Ahad, 29 Ogos 2010

Ketua AMK : Lawan Chegubard Lawan!!

Oleh G Manimaran

KUALA LUMPUR, 29 Ogos – Perebutan jawatan ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) - sayap pemuda Parti Keadilan Rakyat (PKR) dijangka jelas minggu ini apabila salah seorang bakal calon mengumumkan pendiriannya Rabu ini.

Rafizi Ramli yang pernah berada dalam AMK beberapa tahun lalu dijadual membuat pengumuman mengenai pendirian rasmi beliau sehari selepas sambutan Hari Kemerdekaan.

“Pendirian muktamad, ya (pada Rabu ini)... pendirian untuk menawarkan diri bersama-sama barisan adalah muktamad, saya dan rakan-rakan akan membuat pengumuman dalam masa terdekat minggu ini,” kata Rafizi kepada The Malaysian Insider hari ini.

“Tetapi sudah tentu kita perlu peka kepada suara akar umbi yang akan dizahirkan melalui proses pencalonan di cabang-cabang,” tambah beliau.

Rafizi mengesahkan akan bertanding jawatan itu akhir minggu lalu.

Mengenai teras menawarkan diri tanding jawatan ketua AMK, Rafizi berkata, persoalan kepelbagaian pendekatan untuk mendekati pengundi muda yang dianggarkan 4.6 juta orang dan menjadi penentu keputusan pilihan raya umum ke-13 hendak diberi keutamaan menerusi kepimpinan baru.

“Saya dan rakan-rakan saya rasakan AMK perlukan imej dan pendekatan yang pelbagai iaitu keluar dari imej tradisional yang dikaitkan dengan AMK selama ini agar boleh memikat pengundi-pengundi muda yang buat masa ini belum membuat keputusan,” kata beliau.

Katanya, persoalan ‘capturing their imagination’ ini sangat penting dengan membawa isu-isu yang dekat dengan golongan muda ke arus nasional dan perdana.

“Banyak isu ini bukan isu tradisional yang biasa dikaitkan dengan AMK... sebab itu AMK perlukan perubahan pendekatan, agar lebih berorientasikan kepelbagaian dalam menarik minat pengundi muda,” katanya lagi kepada The Malaysian Insider.

Berdasarkan pengumuman rasmi Rabu ini, penyandang ketu AMK, Shamsul Iskandar Mohd Akin dipercayai akan berhadapan dengan saingan dua anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR.

Seorang lagi ialah Badrul Hisham Shaharin.

Badrul Hisham dan Rafizi merupakan anggota MPP.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider sama ada akan mempertahankan jawatannya, Shamsul Iskandar berkata, beliau akan mengumumkan pendiriannya dalam seminggu ini.

“Saya sedang memikirkan... akan membuat pengumuman dalam seminggu ini,” kata beliau.

Shamsul Iskandar juga dijangka akan mengumumkan barisan gandingannya minggu depan.

Difahamkan, kemungkinan beliau, seorang peguam, akan bertanding mempertahankan kedudukannya adalah tinggi.

Pemilihan kali ini dilihat sengit di sebalik proses pengundian secara langsung melibatkan setiap ahli parti.

Badrul Hisham, pemimpin dari Negeri Sembilan, yang mesra dikenali sebagai “Chegubard” tidak mengumumkan secara terbuka sama ada akan bertanding jawatan tersebut ataupun sebaliknya.

Bagaimanapun beliau yang disebut-sebut akan turut bertanding telah menyatakan hasrat itu di kalangan rakan dan penyokongnya.

Tinjauan The Malaysian Insider mendapati beliau telah secara tidak langsung melahirkan hasrat itu menerusi tulisan di blognya sejak beberapa hari lalu.

Malah, setakat ini beliau telah menulis dua ‘warkah’ bertajuk “Angin pemilihan makin terasa’ dan tiga lagi dijangka menyusul.

Dua lagi siri bertajuk “Siapa ‘chai’ che’GuBard ?” dan “Apa perancangan terhadap AMK? dan “Tuduhan che’GuBard tidak punya idealisma?” akan menyusul.

Dalam siri pertama, Badrul Hisham berkata, “dengan ini menyatakan pendirian dengan tegas tidak akan membuat pengumuman bertanding.”

“Kita memilih antara yang terbaik dalam keluarga, kenapa perlu heboh-heboh urusan dalam rumah kita.

“Lebih-lebih lagi dalam keadaan media arus perdana tidak sama sekali menyebelahi kita dan sentiasa umpama serigala lapar bersedia memanipulasi apa juga cerita kecil untuk menyerang parti,” katanya.

Dalam siri kedua pula, Badrul Hisham berkata, “Chegubard sudah menegaskan sebelum ini tidak akan umum bertanding.”

“Biar ‘adik-beradik’ anak muda dalam parti memutuskan,” kata Ketua Cabang Rembau ini.

Katanya, tumpuan harus diberi kepada persiapan jentera parti dalam mendepani pilihan raya khususnya di Sarawak yang terlalu hampir.

“Chegubard baru sahaja pulang dari Sarawak, negeri yang cukup berpotensi tetapi tidak ada cabang ‘rasmi’ AMK yang boleh bermesyuarat. Kenapa ini berlaku?” katanya.

Badrul Hisham berkata, jika “Chegubard hanya memberikan tumpuan berkempen pemilihan parti, tentu Sarawak tak termasuk medan kempen tetapi kerana melihat parti di sana perlu dibantu untuk mendepani pilihan raya, maka Sarawak tetap dikunjungi dan dalam masa terdekat Chegubard sudah berjanji dengan Abang Zul, calon di Saribas yang tewas 94 undi dalam pilihan raya yang lepas untuk turun membantu di tempatnya.”

“Begitulah kita bekerja walaupun Chegubard tidak berada dalam kerangka AMK, namun semangat gerakan muda itu menyebabkan kita terus menerobos segala pintu membawa pembaharuan dalam perlawan anak muda,” katanya.

Rafizi pernah meletakkan jawatan sebagai anggota MPP dan exco AMK pada 2004.

Rafizi dijangka digandingkan dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves Amiruddin Shari, yang kini merupakan Naib Ketua.

Amiruddin akan bertanding kerusi Timbalan Ketua AMK.

Pengundian jawatan-jawatan peringkat pusat akan diadakan November ini.

Proses pencalonan peringkat bahagian sedang berlangsung.

Indonesia sedia berperang dengan Malaysia..!!

