Jumaat, 15 Oktober 2010

Bajet: 'Rosmah' dapat RM111 juta, SAR RM95 juta

KUALA LUMPUR, 15 Okt: Program Permata yang dipopularkan oleh Datin Seri Rosmah Mansor, isteri kepada Perdana Menteri turut mendapat manfaat dari Bajet 2011.
Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Menteri Kewangan I mengumumkan sebanyak RM111 juta diperuntukkan bagi agenda Permata memperkasa pendidikan awal negara.
Peruntukan itu meliputi projek pembinaan Fasa II Kompleks Sekolah Permata Pintar, membina 32 Pusat Anak Permata Negara (PAPN) serta membiayai operasi 52 PAPN yang telah siap.
Peruntukan itu turut meliputi program Permata yang lain seperti Permata Pintar, Seni, Insan dan Remaja.
Walaupun Rosmah tidak mempunyai sebarang jawatan rasmii dalam kerajaan, khususnya Kementerian Wanita, Keluarga dan Masyarakat serta Kementerian Pelajaran Malaysia tetapi program Permata yang diuruskannya nampaknya seakan mendapat bajet  'istemewa'.
Ini kerana, pertadbiran Najib hanya memperuntukan RM95 juta sebagai bantuan perkapita untuk sekolah-sekolah agama rakyat (SAR) rendah dan menengah.

Batu Sapi PKR leader favours SAPP to take on BN

Kota Kinabalu: The Parti Keadilan Rakyat (PKR) Batu Sapi division chief said the opposition should let the Sabah Progressive Party (SAPP) take on the Barisan Nasional in the upcoming Batu Sapi by-election.
“I encourage SAPP to field their candidate in Batu Sapi and I am willing to help the SAPP candidate√Čafter reading the SAPP constitution and manifesto, I believe the bumiputera in Sabah actually have a much better future in SAPP,” said Datuk Nahalan Damsal, a former Assemblyman for the area.
The Batu Sapi parliamentary seat was left vacant following the tragic death of its elected representative, Datuk Edmund Chong Ket Wah, in a road accident last Saturday.
Nahalan spoke at a press conference at Kinabalu Club in Lido, Thursday.
SAPP Information Chief, Chong Pit Fah, was among those present.
The former Batu Sapi Assemblyman has been in politics for more than 35 years.
He was a State Minister in the PBS Government and ex-Assistant Minister under Barisan Nasional Government era.
He expects a three-cornered fight in the by-election, the other opposition party being Pakatan Rakyat. However, he said, except for SAPP, the rest were not local-based.
Nahalan said when SAPP President Datuk Yong Teck Lee was Chief Minister, he helped the bumiputeras a lot especially in the issuance of Native Titles.”
In Batu Sapi, itself, he said Yong approved the reclamation of 20 acres for the construction of housing for some 300 bumiputera families.
But, regretfully, subsequent to the approval and gazettement of the 20 acres, the BN Government failed to build the promised homes for the families who he later resettled at another location.
“The land is still there until now but only covered by grass, although everything had been prepared for the construction of homes,” he said.
Nahalan also asked the people of Sabah to reflect on why the State become among the poorest in the country only after the BN took over the State Government, but never during the Usno, Berjaya and PBS eras.
“We hear about so much money made including recently by our oil palm industry, oil resources, tourism and so on, but Sabah is remained as the poorest state,” he said.
Source : daily express

BATU SAPI : LALUAN PAKATAN RAKYAT LEBIH SUKAR JIKA PKR?

Oleh : Azim Fitri
Politik Sabah kembali menjadi tumpuan sejak ahli parlimen P185 Batu Sapi Datuk Edmund Chong Ket Wah meninggal dunia akibat kemalangan jalanraya baru-baru ini. Parlimen Batu Sapi yang terletak di pinggiran Bandar Sandakan, merupakan salah satu daripada tiga parlimen yang terletak dalam pentadbiran Majlis Perbandaran Sandakan.
Berdasarkan Daftar Pemilih Induk 2008, pemilih Bumiputera Islam membentuk 60.14% manakala Bumiputera Bukan Islam 2.31%, cina 37.31 % dan lain-lain 0.31%
Jika pilihanraya berlaku, ianya akan menguji sejauh manakah rakyat menerima dan berpuashati dengan pemerintahan Barisan Nasional pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Musa Haji Aman setelah dua tahun pilihanraya umum 2008 berlangsung.
PKR : DUA KALI GAGAL MENJADI CALON
Disebalik keghairahan Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang mahu meletak calon mereka di parlimen Batu Sapi pada pilihanraya kecil nanti, satu perkara yang mungkin tidak dapat dinafikan ialah parti tersebut sebenarnya gagal mengemukakan calon mereka sebanyak dua kali iaitu pada pilihanraya ke-11 tahun 2004 dan pilihanraya ke-12 tahun 2008. Kegagalan calon PKR itu menyebabkan Datuk Edmund Chong dari PBS-BN menang tanpa bertanding pada tahun 2004 dan sekali lagi pada tahun 2008 Datuk Edmund Chong nyaris-nyaris menang tanpa bertanding gara-gara calonnya ditolak pencalonan atas sebab –sebab tertentu. Walaubagaimanapun kehadiran calon Bebas telah berjaya menafikan calon PBS-BN menang tanpa bertanding.
Salah seorang pemimpin PKR negeri, Datuk Kong Hong Ming (gambar – kiri) dalam satu kenyataan beliau membidas Pengarah Pilihanraya PKR Pusat Fauziah Salleh kerana mendahului Pakatan Rakyat Sabah dengan memberi kenyataan kepada media elektronik dan portal berita The Malaysia Insider. Beliau kesal kerana Pakatan Rakyat (PR) Sabah telah mengambil pendirian bersama untuk tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan yang bercanggah sehinggalah Sekretariat Pakatan Rakyat Negeri bermesyuarat dan memutuskan parti manakah yang akan mewakli Pakatan di Batu Sapi.
Namun demikian, sesetengah pemimpim PKR termasuklah bekas Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Ansari Abdullah dan Ketua Cabang Batu Sapi Hassanar Ibrahim terus mengeluarkan kenyataan dengan membelakangi persefahaman yang telah dicapai.
Menurut sumber yang dipercayai Ansari diantara nama yang disebut-sebut calon PKR di Batu Sapi disamping Setiausaha Cabang Batu Sapi Zainudin Hassan dan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Sabah Ahmad Thamrin Zaini. Thamrin dikatakan calon yang dikaitkan dengan Naib Presiden PKR Datuk Dr Jeffry Kitingan bersama dua orang lagi calon yang tidak didedahkan identiti mereka. Manakala Ketua Cabang Batu Sapi Hassanar Ibrahim difahamkan lebih berminat bertanding di DUN Sekong pada pilihanraya ke-13 nanti walaupun disenaraikan sebagai calon utama.
Soalnya apakah munasabah Pakatan memberi peluang sekali lagi  kepada PKR walhal parti itu telah gagal mengemukakan calon selama dua kali pilihanraya?
KEPUTUSAN PILIHANRAYA LEPAS
Merenung kembali sejarah penyertaan PKR dalam pilihanraya 2008, PKR telah meletak calon mereka di 19 kerusi parlimen berbanding DAP 5 kerusi dan PAS kosong. Manakala diperingkat DUN PKR telah meletak calonnya di 54 kerusi manakala DAP 10 dan PAS hanya 2.
Taburan parti-parti yang bertanding peringkat parlimen Sabah PRU-12

Taburan parti-parti yang bertanding peringkat DUN Sabah PRU-12

Taburan keputusan P185 Batu Sapi PRU-12 mengikut daerah mengundi
 
PAS LEBIH POPULAR DI BATU SAPI
Seorang penganalisa politik tempatan ketika diminta pandangan beliau berkata, “PKR tidak sepatutnya bertanding di Batu Sapi kerana imej mereka terjejas berikutan kegagalan projek 16 september, ramainya ahli parlimen mereka keluar parti dan insiden pergaduhan semasa pemilihan parti yang sedang berlaku sekarang. PKR dilihat sebagai sebuah parti yang tiada integriti, mementingkan diri, tamak dan kucar kacir “, katanya.
Beliau mencadangkan agar Pakatan menilai semula kewajaran PKR mewakili Pakatan di Batu Sapi.
“Adalah lebih baik PKR menyelesaikan dahulu hal ehwal rumahtangga mereka. Pemilihan 2010 masih lagi berjalan, manakala persepsi negatif yang ditimbulkan media sangat memberi kesan. Sebahagian besar penduduk Batu Sapi amat bergantung dengan media elektronik yang dikuasai oleh kerajaan Barisan Nasional kecuali pengundi dikalangan kaum tionghua”. Katanya.
Dalam satu tinjauan awam yang dibuat di Batu Sapi baru-baru ini, misalnya di daerah mengundi Jalan Sibuga,  apabila ditanya siapakah tokoh yang dihormati 51.69% memilih Tun Dr Mahathir Mohamad, 27.97% memilih Dato Seri Najib Razak, 3.39% memilih Dato Seri Anwar Ibahim, 3.03% memilih Datuk Nik Abdul Nik Mat dan 1.69% memilih Tun Abdullah Ahmad Badawi.
Manakala di Daerah Mengundi Jalan Batu Sapi apabila ditanya sejauh manakah mereka yakin kepada Pakatan Rakyat 25.45% menyatakan yakin, 61.82% tidak yakin dan 12.73% berkecuali.
Apabila ditanya parti manakah di kalangan Pakatan yang mereka sokong, 58.18% memilih PAS, 20% PKR, 1.82% DAP dan 18.18% berkecuali.
Di Daerah Mengundi Lupak Meluas apabila ditanya soalan yang sama 25% memilih PAS, 17.24%  PKR,  2.59% DAP dan 55.17% tidak membuat keputusan.
Disebalik pelbagai kelemahan dan masalah rakyat yang gagal diselesaikan oleh ahli Parlimen lalu kajian menunjukkan sokongan kepada Barisan Nasional kekal kukuh dengan undi popular melebihi 80%.

