Isnin, 22 Mac 2010

Keberanian Nazri diukur

Shad Faruqi berhujjah bahawa perjanjian petroleum antara negeri-negeri dan Petronas adalah tidak terpakai kerana Negeri-Negeri menyerahkan sesuatu yang ia tidak miliki.

Kata Shad, Perlembagaan Negara menyatakan Negeri hanya memiliki kuasa ke atas perlombongan di daratan (onshore) tetapi dalam perjanjian 1975, Negeri-Negeri menyerahkan hak petroleum kepada Petronas di daratan (onshore) dan di lautan (offshore) sekali, yang mana di lautan adalah di luar bidang kuasa kerajaan Negeri.

Tun Salleh Abbas dalam satu taklimatnya telah memberikan penjelasan yang amat jitu dalam hal ini.

Akta Petroleum 1974 dicapai selepas kedua pihak iatu Negeri dan Kerajaan Pusat bersetuju menerima satu tolak ansur bagi membolehkan industri petroleum negara dibangunkan. (Latarabelakang sejarah ini boleh dibaca dalam kertas kerja Tun Salleh yang dibentangkan dalam satu konvensyen di Terengganu pada tahun 2008)

Kuasa perlombongan di daratan yang dipunyai oleh Negeri diserahkan selamanya kepada Petronas dan akibatnya Kerajaan Pusat turut akan mendapat 5% bayaran kiranya minyak dijumpai di daratan yang asalnya adalah milik Negeri. Sebelumnya, sepatutnya hanya Kerajaan Negeri sahaja berhak menerimanya kerana ia berada di daratan yang menjadi milik Negeri.

Begitulah juga sebaliknya, di mana sebagai timbal balas tolak ansur itu, Negeri akan menerima 5% bayaran sekalipun pengeluaran akan berlaku di lautan yang asalnya kuasa perlombongan adalah di bawah Kerajaan Pusat.

Atas tolak ansur dan semangat bekerjasama inilah, dua istilah telah muncul dalam Akta Pembangunan Petroleum 1974 dan juga surat perjanjian antara Kerajaan Malaysia/Kerajaan Negeri-Negeri dengan Petronas iaitu daratan/onshore dan lautan/offshore.

Istilah ini digunakan dengan tujuan melupakan apa jua tafsiran yang lain yang ada dalam Akta dan Ordinan yang lain yang datang terdahulu. Istilah onshore dan offshore adalah kata kunci dan kata kunci ini bertujuan menghapuskan had sekatan 3 batu, territorial waters atau apa jua sekatan yang lain. Kepentingan Negeri dan Pusat telah digabungkan untuk faedah Negara bagi membolehkan pembangunan petroleum dilaksanakan oleh satu badan tunggal bernama Petronas.

Ada dua doktrin undang-undang yang digunakan iaitu;

a. Akta Parlimen yang datang kemudian mengatasi Akta terdahulu
b. Akta khas mengenai sesuatu perkara mengatasi Akta umum.

Dalam isu ini, sepanjang berkaitan kuasa petroleum, hanya ada satu Akta tunggal iaitu PDA 1974. Perjanjian dengan negeri-negeri adalah dibuat mengikut kehendak Akta ini.

Ikatan perjanjian yang ditandatangani oleh Negeri-negeri adalah ibarat sijil nikah dan ikatan perkahwinan. Bermula dengan Akta Pembangunan Petroleum 1974 dan perjanjian pada 1975. Keadaan 'zaman bujang' sebelum 1974 dilupakan.

Kini, selepas sudah beranak pinak dan Petronas mendapat kekayaan dengan 'perkahwinan'/Perjanjian itu, ada pihak ingin kembali kepada keadaan sebelum perkahwinan. Kononnya, hak kedua-dua lelaki dan perempuan adalah berbeza dan pihak satu lagi tidak mempunyai apa-apa tanggungjawab kepada pihak lain.

Merujuk kepada Akta sebelum PDA seperti Ordinan Dharurat 1969 dan lain-lain adalah percubaan-percubaan untuk kembali kepada 'zaman bujang' itu. Ia adalah satu tindakan 'mislead' rakyat.

Tidaklah pelik bila YB Saifuddin Nasution mencadangakan Menteri di Jabatan Perdana Menteri dihadapkan kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Ahli Dewan kerana tindakannya selama ini mengelirukan Dewan Rakyat dengan memetik Akta yang tidak berkenaan dengan isu tuntutan royalti Kelantan.

Jika selama ini Nazri berani mencabar Kelantan pergi ke Mahkamah, tiba masanya Nazri mesti berani menghadapi Jawatankuasa Terpilih Dewan untuk mempertahankan hujjahnya.

Lebih menarik jika orang seperti Tun Salleh Abbas, Nik Saghir Mohd Nor dan Tg Razaleigh boleh dipanggil memberikan keterangan samada jawapan Nazri di Dewan Rakyat selama ini 'mislead' atau tidak.

Datuk Paduka Husam Musa,
Anggota Exco Kerajaan Kelantan.

MCA sudah parah, kata Setiausaha Agung PAS


KUALA LUMPUR, 22 Mac: Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali menyifatkan apa yang berlaku dalam MCA sekarang adalah terlalu teruk dan ia amat parah.

"Jika sudah sampai ke peringkat orang yang sudah bersara terpaksa bertanding kembali, ia sudah parah dan sukar untuk diperbetulkan," katanya.

Dalam pada itu, beliau juga mencadangkan agar MCA meletakkan syarat supaya jika tidak ada mana-mana pihak yang bertanding untuk jawatan presiden MCA mendapat lebih dari 50 peratus undi, undian semula perlu dibuat dengan cara membuang calon yang paling rendah undi.

Ini untuk membolehkan satu calon yang betul-betul mendapat sokongan majoriti ahli dipilih sebagai pemimpin, katanya.

"Amalan ini sememangnya dibuat di tempat-tempat lain khasnya pertandingan untuk jawatan presiden sesebuah negara," kata beliau.

Mustafa berkata demikian kepada wartawan selepas melancarkan laman web English Harakahdaily.

Presiden MCA, Datuk Seri Ong Tee Keat bukan sahaja terpaksa berdepan dengan pertandingan tiga penjuru bahkan juga terpaksa berdepan dengan media BN yang nampaknya cenderung untuk memilih Datuk Seri Chua Soi Lek sebagai presiden baru MCA.

Tee Kiat akan berdepan dengan Chua Soi Lek yang pernah diserang kerana melakukan hubungan sex tanpa perkahwinan dan juga bekas presiden MCA yang sudah berundur sebelum ini, Datuk Seri Ong Ka Ting.

Untuk jawatan timbalan presiden pula, Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai akan berdepan satu lawan satu dengan  Datuk Kong Cho Ha.

Manakala itu, 10 calon akan bertanding merebut empat kerusi Naib Presiden MCA. Mereka adalah Khoo Keok Hai, Chor Chee Heung, Ng Yen Yen, Yap Pian Hon, Gan Ping Shou @ Gan Ping Sieu, Yew Teong Look, Wong Siong Hwee, Lim Siang Chai, Yeow Chai Thiam dan Loke Yuen Yow.

Demikian diumumkan oleh MCa petang ini.  Untuk jawatan AJK, 86 calon telah bertanding.

