Rabu, 17 November 2010

PRU: Pakatan Perak sudah sedia tumbang BN, kata pengerusi DAP


AYER TAWAR, 17 Nov - Empat hari ini selepas pemilihan sengit, DAP mengisytiharkan Pakatan Rakyat Perak sudah bersedia untuk menghadapi Barisan Nasional (BN) jika pilihan raya umum tergempar diadakan dalam waktu terdekat. Berbanding negeri-negeri lain, Pakatan Rakyat Perak dikatakan lebih padu di sebalik krisis politik yang menimpa negeri itu awal tahun lalu, menyebabkan kerajaan negeri jatuh ke tangan BN.
Pakatan Rakyat masih melihat perubahan awal 2009 sebagai satu bentuk ‘rampasan kuasa’ oleh BN, yang turut membawa kepada krisis perlembagaan negeri.
Dalam temu bual eksklusif, Pengerusi DAP Perak yang baru Datuk Ngeh Koo Ham berkata, sejak ‘rampasan’ kuasa lebih setahun lalu, kesemua pemimpin dan ahli Pakatan Rakyat di negeri terus-menerus bekerja keras untuk memastikan satu lagi “kemenangan”, yang lebih besar berbanding 2008, dalam pilihan raya umum ke-13.
“Saudara-saudara kami dalam Pakatan Rakyat, kami sangat rapat di Perak, bukan hanya disebabkan krisis tetapi disebabkan kami mempunyai pemimpin-pemimpin yang baik, disegani, matang dan berupaya.
“Dan, ya, kami sudah bersedia (untuk menghadapi pilihan raya umum). Sebenarnya kami berada dalam persekitaran pilihan raya sejak (kuasa) kerajaan negeri disambar. Dan, sekarang pilihan raya akan dipanggil pada bila-bila masa, kami sudah bersedia.
“Saya percaya jentera pilihan raya kami berada dalam kedudukan mantap,” kata beliau kepada The Malaysian Insider di sini.
Bagaimanapun Ngeh mengakui, ekoran siri peristiwa ketika krisis perlembagaan selepas kuasa kerajaan negeri disambar, jentera Pakatan Rakyat kini amat terdesak untuk mendapatkan lebih banyak dana dan dalam kadar secepat yang mungkin.
“Apabila jentera kami diperkaya, maka kami boleh bergerak dengan lancar. Kami telah membelanjakan jumlah yang banyak bagi membiayai perbelanjaan khususnya untuk membayar kos kepada BN ketika kes mahkamah,” kata beliau.
Pakatan Rakyat Perak terlibat dalam siri kes mahkamah ke atas BN sejak Februari 2009, dalam usaha mengisytiharkan kerajaan negeri sebagai tidak sah.
Pun begitu, bekas exco kerajaan negeri kanan Perak ini berkata, pihaknya sudah berjaya menyaksikan kemajuan dalam menerokai sokongan di kalangan pengundi kawasan luar bandar di mana ia kalah besar di tangan BN pada 8 Mac 2008.
Pada 2008, Perak yang secara tradisi dikuasai, BN jatuh ke tangan pembangkang dengan perbezaan hanya tiga kerusi.
DAP menyapu bersih di kesemua 18 kerusi yang ditandingi khususnya di kawasan Lembah Kinta manakala PKR menang di tujuh kerusi manakala PAS pula enam.
BN pula terus bertapak di 28 kerusi, kebanyakannya di kawasan luar bandar yang majoriti adalah pengundi Melayu. MCA menang satu kerusi manakala MIC kalah teruk.
PKR, DAP dan PAS membentuk kerajaan negeri Pakatan Rakyat pada awal pagi 9 Mac 2008 - sehari selepas pengundian.
Bagaimanapun kerajaan negeri Pakatan Rakyat tumbang ekoran tindakan tiga wakil rakyatnya - dua dari PKR dan seorang pemimpin DAP keluar dan mereka bertindak sebagai anggota mesra BN.
Selepas siri usaha perundangan untuk memperoleh kembali kuasa kerajaan negeri, Pakatan Rakyat Perak kini memberi tumpuan untuk mendapatkan semula kemenangan dalam pilihan raya umum tergempar yang dijangka diadakan tidak lama lagi.
Dewan Tertinggi BN akan mengadakan mesyuarat Sabtu ini, dijangka memberi tumpuan ke atas persediaan menghadapi pilihan raya umum ke-13 dan konvensyen mereka.
Di Perak, halangan besar Pakatan Rakyat ialah mendapatkan undi orang Melayu khususnya di kawasan-kawasan separa bandar dan luar bandar yang ditandingi Umno pada pilihan raya umum 2008.
Bagaimanapun Ngeh kekal yakin bahawa disebabkan gabungan ketidakadilan yang disebabkan oleh BN dan prestasi kerajaan negeri Pakatan Rakyat selama 10 bulan, pengaruh mereka di kalangan pengundi terus mengalami peningkatan.
“Kami percaya dan berharap bahawa kini kami memiliki sekurang-kurangnya 40 peratus sokongan pengundi Melayu dari kawasan luar bandar,” katanya.
“Secara ideal, sasaran kami bukan untuk menang dengan majoriti tiga kerusi. Kali ini, kami meletakkan sasaran untuk menang dua pertiga daripada 59 kerusi Dewan Undangan Negeri di Perak,” kata Ngeh.
Ngeh juga mendakwa berdasarkan pada sentimen umum pengundi di kawasan-kawasan kuat Umno, pengundi-pengundi Melayu kini lebih terbuka ke arah Pakatan Rakyat.
“Ia satu perubahan besar. Sebelum Mac 2008, DAP tidak boleh menaikkan bendera di kawasan-kawasan itu. Kami tidak boleh masuk langsung wilayah mereka.
“Tetapi sekarang, mereka mengalu-alukan saya dan apabila saya datang, saya bercakap kepada kehadiran sekitar 2,000 orang, saya merasakan diri saya dialu-alukan,” kata beliau.
DAP, kata beliau, sudah tidak lagi dianggap sebagai parti “cauvinis Cina atau parti komunis.”
Begitu juga sebaliknya kata Ngeh sambil menambah, pengundi komuniti Cina juga sudah tidak bimbang dengan parti-parti berorientasikan bukan Cina.
Kata beliau, mereka sudah mula menerima parti-parti pelbagai kaum seperti PKR dan PAS yang berlatarbelakangkan dasar Islam.
“Ini yang kami lakukan sekarang bagi memastikan ada sokongan bukan Melayu bagi PKR dan PAS di kawasan yang DAP tidak bertanding,” katanya.
Kata beliau, pihaknya kini dalam proses memujuk masyarakat Cina agar tidak bimbang dengan kedua-dua parti itu dan sedang bergerak untuk melepasi halangan-halangan sedemikian di Perak.
Bercakap mengenai strategi, kata Ngeh, gandingan Pakatan Rakyat sudah ada perwakilan di kesemua 24 bahagian Parlimen di negeri itu.
“Kami sudah membentuk jawatankuasa perhubungan Pakatan Rakyat di setiap kawasan Parlimen, diwakili oleh sembilan orang, dengan tiga wakil daripada setiap parti,” kata beliau.
Tambah beliau, setiap parti komponen Pakatan Rakyat juga dijangka menyediakan perkhidmatan di kawasan yang kemungkinan mereka akan bertanding dalam pilihan raya umum ke-13.
Ngeh juga berkata, peruntukan kerusi membabitkan ketiga-tiga komponen Pakatan Rakyat dijangka sama seperti dua tahun lalu.
“Ia bukan satu masalah bagi kami. Benar, DAP menyerahkan dua kerusi kepada PKR, tetapi kami tidak bergaduh sesama kami untuk kerusi.
“Apa yang penting ialah hubungan kami kukuh. Itu sebabnya, Pakatan Rakyat Perak sangat rapat... kawasan anda dianggap sebagai kawasan kami dan kami melihat kami sebagai pemimpin Pakatan Rakyat, bukan hanya pemimpin parti sendiri,” kata beliau lagi.
Pada 8 Mac 2008, DAP bertanding di 18 kerusi, PKR di 20 kawasan manakala PAS pula 21.

Ezam puji Zaid pula, terus bidas Anwar...ha.ha...Senatak..!!

Bekas Ketua Pemuda PKR, Mohd Ezam Mohd Noor mendendangkan lagu yang berlainan rentak dan nada sekarang.

Meskipun, liriknya yang menghentam bekas mentor dan bosnya, Datuk Seri Anwar Ibrahim tetap sama tetapi kini bidasannya kepada bekas pengerusi PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim, sebelum ini telah bertukar menjadi rentak puji-pujian.

Sambil menyifatkan Zaid - yang juga bekas Penyelaras Pakatan Rakyat sebagai “pemimpin yang ikhlas dan jujur seperti (Perdana Menteri, Datuk Seri) Najib Abdul Razak", Ezam berkata hakikatnya tiada tempat untuk kejujuran di PKR.

"Zaid benar-benar mahu melihat satu simbol tunggal bagi Pakatan. Tetapi tidak bagi Anwar. Dia seorang penipu,” kata Ezam, yang pernah menjadi setiausaha politik bekas timbalan perdana menteri itu sebelum meninggalkan PKR pada 2006 dan menyertai semula ke Umno dua tahun kemudian.

"Saya kenal Zaid. Saya tahu Zaid buka pemimpin besar, dia ada masalahnya. Tetapi orang ramai boleh lihat kejujuran. Dan sekarang, orang ramai boleh lihat apa yang sudah hilang dari parti itu.

"Tiada lagi dedikasi, komitmen dan kejujuran dalam PKR. Apabila Zaihid sertai PKR, semua orang menggantung harapan tinggi kepadanya. Tetapi sekarang, dia pun meninggalkan parti itu.,” kata Ezam pada ceramah bertajuk "Keadilan untuk siapa?" yang dianjurkan oleh MCA Petaling Jaya Selatan, malam semalam.
Isnin lalu, Zaid mengesahkan akan meninggalkan PKR, bagaimanapun notis rasmi berhubung keputusannya itu belum diserahkan kepada ibu pejabat parti.

Pada 8 November, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu mengumumkan keputusannya untuk menarik diri dari bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR selain melepaskan semua jawatan dalam parti itu.
Keesokannya, beliau menggesa Penasihat PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Naib Presiden Azmin Ali supaya berundur kerana mendakwa mereka berdua adalah punca segala masalah dalam parti.

