Ahad, 8 Ogos 2010

Wawancara Husam dan Perpaduan UMNO

Kerjasama Pas-UMNO terus menjadi polemik. Bagaimana Datuk melihat isu ini?

HUSAM: Saya properpaduan. Saya masuk Pas kerana mahu melihat orang Melayu bersatu-padu. Kalau saya yakin perpaduan itu boleh dijayakan menerusi UMNO, dah lama saya masuk UMNO tetapi bila melihat UMNO sendiri tidak mampu menyatukan ahlinya sendiri, apatah lagi rakyat, saya memilih perjuangan Pas. Apa kuncinya, ialah sikap yang sendirinya akan melahirkan dasar-dasar, pendekatan, politik yang salah atau betul.

Saya ambil kes pembayaran royalti minyak di Kelantan. Masalah sikap menjadi penyekat kepada usaha menyelesaikan isu ini. Peranan sikap yang berbeza telah menghasilkan kesan yang pelbagai. Saya ambil contoh masa pemerintahan Tun Abdul Razak, apa yang beliau lakukan ketika berlakunya tragedi 13 Mei? Beliau terbang ke Kota Bharu, jumpa secara tertutup dengan Datuk Asri Muda dan menangis di hadapannya. Saya pernah baca satu surat tulisan Tun Abdul Razak melantik Datuk Asri (ketika itu masih bersama Pas) sebagai Pengerusi Jawatankuasa Majlis Keselamatan Negeri Kelantan dan Pengerusi Pembangunan Negeri dengan dua sebab iaitu keperluan dan kecemasan. 

Bandingkan sikap Tun Abdul Razak dengan anak beliau (Datuk Seri Najib) yang menerajui pemerintahan negara sekarang. Dalam kes tuntutan royalti minyak ini, Tok Guru (Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat) tulis surat kepada Perdana Menteri sebanyak tiga kali, satu surat balas pun tidak diterima. 

Jadi, kalau kita mempunyai sikap yang betul, secara automatiknya keadaan masyarakat akan menjadi harmoni. Oleh kerana saya properpaduan, saya kena asingkan pemimpin yang mempunyai sikap dan track record yang tidak baik.

Maknanya, kerjasama dua parti ini adalah mustahil direalisasikan?

HUSAM: Peluang itu ada dan saya yakin akan berlaku selepas Pas, insya-Allah memperoleh majoriti mengambil alih pemerintahan negara. Ketika itu, UMNO akan bersatu dengan Pas. Bagi saya, yang tidak mahu bersatu sekarang ialah UMNO.

Tetapi, Pas dilihat ketara menolak penyatuan dengan UMNO?

HUSAM: Kalau kita nak mengurat anak dara orang tetapi anak dara itu menolak, tetapi kita nak jugak kena gunalah strategi baru. Gunalah cara baik, pujuk dia, hantar dia hadiah, lama-lama mungkin dia nak.

Ini tidak, Pas dijadikan mangsa kritikan, kutukan di media dengan pelbagai tohmahan kata Pas tolak, anti-perpaduan... hati mana nak terbuka. Jadi, melihat keadaan itu, ia membuktikan sama ada UMNO ni tak pandai nak mengurat atau memang dia (UMNO) tak mahu perpaduan. UMNO dilihat lebih banyak bersandiwara dan tidak serius pun menjayakan isu ini

Bagaimana dengan cadangan penglibatan orang tengah dalam membawa Pas- UMNO ke meja rundingan?

HUSAM: Orang tengah ni satu lagi hal, belum apa-apa dah cerita macam-macam. Sepatut orang tengah ini perlu lebih tenang, jaga rahsia...barulah peranannya lebih efektif. Ini tidak, orang tengah pula dilihat bersikap lebih sudu daripada kuah

Adakah Pas yakin Melayu boleh bersatu tanpa UMNO?

HUSAM: Ya. Contohnya semasa empayar Melaka dulu, masa itu UMNO belum wujud dan masyarakat Melayu ketika itu hidup aman daman dan bersatu padu. Pas kuat kerana dasar Islam yang kita perjuangkan. Islam mengatasi kaum, puak dan dasar Islam seperti adil, saksama yang boleh diterima oleh semua pihak. Islam bukan milik orang Melayu, oleh itu kaum lain berpeluang menerima layanan adil.

Ada pihak beranggapan, Pas tidak perlu bekerjasama dengan DAP dan Parti Keadilan Rakyat kerana ada kekuatan sendiri.

HUSAM: Pas bukan sekadar berpolitik tetapi kita juga berdakwah kerana kalau hanya tertumpu pada politik, kita dilihat seperti mementingkan kuasa tanpa mengutamakan jiwa raga masyarakat kita. Negara kita mempunyai masyarakat berbilang kaum, ia membuka peluang untuk Islam lebih menyerlah. Kalau UMNO memerintah negara dengan bantuan MCA dan MIC, apa salahnya kalau Pas bekerjasama dengan DAP. UMNO tanya kita, kenapa Pas boleh berkawan dengan DAP tidak dengan UMNO, mengapa mereka tidak tanya kenapa UMNO tak boleh berkawan dengan DAP?

Kenapa sejak awal tidak kerjasama dengan DAP?

HUSAM: Dulu lain, sekarang lain. Ini membuktikan berlakunya keberanian politik dan Pas pernah bekerjasama dengan DAP menerusi Angkatan Perpaduan Ummah sebelum ini yang dicetuskan Presiden terdahulu, Datuk Fadzil Mohd Noor.

Apa komen Datuk mengenai cadangan pilhan raya asing dan serentak?

HUSAM: Tarikh pilihan raya secara idealnya haruslah diberitahu lebih awal. Mesti ada masa jangkaan pilihan raya akan diadakan contohnya dalam tempoh empat atau enam bulan dari sekarang, Parlimen akan dibubarkan dan pemberitahuan itu dianggap munasabah untuk memberi ruang setiap parti membuat persediaan.

Pada aspek demokrasinya, ia nampak lebih demokratik. Walau pun Perdana Menteri mempunyai hak untuk membubarkan Parlimen pada bila-bila masa yang difi kirkan sesuai tetapi sekiranya negeri-negeri tidak mahu membubarkan DUN masing-masing berdasarkan alasan-alasan tertentu seperti terlalu awal dan sebagainya, negeri mempunyai hak berbuat demikian. Contohnya, pilihan raya negeri Sarawak yang diadakan berasingan, kenapa negeri-negeri seperti Kelantan, Selangor ataupun Kedah tidak boleh melakukan perkara sama. Pilihan raya tidak semestinya diadakan serentak sekiranya tarikh yang dipilih itu dianggap tidak munasabah. 

Terakhir, adakah Kerajaan Pas Kelantan sudah bersedia dengan kabinet bayangan sekiranya berlaku sesuatu terhadap Nik Abdul Aziz?

HUSAM: Kalau mengambil kira persoalan 'sekira', kalau boleh Parlimen saya mahu Tok Guru bertanding. Kalau Tok Guru ni sihat, kerusi Parlimen pun dia kena bertanding, sebab beliau adalah ikon yang sudah diterima masyarakat.

Selangor cadang saham untuk pemilik tanah Kg Baru, kekal hak milik bumiputra.


Khalid Ibrahim Oleh Muda Mohd Noor
KUALA LUMPUR: Kerajaan Selangor mahu penduduk Kampung Baru bersatu dalam isu pembangunan semula kampung itu.
Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim memberi jaminan pembangunan Kampung Baru tidak akan menggadai hak milik mereka.
Sehubungan itu,meminta pemilik tanah Kampung  Baru memberi pertimbangan sewajarnya terhadap  cadangan pelan alternatif oleh kerajaan Selangor.

Kerajaan Selangor  mencadangkan kewujudan tabung amanah dengan pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru memiliki saham berdasarkan tanah yang dimiliki.
Khalid berkata, paling penting pembangunan Kampung Baru mesti dibuat bersepadu dan bukannya secara berpecah.
“Sebagai contoh, kalau ada 10,000 kaki persegi, kita jadikan 10,000 unit saham.
“Fungsi tabung amanah ialah mengawal selia saham-saham tersebut,” katanya ketika berucap di majlis pembentangan pelan alternatif pembangunan Kampung Baru di ibu negara hari ini.
Kira-kira 200 pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru hadir termasuk ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lolo’ Ghazali.
Menteri Besar Selangor berkata, dengan pemilikan saham itu, hak milik kekal kepada mereka selain mendapat pendapatan kekal.
Ini cadangan baru kepada penduduk Kampung Baru.
Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin baru-baru ini mengumumkan penubuhan perbadanan untuk pembangunan Kampung Baru.
Bagaimanapun, beberapa pemilik tanah Kampung Baru menentang cadangan menteri besar Selangor itu.
Aziz Hamzah dari pasar minggu Kampung Baru, pemilik tidak yakin dengan penubuhan tabung  amanah tersebut.
“Mengapa pemilik perlu menyerahkan geran kepada mereka?
“Saya bimbang mereka dapat makan  daging, pemilik hanya dapat tulang" katanya ketika ditemui selepas majlis tersebut.
Ghaz Sham Ghani pula bertanya pihjak mana yang akan letak wang ke dalam tabung amanah pembangunan Kampung Baru.
Beliau juga bimbang tabung itu bocor dan wang hilang entah ke mana.