JAKARTA – Rencana Malaysia memberlakukan travel advisory terhadap Indonesia tidak kunjung terlaksana. Ancaman tidak langsung yang dicetuskan Menlu Malaysia Datuk Seri Anifah Aman itu hingga kemarin (28/8) belum terealisasi. Negeri jiran berencana mengimbau warganya untuk membatalkan segala kunjungan ke Indonesia jika situasi hubungan dua negara tersebut terus memburuk.
Pemerintah Indonesia melalui Kemenlu menyatakan belum bersikap atas ancaman tersebut. Sebab, faktanya, hingga kini pemerintah Malaysia belum mengeluarkan travel advisory. “Kami tidak ingin beranda-andai dan membuat situasi semakin runyam,” kata Juru Bicara Kemenlu, Teuku Faizasyah, saat dihubungi kemarin (28/8).
Menurut Teuku, hingga kini belum ada keterangan resmi dari pemerintah Malaysia mengenai travel advisory. Kemenlu merasa itu bukan sebuah ancaman dan hanya wacana di media massa setempat.
Ketegangan Indonesia-Malaysia pecah pasca penyanderaan tiga petugas Dinas Kelautan dan Perikanan (DKP) Kepri di perbatasan dua negara tersebut di Tanjung Berakit, Riau, pada pertengahan Agustus lalu. Tiga petugas itu kemudian dibarter dengan tujuh pencuri ikan asal Malaysia. Tindakan tersebut memicu aksi demonstrasi dan pelemparan kotoran manusia ke Kedubes Malaysia di Jakarta oleh beberapa LSM. Merasa dilecehkan, Menlu Malaysia lantas memprotes aksi itu dan mengancam memberlakukan travel advisory.
Pada Jumat malam (27/8), Menlu Marty Natalegawa menyatakan telah mendesak Menlu Malaysia untuk menginvestigasi penangkapan tiga petugas dinas kelautan dan perikanan di perairan Bintan, Kepulauan Riau, pada 13 Agustus lalu. Marty menegaskan telah merespons keras tindakan di luar batas kewajaran tersebut. ”Saya sudah telepon langsung Pak Menlu Malaysia. Saya desak mereka untuk bertanggung jawab,” kata Marty.
Menurut Marty, Malaysia siap menginvestigasi untuk kemudian hasilnya disampaikan kepada pemerintah Indonesia. Selanjutnya, dua negara tersebut sepakat untuk melakukan perundingan terkait dengan sengketa perbatasan itu di Kota Kinabalu, Malaysia, pada 6 September mendatang.
Perundingan tersebut akan fokus pada dua hal. Yang pertama adalah perlindungan terhadap WNI di luar negeri. ”Sebab, saya yakin kita semua terganggu dan terusik dengan langkah Malaysia,” ujarnya.
Agenda kedua yang akan dibahas adalah sengketa perbatasan Indonesia-Malaysia. Segmen yang belum selesai, antara lain, perbatasan di sisi Selat Malaka, Selat Malaka bagian selatan, dan Laut Sulawesi.
Marty mengatakan, pemerintah telah memiliki strategi khusus dalam perundingan tersebut. ”Saya coba melaksanakan diplomasi, tidak semua bisa dibocorkan kepada publik. Yang jelas, perundingan tidak akan selesai dalam satu hari. Dengan Vietnam saja baru selesai setelah 32 tahun,” kata Marty.
Persoalan RI-Malaysia itu terbukti disikapi dengan serius oleh pemerintah. Indikatornya, Marty bahkan rela membatalkan kunjungan ke Korut dan Korsel yang sebelumnya dijadwalkan pada 24-28 Agustus 2010. Padahal, kunjungan ke dua negara itu bertujuan untuk membahas masalah bilateral, namun tidak tertutup kemungkinan juga membahas perkembangan di Semenanjung Korea.
Sementara itu, jajaran TNI siap siaga terkait dengan memburuknya hubungan bilateral Indonesia-Malaysia. Panglima TNI Djoko Santoso menegaskan kesiapan TNI untuk berperang dengan negara mana pun jika memang dibutuhkan. ”Tugas pokok TNI adalah menjaga NKRI. Bila ada gangguan dari negara luar dan ada keputusan diplomatik atau politik, TNI siap perang,” kata Djoko setelah melantik pengurus Persatuan Bulutangkis Seluruh Indonesia (PBSI) Jambi di Gladia Room Hotel Abadi Suite kemarin (28/8). Selain menjabat panglima TNI, Djoko juga menjabat ketua umum PBSI. Sebelum melantik pengurus PBSI, dia melaksanakan pertemuan internal dengan anggota TNI se-Sumatera di Abadi Convention Center (ACC) Jambi.
Menurut Djoko, pada 6 September 2010, wakil RI dan Malaysia akan berunding di Kinabalu untuk membicarakan perbatasan kedua negara. Dia mengatakan, RI selama ini mengedepankan diplomasi dalam menghadapi urusan bilateral, termasuk masalah penangkapan tiga anggota DKP Kepri beberapa waktu lalu.
Percuma Bahas Perbatasan
Pemerintah Indonesia terus didesak untuk bertindak tegas kepada Malaysia. Bahkan, saat Joint Ministry Conference (pertemuan antarmenteri) yang rencananya dilaksanakan di Kinabalu, Malaysia, 6 September mendatang, beberapa pihak mendesak agar pemerintah tidak terjebak dalam persoalan perbatasan.
Sebaliknya, pemerintah diminta fokus pada penyelesaian kasus-kasus hukum yang lebih konkret. ”Saya yakin, sampai kapan pun, masalah perbatasan tidak akan bisa selesai,” ucap pengamat hukum internasional dari Universitas Indonesia (UI) Hikmahanto Juwana dalam diskusi kemarin (28/8).
Menurut dia, jika dipaksakan, dialog serta pembahasan soal perbatasan itu akan menghabiskan energi dan tidak menghasilkan apa pun. Dia memperkirakan, pembahasan perbatasan yang bertele-tele akan menemui kebuntuan.
Sebab, bagaimanapun, Indonesia dan Malaysia memiliki keinginan kuat untuk mempertahankan daerah yang mereka klaim sebagai wilayahnya. ”Kita (Indonesia) dan mereka (Malaysia) tidak akan melepaskan meskipun cuma sejengkal,” tegasnya.
Karena itu, lanjut Hikmahanto, lebih baik dalam pertemuan nanti pemerintah melalui Kementerian Luar Negeri (Kemenlu) fokus membahas permasalahan yang terjadi karena konflik perbatasan tersebut. Misalnya, perlakuan buruk Malaysia kepada tiga petugas Dinas Kelautan dan Perikanan Kepulauan Riau (DKP Kepri) yang ditangkap Marine Police Malaysia (MPM) beberapa waktu lalu.
Namun, dia mengingatkan agar pemerintah punya data menyeluruh dan akurat terkait insiden tersebut. Sebab, Kemenlu bukanlah pelaku di lapangan. Selain itu, dia menilai koordinasi antara Kemenlu dan DKP selama ini kurang bagus.
Hikmahanto menerangkan, ketegasan pemerintah dalam pertemuan tersebut merupakan salah satu upaya untuk membela kepentingan dan harkat martabat bangsa. Bahkan, dia mendesak pemerintah agar segera membuat perjanjian dan pengawasan terhadap pelaksanaan hukuman bagi warga negara Indonesia di Malaysia. ”Jangan sampai Malaysia bertindak semena-mena,” tuturnya.
Sementara itu, anggota Komisi I DPR Roy Suryo menyatakan, salah satu isi surat yang dikirimkan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) kepada Perdana Menteri Malaysia Datok Sri Moh Najib Tun Abdul Razak adalah terkait Joint Ministry Conference. Dia enggan merinci.
Tapi, dia hanya menyebutkan, hal terpenting dalam surat tersebut adalah pemerintah Indonesia meminta permasalahan kedua negara diselesaikan dengan baik. ”(Pengiriman surat) itu agar tidak ada kerugian lagi,” kata politikus Partai Demokrat tersebut.
Siapkan Deportasi TKI
Pada bagian lain, Memanasnya hubungan diplomatik Indonesia dengan Malaysia terus berlanjut. Setelah mengancam akan mengeluarkan travel advisory (imbauan untuk tidak terbang), negeri jiran itu kembali menggelitik emosi warga Indonesia melalui ancaman deportasi ribuan TKI.
Malaysia telah menyiapkan beberapa kapal untuk memulangkan ribuan WNI yang terlibat pelanggaran hukum di negeri tersebut. “Mereka sudah membuat kontrak dengan perusahaan-perusahaan pelayaran untuk mendeportasi para WNI yang melanggar keimigrasian,” ujar Dirjen Pembinaan dan Penempatan TKI, Kemnakertrans, Abdul Malik Harahap kemarin (28/8).
Malik menyebutkan, sekitar 6.845 WNI tersangkut masalah hukum di Malaysia. Menurut data yang dirilis KBRI Kuala Lumpur tersebut, 177 orang diancam hukuman mati. Data itu juga dihimpun dari 23 penjara yang ada di Malaysia. Di antara itu, 142 orang terkena kasus narkoba dan 35 orang terlibat kasus pembunuhan dan kejahatan dengan menggunakan senjata api.
Malik menjelaskan, dari beragam kasus, yang paling banyak dialami TKI adalah kasus keimigrasian. “Yang paling banyak pelanggaran keimigrasian,” ujar Malik pada diskusi bertema Nasib TKI dan Diplomasi Setengah Hati di Warung Daun, Cikini, Jakarta, kemarin (28/8). ”Karena itu, Kantor Keimigrasian Malaysia dilaporkan siap kapan saja untuk memulangkan WNI,” imbuhnya.
Secara terpisah, Ketua Umum DPP Partai Golkar Aburizal Bakrie menilai, pemerintah melalui Kemlu seharusnya bisa memberikan pernyataan tegas kepada Malaysia.
Diakui bahwa diplomasi merupakan upaya untuk tetap mempertahankan hubungan baik kedua negara. Namun, lanjutnya, diplomasi seharusnya juga memperhatikan reaksi masyarakat yang muncul atas ulah Malaysia. “Memang persahabatan tidak boleh ditinggalkan. Tapi, kita tidak boleh juga meninggalkan harga diri bangsa,” ujar Ical -sapaan Aburizal- menjelang peringatan Nuzulul Quran di DPP Partai Golkar, Jakarta, kemarin (28/8).
Posisi Indonesia dengan Malaysia, kata Ical, juga dibahas secara khusus dalam forum sekretariat gabungan (Setgab). Sikap fraksi dalam Setgab sangat jelas, yaitu meminta ketegasan diplomatik yang tajam. “Setgab juga meminta Malaysia menyelesaikan masalah perbatasan,” jelasnya.
Ketua DPP Partai Golkar Hajriyanto Thohari melihat hubungan Indonesia dengan Malaysia harus ditata dari nol. Selama ini hubungan kedua negara didasarkan pada asumsi retorik semata, seperti sahabat serumpun dan tetangga istimewa. “Itu sifatnya emosional,” kata Hajriyanto.
Menurut dia, hubungan kedua negara harus ditata ulang tanpa asumsi retorika. “Hubungan harus ditata rasional. Semua hal harus diselesaikan secara tuntas, tanpa jargon-jargon itu,” jelasnya. Jika tidak, persoalan antar kedua negara akan kembali terjadi tanpa penyelesaian yang tegas.

Sumber: Jawapos

Marshanda Berjilbab Setelah Mimpi Kiamat


Aktress Indonesia, Marshanda memutuskan untuk mengenakan jilbab setelah mendapat mimpi buruk tentang Kiamat selama beberapa hari.

Bintang sinetron Benci Bilang Cinta itu mengaku sedikit kekok saat pertama kali mengenakan jilbab kerana wanita yang mesra disapa Chacha itu tidak pernah berpakaian seperti itu.

"Saya bermimpikan Kiamat selama lima hari berturut-turut seperti dalam filem Armageddon dan berasa sangat takut.

"Pada waktu itu saya belum konsisten untuk mengenakan jilbab sehingga pada 12 Jun lalu, saya telah sedar dan bersyukur kerana dibukakan pintu hati untuk berjilbab," ujarnya menurut detikhot pada Jumaat.

Kini, kekasih Ben Kasyafani itu menolak tawaran untuk berlakon sinetron yang memintanya membuka tudung.

"Insya-Allah saya akan sentiasa memakai jilbab dalam setiap sinetron yang dilakonkan," ujarnya.


Marshanda Berjilbab Setelah Mimpi Kiamat

Jakarta Artis Marshanda memutuskan untuk mengenakan jilbab setelah mendapatkan mimpi buruk. Selama beberapa hari, bintang sinetron 'Sejuta Cinta Marshanda' itu sempat bermimpi tentang kiamat.

"Lima hari berturut-turut itu mimpinya kiamat, kayak film 'Armageddon' gitu dan aku takut banget," ujarnya saat ditemui dalam acara santunan untuk anak yatim di Hotel Sofyan, Jalan Cut Mutia, Menteng, Jakarta, pada Jumat (27/8/2010).

Marshanda mengaku sedikit risih (kekok) saat pertama kali mengenakan pakaian tertutup. Perempuan yang akrab disapa Chacha itu pun sempat tidak konsisten dengan keinginannya itu.

"Saat itu aku belum konsisten, pas tanggal 12 Juni, itu aku semakin menyadari, aku dibuka banget matanya untuk bersyukur," ungkap kekasih Ben Kasyafani itu.

Kini, Marshanda telah memutuskan untuk terus mengenakan jilbab. Ia juga siap menolak tawaran main sinetron jika harus membuka kerudungnya itu.

"Insya Allah setiap ada sinetron aku mau tetap pakai jilbab, kalau harus melepas aku nggak mau," ujarnya.(nu2/hkm) - detikhot


Ulasan GB

Ya, banyak sudah kisah mimpi mengenai kiamat yang GB dengar dari orang persaorangan yang Allah pilih untuk dikhabarkan.