Tarik Gelaran Datuk Bukan Kerana Ziarah Tuanku Ismail

SEMALAM tiap orang kenalan atau rakan penulis saya yang berjumpa di beberapa lokasi mereka bertanya perihal Inche Ibrahim Ali yang kena tarik gelaran Datuk oleh Sultan Mohamad Ke V. Mulanya saya malas nak melayan mereka, kerana saya fikir mereka sengaja mahu provok saya saja. Mahu tengok bagaimana sikap saya dengan kejadian itu.

Ada seorang penjenguk menulis dalam ruang komentar (tetapi saya tidak poskan), katanya tentu saya bergembira terguling-guling atas jalan raya sambil memegang bendera Pas apabila mendapat tahu gelaran Datuk dari Inchek Ibrahim ditarik. Begitu dangkal dan hingus sekali penjenguk berkenaan dalam menyinis saya. (Mungkin dia ni orang kanan Mat Maslan).

Tiap yang berjumpa dengan saya itu membuat kesimpulan mudah menganggap penarikan balik darjah kebesaran itu kerana Inche Ibrahim pergi menziarahi ayahandanya Tuanku Ismail yang sedang gering di Istana Mahkota, Kota Bharu. Lalu mereka menerima andanian itu dengan mengatakan kenapa begitu sekali pihak Istana Kelantan. Apakah melawat orang sakit itu satu dosa besar?

Saya tidak tahu apakah Inchek Ibrahim ada membuat andaian itu, bahawa gelaran itu ditarik kerana beliau menghadap Tuanku Ismail sehingga sesetengah orang menghukum demikian. Kalaulah ada memang jangkaan Inchek Ibrahim itu sendiri salah. Tanggapan demikian tidak boleh diterima langsung dan ianya cuba dipolitikkan untuk kepentingannya.

"Saya kagum dengan tingkah laku Sultan Kelantan yang baru ini, pakai jubah, sembelih lembu dan rapat dengan rakyat, tetapi kalau benar anugerah Datuk pada Brahim itu ditarik kerna ia pergi ziarah ayahnya yang sakit ia boleh menjejaskan kredibiliti itu," begitu kata seorang kenalan juga bergelar Datuk benar-benar simpati dan kesal ata apa yang berlaku.

Saya tidak segera menjawab dan mendengar saja. Saya mengiyakan dalam senyap saya protes. Untuk tidak mengusik hatinya. Saya tahu datuk ini bercakap berkisar kepada apa yang beliau dengar saja tanpa mengenali siapa dia Inchek Ibrahim dan siapa dia Sultan Mohamad Ke V.

Ditempat lain macam itu juga. Seorang kenalan mempersoalkan apa salah Inchek Ibrahim. Setahu mereka Inchek Ibrahim rapat dengan Tuanku Ismail, mereka berkawan baik. Pelik kalau penarikan itu dibuat berdasarkan alasan itu. Begitu juga kata mereka Inchek Ibrahim seorang pembela kepada institusi raja-raja.

Di sini saya tidak mewakili sesiapa apa lagi Istana Kelantan. Tetapi saya hendak jelaskan persoalan yang ditimbulkan itu atau termasuk kalau Inchek Ibrahim bersangkakan begitu. Tidak logik sama sekali kalau anugerah itu ditarik keran sebab-sebab seperti yang difahmkan itu atau cuba ditimbulkan sesetengah pihak.

Kenapa saya berkata begitu. Kerana yang melawat Sultan Kelantan baik semasa di Singapura ataupun di Kelantan bukan saja Inchek Ibrahim. Ramai para Datuk, Tan Sri malah Tun pun ada yang melawat Tuanku Ismail. Barang kali berguni-guni datuk dari Kelantan yang melawat Tuanku Ismail termasuk juga Nik Aziz, Ahmad Yaacob, Mohd Amar Nik Abdullah dan Husam Musa, Mufti dan sebagainya.

Kalaulah penarikan itu kerana sebab itu kenapa anugerah datuk kepada orang lain itu tidak ditarik? Sepatutnya semua mereka yang mengziarahi Tuanku Ismail ditarik balik Datuk mereka.

Begitu juga apa hairanlan kalau penarikan itu dibuat ke atas orang yang membela institusi raja-raja. Banyak dalam kisah dan hikayat dulu mereka yang membunuh raja dengan cara memberi racun ialah pembesar istana sendiri. Yang setiap hari melafazkan kata-kata Menjujung Kasih dan Daulat Tuanku. Mereka ini hanya berpura-pura saja sedangkan di lubuk hari mereka tersimpan bertong-tong sampah busuk dan berulat.

Mereka inilah menjadi batu api atau penghasut kepada istana yang akhirnya menyebabkan istana berantakan dan setengahnya institusi itu hilang dari atas muka bumi ini. Penghasut ini memang merbahaya dan mereka wajar dinyah dan bukan saja setakat menarik gelaran Datuk ataupun darjah-darjah lain.

Saya sangat percaya dan yakin penarikan itu bukan kerana Inchek Ibrahim telah mengunjungi Tuanku ISmail. Tetapi ada sebab-sebab yang lebih besar yang tidak boleh diungkapkan di sini. Dalam hal ini Inchek Ibrahim atau kawan-kawan rapatnya, terutamanya yang membawa Inchek Ibrahim menghadap tempoh hari tahu akan apakah sebab musabab sebenarnya. Tanyalah mereka dan mintalah mereka menceritakan dengan lidah nabi bukan lidah Abdullah bin Ubai.

Marilah kita mulai bercakap benar dan menjadi orang yang baik-baik dan soleh demi kejernihan bersama. Usia sudah pun melangkau lebih setengah abad. Jangan kita mengumpul terlalu banyak soalan untuk dijawab dalam kubur nanti kerana kita sebagai manusia sangat sedikit ilmu untuk menipu Munkar dan Nankir. Akibah menipu atau gagal menjawab persoalan Munkar dan Nankir menyebabkan kita akan dipalu dengan tongkat berapi, dummmmmmmmm! Adaoi!
MSO

Penyangak Masyarakat!!


Sori geng!! Lately, aku terlalu sibuk melaksanakan tanggung jawab yang wajib. Itu priority yang mesti didahulukan. Lantas... aku kesuntukan masa untuk meng'update'kan blog. Tambahan pulak, badan pun rasa amat penat.

Now.... banyak kerja dah dibereskan. Barulah ada masa terluang. Well... apa lagi, mengadap lap top dan serve internet ler!! Fulaamakk!! Macam-macam cerita ada. Puuaassss!!!

Di bawah ini ialah cerita yang tertangguh. Aku terbaca tweeter Hannah Yeoh di Blog-list Malaysia beberapa hari yang lalu. Bunyinya macam di bawah ni...
 1. Why didnt they just say Barisan Nasional criticises Sgor govt and not mislead by calling them community leaders?
 2. Star Metro's article today on "Community leaders" criticising Sgor govt, these leaders r Sgor MCA Chairman & Deputy, UMNO Info chief
Apabila terbaca jer.. automatik aku ketawa dengan gelagat para pemimpin BN. Mereka ini jenis yang suka memperbodohkan rakyat. Suka buat kerja kotor tetapi cover line. Suka buat kerja tak masuk akai... tetapi pakai topeng untuk memperdaya rakyat. Sebenarnya, mereka yang BANGANG!! Tarak tulur!!

Macam mereka yang komen N3-N3 dalam blog.... yang menggunakan 'anonymous' atau tanpa nama. Kutuk dan kritik bagai nak rak, tapi.....

Perangai para pemimpin Barisan Nasional lebih kurang macam tu ler... Tak der guts!! Kritik kerajaan PR Selangor, tetapi guna istilah muslihat... 'Community leaders'!! Banyak ler ngkorang punya pemimpin masyarakat. Bukan pemimpin masyarakat.... Penyangak masyarakat!!

Kononnya.... nak beri persepsi yang mereka mewakili masyarakat. Mereka... mewakili rakyat. Kononnya.... yang tak puas hati dengan kerajaan PR Selangor ialah rakyat. Hellooo.... Pooraahhh!! Boleh blaaahh!! Don't insult the people's intelligence, ok!? You people nak insult your own intelligence, go ahead, but pleeaazzz.... not the people!!

Kesian.... para pemimpin UMNO/MCA Selangor. Mereka guna duit rakyat dan buat mahligai besor-besor dengan segala mak nenek punya kemudahan yang mewah-mewah semasa mereka memerintah, but tak sempat nak menikmatinya. Alahai.... Malangnya, mereka kecundang di tangan Pakatan Rakyat. Aduuhhhh.... sakitnya. Hmmmm... meleleh ayor lior!!

Sebab tu aku kata, mereka ni PENYANGAK MASYARAKAT!! Mereka guna duit rakyat untuk menikmati kemewahan buat diri sendiri. Sedangkan, masih banyak rakyat yang merempat tinggal di setinggan di sana sini.

Mereka kritik tu bukan sebab apa... Sebab, mereka JAKI!! Aha.... JAKI dan SAKIT HATI!!

Subsidy cuts to continue

KUALA LUMPUR — The government, which is expected to spend RM24.93 billion on subsidies this year, remains committed towards subsidy rationalisation.

However, it will continue to subsidise education, health, and critical services such as rural air and train services, said the finance ministry in the 2010/2011 Economic Report.

“The poor and disadvantaged groups will continue to receive assistance through strengthening of the social safety net.

“The impact of subsidies will be closely monitored to ensure that it does not lead to adverse market distortions and misallocation of resources,” it said.

It said allowing market mechanisms to determine prices and output will lead to better allocation of resources, reduce wastage and increase efficiency.

The process will be measured and gradual to have a minimal impact on consumers and businesses as well as contain inflationary pressures.

Savings from the subsidy rationalisation for 2010 will be used to further improve education, health and community development, the ministry said.

Fuel and sugar were initially targeted as fuel subsidy, being the largest component at 40.1 per cent in 2010, will have the greatest impact on government finances, while higher price of sugar will curb consumption leading healthier lifestyles. — Bernama

Mega-projects, high expenses, silence on deficit slammed

Wong Choon Mei, Malaysia Chronicle

Prime Minister Najib Razak has unveiled a slightly higher budget for 2011 of RM214 billion, raising public concerns about his administration's push for a higher operating expenditure and casting the spotlight on several mega-projects, namely a RM3bil leisure project in Sabah that could include a casino, an MRT network  and another world's-tallest-type of building in Kuala Lumpur.