Gejala sosial wajib di kursus perkahwinan

RAWANG, 8 Ogos: Kerajaan negeri Selangor telah mewajibkan isu-isu gejala sosial termasuk isu buang bayi dalam semua kursus pra perkahwinan di negeri ini.

Ia diwajibkan hasil dari kajian yang dibuat oleh Jawatankuasa Menangani Gejala Sosial yang ditubuhkan oleh kerajaan negeri sebelum ini.
(Gambar: Dr Halimah menandatangani plak Pasti Nur Insaniah, Bandar Tasik Puteri dengan diperhatikan oleh ketua gurunya)
Demikian kata Exco kerajaan negeri, Dr Halimah Ali ketika berucap merasmikan Pasti Nur Insaniah, Pejabat Perkhidmatan Jawatankuasa Penduduk serta Perpustakaan Komuniti Bandar Tasik Puteri tengahari tadi.

Jawatankuasa Menangani Gejala Sosial ini ditubuhkan bagi melahirkan satu mekanisma untuk menghadapi gejala yang dikatakan semakin teruk ini di setiap peringkat.

Sebagai langkah awal, katanya, beliau telah berbincang dengan Jabatan Agama Islam Selangor agar memasukkan isu-isu gejala sosial ini dalam kursus pra perkahwinan di negeri ini.

"Kita mahu membendungnya sejak mereka belum berkahwin lagi agar keluarga yang dibentuk tidak menjadi sumber gejala buang anak dan sebagainya," kata beliau.

Beliau berkata, semua pihak telah dilibatkan oleh kerajaan negeri bagi menangani gejala ini.

Di peringkat negeri, beliau sendiri mempengerusikan jawatankuasa ini manakala di peringkat daerah pula ia diketuai oleh Pegawai Daerah.
(Gambar: Dr Halimah menandatangani plak Pejabat JKP Bandar Tasik Puteri dengan diperhatikan oleh Zaidi Talib, ahli MPS untuk zon itu)
"Selangor bercita-cita melahirkan negeri yang Baldatun Tayyibun Warabbun Ghafur (negeri baik yang diberkati) iaitu negeri yang bebas dari bala dan mahukan pembangunan fizikal kita seimbang dengan pembangunan rohani.

"Kita mahu negeri ini menjadi magnet kepada malaikat. Kita juga mahu negeri ini mendapat sijil ISO bukan ISO Sirim sahaja tetapi ISO dari langit (Allah).

"Kalau negeri kita penuh dengan gejala sosial, macamana kita hendak mendapat keberkatan dan mencapai hasrat itu," kata beliau di majlis itu.

Ekoran itu, beliau memuji kejayaan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) iaitu kelas pra sekolah yang dipelopori oleh PAS kerana berjaya menanamkan ciri-ciri baik untuk mencapai hasrat tersebut.

Dalam ucapannya juga, Halimah memberitahu, Kerajan negeri Selangor merancang untuk menerbitkan satu buku mega untuk rakyat negeri ini.

Ia sedang ditulis oleh 1,000 orang dari menteri besar, exco, pegawai kanan kerajaan, pelajar, petani, nelayan bahkan juga lain-lain sektor masyarakat negeri ini.

Buku yang bertajuk "Selangor negeri idaman, maju sejahtera dan  berkebajikan" dijangka akan mencatatkan satu lagi rekod dalam sejarah negeri dan negara ini.

Pemuda buat aduan dakwa mesyuarat Umno Bukit Bendera tak sah..ha.ha..Mesyuarat Haram..!!


GEORGE TOWN, 8 Ogos — Ketua Penerangan Pemuda Umno Bukit Bendera Rose Akmar Ahmed membuat laporan polis mendakwa persidangan perwakilan bahagian itu tidak sah, tetapi pemimpinnya menolak dakwaan itu. Bukit Bendera akhirnya mengadakan persidangan perwakilan hari ini selepas tertangguh dua kali bulan lalu.
Ia bahagian pertama mengadakan pemilihan mengikut sistem baru selepas pindaan perlembagaan Umno tahun lalu.
Rose membuat laporan di balai polis Butterworth mendakwa beberapa cawangan tidak menerima notis rasmi persidangan perwakilan bahagian itu yang diadakan hari ini.
Pengerusi jawatankuasa penaja Kampung Mutiara itu berkata, notis sedemikian seharusnya dikeluarkan 14 hari sebelum persidangan perwakilan.
Rose juga merupakan salah seorang daripada empat wakil bahagian itu yang membuat laporan polis pada 9 Julai lalu mendakwa mereka tidak menerima notis persidangan perwakilan.
Dalam respons segera, Ketua Penerangan Umno Pulau Pinang Datuk Musa Syed Fadhil menyangkal dakwaan Rose.
Pada sidang media di Hotel Eastin di sini, Musa berkata notis telah dihantar kepada kesemua cawangan sebelum pertemuan hari ini.
Musa berkata beliau tidak menerima surat daripada mana-mana pihak yang membantah persidangan hari ini.
“Mereka yang tidak berpuas hati seharusnya menghantar surat aduan kepada kami.
“Tanpa surat saya tidak boleh membuat apa-apa. Pada saya persidangan ini diadakan mengikut peraturan perjalanan mesyuarat,” katanya lagi.
“Tidak masuk akal hanya seorang yang membuat aduan, adalah munasabah jika 50 peratus perwakilan mengadu mengenai prosedur ini,” katanya.
Musa menjelaskan, hanya perwakilan dari cawangan Bukit Mewah dan Kampung Mutiara tidak hadir kerana mereka “ada perkara lain untuk lakukan.”

Yaaaa... Betuuuuullll!!!

Ini dia....
WIRA BANGSA ME-LAYU

Kah.... Kah.... Kah.... Kah.... Kah....!!
Selain itu.... dia juga dianugerahkan gelaran Bintang Perkosa Me-layu Mati.
Kah...... Kah...... Kah...... Kah..... Kah....!! Fuiyo... tak der siapa lagilah Melayu yang se perkasa dan se jati seperti Ahmad Ismail. Habislah Ibrahim Ali.... tak perkasa lagi!
Kah..... Kah.... Kah.... Kah.... Kah.... Kah.....!!
Sumber di sini.

Perkasa mahu hukum MCA di PRU-13 kerana hina Islam

SHAH ALAM, 8 Ogos — Datuk Ibrahim Ali membuat pendiriannya yang tegas — akan menyumbang kepada kekalahan MCA dalam pilihan raya umum ke-13 jika presidennya Datuk Seri Dr Chua Soi Lek terus-menerus menghina Islam. Presiden Perkasa itu membeirtahu pihaknya sedang menyenaraikan ahli-ahli politik dari semua parti yang pertubuhan bukan kerajaan Melayu itu akan menghukum pada pilihan raya umum ke-13.
Sebelum ini beliau pernah memberitahu The Malaysian Insider bahawa Perkasa telah mengenal pasti 15 orang pemimpin yang bakal kehilangan sokongan mereka.
“Kami ada strategi rahsia ketika pilihan raya umum akan datang jika MCA tidak berubah,” kata beliau kepada pemberita di sini petang ini.
Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas ini mengulas kenyataan Dr Chua baru-baru ini bahawa Umno dan PAS menggunakan agama untuk bersaing mendapatkan undi orang Melayu.
Ibrahim juga membidas Dr Chua yang mengatakan bahawa Malaysia tidak progresif kerana Islam.
“Di mana buktinya? Rasuah adalah masalah universal yang menjejaskan semua kaum,” kata Ibrahim lagi.
Ibrahim menambah, bekas menteri kesihatan itu yang meletakkan jawatan ekoran skandal video seks pada 2007 tiada asas moral untuk mengeluarkan kenyataan sedemikian.
“(Beliau) menghina Islam, menyinggung perasaan kami, siapa beliau yang merupakan aktor adegan seks untuk membuat kenyatan sedemikian,” katanya lagi.
Ibrahim menambah, Perkasa tidak akan menuntut Dr Chua agar memohon maaf ataupun menarik balik kenyataannya.
“Beliau boleh terus bercakap tetapi beliau akan berhadapan dengan kesannya dalam pilihan raya umum akan datang,” katanya lagi.
Ibrahim, yang mengakui sudah mendaftarkan ribuan sebagai ahli Perkasa memberitahu, orang Melayu adalah majoriti dan mereka tidak akan menyokong MCA.
Ibrahim mendakwa Dr Chua cuba untuk menarik sokongan pengundi Cina dengan membuat kenyataan sedemikian dan Perkasa tiada masalah dengan MCA kecuali ke atas kepimpinan parti itu sahaja.
Katanya, parti komponen kaum Cina dalam Barisan Nasional (BN) itu bertindak tidak jauh berbeza berbanding DAP dalam Pakatan Rakyat yang mempersoalkan hak dan keistimewaan orang Melayu.
Ibrahim juga mendakwa kedua-dua parti cuba mencetuskan suasana tidak harmoni dengan tidak menghormati perlembagaan.
“MCA dan DAP yang menjadi penghalang kepada integrasi nasional dengan membawa isu-isu kontroversi,” kata Ibrahim.
Pada sidang media yang sama, Ibrahim menggesa PAS agar memutuskan hubungan dengan DAP jika parti Islam itu ikhlas dalam memperjuangkan kepentingan orang Melayu.