Zaid yang sebelum ini adalah Menteri di Jabatan Perdana Menteri meletakkan jawatannya pada September 2008 kerana membantah penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Intensive care vs Seri Perdana

najib-seri-perdana-kl-hospitalCOMMENT The intensive care unit of the Kuala Lumpur Hospital (KLH) and Seri Perdana in Putrajaya, have one thing in common. They were built for a specific purpose. Whilst one is for preserving life, the other is palatial.
For a brief spell, Prime minister Najib Abdul Razak, the current occupant of Seri Perdana, underwent a few days treatment at the KLH, because of complications from chicken pox. A comparison of the two places is inevitable. 
KLH is the largest medical facility in Malaysia and possibly one of the biggest hospitals in Asia. It is a government hospital, with 81 wards and 2502 beds and is situated in the heart of the capital city. It is situated next to the National Heart Institute. In 1975, the last phase of KLH was completed at a cost of RM77 million.
The Seri Perdana complex consists of the Main Reception Facilities, Banquet Facilities and Private Facilities. It is located in Precinct 10 of Putrajaya and overlooks Putrajaya Lake, Putrajaya Wetlands and Taman Botani.
A written parliamentary statement in 2008 stated that Seri Perdana cost the public purse RM6 million a year for rental and maintenance (approximately RM16,000 a day).
The breakdown is: RM4.1 million paid in rental to Putrajaya Holdings, the master developer of Putrajaya, and RM1.9 million for maintenance. The contract which was signed in 1999, is for 25 years. Although the cost of building Seri Perdana was quoted at RM24 million, it was alleged to be RM200 million.
KLH employs 7,000 people covering 100 professions ranging from consultants and specialists (200), medical officers and registrars (500), matrons (10), sisters or ward managers (100), registered nurses (1,600), trained assistant nurses (750), to trained mid-wives (40).
In 2005, KLH served over 700,000 out-patients, and 125,000 patients had been warded.
Although no data was immediately available to show how many people are responsible for the daily running of Seri Perdana, it was reported that during the last Hari Raya Aidil Fitri invitation hosted by the PM, the catering chef said, “My 100 assistants and 300 service staff have been preparing 34 different dishes for the open house since midnight” for the tens of thousands of ‘well-wishers’.
Nevertheless, during Najib’s last sickness, he described how his wife had come to his aid and he spoke of his ordeal with complications received from the chicken-pox: "The doctor told me that I had no choice but to be treated at the intensive care unit. It was not something that I looked forward to."
During his stay at KLH, he noticed the dilapidated condition of the ICU and then advised his Health Ministry to upgrade the facilities in order to improve services to the public.
On 12 November, the cabinet approved a RM5mil to upgrade the facilities at the ICU of KLH to provide better services to the public.
Najib had earlier told his ministers, “But when God takes it (our health) from us, we realise how valuable it is. When we have health problems or lose our health, only then we realise how huge a loss it is.”
During a parliamentary session the previous day, the Pokok Sena MP Mahfuz Omar questioned why the government had allocated RM65 million for the renovation of Seri Perdana: “Why such high allocation…..? In every budget, there is an allocation to renovate the PM’s residence.”
He said, “Seri Perdana, the sprawling complex completed 11 years ago at a cost of RM201 million at a time when the country faced its worst financial and political crisis, had undergone several renovations, including during the premiership of Abdullah Badawi.”
In October, Bukit Bendera MP Liew Chin Tong had already revealed that the renovations were three times the figure spent by Abdullah. He said, “Every time a new Prime Minister takes over, a renovation takes place”.
And therein lies the puzzle.
Najib proudly announced that a 1Malaysia team, irrespective of race or religion, had discharged their duties professionally whilst treating him at KLH. He said that KLH’s team of doctors, specialists and nurses had treated thousands of patients who were similarly grateful for the treatment they received.
He said, “If we could translate this to a wider scale at the national level, we should be able to achieve the vision of turning our country into a developed and high-income nation."
One thinks of the thousands of health professionals Malaysia has lost to foreign shores. These people could have helped our sick, and transformed our health care system.
But more importantly, Najib’s RM5 million ‘gift’ is nothing compared to the RM65 million he is spending on his residence.
Our PM and his Cabinet fail to realise that many Malaysians believe that the RM65million represents the excesses of our leaders to erect monuments, which are only matched by their egos.
The RM65 million for renovating Seri Perdana should have been allocated to the KLH. It is without doubt that the various KLH sections – the ICU, the geriatrics ward, the paediatrics department and other units would have benefitted greatly from this largesse.
In addition, the public would have received improved services in the form of equipment and skilled manpower.
After his treatment, Najib said, “This is a lesson I learnt from my own experience (while in hospital). There are many things in our lives that we take for granted, for example, health”.
Given the misplaced allocation of funds, we wonder if his subconscious was saying, “There are many things in our lives that we take for granted, for example, the public.”

Why voter turnout only 8.48%?Lim Mun Fah

ANALYSIS The direct election of the PKR carries exemplary significance as it is the first time being held in Malaysia. However, the voter turnout so far remains as low as 8.48%. People are surprised and puzzled over it.
According to an analysis, there are three main factors for the low voter turnout. Firstly, some division leaders do not participate in the central election. They are not interested as it does not involve their personal interests. And thus, they take no initiative to encourage division members to vote.
Secondly, some division elections have been postponed due to disputes, causing members tired of the election and lose their enthusiasm to vote.
Thirdly, most PKR members are nonactive members. They joined the PKR either because of the two-party-system or being asked to join by their friends. Such kind of members are not politically ambitious and they are not interested at all in the infighting. They do not even bother to participate.
In addition to the above mentioned factors, another factor would be the election period of 23 days (from 30 October to 21 November) is too long. It is difficult for the members to keep their enthusiasm.
Elections always involve the question of human and material resources, as well as technical issues. After all, it is the first direct election in the country and many problems surface only when the process goes on. Therefore, it is understandable to find some flaws along the election process.
Most importantly, its democratic spirit and social significance, as well as its impact to the Malaysian political environment is still positive and desirable.
In a democratic society, different elections carry different significances. A major election always play the role of a historical turning point that causes a new power distribution pattern to a political party or even a government. It will then affect the future direction of the party or the government. Therefore, elections always involve a bottom-up mobilisation and a low voter turnout will more or less reflect the loyalty and enthusiasm of party members, and the political weakness of immaturity.
After the 2008 general election, the PKR has successfully attracted a large number of new members. However, as the threshold is too low, in addition to hot-blooded youths and ambitious people, frustrated politicians and speculators also join the party on the name of democracy and human rights. It is also why there are endless internal conflicts, chaos and split within the PKR in the recent two years.
It has shown us how political reality has defeated political ideologies, and the brutal facts of how the party elites put aside all considerations of face in fighting for political resources.
The first direct election is not as well-accepted as expected and the voter turnout is so low. Is it, to some extend, a kind of reflection of the member's discontentment and disappointment?
It is indeed a big problem that must be seriously reflected and profoundly reviewed by the PKR after its party election! - mysinchew.com

Zaid's resignation a boost to Third Force supporters


By Athi Shankar
GEORGE TOWN: Zaid Ibrahim’s abrupt departure from PKR is likely to accelerate the formation of a third political block in the country, predicted an academician here today.
Political scientist Sivamurugan Pandian said Zaid’s exit was a much-awaited morale booster for citizens unimpressed with performance of both Pakatan Rakyat and Barisan Nasional.
“Zaid's resignation from PKR would present the long-sought ideal platform to the neutral observers and fence-sitters to launch the third political force,” he said.
He said these citizens formed a sizeable number of voters, who don’t owe allegiance to any party or leader, but desired real reform and changes to the country’s political and socio-economic landscapes.
He said they would welcome Zaid to spearhead their reform struggle based on democratic principles through an independent third force.
“These citizens have lost trust and confidence in both Pakatan and BN.
“They would love to have a third force to check and balance both existing blocks,” suggested the deputy dean of School of Social Sciences in Penang-based Universiti Sains Malaysia.
Enough credibility
Zaid followed up his pull-out from the PKR deputy presidential contest with an announcement yesterday that he was set to quit the party altogether.
Sivamurugan said although Pakatan and PKR spinners would cast doubts on Zaid’s sincerity to carry out his reform agenda, nonetheless the former de facto law minister has sufficient credentials and credibility to helm the third force.
He said that Zaid was a victim of electoral malpractices and malicious power play within PKR due to his political duel with Anwar Ibrahim’s protégé Azmin Ali.
Indeed, he said Zaid’s fiasco had exposed the “real” PKR that failed to walk its talk on democracy, accountability and transparency.
He predicted that many native-based political groups from Sabah and Sarawak, P Uthayakumar-led Human Rights Party and P Waythamoorthy-led Hindraf Makkal Sakti to join forces with Zaid.
“Zaid would appeal to liberal-minded ethnic Malays and non-Malays, especially among urbanites,” said Sivamurugan, who recently was appointed as a member of the National Education Advisory Council (NEAC) under the Education Ministry.

