Khamis, 13 Mei 2010

PRK Sibu : Perihal YB Jambatan dan keluhan penduduk Kg Nangka...!!! Apa citer 47 tahun dah......Menyelusuri jalan Kampung Hilir di pinggir bandar Sibu mengingatkan Agendadaily persekitar Kampung Baru yang dianggap mencacatkan keindahan Kuala Lumpur sebagai ibu negara.
Mahu atau tidak, orang luar yang bertandang ke Kampung Hilir hanya di pisahkan oleh Hotel Paramount yang berbelas tingkat, kampung ini menggambarkan taraf hidup masyarakat Melayu Melanau Sarawak.
Deretan rumah-rumah papan dengan sebahagian tiangnya di dalam Sungai Rejang menyebabkan sekali atau dua kali setahun, kampung ini dilanda banjir apabila air sungai melimpah pada musim hujan lebat.
Seorang penduduk di kampung terbabit yang sudah tiga generasinya menetap di kampung itu berat mulut mahu menceritakan penderitaan mereka jika berlaku banjir.
Sudah penat katanya mereka mengadu kepada wakil rakyat setempat tetapi ianya ibarat mencurah air ke daun keladi.
Begitu juga dengan rayuan penduduk supaya lorong-lorong sepanjang Jalan Kampung Hilir dalam kawasan DUN Kampung Nangka diturap.
Mereka akhirnya ada gelaran untuk wakil rakyat kawasan itu.
YB Jabatan...itulah panggilan sesetengah penduduk kampung itu kepada wakil rakyat mereka kerana beliau hanya memberi kayu-kayu untuk di buat jambatan menghubungkan jalan dengan rumah bagi mengelak air jika banjir.
Rupa-rupanya dakwaan pengabaian wakil rakyat kawasan itu sudah serius malah ada antara mereka dikatakan tidak mahu Adun berkenaan berkempen di kawasan DUN Nangka ketika pilihanraya kecil Parlimen Sibu ketika ini.
Perihal wakil rakyat ini bukan rahsia lagi kepada pmimpin BN yang membantu kempen kerana nama beliau tidak terlepas bibir penduduk yang terasa kecewa bila YB berkenaan amat jarang turun padang.
Menurut seorang ibu tunggal tiga anak, jika ramai penduduk Melayu yang tidak mengundi BN pada 16 Mei ini, itu adalah kerana mereka kecewa setelah diabaikan walaupun kesetiaan pada BN tidak pernah berbelah bahagi sebelum ini.


Bagaimanapun, sejak pagi Selasa penduduk kampung itu sudah boleh meredakan kemarahan apabila jentera penurap jalan sudah mula menurap lorong-lorong di kampung tersebut.
Masalah banjir berpunca soal tebatan dan saliran sekitar Sibu juga boleh dianggap selesai apabila Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassn mengumumkan peruntukkan RM1 bilion bagi mengatasi masalah yang sudah menghantui sebilangan penduduk Sibu sejak bertahun-tahun dulu.
“Tengoklah sendiri, kan jalan sedang diturap,” kata Ketua Penerangan UMNO Datuk Ahmad Maslan sambil minum dengan beberapa penduduk kampung itu petang Selasa.
“ Jangan risau. Kerajaan BN dengar keluhan rakyat... walaupun lambat tetapi bila tiba masanya kerajaan akan buat. Itu tanggungjawab kerajaan setelah rakyat memilih BN,” ujar timbalan menteri di Jabatan Perdana Menteri itu.


Katanya, apa yang penduduk Sibu boleh dapat kalau mengundi pembangkang yang ‘kuat bercakap’ berbanding BN yang ‘kuat bekerja’.
Sembang petang Ahmad terhenti seketika apabila sebuah kenderaan dengan pembesar suara melintas sambil menjemput penduduk kampung menghadiri ceramah Mohamad Sabu, di markas PAS tidak jauh dari warung tempat Ahmad minum.
Selepas hilang ‘bising’ itu, Ahmad menasihatkan penduduk di situ jangan tersalah pilih macam PAS yang tersilap berkawan dengan DAP.
Katanya, PAS mahu negara Islam tetapi pengerusi DAP Karpal Singh kata, langkah mayatnya dulu.
Menoleh kepada Agendadaily yang duduk di sebelahnya, Ahmad berkata, beliau yakin penduduk Melayu atau Bumiputera di Sibu masih bersama BN dalam pilihanraya kecil ini.
“Saya tahu rungut-rungutan mereka. Saya sudah bersembahyang di tiga surau sekitar kawasan ini. Banyak saya dengar pasal rasa tidak puashati...pasal banjir, pasal jalan, pasal bantuan-bantuan lain yang diperlukan,”
“Cuma perlu saya jelaskan bahawa Sarawak ini satu negeri yang luas tetapi usaha tetap teruskan supaya pembangunan dan kemudahan diterima rakyat,” katanya.


Selepas Ahmad beredar untuk solat maghrib di rumah Haji Rahmat, seorang penduduk yang minum bersama-sama tadi berbisik kepada Agendadaily, “ Insyaallah, kita masih sokong BN. Walaupun baru sekarang jalan diturap, kami tetap bersyukur. Harap lepas ini kerajaan selesaikan pasal banjir pulak,”.
Memanglah hanya di persekitaran Kampung Hlir, Kampung Baru Datu dan Kampung Bandung nampak suasana pilihanraya agak meriah.
Di kawasan lain termasuk di tengah bandar, tidak banyak poster gambar calon BN dan DAP tergantung.
Namun semua parti menumpukan jentera pilihanraya ke kawasan DUN Nangka yang menjadikan penempatan utama masyarakat Melayu Melanau berbanding DUN Pelawan dan Bawang Assan.
Ini kerana ada kira-kira 10,000 pengundi Melayu yang layak membuang undi pada Ahad ini selain 12,000 kaum Bumiputera lain khususnya Iban dan baki 36,000 lagi pengundi Cina.
Setakat Selasa, tinjauan Agendadaily mendapati BN masih ketinggalan tiga peratus berbanding sokongan kepada DAP.
BN pula sudah pasti sedang berusaha keras menarik lebih ramai sokongan bagi memastikan kerusi parlimen Sibu yang disandang mendiang Robert Lau sebelum ini kekal milik BN.
Ahmad sendiri memilih tidak pulang ke Kuala Lumpur meraikan sambutan ulangtahun ke 64 UMNO kerana mahu bersama-sama jentera BN meneruskan kempen di Sibu.
Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak petang Rabu turut diharap memberi berita gembiran yang menambah ‘ole-ole’ kepada penduduk Sibu.
Dengan usaha membaiki kemudahan di sekitar Sibu diharap kemarahan penduduk kepada YB Jambatan sebelum ini akan terubat dan pembangkang pula harus bersedia berdepan kekalahan pada Ahad ini. -12/5/2010

PRK Sibu : Government has always valued contributions of Chinese

SIBU, May 13 — The government has always valued the contributions of the Chinese community, said Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.
“I want to put on record my thanks to the Chinese community in the country for its contributions in the economy, education, culture and other fields,” he said at a dinner held in conjunction with Sibu’s Tua Peh Kong festival at the Sibu Exhibition Centre here tonight.
Some 4,000 members of the Chinese community here attended the dinner. Also present were Sarawak Deputy Chief Minister Tan Sri Dr George Chan and State Environment and Public Health Minister Datuk Seri Wong Soon Koh.
Muhyiddin said to ensure Malaysia forged ahead, the government wanted the views of the people before implementing any new policies.
“Now we cannot say the government knows everything but instead it should hear out the people,” he said, adding that the government also needed the co-operation of the people in efforts to make Malaysia progress further under the New Economic Model, introduced by Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, which is aimed at making the country a high-income nation. — Bernama

Anggota CWC makin lantang, Samy hilang taring?

