Rabu, 3 Mac 2010

Ribut Semakin Reda, Ikrar Taat Setia 12 MP PKR Tamatkan Spekulasi Mereka Tinggalkan Parti


Dua belas Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat tampil menyatakan komitmen untuk terus mendokong PKR.

Mereka menegaskan tindakan beberapa rakan mereka keluar parti bukan mencerminkan kelemahan pucuk pimpinan PKR tetapi mendedahkan agenda sempit Umno untuk mengalihkan tumpuan rakyat daripada masalah seperti kegawatan ekonomi dan isu lain akibat dasar-dasar parti itu.

Dua belas ahli parlimen menzahirkan komitment mereka dalam satu kenyataan yang ditandatangani dan diedarkan kepada media.

Mereka berbuat demikian sebagai reaksi spontan berikutan penyebaran fitnah kononnya lebih ramai wakil rakyat PKR akan meninggalkan parti itu.

"Kami mengambil ketetapan sekeras- kerasnya menolak dakwaan kami akan meninggalkan parti seperti mana yang dispekulasikan pihak- pihak tidak bertanggungjawab untuk menggugat kesatuan dan perpaduan dalam Keadilan," kata Ahli Parlimen Teluk Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas.

Kamarul mendedahkan bahawa tindakan Tee Beng, Zahrin dan Mohsin lebih didorong oleh usaha Umno memesongkan perhatian rakyat daripada masalah-masalah besar negara.

"Hakikat sebenarnya adalah Umno-BN yang berasa gusar melihat gelombang kedua sokongan rakyat kepada pimpinan Pakatan, Terutamanya berkaitan kes fitnah kedua yang melibatkan Datuk Seri Anwar ibrahim. Umno-BN cuba mengalihkan tumpuan daripada kemerosotan ekonomi negara dan isu-isu nasional yang semakin parah dan tidak menunjukkan tanda-tanda penyelesaian,"katanya.

Selain Datuk Kamarul sembilan lagi yang hadir pada sidang akhbar ini adalah Ahmad Kassim (Kuala Kedah), Azan Ismail (Indera Mahkota), Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat), Ab. Aziz Ab. Kadir (Ketereh), Yusmadi Yussof (Balik Pulau), S. Manikavasagam (Kapar), Datuk Rashid Din (Merbok), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) dan Hee Loy Sian (Petaling Jaya Selatan).

Dua lagi Ahli Parlimen, yang turut menandatangai kenyataan untuk terus bersama PKR adalah N. Gobalakrishnan (Padang Serai) dan Gwo-Burne Loh (Kelana Jaya). Mereka tidak dapat hadir kerana menghadir mesyuarat daerah atau berada di luar negara.

"Kami juga ingin menegaskan bahawa sokongan kami tidak berbelah bagi kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Ketua Umum Keadilan dan juga pemimpin Pakatan," katanya.

Kamarul tidak menolak berlakunya cubaan gigih oleh pihak tertentu untuk membeli beberapa Ahli Parlimen.

"Mungkin ada tawar menawar, mungkin ada masalah peribadi yang tidak diluahkan kepada kami dan saya percaya parti tidak dimaklumkan perkara-perkara yang mengakibatkan mereka mengambil keputusan tersebut.

"Bagi kami, apa juga yang berlaku kami masih di sini, ada tawaran atau tidak kita tetap bersama di sini menyokong sepenuhnya parti," katanya.

Dalam pada itu, Yusmadi menolak dakwaan bekas Ahli Parlimen yang membelot parti kononnya mereka bertindakan demikian kerana diabaikan oleh pucuk pimpinan tertinggi.

"Tiada apa yang tidak kena dengan pimpinan, mereka telah membuat keputusan yang baik tetapi dengan menjadi Ahli Parlimen yang masih baru, ada banyak perkara yang perlu dipelajari. Kami perlu memperbaiki prestasi, parti telah buat keputusan bijak. Apa yang berlaku kini seperti salah-menyalahkan, pada saya sebagai MP baru, tiada pengalaman.. lebih 100,000 pengundi di Balik Pulau beri saya amanah ini dan saya perlu belajar, tiada apa yang tidak kena dengan kepimpinan dan mereka juga menjaga kebajikan kami.. jadi bagi saya ia sebagai cabaran untuk melakukan yang lebih baik,"katanya. -TVS
Siapa Dalang Hasut MP PKR Keluar Parti?


Banyak pihak yakin bahawa ada dalang tertentu yang menghasut ahli parlimen PKR untuk keluar parti. Ini adalah kerana alasan yang digunakan adalah hampir serupa dan dilihat mereka membaca skrip yang streotaip tatkala membuat sidang media.

Di dalam setiap sidang media pula, bekas Setiausaha Agung yang telah bertindak keluar parti lebih awal, Salehhudin Hashim, sentiasa berada bersama-sama MP yang keluar parti dan kelihatan begitu aktif di sepanjang sidang media mereka.

Beberapa Ahli Parlimen PKR masih menaruh harapan agar Ahli Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli akan kembali bersikap rasional dan menolak usaha pihak ketiga yang mengumpan beliau untuk keluar parti.

Mereka menolak alasan Mohsin kononnya beliau bertindak demikian kerana membantah pendirian PKR bersabit isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

"Saya yakin pada hari ini perkara itu berlaku apabila wujudnya keadaan di mana pihak ketiga memain peranan mula memujuk atau mempengaruhi beliau bertindak demikian. Saya tidak lihat YB Bagan Serai bertindak atas kehendak atau kapasiti dia sendiri, saya tidak yakin dalam keadaan macam itu,” kata Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail, lapor TVSelangor.

“Dalam masa yang sama kenyataannya sebentar tadi mengatakan bahawa beliau tidak bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah bagi bukan Islam yang merupakan pendirian, pandangan yang telah dikeluarkan oleh Keadilan mahupun Pakatan Rakyat, sekali lagi itu hak peribadi beliau sebab pandangan yang mengatakan bahawa kalimah Allah itu boleh digunakan bagi orang Kristian terutamanya itu pandangan yang dikeluarkan oleh ulama-ulama besar dunia berdasarkan al-Quran dan hadis yang dikeluarkan," kata Pengerusi PKR Perak, Mustafa Kamil Ayob.

“Mohsin ini kes dia kalau sekiranya ada masalah, tidaklah besar, saya akan cuba untuk menghubungi beliau.. mungkin beliau digoda diberi janji manis yang mana beliau termakan, jadi saya rasa ia boleh di atasi... saya akan cuba mendengar masalah beliau,” kata Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kuala Langat, Abdullah Sani berkata apa jua alasan yang diberikan ia merupakan satu usaha terancang.

Katanya apa juga alasan yang diberi, mereka yang bertindak keluar parti nyata seorang yang telah mengkhianati pengundi.

“Perkara ini telahpun dirangka dan dirancang, sebab itu saya tidak terperanjat dalam sesi keputihan ini perlu ada pengorbanan, rakan-rakan jelaskan bahawa kami tidak akan berganjak dari asas perjuagan parti. Yang jelas mereka yang keluar mempunyai agenda sendir, apa jua alasan mereka sekalipun.. mereka tetapi pengkhianat kepada bangsa dan agama mereka. terutama sekali pengundi, saya beranggap bahawa ia satu perbuatan yang telah dirangka dan dirancang dan saya tidak terkejut jika ada seorang lagi ke arah itu, tapi kami tidak melayan kerenah remeh temeh,” katanya.

Download:

Aliran keluar modal melambung, FDI terus menjunam

Oleh Zainal Abidin Nor
tony-pua Terdapat satu trend yang membimbangkan di mana sejak 2007, jumlah nilai pelaburan oleh syarikat-syarikat di Malaysia di luar negara semakin meningkat manakala pengaliran pelaburan langsung asing (Foreign Direct Investment) ke dalam negara ini semakin berkurangan.
Lebih membimbangkan ialah jurang dari kesan dua hala ini (double whammy) semakin luas sehingga jika tidak ditangani oleh kerajaan pusat dengan segera maka pertumbuhan ekonomi akan terbantut dan terperangkap ke dalam kategori ekonomi mundur.

