Sabtu, 7 Ogos 2010

MCA MAIN ISU PERKAUMAN DAN AGAMA UNTUK PROVOK ORANG MELAYU


07 August 2010 ·

Presiden MCA, Chua Soi Lek cuba merangka strategi serampang dua mata untuk kepentingan MCA dan BN. Kenyataan beliau semalam yang menyatakan bahawa jangan optimistik bahawa jika PAS memerintah, negara ini akan bebas daripada rasuah dan segala masalah lain akan lenyap, sebenarnya mempunyai tujuan dan strategi tertentu.

Beliau juga menambah bahawa perlu diingat ada antara negara yang mengamalkan rasuah terdiri daripada negara yang mempunyai majoriti masyarakat Islam.

Dua kenyataan yang dibuat oleh 'Pelakon Video' ini adalah untuk menaikkan semangat orang melayu dan Islam supaya bersatu tanpa mengira parti politik. Soi Lek dan kepimpinan BN faham bahawa jika isu perkauman dan agama dimainkan oleh orang Cina dan bukan Islam sudah tentu orang Islam akan bersatu dan bangkit menentangnya.

Selain itu Soi Lek cuba menimbulkan keraguan di kalangan orang Cina yang semakin yakin dengan PAS. Jadi beliau sengaja membangkitkan persoalan samada PAS dapat membasmi rasuah andaikata dipilih menjadi kerajaan pusat bersama PR.

Strategi menggunakan isu agama dan perkauman seperti ini telah digunakan oleh Umno, MCA dan MIC sejak zaman berzaman. Kali ini BN melalui MCA sekali lagi mahu menggunakan isu ini untuk kepentingan BN.

Mereka tahu jika orang Melayu bersatu sudah tentu mereka akan bernaung di bawah Umno terutama rakyat yang tidak berparti.

Bagi saya Soi Lek dan pemimpin BN sebenarnya jauh ketinggalan. Di saat politik perkauman sempit sudah ditolak oleh rakyat, BN masih mahu mengamalkannya. Saya yakin rakyat Malaysia sudah matang dan masak dengan taktik serta strategi BN ini. Rakyat sudah membuktikannya pada PRU 12 dahulu apabila orang Cina dan India sudah tidak takut untuk mengundi PAS dan orang Melayu tidak takut untuk mengundi DAP.

BN sebenarnya tidak putus-putus merancang untuk memecah belahkan PR. Mereka tidak ada idea lain selain menggunakan isu sensitif seperti agama dan perkauman. Namun BN tidak sedar bahawa isu agama dan perkauman sudah tidak laku dan telah lama dibuang oleh rakyat Malaysia.

I Jump, You Jump, We Jump.... Tenggelam
16 September merupakan tarikh yang pernah dinanti-nantikan oleh rakyat Malaysia yang mengharapkan kemunculan fajar baru bagi negara ini. Everybody was very excited. Rakyat yang pro-UBN.... dan yang pro-rakyat apa tah lagi. Gedebak-gedebuk hati menantinya....

Heboh satu Malaysia dengan spekulasi sensasi yang kononnya.... ramai yang nak jump ship. Jump from a sinking ship to a more reliable ship. Yang dikatakan nak jump ialah puak-puak UBN. Anwar repeatedly claimed, yang dia sudah ada jumlah figure yang mencukupi untuk mengambil alih Putrajaya. But... in the end, anti-klimaks. '16 September' did not materialise. Upset betoi!!

Malang sekali.... 16 September yang sepatutnya boleh menjadi realiti, tetapi tenggelam begitu saja. Kononnya... angkara para pemimpin PR juga iaitu dalam kalangan yang lebih mementingkan semangat asobiyah untuk mengekalkan status quo politik Melayu.

Sekarang.... kecoh semula cerita misi PR untuk mengambil alih Putrajaya. Rumours bertiup kencang, kononnya pilihan raya akan diadakan dalam masa yang terdekat. Maka... semua pihak terutamanya Pakatan Rakyat mula mengatur langkah menggerakkan gerak kerja parti masing-masing bagi menghadapi kemungkinan berlakunya pilihan raya.

Pilihan raya kali ini.... penting kerana sasaran Pakatan Rakyat ialah Putrajaya. Kalau boleh, isyaAllah.... Putrajaya mahu kita tawan agar usaha-usaha untuk membaik pulih kedaaan dalam sistem pentadbiran negara yang sudah sangat pincang berjalan lancar tanpa gangguan UBN dan sekali gus memulihkan imej negara.

Ceramah diadakan di sana sini..... di serata pelusuk negara. Kita berceramah bagi mendedahkan kepincangan mereka.... Mereka pulak, menghantar lembu-lembu mereka yang bertopi merah untuk mengganggu gugat ceramah-ceramah kita dengan tujuan untuk menyekat maklumat daripada sampai kepada rakyat. Mereka buat fitnah pada kita.... kita tangkis fitnah mereka. dengan fakta yang sahih. Itu sebab mereka takut.... Mereka sebenarnya dalam keadaan tersepit dan desperate.

Apabila mereka berceramah.... yang mendengar hanyalah para kerusi. Actually.... rakyat dah fed up dan bosan dengan pelbagai alasan dan tuduhan tak berasas mereka terhadap Pakatan Rakyat. Apa yang obvious..... di bawah pemerintahan kerajaan UBN, keadaan negara semakin teruk dan rakyat pula semakin sengsara. Keadaan ini tidak boleh dibiarkan. Something must be done. What must be done?? How can we do it??

Well... of course, through the ballot box. Vote for change!! That's the only way. UBN jelas tidak akan berubah dan tidak ada will power untuk berubah. Peluang telah diberikan kepada mereka hampir 53 tahun, tapi... apa yang mereka buat?? Bodohkan rakyat dan kaut dan rompak harta dan duit rakyat untuk membesarkan tembolok mereka. Itu kerja jer mereka selaku wakil rakyat. Wakil rakyat taik kucing!!

So.... apakah kita harus terus bertolak ansur dengan sikap dan kelaku mereka yang buruk ini?? No!! We'll have to put a stop to all these nonsense. Say no and reject them in the next general election. Come what may.... mereka mesti ditalkinkan!!

Dengan pilihan raya yang dikatakan semakin hampir, apakah ada lagi gejala I jump... you jump.... we jump akan terus berlaku?? Peliknya, yang jump ialah dari pihak Pakatan Rakyat. Itulah bangangnya mereka yang jump ni.... Sepatutnya, mereka jump ke tempat yang selamat tetapi sebaliknya, mereka jump masuk kapal yang dah nak tenggelam. Ibarat jump dan masuk ke dalam kubur sendiri. Elok sesangat ler tu..... Bye.. Bye..!!

Untuk mengharungi ranjau dan duri menuju ke Putrajaya, mesti ada kerja sama dua hala. Rakyat dan para pemimpin Pakatan rakyat kena saling melengkapi. Pemimpin mesti peka , prihatin dan sensitif kepada kehendak dan suara hati rakyat dengan tulus dan ikhlas. Jadilah pemimpin parti yang sejati..... juara rakyat yang dihormati.... isyaAllah, rakyat akan all out untuk mempastikan kemenangan anda dalam PRU 13 nanti.

Tetapi.... kalau setakat menjadi wakil rakyat bermusim.... yang hanya nampak rakyat ketika musim pilihan raya saja dan yang hanya mengutamakan kepentingan parti dan kedudukan diri di dalam parti..... jangan haraplah nak dapat undi daripada rakyat. Rakyat hanya akan ucapkan bye... bye... kepada anda.

Jadi.... muhasabah diri dan tepuk dada tanya selera.

Diskaun juga untuk beli BMW, emas - Tunku Aziz

Senator Tunku Abdul Aziz Ibrahim hari ini membidas pemimpin Umno kerana mengkritik setiausaha publisiti DAP, Tony Pua yang mencadangkan pemansuhan tujuh peratus diskaun bumiputera untuk pembelian hartanah mewah.

Dalam satu kenyataan medianya, naib pengerusi DAP itu berkata dia terkejut melihat reaksi Pemuda Umno yang membuat laporan polis ke atas Pua berhubung cadangannya itu, manakala Perdana Menteri yang juga presiden Umno Datuk Seri Najib Razak tidak terkecuali mengeluarkan kenyataan keras.

Pemuda Umno mendakwa cadangan Pua itu berbaur hasutan dan mencabuli perlembagaan persekutuan serta kontrak sosial. Sementara, Najib pula menuduh ahli parlimen Petaling Jaya Utara itu mencetuskan rasa tidak puas hati dan menimbulkan rasa marah di kalangan orang Melayu serta mengancam keamanan awam.

“Adalah jelas mereka yang digelar pemimpin Umno ini mempunyai fahaman sifar ataupun terhad, berhubung perlembagaan persekutuan kerana seboleh mungkin yang saya cuba, saya gagal mencari sebarang peruntukan dalam perlembagaan yang mengatakan bahawa Melayu atau bumiputera perlu diberikan hak untuk mendapat diskaun bagi membeli hartanah.

“Yang pasti, perlembagaan persekutuan tidak memperuntukkan bahawa Melayu berhak mendapatkan diskaun untuk membeli hartanah mewah yang bernilai jutaan ringgit,” kata Abdul Aziz.
Basmi kemiskinan?
Semasa sesi dialog belanjawan kerajaan negeri Selangor pada Julai lalu, Pua berkata diskaun bumiputera sepatutnya dihapuskan kerana ia langsung tidak berkaitan dengan usaha untuk membasmi kemiskinan di kalangan golongan itu.
Diskaun berkenaan hanya menyaksikan pembeli rumah bumiputera menjadi orang tengah kepada pembeli bukan bumiputera yang mengambil kesempatan ke atas diskaun tujuh peratus untuk membeli hartanah mewah, kata Pua.