Dan banyak sudah tanda-tanda tentang ketibaan hari yang dijanjikan itu dipaparkan oleh Allah s.w.t. untuk manusia.

Pun ramai yang masih leka mengenainya.

Isu Bukan Islam Masuk Masjid

Bagaikan menahan lukah di pergentingan, UMNO dan para kuncunya tidak habis-habis menerkam apa jua kesempatan dan isu sebagai modal mempertahan survival politik perkauman mereka. Seperti biasanya, bagaikan jerat sudah mengena, UMNO dan para pendokongnya mengambil kesempatan ke atas tindakan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat bukan Islam yang telah memasuki masjid dan surau baru-baru ini. Peristiwa Dr. Xavier Jayakumar berucap di dewan utama sebuah masjid di Taman Sri Andalas, Klang pada Ogos 2009 yang lalu, telahpun hampir dilupakan. Kini tindakan YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen DAP Serdang) masuk ke Surau Al-Huda, Kajang dan YB William Leong (Bendahari PKR, Ahli Parlimen PKR Selayang) masuk ke dalam Masjid At-Taqwa, Selayang Baru pula dijadikan isu besar.

Untuk menjelaskan pendirian kami mengenai isu ini, kami ingin membawa perhatian semua pihak kedudukan perkara ini dari perspektif fiqh (hokum Hakam Islam). Sekurang-kurangnya ada empat pandangan mengenai masalah ini. Pertamanya: Mazhab Hanafi yang membenarkan bukan Islam memasuki semua masjid. Keduanya: Mazhab Syafie yang membenarkan masuk kesemua masjid melainkan masjid Haram dan kawasan tanah haram Makkah. Ketiganya: Mazhab Hanbali yang membenarkan untuk memasuki masjidil haram dan lainnya setelah mendapat kebenaran dari umat Islam atas tujuan-tujuan yang munasabah. Akhirnya, Mazhab Maliki yang tidak membenarkan memasuki semua masjid melainkan kerana darurat kerja.

Beberapa peristiwa di zaman Rasulullah juga boleh dijadikan panduan. Baginda pernah membenarkan ramai orang-orang bukan Islam masuk dan tinggal lama di masjid. Rasulullah juga diriwayatkan pernah menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah diizinkan oleh Nabi s.a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid dan nabi menyebut kepada sahabat: "Biarkan mereka (untuk melunaskan sembahyang mereka)"

Kepelbagaian pandangan ini menggambarkan keluasan hukum Islam dalam persoalan yang digembar-gemburkan sebagai isu besar ini. Hakikatnya, majoriti ulama silam dan kontemporari jelas mengharuskan bukan Islam memasuki masjid-masjid biasa dengan syarat-syarat tertentu seperti keperluan mendapat keizinan umat Islam atau badan berkuasa Islam, mempunyai sebab yang munasabah dan menjaga adab-adab yang telah ditetapkan.

Oleh yang demikian, kami berpendirian bahawa adalah tidak wajar bagi siapa jua untuk menyempitkan sesuatu yang tidak jelas dari sudut nas-nasnya dan dalil-dalilnya. Apatah lagi jika kita sememangnya berpegang dengan mazhab al-Syafie sebagai mazhab rasmi umat Islam di Negara ini. Lebih jauh lagi, sikap menghalang bukan Islam memasuki masjid ini adalah bertentangan dengan semangat yang diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat-syarat yang telah ditentukan.

Amalan menerima bukan Islam memasuki masjid atas tujuan yang murni juga telah diamalkan di beberapa negara lain. Ia terbukti memberi nilai positif kepada keberkesanan pemahaman mereka kepada agama Islam, mengelakkan salah faham dan menjana interaksi yang harmoni dalam perhubungan di antara umat Islam dan bukan Islam.

Sewajarnya, para wakil rakyat PR demikian perlulah diberikan pujian kerana kesungguhannya dalam menjalankan tugasnya dengan baik kepada masyarakat majmuk di negara ini. Apatah lagi ia memang telahpun mendapat kebenaran pihak pengurusan masjid dan dilakukan pula atas tanggungjawab mereka sebagai wakil Kerajaan Negeri Selangor.

Kekecohan yang digembar-gemborkan hakikatnya akan memakan tuan. Inilah gambaran kegagalan UMNO selama ini dalam mendidik rakyat mengenai hakikat Islam. Sikap seperti ini akan menyuburkan pendirian fanatik melulu di kalangan orang Islam yang kurang berilmu. Lebih menghinakan apabila berita mengenainya ditokok tambah dengan pelbagai fitnah baru demi mencapai matlamat politik sempit yang diperjuangkan. Kita sentiasa mengingatkan bahawa umat Islam tidak boleh merelakan diri mereka terus dibelenggu dalam kerangka pemikiran sempit politik perkauman dan agama ala UMNO ini. Ini akan menjadikan kita semakin lesu dan masyarakat bukan Islam pula semakin menjauh dari kita. Yakinlah bahawa, kerja mereka ini akan menjadi sia-sia seperti mencari umbut di dalam batu.

Hakikatnya, tanpa mereka jangka, krisis yang mereka wujudkan ini akan menjadikan orang Melayu dan masyarakat Islam lebih memahami agamanya secara total dan lebih berkeyakinan bahawa Islam dan masyarakat Melayu akan lebih terjamin di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat pada masa depan. Inilah keyakinan kita kerana Islam itu tinggi dan merupakan agama yang membawa rahmat untuk seluruh alam.


DR MUHD NUR MANUTY
Pengerusi
Biro Pemahaman & Pemantapan Agama
Parti KeADILan Rakyat
28 Ogos 2010

Lu fikir sendirilah bro....

Ehsan Umnodokpakka Gawa

Kalaulah Umno ada di zaman Nabi

Dalam posting bertajuk "Umno, sila tengok gambar bukan Islam memeriahkan masjid di luar negara (Warta 365)" diceritakan perkara-perkara berikut:
...penduduk Taif dibenarkan oleh Nabi s.'a.w untuk menetap dan tinggal di masjid sebelum mereka memeluk Islam.

Rasulullah juga diriwayatkan menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah ketika itu mereka juga diizinkan oleh Nabi s.'a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid. Nabi menyebut kepada sahabat: "Biarkan mereka (untuk menyelesaikan sembahyang mereka)"
Imam mazhab kebanyakan orang Melayu di negara ini, Imam Syafie pula berkata:
ولا بأس أن يبيت المشرك في كل مسجد إلا المسجد الحرام
Ertinya : Tiada masalah untuk seorang bukan Islam menetap di setiap masjid kecuali masjidil Haram. ( Al-Hawi Al-Kabir, 2/268)
Saya teringat satu ja, jika benarlah apa yang diriwayatkan mengenai RasuluLlah s.'a.w.w. yang suci itu, bayangkan kalau Umno ada masa tu.

Kalaulah ada Umno masa tu, sukar ditolak kemungkinan mereka akan menghentam Nabi habis-habisan kerana tindakannya itu. Jika Umno ada waktu itu, sukar ditolak kemungkinan mereka menuduh Nabi sesat dan membawa ajaran sesat kerana tindakannya itu.

Kalaulah Umno ada masa tu, sukar dinafikan mereka akan menyifatkan perbuatan Nabi itu sebagai manifestasi kebiadabannya.

Tindakan Nabi Muhammad yang suci itu bertentangan dengan ajaran Umno yang menyatakan "orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki dalam masjid dan surau apatah lagi di ruang solat utama kerana mereka dikategorikan seperti wanita yang didatangi haid (lihat Utusan Malaysia 27/8/10 "Tindakan tegas jemput bukan Islam - Jais").

Tentulah Sultan yang dilaporkan murka. Tu dia! Dan jabatan agama milik Umno pula tentulah menghantar surat amaran yang sangat keras kepada Nabi.

Imam Syafie pula tentu didebik, dibelasah habis-habisan apabila berkata tidak ada masalah orang bukan Islam duduk (menetap) di masjid. Bukan setakat masuk ja, siap duduk lagi.

Sheikh Ahmad Deedat pula dilaporkan berkata rombongan Kristian dari Najran datang bertemu dengan RasuluLlah untuk berhujjah mengenai Nabi Isa, dan rombongan Kristian tersebut telah berkampung dalam masjid Nabi selama tiga hari.

Tu dia, bukan setakat berucap dalam masjid, siap nak berdebat lagi.

Ah, nasib Ahmad Deedat baik sungguh. Nasib baik Umno tak dengar ucapannya itu. Kalau tidak tentulah teruk Almarhum kena hentam dengan Umno dan Sultan pula tentulah murka apabila dia mengajak pelajar-pelajar bukan Islam masuk ke dalam Masjid UKM mendengar ceramahnya (lihat posting Justice For All "Ular dalam semak UMNgOk lebih hebat dari Ahmad Deedat")

Tu pasal ajaran Umno.

Ahli dan penyokong parti-parti dalam Pakatan Rakyat (PR) pula janganlah bodo sangat pi buat benda-benda yang mendatangkan fitnah Umno. Tindakan mengelakkan fitnah itu sangat penting, Syeikh! (Main syeikh-syeikh pulak aku ni bercakap dengan hampa ni).

Saya kata jangan bodo sangat sebab masa yang sepatutnya digunakan buat kerja lain terpaksa dihabiskan untuk melayan ajaran dan api perkauman Umno. Sekali lagi nak mintak boleh dak? Orang PR jangan la bodo sangat!

Saya tak nampak Umno akan hilang kuasa dalam waktu terdekat. Tapi janganlah orang PR lupa pula, parti itu ibarat orang jatuh sungai yang berarus deras dan dia takut dia mati lemas. Kalau dia nampak ketul taik pun dia sambar nak berpaut!

Cerita dalam Cerita


Cerita asal pasal isu di surau Al-Huda Kajang. Tak der benda... dijadikan benda. Besaq pulak tu!! Gegak gempita JAIS dan meroyan gileerr babi MAIS. Isunya tak der benda.... tetapi, gegak gempitanya mereka..... macam kena gempa bumi. 'Tertampar' sesangat mereka weh oooii!!

