Khamis, 25 Februari 2010

Masa Depan FELDA dan Peneroka (II)

Nasib Generasi Kedua

Seperti yang diterangkan di atas, selepas pembentukan Felda Plantations, tidak ada lagi tanah dibuka untuk peneroka baru. Ertinya, sudah dinafikan peluang untuk petani miskin yang ketiadaan atau kekurangan tanah untuk mendapat tanah. Tiada juga peluang untuk generasi kedua dan ketiga (anak serta cucu peneroka asal) walaupun tiada pekerjaan atau tidak bertanah. Mereka tidak ada peluang pekerjaan lain dan tidak dapat mengikut jejak bapa atau datuk mereka.

Bilangan pekerja di bawah FELDA Holdings (yang meliputi semua anak syarikatnya) berjumlah kira-kira 19,000 orang. Ini tidak termasuk peneroka dan pekerja ladang. Kebanyakan pekerja ladang dalam Felda Plantations terdiri dari pendatang luar negara. Begitu juga dengan pekerja-pekerja kontrak yang digunakan untuk kerja-kerja khusus seperti menanam semula di bawah kelolaan Technoplant. Bilangan orang tempatan kecil.

Walaupun ada anggapan konon generasi kedua peneroka tidak suka menjadi "kuli ladang", namun maklumat yang dikumpul menyatakan ada di antara mereka yang memohon tidak diterima. Ada anggapan kononnya mereka ini tidak bersedia bekerja sekuat pekerja-pendatang yang dibayar gaji agak rendah, tidak mendapat syarat-syarat perkhidmatan yang baik dan mudah pula dikawal. Tiada gaji tetap bagi mereka. Ada yang merasakan seolah-olah mereka bekerja sebagai hamba.

Seterusnya, ramai anak peneroka Felda mempunyai kelayakan atau kelulusan dari pusat-pusat pengajian tinggi. Di antara mereka ada yang telah mendapat biasiswa di bawah rancangan bantuan FELDA Holdings. Sepatutnya mereka ini diberikan keutamaan menjadi pegawai dalam FELDA Holdings atau anak-anak syarikatnya. Akan tetapi tidak. Walaupun ada yang diambil bekerja, saya diberitahu peratusannya adalah kecil.

Terdapat anggaran bahawa bilangan generasi kedua dan ketiga Felda menghampiri 800,000. Bilangan sebenar boleh jadi lebih kecil dari itu. Berdasarkan bilangan 113,000 keluarga peneroka dan anggapan setiap seisi rumah terdiri dari 5-6 orang, saya anggar bilangan mereka mungkin dalam lingkungan 500 hingga 600 ribu.

Yang lebih penting dan serius dari angka ini ialah sebahagian besar dari mereka yang tidak berpeluang mendapat pekerjaan di tempat lain masih tinggal bersama-sama keluarga mereka di rancangan Felda. Ramai dari mereka dalam keadaan menganggur. Mereka terbiar. Bermacam-macam masalah sosial timbul di kalangan mereka akibat pengangguran itu.

Bilangan mereka yang terlibat dengan pencurian, penyalahgunaan dadah, perbuatan-perbuatan sumbang dan menjadi Mat Rempit dan macam-macam lagi, sangat besar. Hal-hal ini buruk akibatnya dalam masyarakat peneroka dan serius implikasinya ke seluruh negara. Malangnya hampir kesemua mereka ini terdiri dari muda-mudi Melayu.

Apa Perlu Dilakukan?

Untuk memastikan masa depan lebih baik bagi peneroka Felda dan masa depan yang lebih cerah bagi generasi kedua dan ketiga peneroka Felda, beberapa langkah perlu dan boleh diambil. Antaranya ialah:-

a) Membuka semula rancangan tanah Felda mengikut konsep asalnya, tetapi tanpa merosakkan alam sekitar, dengan tujuan memberi peluang terutama sekali kepada generasi kedua dan ketiga yang tidak bertanah atau tiada pekerjaan mengatasi kemiskinan.

b) Menggalakkan dan membuka peluang seluas mungkin kepada generasi kedua dan ketiga yang mempunyai kelayakan atau kelulusan, terutama yang telah menerima biasiswa dari FELDA Holdings, untuk menjadi pegawai dalam syarikat gergasi itu serta anak-anak syarikatnya.

c) Memberikan peluang luas, galakan kuat dan insentif serta syarat perkhidmatan yang baik untuk menarik anak-anak muda dari generasi kedua dan ketiga bekerja dalam ladang-ladang Felda Plantations dalam bentuk yang ada sekarang.

d) Membuka pelbagai pusat latihan serta kemahiran (seperti vokasional) yang terbuka lebih ramai (tetapi tidak eksklusif) kepada anak-anak muda generasi kedua dan ketiga bagi meningkatkan taraf kebolehan dan kemahiran mereka.

e) Mengkaji semula hutang dengan tujuan menghapuskan hutang besar dengan bunga tinggi yang dibebankan ke atas peneroka.

f) Mengubah pendekatan dan sistem perladangan Felda supaya keuntungan besar yang diperolehi FELDA Holdings serta anak-anak syarikatnya dapat diagihkan secara adil untuk memberi faedah dan kebajikan lebih besar kepada petani-peneroka umumnya.

Perlunya Penyusunan Semula

Perkara (f) di atas perlu dibincang dengan lebih lanjut lagi.

Sebagaimana yang sudah diterangkan, FELDA Holdings dan anak-anak syarikatnya seperti Felda Plantations dan Felda Technoplant merupakan syarikat-syarikat berorientasi komersil yang berasaskan sistem kapitalis. Tujuan utamanya ialah untuk memaximakan keuntungan.

Untuk mencapai tujuan ini tidak hairanlah jikalau mereka sampai tergamak melakukan penindasan ke atas peneroka yang menyertainya. Misalannya, mereka memberikan pendapatan yang rendah kepada peneroka, membelenggukan mereka dengan hutang yang agak kadar faedahnya (6.25%), dan mengenakan bayaran lain, seperti untuk khidmat nasihat.

Sekali-sekala, khususnya berdekatan hari perayaan atau pilihanraya diadakan upacara-upacara memberikan "wang hadiah" kepada para peneroka. Para pembesar, termasuk Perdana Menteri menyampaikannya. Acapkali pemberian ini diwar-warkan sebagai langkah kerajaan yang dikatakan prihatin terhadap nasib rakyat.

Wang hadiah itu sering diumumkan sebagai wang dari kerajaan. Akan tetapi, sebenarnya ia datang, antara lainnya dari tanah kepunyaan peneroka sendiri, yang sudah dikawal oleh FELDA Holdings melalui Felda Plantations. Sebenarnya wang hadiah itu lebih kecil daripada jumlah yang sewajarnya boleh dan harus diterima oleh peneroka.

Ramai yang menganggap struktur syarikat yang wujud tidak memberikan faedah serta kebajikan sewajarnya kepada petani-peneroka. Untuk meningkatkan setinggi-tingginya faedah serta kebajikan itu mereka berpendapat perubahan atau penyusunan semula perlu dilakukan ke atas syarikat, dari segi falsafah, pendekatan, struktur dan organisasi.

Dalam hal ini mereka mengemukakan pandangan berbeza yang boleh dirumuskan kepada tiga jenis alternatif.

Alternatif A: Mengagih semula keuntungan yang diperolehi FELDA Holdings untuk faedah dan kebajikan petani-peneroka. Seperti yang telah disebut lebih awal, keuntungan syarikat bagi tahun 2008 melebihi RM800 juta. Kita belum melihat atau mengetahui laporan yang menunjukkan siapa atau golongan mana yang mendapat bahagian terbesar dari keuntungan ini.

Yang dicadangkan untuk Alternatif A ini ialah supaya sebahagian besar keuntungan syarikat diagihkan kepada petani-peneroka dengan menaikkan pendapatan mereka. Selain itu hendaklah digunakan juga keuntungan itu bagi membina pusat-pusat latihan kemahiran dan juga memberi lebih banyak bantuan (ditambah dengan subsidi dari Kerajaan) untuk pendidikan dan kesihatan bagi anak-anak petani-peneroka yang layak.

Alternatif B: Memecah-mecahkan semula semua tanah ladang yang dibuka dan dikelola oleh Felda Plantations kepada lot-lot seluas 10 ekar. Kemudian mengagihkannya kembali kepada generasi kedua serta ketiga yang tidak mempunyai tanah atau pekerjaan dan juga kepada petani yang ketiadaan atau kekurangan tanah di luar rancangan Felda.

Dengan Alternatif B ini bererti konsep pengurusan tanah secara perladangan ala Felda Plantations perlu diberhentikan dan kembali semula kepada pengagihan dan pengurusan tanah mengikut rancangan tanah yang asal. Dikatakan bahawa jikalau cara ini dilaksanakan maka kira-kira 80,000 peneroka baru (beserta keluarga mereka) boleh medapat faedah daripada ladang-ladang yang dipecah dan diagihkan.

Alternatif C: Menukar cara pengurusan semua syarikat yang terlibat kepada cara yang berasaskan prinsip kooperasi. Sehubungan ini peneroka dan juga pekerja syarikat hendaklah dijadikan sebagai pemegang saham dalam usaha koperasi yang besar. Semua urusan kerja seperti membeli benih, menanam semula, mengilang biji sawit, memasarkan minyak sawit dan sebagainya hendaklah dilakukan atas asas kooperasi.

Di sini kita lihat asas falsafah dan pendekatan menyelenggara syarikat dan menjalankan aktivitinya perlu dirombak sama sekali. Ada kemungkinan bahawa struktur dan organisasi syarikat-syarikat tidak begitu banyak perlu diubah.

Pada masa ini FELDA Holdings dimiliki seperti berikut;

51% oleh Kooperasi Permodalan Felda (KPF)
49% oleh peneroka Felda (yang telah diserap)
01% Saham Emas (Golden Share) oleh Kementerian Kewangan.

Walaupun angka di atas menunjukkan modal terbesar syarikat dimiliki oleh badan yang dinamakan koperasi namun syarikat itu tidak kelihatan sama sekali mengamalkan prinsip kooperasi dalam urusannya.

Perubahan dan penyusunan semula yang besar memang diperlukan untuk membantu golongan rakyat miskin, terpinggir dan berpendapatan rendah. Lebih banyak yang diperlukan daripada hanya dalam proses perubahan dan penyusunan semula itu.

Berhubung dengan FELDA Holdings serta anak-anak syarikatnya, perubahan mengikut tiga Alternatif di atas merupakan cabaran sangat besar. Pada peringkat akhir Kerajaan mempunyai kuasa penentu ke atas Felda Holdings dan segala perubahan dan penyusunan semula yang hendak dilakukan. Ini dilambangkan oleh Saham Emas yang dimiliki Kerajaan.

Jikalau ada perubahan atau penyusunan semula hendak dilakukan dengan jaya, ia memerlukan keazaman politik (political will) terutama sekali di kalangan pihak yang mempunyai kuasa. Dalam keadaan sekarang ini, dengan kepentingan mereka serta kroni-kroni mereka, saya tidak nampak bagaimana pemimpin-pemimpin besarnya boleh menyetujui ketiga-tiga Alternatif yang dirumuskan.