Menurut Abdul Aziz jika diskaun tujuh peratus itu begitu 'kardinal' untuk menjamin hak istimewa Melayu, diskaun yang sama sepatutnya diperluaskan kepada orang Melayu untuk membeli barangan mewah lain seperti “BMW, Porches, sistem hi-fi rumah, tiket kelas pertama penerbangan dan malah juga barangan kemas serta batu permata.”

“Diskaun pembelian hartanah mewah adalah antara perkara utama yang disalah-gunakan di bawah Dasar Ekonomi Baru yang memerlukan pembaharuan bagi memastikan 40 peratus daripada bumiputera yang berpendapatan rendah mendapat manfaat daripada dasar afirmatif.
Disalah-guna Umnoputra

“Sehubungan itu, saya menyokong cadangan Menteri Besar Selangor (Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim) untuk menghapuskan diskaun berkenaan ke atas pembelian hartanah mewah tetapi menggunakan wang yang 'dijimatkan' itu bagi menubuhkan dana untuk membantu bumiputera yang miskin,” katanya.
Menurut Abdul Aziz, 'kejahilan dan salah-guna' oleh Umno, menerusi sayap pemudanya adalah jelas mengkhianati peruntukan hak bumiputera bagi menjamin golongan 'Umnoputra' yang kaya dan berharta akan terus menikmati diskaun seumpama itu apabila membeli kediaman mewah mereka.

“Reaksi Umno jelas menunjukkan bahawa mereka tiada kebanggaan sendiri atau harga diri, kerana mahu terus mempertahankan manfaat yang diputar-belitkan itu dengan membelakangkan nasib golongan miskin dan yang memerlukan.

“Melayu sebagai satu bangsa harus berbangga kerana ada di antara mereka yang kini mampu memiliki hartanah seumpama itu dan kita mesti bangga yang kita boleh berdiri di atas khaki sendiri meskipun menghadapi 'handicap' (rintangan).”

Ucapan Ketua Menteri Pulau Pinang di Persidangan Integriti Kebangsaan 2010

TEKS UCAPAN KETUA MENTERI PULAU PINANG, Y.A.B. TUAN LIM GUAN ENG SEMPENA PERSIDANGAN INTERGRITI KEBANGSAAN 2010, 7 OGOS 2010 DI HOTEL EASTIN PULAU PINANG.


Kelihata Anwar Ibrahim menunjukkan muka garangnya..

1. Selamat datang ke Persidangan Intergriti kebangsaan Kalifah Umar bin Abdul Aziz 2010 yang bakal menfokuskan kepada Penciptaan Semula Pemerintahan Yang Baik.

2. Terlebih dahulu, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada Pengerusi penganjur, Y.B. Abdul Malek Abdul Kassim dan barisan jawatankuasa yang telah menjayakan persidangan ini. Kepada para pembicara, saya percaya bahawa majlis ini bakal menyuntik pelbagai ilham demi kebaikan bersama.

3. Sebuah pemerintahan Kerajaan yang baik boleh digambarkan bagaimana sesebuah institusi awam menjalankan urusan awam serta penggunaan sumber awam di dalam usaha bagi menjamin realisasi hak asasi manusia. Tanpa pemerintahan yang baik di dalam sesebuah Kerajaan, visi untuk mentransformasikan Pulau Pinang sebagai sebuah bandaraya yang menjadi lokasi pilihan pelabur, destinasi pilihan para pelancong dan habitat pilihan untuk kehidupan yang mapan boleh dilupakan.

4. Sebuah Kerajaan yang baik memerlukan beberapa bahan-bahan teras : pematuhan kepada undang-undang, pengukuhan pengurusan sektor awam, transparensi dan akauntabliti dan strategi yang sesuai bagi memerangi rasuah.

5. Suruhanjaya Ekonomi dan Sosial PBB yang berlangsung di Asia Pasifik sebelum ini menyatakan bahawa sesebuah Kerajaan yang baik memerlukan lapan karektoristik utama termasuk pembabitan berorientasikan konsensus ; akauntabel ; telus ; responsif ; efektif dan efisien ; adil dan inlusif dan patuh kepada kedaulatan undang-undang. Lazimnya, nilai-nilai ini menjamin bahawa aktiviti rasuah dapat diminimakan, pandangan kaum minoriti diambil kira dan suara-suara rintihan masyarakat didengar sebelum sesuatu keputusan dibuat sebagai responsif terhadap keperluan sekarang dan masa depan masyarakat.

6. Dengan ini, saya ingin memperjelaskan sebahagian karektoristik dinyatakan bagi sebuah pemerintahan Kerajaan yang baik :
a) Penglibatan
Penglibatan ataupun penyertaan perlu dimaklumkan dan diorganisasikan. Ini membabitkan dua aspek utama iaitu kebebasan berpersatuan serta berekpresi dan masyarakat awam terancang.

b) Kadaulatan undang-undang
Pemerintahan yang baik memerlukan rangka undang-undang yang adil dan dikuatkuasakan secara saksama. Pada masa sama, ia juga perlu merangkumi perlindungan penuh hak asasi manusia terutamanya terhadap kaum minoriti. Pelaksanaan undang-undang secara saksama memerlukan sebuah sistem kehakiman yang bebas dan pasukan polis yang tidak korup.

c) Transperansi
Transparensi bermakna bahawa keputusan yang dicapai dan langkah penguatkuasaan yang dilaksanakan mengikut peraturan-peraturan ditetapkan. Pada masa sama, ia juga bermaksud bahawa ketercapaian serta penyaluran maklumat secara mudah menggunakan saluran media tertentu kepada mana-mana pihak yang bakal dipengaruhi oleh sebarang keputusan serta penguatkuasaan yang bakal dicapai.

d) Responsif
Pemerintahan yang baik memperuntukan sesebuah institusi melayani semua pemegang saham di dalam jangka masa ditetapkan.

e)Orientasi konsensus
Pemerintahan yang baik memerlukan pengantaraan sempurna bagi mencapai perspektif konsensus lebih meluas di dalam sebuah masyarakat yang berbeza fahaman.

f)Inkuiti dan keterbukaan
Kesejahteraan sesebuah masyarakat adalah bergantung serta memastikan bahawa semua ahli memiliki kepentingan dan tidak disisihkan di dalam aliran utama masyarakat.

g) Keberkesanan dan efisiensi
Keberkesanan bermakna proses dan penghasilan hasil menggunakan sumber kuasa yang ada demi memenuhi keperluan masyarakat. Efisiensi merangkumi penggunaan sumber asli secara kekal berasaskan perlindungan alam sekitar.

h) Akauntabliti
Akuantabliti kepada mana-mana pihak yang dipengaruhi oleh sesuatu keputusan dan tindakan. Akauntabliti tidak boleh dikuatkuasakan tanpa transparensi dan kedaulatan undang-undang.

7. Adalah tidak perlu mencipta semula sesebuah roda pentadbiran Kerajaan bagi menyesuaikan dengan konsep pemerintahan yang baik. Sebaliknya, apa yang diperlukan adalah kehendak politik.

8. Kerajaan Negeri Pulau Pinang telah memperkenalkan urus tadbir berasaskan prinsip Cekap, Akauntabel dan Telus (CAT) atau amar maaruf nahi mungkar. Sebagai sebuah Kerajaan CAT, kita mempraktikkan prinsip bahawa tidak mengira seekor kucing itu hitam ataupun putih selagi ia boleh menangkap tikus.

9. Dengan mengadaptasikan sistem tender terbuka dan melawan amalan-amalan rasuah secara berterusan dalam usaha mempromosikan nilai intergriti, Pulau Pinang telah berjaya mengubahh defisit anggaran RM35 juta pada tahun 2008 kepada rekod lebihan RM88 juta. Pada tahun 2009, dengan lebihan RM77 juta terhadap unjuran defisit RM40 juta. Lebihan ini membolehkan Kerajaan Negeri membayar dividen anti-rasuah secara tunai kepada golongan warga emas pada setiap tahun dan juga urusan pengurusan jenazah yang tidak pernah dipraktikkan sebelum ini.

10. Pencapaian Pulau Pinang lazimnya dipuji oleh Transparency International – Kerajaan pertama di Malaysia yang memperoleh pengktirafan tersebut. Saya yakin bahawa pemerintahan adalah satu set bahan asas yang memerlukan seseorang pemimpin dan sesebuah Kerajaan bagi membawa kebahagiaan dan kesejahteraan kepada rakyat.

11. Sokongan rakyat adalah perlu bagi meyakinkan masyarakat umum mengenai manfaat sesebuah pemerintahan Kerajaan yang baik. Pemerintahan Kerajaan yang baik boleh dicapai melalui pembetukan peradaban yang menyokong nilai-nilai kebenaran, ketaqwaan kepada Tuhan yang mengganggap kehidupan sebagai bantuan timbal balik dan bukannya konfrontasi langsung.

12. Sebagaimana saya nyatakan, adalah tidak perlu mencipta semula sebuah roda pentadbiran – apa yang diperlukan adalah kehendak politik. Masyarakat hanya boleh diyakinkan bahawa sesebuah Kerajaan adalah serius apabila terdapat sebuah pimpinan contoh berasaskan kepimpinan efektif dan kukuh dengan nilai integriti dan perbelanjaan berasas.