ANALISIS, 13 Mei — Ketika tiba di tingkat satu bangunan ibu pejabat MIC pagi tadi seorang pegawai kanan salah seorang anggota Jawatankuasa Kerja Pusat (CWC) MIC memberitahu nampaknya “suasana agak panas”. Ada yang menghentam meja. Ia juga mungkin disebabkan suasana berkongsi kegembiraan.
Rupa-rupanya perjalanan mesyuarat CWC agak luar biasa!
Sebagaimana dijangkakan dan dilaporkan The Malaysian Insider, mesyuarat CWC MIC berlangsung dalam suasana agak luar biasa pagi tadi.
Malah, suasana luar biasa ini juga digambarkan oleh beberapa anggota CWC.
Berdasarkan hasil pertemuan hari ini beberapa pemimpin MIC mengandaikan Samy Vellu sudah mula berhadapan dengan cabaran-cabaran dalam mempengerusikan mesyuarat CWC kali ini. CWC terdiri daripada 35 anggota.
Samy Vellu mengetuai MIC sejak 1979. Daripada 35 anggota hanya empat wakil merupakan mereka yang dipilih bukan daripada kalangan calon direstui Samy Vellu.
Sekitar 10 orang lagi dipercayai anggota yang bersimpati dengan Timbalan Presiden MIC Datuk G. Palanivel.
Mengambil kira pengalaman dan kekuatan yang ada di CWC memang agak awal untuk membuat andaian sedemikian. Tetapi ada yang turut beranggapan ini sebagai satu permulaan khususnya selepas pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.
Sekurang-kurangnya mesyuarat dua jam pagi ini agar luar biasa berbanding dengan pertemuan Mac lalu, yang diadakan sebelum pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor. Pertemuan bulan lalu ditangguhkan tetapi MIC telah mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan isu calon mewakili MIC untuk diturunkan dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor.
“Apa yang mengejutkan suasana perjalanan mesyuarat sudah berubah secara ketara... jelas dihujani dengan hujah-hujah yang agak panas,” kata seorang pemimpin kanan parti kepada The Malaysian Insider.
Anak Samy Vellu, Vell Paari ketika dihubungi The Malaysian Insider bersetuju bahawa “pertemuan hari ini sesuatu hangat (panas).”
“Berdasarkan pengalaman saya, memandangkan saya juga pernah dijemput menghadiri mesyuarat CWC masa-masa lalu, mesyuarat hari ini sesuatu yang agak panas, tetapi saya melihat ia sebagai satu proses penghujahan yang konstruktif.
“Pada akhir mesyuarat semua orang gelak ketawa. Tetapi malangnya ada pihak yang membocorkan hasil perbincangan kepada umum (media),” kata beliau.
Marah tapi  terkawal
Sumber memberitahu walaupun ada insiden Samy Vellu kelihatan marah tetapi beliau cuba mengawal keadaan.
Mungkin itu sebabnya apabila dianjukan soalan susulan pada sidang media Samy Vellu enggan menjawab melainkan hanya berkata: “Tiada komen.” Memperlihatkan kelainan Samy Vellu sekurang-kurangnya mengatakan “tiada komen” sebanyak lima kali.
Ada yang berpandangan Samy Vellu mahu menjawab sesuatu tetapi cuba bertahan daripada mengeluarkan reaksinya.
Dalam kenyataan bertulis yang telah disediakan, Samy Vellu menyentuh isu pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor, laporan penilaian dan kemajuan di kawasan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri disandang oleh wakil MIC, kegagalan pelajar masyarakat India mendapat tempat di institusi pengajian tinggi awam untuk mengikuti kursus matrikulasi dan persiapan menghadapi Perhimpunan Agung MIC Ke-64.
“Ini jauh berbeza dengan masa-masa lalu. Anggota CWC, walaupun tidak ramai yang terlibat, tetapi mereka mula menimbulkan isu dengan lantang,” kata seorang pemimpin CWC.
“Malah mereka kelihatan lebih berani mengemukakan. Mereka tidak beri presiden muka,” kata seorang anggota yang tidak mahu mengatakan.
Menurut pegawai kanan itu mereka menimbulkan pertanyaan satu isu demi isu satu membabitkan sejumlah isu.
Sumber mengatakan beberapa pemimpin seperti lazim cuba mempertahankan Samy Vellu apabila diserang dengan soalan-soalan. Tetapi jumlah mereka yang berusaha membantu Samy Vellu kali ini tidak begitu ramai berbanding dulu.
The Malaysian Insider difahamkan beberapa anggota CWC menuntut jawapan daripada Samy Vellu mengenai kemudahan yang diperoleh MIC daripada kewujudan syarikat-syarikat dikaitkan dengan kerajaan (GLC).
Samy Vellu enggan memberikan butiran lanjut atas alasan beliau dan Naib Presiden Datuk Dr. S. Subramaniam. Sebaliknya, meminta anggota CWC menulis surat untuk mendapatkan jawapan kemudian.
Bagaimana dana MIED sebanyak RM35 juta dimiliki oleh syarikat milik seorang anggota CWC.
Pada masa lalu ramai yang akan menyokong beliau jika Presiden diserang.
Salah seorang anggota CWC K.P. Samy mengakui beliau ada mengemukakan soalan berkaitan dengan penggunaan dana RM3.5 juta milik Institut Pembangunan Pendidikan Maju (MIED) oleh sebuah syarikat milik Ketua Pemuda MIC T. Mohan dan bekas ketua pegawai eksekutif P. Chitirakala. Chitirakala mengaku tidak bersalah terhadap tiga pertuduhan menipu dengan menggunakan tiga keping cek bernilai RM4 juta ketika dihadapkan di mahkamah kelmarin.
Ketika Samy mengemukakan soalan mengenainya kepada Samy Vellu Mohan menjawab bahawa beliau akan memberikan penjelasan. Di satu peringkat Mohan menyifatkan Samy “sebagai kebudak-budakan” sehingga mencetuskan pertikaman lidah dengan Samy Vellu meminta kedua-dua mereka menyelesaikannya.
Undang-undang
Samy bercadang untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Mohan kerana menggunakan istilah “kebudak-budakkan”.
Seorang anggota CWC S. Ananthan dari Kedah membawa usul yang mengesyorkan agar Samy Vellu kekal sebagai Presiden MIC sehingga 2012. Bagaimanapun Samy Vellu dikatakan telah meminta agar tidak meneruskan usul sedemikian.
“Sebenarnya Datuk Seri telah meminta agar perkara itu tidak dibawa kerana bimbang akan ada tuduhan bahawa beliau yang meminta dia membawanya, beliau tidak mahu ada salah faham... itu yang berlaku.
“Ini penting kerana ada pihak yang mengatakan Datuk Seri (Samy) akan berhenti minggu ini, bulan ini dan sebagainya... jadi beliau tidak mahu tanggapan sedemikian... itu yang berlaku,” kata Vell Paari lagi.
Vell Paari mendakwa Samy Vellu tidak kehakisan genggaman menguasai perjalanan mesyuarat hari ini, tetapi “Samy (K.P. Samy) datang dengan agenda tetapi pulang dengan kecewa.”

冀穿透原住民严密社会控制 行动党访长屋展开民主长征

【本刊黄书琪撰述/苏晓枫摄影】诗巫补选乃峇当艾之后,又一场由原住民担要角的补选,民主行动党除了借助友党机器,该党秘书长林冠英也亲访部落,除了要推高华裔选票,更要增加原住民票。但是,长屋以致于整个砂州的社会控制依然发挥影响力,选民能否像电影《V怪客》一样突破限制,且看下周日。 电影《V怪客》(V for Vendetta)的结局是人民成功革命,推翻无所不在的极权政府,摆脱严密的秘密警察控制。尽管电影的情节设定是2020年的伦敦场景,可对照砂州现有状况,却可以发现巧合之处。 政治部警察跟踪乃一贯作风 林冠英:至少我可以进去! 在诗巫补选提名日前,整个诗巫范围内就开始布满政治部警察,有外电记者甫出机场就遭政治部员警开车跟踪。 5月9日,民主行动党秘书长林冠英以槟州首长身份乘船溯伊干河(Sungai Igan)而上,探访两个马兰诺村与一个伊班长屋。就在村民站在码头挥手欢送林冠英搭乘的快艇离去之际,尾随的政治部员警马上拿出相机拍下站在岸边的居民,当场把原住民吓得立刻转身离去。 砂州人民公正党竞选主任尼可拉斯巴温(Nicholas Bawin)说:“那是他们的作风,他们会拍下屋长的照片,然后拿去给泰益或纳吉看,报告说这些屋长不支持国阵,支持民联,所以,屋长备感压力。” 诚然,这场补选在长屋里能够看到的火箭标志已经要比过去半世纪任何一场选举都多,拥有数个码头的部落可能一个挂天秤,一个挂火箭。房子里亦贴上民主行动党的竞选海报,白底火箭三角旗在绿树林荫,木造房舍之间飘扬。 但是,就连拥有58名行动党党员的伊班长屋拉绍(Rumah Rassau),也在林冠英搭乘的快艇甫离岸时,收起挂在码头上的民主行动党党旗,记者回头问坐在快艇内的林冠英,他无奈的说:“没办法,是这样的啦!至少我可以进去。” 林冠英原民区推槟州经验 害怕惩罚选民多三缄其口 诗巫选区内共有15%伊班族选民,人数为8665名,几乎清一色为基督教徒。林冠英在5月9日午间共探视两个马兰诺基督徒社区与一个伊班长屋。 第一个马兰诺基督社区小布安(Kg. Bungan Kecil)拥有大约170名选民,林冠英在当地受到村民热烈欢迎,整个村子只有一人信奉基督教,但居民之间关系融洽,林冠英仅在小布安停留大约半小时,就起程前往姊妹村大布安(Kg. Bungan Besar),这个村约有300多名选民。 与小布安村民的热情相比,记者意外发现大布安部分居民实际上并没有那么趋之若鹜,甚至有年轻选民表态并不讨厌外号“白毛”的砂州首席部长泰益玛末(Taib Mahmud)。 林冠英在长屋大卖槟州首长牌,由于泰益玛末已经担任砂州首席部长29年,乃一方霸主,其朋党与家族集团无孔不入,牢牢掌控整个砂州社会、经济发展,在原住民的印象中,“首长”犹如“国王”,高高在上,不可企及。 实际上,华人亦可能拥有如是想法,但一位不愿具名的华商认为,华人对首长地位的想象要比原住民稍弱。但因为害怕惩罚,大部分居民即便是讨厌泰益玛末的垄断行径,亦不敢对媒体直言,一名从泗里街嫁来诗巫已经20几年的华妇就在记者提问时,直直摇头,“我不知道,我不懂这些的。” 即便是开着计程车的司机也三缄其口,拒绝多说。 土地为迫切议题 阿拉争议波澜小 进入长屋地区,有的居民则比较敢乘在野党领袖访问之际,向媒体大吐苦水,仄皮(Zepid)是一名40岁左右的男子,住在伊干河流域的其中一栋伊班长屋里,尽管为政府打工,可他却对政府满肚子怨气,据他所说,土地问题依然是当地居民的心头大石,至今没有获得土地拥有权,让人提心吊胆。 而且,长屋后边的公路建设破烂,“晚上也没有路灯”,村民进出颇不方便,住在内陆地区,万一在天黑之际遇上紧急事故,可说叫天不应,叫地不灵,显然倾向在野党的他不敢让媒体拍照。 土地,是原住民的大问题,民联用来打击国阵的武器,也是国阵保住议席的工具。 尼可拉斯巴温一周以来勤跑长屋,熟埝土地议题的他告诉《独立新闻在线》:“(原住民)对我们竞选活动的反应很好,我知道国阵施加很多压力,给很多钱,但人们都知道发生什么问题,好比他们丧失土地,他们真的很生气。” 土地、土地、土地,土地问题之于原住民就是生活与生命,首相纳吉今日在探视最靠近市区的Sebastian Onggoh长屋时,当场答应屋长要求,拨地6000公顷予村民作为经济农业用途。 但与此同时,尼可拉斯巴温相信民联所获得的伊班票会增加,他说:“我相信伊班票会增加,我们点出他们心中真正的问题,我们才是保护他们利益的人。” 相对于土地问题,“阿拉”一词的使用问题并没有引起伊班基督徒广泛注意,尼可拉斯解释说:“因为砂拉越州并没有禁用阿拉一词,所以问题并不大。”但他不否认的确有部分群众关心这项议题。 民联原民得票必有增长 不到最后一刻胜败难料 人民公正党设定的伊班族得票目标为35%,即总票数的5.5%,在基层跑动的人民公正党党工安基(Angki anak Nigang)乐观看待,认为民联的确有机会达到这项目标。上一届大选,民联两位候选人仅得20%伊班票。 安基在接受《独立新闻在线》访问时表示,现在与过去不同,民联现在可以长驱直入伊班部落拜票,和以前连上岸都不行的状况有天壤之别。 现在外出工作、念书的人愈来愈多,难怪尼可拉斯巴温会说:“我相信人们知道如何决定,他们知道如何精明为自己的未来做决定。” 安基认为,就算民联在此次补选以一、二千票的差距败下阵来,但“精神上应该是民联赢”,倘若民联能够以一、二百票获胜,那就表示代表出阵的黄和联实际上“应该是赢很多”。 他告诉记者,尽管接触到的伊班长屋居民都很欢迎他们,但是不能忽略当中许多人没有投票权,“有很多年轻人没有登记、注册为选民”。而且,他提到已经有消息传出土保党赞助外地选民回乡投票,除了免费来回机票,还有津贴马币1500元,不过,记者未能证实这项消息。 因此,安基觉得选情不到最后一分钟都难分胜负,尤其是尽管伊班选民不满政府,但在压力之下,情况可能会与他们想象中不同。 长屋设计便于社会控制 政府杀鸡儆猴民众害怕 进入伊班族长屋,长长的走廊上会有几十户人家,居中的就是屋长房子,外墙挂着国家元首、首相、砂州首长肖像,旁边的布告板上张贴人联党伊班领袖安德鲁西林(Andrew Shirling)的布告,这几乎是每栋长屋的标准装饰。 伊班族的长屋原是因为自我保护机制,抵抗外族入侵而发展出来的建筑型式,但民主行动党槟州升旗山国会议员刘镇东说:“今天去到长屋,这是一种社会控制手段。” 只要屋长踏出自加家门一步,左右一看,“所有活动、整个村的业余活动,屋长一看就一目了然了”。在林冠英访问的拉绍长屋则更妙,以屋长房门为界,左右两边分别支持民联与国阵。 同时,国阵政府透过尼可拉斯巴温口中的“一贯作风”,达到杀鸡儆猴的效用。刘镇东接受《独立新闻在线》访问时说:“他(政府)用一种方式告诉你,你是被监督的,所以你支持在野党,我们是知道的。”尽管事实上,政府并没有办法监督每个人,“但他通过惩罚部分人,传达每个人都可能被监督(的讯息)”。 东马不像西马半岛,以巫统为主导的西马国阵政府透过政党动员,而且城市与城市之间、城市与乡村之间的人口流动与迁移不如东马的难度高,换言之,巫统的社会控制乃因城市化而遭到削弱。 但在砂拉越,政党只是名义上的动员外皮,实际上乃靠家族对就业模式与长屋的社会控制。所以,刘镇东认为,整个长屋颇有傅柯(Foucoult)全景监狱概念,整个社会则犹如乔治奥威尔(George Orwell)的名著《1984》,老大哥无所不在。 从结果观察民联领袖亲民成效 林冠英泰益形象反差民联加分 倘若民联可以取得突破,那么,这场补选的意义就会不同凡响,那意谓着不满国阵政府政策的原住民敢于突破害怕情绪与社会控制,用选票向政府呛声,此例一开,必定直接冲击必须在明年结束前举行的砂州州选。 诚如尼可拉斯巴温所言,大部分伊班人都不喜欢泰益玛末,“所谓的受欢迎都是植基于金钱与权力”,但是国阵银弹攻势继续放送,纳吉又亲自与126名长屋屋长见面,民联是否能够成功提升伊班选票至30%,实在是个大问号。 另外,身为槟州首席部长的林冠英却可能因为与泰益玛末形象的反差,为此次补选的伊班选票带来意外的影响,尼可拉斯巴温就说:“林冠英当然有效应,他背景那么干净、有信用、谦卑。不像泰益,周围全是警察,民联的政治领袖如此简单,亲近基层。” 政治学者黄进发亦认为,林冠英(左图右)以一届首长身份直接亲近长屋居民,而且并没有完全坐在安排好、舒舒服服的沙发上,反而选择与居民席地而坐,更在离去时借用村内厕所,其拜票时的小动作所带来的影响不容小觑。