At RM214billion, the 2011 budget compares against this year's RM206.2 billion, and is split into RM162.8 billion for operating expenditure, RM49.2 billion for development and RM2 billion for contingencies.

The breakdown immediately raised eyebrows as it meant a 7 percent rise in the operating expenditure to RM162.8 billion although development expenses was trimmed to 9 percent.

"We are shocked at some of mega projects announced such as the 100-story tallest building in the world. Are such icons necessary? Don't we have other social programs that are more deserving of funds," PKR strategic director Tian Chua rold Malaysia Chronicle.

"We are also not happy with the rise in operating expenditure. We should not be going for big government especially when a huge portion of the operating allocation goes directly into the PM's department and there is no disclosure on how he spends this amount. We hope he will not channel this amount into the BN's war chest for the coming General Election."

Using public funds as a war chest for the BN in GE-13

At the previous parliamentary session, following questions raised by Taiping MP Nga Kor Ming, it came to light that a whopping RM12 billion had been channeled to Najib's office for 2010.


162-floor Burj Khalifa - contributed to the Dubai bankruptcy
His department justified the huge amount on various factors, including having to set up offices for former premier Abdullah Badawi and his entourage.

But it is also believed that a big portion of the money was spent on 'shadow elected representatives' or BN co-ordinators, paid and given funds to maintain service centers in constituencies lost to the Pakatan Rakyat during the 2008 general election.

"The total budgetary outlay for the PMD in 2010 is RM12.1 billion, as revealed by the Federal Budget Estimates. The huge increases in the PMD’s budget in 2009 and 2010 have never been seen before. The combined operating and development expenditure for 2009 was RM14 billion; nearly double the RM7.1 billion allocated for 2008. The total for 2005 was a mere RM4.1 billion in comparison," Bukit Bendera MP Liew Chin Tong had warned last month.

Mega projects- casino involved?

Mega-projects unveiled that sparked concern were the RM3 billion eco-nature resort Nexus Karambunai in Sabah and the Greater KL Mass Rapid Transit system, both due to be implemented in 2011.

The government will also proceed with a RM5 billion 100-floor tower - the RM5 billion Warisan Merdeka - the tallest in the country to be built in Kuala Lumpur, which is to be completed in 2015. It will be higher than the 88-floor Petronas Twin Towers but lower than the 162-floor Burj Khalifa or Dubai Tower, which led to the Dubai bonds crisis.

Najib's mega-projects ETP - a disaster to be?
"Is there going to be a casino to be built here. Najib has yet to confirm or deny and he has never asked Sabahans how we feel about bringing gambling to our state. We demand an instant reply from the federal government," Sabah PKR communications director Ronnie Klassen told Malaysia Chronicle.

Najib, who is also Finance minister, did not give details about the financing for KL MRT project but research reports have put the final bill at above RM40 billion. When completed by 2020, public transport utilisation rate is expected to rise to at least 40%, was all that Najib revealed.

“We are not dreamers,” he said in his budget speech on Friday. “We are realists. Our success is not mere coincidence but the result of clear and careful planning as well as firm."

He then reeled off a few more projects such as the RM26 billion KL International Financial district, the construction of multiple new highways and the development of the 1,084-ha Malaysian Rubber Board land in Sungai Buloh.

"Obviously, funding will have to be allocated stage by stage and year to year. For the MRT, no doubt KL does need better public transport but the main question is again - where are the open tenders? Look at the current LRT systems, are they satisfactory? Couldn't they have been better planned and in terms of value for money, it is clear huge portions went to the usual middle-men and elite politicians. Are we going to have a repeat of that in the KL MRT," asked Tian.

No mention of deficit control

Najib said the government would be launching a private pension fund in 2011. Income per capita will increase 6.1% to RM28,000 while income in terms of purchasing power parity to USD16,000 (RM49,440), he added.

An eco-leisure resort in Sabah but will it contain a casino?
He also projected economic growth of 7 percent for the whole of 2010, higher than the previous official estimate of 6 percent. In 2011, Najib is forecasting 6 percent GDP growth supported by higher private investments which it expects to expand by 10.2 percent, a 6.3 percent rise in private consumption and a 6.7 percent jump in exports.

Conspicuously absent in his budget speech was mention of the budget deficit which hit a record high of 7 percent of GDP in 2009. However, according to a government report released ahead of his budget speech, the Najib administration expects the deficit to settle at 5.4 percent of GDP in 2010, better than the 5.6 percent forecast previously. No mention at all was made of the expectations for 2011.

"I didn't hear the PM say anything about the deficit in his speech and it is disappointing. He went on and on about the projects because you do need to pump-prime in times of slower growth but there must also be some fiscal responsibility to creditors and investors or we really might become Dubai and Greece," PHS Lim, president of the Malaysian Investors Association, told Malaysia Chronicle..

Malaysia Chronicle appends below some Budget Highlights from the Star

With the theme "Transformation Towards a Developed and High-Income Nation", Budget 2011 will centre on 4 key strategies.

Several PPP projects identified under the 10MP will be implemented in 2011 through private investment of RM12.5bn

PPP project: Construction of highways such as the Ampang-Cheras-Pandan Elevated Highway

PPP project: Construction of a 300-megawatt Combined-Cycle Gas Power Plant in Kimanis, Sabah

PPP project: Development of International Islamic University Malaysia Teaching Hospital in Kuantan; Women + Children’s Hospital

Another PPP project identified is the Academic Medical Centre. This project involves private investment of RM2 billion

Greater KL MRT to be implemented from 2011. When completed, public transport utilisation rate is expected to rise to at least 40%

Another major project is the development of the Malaysian Rubber Board land in Sungai Buloh covering an area of 2,680 acres

A new landmark, Warisan Merdeka, is expected to be completed in 2020. It will include a 100-storey tower, the tallest in Malaysia

The Govt will implement bold measures to revitalise the domestic capital market;

Efforts will be taken to strengthen Malaysia's position as a premier Islamic capital market

The Govt will provide Entrepreneurship Enhancement Training Programme to train 500 technopreneurs and attract more angel investors

The Malaysian Technology Development Corporation will be provided a startup fund amounting to RM100m to provide soft loans

To revitalise capital market activities, the Govt will launch a Private Pension Fund in 2011

Existing income tax relief of up to RM6k for employees contributions to EPF will extend to Private Pension Fund contributions

A sum of RM857 million is allocated for local E&E companies to compete at the international level

The Govt will allocate RM146 million to support the oil, gas and energy industry

The Govt is committed to develop green technology to ensure sustainable development

Pioneer Status, Investment Tax Allowance for energy generation from renewable sources + energy efficiency activities extended til 31-12-2015

To further encourage ownership of hybrid cars, import duty and excise duty exemption will be extended until 31 December 2011

Tax exemption on income from trading of Certified Emission Reductions certificate to extend until year of assessment 2012.

The Govt will implement the Programme on Blending of Biofuels with Petroleum Diesel (B5 Programme) in June 2011

The Government allocates RM3.8bn in 2011 to increase productivity and generate higher returns in the agriculture sector

Infrastructure facilities to be allocated RM85 million to facilitate construction of hotels and resorts in remote areas

RM3 billion eco-nature resort Nexus Karambunai, Sabah, to commence 2011

To support the tourism industry, the Government will allocate RM100 million

The Govt proposes that import duty on approximately 300 goods preferred by tourists and locals, at 5% to 30% be abolished.

In efforts to propel the palm oil and related products industry, several measures will be implemented

Measures include encouraging replanting activity to replace aged trees with high quality new clones through RM297 million

RM127m to be allocated to support domestic oleo derivatives companies plus RM23.3m to expand downstream palm oil industries

Multimedia Development Corridor programme is allocated RM119 million. Focus is on creating an innovative digital economy

Import duty and sales tax exemption on broadband equipment are also extended for two years until 2012

The Government proposes that sales tax be exempted on all types of mobile phones

Corridor and regional development will be accelerated. The Government allocates RM850m for infrastructure support

For Iskandar Malaysia, a sum of RM339 million is allocated.

The Northern Corridor Economic Region is allocated RM133 million.

East Coast Economic Region is allocated RM178 million for projects

Majlis Konsultasi Gaji Negara ditubuh tetapkan upah pekerja

KUALA LUMPUR, 15 Okt – Datuk Seri Najib Razak mengumumkan penubuhan Majlis Konsultasi Gaji Negara untuk menjadi platform utama dalam penetapan upah golongan pekerja di negara ini.
Majlis berkenaan akan diwakili oleh majikan, kesatuan pekerja, kumpulan pekerja tanpa persatuan, agensi kerajaan, akademia, badan bukan kerajaan (NGO) dan individu.
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan berkata sekretariat bagi majlis berkenaan adalah Kementerian Sumber Manusia.
“Selaras dengan peningkatan produktiviti, golongan pekerja seharusnya mendapat upah dan ganjaran yang lebih tinggi untuk menampung kos sara hidup yang semakin meningkat,” katanya ketika membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat hari ini.
Najib berkata kadar dan mekanisme penetapan gaji minimum akan ditentukan oleh majlis tersebut.
Misalnya, beliau berkata pada masa ini, gaji pokok permulaan posmen telah dinaikkan kepada RM710 sebulan berbanding RM610 sebulan pada 1 Julai lepas dan dengan kenaikan itu, upah keseluruhan posmen meningkat daripada RM1,035 sebulan kepada RM1,285 termasuk elaun tetap.
Bagi pengawal keselamatan pula, beliau berkata kerajaan akan menguat kuasa gaji pokok minimum kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan berbanding RM300 dan RM400 pada masa ini.
“Dengan kenaikan ini, pendapatan keseluruhan pengawal keselamatan termasuk elaun adalah melebihi RM1,000 sebulan.
“Kenaikan ini berkuat kuasa mulai Januari tahun depan,” katanya.
Selain itu, Najib berkata kerajaan akan meneruskan langkah pengurangan bilangan pekerja asing dengan menaikkan levi secara berperingkat mengikut sektor dan pada masa sama, majikan akan diwajibkan memperoleh insurans kesihatan bagi pengambilan pekerja asing mereka.
Najib berkata kerajaan juga akan mewujudkan Program Latihan 1Malaysia yang akan dilaksanakan mulai Januari tahun depan dengan peruntukan sebanyak RM500 juta.
Beliau berkata program latihan itu mempunyai tiga komponen iaitu sebanyak RM200 juta untuk menjalankan latihan sambilan di sebelah malam dan hujung minggu di pusat latihan terpilih di seluruh negara.
“Ia akan dikendalikan oleh Kolej Komuniti, Institut Kemahiran Belia Negara, Pusat Giat Mara dan Institut Latihan Perindustrian dengan kemudahan sedia ada,” katanya.
Beliau berkata antara kursus yang ditawarkan pada sebelah malam ialah Bahasa Melayu, Mandarin, Tamil, Inggeris, Arab dan kelas muzik manakala di hujung minggu, kursus berbentuk kemahiran dan teknikal akan dilaksanakan termasuk memasak, menjahit, spa, mekanik, elektrik dan kimpalan.
Najib berkata program berkenaan juga meliputi peruntukan RM200 juta daripada Tabung Pembangunan Sumber Manusia yang membolehkan syarikat membiayai program latihan khusus bagi pekerja mereka.
Selain itu, katanya Kementerian Sumber Manusia juga menyediakan RM100 juta untuk membolehkan pekerja meningkatkan kemahiran dalam pelbagai bidang teknikal. – Bernama

Jaringan Melayu pun kena tahan...

