Ahad, 12 September 2010

Anak dakwa Jones sakit otak
BERLIN - Anak perempuan kepada paderi kontroversi Amerika Syarikat (AS), Terry Jones (gambar kecil) iaitu Emma mendakwa bapanya itu sudah hilang siuman selepas disingkirkan oleh kumpulan gerejanya sendiri di Jerman.
Keadaan tersebut menyebabkan bapanya yang berusia 58 tahun itu terpaksa berhijrah ke Florida dan mewujudkan kumpulan ajaran pelampau Kristian, Dove World Outreach Center di Gainessville yang berfahaman keras anti-Islam.
"Saya fikir dia sudah jadi orang gila malah diberitahu, pengikut gereja itu menjalani proses pembersihan minda keterlaluan dan diancam kononnya akan dihukum tuhan," katanya kepada akhbar talian popular Jerman, Spiegel.
Emma mendakwa pernah beberapa kali mengirim e-mel kepada bapanya bagi menggesa dibatalkan rancangan pembakaran kitab suci al-Quran semalam sebagai memperingati peristiwa 11 September 2001, namun ia tidak dipedulikan.
Dalam pada itu, Presiden AS, Barack Obama dalam satu sidang akhbar di White House, Washington kelmarin sempena ulang tahun kesembilan serangan terburuk itu memberi amaran, tindakan Jones sudah pun menjejaskan imej AS di seluruh dunia.
"Sebagai Presiden AS, saya akan melakukan yang terbaik dan mengingatkan rakyat AS yang percaya kepada tuhan walaupun berbeza nama, musuh AS sebenarnya bukanlah Islam, tetapi al-Qaeda dan rangkaian pengganasnya," tegas Obama. - Agensi

MISI UNTUK MERANAPKAN UMNO KINI DITERAJU OLEH IBRAHIM ALI DAN PERKASA.

http://manlukeman.files.wordpress.com/2010/03/ibrahim-ali.jpg?w=435&h=284

STEADY PAK BRAHIM !!!

GABUNGAN BLOGGER MENYOKONG MISI PAK BRAHIM !!!

UNTUK MERANAPKAN DAN MENJAHANAMKAN UMNO PRU 13 !!!

KALAUPUN PAK BRAHIM DAN PERKASA INI BERBEZA FAHAMAN !!!

TETAPI DEMI MERANAPKAN PENYAMUN UMNO KAMI SOKONG PAK BRAHIM HABES HABESAN !!!

RANAPKAN DAN JAHANAMKAN PENYAMUN UMNO !!!!!GABUNGAN BLOGGER MENYOKONG MISI PAK BRAHIM !!!

UNTUK MERANAPKAN DAN MENJAHANAMKAN UMNO PRU 13 !!!

PANGKAH PAKATAN RAKYAT SARAWAK !!!

GO GO PAK BRAHIM !!!

MAHADER : UMNO AKAN KALAH TERUK PRU 13 !

http://www.samefacts.com/archives/bush%20mahathir.jpe


Mahader ini seorang berpandangan jauh dan boleh melihat masa depan.

Dia merupakan punca UMNO kalah teruk PRU 12 disebabkan dendam nya kepada Pak Lah kerana menamatkan semua projek-projek Mega milik kroni anak beranaknya.

Juga dia berbulu dengan Pak Lah kerana 'kuasa PM' yang dia pegang dulu ada pada seorang budak lepasan Oxford yang sekarang cuba bernada 'sensible' dan ala-ala Pakatan Rakyat.

Kini Mahader seperti dijangka bakal meranapkan UMNO dengan lebih teruk apabila mendokong PERKASA dan menyerang UMNO.


Mahader , Ibrahim Ali dan PERKASA merupakan satu rahmat besar untuk Pakatan Rakyat !

Penyamun UMNO hilang arah.

Sama ada mahu meneruskan agenda 1 Malaysia garapan Yahudi APCO atau terus menerus dalam kesempitan akal PERKASA.

Kedua-dua agenda ini kalaupun Penyamun UMNO memilih salah satu tetap akan dibenci oleh Rakyat.

Penyamun UMNO tidak akan dapat menarik hati Rakyat lagi dengan mana-mana pendekatan pun.

Kamu upahlah PR White House pun untuk pulihkan imej UMNO , tidak akan berjaya !

Ini hakikat yang harus diterima Penyamun UMNO.

1Malaysia dan PERKASA sebenarnya bukan perkiraan sebenar Rakyat.

Rakyat tak pedulik pun pasal 1Malaysia atau PERKASA.

Dua-dua tidak menyumbang kepada kesejahteraan Rakyat.

Pergaduhan yang sedang berlaku antara Penyamun UMNO dan PERKASA yang rata nya merupakan Bekas Penyamun UMNO adalah satu Rahmat Besar untuk Pakatan Rakyat.

Kami menyeru untuk teruskan perbalahan sesama sendiri dan aku ucap sekalung Tahniah kepada Ibrahim Ali kerana menambah musuh-musuh politik dari dalam UMNO.

AKU SOKONG HABES HABESAN IBRAHIM ALI KERANA MENYERANG PENYAMUN UMNO !!!

ITU LANGKAH BIJAK WAHAI PAK BRAHIM !!!

MUNGKIN PERKASA BOLEH DITERIMA DALAM PAKATAN RAKYAT KALAU PAK BRAHIM LANYAK LAGI PENYAMUN UMNO CUKOP CUKOP !!!!

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

RAKYAT MAHU MENGHUMBAN PENYAMUN UMNO DARI PUTRAJAYA !!!

AKHIRNYA PERKASA FAHAM PERJUANGAN SEBENAR MELAYU !!!

MELAYU NAK HUMBAN PENYAMUN UMNO DARI PUTRAJAYA !!!

TERPANAS! LAGI SURAT BARU DARI TEOH BENG HOCK!!

Ke hadapan kekandaku yang sentiasa adinda ingati,

Limau purut lebat dipanggal
Sayang selasih dinda lurutkan
Sepak di perut tempeleng di akal
Leher dicekik bukti parutnya

Kekanda,

Adinda berharap warkah ini hendaknya akan bertemu dengan kekanda dalam keadaan sihat walafiat.

Kekanda pasti terperanjat apabila menerima warkah dari adinda ini. Kekanda akan lebih terperanjat kerana warkah adinda ini tidak datang melalui pos.

Biar adinda terangkan di sini bahawa sejak pejabat pos kita diswastakan adinda tidak lagi menggunakan khidmat pos. Biarlah air liur dan lidah adinda ini digunakan untuk pekara yang menyoronokan dari menjilat setem syarikat kroni.

Di sini ingin adinda memberi pengetahuan kepada kekanda bahawa telah ada satu konpirasi untuk menjatuhkan kerjaaan Selangor di bawah pimpinan Tun Seri. Ingin adinda maklumkan bahawa adinda telah dijemput dalam satu mensyuarat sulit. Sebenarnya adinda tidak sepatutnya di jemput tetapi telah berlaku kesilapan.

Sang konspirasi telah tersilap hantar sms. Sms ini bukan untuk adinda tetapi untuk seorang Datuk yang juga bekas seorang pakar motivasi. Tidak tahu macam mana silapnya sehinggakan sms ini sampai kepada adinda. Kerana sms ini datang berkali kali maka adinda pun terimalah jemputan ini.

Mesyuarat ini begitu sulit sekali. Adinda telah diminta memakai topeng 'Herman Monster'. Mesyuarat ini berlangsung dalam sebuah reban ayam yang adinda sendiri tidak tahu di mana.

Cara kami datang ke tempat ini cukup sulit. Adinda diminta datang ke Sentul, di mana adinda telah dibogel dan diberi topeng dan pakaian baru. Telefon bimbit diambil. Kemudian adinda dimasukkan ke dalam sebuah van roti dan dibawa berpusing-pusing selama satu jam. Bila van berhenti adinda telah berada di dalam sebuah reban ayam yang agak besar. Ketika itu semua ayam sedang tidur.

Kekanda mungkin tidak percaya apa yang adinda tulis ini. Tetapi bacalah terus surat adinda ini kerana inilah sahaja yang dapat adinda tinggalkan.

Kekanda, pada malam itu adinda nampak ada lima orang dalam mesyuarat ini. Adinda kenal semua mereka yang berkonspirasi untuk menjatuhkan Tun Seri dan kerajaan Selangor ini.