13. Teladan dan contoh pemerintahan yang baik dapat dibuktikan melalui Kalifah Umar Abdul Aziz. Beliau telah memperkenalkan kepelbagaian reformasi ; pentadbiran, fiskal dan pendidikan. Inspirasi kejujuran dan integriti menjadi intipati kepada pemerintahan pendek beliau di dalam tempoh dua tahun. Sepanjang tempoh tersebut, pemerintahan beliau telah banyak mempengaruhi sejarah tamadun manusia.

14. Bayangkan bagaimana seorang yang jujur yang sanggup memadamkan lampu ketika melakukan kerja-kerja peribadi. Kita tidak akan terpesong sekiranya mengikut warisan yang diperturunkan oleh beliau di dalam mempromosikan corak pemerintahan yang baik di dalam pentadbiran kami.

15. Apa yang lebih membanggakan adalah nasihat Umar Abdul Aziz yang tidak meluluskan peruntukan bagi perbelanjaan dinding baru kerana ia umpama satu pembaziran. Sebaliknya, beliau menyatakan bahawa mereka sepatutnya membina sebuah tembok keadilan yang tidak boleh dibinasakan.

16. Berasaskan faktor-faktor ini, saya sama sekali tidak setuju dengan kenyataan Presiden MCA, Dr. Chua Soi Lek yang menggambarkan negara-negara Islam secara negatif iaitu sebagai negara yang tidak progresif, korup, miskin dan terbelakang. Dr. Chua sepatutnya mendidik dirinya dengan mendalami sejarah tamadun Islam yang mencerminkan kegemilangan yang tidak hanya terhad kepada empayar global malah di dalam pembangunan seni, pembelajaran, pengenalan angka, algebra dan astronomi.

17. Negara Muslim menderita sebagaimana dialami oleh India dan China dahulu. Hanya ketika India dan China bebas, merdeka serta tidak lagi didominasi kuasa imperialis, barulah kedua-dua negara ini dapat menunjukkan potensi dan mengambil tempat di persada dunia sebagai kuasa ekonomi.

18. Saya percaya bahawa negara-negara Islam dapat meraih kembali kegemilangan mereka sebelum ini seperti China dan India. Sekiranya terdapat sebuah pemerintahan yang baik seperti Islam yang memiliki pusat pembelajaran, keadilan dan keunggulan di bawah pemerintahan Umar Abdul Aziz. Pilihannya adalah adakah kita akan mengikut model intergriti dan pemerintahan yang baik Umar Abdul Aziz atau model alternatif berasaskan rasuah dan diktator.

19. Kita mempunyai ramai pembicara terkemuka yang amat arif mengenai topik ini, maka, justeru, kita perlu segerakan dan tidak lagi perlu tunggu untuk berkongsi pandangan serta pengalaman dalam mempromosikan pemerintahan yang baik.

20. Sekali lagi, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang hadir terutamanya Dato’ Seri Anwar Ibrahim dan juga semua pihak yang telah menyumbang kepada kejayaan serta kelancaran Persidangan Integriti Kebangsaan 2010.

Terima kasih.

LIM GUAN ENG

KERAJAAN 1M NAJIB ...hilang....Hilang integriti Hilang kredibiliti .....apabila ...
1. Ditipu oleh penipu dari luar - APCO , Penasihat dan Perunding imej kerajaan 1M 2. Ditipu oleh penipu licik dari dalam negara sendiri - Dr Ling Liong Sik dalam kes PKFZ. 3. Ditipu oleh dua lagi penipu licik, PM Najib dan Razak Baginda dalam kes pembelian kapal selam yang kekadang boleh menyelam dan kekadang tidak.
Kesemua kes melibatkan sejumlah wang yg amat besar - hampir ratusan billion ringgit.
Semua tu duit kerajaan, duit negara, duit rakyat... Duit rakyat tu ialah duit kita. Duit kita telah dicurahkan sewenang-wenangnya kepada yang bukan hak. Sedangkan rakyat yang susah dan menderita masih ramai. Kalau lah duit tu dicurah untuk membantu rakyat miskin yang sentiasa mengharap, alangkah baiknya. Tapi malang berkali-kali....(bukan malang sekali....)
Wahai pemimpin2 UMNO /BN ! jangan ingat rakyat ini bodoh dan boleh diperbodohkan. Jangan ingat rakyat ini rabun dan boleh dibutakan. Kami sememangnya celik! Dan anak-anak kami mengajar kami lebih celik !
Ayuh rakyat Malaysia ! Mari kita tumbangkan kerajaan 1M / UMNO BN melalui peti undi..
Oleh : rahimothman

Pembangunan semula Kg Baru, penduduk serba salah

imagesg Muda Mohd Noor
KUALA LUMPUR: Penduduk Kampung Baru kini serba salah sama ada mahu menerima pelan  pembangunan kerajaan pusat atau kerajaan Selangor.
Mereka juga bimbang penduduk menjadi tidak sepakat dan berpecah belah angkara perkara tersebut.
“Penduduk menjadi semakin bercelaru, tidak tahu mana satu yang hendak ikut.

“Saya bimbang yang dikejar tidak dapat, yang dikendung berciciran,” kata Mansor Usop yang tinggal di Jalan Raja Mahadi di Kampung Baru sejak 30 tahun lalu.
Beliau menambah, penduduk khususnya pemilik tanah tidak mendapat gambaran jelas mengenai pembangunan semula Kampung Baru.
Seorang lagi penduduk, Hatta Basir berkata, yang menjadi pertanyaan adakah penduduk terlibat sepenuhnya dalam pembangunan semula itu.
“Selepas urusan pengambilan tanah selesai, apa lagi hak kami di Kampung Baru?
“Adakah kami berhak dan mampu memiliki bangunan-bangunan besar yang akan dibina di Kampung Baru,” katanya yang tinggal di sebuah flat di kampung itu.
Menteri Wilayah Persekutuan da Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Zainal Abidin telah mengumumkan model pembangunan Kampung Baru berdasarkan pembangunan Makkah.
Kerajaan Selangor sebagai pihak pentadbir tanah Kampung Baru akan memberi taklimat kepada penduduk petang esok tentang rancangan pembangunan kerajaan negeri di kampung itu.

Tawaran menteri `bagus’ tetapi penduduk mahu rumah teres

images By B Nantha Kumar
PUTRAJAYA: Menteri Sumber Manusia menggesa penduduk Bukit Jalil menerima tawaran bari Dewan Bandara Kuala Lumpur (DBKL) tetapi wakil penduduk  K Balakrishnan, mereka mahu rumah teres, bukannya  flat kos rendah yang ditawarkan kepada 41 keluarga.
Sebuah keluarga telah menerikma tawaran dengan membeli flat yang berharga RM80,000 dengan harga diskaun RM35,000.
Balakrishnan juga menafikan menteri menemui bekas pekerja ladang sebanyak 16 kali, cuma sekali perbincangan antara mereka.

“Kali terakhir kami menemui beliau pada 2 ogos. Dalam pertemuan itu,  Subramaniam tidak dapat membantu berhubung rancangan merobohkan rumah kami," beliau memberitahu FMT.
DBKL telah membuat tawaran baru kepada penduduk yang enggan meninggalkan rumah mereka. Penduduk akan menentang perobohan walaupun terpaksa berdepan polis anti rusuhan.
Khamis lalu, pendudk menghantar memorandum kepada pejabat perdana menteri dan beberapa yang lain meminta diberi masa untuk mempertimbangkan tawaran baru itu.
Masa dilanjutkan
Berikutan itu, Perdana Menteri Datuk Seri  Najib Tun Razak telah mengarahkan perobohan ditangguhkan hingga penyelesaian dicapai.
Bagaimanapun,  Balakrishnan berkata walaupun masa dilanjutkan tidak bermakna penduduk akan menerima tawaran itu.
“Permintaan kami ialah rumah teres seperti diberikan kepada bekas pekerja ladang Kinrara. Adakah kami tidak layak mendapat rumah teres?" tanyanya.
Dalam sidang semalam, Subramaniam berkata, kementerian sedia untuk berunding dengan penduduk.
Beliau menambah kementrrian itu bersedia untuk bekerja dengan kementerian wilayah dan kesejahteraan bandar untuk menyelesaikan isu itu.
Mengenai tawaran baru DBKL, Subramaniam berkata: “Ia tawaran yang baik dan seharusnya diterima oleh penduduk.”

