Jumaat, 13 Ogos 2010

Aku Raja Kepala Putih


Aku orang kaya-raya....
Hartaku berbillion-billion di luar negara...
Apa...?? Jealous ka??
Lu orang nak buat apa??
Kamu orang boleh buat apa??
Nak siasat gua??
Ha... ha... ha... SPRM lu ada berani ka??

Ceritanya di sini

TAKZIAH BUAT KELUARGA MANGSA RIBUT DI JASIN


Saya mengucapkan takziah buat keluarga 2 mangsa ribut di Jasin yang meninggal dunia petang tadi. Mereka yang meninggal ialah Mahadi Mohamad, 40 dari Merang Terengganu dan Abdul Omar, 73 dari Air Merbau, Jasin

Kedua-dua mangsa tersebut adalah peniaga di Pasar Ramadhan di Stadium Jasin.

Selain mereka berdua, 17 yang lain cedera dan sedang di rawat, ada antaranya cedera parah.

Semoga roh Allahyarham di tempat bersama para Anbia, Solihin dan Syuhada.

Gambar : Salah seorang mangsa dibawa ke Hospital Jasin (Bernama).

SEK MEN SRI MENGANDUNG, JASIN, MELAKA.....!!! ALI RUSTAM KENA FIKIRKAN SEMULA..!!!

ALLAH TELAH BERIKAN PERINGATAN...!!!

UMNO minta tolong Cyber Trooper untuk pulihkan Imej......
Kesian aku bila baca ayat ni "Umno digambarkan seperti parti yang tidak berakhlak, yang seolah-olah hanya layak diletakkan di bawah kaki...saya sedih dengan keadaan ini.

Tapi kalau yang diminta membantu untuk pulihkan imej tu datangnya dari puak-puak yang hanya menulis berdasarkan fitnah.. nak jadi apa?

Jadilah seperti tikus membaiki labu, yang sudah rosak tu bukannya pulih tapi rosak terus..

Lagi satu Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor ini secara tidak langsung telah mengesahkan bahawa imej UMNO memang telah rosak..


Umno Minta Rakan Maya Bantu Naikkan Semula Imej Parti


KUALA LUMPUR, 13 April (Bernama) -- Umno hari ini meminta bantuan sahabat maya untuk menaikkan semula imej serta nama parti itu yang sering menerima pelbagai tohmahan oleh pihak tertentu, terutama parti pembangkang.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengki Mansor berkata, sejak lima tahun kebelakangan ini, pelbagai tuduhan telah dilemparkan kepada Umno sehingga parti itu dilihat seperti pertubuhan siasah yang tidak bermoral.

"Umno digambarkan seperti parti yang tidak berakhlak, yang seolah-olah hanya layak diletakkan di bawah kaki...saya sedih dengan keadaan ini.

"Kita tidak minta banyak...kita cuma minta diiktiraf apa yang telah dilakukan parti selama ini, apa yang telah dilaksanakan untuk kebaikan semua," katanya sempena majlis berbuka puasa bersama rakan-rakan Facebook (FB) Media-Umno di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini.

Kira-kira 500 sahabat FB Media-Umno dirai pada majlis itu yang turut dihadiri Setiausaha Kerja Umno Datuk Abd Rauf Yusof.

Tengku Adnan berkata sejak ditubuhkan 64 tahun lepas, Umno banyak menabur jasa dan melaksanakan pelbagai usaha membangunkan negara.

"Kalau Umno tak ditubuhkan pada 1964 itu, kita tidak tahu di pinggir mana kedudukan orang Melayu sekarang," katanya.

Beliau turut meminta rakan Umno yang sering berkomunikasi di ruang maya supaya memperkenalkan Umno, khususnya kepada generasi muda yang belum mengenali Umno, selain menarik lebih ramai golongan itu mendekatkan diri dengan parti berkenaan.

Ruang FB Media-Umno yang wujud sejak 8 Jan lepas, kini mempunyai seramai 4,513 sahabat dan 3,836 peminat.

Tengku Adnan berkata semua sahabat Umno dialu-alukan untuk mengemukakan sebarang cadangan atau pandangan untuk kebaikan parti.

"Walaupun Umno telah lama ditubuhkan, tetapi kita bukanlah sempurna. Kalau ada cadangan, pandangan boleh dikemukakan supaya perjalanan Umno ini lebih baik," katanya.