Kekanda jangan terperanjat kerana rupa-rupanya ada orang dalam kerajaan Selangor sendiri yang turut sama berkonspirasi. Dari gaya dan cara percakapan orang ini adinda tahu orang ini ialah bekas seorang pakar motivasi.

Kemudian ada seorang lagi yang lorat Jawanya cukup pekat. Mengikut si Jawa ini mesyuarat ini di rancang oleh Bik Mama sendiri. Bik Mama telah memberi arahan agar dilakukan apa sahaja untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Selangor negeri terkaya bukan sahaja di Malaysia, menurut si Jawa ini, tetapi di Asia Tenggara juga dan kerana itu Selangor wajib dirampas kembali.

Kekandaku yang jauh di mata,

Walau pun semua mereka mengunakan topeng tetapi dari perwatakan dan gaya mereka, adinda dapat agak siapa mereka ini.

Kekanda jangan terperanjat kerana isteri Bik Mama pun ada bersama dalam reban ayam ini. Isteri Bik Mama paling senang adinda kenali kerana dia membawa album Ziana Zain dalam failnya dan memakai jaket hitam yang bertulis di belakang: "Sumpah Saya Tak Kenal Altantuya."

Ada seorang yang adinda kurang kenal pada awalnya. Tetapi lama-kelamaan orang ini pun adinda kenal. Dia memakai topeng bermuka harimau dan di bajunya ada lencana bertulis Suara Rimba Putera Malaya (SPRM). Orang ini yang banyak memberi cadangan. Orang ini berkata yang dia ada beberapa orang agen sulit yang menyusup di dalam kerajaan Selangor.

Kekanda jangan terperanjat kerana pada ketika ini agen ini telah diarahkan untuk memasang kamera di bilik tandas Tun Seri. Video kamera ini merakam gambar Tun Seri terkencing.

Menurut orang SPRM, setiausaha Tun Seri yang sekarang ini adalah kekasih lamanya. Bayangkan kalau ada gambar Tun Seri terkencing di hadapan setiausahanya pasti seluruh Selangor akan gempar.

Inilah gambar yang mereka nanti-nantikan. Semua akhbar dan media akan diarahlan membuat induk berita: MB Selangor Terkencing Depan Bekas Kekasih.

Kekanda, memang para konspirator ini berniat jahat. Dalam perancangan mereka apabila gambar ini telah heboh maka akan ada usul tidak pecaya kepada MB Selangor.

Dalam perancangan mereka MB Selangor akan digantikan oleh bekas pakar motivasi. Ini konspirasi dalam reban ayam pada malam itu.

Jika rakaman video ini gagal maka mereka akan menghantar 'China doll' ke setiap ADUN Pakatan di Selangor. Dalam perhitungan mereka pasti akan ada ADUN yang meleleh air liur apabila melihat 'China doll'.

Kekanda yang dingati,

Konspirasi dalam reban ayam ini ada juga lawaknya kerana menurut risikan orang yang memakai baju SPRM itu tidak semua ADUN pakatan meminati 'China doll' seperti ADUN Pakatan di Perak.

Elee Weng dan Zavier sudah pasti tidak meminati 'China doll'. Akhirnya pekara menghantar 'China doll' ini tidak dapat mereka selesaikan pada malam itu. Ia dijadikan agenda berbangkit pada perjumpaan yang akan datang.

Dalam mesyuarat reban ayam ini adinda tidak bercakap sepatah apapun. Adinda mendiamkan diri sambil mendengar dengan teliti. Setelah lebih empat jam dalam reban ayam adinda merasa hendak terkencing. Adinda keluar lalu berdiri terkencing di tepi reban. Kemudian adinda masuk kembali.

Tetiba pintu reban terbuka dan masuk seorang lelaki yang kelihatan seperti pengawal. Dia berbisik-bisik kepada si Jawa. Si Jawa berbisik bisik pada lelaki berbaju SPRM. Lelaki ini berbisik kepada isteri Bik Mama. Mereka semua bangun dan mula meninggalkan dewan.

Apabila adinda hendak bangun si pengawal memegang adinda dan berkata: “Kamu tak bersunat. Aku nampak kamu terkencing tadi. Kamu Cina! Kamu tak boleh masuk reban ayam”.

Semua yang dalam reban ayam itu keluar. Adinda dipegang oleh pengawal. Orang berbaju SPRM tidak keluar dari reban. Dia membuka topenganya. Percayakah siapa dia jantan ini?

Kekanda yang kini jauh di mata,

Adinda menulis surat ini untuk memberi tahu apa yang sebenarnya berlaku...

Lagi baca di SINI

Benarkah ini Sumber Kewangan Baru Najib?

Kisah ini menjadi lebih menarik bila Najib dan Rosmah dikatakan menjadi tetamu kepada Jho Low untuk bercuti di Monaco, yang telah memberitahu kepada semua orang yang kapal layar itu milik Putera Qatar malangnya akhirnya telah terdedah bahawa Jho Low telah menyewa kapal layar tersebut dengan harga Euro 90,000 sehari bagi membolehkan Najib dan Rosmah beramah mesra dengan bintang-bintang Hollywood.

Dari Raja Petra Kamaruddin

Selama lebih kurang 10 tahun dan setelah melalui pemerintahan tiga Perdana Menteri termasuk yang ada sekarang, kontrak untuk landasan berkembar keretapi elektrik dari Gemas ke Johor Bahru masih tidak menentu. Meskipun telah dipersetujui oleh Pemimpin China dan tiga Perdana Menteri, yang kemudiannya disahkan dengan penganugerahan ‘Letter of Intent’ kepada China Railways Engineering Corporation (CREC), kerajaan menariknya kembali.

Sebaliknya Najib sekarang ingin menganugerahkan kontrak kepada China Harbour Engineering Co Ltd (CHEC) pula, CHEC ialah sebuah syarikat yang sedang membangunkan Jambatan Kedua Pulau Pinang yang melonjakkan kosnya dari RM1 Billion menjadi RM4.5 Billion dan sekarang menjadi RM22 Billion.

Individu disebalik semua ini ialah Tan Kay Hock, teman sepermainan golf Najib. Beliau adalah perantara perjanjian atas nama CHEC.

Pihak China mengatakan bahawa Tan Kay Hock menuntut RM500 juta daripada CHEC dan dia mengatakan kepada mereka bahawa RM200 juta bagi keluarga Najib. Dan ini telah membuat pihak China merasa gusar kerana hukuman bagi pemberi dan penerima rasuah di Negara China ialah mati, pelaku rasuah itu akan ditembak dikepala dan kos bagi peluru yang digunakan untuk menembak mereka akan dibebankan kepada keluarga perasuah tersebut.

Ketika kerajaan China menawarkan pinjaman kepada kerajaan Malaysia untuk membina landasan keretapi elektrik berkembar dari Gemas ke JB mereka telah menamakan bahawa kontraktor bagi projek tersebut ialah CREC. CREC merupakan salah satu kontraktor terbesar untuk kereta api elektrik sementara CHEC tidak pernah membina biarpun satu kilometer landasan keretapi elektrik.

Letter of Intent telah diberikan kepada CREC. Sekarang kerajaan mahu membatalkan Letter of Intent tersebut dan mengeluarkan’ Letter of Intent ‘ yang baru kepada CHEC. Tetapi ‘ Letter of Intent ‘ yang akan dikeluarkan untuk CHEC itu memerlukan mereka membayar RM500 Juta yang mana menurut Kay Hock RM200 Juta dari jumlah itu akan dibayar kepada keluarga Perdana Menteri Malaysia.

Ini bukan sahaja melanggar syarat-syarat pinjaman dari Kerajaan China kerana CREC merupakan syarikat yang berpengalaman dalam membina landasan keretapi elektrik bukannya CHEC, sebuah syarikat yang telah terlibat dalam pembangunan Jambatan Pulau Pinang Kedua, ditambahpula dengan pengeluaran atau pembatalan Letter of Intent untuk CREC dan yang baru dikeluarkan untuk CHEC, dengan RM500 juta tambahan, ianya meletakkan kerajaan China di tempat yang tidak pasti dengan risiko ditembak mati dikepala bagi mereka yang bersetuju untuk meluluskan bayaran.