Apa peranan Apco, berapa kerajaan bayar, siapa Apco - Anwar

KUALA LUMPUR, 22 Mac: “Saya mahu menyoal Perdana Menteri kerana jawapan lisan yang diberikannya tidak cukup untuk rakyat. Saya minta kerajaan menjelaskan apakah peranan sebenar Apco, berapa yang kerajaan bayar, siapa Apco, apa peranan dia Apco,” kata Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Isu Apco Worldwide, syarikat  perunding yang dikatakan pro Israel terus menjadi perhatian di Parlimen apabila syarikat tersebut dipercayai umum dilantik untuk menjayakan gagasan ‘Satu Malaysia’.
Sehubungan itu, Anwar meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjelaskan dengan lebih terperinci kepada rakyat berhubung status sebenar Apco Worldwide di sisi kerajaan Malaysia.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh ketika bercakap di lobi Parlimen petang tadi berkata, jawapan lisan oleh Najib di Dewan Rakyat sebelum ini adalah tidak memadai.
“Syarikat tidak ada melantik syarikat perhubungan tempatan dan luar untuk mempromosikan Gagasan 1Malaysia secara khusus,” jelas Najib sebagaimana dipetik dari teks jawapan lisan yang dikeluarkan Parlimen.
“Syarikat APCO Worldwide Sdn Bhd dilantik kerajaan untuk melaksanakan perkhidmatan berkaitan komunikasi secara menyeluruh.”
Dalam pada itu, Anwar turut menyatakan kesediaan memberikan penjelasan lanjut berhubung dakwaannya sebelum ini, ‘1Malaysia ciplak 1Israel’, sebagaimana yang diminta Dewan Rakyat menggunakan Aturan Mesyuarat 36(1A).
Bercakap dalam suatu sidang media yang lain di Parlimen, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof berkata, Anwar sebenarnya tidak perlu memberikan penjelasan lanjut tentang ‘Satu Malaysia’ dan Apco, walaupun Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan kelmarin menganggap kenyataan Anwar itu mengelirukan Dewan Rakyat.
Bagi beliau, asas yang digunakan oleh Abdul Rahman adalah tidak tepat.
Katanya, usul itu kena tepat, dia kata kenyataan Anwar mengelirukan, kerana kerajaan sudah pun menafikan Apco dilantik oleh kerajaan untuk merealisasikan Gagasan Satu Malaysia,” jelasnya.
Disebabkan itu, beliau menganggap beban menjelaskan semula sepatutnya dibuat oleh Abdul Rahman sendiri, kerana jawapan Abdul Rahman di Dewan Rakyat semalam seolah-olah berunsur pembohongan.
Beliau berkata demikan berasaskan teks jawapan lisan yang dijawab oleh Ahli Parlimen Padang Rengas yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.
“Kenapa Permatang Pauh mengelirukan, kerana kerajaan telah pun menafikan (menerima khidmat rundingan dari Apco),” jawapan lisan Nazri sebagai menjawab soalan Ahli Parlimen Tanah Merah Tuan Amran Abdul Ghani pada 18 Mac lalu.
“Syarikat tidak ada melantik syarikat perhubungan tempatan dan luar untuk mempromosikan Gagasan 1Malaysia secara khusus.”
Berkata Mohamed Nazri, syarikat Apco Worldwide Sendirian Berhad dilantik kerajaan untuk melaksanakan perkhidmatan berkaitan komunikasi secara meyeluruh demi meningkatkan lagi kapasiti kerajaan dalam bidang komunikasi.
Selain Malaysia, Apco Worldwide juga menyediakan perkhidmatan komunikasi kepada negara-negara lain.
Perkhidmatan komunikasi yang disediakan oleh Apco kepada negara-negara lain adalah urusan dalam syarikat tersebut.
Bagaimana pun, Anwar mempunyai tujuh hari untuk membuat penjelasan lanjut berhubung status Apco dan pengaruh zionis-Israel dalam Kerajaan Persekutuan pimpinan Najib kerana isu tersebut kian panas sejak Anwar mendakwa ‘Satu Malaysia ciplak Satu Israel’, semalam.

HA...HA.....AL-KATAKI YANG KELIRU DALAM DIRINYA...!!!!!

Anggota Bebas Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali menunjukan risalah-risalah dan cakera padat (CD) yang disebarkan oleh pihak-pihak tertentu mengenai kes yang melibatkan Ketua Pembankang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sidang media di lobi Parlimen di sini, hari ini. Menurut beliau penyebaran risalah-risalah itu boleh menjejaskan kreabiliti badan kehakiman negara selain menggangu perjalannan kes itu dan juga boleh menyebabkan masyarakat keliru. --fotoBERNAMA

Ezam tidak kenal Anwar, sebab itu dia kluk-klek

KOTA BHARU, 22 Mac: Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan bekas Setiausaha Politik Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ezam Mohd Nor tidak mengenali Anwar sebenarnya.

Kerana tidak kenal itulah menyebabkan sikap beliau berubah-ubah atau kluk-klek, sekejap sokong dan sekejap lagi menentang Anwar.

“Saya pun kenal juga (Anwar Ibrahim).  Dia kenal, saya pun kenal.  Jadi tak usahlah mendakwa yang pelik-pelik sangat.

“Saya boleh terima nasihat dia, tetapi (jangan) sampai kepada peringkat (seolah-olah) macam saya tidak kenal siapa Anwar Ibrahim.  Saya kenal Anwar semasa dia berada dalam ABIM lagi.

“Saya terima nasihat dia (Izam), tetapi saya juga menasihatkan dia jangan banyak ubah  pandangan.

“Ini kerana kalau dia kenal Anwar Ibrahim, kenapa dahulu dia mendekati tetapi sekarang kenapa pula dia lawan.  Ini menunjukkan dia tidak kenal.  Namun saya kenal Anwar Ibrahim dahulu sampai sekarang.

“Izam tidak kenal, sebab itulah dia (bersikap) sekali rapat, sekali marah, itu menunjukkan tidak kenal,” tegasnya yang juga Mursyidul Am PAS.

Nik Aziz mengulas nasihat mantan Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR) Izam Mohd Nor supaya (Nik Aziz) menjauhi  Anwar Ibrahim.

Ini kerana, mengikut dakwaan Izam bahawa dia lebih mengenali siapa dia Anwar Ibrahim.

Ahli Parlimen PR, BN Setuju '916' Bukan Lagi Isu.

KUALA LUMPUR, 22 MAC - Wakil-wakil rakyat BN dan pembangkang menganggap pelan peralihan kuasa yang dibangkitkan oleh wakil rakyat bebas Zahrain Mohamed Hashim, bukan isu yang perlu dihebohkan atau mempunyai kesan langsung kepada politik negara hari ini.

“Tiada asas, apa yang berlaku pada waktu itu ialah satu gerakan dalaman Umno yang bergerak untuk menjatuhkan kepimpinan Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) pada masa itu, itu satu benda yang tidak boleh dinafikan.

“Pertama sekali berdasarkan beberapa kenyataan-kenyataan tidak puashati terhadap kepimpinan Pak lah pada masa itu dan perbahasan di Parlimen oleh wakil-wakil dari Sabah, protes dari beberapa orang wakil Sabah yang dilantik untuk jawatan sekurang2nya Timbalan Menteri untuk menolak tawaran itu, itu protes terhadap PakLah dan Umno Barisan Nasional.

“Saya nak katakan apa yang berlaku untuk 16 September bukan dari pembangkang dan sebagainya tetapi daripada dalaman Umno yang cuba menjatuhkan kepimpinan Pak Lah pada waktu itu. Ia satu sejarah yang tidak boleh dinafikan ada dalam negara kita,”kata Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz omar.