Karangan murid cemerlang markah penuh

Peperiksaan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR)
Bahasa Malaysia (Karangan)
Masa : 2 jam
Soalan :
Sila ceritakan biodata diri anda dan keluarga. Karangan mestilah tidak kurang 1000 patah perkataan. Selitkan dengan gambar bagi menguatkan hujah dan isi karangan. Ingat, jangan meniru. Allah tak suka. Selamat menjawab. (100 markah)

Tajuk Karangan Saya : ISTIMEWANYA SAYA DI MATA MEREKA

Saya Saiful Bukhari. Ditakdirkan oleh Allah SWT saya dilahirkan dalam keadaan yang istimewa. Apa yang insan lain tidak ada, tetapi saya ada. Saya boleh menahan berak selama 2 hari, saya juga boleh solat jumaat tanpa mandi junub dengan betul.

Selain daripada itu, saya juga menjadi perbualan sekian warga negara Malaysia (mungkin juga negara luar), samada di kedai makan, di hadapan televisyen, di dalam Dewan Rakyat, dalam ceramah-ceramah parti pembangkang, di dalam kempen2 pilihanraya kecil sehinggalah di dalam laman web sosial facebook.

Lihatlah betapa istimewanya saya di mata mereka. Saya juga merupakan bekas pimpinan pelajar di Uniten, mendapat cgpa yang cukup-cukup 'memberangsangkan', maka tidak hairan jika saya layak memohon pinjaman Mara dengan kelulusannya diperolehi dari Pejabat Timbalan Perdana Menteri (kini dah jadi PM).

Cita-cita saya adalah ingin menjadi seorang Pilot. Saya yakin keputusan cemerlang yang saya perolehi semasa di Uniten melayakkan saya menjadi seorang Pilot. Kamu semua cemburu bukan? Jangan begitu teman-teman.

Rezeki itu datangnya dari Allah. Pohonlah dengan seikhlas hati padanya. Jika keikhlasan itu anda panjatkan kepada Allah Azzawajalla, sudah pasti tanda keimanan itu akan terpapar di raut wajahmu.

Lihat wajah saya. Bukankah anda semua dapat melihatnya? Dahi saya hitam bukan. Itu hasil dari keikhlasan saya kepada Allah SWT. Ameen ya Rob.

Baiklah, ayuh saya perkenalkan kepada anda semua mereka-mereka yang menjadikan saya berjaya sehingga ke tahap ini.

Ini ayah angkat saya (gambar). Ketika saya ditimpa musibah, saat maruah saya di cabul, punggung saya dirobek, kepada beliaulah tempat saya mengadu.

Butir-butir nasihat yang keluar dari bibir merahnya cukup-cukup menenangkan hati saya. Terima kasih Datuk Seri Najib. Rahmat Allah untuk kamu.

Hari Ibu baru sahaja berlalu. Rasanya tidak terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada Datin Seri Rosmah Mansor. Beliau merupakan ibu angkat saya. Seorang yang komited dengan kerja.

Juga merupakan zaujah/ isteri kepada DS Najib. Mereka pasangan bahagia walaupun pelbagai kata nista dilemparkan. DS Najib digelar Mat Monggol, terlibat dengan skandal pembelian kapal selam tak boleh menyelam, skandal pembunuhan Aminah Abdullah aka Altantuya, dan skandal-skandal yang lain. Saya yakin ia fitnah dari pihak yang suka memfitnah.

DS Rosmah pula digelar Bik Mama. Yang lebih teruk lagi diberi gelaran Perempuan Puaka. Ish ish ish. Saya sedih apabila ibu dan ayah angkat saya diperlakukan sedemikian rupa.

DS Rosmah juga difitnah melihat sendiri saat Altantuya diletupkan dengan C4, dituduh queen control, dituduh menghabiskan berjuta wang rakyat ketika membeli belah di luar negara serta lain-lain tuduhan yang tidak berasas.

Alhamdulillah, DS Rosmah tidak melayan gosip-gosip yang dilemparkan ke atas batang tubuh comelnya. Beliau steady, dan layan karaoke.

Ini pula Ayah Angkat saya yang kedua. Sepertimana yang anda sedia maklum, Tan Sri Musa Hasan merupakan ketua polis yang cukup baik. Saat beliau memegang kepimpinan tertinggi PDRM, prestasinya cukup memberangsangkan.

Pandangan masyarakat cukup-cukup tinggi kepada PDRM. Musa Hasan dianggap idola anak muda. Semua bercita-cita ingin menjadi polis. Alhamdulillah. Saya juga menyimpan hasrat menjadi Polis. Ingin berbakti kepada masyarakat.

Namun perjuangan saya belum selesai. Saya akan lawan sehingga ke lubang dubur yang terakhir. Namun dalam kecemerlangan yang dibawa, ada juga bunyi-bunyi yang tidak baik dihamburkan kepada Tan Sri Musa Hasan.

Apalah sangat. Biasa la kes jenayah meningkat, rogol menjadi-jadi, sumbang mahram bermaharajelela, Mat Rempit bertambah setiap hari, buang bayi di merata-rata tempat serta gejala ragut meningkat dengan drastik.

Namun ujian yang cukup dahsyat bagi Tan Sri Musa Hasan ialah dituduh Pro Kerajaan Barisan Nasional, dituduh memalsukan bukti kes DS Anwar Ibrahim yang pertama, dituduh menerima sogokan RM 5 juta bagi melepaskan cukong, dituduh penyebab kematian Aminulrasyid, dituduh anti Pembangkang, dituduh memberi arahan supaya FRU membelasah pembangkang ketika mengadakan demontrasi aman dan pelbagai lagi tuduhan.

Semua ini tidak berasas sama sekali. Ayah angkat saya yang ini cukup warak. Anak Ulamak. Adiknya pun dikenali ramai di dalam bidang lakonan. Kenapa mahu menjatuhkan insan yang cukup-cukup mulia ini? Anda kejam.

Apa-apapun, saya mengucapkan terima kasih kepada TS Musa Hasan kerana sudi melayan panggilan telefon daripada saya ketika saya berada di dalam kesusahan, ketika buntut saya terasa pedih, ketika saya memerlukan keasih sayang seorang bapa.