Namun demikian para peneroka yang prihatin, seperti saudara-saudara yang hadir dalam Konvensyen bersejarah ini, harus mengkaji dengan terperinci setiap Alternatif. Kita mesti meneliti masalah-masalah dan kepentingan golongan apa yang harus diatasi. Kita mesti mengkaji cara-cara untuk mengatasinya. Kita mesti putuskan Alternatif mana yang terbaik.

Kita berharap Insha Allah akan berlaku pertukaran pemerintahan di negara ini kepada yang lebih peduli akan nasib rakyat yang lemah. Apabila ini berlaku, kita harap juga para peneroka sudah bersedia dengan apakah pilihan yang terbaik untuk faedah, kebajikan dan kepentingan mereka. Ini boleh dijadikan agenda perjuangan mereka untuk masa kini dan akan datang. (Bahagian kedua, tamat)

Bahagian pertama: Masa Depan FELDA dan Peneroka (I)

*Kertas kerja ini disampaikan oleh Timbalan Presiden KEADILAN, Syed Husin Ali pada Konvensyen Peneroka Felda dan Generasi Kedua, yang telah diadakan di Jerantut pada 20 Februari 2010.

Perak exco posts for ex-PKR 'frogs'?

By Rahmah Ghazali

KUALA LUMPUR: Speculation is rife that the two Perak ''frogs'' who triggered the collapse of Perak Pakatan Rakyat government a year ago will be offered exco posts that have remained vacant since the Perak coup last year.

Perak PKR liaison chief Mustaffa Kamil Ayub told FMT that he had reliably learnt that Changkat Jering assemblyman Osman Jailu and Behrang elected representative Jamaluddin Mat Radzi will be made exco members by BN's Menteri Besar Datuk Seri Zambry Abd Kadir in the coming days.

He said that the exco offer was part of the deal to get the duo to defect from PKR.

“They were asked to leave PKR to accept a position in the BN government,” he added.

Osman and Jamaluddin, together with DAP Jelapang assemblywoman Hee Yit Fong, turned ''BN-friendly'' independents last year, leading to the dramatic ousting of a people-elected Pakatan government.

According to Mustaffa, he was informed of the exco posts by reliable sources close to Jamaluddin.

“Some of Jamaluddin's people have told us that he and Osman were offered the posts by the BN government,” he said, adding that this development would not affect PKR's struggle to wrest back the state.

“For me, it is up to them whether or not to accept the posts. They reserve the right to defect from one party to another... that is part of their political tactics,” he said.

Blown out of proportion

However, when contacted, Osman laughed off the rumour, saying: “I never heard anything about that. I have been busy attending to my court case for the past four months... I think it is just PKR's ploy to shift the target to us after losing to BN in the Federal Court recently.”.

But Jamaluddin, when approached, was reticent and non-committal about the matter.

“It is better for us not to entertain this because I don't know whether to deny or confirm this rumour. I think it is better for PKR to explain where it got the news from,” he said, adding that the issue should not be blown out of proportion.

“It does not matter if they want to give me the post or otherwise. I am not power-crazy. This is all Allah's will,” he added.

Meanwhile, Perak Assembly speaker S Ganesan denied any knowledge of such news.

“I have not heard anything. I am only in charge of the state assembly,” he said when contacted.

"Saya tidak akan tubuh parti baru" – Murugiah


JUGRA: Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah semalam berkata beliau tidak akan menubuhkan parti baru walaupun keputusan mahkamah tidak memihak kepadanya.

"Saya akan akur kepada keputusan mahkamah dan saya akan terus menyokong Barisan Nasional," katanya dalam satu sidang media selepas membuat lawatan ke Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan di sini semalam.

Isnin lalu, Murugiah berkata beliau akan meninggalkan PPP bersama 210,000 para penyokong dari seluruh negara jika Mahkamah Tinggi membuat keputusan beliau bukan presiden parti.

Spekulasi bertiup kencang bahawa Murugiah sedang berusaha untuk kembali sebagai timbalan presiden atau setiausaha agung Parti Makkal Sakthi Malaysia untuk memastikan beliau dilantik sebagai senator dan timbalan menteri.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan membuat keputusan pada 1 Mac ini mengenai siapa presiden sebenar PPP, Datuk M Kaykeas atau Datuk T Murugiah.

Siasat ugut Salahuddin, Sivarasa, satu tindakan keterlaluan – Anwar

Oleh Fazilah Sahir

20090630172709_anwar1 KUALA SELANGOR: Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa polis mengguna taktik mengugut (intimidation) dan bertindak keterlaluan apabila menyoal siasat dua pemimpin dari Pakatan Rakyat.

"Saya percaya tindakan polis ini didalangi oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) untuk terus memberi tekanan kepada pemimpin -pemimpin Pakatan Rakyat," kata Anwar ketika ditemui selepas menyampaikan ceramah perdana yang dihadiri lebih 10,000 penyokong di sini semalam.

Dua pemimpin PR, Naib Presiden KEADILAN, Sivarasa Rasiah dan Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub semalam telah disoal siasat dan diugut di bawah Akta Hasutan kerana didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur hasutan dalam suatu perhimpunan aman di Pulau Pinang pada 7 Februari lalu.

Menurut Anwar, tindakan menganggu dan mengugut pemimpin-pemimpin PR merupakan satu bentuk penyalahgunaan jentera dan aparatus kerajaan, sering berlaku dan sangat keterlaluan dalam tindakan.

"Pada hal, puluhan dan ratusan laporan terhadap para pemimpin Umno-BN yang terpalit dengan rasuah, ucapan berbaur perkauman, dibiarkan begitu sahaja dan tiada tindakan pun daripada piihak polis," ujar Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen.

Menyentuh mengenai ketokohan kedua-dua pemimpin itu, Anwar melahirkan keyakinannya terhadap kewibawaan mereka memberikan ceramah walaupun diberi tekanan oleh pihak polis.

"Saya yakin dengan kewibawaan masing-masing sebagai tokoh untuk memberi memberi ceramah. Saya pernah dengar ucapan, ceramah malah di parlimen mereka cukup bertanggungjawab dengan apa yang mereka katakan," kata Anwar.

Laporan mengenai dakwaan mereka mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan telah dibuat oleh pegawai polis Seberang Jaya, Inspektor Irwandi Khirrudin Mohd Rijal pada 8 Februari lalu.

Sivarasa dan Salahuddin disoal siasat selama sejam semalam oleh dua pegawai polis daripada Ibu Pejabat Polis Daerah SeberangbJaya, ASP S. Subramaniam dan Inspektor Fahmi Abu Samah.

‘Bermuafakat Menjunjung Amanah Rakyat’ 7 Mac ini

Oleh Masdar Wahid

KUALA LUMPUR : Pakatan Rakyat akan mengadakan Konvensyen Pakatan Rakyat (PR) buat kali ke dua yang bertemakan “Bermuafakat Menjunjung Amanah Rakyat” pada 7 Mac ini.

Dalam satu kenyataan akhbar kepada erapakatan.com hari ini, konvensyen itu akan di adakan di Dewan Jubli, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah yang bermula 8 pagi hingga ke 6 petang.

“Konvensyen Pakatan Rakyat Selangor sempena Ulangtahun ke-2 Pakatan Rakyat mentadbir Selangor ini merupakan kesinambungan daripada Konvensyen Pakatan Rakyat peringkat nasional pada 19 Disember tahun lalu untuk merangka strategi mengukuhkan sokongan rakyat terhadap kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor.

Majlis ini menjangkakan kehadiran 1,500 perwakilan daripada akar umbi ketiga-tiga Parti Keadilan Rakyat, Parti Islam Se-Malaysia, dan Parti Tindakan Demokratik di seluruh Selangor,” kata kenyataan itu yang dikeluarkan oleh Sekretariat PR Selangor.

Sementara itu, esok, kira-kira 11 pagi, satu sidang akhbar akan diadakan di Ibu Pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR), di Petaling Jaya.

Sidang akhbar itu akan dikendalikan secara bersama oleh Tuan Syed Shahir (Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Konvensyen), Tony Pua dan Dr. Che Rosly (Timbalan-Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Konvensyen) yang bertujuan untuk menerangkan aturcara Konvensyen dengan lebih lanjut, persiapan dan pengisian yang akan diketengahkan semasa Konvensyen itu berlangsung.

Cuepacs: Jangan buat kerja lebih masa..." Gomen tak dok pitis nak bayar doh weh"

Cuepacs menyarankan pekerja Kumpulan Sokongan II membuat kerja sampingan bagi menjana pendapatan tambahan sekiranya jabatan tidak mempunyai peruntukan bagi membayar kerja lebih masa yang dilakukan.

Presidennya, Omar Osman, berkata Cuepacs ada menerima aduan dari pekerja kumpulan sokongan itu bahawa mereka tidak dibayar bagi kerja lebih masa yang dilakukan atas alasan jabatan tidak mempunyai peruntukan atau "bajet".

"Jadi buatlah kerja anda seperti biasa dari 8 pagi hingga 5 petang, lepas itu tidak perlulah buat OT (kerja lebih masa), pergilah tukar baju, jadi pemandu teksi ke," katanya ketika ditemui pemberita pada bengkel tatatertib sektor awam dan mesyuarat khas Majlis Kongres Cuepacs di Kuala Lumpur hari ini.

Omar berkata pihak jabatan sepatutnya membayar kerja lebih masa yang dilakukan walaupun tidak sepenuhnya agar tidak menjejaskan produktiviti.

"Janganlah tidak membayar langsung. Contohnya, jika pekerja buat kerja lebih masa 100 jam, sekiranya jabatan tidak boleh membayar 100 jam, bayarlah bagi 70 jam kerja lebih masa. Lagi 30 jam dijadikan sebagai cuti gantian," katanya.

Omar berkata terdapat hampir 450,000 pekerja Kumpulan Sokongan II di bawah Gred 1 hingga 16 yang terdiri daripada pemandu, pembantu am pejabat, pembantu rawatan kesihatan dan pekerja rendah awam yang mana 60 peratus daripadanya membuat kerja lebih masa.

Sementara itu, beliau meminta Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) mengkaji semula Pekeliling Perkhidmatan Awam Bilangan 4/2010 supaya memberikan bayaran pampasan sepenuhnya kepada mana-mana kakitangan awam yang memilih untuk bersara awal.

"Ketika ini mana-mana kakitangan awam yang bersara awal dibayar pampasan 20 peratus daripada gaji akhir mereka atau RM10,000. Dan bakinya dibayar selepas mereka berumur 56 atau 58 tahun. Jadi, saya harap JPA dapat kaji semula pekeliling ini," katanya.

Beliau juga berkata mana-mana anggota perkhidmatan awam yang dibuang kerja kerana melakukan kesalahan tatatertib yang tidak melibatkan rasuah atau jenayah layak menerima pampasan sepanjang perkhidmatannya.

Mengenai sama ada tindakan akan diambil terhadap Setiausaha Agung Cuepacs, Ahmad Shah Mohd Zin kerana mengeluarkan kenyataan tentang kebimbangan penguasaan wanita dalam sektor awam hingga dikritik banyak pihak, Omar berkata satu mesyuarat khas akan diadakan dalam masa terdekat bagi membincangkan perkara itu.

Ahmad Shah dilaporkan berkata trend masa kini menunjukkan semakin ramai wanita dilantik memegang jawatan sebagai pembuat keputusan dan situasi itu mempunyai implikasi jangka panjang dalam aspek kemajuan dan pertumbuhan negara.

