Isnin, 29 Mac 2010

Selamat Menimang Cucu Kedua, Nenek Rosmah..dah gi melawat cucu ke belum..!!! jangan asyik lawat cucu permata jek...!!!!

KUALA LUMPUR 29 Mac - Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menjadi nenek bagi kali kedua apabila anak perempuan beliau Azrene Soraya Abd Aziz melahirkan anak lelaki di sebuah pusat perubatan di Damansara Sabtu lepas.

Anak yang diberi mana timangan 'Piyash' adalah anak kedua Azrene bersama suaminya Fazley Yaakob.
Anak sulung pasangan tersebut, Ahmad Fariedz atau nama timangan Payish dilahirkan pada 29 Oktober 2008.
Dalam menyambut kehadiran anggota baru dalam keluarga Azrene sudah tentu belaian nenek tersayang amat dinantikan bagi cucu sulung dan juga bayi yang baru berusia seminggu ini.
Namun harapan hanya tinggal harapan kerana sehingga kini Rosmah didakwa tidak kunjung tiba untuk menjenguk kedua-dua cucunya.
Malah dakwa seorang ahli keluarga isteri Datuk Seri Najib Razak itu tidak pernah berkesempatan untuk membelai cucu pertamanya sejak dilahirkan.
"Kami berasa sedih kerana sebagai seorang nenek beliau sepatutnya datanglah menjenguk cucu sendiri. Ini sejak dapat cucu pertama sehinggalah cucu kedua tak pernah nak  datang tengok cucu.
"Orang lain pun sibuk tapi bila bab cucu dan keluarga semua yang lain tidak penting," dakwa ahli keluarga tersebut.
Azrene adalah anak kedua Rosmah bersama bekas suami beliau, Abdul Aziz Nong Chik, bekas pegawai Petronas manakala Fazley merupakan anak Senator Datuk Yaakob Mohamad.
Pasangan tersebut berkahwin pada 7 November 2006.
Rosmah adalah Pengerusi Jawatankuasa Dasar Permata Negara, iaitu projek perintis pusat pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak.
Beliau baru-baru ini mendapat pujian berhubung Permata Negara di dalam titah Yang DiPertuan Agong semasa baginda merasmikan Penggal ketiga Parlimen penggal ke-12.

MCA: Pergelutan kuasa yang terakhir?

Akhirnya, pemilihan semula MCA melabuh tirai.  Tetapi, adakah perebutan kuasa dalaman akan dibubuh noktah?  Biarpun begitu, bilakah pula perebutan kuasa dalaman seterusnya akan berlaku?
Apakah perebutan kuasa ini adalah babak terakhir untuk MCA?  Selagi MCA masih berada di dalam Barisan Nasional, atau selagi BN mengekalkan model politik yang sedia ada, maka tanda penutup kata pergelutan hari ini akan berputar menjadi tanda pembuka kata pergelutan babak baru.
Untuk ahli MCA, ia kedengaran seperti sumpah yang terkutuk.  Namun, dari perspektif yang lain, analisa dari strukturnya adalah lebih "murah hati", kerana tertumpu kepada bagaimana percaturan politik kini menyekat pemimpin MCA, dan bukannya memperbesarkan kualiti, ciri-ciri yang ada pada individu perseorangan.
Secara umumnya, perebutan kuasa dalam parti dilihat sebagai sesuatu yang negatif.  Wajib kita persoalkan terlebih dahulu, apakah itu perebutan kuasa?  Seandainya ia sekadar pergelutan kuasa dalam parti, maka ia bukanlah sesuatu yang negatif.  Pada hakikatnya, persaingan bakal memperkasa sesebuah parti.  Pemilihan awal Presiden dalam Parti Demokratik US antara Barack Obama dengan Hillary Clinton, biarpun sengit, namun cukup memberangsangkan, sehingga pemenangnya berjaya tampil sebagai Presiden US.  Dengan kata lain, persaingan parti berkemungkinan memperkasakan parti.
Oleh itu, masalah MCA bukanlah pergelutan kuasa, tetapi pergelutan kuasa yang sering berakhir dengan perpecahan.  Persoalannya, mengapa MCA semakin lemah?  Kerana sistem politik yang tempang.
Sumber yang terhad
Kejayaan kemuncak untuk seseorang pemimpin MCA adalah menjadi menteri.  Namun, dalam jangka puluhan tahun ini, MCA kekal dengan peruntukan empat jawatan menteri, sama ada kuat ataupun lemah.  Pada tahun 2008, MCA hanya memenangi 15 kerusi parlimen daripada 40 yang dipertandingkan.  MCA tetap diperuntukkan empat jawatan menteri sungguhpun ia mencapai prestasi yang paling teruk sejak tahun 1969.
Pada tahun 2004, MCA mencatat prestasi yang terbaik dalam sejarah, dengan kemenangan 31 kerusi parlimen.  Dengan kata lain, seandainya pemimpin MCA bercita-cita untuk menyandang jawatan Menteri, maka ia bukan tercapai dengan menerokai gelanggang yang lebih luas, tetapi menggulingkan rakan separtinya dari jawatan Menteri.
Keadaanya tidak berbeza dalam politik peringkat tempatan.  Untuk pemimpin akar umbi yang tidak terjangkau sebagai calon ahli parlimen mahupun ADUN, maka prestasi yang paling kemuncak atau cenderahati yang paling penting untuk mereka adalah menjadi ahli majlis tempatan.
Namun, kuota ahli majlis tempatan kepada MCA jugalah tetap, tidak menambah walaupun pengaruh MCA mengembang, dan jarang berkurang kerana penyusutan pengaruh MCA.  Oleh yang demikian, kunci untuk menjadi ahli majlis tempatan bukanlah melalui perkhidmatannya untuk meluaskan pengaruh, tetapi memastikan diri agar berada dalam puak yang "betul", supaya nama dirinya tertera dalam senarai cadangan parti.
Dari atas hinggalah ke bawah, pemimpin MCA terpaksa melangkah mayat rakan seperjuangannya untuk mendaki ke puncak kuasa.  Apakah ini tidak cukup untuk menjelaskan mengapa berlakunya kacau-bilau setiap tiga tahun, huru-hara setiap lima tahun dalam parti?
Pergelutan kuasa yang berlanjutan untuk 18 bulan ini adalah akibat daripada terlucutnya jawatan dalam kerajaan oleh sebahagian besar pemimpin MCA.  Sumber dalam kerajaan tidak mencukupi, maka sumber parti menjadi mustahak.  Malah, peluang bertanding dalam PRU ke-13 merupakan penentu hidup matinya nyawa politik masing-masing.  Jadi, bagaimana perebutan kuasa boleh dielakkan?  Perang dalaman ini pada hakikatnya untuk menentukan siapa si-kalah, agar pemenangnya memperolehi lebih sumber, supaya survive hingga PRU yang akan datang.
Pengagihan sumber
Sebelum dan selepas pemilihan, semua puak membincangkan penyatuan.  Namun, seandainya semua orang diterima sebagai satu pasukan, mengapa pula tikam-menikam sesama sendiri sepanjang ini?  Sungguhpun pimpinan tertinggi sudi untuk menerima semua puak, namun pembesar-pembesar di akar umbi dijangka tidak akan mengangguk kepadanya.
Chua Soi Lek (gambar kanan) memenangi kerusi Presiden dengan undi 38%, malah kedua-dua puak yang lain turut mendapat tempat masing-masing, dari jawatan Timbalan Presiden hinggalah AJK Pusat.  Jadi, bersekutu dengan salah satu puak adalah satu-satunya pilihan.
Antara Ong Ka Ting dengan Ong Tee Keat, dendam Chua terhadap Ong Ka Ting lebih mendalam berikutan daripada DVD seksnya.  Lebih-lebih lagi, puak Ong Ka Ting lebih ramai orangnya.  Seandainya Chua bersekutu dengan Ong Ka Ting, sudah tentu sumber tidak cukup untuk diagihkan.  Apakah pengikut Chua yang taat setia sepanjang ini akan berpuas hati?
Dalam keadaan sedemikian, mungkin Chua akan memilih untuk bersekutu dengan Ong Tee Keat, kemudian menarik beberapa pengikut Ong Ka Ting untuk meleraikan empayarnya.  Jikalau begitu, adakah sekutu puak Chua Soi Lek - Ong Tee Keat akan berkekalan sehingga pemilihan parti pada tahun depan, seandainya pemilihan parti tidak ditunda atas alasan PRU?
Adakah puak Ong Ka Ting (gambar kiri) akan kembali untuk bertanding semula setahun kemudian?  Lain kata jikalau Chua Soi Lek mampu mengagihkan sumber secara adil dalam masa yang singkat, agar perwakilan menerima "pengagihan kuasa" oleh "pimpinan kolektif".  Jikalau keadaan ini tidak berlaku, maka pemilihan akan datang bakal menyaksikan pertarungan sengit.
Namun, nasib MCA dalam PRU ke-13 nampaknya bukan  ditentukan sama ada MCA bersatu-padu atau berpecah-belah, tetapi lebih kepada sejauh manakah MCA respon kepada senario baru selepas dilanda "tsunami politik".  Punca kepada malapetaka pergelutan MCA adalah UMNO yang mereka dan mengekalkan sistem politik yang tertutup ini, menurut analisa pergelutan di atas dari strukturnya.  Namun, pihak yang harus dipersalahkan ialah pemimpin MCA yang bergantung dan ketagih kepada sumber.
Selagi MCA gagal membebaskan diri daripada kebergantungan terhadap sumber, maka MCA tidak mungkin berkata "tidak" kepada UMNO, malah gagal menukar peraturan yang ditetapkan oleh UMNO.  Dilema MCA yang tidak terdaya mahupun tidak berani untuk menolak UMNO, adalah cabaran yang wajib diatasi MCA selepas PRU ke-12. (Bahagian pertama, bersambung)
*Artikel ini ditulis dalam bahasa Cina oleh penganalisa politik, Wong Chin Huat.  

