Ahad, 17 Januari 2010

'Allah' dalam sastera cetusan bukan Islam - Jimadie Shah Othman

Adakah kita bimbang kalimah Allah tidak disebut secara benar? Atau kita bimbang ia disebut secara salah?

Reaksi umat Islam ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember lalu yang membenarkan penggunaan nama Allah dalam mingguan Katholik Herald merupakan kebimbangan jenis kedua.

Dan kebimbangan tokoh-tokoh seperti bekas mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan anggota majlis syura PAS Ahmad Awang, kebimbangan jenis yang pertama.

Pengalaman sastera Malaysia selepas pascapenjajahan - atau secara nakal boleh disebut "era Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP)" - memperlihatkan perkembangan menarik yang mungkin boleh dijadikan iktibar terhadap polemik terbaru kalimah Allah di negara ini.

Selepas merdeka, walaupun tidak ramai, tetapi masih terdapat penulis bukan Islam yang menulis karya-karya berunsur Islam, termasuk menggunakan kalimah Allah dalam tulisan mereka.

Nama-nama seperti Raja Rajeswati Seetha Raman, Joseph Selvam dan Lim Swee Tim pada suatu masa juga terlibat mewarnai perkembangan sastera berunsur Islam di Malaysia.

Penulis Uthaya Shankar SB pernah menulis karya bernada Islam, mengisahkan kemelut mualaf yang ingin memeluk Islam dan konsep janji menurut Islam.

Selain mendapat tempat di pelbagai penerbitan, karya-karya pernulis bukan Islam ini turut dimuatkan dalam penerbitan Islam seperti majalah Al Islam, Nur dan Dewan Agama dan Falsafah (tidak lagi beroperasi).

Sementara puisi-puisi yang melafazkan kecintaan kepada tuhan seperti buah tangan penyair Kristian Lebanon, Khalil Gibran pula kadangkala diletakkan sebaris dengan puisi-puisi sufi nukilan Hamzah Fansuri, Amir Hamzah dan Muhammad Iqbal.

Namun, mampukah kecurigaan umat Islam menghambat mereka daripada memperkatakan tentang tuhan sekalian alam, memperkatakannya secara benar? Jawapannya, ya.

"Semasa saya menulis, saya anggap diri saya sebagai seorang penulis Islam. Saya fokus seratus peratus. Niat saya ikhlas.

"Tetapi selepas jadi macam ini (polemik penggunaan kalimah Allah), mungkin saya tidak akan tulis lagi," kata seorang penulis beragama Hindu yang menulis karya-karya berunsur Islam.

Menurut seorang pengkaji sastera Islam, penulis Cina kelahiran Kelantan, Lim Swee Tim - yang pernah menulis sajak-sajak berunsur Islam pada permulaan penglibatannya dalam dunia sastera sekitar tahun 1970-an - juga telah beralih arah kepada tema-tema lain seperti kemanusiaan.

Walaupun karya-karya tersebut barangkali tidak selari dengan format sastera Islam ala DBP - yang berpaksikan pandangan Sasterawan Negara Shahnon Ahmad - penulis terkenal Faisal Tehrani berpendapat, karya-karya tersebut diterima kerana ia "sangat sederhana dan tidak melibatkan upacara keagamaan."

Pengamat sastera Salleh Rahamad pula berpandangan, perkara tersebut tidak pernah menjadi isu kerana kumpulan terbabit tidak pernah menyifatkan ajaran Islam atau mencemari kesempurnaan sifat-sifat Allah.

Tambahnya, tidak pernah misalnya ada penulis yang menyifatkan Allah seperti penganut Kristian percaya kepada konsep ketuhanan secara ajaran tritunggal.

Dalam dunia seni budaya, saya percaya, hampir keseluruhan anggotanya tidak melihat penglibatan penulis bukan Islam sebagai ancaman terhadap keharmonian Islam.

Tetapi ramai penulis dan sasterawan yang mungkin berpendirian sebaliknya selepas muncul kontroversi luar biasa kes Herald mencabar larangan Kementerian Dalam Negeri. Mereka dihurung kebimbangan yang sama.

Tetapi bagaimana jika kebimbangan dan kecurigaan kita itu barangkali menyebabkan nama Allah tidak lagi disebut - disebut secara benar?

Sekurang-kurangnya, seorang penulis terkenal beragama Hindu - yang menulis sajak secara 'lebih Islam daripada orang Islam' - sudah menzahirkan keengganannya terus berkarya kepada saya.

Siapakah yang akan menanggung dosa ini?

TGNA : Kelantan Yang Aman Damai Bagi Semua Agama

Isu perkauman, agama, bahasa dan hak istimewa orang Melayu adalah antara isu sensitif untuk dibincangkan secara terbuka bagi masyarakat Malaysia. Justeru itu, selepas tercetusnya kontroversi isu penggunaan kalimah Allah kepada “the herald” milik gereja Kristian, maka keputusan mahkamah tinggi itu telah menyentuh nilai-nilai keharmonian beragama di Malaysia.

Sehubungan itu, pelbagai pihak kalangan pemimpin dan umat Islam telah memberi pandangan, malah sanggup berdemonstrasi mempertikaikan keputusan tersebut. Paling malang, muncul pula pihak yang bersifat anti-harmoni, telah melancarkan “serangan” ke bangunan gereja.

