Ahad, 21 Februari 2010

Mengapa Ahli Parlimen Australia Membantah Malaysia


Penulis menyerahkan petisyen kepada Duta
Besar Malaysia L Salman Bin Ahmad Selasa lalu.
Wall Street Journal menerbitkan sebuah kisah pengalaman sendiri tentang bagaimana Cawangan Khas Polis Malaysia mengada-adakan tuduhan yang membawa Anwar kepada perbicaraan pertama . Munawar Anees recalled how he had been starved and beaten into signing a false confession which implicated Anwar. Munawar Anees mengingati semula bagaimana beliau telah kebuluran dan dibelasah hingga dipaksa menandatangani satu pengakuan palsu yang melibatkan Anwar.
Michael Danby, The Punch Michael Danby, The Punch
Minggu lalu telah melihat acara yang luar biasa dalam politik Australia: anggota backbench DPR dari kedua belah pihak (Labor, Liberal, Green and independent)telah mengambil inisiatif hal luar negera, bebas daripada pimpinan parti mereka. Enam puluh Ahli dan Senator - Buruh, Liberal, Hijau dan independen - menandatangani sebuah surat yang disampaikan kepada Suruhanjaya Tinggi Malaysia memprotes perbicaraan terkini Pemimpin pembangkang Anwar Ibrahim atas tuduhan "sodomi."

Petisyen itu ditandatangani oleh, antara lain, Laurie Ferguson, Malcolm Turnbull, Greg Hunt, Bob Brown, Nick Xenophon, Duncan Kerr, Timbalan Ketua Anna Burke, Jennie George, Gary Gray dan Mark Dreyfus QC.

Ini berikutan satu ucapan saya di Dewan Perwakilan Rakyat pada 3 Februari, di mana saya menarik perhatian DPR keatas perbicaraan Sodomi ke-2 Anwar Ibrahim di Kuala Lumpur.

Saya sangat berterima kasih kepada semua Ahli dan senator yang menandatangani surat itu. I can't recall another backbench initiative like this in recent times. Saya tidak ingat adanya inisiatif backbench lain seumpama ini dalam masa yang terdekat ini.

Mengapa Ahli Parlimen Australia menojolkan hidung mereka ke dalam urusan negara seperti Malaysia, yang merupakan teman dan tetangga?

Saya akan menjelaskan,justru kerana Malaysia adalah teman dan tetangga bahawa kita prihatin apa yang berlaku di sana. No-one is surprised at show trials and political persecution in North Korea or Burma. Tidak ada siapa yang terkejut terhadap perbicaraan dan penganiayaan politik di Korea Utara atau Myanmar.

Tetapi apabila perkara sebegitu terjadi di suatu negara yang merupakan salah satu negara yang kisah kejayaannya agak relatif dengan kita, maka kita terkejut dan cemas.

Ramai daripada kalangan orang Australia yang telah bercakap untuk Aung San Suu Kyi, Burma pemimpin yang dipilih secara demokratik di bawah tahanan rumah oleh rejim autoritarian.

Dalam beberapa pengertian penganiayaan perbicaraan Anwar ini adalah lebih mengerikan kerana berlaku dalam sebuah negara demokrasi yang sedang berkembang di mana mengatakan bahawa organ-organ negara seperti mahkamah atau polis tidak boleh digunakan untuk menganiaya pihak musuh politik yang demokratik.

Hubungan antara warga Australia dan Malaysia telah menjadi sangat intim dalam beberapa tahun terkini, melalui mahasiswa yang belajar di Australia, pertambahan bilangan pelancongan di kedua pihak dan berkembangnya urusan perniagaan.Penganiayaan terhadap Anwar Ibrahim, bagaimanapun, tidak menempatkan Malaysia pada keadaan yang baik.

Usaha-usaha yang berulang kali oleh parti yang berkuasa di Malaysia untuk mengusir Anwar keluar daripada politik dengan mengada-adakan tuduhan palsu adalah jelas sesuatu yang memalukan yang kini sudah berjalan selama lebih dari sepuluh tahun.

Anwar adalah Timbalan Perdana Menteri pada tahun 1998 ketika dia berselisih dengan Perdana Menteri Mahathir Mohamad - bukan kawan Australia.

Beliau ditangkap, dipukul, dibicarakan dengan bukti-bukti palsu, dan testimoni paksaan, lalu dipenjara selama empat tahun, sebelum vonis itu dibatalkan pada tahun 2004. Now the same charges have been laid again. Sekarang tuduhan yang sama telah disusun lagi.

Baru-baru ini Wall Street Journal melaporkan sebuah kisah pengalaman sendiri tentang bagaimana Cawangan Khas Polis Malaysia mengada-adakan tuduhan yang membawa Anwar kepada perbicaraan pertama . Munawar Anees mengingati semula bagaimana beliau telah kebuluran dan dbelasah hingga dipaksa menandatangani satu pengakuan palsu yang melibatkan Anwar.

Hal yang sama berulang lagi sekarang.Ini tidak dapat diterima dalam setiap negara demokratik dimana Penuduh (Saiful) telah pergi ke rumah Perdana Menteri sebelum kemudiannya pergi ke balai pols yang (sepatutnya) tidak memihak . Ini adalah apa yang terjadi kepada Anwar Ibrahim ketika Penuduh yang dibantu oleh Rosmah Razak (Rosmah Mansor), isteri Perdana Menteri, sebelum ia pergi untuk membuat laporan keatas Anwar di balai polis.

Ini adalah taktik musuh Anwar yang bersedia untuk diperalatkan, dalam rangka untuk menghapuskan ancamannya (Anwar) terhadap mereka yang sedang berkuasa sekarang.

Alasan parti yang berkuasa, UMNO yang takut terhadap Anwar adalah kerana dia merupakan ahli politik Melayu yang pertama kali mampu mencabar monopoli undi Melayu , yang merupakan asas pemegangan kuasa yang sejak sekian lama ini.

Pada pilihanraya 2008 Parti Keadilan Rakyat Anwar dan sekutu-sekutunya memenangi 60 kerusi, layak mencipta dua sistem parti untuk pertama kalinya.

UMNO berasa takut bahawa ia (Pakatan Pembangkang) akan memenangi pilihan raya selepas ini kecuali ia disekat, dan nampaknya terdapat beberapa elemen UMNO dan sekutu-sekutu mereka seperti PDRM bersedia untuk menggunakan apa cara sekali pun untuk menghalangnya.

Senario mimpi ngeri mereka adalah Melayu bandar yang berpendidikan bersama-sama dengan kaum minoriti India dan China bersama-sama wakil rakyat dari Sabah dan Sarawak yang tidak berpuas hati, bersatu untuk membentuk majoriti parlimen.

Namun Malaysia, tidak seperti Korea Utara yang tertutup dari opini dunia. Orang di Malaysia dan kerajaan Malaysia prihatin terhadap reputasi mereka di serantau dan dunia.

Ada demonstrasi oleh 'pemuda' UMNO di luar Suruhanjaya Tinggi Australia di Kuala Lumpur. Seorang penyokong terkemuka Perdana Menteri Malaysia ( Ibrahim Ali? ) berusaha untuk menangkis pendapat dengan menanggapi bahawa 'Michael Danby, yang mengatur penyerahan petisyen itu adalah homoseksual'.

Sedih dan menyedihkan terhadap reaksi seperti ini, respon oleh beberapa blog dan laman-laman baru, oleh warga biasa Malaysia yang marah terhadap perbicaraan tersebut, menolak prasangka tersebut dan menunjukkan harapan untuk warga negara Malaysia berwacana sebagai perkembangan etos demokratik.

Media di Malaysia melaporkan apa yang dikatakan tentang Malaysia di negara lain.Itu sebabnya intervensi melalui surat dua pihak parti kami kepada Duta Besar tersebut, sopan tetapi jelas menetapkan protes keras kami terhadap penganiayaan terhadap Anwar Ibrahim, boleh berkesan, dan itu merupakan inisiatif penting.

Mudah-mudahan apabila Anwar dibebaskan daripada penganiayaan ini, menjadi jawapan terbaik kepada mereka yang inginkan Malaysia sebuah negara satu parti, akan menjadi sebuah negara peralihan kuasa damai daripada Kerajaan Pembangkang al la Jepun, Taiwan dan Korea.

Apabila itu terjadi, ahli politik Australia akan menjalin lebih banyak persahabatan sejati dengan Malaysia daripada sejumlah besar daripada "diplomasi."

-Michael Danby adalah anggota Pelabuhan Melbourne dan Ketua Sub-jawatankuasa parlimen untuk Luar Negera./ end

sumber

Memang Kamu Pengkhianat Rakyat Kelantan


Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed hari ini meluahkan rasa sedih apabila dianggap mengkhianati rakyat Kelantan kerana tidak memihak kepada kerajaan negeri yang diteraju PAS dalam menuntut royalti minyak.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri itu berkata beliau telah melakukan yang terdaya mengikut keupayaannya sebagai anggota kerajaan persekutuan sejak 1996 dalam memperjuangkan nasib rakyat Kelantan meskipun mereka ditadbir oleh parti PAS.

"Sebagai anak jati Kelantan, saya sanggup meluluskan peruntukan berpuluh juta ringgit bagi membiayai projek-projek pembangunan untuk kepentingan kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan warga jabatan-jabatan persekutuan di sini.

Beliau memberi contoh antara projek pembangunan yang pernah diluluskannya ialah pembangunan Medan Tuan Padang bernilai RM1 juta, Pasar Siti Khadijah (RM3.3juta) dan Medan Usahawan Perbadanan Stadium Kelantan bernilai RM5 juta.

"Saya amat sedih dan dukacita jika dalam begini saya masih dikatakan sebagai rakyat yang derhaka dan mengkhianati rakyat Kelantan kerana semata-mata tidak menyokong kerajaan negeri dalam tuntutan royalti minyak yang diperjuangkan kerajaan negeri ini," kata Anggota Parlimen Jeli itu.

