Isnin, 25 Oktober 2010

What??!!


What??!!
Hutang negara.... RM362.39 bilion??
Paling tinggi dalam tempoh lima tahun??

Fuuhhh!!! Gila luuuu!!

Dengan hutang sebanyak tu....
Kerajaan 1Malaysia ada hati....
Nak bina bangunan 100 tingkat, RM 5 billion??
Nak renovate rumah Piem, RM64 juta??
Sanggup bina istana negara baru, RM800 juta??

Isy... Isy... Isy...

Ini ler dia kerajaan 1Malaysia
Bior pape, aseikan bergaye!!

Kah... kah... kah...
A Mum Of Three Mohd

Shamsul nafi team Reformasi 3.0 bergolak

Shamsul 2Oleh Nazli Ibrahim
PETALING JAYA: Calon Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Shamsul Iskandar Mohd Akin hari ini menafikan berlaku pergolakan dalam team Reformasi 3.0 seperti mana yang dilaporkan dalam blog sharpshooterblogger.blogspot.com.
Shamsul juga menafikan dakwaan oleh pengendali blog tersebut bahawa ada mengeluarkan kenyataan tidak mustahil untuk beliau memilih Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teja Chang Lih Kang sebagai Timbalan Ketua AMK kepada pengendali blog tersebut.

"Ia tidak tepat dan ada juga yang saya tidak tahu-menahu tentang apa yang saudara katakan ini.  Khairul juga masih bersama team Reformasi 3.0. Tidak timbul isu menyingkirkan beliau," kata beliau ketika dihubungi FMT hari ini.
Sementara itu, calon Timbalan Ketua AMK, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin semasa dihubungi turut menafikan dakwaan bahawa beliau sebagai beban dalam team Reformasi 3.0.
"Saya bukan beban, malah sebenarnya calon paling ‘ringan’ sekali dalam team Reformasi 3.0 ini.  Tidak ada isu sebenarnya.  Mungkin inilah adat berkempen agaknya," ulas beliau.
Beliau juga memberitahu kemungkinan isu ini sengaja ditimbulkan berikutan pengendali blog tersebut merupakan ahli dalam pakatan ‘Anak muda penerus momentum reformasi’ yang diterajui oleh Badrul Hisham Shaharin atau dikenali sebagai Chegu Bard.
sharpshooterblogger.blogspot.com dikendalikan oleh Amizudin Ahmat yang turut bertanding merebut jawatan Pengerusi Tetap AMK.
Selain itu beliau adalah pembantu khas kepada Adun Bukit Tengah, Ong Chin Wen. Sebelum ini, Amizudin mengesahkan kepada FMT tentang dakwaan beliau menerima khidmat pesanan ringkas dari Shamsul untuk meminta pandangan dan disusuli perbualan telefon tersebut adalah benar.
Amizudin juga menegaskan, tujuannya menyiarkan entri tersebut kerana mahukan Khairul mengambil tindakan saman terhadap sebuah blog lain berhubung dakwaan skandal projek di Selangor bagi membersihkan namanya.

Pertandingan AMK bergolak lagi

pemilihan 2010 Oleh Nazli Ibrahim
PETALING JAYA: Landskap pertandingan dalam perebutan jawatan penting dalam Angkatan Muda Keadilan (AMK) dijangka bergolak lagi apabila calon Timbalan Ketua AMK, Khairul Anuar Ahmad Zainudin disebut-sebut bakal disingkirkan daripada kumpulan yang
mengelarkan diri mereka Reformasi 3.0.
Kumpulan Reformasi 3.0 merupakan barisan kepimpinan AMK yang dipimpin oleh penyandang Shamsul Iskandar Mohd Akin sepanjang musim pemilihan pemimpin peringkat pusat berjalan.

Berita mengenai kemungkinan penyingkiran Khairul Anuar mula tersebar beberapa hari lalu apabila pengendali blog sharpshooterblogger.blogspot.com, Amizudin Ahmat menyiarkan artikel yang menyentuh perkara ini.
Pengendali blog tersebut yang juga merupakan calon Pengerusi Tetap AMK menulis dalam dua entri bertajuk ‘Jonah beban buat Shamsul Iskandar?’ dan ‘AMK lancar kempen bantah projek ‘Menara Warisan Merdeka’ dengan jelas menggambarkan kemelut yang melanda dalam kumpulan Reformasi 3.0.
Semalam, Ahmat turut memberitahu FMT bahawa Shamsul ada memberitahunya dalam satu perbualan telefon selepas meminta pandangannya melalui khidmat pesanan ringkas dengannya bahawa tidak mustahil untuknya sekali lagi membuat pusingan U.
"Sam ada sms minta pandangan. Dia juga tahu Selangor tak suka Jonah.
Dia telefon. Dia kata tak mustahil dia ‘U turn’ lagi bila jumpa ‘T-junction’. Jonah memang tertekan.  Dia kata mengapa nak bunuh politik dia dalam isu ini?," menurut Amizudin.
Beliau juga memberitahu kemungkinan besar Shamsul akan meninggalkan Khairul dan akan isytiharkan calon Timbalan Ketua AMK, Chang Lih Kang sebagai calon pilihannya.
Terdahulu, dalam entri bertajuk ‘AMK lancar kempen bantah projek Menara Warisan Merdeka, pengendali blog tersebut menulis "Shamsul Iskandar juga melalui SMS bertanya kepada Sharpshooter, apakah perlu beliau isytiharkan Chang sebagai Timbalannya?
"Sharpshooter menjawab.. Ya sebab beliau berasal dari Perak dan salah satu agenda utama AMK adalah untuk merampas semula Perak.
"Beliau bersetuju dan adalah tidak adil Ketua dan Timbalan berasal dari Melaka.  Shamsul Iskandar dan Jonah adalah orang Melaka".
* Penafian Shamsul dan Khairul Anuar menyusul selepas ini

Bangkit isu pasir di Selangor: Ketua Pemuda hilang punca, Faekah

Jarang sekali saya memberi perhatian kepada Perhimpunan Agung UMNO.  Namun kali ini ada teman meminta saya menjawab hujah Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin di dalam Ucapan Dasarnya yang menyentuh isu pasir di Selangor.  Terpanggil untuk menjawab isu ini kerana begitu hairan mengapa isu ini dibangkitkan semula.  Lebih buruk lagi kenyataan beliau dipenuhi dengan fakta salah.  Malah, hujah-hujah yang dibawa memeningkan kepala kerana tidak faham hala tuju dan apa yang sebenarnya yang cuba disampaikan oleh Ahli Parlimen Rembau itu.

