Khamis, 15 Julai 2010

Tengok nii..!! Mengapa Kerajaan kecualikan Mereka Drp. Kenaikan Harga Minyak dan Gula??

Lu orang yg bukan ahli umno jangan bengang bro..sebab,ahli umno yang mempunyai kad keahlian umno terkecuali daripada kenaikan harga barangan seperti minyak,gula dan gas.Seperti yang telah diumumkan oleh kerajaan BN (Barang Naik) hari ini.

Cuma lu orang pergi ke stesen minyak dan tunjukkan kad keahlian kepada taukeh stesyen minyak tersebut,kalau lu orang nak beli gula..hanya tunjukkan juga kad keahlian umno kepada apek (taukeh) kedai tersebut.

Maka dengan senyum taukeh stesyen minyak dan kedai gula akan melayan lu orang (ahli umno) dengan mesra lalu berkata...Oiiiii lu ingat,itu kad manyak busat ka..?? apa lu ingat ini lu punya bapak punya kidai ka..??Mengong punya ini olangg...??


Juragan : Maka lu orang kena cepat blahhhh..sebelum lu orang
kena tendang ke dalam longkang..kuah3

Rakyat Terus Maki BN. "Celaka BN... Bangkit Isu Pasir Untuk Tutup Kenaikan Harga Barang"


Kerajaan Umno-BN Naikkan Harga Petrol Kaburi Mata Rakyat Dengan Isu Seleweng Pasir Di Selangor

Rakyat hari ini dikejutkan dengan kenaikkan harga petrol sebanyak 5 sen bagi petrol dan diesel yang akan berkuatkuasa tengah malam ini.

Keputusan yang dibuat secara drastik ini menunjukkan kerajaan Umno-Barisan Nasional seolah-olah cuba menutup isu kenaikkan bahan bakar itu dengan memperbesar-besarkan isu penyelewengan pasir di Selangor.

Timbalan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri, Syed Shahir Syed Mohamud yang dihubungi wartawan berkata tindakan Umno-BN yang memperbesarkan satu-satu isu dengan cara yang cukup licik untuk menutup kelemahan kepimpinan Umno-BN dalam isu berkaitan dengan rakyat.

"Tindakan menaikkan harga petrol ini sebenarnya akan menyebabkan kesan dan impak negatif kepada rakyat bawahan.

"Pakatan Rakyat memandang serius perkara ini memandangkan rakyat di bawah semakin tidak selesa dengan tindakan itu yang akan menyebabkan kos barangan lain meningkat," ujarnya

Kenaikkan itu katanya lagi akan menyebabkan rakyat bawahan akan menjadi lebih marah terhadap kepimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang sebelum ini mewar-warkan polisi 1Malaysia yang kononnya mengutamakan rakyat.

Mengenai isu penyelewengan pasir di Selangor, Syed Shahir berkata prinsip Pakatan Rakyat sememangnya tidak bersetuju dan menentang segala bentuk penyelewengan.

"Isu penyelewengan pasir ini bukan isu semalam tetapi telah berlaku hampir 30 hingga 40 tahun lepas semasa zaman Umno-BN menjadi kerajaan di selangor

"Bekas Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Dr Khir Toyo nampaknya ingin menjadi juara dalam hal ini sedangkan semasa beliau menjadi menteri besar tidak ada sebarang usaha yang dibuat dalam memerangi isu penyelewengan dan kecurian pasir di negeri itu.

"Kita bukan ingin menutup isu ini malahan kita juga menentang kerana ianya bukan memberikan kesan kepada orang ramai tetapi juga kepada alam semulajadi," tegas beliau.

Dalam pada itu, beliau juga menyeru semua pihak terutamanya pihak berkuasa seperti pihak polis, Jabatan Alam Sekitar dan kerajaan negeri Selangor khususnya agar mengambil tindakan yang tegas terhadap individu-individu yang terbabit dalam hal yang berkaitan dengan penyelewengan pasir. -SK


5-dalam-1: Harga petrol, diesel, gula dan gas naik

Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.

Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan hari ini.

Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram

Kenaikan harga barangan berkenaan diumumkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam satu pengumuman malam ini.

Berikut adalah harga baru:

Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
Diesel - RM1.75 seliter.
Gula - RM1.70 sekilogram
Gas LPG - RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas:
Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)

Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Najib berkata demikian selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan Umno bahagian Kuala Kedah di Alor Star, petang ini.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong. -mk


Ulasan GB

GB agak terkejut sewaktu dalam perjalanan pulang dan singgah di kedai kopi tadi, beberapa orang terdiri dari warga emas, dengan suara marah-marah memaki-maki Najib, Muhyiddin, UMNO dan BN. "Celaka Najib, Babi betullah BN ni, Muhyiddin cukup sial, memang sueh undi UMNO BN ni"

GB yang belum tahu kisah lalu menanya tokeh kedai, katanya

"Awak belum tahu hari ini harga minyak, gula, gas naik!"

GB sebenarnya baru pulang mencari maklumat mengenai kecurian pasir di negeri-negeri yang dikuasai UMNO BN untuk membelasah semula berita-berita haprak media perdana mengenai kes pasir di Selangor.

Rupa-rupanya isu pasir itu sengaja digembar-gemburkan untuk melekakan rakyat supaya kenaikan harga dapat diumumkan.

Ayuh rakyat Malaysia, jangan jadi bebal dan bangang. Pastikan BN jatuh dan berambus dari Putrajaya.

Mereka merompak berbillion dari Felda, Petronas dan lain-lain, tetapi rakyat yang menanggung bebanan kenaikan harga.

Sebelum dengup jantung dihentikan ...


Pembedahan pintasan koronari jantung sepatutnya bukan lagi proses rawatan yang menggerunkan. Bagaimanapun, apabila operasi angioplasti (mengembangkan saluran darah ke jantung yang tersumbat) ketiga saya gagal pada pertengahan April lalu dan doktor memaklumkan bahawa saya tiada pilihan, selain segera menjalani "bypass operation", saya menerimanya dalam keadaan berbelah-bahagi.

Jantung berdegup kencang. Maaf cakap, memang saya takut dan gerun mendengar "bypass". Dulu, nak ambil darah kat jari untuk test kencing manis pun "seriau". Bila doktor cadangkan suntik insulin, saya mencari pelbagai alasan untuk mengelaknya. Kemudiannya, mendengar operasi angioplasti pun kecut perut. Tup tup kena "belah dada" pula, lagilah menggigil ...

Justeru, saya harus segera membuat keputusan, tidak boleh berfikir panjang lagi. Masa adalah denyut nadi yang pantas bergerak. Bukan memutuskan sama ada mahu dibedah
atau tidak, tetapi hanya untuk memilih hospital mana untuk menjalani "major operation" yang mengundang risiko itu.

Mulanya saya dicadangkan ke sebuah hospital awam kerana bayarannya rendah. (Untuk tiga kali operasi angioplasti di hospital swasta sebelum itu banyak juga wang dibelanjakan, lebih RM50,000).

Temujanji diatur dengan pakar kardiologi hospital di selatan Kuala Lumpur itu tetapi di saat akhir saya menukar fikiran. Asasnya mudah, saya tiada kenalan di hospital
berkenaan bagi bertukar-tukar fikiran dan menjawab beberapa persoalan berbangkit dalam diri. Bukan sangsi dengan kepakaran di sana tetapi terasa diri dalam kegelapan untuk membuat pilihan tepat.

Melalui seorang teman rapat, pensyarah di UKM, saya bulatkan hati ke Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (kini dikenali sebagai PPUKM). Prof Madya Dr Mohd Ramzisham Abdul Rahman, pakar perunding bedah jantung, yang saya temui di klinik pakar, tingkat 7, peramah orangnya. Bicaranya terus-terang, tidak berselindung, penuh keyakinan.

Meneliti VCD yang dibekalkan pusat rawatan angioplasti, Dr Ramzi mengakui ada risiko pembedahan, tetapi tambahnya, jika tidak menjalani "bypass" risikonya mungkin lebih tinggi. Risiko pembedahan jantung adalah kematian!

"Ada pesakit lebih teruk daripada you, selamat, tapi ada pula yang nampak kurang risiko berbanding you, tidak berjaya diselamatkan," jelas Dr Ramzi menjawab kebimbangan saya.

Rekod buruk diabetis selama 20 tahun, ditambah masalah pada buah pinggang saya tambah merisaukan. Beliau menjangka kemungkinan saya terpaksa melalui rawatan dialisis sebaik selesai pembedahan. Makin kencanglah debaran jantung. Saya melihat kesengsaraan (sebenarnya ketabahan) teman-teman yang buah pinggang mereka gagal berfungsi. Rutin harian terpaksa berubah.

Apa pun, ia segera diredakan apabila Dr Ramzi memberitahu ada teknik baru mendapatkan urat di kaki sebagai saluran baru di jantung, iaitu kaedah VMMS (teknologi penuaian pembuluh darah), yang dapat memendekkan masa pemulihan terutama untuk pesakit kencing manis.

Hanya lega sekejap mendengar bicara Dr Ramzi. Gelisah menerpa semula apabila beliau menjelaskan bagaimana teruknya saluran darah saya ekoran mendapan kolestrol sejak sekian lama.

Balik dari HUKM, saya segera mencari kawan-kawan yang ada pengalaman dengan "bypass". Memang di waktu sukar seperti itu rakan-rakan lebih mampu untuk membantu.

Seorang doktor muda yang mempunyai klinik berdekatan rumah saya - beliau pernah bertugas di IJN - menceritakan kisah sedih ayahnya. Tiada siapa dalam keluarganya menduga ayah mereka "tidak sedar-sedar" selepas dibius untuk pembedahan.

"Kami hampir tidak terbayang risiko itu memandangkan dia tidak menghadapi apa-apa penyakit kronik lain, dia tak ada diabetis macam you," katanya, sambil menambah, "dan bayangkan lagi apa perasaan saya sebagai seorang doktor pula, yang gagal menyelamatkan ayah. Namun, segalanya ketentuan Allah."

Tentunya banyak lagi cerita tentang kejayaan pembedahan pintasan jantung tetapi yang mudah berbekas di hati adalah rekod kegagalan. "Bypass perkara biasa sekarang, Lutfi, nanti awak terasa muda 10 tahun," usik seorang kawan.

Selain itu, saya agak terkejut bila ramai juga membantah apabila dimaklumkan saya memilih HUKM. Rupanya mereka masih mengingati episod duka kematian Almarhum Ustaz Fadzil Mohd Noor - Presiden PAS yang begitu disayangi bukan saja ahli-ahli parti Islam itu tetapi sesiapa jua yang pernah mengenalinya -  selepas menjalani "bypass' di hospital berkenaan. (Saya sendiri teresak-esak menangis ketika mengiringi jenazahnya dari HUKM, Cheras ke surau berdekatan).