Pihak Cina juga tertanya-tanya apakah perlu mengambil risiko untuk membayar RM500 Juta yang telah dituntut oleh Kay Hock itu, jika ‘Letter of Intent’ untuk CREC boleh ditarik balik setelah dianugerahkan, apakah jaminan bahawa ‘Letter of Intent’ yang baru untuk CHEC tidak akan ditarik setelah mereka membayar RM500 juta?

Pihak China sangat berhati-hati setelah menyedari bahawa Vincent Tan juga telah menerima Surat Kelulusan bagi lesen judi bolasepaknya yang telah ditandatangani oleh Timbalan Menteri Kewangan. Namun, setelah ia membayar RM170 juta 'bawah meja', Najib menyangkal di Parlimen bahawa Vincent Tan telah diberi lesen tersebut dan selanjutnya Surat Kelulusan ditarik.

Disini KTM telah digunakan sebagai sumber pendapatan Najib yang baru.. Perjanjian pembelian Kepala Keretapi Elektrik pula dikatakan melibatkan Rosmah Mansor, Mumtaz Jaafar (Emak angkat Saiful Bukhari Azlan) dan Cindy (Isteri Desmond Lim). Desmond telah menangani perjanjian dimana KTM perlu membayar RM1.4 Billion untuk Kepala Keretapi elektrik yang tidak dapat berfungsi. Menurut KTM nilai bagi setiap Kepala Keretapi Elektrik tersebut tidak melebihi RM300 Juta.

Kisah ini menjadi lebih menarik bila Najib dan Rosmah menjadi tetamu kepada Jho Low untuk bercuti di Monaco, yang telah memberitahu kepada semua orang yang kapal layar itu milik Putera Qatar malangnya akhirnya telah terdedah bahawa Jho Low telah menyewa kapal layar tersebut dengan harga Euro 90,000 sehari bagi membolehkan Najib dan Rosmah beramah mesra dengan bintang-bintang Hollywood.

Please continue yours reading HERE

Umno and the average Malay - is the party still relevant

Cheong Suk-Wai

(Straits Times) - It used to be that whenever it came to election time in Malaysia, the country’s ruling party Umno would gets its community development workers to fan out to all the hamlets on bicycles and on foot to take the political temperature and assure villagers that Umno was the best doctor for them, taking care of their births, deaths and everything in between. But then village youth began migrating en masse to towns from the 1980s and Umno lost these rural forts.

Malaysian sociologist Maznah Mohamad recalls Umno’s women telling her how urban folk would shoo them away and even hurl insults at them if they tried to woo them. Dr Maznah, 54, notes wryly: ‘You can’t go knocking on doors in, say, Subang Jaya. People will just chase you away. There’s no community spirit in such neighbourhoods. Anyway, they’re urbanised, so why would they need you to help them?’

An alumna of Macalester College, Stanford University and the University of Malaya, Dr Maznah knows a lot about such matters, having studied Malays in general, and Umno in particular, in her 27 years as a don in Penang’s Universiti Sains Malaysia (USM).

She retired from USM in 2006, and has since been a visiting senior research fellow at the National University of Singapore’s Asia Research Institute. Her husband, Dr Johan Savaranamuttu, is a visiting senior research fellow at the Institute of Southeast Asian Studies here. They have two children.

She spoke to The Straits Times recently about her country’s New Economic Model (NEM) and where Umno stands today:

Who is the average Malaysian Malay today?
He is male, Muslim and has an excess of rights and privileges without too much responsibility, for he benefits from what I call a vulgarised affirmative action policy formally known as the New Economic Policy (NEP).

Why ‘vulgarised’?
Simply because it has veered from its original aim and has metamorphosed into a scheme that equalises rewards rather than opportunities… After a while, even a conscious policy like that is not necessary because it assumes its own dynamics – like people from the same ethnic group drawing their own (into workplaces), so you don’t even need racial quotas… But it is difficult to undo a policy that’s so entrenched.

So life is good for the average Malaysian Malay?
Besides NEP rights, Malaysia’s Islamic laws today are biased towards male rights, such as polygamy and the unilateral right to divorce. Even Jakim, the Department of Islamic Development, has had to set up a RM15 million (S$6.4 million) fund to assist single mothers who have not received maintenance from their children’s fathers. This is not good because the state picks up after these errant males… The average Malay male is treated with kid gloves.

Why so?
Well, there’s really a lot of disjuncture in the system. The (average Malay) has all these rights and privileges, but for a Muslim man who’s poor, that’s where the problem starts: Psychologically, he might think that he’s powerful and head of the household but, realistically, he’s not able to maintain it… That’s why you find many among them just leaving the family. You also have Muslim wives who earn a lot more than their husbands, yet are forced to be obedient and subservient. There is this whole entrenchment of a kind of politics and culture that does not actually assess (Malays) realistically.

So what is Umno’s attraction to them these days?
The attraction in joining Umno today is still that it’s a sure ticket to a plum appointment or business contract because there isn’t anything idealistic in Umno today. Sixty years ago, it was about wanting to help the Malays but that is not so today because Malay rights and privileges are already guaranteed in the Constitution… If Umno pays you RM300 a month to deliver letters to its branches, that’s enough to pay, say, the loan on your motorcycle. So Umno is more like a job than a party at the end of the day.

Which begs the question: Who wouldn’t want to join it?
Well, those who don’t need to, don’t have to, right? Also, those who join the opposition Parti Islam SeMalaysia (PAS) have an idealism that has trumped even material benefits.

That puts Umno in quite a spot, surely?
Exactly. Umno’s lifeblood has been helping the Malays get to a certain level. So if the Malays are backward and not able to catch up, Umno would then be forever relevant… But now, what other language can Umno use?

So why are its leaders saying the NEM must replace the NEP?
In a way, it’s the right moment to do so because, on the one hand, Prime Minister Najib Razak isn’t exactly all that strong because he hasn’t gone through the baptism of elections and was endorsed by Umno when it was at its weakest. On the other hand, you have a growing Malay middle class that is clamouring for reform. This convergence of the weak and the strong makes Malaysia ripe for the NEM.

Having said that, it’s a misnomer to call the NEM a model. It’s really just a government wish list. Nevertheless, it’s going to provide a platform for some very important talking points.

How fresh are these points?
There are three which have not been stated explicitly before: The first links corruption to the faltering economy; before, corruption was there but it wasn’t considered a moral evil… But now the NEM has made that connection, albeit with the fancy-sounding term ‘rent-seeking in economic practices’. The second is trying to get rid of affirmative action, using the code phrase ‘affirmative action that is friendly to market policy’ – which is an oxymoron, right? The third – and this is very important – is how they’re going to stimulate the economy by bringing back ‘talented Malaysians’ which, again, is a code phrase for non-Malays… I don’t know if that’s possible under the present circumstances, but at least they’ve identified that as what they’ve to do. So let’s give them the benefit of the doubt.

These three things are good because a good policy has something which people desire commonly. So the NEP was very successful because it was made out to be something that could prevent future ethnic conflicts and also eradicate poverty – and who could quarrel with that?

But hasn’t the NEP rendered Malaysians uncompetitive?
Yes, but it never hurt the economy – until now – and so Umno became complacent and mixed up short-term necessities with long-term realities.

Can Umno change?
The only way it can change is if it loses… That’s because nothing has changed in Umno, not even its rhetoric. Has money politics changed? No. Histrionics? No. Keris-waving? No.


Is this Umno’s darkest period yet?
There are two ways of looking at it. If you view it in terms of election performance, Umno did very badly in 2008. But if you’re looking at Umno versus PAS, Umno is still ahead of PAS by a long shot. In Umno’s worst years, 1969 and 2008, it won 35 per cent of the parliamentary seats. PAS’ best year was 1999, when it won just 14 per cent of the parliamentary seats. See the gap?


So who or what is Umno’s biggest threat now?
Fence-sitters. The 2008 election was really about them; a lot of seats were won very narrowly and that was when the fence-sitters mattered.

Hard talk
SOCIOLOGIST Maznah Mohamad is an avowed feminist known for her incisive and perceptive views. Here she is on:

What the average Malaysian Malay wants out of life

‘Nothing much, really – well, except maybe pride and dignity – because he has too many rights and privileges but too few responsibilities.’

Malays and affirmative action

‘Many Malays increasingly do not feel comfortable about continually receiving handouts – unless they have political ambitions, then it’s tied to that.’

How she feels about being Malay

‘In Malaysia, it is about being inadequate culturally; in Singapore, it is about being inadequate professionally. So Malays like me feel neither here nor there.’