Khairy Jamaluddin (gambar kanan) seperti ahli politik yang telah hilang punca kerana isu pasir bukan perkara baru, baik di Selangor mahupun di Johor dan Perak.  Isu kecurian pasir ini telah dibangkitkan sejak puluhan tahun lalu di Selangor ketika di bawah Barisan Nasional.  Namun begitu, di sebalik rungutan dan aduan dibuat oleh rakyat, kerajaan negeri yang ketika itu dipimpin bapa mertua beliau sendiri, telah gagal menyelesaikannya.
Pada saya beliau sepatutnya lebih risau dengan Bajet 2011 yang baru dibentangkan yang jelas sekali menunjukkan Perdana Menteri gagal untuk melihat program memperkasakan anak muda sebagai keutamaan meskipun anak muda adalah aset penting negara.  Peruntukan RM200 juta jika dibandingkan dengan RM111 juta kepada PERMATA sepatutnya cukup untuk menguja wakil rakyat Rembau membahaskannya di peringkat parti.
Malah, wakil rakyat Rembau sepatutnya lebih menumpu untuk menunaikan janji pilihan raya beliau kepada rakyat Rembau iaitu membawa perkhidmatan monorel hingga ke depan pintu rumah mereka.  Tiga tahun telah berlalu, jangankan monorel, cerita mengenainya kian menjadi dongeng jenaka.
Apapun, saya (Faekah Husin, gambar kiri) suka menegaskan selepas Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor, kami melihat banyak kelemahan yang tidak ditangani dengan baik, antaranya sistem pentadbiran, amalan kecurian pasir yang menjadi perniagaan utama ahli-ahli politik, penyalahgunaan kuasa dan korupsi di kalangan ahli politik dan penjawat awam semakin menjadi budaya, rakus terhadap alam sekitar hinggakan menjadi punca malapetaka dan kelemahan dalam penguatkuasaan serta tahap keselamatan yang semakin membimbangkan.
Mengikut istilah ekonomi, Selangor ketika itu berada di bawah keupayaan dan tidak berkelayakan dari segi kepimpinan dan kewangan.
Kerajaan Pakatan Rakyat menubuhkan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) untuk menguruskan industri pasir bertujuan memastikan industri ini diurus dengan sistematik, berkesan dan memberi keuntungan.  Memandangkan matlamat sesebuah Kerajaan bukanlah untuk mendapat perniagaan yang menguntungkan maka Kerajaan negeri telah menyalurkan keuntungan ini terus kepada program-program kebajikan yang dijalankan Kerajaan Negeri menerusi program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES) seperti Tabung Wawasan Anak Selangor (Tawas), Skim Mesra Usia Emas (SMUE), bantuan anak masuk universiti dan Tabung Anak Pekerja Ladang.  Hasilnya amat memberangsangkan hingga seluruh rakyat Selangor sedar bahawa hasil negeri adalah milik rakyat dan harus dipertahankan.
Dalam soal Keselamatan dan Penguatkuasaan pula, kita telah menubuhkan Jawatankuasa Pemantau yang diketuai Setiausaha Kerajaan Negeri, Ramli Mahmud. Ia sekaligus dapat menangkis tohmahan umum bahawa Pegawai Penguatkuasaan acapkali bersekongkol dengan penjenayah pencuri pasir.  Bagi menunjukkan iltizam kita mewujudkan pentadbiran bersih dan telus, kita telah memeterai kefahaman bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) dengan meminta SPRM membuka kaunter di KSSB dan menubuhkan jawatankuasa bersama KSSB dan SPRM.  Kita juga sedang melaksanakan Integrity Pact di KSSB yang dipantau oleh Transperancy International.

Terbukti Kerajaan Pakatan Rakyat lebih cekap menguruskan perniagaan pasir berbanding Barisan Nasional. Sepanjang 2009, KSSB mencatatkan jualan RM30 juta dan sehingga Jun tahun ini, jualan mencatatkan RM26 juta dan RM5 juta telah disalurkan untuk membiayai MES.
Kita akui memang sukar membanteras kecurian pasir secara menyeluruh kerana ia telah menjadi amalan biasa sesetengah pihak.  Namun, sokongan dan kerja keras kakitangan kerajaan, penguatkuasa dan seluruh rakyat, kita yakin ia bukan sesuatu yang mustahil untuk dilakukan.  Apapun, Kerajaan Pakatan Rakyat jauh lebih baik berbanding Barisan Nasional, baik dari segi pemantauan, penguatkuasaan mahupun peningkatan hasil negeri.
Biarpun berdepan kesukaran dan serangan melulu dari pembangkang serta penafian hak dari Kerajaan Pusat untuk kita menubuhkan Polis Bantuan Negeri, kami mempunyai kemahuan politik untuk berjaya.  Kami komited dalam usaha membaiki kerosakan dan "kekotoran" yang ditinggalkan UMNO dan amat yakin dapat melakukannya, insyaAllah.
*Kenyataan media oleh Faekah Husin selaku Setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor.