- Bernama

Nalla Tandus Isu, Persenda Wan Azizah

Oleh: YUSMAWATI MHD YUSOF
Kecaman Datuk S. Nallakaruppan terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menunjukkan Barisan Nasional ketandusan isu politik hingga tergamak menyerang peribadi lawan.

Serangan peribadi yang digembar-gemburkan Utusan Malaysia, sebuah media kawalan Umno-BN tidak lebih dari usaha menjatuhkan maruah sesama manusia, khususnya insan tabah seperti Azizah.

Exco Selangor, Dr. Xavier Jayakumar melabel Nalla sebagai alat permainan Umno-BN bagi menjatuhkan maruah keluarga Anwar dan Pakatan Rakyat dengan melontarkan kenyataan tidak berasas.

“Nallakarupan salah seorang dalam permaian ini tujuan mereka ialah untuk menjatuhkan Datuk Seri Anwar, Pakatan Rakyat dan PKR dengan cara melontarkan maklumat seperti itu walaupun tidak ada asasnya,”katanya.

Xavier menganggap tindakan Nalla bukanlah watak sebenar wira rakyat kerana gagal membangkitkan isu rakyat sebaliknya hanya lantang menyerang keperibadian orang.

“Saya hendak orang-orang ini yang katakan dia wira rakyat bawa isulah. Kenapa Nallakarupan tidak bawa isu, ada banyak isu untuk disuarakan kita boleh debat dengan isu penting bukan isu remeh temeh seperti ini. Ini bukan isu politik, kita perjuangkan isu rakyat, mahu bawa perubahan dalam negeri, saya cabar dia untuk berdebat tentang isu ini bukannya yang remeh temeh, kalau dia tidak tahu diamlah,”katanya.

Nalla mendakwa ketabahan Azizah berkaitan kes perbicaraan konspirasi kedua sebagai sandiwara presiden PKR itu bagi menjaga reputasi suami sebagai Ketua Pembangkang.

Memetik laporan Utusan, Nalla mahu mencadangkan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim untuk menganugerahkan Azizah ‘Pelakon Wanita Terbaik 2010’.

Sementara itu Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago pula menyifatkan kenyataan Nalla itu adalah startegi Umno-BN untuk melakukan pemusnahan karektor Anwar sebagai pemimpin berkaliber dengan menghina keluarga beliau.

“Ini merupakan beberapa strategi untuk memperkecil, memperbodohkan dan juga untuk memalukan Datuk Seri Anwar dan keluarga. Jadi, bila ia menjadi tajuk utama di muka depan Utusan ia memperkukuhkan lagi pendapat kami bahawa ini adalah satu strategi Barisan Nasional dan Umno untuk memalukan, menghina Datuk Seri Anwar khususnya di kalangan orang-orang Melayu,”katanya.

Xavier turut membidas tindakan Utusan yang tidak lagi mengamal etika kewartawanan sebaliknya menjadi perkakas Umno-BN untuk menjatuhkan pejuang rakyat.

“Mereka gunakan surat khabar sebagai satu media untuk menghentam tidak kira sama ada ia betul dari segi moral ataupun mengikut etika kewartawanan. Betul atau tidak betul, sekarang tidak dikira, sekarang ada arahan dari atasan untuk bawa isu remeh temeh yang tiada kaitan dengan politik negara untuk jatuhkan maruah dan nama orang-orang berkenaan, itu tujuan mereka. Memang tidak ada standard langsung kalau kita ikut akhbar yang ada sekarang,”katanya.

Azmin pernah diugut polis supaya mengaku diliwat Anwar

MACHANG, 25 Feb: “Saya pernah diugut polis supaya mengaku pernah diliwat Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika ditahan pada 16 September 1998," kata Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mohamed Azmin Ali.

“Pegawai polis meminta saya menandatangani surat mengakui diliwat. Saya diugut akan ditahan di bawah ISA selama 20 tahun kalau tidak mahu menurut kehendak mereka,” katanya pada ceramah isu semasa di padang Majlis Daerah Machang malam tadi.

Menurutnya, beliau tidak sanggup untuk menurut kehendak mereka sehingga didera begitu rupa ketika dalam tahanan.

Malah katanya, ketika itu dua lagi kenalan rapat dengan Anwar iaitu Dr Munawar dan Sukma juga diminta membuat pengakuan serupa bagi mengaibkan bekas Timbalan Perdana Menteri terbabit.

Menurutnya, beliau hanya dibebaskan Mahkamah Tinggi kemudiannya selepas didapati tahanannya dilakukan secara salah.

“Tidak lama kemudian hakim yang membebaskan saya telah ditukar ke negeri lain,” katanya di hadapan ribuan penduduk tempatan yang memenuhi segenap ruang padang.

Oleh itu, Azmin yang juga anggota parlimen Gombak berkata, versi kedua dakwaan liwat terhadap Anwar dipercayai mempunyai elemen-elemen yang serupa pernah dilaluinya lebih 10 tahun lalu.

“Apa yang Umno lakukan sekarang hanya mengulangi kembali tragedi yang pernah dilakukan Hitler dan Lenin bagi mematikan karier politik musuh mereka dengan dakwaan seks.

“Fitnah seks yang digunakan secara berleluasa pemimpin Jerman tersebut bagi menghalang kebangkitan musuh politik mereka,” katanya.

Hadir sama pada ceramah tersebut Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, Ahli Parlimen Bukit Gantang, Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Ketua Dewan Muslimat PAS Kelantan, Siti Zailah Mohd Yusof, Yang Dipertua PAS Machang, Datuk Hassan Muhammad, Adun Temangan, Dr Muhd Fadzli Hassan dan Adun Kemuning, Wan Ahmad Lutfi Wan Sulaiman.

'Gangguan polis' - seorang lagi MP jadi mangsa

Pihak polis dilihat secara berterusan mengenakan tekanan ke atas Pakatan Rakyat dengan memantau secara terperinci segala aktiviti dan tindak tanduk pihak pembangkang.Jika sebelum ini Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dan tujuh pemimpin yang lain 'dipelawa' oleh polis untuk memberi keterangan berhubung aktiviti mereka, Selasa lalui, ahli parlimen Gopeng, Lee Boon Chye menjadi mangsa ke-9.

Beliau terpaksa meluangkan masa tidak kurang tiga jam bagi memberi keterangan mengenai apa yang didakwa polis sebagai perhimpunan haram.

Lee menganggap tindakan polis itu sebagai satu bentuk gangguan dan usaha bagi menutup mulut perwakilan Pakatan Rakyat daripada mendedahkan kebenaran kepada rakyat berhubung kes liwat ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kerajaan khuatir apabila kebenaran berhubung perbicaraan kes liwat itu didedahkan, rakyat akan marah dan menentang kerajaan. Jadi mereka menggunakan cara sedemikian untuk menakut-nakutkan kami.”

Lee, yang juga naib presiden PKR memberitahu Malaysiakini, dua anggota polis yang diketuai oleh Inspektor Mohd Sobri Taib dari Balik Pulau datang ke pejabatnya di Ipoh untuk mengambil keterangan.

Polis dilaporkan memberitahunya bahawa beliau disiasat atas dakwaan terbabit dengan perhimpunan haram berhubung kehadiran dan ucapanya pada 18 Feb lalu ketika sambutan rumah terbuka PKR di Balik Pulau.

Lee disiasat mengikut Akta Polis 27 (5) berdasarkan laporan yang dibuat oleh Pemuda Umno Balik Pulau tetapi tambah Lee, salinan laporan tidak dikemukakan.

Zambry fail saman RM100 juta terhadap Wan Azizah

Menteri Besar Perak Datuk Seri Zambry Abdul Kadir hari ini memfailkan saman fitnah RM100 juta terhadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dan tiga yang lain berhubung artikel yang disiarkan oleh akhbar bulanan parti itu, Suara Keadilan.

Peguam yang mewakili Zambry, Firoz Hussein Jamaluddin, memfailkan saman itu di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur menerusi tetuan Hafarizam Wan & Aisha Mubarak.

Zambry (kiri) menamakan Dr Wan Azizah selaku pemegang jawatan dalam PKR, timbalan presiden Dr Syed Husin Ali yang juga ketua editor Suara Keadilan, penerbit akhbar berkenaan, Pelita Koridor Sdn Bhd, dan pencetak Suara Keadilan, Percetakan NPK Sdn Bhd sebagai defendan.

Dalam pernyataan tuntutannya, beliau berkata edisi akhbar itu bertarikh 29 Dis 2009 hingga 5 Jan 2010, bertajuk "Zambry Disyaki Pengganas - Gagal masuk ke Amerika Syarikat" mengandungi perkataan berunsur fitnah yang palsu, tidak berasas dan disiarkan dengan berniat jahat.

Beliau menegaskan bahawa beliau tidak dihalang daripada memasuki Amerika Syarikat, malah sebenarnya dibenarkan masuk ke negara itu serta diberikan pengiktirafan yang sesuai dengan kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Perak.

Katanya lawatan beliau ke Amerika Syarikat mendapat liputan meluas media dan defendan telah menyiarkan kata-kata berunsur fitnah itu dengan sengaja.

Zambry berkata perkataan berunsur fitnah itu telah melukakan perasaannya dengan begitu mendalam, mencemarkan dengan teruk reputasi awam, peribadi dan politiknya serta membawa kepada skandal awam, kebencian dan penghinaan.

Katanya perkataan berunsur fitnah itu juga dirancang bagi mempersendakan kedudukan beliau sebagai Menteri Besar Perak dan disiarkan dalam halaman utama di belakang akhbar itu untuk lebih menarik perhatian pembaca serta mengakibatkan kerosakan maksimum dan aib kepada dirinya.

Perkataan berunsur fitnah itu difahami bertujuan membawa maksud bahawa beliau seorang yang disyaki sebagai pengganas, terbabit dalam kegiatan keganasan dan disenaraikan dalam pangkalan data pengganas serta tidak layak menjadi Menteri Besar Perak dan menjawat jawatan awam, katanya.

Beliau menuntut gantirugi RM100 juta, termasuk gantirugi teruk dan gantirugi teladan, faedah lapan peratus setahun dan juga injunksi bagi menghalang defendan daripada menyiarkan perkataan berunsur fitnah itu atau sebarang perkataan berunsur fitnah yang serupa terhadapnya.- Bernama

RM2 Biliion Tak Mau... RM20 Juta Mauuuu.... Bodohhhh...!!!

Ini yang di katakan puak2 bodoh..., ada peluang untuk mendapat RM2 billion diorang tak nak... sanggup mengkhianati rakyat dan putar belit perjanjian...

Yang barua pencacai pulak melompat gumbira sakan hanya kerana RM20 Juta semata-mata, diorang nih matematik dapat berapa markah agaknya semasa sekolah dulu, hinggakan tak dapat bezakan nilai manakah yang lebih besar antara RM20 juta dengan RM2 billion.


Yang bawah ni pulak... tak perlu di perkenalkan... semua orang dah tahukan...
PENGKHIANAT RAKYAT KELANTAN

Yang sekor tu pulak mengendeng2 demi survival politik PRU-13 nanti... tu yang menjilat-jilat tak ingat dunia dah... buat semua rakyat Kelantan, lu orang pastikan dan cam... kan betul2 muka diorang nih... dan pandai2 lu oranglah pada PRU-13 nanti.... hak lu orang sebanyak RM2 biliion telah di nafikan oleh puak2 ini....