“Nama-nama yang didedahkan merupakan nama-nama yang digunakan pihak berkenaan untuk menyakinkan, saya juga sempat berjumpa beberapa Ahli Parlimen, mereka katakan pernah diberi janji dan tuduhan contohnya Yang DiPertuan Agong telah perkenan..dikatakan beberapa Ahli Parlimen akan melompat dan mereka tolak bulat-bulat...dan kalau betul seperti apa itu berlaku dan mereka masih tidak melompat ke sebelah sana, saya kagum kerana ini menunjukkn kesetian mereka kepada Barisan Nasional,”kata Ahli Parlimen Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Zahrain Rabu lalu mengemparkan semua pihak dengan mendedahkan nama-nama pemimpin Umno yang mahu melompat ke Pakatan Rakyat.

Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang), Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan), Datuk Seri Anifah Aman (BN-Kimanis), Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), Dr Mohd Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar (BN-Jerantut) diantara nama yang dipetik Zahrain dalam usahanya menyerang Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim di Parlimen sepanjang tiga hari berturut-turut.

Meskipun Umno mendapat peluru baru untuk menyerang gagasan pembangkang, namun pemerhati politik berpendapat impak tuduhan Zahrain tidak meninggalkan luka pada tubuh Anwar dan Pakatan Rakyat.

“Apa yang berlaku sekarang ini agak ganjil, sebab benda ini pun Umno buat kenapa sekarang kata orang lain tak boleh buat dan macam-macam lagi? Membabitkan Yang DiPertuan Agong dan angkatan Tentera dan sebagainya, mana ada bukti? Isu yang membuang masa, isu yang tidak logik dan tidak masuk akal sebenarnya, benada yang saya pelik dengan orang yang buat laporan polis dan Ibrahim Ali cadang hendak buat suruhanjaya sedangkan mereka pun buat. Menjatuhkan kerajaan lawan dia(Umno) kemudian membeli memujuk dan melompat..benda ini dibenarkan, apa salahnya ?,"kata Penganalisis Politik, Prof. Dr Abdul Aziz Bari.

Polis tingkatkan kawalan sekitar Istana Kelantan pada 30 Mac

KUALA LUMPUR, 22 Mac — Polis akan meningkatkan kawalan keselamatan di Istana Kelantan bagi mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini berlaku semasa sambutan Hari Keputeraan Ke-60 Sultan Kelantan Tuanku Ismail Petra yang dijadualkan berlangsung pada 30 Mac ini.
Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan (gambar) berkata arahan berhubung perkara itu telah dikeluarkan kepada Ketua Polis Kelantan Datuk Abd Rahim Hanafi supaya persiapan rapi sepanjang istiadat penganugerahan darjah kebesaran itu berjalan secara aman dan tidak diganggu gugat oleh mana-mana pihak.
“Kawalan keselamatan akan dipertingkatkan di semua jalan menuju ke istana dan kawasan sekitar. Arahan untuk dipertingkatkan kawalan keselamatan itu telah dititahkan oleh Pemangku Raja Kelantan (Tengku Muhammad Faris Petra) dalam satu perintah bertulis bertarikh 20 Mac lepas,” kata Musa pada sidang akhbar di pejabatnya di sini.
Beliau berkata beberapa anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan ditempatkan di luar perkarangan istana dan beberapa kawasan lain berhampiran Istana Kelantan pada hari sambutan itu nanti.
Kelmarin, Istana Kelantan memaklumkan akan meneruskan tradisi penganugerahan darjah kebesaran sempena Hari Keputeraan Sultan Kelantan.
Pengelola Istana Diraja Kelantan Datuk Abdul Halim Hamad berkata majlis diadakan atas perkenan Pemangku Raja.
Beliau berkata Pemangku Raja boleh melaksanakan kurniaan itu seperti kuasa diperuntukkan mengikut Perlembagaan Kerajaan Kelantan.
Jumaat lalu, akhbar tempatan melaporkan Sultan Kelantan menitahkan semua acara sempena Hari Keputeraan Ke-60 baginda tahun ini tidak dilangsungkan termasuk pengurniaan gelaran, darjah dan pingat kebesaran.
Titah perkara itu disampaikan menerusi Datuk Wan Hashim Wan Daud yang mengaku Setiausaha Sulit baginda di Istana Mahkota Kelantan.
Menurut laporan itu, Wan Hashim berkata surat memaklumkan keputusan yang diambil baginda itu sudah dihantar kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 17 Feb lalu dan perkara yang sama juga turut disampaikan kepada Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat serta Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Kelantan.
Sementara itu, Musa berkata pihaknya akan mengambil tindakan atau menjalankan siasatan selepas menerima arahan daripada ketua unit pasukan bukannya menerima arahan daripada pihak ketiga yang tiada kaitan dalam pasukan.
Beliau telah menasihati anggotanya supaya tidak menerima sebarang arahan atau perintah daripada orang luar kerana ia jelas mencemarkan kredibiliti PDRM.
“Jika ada orang luar yang berbuat demikian maka ia bertentangan dengan Akta Polis dan akan mengurangkan keyakinan orang ramai kepada kami.
“Kita menjalankan siasatan pada semua kes yang dilaporkan tanpa mengira pangkat atau darjat mahupun parti politik dan siasatan dilakukan kerana ia merupakan tugas utama PDRM dalam menguatkuasakan undang-undang,” katanya.
Semalam, dalam akhbar Mingguan Malaysia, Musa mendedahkan kebelakangan ini semacam ada tekanan sama ada dari pihak parti politik atau orang-orang tertentu dan tekanan itu mungkin kerana ada pihak yang kurang selesa dengan tindakan yang beliau arahkan.
Musa dilaporkan berkata hanya Ketua Polis Negara saja yang boleh memberikan arahan berdasarkan Seksyen 4 Akta Polis 1957.
Dalam perkembangan lain, Musa berkata siasatan terperinci mengikut Akta Hasutan sedang dilakukan terhadap semua laporan polis oleh beberapa pihak berhubung kenyataan Anggota Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Parlimen, Rabu lalu.
Beliau juga tidak menolak kemungkinan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR)Datuk Seri Anwar Ibrahim akan dipanggil bagi membantu siasatan, bagaimanapun beliau enggan mengulas lanjut kerana kes itu masih dalam siasatan. — Bernama

I did not manipulate Qardhawi’s words, says Anwar

By Adib Zalkapli
KUALA LUMPUR, March 22 — Datuk Seri Anwar Ibrahim (picture) dismissed today the allegation that he had manipulated the words of renowned Islamic scholar Sheikh Yusof Qardhawi to support him in his Sodomy II trial.
“You have to know who is Yusof Qardhawi. He is a world famous scholar and he has been very firm in his views against American invasion of Iraq,” said Anwar.
“And he lives in Qatar but that does not stop him from criticising the Emir of Qatar,” he added.
“So if you want to criticise him, please read his works,” he said.
He was responding to an allegation by Pasir Mas MP Datuk Ibrahim Ali that Anwar had misled the public by distributing video recordings of an interview with the Qatar-based scholar.
Ibrahim claimed that Sheikh Yusof’s video, in which he was shown making a ruling supporting Anwar, was misleading as the questions were designed to favour Anwar.
“He wanted his views to be heard by everyone regardless of party affiliation,” said Anwar in justifying the wide distribution of the video.
On Ibrahim’s proposal for the formation of a royal commission of inquiry to investigate his conduct, Anwar said he will not take the independent MP’s words seriously.
“I hope you are not taking this seriously, because I am not, coming from him,” said Anwar.
When debating the royal address in Parliament today, Ibrahim also accused Anwar of contempt of court for distributing pamphlets on Sodomy II to show his innocence.
“Yes the party did print one million copies of the pamphlet, with party logo and my signature and it contains the medical report that says there was no penetration on Saiful Bukhari,” said PKR secretary-general Saifuddin Nasution, referring to the accuser in Anwar’s sodomy case.
“The first batch have already been distributed, and we are going to print more,” said Saifuddin at the same press conference.