Belanjawan Seluar Dalam dan Pak Guard

Seperti tahun-tahun yang lampau, setiap kali Belanjawan dibentang, rakyat akan menanti-nantikan gula-gula yang bakal diumumkan bagi manfaat dan meningkatkan taraf hidup.  Amat terkejut apabila dikaji dan diteliti Belanjawan tersebut tidak menampakkan ianya memfokuskan keperluan dan kehendak rakyat kebanyakan, malah, ianya kembali ke era Mahathir dan projek meganya.  Di sudut yang lain pula, golongan kemiskinan tegar berhempas-pulas mencari sesuap makanan.
Melalui temanya dan bibit-bibit ucapan politiknya, sudah tentu Belanjawan 2011 ini akan menjurus ke arah Negara berpendapatan tinggi.  Namun sebarang petanda bahawa Belanjawan disediakan selaras dengan tema yang menjadi modal air liur sejak kebelakangan ini.  Mereka mendakwa kononnya Belanjawan kali ini Belanjawan untuk rakyat, sedangkan rakyat sendiri menggelar Belanjawan kali ini sebagai "Belanjawan Seluar Dalam".
Gaji Posmen menjadi kayu ukur
Kononnya Belanjawan kali ini memberi pengiktirafan kepada posmen dan pegawai sekuriti (sebut pak guard).  Selepas ditanya posmen yang menghantar surat setiap hari ke rumah, rupa-rupanya gaji pokok seorang posmen selama ini adalah sebanyak RM610.00 dan hanya dinaikkan sehingga RM710 sebulan.  Sukar juga apabila cuba memahami logik di sebalik meletakkan gaji pokok minimum pegawai sekuriti yang ditetapkan antara RM500 hingga RM700 sebulan, mengikut pemerhatian dan pengetahuan kita, gaji minima pegawai sekuriti sememangnya di sekitar RM700 sebulan.
Mengikut Kajian Kementerian Sumber Manusia mengenai gaji pekerja dalam negara mendapati bahawa hampir 34% daripada kira-kira 1.3 juta pekerja memperolehi pendapatan bulanan bawah RM700.  Barangkali posmen dengan pendapatan RM700.00 sebulan itu adalah kayu ukur kepada apa yang dimaksudkan dengan Negara berpendapatan tinggi.
Sama ada pendapatan sebanyak RM700.00 memadai untuk kadar tol yang sedia ada, harga petrol yang dinaikkan secara diam-diam, harga gula, kopi, teh, susu, dan sebagainya, itu cubalah kita serahkan kepada pengguna sendiri untuk dinilai.  Kajian Bank Dunia mendapati bahawa pergerakan gaji di Malaysia hanya mencatatkan pertumbuhan 2.6% setiap tahun sejak 10 tahun lepas berbanding dengan peningkatan kos hidup dalam tempoh itu.  Kita juga yakin Menteri Sumber Manusuia S. Subramaniam mengetahui hal ini, mungkin beliau gagal meyakinkan penasihat fesyen Yang Amat Berhormat Perdana Menteri yang segak berbaju Melayu berwarna merah jambu ketika membaca Belanjawan.
Pemilikan Rumah
Beralih pula kepada ilusi hebat dalam bajet kali ini, pinjaman kepada orang muda untuk memudahkan mereka memiliki rumah.  Apa kerajaan mahu menjadikan semua rakyat sebagai penghutang sepanjang hayat?  Apa logik di sebalik kemudahan pinjaman ini sedangkan laporan Bank Negara menerangkan bahawa sebanyak 50% daripada pemegang kad kredit yang diisytiharkan muflis adalah mereka yang berusia di bawah 30 tahun.  Sedangkan pinjaman PTPTN dan kos menampung hidup pun sudah membebankan, siapa yang mahu membeli rumah?
Ilusi yang kedua pula, janji tidak menaikkan tol lebuh raya utara selatan bagi tempoh lima tahun yang akan datang, sedangkan kerajaan terpaksa membayar ganti rugi kepada PLUS yang hampir RM5 bilion ringgit bagi tempoh tersebut.  Muslihat yang sama digunakan ketika potongan 20% bagi pengguna Touch & Go diumumkan.  Jika disemak syarat-syarat untuk potongan tersebut diberi adalah berasaskan frekuensi penggunaan tol dan bukannya berasaskan nilai tol, dan cara tuntutannya pun tidak otomatik dan memerlukan tuntutan dibuat sebelum potongan diberikan.
Ramai yang tidak mengetahui bahawa bajet kali ini merupakan bajet yang paling besar dalam tempoh 12 tahun yang lalu dengan nilai RM213.9 billion.  Apa yang ganjil adalah nilai yang diperuntukan bagi pembangunan hanya sebanyak RM23.9 billion manakala kos operasi pula sebanyak RM76.1 billion.  Adakah wajar apabila meletakkan kos operasi kerajaan lebih tinggi daripada peruntukan pembangunan?
Hina rakyat
Persoalan yang lebih menarik adalah penghapusan duti impot terhadap kira-kira 300 barangan yang kononnya kegemaran pelancong dan rakyat tempatan dimansuhkan bagi menjadikan Malaysia syurga membeli belah.  Siapa yang membeli-belah?  Rakyat kebanyakan menanggung beban hutang yang pelbagai sehinggakan bil-bil isi rumah pun tidak terbayar.  Yang selalu membeli-belah di Malaysia adalah isteri-isteri ahli politik yang disegani.  Jika benar bajet kali ini bajet daripada rakyat, kami ingin tahu rakyat mana yang mahukan cukai terhadap beg, kemeja, pengilat kuku, seluar dalam, dan baju tidur dihapuskan?  Tidakkan mereka peka bahawa setiap minggu orang ramai berpusu-pusu dan snggup bersesakan ke pasar-pasar malam mingguan.  Adakah mereka mencuci mata?  Sudah tentu untuk mendapatkan barangan keperluan harian yang murah di di pasar malamlah tempat mereka memperolehinya.
Sedangkan seluar dalam yang dipakai rakyat kebanyakan pun tidak lebih RM10.00, ini pula mahu menghapuskan cukai terhadap seluar dalam import yang digemari pelancong dan isteri-isteri menteri?  Apa kerajaan sudah gila?  Pelancong asing, seluar dalam, dan baju tidur menjadi keutamaan, sedangkan ramai lagi rakyat Malaysia yang perit mencari wang untuk yuran pendidikan, untuk menyara keluarga, untuk membeli susu bagi bayi mereka.  Ini menghina rakyat namanya, sanggup kerajaan mempersenda keperitan yang menimpa golongan kelas bawahan dengan memansuhkan cukai terhadap barangan yang tidak bermakna bagi mereka.
Penghinaan yang paling ketara dalam Belanjawan kali ini semestinya projek Warisan Merdeka yang semegah 100 tingkat.  Jika ditinjau dalam ruang internet, laman sosial terkemuka Facebook telah mencatatkan lebih 160,000 (setakat ini) penyokong bagi laman Malaysians Reject 100-storey Mega Tower.  Kerajaan telah menafikan bahawa kos pembangunan tersebut adalah daripada perbendaharaan Negara, jika begitu mengapa diumumkan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri dalam Belanjawan tahunan?
Pada 13 Februari 2010 penulis sendiri pernah melawat Dubai dan mengambil peluang untuk ke Burj Khalifah (bangunan tertinggi di dunia dengan ketinggian 828m).  Kos pembinaannya ialah USD1.5 billion (RM4.6 billion) sahaja.
Projek tersebut kini menjadi sasaran kemarahan orang ramai yang berpendapat wang sebanyak RM5 billion lebih berbaloi jika digunakan untuk memperbaiki bidang pendidikan, kesihatan dan usaha-usaha untuk membasmi kemiskinan.  Kami berasa senang apabila rakyat sudah mula sedar akan tindak-tanduk kerajaan yang tidak masuk akal.  Mungkinkah projek tersebut sebenarnya satu muslihat untuk mengikat kerajaan Persekutuan dengan kontrak sebegitu besar sementara menanti kekalahan dalam pilihanraya umum yang akan datang?
*Faisal Mustaffa dan Lingswaran Singh ialah penulis bebas.

Sabah negeri termiskin, BN patut malu, kata PAS

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyidn Yasin sepatutnya merasa malu kerana Sabah yang kaya dengan hasil mahsul bumi, tetapi menjadi negeri termiskin di Malaysia, kata Ketua Penerangan PAS Pusat, Idris Ahmad.

"Sabah di bawah Umno yang masih ketinggalan, nombor satu miskin dan diikuti oleh negeri Terengganu. Kedua-dua negeri ini Umno yang memerintah dan mempunyai minyak, tetapi rakyatnya makan taik minyak.

"Sedangkan Kelantan yang diperintah oleh PAS, menduduki nombor enam, kemajuannya jauh berbeza dengan negeri yang Umno perintah.

"Sepatutnya Tan Sri Muhyiddin kena merasa malu, kenapa Sabah yang kaya dengan hasil mahsul bumi, tetapi menjadi negeri termiskin di Malaysia?" soalnya dalam satu kenyataan media hari ini.

Idris juga membidas Muhyiddin yang membuat kenyataan bahawa “kalau harapkan PAS untuk membawa kemajuan seperti mengharapkan bulan jatuh ke riba.

Katanya, kenyataan timbalan presiden Umno itu bersifat emosi dan sebenarnya sebagai cubaan menutup janji Umno yang belum tertunai di pilihan raya kecil Manek Urai, yang lalu.

“Muhyiddin sebenarnya sedang beremosi apabila janji di Manek Urai belum lagi ditunaikan, namun kini datang pula pilihan raya kecil di Galas yang hanya bersebelahan.