Hishamuddin Takut Bertemu Mangsa Tembak

Pejabat Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein hari ini enggan menerima memorandum yang cuba diberikan mangsa tembakan polis tahun lalu, Norizan Salleh.

Sebaliknya, sepupu Perdana Menteri itu cuma menghantar wakil walaupun Hishamuddin dipercayai berada di pejabat berkenaan. Norizan bagaimanapun enggan menyerah memorandum itu kepada mereka.

Norizan kemudian memutuskan menghantar memorandum berkenaan di Parlimen 15 Mac ini.

Sikap sombong wakil Hishammddin iaitu Setiausaha Kanannya, Azmi terhadap kedatangan Norizan untuk mendapatkan penjelasan mengenai kejadian yang menimpanya tahun lalu nyata mengecewakan mangsa.

Bagaimanapun, Norizan yang hancur pergelangan tangan dan sebahagian paru-parunya terpaksa dibuang kerana ditembak lima das tembakan serta patah tulang rusuk akibat dipijak polis tetap mendesak Hishammuddin untuk tampil memberikan penjelasan dan menjalankan siasatan berhubung kejadian itu.

"Saya memang tiada sebarang rekod jenayah dan saya hendak tahu alasan kenapa saya ditembak. Bila datang sini saya kesal santag, sepatutnya jawab atau siasat beri penjelasan sehingga saya puas hati. Tetapi mereka diam, saya harap mereka dapat jumpa saya atau jalankan siasatan,"katanya.

Mengiringi Norizan ialah Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin, Ahli Parlimen Kapar, S. Manikavasagam, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Tiga, Rodziah Ismail, ADUN Teratai, Jenice Lee dan beberapa NGO.

Sementara itu sikap sombong setiausaha kanan KDN itu diselar mereka dengan menyifatkan slogan Najib, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan adalah omongan kosong kerajaan pimpinannya.

"Sekali lagi kita nyatakan bahawa mangsa, norizan Salleh lima kali ditembak oleh polis, selepas ditembak ditendang sehingga tulang rusuk patah. Kita telah pergi ke Bukit Aman, pergi ke SUHAKAM dan membuat laporan polis. Tetapi tiada tindakan diambil terhadap penjenayah-penjenayah polis yang menyerang Norizan Salleh seorang ibu tunggal yang tidak bersalah,"kata peguam,N. Surendran.

"Sangat kecewa dengan Setiusaha kanan, Azmi kerana tidak ada sifat mesra rakyat langsung. Saya percaya beliau tidak tahu sedikit pun tentang kes norizan, sekurang-kurangnya beliau mendengar kes Norizan ini dahulu, sebelum beliau membuat tindakan dengan sombong tadi. Ini tidak mencerminkan apa yang dilanung-laungkan Perdana Menteri sikap mesra rakyat, rakyat diutamakan, memang tidak ada. Tiada langsung slogan yang dikatakan mesra rakyat,"kata Ahli Parlimen Ampang, Zuraidah Kamaruddin.

"Memorandum dan siap, kita bawa memorandum bukan tangan kosong. Memorandum ini kita akan serahkan di Parlimen. Kita hendak jumpa Hishammuddin di Parlimen bawa mangsa dan serah di sana. Dia takut, dia lari hari ini, beliau Menteri Dalam Negeri kenapa takut? Jumpalah...kita dah hantar faks, semua dah bagi tetapi lari, memorandum ada kita bawa, lihat apa yang berlaku kita mahu penjelasan dari menteri dalam negeri,"kata Ahli Parlimen Kapar, M. Manikavasagam.

"Saya nampak isu ini begitu serius, jika ia boleh berlaku kepada kami yang merupakan pimpinan kepada mandat yang diberikan rakyat, katalah kalau Norizan datang sendiri apa akan berlaku kepada beliau? Layanan begini begitu teruk dan tidak boleh diterima dan saya berharap supaya slogan yang dikatakan untuk rakyat dan sebagainya tolong dibuktikan,"kata Exco Selangor, Rodziah Ismail.

"Ini kali pertama, sejak 10 tahun sebelum ini saya sering menghantar memorandum, pihak ini sombong sangat. Saya tidak pernah nampak ada pegawai kanan yang sangat sombong dan tidak mempedulikan suara rakyat dan juga mangsa yang berada di hadapan pejabat sendiri,"kata ADUN Teratai, Jenice Lee.

"Ini pertama kali seorang mangsa hidup kita ada, selalu kita dengar dah mati kemudian dikatakan penjenayah besar. Kali ini menteri ada peluang untuk berjumpa dengan mangsa yang hidup, jangan dia kata kita saja-saja bercakap tentang polis. Ini adalah bukti terbaik kita ada, kalau dia tak mahu lakukan dan tiada masa untuk turun mengambil memorandum dari mangsa, saya rasa dia telah membuat keputusan mereka tidak bersalah dan tidak ambil serius kes ini," kata Peguam, Latheefa Koya. -TVSTER KINI - TER NOW - TER KARTON


KAH KAH KAH - NAK KETAWA PUN TAK BOLEH
BETUL BETUL KARTON


Majalah terbaru peroduksi Zunar & Konco2, SUMPAH DIBUMI KOMISYEN telah dirampas,kali ini bukan oleh KDN, tetapi oleh Polis. Sepasukan polis yang diketuai Chief Inspektor Mohd Noor Azlan Bin Mansor telah membuat serbuan di sebuah kedai di Carrefour Seberang Jaya, Pulau Pinang dan merampas 4 naskah majalh tersebut. Serbuan yang sama juga dibuat di Butterworth dengan 15 naskah rampasan, Taman Bertam, pekan Kepala Batas, Kampung Belah Dua, Permatang Pauh serta beberapa kawasan lagi.

Minggu lepas sebuah lagi majalah Zunar, Perak Darul Kartun juga dirampas di Johor. Sebelum itu, buku beliau 1Funny Malaysia juga dirampas di seluruh Malaysia. Ogos tahun lepas, sepasukan lapan orang pegawai KDN menyerbu pejabat Zunar di Brickfeilds di Kuala Lumpur dan merampas 408 naskah majalah sulung beliau, Gedung kartun.

nota:
sapa yang belum ketawa
lebih baik ketawa sekarang
jangan tunggu lama lama
nanti ketawa jadi satu kesalahan
dalam kanun negara kah kah kah
TT.

YE...YE...YE....BAPA BALIKKKKK...EKONOMI DAH PULIHHHH..........

KDNK suku keempat 4.5 peratus


Najib Tun Razak menyaksikan tiga buah agensi perladangan terbesar kerajaan iaitu Felda, Felcra dan RISDA memeterai perjanjian persefahaman bagi mewujudkan kerjasama strategik bagi mencapai ekonomi bersakala besar dan bersaing dalam pasaran serantau dan antarabangsa di Putrajaya, semalam.


PUTRAJAYA 24 Feb. - Ekonomi Malaysia kini sudah pulih selepas mencatatkan pertumbuhan di luar jangkaan sebanyak 4.5 peratus pada suku keempat 2009.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, prestasi tersebut jauh lebih tinggi apabila angka itu melepasi unjuran asal iaitu 3.4 peratus.

Beliau berkata, peningkatan itu disumbangkan oleh pertumbuhan penggunaan swasta yang berterusan dan peningkatan perbelanjaan dalam sektor awam yang membawa kepada permintaan dalam negeri lebih baik.

Katanya, pertumbuhan penggunaan swasta disokong oleh pasaran kerja lebih baik, kadar inflasi yang rendah serta perbelanjaan lebih tinggi semasa musim cuti persekolahan dan perayaan pada akhir tahun.

Menurut beliau, dengan prestasi itu, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara hanya menguncup sebanyak 1.7 peratus pada tahun lalu, iaitu lebih rendah daripada sasaran awal -3.0 peratus sebelum ini.

''Pemulihan ini disokong oleh pelaksanaan pesat dan proaktif bagi dasar fiskal yang mengembang, dasar monetari yang akomodatif serta langkah menyeluruh dalam memastikan akses kepada pembiayaan yang berterusan.

''Langkah-langah ini membawa kepada pertumbuhan semula ekonomi dengan pantas,'' kata beliau ketika mengumumkan prestasi suku keempat ekonomi Malaysia di sini hari ini.

Ekonomi negara telah mencatatkan penguncupan sebanyak tiga kali pada suku pertama, kedua ketiga, masing-masing sebanyak -6.2 peratus, -3.9 peratus dan -1.2 peratus.

Ditanya adakah Malaysia sudah bebas daripada situasi buruk ekonomi, beliau menegaskan krisis sudah berlalu kerana tiada sebarang kemelut serius di luar jangkaan di dalam ekonomi global.

''Sebagai contohnya, jika tiada sebarang krisis berlaku, kita boleh menyatakan Malaysia telah pulih daripada krisis dan akan terus berusaha untuk mencatatkan pertumbuhan kukuh bagi 2010,'' tambahnya.

Najib yakin dengan prestasi itu, negara akan terus mencatatkan pertumbuhan kukuh, peningkatan sebanyak satu hingga dua peratus, melebihi sasaran awal sebanyak lima peratus pada tahun ini.

Pada tahun lalu, Perdana Menteri membuat sasaran peribadinya untuk memastikan ekonomi negara mencapai kenaikan sebanyak lima peratus.

''Sebelum ini kita mengunjurkan pertumbuhan ekonomi akan berkembang sebanyak empat peratus tetapi pada tahun ini ia lebih kukuh daripada apa yang saya sasarkan,'' jelasnya.

Beliau berkata, unjuran rasmi baru kerajaan akan diumumkan nanti.

Perdana Menteri menambah, kerajaan akan bekerja keras untuk mengembalikan keyakinan di kalangan pelabur serta memastikan pelaksanaan projek dibuat dengan pantas.

Pada masa yang sama, sektor swasta digalakkan melabur berikutan keyakinan sentimen pengguna yang tinggi, ujar beliau.

Beliau turut menjelaskan, faktor utama keupayaan kerajaan membelanjakan RM1 bilion sebulan dalam pelaksanaan projek-projek di bawah pakej rangsangan adalah dengan wujudnya Unit Khas Pemantauan yang diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri.

''Unit ini akan memastikan semua projek di bawah pakej rangsangan dilaksanakan segera,'' tambahnya.1.....BAJET ASRAMA.....SEMUA MURID BALIK RUMAH SETIAP MINGGU

2.....KAUM PEKERJA KERAJAAN/AWAM KURSUS DI PEJABAT/SIJIL PEJABAT KELUAR/MAKAN MINUM TAK ADA

3.....JALAN-JALAN TAMPUNG....JANGAN DI BAIKI

4.....PERUBATAN....HE...HE..KLINIK 1 MALAYSIA ADA.....DEMAM,NGANDUNG,KENCING MANIS,SAKIT KEPALA,TAK LEH BERAK 2 HARI.........

5......DAN LAIN-LAIN......YANG RAKYAT BOLEH FIKIR-FIKIRKAN

Menteri Besar Derhaka Kepada Tuanku?- Kickdefella

Khabar sedih berlegar-legar di Singapura berhubung kebiadapan YAB Tuan Guru Dato’ Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat, Menteri Besar Kelantan terhadap KDYMM Al Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra Ibni Al Marhum Sultan Yahya Petra.