Alhamdulillah, kejadian buruk dan malang yang boleh mengeruh keharmonian tersebut tidak berlaku di Kelantan. Ini kerana, Kelantan sejak zaman-berzaman telah mengamalkan cara hidup berteraskan agama yang berjaya menerapkan persafahaman antara kaum dan agama. Ia ses8ngguhnya selari dengan ajaran al-Quran, sebagiamana firman Allah (Surah az-Zumar, ayat 38).
Maksud:
Dan demi sesungguhnya! jika engkau (Wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: "Siapakah yang mencipta langit dan bumi?" sudah tentu mereka akan menjawab: "Allah". Katakanlah (kepada mereka): "Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah yang lain dari Allah itu? Jika Allah hendak menimpakan daku dengan sesuatu bahaya, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bahayanya itu; atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka menahan rahmatNya itu?" Katakanlah lagi: "Cukuplah bagiku: Allah (yang menolong dan memeliharaku); kepadaNyalah hendaknya berserah orang-orang yang mahu berserah diri".

(Tafsir Pimpinan Ar-Rahman, Surah Az-Zumar, juz 24:38)


Rakyat Kelantan, kini dalam rahmat dan berkat Allah kerana penerimaan yang jelas dan mutlak kepada keEsaan Allah SWT. Maka, kekalutan seperti cubaan membakar gereja tidak berlaku dan tidak terfikir berlaku di Kelantan. Walaupun kita tahu, di Kelantan sekarang juga terdapat berbilang kaum dan agama. Dalam keadaan Kelantan memiliki 563 buah masjid, 60 To’kong, 22 Wat, 19 Kuil dan 15 buah Gereja, kesemuanya bebas dan aman penuh harmoni menjalankan amal ibadat dan upacara keagamaan masing-maising. Sesungguhnya, Kelantan sejak ditadbir dengan dasar Membangun Bersama Islam telah berjaya mewujudkan perpaduan yang jitu semua lapisan rakyat di kampung, estet, pekan dan bandar.

Bagi kerajaan Negeri pula bersikap terbuka dan sedia berbincang melalui sebarang perundingan demi keharmonian hidup antara kaum. Kesemua cetusan rasa pihak Kerajaan Negeri sedia melayani dan berbincang. Pengalaman kami, telah acapkali kita berdialog, berunding dan duduk semeja bersama-sama pembesar agama dari agama Kristian, Buddha, dan Hindu. Ruang selesa kita bentangkan kepada mereka bagi mendirikan rumah ibadat atas tanah milik mereka, dan pihak Kerajaan Negeri turut menyediakan kemudahan prasarana. Ia adalah antara keselesaan yang teristimewa dinikmati di Kelantan. Maka kita tidak pernah terlibat dengan peristiwa meroboh mana-mana To’kong, Kuil, Wat hatta Gereja.

Apa yang penting, semua agama percaya kewujudan tuhan. Bagi Islam, perkataan Allah adalah nama yang Dia sendiri menamakannya, tidak manusia menamakannya. Ia adalah Tuhan Yang Maha Esa, Tuhan yang menjadi tumpuan sekalian makhluk, Tuhan yang tidak beranak dan tidak diperanakkan dan tiada sesiapa yang setara dengan denganNya.

Maka bagi agama lain, apa sahaja yang nak sebut mengenai nama tuhan, terserahlah atas hak agama masing-masing. Ia adalah antara nilai-nilai hormat menghormati mengikut kepercayaan masing-masing. Dan kepercayaan yang suci ialah beriman dengan kekuasaan Allah yang berkuasa di atas setiap ciptaan alam ini. -blog tok guru

Buang kaki bangku terutama 2 orang nie..!!

Kegagalan mengawal kejadian pembakaran dan pencemaran keatas gereja adalah sesuatu yang sangat memalukan negara. Keadaan ini terus memberikan imej yang buruk kepada negara kerana dilihat tidak punya keupayaan menjamin keselamatan dan ketenteraman awam untuk rakyat.

Kegagalan ini perlu dipertanggungjawab keatas KDN dan PDRM khususnya DS Hishammudin selaku menteri KDN dan Tan Sri Musa Hassan selaku KPN yang jelas gagal untuk mencapai KPI dan NKRA kedua dua institusi tersebut.

Oleh itu amat wajar DS Hishammudin dan Tan Sri Musa melepaskan jawatan atau diberhentikan dari jawatan masing masing atas kegagalan mencapai KPI masing masing. Apa guna bercakap dan bermesyuarat berkenaan KPI bila KPI paling penting untuk KDN dan PDRM ialah menjaga keselamatan rakyat dan harta benda rakyat tidak dapat dijamin. Ini dapat dilihat dengan kejadian terbaru disebuah gereja di Kota Tinggi yang boleh mengakibatkan berlaku pertembungan antara kaum dan agama dikalangan raayat Malaysia.

