Selasa, 23 Februari 2010

Masyarakat antarabangsa tolak Konspirasi II

Oleh Dzulkarnain Taib

20090630172709_anwar1 GELOMBANG antarabangsa untuk membela Datuk Seri Anwar Ibrahim dijangka semakin rancak apabila lebih ramai ahli parlimen negara luar membantah secara rasmi pertuduhan fitnah liwat terhadap mantan timbalan perdana menteri itu.

Setakat ini, ulama tersohor antarabangsa, pemimpin kerajaan di Turki dan beberapa negara Islam lain serta wakil parlimen di Australia dan senator Amerika Syarikat telah menyuarakan rasa kesal atas perbicaraan konspirasi kedua terhadap Anwar.

Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Luar Negara Australia, Michael Danby yang mengetuai petisen 50 wakil parlimen, yakin lebih banyak negara dan pertubuhan antarabangsa akan membuat pendirian terbuka menyokong Anwar.

"Saya maklum Jabatan Negara Amerika telah melahirkan kebimbangan mereka… dan ramai lagi wakil badan legislatif di rantau ini yang telah menyatakan minat untuk mengikut langkah ahli Parlimen Australia," beliau memberitahu Suara Keadilan.

Danby berkata, masyarakat antarabangsa secara keseluruhannya amat mengambil berat dan bimbang terhadap tuduhan tidak berasas ke atas Anwar yang beliau sifatkan sebagai seorang tokoh dunia yang penting.

Danby berkata, bukti bahawa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak sendiri mengadakan pertemuan dengan pengadu Saiful Bukhari Azlan beberapa hari sebelum Saiful membuat laporan polis adalah cukup untuk sesiapa sahaja mencurigai kewibawaan pertuduhan
terhadap Anwar.

Di Jakarta, pejuang hak asasi dan bekas Penasihat Presiden Indonesia Dr Adnan Buyong Nasution akan menerajui kempen ‘Keadilan Untuk Anwar’ peringkat Asia Tenggara.

Antara lain kempen itu akan mengumpulkan satu juta tanda tangan bagi mendesak Kerajaan Malaysia menggugurkan pertuduhan fitnah terhadap Anwar.

"Pilihan Dr Adnan Buyong Nasution untuk mempelopori inisiatif ini pada peringkat ASEAN, adalah tepat kerana beliau merupakan peguam hak asasi manusia yang terkemuka," kata Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Md Akin.

Dr Adnan akan dibantu oleh kumpulan anak muda dan golongan belia Indonesia yang aktif dalam perjuangan hak asasi.

"Beliau yakin umat Islam Indonesia seramai 220 juta akan teguh berdiri di belakang Datuk Seri Anwar kerana mereka percaya tuduhan ke atas beliau adalah fitnah dan tidak berasas sama sekali," kata Shamsul.

Shamsul berkata, kempen ‘Keadilan Bagi Anwar’ akan diperhebatkan lagi sempena lawatan rasmi Presiden Barack Obama ke Indonesia pada Mac depan bagi mengeratkan hubungan dua hala AS-Indonesia.

Ini termasuk menyampaikan petisen kepada Presiden Obama bagi mendesak agar pentadbiran Amerika memberi tekanan kepada Malaysia supaya pertuduhan jahat terhadap Anwar digugurkan.

Najib gadai maruah negara dengan konspirasi politik

Oleh Fazilah Sahirnajib3

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak (gambar) tersalah pengiraan apabila tidak menjangka kerajaan akan mengalami tekanan antarabangsa yang merosakkan hubungan diplomatik dan ekonomi negara.

Tekanan diterima Najib cukup besar kerana negara-negara seperti seperti Amerika Syarikat dan Australia mula mengkritik pentadbirannya ekoran konspirasi politik terhadap Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Malah kes konspirasi liwat yang mendapat liputan seluruh dunia ini memungkinkan negara-negara Islam lain seperti Indonesia, Turki dan Qatar akan turut mendesak kerajaan memberi pengadilan wajar terhadap Anwar.

“Saya tidak menyangka Najib akan menggadaikan negara hanya disebabkan dendam kesumat politik beliau terhadap Anwar. Jika dilihat daripada strateginya, beliau mahu memenjarakan Anwar sekali lagi ekoran khuatir keadaan politik Umno-Barisan Nasional yang semakin merudum kini,” kata Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin.

Menurut beliau, krisis ini dicetuskan oleh Najib dan isterinya Rosmah Mansor sehingga menyebabkan individu lain serta rakyat terpaksa menanggung kesilapan dan kegagalan beberapa kes seperti kehilangan enjin jet, kapal selam KD Tun Abdul Rahman yang tidak boleh menyelam dan sebagainya.

shamsul-iskandar Shamsul (gambar) turut menyifatkan kenyataan bekas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Jamaluddin Jarjis sebagai bodoh apabila menyatakan kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Senat Mengenai Hubungan Luar, Senator John Kerry yang menuntut keadilan terhadap Anwar sebagai pandangan peribadi sahaja.

“Kenyataan Jamaluddin bodoh sedangkan selama ini Amerika Syarikat adalah rakan dagangan nombor satu Malaysia. Kenyataan John akan beri kesan langsung kepada hal diplomatik dan ekonomi juga. Sebarang kenyataan John bukan atas sebab peribadi. Jamaluddin tidak jelas mengenainya,” jelas beliau.

Sementara itu, Ahli Parlimen Balik Pulau Yusmadi Yusoff berkata masalah dan implikasi ini wujud kerana kepimpinan Najib dan konspirasi yang dicetuskannya.anwar-ibrahim5

Pelabur asing hilang keyakinan melabur bukan disebabkan kes Anwar (gambar) semata-mata.

Mereka bukan bodoh untuk ditarik hidung apabila mahu memuji, mengutuk atau beri pandangan dengan tegas.

Inilah manifestasi fitrah pertama yang masih berlarutan. Najib sepatutnya bangunkan integriti tersebut untuk bawa Malaysia ke tahap yang lebih baik.

“Malaysia yang kononnya mengamalkan demokrasi sepatutnya membawa negara ke tahap yang lebih baik. Namun, di bawah Najib, kita sudah jauh ketinggalan berbanding Vietnam mahupun Indonesia yang pesat dengan pertumbuhan ekonomi dewasa ini.

Pertumbuhan Indonesia misalnya telah mencecah 5.8% lebih baik daripada Malaysia,” katanya.

Muhyiddin: Kepala Kit Siang penuh masalah

MUAR, Feb 23 — Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata penasihat DAP Lim Kit Siang mempunyai pelbagai masalah dalam kepalanya sehingga terdorong menuduh beliau tidak menyokong sepenuhya gagasan 1 Malaysia.

Timbalan Perdana Menteri berkata dakwaan tidak berasas oleh Lim (gambar) itu merupakan satu perangkap untuk melaga-lagakan beliau dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak yang mengilhamkan gagasan 1Malaysia.

Ia juga membuktikan parti-parti pembangkang kehabisan isu yang boleh digunakan terhadap kerajaan, katanya kepada pemberita selepas menyaksikan demonstrasi Robotec oleh pelajar-pelajar sekolah dalam kawasan Parlimen Pagoh di sini hari ini. Beliau adalah juga Anggota Parlimen Pagoh.

“Saya fikir Lim Kit Siang tidak faham tentang pendirian saya (tentang gagasan 1 Malaysia) kerana di dalam kepalanya penuh dengan pelbagai masalah, ditambah pula dengan masalah yang dihadapi oleh parti pembangkang.”

“Kesemua masalah ini meletakkan Kit Siang dalam keadaan tertekan dan sebab itulah beliau mahu mengalihkan perhatian rakyat,” kata Muhyiddin mengenai dakwaan Lim yang disiarkan menerusi portal berita The Malaysian Insider.

Katanya Kabinet dan semua pihak tahu bagaimana beliau dan rakan-rakan dalam kerajaan sentiasa mencari jalan terbaik untuk menjayakan gagasan 1 Malaysia.

Ketika menyifatkan dakwaan Lim itu sebagai mahu melaga-lagakannya dengan Najib, Timbalan Perdana Menteri berkata hubungannya dengan Perdana Menteri adalah teguh dan beliau mempunyai pendirian yang sama dengan Najib.

“Saya harap kita semua tidak terjebak dengan politik mereka yang mahu melaga-lagakan pemimpin-pemimpin kita. Ini adalah cara mereka sejak dari dahulu lagi,” katanya.

Muhyiddin berkata beliau sememangnya menyokong gagasan 1 Malaysia kerana ia bersandarkan kepada prinsip dan semangat Perlembagaan Persekutuan.

Semalam, The Malaysian Insider memetik Lim sebagai mencabar Muhyiddin supaya menyatakan pendiriannya mengenai 1 Malaysia selain mendakwa kononnya Muhyiddin sering membuat kenyataan yang bertentangan dengan Najib berhubung gagasan itu. — Bernama

Ordinan Darurat Dimansuhkan, Bukan Lagi Alasan Tolak Tuntutan Royalti - Husam


KOTA BAHARU: Anggota exco kerajaan negeri Kelantan Datuk Husam Musa berkata Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 1969, yang digunakan oleh kerajaan pusat sebagai alasan bagi menetapkan bahawa Kelantan tidak layak menerima royalti, telah dimansuhkan pada 1979.

Oleh itu, katanya, ordinan berkenaan tidak boleh digunakan oleh kerajaan pusat dalam isu tuntutan royalti oleh keraaan Kelantan.

"Bagaimana kerajaan pusat boleh mengguna pakai ordinan yang telah dimansuhkan dan diiklankan dalam akhbar pada Ahad lalu," katanya kepada pemberita di sini hari ini bagi mengulas langkah kerajaan pusat menyiarkan iklan satu muka surat penuh di semua akhbar arus perdana berbahasa Melayu pada Ahad lepas bagi memberikan fakta sebenar mengenai kenapa Kelantan tidak layak menerima royalti minyak.

