Ahad, 31 Oktober 2010

Keputusan pemilihan PKR hari ketiga

Sebanyak 27 cabang PKR di lima buah negeri pada hari ke-3 mengadakan pemilihan pucuk pimpinan parti termasuk memilih pemimpin di peringkat sayap - Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Wanita PKR.

Cabang-cabang tersebut adalah enam di Pulau Pinang, Perak (8) Pahang (7), Melaka (4) dan dua cabang di Negeri Sembilan.

Keputusan untuk hari ini - setakat 10.54 malam - Naib Presiden Azmin Ali mendepani dua lagi pencabarnya dengan memperolehi 1,208 undi.

Penyelaras Pakatan Datuk Zaid Ibrahim mendapat 979 undi, manakala ketua PKR Perak Mustaffa Kamil Ayub meraih 332 undi.

Bagaimanapun, keputusan untuk empat lagi cabang - Bera, Batu Gajah, Kuala Kangsar dan Parit - belum diperoleh setakat ini.

Berikut keputusan yang diperolehi untuk jawatan timbalan presiden di peringkat cabang-cabang:

Batu Kawan: Azmin (59), Zaid (94), Mustaffa (9)

Ipoh Timor: Azmin (50), Zaid (14), Mustaffa (2)

Bukit Katil: Azmin (97), Zaid (41), Mustaffa (8)

Tampin: Azmin (6), Zaid (115), Mustaffa (2)

Masjid Tanah: Azmin (16), Zaid (38), Mustaffa (8)

Bukit Katil: Azmin (97), Zaid (41), Mustaffa (8)

Rembau: Azmin (7), Zaid (49), Mustaffa (4)

Tangga Batu: Azmin (80), Zaid (85), Mustaffa (22)

Permatang Pauh: Azmin (211), Zaid (58), Mustaffa (11)

Bukit Mertajam: Azmin (100), Zaid (15), Mustaffa (6)

Bagan: Azmin (19), Zaid (6), Mustaffa (4)

Alor Gajah: Azmin (95), Zaid (104), Mustaffa (12)

Temerloh: Azmin (24), Zaid (25), Mustaffa (0)

Maran: Azmin (4), Zaid (24), Mustaffa (1)

Kuala Krau: Azmin (104), Zaid (19), Mustaffa (7)

Bentong: Azmin (99), Zaid (30), Mustaffa (1)

Paya Besar: Azmin (11), Zaid (32), Mustaffa (3)

Rompin: Azmin (19), Zaid (55), Mustaffa (2)

Kepala Batas: Azmin (39), Zaid (55), Mustaffa (2)

Tasek Gelugor: Azmin (8), Zaid (40), Mustaffa (41)

Ipoh Barat: Azmin (9), Zaid (13), Mustaffa (45)

Kampar: Azmin (21), Zaid (16), Mustaffa (22)

Tambun: Azmin (33), Zaid (10), Mustaffa (112)

Jangan main isu ‘Sabah Untuk Sabah’, kata Soi Lek


SANDAKAN, 31 Okt — Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek hari ini mengingatkan Parti Maju Sabah (SAPP) agar tidak memainkan isu ‘Sabah untuk orang Sabah’ sebagai modal politik untuk meraih sokongan pengundi.
“Politik seperti itu sudah ketinggalan zaman. Tak perlulah membangkitkan kebencian. Apa yang diperlukan ialah politik pembangunan. Kita perlu bekerjasama dan terus maju ke hadapan.
“Memainkan isu untuk memperjuangkan autonomi atau sesuatu yang bersifat ekslusif, seperti ‘Sabah untuk orang Sabah’, adalah salah.
“Sabah telah diberi beberapa penghormatan dan sekurang-kurangnya lima menteri dalam Kabinet Persekutuan berasal dari negeri ini,” katanya.
Dr Chua berkata demikian kepada pemberita selepas melakukan tinjauan mesra untuk membantu calon Barisan Nasional (BN) Datin Linda Tsen Thau Lin dalam kempennya bagi menghadapi pilihan raya kecil kawasan Parlimen Batu Sapi di pasar Tanah Merah dan Bandar Nam Tung berhampirannya di sini.
Beliau berkata sejajar harapan tinggi yang diletakkan oleh rakyat di bahu mereka, setiap ahli politik perlu membuat perubahan supaya seiring dengan senario semasa dan tidak lagi menimbulkan isu lama atau mengamalkan cara berpolitik yang telah ketinggalan zaman.
“Kini sudah tak ada lagi kubu kuat Barisan, PKR atau SAPP dan rakyat sudah makin canggih serta menuntut pelbagai perkara. Oleh itu, parti politik perlu bijak untuk menangani senario baru ini,” katanya.
Beliau berkata sejajar dengan hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia sebuah negara berpendapatan tinggi menjelang 2020, kerjasama antara semua negeri, termasuk Sabah, amat diperlukan.
“Politik integrasi, keterangkuman dan pembangunan perlu dijadikan amalan utama, bukannya mengamalkan politik bersifat ekslusif dalam kalangan rakyat Malaysia,” katanya.
Pada pilihan raya kecil 4 November ini, Tsen, balu kepada anggota Parlimen Batu Sapi Datuk Edmund Chong Ket Wah, ditentang Ansari Abdullah daripada PKR dan Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee.
Kawasan Parlimen Batu Sapi yang meliputi kawasan Dewan Undangan Negeri Karamunting dan Sekong, mempunyai 25,582 pengundi.
Daripada jumlah itu, 15,099 atau 59.02 peratus adalah bumpiputera Islam, 689 atau 2.69 peratus bumiputera bukan Islam, 9,737 atau 38.06 peratus Cina dan 57 atau 0.22 peratus etnik lain.
Dalam pada itu, Naib Presiden Umno Datuk Seri Mohd Shafie Afdal berkata, SAPP sudah kehilangan modal dalam kempen pilihan raya kecil bagi kerusi Parlimen Batu Sapi sehingga menjaja isu blok minyak `Blok L dan M’ milik Brunei.
Beliau berkata isu itu sudah diputuskan dan tidak harus ditimbulkan lagi bagi menjaga hubungan baik antara Malaysia dan Brunei.
“Calon SAPP Datuk Yong Teck Lee sudah kehilangan modal untuk menarik sokongan pengundi di Batu Sapi hingga membangkitkan isu blok minyak `Blok L dan M’ milik Brunei.
“Perkara itu sudah diputuskan dan tidak harus ditimbulkan lagi,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan Majlis Penerangan Program Risda di Kampung Segaliud kira-kira 70 kilometer dari sini hari ini.
Mohd Shafie, yang juga Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, berkata BN mempunyai segala jawapan bagi isu yang dibangkitkan oleh Yong dan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam pilihan raya kecil Batu Sapi ini.
Terdahulu dalam ucapannya pada majlis itu, Mohd Shafie berkata Yong pernah menjadi Ketua Menteri Sabah dan sepatutnya beliau memperjuangkan segala isu yang dibangkitkan ketika itu.
“Dia (Yong) hanya mahu mempermainkan rakyat dan menggugat perpaduan pengundi di Batu Sapi untuk kepentingan diri,” katanya.
Sehubungan itu, Mohd Shafie yakin pengundi di Batu Sapi bijak menilai untuk memilih calon yang mampu membela nasib mereka iaitu BN. — Bernama