Nampak sangat kedua-dua institusi agama di Selangor ni, tak der kekuatan diri. Cepat tergegar... cepat meroyan.... cepat melatah.... cepat melompat!! Mana orang nak respek. Kena cemuh dan kena kutuk, ada. Buat bikin malu rakyat Selangor jer!!

Sebagai badan penguat kuasa agama, kedua-duanya mesti ada integriti. Amat memalukan kerana tindakan yang diambil oleh mereka..... ikut rasa hati dan kehendak manusia. Bukan atas nama kesucian Islam atau atas keadilan Islam yang sebenarnya. Apa yang mereka buat... menjurus kepada memenuhi nafsu jahat pihak yang berkepentingan... bukan kerana mempertahan kesucian agama.

Lantaran itu..... siapakah yang sebenarnya memperkotak-katikkan agama?? Mereka atau YB Teo?? Yang waras... tahu jawapannya tetapi yang tengin... tetap dengan ego tengin mereka.

Itu satu cerita.... Dan yang syiuknya, ada pulak satu pihak lain, yang ambil kesempatan untuk menghangatkan cerita asal tadi. Lantas.... wujud ler pulak satu cerita baru.

Perkasa... Perkasa... Ngkau rupanya pondan!! Tarak tulur nak berdepan... tetapi, cuba main kotor dengan cara jelek dan keji. Kah... kah... kah... Perkasa main rasuah!! Ituler ceritanya.... Perkasa telah cuba merasuah JK surau tersebut agar memulangkan semula wang sumbangan YB Teo. Baca sini.

Kah... kah... kah..!! Weh.... takkan RM1000 jer. Tak main ler... Cikai sangat ler... Taib Mahmud pun dapat rumah berharga berbillion ringgit?? Ini takkan RM1000 jer. Bukan kerja senang nak memporak-peranda imej Islam. Risiko yang terpaksa ditanggung..... DOSA!!

So.... Perkasa, you can keep your RM1000 dan boleh blah!!

Syabas kepada JK Surau Al-Huda Kajang kerana mempunyai pendirian yang jitu. Berani kerana benar. Don't worry.... Allah SWT akan sentiasa bersama-sama orang yang benar.  
 
A Mum Of Three Mohd

Ruang nilai niat MP, ideologi politik desparado

August 29, 2010
ANALISIS, 29 Ogos — Kira-kira setahun lalu isu yang hampir sama dibangktikan. Pada Ogos 2009, Exco Kerajaan Negeri Selangor, Dr Xavier Jayakumar menjadi tumpuan polemik kerana dikatakan berucap pada majlis berbuka puasa di dewan utama Masjid Taman Sri Andalas. Hari ini, isu yang sama berulang dan menjadi kontroversi.
Selepas setahun, kunjungan dan ucapan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching pula menjadi hangat dalam medan perang kenyataan media.
Sementara Majlis Agama Islam Selangor (Mais) mahu mengeluarkan surat amaran kepada wakil rakyat dan ketika ada pihak yang terus menyerangnya menerusi kenyataan media, beberapa pemimpin termasuk Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan wakil rakyat penggal pertama itu menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat Surau Al-Huda seminggu lalu.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, tindakan anggota Parlimen tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.
Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin pula menyifatkan DAP tidak sensitif manakala Teo pula terlalu naif.
Di sebalik urutan kenyataan dan reaksi, penganalisis berpendapat wakil rakyat sepatutnya tahu batas-batas dalam berpolitik, bukannya mencampurkan agama dan politik sebagai satu alat untuk mendapatkan sokongan rakyat.
Dalam hal ini, Prof Madya Dr Sivamurugam Pandian menarik perhatian, sepatutnya sensitiviti agama perlu dipertahankan.
Jangan sesekali bertindak di luar batasan kerana ia boleh memberikan impalikasi dalam hubungan masyarakat berbilang kaum di negara ini, kata beliau.
“Nilai-nilai agama ini sepatutnya dipertahankan dan dijaga supaya ia menjadi satu pegangan oleh semua kaum.
“Ini kerana jika kita menghormati agama dan budaya kaum lain baru mereka juga akan menghormati agama dan budaya kita,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Sivamurugam bagaimanapun berkata, bukan Teo sahaja yang harus dipersalahkan tetapi pihak yang membenarkan beliau memasuki ruang solat itu juga harus dipersalahkan.
Pensyarah sains politik Universiti Kebangsaan Malaysia Prof Madya Dr Ahmad Nidzamuddin Sulaiman pula berkata, Teo sepatutnya tidak memasuki ruang solat kerana ia boleh menimbulkan kemarahan orang Islam.
“Kalau masuk ke ruang solat ia memang tidak boleh, sepatutnya jawatankuasa surau juga perlu peka akan perkara ini.
“Tetapi kalau Teo berada di luar ruang solat ia tidak mengapa,” katanya.
Beliau berkata orang bukan Islam yang ingin memasuki kawasan surau atau masjid perlu mengikut peraturan yang ditetapkan iaitu berpakaian sopan dan menutup kepala.
“Kalau masuk untuk beri ceramah politik itu tidak dibenarkan. Bagi saya jika hanya ucapan biasa selepas memberikan sumbangan itu tiada masalah,” katanya.
Sivamurugam, pensyarah kanan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan USM berkata, aspek agama dan politik sepatutnya tidak dicampuradukkan hanya kerana kepentingan politik sahaja.
“Beliau (Teo) harus tahu bahawa tindakannya akan menimbulkan masalah.
“Bagi saya ia adalah satu tindakan tidak wajar yang dilakukan seorang ahli Parlimen,” katanya sambil menambah, agama adalah satu aspek penting dan tinggi kedudukannya.
“Jadi semua pihak seharusnya peka dan jangan sesekali campur aduk soal agama dan politik demi menjaga keharmonian negara,” tegasnya.
Menurutnya, tindakan wakil rakyat itu seolah-olah menunjukkan DAP sudah bertindak di luar batasan.
“Saya lihat kesan tindakan Teo ini amat mendalam,” katanya.
Teo dalam kenyataannya semalam berkata, beliau akan menghadap Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi memohon ampun serta memberi penjelasan kepada baginda tentang tindakannya.
Kata beliau, kehadirannya di Surau Al-Huda hanya bertujuan menghulurkan bantuan berbentuk sumbangan kerajaan negeri bagi memperbaiki pagar surau berkenaan dan berbuka puasa bersama anggota jawatankuasa serta jemaah surau.
“Oleh kerana saya telah dijemput untuk memberi sepatah dua kata, saya dengan secara ikhlas memberi sedikit penjelasan mengenai program pendidikan kerajaan negeri yang memanfaatkan rakyat Selangor.
“Saya kesal perkara ini telah menimbulkan perasaan resah antara umat Islam dan isu ini telah diperhangatkan oleh pihak tertentu atas sebab-sebab politik,” kata beliau.
Bagi pensyarah sains sosial dan kemanusiaan Universiti Pendidikan Sultan Idris, Profesor Datuk Dr Zainal Kling, Islam melarang orang bukan Islam memasuki ruang solat apatah lagi memberikan ucapan.
“Ini bukan fatwa tapi dalam Islam memang tertulis orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki ruang solat.
“Jadi memang sudah jadi kewajaran orang Islam di negara ini bimbang dan marah dengan tindakan yang dilakukan Teo,” kata beliau sambil menambah, sepatutnya Teo faham akan sensitiviti orang Islam dan jangan bertindak di luar batasan.
Apakah media pro-Umno dan BN membesar-besarkan isu ini?
Menjawab soalan ini, Pengarah Eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian berkata, tindakan seumpam itu hanya akan menimbulkan rasa kurang selesa antara orang Islam dan orang bukan Islam.
“Bagi saya isu ini cuba diperbesarkan oleh akhbar arus perdana dan ia seolah-olah menjadi satu strategi untuk menjatuhkan wakil rakyat Pakatan Rakyat (PR).
“Walaupun orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki ruang solat, janganlah hendak memperbesarkan isu ini. Dapatkan maklumat tetap dulu baru boleh tahu keadaan sebenarnya yang berlaku,” katanya.
Dalam hal ini, ahli jawatankuasa kerja PAS pusat Dr Dzulkefly Ahmad membidas tindakan Umno-BN sengaja mempolitikkan isu Teo sambil menyifatkan ia seolah-olah terdesak kerana sanggup mengamalkan “politik desparado” semata-mata mahu menjatuhkan wakil rakyat PR.
Dzulkefly, Ahli Parlimen Kuala Selangor menegaskan bahawa BN tiada hak untuk mengadili Teo apatah lagi mengatakan beliau bersalah kerana menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat surau tersebut.
“Apa hak BN untuk menjatuhkan hukuman kepada Teo?
“Adakah salah jika Teo masuk ke ruang solat surau itu untuk menjalankan tugasnya sebagai wakil rakyat?” soal beliau.
Justifikasi beliau Teo hanya menjalankan tugas dan kewajibannya kepada rakyat sebagai seorang wakil rakyat.
“Niat beliau (Teo) baik iaitu mahu memenuhi kehendak rakyat, malah saya percaya beliau berusaha untuk memberikan khidmat yang terbaik.
Bagaimanapun beliau mengkaui dalam usaha tersebut iaitu menjalankan tanggungjawab mungkin ada kesilapan etika yang dilakukan.
“Jadi, kita seharusnya memperbetulkan kesilapan itu.
“Jangan kerana kesilapan itu, kita hendak salahkan beliau kerana bagi saya ia memang satu tindakan yang tidak wajar,” katanya.
Beberapa hari sebelum bermulanya Ramadan, The Malaysian Insider ada bertukar fikiran dengan ahli-ahli politik tentang sejauh mana BN dan PR akan menghadapi persekitaran politik menjelang 1 Syawal ini.
Jawapan yang diberikan memang menarik khususnya dari sudut penguasaan jawatankuasa pengurusan masjid dan surau di seluruh Selangor.
Pastinya, ketika cakap-cakap bahawa pilihan raya umum ke-13 akan diadakan tahun depan semakin ‘hangat’, soal penguasaan pengurusan rumah ibadat dan politik kepartian tidak dapat dipisahkan.
Sekali lagi ia menjadi ukuran sempadan antara niat pemimpin politik dan politik desparado di Selangor. Begitu juga di peringkat nasional!