Itulah hakikat yang sukar diterima: Ada pesakit nampak sihat dan sesetengahnya "segar-bugar" ketika katil disorong ke bilik bedah, tetapi selepas dibius, "tidak bangun-bangun" lagi. (Ustaz Fadzil yang kerap berjenaka dikatakan masih ceria bertanyakan juadah ayam kampung yang digemarinya sehari sebelum dimasukkan ke wad HUKM).

Pemergian Almarhum selepas PAS menang besar dalam pilihan raya umum 1999 memang satu kejutan  (dan kehilangan) besar, apatah lagi beliau merupakan Ketua Pembangkang di Parlimen, yang menyaksikan keupayaan hebatnya berpidato dan kemampuannya mematahkan hujah lawan dengan gaya yang cukup menarik.

Saya tak pasti sejauh mana kes Ustaz Fadzil hampir 10 tahun lalu itu masih memberi impak negatif kepada reputasi Pusat Jantung dan Paru-Paru HUKM (apa pun saya kira tanggapan itu amat tidak adil buat petugas HUKM, terutama pakar-pakar bedah jantungnya, yang ternyata gigih menabur bakti), namun apabila bulat hati memilih "untuk menyerah diri" di hospital berkenaan, saya segera memikirkan situasi terburuk bakal menimpa: kematian.

Terdetik di hati, jika ramai yang dipanggil Ilahi secara tiba-tiba, termasuk anggota keluarga dan sahabat rapat, saya merasakan lebih bernasib baik kerana masih sempat untuk bermuhasabah, bertaubat, bermunajat dan melazimi diri dengan amalan mendekatkan diri dengan Allah.

"Mati tetap akan datang, tidak di bilik bedah, mungkin di atas katil di rumah, atau terbujur di jalan raya. Awak patut bersyukur Lutfi, jika ditakdirkan tidak panjang umur, awak sekurang-kurangnya dapat membuat persiapan bertemu Ilahi," hati saya berbisik-bisik, sebenarnya mahu menenangkan diri sendiri.

Terlintas dalam fikiran bahawa nikmat kesihatan bagai disia-siakan selama ini. 46 tahun usia berlalu terasa sekejap. Selain menelaah kitab-kitab agama yang lama tidak disentuh, terutama tafsir IbnuKathir, saya menghubungi ustaz-ustaz untuk mendapat pedoman memanfaatkan kesempatan paling berharga itu.

Benar dan ternyata cukup benar, ayat-ayat Allah adalah penyembuh kegelisahan.  Bebanan dosa yang menimbun membayangi kegelapan malam. Satu demi satu peristiwa silam menjelma dalam kotak fikir. Masa merenung diri pantas berlalu. Saya
turut dinasihatkan agar, jika mampu, banyak membuat kenduri atau majlis makan, khususnya untuk fakir miskin, anak-anak yatim dan pelajar-pelajar tahfiz.

Terasa puas bila mengingatkan sempat juga saya menyantuni dan membantu keluarga malang tahanan ISA.

Seorang bekas tahanan ISA, warga Moro yang mempunyai keluarga di Sandakan, Sabah, yang kini dipenjarakan di Manila selepas dibebaskan dari Kamunting sempat berbual melalui telefon. Beliau nyata sebak, tetapi masih sempat menyuntik kata-kata perangsang buat saya.

Kebetulan beliau juga menderita sakit kronik, yang turut memerlukan pembedahan. Terselinap di hati bahawa lebih ramai insan yang bergelut dengan keperitan dan kesengsaraan. Sudahlah sakit, keluarga pula terpaksa mengerah keringat mencari sesuap nasi.

"Bapa saya buat bypass di usia lebih muda, 42 tahun, lebih 15 tahun lalu. Dia buat persiapan macam akan pergi buat selamanya. Kami sekeluarga belajar untuk pasrah.

"Hari operation, saya anak sulung terpaksa menjaga adik-adik di rumah. Hanya emak dan seorang dua saudara yang menunggu di luar bilik bedah. Alhamdulillah, sampaisekarang dia sihat. Lutfi lebih beruntung, ramai mendoakan dan membantu kos rawatan," kata bekas kawan sepejabat y ang pernah membantu semasa saya mengusahakan penerbitan akhbar politik tidak berkala selepas majalah Detik dan Wasilah diharamkan KDN. Beliau banyak meredakan kekhuatiran yang kerap menerpa.

(bersambung)

5 naik serentak, rakyat tanggung beban

Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini (15 Julai).
Petrol RON 95 dan diesel naik 5 sen. RON97 tidak lagi diberikan subsidi. Ia tertakluk kepada apungan secara terkawal, dengan harga ditentukan oleh mekanisme harga automatik, berikutan penyelarasan harga subsidi yang diumumkan kerajaan hari ini.
Manakala harga gula pula naik 25 sen kepada RM1.90, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram.
Perdana Menteri ketika mengumumkan kenaikan memberikan alasan.
Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah.
Persoalannya, walaupun dikatakan kenaikan ini adalah demi mengelakkan pengaliran subsidi kepada  sasaran yang salah, tetapi akhirnya beban akan ditanggung oleh rakyat berpendapatan rendah.
Kerajaan perlu menjelaskan secara tepat bagaimana penjimatan dari subsidi ini akan dibelanjakan untuk faedah golongan berpendapatan rendah. Masih kita ingat ketika kenaikan harga petrol dan diesel secara besar-besaran beberapa tahun dahulu, dijanjikan wang penjimatan akan digunakan untuk memajukan perngangkutan awam tapi janji tinggal janji.
Kini dijanjikan pula penjimatan subsidi akan diagihkan kepada bidang pelajaran dan kesihatan. Umum sedia maklum kos pendidikan di Malaysia dan belanja untuk mendapatkan rawatan di hospital-hospital kerajaan adalah  di antara dilema bagi rakyat berpendapatan rendah.
Kedua, barangan yang bersubsidi tinggi selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan kerana pemberian subsidi telah menjadikan barangan ini paling murah di rantau ini. Pada tahun 2009 sahaja, ramai penyeludup telah ditangkap ketika cuba membawa keluar lebih 200 tan metrik gula. Sebenarnya, jumlah yang tidak dapat ditangkap kerana penyeludupan ini adalah lebih besar. Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawalan untuk menghalang penyeludupan, tetapi selagi adanya perbezaan harga yang besar, penyeludup akan terus dengan kegiatan haram ini.
Kalau benar bagai dikata, jelas rakyat bawahan telah terpaksa memikul beban ekoran ketidak mampuan pihak keselamatan menguatkuasakan undang-undang dan menjaga kedaulatan sempadan negara. Apa jaminan selepas kenaikan ini penyeludupan tidak akan berlaku lagi? Kalau penyeludupan masih berlaku, apakah harga akan dinaikkan lagi?
Ketiga, kita perlu menukar cara kita menggunakan bahan bakar dan gula. Penggunaan bahan bakar yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kita melindungi alam sekitar. Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan. Mengurangkan penggunaan gula di kalangan anak-anak khususnya, adalah langkah yang tepat.
Benarkah harga bahan bakar di Malaysia terlalu murah sehingga dibazirkan sewenangnya oleh rakyat? Selalu kita dengar kempen jimatkan elektrik dan air tapi tidak pernah kita dengar ada kempen jimatkan penggunaan petrol dan gas.
Petrol dan diesel yang diisi ke dalam kenderaan adalah berdasarkan keperluan dan perjalanan juga berdasarkan keperluan. Amat jarang dan hampir tidak pernah terdengar rakyat yang secara suka-suka membazirkan petrol dan gas.
Hujah yang mendakwa gejala berat badan berlebihan dan diabetes mempunyai kaitan dengan harga gula perlu diperkemaskan dengan kajian saintifik dan disokong dengan fakta ilmiah. Saya berpendapat fakta ini terlalu umum dan sangat lemah untuk dipertahankan.

Tol Lebuh Raya Kemuning-Shah Alam bermula Sabtu ini..duit rakyat lagi..!!

KUALA LUMPUR, 15 Julai – Tol di Lebuh Raya Kemuning-Shah Alam (LKSA) akan mula dikutip mulai pukul 12.01 pagi, 17 Julai ini sejak ia dibuka kepada trafik secara percuma pada 18 Mei lepas, kata Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM).
LLM dalam satu kenyataan hari ini berkata Lebuhraya LKSA akan beroperasi secara sistem tol terbuka dengan menyediakan dua buah plaza iaitu Plaza Tol Seri Muda dan Plaza Tol Alam Impian.
LKSA adalah sebuah lebuh raya sepanjang 14.7km yang bermula dari persimpangan bertingkat Kota Kemuning di Lebuhraya Kesas dan berakhir di persimpangan bertingkat Lebuhraya Persekutuan Kedua.
Menurut LLM sebagai langkah menggalakkan pengguna jalan raya menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam daripada kenderaan persendirian, kerajaan telah memberikan potongan diskaun kadar tol sebanyak 50 peratus kepada bas yang tergolong dalam kelas lima apabila menggunakan semua lebuh raya tol.
Potongan harga itu telah pun dikuat kuasa sejak 15 Sept 2008 dan berakhir pada 14 Sept tahun ini.
Sehubungan itu, pemegang konsesi bagi LKSA, Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) telah bersetuju untuk potongan harga sebanyak 50 peratus bagi kenderaan teksi (kelas 4) di Plaza Tol Alam Impian, kata LLM.
Menerusi diskaun tersebut, pengguna lebuh raya dalam kelas empat di Plaza Tol Alam Impian hanya perlu membayar 30 sen berbanding 60 sen iaitu kadar yang ditetapkan di dalam perjanjian konsesi.
Pemberian diskaun itu merupakan antara program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Prolintas dan sebagai tanda sokongan terhadap usaha-usaha yang dilaksanakan oleh kerajaan, kata LLM.
Pemberian diskaun untuk LKSA akan dikuatkuasa sehingga 14 Sept ini.
Kadar tol kelas 1 membabitkan kenderaan tiga dan empat roda (tidak termasuk kenderaan teksi dan bas) adalah RM1.20 sen di Plaza Tol Seri Muda (Seri Muda) dan 60 sen di Plaza Tol Alam Impian (Alam Impian), bagi kenderaan kelas dua yang mempunyai lima atau enam roda kecuali bas ialah RM2.40 (Seri Muda) dan RM1.20 (Alam Impian).
Selain itu, bagi kenderaan kelas 3 yang mempunyai tiga gandar kecuali bas ialah RM3.60 (Seri Muda) dan RM1.80 (Alam Impian), kelas empat yang membabitkan kenderaan teksi ialah 60 sen (Seri Muda) dan 30 sen (Alam Impian).
Bagaimanapun kadar 30 sen untuk Alam Impian bagi kenderaan teksi itu adalah selepas diskaun, kadar tanpa diskaun adalah 60 sen dan ia akan dikuatkuasa selepas 14 Sept.
Dalam pada itu, kadar tol untuk kenderaan kelas lima membabitkan kenderaan bas ialah 60 sen di Plaza Tol Seri Muda dan 30 sen di Plaza Tol Alam Impian. – Bernama

Propaganda media jadi mainan pemimpin Umno


KOTA BHARU, 15 Julai: Sarjana barat mengakui media lebih gemar mencipta propaganda daripada menyatakan kebenaran. Dan lebih malang lagi apabila ada pemimpin mengulas berdasar laporan yang berasas propaganda.