4 hari menjelang undi, calon PKR semakin diterima


SANDAKAN, 31 Okt: Menjelang empat hari terakhir kempen di Batu Sapi, calon Pakatan Rakyat menunjukkan perkembangan yang semakin baik apabila hampir kesemua pimpinan utamanya turun ke sini.
(Dewan sebuah hotel di Sandakan penuh sesak)

Selesai sahaja sessi perbicaraannya, Datuk Seri Anwar Ibrahim turun mengetuai kempen di sini bersama degan pemimpin kanan PAS dan DAP.

Petang tadi, lebih 1500 hadir dalam sessi Pidato Perdana Pakatan Rakyat yang diadakan di sebuah hotel dengan Calon PKR
memberikan penerangan manefesto dan hala tuju serta hasrat kenapa beliau sanggup menjadi calon dalam pilihan raya kecil ini.

Beliau mendapat tepukan gemuruh setiap patah ucapan, mood rakyat makin memperlihat bahawa Ansari adalah calon terbaik buat batu sapi.

Menteri Besar Selangor, Tan sri Khalid Ibrahim yang turut berucap percaya Selangor contoh terbaik buat pengundi Batu Sapi untuk membuat perubahan pada 4 November nanti.

Jentera Selangor, katanya, akan memastikan Batu Sapi milik Pakatan Rakyat dalam pilihan raya kecil ini. Ketika pemimpin PKR lain sibuk berkempen untuk jawatan tertinggi Khalid berkempen untuk memastikan kemenangan calon Pakatan itu.

Lim kit siang yang turut berucap berkata, inilah masanya rakyat Batu Sapi berubah kerana kaum Cina sendiri sudah menolak BN dan SAPP.

"Bumiputra Sabah perlu bangkit menolak kerajaan yg zalim untuk bersama Pakatan Rakyat," katanya.
(Anwar berucap dalam pidato umum)

Bagi Kit Siang, adalah amat memalukan kerana  kerajaan BN yang kononnya kaya-raya tak
mampu untuk membina jambatan yang lebih baik sehingga calon PKR dan petugas pilihan raya dan media jatuh apabila jambatan ke ke Pulau Api runtuh.

"Kalau begini, cita-cita untuk membina bangunan 100 tingkat hanya untuk menjadi lambang kemewahan Rosmah Mansor saja," kata beliau.

Datuk Mahfuz Omar dalam ucapan memaklumkan walaupun dia dari Pokok Sena iaitu satu kawsan yang agak terkebelakang di Kedah namun rakyat disana tidak ada yang duduk atas pokok.

"Tetapi di Batu Sapi..rakyatnya lebih 50 peratus masih duduk dalam rumah papan yang usang,
rumah batu hanya kepada pengampu BN," kata anggota Pasrlimen Pokok Sena itu.

Menurut Mahfuz, rakyat Batu Sapi perlu memberikan sokongan kukuh kepada Pakatan Rakyat bagi memastikan nasib mereka dibela sebagai rakyat yang bermaruah. Masa perubahan telah tiba kini, kata beliau.

Datuk Seri Anwar ketika berucap menyeru seluruh penyokong dan petugas menjadi agen dan perayu dalam memastikan Batu Sapi menghantar Ansari Abdullah untuk mengangkat sumpah di Parlimen minggu depan.

Rakyat Batu Sapi perlu jelaskan hasrat mereka bahawa Pakatan Rakyat adalah wakil mereka di Parlimen.

"Kini UMNO amat terdesak kerana rakyat Batu Sapi bangkit menentang kepimpinan mereka. Mereka tak mahu digula-gulakan lagi setelah lebih 40 tahun mereka berada dalam
Malaysia," katanya.

Akhirnya Anwar mahukan suara Batu Sapi bergema dalam Dewan Rakyat melalui wakilnya iaitu Ansari Abullah.

Adik Teoh Beng Hock ditahan polis di Galas

Seorang adik kepada mendiang Teoh Beng Hock bersama tiga yang lain ditahan polis di bandar Gua Musang hari ini.

Lee Lan dan anggota "Malaysians for Beng Hock" itu dibawa sekumpulan anggota polis diketuai Supt Maszely Minhad ke ibu pejabat polis daerah (IPD) Gua Musang pada kira-kira jam 2.20 petang ini.