PAS persoal bajet terlalu besar negeri Terengganu

KUALA TERENGGANU, 8 Ogos — Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mempersoalkan pentadbiran kerajaan negeri Terengganu yang didakwanya berbelanja dalam jumlah yang “luar biasa” bagi tempoh 2008 hingga Ogos tahun ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN Rhu Rendang dan Ahli Parlimen Marang itu berkata ini berdasarkan jumlah bajet negeri Terengganu yang merupakan bajet yang terbesar berbanding bajet negeri lain di Semenanjung.
“Bajet terlalu besar, berbeza dengan negeri lain... pertama ia tidak seimbang dengan jumlah rakyat negeri Terengganu dan keduanya ia juga tidak seimbang dengan pendapatan negeri sendiri,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita semasa sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di sini hari ini berhenti rehat.
Terdahulu, pada persidangan DUN, Exco Kewangan dan Pelaburan negeri Ahmad Razif Abdul Rahman mengemukakan usul untuk tambahan peruntukan berjumlah RM157,096,700 untuk perbelanjaan Rancangan Kemajuan Negeri bagi tahun 2010.
Kemudiannya Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi (PAS-Batu Buruk) membawa usul di bawah peraturan Majlis Mesyuarat fasal 30 peraturan-peraturan dan perintah tetap DUN Terengganu memohon persidangan ditangguhkan bagi membolehkan perbelanjaan pentadbiran kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said dari tahun 2008 hingga Ogos 2010 dibincangkan.
Katanya, perkara itu adalah melibatkan kepentingan orang ramai kerana salah urus sumber kewangan negeri akan menghilangkan keyakinan rakyat terhadap pentadbiran serta kredibiliti pemimpin Terengganu.
“Malahan bajet tahunan negeri Terengganu untuk dua tahun terakhir telah mencecah lebih RM2 bilion manakala bajet bagi tahun 2010 ini sahaja mencecah hampir RM1.9 bilion dan DUN sekali lagi akan meluluskan peruntukan tambahan menjadikan ianya mencecah lebih RM2 bilion.
“Ini menjadikan bajet negeri Terengganu yang tertinggi di seluruh negeri di Semenanjung untuk tiga tahun berturut-turut,” katanya.
Bagaimanapun usul Dr Syed Azman itu ditolak oleh Speaker DUN Datuk Tengku Putera Tengku Awang dengan alasan perkara itu sedang dibincangkan dan kalau usul itu diterima, ia menjadi perbincangan yang bertindih. — Bernama

MB Terengganu: Pembangkang masih sikap konservatif

KUALA TERENGGANU, 8 Ogos — Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said membidas pembangkang yang menurutnya tidak pernah bersetuju dengan apa yang dibuat kerajaan negeri walaupun ia jelas menampakkan kejayaan.
Katanya, kerajaan negeri berani berbelanja untuk sesuatu yang bermanfaat kepada rakyat Terengganu seperti perlaksanaan program e-book atau buku elektronik kepada pelajar sekolah dan juga guru walaupun ia dikatakan sebagai membazir oleh pihak lawan.
Menurut beliau, pembangkang bersikap konservatif dan enggan bergerak ke hadapan dan mengharapkan kerajaan negeri mengambil pendekatan sama.
“Kita (dimaksudkan pembangkang) masih lagi bersikap konservatif, lihat orang maju berniaga goreng pisang, kita pun nak berniaga goreng pisang, lihat orang berniaga air tebu, kita pun nak berniaga air tebu, tak bolehlah bersikap begitu.
“Kita mesti berani mulakan terutama perkara yang memberi manfaat kepada rakyat,” katanya ketika menggulung usul pembentangan bajet tambahan pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu di sini hari ini.
Ahmad berkata selain menyelesaikan masalah bebanan beg berat yang dihadapi pelajar, projek e-book sehingga kini menampakkan hasil positif dengan kebanyakan pelajar yang menggunakannya mencatat keputusan peperiksaan memberangsangkan.
“Kalau nak tahu projek ini membazir atau tidak, tanyalah guru, ibu bapa dan 25,000 pelajar yang menerimanya,” katanya.
Setakat ini, seramai 800 guru telah menerima e-book dan kerajaan merancang untuk memberikan e-book kepada 3,000 guru di negeri ini.
“Kita juga bakal mempunyai bank soalan yang mempunyai 300,000 soalan dan pada masa depan kita akan adakan kelas maya,” katanya.
Beliau juga menjelaskan harga RM1,000 untuk setiap unit e-book dilengkapi program yang diperlukan untuk proses pembelajaran.
“Memang ada yang berharga murah, i-pod pun ada yang berharga RM100 sekarang ni tapi guna sehari, rosak,” katanya ketika mengulas dakwaan wakil rakyat pembangkang ketika berbahas bahawa e-book dijual dengan harga RM200 seunit di China.
Sementara itu, usul untuk tambahan peruntukan berjumlah RM157,096,700 untuk perbelanjaan Rancangan Kemajuan Negeri bagi tahun 2010 diluluskan dengan suara majoriti.
Dewan bersidang lagi esok. — Bernama

Selangor cadang tubuh tabung amanah jadikan tanah Kg Baru unit saham

KUALA LUMPUR, 8 Ogos — Kerajaan negeri Selangor mencadangkan penubuhan Kampung Baru Land Trust (KBLT) sebagai pelan alternatif pembangunan Kampung Baru di mana tanah akan ditukar kepada unit saham tanpa mengira lokasi tanah.
Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata setiap pemilik tanah akan mendapat dua jenis saham menerusi tabung tersebut iaitu Saham A yang membenarkan pemilik tanah menjual tanah kepada orang Melayu dan Bumiputera sahaja dan Saham B yang dinilai mengikut potensi pendapatan dari ruang penyewaan hasil pembangunan yang dirancang.
“Jika penduduk Kampung Baru bersetuju dengan cadangan ini, baru kita boleh jayakan, apa yang penting perlu ada kesepakatan dari semua pemilik tanah supaya pembangunan dapat dilakukan secara total dalam memastikan pulangan maksimum,” katanya dalam pembentangan pelan alternatif tersebut kepada kira-kira 200 pemilik dan pewaris tanah Kampung Baru di sini hari ini.
Abdul Khalid berkata sekiranya cadangan penubuhan tabung amanah itu dipersetujui oleh semua pemilik tanah Kampung Baru, PKNS akan menganjurkan pertandingan bagi mendapatkan cadangan terbaik dari dalam dan luar negara bagi merangka pelan pembangunan yang terbaik untuk Kampung Baru.
Beliau berkata perunding atau syarikat terpilih akan menyediakan pelan pembangunan untuk diimplementasi kemudian dan KBLT akan ditubuhkan dan saham-saham diagihkan kepada pemilik-pemilik tanah bagi memastikan mereka mendapat pulangan dari program pembangunan itu.
Abdul Khalid berkata beliau juga tidak mempunyai masalah untuk bekerjasama dengan Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin dalam membangunkan Kampung Baru kerana kerajaan negeri, walaupun tidak mempunyai tanah di Kampung Baru, hanya mengemukakan cadangan.
Kabinet baru-baru ini meluluskan cadangan untuk menubuhkan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru yang akan bertanggungjawab untuk melaksana dan menyelia pelan pembangunan semula kawasan itu.
Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar kini sedang merangka rang undang-undang perbadanan tersebut yang dijangka akan dibentangkan pada persidangan Parlimen akan datang.
Sementara itu, Anggota Parlimen Titiwangsa Dr Lo’’Lo Mohd Ghazali berkata satu memorandum akan dihantar kepada Raja Nong Chik setelah kesepakatan diterima supaya kementerian mengambil kira pandangan pemilik tanah mengenai penubuhan tabung tersebut apabila kementerian merangka rang undang-undang perbadanan itu. — Bernama

Sodomy II to focus on whether Farah gave Saiful special info, tips

Malaysia Chronicle

When the sodomy trial of Opposition Leader Anwar Ibrahim resumes on Monday, the defense is expected to zoom in on why DPP Farah Azlina  had chosen to hide from her bosses her alleged affair with the complainant Saiful Bukhari Azlan, and if this meant that she was trying to cover up for having given Saiful special information and tips on how to nail Anwar.

Anwar's lawyers have said they will ask the judge to recall Saiful to the witness stand to answer if there was such an affair and if his closeness to Farah had enabled him to gain access to confidential information such as the Investigation Papers.

They will also seek the same of Farah. Of great concern to them is the fact that Farah did not tell her supervisors that she had begun a relationship with Saiful. The Attorney-General had to scramble to verify the allegations made by Malaysia's top blogger Raja Petra Kamaruddin, when he broke the news last month. Although the AG has dropped Farah from the prosecution team, he has steered clear of a denial.

“There is no reason for the court to deny our request to bring Saiful and Farah to the stand. It is in fact quite imperative that it does so. This is not a personal fling between Saiful and Farah. At stake are Anwar’s good name and a jail sentence if he is found guilty,” one Anwar’s lawyers Sivarasa Rasiah told Malaysia Chronicle.

"We have been doing our checks and we are very perturbed by the fact that she could knowingly sacrifice her professional ethics for Saiful. It reeks of the possibility that she may have without their knowledge given Saiful special information and tips on how to corner Anwar in the trial."


No favors

Saiful had accused Anwar of sodomizing him at Unit 11-5-1 in Desa Damansara Condominium, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, between 3.01pm and 4.30pm on June 26, 2008. The former deputy prime minister has denied the charges and accused Prime Minister Najib Razak of collaborating with Saiful to frame him and derail his political comeback.