Laporan UBS yang berpangkalan di Switzerland, juga mencatatkan trend yang merisaukan ini, yang menurutnya telah berlaku sejak beberapa tahun yang lalu dan keadaannya semakin buruk Trend yang serupa terkandung dalam laporan buletin statistik bulanan yang diterbitkan oleh Bank Negara yang menjelaskan bahawa syarikat-syarikat gergasi lebih berminat melabur di luar negara kerana
pulangan hasil dan keuntungan yang lebih.
Laporan itu mencatatkan, pengaliran keluar modal untuk tujuan pelaburan pada tahun 2007 berjumlah RM9.14 bilion, melambung
kepada RM26.06 bilion tahun 2008 dan mencatatkan sebanyak RM14.62 bilion dalam tempuh sembilan bulan pertama 2009.
Ini bermakna jumlah terkumpul pelaburan di luar negara oleh syarikat-syarikat Malaysia ialah sebanyak RM50 bilion dalam tempuh hanya tiga tahun sahaja. Mereka melabur sama ada dalam perniagaan atau membeli hartanah.
“Data-data ini menunjukkan para pelabur tempatan sendiri telah hilang keyakinan terhadap prestasi ekonomi Malaysia dan kerajaan di bawah pentadbiran Barisan Nasional,” ulas Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.
Ketika dihubungi oleh Free Malaysia Today hari ini, beliau berkata, salah satu sebab ialah dasar “flip flop” di bawah pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak.
“Banyak contoh di mana Najib tidak begitu yakin dengan dasar-dasarnya sendiri seperti isu Cukai Keuntungan Sebenar Hartanah (RPGT) yang diperkenalkan semula awal tahun ini, Dasar Otomotif Nasional, Permit AP, subsidi minyak untuk golongan tertentu dan sebagainya.
Menurut The Edge, syarikat-syarikat gergasi seperti Kumpulan YTL, Kumpulan CIMB Bank Berhad, Malayan Banking dan Kumpulan Lion lebih gemar melabur di luar negara kerana keadaan ekonomi negara yang tepu dan gagal menawarkan peluang-peluang perniagaan yang lebih baik.
Menurut Tony Pua, oleh sebab penguncupan dalam pelaburan pihak swasta dan FDI, maka kerajaan terpaksa berbelanja besar melalui pakej rangsangan untuk terus memberi nafas kepada ekonomi Malaysia.
“Tetapi keadaan ini mencipta masalah lain iaitu defisit belanjawan kerajaan yang semakin melebar, meningkat kepada 7.4% dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dalam 2009.
“Yang peliknya kerajaan bercadang untuk mengurangkan defisit belanjawan kepada 5.5% dalam tahun 2010.  Untuk mengurangkan defisit maka kerajaan mesti mengurangkan perbelanjaan.
“Dalam kata lain, kerajaan pusat sekarang ini menghadapi masalah ekonomi yang serius,” ujar beliau.
Mengulas mengenai kenyataan Perdana Menteri Najib Abdul Razak bahawa ekonomi Malaysia mampu berkembang 5% tahun ini, Tony berkata, Najib terlalu optimistik tetapi tidak mempunyai bukti-bukti kukuh untuk menyokong dakwaannya.
Menurut Tony Pua, ramalan Najib itu adalah berdasarkan pertumbuhan 4.5% yang dicatat dalam suku keempat tahun ini. Namun pada keseluruhan tahun 2009, ekonomi Malaysia masih menguncup pada kadar 1.7%.
Beliau berkata, “Walaupun ekonomi mampu berkembang 5% tahun ini tapi kadar pertumbuhan ini masih tidak mencukupi untuk mencapai status negara maju menjelang 2020.
“Untuk mencapai ekonomi berpendapatan tinggi, ekonomi Malaysia mesti berkembang pada kadar 8% setiap tahun untuk selama 10 tahun berturut-turut,” terang beliau.
Untuk menangani masalah ini, kata Tony Pua, kerajaan mesti meningkatkan pendapatan hasil, menarik lebih banyak FDI dan menggalakkan pelaburan tempatan atau dalam negeri dengan menarik penyertaan lebih aktif dari sektor swasta.

Wujud Rancangan Rapi Jatuhkan Pakatan

YUSMAWATI MHD YUSOF
PETALING JAYA, 3 MAC - Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail menyifatkan tindakan wakil rakyat PKR yang keluar dan menyerang parti itu sebagai alat dalam sebuah rancangan rapi untuk menjatuhkan ahli komponen Pakatan Rakyat itu.

Beliau dan rakan-rakannya bagaimanapun yakin tindakan itu tidak akan berhasil kerana kelemahan PKR adalah hanya dari aspek pengurusan dan bukannya dasar-dasar seperti yang di alami oleh Umno.

“Bermakna ia satu rancangan rapi, secara logik seseorang ahli poltik keluar dari parti kerana tidak puas hati maka dia keluar dari tempat itu, tetapi bila keluar dan ada peranan lain untuk memburukkan parti, bermakna ada satu perbincangan dan perancangan yang agak rapi semasa dalam parti dan selepas keluar menghentam parti sebenranya juga terlihat sebagai satu perangcangan agak rapi.

“Tapi yang keluar dari Pakatan Rakyat memasuki BN itu cederung menyokong BN dan sebagainya, yang merancang sudah tentu BN,”katanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusof melihat ia sebagai sebahagian daripada proses pembelajaran PKR untuk memperbaiki sistem pengurusan.

Katanya, dasar perjuangan PKR ternyata tiada kepincangan kerana tiada mana-mana wakil rakyat yang keluar parti mempertikai dasar perjuangan parti itu, sebaliknya mengkritik isu pengurusan.
 
“Dalam hal ini kita sebagai sebuah parti mempunyai asas yang baik iaitu PKR, berbanding dengan BN kerana ia ditolak atas banyak sebab dari sekecil-kecil hingga sebesar-besar, daripada isu dasar, isu pengurusan, isu urustadbir, akhlak dan tingkahlaku dan sebagainya. Memang tidak dapat diselamatkan.

“Kita hari ini dikritik dan dibebani isu-isu hanya isu pengurusan dan tidak ada isu dasar kerana tidak ada yang keluar mereka mempertikaikan keluar kerana agenda PKR, agenda keadialn ekonomi, sosial toleransi agama, itu sudah lari..tidak ada seorang pun tidak ada,”katanya.

Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam pula menyifatkan tindakan beberapa wakil rakyat PKR keluar pati sebagai satu proses pencerahan dalaman parti.

“Bagi saya TV3 mainkan macam-macam seperti 10 lagi akan keluar ..saya tidak merasakan itu berlaku, kita akan lebih kuat menyokong parti. Semalam saya berceramah di hadapan rakyat di kawasan saya, mesej saya jelas kita akan kekal dalam perjuangan. Ada sesetangah pihak yang dapat tawaran macam-macam, mereka ambil kemudian keluarlah.

“Sebab itu saya sering memberitahu Datuk Seri Anwar, kita kena bersih..dalam pilihan raya akan datang kita kena tapis calon sebelum letak yang betul-betul berjiwa rakyat, turun padang dan benar-benar berjuang, bukan seperti sesetengahnya yang separuh jalan kemudian lompat. Saya setuju dengan Anwar kita perlu bersih, yang keluar, biar keluar seperti yang mata duitan tidak fikir tentang rakyat, yang keluar semua tidak bekerja kuta tidak pernah turun padang pun ada,”katanya

The Salehuddin theory merits attention

By Terence Netto
KUALA LUMPUR: With Bagan Serai's Mohsin Fadzli Samsuri quitting PKR, bringing to three the number of MPs that have left the party to become independents in some two weeks, the 'Salehuddin Hashim theory of internal PKR disintegration' now compels examination.
Salehuddin has been airing his dissatisfaction to close friends about the lack of a proper management structure in the party, but because he always spoke off the record, it was difficult to accord his criticisms the credence it now deserves.
He had been saying since last September that discontent was brewing and that Anwar Ibrahim, distracted perhaps by Sodomy II, was too cavalier with the signs.
Because PKR MPs find it difficult to be open with the 'Ketua Umum' because of his iconic stature and his tribulations, their grievances stay subterranean, in which state, it is obvious, matters volatile cannot exist for long.
Now with a third PKR MP quitting, and there are no evident signs about Mohsin such as there were about Zahrain Mohd Hashim – that he was really 'unreformed Umno within PKR', and there were about Tan Tee Beng – that he had habits which would render vulnerable any politician, the 'Salehuddin theory' compels attention.
He has been saying that the party lacked a management structure that would detect, channel and resolve internal grievances.
Disinclination to confront and confound
Territorial barons wielded far too much power and with Anwar compounding his lack of management skills with disinclination to confront, confound or beguile the warlords into doing the better bidding, the party at the middle echelon level where most MPs are situated withers on the vine.
This Salehuddin has been saying and now he sits-in at press conferences held by departing PKR MPs in an 'I told you so' gesture that is hugely distressing, but not to those to whom he has long been airing his qualms about the way the party has been run.
It is distressing because those who know the loquacious Salehuddin well would aver that his recall of his father, Hashim Gera's, reaction shortly after the seismic general election of 1969 when the sole PAS MP from Perak was propositioned to defect is seared in his memory.
The elder Hashim showed junior a bag containing 40,000 dollars and said, “If I take this I cannot show my face here (in Parit) anymore.”
Hashim senior did not bite the bait and junior has lastingly known the real value of ‘face’.
That memory was searing enough to put him beyond the blandishments of Umno-BN and his sitting-in at press conferences that are painful for the PKR faithful to watch is not a sign that he is encouraging the infliction of pain but vindication that he had been prophetic about its imminence.

Makin BN hampiri 2/3, Makin mustahil Zulkifli dipecat?