Maszely memberitahu wartawan bahawa polis menerima aduan bahawa kumpulan berkenaan telah menjalankan aktiviti kempen.

Kumpulan itu, yang tiba semalam bagi "mencari keadilan" untuk mendiang Teoh, ditahan di tepi jalan ketika sedang berjalan menuju ke kereta sambil membawa risalah tentang kes kematian dalam tahanan, kata penyelarasnya Chong Kok Siong.

"Lapan daripada kami diminta menyerahkan kad pengenalan kepada kumpulan 10 anggota polis, empat daripada kami membawa risalah sambil berjalan menuju ke kereta di Kampung Baru," katanya.

"Polis berpakaian biasa menyekat kami; dia kata, isu (kematian dalam) tahanan akan menjejaskan keselamatan, tidak boleh disuarakan secara terbuka.

"Tetapi, saya beritahu, angka (kematian) ini daripada Hisham (Menteri Dalam Negeri Hishammmuddin Hussein) di Parlimen, malah akhbar melaporkannya.

"Saya cabar dia, 'kalau kami betul, tangkaplah kami'," kata aktivis sosial itu.

RM2.3 bilion wang judi dalam akaun Kerajaan Pusat?

PULAU PINANG, 31 Okt: Para pemimpin Umno perlu menjelaskan hasil judi bernilai RM2.3 bilion yang terdapat dalam akaun hasil yang disatukan di Kementerian Kewangan pada tahun 2009.

Hasil inilah yang telah digunakan oleh kerajaan Pusat untuk membayar gaji kepada seramai 1.2 juta penjawat awam dan semua projek pembangunan termasuk untuk manfaat masyarakat Islam.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mendesak perkara ini ekoran tuduhan bahawa kerajaan negeri menggunakan wang dari hasil judi untuk diberikan kepada warga emas di negeri ini.

Lim menegaskan sekali lagi, kerajaan negeri Pulau Pinang tidak menggunakan wang judi untuk diberikan kepada warga emas di negeri ini sebagaimana dakwaan Umno.

"Sebenarnya ia dari hasil penjimatan yang kita lakukan. Sudah dua kali kerajaan negeri mendapat pengiktirafan dari Ketua Audit Negara tentang pengurusan kewangan yang terbaik dalam negara ini disamping mendapat pujian dari badan anti-rasuah antarabangsa iaitu Transparency International," tegasnya lagi.

Sehubungan itu, katanya, pihaknya tidak akan terpengaruh dengan tekanan dan kempen Umno kononnya kerajaan negeri menggunakan wang judi untuk membantu rakyatnya.

"Kita tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak yang cuba menakut-nakutkan Kerajaan Negeri melalui apa jua cara yang mereka persembahkan. Sebagai sebuah kerajaan negeri yang bertanggungjawab kita akan terus membela dan memberi penghargaan kepada warga emas sebagai mengenang jasa mereka yang berusia lebih dari 60 tahun," katanya.

Lim Guan Eng berkata demikian ketika berucap semasa majlis penyampaian sumbangan kepada 153 waris warga emas yang telah meninggal dunia dalam daerah Seberang Perai Utara di Sungei Dua pagi tadi.

Dalam majlis tersebut sumbangan sebanyak RM153,000 telah diberikan kepada waris sebagai membantu meringankan kos pengurusan jenazah yang telah digunakan oleh mereka selepas kematian keluarga mereka.

"Walaupun terdapat ugutan dan usaha bagi menakutkan kepimpinan kerajaan negeri dengan pelbagai fitnah dan dakyah, kita tidak akan tunduk kepada mana-mana pihak.

"Bagi warga emas yang beragama Islam, janganlah terpedaya dengan tohmahan parti pembangkang di Pulau Pinang iaitu Barisan Nasional (BN) yang cuba mempengaruhi warga emas dengan menuduh ianya dari sumber yang haram," katanya.

Tambahnya lagi selagi Kerajaan Negeri diterajui oleh Pakatan Rakyat (PR) maka usaha murni yang dilaksanakan seperti penghargaan kepada warga emas dengan sumbangan sebanyak RM100 seorang serta sumbangan sebanyak RM1000 kepada waris warga emas yang meninggal dunia akan tetap diteruskan.

"Yang jelas di sini pembangkang seperti Umno dan BN di Pulau Pinang telah mulai merasa gerun dengan kebangkitan rakyat di Pulau Pinang apabila melihat kejayaan yang berjaya dicapai dalam sasaran kita memberi pembelaan kepada mereka yang memerlukan.

"Ekoran itulah Umno-BN akan terus membuat pelbagai fintah dan tohmahan bagi mengaitkan Kerajaan Negeri supaya dipandang serong oleh masyarakat khususnya orang Islam dan sekaligus memberi kredit dan sokongan kepada mereka, " ujarnya lagi.

Turut hadir dalam majlis penyampaian sumbangan tersebut ialah Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Ustaz Rosidi Hussain dan kepimpinan Pakatan Rakyat tempatan.