Bernama

Warga Shah Alam Desak Kerajaan Segera Siapkan Hospital Shah Alam

Sharifah Azmawati Syed Abdul Aziz
Rentetan pembinaan Hospital Shah Alam yang tergendala sejak Mei lalu, warga Shah Alam mendesak kerajaan menyelesaikan kemelut itu dengan kadar segera.
 Majoriti warga Shah Alam meminta kerajaan mengambil tindakan yang lebih pro aktif dalam menyelesaikan konflik yang sedang melanda antara kontraktor-kontraktor yang dilantik oleh Kementerian Kerja Raya dengan lebih berkesan kerana ia membabitkan peruntukan wang rakyat sebanyak RM482 juta.
Tinjauan TV Selangor mendapati pembinaan Hospital Shah Alam di negeri ini adalah sangat diperlukan memandangkan ia merupakan perkara asas dalam mendapatkan rawatan kesihatan dengan lebih mudah.
 “Saya rasa perlu diadakan dan disiapkan hospital itu dengan segera, kerana manusia ini jangka hidup dia tidak sama. Ada kaya ada miskin.
“Perlu disegerakan dan diteruskan dengan secepat mungkin, kita ini hendak pergi hospital maklumla semua barang naik, kos perubatan pun naik, jadinya ada hospital kerajaan itu yang termampu kita pergi,” kata Mahaad Mustafha merupakan seorang pekerja swasta di Shah Alam.
 “Hospital dekat Shah Alam ini memang sangat diperlukan sebab malu lah, satu-satunya bandaraya yang tiada hospital kan. Lagi satu hospital lain jauh kan, kita hendak pergi hospital lain pun yang ada cuma Hospital Klang atau Putrajaya kan, maknanya hendak berurusan memang susahlah, kita memerlukan sangat. Lagi pun Poliklinik yang ada di Shah Alam ini berapa sangat yang boleh kita tampungkan untuk perkara kecemasan atau bersalin memang susahlah.
 “Kalau boleh buatlah secepat yang mungkin dan kalau ada masalah-masalah tu, selesaikan sebab rakyat sangat memerlukan hospital ini sepertimana yang dijanjikan oleh kerajaan kepada rakyat,” kata Ahmad Shukri Ahmad Yusuf merupakan pekerja swasta juga.
“Memang sangat diperlukan kerana orang kata warga Shah Alam ini buat bangunan ini cepat sebab sekarang saya dengar dia tergendala kan, mengenai kontraktor yang lambat tu, sila cepat selesaikanlah ya,” kata Paraam Singh.
“Awak punya tanggungjawap ialah rakyat, awak tengok ya bertapa rakyat sudah banyak sengsara, awak sudah ambil duit rakyat tetapi awak buat projek itu tidak bersungguh-sungguh pula,” kata seorang warga emas yang tidak mahu dikenali.
Pembinaan Hospital Shah Alam adalah merupakan sebuah projek Bn yang mengikut perjanjian asalnya kontraktor perlu menyiapkan hospital itu sebelum 25 Jun 2011.
Bagaimanapun pembinaan hospital 300 katil itu tegendala dan bertambah teruk apabila baru-baru ini pada 11 Ogos, Syarikat Sunshine Fleet Sdn.Bhd telah memberhentikan syarikat GM Healthcare Sdn.Bhd daripada menjadi sub kontraktornya pula.
Sunshine Fleet Sdn.Bhd telah memberikan notis 8 jam kepada GMH dengan arahan GMH perlu mengosongkan segala barang milikan di lokasi pembinaan dengan segera.
Tindakan tidak adil ini turut sama berlaku kepada syarikat Isyoda (M) Sdn.Bhd yang pada mulanya adalah sun kontraktor utama yang dilantik oleh Sunshine Fleet.
TV Selangor difahamkan isu pembinaan hospital ini bukan saja melibatkan kontraktor dan sub kontraktor malah membabitkan seramai kira-kira 850 pekerja buruh binaan yang terpaksa mengalih pekerjaan mereka ekoran tidak dibayar gaji sehingga terdapat pelbagai bantahan pekerja melalui kain banting yang dipasang di luar pagar hospital itu.

Lau Seru Penghantar Peluru Raifal M-16 Berani Tampil Ke Hadapan

Sharifah Azmawati Syed Abdul Aziz
Adun Kampung Tunku, Lau Weng San mencabar pihak yang menghantar peluru raifal M-16 dan nota ugutan bunuh kepada Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara tampil ke hadapan dan bersemuka membincangkan isu yang dihadapi secara rasional.
Lau Weng San berkata apa sahaja permasalahan boleh diatasi dengan lebih berkesan tanpa perlu kepad keganasan dan bunuh-membunuh.
“Saya mencabar penghantar peluru tersebut tampil ke hadapan dengan pendiriannya untuk datang berbincang berhubung isu itu secara lebih rasional tanpa melibatkan sentimen perkauman.
“Malaysia seharusnya tidak boleh bertolak ansur dalam hal seperti ini, jadi saya mencabar supaya penghantar peluru tersebut datang dan berbincang secara lebih terbuka sebelum 15 Ogos ini di Kafe Rocket dalam memastikan perbincangan dari hati ke hati atas isu ini tanpa ada kekerasan terhadap mana-mana individu. Atau dalam masa yang sama kita tidak boleh terima mereka ini yang tiada keberanian dan tidak mahu pegang kepada pendiriannya,” katanya.
Surat ugutan itu diterima oleh keraninya pada petang semalam yang dihantar dalam bentuk bungkusan surat ke alamat pejabat Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu.
DAP percaya ia mempunyai kaitan kepada cadangan Tony Pua yang mahu potongan harga sebanyak tujuh peratus yang diberikan kepada bumiputera untuk memberi hartanah disalurkan khusus untuk golongan berpendapatan rendah dan sederhana sahaja bagi hartanah bernilai sekitar RM500,000 ke bawah.
 “Sekiranya kita memberikan potongan harga tersebut kepada orang kaya, ini bermakna kerajaan juga membenarkan orang Malayu yang kaya seperti Tan Sri Syed Moktar, Tan Sri Rozali Ismail atau Datuk Seri Najib Razak sendiri yang mendapat gaji enam angka sebulan bagi membolehkan mereka sama turut menerima potongan harga tersebut,” katanya.
Beliau berkata tindakan ini adalah sama sekali tidak adil dan menindas golongan bawahan yang lebih memerlukan potongan harga itu tanpa mengambilkira mana-mana kepentingan kaum.
Beliau meminta semua pihak melihat cadangan Tony ini secara lebih rasional dan terbuka bukannya dengan tindakan keras mengugut.