Wee Choo Keong sekarang boneka Task Force 2010

oleh ali Baganutama.


Previously on "Wee Choo Keong"

Salam satu Malaysia. Nampaknya mangkuk ni sedang memainkan peranannya sebagai boneka Task Force 2010. Mangkuk ini sudah dibeli serupa dengan mangkuk-mangkuk belanga yang lain. Cuma dia cerdik sebab tak melompat dan mahukan dirinya juga dipecat serupa dengan tindakan dan aksi Yb Zulkifli Nordin.

Jika Zulkifli Nordin kata PKR dikuasai oleh 'Firaun Kecil', si mangkuk Wee ini pula mempopularkan istilah 'Little Napoleons' yang berada di dalam PKR. Hakikatnya istilah yang digunapakai oleh Zul dan Wee adalah sama. Kedua-duanya direka oleh TF 2010. Satu istilah untuk kelompok pengundi Melayu dan satu istilah untuk pengundi bukan Melayu. Matlamat Tf 2010 ialah mewujudkan persepsi buruk publik terhadap pimpinan PKR dengan label 'Firaun Kecil' dan 'little Napoleons'. Pepandai la korang hadapi si mangkuk Wee ni dan Task Force 2010. Nasihat den hadapi la si Wee ni dengan kebijaksanaan dan bukan dengan emosi. Sila baca ucapan Wee yang den rembat di blognya.

THE LITTLE NAPOLEONS

Tetapi saya amat dukacita apabila beberapa Little napoleons di sebelah sini (disebelah sana pun ada juga tetapi bukan hal saya). Little napoleons menyoal kedudukan saya dalam mesyurat rasmi parti kenapakah saya dipilih oleh Parlimen Malaysia sebagai ahli untuk lawatan kerja di Washington baru-baru ini dan kenapa mereka tidak dipilih. Saya tahu “little napoleons” dan Ahli-Ahli YB dari PAS dan DAP pun pernah dipilih sebagai ahli lawatan kerja dengan Menteri-Menteri atau Sepaker ke Parlimen atau kerajaan negara lain.
Kalau pilihan saya menjadi satu persoalan, maka PR memerlukan satu dasar baru bahawa Ahli-Ahli Parlimen PR tidak boleh mengambil bahagian dalam semua lawatan ke luar negeri dengan Menteri,Speaker atau Ahli-Ahli Parlimen Kerajaan.
Walaubagiman pun saya tidak pernah mempertikaikan perlantikan little napoleons kerana saya tidak ada perasan cemburu walaupun little napoleons tersebut sideline saya dan menklasificasikan saya senbagai seorang “junior MP”.
Walaupun saya tidak bersetuju dan saya tidak pernah mempertikaikan YB Batu, YB Bukit Lanjan dan YB Macang apabila mereka telah dilantik untuk “to chase after BN MPs in Taiwan to cross-over” walaupun tiada hasil.
Ada juga little napoleons yang pintar sedikit, mereka yang memlemparkan batu sebunyikan tangan.
Segelintir little napoleon sanggup melakukan apa sahaja termasuk “manufacturing lies” dengan izin seperti dengan “superimposed” gambar dan diterbit dalam internet untuk fitnah dan mengaibkan tokoh politik negara semata-mata. Tindakan FITNAH ini telah diakui oleh little napoleon tertentu tetapi tiada tindakan diambil terhadap dia. Sebaliknya tidakan disiplin diambil terhadap peminpin lain atas perkara yang temeh remeh.
If these little napoleon could stoop so low to do such thing like superimpose picture to defame others for political reason, nothing on earth will stop them from destroying the country, degan izin.
Saya juga amat kesal dengan tingkah laku Little Napoleons terhadap isu-isu yang dibangkitkan mengenai dengan peristiwa September 16 atau isu-isu yang lain di Parlimen atau di luar, tidak dijawab langsung. Jawapan little napoleons adalah serangan pribadi “in the hope that all will be well and the public will be fooled again”, dengan izin. Little napoleons, nasihat saya adalah: If you have no answers to what have been said just hide under the saying “SILENCE IS GOLDEN’, dengan izin.
Saya juga berharap bahawa the little napoleons tersebut jangan memaksakan saya untuk membongkarkan politics of deceit, politics of expediencies mereka dengan izin dan politik cakap tak serupa bikin atau politik bermusin.
Dengan ini saya berharap these little napoleons berhentikan kegiatan politik kotor dan fitnah menfinah mereka melalui internet atau lain untuk satu tujuan matlamat poltik sempit mereka yang mementingkan diri sahaja tanpa mengambil kira kepentingan rakyat.
Jika kegiatan ini berterusan maka parti ktia akan hancur, perjaungan akan jadi sia-sia shaja dan dua parti sistem akan menjadi bayangan atau impian semata-mata.
[link]

Malaysia antara 10 tertinggi ambil arak di dunia

KUALA LUMPUR, 29 Mac: Biarpun mempunyai bilangan rakyat hampir 26 juta sahaja, namun Malaysia adalah antara 10 negara tertinggi dalam pengambilan arak di dunia, kata Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud (gambar).
Mendedahkan perkara itu di Dewan Rakyat lewat petang ini, beliau berkata, rakyat negara ini membelanjakan sebanyak USD500 juta iaitu lebih kurang RM1.75 bilion bagi pembelian minuman keras.
"Penjualan beer berkembang di antara 5 hingga 7 peratus setahun melebihi kadar pertumbuhan penduduk iaitu 2.4 peratus, manakala umur purata ketagihan arak ialah 23 tahun," dedahnya lagi sewaktu membahaskan Titah Yang di-Pertuan Agong.
Menurutnya, pengambilan alkohol di kalangan remaja khususnya di bawah umur 18 tahun semakin meningkat iaitu kira-kira 45 peratus, dan mereka mengambilnya secara berterusan.
Antara faktor peningkatan itu, jelasnya kerana mungkin arak jenis beer sangat mudah diperolehi di kedai-kedai.
Lebih membimbangkan apabila pendedahan arak dibuat di peringkat umur yang lebih awal.
Beliau sewaktu mengemukakan satu kajian, 19 peratus di kalangan pelajar sekolah menengah mengaku pernah meminum arak, manakala 1 peratus mengaku mengambilnya secara berterusan.
"Dalam satu kajian yang dilakukan ke atas pesakit yang dimasukkan ke hospital KL pada tahun 1993, 48 peratus daripada yang ditanya mengaku minum arak.
"Satu pertiga ketagih arak, 61 peratus adalah Cina, 60 peratus India dan 30 peratus Melayu,” katanya lagi.
Jelasnya lagi, kerajaan dilihat tidak memberi perhatian sewajarnya kepada isu ketagihan arak dan sering mengatakan ianya isu kaum India.
Arak juga jelasnya, dibuktikan bukan sahaja membahayakan kesihatan dan menyebabkan gejala sosial, namun kos rawatan penyakit disebabkan arak juga lebih tinggi berbanding pendapatan penjualannya.
"Negara kita dalam fasa lima mengaku bahawa Islama adalah agama Persekutuan, apakah menyebabkan dadah kita panggil najis dan sekiranya didapati mengedar dadah boleh dihukum gantung sampai mati.
"Tapi minuman keras, nikotin pada rokok, diberi layanan yang lain dan boleh didapati dengan berleluasa. Atas alasan apakah minuman keras tidak dimasukkan sekali dalam akta dadah merbahaya sedangkan kesannya atas kehidupan rakyat begitu meluas sekali," soalnya lagi.
Trend di Asia, katanya menunjukkan peningkatan ketara setiap tahun berbanding trend di negara Eropah yang semakin menunjukkan penurunan akibat kempen mereka yang agresif.
Peningkatan di negara ini juga, jelasnya akibat undang-undang terlalu longgar seperti Akta Aksais Seksyen 32 (1)(a) dan (b) mengecualikan penjualan todi dan beer dalam tin dan botol.
"Apabila saya menang di Kota Raja, saya didatangi sekumpulan India dari golongan pertengahan dan rendah.
"Mereka meminta tolong saya supaya memastikan arak dan todi tidak dijual secara mudah di kedai-kedai runcit," katanya.
Mengulas lanjut beliau berkata, arak dan todi di kedai-kedai runcit pada waktu ini boleh diperolehi dalam plastik dengan harga RM2 atau RM3.