Kerajaan Kelantan bertegas mahukan kerajaan pusat membayar royalti minyak dan bukan wang ihsan walaupun mengikut peraturan, negeri tersebut tidak layak menerima royalti kerana dua telaga minyak yang didakwa milik Kelantan terletak lebih tiga batu nautika dari pesisiran pantai negeri itu.

Dua telaga minyak berkenaan terletak 150 batu nautika dari perairan Kelantan sedangkan Seksyen 4(2) Ordinan (Kuasa-Kuasa Perlu) Darurat 1969 menyebut negeri di dalam Malaysia mempunyai perairan wilayah hanya setakat tiga batu nautika (5.5 kilometer) diukur dari paras air surut.

Kerajaan pusat bersetuju memberi RM20 juta wang ihsan kepada penduduk Kelantan, yang merupakan bayaran pertama sebanyak lima peratus daripada hasil dua telaga minyak pada 2008, sama seperti yang termaktub di dalam perjanjian Akta Peroleum 1975, iaitu bayaran lima peratus daripada hasil keuntungan minyak dan gas kepada kerajaan negeri.

Husam juga berkata keputusan sama ada kes tuntutan royalti petroleum oleh kerajaan Kelantan akan dibawa ke mahkamah akan ditentukan minggu depan selepas exco dan Anggota Dewan Undangan Negeri mendengar taklimat mengenai isu itu daripada bekas Peguam Negara, Tun Salleh Abas, pada Ahad ini. - BERNAMA

Sultan Perak tiada kuasa eksekutif pecat Menteri Besar


Bahagian Akhir

Oleh N H Chan

Selepas Sultan melantik seorang Menteri Besar di bawah Artikel 16(2)(a), kemudian, adakah baginda mempunyai kuasa eksekutif untuk memecat beliau?

Jawapannya sekali-kali tidak, kerana kuasa eksekutif yang tinggal pada Sultan di mana baginda "boleh bertindak mengikut budi bicara baginda"

- selepas Menteri Besar dilantik di bawah Artikel 16(2)

(a) – mengenai Menteri Besar hanya boleh diperolehi dalam Artikel 18(2) (a) dan (b) .

Selain dari Artikel 18(2)(a) dan (b), tidak ada kuasa eksekutif diberi kepada Sultan mengenai kedudukan dan status Menteri Besar. Maka dengan itu Sultan, tidak mempunyai kuasa eksekutif di bawah Perlembagaan Perak untuk memecat seorang Menteri Besar.

Sultan Perak juga tidak mempunyai kuasa untuk memecat atau menyingkir Menteri Besar di bawah Artikel 16(6) dan (7).

Artikel 16 (6) dan (7) menyebut:

(6) Jika Menteri Besar tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan,… maka beliau hendaklah meletak jawatan dari Majlis Eksekutif.

(7) Tertakluk kepada Klausa (6), selain daripada Menteri Besar, seseorang ahli Majlis Eksekutif boleh memegang jawatan atas perkenan Sultan, tetapi mana-mana ahli Majlis boleh pada bila-bila masa meletak jawatan.

Mengikut Klausa (6), seorang Menteri Besar tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan "seharusnya meletak jawatan dari Majlis Eksekutif".

Tetapi bagaimana sekiranya mana-mana ahli Majlis Eksekutif atau kesemua mereka termasuk Menteri Besar – kerana Menteri Besar juga merupakan ahli Majlis Eksekutif – enggan meletak jawatan?

Klausa (7) memperuntukkan jawapan kepada soalan ini. Ia menyebut, "tertakluk kepada Klausa (6), selain daripada Menteri Besar, seorang ahli Majlis Eksekutif boleh memegang jawatan atas perkenan Sultan.

Tetapi mana-mana ahli Majlis boleh pada bila-bila masa meletak jawatan.

Klausa (7) menyebut dengan jelas bahawa ahli-ahli Majlis Eksekutif boleh memegang jawatan atas perkenan Sultan.

Sultan boleh menyingkir mereka dari pejabat kaunselor eksekutif jika mereka enggan meletak jawatan. Tetapi Mentei Besar, selepas dilantik oleh Sultan, tidak lagi memegang jawatan itu atas perkenan Sultan.

Oleh yang demikian, setelah dilantik sebagai Menteri Besar dengan mengaplikasikan perenggan (a) Klausa 2 Artikel 16, Nizar tidak boleh dipecat oleh Sultan dari jawatannya. Ini kerana Klausa (7) menyebut Menteri Besar tidak memegang jawatan berdasarkan perkenan Sultan.

Walaupun sekiranya Menteri Besar tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli-ahli Dewan, Sultan tidak ada kuasa eksekutif untuk menyingkirkan beliau dari jawatan Menteri Besar.

Berdasarkan situasi ini, satu-satunya cara untuk menyingkir seorang Menteri Besar ialah dengan mendapatkan undi tidak percaya terhadapnya dalam DUN.

Alternatif lain, Sultan boleh membubarkan DUN jika dimohon oleh Menteri Besar yang dilantik – iaitu Nizar kerana beliau tidak boleh disingkir oleh Sultan – di bawah Artikel 16(6).

Oleh itu, Menteri Besar Perak yang sah masih lagi Nizar dan bukan Zambry. Jadi, kenapa Mahkamah Persekutuan membuat keputusan yang putar belit dan terpesong ini dengan memihak kepada perampas kuasa iaitu Zambry apabila Perlembagaan Perak tidak memberi sebarang kuasa eksekutif kepada Sultan untuk berbuat demikian?

Lebih-lebih lagi ketika Nizar masih menjadi Menteri Besar – satu jawatan di mana beliau masih memegangnya mengikut undang-undang.

Adakah ini kerana hakim-hakim menjadi singa-singa yang dicucuk hidung oleh pemerintah yang mempunyai obligasi terhadap Sultan?

Dalam "What Next in the Law" muka surat 335, Lord Denning memberitahu kita:

Francis Baconlah yang menyebut dalam karangannya, "Of Judicature" yang menyebut:

"Biar para hakim ingat bahawa takhta Solomon disokong oleh singa-singa di kedua-dua belah pihak. Biar mereka menjadi singa. Tetapi singa-singa yang mengikut telunjuk pihak pemerintah.

Secara umum, mereka tidak memeriksa atau menentang apa jua tindakan pihak berkuasa. Menurut Francis Bacon (Canselor ketika pemerintahan King James I), secara umum (bermaksud berhati-hati, bijak dan halus) hakim-hakim adalah singa di bawah takhta, kerana takut dan jinak, mereka tidak memeriksa atau menentang apa jua perkara yang menyentuh kekuasaan para raja.

Sekarang anda dapat melihat kenapa singa-singa yang taat kepada kekuasaan raja, merasakan adalah lebih baik tidak memeriksa atau menentang sebarang bentuk kekuasaan para raja. "Ya, Ya, Ya". Bisik singa-singa yang pengecut itu.

Tetapi kenapa mereka boleh kehilangan hujah atau bukti apabila Sultan Azlan Shah sendiri menyatakan para hakim tidak tertakluk kepada kuasa raja, presiden atau perdana menteri?

Lihat "Sultan Azlan Shah’s Constitutional Monarchy, Rule of Law and Good Governance, Professional Law Books and Sweet & Maxwell Asia, 2004, p 59, yang menyebut:

Hakim-hakim tidak tertakluk secara politik kepada mana-mana Kerajaan. Mereka tidak perlu taat kepada Menteri-Menteri. Mereka adalah "singa-singa di bawah takhta" tetapi takhta ini diduduki oleh mereka sendiri bukan oleh raja, presiden atau perdana menteri.

Mereka perlu taat kepada undang-undang dan tanggapan mereka sendiri mengenai apa
itu kepentingan orang ramai.

Kepada undang-undang dan tanggapan mereka tentang kepentingan orang ramai inilah mereka perlu taat. Disinilah terletaknya kekuatan mereka.

Ungkapan ini datangnya dari mulut tuannya, Sultan Perak yang menyebut sendiri kepada undang-undanglah hakim-hakim perlu taat.

Maka disinilah terletaknya kekuatan mereka. Mereka adalah singa-singa di bawah takhta yang mereka sendiri duduki dan bukannya di bawah telunjuk raja, presiden atau perdana menteri. -

Terjemahan oleh Zainal Abidin Nor

* N H Chan menyertai badan guaman pada tahun 1961 dan bertugas sebagai peguam hampir dua dekad sebelum dilantik menjadi hakim Mahkamah Tinggi.

Beliau kemudiannya dinaikkan pangkat di Mahkamah Rayuan sebelum bersara pada tahun 2000.

Beliau mengarang dua buah buku, ‘Judging the Judges’ (2007) dan ‘How to Judge the Judges’.

Majlis Tahun Baru Cina BN kurang sambutan

Oleh B Nantha Kumar

najib2 PANDAMARAN: Majlis sambutan Tahun Baru Cina peringkat kebangsaan yang dihadiri oleh Perdana Menteri Najib Abdul Razak di Jalan Chan Ah Choo di sini Sabtu lalu, tidak mendapat sambutan kerana hujan lebat.

Malahan majlis itu, bertema 1Malaysia Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan, anjuran Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, telah tergendala lebih satu jam dan Najib terpaksan berucap dalam keadaan serba kekurangan.

Khemah-khemah di sediakan untuk orang ramai terbang dan makanan yang di sediakan basah kerana hujan.

Najib yang datang ke majlis pada pukul 8.45 malam terpaksa singgah ke rumah-rumah orang Cina bersebelahan kononnya beramah mesra pada hal majlis tergendala akibat hujan.majlis

Penganjur majlis terpaksa meminta sukarelawan untuk memanggil orang ramai kerana pengunjung majlisnya terlalu sedikit. Media arus perdana menghebohkan bahawa lebih kurang 8,000 penghunjung menjamu selera tetapi jumlahnya adalah kurang daripada 3,000 sahaja.