Perak Pakatan ready for snap polls, says Ngeh


AYER TAWAR, Nov 17 — Perak Pakatan Rakyat (PR) has finally recovered from its bruising fall from government last year, declaring itself ready to take on the Barisan Nasional (BN) should snap polls be called soon. Unlike in other states, the PR pact in Perak is said to be the most cohesive of the lot, bound together by the year-long constitutional impasse that rocked the state following BN’s infamous power grab in February 2009.
In an exclusive interview with The Malaysian Insider, newly re-apppointed Perak DAP chairman Datuk Ngeh Koo Ham said that since the power grab, all state PR leaders and members have been working themselves to the bone to ensure another victory in the next general election.
“Our PR brothers are very close here in Perak, not just because of the crisis but because we have very good, sound, matured and very capable leaders.
“And yes we are [ready to face elections]. In fact, we have been on election-mode since the power grab. And now that the election can be called anytime, we are ready.
“I believe our general election machinery is still in tact,” he said, when met at his office here yesterday.
Ngeh admitted however that due to the series of events during the constitutional crisis in Perak after the power grab, the PR machinery now desperately needed to raise more funds and quickly.
“When our machinery is enriched, then we can move smoothly. We have spent a fair bit on our expenses, especially when paying costs to BN during the court cases,” he explained.
The Perak PR has been engaged in a mountain of legal suits against the BN since February last year, during its many attempts to declare BN’s rule in the state as unconstitutional.
Despite this however, Ngeh, who was formerly a senior state executive councillor in the Perak PR government, claimed that PR has been making inroads with the more rural population in the state, where it had lost greatly to BN during Elections 2008.
In the March 2008 political tsunami, the traditionally BN-helmed state of Perak fell to the hands of the opposition with a narrow three-seat margin.
DAP had swept up all 18 state seats it had contested, primarily in the urban Kinta Valley area, while PKR had managed to win in seven seats and PAS, in six.
BN had managed to score 28 seats, thanks to Umno’s popularity in the more rural Malay-dominated areas in the silver state. MCA only won in one state seat while MIC failed to secure any.
In the early hours of March 9, 2008, the three opposition parties of DAP, PAS and PKR came together in a hasty meeting and made an agreement within an hour that it would form a tripartite government in Perak.
Due to the defections of three PR assemblymen however, the government fell back to the BN in February 2009 and the state was plunged into turmoil for over a year.
Today, after exhausting all avenues to seek legal redress over the power grab, PR has now set its sights on recapturing Perak from BN in the coming general election, said to be held early next year.
This Saturday, the BN supreme council will meet to chart campaign plans for a possible snap polls widely speculated for the first half of 2011.
In Perak, PR’s greatest hurdle is the Malay vote, particularly in the semi-urban and rural areas contested by Umno in Elections 2008.
But Ngeh remains confident that coupled with the injustice of BN’spower grab and PR’s 10-month performance in Perak, PR’s influence with the Malay voters has now greatly improved.
“We believe and hope that we already now have at least 40 per cent of support from the Malays in the rural areas.
“Ideally, our target is not to win with just a majority of three seats. This time, we aim to win two thirds of the 59 state seats in Perak,” Ngeh declared.
He claimed that the Malay ground was now “ripe and open” to the opposition, judging from the general sentiment of voters in the traditional Umno strongholds.
“It is a great transformation. Before March 2008, the DAP could never even raise our flag there. We could not even enter their territory.
“But now, they welcome me and when I come, I speak to a crowd of two thousand people. I feel very welcomed,” he said.
DAP, he said, was no longer considered a “Chinese chauvinist party or a Communist party”.
Similarly, Ngeh added, voters in the Chinese community, no longer feared non-Chinese centric parties and were now in acceptance of multiracial parties like PKR and even Islamist party PAS.
“This is why what we are doing now is to ensure that there is non-Malay support for PKR and PAS in the areas where DAP is not contesting.
“We are persuading the Chinese not to fear these parties and we have been moving to infiltrate all the deepest recesses of Perak,” he said.
Strategically, Ngeh said the PR alliance already has its presence in all 24 parliamentary constituencies in Perak.
“We have formed PR liaison committees in every parliamentary constituency, represented by nine members – three from each party,” he explained.
For DAP, Ngeh added, there were at least one or more branches in each area.
“That is why, we always have people moving on the ground there, working the ground and helping us to mobilise our functions when we plan any,” he said.
He added that each PR party is also expected to provide service in the areas that they would likely be contesting in the coming elections.
The seat distribution among DAP, PKR and PAS, he added, would likely be the same as the last general election.
“It is not a problem for us. It is true that DAP gave up two seats to PKR to contest but we are not fighting among ourselves for the seats. What is important is that our relationship is sound.
“That is why Perak PR is so close... your area is considered my area and we count ourselves as PR leaders, not just leaders of our own respective parties,” he said.
In Elections 2008, DAP contested in 18 seats, PKR in 20 seats and PAS in 21 seats.
Ngeh added that it was a general consensus among PR leaders that former Perak Mentri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin, a PAS man, would be retained as the Mentri Besar.
“We look at merit and Nizar was a sterling leader and a great Mentri Besar. In fact, when Nizar said, as an MB, that he would administer the state irrespective of race or background, I knew I would support him all the way, we do not even need to discuss policies,” he said.

Sime Darby - Laporan Audit Forensik Atau Laporan Audit Biasa?SHAH ALAM 17 NOV: Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail menyifatkan laporan audit forensik untuk menyiasat kerugian konglomerat Sime Darby hanyalah laporan audit biasa bertujuan mengaburi mata rakyat.
Laporan tersebut yang merumuskan Sime Darby mengalami kerugian RM2.1 bilion dikemukakan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC Berhad) untuk menjalankan siasatan kemungkinan wujudnya amalan penyelewengan.
"Saya bertegas bahawa laporan audit forensik yang disebut tentang kerugian Sime Darby RM2.1 billion bukan laporan forensik yang sepatutnya atau yang sepatutnya dikehendaki untuk melihat kerugian ini. Itu adalah laporan audit biasa.
Menurut beliau, tajuk laporan tersebut semata-mata bertujuan mengaburi mata rakyat namun dijangkakan tiada penyenaraian terperinci berhubung kaedah penentuan penyiasatan audit yang mengakibatkan kerugian lebih dari RM2 billion.
Azan yang ditemubual TV Selangor berkata, laporan audit forensik sebenar dikeluarkan dalam bentuk berskala justeru mengambil masa lama untuk menyediakan laporan lengkap.
Beliau percaya, kerajaan persekutuan menyedari akan prosedur tersebut apabila arahan membuka kertas siasatan audit dikeluarkan namun seolah-olah mengenepikan kebijaksanaan rakyat menuntut penjelasan.
"Kalau dia umum terus laporan itu sekaligus, bukan laporan forensik namanya sebab disifatkan sebagai laporan forensik ini mesti ada pengumuman setiap tiga bulan atau frasa-frasa supaya hasil kemudian tidak boleh diseleweng," jelas beliau kepada TV Selangor.
Azan juga percaya ada unsur penyelewengan yang cuba disembunyikan berdasarkan laporan audit forensik yang tidak mengikut prosedur.
Beliau mengambil contoh laporan audit Kementerian Kerja Raya yang menfokuskan 30 peratus kes diklasifikasikan sebagai 'kes rujukan utama' daripada jumlah keseluruhan setelah menapis laporan yang diperoleh secara berperingkat.
Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat hari ini menuntut Sime Darby mengemukakan laporan audit forensik berhubung kerugian RM2.1 billion konglomerat itu selain menyatakan tindakan undang-undang sivil sahaja tidak cukup kukuh menjelaskan kepada umum.
Kertas laporan audit forensik tersebut telah diserahkan kepada SPRM dan SC semalam untuk diteliti.
"Kalau betul kita mahu desak supaya dikemukakan kepada awam, maknanya ada pengumuman hasil penemuan oleh Ketua Audit Negera. Mesti ada penemuan. Dia tidak boleh setakat mengumumkan kepada umum," jelas Azan lagi.
Ditanya sekiranya terdapat usaha melindungi maklumat penuh laporan audit kerugian Sime Darby, Azan berkata kenyataan tersebut tidak dapat disangkal.
"Memang sudah tentu. Laporan audit forensik yang kita jangka dilaporkan ini, dipinjam nama sahaja. Tapi hasil laporan itu bukan hasil laporan audit forensik. Laporan biasa."
Azan percaya Sime Darby akan terus mempertahankan alasan salahurus pelaburan luar negara menjadi faktor kerugian selain pihak yang dilantik Sime Darby menguruskan projek luar negara.
Justeru kenaikan harga bahan mentah dan tenaga kerja akan terus dijadikan alasan munasabah diharapkan dapat diterima umum.
"Apa yang kita desak sekarang, sesiapa yang menyebabkan kerugian ini perlu dihukum. Itu yang kita tekankan bukan sebab musabab menjadi kerugian itu.
"Kalau betul dia mahu buktikan, kita sanggup berdepan jawatankuasa yang menyiasat ini dan kita mahu tengok apa kaedah yang digunapakai," tegas Azan.
Azan yang menjelaskan kepada TV Selangor begitu optimis menyatakan kerugian yang dialami Sime Darby merupakan unsur penyalahgunaan kuasa dan kelemahan dalam pengurusan dana syarikat itu ketika mengendalikan rundingan sebut harga projek mega di negara Timur Tengah termasuk empangan Bakun di Sarawak.

Kerajaan Negeri Pakatan Dukung Prinsip Ketelusan
SHAH ALAM 17 NOV: Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor bersedia untuk menghukum individu-individu yang terlibat dalam penyelewengan sekiranya terbukti bersalah.
Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad berkata, kerajaan negeri Pakatan Rakyat memegang prinsip ketelusan dari awal pemerintahan termasuk tiada usaha melindungi kelemahan mana-mana pihak yang berlaku salah dalam pengurusan harta negeri.
Justeru tambahnya, sikap profesional kerajaan Selangor melantik wakil-wakil pengurusan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) dan Yayasan Selangor melalui sistem temuduga mampu menangkis kelibat kroni seperti yang berlaku ketika pemerintahan Umno-Barisan Nasional terdahulu.
"Jadi di sini kita dapat membezakan antara pemerintahan Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat apabila sudah dilantik tiada kepentingan, bila berlaku apa-apa penyelewengan maka orang ini akan dikenakan tindakan. Kita tidak ada menutup, sembunyikan maklumat, tidak cuba membela dengan alasan-alasan remeh dan sebagainnya," jelas beliau yang ditemui TV Selangor di perkarangan Masjid Al-Ehsan, Shah Alam pagi tadi.
"Bagi kita dalam Pakatan Rakyat, kita tidak ada kepentingan. Kita minta rakyat yang ada dalam PKNS, Yayasan Selangor sekiranya ada maklumat, dedahkan. Orang yang bersalah akan dikenakan tindakan. Tidak ada apa yang kita sorok, berpura-pura."
Khalid yang hadir ke majlis Korban di Seksyen 24, Shah Alam pagi tadi turut tidak menafikan kelemahan dalam pengurusan yang baru diambil alih justeru kerajaan Pakatan Rakyat berusaha untuk menurunkan kadar ketirisan ketahap minimal.
Tambah beliau lagi, sekiranya terdapat sebarang masalah dan kelemahan dalam pengurusan Yayasan Selangor seperti yang didakwa maka ianya tidak lagi melibatkan campur tangan pemimpin politik.
"Kalau macam dulu kalau ada penyelewengan ianya atas arahan pemimpin Barisan Nasional kerana mereka mahukan kekayaan dan sebagainya.
"Tapi sekarang ini oleh kerana ianya diserahkan kepada pihak profesional dan mereka sepatutnya menguruskannya dengan cara baik. Jadi sekiranya ada penyelewengan maka pengurusan yang dilantik akan dikenakan tindakan," kata beliau.
Semalam, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mendakwa kerajaan Selangor membelanjakan sejumlah RM800 ribu untuk kos penganjuran majlis sambutan ulang tahun Yayasan Selangor Jumaat lalu.
Noh juga mendakwa sebahagian daripada jumlah itu sudah dibayar kepada syarikat yang diberikan kontrak untuk menganjurkannya.
Isu tersebut mula mendapat perhatian apabila Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dilaporkan membatalkan hasrat untuk berangkat ke majlis itu apabila dikatakan dukacita kerana kos mengadakannya amat tinggi.
Khalid yang juga Lajnah Politik PAS percaya kerajaan Umno-Barisan Nasional tidak mampu melaksanakan ketelusan sepanjang pemerintahan parti itu kerana sering melindungi kepentingan individu-individu tertentu melalui kuasa politik.
Beliau yang menyifatkan Noh Omar sebagai kurang akal, turut mengecam tindakan menteri itu membela sekumpulan samseng yang memukul ADUN Tanjung Karang, Ng Suee Lim ketika membuat lawatan bertemu petani di daerah itu minggu lalu.
"Kita zahirkan perbezaan pasal itu, kita mengalu-alukan. Kita tidak ada usaha sorokkan. Bukan macam Noh Omar, bila YB Ng Suee Lim pergi ke Tanjung Karang nak dengar petani punya aduan, kena pukul. Lepas itu Nor Omar membela pula mengatakan munasabah kena pukul. Ini menteri yang sewel sikit," tegas beliau. (09:09 - 09:35)
Kira-kira 200 orang hadir ke perkarangan Masjid Al-Ehsan Seksyen 24, Shah Alam pagi tadi menyaksikan 13 ekor lembu dikorbankan pada sambutan Hari Raya Aidil Adha kali ini.
Khalid Samad turut membantu ahli jawatankuasa masjid melapah daging lembu.