Arus "keluar parti" semakin menderas, mendekatkan semula Barisan Nasional ke paras dua pertiga di Dewan Rakyat, kelebihan majoriti yang ditembusi semasa "tsunami politik" PRU ke-12.  Senario terkini memperlihatkan pengurangan kerusi parlimen PKR dari 31 ke 28, lantas mengurangkan kerusi Pakatan Rakyat kepada 79.
Apa yang tersirat di sebalik angka 79 ini bukan sekadar bermaksud "keluarnya empat orang ahli parlimen dari PKR dan PAS".  Apa yang lebih penting, seandainya lima orang lagi ahli parlimen dari PR mengisytiharkan dirinya untuk keluar parti, maka PR akan tinggal 74 kerusi, iaitu satu pertiga daripada jumlah 222 kerusi.
Jadi, BN yang kini memiliki 137 kerusi, akan menaruh harapan pada empat orang ahli parlimen yang keluar dari PR, iaitu Ibrahim Ali (PAS), Zahrain Hashim (PKR), Tan Tee Beng (PKR) dan Mohsin Fadzli Samsuri (PKR), ditambah pula dua orang ahli parlimen "bebas", iaitu Chua Soon Bui dan Eric Majimbun dari SAPP, yang keluar dari BN pada tahun 2008.
Seandainya keenam-enam ahli parlimen bebas tersebut mendampingi (semula) BN, ditambah dengan "lima orang lagi", maka BN di bawah pimpinan Najib Abdul Razak akan menguasai semula majoriti 2/3, kubu di parlimen yang ditembusi semasa zaman pemerintahan Abdullah Ahmad Badawi.
Ringkasnya, lanskap dalam Dewan Rakyat terkini adalah BN (137), SAPP (2), ahli parlimen yang keluar dari PR (4), membawa kepada jumlah 143.  PR pula memiliki 79 kerusi.  Seandainya ahli parlimen "bebas", iaitu 2 dari SAPP dan 4 yang keluar parti mendampingi BN, maka angka 5 menjadi kunci seterusnya.  Penambahan 5 kerusi akan mengembalikan BN kepada majoriti dua pertiga, di samping penolakan 5 dari 79 kerusi yang dimiliki PR, akan menggagalkan PR untuk menafikan 2/3 BN di Dewan Rakyat.
Zulkifli mencungkil kontroversi
Senario sedemikian sebenarnya membataskan pilihan Lembaga Disiplin PKR, ketika mempertimbangkan hukuman yang bakal dikenakan ke atas Zulkifli Noordin (gambar kanan) yang dihadapkan kepadanya.  Zulkifli Noordin, ahli parlimen Kulim Bandar Baharu yang mendakwa dirinya sebagai pejuang Islam, telah mencungkil beberapa kontroversi kerana pendekatan yang digunakan ketika menjuarai isu agama. 
Pada Ogos 2008, Zulkifli Noordin telah "menceroboh" ke satu forum Memeluk Islam anjuran Majlis Peguam, kerana menganggap penganjurnya bersikap anti-Islam.  Berikutan tindakan yang bercanggah dengan prinsip "kebebasan bersuara" yang didukung oleh partinya, Timbalan Presiden PKR, Syed Husin Ali telah meminta agar Zulkifli Noordin memberi penjelasannya.
Walau bagaimanapun, tiada tindakan yang menyusuli kemudian.  Perlu dinyatakan bahawa kejadian itu berlaku sekitar PRK Permatang Pauh, dan sebarang tindakan terhadap Zulkifli Noordin dikhuatiri bakal didakwa sebagai "bukti PKR membelakangkan Islam", kerana Zulkifli tampil dengan imej "pejuang Islam".
Pada November 2009 pula, setelah Anwar Ibrahim memberi amaran untuk mengambil tindakan kepada pemimpin yang tidak selari dengan halatuju perjuangan PKR, Naib Presiden PKR, Sivarasa Rasiah (gambar kiri, kiri) menyusul dengan mendakwa bahawa "pemimpin" yang dimaksudkan Anwar adalah Zulkifli Noordin.  Lantaran itu, tercetuslah perbalahan antara Sivarasa dengan Zulkifli.
Zulkifli Noordin mencungkil kontroversi sekali lagi, apabila membuat laporan polis terhadap ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad dari PAS, berhubung isu penggunaan kalimah Allah.  PKR terpaksa mengambil tindakan pada kali ini, memandangkan tingkahlaku Zulkifli Noordin telah memberi kesan kepada parti komponen PR.
Pilihan Lembaga Disiplin PKR terbatas
Bukan sahaja Khalid Samad dijadikan sasaran Zulkifli Noordin, malah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng turut diselar olehnya sebagai chauvinis, ekstremis, rasis dan mempunyai agenda sempit perkauman yang jelas.
Kerenah Zulkifli Noordin telah mengungkit ketidakpuasan parti komponan PR, bahkan dalam PKR sendiri.  Justeru itu, Lembaga Disiplin kini berdepan dengan dilema, sama ada untuk mengambil tindakan atau tidak.  Lebih-lebih lagi, Zulkifli Noordin telah membuat kenyataan terbuka bahawa beliau tidak akan keluar parti, melainkan dipecat.
Seandainya PKR sekadar memberi amaran lisan kepada Zulkifli Noordin (gambar kanan), maka ia dijangka akan mencungkil ketidakpuasan parti komponen PR.  Sebaliknya, seandainya Zulkifli Noordin dipecat, maka ia dikhuatiri akan membuka laluan kepada BN untuk mara selangkah ke depan, sebelum menjangkau paras dua pertiga.
Dalam keadaan sedemikian, pembekuan atau pergantungan keahlian mungkin merupakan jalan keluarnya.  Seandainya Zulkifli Noordin keluar parti kerana "penggantungan keahlian", maka beliau telah mengingkari apa yang dikatakan, iaitu "tidak keluar parti melainkan dipecat".  Pada masa yang sama, PKR boleh meredakan ketidakpuasan parti komponen PR dan dalam parti, dengan mendakwa bahawa hukuman telah dijatuhkan ke atas Zulkifli Noordin.

Ibrahim Ali dapat permit akhbar...Power dan solute kat dia nie....!!! semuanya bereh.....!!!

Pertubuhan Pribumi Perkasa (PERKASA) hari ini menerima surat kelulusan dari Kementerian Dalam Negeri (KDN) untuk menerbitkan akhbar mereka sendiri.

Presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali memberitahu Malaysiakini bahawa akhbar berkenaan berjudul Suara Perkasa.

Ditemui di pejabatnya hari ini, Ibrahim bagaimanapun berkata beliau belum memutuskan tarikh untuk mula mencetak akhbar berkenaan.

NONEKelulusan daripada KDN itu diterima hari ini melalui sepucuk surat, kata Ibrahim.Akhbar tersebut akan dikeluarkan setiap dua minggu.
Menjawab soalan, Ibrahim berkata: "Tengok kalau kita mampu, kita akan buat harian pula (selepas ini)."

Ibrahim yang juga ahli parlimen Pasir Mas kebelakangan sering mendapat liputan media berhubung kenyataannya membela hak orang Melayu dan Islam.

Beliau membuat kenyataan itu selaku presiden PERKASA dan menerajui penubuhan Majlis Perundingan NGO Melayu minggu lalu.

Penerbitan akhbar berkenaan dijangka membuka lebih banyak ruang kepada Ibrahim yang sering lantang menyuarakan kepentingan Melayu dan Islam.

Zulkefli & Wee Chong Keong Berpotensi Untuk Keluar PKR

HARI ini ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzi Samuri telah mengistyharkan diri keluar dari PKR dalam satu kenyataan di Ampang Selangor. Pengistyharan yang didampingi bekas Setiausaha Agung PKR Sallehudin Hashim itu menamat teka teki sepanjang hari ini yang berhubug desas desus beberapa orang ahli parlimen PKR akan bertindak keluar parti ramai-ramai.

Kemungkinan angka yang disebut Sallehudin Hashim kononya 10 ahli Parlimen PKR akan keluar parti tidak mencapai sasarannya. Hari ini juga 12 ahli Parlimen PKR telah menanda tangani satu ikrar menyatakan sokongan kepada Penasihat PKR, Anwar Ibrahim.

Mereka yang hadir di pejabat PKR di Petaling Jaya untuk menyatakan pendirian itu ialah Kamarul Baharin Abbas (Teluk Kemang), Ahmad Kassim (Kuala Kedah), Azan Ismail (Indera Mahkota), Abdullah Sani Abdul Hamid (Kuala Langat), Ab Aziz Ab Kadir (Ketereh), Yusmadi Yusoff (Balik Pulau), S Manikavasagam (Kapar), Rashid Din (Merbok), Loh Gwo Burne (Kelana Jaya), Amran Ab Ghani (Tanah Merah) dan Hee Loy Sian ( PJ Selatan).

G Gobalakrishnan (Padang Serai) juga turut menandatangani ikrar taat setiap berkenaan tetapi tidak hadir kerana berada di luar negara.

Sebelum ini Azan Ismail dan Loh Wwo Burne adalah antara ahli parlimen yang dikatakan berada dalam pakej 10 ahli parlimen yang akan meninggalkan PKR. Dengan kehadiran mereka menandatangani ikrar itu sangkaan tersebut meleset.

Dua orang ahli parlimen yang dimasukkan dalam pakej berkenaan, Wee Chong Keong (Wangsa Maju) dan Zulkefli Nordin (Kulim - Bandar Baru) tidak hadir dan tidak juga menanda tangani ikrar berkenaan.

Ketidakhadiran Wee Chong Keong dan Zulkefli itu menguatkan spekulasi mengatakan mereka juga akan menuruti jejak tiga ahli parlimen yang telah mengistyharkan diri sebagai bebas, iaitu Zaharain Mohd Hashim (Bayan Baru), Tan Tee Beng (Nibong Tebal) dan Mohsin Fadzli (Bagan Serai) yang keluar hari ini.

Besar kemungkinan Wee dan Zulkefli Nordin akan mengistyhar secara berasingan dalam masa terdekat bertujuan untuk terus menggemparkan keadaan.

Sikap anih Zulkefli Nordin ke belakangan ini semacam sengaja mencari masalah dengan parti menguatkan tuduhan yang beliau juga tidak akan bersama PKR. Sementara Wee Chong Keong yang dikatakan mempunyai masalah peribadi turut mengambil sikap demikian. Beberapa minggu lalu Wee Chong Keong dikatakan dilihat berada di pejabat Perdana Menteri, Najib Razak di Putrajaaya.

