jabatan perdana menteri Datuk Seri Nazri Aziz dalam usul untuk menggantung beliau selama enam bulan daripada sidang parlimen.
NONEAlasan tersebut adalah berhubung pendedahan kandungan sepucuk surat oleh firma perhubungan awam Apco Worldwide yang didakwa dilakukan oleh Azmin.

Azmin didakwa berbuat demikian melalui pemberitahuan bersuratnya bertarikh 6 Disember kepada speaker Dewan bagi mengemukakan satu usul untuk membincangkan satu perjalanan mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Mesyuarat 3 Disember itu telah memutuskan untuk menghalang Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh daripada menghadiri prosiding mesyuarat tersebut bagi mempertahankan dirinya berhubung satu siasatan oleh jawatankuasa berkenaan.

Azmin bagaimanapun berkata, beliau tidak pernah mendedahkan kandungan surat daripada Apco Worldwide yang dikemukakan dalam mesyuarat jawatankuasa tersebut.

Malah, beliau juga tidak menimbulkan kandungan surat berkenaan dalam perbahasannya di dalam Dewan, kata Azmin lagi dalam satu kenyataan hari ini.

NONE"Sehubungan dengan itu, alasan yang diberi oleh Datuk Seri Nazri yang mencadangkan untuk menggantung saya daripada Dewan tidak boleh diguna pakai kerana saya tidak pernah sesekali menyiarkan kandungan surat Apco tersebut kepada sesiapapun ataupun sewaktu berbahas di dalam Dewan.

"Justeru, saya dan rakan-rakan di dalam PKR dan Pakatan Rakyat berpendapat bahawa tindakan Dewan Rakyat ini merupakan tindakan yang bermotifkan politik dan bertujuan untuk mengurangkan suara Pakatan Rakyat di dalam Dewan," katanya lagi.

Kandungan surat daripada Apco Worldwide itu menjadi perhatian dalam persidangan parlimen susulan daripada tindakan Anwar membuat kenyataan mengaitkan konsep 1Malaysia dengan One Israel.

Tindakan itu menyebabkan Anwar diheret ke Jawatankuasa Hak dan Kebebasan parlimen yang memutuskan untuk menggantung ahli parlimen Permatang Pauh itu daripada persidangan selama enam bulan.

Selain Azmin dan Anwar, turut digantung ialah ahli parlimen DAP Bukit Gelugor Karpal Singh dan ahli parlimen PKR Subang R Sivarasa rentetan daripada insiden yang sama.

Jangan Berpihak Kepada Sesiapa- Speaker KedahSHAH ALAM 17 DIS : Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah(DUN), Datuk Dr Abdul Isa Ismail percaya tanggungjawab yang dipikul oleh seorang Speaker adalah berat.

Namun, sikap utama yang harus ada pada pemegang amanah itu ialah kesabaran yang tinggi dan tidak berpihak kepada sesiapa.

"Kalau sikap kita sebagai Speaker dipertikai, sikap kita dipandang serong, maka sukarlah untuk kita untuk mengendalikan persidangan-persidangan dalam suasana yang baik," ujar Isa, mengulas persidangan Dewan Rakyat yang berantakan semalam.

Dewan menjadi kecoh apabila Speaker Dewan Rakyat enggan menarik diri dari mempengerusikan Dewan kerana dikatakan tidak adil apabila Speaker juga terlibat dalam Jawatakuasa Hak dan Kebebasan Parlimen yang menghukum Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa keperluan membela diri dalam isu Apco.

Akibat itu Speaker meluluskan usul menggantung empat ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Menurut Isa, Dewan Rakyat dan DUN merupakan tempat amalan demokrasi disuburkan.

Justeru penting untuk nakhodanya bersikap sabar dalam mengemudi bahtera agar selamat tiba ke destinasi yang dituju.

"Speaker haruslah lebih bersikap sabar. Itu yang pertama. Dan yang kedua, dia perlu dilihat tidak memihak kepada mana-mana," jelas Isa.

Menurut Isa lagi, amalan demokrasi di Parlimen kelihatan dipinggirkan apabila usul untuk menggantung tiga ahli parlimen Pakatan Rakyat itu dibawa tanpa sebarang notis.

Ia sekaligus katanya, mencalarkan imej institusi yang sewajarnya mengaplikasikan prinsip keadilan asasi apabila mereka yang diusul untuk digantung, berhak membela diri.

"Setiap usul mesti ada tempoh kecuali usul tergempar itu hanya perlu diberitahu kepada Speaker sebelum mula dewan.

"Saya nampak dalam banyak hal, kadang-kadang kita dapat melihat Speaker tidak menunjukkan kesabaran yang tinggi.

"Sebaik-baiknya benda (usul) itu eloklah dibahaskan. Apa salahnya. Lebih-lebih lagi kalau usul yang dibawa itu usul-usul yang menyentuh perkara hak asasi dan menyentuh hal-hal yang berkaitan dengan kebebasan dan hal-hal yang menyentuh tentang prinsip demokrasi. Jadi saya rasa eloklah dibahaskan," jelas Isa lagi.

Semalam menyaksikan sejarah baru dalam pentadbiran negara dicatatkan apabila empat ahli parlimen Pakatan Rakyat digantung selama enam bulan dari Dewan Rakyat.

Paling tragis, keempat-empat mereka tidak diberikan hak dan ruang untuk membela diri dan Speaker yang mengendalikan persidangan menyalahgunakan kuasa apabila meluluskan usul penggantungan tanpa dibahaskan.

Pandikar jangan bersembunyi disebalik kerusi Speaker, kata Aliran

PANDIKAR AMIN MULIA PETALING JAYA: Aliran Kesedaran Negara (Aliran) mempertikaikan kredibiliti Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebagai seorang Speaker Dewan Rakyat apabila gagal menjalankan fungsinya sebagai Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.
Presidennya, P Ramakrishnan berkata, kegagalan Pandikar melakukan tanggungjawab sebagai Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan itu sekaligus membuktikan prinsip keadilan dan hak asasi seseorang ahli Parlimen turut diketepikan.

Merujuk kepada penggantungan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Anwar Ibrahim bersama tiga ahli Parlimen Pakatan Rakyat iaitu Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), (PKR-Gombak) Azmin Ali, dan (PKR-Subang) R Sivarasa selama enam bulan daripada tugas, Aliran berkata situasi itu hanya menyebabkan sistem doktrin pengasingan kuasa di negara ini hanya menjadi satu bahan cemuhan.
"Pengerusi jawatankuasa ini adalah Speaker Parlimen. Mengikut rekod hansard, Speaker memberi jaminan kepada Anwar beliau akan diberikan peluang untuk mempertahankan dirinya dalam mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.
"Namun sebagai pengerusi mesyuarat, beliau tidak mengotakan janjinya dan tidak membenarkan Anwar membuat sebarang penjelasan malah tidak membenarkan Anwar melantik peguam bagi mempertahankan dirinya.
"Beliau tidak boleh mendakwa ada satu usul daripada ahli jawatankuasa mengatakan tidak perlu mendengar penjelasan Anwar… dan kemudian memasukkanya sebagai undi walaupun beliau tidak boleh mengundi dalam jawatankuasa itu, tidak ada merit dalam kenyataannya itu," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Ramakrishnan berkata, Pandikar sepatutnya mempunyai kuasa mengarahkan jawatankuasa memerhatikan prinsip keadilan, namun beliau mencemarkan tugasnya dengan membenarkan dirinya bertindak sesuka hati.
Ini kerana menurut beliau, Pandikar sepatutnya boleh menggunakan kuasa budi bicaranya sebagai Speaker untuk membuat sebarang keputusan walaupun beliau tidak boleh mengundi.
"Bukankah beliau juga mempunyai beberapa kuasa tertentu sebagai pengerusi bagi memastikan jawatankuasa dikendalikan dengan adil secara akar umbi?
"Pandikar merupakan pengerusi dewan semasa usul dikemukakan untuk menggantung Anwar daripada tugasnya sebagai ahli parlimen selama enam bulan.
"Bagaimana beliau boleh bersikap neutral dalam isu ini semasa beliau mempengerusikannya sebagai sepaker? Jadi bermakna dakwaan Karpal itu betul bahawa beliau kehilangan kuasa moral dalam mempengerusikan Dewan," katanya.
Begitu juga dengan nasib Karpal, Azmin, dan Sivarasa apabila Ramakrishnan mempersoalkan mengenai keputusan yang dikenakan terhadap mereka tanpa sebarang notis tunjuk sebab dikemukakan dan diberi peluang untuk membela diri.
Melihat kepada keadaan ini, beliau berkata undian yang didalangi majoriti ahli parlimen Barisan Nasional jelas membuktikan BN kini terdesak mahu mendapatkan kemenangan majoriti dua pertiga dalam pilihan raya umum  satu jumlah yang gagal dicapai oleh mereka semasa PRU 2008.
"Apa yang berlaku di Perak kini berlaku dalam Dewan Rakyat. Peristiwa semalam melihat kepada sistem demokrasi negara menjadi sebaliknya.
"Corakmya sama, caranya licik. Tindakan ini jelas menunjukkan satu cubaan untuk memperolehi kerus majoriti dua pertiga yang gagal diperoleh BN semasa pilihan raya umum 2008," katanya.

