Selasa, 19 Oktober 2010

Belanjawan 2011 : Apa yang rakyat tak dapat...

Jika Macam Inilah Belanjawan Spenda Tempohari.. Adakah anda akan pangkah BN semula..??

Apa yang penduduk Malaysia mahukan dari belanjawan negara 2011. Mereka mahu supaya:
 1. Harga bawang putih yang naik RM9.50 sekilo diturunkan pada harga baru RM1.60 sekilo.
 2. IPCMC alat untuk mengawal aktiviti polis tetap diadakan supaya keadilan dilihat dilaksanakan.
 3. Ombudsman - jentera menilai dan menerima aduan orang ramai terhadap penjawat awam dan politikus di Malaysia dikuatkuasakan kewujudannya serta merta.
 4. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia diletakkan di bawah Parlimen dan tidak lagi di bawah kawalan Perdana Menteri.
 5. Hakim-hakim akan dilantik oleh satu jawatankuasa khas parlimen. Peruntukan diberikan dalam belanjawan untuk Jabatan Kehakiman. Bebaskan badan ini dari cengkaman eksekutif.
 6. Konsep baru insuran kenderaan diwujudkan di mana pengguna tidak akan dibebankan dengan premium yang mencekik darah.
 7. Harga susu, ikan, tepung, ayam, gula, cabai, sayur-sayuran, roti dan keperluan dapur dimansuhkan cukai jualannya serta merta sama seperti yang dilakukan terhadap barangan kelambu, seluar dalam, minyak pewangi dan sebagainya.
 8. Duti impot kenderaan akan dikurangkan 70% sama seperti di negara Thailand, Singapura, Indonesia dan lain-lain negara yang dipimpin oleh manusia bertamadun.
 9. Jalur lebar akan dibekalkan percuma kepada masyarakat di kampung-kampung sebagai agenda mencelikkan mereka yang buta IT.
 10. Kadar baru tol dengan penurunan 40% berkuatkuasa serta merta.
 11. Semua sekolah agama rakyat akan dibiaya percuma termasuk bayaran utilitinya ditanggung oleh kerajaan.
 12. Semua menteri dan penjawat akan diwajibkan mengistiharkan harta berkuatkuasa pagi 01 Januari 2011.
 13. Hak asasi akan diperluaskan lagi selari dengan kehendak rakyat dan NGO.
 14. Peguam Negara diberi peruntukan untuk mengkaji perlembagaan Reid bagi digantikan dengan hukum hudud.
 15. Tambang pengangkutan awam diturunkan 40% sesuai dengan kekayaan minyak negara bagi memudahkan orang kampung menikmati kemudahan kapalterbang, keretapi, bas, lori dan lain-lain lagi.
 16. SPR juga diletakkan di bawah jawatankuasa khas parlimen.
 17. Pembiayaan untuk mendapatkan hak pendidikan diberikan percuma sehingga ijazah pertama.
 18. Kementerian kesihatan dirombak dan masyarakat diberikan rawatan kelas pertama secara percuma tanpa perlu menunggu lama.
 19. Hapuskan segera 'menternak' rasuah di PDRM, Pejabat Tanah, JKR, Jabatan Kastam , Jabatan Pengangkutan Jalan dan Imigresen.
 20. Kembalikan kebebasan media dan hapuskan akta-akta dracula.
 21. Cuti bersalin yang baru. Cuti yang diumumkan sama seperti jumlah sebelum ini.
 22. Kecilkan saiz kabinet Malaysia dan perkhidmatan awam.
 23. Hapuskan cukai bahan-bahan binaan rumah supaya pembeli dapat menikmati harga rumah pertama yang lebih rendah.
 24. Turunkan kadar pinjaman rumah dan kenderaan penjawat awam pada 1%.
Inilah diantara apa yang rakyat harapkan tetapi tidak dapat.- Kedahlanie

Kes Aminulraysid: Mahkamah Lawat Tempat Kejadian


Hari ini, hakim dan peguam yang terbabit di dalam perbicaraan kematian remaja 15 tahun Aminulrasyid Amzah yang didakwa ditembak polis telah melawat ke tempat kejadian di Seksyen 11, Shah Alam.

Saksi, Zafrullah Ahmad Zainal Abidin juga telah memberi keterangannya semasa berada di Jalan Tarian 11/2 apabila kereta yang dipandu oleh remaja itu terbabas dan berlanggar apabila mangsa dan rakannya telah ditembak oleh polis yang mengejarnya.

Zafrullah yang tinggal di hadapan jalan yang mana kereta Iswara berkenaan terbabas telah memberitahu mahkamah bahawa dia terdengar bunyi tembakan dan siren sekitar jam 1.30 pagi pada 26 April. Beliau kemudiannya telah ternampak kereta itu berlanggar dari tingkap rumahnya itu.

Pada keterangan hari ini, Zafrullah turut berkata dia ternampak seseorang yang dipercayai Azamuddin Omar, 15, yang berada di kereta bersama si mati. Azamuddin dikatakan berlari dari kawasan itu menuju ke Jalan Wau 11/2 yang terletak lebih kurang 25 kaki dari kereta Proton Iswara tersebut.

Zafrullah pula ketika itu berdiri di bahagian belakang rumahnya yang kedudukannya lebih tinggi daripada kawasan perlanggaran yang terletak kira-kira 30 meter jauhnya.

Oleh kerana pintu belakang tidak mempunyai jalan ke lokasi berkenaan, Zafrullah ke luar melalui pintu depan dan perjalanan untuk sampai ke hadapan rumahnya mengambil masa kira-kira lima minit.

Zafrulah memberitahu mahkamah bahawa pintu pemandu dilihatnya terbuka tetapi beliau tidak dapat memastikan sama ada pintu penumpang depan rosak ataupun terbuka.

Kes ini akhirnya melibatkan seorang pegawai polis yang bernama Korporal Jenain Subi, 48, yang telah didakwa atas tuduhan membunuh tanpa niat pada kejadian antara 1.10 pagi dan 2 pagi pada 26 April lalu.

Sekiranya Jenain didapati bersalah, beliau boleh dijatuhi hukuman penjara selama 30 tahun.
Membangun Bersama Islam: Kelantan menerajui perubahan

