Khamis, 25 November 2010

Pengundi kritis pun ada risikonya buat Pakatan!

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN
Memang sukar dan sengit. Mungkin keputusannya juga tidak dijangka nanti, mengulangi debaran 2008. Ya, tidak mudah bagi mana-mana parti politik berdepan pilihan raya umum ke-13. Tiada lagi jalan mudah seperti dahulu. Rakyat Malaysia kini benar-benar sudah ada pilihan untuk dipilih, tidak sepertimana pernah dikritik (sekali gus menyindir parti pembangkang) oleh bekas Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abd Rashid Abd Rahman dalam satu seminar di Universiti Malaya, pada Disember 2006.
Dato' Seri Najib Razak pastinya mengintai peluang terbaik untuk menebus maruah BN yang tercemar teruk pada Mac 208. Tarikh pilihan raya sentiasa menjadi senjata utama untuk memerangkap seteru politik.


 Selalunya, selepas tempoh 36 bulan, teka-teki pembubaran Parlimen akan bermula. Najib - melalui apa jua cara, seperti yang dilafazkannya dalam perhimpunan Umno lalu - tentunya mahu membuktikan bahawa dalam pilihan raya pertama yang diterajuinya, prestasi BN akan kembali melonjak, terutama bagi merebut empat negeri (termasuk Perak yang ditawan lebih awal melalui rampasan kuasa) yang terlepas kepada Pakatan Rakyat dan memulihkan majoriti dua pertiga di Parlimen.
Sejarah menunjukkan setiap perdana menteri baru akan mencatatkan kemenangan gemilang ketika pertama kali mengepalai jentera kempen. Misalnya, dalam pilihan raya 1974,Barisan Nasional yang baru dibentuk atas inisiatif Tun Abdul Razak Hussein, yang menggantikan Tunku Abdul Rahman Putra, menguasai 135 daripada 154 kerusi Parlimen,iaitu 87.66 peratus.
Tun Dr Mahathir Mohamad pula merakamkan detik-detik indahnya dalam pilihan raya 1982 apabila BN menang 85.71 peratus kerusi Parlimen. Manakala dalam empat pilihan raya selepas itu, yang juga diterajui bekas Perdana Menteri keempat itu, prestasi BN naik-turun, tetapi tidak pernah mengatasi rekod 1982. Pada 1986, majoriti kerusi BN diParlimen adalah 83.62 peratus; 1990, 70.55 peratus; 1995, 84.36 peratus; dan pada tahun 1999, 76.68 peratus.
Tanpa diduga, Presiden Umno yang dilihat paling lemah, Tun Abdullah Ahmad Badawi, mengungguli kehebatan selepas mengejutkan parti-parti pembangkang dan memberikannafas baru buat Umno pada 2004. BN mencatatkan kedudukan paling selesa sepanjang, apabila menang lebih 90 peratus kerusi Parlimen. Keselesaan membawa padah, malah mengheret Abdullah jatuh!
Mac 2008, tsunami politik menggegarkan negara. BN hilang empat lagi negeri (kebanyakannya yang termaju di negara ini) dan buat pertama kali dinafikan majoriti dua pertiga di Parlimen. Jumlah kerusinya hanya 63.1 peratus. Undi popularnya sekitar 51 peratus sahaja. Asakan agar Abdullah berundur lebih kuat datang daripada dalam partinya sendiri. Tarikh persaraan beliau terpaksa dipercepatkan. Dan Najib - orang yang paling mendapat manfaat daripada pengunduran Abdullah itu - pastinya tidak mahu pisang berbuah dua kali. 
Ramai pemerhati politik melihat pengundi kita semakin matang dan mampu menganalisis dan menghakimi dengan baik. Mereka dianggap tidak mudah tersilau lagi dengan propaganda murahan dan retorik memualkan, apatah lagi untuk gerun dengan ancaman dan ugutan. Selepas pilihan raya umum ke-10, yang menyaksikan pengundi Melayu bangun memprotes secara terbuka, timbul istilah "politik baru". Kawasan majoriti Melayu, terutama di utara dan pantai timur, "habis disapu" PAS. Isu-isu sejagat seperti ketelusan, good governance, antirasuah menjadi agenda perbincangan, merentasi isu-isu lapuk seperti sentimen perkauman.
Namun, empat tahun kemudiannya, "pantai berubah" dengan pantas. Imej "Mr Clean" Abdullah ternyata menarik imiginasi pengundi. Beliau diundi kerana potensinya dilihat begitu memikat, apatah lagi dengan keazamannya untuk membawa kelainan berbanding regim Mahathir. Timbul persoalan, apakah elemen "politik baru" yang muncul semasa teriakan reformasi sudah tidak relevan lagi? Apakah budaya politik kita merosot kembali?
Budaya politik baru ini rupanya tidak mudah disisihkan. Ia mengakar dalam diam. "Politik Malaysia tidak sama lagi selepas ini," kata bekas vokalis Blues Gang, Ito kepada saya, pada awal tahun 2000. Muntahan pemimpin tertinggi tidak ditelan bulat-bulat lagi. Wibawa media perdana menjunam. Zaman kerajaan tahu segalanya sudah berakhir.
Rakyat Malaysia menerima nasihat Abdullah agar tidak lagi membantah melalui demonstrasi jalanan, seperti fenomena 1999, tetapi menggunakan hak mereka dalam peti undi dengan begitu bijaksana. Kempen pilihan raya 2008, terutama pada minggu pertama begitu suram. Siapa sangka, rakyat sudah bersiap, malah tidak sabar-sabar lagi, untuk menghukum  pemerintahan Abdullah.
Bagi A Kadir Jasin, BN ditolak kerana ia dilihat sebagai tidak cekap dan tidak sensitif kepada kehendak rakyat tetapi pada masa yang sama bongkak, mungkir janji,mengamalkan pilih kasih dan gagal menangani isu semasa seperti kenaikan harga barang dan kadar jenayah. Kepemimpinan kerajaan dan BN dilihat sebagai mempersendakansuara dan aspirasi rakyat.
Keperibadian, gaya, kaedah  serta prestasi Abdullah menjadi pertikaian. Faktor yang benar-benar menyebabkan  pentadbiran beliau menjadi tidak begitu popular adalahpersepsi mengenai kesombongan dan keangkuhan segelintir kecil manusia di sekeliling Abdullah.
Saya masih ingat pandangan seorang penganalisis politik bergelar profesor dalam satu seminar di UKM pada awal 1990-an. Maksudnya lebih kurang, beruntunglah Umno yang ditakdirkan menang dalam pilihan raya pertama pada 1955, yang seterusnya mendapat kepercayaan majoriti rakyat tanpa henti.  Tambahnya, jika PAS menang dalam pilihan raya awal itu, beliau yakin PAS bersama sekutunya akan terus memerintah Malaysia "sampai bila-bila".
Saya merasakan profesor berkenaan mahu menekankan soal kesetiaan pengundi kepada parti pemerintah. Waktu itu belum timbul ungkapan politik baru. Umno di kebanyakankawasan dianggap bakal menang mudah "walaupun meletakkan tunggul kayu". Faktor parti jauh mengatasi isu calon.
Era itu sudah berlalu. Pengundi yang kritis bakal "menyusahkan" siapa jua yang memerintah, termasuk Pakatan Rakyat di negeri-negeri yang dikuasainya. Rekod menunjukkan momentum kemenangan oposisi sukar dilonjakkan dalam dua pilihan raya berturut-turut, sementalahan pula dipisahkan oleh seorang perdana baru. Memang Pakatan mahumembina sejarah baru, bukan meneruskan tradisi lama yang menguntungkan BN itu.
"Benar, kerajaan negeri terbatas kuasanya. Tapi jangan terlalu ghairah mencanang impian ke Putrajaya hingga diperolokkan orang," komen seorang pensyarah politik."Tunjukkan model terbaik dari segi kecekapan pengurusan, ketelusan pentadbiran, keikhlasan dan ketekunan berbakti. Perangi betul-betul politik wang. Saya dah takdengar kerjasama empat negeri Pakatan terutama untuk membangunkan ekonomi."
"Dalam politik tidak boleh membaca selapis. Sentimen perkauman masih tebal dan perlu ditangani dengan bijak walaupun heboh budaya politik baru. Macam mana PAS nak ganti Umno kalau majoriti orang Melayu masih sangsi dengan Pakatan? Mungkin ia hanya persepsi, tapi saya tengok persepsi itu tak berjaya ditanggalkan walaupun selepas hampir tiga tahun Pakatan ditubuhkan," syarahnya lagi. Saya sekadar mencatat.

Elok jika Pakatan Rakyat buat "post-mortem" sebelum PRU13

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN
Selalunya hanya apabila kalah teruk dalam pilihan raya, barulah parti politik terbabit lebih bersedia untuk mendengar kritikan dan melakukan koreksi diri. Operasi bedah-siasat akan dijalankan bagi mencari punca kelemahan dan kealpaan. Selain menuding jari kepada tipu muslihat dan taktik kotor seteru politik, faktor dalaman turut mendapat perhatian.
Apabila PAS bersama Barisan Alternatif mengejutkan Umno dalam pilihan raya umum 1999, rasanya tiada siapa mendesak diadakan post-mortem. Masing-masing bergembira dan sibuk dengan kenduri kesyukuran. 