Empat pemimpin Jaringan Melayu Malaysia (JMM), termasuk yang dipertuanya, Azwandin Hamzah ditahan polis di hadapan Masjid Saidina Abu Bakar As Siddiq Bangsar selepas solat Jumaat hari ini.

Mereka dijadual untuk mengadakan perhimpunan anti sebuah portal berita - Malaysian Insider.

Tiga lagi pemimpin JMM yang ditahan ialah naib yang dipertuanya, Omar Salleh; setiausahanya, Tengku Sani Tengku Amalluddin dan bendaharinya, Yusof Mahmud.

Mereka dibawa ke ibupejabat polis Brickfields untuk memberi keterangan mengenai tujuan mereka berhimpun di situ.

Mereka dibebaskan kira-kira jam 4 petang tadi.

Sebelum itu, anggota polis dilihat menghampiri Tengku Sani yang sedang berdiri di persimpangan lampu isyarat di depan masjid tersebut, sambil membawa pembesar suara.

Ketika dia sedang disoal oleh anggota polis, Azwandin pula datang, difahamkan, untuk bertanya apa yang berlaku.

Para wartawan dan jurugambar turut menghampiri mereka. Azwandin kedengaran meminta polis memberi alasan mengapa mereka tidak boleh berkumpul di situ.

Polis kemudiannya meminta Azwandin menunjukkan kad pengenalannya, tetapi pada mulanya beliau enggan berbuat demikian.

Selepas arahan sebanyak tiga kali diberikan, akhirnya beliau akur dengan arahan tersebut.

Tidak lama selepas itu, kedengaran arahan supaya pembantunya ditahan, menyebabkan mereka berpautan bagi mengelak ditahan polis.

Kemudiaan beberapa anggota polis membawa pembantu Azwandin masuk ke dalam kereta poranda polis.

Azwandin juga turut ditahan sejurus kemudian dengan tangannya digari.

Beliau juga dimasukkan ke dalam kereta peronda yang sama dan kedua-duanya kemudiannya dipercaya dibawa ke balai polis.

Insiden itu menarik perhatian para jemaah yang baru selesai mengerjakan solat Jumaat.

Berikutan itu, perhimpunan anti Malaysian Insider yang diwar-warkan sebelum itu, tidak berlaku.

Sebelum itu, kira-kira 20 anggota polis kelihatan mengawal lalulintas dan sekitar masjid tersebut ketika jemaah bersolat Jumaat.

Anggota polis juga kelihatan di hadapan bangunan UOA yang terletak tidak jauh dari masjid tersebut, yang menempatkan pejabat Malaysian Insider.

Sementara itu, Tengku Sani ketika dihubungi Malaysiakini petang ini berkata mereka memberi kerjasama sepenuhnya ketika memberi keterangan kepada pihak polis.

Katanya, mereka dibebaskan dengan jaminan polis.

SAPP mungkin letak calon di Batu Sapi

KOTA KINABALU, 15 Okt – Parti Maju Sabah (SAPP) berkemungkinan meletakkan seorang calon dalam pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi bulan depan, bakal menyediakan pentas bagi pertandingan tiga penjuru membabitkan SAPP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Barisan Nasional (BN).
Sungguhpun pemimpin SAPP sehingga kini berdiam diri berhubung kemungkinan parti berkenaan menyertai saingan itu, namun tanda-tanda berhubung hasrat parti itu sudah pun ada.
Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan 4 Nov sebagai hari pengundian bagi kerusi Parlimen Batu Sapi, jika ada pertandingan, manakala penamaan calon ditetapkan pada 26 Oktober.
Dalam apa yang dilihat sebagai petunjuk awal, Ketua Cabang PKR Batu Sapi Datuk Nahalan Damasal menggesa pembangkang supaya membenarkan SAPP bertanding menentang BN dalam pilihan raya kecil Batu Sapi itu.
Semasa membuat gesaan itu dalam sidang akhbar di Lido semalam, yang ironinya dihadiri oleh Ketua Penerangan SAPP Chong Pit Fah, Nahalan dipetik sebagai berkata beliau bersedia membantu calon SAPP dalam pilihan raya kecil itu.
Ditanya tentang perkara ini, Chong berkata setiap orang berhak membuat spekulasi namun parti berkenaan masih belum membuat keputusan mengenainya.
“Nahalan hanya menggesa SAPP supaya bertanding menentang BN tetapi ada juga orang yang menghubungi saya, meminta penjelasan kerana tidak bertanding di Batu Sapi.
“Ini adalah perkara yang perlu dianalisis atau diberi pertimbangan,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.
Oleh itu, Chong berkata SAPP akan mengadakan mesyuarat khas majlis tertinggi di Luyang esok, untuk membincangkan pendirian parti itu dalam pilihan raya kecil Batu Sapi.
Penganalisis politik tempatan Clarence Sinsua berpendapat SAPP berkemungkinan bertanding dalam pilihan raya kecil Batu Sapi.
“Sejak meninggalkan gagasan BN selepas pilihan raya umum 2008, pemimpin parti lantang mengetengahkan pelbagai isu yang menjejaskan negeri ini... jadi, perkiraan saya ialah SAPP mungkin menggunakan pilihan raya kecil Batu Sapi untuk mengukur sokongan akar umbi sebelum pilihan raya umum akan datang, selain menguji kredibiliti parti berkenaan.
“Saya rasa parti SAPP tidak akan melepaskan peluang keemasan ini, begitu juga dengan Pakatan Rakyat, terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR).
“Jika kedua-dua parti itu tidak boleh berkompromi berhubung calon tunggal bagi pembangkang, kebarangkaliannya ialah SAPP, PKR dan BN akan terbabit dalam pertarungan sengit,” katanya.
Bagaimanapun, Clarence percaya calon BN daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) akan memiliki kelebihan atau berada dalam kedudukan yang lebih baik untuk mengekalkan kerusi berkenaan “apatah lagi, jika SAPP dan PKR menentang sesama sendiri dengan meletakkan calon masing-masing”.
Beliau berkata BN negeri sudah tentu tidak mahu label "fixed deposit" bagi parti BN yang memerintah terjejas oleh pembangkang, lantas menjadikan pilihan raya kecil ini lebih menarik.
“Saya berpendapat bukan mudah bagi pembangkang merampas kerusi itu daripada BN atau membuat kejutan. Kerajaan sekarang, di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dan Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman di peringkat negeri, terbukti berupaya menunaikan janji, terutamanya menerusi konsep 1Malaysia.
“Pada pengetahuan saya, Batu Sapi menikmati pembangunan di bawah BN. Jadi, parti pembangkang seperti SAPP dan pakatan perlu benar-benar membangkitkan 'isu besar' untuk memenangi hati dan minda pengundi Batu Sapi,” katanya.
Pada pilihan raya umum lepas, BN memenangi 24 daripada 25 kerusi Parlimen yang dipertaruhkan di Sabah, kalah hanya kerusi Kota Kinabalu kepada DAP. Jumlah itu berkurangan kepada 22 kerusi selepas SAPP, yang mempunyai dua anggota Parlimen, keluar daripada BN.
Kerusi Parlimen Batu Sapi kosong berikutan kematian tragik penyandangnya, Datuk Edmund Chong Ket Wah, daripada Parti Bersatu Sabah (PBS) dalam kemalangan jalan raya Sabtu lepas.
Dalam pilihan raya umum 2008, Chong memenangi kerusi Parlimen Batu Sapi setelah menewaskan calon bebas Chung Kwong Wing dengan majoriti 3,708 undi. Chong memperoleh 9,479 undi.
Terdahulu, pengarah pilihan raya PKR Fuziah Salleh berkata PKR akan bertanding dalam pilihan raya kecil Batu Sapi, dengan mengatakan kerusi itu kepunyaan PKR sungguhpun parti itu tidak meletakkan calon pada 2008.
Dua hari kemudian, anggota majlis tertinggi PKR dan Ketua Cabang PKR Tuaran Ansari Abdullah berkata perti itu akan mengadakan mesyuarat dengan SAPP tidak lama lagi bagi memastikan hanya seorang calon daripada pembangkang yang menentang BN.
Beliau berkata PKR sedang dalam proses memuktamadkan calon dengan memberi penekanan kepada dua kriteria – penerimaan rakyat dan kesediaan bakal calon untuk berkhidmat di kawasan berkenaan.
Menurut laman web Suruhanjaya Pilihan Raya Sabah, sehingga 1 Sept tahun ini, Batu Sapi mempunyai 25,720 pengundi dengan 56.01 peratus terdiri daripada Bumiputera Islam, Cina (40.22 peratus) dan lain-lain, tiga peratus.
Batu Sapi terdiri daripada dua kerusi DUN, iaitu Sekong dan Karamunting, dan kedua-duanya diwakili oleh BN di Dewan Undangan Negeri. – Bernama

Sistem penilaian k'tangan awam PTK dimansuh

Kerajaan bersetuju untuk memansuhkan sistem Penilaian Tahap Kecepatan (PTK) untuk kakitangan awam, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, PTK akan digantikan dengan satu sistem penilaian yang lebih sesuai dan diterima oleh penjawat awam menjelang Jun 2011.