Wan Nik Wan Yussof dan Mazlan Jusoh   
Siri 2
Sesungguhnya, berkat usaha gigih dan komitmen tinggi pemimpin PAS dan Tok Guru Nik Aziz sepanjang berhadapan kekalahan sejak 1978 telah membuahkan  hasil. Rakyat mula memberi perhatian kepada apa yang disampaikan oleh PAS.  Sebahagian timbul kesedaran untuk bersama perjuangan Islam yang dibawa PAS. Tok Guru Nik Aziz dan beberapa ulama’ serta pemimpin PAS sering diundang menyampai kuliah dan ceramah ke segenap Dun dan Parlimen di Kelantan. Sehinggalah PAS mendapat sokongan padu golongan rakyat semasa pilihan raya umum 1990.  PAS mencapai kemenangan mutlak bersama-sama dengan Angkatan Perpaduan Ummah. Mandat daripada kemenangan mutlak itu, menjadi kekuatan bagi parti PAS menerapkan dasar peruangannya di dalam pentadbiran negeri. Justeru dasar Membangun Bersama Islam dijadikan pakaian rasmi di dalam mentadbir kerajaan negeri. Inti pati kepada dasar pentadbiran ini adalah amar maaruf nahi munkar yang berpaksikan ketakwaan kepada Allah. Oleh itu, rekod kemenangan PAS dan kejayaan memerintah Negeri Kelantan penuh berliku, dan liku-liku itulah yang telah mencorak senario politik rakyat Kelantan sehingga dua dekad ini rakyat kekal memberi mandat kepada PAS.
Dua dekad Membangun Bersama Islam: 1990–2010
Pada 21 Oktober PAS setelah dua dekad di bawah kepemimpinan ulama’ didapati Kelantan yang dipacu oleh asas-asas keagamaan terus maju ke hadapan.  Sejak 20 tahun lalu, perubahan ketara boleh dilihat, biar pun Umno masih mendakwa Negeri Kelantan dalam kemunduran, miskin dan tidak membangun. Namun, mata memandang sedia menjadi saksi bila mana susuk pembangunan berlaku di setiap pelosok negeri. Malah penyaksian itu turut merakamkan selama dua dekad ini, Negeri Kelantan menerajui perubahan dan mendahului di dalam beberapa aspek pembangunan.
Kerajaan BN tinggal hutang
Namun, di sebalik liku-liku itu ramai yang tidak tahu hakikat kemenangan dan perjalanan pentadbiran kerajaan negeri. Misalnya, tatkala kemenangan berlaku kerajaan PAS yang mengambil alih tampuk pentadbiran turut mewarisi hutang yang ditinggalkan oleh kerajaan BN terdahulu berjumlah RM760 juta. Hutang tersebut menjadi beban kepada rakyat dan kerajaan negeri untuk dilunaskan. Sehingga 2006 hutang tersebut mengecil kepada RM635 juta. Sehingga kini, beban hutang itu terus dibayar.
Apa pun, berkat pentadbiran negeri yang berteraskan Islam, keberkatan dan rezeki itu tetap disanadarkan kepada ketentuan Allah SWT. Meskipun beban hutang tertunggak sebanyak itu, ia tidak mematikan ikhtiar untuk menambahkan punca hasil baru. Sejak Dato’ Abdul Halim Abdul Rahman (semasa menjawat Timbalan Menteri Besar) dan kini ahli Exco, Dato’ Husam Musa sebagai perancang kewangan, ia dilihat berjaya menguruskan kewangan negeri bersama-sama Pegawai Kewangan telah melaksanakan tadbir urus terbaik. Tunggakan cukai dan kutipan hasil dapat dipertingkatkan, di samping seni pengurusan kewangan yang berhemat terus dihayati. Hasilnya upaya kewangan negeri mampu membiayai semua peningkatan kos pentadbiran ekoran kenaikan harga minyak. Malah setiap kali pihak Kerajaan Pusat mengumumkan pembayaran bonus, maka tiadalah ketinggalan pihak Menteri Besar, Tok Guru Nik Aziz turut mengumumkan pembayaran bonus kepada semua pegawai dan kakitangan awam negeri.
Berdasarkan realiti kewangan sedemikian, ia telah dibuktikan oleh kajian Abd. Rahim Anuar dan Azizah Mohd Yusof  dari Universiti Utara Malaysia (2001) bahawa kesan pelaksanaan Membangun Bersama Islam terhadap hasil Negeri didapati telah memberikan kesan positif kepada hasil Negeri––hasil Negeri meningkat.
Kerajaan Pusat kontra federalisme
Konsep federalisme membelah kerajaan di Malaysia kepada dua entiti kuasa iaitu kerajaan pusat dan kerajaan negeri. Pembahagian itu ditentukan berasaskan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1948. Apa pun dalam konteks amalan serta kesannya kepada keutuhan Kerajaan Negeri Kelantan, didapati Kerajaan Pusat sedia melaksanakan tindakan-tindakan kontra dengan hukum federalsime yang terkandung di dalam Perlembagaan Persekutuan. Paling ketara tindakan itu adalah ketidakpatuhan amalan kewangan dan menafikan kuasa-kuasa Kerajaan Negeri mengurus projek yang disalurkan oleh kementerian di bawah Kerajaan Pusat. Ia menyimpang daripada amalan good governance dalam prinsip birokrasi yang demokratik!
Berpandukan perlembagaan tersebut Kerajaan Negeri diberi kuasa berkaitan hal ehwal agama, tanah di samping pertanian dan perhutanan. Kuasa pusat pula lebih dominan merangkumi hubungan luar, pertahanan, keselamatan, pentadbiran, keadilan, kewangan, perdagangan, perhubungan, pengangkutan dan banyak lagi. Manakala bagi perkara-perkara yang tidak dinyatakan dalam senarai di atas diletak di bawah Senarai Bersama. Kuasanya meliputi kebajikan masyarakat, biasiswa, perlindungan hidupan liar, kebudayaan, sukan, perumahan dan perlembagaan persekutuan.
Bagaimanapun dalam amalan rule of law (berperlembagaan) kerajaan pusat melakukan tindakan over rule. Contohnya kewujudan Putrajaya di Prang Besar, Selangor tanpa mendapat kelulusan Majlis Raja-Raja dan Dewan Undangan Negeri Selangor. Prof Madya Dr Mohamad Agus Yusof (1995) menyifatkan tindakan tersebut sebagai quasi-federal, iaitu tidak menepati kehendak federalisme.
Sebenarnya bukan sekadar kes Prang Besar yang mencerminkan tindakan over rule kerajaan Barisan Nasional (BN) terhadap negeri, malah banyak lagi kes lain. Antaranya turut melibatkan hubungan Pusat dengan Kelantan. Contoh yang berada di hadapan kita sekarang iaitu pencabulan perjanjian penyerahan hak cari gali petroleum Kelantan kepada Petronas pada 1975 yang jelas tidak mematuhi Akta Pembangunan Petroleum.  Kerajaan Pusat telah mengkhianati perjanjian setelah tidak membayar bayaran wang tunai (royalti) hasil cari gali itu kepada kerajaan Kelantan.
Lihat afidavit Tun Abdul Rahman Yakub dalam kes kerajaan Terengganu lawan Petronas dan kerajaan Malaysia pada 2001. Kerajaan Pusat secara terang-terangan telah melakukan over rule.
Namun, anehnya beberapa pemimpin Pusat dari Kelantan (pemimpin parti Umno) seperti Dato’ Seri Mustapa Mohamed dan Dato’ Dr Awang Adek Hussin menafi berkali-kali perairan negeri Kelantan ada menghasilkan minyak. Mereka menegak hujah seumpama menegak benang basah, dengan menukar hak royalti kepada wang ihsan. Lalu mendakwa wang ihsan diberi atas nasihat Peguam Negara.
Biar pun banyak kemucup politik melekat di kaki, Kelantan tetap melangkah jauh ke hadapan. Malangnya ketika langkah semakin deras, masih ada lagi pemimpin Umno menganggap PAS gagal mentadbir Kelantan sepanjang 20 tahun ini.
Imbas sejenak tahun 1990
Menjelang pilihan raya umum ke-8, Angkatan Perpaduan Ummah (Angkatan) berjaya dibentuk. Kemudian PAS telah menjalin kerjasama dengan Angkatan. Angkatan pula mengandungi kerjasama tiga parti, iaitu Semangat 46, Berjasa dan Hamim. Semuanya adalah akibat pergolakan dalaman Umno pada 1987 menjadi detik permulaan sehingga lahirnya Semangat 46. Pertembungan antara Dr Mahathir dan Tengku Razaleigh merebut jawatan presiden Umno ketika itu membawa Umno yang ditubuh pada 1946 diharamkan Mahkamah Tinggi. Dr Mahathir kemudiannya menghidupkan Umno Baru, manakala Tengku Razaleigh menubuh Semangat 46. Ini bermakna Umno yang ditubuh Dato’ Onn Jaffar pada 1946 sudah tidak wujud lagi. Umno yang ada hari ini ialah Umno Baru dipelopori Dr Mahathir.
Hasil kerjasama erat PAS bersama Angkatan, menyaksikan pilihan raya umum 21 Oktober 1990, kekalahan teruk BN dan terpaksa meninggalkan pejabat pentadbiran yang dirampas melalui MAGERAN pada 1978. Ketika itu PAS bertanding di 24 Dun dan enam parlimen, Semangat 46 bertanding 13 Dun serta tujuh kerusi parlimen. Manakala Berjasa dan Hamim masing-masing bertanding di satu kerusi Dun.    
Maka pada tanggal 21 Oktober 1990 mencatatkan sejarah baru di Malaysia, apabila Umno gagal memenangi sebarang kerusi di Kelantan. Ia suatu sejarah yang tidak pernah berlaku dalam sejarah politik negara. Angka keramat dengan agregat 39-0 (Dun) dan 13-0 (parlimen) menjadi saksi penerimaan terhadap PAS dan penolakan Umno oleh rakyat ketika itu. Bermula dari detik 1990 itu, kerajaan BN bertunjangkan parti Umno yang selama 12 tahun 7 bulan berkuasa di Kelantan akhirnya roboh. Dua hari selepas 21 Oktober, majlis angkat sumpah pembentukan kerajaan Angkatan diadakan. Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz bin Nik Mat (Dun Semut Api) sebagai Menteri Besar, Ustaz Abdul Halim Abdul Rahman (Dun Banggol) dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar I dan Rozali Isohak (Dun Dabong) dari parti Semangat 46 sebagai Timbalan Menteri Besar II. Di ikuti dengan saf ahli majlis mesyuarat kerajaan (Exco), iaitu tiga Adun dari PAS––Ustaz Yahya Othman (Dun Banggol Judah), Ustaz Idris Ahmad (Dun Tawang) dan Dato’ Halim Mohamad (Dun Bunut Payong), dari parti Semangat 46 pula Zianon Abdin Ali (Dun Panglima Bayu) dan Daud Jaafar (Dun Jelawat) dan Dato’ Wan Hashim Wan Ahmad (Dun Padang Garong) dari parti Berjasa turut dilantik sebagai Exco.
Adun Semangat 46 keluar parti
Biar pun rumah tangga Angkatan utuh, namun cabaran dan mehnah politik dan pentadbiran tidak dapat dielak. Semangat 46 mulai dilanda masalah dalaman apabila dua Adunnya, Nordin Salleh (Sungai Pinang) dan Wan Mohamad Najib Wan Mohamad (Limbongan) melompat parti. Kedua-dua Adun terbabit mendapat sokongan Setiausaha Perhubungan Semangat 46, Kassim Mohamad dan Ketua Penerangan, Yaakub Mohamad bagi menentang kepemimpinan Tengku Razaleigh.
Ekoran tindakan mereka, persidangan Dun pada 25 April 1991 telah meluluskan pindaan Undang-Undang Tubuh Negeri bagi menggugurkan mana-mana Adun yang melompat parti.
Pada 3 Julai 1991 Speaker Dun mengisytiharkan kedua-dua kerusi terbabit kosong kerana melanggar perlembagaan negeri. Ekoran itu pada 24 Ogos 1991 pilihan raya kecil diadakan di Sungai Pinang dan Limbongan. Keputusan pilihan raya kecil berpihak kepada calon Semangat 46. Sungai Pinang diwakili Mahmud Yaakub dan Limbongan pula Samat Mamat.
Bagaimanapun Umno telah mencabar pindaan perlembagaan negeri ke Mahkamah Tinggi. Pada 8 November 1991 Mahkamah Tinggi memutuskan pindaan tersebut sebagai tidak sah. Kemudian pada 22 Januari 1992 Mahkamah Tinggi juga memutuskan pengisytiharan kekosongan kerusi Dun Sungai Pinang dan Limbongan sebagai tidak sah.
Kes tersebut akhirnya dibawa Mahkamah Agung. Pada persidangan mahkamah tertinggi terbabit tanggal 3 April 1992 telah memihak kepada Umno. Nordin dan Wan Najib mendapat semula kedudukan sebagai Adun. Keputusan mahkamah tersebut menyebabkan rakyat Kelantan menggelarkan mereka sebagai wakil mahkamah dan bukannya wakil dipilih rakyat.
Kerajaan Negeri sekali lagi berdepan dengan ujian pilihan raya kecil berikutan kematian Adun PAS di kawasan Dun Lundang, Ustaz Mawardi Ahmad. Pilihan raya kecil yang diadakan pada 29 Mac 1994. PAS diwakili Ustaz Mohamad Daud Iraqi. Keputusannya berpihak kepada calon PAS dan sekali gus membuktikan sokongan rakyat terhadap dasar-dasar Kerajaan Negeri tetap utuh.
Apa yang menariknya pada pilihan raya kecil Lundang itu, tok Guru Nik Aziz bertindakan secara berstrategi dengan mengungkap kata-kata ‘tak dok sebab demo nak lawe kawe’ di samping melancarkan perang psikologi melalui ungkapan ‘beri kain pakai, beri gula kacau, bila undi, undi bule’ sehingga menyebabkan jentera kempen BN terperangkap dan gagal melaksanakan pendekatan kempen kebendaan.

Jana ekonomi tidak perlu menara 100 tingkat

KOTA BHARU, 19 Okt: Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa menyifatkan Bajet 2011 sebagai kosong dalam usaha meningkatkan taraf ekonomi rakyat terutamanya bagi golongan yang berpendapatan rendah dan orang kampung.
Katanya, Bajet 2011 tersasar daripada temanya kerana tidak menunjukkan transformasi ekonomi untuk lonjakan pendapatan rakyat sebagaimana dijanji Menteri Kewangan I.
“Bajet ini adalah gula-gula untuk orang kampung. Bagi masyarakat pelabur yang lebih sofistikated, bajet ini kosong.
 “Saya baca begitu, orang lain saya tak tahu, tidak ada kaitan dengan transformasi yang nak dibawa, pengurangan cukai bagi seluar dalam, rambut merah, itu tiada kena mengena sangat kepada rakyat jelata, itu lebih fokus kepada pelancong,” katanya pada sidang media, di sini.
Mengulas pembinaan menara 100 tingkat, Husam tidak nampak rasionalnya bagaimana ia mampu menjana ekonomi.
“Beberapa negara mengalami kemerosotan ekonomi selepas bina menara-menara kerana resources ditumpu kepada projek yang tidak produktif kepada ekonomi secara makro, dalam kes KLCC Tun M (Tun Dr Mahathir) guna petronas untuk biayai pembiayaian menara.
“Tapi dalam kes menara 100 tingkat ini, kalau tidak berfungsi kelak program ini akan jadi satu pembaziran. Dan saya tak nampak negara kita perlu menara baru, malah ekonomi negara tak semestinya dijana dengan membina menara,” katanya.
Beliau berkata, kerajaan seolah-olah kekeringan idea apabila hendak menjana ekonomi mesti melalui projek mega.

Muhyiddin: Politik berasas kaum Umno bukan rasis

Politik berasaskan kaum yang diamalkan oleh Umno bukanlah satu bentuk politik perkauman atau politik rasis, kata timbalan presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Menurut timbalan perdana menteri, ini kerana ia dilaksanakan dalam konteks kesepakatan untuk membentuk formula politik kerjasama kaum yang inklusif di mana semua kaum mendapat jaminan hak dan layanan yang adil.