 Bagaimanapun sebaik sahaja BN di bawah teraju Abdullah Ahmad Badawi menang besar pada 2004 dan PAS secara tiba-tiba hilang penguasaan di Terengganu, maka secepat kilat ditubuhkan pasukan khas - bukan saja untuk menganalisis kekalahan tidak disangka itu - malah bagi menerima aduan tentang penyelewengan dan manipulasi pemerintah.
Tidak pasti pula apakah ada badan penyiasat bagi menganalisis kejayaan gemilang PAS-DAP-KeADILan,  yang kemudiannya membentuk Pakatan Rakyat, sehingga dapat menafikan majoriti dua pertiga BN di Parlimen dan merangkul lima negeri dalam pilihan raya ke-12, hampir 30 bulan lalu? Mungkin ada yang beranggapan, tidak perlulah membazirkan tenaga, masa, sumber dan wang berbuat demikian.
Bagi saya, sama ada menghadapi kemenangan tidak terduga mahupun kekalahan tidak dijangka, post-mortem perlu dilakukan secara sistematik dan mendalam. Sokongan rakyat boleh datang mencurah, tetapi dalam pilihan raya berikutnya boleh ditarik balik tanpa didahului petanda awal.
Sesebuah parti atau calon bukan sahaja perlu mengetahui mengapa ditimpa kekalahan, tetapi harus juga meneliti punca sebenar kemenangan diraih. Apakah ia lebih difaktorkan oleh kelemahan musuh atau kekuatan sendiri? Dan punca kelemahan dan kekuatan itu mesti diperincikan dan diperdebatkan. Usah terpukau dan terleka dengan sindrom syok sendiri.
Dan jangan pula sebaik kalah, maka kritikan dan kecaman hanya dihalakan kepada pesaing, yang sudah semestinya sentiasa mencari jalan, termasuk melalui taktik paling kotor, bagi mengecewakan kita. Bukankah apabila begitu mudah ditipu dan disabotaj, apatah lagi dengan strategi musuh yang sama berulang kali, ia menandakan kita cukup naif dan tidak mengambil iktibar daripada "pertempuran" sebelumnya?
Kekalahan PAS di Galas tentulah memeritkan. Biarpun kawasan itu bukannya kubu tradisi parti Islam di Kelantan, sementalahan pula pengaruh Tengku Razaleigh Hamzah di sana agak dominan, namun mesej yang disampaikan pengundi perlu diberi perhatian khusus.
Kritikan pensyarah media Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah, yang juga pengasas  Zentrum Future Studies Malaysia memang agak pedih untuk diterima, tetapi ia wajar direnung secara mendalam. Tegurannya mungkin boleh disangkal aktivis PAS terutama mereka yang bertungkus-lumus sepanjang kempen. Saya lebih gemar melihat sudut positif yang boleh dimanfaatkan.
Lagipun, kita hanya berdepan pilihan raya kecil, yang sebenarnya berfungsi untuk mendedahkan jentera parti dengan realiti di akar umbi. Kadang-kadang senario semasa amat berbeza dengan gambaran sewaktu pilihan raya umum akan datang. Lihat saja keputusan siri pilihan raya kecil terdahulu. Di Ijok, Abdul Khalid Ibrahim dimalukan secara terbuka melalui tayangan berulang kali di kaca tv mengenai ucapannya yang tersasul meminta pengundi menyokong BN dan beliau turut kalah.
Siapa sangka dalam pilihan raya umum tidak lama kemudian, beliau bukan saja menebus kekalahan tetapi diangkat sebagai Menteri Besar Selangor! Sebaliknya, PAS juga pernah merakamkan kemenangan manis merebut kerusi daripada Umno-BN dalam pilihan raya kecil di Dun Telok Pasu, Terengganu dan Parlimen Arau, Perlis, tetapi dalam pilihan raya umum selepas itu, kedua-dua calon PAS kalah di kerusi yang sama.
Dr Abu Hassan melihat bahawa, "onar yang tidak berkesudahan dalam Pakatan Rakyat, antara lain telah  membuka ruang taktikal dan strategi dari aspek informasi, komunikasi dan media kepada BN  untuk memanipulasi segala krisis dalaman itu  sebagai sentimen kebencian melalui isu berpanjangan di media tradisi yang rata-rata masih menguasai pemikiran masyarakat luarbandar."
Dalam masa sama, tambahnya, "Pakatan belum mewujudkan pusat media profesional yang boleh mengatur sumber media secara lebih sistematik dan bertanggungjawab." Beliau turut menegur Pakatan yang tidak benar-benar memberi perhatian terhadap faktor kemiskinan luar bandar, sedangkan katanya, isu kemiskinan paling mudah digunakan sebagai strategi dalam politik moden. Pemilihan calon dan pengarah pilihan raya turut disinggungnya.
Bagaimanapun, meneliti sikap pengundi di Manek Urai sebelum itu, banyak pihak sejak awal telah meramalkan Galas merupakan medan cukup sukar buat PAS, apatah lagi pengundi Kelantan dikenali "bijak mengagihkan sokongan" dalam waktu kritikal. Mereka tahu apa yang boleh diperolehi daripada kerajaan negeri dan apa yang boleh dilengkapkan oleh kerajaan pusat.
Saya tertarik apabila ada pihak mengatakan, "lebih baik PAS kalah di Galas daripada terlepas Kelantan dalam pilihan raya umum akan datang". Tidak kurang pula yang mengkritik sikap pemimpin tertentu di Kelantan yang dilihat seperti tidak begitu bersedia memberi ruang untuk "orang luar" membantu. Beberapa aksi dan kenyataan, yang boleh dikaitkan dengan politik wang, turut dilihat mengundang polemik yang membebankan. Kita mungkin ada hujah tersendiri bagi membenarkan tindakan itu tetapi bagaimana dengan persepsi rakyat?
Seorang kolumnis pernah menyimpulkan, rakyat memenangkan BN dengan majoriti besar pada 2004 kerana mereka mengundi "potensi" Perdana Menteri baru ketika itu, Abdullah. Tetapi dalam pilihan raya 2008, pengundi proaktif menghakimi "prestasi" beliau.
Rakyat mungkin mengundi Pakatan ketika itu disebabkan kebobrokan BN, tetapi menjelang pilihan raya akan datang, "keistimewaan" itu tiada lagi. Prestasi kedua-dua gabungan parti akan diteropong secara halus. Tiada jalan singkat untuk menang. Ia harus berdasarkan kekuatan sendiri dan bukannya kelemahan lawan.
Selepas melewati "babak pertama" dan mendekati tahun ketiga, iaitu memasuki zon persiapan pilihan raya umum ke-13, alangkah baiknya jika Pakatan dapat melakukan post-mortem di atas prestasi empat kerajaan negeri dan rekod kerja ahli-ahli Parlimenya. Ya, bukan hanya Galas perlu dibedah.
Umno selepas  1999 rancak meremajakan parti dan bersedia dengan taktik terselindung yang tidak terhidu. Sudah pasti selepas hampir hilang kuasa pada 2008, keupayaan BN tidak boleh diremehkan, khususnya selepas Najib Razak menggesa ahli Umno "sedia berkecai tulang dan badan, walau bercerai jasad dan nyawa,  walau apapun terjadi, Putrajaya mesti dipertahankan."