Beliau menegaskan demikian ketika membentangkan bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

Perdana menteri itu, keputusan itu dibuat dalam usaha berterusan menyediakan kerangka penilaian yang lebih bertanggungjawab, relevan dan menyeluruh serta mengambilkira maklumbalas para penjawat awam.

Katanya, penjawat awam selaku pelaksana dasar adalah komponen yang amat penting dalam usaha negara merealisasikan wawasan kebangsaan.

"Tanpa agen pelaksana yang cekap, berkesan dan dinamik, wawasan negara akan hanya tinggal sekadar matlamat murni", tegas perdana menteri.
Rasa tidak puas hati berkaitan PTK tidak sahaja bangkit dari kakitangan bawahan, malah sehingga peringkat pegawai kanan kerajaan.
Sebelum ini, Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mahu PTK dikaji semula termasuk dari segi kenaikan pangkat dengan tidak hanya mengutamakan mereka yang lulus cemerlang tahap empat sahaja.

Sebaliknya, Presidennya, Omar Osman dilaporkan berkata penjawat awam yang lulus tahap tiga namun berpengalaman dan menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang, juga perlu diberikan keutamaan untuk kenaikan pangkat.

Katanya, ini kerana sejak PTK diperkenalkan pada 2002, kakitangan lama memang sukar untuk mencatat keputusan cemerlang dalam peperiksaan PTK berbanding kakitangan muda.

Mengikut sistem PTK, mereka yang lulus tahap empat layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat dan anjakan gaji manakala lulus tahap tiga layak dipertimbangkan bagi kenaikan pangkat.

Ramai kakitangan lama yang berpengalaman, sukar menikmati kenaikan pangkat disebabkan lulus tahap tiga dan terpaksa bersaing dengan mereka yang lulus cemerlang tahap empat.

Berubah atau kita ketinggalan, Najib beri amaran,,bahasa yang betul " atau di ubah "


KUALA LUMPUR, 15 Okt – Datuk Seri Najib Razak berkata rakyat perlu keluar daripada belenggu pemikiran dan cara bekerja yang biasa bagi menjayakan program mentransformasikan Malaysia ke arah menjadi negara berpendapatan tinggi.
“Perubahan bukan lagi satu opsyen. Ia satu imperatif.
“Berubah atau kita akan ketinggalan,” kata Perdana Menteri di Dewan Rakyat hari ini semasa membentangkan Bajet 2011 bertemakan “Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi”.
Katanya demi mencapai status negara maju yang diaspirasikan, rakyat Malaysia tidak boleh lagi terpenjara dengan kelaziman.
Najib berkata kerajaan mahu membina sebuah Malaysia di mana setiap orang mampu mencipta kebahagiaan.
“Kita mahu membina sebuah Malaysia di mana yang mengehadkan kejayaan hanyalah sejauh mana kesanggupan seseorang itu berusaha dan bekerja keras,” katanya dalam ucapannya selama satu jam 40 minit itu.
Najib, yang juga Menteri Kewangan, berkata kerajaan Barisan Nasional tidak akan mengambil jalan mudah dengan menggadaikan kepentingan negara jangka panjang demi untuk populariti jangka pendek.
Menurutnya kerajaan tidak mahu mewariskan negara yang bermasalah kepada generasi akan datang.
“Lantaran itu, rakyat perlu insaf bahawa masa depan mereka dan anak-anak adalah terlalu bernilai dan mahal harganya untuk diserahkan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab,” kata Perdana Menteri.
Beliau berkata walau apapun cabaran yang mendatang, kerajaan tidak akan sekali-kali berundur dari misi mulia itu, atas keyakinan bahawa “kebenaran berpihak kepada kita dengan rekod prestasi yang cemerlang”.
“Kita bukannya saudagar mimpi yang memperdagang dongengan. Kita adalah parti pembina harapan yang berpijak di bumi nyata.
“Apa yang kita capai bukanlah secara tidak sengaja, ibarat bulan jatuh ke riba, tetapi ia hasil dari perencanaan yang jelas, ketegasan pelaksanaan, perancangan yang rapi serta pengorban yang tinggi,” katanya.
Sambil menegaskan Bajet 2011 mengambil kira keperluan semua rakyat, Najib berkata pembentangannya dimungkinkan oleh pengurusan kewangan negara yang cekap dan berhemat selama ini.
“Wawasan saya dan rakan-rakan dalam Kabinet adalah untuk meneruskan tradisi murni membawa kemakmuran ke seluruh pelusuk dan ceruk negara.
“Wawasan ini bukanlah sesuatu yang mustahil. Ia bukanlah pula satu impian yang kosong. Fakta dan sejarah telah membuktikan bahawa kerajaan Barisan Nasional berupaya melakukannya selama puluhan tahun,” katanya.
Najib memberi contoh bagaimana Malaysia ditransfomasi dari sebuah negara pertanian berpendatan rendah menjadi negara perindustrian moden berpendapatan sederhana tinggi.
Selain itu, terdapat peningkatan pendapatan per kapita daripada US$260 kepada kira-kira US$8,000; pengurangan kemiskinan daripada 60 peratus kepada 3.8 peratus; dan kejayaan keluar daripada krisis kewangan 1997/1998 dengan bersandarkan langkah tegas di luar kelaziman.
Najib berkata hasil daripada pengurusan kewangan yang berhemat, Malaysia berupaya keluar daripada krisis kewangan 1997/1998 dengan jayanya bersandarkan langkah tegas di luar kelaziman ketika itu.
“Hasilnya, kritikan menjadi pujian, sifat berwasangka berubah menjadi kekaguman,” katanya.
Perdana Menteri berkata sejak beliau mengambil alih pentadbiran 18 bulan lalu, kerajaan telah mempersiapsiagakan “ceracak-ceracak yang kukuh” sebagai asas lonjakan seterusnya kepada perjalanan Malaysia menjadi negara maju berpendapatan tinggi.
Katanya proses transformasi akan dilaksanakan secara holistik meliputi aspek ekonomi, sosial dan politik.  – Bernama

Zaid, Nurul guessing game, pullouts , U-turns expected

Question marks still remain over the candidates for the top PKR posts, with less than 24 hours left for aspirants to accept their nominations - or forfeit their chances.
Despite about a month of campaigning, doubts still surround the candidacy of political bureau member Zaid Ibrahim, with word that last minute negotiations are still taking place.

Zaid announced his ambition for the deputy presidency early in the game, but now speculation is rife that he may step aside for Lembah Pantai MP Nurual Izzah Anwar, who has also qualified to vie for the post.
NONEZaid (left) had earlier said he would back out if Selangor MB Khalid Ibrahim wanted in. However, last week he threw a curve ball by proposing the same "deal" to Nurul Izzah.

The Nurul Izzah variable was put to rest when the latter failed to qualify by the nominations deadline of Oct 10 - but she was back in play, thanks to a surprise decision of the PKR headquarters yesterday.

Yesterday, secretary-general Saifuddin Nasution announced that the party had accepted late nominations from six divisions, including two which nominated Nurul Izzah for deputy president, thus allowing her to enter the race.

Zaid's offer to opt out in favour of Nurul Izzah is being read by some as a way for him to vie for the top post, a move with the potential of severely damaging his reputation.

Those in his inner circle, too, could not confirm his candidacy as of this evening, while Zaid has yet to release the official statement that he told Malaysiakini he would do today.

Candidates have until 5pm tomorrow to confirm acceptance of their candidacy, with Oct 24 scheduled for the annoucement of the names all contestants for central leadership posts.

Horse-trading still going on

It is believed that last minute horse-trading is going on in a bid to restrict the battle for No 2 to Azmin Ali and Khalid Ibrahim, with Nurul Izzah going for vice-president and Zaid bowing out to be appointed to a key party post later.

Mustaffa Kamil Ayub, the Perak PKR chief and another deputy president hopeful, was widely believed to be pulling out of the race - but he confirmed late yesterday that he is in the race till the end.

nurul izzah sedition at dang wangi ipd 220910 02Met today, Nurul Izzah (right) appeared exasperated by the former de-facto law minister's statements, saying she was both shocked and unsure why her name was dragged in.

She had earlier expressed her intention to contest only the division chief's post, but later threw her hat into the vice-presidential race as the nominations came through.

"I have decided, but will make my official announcement tomorrow morning as it's a bit busy this afternoon with the budget announcement," she said.

Those close to the parliamentarian, who is the daughter of PKR presdient Dr Wan Azizah Wan Ismail and party de-facto leader Anwar Ibrahim, believe she will not take up Zaid's offer.

If that is so, there are those close to Zaid who see him vying for the deputy presidency, making it a four-way fight, with Nurul Izzah focusing on the vice-presidency.

Adding further to the mystery was Nurul, who was spotted close together with Azmin as they headed for the tabling of the budget in Parliament today.

Some reporters observed the two engaged in serious discussion as they came out of the tower block, with speculation rife that they could be continuing with their earlier discussion - which may have been about tomorrow's PKR nominations.

This could be the reason why incumbent PKR Youth (known by its Malay acronym AMK) leader Shamsul Iskandar Mohd Akin is having second thoughts about contesting for vice-president.

Despite announcing his intention weeks ago, it is understood that Shamsul will only decide tonight and that he might make a U-turn, citing reasons like not wanting to leave AMK in a lurch.

This decision may ruffle those running for AMK chief, including Badrul Hisham Shahrin, better known as Chegubard, who had apparently helped campaign for Shamsul to garner ample nominations for vice-presidency.

"Badrul told me that he has to fulfill his promise to Shamsul, that is to get him nominated for vice-president and we did that," said Badrul's campaign manager and incumbent AMK exco Zulkifli Ibrahim.