Najib yang mula berucap pada 10.00 malam seringkali menyindir Pakatan Rakatan. Beliau berkata majlis sambutan Tahun Baru Cina yang berlangsung di Banting pada hari yang sama adalah sesuatu kurang bijak dan tidak dapat menggagalkan majlis ini.

Turut hadir ialah, isterinya Datin Sri Rosmah Mansoor, Menteri Penerangan dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim, Presiden MCA Ong Tee Keat, Presiden MIC Datuk Seri S.Sammy Velu , timbalan menteri S.K Devamani dan A. Kohilan Pillay.

Wow! Ekonomi nak pulih oi!!

Saya tak mengaji ekonomi. Silap, silap tulis tadi tu. Yang sebenaqnya apa pun aku tak mengaji. Oleh sebab itu, saya tak reti hal-hal ekonomi.

Tadi, masa saya surf Business Times Singapura, entah lagu mana saya jumpa satu berita. Berita tu buat intro seperti berikut:
Malaysia is on the path to recovery and any increase in interest rates should be viewed as 'normalisation' and not 'tightening', the country's central bank governor said yesterday (lihat berita akhbar tersebut hari ini bertajuk "M'sia recovering better than expected: Zeti").
Saya tak tau pulih lagu mana ekonomi sehingga dilaporkan "policymakers next meet on March 4 to decide whether to start raising rates to prevent any potential asset bubbles". Barangkali pemulihan tahap negara China kerana "China tries to curb lending and avoid overheating".

Lepas tu saya baca The Star (lihat berita akhbar tersebut hari ini bertajuk "Bank Negara: M'sia clearly on road to recovery"). Apa tersirat, mana aku tau. Tapi, akhbar tu boh imej di bawah.
Saya tak reti ekonomi. Ukuran saya mudah saja. Adakah harga barang terutama harga makanan tak mengamuk lagi? Kos pengangkutan adakah tidak merempit lagi bila harga minyak naik? Maklumlah, kesan berganda kenaikan harga minyak. Tauke-tauke akan kata, tak boleh jual harga lama lagi. Minyak sudah naik, sewa lori lagi mahal ma! Semua barang mesti angkut ma!

Ukuran saya mudah saja. Kalau rakyat tidak lagi risau tentang cukup atau tak cukup duit belanja depa, saya kira ok la tu. Tetapi kalau harga barang mengamuk dan naik gila serta tidak seimbang dengan pendapatan rakyat, lu jangan auta la!

Apa pun, ukuran saya hanya ukuran cara orang tak mengaji ja. Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dah kata, prestasi suku keempat 2009 Malaysia yang akan diumumkan lebih baik daripada yang dijangkakan. Wow! Kagum kita dibuatnya walaupun keyakinan pelabur asing terhadap Malaysia terjejas.

Di kalangan pak-pak yet pula, berebut-rebut nak mewajarkan apa yang Najib dah kata. Semua kelihatan nak menayangkan kehebatan Najibcomics.

Dah ekonomi baik, bolehlah agaknya buat lagi revised budget? Maklumlah, peruntukan untuk MARA terutama yang berkaitan dengan pendidikan dan latihan dicantas-cantas dengan penuh histeria.

Berkaitan:
Ekonomi Malaysia mampu catat pemulihan tahun ini
Berita Harian (23/2/10): Malaysia berada di landasan betul untuk mencatat pemulihan ekonomi tahun ini berdasarkan pertumbuhan ekonomi semasa melampaui jangkaan, kata Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz.

Beliau berkata, berdasarkan petunjuk, Malaysia jelas menuju pemulihan ekonomi yang mana negara tidak lagi berada dalam keadaan ekonomi tidak menentu susulan kemelesetan ekonomi global sebelum ini.

“Kita sudah keluar daripada keadaan itu (tidak menentu),” katanya selepas melancarkan Thomson Reuters Islamic Finance Gateway di Kuala Lumpur, semalam. Turut hadir Pegawai Kanan (Asean, rantau Asia Pacifik) Thomson Reuters, Edward Haddad dan Ketua Kewangan Islam Thomson Reuters Global, Rushdi Siddiqui.

Susulan kemelesetan ekonomi, Bank Negara mengambil keputusan mengekalkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) pada rekod terendah dua peratus bagi kali ketujuh berturut-turut pada mesyuarat terakhirnya kerana masih wujud ketidakpastian prospek ekonomi negara maju.

Bagaimanapun, ia tidak menolak kemungkinan OPR tidak akan dibiarkan terlalu rendah bagi jangka masa lama memandangkan langkah itu akan membawa ketidakseimbangan dalam kewangan.

Dalam satu Pernyataan Dasar Monetari yang dikeluarkan selepas mesyuarat pertama Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) bagi 2010 pada bulan lalu, bank pusat itu juga berkata, pertumbuhan ekonomi negara maju terus bergantung kepada langkah dasar rangsangan, dan permintaan sektor swasta yang mapan ketika langkah pemulihan serta reformasi sistem kewangan sedang dilaksanakan.

Ditanya sama ada akan berlaku kenaikan kadar faedah susulan keadaan ekonomi yang semakin pulih, Zeti menegaskan, sebarang pengubahsuaian terhadap dasar kewangan harus dilihat sebagai usaha untuk meletakkan kadar faedah pada tahap biasa dan bukan untuk tujuan mengetatkannya.
:PB

Pakar setuju bukan Melayu boleh jadi PM

Di sudut perlembagaan, seorang lagi pakar perlembagaan terkenal Prof Datuk Shad Saleem Faruqi (bawah), sependapat bahawa golongan bukan Melayu boleh menjadi perdana menteri Malaysia.

Mengulas kenyataan rakan sejawatannya Prof Dr Abdul Aziz Bari dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA) mengenai perkara itu, beliau berkata:

“Tiada larangan terhadap bukan Melayu (untuk menjadi perdana menteri). Bagaimanapun kita ada konvensyen (kebiasaan).

“Saya rasa berdasarkan realiti politik di negara ini, ini negara Melayu,” kata pensyarah kanan di fakulti undang-undang Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu.

Beliau diminta mengulas kenyataan rakan akademiknya Prof Dr Abdul Aziz Bari yang berkata, perlembagaan tidak meletakkan syarat Melayu atau Islam untuk dilantik sebagai perdana menteri..

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Shad Saleem bagaimanapun berpendapat, bagi mengekalkan keamanan dan kestabilan negara, orang Melayu patut dikekalkan pada kedudukan itu.

“Mengikut perlembagaan tiada masalah. Tetapi berdasarkan politik dan sejarah lebih baik untuk negara ini mengekalkan status quo ini ini,” kata bekas penasihat undang-undang UiTM itu.

Menulis dalam kolumnya di sebuah akhbar harian semalam, Dr Abdul Aziz (kanan) dipetik berkata, menurut intipati undang-undang, orang yang paling mendapat sokongan dalam Dewan Rakyat hendaklah dilantik mengetuai kerajaan.

Tambahnya, kuasa pelantikan di bawah Yang di-Pertuan Agong hanyalah satu formaliti semata-mata.

Dr Abdul Aziz juga berkata, perdana menteri bukan Melayu mungkin boleh bertindak lebih baik daripada orang Melayu kerana beliau akan “ikut buku” (perlembagaan) dan bekerja keras bagi membuktikan kemampuannya.

Dr Abdul Aziz juga memuji Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng (kiri, berbaju gelap) yang menurutnya menampakkan pencapaian agak baik dan mempunyai harapan sebagai pemimpin nombor satu negara.

Sementara itu, Dr Abdul Aziz ketika dihubungi, menjelaskan orang Melayu tidak perlu risau terhadap kedudukan Islam dan kepentingan bangsa mereka kerana ia diletakkan di luar kerangka demokrasi.

“Sebab itu saya kata sepatutnya OK ada perdana menteri bukan Melayu,” katanya melalui e-mel kepada Malaysiakini hari ini.

Katanya, tanggapan bahawa kuasa raja terlalu kecil - yang menurutnya dijadikan alasan golongan ekstrimis untuk menakut-nakutkan rakyat - adalah silap dan tidak betul.

Sebaliknya, jelas Dr Abdul Aziz, ketakutan atau salah faham itu timbul kerana perlembagaan telah diselewengkan atau tidak dilaksanakan.

Katanya, perkara tersebut jika berlaku tidak sepatutnya mengejutkan orang Melayu kerana selepas enam perdana menteri Melayu di Malaysia, kepentingan Islam dan Melayu tidak juga terjaga.

“Malah ada (perdana menteri) yang kita boleh katakan telah menggadaikan kedudukan dan kepentingan itu,” kata pensyarah yang terkenal dengan kelantangan dan ketegasannya itu.

Tentang bagaimana idea itu boleh menjadi kenyataaan, Abdul Aziz berkata, ia “bergantung kepada kesediaan orang Melayu dan kemampuan bukan Melayu.”

“Kesediaan itu soal yang perlu dilihat; saya cuma menjelaskan (daripada aspek) undang-undang sebagaimana yang terkandung dalam perlembagaan. Itu sahaja.”

Ditanya sama ada beliau tidak risau menjadi sasaran kemarahan orang Melayu ekoran tindakannya mendedahkan perkara yang tidak diketahui umum tersebut, beliau berkata:

“Seperti yang disebut oleh (penulis) Subky Latif dalam kolumnya di (akhbar mingguan) Siasah, Melayu yang bodoh dan kuat sentimen perkaumannya sahaja yang akan naik minyak.

“Kelompok ini tidak perlu dilayan. Kalau soal kepentingan dan hidup mati Melayu-Islam yang dibangkitkan, bukankah ada raja? Saya fikir kalau raja-raja ini tahu dan sedar peranan mereka, tidak timbul bahaya yang dibayangkan itu,” katanya.