Maklumat Yang Perlu Diketahui Mengenai APCO

Sekonyong-konyong APCO menjadi terkenal! Ramai yang ingin tahu, apa itu APCO, benarkah ia agensi Yahudi dan mengapa Najib mengambil agensi Yahudi sebagai penasihatnya?

Pembabitan APCO dalam merancanakan dasar negara bukan perkara baru, ia bermula sejak Setember tahun lepas apabila APCO membuka pejabatnya di Kuala Lumpur. Namun ia menjadi heboh sehari dua ini selepas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dmembuat kenyataan bahawa konsep 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ditiru daripada konsep 1Israel.

Berikutan kenyataan Anwar itu, hari ini, Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) membawa usul supaya Anwar dihadapkan ke Jawatankuasa Hak Kebebasan dan Keistimewaan Parlimen.

Jika anda ingin tahu siapa gerangan APCO, agensi milik Zionis yang kini menjadi penasihat Najib itu, di bawah ini disertakan beberapa maklumat mengenainya yang saya kutip dari beberapa sumber:

i) APCO beribu pejabat di Amerika. Alamat penuhnya ialah 700, 12th Street, N.W, Suite 800, Washington DC 20005.

ii) Lembaga Pengarah dan Jawatankuasa Eksekutf APCO kebanyakannya adalah mereka berketurunan Yahudi seperti di bawah:

Lembaga Pengarah

Margery Kraus
Margery Kraus
chair
founder & chief executive officer
APCO Worldwide


Ron  Boschetto
Ron Boschetto
director
Neal  Cohen
Neal M. Cohen
chief executive officer
Americas
director
worldwide operations
David Greenberg
David Greenberg
independent director
Neil Wiesenberg
Neil Wiesenberg
director

Jawatankuasa Eksekutif

Margery 
Kraus
Margery Kraus
chair
founder & chief executive officer
APCO Worldwide


Neal Cohen
Neal M. Cohen
chief executive officer
Americas
director
worldwide operations
Larry Snoddon
Larry E. Snoddon
vice chairman
APCO Worldwide
chief executive officer
Asia
Brad Staples
Brad Staples
chief executive officer
EMEA
Robert  Schooling
Robert Schooling
managing director
Washington, D.C.
Kirk Stewart
Kirk Stewart
executive vice president
Philip Fraser
Philip Fraser
chief information officer
Mara  Hedgecoth
Mara Hedgecoth
vice president & director
global marketing & communication
assistant secretary
APCO Worldwide
Stacy Reyan
Stacy Reyan
senior vice president
human resources
Judith S.  Sapir
Judith S. Sapir
senior vice president
general counsel
secretary
APCO Worldwide
Denise Teeling
Denise Teeling
chief financial officer


iii) Manakala penasihat utama APCO ialah pakar-pakar yang pernah berkhidmat dengan rejim Zionis termasuk bekas Ketua Agensi Keselamatan Israel, Doron Bergerbest-Eilon; bekas duta Israel ke Jerman, Shimon Shein dan bekas duta Israel ke Amerika Syarikat, Itamar Rabinovich.

iv) Pengarah Urusan APCO di Malaysia ialah Paul Stadlen, yang juga seorang berketurunan Yahudi, yang sebelum ini bertugas di pejabat APCO di London

v) APCO mula membuka pejabat di Malaysia pada 1 September 2009. Antara tugasnya di Malaysia termasuk sokongan komunikasi untuk pelbagai inisiatif pembaharuan yang diambil oleh kerajaan Malaysia, terutamanya dalam bidang pekerjaan, promosi pendidikan dan mengukuhkan penyampaian perkhidmatan kepada orang ramai.

vi) Kontrak APCO dengan Malaysia bernilai RM20 juta antaranya bertujuan untuk memulihkan imej Najib yang sering dikaitkan oleh media-media seluruh dunia dengan pembunuhan Altantuya serta misteri di sebalik pembelian kapal selam Scorpene.

vii) APCO mempunyai beberapa pejabat di Eropah, Asia dan Amerika. Di Asia antara pejabat APCO selain dari Kuala Lumpur ialah Jakarta, Singapura, New Delhi, Bangkok, Beijing, Dubai dan Ho Chi Minh City.


viii) Hanya Malaysia, Indonesia dan UAE merupakan negara penduduk majoriti Islam yang membenarkan APCO membuka pejabat di negaranya.

ix) APCO juga memberi perkhidmatan melindungi beberapa diktator dan penjenayah dunia termasuk diktator Nigeria, Sani Abacha dan presiden seumur hidup Kazakhstan, Nursultan Abishuly Nazarbayev serta jutawan Rusia Mikhail Khodorkovsky, yang dikaitkan dengan kegiatan mafia.


x) Ketua Menteri Gujarat, India Narendra Modi yang menjadi penyebab kepada pembunuhan hampir 1,000 orang Islam di Gujarat pada Februari 2002 juga adalah pelanggan APCO.

http://pendikargunung.blogspot.com/

Fitnah 2: Percaya Atau Tidak?


Oleh Zaharuddin Abd Rahman

Akhir-akhir ini di sana sini membicarakan persoalan liwat dan politik. Namun di tengah-tengah tuduhan oleh pihak terbabit, ingin saya mengingatkan semua pembaca dan mereka yang mengikuti isu terbaru politik Malaysia ini agar BERAWAS-AWAS. Ia tidak seperti mempercayai tuduhan-tuduhan lain seperti dia agen Yahudi, mereka makan rasuah, amalkan kronisme, pasukan Sepanyol akan menang final Euro dan lain-lain.

Menurut hukum Islam, semua individu Islam perlu berawas dalam mempercayai atau menyebarkan apa jua berita berkaitan zinanya seseorang dan juga liwat. Imam Ibn Qudamah dan lain-lain ulama silam yang berautoriti menyebut dengan jelas bahawa menuduh liwat tanpa saksi termasuk dalam hukum qazf. ( Al-Mughni, 9/72 ; Syarh Muntaha Al-Iradat, 3/599 ; Kasyyaf Al-Qina’, 6/433)

Imam Abi Ishak As-Shirazi As-Syafie berkata :

Tidak diterima dalam tuduhan liwat kecuali empat saksi kerana ia adalah sama seperti zina dalam (keperluan saksinya) untuk disabitkan hukum” ( Al-Muhazzab, 3/332)

Tanpa berhati-hati, seseorang yang percaya dan menyebarkannya boleh jatuh dalam kesalahan Qazaf yang amat besar dosanya di sisi Islam.

Kesalahan ini dicatat oleh Allah swt :-

Dan orang-orang yang menuduh wanita-wanita yang baik-baik (berbuat zina) dan mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka deralah mereka (yang menuduh itu) delapan puluh kali dera, dan janganlah kamu terima kesaksian mereka buat selama-lamanya. Dan mereka itulah orang-orang yang fasik ( An-Nur : 4)

Imam Al-Qurtubi berkata sebab turun ayat ini adalah antara kepada kes fitnah terhadap Sayidatina Aisyah ataupun kes Hilal bin Umaiyah (yang menuduh istreinya berzina) atau lainnya, namun yang terpenting hukumnya berjalan terus.

Walalupun ayat kelihatan menyebut kesalahan menuduh zina dan liwat kepada sang wanita, namun tuduhan kepada lelaki juga termasuk dalam ayat ini secara sepakat ulama dan ijma ulama (Al-Jami Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurtubi).