Terus sengit, trend undi jawatan No. 2 PKR masih campur-campur

KUALA LUMPUR, 31 Okt — Arah aliran undi yang diperoleh tiga calon jawatan timbalan presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) hari ini kelihatan bercampur-campur seperti yang disaksikan pada hari kedua pengundian semalam.
Berdasarkan kepada keputusan tidak rasmi yang diterima setakat 7 petang tadi, kedua-dua naib presiden Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub kelihatan menang jumlah undi terbanyak di tiga cabang manakala Datuk Zaid Ibrahim menguasai empat cabang.
Zaid juga memperoleh undi terbanyak di Negeri Sembilan, yang menyaksikan dua cabang mengadakan pengundian hari ini.
“Setakat ini pengundian masih bercampur-campur seperti yang disaksikan semalam... mungkin kerana jumlah negeri yang mengadakan pengundian adalah banyak dan negeri-negeri besar,” kata seorang pemimpin yang mengikuti proses pengundian kepada The Malaysian Insider.
Setakat semalam, Zaid masih mendahului Azmin dan Mustaffa tetapi persaingan sengit dilihat membabitkan Zaid dan Azmin.
Keputusan tidak rasmi diperoleh The Malaysian Insider menunjukkan Zaid telah mengumpulkan 1,552 undi manakala Azmin pula 1,509 dan Mustaffa 636 — jumlah undi sepanjang dua hari pertama pengundian pemilihan pusat dilangsungkan.
Ini kali pertama PKR mengadakan sistem pemilihan secara langsung membolehkan kaedah satu ahli satu undi digunakan.
Pun begitu, Azmin memperoleh undi terbanyak semalam iaitu 1,008 berbanding Zaid 974 manakala Mustaffa 572.
Pada hari pertama kelmarin, Zaid menerima 577 undi, Azmin 374 dan Mustaffa 61.
Bagi kerusi naib presiden, empat calon yang memperoleh undi terbanyak pada hari pertama masih berada di depan dalam saingan membabitkan seramai 17 calon.
Mereka ialah Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar, Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh, Pengarah Strategi PKR Tian Chua dan Timbalan Ketua Menteri I Pulau Pinang Datuk Dr Mansor Othman.
Setakat semalam 41 cabang telah mengadakan pengundian manakala 27 cabang lagi hari ini.
Tiga cabang di Melaka iaitu Masjid Tanah, Alor Gajah dan Tangga Batu, dua di Negeri Sembilan (Rembau dan Tampin) dan enam di Pulau Pinang iaitu Kepala Batas, Tasek Gelugor, Bagan, Permatang Pauh, Batu Kawan dan Bukit Mertajam.
Pulau Pinang dan Melaka memulakan tirai pengundian hari ini.
Sejumlah lapan cabang di Perak iaitu Tambun, Ipoh Timor, Ipoh Barat, Batu Gajah, Kuala Kangsar, Beruas, Parit dan Kampar terlibat dalam pengundian hari ini.
Sembilan cabang di Perak telah menyelesaikan pengundian mereka semalam.
Pahang juga menyambung pengundian hari ini dengan cabang yang terbabit ialah Paya Besar, Maran, Kuala Krau, Temerloh, Bentong, Bera dan Rompin.
Pusat pengundian Parti Keadilan Rakyat bagi cabang Paya Besar, Pahang disediakan untuk pemilihan kepimpinan Majlis Pimpinan Pusat parti itu hari ini. Secara purata peratusan keluar mengundi masih kecil. - Foto Bernama
Ringkasan keputusan yang diperolehi: Ipoh Timor: Timbalan Presiden (Azmin, 50; Zaid, 14; Mustaffa, 2)
Kuala Kangsar: Timbalan Presiden (Mustaffa, 48, Azmin, 13; Zaid, 12)
Kampar: Timbalan Presiden (Mustaffa, 22, Azmin, 21; Zaid, 16)
Beruas: Timbalan Presiden (Azmin, 173, Zaid, 14; Mustaffa, 4)
Bagan: Timbalan Presiden (Azmin, 9; Zaid, 6; Mustaffa, 4)
Batu Kawan: Timbalan Presiden (Zaid, 94; Azmin, 59; Mustaffa, 9)
Temerloh: Timbalan Presiden (Zaid, 25; Azmin, 24; Mustaffa, 0)
Rompin: Timbalan Presiden (Zaid, 55; Azmin, 19; Mustaffa, 2)
Tampin: Timbalan Presiden (Zaid, 115; Azmin, 6: Mustaffa, 2)
Ipoh Barat: Timbalan Presiden (Mustaffa, 40, Zaid, 14; Azmin, 9)
Permatang Pauh: Timbalan Presiden (Azmin, 211; Zaid, 58; Mustaffa, 11)