NONEWhile an about turn by Shamsul (right) may put off the AMK delegates, it is unlikely to unnerve them because of his lacklustre track record.

While he has managed the remarkable feat of boosting the number of AMK divisions, only about one-fourth were eligible to participate in the nomination process.

"Only one-fourth of the AMK divisions were eligible to send in nominations for this election. What does this say about Shamsul's leadership since he took over from (former AMK chief) Ezam Mohd Nor?" Zulkifli asked.

Word on the ground is that negotiations between Shamsul and AMK chief hopeful Rafizi Ramli are ongoing, with the latter said to be making way for the former to go for deputy instead.

Lee Boon Chye not contesting

Not all of the 25 people who qualified for vice-president will be in the fight, with only four candidates confirmed as of today.

They include Kapar MP S Manickavasagam, former PKR communications director Jonson Chong, Padang Serai parliamentarian N Gobalakrishnan and former Federal Territory PKR deputy chairperson R Sureshkumar.

Current vice-president Dr Lee Boon Chye, also Gopeng MP, had already indicated he was not interested in vying for any post in the central leadership in the upcoming party elections.

"This will allow me to focus on my work in my consituency as Gopeng MP, as well as divisional head of Keadilan Gopeng," he said, thanking central leaders Anwar Ibrahim, Wan Azizah and deputy president Dr Syed Husin Ali for their support.

Over 200 members have also qualified to run for a spot in the supreme council.

Bantah keputusan MATC Kuala Selangor

IMG01205-20101013-1647 Oleh B Nantha Kumar
PETALING JAYA: Calon yang tewas, Muhammad Kamil Vaanan Abdullah mendesak Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) membatalkan pemilihan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) Kuala Selangor kerana masalah pengawas dan jumlah kertas undi melebihi pengundi.
Dalam mesyuarat itu, yang berlangsung pada 3 Oktober lalu, Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berjaya mempertahankan jawatan ketua cabang di kawasan itu.

"Keputusan mesyuarat itu perlu dibatalkan kerana terhadap beberapa unsur fitnah," kata Muhammad Kamil yang telah menyerahkan surat bantahan di Ibu Pejabat PKR di sini Rabu lalu.
Ketika dihubungi FMT hari ini, beliau berkata, antara faktor yang pertama beliau meminta keputusan cabang Kuala Selangor dibatalkan kerana masalah pengawas pemilihan.
Muhammad Kamil berkata bahawa pengawas pemilihan dicabang Kuala Selangor iaitu Sangeetha Jeyakumar ialah anak kepada Adun Seri Andalas Dr Xavier Jeyakumar, bekerja di pejabat kerajaan negeri, dibawah pentadbiran Khalid.
"Sementara Kalidass dan Nageswaran mempunyai rekod jenayah kerana terlibat dengan satu pergaduhan pada mesyuarat pemilihan cabang Kota Raja," katanya.
Pengundi hantu?
Kedua, jumlah kertas undi melebihi pengundi. Pada hari pemilihan sebelum proses pengiraan JPP berkata jumlah pengundi adalah 1,461 tetapi di akhir pengiraan jumlah kertas undi yang dikira adalah 1,520. Ini bermakna terdapat unsur ‘undi hantu’ di pemilihan
cabang Kuala Selangor.
Ujar beliau, "walaupun terdapat bantahan semasa pengiraan undi, JPP masih bertegas mengumumkan keputusan berpihak kepada Menteri Besar.
"Sedangkan JPP menangguh keputusan pemilihan cabang Hulu Selangor untuk perkara yang sama tetapi tidak pula di Kuala Selangor," tambahnya.
Katanya lagi, ini jelas menunjukkan Pusat parti dan JPP mengamalkan ‘double standard’ terhadap ahli biasa apabila bertanding menentang ahli berprofil tinggi", katanya.
Deepavali lebih awal
Ketiga katanya, pada September 25, Khalid dan Adun Bukit Melawati A Mutthiah mengadakan majlis makan malam Deepavali. Dalam majlis tersebut Mutthiah memberi hamper dan sagu hati kepada ahli parti dan berkempen bagi pihak Khalid.
"Saya sangat hairan kerana perayaan (Deepavali) jatuh pada bulan November depan tetapi majlis pula di raihkan sebelum dua bulan sebelum itu", ujar beliau.
Muhammad Kamil menjelaskan bahawa beliau mengambil masa yang lama untuk membuat bantahan kerana kelewatan mengumpul bukti. " Saya mengaku mengambil masa yang lama untuk mengumpul bukti untuk mengukuhkan lagi tuduhan saya".
Pemilihan cabang Kuala Selangor pada 3 Oktober lalu menyaksikan Khalid selaku mantan ketua cabang menghadapi saingan tiga penjuru. Khalid memperoleh 772 undi, mengatasi pencabarnya Muhammad Kamil (348 undi) dan Mazli Saring (122 undi).

'Rosmah' jabs greet Najib's budget speech

Prime Minister Najib Abdul Razak's budget speech drew loud jeers and shouts of his wife Rosmah Mansor's name from the opposition.

It began when Najib announced plans to turn Malaysia into a shopping haven with a proposal to exempt some 300 items from import duties.

“Such goods are apparel, handbags, shoes, shampoo, suits...” said Najib, triggering a crescendo of murmuring from the floor.

NONEWhen Najib announced that “hair dye” was on the list, the government and opposition benches could not hold back any longer and burst into laughter.

This was also punctuated with chants of “Rosmah” (left) from several members of the opposition bench.

Najib etched a grin following the din and slowed down the pace of his speech while he read out, “... undergarments, lingerie, nightwear, perfumes and mosquito netting.”

His deliberate attempt to provoke his peers drew even more laughter.

Louder jeers were saved for later, when Najib announced a RM111 million allocation for the Permata programme, which is Rosmah's brainchild.

Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) was heard loudly shouting “Rosmah! Rosmah!”, to which Najib responded with yet another smile.
The budget speech has also resulted in high mentions on the premier's wife on micro-blogging site Twitter.
"Tax deduction for bags, hairspray, perfume... Najib's early Xmas present for Rosmah?" wrote Serdang MP Teo Nie Ching.
"This looks like Budget RM (Rosmah Mansor)," replied Bukit Bendera MP Liew Chin Tong.

Belanjawan 2011, peruntukan kementerian dipotong separuh..ada la yang tak jalan lepas nie..!!!

Bajet 2011bm Oleh Syed Jaymal Zahiid
KUALA LUMPUR: Pentadbiran Perdana Menteri Najib Tun Razak memperuntukan lebih RM100 bilion untuk Belanjawan 2011 tetapi peruntukan untuk semua kementerian dipotong separuh.
Sumber-sumber kerajaan memberitahu bahawa perbelanjaan dipotong untuk membiayai projek-projek di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) dan Bidang Ekonomi Utama Nasional (NKEA) dengan masing-masing mendapat peruntukan lebih RM17 bilion dan RM11 bilion.

Adalah difahamkan bahawa hanya kira-kira RM35 bilion, separuh dari peruntukan tahun lalu, diperuntukan untuk projek-projek baru kementerian.

Kes Sosilawati: Dua tertuduh mohon maaf keluarga mangsa, rakyat

BANTING, 15 Okt – Dua lelaki yang dijatuhi hukuman penjara tujuh tahun selepas mengaku bersalah berhubung tuduhan melupuskan bahan bukti dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain memohon maaf kepada keluarga mangsa dan orang ramai. Selepas Majistret Hurman Hussain menjatuhkan hukuman, K. Sarawanan, 19, dan U. Suresh memberitahu mahkamah bahawa mereka memohon maaf kepada keluarga mangsa dan masyarakat di atas perbuatan yang telah mereka lakukan dan telah insaf, dalam Bahasa Tamil dan telah diterjemahkan ke Bahasa Malaysia oleh jurubahasa mahkamah.
Sarawanan dan Suresh yang masing-masing menghadapi empat pertuduhan melupuskan bahan bukti didakwa mengikut Seksyen 201 Kanun Keseksaan.
Hurman menjatuhkan hukuman penjara tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan memerintahkan hukuman penjara itu berjalan serentak bermula dari tarikh tangkap.
Sarawanan dan Suresh diwakili oleh peguam M. Puravelan, Mohd Naguib Abdul Malik dan Roslie Sulie manakala pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwaraya Ishak Mohd Yusoff dan dibantu oleh Saiful Edris Zainuddin dan Idham Abdul Ghani.
Mereka merupakan antara lapan orang yang ditahan di antara 9 dan 12 September lepas bagi membantu siasatan polis berikutan laporan kehilangan Sosilawati pada 30 Ogos lalu.
Kelmarin, peguam N. Patmanabhan, pekerja ladang T. Thilaiyalagan, 19, R. Matan, 20, dan R. Khatavarayan, 30, didakwa di mahkamah yang sama atas tuduhan membunuh Sosilawati, 47, pegawai Bank CIMB Cawangan Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, peguam Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dan pemandu Sosilawati, Kamaruddin Shamsudin, 44.
“Anak guam saya mohon diberikan peluang kedua dalam situasi ini,” kata Mohd Naguib.
Roslie dan Mohd Naguib memohon supaya Sarawanan dan Suresh dikenakan hukuman penjara serentak bagi kesalahan mereka.
Bagaimanapun, Ishak berkata di bawah Seksyen 201 Kanun Keseksaan mereka berdua boleh dikenakan penjara maksimum tujuh tahun bagi setiap pertuduhan dan juga boleh didenda.
Beliau memohon kepada mahkamah supaya tidak memberikan sebarang diskaun hukuman kepada kedua-dua pesalah dan perlu dikenakan hukuman maksimum yang dijalankan secara berasingan bagi memberikan peringatan kepada yang lain daripada melakukan jenayah yang sama.
Perbuatan mereka menghapuskan bahan bukti dalam kes pembunuhan Sosilawati dan tiga yang lain serta kesan tindakan mereka terhadap mangsa dan keluarga mereka yang terbabit juga perlu diambil kira, katanya.
Hurman ketika menjatuhkan hukuman tersebut berkata beliau mengambil kira tindakan tertuduh memusnahkan bahan bukti kes perbicaraan pembunuhan, kesan tindakan mereka terhadap keluarga si mati dan kepada masyarakat selain daripada latar belakang tertuduh yang mempengaruhi mereka melakukan jenayah itu.