Perkasa mahu Mais dakwa MP Serdang

August 29, 2010
KUALA LUMPUR, 29 Ogos — Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menyertai senarai mereka menyokong tindakan ke atas Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching dengan menggesa agar wakil rakyat penggal pertama itu turut didakwa. “Majlis Agama Islam Selangor (Mais) ada ambil tindakan terhadap bekas mufti (Perlis) Dr Asri kerana bagi ceramah dalam surau di Selangor tanpa tauliah.
“Oleh itu, Mais hendaklah segera mendakwa Ahli Parlimen Serdang yang mencemar Surau Al-Huda... kegagalan mendakwa bererti tidak menyahut titah Sultan Selagor yang amat murka dan dukacita,” kata Ibrahim dalam kenyataannya.
Kes ke atas Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang dibawa oleh Jabatan Agama Islam Selangor akhir tahun lalu sedang didengar Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam.
Dalam kenyataannya malam tadi, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan Teo menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat surau itu yang terletak di Kajang Sental, Ahad lepas.
Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Dewan Rakyat tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.
“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita  masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” katanya malam tadi.
Tindakan Teo itu dikritik Umno dan Perkasa sebelum ini dan turut dilaporkan menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan Mais menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pengurusan surau tersebut.
Dalam kenyataannnya, Ibrahim juga membawa misalan nasib yang menimpa pendakwah Islam Amerika Syarikat  Malcom X yang ditembak mati di Manhattan Audubon Ballroom pada 1965.
“Pendakwah Islam yang berdakwah kepada orang-orang Kristian hingga masuk ke gereja semata-mata berdakwah kepada bukan Islam akhirnya ditembak mati.
“Di Serdang (Selangor), wakil rakyat DAP, yang bukan Islam, yang sentiasa dalam ‘hadas besar’ telah ‘ditarik’ ke ruang solat, saf pertama surau, oleh PAS (yang pasti ahlinya Islam) dan PKR (ahlinya Islam dan bukan islam) semata-semata untuk memberi tazkirah Ramadan pada jemaah, yang sudah tentu dan pasti beragama Islam,” katanya,
Sehubungan itu, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas berkata, adakah Allah sedang memberikan satu ‘iktibar’ untuk berfikir bersama tentang realiti PAS, yang menurutnya menjual agama Islam demi survival politiknya ketika bulan Ramadan.
“Rumah Allah dicemari, dinodai dan segala-galanya halal demi undi, ini kerja syaitan yang memasong ‘orang yang dikatakan beriman tapi tidak bertaqwa,” katanya lagi.
Dalam kenyataannya semalam Teo berkata beliau akan menghadap Sultan Sharafuddin bagi memohon ampun serta memberi penjelasan kepada baginda tentang tindakannya.
Kata beliau, kehadirannya di Surau Al-Huda hanya bertujuan menghulurkan bantuan berbentuk sumbangan kerajaan negeri bagi memperbaiki pagar surau berkenaan dan berbuka puasa bersama anggota jawatankuasa serta jemaah surau.
“Oleh kerana saya telah dijemput untuk memberi sepatah dua kata, saya dengan secara ikhlas memberi sedikit penjelasan mengenai program pendidikan kerajaan negeri yang memanfaatkan rakyat Selangor.
“Saya kesal perkara ini telah menimbulkan perasaan resah antara umat Islam dan isu ini telah diperhangatkan oleh pihak tertentu atas sebab-sebab politik,” kata beliau.

UmnoApco Spesis Chimpanzee Kepala Lumbu....!!!!

Sumber ide dari tubelawak. Lu orang perhatikan bait2 ayat di akhir video, part tu gua kaitkan secara langsung dengan perangai umnoApco Penang dan 1Malaysia... sejibik perangai cimpanzee... ha..ha..ha.... spesis cimpanzee kepala lembu... ngeee....


Inilah rupa umnoApco jenis buat ramai punyeeaarrrr.... 
Sikit punya hal.. dia punya kecoh macam nak runtuh bangunan KLCC di buatnya....

Gambar: Macam Ni Ker Adab Wanita UMNO Masuk Masjid?

http://1.bp.blogspot.com/_ejQr6AtmZjI/S-zWK2d7kUI/AAAAAAAAKTY/J8PG_XHqmlc/s320/Picture6.png
Aik Puteri UMNO pun tak ketinggalan. Aurat pun tak tertutup elok. Orang bukan Islam tau menutup auratnye apabila mengunjungi rumah ibadat orang Islam. Maaf! Mungkin non muslim kot. Program kemasyarakatan bertempat di Masjid al-Falah Karamunting, Sandakan.
Felda Tunggal, YB Dato Sri Dr Azalina Dato Othman Said Ahli Parlimen Pengerang merangkap Ketua UMNO Bahagian Pengerang telah menghadiri majlis anjuran bersama UMNO Bahagian Pengerang, Unit Seranta Felda Negeri Johor, FELDA Wilayah Johor Bahru, JKKK FELDA Tunggal dan Badan Kebajikan Surau FELDA Tunggal di masjid Felda Tunggal. Istiqamah tidak menutup aurat. Tak berani tegur ke?
Hampir 3000 orang membanjiri kawasan masjid itu. bersama para pemimpin UMNO. Kelihatan bersama di majlis itu, Ketua Badan Perhubungan UMNO Wilayah Persekutuan Datuk Zulhasnan Rafique, Timbalan Badan Perhubungan Senator Datuk Kamarudin Ambok, Setiausaha Senator Datuk Rizuan Abd Hamid, Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Wilayah Persekutuan Datuk Paduka Mohd Norza Zakaria, Ketua Wanita Datuk Seri Shahrizat Abd Jalil, Ketua Puteri Azlinda Mohd Rashad dan ketua-ketua UMNO Bahagian, Pemuda, Wanita, Puteri serta ahli-ahli jawatankuasa masing-masing.

kredit gambar pada google.

macam ini ker wanita umno masuk masjid?

dok ludah kat muka mp serdang buat apa, baiki dulu puak wanita umno.

jamil khir patut buat kursus untuk wanita dan puteri umno cara masuk dan adab masuk masjid!

Tidak faham agama punca polemik- Nik Aziz

KOTA BHARU, 29 Ogos: Isu bukan Islam memasuki masjid bukan satu kesalahan dalam Islam kerana ianya antara kaedah yang diguna Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan mesej dakwah.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz berkata, isu ini menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.

“Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah.

“Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid”, katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian sebagai mengulas tindakan Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu, yang  kini hangat diperkatakan.

“Jadi bila ada orang bukan Islam sekarang ni masuk dalam masjid, tak ada apa pun. Nak ceramah ke, nak apa ke, tak ada masalah apa pun,” katanya lagi.

Menurutnya lagi, tindakan mempolemikkan isu tersebut juga bukan sahaja akan menjauhkan orang bukan Islam kepada Islam, malah bertentangan dengan sunnah Nabi.

“Menjauhkan orang bukan Islam dengan masjid adalah budaya kita sahaja, bukan ajaran nabi,” ujarnya.

Dalam Islam menurutnya, Muaalaf ditafsir dengan tiga golongan iaitu mereka yang baru memeluk Islam, belum Islam tetapi cenderung memeluk Islam dan orang bukan Islam tetapi menghormati dan tidak menentang Islam.

“Jadinya dalam tiga ini hanya satu sahaja yang kita guna. Dua lagi kita biarkan menyebabkan masyarakat kita semakin jauh dengan yang bukan Islam,” ujarnya.

Menyentuh mengenai tidak menutup aurat ketika memasuki masjid, Tuan Guru berkata, mungkin masalah penjaga masjid tidak memberitahu kepadanya.

Tuan Guru berkata demikian sewaktu majlis berbuka puasa bersama anak-anak yatim dan media anjuran Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK), di rumah anak yatim Taman Sabariah.

Seramai lebih 170 orang anak yatim menerima sumbang wang hari raya dari PMBK.

Kisah Si Alim Dengan Si Jahil


Asri: Guna agama cetus permusuhan kaum cemarkan Islam

Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin mengulangi pendiriannya bahawa bukan Islam boleh masuk ke dalam masjid atau surau atas tujuan yang betul dengan syarat tidak mencemarkan kemuliaan rumah ibadat.

Sehubungan itu kata beliau, pendekatan sesetengah golongan politik menggunakan isu agama untuk membangkitkan permusuhan kaum sehingga boleh menimbulkan salah faham terhadap Islam, “sebenarnya tindakan itulah yang mencemarkan Islam.”

“Bukan Muslim boleh masuk ke dalam masjid jika dengan tujuan yang betul seperti untuk mengenali Islam, memahami atau mempelajarinya.

“Juga untuk urusan dengan orang Muslim, dengan syarat tidak mencemarkan kemuliaan masjid. Ini kerana pada zaman Nabi s.a.w bukan Muslim masuk ke masjid untuk bertemu Rasulullah s.a.w,” kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata Asri, ada media yang melaporkan beliau mempertahankan tindakan Ahli Parlimen DAP Serdang Teo Nie Ching yang kini berhadapan dengan kontroversi berucap di Surau Al-Huda, Kajang pada Ahad lalu.

Bagaimanapun kata Asri, beliau tidak campur dalam urusan politik wakil rakyat itu dan tidak mengetahui apakah yang sebenarnya berlaku di surau tersebut.

Ketika pelbagai pihak menyerang tindakan Teo itu, dalam kenyataannya malam tadi, Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan wakil rakyat tersebut menyampaikan sumbangan dan berucap di ruang solat surau itu.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, tindakan anggota Dewan Rakyat tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

Dalam kenyataannyaa hari ini, Asri menegaskan, orang bukan Islam boleh memasuki masjid atau surau dengan niat yang baik, bukannya untuk tujuan berpolitik.

“Bukan Muslim, bahkan Muslim juga tidak boleh menggunakan masjid untuk tujuan politik puak dan peribadi,” katanya.

Asri juga berkata isu-isu agama Islam hendaklah dinilai dengan timbangan agama yang berteraskan dalil dan hujah.

“Menggunakan neraca politik kepartian untuk menilai isu agama boleh merosakkan kesucian agama ini.

“Islam dibina atas hujah dan dalil, sementara politik kepartian sering dibina atas persepsi dan prejudis,” katanya.