Ahli Bersekutu BN menyasarkan pengundi atas pagar

Motif utama Pengerusi Barisan Nasional Najib Razak membuka keahlian BN adalah untuk menyasarkan "pengundi yang bersikap sinis di atas pagar".  Golongan ini adalah mereka yang kesangsian terhadap parti politik, memandang rendah terhadap ahli politik, menganggap "sama saje orang politik", "susah, malah mustahil nak berubah", untuk menghalalkan sikap acu tak acu diri mereka terhadap politik.
Bukan kesemua mereka yang duduk di atas pagar bersikap sedemikian, tetapi golongan ini tidak kurang jumlahnya.  Agak ramai antara mereka yang mengundi pembangkang pada PRU ke-12 kerana berpatah hati terhadap BN.  Malangnya, prestasi Pakatan Rakyat pula mengecewakan mereka, setelah menaruh harapan yang tinggi terhadap keputusan PRU ke-12.
Sebelum tahun 2008, kira-kira satu pertiga daripada warga Malaysia yang layak (dari segi usia) tidak mendaftarkan diri sebagai pengundi.  Sementara kira-kira satu perempat daripada pengundi tidak keluar untuk mengundi.  Jadi, hanya 50% daripada warga yang layak untuk mengundi adalah "pengundi".  Daripada pengundi ini, anggaran umum mendapati BN mencakupi 30%, pembangkang 30%, dan 40% selebihnya adalah pengundi di atas pagar yang bukan menyetujui sebulat-bulatnya pemerintah mahupun pembangkang.
Secara keseluruhannya, warga Malaysia yang layak untuk mengundi sebelum 8 Mac 2008 terbahagi kepada:-
1. 15% penyokong setia BN
2. 15% penyokong pembangkang
3. 20% pengundi atas pagar
4. 17% tidak mengundi
5. 33% tidak mendaftar sebagai pengundi
Ramai yang teruja untuk mendaftar diri sebagai pengundi selepas 8 Mac 2008, dan lebih ramai antaranya adalah penyokong PR.  Sementara PR memenangi sokongan di beberapa negeri pemerintahan mereka, BN di bawah pentadbiran baru Najib (termasuk "1Malaysia"-nya dan nasionalisme Melayu) turut mengembalikan sokongan sesetengah pengundi.
Memusnahkan harapan terhadap politik
Sesungguhnya kita kekurangan perangkaan dari hasil soal selidik untuk dikaji, namun kita boleh buat beberapa andaian dan anggaran.  Warga yang layak tapi belum mendaftar sebagai pengundi telah menurun kepada kira-kira 25%, dan asas sokongan PR meningkat kepada 20% (daripada kelebihan pentadbiran di beberapa negeri dan pengundi yang baru berdaftar).  Asas BN pula meningkat kepada 18% (kembalinya sokongan ahli UMNO), dan 37% selebihnya berada di atas pagar (atau 49% daripada pengundi yang telah mendaftar).
Apakah yang akan dilakukan oleh pengundi atas pagar ini pada hari pengundian?  Mengundi PR, BN atau kuasa ketiga?  Atau berada di rumah dan tidak keluar mengundi?  Sejauh manakah keputusan mereka ditentukan sikap yang sinis?
Dalam keadaan persempadanan kawasan pengundian yang tidak adil, seandainya keghairahan politik menyurut, dan pengundi di atas pagar yang kecewa enggan keluar mengundi - hanya penyokong setia kedua-dua pihak yang keluar mengundi - maka meskipun diandaikan PR memiliki asas 20% berbanding BN 18%, maka BN masih mungkin memenangi lebih daripada 60% kerusi.
Dari percaturan strategi politik BN, matlamat yang paling rendah adalah - jikalau hancurnya harapan politik pengundi di atas pagar, dan enggan keluar mengundi di kawasan yang utama, maka calon BN akan menang dengan tipis.  Dengan kata lain, calon BN tidak semestinya menukar penyokong PR kepada penyokong dirinya.  Apa yang perlu mereka lakukan hanyalah - jangan menimbulkan rasa meluat di kalangan pengundi sehingga pengundi atas pagar rasa terpanggil untuk membeli tiket penerbangan dan balik untuk membuang undi dan menggulingkan BN- seperti yang berlaku pada 8 Mac 2008.
Mengapa pengundi tidak ghairah dengan pertukaran kerajaan?
Ahli politik macam mana yang tidak mengundang rasa meluat di kalangan pengundi?  Jawapannya, ahli politik yang bukan ahli politik pada asalnya, dan masih tidak dilihat sebagai ahli politik sehingga kini!  Menteri Jabatan Perdana Menteri merangkap Ketua Eksekutif PEMANDU, Idris Jala adalah contohnya.
Jikalau diteliti parti komponen BN, UMNO terpalit dengan imej ektrem dan rasuah.  Parti-parti lain yang menumpang pada BN kelihatan hanya pengikut UMNO, sesiapa sahaja, baik tokoh korporat, ahli akademik, seniman ataupun tokoh agama - jika menyertai parti-parti komponen ini akan tercalar imej diri mereka.  Sebaliknya, seandainya mereka hanya bertanding dengan imej "ahli bersekutu BN", mereka tidak kehilangan apa-apa walaupun jika tidak berjaya.
Jikalau dilihat dari sudut yang lebih luas, adalah sesuatu yang lumrah di mana-mana negara, apabila pengundi berasa jemu pengundi terhadap ahli politik profesional (careerist politicians) atau kelas politik (political class).  Fenomena kepopularan Parti Teh (Tea Party) di Amerika Syarikat sekarang adalah contoh bagaimana pendekatan populis berjaya menawan hati massa.
"Kuasa ketiga" dari masyarakat sivil yang cuba dibentuk peguam hak asasi, Haris Ibrahim juga merupakan cubaan pendekatan "ahli politik yang bukan ahli politik", atau "ahli politik tanpa rela" (reluctant politicians), dengan harapan jalan baru diterokai dengan penampilannya untuk "berkhidmat kepada rakyat".  Seandainya BN memilih ahli bersekutu yang berimej baru untuk menyarung jersi BN, maka ia sekurang-kurangnya boleh mengekalkan sesetengah pengundi atas pagar dalam rumah.  Pada hakikatnya, ia adalah "kuasa ketiga" versi BN.
Seandainya kedua-dua "kuasa ketiga" ini kena pada tempatnya, maka kedudukan PR akan menjadi genting.  Apa yang harus direnungi PR adalah, mengapa ahli politiknya dirasai pengundi "sebegitu ahli politik"?  Mengapa begitu ramai pengundi tidak lagi keghairahan dengan pertukaran kerajaan, belum pun genap tiga tahun?

Lambakan hartanah cecah RM5.3 bilion

DSC_0071Oleh Muda Mohd Noor
KUALA LUMPUR: Negara kini sedang menghadapi masalah lambakan hartanah yang berjumlah RM5.3 bilion dalam tempuh suku ketiga tahun ini, kata Ahli Parlimen PAS dari Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad.
Lambakan yang beliau maksudkan ialah sebanyak 20,286 unit perumahan, 5,450 unit kedai dan 619 unit industri berada dalam pasaran dalam tempuh suku tahun ketiga sahaja.

"Daripada 6,401 unit perumahan baru yang dilancarkan pada suku ketiga tahun ini berbanding 14,588 unit yang dilancarkan pada suku tahun sebelumnya hanya 20.2 peratus yang dapat dijual," katanya dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.
Di samping itu katanya, laporan Kementerian Kewangan menyebut 44,954 unit perumahan, 4,605 kedai dan 794 unit industri sedang dalam pembinaan dalam suku tahun ketiga tahun ini
Sementara itu, projek yang diluluskan untuk pembinaan dalam tempuh yang sama pula ialah sebanyak 14,993 unit perumahan, 1,011 unit kedai dan 872 unit industri.
Peratus hartanah tidak terjual meningkat
Menurut beliau, Pusat Maklumat Hartanah Kebangsaan melapurkan hartanah yang tidak terjual meningkat kepada 22.6 peratus dalam suku kedua tahun ini berbanding 19.5 peratus dalam suku keempat tahun lalu.
"Untuk Kuala Lumpur, hartanah tidak terjual telah meningkat kepada 16.1 peratus dari 15.8 peratus manakala Selangor meningkat kepada 14.6 peratus berbanding 12.4 peratus.
"Apabila pembangunan siap ia juga menunjukkan kadar kekosongan kekal 50 peratus atau lebih tinggi," katanya.
Dr Zulkefly berkata, manakala hutang isi rumah juga meningkat kepada 76 peratus antara 2004 dan 2009 menjadikan yang tertinggi di Asia selepas Jepun.
Bagaimanapun, katanya, pendapatan per kapita Jepun ialah US32,700 atau kira-kira RM8,000 sebulan pada 2009 manakala pendapatan Malaysia ialah cuma sekitar RM2,000 sebulan.
"Ketika harga barangan meningkat mendadak, ekonomi negara dalam keadaan tidak menentu," katanya.
Beliau berkata, jika dicampur semua sekali seperti sewa beli rumah, pinjaman kereta, pinjaman peribadi seperti kad kredit dan kad debit ia berjumlah RM560 bilion seperti dilapurkan Bank Negara pada 31 Ogos lalu.

Anwar ialah kereta kebal terbaik untuk kita

"Kepada anak muda kita tidak punya banyak pilihan untuk menentang BN secara peribadi.  Setakat ini parti ini ialah parti paling progresif untuk perubahan negara.
"Anwar pula ialah kereta kebal terbaik untuk kita berdepan merempuh regim warisan penjajah BN ini. Anwar ada karisma penyatu, setakat ini parti dan Anwar tidak sempurna tetapi masih yang terbaik.

Oleh Nazli Ibrahim (FMT)
PETALING JAYA: "Hentikan kenyataan mengugut nak bersih kuda trojanlah, nak bersih pengkianatlah," demikian kenyataan sinis Chegu Bard berhubung tindak-tanduk beberapa pemimpin yang masih lagi bermain dengan teori ‘kuda trojan’ dalam Parti Keadilan Rakyat.
"Sebagai pemimpin besar memang betul harus membersihkan parti tetapi kenyataan mereka harus diikuti dengan pelaksanaan yang jujur dan penting juga mereka harus bertindak sebagai penyatu dalam parti.
"Dalam perihal ini nampaknya Shamsul jauh lebih baik dari Azmin di mana kenyataan pertama dia selepas minggu terakhir pengundian ada menyeru agar ahli PKR merapatkan saf kembali," ujar Chegu Bard lagi.
Menurut beliau lagi, walaupun pemilihan PKR telah pun berakhir minggu lalu, namun harapan untuk membersihkan parti dari penyelewengan masih ada.
"Harapan untuk membersihkan parti tetap ada.  Tidak mengira samada musim pemilihan atau tidak, berjawatan atau tidak.  Apa yang penting perjuangan diteruskan.  Selagi ada Tuhan selagi itu ada harapan," kata beliau kepada FMT lagi.
Anwar masih terbaik
Disamping itu, beliau mengakui anak-anak muda tidak banyak pilihan untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) selain menjadikan PKR sebagai landasan perjuangan.
"Kepada anak muda kita tidak punya banyak pilihan untuk menentang BN secara peribadi.  Setakat ini parti ini ialah parti paling progresif untuk perubahan negara.
"Anwar pula ialah kereta kebal terbaik untuk kita berdepan merempuh regim warisan penjajah BN ini. Anwar ada karisma penyatu, setakat ini parti dan Anwar tidak sempurna tetapi masih yang terbaik.
Beliau turut menyeru agar ahli politik muda dalam PKR agar tidak mengamalkan politik naungan sebaliknya bina kekuatan sendiri.
"Anak muda mesti keluar dari kepompong politik naungan, bina kekuatan sendiri dan bersama bangkit merempuh untuk perubahan," kata beliau.