Kabinet Najib hanya bercakap besar tentang pencapaian KPI,walaupun sudah dua kali kabinet membincangkan persoalan KPI,tiba tiba kewajipan asas kerajaan amnya dan KDN serta PDRM khasnya untuk menjamin keselamatan dan ketenteraman awam serta menjaga harta benda raayat tidak dapat dilakukan.Kabinet Najib tak ubah seperti pertubuhan NATO.NO ACTION TALK ONLY.

Hishammudin dan Musa Kena berhenti atau diberhentikan daripada jawatan masing masing. Najib kena tunjuk pada rakyat "Kaki Bangku" seperti Hishammudin dan Musa tidak ada tempat dalam kabibet dan kerajaan. Buang saja mereka baru Najib boleh bercakap "Walk the talk"

Dato'Hj.Mahfuz Omar
Naib Presiden PAS
Ahli Parlimen Pokok Sena

Menteri Tak Ada Apa-apa, Polis Yang Lebih-lebih

Polis yang timbulkan kekecohan ke atas mahasiswa terlebih dahulu!" kata Jurucakap Gabungan Mahasiswa Bantah E-Undi (Bantah) Mohd Ridzuan Othman ketika mengulas kejadian sebenar yang berlaku pada Jumaat lalu di depan pejabat Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) Putrajaya.

Kekecohan itu, tambah beliau, ditimbulkan oleh polis sendiri selepas badan penguatkuasa itu bertindak kasar menangkap pimpinan mahasiswa, Mohd Shazni Munir Mohd Ithnin, ketika beliau bersama mahasiswa yang lain mengirim memorandum kepada penasihat kepada Menteri Pengajian Tinggi, Profesor Profesor Raduan Che' Rose.

Dalam suatu kenyataan yang dikirim di sini, baru-baru ini Mohd Ridzuan membangkitkan rasa kesalnya berhubung sikap polis yang tidak profesional ketika menjalankan tugas mereka.

"Jika mahasiswa dihalang sebegitu rupa, perundangan mana lagi yang boleh mahasiswa gunakan? Sedangkan, dalam perlembagaan jelas tertulis dalam Artikel 10 (1) (b) Perlembagaan Persekutuan, mengenai hak berkumpul secara aman tanpa senjata.

"Mahasiswa sebagai aset negara diperlakukan seperti 'penjenayah tegar' walhal mereka punya hak untuk berhimpun. Apakah polis ditugaskan untuk menjaga rakyat atau menyakiti rakyat dengan tindakan kekerasan?" kata beliau.

Jumaat lalu, Bantah bersama beberapa barisan mahasiswa telah membuat rapat umum di depan pejabat KPT untuk menyerahkan memorandum bantahan ke atas sistem pelaksanaan E-Undi di seluruh kampus.

Rasional ke atas pemansuhan segera berhubung bantahan e-undi itu, tambah beliau, adalah disebabkan sistem itu dilihat sebagai tidak telus dan universiti pula didakwa tiada persediaan yang rapi dalam melaksanakannya.

"Perhimpunan itu menjadi kecoh apabila polis melakukan provokasi dengan mengarahkan semua mahasiswa yang hadir untuk bersurai. Kejadian ini berlaku selepas lima pimpinan mahasiswa berjaya menghantar memorandum tersebut.

"Bantah amat sedih dengan kejadian ini. Kami ingin sampaikan mesej yang jelas kepada kerajaan agar mereka bersedia memulihkan integriti polis agar tidak dipandang serong oleh rakyat lagi," kata Mohd Ridzuan. -erapakatan


Kementerian tidak halang penuntut kemuka memorandum: Khaled

JOHOR BAHRU: Kementerian Pengajian Tinggi tidak menghalang mana-mana pelajar untuk mengemukakan memorandum bagaimanapun penyerahan itu perlu mematuhi undang-undang dan bersesuaian dengan masa, kata Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin.

"Saya galakkan pelajar hantar memorandum tapi biarlah masa yang sesuai dan mestilah patuhi undang-undang. Pokoknya sekarang ialah musim pilihan raya kampus, apa sahaja cara digunakan untuk mendapatkan publisiti," katanya.

Beliau yakin semua pelajar bersikap matang dan memahami proses berkenaan.


Mohamed Khaled bercakap kepada pemberita selepas majlis perasmian dan pecah tanah Pusat Teknologi Universiti Teknologi Malaysia (UTM)-Perbadanan Pembangunan Teknologi Malaysia (MTDC) fasa II, di sini, hari ini.

Ahli Parlimen Pasir Gudang itu mengulas penahanan dua penuntut dan seorang wartawan sebuah akhbar pembangkang yang menyertai perhimpunan membantah pelaksanaan undi elektronik (e-undi) di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) di depan Kementerian Pengajian Tinggi, di Putrajaya, semalam.

Laporan menyebut ketiga-tiga mereka ditahan setelah enggan mematuhi arahan polis supaya bersurai dan difahamkan perhimpunan itu antara lain bertujuan menyerahkan memorandum kepada menteri berkenaan.


Dalam ucapannya, Mohamed Khaled berkata hubungan antara ahli akademik dan industri perlu terus ditingkatkan bagi menghasilkan lebih banyak produk berinovatif di negara ini.

Jalinan (kerjasama) antara akademia dan industri katanya, adalah hubungan simbiotik yang bukan sahaja mendatangkan keuntungan menang-menang kepada kedua belah pihak tetapi mampu mendatangkan hasil berganda.