Semakan audit PKNS dan Yayasan Selangor diserah kepada kerajaan negeri

selangorSHAH ALAM: Semakan audit ke atas Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Yayasan Selangor yang siap telahpun diserahkan kepada kerajaan negeri.
Semakan audit terhadap PKNS dan Yayasan Selangor dijalankan masing – masing oleh Jabatan Audit Negara cawangan Selangor dan bahagian audit dalaman, Pejabat Setiausaha Kerajaan Selangor.

Kerajaan Selangor sedang meneliti syor-syor yang dibuat sebelum mengambil tindakan seterusnya.
Laporan tersebut diedarkan kepada umum pada 5 Januari 2011.
Sekretariat akhbar pejabat menteri besar Selangor, dalam satu kenyataan media, berkata siasatan diarahkan oleh Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim ekoran dari dakwaan Adun yang mendakwa kewujudan penyelewengan.

Umno dan Apco mesti jelaskan, kata Anwar

Anwar Ibrahim 5Oleh Teoh El Sen
PETALING JAYA: Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menyalahkan Apco Worldwide, syarikat perhubungan kontroversi yang diupah kerajaan Barisan Nasional yang menyebabkan penggantungan empat ahli parlimen  termasuk dirinya yang menurutnya dibuat secara ‘tidak adil’.
"Kerana Apco, empat ahli parlimen telah digantung tanpa prosedur. Kita memerlukan penjelasan, bukan sahaja dari Umno tetapi juga dari Apco," katanya kepada wartawan pada hari ini.

Ahli parlimen Permatang Pauh dan Ketua Umum PKR itu berkata jika Apco sebenarnya badan profesional sebagaimana yang didakwa, ia tidak boleh bersekongkol melakukan kesalahan yang dibuat oleh rejim Umno".
"Saya ingin tujukan ini khas kepada Apco. Anda mendakwa yang anda merupakan badan yang bebas, jadi mengapa melibatkan diri dalam politik Malaysia?
"Saya desak mereka (Apco) agar hentikan kempen politik. Bagaimana mereka boleh jadi syarikat berwibawa apabila mereka mempertahankan sistem korup dan tindakan kejam (kerajaan BN)?
"Apco patut turut bertanggungjawab terhadap apa yang terjadi," kata Anwar.
Anwar bersama dengan MP Karpal Singh (Bukit Gelugor), R Sivarasa (Subang) dan Mohd Azmin Ali (Gombak) digantung semalam selama enam bulan dari Parlimen.
Penggantungan dibuat berikutan kenyataan Anwar dilihat sebagai ‘berbohong’.
Ketika perbahasan parlimen dalam bulan Mac tahun ini, Anwar mendakwa Apco terlibat dengan kempen One Israel Ehud Barak.
Beliau turut mengemukakan bukti untuk menyokong dakwaannya bahawa 1Malaysia berasal dari One Israel.  Apco telah menafikan dakwaan ini.
Hipokrasi
Menurut Anwar, tujuan beliau mengungkitkan isu Apco ialah untuk mendedahkan hipokrasi Umno.
"Selama lebih sedekad, ketika pilihan raya, saya digambarkan sebagai pro-Yahudi, agen atau alat Yahudi, kerana mempunyai rakan Yahudi.
"Saya tiada masalah dengan itu kerana saya konsisten dalam menyatakan bahawa tak kira Yahudi atau Islam. Hindu atau Sikh, semua rakan saya. Saya memilih untuk bersetuju dan tidak bersetuju dengan mereka dalam isu tertentu.
"Saya mahu menunjukkan hipokrasi kerajaan BN. Mereka pergi ke perkampungan Islam dan mengutuk dengan dakwaan bahawa pro-Yahudi dan memalukan saya.
"Tapi mereka sendiri yang membuat perjanjian dengan syarikat yang saya buktikan mempunyai hubungan dengan Israel.
"Tambahan lagi syarikat ini juga mempunyai hubungan dengan mereka yang terlibat dengan Shin Bet Israel (jabatan pertahanan), perisikan Israel dan pasukan tentera Israel," katanya.
Walau bagaimanapun Anwar menjelaskan bahawa beliau tidak menentang sesiapa yang mempunyai hubungan kerja dengan syarikat Yahudi.
"Saya tiada masalah dengan itu.  Saya cuma mahu kontradiksi dan hipokrasi pemimpin Umno.
Anwar turut mendakwa Apco telah berbohong beberapa kali ketika menjawab. Beliau menambah Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan tidak sepatutnya mengambil kira kenyataan sebuah syarikat berdasarkan satu surat semata-mata.
Kes lepas
Anwar berkata bahawa beliau membuat tuduhan terhadap Apco berdasarkan bukti dokumen dan siasatan.
"Di dalam beberapa kenyataan Apco, mereka pada awalnya menafikan hubungan dengan Israel. Tapi kemudian mereka menarik balik kenyataan itu.
"Selepas itu terdapat surat baru yang cuba menerangkan bahawa kenyataan pertama dibuat kerana ia merupakan rakan niaga Asero Worldwide.
"Tapi hari ini saya kemukakan dokumen perjanjian di antara kerajaan Israel dan Apco."
Anwar berkata bahawa bukti di tangannya membuktikan kesnya dan kerajaan "tidak boleh berbohong" mengenai penglibatan Apco.
"Apa isunya? Mereka tiada isu sebenarnya, Saya tiada isu,  Saya hanya mahu membuktikan bahawa Umno menuduh kita sebagai jahat kerana bekerja dengan Yahudi tetapi mereka sendiri bekerja dengan syarikat yang berkait rapat dengan Israel dan ia bukan urusan sembarangan," kata beliau.
Menjawab dakwaan bahawa beliau diberi masa yang lebih dari mencukupi untuk mempertahankan diri dari digantung, Anwar berkata bahawa beliau langsung tidak diberi peluang untuk mempertahankan diri.
Sementara itu, Karpal Singh berkata bahawa beliau serius untuk membawa perkara ini ke mahkamah dan berharap dapat berjumpa Speaker Parlimen Tan Sri Pandikar Amin Mulia di sana.
"Tindakan terhadap Speaker akan difailkan secepat mungkin. Saya berharap untuk berjumpa Speaker di mahkamah.
"Saya hairan Nazri (Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Abdul Aziz) berkata bahawa keputusan di Dewan Rakyat tidak boleh dipertikai.  Tapi ada kes lalu dalam kes Zambry dan Gobind Singh.
Keputusan Dewan Rakyat  boleh dipertikaikan di mahkamah. Nazri menggelar saya peguam kelas ketiga… saya mungkin kelas ketiga tapi orang itu tiada kelas," katanya.
Tiada bidang kuasa
Karpal berkata adalah perkara asas untuk memberi peluang didengari.  Beliau merujuk kepada kes Pakistan.
Beliau berkata hak sebegitu berasal dari undang-undang Islam yang diakui di dalam Al-Quran. Satu lagi isu, katanya, ialah usul yang diluluskan Parlimen untuk menggantung keempat-empat mereka semalam mengandungi perkataan "ditamatkan tugas sebagai ahli Parlimen."
"Saya tidak rasa Parlimen mempunyai bidang kuasa untuk berbuat demikian. Kita hanya boleh digantung dari tugas di Dewan dan apa yang tertulis di sini melangkaui keadilan semulajadi. Kami akan pertikaikan perkara penggantungan dari tugas di mahkamah," katanya.
Sementara itu, ahli parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar berkata apa yang berlaku di Parlimen menyerupai watak dalam filem P Ramlee, Ali Baba Bujang Lapok.
"Ada watak yang digelar ketua dan ada ‘"sarjan pendek" yang menuruti arahan "ketua".
"Dia mempunyai dadu yang hanya ada nombor dua.  Ia sama dengan apa yang berlaku semalam. Tidak kira apa yang kita kata, dia (Speaker) sudah pun buat keputusan.
"Semalam, dia buat keputusan spontan tanpa memanggil apa-apa untuk pembelaan. Dia juga tidak bahaskan perkara lain kerana "dadu nombor duanya" akan terdedah," katanya.
Mahfuz berkata ekoran penggantungan ini, rakyat akan hilang kepercayaan terhadap Parlimen dan memberi kesan terhadap ekonomi negara.
Beliau berkata bahawa beliau akan membawa isu ini dan Kesatuan Antara Parlimen dan Kesatuan Eropah

Azmin: Penggantungan empat ahli parlimen Pakatan Rakyat bermotif politik

azmin aliPETALING JAYA: Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali mendakwa keputusan Dewan Rakyat  menggantung empat ahli Parlimen Pakatan Rakyat bermotif politik yang bertujuan mengurangkan suara Pakatan Rakyat di Parlimen.
Semalam Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menggantung Ketua Pembangkang yang juga ahli Parlimen PKR Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), R Sivarasa (PKR- Subang) dan Azmin (PKR – Gombak) selama enam bulan dari menghadiri sidang dewan.