ANALISIS BERITA MCA: BOLEHKAH KIAMBANG BERTAUT SEMULA...

KUALA LUMPUR: Selepas mengalami pergolakan selama 18 bulan di bawah kepimpinan Datuk Seri Ong Tee Keat yang akhirnya bertukar menjadi krisis, kepimpinan baru di bawah Datuk Seri Dr Chua Soi Lek kini mengambil alih pentadbiran parti selepas pemilihan Ahad lalu.
Berikutan mandat yang diberikan perwakilan untuk memimpin parti, persoalan seterusnya ialah sama ada kepimpinan baru ini mampu menyelesaikan semua kemelut itu dan sama ada anggota parti akan berdamai dan bersatu selepas sekian lama berkrisis.
Dr Chua menewaskan penyandang jawatan dan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat dengan kelebihan 323 undi dan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting, yang cuba membuat kemunculan semula tetapi ditewaskan dengan hanya 68 undi.
Anggota dan perwakilan pusat parti telah menyuarakan harapan agar pemilihan baru itu akan menamatkan krisis parti dan semua mata kini tertumpu kepada Dr Chua iaitu sama ada beliau mampu melakukan semua itu selepas menang dengan hanya 38 peratus undi berbanding dengan 62 peratus yang tidak menyokongnya.
"Ini bukan tugas mudah tetapi untuk berlaku adil kepada Dr Chua, ini membabitkan pertandingan tiga penjuru dengan semua calon mempunyai peluang untuk melakukan kejutan dalam pemilihan ini," menurut orang dalaman parti.
Dr Chua juga perlu bekerjasama dengan timbalannya yang baru dipilih, Datuk Seri Liow Tiong Lai, yang secara terbuka menyokong Ka Ting, dan gabungan naib presiden dan jawatankuasa pusat (CC) yang mewakili semua kumpulan.
Hanya dua daripada empat naib presiden iaitu Datuk Seri Dr Ng Yen Yen dan Datuk Donald Lim Siang Chai menyokong Dr Chua, manakala Datuk Chor Chee Heung dikatakan orang Ka Ting dan Gan Peng Sieu pula orang Tee Keat.
Bagi CC, ia menggabungkan ketiga-tiga kumpulan, dengan sekurang-kurangya 12 daripada mereka dikatakan menyokong Ka Ting, lapan menyokong Dr Chua manakala lima lagi orang Tee Keat. Antara yang dipilih semula ialah adik Ka Ting, Ka Chuan, yang tewas kepada Dr Chua bagi jawatan timbalan presiden pada pemilihan parti 2008.
Bukan itu sahaja, kesemua tiga lagi pemegang jawatan parti sekarang iaitu Datuk Wong Foon Meng (setiausaha agung), Tan Sri Tee Hock Seng (bendahari agung) dan Simon Lim (setiausaha penganjur) dilantik oleh Tee Keat.
Selain itu, Dr Chua juga perlu berdepan dengan Ketua Wanita Datin Paduka Chew Mei Fun, penyokong kuat Ka Ting manakala Ketua Pemuda Datuk Dr Wee Ka Siong dilihat bersikap terbuka terhadap Dr Chua walaupun pada asasnya beliau adalah orang Liow.
Bagaimanapun, anggota CC Datuk Chong Itt Chew, sekutu Dr Chua, yakin Dr Chua mampu menyatukan parti "selagi presiden cukup sensitif untuk mengendalikan situasi dalam parti".
"Beliau perlu adil kepada setiap orang. Pastikan parti mempunyai hala tuju. Terdapat juga keperluan bagi parti meningkatkan disiplin. Anda tidak boleh sesuka hati "ketuk" sana sini," katanya.
Peng Sieu pula berkata, kepimpinan baru tidak mempunyai banyak pilihan selain bekerjasama sebagai satu pasukan tanpa mengira mereka dari kumpulan yang mana.
"Perwakilan pusat telah menolak "cai tan". Mereka memilih pasukan baru yang terdiri daripada pemimpin dari semua kumpulan dan menghantar isyarat yang jelas iaitu mereka perlu bekerjasama.
"Para perwakilan boleh sahaja mengundi mengikut senarai, jika mereka mahu pasukan mereka dipilih, tetapi keputusannya jelas menunjukkan yang mereka tidak mahu berbuat begitu. Sebaliknya mereka memilih pemimpin dari kesemua kem yang berlainan," kata naib presiden yang baru dipilih itu.
Liow pula berkata apa yang parti amat perlukan sekarang ialah untuk terus bergerak dan memulihkan kredibilitinya berikutan para perwakilan telah membuat keputusan.
"Perlu ingat bahawa para perwakilan telah mengundi kami untuk menyelamatkan parti. Kami patut memenuhi aspirasi ini. Sepatutnya tidak wujud lagi pertelingkahan tetapi merapatkan barisan dan bersatu kembali," kata Timbalan Presiden yang baru dipilih itu kepada Bernama hari ini.
Ujian getir pertama bagi barisan kepimpinan baru ialah pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor akan datang di mana 26 peratus daripada 60,000 pemilih berdaftar di kawasan itu ialah kaum Cina.

Saya Tak Mainlah Superimpose...

BERHUBUNG dengan posting sebelum ini yang memaparkan gambar Ibrahim Ali dengan Anwar Ibrahim ada seorang penjenguk mempertikaikan gambar berkenaan. Menurut penelitiannya secara saintifik dan mengakui dia sebagai seorang ahli grafik, katanya gambar itu adalah super impose.

Beliau persoal lengan Anwar lebih besar lengan Ibrahim Ali. (Memanglah lengan Anwar lebih besar dari lengan Ibrahim sebab Anwar nak lengankan Brahim - he he).

Beliau kesal kerana saya telah memperalatkan kecanggihan IT untuk menipu penjenguk blog ini, katanya. Beliau juga mempersoalkan gambar saya dengan Nik Aziz. Barang kali penjenguk ini dengki kerana dia tidak dapat untuk merakam gambar sedemikian.

Saya ucap terima kasih atas pemerhatian dan penelitian penjenguk blog ini. Saya sangat terkilan kalau ada apa-apa maklumat atau fakta yang tidak berfakta. Saya tidak tahu kalau ada penjenguk yang berfikiran seperti kebanyakan bloger hantu yang kreatif dalam membuat super impose.

Bersama ini saya sertakan beberapa keping gambar termasuk yang saya postkan dalam blog ini bagi menjelaskan kekeliruan dan kekemetotan otak penjenguk berkenaan.

Untuk pengetahuan penjenguk blog ini saya tidak suka bermain dengan gambar superimpose malahan kerja itu saya mengutuknya. Apa yang saya siarkan dan tulis adalah berdasarkan fakta dan bukan ilusi sekadar untuk suka atau mengelirukan orang.

Saya berharap penjenguk otot kemetot itu dan yang lainnya yang cuba menyamakan saya dengan blogger hantu lain membuat kajian ke atas beberapa keping gambar yang saya sertakan ini. Daya mencabar kalau terbukti ianya superimpose hadiah berniat wang jutaan ringgit akan diberikan. Rebutlah...