Mengenai isu royalti itu, Mustapa berkata beliau telah membantu rakyat Kelantan mendapat wang ihsan yang bakal diagih pada Mac ini.

"Soal tuntutan kerajaan negeri untuk mendapatkan wang royalti itu tidak berbangkit lagi, yang pastinya rakyat akan mendapat faedah melalui wang ihsan, cuma kaedahnya berbeza," katanya.

Mustapa diminta mengulas mengenai ceramah-ceramah yang diadakan penyokong PAS yang antara lain menyifatkan beliau sebagai pengkhianat dan menderhaka kepada rakyat Kelantan berhubung isu royalti minyak tersebut.

Mustapa menegaskan kerajaan persekutuan juga tidak pernah menganak tirikan Kelantan dalam agihan peruntukan pembangunan sepanjang negeri itu ditadbir PAS sejak 20 tahun lepas.

Malah katanya peruntukan yang diberi kepada kerajaan negeri Kelantan adalah berkali ganda lebih banyak berbanding kutipan hasil yang diserah kepada kerajaan pusat.

Mengulas mengenai surat layang yang memburuk-burukkan veteran Umno dan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah kerana menggunakan platform pembangkang untuk menyuarakan pandangan berhubung isu royalti minyak, Mustapa berkata perkara itu tidak sepatutnya berlaku.

"Saya tidak bersetuju kerana memang terdapat perbezaan pendapat antara pemimpin tetapi ia boleh dibincang dan diperdebatkan melalui fakta sebenar," katanya.

Terdahulu pada majlis itu Mustapa menyerahkan cek bernilai RM800,000 kepada Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Kelantan (MAIK), Datuk Kamaruddin Mat Zin bagi tujuan membayar elaun imam dan kakitangan masjid di negeri itu. - BERNAMAUlasan GB

Memang anda pengkhianat kepada rakyat Kelantan. Nak kata apa lagi.

Jangan lupa pengakuan anda di DUN Kelantan satu ketika dulu bahawa sebagai ahli Majlis Tindakan Ekonomi Negara, anda mengaku telah menyekat pembangunan ke Kelantan.

Kini royalti Kelantan dirompak oleh UMNO/BN Kelantan di bawah JPP, sedangkan Perjanjian yang sah adalah diantara Petronas dengan Kerajaan Negeri Kelantan, bukan Petronas dengan UMNO/BN Kelantan, bukan Petronas dengan JPP jauh sekali Petronas dengan Mustapha Mohamad.

Kerajaan Kelantan dan Pakatan Rakyat perlu mengheret Mustapha Mohamad dan kerajaan Malaysia ke muka pengadilan, hatta sampai ke peringkat antarabangsa sekalipun.

Rakyat mahu Pemimpin juga FAHAM..!

By : Sya reformis
Apa yang sebenarnya yang berlaku dinegara kita kini.Segalanya dilihat tak kena dan ada sahaja yang nampak kurang betul gaya dan coraknya.Malam ni aku terdetik hati untuk berkata mengenai hak rakyat dan apa sebenarnya fungsi kewujudan parti politik di Negara ini.
Selak saja helaian mana-mana akhbar yang ada di Negara ini baik Hak Milik Kerajaan mahupun Pembangkang pastinya dapat kita lihat ketempangannya.Aku bercakap hari ini mengenai soal pemikiran yang mana rata-rata dari parti politik yang ada melaungkan slogan mahu membela rakyat namun dimana buktinya.Dalam surat khabar di Negara kita keluaran KHAS milik Kerajaan Malaysia dari 20 muka surat ( anggaran) berapa banyakah yang mempamerkan permasaalahan Rakyat dan juga rungutan rakyat mengenai apa yang mereka alami dalam hidup seharian mereka.Kandungan akhbar-akhbar ini kebanyakannya mempamerkan berita mengenai parti politik,pertelingkahan antara mereka dan juga pergolakan dalaman juga cuba jatuh menjatuhkan antara satu sama lain.Menghentam pihak lawan dan juga mengaibkan beberapa individu yang dilihat sebagai ancaman kepada mereka.Namun berapa peratuskah ruangan yang disediakan bagi memperlihatkan kesusahan rakyat dan juga mempamerkan derita hidup rakyat yang saban hari berkerja keras bagi meneruskan hidup untuk mendapatkan sesuap nasi.
Apakah kita hanya mahukan rakyat memahami politik perjuangan parti kita namun kita pula seolah-olah mengabaikan dan juga melupakan nasib rakyat yang akhirnya memperlihatkan satu budaya iaitu budaya menerapkan permasalahan parti-parti politik sebagai kerja rumah rakyat untuk berfikir dan berbahas namun nasib segelintir rakyat yang sengsara dipinggirkan.Oleh itu keutamaan kepada rakyat seharusnya dipergiatkan,sepertimana kita mahu rakyat tahu mengenai kita seperti itu juga Rakyat mahu kita Pemimpin tahu mengenai nasib mereka.

Pusat iklankan isu royalti Kelantan sasar Ku Li, Anwar


KUALA LUMPUR, Feb 21 — Kerajaan pusat hari ini mengiklankan penjelasan isu tuntutan hasil petroleum Kelantan dalam akhbar-akhbar Bahasa Malaysia dengan menyasarkan pendirian Ketua Umno Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah dan juga Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Dalam iklan itu satu halaman yang disiarkan di Berita Minggu, Mingguan Malaysia dan Sinar Harian, kerajaan pusat mendakwa kenyataan Tengku Razaleigh berhubung isu bayaran royalti kepada Kelantan hanya perlu dilihat sebagai pendapat peribadi beliau semata-mata.
Oleh itu, kerajaan pusat berkata sebarang keputusan yang diambil berkenaan hak pembayaran royalti perlu dibuat berasaskan peruntukan undang-undang yang berkaitan serta perjanjian-perjanjian yang ditandatangani di antara Petronas dengan kerajaan-kerajaan negeri.
Malah iklan penjelasan itu menambah, Tengku Razaleigh pernah menjelaskan bahawa kerajaan PAS Terengganu tidak boleh mempertikaian kedudukan wang ihsan kerana bayaran yang disalurkan selama ini walaupun atas nama royalti minyak, bukanlah hak negeri itu.
Walaupun Tengku Razaleigh telah mengubah pendiriannya pada masa ini, kedudukan undang-undang masih tidak berubah, jelas iklan penjelasan tersebut.
Ia merujuk kepada pandangan Tengku Razaleigh pada 2000 yang turut disasarkan menerusi risalah mengkritik beliau, yang diedarkan di Kelantan sekarang.
“Rakyat dan negara wajib menghormati undang-undang negara,” kata penjelasan itu lagi.
Iklan penjelasan itu yang diterbitkan oleh Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan menjawab lapan isu termasuk pendirian bekas pengerusi dan pengasas Petronas itu dan Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat.
Pada sidang Dewan Rakyat lalu, Pakatan Rakyat telah mengesyorkan pembentukan kokus isu tuntutan bayaran royalti dengan meminta Tengku Razaleigh agar mengetuainya.
Penjelasan ini diiklankan kira-kira tiga minggu selepas Tengku Razaleigh berkata Kelantan ada hak untuk mendapatkan bayaran royalti lima peratus bukannya wang ihsan.
Kelmarin Majlis NGO Kelantan menganjurkan Ceramah Perdana Royalti Minyak, Antara Politik atau Hakikat Sebenarnya.
Pada ceramah itu, Menteri Perdagangan Antarabangsan dan Industri Datuk Seri Mustapa Mohamed sekali lagi mengulangi pendirian kerajaan persekutuan bahawa Kelantan hanya berhak kepada wang ihsan bukannya royalti.
Menjawab isu yang menyentuh ketua pembangkang maklum tentang kedudukan hak kerajaan-kerajaan negeri dalam hal ini, iklan itu berkata, berdasarkan kedudukan peruntukan perundangan yang sedia ada, Anwar sedar kerajaan negeri tidak ada hak terhadap apa-apa bayaran tunai atau royalti berkaitan hasil petroleum yang diterokai di luar perairan wilayah negeri.
Oleh kerana itu kata iklan penjelasan tersebut, ketua pembangkang pernah cuba mengusulkan cadangan pindaan Akta Kemajuan Petroleum 1974 di Parlimen, Disember lalu.
“Dengan itu ketua pembankang sendiri menyedari bahawa kerajaan negeri Kelantan tiada hak atas mana-mana telaga minyak atau gas yang berada dalam kawasan persekutuan,” kata iklan penjelasan ini.
Mengenai isu pertama iaitu “Apakah istilah yang disebut dalam Akta Kemajuan Petroleum 1974 mengenai pembayaran hasil minyak dan gas?”, penjelasan itu berkata:
“Istilah yang digunakan pakai bagi maksud pembayaran tersebut adalah bayaran tunai sebanyak lima peratus dan perkataan royalti tidak digunakan dalam mana-mana istilah akta berkenaan,” kata kerajaan pusat dalam iklan penjelasan itu.
Penjelasan itu juga berkata, negeri Kelantan atau mana-mana kerajaan negeri di Semenanjung tidak berhak kerana semua telaga minyak dan gas yang mengeluarkan hasil di Semenanjung masa sekarang berada di luar perairan wilayah negeri melebihi tiga batu nautika.
“Oleh yang demikian apa-apa hasil yang diperoleh di luar perairan negeri melebihi tiga batu nautika adalah hak milik kerajaan persekutuan,” katanya.
Mengenai isu kedudukan Sabah dan Sarawak dalam isu pembayaran royalti, penjelasan itu berkata, sebelum tahun 1974 kerajaan negeri Sabah dan Sarawak telah sedia mempunyai kedudukan tersendiri terhadap hal royalti melalui kuat kuasa perjanjian serta Akta Pelantar Benua 1966.
“Ia merupakan sejarah dan hak istimewa yang diiktiraf semasa menyertai Malaysia pada tahun 1963,” kata penjelasan.