Menurut sumber perjabat perdana menteri Wee Chong Keong datang ke pejabat Najib Razak kononnya untuk selesai masalah dakwaan beliau yang mengatakan setiausaha politik Najib, Shafei Abdullah terlibat dengan rasuah.

Sebaliknya kunjungan 'muhibbah' Wee Chong Keong itu dalam rangka perundingan politik yang ada kaitan dengan ketidakhadirannya dalam majlis lafaz ikrar bagi menyatakan sokongan kepada Anwar Ibrahim hari ini

Pengkhianat 'kulaan' - Antara 'letak jawatan ' dan panahan petir ?

Kecoh masyarakat 'kulaan' di sini gara-gara Hj. Mohsin. Malam ini menurut sumber ada 'agenda' khas dibuat di Masjid Tinggi. Apa agendanya, wak belum tahu, kerana wak diminta hadir selepas Isyak ke sana. InsyaAllah !
Tan Kuda - Perkara yang dijangkakan telah berlaku. Satu lagi katak atau lebih sesuai di panggil najis dari Parlimen Bagan Serai teleh keluar parti. Katak spesis ini tidak mempunyai jati diri, maruah serta prinsip.Untuk pegetahuan anda semua, pada PRU 12 yang lalu katak ini datang ke Bagan Serai sebagai calon dengan tangan kosong.

Dengan berbekalkan van buruk jenis C20 tak ada kerusi dan kain sarung dia telah dilantik sebagai calon P58 dengan harapan dapat menjadi ahli parlimen yang bertanggungjawab.Segala perbelanjaan kempen pilihan raya telah di tanggung oleh PKR Bahagian Bagan Serai.

Duit untuk deposit SPR, poster, kempen, ceramah, jamuan dan lain-lain lagi. Setelah dia menang, katak ini mula menunjukkan perangai sebenar, tidak menjalankan tanggungjawab, sering tutup pejabat, ikut suka hati dia tanpa akur kepada keputusan parti, kedekut dan suka dengar cakap perempuan dia. Katak-katak jenis ini merupakan najis bagi PKR dan najis ini telah menjadi butiran berlian bagi UBN.

Dia ini telah mengkhinati amanat yang diberikan oleh 18,943 pengundi Parlimen Bagan Serai. Tak kenang jasa parti dan mementing diri sendiri. Katak-katak ini sanggung melacurkan anak bini sendiri demi kepentingan peribadi. Kalau kamu seorang Islam sejati, saya cabar kamu untuk letak jawatan kerana kerusi yang kamu duduk dan nasi yang kamu dan keluarga kamu makan adalah milik PKR.

Insyaallah kamu akan dipanah petir tidak lama lagi.Allah SAW tidak akan membiarkan kamu, dan Izrail akan datang kepada kamu, Mungkar dan Nangkir akan menyoal kamu dan nescaya kamu akan di jaga oleh Malek.

sumber :http://tankuda.blogspot.com/

Royalti Minyak Kelantan: Khazanah Petroleum Kelantan (bhg ii)

Sambungan dari bahagian 1.

Sebagaimana dengan isu di JDA, aspek Perundangan dan Perlembagaan Persekutuan adalah amat jelas dan mengikut pemahaman Pakar-Pakar Perundangan, tuntutan adalah menyebelahi Kerajaan Kelantan.

Ini adalah kerana jarak pengeluaran tidak menjadi faktor penentu kepada pembayaran Royalti kerana pada ketika ini, Kerajaan Negeri Terengganu (sebelum tahun 1999), Sabah dan Sarawak terus menerima pembayaran Royalti walaupun jarak kawasan pengeluarannya lebih jauh dari kawasan Tuntutan Kerajaan Negeri Kelantan.

Kawasan Operasi Gas Asli di kawasan PM303, iaitu di Lawit dan Jerneh berkemungkinan berada didalam Perairan Negreri Kelantan tetapi Royalti dari hasil pengeluarannya dibayar kepada Kerajaan Negeri Terengganu.

Penjualan hasil Gas Asli dari Jerneh iaitu kawsan pengeluaran terbesar di Malay Basin bermula pada tahun 1992 manakala pengeluaran di Lawit pula telah bermula pada tahun 1997 dan ia berupaya menghasilkan pengeluaran sebanyak 450 juta kaki padu gas dalam masa sehari.

Ke 2-2 kawasan ini dikendalikan oleh ESSO Production Malaysia Inc.

Kawasan Perairan disekitar JDA dituntut oleh erajaan Malaysia berdasarkan kepada Sempadan Wilayah dibawah naungan Negeri Kelantan sementara Perlembagaan Persekutuan sendiri menjamin Wilayah milik Kelantan adalah Hak Milik Kerajaan Negeri Kelantan.

Kerajaan Kelantan telah menyerahkan Hak Meneroka Perairan kepada Petronas dengan persetujuan pulangan dalam bentuk tunai sepertimana yang dimeterai dalam Perjanjian pada 9hb. Mei, 1975 diantara Menteri Besar Kelantan (pada masa itu) Dato' Haji Mohamed bin Nasir dengan Petroleum Nasional Berhad (Petronas) yang diwakili oleh Penegrusinya (pada masa itu) YBM Tengku Razaleigh Hamzah.

Perjanjian tersebut adalah bersesuaian dengan penggubalan Akta 144 Kemajuan Petroleum 1974 yang memberi Hak Ekslusif - mencari, mengeksploitasi, mendapatkan dan memperolehi petroleum di pantai (on-shore) atau di luar pantai (off-shore) Malaysia kepada Petronas.

Salah 1 butiran dalam Perjanjian itu seperti yang tercatat dalam Seksyen 1 (rujuk Perjanjian 1974/1975).
(1) - Petronas hendaklah membayar wang tunai kepada Kerajaan secara bayaran tahunan sebanyak yang setara dengan 5% dari nilai petroleum yang didapati di Kelantan.

"Dalam Perjanjian tersebut, kita tidak panggil "Wang Royalti", yang sebenarnya wang tersebut dipanggil "Bayaran Tunai" (cash payment) sementara "Wang Ehsan" pula tiada dalam Perjanjian yang saya buat dulu. saya yang buat Akta Petroleum Negara 1974, tidak terlintas untuk menyebut mengenai "Wang Ehsan" kerana "Wang Ehsan" hanya diberi kepada orang yang minta sedekah (Tengku Razaleigh Hamzah - Sinar Harian, 1hb. Disember, 2010)
Keengganan Kerajaan Pusat memberi Royalti kepada Kerajaan Kelantan bukan sahaja melanggar Akta Pembangunan Petroleum 1974, malah lebih bear dari itu dan ianya memberi kesan permasalahan melampaui Negeri Kelantan.

Dengan menidakkan Perjanjian antara Kerajaan Kelantan dengan Petronas, bermakna Kerajaan Pusat juga menidakkan Perjanjian sama yang ditandatangani oleh Negeri-Negeri lain sekaligus menafikan Hak Negeri-Negeri lain keatas perkara tersebut.

Selain itu, Kerajaan Pusat akan dipersoalkan kerana dilihat sebagai cuba untuk menafikan kewajipan Petronas untuk membayar sebanyak 5% dari hasil galian kepada mana-mana Negeri Pengeluar Minyak seperti yang termaktub dalam kontrak Perjanjian.

Petronas pada hakikatnya terikat dengan kontrak tersebut dan wajib membayar sejumlah 5% dari jumlah hasil galian secara terus kepada Negeri-Negeri yang terbabit. tindakan menyekat kewajipan Petronas oleh Kerajaan Pusat menimbulkan persoalan dan boleh memberi implikasi yang lebih besar kepada Negeri-Negeri Pengeluar Minyak dan Gas khususnya Sabah dan Sarawak.

Keadaan Kelantan, Terengganu, Sabah dan Sarawak adalah serupa kerana Negeri-Negeri ini telah menandatangani Perjanjian yang sama dengan Petronas. jika Kelantan tidak diberi Hak Royalti, adakah ke 2-2 Negeri di Borneo itu juga bakal menerima nasib yang sama?

Jangan juga kita lupa bahawa Negeri Terengganu telahpun mengalami nasib malang ditarik balik Hak yang selama ini dinikmati hanya kerana Kerajaan Negeri Terengganu bertukar pada tahun 1999!

Tengku Razaleigh Hamzah turut menyelar sikap Kerajaan Persekutuan yang dilihat cuba campurtangan terhadap Perjanjian yang telah dibuat antara Negeri-Negeri Pengeluar Minyak dan Gas dengan Petronas. tindakan campurtangan hanya akan menyebabkan rakyat meragui intergriti dan keikhlasan Kerajaan dalam menghormati kesucian kontrak dan Undang-Undang.
"Saya harus menegaskan bahawa Petronas terikat oleh mereka dan bahawa Kerajaan Persekutuan tidak boleh campurtangan dalam pemenuhan mereka. jangan bercakap tentang pelaburan untuk memacu ekonomi kita ke tahap yang lebih tinggi jika kita gagal untuk memahami pentingnya mematuhi kewajipan kontrak".
[bersambung bahagian iii]

Cuma Kini Tinggal Seorang Lagi


Desas- desus menyatakan ada kemungkinan seorang lagi ahli Parlimen akan meninggalkan PKR iaitu MP Wangsa Maju Wee Choo Keong.