"Mana-mana institusi pengajian tinggi tidak dapat menjauhkan diri daripada aktiviti komersial yang rata-rata dipelopori oleh pihak industri.

"Industri memerlukan universiti untuk menghasilkan produk berinovatif, manakala akademia dalam universiti pula memerlukan dana untuk membantu mereka," katanya sambil memuji usaha penubuhan pusat berkenaan.

Pusat Teknologi UTM-MTDC Fasa II dibangunkan di tapak seluas 0.4 hektar yang mampu menempatkan 25 syarikat berasaskan teknologi khususnya sains hayat.

Ia bakal menempatkan Syarikat Terbitan Universiti yang akan mengkomersialkan hasil penyelidikan dan pembangunan (R&D) UTM di bawah program UTM-MTDC Simbiosis. - Bernama

Jadikan Suasana Tidak Aman Di Negara Asing Sebagai Iktibar

ALOR SETAR: Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Muadzam Shah mengingatkan rakyat supaya terus memelihara suasana aman dan menjadikan peristiwa pahit yang berlaku di negara asing sebagai iktibar dan pengajaran.

"Beta menyeru seluruh rakyat negeri ini agar sentiasa waspada dan menolak apa-apa percubaan pihak tertentu untuk mengganggu-gugat keamanan negeri ini.

"Dengan berpegang pada sikap ini, rakyat boleh menumpu usaha meningkatkan taraf hidup tanpa merasa bimbang keselamatan mereka terancam," titah baginda pada istiadat pengurniaan darjah dan bintang kebesaran sempena hari keputeraan ke-82 baginda di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit di sini, hari ini.

Sultanah Kedah, Tuanku Haminah Hamidon, Raja Muda, Menteri Besar Datuk Seri Azizan Abdul Razak, para anggota Exco, pembesar dan ketua-ketua jabatan negeri turut hadir pada istiadat itu.

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Tuanku Munawir yang dikurniakan Darjah Kerabat (DK) Kedah, bagaimanapun tidak hadir pada istiadat hari ini.

Bekas Menteri Besar Tan Sri Osman Aroff yang dikurniakan Darjah Seri Setia Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah Yang Amat DiHormati (S.H.M.S) yang membawa gelaran 'Datuk Seri DiRaja,' mendahului senarai 72 penerima pada istiadat itu.

Antara penerima lain ialah Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Mejar Jeneral (B) Datuk Jamil Khir Baharom yang dikurniakan Seri Setia Diraja Kedah (S.S.D.K) yang membawa gelaran 'Datuk Seri' dan Menteri Besar Datuk Seri Azizan yang menerima Jaksa Pendamai (J.P).

Sultan Abdul Halim bertitah ikatan perpaduan yang erat dan kukuh antara penduduk berbilang kaum masa ini menjadi benteng dan jaminan negeri akan terus aman dan makmur.

Semua pihak tetap diberi layanan sama rata, adil dan tiada golongan yang dipinggirkan, titah baginda.

Baginda turut mengingatkan anggota perkhidmatan awam supaya mengutamakan kepentingan rakyat, komited melakukan inovasi bagi meningkatkan mutu kerja, amanah dan berintegriti.

Sistem penarafan bintang sebagai penanda aras kepada tahap kualiti sesuatu jabatan merupakan langkah proaktif yang dapat meningkatkan mutu perkhidmatan.

Raja Petra Bercerita Tentang Musa Hassan - 1Malaysia Wajib Baca!!!

Translated into BM by Jason Cheng:
Umpan Musa Hassan tak mengena

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

KPN, Musa Hassan sedang memulakan satu ekspedisi memancing. Dia menyuruh semua pegawainya untuk menimbangkan semua cara bagi menangkap saya. Masalahnya adalah ramai antara pegawainya yang menyalurkan maklumat kepada saya, dan bukan kepadanya. Jadi, saya tahu apa yang dilakukannya pada pagi ini, malah apa yang sedang dia lakukan ketika anda membaca artikel ini.

Musa Hassan menyangka bahawa para pegawainya memantau pergerakan saya. Sebenarnya, tak satu pun daripada pegawainya yang benar-benar tahu akan kedudukan saya. Sebaliknya, saya mempunyai orang dalam yang memantau pergerakannya dan membuat laporan harian kepada saya tentang segala aktiviti yang berlaku di tingkat atas ibu pejabat polis di Bukit Aman.

Pada mulanya, mereka fikir bahawa mereka dapat menggunakan anak saya bagi menjerat saya. Mereka memukul anak saya bagi memaksanya mengaku bersalah atas pelbagai pertuduhan jenayah. Tetapi apabila kes itu dibawa ke mahkamah, anak saya mendedahkan bahawa beliau telah dipukul dan dia menukar pengakuannya kepada tidak bersalah. Jadi, mereka tiada pilihan, selain membiarkan perbicaraan diteruskan. Nah, semasa perbicaraan itulah terungkapnya hakikat bahawa dakwaan terhadap anak saya adalah tidak benar.