Tuanku Ismail Petra yang gering sudah hampir sepuluh bulan sudah beransur pulih tetapi masih mendapatkan pemerhatian di Hospital Mount Elizabeth di Singapura. Pada awal tempoh rawatan Tuanku di Singapura, hampir setiap minggu wakil Kerajaan Negeri akan mengambil giliran mengadap dan melihat keadaan Tuanku. Bagaimanapun, perkara ini sudah tidak lagi berlaku.

Lebih sedih lagi apabila Tuanku sendiri bertitah terus kepada Tuan Guru Nik Aziz supaya datang mengadap dan Tuan Guru telah tidak mengendahkan titah Tuanku.

“Rakyat Kelantan perlu tahu bagaimana MB begitu menghinakan Tuanku begitu sekali,” begitulah kata-kata yang keluar dari salah seorang kakitangan Istana Kelantan yang sudah hampir sepuluh bulan berada di Singapura.

Sementara itu, menurut kerabat terdekat Tuanku, “Setelah dititahkan oleh Tuanku sendiri untuk mengadap, masih tak mari. Lepas tu announce pulok medical conditon yang tidak tepat!”.

“Nak tepat macam mana tak mari ziarah Tuanku,” tegas kerabat terdekat itu lagi.

Bagi pihak yang terbabit, Nik Aziz telah banyak menipu dalam hal Tuanku.

Bila saya bertanya kali terakhir Tuan Guru Nik Aziz mengadap Tuanku di Singapura, jawapan yang saya terima amat memeranjatkan iaitu, “Lebih kurang 6-7 bulan dahulu.”

Daripada cerita-cerita di Kelantan pula, perkiraan yang boleh dibuat Tuan Guru Nik Aziz tidak lagi mengadap Tuanku semenjak akhir 2009 lagi.

Kacang lupakan kulit : Nik Aziz mungkin sudah terlupa, Baginda lah yang perkenankan perlantikan Nik Aziz Sebagai MB.

Sejak Al Sultan Kelantan dipindahkan ke Hospital Mount Elizabeth, tahta Kelantan di pangku oleh Tengku Mahkota Kelantan, YTM Tengku Muhammad Faris Petra.

Umum mengetahui terdapat sedikit pergeseran di antara Tengku Mahkota dan bondanya, DYMM Tengku Anis Binti Tengku Abdul Hamid, Raja Perempuan Kelantan. Bagaimanapun ianya harus dilihat sebagai masalah kekeluargaan dan adalah amat bacol bagi mana-mana pihak yang cuba menangguk di air keruh di dalam isu kekeluargaan pihak lain untuk kepentingan politik mereka.

Di akhir 2009 dan awal 2010 lepas Tuan Guru Nik Aziz telah membuat beberapa kenyataan terbuka berhubung keadaan kesihatan KDYMM Al Sultan Kelantan dan termasuk mendedahkan keadaan terperinci fizikal Tuanku.

Tindakan Tuan Guru ini amat menyedihkan kerana segala butiran berhubung Tuanku sepatutnya diuruskan oleh Pejabat Istana dan juga Setiausaha Kerajaan Negeri. Lebih menyedihkan ialah butiran yang didedahkan oleh Nik Aziz adalah butiran lapuk dan tidak lagi tepat.

Selepas ditegur oleh YAM Tengku Temenggong Kelantan di dalam akhbar, Nik Aziz pula mengadu sakit dan beberapa hari terpaksa bercuti sakit.

Namun malangnya, setelah pulih dari sakit, Tuan Guru Nik Aziz telah dilihat mula memihak kepada YTM Mulia Tengku Mahkota Kelantan di dalam pergeseran Kerabat DiRaja Kelantan.

Tengku Mahkota Kelantan adalah Pemangku Raja, baginda perlu diberi sepenuh taat setia dan adalah menjadi tanggungjawab Menteri Besar memberi sepenuh kerjasama. Namun begitu, Al Sultan Kelantan bukan orang luar sebaliknya, Ayahanda kepada Tengku Faris Petra. Umum juga mengetahui betapa sayangnya Tengku Faris kepada Ayahanda baginda.

Lebih dari itu, Ayahanda Tengku Faris masih lagi Al Sultan Kelantan dan masih hidup. Menghina Ayahanda baginda dan apalagi Ayahanda baginda masih Al Sultan Kelantan tentu sekali mencalar kedaulatan Istana Kelantan.

Menderhaka kepada Al Sultan Kelantan, tentu sekali menderhaka kepada tahta yang dijunjung.

Yang tua sepatutnya menasihati yang muda. Yang berilmu agama tinggi, mengajar yang sedang menambah ilmu. Bukan menjadi duri yang menghiris dan menambah keperitan yang sedia ada.

Tuan Guru Nik Aziz yang mengetuai kerajaan yang dipilih oleh rakyat bertanggungjawab memberi penjelasan dengan tepat mengapa beliau memilih untuk menderhaka titah KDYMM Al Sultan Kelantan.

Atau mungkin, seperti Dato’ Seri Nizar, bekas Menteri Besar Perak, Nik Aziz telah angkat sembah mohon derhaka? Kalau benar begitu, rakyat juga harus tahu, di mana dan bila.

Tuan Guru Nik Aziz perlu memberi penjelasan kepada rakyat Kelantan yang setia kepada institusi Raja.

Hanya YB Dato’ Haji Husam Musa yang dilaporkan masih berhubung dan sering bertanya khabar Tuanku di Singapura.

PAS bermimpi disiang hari nak tawan terengganu ha ha

PAS takkan ulangi kesilapan di T'ganu - malaysiakini

PAS yakin tidak akan mengulangi kesilapan dalam pilihan raya umum sebelum ini yang menyebabkan hilang penguasaan di Terengganu, kata setiausaha agungnya.

Menyifatkan pengurusan pilihan raya oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada masa itu “luar daripada etika dan norma politik biasa”, Datuk Mustafa Ali yakin penguasaan BN sukar dikekalkan lagi dalam pilihan raya umum yang akan datang.

“(Apa yang berlaku pada 2004) ini di luar jangkaan kita. Kita tidak jangkakan begini permainan BN. Saya sebut, Kementerian Dalam Negeri (KDN) pada waktu itu dengan kerjasama SPR (terlibat).

“Kita ada bukti orang tertentu bertanggungjawab. Berdasarkan undi biasa kita tidak (akan) kalah lagi,” katanya yang juga veteran PAS Terenggnu.

Mustafa diminta mengulas kegagalan PAS di negeri itu dalam dua pilihan raya umum berturut-turut ketika beliau memegang jawatan sebagai pengarah pilihan raya parti.

Kekalahan PAS negeri itu dalam keadaan Pakatan Rakyat menang besar pada Mac 2008 membentuk persepsi berhubung kewibawaan pemimpinnya daripada negeri itu, yang kebetulan memegang banyak kedudukan strategik dalam parti.

Dalam wawancara eksklusif dengan Malaysiakini baru-baru ini, Mustafa berkata, berdasarkan perubahan sokongan dan pertambahan pengundi secara 'biasa', mustahil BN dapat merampas negeri itu daripada penguasaan PAS.

Mustafa berkata, pada tahun tersebut, pertambahan jumlah pengundi terbanyak berlaku di Terengganu sehingga 15 peratus berbanding negeri jirannya Kelantan - yang juga dikuasai PAS - dengan hanya 4 peratus.

“Tumpuannya pada 2004 itu, Terengganu mesti dijatuhkan walau apa halangan sekali pun. Tumpuan pun tidak dibuat di Kelantan seperti itu,” katanya.

Bagaimanapun melihat perkembangan semasa dalam menghadapi pilihan raya umum akan datang, Mustafa berpendapat:

“Tetapi sekarang ini mereka kena tumpu pada banyak negeri. Jadi kita lebih yakin hadapi pilihan raya yang akan datang dengan lebih baik.”

Mustafa juga berkata, pengurusan pilihan raya seperti urusan pendaftaran yang dijalan di pejabat pos - yang didakwa banyak kelemahan - tidak boleh lagi dilakukan pada masa depan.

Katanya, suasana politik di Kelantan tidak boleh dibandingkan dengan negeri jirannya itu kerana negeri itu telah diperintah hampir 20 tahun.

“Sebahagian besarnya sudah sebati dengan PAS. Walaupun kita jatuh pada (pilihan raya ) 1978 bila pulih, rakyat sokong balik,” kata Mustafa.

Ulasan GB

Ringkas sahaja, dengan keangkuhan pemimpin dan juak-juak PAS Terengganu disamping gagal menghargai kritikan yang diserlahkan sehingga kini, tidak sukar untuk kita meramalkan, mereka tidak akan dapat menawan Terengganu semula.

Begitu jugalah replika mereka di Selangor seperti Hassan Ali & Iskandar Samad, Tuan Ibrahim & Nasruddun Tantawi di Pahang, Nasaruddin Isa & Nik Amar di Kelantan dan Idris Ahmad & Misbahul Munir di Perak.

Maaf cakap, majoriti ahli-ahli PAS sendiri dah skeptikal dan meluat dengan mereka dengan sikap lalang mereka sehingga ada yang menikam kawan sendiri, apa tah lagi rakan-rakan lain di dalam Pakatan Rakyat dari PKR dan DAP.

Kecualilah mereka berubah, insyaAllah ramalan GB biasanya tepat

PM sekali lagi ke Sarawak bulan depan

Hanya awal minggu ini, Datuk Seri Najib Tun Razak melakukan lawatan ke Sarawak, beliau sekali lagi akan berkunjung ke negeri itu pada 2 Mac ini, kali ini bagi merasmikan konvensyen ke-12 Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB).

Pada hari yang sama, Perdana Menteri turut dijadual merasmikan Pusat Konvensyen Borneo Kuching yang baru siap dengan nilai RM200 juta, yang bakal menjadi venue bagi persidangan PBB kelak.

Jika dalam lawatan dua hari sebelum ini, beliau lebih banyak melawat kawasan rumah panjang di pedalaman Sri Aman, Saratok dan Kanowit serta bazar di Simunjan sebagai menunaikan janjinya untuk lebih kerap melawat Sarawak, lawatan pada Mac ini pula adalah untuk menilai perasaan rakyat menghadapi pilihan raya negeri yang akan datang.

Kehadiran Najib pada konvensyen PBB, sudah tentu adalah bagi mendapat gambaran sebenar dengan keadaan semasa di Sarawak menjelang pilihan raya negeri, yang perlu diadakan selewat-lewatnya Julai tahun depan.

Antara isu penting yang dijangka dibawa semasa persidangan PBB kali ini, termasuklah pendirian kerajaan negeri berhubung polisi pemilikan tanah seperti tanah adat pribumi yang sentiasa menjadi isu panas pada setiap kali pilihan raya di Sarawak.

- Bernama

Wajah Pengkhianat?Tunggu Keputusan Mahkamah Rakyat

Penampilan Tengku Razaleigh Hamzah menjelaskan isu royalti minyak Kelantan memang menggerunkan kepimpinan Umno. Fakta dan data yang dikemukakannya tidak berupaya ditangkis. Hasrat Ku Li hanya satu, agar perjanjian dipatuhi dan rakyat dapat bersama-sama menikmati khazanah kekayaan negara.