Soi Lek kena belajar Islam dengan PAS

KUALA LUMPUR, 7 Ogos: Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek perlu belajar Islam daripada ulama PAS yang terdiri daripada ulama yang beramal.
Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menasihatkan Soi Lek jangan belajar Islam daripada bukan ahlinya atau daripada musuh Islam.
Sehubungan itu, katanya PAS merasa simpati dengan kenyataan Soi Lek yang menyalahkan Islam kerana negara tidak maju.
“Kenyataan yang keluar daripada seorang yang kurang memahami Islam dengan lebih mendalam.
“PAS menyeru kepada beliau belajarlah Islam daripada ahlinya dan rujukan asalnya,” ujarnya dalam satu kenyataan.
PAS juga, katanya mengingatkan Soi Lek supaya jangan melihat orang Islam yang memimpin negara ini, sebaliknya kena mengkaji Islam daripada sumber asal.
PAS, ujarnya tidak menafikan Chua tidak faham Islam kerana bersahabat dengan pemimpin Umno yang gagal menampilkan ciri Islam yang sebenarnya.
Tentunya, kata beliau, Soi Lek keliru dengan Islam yang dihayati oleh pemimpin Umno. Berlaku kecelaruan dalam fikiran beliau, mana satukah Islam yang sebenar.
“Kenapa pemimpin yang mendakwa diri mereka Islam tetapi terlibat dengan rasuah dan berbagai skandal yang memalukan orang Islam.
“Kenapa pemimpin yang mengaku diri sebagai seorang Islam isterinya tidak menutup aurat. Inilah yang disebut oleh hukamak ‘Islam terlindung oleh orang Islam sendiri’," katanya.
Katanya, PAS yakin bukan Dr Chua sahaja yang keliru tentang Islam, kerana orang Islam gagal menampilkan Islam secara praktikal.
“Alhamdulillah PAS telah berjaya memecahkan tembok fobia terhadap Islam dalam Pakatan Rakyat dan Dewan Himpunan Penyokong PAS,” ujarnya lagi.

Projek Tipu Wang Rakyat : Pintu Gerbang Kebun Bunga Pulau Pinang Diroboh Minggu Depan

GEORGE TOWN, 7 Ogos (Bernama) -- Kerja meroboh pintu gerbang Kebun Bunga Pulau Pinang yang baru sahaja dibina akan dilakukan minggu depan, kata Menteri Pelancongan, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen.

Beliau berkata kerja meroboh pintu gerbang yang bernilai RM150,000 itu dibuat atas permintaan orang ramai dan bantahan badan bukan kerajaan yang mendakwa gerbang berkenaan tidak mesra alam.

"Kementerian akan membiayai dahulu kos meroboh kira-kira RM70,000 sebelum membuat tuntutan kepada pihak kontraktor yang membina gerbang tersebut," katanya kepada pemberita di sini.

Pintu gerbang berkenaan merupakan sebahagian daripada projek bernilai RM7 juta untuk mencantikkan kebun bunga itu.

Ng berkata berdasarkan kaji selidik yang telah dilakukan oleh Universiti Sains Malaysia pada Jun lalu, 71 peratus daripada 1,225 responden mahu gerbang tersebut dirobohkan.

Beliau berkata tempat pintu gerbang itu akan ditanam dengan bunga-bungaan.

-- BERNAMA

The Blood On Our Hands

teen
For some reason, we believe in the illusion that stiffer penalty alone will deter would-be criminals. In our society, mistakes must be punished, preferably severely, without ever finding out why a crime is committed in the first place.
By Hazrul D. Nizam (myargumentum.blogspot.com)
When cases of abandoned infants emerged in March this year, the Inspector-General of Police (IGP), Tan Sri Musa Hassan said, "The Malays, especially, are fond of looking down on those who get pregnant out of wedlock. This should not be the case as a mistake has already been done. Instead of condemning, they should help them." (Source: The New Strait Times)
Say what you want about the IGP but his comment then was spot on.  I must hastily add though, this tendency of looking down on those who get pregnant out of wedlock is not unique to Malay Muslim community. Judging from the responses to the recent cases of abandoned infants, I can safely say Malaysians generally do share similar position on this issue.
As with other 'cruel' and inhumane' acts (note the death penalty suggested for child rapists), most of us respond by suggesting stiffer punishment to arrest the ever rising cases of abandoned infants.  Question is, why is punishment the only solution in our society? For some reason, we believe in the illusion that stiffer penalty alone will deter would-be criminals. In our society, mistakes must be punished, preferably severely, without ever finding out why a crime is committed in the first place. It seems like we collectively decide to airbrush the reality and challenges of modern life and put in place an alternative version where people live a perfect life, make good decisions and share identical moral standards.  
Trouble is, Malaysia is not utopia. People make mistakes. So, what are the solutions?
Well, for a start, people need to understand that condemning does not help. Then the relevant government agencies should work with NGOs and the community to come up with a comprehensive plan to curb the rise of abandoned babies. The education side must also be looked into. Do our students have sufficient  knowledge about sex, STDs, pregnancies and related issues? How about sex education, then? Do we, as a community, have enough facilities that offer counseling and help to unwed mothers? It reflects badly on our society that a pregnant girl thinks throwing the baby into the river is the best option to handle a completely manageable situation. The baby may be illegitimate in the eyes of many, but one life lost is  one too many. 
I also feel that the Islamic Religious Council or whatever relevant agencies should be involved more in terms of counseling. Mosques could be used as a place for this purpose. It is a widely known fact that the cases are highest among Malays / Muslims community. I have a feeling this has something to do with lack of counseling facilities for Malays / Muslims unlike Non-Muslims who can go to churches and other religious establishments that deal with this issue. 

UMNO Does Not Understand the Constitution


It is clear that these so-called Umno leaders have little or zero understanding of the Federal Constitution for try as I might, I could not find a clause or article in the Constitution which suggests that Malays or bumiputeras are given the right to discount for property purchases.
Senator Tunku Abdul Aziz, DAP National Vice Chairman
Over the past two weeks, the DAP’s National Publicity Secretary, Tony Pua has been harshly criticised by Umno leaders for the suggestion to remove bumiputera discount for the purchase of luxury homes and instead use the discount to fund schemes for the poor.
I am most appalled by the recent actions by Umno Youth to file a report against him claiming that his suggestion was seditious, in breach the Federal Constitution and the social contract. Other Umno leaders including the Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak himself has warned Pua against causing dissatisfaction and anger against Malays, and becoming a threat to public peace.
It is clear that these so-called Umno leaders have little or zero understanding of the Federal Constitution for try as I might, I could not find a clause or article in the Constitution which suggests that Malays or bumiputeras are given the right to discount for property purchases. There’s certainly nothing enshrined in the Constitution which says that Malays are entitled to discounts for luxury properties costing millions of ringgit.
The ’special position’ of the Malays also does not extend by definition to such discounts or privileges, or one could then make the incredulous argument that as a result of the ’special position’, Malays will even be entitled to constitutional discounts for purchasing BMWs, Porches, home theatre systems, first class air tickets or even jewellery and precious stones.
The discount for the purchase of luxury properties is one of the clear cut abuses of the New Economic Policy which needs reform to ensure that it is the bottom 40% of income earners who receive the benefit from affirmative action. As such I complete support the suggestion by the Selangor Menteri Besar to consider abolishing the discount applied to luxury homes but to use the ‘discount’ to set up a housing fund to help poor bumiputeras.
Umno and its Youth wing’s ignorance and abuse of the constitutional provisions is obviously meant to protect the rich and wealthy Umnoputras who wants to continue to enjoy such discounts when purchasing their luxury homes.
Umno’s reactions also clearly demonstrate that they have no sense of pride and self-worth, for seeking to protect such entrenched and distortionary benefits at the expense of the poor and less fortunate. Malays as a race should be proud that there are those who are now able to afford such properties, and we should be pround to be standing on our own two feet with handicaps.
The Umno leaders who have criticisms based on bumiputera rights such as the Prime Minister, Umno Information Chief, Datuk Ahmad Maslan, and the Umno Youth leaders should be completely ashamed of themselves.

My reminder to the Sultan of Selangor: How Umno stripped the Rulers naked

The measure, which included a rule to allow commoners to criticize the Sultans, even the Yang di-Pertuan Agong, or king without fear of the Sedition Act other than questioning the legitimacy of the monarchy itself, was passed overwhelmingly by the parliament, apparently without outcry over Dr Mahathir's rather tough treatment of the country's nine monarchs.