Mereka kemudiannya menangguhkan perbicaraan itu dan menghantar anak saya kembali ke Penjara Sungai Buloh, di mana dia terus dibelasah. Akibatnya, anak saya naik gila, lalu terpaksa dihantar ke wad psikiatri. Dia kemudiannya diasingkan kerana dianggap sebagai terlalu berbahaya untuk dibenarkan bergaul dengan lain-lain tahanan.

Ya, mereka sangka bahawa mereka dapat menyembunyikan perkara ini daripada saya. Tetapi akhirnya, saya dapat tahu juga. Bagi saya, terpulanglah kepada pihak polis jika mereka ingin membunuh anak saya. Memanglah ini pernyataan yang saya kesali, namun anak saya adalah korban perjuangan. Sebenarnya, kita semua adalah korban perjuangan. Adakalanya, dalam perjuangan, nyawa perlu dikorbankan, sekalipun ia membabitkan nyawa anak kita sendiri.

Kita tentu pernah membaca suatu kisah semasa era Empayar Islam di Madinah, yang mana seorang ibu diberitahu bahawa anak lelaki terakhirnya telah syahid dalam peperangan. Dia menangis apabila diberitahu bahawa semua anak lelakinya sudah tiada. Tetapi dia sebenarnya menangis kerana dia tidak lagi mempunyai anak lelaki untuk dikorbankan demi perjuangan.

Inilah dasar kepercayaan kita. Perjuangan adalah lebih penting daripada segala-galanya. Adakah mereka fikir bahawa dengan membalun anak saya, maka masalah mereka akan selesai? Apa mereka fikir ia akan ‘menjinakkan’ saya? Tidak sekali-kali, malah ia akan menguatkan semangat saya kerana kini, bukan hanya perjuangan yang menjadi matlamat saya, malah ia melibatkan keadilan; darah mesti dibayar dengan darah jua.

Musa Hassan menyangka bahawa hanya kerana dia adalah pegawai tertinggi PDRM, maka itu juga bermakna bahawa dialah polis terpintar di Malaysia.

Anda nak tahu bagaimana cara polis yang pintar menjalankan siasatan? Meh saya beritahu rahsianya. Nak tahu apa yang dilakukan oleh Kevin Morais, Ketua Pendakwaraya SPRM semasa Krismas tempoh hari? Mesti anda tak tahu, bukan? Kalau anda nak tahu, dia merayakan Krismas dan Tahun Baru dengan kawan lelaki berbangsa Inggeris yang bertahun-tahun lebih tua daripadanya di Bromley, Kent, United Kingdom. Mesti anda tak tahu, bukan?

Musa Hassan, aku tahu bahawa kau mengugut para pegawai polis yang menandatangani Akuan Bersumpah yang menyabitkan hubungan kau dengan kongsi gelap Cina untuk mengubah kenyataan mereka, dan mengisytiharkan bahawa akuan berkanun mereka itu adalah pembohongan semata-mata.

Ah, dah terlambat pun. Akuan Bersumpah tu dibuat dua tahun yang lalu. Kalau nak suruh tarik balik, sepatutnya kau buat macam dengan Bala dulu… sehari selepas Akuan Bersumpah pertama keluar, Akuan Bersumpah kedua ditandatangani.

Adakah kau nak menafikan hal ni dan mengatakan bahawa RPK dan Malaysia Today berbohong? Jika ya, maka aku akan paparkan salinan semua dokumen-dokumen tu untuk membuktikan bahawa kaulah yang menipu. Bahkan kau dah digelar sebagai pembohong oleh Mahkamah Tinggi Sabah, dan dalam sedikit masa lagi, aku akan memaparkan bukti mengenai perkara ni dalam artikel yang lain.

Mereka yang berada di tampuk kekuasaan sedang berusaha meyakinkan kau untuk bersara dan seterusnya menjadi Duta Besar. Mungkin tulah yang sebaik-baiknya, memandangkan sebagai seorang anggota polis, kau memang tak boleh harap. Tapi kenapa Duta Besar? Mengapalah orang tak guna seperti si gatal yang suka meraba sering dilantik sebagai Duta Besar.

Dua negara yang sesuai untuk kau sebagai Duta Besar adalah Haiti ataupun Mongolia. Dah pasti orang Mongolia akan menyambut baik orang yang menghancurkan bukti pembunuhan Altantuya demi memastikan pembunuh sebenar terlepas dari hukuman.

Jadi, apakah rancangan kau sekarang, wahai Musa Hassan? Adakah kau akan mengemukakan 'bukti' bahawa aku memaparkan akuan-akuan berkanun palsu oleh pegawai polis, yakni supaya aku boleh didakwa di bawah Akta Multimedia? Kenapa kau tak buat begitu bagi akuan bersumpah aku sendiri? Mengapa aku disiasat atas sebab menandatangani akuan bersumpah palsu dan kemudiannya mendakwa aku melakukan Fitnah Jenayah, yang mana kebenaran akuan bersumpah tu tak material dalam dakwaan tersebut? Adakah kau takut bahawa kebenaran akan terungkap kalau kau mendakwa aku atas kesalahan menandatangani akuan bersumpah palsu?