Ada Apa Pada Bajet 2011? Shopping Heaven....bajet dalam kelambu....


Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak sedang membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat.Bajet 2011 bertema "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" dengan empat strategi utama.

Berikut petikan penting ucapannya:

* Rizab negara RM310.8b = 8.5 bulan import tertangguh

* Negara telah pulih dari kemelesetan ekonomi dunia dgn pertumbuhan KDNK 9.5% separuh pertama 2010

* Defisit dijangka rendah pada 5.4 peratus pada 2011

* Jumlah dagangan Malaysia dijangka meningkat 18.7 peratus kepada RM1.173 trilion tahun ini berbanding RM988.2 bilion tahun lalu

* Sektor perkhidmatan diunjur berkembang 5.3 peratus tahun hadapan dengan pelaksanaan program dan inisiatif di bawah tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) berkaitan perkhidmatan.

* Warisan Merdeka - Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020

* Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh.

* Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta.

* Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit.

* Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015.

* Syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kini boleh melabur sehingga 20 peratus daripada jumlah aset yang diurus berbanding tujuh peratus sebelum ini.

* Suruhanjaya sekuriti (SC) akan menawarkan tiga lesen broker saham baharu kepada syarikat tempatan, asing dan usaha sama yang layak untuk meningkatkan penyertaan pasaran runcit.

*Duti import kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan di antara 3 dan 5 peratus dimansuhkan bagi menjadikan Malaysia syurga beli belah

* Dana Pencen Swasta (PPF) tahun depan untuk memberi manfaat kepada pekerja sektor swasta dan mereka yang bekerja sendiri

* Program Adunan Biobahan Api dengan Petroleum Diesel (Program B5) secara mandatori bermula di Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka

* Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit.

* RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah.

* RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatkan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi.

* Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan.

* RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti tinggi.

* Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan mulai Januari 2011

* Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari.

* Skim Rumah Pertamaku bantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah

* Kerajaan akan menaikkan kadar cukai perkhidmatan daripada 5 peratus kepada 6 peratus

* Elaun untuk JKKK, JKKKP dinaikkan kepada RM800 sebulan

* RM6.9 bilion pula diperuntuk untuk bina infrastruktur seperti membina jalan luar bandar dan untuk membina jalan luar bandar

* RM2.1 bilion diperuntuk untuk bina dan menaik taraf jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak, selain RM696 juta bagi tujuan sama di Semenanjung Malaysia

* Sistem Penilaian Takap Kecekapan (PTK) dimansuh dan diganti dengan sistem penilaian lebih sesuai dan diterima baik penjawat awam

Ulasan GB

Ramai yang melihat bajet yang dibentangkan adalah bajet pilihanraya.

Tetapi GB tidak pula melihat ia sebagai tanda-tanda Najib akan mengadakan pilihanraya di dalam tempoh yang terdekat.

Yang ketara, memang terdapat usaha Najib untuk "mengambil hati" rakyat, namun jika ditelek dengan sebenar-benarnya, tidak semua yang menikmati kelebihan yang ada di dalam pembentangan bajet baru ini.

Ia terlalu banyak menumpukan kepada golongan yang dijagai oleh kerajaan untuk kemenangan BN. Contohnya kakitangan awam, JKKK dan JKKKP, tetapi tidak ada perhatian khusus terhadap mereka yang bekerja sendiri seperti para petani, pekebun, nelayan dan seumpamanya.

Jurang pendapatan akan menjadi bertambah lebar apabila golongan marhain sentiasa dicicirkan oleh kerajaan BN di dalam setiap kali pembentangan bajetnya.

Bertambah buruk apabila FMT melaporkan bahawa pentadbiran Najib memperuntukan lebih RM100 bilion untuk Belanjawan 2011 tetapi peruntukan untuk semua kementerian dipotong separuh.

Perbelanjaan dipotong untuk membiayai projek-projek di bawah Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) dan Bidang Ekonomi Utama Nasional (NKEA) dengan masing-masing mendapat peruntukan lebih RM17 bilion dan RM11 bilion.

Adalah difahamkan bahawa hanya kira-kira RM35 bilion, separuh dari peruntukan tahun lalu, diperuntukan untuk projek-projek baru kementerian.

Najib: 'Kita bukan saudagar mimpi'............tapi bajet dalam kelambu.....!!!!!

Perdana menteri menegaskan bahawa BN adalah parti pembina harapan rakyat yang berpijak di bumi nyata, dan bukannya 'saudagar mimpi yang memperdagangkan dongengan'.

"Apa yang kita capai bukanlah secara tidak sengaja, ibarat bulan jatuh ke riba," katanya Datuk Seri Najib Razak mengakhiri pembentangan bajet 2011 di Dewan Rakyat petang tadi.

Sebaliknya, tegas perdana menteri, ia adalah hasil dari perancangan yang jelas, ketegasan pelaksanaan, perancangan yang rapi serta pengorbanan yang tinggi.

"Percaya, bahawa kerajaan tidak akan mengambil jalan mudah dengan menggadaikan kepentingan negara jangka panjang demi untuk populariti jangka pendek.

"Yakinlah, bahawa kami tidak mahu mewariskan negara yang bermasalah kepada generasi akan datang," tambahnya.

Lantaran itu, katanya, rakyat perlu insaf bahawa masa depan mereka dan anak-anak adalah terlalu bernilai dan mahal harganya untuk diserahkan kepada pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Sesungguhnya bajet kali ini merupakan bajet ke-53 pasca merdeka yang telah dibentangkan oleh kerajaan dari parti yang sama.

"Melalui 53 bajet, 10 Rancangan Malaysia, tiga Rangka Rancangan Jangka Panjang dan satu Misi Nasional, Bajet 2011 menjadi bingkisan penting serta langkah pertama dalam menempatkan Malaysia di ambang status negara maju berpendapatan tinggi.

"Ingatlah bahawa, Malaysia adalah tanah tumpah darah kita, di sini kita dilahirkan, di sini kita dibesarkan, di sini kita mencari rezeki, di sini kita mencipta kejayaan dan di sinilah dengan takdir Tuhan, kita akan bersemadi.

"Kepada-Mu ya Allah, dipanjatkan doa dan dipohon kekuatan, mudah-mudahan segala usaha hamba-hamba-Mu ini beroleh keberkatan," tambahnya.

CIIIS DERHAKA KAU !


nota:
persidangan perempuan gemok
dari afrika kah kah kah..

nota:
cisss derhaka kau
kau panggil aku mak janda!
mak janda kalau kahwin lebih adri 72 orang
kalau baru tujuh orang lum mak janda lagi kah kah kah

BAJET PRU : Elaun pengerusi JKKK, imam naik hampir 100 peratus

Kerajaan akan menaikkan hampir 100 peratus elaun bulanan pengerusi jawatankuasa kemajuan dan keselamatan kampung (JKKK) dan Persekutuan (JKKP, Tok Batin, pengerusi JKKK Orang Asli dan pengerusi kampung baru.

Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak, kadar elaun bulanan mereka dinaikkan kepada RM800 berbanding RM450 sekarang.

"Sejak dulu, kini dan selamanya, jasa golongan pemimpin masyarakat tidak pernah dilupa," kata perdana menteri ketika membentangkan bajet 2011 di Dewan Rakyat petang ini.

Bagi memastikan eluan itu dinikmati oleh semua ketua kampung, katanya, ia turut diberikan kepada pengerusi jawatankuasa kampung baru rangkaian dan pengerusi jawatankuasa kampung bagan.

"Kerajaan juga akan menaikkan eluan kehadiran mesyuarat kepada semua ahli jawatankuasa dari RM30 kepada RM50," katanya.

Di samping itu, katanya, elaun bulanan bulanan imam juga akan dinaikkan dari RM450 kepada RM750.

"Manakala imbuhan bulanan guru KAFA dinaikkan kepada RM800 berbanding RM500 berkuatkuasa Januari 2011," tambahnya.

PANAS: Penyokong PERKASA hina sultan Kelantan - "Sultan Kelantan yang haram!"


(Klik gambar di atas untuk paparan lebih jelas..)

Facebook 'Muhd Tajul Ariffin'..

Encik Ibrahim Ali, cepat aturkan demo!!!!

WAHAI GOBALA, SIAPA HAIRAN JIKA KAMU KELUAR PARTI ?

SEMALAM MP Padang Serai dari PKR, YB Gobala `mengugut' partinya sendiri disebabkan tidak berpuas hati dengan cara pemilihan pimpinan di dalam PKR yang sedang berlangsung sekarang. Beliau mengugut untuk keluar dari PKR sekiranya parti itu tidak bertindak terhadap aduannya. Sasarannya adalah YB Azmin yang kununnya dikatakan banyak mempengaruhi atau campurtangan menentukan siapa calon yang bertanding. Seperti biasa, media pencari bangkai memberikan liputan meluas kenyataan Gobala.

Semua tahu Gobala anti Azmin dan menyokong Zaid. Itu kita tidak kisah kerana itu hak individu untuk sokong sesiapa. Tetapi menuduh YB Azmin mempunyai pengaruh sebegitu besar di dalam pemilihan PKR adalah satu tuduhan dari orang yang tidak berakal. Jika benar YB Azmin mempunyai pengaruh sedemikian rupa, masakan YB Nurul Izzah dibenarkan bertanding Timbalan Presiden PKR walaupun pencalonannya tidak mencukupi setelah tarikh tutup pencalonan? Sudah tentu YB Azmin yang dikatakan berpengaruh besar itu akan mempengaruhi parti menolak pencalonan YB Nurul Izzah bertanding kerusi Timbalan Presiden PKR memandangkan YB Azmin juga turut bertanding jawatan yang sama?

Adakah ini satu cara untuk Gobala mencari jalan untuk melompat parti sepertimana taktik yang digunakan oleh YB Zulkifli Noordin? Sekiranya Gobala tidak berpuas hati dengan perjalanan pemilihan di dalam PKR, mengapa beliau perlu mengugut untuk keluar parti? Bukan beliau seorang sebenarnya yang tidak berpuas hati dengan sistem atau perjalanan pemilihan yang diadakan ini. Sudah banyak aduan telah diterima dan jaminan dari pihak yang berkenaan dari parti segala aduan akan disiasat dan akan dimaklumkan. Suatu sistem yang baru tentunya terdapat banyak masalah yang timbul dan ini semua satu pelajaran yang berguna buat PKR.