Terbaru dapat dilihat kenyataan Menteri Besar, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang menyatakan kesanggupan berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika datang ke Kelantan hari ini.

Sebaliknya media melaporkan perjumpaan itu bagi membincangkan apa-apa perkara termasuk perpaduan Melayu.

Sedangkan Mursyidul Am PAS semalam sekadar menyebut hanya sedia bertemu tanpa menyatakan motif pertemuan dengan Muhyiddin.

Begitu juga dengan laporan media cetak dan elektronik mengenai pencemaran sungai di Kampung Sungai Syam, Kuala Krai didakwa berpunca daripada penerokaan hutan pembangunan projek Ladang Rakyat.

Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed ketika mengulas isu berkenaan dilaporkan berkata, penerokaan hutan untuk Ladang Rakyat di Hulu Kelantan (Sungai Syam) menjejaskan alam sekitar dan pendapatan penduduk setempat.

Namun apa yang berlaku tiada projek Ladang Rakyat di sekitar 30 km daripada perkampungan tersebut.

Projek Ladang Rakyat hanya terletak lebih 40 km di Hulu Temiang, di mana sekarang peringkat pembersihan hutan dengan mengeluarkan balak, tanpa melakukan kerja-kerja tanah.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Ladang Rakyat, Dr Nazmi Ghazali Azmi berkata, Ladang Rakyat tidak mempunyai projek di sekitar Sungai Syam seperti didakwa media baru-baru ini.

”Tanah milik Ladang Rakyat terletak lebih 40 km daripada kampung terbabit.
Sekarang peringkat mengeluarkan balak dan belum lagi dilakukan kerja-kerja tanah,” katanya di sini.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Ahmad Yakob berkata, dakwaan sebuah stesen televisyen dan akhbar mengenai projek Ladang Rakyat di Sungai Syam tidak tepat kerana tanah milik perbadanan berkenaan tiada di kawasan terbabit.

Katanya, beliau hairan bagaimana media dan pemimpin Umno boleh mengaitkan projek Ladang Rakyat yang dikatakan menjadi punca pencemaran sungai.

”Boleh jadi tujuan mereka untuk memburukkan projek Ladang Rakyat yang kini memberi manfaat kepada penduduk miskin apabila menerima dividen RM200 sebulan.

”Biar apa pun kerajaan negeri prihatin terhadap masalah dihadapi penduduk di Sungai Syam  yang dikatakan terpaksa menggunakan air keruh pada musim hujan akibat pembangunan tanah dikendali pihak lain,” katanya di sini.

Bagaimanapun menurutnya setiap projek pembangunan yang diluluskan kerajaan negeri mengambil kira laporan penilaian alam sekitar (EIA) dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Katanya, kelulusan setiap projek pembangunan tanah dilakukan mengikut peraturan ditetapkan kerajaan termasuk mempunyai laporan EIA.

Kata beliau pencemaran sungai yang berlaku mungkin ada syarikat lain tidak mematuhi sepenuhnya syarat selepas pembangunan tanah dilakukan.

”Kemungkinan ada syarikat tidak menyediakan perangkap hakisan bagi mengelakkan tanah terhakis ke sungai ketika hujan.

”Kita berharap JAS dan agensi penguatkuasa lain memainkan peranan bagi memantau mana-mana syarikat yang gagal mematuhi peraturan ditetapkan,” katanya.

Beliau juga berkata, kerajaan negeri telah mengarahkan Pejabat Tanah dan Galian meninjau dari dekat masalah yang berlaku di Sungai Syam sebelum tindakan lanjut diambil.

Katanya juga kerajaan tidak pernah meluluskan projek pembangunan tanah di kawasan berhampiran tadahan air.

Sementara itu, dalam  perkembangan berkaitan penduduk di Sungai Syam mendakwa pemberita dari sebuah stesen televisyen keluar masuk ke kampung itu sejak sebulan lalu.

Kata mereka pemberita terbabit hanya menemui pemimpin Umno sehingga timbul cerita sungai keruh yang dikaitkan dengan ladang Rakyat.

Malaysia's Futile Paper Chase

by Gopal Krishnan   
ImageThe growing power of the Internet probably means government censorship of opposition newspapers is pointless
The recent controversy surrounding the Malaysian government's crackdown on the opposition parties' publications Suara Keadilan and Harakah rekindles the need for some much-deserved attention on the state of press freedom, or the lack of it, in the country.

Under the terms of Malaysia's Printing Presses and Publications Act, it is a criminal offense to possess or use a printing press without a license from the Home Affairs Minister. Possession or use of an unlicensed press subjects the user to imprisonment for up to three years and/or fines up to RM20,000 (US$6,240) plus forfeiture of the deposit for the license.

The permit for Suara Keadilan, the publication of the opposition Parti Keadilan Rakyat, lapsed on June 30 and the government has declined to renew it. Harakah, the publication for Parti Islam se-Malaysia, was issued a demand to show cause why it be allowed to continue to publish. In response, the opposition coalition Pakatan Rakyat has suspended all publications including the Democratic Action Party's Rocket until the government clarifies the situation.

The tiff has once again highlighted the negligible regard that the Umno-led government has for alternative voices and, more critically, lack of interest in fostering a civic culture respectful of a relatively free press. By extension, however, and at a more pragmatic level, this latest attempt to put the squeeze on the alternative print press and other publications actually further exposes the increasing insignificance of the act that is – and has been for years - routinely invoked to crack down on opposition and independent media.

When Abdullah Ahmad Badawi became prime minister in 2003, about 97 percent of Malaysian homes already had television sets. So while the overwhelming number of Malaysians were connected to the world via television, the government, through its almost total domination of local electronic media, had a virtual monopoly and control of the public's access to national news.

This reality only augmented the government's already tight grip on the print media, thus rendering itself – and its mouthpieces - as the primary and dominant purveyor of news, information, analysis, and moderator of the public discourse.

The significance of this government domination of the electronic and print media was made all the more apparent given that despite dramatic growth in the number of households getting connected to the Internet, only about 32 percent of homes were wired, so to speak, at the start of the Badawi era. So until recently, while Umno dominated the electronic and print media, its impact was especially overwhelming because there was little else to compete with the government's propaganda.

Even as the percentage of homes connected to the Internet reached over 37 percent by 2005, it would not be unreasonable to suggest that the number of alternative voices and local media – through the Internet - available to compete alongside the government's news and propaganda left much to be desired.

Under these circumstances, where alternative voices have had to primarily rely on print media, these voices – such as Suara Keadilan and Harakah – have of course been vulnerable to the whims and fancies of the government and its abuse of the Printing Presses and Publications Act for its own political ends.

Indeed, we have seen other high-profile crackdowns of other publications in recent months. Two especially noteworthy cases were of course the close scrutiny of Barry Wain's book, Malaysian Maverick, which resurrected the focus on Mahathir Mohamad's apparent misdeeds during his reign as prime minister, and the banning of books by the local cartoonist Zulkifli Anwar Ulhaque, popularly known as Zunar.

Despite these heavy-handed responses to alternative voices, the government must surely appreciate the futility (not to mention the political consequences) of continuing to restrict the space for independent journalism and commentary to exist. As of 2009 it is estimated that over 65 percent of Malaysian homes were connected to the Internet. Beyond this, not only have we witnessed the mushrooming of various online news outlets and sources competing for our screen time, there has also been an explosion of online citizen journalism and social media, which has – among other things - truly created a new political reality in the country.

We saw, for example, just how critical this new reality had become in the run-up to the 2008 general election as well as in the attempts to gag the other maverick, the popular blogger Raja Petra Kamaruddin, by jamming and hijacking his website.

The simple fact is that government-controlled television and print media is no longer the only game in town when it comes to disseminating national news. Of course the government can continue to do what it has always done; that is, present the Barisan Nasional party line and simultaneously lean heavily on alternative voices, but the evidence shows that more Malaysians than ever are looking elsewhere for information, and government-controlled news outlets have become less relevant and powerful during this past decade.

Which brings us back to the recent crackdown on the print version of publications such as Suara Keadilan and Harakah. Both these publications are also available online, and it is reasonable to assume that the online versions are now more accessible and available to interested readers than the print version ever was or will be.

So while the government can continue to intimidate alternative print media through its abuse of the Printing Presses and Publications Act, the web – and Malaysians' access to it - has made the act essentially impotent as a weapon of political control and propaganda.

Therefore there is good reason for the opposition parties not to feel aggrieved. While in principle PAS and PKR certainly have an argument about being targeted selectively, there is a part of me that wonders if this government crackdown on the publications will only backfire and at the same time have a negligible impact on the opposition's momentum.

On the contrary, the crackdown must bode well for PAS and PKR. It once again actually reminds Malaysians of the government's contempt for freedom of the press, while the growing interconnectedness via the web is rendering the act increasingly irrelevant.

As more Malaysian homes have become connected to the Internet, it goes to reason that more readers are also going to invariably be able to access not only Harakah and Suara Keadilan online, but numerous other outlets as well, thus really adding another nail to the coffin of the act as a weapon to censor and control alternative voices. Malaysians may not have a government that has respected or valued a free press, but it looks increasingly the case, nonetheless, that the government is becoming less capable of preventing a free press and alternative voices from reaching the public.

Mengapa orang Penan tidak lapor polis?