Berdepan , AHMAD LUTFI OTHMAN, MOHD RASHIDI HASSAN dan WAN NORDIN WAN YAACOB, beliau nampak bebas mengutarakan idea dan pandangan kritisnya. Wajahnya ceria dan sering disulami ketawa kecil. Tanpa apa-apa jawatan penting, Ku Li tetap menjadi perhatian, dalam dan luar negara. Ditanya sumbangannya kepada negara dan rakyat, selain menjelaskan isu royalti minyak, tanpa ragu-ragu bekas Menteri Kewangan ini menjawab pantas: Mahu bersama-sama membanteras rasuah.

Ikuti wawancara bersama Tengku Razaleigh, yang dirakamkan di kediamannya, di Langgak Golf, pada 18 Februari lalu.

HARAKAH: Negara berhadapan dengan pelbagai masalah, misalnya krisis kepimpinan, kemelut politik, problem ekonomi, isu sosial yang agak meuncing dewasa ini. Tengku juga banyak menimbulkan hal ini, khususnya pada era Tun Dr Mahathir Mohamad. Meskipun perdana menteri bersilih ganti namun segala masalah berkenaan tidak juga ada jalan keluarnya ...
TENGKU RAZALEGIH: Saya rasa tak boleh kita lupakan sejarah pemerintahan tiga perdana menteri terdahulu. Dimulakan dengan Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. Mereka membangunkan sebuah negara yang kukuh dan baik yang membolehkan pelabur datang.


Tiga PM terdahulu semuanya peguam yang diasuh dalam bidang undang-undang dan mereka berpegang teguh kepada prinsip 'rule of law' (keluhuran undang-undang) yang termaktub dalam Perlembagaan.

Oleh kerana latar belakang dan pendidikanitu, secara umumnya mereka barang kali bukanlah jenis orang yang mengambil kesempatan dari apa yang terdedah kepadanya, walaupun peluang ada di hadapan mata mereka.

Mereka ini semuanya anak-anak bangsawan yang tak akan jahanamkan negara, apatah lagi mereka diasuh dengan baik oleh keluarga. Walaupun diakui ada kelemahan tertentu, mereka telah berbudi kepada negara. Sebab itu kita tak tengok masa mereka memerintah timbul soal rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan secara berleluasa.

Apa yang saya tahu, sama ada Tunku, Tun Abdul Razak Hussein atau Tun Hussein Onn - apatah lagi Tun Hussein ini orang yang begitu serius dari segi sikap antirasuah - semuanya ada prinsip dan tak akan izin penyelewengan berlaku di zamannya.

Mereka berusaha keras menjamin kestabilan dalam negara. Sebab itu rakyat, tak kira kaum mana sekalipun akan menghormati dan mengasihi pemimpin, baik Tunku dan Tun Razak atau Tun Hussein. Walaupun Tunku dianggap agak pro-Cina dan pro-Barat kalau dibanding dengan Tun Razak yang dilihat pro-Melayu dan memberi perhatian kepada luar bandar, yakni bukan urban sangat dan mendapat didikan orang Pekan, tetapi rakyat percaya bahawa tidak akan berlaku sesuatu yang buruk di bawah pimpinan Tun Razak. Atas dasar inilah kehamornian itu terpelihara.

Tetapi Tengku, peristiwa berdarah akibat pertelagahan kaum berlaku pada 13 Mei 1969 ...

Walaupun tragedi Mei 13 1969 berlaku, ini kerana cetusan suasana pilihan raya tahun 1969 dan kerana perarakan yang dijolok oleh komunis dua hari sebelum tarikh pembuangan undi. Kempen pilihan raya berjalan begitu hangat, ada lemparan tuduhan berbaur perkauman dan sebagainya yang dicampur aduk. Itu pun hanya berlaku di Kuala Lumpur sahaja. Dan iktibarnya ia menjadi sejarah yang mengajar kita, namun ia tidak menggugat kestabilan negara seluruhnya.

Kalau kita tengok selepas 13 Mei, dalam masa dua tahun MAGERAN ambil alih kuasa penuh negara dengan penggantungan Parlimen misalnya, dan dapat dipulihkan keadaan, dan wujud serta merta keinginan semangat untuk berkerjasama antara kaum dan parti-parti politik. Tun Razak berjaya, selepas sahaja Parlimen dipulihkan, untuk menubuhkan BN, dengan dipelopori oleh PAS, Gerakan, SUPP dan beberapa parti besar yang berada di luar kerajaan ketika itu.

Ini menunjukkan kepercayaan orang kepada kepimpinan yang ada ketika itu. Memang ada perbezaan, misalnya dari segi idealogi politik, tetapi nampaknya ada platform yang sama yang boleh hubungkan mereka ini untuk bangunkan negara.

Sebab itu kedudukan ekonomi terjamin walaupun pada tahun 1969 tidak begitu rancak pertumbuhan ekonomi kerana kekacauan dan gangguan komunis. Tetapi ekonomi kita tetap kuat dan kukuh, yang bagi saya disebabkan kepimpinan yang ada.

Tunku Abdul Rahman secara tegas membantah dasar aparteid, mahu orang yang tertindas dibela. Ini memeranjatkan dunia apabila Malaysia kemukakan pandangan di Komanwel kerana cadangan Tunku itu tak terfikir oleh mana-mana pihak. Tunku cadang bukan sahaja gantung keaanggotaan Afrika tetapi buang terus Afrika daripada Komanwel dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) akhirnya.

Sama juga dengan peranan Tun Razak dalam Afro-Asean Solidarity walaupun pernah penubuhan Malaysia pada 1963 cuba dilobi penentangannya oleh Beijing dan Pakistan, yang didalangi Sukarno dan Marcos. Tetapi akhirnya menerusi Tun Razak, Malaysia mempunyai suara dalam Afro-Asean dan NAM. Suara kita sudah didengari ketika itu.


Penghormatan dunia kepada suara pemimpin kumpulan negara-negara sedang membangun, termasuk kita agak ketara, apalagi pengiktirafah terhadap barisan pimpinan yang handal-hal handal belaka seperti Nehru, Chao En Lai, Sukarno, Mandela, Tito dan pimpinan yang hebat berjuang untuk negara yang ditindas kolonialis ketika itu.

Kita sebagai sebuah negara yang kecil yang sedang membangun tidak terkecuali. Dalam hal ini di mana-mana forum yang saya dapat ikuti dan hadiri, Malaysia selalu diajak jadi rappoteur dan drafter. Ini kerana ayat-ayat yang diselit oleh wakil Malaysia ini biasanya mengandungi unsur kesederhanaan, tidak terlampau ekstrem dalam membentuk keputusan di sidang-sidang yang diadakan.

Sama juga dengan Tun Hussein, walaupun dia tidak menonjol sebagai pimpinan tetapi dia boleh diterima dan dipercayai ketika menjadi PM. Jadi kerana itu ekonomi kita diyakini kerana kepercayaan rakyat dalam negara dan negara-negara sekeliling dengan Malaysia. Justeru, wujudnya kestabilan rantau ini, serta tidak menimbulkan risiko yang bukan-bukan.

Sebab itulah industri mulai masuk apabila pelaburan datang ke Petaling Jaya, Pulau Pinang dan Johor Bahru. Misalnya, kereta Volvo dan Mercedes dipasang di sini sejak dahulu lagi.

Memang tidak mudah untuk menghadapi zaman awal untuk membangunkan negara ini. Keadaannya juga agak meruncing tetapi orang percaya kepada pimpinan ketika itu. Rakyat bulat kepada kepimpinan kerajaan.

Tapi pembangkang juga hebat ketika itu?

Saya biasa bercakap dengan Allahyarham Dato' Asri Muda ketika itu, beliau berkata kita bersatu dalam soal menjaga keselamatan dan memajukan negara, cuma dasar perjuangan sahaja yang berbeza.

Maknanya ada titik persamaan yang dibawa oleh semua pihak kerana titik pertemuan mengenai penerimaan kepimpinan ketika itu. Kestabilan pun wujud dan kepercayaan dalam dan luar negara kuat. Nama Tunku misalnya cukup terkenal di Timur Tengah, apatah lagi selepas dia anjurkan penubuhan OIC untuk himpunkan negara-negara Islam dalam suatu pakatan supaya dapat kita kumpulkan kekuatan kita dari segi kekayaan dan banyak lagilah.

Saya terfikir ... jika kita gunakan kekayaan negara-negara Islam ini, misalnya melalui institusi Baitulmal, ini kita kumpul untuk seluruh umat dunia, ia boleh membawa manfaat yang amat besar.


Semua perdana menteri yang saya sebut tadi mati dengan tidak meninggalkan harta. Saya sendiri boleh buktikan sebab saya yang jaga akaun Tunku. Memang tak ada duit.

Apa yang Tengku sebutkan tadi tentunya berbeza benar dengan kepimpinan tiga perdana menteri selepas itu, kan? Ya, baru-baru dikeluarkan senarai orang terkaya yang mana anak menantu mereka pun turut masuk senarai itu ...


Terkaya... ya terkaya ... (ketawa)

Dan ini cukup tidak sihat kepada persepsi rakyat jika hendak dibandingkan dengan pemimpin terdahulu?

Memanglah, yang pimpinan dahulu mereka tidak meninggalkan kekayaaan buat anak-anak dan keluarga kerana bukan hasrat mereka berjuang nak kumpulkan harta. Ini memang betul.


Berbeza sungguh dengan kepimpinan hari ini, integriti mereka dipersoal secara terbuka. Mereka hanya berjuang untuk kepentingan diri dan kelompok. Orang berlumba-lumba masuk politik untuk mengejar kekayaaan dan kemewahan.

Ya ... tapi kalau saya bercakap dan membandingkan dengan dahulu, orang kata saya sengaja nak kritiklah. Tapi semua nampak dan sedar hakikat ini, perjuangan terdahulu untuk kemerdekaan, membela bangsa dan membangunkan negara serta memajukan Islam.


Dengan itu, kita bukan sahaja bebas dari segala aspek ancaman bersenjata komunis, tetapi yang lebih penting ialah kehidupan kesihatan kita begitu meningkat. Sekarang tiada lagi merebaknya penyakit berjangkit seperti kolera, batuk kering dan sebagainya, dan WHO mengiktiraf kehebatan kita dari sudut kualiti kesihatan ini.


Perjuangan dalam bidang sosial kita berjaya, namun dari segi perbezaan jurang pendapatan kita jauh tertinggal. Kita negara terkaya dikurniakan Tuhan dengan pelbagai sumber yang boleh membaiki negara kita berbanding negara jiran Singapura.

Tetapi pendapatan perkapita kita dengan Singapura, kita terkebelakang, kita mundur. Pendapatan perkapita Singapura, rakyat mereka berkali ganda tinggi berbanding negara kita. Saya rasa malu. Saya dijemput berucap di Singapura, nak bercakap mengenai ekonomi pun saya tidak tahu nak cakap apa.

Negara kita dari segi perniagaan nombor 19 dari segi volume dan pendapatan, tetapi Singapura nombor 26, namun mengapa taraf hidup mereka tinggi, gaji mereka tinggi? Kenapa tidak kita perbaiki tahap kehidupan rakyat kita? Sedangkan kita boleh samakan kedudukan kita dengan negara jiran. Malah sebenarnya kitau boleh melangkau kedudukan mereka ... bagi saya boleh jika kena caranya.