Oleh itu kata beliau, pandangan dan pendapat mengenai Islam hendaklah berteraskan hakikat Islam yang sebenar.

Dalam kenyataan dua hari lalu, Asri menyifatkan perbuatan Teo memasuki bahagian dalam surau tidak bertentangan dengan ajaran Islam.

Selain diperkuat dengan fatwa yang dikeluarkan beliau berpendapat, amalan orang bukan Islam mendekati masjid atau surau adalah tanda positif terhadap penerimaan agama, selagi tidak bercemar kesucian agama.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan sentiasa terkawal dan beradab.

Keputusan itu dicapai pada muzakarah 1 Mac 2010.

Bekas mufti itu menegaskan, bukan menjadi satu kesalahan kepada orang bukan Islam untuk memasuki surau dan masjid asalkan niatnya baik dan betul.

Dalam kenyataan itu, Asri berharap kepada umat Islam di negara ini tidak terikat dengan stigma tertentu hingga mendorong mereka membuat kesimpulan mudah tapi salah.

Teo dilaporkan akan menghadap Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi memohon ampun serta memberi penjelasan kepada baginda tentang tindakannya.

Kata beliau, kehadirannya di Surau Al-Huda hanya bertujuan menghulurkan bantuan berbentuk sumbangan kerajaan negeri bagi memperbaiki pagar surau berkenaan dan berbuka puasa bersama anggota jawatankuasa serta jemaah surau.

“Oleh kerana saya telah dijemput untuk memberi sepatah dua kata, saya dengan secara ikhlas memberi sedikit penjelasan mengenai program pendidikan kerajaan negeri yang memanfaatkan rakyat Selangor.

“Saya kesal perkara ini telah menimbulkan perasaan resah antara umat Islam dan isu ini telah diperhangatkan oleh pihak tertentu atas sebab-sebab politik,” kata beliau. -TMI


Perkasa mahu Mais dakwa MP Serdang

Presiden Perkasa Datuk Ibrahim Ali menyertai senarai mereka menyokong tindakan ke atas Ahli Parlimen Serdang Teo Nie Ching dengan menggesa agar wakil rakyat penggal pertama itu turut didakwa.

“Majlis Agama Islam Selangor (Mais) ada ambil tindakan terhadap bekas mufti (Perlis) Dr Asri kerana bagi ceramah dalam surau di Selangor tanpa tauliah.

“Oleh itu, Mais hendaklah segera mendakwa Ahli Parlimen Serdang yang mencemar Surau Al-Huda... kegagalan mendakwa bererti tidak menyahut titah Sultan Selagor yang amat murka dan dukacita,” kata Ibrahim dalam kenyataannya.

Kes ke atas Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang dibawa oleh Jabatan Agama Islam Selangor akhir tahun lalu sedang didengar Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam.

Dalam kenyataannya malam tadi, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mempertahankan tindakan Teo menyampaikan sumbangan dan tazkirah di ruang solat surau itu yang terletak di Kajang Sental, Ahad lepas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata tindakan anggota Dewan Rakyat tersebut tidak menyalahi hukum Islam, malah sebaik-baik cara untuk mendekatkan mesyarakat bukan Islam kepada Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” katanya malam tadi.

Tindakan Teo itu dikritik Umno dan Perkasa sebelum ini dan turut dilaporkan menimbulkan kemurkaan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah yang menitahkan Mais menyiasat dan mengambil tindakan sewajarnya ke atas pengurusan surau tersebut.

Dalam kenyataannnya, Ibrahim juga membawa misalan nasib yang menimpa pendakwah Islam Amerika Syarikat Malcom X yang ditembak mati di Manhattan Audubon Ballroom pada 1965.

“Pendakwah Islam yang berdakwah kepada orang-orang Kristian hingga masuk ke gereja semata-mata berdakwah kepada bukan Islam akhirnya ditembak mati.

“Di Serdang (Selangor), wakil rakyat DAP, yang bukan Islam, yang sentiasa dalam ‘hadas besar’ telah ‘ditarik’ ke ruang solat, saf pertama surau, oleh PAS (yang pasti ahlinya Islam) dan PKR (ahlinya Islam dan bukan islam) semata-semata untuk memberi tazkirah Ramadan pada jemaah, yang sudah tentu dan pasti beragama Islam,” katanya,

Sehubungan itu, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas berkata, adakah Allah sedang memberikan satu ‘iktibar’ untuk berfikir bersama tentang realiti PAS, yang menurutnya menjual agama Islam demi survival politiknya ketika bulan Ramadan.

“Rumah Allah dicemari, dinodai dan segala-galanya halal demi undi, ini kerja syaitan yang memasong ‘orang yang dikatakan beriman tapi tidak bertaqwa,” katanya lagi.

Dalam kenyataannya semalam Teo berkata beliau akan menghadap Sultan Sharafuddin bagi memohon ampun serta memberi penjelasan kepada baginda tentang tindakannya.

Kata beliau, kehadirannya di Surau Al-Huda hanya bertujuan menghulurkan bantuan berbentuk sumbangan kerajaan negeri bagi memperbaiki pagar surau berkenaan dan berbuka puasa bersama anggota jawatankuasa serta jemaah surau.

“Oleh kerana saya telah dijemput untuk memberi sepatah dua kata, saya dengan secara ikhlas memberi sedikit penjelasan mengenai program pendidikan kerajaan negeri yang memanfaatkan rakyat Selangor.

“Saya kesal perkara ini telah menimbulkan perasaan resah antara umat Islam dan isu ini telah diperhangatkan oleh pihak tertentu atas sebab-sebab politik,” kata beliau.-TMI


Ulasan GB

Dengan dua tulisan di atas mengenai dua orang manusia, seorang berpendidikan agama seorang lagi tidak. Seorang berilmu (alim) seorang jahil. Dr Mohd Asri dengan Ibrahim Ali. Mengulas isu yang sama iaitu isu surau Kajang yang menjembput wakil rakyat DAP.

Kata Mohd Asri:

“Bukan Muslim boleh masuk ke dalam masjid jika dengan tujuan yang betul seperti untuk mengenali Islam, memahami atau mempelajarinya.

“Juga untuk urusan dengan orang Muslim, dengan syarat tidak mencemarkan kemuliaan masjid. Ini kerana pada zaman Nabi s.a.w bukan Muslim masuk ke masjid untuk bertemu Rasulullah s.a.w,”
kata beliau dalam kenyataan dikeluarkan hari ini....

Katanya:

Sehubungan itu kata beliau, pendekatan sesetengah golongan politik menggunakan isu agama untuk membangkitkan permusuhan kaum sehingga boleh menimbulkan salah faham terhadap Islam, “sebenarnya tindakan itulah yang mencemarkan Islam.”


Demikian penjelasan yang cukup terang dan nyata dari seorang yang tidak menyertai mana-mana parti politik.

Kemudian kita lihat tindakan UMNO yang memperalatkan isu lawatan wakil rakyat DAP di surau Al-Huda di Kajang itu menerima respons dari golongan yang jahil beragama juga. Ibrahim Ali, Presiden Perkasa, sebuah pertubuhan pelampau Melayu mendesak agak Wakil Rakyat DAP itu didakwa.

Si jahil memang menyokong si jahil, si pelampau memang menyokong tindakan si pelampau yang lain.

GB dah ulas sebelum ini bahawa

Seperti yang GB ulaskan sebelum ini, tindakan UMNO yang cuba menunjukkan mereka lebih Islam itu menjadikan mereka sebagai golongan yang pelampau - pelampau yang bebal terhadap agama - tetapi hanya menggunakan agama sebagai alat politik untuk menyerang Pakatan Rakyat terutama PAS yang semakin dicemburuinya. Dan GB telah mendedahkan sebelum ini, 90% menteri-menteri dari kalangan UMNO ini tidak membaca Al-Quran, jauh sekali mengkaji ayat-ayatNya dan Hadith, justeru itu mereka bebal sebebalnya tentang agama. Mereka hanya bergantung kepada seorang dua "ustadz celup" dimana ustadz-ustadz ini menjadikan diri mereka lembu-lembu untuk habuan duniawi.

(tambahan: sebut sahaja siapa juga menteri UMNO.. Nong Chik ker, Awang Adik ker, Nazri Aziz ker, Anifah Aman ker, Rais Yatim ker, malah Muhyiddin atau Najib sekalipun, GB curiga sangat samada mereka boleh membaca Al-Quran)

Keras kritikan GB, namun demi kebenaran itulah yang sebenar-benarnya.

Anda UMNO boleh memujuk semua sultan agar UMNO memegang semua kunci masjid dan surau, jangan benarkan ahli-ahli dan pemimpin Pakatan Rakyat masuk ke dalamnya. Ia akan mempercepat UMNO terlingkup. Bagi umat Islam sebenar, mereka boleh mendirikan solat di mana-mana hatta segala masjid dan surau terkunci untuk mereka. Kerana Allah memerintahkan "dirikan solat", bukan dirikan masjid.

Pegang kata-kata GB ini, bahawa UMNO BN tetap lingkup setidak-tidaknya di dalam pilihanraya kali ke 14!

Asing Adat & Hukum Hakam

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad meminta umat Islam mengasingkan adat dan hukum hakam agama dalam menilai perbuatan seseorang baik sesama Islam mahupun bukan Islam.

Bagi beliau, kegagalan berbuat demikian hanya akan menjejaskan kemurniaan Islam di mata masyarakat bukan Islam yang seharusnya diajak mendekati agama samawi ini.

(Bekas) Timbalan Pesuruhjaya Pas Selangor itu juga meminta umat Islam tidak terikat dengan elemen tradisi sebaliknya berpandukan sumber ketamadunan Islam sejak zaman Rasulullah.

"Ini masalah di negara kita yang kadangkala tidak dapat membezakan antara kebiasaan dengan adat dan hukum agama. Adat dan agama ini pula dipengaruhi kepentingan politik.

"Kita tahu selama ini Umno sentiasa menegaskan bahawa Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu. Bagi saya, mereka mahu menjauhkan orang yang bukan melayu dan bukan islam daripada Islam," katanya.

Semua ini hanya mencipta pelbagai stigma dan pantang larang yang tidak penah termaktub dalam al-Quran.