How she lives with that

‘Actually, I’m quite comfortable because it’s good to be in a category where you’re able to confuse people.’

1Malaysia

‘Umno doesn’t want to promote a Malaysian Malaysia because that’s associated with the People’s Action Party. And then you have this peach of a slogan which means the same thing.’

The ruling coalition

‘They’re pandering to race and religion and people don’t need that. They need good food, good jobs, good education, good transport and good health.’

Former Malaysian premier Mahathir Mohamad

‘He was neither maverick nor Machiavellian; he was actually mainstream. He did bring radical change with Vision 2020 and he tried to create a Bangsa Malaysia. But he wasn’t forceful enough…and instead perpetuated race-based politics.’

The opposition Parti Keadilan Rakyat (PKR)

‘Many of its members were from Umno and so expected the same gravy train to come their way. But they’ve waited and waited and PKR is still not the government, so you can expect them to leave it.’

Malaysia’s future

‘We can still go out for hawker food; it doesn’t matter that the buildings are falling apart.’

——-

Dr Maznah Mohamad – PROFILE


Dr Maznah Mohamad joined Asian Research Institute (ARI) of the National University of Singapore (NUS) as a Visiting Senior Research Fellow in 2006. Concurrently, she is a Visiting Senior Fellow at the Southeast Asian Studies Programme, NUS.

Dr M: Umno tidak mampu berbalah dengan PERKASA..ha..ha..citer dalam kain UMNO@PERKOSA..!!

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata Umno tidak mampu berbalah dan memisahkan diri daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) jika tidak mahu menanggung risiko kehilangan lebih banyak sokongan.

Bekas perdana menteri itu berkata sebaliknya Umno memerlukan seberapa banyak sokongan daripada NGO jika parti induk BN itu tidak mahu kehilangan sokongan akar umbi.

"Saya berpendapat bahawa Umno khususnya tidak begitu kuat, kita tidak boleh tolak sebarang orang kerana kalau kita hilang 100, 200 orang pun, mungkin kita akan kalah.

"Jadi kita nak sokongan seberapa banyak, tak payahlah kita bermusuh dengan orang. Saya fikir, kita perlu dekatkan diri dengan seberapa kumpulan yang boleh," katanya kepada pemberita di majlis rumah terbuka Aidilfitri di kediamannya di Seri Kembangan, hari ini.

Khamis lepas, setiausaha agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor berkata Umno menjauhi PERKASA yang lantang membuat kenyataan ekstrem mengenai isu-isu perkauman.

Dr Mahathir berkata ahli Umno ketika ini berpecah antara menyokong atau menjauhkan diri daripada PERKASA, sambil menjelaskan keadaan seperti itu boleh menyebabkan jurang yang lebih parah di kalangan mereka.

"Ia telah menyebabkan rasa serba salah di kalangan ahli Umno sendiri. Ada yang akan kekal dan ada yang menjauhkan diri...ini akan lebih memisahkan mereka.

"Selain itu, pada pilihan raya umum lepas, margin adalah amat tipis sekali. Katakan jika kita kalah sedikit...kita mungkin kalah pada pilihan raya," katanya.

Ditanya sama ada Umno akan kerugian jika menjauhkan diri dari Perkasa, Dr Mahathir berkata: "Kita tidak mampu berbalah dengan ramai orang. Jika anda mahu bertengkar, bertengkarlah dengan seorang, bukan semua."

Sementara itu, menyokong sentimen ayahnya, Timbalan Menteri Perdagangan dan Industri Datuk Mukhriz berkata beliau tidak melihat sebarang keuntungan mengapa Umno memilih untuk menjauhkan diri daripada PERKASA di mana perjuangan kedua-dua pihak itu adalah sama iaitu memperjuangkan hak orang Melayu.

"Saya tidak nampak bagaimana saya harus tidak menyokong mereka. Saya bukan anggota PERKASA tetapi jika mereka mempelawa saya kepada majlis, saya akan pergi," katanya di majlis itu.

Kira-kira 10,000 pelawat dari pelbagai kaum dan kewarganegaan menghadiri majlis rumah terbuka itu.

- Bernama

Prof: Pemangku raja K'tan boleh dimasyhur sultan baru

Pakar Perlembagaan, Abdul Aziz Bari berkata Pemangku Raja Kelantan, Tengku Muhammad Faris Petra, boleh dilantik sebagai sultan yang baru - di tengah-tengah laporan yang menyebut kemungkinan istiadat permasyhuran itu akan berlangsung esok.

Abdul Aziz, yang banyak menulis mengenai kesultanan dan perlembagaan negara, berkata permasyhuran itu harus dilakukan oleh Majlis Perajaan, yang diberi tugas tersebut dalam perlembagaan Kelantan.

Menurut Abdul Aziz, majlis tersebut sama seperti Majlis Raja-Raja yang mempunyai kuasa yang sama untuk melantik dan memecat Yang di-Pertuan Agong.

Menurutnya, prinsip Islam serta pertimbangan perlembagaan berat kepada pelantikan sultan yang baru ketika sultan masih gering dan tidak mampu menjalankan tugas perlembagaan baginda.

Bagaimanapun, beliau menyuara keprihatinnya berhubung berita mengenai permasyhuran tersebut, yang disifatkannya sebagai 'agak
misteri'.

"Prosesnya harus terbuka dan telus," katanya.

Jumaat lalu, Utusan Malaysia memetik sumber sebagai berkata, Tengku Muhammad Faris akan dimasyhurkan sebagai sultan Kelantan yang baru bagi menggantikan ayahandanya, Tuanku Ismail Petra, yang sudah setahun gering.

Laporan itu menyebut bahawa istiadat permasyhuran itu akan berlangsung di Istana Balai Istana Besar mulai jam 11.30 pagi.

Bagaimanapun, Menteri Besar Kelantan Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat berkata beliau tidak tahu mengenai istiadat permasyhuran tersebut,
kerana tidak menerima surat rasmi dari pihak istana mengenai hal itu.

Manakala pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad, ketika dihubungi oleh Bernama semalam, enggan mengulas tentang perkara itu.

Sultan K'tan akan cabar istiadat permasyhuran...pulok doh...!!

Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Sultan Yahya Petra berkata melalui peguamnya hari ini bahawa baginda akan mencabar pertabalan pemangku raja sebagai sultan yang baru - di tengah-tengah laporan bahawa istiadat permasyhuran itu akan berlangsung esok.

Menurut kenyataan media oleh peguam Rashid Zulkifli - yang menyatakan firma guamannya bertindak bagi pihak Tuanku Ismail Petra - baginda sultan telah memfailkan dua petisyen di Mahkamah Persekutuan.

Rashid berkata, mahkamah telah diminta untuk menentukan tahap kuasa pemangku raja sewaktu baginda sultan tidak berupaya untuk menjalankan tugasnya.

Utusan Malaysia
melaporkan Jumaat lalu dengan memetik sumber bahawa Tengku Muhammad Faris akan dimasyhurkan sebagai sultan Kelantan yang baru, untuk menggantikan ayahandanya, yang sudah lebih setahun gering.

Rashid juga mengatakan bahawa pemangku raja Tengku Muhammad Faris sedang merancang untuk meminda perlembagaan negeri supaya baginda sultan tidak lagi menjadi pemerintah jika tetap tidak mampu menjalankan tugas, untuk jangka waktu lebih daripada satu tahun.

Menurut Rashid, memandangkan isu tersebut menunggu keputusan Mahkamah Persekutuan, maka adalah tidak wajar atau sah bagi pemangku raja bertindak mendahuluinya.

Rashid berkata, pihaknya telah mengambil langkah luar biasa untuk menulis kepada pihak media memandangkan wujudnya keperluan mendesak yang ditimbulkan oleh laporan Utusan bagi menyatakan pendirian baginda sultan.

Beliau turut memberi amaran bahawa percubaan untuk meminda perlembagaan negeri boleh menyebabkan pemangku raja berdepan dengan 'dakwaan mencampuri prosiding dan menghina mahkamah."

Menurutnya, sebarang pindaan dan pertabalan, jika diteruskan, akan dicabar kesahihannya oleh baginda sultan.

Memang pun PAS 'jual' Islam!!