Kumpulan Sokongan Penan, Forum-Asia dan AIWN (Asian Indigenous Women's Network) telah mendedahkan tujuh kes baru penderaan seksual terhadap wanita Penan oleh pekerja balak pada 6 Julai 2010.
Pendedahan ini mengundang kemarahan Ketua Polis Negeri Sarawak, lantas menyangkal tuduhan bahawa polis menyembunyikan kebenaran.  Beliau mendakwa bahawa polis belum menerima laporan mangsa atau orang lain setakat ini, malah mempersalahkan mangsa yang enggan bekerjasama, dan bukannya ketidaksungguhan polis sebagaimana yang dituduh.
Pada 9 Julai 2010, Menteri Pembangunan Tanah Negeri Sarawak, James Masing mencadangkan polis untuk memohon kepada mahkamah, agar waran dikeluarkan untuk menangkap mangsa eksploitasi seksual yang enggan bekerjasama, malah mengambil keterangan daripada NGO yang mendedahkan laporan ini.
Menteri Pembangunan Bandar dan Perumahan Sarawak, Amar Abang Johari Tun Openg yang pernah menjaga hal ehwal orang Penan mendakwa dirinya tidak pernah mendengar khabar sedemikian (eksploitasi seksual), dan tidak faham mengapa ia berlaku sekarang.
"Mengapa mereka tidak membuat laporan polis?"  Demikianlah persoalan yang dilontarkan terhadap mangsa eksploitasi seksual.
Jauh di pedalaman
Mereka yang tidak pernah menjenguk ke kawasan pedalaman Sarawak tidak akan faham, malah Yang Arif Tuan Hakim yang pergi ke tempat ini dengan helikopter khas polis juga tidak mungkin memahami, betapa susah perjalanannya, dan betapa jauh jaraknya, jikalau mangsa pencabulan seksual ingin membuat laporan polis.
Pada November 2009, saya melawat ke satu perkampungan Penan di Uru Baram dari Miri, mengambil masa tujuh jam dalam kereta penggerak empat roda.  Kemudian, kami menaiki sampan selama satu jam untuk sampai ke destinasi.  Sekiranya air sungai terlalu cetek, maka kita perlu berjalan kaki untuk dua jam.  Perkampungan Penan di Uru Baram terasing dari dunia kita, tanpa sebarang kemudahan telekomunikasi.
Seandainya saya didera secara seksual pada suatu malam, di perkampungan Penan sebegitu, dan saya ingin membuat laporan polis, maka saya perlu melalui halangan-halangan berikut.  Pertama, saya perlu menaiki sampan, dengan syarat sampan itu mempunyai petrol yang mencukupi, dan pengemudi sampan tidak memburu di hutan (kerana pemburu perlu meninggalkan kampung untuk beberapa hari jikalau memburu di hutan).  Pilihan lain untuk saya adalah, meninggalkan kampung Uru Baram dengan menyusur jalan di tepi sungai.
Sampan akan membawa saya ke jalan yang membolehkan saya menaiki kereta penggerak empat roda.  Saya perlu menunggu sebuah kereta yang lalu di situ untuk membawa saya ke balai polis terdekat.  Saya perlu menunggu satu atau dua jam kalau bernasib baik, sebaliknya, setengah hari akan disia-siakan begitu sahaja.
Saya perlu membayar sekurang-kurangnya RM100 hingga 200 kepada pemandu kereta penggerak empat roda, dan kereta ini kemungkinan besar dimiliki syarikat pembalak.  Saya perlu sekurang-kurangnya tiga jam untuk sampai ke balai polis yang terdekat.  Ia dianggap lancar jikalau laporan itu diterima.  Tetapi, ia memerlukan perjalanan satu hingga dua jam (dengan menaiki kereta) lagi jikalau ingin menuju ke balai polis yang mempunyai Investigation Officer.
Sesungguhnya, saya boleh memilih untuk berjalan kaki.  Menurut penduduk kampung, perjalanan dari kampung ke balai polis yang terdekat memerlukan dua hingga tiga hari.  Dengan kata lain, saya perlu mengheret diri saya yang terluka dari fizikal dan mental, untuk mengharungi perjalanan ini, malah terpaksa tidur di dalam hutan pada waktu malam.
Terlupa pula saya untuk mengingatkan anda, definisi "fresh case" untuk kes pencabulan seksual oleh polis dan hospital adalah, laporan polis dalam masa 72 jam selepas kejadian berlaku.  Pada hemat anda, mungkinkah mampu saya untuk melakukannya dengan syarat yang sedemikian?  Andaikan diri anda yang menjadi mangsa, sanggupkah anda membuat laporan polis setelah mengalami penyeksaan sedemikian?
Kesemua puak Penan di pedalaman menghadapi masalah yang sama, iaitu balai polis di yang jauh di tepi langit, menjurus kepada masalah aksesibiliti dan kos pengangkutan yang tinggi.
Bukan soal tidak mahu pergi, tetapi tidak mampu pergi.  Jika pun sampai di balai polis, ia perlu menyelesaikan masalah tidak fasih bahasa.  Ada pula yang tidak mempunyai kad pengenalan, bagaimana untuk membuat laporan polis?  Oleh yang demikian, kebanyakan kes yang didedahkan bukanlah kes yang baru, malah mungkin telah berlaku untuk banyak tahun dahulu.  Jadi, bukan mereka tidak mahu, tetapi mereka tidak tahu kepada siapa mereka boleh mengadu.
Hubungan yang tidak sama rata
Selain faktor "jarak", satu lagi punca "tiada laporan polis dibuat" adalah, orang Penan terpaksa bergantung kepada syarikat pembalakan, khususnya di kawasan pedalaman yang tidak mempunyai perkhidmatan sosial.  Syarikat pembalakan menggunakan hubungan yang tidak sama rata ini untuk mengawal dan mengeksploitasi kaum Penan.
Kereta syarikat pembalakan merupakan satu-satunya alat pengangkutan yang menghubungi dunia luar.  Kanak-kanak yang mahu pergi belajar, mendapatkan rawatan di klinik dan hospital, malah urusan dokumen kanak-kanak (seperti surat beranak, kad pengenalan) semuanya bergantung kepada kereta-kereta ini ini.
Syarikat pembalakan amat sedar, bahawa kaum Penan tidak mempunyai saluran aduan, lantaran masalah jarak dan kemiskinan.  Maka kaum Penan dieksploitasi sepenuhnya.  Tanah, hutan dirampas, malah eksploitasi seksual yang sama dahsyat tahapnya dengan pencabulan seksual.
Segala-gala ini berlaku tanpa kerelaan.  Eksploitasi ini sesuatu yang yang terancang dan bersistematik.  Jangan terlupa pula, bahawa pencabulan yang dilakukan bukan sahaja pencabulan seksual, malah antaranya termasuklah keganasan, melarikan orang, kahwin paksa, keganasan keluarga dan pelbagai ancaman.
Semua mangsa penderaan yang saya temui pernah menerima ancaman daripada pendera.  Pendera akan mengugut untuk mencederakan mangsa dan ahli keluarganya, yang kemudiannya memberi laluan kepada kahwin paksa.  Setelah dieksploitasi atau selepas mangsa mengandung, maka mereka akan dibiarkan begitu sahaja.
Malah ada yang terang-terang masuk untuk merampas perempuan di kampung, dan membawa mangsa ke asrama.  Punca mereka bermaharaja rela di situ hanyalah satu, pekerja ini yakin bahawa mereka boleh mencabul orang Penan sewenang-wenangnya kerana hubungan yang tidak sama rata ini.
Prejudis kerajaan dan polis terhadap Penan
Biarpun orang Penan berjaya sampai ke balai polis setelah mengharungi pelbagai rintangan, tetapi mereka akan berdepan dengan rintangan satu lagi, iaitu prejudis kerajaan dan polis, yang membantutkan perkembangan siasatan kes sedemikian.  Berulang kali ahli politik Sarawak menafikan peristiwa ini, mereka menolak tanggungjawab ini kepada orang Penan.  "Mereka (gadis Penan) mudah terpedaya, diperalatkan untuk mencalar imej kerajaan."
"Mereka pandai bercerita", "NGO tempatan dan asing mencemburui pembangunan negara kita," prejudis inilah yang mengakibatkan tidak wujudnya ruang dan suasana yang mesra untuk menyokong mereka, agar mereka memilih untuk membuat laporan polis, atau sekurang-kurangnya mendedahkan peristiwa ini.
Persoalan seterusnya, apakah keadilan akan dikembalikan kepada mangsa seandainya laporan polis dibuat?
Pada tahun 2008, dua orang mangsa yang tidak mempercayai polis tempatan, memilih untuk membuat laporan polis di Kuala Lumpur.  Pihak kami (NGO yang disertai Wong Su Zane) yang membantu mangsa ini tidak pernah lewat setiap kali polis memanggil kami ke balai, kecuali sekali apabila anak kepada seorang mangsa jatuh sakit.
Akhirnya, polis mengumumkan bahawa siasatan kes ini tidak berhasil kerana mangsa enggan bekerjasama dan bukti tidak mencukupi.  Salah seorang daripadanya tidak dapat membekalkan maklumat pendera, tetapi pada masa yang sama polis telah mengambil DNA anak yang dilahirkan selepas didera.
Untuk kes yang satu lagi, polis mendakwa bahawa pendera yang dituduh itu adalah "suami"-nya.  Memang benar, sebab kebanyakan perempuan yang dicabul terpaksa dikahwinkan kepada pendera kerana rasa takut dan malu.  Tetapi apakah ini bermaksud pendera tidak perlu bertanggungjawab ke atas tindakan ganas mereka?  Bahkan ahli keluarga dan kampung mangsa ini diganggu syarikat pembalakan dan polis, setelah laporan dibuat, sehingga keluarga mereka terpaksa melarikan diri ke hutan buat sementara.
Setelah mereka balik ke kampung dari Kuala Lumpur, "suami" salah seorang mangsa telah mendapat khabar, dan membawa mangsa ini ke balai untuk membatalkan laporan polisnya.  Menurut ibu bapa mangsa ini, "suami" (si pendera) ini datang bersama seorang polis, dan membawa anak perempuan pergi dari rumah.  Polis membenarkannya untuk membatalkan aduan itu begitu sahaja tanpa mempertimbangkan bahawa ia mungkin membuat keputusan ini kerana "dipaksa".  Tiada siasatan daripada polis.
Saya diberitahu seorang rakan dari Sarawak, bahawa dua orang penterjemah yang mengiringi mangsa tersebut ke Kuala Lumpur untuk membuat laporan polis ini, telah berdepan dengan gangguan, sehingga melarikan diri bersama keluarganya, ke satu tempat dan masih gagal dihubungi sehingga sekarang.
Bukan salah mereka
Jadi, persoalannya bukan "mengapa mereka tidak membuat laporan polis", tetapi "mengapa perlu mereka membuat laporan polis".  Melihat kepada malapetaka yang menimpa mereka, apa perlunya mereka membuat laporan polis?
Bukan semua kawan yang berkongsi pengalaman pahitnya mahu membuat laporan polis.  Mereka cuma berharap apa yang menimpa mereka dinampak, didengar, dan tidak diulang pada orang lain.  Adalah hak mereka untuk membuat laporan polis atau tidak.  Tetapi, ahli politik pula mencadangkan untuk menangkap mereka yang mendedahkan pengalaman mereka, bukankah ia sesuatu yang tidak masuk akal? 
Seandainya kerajaan kita gagal menjamin keselamatan mangsa, menjamin agar keluarganya tidak diganggu; seandainya kerajaan gagal mewujudkan sistem yang lebih mesra untuk menyokong mereka; seandainya masyarakat masih diselubungi dengan prejudis terhadap orang Penan -- maka apa yang terpampang di depan mata selepas laporan polis dibuat bukanlah keadilan yang ditegakkan, sebaliknya pencabulan dan penyeksaan bersistematik yang dikitar semula.
Saya tidak menganggap kita layak atau mempunyai hak untuk mempersalahkan kawan-kawan kita ini berikutan  keputusan mereka untuk tidak membuat laporan polis, sama ada mereka telah diuji selepas melalui prosedur laporan polis, kehakiman dan sebagainya, atau "mangsa yang mendiamkan diri".
Bukan sahaja mereka merana keseksaan eksploitasi seksual, malah mereka dengan tabah meneruskan hidupnya setiap hari selepas pencabulan berlaku.  Mereka sedang mengatasi pengalaman ini.  Bukankah kita harus mengkagumi ketabahan mereka?
Mangsa tersebut tidak harus memikul kesalahan kerana tidak membuat laporan polis.
*Wong Su Zane ialah Pengurus kerja sosial Pertubuhan Pertolongan Wanita (WAO), Life Line Association Malaysia para-counselor dan penyelia para-counselor.  Disedut, diterjemah dan disunting oleh Lim Hong Siang dari teks asal.