Raja Petra Kamarudin
In a speech before Malaysia's Dewan Rakyat or Parliament on 14 February 1993, the then Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad asked that the body strip the country's sultans of their immunity to the law. In the speech, he accused them, among other things, of giving away parts of the country to the British, oppressing the people, breaking civil and criminal laws, misusing the money and property of the government and pressuring government officials. The measure, which included a rule to allow commoners to criticize the Sultans, even the Yang di-Pertuan Agong or king without fear of the Sedition Act other than questioning the legitimacy of the monarchy itself, was passed overwhelmingly by the parliament, apparently without outcry over Dr Mahathir's rather tough treatment of the country's nine monarchs.
Asia Sentinel brings this up in light of the growing controversy in Malaysia over opposition protests against the Sultan of Perak's decision to oust the Pakatan Rakyat chief minister of his state and sanction the appointment of a member of the United Malays National Organisation as the new chief minister despite the fact that a 28-28 tie remained, and that the Pakatan Rakyat had asked for a snap election to determine which coalition should rule the state.
When Karpal Singh, national chairman of the Democratic Action Party, offered to sue Sultan Raja Azlan Shah in the courts to get his decision reversed, scores of UMNO members filed complaints and led rallies against Karpal Singh for insulting the sultan. Members of the press, including Jed Yoong of the Asia Sentinel, have also been cited.
It would appear from Dr Mahathir's 1993 speech that it is perfectly legal to sue members of the royalty. It would also appear that UMNO members, particularly prime ministers, can make allegations against the country's royalty that opposition leaders and members of the press can't. We invite readers to decide for themselves. We reprint Dr Mahathir's historic 1993 speech below in its entirety.
    Mr. Speaker Sir,
    I request to propose that is a Bill named “An Act to amend the Constitution” to be read for the second time. Speaker Sir, allow me to introduce and comment on the Act that I mentioned above
    2. When the country demanded independence, the country's leaders, who received a huge victory and united support in the 1955 General Election, decided that our country would be administered via Parliamentary Democracy and Constitutional Monarchy.
    3. This system was chosen because when the Malay states were administered via the feudal system with power vested in the hands of the Rajas, the Malay states were weak and its administration was in chaos. The states could not establish peace and enforce laws. As a negative result, the states were forced to put themselves under the influence of foreign powers like China, Siam and the West. Finally, all the Malay states were conquered by the British and ruled as a British colony via agreements between the Rajas that administered with the British Government.
    4. After the Second World War, the Malay Rajas hoped that when the British administered again, their positions as Rajas, under the advice of the British officials, would be reinstated. The Malay states would be ruled by the British although not like Singapore, Penang and Malacca, where the British had full power.
    5. For the majority of the Malay people in the Peninsular states, they were ready to accept a rule in which the Malayness of the Malay states was recognized by the British, although the administration was almost completely controlled by the British. Yet, there were opinions among some Malays that the Malay states should be completely freed from British colonial rule.
    6. Malays only realized that they might be marginalized and be made beggars in their own states when the Malay Rajas bowed to MacMichael's threats and signed a new agreement with the British to return the Malay states directly to the British to be ruled as British colonies like Singapore, Penang and Malacca.
    7. Because the Rajas so easily handed over Singapore, Penang and Pangkor to the colonialists and then the Malay states, the People (“rakyat”) could no longer accept a system that only gives power to the Rajas and the People are not given any role in the country's politics. Also, after World War 2, absolute monarchies decayed throughout the world. Everywhere, absolute monarchies were abolished. Where it was maintained, the powers of the Rajas were limited by the Constitution, or the country's basic law. Hence, when the Federated Malay States demanded for independence, the leaders of the People studied administrative systems while taking into account of the history of the Malay States and other administrative systems.
    Mr. Speaker Sir,
    8. The old administrative system in the Malay states was a feudal system in which the Rajas had absolute power without a written Constitution. This feudal system was determined by customs that were often manipulated by the people in power. If the people in power breached the customs, it was difficult for palace officials and the People to criticize and make charges. But when the situation became too bad, it was likely that customs were put aside and revolt occurred. But this method brought definite negative consequences without guaranteeing that the revolt would improve the situation.
    9. Therefore, the opinion that Rajas should be placed under a Constitution that determined the status and role of the Rajas was born. With this method, the Rajas could no longer act as they liked. The powers of the Rajas would be determined by the Constitution, that is the country's basic law. Yet, there were Rajas who were willing to hand over their own states to foreign powers while ignoring the Constitution.
    10. Yet when the Constitutional Monarchy was drafted for the Federation of Malaya, which at that time was moving towards independence, those drafters of the constitution still believed that the Rajas would abide by not only by what was written but also what was written between the lines, that is the spirit of the Constitution.
    11. During the British colonial period, because they could appoint or remove Rajas, therefore Rajas accept the advice of the colonial rulers. This matter is included in the agreement between the British and the Malay Rajas in which the advice of the 'British Resident' or 'British Adviser' must be sought and abide by the Rajas save those that relate to Islam and Malay customs. For the British, that the advice must be abided by the Rajas is not strange because in the Government system in Britain, their 'King' or 'Queen' must accept the Government's advice. If not, the King will be removed from the throne. Hence, when King Edward VIII married a divorcee, he had to abdicate the throne on the Government's advice, although there was no specific allocation for this action. What was enforced was not the law but the country's political interests, and the British Kings abide by the country's politics. That's the reason that even before that, the British Parliament decided that Queen Elizabeth pays income tax. She herself just decided to pay income tax. The British Constitution, although not written, is abided from the perspective of spirit and custom.
    12. Because the Malay Rajas in colonial times followed the advice, therefore it was believed that the problem of Rajas breaking the law would not happen.
    13. The drafters and founders of the administration of the independent Federation of Malaya also believed that the provision that the Rajas that could not be charged in court is only a sign of the majesty of the King and not as a right to commit crimes. Certainly, the drafters of the Constitution and the founders of our country's independence did not mean this provision gave the Rajas the right to be above civil and criminal laws. Constitutional Monarchy has never given privilege to the Rajas to commit crimes. But if the Rajas break the law while carrying out official duties, the Rajas are free from charges. This is because the Government is responsible and the party that should be charged.
    14. In the effort to oppose the Malayan Union and return the Malay states and Straits states to the 'status quo ante', that was the situation before World War II, the People played an important role although there is no legal provision. It was clear at that that time to the people that the Rajas without the People's support are easily controlled by the colonialists and other parties. Hence, the People had to be given rights in the country's politics and administration. The role of the People must be determined by the law.
    15. Looking at this reality and once again taking the example of Britain, the independent Federation of Malaya chose the Parliamentary Democracy system. The People will elect their representatives to the Dewan Rakyat (People's House or Parliament) and the Dewan Undangan Negeri (State Legislative Assemblies) who will be the main law and policy makers. This allowed the People to play their roles in an orderly and organized manner.
    16. Once again following the system in Britain, the laws can only be valid after they are signed by the Rajas. In Britain, this is not a problem because it is not possible that the King will reject the advice of the Cabinet. But in Malaysia, the word 'advice', that the drafters of the constitution believed would have the same meaning like in Britain and during the colonial period, is not clearly interpreted. Therefore, the Rajas can reject the Government's advice.
    17. If the Government admits to be made up of representatives chosen by the People to determine the People's power, but the advice of the Government may not be accepted, this meant that the Parliamentary Democracy does not exist and the People are not in power. In some matters, not only the agreement of the Yang di-Pertuan Agong is required, but also the Council of Rajas.
    18. Although the representatives were free to speak in the Dewan Rakyat and Dewan Undangan Negeri about any topic, but they could not touch on the Rajas because any criticism of the Rajas could be interpreted as sedition and they could be charged under the Sedition Act. This provision was a result of an amendment made in 1971. Before this, criticism of the Rajas could be made in the house. In Britain and other countries, the Parliament was free to criticize the Rajas. It is clear that that criticizing the Rajas does not destroy the Rajas' majesty.
    19. While this prohibition on criticism is said to protect the Rajas' majesty, but when the Rajas are not criticized, they will not be aware of the wrongs that they have committed. Hence, maybe more wrongs will be committed and these wrongs may become more serious. This not only contaminates the Rajas' majesty but can also cause the People to hate the Rajas. It is not true to say the prohibition on criticizing the Rajas will protect the Rajas' majesty. Actually, the majesty of the Rajas will be contaminated because of this prohibition.
    20. With the possibility that the Rajas reject advice while being free from criticism and any fair action, hence, the Rajas are actually not Constitutional Monarchs anymore but have become absolute Monarchs. Once again Parliamentary Democracy no longer exists because no action can be taken towards the Rajas that do not receive the advice of the People's Government and commit wrongs.
    21. In 1983, action was taken to amend the Constitution so that at the very least the power of the Agong to reject Bills written by Parliament was abolished. This effort was successful but not fully. What was approved in the end was the power of the Agong to reject Parliament Bills was reduced a little by having a new provision such that he can refer back to Parliament if he is unwilling to sign the Bill that has been approved by Parliament. If Parliament approves it again, whether with or without amendments, the Bill will be valid law in 30 days (Article 66(4) Constitution) although unsigned by the Agong.
    22. But approvals this way are limited to matters that do not touch on the rights and privileges of the Rajas. To amend the Constitutional provisions that touch on the Rajas, the Council of Rajas must give their agreement.
    23. At the state level, no amendments was made to state Constitutions. Hence, there are no laws that could be approved without being signed by the Rajas. This means the powers of the Rajas in the state is beyond the powers of the Dewans Undangan Negeri that represent the People.
    24. These provisions do not become problems if there are no opposing opinions between the Rajas and the Dewans Undangan, or there is no wrongdoing by the Rajas, or there is no Malay custom that does not like to jeopardize the relationships with the Rajas. Unfortunately, because the Chief Ministers and Prime Minister are Malays that are unwilling to be on bad terms with the Rajas, when the Rajas do something that is not supposed to be done, no effective criticism is made. Even if there is, the unwillingness of the Rajas to care about the criticisms of these official advisers does not bring about any action towards the Rajas.
    25. Hence, in the history of independent Malaysia, the actions of the Rajas and parties who hide behind the Rajas that exceed the rights and privileges of the Rajas become more serious over time. The possibility is that it will become more serious in the future. If there are no amendments to the law, like those suggested here, without doubt worse matters will happen that will cause the Raja Institution to be hated by the people. It is not impossible that if one day in the future, demands are made to completely abolish the Raja System although there are provisions in the Constitution.
    26. Hence this amendment that is suggested aims to avoid or prevent the escalation of hatred towards the Rajas that could bring about demands to abolish the Raja System. This amendment is to save the Rajas themselves and the Constitutional Monarchy system. To strengthen the Constitutional provisions to maintain the Raja System, provisions are made such that any suggestion to abolish the Raja System will be interpreted as sedition and falls under Sedition Laws.
    27. This amendment does not touch on the privileges given to the Rajas. Rajas will continue to be of Raja status, and facilities provided to the Rajas and the Royal Families according to the Constitution will be continued.
    28. To guarantee that Constitutional Monarchy is really effective, three amendments need to be made to the Federal Constitution. First, the Constitutional provision related with the immunity of the Rajas from any legal action as in Clause (1) Article 32 where after the word “court” is added the words “but only those related with whatever that is done or left to be done by him in the carrying out or that which resembles the carrying out of his functions under any written law”. This means no court action can be taken towards the Rajas who are carrying out their official duties.
    29. Sovereign Immunity is a feudal concept – a concept in which allegedly 'The King can do no wrong'. According Dr. Hogg in his book 'Liability of the Crown', this concept is based on the excuse that a King cannot be charged in his own court. This excuse has long been questioned and rejected by European law experts like Adams who feel that there is no doubt that feudal lords are under their own courts – 'No doubt at all of the subjection of feudal lords to their own courts'.
    30. Under the Government of India Act 1935, the Governor General or Governor is only immune when carrying out official duties.
    31. In the United States, President Nixon's demand such that he is exempted from a legal provision is rejected by the Supreme Court.
    32. In England, the Queen cannot be arrested and the arrest of anyone cannot be made on palace grounds. Even charges towards the Queen cannot be made in court.
    33. But in a paper that discussed the Constitutional Law of India, under the Crown Proceedings Act for England the original provision has been amended such that 'Civil proceedings by and against the Crown' can be made. Hence, the difference of 'proceedings' towards the 'Crown' is equivalent to the People.
    34. In the same paper it was mentioned that it has become a 'fundamental general rule' that 'His Majesty cannot sanction any act forbidden by the law'. When he cannot sanction, he also cannot do something wrong. Hence, 'His Majesty is under and not above the laws (and) he is bound by them equally with his subjects'.
    35. Provisions in the Constitutions of Spain, Belgium, Norway, Denmark, Sweden and Luxemborg all give immunity to the King only when carrying official duties as King. Any wrongs in carrying out official duties fall upon the Government or Ministers.
    36. There are no special provisions in any Constitution in European countries that give immunity to the King when carrying out unofficial activities. Yet, the Kings in the respective countries are still recognized and sovereign. They continue to be sovereign and did not lose their sovereignty. The opinion that Kings are only sovereign if the Kings can commit crimes as they like is not supported by the practices of other countries in this era. Even in the older eras, the King is often punished when he commits any wrongdoing, like in the case of Charles I in England and Louis XVI in France.
    37. Only in the Constitution of Malaysia is a specific provision under Article 181(2) that 'no proceedings whatsoever shall be brought in any court against the Rules of a State in his personal capacity'.
    38. Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj, this country's first Prime Minister, had written that immunity is not 'satisfactory' because 'Rajas can kill anyone without any action taken against him'. The result of provision 181(2) is very wide. Because the Constitutions of the Federation and States are also law, Article 181(2) actually allows Rajas to breach the Constitution. Because of that, when Rajas conduct business, although prohibited by the Constitution, nothing can be done by the Government. The Agong cannot be charged in any court. But the Council of Rajas can sack him from his position. On the contrary as a Raja, Article 181(2) will protect him.
    39. If Malaysia intends to become a country that practices Parliamentary Democracy and Constitutional Monarchy, the immunity that is given to the Rajas must be abolished. Because the Constitution in countries that practice the Constitutional Monarchy System doesn't give immunity to their Kings, the abolishment of the immunity of the Malay Rajas cannot jeopardize their sovereignty. In the modern era, only because the King can't commit crimes as they like, the King's status will not be jeopardized, especially in a country that practices Parliamentary Democracy and Constitutional Monarchy.
    40. To guarantee the effectiveness of the abolishment of immunity, two more provisions in the Constitution needs to be amended. The first is related to the provision in Article 63(2) that protects a person from taking part in a debate in Parliament or Parliamentary Committee from being questioned in court, which has been amended by Article 63(4) if it touches the provision of the Sedition Act. This provision is made in 1971. This means criticism towards the King can be made before 1971 without jeopardizing the Raja's sovereignty. Hence, it allows again the People's Representatives to criticize the Rajas who were wrong without denying the original rights and privileges of the Rajas. The amendment of Article 63 after Clause (4) reads:- “(5) Notwithstanding Clause (4) no one can be charged with any proceedings in any court related with anything that is said by him about the Agong or a Raja while taking part in whatever proceedings in any of the Parliamentary Committee or any of its task force except if it organizes the abolishment of the Constitutional position of the Agong as the Head of the Government of the Federation or the status of the Constitutional Monarch of a state, according to whichever applies”. Article 72 of the Federal Constitution is amended by inserting after Clause (4) the following Clause:- “(5) Notwithstanding Clause (4) no one can be charged with any proceedings in any court related to anything that has been said by him about the Rajas in any state while taking part in any proceedings in the Dewan Undangan in any state or in any committee unless if he organizes the abolishment of the status of the Raja as the Constitutional Monarch of the state”.
    41. The interpretation of the sedition towards the King in the Constitution is so wide until no criticism is can be made in Parliament by members of the Dewan Rakyat or Dewan Undangan. Hence, the media also has no opportunity to report. Criticism can only be made by the Rajas' advisors behind closed doors. If this criticism is ineffective, there is nothing that can be done.
    42. Actually all three former Prime Ministers, as advisors to the Rajas, have already criticized the Rajas many times while they were in service. I know criticisms have been made because this matter has been repeatedly reported in Cabinet meetings and also the UMNO Supreme Council.
    43. Allahyarham Tun Hussein Onn, as Prime Minister, had in his written speech in a Raja Council Meeting, only attended by His Highnesses or their representatives, harshly criticized the doings of the Rajas that should not be done.