Bukti plan Unity Government wujud dalam PAS

oleh ali :

Salam Jalan Raja Laut. Hari ini YB Khalid Samad mendedahkan detil aduan Exco Pemuda iaitu Abdullah Karim yang ditolak mentah-mentah oleh Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali. Tapi YB Khalid Samad tak dedah semua. Malu-malu ayam pulak dio ni. Meh sini den dedahkan lagi sikit. Apa daa Yb Khalid ni, itu pun nak malu. Nak kono blogger cikai macam den jugak yang dedahkan. Ha Ha Ha.

Begitu juga dengan persoalan aduan. Adakah difikirkan tepat, SUA secara seorang diri layak dan berhak untuk menentukan sesuatu aduan itu bermerit atau sebaliknya? Tidakkah mungkin berlaku situasi dimana SUA sendiri bersetuju dengan tindakan yang diambil, walaupun tindakan khianat terhadap rakan pakatan dan maka oleh itu membakul sampahkan aduan tersebut? Bukankah aduan seperti yang dibawa oleh Saudara Abdullah Karim bahawa pimpinan PAS Selangor berusaha untuk mengkhianati MB Selangor dengan bantuan sebuah NGO dan Presiden NGO berkenaan pada ketika itu telah sanggup menjadi saksi keatas pertuduah tersebut merupakan aduan yang cukup serius.
Sekiranya ianya ditangani dengan cara sebegini, bagaimana PAS boleh meyakinkan rakyat bahawa ianya mampu menegakkan keadilan?

Kes ini diketahui ramai dan akan diketahui oleh ramai lagi. Lebih-lebih lagi sekiranya mantan Presiden NGO berkenaan sudah menjadi ahli PKR; parti MB Selangor. Tidakkah perkara ini akan diketahui pimpinan PKR? Tidak malukah PAS pada ketika itu bercakap “Ya kami bersama PR dan kami ikhlas kerana kami Parti Islam” sedangkan pimpinan PKR sudah tahu tentang usaha khianat pimpinan PAS Selangor?


Nazree Yunus adalah Presiden NGO yang dimaksudkan oleh YB Khalid Samad.

Aduan Abdullah Karim

NGO yang dimaksudkan oleh YB Khalid Samad ialah Gerakan Rakyat Anti Korupsi atau nama glamernya GERAK. Presiden GERAK yang dimaksudkan ialah Mohd. Nazree Yunus. Nazree baru sahaja menyertai PKR. Beliau sedia menjadi saksi terhadap aduan Exco Pemuda, Abdullah Karim. Abdullah Karim ada hard evidence atau bukti kukuh tentang plan Kerajaan Perpaduang di Selangor dan mempunyai saksi yang sanggup tampil ke depan iaitu Nazree Yunus. Respek den pada bekas budak SMAP Labu dan Universiti Malaya ni kerana berani menjadi saksi kepada Abdullah Karim.

Nazree ketika menyerahkan borang keahlian PKR kepada Ketua AMK baru-baru ini.

Diktator baru PAS

Setiausaha Agung PAS, Mustafa Ali boleh buang detil aduan Abdullah Karim dengan alasan tiada merit. Cakap dopan wartawan Malaysiakini dengan selamba dan gelak ketawa pulak tu. Kurang ajar mangkuk ni. Sabar yolah bai.

“Bila saya lihat, beberapa perkara yang beliau sebut itu tidak tepat. Jadi tidak cukup meritlah hendak serah pada jawankuasa disiplin,” kata Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali.

Sukahati si MANGKUK Stopa ni buang aduan Abdullah Karim dalam tong sampah. Abdullah Karim masih bangun dan terus melawan[link]. Ini bayangan diktator dalam PAS. Tuan Guru Haji Hadi sudah tidak berfungsi lagi bila dikuasai Mustafa Ali. JKD-PAS atau JawatanKuasa Displin cuma menjadi boneka Mustafa Ali. Setakat ni sahaja pendedahan Baganutama. Yang lain-lain akan menyusul, Insya Allah. Terpulang kepada publik untuk menilai. Dengan pendedahan terbaru ini, yang den boleh simpulkan ialah Mustafa Ali sengaja membuang aduan Abdullah Karim kerana hendak cover up plan puak Kerajaan Perpaduang dalam PAS yang telah digagalkan oleh Tuan Guru Nik Aziz. Den amat bersetuju dengan rumusan blogger Xenan tentang praktis terkini yang dilakukan oleh Mustafa Ali. Apo nak jadi ni bai?

Gembira betul Mustapha Ali.Siap gelak2 lagi.Mmg Tricky Master la mamat ni. JK Displin PAS bawah tapak kaki die jer.Selamber tapis apa2 yg nak masuk dlm JKD.Setiausaha "Agung" sungguh. Busuk2 kes liwat anwar pon, Mahkamah at least kasi jugak bukti n tuduhan dua2 belah pehak dibentangkan dulu depan hakim. Tak kesah la ada merit ke idak.Baru ler Mahkamah leh putuskan.

Lagi hebat bila bukan hampir tapi semua geng dia buat lah apa saja, langsung tak kena apa2. Takat kene kutuk n kritik tadak cacat cela nya pon bang.Tuh bukan hukuman da.Bila tengok senarai tindakan displin PAS pada geng UG ni, teringat gua pada Party lawan PAS.

Dengan Party ni pon, lu dakwa la apa pon diorg mesti menang gak. Masuk parlimen menang, masuk DUN menang siap leh tukar speaker, masuk court menang.Kalah cuma satu jek..bila berdepan dengan undi rakyat. Maybe tuh jek kot jalan nak kalahkan "bayangan UMNO" ni?


Berkaitan :
Aduan Abdullah Karim & Tulang Besi tidak boleh "dibakulsampahkan" <-- Woi Pakaq, hang punya laporan yang ni pun delay lagi ka? Jika laporan Zainulfaqar ini tidak disiarkan oleh Harakahdaily, memang sah Khalid Samad sekarang adalah orang buangan PAS dan juga membuktikan Mustafa Ali telah lama menguasai organ-organ penting Parti PAS seperti Organ Penerangan Parti dan Pejabat Agung PAS Jalan Raja Laut.

Koh Tsu Koon Tersentak Keng Yaik Kata Gerakan Tak Akan Mampu Tawan Kembali Pulau Pinang

Anggota Gerakan hendaklah melipatgandakan usaha mereka dan berusaha gigih untuk membuktikan bahawa kenyataan penasihat parti bahawa Gerakan telah kehilangan Pulau Pinang adalah salah, kata Presiden Tan Sri Dr Koh Tsu Koon.

Katanya anggota parti hendaklah mengambil kenyataan Tun Dr Lim Keng Yaik itu sebagai satu cabaran.

"Saya menasihatkan semua anggota parti untuk menjadikannya satu cabaran, mengambilnya sebagai satu cara bagi melipatgandakan usaha, memberi lebih penekanan terhadap ideologi parti dan menyediakan perkhidmatan yang telus dan ikhlas kepada rakyat tanpa memikirkan balasan, secara jujur menunjukkan kepada rakyat bahawa kita menyediakan perkhidmatan.

"Oleh sebab itu, jika mereka (anggota parti) berasa sedih, saya akan menasihatkan mereka untuk membuktikan Penasihat salah," katanya kepada pemberita ketika diminta mengulas kenyataan Lim dalam satu wawancara dengan The Edge Financial Daily pada 18 Feb, yang dilihat mengecewakan ramai anggota Gerakan.

Koh ditemui pemberita selepas melancarkan persidangan mengenai kejururawatan anjuran International College of Health and Science (ICHS) dan Canterbury Christ Church University, United Kingdom, hari ini.

Koh berkata beliau telah menemui Lim (kanan) mengenai perkara itu dan bekas presiden itu menyatakan beliau "berniat baik dan mahu mengejutkan anggota Gerakan daripada kelenaan".

"Penasihat memberi gambaran terburuk dan beliau gembira jika kami dapat membuktikan bahawa beliau salah. Saya turut memberitahu beliau mengenai perasaan dan sentimen anggota akar umbi di Pulau Pinang yang berusaha bangkit semula daripada tsunami politik yang menyebabkan kita tewas teruk," katanya.

Ditanya sama ada sebarang tindakan akan diambil terhadap Lim, Koh berkata: "Tidak. Ini merupakan sebuah negara bebas dan demokratik. Beliau membuat kenyataan dan beberapa anggota memberikan reaksi. Kami mengambil maklum perkara ini dan biarlah kita teruskanlah perjuangan." -BernamaIn the first part of our interview with Gerakan adviser Tun Dr Lim Keng Yaik yesterday, he spoke about the problems plaguing both the Barisan Nasional (BN) and Pakatan Rakyat (PR) coalitions. What of his own party?

Lim expressed concern over whether his anointed successor, current Gerakan president Tan Sri Dr Koh Tsu Koon, can take the party out of its decline.

Although the veteran politician said Koh was the best he had in terms of intellectual capacity and integrity, he feels that Koh is unable to make politically difficult decisions and provide leadership.

He thinks that Gerakan would need to go back to its core ideology based on a multiracial approach before it can pick itself up again.

Lim, who headed Gerakan for 27 years, believes that Gerakan has lost Penang for good.

“Should it (regain Penang)? No! We missed our chance. In cricket, they say you had a good innings and 39 years is a long and good one. What more do we want?” said Lim in his office in Bandar Utama in Petaling Jaya recently.

Lim, who was in government from 1972 to 2008, is also pessimistic about efforts to turn the country into a high-income economy.

The basis for a knowledge economy is human resource, he said, and to restructure this, the government would need to change its education policy.

On the controversy over the usage of the “Allah” word, Lim said that both sides of the divide were right and wrong at the same time.

“The issue has been over-politicised and maybe the solution lies with the Council of Rulers,” he added.

This is the second and final part of his interview with Sharon Tan, Cindy Yeap and Chan Kok Leong of The Edge Financial Daily (TEFD).

TEFD: Can Gerakan retake Penang?

LKY: No. (Laughs) Should it? No. You missed your chance. In cricket they said you had a good innings. A long and good innings of 39 years. What more do you want?

TEFD: What does Gerakan need to do to get back Penang? Gerakan is seen as Penang, Penang is Gerakan.