Ini adalah kerana Wee tidak menyertai kumpulan 12 orang MP PKR yang menyatakan ikrar akan terus menyokong ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin Pakatan Rakyat. Pagi ini Ahli Parlimen Bagan Serai Mohsin Fadzli Samsuri telah bertindak keluar parti dengan alasan perjuangan dan matlamat politik PKR dan gagasan Pakatan Rakyat khususnya dalam mengembalikan politik dan kedaulatan Islam.

Wee Chee Keong sebelum ini dikatakan berkemungkinan akan dikenakan tindakan disiplin ekoran tindakannya mengkritik Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng.

Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail pernah menyatakan, Wee berkemungkinan besar akan dirujuk ke jawatankuasa disiplin sama seperti beberapa pemimpin PKR lain yang mengkritik Setiausaha Agung DAP itu.

"Kami akan membincangkan mengenai tindakan yang dibuat oleh Wee baru-baru ini pada mesyuarat biro politik PKR akan datang," katanya.

Wee bertindak mengkritik Lim dengan mendakwa beliau menganaktirikan PKR di Pulau Pinang.

Wee mengeluarkan kenyataan itu untuk menyokong pemimpin PKR seperti Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng dan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim yang mencemuh Lim dan kedua-duanya telah meninggalkan PKR.

Tan menegur Lim kerana "bermain politik yang bertaraf rendah dan penuh dendam", manakala Zahrain melabelnya seorang 'diktator, cauvinis dan berfikiran komunis'.

Wee berkata, adalah tidak adil mengambil tindakan disiplin terhadap pemimpin PKR yang meluahkan kekecewaan mereka.

Walhal katanya, tiada apa-apa tindakan diambil terhadap pemimpin DAP tertentu memburuk-burukkan pemimpin PKR yang lantang bersuara.

Wee berkata, beliau akan tetap mempertahankan komen dan kritikan yang dibuat.

Zulkifli Noordin, Ahli Parlimen Kulim Baru Bandar sekalipun belum menandatanganai ikrar berkenaan tetapi telah menyatakan semalam bahawa beliau tidak akan keluar PKR.

Prinsip Ahli Politik Yang Tidak Bermaruah


Maka bermula lah… satu lagi siri “pembelian” ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat. Setakat ini tiga telah berjaya diumpan oleh Umno, manakala beberapa lagi mungkin menjadi ‘mangsa” dalam tempoh beberapa hari lagi.
Tan Tee Beng, Zahrin Hashim dari Pulau Pinang dan yang terbaru Mohsin Fadzli Samsuri (Bagan Serai Perak) memberi alasan mereka meninggalkan PKR demi soal prinsip dan kebenaran.
Begitu juga Bekas Setiausaha Agung PKR Datuk Sallehuddin Hashim bertindak keluar dari parti itu, juga atas soal “prinsip.”
Tidak boleh ditolak kemungkinan beberapa lagi wakil rakyat PKR juga akan mengisythiarkan diri Ahli Parlimen bebas atas soal “prinsip” dalam beberapa hari yang menyusul.
Sejauh mana mereka berpegang kepada “prinsip” boleh diukur daripada keengganan mereka mengosongkan kerusi yang dimenangi menerusi mandat yang diberikan oleh pengundi kepada PKR dan Pakatan Rakyat.
Retorik Zahrin, Tee Beng dan Mohsin mengenai “soal prinsip” adalah dengan sendirinya satu tindakan tidak berprinsip kerana mereka menodai hak dan mandat rakyat yang mengundi mereka KERANA mereka bertanding atas tiket PKR dan Pakatan.
Mereka tunduk kepada gula-gula politik yang ditawarkan oleh Umno dan kini cuba meyakinkan rakyat menerusi arus media perdana bahawa mereka bertindak atas soal “prinsip.”
Begitulah mainan orang politik murahan.
Begitu jugalah dengan Sallehudin yang menjadi orang tengah mengatur tindakan ahli parlimen berkenaan untuk lompat parti.
Sallehuddin diberi amanah untuk menjadi Setiausaha Agung PKR dan sering mengajukan soal prinsip dan moral kepada akar umbi PKR dalam melaksanakan tugasnya.
Namun apabila berdepan dengan keadaan tertentu, termasuk tidak mendapat jawatan yang menawarkan gaji lumayan dengan anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor, beliau bertindak keluar parti dan dipercayai terus mengatur perjumpaan dengan Perdana Menteri Najib Razak.
Perjumpaan itu, sebagaimana perjumpaan Saiful Bukhari Azlan dengan Najib yang mencetuskan pertuduhan fitnah liwat kedua terhadap Anwar, memulakan satu lagi pusingan “pembelian” wakil rakyat PKR.
Pusingan pertama berlaku pada awal tahun lalu, dengan pembelian tiga ADUN , dua daripada PKR dan satu dari DAP yang membawa kepada kejatuhan kerajaan negeri Pakatan Rakyat di Perak yang dipilih pengundi pada Mac 2008.
Kali ini sasaran Najib adalah Ahli Parlimen, persoalanya – kenapa ?
Sidang Parlimen akan bermula dalam tempoh dua minggu dan Umno-Barisan Nasional sedang cuba sedaya upaya untuk mendapatkan semula majoriti dua pertiga dalam Dewan Negara.
Antara lain ia adalah untuk membawa usul supaya Suruhanjaya Pilihanraya mengadakan persempadanan semula untuk kerusi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.
Proses “gerrymandering” atau memanipulasi sempadan kerusi pilihanraya adalah taktik biasa yang digunakan oleh Umno apabila parti itu dalam keadaan terdesak untuk memenangi pilihanraya.
Namun usul di Parlimen itu hanya boleh diluluskan jika Umno-BN mendapat sokongan dua pertiga di Parlimen.
Pada ketika ini, parti itu belum mencapai “angka keramat” 148. Umno-BN hanya mempunyai 137 kerusi tidak termasuk sokongan Ahli Parlimen “bebasnya” Ibrahim Ali.
Oleh kerana itu PKR di jadikan sasaran terjahan untuk membeli seberapa banyak Ahli Parlimen bagi membolehkan Umno-Barisan Nasional kembali kepada cara lama untuk meluluskan udang-undang dan pindaan bagi memenuhi agenda politik sempitnya.
Jika laman-laman web dan wawancara “off the record” oleh sesetengah wakil rakyat dijadian sandaran, harga untuk membeli ahli-ahli parlimen PKR berkisar antara lima hingga sepuluh juta ringgit – satu pulangan yang lumayan untuk wakil rakyat berkenaan pabila “prinsip dan maruah’ diketepikan.
Ada Ahli Parlimen yang dikatakan sudah menerima tawaran lumayan itu dan bertindak memindahkan keluarga mereka ke London – kerana bimbangkan reaksi masyarakat yang sebelum ini mempercayai kata-kata mereka untuk melawan rasuah dan politik wang habis-habisan. Harapkan pagar, pagar makan padi.
Taktik untuk keluar parti adalah yang digunakan oleh Tee Beng, Zahrin dan Mohsin – hampir sama iaitu melahirkan kritikan pedas terhadap pucuk pimpinan PKR atau Pakatan Rakyat dan kemudian angkat kaki atas alasan parti telah hilang hala tuju perjuangan.
Hakikatnya juga ialah PKR masih kuat kerana adanya wakil-wakil rakyat seperti Saifuddin Nasution dan Azan Ismail yang diperlawa berulang kali untuk keluar PKR dengan disogok jauh lebih banyak habuan daripada yang ditawarkan kepada mereka yang termakan umpan Umno.
Hakikatnya ialah PKR tetap menjadi harapan kerana mempunyai generasi kepimpinan muda seperti Yusmadi Yusuff, Samsul Iskandar Mohamad Akin dan Badrul Hisham Shahrin yang masih mendokong kuat perjuangan parti.
Hakikatnya juga adalah Anwar tetap mendapatkan sokongan bulat rakan sekutu Pakatan Rakyat iaitu DAP dan PAS untuk terus menjadi Ketua Pembangkang.
Lucunya, media arus perdana sebelum ini membidas PKR kerana dikatakan mempunyai wakil rakyat yang tidak berkemampuan dan diselubungi pelbagai masalah.
Dan kritikan itu sering merujuk kepada sipolan-sipolan bernama Zahrin Hashim, Tan Tee Beng dan Fairuz Khairuddin serta Mohsin Samsuri.
Anehnya apabila mereka bertindak keluar dari PKR, media arus pertama kini mendakwa parti itu dalam keadaan krisis.
Itulah tahap kewartawanan RTM, TV3, Utusan Malaysia, Berita Harian, New Straits Times dan The Star, - semuanya yang di kawal oleh Umno dan parti komponen Barisan Nasional.

Cermin Dulu Dirimu Wahai UMNO - Yusmadi


Isu permasalahan Melayu dan kepimpinan kerajaan Pulau Pinang yang dikatakan menjadi faktor Ahli Parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Hashim dan Ahli Parlimen Nibong Tebal Tan Tee Beng meninggalkan perjuangan parti, sebenarnya merupakan dakwaan tidak tepat.

Sebaliknya pelbagai isu yang didakwa berlaku di Pulau Pinang berpunca dari kesilapan politik Umno-Barisan Nasional yang gagal menguruskan negeri itu dengan baik selama lebih 50 tahun.

Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusuf berkata bukan sesuatu yang mudah untuk membawa perubahan di Pulau Pinang selepas Pakatan Rakyat mengambilalih segala kebobrokan yang ditinggalkan rejim BN.

"Sebagai pemimpin Balik Pulau, isu yang ditimbulkan oleh Zahrain dan Tan Tee Beng menggambarkan bahawa cabaran mengurus kepimpinan politik Pulau Pinang amat sukar, bagaimana dalam masa 50 tahun pelbagai usaha, sumber, dana dan politik digunakan tetapi Umno gagal membela hak orang Melayu contohnya,'ujar beliau.

Sebaliknya kata Yusmadi Umno dan BN kini menunding jari kepada Pakatan Rakyat dengan mendakwa kerajaan Pulau Pinang gagal membela nasib melayu di negeri itu.

"Saya ingin beritahu pemimpin Umno di Pulau Pinang terutama Ketua Perhubungan Umno, Zahid Hamidi supaya cermin diri sendiri. Bagi saya jangan tipu orang Pulau Pinang, kerana orang Pulau Pinang telah cukup menderita. Sekarang mereka memberi ruang kepada kepimpinan baru dan inilah tanggungjawab saya.

"Gabungan BN telah gagal menyelesaikan masalah Melayu di Jelutong, di Balik Pulau, hari ini saya mendepani. Bagi saya apabila Umno bangun menempelak Pakatan Rakyat yang dikatakan gagal dalam masa dua tahun, itu ibarat menepuk air di dulang, terkena muka sendiri.

Menyifatkan Lim Guan Eng sebagai seorang Ketua Menteri yang bekerja kuat dan berpegang kepada asas Pakatan Rakyat yang berlandaskan prinsip keadilan, Yusmadi memberi sokongan yang tinggi kepada kepimpinan Guan Eng.

"Dalam kerencaman cabaran hari ini saya masih menaruh harapan Lim Guan Eng mampu melakukannya kerana kita tidak diasosiasikan dengan isu rasuah, isu urustadbir dan sebagainya,"katanya.

"Dengan sikap rendah diri saya Ahli Parlimen baru yang tak ada pun "track record" sebagai orang politik, saya perlu belajar kerana cabaran di Pulau Pinang itu hebat. Saya yakin di bawah kepimpinan Anwar Ibrahim, insyaAllah saya boleh melakukannya," tambah beliau.

Menurut Yusmadi, dalam membawa agenda perubahan, adalah menjadi suatu perkara biasa apabila sesebuah organisasi politik berhadapan dengan masalah pimpinan dan pengurusan.

Beliau menyifatkan kedua-dua pemimpin seperti Zahrain dan Tee Beng telah "terkorban" dalam memenuhi sebuah citra politik baru.

"Sebagai seorang yang faham tentang perjuangan politik, adalah munasabah untuk sebuah parti baru selama 10 tahun dengan pencapaian sebegini hebat dan harapan rakyat yang menggunung tinggi, mengalami dan perlu sedikit pelarasan,"katanya.

"Adalah munasabah isu pengurusan lebih baik berbanding isu Umno-BN yang mengalami isu dasar, isu perkauman, isu agenda ekonomi dan sosialnya, agenda pendidikannya, yang mana telah ditolak dan memerlukan satu reformasi baru,"

"Tetapi kita di sini masih teguh dari segi dasarnya, bagi saya kalau saya mahu meyakinkan rakyat antara dua pilihan ini, pilihlah parti yang jelas dari segi dasar. Saya yakin pilihan raya akan datang rakyat boleh faham dan saya memberi keyakinan penuh untuk rakyat membuat pilihan," katanya. -SK

Ahli keluar parti : PKR perlu ‘post mortem’ - Herman Samsudeen

Oleh Mohd Ali Bakri

KUALA LUMPUR : "Secara peribadi, saya syor Parti Keadilan Rakyat (PKR) segera membuat 'post-mortem' berhubung tindakan beberapa wakil rakyatnya yang keluar parti itu dan menjadi wakil rakyat bebas," kata Timbalan Ketua Dewan Pemuda Pas Wilayah Persekutuan (DPPWP) Herman Samsudeen.

Paling mendukacitakan, kata beliau, kebanyakan mereka itu telah berpaling tadah lalu menyokong BN, sehingga menyebabkan PKR hilang dua kerusi parlimen dan lima kerusi Dun kerana masalah ini.

"Pendekatan kepemimpinan PKR dalam menghadapi ahli-ahlinya yang bermasalah perlu dinilai semula. Berdasarkan rekod, kesemua mereka mempunyai masalah dan tidak berpuashati dengan kepimpinan parti," katanya dalam suatu kenyataan di sini, hari ini.

Tambah beliau, rakyat pasti kecewa dengan apa yang berlaku dan Umno pasti gembira kerana berjaya memporak perandakan Pakatan Rakyat (PR) melalui PKR.

"Ura-ura menyatakan bahawa ada lagi wakil rakyat PKR yang mahu lompat juga tersebar luas. Oleh itu, PKR tidak boleh anggap hal ini sebagai masalah kecil, kerana risikonya begitu besar kepada masa depan PR.

Fahami konsep wala' dalam Pas


"Pada saya, hanya PKR sahaja yang boleh selesaikan masalah ini dan Pas serta Dap juga perlu berhati-hati. Mungkin juga komponen Pakatan perlu berkongsi pengalaman tentang disiplin wala' dengan Pas," tambah beliau.

Herman berkata, walaupun ramai pihak mempertikai isu wala' dalam Pas, namun dalam keadaan begini, kita akan melihat betapa disiplin wala' itulah yang akan mempertahan kekuatan parti.

"Ada masa kita tidak bersetuju dengan kepimpinan dan ada masa kepimpinan tidak setuju dengan ahli, namun dengan berpegang pada disiplin wala' dan thiqah yang diajarkan Rasulullah, segala masalah dapat diselesaikan secara musyawarah dan tolak ansur," katanya.

Antara ahli-ahli parlimen itu, Datuk Seri Zahrain Mohamed dari Bayan Baru dan terkini, Tan Tee Beng dari Nibong Tebal.

Sementara itu, bagi kerusi dewan undangan negeri pula, menyaksikan tindakan Adun Behrang, Jamaluddin Mohd Radzi keluar daripada parti, diikuti Kapten (B) Mohd. Osman Jailu (Adun Changkat Jering), Gabriel Adit Demong (Adun Ngemah), Md Radzi Salleh (Adun Lunas), dan Badrul Hisham Abdullah (Adun Pelabuhan Klang).

Proses pemutihan untuk jati diri parti - Tian Chua

Oleh Mat Zahari Ali

Kuala Lumpur: PKR akan menjadi parti yang lebih kuat setelah berlaku proses pemutihan dalam menghasilkan pemimpin yang mempunyai jati diri dan tidak berkepentingan peribadi selain memahami insprirasi gabungan PR yang mengutamakan keadilan dan ketelusan dalam segenap peringkat pengurusan dalam mengenengahkan politik pelbagai kaum.

Pengarah Strategik PKR, Tian Chua berkata proses pemutihan yang sedang melanda PKR merupakan satu proses biasa yang berlaku dalam mana-mana pertubuhan politik.

"Kita telah menduga akan berlaku beberapa pemimpin yang akan meninggalkan parti dengan sebeb beberapa tawaran menarik yang ditawarkan oleh BN kepada mama-mana pemimpin PKR ketika kes mahkamah Ketua Umum (Anwar) masih lagi berlangsung.

'Sudah tentu mana-mana pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi yang selama ini mengharapkan parti akan memberikan kekeyaan peribadi akan kecewa dengan dasar ketelusan yang mementingkan integriti dan bukannya dasar kronisme dan puak-puak.

" Kita berharap lebih ramai lagi pemimpin-pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi atau mereka yang mengharapkan kekayaan peribadi meninggalkan parti supaya parti dapat mengenal pasti pemimpin yang berkualiti'" kata beliau yang juga AP Batu.

Menyentuh mengenai tindakan terbaru, AP Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri yang meletak jawatan hari ini dengan alasan tidak setuju dengan pendirian PKR berhubung isu Allah, Tian berkata semua pihak boleh memberikan seribu satu alasan.

"Tidak semua pihak bersetuju dengan apa yang telah diputuskan oleh parti tetapi sebagai sebuah pertubuhan segala keputusan majoriti parti perlu dipatuhi.

"Dizaman Nabi Muhammad dulu pun ketika perjanjian Hudaibiah ramai dikalangan para sahabat Nabi Muhammad tidak bersetuju dengan perjanjian tersebut tetapi tidak ada seorangpun dikalangan sahabat Nabi Muhammad meninggalkan Islam atau termakan pujukan kaum musrikin.

"Begitu juga dalam PKR sekarang, kita mahukan ahli dan pemimpin yang tulin dan bukannya pemimpin yang mudah dibeli dengan harta dan wang ringgit.

'Saya ucapkan terima kasih pada mana-mana yang telah meninggalkan parti dan saya tahu rakyat lebih maklum dan mampu untuk menilai setiap tindakan golongan yang berkepentingan ini," ujar Tian.

Mengenai desas desus yang menyatakan beberapa lagi akan meninggalkan PKR, beliau menganggap kenyataan tersebut datangnya dari mereka yang telah diupah dengan ganjaran tertentu selain untuk membalas dendam.