RM350 je duit raya untuk lembu di FELDA

 Seramai 101,391 peneroka Felda akan menerima duit rasuah raya RM350 seorang manakala dan 11,244 peneroka yang tidak bersama Felda akan diberi RM150 seorang.Ketika mengumumkan demikian hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkata pembayaran itu akan dibuat sebelum hari raya Aidilfitri ini di semua rancangan Felda di seluruh negara.

"Pemberian duit rasuah raya ini melibatkan bayaran berjumlah RM37.14 juta, terdiri RM35.47 juta bagi yang bersama Felda dan RM1.67 juta bagi yang tidak bersama Felda," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Najib berkata hampir 10 peratus daripada keseluruhan 112,635 peneroka Felda, atau seramai 11,244 peneroka, dikategorikan sebagai tidak bersama Felda kerana mereka tidak menanam semula menerusi agensi itu.

"Saya berharap pemberian duit raya ini sedikit sebanyak akan dapat meringankan bebanan kewangan keluarga peneroka dalam membuat persiapan menjelang ketibaan PRU 13 Syawal.

"Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menyeru peneroka yang tidak bersama Felda agar kembali bersama dengan agensi ini untuk memaju dan memakmurkan lagi tanah-tanah rancangan," kata Perdana Menteri.

--Bernama

Felda Untung 10 Billion setahun

Setiap aktiviti yang dijalankan oleh FELDA lebih-lebih lagi membuat pelaburan dilakukan dengan teliti dan konsisten bagi memastikan agensi itu terus bertahan di masa hadapan, kata pengerusinya Tan Sri Dr Mohd Yusof Noor.

Beliau berkata setiap pelaburan yang dibuat oleh FELDA adalah melalui satu jawatankuasa pelaburan yang akan mengkaji dan membuat keputusan mengenai setiap perancangan pelaburan itu.

"Dalam FELDA, tiada pelaburan yang boleh dibuat oleh individu. Ia perlu berdasarkan kajian oleh kumpulan profesional, barulah boleh buat keputusan. Sebab itu FELDA masih selamat, kalau tiada amalan macam ini tentulah FELDA tak boleh survive macam sekarang.

"Satu daripada faktor utama FELDA bertahan adalah amalan yang konsisten. Pelaburan yang dibuat setakat ini diyakini memberi pulangan yang baik, tiada yang jadi beban," katanya ketika ditemubual di ibu pejabat FELDA di sini.

Yusof berkata penubuhan FELDA Global Ventures Holdings Sdn Bhd juga adalah untuk mengembangkan sayap pelaburannya di luar negara dalam bidang seperti perladangan, hotel, hartanah dan katering.

"FELDA Global adalah langkah untuk cepatkan penyertaan kita dalam bidang pelaburan. Kalau lambat kita rugi, yang rugi generasi baru. Ini adalah langkah dasar untuk selamatkan FELDA di masa depan sebab pelaburan akan dirasai oleh generasi masa depan," katanya.

Yusof berkata FELDA mampu meraih pendapatan antara RM10 bilion dan RM15 bilion setahun bergantung kepada harga minyak sawit mentah.


"Sekurang-kurangnya sebanyak RM1 bilion merupakan keuntungan bersih," katanya.

Beliau berkata dakwaan kononnya FELDA bankrap adalah tidak benar dan hanya agenda politik semata-mata oleh pihak tertentu yang mahu mencari kesalahan kerajaan.

"Asas tuduhan itu politik, itu berita memeranjatkan, kita nak tahu bankrap apa? Kalau bankrap duit, kita ada duit, kalau tiada duit untuk bayar hutang, aktiviti FELDA bukan setakat bertahan tetapi bertambah. Kalau bankrap boleh ke buat?" katanya, merujuk kepada laporan akhbar Suara Keadilan, milik pembangkang, kononnya FELDA telah bankrap.

Yusof berkata kedudukan tunai FELDA juga mencecah RM1.5 bilion setahun untuk menampung operasi organisasi itu di mana kosnya mencapai RM500 juta setahun bagi mengekalkan aset seperti kilang minyak sawit.

"Kos pengurusan adalah RM500 juta setahun, tetapi ada kos-kos lain yang kita kena tanggung iaitu kerja sosial kerana tugas FELDA bukan hanya menguruskan ladang, tetapi kita juga membantu komuniti.
"Kalau kita nak uruskan FELDA sahaja kita dapat RM500 juta setahun cukuplah, tetapi kita kena ada lebih kerana hendak tolong peneroka dan masyarakat FELDA," katanya


- Hadoihhhh kedekut lah isteri rosmah nih, RM350 je, tu pun setahun sekali. Bunyi kata felda untung billion-billion. iskkkkkk..ehemm.ni mesti lekat kat celah akaun bank mana-mana ketua umno bahagian nih,,takpun JKKK pun ado share semangkuk...wkhakhkahakhaka

sepatutnya para peneroka felda dapat RM5000 seorang, RM350 nak buat apo, sepasang kasut,baju seluar raya pun lebih RM300 !!!