LKY: No more. The long innings is gone. Gerakan has to look after its base which has been lost. It is baseless. It has to revert to its ideological background. And it must play a more prominent part as the influencing partner in future politics to move towards our ideological path.

TEFD: Is Tan Sri Dr Koh Tsu Koon the right man for the job?

LKY: What to do? He was the best I had in terms of intellect and integrity. Nobody can fault me. But in terms of politics, he is still struggling. If he is not careful, there will be a quiet revolution within Gerakan.

TEFD: Now there is talk about reallocation of seats in Barisan Nasional (BN).

LKY: More so that we need an ideological approach rather than trying to maintain base lah. Then at least we are part of this ideological move to mature politics on a multiracial basis. Don’t think in terms of numbers or try to still be in government. Get that out of our bloody minds.

We had a good run in 39 years in a place where we used to have a base. So instead of hankering for your base, why don’t you follow your ideological path and choose partners which can fulfil your ideological base? After March 8, politics is going towards an ideological base that is multiracial in approach.

TEFD: Where do you see Gerakan in this? Gerakan is a multiracial party and the conscience of BN.

LKY: We always say that we are too far ahead of ourselves (laughs). That is why I keep saying that there will be a realignment in future.

TEFD: Which party has most to lose in this realignment?

LKY: Even if PAS joins Umno, do you think they can maintain the majority on a pure Malay, racist and Islamic agenda? You think they can? I don’t know.

TEFD: The numbers favour them…

LKY: I don’t think so. I think the young Malays if you get a charismatic multiracial Malay leadership, you may just beat them with a total block of non-Malays on their side.

You can get 60% and this new multiracial Malay leadership will get 40% but with overwhelming non-Malays. I am not saying Chinese and Indians only but with Kadazans and Ibans.

You try lah.

You think they can get 80% with Umno and PAS joining? The more you push, the more likely but there are also people in PAS that don’t think they can do it although Umno wished they would.

It takes a lot. That is why politics is very interesting and challenging in Malaysia. That’s why as a young man of 28 or 29, I got immersed in politics. I could see the challenge.

My thoughts and feelings could make a difference. I intended to make a difference.

But unfortunately 36 years of it makes no difference (laughs). I don’t know. If in my retirement I can still carry on explaining and guiding the people to make the right choice, I feel grateful that I am still alive today.

So in this respect, we need politicians who are more thinkers than those with personal agendas. We need people to think for our complicated society and challenges facing our country to allow the people to become part of this maturing of democratic politics.

TEFD: What is Gerakan’s ideological base now?

LKY: Multiracial, non-racial approach, not only care about Chinese even though your base is Chinese, but all other races.

TEFD: Gerakan used to have a lot of thinkers but…

LKY: Being in the beehive, the bees start to sting our own people until they cannot stand it, they start to leave.

TEFD: Are you advocating that Gerakan should get out of BN?

LKY: There is nothing to get out to. How to get out?

TEFD: Within BN there are no multiracial parties except in Sabah and Sarawak.

LKY: You see lah who is not working with the Ibans and Kadazans.

TEFD: Does Gerakan plan to go to East Malaysia?

LKY: You don’t tell people what you are going to do early. When PBS and Gerakan wanted to do the joint council, (former prime minister Tun Dr) Mahathir (Mohamad) saw it and killed it. Killed it!

Will (Tan Sri Abdul) Taib Mahmud stay? He has good control but will it split when he’s not there anymore? That will depend on who provides the leadership for the Ibans. Are they a satisfied lot? I don’t know.

How about in Sabah? Are the Kadazans okay? There is a big difference between (Tan Sri) Bernard Dompok and (Datuk) Joseph Pairin Kitingan. One is too complacent while the other one is still very much a reformist. Maybe (Gerakan) can even play second fiddle to DAP.

TEFD: What do you make of the “Allah” issue?

LKY: (After deep thought) Both sides are right and both sides are wrong. Using constitutional rights and universal rights, the Christians might be right. But in the context of Malaysia, they may be wrong. So both sides are right and both sides are wrong.

The issue has been over-politicised. To me you should let the Council of Rulers decide and take it away from the politics and then we may be able to maintain peace and harmony.

If they decide otherwise then so be it. Even if it is loaded on the Malay and Islam side, let it be. After all they are rulers.

That is the time for the constitutional monarchy to play its part. Take it off politics since it has been politicised. And to take it off from politics, let the rulers decide.

TEFD: You were in the cabinet in 2007 when the issue first came up. How did they get so far? Was it discussed at all?

LKY: Pak Lah (Tun Abdullah Ahmad Badawi) with one hand just brushed it off just like that. Bernard (Dompok) reported back to the Catholic church that they cannot do anything. So they went to the court to plead for their constitutional and universal rights.

You have a situation where the Peninsular Malays/Muslims feel bad but those in Sabah and Sarawak don’t feel bad because they are used to it.

In Sabah and Sarawak, they use the Bahasa (Malaysia) version because they are not well-versed in English while in the Peninsula they use English which uses the word God.

The court will rule on constitutional and universal rights but people are not prepared for that. So it’s better to refer back to the constitutional monarch which is the rulers in council.

TEFD: Tun, do you think we are more polarised now than before?

LKY: Yes. The implementation of the New Economic Policy. The rise of religious extremism. And the application of human and universal rights by the non-Malays. And education and facilities in schools and universities which have not been balanced over time.

I use that word because they have enough doctors and accountants and lawyers and yet the quotas still apply.

Opportunities in education and universities have not been balanced over time. This kind of things, you have to rebalance from time to time.

TEFD: Talking about a high-income economy, can we do it?

LKY: This is difficult. If they don’t change the education policy, they cannot achieve high-income economy status. If the education policy doesn’t change with the passage of time, to produce the right human resources for the needs of this country, then we will regress and not progress.

A high-income economy must be based on people, equipped with the best knowledge and retained for the country’s use. Then we may stand a chance. If not, we can talk till the cows come home and we will regress and not progress.

TEFD: So, isn’t the PPSMI reversal a step back for the high-income economy drive?

LKY: In my memorandum to Dr Mahathir, I said that Maths and Science should be taught in their mother tongue in primary schools while English periods should be increased.

And then English should be made the medium of instruction for Maths and Science in secondary schools.

In modern education methods, there are better ways of educating people in languages than what we are currently doing. We can use audio and video to teach languages instead of the rote system. For that, I used to argue with Dong Jiao Zong in 1972 when I was still in MCA and asked them, how much Chinese do you want a Chinese to know?

The East Ender Londoner speaks English which none of us can understand and yet they are Englishmen.

Equip students with enough content in Chinese to enable them to read and write and converse in Mandarin. Or do they want every Chinese to be a literature expert and quote proverbs only Chinese in China understand? If 3,000 words is enough I can’t see how they can’t pump the students with the words within six years.

I’m English educated but can they say that I’m not a Chinese. Those days I couldn’t even speak Mandarin although I’ve picked it up now and can give a two-hour lecture in Mandarin without being able to read Chinese.

They want their mother tongue education, forgetting they are in Malaysia. Undoubtedly, the Chinese Malaysian is very appreciated in the last 20 years in the international circuit.

To those who have been exposed, the Chinese from here are better appreciated than those from other countries like mainland China, Taiwan, Indonesia, Hongkong and Singapore.

Chinese from Singapore are very educated but have their noses in their foreheads. China Chinese are hillbillies although they are very much different today.

Those from Taiwan will eat you up and swallow you lock, stock and barrel. There won’t even be bones coming out.

And the Hongkong Chinese only care for themselves and nobody else.

There is nothing to say about the Indonesian Chinese as they have even lost their names.

To appreciate that, the Chinese in Malaysia, being influenced by other races here, their mannerisms, eating habits and appreciation of multiracial society that makes them what they are, should be confident of that.

People outside the country compliment the Chinese Malaysians for being well mannered, know how to mix with people, caring and don’t impose on people. All these good characteristics come from here.

What’s wrong?

If 3,000 characters are enough to maintain our mother tongue then that should be good enough. And then we can spend more time learning English and Bahasa Malaysia.

There is no doubt that the Malays in this country need help. In any country, it’s the rural people who need the most help. It so happens that the rural people in Malaysia, 90% are Malays. It’s a rural problem and not just a Malay problem. Like Dr Mahathir in The Malay Dilemma says, “You change the environment, you change the race.”

The NEP should help Malays and enlarge the cake to allow others to have a piece of the cake. But you must help the great proportion of Malays who live in the rural areas and change their environment, state of mind and thinking.

What the government has failed to do is help build entrepreneurs from the Malay masses. Although professionally they have built up enough people, there are not enough businessmen. The Chinese entrepreneurs are needed to help.

Instead of being jealous of them because they have the experience and capability, they should make use of them by instituting genuine bumiputera-Chinese joint ventures. Genuine and not Ali Baba style. Incentivised and monitored by the government, by certain departments.

If we can monitor capital and business structure in the country, why can’t we incentivise these local joint ventures for a purpose? That is to build up local entrepreneurship among the Malays.

But those who are not working must be removed without fear or favour, whether they are Umno or not. But it must be monitored by the government so that those who are sleeping, lazy or have their own agenda should be removed and replaced by more genuine ones.

This will stop (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim) from saying that we are building Umnoputeras and not bumiputeras. But we have wasted 40 years. The ones who think they can become rich quickly by joining politics should be condemned and kept out of politics and government. You know it but don’t dare say it. I’m saying it now.

In a way, I’m saying that Umno should remove these fellas. There are 50,000 Class F contractors, what for? The famous words are sub, sub, sub, sub. No wonder, our computer labs have only two “tiangs” and one roof and then collapse.

If you appreciate the experience and capability of the Chinese, why can’t we do it? The Malays should be inculcated with the value that you can make money not only through your own people but through others as well. It can be tax-free and exposure to capital when there is a Malay partner. It can be incentivised by the government and monitored.