Kali ini, aku terpaksa setuju dengan pendapat Mahathir yang PAS jual agama Islam. Yes!! You're right sir, PAS memang 'jual' Islam. Tapi.... mengapa?? Tak boleh ka??

Apasal pulak tak boleh?? Islam adalah agama Allah SWT yang PAS warisi. Jadi, salahkah kalau PAS nak 'jual' agama Islam kepada orang lain, agar orang lain dapat 'beli 'dan menggunakannya @ mengamalkannya. Tak kiralah 'jual' kepada Melayu yang jahil Islam atau kepada yang benar-benar jahil iaitu bukan-Melayu... agar mereka lebih memahami dan mendekati Islam. Dalam usaha untuk menjual.... promosi memainkan peranan penting untuk membantu melariskan jualan PAS. Dan.... PAS berjaya dalam kedua-duanya. Tak salah kan?? So, what's the problem?

Sebenarnya PAS, telah melakukan sesuatu yang mulia dengan mempromosikan Islam kepada rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Itu cara PAS berdakwah untuk menarik orang kepada Islam dan seterusnya menaikkan syiar Islam.

Mahathir pulak, apa dia buat?? Kalau PAS 'jual' Islam, Mahathir pulak 'beli' atau peroleh Islam dari mak bapak dia secara 'free'. Malangnya, dia menggunakannya untuk kepentingan politiknya. Oleh sebab dia 'miliki' Islam, maka.... dia boleh guna Islam ikut suka-suka dan bila-bila masa yang dirasakan perlu. Dia boleh dan telah perlakukan Islam ikut suka hati dia jer.

Keji sungguh sifat manusia bernama Mahathir ini. Mungkin kerana dia dapat Islam secara 'free' maka, dia tidak menghargainya. Dia kutuk hukum yang Allah SWT tetapkan daalm Islam, seperti hukum Hudud. Dia hina Nabi Muhammad SAW, Nabi terakhir umat Islam. Dia perlekehkan dan persenda sunnah-sunnah Nabi. Dia tutup sekolah-sekolah agama. Dia pilih-pilih mana-mana aspek agama Islam yang dia suka dan diketepikan lain-lain yang dia rasa tak sesuai dengan haluan hidupnya atau yang dirasakan boleh menjejaskan kelangsungan politinya.

Baginya, Islam itu kuno. Islam itu out-dated. Islam itu ketinggalan zaman. Islam itu tidak progresif. Islam menghalang kemajuan manusia. Isalm itu merugikan bangsa Melayu.

Jadi... PAS yang men'jual' dan mempromosikan Islam menjadi musuh yang paling ditakutinya. Sebab... kalau rakyat 'beli' Islam yang dijual oleh PAS, barang yang di'promote'nya, iaitu 'sekularisme' akan terjejas. Lantas... dia sering bad-mouthed PAS dan barangan yang di'jual' oleh PAS.

Tujuannya mudah.... agar 'Islam' yang di'jual' oleh PAS tak laku dan dianggap boleh membantut kemajuan negara. Islam PAS ialah produk lama yang tak relevan digunapakai di zaman moden ini.

Too bad, apa yang dihajatkannya tidak menjadi kenyataan. Sebaliknya, semakin banyak rakyat berpusu-pusu menghampiri PAS semata-mata untuk mengetahui lebih lanjut dan lebih dekat, barangan yang di'jual' oleh PAS... iaitu 'Islam'. Malah... banyak juga yang terpikat dan mem'beli' produk yang dipromosikan oleh PAS dengan rela hati. Propaganda Mahathir terhadap 'Islam' yang dijual oleh PAS, tidak menjadi!! Aduuuhh.... dia kecewa!! Itulah sebabnya, dia meroyan sakan.

Tahniah kepada PAS kerana telah menjadi juru jual yang sangat berjaya. Promosinya yang berkesan... telah mengakibatkan Islam lebih difahami dan boleh diterima oleh rakyat berbilang kaum dan agama di Malaysia.

Syabas PAS!!

Baca sini

Tolak PERKASA: UMNO seolah jerut leher sendiri kata Penganalisis Politik

SINAR HARIANSHAH ALAM – Tindakan UMNO menolak sebarang kerjasama dengan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) seolah-olah cuba menjerut leher sendiri memandangkan Perkasa mempunyai pengikut tersendiri dan anggotanya terdiri daripada ahli UMNO.
Penganalisis Politik, Dr Sivamurugan Pandian berkata, UMNO sepatutnya menjalinkan kerjasama dengan Perkasa melalui beberapa perkara yang matlamatnya sama dan keputusan menolak kerjasama disuarakan oleh pemimpin UMNO itu dijangka akan merugikan parti.
“Apa yang harus dilakukan oleh UMNO ialah bergandingan dengan Perkasa dalam beberapa perkara kerana Perkasa perlu mempertahankan apa yang telah termaktub dalam perlembagaan, manakala UMNO pula bertindak memainkan peranan tersebut.
“Masalah yang timbul kini ialah pendekatan Perkasa dilihat terlalu radikal. Tetapi, ia bukan sesuatu yang luar biasa kerana terdapat Badan Bukan Kerajaan (NGO) bukan Melayu yang mempunyai matlamat sama seperti dilakukan oleh Perkasa,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.
Menurutnya, Perkasa mempunyai penyokong tersendiri yang boleh dimanfaatkan atau membawa manfaat kepada UMNO dan Barisan Nasional (BN).
“Jangan menolak peranan Perkasa kerana Perkasa telah membantu UMNO dan BN selama ini. Malah, sumbangan mereka perlu diberikan pengiktirafan yang sewajarnya.
“Dalam UMNO sendiri terdapat kelompok yang menyokong dan tidak menyokong kerjasama itu. Kalau kita perhatikan apa yang cuba Perkasa suarakan ialah peranan yang sepatutnya dimainkan oleh beberapa pemimpin dalam UMNO untuk menunjukkan kesederhanaan berpolitik,” katanya.
Beliau berkata, pertembungan antara UMNO dan Perkasa memungkinkan pemimpin-pemimpin dalam UMNO bangkit untuk mempertahankan beberapa perkara yang perlu dipertahankan selaras dengan perlembagaan.
“Mungkin pemimpin-pemimpin itu perlu mempunyai kewibawaan untuk memainkan dua peranan iaitu selaku pemimpin dalam parti yang mempertahankan hak orang Melayu dan pemimpin peringkat kebangsaan yang mempertahankan kebajikan seluruh masyarakat.
“Maka, jika peranan ini berjaya dimainkan oleh pemimpin UMNO, tidak akan timbul persoalan sama ada UMNO perlu bersama Perkasa atau tidak,” katanya.
Terdahulu, Setiausaha Agung UMNO, Tengku Adnan Tengku Mansor ketika ditemu bual oleh sebuah portal berita menyuarakan keengganan bekerjasama dengan Perkasa dan mendakwa pertubuhan itu telah menghakis sokongan pengundi terhadap UMNO.

Terkini: Suspek Bongkar Beberapa Kejadian Culik-Bunuh


Suspek kes Sosilawati bongkar lagi kejadian culik-bunuh

Gambar: Seorang suspek kes pembunuhan Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga yang lain ketika dibawa ke Balai Polis Bukit Jalil hari ini.

Polis turut menyiasat beberapa kes culik dan bunuh berdasarkan keterangan yang diberikan oleh suspek-suspek kes Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lelaki lain yang didapati dibunuh dan dibakar.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Datuk Seri Bakri Zinin berkata, empat suspek pertama yang ditahan Jumaat lalu mendedahkan mereka terlibat dalam kes yang sama tahun lalu.

“Kami sedang menyiasat keterangan mereka,” kata beliau pada sidang media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di Ibu Pejabat Daerah Banting di sini hari ini.

Tiga lagi orang ialah pemandu Kamaruddin Shamsudin, 44, pegawai bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32.

Mereka dilaporkan hilang sejak 30 Ogos semasa berada di Banting untuk urusan pembelian tanah.

Laporan akhbar hujung minggu lalu mendakwa kehilangan Sosilawati Lawiya bersama tiga individu terbabit dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar “Datuk” yang dikatakan individu terakhir yang ditemui jutawan kosmetik itu ketika urus niaga tanah di Banting pada 30 Ogos lalu.

Difahamkan, ahli perniagaan terbabit yang dikatakan mempunyai ramai kenalan di kalangan orang kenamaan, dipercayai berperanan sebagai broker dalam urus niaga tanah bernilai RM4 juta di Pulau Pinang itu.