Isu royalti K'tan: Tok Pa bela Ku Li

Pengedaran surat layang yang memburuk-burukkan ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah kerana menggunakan platform pembangkang untuk menyuarakan pandangan berhubung isu royalti minyak, tidak sepatutnya berlaku, kata pengerusi perhubungan Umno Kelantan, Datuk Mustapa Mohamed

"Saya tidak bersetuju kerana memang terdapat perbezaan pendapat antara pemimpin tetapi ia boleh dibincang dan diperdebatkan melalui fakta sebenar," katanya.

Mustapa yang juga menteri perdagangan antarabangsa dan industri berkata demikian selepas majlis penyerahan cek RM800,000 kepada Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Kelantan (MAIK), Datuk Kamaruddin Mat Zin.

Jumlah tersebut adalah untuk tujuan membayar elaun imam dan kakitangan masjid di Kelantan.

Tengku Razaleigh telah menyatakan pendiriannya mengenai royalti petroleum melalui platform pembangkang pada 28 Januari lalu di Stadium Sultan Mohamed IV, Kota Baharu, Kelantan.

Veteran Umno Kelantan yang juga bekas Pengerusi Petronas, dilaporkan berkata rakyat Kelantan berhak untuk mendapat royalti minyak.

Kenyataannya menimbulkan kekeliruan kerana Tengku Razaleigh adalah individu yang bertanggungjawab menandatangani perjanjian antara Petronas dan kerajaan negeri pada 1975 di bawah Akta 144 (Akta Kemajuan Petroleum 1974).

Kenyataan Tengku Razaleigh itu dilihat bertentangan dengan prinsip kerajaan dan parti.

Kerajaan pusat sebelum ini bersetuju membayar wang ihsan RM20 juta untuk dinikmati rakyat Kelantan mulai bulan depan.

Bayaran itu merupakan lima peratus daripada hasil pengeluaran gas di Medan Bumi Selatan, Blok PM301, yang berdekatan dengan perairan negeri itu, sejak Mei 2008.

Tahun lalu, kerajaan PAS Kelantan menuntut bayaran royalti RM2 bilion dari kerajaan pusat bagi operasi cari gali minyak di perairannya.

Bagaimanapun, menurut kerajaan pusat, Kelantan tidak layak untuk mendapat royalti kerana dua telaga minyak yang dipertikaikan itu terletak di kawasan 150 batu nautika dari perairan negeri itu.

Sementara itu, Bernama juga melaporkan bahawa Mustapa sedih apabila dianggap mengkhianati rakyat Kelantan kerana tidak memihak kepada kerajaan negeri yang diteraju PAS dalam menuntut royalti minyak.

Beliau diminta mengulas mengenai ceramah-ceramah yang diadakan penyokong PAS yang antara lain menyifatkan beliau sebagai pengkhianat dan menderhaka kepada rakyat Kelantan berhubung isu royalti minyak tersebut.

Mustapa menegaskan kerajaan persekutuan juga tidak pernah menganak tirikan Kelantan dalam agihan peruntukan pembangunan sepanjang negeri itu ditadbir PAS sejak 20 tahun lepas.

Katanya, beliau telah melakukan yang terdaya mengikut keupayaannya sebagai anggota kerajaan persekutuan sejak 1996 dalam memperjuangkan nasib rakyat Kelantan meskipun mereka ditadbir oleh parti PAS.

"Sebagai anak jati Kelantan, saya sanggup meluluskan peruntukan berpuluh juta ringgit bagi membiayai projek-projek pembangunan untuk kepentingan kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan warga jabatan-jabatan persekutuan.

Beliau memberi contoh antara projek pembangunan yang pernah diluluskannya ialah pembangunan Medan Tuan Padang bernilai RM1 juta, Pasar Siti Khadijah (RM3.3juta) dan Medan Usahawan Perbadanan Stadium Kelantan bernilai RM5 juta.

"Saya amat sedih dan dukacita jika dalam begini saya masih dikatakan sebagai rakyat yang derhaka dan mengkhianati rakyat Kelantan kerana semata-mata tidak menyokong kerajaan negeri dalam tuntutan royalti minyak yang diperjuangkan kerajaan negeri ini," kata Mustapa yang juga ahli parlimen Jeli.

Mengenai isu royalti itu, Mustapa berkata beliau telah membantu rakyat Kelantan mendapat wang ihsan yang bakal diagih pada Mac ini.

"Soal tuntutan kerajaan negeri untuk mendapatkan wang royalti itu tidak berbangkit lagi, yang pastinya rakyat akan mendapat faedah melalui wang ihsan, cuma kaedahnya berbeza," katanya.

Malah katanya peruntukan yang diberi kepada kerajaan negeri Kelantan adalah berkali ganda lebih banyak berbanding kutipan hasil yang diserah kepada kerajaan pusat.

Rosmah: 'When Najib gets angry...'

'Rosmah's statements (about Najib) hardly paint a flattering picture for someone who is trying very hard to portray himself as a caring and sensitive PM of the people.'

Rosmah denies pulling Najib's strings
Daniel Lazaroo: "If he is angry, there is no forgiveness for you." Hmm... so Anwar Ibrahim's opposition scored so well in the last elections and infuriated BN such that there's no forgiveness? Is that the reason behind the fake sodomy charges?

Private investigator P Balasubramiam lodges a statutory declaration implicating Najib Razak in Altantuya's death, and next thing we hear is that his family is threatened and he has to leave the country?

If they truly want to clear their names, Najib and Rosmah Mansor should have allowed themselves to be fully investigated by the authorities - rather than changing the prosecution team at the last second, resulting in a clearly botched and poor investigations.

Changeagent: Rosmah's statements like 'I like to have friends unlike Datuk Najib', 'if he is angry, there is no forgiveness for you', and 'if he stomped his feet, I will shudder' hardly paint a flattering picture for someone who is trying very hard to portray himself as a caring and sensitive PM of the people.

If anything, it strongly suggests that Najib puts up a public persona which is different to his own real personality.

Foo Fighters: "If he is angry, there is no forgiveness for you". This sentence sounds fishy. Like a warning to everyone. To whom, eh?

Jonathan Willie: "If he is angry, there is no forgiveness for you." Goes to show you how some leaders lead by example. Others lead by fear.

The Atheist: 'Rosmah said although Najib was a man of not many words, he should not be underestimated.' Najib, you can stomp your feet till the cows come home, but Rosmah will still be in her Seventh Heaven shopping for her never-ending branded shoes, handbags, etc.

If however Rosmah stomps her feet, then it's a totally different matter. The household will tremble and Najib will probably get into foetal position for self-preservation.

But then, such is the power of women, especially this Boadicea of a woman.

Robby Lim: Rosmah Mansor seems a good wife. Women of all walks must be like Rosmah and take care of their husband so as not to do anything to stress him out. Congratulation, Rosmah!

However, my advice to Rosmah is - relinquish all your appointments and be a woman to Najib Abdul Razak, our beloved prime minister. Support him closely. Show the public that you are a good housewife, the First Lady, a friend, a companion and good citizen to not only Najib but all Malaysians from all walks of life.

Don't engage in business. Otherwise, you will be branded as one who uses Najib and Umno in order to make money, as (Najib's brother) Nazir and Mokhzani Mahathir and other Malay billionaires.

The world is nowadays very cruel especially when a Malay individual become successful at an early age. Billionaires of other races, however, would be described as 'truly business-minded.'

Magnus: 'The 'First Lady' dismisses the notion that she is the hidden hand behind PM Najib's decision-making process.' To Malaysiakini with due respect: May I suggest that you please stick to the facts and not publish misleading errors (whether yours inadvertently or MSM's/Bernama's by repetition) in your captions/articles here.

I am sure you are aware that in a constitutional monarchy and parliamentary democracy, the prime minister's official spouse is never formally or informally addressed as 'the First Lady' as that formal role reference is always reserved specifically to address the formal official spouse of the Malaysian who acts in the role of the nation's formal head of state, and that Malaysian as you well know is the current Yang Di Pertuan Agong (YDPA).

So it is always the incumbent YDPA's consort, the Raja Permaisuri Agong, who is the one and only official formal First Lady.

Lusiapa: Why can't this woman behave like her predecessors who, in their time, conducted their public role with dignity and grace befitting the spouse of the head of government?

In a short space of less than a year, instead of endearing herself to the nation, she has made herself among the most hated woman around. Her obsession for publicity and attention as well as her unrestrained extravagance and arrogance rightly deserve the wrath of the people.

The nation is not interested in what she or her husband does within the confines of their home. Those trivial disclosures mentioned in the above article are not going to redeem their already un-redeemable public image, that's for sure.

Artchan: Najib is as hen-pecked as he can be. How else can you explain her following him on every imaginable trip? I know some wives follow their husbands on business trips to keep watch on their nocturnal activities. But hell, no, I cannot imagine our beloved PM would do such a thing.

Akmal Ariffin: Some of the comments given in Malaysiakini are truly the work of intelligent Malaysians as they are so witty and quite funny (including mine). However, this article looks like a shooting gallery for commentators.
Having had a field day flogging the poor woman, let's have more of her philosophical rants and pants. Whatever... Long Live Malaysia!

Anwar to BN: Pakatan will prevail - with or without me

Opposition leader Anwar Ibrahim fired a stern warning to his detractors that the people would vote BN out of Putrajaya in the next polls, whether he is in jail or not.

penang pkr cny open house 160210 anwarHe said the people were so fed up that they were all geared up to kick out the Umno-dominated federal government and replace it with Pakatan Rakyat.

Speaking today to a large crowd at a Chinese New Year open house in Machang Bubok, Penang, Anwar said BN, Umno, Prime Minister Najib Abdul Razak and even his wife Rosmah Mansor “should not live under false illusions.”

“They should not have this wrong perception that the voters would back the ruling coalition if I were to be jailed,” said Anwar in reference to the ongoing Sodomy II trial at the Kuala Lumpur High Court.