    44. But all these criticisms are not effective. The matters touched upon continued to be done, even intensified. What was never done during the British era and in the early years of independent Malaysia are now done obviously and widespread.
    45. Although almost all Prime Ministers and Chief Ministers report to the UMNO Supreme Council, there are problems that they face but the public are not told. Hence, the public do not know the problems faced by the Government. Most of them continue to believe that the system of Constitutional Monarchy is operating smoothly with the Rajas honoring all the provisions in the Constitution. Only a small portion of the People know and they are not comfortable with the Rajas' doings. But they can't express their views and feelings because there is a Sedition Act.
    46. The Sedition Act and the relevant provisions for sedition towards the Rajas in Article 63(4) of the Constitution prohibits the People from getting information and voicing their opinions. They can only talk among themselves. Political leaders, including Government leaders, definitely hears and realizes that the views and anger of a number of People that knows about the Rajas' doings. Such is their anger till there are, mostly among the young generation, that consider the Raja System to be behind times.
    47. But because of the Sedition Act and prohibitions on criticizing the Rajas, Rajas do not listen and do not believe their advisors when such information is conveyed about the People's anxiety. The Rajas and the Royal Families seems to opine that all of these are inventions of the advisors to the Rajas to scare them or snatch the Rajas' rights.
    48. In this situation, the Rajas not only continue their habits that the People dislike and are uneasy with but also matters that are hated by the People. If this trend is not stopped, the feelings of the People towards the Raja will boil over and become so bad that at a point of time in the future, the People may no longer be able to control their feelings. Letters to newspapers that expressed such feelings have existed for a long time.
    48. With your permission Speaker Sir, I wish to read an excerpt of an article sent to The Straits Times in 1946 by a prominent Malay leader, when the British suggested the formation of the Malayan Union. This leader went on to hold a high position in Government. This article was not published in the Straits Time but was passed to me recently by the writer.
    50. This writer says, with your permission, 'All intelligent Malay leaders ought now seriously to give most profound and careful thought to the question whether the time has not ar- rived when the Malay Royalty (I mean the Sultan and Raja) should gracefully withdraw themselves altogether'.
    51. If opinions were already like this in 1946, is it not possible that it will arise again in 1993 if the Rajas are not stopped from doing things that are undesirable?
    52. The protection and privilege given to the Rajas aim to put the Rajas in a high and majestic place. The protection and privilege is not to allow the Rajas to do whatever they like including committing crime. Rajas who are aware and understand the true meaning of these provisions will always take care to prevent contaminating itself in acts or behaviours that are not good and disliked by society. Rajas who are aware will know acts that ignore the feelings and opinions of society will cause the People to finally remove the Rajas, and even abolish the Raja System. This is what happened in countries that are now republics.
    53. In Malaysia, the protection given is very thick. Sovereign Immunity from laws and prohibitions from criticism, although only by members of the Dewans Undangan that has been entrusted to administer the country, separates the Rajas from the real world. In this situation, the acts and behavior of the Rajas will become worse in the long run. This is happening in Malaysia.
    54. Hence, it is important Members of the Dewan are given back the right to criticize the Rajas in their debates. Without this right, the Members of the Dewan will fail to practice the Parliamentary Democracy system and will fail to prove that the People are the ones in power in this system. Without this right, the ones in power are the Rajas and not the People.
    55. With the existence of a prohibition on criticizing the Rajas, Members of the House actually cannot protect the Raja Institution and Raja System. Hance, the freedom of Members of the House to speak in the House should not be blocked by the Sedition Act like provided for under Article 63(4) and 72(4). With the addition of Article 63(5) and 72(5), the Members of the House not only can protect the Raja's position but also the Constitutional Monarchy that is clearly protected by the Constitution, because it is mentioned in Article 63(5) and 72(5) that the exception from the Sedition Act does not include organizing the 'abolishment of the Constitutional status of the Agong as the Head of the Federation or the status of a Raja in a state'.
    Mr. Speaker Sir,
    56. The second matter that can void the abolishment of the Rajas' immunity is when doing something that breaks the law in a non-official matter is the Rajas' right to pardon as provided for in Article 42. With this provision, a Raja can pardon himself if he is convicted by a court after immunity from legal action is withdrawn. This means the withdrawal of immunity is meaningless and ineffective.
    57. Hence, the Government proposes that Article 38 and 42 of the Federal Constitution be amended as in Clause (2) Article 28 and Clause (12) Article 42. Clause (2) Article 38 of the Federal Constitution is amended – (a) by substituting the comma at the end of the paragraph (c) with a semicolon; and (b) by inserting after paragraph (c), the following paragraph: “(d) giving pardon, reprieve and respite, or to remit, suspend and reduce sentences, under Clause (12) Article 42,”. Article 42 of the Federal Constitution is amended by inserting, after Clause (11), the following Clauses: “(12) Notwithstanding the contents of this Constitution, if the powers mentioned in this Article – (a) have to be carried out by the Yang di-Pertuan of a State and are required to be carried out on himself or his wife, his sons or daughters, these powers have to be carried out by the Chief Minister of the State that will act on the advice of the Board of Pardons formed for the state under this Article and needs to be chaired by; (b) are required to be carried out on the Agong, a Raja of a State, or his Consort, according to whichever is applicable, these powers needs to be carried out by the Council of Rajas and the following provisions are required to be used: (i) when attending any proceeding under this Clause, the Agong cannot be accompanied by the Prime Minister and other Rajas cannot be accompanied by their Chief Ministers; (ii) before making any decision about any matter under this Clause, the Council of Rajas must consider whatever written opinion that may be given by the Attorney-General about this matter. (c) are required to be carried out by the Agong or the Raja of the related State with his sons or daughters, according whichever is applicable, the powers have to be carried out by a Raja of a State named by the Council of Rajas and that Raja has to act according to the advice of the relevant Board of Pardons formed under this Article. (13) For the meaning of paragraph (b) and (c) Clause (12), the Agong or respective State Raja, according to whichever is applicable, and the State Yang di-Pertuas cannot be made members of the Council of Rajas”.
    58. With this amendment, the Raja cannot hear the plea and pardon himself. If the Raja or his Consort who pleas for pardon, the Council of Rajas will hear and decide on the respective case.
    59. The Raja also cannot listen to the plea of and pardon his offspring. The Council of Rajas will appoint another Raja to hear and decide on the pardon pleas of a Raja's offspring.
    60. With the abolishment of the immunity of the Rajas from legal action, except when carrying out official duties, it is believed that a Raja will not commit acts that can be charged in courts. With this, the Raja will be honored by the People.
    61. The abolishment of the ban applied on Members of Parliament and the Dewans Undangan Negeri by the Sedition Act will prevent the Rajas from committing any act that may attract the criticism of the respective members of the house.
    62. The abolishment of the powers to pardon himself will make legal action more effective.
    63. The real reason for these amendments is not because the Government or the People want to drag the Rajas to court as they like. The reason is so that the Rajas will constraint themselves from committing acts that can negatively cause legal action. Hence, the Rajas will be respected more.
    64. It should be reminded that the respect of the People towards the Raja cannot be determined by laws. With your permission, 'Respect must be earned'. Having laws that scare the People will not bring 'respect'. With the realization that the Rajas can be brought to court, Rajas will certainly avoid committing acts that will cause the people not to respect the Rajas. Hence, the Raja Institution will be better respected and better preserved.
    65. To strengthen the efforts to preserve the Rajas and Raja System, any suggestion or exertion to abolish the Raja System is interpreted as sedition and will be charged under the Sedition Act.
    Mr. Speaker Sir,
    66. I feel very sad that today I am forced to present to the august House a Bill to amend the Constitution that has in some way contaminated the good name of the Rajas and the Raja Institution. With a heavy heart I presented and explained the suggested amendments.
    67. That the Government made the decision to amend the Constitution is not without reason. Actually, as I have said, the Government has refrained from making these amendments since the start when we achieved independence. But this approach does not alleviate the situation. On the contrary, the situation became worse.
    68. In the end, an incident in which a Raja assaulted a citizen and before this another incident in which the son of a Raja assaulted a citizen. The Government cannot look lightly at such events without jeorpardizing the Government's credibility as responsible leaders.
    69. The Government is forced to make a firm stand to protect the People from being oppressed by the Rajas. Certainly, this stand was not made because of these two incidents only. Before this there were many incidents where the Rajas oppressed the People, Rajas broke civil and criminal laws, Rajas misused the money and property of the Government and country, Raja pressuring and oppressing officials.
    70. The incident in Johor is only, with your permission, 'the straw that broke the camel's back'. The People's reaction towards these incidents clearly shows that the People no longer accept and 'tolerate' these kind of acts.
    Mr. Speaker Sir,
    71. There are people that ostensibly wish to give powers to and defend the Rajas when the Raja commit crimes. They try twist the People's thoughts by accusing the Government is trying to abolish the Raja System.
    72. I wish to assert that the Barisan Nasional government does not at all suggest to abolish the Raja System. This is clear from the suggested amendments. Any suggestion to abolish the Raja System will be interpreted as sedition and the Government will take action under the Sedition Act upon anyone who suggest or act to abolish the Raja System.
 Mr. Speaker Sir,
    73. The government is aware that the People, specifically the Malays accept and support the Malay Raja Institution. The accusations that the Government is trying to abolish the Raja System is merely because of political interests. The Government represents the majority of the Malays and other races will abide by the wishes of the People and will not do something that is unpopular.
    74. Because it is clear that the majority of the people of all races still wants the Raja System, specifically the Constitutional Monarchy System, the Government will guarantee that this system is protected by the Constitution.
    Mr. Speaker Sir,
    75. There are parties that opine that the Malay Rajas are needed to protect the Malays. The MacMichael Agreement and the Malayan Union incidents clearly prove that those who are willing and able to protect the Malays are the Malays themselves. If not because they rose up and opposed the Malayan Union, today, the Malays would have been beggars in their own country.
    76. The attempts by some parties to scare the Malays towards the amendment are caused by those who wish to use racial sentiments for the interests of their own parties. Their history does not assure us that they are sincere. They are the ones who try to weaken the Malays by breaking up UMNO and working with certain parties that are viewed with suspicion by the Malays.
    77. Can merely barring the Rajas from committing crimes cause the Rajas to lose their sovereignty and no longer be Rajas? The opinion that the Rajas can only be Rajas if they are given rights and given privileges to commit crime contravenes the concept of Rajas as the source of law. In the old era in the West, Kings possessed the right to commit crime. For instance, according to the concept, with your permission, 'Droit du seigneur' (right of the Lord) or the Right of the Lord, the King has the right to spend a night with all newlyweds.
    78. But in the West, all these rights have been abolished. That is why Western countries that preserve the Monarchy System does not have specific immunity for the Rajas. Even if there is a mention that the King cannot be brought court, it is only a formality. King, Government and the People know if the King commits a crime, he will be brought to court, and he will be removed from his throne. Hence, the Kings in the Western countries will not intentionally commit crime.
    79. Although it is clear that the Kings in the West are not immune from legal and non-legal action, the Kings are still Kings. They are respected and admired.
    Mr. Speaker Sir,
    80. In the British era, the Malay Rajas were not only immune but were also under the orders of the British officials. They can be appointed and removed from the throne. One of MacMichael's threats so that the Rajas would sign the Malayan Union Agreement is they will be removed from the throne if they do not sign the Agreement.
    81. In this situation, the Rajas will continue to be Rajas. The People are not demanding the Rajas be dislodged or the Raja System to be abolished although the Rajas handed over the Malay states to the colonialists. Happily I am reminded that at that time the Rajas in Indonesia, India and Pakistan have been rejected by the People who demanded for independence. On the contrary, Malaysians, mainly the Malays and UMNO, have fought to save the Rajas and Raja System.
    82. The opposition of the Malays against the Malayan Union is clear because the fortunes of the Malays are in the hands of the Malays. The safety of Malays is not jeopardized with the Malay Rajas who do not have the right to commit crime. There are parties that say the abolishment of the Raja's right to commit crime, the Malays are no longer Malays and that will be the end of the special position of the Malays. This is not true. This is slander. Those who guarantee that the Malays will continue to be Malays and Malay rights are protected are the Malays themselves. They, through their representatives and the Government that they choose, create and implement various activities to protect and fight for the honour of the Malays.
    Mr. Speaker Sir,
    83. A Raja asked why the Constitutional amendments are related to Islam when the Government does not agree with the implementation of Sharia and Hudud law. According to him, he is ready to accept Islamic law without immunity but is unwilling to accept the country's laws which are not Islamic law.
    84. With or without his blessing, the position of the Malay Rajas since Merdeka has been determined by the law, that is the Constitution. These laws also give certain special privileges to the Rajas. Among these privileges is immunity from legal action. If the Rajas were willing to accept the immunity under laws which are not Islamic laws, why is the abolishment of immunity in the same laws are not accepted by the Rajas?
    85. In Islam there are two principals that are strongly held by the law. The first is there is no difference among Muslims in enforcement of Islamic laws. Raja and People are the same. The immunity for Rajas contravenes this principle. Rejecting the abolishment of the immunity so that the difference between Raja and People is preserved in the laws does not reflect a strong adherence to Islamic principles.
    86. Receiving immunity from laws said to be not Islamic law, but rejecting the abolishment of this immunity in the same laws clash with the allegation that only Islamic law is acceptable.
    87. Islam gives much leeway. Islam takes into account all factors and circumstances faced by its believers. Such that even in carrying out religious duties, environment, an individual's health and the current circumstances are considered. Therefore, praying can be made without certain movements, without facing the kiblat, before, after or together, in a congregation or alone. Palestinians, who were driven out by the Zionist Rule, could pray without taking off their shoes. In other religious duties, there is also leeway. Such is with the enforcement of hudud law. The state of the environment and society must be considered. That is the reason why not many countries in which the majority of the residents are Muslims do not establish hudud law. Those who do, also do not fully implement them.
    88. The Government does not reject hudud law. The implementation must take into account the situation of the country in which Muslims only make up 56 percent and they are still weak in many fields. The administration who rejects the leeway given by Islam actually does not follow Islamic teaching. Islam does not order Muslims or a Muslim Government to blindly implement Islamic law until one is destroyed. That is why the Prophet asks his followers to go to Habsyah to save himself. That is why the Prophet migrated to Medina to save Islam and the Islamic struggle.
    89. If the conditions allow, we will implement hudud law. But while waiting for hudud law to be implemented, we do something against Islamic teaching. Actually, crimes are prohibited by the country's laws and also Islamic laws. Does the said Raja want the freedom to commit crime only because we have not implemented hudud laws that prohibit the same crime?
    90. The second principle is there is no immunity in Islam. All laws are the same for all believers. A Raja that wants to be immune from the law certainly opposes this Islamic principle.
    Mr. Speaker Sir,
    91. Finally, I wish to touch on the problems related to advising the Rajas. Like I have mentioned, Rajas must accept the Government's advice. In other countries where the Monarchy System still exists although without specific provision that the Kings must act according to the Government's advice, the Kings never act contrary to the Government's advice. Hence, the relationship between the King and Government who represents the People remains good. More than that, in these countries, these Kings are respected and revered by society.
    92. Unfortunately, in Malaysia, although there are provisions that the Rajas should act according to the Government's advice, the Rajas hold on to the interpretation of 'advice' as widely accepted – that is advice can be accepted or rejected. This interpretation is wrong. In this area, there are also some matters that the Rajas consider no advice is required to be given. Hence, many things are done in opposition of the Government that represents the People.
    93. The problem faced today is caused by the opinion that Rajas could overstep the People's Government. This deceitful act occurs because advice is ignored. An impasse on this amendment is also caused by the unwillingness of the Rajas to accept advice.
    94. If this continues, the Parliamentary Democracy Government can no longer fully and truly exist. This is the reason the Government is bringing these amendments to the House. If this process is challenged, the decision can be brought to court. As a Government that holds firm to, with your permission 'rule of law', we will abide by the decision of the courts. At the same time, this matter should not be seen from the legal angle only. It also has to be seen from a political angle.
    95. When the Rajas handed the Malay states to the British, the People took the political action to get back the Malay states and preserved the Raja Institution. Although, from a legal point of view, the People do no have the right to as all agreements are made between the British and the Rajas only, the British honored the People's political action.
    96. I hope the Malay Rajas also take the lesson from our country's history, specifically the history of the Malayan Union and accept the political will of the country. Although the signs show that the Malay Rajas accept this amendment, I hope after the amendment is approved by the Dewan Rakyat and Dewan Negara, the Malay Rajas will accept and approve these laws.