Bukan Bencikan PKR, Tetapi Benci Terhadap Penyelewengan Oleh JPP


"Lebih menjengkelkan apabila ianya seolah-olah dibiarkan berlaku. Apabila keadilan itu dinafikan dalam parti yang berlandaskan Keadilan – apakah makna Keadilan?," soal beliau.
"Saya menyeru kepada semua anggota parti terutamanya anak muda menyertai kumpulan kami untuk bersama-sama mencari keadilan yang kian terperosok.
"Jika Pemilihan 2010 adalah satu punca kepada barah yang bakal merosakkan parti, maka kitalah yang menjadi ubatnya untuk melawan barah tersebut," katanya.
Oleh Jamilah Kamarudin


PETALING JAYA: Kongres Nasional 2010 Parti Keadilan Rakyat (PKR) kali ketujuh yang bermula esok sehingga Ahad (28 November) bakal dicemari dengan protes daripada sekumpulan ahli parti itu sendiri bagi membantah kepincangan sepanjang proses pemilihan berlangsung.
Melaungkan slogan ‘Kempen Selamatkan Keadilan’, kumpulan yang dikenali sebagai Suara Anak Muda itu difahamkan akan memakai baju T berwarna hitam, selain riben ‘headband’ dan ‘armband’ yang sama warna sebagai tanda protes.
FMT juga difahamkan kira-kira 100 penyokong Suara Anak Muda akan mula mengedarkan risalah kepada perwakilan, pemerhati, media dan orang ramai sepanjang Kongres PKR yang dijadualkan berlangsung di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) bermula esok.
Selain risalah, riben, ‘armband’ dan ‘headband’ yang tertera perkataan ‘Selamatkan Keadilan’ turut diedarkan di perkarangan dewan bagi meraih sokongan.
"Risalah itu mengandungi fakta serta bukti kepincangan sepanjang proses pemilihan Majlis Pimpinan Pusat dan juga Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC).
"Dalam kempen risalah itu juga, kita mahu Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim diselamatkan dari terus dikellilingi oleh individu berkepentingan yang menjadi penasihat tidak rasmi (campur tangan) Anwar sehingga menimbulkan banyak keputusan yang tidak sepatutnya daripada beliau dan Biro Politik," kata sumber dalaman kumpulan itu.
Tidak timbul benci terhadap perjuangan PKR
Kempen itu katanya, bertujuan untuk menarik perhatian pemimpin tertinggi termasuk Presiden PKR dan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) supaya mendengar keluhan mengenai proses pemilihan MPP yang dikatakan sebagai demokrasi namun didapati tidak bersifat telus.
"Kerunsingan Pemilihan 2010 ini sedikit pun tidak menimbulkan rasa benci terhadap perjuangan PKR, cuma perasaan benci yang meluap-luap itu hanyalah terhadap penipuan dan penyelewengan yang berlaku dalam JPP.
"Lebih menjengkelkan apabila ianya seolah-olah dibiarkan berlaku. Apabila keadilan itu dinafikan dalam parti yang berlandaskan Keadilan – apakah makna Keadilan?," soal beliau.
Ditanya jika protes itu didalangi pemimpin tertentu untuk menggagalkan perjalanan Kongres PKR, beliau menafikannya.
Malahan beliau menganggap ia sebagai satu kempen untuk menyedarkan orang ramai supaya mendesak pemimpin parti memandang serius segala aduan dan masalah yang berlaku di setiap cabang dan sepanjang proses pemilihan.
"Saya menyeru kepada semua anggota parti terutamanya anak muda menyertai kumpulan kami untuk bersama-sama mencari keadilan yang kian terperosok.
"Jika Pemilihan 2010 adalah satu punca kepada barah yang bakal merosakkan parti, maka kitalah yang menjadi ubatnya untuk melawan barah tersebut," katanya.

PKR MEMBERS SHOULD THANK ZAID

The top echelon of PKR may feel relieved that the Zaid Ibrahim saga has apparently reached its end within the party’s confines. But lest they get too comforted by what had happened, this message has but only one aim: for the party leadership to do some serious soul-searching and the ordinary members to consider things in a clearer perspective.

In the stream of vitriol directed Zaid’s way over the past few weeks, two basic issues became mixed up and indistinguishable one from the other.  One issue was of course Zaid himself and the other issue was the party elections.

These two became so inextricably linked that people became muddled up in their thinking. Tragically, those people included the ones at the very top level of the party leadership and management.

Yes, Zaid has a mind of his own. A loose cannon, as some liked to say. But surely that particular trait of his had been on ample display well before he joined the party and into the welcoming arms of Anwar Ibrahim. In fact, Zaid Ibrahim received plaudits from PKR for being Zaid Ibrahim when he was a dissenting voice in his final days in Umno. But when Zaid Ibrahim was just being himself in PKR, all kinds of invective were directed at him. Was the party being hypocritical when it sang praises of Zaid, the sole Umno stalwart with principles or are Anwar and other PKR leaders such poor managers that they didn’t anticipate and therefore had no contingency plans in the likely event that Zaid, the PKR member, will speak his mind about what he had seen and gone through in the party?

Yes, Zaid had ambitions of going up the party hierarchy. What is wrong with that? He was a cabinet minister when he was in Umno. Plus, everyone would have thought the greater democratic space afforded to ordinary members by the direct elections method was precisely to allow those with the ability, talent and desire to rise to the top of the party irrespective of how long they had been active party members. In short, an implicit repudiation of the
‘serve-time-first’ philosophy prevalent within the BN parties. And yet, when Zaid decided to run for the party’s deputy presidency, some accused him of being a Trojan horse, of being impatient and not knowing his place. Is this yet another evidence that Umno/BN attitudes are alive and kicking within the PKR?

The greater issue that should emerge and exercise everyone’s mind when Zaid took matters into his own hands and expressed his grouses in the only way he knew how, that is publicly, was the inept way the party elections were being conducted and the fraud and rigging made possible by such ineptitude.

Sadly, the party leadership and management decided to dismiss and ridicule the messenger instead of seriously looking at his message. The justification for this it seems is that the messenger is a sore loser. Well, that is exactly what the Elections Commission says each time PKR or any other opposition party makes a complaint after having lost an election or by-election.

One would have thought the unfairness of such a rebuff should have taught the party to behave more sensibly towards complaints about its own internal elections. Sadly, that does not appear to be the case.

The leadership of PKR does not seem to realise that after behaving the way it has over the issue of the conduct of its own party elections, it has to all intents and purposes forfeited all moral right to criticise the country’s Elections Commission over that body’s shortcomings. To put it more plainly: you can’t complain about how the country’s elections are administered when you can’t even properly conduct and manage your own.

The party membership and the electorate in general ought to be thankful that the Zaid Ibrahim saga happened.

First, if he did not do what he did, none of the faults, flaws and shortcomings of the party elections would have been brought into the open by ordinary members who would have been bullied into silent submission. The fact that Zaid did it his style, rightly or wrongly, the matter could not so easily be swept under the carpet.

Second and perhaps more important, having brought those into the open, it is the faults and shortcomings of the party leadership that became exposed in the manner that they decided to deal with his complaints.

Had they been able to think more clearly and less emotionally, they would have been more adept in steering the party through the uncharted waters of ‘one member, one vote direct elections' infested by individual party members with unabashed political ambitions.  As it was, the party’s image has been severely damaged. Whether it is irretrievably so, only the next general elections can tell.

Pandak Tukan
Kuala Lumpur

"Tarik subsidi gula gagal didik masyarakat" – Mahfuz

mahfuz-jan4Oleh Nazli Ibrahim

KUALA LUMPUR: Menggunakan alasan untuk mendidik masyarakat mengurangkan pengambilan gula dengan menarik subsidi gula merupakan satu alasan yang tidak munasabah.
Demikian kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Dato Hj Mahfuz Omar ketika berbahas di Dewan Parlimen hari ini.

Beliau memberitahu Parlimen bahawa kenaikan harga gula tidak membantu mengurangkan jumlah pengidap penyakit kencing manis di negara ini.
"Untuk mengurangkan pengambilan gula ni, bukanlah dengan mengurangkan subsidi yang menyebabkan kenaikan harga gula.
"Ini, menunjukkan kita tiada kaedah yang munasabah untuk memastikan orang ramai kurangkan mengambil gula.  Sepatutnya bila harga gula naik, orang pun kurang makan gula dan pesakit kencing manis pun jadi kuranglah," ujar beliau.
"Kencing orang ni ramailah"
Menurut Mahfuz, mendidik masyarakat agar mengurangkan pengambilan gula dengan menaikkan harga bahan tersebut di pasaran merupakan kaedah yang salah dan tidak berjaya.
"Ini menunjukkan menaikkan harga gula tidak memberikan pendidikan dan kesedaran kepada pengguna untuk mengurangkan penggunaan gula untuk kesihatan. Maknanya tidak berjayalah bagi saya.
"Ianya cuma kerajaan sengaja mencari rasional untuk menaikkan harga gula dan ia tidak lebih dari hanya menambahkan beban rakyat sahaja," ujar beliau lagi.
Disamping itu, Mahfuz sempat menempelak pemimpin-pemimpin kerajaan apabila mengatakan pemimpin kerajaan lebih gemar menipu rakyatnya sendiri.
"Bukan sahaja tidak berjaya mengurangkan pesakit kencing manis tetapi berjaya menambahkan penyakit kencing manis dan kencing orang," sambung beliau lagi.
"Kencing orang ni ramailah.  Membabitkan pemimpin-pemimpin dan kerajaan dok kencing rakyat memang berlaku banyak.  Yang ini memang Doktor tak boleh ubat penyakit kencing orang ni," kata beliau lagi.