Najib Tidak Berpaut Pada Realiti - Dr Muhammad Nur Manuty

SHAH ALAM, 17 Nov - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin-pemimpin Umno tidak berpaut kepada realiti apabila mendakwa masyarakat antarabangsa menerima Malaysia sebagai negara Islam contoh.
Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama Parti Keadilan Rakyat atau PKR,Dr Muhammad Nur Manuty, berkata dakwaan itu rapuh kerana banyak negara mempertikaikan sistem kehakiman di Malaysia. selain penindasan terhadap mereka yang tidak sehaluan dengan pemerintah dan layanan terhadap kaum bukan Islam.
Manuty menolak tanggapan Najib bahawa Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim tidak mempunyai sokongan antarabangsa apabila menegaskan Malaysia masih jauh daripada mencapai status negara Islam contoh.    
"Tetapi bercakap secara 'private' ,  banyak pemimpin dunia termasuk beberapa negara dunia tidak suka dengan perjalanan pentadbiran malaysia dalam konteks tidak adil dengan orang yang tidak diberikan pembelaan oleh mahkamah yang adil, tekanan kepada orang-orang yang tidak sehaluan dgn dasar pemerintah, layanan kpd org bukan islam yang ditahan dan kematian didalam penjara itu tidak islamik serta bercanggah dengan nilai-nilai kemanusian," katanya kepada TV Selangor petang tadi.
Dr Manuty berkata demikian ketika mengulas kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berhubung dakwaan beliau bahawa pandangan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim terhadap Malaysia tidak mencerminkan pendapat pemimpin-pemimpin dunia.
Anwar, dalam satu wawancara dengan wartawan Australia,  menyifatkan Malaysia tidak wajar di terima sebagai sebuah negara Islam Moden kerana pelbagai bentuk kezaliman dilakukan secara terang-terangan oleh pemerintah.
Justeru Dr Manuty,menjelaskan bahawa konsep Islam Moden ini harus difahami dengan jelas kerana tidak semua perkara yang termaktub didalamnya dipersetujui oleh pemimpin Islam seluruh dunia.
"Kita kena faham konsep Islam dan modenity ini ada perkara yang islam tidak sejajar dengannya seperti faham modenisma, jadi maknanya ruang untuk seorang pemimpin macam Anwar bercakap, saya fikir Anwar yang sudah banyak latar belakang kefaham tentang islam...lebih banyak daripada islam dia ada hak hendak cakap sedemikian kerana dia juga mempunyai hubungan yang erat dengan pemimpin dunia apa lagi pemimpin dunia yg faham kedudukan malaysia," tambah beliau lagi

Zaid on new political journey

It has been an uphill task for the Opposition Leader to regain the political momentum ever since Najib Tun Razak took over from Abdullah as Umno president and Prime Minister in April 2009 and launched his 1Malaysia initiative as well as his economic and social transformation plans.
 
Yahoo News
Former United Malays National Organisation (Umno) rebel Zaid Ibrahim is ending his 16-month sojourn with Malaysia's opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR) and Anwar Ibrahim and setting off on a new political journey with an uncertain future.
He leaves bitter, unfulfilled and disillusioned with both the PKR and its de facto leader and their alleged failure to carry out their stated dogma - reformation.
Zaid, 59, believes reformation is both necessary and inevitable but thinks neither Anwar nor the party could be agents of change for the country.
"I can lead the change better because I understand the country and its aspirations better," claims Zaid, who was sacked from Malaysia's ruling and largest party, Umno, in December 2009.
Coming into the PKR as a reformasi hero, he was chosen to carry the opposition Pakatan Rakyat coalition banner in April in the battle for the Hulu Selangor parliamentary seat.
The Barisan won despite Anwar's superhuman effort in campaigning for Zaid.
Pakatan leaders who had defended Zaid tooth and nail were hard pressed now to explain his criticism of the PKR and Anwar.
Zaid is expected to gather followers who are unhappy with Anwar and the coalition and form what his supporters say is "a third political force that is independent of both the Pakatan and the Barisan Nasional."
This force, they say, would speak for the people and for democracy in an open and forthright manner and without the political expediency and double-talk that is plaguing the PKR and Pakatan.
Only time can tell how this political experiment would measure up.
Zaid leaves Anwar nursing a badly-mauled PKR and an angry and upset Pakatan alliance that is counting the damage his (Zaid's) statements and decisions have done to their movement.
An Umno non-conformist, the former de facto law minister made a name for himself during the 2004-2008 perestroika when Abdullah Ahmad Badawi (the then premier) presided over a society that was eager and willing to discuss and debate.
Ironically, he was one of the first Umno leaders to say that Anwar should be released from prison.
However, he lasted less than six months after being made senator in 2008 and brought into the Cabinet as a minister in the Prime Minister's Department overseeing legal matters.
His colleagues said he ran into a brick wall with his uncompromising approach to sensitive and contested issues, like apologising and making payments to former Federal Court judges.
"He does not know the art of diplomacy or compromise... how to be happy with half the loaf," said a lawyer who knows Zaid well.
He was later welcomed as a hero into PKR and given key tasks like formulating a common policy platform to tie the Pakatan components of PKR, PAS and DAP.
He was never accepted and treated as a stranger and neither was he considered a potential usurper by the close-knit world that Anwar had built around him.
Supporters saw his dramatic entry into PKR and his alliance with Anwar, 65, as the precise combination to propel the Pakatan grouping into Putrajaya.
However, the once promising alliance has since turned out to be damaging and destructive for Anwar who, against rising odds, is trying to revive the fortunes from his sterling performance in 2008.
It has been an uphill task for the Opposition Leader to regain the political momentum ever since Najib Tun Razak took over from Abdullah as Umno president and Prime Minister in April 2009 and launched his 1Malaysia initiative as well as his economic and social transformation plans.
Anwar's coalition had also suffered defeats in by-elections that were held after Najib began his reforms, except in Manik Urai and Sibu, where PAS and DAP won with narrow margins.
On the other hand, the Barisan chalked up handsome victories in other polls, including the just-concluded Galas and Batu Sapi by-elections.
Zaid's departure could compound the woes for PKR, which is already blighted by serious internal dissensions and defections and members, unhappy over numerous issues, drifting away.
Besides that, his accusations -- that Anwar is irrelevant and incapable of leading the party's reformasi charge and should step down -- will have deep a psychological impact on the minds of voters.
Zaid's exit has kicked up a fierce firestorm in Pakatan. Supporters have lashed out at him accusing him of many things including being a Trojan horse sent to break up PKR, criticism Zaid says he does not deserve.
After such open mudslinging, it is too late for both Pakatan and Zaid for remorse.
In retrospect, the Anwar-Zaid marriage was doomed from the start not only because of the personality differences but also because of ideological divergence.
For Anwar, reformation is probably a lifelong political struggle, but for Zaid it is only an intellectual construct
 

Indeks Rasuah Malaysia Paling Corot, Umno-BN Buat Sombong Bodoh

TIjpgKUALA LUMPUR 17 Nov - Imej Malaysia selama 53 tahun di bawah pentadbiran Umno-Barisan Nasional telah mengalami kerosakan yang teruk di mana ia telah ditarafkan sebagai negara terburuk di Asia Pasifik oleh badan membanteras rasuah, Transparency International (TI) sejak 1995.

Dalam laporan terbaru TI, Malaysia telah diletakkan dikedudukan paling corot dalam Indeks Persepsi Rasuah (CPI) sejak penilaian itu dibuat 16 tahun lalu.

Mendedahkan perkara ini di Parlimen, Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang berkata Malaysia telah jatuh dari tangga 23 daripada 41 negara pada 1995 dengan mata sebanyak 5.28 kepada kedudukan nombor 56 dengan mata sebanyak 4.4 pada tahun 2010.

Malaysia ketika itu berada di tangga ke enam sebaris dengan negara maju seperti New Zealand, Australia, Hong Kong, Singapura dan Jepun di kalangan negara Asia Pasifik.

"Selepas 16 tahun dan banyak kempen anti-rasuah dijalankan termasuk dua rang undang-undang anti-rasuah digubal dan mentransformasi Badan Pencegah Rasuah kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang melibatkan dana awam yang besar, Malaysia terus dihantui dengan penarafan CPI pada tangga ke-56 sama seperti tahun lalu tetapi dengan mendapat mata yang lebih rendah iaitu 4.4 dan di tangga ke-11.

"Dalam tempoh 16 tahun Malaysia telah kalah kepada lima negara di Asia Pasifik iaitu Taiwan (tangga ke-33 mata 5.8), Bhutan (36/5.7), Brunei (38/5.5), Korea Selatan (39/5.4) dan Macau (46/5.0).

"Malah negara yang dahulu berada di kedudukan paling bawah kini telah berada di tahap yang lebih baik tetapi kedudukan Malaysia terus jatuh," tegas Kit Siang ketika membahaskan usul di Parlimen minggu lalu untuk memotong RM10 daripada gaji Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Abu Kassim Mohamad kerana didakwa gagal dalam tugasnya membanteras rasuah.

Buktinya kata beliau, China berada pada tangga ke-40 dengan mata sebanyak 2.16 pada 1995 dan turun ke tangga 78 dengan mata 3.5 pada 2010.

Dengan mengambil kira peningkatan China dibandingkan dengan penurunan Malaysia, China dijangka melangkau Malaysia di segi kedudukan dalam CPI dan mata yang dicapai menjelang 2017.

Begitu juga Thailand yang ditaraf pada kedudukan 34 dengan skor 2.29 pada 1995 kini berada pada paras yang sama dengan China.

Malah India juga menunjukkan kesungguhan untuk menambahbaik dengan kedudukan 87 dengan skor 3.3 berbanding tangga ke-35 dengan mata sebanyak 2.78 pada 1995.

"Indonesia dilihat membuat kemajuan yang besar dalam usaha melawan gejala rasuah. Berada pada kedudukan paling rendah di paras 41 dengan skor 1.94 dalam CPI kini negara itu berada pada tangga ke-110 dengan skor 2.8 pada 2010.

"Malaysia juga kalah kepada negara lain seperti Turki dengan kedudukan ke-29 dan skor 4.4 pada 1995 tetapi sekarang bertambah baik di tangga ke-56 dengan skor 4.4.

"Keadaan begitu sedih sehingga Malaysia juga kalah kepada negara Timur Tengah umpamanya Jordan yang mencapai kedudukan ke-26 dengan skor 5.32 pada 1996 tetapi kali ini jauh meninggalkan  kita dengan kedudukan ke-50 dan mata sebanyak 4.7.