"Ini yang saya katakan tadi, sekarang adalah masa paling sesuai untuk mendapat ganjaran paling mahal dari BN ketika Anwar masih dalam pembicaraan yang sengaja ditangguh-tangguhkan.

"Tujuan penangguhan ini untuk mengaibkan Anwar selain untuk memperlekeh PKR dan gabungan PR dimata rakyat.' tambah beliau.

Menurut Tian, PKR tetap konsistan dengan dasar-dasar parti dan gabungannya dalam PR.

'Mana-mana pemimpin yang tidak bersetuju dengan dasar-dasar parti dan kesepakatan PR boleh mengadakan perbincangan peribadi dengan mana-mana pimpinan tertinggi parti atau mengambil jalan meninggalkan parti secara berhemah.

Sehubungan itu menurut Tian, PKR bercadang akan menggubal beberapa dasar selepas ini bagi memantapkan parti dan ahli supay tidak lagi terperangkap dengan pemimpin yang mempunyai kepentingan peribadi serta mudah terjebak dengan habuan sogokan.

Pakatan: Was Mohsin blackmailed into quitting?

IPOH, Mac 3: Pakatan Rakyat has slammed former PKR secretary-general Salehuddin Hashim over widespread allegations that he had burrowed into the secret lives of party members and was now abusing this knowledge, following the decision by Bagan Serai MP Mohsin Fadzli Samsuri to quit PKR.

“Given the uncertain political climate and the growing desperation of Prime Minister Najib Razak, I am not surprised there has been another cross-over,” deposed Mentri Besar of Perak Nizar Jamaluddin told Harakahdaily.

“From my past dealings with him, Mohsin does not strike me as someone who would jump for just dollars and cents, but we all have private lives. It is not impossible that he may have been victimized by people like Salehuddin.”

Shaming weaknesses

Indeed, Salehuddin was at the press conference where Mohsin announced his decision to quit on Wednesday morning.

Speculation has been rife that he is the ringleader behind the defections and was hand-picked by Umno because of his in-depth knowledge of PKR members and their strengths and weaknesses.

According to a Malaysia Today news report, even PKR's Wangsamaju MP Wee Choo Keong was at threat as Umno has threatened to reveal information about his private life.

"It would not be unexpected but it would be most disappointing that a man like Salehuddin could sink so low for the sake of money," PKR strategic director Tian Chua told Harakahdaily.

“It would be a shame if he had indeed abused his six years as PKR secretary-general to dig into the private lives of members,” Nizar said.

Continuing the Mahathir legacy of corruption

Meanwhile, Mohsin told reporters said he was quitting PKR because of unhappiness over the Allah issue. Although he said he would be an Independent lawmaker, there is little doubt that he will vote on the side of the Umno-BN in Parliament.

“In the name of Allah, I would like to announce my resignation from PKR,” Mohsin told reporters.

The Bagan Serai MP is the third federal lawmaker to leave PKR in the past four weeks, after Bayan Baru’s Zahrain Mohd Hashim and Nibong Tebal’s Tan Tee Beng.

There is red-hot speculation that Najib has established a RM50 million fund to finance the defections of 10 Pakatan MPs.

His aim is to muster the two-thirds majority needed to get Parliament to redraw constituencies. Not only will the gerrymandering exercise will give Umno-BN an unfair advantage over the Pakatan at the next general election, such a move would also allow his family to stay in political power.

"It is becoming clear that Najib is more of Mahathir's heir than his father's son. He is borrowing ideas and strategies from a long-past era," said Tian.

"The saddest thing is he is continuing the Mahathir legacy of corruption and abuse. It won't help him to stay in power because the world has changed, it will only destroy his family name and tarnish Umno."

Is it really about Allah


The Islamic-based PAS has also lambasted the unscrupulous methods, warning that it would not only tarnish Umno but also the Malay community.

Nizar also expressed surprise over Mohsin’s excuse for quitting over the Allah row, which came about after a High Court ruling that the word could be used by non-Muslims to describe God.

Umno has insisted that Allah was for Muslims only. However, PAS – which is governed by a core panel of ulamaks or religious experts – believe that Allah could be used by everyone in the country so long as there were guidelines to prevent its abuse.

“If Mohsin truly follows the teachings of the Quran, then the first party he should reject is Umno because of its stand on Allah, which is against the Quran and motivated by racial politicking and not religious principles,” said Nizar, who is also the PAS MP for Bukit Gantang and assemblyman for Pasir Panjang.

"I would urge all Pakatan MPs and ADUNs not to be demoralized by what is happening. Don't go for the quick gain. It is not worth it. In Perak, PAS, DAP and PKR assemblymen were offered RM10 to 25 million ringgit to defect. As we know, some accepted but most didn't. Do you really want to go down in history as a turncoat, some who disappointed the country, someone who sold out for money?"

Petualang lompat parti jadi kuda tunggangan Umno

Pada pandangan peribadi saya mengenai berberapa pemimpin dari PR yang keluar dari parti dan menyokong parti pemerintah (Umno/BN) menunjukkan mereka ini adalah pengkhianat kepada pengundi yang memilih mereka dalam pilihan raya yang lepas.

Memang tidak dinafikan lagi bahawa pemimpin seperti ini hanya mementingkan kepentingan peribadi daripada kepentingan untuk berkhidmat kepada masyarakat dan rakyat seluruhnya.

Pemimpin seperti ini hanya akan dijadikan kuda tunggangan Umno dan BN untuk mereka jadikan bahan dan modal bagi mereka untuk meraih sokongan rakyat namum begitu rakyat tidak sekali-kali akan tertipu dengan dakyah mereka ini kerana pembohongan yang dilakukan oleh mereka telah menunjukkan bahawa mereka inilah petualang yang sebenarnya.

Lihatlah nanti apabila tiba pilihan raya akan datang peserta-peserta lompak katak ini akan menjadi balaci dan pencacai untuk mencari penyokong untuk meraih undi simpati, tiada jawatan penting yang akan diberikan kepada mereka oleh Umno/BN kerana mereka adalah pertualang yang bila-bila masa saja akan beralih disebabkan pangkat dan kepentingan tidak tercapai.

Rakyat boleh menilai yang mana baik untuk mereka. Bagi parti PKR dan PR, ini adalah satu kebaikan demi untuk mengekalkan pemimpin yang betul-betul memenuhi aspirasi rakyat yang berjuang demi bangsa, agama dan seluruh rakyat yang berbilang kaum tanpa mengira kepentingan diri dan keluarga.

Kepada PKR, buat lagi pembersihan secara total supaya tiada lagi petualang yang tinggal di dalam PKR dan hanya pemimpin yang benar-benar jujur sahaja yang layak untuk memimpin PKR dan PR demi keutuhan parti. Pemimpin boleh datang dan pergi namun rakyat akan sentiasa tetap akan memilih yang terbaik untuk mereka.

Reformis menyokong Anwar dan PR

Kami diberi mandat untuk mewakili lebih 2000 aktivis reformasi seluruh negara dengan ini dengan tegas menyatakan:

1. Kami Menyokong penuh kempimpinan Anwar Ibrahim kerana kami percaya hanya beliau mempunyai iltizam yang kuat dan mampu untuk membawa agenda reformasi serta perubahan di negara ini. Menyokong Anwar Ibrahim sebagai bakal Perdana Menteri Malaysia.

2. Menyokong Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan parti-parti yang bergabung dalam Pakatan Rakyat, kerana agenda Pakatan Rakyat jelas membawa perubahan; menghapuskan rasuah dan merealisasikan hasrat "Malaysia Baru".

3. Tindakan ahli-ahli Parlimen yang melompat parti adalah tindakan golongan pengecut. Tindakan mereka juga jelas merupakan pengkhianatan kepada pengundi yang telah mengundi mereka dalam pilihanraya umum lepas untuk mewakili mereka melaksanakan agenda perubahan seperti yang dinyatakan dalam manifesto.

4. Oleh itu, kami mencabar golongan ini supaya bersikap 'jantan' dengan mengosongkan kerusi Parlimen masing-masing bagi membolehkan pilihanraya kecil diadakan. Hanya dengan cara itu dapat mengembalikan mandat kepada rakyat untuk menentukan sama ada tindakan mereka mendapat restu pengundi.

5. Menyeru pengundi mengadakan bantahan, termasuk demonstarasi aman di kawasan Parlimen masing-masing terhadap ahli-ahli Parlimen melompat parti.

6. Mengecam budaya politik wang yang diamalkan oleh Barisan Nasional dan ejen-ejen mereka kerana amalan ini adalah virus perosak bangsa dan negara Malaysia.

7. Menuntut Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat jumlah wang yang ditawarkan kepada ahli-ahli Parlimen yang melompat parti dan mengheret mereka ke muka pengadilan.

*Kenyataan media oleh wakil-wakil aktivis reformasi: Nasir Isa, Mohd Hamdi Mohd Said, Badaruddin Ismail, Syed Baniamin Syed Baharuddin, Norzairi Jantan, Sow Hock Hin, Badrulhisham Mohd Hanafiah, Mohd Hafifudin Nordin, Pospan Lingam Sinakanu, Abdul Rahman Hackeem, Zainal Misran (Enot), Zunar dan Haili Ahmad.

PKB: Parti Katak Bebas


Hari ini terkeluarlah seekor lagi dari PKR. Kali ini katak yang melompat adalah dari Bagai Serai. M3M mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan tahniah dan bye-bye. Adios amigo!!