MERANCANG ALIRAN BERITA

YANG TERTUDUH


nota:
lihat gambar pun ada
ini belum didapati salah tapi
muka sudah ditayang untuk umum

berbeza dengan gambar azilah dan sirol
sampai sekarang tak ada dilihat
walhal telah didapti bersalah

nak faham - sila baca dibawah kah lah kah

LAGI 13 INDIVIDU DI TAHAN –melayau

Seramai 13 lagi individu dari tiga negeri ditahan hari ini kerana didakwa terbabit dalam penyelewengan diesel bersubsidi kepada nelayan.

Selain tangkapan baru itu, sebanyak 21 premis industri di seluruh negara yang membeli diesel bersubsidi turut disiasat.

Menurut Pengarah Bahagian Operasi Khas SPRM, Mohd. Jamidan Abdullah, lapan individu daripada jumlah tangkapan baru itu ditahan di Sarawak, Perak (tiga) dan Pahang (dua), turut melibatkan pengusaha jeti, pemilik bot, tangki minyak haram, depot dan persatuan nelayan kawasan (PNK).

Semalam, seramai 19 individu ditahan di seluruh negara kerana didakwa terbabit dalam penyelewengan diesel bersubsidi kepada nelayan dalam operasi besar-besaran yang dijalankan di seluruh negara, sejak Jun lalu.

Dalam kira-kira 20 serbuan yang dijalankan bersama-sama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) itu, sebanyak 414,000 liter diesel bersubsidi berjaya disita.

Pada 17 November lalu, Utusan Malaysia membongkar masalah penyelewengan diesel bersubsidi sehingga menyebabkan kerajaan hilang jutaan ringgit pada setiap bulan akibat ketirisan.

Kegiatan menyeleweng sebahagian diesel bersubsidi digambarkan berada pada tahap serius apabila dikatakan lebih 1 bilion liter diesel berkenaan disalurkan kepada persatuan nelayan.

kah kah kah... PELIK... JERONG MEREMBAT BERJUAT JUTA... TAK ADA KENA TANGKAP...kah kah kah..

kah kah kah... YANG KENA NELAYAN KITA... kah kah kah..

sila baca dibawah kenapa macam ini :

MARI MEMAHAMI MAKNA BERITA

tidak lama lagi kita akn terus membaca banyak lagi
berita berita tangkapan oleh sprm – banyak lagi ikan bilis
dan ikan karin akan ditangkap oleh sprm. dlam masa yang
sama banyak lagi berita tentang pentabiran kerajaan pakatan
akan keluar – semua ini adalah perancangan zionis APCO –
yang yang dikatakan dalam ilmu hubungan awam sebagai
-feel good news - berita berita sedap ini adalah untuk
menyediakan ruang kepada pilihanraya yang akan diadakan
tidak lama lagi.

selain dari tangkapan jerung ini – cuba ingatkan berita tentang LRT
berita LRT ini direka seolah olah landasan lrt
ini telah siap bulan lepas – sebenarnya TAK ADA SATU HABUK
ini juga adalah untuk menimbulkan – rasa seronok pembaca –

kemudian akan keluar berita – banjir – kelaparan – jenayah – pembunuhan
di afrika, di latin amerika dan di eropah – ini bertujuan untuk memperlihatkan
bahawa malaysia selamat kalau kita mengundi gerombolan – berita jumpa bayi tepi
longkang – bayi kena tembak, kanak kanak kena tembak polis, mati dalam
penjara – semua nya akan hilang – ini feel bad news – mesti dijauhkan kerana
rakyat akan menghumbankan gerombolan keran mereka bertanggung jawab
membawa masaalah ini.

berita berita sedap didendar ini akan berterusan. kita akan jumpa banyak lagi
berita jenis ini. semuanya di rancang dan di reka.

berita-berita ini akan keluar sebagai tanda pilihanraya akan dekat:
- ada pengumuman gaji naik – hanya pengumuman – naik belum tentu lagi
- gaji yb juga akan naik
- gaji polis/askar akan naik

tanda tanda agak dekat:
- berita satu dua pimpian pkr lari parti
- berita kacau dlam pkr
- berita lim guan eng anti islam
- berita nik aziz anti islam

tanda- tanda piliharaya akan sampai
- kes anwar selesai
- anwar didapati bersalah
- anwar masuk penjara

nak sedap kan lagi hati rakyat:
- khir toyo akan di bawa ke mahkamah
- lee liong sik akan jadi muka depan kes rasuah
- ghani patail akan bersara
- mic/ppp/hindraf akan heboh nak buat penyatuan
- bekas mufti perlis dan 40 penyamun akan selalu jadi berita

lagi nak dengar berita sedap:
- peneroka felda dapat geran
- gambar peneroka dapat geran
- gambar mat mongol dengan orang felda
- mawi menapi jadi ahli pas

lagi bertambah dekat:
- bik mama mula mula pakai tudung
- mat mongol mula pakai songkok
- mat mongol banyak bercakap arab
- mat mongol mula jadi imam
- mat mongol mula bercakap hal dosa dan pahala

betul betul pilihanraya nak sampai
- bik mama pergi umrah
- gambar bik mama di kaabah
- gambar bik mama depan batu hitam
- gambar bik mama cium batu hitam

kalau gambar ini dah keluar – dua minggu kemudian parlimen akan dibubarkan kah kah kah kah

Si bisu pekak tunjuk kuat


Sikap puak-puak Pemuda UMNO Pulau Pinang yang diketuai Norman Dhalan dan Naib Presiden Persatuan Peniaga Komtar Abdul Ghani Mohammad Jiman yang buat kecoh dan menganggu majlis anjuran Gerakan Mansuhkan ISA Pulau Pinang, ibarat si bisu yang tunjuk lagak kuat.
Nak berhujah tak mampu, kerana bisu dan pekak serta tarak otak... jadi, untuk disrupt majlis dan program orang... tunjuk aksi samseng mereka. Aha... hooligans bodoh sombong. Ciitt... bikin malu imej Pemuda UMNO jer!!
Pihak polis pun satu hal... jadi pak pacak macam tunggul kayu mati. Langsung tak ada reaksi untuk mengambil tindakan terhadap kekecuhan yang dilakukan oleh puak-puak 'si bisu yang tunjuk kuat' ni. Isy.... makan gaji buta or what??
Weh... tak berpegang pada slogan ke?? Slogan bukan main lagi.... 'Adil, Tegas dan Berhemah'. Malangnya... indah slogan daripada tindakan. Mana keadilannya?? Mana ketegasannya?? Hmm... berhemah, jauh sekali.
Macam mana nak ada integritinya... kalau bertindak macam lembu kena cucuk hidung??
Cer baca apa yang berlaku...

KUALA LUMPUR 25 Nov - Penggunaan kekerasan oleh sekumpulan 50 ahli dan penyokong Umno bagi menghalang forum membincangkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang diadakan di sekitar kompleks Komtar Ahad lalu menunjukkan parti itu tidak mampu terbabit dalam perbincangan secara ilmiah berhubung isu yang melibatkan hak asasi rakyat.

Justeru itu sekumpulan enam badan masyarakat sivil mengecam tindakan Ketua Pemuda Umno Pulau Pinang Norman Dhalan dan Naib Presiden Persatuan Peniaga Komtar Abdul Ghani Mohammad Jiman yang didakwa menganggu majlis anjuran Gerakan Mansuhkan ISA Pulau Pinang

Kumpulan itu juga meluahkan rasa tidak puas hati terhadap sikap anggota keselamatan yang tidak menjalankan tugas mengawal keadaaan pada ketika itu malah membenarkan pihak pengacau bertindak ganas serta langsung tidak menghormati pihak penganjur dengan cuba memberhentikan aktiviti aman tersebut.

"Ketua polis Pulau Pinang perlu bertanggung jawab terhadap insiden tersebut kerana secara jelasnya tindakan polis adalah berat sebelah dan tidak bersifat adil. Selain itu, tindakan susulan juga diperlukan terhadap anggota polis yang gagal menjalankan tugas pada masa tersebut.


 

Cukuplah kenyataan nak bersihkan ‘kuda trojan’

pkr bmOleh Nazli Ibrahim
PETALING JAYA: "Hentikan kenyataan mengugut nak bersih kuda trojanlah, nak bersih pengkianatlah," demikian kenyataan sinis Chegu Bard berhubung tindak-tanduk beberapa pemimpin yang masih lagi bermain dengan teori ‘kuda trojan’ dalam Parti Keadilan Rakyat.
"Sebagai pemimpin besar memang betul harus membersihkan parti tetapi kenyataan mereka harus diikuti dengan pelaksanaan yang jujur dan penting juga mereka harus bertindak sebagai penyatu dalam parti.