So far, the trial has been described as “tilted” by New-York-based Human Rights Watch and many others because of the manifestly fabricated nature of the charges. The fact that the prosecution has stubbornly refused to give Anwar access to key information needed to prepare his defense has further fanned speculation that Najib wants Anwar behind bars at all costs.

On Friday, the Court of Appeal dealt Anwar a fresh blow by upholding a lower court ruling denying him access to the documents, which include medical notes, specimens and test results of the doctors who had examined Saiful.

His defense team is not expecting any favours from High Court Mohd Zabidin Mohd Diah when the strike-out application is heard tomorrow.

“We can only hope for the best but the track record of the court decisions against Anwar are there for all to see,” Sivarasa.

“At the very least we hope to get Saiful and Farah to answer to the charges as their responses will give a strong indication of their moral worthiness, especially Saiful’s credibility as witness. The court may not be able to decide immediately but it might set another date for the two to appear. No doubt, it can also throw out the entire strike-out application but that would only confirm the complaints that  Najib is playing foul."

International rebuke

Among world leaders who have criticized the trial and even urged U.S. Presidnt Barack Obama to censure the Najib administration for overtly undermining democracy and justice are former U.S. vice president and Nobel laureate Al Gore and former World Bank president Paul Wolfowitz.

"Mr Anwar has been charged under very dubious circumstances with sodomy, a criminal offense under Malaysian law. If convicted, he faces a possible 20-year sentence—effectively life in prison for a man of 63," Gore and Wolfowitz said in a joint statement last this week.

"His trial, scheduled to resume next week, threatens not just Mr Anwar but all those in Malaysia who have struggled for a freer and more democratic nation. It is also important for the rest of the world, because it casts a troubling shadow over the future of a nation that should be a model for other Muslim countries?"

The dilemma of teen mothers

Zainul Arifin

IT is ironic that the solutions offered by the Malacca government, which is the setting up of a school for pregnant teenagers and allowing teens to marry, get ridiculed when its critics are offering no ideas at all.

Teen pregnancies are an issue that many are trying hard to ignore, or seem ill at ease to talk about.

The Malacca government's proposal is an attempt to acknowledge the elephant in the room. It is obvious that pregnant teens are unlikely to attend school or complete their education, the ramifications of course would be long and real to the teens as well as their yet-to-be-born children.

Allowing teens, who have come of age based on Islamic interpretation but who are still minors in the secular definition, to marry may be a rather contentious proposal but it is yet another attempt to address an issue that is largely a problem within the Malay Muslim community.

The proposals may be clumsy, but at least someone is thinking about the problem.

The same cannot be said of many of the critics who are rather busy being judgmental but not being realistic to the seriousness of the problem.

The baby hatch was set up for couples to leave the babies that they could not take care of for whatever reasons, in anonymity, assured that their babies would be loved and taken care of. Yet, there are critics sniping attacks by brandishing righteous arguments and edicts.

Daily occurrences of abandoned babies are, of course, the manifestation of the failure of society to provide a solution to the problem.

How do we go about balancing religious beliefs with societal needs, between obligations and compassion?

Is there room for the Malay Muslims to manoeuvre in this super sensitive subject?

Islam, like most religions, presumably prohibits extra-marital affairs and this edict weighs heavily on the conscience of Muslims.

Even if one does not indulge, one does not want to be seen to be an enabler, or worse, encouraging it.

This religious and moral high ground employed suggests that the admonishment of teen pregnancies is almost complete, and those who are indeed pregnant, have little option left.

Coming out in the open and declaring their pregnancies seemed to be the remote possibility. Many teens keep their pregnancies quiet and hide them well.

Society and families may not be able to deal well with them, lest there is a stigma.

After giving birth, they sought to blindly put their faith in the generosity of strangers and kind souls to do the needful when they find their babies in boxes somewhere.

It is obvious that leaving babies they had carried for nine months on ledges and steps to random acts of kindness are acts of desperation.

It is not a coincidence that by overwhelming majority the cases of children abandoned after birth occur among the Malay Muslims.

Teen mothers are obviously more of a problem in the Malay-Muslim community compared with others.

We are not suggesting that non-Muslim youths are not burdened with unwanted pregnancies. Perhaps the way they are being handled, either through abortion or community acceptance, is different.

Non-Muslims are generally more tolerant to extra-marital pregnancies and are less quick to subject unwed mothers-to-be to community rejection.

Sex education, or more precisely reproductive education, is one of the solutions. It may not be the answer but it is a process to inform our youth about not only the birds and the bees but also about the consequences of what comes naturally.

It is obvious that extra-marital pregnancies are rampant, and are unlikely to be eradicated despite our best effort and intentions.

No amount of fire and brimstone preaching or raids by the religious departments would eliminate them.

Muslims must acknowledge that this is a serious issue and that they are obliged to look into it.

Can we say that there are currently hundreds of Muslim girls who are pregnant and yet are unaware of what to do next? This is obviously not a desirable situation to have.

How do we help these unfortunate souls without getting them into more trouble?

Would one betray his religious faith if he were to be sympathetic and understanding or be seen as helping these girls?

Is he a party abetting to sins?

Could he be encouraging more such cases by providing a safety valve?

The Malay Muslim community obviously needs to address this issue, not only for the teens' sake but also for their unborn babies. This requires the whole community, from religious, political and community leaders, sitting down and admitting that there is a problem that needs a resolution. It is, of course, a problem that is not going to go away.

Unwanted pregnancies among teens are going to continue to happen, as much as we are against them. No one is immune from the problem.

When babies are abandoned with such regularity, you know that society is in a desperate and dire situation.  -  NST

Jangan pilih bulu untuk sebar Islam-Presiden

SHAH ALAM, 8 Ogos: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mengingatkan anak-anak muda PAS tidak memilih bulu dalam mendidik masyarakat kepada Islam.

Abdul Hadi berkata, pada zaman Rasulullah S.A.W., baginda menyampaikan Islam kepada semua kaum tanpa mengira latar belakang, dan menasihatkan umatnya berbuat perkara sama.

"Kita nak tarbiyah ini bukan orang terpelajar sahaja tapi termasuk yang buta huruf, yang berjudi, yang tak pernah sembahyang kita kena tarbiyah.

"Jangan nak terbiyah yang baik-baik sahaja. Yang tak baik kita tinggalkan. Ini bukan ajaran nabi. Nabi mentarbiyah semua golongan dan mengajar sahabat-sahabat buat perkara sama," katanya ketika berucap pada sesi dialog di majlis ramah mesra anak-anak muda Terengganu di perantauan, dekat sini, semalam.

Ahli Parlimen Marang itu juga berkata, PAS telah mencipta kejayaan apabila berjaya menyatukan semua badan politik di negara ini walaupun terdapat pelbagai jemaah Islam ketika ini.

"Apa yang penting bagi PAS, kita telah berjaya menyatukan badan politik walaupun kita berbilang jemaah. Ada di negara Islam yang lain, di Indonesia sebagai contoh, terdapat 20 parti Islam, dan semua bertanding dalam pilihanraya.

"Apabila 20 parti Islam bertanding, sudah tentu suara Islam 60 hinga 70 peratus. Tetapi apabila 20 ini berpecah, hanya dapat lima peratus suara Islam.

Ini sangat merugikan. Alhamdulillah di Malaysia cuma ada satu parti Islam," katanya yang juga Adun Rhu Rendang.

Tambahnya lagi, PAS bukan sahaja parti politik yang terlibat dalam pilihan raya tetapi sebuah gerakan yang merangumi semua aspek.

Program yang dihadiri seramai 150 anak muda kelahiran Terengganu itu memberi peluang kepada mereka untuk mendengar penerangan mengenai isu semasa yang berlaku di Terengganu.

Turut hadir, setiausaha agung PAS pusat, Datuk Mustafa Ali, Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad dan ketua pemuda Terengganu, Mohd Nor Hamzah.

Sekitar Sambutan Hari Jadi in Advance DSAI di Permatang Pasir.
Selamat Hari Jadi in advance buat Dato Seri Anwar Ibrahim... in advance pasal hari jadi dia sebenarnya ialah pada 10 Ogos..

DSAI diapit oleh Roselai dan Dato Mansor TKM1 Pulau Pinang

Sambutan secara ringkas telah diadakan di Bilik Gerakan PKR Permatang Pasir dalam satu majlis ramah mesra yang diadakan oleh PKR Permatang Pasir dengan jayanya tengah hari tadi (08 Ogos 2010).

Dia makan ayam saja..


Kek yang disumbangkan..


Nampak macam sedap..

Antara Ais Kacang dan Kek..

Dihormati oleh Tuan dan muda..

Gambar dia menghembus lilin tak sempat dirakam pasal tak sempat..
DSAI kata kena tiup cepat-cepat ni, habis dia cakap terus dia tiup..

Aiyoooo adik itu VK Lingam ada orang dendam kaaaa??

gambar untuk peringatan nih.... Sebab Moosa Hassan kata da lame kes nih, soo kene tutup KES la... 


KUALA LUMPUR 7 Ogos – Polis mengesahkan identiti seorang lelaki yang dibunuh di sebuah stesen minyak di Bandar Tasik Puteri di Serdang adalah adik bongsu Datuk V. K. Lingam.

Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berkata, perkara itu disahkan oleh abang mangsa, Datuk V. Sivaparangothai yang telah menuntut mayat V. Rajendran di Hospital Serdang pada Rabu lalu.