Dan terima kasih juga kepada DS Najib kerana memperdengarkan kepada saya no telefon Tan Sri Musa Hasan. Saya akan simpan nombor ini sehingga mati. Biar ia menjadi saksi perjuangan ikhlas seorang anak muda dan juga seorang ketua polis negara. Allahuakhbar!


Ini Senator Ezam. Dahulu beliau Ketua AMK. Lantang orangnya apabila berbicara. Hujahnya bernas. Pejuang keadilan. Pejuang kotak. Juga pejuang yang merentas arus menentang gejala rasuah dengan GERAK.

Beliau Abang Angkat saya. Ketika saya masih menahan pedih di bahagian dubur akibat ditusuk senjata 'tajam', beliaulah yang telah memberi nasihat, memberi tips yang berguna, serta memberi kata semangat untuk meneruskan kehidupan sebagai hamba Allah yang beriman.

Butir-butir bicara beliau cukup-cukup menusuk kalbu. Lagak gaya beliau laksana pejuang Melayu. Inilah wira yang kita nanti-nantikan. Wajah beliau saya sematkan sebaik mungkin di dalam jiwa ini supaya suatu hari nanti saya akan menjadi sepertinya.


Gambar yang terakhir ini tiada kaitan dengan kisah saya. Saya jumpa di Google Cikgu. Nampak comel. Macam saya masa kecil. Saya muat turun la. Karangan bergambar kan. ngeh3


Justeru itu, jika Cikgu tidak memberi markah penuh untuk karangan saya ini, saya akan membuat laporan polis. Cikgu bersubahat dengan individu tertentu membuat ugutan bunuh kepada saya.

Sekiranya Cikgu masih berdegil untuk memberi markah penuh kepada saya, saya akan melaporkan perkara ini kepada DS Najib, DS Rosmah, TS Musa dan juga kepada Senator Ezam. Akhir kata, Selamat hari guru Cikgu. Juga selamat menyambut 13 Mei.

---------------------------------

Nota :

a) Najib Tun Razak
b) Rosmah Binti Mansor
c) Musa Bin Hasan
d) Ezam Md Noor

Siapa mereka ini?

a) PM Malaysia
b) 1st lady (bweekkkk..), Isteri PM
c) IGP
d) Senator

Apa istimewa Saiful Bukhari di mata mereka?
Nama mereka di sebut oleh Saiful dalam kes liwat II.
Konspirasi yang cukup DAHSYAT!!
Mereka akan dipanggil bagi memberi keterangan sebagai saksi?
Wallahuallam

Tafsir sipenulis

.
Amizudin Ahmat (Din Binjai)

umgok tipu umno


Umno 64 tahun Dalam ucapannya, Najib memberi contoh kekalahan parti LDP di Jepun dalam pilihan raya umum negara itu yang menyebabkannya menjadi pembangkang.


pemimpin-pemimpin umno suka menipu sehinggakan sejarah sendiri pun hendak di tipu juga umur umno mana ada sampai 64 tahun.

umno telah berkubur apabila umno diharamkan dan mahatir tubuh umno baru dan umno yang ada hari ini baru berapa-apa tahun je ini pun pemimpin umno nak tipu orang umno ngongak sejarah pun tak tau hidup lah melayu dalam kejahilan di tipu melayu.

nak sambut ulangtahun pun biar lah betul dengan faktanya takkan ini pun nak tipu juga.kesian orang umno ni kena tipu dalam jaga ha ha ha itu pun nak sokong lagi ke ha ha haa pemimpin penipu pun ada orang nak ikut ha ha ha umno umco apco melayu umno ditipu lagi...

Ape bodoh bengong sangat Zul Noordin ni?

oleh Mohd Shubihi @ http://www.facebook.com/mshubihz

Semalam saya dihubungi oleh seorang teman sekolah lama yang mahukan kepastian apakah ada kemungkinan akan berlaku lagi tragedi rampasan kuasa tidak bermaruah seperti mana yang berlaku di Perak tahun lalu.

Teman itu meminta saya membaca berita di The Malaysian Insider bertajuk 'Second ‘Perak’ on the cards, warns Zul Noordin' yang ditulis oleh Clara Chooi berkaitan isu yang dibangkitkan oleh Ahli Parlimen Kulim Bandar Bharu yang ditalak tiga oleh PKR kerana keangkuhannya sendiri.

Zul Noordin dalam kenyataannya memberitahu ada dua Ahli Parlimen dan seorang Adun dari PKR akan bertindak meninggalkan parti kerana hilang kepercayaan kepada kepimpinan DS Anwar Ibrahim, alasan yang tidak berubah-ubah sejak bermulanya episod wakil rakyat melompat keluar.

Pada mulanya saya rasa teruja dengan berita itu, tapi bila direnung-renung dan ditilik-tilik, mana mungkin amaran tidak berasas itu menjadi realiti apabila wakil rakyat yang tidak dinamakan itu adalah dua orang MP dan hanya seorang Adun sahaja.

Bodohnya peguam yang berpaksikan agama dan bangsa itu membuat congakan asas matematik dalam politik. Pada masa sekarang Pakatan Rakyat menguasai 20 kerusi dan BN hanya memiliki 15 kerusi termasuk dua kerusi Bebas di DUN Kedah, manakala Kota Siputeh masih kekal tidak bertuan kerana ketakutan BN yang teramat sangat terhadap pilihan raya kecil di Kedah.

Kalau pun masin mulut Zul Noordin, berlaku apa yang dikatakannya, kerajaan PR Kedah masih utuh dan tragedi Perak tidak akan berulang di negeri jelapang padi ini. PR masih kekal menguasai kerajaan negeri kerana mempunyai 19 kerusi berbanding BN hanya 16 kerusi termasuk Bebas.

Pada ketika ini Adun PKR hanya ada 3 orang sahaja, Adun Bukit Selambau, S. Manikumar, Adun Sidam, Tan Show Kang dan Adun Kulim, Lim Soo Nee. Ketiga-tiganya menganggotai barisan Exco Kerajaan Negeri Kedah. Apakah salah seorang dari mereka akan mengikut jejak bodoh dan senget Adun Lunas dan Adun Bakar Arang yang meninggalkan PR hanya kerana ingin mendapat sedikit habuan yang hanya boleh dijadikan modal permulaan membuka sebuah restoren di KL?

Dua lagi MP, kemungkinan gandingan MP Padang Serai dan MP Sungai Petani @ MP Padang Serai dan MP Kuala Kedah @ MP Sungai Petani dan MP Kuala Kedah tidak akan menjejaskan penguasaan PR dalam DUN Kedah.

Persoalannya siapakah dua orang MP dan seorang Adun PKR yang Zul Noordin maksudkan dalam kenyataan bodohnya itu?

Saya cuba menghubungi salah seorang dari Adun untuk penjelasan dan kesudahannya kami mencapai satu keputusan untuk diaturkan satu ceramah penjelasan isu lompat melompat pada 19/5/2010 di Bedong.

Ketiga-tiga Adun PKR dan ketiga-tiga MP PKR akan dijemput untuk memberikan penjelasan dan Zul Noordin juga akan dijemput untuk mendedahkan siapakah Adun dan MP PKR yang dikatakan akan melompat dari Pakatan Rakyat.

PELIK TAPI BENAR : UMNO GALAK JUDI BUKAN ISLAM SOKONG HARAM JUDI


·
Langkah kerajaan memperkenalkan lesen judi sukan merupakan tindakan yang jauh menyimpang daripada ajaran Islam dan tatacara kehidupan yang diterima masyarakat Malaysia, kata Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

Sedangkan, tambahnya, dalam Pakatan Rakyat, pemimpin bukan Islam daripada DAP dan PKR sendiri menyokong pengharaman judi.

"Inilah kejayaan satu anjakan paradigma dalam aspek dakwah apabila kita memberi kefahaman kepada orang bukan Islam untuk menerima apa yang diharamkan oleh Islam," kata Abdul Hadi yang juga ahli parlimen Marang.

PELIK TAPI BENAR, PIMPINAN BUKAN ISLAM DAP DAN PKR SOKONG HARAMKAN JUDI, PEMIMPIN UMNO LULUSKAN LESEN JUDI GALAKKAN RAKYAT BERJUDI

PRK Sibu : RM1,000 untuk bekas polis Sarawak....!!! Ang Pow PRK maa,,,


KUCHING: Saguhati bernilai RM3.86 juta diberikan kepada 3,860 orang bekas anggota polis di negeri ini di mana mereka yang tidak mempunyai skim pencen semasa darurat 1962-1974.
Lebih RM3j diberikan kepada 3,860 bekas polis yang bertugas semasa darurat 1962-1974
Pengerusi Persatuan Bekas Polis Malaysia (PBPM) negeri Datuk Wan Junaidi berkata jumlah ini adalah sebahagian dari 8,118 permohonan yang dikemukakan kepada Kementerian Dalam Negeri.
“Setakat ini kami menerima 3,860 cek untuk diserahkan kepada bekas anggota polis yang tidak mempunyai skim pencen semasa darurat dahulu.
“Setiap penerima akan menerima saguhati RM1,000 setiap seorang,” kata beliau semasa sidang media Mesyuarat Ahli Jawantankuasa PBPM negeri semalam.
Junaidi berkata permohonan yang selebihnya tidak berjaya adalah disebabkan kekurangan maklumat yang membuktikan bekas anggota polis pernah berkhidmat.
Menurut beliau kebanyakkan mereka tidak memunyai sijil-sijil yang penting seperti sijil peletakan jawatan, sijil berhenti dan sijil-sijil berkaitan bagi membuktikan mereka pernah berkhidmat sebagai anggota polis.
Setakat ini hanya gambar-gambar semasa mereka sedang berkhidmat sahaja sebagai bukti perkhidmatan mereka.
Bagaimanapun permohonan-permohonan tersebut sudah dikemukakan semula kepada pihak kementerian untuk dipertimbangkan.
Di samping itu kementerian akan mengeluarkan lebih kurang 800 cek gantian untuk diagihkan kepada penerima yang layak secepat mungkin.
“Pada malam esok (hari ini) sebanyak 56 cek gantian akan disampaikan kepada penerima-penerima di Sibu.
“Ini bukannya disebabkan pilihanraya tetapi merupakan tindakan berterusan persatuan untuk kebajikan bekas anggota polis sejak 2003 lagi,” jelas beliau.
Dalam sidang media tersebut beliau juga turut  menya-rankan agar orang awam berhati-hati dengan pihak yang mengambil kesempatan di-atas usaha persatuan untuk mendapatkan dana tambahan.
Menurut beliau ada pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan nama persatuan untuk mendapatkan derma sedangkan pihak persatuan tidak mendapat sebarang derma atau suntikan dana tambahan dari mana-mana pihak.
Beliau berkata setakat ini persatuan tidak pernah mengeluarkan pelekat kereta atau baju yang menggunakan nama atau logo persatuan sebagai pertukaran untuk mendapatkan derma.
“Tahun lepas terdapat tiga kes penipuan yang telah dikenalpasti oleh pihak berkuasa berjumlah lebih kurang RM20,000,” kata beliau.
Wan Junaidi menjawab pertanyaan wartawan semasa sidang media semalam.