RINGKASAN SYARAT-SYARAT

Qazf mempunyai beberapa syarat :-

1)Syarat kepada penuduh :
Beraqal
Sudah baligh

2) Syarat BENDA YANG DITUDUH untuk dianggap qazaf

Menuduh dengan salah satu antara tiga tuduhan yang mewajibkan dihukum, iaitu ZINA dan LIWAT atau menafikan nasab anak sendiri ( ertinya menuduh isteri berzina). ( Al-Fawakih Al-Dawani, 2/211)

3) Syarat orang yang dituduh

Beraqal
Baligh
Islam
Merdeka diri
BERSIH DARI tuduhan yang dilemparkan kepadanya.

Justeru, saya nasihatkan agar semua yang membaca berita hangat terkini dalam arena politik Malaysia hari ini agar menahan diri dan menyerahkannya kepada pihak hakim untuk meneliti bukti-bukti kedua-dua pihak, sebagaimana disebutkan oleh Allah swt .

Para ulama sepakat bahawa ayat ini menunjukkan wajibnya si penuduh membawakan saksi seramai empat orang. Perbincangan terperinci berkenaan hal ini terlalu panjang. Namun saksi inilah kuncinya, tanpanya, kita tidak atau belum boleh mempercayai satu apa pun berkenaan tududan zina dan liwat atau kita mencari nahas di akhirat. (Al-Mughni, 9/72 ; Syarh Muntaha Al-Iradat, 3/599 ; Kasyyaf Al-Qina’, 6/433)

Imam Malik berkata :

Jika salah seorang dari empat saksi goyah dan tidak kukuh penyaksiannya, ketiga-ketiga saksi yang lain akan dihukum sebat (80 kali kerana qazaf), sebagaimana yang dilakukan oleh Umar dalam kes AL-Mughirah Bin Syu’bah, (iaitu apabila seorang saksi bernama Ziyad tidak bersaksi maka semua tiga orang saksi sebelum itu disebat kerana menuduh Al-Mughirah.) ( Al-Jami Li Ahkam Al-Quran, Al-Qurtubi)

Selain dari mesti dihukum sebat 80 kali bagi mereka yang menuduh zina dan liwat tanpa 4 saksi, si penuduh juga dihukum dengan penyaksiannya akan tertolak selama-lamanya selain dianggap Fasiq. Namun majoriti ulama berkata, dikecualikan bagi mereka yang bertaubat bersungguh-sungguh.

Namun Al-Qadhi Suraih, Ibrahim An-Nakh’ie, Hasan Al-Basri, Sufyan At-Thawry dan Imam Abu Hanifah tidak sependapat apabila mereka berkata penolakan hak boleh beri saksi kekal walalupun taubat, hanya gelaran fasiq sahaja yang dihapuskan di sisi Allah.

Sekadar itu sahaja bagi memperingatkan umat Islam di Malaysia agar jangan tersilap langkah dalam menerima berita-berita hal zina dan liwat ini.

Mungkin si pendakwa dan mereka yang menyebarkannya TIDAK AKAN dihukum qazaf di dunia, namun Allah maha mengathui siapa yang benar dan salah, hukuman pasti menunggu di AKHIRAT, bermula dari alam barzakh, sama ada pendakwa atau tertuduh. Kecualilah jika individu tersebut bukanlah seorang manusia yang akan menemui kematian, namun semua akan menemui kematian.

Namun ingat, bukan tugas kita untuk mempercayai selagi syarat-syarat yang disebut di atas tidak dipenuhi. Apa jua keputusan mahkamah, itu keputusan mahkamah dan selaku orang yang tidak terlibat, kita tidak dipaksa atau terpaksa untuk mempercayai atau menolak.

Rosmah Menjadi Idola 60% Rakyat Malaysia Muahahaha

Menteri Kesihatan, DS Liow Tiong Lai berkata 60% daripada rakyat Malaysia menghadapi masalah kegemukan. Lebih membimbangkan, 20% daripada kanak-kanak dan remaja Malaysia turut mengalami masalah sama. Katanya, berdasarkan Indeks Jisim Badan (BMI), sebanyak 30% rakyat Malaysia berusia 18 tahun ke atas menghadapi masalah terlebih berat, manakala 30% lagi mengalami obesiti.

Tapi apa nak herannya jika orang Malaysia gemuk-gemuk belaka. Tengok saja cara makan orang Malaysia - pakai hentam saja. Pagi makan nasi lemak atau roti canai campur teh tarik, tengahari makan nasi penuh pinggan dan malam makan lagi yang berat-berat belaka. Hingga tengah malam gerai makanan tetap dipenuhi orang. Makan dan makan....

Dan satu lagi apa nak herannya rakyat Malaysia ramai yang gemuk, sebab idola mereka juga ramai yang gemuk. Salah seorang idola gemuk rakyat Malaysia itu ialah wanita yang badannya macam tong ini:Kesian awek Jepun tu....Nak ikat kain di pinggang Rosmah yang besar itu pun susah!!!

~ pendikar gunung kriang

Lu Orang Tak Sedih Ke...??? Kasihannnnn....

Mungkin ramai dah lihat, sekadar berkongsi buat peringatan untuk semua.Gambar yang diambil oleh seorang jurufoto yang telah melariskan jualan akhbar di Perancis pada hari ia disiarkan.

Di sinilah pasangan (isteri? suami?) kepada burung layang-layang ini terlantar antara hidup atau mati, kerana dilanggar oleh kereta ketika terbang rendah.


Di sinilah ia menghantarkan makanan kepada pasangannya itu, dan menemaninya dengan penuh setia dan kasih sayang..
Sekali lagi ia terbang dan datang membawakan makanan, namun ia sangat terkejut apabila mendapati pasangannya telah mati.. Ia cuba menggerak-gerakkan pasangannya itu, satu keadaan yang jarang dilihat bagi burung atau binatang sepertinya..

Menyedari pasangannya sudah tidak bergerak, dan tidak akan kembali lagi kepadanya, ia mengeluarkan bunyi seolah-olah sedang menangisi pemergian itu dengan hiba..

Berdiri di sisi pasangannya yang sudah tidak bernyawa, merasa sedih dengan pemergian itu..

Dan akhirnya menerima hakikat bahawa pasangannya itu telah pergi meninggalkannya buat selama-lamanya....


Hidup menjadi sepi...

Begitulah kasih sayang yang Allah ciptakan antara sesama makhluq Nya..

Manusia bagaimana?

Pastinya burung yg ditinggalkan pasangan ... hidup menjadi sepi... kita manusia.......???

Haiwan pun tau erti kasih sayang.... tapi manusia??? Sanggup membakar anak baru lahir didalam tong sampah.
 
Sumber: Ketua Polis Blogger. (jangan salah faham bukannya Ketua Polis Negara tau ... ha..ha..ha... mamat (KPN) tu nak buat apa... dia bukannya ada hati dan perasaan... tak perlu nak simpati kat pencacai yang takda kredibiliti macam dia tu.... pi jahanam la dengan dia...

Salentia Melelong Diri Sendiri


KESIAN Murai melihat si Salentia terkial-kial nak menjual diri tetapi masih belum dibeli oleh sesiapa. Taukeh Umno nampaknya masih mengira untung dan rugi kalau mereka membeli Salentia. Jadi Umno kini sedang menimbang dan menilik akan untung dan ruginya. Dalam pada itu Salentia terus mempamerkan berbagai kebolehan dan keganjilan yang ada kepadanya. Dia sudah membuat berbagai cara bagi memastikan ada orang membelinya. Keling besi buruk juga mungkin fikir panjang untuk beli Selantia.