Anwar digantung kerana membuat kenyataan One Israel sama dengan 1Malaysia yang ada kaitan dengan firma perhubungan awal Apco Worldwide.
Manakala Azmin, Karpal dan Sivarasa digantung  atas beberapa kesalahan.
"Tindakan itu tidak mempunyai asas sama sekali serta tidak menurut prosedur Parlimen.
"Ini merupakan tamparan kepada pembangunan demokrasi dan keluhuran undang-undang di dalam negara.
"Demokrasi terancam akibat pemerintah yang tidak mempunyai hasrat untuk berubah dan tidak mahu mengangkat keadilan serta kebenaran," katanya dalam kenyataan media hari ini.
Kata Azmin, beliau yakin keangkuhan pemerintah yang korup itu akan menyebabkan Kerajaan Umno-BN tumbang pada pilihanraya umum ke 13.
Katanya, rakyat menilai bahawa Umno-BN dengan pemusatan kuasa, tidak menghormati integriti institusi Parlimen.
Beliau berkata, tindakan penggantungan tersebut juga tidak bersandarkan kepada ‘rule of law’.
"Prinsip keadilan asasi diabaikan di mana hak kami berempat untuk mempertahankan diri daripada dakwaan tersebut dihadapan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan diabaikan. 
"Kerajaan Umno–Barisan Nasional telah mempertontonkan kerakusan dan keangkuhan kuasa yang melampau," tambahnya.
Azmin juga mendakwa, alasan Menteri Jabatan Perdana Menteri Datuk  Seri Nazri Aziz yang mencadangkan untuk menggantung beliau  tidak boleh diguna pakai kerana beliau tidak pernah sesekali menyiarkan kandungan surat Apco tersebut kepada sesiapapun ataupun sewaktu berbahas di dalam Dewan.
Katanya, isu Apco telah berkali-kali dibangkitkan di dalam parlimen yang membawa implikasi kepada kepentingan dan keselamatan negara.
"Apa salahnya sebagai seorang ahli parlimen yang dipilih rakyat, saya membangkitkan urusan yang berkaitan dengan kepentingan dan keselamatan negara?," katanya.

"Pembangkang cetak khayalan" – Ahmad

ahmad_maslan1Oleh Dhia Daniel
KUCHING: Parti pembangkang hanya mampu mencetak khayalan mereka atas kertas tetapi yang melaksanakan realiti impian rakyat selama ini tiada lain, selain Barisan Nasional (BN), kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Haji Ahmad Haji Maslan.
Beliau berkata, rakyat negeri ini diingatkan agar tidak terpengaruh dengan janji-janji manis yang disuarakan oleh pembangkang yang mungkin akan berkempen habis-habisan dalam pilihan raya negeri akan datang.

Ini kerana katanya, masalah perpecahan yang berlaku dalam parti pimpinan ketua pembangkang (Anwar Ibrahim) mengambarkan bahawa mereka gagal untuk membawa sebarang pembangunan di negeri dan negara ini, jika berpeluang memerintah.
"Pembangkang cuma boleh mencetak khayalan mereka tetapi parti yang bertanggungjawab membawa pembangunan, keharmonian, pendidikan, kesihatan, kemakmuran, peluang pekerjaan serta mengangkat martabat negeri dan negara ini ke peringkat antarabangsa selama 53 tahun adalan BN.
"Tindakan pembangkang yang berpaksi kepada pembohongan bukan hanya menyebabkan parti pimpinan ketua pembangkang ini berpecah sehingga sepuluh wakil rakyat mereka bertindak keluar parti, malah Anwar bersama-sama tiga pengikutnya digantung selama enam bulan daripada menghadiri sidang Dewan Rakyat," katanya.
Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Program 1Malaysia: Pemimpin Bersama Rakyat di Sekolah Kebangsaan (SK) Jalan Haji Baki, Kampung Haji Baki di sini, hari ini.
Kaut simpati masyarakat antarabangsa
Ketua Penerangan Umno itu berkata, pembohongan yang dilakukan oleh Anwar tidak terhad disebar dalam negara tetapi pembohongan demi pembohongannya juga berlaku di serata dunia semata-mata hendak mengaut simpati masyarakat antarabangsa.
"Saya sendiri ada ketika Anwar mempertikaikan konsep Gagasan 1Malaysia yang kononnya berkaitan dengan Kempen 1Israel," katanya sambil menambah, tindakan mengantung Anwar bersama rakan-rakanya membawa makna bahawa rakyat tidak sukakan pembohongan.
Ahmad menjelaskan mengapa rakyat perlu menyokong BN ialah kerana sejak dari seseorang lahir sehingga meninggal dunia, banyak pertolongan yang diberikan adalah sumbangan dari kerajaan BN.
"Dari hidup sampai mati cuma BN yang bantu kita. Anak kita lahir di hospital kerajaan, belajar di sekolah kerajaan, bekerja di kilang yang di bawa oleh kerajaan, bersembahyang di rumah ibadat yang kerajaan bina, malah van yang membawa jenazah ke tanah perkuburan juga disumbang oleh wakil rakyat kerajaan," jelasnya.
Justeru, rakyat perlu terus berdiri teguh menyokong kerajaan BN dan menolak kehadiran pembangkang yang terbukti hanya bijak temberang.
Hadir sama, Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri merangkap Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Kawa, Tan Joo Phoi.

Umno Labis akan menentukan calon Tenang tidak lama lagi

umnoOleh Syed Jaymal Zahiid
KUALA LUMPUR: Kepimpinan Umno bahagian Labis akan bermesyuarat ‘tidak lama lagi’ untuk menentukan calon pilihan raya kecil (PRK) kerusi negeri Tenang – kali ke-14 sejak pilihan raya umum 2008.
Tarikh mesyuarat belum diputuskan tetapi Timbalan Ketua Bahagian Umno Tenang, Hashim Daud, memberitahu FMT bahawa kepimpinan bahagian akan berjumpa dengan kepimpinan perhubungan negeri ‘tidak lama lagi’.

Jentera gerakan pilihan raya sudah pun bersiap sedia untuk menghadapi pilihan raya.
"Biasanya kepimpinan perhubungan negeri akan berjumpa dan berbincang dengan kepimpinan bahagian.  Ia akan berlangsung tidak lama lagi selepas semua program dijalankan."
"Kami telah lama bersedia untuk berhadapan dengan kemungkinan sebegini.  Kami sangat aktif menjalankan program sepanjang tahun, meskipun ia tidak bertumpukan kepada PRK," kata beliau.
Adun Tenang, Sulaiman Taha (gambar) 59, meninggal dunia pagi ini ekoran dari komplikasi dari penyakit diabetes. Allahyarham dimasukkan ke Hospital Pakar Ampang Puteri pada 24 November.
Hashim menambah bahawa Allahyarham yang merupakan Adun selama dua penggal dan ketua bahagian Umno Labis mengarahkan jentera parti untuk sentiasa bersedia menghadapi pilihanraya. Pendekatan ini membuatkan ahli parti di bahagian tersebut yakin akan dapat mengekalkan kerusi.
"Allahyarham Sulaiman sangat prihatin terhadap perkara begini. Setiap sayap sentiasa bersedia untuk menghadapi pilihanraya."
Undi Cina dan India yang relevan
Sulaiman mengekalkan kerusi DUN Tenang di dalam pilihan raya umum lepas selepas menghadapi tentangan calon PAS yang sama – Mohd Saim Siran.  Beliau menang dengan majoriti 2,492 undi.
Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Mansor memberitahu wartawan di hospital bahawa Umno bersedia untuk menghadapi satu lagi pilihanraya kecil.
Kerusi DUN yang terletak di kawasan parlimen Labis, merupakan bekas kubu kuat presiden MCA, Dr Chua Soi Lek kini diwakili anaknya, Chua Tee Yong.
Satu lagi kerusi DUN Labis turut dimenangi calon BN, Tan Kok Hong dengan majoriti 1,944 undi.
Terdapat 14,511 pengundi berdaftar di DUN Tenang di mana 50% merupakan pengundi Melayu. Pengundi Cina dan India masing-masing membentuk 39% dan 12%.
Sulaiman tidak hadir di sidang Belanjawan Johor
Khabar angin mengenai PRK di Tenang kedengaran setelah Sulaiman tidak hadir dalam kesemua sidang belanjawan negeri bulan lepas.
BN mengawal DUN Johor dengan 50 kerusi manakala DAP mempunyai empat dan PAS, dua.
Sejak pilihan raya umum 2008, 13 PRK dilangsungkan dan 10 darinya disebabkan kematian. Parti komponen Pakatan Rakyat telah memenangi lapan dari 13 pilihanraya kecil.
""Kita terpaksa berdepan satu lagi PRK untuk kali ke-14 sejak pilihanraya umum 2008.
"Kita telah bersedia. Sebelum ini, kita lawan dengan PAS tetapi sekarang kami tak pasti sama ada PAS akan bertanding atau tidak," kata Hashim sambil mengucapkan takziah kepada keluarga allahyarham Sulaiman.