"Saudi Arabia juga telah maju dengan kedudukan pada tangga ke-46 dengan skor 4.5 pada 2003 (ketika itu Malaysia di tangga 37 dengan skor 5.2) tetapi kini mencapai kedudukan ke-50 dengan skor 4.7.

"Nampaknya sejak tempoh 16 tahun Malayia dilihat oleh dunia menjadi semakin korup walhal negara lain semakin kurang gejala rasuahnya," jelas Ahli Parlimen Ipoh Timur itu.

Kit Siang berkata walaupun dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang membabitkan usaha memerangi rasuah telah meletakkan sasaran skor CPI daripada 4.5 tahun 2009 kepada 4.9 namun ia gagal apabila skor negara jatuh kepada 4.4.

Paling menjengkelkan kata tokoh politik veteran itu apabila Menteri yang bertanggungjawab terhadap perlaksanaan Indeks Prestasi Utama (KPI) dan NKRA di bawah Unit Pengurusan Prestasi dan Penyampaian (Pemandu), Datuk Seri Idris Jala cuba menyembunyikan kelemahan kerajaan dengan mengatakan penilaian TI tidak tepat.

"Pemandu mendakwa skor Malaysia dalam 'IMD World Competitiveness Yearbook' bertambah baik daripada skor 5.2 kepada 6.3 manakala markah dalam 'Political and Economic Risk Consultancy’s (PERC) Asian Intelligence Newsletter' negara menokok daripada 4.5 kepada 4.6 sementara dalam 'World Economic Forum’s (WEF) Global Competitiveness Report' Malaysia mencatat indeks daripada 4.45 pada 2009 kepada 4.975 tahun ini.

"Penilaian TI dalam merangka CPI tidak berubah daripada tahun-tahun sebelumnya. CPI Malaysia dikira menggunakan 9 sumber bebas seerti sebelumnya. Kecuali jika Pemandu juga mencabar kesahihan CPI terdahulu, ia tidak boleh mempertikaikan CPI bagi 2010," ujar Kit Siang lagi.

Beliau kesal dengan sikap dua Menteri kerajaan Umno-BN, Datuk Seri Nazri Aziz dan Tan Sri Dr Koh Tsu Koon  yang sepatutnya merasa bimbang mengenai kedudukan CPI terbaru Malaysia tetapi sebaliknya mereka tidak mengendahkannya langsung.

Kit Siang menambah belanjawan untuk SPRM juga telah meningkat daripada RM76.4 juta pada tahun 2005 kepada RM202 juta dalam Bajet 2011 namun rekod membanteras rasuah terus merosot.

ETP Tidak Ada Elemen Keadilan Sosial, Pinggirkan Rakyat Miskin

AI45KUALA LUMPUR 17 Nov - Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dilancarkan Perdana Menteri hanya menumpukan perhatian kepada projek mega yang mengenyangkan kelompok kroni Umno-Barisan Nasional tanpa perincian kepada program untuk membasmi kemiskinan tegar dan projek berteraskan kebajikan rakyat.

Ketika menyampaikan syarahan di Universiti Nasional Australia (ANU) Isnin lalu, Anwar mengkritik ETP dengan mengatakan proram bernilai lebih RM1 trilion itu yang bermatlamat merubah ekonomi Malaysia kepada negara berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020 cuba mengkhayalkan rakyat dengan angka yang mengasyikkan tetapi pada hakikatnya tidak membawa apa-apa erti.

"Jika dikaji ETP secara dekat kita gagal melihat bagaimana program raksasa ini mampu menangani isu kemiskinan tegar untuk mengurangkan jurang golongan miskin dan kaya. Unjuran untuk mencapai ekonomi pendapatan tinggi sahaja tidak mencukupi. Kita tidak lihat apakah rancangan konkrit kerajaan untuk mengatasi masalah perumahan rakyat miskin, di manakah pelan induk untuk memberi pendidikan percuma. Kita juga tidak nampak dalam ETP satu pelan komprehensif bagi golongan yang tidak mampu menanggung kos perubatan swasta dan juga hospital.

"Apa yang dipaparkan hanyalah usaha bersungguh untuk melaksanakan projek mega seperti mana yang berlaku pada era Mahathir. Kita lihat perancangan besar-besaran untuk membina struktur mega, bangunan yang lebih tinggi daripada Menara Berkembar KLCC dan projek mega lain yang akan mengayakan syarikat-syarikat kroni yang akan menjadi semakin kaya dan berkuasa. Kita melihat ETP menjadikan anak-anak kita dan generasi akan datang sebagai korban kerakusan dan ketamakan golongan yang mahu mengumpul harta secara haram," tegas Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh.

Kerajaan Umno-BN kata beliau meneruskan budaya kronisme meskipun indeks urus tadbir, ketelusan dan akauntabiliti negara terus merudum dan menyebabkan golongan pelabur meminggirkan Malaysia.

Malah kata Anwar lagi mentransformasi sebuah ekonomi bukan hanya sekadar dengan teori semata-mata tetapi memastikan budaya dan amalan rasuah, kronisme dan salah guna kuasa dihapuskan.

Perubahan ini kata Amwar berkait rapat dengan persoalan keadilan sosial tetapi sebelum keadaan ini dapat diwujudkan dalam sesebuah masyarakat transformasi politik mesti dilakukan terlebih dahulu.
"Mestikan dilakukan perubahan politik sebelum sebarang perubahan dibuat terhadap dasar sosio-ekonomi. Oleh kerana itu adalah penting bagi mana-mana kerajaan memberi komitmen kepada prinsip pengagihan kekayaan yang lebih saksama sebagai tunggak kepada keadilan sosial.

"Saya menyeru kerajaan Malaysia supaya melaksanakan pelan bersepadu untuk membasmi kemiskinan dan dalam jangka masa panjang merencanakan satu sistem sokongan bagi golongan miskin dan yang dipinggirkan di segi ekonomi.

"Kekuasaan eonomi perlu diimbangi dengan prinsip urus tadbir yang baik dan akauntabiliti. Adakah harus kita tidak berbuat apa-apa sambil melihat ahli politik yang menjadi penjawat awam terus menerus mungkir janji terhadap menegakkan keadilan sosial dan pada masa yang sama merosakkan institusi negara dengan salah guna kuasa dan korupsi?" soal Anwar lagi.

Kata Anwar perbincangan mengnai isu keadilan sosial dan perubahan landskap politik di Malaysia mesti juga mengambil kira konteks masyarakat majmuk di mana kemungkinan berlakunya ketegangan kaum apabila dieksploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Justeru itu beliau menggesa supaya rakyat menolak sebarang kejumudan ideologi serta politik kebencian dan eksklusiviti dalam semua bentuk.

Ini kerana politik sedemikian akan memecahbelahkan masyarakat samada ia terbentuk atas landasan etnik, bahasa ataupun agama.

"Apabila berlaku ketegangan kaum, nyawa yang tidak berdosa akan hilang, negara pula akan ingatkan bahawa keamanan dan harmoni hanyalah satu keadaan yang boleh berubah. Satu hari ia akan wujud dan keesokan harinya akan runtuh disebabkan pertelingkahan fahaman, agama atau perbezaan kelas masyarakat akibat ketidakadilan sosial dan ekonomi

"Hanya selepas kerosakkan besar berlaku baru pengubal dasar menerima hakikat bahawa kebebasan tidak bermakna jika tidak mampu memberi kebajikan kepada rakyat ataupun negara hukum yang masih meneruskan amalan diskriminasi atas alasan kasta, kekayaaan dan status.

"Dalam masyarakat berbilang kaum seperti Malaysia adalah amat penting pemimpin sentiasa mengingati hakikat ini dan melindungi keadaan yang rapuh ini," ujar Anwar.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat itu membidas penggunaan apparatus kerajaan oleh Umno-BN untuk menyebarkan propaganda ketuanan bangsa yang bukan sahaja tidak bermoral malah tidak bertanggungjawab dan bersifat jenayah.

Saifuddin : Sistem Satu Ahli Satu Undi Untuk Masa Depan PKR


MACHANG 17 NOV : Parti Keadilan Rakyat tidak  akan tunduk kepada kritikan, tuduhan  dan ugutan melulu terhadap pemilihan parti malah  tetap komited untuk menyemarakkan  demokrasi tulen yang memberikan hak mengundi kepada setiap ahli.

Setiausaha Agung PKR  Saifuddin Nasution berkata sistem satu ahli satu undi yang diperkenalkan pada  pemilihan kali ini adalah sejajar dengan matlamat memberikan akar umbi hak menentukan corak kepimpinan parti.

" Bukan sebab hendak sangat PKR dilihat mempunyai kelainan. Tetapi prinsip dan falsafah yang mendorongnya. Kita percaya kepada prinsip memberikan hak dan juga kepada setiap anggota yang sebenarnya boleh dianggap bijak dan mampu berfikir bagi menentukan corak kepimpinan yang mereka hendak amanahkan bagi menerajui kepimpinan parti," kata Saifuddin kepada Tv Selangor, melalui segmen bual bicara, Terus Terang.      

PKR menempa sejarah apabila menjadi parti politik pertama di Malaysia memperkenalkan sistem pemilihan secara langsung dengan setiap ahli di peringkat cabang berhak  memilih pemimpin peringkat nasional.
Namun pemilihan beberapa cabang tercemar dengan tuduhan proses pengundian tidak telus termasuk  pengiraan kertas undi selain provokasi luar dari bukan ahli parti.

Bekas Menteri Kabinet, Datuk Zaid Ibrahim menggunakan dakwaan-dakwaan  itu sebagai alasan untuk tidak meneruskan saingannya sebagai Timbalan Presiden dan bertindak keluar dari parti.

Segala pergolakan itu dilaporkan oleh media arus perdana kawalan Umno-BN  sebagai krisis paling hebat dalam PKR.

Namun Saifuddin berkata  segala tuduhan  mesti ditangani secara tenang dan dinilai dari konteks yang betul.  Tidak ada keperluan untuk parti menekan “butang kecemasan”, tegas beliau. 

" Kita kena ingat sistem pemilihan yang adil adalah satu proses   terbuka yang mengundang segala macam masalah, sama ada reaksi dari orang luar mahupun orang dalam . Itu tidak dapat dielakkan. 

" Reaksi dari orang luar kita anggap sebahagian daripada minat mereka terhadap proses ini. Reaksi daripada orang dalam,  baik yang berupa aduan, komen, kritik, adalah satu lagi perkara yang berlaku secara terbuka.  Kalau mereka salurkan melalui saluran parti, kita akan tangani cara saluran parti. Kalau mereka memilih untuk meletupkannya secara terbuka, kita akan hadapi secara terbuka," tambah Saifuddin lagi.

Saifuddin menegaskan PKR adalah sebuah parti masa depan, lalu harus "berani" membawa perubahan hatta mencuba sesuatu yang baru.

Beliau berkata dengan memperkenalkan sistem pemilihan secara langsung, PKR memberikan petunjuk jelas bahawa ia adalah sebuah parti untuk  masa depan.