Sebaliknya Umno secara halus memperalatkan agama untuk mengembalikan sokongan bukan melayu tanpa mempedulikan perkembangan dakwah agama.

"Inilah sebabnya mengapa mereka sejak kebelakangan ini cuba menunjukkan betapa tidak mesranya Islam kepada orang bukan Islam sehingga mengeluarkan fatwa, kononnya tidak boleh berdoa untuk orang bukan Islam.

"Sekali lagi dengan kes yang melibatkan Teo Nie Ching ini, politik Umno bertujuan hendak kekalkan politik Islam dengan politik Melayu sebagai perkara yang sama," katanya.

BUSUKNYA HATI PERKASA

بسم الله الرحمن الرحيم

Wakil PERKASA Selangor cuba memberi rasuah RM 1000.00 kepada Jawatankuasa Surau Al-Huda Kajang untuk panaskan lagi keadaan ?

Wakil PERKASA Selangor cuba memberi rasuah RM 1000.00 kepada Jawatankuasa Surau Al-Huda Kajang Sentral agar mengembalikan semula bayaran yang telah mereka terima dari MP Serdang Cik Teo Nie Ching tempoh hari.

Jawatankuasa enggan menerima kerana tidak mahu isu ini disensasikan sebagai modal politik pihak tertentu. Jawatankuasa bagaimana pun sentiasa berlapang dada untuk menerima sebarang bentuk bantuan memandangkan surau yang baru sahaja dibina hasil dari derma orang ramai masih lagi berterusan menerima derma dari orang ramai.

“Kepada sesiapa yang ingin menghulur derma kami sentiasa alu-alukan. Namun kami tidak mahu isu ini dipolitikkan.” demikian dijelaskan oleh salah seorang jawatankuasa surau tersebut.

Mengenai tindakan MAIS mengambil alih surau tersebut, beliau berkata belum menerima sebarang surat hitam putih untuk diambil tindakan. Jawatankuasa tidak mempunyai masalah sekiranya pihak MAIS ingin mengambil alih surau tersebut memandangkan jawatankuasa yang dilantik bersifat sukarela disamping bersikap bertanggungjawab menerima amanah menguruskan surau tersebut. Namun pihak jawatankuasa berharap pihak MAIS tidak terburu-buru mengambil tindakan takut terpengaruh dengan asakkan sesetengah pihak yang cuba mensensasikan isu ini. Pihak MAIS juga disarankan mendengar penjelasan dari semua pihak yang terlibat ... DUN26 BANGI

Note: Celaka ... itu lah ungkapan yang aku dapat keluarkan pada wakil PERKASA yang cuba meRASUAH AJK Surau Al Huda Kajang seperti yang dilapurkan. Mereka cuba memperbesarkan lagi isu ini. Apa yang PERKASA cari? Membenci bukan Melayu?

Bro Berahim katak, tengok-tengok sikit anak buah kat bawah ni, jangan buat kerja kurang -ajar macam tu ... - zakriali /Bujang Susa

Kali ini kita bedal sama itu bangsat laknatullah!!


Ni gambaq PM Malaysia rosmah dalam masjid.Agak-agak korang apa hukumnya masuk masjid tak tutup aurat dan juga apa hukum tak tutup aurat? Sudah tentulah API NERAKA jawabnya kan!!!

Pastuh, kecoh pulak bila pemimpin PR dari bukan islam masuk surau, kasi tazkirah nasihat kat rakyat agar tak terus jadi mangsa kemungkaran parti yahudi melayu laknatullah...di sini sapa yang nampak lebih kepada islam?bukankah islam itu alat untuk mencegah kemungkaran? antara kemungkaran adalah sepert bunuh orang dengan C4...kehekehke..tak tutup aurat pun 1 kemungkaran jugak kan?..bersentuhan kulit bukan muhrim tu buleh bawakpahala ke? errr.apa kato pm 1 malaysia rosmoh dan wanita/puteri UMNgok parti yahudi laknatullah

"Cara wanita /puteri umno berpakaian"


1001 Gelagat GEISHA puteri UMno

 * puteri umno selayang

cuba cari apa yang tak kena dalam gambar ni.aku bagi keyword: etika pakaian wanita islam


Tengok la gambaq kat atas tuh. dan lu orang sendiri pikir
Puasa tetap puasa beb.berjuang tetap berjuang...perang Badar di zaman nabi pun dalam bulan ramadhan..apa hyang aku buat ni hanya untuk peringatan untuk umat islam agar tidak terus terpedaya dengan drama Kerajaan Laki Bini yahudi APCO Laknatullah.

Kalau camni la..baik je Najib undur dari PM , tarbiyah isteri sendiri..errk...diri sendiri pun terpalit dengan segala 1001 noda dosa hitam sejak zaman remaja, .zaman dok di UK...zaman jadi MB Pahang..dan lain-lain..kehkehkee


"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." (Surah Al-Ahzab : Ayat 59)[4]

Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu dan pakaian perhiasan dan pakaian yang berupa takwa itulah yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur). (Surah Al-A’raaf : Ayat 26)[2]
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada
 • suami mereka atau
 • bapa mereka atau
 • bapa mertua mereka atau
 • anak-anak mereka, atau
 • anak-anak tiri mereka atau
 • saudara-saudara mereka atau
 • anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau
 • anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau
 • perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau
 • orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan
 • kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan
dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." (Surah An Nur : Ayat 31)
 W

Umno ludah muka sendiri

by radens albanjari

"..apakah dengan islam Umno akan nampak lebih baik walaupun dalam Umno penuh dengan darah, nanar dan segala maksiat berlaku didalamnya. Umno mahu menampakkan dirinya sebagai pejuang islam walaupun siang dan malam menentang islam dari awal sampai akhir. Mana ada pemimpin dalam Umno yang tak menentang islam. Masitah bekas pendakwah bila masuk Umno dengan selamba kaldai menghina hukum hudud, Cik Det bekas PM paling banyak sekali menghina islam dari awal regim hingga ke sekarang. Oleh kerana banyak sangat menentang islam dan apabila cuba menjadi juara islam ia akan terpancar satu posisi yang menampakkan bahawa Umno memang tak suka kepada islam pun. Tiada sedikit pun mesra kepada islam. Dan percayalah Umno tak akan lunak dengan islam.."

Eleh UMNO, dia ajelah yang syumul serta suci dalam dunia ini. Orang lain hanyalah pemecah belah masyarakat, komunis, pelampau agama... pendek kata KJ dan Najib itulah yang hampir sampai martabat wali-wali songo di dalam Malaysia ini. 

Lu bayangkan Nik Aziz itu pegang perempuan? Lu bayangkan Hadi Awang itu isterinya tidak pakai tudung serta berjambul rambutnya?

Atau Wan Azizah itu peluk Lee Chong Wei bila dapat menang mana-mana kejuaraan badminton dalam negara ini? Apa akan berlaku? Apa akan berlaku? Gua memang tak paham dengan tabiat orang-orang UMNO ini. Mereka ingat kita ini dungung kah? Bangangkah sampai tak tahu yang kehidupan mereka itu kita perhatikan?

UMNO itu baik sangatkah sebenarnya walaupun rumah TOYO itu jutaan ringgit harganya padahal dia itu hanya doktor gigi? Apa dia ingat kita ini bangang? Taib Mahmud? Apa nak jadi ni?

MP Serdang masuk masjid dan lu orang menyalak? WTF!! Come onlah hero ketuanan melayu. Lu ingat top secret sangatkah isu solat hajat dan yassin calon India dulu? Lu tahu tak yang kita ini ada Google? ada blogspot? ada YM? ada MMS dan 3G? ada camera dSLR? dan Flickr serta Twitter itu lajunya kalah F-22 Raptor? Lu eksyen dengan kapal selam yang pakai diesel? Pundeklah! Astaghfirullah......! (sumber hantu-sabun)


Setelah gagal menggunakan isu perkauman dan gagal dalam menggunakan isu isu pembangunan Umno cuba meraih kembali sokongan daripada rakyat yang disiksa dan dizalimi dengan membawa isu keugamaan pula. seperti mana yang diketahui oleh rakyat malaysia yang beragama islam bahawa Umno tak pernah serius atau suka bermain main dengan isu isu yang melibatkan agama islam, Umno cuba menghasut rakyat yang berugama islam membenci orang orang kafir pula. 

Hasutan Umno supaya rakyat yang beragama islam membenci rakyat malaysia yang bukan berugama islam dengan memainkan isu agama islam dan cuba menyeret istana pula kedalam isu isu agama islam. Selama 64 tahun penubuhanUumno, tak pernah sekalipun Umno yang menerajui Malaysia berkata walaupun sepatah untuk menjadikan hukum hudud sebagai hukum tertinggi di Malaysia. 

Yang ada banyak tok alim Umno atau ulamak yang mencari kebendaan dalam hidup dan tak memikirkan lagi soal haram dan halal dan juga soal kebangkitan dihari akhirat begitu banyak mempermainkan isu isu hukum hudud namun nak membela atau memberikan taraf sebenar hukum hudud di kalangan umat islam Umno tak pernah membuatnya atau ada niat pun nak melaksanakan hukum islam ini.

Kali pertama Umno cuba menghasut rakyat di Pulau Pinang yang mana isu doa kepada LGE dijadikan berita utama. Penuh mulut orang Umno bahawa salah dan berdosa mendoakan orang kafir. Ramai mufti tok lebai dan ulamak ulamak muda memberikan penjelasan dan mentafsir ayat alquran demi kepentingan peribadi mereka. Durjana sungguh Umno ini. 

Sanggup dia menipu rakyat Malaysia bahawa mendoakan orang kafir agar lembut hatinya menerima islam adalah menyalahi hukum islam. Aku pun heran dengan Umno ini. Sejak bila Umno ni suka dan gembira dengan orang islam. Walaupun solat bersama dalam satu masjid tapi hatinya tetap akan melawan hukum Allah. Selesai solat aje dah lawan hukum Allah. Ngo's dan yang paling utama kedepan ialah Perkosa yang dipimpin oleh berahim ali yang sah sah menolak hukum islam. Demi pangkat, wang dan kuasa dia mempermainkan PAS dengan selambanya. Menyokong dan menjunjung dasar kafir dah menjadi darah daging berahim ali. Isu2 doa kembali sejuk kerana ada penjelasan dibuat oleh ulamak yang berterusan menentang umno. Rakyat islam dah boleh menerima penjelasan.