Apek ini Pak Sedara Mahathir atau sepupu Taib Mahmud?


  Ting Pek Khing

Fakta kes:1 ~ Projek Empangan Bakun yang menelan kos RM7.3 bilion sehingga akhir tahun ini, bakal menjurus kepada tanggungan faedah setinggi RM10 juta setiap bulan, oleh pemiliknya Sarawak Hidro Sdn Bhd (SHSB), mulai tahun 2011.
2 ~ Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP) telah membekalkan pinjaman sebanyak RM5.75 bilion kepada projek ini sehingga kini.

3 ~ SHSB terpaksa menanggung faedah setinggi RM10 juta setiap bulan mulai tahun depan.

4 ~ Projek Empangan Bakun adalah projek penjana hidroelektrik mega yang diketengahkan oleh kerajaan Mahathir Mohamad pada tahun 1980-an. Projek Empangan Bakun diserah kepada Ekran Bhd, yang dikuasai kroni Taib Mahmud, Ting Pek Khing pada tahun 1994. Namun demikian, projek mega ini terpaksa diketepikan berikutan kemelut ekonomi pada tahun 1997. (Skandal Taib Mahmud)

5 ~ Apabila projek ini mengalami kerugian mega, SHSB mengambil alih semula projek ini pada tahun 2000, dan kemudian projek ini ditenderkan. Malaysia China Hydro Joint Venture (MCHJV) yang ditunjangi Sime Darby Bhd berjaya memperolehi projek ini dengan harga tender RM1.8 bilion pada Oktober 2002.

6 ~ Sime Darby menuntut kos lebihan lantaran penundaan projek sebanyak RM780 juta daripada kerajaan. Namun demikian, beberapa faktor menyebabkan angka kos ini terus melonjak, menjurus kepada anggaran kerugian Sime Darby setinggi RM450 juta pada tahun kewangan 2010.

7 ~ Lebihan kos ini telah melonjakkan kos pembinaan empangan dari RM1.8 bilion pada asalnya kepada RM3.2 bilion, yang belum merangkumi kos projek elektrik dan mekanik.

8 ~ Seandainya dihitung secara terperinci, maka kerugian yang ditanggung oleh Sime Darby lantaran daripada Empangan Bakun boleh mencecah RM1 bilion.
Berkaitan :- 

The Most Corrupted Malaysian

Malaysia has squandered an estimated RM100 billion on financial scandals under the 22-year rule of Dr Mahathir Mohamad, according to a new book about the former prime minister.


According to Barry Wain, author of the soon-to-be launched ‘Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times’, direct financial losses amounted to about RM50 billion.


This doubled once the invisible costs, such as unrecorded write-offs, were taken into account. The RM100 billion total loss was equivalent to US$40 billion at then prevailing exchange rates.


Barry, who is a former editor of the Asian Wall Street Journal, says most of the scams, which included a government attempt to manipulate the international tin price and gambling by Bank Negara on global currency markets, occurred in the 1980s.

‘Malaysian Maverick’ is the first independent, full-length study of Mahathir, who retired in 2003 after more than two decades as premier. The book will be published globally next week by Palgrave Macmillan.

Wain writes that the Mahathir administration, which took office in 1981 with the slogan, “clean, efficient, trustworthy”, was almost immediately embroiled in financial scandals that “exploded with startling regularity”.

By the early 1990s, he says, cynics remarked that it had been “a good decade for bad behaviour, or a bad decade for good behaviour”.

Secret military deal with US

The book also reveals that:

Mahathir, despite his nationalistic rants, signed a secret security agreement with the United States in 1984 that gave the Americans access to a jungle warfare training school in Johor and allowed them to set up a small-ship repair facility at Lumut and a plant in Kuala Lumpur to repair C-130 Hercules transport aircraft.
Mahathir used a secret fund of his ruling Umno to turn the party into a vast conglomerate with investments that spanned almost the entire economy.
Mahathir’s Umno financed its new Putra World Trade Centre headquarters in Kuala Lumpur partly with taxpayers money, by forcing state-owned banks to write off at least RM140 million in interest on Umno loans.
Wain, who is now a writer-in-residence at the Institute of Southeast Asian Studies in Singapore, however credits Mahathir with engineering the country’s economic transformation, deepening industrialisation and expanding Malaysia’s middle class.

But Mahathir had undermined state institutions, permitted the spread of corruption and failed to provide for Malaysia’s future leadership, he says.

Related Article:

Do you know that:

Last year, Petronas gained a total pre-tax profit of RM86.8 billion and so far, it has earned about RM600 billion. As the surge of international oil prices, it’s profits will as well substantially grow. But the government has reduced fuel subsidies by a wide margin, turning Malaysia into one of the world’s most expensive oil price oil-producing countries. It makes the people wonder where the huge profit of Petronas has gone?

Former Work Minister Datuk Seri S. Samy Vellu said in the Parliament last year that the government has compensated a total of RM38.5 billion to 20 highway companies. Also, as the government has stopped building the Scenic Bridge in Johor, it has to compensate RM300 million construction cost to the bridge contractor. Isn’t the spending of such huge amount a waste?