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya telah menahan seorang suspek yang dipercayai terlibat dalam pergaduhan kira-kira pukul 11 malam pada 3 Ogos lalu.

Katanya, suspek ditahan semasa membuat laporan polis berhubung kematian mangsa.

“Kenyataan yang dibuat suspek bagaimanapun dilihat bercanggah dengan kejadian sebenar dan pihak polis terpaksa menahannya.

“Bahan bukti yang dipercayai digunakan untuk memukul mangsa telah ditemui dan 16 saksi telah memberi keterangan.

“Kita sedang memburu dua lagi rakan suspek berusia 30-an yang dipercayai terlibat dalam pembunuhan itu,” katanya dalam laman sosial Facebook di sini hari ini.

Lingam sebelum ini dikaitkan sebagai individu yang dirakam dalam klip video berhubung perbualan seorang lelaki mengaturkan pelantikan dan kenaikan pangkat hakim.

Klip video itu yang didedahkan pada 2007 mencetuskan kontroversi kerana menjejaskan integriti badan kehakiman hingga menyebabkan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja bagi menyiasat klip video tersebut.

Peguam itu bagaimanapun menafikan segala tuduhan tersebut.

Pada 3 Ogos lalu, Rajendran dipukul sehingga mati oleh tiga lelaki yang dikenali di Bandar Tasik Puteri, Serdang, akibat disyaki menyeleweng duit kutipan sebuah kuil.

Sidang DUN; Bajet Luar Biasa, Ada Yang Tak Kena Di Terengganu..!!

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita30/sidangdunogos%20012.jpg- Presiden PAS Minta DiBuat Kajian Dan PenyiasatanKUALA TERENGGANU - Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata ada sesuatu yang tidak kena apabila kerajaan Umno dan Barisan Nasional Terengganu memohon peruntukan tambahan bagi bajet 2010 dengan jumlah yang begitu besar

Beliau berkata, tindakan tersebut akan menyebabkan berlaku keadaan yang tidak seimbang dalam bajet negeri apabila ia dibentang dengan jumlah yang terbesar di seluruh semenanjung Malaysia.

Katanya, tindakan kerajaan Terengganu itu berbeza dengan negeri-negeri lain, dimana negeri lain mempunyai rakyat yang ramai tetapi Terengganu sebaliknya.

"Berlaku keadaan yang tidak seimbang, tidak saksama dalam bajet (tambahan) apabila ia dibentang (dengan) jumlah yang terbesar di (Semenanjung) Malaysia,

"Sedangkan (Terngganu) berbeza dengan negri lain (dari segi) rakyat (yang) tidak banyak (ramai), menandakan ada sesuatu yang tidak kena,

Menurutnya ia juga tidak seimbang dengan hasil pendapatan negeri Terengganu yang hanya bergantung kepada hasil royalti minyak, sedangkan pertikaian jumlah royalti diantara kerajaan pusat dan kerajaan negeri Terengganu masih belum selesaikan..

"Isu royalti masih belum selesai lagi, duit (negeri) Terengganu tidak ada, macamana kita nak imbangkan perkara (kewangan) ini,

"ada sesuatu yang tak kena samada (ada pihak yang) ingin mengambil kesempatan daripada peruntukan yang diberikan oleh kerajaan pusat,"jelasnya dalam sidang media di lobi Dewan Undangan Terengganu, hari ini 8 Ogos.

Berliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Rhu Rendang berkata, sebagaimana tindakan kerajaan Umno/BN ssebelum ini terdapat kebocoran, ketirisan dan penyelewengan apabila peruntukan yang diberi adalah besar.

Oleh itu katanya, selain ahli-ahli yang Berhormat PAS mempersoalkan jumlah kewangan yang besar itu, pihak yang bertanggungjawab juga seperti Unit Perancang Ekonomi Negeri (UPEN) dan pihak yang memantau perjalanan kewangan kerajaan negeri mesti melakukan kajian dan penyiasatan.

"Bukan sahaja tindakan kita di Dewan Undang Negeri kersajaan pusat mlalui salurannya seperti UPEN dan termasuk pihak yang memantau pentadbiran kerajaan negeri untuk membuat penyiasatan dan kajian,"katanya

Sehubungan itu, Ahli Dewan Undangan Batu Burok, Dr. Syd Azman Syed Ahmad Nawawi berkata PAS akan mendedahkan kepada seluruh rakyat, semua salah urus dan penyelewengan yang dilakukan oleh kerajaan Umno/BN Terengganu samada di dalam Dewan Undangan Negeri atau di luatr Dewan dalam waktu terdekat.

TIRAM Dilancarkan Bantu Pakatan Rakyat Tawan Putrajaya

Pakatan Rakyat melancarkan Tabung Impian Rakyat Malaysia atau singkatannya TIRAM bertujuan bagi mengumpul dana menghadapi Pilihanraya Umum ke-13 dan menawan Putrajaya.

Exco Kerajaan Negeri Kelantan dan juga Penasihat TIRAM Husam Musa berkata tabung tersebut dilancarkan sebagai kesinambungan kepada perjuangan rakyat menuntut perubahan politik di negara ini.

Menurut Husam, langkah pertama TIRAM ialah menanam kesedaran mengenai sistem pilihan raya, pemerintahan dan perlembagaan negara serta berusaha menyedarkan pengundi tentang tanggungjawab mereka sebagai rakyat di sebuah negara demokrasi.

"Permulaan yang baik, dan kita akan turun ke negeri-negeri tertentu dan akan edarkan lagi kupon-kupon derma sehingga kita memenuhi jumlah yang mencukupi bagi membantu persiapan," kata Husam.

Mengulas lanjut mengenai TIRAM ini, Pengarah Majlis Makan Malan Mega TIRAM, Ir Izham Hashim berkata pelbagai program akan diadakan selepas ini untuk memberi kesedaran kepada rakyat terutama kepada golongan muda.

"Ada pelbagai program yang akan dilakukan untuk beri kesedaran demokrasi, antaranya kita rancang untuk adakan kongres impian orang-orang Melayu. Kita juga akan buat kajian mendalam mengenai kecenderungan dan kehendak pengundi muda," kata Izham.

Lembaga pemegang amanah TIRAM terdiri daripada Ahli Parlimen Tumpat Datuk Kamaruddin Jaffar, Izham sendiri dan tiga yang lain iaitu Ahmad Shabrimi Mohamed Sidek, Alex Ong Kiang Yen dan Asmawi Mohamad.

Tabung Impian Rakyat Malaysia (TIRAM) ditubuhkan atas kesedaran betapa perlunya suatu wadah atau platform yang membiayai usaha-usaha pemerkasaan dan memurnikan sistem demokrasi di Malaysia.

Sebahagian daripada usaha ini melibatkan gerakan kesedaran dan mendidik masyarakat tentang tanggungjawab mereka sebagai rakyat di sebuah negara yang demokratik samada dari aspek perlembangaan sistem pilihanraya dan pemerintahan negara.

Tumpuan juga akan diberikan kepada kerja-kerja penyelidikan dan mempromosikan sistem demokrasi yang sihat kepada seluruh rakyat bagi menyumbang ke arah negara yang lebih demokratik dan adil.

Sementara itu, Majlis Makan Malam Mega TIRAM yang diadakan di Stadium Malawati Shah Alam, yang turut dihadiri oleh orang ramai.

Menteri Besar Kelantan Datu Nik Aziz Nik Mat yang dijadualkan hadir ke majlis itu diwakili Naib Presiden PAS Mahfuz Omar kerana mengalami masalah kesihatan.

Manakala bagi pihak Presiden Parti Keadilan rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim diwakili Timbalan Presiden PKR Senator Dr Syed Husin Ali dan DAP Lim Kit Siang pula diwakili Ahli Parlimen Beruas. -TVS

1001 Misteri Semasa Najib Jadi PM


Rakyat diseru menolak Umno-Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum Ke-13 nanti apabila kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib Razak dilihat kian lemas dengan pelbagai isu yang ditakrif sebagai misteri dan tidak terjawab selepas tsunami politik 2008.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN Pusat, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata banyak persoalan yang melanda negara yang sehingga kini menjadi tanda tanya dan dianggap misteri disebabkan prinsip ketelusan dan kebertanggungjawaban tidak diamalkan oleh Umno-BN.

"Terbaru, kita dikejutkan dengan kematian dua orang pemimpin Umno yang dianggap misteri oleh media tapi sebenarnya banyak lagi perkara yang berlaku tetapi dibiarkan begitu sahaja tanpa jawapan yang sahih.

"Kita lihat apabila Najib pergi bercuti, secara tiba-tiba bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik didakwa berhubung skandal Pelabuhan Bebas Pelabuhan Kelang (PKFZ), pada yang sama juga Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula mengkritik gagasan 1Malaysia, ini juga satu misteri," kata Shamsul kepada Suara Keadilan.

Menurut beliau, Umno-BN seolah-olah tidak boleh menyelesaikan banyak isu yang membabitkan negara menyebabkan pentadbiran Najib dianggap 'kerajaan penuh misteri'.

Kata Shamsul keadaan ini telah memberi kesan buruk kepada ekonomi negara dan negatif terhadap imej negara di peringkat antarabangsa.

"Banyak lagi perkara yang menjadi misteri seperti pembunuhan wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu apabila rekod kemasukkannya ke negara ini didapati hilang, malah motif pembunuhan yang sebenar juga masih tidak diketahui.