Isu DAP peralat PAS tidak berkesan di Galas

Umno/BN tidak habis-habis menimbulkan isu PAS lebih bersedia berkawan dengan DAP, tetapi tidak bersedia untuk berbaik dengan Umno walaupun sebangsa.
Isu ini dibangkitkan lagi oleh Umno/BN dalam kempen pilihan raya kecil Galas, Kelantan dan kemungkinan akan berterusan sehingga masa yang lama. Namun isu ini diyakini tidak akan menjejaskan peluang PAS untuk menang, justru majoriti pengundi sudah sangat memahaminya.
Sama ada dalam kempen berbisik mahupun kempen terbuka, isu ini dibangkitkan lagi oleh Umno/BN untuk merebut undi simpati dari orang Melayu. Namun hujah ini sukar diterima oleh pengundi Kelantan, khususnya, justru rakyat Kelantan di bawah pimpinan Tuan Guru Nik Abd Aziz Nik Mat adalah zero perkauman.
Sementara itu, walaupun sudah berulang kali dijelaskan oleh para pemimpin PAS mengapa PAS menolak sama sekali Umno – yang telah melakukan pelbagai angkara dan kezaliman terhadap PAS
selama ini dalam pelbagai bentuk – namun sentimen ini masih dilaungkan lagi oleh Umno di mana saja ada kesempatan termasuk dalam kempen mereka di Galas.
(Gambar: Di mana sahaja, Dr Zul sedia menjalankan tugasnya sebagai doktor)
Sebagai biasa mereka menuduh PAS diperalat oleh DAP, sebuah phrasa yang merela ulang-ulang sejak kekalahan teruk Umno/BN dalam PRU Ke-12 2008 yang lalu. Pada hal tiada sebarang petunjuk yang membuktikan tuduhan mereka.
Ketika berkempen di Galas, untuk kesekian kalinya, Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat terpaksa menegaskan sekali lagi akan dasar parti menolak untuk bersatu dengan Umno. Dalam masa yang sama beliau menerangkan mengapa PAS berbaik-baik dengan bukan Islam dengan memberikan hujah yang kukuh.
Beliau hairan dengan sikap Umno yang dianggap sebagai sebuah parti tua, lama memerintah tetapi pendek akal untuk memahami konsep atau matlamat kerjasama PAS-DAP.
“Kadang-kadang saya terfikir juga kenapa Umno susah sangat hendak faham, pada hal telah berkali-kali kita beri penjelasan. Perbezaan kerjasama antara Umno dan MCA serta MIC dalam Barisan Nasional dengan kerjasama antara PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat amat jelas,” katanya.
Kerjasama PAS dengan DAP dalam Pakatan, katanya, tidak pernah menjejaskan prinsip PAS sebagai sebuah gerakan Islam. PAS masih dengan agenda Islamnya bahkan “kami di Kelantan setiap tahun meraikan Hari Hudud.”
Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang membidas PAS kerana dikatakan terus mengeluarkan 'fatwa' sesuka hati berhubung kerjasama Umno dengan MCA dalam BN.
Dalam kenyataannya di Gua Musang semalam, Timbalan Presiden Umno itu dilaporkan berkata, PAS menganggap kerjasama Umno dengan MCA adalah salah tetapi pada masa sama 'menghalalkan' kerjasama PAS dengan DAP.
Menurut Tuan Guru Nik Abd Aziz, tindakan PAS menyertai BN sebelum ini menimbulkan perpecahan di kalangan PAS di mana wujud empat kumpulan di kalangan penyokong parti itu, termasuk Islah, Hamim dan Berjasa.
Tuan Guru berkata, kerjasama dengan DAP yang konon dikatakan sebagai chauvinis Cina tidak pernah menjejaskan prinsip PAS sebagai sebuah gerakan Islam.
Beliau menyifatkan Umno masih berfikir dengan kerangka perjuangan Melayu yang sempit sehingga tidak tahu menilai kesyumulan Islam secara keseluruhan. Disebabkan sikap ini, katanya, Melayu pun tidak terbela, Islam pun tidak terjaga. “Umpama Lebai Malang, ke hilir pun lapar, ke hulu pun tidak kenyang. Kononnya, Melayu dan Islam ialah perkara yang sama.”
Sementara itu, pemimpin Pakatan Rakyat meletakkan kesalahan ke atas Timbalan Pengerusi Umno Kelantan Datuk Dr Awang Adek  Husin mengenai isu lesen judi sukan.
Ketika berucap di kawasan orang Melayu di Sungai Terah di Galas, Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng mengingatkan pengundi mengenai pendirian tegas PR dari awal menentang langkah kerajaan pusat memberikan lesen judi bola sepak sehingga Putrajaya membatalkannya kemudian.

“Siapa yang mahukan judi bola sepak? Secara kebetulan dia dari Kelantan. Lelaki dari Bachok,” kata Tuan Guru merujuk kepada Awang Adek. “Saya rasa malu dengan tindakan dia,” kata beliau pada majlis ceramah di kampung tersebut.

Mei lalu, Awang Adek yang juga timbalan menteri kewangan mengumumkan bahawa kerajaan dengan serius sedang mempertimbangkan langkah membenarkan judi sukan menjelang kejohanan Piala Dunia 2010.
Bagaimanapun keputusan itu dibatalkan kurang dua bulan selepas itu dengan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa pentadbirannya tidak akan mengeluarkan lesen bagi tujuan tersebut.
Sementara itu calon PAS. Dr. Zulkefli Mohamed dan para petugas Pakatan Rakyat terus menerus menemui pengundi baik di kawasan pengundi Melayu, Cina, India, malah kawasan penempatan Orang Asli.
Sambutan yang diterima oleh mereka sangat menggalakkan, di mana mereka berjanji akan menyokong calon PAS.
“Saya merasa sangat selesa berada di tengah rakyat, bukan ketika kempen ini saja, tetapi sepanjang masa. Klinik saya sentiasa dikunjungi rakyat biasa,” katanya.
Kalangan pengundi Cina di Kampung Baru sudah ramai yang mengenali beliau, sementara pengundi Melayu dan Orang Asli juga kenal lama dengan Dr. Zulkefli yang membuka klinik di Felda Chiku 3, tidak jauh dari Dun Galas.
Bagaimanapun, kalangan pemerhati politik menganggap pertandingan di Galas itu memang sengit. Namun seorang pemimpin PAS berkata, harapan PAS untuk memang adalah cerah jika tidak ada penipuan, sogokan, pengundi hantu, ugutan dan elemen negatif yang lain.
Sudah tentu keputusan pilihan raya kecil Dun Galas pada 4 November itu akan menghantar banyak isyarat kepada pelbagai pihak, baik PAS mahupun Umno/BN. Namun meninjau kempen tersebut, jelas menunjukkan perpaduan anggota Pakatan Rakyat – PAS, DAP dan  PKR begitu erat. Ini yang sangat merunsingkan pihak Umno/BN.

Saifuddin: Bahang pusat tak sampai ke cabang

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution berkata peratusan keluar mengundi yang rendah pada hari pertama pemilihan parti, antaranya mungkin disebabkan oleh bahang kehangatan pemilihan jawatan kanannya tidak sampai ke peringkat cabang.

"Apa yang berlaku sekarang tidak menggambarkan seperti mana pemilihan di peringkat cabang dahulu," kata Saifuddin ketika ditanya sebab-sebab berlakunya fenomena itu.