"Dalam perihal ini nampaknya Shamsul jauh lebih baik dari Azmin di mana kenyataan pertama dia selepas minggu terakhir pengundian ada menyeru agar ahli PKR merapatkan saf kembali," ujar Chegu Bard lagi.
Menurut beliau lagi, walaupun pemilihan PKR telah pun berakhir minggu lalu, namun harapan untuk membersihkan parti dari penyelewengan masih ada.
"Harapan untuk membersihkan parti tetap ada.  Tidak mengira samada musim pemilihan atau tidak, berjawatan atau tidak.  Apa yang penting perjuangan diteruskan.  Selagi ada Tuhan selagi itu ada harapan," kata beliau kepada FMT lagi.
Anwar masih terbaik
Disamping itu, beliau mengakui anak-anak muda tidak banyak pilihan untuk menumbangkan kerajaan Barisan Nasional (BN) selain menjadikan PKR sebagai landasan perjuangan.
"Kepada anak muda kita tidak punya banyak pilihan untuk menentang BN secara peribadi.  Setakat ini parti ini ialah parti paling progresif untuk perubahan negara.
"Anwar pula ialah kereta kebal terbaik untuk kita berdepan merempuh regim warisan penjajah BN ini. Anwar ada karisma penyatu, setakat ini parti dan Anwar tidak sempurna tetapi masih yang terbaik.
Beliau turut menyeru agar ahli politik muda dalam PKR agar tidak mengamalkan politik naungan sebaliknya bina kekuatan sendiri.
"Anak muda mesti keluar dari kepompong politik naungan, bina kekuatan sendiri dan bersama bangkit merempuh untuk perubahan," kata beliau.

Kongres PKR ke-7 bakal dicemari protes?

SELAMATKAN KEADILANOleh Jamilah Kamarudin
PETALING JAYA: Kongres Nasional 2010 Parti Keadilan Rakyat (PKR) kali ketujuh yang bermula esok sehingga Ahad (28 November) bakal dicemari dengan protes daripada sekumpulan ahli parti itu sendiri bagi membantah kepincangan sepanjang proses pemilihan berlangsung.
Melaungkan slogan ‘Kempen Selamatkan Keadilan’, kumpulan yang dikenali sebagai Suara Anak Muda itu difahamkan akan memakai baju T berwarna hitam, selain riben ‘headband’ dan ‘armband’ yang sama warna sebagai tanda protes.

FMT juga difahamkan kira-kira 100 penyokong Suara Anak Muda akan mula mengedarkan risalah kepada perwakilan, pemerhati, media dan orang ramai sepanjang Kongres PKR yang dijadualkan berlangsung di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) bermula esok.
Selain risalah, riben, ‘armband’ dan ‘headband’ yang tertera perkataan ‘Selamatkan Keadilan’ turut diedarkan di perkarangan dewan bagi meraih sokongan.
"Risalah itu mengandungi fakta serta bukti kepincangan sepanjang proses pemilihan Majlis Pimpinan Pusat dan juga Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC).
"Dalam kempen risalah itu juga, kita mahu Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim diselamatkan dari terus dikellilingi oleh individu berkepentingan yang menjadi penasihat tidak rasmi (campur tangan) Anwar sehingga menimbulkan banyak keputusan yang tidak sepatutnya daripada beliau dan Biro Politik," kata sumber dalaman kumpulan itu.
Tidak timbul benci terhadap perjuangan PKR
Kempen itu katanya, bertujuan untuk menarik perhatian pemimpin tertinggi termasuk Presiden PKR dan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) supaya mendengar keluhan mengenai proses pemilihan MPP yang dikatakan sebagai demokrasi namun didapati tidak bersifat telus.
"Kerunsingan Pemilihan 2010 ini sedikit pun tidak menimbulkan rasa benci terhadap perjuangan PKR, cuma perasaan benci yang meluap-luap itu hanyalah terhadap penipuan dan penyelewengan yang berlaku dalam JPP.
"Lebih menjengkelkan apabila ianya seolah-olah dibiarkan berlaku. Apabila keadilan itu dinafikan dalam parti yang berlandaskan Keadilan – apakah makna Keadilan?," soal beliau.
Ditanya jika protes itu didalangi pemimpin tertentu untuk menggagalkan perjalanan Kongres PKR, beliau menafikannya.
Malahan beliau menganggap ia sebagai satu kempen untuk menyedarkan orang ramai supaya mendesak pemimpin parti memandang serius segala aduan dan masalah yang berlaku di setiap cabang dan sepanjang proses pemilihan.
"Saya menyeru kepada semua anggota parti terutamanya anak muda menyertai kumpulan kami untuk bersama-sama mencari keadilan yang kian terperosok.
"Jika Pemilihan 2010 adalah satu punca kepada barah yang bakal merosakkan parti, maka kitalah yang menjadi ubatnya untuk melawan barah tersebut," katanya.

Mahkamah tolak permohonan Jenapala cabar pemilihan pusat PKR

KUALA LUMPUR, 25 Nov – Mahkamah Tinggi menolak permohonan bekas timbalan setiausaha agung PKR P. Jenapala bagi mendapatkan pengisytiharan beliau layak bertanding jawatan timbalan presiden parti itu atas alasan ia tiada kuasa untuk mendengar kes tersebut. Keputusan itu dibuat Hakim Mahkamah Tinggi dan Kuasa-kuasa Khas Datuk Aziah Ali selepas mendengar hujah daripada kedua-dua pihak.
Menurut peguam yang mewakil PKR, Razlan Hadri, mahkamah telah memutuskan bahawa tidak mempunyai kuasa untuk mendengar hal-hal yang melibatkan parti politik.
“Selepas mendengar hujah daripada kedua-dua pihak hari ini, hakim memutuskan bahawa mahkamah tidak boleh mendengar keputusan yang dibuat oleh parti politik, keputusan parti tidak boleh dicabar oleh mana-mana ahli.
“Hakim juga berkata masalah yang melibatkan parti tidak boleh dibawa ke mahkamah, kalau ahli tidak berpuas hati mereka boleh bantah dalam mesyuarat dalaman parti.
“Atas sebab ini, hakim memutuskan tidak mempunyai bidang kuasa untuk mendengar permohonan tersebut. Ingin saya tegaskan bahawa mana-mana ahli tidak boleh membawa kes parti ke mahkamah dan ia bukan terhad kepada PKR sahaja, tetapi semua parti politik di Malaysia kerana ia adalah undang-undang yang telah ditetapkan,” katanya ketika ditemui selepas selesai prosiding tersebut.
Pada Khamis lepas, Jenapala memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi di sini bagi memohon pengisytiharan bahawa beliau layak bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR.
Pada hari berikutnya, beliau memfailkan afidavit sokongan bagi menyokong permohonannya untuk mendapatkan perisytiharan bahawa pemilihan jawatan timbalan presiden parti itu adalah tidak sah dan terbatal.
Dalam afidavitnya, Jenapala, 56, berkata, beliau menyertai PKR pada Mei 1998 dan menjadi timbalan setiausaha agung dari awal 2008 hingga meletakkan jawatan secara lisan pada Disember tahun yang sama.
Beliau memohon pengisytiharan bahawa penolakan beliau sebagai calon timbalan presiden adalah tidak sah dan bertentangan dengan haknya sebagai ahli parti.
Tambah Razlan, sekiranya mahkamah diberi kuasa untuk mendengar hal-hal berkaitan parti politik, maka ramai ahli yang akan membawa kes ke mahkamah sehingga terpaksa mengabaikan kes-kes lain.
“Mahkamah tidak boleh digunakan oleh ahli politik yang tidak berpuas hati tentang keputusan parti. Jika mahkamah terus digunakan untuk selesaikan masalah dalam parti, maka kes yang membabitkan rakyat biasa tidak dapat diselesaikan berikutan mahkamah yang dibanjiri dengan kes ahli politik,” katanya.
Sementara itu, Naib Presiden PKR R. Sivarasa yang turut hadir dalam prosiding tersebut berkata, mahkamah membuat keputusan itu kerana tidak mempunyai kuasa mendengar masalah dalaman yang membabitkan parti politik seperti yang termaktub dalam Seksyen 18 (C) Akta Pertubuhan.
“Seksyen 18 (C) Akta Pertubuhan memperuntukkan apa-apa keputusan yang dibuat parti politik atau pegawai (termasuk setiausaha agung) yang berkaitan dalam urusan dalaman parti tidak boleh dicabar dan dibawa ke mahkamah.
“Berikutan itu mahkamah menolak permohonan Jenapala dengan kos RM15,000,” katanya.
Selain Sivarasa, turut hadir Ketua Penerangan PKR Latheefa Koya.
Sebelum prosiding diadakan, media terlebih dahulu diarahkan keluar oleh Aziah.
Prosiding tersebut bermula pukul 3.30 petang dan tamat kira-kira pukul 5.45 petang.
Dengan keputusan itu, PKR boleh mengumumkan keputusan rasmi pemilihan parti itu termasuk jawatan timbalan presiden ketika Kongres Nasional PKR yang akan bermula esok.
Selain Razlan, PKR turut diwakili peguam Ranjit Singh manakala Jenapala pula diwakili James Khong.
Jenapala ketika ditemui berkata, beliau akan mengemukakan rayuan selewat-lewatnya esok.
“Kita akan buat rayuan terhadap keputusan dibuat hari ini.
“Saya tidak berpuas hati terhadap hujah dan keputusan hari ini, peguam lawan menggunakan Seksyen 18 (C) untuk menyerang saya,” katanya.
Pada Khamis lepas, Jenapala memfailkan saman pemula di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi memohon pengisytiharan bahawa beliau layak bertanding jawatan timbalan presiden PKR.
Pada hari berikutnya, beliau memfailkan afidavit sokongan bagi menyokong permohonannya untuk mendapatkan perisytiharan bahawa pemilihan jawatan timbalan presiden parti itu adalah tidak sah dan terbatal.
Beliau memohon pengisytiharan bahawa penolakan beliau sebagai calon Timbalan Presiden adalah tidak sah dan bertentang dengan haknya sebagai ahli parti.
Dalam samannya, beliau menamakan Presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, timbalannya Dr Syed Husin Ali dan Setiausaha Agung, Saifuddin Nasution Ismail sebagai defendan.
Jenapala diwakili peguam James Khong.