Former Deputy Prime Minister Datuk Seri Anwar Ibrahim revealed that the Central Bank has lost RM30 billion in foreign exchange trading in the 1990s. Who was the manipulator behind it? (Second Finance Minister was in charge of Bank Negara’s Forex trading at that time)

Malaysia Airlines was said to have suffered losses every year. But why to spend RM1.55 million to buy three paintings to decorate its chairman’s office? And why to spend RM7,525 per day to recruit a foreign senior general manager?

Proton Holdings bought a 57.75% stake in MV Agusta for €70 million but sold it at €1 (RM4.50) a year later, causing Proton to lose €75.99 million (RM 348 million)?

Other excesses and wastages:

1. The Bank Bumiputra twin scandals in the early 1980s saw US$1 billion (RM3.2 billion in 2008 ringgit)

2. The Maminco attempt to corner the world tin market in the 1980s is believed to have cost some US$500 million. (RM1.6 billion)

3. Betting in foreign exchange futures cost Bank Negara Malaysia RM30 billion in the 1990s.

4. Perwaja Steel resulted in losses of US$800 million (RM2.56 billion). Eric Chia, was charged with corruption for allegedly steering US$20 million (RM64 million) to a Hong Kong-based company

5. Use of RM10 billion public funds in the Valuecap Sdn. Bhd. operation to shore up the stock market

6. Banking scandal of RM700 million losses in Bank Islam

7. The sale of M.V. Agusta by Proton for one Euro making a loss of €75.99 million (RM 348 million)

8. Wang Ehsan from oil royalty on Terengganu RM7.4 billion from 2004 – 2007

9. For the past 10 years since Philharmonic Orchestra was established, this orchestra has swallowed a total of RM500 million

10. In Advisors Fees, Mahathir was paid RM180,000, Shahrizat Abdul Jalil (women and social development affairs) RM404,726 and Abdul Hamid Othman (religious) RM549,675 per annum

11. The government has spent a total of RM3.2 billion in teaching Maths and Science in English over the past five years. Out of the amount, the government paid a whopping RM2.21 billion for the purchase of information and computer technology (ICT) equipments which it is unable to give a breakdown.

12. The commission paid for purchase of jets and submarines to two private companies Perimeker Sdn Bhd and IMT Defence Sdn Bhd amounted to RM910 million.

13. RM300 million to compensate Gerbang Perdana for the RM1.1 billion “Crooked Scenic Half-Bridge”

14. RM1.3 billion have been wasted building the white elephant Customs, Immigration and Quarantine (CIQ) facilities on cancellation of the Malaysia-Singapore scenic bridge

15. RM 100 million on renovation of Parliament building and leaks

16. National Astronaut Programme – RM 40 million

17. National Service Training Programme – yearly an estimate of RM 500 million

18. Eye on Malaysia – RM 30 million and another RM5.7 million of free ticket

19. RM 4.63 billion, ’soft-loan’ to PKFZ

20. RM 2.4 million on indelible ink

21. Samy announced in September 2006 that the government paid compensation amounting to RM 38.5 billion to the highway companies. RM 380 million windfalls for 9 toll concessionaires earned solely from the toll hike in 2008 alone.

22. RM32 million timber export kickbacks involving companies connected to Sarawak Chief Minister and his family.

Bailouts -
23. Two bailouts of Malaysia Airline System RM7.9 billion

24. Putra transport system, which cost RM4.486 billion

25. STAR-LRT bailout costing RM3.256 billion

26. National Sewerage System costing RM192.54 million

27. Seremban-Port Dickson Highway costing RM142 million

28. Kuching Prison costing RM135 million

29. Kajian Makanan dan Gunaan Orang Islam costing RM8.3 million.

30. Le Tour de Langkawi costing RM 3.5 Million

31. Wholesale distribution of tens of millions of shares in Bursa Malaysia under guise of NEP to cronies, children and relatives of BN leaders and Ministers worth billions of ringgits.

32. APs scandal had been going on year-after-year going back for more than three decades, involving a total mind-boggling sum of tens of billions of ringgits

33. Alienation of tens of thousands of hectares of commercial lands and forestry concessions to children and relatives of BN leaders and Ministers worth tens of billions of ringgits

34. Travel around Malaysia and see for yourself how many white elephants like majestic arches, roads paved with fanciful bricks, designer lamp posts, clock towers, Municipal Council buildings that looks more like Istanas, extravagant places of worship, refurbishment of residences of VIPs, abandoned or under-utilised government sports complexes and buildings, etc! Combined they could easily amount to the hundreds of billions of ringgits!

35. Wastages and forward trading of Petronas oil in the 1990s based on the low price of oil then. Since the accounts of Petronas are for the eyes of Prime Minister only, we have absolutely no idea of the amount. Whatever amount, you bet it is COLLOSSAL!

In Time Asia magazine issue on March 15 2004, South East Asian economist at Morgan Stanley in Singapore Daniel Lian, figures “that the country may have lost as much as U$$100 billion (RM320 billion) since the early 1980s to corruption.” Mind you, this is only corruption and it does not include wastages!

All the rakyat’s hard earned money down the drain and they have the audacity to raise fuel prices and asking the people to change their lifestyles.