Untuk makluman gambar ini bersama puluhan yang lain saya rakam sewaktu Ibrahim Ali dan ribuan orang menanti kepulangan Anwar dari luar negeri pada 25 Mei 2005. Mungkin pada tarikh itu penjenguk yang mengakui pakar dalam fotografi itu masih belum lahir lagi! Untuk pengetahuan juga gambar Ibrahim dalam keadaan lebih dhsyat dari ini pun ada dalam simpanan saya, ianya asli bukan superimpose. 

MSO.

PM: Belum ada rombakan kabinet lagi


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkata belum ada keputusdan dibuat behubung rombakan kabinet berikutan keputusan pemilihan parti MCA semalam.

Bercakap kepada pemberita di lobi Parlimen, Najib berkata tiada ruang masa yang ditetapkan bagi rombakan itu kerana beliau perlu berbincang dengan presiden MCA yang baru, Datuk Seri Chua Soi Lek terlebih dahulu.

“Tiada keputusan lagi. Kami akan menganalisis keputusan itu untuk memahami mesej yang cuba disampaikan oleh perwakilan.”

Ditanya mengenai kedudukan Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Ong Tee Keat dan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Kong Cho Ha yang kedua-dua mereka tewas pada pemilihan semalam itu, Najib berkata: “Ia bergantung.”

Beliau juga berharap tidak ada lagi puak-puak dalam MCA dan semua pemimpin akan bersatu semula.

“Ini adalah titik baru bagi MCA jika semua orang mengotakan apa yang dijanjikan mereka. Tetapi kita harus memberi mereka masa untuk melupakan sengketa,” katanya.

Ditanya sama ada skandal seks Chua akan menjadi liabiliti kepada BN, Najib berkata perkara itu belum jelas dan nyata.

“Ada pelbagai pandangan berhubung perkara itu tetapi lebih 900 perwakilan MCA telah memberikan mandat kepada Chua. Justeru beliau mempunyai kekuatan tersendiri yang dihargai oleh perwakilan,” katanya.

Perdana Menteri juga memilih untuk tidak mengulas ketika ditanya berhubung spekulasi bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Mohd Taib akan diletakkan sebagai calon BN pada pilihan raya kecil Hulu Selangor .

“Siapa bagi tau? Beri kami masa. Kita perlu membuat keputusan yang betul dan menjalankan kajian sendiri,” katanya.

Mengulas peletakan jawatan 36 anggota jawatankuasa bahagian Bukit Bendera hari ini, Najib berkata apa yang dilakukan perlu mengikut perlembagaan parti.

Siapa dapat RM50 bilion saham bumiputera?


Kehilangan RM50 bilion saham yang diperuntukkan kepada bumiputera telah dibangkitkan oleh beberapa pemimpin PAS. Antara yang saya ingat ialah Haji Salahuddin Ayub, Haji Mahfuz Omar dan Haji Mohamad Sabu. Boleh jadi ada yang lain yang membangkitkannya. Tetapi, saya tak ingat.

Hari ini, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng sekali lagi membangkitkan hal itu (lihat berita Malaysiakini hari ini "Melayu hilang saham, gagal capai ekuiti 30 peratus").

Orang yang mula-mula mendedahkan angka-angka tersebut ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri. Apa dia buat untuk menyelamatkan saham-saham yang diperuntukkan kepada bumiputera selepas beliau mendedahkan perkara itu, saya tak tau.

Untuk sedikit maklumat, sila lihat posting blog ini "RM50 bilion saham Bumiputera hilang akibat demonstrasi anti-ISA" pada 7/8/09.

Sekali lagi yang kita nak tanya, siapa dapat RM50 bilion itu? Lagu mana depa dapat?
PB.

Umno memang rasis

Majlis Tertinggi (MT) Umno pada September 2008 memutuskan Datuk Ahmad Ismail digantung dan dilucutkan hak-haknya dalam parti selama tiga tahun.

Ia berikutan kontroversi yang dicetuskan oleh ketua Umno Bukit Bendera itu, yang didakwa membuat kenyataan yang berbaur perkauman terhadap masyarakat Cina.

Ahmad telah menimbulkan kemarahan masyarakat Cina apabila didakwa berkata bahawa kaum itu "menumpang" di negara dan meminta mereka supaya tidak menjadi seperti orang Yahudi di Amerika yang mahu menguasai ekonomi dan kuasa politik.

Keadaan menjadi bertambah buruk apabila Ahmad membuat kenyataan menggesa Gerakan supaya keluar dari BN dan manakala seorang penyokongnya telah bertindak mengoyak gambar pemangku presiden Gerakan, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Bagaimanapun pada Disember tahun lalu, Majlis Tertinggi Umno mengambil keputusan untuk menarik semula penggantungan itu.

Terkini 36 anggota jawatankuasanya meletakan jawatan bagi membolehkan pemilihan baru diadakan semula bagi membolehkan bekas ketua mereka, Datuk Ahmad Ismail untuk kembali menerajui bahagian berkenaan.

Pemimpin rasis sentiasa mempunyai tempat istimewa dalam Umno dan sentiasa dianggap hero. / end

Gambar Bumbung Bangunan Dalam Pembinaan UMT Runtuh, Satu Maut...TERENGGANU DARUL RUNTUH......


Lepas satu satu yang runtuh di negeri Terengganu. Selepas runtuhnya Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin dan beberapa lagi kejadian yang menuruti selepas itu, petang tadi pada kira-kira pukul 5 petang satu lagi keruntuhan berlaku. Kejadian kali ini di Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

MStar melaporkan seorang pekerja binaan maut dan tujuh lagi cedera apabila bumbung sebuah bangunan milik UMT yang sedang dalam pembinaan runtuh lalu menghempap mereka petang tadi.

Buruh binaan yang meninggal dunia itu dipercayai pekerja dari Bangladesh. Dua lagi pekerja juga dari Bangladesh dikatakan parah.

Kejadian pada jam 5.10 petang itu berlaku ketika hujan lebat.

Bangunan yang sedang dalam pembinaan itu adalah untuk Institut Oseanografi UMT.

Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said telah bergegas ke tempat kejadian yang terletak di Gong Badak tidak jauh dari sini sebaik sahaja mendapat berita mengenainya.

Dan ketika kejadian berlaku, Naib Canselor Profesor Datuk Aziz Deraman tidak ada di dalam negara. Jawatannya dipangku oleh Prof Yahya Ibrahim iaitu timbalan naib canselor (hal ehwal pelajar).

Sumber gambar : Zulkefli






Sultan Selangor Prihatin, Mahu Masalah Rakyat Diselesaikan Pantas



Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mahu semua pegawai  kerajaan bekerjasama  dengan wakil rakyat dalam menyelesaikan masalah rakyat.
Sultan Sharafuddin Idris Shah bertitah demikian ketika merasmikan kompleks Pejabat Daerah dan Tanah Klang yang baru di Klang.
Baginda  menghadiri taklimat pembangunan daerah Klang oleh pegawai daerah Klang dan taklimat projek pemuliharaan serta  pembangunan sungai Klang oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Dalam titahnya, baginda mengingatkan wakil rakyat dan pegawai kerajaan bahawa kerjasama sedemikian akan membawa keberkesanan dalam memberi perkhidmatan kepada rakyat.
"Wakil rakyat adalah mewakili rakyat dan rakyat menaruh harapan tinggi kepada wakil rakyat bagi mengutarakan masalah yang dihadapi kepada pihak kerajaan negeri. Kerjasama antara wakil rakyat dan kakitangan kerajaan dalam membela nasib rakyat pasti akan mewujudkan masyarakat yang harmoni dan hidup aman tanpa sengketa,"
"Beta suka menasihat agar semua pihak menjauhi sifat kenagkuhan kuasa. Pikullah tanggungjawab dengan rasa amanah, ikhlas dan rendah diri untuk mendekati jiwa rakyat supaya rakyat Beta tidak merasakan sebarang jurang untuk mereka meluahkan segala masalah,"
Sultan Sharafuddin juga meminta semua kakitangan kerajaan di negeri ini supaya  mengamalkan pendekatan mesra ketika berurusan dengan rakyat.
Baginda menegaskan masalah rakyat tidak mungkin diselesaikan jika pegawai dan kakitangan menghabiskan masa di dalam pejabat sahaja.
"Beta juga mahu semua pegawai dan kakitangan kerajaan yang berkhidmat di Negeri Selangor ini hendaklah sentiasa bersifat mesra dan mendengat masalah yang dihadapi oleh rakyat negeri Selangor ini,"
"Sehubungan dengan itu, Pegawai Daerah , pegawai-pegawai dan kakitangan Pejabat Daerah hendaklah bekerjasama dengan Orang Besar Daerah, iaitu wakil beta di setiap daerah di Negeri Selangor supaya dapat sama-sama memajukan daerah masing-masing dan membantu mengatasi masalah yang dihadapi oleh rakyat di daerah berkenaan,"
Sultan Sharafuddin melahirkan keprihatinan kepada golongan pekerja yang terkesan dengan kesesakan lalulintas di bandar Klang.
Baginda juga mahu masalah kesesakan di Hospital Tunku Ampuan Rahimah Klang diselesaikan dengan segera.
Sultan Sharuddin berharap Projek Pemulihan Sungai Klang berjaya dan mahu segenap masyarakat turut serta aktif memulihara dan membersihkan persekitaran, supaya Sungai Klang dinobatkan antara sungai-sungai bersih dan berkualiti di dunia.