I always ask, do you need a Malay to help a Malay?

When oil palm went up, it benefited the 75% Malays. 50% of the oil palm is produced by Felda and 25% by PNB corporates.

But I’m a Chinaman who has helped the small Malay stakeholders be it rubber or oil palm planters.

They wanted to subsidise cooking oil when the bulk of it is consumed by Chinese. Want to die ah? Taxing the poor Malay to subsidise the Chinese. They wanted to impose excess profit taxes on oil palm because of envy of KLK, IOI’s profits but they forgot about Golden Hope, Sime Darby and Guthrie and that 50% of the smallholders are from Felda.

I tell you, I give up la talking to this government.

Apa hang merapu ni Rais Yatim?

oleh : shalehudin


Persoalannya, beranikah bangsa Umno atau beranikah Rais khasnya menasihati rakan rakan sekandang dengannya malah memastikan dirinya juga bersedia untuk lepaskan jawatan sebagaimana nasihatnya pada Anwar?

"Dari segi keluhuran undang-undang atau perimbangan hak asasi, sebaik-baiknya seseorang yang pegang jawatan sama ada sebagai ahli parlimen, ketua pembangkang, menteri atau anggota pentadbiran harus meletak jawatan dulu dan menghadapi dakwaan yang dikemukakan padanya.

Kalau tak berani dan sayangkan jawatan berimbuhan tinggi tu, jangan cakap la. Buat muntah habih orang keliling.

Aku yakin Anwar mendidik diri tak besarkan jawatan dan tak agungkan kemashyuran. Sejarah juga membuktikan jawatan yang disandangnya dahulu lebih tinggi dan baik dari Rais sekarang. Malah beliau mungkin mendapatkan kembali kemashyuran itu jika berpatah balik berkubang dilubang yang Rais berkubang sekarang. Kalau setakat nak lepaskan jawatan sebagai ketua pembangkang ni, bila bila masa pun boleh asalkan berasas dan kena gayanya.

Kalau sekadar nak sebut Kasitah Gaddam saja sebagai contoh, tak payah la. Amacam kalau hang pi nasihat Najib bini Rosmah, kalau tak letak jawatan pun, saman RPK ka atau saman detektif Bala ka untuk cuci nama. Macamana dengan menteri Jarjis? dah lupa ka? Atau hang sesaja nak perli dia? Apa hal pulak kalau ada anak bangsa hangpa yang entot entot (sori bro TT, pinjam sat) anak orang kemudian lari? Takkan buat bodo saja? Stadium runtuh tak pa ka? Masjid runtuh pun tak pak jugak ka?

Wooiihhh.. banyak la kalau nak "list"kan sampah yang hangpa buat kat sini. Nak pi pekena cucuq udang cicah petang petang ni baguih gak...


Negara beragama: Asri syor badan pemantau liberal bantu kerajaan

KUALA LUMPUR, Feb 23 — Bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin yang seringkali memberikan pandangan liberal mengesyorkan agar pihak berkuasa membentuk badan pemantau terdiri daripada kalangan cendiakawan Islam yang berfikiran terbuka dan tidak bersifat ortodoksi bagi mengelakkan situasi negara “autokratik agama yang amat menakutkan”.

Menurut Mohd Asri, usaha menerapkan unsur-unsur Islam dalam negara ini merupakan satu usaha baik dan wajar disanjung, tetapi dalam konteks negara moden, proses ini hendaklah dibuat dengan teliti dan berhati-hati.

“Negara beragama adalah tuntutan, tetapi negara autokratik agama amat menakutkan.

“Beberapa pengalaman Pakistan dan Afghanistan yang lepas patut diteliti. Maka, badan pemantau kepada perkembangan ini yang terdiri dari cendiakawan-cendiakawan Muslim yang terbuka dan tidak sifat ortodoksi perlu diwujudkan untuk memberi pandangan balas kepada kerajaan,” kata bekas mufti yang liberal ini dalam tulisan blognya berkaitan dengan hukuman sebat wanita di Penjara Kajang awal bulan ini.

Malah beberapa tulisan beliau sebelum ini juga pernah menyentuh aspek ini dengan meminta majlis-majlis agama negeri dan agensi agama persekutuan juga menerima pandangan daripada golongan bukan fundamentalis.

Dalam tulisannya kali ini kata beliau, hukuman sebatan “bukan sahaja perlu adil, tetapi juga perlu kelihatan adil” kerana masyarakat akan memandang serong terhadap setiap hukuman yang hanya menghukum anak bilis dan membiarkan jerung.

“Maka, bukan sahaja peminum arak patut dihukum, tetapi taukeh-taukeh atau mereka yang terlibat dalam pengedaran arak dalam kalangan umat Islam patut dibawa ke pengadilan.

“Ini termasuk mana-mana individu Muslim yang memegang saham-saham arak dalam negara ini. Empunya pusat-pusat hiburan yang menggalakkan aktiviti tidak bermoral ini mestilah dibawa ke pengadilan.

“Maka pihak berkuasa agama hendaklah jujur dengan rakyat, dan berani membawa empunya, atau pemegang-pemegang saham arak dan judi yang membabit individu Muslim sekalipun ‘kelompok yang dianggap kebal’ dalam negara ini,” katanya.

Mohd Asri juga berkata kecenderungan Islam bukanlah menghukum tetapi mendidik.

Jika terdapat jalan keluar agar mereka tidak dihukum disebabkan maksiat peribadi, maka itulah yang paling utama, katanya.

“Banyak rakaman-rakaman yang tersiar dalam internet yang menunjukkan bagaimana operasi ‘tangkap khalwat’ begitu kejam dan sengaja mendedahkan keaiban mangsa.

“Ini seperti diambil gambar mangsa dalam keadaan bogel, disuruh mangsa mempamerkan pakaian dalamnya kepada kamera dan seumpamanya.

“Pegawai-pegawai yang terbabit dalam operasi yang seperti ini hendaklah diambil tindakan kerana mencemarkan maruah agama yang mulia ini dan maruah orang lain,” tambah beliau.

Beliau juga berkata gambaran bahawa negara ini kerap menghukum wanita juga perlu dielakkan.

“Apakah mereka melakukan kesalahan bersendirian? Amat membimbangkan, imej Islam yang sering dikaitkan media Barat dengan Malaysia akan menyebabkan mereka menyangka ini merupakan cara Islam yang selalu menghukum wanita, dan tidak pula menonjolkan hukuman terhadap lelaki yang terbabit.

Fortune and Happiness are yours in the Maxis New Year Special!

“Maka, hukuman terhadap lelaki-lelaki yang terbabit juga hendaklah diumumkan dengan jelas dan media diminta menyiarkannya bersama,” katanya.

Mengenai pendirian beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mengkritik pelaksanaan hukuman sebatan, beliau berkata, mereka hendaklah berhati-hati.

“Jika mereka Muslim, mereka hendaklah memastikan dalam diri mereka; apakah mereka membantah hukuman Islam yang asal, atau pelaksanaan semasa?

“Jika mereka membantah hukuman asal, maka itu memberi implikasi akidah mereka. Jika mereka membantah pelaksanaan semasa, mereka hendaklah tumpukan kepada proses pelaksanaan semasa sahaja, jangan dipertikaikan hukuman Islam asal yang adil yang ada dalam al-Quran dan al-Sunah.

“Begitu juga bukan Muslim, jangan mereka mempertikaikan al-Quran dan Nabi orang Islam, itu boleh menimbulkan ketegangan dan huru-hara dalam negara yang harmoni ini,” katanya lagi.

Hikayat terakhir Khairy dalam Umno

KATA pepatah Melayu, 'jika tiada angin masakan pohon bergoyang'. Dalam pepatah Melayu moden, ayat itu diubah sesuai dengan ungkapan 'jika tiada beruk, masakan pokok bergoncang'.

Dalam terjemahan lain pepatah ini disebut sebagai 'beruk-beruk yang menggoncangkan pokok.'

Pepatah moden ini dipinjam dari seorang tokoh politik muda, sewaktu beliau berkuasa satu ketika dahulu. Ayat ini ditujukan kepada mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, yang amat lantang mengkritik kepimpinan PM waktu itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Ayat 'beruk-beruk yang menggoncangkan pokok ini', merujuk kepada gangguan terhadap seseorang pemimpin atau sesebuah organisasi. Orang yang menggugat kestabilan seseorang atau sesebuah organisasi, dilabel dengan gelaran beruk.

Istilah beruk dalam politik Malaysia bukannya baru. Ia sudah lama diperkenalkan oleh Dewan Bahasa dan Pustaka, yang pernah menerbitkan cerpen satira politik bertajuk Maharaja Beruk oleh Yahaya Ismail.

Kepada siapa gelaran beruk itu dirujuk, atau mengapa beruk dijadikan modal politik bukan persoalan yang hendak dibahaskan sekarang.

Persoalan yang hendak dilontarkan penulis, dengan meminjam pepatah Melayu moden, 'beruk-beruk manakah' yang menggoncangkan pokok pemuda Umno, sehinga kedudukan ketua nya, Khairy Jamaluddin Abu Bakar bergoyang?

Bukan goyang sikit-sikit, tetapi bergoyang macam dipukul ribut, sehingga ada desas desus mengatakan, di kalangan exco pemuda Umno mahukan Khairy meletakkan jawatan sebagai Ketua Pemuda, kerana didakwa tidak efektif.

Pemuda Umno menunjukkan 'jalan keluar' kepada Khairy, bukan semata-mata kerana beliau tidak efektif. Soal efektif atau efisyen seseorang dalam menjalankan tugas, tidak penting dalam Umno.

Untuk mengelak persepsi negatif terhadapnya, Khairy membuat kenyataan politik, menafikan wujudnya masalah dalam pemuda Umno.

Namun, pergeseran dengan beberapa orang exco pemuda, khususnya Hishamuddin Yahya, jelas menunjukkan beliau tidak mendapat kepercayaan dari kalangan exconya sendiri.