"Politik rasis bermaksud kita hanya mengutamakan kepentingan kaum sendiri dan menzalimi kaum-kaum lain. Parti yang mendakwa tidak berasaskan kaum boleh jadi amat rasis jika ianya zalim kepada kaum lain.

"Hakikatnya, sepanjang sejarah perjuangan Umno, parti keramat orang Melayu ini tidak pernah menjadi parti yang rasis," kata Muhyiddin.

Ketika berucap bagi merasmikan perhimpunan agung Wanita, Pemuda dan Puteri Umno sebentar tadi, Muhyiddin berkata, Umno sentiasa istiqamah memperjuangkan hak Melayu seperti yang termaktub dalam perlembagaan dan pada masa yang sama menghormati hak dan kepentingan kaum-kaum lain.

"Umno tidak pernah membolot kekuasaan politik dan nikmat ekonomi untuk kaum Melayu sahaja," katanya dalam ucapan bertemakan "Menjulang Perjuangan, Mengisi Harapan".

"Pemimpin-pemimpin Umno sedar bahawa berkongsi kuasa politik dan nikmat ekonomi dengan kaum-kaum lain adalah jalan terbaik untuk mewujudkan kemakmuran dan keamanan dalam sebuah negara majmuk."

Katanya, pendekatan negara ini yang pada mulanya disangsikan akan berlaku kehancuran akibat kepelbagaian kaum, agama dan taraf ekonomi akhirnya tidak berlaku.

"Sebaliknya, negara-negara jiran yang tidak semajmuk kita telah mengalami dan masih mengalami ketegangan kaum dan agama yang membawa kepada pertumpahan darah," katanya yang juga ADUN Pagoh.

Sementara itu, bercakap soal peranan usaha memperkukuhkan perpaduan di negara ini, Muhyiddin menyatakan kegusarannya terhadap suara-suara yang mempersoalkan hak keistimewaan Melayu dan Bumiputera serta hak-hak sah kaum lain.

"Debat perkauman dalam masyarakat juga semakin merumitkan keadaan. Perdebatan tentang isu perkauman tanpa batasan boleh menimbulkan provokasi yang membakar sentimen perkauman.

"Kita tentu sekali tidak mahu percikan api kemarahan akhirnya menjadi letusan yang memusnahkan segala nikmat keamanan, kemakmuran dan perpaduan yang telah kita bina," katanya sambil menyifatkan perkara itu "merumitkan keadaan".

Katanya, walaupun ada pihak yang "menjanjikan bulan dan bintang" kepada kaum lain, Umno membuktikan bahawa kerajaan yang diterajuinya semua kaum mendapat jaminan hak yang adil.

Projek Warisan Merdeka Bukan Arahan Saya - ......la boleh jadi camni pulak, PNB kambing hitam la..!!!KUALA LUMPUR: Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak menegaskan pembinaan projek mega menara Warisan Merdeka setinggi 100 tingkat adalah cadangan Permodalan Nasional Berhad (PNB).
Malah Perdana Menteri berkata, beliau tidak mengarahkan PNB untuk melaksanakan projek berkenaan.
"Ia telah dirancang dan dicadangkan oleh PNB kepada kerajaan.
"Saya tidak mengarahkan PNB, PNB yang mencadangkan. Ia sangat diinginkan oleh pengurusan dan lembaga pengarah PNB," katanya dalam sidang media selepas sesi Taklimat Presiden sempena Perhimpuan Agung Umno di sini, Isnin.
Pada pembentangan Bajet 2011 Jumaat lalu, kerajaan mengumumkan pembinaan Menara Warisan Merdeka yang dibina bersebelahan Stadium Merdeka dan Stadium Negara akan dilaksanakan PNB dijangka siap pada 2015.
Menara setinggi 100 tingkat yang menelan belanja RM5 bilion itu lebih tinggi daripada bangunan tertinggi di Malaysia kini iaitu Menara Berkembar Petronas setinggi 88 tingkat.
Najib berkata, projek itu juga bukan satu pembaziran kepada negara.
Sebaliknya ia bakal memberi keuntungan kepada banyak pihak.
"Projek ini bukan satu pembaziran tapi ianya satu projek yang menguntungkan," ujar beliau.
Mengulas mengenai bantahan daripada pelbagai pihak khususnya pembangkang berhubung pembinaan menara berkenaan, Najib berkata kerajaan mempunyai rasional berhubung projek berkenaan.
"Dalam sejarah kita dulu bila zaman Tun Dr Mahathir Mohamad buat Jambatan Pulau Pinang pun mereka serang, tapi sekarang ini orang Pulau Pinang sendiri minta jambatan kedua.
"Dan bila Tun buat Menara Berkembar Petronas pun beliau telah dipertikaikan, jadi bila kita buat menara 100 tingkat... rasionalnya tetap sama," katanya.
Selain itu Najib yang juga Presiden Umno berkata, pembinaan bangunan itu bakal menjadi lambang kemodenan dan kemajuan negara disamping dapat memacu pembangunan ekonomi negara.
"Pertamanya kita nak satu bangunan yang menjadi lambang bukan sahaja moden tapi negara maju, kita juga nak mencetuskan perkembangan ekonomi... banyak kerja-kerja kontrak dan sebagainya yang boleh kita agihkan untuk menggerakkan kegiatan ekonomi.
"Kawasan itu boleh menjadi pusat perniagaan yang menempatkan peniaga-peniaga bumiputera dan bukan bumiputera, ia juga boleh menjadi pusat tarikan yang boleh memberi keuntungan," katanya.

Beku tol: Rakyat tanggung beban 'RM64 bilion'

Kerajaan mungkin berakhir membelanjakan RM64 bilion sebagai pampasan kepada Plus Highway Berhad, jika ia bercadang membekukan kenaikkan kadar tol sehingga konsesi syarikat itu berakhir pada 2038, kata setiausaha publisiti DAP, Tony Pua.

NONEMengambil kira anggaran RM5 bilion pampasan seperti yang diumumkan pada pembentangan Bajet 2011 Jumaat lalu, bagi memastikan kadar tol di empat lebuh raya milik Plus tidak dinaikkan, Pua berkata tindakan itu tidak masuk akal.

Sebaliknya, kata Pua ia hanya tindakan popular dan kerajaan hanya bertindak sedemikian semata-mata untuk mengembirakan pengundi.

"Tindakan ini tidak masuk akal apabila kerajaan terpaksa memberi pampasan sebanyak RM5 bilion kepada pemilik konsesi dan berkemungkinan besar setinggi RM64 bilion dalam tempoh keseluruhan konsesi itu di mana pembelian langsung Plus hanya sebanyak RM23 bilion sebagaimana yang ditawarkan UEM-KWSP,” katanya.

Tambah ahli parlimen Petaling Jaya-Utara itu lebih murah bagi kerajaan membeli terus syarikat lebuh raya itu pada harga RM4.60 sesaham seperti yang ditawarkan oleh firma usahasama UEM dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

azlanAndaiannya, jika kadar tol dibekukan selama 14 tahun, kerajaan masih boleh mendapatkan pelaburannya dan menggunakan wang berkenaan untuk menjadikannya bebas tol ataupun mengutip bayaran minimum bagi tujuan penyelengaraan, katanya.

"Kecualilah jika kerajaan mahu melihat rakyat Malaysia menderita," kata Pua pada sidang akhbarnya di lobi parlimen.

Don't belittle SAPP, PKR man tells Pakatan

KOTA KINABALU: A former PKR division leader has urged the opposition coalition not to antagonize or belittling the small, locally based Sabah Progressive Party (SAPP).

Nahalan Damsal, the former PKR Batu Sapi division chief, said Pakatan Rakyat should regard SAPP as its ally, and not enemy and work with the local party in the coming Batu Sapi parliamentary by-election on Nov 4.

Pakatan should cooperate with and support local parties like the SAPP to better their chances of forming the next government at national level, he said.

“Pakatan Rakyat leaders must realize that our common enemy here is Umno/Barisan Nasional (BN), not any local parties,” he stressed.

He was speaking in response to a statement by Sabah DAP publicity secretary Edwin Bosi who had on Monday said Sabahans must embrace the national parties to change their future.

Bosi said SAPP should take the cue from another local party, Parti Bersatu Sabah (PBS), which failed to achieve anything, during its nine-year rule outside of the BN coalition.

However, Nahalan who was also a former Umno leader and assistant state minister under BN, believes the same cannot be said of SAPP, as the latter had pulled out from the ruling coalition to continue with its struggle for the state and to fight for political autonomy.

“Unlike SAPP, PBS has clearly abandoned whatever struggle it used to have in the past when it rejoined BN, for the obvious reason … to survive … and so that its leaders could enjoy all the perks and privileges that come with their positions in the government.

"But, for SAPP, it was exactly the opposite, as they sacrificed all that they were enjoying when they withdrew from BN.

“I believe if PBS were to remain in the opposition today, it would have formed the state government in the last general election,” he said.

He said people should note that PBS rejoined BN in 2002 when a two-year Chief Minister rotation system was still in place, with hope of jumping onto the bandwagon later.

However, they missed the boat as the system was subsequently scrapped by its initiator former prime minister Dr Mahathir Mohammed, in March 2004.

Silly argument

Nahalan, who is currently still with Sabah PKR, criticised Bosi for belittling SAPP’s struggle for Sabah and its people, especially over its intention to take the federal and the British government to court for dishonouring the Malaysia Agreement.

He described Bosi’s remark as unnecessary and unbecoming of someone who regarded himself a Sabah leader.

“No one would respect us if we don’t respect ourselves. This is the problem with Sabah when our leaders are subservient. To be humble is one thing, but to simply allow the federal leaders to ride on our backs as they wish is silly.

"Martin Luther King Jr once said: 'A man can't ride your back unless it's bent',” he reminded, adding that Sabah leaders who are in national parties are always subservient to their political masters in the peninsula.
He said Bosi should not blame Sabahans for being scornful if not hostile towards Peninsular Malaysia-based parties, as this was the result of being mistreated for the past 16 years since Umno/BN took over the helm of Sabah.

He also rubbished Bosi's description of SAPP as a Sabah-KL registered party, describing it as a silly-and-childish remark.

“Tell me which political party in this country is not approved by KL? Is Sabah DAP not approved by KL?” he asked.

Vote wisely

Nahalan urged the voters in Sabah and in Batu Sapi in particular to treat it as a mini “window of opportunity” for them to regain their pride and dignity and to free themselves from ‘colonialisation’ by the federal government.

He said this is especially true as, the standard of living for the people of Batu Sapi had not improved and had in fact worsened since BN came to power 16 years ago.

“Since BN took over the helm of the state, the people of Batu Sapi, the youths especially, are mostly jobless and many of them had to leave home to seek employment outside Sabah, in Peninsular Malaysia especially,” he noted.

He said that before BN came to power, a majority of the workers in Innoprise Plantations Bhd (Formerly known as Sinora) were locals but after it was privatized, a majority of its workers are foreigners.

He stressed that Batu Sapi folks must elect someone who is truly committed and is not afraid of voicing out the rights and interest of the people, instead of someone who is subservient and an agent to their political masters in the peninsula.

He said he is convinced that the people of Batu Sapi are wise enough to decide who to cast their vote for.

By Queville To

Haji: BN mahu masuk syurgapun ada kuota..!!!