“Let me tell you all, that the people of Malaysia will rise to the occasion against Umno and BN in the next general election - whether I am in jail or not.

'Everywhere we've went, the people (we see) are ready to kick out Umno and BN,” he said.

He said the people have long lost their trust on Umno and BN due to corruption that infected the Putrajaya administration to its core.

Due to massive corruption, Anwar said Malaysia had now fallen on the wayside economically even within the Asean region.

“We are now lagging far behind Singapore, Thailand, Indonesia and even Vietnam in both economic growth and competitive edge. We are only better than Burma and Zimbabwe,” said the Permatang Pauh MP.'What has Umno done for Penang Malays?'

The open house was hosted by PKR's Machang Bubok state assemblyperson and Penang state assembly deputy speaker Tan Hock Leong.

Other PKR notables also present were Deputy Chief Minister I Mansor Othman, executive councillor Law Choo Kiang, assemblypersons Maktar Shapee (Sungai Bakap), Sim Tze Tzin (Pantai Jerejak).
The sole PAS state representative Mohd Salleh Man (Permatang Pasir) was also one of the guests at the openhouse.

sedaq protest against penang government 050210 ibrahim ali speech 01Anwar also cast doubts on Umno's moral standing in questioning the current Penang government led by chief minister Lim Guan Eng “for not doing enough for the Penang Malay community.”

“What Umno has done for Penang Malays since independence until it lost the last general election?” he asked.

“All the good things done by Umno in Penang were carried out when I was an Umno minister. I am ready to face anyone on this,” he challenged.

He said the current Umno leaders in Penang were only interested pocketing riches for themselves at the expense of public interest.

He said PKR would back the state government so long as chief minister Lim, who is also DAP secretary-general, continues to deliver the goods for the people.

“Lim is doing a good job here. We are here today to show full support to his government,” he said, calling on the crowd to back Pakatan to retain the DAP-led Penang government in the next round.

“Penang is important for Pakatan and for me . . . we must win it again in the next election,” said the Penang-born Anwar.

Orang Kampung Bantah Belanjawan Pendidikan Dipotong


Lebih 500 penduduk berhimpun di perkarangan Sekolah Kebangsaan Bukit Indera Muda, Permatang Pauh di Pulau Pinang hari ini membantah tindakan pemerintah Umno-BN memotong belanjawatan Kementerian Pelajaran sehingga 20 peratus menyebabkan kesengsaraan kepada pelajar dan ibu-bapa miskin.
Penduduk memilih untuk berhimpun di sekolah ini, yang disalahguna kerajaaan BN untuk program politik Juara Rakyat.
Ibu-bapa marah kerana pemotongan belanjawan itu telah menyebabkan pendidikan anak-anak mereka terencat. Skim Bantuan Tuisyen Pelajar Miskin, Bantuan Seragam Unit Beruniform, Bantuan Makanan Asrama, Rancangan Makanan Tambahan, elaun murid berkeperluan khas dan bantuan sukan dan ko-kurikulum telah dimansuh atau dikurangkan.
Namun tiada seorang wakil Umno turun menemui warga miskin ini. Sebaliknya kedatangan mereka disambut oleh ketumbukan Unit Simpanan Persekutuan.
Desakan kuat daripada Pakatan Rakyat menyebabkan Umno akhirnya akur dan terpaksa membatalkan program tersebut apabila penyokong melaungkan 'Umno bukan juara rakyat, Umno juara penipu".
"Umno dah lama kalah tapi masih tak sedar diri dan cuba adakan program yang hanya dihadiri beberapa kerat orang saja. Kami tak puas hati mereka dengan senang guna sekolah yang sepatutnya tidak boleh digunakan sebagai tempat politik," kata seorang penduduk Abdul Manap Osman.

Kit Siang: Umno is the enemy of 1 Malaysia

By Neville Spykerman
KUALA LUMPUR, Feb 21 – The DAP urged Datuk Seri Najib Razak today to stop his Umno party’s newspapers from playing the race card if he really wanted the Chinese community to give his administration a chance.
Lim Kit Siang also singled out Umno as the biggest enemy of the prime minister’s 1 Malaysia concept of inclusiveness.
“Najib should ask Umno media like Utusan Malaysia, Berita Harian and government television and radio channels to give him a chance to prove that he is Prime Minister for all Malaysians by ceasing to play the race and religion card.” said party stalwart Lim Kit Siang today.
He cited as an example what he claimed to be the mainstream media’s campaign to demonise Penang Chief Minister Lim Guan Eng as anti-Malay.
The Penang CM and the DAP have been portrayed by some of Umno’s newspapers as being anti-Malay.
The state administration was alleged to have cancelled its official procession to mark Prophet Muhammad’s birthday. This was denied by Guan Eng.
The state’s local authorities have also been accused with targeting Malay traders for enforcement action despite statistics showing otherwise.
Lim said it was obvious the race card was being used by Umno newspapers against the DAP.
The Ipoh Timur MP was responding today to the prime minister’s appeal to the Chinese community in Malaysia to give the Barisan Nasional government a chance to prove itself, which he made at the national Chinese New Year celebrations at the Pandamaran New Village in Klang, last night.
Lim said Najib seemed oblivious to what was being done by Umno’s newspapers and media organisations.
He said the only conclusion that could be reached was that Najib was not serious or fully committed to 1 Malaysia otherwise he would not have allowed the Umno media to continue to exploit race and religion for political gains.
“It’s no exaggeration to say that the biggest enemies of Najib’s 1 Malaysia come from within Umno and Barisan National (BN).”
He pointed out that even leaders of BN component parties, such as MCA, Gerakan, MIC or the Sabah and Sarawak parties, do not have the political conviction or courage to tell Najib to stop the irresponsible politics of race and religion.
“If Najib cannot even ask the Umno-owned media to stop playing the race card, what positive answer can he get from his request to the Chinese community to give his government a chance to prove itself?”

Pejabat Zamry di Bangunan Perak Darul Ridzuan Terbuka Untuk Orang Ramai


MB lantikan Mahkamah iaitu Zamry Kadeer telah mengamalkan konsep pejabat terbuka. Pejabat Menteri Besar dan Exco-exco nya di Bangunan Perak Darul Ridzuan adalah terbuka untuk orang ramai.

Sesiapa saja boleh memasuki pejabat MB dan Exco. Pelawat boleh duduk berbual, minum-minum, yam seng, jadikan tempat pejumpaan dengan rakan-rakan dan masuk menemui Zamry dan Exconya pada bila-bila masa mereka suka.

Pas pelawat tidak diperlukan. Malah kenderaan pelawat juga boleh diletak di tepi jalan paling hampir dengan pejabat MB.

Begitu juga dengan 'petition writer'. Mereka boleh set-up pejabat mereka berhampiran pintu masuk ke bilik Zamry bagi memudahkan orang ramai mengupah mereka menaip surat aduan, surat permohonan balak, lembu dan baja cap dacing, dan juga menaip 'undertaking letter' dan perjanjian pembayaran komisen untuk Zamry dan rakan-rakannya.

Ini bersesuaian dengan kehendak Ketua Penerangan Pemuda UMNO macha Reezal Merican Naina Merican.

Tengok sini......
http://leecopperten.blogspot.com

Don't play-play with my husband tau!!


Fuiyooo.... pengakuan seorang isteri mithali tentang suaminya. Don't play-play with my husband... I pun takut you!!

Rosmah kata....
Walaupun Najib seorang yang tidak banyak bercakap tetapi beliau tidak harus dipandang rendah.

"Saya selalu bagi tau kepada mereka jangan 'underestimate' Datuk Najib, dia memang tak marah tapi jangan bagi sampai dia marah, kalau dia marah itulah tahap tiada maaf bagimu."

"Datuk ni memang tak cakap banyak tapi apa yang berlaku di sekelilingnya dia simpan dalam kepala. Kalau saya betul pun dia tegur kalau saya tak betul pun dia hentak kaki, saya takut."

Uisy.... uisy.... ya ker?? Dahsyat... dahsyat. Tak tau pulak teman..... Ini ler baru tau.

Agak-agak komer, kalau Najib hentak kaki.... bergegar tak Satu Malaysia. Will we experience an earthquake??

Itu ler komer.... jangan main-main sama dia. Bahaya!!

Patut ler, Bala lari.... tak berani nak balik ke bumi Satu Malaysia. Raja Petra angkat kaki, bertapa entah di mana...

Ini mesti penangan hentakan kaki Najib. Itu ler komer.... don't play-play with Rosmah's husband. You wouldn't like him when he's angry. If he's angry... you all kena lari. You see, even Rosmah pun takut sama dia!!

So.... in that case, sapa kata, Najib puppet yang string nyer dipulling-pulling oleh tangan ghaib Rosmah. Ater memandai jer komer ni....

Apa-apa pun, ramai yang tertanya-tanya.....

Isy..... YA KE?? Ha..ha.. ha.. ha.. Boleh percaya ka apa dia kata??

Lu orang pikior ler sendiri....

Anwar Dakwa Ada Klip Video Yusuf Qardawi Sokong Beliau

JERANTUT: Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa bahawa beliau mempunyai satu mesej video berdurasi 12 minit daripada seorang ulama yang dihormati, Dr Yusuf Al-Qardawi yang berkata tuduhan liwat terhadapnya adalah satu pembohongan dan berniat jahat.

Anwar berkata, video berkenaan akan diedarkan selepas ia diterjemahkan sambil menambah Dr Yusuf menyokongnya dan menyatakan bahawa semua tuduhan liwat ke atasnya adalah fitnah besar untuk mencemarkan nama baiknya.

Beliau berkata demikian dalam satu ceramah bersempena Konvensyen Kebangsaan PKR untuk peneroka felda di Kampung Temin di sini pada malam Sabtu.

Katanya lagi, tuduhan liwat kali kedua itu turut mendapat sokongan kukuh daripada kerajaan Amerika, Turki dan Qatar.