"Sama juga seperti kes terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim juga misteri kerana laporan perubatan serta keterangan saksi utama, Saiful Bukhari Mohd Azlan tidak diberi. Lebih misteri apabila Saiful menjalinkan hubungan intim dengan ahli pasukan pendakwa raya, Farah Azlina yang menyebabkan saksi hilang kredibiliti sekaligus kes tersebut sebenarnya boleh dibuang," tegas beliau lagi.

Tambahnya, apa yang berlaku jelas menunjukkan konspirasi politik apabila skrip yang sama pada 1998 diulang.

Pengadu, Azizan Abu Bakar, bekas pemandu Anwar yang menjadi saksi utama dalam perbicaraan Fitnah I ketika itu telah ditangkap khalwat bersama pasangannya pada 15 September 1999 menyebabkan kes tersebut menjadi pincang.

Ini kata Shamsul sekali gus membuktikan apa yang didakwa sebagai konspirasi untuk menamatkan karier politik Anwar adalah benar.

"Sebab itulah, orang luar memberikan pandangan mereka secara sindiran dan sinikal kerana mendapati perbicaraan terhadap Ketua Pembangkang itu tidak mengikut saluran dan lunas undang-undang yang betul seperti yang diamalkan oleh negara yang bertamadun," ujar Shamsul yang merujuk kepada kenyataan Al Gore dan Paul Wolfowitz dalam akhbar ekonomi berpengaruh di Amerika Syarikat, The Wall Street Journal yang meminta kes terhadap Anwar digugurkan segera.

Dalam artikel bertajuk "Malaysia's Opposition On Trial", Al Gore dan Wolfowitz mendesak kerajaan Malaysia meletakkan kepentingan hukum sebagai landasan dalam proses politik di mana elemen keadilan dan kebebasan saling bergantungan antara satu sama lain.

Menurut mereka lagi, ia adalah peluang terbaik bagi Malaysia membuktikan bahawa sistem keadilan negara ini mempunyai kapasiti untuk berbuat sesuatu yang betul bukan sahaja untuk Anwar tetapi juga bagi jutaan rakyat Malaysia yang melihat Anwar sebagai jurucakap kepada segala aspirasi mereka. -SK

Kalau PAS kawan dengan Umno, PAS paling jantan dan menyedapkan!

Selepas berjaya memperbodohkan PAS supaya tolong dia selepas 1969 dulu, Umno kuat balik. Bila dia kuat, bukan main lagi dia berlagak. Bukan setakat berlagak, siap bunuh orang-orang PAS di Lubok Merbau dan Memali (di Lubok Merbau, orang tetap mendakwa penghasut besar kepada keganasan yang mengakibatkan Asy-Syahid Othman Talib terbunuh itu ialah Datuk Seri Najib Tun Razak).

Bila dia kuat, Umno bukan sahaja jahat malah dia jadi pengganas. Bunuh orang. Menipu, mengkhianati, mengganasi dan membunuh orang-orang Melayu Islam adalah jasa Umno kepada Islam.

Bukan orang PAS sahaja yang kata, aku pun selalu kata, Umno la ni dah tak larat nak bergerak sorang-sorang. Dia perlu orang lain tolong heret dia berjalan. Dia perlu orang tolong jaga dia. Orang yang biasa hidup disusukan rasuah mana boleh hidup kalau tak pijak kepada orang lain.

Umno menampakkan dirinya sangat memerlukan PAS kerana dia nak kenyangkan nafsu jahatnya nak terus berkuasa serta berak kencing atas kepala PAS. Bila sebahagian orang PAS tak nak (bukan semua, sebab ramai juga di dalam PAS yang tergedik-gedik nak sangat saling berjilat dengan Umno), dia marah macam syaitan.

Di bawah ni marah gila ni! Nampak sangat-sangat dah dirasuk syaitan.
Apa jasa Pas?

Mingguan Malaysia (8/8/10): Awang hairan apabila Pas berterusan mendakwa UMNO tidak Islam atau kurang Islam setiap kali memperkatakan soal Islam. Padahal UMNOlah parti paling berjasa kepada perkembangan syiar Islam di negara ini.

UMNO jugalah yang paling ke hadapan dalam mempertahankan kesucian Islam. Terbaru dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh agama lain. UMNO turut menjadi parti Islam di negara ini membina paling banyak masjid, sekolah agama, universiti termasuk universiti Islam, memperkenalkan Tabung Haji dan pelbagai instrumen Islam dalam sistem perbankan dan insurans.

Peranan aktif Malaysia dalam dunia Islam yang diperakukan oleh masyarakat antarabangsa, juga adalah atas dasar UMNO. Kesederhanaan pendekatan UMNO membolehkan ramai bukan Islam di negara ini memeluk Islam terutama ketika era kepimpinan Tunku Abdul Rahman, Tun Razak dan Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Rekod pencapaian itu belum mampu ditandingi Pas yang lebih banyak retorik. Bahkan UMNO terlebih dahulu merintis kerjasama dengan parti-parti kaum dan agama lain berdekad-dekad lebih awal berbanding Pas yang baru setahun jagung.

Ramai masih ingat betapa pemimpin Pas ghairah melabel bukan Islam sebagai kafir. UMNO yang berbaik-baik dengan parti bukan Islam ditentang serta dituduh kafir. Bukan setakat itu sahaja, UMNO konsisten memerangi ekstremisme agama dan menjadi pelindung terbaik kepada penganut agama lain.

Dasar UMNO juga membolehkan kaum minoriti di peringkat awal kemerdekaan berkongsi kuasa. Kaum minoriti juga boleh menguasai ekonomi, adalah atas kemurahan hati kepimpinan Melayu di bawah UMNO.

Selain itu, Malaysia dijadikan model negara Islam termasuk oleh negara rantau Arab adalah kerana pengurusan yang cemerlang. Sebab itu, Awang hairan apabila ramai pemimpin Pas menolak idea permuafakatan dengan UMNO kononnya kerana parti itu kurang Islam dan meletakkan banyak syarat.

Anehnya Pas tidak menetapkan sebarang batasan kepada DAP dalam kerjasama mereka, malah asyik tunduk kepada parti tersebut yang secara terbuka menentang gagasan negara Islam. Pada Awang, Pas menjadi parti paling dayus meskipun menggunakan nama Islam. Paling menjijikkan apabila ada pemimpin angkuh seperti Mahfuz Omar yang suka menghina orang Islam lain. Pedulikan golongan seperti itu, yang suatu hari akan menangis keinsafan kerana merekalah sebenarnya yang mengkhianati perjuangan Islam.

Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, mana-mana golongan yang menolak dan menyulitkan usaha ke arah perpaduan, akan menerima pembalasan. Rasulullah sendiri adalah pejuang perpaduan yang tidak meletakkan syarat dan batasan dalam usaha murninya. Meskipun baginda mendokong permuafakatan dengan penganut agama lain, namun teras kepimpinan baginda adalah mendahulukan perpaduan sesama umat Islam.
Ni antara punca marah
Bukan nak jaga Melayu, tapi jaga Umno

Harakahdaily (8/8/10): Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berkata, dakwaan kononnya Umno sebagai parti pembela Melayu hanya retorik setelah merasai semakin terhimpit.

"Parti sekular jaga Malaysia ni hampir 60 tahun dah. Akhirnya bila dia tua sekarang ini dia minta tolong kita pula jaga dia. Dia baik sangat nak jaga perpaduan Melayu, bukan nak jaga Melayu, tapi nak jaga Umno.

"Jaga Melayu lain, jaga Umno lain. Kelantan diduduki oleh orang Melayu, tapi apa dia buat? Dia buat JPP (Jabatan Pembangunan Persekutuan) di Kelantan sebagai tempat tadah duit daripada pusat.

"Kalu betul dia nak jaga Melayu dia salur terus ke kerajaan. Kerajaan PAS Kelantan ini pun orang Melayu, bukan orang lain, bukan Korea, bukan Yahudi atau sebagainya," katanya.

Mengulas lanjut, Menteri Besar itu mendakwa tuduhan kerajaan Islam tidak mampu membawa kemajuan sengaja dicetuskan oleh golongan sekular bagi mengancam kepada proses pengembangan Islam secara keseluruhan.

Beliau berkata, bahkan itulah juga antara punca menyebabkan orang bukan Islam terasa jauh dengan Islam.

“Apa tidaknya, apabila mereka cuba hendak rapat dengan Islam, dikatakan Islam mundur, Islam tidak dapat membawa kemajuan.

"Benda-benda begini telah menimbulkan masalah dalam masyarakat hasil daripada ajaran sesat golongan sekular terhadap Islam," ujarnya.

Beliau juga menjelaskan tidak berminat untuk melayan mana-mana individu mencabarnya untuk berdebat dalam sesuatu isu khususnya tentang Islam kecuali ia membabitkan pemimpin dari kalangan Umno.

“Saya lawan umno. Saya tak lawan individu tertentu. Bukan kerja saya lawan budak-budak kampung,” katanya semasa ditemui selepas menyempurnakan akad nikah anak Setiausaha PAS kawasan, Huzaimi Che Hussien, semalam.

Beliau diminta mengulas kenyataan pengasas pondok Geting, Tumpat, Abdullah Sa’amah yang mencabar berdebat sekiranya apa yang didakwanya adalah tidak benar.