Lebih parah lagi mereka dikatakan memberikan tekanan hebat, dengan mendesak Khairy meletakkan jawatan ketua pemuda.

Khairy seharusnya memahami, mengapa Umno sudah tidak memerlukan khidmatnya lagi. Hakikat ini memang wujud. Bukan kerana Khairy dikecam anggota exconya. Indikator yang paling besar bahawa Umno tidak mengkehendaki beliau ialah, apabila Perdana Menteri, Dato' Seri Mohd Najib Tun Razak, tidak melantiknya ke sebarang jawatan dalam kerajaan.

Sebelum ini ada laporan mengatakan, Khairy tidak diberikan jawatan, kerana Najib mahu beliau menumpukan tugas mempertingkatkan sokongan golongan muda terhadap Umno.

Ini semua alasan politik semata-mata. Sengaja hendak mencari 'excuse' untuk tidak menjatuhkan 'air muka' Khairy dan bapa mertuanya, Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Najib sudah menunjukkan pendiriannya dengan jelas. Dalam pertemuan pemuda Umno di Putrajaya, 18 Februari lepas. Najib enggan memberikan komitmen untuk melantik Khairy dalam kabinetnya, walaupun ada suara yang mahu beliau diberikan jawatan.

Khairy seharusnya memahami mengapa Najib enggan melantik beliau. Pertamanya, sudah tentu pelantikan Khairy akan dibidas Dr Mahathir. Semua orang tahu Mahathir memang betul-betul anti dengan Khairy. Najib tidak berani lantik Khairy kerana takut diserang Mahathir.

Faktor kedua, barangkali ada kebenarannya cakap-cakap dalam Umno, wujud kerenggangan antara Abdullah dengan Najib dahulu, antaranya berpunca daripada Khairy, dan perkara ini mendorong ramai kalangan penyokong Najib tidak menerima kehadiran Khairy.

Najib sudah menunjukkan sikapnya dengan jelas terhadap Khairy, sebaik sahaja mengangkat sumpah sebagai PM ke-6, beliau menamakan Naib Ketua Pemuda Umno, Dato' Razali Ibrahim sebagai Timbalan Menteri.

Lebih jelas lagi apabila beliau melantik Dato' Mukhriz Mahathir yang kalah dalam pertandingan tiga penjuru merebut jawatan ketua pemuda Umno, sebagai Timbalan Menteri juga.

Khairy tidak dilantik apa-apa jawatan. Nasib Khairy sama dengan nasib Dato' Ahmad Zahid Hamidi yang memenangi jawatan ketua pemuda Umno pada tahun 1993 yang lalu.

Zahid tidak dilantik sebarang jawatan kerana beliau dikenali sebagai 'budak Anwar' (bekas TPM, Dato' Seri Anwar Ibrahim) yang dikatakan banyak mengkritik PM Mahathir ketika itu. Zahid tidak dilantik kerana tidak disenangi Mahathir.

Jadi dalam kes Khairy ini, apakah tidak mungkin, Najib enggan melantik Khairy dalam kabinetnya, kerana Najib tidak menyenangi Khairy? Khairy bukan setakat budak, malah menantu kepada bekas PM, Abdullah.

Soalnya, kita tidak harus lupakan sejarah politik Umno pada tahun 1998, iaitu, wujud persepsi di kalangan penyokong Najib, bahawa yang sebenarnya layak menjadi TPM selepas Anwar disingkirkan ialah Najib, kerana Najib adalah Naib Presiden Umno yang memenangi undi paling tinggi dalam pemilihan Umno.

Mereka beranggapan tindakan Mahathir melantik Abdullah, sudah melambatkan peluang Najib menjadi PM, sejak Mahathir meletakkan jawatan pada bulan November 2003 hingga April 2009.

Perkara ini diakui Mahathir sendiri. Acapkali beliau menyatakan kekesalannya melantik Abdullah menjadi PM. Kebencian Mahathir dan termasuk puak Najib, terhadap Abdullah ketika itu disekalikan dengan kebencian terhadap Khairy.

Bukan soal Khairy tidak layak menjadi ketua pemuda atau anggota kabinet. Soal yang besarnya ialah, Khairy memulakan karier politiknya dengan cara yang tidak disenangi oleh orang-orang Umno.

Apabila wujud bad background ini, laluan Khairy untuk melonjak dalam politik Umno tidak akan mudah. Khairy melalui keadaan yang amat sukar sebenarnya.

Masalahnya Khairy dilihat begitu 'arrogant' sejak bapa mertuanya menjadi TPM dan PM ke-5.

Barangkali sifat Khairy tidak begitu, tetapi kedudukannya yang dekat dengan tampuk kekuasaan, menjadikan persepsi orang Umno terhadapnya, sedemikian rupa.

Menjadi lebih bermasalah kepada Khairy, bukan sekadar puak-puak dalam Umno ini tidak menyukai Abdullah dan beliau sahaja. Malah, segala anak beranak, rakan taulan dan kroni-kroninya, semua sekali hendak 'dibakul sampahkan'.

Orang Umno sendiri yang membangkitkan betapa kemarahan mereka terhadap abang ipar Khairy, Dato' Kamaludin Abdullah, kroni-kroni di New Straits Times seperti Dato' Seri Kalimullah Masheerul Hassan dan Brendan Pereira. Turut dikaitkan ialah Dato' Patrick Lim atau Patrick Badawi.

Dari sudut sektor korporat, sebelum kejatuhan Abdullah, Khairy dan kroni dikaitkan dengan syarikat Scomi, ECM-Libra, Equine Capital dan juga penganjur pertandingan Monsoon Cup.

Itu belum masuk isu politik. Bagaimana 'geramnya' orang-orang Umno yang anti Khairy, terhadap langkah-langkah politik Khairy sebelum menang jawatan ketua pemuda. Malah semasa menjadi naib ketua, Khairy di'boo' beberapa kali dalam perhimpunan agung umno.

Jika hendak disenaraikan terlalu banyak tuduhan orang Umno terhadap Khairy. Terlalu banyak alasan untuk mereka tidak menerima Khairy dalam Umno lagi.

Penulis tidak berhasrat untuk mengkritik Khairy, tetapi fakta-fakta yang dipaparkan ini, atau yang dikatakan bad background inilah sebenarnya, yang mendorong exco pemuda Umno, berani mendesaknya meletakkan jawatan.

Bad background inilah sebenarnya yang bakal mempercepatkan kejatuhan Khairy dan susur galur politiknya tercatat dalam hikayat Melayu moden.

Untuk menyimpulkan kedudukan politik Khairy, penulis memetik perbualan telefon dengan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng baru-baru ini.

"Hai, Rashidi, apa khabar," ujar Guan Eng menelefon penulis.

"Hai CM (Chief Minister), saya ok," balas penulis.

"Saya nak beritahu you, saya tengah bengang sekarang ini," katanya.

"You bengang dengan siapa pulak, Utusan (Utusan Malaysia) lagi ke?" soal penulis.

"Bukan, bukan. Itu Utusan satu hal, sekarang saya bengang dengan Khairy. Saya mahu bagi penjelasan pada dia pasal isu Maulid. Dia ada cakap dia mahu penjelasan. Jadi saya call dia. Tapi saya call dia beberapa kali, dia tidak jawab. Lepas itu saya guna satu saluran untuk reach (dapatkan) dia. Itu orang cakap, dia sudah beritahu, dia cakap Khairy tahu saya call, nanti dia akan call balik. Tapi sampai sekarang dia tiada call," ujar Guan Eng panjang lebar.

"Tak payah call dia lah, dia mesti tak mahu cakap dengan you punya," kata penulis.

"Ya lah, saya ingat pun dia tak berani mahu cakap dengan saya. Saya hanya mahu bagi penjelasan saja. Saya mahu dia faham ini semua fitnah," katanya.

"Haiya, kalau itu macam penatlah kerja CM, semua orang hantam you mahu kasi call, biarlah dia," usik penulis.

"Haiya, saya pun hairanlah, apa ini ketua pemuda. Saya ingat dia 'miskin' la. Tak faham kerja kerajaan. Ini pasal (kerana) dia belum jadi Menteri, Timbalan Menteri. Apa ini Oxford (Universiti Oxford) punya orang, saya ingat dia profesional, tapi tak profesional," rungut Guan Eng.

"Tak apalah CM, nanti dia senang-senang dia call you lah. Orang politik selalu itu macam," balas penulis.

"Ha, ha, ha," kami sama-sama ketawa.

Apa pun Khairy harus sedar bahawa sudah tiada tempatnya dalam Umno. Lambat laun, beliau terpaksa keluar juga, sama ada secara paksa atau dikalahkan dengan cara yang amat memalukan dalam perhimpunan agung Umno akan datang.

Keranda politiknya sedang dipersiapkan oleh golongan penentang, hanya menunggu ketukan paku terakhir sahaja.

Royalti minyak: BN diminta henti tipu rakyat

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamad dianggap kini terpesong dalam soal wang tuntutan negeri Kelantan mengenai hasil minyak.

NONEPenyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim (kiri) berkata Mustapa seolah-olah tahu perkara sebenar tetapi bersungguh-sungguh cuba mempertahankan dasar kerajaan pusat itu.

“Pertama, Mustapa kata Kelantan tidak berhak kepada royalti minyak dan cuma layak menerima “cash payment” atau bayaran tunai sebanyak 5 peratus.

“Itu memang betul kerana perjanjian 1975 di antara Petronas dan Kelantan (dan negeri lain) menggunakan perkataan “cash payment”. Kerajaan Kelantan pun tak ada masalah dalam hal itu. Panggillah apa yang kamu suka, royalti atau “cash payment”, tapi bayarlah,” katanya dalam blognya.

Bagi Zaid apa yang dikatakan wang ehsan itu pula, adalah sesuatu yang lain kerana ehsan bererti pemberian atas sebab kasihan atau sebab politik.