Sarawak Chief Minister's Property in the USA

Palatial - just one of the Taib family's US residences
Sakto Canada/Sakti US


When you have dozens of properties and as many companies to manage them it is always a good trick to stick to similar names. Sarawak Report can exclusively reveal that there is a US arm to the Taib family’s secretive North American property empire.


In Ottawa, Canada the family’s interests are managed by Sakto Corporation, but in the US they are managed by Sakti International Corporation. Sakti International Corporation comprises properties totalling an estimated value of US$80,000,000, according to their own company documents. Each property is held under a separate company, usually named after the property’s street address, again in order to aid recognition. For example, W.A. Boylston manages 1117 Boylston St, Seattle (shown right).


However, one of these companies is not so named. Wallyson’s Incorporated, based in Seattle, operates what is known as the Abraham Lincoln Building. The Abraham Lincoln Building houses a top secret FBI (Federal Bureau of Investigation) facility and to enter requires maximum security clearance.


This is the North West Regional Headquarters for the FBI, America’s domestic security and counter-terrorism service. The Seattle branch lists amongst its particular responsibilities countering terrorism threats from Far East Asia. This building is owned by the Taib family.

Sakti’s other main US office block, 260 California Street, San Francisco, also rents space to an impressive list of clients, including Citibank. It shows once again the Taib family’s ability to ingratiate with the establishment in host countries for their foreign investments.

Taib company history in the USA

Sole Officer and Director Rahman Taib and his parents, the Chief Minister and Laila Taib

Also like Sakto, Sakti is currently managed by Sean Murray, husband of Jamilah Taib, who is the daughter of Abdul Taib Mahmud, Chief Minister of Sarawak (salary 20,000 Malaysian Ringgit per month). Sean Murray was re-named Hisham Murray when he converted to the Muslim faith on his marriage to Jamilah, but never uses this name in his business or social capacities outside of Sarawak.

However recent court documents deposited with the San Francisco Superior Court show that the company has always belonged to the Taib family. Sakti makes several key acknowledgements in its deposition to the Court, which are therefore incontestable. The company admits that Sakti was incorporated in California in 1987 and that it was initially managed by Mahmud Abu Bekir Taib. The documents state “The Defendants [Sakti International Corporation] admit that beginning September 10, 1987, Sakti’s designated Chief Executive Officer, Secretary and Chief Financial Officer was Mahmud Taib”.

Previous revelations in Sarawak Report have proved that Mahmud Taib, the eldest son of the Chief Minister, was also an original Director of Sakto in Canada, formed in 1983, along with his sister Jamilah and their uncle Onn Mahmud, the Chief Minister’s brother.

Court Admissions

Hisham (Sean) and Jamilah Murray

The Sakti court deposition goes on to admit that Mahmud Taib, who is now a Director of CMS Sarawak, was later succeeded by his younger brother Sulaiman Abdul Rahman Taib as “sole officer and director of Sakti”. Sarawak Report has documents to show that he was also the sole officer of Wallyson’s (see below).

When Sakti was incorporated in 1987 Mahmud Taib was 27 years old and his brother Rahman Taib was just 20. However, the youthful brothers were supported in their roles by the involvement of other close family members. Two of the Chief Minister’s brothers (Mahmud Taib’s uncles) joined him as the original directors of the company. The deposition by Sakti says “[The] Defendants admit that the original members of Sakti’s Board of Directors were Onn Mahmud, Arip Mahmud and Mahmud Taib”.

Shareholders

Equally significantly Sakti admits that the shareholders of Sakti are all the Chief Minister’s own children or his brothers. The document deposited by Sakti International Corporation states ”the original shareholders of the company were Mahmud Taib, Onn Mahmud, Jamilah Taib, Arip Mahmud, and Rahman”. It goes on to confirm that “Mahmud Taib, Onn Mahmud, Jamilah Taib, Arip Mahmud and Rahaman are still shareholders of Sakti Holdings” (the company into which the shares have been moved).

Sarawak Report can therefore categorically verify that Sakti in the US, like Sakto in Canada, was set up and originally managed exclusively by the Taib family, who provided the original US shareholder investments. The involvement of Sean Murray, the current Manager of Sakto and Sakti, began only after his marriage to Jamilah Taib and in fact he succeeded Rahman Taib as the Manager of Sakti only in 2006.

Sarawak Report therefore invites Mr Murray to declare whether he currently holds any shareholdings in the companies he directs, or if he is merely an employee of his wife’s family.

Sarawak Report also invites the Taib family to explain how between 1983 and 1987 they were able to invest millions of dollars in the setting up of two property companies in Canada and the US, whose combined portfolios are now worth at at least US$200,000,000. Of the original shareholders, Jamilah, Rahman and Mahmud (the children of Chief Minister Abdul Taib Mahmud) were in their early twenties and at college at that time, while the other two shareholders, Arip and Onn, are the Chief Minister’s brothers. If the money was all coming from the two uncles, who are purported to be businessmen, then their generosity in including the Chief Minister’s children rather than their own in these shareholdings is surprising.

Time for some answers

260 California Street, San Francisco - another Taib Office Tower

Sarawak Report believes that the people of Sarawak deserve an immediate explanation of these facts from Chief Minister, Abdul Taib Mahmud. The Chief Minister should instantly reveal whether he holds or once held a stake in these companies in North America and if any of the money invested was provided by him. If Taib Mahmud is the beneficial owner of any of the shares in these companies the Sarawak taxpayer is entitled to know he obtained them. Malaysia’s law enforcers should be enquiring on their behalf.