Pendakwaan terhadap pembangkang pincangkan kestabilan politik dan ekonomi

Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) memberi amaran bahawa serangan sistematik Kerajaan terhadap pihak Pembangkang dan musuh politik secara umum mengganggu demokrasi, kestabilan politik dan ekonomi Negara.
BERSIH 2.0 ingin menegaskan bahawa serangan baru-baru ini terhadap media pembangkang dan dan pendakwaan terhadap beberapa individu di dalam pembangkang yang menyalahgunakan apparatus kerajaan sejak 2008 tidak selaras dengan pilihan raya bebas dan adil.
Sekiranya warganegara merasakan bahawa demokrasi pelbagai parti yang mula menarik perhatian ramai selepas pilihan raya 2008 mula merosot, Negara akan menjadi huru-hara, menggusarkan keyakinan pelabur dan memberi kesan buruk kepada pertumbuhan ekonomi.
BERSIH 2.0 ingin menekan bahawa kerajaan demokratik yang yakin dengan kesahannya akan menghormati setiap undi warganegara merangkumi pelbagai pandangan yang sedia ada; lebih-lebih lagi sekiranya Negara seperti Malaysia di mata dunia yang menyokong agenda hak asasi manusia dengan keahlian Negara ini di dalam Majlis Hak Asasi Manusia.
Ketiga-tiga organ media utama pihak pembangkang - Suara Keadilan, Rocket dan Harakah, menghadapi kemungkinan untuk diberhentikan operasinya.  Sebelum ini, hasil kerja pelukis kartun politik, Zunar juga diharamkan.
Kesemua yang dinyatakan telah menggugat pilihan yang dibuat sewaktu pilihan raya lalu di mana semua ahkbar arus perdana dan saluran televisyen dikawal ketat kerajaan melalui pemilikan mahupun penapisan (censorship).
Rakyat juga amat terkejut, bila mana sejak 2008, pihak-pihak pembangkang ditekan dengan pelbagai cara; Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim terpaksa melalui perbicaraan Sodomi II, kematian misteri Teoh Beng Hock, pembantu ahli politik semasa siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia selama 11 jam sehinggalah penahanan Badrul Hishan Shaharin, ahli politik di bawah Akta Hasutan.
BERSIH 2.0 ingin memperingatkan bahawa rakyat Malaysia tidak mudah untuk ditipu dan dicucuk hidung.  Banyak lagi yang boleh dicapai oleh Kerajaan dan untuk Negara, sekiranya mereka berpegang kepada kedaulatan undang-undang serta prinsip demokrasi.
Kerajaan sepatutnya mengambil iktibar dengan ungkapan Aung Sang Suu Kyi, bukannya kuasa yang korup tetapi ketakutan itu.  Ketakutan dalam kehilangan kuasa mengkorupkan sesiapa yang memenggalnya.
Sekiranya perkara-perkara sebegini berterusan, ia akan menuju ke arah satu kesimpulan bahawa kita sebenarnya tidak ada beza dengan Negara-negara lain yang tidak percaya kepada demokrasi walaupun seperti apa yang kita bangga-banggakan di arena antarabangsa.  Seluruh rakyat Malaysia yang patriotik mestilah hentikan perkara ini menular dengan serta-merta.
*Kenyataan media oleh Ambiga Sreenevasan selaku Pengerusi BERSIH 2.0 (Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil).

Bala spills all in Paris

PARIS: French police asked for details about the Altantuya murder although the focus of their investigation was alleged corruption in an arms deal between Malaysia and a French firm, according to Malaysia’s most famous private eye P Balasubramaniam, better known as PI Bala.
In a press statement released today, the former police special branch officer said he briefed the French investigator on events surrounding the murder and told what he knew about the relationships between Mongolian beauty Altantuya Shaariibuu, arms deal broker Abdul Razak Baginda and Prime Minister Najib Tun Razak.

He said he also revealed how he was threatened and bribed by one of Najib’s brothers, Nazim, and carpet seller Deepak Jaikishan, a good friend of Najib’s wife Rosmah.

Bala’s Monday meeting in Paris with French prosecutor M Ryckewaert lasted three hours.

The French are interested in information relating to Malaysia’s purchase of Scorpene submarines in 2002, when Najib was Defence Minister. They want to determine whether the French-based defence firm DCNS paid commissions in the deal, which would be illegal under French law.

Bala said: “I told them about the Malaysian company Perimekar, its ownership and links to (Abdul Razak) Baginda.

“I also told them of the presence of army equipment in Baginda’s office (and gave them) information concerning Baginda and his current whereabouts.”

Perimekar, which is owned by Abdul Razak’s wife, was paid RM570 million for “coordination and support services” as part of the Scorpene deal.

Abdul Razak hired Bala in October 2006, when Altantunya began harassing him for money. She was subsequently murdered and her body blown up by C-4 explosives in a secondary jungle near Shah Alam.

Two policemen—Chief Inspector Azilah Hadri and Corporal Sirul Azhar Umar—have been convicted for her murder. Abdul Razak was charged with abetting them but was eventually acquitted.

Bala said he told Ryckewaert what Altantuya told him—that her reward as translator in the deal was supposed to be USD500,000, that Abdul Razak actually made three payments to her of USD5,000 each, and that he bought her an apartment in Mongolia.

“I also touched upon Baginda’s relationship with the PM and the information and events narrated to me by Baginda, including the SMS sent by the PM to Baginda at the point of his arrest for the murder,” Bala said.

Two other names—Major Rahim and Abdul Rahim Saad—came up during the questioning, but Bala’s statement did not say who they were or what role they played in the scandal.

Khairy dakwa yayasan dipengerusi Anwar terima dana Amerika


KUALA LUMPUR, 15 Julai – Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin berkata Yayasan Masa Hadapan (FFF) yang dipengerusikan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2006 pernah menerima dana AS$21.3 juta daripada Amerika Syarikat.
Khairy berkata laporan Projek Kebertanggungjawaban Kerajaan (GAP) Amerika Syarikat yang dikeluarkan awal tahun ini menyatakan yayasan berkenaan menerima dana AS$21.3 juta (RM68.23 juta) yang disalurkan melalui Kongres Amerika bagi membiayai yayasan itu.
“Kongres Amerika sudah mengeluarkan AS$21.3 juta untuk yayasan itu dan ini jelas bertentangan dengan kenyataan Anwar pada 2007 yang mendakwa tidak ada langsung dana yang diberikan Amerika kepada FFF.
“Tindakan beliau itu seolah-olah mahu menutup peranan Amerika dalam membiayai yayasan yang diterajuinya itu,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini.
Yayasan berkenaan merupakan badan bebas yang ditubuhkan pada 2005 untuk membangunkan demokrasi dan kebebasan di Timur Tengah dan Afrika Utara.
Khairy berkata laporan GAP yang ditulis berdasarkan 267 dokumen yang dikeluarkan Jabatan Negara Amerika juga menyatakan Anwar turut memberi akuan tidak tepat kepada Kongres dalam usaha mendapatkan dana berkenaan.
Bagi mendapatkan dana itu, Kongres menetapkan FFF mesti mendapat dana secocok daripada negara lain, sedangkan laporan FFF menunjukkan yayasan itu hanya memperoleh kurang daripada AS$6.4 juta (RM20.49 juta), berbanding AS$22.26 juta (RM71.29 juta) yang ditetapkan, katanya.
“Beliau dituduh memberi akuan tidak tepat kepada Kongres kerana dalam perjanjian dengan kerajaan Amerika, beliau sebagai pengerusi menyatakan yayasan berkenaan mendapat komitmen daripada kerajaan lain termasuk Qatar dan negara Timur Tengah tapi sebenarnya tidak dapat,” katanya. –Bernama

US funding: Khairy calls Anwar a liar

By Teoh El Sen

KUALA LUMPUR: Umno Youth chief Khairy Jamaluddin today alleged that Opposition Leader Anwar Ibrahim had lied about the funding from the US for the Anwar-led Foundation for the Future (FFF).
Khairy said a report released by a US whistleblower organisation, Government Accountability Programme (GAP), revealed that the US Congress approved and contributed USD21.3 million to the FFF.

"Anwar had blatantly lied when he said in a statement on May 20, 2007 that US had not contributed to the foundation. When I brought up the issue on March 17, he repeated the same statement," he said.

According to Khairy, GAP is a leading accountability organisation that monitors the spending of the US government and the said report (released on July 8) was based on 267 documents over the period of 33 months.

FFF is a non-profit organisation tasked with promoting democracy and reform in the Broader Middle East and North Africa (BMENA) region.

Khairy said the report also concluded that in order to get funds for FFF, Anwar had misled the US Congress on the spendings of other countries towards the foundation.

“The FFF management, including Anwar's good friend, Paul Wolfowitz, had misled the US Internal Revenue Service," he added.

One of the conditions for US' contribution is for a matching grant - meaning that for every dollar US spends, it must get matching contributions from other countries.

FFF's own reports show that less than USD6.4 million of the USD22.26 million in “matching funds” listed by the State Department in its communications with the US Congress as pledged had materialised.

"On July 18, when the foundation signed an agreement with the State Department regarding this funding, Anwar, the then chairman and acting president of FFF, had agreed that FFF had received the commitment from government sources other than US, for example, Qatar, Middle East, to at least match any funds provided," said Khairy.