Di dalam parlimen tengah hari tadi Salentia masih melaung-laung... melelong dirinya sendiri. Nak harap orang nak tolong lelelong tak ada siapa lagi yang mahu jadi tukang lelong. Jadi Salentia tidak ada pilihan lain melelong dirinya sendiri. Untung-untung ada mana-mana taukeh bangsat akan membelinya, kalau pun tidak boleh dijadikan tukang masak atau tukang kebuh, tukang sapu tahi pun jadilah.

Tadi Salentia menjadikan Anwar sebagai modal untuk melelolong dirinya. Oh, bukan main dia mempersoalkan risalah yang disebar oleh Keadilan untuk membela Anwar. Kata Salentia risalah yang dicetak sejuta helai itu adalah menganggu perbicaraan di mahkamah. Katanya perbuatan itu tidak boleh dibiarkan kerana ia cuba membuat keputusan sebelum mahkamah memutuskan kes liwat yang sedang dibicarakan. Kenapa begitu benci sekali Salentia kepada Anwar? Apakah dosa Anwar terhadapnya?

Wei... Salentia sedarkah apa yang adan suarakan itu. Bukankah anda sendiri mengakui anda hanya berkelulusan Holiday Inn bukannya Lincoln Inn London. Kalau anda setakat lulus Holidayh In di Jalan Raja Laut, usahlah bercakap soal intergeriti dan prinsip undang-undang. Cakap anda hanya laku dan layak di kaki-kaki lima sahaja. Kalau kita juga macam Keling mabuk tak payahlah nak cuba betulkan pagar masjid!

Kalau pun nak jadikan modal supaya orang beli kita tetapi gunalah modal lain yang lebih bernilai sikit daripada aksi menghentam dan melanyak Anwar Ibrahim sebagai modal. Murai yang tidak jadi ahli berhormat ini juga tahu apakah risalah sejuta yang mendedahkan analisa pemeriksaan doktor ke atas si pembacuh kopi itu menganggu perbicaraan di mahkamah atau tidak.

Kalau Salentia belajar sikit saja, cukup masuk sekolah dewasa di kampung Pinang Sebatang, tak payah masuk kolej perundangan... beliau boleh faham apakah risalah itu menganggu perbicaraan mahkamah atau pun tidak. Apa hendak dirisaukan sama ada dokumen itu benar atau tidak, sah atau palsu mahkamah akan menantukan. Sekiranya mahkamh menentu ianya tidak benar, risalah itu tidak boleh dijadikan bahan bukti di mahkamah. Betapa pun ia disebar dan dicetak berjuta-juta ia tetap tidak membantu Anwar kalau ia palsu. Jadi apa nak risaunya. Atau sengaja Salentia timbulkan itu bagi mendapat perhatian si burung belatuk mulut merah yang beliau adalah pembela burung belatuk mulut merah?

Fahamlah dalam keadaan terdesak dan tertekan hari ini Anwar akan menggunakan apa saja tektik, kaedah dan bahan untuk membela dirinya. Kalau Anwar berpeluang untuk mengambil Salentia sebagai bukti menafikan dia seorang peliwat, Anwar akan ambil juga Salentia. Salentia ini adalah antara orang yang pernah tidur sekandang dengan Anwar. Semasa dia menginding untuk berbaik dengan Anwar dulu Salentia mengakui yang Anwar tak pernah raba punggungnya.

Dalam keadaan hari ini bukan saja Anwar yang akan membela dirinya habis-habisan kalau terkena ke atas batang tubuh kita juga, kita akan berusaha bermati-matian membela diri kita. Takkan kita nak biarkan begitu saja. Kes yang dihadapi Anwar hari ini adalah kes hidup mati kerjaya politiknya. Justeru dia akan lakukan apa saja untuk dirinya.

Salentia perlu sedar dengan melihat kepada apa yang berlaku ke atas dirinya sendiri. Sewaktu Umno membuangnya dulu bagaimana diri Salentia. Cuba perhatikan ketika harga Salentia tidak laku setengah sen pun. Salentia sanggup memeluk dan merayu Pas agar menerima menjadi calon. Salentia sanggup menelan segala ludahannya ke atas Nik Aziz. Salentia sanggup berkawan semula dengan ulama kera dan beruk yang Salentia maki hamun itu. Salentia sanggup merebus air serban Nik Aziz dan minum buat penawar.

Kenapa Salentia buat begitu, ialah untuk mendapat tempat semula dalam politik. Untuk membela diri yang sudah dihina dan dilempar oleh Umno. Ketika itu Salentia tidak memikirkan soal maruah apa yang orang lemparkan kepada dirinya. Yang penting ialah dapat simpati Pas untuk dapat kerusi. Bila menang Salentia merasakan segala kehinaan yang Umno lemparkan kepadanya terbalas. Maruah Salentia sudah terperosok dalam longkang busuk itu berjaya diwangikan oleh Pas.

Jadi Salentia usahlah maki hamun Anwar dengan macam-macam kata nesta. Cubalah tilik ke atas diri sendiri. Kalau dibadan kita juga penuh dengan kurap dan panau usahlah cuba-cuba hendak berniaga ubat panau dan kurap. Bukan saja orang tidak hingin nak beli ubat kita orang juga meluat sebab kita cakap tak serupa bikin. Sebelum betulkan orang lain, elok juga kalau Salentia memperbetulkan cara berjalan dengan betul, orang melangkah bukannya melompat... cepuh... cepuh....

Murai: Merasakan lebih terhormat kalau Salentia nak masuk Umno dengan mengemukakan borang permohonan, Murai boleh tolong hantarkan ke rumah.

Nazri minta Saifuddin Nasution tarik balik tuduhan berbohong

KUALA LUMPUR, 22 Mac — Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz meminta anggota Parlimen Machang, Saifuddin Nasution Ismail menarik balik tuduhan bahawa beliau telah berbohong berhubung isu royalti minyak kepada Kelantan.

Mohamed Nazri berkata Saifuddin Nasution sebenarnya yang telah berbohong kerana mengatakan Ordinan (Kuasa-kuasa Perlu) Darurat 1969 yang menjelaskan tentang had sempadan sesebuah negeri ialah setakat tiga batu nautika telah dimansuhkan.
“Ordinan ini masih berkuatkuasa, cuma pindaan dibuat pada tahun 2007 yang memansuhkan Seksyen 7 ordinan berkenaan. Dalam hujah saya (pada sidang Dewan Rakyat pada Disember 2009), saya rujuk pada Seksyen 3 dan 4, saya tak rujuk pada Seksyen 7.
“Jadi saya nak nasihat pada Saifuddin Nasution, dia bukan peguam, dia tak tahu baca enakmen atau akta, jadi saya minta pada dia tarik baliklah sebab itu merupakan pembohongan dia di dalam dewan... kalau dia terus mengatakan saya membuat pembohongan, saya seorang menteri saya tak pernah bohong dalam dewan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini.
Mohamed Nazri mengulas dakwaan Saifuddin Nasution pada persidangan Dewan Rakyat sebelum itu bahawa beliau telah mengelirukan dewan dengan memetik undang-undang yang telah dimansuhkan ketika menggulung perbahasan mengenai isu royalti minyak negeri Kelantan.
Menurutnya beliau mempunyai bukti kukuh yang menunjukkan bahawa ordinan ini masih berkuatkuasa dan kenyataan Saifuddin Nasution itu sememangnya tidak benar.
“Kalau dia (Saifuddin Nasution) seorang anggota Parlimen yang terhormat, dia akan tarik balik (kenyataannya), kalau dia tidak setuju kita boleh lawan (debat) dalam dewan atau luar dewan,” katanya. — Bernama

MP: ‘Anak jantan berani tapi anak betina penakut’..!!! pepatah melayu dan kamus dewan mana puak UMNO@BN nie guna...!!!!