The FBI should also be willing to issue a statement enlightening the public about the ownership of the building they occupy. As joint defendents in the California court case Wallyson’s and Sakti International admitted that the owner of Wallyson’s Incoporated is a company called Rodinmass, which is registered in the British Virgin Islands. It is inconceivable that the FBI did not check who the owners of Rodinmass were, given the sensitivity of this building. As the sole officer of Wallyson’s was Rahman Taib, Sarawak Report contends that the owners and shareholders of Rodinmass are, like with Sakti International, the Taib family. Our information is that Laila Taib was the majority shareholder of Rodinmass.

Taib’s wife, brothers and children are all linked to these North American companies. It is for Taib to now demonstrate that somehow he is not also linked as a beneficial owner of these lucrative properties.

Sarawak Report

The Growing BN Corruption Scandal

Exclusive – The Taibs Own Ridgeford Properties Limited, London

Racehorses, residences in swanky Fitzrovia and offices bang next door to the Bank of England. Yes, the Taibs are in London too. In this latest exclusive investigation, Sarawak Report can reveal the full details of Ridgeford Properties Limited, a multi-million pound property company in the UK, once again owned and funded by the family of Chief Minister, Abdul Taib Mahmud.

The London base of the Taib family’s international property portfolio was started in October 1996 under a Canadian, Chistopher Murray. Christopher Murray is the cousin of Sean Murray who is married to Jamilah Taib, the Chief Minister’s daughter and a key lynch-pin for his foreign property empire. Sean Murray acts as Chairman of Ridgeford, while Christopher has been appointed the London-based

Managing Director. Sean Murray is also President of Sakto Corporation in Canada and Sakti International in the USA, as well as a Director of Sitehost Pty in Australia. These are all major property companies of which his wife and her family (the Taibs) are the owners and shareholders

Again, whilst an impression has been given that Ridgeford Properties is part of a wider business started and owned by the Murray family, Sarawak report has established that it in fact relies on millions of pounds worth of soft loans from a private investor based in the British Virgin Islands. This investor has clear links to the Taib family fortune and to the public Sarawak-based Company, which they largly own, CMS (Cahya Mata Sarawak). Many questions have been raised as to the legitimacy of the Taib family’s ownership of CMS, which was once Sarawak’s largest state company, but was then ‘privatised’ by the Chief Minister into the hands of his own close family.

Central London Portfolio

Ridgeford Properties Limited currently boasts seven major Central London ‘mixed-use’ developments, including luxury flats and thousands of square feet of rented-out office space. According to the company’s own online information just one such property, Tokenhouse Yard ajacent to the Bank of England, is netting the company £1.5 million in rent per annum, whilst of course remaining a valuable and appreciating asset.

Another stunning showcase for Ridgeford is 50 Bolsover Street, in Fitzrovia near Oxford Street. This massive development is in partnership with the prestigious Royal National Othorpaedic Hospital and All Souls College, Oxford along with a fellow developer, the Manhattan Loft Company. According to our research, the first part of this two-stage development has consisted of 210,000 square ft of prime property sold as 66 flats and 4 penthouses for between £1,000 and £1,200 per square foot – giving a total value of well over £210,000,000 (just over one billion ringgit at current exchange rates). The second phase of the project, which is due to complete in 2012 will consist of another 60 flats for sale, making it almost as lucrative as stage one.

Meanwhile, in trendy Clerkenwell another Ridgeford development, Ironmonger Row, has seen 12 ‘prestige appartments’ and 2 penthouses sell for what the company describes as ‘well in excess of previous developments in the area’. The company retains the lower part of the building for rent as retail and office space and boasts that this is occupied by top shoe designer Christian Louboutin. Another property, a bright red, modern office high-rise, ’Maple Street’, has secured a 15 year rent as the Headquarters for the famous travel company Thomas Cook at record prices, according to Ridgeford’s publicity material.

Developer with a difference is bullish over recession

Interestingly, while most London developers are now cash-strapped because of the credit crunch, Ridgeford Managing Director, Christopher Murray, says the company sees this period of recession as a good opportunity for more business. As he explained to one reporter, ”we see this period as an opportunity to buy right, as there is less competition. Where there were once 30 companies chasing one

development now there will just be two”. His statement clearly implies that Ridgford is less vulnerable than most to the current loan squeeze and this ties in with evidence from the company’s public financial records, which show that Ridgeford has access to sizeable loans on highly favourable terms from a mysterious donor named Tess Investments, based in the British Virgin Islands. Sarawak Report has found clear links between Tess Investments and the Taibs.

Links to Sakto Corporation Canada and the Taib Family

Ridgeford’s company website acknowledges that Ridgeford is a ’sister company’ of Sakto Corporation, based in Ottawa Canada and run by Sean (Hisham) Murray, the husband of Jamilah Taib. Numerous members of Murray’s family have become employed by Sakto since Sean’s marriage to Jamilah in 1987, including Brian Murray who is in charge of office letting in Ottawa, Thady Murray who acts as President of City Gate Corporation, another sister company, and Christopher Murray in London.