KUALA LUMPUR, 19 Okt – Seorang Ahli Parlimen dari Barisan Nasional (BN) mendesak pengurusan Lembaga Tabung Haji mengubah sistem pemilihan bakal haji berasaskan kuota kerana ia menimbulkan banyak masalah, selain terlalu berorientasikan perniagaan.
Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) yang membangkitkan isu itu berkata, sistem kuota berkenaan telah menyebabkan ketidakadilan berlaku apabila ada pencarum mendakwa tidak diberi peluang sama rata untuk mengerjakan rukun Islam kelima itu.
"Jadi orang Sabah kata, ini BN mahu masuk syurgapun ada kuota... dalam Islam kita tahu antara syaratnya (masuk syurga) ialah naik haji... jadi bila mereka tidak boleh naik haji kerana dikawal oleh kerajaan, siapa yang mahu tanggung dosa?
"Dalam televisyen kita nampak ramai rakyat diberi peluang untuk bersuara mengatakan mereka sudah empat, lima, enam kali naik haji...mereka ini tak pakai kuotakah?" katanya ketika membahaskan Bajet 2011 di Parlimen hari ini.
Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya Tabung Haji mengamalkan sistem tidak akan menawarkan peluang sama kepada individu yang telah mengerjakan haji di bawah Tabung Haji dalam tempoh lima tahun, bagi membolehkan kuota itu diberikan kepada mereka yang tidak pernah menerima tawaran tersebut.
Abdul Ghapur juga mempersoalkan bagaimana kuota 35,000 jemaah haji yang diberikan oleh kerajaan Arab Saudi kepada Malaysia ditentukan.
"Ke mana kuota 35,000 jemaah itu diberikan kerana apabila kita minta kuota, Tabung Haji kata sudah tidak ada kuota...tahun ini, seluruh Sabah hanya mendapat 1,000 kuota...sedangkan kalau bagi 2,000 kuota bagi 13 negeripun, baru 26,000," katanya.
Beliau turut bersetuju dengan pandangan Taib Azamudden Md Taib (PAS-Baling) yang mencelah bahawa Tabung Haji kini sudah "lari" daripada asas matlamatnya iaitu memberi kemudahan kepada jemaah haji menunaikan ibadah kepada perniagaan.
"Tabung Haji ini berfikiran untuk berniaga, ada pakej Zamrud dan macam-macam pakej kerana mahu berniaga. Ada juga pakej am di mana VVIP, kawan-kawan, anak saudara pergi naik haji... bayar RM10,000 semua kelas pertama... ini mana boleh.
"Sedangkan orang miskin hendak kumpul RM10,000 pun kais pagi, makan pagi... kenapa, Tabung Haji untuk orang kaya sahajakah? Rakyat menabung untuk naik haji, bukan mahu pakej yang mahal-mahal," kata Abdul Ghapur.
Sehubungan itu, beliau mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak campur tangan supaya perkara seumpamanya dihentikan, selain memastikan setiap negeri diberi kuota yang sepatutnya agar Tabung Haji tidak dilihat sebagai berniaga dalam mendapatkan kuota haji.
Selain itu, Abdul Ghapur turut mempersoalkan mengenai peruntukan pembangunan untuk Sabah yang didakwa "tidak nampak di mana jatuhnya".
Katanya, secara dasar Sabah mempunyai kira-kira RM12.5 bilion peruntukan pembangunan yang terdiri daripada RM2.5 bilion menerusi Bajet 2011, RM6 bilion diumumkan Perdana Menteri ketika melawat Sandakan pada 16 September lepas, dan RM4 bilion lagi melalui peruntukan Rancangan Malaysia Kesembilan yang tidak dibelanjakan.
"Jadi, rakyat Sabah minta saya tanya dalam Dewan Rakyat, mereka mahu tahu sebab Sabah ini dianggap ''deposit tetap'' untuk BN...mereka mahu tahu ke mana kewangan ini disalurkan, sama ada kepada kerajaan negeri, atau masih dipegang oleh Unit Penyelarasan Pelaksanaan Jabatan Perdana Menteri," katanya. – Bernama

Menara Warisan Merdeka projek yang menguntungkan kata Najib

Bila ditanya tentang projek Menara Warisan Merdeka senang sahaja jawapan Najib, "projek Menara Warisan Merdeka menguntungkan" apa alasan langsung tak diberitahu oleh Najib. Alasan mudah Najib, sebab "Permodalan Nasional Berhad yang cadangkan sendiri". Senangnya jadi Perdana Menteri? Apa orang cakap pakai ikut saja? Sebab tu apa APCO cakap pun Najib pakai bantai ikut?

KUALA LUMPUR
: Pembinaan Menara Warisan bukan satu pembaziran tetapi projek menguntungkan yang dicadangkankan sendiri oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB), kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib yang juga Presiden UMNO berkata demikian pada sidang media selepas menyampaikan taklimat kepada perwakilan parti pada Perhimpunan Agung UMNO 2010 di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, hari ini
. - Berita Hairan


Kalau dilihat pembinaan menara ini sememangnya menguntungkan pada pandangan Najib persoalannya akan menguntungkan siapa? Adakah rakyat akan mendapat keuntungan daripada pembinaan menara ini? Dari sudut mana keuntungan yang akan diperolehi oleh rakyat dan negara dari pembinaan menara ini?

Kalau pun ada sumbangan yang memberikan untung kepada rakyat dan negara, adakah keuntungan yang diperolehi itu berbaloi ataupun tidak? Itu yang perlu diterangkan kepada rakyat! Itu yang rakyat nak tahu! Namun sehingga kini Najib belum mengeluarkan sebab untuk pembinaan Menara Warisan itu. Kalau pun ada hanyalah jawapan dari menteri-menteri lain yang lebih kepada pandangan peribadi yang belum tentu lagi jangkaannya.

Tahniah Dewan Pemuda Pas Kelantan Atas Pembelian Bangunan Umno Kota Bharu

APA sudah jadi? Pembelian bangunan Umno Kota Bharu oleh Dewan Pemuda Pas sungguh memalukan parti tersebut. Ke mana ketua bahagian Umno Kota Bharu, Mohd Fatmi Che Salleh hendak meletakkan mukanya. Bangunan adalah lambang kediaman dan keutuhan sesebuah pertubuhan. Kalau rumah mereka kini sudah dibeli orang ibarat miskin dan dhaif sangatlah parti berkenaan.

Khabarnya tuanpunya bangunan itu Zaid Ibrahim telah menjual bangunan itu kepada Dewan Pemuda Pas dengan harga RM4.5 juta. Murah. Sebelum ini katanya Zaid minta Umno membayar dengan harta sekitar RM6 hingga RM8 juta sekiranya Umno berminat untuk memiliki bangunan tersebut. Apakah ada diskaun dan ianya begitu tinggi kerana ada apa-apa di sebalik batu?

Hendaknya harga itu harga semasa yang tidak terlalu rendah dan tidak terlalu tinggi, fleksible. Biarlah pembelian bangunan itu atas perasaan semangat jual beli sebenarnya. Jangan Zaid jual kerana hendak memalukan Umno Kota Bharu tidak baik ataupun mengharapkan apa-apa ganjilan daripada Pas pula. Dan Pemuda Pas pula jadi seronok membeli dengan harga murah kerana ingin memperli Umno Kota Bharu. Jangan sesekali pasang niat tidak baik.

Jangan ditanya dari mana Pemuda Pas memperolehi duit sebanyak itu? Saya masih ingat Akademik Keluarga Bahagia dimana pengerusinya Abdul Latiff Abdul Rahman pernah memiliki wang sebanyak RM5 atau RM7 juta. Mungkin wang itu dipinjamkan kepada Dewan Pemuda Pas untuk membeli bangunan Umno yang terbelangkai itu. Rasanya tidak salah pembelian itu demi maruah perjuangan.

Ataupun Dewan Pemuda Pas buat pinjaman bank? Biarlah jangan peduli dari mana wang itu diperolehi. Dalam dunia hari ini wang sebanyak itu sedikit saja. Saya sendiri kini sedang menyusun dan mengira wang hasil penjualan Siasah kepada Anwar Ibrahim seperti mana ditulis oleh rakan bloger saya Hambali Latiff.

Kerana mudah itu jugalah tidak rasa mustahil kalau jutawan kertas kosong bernama Abdul Rahim Abdul Wahab bermurah hati mendermakan replika chek bernilai RM4 billion kepada Pas Kelantan. Semua orang kini sudah memiliki banyak wang. yang kurang wajar ialah mereka yang menjadi pengampu Umno sahaja.

Sekali lagi kepada Dewan Pemuda Pas Kelantan diucap tahniah. Semoga dengan adanya bangunan sendiri Pemuda lebih berperanan dalam membawa panji membangun bersama Islam. Dan yang paling baik Pemuda juga hendaklah bebas dari diserkup oleh hegemoni mana-mana pihak dan berdirilah atas astka perjuangan sendiri.
MSO

Menanti Cheng Ho Ke Kelantan

KATA orang bakat dan kercerdikan anugerah Allah semula jadi. Secara fitrah semua manusia tidak kira warna kulit dan agama berhak memiliki kebijaksanaan itu kerana semuanya diberikan akal untuk menjanakan kebijaksanaan untuk hidup. Terpulang dan terserah kepada sejauh mana kerajinan seseorang itu menggunakan akal fikiran mereka.

Tetapi sayangnya tidak semua manusia bernasib baik untuk menggunakan kecanggihan komponen itu berharga (akal) sehingga ia boleh menoleh ke belakang dan merungkai jauh ke depan. Orang boleh melihat jauh ke depan mereka memiliki seribu jalan untuk berjaya dan memberi keuntungan kepada semua ummah.

Di sinilah pula dikatakan orang cerdik hanya terpilih saja. Orang cerdik banyak tetapi tidak banyak yang boleh memanfaatkan akalnya. Kurang kreativiti dan malas. Di sinilah memerlukan kreativiti seseorang hamba apa lagi yang bernama pemimpin.

Tidak terlampau kalau dikatakan, apa yang pernah dilafazkan oleh Mursyidul Am Pas, Nik Abdul Aziz Nik Mat bahawa Pengerusi Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Negeri, Husam Musa seorang yang cerdik, kreatif dan rajin. Beliau dilahirkan bukan saja untuk Kelantan tetapi untuk Malaysia.

Sekali dengar kata-kata Nik Aziz itu semacam sinikal politik yang berat sebelah. Tetapi kalau dilihat kepada kerja ataupun tindak tanduk (kreativiti) Husam menjelaskan beliau seorang yang menepati apa yang diperkatakan Nik Aziz itu.

Husam sendiri tentu tidak merasai apa yang di'polot'kan kepadanya itu. Namun bagi musuh Pas mereka yang sejuk hati dan melihat Husam sebagai mahkluk lemah yang ada kuasa diam-diam mengakuinya. Saya sendiri dalam beberapa prejudis kepadanya (Husam) sebelum ini namun istiqamah mengenai kelebihan dan kecemerlangan beliau ini. Bahawa beliau suka tidak suka adalah aset kepada Pas Kelantan.

Justeru dengan membuang rasa jengkil dan muak berunsur sentimen melampau atas beberapa pembawaan semul ajadi Husam, semua orang khasnya orang Pas di Kelantan perlu mendokong Husam, memberi semangat atau pun setidaknya tidak menganggui kerja-kerjanya untuk membawa perubahan ke Kelantan dalam membantu Menteri Besar. Biarlah dia berbuat sesuatu kebaikan secara senyap kalaupun tidak mahu menzahirkan sokongan kepadanya.