"This is serious... that the opposition leader had misled the US government... to get funds for his foundation. Anwar had given an inaccurate explanation saying he never got money from US, it is all documented. I hope Anwar can explain this," he added.

'Be clear about your stand'
Also speaking at the same press conference, Kota Belud MP Abdul Rahman Dahlan said Anwar needs to be clear on his stand and Pakatan Rakyat's policies.

"Anwar wants to be prime minister. He needs to clear the air on the policies of Pakatan Rakyat if he wants to form government. That is why they must form a shadow cabinet. We want to know what is their economic, social and foreign policies. But they are unable to do this," he said.

Claiming to be in the dark about FFF's activities, Abdul Rahman said it is improper for Anwar to be associated with something that advances foreign interests.

"We hope that Anwar shows a firm foreign policy... to have a consistent stand on things. We have seen a lot of examples where he shifts his stand easily," he added.

Government To Reduce Subsidies For Petrol, Diesel And LPG

KUALA LUMPUR, July 15 (Bernama) -- The Government Thursday announced subsidies for petrol, diesel, liquefied petroleum gas (LPG) and sugar will be reduced as a first step to the gradual subsidy rationalisation programme effective Friday (July 16.)

Subsidies for RON 95 petrol and diesel will be reduced by five sen a litre and LPG by 10 sen a kilogramme, said a statement from the Prime Minister's Office.

This means RON 95 grade petrol will cost RM1.85 a litre while LPG will be sold at RM1.85 per kilogramme.

"RON97 petrol will no longer be subsidised. It will be subjected to a managed float under which the price will be determined by the automatic pricing mechanism.

"For sugar, the upward price adjustment is 25 sen a kilogramme, it said.

The statement said the minimal changes would help Malaysia achieve a position of fiscal responsibility and "put us on a path towards reducing our deficit."

"To meet these objectives, we have chosen to make adjustments to our subsidies," it said.

Even after these changes, the Government will still spend an estimated RM7.82 billion on fuel and sugar subsidies this year.

Fuel and sugar prices in Malaysia will still be among the lowest in the region, it said.

It said the subsidy rationalisation will allow Malaysia to reduce Government expenditure by more than RM750 million this year.

The decision to reduce fuel and sugar subsidies was based on the fact that reducing fuel subsidies would have the greatest impact on Government spending and reducing sugar subsidies "will allow us to promote healthier lifestyles, it said.

-- BERNAMA

M'sians brace for price hikes - petrol, LPG, sugar, cooking gas

Malaysia Chronicle

What's happening? Are prices going to rocket and hit Malaysians where it hurts most - in their pockets! According to the media, the government will be making the announcement anytime now.

RON 95 and 97 may go up 5 sen, LPG 10 sen per kg, sugar 25 sen per kg, cooking gas by RM1.00 for 10kg cylinder, by RM1.20 for 12kg cylinder and by RM1.40 for 14 kg cylinder.

Below are the news reports from 3 different media organizations, all telling the same story and quoting unnamed sources. So, it looks like more pain is on the cards for the man in the street, and all to pay for a grossly-inflated civil service, mega projects gone wrong and corruption unlimited!

Malaysiakini - 5-in-1 price hike: Fuel, sugar and gas up


Prime Minister Najib Abdul Razak's administration has taken a politically risky manoeuvre by raising prices of three types of fossil fuels, sugar and cooking gas.

Both RON95 and RON97 grade petrol and diesel prices will be raised by RM0.05 per litre, while liquified petroluem gas (LPG) will be raised by RM0.10 per kilogramme.

Sugar prices will be raised by RM0.25 per kg.

All price increases will take effect from midnight tonight.

The breakdown of the new prices are:

* RON 95 grade petrol - RM1.85 per litre

* RON 97 grade petrol - RM2.10 per litre

* Diesel - RM1.75 per litre

* White refined coarse granulated sugar - RM1.90 per kg

* Liquified petroluem gas - RM1.85 per kg

For cooking gas: (each cylinder)

* 10kg - from RM17.50 to RM18.50, RM1.00 hike

* 12kg - from RM21.00 to RM22.20, RM1.20 hike

* 14kg - from RM24.50 to RM25.90, RM1.40 hike


It is learned that the Prime Minister's Department intends to regulate the prices of RON 97 through a managed float mechanism.

Prices would then be adjusted monthly according to international oil prices.

Meticulously well timed?

An official announcement is expected at 8pm today, just hours after the adjournment of Parliament, effectively avoiding a major backlash in the Dewan Rakyat.

The subsidy cuts are believed to be the first stage of the government's plans to reduce subsidies for essential goods as proposed by the Performance and Delivery Unit (Pemandu).

Pemandu, a unit established under the Prime Minister's Department, had warned that the Malaysia may face bankruptcy by 2019 should subsidies not be reduced.

Idris Jala, Pemandu's chief executive officer, said that Malaysia risk becoming like Greece, which is now debt-ridden.

petrol price hike protest 2 100306 klcc towerThe Najib-administration had been working hard on its charm offensive to sell the necessity for subsidy reductions.

However, critics said forcing consumers to tighten their belts without the government undergoing an austerity drive was meaningless.

It must also be noted that this is the second time the federal government had increased sugar prices. On Jan 1, prices were increased by RM0.20 per kg.

At the height of massive public outcry over sharp increase in fuel, water and electricity prices in March 2006, Najib, then deputy premier, infamously urged the public to "change your lifestyle".

In an apparent reference to this, Rembau MP and Umno Youth chief Khairy Jamaluddin said he hoped this remark would not be uttered again.

"I pray that no Pak Menteri (senior minister) urge the public to change their lifestyle. Such statements are akin to scoring an own goal with a bicycle kick," said Khairy on his Twitter page late this evening.

Malaysian Insider - Fuel, gas, sugar prices up as subsidy cuts start

KUALA LUMPUR, July 15 — The Najib administration will begin cutting subsidies tomorrow by raising the prices of petrol, diesel, natural gas and sugar in a move which could see the ruling Barisan Nasional (BN) coalition vulnerable to political challenges and risks.

It is understood the government will make an announcement that petrol and diesel prices will go up by five sen a litre.

Natural gas (LPG) will rise by 10 sen per kilogramme.

The price of sugar will also be increased, by 25 sen per kilogramme.

By raising prices of fuel and sugar, Prime Minister Datuk Seri Najib Razak is signalling he is prepared to rebuild support for BN and implement economic reforms which include the introduction of an unpopular Goods and Services Tax (GST) and further market liberalisation.

The government’s reluctance to upset voters had led to reversal of government decisions and reform pullbacks that fuelled talk Najib was readying for a snap election.

Najib’s government was forced to reverse a decision recently to issue a gambling licence to quell mounting public anger.

This came after the GST was called off in February together with a scheduled fuel price hike in May.

The decision to begin spending cuts also suggests Najib has accepted the arguments of Datuk Seri Idris Jala.

Jala, the minister in the prime minister’s department, had controversially predicted Malaysia could be bankrupt by 2019 if it did not begin to cut subsidies for petrol, electricity, food and other staples, which he said cost the country RM74 billion last year.

Najib also recently braced Malaysians for the possibility that the economy could slow down in the second half of the year, in a development which would put his government’s economic growth targets at risk.

The prime minister said the possible slowdown was due to external factors.

Malaysia’s economy grew by an impressive 10.1 per cent in the first quarter of this year, marking two straight quarters of growth and three straight quarters of serious contraction last year.

Malaysia’s FDI rates have fallen faster than other regional players like Singapore and China, and at the same time capital outflows have dampened private domestic investments. Net portfolio and direct investment outflows had reached US$61 billion (RM197 billion) in 2008 and 2009 according to official data.

The government will allocate between RM90 billion and RM91 billion for expenditure in the first two years of the 10th Malaysia Plan (10MP) Najib’s government has set among the key challenges of the 10MP the stimulation of the private sector investments to grow at 12.8 per cent annually or RM115 billion.

It was reported that the country may not be able to achieve the six per cent gross domestic product (GDP) growth target if the 12.8 per cent growth is not achieved within five years.

The Star - Sources: Various subsidies to be cut

KUALA LUMPUR: Talk is rife that the subsidy for a number of controlled items will be cut.

Various sources are indicating that the prices of petrol and diesel will go up from midnight Thursday.

It is also speculated that the prices of LPG and sugar will also be increased.

Umno Youth chief Khairy Jamaluddin tweeted that the country's economic addiction to subsidies, foreign labour and quotas needed to be reduced.

"Many may be angered by the reduction in subsidy but the subsidy for petrol is regressive.

"Rich and poor all receive it. By right the rich should not get it.

"The PM's decision to cut subsidies is bold and has to be done," he tweeted.

On May 27, Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Idris Jala had said that Malaysia would be bankrupt by 2019 if it did not cut subsidies and rein in borrowings.

He said that Malaysia's debt would rise to 100% of GDP by 2019 from the current 54% if it did not cut subsidies.

PRU 13: Warga asing dapat status penduduk tetap

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar mengesyaki terdapat sindiket haram pemberian kad pengenalan kepada warga asing berstatus penduduk tetap melibatkan Kementerian Dalam Negeri (KDN), Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan Jabatan Imigresen.
Mahfuz pada sidang media di lobi Parlimen hari ini berkata, keraguan itu timbul apabila ianya didedahkan kepada beliau dan Ahli Parlimen Tumpat, Datuk Kamaruddin Jaffar oleh individu yang ditawarkan untuk membuat permohonan taraf warganegara tersebut.
Mahfuz menjelaskan, berdasarkan maklumat yang disampaikan kepadanya, terdapat beberapa 'program' yang diadakan khusus untuk warga asing ini yang kebanyakannnya warga Indonesia dan Kemboja bagi membolehkan mereka memperolehi kad pengenalan.
Menurutnya, pada 3 Julai lalu,bertempat di Dewan Zentrum, Setiawangsa, warga asing yang telah membuat permohonan ini dipanggil untuk diserahkan 'kad pengenalan' mereka.
Manakala pada 10, 15 dan 17 Julai, bertempat di Kompleks Integrasi Warisan, Salak Tinggi diadakan operasi dan diberikan taklimat kepada warga Indonesia dan Kemboja ini, mereka boleh memohon dan mengisi borang untuk permohonan warganegara.
"Mereka ini tidak pernah memohon tetapi dipanggil melalui agen yang telah pun dikenal pasti oleh pihak yang menganjur itu. Mereka diberitahu ini merupakan peluang untuk mereka menjadi warganegara. Mereka diberitahu apabila mereka memperolehi kad pengenalan nanti mereka hendaklah menyokong kerajaan,” katanya yang juga Naib Presiden PAS.
Tambah Mahfuz lagi, sewaktu operasi 'permohonan kad pengenalan' itu berlaku, aktivis Pakatan Rakyat sempat mengambil gambar semasa operasi tersebut berlangsung dan mereka telah membuat laporan polis kerana mengesyaki seolah-olah terdapat sindiket mengeluarkan kewarganegaraan kepada pendatang asing.
"Saya mengesyaki mereka yang terlibat itu akan memenuhi senarai daftar pemilih bagi Pilihan Raya Umum ke 13 akan datang. Ia juga mungkin memenuhi senarai dua juta daripada orang Melayu yang mendaftar sebagaimana diuarkan kerajaan memandangkan mereka mempunyai nama Islam yang mempunyai persamaan dengan nama-nama orang Melayu di sini. Jadi, kes ini mengulangi kes di Sabah yang membabitkan projek M dalam salah satu kawasan pilihan raya," katanya.
Kes yang berlaku di Sabah, katanya dibawa ke mahkamah dan dibuktikan oleh hakim memang berlaku pendatang asing yang diberikan kad pengenalan untuk mendaftar sebagai pemilih.
"Saya mengesyaki jika mereka tidak memberi keuntungan, kad pengenalan akan ditarik balik. Jadi saya menganggap isu ini sebagai pemerdagangan orang untuk kelangsungan politik Umno dan BN. Isu ini amat besar kerana melibatkan keselamatan negara," tegasnya.
Turut bersama pada siang media itu, Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr. Lo' Lo' Ghazali, Ahli Parlimen Kota Raja, Dr. Siti Mariah Mahmud, dan Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming.