KUALA LUMPUR, 22 Mac — Perdebatan mengenai istilah “betina” sebagai kenyataan seksis adalah taktik pembangkang untuk mengalih perhatian isu sebenar merujuk ketua pembangkang kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen ekoran dakwaan palsunya terhadap kaitan APCO Worldwide dan gagasan 1 Malaysia.
Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) berkata tindakan anggota parlimen pembangkang mempertahankan Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang tidak hadir pada sidang Dewan Rakyat hari ini, seolah-olah kenyataan ketua pembangkang itu tidak boleh dipertikaikan mana-mana pihak.
“Kita lihat bagaimana barisan pembangkang berdiri di belakang Anwar seperti ketua pembangkang itu ''tidak boleh dikritik.”
“Walaupun peraturan mesyuarat dibangkitkan Ahli Parlimen Kota Belud ada asasnya bahawa Permatang Pauh (Anwar) telah seleweng fakta bahawa APCO mempunyai pengaruh besar dalam 1 Malaysia,” katanya di lobi Parlimen bagi mengulas mengenai sesi perbahasan Dewan Rakyat hari ini.
Sesi perbahasan pagi ini menyaksikan Datuk Abdul Rahman Dahlan (BN-Kota Belud) membangkitkan peraturan mesyuarat 37(1) dan 36(12) bahawa Anwar mengelirukan Dewan dengan mengaitkan APCO dengan 1 Malaysia yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.
Firma perunding komunikasi antarabangsa itu bagaimanapun menafikan dakwaan itu selain menafikan pembabitannya dengan slogan “One Israel” dan kaitannya dengan Perdana Menteri Israel Ehud Barak pada 1999 sepertimana dibangkitkan Anwar ketika membahaskan usul menjunjung kasih titah Yang di-Pertuan Agong, Rabu lepas.
Atas kenyataan itu, Abdul Rahman mencadangkan Anwar dirujuk kepada jawatankuasa khas yang kemudiannya diberikan perhatian serius oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz yang mencadangkan tempoh selama seminggu diberikan kepada ketua pembangkang untuk memberi penjelasan.
Saifuddin Nasution (PKR-Machang) dalam hujah balasnya, ketika mencelah,berkata Nazri juga pernah mengelirukan Dewan ketika menggulung bajet 2009 mengenai isu tuntutan royalti minyak Kelantan dengan memetik Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 yang menurutnya, telah dimansuhkan.
Namun jawapan Nazri bahawa sebagai “anak jantan” beliau rela untuk disiasat dengan menambah “anak betina di sana tak taulah...” mendapat bantahan anggota Parlimen wanita daripada pakatan pembangkang yang mahu kenyataan itu ditarik balik kerana bersifat seksis.
Ketika ditemui di lobi Parlimen kemudiannya, Ahli Parlimen Titiwangsa Dr Lo’Lo Mohd Ghazali daripada PAS menafikan beliau mahu mengalihkan tumpuan kepada isu sebenar.
“Ini kerana tindakan itu seolah-olah analogi anak jantan berani tetapi anak betina penakut... yang saya protes perkataan anak betina. Apa yang kita minta ialah supaya Timbalan Speaker Dewan Rakyat menetapkan peraturan yang perkataan itu tidak boleh digunakan di parlimen,” katanya.
Katanya tujuan beliau memprotes perkataan itu bagi memastikan penggunaan perkataan tersebut tidak terus disalahguna dan dipermainkan dalam Dewan Rakyat.
“Apa jua perkataan yang relevan dengan Parlimen (jika dibangkitkan) tidak membuang masa. Kalau buang masa seperti (anggota parlimen) Bayan Baru yang membangkitkan hal peribadi yang tiada kena mengena,” kata Dr Lo’Lo merujuk kepada pendedahan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai kepincangan Anwar selaku ketua pembangkang dan kegagalan pakatan pembangkang mengambil alih kerajaan melalui rancangan 16 Sept 2008 yang gagal.
Ahli Parlimen Pasir Mas Datuk Ibrahim Ali berkata perdebatan mengenai istilah “anak betina” yang disifatkan seksis itu hanya membuang masa dan tidak membawa apa-apa keuntungan kepada rakyat selain menjadikan dewan lebih kecoh.
“Itulah karenah mereka, buang masa. Biarlah rakyat menilai,” kata Ibrahim

Does Perkasa Get the Hint?


Logically speaking, there seems no need to defend any of these because no one is foolhardy enough to fight them. The special position of the Malays is well protected, the Malay rulers are on a strong wicket, and Islam is firmly entrenched as the main religion of the country.
by Kee Thuan Chye, Malaysian Digest 
The Sultan of Selangor has done the right thing in withdrawing from his earlier agreement to open the inaugural general meeting of Pertubuhan Peribumi Perkasa Negara (Perkasa) on March 27. Although the reason given is that the Sultan does not want to be seen to be supporting a politician, namely, Ibrahim Ali, who heads the NGO, the more important implication is that right-wing organisations, even though they are championing Malay rights, have to be “tolerant and respect other races” and operate within existing laws.
Such a message is timely, especially since the country seems more divided than ever along racial lines. After the 2008 general election, Umno and certain individuals have been playing on racial sentiments to win back the Malays who had voted against the party, by warning them that the race is under threat. This has provided the impetus for organisations like Perkasa to garner support and step up right-wing activism.

If Ibrahim Ali is to be believed, Perkasa is attracting new members every day. He expects a gathering of 10,000 at the March 27 general meeting, which is pretty phenomenal for an organisation that is only one and a half years old. He has since gone on to form the Majlis Perunding NGO Melayu, a consultative council comprising 80 or so NGOs pledging to defend Malay rights, the institution of the Malay rulers and Islam.

Logically speaking, there seems no need to defend any of these because no one is foolhardy enough to fight them. The special position of the Malays is well protected, the Malay rulers are on a strong wicket, and Islam is firmly entrenched as the main religion of the country. The administration of this country, backed by the military and other institutions, is committed to ensuring that they will be upheld. Who would be bold or strong enough to go against that?

This is, however, not logical enough for Perkasa and its comrades. The Majlis Perunding NGO Melayu has asked to meet with Prime Minister Najib Razak before he announces his New Economic Model, which is expected to be soon. Ibrahim Ali, who is also their spokesman, has made it clear that “we want any policy made by the Government to get support from all quarters”. He also said that “if the Government wants the support of NGOs, (it) should also give due consideration to our views and feelings”.

This stance taken by Ibrahim and the council of NGOs reflects what the Jews would call chutzpah. They are thus encouraged probably because the Government has been taking a tolerant attitude towards them. Some political observers feel that the Government is actually making use of these right-wingers to articulate what the Government itself can’t, without contradicting its outward advocacy for 1Malaysia. Perkasa and its ilk serve the purpose of uniting those Malays who feel they are under threat, which Umno welcomes, while Najib goes about wooing the non-Malays with his multi-racial sloganeering.

Meanwhile, yet another right-wing group has emerged. Calling itself the Organisation of Former Umno Elected Representatives, it purports to champion Malay interests in the fields of economics, education, religion and language. That seems to somewhat duplicate the agenda of Perkasa and the Majlis Perunding NGO Melayu but it doesn’t seem to matter to its members. Perhaps they feel that by dint of their being former Umno representatives, they may be better received and considered more influential.