Misalnya usaha terbaru Exco Kanan berkenaan untuk membawa “Cheng Ho” ke Kelantan pada 21 hingga 28 Nover ini dalam satu Exco "Perdagangan dan Persahabat" Cheng Ho satu lagi kejayaan dan pandangan jauh Husam dalam memanfaatkan kebijiaksanaan dan kehebatan Laksamana Cheng Ho. Cerita Cheng Ho ini sudah lama, tetapi hanya hari ini ditangan Husam baru ia diketengahkan dan bakal merungkai minda umum khasnya rakyat Kelantan. Bahawa baru akan dapat merasai Cheng Ho ada perkongsian hidup dan mati dengan orang Melayu khasnya Kelantan.

Sewaktu saya kembali ke Kelantan beberapa minggu lalu saya sudah mendengar akan projek ini. Saya tidak tahu apakah intipatinya ataupun maksud membawa Cheng Ho itu, tetapi sudah ada suara yang menyindir akan usaha berkenaan tanpa melihatnya dengan mata hati ataupun cuba menyelongkari apakah manfaatnya dalam hubungan Cheng Ho dari sudut perdagangan dan perkembangan Islam.

Saya rasa pandangan itu dari mata juling yang melihat kerana ianya dilakukan Husam. Pandangan demikian pada saya tidak betul. Sesuatu yang baik harus disokong tanpa mengira siapa yang membawa atau mencetusnya. Begitu juga sesutau yang huduh itu perlu dikritik tanpa melihat siapa melakukannya hatta tok alim. Bukan bermakna kita tidak senang dengannya dalam hal-hal tertentu maka keseluruhan apa yang dilaksanakan itu harus ditolak atau dipersendakannya.

Sikap begitu tidak baik dan merugikan semua pihak.

Seperti mana dijelaskan dalam satu kenyataan berhubung perkara itu, ekspo itu demi mengembali nostaglia kehebatan laksama Cina itu dan juga perkembangan Islam di rantau ini dibawah Cina termasuk ke Kelantan. Ia tentulah cuba memecahkan kejayaan hebat Cheng Ho dalam membawa dagangan ke rantau sini bersama dengan pengembangan Islam.

Sudah tentu dengan ada ekpo berkenaan rakyat Kelantan akan mengenali orang Cina dan bagaimana mereka membantu dalam membawa syiar Islam di negara ini. Kita tahu bahawa orang Cina lebih dahulu memeluk Islam berbanding orang Melayu. Selebih dari itu dapat mengenali budaya dan tamadun mereka dalam perdagangan.

Selama ini kita melihat orang Cina – Cina benua adalah Cina semata-mata dalam pemahaman yang disuntik sebelum ini yang penuh prejudis dan persepsi buruk. Kita melihat Cina berdagang dan budaya mereka yang kontras dengan budaya dan agama kita yang datang hendak menakluki kita semata-mata. Tetapi tanpa disedari bahawa bukan semua Cina demikian dan budaya yang ingin dibawa ke sini ialah budaya Cina yang berakidah Islam.

Idea membawa Chengo Ho ke Kelantan ini bukan mudah dan kecil, ia memerlukan komitmen dan kesungguhan. Khabarnya satu rombongan disertai beberapa orang wakil rakyat terlibat dalam menjayakan expo ini dan mereka telah pun mengunjungi China beberapa minggu lalu. Turut sama ialah Adun Pulai Chondong, Zulkefli Mamat yang juga bertindak sebagai Pengarah Expo. Ikut sama ialah Adun Limbongan Drs Zanuddin Awang Hamat dan beberapa anggota yang lain.

Ekoran itu akan menyusul satu lagi rombongan ke Cina tidak lama lagi. Khabarnya kali ia akan disertai sama oleh Exco Kerajaan Tenmpatan, Kebudayaan dan Pelancongan, Takiyyuddin Hassan. Sudah tentu dengan penyertaan aktif pengerusi jawatan kerajaan berkenaan ia akan memeriah dan memantapkan lagi expo berkenaan. Sudah tentu juga ekspo itu akan dapat memaknakan lagi Kota Bharu Bandaraya Islam. (KBBRI)

Expo yang diadakan sempena dengan genap 20 tahu pentadbiran Tok Guru itu hendaklah dilihat sebagai satu kejayaan bersama di Kelantan. Ia bukan milik seseorang tetapi semua anggota kerajaan dan juga penyokong Pas. Saya yakin kalau semua peringkat bersatu dengan ikhlas menjuayakan expo berkenaan yang akan membawa keberkatan dan kesuksesan.

Sudah tentu kalau wujud persefahaman, maufakat dan keikhlasan dalam berkerja, Kelantan bukan saja kekal setakat Nik Aziz masih ada tetapi selepas ini juga akan kekal walaupun siapa mengambil teraju Kelantan.

Kerana seperti mana roh Cheng Ho yang dibawa ke Kelantan itu roh Tok Guru juga akan bersama rakyat Kelantan yang rindu dan cintakan Islam, kalaupun beliau sudah meninggalkan tampuk pentadbiran. Syaratnya semua sepakat dan ikhlas dan buang sifat dengki khianat ataupun beprangsangka jahat di antara satu sama lain.
MSO.

Bertambah-Tambah Bengap laa Ahmad Maslan Nie..

Felda: Ahmad Maslan menteri 'putar alam'

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan disifatkan sebagai 'menteri putar alam' apabila didakwa cuba memutar belit isu Felda.

Ketika sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini, Ahmad mendakwa Felda tidak pernah menipu peneroka berkaitan kadar perahan gred buah tandan sawit dalam kes Felda Kemahang 3.

Selain itu katanya, Felda kalah dalam kes tersebut kerana peguamnya tidak hadir pada hari perbicaraan tersebut.

Bagi kes Felda Sungai Koyan pula, beliau berkata Felda tidak kalah kerana keputusan mahkamah sama dengan pendirian Felda yang hanya akan membayar wang tanam semula kepada peneroka yang memenuhi syarat Felda.

Felda juga katanya tidak akan membuat rayuan kes tersebut.

Beliau menjawab soalan yang dikemukakan Datuk Kamarul Baharin Abbas (PKR-Telok Kemang).

Penjelasan itu kemudiannya mengundang soalan bertalu-talu dari ahli parlimen pakatan rakyat khususnya dari Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena).

"Lawyer letak jawatan 2007, kes 2008 sepatutnya hantar lawyer lain lah.

"Dia tak bantah, dia tak rayu...kalau keputusan sama, patut tak hantar lawyer lawan la.

"Pusing...memang kuat putar alam...menteri kelam kabut," katanya lagi.

PRK Galas : 13 Borang Pencalonan Sudah Dijual

GUA MUSANG 19 OKT :Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat ini telah menjual 13 borang pencalonan termasuk masing-masing satu kepada Umno dan PAS manakala selebihnya individu lain bagi bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Galas 4 Nov ini.  
Timbalan Pengerusinya Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata borang itu dijual kepada sesiapa sahaja yang ingin bertanding dan menyerahkan borang pencalonan masing-masing pada hari penamaan calon yang ditetapkan pada 26 Oktober ini.  
 Beliau juga mengesahkan 11,553 pengundi yang layak untuk mengundi pada pilihan raya kecil itu termasuk Melayu 7,125 orang atau 61.7 peratus, Cina 2,317 atau 20.06 peratus, India 185, Bumiputra Siam 10 orang dan lain-lain kaum 1,889 orang. 
  Bercakap kepada pemberita selepas memberi taklimat kepada media di Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang, di sini, hari ini, beliau berkata, empat peti undi melibatkan empat Pos Orang Asli termasuk Pos Balar membabitkan 232 pengundi, Balatin 163, Bihai 278 dan Pos Hau 254 pengundi. 
"Empat peti undi di kawasan Orang Asli itu akan ditutup pukul 1 petang berikutan pengundi tidak ramai dan jauh yang memerlukan masa untuk menghantar ke pusat perjumlahan undi," katanya. "Faktor cuaca juga diambil kira kerana bimbang hujan sebelah petang boleh menjejaskan usaha itu tetapi kita harapkan ia berjalan lancar tanpa ada halangan itu," kata beliau.  
Wan Ahmad turut memberitahu bahawa pihaknya akan mengadakan perjumpaan dengan Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi bagi membincangkan mengenai keselamatan pada pilihan raya kecil itu di Putrajaya. 
 "Perbincangan itu penting bagi memastikan keselamatan pada pilihan raya kecil DUN Galas berjalan dengan baik dan mengambil kira perkara yang pernah berlaku pada pilihan raya kecil Manek Urai, Julai tahun lepas," kata beliau. Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian wakil rakyatnya daripada PAS Chek Hashim Sulaima, 46 kerana barah usus pada 27 Sept lepas.

Video seks Chua: Siasatan ke peguam negara

Kertas siasatan berhubung penyebaran video seks membabitkan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek akan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara dalam masa terdekat.

chua soi lek resigns sex tape scandal 020108 answersMenteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata Chua membuat laporan polis setelah diberitahu rakannya bahawa terdapat dua keping DVD dalam satu sampul surat sedang diedarkan di beberapa tempat di Batu Pahat, Johor dengan niat menganiaya dan menjatuhkan maruahnya.

Sehubungan itu, polis menjalankan siasatan dan kertas siasatannya telah dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara, sebelum Peguam Negara mengarahkan siasatan lanjut dijalankan.

chua soi lek sex tape scandal film strip 020108Beliau berkata demikian dalam jawapan bertulisnya kepada Hee Loy Sian (PKR-Petaling Jaya Selatan) di persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Hee dalam soalannya ingin tahu rasional Chua tidak dihadapkan ke mahkamah walaupun wujud bukti akan kes tersebut.

Hishammuddin berkata kes tersebut disiasat mengikut Seksyen 292/509 Kanun Keseksaan.

Pada Januari 2008, Chua melepaskan jawatannya dalam kabinet dan naib presiden MCA selepas mengakui beliaulah lelaki dalam video seks yang tersebar dengan meluas.

Laporan polis dibuatnya ketika itu berikutan penyebaran video berkenaan.