Abdullah kerap mengkritik Mursyidul Am PAS itu kerana berpendapat telah mengeluarkan kenyataan yang seringkali menyebabkan timbulnya kekeliruan di kalangan umat Islam.

Mengulas lanjut, Tuan Guru Nik Abdul Aziz mengibaratkan tindakan Abdullah tidak ubah seperti individu yang hanya “menumpang semangkuk” dan tidak perlu dilayan.

“Ikut dialah, saya nak debat dengan Umno. Umno lawan saya.

"Ibarat kalau kata Joe Frazier nak lawan Muhammad Ali, dia (Muhammad Ali) akan terima, tapi kalau Muhammad Ali nak lawan orang macam saya dia akan kata menang awaklah.

“Begitulah juga saya, ambil ke dialah (Abdullah). Dia hanya nak tumpang semangkuk,” katanya.

Tuan guru Mursyidul Am menyempurnakan akad nikah anak kedua Huzaimi di Masjid Muhammadi Bachok yang turut dihadiri Yang Dipertua PAS kawasan, Datuk Omar Mohamed.
 
PB.

TANDA-TANDA KEMATIAN UNTUK ORANG ISLAM

27 Syaaban 1431H
Email : Savvy Merah

Apabila tajuk ini dihuraikan maka ramai dikalangan kita sukar untuk membaca disebabkan ketakutkan penghuraian ini akhirnya MATI.

Firman Allah SWT; Bermaksud; "Bagaimana kamu kufur (ingkar) dengan Allah dan adalah kamu itu mati maka kamu dihidupkan, kemudian kamu dimatikan kemudian kamu dihidupkan kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan"
(Surah Al-Baqarah : Ayat 28)

Adapun tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan ujud .Cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini.

Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara lansung akan kesukaran menghadapi sakaratulmaut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Imam Ghazali rahimahullah diriwayatkan memperolehi tanda-tanda ini sehinggakan beliau mampu menyediakan dirinya untuk menghadapi sakaratulmaut secara sendirian. Beliau menyediakan dirinya dengan segala persiapan termasuk mandinya, wuduknya serta kafannya sekali cuma ketika sampai bahagian tubuh dan kepala sahaja beliau telah memanggil abangnya iaitu Imam Ahmad Ibnu Hambal untuk menyambung tugas tersebut. Beliau wafat ketika Imam Ahmad bersedia untuk mengkafankan bahagian mukanya.

Adapun riwayat -riwayat ini memperlihatkan kepada kita sesungguhnya Allah SWT tidak pernah berlaku zalim kepada hambanya. Tanda-tanda yang diberikan adalah untuk menjadikan kita umat Islam supaya dapat bertaubat dan bersedia dalam perjalanan menghadap Allah SWT. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus di rentap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT.

Adapun tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya.

Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja.

Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini.

Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat.

Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT.

Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa.

Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika.

Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri.

Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.

Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi.

Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masukke dalam.

Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda Akhir

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.

Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

PENUTUP

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semoga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.

Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang Maha Berkuasa lagi Maha Pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh Mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain.

Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri.

Kubur Setiap Hari Menyeru Manusia Sebanyak 5 Kali

1. Aku rumah yang terpencil, maka akan senang dgn selalu membaca Al-Quran.

2. Aku rumah yg gelap, maka terangilah aku dgn selalu sembahyang malam.

3. Aku rumah penuh tanah dan debu, bawalah amal soleh yg menjadi hamparan.

4. Aku rumah ular berbisa, maka bawalah amalan Bismillah sebagai penawar.

5. Aku rumah pertanyaan Munkar dan Nankir, maka banyaklah bacaan "Laa illallah, Muhammadur Rasulullah" supaya kamu dapat jawapan kepadanya.

Why rich politicians need that 7% discount

Pak Bui

RichandPoor_7percentAny Sarawakian knows that our rich politicians do not really need a 7% discount in order to buy luxury homes.

Racist rag Utusan Malaysia stirred up a furore over DAP MP Tony Pua’s recent call to end discounts for affluent bumiputeras buying expensive homes.  But the political stink is not motivated primarily by Umnoputeras’ desire to save money on buying yet another fancy house.

Instead, the shrillest voices in Umno are screaming for Pua to be charged for sedition because they are terrified of losing far more than a puny 7% discount. They are afraid of losing power, if the majority of poor Malays vote against the bloated parasites bleeding Malaysia dry.

Lifestyles of the rich and fatuous

Our own experience in Sarawak tells us that our super-rich elite have no qualms about forking out big sums for homes, discount or no discount.

If you drive past Demak Laut and catch a glimpse of Taib’s palace through the gates, you would be unlikely to wonder whether he received a 7% bumiputera discount on his big ugly house. You might instead be thinking how the chief minister could sleep on a golden bed, while his people are choking on a crust of bread (as the Police sang in King of Pain).

Taib’s daughter Jamilah’s house in Ottawa cost RM28 million, excluding the usual ostentatious furniture and fittings favoured by people of her ilk.

Even modest acolytes of the master builder Taib would not feel the pinch if the discount were abolished: previous State Secretary Hamid Bugo, for instance, could still afford another gigantic, diarrhoea-coloured cube in Petra Jaya, with a little nipple on top, whether 7% is shaved off its price or otherwise.

Similarly, Alfred Jabu does not have to factor in NEP discounts when he buys his expensive properties. He simply needs to bend over ever so slightly, and he will be rewarded amply for his obedience.

Natives are restless

The real reason for the uproar over Pua’s remarks is the need to maintain the mass hypnotic delusion that the New Economic Model (NEP) was meant to eradicate poverty and reduce inequality between races.

This mantra has kept Umno in power in Malaysia for 53 years, and Taib rampant in Sarawak for nearly 30. Yet it has been well documented that, under the NEP, the income gap between rich and poor Malays has grown far greater than that between Malays and other ethnic groups. In other words, intra-ethnic wealth disparities among Malays have become worse than inter-ethnic differences.

This was one spark that lit the reformasi explosion in 1999, as well as the ensuing political meltdown for Barisan Nasional in March 2008. Working class Malays have witnessed an orgy of greed and corruption since 1970, benefiting the Umno and PBB warlords and their cronies, while ignoring the suffering of ordinary Malays.

Malaysia’s huge income inequality, between the richest few and the poorest many (regardless of ethnic group), demonstrates that the NEP has benefited overfed Malays far more than working-class Malays.

According to the Ninth Malaysia Plan, the richest 20% of Malaysians owned 51.2% of the nation’s wealth, and the bottom 40% had to share 13.5% of the wealth. This means that if ten Malaysians were eating a meal together, the richest two (usually a corpulent Tun or Tan Sri) would gorge themselves on half the food, while the poorest and hungriest four would have to share only one-seventh: a few crumbs.

The real income disparities

According to the United Nations Development Programme, the gap between haves and have-nots in Malaysia, as measured by the widely used Gini coefficient (37.9 out of the worst possible score of 100), is only marginally better than in Timor-Leste (39.5) and is much worse than in Bangladesh (31.0) or Burundi (33.3). This does not even take into account the weaknesses inherent in the statistics, including the under-reporting of poverty among the neglected indigenous peoples of Sabah and Sarawak.

The inter-regional differences in poverty rates, between Sabah and Sarawak with Kuala Lumpur, have also grown since the introduction of the NEP, far outstripping the income differences between Malays and other ethnic groups.

Malaysia would do well to introduce a system of “equalisation payments” as used in Australia. Under such a formula, the federal government is compelled to provide proportionately more federal funding to the poorest states (with the lowest per-capita incomes) so that funding is always based on need, and not short-term political gains for the party in power at the federal level.

Our Malaysian government must extend assistance to the poor of all creeds and colours, instead of focusing on the vehement demands of rich Umnoputera cronies.

Workers cannot earn decent wages

The shocking results of the government’s own National Employment Returns study, announced by the Human Resources Ministry, showed that 34% of 1.3 million Malaysian workers are earning wages below RM720, the national poverty line. This figure would, of course, be even higher in Sabah and Sarawak, since the cost of living here is more expensive, and the poverty line set higher, than in the peninsula.

It comes as little surprise that even Kuala Lumpur harbours hardcore poor areas, as admitted by PM Najib and minister for “urban wellbeing” Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin. Oddly enough, Najib announced the number of hardcore poor areas was 92, suspiciously lower than his minister’s own statistic of 135. Perhaps Apco advised Najib to cut 30% off the true figure – a little “discount” of his own.

Tony Pua has wisely exploited Najib’s public relations vehicle, the New Economic Model (NEM), to justify the DAP’s call for the removal of the 7% bumiputera discount on expensive houses. This has helped to prove Najib’s NEM promise of “needs-based affirmative action” was empty talk, since Umno remains compelled to defend the privileges of rich Malays, instead of the poor.

For Umno warlords, there is far more at stake than 7% off their next mansion. Their entire superstructure of corruption, racism and patronage rests on silencing voices of dissent, like Tony Pua’s.

If Umno truly wanted to improve the lot of poor Malaysians, could the 7% to 10% discount on luxury properties not be abolished, and the savings used to finance decent low-cost housing for the poor? Would 7% off a RM1 million mansion, or RM70,000, be too small a sum to build a comfortable low-cost home for a poor family? - Hornbill Unleashed

Anak Hasil Zina Jadi Perdana Menteri

Siapa sangka suatu hari nanti PM yang memerintah Malaysia adalah anak dari hasil zina. Tanyalah diri anda... Awat ramai sangat anak hasil zina dilahirkan saban tahun sehingga Kerajaan Negeri Melaka mahu mewujudkan sekolah khas bagi pelajar hamil?.