Potong subsidi Rakyat : K'jaan jimat RM750j tahun ini...Tapi belanja RM 4 billion untuk JPM..!!


Berikut adalah kenyataan penuh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenaikeputusan kabinet menaikkan harga bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi.
-------------------------------------------------------------------
Sejak mengambil alih teraju kepimpinan negara pada tahun lepas, kerajaan di bawah pimpinan saya telah memberi tumpuan kepada usaha-usaha untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi ke tahap yang lebih tinggi.

Kita telah membuka sektor-sektor penting dalam ekonomi untuk pelabur asing, menyediakan persekitaran pelaburan yang lebih kondusif, mengurangkan perbelanjaan kerajaan sebanyak 24 bilion, mengurangkan pembaziran dan menangani ketidakcekapan. Hasilnya, kita dapat melihat kebangkitan ekonomi dengan pertumbuhan sebanyak 10.1% dalam suku pertama 2010, pencapaian terbaik kita dalam dekad ini.

Ketika mengumumkan Rancangan Malaysia Ke-10, saya telah mengatakan bahawa matlamat negara bukanlah semata-mata untuk mengeluarkan kita dari krisis ekonomi. Cita-cita kita untuk negara dan masyarakat adalah lebih tinggi dari itu. Kita ingin menjadi negara berpendapatan tinggi dan maju, berdaya tahan dan berdaya saing untuk meningkatkan kesejahteraan kerana rakyat.

Model Baru Ekonomi (MBE) memperuntukkan cadangan untuk melabur dan mengembangkan sektor strategik yang penting, mengemas kini infrastruktur dan mewujudkan peluang pelaburan bagi sektor swasta yang bertujuan meningkatkan Pendapatan Negara Kasar. Namun begitu, pertumbuhan sahaja tidak akan membantu kita mencapai matlamat MBE. Kerajaan telah menyatakan bahawa kita mesti mengkaji semula pemberian subsidi bagi mengelak herotan dalam dagangan. Ia bagi memastikan subsidi diberikan kepada golongan yang layak dan membolehkan lebih banyak hasil negara digunakan untuk pelaburan yang akan memberikan faedah jangka panjang bagi keseluruhan rakyat.

Selaras dengan itu, Kabinet telah mengambil keputusan bahawa berkuat kuasa pada 16 Julai 2010, harga bagi bahan api, terutamanya petrol, diesel dan Petroleum Gas Cecair (LPG), dan juga gula, akan diselaraskan semula sebagai sebahagian dari Program Rasionalisasi Subsidi. [tm1] Penyelarasan semula harga barang ini akan membolehkan kerajaan mengurangkan perbelanjaannya melebihi RM750 juta untuk tahun ini.

Keputusan untuk menyelaraskan harga minyak dan gula ini khususnya diasaskan daripada tiga perkara penting:

a. Pertama, kesemua subsidi ini tidak menepati sasaran – ia memberi faedah juga kepada pihak yang tidak layak, iaitu warga asing dan rakyat yang berpendapatan tinggi yakni mereka yang mampu untuk membayar petrol tanpa subsidi. Fokus kita sepatutnya ialah bagi membantu golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana bukan mereka yang memandu kereta import yang mewah. Subsidi gula yang berlebihan pula memberi faedah kepada industri-industri dan bukannya keluarga. Hampir dua kali ganda subsidi gula ini digunakan oleh sektor perniagaan berbanding isi rumah.

b. Kedua, barangan yang bersubsidi tinggi selalunya membawa kepada aktiviti penyeludupan kerana pemberian subsidi telah menjadikan barangan ini paling murah di rantau ini. Pada tahun 2009 sahaja, ramai penyeludup telah ditangkap ketika cuba membawa keluar lebih 200 tan metrik gula. Sebenarnya, jumlah yang tidak dapat ditangkap kerana penyeludupan ini adalah lebih besar. Diesel terus diseludup dan dijual secara haram di negara jiran. Pihak berkuasa telah meningkatkan pengawalan untuk menghalang penyeludupan, tetapi selagi adanya perbezaan harga yang besar, penyeludup akan terus dengan kegiatan haram ini.

c. Ketiga, kita perlu menukar cara kita menggunakan bahan bakar dan gula. Penggunaan bahan bakar yang berlebihan akan mengurangkan sumber negara dengan cepat dan tidak menyumbang kepada usaha kita melindungi alam sekitar. Dengan 40 peratus rakyat Malaysia yang berlebihan berat badan atau obes – dan peningkatan jumlah penghidap diabetes – kita perlu menangani apa yang dilihat sebagai satu isu kesihatan. Mengurangkan penggunaan gula di kalangan anak-anak khususnya, adalah langkah yang tepat.

7. Ini adalah sebahagian dari sebab kenapa kerajaan memilih untuk menyelaraskan semula harga gula dan bahan bakar. Sebaliknya, subsidi bagi bidang pelajaran dan kesihatan akan terus dipertahankan. Ini adalah bidang perkara yang penting bagi negara di mana kerajaan seharusnya melabur, menyediakan bantuan untuk mengembangkan kemahiran dan membina tenaga kerja untuk masa depan.

8. Keputusan untuk menyemak semula pemberian subsidi ini dibuat bersama rakyat melalui aktiviti yang dijalankan di bawah Program Rasionalisasi Subsidi. Kerajaan telah mengadakan proses perundingan dengan rakyat sebelum membuat keputusan ini. Tidak lagi hanya dengan pembuat dasar di Putrajaya, tetapi beribu-ribu rakyat Malaysia melalui Hari Terbuka Makmal Rasionalisasi Subsidi, undian on-line, undian pesanan ringkas dan borang maklum balas menyatakan sokongan bagi menyemak semula pemberian subsidi secara berperingkat.

9. Berdasarkan proses ini, kerajaan memutuskan harga petrol RON 95 dan diesel akan diselaraskan sebanyak 5 sen seliter bagi semua sektor. LPG akan diselaraskan sebanyak 10 sen sekilogram dan petrol RON 97 akan diapung secara terkawal. Bagi gula pula, harga akan diselaraskan sebanyak 25 sen sekilogram.

10. Walaupun harga barang ini diselaraskan, kerajaan masih lagi membelanjakan lebih kurang RM7.82 bilion setahun untuk subsidi bahan bakar dan gula. Harga bahan bakar dan gula di negara ini masih lagi yang paling rendah di rantau ini walaupun adanya penyelarasan harga ini.

11. Selain itu, penyelarasan harga barang ini akan menyumbang kepada usaha kita untuk mengukuhkan urusan kewangan kerajaan iaitu mengurangkan defisit kewangan negara. Ia membolehkan kita menyediakan perbelanjaan yang lebih kepada sektor yang lebih penting seperti pendidikan dan kesihatan. Ini termasuklah pengumuman kerajaan baru-baru ini bahawa semua pelajar yang mendapat 9A+ dan pelajar miskin yang layak mendapat biasiswa dan meningkatkan perbelanjaan untuk menyediakan kemudahan kesihatan seperti Klinik 1Malaysia, termasuk klinik bergerak 1Malaysia. Selain itu, kerajaan akan meneruskan Projek Penyeragaman Harga Barang Perlu di Sabah dan Sarawak bagi mengurangkan beban rakyat luar bandar.

12. Sebenarnya, penyelarasan harga bahan api dan gula ini adalah yang paling minima berbanding dengan cadangan yang telah dikemukakan oleh Makmal Rasionalisasi Subsidi kerana kerajaan mahu mengimbangi di antara kepentingan rakyat dan keperluan menguruskan defisit negara.

Harga petrol, diesel, gula dan gas naik..tahniah kepada UMNO@APCO


Harga petrol, diesel, gula dan gas LPG naik berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
Petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel naik 5 sen.
Manakala harga gula pula naik 25 sen, dengan gas LPG naik sebanyak 10 sen sekilogram
Kenaikan semua harga tersebut akan berkuatkuasa mulai tengah malam ini.
Berikut adalah harga baru:
- Petrol RON 95 - RM1.85 seliter.
- Petrol RON 97 - RM2.10 seliter.
- Diesel - RM1.75 seliter.
- Gula - RM1.70 sekilogram
- Gas LPG - RM1.85 sekilogram
Berikut adalah harga baru gas:
* Tong 14KG - dari RM24.50 kepada RM25.90 (naik RM1.40)
* Tong 12KG - dari RM21.00 kepada RM22.20 (naik RM1.20)
* Tong 10KG - dari RM17.50 kepada RM18.50 (naik RM1.00)


Sementara itu, Berita Harian online memetik Perdana Menteri,Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai berkata, kerajaan perlu mengurangkan subsidi bagi menjimatkn perbelanjaan kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal supaya pasaran dunia dan dalaman lebih yakin dengan kekuatan ekonomi negara.

Beliau yang juga menteri kewangan berkata, penjimatan perbelanjaan itu juga akan digunakan untuk pembangunan negara yang akhirnya memberi faedah kepada rakyat.

Beliau turut memberi jaminan pengurangan subsidi akan dibuat secara minimum supaya tidak membebankan rakyat.

Pada 27 Mei lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala dilaporkan berkata, Malaysia akan muflis pada 2019 jika kerajaan tidak memotong subsidi dan bergantung kepada pinjaman.