- Bernama

Federalisme: Najib jauh beza dengan bapanya

KUALA LUMPUR, 19 Okt: Semangat federalisme zaman Datuk Seri Najib Razak didakwa sangat berbeza dengan zaman pentadbiran bapanya, Tun Abdul Razak Hussein.
Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub berkata, Abdul Razak sewaktu menjadi Perdana Menteri Malaysia ke-2 banyak membuat jasa kepada rakyat dan dikenang sehingga hari ini.
Beliau merujuk isu tuntutan royalti Kelantan dan hak peneroka Felda yang dinafikan zaman Najib sehingga kedua-duanya terpaksa diselesaikan melalui saluran mahkamah.
"Saya rakamkan di sini ucapan Tun Razak pada 12 November 1975 ketika duduk dibangku itu berkata, tiap-tiap negeri menerima 5% dari petroleum yang dijumpai sama ada di dalam atau di luar kawasan perairan negeri tersebut.
"Malangnya rakyat dan kerajaan negeri Kelantan tiada pilihan lain, terpaksa guna saluran mahkamah setelah semangat federalisme dilanggari," katanya ketika membahaskan Bajet 2011.
Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata, di zaman Tun Razak semangat federalisea sangat subur dengan hasrat mahu mengeluarkan rakyat dari belenggu kemiskinan.
Ianya termasuk hasrat asal perjanjian Akta Petroleum 1974 dan penubuhan Felda itu sendiri.
"Di zaman YAB Pekan menjadi Perdana Menteri Malaysia, dua agensi ini menyaksikan rakyat terpaksa menggunakan mahkamah untuk mendapatkan hak mereka.
"Jauh nampaknya pendekatan dan hati budi dua beranak ini," katanya.
Beliau turut melahirkan kebimbangan perkara sama boleh berlaku bukan sahaja kepada Kelantan dan Terengganu, malah juga kepada Sabah dan Sarawak yang juga kaya dengan petroleum.
"Nampaknya semakin jauh kita meninggalkan garis kemerdekaan, semangat federalisme juga kian luntur," tambahnya lagi.
Selain meminta penjelasan menteri berhubung beberapa dakwaan salah urus Felda, beliau juga mahu kerajaan menjelaskan berhubung kerugian RM8 bilion syarikat Sistem Penerbangan Malaysia (MAS).
Sebelum itu beliau turut mencadangkan agar kerajaan menggenapkan 5 tahun untuk sepenggal sebelum diadakan pilihan raya semula.
Katanya, amalan sekarang yang hanya dua tahun ke tiga tahun sepenggal, bukan sahaja tidak praktikal untuk wakil rakyat berkhidmat, malah meletakkan rakyat dalam tanda tanya.
Sementara itu, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof menggesa Kementerian Pelancongan turut memberikan perhatian terhadap pembangunan dan kemudahan di pekan Rantau Panjang yang merupakan tumpuan para pelancong untuk membeli-belah.
Siti Zailah sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini menyuarakan kebimbangan terhadap situasi yang berlaku di pekan itu iaitu pelancong lebih suka menaiki kenderaan awam yang masuk dari Thailand berbanding kenderaan Malaysia.
"Banyak kenderaan yang masuk dari Thailand dan menjalankan perkhidmatan membawa pelancong dan pelancong lebih suka menaiki kenderaan Thailand kerana lebih selesa," kata beliau.
Tambahnya, perkara yang sama turut berlaku berhubung penginapan hotel.
Kebanyakan pelancong, katanya menginap di Hotel di negara jiran itu kerana mudah untuk didapati.
"Ini satu perkara yang seharusnya diberi pertimbangan di masa akan datang di sudut kemudahan dan penginapan," katanya.
Zailah dalam soalan asalnya meminta Menteri Pelancongan menyatakan perancangan pembangunan di pintu masuk Malaysia-Thailand di Rantau Panjang agar setanding dengan pembangunan di pintu masuk negara yang lain serta perancangan penambahbaikan untuk menarik pelancong dan meningkatkan imej negara dalam RMK-10.

Kegagalan membentangkan Belanjawan Alternatif mencetekkan "Political Discource"

Konsensus Bebas mengambil maklum ucapan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim semasa perbahasan Belanjawan 2011 di Parlimen pada 18 Oktober 2010.  Kritikan beliau mengenai projek-projek mega sedikit sebanyak konsisten dengan Pendirian Bersama Konsensus Bebas yang telah disiarkan pada 16 Oktober 2010.
Walau bagaimanapun, Konsensus Bebas berasa kesal Ketua Pembangkang tidak membuat penilaian menyeluruh bagi Belanjawan 2011, tetapi hanya sekadar mengupas beberapa perkara tertentu untuk menaikkan profil politiknya yang semakin tenggelam.
Konsensus Bebas menyarankan kepada semua pihak samada pemerintah, Bebas dan pembangkang hendaklah bersifat konstruktif dalam mendebatkan Belanjawan 2011 untuk memakmurkan rakyat dan memajukan negara dan bukan hanya sekadar kritikan kosong tanpa mengajukan cadangan yang lebih baik.
Konsensus Bebas juga kecewa Pakatan Rakyat tidak membentangkan Belanjawan Alternatif seperti yang lazimnya dibuat pada tahun-tahun lepas.  Kegagalan Pakatan Rakyat berbuat demikian menafikan peluang untuk rakyat membuat perbandingan dan penilaian, sekaligus mencetekkan "political discourse" Belanjawan 2011 dan merencatkan kemajuan sistem demokrasi di negara ini.
Justeru, kegagalan untuk membentangkan Belanjawan Alternatif mencerminkan kehilangan komitmen Pakatan Rakyat untuk menubuhkan sebuah kerajaan persekutuan, apatah lagi senarai kabinet bayangan juga gagal dibentangkan.  Oleh yang demikian, keupayaan Pakatan Rakyat untuk mengambil alih pemerintahan negara boleh dipersoalkan oleh rakyat.  Pakatan Rakyat hanya dilihat selesa untuk terus berperanan sebagai barisan pembangkang.
*Kenyataan media oleh Konsensus Bebas, yang terdiri daripada Zahrain Mohamed Hashim (Ahli Parlimen Bayan Baru), Wee Choo Keong (Ahli Parlimen Wangsa Maju), Tan Tee Beng (Ahli Parlimen Nibong Tebal), Zulkifli bin Noordin (Ahli Parlimen Kulim Bandar Bharu) dan Mohsin Fadzli Samsuri (Ahli Parlimen Bagan Serai).

Ipoh born, Cambridge educated, Malaysia’s loss, Singapore’s gain

Mariam Mokhtar

tan-zhongshan-cambridge He did his parents proud, his teachers are equally elated, his birthplace is euphoric to claim he is one of them, and his country would have been ecstatic.

His name is Tan Zhongshan and he was born in Ipoh. He chose to read law at university because he said, “Being in the legal line gives you a chance to make changes that have a far-reaching effect.”

In June, Tan received a first–class honours in Bachelor of Arts (Law) at Queen’s College, Cambridge, one of the world’s topmost universities. Cambridge, England’s second oldest university, usually contends with Oxford for first place in the UK university league tables.

Tan excelled as the top student in his final-year law examinations, but he also won the “Slaughter and May” prize, awarded by the Law Faculty for the student with the best overall performance.

In addition, he managed to bag the Norton Rose Prize for Commercial Law, the Clifford Chance Prize for European Union Law and the Herbert Smith Prize for Conflict of Laws.

Tan distinguished himself and was a source of help to his fellow students, according to his tutor and the dean of Queen’s college, Dr. Martin Dixon.

Dr. Dixon said, ““He is probably the best Malaysian student I have seen in the last 10 years. He is the most able, dedicated and one of the most likeable students I have taught in more than 20 years at Cambridge. He works really hard, has great insight and intuition. He is a problem-solver, listens well and learns.”

However, the 23-year-old Tan shrugged off his accomplishments which he said was due to “consistent work and a detailed understanding of the subjects.”

Tan, who plays classical guitar, was modest about his success, “It was a pleasant surprise as it is hard to predict the end results.”

Sadly, this brilliant, young Malaysian will not be working in Malaysia.

Tan, who has been in Singapore since August, expects to complete his Bar examinations by the end of 2011 and said, “I will also join the Singapore Legal Service in January”.

After completing his A-levels at the Temasek Junior College, the Singapore Ministry of Education awarded him an Asean scholarship.

Tan will not be the first nor last Malaysian who we let slip through our fingers.

It makes many ordinary Malaysians quietly fill with rage that the policies of our government reward the mediocre or the ‘can-do’ types and ignore the best and the brightest. When will this madness end?

Our judiciary was one of the best in the region, but today, it is not fit for purpose.

Sadly, we have clowns and fools to dictate how our courts are run. The best comedy act was played out recently in the Teoh Beng Hock trial when Thai pathologist Pornthip Rojanasunand was cross-examined by presumably the best of the attorney general’s bunch of merry-men.

If that is how Malaysian lawmakers prefer to project their image to the world, then they really need their heads examined.

We are haemorrhaging our best talent to countries that receive them with open arms. Record numbers of Malaysians are leaving – doctors, surgeons, nurses, lawyers, accountants, lecturers, engineers, quantity surveyors. We are experiencing the biggest exodus in our 53-year history.

It is estimated that there are over 1 million Malaysians living and working abroad, many of whom are highly qualified personnel.

If the government thinks that it is only the non-Malays who are leaving then they are wrong. If Malays are also leaving in large numbers then it should be obvious (which it is presumably to the ordinary man in the street but not to our government) that preferential treatment for Malays is not a major pull nor conducive to the normal thinking person.

What other countries do is to offer Malaysians opportunities - something which is not available, to the majority of Malaysians, of whichever racial origin. Our government fails to realise that people need to feel appreciated and thrive in conditions which stimulate personal development.

Government interference in the things that affect the personal lives of its citizens is what has kept many overseas Malaysians away. At the end of the day, most people value the things that have to do with their quality of life (not just for themselves but especially for their families), the laws, bureaucracy and tax.

Apart from having the best brains, those who left are probably the more assertive ones, the highly ambitious people who would have made good mentors, able and strong leaders. Their absence from our system only weakens us, as a nation.

Will these people return if the ISA is around? No. These people would probably find living in Malaysia under such conditions, like treading on eggshells.

How about corruption, nepotism, cronyism, lack of transparency, limited civil service and educational opportunities, questionable performance-based promotion, lack of freedom of worship, expression and speech, unfair preferential housing, fear for their personal safety and lack of open tenders for government contracts?

These are some of the things that are due for immediate review, but only if Najib is serious about reversing the brain-drain and only if he wants to improve Malaysia’s economy and reputation.

At a time when the country needs to tighten its belt and take effective measures to build a quality nation based on its human capital, Najib seems to build pointless monuments in mega-projects. Why not channel the funds and invest in its best resource – its people?

Malaysia is now paying the price for its crippling policies which our government feels unable, incapable or fearful of changing.

Najib recently warned us about the dangers of not embracing change. He is right. And we are all for it.

Forget about directing Talent Corporation to search for these ‘overseas’ Malaysians. If Najib refuses to make the all-important changes in the country, they will not be swayed.

So when will he legislate for change? 

And one last thing: We congratulate Ipoh-born Tan Zhongshan on his outstanding achievements and wish him a bright future.

Dedah Pampasan Sebenar Kepada Konsesi Link Kedua

KUALA LUMPUR 19 OKT : Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Cheng meminta kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) mendedahkan jumlah pampasan sebenar yang perlu dibayar kepada operator konsesi Link Kedua bagi mengurangkan kadar tol sebanyak 20 peratus seperti dijanjikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Bercakap dalam satu sidang media di Parlimen hari ini, Teo memberitahu bahawa beliau mengemukakan soalan di Dewan Rakyat April lalu bertanyakan jumlah pampasan yang dibayar untuk menanggung kos diskaun tol sebanyak 50 peratus untuk bas sahaja seperti dijanjikan oleh mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi dahulu.

"Jawapan bertulis yang saya dapat menunjukkan kerajaan Umno-BN  membayar sejumlah RM22.67 juta sebagai pampasan untuk membolehkan kadar tol dikurangkan 50 peratus untuk bas," kata beliau.

Katanya lagi, pampasan yang perlu dibayar oleh kerajaan Umno-BN kepada operator tol Link Kedua bagi mengurangkan kadar tol sebanyak 20 peratus dianggarkan sebanyak RM2.67 bilion.