PKR set to implode after allegations of fraud

Just when you thought it is safe to go into the water, an allegation of fraud has now surfaced that may cause even more embarrassment for PKR. The latest controversy involves the onetime Secretary General of the party who filed an Affidavit alleging that his signature was forged.


Raja Petra Kamarudin


The letter dated 2 February 2009 (above) says that Jenapala has been sacked from the party but the Minutes of the Biro Politik meeting dated 30 August 2009 (below) says he is to be merely suspended. The contention is how can a member who was supposed to have been sacked six months earlier now be suspended? Dato’ Salehuddin Hashim alleges that the letter is a forgery. 

Dunia sedang perhatikan liwat II, kata Karpal

Perbicaraan kes liwat yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang berlangsung di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terpaksa ditangguhkan apabila pihak pendakwaan memohon lebih banyak masa berhubung permohonan pihak pembelaan yang mahu hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah menarik diri daripada mendengar kes berkenaan.

NONEPeguam Cara Negara II, yang mengetuai pasukan pendakwaan, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin (kiri) tidak hadir hari ini kerana demam dan diganti oleh Timbalan Pendakwaraya, Mohd Hanafiah Zakaria.

Hanafiah berkata pihaknya memerlukan masa bagi menjawap hujah yang dikemukakan oleh pihak pembelaan pagi tadi.

"Datuk Yusof tidak sihat dan kita perlu masa untuk buat persiapan,” kata Hanafiah.

Berikutan itu, Mohamad Zabidin bersetuju menangguhkan perbicaraan sehingga pagi esok.

Pagi tadi, makamah pagi ini mendengar permohonan peguambela utama - Karpal Singh yang mengemukakan hujah mengapa hakim, Mohamad Zabidin perlu mengundurkan dirinya kerana terdapat bahaya berat sebelah yang ketara.
Karpal berkata komen yang dibuat oleh Setiausaha Negara, Amerika Syarikat dan kehadiran pegawai kedutaan negara berkenaan yang mengikuti perbicaraan tersebut membuktikan perkara itu.

Menurutnya ini adalah kali pertama permohonan dibuat bagi memohon hakim mengundurkan diri kerana didakwa cuba mengugut seorang peguam.
Negara sedang dibicarakan
"Yang Arif, di bawah pemerhatian rapi, dan sistem perundangan negara juga sedang dibicarakan.

"Hilary Clinton menggesa supaya perbicaraan adil dijalankan. Kehadiran pegawai kedutaan asing sebagai pemerhati membuktikan perkara itu,” katanya.
NONEKarpal (kanan) berkata jika ada kebimbangan atau bahaya akan berlaku berat sebelah, maka hakim sepatutnya menarik diri secara sukarela.

Beliau juga merujuk perbicaraan Mahkamah Persekutuan apabila bekas presiden Mahkamah Rayuan, Tun Abdul Malek Ahmad yang menegur hakim ketika itu, Tan Sri Augustine Paul.

"Dalam penghakimannya, Abdul Malek berkata Paul telah bertindak seolah-olah seperti pertahankan timbalan pendakwa raya,” katanya.

"Saya bukan cuba untuk ugut Yang Arif dengan mencadangkan keputusan perbicaraan diterbalikkan tetapi ia adalah fakta ketika perbicaraan oleh hakim itu,” katanya.

Karpal juga berkata hakim berlaku berat sebelah serta mengabaikan keputusan Mahkamah Agung dengan tidak membenarkan pihak pembelaan dibekalkan dengan laporan klinikal pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Katanya, dalam kes tertentu, hakim dengan rela menarik diri setelah mendapati berlakunya keadaan berat sebelah dan prejudis terhadap tertuduh.
Kod Etika Hakim
Karpal kemudiann memberikan contoh apabila bekas hakim Mahkamah Tinggi, Datuk KC Vohrah yang menarik diri secara sukarela apabila menyedari tidak dapat memberi keadilan.

Sambil merujuk kepada Kod Etika Hakim, Karpal berkata hakim tidak boleh meletakkan diri dalam situasi berat sebelah atau prejudis. Namun sekiranya mereka didapati menjurus ke arah itu maka hakim boleh dikenakan tindakan disiplin.

NONE"Saya beri amaran sekiranya hakim tetap ingin meneruskan perbuatan bias, bersiap sedia hadapi kemungkinan," katanya.

Karpal juga mengingatkan mahkamah bahawa mengikut Artikel 5(1) dalam Perlembagaan Persekutuan, semua rakyat negara ini berhak mendapat pengadilan di mahkamah terbuka.

Menurut peguam veteran itu lagi, Mohamad Zabidin (kiri) juga perlu merenung semula ugutan menghina mahkamah yang dibuatnya semalam ke atas dirinya (Karpal) yang juga memberi kesan kepada anak guamnya (Anwar).

“Justeru, adalah perlu bagi Yang Arif, tarik diri. Terdapat bahaya berlaku berat sebelah (berikutan ugutan hina mahkamah oleh hakim),” kata Karpal semasa menggulung hujahnya.
Karpal mempertikaikan bahawa Anwar tidak akan diberikan perbicaraan yang adil jika hakim itu kekal mendengar kes tersebut.

Ini merupakan kali kedua Anwar memohon untuk hakim itu menarik diri. Permohonan pertama telah ditolak oleh Hakim Mohamad Zabidin serta oleh Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan.

Anwar, 63, didakwa meliwat bekas pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 25, di Unit 11-5-1, Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun, 2008.

NUJ: Utusan terus rugi selagi tidak bebas

Media perdana, termasuk akhbar milik Utusan Melayu (Malaysia) Bhd akan terus rugi selagi tidak membebaskan diri daripada pemilikan parti politik, kata Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Malaysia.

"Satu cara sahaja media perdana, terutama Utusan akan dapat meraih sokongan daripada pembaca dan pengiklan iaitu untuk menjadi sebuah media yg bebas, tidak menyebelahi mana-mana pihak dan menyiarkan berita yang seimbang untuk memenuhi keperluan pembaca dan pengiklan," kata presidennya Hata Wahari.


nuj utusan melayu picket  police 160904  securitySemalam Utusan Melayu dilaporkan mencatatkan kerugian pra-cukai RM10.682 juta untuk tempoh sembilan bulan berakhir 30 September 2010 berbanding keuntungan pracukai RM1.707 juta dalam tempoh yang sama tahun lalu.

Pendapatannya merosot kepada RM244.564 juta daripada RM253.847 juta sebelumnya kerana sumbangan daripada pengiklanan kurang menggalakkan, kata syarikat itu dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini.

Dalam satu kenyataan kepada melalui SMS daripada Indonesia hari ini, beliau memuji Malaysiakini yang bertahan sebelas tahun ekoran kepercayaan pembaca dan pengiklan kerana mengamalkan kebebasan media.

SPRM didesak siasat firma padi mencurigakan

Ahli parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar (bawah, kanan) menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat tindakan kerajaan membekalkan benih padi kepada syarikat yang didakwa tidak mempunyai loji benih.

NONEKatanya, siasatan juga wajar dijalankan berhubung pemberian kontrak membekalkan baja organik di bawah skim subsidi padi kepada syarikat yang tidak berpengalaman dalam menghasilkan baja organik.

"Satu siasatan harus dibuat di peringkat dalaman dan juga oleh SPRM untuk melihat kenapa proses pemberian tender ini tidak dibuat secara telus iaitu diberi kepada syarikat yang sebahagiannya tidak mempunyai loji benih. Sebaliknya mereka ini menyewa loji benih di bawah Kementerian Pertanian.

"Kontrak membekal baja organik skim subsidi padi Malaysia 2010 juga diberi kepada syarikat yang tak ada pengalaman dalam membuat baja organik," kata beliau pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

NONEMenurutnya, mengikut syarat yang ditetapkan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, hanya syarikat yang mempunyai loji benih sahaja layak menerima bekalan benih.

"Kenapa diberikan kepada satu syarikat yang tidak punya loji benih? Syaratnya ia mesti diberikan kepada syarikat yang ada loji benih untuk proses benih padi," katanya.

Beliau berkata, kementerian seharusnya mengutamakan syarikat Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA) untuk diberikan bekalan benih kerana ia memberikan pulangan yang lebih banyak kepada petani.