Mustapa yakin ‘perang saudara’ Umno Rantau Panjang selesai sebelum PRU-13..he.he.."perang saudara"..!!!

KOTA BARU, 7 Ogos — Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan Datuk Seri Mustapa Mohamed yakin “perang saudara” dalam Umno Bahagian Rantau Panjang dapat diselesaikan sebelum pilihan raya umum akan datang.
Beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, berkata kemelut yang dihadapi Umno bahagian itu lebih bersifat “perang saudara” kerana melibatkan dua pihak berbeza pendapat.
“Pada hari ini, kita telah mengadakan pertemuan antara kedua-dua pihak saudara yang berperang secara aman dan kedua-dua pihak telah mengeluarkan pandangan mereka.
“Namun, mesyuarat pada hari ini lebih kepada mendengar pandangan mereka secara umum untuk mengenal pasti masalah pokok yang menyebabkan pertentangan timbul, dan saya akan pergi secara mendalam dalam isu perang saudara ini untuk mencari jalan penyelesaian,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat pertama Umno Bahagian Rantau Panjang setelah Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pengurusan dan pentadbiran 22 Julai lepas.
Perpecahan di kalangan pemimpin Umno bahagian itu yang berlarutan sejak sekian lama, telah menyebabkan kedua-dua kumpulan mengadakan mesyuarat perwakilan secara berasingan pada Jun lepas.
Satu mesyuarat dijalankan oleh Ketua Bahagian Umno Rantau Panjang Abdullah Yassin manakala satu lagi oleh bekas ketua bahagian itu, Datuk Mohd Zain Ismail.
Sehubungan itu, Majlis Tertinggi Umno pada 22 Julai lepas telah memutuskan supaya Badan Perhubungan Umno Kelantan mengambil alih pentadbiran bahagian berkenaan.
Mustapa bagaimanapun, tidak memberikan tempoh masa yang khusus bila masalah di bahagian itu akan dapat diselesaikan.
“Ia bergantung kepada masalah dasar yang kita sedang tangani. Kita harapkan ia akan diselesaikan secepat mungkin, kalau boleh sebelum pilihan raya umum,” katanya.
Beliau berkata Umno Kelantan juga akan melancarkan majlis Juara Rakyat pada hari keempat puasa di Rantau Panjang sebagai bukti perpaduan di kalangan anggota Umno bahagian itu masih utuh. — Bernama