Ahli perniagaan itu dipercayai mempunyai banyak petunjuk bagi membantu siasatan kes, termasuk mengesan lokasi keempat-empat mangsa disembunyikan.

Dia dikatakan pernah terbabit dalam kegiatan penipuan jual beli tanah, dipercayai didalangi sindiket terancang.

Malah, beberapa laporan polis pernah dibuat terhadapnya sebelum ini berkaitan urus niaga tanah.

Pagi tadi, pasukan forensik polis memasuki kawasan sebuah ladang pertanian bersepadu di Tanjong Sepat dekat sini bersama-sama dengan sekurang-kurangnya dua suspek yang dipercayai terlibat dengan kehilangan empat mangsa terbabit.

Menurut seorang anggota polis, mereka memasuki sebuah kawasan yang terletak kira-kira 100m dari jalan utama kawasan berkenaan, yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kehilangan pengasas syarikat kosmetik Nouvelle Visages (NV) itu.

Pasukan forensik turut ke sebuah restoran, terletak kira-kira empat kilometer dari ladang itu untuk menjalankan siasatan.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar memberitahu pemberita di Kuala Lumpur bahawa polis percaya kes itu dapat diselesaikan segera berikutan penangkapan sekurang-kurangnya empat lelaki. -TMI


Anak Kamaruddin jatuh sakit selepas tahu ayahnya dibunuh

SEREMBAN, 12 Sept — Anak perempuan sulung kepada Kamaruddin Shamsudin, pemandu jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya, jatuh sakit sebaik mendapat tahu hari ini bahawa ayahnya dibunuh dengan kejam sebelum dibakar.

Menurut bekas isteri Kamaruddin, Noorfazilah Ab Sani, anak perempuan mereka itu, Balqis, 12, sangat rapat dengan Kamaruddin dan asyik menangis mengenangkan nasib ayahnya dan tidak menjamah sedikit makananpun sejak pagi tadi.

Noorfazilah, 33, berkata Kamaruddin sudah berjanji untuk menjemput anaknya itu menyambut lebaran di kampung Kamaruddin di Kuantan kali ini.

“Balqis dengan bekas suami memang rapat dan manja. Bila saya beritahu ayahnya sudah tiada, dia terus menangis, tidak mahu makan dan mengalami sakit kepala sehingga demam,” katanya kepada Bernama.

Semasa Kamaruddin dilaporkan hilang, Balqis sering memikirkan nasib ayahnya malah selalu bertanya apa juadah berbuka puasa ayahnya.

Perkahwinan Noorfazilah dengan Kamaruddin berakhir dengan perceraian pada 2006, setelah mendapat tiga cahaya mata — Balqis Dayana; Izran Akmal, 9; dan Irfan Aiman, 8.

“Izran masih keliru. Pada hari pertama ketika bekas suami dilapor hilang, dia menjerit-jerit menyatakan itu bukan ayah dia sehinggalah gambar Kamaruddin keluar dalam surat khabar, barulah dia terdiam,” kata Noorfazilah.

Anak ketiga mereka, Irfan Aiman tinggal bersama kakak Kamaruddin di Kuantan sejak kecil lagi. Noorfazilah tinggal di Rembau bersama dua lagi anaknya itu.

Mereka berkahwin semasa Kamaruddin bekerja di King Studio dan Noorfazilah ketika itu baru saja bertapak untuk menjadi artis rakaman dengan kelahiran sebuah album dangdut.

Pasangan suami isteri itu sangat rapat dengan penyanyi dan juga bekas suami Sosilawati iaitu Nash dan Noorfazilah percaya, bekas suaminya menjadi pemandu Sosilawati selepas diperkenalkan oleh Nash. Noorfazilah banyak bertanya tentang kejadian sebenar kerana hanya tahu perkembangan tragedi pembunuhan itu melalui akhbar hari ini.

“Saya sebak mengenangkan anak-anak saya. Balqis Dayana akan mengambil peperiksaan UPSR pada 22 dan 23 Sept ini, fikiran dia pula sudah pasti terganggu,” katanya.

Noorfazilah berkata beliau sedang berusaha memberi semangat kepada Balqis untuk belajar dengan rajin: “Kalau betul sayang ayah. Berdoa dan bacalah Yassin untuk ayah. Belajarlah rajin, jadi anak yang baik supaya ayah suka”.

Menurut wanita itu, bekas suaminya itu dikenali sebagai “Kamal King” oleh kawan-kawan lama dan tidak ramai yang mengecam kehilangan beliau di dada akhbar kerana mereka tidak mengetahui nama sebenar Kamaruddin. — Bernama

Penny Wong - when grit and talent triumph over hypocrisy, racism

KK-born Penny - Hakka dad, Aussie mom
Malaysia Chronicle

News that Penny Wong was made Australia’s Finance Minister created a stir in Malaysia, where she was born, especially at a time when her country of birth is going through one of its most tumultuous spates of racial and religious bigotry.

To the ethnic Chinese in Malaysia, Penny’s rise to such a high position in the Australian Cabinet symbolizes the system of meritocracy and equality that they crave for but have been largely deprived of as a result of 53 years of Malay political dominance under the Umno-BN government.

Indeed, many talented Malaysian Chinese are still fleeing their country of birth, seeking better educational and economic opportunities, and perhaps equally important peace of mind,  in places like Singapore, Australia, New Zealand and the United States. Instead of improving, racial relations have only gotten worse in the Southeast Asian country, with ultra-Malay rights groups and Umno leaders now openly proclaiming and insisting on supremacy over the other races.

Senator Penny Wong with her partner Sophie Allouache
Be that as it may, Penny or Penelope Ying-yen Wong could not have had an easy ride in what is basically still a largely White Australia, despite its better leveled playing field.

The 42-year old Wong is Australia’s first openly gay federal Cabinet minister and has made no bones about how gay and racial discrimination have set her back in the past. Still, her courage and her talent probably saved her from ignominy.

"By virtue of who I am, prejudice and discrimination are things I have first-hand knowledge of," Penny said in a recent interview with an Australian daily.

"When I entered the parliament, I did actually think very carefully about how to handle being Asian and gay and in the parliament, because it hadn't been done before. Part of the reason I did that was because I thought it was very important to show that you should never be ashamed of who you are."

Being part Chinese, she is no stranger to the racism that flares up occasionally in the Land Down Under. Nevertheless, Wong has managed rise above her obstacles to become the first Asian-born Australian federal minister. Before entering Parliament, she was a barrister and solicitor in Adelaide and an adviser to the Carr Government in New South Wales.

Hakka dad, Aussie mom

Penny was born on November 5, 1968, in Kota Kinabalu, capital of Sabah, East Malaysia to a Malaysian Chinese Hakka father and an Australian mother She moved to Australia at the age of eight with her mom and younger brother Toby, after her parents separated. Toby went on to become a chef in Adelaide, South Australia. Although her father does not live in Australia, they keep in touch.

In Parliament
After spending a year on exchange in Brazil, Wong studied Arts/Law at the University of Adelaide. When she was 18, she seized control of the Labor Club from a faction controlled by George Karzis. While at university, she worked part-time for the Construction, Forestry, Mining and Energy Union.

She also became involved in political activism at university, winning a position on the National Executive of the National Union of Students. Wong has been a delegate to the South Australian Labor Party State Convention every year since 1989, with the exception of 1995. Her time at university was one where a substantial number of contemporaries became Australian politicians. Senator Natasha Stott Despoja was a contemporary and former boyfriend Jay Weatherill, a senior minister in Mike Rann's South Australian Government among many others.

Wong graduated from university in 1992, and continued on with the CFMEU, working as an industrial officer, gaining admission to the bar in 1993. During 1995 and 1996, she acted as an advisor to the timber union and the newly-elected New South Wales state government, specialising in the area of forest policy in the middle of the fierce 1990s environmental battles over logging in NSW. On returning to Adelaide, she began practising law, won a position on the ALP's state executive, and also took on work as a legal officer with the Liquor, Hospitality and Miscellaneous Union.

First in many things

With ex-prime minister Kevin Rudd
She has held a number of firsts in Australian politics. Wong was the first Australian Minister for Climate Change and Water. Her appointment was amended on 26 February 2010, by the Prime Minister, to the Minister for Climate Change, Energy Efficiency and Water. This change in the Government's cabinet was brought about by the controversy of the Home Insulation Program (HIP). On 13 September 2010 she was sworn in as Minister for Finance and Deregulation in the Gillard Labor cabinet. She has been a member of the Australian Senate since 2002, representing South Australia.