PRK Sibu : What I promise, I will deliver — PM ...!!!

SIBU: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak yesterday assured Christians that they have a place in Malaysia.
HONOUR AND
 RESPECT: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak makes his way to 
Hoover Square to watch Sibu Tua Pek Kong procession. Thousands turn up 
to meet him at the occasion. Behind him is BN candidate Robert Lau Hui 
Yew. — Photo by Othman Ishak
HONOUR AND RESPECT: Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak makes his way to Hoover Square to watch Sibu Tua Pek Kong procession. Thousands turn up to meet him at the occasion. Behind him is BN candidate Robert Lau Hui Yew. — Photo by Othman Ishak
Najib said there is no reason why Christians and Muslims cannot work together closely in the spirit of 1Malaysia.
“1Malaysia calls for social justice, mutual respect, unity in diversity and how we not only tolerate…but celebrate our diversity as a source of our strength.
“Within the concept of diversity, we allow space for other communities and other beliefs to co-exist, alongside Islam, alongside other beliefs.
“So, Christians and Christianity will have a place in Malaysia. That is our commitment. We hope you will give your fullest support because we are talking about the future of Malaysia. We have a government committed to transformation,” he assured leaders of the Christian communities at Hoover Building here.
Leaders from the Association of Churches in Sarawak Sibu branch turned up in full force to listen to words of encouragement from the Prime Minister.
Among those present were Deputy Chief Minister Datuk Patinggi Tan Sri Dr George Chan, Second Finance Minister Dato Sri Wong Soon Koh, Minister in Prime Minister’s Department (Unity and Performance) Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, Pelawan assemblyman Vincent Goh, MP for Lanang Datuk Tiong Thai King and Barisan Nasional candidate Robert Lau Hui Yew.
Najib assured that they had plans for Sibu and had just granted financial allocation.
He also said they had started to solve the flood woes unlike the opposition who could not fulfil their promises.
Hence, he urged the people not to be carried away by the empty promises of the opposition.
“We have proven that our words are our honour…what I promise you, I will deliver. I am making this promise to all residents of Sibu,” he said to a big round of applause from the crowd.
Najib said Hui Yew is a capable and sincere candidate, who has the interest of the people at heart.
He said through Hui Yew, they hope to make Sibu a better place to live in, with a better quality of life.
Earlier, lay leader of Methodist Church Hii Ching Chiong also spoke at the occasion
Later, chairman of Association of Churches in Sarawak Sibu branch pastor Wong Teck Kwang handed a petition to Najib.
Teck Kwang also handed a separate appeal on local issues to Wong.

Lantang Tangani Isu Rapuh, Menikus Dalam Isu Judi Bola..!!

SHAH ALAM 14 MEI: Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama Parti Keadilan Rakyat Dr Muhammad Nur Manuty membidas jabatan agama dan pihak tertentu yang mengaku menjuarai isu Islam tapi tidak berani menegur kerajaan pemerintah yang meluluskan lesen judi bola.

Sebaliknya, pimpinan Pakatan Rakyat baik yang beragama Islam mahupun bukan, secara konsisten lantang membantah kelulusan lesen judi bola sejak di peringkat cadangan lagi tapi tidak diendah pimpinan Umno Barisan Nasional (BN).

Dr Muhammad Nur Manuty berkata, jabatan agama dan pihak yang cenderung kepada Umno BN pula bersikap berdiam diri apabila menyentuh isu lesen judi bola ini walaupun kedengaran lantang dalam isu yang lebih rapuh.

“Paling malang sekali, sejak akhir-akhir ini mufti terlalu lantang dalam hal berkaitan isu yang didakwa menjejaskan kesucian Islam dan meragui pendirian kerajaan Pakatan Rakyat.

"Akan tetapi, dalam isu judi bola ini senyap sunyi. Jawatan kuasa Fatwa Kebangsaan tidak bersuara, Jakim tidak bersuara," katanya kepada TV Selangor, hari ini

Selain jabatan agama, Dr Muhammad Nur Manuty juga mempersoal keberanian Perkasa yang hanya berbuat bising dalam isu-isu terpilih sahaja tetapi menikus dalam soal lesen judi bola.

“Begitu juga dengan Perkasa. Tidak ada bersuara setakat ini. Kalau dalam isu tertentu, provokasinya luar biasa. Konon menunjukkan kecintaan kepada agama yang luar biasa, tetapi dalam isu ini, Perkasa senyap sunyi,” katanya.

PRK Sibu : Jangan Biarkan Keharmonian Tergugat....siapa yang lakukan..!!!


SIBU: Penduduk Sarawak tidak seharusnya membiarkan keharmonian hidup berbilang kaum yang terjalin sekian lama tergugat akibat anasir yang cuba memainkan isu agama, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim hari ini.
"Sudah bertahun-tahun lamanya kita hidup aman damai di Malaysia. Kita sudah dapat rasai bantuan yang diberikan. Kita kena berjuang untuk mencapai tahap yang lebih tinggi.
"Untuk itu, kita semua harus menyokong Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak supaya Sarawak boleh terus maju," katanya ketika merasmikan Majlis Makanan Warisan 1Malaysia di Sekolah Kebangsaan Abang Ali di sini.
Lebih 2,000 penduduk sekitar Sibu menghadiri majlis itu yang julung kali diadakan di Sarawak, yang menyajikan makanan tradisional seperti kelupis dengan rendang dan kaya, sago dengan susok unjo, pulut panggang Sarawak, bubur pedas Sarawak, tebaloi dan manok pansoh.
Beliau berkata walaupun penduduk di negara ini tinggal di wilayah yang berbeza dan masing-masing mempunyai amalan tradisinya yang tersendiri, penduduknya tetap bersatu.
"Ini yang kita panggil, dalam kelainan, kita bersatu," katanya.
Mengenai warisan negara, Rais berkata kira-kira 500 butiran warisan telah diwartakan di bawah Akta Warisan 2005, dengan kira-kira 100 daripadanya merupakan makanan warisan. - BERNAMA

PRK Sibu : 2,808 Mengundi Pos Di Sibu Hari Ini...undi deposit SUPP@BN....!!

SIBU 13 Mei - Seramai 2,808 pengundi undi pos yang terdiri daripada anggota tentera, polis dan petugas Suruhanjaya Pilihan Raya membuang undi di pusat mengundi masing-masing bermula pukul 8 pagi tadi sehingga 5 petang.
Daripada jumlah itu 271 terdiri daripada petugas SPR yang membuang undi pukul 2 petang tadi di Tingkat 9, Pejabat Residen Bahagian Sibu di Wisma Sanyan.
Anggota polis pula membuang undi di Ibu Pejabat Polis Daerah sibu manakala anggota tentera pula melaksanankan tanggungjawab mereka di Kem Batu 10 Rascom dan Kem Batu 14.
Parlimen Bandar Sibu mempunyai 54,695 pemilih berdaftar  yang mana pengundi kaum Cina merangkumi hampir 67 peratus daripada jumlah pengundi, diikuti Melayu/Melanau (10.5 peratus) dan bumiputera Sarawak (22 peratus) yang akan mengundi 16 Mei nanti.
Pakatan Rakyat diwakili oleh Wong Ho Leng, Pengerusi DAP Sarawak manakala Barisan Nasional mempertaruhkan Robert Lau Hui Yew manakala Narawi Haron bertanding di atas tiket Bebas.

'Saya berasa malu kepada Allah" perghhh.. cayalah...

Sebelum ini gua sangat tertarik dan terharu dengan kenyataan Zulkifli berbunyi 'Saya berasa malu kepada Allah dan umat Islam untuk terus bersama PKR...'  gua betul2 terharu kerana ayatnya power beb.... ha..ha..ha....


Gua merasakan kenyataan itu patut difikirkan secara mendalam oleh semua YB-YB yang beragama Islam. Zul Kulim ni... seorang yang berprinsip mulia dalam perjuangan politiknya. Syabas gua ucapkan kat mamat Zulkifli ni..!!!!  Sesungguhnya mamat ni seorang pejuang agama yang benar-benar berprinsip yang mendapat pelbagai dugaan dan rintangan.

Baguslah kalau mamat ni... betul malu pada Allah, sayangnya kebanyakan yang bercakap begitu kerana bila tak dilantik dalam parti mulalah keluar parti, dan mengata itu dan ini, bila hajat tak tercapai ada-ada saja alasannya, bila diberi jawatan....takda pulak perasaan malu kepada Allah.

Tapi kalau betul malu kepada Allah.. kenapa mamat ni... begitu selesa berada di pihak yang telah meluluskan lesen judi bola sepak...???? Apa komen mamat ni berkaitan judi pertaruhan bolasepak piala dunia...????

Tak malu ke...? Bersekongkol dengan parti haramjadah umno yang menghalalkan perkara yang haram, ohhh... itu takda apa2... yang haram boleh jadi halal kerana duit dah masyuuuuuukkkkkk..... dah kowtim dengan Najib di Amerika hari tu... janji masyuuukkkkk... halal.....