Soi Lek jahil, tidak hargai masyarakat Islam

BAYAN BARU, 7 Ogos: Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas Presiden MCA, Datuk Seri Chua Soi Lek yang menyifatkan negara-negara Islam sebagai tidak progresif dan korup serta terkebelakang.
Menurut Anwar, adalah dikesalkan kerana sekian lama Soi Lek bersama dengan Umno dan Barisan Nasional (BN) masih lagi tidak dapat memahami dan menghargai perasaan serta keprihatinan masyarakat Islam.
"Adalah lebih baik Kerajaan Pakatan Rakyat yang ada kerana amalan politik baru yang menghargai dan sentiasa ingin mempelajari kelainan setiap kaum yang ada dalam negara ini," katanya yang juga Ketua Umum PKR.
Beliau yang juga merupakan Ketua Pembangkang berkata, sifat jahil dan sombong yang dimiliki oleh Soi Lek itu menjadikannya sebagai salah seorang pemimpin BN yang tidak pernah mengenali dan mempelajari sejarah serta perkembangan negara-negara Islam.
Anwar berkata demikian kepada media selepas berucap dalam Konferens Integriti Antarabangsa 2010 anjurans Kerajaan Negeri Pulau Pinang di Hotel Eastin, di sini.
Soi Lek membuat kenyataan yang dikecam Anwar itu semasa berucap dalam konvensyen ke-33 MCA di Alor Star, Kedah semalam turut  mengingatkan masyarakat Cina supaya jangan terlalu yakin dengan PAS untuk membanteras rasuah dan segala masalah yang berbangkit sekiranya berjaya memerintah negara ini.
Ketua Menteri, Lim Guan Eng turut membidas kenyataan Soi Lek mengenai negara-negara Islam.
"Apa yang patut dilakukan oleh beliau sebagai seorang pemimpin yang sentiasa bersama dengan Umno dan BN ialah mempelajari dan mendalami sejarah dan tamadun Islam.
"Kegemilangan tamadun Islam bukan hanya terhad kepada empayar global, ia juga merangkumi pembangunan seni, algebra, pembelajaran, angka dan astronomi. Kenyataan beliau ini adalah tidak tepat dan satu kenyataan yang menyimpang," katanya.
Tambah beliau lagi, adalah lebih baik menurut integriti dan sistem pemerintahan yang dibawa oleh Khalifah Umar Abdul Aziz daripada model alternatif yang berasaskan kepada rasuah dan diktator.
Turut hadir dalam majlis tersebut ialah Timbalan Ketua Menteri 1 Pulau Pinang, Datuk Dr Mansor Othman, Timbalan Ketua Menteri II, Prof. Dr P Ramasamy, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusoff dan kepimpinan kerajaan negeri.

Sibu = ahli sihir, nama baru Cina dicari

Gabungan Persatuan Cina (UCA) Bahagian Sibu kini dalam misi mencari nama dalam bahasa Cina bagi bandar Sibu dan akan menganjurkan pertandingan bagi tujuan itu.

Presiden persatuan itu, Datuk Lau Nai Hoh, berkata hadiah menarik ditawarkan kepada individu yang dapat memberikan nama yang sesuai dalam bahasa Cina.

"Sibu kini dikenali dengan nama “Shi Wu” dalam bahasa Cina. Bagaimanapun, perkataan “Wu” bermakna "ahli sihir" dalam bahasa Cina. Ini tidak sesuai," katanya pada majlis makan malam sempena meraikan kejayaan penganjuran Festival Kebudayaan Borneo (BCF) ke-9 baru-baru ini.

Katanya, persatuan bersetuju menganjurkan pertandingan itu selepas membincangkan perkara itu dengan Menteri Alam Sekitar dan Kesihatan Awam negeri, Datuk Sri Wong Soon Koh, dan beberapa pemimpin lain.

"Kami mahu orang ramai turut serta dalam memberikan nama yang sesuai dan mempunyai makna yang baik," katanya.

- Bernama