"Dan sekarang, kerajaan mengumumkan perlu membayar pampasan sebanyak RM5 bilion untuk mengekalkan kadar tol.

"Maka saya meminta kerajaan Umno-BN berterus terang memberitahu apakah kos sebenar yang perlu dibayar untuk menampung pengurangan diskaun sebanyak 20 peratus dan juga perician berkenaan RM5 bilion yang dijangkakan dibayar kepada PLUS," tegas Teo lagi.

Tabung Haji Didesak Ubah Sistem Pilih Bakal Haji

KUALA LUMPUR 19 OKT - Seorang anggota Dewan Rakyat hari ini mendesak pengurusan Lembaga Tabung Haji (TH) mengubah sistem pemilihan bakal haji berasaskan kuota kerana ia menimbulkan banyak masalah, selain terlalu berorientasikan perniagaan.
   
Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan) yang membangkitkan isu itu berkata, sistem kuota berkenaan telah menyebabkan ketidakadilan berlaku apabila ada pencarum mendakwa tidak diberi peluang sama rata untuk mengerjakan rukun Islam kelima itu.
   
"Jadi orang Sabah kata, ini Barisan Nasional (BN) mahu masuk syurgapun ada kuota...dalam Islam kita tahu antara syaratnya (masuk syurga) ialah naik haji...jadi bila mereka tidak boleh naik haji kerana di'control' oleh kerajaan...siapa yang mahu tanggung dosa?
   
"Dalam televisyen kita nampak ramai rakyat diberi peluang untuk bersuara mengatakan mereka sudah empat, lima, enam kali naik haji...mereka ini tak pakai kuotakah?" katanya ketika membahaskan Bajet 2011 di Parlimen hari ini.
   
Sehubungan itu, beliau mencadangkan supaya TH mengamalkan sistem tidak akan menawarkan peluang sama kepada individu yang telah mengerjakan haji di bawah TH dalam tempoh lima tahun, bagi membolehkan kuota itu diberikan kepada mereka yang tidak pernah menerima tawaran tersebut.
   
Abdul Ghapur juga mempersoalkan bagaimana kuota 35,000 jemaah haji yang diberikan oleh kerajaan Arab Saudi kepada Malaysia ditentukan.
   
"Ke mana kuota 35,000 jemaah itu diberikan kerana apabila kita minta kuota, TH kata sudah tidak ada kuota...tahun ini, seluruh Sabah hanya mendapat 1,000 kuota...sedangkan kalau bagi 2,000 kuota bagi 13 negeripun, baru 26,000," katanya.
   
Beliau turut bersetuju dengan pandangan Taib Azamudden Md Taib (PAS-Baling) yang mencelah bahawa TH kini sudah "lari" daripada asas matlamatnya iaitu memberi kemudahan kepada jemaah haji menunaikan ibadah kepada perniagaan.
   
"TH ini berfikiran untuk berniaga, ada pakej Zamrud dan macam-macam pakej kerana mahu berniaga. Ada juga pakej am di mana VVIP, kawan-kawan, anak saudara pergi naik haji...bayar RM10,000 semua kelas pertama...ini mana boleh.
   
"Sedangkan orang miskin hendak kumpul RM10,000 pun kais pagi, makan pagi...kenapa, TH untuk orang kaya sahajakah? Rakyat menabung untuk naik haji, bukan mahu pakej yang mahal-mahal," kata Abdul Ghapur.
   
Sehubungan itu, beliau mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak campur tangan supaya perkara seumpamanya dihentikan, selain memastikan setiap negeri diberi kuota yang sepatutnya agar TH tidak dilihat sebagai berniaga dalam mendapatkan kuota haji.-Bernama.

RM41b dijimatkan jika PLUS diambil alih


KUALA LUMPUR 19 OKT: Kerajaan UMNO-Barisan Nasional sepatutnya mengambil-alih semula Projek Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) daripada terus membiarkan rakyat menanggung beban RM64 bilion sebagai jumlah bayaran konsesi sehinggga tamat tempoh perjanjian konsesi tersebut.
Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua Kiam Wee berkata jika kerajaan Umno-BN mengambil alih semula PLUS dengan , kos bagi tujuan itu dianggarkan hanya berjumlah RM23 bilion dan akan dapat dikutip semula dalam tempoh 14 tahun dengan mengikut kadar tol sedia ada.
Menurutnya, jika dikira jumlah pampasan yang perlu dibayar oleh kerajaan Umno-BN sehingga tamat tempoh konsesi pada 2038 adalah berjumlah RM64 bilion, tetapi pengambil-alihan PLUS hanya berjumlah kira-kira RM23 Billion, beliau seterusnya menegaskan bahawa mereka yang bukan cerdik pun tahu  RM23 Billion lebih rendah daripada RM64 Billion.
"Amat malang sekali kerajaan Umno-BN memutuskan untuk menolak cadangan DAP awal tahun ini dan juga cadangan yang sama dalam
Bajet Alternatif yang diberikan oleh DAP pada September 2009 kerana kita mencadangkan dalam kedua-duanya agar kerajaan Umno-BN mengambil-alih PLUS," kata beliau dalam satu sidang media yang diadakan di lobi Parlimen petang tadi.
Beliau seterusnya menjelaskan, harga syer seunit PLUS pada masa cadangan dibuat kurang daripada RM3.00 dan DAP telah mencadangkan agar kerajaan Umno-BN menawarkan RM3.30 seunit.
"Jika cadangan kita diambil, kerajaan dapat menyelesaikan pengambil-alihan dalam kos RM16.5 Billion sahaja, kurang RM6.5 Billion daripada jumlah yang perlu dibayar jika perlu mengambil-alih kini," kata Tony.
Menurut beliau, kerajaan boleh mendapatkan semula wang tersebut dalam masa hanya tujuh tahun, bermaksud tempoh konsesi akan dapat dikurangkan ke tujuh tahun sahaja dan selepas itu, kerajaan hanya perlu mengutip tol dengan kadar marginal bagi tujuan penyelenggaraan sahaja.
Tony menambah ekoran tindakan kerajaan Umno-BN yang mengumumkan kadar tol PLUS akan dikekalkan sehingga lima tahun akan datang, rakyat bakal menanggung kos bayaran pampasan kira-kira RM5 Billion.
Katanya lagi, menurut perjanjian antara PLUS dan kerajaan, PLUS dibenar menaikkan kadar toll sebanyak 10 peratus setiap tiga tahun sekaligus bermakna kadar tol semasa untuk perjalanan pergi-balik Kuala Lumpur ke Pulau Pinang pada RM86.80 akan meningkat ke RM115.20 sen pada tahun 2015 jika PLUS dibiar menaikkan kadar.
Dari segi keuntungan yang diperoleh oleh PLUS, beliau menjelaskan pada tahun 2009, PLUS berjaya mendapat keuntungan sebelum cukai sebanyak RM1.62 Billion dengan margin sebanyak 51 peratus, kerana perjanjian konsesi yang amat memihak kepada PLUS.
Sehubungan itu, beliau meminta kerajaan untuk mengambil serius cadangan untuk mengambil-alih PLUS secara pembelian terus bagi menjaga kebajikan rakyat.
Menurutnya, adalah tidak munasabah langsung kerajaan mahu memberi pampasan RM5 Billion kepada konsesi dan berkemungkinan hingga ke RM64 Billion untuk keseluruhan tempoh konsesi sedangkan kos mengambil-alih PLUS hanya RM23 Billion melainkan, jika hasrat kerajaan Umno-Bn adalah untuk menyebabkan rakyat menderita," tegas beliau.

Perhimpunan untuk menilai persiapan hadapi pilihanraya

1 umno bm
PETALING JAYA: Perhimpunan agung Umno yang bermula malam ini tidak lain tidak bukan untuk menilai parti itu dalam menghadapi pilihanraya umum akan datang, kata pemerhati politik tempatan.
Datuk Seri Najib Tun Razak akan memberi ucapan perasmian yang pertama sejak dilantik menjadi presiden Umno dan perdana menteri selepas menggantikan Tun Abdullah Ahmad Badawi, April tahun lalu.

Para perwakilan berjumlah 4,907 orang dan lebih 2000 pemerhati akan mendengar ucapan dasar Presiden yang akan diperbahaskan disamping usul ekonomi, pendidikan dan agama.
"Perhimpunan kali ini  melihat sejauh mana sokongan pergerakan itu kepada wawasan 1Malaysia ciptaan perdana menteri.
"Semua orang tahu sambutan orang Umno terhadap wawasan 1Malaysia bercampur-campur. Bagi menghadapi pilihanraya sudah tentu 1Malaysia akan dibahaskan.
"Sudah tentu orang yang akan membahaskannya ialah perwakilan dari kumpulan yang menyokong Tun Abdullah," kata pemerhati politik berkenaan.
Menurut beliau, Khairy merupakan penyokong kuat wawasan Najib tetapi sukar untuk menentukan ahli Pemuda lain turut menerima wawasan 1Malaysia itu.
Manakala isu mengenai pembahagian kerusi pilihanraya antara Umno dengan komponen BN lain dijangka akan dibahaskan secara panjang lebar.
Ini kerana sejak beberapa perhimpunan terdahulu, sudah ada perwakilan Umno yang kecewa dan tidak puashati keraan kerusi tradisi Umno terlepas kepada parti lain.
"Isu ini akan kedengaran lebih kuat kali ini apatah lagi jika prestasi Umno dalam pilihanraya umum lalu diambil kira.
"Sudah tentu pagi perwakilan yang tegar Umno mahu kerusi berkenaan dikembalikan kepada parti itu," katanya.
Menurut pemerhati politik itu lagi, beberapa isu lain yang dijangka diketengahkan ialah perpaduan Melayu;  penguasaan ekonomi dan isu yang berkaitan agama Islam.
Malam ini Timbalan Presiden Umno Tan Sri Muhyiddin Yassin akan merasmikan sayap Pemuda, Wanita dan Puteri Umno secara serentak di PWTC kira-kira jam 8 malam.

PAS mahu Felda dibawah Akta Parlimen


mahfuz Oleh Jamilah Kamarudin
KUALA LUMPUR: PAS menggesa Felda diletakkan di bawah Akta Parlimen berikutan kegagalan kerajaan membela nasib peneroka sejak 54 tahun lalu.
Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar berkata, sudah tiba masanya Felda yang kini di bawah pentadbiran Jabatan Perdana Menteri (JPM) beralih tangan kerana tidak mahu hasil keuntungan Felda diseleweng dan dijadikan ‘deposit tetap’ oleh golongan tertentu yang berkepentingan.