" Politik itu bersifat dinamik. Yang namanya politik itu bukan sesuatu yang berbentuk statik. Mesti ada keberanian untuk mencuba  sesuatu yang baru. Bermula dengan proses penamaan calon biar pun belum pernah dilakukan oleh mana-mana parti,"katanya.

Berbeza dengan parti perkauman seperti Umno dan rakan parti  komponennya dalam Barisan Nasional, PKR  bergerak jauh ke hadapan dengan mendokong suara  rakyat tanpa mengira latar belakang dan fahaman agama, kata Saifuddin.

Atas sebab itu,  kira-kira 400,000 ahli PKR di seluruh negara berjaya disatukan di bawah satu bumbung parti dengan komposisi 50 peratus masyarakat berbangsa Melayu, 23 peratus India, 12 peratus cina dan 15 pelbagai etnik dari Sabah Sarawak.

" Kalau hendak dilihat dari rupa wajah politik Malaysia akan datang, cerminannya sudah ada pada parti Keadilan,” kata beliau.  

Namun beliau menegaskan  PKR  yakin, sistem pemilihan sebegitu adalah cara terbaik untuk menzahirkan konsep perjuangan yang dibawa olehnya.

" Saya fikir untuk jangka masa panjangnya, dari sudut falsafah, dari sudut prinsipnya, saya percaya parti Keadilan sedang bergerak pada landasan yang betul untuk memberikan satu rupa dan wajah baru kepada politik negara pada satu masa nanti,"tambahnya lagi.

Bagaimana pemimpin hidup mewah meminta berkorban untuk rakyat?

chegubard
Oleh Nazli Ibrahim
PETALING JAYA: "Wajarkah bagi mana-mana individu mendakwa dirinya berkorban untuk agama, negara dan rakyat padahal pada masa yang sama hidup mewah dan membina kekayaan untuk dirinya sendiri?"
Demikian soal calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Badrul Hisham Shaharin yang juga dikenali sebagai Chegu Bard ketika bercakap tentang pengorbanan sempena Hari Raya Korban yang disambut oleh umat Islam negara ini hari ini.

Beliau mengingatkan semua pihak agar tidak hanya mempertikaikan pengorbanan pihak lain tetapi harus juga memikirkan adakah diri sendiri pernah berkorban untuk pihak lain.
"Kerajaan meminta rakyatnya berkorban untuknya tetapi apa pula pengorbanan kerajaan untuk rakyat negara ini?
"Apabila negara ini dikatakan bakal muflis oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Idris Jala tidak berapa lama dahulu, rakyat diminta berkorban untuk negara.
Gaya hidup mewah
"Tetapi apa pula pengorbanan mereka ini untuk rakyat dan negara, dengan gaya hidup yang mewah mereka tanpa sedikit pun merasa bimbang akan nasib negara dan rakyat.
"Saya percaya rakyat negara ini tidak merasa ragu untuk berkorban untuk negaranya, asalkan kena pada caranya dan pemimpin sendiri harus menunjukkan contoh teladan yang baik" kata Chegu Bard.
Beliau turut mengingatkan anggota Parti Keadilan Rakyat (PKR) khususnya anak-anak muda agar jangan hanya pandai bercakap tentang pengorbanan yang kononnya pernah dilakukan untuk parti.
"Kadang-kadang ada yang mendakwa telah berkorban itu dan ini untuk parti.  Hakikatnya yang mendakwa berkorban ini ada yang membina kekayaan melalui jawatan politik yang disandangnya.
"Jadi dalam situasi ini, siapa yang berkorban sebenarnya? Parti atau orang-orang seperti ini?  Tentulah imej parti yang akhirnya terkorban apabila dipandang serong oleh masyarakat nanti," ujar beliau.
Pengorbanan sebenar
Disamping itu beliau menyanjung tinggi pengorbanan sebenar yang pernah dilakukan oleh anggota parti itu dari pelbagai peringkat untuk meletakkan parti berada di kedudukannya sekarang.
"Saya amat menyanjung tinggi pengorbanan ahli parti semua peringkat yang berkorban untuk perjuangan keadilan ini lebih-lebih lagi di akar umbi sehinggakan ada yang terpaksa bergolok bergadai untuk meneruskan perjuangan parti.
"Jadi amat wajar pemimpin yang berada di atas untuk merenung pengorbanan mereka di bawah yang tidak punya apa-apa kepentingan diri.
Apabila ditanya pengorbanan yang pernah dilakukan untuk perjuangan parti, Chegu Bard menjawab, "Di mana keikhlasan jika bertujuan untuk mendapatkan publisiti atas pengorbanan yang telah dilakukan?
"Biarlah beberapa teman rapat yang mengetahui kesulitan, pengorbanan yang pernah saya lalui dalam perjuangan untuk menegakkan keadilan ini.  Selain itu, Tuhan saja yang tahu," ujarnya.
Di samping itu, beliau turut mengucapkan selamat menyambut Hari Raya Aidiladha kepada umat Islam di negara ini.

Rombakan kabinet tidak lama lagi?

Perubahan dalam kepimpinan Umno akan dilakukan di peringkat tertentu supaya parti itu lebih bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum kelak, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

"Saya sedang memikirkan... (sebelum ini) tergendala dua minggu sebab saya kena penyakit. Selepas ini, saya sudah bekerja seperti biasa dan saya akan beri tumpuan," katanya.

Najib pada awal bulan ini diserang penyakit cacar atau demam campak dan terpaksa bercuti rehat.

Pada Perhimpunan Agung Umno bulan lalu, beliau yang juga Presiden Umno berkata perubahan dalam kepimpinan Umno di peringkat tertentu supaya parti itu lebih bersiap sedia menghadapi pilihan raya umum kelak, akan diumumkan apabila sampai masanya.

Ditanya sama ada rombakan Kabinet akan dilakukan, Perdana Menteri berkata: "Tak kan saya hendak beritahu. Rombakan Kabinet tidak akan diberitahu. Kalau tiada...tiada, kalau ada...ada".

Najib berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan sidang video bersama masyarakat dan penuntut Malaysia di enam buah negara, di kediaman rasmi Perdana Menteri di Seri Perdana di Putrajaya hari ini. Turut hadir isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor dan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.
Rombakan terakhir

Kali terakhir jemaah menteri dirombak adalad pada 1 Jun lalu. Ia rombakan kabinet pertama Najib setelah mengambil-alih teraju negara pada April tahun lalu.
Bagaimanapun rombakan berkenaan tidak banyak membabitkan pemimpin Umno. Sebaliknyanya, rombakan itu adalah untuk disesuaikan dengan perkembangan politik di kalangan ahli komponen BN, khususnya, MCA, MIC, Gerakan dan PBB.

Dalam rombakan itu, Datuk Seri Ong Tee Keat yang tewas pada pemilihan MCA pada MAC lalu digugurkan sebagai Menteri Pengangkutan.

Najib pada rombakan itu juga juga menamakan lima senator dan dua anggota parlimen sebagai timbalan menteri persekutuan yang baru.

Rombakan kabinet kali ini juga dilihat sebagai peluang terakhir bagi ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin menyertai kabinet sebelum pilihan raya umum akan datang, yang dijangka diadakan tahun depan.

Khairy tidak dilantik menganggotai kebinet apabila Najib mengambil alih pentadbiran April lalu, sedangkan Datuk Mukhriz Mahathir yang mencabarnya bagi jawatan nombor satu pergerakan itu, mengisi jawatan timbalan menteri.

Selain itu, naib ketua Pemuda Umno, Datuk Razali Ismail juga dilantik sebagai timbalan menteri.

Dr Khir bayar tunggakan cukai banglonya

Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, semalam telah membayar sekitar RM11,000 kepada Majlis Perbandaran Shah Alam (MPSA), setelah diberikan notis untuk menyelesaikan cukai taksiran banglo mewahnya yang dianggarkan bernilai jutaan ringgit di Shah Alam.

Seorang pembantu kepada Datuk Bandar Shah Alam, Mazalan Mohd Noor menafikan berita kononnya kediaman kontroversi milik Khir itu telah disita oleh MPSA berikutan kegagalannya menjelaskan cukai taksirannya.

“Rumahnya tidak disita; beliau cuma diberikan notis untuk menyelesaikan bayaran tertunggak selama enam penggal (dua penggal setahun) cukai taksiran rumahnya semalam. Beliau diberi seminggu untuk berbuat demikian tetapi saya percaya beliau telah menjelaskan bayaran tertunggak itu,” kata pembantu itu ketika dihubungi.

Akhbar Berita Harian hari ini menyiarkan laporan banglo milik Dr Khir di Sekysen 7 Shah Alam menjadi tumpuan MBSA menyerahkan notis sita rumah selepas bekas Menteri Besar itu dikatakan tidak menjelaskan penilaian bagi rumahnya sejak tiga tahun lalu.

Akhbar milik Umno itu juga memetik Dr Khir sebagai berkata, beliau tidak menerima sebarang notis daripada MBSA sejak kebelakangan ini, malah ketika notis sita rumah itu diserahkan, beliau tiada di rumah ketika itu.

"Saya sudah menyelesaikan bayaran ini. Ia hanya kes terlepas pandang dan saya harap ia tidak dijadikan isu," katanya kepada Berita Harian.

Laporan itu kemudian diperbesarkan oleh akhbar Cina yang mendakwa kediaman Dr Khir telah disita selepas beliau gagal menjelaskan bayaran cukai taksirannya itu.

Banglo itu menjadi isu selepas didedahkan kos pembinaannya termasuk pengambilan dua bidang tanah masing-masing berkeluasan 0.2 hektar dan 0.1 hektar bernilai kira-kira RM24 juta.

Bekas menteri besar itu bagaimanapun telah menafikan jumlah itu dan sebaliknya menjelaskan ia menelan perbelanjaan RM3.5 juta.

Apa Itu Pengertian Hari Raya Aidiladha Sebenarnya?

Hari Raya Aidiladha (bahasa Arab: عيد الأضحى 'Eid Ul-Adha') atau Hari Raya Haji merupakan perayaan yang dirayakan di seluruh dunia.


Ia adalah perayaan terbesar di dalam Islam selain Aidilfitri yang disambut pada setiap 1 Syawal. Aidiladha disambut pada hari ke sepuluh, sebelas, dua belas dan tiga belas bulan Zulhijjah setiap tahun.

Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah.

Aidiladha adalah perayaan yang istimewa kerana ia merupakan hari untuk umat Islam memperingati kisah pengorbanan Nabi Ibrahim dalam menunaikan perintah Allah dan ke-sabaran anaknya Nabi Ismail dalam memenuhi perintah Allah s.w.t.

Selain itu, salah satu keistimewaan Aidiladha dan Hari Tasyrik ialah ibadat korban.

Ibadat korban ini hanya boleh dilakukan dalam empat hari iaitu bermula waktu selepas khatib menyampaikan khutbah Aidiladha sehingga sebelum tenggelam matahari pada hari ke-13 Zulhijah.