Christopher Murray claimed in a recent interview that Sakto is a “family business” started by “my cousin’s father and my father. They had an architectural practice and then got into development”. However, Sakto was in fact started in 1983 in Ottawa by Onn Mahmud, Mahmud Taib and Jamilah Taib, the Chief Minister’s brother, son and daughter, well before Jamilah met and married Sean Murray. Likewise millions of dollars had been invested in developments before Sean Murray became involved in the company.

Sarawak Report therefore contends that Sakto and its sister companies are in fact a Taib family business, which employs several members of Sean Murray’s family in different departments of its property empire. According to Ridgeford’s financial records Christopher Murray was paid a salary of £178,175 in 2009, a considerable rise from £47,917 in 1998, which apparently enables him to live in a £5 million apartment, as he claimed in the same recent interview. Ridgeford accounts also indicate the company has funded a racehorse in past years, indicating certain added value to be gained from working for the in-laws.

The financial connection

Ridgeford Properties, according to its 2009 Financial Statement ‘relies significantly’ on loans. This includes over £15.5 million of mostly interest-free and open ended loans, from Tess Investments, c/o Equity Trust (BVI) Ltd, PO Box 438, British Virgin Islands. It is notable that Tess Investments was incorporated on 23rd October 1996, the day before Ridgeford was incorporated in London on October 24th 1996. The majority of these loans are not secured on any properties owned by Ridgeford, representing stunningly generous terms from anyone who was not a direct shareholder of the company.

The original shareholder of Ridgeford was in fact a company called Astar Properties, incorporated on October 4th 1996, also in the British Virgin Islands (a well-known tax haven) and also sharing the same Equity Trust Agent and PO Box 438 address. Astar Properties also has shares in Sitehost Pty, the Australian property company belonging to the Taibs.

It is notable that CMS (Cahya Mata Sarawak) the once state-owned company that was ‘privatised’ into the Taib’s family’s personal control by the end of 1996 also has a banking division in the British Virgin Islands. CMS in the BVI is also registered at the very same PO Box 438 address and with the same agent, as Astar Properties and Tess Investments, according to information made public by Equity Trust and available on the internet.

In 2001 documents show that Astar’s shareholding in Ridgeford was then passed directly to City Gate International Corporation, which is based at Sakto’s Headquarters in Ottawa. Jamilah Taib and Sean Murray are the registered directors of City Gate and Thady Murray is employed as President.

Sarawak Report therefore challenges the Chief Minister Abdul Taib Mahmud to acknowledge that Ridgeford Properties in London was set up and financed by the Taib family and remains part of the Taib global property empire, which is largely owned and ultimately controlled by himself. We further ask how with him earning a salary of just 20,000 ringgit a month his family has been able to afford to pay millions of pounds into this property company and others across the globe. So far the Chief Minister has found no answer to our revelations, so will it be different this time?

Sarawak Report 


Khir hina rakyat SelangorKUALA LUMPUR, 13 Ogos — PAS Selangor membidas Datuk Seri Dr. Mohd Khir Toyo kerana menghina rakyat negeri itu dengan mengatakan bahawa pengundi-pengundi Selangor telah tersalah pilih Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum 2008.

Ketua Penerangan PAS Selangor Roslan Shahir Mohd Shahir berkata kenyataan bekas menteri itu seolah-olah memperlekehkan minda dan pemikiran rakyat negeri itu.

“Khir cuba menyembunyikan kelemahan Umno dan BN sedangkan hakikatnya rakyat menolak mereka pada pilihan raya umum lalu jelas kerana amalan kronisme, nepotisme dan rasuah yang berleluasa dan dirasai langsung kesannya oleh rakyat,” kata beliau dalam satu kenyataan merujuk kepada pandangan Dr Khir hari ini.

Kata Roslan, rakyat Selangor merupakan masyarakat yang terpelajar dan sentiasa terdedah dengan maklumat.

Pakatan Rakyat dianggotai PAS, DAP dan PKR mengambil alih pentadbiran kerajaan negeri dua tahun.

Kini Dr Khir merupakan Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri.

“Angkara kepincangan kepimpinan negeri di bawah Khir, maka rakyat bangkit menuntut perubahan pada ketika itu,” katanya.

“Bagaimana rakyat Selangor boleh tersilap sedangkan mereka menanggung dan melihat sendiri tindak-tanduk pincang kepimpinan Umno dan BN selama lebih 50 tahun dan terakhir di bawah Khir sebagai Menteri Besar,” kata Roslan.

Tegas beliau, di bawah kerajaan Pakatan Rakyat hari ini, Selangor melihat sebuah kerajaan yang memberikan penekanan kepada aspek pembelaan nasib dan kebajikan rakyat.

“Ketelusan pentadbiran yang diperkenalkan oleh kerajaan Pakatan adalah sesuatu yang baru yang tidak pernah ditonjolkan di negeri ini sebelum ini.

“PAS Selangor yakin rakyat tidak akan serik, malah akan terus mempertahankan kerajaan ini kerana inilah kepimpinan yang dicari-cari dan diidamkan oleh mereka selama ini,” katanya.

Sehubungan itu kata beliau, program Gelombang Selamatkan Selangor Darul Ehsan yang cuba dicetuskan oleh Umno Selangor itu sekadar retorik kosong yang tidak akan mampu memadamkan dosa Umno Selangor khasnya kepada rakyat selama ini.