IGP, CPO tidak sensitif keluarga Aminulrasyid


KUALA LUMPUR, 13 Mei — Peguam keluarga Aminulrasyid Amzah, N. Surendran menyifatkan tindakan Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan dan Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar enggan meminta maaf menunjukkan mereka tidak sensitif kepada keluarga remaja tersebut.
“Kalau mereka enggan minta maaf itu terpulang dan kita tidak akan merayu supaya mereka meminta maaf.
“Ini menunjukkan mereka mereka tidak mempunyai rasa simpati kepada keluarga mangsa.
“Mereka salah tapi tidak mahu minta maaf, jadi bagi saya biar rakyat yang buat kesimpulan mengenai perkara ini,” katanya ketika dihubungi The Malaysian Insider.
Beliau berkata tuntutan sebenar keluarga Aminulrasyid bukan untuk Musa dan Khalid meminta maaf tetapi mahu siasatan dilakukan tentang beberapa perkara yang tidak logik.
“Apa yang kita mahu bukan minta maaf tapi mahu siasatan terperinci dibuat mengenai kes ini.
“Kita mahu siasatan berhubung adakah benar Aminulrasyid cuba melanggar polis, adakah benar ada parang dalam kereta dan juga mengenai tuduhan-tuduhan palsu yang dibuat polis sebelum ini,” katanya.
Beliau berkata, tindakan susulan akan diambil dengan menggesa Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menubuhkan satu jawatankuasa bebas bagi menyiasat tuduhan-tuduhan tersebut.
“Kita akan terus ke KDN dan berjumpa dengan Menterinya (Datuk Seri Hishammuddin Hussein) untuk menggesa beliau menubuhkan jawatankuasa bebas untuk menyiasat tuduhan-tuduhan palsu yang dibuat sebelum ini.
“Ini penting kerana terlalu banyak pencanggahan dari kenyataan polis dan juga laporan saksi-saksi kejadian mengenai kes ini,” katanya.
Sementara itu, bapa saudara Aminulrasyid, Kamaruddin Hassan berkata segala tuduhan palsu yang mengatakan Aminulrasyid sebagai “penjenayah” sebelum ini perlu diberi penjelasan oleh polis.
“Semalam Khalid menafikan bahawa pernah melabelkan Aminulrasyid sebagai penjenayah tetapi media melaporkan sebaliknya.
“Adakah benar beliau tidak pernah berkata sedemikian?
“Kalau betul benar, lihat balik laporan media sebelum ini. Adakah apa yang dilaporkan ini salah?
“Media tidak akan tulis kalau bukan beliau sendiri yang cakap, kalau media salah ambil tindakan kepada mereka,” katanya.
Dalam kejadian kira-kira pukul 2 pagi 26 April lalu Aminulrasyid mati terkena tembakan polis manakala rakannya berjaya melarikan diri selepas terserempak dengan kereta peronda polis di kawasan Seksyen 11 Shah Alam.
Aminulrasyid, anak bongsu daripada lapan beradik dilaporkan terkena tembakan yang dilepaskan oleh anggota polis peronda apabila dia disyaki cuba mengundurkan kenderaan yang dipandunya untuk melarikan diri daripada satu sekatan jalan raya.
“Khalid ada kata pihak yang perlu minta maaf adalah orang yang membenarkan Aminulrasyid memandu kereta tapi pada malam kejadian tiada sesiapa pun yang tahu dia keluar, jadi bagaimana nak minta maaf?
“Lagipun kalau keluarga tahu Aminulrasyid keluar sudah tahu mereka akan menghalang ini tiada sesiapa pun yang tahu,” kata Kamarudin.
Beliau berkata pihaknya mahukan hasil siasatan polis yang diserahkan kepada Peguam Negara diperjelaskan kepada mereka.
“Kita nak tahu hasil siasatan tersebut kerana sampai sekarang kita masih tidak tahu kandungan siasatan itu.
“Ini kerana kita nak tahu jawapan, apa hasil dan nak lihat gambaran sebenar apa yang berlaku.
“Adakah betul Aminulrasyid ditembak kerana ingin melanggar polis, adakah ada parang didalam kereta? Ini yang kita nak tahu,” katanya.
Semalam Hassan dan Khalid menolak permintaan keluarga Aminulrasyid Amzah agar kedua-dua mereka meminta maaf kerana melabelkan remaja berkenaan sebagai “penjenayah”.
Menurut Musa, beliau enggan emohon maaf kepada keluarga berkenaan atas alasan “jika berbuat demikian ia akan membawa implikasi perundangan.”
Sementara itu, Khalid mempertahankan bahawa remaja berkenaan merupakan “penjenayah yang disyaki” apabila polis mengejar kenderaan dipandu Aminulrasyid kira-kira enam kilometer.
Khalid memberitahu anggotanya mengejar kereta tersebut hanya kerana mereka disyaki sebagai “penjenayah disyaki”.
“Adakah salah untuk mengatakan dia sebagai penjenayah disyaki?” kata beliau ketika dihubungi.
Bagaimanapun Khalid menafikan polis melabelkan Aminulrasyid sebagai “seorang perompak” dan istilah yang digunakan hanyalah “penjenayah disyaki.”
Kamarudin berkata keluarga terutamanya ibu Aminulrasyid, Norsiah Mohamad masih trauma dengan kejadian malang yang menimpa anak bongsunya.
“Ibu Aminulrasyid masih lagi trauma dengan kejadian yang menimpa anaknya selain malu untuk keluar rumah kerana dilabelkan sebagai keluarga penjenayah.
“Kita hanya mahu polis meminta maaf dan mengakui kesilapan mereka, ini kerana kita hanya nak membersihkan nama Aminulrasyid, keluarga dan sekolah tempat dia belajar.
“Selain itu, ibu Aminulrasyid pernah beritahu kalau arwah kalau meninggal sebab sakit boleh terima, kalau ditembak sebab serang polis dengan parang boleh terima tapi ini meninggal kerana ditembak dengan alasan yang tidak munasabah, ini yang kita tidak boleh terima dan perlukan penjelasan daripada polis,” katanya.
Pada 10 Mei lalu anggota polis Koperal Jenain Subi dikenakan tuduhan berhubung kejadian menembak remaja Aminulrasyid.
Jenain yang didakwa di bawah Seksyen 304 Kanun Keseksaan dan jika disabitkan kesalahan boleh dihukum penjara 30 tahun.
Kes itu akan disebut semula 10 Jun ini.

PRK Sibu : Keluh Resah Penduduk Kpg Datu, Kpg Hilir, Kpg Nangka Sibu

 by cobbold
Hak Milik Tapak Rumah Penduduk telah lam mengesa kerajaan BN mengeluarkan surat tanah sebagi bukti pemilikan mereka terhadap tanah yang diduduki lebih seratus tahun lamanya. Setiap musim pilihanraya, calon BN akan berjanji menyelesaikan masalah ini hingga kini Janji Tinggal Janji. Pakatan Rakyat mempersoalkan kerajaan BN mengeluarkan GERAN yang telah lama dituntut oleh penduduk ini….

Lulus Lesen Judi : Perkasa Dan Umno Hilang Suara?

KUALA LUMPUR : Dewan Pemuda PAS pusat (DPPP) mencabar pemuda Umno dan PERKASA agar mengeluarkan suara dan menyatakan pendirian mereka berkait lesen judi yang telah dihalalkan oleh kerajaan pusat pimpinan Barisan Nasional(BN) baru-baru ini.

Bagi Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Nasrudin Hassan At Tantawi, jika PERKASA dan umno tidak menyatakan pendirian mereka ini menunjukkan wajah sebenar mereka yang hanya menggunakan agama hanya untuk kepentingan politik dan meraih undi bagi meneruskan perjuangan politik sempit mereka.

"Bolehlah dikatakan laungan mereka sebelum ini untuk mempertahankan agama di dalam negara ini hanyalah retorik semata-mata," kata Nasrudin dalam kenyataan medianya kepada erapakatan.com.

Menurut beliau, jika dilihat kepada tindak tanduk PERKASA dan Umno sebelum ini berkaitan kes-kes yang melibatkan agama dan akidah, mereka begitu ke hadapan, kononnya mereka pejuang agama yang sejati.

 Ketika kempen Pilihan Raya Kecil P094 (PRK P094), PEMUDA Umno juga begitu konsisten dalam memperkatakan tentang arak,judi dan akhlak dengan menyerang peribadi calon yang mewakili Pakatan Rakyat (PR) iaitu Datuk Zaid Ibrahim dari Parti Keadilan Rakyat (PKR).

"Begitu juga di dalam kes yang melibatkan penggunaan kalimah ‘ALLAH’ oleh orang bukan Islam, Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali yang juga merupakan Ahli Parlimen Pasir Mas dengan lantang menyatakan pendirian yang hanya orang Islam sahaja yang boleh menggunakan kalimah tersebut sehingga sanggup menulis surat kepada Pope di Vatican City.

"Beliau juga menyatakan bahawa PAS dan PKR tidak tegas di dalam hal ini hanya kerana hendak menjaga ‘sahabat’ di dalam PR," kata beliau lagi.

Pemuda Umno juga kata beliau tidak kurang hebatnya dengan melancarkan demonstrasi jalanan di beberapa tempat.

"Jadi persoalannya, mengapa dalam isu judi ini, mereka hanya berdiam diri? Apakah judi itu bukan satu dosa? Bukankah judi itu haram disisi agama? Atau benarkah judi sebenarnya merupakan sumber pendapatan bagi mereka?," soal beliau.

PRK Sibu : Parties vie to woo Chinese voters in Sibu by-election

SIBU, Sarawak: As Malaysia gears up for the Sibu by-election in the East Malaysian state of Sarawak, both sides of the political divide are going all out to woo Chinese voters.

They form 67 per cent of the electorate and are expected to play a crucial role in the results.

Located on the island of Borneo, Sibu is the second largest city in Sarawak.

It' population is predominantly Chinese - Foochow who came from China's Fujian province over 100 years ago.

Since election campaigning kicked off last weekend, senior politicians from the ruling Barisan Nasional (BN) and opposition have been flying in to this semi urban parliamentary constituency.

They're meeting voters and delivering speeches to ensure a bigger turnout of Chinese voters - 60 per cent of whom voted for the opposition in the last election.