Kenapa saya kata boleh peperangan kita kena holistik dan total? Rasuah, pembaziran, salahguna kuasa mesti diperangi habis-habisan. Dalam masa sama kita tingkatkan kualiti pendidikan kita.

Ada orang kata pada saya, apa yang perlu kita buat untuk capai semua ini? Saya rasa untuk kita mahu 'perang', kita kena ada pakatan sesama kita. Sebab saya tengok orang Melayu, kalau kita lihat budak-budak kampung yang dibawa masuk ke dalam pasukan tentera, kerana rejimentasi dan disiplin yang kuat, mereka boleh ikut segala perintah dan arahan yang dikehendaki oleh komanden mereka.

Saya rasa untuk tingkatkan status ekonomi negara kita, kita kena serius berfikir untuk melakukannya, supaya rakyat kita tidak membuang masa dan tidak akan membazir kepada perkara yang tidak sepatutnya dibazirkan.

Saya rasa kalau mereka itu dididik dengan disiplin dan rejimentasi, mereka pasti boleh lalukan apa yang orang lain buat. Ini pandangan yang boleh kita kaji.

Soalnya, jika kita tengok realitinya sekarang, mereka yang kita bagi lesen, jual lesen itu balik. Kita bagi bukan untuk jual lesen, tetapi mereka ini buat jalan mudah.


Tadi Tengku seolah-olah memisahkan tiga PM terawal dengan tiga PM terkemudian ...

Saya tak kata begitu.

Tapi, nampak macam itu, 'kan?

Sekarang Umno baru, Umno yang saya dahulu dah tak ada ... (ketawa)


Pertembungan Tengku dengan Tun Dr Mahathir sudah menjadi rakaman sejarah. Perdana Menteri sudah bertukar. Tun Abdullah Ahmad Badawi pernah bersama Tengku dalam Team B ketika menentang Dr Mahathir pada 1987. Dato' Seri Najib pula tidak mempunyai rekod pertembungan peribadi dengan Tengku. Tengku sendiri memilih untuk bersama Umno sehingga sanggup membubarkan Parti Melayu Semangat 46. Tetapi nampaknya kepimpinan Umno, walaupun selepas era Dr Mahathir, tidak memanfaatkan Tengku, dengan segala pengalaman dan kemahiran Tengku, untuk bersama-sama memajukan negara, mengapa ya? (b)


Saya rasa soalan ini patut ditujukan kepada mereka (Abdullah dan Najib), mereka sahaja yang layak jawab. Mereka tentu ada jawapan mengapa tidak mahu seseorang itu dalam perkhidmatan mereka. Kalau nak sembang soal latar belakangnya, memanglah panjang ...(ketawa)

Jelas Dr Mahathir tidak menyenangi pemerintahan Abdullah, tetapi tidak dengan Najib. Pada pandangan Tengku, sejauh manakah pengaruh Dr Mahathir dalam pentadbiran Najib?


Kita tidak nafi bahawa manusia ini memang mudah dipengaruhi orang lain kecuali kita cukup yakin kepada kemampuan dan kebolehan kita sendiri, barulah orang tidak boleh pengaruhi dalam apa yang kita nak buat.

Jadi saya rasa, barangkali ada orang yang bimbang-bimbang atau takut-takut, kerana kurang yakin dengan kemampuan untuk memimpin. Namun bagi saya, jika diberi tugas, keyakinan saya berdasarkan kepentingan kepada negara, tidak kepada sesiapa. Dan kebolehan itu saya akan manfaatkan untuk semua pihak.

Saya akan gunakannya untuk kebaikan negara, saya akan lakukan asalkan tidak bertentangan dengan kehendak Allah.

Jadi saya rasa tiada sebab mengapa seseorang itu tidak boleh digunakan untuk sesebuah kebaikan, bukan maksud saya sehinggakan dipergunakan. Katakanlah, Najib ini seperti tidak mahu memanfaatkan seseorang kerana dipengaruhi Mahathir, itu kesilapan dia. Bagaimanapun, ia bergantung kepada perhitungan mereka sendiri.


Adakah pembabitkan Tengku dalam isu tuntutan royalti minyak Kelantan berdasarkan kepada sikap itu, yakni mahu menyumbangkan untuk kepentingan rakyat, walaupun dilihat bertentangan dengan parti sendiri?

Tiada perbezaan ... apa yang saya ucapkan di Kota Bharu itu hanyalah kenyataan saya tentang sejarah, bagaimana Petronas ditubuhkan, dan apakah makna di sebalik Akta Kemajuan Petroleum yangv digubal kerajaan. Saya tidak kritik kerajaan atau menyebelahi mana-mana pihak. Saya hanya berpendapat Kelantan wajib dibayar lima peratus 'cash payment'.

Sama juga dengan Terengganu. Yang mana ada minyak di luar pantai Terengganu, maka di bawah Akta Kemajuan Petroleum, walaupun kawasan itu di luar kawasan tiga batu nautika, tetapi kerana akta ini berkata kalau minyak ditemui di luar pantai negeri berkenaan, maka lima peratus tetap akan diberi kepada negeri itu sekiranya negeri berkenaan menyerahkan seluruh kawasan itu kepada Petronas. Ini terang termaktub dalam undang-undang.

Berdasarkan statistik dan maklumat Petronas sendiri, jelas Kelantan ada hak minyak.


Saya tak kata saya sebelahi Kelantan atau sesiapa sahaja. Saya sebelahi rakyat kerana akta itu dirangka atas arahan Tun Razak. Tun Raxak yang kata kepada saya, "buatlah Tengku, asalkan negeri-negeri di Pantai Timur terutamanya, dapat hasilnya dan faedah daripadanya".

Saya memang dah tahu dalam 3 batu nautika itu, berdasarkan kepada kajian saintifik sebelumPetronas ditubuhkan, memang tiada minyak pada masa itu. Tetapi Tun Razak ada cakap, carilah jalan supaya negeri-negeri dapat manfaat dengan hasil minyak. Tun Salleh Abbaslah 'tauke' yang buat undang-undang ini, saya bagi idea sahaja macam mana nak buat supaya Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor dapat faedah.

Berbeza dengan Sabah dan Sarawak. Ini kerana memang mereka ada hak, sebab tiada sempadan antara kerajaan pusat dan negeri kerana kita tubuh Malaysia dengan cepat. Tunku kata pada masa itu, kita lukis sempadan ini kemudian, tetapi sebenarnya kita sudah tentukan garis sempadan tiap-tiap negeri apabila bergabung dalam Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan terlebih dahulu sebelum itu lagi.

Jadi berdasarkan kepada jurisdiction dan penemuan saintifik ini, memang semua negeri tiada minyak, tetapi saya runding juga dengan negeri-negeri. Saya jumpa semua MB dan Exco. Saya terang dengan jelas, mereka tiada minyak ketika itu tetapi jika ditemui minyak saya minta mereka serah segala-galanya kepada Petronas. Biar Petronas jadi agensi utama yang menguruskannya nanti. Dan jika minyak ditemui di luar kawasan negeri berkenaan, 5 peratus negeri tersebut tetap dapat.

Dalam perjanjian yang saya tandatangani ketika itu, perkataan 'balasan' kepada negeri berkenaan, itu ayat yang saya cadangkan.

Apakah 'balasan' itu disebut sebagai royalti?

Kita tidak pakai perkataan royalti, tetapi 'cash payment'. Pembayaran tunai ini terus kepada kerajaan negeri. Tidak boleh dibayar kepada orang lain. Ia mesti kepada kerajaan negeri. Jikadibayar melalui orang lain atau kepada orang lain, ini 'illegal payment'.

Duit minyak hanya boleh buat dua bayaran. Saya yang buat undang-undang itu dahulu. Dari segi ini, saya rasa saya lebih tahu daripada orang lain. Saya belum nyanyuk lagi. Satunya 'cash payment' tadi, 5 peratus kepada kerajaan negeri berkenaan dan 5 peratus lagi kepada kerajaan pusat, dan selebihnya dimiliki oleh Petronas.

Petronas ini, kerana dimiliki 100 peratus oleh kerajaan pusat, boleh bayar dividen. Dividenitulah yang boleh digunakan untuk apa sahaja. Dan selebihnya Petronas kena simpan untuk carigali minyak, dalam atau luar negara. Itu hak Petronas.

Tetapi jika nak bagi kepada sesiapa yang bukan hak, itu tidak boleh, tetapi untuk derma itu bolehlah ...

Jika diserahkan kepada pihak lain, walaupun untuk kepentingan rakyat Kelantan, bagaimana?

Mesti berbalik kepada perjanjian dan undang-undang. Apa undang-undang kata? Undang-undang katadibayar terus kepada kerajaan negeri. Satu dividen kepada kerajaan pusat dan satu lagi 'cashpayment' kepada kerajaan negeri 5 peratus, dan pusat 5 peratus. Itu sahaja.

Tolak dividen, tolak bayaran ini, maka selebihnya terpulanglah kepada Petronas untuk belanja, dalam urusan dialah, nak carigali minyak atau nak beli kawasan minyak luar negara, ini atas kebijaksanaan Petronaslah.

Kenapa pihak berkenaan berkeras juga mahu berikan wang ihsan, bukan 'cash payment'?

Itu kerajaan pusat kata. Ini Petronas, perjanjian dibuat oleh Petronas dengan kerajaan negeri,tiada perjanjian antara negeri dan pusat. Rundingan kita pada masa itu ialah, saya selaku Pengerusi Petronas dengan kerajaan negeri. Itu sahaja. Apabila setuju hak minyak dalam negeri, dalam kawasan 3 batu nautika, itu okay, tetapi jika jumpa di luar pantai negeri tersebut, kita tetap bagi 5 peratus sebab negeri sudah beri segala haknya.


Nampak jelas bahawa perjuangan kepimpinan terdahulu ialah untuk kepentingan semua rakyatnya, berbeza dengan sekarang.

Tun Razak ketika itu cakap dekat saya, carilah jalan, buatlah undang-undang supaya negeri-negeri ini dapat juga. Saya kata okay.
Kempen sudah dibuat, penjelasan sudah diberikan, Tengku sendiri turun padang, tetapi kerajaan pusat tidak menghiraukannya. Jika ia dimasuk ke mahkamah, seperti yang berlaku kepada Kerajaan Negeri Terengganu, sampai kini tidak selesai, dan tidak boleh pula diperjuangkan di luar mahkamah. Jadi, apa pilihan yang ada? (bold)

Tengok sajalah kes Nizar (Dato' Seri Mohammad Nizar Jamaluddin), bawa ke mahkamah 10 kali pun dia tidak mahu bagi kepada Nizar untuk jadi Menteri Besar (Perak), maka dia (kerajaan) tidak akan bagi juga. Sebab, alasannya dia tidak mahu bagi, bukan Perlembagaan yang kata, mereka yang suruh kata ...

begitu juga sewaktu Semangat 46 dahulu, saya banyak bawa kes ke mahkamah, sampai ke Mahkamah Persekutuan sekalipun. Semuanya tidak berjaya. Sebabnya, mahkamah boneka.


Di Kelantan, apa yang boleh dibuat sekarang?

Saya rasa mahkamah yang ada adalah mahkamah rakyat ...(ketawa). Bukan sahaja di Kelantan tetapi di seluruh negara.