Bangunan Universiti Malaysia Terengganu Runtuh, Seorang Maut


KUALA TERENGGANU 29 MAC: Seorang buruh terbunuh manakala empat rakannya cedera apabila para besi bagi  pembinaan bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur Universiti Malaysia Terengganu (UMT) runtuh, petang ini.
    
Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Terengganu, Pauzan Ahmad berkata, buruh warga Bangladesh itu tertimbus dalam konkrit simen yang masih basah dan mati  di tempat kejadian.

Katanya, empat rakan mangsa cedera termasuk seorang parah akibat dihempap para besi yang runtuh ketika mereka sedang melakukan kerja pembinaan konkrit tangki air dan membancuh konkrit.

Pauzan berkata, semua mangsa dibawa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah untuk menerima rawatan.
    
Pasukan Polis, bomba, dan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM) berada di lokasi kejadian sehingga jam 8 malam bagi menjalankan kerja mencari dan menyelamat ekoran kejadian jam 5 petang itu.
    
Bangunan Institut Oseanografi dan Institut Akuakultur UMT setinggi empat tingkat itu mula dibina pada 15 Disember 2008 dan dijangka siap 18 Oktober tahun  ini.

Universiti diarah jana pendapatan sendiri

Semua institusi pengajian tinggi (IPT) diminta menjana pendapatan mereka sendiri antara 15 hingga 20 peratus berdasarkan peruntukan yang diberikan oleh kerajaan setiap tahun.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sektor pendidikan memerlukan biaya yang sangat besar secara berterusan sedangkan kerajaan tidak mungkin mampu menanggung keseluruhan kos secara total.

Beliau berkata, sesebuah IPT pada dasarnya mempunyai kemampuan untuk menjana pendapatan sendiri kerana mereka didukung oleh kelompok cendekiawan yang mampu merumus kaedah sesuai dalam menghasilkan pendapatan sendiri.

"Ada sebilangan universiti yang mampu menghasilkan sehingga 30 peratus pendapatan dari peruntukan yang diberikan oleh kerajaan, tetapi beberapa yang lain menghasilkan sekitar satu hingga 20 peratus sahaja.

"Kami belum tetapkan sebarang sasaran tetapi memang kementerian akan memberi penekanan khusus dalam aspek ini apatah lagi apabila selepas kerajaan berikan mereka autonomi,” katanya kepada pemberita dalam satu persidangan akhbar selepas melancarkan Taman Sains Putra di sini hari ini.

Mohamed Khaled berkata, matlamat itu boleh dicapai menerusi penghasilan produk-produk dan penemuan terbaru yang diperolehi dari pengkomersialan kaedah pembangunan dan penyelidikan (R&D).

- Bernama

The Election Commission's secret

By Wong Chin Huat
editor@thenutgraph.com

Ballot box at the entrance of the Election Commission
AS expected, the Election Commission (EC) said "no" to the idea of local elections mooted by the Penang and Selangor governments. Perhaps the EC is taking its cue from Prime Minister Datuk Seri Najib Razak, who is dead against "politicking", the derogatory term for political competition.
I would argue that the EC actually has an institutional interest not to have local elections. Why? Because it would expose one aspect of their great disservice to Malaysia: gerrymandering.
Russian dolls
Before I explain how gerrymandering has made a mess out of local governments in Malaysia, perhaps some background is in order.
Our current two-tier electoral structure is designed like a set of Russian dolls. No parliamentary constituency should cut across a state boundary, and no state constituency should cross the boundaries between parliamentary constituencies. They must all fit neatly inside one another, from bottom to top.
In other words, our 13 states each has a set of three Russian dolls: the overall state boundary, the parliamentary constituencies within the state, and the state constituencies within each parliamentary constituency. The three Federal Territories each has a set of two Russian dolls: the overall territory boundary, and the parliamentary constituencies within it.
This neat design is meant to serve two purposes:
It allows the electorate to be organised into a single electoral roll for both federal and state elections. If any state constituency was allowed to cross the parliamentary constituency boundaries, two electoral rolls would be needed if federal and state elections were held simultaneously.
It allows the Barisan Nasional (BN) to organise its political leadership neatly: the menteri besar or chief minister leads the parliamentarians in his or her state, while each parliamentarian leads the state assemblypersons in his or her constituency.
Even though parliamentarians are federal legislators, thus being from a different political "system" than state premiers and assemblypersons, this Russian doll arrangement between federal and state lawmakers is rational.
It is also reasonable to assume that the constituents in any given state constituency share a common set of political interests, which may have to be addressed separately at state and federal levels.
Let's say state constituency a1 is part of parliamentary constituency A. and the locals in a1 are facing problems with both land title and healthcare. They should therefore approach a1's state representative for the land issue, and A's parliamentarian for the healthcare issue.
However, if a1 cuts across the boundaries of parliamentary constituencies A, B and C, then the locals and perhaps a1's state representative would have to coordinate with the parliamentarians from A, B and C on the healthcare issue.
Missing Russian dolls
Now, what happens to the Russian dolls if we want to have local elections with the same, single electoral roll?
Ideally, then, we would have a set of five Russian dolls: the overall state boundary, the local authorities within it, the parliamentary constituencies within each local authority, the state constituency within each parliamentary constituency, and the local ward (constituency) within each state constituency.
Thus, a local authority might have one or more parliamentarians serving it, but no parliamentarian should serve more than one local authority. Similarly, a state constituency would consist of a few local wards, but no local ward should be located across more than one state constituency.
And so, to revive local elections, couldn't we just divide existing state constituencies into smaller, elected local wards?
The answer is no.
Consider the case of Bukit Lanjan. This state constituency is spread across two local authorities: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) and Majlis Perbandaran Selayang. Another state seat, Sri Muda, sprawls across three local authorities: Majlis Perbandaran Klang, Majlis Bandaraya Shah Alam and Majlis Perbandaran Subang Jaya.
These state constituencies would have to be carved into local wards for two or three different local authorities. On top of that, some of these wards might end up being too small.
And why would this happen? The answer: gerrymandering.

                                   Russian dolls (Pic by filax / sxc.hu)
Electoral districts should in principle be political communities sharing common interests. Since local authorities determine the quality of local public service, their borders should be a key determinant of the electoral boundaries.
However, we have not had local elections since 1964, and so the EC has had a free hand in drawing and redrawing constituency boundaries.
Thus, reintroducing local elections would entail redelineating parliamentary and state constituencies to make them correspond with local authority boundaries.
So let's say the Penang and Selangor state governments are willing to amend state laws to force local elections on the EC. Unless this move is somehow declared unconstitutional, the EC would have to redraw a three-tier electoral map in the next redelineation exercise, which could begin in March 2011.
Constrained by the local authority boundaries, the pathological gerrymandering that has protected the BN so far would then have to be rolled back. The BN's systemic cheating via the EC's tampering with the electoral map would then be too obvious to escape citizens' eyes.
"No politicking"
For conspiracy theorists, the reason for not having local elections is probably more evil than gerrymandering. It is to prevent the appearance of a meaningful three-tier government system so that federal and state lawmakers can be sucked into firefighting and pork-barrel allocations as a result of dysfunctional local governance.
To begin with, many Malaysians do not realise we actually have two sets of "local governments": local authorities, such as the MBPJ, and administrative districts, such as Daerah Petaling.
Hence, at the sub-state level, there are three sets of divisions: parliamentary and state constituencies, local authorities, and administrative districts — and their boundaries often criss-cross. For example, the Bukit Lanjan state constituency also serves two administrative districts: Petaling and Gombak.