Kau ingat aku tinggalkan Malaysia secara haram ataupun dengan menggunakan pasport palsu ataupun pasport asing. Kau tak pasti. Kau fikir aku memasuki negara lain dengan menggunakan pasport palsu ataupun pasport asing. Kau tak pasti. Malah kau tak tahu sama ada aku masih berada di negara ni ataupun tak kerana kau tak pun menemui sebarang bukti yang menunjukkan bahawa aku berada di luar negara.

Polis jenis apa kau ni? Kau naik angin kerana kononnya aku memperbodohkan kau, walhal kau memperbodohkan diri kau sendiri. Rancangan kau adalah berasaskan andaian, tetapi kau sendiri tak pasti sama ada andaian kau tu betul ataupun tak.

Aku tahu lebih banyak tentang aktiviti kau berbanding dengan pengetahuan kau tentang aktiviti aku. Sebenarnya, lebih ramai pegawai kau yang menyalurkan maklumat kepadaku daripada kepada kau. Kau cuma tahu meneka lokasi aku dan rancanganku, sedangkan aku tahu segala gerak geri kau. Malah aku tahu bahawa ketua kuncu kau, Kevin Morais, sedang berseronok dengan seorang lelaki lain di ketika kau sangka kau dah berjaya memerangkap Dato' Ramli Yusuff dan Rosli Dahlan.

Musa, kau ingat kau lagi pandai daripada akukah? Aku tahu kau mendakwa seorang pegawai polis India atas pembunuhan Kugan sedangkan sebenarnya, terdapat tiga pegawai polis yang melanyaknya hingga mati di Balai Polis Subang Jaya. Kenapa hanya seorang pegawai polis berbangsa India yang didakwa? Kenapa tak dakwa lagi dua orang pegawai polis Melayu yang juga terbabit? Adakah ia kerana kau takut kes tu mungkin berubah menjadi isu perkauman jika semua orang tahu bahawa dua pegawai polis berbangsa Melayu juga memukul Kugan sampai mati? Jadi, adakah jika pegawai polis India membunuh seorang India yang lain, maka kerajaan kekal ‘selamat’? Kau fikir kita orang semua dah lupa bahawa pada mulanya, 11 pegawai polis 'digantung kerja' dan diberi tugas pejabat dek kerana kes Kugan?

Musa Hassan, kau bukan taraf aku, malah jadi Pegawai Penyiasat pun kau tak layak. Sejak 11 tahun yang lalu, aku dah jumpa ramai daripada Pegawai Penyiasat kau. Jadi, memang aku tahu bahawa kau tak setaraf dengan dia orang. Terima sajalah tawaran untuk bersara dan kemudian dilantik sebagai Duta Besar ke Haiti ataupun Mongolia… aman sedikit PDRM. Pada hari bersejarah tu nanti, seluruh pasukan polis akan mengadakan Mardi Gras selama 30 hari. Percayalah cakap aku. Aku tahulah… sebab pegawai kau semuanya beri maklumat kepadaku.

Puad Zakarshi Diselar Kerana Tak Semak Fakta..ramai sangat Menteri 1Malaysia tahab bengong gaban....!

Majlis Dekan-dekan Pendidikan Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) hari ini menyifatkan kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran Dr Mohd Puad Zarkashi yang meminta IPTA tidak menawarkan kursus pendidikan untuk guru sekolah rendah adalah sesuatu yang tidak tepat.

Pengerusi majlis itu Prof Abdul Rashid Mohamed dalam satu kenyataan berkata, kursus untuk guru sekolah rendah itu sebenarnya dianjurkan oleh IPTA atas dasar yang dibentuk oleh Kementerian Pelajaran sendiri untuk pengsiswazahan semua guru.

Katanya, program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan untuk guru sekolah rendah dan prasekolah ditawarkan oleh IPTA atas arahan Kabinet pada tahun 2003 dan program ijazah itu telah berakhir pada sesi akademik 2006/2007.

"Program ini telah diberhentikan berdasarkan persetujuan antara Kementerian Pelajaran dan Kementerian Pengajian Tinggi dan semua IPTA yang menawarkan program tersebut dijangka mengeluarkan kumpulan terakhir graduan berkenaan sekitar 1,000 orang pada tahun ini," kata beliau.

Semalam Dr Mohd Puad dipetik sebagai berkata IPTA tidak sewajarnya menawarkan program Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (Sekolah Rendah) memandangkan ia telah ditawarkan oleh Institusi Pendidikan Guru (IPG).

Beliau berkata, penawaran program berkenaan di IPTA menjadi salah satu punca masih ada guru lepasan ijazah yang menganggur tidak mempunyai tempat di sekolah-sekolah rendah.

Abdul Rashid berkata, sememangnya sejak dahulu lagi dasar melahirkan tenaga guru ialah Maktab Perguruan melatih guru bukan siswazah untuk sekolah rendah dan IPTA melatih guru siswazah untuk sekolah menengah.

Katanya, apabila dasar pengsiswazahan semua guru dimulakan, Kabinet telah menetapkan bahawa IPGM (Institut Pendidikan Guru Malaysia) melatih guru siswazah sekolah rendah manakala IPTA pula terus melatih guru siswazah sekolah menengah.


Beliau berkata, IPTA sentiasa bertindak mengikut keperluan kritikal negara dan berusaha melahirkan graduan-graduan dalam bidang-bidang keperluan termasuk dalam bidang ilmu pendidikan.