Semalam, semakan Malaysiakini mendapati, daripada sembilan cabang yang mengadakan pemilihan jawatan dalam majlis pimpinan pusat PKR, peratusan keluar mengundi amat sedikit.

Contohnya, di Pokok Sena, daripada 314 anggota, hanya 24 orang sahaja yang hadir mengundi.

Ketika dihubungi Malaysiakini petang ini, Saifuddin menjelaskan, setakat semalam, hanya 15 hingga 20 peratus sahaja anggota parti itu yang turun memilih calon-calon yang bertanding.

Menurutnya, jika trend ini berterusan, mungkin sasaran 75,000 anggota - seperti semasa pemilihan di peringkat cabang sebelum ini- terlibat dalam pemilihan sukar dicapai.

Sementara itu, Saifuddin juga berpendapat, fenomena tidak keluar mengundi itu juga mungkin berlaku kerana pemilihan di peringkat cabang baru sahaja tamat.

Hanya aduan kelewatan
"Jadi, mobilisasi (supaya keluar mengundi) kena dibuat dua kali," jelasnya yang juga ahli parlimen Machang.

Sehubungan itu, Saifuddin menyeru kesemua 400,000 anggota parti itu menunaikan hak dan tanggungjawab mereka.

"Kita (sekretariat) sudah sediakan yang terbaik. Jadi, saya harap mereka turun beramai-ramai mempraktikkan demokrasi melalui sistem 'satu ahli, satu undi' yang diperkenalkan ini," katanya.

Ditanya tentang aduan rasmi yang diterima setakat ini, Saiffuddin berkata, pihaknnya baru menerima beberapa aduan berhubung kelewatan memulakan pengundian.

Sementara itu, semakan Malaysiakini setakat jam 3 petang ini, peratusan keluar mengundi bagi memilih pucuk pimpinan parti masing kurang memuaskan.

Di cabang Kuantan, difahamkan baru 100 daripada 1,400 pengundi hadir melaksanakan tanggungjawab mereka. Manakala di Seremban sebanyak 110 dari 2,800 berbuat demikian.

Di Teluk Kemang pula setakat jam 12.30 tengah hari tadi, difahamkan seramai 70 daripada kira-kira 2,000 pengundi, telah membuat pilihan mereka.

Beberapa pemimpin cabang berpendapat perkara itu disebabkan anggota PKR yang rata-rata berpendapatan rendah di luar bandar masih terpaksa keluar bekerja pada hari ini.

4 siswa ditahan di Galas

Seramai empat orang pelajar daripada kumpulan "Jentera Mahasiswa PRK Galas" hari ini ditahan selepas membuat satu sidang media di Gua Musang.

Kumpulan seramai 200 orang itu tiba pagi ini di Gua Musang sebagai pemerhati dalam pilihan raya kecil DUN Galas.

Keempat-empat pelajar berkenaan ditahan pada kira-kira jam 1.50 hari ini ketika mengedarkan risalah di bandar lama Gua Musang.

Wakil dari kumpulan terbabit Shukri Kamaruddin berkata, pihak polis yang mendekati kumpulan mahasiswa terbabit telah mengarahkan kesemua mereka supaya pergi ke IPD Gua Musang.

Selepas rundingan selama kira-kira 15 minit, anggota polis berkenaan hanya membawa empat orang pelajar bersama mereka, katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Kesemua yang ditahan merupakan anggota Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis) iaitu Syukri Razak, Mohd Syahrulden Ahmad Rosdi, Mohd Yusof Hadhari serta Mohd Rijaluden Mohd Anwar.

PAS: Kami bukan mungkir janji, tapi memang ‘ditendang’ BN keluar


GUA MUSANG, 31 Okt — Pengarah Pilihan Raya PAS pusat, Datuk Halim Abdul Rahman menegaskan, parti itu “ditendang” keluar dari Barisan Nasional (BN) penghujung 1970-an selepas tidak mendapat kata sepakat dalam beberapa perkara termasuk tidak bersetuju dengan perintah darurat dikeluarkan ketika itu.
Justeru Ahli Parlimen Pengkalan Chepa itu mempertahankan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sambil menyifatkan Pengerusi Majlis Veteran Umno Kelantan Datuk Rozali Isohak sebagai “buta sejarah.”
“Memang PAS ditendang, jadi betul apa yang Datuk Nik Aziz katakan. Dulu PAS memang bekerjasama dengan Umno semasa bergabung dalam BN.
“Tapi ada beberapa perkara yang kita tidak setuju semasa berada dalam BN terutamanya ketika BN mengumumkan darurat di Kelantan ketika itu.
“PAS tidak setuju, kita menentang rancangan itu, sebab itu kita ditendang keluar dari BN. “Saya rasa orang yang bercakap PAS tidak mahu bekerjasama dengan Umno ketika itu tidak tahu sejarah,” kata beliau kepada The Malaysian Insider.
Semalam, Rozali menyangkal kenyataan Nik Aziz bahawa PAS telah “ditendang” keluar dari BN sekitar 1970-an dan bukannya PAS yang tidak mahu berkerjasama dengan Umno ketika itu.
Beliau berkata sebenarnya PAS mungkir dengan janjinya untuk tidak menubuhkan cawangan mereka di kawasan yang dikuasai oleh Umno semasa bergabung dalam BN.
“PAS juga berbalah sesama sendiri, sehingga kerajaan terpaksa mengisytiharkan Mageran iaitu Majlis Keselamatan Negara di Kelantan dan dengan keadaan itu menyebabkan pemimpin Umno merasai PAS tidak perlu bersama BN lagi,” katanya.
Rozali yang juga bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan diminta mengulas kenyataan Nik Aziz yang dari satu aspek menyebut bahawa parti itu telah ditendang dari BN pada tahun 70-an selepas dipelawa Perdana Menteri ketika itu, Tun Abdul Razak Hussein dan bukannya PAS tidak mahu bekerjasama dengan Umno.
Nik Aziz dalam ulasannya seperti yang tersiar dalam laman portal Harakah Daily yang diberi tajuk “Fatwa `Ikut Suka PAS’’: Umno Keliru dan Terus Keliru” yang antara lain menyebut bahawa PAS dengan ikhlas menyambut ajakan masuk bergabung ke dalam BN oleh Tun Razak pada 1973 yang kemudiannya menjadi perangkap bagi PAS.
PAS, katanya, bergabung dengan Umno membentuk BN demi perpaduan, namun hasilnya PAS khususnya di Kelantan berpecah kepada empat iaitu PAS, Bebas Bersatu, Hamim dan Berjasa. PAS menurut Menteri Besar Kelantan itu hampir-hampir ranap akibat perpecahan tersebut dan seterusnya membawa kepada peristiwa PAS ditendang daripada BN dan akhirnya kehilangan kerajaan di Kelantan pada tahun 1978.
Tambah Halim, PAS tidak mungkir janji kepada BN ketika itu dan menegaskan, parti Islam itu tetap akan keluar kerana sudah tidak mempunyai kesefahaman lagi.
“Kalau tidak ditendang pun kita memang akan keluar dari BN kerana sudah tidak tahan lagi berada dalam BN.
“Kita sudah perit dengan BN,” kata beliau mengulas isu ini yang muncul semula ketika berlangsungnya pilihan raya kecil kerusi DUN Galas sekarang.
Kempen pilihan raya bermula Selasa lalu dan pengundian dijadualkan 4 November ini. Isu ini timbul ketika ada pandangan supaya PAS dan Umno mengadakan semula perpaduan politik.
Bagaimanapun Nik Aziz menegaskan kemungkinan itu tidak boleh menjadi kenyataan berdasarkan pengalaman tahun 1970-an.