Three sets of sub-state division, but only one is elected — the other two are largely dysfunctional
Local authorities collect assessment rates and other local taxes and provide local public services. Administrative districts, headed by district officers (DOs), manage land matters, coordinate federal and state agencies at the district level, and administer federal and state funding.
Why can't the two be merged so that local development can be better planned, coordinated and implemented within one single local government unit? The reason for having two sets of "local governments" seems to be that they provide different roles for BN politicians at different levels.
Local authorities are generally filled with junior BN politicians, and occasionally by BN state assemblypersons. Meanwhile, BN state assemblypersons and parliamentarians may sit in district-level planning panels, or direct the DO to approve infrastructure projects and spending for their constituencies.
Therefore, the most important "benefit" of not having elected local authorities and administrative districts — "no politicking" — is that parliamentarians and state assemblypersons can continue serving as the locals' intermediaries in resource allocation and bureaucratic mitigation. This, in turn, would divert the lawmakers from actually debating and determining national and state policies.
The dysfunction of local government is so serious that if elected local governments could become efficient and responsive, the state governments might become hollow and redundant.
Take Penang, for example. The second smallest state by area, Penang has 40 state assemblypersons, and both its municipalities have 48 councilors in total.
If local elections were held in Penang, an average local ward would be about the same size as a state constituency. Now, if the elected local councilors were empowered to solve most of the local problems, would the electorate really need the state assemblypersons, and, by derivation, the state government?
We cannot do away the states as distinctive political units, not least because they are the embodiment of Malaysia's Malay monarchy.

(Pic by chrischappelear @ Flickr)
To keep the states relevant with functioning local governments, more power would have to be transferred from the federal government to the state authorities. In other words, local elections, if implemented, would amplify calls for decentralisation and federalism.
So, any wonder why so many politicians — from the BN and some from the Pakatan Rakyat, too — oppose or just pay lip service to this Pandora's box called local elections?

'Hilang RM546b:' Menteri diminta letak jawatan

Ahli parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong menuntut menteri yang bertanggungjawab ke atas syarikat permodalan negara Khazanah Nasional Bhd supaya meletak jawatan atas kehilangan wang rakyat berjumlah RM546 bilion.

Pada ucapannya di Dewan Rakyat hari ini, Wee (kiri) berkata kerugian itu berlaku selepas Khazanah mempengaruhi Pos Malaysia Bhd dalam isu penjualan sahamnya dalam sebuah lagi syarikat "X" dengan harga RM14 juta.

"Saya difahamkan bahawa maksud 'penguasaan luar' di sini adalah penguasaan dariapda Khazanah (Nasional) Bhd, yang diketuai oleh Tan Sri Azman Mokhtar dan syer X adalah Transmile Bhd.

"Saya merayu kepada perdana menteri untuk menjalankan satu siasatan dengan segera apa yang telah didedahkan.

"Jikalau tuduhan tersebut adalah benar, saya percaya benar, menteri yang bertanggungjawab untuk Khazanah pada masa itu, jika masih memegang jawatan menteri mesti meletak jawatannya dengan segera untuk memikul tanggungjawabnya.

"Tindakan keras mesti diambil terhadap menteri tersebut dan pegawai Khazanah yang terlibat," katanya.

Wee berkata, beliau difahamkan perkara itu melalui satu rencana yang disiarkan dalam satu keluaran majalah Malaysian Business.

Katanya rencana bertajuk 'Is whistle-blowing really serious' itu ditulis oleh bekas ahli parlimen Tan Sri Adam Kadir yang juga merupakan bekas pengerusi Pos Malaysia.

Tulisan itu juga menyebut, keputusan untuk menjual pegangan berkenaan dibuat oleh badan pengarah Khazanah.

"Saya percaya, ini adalah satu contoh yang jelas -- harapkan pagar, pagar makan padi," katanya

Politik li ta’arafuu jadi keutamaan dalam pilihan raya S’wak

Oleh Mohd Ali Bakri
 

KUALA LUMPUR: Mendepani cabaran dalam pilihan negeri Sarawak yang semakin dekat, Pas Miri menjadikan 'politik lita'arafu', iaitu seni politik yang saling kenal-mengenal, berbaik sesama sendiri sebagai alat perjuangan mereka.

YDP Pas Miri, Haji Jofri berkata, wadah perjuangan Pas berteraskan politik li ta'arafu, iaitu politik yang saling menghormati, khususnya bagi negeri Sarawak yang bersifat majmuk.

"Dengan ini, bertambah penting bagi Pas untuk menyerlahkan sifat keadilan Islam yang mampu meraikan kepelbagaian.

"Pas akan terus menawar diri untuk memimpin perubahan dan memikul amanah kepimpinan negeri bersama setiap rakan Pakatan Rakyat," kata beliau ketika menutup acara bersama pimpinan Pas negeri dan pusat bersama jentera pilihan raya Pemuda Pas baru-baru ini.

Tambahnya, asas utama yang diterapkan adalah untuk mengguna saluran siasah dalam menyebarluaskan keindahan Islam dalam kalangan masyarakat di Sarawak.

Ekoran itu, tambah Haji Jofri, antara rancangan yang perlu dibuat adalah usaha mencari lebih ramai tenaga kerja tempatan dalam memastikan kesinambungan dakwah di sini.

Turut hadir adalah Setiausaha Pehubungan Pas Sarawak Saidin yang memberi motivasi dan rancangan yang lebih jelas dalam menggerakkan jentera pilihan raya akan datang.

Seks Luar Tabii: Peguam Persoal Chua Soi Lek Masih Bermaharajalela

Sekiranya Umno-BN benar-benar komited mengetengahkan pemimpin yang bermoral, maka Perdana Menteri Najib Abdul Razak harus mendesak Dr Chua Soi Lek melepaskan jawatan Presiden MCA.

Peguam Wan Anwar Wan Syahadat berkata BN pantas mendakwa Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim atas tuduhan seks luar tabii, namun tiada tindakan undang-undang diambil keatas Chua Soi Lek walaupun telah dibuktikan bersalah.

Semalam, Chua Soi Lek merampas kerusi Presiden MCA dengan undi 901 dari 2,315 undi yang sekali gus menjadikan beliau presiden MCA yang kesembilan.

Chua melepaskan jawatan Menteri Kesihatan selepas skandal seksnya terbongkar pada 3 Januari 2008.

Wan Anwar berkata kegagalan pemerintah bertindak keatas Presiden MCA yang baru ini menguatkan persepsi rakyat bahawa pendakwaan terhadap mantan Timbalan Perdana Menteri bermotifkan politik.

“Kes mengenai dia yang ada oral seks dan sebagainya itu, kita lihat Peguam Negara tidak mengambil tindakan terhadap perkara ini walaupun adanya keterangan yang nyata daripada pihak Chua Soi Lek sendiri dan juga pengakuan serta laporan polis dibuat terhadapnya.

“Tetapi masih juga tiada pendakwaan yang dilakukan oleh peguam negara terhadap Presiden MCA sekarang ini. “

Wan Anwar berkata Peguam Negara Tan Sri Gani Patail mempunyai bukti kuat termasuk rakaman video perselingkuhan untuk mendakwa Chua dibawah Seksyen 377B Kanun Keseksaan.

“Jadi mengapa dalam kes pendakwaan Datuk Seri Anwar Ibrahim, memang kita nafikan sekeras-kerasnya dan tidak mempunyai bukti dan nyata yang keras, kenapa Datuk Seri Anwar didakwa di mahkamah sedangkan Datuk Chua soi Lek tidak didakwa di mahkamah.”