"Sebagai Pengerusi Majlis Dekan Pendidikan IPTA, saya sangat-sangat berharap semua pihak menyemak dahulu fakta sebelum mengeluarkan kenyataan kerana ia akan memberi tanggapan negatif terhadap kerajaan dan seterusnya mengelirukan rakyat," katanya. -BERNAMA

Berita Kedua

Budaya "Cah Keting" Sudah Lama Wujud Dalam PAS - Mohd Puad

BATU PAHAT: Anggota Majlis Tertinggi Umno Dr Mohd Puad Zarkashi berkata budaya "cah keting" atau cantas-mencantas bukan perkara baru dalam PAS tetapi sebenarnya telah lama wujud di dalam parti itu.

Katanya budaya itu sudah lama wujud dalam PAS tetapi parti itu berselindung di sebalik parti Islam yang dipimpin oleh ulama.

Mohd Puad, yang juga Timbalan Menteri Pelajaran, berkata PAS cuba melindungi masalah dalamannya dengan 'menyerang' kerajaan pusat, Barisan Nasional (BN) dan Umno menerusi pelbagai dakwaan dan tuduhan tidak berasas.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika mengulas pengakuan terbuka Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semalam tentang kewujudan budaya "cah keting" sehingga memburukkan lagi kepincangan dalam parti itu.

"Rakyat boleh menilai sendiri parti PAS yang kini dilanda pelbagai bentuk kepincangan serta kebolehannya mentadbir dengan berkesan negeri-negeri yang dikuasainya oleh pakatan pembangkang," katanya selepas melancarkan program Juara Rakyat Kawasan Parlimen Batu Pahat di Senggarang, di sini hari ini.

Mohd Puad, yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat, mendakwa kepincangan dalam PAS semakin serius dan wujud perbalahan pendapat serta pertelingkahan terbuka di kalangan anggota serta pemimpin parti itu mengenai beberapa isu. - BERNAMA

Ulasan GB

Tuduhan Puad Zakarshi mengenai budaya "cah keting" yang wujud di dalam PAS sebagai responnya kepada kenyataan Mursyidul Am PAS juga menunjukkan Timbalan Menteri itu tidak menyemak fakta.

Apa yang dinyatakan oleh TG Nik Aziz adalah kebimbangan Tuan Guru terhadap budaya itu yang "baru" wujud di dalam parti.


Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hari ini secara terbuka mengakui wujud budaya 'cah keting' atau cantas mencantas dalam Pas sehingga menimbulkan kepincangan dalam parti tersebut.

Bagaimanapun, Mursyidul Am Pas itu tidak menjelaskan secara mendalam sejauh mana seriusnya perkara itu sehingga menyebabkan beliau membaca doa khusus memohon perlindungan Allah supaya menjauhkan parti itu daripada amalan 'cah keting' semalam.

''Kepincangan tidak hari ini sahaja, sejak anak nabi Adam lagi apabila Qabil bunuh adiknya sendiri, Habil dan sampai sekarang, manusia memuja nafsu dan memuja Allah.

''Susah hendak mencari manusia yang hanya memuja nafsu atau memuja Allah semata-mata selagi ada perjuangan dan pergelutan di antara nafsu baik dan nafsu jahat," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Bantuan dan Zakat Kepada Pesakit Kusta anjuran Persatuan Kusta Kelantan di sini hari ini.

Semalam, selepas kuliah mingguannya, Nik Abdul Aziz membacakan doa memohon agar Allah melindunginya dan rakyat daripada orang yang mengamalkan sikap 'cah keting'.


Budaya cah keting itu adalah budaya impot. Budaya UMNO yang dibawa masuk ke dalam PAS. Budaya yang diperkenalkan oleh mereka yang hatinya nak bersama-sama UMNO. Di dalam UMNO, budaya cah keting lagi lama berlaku, malah semenjak pengasas UMNO sendiri, Datuk Onn Jaafar disingkirkan dari UMNO.

Dan Allah tetap selamatkan PAS dari mereka yang membawa masuk budaya non-harakah, non-Islamik ini dari menular di dalam parti.

Justeru itu tuduhan Puad yang menyatakan budaya cah keting dah lama wujud dalam PAS adalah terpesong jauh dari fakta sebenar.

Apabila blog celaka mentafsir angka...

Dalam posting bertajuk "Cerita bazar", Haji Husam Musa menulis:
Jika 'kebocoran' ini perlu disiasat, saya sangat menyokong. Ia boleh mengelakkan ada mana-mana pihak menjadi mangsa permainan- baik bernama sangkaan atau tudingan. Jalan yang paling mudah, rasa saya, ialah Tok Guru memanggil majlis dan dengan menggunakan apa-apa kaedah yang diajar oleh Islam, mencari orangnya. Ia boleh bermula dengan Ahli Exco sendiri supaya ia tidak berpanjangan dan berterusan dalam prasangka.
Ikut hampa la nak buat apa pun. Yang rakyat nak tahu, kenapa rugi? Silap perancangan? Bukankah salah rancang juga merupakan conduct unbecoming?

Kenapa poket bocor, mulut pula yang nak ditampal?