Batu Sapi: Calon BN Tak Tahu Berbahasa Malaysia?


Calon Barisan Nasional (BN) Linda Tsen Thau Lin di Parlimen Batu Sapi, Sandakan, Sabah yang merupakan balu kepada mendiang Edmund Chong Ket Wah dikatakan tidak pandai atau fasih berbahasa Melayu.

Linda yang memegang jawatan Ketua Wanita Parti Bersatu Sabah (PBS) Bahagian Elopura hanya boleh bertutur bahasa Inggeris.

Malahan jika kita lihat berita di TV... jelas calon BN berkenaan hanya berbahasa Inggeris apabila ditanya wartawan... TV juga tidak menyiarkan ucapan Linda sebaliknya hanya memperlihatkan ucapan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Musa Aman sahaja dan pemimpin-pemimpin BN lain.

Mungkin pihak media nak 'cover' fakta yang Datin Linda tidak boleh berbahasa Melayu ?...entah la

Rakan-rakan di Sabah mengiyakan

Saya ramai juga rakan-rakan di kawasan Sandakan, Sabah.... apabila diajukan kepada mereka... kesemua mereka membenarkan dakwaan berkenaan.

Jika benar Datin Linda tidak boleh berbahasa Melayu...adalah memalukan apabila ada warganegara Malaysia yang tidak boleh berbahasa kebangsaan. Bagaimana Datin Linda hendak menyuarakan suara rakyat Batu Sapi di Parlimen Malaysia jika dia tidak boleh berbahasa Melayu?....

Takkan la dia hanya diam sahaja dalam sesi perdebatan di Dewan Rakyat.....hmmm...tepuk dada, tanya selera...

Wallahualam... -marul77.blogspot

Laporan polis kes Michael Chia

SANDAKAN, 30 Okt: Ketua Angkatan Muda Keadilan Sabah, Abdul Razak Jamil membuat laporan polis hari ini berikutan penangkapan seorang rakyat negeri Sabah, Michael Chia di Hong KOng tahun lalu. Michael yang dikatakan rapat dengan Ketua Menteri Sabah, di tahan di di lapangan terbang antarabangsa Hong Kong kerana disyaki membawa wang haram didalam mata wang Singapura berjumlah RM16 juta.
Ekoran penangkapan itu, Shamsul Iskandar Mohamad Akin Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia telah membuat laporan kepada Independent Commission against Corruption (ICAC) Hong Kong yang kemudiannya telah membuka kertas siasatan terhadap Michael Chia.
Saya berharap agar pihak Polis Diraja Malaysia dapat membuat siasatan keatas sumber dan kepada siapa "wang haram” berkenaan seterusnya membawa mereka yang berkaitan ke muka pengadilan," kata Abdul Razak dalam laporannya hari ini.