BN MP: If only Anwar had apologised

By G Vinod
PETALING JAYA: Barisan Nasional's Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan criticised the ruckus in Parliament yesterday, calling it a shameful event.
Taking the opposition to task in his blog, he said: “MPs bringing placards to protest. I believe most did not even know what they were talking about? How low can you go? What's after this? Fistfights?”
Yesterday, Opposition Leader Anwar Ibrahim, PKR deputy president Azmin Ali, DAP stalwart Karpal Singh and PKR's Subang MP Sivarasa Rasiah were suspended for six months from Parliament, triggering a walkout by opposition lawmakers.
Anwar had landed in trouble after equating Prime Minister Najib Tun Razak's 1Malaysia concept with Israel's "One Israel" political alliance of former Israeli prime minister, Ehud Barak in 1999.
“He was referred to the Rights and Privileges Committee because the government felt he was intentionally misleading the House by alleging that the 1Malaysia concept was mooted by Apco,” said Abdul Rahman refering to the international consultant firm.
However, he pointed out that Anwar had failed to provide evidence to substantiate his allegation.
“When was asked for proof, he talked about other issues which were not relevant. He mistakenly equated Apco Worldwide with another Apco (American Protocol Communication Outfit), a walkie-talkie system used by the police and claimed that Israelis had inflitrated Bukit Aman,” he added.
He was allowed a lawyer but...
Abdul Rahman also dismissed claims that Anwar was denied access to a legal representative, saying that he was allowed to bring a lawyer in the capacity of an adviser.
“The lawyer can advise Anwar but the latter must do his own submissions to the committee. But Karpal insisted that the lawyer’s presence must have a 'full representation' status.
“This includes allowing the lawyer to make submissions on behalf of Anwar, calling and cross-examining witnesses, effectively turning the meeting into a court proceeding,” he said.
However, Speaker Pandikar Amin Mulia informed Karpal that it was not a court proceeding and no provisions in the standing orders or convention of parliamentary proceedings allowed for this.
“When Karpal persisted with his interpretation of the standing order 83(7A), Pandikar then decided to allow the committee members to decide by way of voting.
“The result was 4-2 in favour of not allowing the lawyer to be present based on Karpal’s interpretation (full representation). Thus, the result effectively nullified the earlier decision to allow the lawyer in,” he said.
Abdul Rahman said the entire episode could have been avoided if the opposition leader had apologised for making the accusation.
He added that Anwar should have been mindful that Israel was a sensitive issue in Malaysia.
“If we look at our passports, the only country Malaysian passports cannot be used in is Israel. Such is the sensitivity of our nation regarding Israel. It is deeply engrained in our national psyche,” he said.

The debate on pluralism

Thomas Lee

ikim-scholars2Over the last few days, a controversy has been brewing over a statement by the Institute of Islamic Understanding (Ikim) that Islam considers that not all religions are equal, and that the concept of pluralism is antithetical to Islam.
The Umno-owned and controlled Utusan Malaysia daily has gone to town with stories suggesting that religious pluralism is a threat to Islam, and that Pakatan Rakyat supremo and opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim is pushing for other religions to be put on an equal footing with Islam.
According to the newspaper, those who question the position of Islam and the Malays are practitioners of religious pluralism, in what appears to be a claim that Anwar’s rejection of Umno’s “ketuanan Melayu” concept is unIslamic, or even anti-Islam.
I think we should not just jump at Ikim and unilaterally condemn its view about the exclusivity of Islam without some serious objective evaluation and understanding of the teaching of the religion.
From the strictly theological perspective, Ikim is right. Islam, like Christianity, is certainly an exclusive religious faith, claiming in the Shahada (Declaration of Faith) that “There is no god, but Allah” (La ilah illa Ilah) and Muhammad is Allah’s messenger (Wa Muhammad rasul u’llah). The Ikim position is consistently with the fundamental theology of Islam.
Like Christianity, Islam also claims exclusivity to its beliefs and teachings. A Muslim’s faith is firmly based on the belief that the source of his religion Islam is God and Muhammad is the only and last and final prophet and spokesman for God on the Earth. A true Muslim holds that Islam is not just one of the many religions, but THE religion per se, the only true religion of God, the religion of the created natural order (din-al-fitrah).
The religion is called Islam because Allah had decreed it in the Quran: “Lo the religion with God is Al Islam to His will and guidance” (3:19) and “I have chosen for you as religion Al Islam” (5:3). Islam, an Arab word, means submission, total surrender and obedience, and that is the practical implications for Muslims. There are several greetings based on the word Islam, such as “Peace be upon you” (salamalek) and “Go in peace” (bissalma, masalma). Thus, the teaching of Islam is about a life of faith and peace through submission to the one and only true God Allah. The word “Muslim” means a person who has totally surrendered his whole life to Allah. The Islamic faith is not just purely an organized ritualistic religion, but a complete way of life, covering every area of life and thoughts, including politics.
Hence, the Ikim claim to exclusivity for Islam is not without theological merit.
As a Christian, I can understand the Ikim position, since my faith is also an exclusive one. No Christian will dispute or challenge my contention that Christianity also claims exclusivity to be the only way of salvation for mankind, and that the Lord Jesus Christ is “the way, the truth, and the life” and “No one comes to the Father (God) except through me (Jesus)”. (John 14:6), and that “Salvation is found in no one else, for there is no other name under heaven given to men by which we must be saved” (Acts 4:12).
The issue before us, therefore, is not the question of theological belief per se, but how to relate an exclusive faith to other religions in a multi-racial, multi-religious, multi-cultural, and multi-lingual society like Malaysia.
The word “pluralism” has been used unilaterally by almost everyone – religious leaders, politicians, journalists – without fully understanding what the concept actually means and implies.
The Oxford Dictionary defines “pluralism” as “a condition or system in which two or more states, groups, principles, etc co-exist”.
The keyword, I believe, is “co-exist”. The context in which pluralism exists and practiced is the widely diverse and varied range of religious faiths in a given society, such as Malaysia which has Islam as its official religion and other faiths being part of the scenario.
The fundamental issue we face in a plural society like Malaysia is the matter of peaceful and harmonious co-existence among the people of various races and religious beliefs.
Although I believe that Ikim is theologically consistent with the teaching of Islam, its statement that “Islam rejects religious pluralism that claims all religions to be equally good and truthful” is certainly not politically correct in the context of the Malaysian plural society.
I believe Ikim should look at the issue of pluralism from two broad perspectives, before making a sweeping dismissal of pluralism per se.
First, there is the pluralistic perspective that all religions are equal and “all roads lead to God”. Obviously, Islam, and, for that matter Christianity, will never endorse such a view.
Islam and Christianity both teach and propagate that their respective faith is the only true religion, with all other religious systems and faiths being considered “pagan”. Hence, it is simply impossible for a true Muslim or an honest Christian to agree to inter-faith “spiritual activities”. For a Muslim or Christian to participate, for example, in an inter-faith “worship” is to acknowledge that his faith is just one among many others, to place his God on equal standing with the deities of other religious faiths.
This is what justifies the Ikim position in relationship to other faiths. And I will say that the Ikim concern is valid and theologically consistent with the Islamic teaching. As a Christian, I take a similar stand that I cannot participate in an inter-religious worship service or other inter-faith spirituality activities, without dishonouring and betraying my Lord Jesus.
But, there is another perspective of pluralism which does not involve the matter of spiritual compromise, and that is the common universal moral values among all peoples of the world. And it is this common earthly destiny of all peoples that Ikim should consider the vital role of Muslims to help promote peace and harmony among the people, who are the vice-regents of Allah (khalifa Allah) on Earth.
As I said before, as a Christian, I will not participate in an inter-faith worship service which will place my Lord Jesus as being among one of the gods, on equal standing with them. If I do, it will mean I am not consistent with my faith in the Lord Jesus as the only way, the truth, and the life. Such a compromise in matters of spirituality is surely not correct and honest.
My Muslim friends, too, are correct in taking a similar stand, or else their Shahada becomes a vain recitation, rendering their faith to be meaningless. Hence, Ikim is theologically correct in its stand.
However, in the matters of morality, justice, righteousness, equality, freedom, human, civil and constitutional rights, I will endorse and support any inter-faith “dialogue” and joint stand and actions. This is the other perspective of pluralism that I believe Ikim should seriously study and evaluate, before dismissing the whole concept of pluralism per se.
Although the people of Malaysia are adherents of various faiths and religious systems, they are united for the common purpose of nation-building, and are jointly dealing with many fundamental issues relating their role as citizens. Hence, the need to come together to talk and compromise.
There is an urgent need for inter-faith dialogues on matters such as the freedom to worship, teach and propagate each other’s religion, the matter of land for places of worship and burial, the right to use the national language Bahasa Malaysia without restriction in worship and religious education, the legal disputes over the conversion of individuals, particularly children, and the vital matter of co-existence.
Ikim, and all responsible Muslim leaders should be willing to participate in such inter-faith dialogues as the common-interest issues need not involve doctrinal compromise or theological dispute.
I hope all parties concerned with the dispute over pluralism will understand and accept that the fundamental matter is the peaceful and harmonious co-existence of all persons or all faiths, with each practicing his faith with full sensitivity and due respect to people of other faiths. What we want is not a theological war, but a channel for inter-faith dialogues and a medium for communication on issues of universal common interests.
May God bless our beloved nation real good! - mysinchew.com