"Ia merupakan satu mimpi yang menakutkan, kerana tidak terfikir ada pula pillihan raya kecil di Kelantan, kebetulan tidak jauh daripada Manik Urai.

"InsyaAllah rakyat Galas akan ajar pemimpin dan parti yang pandai menabur gula di bibir pada 4 hb Nov 2010," katanya.

Muhyiddin pada sidang media selepas pengumuman calon BN bagi kerusi DUN Galas, di Gua Musang semalam berkata Umno bercakap begitu bukan kerana mereka parti yang bongkak atau sombong tetapi berdasarkan realitinya yang memang mereka berupaya.

Kata Idris lagi, kenyataan Muhyidin itu seperti menggambarkan beliau seorang yang terhalang dari menerima maklumat dan tidak pernah melihat bagaimana PAS Kelantan membangunkan negeri selama 20 tahun lebih memerintah.

"Ini satu kenyataan yang bersifat emosi, mungkin Tan Sri Muhyiddin baru keluar betapa daripada Gua Tempurung terus ke Galas.

"Mungkin beliau juga seorang yang buta maklumat dan tidak pernah melihat dunia Kelantan," katanya.

Menurutnya lagi, pengundi Galas sudah selesa di bawah PAS dan Pakatan Rakyat dan mereka sendiri telah melihat keupayaan PAS memerintah Kelantan berbanding dengan Umno.

Rakyat katanya sudah muak dengan sikap Umno yang hanya bercakap dengan penuh retorik setiap kali pilihan raya diadakan.

Menurut Idris, rakyat, khususnya di Kelantan juga menyedari “busuk hati” pemimpin Umno yang tidak menghormat federalisme sehingga menyebabkan 118 projek kerajaan pusat di Kelantan tidak dilaksanakan sejak Rancangan Malaysia Keenam pada 1991 yang lalu.

"Inilah sikap busuk hati pemimpin Umno yang mengkhianat sesama bangsa, kerana perbezaan ideologi.

"Usah buang masa di Galas. Rakyat Galas sudah tidak perlu kepada Umno dan orang-orang yang sama seperti Muhyiddin," katanya.

Nik Aziz: Dr Zulkefli tetap calon PAS

PAS akan tetap meletakkan Dr Zulkefli Mohamad sebagai calon parti itu dalam pilihan raya kecil DUN Galas, kata menteri besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Beliau turut menyatakan kehairanannya apabila ditanya sama ada PAS akan menukar calonnya itu.

"Tukar buat apa kita dah isytihar dah calon kita.

"Tak ada sebab orang tak undi PAS," katanya kepada media selepas melancarkan Karnival Pertanian Kelantan di Gua Musang hari ini.
Kata-kata mursyidul am PAS itu sekali gus memadamkan khabar angin yang timbul hari ini bahawa parti itu akan meletakkan calon lain bagi menggantikan Dr Zulkefli.

Difahamkan, cakap-cakap itu timbul berikutan serangan yang dilancarkan Umno sejak Jumaat lalu, selepas PAS mengumumkan calon mereka bagi pilihan raya itu.

Sementara itu, ketua penerangan PAS Idris Ahmad juga berkata ura-ura itu tidak wujud.

"Tak adalah cerita macam itu," katanya ringkas ketika dihubungi Malaysiakini hari ini.
Jumaat lalu, selepas diumumkan sebagai calon PAS Dr Zulkefli Mohamad menjadi sasaran media rasmi Umno - Umno Online - yang melaporkan bahawa beliau pernah ditangkap berkhalwat.

Media rasmi Umno yang memetik laporan beberapa blog mendakwa Dr Zulkefli pernah ditangkap khalwat dengan 'isterinya' sekarang, Ramelah Mat Jusoh.

Dalam reaksinya terhadap laporan itu, Dr Zulkefli yang juga pemangku Yang Dipertua PAS Gua Musang menafikan perkara itu.

Malah, katanya, Ramelah yang dilaporkan itu adalah ibunya.

Dr Zulkefli, sebaliknya menjelaskan isterinya bernama Zainab Jalar.

"Fitnah semata-mata, - boleh buat semakan di mana-mana pejabat agama di Kelantan dan seluruh Malaysia," katanya.

Saya tak sandar pengaruh Ku Li untuk rampas Galas, kata Aziz


Abdul Aziz Yusof akan membawa cabaran Barisan Nasional (BN) di Galas, kerusi DUN yang dirampas PAS pada 8 Mac 2008. – Gambar oleh Choo Choy May
GUA MUSANG, 25 Okt – Setiausaha Umno Gua Musang Abdul Aziz Yusoff menolak tanggapan bahawa beliau yang dipilih mewakili Barisan Nasional (BN) di Galas bersandarkan pada faktor dan pengaruh ketuanya Tengku Razaleigh Hamzah untuk merampas kerusi tersebut daripada PAS. Sebaliknya Aziz berkata, apa yang penting adalah sokongan dan kepercayaan para pengundi terhadap beliau.
Penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri Galas akan diadakan esok.
“Tengku Razaleigh ada kekuatan dan pengaruh tersendiri di sini, lagipun beliau sudah lama berada dalam politik.
“Jadi tidak semestinya saya perlu gunakan pengaruh beliau untuk memenangi pilihan raya kecil ini,” kata beliau.
“Bagi saya apa yang paling penting adalah sokongan dan kepercayaan pengundi dari setiap lapisan masyarakat kepada saya,” kata Aziz kepada The Malaysian Insider ketika ditemui di Bilik Gerakan BN Gua Musang di Bukit Cekati di sini.
Aziz diumumkan sebagai calon BN di DUN Galas oleh Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Pada sidang medianya selepas itu, Muhyiddin berharap pemilihan Aziz sebagai calon akan diterima oleh pengundi di kawasan DUN Galas untuk memikul tanggungjawab sebagai wakil rakyat dan pemimpin mereka.
Beliau berkata pemilihan itu mendapat persetujuan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak selepas berunding dengan Tengku Razaleigh dan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed.
Aziz memberitahu beliau yakin untuk memenangi pilihan raya kecil DUN Galas dan menolak kemungkinan fenomena pilihan raya umum 2008 akan berulang kembali.
Pada pilihan raya umum yang lalu PAS telah merampas kerusi DUN Galas daripada BN.
Pilihan raya kecil DUN Galas diadakan berikutan kematian penyandangnya Che Hashim Sulaima daripada PAS, yang meninggal dunia akibat kanser usus 27 September lalu.
“Pilihan raya umum 2008 merupakan satu tsunami kepada seluruh negara dan tempiasnya turut terkena Galas tapi perkembangan politik sekarang sudah berubah.
“Saya melihat pengundi sudah kembali kepada BN, malah sokongan juga semakin meningkat.
“Perubahan ini menunjukkan pengundi tidak lagi menyebelahi parti satu lagi, saya sebagai calon BN di sini yakin akan memenangi pilihan raya kecil ini,” kata Aziz, yang juga bekas Pengurus Pejabat Operasi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar).
Anak kelahiran Kampung Bertam Baru ini juga berkata tidak akan sesekali melakukan serangan peribadi terhadap calon PAS Dr Zulkefli Mohamad yang dipilih mewakili Pakatan Rakyat untuk mempertahankan kerusi DUN Galas.
“Tidak perlu untuk membuat serangan peribadi, banyak isu lain yang boleh digunakan.
“Sebagai contoh isu masalah Orang Asli dan tanah, ini adalah masalah utama di penempatan Orang Asli. Kerana kerajaan negeri Kelantan mengambil tanah tersebut dan menjadikannya sebagai ladang rakyat.
“Yang terima kesan adalah Orang Asli, isu air juga masih tidak selesai juga di sana. Mungkin perkara ini saya akan bangkitkan ketika berkempen nanti,” kata Aziz.
Menurut Suruhanjaya Pilihan Raya, 11,553 pengundi layak untuk mengundi dalam pilihan raya kecil itu iaitu Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, kaum Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputera Siam 10 orang dan Orang Asli 1,889 orang.