The trend, on the whole, is rather disturbing. The rise of the right wing could further widen the communication and harmony gap between the different races. It’s already giving the impression that a section of the Malays are getting agitated. The sad thing is, they’re getting agitated for the wrong reasons. Their enemy is not the non-Malays, but the right-wing leaders would have them believe this is so. And this is being abetted by the mainstream media.
 
Khalid Samad, the PAS MP for Shah Alam, recently said that Perkasa is “not a problem”. He asserted that “they don’t have much influence in society”. One hopes he is right. If the right-wing elements within Umno itself should be empowered by this growing development, the consequences might be dire. An Umno controlled by right-wingers is not a pretty prospect. Imagine a Malaysia regressing into becoming an ethnocentric culture when the signs of progress are pointing in the opposite direction. We will all lose out.

One of the messages conveyed by the Sultan of Selangor’s private secretary, Lela Bakti Mohamad Munir Bani, when announcing His Highness’s decision to not officiate at Perkasa’s meeting, contains much-needed advice: “Perkasa should be tolerant and respect other races in Malaysia, live in harmony and work together to develop the country.” There’s nothing equivocal in that message. If Perkasa still doesn’t get the hint, those who support it deserve what they get.

Seeds of racism: A look at national identity from child developmental perspective


A Malay boy – in his middle or late childhood years – was captured on video attempting to stomp on the gory cow head during the protest against a Hindu temple by Muslims in Shah Alam. The boy displayed a simultaneous attraction and repulsion to the act, and viewers were left with an indelible image of how he tried to step on it but nonetheless quickly withdrew his leg.
By CT Wong (Centre for Policy Initiatives)
One wonders what kind of attitude towards other races and religions the boy will adhere to when he grows up. We may be able to find some clues in general if we start from the question of how a child develops his identity from young.
Children do not have historical baggage like adults. However, this does not mean that they are neutral or passive observers of events happening around them. In fact, studies have shown that in-group favouritism, i.e. positive feelings about the national group to which a person belongs, is common among children and adolescents.
Individuals also hold stereotypes about their own and other national groups.
Our federal constitution marks us out as different from one another. We are categorized as Malays and non-Malays, or the in-groups and the out-groups. This has far-reaching polarising consequences on the psyche and character of Malaysian citizens.
Studies by Henri Tajfel, a British social psychologist, have shown that mere categorisation itself is a potential source of racial prejudice and discrimination. Hence, it is important to explore the meaning of identities so that we can avoid any possible blind spots of the early framers of the constitution.
Group membership
Racists are not born but made. One of the starting points in understanding in-group affiliation and bigotry is from child development as young people develop a subjective sense of national identity gradually.
For this sense of national identity, children first need an awareness that there are groups or categories of people like Malaysians, Singaporeans, English or French, etc. These different peoples are seen as groups instead of singular individuals. In early childhood, children do not have this idea of grouping nor do they comprehend that they themselves are a member of a particular group.
But once they are of an age to realise that they belong to a certain group, then just like adults, they attribute different levels of importance to their membership.
Children often regard birth of place as a very important criterion to judge group membership. Other criteria commonly used include parentage or ancestry, ethnicity, religion, use of language, cultural practices, loyalty to traditions, national institutions, etc.
In the Malaysian context, these criteria may be utilised deliberately for a political purpose, e.g. social markers in the segregation or exclusion of certain ethnic groups.
National emblems such as the various institutions, symbols, historical figures and traditions which represent or symbolise the national group or nation form an important part of the subjective sense of national identity.
Children may or may not identify strongly with these emblems. For example, a national museum that aims to portray mainly the legacy of only a certain ethnic group would alienate the other groups. In children, the symbols can evoke feelings of national shame or national pride or just sheer indifference.
The sense of national identity is context-dependent and not static. It is closely related to everyday behaviour like the language(s) the child learns to speak, the way of life adopted by his family, contents of TV programmes and newspapers, contents of school curriculum etc. All these pervade our everyday life and yet, unless certain events prompt our thinking, we hardly analyse what impacts on the formation of identity.
It is thus important to step away from the racial perspective that has dominated so much of debates and reflections on our race relations, and look at national identity from the social sciences models.
Cognitive-developmental theory
Expert viewpoints can help to shed light on this issue. The two main theoretical approaches to the development of national identity during childhood and adolescence rooted in different psychological traditions are the cognitive-developmental theory of Piaget, and the social identity theory from Tajfel.
Piaget, a Swiss psychologist, links the development of national identity to children’s general cognitive development. He starts from the stage where children engage in reasoning at the concrete level up to the abstract level (e.g. from thinking in terms of cities up to national group membership). These thought processes happen irrespective of ethnic background.
Using the concept of children’s development in cognitive abilities in general, Frances Aboud, a Canadian professor of psychology argued that the cognitive change leads to the reduction of in-group favouritism between 6-12 years old. Her studies showed that children’s in-group favouritism peaks at around the age of 6, attributing positive characteristics mainly to their own groups and negative ones to the out-groups.
However, the polarising tendency decreases between 6 and 12 as children attribute more negative characteristics to their own group and positive ones to the out-groups. The children are able to use multiple classifications and to judge the deeper similarities between superficially different groups as well as to distinguish differences within their own group.
The implication of this finding is that children develop bias and stereotypes as young as around six years of age. However, because of their capacity for abstract thinking, these biases do not remain fixed and unchangeable.
Social identity theory
Tajfel and John Turner’s social identity theory proposes that when a child identifies with the national group, in-group favouritism occurs. The child derives positive self-esteem or self-worth by being a member of that particular group.
However, the in-group and out-group comparison could give rise to a sense of superiority and not mere comparison of differences – this is where racial differences turn into racism. Tajfel also argued that mere categorisation itself could lead to prejudice.
Drew Nesdale, an Australian Professor of psychology, has linked the concept of child development to social identity theory. He argues that there are four phases in the development of national and ethnic identities:
1) Undifferentiated phase – prior to age between 2 and 3, racial and national cues are not yet important to young children,
2) Group awareness phase – beginning at 3 years of age, ethnic and national awareness starts to emerge. Self-identification as a member of the in-group occurs,
3) In-group favouritism phase – beginning at about 4 years, self-identification leads to in-group favouritism and,
4) Out-group prejudice – starting at about 7 years of age, there is a shift of focus to out-groups. Prejudice and negativity towards out-groups starts to emerge.
According to Nesdale, whether children enter Phase 4 depends on their level of identification with the in-group, the extent to which other members of their social group hold negative or prejudiced attitudes, and whether the group feels threatened.
This is where the parents, teachers and other significant influences in the children’s life condition them into holding prejudices against other racial or national groups.
I-am-M’sian tag inadequate 
Though the above theories are able to explain certain phenomenon, so far there is no empirically adequate theory to explain all the different aspects of development of national identities.
There are many different factors involved in a child’s development like the geographical location (city or rural areas), language use (primacy of mother tongue) and ethnicity factors in equal education and employment opportunities, etc.
Moreover, the media, school, family, social environment and the children themselves all mutually interact with each other in a web of relationships. Of all these factors, ethnicity as a social marker evokes much strong feelings towards or against national identification.
Hence, national identity is not just a name-tag or badge which we wear that says “I am a Malaysian”.
It is a complex and dynamic psychological structure involving a system of core beliefs about the national group, and associated emotions and feelings.
Mere categorisation in racial entities has sowed the seeds of prejudice which leads to the pervasive racial discrimination.
The insights from the above studies of child development are mainly from the West. If we really want to address the urgent issues of racial prejudice and to develop anti-racist education, then we need to do own exploration and investigation.
Without reforming all the racialist approach at governmental policy and implementation level, merely changing the name tag or labelling to ‘1 Malaysia’ is tackling the issue at the wrong end.