Kewarganegaraan jadi modal kempen Umno BN

SANDAKAN, 31 Okt: Dewan Pemuda PAS Sabah kesal dengan tindakan menjadikan taraf kewarganegaraan dan sijil kelahiran sebagai gula-gula kempen politik Umno dan Barisan Nasional. Majlis Penganugerahan Taraf Kewarganegaraan dan Penyerahan Sijil Kelahiran Kepada Penduduk tersebut bakal diadakan pada 3 November jam 8.00 pagi di Kawasan Flat MPS Karamunting, Sandakan oleh Datuk Lee Chee Leong, Timbalan Menteri Dalam Negeri.
Program tersebut disenaraikan di dalam kalendar aktiviti web rasmi penerangan kerajaan http://media.penerangan.gov.my/prkbatusapi.
"Pemberian taraf kewarganegaraan merupakan hak dan kedaulatan negeri ini dan tidak boleh dijadikan bahan kempen politik semata-mata terutamanya untuk meraih undi.
"Persoalannya mengapa pemberian tersebut baru sekarang diadakan ketika kempen pilihan raya, sedangkan banyak lagi waktu yang sesuai untuk mengurniakan taraf warganegara kepada masyarakat Batu Sapi yang terlibat," kata Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Sabah, Salman.
Salman memberitahu, BN sebenarnya telah menyalahgunakan hak dan kedaulatan negara ini sesuka hati mereka.
Menurut beliau, BN yang menerajui kerajaan pada hari ini sepatutnya mengambil langkah menyelesaikan isu kad pengenalan yang menghimpit sebahagian masyarakat di Sabah ini sejak dulu lagi.
"Banyak lagi kes-kes kad pengenalan yang belum selesai akibat kegagalan BN sebelum ini mengurus dan mentadbir dengan baik isu kerakyatan ini.
"Penyalahgunaan kuasa ini telah mengakibatkan wujudnya sentimen berunsur negatif di kalangan masyarakat tempatan sedangkan isu ini berpunca daripada mereka (BN) sendiri,” ujar beliau lagi.
Tambah beliau lagi, isu kad pengenalan tidak akan selesai selagi kerajaan BN terus menjadikan kedaulatan negara dan rakyat negeri ini mangsa bagi mencapai cita-cita dan politik sempit mereka.
Beliau menyeru agar masyarakat di Batu Sapi bijak memilih pemimpin mereka yang amanah dan bertanggungjawab dan tidak terpengaruh dengan janji manis Barisan Nasional.
"Apa juga bentuk barang yang cuba diberikan kepada masyarakat Batu Sapi oleh BN tidak perlu di tolak tetapi undi mesti diberikan kepada Pakatan Rakyat," tambahnya.

Batu Sapi vote turns referendum for BN in Sabah


BATU SAPI, Oct 31 — The race for the Batu Sapi federal seat is turning into a referendum of Barisan Nasional’s (BN) 16 year rule in Sabah as SAPP and PKR carp on development for Malaysia’s eastern-most state.
Sabah Chief Minister Datuk Seri Musa Aman has taken personal charge of the campaign to put Datin Linda Tsen Thau Lin into Parliament while defending the ruling coalition’s record.
“It is not fair to say that Sabah is the poorest state,” he declared in an interview with The Malaysian Insider.
The opposition has been criticising the BN leadership in Sabah for having failed to deliver on its promises for the past 16 years since it ruled the state.
Sabah Progressive Party (SAPP) candidate Datuk Yong Teck Lee has been reminding the people on his campaign trail that although Sabah had been the second richest state in Malaysia in the 1970s, it had deteriorated to become the country’s poorest state today.
Datuk Seri Anwar Ibrahim, who played a key role in handing Sabah to BN in 1995, has gone on the stump for PKR candidate Ansari Abdullah with the message that they can do better for the state.
Musa however dismissed such talk today and insisted that his representatives had been doing a sterling job in providing for the people.
And he expressed confidence in BN’s chances in the by-election, pointing out that Sabah folk knew how to be grateful to those who brought them development.
He said the state, under BN, had flourished over the years and had “no problems” obtaining development allocation due to its good relationship with the Federal government.
“In my experience, as long as you have served the people well, met their demands, brought infrastructure and develoment to them, they will be happy.
“People of Sabah know how to be grateful. They know how to say thank you if you bring them development,” he said.
This, he added, was why it was not viable for Batu Sapi constituents to vote for an opposition candidate as they would not be able to obtain funds to develop the area.
“The Federal government is very positive and knows the needs of the state. That is why it is very important and good to have a sound relationship between the state and the Federal governments.
“And that is the point that I want to tell the people,” he said.
Musa reminded voters that it was pointless for a person to become a politician if he or she could get nothing to help the constituents.
“The people want development,” he pointed out.
Musa said that if the people wanted an MP whose voice would be heard in Parliament, they were better off selecting Tsen.
“It is better to have an MP from BN because then when you talk, people will hear you and when you ask for what you want, you will get it,” he claimed.
On his part, Musa claimed that almost everything that he requested from the Federal government for state development was approved.
He also noted that Sabah folk were very “particular people” and wanted a representative who could deliver in terms of work and not merely political speeches.
“If you keep talking but nothing comes out of it, it is no good. They need infrastructure and development very badly but as an opposition MP, what can you offer them? You can only talk till your mouth is dry,” he said.
He said that under his administration, his state ministers and elected representatives knew that it was important to serve the people by constantly engaging with them and getting to know their needs and problems.
“A YB or Yang Berhormat does not mean that.... it means Yang Berkhidmat because you should be working for the people.
“This is what we have been doing and I am not being boastful or anything but you can see the development here,” he said.
Ticking off the numerous achievements of the BN during its reign in the state, Musa noted that the government had given Sabahans good roads, new facilities, an education hub, an airport, low-cost housing, bridges and many other amenities to their convenience.
“We are also tolerant of other races and we have embarked on many programmes to aid the poor,” he said.
Musa added that it was “unfair” to accuse the Federal government of having neglected development in east Malaysia.
“We get a lot of money for development. In the Ninth Malaysia Plan, the government gave us over RM15 billion to develop the state. The expenses for the security on our coastline itself are a good example.
“They give us a lot of money to develop the infrastructure so this is our selling plan to the people of Sabah,” he said.
Musa also rubbished talk that the results of the Batu Sapi by-election would be an indication of what would likely happen in the 13th general election.
“Maybe we may lose some in the general election but we will still win enough to comfortably form government here in Sabah,” he claimed.
Polling day for the Batu Sapi by-election is on November 4.
It is a three-way battle for the seat between BN’s Tsen, SAPP’s Yong and PKR’s Ansari Abdullah.
The seat, comprising 25,582 voters, fell vacant following the death of Tsen’s late husband, Datuk Edmund Chong Ket Wah during a biking accident on October 9.
Chong had won the seat with a 3,708-vote majority over independent Chung On Wing in Elections 2008.