Kata si Salehuddin semalam... ada 10 ekor yang akan melompat hari ini. Tup-tup sekor jer yang muncul. Well... 9 more to go. Bila?? Wallahu'alam... Coming soon kot.

Oleh sebab, dah banyak katak dalam arena politik tanah air, aku nak cadangkan mereka tubuhkan satu parti baru. Kalau MSK cadangkan Pak cu Karim meubuhkan PKK.. Parti Khairat Kematian, aku suggest all the kataks get together dan tubuhkan Parti Katak Bebas. PKB yang BN-friendlyThen, selepas di'approved' oleh ROS, bolehlah menyertai BN.

Oleh sebab, dah banyak katak dalam arena politik tanah air, aku nak cadangkan mereka tubuhkan satu parti baru. Kalau MSK cadangkan Pak cu Karim menubuhkan PKK.. Parti Khairat Kematian, aku suggest all the kataks get together dan tubuhkan Parti Katak Bebas. PKB yang BN-friendly. Then, selepas di'approved' oleh ROS, bolehlah menyertai BN. Hoorey... hoorey.. BN akan dapat satu lagi bini dari species katak yang haprak... abuk pun tarak!!

So... to the non-performing of MP of Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri, yang rela hati menjadi katak, sekali lagi, tahniah!! Semoga karier politik anda terus longlai!!

Pendekatan liberal Pakatan tak bawa padah

Pendekatan liberal Pakatan Rakyat seperti dalam isu penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam dan hukuman sebatan syarie ke atas model Kartika Sari Dewi Shukarnor tidak akan membawa padah.

Sebaliknya, menurut Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim Pakatan Rakyat akan berkeras menolak isu perkauman dan agama dieksploitasikan bagi kepentingan politik.Bagaimanapun, dalam perkembangan hari ini ahli parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri mengumum keluar PKR kerana tidak puas hati dengan sikap partinya yang menyokong penggunaan kalimah Allah oleh bukan Islam.

“Apabila membicarakan isu teologi atau isu kepercayaan, ia bukan keputusan politik. Ia seharusnya keputusan yang betul,” katanya kepada Malaysiakini.

Memetik sabda Nabi Muhammad SAW dan juga penyanyi dangdut sensasi Indonesia, Inul Daratista, beliau berkata adalah lebih berdosa bagi menghukum golongan miskin dan teraniaya bagi menutup jenayah yang dilakukan oleh golongan kaya dan terkenal.

Menurut Anwar, pendekatan liberal itu langsung tidak bercanggah dengan pendiriannya untuk mengislamkan negara ketika berada di kerajaan dahulu.

Katanya lagi, proses mengislamkan negara tidak boleh disamakan dengan fahaman konservatif. Ia adalah proses memahami nilai-nilai Islam seperti kebenaran, keadilan, ketelusan dan kebertanggungjawaban.

Anwar juga membidas elemen pelampau kiri yang menular ketika ini dalam Barisan Nasional yang cuba menyemai benih-benih kebencian di kalangan penduduk berbilang bangsa dan agama di negara ini melalui media yang dikawal mereka seperti Utusan Malaysia.

Babi-Babi Bangang

oleh : labun kulupsakah


kata isteri Rosmoh, PRU mungkin awal bukan disebabkan PR bergoyang ..kah kah!

Hey cipan!
Berapa ramai diperlukan MP melompat bagi mendapat semula majoriti 2/3 untuk persempadanan semula? Sila kutip babi2 bangang tu sekarang sebanyak mungkin.
Anwar yang ada kes akan diharamkan bertanding.
Bangsat Nasional akan berkuasa semula penggal hadapan.

Syabas!
Aku dah 37 tahun hidup di bawah pemerintahan bangsat. Asalkan pokok petai tak pupus okeylah..


"Dunia adalah syurga bagi orang-orang yang engkar dan ujian bagi orang2 yang bertaqwa"

"Jikalau perjuangan menegakkan kebenaran itu mudah, nescaya berbondong-bondonglah orang menyertainya"PEMUDA PAS PERAK MINTA SPRM SIASAT MOHSIN

IPOH, 3 Mac: Dewan Pemuda PAS Negeri Perak meminta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyiasat tindakan yang telah dilakukan oleh Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri sekiranya terdapat sebarang unsur rasuah yang mendorong tindakannya keluar parti.

Naib ketuanya, Salman Haji Saleh juga mendesak Mohsin meletakkan jawatan sebagai ahli parlimen kerana telah mengkhianati mandat rakyat memilih Pakatan Rakyat sebagai wakil mereka dalam pilihan raya umum ke-12 lalu.

Beliau turut melahirkan rasa yang amat kecewa dengan tindakan Mohsin mengumumkan keluar daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebentar tadi dan menjadi wakil rakyat Bebas serta merta.

Kalau Gua Ahli Parlimen dan Sampah Politik.

Perghh... tengok tajuk jer... dah gempak, kalau gua jadi ahli parlimen... gua akan jadi ahli parlimen yang berprinsip dan berkhidmat untuk rakyat kawasan gua.


Pada awalnya, semua yang menjadi calon2 bertanding dalam PRU-12 dua tahun lepas macam itulah agaknya semangat diorang... kah..kah..kah..., lepas tak boleh cari makan terus jadi katak bebas. Dan tak lama lagi akan mesra ubn lah jawapannya... tunggu dan lihatlah hasilnya.

Tapi kalau gua jadi ahli parlimen, walau macam mana tekanan sekalipun gua akan bertahan, walau macam mana tak puashati kepada kepimpinan dan parti sekalipun gua tetap akan bertahan, kerana gua di pilih sebagai ahli parlimen oleh pengundi gua... atas tiket parti yang gua wakili dan gua tidak akan mengkhianati pengundi yang mengundi gua. Kesannya gua akan di hormati tanpa di pinta dan bermaruah.

Tidak seperti katak2 yang keluar dari parti yang mereka wakili seperti Fairus, Tan Tee Beng dan Zahrain (Pulau Pinang) manakala Jamaludin dan Osman Jailu (Perak), yang tiada maruah dan mengkhianati pengundi kawasan mereka.

Apakah yang ada dalam kotak pemikiran mereka...? Apakah matlamat dan nawaitu asal mereka untuk menjadi calon Ahli Parlimen semasa PRU dahulu...? Masih ramai lagikah spesis2 yang seangkatan dengan mereka...?

Dan apakah caranya dan persediaan bagi para pengundi untuk menilai setiap calon yang bertanding dalam PRU akan datang supaya tidak tersilap memilih calon wakil rakyat mereka...? Seperti yang terjadi sekarang ini. Di mana para pengundi sudah pasti kecewa dan marah dengan sikap wakil rakyat mereka yang mementingkan diri sendiri daripada tanggungjawab kepada masyarakat kawasannya.

Gua berharap, supaya muka2 pengkhianat ini tidak akan tercalon lagi dalam PRU akan datang. Matikan karier politik mereka dan jangan diberi peluang untuk mewakili mana2 parti lagi. Tak tahulah jikalau ubn sanggup mengutip najis2 sampah ini.

Tetapi gua teramat yakin dan pasti, ubn yang selama ini mengakui mereka sebuah parti yang profesional tidak akan dengan mudah mengutip sampah2 PKR ini, kerana mereka sendiri boleh menilai kesetiaan setiap najis2 sampah PKR ini. Jika dengan PKR mereka sanggup berpaling tadah... apakah apabila berada dalam ubn mereka tidak akan berpaling tadah juga.

Bodohlah.... umno mahupun barisan nasional jika mengutip sampah2 politik ini untuk menyertai mereka. ha.. ha.. ha..., jadi mereka2 yang berstatus pengkhianat parti dan secara rasminya telah menjadi sampah politik ini telah membodohkan diri mereka sendiri. Anggaplah penggal ini adalah yang pertama dan terakhir bagi mereka bergelar Ahli Parlimen.

Yang pasti.... berbahagialah kamu semua dengan pendapatan HARAM hasil gaji dan elaun sebagai Ahli Parlimen yang di maki sumpah seranah serta cacian dari pengundi lu orang semeua.

Kerana kamu2 semua adalah Pengkhianat dan Sampah kepada Rakyat kini.

Pengkhianat 'kulaan' - saya cabar dia letak jawatan.. !

Kemungkinan besar adanya PRK di Parlimen Bagan Serai cerah. Itupun jika Haji Mohsin jadi 'anak jantan'. Lepaskan kerusi dan "..saya cabar dia letak jawatan..!". (sumber)

Itu kata mantan PJPas Perak, orang 'kulaan' Ustaz Ahmad Awang seperti yang dilaporkan oleh Ketua Penerangan PAS Neg. di blog Cina Islam. " Lama sudah saya tidak jumpa dia, apa lagi pengundinya di Bagan Serai, tiba-tiba sudah jadi penghianat. Seperti kata Ust. Ahmad Awang sebentar tadi kepada saya melalui telefon " saya cabar dia letak jawatan".

Andai lambaian ini, lambaian 'anak jantan' bagi Haji Mohsin, beranikan diri untuk kosongkan 'kerusi', tuan haji lebih dihormati oleh kawan dan lawan. Ayuh tuan haji, 'pantang anak banjar dicabar..!' ikrarkan untuk tuan kosongkan kerusi Parlimen itu dalam kadar segera.

(*) Kulaan banjar di Bagan Sarai makin geringitaannnnn..wayahinik, tahukah ikam ? Mambari sarekkk...!