"Pemuda Umno boleh terus membuat demonstrasi di hadapan kedutaan (Australia) di negara ini," katanya.

Dalam pada itu, Anwar turut berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor akan dipanggil ke mahkamah untuk memberi kenyataan semasa perbicaraan.

"Saya ada bukti yang menyatakan mereka berdua ada berjumpa Saiful sebelum itu (isu liwat bermula)," katanya.

Sementara itu, beliau memberitahu akan membentangkan memorandum dari peneroka felda ke Parlimen bulan depan.

"Sebagai ketua pembangkang, saya akan menekankan masalah mereka supaya umum dapat mengetahui mengenai masalah mereka," katanya.

Mustapa Sedih Dituduh Derhaka Dan Pengkhianat Kepada Rakyat Kelantan

(4 Penderhaka Dan Pengkhianat Kepada Rakyat Kelantan )

KOTA BAHARU: Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed hari ini meluahkan rasa sedih apabila dianggap mengkhianati rakyat Kelantan kerana tidak memihak kepada kerajaan negeri yang diteraju PAS dalam menuntut royalti minyak.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno negeri itu berkata beliau telah melakukan yang terdaya mengikut keupayaannya sebagai anggota kerajaan persekutuan sejak 1996 dalam memperjuangkan nasib rakyat Kelantan meskipun mereka ditadbir oleh parti PAS.

"Sebagai anak jati Kelantan, saya sanggup meluluskan peruntukan berpuluh juta ringgit bagi membiayai projek-projek pembangunan untuk kepentingan kerajaan negeri," katanya kepada pemberita selepas majlis perhimpunan bulanan warga jabatan-jabatan persekutuan di sini.

Beliau memberi contoh antara projek pembangunan yang pernah diluluskannya ialah pembangunan Medan Tuan Padang bernilai RM1 juta, Pasar Siti Khadijah (RM3.3juta) dan Medan Usahawan Perbadanan Stadium Kelantan bernilai RM5 juta.

"Saya amat sedih dan dukacita jika dalam begini saya masih dikatakan sebagai rakyat yang derhaka dan mengkhianati rakyat Kelantan kerana semata-mata tidak menyokong kerajaan negeri dalam tuntutan royalti minyak yang diperjuangkan kerajaan negeri ini," kata Anggota Parlimen Jeli itu.

Mengenai isu royalti itu, Mustapa berkata beliau telah membantu rakyat Kelantan mendapat wang ihsan yang bakal diagih pada Mac ini.

"Soal tuntutan kerajaan negeri untuk mendapatkan wang royalti itu tidak berbangkit lagi, yang pastinya rakyat akan mendapat faedah melalui wang ihsan, cuma kaedahnya berbeza," katanya.

Mustapa diminta mengulas mengenai ceramah-ceramah yang diadakan penyokong PAS yang antara lain menyifatkan beliau sebagai pengkhianat dan menderhaka kepada rakyat Kelantan berhubung isu royalti minyak tersebut.

Mustapa menegaskan kerajaan persekutuan juga tidak pernah menganak tirikan Kelantan dalam agihan peruntukan pembangunan sepanjang negeri itu ditadbir PAS sejak 20 tahun lepas.

Malah katanya peruntukan yang diberi kepada kerajaan negeri Kelantan adalah berkali ganda lebih banyak berbanding kutipan hasil yang diserah kepada kerajaan pusat.

Mengulas mengenai surat layang yang memburuk-burukkan veteran Umno dan Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah kerana menggunakan platform pembangkang untuk menyuarakan pandangan berhubung isu royalti minyak, Mustapa berkata perkara itu tidak sepatutnya berlaku.

"Saya tidak bersetuju kerana memang terdapat perbezaan pendapat antara pemimpin tetapi ia boleh dibincang dan diperdebatkan melalui fakta sebenar," katanya.

Terdahulu pada majlis itu Mustapa menyerahkan cek bernilai RM800,000 kepada Timbalan Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Negeri Kelantan (MAIK), Datuk Kamaruddin Mat Zin bagi tujuan membayar elaun imam dan kakitangan masjid di negeri itu. - BERNAMA

SEPETANG DENGAN "AIR MATA" BERSAMA WAN AZIZAH DI KINABALU
Oleh Halik Zaman

KOTA KINABALU – Majlis bertemu rakyat bersama Presiden PKR, YBhg Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail di Star City Convention Center, Kota Kinabalu berjalan dengan begitu sempurna. Majlis berkenaan anjuran bersama AMK Negeri dan Wanita Negeri Berjaya menghimpunkan seramai 700 orang ahli PKR di Sabah. Ada yang sanggup datang dari Semporna, Lahad Datu semata-mata ingin bersua muka dengan wanita srikandi PKR, YBhg Dato’ Seri Dr Wan Azizah Ismail.


Turut berucap mewarnai majlis petang itu ialah ucapan dari YB William Leong, Bendahari Agung PKR. Di awal ucapan beliau menarik perhatian dengan ungkapan ‘Bismillah’nya. Dalam ucapan ringkasnya, beliau menyentuh sedikit tentang pentingnya penjelasan menyeluruh ke seluruh akar umbi tentang perjalanan kes fitnah liwat Dato’ Seri Anwar Ibrahim.


YB William Leong juga menyatakan, sebagai rakyat Malaysia, kita harus bijak mengimbangi sesuatu maklumat yang diterima kerana ada pihak tertentu ingin benar melihat Anwar Ibrahim ‘jatuh dan tak bangun-bangun lagi.’


Turut berucap ialah Puan Faekah Hussin seorang peguam dan Setiausaha Politik kepada Presiden PKR. Puan Faekah telah memperjelaskan dengan sejelasnya duduk-perkara kes fitnah Dato’ Seri Anwar Ibrahim kepada hadirin.


Beliau juga telah menyentuh, bagaimana perjalanan perbicaraan yang agak ‘senget’ sebelah dan beberapa kenyataan Saiful yang tidak berasas dan logic. Beliau juga membicarakan tentang konsipirasi yang ingin melihat kejatuhan Anwar dan perpecahan perpaduan diantara pemimpin dan ahli-ahli Pakatan Rakyat.


Di akhir ucapan beliau, beliau menyeru ahli-ahli PKR untuk bersatu hati dan tidak mempercayai dakyah-dakyah ciptaan BN yang hanya mempunyai satu matlamat yakni menjatuhkan Anwar sekaligus mencerai-beraikan ikatan erat kita dikalangan PKR khasnya dan Pakatan Rakyat amnya.


Mengakhiri siri ucapan pada petang itu adalah ucapan dari Presiden PKR. Beliau menyatakan sebagai insan biasa, sedikit sebanyak apa yang di perlakukan kepada suaminya, Anwar Ibrahim terusik juga emosinya, di mana menurut beliau, kehidupan mereka sekeluarga banyak di habiskan di penjara dan mahkahmah.
"Sebagai isteri, sebagai anak anak dan sebagai bapa anak anak, kami begitu diaibkan dimata masyarakat, mereka sanggup menabur fitnah demi sebuah kuasa politik, kerana suami saya dianggap oleh para pemimpin UMNO insan yang boleh menggugat kedudukan mereka yang penuh kemewahan maka suami saya mereka jadikan 'kambing hitam' demi mengekalkan sebuah kuasa politik UMNO yang rakus". Jelas Wan Azizah dengan penuh emosi kesayuan dan syahduan. Dewan sunyi senyap. Sekali sekala terdengar esakan dari wanita wanita yang hadir tidak dikenali. Orang ramai bertambah hiba. Suasana dilanda rintihan pilu bagai sembilu menusuk dilubuk setiap hati yang memerhatikannya. Kedengaran juga tangisan seorang ibu tua seolah olah terasa keibuan wanitanya dipersendakan oleh para pemimpin UMNO.


"Hati ini dihiris luka pedih dan para, bila keluarga kami diaibkan, bila suami saya seorang Islam yang tahu hukum hakam Islam yang tahu halal dan haramnya, dia dihina diabkan, muka suami saya diconteng najis lantaran sebuah kuasa politik "kill or to be killed". Kalau BN itu kuat, kenapa suami saya dijadikan mangsa rakus politik fitnah mereka? Kenapa kita tidak jumpa dimedan politik sahaja? Kenapa main kotor?". Dalam Wan Azizah tersenyum, jelas air mata jernih jatuh bertitik satu demi satu.


Namun demi PKR dan keluarganya, beliau bangkit dari segala kelemahan dan berjaya mengharungi segala dugaan yang mendatang. Oleh yang demikian, beliau ingin ahli-ahli PKR juga harus lebih kuat dan bekerja keras demi memperjuangkan nasib rakyat Sabah.


Dato’ Presiden juga menyentuh isu-isu kalimah Allah, isu-isu kepala khinzir. Dato’ Presiden juga menyatakan terdapat pelbagai keraguan dalam isu kepala khinzir yang di letakkan di perkarangan masjid. Menurut beliau, seandainya perkara ini di lakukan oleh orang bukan Islam, mengapa dan kenapa kepala khinzir berkenaan dibalut dengan rapi dan di ikat dengan plastic dan kayu ? Ini bermakna kerja-kerja ini di lakukan oleh sekumpulan ‘misi rahsia’ yang tentunya orang Melayu sebab sudah pastilah ‘orang suruhan’ itu tidak mahu terpegang kepala khinzir berkenaan makanya kepala itu di ikat dan di bungkus dengan rapi.


Di akhir ucapan beliau, beliau meminta seluruh kepimpinan dan ahli-ahli PKR akan bekerja lebih kuat lagi demi menghadapi PRU yang akan datang.

Tak Malu ke? Lawan Diikat Kaki dan Tangan...pastu diajak bergaduh?

Kamu nak buat kaedah 4M ke, 5M ke......hatta ratus-ribu 'M' ke, silakan. Kamu yang berkuasa mengeluarkan permit percetakan. Kamu yang berkuasa mengeluarkan permit penyiaran. Kamu yang berkuasa menapis segala berita samada berita itu melalui pecakapan ke (ceramah), melalui penulisan ke (surat-khabar), melalui hebahan ke (TV), atau melalui angkasa-raya ke (internet.)