Katanya, hutang Malaysia akan meningkat kepada 100 peratus daripada GDP pada 2019 d- daripada 54 peratus sekarang jika subsidi tidak dipotong.

Agen asing: Anwar bakal hadapi cabaran dahsyat

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Populariti Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin bakal memaksa beliau menghadapi pelbagai cabaran yang lebih dahsyat, termasuk ancaman bunuh.
Bagi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pemimpin tertentu Umno sanggup berbuat demikian memandangkan mereka sejak 12 tahun yang lalu beberapa kali sanggup memfitnah Anwar sebagai agen asing.
"Saya tidak fikir Umno akan berhenti selepas 12 tahun menyerang Anwar, saya yakin pelbagai serangan yang lebih dasyat lagi mungkin akan menjerut leher Anwar.
"Ada satu perkara hujung pada itu yang Umno masih tidak buat, dia belum tamatkan riwayat Anwar saja," ujar beliau petang tadi pada satu wawancara di lobi Parlimen.
Sebelum pada itu, beliau berkata, Anwar pernah difitnah sebagai agen Libya sewaktu menjadi pemimpin mahasiswa kerana usahanya meniupkan ledakan kesedaran Islam mendapat perhatian dunia, termasuk Libya.
Katanya lagi, Anwar sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri pernah difitnah sebagai pengkhianat serta mengamalkan homoseksual dengan beberapa individu.
Bertitik tolak pada sangkaan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, Anwar akhirnya terpenjara enam tahun.
Selepas dibebaskan, beliau berkata, Anwar difitnah lagi sebagai ejen Yahudi pula kerana beberapa peribadi tertentu yang berbangsa Yahudi berminat dengan usaha Anwar menentang rasuah dan meniupkan reformasi dalam negara.
Menuduh Anwar sebagai 'ejen Israel' baru-baru ini, tambahnya lagi sudah cukup lengkap untuk pihak tertentu membunuh Anwar sebagaimana yang pernah terjadi di beberapa negara umat Islam sedunia.
Dalam pada itu, beliau mempersoal keuntungan yang Umno nikmati dengan melakukan  'pembunuhan karektor' ke atas Anwar.
"12 tahun dia dan PKR menjadi beg tinju Anwar, apakah Umno tidak belajar itu semua," soal beliau dalam nada yang kesal.
Menurut beliau, 'pembunuhan karektor' yang menimpa Anwar itu kadang-kadang menguntungkan Ketua Umum PKR itu serta Pakatan Rakyat sendiri.
"Serangan yang bertali arus ini adakah memberi kesan pada Anwar, saya fikir tidak," tegas beliau sambil menyuarakan rasa yakin bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijangka berlangsung tidak lama lagi.
Dari segi lain, dakwanya lagi, Umno seakan masih menghantui pemimpin tertentu dalam kerajaan menjelang pilihan raya umum depan.
"Di sebalik mereka (kerajaan) telah fitnah dia, mereka telah penjara dia, tahan dia (di bawah ISA), dan sekarang ini dituduh pula agen CIA-Yahudi, nampaknya Anwar ini masih menakutkan beberapa pemimpin Umno.
"Mereka bimbang dan panik dengan populariti yang ada pada Anwar," ujar beliau lagi.
Pun begitu, beliau menyuarakan rasa yakin bahawa rakyat tidak terpengaruh oleh dakyah-dakyah tidak beretika yang dicipta oleh Umno.
Ini kerana, beliau berkata, rakyat kian rasional dan tidak boleh menerima dakwaan tanpa asas seperti yang ditiupkan Umno dalam media-media arus perdana belakangan ini.
"Untuk menjadi seorang  'ejen asing', seseorang itu dilatih tidak kurang 10 tahun, tetapi Anwar lebih hebat kerana lepas 'tapisan keselamatan', dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dan pernah memangku jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad (Perdana Menteri).
"Mustahil satu watak ini boleh menjadi pelbagai ejen beberapa negara asing," kata beliau sambil menyindir Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak serta timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Sementara itu, Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar pada satu temuramah lain, tidak menolak kemungkinan bahawa Umno bakal mengaitkan Anwar dengan kes pembunuhan gadis Mongolia, Altantuyaa Shaariibuu kelak.
"Tak lama lagi, Anwar mungkin akan dituduh agen Mongolia atau pernah jadi tukang gaji Altantuya, ini kerana sebelum ini pun terlalu banyak dakwaan Umno menggelikan hati saya," beliau berseloroh di lobi Parlimen.
Ini kerana, beliau berkata, kabinet Najib terpaksa berbuat demikian demi mengalih tumpuan rakyat dari terus mengikuti perbicaraan kes kapal selam Scorpene yang kini sedang memberi keterangan di Direction Centrale de la Police (DNIF), Nanterre Prefecture, Perancis, semalam.
"Polis Perancis yang sebut nama Najib, nama Rosmah Mansor (isteri Perdana Menteri) waktu siasat Bala, saksi utama skandal Scorpene, saksi utama kes bunuh gadis Mongolia," beliau menambah sambil tidak menolak kemungkinan yang dibangkitkan oleh Saifuddin sebelum ini.

Speaker terkilan dengan sikap Dr Khir

suk Di sekitar DUN Selangor
Oleh Jamilah Kamarudin
SHAH ALAM: Speaker Dewan Udangan Negeri Selangor (DUN) Teng Chang Khim terkilan dengan sikap yang ditunjukkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo (ADUN Sungai Panjang) dalam hujahnya kerana menolak usul pelantikan ADUN Sungai Burong Datuk Mohd Shamsudin Lias sebagai Pengerusi Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC) Negeri.
Beliau berkata, hujah yang disuarakan Khir dalam Dewan itu tidak benar kerana perkara itu sudah pun dibincang dan dimaklumkan kepada pembangkang melalui Khir sebagai ketua sejak tiga minggu lalu, dan bukannya membuat usul tanpa pengetahuan mereka.

Teng yang juga ADUN Sungai Pinang berkata, melalui pertemuannya dengan Khir juga, perkara itu telah dipersetujui kedua-dua pihak.
"Saya terkilan dengan tindakan Ketua dan ADUN pembangkang. Sebenarnya saya telah pun menjemput beliau untuk berbincang perkara ini tiga minggu  yang lalu.
"Beliau datang ke pejabat saya berunding dan bersetuju mengatakan ini adalah untuk kebaikan perjalanan Dewan dan untuk ketelusan pentadbiran dalam dan ‘check and balance’..beliau juga tidak pernah membangkitkan mengenai jumlah pembangkang dalam jawatankuasa.
"Atas sebab itu Exco dan kerajaan negeri setuju lantik Shamsudin…kemudian agenda itu dimasukkan ke dalam peraturan mesyuarat pada Isnin lalu.
"Kalau tak setuju, beritahu awal-awal kerana notis telah pun diberikan dalam aturan mesyuarat sejak Isnin lalu," katanya kepada pemberita di luar Dewan.
Teng juga tidak menolak kemungkinan bahawa tindakan Khir itu merupakan salah satu daripada dakyah Barisa Nasional untuk mempolitikkan perkara ini.
Fahaman sempit politik BN
"Tak mungkin mereka tak tahu usul ini akan dibawa. Ini adalah perubahan saat terakhir di mana mereka ingin politikkan perkara ini. Tapi saya membayangkan betapa sempitnya fahaman politik mereka.
"Alasan ketua pembangkang yang mahu memenuhi jawatan itu jika anggota pembangkang itu melebihi daripada anggota penyokong, saya rasa itu bukan alasan yang baik petang tadi.
"Sepanjang BN memerintah Selangor selama 50 tahun pun tak pernah berbuat demikian, sekarang tiba-tiba mahu," katanya.
Teng turut mempertahankan nisbah pelantikan jawatankuasa itu adalah mengikut Perkara 72(1) Peraturan Tetap Negeri Selangor.
"Nisbah anggota pembangkang dalam mana-mana jawatankuasa adalah mengikut nisbah keanggotaan dalam Dewan Negeri. Mereka ada 1/3. Daripada tujuh mereka dapat dua, itu yang paling hampir. Amalan ini dipraktikkan bukan dalam Parlimen sahaja malah dalam negara lain.
"Jadi sekarang usul ini sudah diluluskan dari sudut Dewan, usul ini diluluskan sehingga terdapat usul untuk meminda atau dibuat perubahan.
"Jika pengerusi tidak mahu menjalankan tugasnya, sesiapa pun dikalangan ahli boleh dilantik bagi mempengerusikan sesuatu mesyuarat," ujar beliau.

Harga petrol, diesel naik 5 sen mulai tengah malam ini.

Harga petrol dan diesel akan dinaikkan 5 sen berkuatkuasa tengah malam ini. Permainan menarik UMNO@APCO..bijak2 untuk mengelakan usul minyak ini...hari terakhir persidangan Parlimen mereka menaikan harga minyak...apakah rakyat tidak melihat permainan kotor dan jahat KERA jaan UMNO@BN ni...mereka sentiasa mendera rakyat.

MI NO UNDERSTAND

NATANG GAPO TRANSFORMASI NI?UMNO PERLUKAN LAKUKAN PROSES PEMBAHRUAN POLITIK DENGAN SEGERA : MUHYIDDIN-berita hairan

Muhyiddin Yassin, berkata UMNO perlu melakukan proses pembaharuan politik dengan segera bagi mendapatkan semula keyakinan rakyat.

Beliau berkata, proses pembaharuan politik Umno masih perlahan dan sekiranya parti tidak mengambil tindakan segera berhubung perkara itu, ia mungkin akan menjadi ancaman kepada parti pada pilihan raya umum akan datang.

"Proses transformasi politik (UMNO) agak lambat sedikit. Kita harus usahakan apa saja kehendak rakyat supaya keperluan yang hendak dilihat masyarakat dilaksanakan.

"Ia perlu dibuat segera. Satu proses pembaharuan perlu dibuat segera," katanya.


KAH KAH KAH


woit… PEMBAHARUAN APA NI?.... kah kah kah…

kah kah kah…. APA YANG NAK DI PEM…. kah kah kah..

woit… APA YANG NAK DI HARU … kah kah kah…

woit… HARUAN APA?.... kah kah kah…

kah kah kah…. HARUAN SUKA MAKAN IBRAHIM ALI?.... kah kah kah….

woit… RAKYAT SELURUH MALAYSIA KATA SEMUA OKAY?... kah kah kah..

woit….TAPI MAK CIK FELDA TAK PAHAM APA NATANG GAPO PROSES…kah kah kah..

woit… MAK CIK FELDA TAK PAHAM AM NATANG GAPO TRANSFORMASI… kah kah kah…

nota:
transformasi ini wayang gapo?
kah kah kah

TT.