NONEMenurut Mahfuz, Selasa lalu, beliau telah membangkitkan perkara itu sewaktu berbahas di peringkat jawatankuasa di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

"Dalam jawapannya dia (Noh) mengakui salah satu syarikat individu itu ada kaitan dengan petani di kawasan parlimennya di Tanjung Karang tetapi dia elak menjawap soalan saya sama ada dia mempunyai kepentingan dalam syarikat itu,” kata Mahfuz.

Menurut Mahfuz menteri itu gagal menjelaskan mengapa pertubuhan besar seperti MADA hanya diarahkan mengeluarkan 5,000 tan padi sedangkan ia berkemampuan mengeluarkan sekurang-kurangnya 15,000 tan.

Memali: Respon kepada tulisan Mohd Riduan Khairi

Hazrul Nizam

25 NOV — Mohd Riduan Khairi telah menulis dalam Utusan Malaysia bahawa adalah tidak wajar peristiwa Memali diungkit. Saya tidak membaca Utusan Malaysia kerana saya tidak suka membaca kisah dongeng dan tahyul tetapi tulisan Riduan telah dipetik oleh portal berita The Malaysian Insider. Sila baca tulisan beliau di sini.
Sebelum saya memberi respon saya, suka saya menyatakan di sini bahawa saya bukan seorang ustaz, ulama atau pakar rujuk agama. Saya tidak cukup ilmu untuk memetik ayat-ayat Al-Quran atau Al-Hadis, apatah lagi untuk memutar-belitkan dalil-dalil untuk mempertahankan tuan-tuan politik saya. Justeru saya tidak memaksa sesiapa menerima pendapat saya. Ini adalah pendapat peribadi.
Daripada pembacaan saya, intipati tulisan Riduan menyarankan supaya kita hanya mengambil teladan daripada kisah sedih Memali tetapi tidak perlu “mengungkit-ungkit” hal yang telah berlalu. Bagi saya, saranan ini tidak ada logiknya.
Bagaimana kita ingin mengambil teladan tentang Memali jika kita tidak memperingati peristiwa itu? Pada saya, jika kita hendak mengambil teladan daripada peristiwa Memali, kita mesti bersikap terbuka dan terus memperingati peritiwa berdarah itu.
Cubalah tanya anak-anak muda sekarang. Saya percaya sebahagian besar mereka tidak pernah tahu yang 14 orang kampung yang miskin telah dibunuh oleh pihak polis atas arahan kerajaan pada masa itu. Teladan apa yang dapat diambil jika generasi akan datang tidak tahu pun apa itu Peristiwa Memali?
Riduan juga menyelitkan beberapa hadis dan cerita sejarah Islam untuk menyokong hujah beliau. Malangnya, tidak ada satu pun yang relevan dengan isu Memali.
Apa kena-mengena wafatnya Rasulullah SAW dengan pembunuhan di Memali? Apa pula relevannya kisah pembunuhan Saidina Umar al-Khattab, Uthman Affan dan Ali Abi Talib?
Menurut Riduan, “walaupun mereka semua pemimpin yang sangat disayangi oleh umat Islam, dibunuh dengan kejam, namun tidak pernah umat Islam meratapi pemergian mereka dengan peristiwa ulang tahun atau acara ritual yang lain”. Jadi apa?
Mungkin dalam kelam-kabut untuk menghiburkan hati tuan-tuan politik beliau, Riduan hilang fokus kepada isu sebenar tentang Memali.
Pembunuhan Saidina Umar, Uthman dan Ali memang menyedihkan umat Islam tetapi mereka dibunuh oleh musuh-musuh Islam.
Berbeza pula dengan penduduk Memali yang dibunuh oleh kerajaan mereka sendiri kerana mereka tidak mahu menyerahkan Ibrahim Libya untuk ditahan di bawah akta kejam ISA. Memperingati Peristiwa Memali bukan untuk meratapi mereka yang telah pergi, tetapi untuk kita mengambil teladan bahawa kuasa kerajaan yang tidak terkawal lazimnya akan berakhir dengan penindasan kepada rakyat sendiri. Bukankah Riduan sendiri ingin kita semua mengambil “teladan” daripada Peristiwa Memali?
Riduan sekali lagi memutar-belitkan cerita apabila membandingkan usaha memperingati Peristiwa Memali dengan amalan puak Syiah.
Setahu saya, tidak ada kita mendengar kisah orang-orang Memali keluar ke jalan-jalan raya memukul diri sendiri dengan pedang dan benda yang tajam, hingga darah mengalir dari wajah mereka. Jadi apa kaitannya cerita amalan puak Syiah itu dengan cerita Memali?
Saya juga agak bingung dengan tulisan Riduan yang tidak konsisten.
Tulisan beliau ada menyentuh peri pentingnya perpaduan di kalangan umat Islam dan kononnya memperingati Peristiwa Memali akan menambahkan perpecahan umat. Jika benar beliau ingin melihat perpaduan di kalangan umat Islam, kenapa Riduan begitu bersungguh-sungguh memburuk-burukkan puak Syiah? Bukankah puak Syiah juga beragama Islam?
Riduan menutup tulisan beliau dengan menyatakan bahawa “Islam menganjurkan umatnya untuk bersabar dan reda dengan musibah dan fitnah yang melanda. Sikap mengungkit-ungkit dan membangkitkan pertikaian yang telah berlalu, nyata bukan sikap sebenar umat Islam. Ia merupakan sikap musuh-musuh Islam yang mahu dan suka melihat umat Islam dan umat manusia bertikai dan berpecah-belah.” Saya setuju.
Jadi saya berharap Riduan dapat menyokong saya dalam mencadangkan kepada kerajaan supaya meminta maaf secara rasmi dan terbuka kepada penduduk Memali, dan membuka semula siasatan secara bebas dan terperinci untuk memberi keadilan kepada mereka. Hasil penyiasatan ini juga dapat mengelakkan fitnah di masa akan datang. Saya juga mencadangkan supaya kerajaan menambah pampasan yang telah diberikan kepada keluarga yang terlibat. Jika ini dilakukan, baharulah kita boleh menutup kisah sedih Memali daripada sejarah negara kita dan mengelakkannya daripada berulang.

Pekerja berpuak, gaji minimum tak ke mana

Calon timbalan presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Abdul Razak Md Hassan berkata, kesatuan itu gagal mengetengahkan tuntutan gaji minimum disebabkan sikap berpuak-puak di antara pemimpin gabungan kesatuan sekerja itu.

Katanya tuntutan untuk mendapatkan gaji minimum telah menjadi perjuangan MTUC sejak tahun 1999.

NONE"Tetapi hingga hari ini kita tidak nampak hasilnya. Soalnya, bila? (kerajaan akan tetapkan gaji minimum).

"Uar-uarnya sudah banyak kali sehingga menteri sumber manusia sudah berganti banyak kali -- daripada Lim Ah Lek, Fong Chan Onn hingga S Subramaniam," katanya yang juga presiden Kesatuan Pekerja-pekerja Keretapi Tanah Melayu Berhad (RUM).

Abdul Razak (kanan) berkata demikian dalam satu sidang akhbar untuk mengumumkan penawaran dirinya bagi jawatan timbalan presiden kesatuan itu hari ini.

Jelasnya, sikap berpuak-puak itu merupakan antara faktor utama ketidakupayaan MTUC untuk mendesak kerajaan dalam tuntutan gaji minimum.

Parti Buruh

Bercakap dalam sidang media untuk mengumumkan pencalonannya hari ini, Abdul Razak juga berkata, keadaan itu menjadikan golongan pekerja naungan MTUC sebagai mangsa.

"Sehingga kini seramai 34 peratus pekerja yang menerima pendapatan RM720 sebulan di mana ini adalah di bawah paras kemiskinan.

syed shahrir and mtuc and workers"Sikap berpuak-puak di dalam MTUC perlu dihakis dan MTUC perlu lebih fokus kepada kebajikan pekerja di negara ini," katanya ketika membacakan satu kenyataan.

"(Puak) kumpulan pertama dipanggil Pakatan Rakyat, kumpulan kedua dipanggil Barisan Nasional," katanya ketika ditanya mengenai puak yang wujud dalam MTUC.

Katanya, beliau memilih untuk tidak menyertai mana-mana kem berkenaan menawarkan diri bertanding jawatan berkenaan sebagai calon bebas.

"Kita bukan kesatuan sekerja yang hendak wujudkan Parti Buruh tapi hendak bersuara dan selari dengan undang-undang," katanya.

Tiada manifesto bersama
Abdul Razak juga menjelaskan, beliau mengambil pendekatan itu kerana pemimpin sekerja yang bergiat dalam politik kepartian akan berhadapan tekanan dengan kerajaan.

"Kalau hendak duduk dalam politik, kita duduk dalam politik, jangan bermain dengan organisasi pekerja," katanya.

panasonic workers protest 130505Bagaimanapun, beliau tidak akan mengemukakan manifesto bersama untuk bergabung dengan calon bebas lain.

"Saya tidak ada kepentingan politik. Perjuangan saya hanya untuk pekerja," katanya.

Ketika ditanya, Abdul Razak berkata beliau tumpuan beliau kini adalah untuk "memecahkan minda perwakilan" supaya memilih pemimpin "unionist yang boleh buat kerja."

Turut hadir dalam sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini timbalan presiden RUM Mohd Hairuddin Hashim serta setiausaha agungnya Jaafar Alias.

Seramai 500 perwakilan MTUC akan bersidang pada 28 Disember untuk memilih pemimpin tertinggi kesatuan itu.