Syabas Mula Operasi Pemotongan Bekalan Air 1 April


Syarikat Bekalan Selangor Sdn Bhd (SYABAS ) akan mengadakan operasi pemotongan bekalan air bagi akaun bil air yang tertunggak di kawasan Kuala Lumpur dan Selangor mulai 1 hingga 15 April ini.
Kawasan di Kuala Lumpur yang terlibat ialah Kampung Pandan, Desa Pandan, Jalan Cochrane, Sri Angsana Hilir, Pandan Jaya, Taman Cempaka, Taman Dagang, Taman Nirwana, Taman Maluri, Taman Cheras Indah, Taman Komersial Pandan Mewah, Taman Mawar, Taman Kencana, Taman Mega, Taman Muda, Taman Melor dan Bukit Permai.
Turut terlibat Taman Pertama, Taman Putra, Taman Bukit Teratai, Taman Saga, Taman Seraya, Taman Shamelin, Taman Miharja, Taman Rajawali, Taman Ikan Emas, Kampung Cheras Baru, Taman Tenaga, Desa Aman, Taman Bukit Pandan, Taman Mutiara, Taman Bahtera, Taman Cheras, Taman Billion, Taman Rakyat, Taman Segar, Alam Jaya, Taman Sunway, Cheras Awana, Taman Mudun, Taman Mulia, Taman Bukit Hijau, Desa Bukit Cahaya, Alam Damai dan Cheras Utama.
Di Selangor, kawasan yang terlibat ialah Kampung Padang Jawa, Kampung Kuantan, Seluruh Shah Alam (Seksyen 2 - Seksyen 34), Putra Height, Bukit Jelutong, Seksyen U8 sehingga U13, Jalan Batu 3 Lama, Taman Intan dan Jalan Bukit Kuda, menurut kenyataan Syabas hari ini.
Lain-lain kawasan ialah Tasik Puteri, Kundang, Kuang, seluruh kawasan Rawang, Sungai Choh, Sungai Buaya, Bukit Beruntung, Bukit Sentosa, Batang Kali, Hulu Yam Baru dan Lama, Rasa, seluruh Kuala Kubu Bharu, Kerling, Kalumpang, Hulu Bernam, Sungai Tengi dan Sungai Tengi Selatan, Sungai Dusun, Sungai Selisek dan Felda Soeharto serta Gedangsa.  
Kawasan Hulu Langat melibatkan sekitar kawasan Batu 9 ke Batu 14 Hulu Langat; sekitar kawasan Batu 14 ke Batu 18 Hulu Langat, Kampung Sungai Makau, sekitar Kawasan Dusun Tua, Taman Pinggiran Delima, Taman Sri Nanding, Taman Perkasa, Taman Desa Sentosa, Kampung Sungai Lui, Kampung Kuala Perdik, Kampung Sungai Serai, Kampung Baru Cina Batu 9, Taman Levender, Taman Megah Cheras, Taman Tun Perak, Bandar Tun Hussein Onn, Taman Cheras Perdana, Taman Sungai Sering, Taman Rasa Sayang dan Taman Lagenda Mas.
Menurut kenyataan itu lagi kawasan lain yang terlibat dengan operasi itu ialah taman-taman perumahan di Gombak dan Petaling serta kawasan perumahan dan perkampungan di Kuala Selangor.
Sehubungan itu, orang ramai dinasihatkan untuk membuat pembayaran bil air dengan segera bagi mengelakkan tindakan pemotongan bekalan air dan sekiranya pemotongan telah dilakukan, kos pemotongan dan penyambungan semula sebanyak RM50 akan dikenakan sebelum penyambungan semula bekalan dibuat, tambah kenyataan itu.

KEADILAN Pilih Calon Yang Mampu Menjana Kemenangan


PETALING JAYA 29 Mac - Parti Keadilan Rakyat akan memilih calon yang boleh membawa kemenangan dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.
Naib Presiden KEADILAN, Sivarasa Rasiah berkata pucuk pimpinan parti akan menimbangkan beberapa faktor penting dalam membuat keputusan tersebut termasuk latarbelakang peribadi, pengalaman dan kelayakan akademik, demografi pengundi, ciri kawasan pilihan raya serta pandangan rakan lain dalam Pakatan Rakyat.
"Tidak satu pun faktor yang disebutkan boleh berdiri secara sendiri dalam menentukan siapa calon yang bakal bertanding. Ujian terbaik ialah samada calon yang diputuskan mampu menjana kemenangan.
"Di dalam pilihan raya umum di mana sebilangan calon dipertandingan untuk sejumlah kerusi, memastikan calon yang dipilih itu mampu mewakili semua kaum adalah juga faktor yang penting," kata Sivarasa untuk menjelaskan kenyataan beliau yang dipetik media berhubung pemilihan calon Pakatan Rakyat bagi kerusi Parlimen itu.
Sivarasa yang juga Ahli Parlimen Subang berkata pemilihan seseorang calon adalah perkara yang sulit dan isu dalaman parti dan tidak seharusnya kemungkinan seseorang yang disebutkan sebagai calon dibincang secara terbuka.
"Keputusan muktamad pemilihan calon terletak di tangan Majlis Pimpinan Pusat  kecuali keputusan itu diserahkan kepada Biro Politik atau pemimpin tertentu. Tidak ada mana-mana calon boleh bertanding tanpa waran yang ditandatangani oleh Presiden parti," kata beliau dalam satu kenyataan yang dikeluarkan hari ini.

Zambry, Ganesan Takut Jumpa Pakatan Rakyat


Oleh Norasikin Samsi
SHAH ALAM 29 Mac- Keputusan Menteri Besar 'Mahkamah' Perak, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir dan Speaker 'Haram', Datuk R. Ganesan tidak mahu bermesyuarat bersama Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat bagi membincangkan kelancaran dan kelicinan perjalanan sidang DUN esok dianggap sebagai tindakan pengecut dan bacul.
Adun Titi Serong, Drs Khalil Idham Lim kedua-dua pemimpin Barisan Nasional itu gagal hadir pada mesyuarat di Dewan Bandaraya Ipoh pukul 9 pagi tadi.
"Seperti hasrat yang dihantar melalui surat rasmi pada Jumaat lepas, hari ini kami berkumpul di Dewan Bandaraya Ipoh tepat pada waktunya dan kami menunggu kedatangan Zambry dan Ganesan bagi membincangkan kelancaran perjalanan sidang pada esok hari. Namun mereka tidak hadir malah kami juga tidak dapat tindak balas dari mereka," kata beliau kepada Suara Keadilan.
Turut hadir pada mesyuarat itu termasuk Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Adun Sitiawan Datuk Ngeh Khoo Ham, Adun Pantai Remis Datuk Nga Kor Ming, Ahli Parlimen Ipoh Barat M. Kulasegaran, Adun Tronoh merangkap Speaker Pakatan Rakyat V. Sivakumar, Adun Tebing Tinggi, Ong Boon Piow dan Adun Bercham, Sum Cheok Leng.
Menurut Drs Khalil lagi sehari sebelum sidang DUN diadakan terdapat tanda-tanda halangan jalan raya serta lain kekangan akan dijalankan oleh pihak berkuasa dengan menyalahguna jentera kerajaan.
"Kita minta rakyat menilai dan kami datang hari ini untuk memastikan supaya persidangan menjadi lebih baik tanpa ada sekatan jalan, penggunaan jentera polis dan FRU (Polis Simpanan Persekutuan).
"Inilah sikap penakut dan angkuh Zambry. Kalau sebelum ini beliau berkata mahu bekerjasama dengan rakyat maka sepatutnya dia datang untuk berbincang bersama kami," ujar beliau lagi.

DATUK TAJOL BOLEH JADI ADUN BEBAS ?



datuk...jadi bebas je...

apa lagi nak tunggu dalam UMNO...
datuk memang "bencikan" zambry...
ni lah masanye nak "balas dendam"..
bila nak umum jadi bebas....datuk....?



Pengiktirafan Tajul Rosli terhadap V Sivakumar sebagai Speaker DUN Negeri Perak menunjukkan UMNO Perak sudah berpecah belah .

 perakkume 

Syarikat Kroni Dapat Projek Penswastaan Makmal Patologi?


KUALA LUMPUR 29 Mac- Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub meminta penjelasan daripada kerajaan berhubung syarikat RM2, Akar Mulia Sdn Bhd yang didakwa dianugerahkan projek penswastaan makmal patologi disemua hospital kerajaan.
Menurut Salahuddin syarikat tersebut ditubuhkan secara segera dengan tujuan untuk membida tender penswastaan daripada Kementerian Kesihatan.
"Syarikat RM2, Akar Mulia Sdn Bhd telah dianugerahkan projek itu selepas dua kali kementerian bermesyuarat, apakah kredibiliti dan keupayaan syarikat tersebut dan kenapa makmal tersebut hendak diswastakan? Malah syarikat tersebut telah menyertai satu mesyuarat rasmi di kementerian pada 17 Julai tahun lalu," jelas beliau.
Salahuddin menambah syarikat tersebut sekali lagi mengadakan perbincangan eksklusif dengan pihak kementerian pada 25 Mac lalu ini supaya langkah penswastaan itu direalisasikan.
"Saya meminta kementerian menjelaskan kaedah perlantikan syarikat RM2 tersebut, samada menggunakan kaedah rundingan terus atau sebaliknya," kata Salahuddin.