Wong ran for pre-selection for the Senate in 2001, and was selected for the top spot on the Labor party's South Australian ticket. Wong is a member of EMILY's List Australia, the support network for Labor women, and, until appointment as a minister following the 2007 election, sat on a number of Senate committees, primarily those related to economics.

With Prime Minister Julia Gillard
In June 2005 Wong was appointed Shadow Minister for Employment and Workforce Participation and Shadow Minister for Corporate Governance and Responsibility. Following the reshuffle in December 2006, she became responsible for the portfolios of Public Administration and Accountability, Corporate Governance and Responsibility, and Workforce Participation.

In November 2007, in the wake of the Labor Party victory in the 2007 election, Wong was appointed Minister for Climate Change and Water. As a result of this promotion, she is the highest ranked politician representing South Australia. She accompanied Prime Minister Kevin Rudd to Bali for the international climate change talks. Wong led final negotiations as Chair of the United Nations Working Group in the closing days of the United Nations Climate Change Conference in December 2007, shortly after her appointment as Minister for Climate Change and Water.

On September 11, 2010, Prime Minister Julia Gillard - herself Australia's first woman premier - announced Wong’s promotion to succeed Lindsay Tanner as Minister for Finance.

Bakar Al-Quran : Propaganda Illuminati Terhadap Islam

oleh Ibnuyaacob
ground_zero
Dalam keadaan yang sangat terdesak tetapi sangat terahsia perancangannya, Illuminati sekali lagi cuba menjalankan program teater desperado bagi merealisasikan matlamat ‘lain’.
Situasi isu Hari Membakar Al-Quran tidak lebih kepada suatu usaha terancang untuk mempromosikan bakat kepimpinan seorang pemimpin Islam tajaan Illuminati. Dalam erti kata lain, suasana tegang ini dicetuskan untuk memberi populariti kepada seorang hero palsu umat Islam.
Hero palsu ini sudah tentulah akan dinobatkan sebagai pembawa harapan-harapan pemimpin negara Islam lain untuk diketengahkan di tengah-tengah meja rundingan pemimpin dunia. Pemimpin-pemimpin negara Islam juga berharap negara-negara barat yang degil dapat mendengar kata hero palsu ini.
Individu yang dijangka menjadi sandaran besar Illuminati bagi menjalankan dasar-dasar New World Order akan datang ialah Imam Feisal bagi Masjid Ground Zero.
Lakonan ini dilihat terlalu mudah kerana umum mengetahui bahawa cadangan pembinaan Masjid Ground Zero sudah pasti akan mengundang kemarahan rakyat Amerika yang racist.
Bukti 1 : Promosi media anti-Islam terhadap Imam Feisal
Larry King yang terkenal sebagai rancangan anti-Arab dengan tiba-tiba menjemput Imam Feisal Abdul Rauf pada 8 September 2010 lepas bagi bersoal-jawab tentang pembinaan Masjid Ground Zero.
Selain itu, Imam Feisal adalah satu-satunya Imam yang mendapat publisiti meluas dari media-media massa Yahudi di Amerika seperti CNN, New York Times, Frontline dan lain-lain lagi.
Akhbar pro-zionis milik Yahudi, Washington Post juga melakukan sesuatu yang pelik iaitu memuji-muji Imam Feisal sebagai seorang pemimpin yang sangat toleran dan mementingkan perpaduan kaum. Ini berbeza dengan nada Washington Post sebelum ini yang selalu menyebarkan ideologi anti-Arab.
Pada 12 September 2010, Imam Feisal juga akan dijemput oleh ABC News bersama-sama dengan Austan Goolsbee, Pengerusi bagi White House Council of Economic Advisers.
Sebelum itu, pada 23 Ogos 2010, Imam Feisal pernah mengeluarkan kenyataan mengecam tindakan kerajaan Amerika yang menceroboh negara-negara Islam Timur Tengah. Agak mencurigakan, kenyataan pedas ini dipromosikan media barat dengan luas malah tiada kecaman langsung dari mana-mana anggota ADL atau ahli-ahli kabinet Obama.
Ia tidak sama seperti Prof Ismail Faruqi yang tidak pernah mengecam melalui akhbar tetapi dibunuh bersama isterinya hanya kerana mengeluarkan idea ‘Gagasan PengIslaman Ilmu’.
Bukti 2 : Pembinaan masjid diluluskan tetapi dibiarkan menghadapi isu kemarahan rakyat
Seperkara yang membuktikan ia lakonan, Terry Jones sebagai revolusionist tidak pula mengutarakan bantahan ketika Islamic Centre of New York mengemukakan cadangan awal kepada majlis bandaraya New York dalam usaha membina masjid di Ground Zero.
Manakala Imam Feisal tiada langsung kelihatan berusaha untuk berjumpa Terry Jones sebaliknya peranan tersebut diambil sepenuhnya oleh Imam Muhammad Musri, Presiden Islamic Society of Central Florida.
Di dalam isu ini, Imam Feisal harus dipersalahkan 100 peratus kerana beliau sendiri mengetahui bahawa dengan cadangan membina masjid di kawasan Ground Zero, ia sudah pasti mengundang prasangka negatif masyarakat barat terhadap Islam.
Imam Feisal juga sudah sedia maklum bahawa masjid merupakan simbol tempat ibadat bagi umat Islam, jadi cadangan pembinaan tersebut akan membuatkan para racist barat lebih benci kepada umat Islam. Cadangan itu seolah-olah merendah-rendahkan reputasi agama Islam di mata barat.
Selain itu, Imam Feisal tidak mengendahkan tawaran Donald Trump, billionaire New York yang menawarkan untuk menanggung semua kos pembinaan masjid jika ia dipindahkan ke bahagian lain di New York. Trump cuba bersikap berkecuali dan percaya tawarannya itu boleh meredakan ketegangan kedua-dua belah pihak.
Namun, ia tetap tidak diendahkan oleh Imam Feisal.
Bukti 3 : Imam Feisal Abdul Rauf adalah sekutu Yahudi Elit
Kami bukanlah bertujuan memburuk-burukkan sesama umat Islam tetapi dewasa ini propaganda zionis dan sekutu-kutunya tidak lagi dipelopori oleh yahudi sahaja bahkan segelintir umat Islam turut bersekongkol dengan puak ini.
Terdapat seperkara yang mencurigakan tentang Imam Feisal Abdul Rauf. Pertama sekali cadangan untuk pembinaan masjid di Ground Zero adalah hasil idea beliau sendiri bukannya melalui suatu mesyuarat jawatankuasa atau mesyuarat khas bersama-sama dengan pemimpin-pemimpin di New York Islamic Center.
Keduanya, Imam Feisal juga merupakan anggota rasmi bagi pertubuhan elit Yahudi Zionis iaitu Council on Foreign Relation (CFR atau disebut juga sebagai CAFFIR) yang mana organisasinya dikawal selia oleh David Rockefeller. Keanggotaan Imam Feisal di dalam CFR adalah sebagai Pengarah bagi Suruhanjaya Penasihat Agama di CFR dan Pengerusi Cordoba Initiative.
Menurut laporan Corbett Report, hasil perbualan mereka dengan Nancy Pelosi, mendedahkan bahawa dana pengurusan Cordoba Initiative bukan disumbangkan oleh umat Islam tetapi beberapa pertubuhan elit antarabangsa.
Manakala dalam Steve Watson (prisonplanet.com), Imam Feisal (yang juga boleh berbahasa Melayu) jelas seorang boneka bagi CFR dalam usaha mereka merencanakan perang akhir zaman antara Islam dan barat. Watson juga menegaskan bahawa kos pembinaan Masjid Ground Zero bernilai USD100 juta dibiayai American Society for Muslim Advancement (ASMA).
Manakala dana tabung ASMA pula adalah daripada Carnegie Corporation of New York, the Ford Foundation, Rockefeller Brothers, Rockefeller Philanthropy dan Rockefeller Brothers Fund. Kesemuanya organisasi milik Yahudi Elit Zionis.
Menurut Jerry Mazza, penulis buku State Of Shock: Poems from 9/11 on, Imam Feisal telah meletakkan umat Islam Amerika di dalam bahaya serta membuatkan mereka sentiasa dikelilingi oleh rakyat-rakyat Amerika yang marah.
Kesimpulan
Rentetan dari isu ini sejak ia digembar-gemburkan oleh media-media antarabangsa, jelas menunjukkan bahawa ‘Pesta Membakar Al-Quran’ adalah satu helah Zionis untuk menimbulkan kemarahan umat Islam serata dunia.
Bagi merangsang kemarahan masyarakat Amerika pula, Zionis melalui agen-agennya membuka ruang kelulusan mendirikan projek pembinaan Masjid Ground Zero di tempat punca tercetusnya istilah ‘pengganas’ terhadap agama Islam pada 2001 iaitu kawasan runtuhan World Trade Center.
Pertembungan kemarahan kedua-dua belah pihak ini merupakan objektif utama Illuminati. Dan selepas itu kita dapat melihat di celah-celah pertembungan dan kemarahan itu, seorang individu muslim di sebelah pihak Islam dan seorang individu non-muslim akan menjadi hero dalam meredakan ketegangan yang timbul.
Untuk semua isu di atas, ‘key person’ bagi propaganda Illuminati 11 September 2010 kali ini ialah Imam Feisal Bin Abdul Rauf.
Mudah-mudahan Allah melaknat tipu helah Illuminati yang sentiasa merancang menjatuhkan agama Islam sejak ratusan tahun dahulu.