The lack of rationality

Tay Tian Yan

malaysia-parliament Amid the chaos in the Dewan Rakyat, four MPs were suspended from the house of representatives for six months and the Opposition staged a walkout.
The people have got used to it and it has been regarded as a norm in the country.
Everyone knows that the so-called Malaysia Parliament is forever noisy without a clear reason.
They were quarreling over the issue relating to the international consultancy firm, Apco Worldwide Bhd. But what actually were they arguing about? Was the quarrel necessary? What would be its impact on the country and the people?
It has reminded me of the recent situation of the British Parliament.
The issue of higher university tuition fees caused the outburst of a robust debate at the British House of Commons.
The Conservative Party government insisted to raise university tuition fees to cut deficit and expenditure; while the Labour Party resolutely opposed to it to defend education benefit.
Members of Parliament of both parties were engaged in an intense war of words by making arguments based on the financial situation, social responsibility, education tradition and even the prospects for the future generation.
Those who took part in the debate presented data and reasons to at least let the people understand their arguments and stands, if not to convince their opponents.
As the people's representatives in the Parliament, they were responsible for the history at that moment.
The debate was then followed by a voting. A total of 323 MPs voted for the motion while 302 voted against it. The motion was passed by a small majority.
No matter whether they supported or opposed the motion, they debated on a public issue. There was no ruckus neither fighting at the House, the Speaker did not expel anyone and no one had left.
The sitting had accomplished its task with an approach in line with constitutional parliamentary democracy.
I always wonder why the United Kingdom and other more mature countries are able to discuss national issues and handle political differences rationally but parliaments in semi-democratic countries like Malaysia always end up as a battlefield of malicious fight?
Perhaps, we have only a parliamentary system but lack the connotation of parliamentary democracy.
Rationality is the basis of connotation.
Western education starts with rationality. Children learn to be reasonable since young. Why can't they grab someone's toy? Why do they have to wait in a line?
When they have learned to be reasonable, they have also learned to listen to the views of others. They learn to accept when others are doing better than them. This has then led to the progress of reasoning.
Correct and meaningful reasoning must be made based on facts and from there, they have to explore the reasons to support their views. They are qualified to speak only after they have found a reason.
The three "Rs", namely reasonable, reasoning and reason, are a set of logical thinking constructing the foundation of Western rational philosophy.
Western parliamentary politics are also developed based on such a rational philosophy.
Parliament debates should not be irrational or fabricated. One should not deprive others' right of reasoning with power. Everyone must be reasonable, know how to reason and have a valid reason. Similarly, the practice of the speaker and political parties must also based on the rational philosophy.
Unfortunately, this country and most Eastern societies lack such a rational thinking.
Chaos in the parliament, malicious fights among political parties and clamour made by politicians are all due to the lack of rationality. - mysinchew.com

Anwar furnishes proof on APCO, demands explanation from Najib

Anwar holds up the Israeli gov't contract that names APCO
Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle

A day after he was denied the right to defend himself and slapped with a six-months suspension from Parliament, Malaysian Opposition Leader Anwar Ibrahim furnished proof that a controversial U.S. communications firm with clear Zionist links, APCO, was involved in the design of Prime Minister Najib Razak's prized 1 Malaysia platform.

Anwar also exposed the hand of Omar Mustapha Ong, who is widely known to be one of Najib's advisers focusing on the oil-and-gas and media sectors. Omar had last year stirred a ruckus when top Petronas staff objected to his appointment to its Board of Directors.

"For decades, I was tagged as a Jewish agent by the Umno leaders. Now when I provide documents showing the connection between APCO and members of the Israeli secret services like Shin Bet, I am kicked out of Parliament," Anwar told a press conference on Friday.

"Altogether, four Malaysian MPs have been suspended and kept out of Parliament because of APCO. I think both APCO and the Malaysian government owe an explanation to the Malaysian people."

Anwar showed reporters a copy of a letter from international consultung firm GCI addressed to the Israeli government that specifically named APCO as being on the panel of firms that would participate in the contract to conceptualize former Israeli premier Ehud Barack's OneIsrael in the late 1990s.

APCO and Nazri lied 

The BN-controlled Malaysian Parliament had suspended Anwar, who is also the Permatang Pauh MP, his colleagues Bukit Gelugor MP Karpal Singh, Gombak MP Azmin Ali and Subang MP Sivarasa Rasiah for 6 months each. The three men had jumped to Anwar's defense during parliamentaryinterractions.

Siva, Karpal, Anwar and Mahfuz
It is against Malaysia's foreign policy to have any dealings with Israel and the appointment of APCO has deeply angered the sensitivites of the Muslims in the country, who wanted Najib to terminate the contract. Najib has however refused to do so and has instead entered into a fresh contract with APCO worth hundereds of millions.

Sivarasa, who was also at the press conference, slammed APCO for lying that it was not involved in OneIsrael. He did not spare Minister in the Prime Minister's office Nazri Aziz either.

"APCO has been proven to have clearly lied. It denied its involvement and later when a copy of contract was produced, it kept silent. Nazri was even worse," Siva told Malaysia Chronicle at the sidelines of the press conference.

"In June, Anwar was given 7 days to explain himself. Then on the day of the hearing, when APCO was also present together with Nazri, the meeting was suddenly postponed. Now months later, out of the blue, the Rights Committeee digs out the case again but APCO officials are no longer required to be present. Just one letter from the firm is enough to nail the 4 of us, while Anwar's defense is not allowed. It appears Umno doesn't want Anwar to be heard - why? Is it to protect APCO or Najib or both? And how come Nazri doesn't remember this? He was there in Parliament with the APCO representative when the meeting was suddenly cancelled."

Afraid of APCO's powerful Jewish connections

Indeed Najib and his wife Rosmah Mansor have been accused of benefitting from the APCO contract. During recent visits to New York, they were lavishly entertained and feted. The firm also scored a meeting with President Obama for Najib.

Street protests against APCO
The Najib administration is now APCO's single biggest client, according to industry information. But pundits doubt it is a matter as simple as perks and junkets that has made Najib and Umno defend APCO so fiercely to the extent that they were willing to lock out 4 Malaysian lawmakers.

They suspect the hidden hand of powerful Jewish brokers, who dictate much of what happens in the global arena with their huge financial resources.

"This is one issue where even the international press will be careful not to show support for Anwar. They have their Jewish investors to mind. So I think Najib knows this but what is most worrisome is, has he and Umno cut some sort of deal with these power brokers and how will Malaysia be impacted," PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.

Malaysia is part of the bustling ASEAN market of 500 million people. Her closest neighbour is Singapore, which despite its pro-U.S. stance actively chokes off any form of political opposition on its shores. If Anwar's Pakatan topples Najib's ruling Umno party, the regional power equation is bound to change.

"From the beginning, I have made it clear. I am not anti-Jewish. In fact, I was even accused of being a Jewish agent by Umno. And this is not about discriminating against Jewish firms and banning contracts with them. This is about hypocrisy - the hypocrisy of the Najib administration, the lies of Umno and sadly APCO as well," Anwar said.

Tokoh Kayu!!


Tokoh Buku Negara atau Tokoh Kayu Negara??

'Tokoh Melayu Kayu Negara'

Kah...Kah...Kah...Kah...

Hidup orang nogori!!

Sumber dari sini

Mahfuz: Nazri, Pandikar macam ‘penyamun’ filem Ali Baba Bujang Lapok

Mahfuz Omar
PETALING JAYA, 17 Dis — Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar menyamakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz dan Speaker Dewan Rakyat Tan Seri Pandikar Amin Mulia sebagai watak penyamun dalam cerita Ali Baba Bujang Lapok. Semalam, Timbalan Presiden PAS Nasharudin Mat Isa mendakwa Pandikar bertindak mengikut arahan dikeluarkan Nazri, dakwaan dinafikan oleh menteri itu.
“Kita berhadapan dengan cerita Ali Baba Bujang Lapok yang mana ketua penyamun (Nazri) dan sarjan pendek (Pandikar).
“Dalam cerita ini sarjan pendek mendengar arahan yang dikeluarkan ketua peyamun. Kita boleh tengok selepas menyamun sarjan pendek ini pergi membaling dadu. Dadu ini semua nombor dua sahaja.
“Dia baling hanya tiga kali sambil menjerit ‘siapa yang kena’, samalah macam kes ini keputusan cepat dibuat dan sarjan pendek tidak tunggu lama untuk membuat keputusan. Kalau dia baling dadu lebih tiga kali nanti dia pula yang kena,” kata beliau pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini.
Mahfuz berkata demikian dengan mengulas keputusan Parlimen yang menggantung empat wakil rakyat Pakatan Rakyat semalam.
Semalam, Dewan Rakyat menggantung Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Karpal Singh, R. Sivarasa dan Azmin Ali daripada tugas sebagai Ahli Parlimen selama enam bulan.
Anwar dan Karpal juga hadir pada sidang media itu.
Dalam usul itu, jelas mengatakan Karpal, Sivarasa dan Azmin digantung daripada tugas mereka sebagai Ahli Parlimen manakala Anwar pula digantung tugas dari jawatan Ahli Parlimen selama enam bulan.
Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh digantung ekoran dakwaan beliau mengenai isu berkaitan APCO Worldwide dan gagasan 1 Malaysia.
“Inilah yang terjadi yang mana cerita P.  Ramlee ini masih wujud dalam zaman masyarakat moden.
“Isu ini akan beri implikasi kerana menafikan hak wakil rakyat untuk mempertahankan diri dan beri keterangan,” kata Mahfuz.
Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga berkata, keputusan Parlimen yang tidak membenarkan keempat-empat wakil rakyat Pakatan Rakyat memberikan keterangan akan memberi kesan terhadap ekonomi negara.
“Ini akan beri kesan kepada pertumbuhan ekonomi negara, pelabur dan masyarakat peniaga melihat perkara ini. Apa jaminan mereka akan dapat keadilan di negara kita?
“Mereka akan hilang kepercayaan kepada kita. Kalau Parlimen tidak boleh beri keadilan, siapa yang akan beri?” soal beliau.
Ali Baba Bujang Lapok merupakan sebuah filem Melayu diterbitkan pada 1961, diarah oleh Ramlee dengan berasaskan kisah Ali Baba dari Hikayat 1001 Malam tetapi ditokok tambah dengan unsur komedi.