PAS cadang badan selaras selesai isu Islam

KUALA LUMPUR, 25 Okt: Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub mencadangkan kerajaan menubuhkan satu badan khas yang berfungsi untuk menyelaraskan segala bentuk penyelesaian terhadap isu-isu yang timbul berkaitan agama Islam.
Salahuddin sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, terdapat banyak isu kontroversi yang memerlukan satu bentuk penyelarasan dan tindakan-tindakan yang proaktif oleh pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) terutamanya dari segi pengurusan dan pengundangan syariah.
"Adakah pihak kementerian telah mewujudkan satu badan penyelaras di antara peguam-peguam muslim dan juga peguam sivil berkaitan isu-isu seperti hak sepencarian pasangan-pasangan yang bercerai yang asalnya dulu Islam dan mereka kembali kepada agama asal.
Begitu juga dengan isu penggunaan kalimah Allah baru-baru ini yang menimbulkan satu perdebatan yang agak serius," kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.
Tambahnya, belum ada badan di bawah Jakim atau Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang mempunyai autoriti untuk menyelaras isu-isu sedemikian.
"Adakah pada masa akan datang Yang Berhormat sendiri merasakan perlu untuk kita menyelesaikan isu-isu yang serius dan memerlukan tanggungjawab lebih besar daripada pihak Jakim?" soalnya.
Sebelum itu, Ahli Parlimen Sabak Bernam, Datuk Abd Rahman Bakri meminta Perdana Menteri menyatakan langkah Kerajaan bagi meningkatkan agensi agama Islam negara ini bagi menghasilkan lebih banyak produk halal inovatif, pengurusan syariah, perundangan dan perbankan Islam yang mampu memberi impak positif kepada rakyat dan syiar Islam.
Menteri JPM, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dalam jawapannya memberitahu, bagi keperluan industri halal, beberapa standard halal sedang dibangunkan, misalnya standard tulang, kuku dan bulu serta standard farmeseutikal sedang di peringkat akhir.
Selain Jakim dan dan agensi-agensi yang terlibat sedang menuju ke arah mewujudkan Standard vaksin.
Dari aspek perundangan Islam pula, kerajaan sentiasa menjalankan kajian dari semasa ke semasa terhadap undang-undang yang sedia ada bagi tujuan penambahbaikan atau mewujudkan undang-undang baru yang selaras dengan kehendak semasa.

UJIAN UNTUK MELIHAT BANGANG ATAU CERDIK WARGA GALAS

HANYA SEORANG BOMOH DARI UNIVERSITI MALAYA


nota:
satu ada ijazah doktor perubatan
satu lagi ada sijil spm
mana agkanya yang
lebih bijak
menipu orang
ramai kah kah kah


DENGAN BANGGANYA ADA SPM


SIAPA ANAK MUDA INI ?


nota:
kacak berani
turun ke jalan raya
bukan duduk diopis isi
borang beli saham kah kah kah
KENAPA SATU SAHAJA

Has Bako land issue become a hot potato?Chris Reubens
bakolandissue_violet  Recent allegations by disgruntled land owners of "unfair compensaton" following land acquisition by the Sarawak state government in the Bako area are raising temperature with elections around the corner.

Common Law practice in equity demands that owners of land should be compensated fairly if the state acquires it for one reason or other, including for development purposes.

Recently, land owners have alleged that this has not been practised where the Sarawak state government is concern. For example, 3,000 acres of 437 parcels of land were being acquired at Bako, 37km from Kuching.

In Sarawak, it is common for state lands, Native Customary Lands (NCR), and even private lands, to be “taken” with minimal compensation or none at all, at times under its common laws.

The majority of the land owners at Bako whose lands were acquired are not giving it away on a silver platter. Most are willing to ‘fight’ for a fair compensation.

Most of the land owners are middle class Chinese from all over with the majority from Kuching and Sibu. Many are professionals, with a number of them working overseas.

The land acquisition only come to light in September when notices were sent to land owners to attend enquiry meetings in stages. Furious land owners made a beeline to the DAP headquarters seeking justice.

Over 200 of disgruntled land owners have grouped together and formed committees in each main cities to have an easier way of networking with each other.

A DAP team led by state assemblyman Chong Chieng Jen, which included state assemblywoman for Pending, Violet Yong, and Stampin secretary, Wong King Wei, gave legal advice to the group who had started off by signing a petition to the Chief Minister and sent copies to all the 71 state assembly representatives in Sarawak.

The first batch of enquiry at the Land Office started on Oct 4 with many of them returning home unhappy with the compensation, which ranged between RM40,000 to RM80,000 per acre.

Chong, calling the state government a bully, said people invested in lands which were supposed to yield higher price in the future, but in Sarawak, people are losing out on this investment.

He said the state government in acquiring the 3,000 acres had never stated their intention of what they wanted to do with the land. He said it is similar to the cases of taking state lands or NCR lands under the disguise of ‘development’ before giving them to private cronies and companies for commercial purposes.

In meetings with the land owners which were mostly loud and angry, all sort of names were hurled at the state government, from "daylight robbery" to unprintable names.

A number of land owners were unhappy with some SUPP leaders, who had told them to accept the compensation awarded.

DrGeorgeChan03Chong said if  SUPP President  George Chan (right)  had not staged a walkout in the Dewan sitting last May when he was about to move a motion on the Land Law Reforms, this (he said of the acquisition) would not have happened.

He said George had assured through the media that he would solve the Bako land issues but it appeared that solving means asking the land owners to accept the minimal compensation.

All the land owners, over 200 of them who gathered for the meeting at the DAP headquarters recently, had a sad tale to tell. Many spoke of the "blood and sweat" money they toil to invest for their old age, or to use the land as a collateral for their children’s education.

A pensioner Ting, who would be 70 by year end, said he worked hard to buy a few acres of land. “The land I bought with my hard work today came to nothing. I bought an acre for RM120,000 and now they want to compensate me with RM80,000. What is this," he said in exasperation.

Wong Pak Wun, who is in his 40s, and currently working in Australia, flew all the way back after being told by his mother that his four and half acres of land has been acquired.