Keseluruhan media cetak dan elektronik adalah pengampu kamu, di mana lagi ruang untuk pembangkang memberitahu rakyat apa yang kami lakukan di Kelantan, di Kedah, di Penang, di Perak (satu waktu dulu) dan di Selangor?

al-brangi: Adilkah ini?

PETALING JAYA: Biro Penerangan Umno akan menggunakan kaedah "4M' iaitu Media Bersemuka, Media Cetak, Media Elektronik dan Media Maya dalam memberi penerangan kepada rakyat mengenai pelbagai projek pembangunan yang dijalankan di setiap daerah menerusi program Satu Penerangan Satu Bahagian (SPSB).

Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan berkata penggunaan 4M itu dilihat lebih berkesan bagi menghebahkan pelbagai maklumat mengenai projek pembangunan yang dijalankan oleh kerajaan.

"Program yang kita mulakan sejak Oktober tahun lalu itu bertujuan untuk memperkasakan jentera penerangan parti di 20,000 cawangan dengan menggunakan kaedah seminar dan wacana minda bagi menerangkan mengenai peranan kerajaan pusat dalam membangunkan setiap kawasan.

"Justeru, kita juga menggesa agar kesemua jentera parti untuk turut sama dalam perjuangan ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Penerangan Umno bahagian Subang, di sini hari ini.

Beliau menggesa setiap bahagian Umno mengambil inisiatif menganjurkan program tersebut sekurang-kurangnya sebulan sekali atau dianjurkan bersama dengan program Juara Rakyat.

"Kalau boleh setiap bulan satu aktiviti kerana ini akan menggerakkan Umno dari peringkat akar umbi dan program mesti berterusan supaya pemimpin sentiasa merakyatkan diri mereka," katanya.

Ahmad berkata laporan mengenai SPSB akan dimajukan kepada Majlis Tertinggi Umno sebagai KPI Biro Penerangan.

SPSB dilancarkan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Oktober tahun lalu sebagai usaha transformasi Umno untuk mengembalikan sokongan rakyat terhadap parti pemerintah Barisan Nasional
. - BERNAMA

Setiap 1 ribu : 999 ke Neraka dan 1 saja ke Syurga !

Dalam lautan manusia yang berbondong-bondong di Yaumil Mahsyar. Sejak Adam sehingga manusia terakhir, nanti akan ada manusia yang meminta agar dikembalikan ke Malaysia untuk beramal. Tetapi masa itu sudah lewat. Bumi Malaysia telah hancur lebur. Hilang bagai puing-puing. Terpelanting. Tika bumi dikiamatkan, segala-galanya tiada. Takhta, kekuasaan, tidak ada lagi dalam sebutan. Yang ada hanyalah penantian yang panjang.

Harta dan anak pinak, semuanya tidak boleh menolong. Semuanya sibuk dengan urusan peribadi. Semuanya menunggu ulang tayang video hidup tika di atas bumi, entah berapa ribuan tahun menenati di padang pengadilan.

Usahlah menanti untuk kembali ke bumi asalmu. Itu menjadi mimpi di siang hari. Hari-hari sesudah Mahsyar, tanpa penghujungannya. Syurga dan neraka itu ada bezanya.

1. Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yg lain.. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yg tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

2. Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya
“Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa”.
Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

3. Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi..

4. Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut "Ajbuz Zanbi" yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yg kembang membesar dari biji benih.

5. Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

6. Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

7. Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

8. Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah Ta’ala. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

9. Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

10. Terdapat satu kolam kepunyaan Nabi Muhammad s.a.w. bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

11. Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
1. Pemimpin yang adil.

2. Orang muda yang taat kepada perintah Allah.

3. Lelaki yang terikat hatinya dgn masjid.

4. Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.

5. Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata "Aku takut pada Allah".
6. Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).

7. Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.
12. Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara "pergilah berjumpa dengan para Nabi". Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah Ta’ala. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah saw. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

13. Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad s.a.w. ke hadrat Allah Ta’ala. Lalu diperkenankan doa baginda..

14. Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

15. ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah.. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

16. Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

17. Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

18. Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing-masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

19. Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad s.a.w., dan amalan yang pertama kali dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

20. Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

21. Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

22. Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

23. Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

24. Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata-kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

25. Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat..

26. Syafaat Nabi Muhammad s.a..w. di akhirat :

a. Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.

b. Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.

c. Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.

Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah Ta’ala.

27. Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

28. Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya..

29. Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

30. Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.

Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al-Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004 | (sumber) asal dipetik |

Aceh Antara Hukuman Cambuk dan HAM

Hak Azasi Manusia (HAM) yang dalam bahasa Inggeris disebut Human Rights akhir-akhir ini sudah dijadikan raja oleh sebahagian manusia di dunia raya ini. Padahal ia tidak lebih dari sebuah aturan yang disusun oleh manusia yang diciptakan Allah dan memiliki banyak kelemahan. Sementara Hukuman Cambuk merupakan komponen resmi dan penting dari Hukum Jinayah (Pidana Islam) yang elemen-elemennya langsung datang dari Allah selaku pencipta para penyusun HAM.

baiturrahman-mosque-in-aceh-ina203Selama ini di Aceh banyak orang yang menantang pelaksanaan hukuman cambuk sebagai salah satu dimensi dari Hukum Islam. Alasan mereka selalu dikaitkan dengan pelanggaran HAM. Mencambuk orang yang melanggar syari’at Islam adalah melanggar HAM, paling tidak demikianlah ucapan gamblang mereka. Tetapi mereka tidak perna menguraikan bagaimana tatacara pelaksanaan Hukum Islam yang penuh kemuslihatan itu. Mereka tidak pernah mengkajinya dengan kajian ilmiah dan objektif, yang ada adalah pemahaman terhadap ketentuan-ketentuan HAM itu sendiri baik yang tertera dalam Deklarasi Umum HAK Azasi Manusia (DUHAM) yang dalam Bahasa Inggeris didebut The Universal Declaration of Human Rights, atau HAM Indonesia atau Konvensi Hak-hak Sipil dan Politik dan Undang-Undang No 12/2005 dan sebagainya.

Dengan gambaran seperti di atas, maka tidak dapat dengan serta merta seseorang itu menyimpulkan bahwa Hukuman Cambuk melanggar HAM. Apa lagi kalau kebanyakan yang mengatakan demikian sudah menjadi agen pihak tertentu yang menutup mata terhadap kemuslihatan Hukum Islam dan keadilan hukuman cambuk. Dari segi usia antara HAM atau DUHAM dengan hukuman cambuk jauh sekali lebih tua hukuman cambuk, HAM itu muncul lebih kurang 600 tahun setelah lahirnya Hukuman Cambuk. Dari segi pencipta juga tidak dapat disetarakan sama sekali karena hukuman cambuk milik dan ciptaan Allah sementara HAM buatan manusia yang manusia itu sendiri diciptakan, dihidupkan, dinafkahi, disejahterakan dan diberikan rezeki oleh Allah SWT.

Mengikut sejarah kelahiran dan perkembangan HAM di Eropa, ia berasal dari dokumen Magna Charta yang membatasi hak-hak raja yang sebelumnya membuat hukum untuk rakyat saja dan tidak berlaku untuk si raja. Lalu dari konsep inilah HAM itu dikembangkan oleh mereka sampai ke seluruh duia, si mereka itu bukan muslim dan bukan sekedar tidak tahu hukum Islam tetapi membencikan Syari’at Islam. Kalau begini latarbelakangnya maka bagaimana mungkin ummat Islam Aceh hari ini berani menyimpulkan hukuman cambuk melanggar HAM? Sungguh mustahil. Yang patut disimpulkan dari huraian ini adalah semua pihak harus belajar untuk memahami objektif dan rasionalnya hukuman cambuk.

Yang menjadi lucu lagi adalah; setiap ada wilayah yang dihuni oleh muslim selalu dihambat berlakunya Hukum Islam oleh musuh-musuh Islam yang memperalat sebahagian muslim itu sendiri. Dahulu mereka menghancurkan Afghanistan karena muslim di sana ingin menjalankan Hukum Islam, mereka juga menghancurkan para pejuang FIS (Front Islamic Salvation) di Aljazair sehingga banyak yang dibunuh dan ditahan karena para pejuang FIS ingin menegakkan Hukum Islam. Mereka juga mengacaukan suasana politik di Sudan, Iran, Pakistan, hatta sampai ke Indonesia karena persoalan yang serupa.

Hukuman cambuk itu dilaksanakan dalam pidana Islam sebagai balasan bagi pelanggar Hukum Allah dengan tujua untuk menjerakan pelanggar syari’ah dan memberi pelajaran kepada orang lain yang belum melanggarnya agar mereka tunduk dan patuh kepada Allah sang Khaliq dan Maha Raja dari segala raja-raja yang ada. Artinya, itu merupakan salah satu hukum atau undang-undang atau peraturan baku yang positif, objektif dan logis bagi seluruh ummat manusia yang berpikir waras dan baik. Sementara HAM itu wujud 600 tahun setelah lahirnya Hukum Islam yang diprakarsai oleh non muslim dan baik secara langsung atau tidak langsung berupaya dengan berbagai cara untuk menghancurkan Hukum Islam atau melemahkan Hukum Islam atau menghinakan Hukum Islam. Lihatlah kasus penghancuran Afghanistan, Iraq dan pembunuhan tokoh-tokoh muslim yang membela Islam seperti Ismail Razi Al-Faruqi bersama keluarganya, pemboman pesawat yang ditumpangi Zia ul Haq di Pakistan, pembunuhan Ahmad Yasin dan Abu Jihad di Palestina, pembunuhan Nasruddin Daud, Safwan Idris di Aceh dan lain sebagainya.