Permata Seni rawat kebobrokan sosial?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipetik media cetak pada Khamis, 16 Disember sebagai menganggap Program Permata Seni satu pelaburan jangka panjang pembangunan modal insan negara. Usaha itu dikatakan sejajar dengan hasrat kerajaan di dalam Rancangan Malaysia ke-10.  
Beliau memuji program berkenaan sebagai kaedah terbaik memenuhi keperluan kanak-kanak yang berbakat dalam seni terutama bidang koir, muzik dan seni tari. Menurutnya lagi, sebagai aset negara, kanak-kanak perlu diberi peluang mengetengahkan bakat mereka sejajar dengan arus kemajuan negara.
“Sebagai pemimpin masa akan datang, satu landasan yang baik perlu disediakan bagi memenuhi sifat ingin tahu dan semangat untuk meneroka dan cemerlang di dalam bidang yang mereka minati,” media memetik katanya dari buku cenderamata Konsert Permata Seni yang berlangsung di Istana Budaya, Rabu lalu.
Perdana Menteri turut dipetik sebagai melahirkan rasa yakin, dengan bimbingan dan asuhan yang baik, para peserta program berkenaan mampu membuktikan bahawa kanak-kanak Malaysia mempunyai bakat yang boleh diketengahkan di persada antarabangsa.
Sementara langkah mana-mana pihak memulakan program asuh didik modal insan sedari awal usia mereka dianggap paling tepat dengan perkembangan fizikal dan emosional kanak-kanak, bentuk pengisian asuh didik itu juga tidak sepatutnya diwarnakan secara sewenang-wenang.
Tidak dinafikan usaha melahirkan modal insan yang sempurna dan bermanfaat perlu dimulakan pada seseorang kanak-kanak seawal yang boleh. Kajian saintifik mendapati perkembangan otak seseorang akan mencapai tahap kematangan 85 peratus apabila usianya mencecah tiga tahun.
Pada usia itu, rangsangan yang sesuai dan berkesan berupaya meningkatkan fungsi dan kapasiti otak ke tahap optima. Daya intelek seseorang akan meningkat dengan pesat bila dirangsang.
Lebih penting lagi, segala yang dipelajarinya di masa itu, sama ada melalui pendengaran, sentuhan atau penglihatan akan diserap dan disimpan di dalam memorinya sebagai pembelajaran yang kekal.
Konsep utama dalam pendidikan awal kanak-kanak ialah pendedahan dan penyesuaian diri kepada persekitarannya. Proses ini berterusan sejak mereka di dalam kandungan ibu hingga ke awal usia. Kanak-kanak diakui mudah belajar dari apa yang didedahkan kepada mereka.
Rangsangan yang cukup mampu menjana minda ke arah pembelajaran dan penyimpanan maklumat di dalam otak mereka. Kita pernah didedahkan dengan fakta bahawa peringkat usia dua setengah tahun hingga enam tahun dikenalpasti sebagai peringkat paling mudah bagi mereka menerima tunjuk ajar dan mengadaptasi perubahan persekitaran.
Kita rasa fakta ini bukan lagi hanya tersimpan di kalangan pakar psikologi kanak-kanak, ahli ilmu kesihatan atau kalangan tertentu sahaja. Para ibu bapa, para pendidik dan perancang Program Permata Seni juga barangkali sudah maklum dengan kapasiti dan potensi keemasan dimiliki kanak-kanak di usia awal mereka.
Kita percaya didorong fakta itulah maka semua pihak akan mengambil kesempatan mencorakkan kanak-kanak mengikut acuan masing-masing sedari kecil. Pepatah Melayu juga ada menyebut, “melentur buluh biar lah dari rebungnya”. Ertinya, membentuk keperibadian dan mengasah keupayaan seseorang perlulah dimulakan sedari awal usianya.
Bagi orang Islam pula, perkara ini turut menjadi sesuatu yang ditekankan Rasulullah s.a.w. Dalam salah satu hadisnya yang masyhur Baginda s.a.w. menyifatkan seorang anak yang baru dilahirkan itu berada dalam keadaan fitrah, yakni suci dan bersih. Maka terpulang kepada ibu bapanya lah yang akan mencorakkannya sama ada menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.
Sebab itu, sama ada menilai dari sudut bangsa atau agama, amat penting bagi kita memperhalusi apakah yang hendak diisikan ke dalam minda anak-anak. Dalam keadaan mereka masih terlalu mentah, tidak tahu membezakan mana baik mana buruk dan bersedia menerima apa juga yang disuakan oleh orang dewasa kepada mereka, keputusan mengenai baik-buruk itu terletak sepenuhnya di tangan orang dewasa.
Dalam ertikata lain, dapat kita simpulkan bahawa ibubapa, guru dan sesiapa saja yang bertanggungjawab memilih bahan yang hendak disumbatkan ke kepala kanak-kanak adalah turut bertanggungjawab terhadap keperibadian yang terhasil puluhan tahun kemudiannya.
Secara khususnya, Program Permata Seni memang tidak menyentuh soal akidah dan ibadah. Ia lebih kepada soal mengasah bakat seni anak-anak sebagai persiapan mereka memasuki dunia hiburan penuh glamour, atau mungkin turut diselit agenda orang dewasa yang memayungi program itu mengaut pujian atas kejayaan mereka.
Maka kita rasa sayugia ditanyakan, sejauh manakah adil dan wajarnya minda kanak-kanak itu disumbati dengan agenda seni semata-mata. Bahkan, lebih wajar ditanyakan juga, apakah tanpa asuh didik secara khusus oleh kerajaan sebagaimana menerusi program tersebut, maka negara bakal berdepan krisis kekurangan penyanyi, penghibur dan penggiat seni yang sangat serius suatu hari nanti?
Apakah ratusan penyanyi, penari, pemuzik dan penggiat seni yang berlambakan dalam negara kini semuanya lahir menerusi program khusus dibiayi kerajaan? Bahkan mereka itu lahir dengan sendirinya tanpa perlu kerajaan bersusah-payah menyediakan asuh didik, bukan?
Apakah jumlah mereka yang begitu ramai belum mencukupi untuk menyajikan hiburan dan mementaskan bakat rakyat Malaysia di persada antarabangsa? Kemudian tanyakan juga, sejauh manakah tepatnya usaha mengutamakan hiburan sebagai pembangun modal insan yang baik?
Kita rasa topik pembangunan modal insan tidak sepatutnya dilihat secara terpisah daripada realiti yang sedang berdepan masyarakat kini. Sebagai umat Islam, kita perlu akui bahawa punca kepincangan dan kecelakaan dalam masyarakat ialah apabila rakyat jahil tentang agama. Mereka tidak dapat membezakan mana baik, mana buruk, apa dosa dan apa pahala.
Apabila masyarakat sudah pincang dan porak-peranda, matlamat murni melahirkan modal insan yang sempurna dan bermanfaat dengan sendirinya akan terbantut dan sukar direalisasikan.
Berbekalkan realiti sebegitu, wajar kita tanya, apakah negara kita sekarang memerlukan lebih ramai penyanyi, pemuzik dan penggiat seni untuk merawat kebobrokan masyarakat?

Pakai baju berlogo parti ke Konvensyen Pakatan

KEPALA BATAS, 17 Dis: Semua peserta termasuk kepimpinan parti yang menyertai Konvensyen Pakatan Rakyat di Dewan Milenium, di sini pada 19 Disember ini dikehendaki memakai baju berlambangkan parti masing-masing.
Pengarah program, Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, baju mesti kemas tidak kira ia bertulisan mahupun berlambang kerana yang penting ialah menggambarkan parti dalam Pakatan Rakyat iaitu PAS, PKR dan DAP.
"Semua jentera parti dan kepimpinan dikehendaki pakai baju berlambangkan parti masing-masing sepanjang konvensyen berlangsung pada hari Ahad ini agar ia nampak seragam dam ketrampilan sebagai gabungan yang mantap," katanya.
Katanya, jika sesiapa yang mahu memakai kemeja 'T'berlambangkan parti pastikan yang berkolar dan jangan sekali-kali berselipar.
Peserta juga sambungnya, digalakkan datang awal sebelum pukul 8.00 pagi untuk mengelak daripada kesesakan di bahagian pendaftaran.
Peserta akan dibekalkan sebuah buku berwarna 'oren' di mana di dalamnya bercetak polisi dan dasar Pakatan.
"Semua peserta kena datang awal dan tuju terus ke bahagian pendaftaran di samping pastikan mendapat bekalan buku berwarna oren mengandungi dasar dan polisi Pakatan Rakyat," tambahnya yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Pulau Pinang.
Selepas sahaja majlis bermula satu gimik perasmian akan diadakan namun beliau tidak memberitahu caranya kerana mahukan kelainan.

Taib terbabit dengan tanah NCR berjumlah RM90 juta?

Laman sesawang Sarawak Report terus mendedahkan pembelian tanah yang mencurigakan membabitkan Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud dan keluarganya. Kali ini, membabitkan kawasan sekitar Sri Aman dan dikatakan bernilai dehingga RM90 juta.

Tanah 8,800 hektar itu terletak di daerah Bijat di Sungai Tisak, timur dari Kuching. Mengikut kumpulan pejuang pribumi, Sadia Native Customary Rights (NCR) tanah itu kepunyaan masyarakat Iban.

sri aman land grabSadia melaporkan 15 komuniti Iban menduduki tanah itu akan terjejas apabila tanah berkenaan dikatakan akan diberi secara percuma kepada anak lelaki Taib, Mahmud Abu Bekir Taib, dijual kepada Felcra untuk penanaman semula kelapa sawit.

“Masyarakat tempatan Iban berkata pembalak masuk ke kawasan mereka tanpa sebarang makluman empat bulan lalu. Mereka baru menyedari apa yang terjadi dan sekrang ini benar-benar berang.