Umno-BN sudah dihukum oleh mahkamah rakyat pada pilihan raya 2008 lalu, tetapi mereka nampaknya terus angkuh, tidak mahu terima dan hormati suara rakyat serta ambil iktibar daripada ...

Pendapat saya begitu juga ... saya hadir beri penerangan bukan atas kapasiti sebagai ahli politik tetapi seorang yang penuh minat mahu melihat Kelantan ini maju, tidak kira PAS atau Umno yang perintah.

Dalam kes minyak ini, sepatutnya mereka bayar sebab inilah peluang untuk kita majukan Kelantan bersama. Faedahnya ialah rakyat akan rasai bersama, seterusnya biarlah rakyat akan nilai. Dia nak pilih siapa, itu pandailah kempen ... betul tak?

'Indeks mi segera' ukur kegawatan

Sepanjang sambutan Tahun Baru Cina hujung minggu lalu, kebanyakan kedai-kedai makan ditutup. Malah, salah sebuah pasar malam yang dikunjungi juga tidak ramai penjual dan pembelinya. Tidak seperti selalu.

Mengamat dengan lebih dekat, sebuah gerai di pasar malam tersebut, yang dikenalpasti sebagai sumber masakan Pantai Timur yang 'boleh tahan' di kawasan Ampang, langsung tidak kelihatan pada malam itu.

Beberapa kedai makan kegemaran di sekitar Lembah Klang turut bercuti sehingga seminggu sempena Tahun Baru Cina. Berbeza keadaannya ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri. Walaupun kedai-kedai orang Melayu ditutup, kedai-kedai milik orang Cina masih dibuka.

Antara yang ditutup, sebuah kedai makan dengan masakan ala-Thai, juga di Ampang. Hidangan yang ditawarkan di situ agak OK berbanding menu umum 'goreng-goreng dan masakan panas' di kedai makan lain di sekitarnya. Namun apakan daya....

Setelah mengambil kira pilihan yang ada, saya bersama seorang teman kemudiannya menuju ke sebuah restoran makanan segera yang menjadikan ayam sebagai menu utama. Bagaimanapun kami khuatir untuk membuat pesanan apabila melihat gambar peha ayam di dalam menu mereka itu lebih besar berbanding bekas air minuman ringan.

Bimbang ditimpa keracunan radioaktif, kami kemudiannya memilih untuk pulang dan makan mi segera sahaja. Tambahan pula, malam makin larut dan klinik-klinik kesihatan juga masih banyak yang ditutup.

Kami memilih 'makanan zaman perang Jepun' itu sebagai satu protes ke atas peniaga-peniaga berkenaan (termasuk pengusaha gerai nasi kerabu itu juga) kerana mewujudkan satu situasi 'kegawatan kedai makan' dengan menutup perusahaan mereka sempena Tahun Baru Cina.

Di Thailand, kadar pemakanan mi segera digunakan untuk mengukur kesan kegawatan ekonomi yang dirasai rakyat negara itu melalui Mama Noodle Index pada 2005. Indeks berkenaan diterbitkan daripada satu pemerhatian bahawa pengguna akan mengurangkan perbelanjaan untuk makanan ketika pendapatan mereka berkurangan.

Ia timbul berdasarkan pencapaian jualan satu jenama mi segera 'Mama' di negara itu yang mencatatkan peningkatan jualan yang signifikan, walau ketika ekonomi Thailand menunjukkan tanda-tanda kegawatan pada tahun tersebut.

Lalu, mungkin satu indeks yang sama boleh diadaptasikan di negara ini bagi mengukur kesan tindakan pengusaha-pengusaha kedai makan yang mengambil cuti sesuka hati tanpa memikirkan keperluan makanan warga muda dan orang-orang bujang.

Sememangnya keadaan ini tidak sedahsyat mana, berbanding situasi yang dialami warga Jepun selepas negara itu diletupkan dengan bom atom Amerika Syarikat pada 1945. Bagaimanapun, kekurangan makanan dalam zaman pasca perang inilah yang melahirkan mi segera.

Teknologi menyedikan mi segera ini dipelopori Momofoku Ando, pengasas kepada syarikat Nissin Food Products yang berani melanggar bentuk konsesi yang ditetapkan oleh kuasa Perikatan.

Kuasa Perikatan di Jepun pada masa itu menggalakkan rakyatnya makan roti gandum, yang perlu diimport daripada Amerika. Bagaimanapun Ando memperkenalkan mi pra-masak itu bagi membolehkan warganya terus menikmati mi, yang lebih dekat dengan selera masyarakatnya, berbanding roti.

Alasan yang diberikan kerajaan, pengeluaran mi pada masa itu tidak dapat memenuhi keperluan makanan masyarakatnya, maka Ando melihat keadaan pada masa itu sebagai satu peluang kepada syarikatnya.

Keadaan ini terbukti dengan peningkatan mendadak jumlah jualan mi segera selepas itu. Sehingga 2008, dianggarkan sebanyak 94 juta hidangan makanan itu dimakan setiap hari di seluruh dunia, manakala mi segera muncul menjadi ciptaan paling penting di Jepun bagi kurun ke-20.

Kembali ke dalam negara, sehingga rencana ini ditulis, kedai makan ala-Thai di Ampang itu masih belum beroperasi malam ini.

Berjawatan dalam Umno tiket jadi jutawan segera

Oleh Rosli Hashim

najib1 “Apalah gunanya kita menjadi ketua wanita cawangan atau bahagian, hatta menjadi ketua wanita pusat sekalipun, tetapi pada masa yang sama Umno tidak berkuasa lagi. Adakah ini yang kita mahukan?”.

Demikian petikan kata-kata Presiden Umno, Najib Razak semasa merasmikan konvensyen Wanita Umno di PWTC pada 20 Februari lalu.

Apa yang Najib katakan itu merupakan gambaran mentaliti Umno selama ini, iaitu menganggap sesuatau jawatan itu mestilah diselarikan dengan kuasa sebagai kerajaan. Tanpa kuasa, jawatan sudah tidak bererti lagi.

Mengapa menganggap jawatan itu penting dan bermakna hanya jika mereka memegang tampuk kuasa sebagai pemerintah?. Seolahnya adalah hina jika memegang jawatan dalam keadaan Umno menjadi pembangkang.

Bukankah sepatutnya sesuatu amanah itu dijaga dan dilaksanakan sebaiknya, tidak kiralah sama ada ketika itu berkuasa atau pun tidak? Tetapi biasalah bagi Umno, jika sudah hilang kuasa maka setinggi mana pun jawatan ia sudah tidak memberi apa-apa manfaat kepada mereka.

Najib mungkin mengungkapkan ayat di atas dengan niat mahu memberi keinsafan kepada Wanita Umno supaya melupakan tentang perebutan jawatan dan pangkat yang sinonim dengan parti itu.

Tetapi perebutan dan persengketaan sesama mereka itu puncanya kerana Umno masih lagi di tampuk kuasa, dan mempunyai banyak ruang dan peluang untuk mengeksploitasi harta dan projek kerajaan.

Bukan lagi rahsia betapa di dalam Umno, menjawat posisi pemimpin bererti peluang menjadi jutawan segera, membuat harta dan membina dinasti kekayaan mula terbuka luas. Daripada sekecil jawatan di peringkat cawangan hinggalah ke setinggi-tinggi jawatan, ia merupakan lubuk duit buat pemegangnya.

Berjawatan di dalam Umno sebagai pemerintah, membuka peluang untuk mereka mengeksplorasi serta mengeksploitasi ruang dan peluang terhadap khazanah negara.

Beberapa kes yang heboh diperkatakan ketika ini seperti PKFZ misalnya, menyaksikan nama-nama pemimpin Umno atau kroni mereka sebagai pihak yang mendapat untung besar di atas projek kerajaan.

Lihat sajalah apabila Umno hilang kuasa di lima negeri, sedikit sebanyak terjejas juga sumber tabungan politik mereka yang selama ini diperolehi dengan memperalatkan projek-projek kerajaan negeri.

Kalau dulu dasar ‘ahli Umno dapat dulu’ diguna, kini melalui dasar tender terbuka dan merit yang diamalkan kerajaan Pakatan Rakyat, membuatkan unsur kronisme dan sindrom projek ‘alibaba’ dihapuskan sekaligus memberi peluang kepada yang benar-benar layak
untuk mendapat projek.

Tetapi Umno agak beruntung kerana masih berkuasa di peringkat pusat. Jika tidak, maka ramailah pemimpin Umno hanya menjadi tunggul, langsung tidak boleh bergerak kerana sumber dana kempen sudah tiada sedangkan ahli di bawah selama ini bila ada duit
baru mahu buat kerja.

Manfaat berjawatan semasa Umno masih berkuasa bukan hanya dinikmati si empunya badan bahkan kalangan anak beranak, kroni dan suku sakat pemimpin turut menikmati habuannya.

Zaman Mahathir sebagai Perdana Menteri (PM), syarikat anak-anaknya diberi perlindungan perniagaan melalui ‘bail-out’ menggunakan duit Petronas ketika negara berdepan kegawatan ekonomi selepas 1997. Dan kini anaknya Mokhzani, antara Melayu terkaya di Malaysia dengan kekayaan berjumlah US285 juta (RM1.2 bilion).

Apabila Abdullah Badawi menjadi PM, anaknya yang mendapat banyak projek kerajaan melalui Scomi Group meningkat mendadak sebagai antara 10 individu Melayu terkaya dan 32 individu terkaya di Malaysia dengan kekayaan berjumlah US332 juta pada 2006.

Manakala tidak sampai dua tahun Najib menjadi PM, adiknya juga menuruti sejarah anak-anak PM sebelum ini iaitu tersenarai sebagai 40 individu terkaya di Malaysia dengan kekayaan terkumpul sebanyak US100 juta.

Bukan kerana cemburu atau dengki membuatkan rakyat mempersoal kekayaan mereka. Tetapi skrip yang sama berulang-ulang, ketika mana rakyat semakin tersepit dek kemelesetan ekonomi dan iklim perniagaan Malaysia yang kurang memberangsangkan, boleh pula suku sakat dan kroni pemimpin Umno meraih keuntungan berlipat ganda.

Kerana itu ungkapan ‘tanpa kuasa, jawatan tidak bermakna’ memang tepat untuk menggambarkan itulah Umno sebenarnya. Duit kerajaan sudah dianggap duit Umno. Pengerusi JKKK lebih berkuasa daripada Pegawai Daerah menentukan apa projek yang boleh dan tidak boleh, atau kontraktor mana yang patut dilantik.

Duit kerajaan juga sesuka hati disalurkan melalui ketua bahagian Umno dengan berselindung di sebalik nama dana pembangunan atau apa juga projek berlambang dacing. Kerana itu tidak hairan bila ada wakil rakyat Umno baru sepenggal menjadi ketua bahagian, sudah berubah gaya hidup menjadi mewah laksana tokoh korporat.

Sebagai ketua, Najib tidak perlulah hipokrit untuk mengakui betapa mereka yang di dalam Umno hanyalah mahukan kuasa agar mudah mengumpul harta dan bukan khidmat kepada rakyat dan negara.

Perjuangan Umno bukan untuk rakyat. Slogan juara rakyat, mendahulukan rakyat atau apa juga slogan muluk hanyalah helah menuntup kebobrokan gila kuasa yang telah sebati menguasai sanubari pemimpin parti itu.