Ahli Parlimen PAS Pokok Sena berkata,  dengan peletakan Felda di bawah Akta Parlimen, lembaga tersebut perlu menghantar dan membentangkan laporan terperinci mengenai permasalahan Felda dan peneroka.
"Satu laporan terperinci tentang permasalahan hubungan antara Felda dan peneroka perlu dibentangkan di Parlimen. Ini sangat penting untuk kepentingan peneroka," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.
Mengulas mengenai kemenangan peneroka Felda Kemahang 3 mendapat pampasan RM11juta, Mahfuz berkata alasa ketidakhadiran peguam Felda menghadiri prosiding mahakamah adalah tidak masuk akal.
"Bila Felda kalah ertinya kalahlah. Bukan kerana kes peguam tak datang atau menyalahkan peguam yang sudah meletakkan jawatan.
"Dalam rayuan, saya yakin peguam Felda sudah memberikan segala hujah tapi kalah juga. Tapi tak mengaku kalah," katanya.
Terdahulu di dalam Dewan Rakyat pagi tadi Timbalan Menteri JPM Datuk Ahmad Maslan mempertahankan Felda tidak pernah menipu peneroka berkaitan kadar perahan gred buah tandan sawit.
Menjawab soalan Ahli Parlimen PKR-Telok Kemang Datuk Kamarul Baharin Abbas, Ahmad   mempertahankan kes Felda Sungai Koyan dan berpendirian Felda hanya akan membayar wang tanam semula kepada peneroka yang memenuhi syarat Felda, dan tidak akan membuat rayuan kes tersebut.
Penjelasan Ahmad itu bagaimanapun ditempelak beberapa ahli Parlimen Pakatan Rakyat.
Sementara itu, dalam sidang media berlainan Ahmad  menolak tuntutan PAS yang mahukan Felda diuruskan di bawah Akta Parlimen.
"Itu tidak akan berlaku. Jika Felda diletakkan di bawah Parlimen maka agensi kerajaan lain seperti MIDA, Felcra akan turut menuntut perkara yang sama," katanya.

'Jangan turunkan darjat perjuangkan Anwar saja'

PKR tidak patut menurunkan darjat parti itu menjadi sebuah parti yang hanya memperjuangkan keadilan isu Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana ia tidak adil bagi rakyat yang ingin diwakili, kata calon timbalan presiden Datuk Zaid Ibrahim.


"Kita bukan sahaja sebuah parti 'Reformasi', sebagai nama bagi sebuah gelombang di hujung 1990-an, tetapi juga sebuah parti yang menuntut reformasi tulen dan sanggup untuk mereformasi diri.

"Saya menitikberatkan masa depan proses perubahan," kata Zaid (kiri).

Katanya, PKR harus menguntungkan rakan-rakan mereka dalam Pakatan Rakyat dan bukannya menjadi satu "hambatan".

"Kita perlu memperjuangkan keadilan untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim, namun pada masa yang sama juga terdapat banyak ketidakadilan yang menimpa rakyat negara ini yang memerlukan perhatian kita.

"Rakyat rata-rata mendesak mahukan keadilan ekonomi dan keadilan sosial dan hak supaya diberi layanan dengan hormat dan bermaruah mengikut kedaulatan undang-undang," katanya bekas menteri yang juga penyelaras Pakatan Rakyat itu.

Umno must return to ‘centrist’ roots, says Khairy


KUALA LUMPUR, Oct 19 – Umno Youth chief Khairy Jamaluddin has expressed hope that his party will use the upcoming general assembly to reclaim the middle ground after its “progressive” policies were compromised by pressure from Malay rights groups.
The Rembau MP today said an affirmation of Umno’s “centrist” credentials was necessary in light of the radicalising effect Malay rights groups have had in setting the tone for the party’s dealings with non-Malays.
“We’ve always been an open and progressive party, but perhaps in the last few years the pressure from ethno-centric groups have prevailed over party policies,” Khairy (picture) said, in an apparent reference to Perkasa.
Perkasa has come into its own in the past year, having successfully tapped into a groundswell of Malay grassroots discontent at Umno’s perceived kowtowing to minority demands.
Its leader, Datuk Ibrahim Ali, has been particularly critical of the Najib administration’s market-friendly New Economic Model (NEM), which the independent lawmaker claims threatens Malay special rights set out in the Federal Constitution.
The group claims a nationwide membership of 300,000, including disgruntled Umno members, and has not been shy to use this apparent electoral clout to hold the Malay party hostage to its increasingly vocal demands.
While acknowledging that Perkasa raised issues which struck a chord with Malays, Khairy said Umno could not follow the Perkasa’s drumbeat by going on the defensive and harping on special rights and privileges if it wanted Malays to prosper.
“Ultimately those things are not going to ensure that we succeed. It’s only through hard work, determination, rewarding talent, merit and need are you going to see a difference in the Malay economic community,” he said.
While stressing that Umno remained dedicated to improving the fortunes of Malays, Khairy said the 64-year-old party needed to find new ways to attain this goal so as to not leave other communities ill-at-ease.
“The objective of wanting to see the Malays succeed economically is still... very much rooted in Umno’s raison d’etre,” he told reporters at an Umno Youth gathering here today.
“But the way we do it must be new, must be fresh, and must be done in a way that does not sideline or intimidate any other community in Malaysia.”
Khairy stressed that it was important for Umno to reflect the 1 Malaysia policy of prime minister and party president Datuk Seri Najib Razak, which he said had all Malaysians’ interests at heart.
“Umno must be seen to be in synch with what the prime minister wants and we cannot be seen to be far apart in terms of our philosophy, in terms of our approach and more importantly in terms of how we act,” he added.

Najib: Haramkan akhbar usaha sia-sia

Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak berkata, usaha untuk menyekat kebebasan media tidak akan membawa apa-apa hasil.

Sebaliknya, usaha perlu ditumpukan untuk memastikan suara daripada golongan yang berpandangan sederhana perlu diberi peluang yang lebih untuk menyuarakan pendapat mereka melalui media.

NONE"(Tindakan) mengharamkan akhbar merupakan usaha yang sia-sia tapi (sebaliknya) perlu pastikan bahawa media membawa suara yang rasional.

"Suara seperti itu perlu dibawa dengan cara yang lebih nyata," katanya lagi.

Bagaimanapun, ini tidak bermakna negara tidak lagi memerlukan undang-undang untuk mengawal media.

Tambahnya, media juga perlu bertanggungjawab dalam laporan mereka.

"Mereka tidak boleh menghukum dengan mudah tentang apa yang baik atau buruk tentang negara ini," katanya.

Katanya lagi, kini timbul keperluan untuk menyekat pengaruh golongan ekstremis yang kini semakin kuat dengan kemunculan media baru.

azlanTanpa menamakan pihak terbabit, Najib berkata sebelum ini golongan berkenaan terpisah daripada satu sama lain.

"Sekarang dengan kemajuan teknologi, mereka berjaya menemui satu sama lain dan membentuk komuniti," katanya ketika menutup satu forum antarabangsa di Pusat Dagangan Dunia Putra hari ini.

Tambahnya, pihak yang disifatkannya sebagai "golongan sensitif" mudah untuk beralah kepada pandangan ekstrem, namun kini timbul keperluan supaya suara mereka diberi ruang yang lebih luas.

Katanya, langkah itu perlu bagi membolehkan suara daripada golongan yang berpandangan sederhana sentiasa diketengahkan.

Pengguna Terpaksa Bayar Tol KL-Pulau Pinang RM111.25 Pada 2015

tonypuaKUALA LUMPUR 19 Okt - Rakyat dijangka terpaksa membayar sebanyak RM111.25 bagi perjalanan pergi balik dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang pada 2015 selepas Perdana Menteri membekukan kenaikan kadar tol di empat lebuh raya milik Plus Expressway Bhd selama lima tahun.

Kadar ini merupakan peningkatan 33.6 peratus daripada kadar tol kini sebanyak RM88.60 bagi jarak yang sama.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua berkata kesan daripada tindakan langkah kerajaan tersebut, pemegang konsesi utama, United Engineering Malaysia (UEM) berkata kerajaan terpaksa membayar pampasan sebanyak RM5 bilion menurut perjanjian konsesi lebuh raya yang ditandatangani oleh kerajaan.

Jelas beliau berdasarkan perjanjian konsesi antara kerajaan dan UEM, Plus dibenarkan menaikkan kadar tol sebanyak 10 peratus setiap 3 tahun.

"Kenaikan terakhir adalah pada tahun 2005, dan kadar tersebut telah dibekukan sejak itu. Kos perjalanan  dua hala dari Kuala Lumpur ke Pulau Pinang sekarang ini adalah RM88.60, tetapi ianya akan meningkat kepada RM111.25 pada tahun 2015, jika kerajaan membenarkan Plus menaikkan kadar tersebut sepenuhnya.

"Namun apa yang membimbangkan, jika kerajaan membekukan kadar kenaikan tersebut sehingga tamat  konsesi, jumlah pampasan yang terpaksa dibayar oleh kerajaan selepas 28 tahun adalah sebanyak RM64 bilion," tegas beliau pada sidang media di lobi Parlimen petang tadi.

Dalam pada itu, Tony juga meminta kerajaan memikirkan secara serius berhubung konsesi Plus demi kepentingan rakyat daripada terus membiarkan perjanjian konsesi begitu sahaja.

"Tindakan ini tidak masuk akal apabila kerajaan terpaksa memberi pampasan sebanyak RM5 bilion kepada pemilik konsesi dan berkemungkinan besar setinggi RM64 bilion dalam tempoh keseluruhan konsesi itu di mana pembelian langsung Plus hanya sebanyak RM23 bilion sebagaimana yang ditawarkan UEM-KWSP.

"Kecualilah jika kerajaan mahu melihat rakyat Malaysia menderita," kata beliau.

'Tangan ghaib' pindah pengundi di Perak

Perang mulut tercetus lagi antara Pakatan Rakyat dan BN Perak berhubung tuduhan berlakunya perpindahan sulit nama pengundi dari kawasan pilihan raya mereka - ketika spekulasi semakin kencang bahawa pilihanraya umum akan diadakan pada Mac tahun depan.

Pengerusi DAP Perak, Datuk Ngeh Koo Ham dan ketua Pakatan Perak Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin hari ini menuduh BN menjadi "tangan ghaib" di sebalik pemindahan pengundi dari kawasan pilihan raya Nizar di Pasir Panjang ke kawasan pilihan raya Ngeh di Sitiawan.

Ngeh berkata pemindahan pengundi itu bertujuan untuk menafikan Nizar peluang untuk menang kerusinya dan sekali lagi menjadi menteri besar Pakatan di Perak dalam pilihan raya umum akan datang, di mana Pakatan yakin akan menang.

Pada 2008, Nizar memenangi kerusi Pasir Panjang dengan majoriti 4,474 undi, manakala Ngeh memenangi kerusi Sitiawan dengan majoriti 8,529 undi.

Ngeh (kiri) berkata BN menyedari bahawa ia tidak dapat mengalahkannya di kerusi yang menjadi kubu kuat DAP itu, maka ia bertumpu di kerusi Pakatan yang lemah di Pasir Panjang dengan memindahkan mereka yang mengundi Pakatan ke Sitiawan.

Dia memberi amaran kepada Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir dan BN supaya mengalihkan perhatian rakyat daripada pembabitan mereka dalam pemindahan pengundi dari satu kawasan ke kawasan pilihan raya yang lain.

"Kami juga membangkitkan isu BN di sebalik tindakan memindahkan penyokong PAS dan Pakatan dari kerusi Pengkalan Baharu, yang dimenangi BN dengan 14 undi," kata Ngeh.

Katanya, beliau faham bagaimana Zambry boleh membuat kenyataan media pada 16 Oktober, menuduhnya dan Nizar memindahkan pengundi dari Ipoh Timur, Ipoh Barat dan Batu Gajah ke kerusi negeri Sungai Rapat supaya exco negeri BN Hamidah Osman kalah dalam pilihan raya umum akan datang.