NONE“Kedua, Mustapa (kanan) kata perjanjian 1975 itu tak sah kerana sebab-sebab tertentu. Tidak pula jelas mengapa ia tidak sah. Kalau tak sah, mengapa Sabah dan Sarawak terus dibayar kerana mereka juga menandatangani perjanjian yang sama”.

Beliau juga mempersoalkan jika perjanjian berkenaan tidak sah mengapa Terengganu dibayar semasa BN memerintah selama 19 tahun.

“Ketiga, Mustapa kata kawasan yang diiktiraf sebagai “territorial waters” atau kawasan perairan hanyalah tiga batu dari pantai. Apa alasan Tok Pa?” soal bekas menteri di jabatan perdana menteri yang satu ketika dahulu diamanahkan menjaga hal berkaitan undang-undang.

Menurut Zaid, Mustapa berhujah menggunakan Akta Darurat 1969 yang sudah tidak boleh dipakai lagi.

Katanya, yang wajib digunakan ialah undang-undang maritim antarabangsa yang dipersetujui oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan yang telah diterima oleh Malaysia.

“Dia kata lagi, negeri-negeri tidak berhak kepada hasil gas dan minyak dalam kawasan “Exclusive Economic Zone” (EEZ), iaitu 200 batu dari pantai, hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada hasil dalam EEZ. Itu pun tak betul juga.”

oil world market 141008 04Menurut Zaid, hasil minyak dan gas ini selalunya didapati tidak kurang dari 12 batu dari pantai dan sekiranya batasan itu diguna-pakai, maka tiada negeri dalam Malaysia yang berhak kepada hasil minyak.

Tambahnya, sebahagian besar hasil minyak yang ada sekarang ini terletak dalam kawasan EEZ.

“Tidak ada undang-undang dalam dunia ini yang mengatakan hak kepada hasil minyak dari EEZ tidak boleh dituntut oleh sesebuah negeri. Hak negeri bergantung kepada perjanjian negeri-negeri dengan Kerajaan Persekutuan,” katanya.

Zaid kemudiannya menghuraikan sejarah Amerika dan memberikan contoh hak negeri Texas dan California kepada hasil minyak dalam EEZ bergantung kepada perjanjian negeri-negeri itu dengan Persekutuan Amerika Syarikat.

Bagi beliau, perkara yang sama harus digunakan bagi menentukan hak negeri di Malaysia.

“Adalah salah bagi Umno memesong rakyat dengan mengatakan hanya Persekutuan Malaysia saja yang berhak kepada minyak dalam EEZ dan negeri-negeri tidak ada hak.

oil world market 141008 03“Hasil yang dibayar kepada Sabah dan Sarawak juga meliputi kawasan lebih dari 12 batu dari pantai. Mengapa terus bayar jika kata tak berhak?” katanya lagi.

Bagi Zaid, Umno cuma mencari helah untuk tidak mahu membayar pampasan kepada negeri Kelantan.

Katanya, jika BN yang memerintah Kelantan, sudah tentu mereka akan mencari hujah lain. Tetapi ia tidak semestinya dibayar terus.

Zaid seterusnya meminta Mustapa merenung seketika isu berkenaan dan menghentikan penipuan mereka menerusi iklan di media arus perdana untuk mengaburi mata rakyat.

Zaid berkata lagi dia dukacita dengan perkembangan itu dan menganggap Mustapa sebagai antara tiga atau empat menteri yang dihormatinya ketika dalam kabinet. Ini kerana kerajinan dan kecekapan pemikiran mereka.

NONENamun dalam hal ini, Zaid meminta Mustapa supaya tidak lagi meneruskan penipuan ke atas rakyat.

Mustapa yang juga pengerusi badan perhubungan Umno Kelantan, pada 26 Januari lalu mengumumkan kerajaan pusat bersetuju memberikan wang ehsan sebanyak RM20 juta kepada Kelantan pada Mac ini.

Namun jumlah itu dipertikaikan oleh kerajaan negeri manakala cara penyaluran tidak secara langsung juga dibantah.

Kumpulan Shahidan tuntut jawatan MB?

Isu pelantikan menteri besar Perlis selepas pilihan raya umum 2008 belum berakhir. Terkini, tersebar di Internet mengenai dakwaan wujudnya 'persefahaman' antara puak yang bertelagah di Perlis mengenai penggiliran jawatan tersebut.

Mengikut 'persefahaman' tersebut – bulan depan tiba giliran Datuk Seri Shahidan Kassim pula untuk menjadi menteri besar Perlis yang kini disandang oleh Datuk Seri Md Isa Sabu.

Bekas ketua penerangan Umno Perlis, Datuk Hashim Suboh yang merupakan penyokong kuat Shahidan, mendakwa wujudnya persefahaman mengenai penggiliran jawatan menteri besar Perlis.

Ketika dihubungi Malaysiakini minggu lalu, beliau mendakwa, persafahaman itu dicapai pada pertemuan pada 21 dan 22 Februari 2008 - sehari sebelum penamaan calon.

Menurutnya, pertemuan dihadiri perdana menteri ketika itu, Tun Abdullah Ahmad Badawi; timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak; dengan wakil kumpulan A - Shahidan - dengan dua wakil kumpulan B - setiausaha agung Umno ketika itu, Datuk Seri Radzi Sheikh Ahmad dan ahli parlimen Padang Besar, Datuk Azmi Khalid.

Bagaimanapun, Radzi yang juga ahli Parlimen Kangar menafikan wujudnya perjanjian bahawa Shahidan akan kembali menjawat jawatan itu Mac ini.

"Tidak ada perjanjian tersebut. Tidak timbul langsung,” katanya dihubungi Malaysiakini semalam.

"Tidak ada perjanjian itu sama ada bertulis ataupun secara lisan, tidak timbul masalah ini,” tambahnya.

Bagaimanapun Radzi mengakui memang ada pertemuan antara Najib, Shahidan, Azmi dan beliau sendiri, dalam proses untuk menentukan calon BN yang akan bertanding di Perlis pada pilihan raya umum 2008.

Memang sudah menjadi rahsia umum bahawa kedua-dua pemimpin tersebut tidak sehaluan, khususnya dalam penentuan senarai calon Umno di Perlis dari kalangan penyokong masing-masing, pada 2008.

Menurut Hashim lagi, memang ada perjanjian itu, “ia bukan sekadar cakap-cakap sahaja.”

Dakwaan mengenai persefahaman penggiliran menteri besar itu disiarkan di blog Qunang2 dan laman sosial Facebook – kedua-duanya milik bekas jawatankuasa Pemuda Umno Perlis, Syed Atief Syed Abu Bakar yang juga bekas pegawai Shahidan.

Beliau mendakwa Shahidan akan memegang semula jawatan tersebut bulan depan ekoran wujudnya persefahaman penggiliran jawatan menteri besar Perlis.

Syed Atief yang kini ketua ketua Pemuda Umno cawangan Bandar Arau, memuatkan tujuh siri tulisan dalam blognya itu mulai Januari lalu, mengenai 'jatuh bangun' Shahidan, termasuk siri keempat yang menyentuhkan tentang persefahaman tersebut.

Sementara itu, Radzi memberitahu Malaysiakini bahawa keputusan pilihan raya lalu membuktikan rakyat Perlis menolak kepimpinan Shahidan apabila Umno kalah di dua DUN – Sanglang dan Simpang Empat - dalam bahagian Arau yang diketuai oleh bekas menteri besar itu.

"Rakyat sendiri sudah tunjukkan dengan menolak beliau. Rakyat sendiri yang tidak mahu (kepada kepimpinannya)," katanya.

Malah, katanya, beliau mendapat makluman dari ibu pejabat Umno bahawa pertambahan ahli Umno di bahagian Arau pada tahun lepas kurang daripada bahagian Kangar dan Padang Besar.

Katanya bahagian Arau hanya menerima 120 orang, berbanding Kangar dan Padang Besar yang masing-masing mencatat hampir 400 ahli.

Sementara itu, usaha untuk menghubungi Shahidan masih belum berjaya. Beliau juga tidak menjawab SMS yang dihantar oleh Malaysiakini untuk mendapatkan penjelasannya mengenai dakwaan tersebut.

Murugiah Keluar PPP Jika Tak Diisytihar Presiden

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T Murugiah, berkata beliau akan meninggalkan Parti Progresif Penduduk (PPP) jika Mahkamah Tinggi mengesahkan beliau bukan presiden parti itu yang sah.

Mahkamah dijangka mendengar pada 1 Mac ini permohonan Murugiah supaya pengisytiharan Tribunal Timbang Tara Malaysia (Mate) bahawa beliau adalah presiden PPP yang sah dikuatkuasakan.

"Tapi sekiranya saya tewas, saya akan tinggalkan parti bersama-sama 210,000 ahli PPP di seluruh negara yang kini berada bersama-sama saya. Kami akan mencari satu platform yang baru selepas itu," katanya kepada pemberita malam tadi selepas satu perjumpaan dengan penyokongnya di sini.

Murugiah dan Presiden PPP, Datuk M Kayveas, terbabit dalam pertelingkahan merebut jawatan utama parti berkenaan sejak Mei tahun lalu.

Murugiah telah mengadakan satu mesyuarat agung luar biasa yang menyaksikan beliau dipilih sebagai presiden tetapi Pendaftar Pertubuhan (ROS) memutuskan bahawa Kayveas adalah presiden yang sah.

Mate pula mendapati Murugiah adalah presiden yang sah dan ini mendorong beliau mengemukakan permohonan di mahkamah supaya keputusan tribunal itu dilaksanakan.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi, Diana Md Razali, menetapkan tarikh 1 Mac ini untuk sebutan kes yang difailkan oleh Murugiah pada 28 Dis tahun lalu untuk menguatkuasakan keputusan Mate itu.

Sambil berjanji akan akur dengan sebarang keputusan mahkamah nanti, Murugiah berharap Kayveas juga tidak akan menimbulkan sebarang bantahan jika keputusan tidak memihak kepadanya. - Bernama