TERKINI: Peguam Bergelar Datuk, Adik dan 6 Pekerja Ditahan


Peguam Bergelar Datuk, Adik Dan Enam Pekerja Ditahan Ekoran Kematian Sosilawati

Gambar:ERYI Dekritawati Yuliana Bukhari, 25, anak sulung kepada Datuk Sosilawati mengadakan sidang media di hadapan rumahnya di Gombak. Manakala gambar bawah, wartawan dan orang ramai menunggu di jalan masuk ke kawasan ladang yang dipercayai lokasi kes pembunuhan di Ladang Gandong, Tanjung Sepat, Morib dekat Banting. - Foto Azahan Rosli/BERNAMA

Polis menahan seorang peguam bergelar Datuk dan adiknya serta enam pekerja kebun kelapa sawit milik mereka di mana jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga lagi dipercayai dibunuh.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohd Bakri Zinin berkata kesemua suspek dipercayai terlibat membunuh mangsa sebelum mayat mereka dibakar dan abunya dibuang ke dalam sebuah anak sungai berhampiran Ladang Gadong, Tanjong Sepat di sini.

Bercakap pada sidang media di Ibu Pejabat Daerah Kuala Langat di sini, Mohd Bakri berkata polis membuat tangkapan pertama pada 10 Sept melibatkan lima orang.

Semalam, Datuk itu dan adiknya yang juga seorang peguam dan berpusat di sini ditahan manakala seorang lagi suspek ditahan Ahad.

Beliau berkata hasil penyiasatan polis, mereka mengaku bertanggungjawab dalam membawa kesemua mangsa ke kebun kelapa sawit itu seluas 1.6 hektar, sebelum memukul sehingga mati dan membakar mayat kesemua mangsa.

Selain Sosilawati, turut dibunuh pemandunya Kamaruddin Shamsudin, 44, serta pegawai bank CIMB Kampung Baru, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadi Ahmad Kamil Abdul Karim, 32. Mereka dilaporkan hilang sejak 30 Ogos semasa berada di Banting untuk urusan pembelian tanah.

Bagaimanapun, Mohd Bakri berkata beliau tidak dapat mengesahkan tarikh sebenar kesemua mereka dibunuh, tetapi ia mungkin di antara tarikh mereka dilaporkan hilang pada 30 Ogos sehinggalah semalam.

Mengenai motif kejadian, beliau berkata ia lebih ke arah saingan perniagaan dan urusniaga kewangan di antara suspek utama (kedua-dua peguam) dan Sosilawati. -- BERNAMA


Kes Sosilawati: Polis Berkampung Di Lokasi Sejak 2 Minggu Lalu
Oleh IWAN SHU -ASWAD dan AU YEONG HOW

KUALA LANGAT: Sudah dua minggu ramai polis dilihat di sekitar Ladang Gadong, Tanjong Sepat di sini bagi melakukan siasatan.

Keadaan itu disedari penduduk sekitar sehingga menimbulkan pelbagai persoalan dan andaian.

Bagaimanapun ia terungkai ekoran penemuan empat mayat yang dipercayai mempunyai kaitan dengan kehilangan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya, 47 bersama tiga individu lain.

Ketua MIC Cawangan Taman Gadong, M. Mohan, 53, berkata, beliau mendapat tahu berita tersebut apabila pihak polis mula mengawal pergerakan keluar masuk di simpang ke ladang terbabit pada Sabtu.

"Ketika itu saya mahu ke Kuil Sri Maryaman yang terletak di laluan masuk berkenaan. Saya dimaklumkan polis bahawa mereka sedang melakukan siasatan. Ini pertama kali kejadian seumpama ini berlaku di sini," katanya di sini pada Ahad.

Difahamkan, Ladang Gadong itu dimiliki seorang peguam bergelar datuk yang pernah dicari polis bagi membantu siasatan.

Ladang milik persendirian berkeluasan tiga ekar itu mempunyai ternakan ayam, lembu dan kambing.

Sementara itu, tinjauan mStar Online di rumah banglo Sosilawati pada 11:30 pagi, lebih 10 wartawan dan jurugambar telah berkumpul di depan kediaman mewah itu.

Pada 12 tengah hari, abang sepupunya, Elias berkata, abang dan adik Sosilawati telah ke Banting pada sebelah pagi.

Katanya, anak-anak Sosilawati berada di rumah dan masih tunggu pengesahan polis.

"Mereka okey setakat ini. Mereka masih tunggu apa-apa perkembangan daripada polis," katanya.

Ahli keluarga enggan menemui media.

Pada 12:30 tengah hari, Elias memaklumkan kepada pemberita bahawa mereka telah menerima panggilan polis.

Katanya, polis memberitahu besar kemungkinan mangsa ialah Sosilawati.

Ahli keluarga pengasas produk kecantikan Nouvelle Visages itu masih enggan bertemu media selepas pengumuman polis yang mengesahkan empat mayat itu adalah Sosilawati dan tiga yang lain.

Seorang ahli keluarga Sosilawati dilihat menangis di perkarangan rumah sambil ditenteramkan oleh dua yang lain.

Setengah jam selepas pengumuman polis itu, sanak-saudara mahupun kenalan Sosilawati dilihat datang ke rumah beliau.

Menurut pesanan ringkas yang diterima wartawan mStar Online, anak keempat Sosilawati, Rina dipetik sebagai berkata, "Kalau betul mak tak ada lagi, bawa dia tunjuk depan Rina. Abah cari mak abah," raung Rina sejurus ketika sidang akhbar mengenai kematian ibunya disiarkan di televisyen. -mstarpetikan sebelum ini

Kehilangan Sosilawati, 47, bersama tiga lelaki lain dipercayai didalangi seorang ahli perniagaan bergelar ‘Datuk’ yang dikatakan individu terakhir yang ditemui jutawan kosmetik itu ketika urus niaga tanah dijalankan di Banting, Selangor pada 30 Ogos lalu.

‘Datuk’ berkenaan yang mempunyai ramai kenalan di kalangan orang kenamaan dipercayai berperanan sebagai broker dalam penjualan tanah bernilai RM4 juta di Pulau Pinang.

Satu sumber memberitahu, ahli perniagaan itu dipercayai mempunyai banyak petunjuk bagi membantu siasatan kes, termasuk mengesan lokasi keempat-empat mangsa disembunyikan.

“Dia dikatakan pernah terbabit dalam kegiatan penipuan jual beli tanah, dipercayai didalangi sindiket terancang. Malah, beberapa laporan polis pernah dibuat terhadapnya sebelum ini berkaitan urus niaga tanah.

“Difahamkan, ahli perniagaan terbabit mahir ‘menghilangkan’ pelanggannya,”


LAPORAN SEBELUM INI


Ulasan GB

Rakyat tertanya-tanya, jika polis sudah mendapat petunjuk awal dan dikatakan telah berkampung sejak 2 minggu lalu di kawasan kejadian, bagaimana pembunuhan tersebut boleh berlaku juga????