Isu kedua berlaku di Selangor,Uumno dengan lidah blogger celaka dan juga media massa terutama utusan dan tv3 suku memainkan isu isu DAP masuk surau. Ketua Mais khusrin dengan lantang mengatakan bahawa orang bukan islam tak boleh masuk surau. Fatwa khusrin cukup senang dan oleh kerana khusrin diketahui bahawa terlebih Umno dalam menangani isu ini, mulut khusrin dengan petah mengatakan bahawa islam melarang wanita bukan islam dan dikatakan dalam keadaan berhadas besar dan dilarang masuk kedalam masjid atau surau. Isu tudung kepala dimainkan. Bodoh dan bangang khusrin ini rupanya tak kenal mana orang islam dan orang kafir. 

Kalau pergi ke masjid negara pun orang bukan islam wanita boleh memasuki dewan utama asalkan menutup aurat. 

Oleh kerana lama sangat berada dalam keumnoan, khusrin sampai dah tak kenal mana satu islam dan mana satu kafirnya. 

Iyelah wanita Umno kebanyakkan tak bertudung kerana bagi mereka bertudung akan menjadikan mereka sebagai muslimat PAS. Jadi untuk mengelakkan bertudung pakailah selendang untuk menutup jambul di depan.

Jamil Khir bekas boss kagat dengan lantang mengatakan sebelum mengizinkan orang bukan islam masuk masjid atau surau kena bertanya kepada jakim. Bodoh dan bebal jamil khir rupanya. Setiap kali orang kafir nak masuk surau atau masjid kena tanya beliau dulu kalau kafir Mca dan Mic bolehlah kot kalau kafir DAP mesti tak boleh. Bodoh lagi bebal agama jamil khir. Oleh kerana dah lama makan makanan tidak halal jamil khir dah jadi semakin bingung dan biol sebiol khusrin. 

Oleh kerana jamil khir banyak membuat onar selepas dilantik menjadi menteri di jabatan perdana menteri. Ugama islam dipermainkan oleh masitah dan disambung oleh jamil khir. masitah dulu mempermainkan hukum hudud dan sekarang jamil khir meneruskan usaha umno untuk mempermainkan ugama islam. Jadi tak salah kalau Umno dikatakan tak mahu kepada islam menerusi tindakan dan perbuatan dan juga lidahnya.

Dizaman kemenangan islam, orang bukan islam dah mulai nak mendekati masjid dan surau. Apakah kita tak berbangga bagaimana orang bukan islam cuba untuk mendekati agama islam. DAP masuk surau bukannya menyampaikan tazkirah sebagaimana kata orang umno tapi hanya memberikan ucapan biasa. Terlampau jauhnya umno dengan agama islam sampai tak tahu menilai yang mana ucapan biasa dan tazkirah. Bila bercakap dalam surau mesti tazkirah. Bodoh bin bangang sangat rupanya khusrin. Kebodohan khusrin diteruskan oleh ngo ngo yang kononya memperjuangkan islam lebih dari orang lain.

Bertempik berdemo sampai hilang suara kerana panas membahang disiang hari berpuasa. Tak tahu apa yang diperjuang. Berdemo semoga akan mendapat habuan dari Umno. Kalau tak ada habuan yang dihajati mampus tak ada siapa yang hadir berdemo pun. Umno akan terus kecewa dengan isu ini kerana Umno gagal mencari lagi salah dan silapnya pakatan rakyat sekarang.(FTZ)

UMNO Kantoi Lagi

1.Akhir - akhir ini agak kasar dan keras bentuk "serangan politik" yang dilakukan oleh UMNO dan BN ke atas PAS dan Pakatan Rakyat . Media cetak dan elektronik pastinya menjadi "peluru tembaga" yang cuba untuk mensasarkan kekebalan "jantung" Pakatan Rakyat.

2. Modus operandi mereka cukup mudah untuk dibaca kerana ia diatur dan digerakkan dalam keadaan cemas dan terdesak demi meningkatkan kembali reputasi mereka yang jatuh teruk dan meraih semula kepercayaan rakyat kepada prestasi mereka.

3. Tindakan UMNO dan BN mutaakhir ini demi memburukkan nama baik PAS semakin liar dan kelihatan tidak terkawal. Baru - baru ini ditimbulkan isu doa kepada Lim Guan Eng dalam khutbah jumaat yang kononnya salah dan bertentangan dengan Islam malah didakwa cuba menggantikan nama Yang di Pertuan Agong. Akhirnya mereka kantoi apabila didedahkan perbuatan doa malah membaca Yassin dan solat hajat yang dilakukan oleh UMNO buat calon BN Kamalanathan di Hulu Selangor dalam pilihanraya kecil baru - baru ini .

4. Sedang doa yang dibacakan oleh Al Fadhil Ustaz Zakaria Ahmad dalam khutbahnya adalah untuk memohon hidayah Allah swt kepada Lim Guan Eng agar Lim Guan Eng menerima Islam . Satu doa yang terpuji dari pandangan agama Islam agar pemimpin itu diberikan hidayah .

5. Terkini UMNO dan BN memainkan isu Yb Teo Nie Ching Ahli Parlimen Serdang masuk surau dan ia dianggap sebagai suatu yang terlarang . Mereka menggambarkan kononnya MP Serdang itu menyampaikan "tazkirah" kepada ummat Islam di surau tersebut . Sepantas itu pihak JAIS dan MAIS bertindak disamping turut menyelar tindakan tersebut . Lebih malang mereka cuba mengheret pihak ke bawah Duli Yang Maha Mulia sultan Selangor untuk kepentingan politik mereka .

6. UMNO kantoi lagi apabila Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia kali ke 90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah membincangkan Hukum Pelancong Bukan Islam Memasuki Masjid dan Ruang Solat Utama di dalam Masjid. Muzakarah tersebut telah memutuskan bahawa :

pelancong bukan Islam diharuskan memasuki Masjid dan ruang solat dengan syarat mendapat keizinan pihak pengurusan masjid dan perlakuan serta tingkah laku mereka tidak mencemarkan kesucian masjid dan senantiasa terkawal dan beradab. Walaubagaimana pun perbuatan berdoa atau bertafakkur oleh pelancong bukan Islam mengikut cara agama mereka dalam keadaan yang boleh menimbulkan fitnah adalah dilarang.

7. Tindakan dan sikap yang diambil oleh Pengarah JAIS Khusrin Munawi dan Pengerusi MAIS Mohamad Adzib Mohd Isa yang tidak membenarkan non muslim memasuki masjid dan surau adalah bertentangan dengan fatwa yang telah diputuskan baru - baru ini .

8. Sebelum ini Khusrin Munawi juga menolak keras cadangan saya yang mewakili Dewan Pemuda PAS Pusat agar Nikah Khitbah dipopularkan sebagai salah satu kaedah atau pendekatan untuk mengatasi bencana sosial yang melanda negara .

9. Kegagalan mereka memberi gambaran dan nasihat yang betul dan tepat ke bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Negeri Selangor berhubung kes ini adalah sangat dikesali dan ia dianggap sebagai suatu kegagalan ketara dalam menjalankan tugas .

10. Sikap yang saya ambil bukan kerana mahu mepertahankan MP Serdang tersebut tetapi satu sikap dan tindakan yang berasaskan ilmu . Jika ianya satu tindakan yang tidak menyalahi hukum Islam kenapa saya mesti membantahnya. Sebab itu , saya nasihatkan semua pihak agar bertindak dan memberi pandangan mestilah berasaskan ilmu dan Islam adalah agama ilmu bukan agama emosi dan fantasi . [ perbahasan agama dalam perkara ini , saya akan lampirkan dalam posting saya akan datang insyaallah ...]

11. Saya melihat Khusrin dan Mohd Adzib wajar memberi perhatian bagaimana mereka boleh bertindak untuk meningkatkan kefahaman dan kesedaran ummat Islam yang masih ramai melanggar syariat Islam . Masih ramai isteri - isteri pemimpin negara yang beragama Islam tidak menutup aurat ketika menghadhiri majlis - majlis rasmi negara samaada di dalam masjid atau di luar masjid. Perlu diingat bahawa malaikat Allah yang mencatat rekod perilaku ummat manusia bukan hanya beroperasi di dalam masjid sahaja .

12. Sepanjang bulan Ramadhan ini saya melihat bagaimana pusat - pusat hiburan masih beroperasi sehingga ke awal pagi dan kelihatan ummat Islam yang derhaka tidak segan silu mengunjunginya. Sepatutnya dalam hal seperti ini , Khusrin dan Mohd Adzib menasihati ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Sultan agar Baginda murka dan mengambil tindakan tegas ke atas muslim derhaka kerana ia lebih menghina Islam dan kesuciannya .

13. Saya telah meminta pihak sekteriat Dewan Pemuda PAS Pusat supaya menganjurkan Nadwah Kefahaman Islam [ NKI ] bersiri setiap bulan untuk menjelaskan apa jua isu yang timbul dalam negara kita menurut perspektif Islam dan disiplin ilmunya . Sebagai contoh isu berkait hukum hudud , nikah khitbah dan lain - lain termasuk hukum non muslim memasuki masjid semuanya boleh ditimbulkan dalam nadwah tersebut . Kita akan undang tokoh - tokoh penting yang sering salah faham terhadap Islam atau keliru mengenainya untuk menghadhiri siri nadwah yang akan kita anjurkan kelak .

14. Kini Dewan Pemuda PAS Pusat telah bersedia dengan segala keupayaan dan kemahiran untuk menangani dan mengurus isu serta konflik yang melibatkan hukum Islam secara ilmiah , bersemuka , dialog dan hujjah .

15. Apa jua keadaan yang agama benarkan maka kita benarkan walau ia melibatkan orang lain . sementara keadaan yang bertentangan dengan agama , kita tetap akan kata salah walau ia melibatkan diri kita sendiri . Ini prinsip perjuangan saya dan rakan - rakan Dewan Pemuda PAS Pusat .