Lim Kit Siang, opposition leader, Democratic Action Party (DAP), says: "If DAP and PR (Pakatan Rakyat) candidate is elected, you will see unprecedented development in Sibu in the next 12 to 18 months} for the simple reason that Najib will have to win it back in the next general election in the next 12 to 18 months, every seat counts because his whole premiership is on the line."

Chinese votes in Sibu are split down the middle.

Many blame the BN led state government for the poor roads and perennial flood problems.

Others also complained about the rising cost of living.

One resident says in Mandarin: "Petrol prices have gone up, the cooking oil, sugar and rice prices as well. How can we survive? You tell me why should I vote for BN?"

BN, represented by newcomer 45-year-old Robert Lau is putting up a good fight, despite taking on three term state assemblyman Richard Wong.

Robert Lau, BN candidate, says: "We are talking about Sibu, will they be able to influence anything? They are not in the government, they are in the opposition if they get the seat, what can they do?"

Mr Lay who's from the Sarawak United People's party hails from one of the richest and most well connected families in Sibu.

They control KTS, the world's largest timber company.

He's among fresh faces brought in to rejuvenate the ruling coalition.

Abdul Taib Mahmud, Chief Minister, Sarawak, says: "It used to be an uphill task but I don't think it's getting worse, I think the process of renewal has begun especially among the Chinese party."

With its huge machinery on the ground, BN hopes to secure a good victory to pave the way for Sarawak's state wide election which could be called as early as year end.

With the odds stacked against the opposition, DAP said it needs at least 75 per cent of the Chinese voters support in order to stand a chance of winning the Sibu by-election. A tall order analysts say, given many of Chinese voters are working abroad or outstation and may not return to vote on Sunday.

- CNA/jy

PRK Sibu : Halau Gobala Sebab Umno-BN Takut Orang Iban Undi Pakatan

SIBU 13 Mei - Ahli Parlimen Padang Serai N. Gobalakrishnan berkata tindakan kerajaan Umno-BN menghalang beliau masuk ke Sarawak adalah bermotif politik.

"Tindakan pegawai imigresen menghalang saya daripada  memasuki Sarawak adalah kerana takut orang Iban undi Pakatan Rakyat.
"Saya diambil sebagai anak angkat oleh salah seorang Ketua rumah panjang di sana. Malahan saya juga mempunyai nama Iban, bapa angkat saya beri nama Jugam Anak Jugah.
"Ahli Parlimen Subang Jaya Sivarasa Rasiah juga turut tidak dibenarkan datang ke Sarawak, mungkin ini sebab Umno-BN takut dengan Ahli Parlimen berbangsa India datang ke Sarawak," ujar Gobalakrishnan yang juga anggota Majlis Perwakilan Pusat KEADILAN.
Menurut laporan Bernama, Gobalakrishnan yang tiba di Lapangan Terbang Sibu pada Rabu petang semalam tidak dibenarkan masuk oleh Imigresen Sarawak.
Gobala yang tiba menerusi penerbangan Air Asia daripada Terminal LCCT, Sepang pukul 3.55 petang telah diberitahu oleh pegawai imigresen yang bertugas bahawa beliau tidak dibenarkan masuk.
Beliau kemudiannya diarah keluar daripada Sarawak di bawah Akta Imigresen Artikel 24(C) dan terpaksa pulang ke Kuala Lumpur satu jam berikutnya.

PRK Sibu : AMK Cabar Taib Mahmud Debat Isu Tanah

Oleh Faizal Ezzany
SIBU 13 Mei - Angkatan Muda KEADILAN Sarawak hari ini mencabar Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mengadakan debat terbuka bagi membincangkan isu perampasan tanah rakyat dan masalah yang berkaitan dengan tanah di negeri itu.
Surat jemputan debat itu diserahkan oleh Ketua AMK Sarawak, Ahmad Nazib Johari ke pejabat SUPP Sibu dan telah diterima oleh Timbalan Pengerusi SUPP Sibu.
Ahmad Nazib berkata tujuan AMK menganjurkan debat ini adalah untuk mendapatkan penjelasan tentang banyak isu tanah di Sarawak yang gagal diselesaikan oleh kerajaan Barisan Nasional pimpinan Taib sejak sekian lama.
"Apa yang kita harapkan Taib Mahmud dapat menyahut cabaran ini kerana rakyat menanti kedatangan beliau. Kita kesal kerana isu ini telah dipolitikkan oleh Barisan Nasional dan lihat bila tiba pilihan raya kecil, barulah kerajaan BN menjelaskan ingin menyelesaikannya. Sedangkan sebelum ini sepanjang BN memerintah tidak pernah ada inisiatif kerajaan BN untuk menyelesaikannya," jelas Ahmad Nazib yang merupakan seorang peguam.
Katanya, rakyat yang membina rumah di atas tanah yang dirasakan milik mereka, tetapi hakikatnya tanah tersebut milik kerajaan negeri yang boleh diambil bila-bila masa sahaja.
Timbalan AMK Pusat, Fariz Musa yang turut hadir menyampaikan surat jemputan debat itu berkata AMK kesal dengan kerajaan negeri yang mempolitikkan isu tanah tiba musim pilihan raya.
"Saya begitu kesal dengan kerajaan negeri yang hanya tahu mempolitikkan isu tanah ini bila waktu pilihan raya sahaja sedangkan sebelum ini mereka tidak pernah mengambil masalah ini sebagai masalah rakyat.
"Apa yang kita tahu BN bukan menyelesaikan tanah rakyat dengan memberi geran tetapi telah merampas tanah rakyat dan diberikan kepada keluarga dan juga kroni mereka.
"Berkenaan dengan debat ini, saya harap Taib Mahmud tidak menjadi pengecut untuk berada dipentas AMK.
Beliau boleh terangkan secara terus kepada rakyat, disamping itu kita akan kemukakan beberapa bukti tentang pengambilan tanah rakyat oleh pemimpin tertinggi kerajaan negeri," tegas Fariz.
Debat 'Isu Tanah - Kenapa Belum Selesai' anjuran AMK itu akan di adakah di Idaman Cafe, Jalan Sibu pada 15 Mei pukul 9 malam.

PRK Sibu : Rakyat Sibu Mampu Cipta Sejarah

KUALA LUMPUR 13 Mei - "Kemenangan Pakatan Rakyat(Pakatan) di Sibu akan membuktikan betapa tingginya harapan rakyat untuk satu perubahan, terutamanya masyarakat Bumiputera di Sibu," kata bekas hakim, Kim Quek dalam blognya.
Tambah beliau lagi, Ini juga akan menguatkan lagi kehadiran Pakatan di kubu kuat Barisan Nasional(BN) yang selama ini melabel Sarawak sebagai 'simpanan tetap'.
Kim Quek mengulas jikalau rakyat Sibu masih tidak pasti parti yang perlu diundi, maka mereka perlu menanya diri satu soalan, parti mana yang mereka rasakan akan menjaga dan mempertahankan hak dan kehendak rakyat Sibu jika diberi peluang membentuk kerajaan pusat dan Kerajaan Negeri Sarawak?
Sebabnya ialah kerana terdapat pelbagai masalah di Sibu yang hanya boleh diselesaikan dengan campurtangan kerajaan pusat.
Antaranya ialah banjir berterusan sepanjang tahun, kekurangan pembangunan infrastruktur di kawasan luar bandar, pencabulan Hak Tanah Adat, masalah pembaharuan geran tanah pegangan sementara, kadar kemiskinan yang tinggi dan krisis ekonomi berpanjangan yang menyebabkan penghijrahan besar-besaran oleh belia.
Kata Kim Quek lagi, masalah sebegini tidak mungkin dapat diselesaikan hanya dengan penglibatan kerajaan negeri sahaja kerana dana yang besar diperlukan dan hanya kerajaan pusat yang berfikiran berlandaskan rakyat akan meluluskan dana untuk rakyat Sibu.
Tambah beliau lagi, krisis ekonomi yang kini membebankan rakyat berpunca daripada kepincangan pentadbiran 'authoritarian' kerajaan pusat yang dipenuhi dengan gejala rasuah.
"Malaysia kini bukan lagi di dalam senarai pelabur asing sebagai negara berpotensi dan kekurangan pelabur asing telah menyebabkan pertumbuhan ekonomi terhenti. Jika ini berterusan, Malaysia tak mungkin boleh bebas daripada 'Perangkap Golongan Pertengahan'," tulisnya yang terkenal sebagai seorang hakim yang berprinsip dan berani.
Dalam isu ini, Kim Quek menyalahkan kerajaan Umno-BN yang tidak mampu memberhentikan gejala rasuah sehingga kerajaan mengalami defisit lebih 13 tahun berturut-turut, sedangkan pendapatan dari petroleum dianggarkan 40 peratus daripada jumlah pendapatan negara.
"Dengan fakta sebegini, bagaimana BN boleh memperbodohkan rakyat Sibu dengan janji-janji hingga RM1 bilion untuk skim pencegahan banjir seperti yang dikatakan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin?" soalnya lagi.
Beliau menambah, kemenangan Pakatan  pada pilihan raya lalu membuktikan rakyat Malaysia secara umumnya sudah bersedia untuk perubahan dan beliau berharap rakyat Sibu akan bangkit menentang ketidakadilan dan mengambil langkah pertama membentuk Malaysia baru dengan mengundi sebaik-baiknya.