Semua itu memberi bukti kepada semua pihak bahwa hukuman cambuk sama sekali tidak kejam dan tidak melanggar HAM melainkan pegiat HAM itu sendiri yang tidak faham Hukum Islam secara total dan berniat jahat untuk menghancurkan Hukum Islam. Hukuman cambuk diwajibkan oleh Allah kepada ummat manusia khasnya muslim penuh dengan perhitungan dan kearifan sehingga hukuman cambuk yang ada dalam bingkai hudud berbeda dengan yang adalam dalam bingkai ta’zir. Dalam hudud cambuk diberlakukan kepada pezina ghairu muhshan (yang belum menikah) sebanyak 100 kali, qazaf (menuduh orang lain berzina tanpa cukup saksi sebanyak 80 kali, dan peminum khamar (syurb) aebanyak 40 (80) kali. Sementara dalam bingkai ta’zir terserah kepada qadhi (hakim) dalam konteks apa kesalahan yang dilakukan seorang pesalah sehingga hukuman cambuk berhak baginya serta berapa banyak jumlahnya.

Zina, minum arak dan menuduh orang lain berzina tanpa cukup saksi merupakan perbuatan keji dan jahat. Karena itu ketika hukuman cambuk diberikan kepada pelakunya tidaklah berlebihan dan tidaklah melanggar HAM bagi orang yang berpikiran dan objektif dalam berpikir. Hanya orang-orang yang mengedepankan hawa nafsu sajalah yang menuduh hukum cambuk melanggar HAM serta tidak berpri kemanusiaan. Kalau kita mau bertanya balik; apakah pelaku zina yang keji dan kotor seperti hayawan, penuduh orang lain berzina yang dhalim, kejam dan jahannam serta peminum arak yang serupa dengan syaithan itu punya prikemanusiaan? Bagi orang waras akan menjawab tidak.

Oleh karenanya kesimpulan kita adalah Hukuman Cambuk sama sekali tidak melanggar HAM dan tidak akan melanggar HAM kalau eksekutor menjalankannya mengikuti ketentuan Allah SWT dan Rasul-Nya SAW. Sebaliknya, malah HAM itu sendiri yang selama ini menjajah Hukum Islam khususnya hukuman cambuk. Pegiat HAM di seluruh penjuru dunia harus belajar Hukum Islam dan belajar rasionalisasi Hukum Islam agar tidak berprasangka jahat terhadap Hukum Allah ini. Jangan mengedepankan Hak Azasi Manusia hanya dalam batas-batas yang menguntungkan mereka saja dengan berupaya menghambat berjalannya Hukum Islam di negara dan wilayah mayoritas muslim seperti di Aceh. Itu tidak berhak sama sekali, semua manusia bebas beragama adalah salah satu ketentuan HAM, karena sudah bebas beragama maka bebas pula bagi mereka untuk menjalankan ketentuan agamanya. Hukuman cambuk merupakan salah satu ketentuan agama Islam yang wajib dilaksanakan oleh semua muslim di seluruh alam. Karenanya tidak berhak pihak lain dengan mengatasnamakan HAM menghambat, melarang dan mencemooh berlakunya Hukuman Cambuk di Aceh karena itu dibenarkan oleh ketentuan HAM dunia berkenaan dengan kebebasan beragama.

Prihal yang sama juga berlaku kepada penganut agama Kristen di negeri Batak dan Roma, penganut agama Yahudi di Yeruzalem dan Palestina, penganut agama Hindu-Budha di Bali dan Thailand. Mereka berhak menjalankan ketentuan agamanya dengan bebas asalkan tidak mengganggu agama lain karena itu bahagian dari ketentuan HAM internasional. Untuk itu semua jangan berkedok HAM untuk menghancurkan Hukum Islam, kalau itu yang dilakukan maka ummat Islam boleh menyimpulkan HAM yang menjajah hukuman cambuk dan bukan hukuman cambuk yang melanggar HAM. Wallahu a’lam.

Hasanuddin Yusuf Adan, MCL., MA pula merupakan Ketua Umum Dewan Dakwah Islamiyah Nanggroe Aceh Darussalam dan Dosen Fakultas Syari’ah IAIN Ar-Raniry.

DENGOR KHABO...RAJA ALIAS MENANGIS MENGENANGKAN NASIB FELDA SEKARANG..!!

Bekas Pengerusi Felda sebelum diambilalih oleh Yusof Nor, YM Raja Muhammad Alias (pemenang anuerah Ramon Magsaysay 1980) khabonye menitiskan air mata mengenangkan keadaan FELDA sekarang. Seorang kawan teman mengkhabokan kepada teman beberapa hari yang lalu...

Katanya lagi, semasa YM Raja Alias mengundur diri...FELDA ada cash bernilan RM6b...la ni Felda khabonye dah mula meminjam. Wallahua'lam betui ke idak??

Harap2 itu semua cerita dongeng namun teman ghase di bawah kendalian Pakatan Rakyat, warga Felda akan lebih terjamin. Faham2 ajelah keadaan ekonomi sekarang....nak bayor makan budak2 sekolah di asrama2pun kerajaan dah tak mampu...

New Deal For Felda Under Pakatan

By Terence Netto

Felda settlers will enjoy a new deal under a Pakatan Rakyat government, one that would incorporate elements of social democracy as distinct from the capitalist thrust of present arrangements under an Umno-led BN administration.

PKR deputy president senator Dr Syed Husin Ali told a national convention of Felda settlers at Kampong Temin in Jerantut yesterday that new swaths of land will be opened up for cultivation in contrast to the existing policy of no new land openings.

He said priority for cultivation of this new land would be accorded to the landless and unemployed among second and third generation descendants of the original settlers.

“This is to overcome the twin problems of unemployment and poverty among this group,” said Syed Husin to some 1,000 settlers who attended the one-day convention in this town in the Pahang interior, surrounded by Felda schemes.

At its incorporation in 1956 and actual launch two years later, Felda was a scheme to enable small and impoverished farmers who usually owned uneconomic plots of less than two acres to open up new land and progress towards ownership of viable plots of 10 acres in size.

The plots were cleared by this pioneering band and planted with rubber, with the produce providing them with a living. From the profits, the pioneers paid the holding agency (Felda) installments towards eventual ownership of the land.

But in 1960, Parliament passed the Group Settlement Act which changed the way Felda schemes were managed. Land clearing and seed planting were undertaken by the Felda board which then charged the costs to each settler, who had to clear the debt over a 15-year period at 6.25% interest per annum.

With the Felda board deducting at source these dues from the monthly earnings of settlers, the latter were frequently mired in debt, especially in periods when the price of rubber nosedived.

Settlers’ woes were worsened by their being barred from transferring ownership of the land during their lifetimes or willing it to heirs at death.

In short, the Group Settlement Act transformed Felda’s band of settlers from the status of aspirant owners to permanent tenant farmers.

Ownership of land issues became more complicated in 1995 when Felda Holdings was incorporated. Ownership in most of the 323 Felda schemes in the country was now subsumed under Felda Plantations.

Many of Felda’s pioneers were cajoled, persuaded, and even coerced, to give up their ownership rights to Felda Holdings, in return for shareholding rights.

Thus the original purpose of setting up Felda schemes to combat poverty by enabling impoverished small farmers opportunities to cultivate, and later own, land on economically viable scales was lost.

A more equitable system
All this would change under a Pakatan government, said Syed Husin.

“We will give priority to the second and third generation descendants of Felda pioneers to acquire the skills and qualifications to become important in the ownership, cultivation and management of Felda schemes,” he asserted.

“A more equitable system of distribution of profits garnered by Felda holding companies would be devised such that settlers would obtain better returns on their labour,” said Syed Husin.

He said an estimated 500,000 to 600,000 people comprised the second and third generation of descendants of Felda’s pioneering settlers who were now the flotsam of rural society.

He said many of the unemployed were involved in social ills, like theft, drug abuse, and other destructive behavior, that commonly characterise the shiftless.

“Under a Pakatan government, Felda would return to its original aim which is to uplift rural society by empowering small farmers to work in economically viable agricultural schemes to boost income, reduce unemployment, and promote ownership,” said Syed Husin.

He said a Pakatan government would do all this not because it viewed Felda settlers as a potential vote bank, but because these measures conformed to the imperatives of the new economic agenda espoused by PKR under the common policy framework of Pakatan.

Apa kata Mufti Perak terhadap Shahrizat?

Sebelum ini bukan main lantang lagi Mufti Perak,Tan Sri Harussani membidas Sisters in Islam(SIS) yang menyifatkan tindakan merotan tiga wanita islam atas kesalahan melakukan persetubuhan haram sebagai diskriminasi terhadap wanita..

Tan Sri Harussani menyifatkan bahawa mana-mana pihak yang mempunyai tanggapan sedemikian bermaksud mereka tidak mempercayai hukum allah dan boleh dianggap sebagai terkeluar daripada islam.

''Orang seperti ini tidak faham hukum islam, mereka menentang dan membenci hukum islam kerana terpengaruh dengan orientalis barat yang menentang islam.

''Kalau hendak diambil kira hukuman enam kali sebatan itu ia begitu ringan sedangkan asalnya 100 kali sebatan terhadap mereka yang melakukan persetubuhan haram manakala 80 kali sebatan terhadap yang minum arak," katanya...

Dan apakah Tan Sri Harussani juga berani menegaskan pendapatnya itu bilamana berhadapan dengan seorang perempuan seperti Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil yang telah berkata,walaupun beliau menghormati hukuman sebatan di bawah undang-undang syariah tetapi berpendapat Islam juga membolehkan pendekatan pemulihan dan kaunseling.”

Apakah Tan Sri Harussani berpendapat apa yang dinyatakan Shahrizat ini tidak salah? Dan jika beliau berpendapat kenyataan Shahrizat ini salah apakah tindakan beliau?

Kemana perginya ketegasan beliau? Apakah beliau telah diserang penyakit "bisu"sepatutnya Tan Sri Harussani perlu berani menegur kenyataan Shahrizat ini sebagaimana beliau lantang mengkritik SIS.