Wong said all over the world, people invested in land for the sole purpose of getting good financial returns except in Sarawak where it’s a different story.

He told of how he toiled for 14 years in the United States and after being repeatedly asked by his mother to return home, he took out 90% of his savings to invest in the land.

He was told by the surveyor that each acre of his land would cost between RM200,000 to RM250,000. “To be paid a mere amount of RM40,000 or even RM60,000, it just blew my mind away,” he said shaking his head.

Wong had since returned to Australia, where he has built his home, and has asked his mother to join him. He said his mother had in the past, wanted to stay on in Sibu as it was her hometown and where she grew up.

“With all the happenings in Malaysia, from corruption to robbing the ordinary people, even my mother is now willing to uproot herself and set home elsewhere,” said Wong.

Stating that he would be willing to take a lower amount if the government were to build schools, hospitals or public facilities, Wong said the worst is that the land would be given to cronies for commercial purpose.

“Then count me in. I am ready to be involved in any commercial development. Afterall, the land is mine,” he added.

To add salt to the wound, three land owners at Bako discovered that their parcel of land was issued to different owners.

Violet, who helped the trio to sort out their predicament, said Ong Teck Chuk, Ong Siew Lan, and Ong Teck Eng bought the three acres of land in 1974 from one Salleh bin Gama.

When the Bako issue was highlighted, the Ongs’ went to the Land Office to do a search, but were shocked to find out that their land belonged to three other owners. The Ongs’ title was under Occupation Ticket, which will expire in 2014, while the new owners were given perpetuity title.

While the Ongs had never failed to pay their yearly quit rent of RM212, the new owners are incredibly paying only RM8.

Violet blasted the Land and Survey for the discrepancy and believed that this was not the only case. "Imagine the anguish the owners are going through. They have lost much in the investment and now they are fearful of their lands being 'sold' without their knowledge.

“It looks like there is some hanky panky going on. How come the same plot of land could be given to two sets of different owners who were both paying annual quit rent. This goes to show how inefficient the Land and Survey is,” she stated.

She said the Enquiry for the land owners would be on Oct 26 and despite this, the Ongs have never received any notices. A police report has been lodged and the matter had also been brought to the attention of the Land Office.

When asked, George said SUPP understands the feelings of the Bako land owners in wanting a fair deal and would welcome them to see him if they want.

He said the actual price of the land cannot be determined until an evaluation has been done.

Chan also hit out at the DAP and said a dialogue session can be arranged to meet the land owners.

In the latest development, the chairman of the Bako land pro tem committee, Ting Hwa Ling, claimed Sayturday that Chan had promised to help their members fight for higher compensation.

Ting said he and several landowners met the SUPP president at the party HQ.  He said they told Chan that the reasonable compensation price should range from $150,000 to $200,000 per acre, depending on the location.

In the final analysis, what has started as a legal problem has finally turned into something of a political issue. The political leaders of the state should therefore realise the political, economic and social implications if this issue is not resolved to the satisfaction of all parties.

From a political angle, the dissatisfaction which has surfaced will no doubt make those frustrated by their dissatisfaction over the compensation issue to turn against the government in general, and the SUPP in particular.

The fact that the unhappy landowners have approached the DAP is a clear indication of this manifestation.

From an economic angle, those planning to invest in the state, particularly in land, will now think twice, knowing that their future expected income will not be as lucrative as they may have thought. If this trend persists, then those who have made their fortune overseas in their youth will not plan to return, causing not only further brain drain, but a loss in financial resources to the state.

The social implication should also be looked into by present and future leaders, particularly those who intend to hold to power and their expected supporters are from the Chinese community. The ruling parties will not be seen as "people friendly" and this attitude will be further taken advantage of by the opposition.

If the problem persists, one would prudently conclude to claim to know where the Chinese votes will go in the next elections.

Antara Konvensyen UMNO & Ijtima' PAS

Kalau Konvensyen UMNO Terengganu kali pertama hanya untuk menyelamatkan kepimpinan mereka yang berperang pun gagal. Apatah lagi ingin mendengar suara rakyat marhain dibawah. Amat sukar untuk dilaksanakan oleh UMNO-BN. Dengan ciri UMNO yang mempunyai 2 lidah dan 1 telinga itu menjadi sukar mendengar suara pimpinan pertengahan mereka sendiri. Kepimpinan mereka lebih suka membuat keputusan senyap-senyap dan memaksakan ianya dilaksanakan. Ahli bawahan hadir hanya untuk menadah telinga untuk di sogok oleh kepimpinan UMNO yang dikatakan bijak bistari.

Pas membudayakan ahli dan kepimpinannya dengan cara yang berbeza daripada UMNO-BN. Tanggung-jawab berkerja dijalan Allah adalah tanggung-jawab bersama. Masing-masing perlu melaksanakan fungsi masing-masing dan tanggung-jawab ini adalah ibadah dan pengorbanan. Salah satu caranya didalam kepimpinan Pas di Terengganu dalam memupuk amal perjuangan ini adalah dengan mengadakan ijtima Thanawi. Konvensyen kepimpina Pas Terengganu disemua peringkat secara tahunan.

Ijtima’ Kepimpinan PAS Terengganu kali ke 14 yang diadakan di Kg Tanjung, Batu Rakit menutup tirai petang semalam dengan jayanya. Sudah 14 kali ijtima’ atau Konvensyen yang diadakan oleh Pas Terengganu silih berganti antara daerah demi daerah. Setiap Pas kawasan menjadi tuan rumah secara bergilir.
Sebelum memerintah telah diadakan Ijtima ini untuk menghimpun kepimpinan peringkat negeri dan kepimpinan disemua peringkat hatta ke grass-root parti hingga ke peringkat cawangan. Masing-masing boleh menyuarakan pandangan, kritikan, komentar secara berdepan. Ia menjadi satu wadah bagi muhasabah Pas Terengganu pada tahun berkenaan dan dalam masa yang sama merangka gerak-kerja perjuangan ditahun mendatang.

Ijtima pertama diadakan di Rusila, marang dan satu pembentangan kertas kerja berkait Pusat khidmat dibentangkan. Sehingga kini semua Dun menggerakkan Pusat Khidmat demi menjadi pusat aktiviti dan berkhidmat untuk rakyat. Briged khidmat juga diwujudkan dibawah Lujnah Kebajikan Pas Terenganu.
Ketika Pas memerintah 1999-2004, Ijtima diadakan di Bari-Setiu, Bkt Keluang-Besut, Seberang takir-Kuala Terengganu. Ia nampaknya lebih terbuka dan penglibatannya menggamit rakyat Terengganu yang meluas. Bahkan Kerajaan Terengganu pimpinan Pas mengadakan dialog rakyat secara terbuka. Rakyat boleh meluahkan pandagan dan kritikan secara berdepan dengan pimpinan. Ketelusan kepimpinan Pas Terengganu itu tidak pernah dibuat oleh dek orang meskipun pejuang demokrasi dan yang mendakwa pejuang kebebasan suara rakyat. Tanpa rasa takut, malu atau bimbang kerana mereka yakin bahawa mereka memerintah dengan telus, amanh dan bertanggung-jawab. Sebab itu mereka sanggup berdepan dengan rakyat. Dialog bersama dengan pegawai dan kakitangan juga diadakan. Sehingga ke peringkat daerah-daerah.
Kesediaan Pas menjadi pendengar yang baik bagi rakyat menyalurkan pandangan dan rasa hati adalah saluran bagi melahirkan kebertanggung-jawaban bersama, rasa kekitaan bahkan berkongsi rasa amanah dengan kepimpinan Allah Swt terhadap manusia sebagai khalifah diatas mukabumi ini. Kelemahannya kerana rakyat yang berada dibawah pemerintahan UMNO sekian lama dicengkam, ditutup mata dan telingga mereka, dilatih hanya untuk mendengar dan taat semata menyebabkan ketelusan kepimpinan Pas disalah-gunakan. Bahkan kekadang dipergunakan oleh UMNO untuk menumbangkan kerajaan Pas.