Tindakan Jais halang Nik Aziz di masjid terus dipertikai

SHAH ALAM, 13 Mei: Tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) menghalang Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat daripada menyampaikan khutbah di masjid pada kempen pilihan raya kecil Hulu Selangor lepas terus dipertikai.
Menurut Abdul Rahman Talib (gambar) atau lebih dikenali sebagai blogger Tulang Besi, tindakan Nik Aziz berkhutbah Jumaat di masjid bukanlah ceramah politik, seperti yang didakwa Jais.
"Apa masalahnya Tok Guru berkhutbah kerana itu suruhan agama, beliau tidak berpolitik, Jais menuduhnya berpolitik di masjid," katanya.
Sebaliknya, menurut beliau, khutbah Jumaat wajar disampaikan oleh sesiapa sahaja agamawan yang dianggap layak dan disegani, seperti Nik Aziz yang juga Menetri Besar Kelantan.
Berbanding PAS dan Pakatan Rakyat, Umno BN, menurut beliau, terbukti menggunakan masjid untuk berkempen memenangkan calon BN, P Kamalanathan, seperti yang didedahkan Malaysiakini.com pada 6 Mei lalu.
Baginya, tindakan Umno BN tersebut sekaligus jelas bertentangan dengan titah Tuanku Sultan Selangor.
"Kain rentang ini sahaja dah cukup jelas untuk mengatakan tindakan Umno BN itu haram, bercanggah dengan titah Tuanku Sultan.
"Kenapa sibuk halang Tok Guru berdakwah di masjid, sedangkan Umno jelas berkempen atas nama BN di masjid," kata beliau lagi.
Sehubungan itu, beliau mendesak Pengarah Jais, Datuk Mohammed Khusrin Munawi tampil membuktikan bahawa tindakan menghalang Nik Aziz berkhutbah itu tidak didalangi oleh mana-mana pemimpin Umno.
"Apa kelayakan Khusrin nak halang Tok Guru, dia kena jelaskan adakah tindakan Tok Guru itu salah di sisi agama," ujarnya lagi.
Bercakap di lobi Jais, beliau menjelaskan telah membuat suatu laporan rasmi kepada Jais supaya Khusrin menyatakan penyalahgunaan masjid oleh BN untuk berkempen.
Tambahnya lagi, suatu salinan laporan turut dikepilkan kepada Tan Sri Khalid Ibrahim (Menteri Besar), Datuk Dr. Hasan Mohd Ali (Exco Agama, Adat Istiadat dan Infrastuktur) dan Theng Chang Khim (Speaker Dun) dan Khalid Samad (Ahli Parlimen Shah Alam).
Dalam perkembangan berkaitan, Utusan Malaysia pada 23 April lalu melaporkan bahawa inisiatif Khusrin menghalang Nik Aziz itu sebagai menjunjung titah Sultan.
Bagitupun, Khusrin tidak pula dilaporkan menghalang majlis bacaan Yaasin dan Solat Hajat bagi memenangkan Kamalanathan yang dianjurkan oleh Umno BN sendiri.
Khalid Samad turut mempertahan tindakan Nik Aziz, selain mempersoal tindakan Jais berdiam diri apabila Umno BN sendiri menggunakan masjid untuk berkempen politik.

Saiful dakwa diliwat juga di HK, Singapura, Bangkok

Mohd Saiful Bukhari Azlan yang mengadu diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata beliau tidak membasuh duburnya selepas kejadian liwat pada 26 Jun 2008 kerana mahu menyimpan bukti.

Saiful, saksi utama dalam perbicaraan kes liwat ketua pembangkang itu berkata selepas kejadian itu, beliau tidak mandi tetapi hanya membilas badannya.

Bagaimanapun, beliau berkata, pada pagi hari tersebut, sebelum kejadian, beliau mandi sepenuhnya.

Saiful berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh Karpal Singh yang mewakili Anwar dan juga mendakwa, beliau pernah diliwat oleh Anwar di dalam dan luar negara iaitu, Hong Kong, Singapura dan Bangkok.

Terdahulu, Mahkamah Tinggi mengenepikan permohonan Anwar bagi menangguhkan perbicaraan sementara menunggu keputusan rayuan beliau berhubung penolakan permohonannya bagi mendapatkan kenyataan saksi yang dibuat kepada polis.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam penghakimannya berkata keputusan beliau mengenepikan permohonan bagi mendapatkan kenyataan saksi itu semalam bersifat prosedur dan ia tidak boleh dibuat rayuan.

Katanya selain itu pihak pembelaan gagal menunjukkan sebarang keadaan khas bagi membolehkan penangguhan diberikan.

Karpal Singh juga memohon mahkamah supaya pemeriksaan balas seterusnya pada sebelah petang diadakan secara tertutup.
Tidak mandi langsung?
Keterangan Mohd Saiful pada hari keempat beliau diperiksa balas oleh Karpal itu menarik perhatian ramai termasuk Karpal Singh sambil berkata " Ooo.. mahu simpan bukti".

Karpal: Pada 26 Jun 2008, anda tidak mandi langsung?

Saiful: Pada pagi 26 Jun itu, saya mandi sepenuhnya. Selepas kejadian saya tidak mandi tetapi hanya bilas sahaja.

Karpal: Anus, anda tidak cuci?

Saiful
: Tidak. Mahu simpan bukti.

Kepada soalan Karpal Singh mengapa beliau tidak membuat terus laporan polis pada hari kejadian kerana bukti itu masih baru, Saiful berkata beliau memang ada peluang berbuat demikian.

Saiful, bekas pembantu peribadi Anwar itu berkata beliau juga mempunyai peluang untuk membuat laporan polis pada keesokan harinya, pada 27 Jun, tetapi tidak juga berbuat demikian kerana ingin mendapatkan nasihat terlebih dahulu sebelum membuat laporan polis.

Karpal: Nasihat daripada siapa?

Saiful: Pakcik saya Tuah (Tuah Mohamad Alip) (bawah, kanan), Mumtaz (Datuk Mumtaz Jaafar), rakan saya Rahimi (Rahimi Osman), saudara Ezam (Mohamed Ezam Mohd Noor) dan guru agama.

Merujuk pada laporan di laman web Malaysiakini bertarikh 15 Ogos, 2008, Karpal meminta Saiful mengesahkan bahawa laporan yang dibuatnya kepada wartawan laman web itu sama ada wujud kesilapan di dalamnya.

Saiful diminta supaya membaca laporan dengan perlahan.

Selepas membaca beliau berkata beliau tidak dapat mengesahkan seratus peratus sama ada terdapat kesilapan di situ.

Bagaimanapun, Saiful ada mengakui terdapat kesilapan pada mukasurat ketiga di laporan itu iaitu pada ayat "pertama kali diliwat".

Kepada soalan Karpal Singh, adakah beliau memmberitahu sedemikian kepada wartawan itu, beliau menjelaskan bahawa beliau tersilap mentafsir soalan wartawan berkenaan.
Silap tafsir soalan

Karpal Singh dengan nada yang keras mengingatkan Saiful supaya bercakap benar selepas beliau tidak dapat mengesahkan apa yang diberitahunya kepada wartawan laman web itu.

Ditanya adakah beliau memberitahu wartawan Malaysiakini bahawa beliau diliwat Anwar bagi kali pertama dan tidak pernah sebelum itu, Saiful berkata beliau silap mentafsirkan pertanyaan wartwan itu.
Kepada persoalan lain, Saiful menafikan cadangan Karpal bahawa beliau berbohong di mahkamah kerana semasa beliau berjumpa dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang pada masa itu Timbalan Perdana Menteri pada 24 Jun, 2008, di kediaman, Najib, beliau mengadu yang beliau diliwat.

Saiful dalam pemeriksaan balas pada hari Isnin lepas memberitahu mahkamah bahawa beliau berjumpa Najib kerana menceritakan masalahnya.

Saiful juga bersetuju dengan cadangan Karpal bahawa semasa berjumpa dengan Najib pada 24 Jun 2008, beliau ada memberitahu Najib yang beliau diliwat.

Mengenai pertemuannya dengan seorang pegawai polis pada 24 Jun 2008 SAC I Datuk Mohd Rodwan Yusof (yang kini menjawat Ketua Polis Melaka), Saiful berkata beliau menceritakan masalahnya kepada Rodwan bahawa beliau diliwat oleh Anwar di dalam dan luar negara iaitu, Hong Kong, Singapura dan Bangkok.
Penyokong BN tapi undi Pakatan
Beliau bagaimanapun bersetuju dengan cadangan Karpal Singh bahawa pada Mac 2008, beliau merupakan penyokong kuat Umno dan Barisan Nasional.

"Ya, saya memang penyokong kuat Umno tetapi telah mengundi Sivarasa (R.Sivarasa, Subang) di kawasan saya dan Elizabeth Wong," jawab Saiful sambil diikuti gelak ketawa hadirin dalam mahkamah.

Karpal: Sokong BN, tapi undi Pakatan, itu bermakna anda seorang pengkhianat bukan, setuju?

Saiful: Tidak setuju.

Sebelum Karpal meneruskan soalan Peguam Cara Negara II Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden membantah kerana apa relevannya soalan tersebut serta soalan Karpal kepada Saiful adakah beliau daripada keluarga yang porak peranda.

Mohamed Yusof berkata saksi merupakan seorang yang muda dan soalan-soalan Karpal Singh tidak ada kaitan dengan pertuduhan yang dihadapi oleh Anwar.
Karpal menjawab soalan ini relevan kerana bagi menunjukkan wujudnya konspirasi politik terhadap anak guamnya yang didakwa dalam tuduhan meliwat Saiful, di Unit 11-5-1 Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di Kuala Lumpur antara 3.01 petang dan 4.30 petang pada 26 Jun 2008.

Pertuduhan itu membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan sebatan jika disabit kesalahan.

Saiful juga berkata pada 26 Jun 2008, beliau bertolak daripada pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR), di Petaling Jaya, jam 1.30 tengah hari dan tiba ke kondominum, di tempat kejadian jam 2.45 petang.

Menjawab soalan Karpal Singh mengapa beliau mengambil masa selama sejam lebih, walaupun pejabat PKR ke kondomimium itu jaraknya tidak jauh, Saiful berkata semasa beliau keluar dari pejabat PKR, ada sebuah motosikal mengekorinya.

"Semasa saya keluar, saya perasan ada sebuah motosikal ikut saya, saya cuba hilangkan diri," katanya.

Beliau berkata semasa tiba ke kondominum itu, pintu tertutup tetapi tidak berkunci.

Saiful juga bersetuju dengan cadangan Karpal Singh bahawa semasa tiba di kondominum itu, Anwar berada di dalam bilik.

Selepas itu, Karpal memohon prosiding dijalankan secara tertutup.

Hakim Mohamad Zabidin membenarkan permohonan Karpal Singh, bagaimanapun dengan nada bergurau beliau berkata kebiasaannya dalam kes jenayah, pihak pendakwaan yang membuat permohonan seperti ini, tetapi hari ini sebaliknya.

Mohamad Zabidin juga mengingatkan orang ramai yang berada dalam galeri awam supaya supaya tidak berada di dalam mahkamah itu semasa prosiding bersambung secara tertutup jam 2.15 petang.
- Bernama