Umno 'Juara Rakyat' Kecewakan Rakyat Kempas

KUALA LUMPUR 29 Mac - Setelah dikecewakan oleh parti yang berbangga sebagai 'Juara Rakyat', penduduk setinggan kawasan Kempas di Johor Bharu yang kebanyakan adalah penyokong Umno terpaksa meminta pembelaan daripada Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Dalam pertemuan di pejabat di tingkat 14 Bangunan Parlimen, penduduk malang yang dihalau daripada penempatan yang menjadi tempat berteduh mereka selama lebih 30 tahun menyerahkan memorandum kepada Anwar.
Anwar berkata Pakatan Rakyat akan bermesyuarat pada 31 Mac dan akan turut membincangkan masalah penduduk di kampung tersebut.
"Kita akan teliti isi kandung memorandum ini di mesyuarat Pakatan Rakyat pada 31 Mac nanti dan apa bentuk tindakan yang kita boleh ambil untuk meringankan beban penduduk," jelas beliau.
Wakil penduduk, Ramli Ibrahim berkata setakat ini lebih 2,000 penduduk daripada 320 keluarga telah dihalau daripada sekitar kawasan setinggan Kempas tanpa sebarang pembelaan atau pampasan.
Baki sebanyak kira-kira 7,600 penduduk daripada 1,600 keluarga kini menunggu saat mereka diarah keluar oleh pihak Pentadbir Tanah Daerah Johor Baharu (PTDJB) yang memiliki tanah tersebut.
"Apa yang kita mahu ialah pampasan sebanyak RM30,000 setiap keluarga. Kita lihat di Kampung Buah Pala, kerajaan negeri berusaha sampai penduduk dapat RM200,000 pampasan setiap keluarga dan begitu duga Kampung Berembang di Selangor.
"Kami jumpa wakil rakyat Kempas, Datuk  Osman Sapian tapi dia menunjukkan sikap nak gaduh dengan kami. Dia kata,"pergilah minta tolong dari pembangkang, kalau saya minta awak semua RM100 sebulan selama 30 tahun tinggal di atas tanah kerajaan berapa awak kena bayar?". Macam inikah sikap yang ditunjukkan oleh pemimpin Umno kepada kami rakyat Melayu miskin?," tegas Ramli.
Ramli mempertikaikan sikap kerajaan negeri yang memilih untuk memberi pampasan kepada pindah yang diarah berpindah.
"Ada kawasan setingga di sekitar Kempas mendapat pampasan, ada yang dapat RM10,000. RM20,000 tapi kami disini dihalau begitu sahaja.
"Kami amat berharap Datuk Seri Anwar sebagai pejuang rakyat boleh membantu kami mendapatkan pampasan dan pembelaan yang amat kami harapkan. Kami orang Melayu tapi Umno biat tak tahu sahaja untung nasib kami," kata Ramli lagi.

Jawab jangan tak jawab!!




Zoom zoom ala kazoom!! Yesterday.... there was RM52 billion, now there's only RM 2 billion left.

What?? Ini magic ke atau apa ke bendanya??

Itulah pertanyaan sensasi Lim Guan Eng buat Piem Satu Malaysia?? Bagaimana saham bumiputera boleh hilang terlepas daripada tangan bumiputera???

Ha... ha... ha... ha... ini siapa punya angkara, siapa punya kerja??

Banyak duit tu oi.... Patutler bangsa Melayu layu kerana duit berbillion daripada saham yang diperuntukkan kepada mereka tak tau siapa yang soru.. dan kita mahu tahu bagaimana ini boleh berlaku dan siapa yang soru??

Jangan lari.... jangan elak.... jangan dolak dalik!!! Jawab jangan tak jawab, ya??

Satu Malaysia mahu tahu!!

PERKASA MENJADI KELAB UMNO?

·

penang gerakan pc 141008 teng hock
 namSaya percaya Perkasa yang diasaskan Ibrahim Ali menjadi juara perkauman sempit yang sekarang ini tidak boleh dimainkan oleh Umno kerana ianya berlawanan dengan Semangat 1Malaysia yang diasaskan oleh Presiden Umno, Najib Razak.
Jadi mahu tidak mahu Umno tidak boleh menunjukkan belang mereka sebagai juara perkauman Melayu sempit. Jadi tanpa disedari atau sememangnya disedari, Perkasa memainkan peranan itu untuk memastikan Umno terus mendapat sokongan orang Melayu. Jika tidak Umno bimbang kehilangan sokongan pengundi Melayu kerana semangat 1Malaysia seolah-olah menyamaratakan semua kaum dan penganut agama.

Jadi Umno berfikir slogan 1Malaysia ini mungkin memberi kesan kepada Umno. Jadi Umno mesti mencari kuda tunggangan atau 'wok yik' untuk memainkan peranan mengekal dan menambahkan lagi sokongan orang Melayu kepada Umno.
Akhirnya Perkasa dilihat berjaya memainkan peranan ini. Malah mantan Perdana Menteri, Tun Mahathir juga seolah-olah merestui semangat perkauman sempit Perkasa apabila turut sama merasmikan Perkasa.
Malangnya Mahathir dan Perkasa tidak sedar atau sengaja mahu mengguriskan hati rakyat Bukan Melayu. Akibatnya masyarakat Tionghua terutamanya semangat jijik dengan Umno dan Perkasa. Malah parti Gerakan rakan Umno juga marah kepada Umno dan Perkasa.
Ketua Gerakan Pulau Pinang, Datuk Teng Hock Nam menyelar bekas perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berhubung peranannya merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa).

Dalam kenyataannya hari ini Teng juga membidas negarawan itu yang menyampaikan ucapan yang didakwanya bersifat perkauman dan ‘menjijikan’.

Teng berkata Mahathir juga menggunakan peluang berucapa di perhimpunan NGO pelampau kanan Melayu untuk menyerang Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan konsep 1Malaysia yang diperjuangkannya.

Muhyidin tolak Muhamad Taib sebagai calon BN Hulu Selangor

KUALA LUMPUR, 29 Mac: Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyidin Yassin secara lembut menolak cadangan agar Tan Sri Muhamad Haji Mohd Taib dicalonkan Umno sebagai calon BN dalam pilihan raya kecil Hulu Selangor.

"Saya tak fikir Muhamad Mohd Taib setuju," kata Muhyidin ketika ditanya wartawan tentang cadangan Umno Hulu Selangor agar bekas MB Selangor itu dipilih sebagai calon BN.

Muhamad adalah bekas Adun Batang Kali, salah satu DUN di bawah Parlimen Hulu Selangor. Umno Hulu Selangor mencadangkan beliau dipilih sebagai calon dalam pilihan raya kecil kawasan itu nanti.

Mereka yakin, jika Muhamad dipilih, BN akan menang mudah sebagaimana rekod yang ditunjukkan BN dalam pilihan raya kecil Bagan Pinang apabila bekas MB Negeri Sembilan, Tan Sri Isa Samad dipilih sebagai calon.

Sementara itu, Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu masih yakin kerusi Parlimen Hulu Selangor akan diperuntukkan kepada wakil parti itu walaupun Umno terus menggesa agar ia diserahkan kembali kepada parti dominan Barisan Nasional (BN) itu.

“Saya berharap begitu, berharap MIC akan dibolehkan bertanding lagi di Hulu Selangor dan kekal pada tradisi yang telah pun dipersetujui selama ini,” kata Samy Vellu (gambar) ketika dihubungi laman web The Malaysian Insider hari ini.

PKR pula sedang mempertimbangkan lima nama yang telah disyorkan untuk dipilih sebagai calon pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor.

“Kami ada terima tiga hingga lima nama. Pucuk kepimpinan akan mempertimbangkan nama-nama ini,” kata Pengarah Pilihan Raya PKR Fuziah Salleh.

Nama yang disebut-sebut ialah Ketua Angkatan Muda PKR Shamsul Iskandar Mohd Akin, Ketua Cabang Kelan Jaya Syed Shahir Syed Mohamud yang juga Presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Ketua Cabang Sabak Bernam Badrul Amin, peguam dan akitivis N. Surendran dan anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP) Datuk Zaid Ibrahim.

Sebelum ini, Harakahdaily menyiarkan tulisan Ketua Pengarangnya, Zulkifli Sulong yang meramalkan Datuk Zaid Ibrahim bakal menjadi calon PKR dalam pilihan raya Hulu Selangor ini.