Selepas Umno kembali berkuasa, Ijtima ini diteruskan seperti biasa. Bahkan semasa Datuk Ahmad Said merasakan kerusi MB Terengganu terlalu panas, beliau terpaksa memberikan Dewan Berlian di Kemaman untuk Pas mengadakan ijtima’. Apa peduli dengan kontreversi. Ia hanya sekadar buih-buih yang menambah serinya ombak di pantai. Sekadar sementara. Tetapi matlamat Ijtima’ adalah untuk menghimpunkan semua tenaga kepimpinan disemua peringkat untuk digarap bagi meneruskan agenda perjuangan. Ucapan Presiden dalam membentangkan ucap-utama untuk diambil tindakan dan perjalanan yang merupakan perngarahan kerja secara langsung dnegan petugas parti. Kerja –kerja secara berterusan perlu dilakukan dalam rangka mengembeling public opinion dan membina imej kepimpinan dalam Pas kepada masyarakat bahawa Pas adalah alternative terbaik kepada UMNO dalam pru-13 nanti.

Dengan tema tahun ini “Demi kedaulatan Islam, Perkasakan Jihad”, Pas mengharapkan agar komuniti setempat khususnya Dun batu Rakit dan Parlimen setiu bahkan umumnya negeri Terengganu akan turut bangkit untuk mempersadakan bersama gelombang rakyat bagi menggasak UMNO keluar dari Putrajaya.
Diharapkan hala tuju perjuangan ini akan digerakkan juga diperingkat pas kawasan hatta dun-dun maupun keperingkat cawangan-cawangan agar keterlibatan serta mengambil faham amal perjuangan ini merata kesetiap umbi masyarakat dan rakyat. Pas Terengganu mendidik dan mentarbiyyah ahlinya sama seperti kepimpinan pusat dengan sidang muktamarnya. Mendengar, membahas, berwacana, bertaaruf, mengukuhkan ukhuwwah serta berkongsi kekuatan bagi mengembelingkan perjuangan.

Sambutan mesyarakat amat membanggakan bagi ijtima ke 14 ini. Bermula dengan agenda masyarakat setempat dan program kepemudaan yang disertai semua lapisan masyarakat. Tidak ketinggalan dalam ijtima kehadiran Dewan himpunan Penyokong Pas. Ucapan Dr Chandra yang mewakili DHPP yang menyokong dasar-dasar Pas dan sanggup bersama-sama dengan kepimpinan ulama dan matlamat mendaulatkan islam amat membanggakan. Apatah lagi disaat MIC dan MCA yang sudah teramat goyah dalam kepimpinan UMNO-BN. Dalam ceramah pelancaran yang membariskan Presiden Pas, MB Kedah YAB Datuk Seri Azizan dan juga Ketua DAPSY, YB Antony Loke telah menarik ribuan pendengar setempat khususnya dikalangan golongan muda. Ini menampakkan tanda-tanda jelas satu gelombang dan kebangkitan rakyat telah mula meresap bagi meneggelamkan keresahan rakyat akibat kepimpinan UMNO Terengganu yang bercelaru dan kehilangan arah. Hanya tarikh keramat PRU ke 13 sahaja yang dinantikan.

Ust Saiful Bahri Penulis adalah TPJ III PAS Terengganu

Ansari: Yakin Pengundi Batu Sapi Akan Berubah

BATU SAPI 24 OKT:  Calon Pakatan Rakyat dari Parti Keadilan Rakyat(PKR)  Ansari Abdullah berkata beliau mempunyai keyakinan atas keinginan pengundi di Batu Sapi untuk menghantar mesej tegas kepada kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) di peringkat negeri dan Putrajaya.

"Selama ini kita(Pakatan Rakyat) dikenali simpanan tetap BN yang memperingatkan orang Sabah senang dibeli senang dipujuk dan mudah mudahan 4 Nov ini, kita akan buktikan kepada dunia orang Sabah tidak lagi boleh dibeli bukan dengan wang RM50,00 dan RM500,00 kerana orang Sabah ada maruah dan pendirian," katanya selepas diumumkan sebagai calon.

Beliau menegaskan bahawa kemenangan di Batu Sapi akan membolehkan Sabah mempunyai suara yang lebih kuat di Parlimen dalam memperjuangkan hak rakyat di Negeri Bawah Bayu.

"Saudara Hiu berseorangan di parlimen menyuarakan masalah rakyat Sabah sehingga dibantu oleh Lim Kit Siang, Abdul Hadi, ketua pembangkang dan lain-lain lagi. Kita perlu lebih banyak suara orang Sabah dan mudah-mudahan Batu Sapi ini merupakan langkah kedua ke Putrajaya yang dimulakan dengan Kota  Kinabalu dilanjutkan ke Sibu dan mudah-mudahan menjadi batu loncatan kita ke Putrajaya," ucapnya.

Sementara itu, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Ansari adalah calon terbaik untuk memperjuangkan isu-isu rakyat Sabah, khususnya mengenai hak milik tanah yang dirampas oleh pemimpin Umno-Barisan Nasional.

"Kita bersetuju bahawa supaya kita tonjolkan seorang peguam yang pernah menjadi majistret dan juga peguambela yang banyak membela hak-hak rakyat Sabah termasuk kes tanah," sejurus mengumumkan  Ansari sebagai calon.

Ansari akan berdepan dengan Tsen Tsau Lin balu kepada Chong Ket Wah, Ahli Parlimen Batu Sapi yang maut dalam kemalangan jalanraya dua minggu lalu.

Tsau Lin dari Parti Bersatu Sabah(PBS) dijangka mengharapkan kepada sentimen pengundi  terhadap kehilangan suaminya dalam usaha mengekalkan kerusi itu bagi BN.

Turut bertanding adalah Presiden Parti Maju Sabah, Yong Teck Lee.

Jemaah Dibenar Menggunakan Tren Al-Mashair Hanya Pada Hari Al-Tarwiyah


Jemaah Dibenar Menggunakan Tren Al-Mashair Hanya Pada Hari Al-Tarwiyah

MEKAH, 24 Okt - Jemaah haji hanya dibenar menggunakan tren Al-Mashair pada hari "Al-Tarwiyah," hari jemaah menunaikan ibadah korban, kata pembantu di Kementerian Haji Dr Sahal Al-Saban.