Atau apakah Tan Sri Harussani bimbang kedudukan beliau akan tergugat jika menghentam kenyataan Shahrizat ini.?

Apakah Harussani lebih pentingkan kedudukan berbanding maruah agama yang beliau anuti? Tan Sri Harussani perlu berlaku adil dalam memberikan teguran kepada mana-mana pihak.

Demo 24 Feb diteruskan, kata NGO Felda

ANAK - sebuah NGO yang mewakili generasi kedua dan ketiga anak peneroka Felda - akan meneruskan rancangannya untuk mengadakan demonstrasi di ibupejabat Suhakam di Kuala Lumpur Rabu ini.

Presidennya, Mazlan Aliman (kanan sekali) merayu kepada kira-kira 1,000 peneroka Felda yang menghadiri konvensyen nasional anjuran PKR di Jerantut semalam, supaya turut hadir beramai-ramai menyertai demonstrasi pada 24 Februari ini.

Mazlan memberitahu demikian ketika ditemui Malaysiakini di konvensyen tersebut. Beliau turut membentangkan kertas kerja mengenai generasi baru Felda.

Di Konvensyen itu, Mazlan menggesa supaya dimansuhkan Akta Penempatan Berkelompok 1960 yang didakwanya menjadi instrumen utama bertentangan dengan matlamat asal Felda untuk mengurangkan kemiskinan di kalangan petani dengan menggalakkan mereka membersih, menanam dan akhirnya memiliki lebih 10 ekar tanah.

Katanya, kesannya dapat dilihat di mana 80 peratus tanah yang asalnya dibersih dan ditanam oleh peneroka, berakhir jatuh ke tangah Felda Plantations.

Felda yang ditubuhkan sebagai sebuah agensi pusat pada 1956, melancarkan tanah rancangan pertamanya dua tahun kemudiannya di Bentong. Dengan penggubalan Akta Penempatan Berkelompok 1960, agensi berkenaan telah beralih daripada pembasmian kemiskinan kepada mencatatkan keuntungan optima.

Mazlan berkata peralihan tersebut telah menjadikan peneroka petani penyewa, dengan pendapat antara RM800 hingga RM1,500 sebulan dalam bentuk gaji bulanan, bergantung kepada harga semasa pasaran minyak kelapa sawit atau getah.

Berikutan itu, katanya, skim yang bertujuan untuk membasmikan kemiskinan akhirnya telah menambah beban hutang peneroka dan merosakkan prospek masa depan anak cucu mereka, untuk keluar dari perangkap kemiskinan.

Menurutnya, kini terdapat 1.3 peneroka di 317 tanah rancangan Felda, dengan 800,000 daripadanya merupakan generasi kedua dan ketiga.

Mazlan mendakwa, daripada 23,000 kakitangan kumpulan syarikat Felda, hanya 5,400 orang dari kalangan anak cucu penerika Felda - dan daripada jumlah itu, hanya kira-kira 100 orang yang memegang jawatan tinggi.

Anwar: BN akan ditolak rakyat dalam p'raya nanti

Ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengingatkan kerajaan BN bahawa rakyat akan menolak BN dari Putrajaya dalam pilihan raya umum akan datang - tidak kira sama ada beliau merengkok di penjara atau tidak.

Katanya, rakyat sudah begitu bosan dengan BN dan mereka kini sudah bersedia untuk menumbangkan kerajaan pusat yang didukung oleh Umno dan menggantikannya dengan Pakatan Rakyat.

Bercakap kepada hadirin yang membanjiri rumah terbuka sempena Tahun Baru Cina di Machang Bubok, Pulau Pinang, Anwar berkata, BN, Umno, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, malah isterinya Datin Seri Rosman mansor "tidak seharusnya hidup dalam ilusi palsu'.

Katanya, mereka tidak seharusnya mempunyai persepsi salah yang para pengundi akan kembali menyokong BN jika beliau dipenjarakan.

Anwar merujuk kepada perbicaraan tuduhan kes liwat terhadapnya yang sedang berjalan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Sebaliknya, kata beliau, rakyat akan bangun menolak Umno dan BN dalam pilihan raya umum akan datang, tidak kira sama ada beliau di dalam penjara ataupun tidak.

Anwar berkata, di mana-mana sahaja, rakyat dilihat sudah bersedia untuk menolak Umno dan BN.

Beliau berkata, rakyat sudah lama hilang kepercayaan kepada Umno dan BN kerana "rasuah telah menjangkiti pentadbiran Putrajaya hingga ke akar umbinya".

Kerana rasuah, katanya, Malaysia telah jauh ketinggalan dalam bidang ekonominya, termasuk di rantau Asean.

Malaysia, katanya, kini ketinggalan di belakang Singapura, Thailand, Indonesia, malah Vietnam di segi pertumbuhan ekonomi dan daya saing.

"Kita hanya baik sedikit daripad Burma dan Zimbabwe," kata Anwar yang juga ahli parlimen Permatang Pauh.

Majlis rumah terbuka itu dihoskan oleh ADUN Machang Bubok yang juga timbalan speaker DUN Pulau Pinang, Tan Hock Leong.

Ia turut dihadiri ADUN tunggal PAS di negeri itu, Mohd Salleh Man (Permatang Pasir).

Keahlian Terus BN Bukti Perjuangan Perkauman Komponen BN Ditolak

Seorang Naib Presiden Umno semalam mencadangkan keahlian Barisan Nasional (BN) dibuat secara langsung tanpa perlu menjadi ahli parti komponen BN seperti diamalkan sekarang.

Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang juga Pengerusi Jawatankuasa Induk Pindaan Perlembagaan BN, berkata perkara itu antara cadangan transformasi yang akan dikemukakan untuk perbincangan dan pertimbangan jawatankuasa pindaan perlembagaan BN pada akhir tahun ini.

“Cadangan itu selaras dengan harapan serta matlamat untuk mempermudahkan rakyat menyertai perjuangan BN.

“Saya sudah minta Ibu pejabat BN mengeluarkan surat kepada Presiden dan kepemimpinan parti komponen untuk melantik wakil masing-masing duduk bersama saya dalam jawatankuasa induk pindaan ini,” katanya kepada media selepas perasmian Majlis Konvensyen Wanita Umno oleh Perdana Menteri yang juga Presiden Umno, Datuk Seri Najib Razak di Pusat Dagangan Dunia Putra, di sini, semalam.

Beliau berkata, pada masa itu dapat dilihat bagaimana BN membuat transformasi yang sesuai dengan cita rasa serta kehendak ramai, sama ada cadangan keahlian secara langsung itu boleh dibincang dan dipertimbangkan.

“Sebagai contoh, menjadi ahli dalam parti kita (BN) tanpa dibelenggu dalam konteks kepartian (parti komponen) dan had umur yang ditetapkan untuk menjadi ahli secara langsung...bagaimana badan gabungan, badan bukan kerajaan (NGO), anak muda kita yang mungkin belum lagi sampai kepada tahap mahu membabitkan diri secara langsung dalam parti tertentu tetapi ingin bersama BN dalam perjuangan kita.

“Ini perubahan yang saya rasa perlu untuk kita berkhidmat kepada rakyat. Gagasan 1Malaysia menuntut kita turut berubah. Saya percaya dengan kemahuan politik untuk melakukannya, kesedaran mendalam mengapa kita perlu melakukannya, sasaran tertentu, niat ikhlas serta komitmen bersungguh-sungguh, apa yang sudah dilakukan (transformasi) dalam Umno, saya cukup yakin juga dapat dilakukan dalam konteks parti BN,” katanya.

Akhbar semalam melaporkan Konvensyen BN akan diadakan pada akhir tahun ini bagi meminda perlembagaan dan menggubal dasar yang bersikap lebih terbuka serta inklusif untuk mengiktiraf sumbangan parti politik, individu dan NGO yang menyokong parti itu.

Bagaimanapun, Hishammuddin berkata, sebarang pelaksanaan cadangan pindaan perlembagaan itu memerlukan persetujuan semua parti komponen BN.

Beliau berkata, keputusan awal melihat semula dan meminda perlembagaan BN adalah satu petanda baik menyahut seruan Umno untuk melakukan transformasi.

Katanya, transformasi dan juga pindaan perlembagaan Umno yang dilakukan pada perhimpunan agung lalu ternyata tidak sia-sia, termasuk sudah disahut oleh Pergerakan Wanita Umno sehingga mencetuskan kesedaran ahli bahawa perubahan perlu dilaksanakan.

“Apa yang kita bincangkan semalam (kelmarin dalam mesyuarat Dewan Tertinggi BN) ialah bahawa landskap dunia hari ini menuntut kita menyesuaikan perjuangan kita dan parti mengikut tuntutan semasa.

“Secara konsensusnya, kepemimpinan parti komponen dalam BN sudah bersetuju bahawa perlembagaan BN mesti menggambarkan apa keadaan di luar, bermakna parti perlu inklusif dan memberikan ruang kepada golongan yang ingin berjuang tetapi bukan berada dalam parti masing-masing.

“Perlembagaan yang perlu saya teliti dengan rakan yang lain menuntut kita melihat perkara ini dari kaca mata yang baru dan ia sudah dimulakan...kebetulan saya juga yang bentangkannya pada peringkat Umno, akan diperluas dalam konteks BN,” katanya.

Ulasan GB

Akhirnya, sekalipun malu untuk mengakui, BN akur bahawa perjuangan perkauman menjadi menjadi teras parti-parti komponen utama di dalam BN telah ditolak oleh rakyat.

BN terpaksa melalui transformasi dengan mewujudkan sistem keahlian terus tanpa melalui parti-parti yang berasaskan kaum seperti UMNO, MCA dan MIC.

Berbeza dengan parti komponen Pakatan Rakyat dimana semua parti-parti utama tidak mensyaratkan dan ditentukan oleh pengenalan etnik tertentu, samada PAS, PKR atau DAP.

BN sudah ketinggalan, BN sudah lapuk dan BN telah terlalu semalam.