“Tiada sesiapa yang memberitahu mereka siapa sebenarnya pembalak itudan mereka juga tidak tahu mengenai pembabitan rancangan anak Taib yang mahu menukarkan kawasan itu menjadi ladang kelapa sawit,” lapor laman sesawang itu, Rabu lalu.

Katanya lagi, Pejabat Tanah Daerah, beberap hari lalu mengeluarkan surat kepada 16 ketua masyarakat Iban memanggil mereka untuk bermesyuarat tanpa dimaklumkan agendanya.

NONEMenurut Sarawak Report, ketua-ketua Iban itu percaya mesyuarat adalah berkaitan dengan pengambilan tanah mereka sambil berkata tanah mereka juga dirampas dua tahun lalu.

Laporan itu mendakwa perjanjian yang dibuat pada Disember 2008 di mana Jabatan Ukur dan Pemetaan yang dikuasai oleh Taib Mahmud atas kapasiti sebagai menteri perancangan dan pengurusan sumber telah dengan rasminya menyerahkan tanh itu kepada Titanium Management Sdn Bhd.

Titanium dimiliki hampir sepenuhnya oleh anak ketua menteri, Mahmud dan seorang kroni perniagaan yang dikenali sebagai Chris Chung Soon Nam (bawah, kiri).

Tanah adat NCR itu dianugerahkan kepada Mahmud sebagai balasan untuk 'bayaran tertentu yang tidak dijelaskan' kata laporan itu sambil menambah urusniaga seumpama itu adalah cara lazim oleh kerajaan Sarawak yang mempunyai kepentingan keluarga Taib.

Mahmud Abu Bekir Taib, taib mahmud's son and titanium shareholder“Titanium terkenal dengan beberapa 'skandal berprofil tinggi' termasuk menerima beberapa kontrak kerajaan negeri sejak beberapa tahun lalu.”

Tahun lalu, semasa wawancara Al-Jazeera dengan Menteri Pembangunan Tanah, Sarawak, Datuk James Masing mengakui pembinaan beberapa jambatan diserahkan kepada Titanium tanpa tender terbuka.

Chung dilaporkan cuba menjual tanah adat Iban itu kepada Felcra 'untuk sekurang-kurangnya RM 3,200 seekar tetapi cuba mendapatkan harga RM 4,200 bagi setiap ekar,” kata laporan sesawang itu.

Kes Perak buktikan Speaker boleh dicabar..betul...tapi Mahkamah UMNO tetap tolak...!!!

KUALA LUMPUR, 17 Dis: Keputusan Mahkamah Persekutuan bahawa mahkamah boleh mengenepikan keputusan Speaker Dun Perak kini bakal makan tuan apabila Pakatan Rakyat mahu mencabar keputusan Speaker Dewan Rakyat.

Oleh itu, pandangan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz bahawa keputusan Speaker Dewan Rakyat tidak boleh dicabar oleh mahkamah telah tertolak dengan keputusan Mahkamah Persekutuan itu.

Demikian kata peguam Mohamed Hanipa Maidin (gambar), Pengerusi Lajnah Undang-undang PAS dalam satu kenyataannya kepada Harakahdaily.

Sebelum ini, Mohd Nazri melabelkan ahli parlimen Pakatan Rakyat sebagai 'bodoh dan gila' kerana mengugut untuk mengheret speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia ke mahkamah.

Mengulas kenyataan ahli parlimen Bukit Gelugor, Karpal Singh - Nazri, menteri yang bertanggungjawab ke atas hal ehwal parlimen berkata mahkamah tidak boleh mencampuri urusan atau prosiding Dewan Rakyat.

“Ini kerja gila dan saya percaya ia akan ditolak oleh mahkamah kerana parlimen ada supremasinya,” katanya di lobi parlimen hari ini.

Menurut Nazri, telah ada penghakiman yang dengan jelas menyatakan bahawa mahkamah tidak mempunyai jurisdiksi atau bidang kuasa ke atas Parlimen.

Karpal yang merupakan seorang peguam sebelum ini berkata tindakan akan diambil ke atas Speaker Dewan Rakyat, Datuk Pandikar Amin Haji Mulia kerana menyalah-gunakan kuasa meluluskan usul menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga ahli parlimen yang lain, termasuk dirinya selama enam bulan.

Bagi Hanipa, Umno telah terbelit dengan tindakannya sendiri apabila seolah-olah membenarkan tindakan Mahkamah Persekutuan campur tangan dalam kes keputusan Speaker Dun Perak V Sivakumar apabila beliau menggantung Zambry Abdul Kadir dan enam Exco haramnya.

"Adakah Nazri tidak sedar dalam kes Perak, Umno telah menyalahgunakan mahkamah untuk cabar keputusan V Sivakumar, Speaker Dun Perak.

"Bukankah Mahkamah Persekutuan telah memutuskan keputusan Sivakumar sebagai Speaker boleh dicabar. Sekarang kes Perak ini dah makan tuan," kata Hanipa dalam kenyataannya.

Ini kerana, kedudukan Speaker Dun dan Speaker Dewan Rakyat tidak ada bezanya dalam konteks sistem dewan perwakilan di Malaysia. Jika keputusan Speaker Dun boleh dicabar, maka keputusan Speaker Dewan Rakyat juga boleh dicabar.

Strategi Pakatan menjelang PRU-13

Dengan pendedahan WikiLeaks baru-baru ini, nampaknya bukan sahaja faktor dalaman, malah faktor luaran yang terkena masanya juga akan menjadi elemen penting dalam menukar momentum BN dan PR menjelang PRU-13.

Namun segalanya belum terlambat bagi PR kerana angin perubahan dan momentum politik kedua-dua belah masih boleh berubah secara ketara dalam masa 3 bulan ini bergantung kepada isu-isu semasa.

Untuk menang dalam satu-satu peperangan, adalah mustahak bagi seseorang itu untuk mengetahui musuh dia secara mendalam terlebih dahulu. Selepas itu, barulah seseorang itu menilai apakah senjata yang berada di tangan, dan bagaimanakah ia seharusnya digunakan untuk menyerang kelemahan pihak lawan.

Bab menyerang ini pula ada pelbagai cara, contohnya seseorang boleh menyerang secara depan untuk mengalih pandangan supaya pasukan penghendap boleh menembusi tembok lawan melalui pintu yang lain.

Ataupun seseorang boleh menghilangkan arah tuju serangan lawan dengan melakukan beberapa tindakan yang tidak disangka dan mengelirukan sambil menunggu peluang untuk melakukan serangan padu maut.

Segala strategi bergantung kepada kebijaksanaan penasihat-penasihat masing-masing.

Apakah serangan utama BN pada PR?

Rasuah dan berkroni?

Tidak, kerana ini akan terpalit pada diri sendiri kerana di dalam kamus rakyat jelata, perkataan BN adalah sama sinonimnya dengan perkataan korupsi dan kronisme, jadi isu ini tak akan dapat pergi jauh.

Penyelewengan?

Tidak, kerana ramai lagi Khir Toyo di dalam BN yang tidak didakwa, dan BN sendiri pun sedar, dalam pandangan rakyat jelata, mahkamah dan hakim ini ‘makan gaji kerajaan’ juga.

Kerajaan PR lebih teruk?
Lagilah tidak, siapa yang tak tahu kerajaan negeri kawalan mereka jauh lebih teruk. Tanyalah orang negeri Pahang, negeri Perdana Menteri, sehinggakan pemandu teksi pun kata tak dapat cari makan ditambah pula dengan harga barangan terus meningkat.

Isu PR mengkhianati Melayu?

Inilah satu-satu laungan BN untuk menakutkan orang Melayu daripada PAS, terutamanya. Namun isu kenaikan harga minyak dan barangan keperluan adalah senjata yang dihadiahkan BN kepada PR untuk mematahkan serangan ini.

Di sini, PR juga harus mengeluarkan satu manifesto – bagaimana orang miskin yang berpendapatan RM 2,000 di bawah akan dibantu sekiranya PR berkuasa di negeri-negeri PR, BN dan juga Putrajaya juga.

Isu mengkhianati Melayu juga meliputi isu Timbalan Perdana Menteri yang diolah Umno. Sebenarnya isu ini senang dijawab, PR akan wujudkan lebih daripada satu jawatan timbalan perdana menteri, akan tetapi salah satu jawatan itu akan diwajibkan kepada seorang pemimpin MUSLIM.

Isu kerjasama DAP-PAS?


Di sini, BN dan MCA balik-balik hanya akan menggunakan skrip lama isu negara Islam. Padahal mantan Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat kata Presiden MCA sekarang menyokong Ketuanan Melayu secara senyap-senyap lagilah menampakkan hipokrisi MCA dengan Umno.

PAS kerjasama dengan pemimpin DAP yang sanggup pergi penjara demi menjaga maruah seorang perempuan Melayu dan sekurang-kurang sanggup belajar membaca ayat Quran untuk mendekati pengundi Melayu walaupun mereka tidak dapat lagi menerima Islam sepenuhnya.

Umno pula sanggup bekerjasama dengan pemimpin MCA yang telah terang-terang mengaku berzina di dalam video dan sering kali menghina Islam. Jadi tak susah untuk PR membalas isu ini.

Isu Anwar dan PKR

Memandangkan banyak isu yang tidak boleh diserang BN, jadi apakah cara yang tengah difikirkan BN untuk melumpuhkan PR?
Tidak lain tidak bukan – pisau BN akan terus menghala ke Datuk Seri Anwar Ibrahim and PKR.

Mengapa?