Dari segi bahasa, korban bermaksud dekat, manakala dari segi istilah ia bermaksud menjalankan perintah agama atau taat kepada perintah Allah kerana ingin mendekatkan diri kepada-Nya.

Hari Raya Korban jatuh pada hari kesepuluh pada bulan Zulhijjah, bulan terakhir pada kalender Hijrah Islam.

10 Zulhijjah merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam di mana Nabi Adam dan isterinya Hawa dikeluarkan dari syurga dan diturunkan ke bumi sebelum berjumpa di padang Arafah, di luar bandar Mekah.

Pada hari raya, orang Islam disunatkan mengenakan pakaian yang paling cantik, paling bersih, dan juga mengenakan wangi-wangian.

Pada pagi hari raya korban, umat Islam akan mengerjakan sembahyang sunat Hari Raya sebanyak 2 rakaat dengan 7 takbir pada rakaat pertama diikuti 5 takbir pada rakaat kedua.

Pada kebiasaannya solat sunat Aidiladha dicepatkan sedikit berbanding solat sunat Aidilfitri.

Hikmahnya dicepatkan sedikit waktu solat sunat Aidiladha adalah bagi memberi lebih banyak masa untuk penyembelihan korban.

Hikmahnya dilewatkan sedikit solat sunat Aidilfitri pula adalah bagi membenarkan peluang bagi mereka yang belum membayar zakat menunaikan kewajipan mereka dan disunatkan makan dahulu sebelum pergi ke masjid.

Manakala bagi Aidiladha, hikmat disunatkan makan selepasnya supaya makanan yang mula-mula dimakan pada hari itu ialah daging korban yang berkat.

Selepas bersembahyang, upacara korban akan dimulakan. Lembu, kambing, dan biri-biri yang dikorbankan akan disembelih secara beramai-ramai di kawasan masjid sebelum dibahagi-bahagikan kepada orang ramai terutamanya kepada golongan fakir miskin.

Hari Raya Aidiladha disambut ketika umat Islam membuat penziarahan ke Mekah, mengunjung Kaabah dan melakukan korban sembelihan.

Al-Quran tidak menyatakan, tetapi umat Islam memegang bahawa perayaan korban ini memperingati kesanggupan Nabi Ibrahim untuk menyerahkan anaknya sebagai korban kepada Tuhan.

Selepas sembahyang, sekali lagi umat Islam akan berbondong-bondong melawati perkuburan orang yang disayangi.

Semua orang akan memakai pakaian baru dan selepas itu yang muda akan memohon kemaafan daripada yang tua.

Selepas itu semua orang akan menjamah pelbagai juadah yang disediakan sebelum ziarah dan menziarahi sesama mereka.

Hari Raya Aidiladha dalam hadis

A) Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) yang diriwayatkan oleh Abu Daud daripada Anas r.a, yang bermaksud: "Rasulullah SAW datang ke Madinah, sedangkan mereka sedang sibuk bergembira selama dua hari.

Maka Rasulullah SAW bertanya: Hari apakah yang dua hari ini? Mereka menjawab: Kami biasa bergembira selama dua hari pada zaman Jahiliah:

Kemudian Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya Allah SWT telah menggantikannya dengan hari yang lebih baik daripada dua hari itu bagi kamu iaitu Aidilfitri dan Aidiladha." (Diriwayatkan Imam Abu Daud dan an-Nasai daripada Anas)

B) Berdasarkan kepada hadis (terjemahan) “Tiada amal anak Adam yang lebih disukai Allah pada hari Aidiladha melainkan ibadat korban. Sesungguhnya binatang yang dikorbankan itu akan datang pada hari kiamat lengkap dengan tanduk, bulu dan kukunya.

Sesungguhnya ibadat korban ini diredhai Allah sebelum darah binatang itu jatuh ke bumi. Maka hendaklah kamu berasa lapang dada dan reda akan ibadat korban yang kamu lakukan.” (Hadis riwayat At-Tirmizi)

Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) yang telah diriwayatkan oleh Imam Tirmizi dan Al-Hakim yang bermaksud: "Tiada dibuat oleh anak Adam pada Hari Raya Adha akan sesuatu amal yang lebih disukai Allah daripada menumpahkan darah (menyembelih korban). Bahawa korban itu datang pada hari kiamat dengan tanduk-tanduknya, bulu-bulunya dan kuku-kukunya.

Sesungguhnya darah korban itu mengambil tempat yang mulia di sisi Allah sebelum darah itu tumpah ke bumi, maka hendaklah kamu buat korban itu dengan hati yang bersih."

C) Berdasarkan sebuah hadis (terjemahan) Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a:

Diriwayatkan daripada Ibnu Juraij katanya: Aku telah diberitahu oleh Ata' daripada Ibnu Abbas dan Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a kedua-duanya berkata:

Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri) dan sembahyang Hari Raya Korban (Aidiladha). Selepas beberapa ketika aku bertanya Ata' tentang perkara tersebut: Lantas dia menjawab dengan berkata: Aku telah diberitahu oleh Jabir bin Abdullah Al-Ansariy r.a bahawa: Tidak ada azan bagi sembahyang Hari Raya Fitrah (Aidilfitri), baik ketika imam keluar atau sesudahnya. Juga tiada iqamat atau apa-apa pun.

100 Tingkat Beza Dengan 100 Keluarga

Oleh dragsuperstar.blogspot.com

Najib dengan angkuh mengatakan kerajaan akan membina Menara Warisan yang bernilai RM 5 Billion. Menara yang kononnya akan menjadi kembar kepada KLCC. Menara yang dikatakan akan menjadi tarikan pelancong.
Tapi pernahkah Najib memikirkan nasib keluarga – keluarga miskin yang berada di negeri – negeri yang bernaung di bawah bendera Malaysia ini. Pernahkah Najib melawat negeri – negeri yang masih punyai kemiskinan tegar di negara ini. Najib tidak pernah merasai kesusahan orang kampung terpaksa menoreh getah dan membuat bermacam – macam kerja untuk menyara anak bini mereka.
5 Billion jika digunakan secara telus dan jujur, sudah pasti ramai keluarga – keluarga yang susah dapat manfaat tersebut. Lihatlah, berapa banyak lagi kawasan kampung yang masih punyai jalan merah. Lihatlah, berapa banyak lagi kawasan kampung tidak punyai signal syarikat telekomunikasi seperti Maxis dan lain – lain. Jangan nafikan. Ini adalah fakta yang boleh kita perolehi jika kita rajin merantau di negeri – negeri yang berada dalam Malaysia ini. Saya orang Semenanjung boleh melihat kemiskinan tegar tersebut. Bagaimana pula dengan mereka yang berada di Sabah dan Sarawak.

Apa salahnya 5 Billion itu disalurkan kepada makanan ruji. Kebanyakkan rakyat Malaysia bekerja sebagai pekerja sektor swasta. Masih ramai diantara mereka jika adanya kenaikan harga gaji, sudah pasti teramat sedikit. Sedangkan harga barang semakin naik menggila. Harga makanan semakin naik. Poket kami semakin kering. Jika benar Belanjawan ini untuk rakyat, salurkan 5 Billion itu kepada makanan ruji.
Ini bukan mental subsidi, tapi sebuah kerajaan yang baik adalah sebuah kerajaan yang memikirkan masalah rakyat. Subsidi jika kena pada tempatnya mampu melahirkan rakyat yang sihat dan tidak kebuluran. Bagi mereka yang sudah kaya – raya pasti akan menganggap subsidi makanan mentaliti yang kuno. Tapi cuba teropong ke bawah, lihatlah orang kampung yang masih ada lagi yang makan makanan yang tidak sihat. Kerana apa? Kerana makanan yang sihat tidak mampu mereka beli kerananya semua sudah mahal.
5 Billion jika disalurkan kepada kos perubatan sudah pasti ianya menyenangkan hati rakyat. Hanya ini mampu membuatkan mereka merasa selesa. Hanya ini mampu membuatkan mereka yakin bahawa kerajaan ini sememangnya mahu melihat rakyatnya sihat. Perbanyakan klinik kesihatan desa. Hanya ini cara mereka mendapat rawatan yang kualiti. Tingkat servis atau perkhidmatan di klinik – klinik desa agar mereka yang sedang sakit demam atau sebagainya tidak menunggu lama. Ini sepatutnya dilakukan oleh kerajaan.
5 Billion jika disalurkan kepada bangunan 100 tingkat hanyalah pembaziran nyata. Jika dibuat pada ketika ekonomi kita sedang gagah dan kuat tidak mengapa. Dalam waktu sekarang, disaat masih ramai lagi yang menagih bantuan kepada 5 Billion itu tidak disalurkan kepada mereka. Kita orang bandar jangan angkuh. Sila lihat apa yang terjadi kepada saudara – mara kita yang berada di kampung. Baik yang Melayu, Cina, India, Iban dan lain – lain.
5 Billion jika disalurkan kepada 100 orang keluarga yang susah. Sudah pasti nilainya lebih bermakna daripada bangunan 100 tingkat. Bangunan yang boleh dibina kemudian hari. Yang penting adalah rakyat. Rakyat yang menjadi aset penting kepada negara. Tanpa rakyat hilanglah Malaysia. Tanpa rakyat siapalah Rosmah?
Malu jika sebuah kerajaan negeri mampu memberi pelbagai bantuan. Kerajaan pusat sepatutnya mampu buat lebih daripada itu.
Buat rakyat Malaysia yang punya otak dan akal. Berfikirlah dengan baik. Kita sebagai rakyat Malaysia semakin terdesak. Kita semakin kurang duitnya dalam poket kita. Apa yang perlu kita buat. Ubah sebelum parah!!

Henyak Tin Kosong


Hidup lagi rupanya.... Ingatkan dah kalah dengan serangan nyamuk. Aaaik.. Sedar... sedar.... dah boleh bercakap. Bercakap dengan nada sumbang pulak tu... Ajernyer, muka tembok. Tak tau malu langsung!!

Tak cukup dengan 'koboi kampung'.... dia pun nak tumpang sekaki menyerang kerajaan Pakatan Rakyat Selangor. Sahut menyahut salakan mereka berdua ni. Aaarr... ini mseti masing-masing nak curi publisiti agar dapat catch perhatian Najib. Maklumler.... kedua-duanya mengharapkan jawatan yang kini disandang oleh Khalid Ibrahim.

Yang si koboi.... kempunan nak duduk di kerusi tersebut. Maklumlah tak pernah rasa lagi. Terlior dia weh.... Si Mat Tempe pulak, masih ada rasa gian pada kerusi empuk tersebut. Kerusi 'empuk' ler katakan... pastinya sedap diduduk. Boleh 'terlena' dibuai mimpi indah. Itu yang dia masih tergian-gian tu...