Dr Sahal yang dipetik akhbar tempatan, Saudi Gazette hari ini berkata tren itu hanya boleh diguna oleh kumpulan sasar termasuk jemaah tempatan dan mereka yang datang dari Gulf Cooperation Council (GCC) dan mereka yang menggunakan jalan darat apabila turun dari Bukit Arafat ke Muzdalifa.

Saudi Gazette berkata berdasarkan laporan akhbar Al-Madina penggunaan tren itu dijangka mengurangkan jumlah kenderaan yang menghala ke tempat ibadat suci itu.

Ia berkata hanya mereka yang mempunyai permit haji yang sah akan dibenar memasuki stesen tren dan kawasan yang menghubungkannya.

Sementara itu, Kementerian Haji meluluskan 25 kawasan baru untuk syarikat jemaah haji yang terpaksa berpindah bagi memberi laluan untuk tren itu. Kesemua syarikat berkenaan menawarkan perkhidmatan kepada jemaah tempatan.

Dr Sahal berkata stesen tren di kem jemaah tempatan telah siap. -- BERNAMA

Walaupun diberi jaminan, Melayu tetap gusar kerana "MENDAYA BANGSA"...ha..ha..ha..

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Tun Razak adalah pemenang dalam perhimpunan agung Umno 2010 selama  empat hari di PWTC yang berakhir semalam. Presiden Umno dan Perdana Menteri itu berjaya menguburkan sama sekali keresahan mahupun kebimbangan orang Melayu khususnya ahli parti terhadap masa depan mereka. Baik dalam ucapan perasmian pada pagi Khamis mahupun penggulungan, Najib memberikan ucapan yang sangat bertenaga, mapan, padu, bernas dan sangat menyakinkan. Sekurang-kurangnya presiden Umno telah memberi jaminan bahawa parti itu pelindung bangsa, agama dan negara.

Barangkali yang paling dinantikan oleh orang Melayu ialah kenyataan bahawa perlembagaan melindungi sepenuh hak mereka sekalipun ada parti lain berkuasa. Ini kerana sebarang pindaan memerlukan perkenan majlis Raja-raja Melayu.
Ucapan Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin juga menepati perjuangan pergerakan itu, manakala Ketua Wanita Datuk Seri Shahrizat Jalil dan Ketua Puteri, Datuk Rosnah Rashid Shirlin hambar dan membosankan.
Bagaimanapun, secara keseluruhannya isu-isu yang diketengahkan perwakilan dalam sesi perbahasan adalah sama seperti tahun-tahun terdahulu. Mereka membangkitkan mengenai syarikat berkaitan kerajaan (GLC) yang tidak emnolong orang Melayu khususnya Umno.
Isu ini  dianggap retorik dan merupakan ulangan semata-mata. Seolah-olah jika GLC tidak membantu orang Melayu, bangsa itu akan merempat.
Usul tetap yang menjadi fokus perbahasan ialah mengenai agama, pendidikan, politik, ekonomi dan sosial serta wanita. Apan yang menarik pembahas sebahagian adalah perwakilan sama seperti tahun lalu.
Namun satu perkara baru yang diketengahkan oleh perwakilan ialah pembinaan menara warisan RM5 bilion milik PNB di kawasan strategik Stadium Merdeka. Wakil Kuala Lumpur, Datuk Johari Ghani mahu menara warisan dibina di Kampung Baru supaya menjadi simbol kebanggaan bangsa itu.
Persoalan yang boleh ditimbulkan adakah menara warisan itu menjadi kebanggaan orang Melayu sahaja atau rakyat Malaysia semuanya?
Wakil Melaka  Datuk Mohd Said Yusof dan  Raja Arif Raja Ali dari Terengganu menyebabkan perwakilan dan pemerhati tidak kering gusi dengan gaya dan penggunaan bahasa.
Sebahagian perwakilan pula menggunakan sajak dan pantun dalam menyampaikan mesej. Tidak ketinggalan dengan lagu nanyian tradisonal semata-mata untuk membangkitkan semangat anak bangsa.
Paling mengejutkan ialah ucapan-ucapan perwakilan yang penuh dengan bodek (gain power) terhadap pucuk pimpinan parti terutama Najib. Seorang wakil Pahang mengatakan konsep 1Malaysia sudah berjaya walaupun ia dinafikan oleh Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.
Buat pertama kali dalam tempoh beberapa tahun dua mantan PM yang berseteru – Dr Mahathir dan Tun Abdullah Ahmad Badawi bertemu dalam satu dewan.
Ringkasnya perhimpunan agung Umno kali ini mengandungi dua elemen – satu pihak yang serius mahu memertabatkan bangsa dan satu pihak lagi memberikan perbahasan yang tidak berkualiti iaitu tidak sesuai dengan bangsa Melayu yang maju dan bermaruah.

TPM: Harapkan PAS macam tunggu bulan jatuh ke riba

Timbalan pengerusi BN Tan Sri Muhyiddin Yassin yakin Abdul Aziz Yusof yang diletakkan sebagai calon parti itu bagi pilihan raya kecil DUN Galas akan dapat menandingi calon PAS Dr Zulkefli Mohamad walaupun hanya berkelulusan SPM.

Katanya, beliau tidak merasakan perkara itu akan menjadi isu dalam pilihan raya kecil kali ini kerana masyarakat perlu menilai Abdul Aziz secara keseluruhan.

Jelasnya, Abdul Aziz mewakili parti BN yang mempunyai keupayaan sumber yang besar berbanding PAS yang membentuk kerajaan di Kelantan.

“Atas nama beliau sendiri tak mungkin boleh (menang) tapi kerana dia mewakili parti. Maka parti lebih berupaya. Hari ini kita buktikan melalui flat yang dibangunkan itu,” katanya yang merujuk kepada satu Projek Perumahan Rakyat yang dilancarkannya hari ini.

Projek pembinaan sebanyak 1,500 unit rumah itu dibina dengan peruntukan sebanyak RM180 juta dan disasarkan kepada sebanyak 10,000 rakyat miskin di kawasan itu.

Sebanyak 18 blok rumah pangsa lima tingkat yang diumumkan di Taman Wangi, sebuah kawasan perumahan di dalam kawasan DUN Galas.

“Kalau hendak harapkan PAS, (seperti) menunggu bulan jatuh ke riba. Tapi bukan kita cakap sebab begitu dengan bongkak atau sombong tapi nak cakap dengan realitinya memang kita berupaya,” katanya lagi dalam sidang media selepas pengumuman calon berkenaan di Gua Musang hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut menyeru supaya pengundi di situ memilih Abdul Aziz sebagai wakil yang mampu menyuarakan tuntuan mereka.
“Kalau ada tuntutan yang beliau perlu sampaikan kepada kerajaan, ini akan diberi layanan dengan saksama,” katanya lagi.

Jelasnya, pendekatan itu merupakan salah satu pendekatan “inklusif” BN bagi memenangi hati masyarakat pelbagai kaum seperti di dalam DUN Galas.