1. BN yakin Anwar ialah ‘elephant glue’ untuk PKR, PAS dan DAP untuk bersama. BN juga yakin bahawa PAS dan DAP akan bercerai talak satu sekiranya Anwar hilang kredibilitinya.

2. BN yakin kerana mereka tidak nampak sesiapa pun di dalam PR dan juga DAP, PAS dan PKR yang boleh menggantikan Anwar buat masa ini.

Disebabkan keyakinan di atas, BN telah merumuskan bahawa mereka hanya memerlukan ‘satu projek’ saja untuk menumbangkan PR, iaitu asalkan mereka dapat menjatuhkan Anwar, PR akan lumpuh dengan sendirinya tanpa perlu mereka melakukan sesuatu.

Oleh itu, segala jentera yang boleh dicapai BN - media, polis, mahkamah dan pendakwaraya telah dikerah untuk memastikan ‘projek’ itu berjaya kerana tiada cara lain untuk menumbangkan sebuah pembangkang yang utuh kerana ketiga-tiga parti komponen yang membela antara satu lain dan tidak dapat dibuktikan oleh institusi di bawah pengajian mereka iaitu SPRM dari  segi rasuah, penyelewengan dan juga kronisme.

Bayangkan betapa ‘frustnya’ BN dalam menghalang kemaraan PR.

Jadi bagaimana PR harus mematikan serangan BN ini atau sekurang-kurangnya mengurangkan tekanan pada Anwar supaya PKR boleh bernafas dan memokuskan kembali kepada tugas-tugas reformasi?

Bertambah perit sekarang ialah, PR tidak boleh menafikan bahawa pemilihan PKR yang bising juga telah meluaskan ruang BN untuk menyerang Anwar dan PKR.

BN sedang menggunakan peluang ini sebaik mungkin untuk menenggelamkan semua isu nasional seperti kenaikan harga minyak dengan melemaskan rakyat dengan berita negatif Anwar dan juga PKR. Dan secara jujur dinyatakan di sini, serangan bersepadu BN telah menyebabkan PR dan persepsi rakyat terhadap PR sedikit sebanyak bergoyah.

Namun seperti yang dinyatakan, segalanya masih belum terlambat. Berikut adalah cadangan-cadangan drastik untuk dipertimbangkan ketiga-tiga pihak.

1. Namakan pengganti Anwar secepat mungkin. Dalam erti kata lain, who’s second in command after Anwar in PR and PKR?

2. DAP dan PAS duduk berbincang dan selesaikan masalah negara Islam… sebolehnya –

a. Jika PAS dan PR mendapat persetujuan daripada rakyat, 2/3 majoriti di Parlimen dan persetujuan Yang Di Pertuan Agong untuk melaksanakan konsep negara Islam satu hari nanti, DAP akan tidak akan menolak cadangan PAS untuk melaksanakan dasar Islam yang dihasratkannya.

b. Jika tidak, PAS terpaksa pendamkan hasrat sehingga ia mendapat sokongan majoriti rakyat dan 2/3 majoriti di Parlimen yang yakin dengan konsep negara Islam yang dibawanya.

c. Sehingga hari itu terjadi, DAP tidak boleh membidas PAS atas soal perjuangan Islam, dan PAS juga tidak boleh membidas DAP atas perjuangan sekularnya dan kekal kukuh bersama Pakatan Rakyat sampai bila-bila masa.

Persetujuan ini harus didedah kepada umum.

3. Untuk PKR, puteri reformasi, Nurul Izzah Anwar harus dilantik sebagai Timbalan Ketua Pembangkang bagi pihak PKR di Parlimen untuk membahagikan tugas ayahnya di Parlimen sebagai Ketua Pembangkang.

Anwar harus dilindungi dengan cara berundur daripada menjadi ‘kepala pencetus isu nasional’ kepada perancang strategi PKR dan memperkukuhkan jentera pilihanraya untuk PR dalam masa 3 bulan ini.

BN hanya boleh menyerang pada pemimpin-pemimpin yang mencetuskan isu-isu di Parlimen, dan serangan-serangan pada Anwar akan diminimakan untuk tertumpu pada kesnya di mahkamah.

Dengan ini, PKR boleh bergerak dalam dua arah – satu menjawab tuduhan kes Anwar dan satu lagi menyerang BN yang diketuai Nurul yang jauh lebih baik berbanding daripada keadaan sekarang di mana semua tertumpu untuk menjawab serangan pada Anwar.

Isu PR sama seperti BN

Isu 2 kali 5 ini juga telah mengubah persepsi rakyat terhadap PR. Selain cadangan lepas untuk menonjolkan kelebihan PR berbanding BN menggunakan media baru PR, ada satu lagi cara untuk menunjukkan perbezaan ketara PR dengan BN iaitu dengan memecahkan statistik pengundi mengikut umur, dan bukannya kaum seperti yang suka diberikan SPR.

Di sini, PR mungkin kena melantik unit atau jabatan pilihanraya parti masing-masing untuk mengeluarkan statistik seperti di bawah:

Pecahan pengundi kawasan A versi BN dan SPR:

Melayu:  54.3%

Cina:  26.7%

India: 10 %

Lain-lain: 9%

Kepada

Pecahan pengundi kawasan A versi PR:

Umur:

55 ke atas: 15%

41-54: 20%

31-40: 30%

21-30: 35%

Semua parti komponen BN dipecah mengikut kaum, disebabkan itu SPR mengeluarkan data mengikut pecahan kaum.

Tapi di PR, kita menjunjung dasar masyarakat majmuk dan berbilang kaum di dalam satu parti – setiap kaum boleh memasuki mana-mana parti dalam PR, jadi PR harus menunjukkan perbezaan yang ketara ini dengan lebih drastik dari segi melihat statistik pengundi dari segi umur atau kategori lain yang lebih bersifat majmuk.

Cara ini juga akan dapat menonjolkan kelainan PR  dari semua segi politiknya termasuk pentadbirannya kelak di mana soal kaum telah diabaikan secara tersendirinya.

Isu Third Force dan Zaid Ibrahim


Anggaplah Third Force sebagai kawan PR, dan PAS harus juga berkawan dengan Akim atau Kita, sekiranya betul Datuk Zaid Ibrahim akan mengetuainya. PKR tidak perlu berasa kecil hati dan harus berbesar hati dalam situasi ini kerana dalam dunia politik, lebih baik mempunyai seorang kawan lebih daripada seorang musuh.

Third Force yang diketuai Raja Petra dapat diserapkan sebagai satu komponen penyokong untuk PR dan penyengat pada BN sekiranya PR mencaturkan langkahnya dengan bijak.

Ya, PR mungkin terpaksa memberikan beberapa kerusi yang ditandinginya untuk Third Force, seperti PAS memberikan laluan untuk Datuk Ibrahim Ali untuk bertanding di Pasir Mas, namun kelebihan daripada tindakan ini jauh melebihi keburukannya, kerana persepsi di mata rakyat akan berubah kerana PR akan dilihat ‘sanggup berubah’ demi mempertahankan rakyat daripada kerakusan BN.

Ingatlah, orang yang berjaya akan dapat melihat peluang di sebalik apa-apa kepincangan, sebaliknya orang yang akan gagal sentiasa nampak masalah di sebalik apa-apa yang berlaku.

Selamat berkonvesyen di Pulau Pinang. Selamat Maju Jaya.

Li Fook Gao   

`TAHI BABI' DI KEPALA NAZRI

Oleh: WFAUZDIN NS
MEMETIK kenyataan Nazri di Malaysiakini berkaitan penggantungan beberapa MP dari PR, "“Ini adalah kedaulatan Parlimen dan supremasi Parlimen. Ada tahi lembu di kepala mereka. “Saya beri jaminan jika, ini dibawa ke mahkamah, ia akan ditolak. Undang-undang apa yang Karpal (Singh) belajar? Beliau adalah peguam kelas ketiga,” kata Nazri sambil ketawa. Karpal sebelum ini berkata tindakan akan diambil ke atas Pandikar kerana menyalah-gunakan kuasa meluluskan usul menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tiga ahli parlimen yang lain, termasuk dirinya selama enam bulan." (Malaysiakini).

Memang sungguh betapa di atas kepala Nazri yang botak itu ada `tahi babi'. Beliau sanggup berbuat apa sahaja asalkan dilihat mengampu Najib habis-habisan. Lebih hebat lagi apabila dilihat tunduk kepada APCO yang mengakibatkan DS Anwar juga akan digantung 6 bulan.

Apabila beliau menyebut mahkamah tiada kuasa apa yang berlaku di dalam Dewan, kepala beliau yang di atas ada `tahi babi' terlupa apa yang terjadi di Perak. Peristiwa di Dun Perak sebelum ini berlanjutan begitu lama dibicarakan di Mahkamah. Apa beza Dun Perak dengan Parlimen? Sewaktu hal ehwal dalam Dun dibawa ke Mahkamah, di mana suara Nazri?

Betapa dungunya Menteri seekor ini di dalam membuat kenyataan. Patut pun beliau berada di tahap itu juga di dalam karier politiknya walaupun beliau orang lama di dalam Umno. Beliau tiada pemikiran yang matang jauh sekali bijak. Beliau cukup dikenali sebagai ahli politik yang akan makan apa sahaja yang disuapkan oleh tuannya hatta bangkai sekali pun. Jika beliau mendakwa Karpal Singh adalah Peguam Kelas 3, beliau sendiri patut sedar bahawa beliau juga adalah Menteri yang langsung tiada kelas.