Macam-macam tuduhan dilemparkan kepada kerajaan pimpinan Khalid Ibrahim/PR tapi macam aku kata dalam N3 terdahulu.... semuanya tak ada bukti. Tuduhan ikut sedap mulut jer. Kalau ada buktiler.... sudah pasti dah terpampang di dalam akhbar-akhbar penjilat mereka atau blog-blog pencacai mereka. Pasti gempaq gilerr!! Sure punyer....

Tapi.... satu hapa bukti pun tak der, kecuali air lior mereka jer yang tersembor-sembor keluor. Dakwaan itu sajalah yang dimain-mainkan oleh akhbar-akhbar dan media-media barua dan propaganda mereka.

Mat Tempe... Mat Tempe... Boleh dia kata pemerintahn BN jauh lebih baik daripada Pakatan Rakyat. Hello.... excuse me, are you crazy or what?? If not crazy.... then, he must be gila babi!!

Ha... ha... ha... ha... Gila babi or crazy, akibat jangkitan nyamuk. Ini mesti nyamuk tu dah hisap darah babi dulu. Then... nyamuk gigit pulak Mat Tempe.... Itu sebab kepala jadi, toing..!! Toing...!! Toing...!! Menyondol-nyondol beb!!

Ding dong...!! Ding dong...!! Kriiingg!! Krrriinggg!! Itu bunyi loceng. Sekarang, cer ingat betul-betul.... Ingat tau?? Ini dia klunya....

Disneyland....?? Jam tangan mewah....?? Lawatan ke Australia.... Itu baru 3 contoh jer. Isy.... banyak lagi sebenarnya tapi cukuplah tiga tu....

Sesemuanya tu pakai duit siapa agaknya?? Joli katak dengan anak isteri serta orang gaji dan para kroni.... siapa punya angkara, ya?? Khalid Ibrahim, ek??

Rumah agam yang tersergam tu.... rumah siapa , ya..?? Rumah Khalid Ibrahim ke?? Rumah doktor gigi atau rumah Selangor punyer ex-MB?? Kalau doktor gigi.... rasanya tak mampu nak buat rumah agam sebegitu. Tetapi.... kalau ex-MB, terutama jika MB itu daripada UMNO, tak syak lagi... pasti mampu punya ler.

Jadi... Mat Tempe pergi cermin diri. Mengata dulang paku serpih... jangan nak mengata orang, sebab, teruk ngko lagi lebih. Aha.... ter-over lebih sesangat. Itulah jawapan yang akan diberikan oleh cermin ajaib.

So, please... Wak Tempe, just shut the hell up. Nanti kalau orang dah betul-betul marah.... habis semua terlondeh nanti. Mana nak sorok kemaluan?? Shame... shame.... nanti.

By the way.... jika ada tahu apa-apa pembaziran... penyelewengan atau sebarang salah laku yang berlaku dlam mana-mana agensi kerajaan or whoever yang di bawah tanggung jawab kerajaan negeri, yang mungkin Khalid dan gengnya terlepas pandang... tak sedar or even mereka sendiri yang terlibat, sila.... ya silalah dedahkan, okay??

Bukan apa.... negeri kita tanggung jawab kita bersama. Kita mahukan sebuah negeri yang bebas dari gejala penyelewengan, salah guna kuasa, rasuah dan juga pembaziran wang rakyat. Dalam hal tu, kita tak boleh kompromi. Kita mesti siasat segera dan ambil tindakan tegas ke atas mereka yang terlibat. Tolonglah... your help is needed untuk membantu PR Selangor jadi telus. Boleh, kan..?? Kan.... ?? Ala.... boleh lerrr.

But.... tolong ler, apabila buat pendedahan, sila kemukakan bukti. Kalau ada bukti yang sahih dan berasas, lagi cepat proses mengambil tindakan dapat dibuat. So, sekali lagi... please serta kan bukti. This is to avoid berlakunya sebarang ketidakadilan dan penganiayaan serta kezaliman terhadap mana-mana pihak. Amacam..?? Orait..??

Jadi, M3M melantik diri sendiri, mewakili pihak kerajaan Pakatan Rakyat Selangor, mengalu-alukan sebarang kerjasama ngkorang bagi membuat pendedahan bagi membantu Khalid and the gang untuk menjalankan proses pembersihan manusia toksid dalam semua organisasi yang berhubung kait dengan kerajaan negeri, demi mewujudkan sebuah kerajaan yang berintegriti.

Akhir sekali... kerjasama anda didahului dengan ucapan terima kasih. Sekian.

[sumber]

Jangan jadi pengkhianat negara

Muhammad Iqbal

17 NOV — Sejak kebelakangan ini, Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sering diserang dengan pelbagai isu sama ada oleh media cetak tertentu dan media baru yang sekali gus mencabar kredibiliti serta imej pasukan berkenaan.
Sepatutnya gejala tidak sihat ini dihentikan kerana ia boleh menyemai persepsi negatif di kalangan rakyat terhadap ATM.
Namun begitu usaha membanteras perbuatan tidak bermoral itu menjadi semakin rumit apabila ada penulis blog turut “tumpang sekaki” menghentam ATM secara membuta tuli.
Lebih malang lagi, perbuatan berkenaan turut dilakukan oleh bekas-bekas tentera yang suatu ketika dulu sudah diajar dan dipupuk nilai integriti dan ketaatsetiaan.
Golongan ini tidak pernah menginsafi terhadap kelemahan diri yang mana ketika dalam perkhidmatan dahulu difahamkan mereka kurang berjaya dan dianggap “kumpulan bermasalah”.
Apa pun tindakan menyerang ATM bukanlah satu langkah yang bijak tidak kira sama ada perbuatan itu dilakukan oleh media cetak, elektronik mahupun media baru hatta dalam Parlimen sekali pun.
Ia kerana sama ada mereka sedar atau tidak keghairahan berbuat demikian telah mendedahkan rahsia pertahanan negara, tidak terkecuali menyentuh tahap kesiapsiagaan ATM. Tindakan sedemikian memberikan keuntungan kepada bakal musuh dan musuh negara.
Oleh itu tidak keterlaluan jika dikatakan golongan ini boleh dianggap sebagai pengkhianat negara memandangkan maklumat strategik pertahanan dibongkar dengan rakus tanpa mempedulikan risiko dan implikasinya terhadap keselamatan dan kedaulatan negara.
Apa yang membimbangkan, fenomena pendedahan dan maklumat ini kian parah serta melampaui perolehan aset strategik dan kesiapsiagaan ATM.
“Tugas” golongan berkenaan terutama media baru seolah-olah menjadi begitu mudah apabila serangan ke atas ATM dilakukan melalui maklumat yang diperolehi daripada sumber yang sedang berkhidmat dalam pasukan itu.
Hakikatnya, tidak salah jika kelompok yang menjadi sumber itu tidak mahu mengenang budi ATM sebagai stake holder mereka tetapi janganlah menjadi insan yang lupa daratan atau lebih tepat lagi bersikap seperti musang berbulu ayam.
Dalam soal ini, pihak media dan siber seharusnya lebih pragmatik dalam soal pendedahan maklumat berdarjah (kerahsiaan maklumat) dan jangan terpengaruh dengan sentimen negatif yang boleh mengakibatkan kerugian kepada negara.
Adalah lebih baik jika tumpuan diberikan kepada kritikan membina yang bertujuan menjadi nilai tambah kepada peningkatan mutu perkhidmatan ATM kepada warganya dan ahli keluarga mereka. Tetapi apa yang dikesalkan semua ini seolah-olah tidak berlaku berikutan serangan tidak berasas dan maklumat yang salah mengenai ATM.
Kesudahannya ia menghakis persepsi positif rakyat kepada pasukan tersebut dan keadaan menjadi semakin parah apabila majoriti mereka lebih mempercayai penulis blog daripada media arus perdana.
Apa yang perlu difahami, dalam keghairahan puak-puak tertentu memburuk-burukkan ATM, mereka memperbesar-besarkan perkara remeh-temeh, tidak kurang juga melemparkan kritikan serta pendedahan maklumat yang menghiris hati dan perasaan warga pasukan itu.
Tindakan ini tidak boleh dipandang ringan kerana jika berlarutan, dikhuatiri akan menjejaskan moral dan semangat juang pasukan ATM.
Apa akan terjadi jika peperangan tercetus di saat moral dan semangat juang warga ATM di tahap yang rendah? Adakah kita sanggup memikul senjata, memerah keringat dan membanting tulang tanpa mengira waktu, siang atau malam untuk menjadi benteng dan perisai negara?
Apa yang dipertegaskan bukanlah bermaksud, ATM sebuah pasukan yang tidak boleh menerima teguran sebaliknya ia kekal sebagai angkatan bersenjata yang profesional.
Pasukan itu terbuka dalam menerima komen, teguran dan sindiran membina kerana ATM tidaklah “maksum” atau terkecuali daripada melakukan sebarang kesalahan, tetapi janganlah disebabkan nila setitik, susu sebelanga kita musnahkan.
Sememangnya, masyarakat umum berhak mengetahui maklumat mengenai perkembangan ATM tetapi ia ada batas dan hadnya. Maklumat mengenai sistem persenjataan, perolehan aset dan tahap kesiapsiagaan ATM kekal menjadi maklumat eksklusif.
Langkah itu bukanlah sesuatu yang aneh kerana negara-negara lain turut mengamalkan prinsip yang sama. Kita perlu faham bahawa segala kelengkapan dan peralatan ATM adalah melalui sistem perolehan yang sedia ada serta selaras dengan keputusan kerajaan. Ia juga berpandukan kepada kemampuan kewangan kerajaan atau keupayaan ekonomi negara serta senario ancaman keselamatan atau situasi strategik semasa.
Apa pun yang disindir, dicemuh dan diperlekehkan oleh pelbagai pihak, kelengkapan dan peralatan yang wujud, akan digunakan oleh ATM dalam menghadapi sebarang ancaman demi mempertahankan kedaulatan negara.
Oleh itu janganlah kita terlalu ghairah memperlecehkannya, kalau pun kita tidak mahu menyokong, janganlah kita mencabar imej dan kredibiliti ATM dengan membincangkan kerahsiaan pasukan secara terbuka.
Berikutan penegasan itu jugalah, sudah tiba masanya, setiap insiden pembocoran maklumat berkaitan ATM disiasat hingga ke akar umbi, mereka yang terlibat perlu dibawa ke muka pengadilan. Kita percaya ATM tidak akan berkompromi dalam soal ini.
Semua pihak perlu mengingati pesanan Panglima ATM, Tan Sri Azizan Ariffin baru-baru ini yang menegaskan bahawa anggota pasukan itu tidak boleh mendedahkan atau membincangkan sebarang kerahsiaan pasukan termasuk perolehan yang ada kerana ia akan menjejaskan imej dan kesiapsiagaan ATM.
Oleh itu kepada segelintir anggota ATM dan bekas tentera yang suka membocorkan maklumat pasukan berkenaan ingatlah, janganlah sampai tindakan mereka dikategorikan bersemangat perwira tetapi berhati pengkhianat! — Utusan Malaysia