Dialog masa depan:

Menteri A: eleh pm ni cakap putar belit pulak, sedarlah diri tu sikit datang dari dalam beg pakaian.

Menteri B: wooit kau menteri agama islam, jangan kata orang. kau tu dulu dibungkus dengan daun pisang...

Menteri C: Lain lah aku. dilahirkan dihospital. Tapi ayah sebenar tak tau kemana menghilang.Sekolah pelajar hamil bukti perzinaan serius

Harakah | ALOR SETAR, 6 Ogos: Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar (gambar) berkata, cadangan Kerajaan Negeri Melaka untuk mewujudkan sekolah khas bagi pelajar hamil menggambarkan betapa serius dan dahsyatnya perzinaan dan kemungkaran berlaku di dalam masyarakat hari ini."Kita tidak menolak kemungkinan yang berlaku ini adalah disebabkan kegagalan Barisan Nasional sebagai sebuah kerajaan yang memerintah harus berani berperanan bagi mencegah kemungkaran dan bukannya memelihara hasil dari perbuatan mungkar tersebut,” katanya.

Katanya, kerajaan yang memerintah tidak berusaha dengan serius ke arah menentang kemungkaran tersebut.

“Apa yang mereka lipatgandakan usaha ialah kempen membayar zakat. Mana ada kempen menentang zina. Pegawai-pegawai di pejabat agama hanya turun padang untuk banteras khalwat,” ujarnya yang juga Pengarah Pilihan Raya Pemuda PAS Pusat.

Namun begitu, katanya tiada pendidikan yang diberikan kepada kumpulan yang ditangkap itu yang menunjukkan BN sebenarnya gagal untuk membawa Islam dan syariat kepada umat Islam sepenuhnya.

Tambah beliau lagi, walaupun negara mempunyai Pusat Islam, Jakim, Yadim setiap negeri mempunyai jabatan dan majlis agama serta mufti tetapi sehingga hari ini umat Islam tidak dapat hidup dalam tuntutan syariat Islam yang sebenar.

Tambahnya, Umno dan BN sememnangnya gagal untuk membentuk peribadi masyarakat, maka rakyat harus berani untuk membina politik baru.

“Setelah begitu ramai mengandung anak luar nikah baru hendak diwujudkan sekolah, akhirnya rakyat menjadi mangsa kepada sistem pentadbiran yang ada sehingga imej negara dan agama tercemar," ujarnya lagi.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang, Rosidi Hussain pula berpandangan dengan wujudnya sekolah itu di Melaka, dibimbangi wujudnya unsur-unsur menghalalkan atau mengiktiraf perzinaan.

Akhirnya, kata beliau akan memberi peluang baru kepada remaja dan generasi muda yang cetek pengetahuan agama untuk terus terlibat dengan aktiviti negatif itu.

"Cadangan Kerajaan Melaka itu harus dilihat dari skop yang luas supaya ia tidak memberi satu pengiktirafan yang memungkinkan berleluasanya kegiatan mungkar ini setelah ruang disediakan bagi mereka melahirkan anak luar nikah,” ujarnya.

Are you at home, minister?

By Kee Thuan Chye
Home Minister Hishammuddin Hussein said this at the press conference in 2009 in which he defended the cow-head protesters: “In this day and age, protests should be accepted in this world, as people want their voices to be heard. If we don’t give them room to voice their opinions, they have no choice but to protest.” He should of course be held accountable for this statement.
Why then did the police clamp down so hard on the people taking part in the anti-ISA candlelight vigil on Aug 1? Why did Hishammuddin not come out to advise the police that this voicing of the people’s opinions was acceptable and room should be given for it?

Why was he so understanding towards the cow-head protestors – who were potentially more threatening to national security because they displayed violence against a sacred icon of the Hindus – and so intolerant of the people participating in a peaceful demonstration, some of whom were reportedly singing the national anthem when the police moved in on them?

Aren’t those in power aware that this display of double standards will be viewed as such by sensible Malaysians, and that it may come back to haunt them at the hustings? Are they so arrogant about their power and so confident they won’t be displaced that they don’t have to care about what the public might think?

Hishammuddin has been eloquent in expressing this position. In fact, his track record since becoming home minister suggests that he is not behaving like a home minister who should be looking after the country’s internal matters and safeguarding its security for the sake of all citizens. He appears more like a home minister safeguarding the interests of the ruling party and those of selected groups. The rest of us can go to blazes!

Speaking of blazes, he sent out questionable signals on Jan 6, 2010, after the High Court’s ruling on the “Allah” issue, when he said he would allow a demonstration by Muslims after Friday prayers at a mosque in Kuala Lumpur’s city centre. One day later, churches in KL and Petaling Jaya were attacked with fire-bombs and molotov cocktails. The public reaction to that was that Hishammuddin should be held accountable because he did not forestall any potential undesirable action but instead allowed a sensitive issue to be stoked.

While he had been so assiduous in breaking up other demonstrations, especially those opposing government actions and policies – most of which were peaceful and of little potential danger to society – he was uncharacteristically lax when it came to the “Allah” issue protests. In other words, he put the nation’s security at risk.

He did nothing to stop the cow-head protest on Aug 28, 2009, either. Perhaps he couldn’t because it happened so fast. Nonetheless, it was one of the most shameful and blatant public demonstrations of religious intolerance Malaysians had seen in a long time. It had the explosive potential of causing inter-racial strife.

Worse, Hishammuddin came out to defend the protesters afterwards. This was almost unbelievable; sensible Malaysians were shocked that a minister was justifying what had apparently been a seditious act. And seated next to him at the press conference was a protestor who had earlier declared that all non-Malays were second-class citizens.

'Pig's head in Umno HQ'
As if that was not enough, Hishammuddin also said that a pig’s head had once been wrapped in an Umno flag and dumped outside Umno’s headquarters. Why did he have to bring that up? In drawing a parallel between that act and the cow desecration, was he saying that two wrongs made a right? Or, more sinisterly, was he trying to blame another community for having perpetrated that "haram" act as if to plead that the cow desecration was understandable and therefore excusable?

To this day, I have yet to fathom the reason for a home minister to bring up that kind of parallel. To me, it is something that would cause disharmony and divide the people, which a home minister should not do. Was Hishammuddin not aware of the importance of what he said? Is he someone who shoots off his mouth without thinking first?

The prospect of that seems likely – and recent evidence seems to support it. This was in conjunction with his declaration of regret over the mistake made by his predecessor, Syed Hamid Albar, in banning the Catholic Church from using the word “Allah”. He added that the mistake would haunt his ministry for a very long time.

Automatically, anyone hearing that declaration would retort, “So what are you going to do about it? Why stop at just expressing regret? It’s at your disposal to take action and rectify Syed Hamid’s mistake. Why not do so?”

That action would of course be to drop the government’s appeal against the high court ruling on the use of the word “Allah”. Taking that step would show Hishammuddin’s sincerity in saying what he said. Otherwise, talk is cheap, as they say. And people can accuse him of saying it merely as a cheap shot to win non-Muslim and East Malaysian votes.

But what was his reaction three days later? He back-tracked on his earlier statement by saying that the “Allah” matter should be decided by the courts. No, Hishammuddin, it doesn’t have to be. The government can choose not to pursue it further – and that doesn’t involve the courts.

But that apparently is not what he wants, because he rejoined, “Why would the government retract the appeal, or why would the church retract the court case?” The second part of that sentence is of course irrelevant. Nobody from the church has made any statement recently along the lines of expressing regret for having challenged Syed Hamid’s ban.

In dragging the church in, Hishammuddin was displaying the same warped thinking that characterised his mention of the pig’s heads dumped at Umno headquarters. In actuality, he was actually trying to deflect the question he should be answering, i.e. “Why shouldn’t the government retract the appeal?”

Then he tried to make some excuse for having expressed that regret in the first place, by saying that it should be seen in the context of his giving an answer to a question posed at a students’ forum. But why should that be considered less valid? He said it. He addressed the issue. That’s the point. Where he said it and in what context are irrelevant.

Wasn’t he serious when he answered the student’s question? Or is it that he only now realises he shouldn’t have said it because it’s come back to hold him accountable? And he wants to get out of being accountable by saying it was merely an answer to a student’s question? Sorry, my dear man, it doesn’t work like that. You can’t worm yourself out of the situation with excuses.

Then he got defensive: “I regret that there are terrorists in Malaysia, I regret there are peragut (snatch-thieves) in Malaysia, I regret that this (the word Allah) is becoming an issue. But why pick on that to make it a firestorm or bigger than what it is?”

Any intelligent person can see through the desperation in that defensive drivel. But more damning for him is the fact that by saying it, he was demeaning his earlier statement of regret. He now seemed to be connoting that he didn’t really mean it because he was merely speaking off the cuff at the time, speaking impulsively, merely answering a question. It came to his mind and it sounded right, and so he said it. So don’t take his word for it. He was merely talking. The bottom line, therefore, is, he wasn’t sincere.

If a minister can be like that, talk like that, make impulsive statements and later deny their import, even sincerity, then he has no business being a trusted official of the nation and its people. Perhaps he should do the honourable thing and step down. But then, that might be too much to expect of a man who cannot even stand by what he said.