Masalah Gobala bukan masalah tidak bersetuju dengan sistem pemilihan. Beliau tidak puas hati kerana kununnya YB Azmin dan beberapa pihak di dalam parti campurtangan di dalam menentukan siapa yang patut dipilih oleh ahli-ahli parti. Tentu beliau punyai bukti atas dakwaannya, walaupun YB Azmin telah pun menafikan beliau mempunyai `kuasa besar' itu. Jika Gobala ada bukti, sila kemukakan kepada parti untuk disiasat. Mengapa perlu ugut untuk keluar dari PKR?

Mungkin Gobala yakin parti tidak akan bertindak ke atas aduannya. Jika beliau sudah tidak yakin dengan parti, maka wajarlah beliau keluar dari PKR. Jangan beliau ingat parti akan tunduk kepada kehendaknya melalui ugutan seperti itu. PKR sanggup hilang kerusi asalkan parti ini tidak menanggung orang yang berlagak seperti beliau. Contohnya YB Zulkifli Noordin, biarpun ketika PKR semakin kurang kerusi akibat beberapa pemimpin bertukar menjadi `katak", namun PKR berani menghumbankan MP Kulim Bandar Baru itu.

Pada saya, sekali Gobala terasa ingin keluar parti, beribu kali saya bersetuju. PKR hendaklah menyiasat semua aduan tidak kira dari siapa dan apakah darjat mereka. Siasatan hendaklah dilakukan dengan jujur dan bertanggungjawab bukan kerana ugutan seperti Gobala lakukan. Jika ugutan seperti ini mahu dihentikan dari menjadi amalan di dalam PKR, maka wajarlah PKR `campak'kan Gobala ini ke dalam golongan `katak' yang sedia menyambut itu

Ketua AMK: Saingan tiga penjuru, Shamsul tak tanding naib presiden

October 15, 2010
Shamsul Iskandar
KUALA LUMPUR, 15 Okt — Pemilihan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) hampir pasti akan menyaksikan saingan tiga penjuru dengan penyandangnya Shamsul Iskandar Mohd Akin dilihat akan mempertahankan kedudukan beliau.
The Malaysian Insider difahamkan Shamsul Iskandar telah mengambil keputusan akhir mahu mempertahankan jawatan semasa beliau dan ia akan diumumkan secara rasmi esok.
Difahamkan, beliau membuat keputusan itu dua minggu lalu dan akan membuat pengumuman final ketika menerima pencalonan secara rasmi esok.
Ketika dihubungi hari ini, Shamsul Iskandar berkata, “tunggu dulu, saya akan membuat keputusan apabila tiba masa yang sesuai.”
“Ada orang mengatakan saya telah membuat pusingan ‘U’... tetapi saya hendak jelaskan, apa yang saya sebutkan sebelum ini, cuma menawarkan diri untuk bertanding kerusi naib presiden.
“Sejak itu saya mendapat sokongan (pencalonan) yang baik, begitu juga agar saya bertanding mempertahankan jawatan saya di peringkat AMK. Pencalonan sungguh positif bagi kedua-dua jawatan.
“Bagi jawatan ketua AMK, saya juga menerima sokongan pencalonan baik... jadi, saya masih mempertimbangkan dengan mendalam, dan akan membuat keputusan terakhir apabila tiba masanya,” kata beliau.
Dalam pada itu, Rafizi Ramli juga mengesahkan yang beliau bertanding jawatan ketua AMK.
“Ya, ya saya bertandng... pendirian saya yang diumumkan lebih sebulan yang lalu masih kekal dan tidak berubah,” kata ketua PKR Kemaman.
“Saya tidak melihat kami ada mengalami perubahan, tiada yang berubah... semua sama. Yang berubah cuma seorang sahaja, seorang calon kerusi Exco memutuskan untuk menyertai pasukan lain iaitu ADUN Teja, yang menyertai kumpulan Chegubard, yang lain semua sama,” katanya lagi.
Kelmarin, anggota Majlis Pimpinan Pusat PKR, Badrul Hisham Shaharin secara rasmi mengumumkan bertanding jawatan ketua AMK dengan gandingan ADUN Teja Chang Lih Kang sebagai calon timbalan ketua.
Semua mereka yang dicalonkan perlu memaklumkan penerimaan pencalonan mereka esok di ibu pejabat PKR di Petaling Jaya.
Sesi itu akan berlangsung mulai pukul 10 pagi hingga 6 petang.
Mengenai peluang ekoran persaingan tiga penjuru, Rafizi berkata, mengambil kira sistem pemilihan langsung beliau yakin mempunyai peluang yang seimbang meskipun Shamsul Iskandar dan Badrul Hisham sudah terkenal di kalangan ahli-ahli parti.
“Memandangkan sokongan yang diperlihatkan oleh ahli-ahli parti terhadap gagasan pertandingan saya dan pasukan saya cukup baik, saya terpanggil untuk meneruskan pertarungan dalam pemilihan ketua AMK.
“Kita serahkan kepada ahli memandangkan parti menjalankan pemilihan satu ahli satu undi, lebih-lebih lagi ini melibatkan persaingan dalam keluarga parti” katanya lagi.

PM bentang Bajet 2011 di Dewan Rakyat

Update 1
Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan, Datuk Seri Najib Razak sedang membentangkan Bajet 2011 di Dewan Rakyat.Bajet 2011 bertema "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" dengan empat strategi utama.
Berikut petikan penting ucapannya:
 • Rizab negara RM310.8b = 8.5 bulan import tertangguh
 • Negara telah pulih dari kemelesetan ekonomi dunia dgn pertumbuhan KDNK 9.5% separuh pertama 2010
 • Defisit dijangka rendah pada 5.4 peratus pada 2011
 • Jumlah dagangan Malaysia dijangka meningkat 18.7 peratus kepada RM1.173 trilion tahun ini berbanding RM988.2 bilion tahun lalu
 • Jumlah dagangan Malaysia dijangka meningkat 18.7 peratus kepada RM1.173 trilion tahun ini berbanding RM988.2 bilion tahun lalu
 • Sektor perkhidmatan diunjur berkembang 5.3 peratus tahun hadapan dengan pelaksanaan program dan inisiatif di bawah tujuh Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) berkaitan perkhidmatan.
 • Warisan Merdeka - Permodalan Nasional Bhd akan membangunkan projek bersepadu berharga RM5 bilion, yang membabitkan menara 100 tingkat, yang dijadual siap pada 2020
 • Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh.
 • Pembangunan Zon Akuakultur Bersepadu di Pitas, Sungai Telaga dan Sungai Padas di Sabah serta di Batang Ai dan Tanjung Manis di Sarawak dengan peruntukan RM252 juta.
 • Peruntukan RM135 juta bagi persediaan prasarana asas menggalakkan petani menceburi bidang bernilai tinggi seperti industri sarang burung walit.
 • Melanjutkan galakan potongan cukai pendapatan bagi pelabur dan pengecualian cukai pendapatan bagi syarikat dalam aktiviti pengeluaran bahan makanan sehingga 2015.
 • Syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) seperti Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), kini boleh melabur sehingga 20 peratus daripada jumlah aset yang diurus berbanding tujuh peratus sebelum ini.
 • Suruhanjaya sekuriti (SC) akan menawarkan tiga lesen broker saham baharu kepada syarikat tempatan, asing dan usaha sama yang layak untuk meningkatkan penyertaan pasaran runcit.
 • Duti import kira-kira 300 barangan kegemaran pelancong dan rakyat tempatan di antara 3 dan 5 peratus dimansuhkan bagi menjadikan Malaysia syurga beli belah
 • Dana Pencen Swasta (PPF) tahun depan untuk memberi manfaat kepada pekerja sektor swasta dan mereka yang bekerja sendiri,bekerja sendiri
 •  
 • Program Adunan Biobahan Api dengan Petroleum Diesel (Program B5) secara mandatori bermula di Putrajaya, Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka
 •  
 • Pengecualian cukai jualan ke atas semua jenis telefon bimbit. 
 •  
 • RM850 juta bagi menyediakan infrastruktur sokongan untuk mempercepatkan pembangunan koridor dan wilayah.
 •  
 • RM411 juta untuk melonjak ekonomi ke arah sebuah negara berpendapatan tinggi, aktiviti penyelidikan, pembangunan dan pengkomersilan sebagai landasan peningkatkan aktiviti nilai ditambah dalam setiap bidang ekonomi.

 • Penubuhan Unit Inovasi Khas (UNIK) di bawah Jabatan Perdana Menteri dengan peruntukan RM71 juta bagi tahun depan untuk mengkomersilkan hasil penemuan R&D oleh universiti dan institusi penyelidikan.

 • RM200 juta untuk perolehan hasil kreatif seperti filem, drama dan dokumentari keluaran tempatan yang berkualiti tinggi. 
 •  
 • Gaji pokok minimum pengawal keselamatan dinaikkan kepada RM500 hingga RM700 sebulan mengikut kawasan mulai Januari 2011
 •  
 • Penjawat awam wanita diberi pilihan tentukan sendiri tempoh cuti bersalin bergaji penuh tidak melebihi 90 hari
 •  
 • Skim Rumah Pertamaku bantu golongan muda yang baru bekerja dengan pendapatan kurang daripada RM3,000 sebulan untuk memiliki rumah
 •  
 • Kerajaan akan menaikkan kadar cukai perkhidmatan daripada 5 peratus kepada 6 peratus
 • Elaun untuk JKKK, JKKKP dinaikkan kepada RM800 sebulan
 •  
 • RM6.9 bilion pula diperuntuk untuk bina infrastruktur seperti membina jalan luar bandar dan untuk membina jalan luar bandar
 •  
 • RM2.1 bilion diperuntuk untuk bina dan menaik taraf jalan luar bandar di Sabah dan Sarawak, selain RM696 juta bagi tujuan sama di Semenanjung Malaysia