Kalau conduct unbecoming boleh dimaafkan, nanti bila-bila dapat peluang aku sapu duit kerajaan negeri Kelantan barang RM50 juta. Lepas tu aku mintak maaf. Sori la, aku silap.

Lepas tu, adakah hang akan puji aku? Ah, teringin jugak aku nak dengaq hang kata, "mulianya bakaq. Dia mengaku silap".

Conduct unbecoming terlepas begitu sahaja?

Ah, apabila kutu macam bakaq cuba mentafsir angka dalam blog celaka...

Berkaitan:
Penjarakan Kickdefella di bawah Akta Rahsia Rasmi
(Sheih 17/1/10)
Takiyuddin persoal maklumat mesyuarat Exco bocor (Mingguan Malaysia 17/1/10)
Rakyat Kelantan kehilangan RM50 Juta angkara almenantunya Nik Aziz bernama Ariffahmi (Sheih 14/1/10)

KRONOLOGI PEMBANGUNAN BAZAR TOK GURUKRONOLOGI PEMBANGUNAN BAZAR TOK GURU DAN RUNDINGAN DENGAN PENIAGA-PENIAGA KECIL PASAR LAMA MPKB & ARKED UDA


Pendahuluan

Perbadanan Menteri Besar Negeri Kelantan merupakan sebuah agensi kerajaan dan sayap kanan kepada YAB Dato’ Menteri Besar yang turut berperanan sebagai pengerusi PMBK dalam menzahirkan hasrat beliau untuk melaksanakan agenda-agenda kepada rakyat. Dalam mengimplikasikan setiap agenda yang direncanakan, kecenderungan PMBK tidak akan hanya tertumpu kepada sesuatu bidang ataupun golongan tertentu sahaja. Berteraskan kepada konsep pembangunan Islam dengan menggunakan sumber-sumber sediada yang sangat terhad, PMBK akan merealisasikan setiap perancangan yang dibuat dimana salah satu diantaranya ialah pembangunan komersial bercampur Madinatur Raudhah dan Bazar Tok Guru.


Latar Belakang Projek

Permohonan milik tanah tapak lama Ibu Pejabat Polis Daerah Kota Bharu (IPDKB) seluas 5.96 ekar telah diluluskan oleh kerajaan kepada PMBK pada 2005 dengan bayaran premium sebanyak RM 4,793,515.

PMBK telah membuat rayuan bagi mengurangkan bayaran premium dan mencadangkan bayaran secara kontra keatas wang yang didahulukan kepada kerajaan negeri Kelantan tetapi cadangan ini tidak diterima. Cadangan ini dibuat merujuk kepada keadaan kewangan PMBK yang susut setelah menanggung program-program kebajikan terutamanya Skim Kifaalah iaitu pemberian wang kepada wasi peserta skim ini.

PMBK telah membuat bayaran penuh premium tanah sebanyak RM 4,793,515 pada Januari 2009 sebaik sahaja IPDKB dikosongkan setelah beberapa kali penundaan tarikh pengosongan dimaklumkan.


Cadangan Pembangunan Bercampur Madinatur Raudhah (Cadangan Asal)

PMBK dan perunding Arkitek telah merangkakan satu pembangunan secara bersepadu ke atas tanah tersebut. Komponen utama dalam pembangunan ini ialah hypermarket, hotel bertaraf 5 bintang dan service apartment. Selaras dengan strategiknya lokasi tanah ini dengan nilai hartanah pembangunan yang menjanjikan keuntungan yang tinggi menyebabkan rekabentuk asal pelan difokuskan kepada tujuan komersial bagi memaksimakan keuntungan dari segi kewangan.


Pembangunan Bazar Tok Guru

Namun begitu, PMBK telah dipertanggungjawabkan oleh kerajaan negeri untuk menyelesaikan permasalahan penempatan peniaga-peniaga kecil di sekitar bandar Kota Bharu terutamanya peniaga di Pasar Lama MPKB dan Arked. Setelah mendapat persetujuan pengerusi PMBK, komponen hypermarket yang dirancang pada permulaannya di tingkat bawah telah diubah kepada lot-lot bazar yang bersaiz kecil bagi menempatkan peniaga-peniaga yang telah diarahkan untuk mengosongkan premis asal perniagaan mereka diatas alasan untuk memajukan tanah tersebut.

Lot-lot bazar ini diletakkan di tingkat bawah yang dinamakan Bazar Tok Guru manakala satu aras tempat letak kereta dicadangkan pada aras bawah tanah. Manakala di tingkat 1 pula disediakan ruang niaga atau pejabat yang bersaiz lebih besar untuk dimiliki oleh peniaga-peniaga yang lebih berkemampuan.

Pada 6 Mac 2008 satu majlis ramah mesra bersama warga peniaga dan penyerahan memorandum persefahaman diantara PMBK dan Persatuan Peniaga Kecil Pasar Besar (Lama) serta Persatuan Penjual Pasar Lambak UDA telah diadakan di perkarangan Pasar Lama MPKB.


Memorandum Persefahaman Dengan Persatuan Peniaga

Objektif utama memorandum ini ialah untuk menyatakan hasrat kerajaan untuk menyelesaikan permasalahan perletakan tapak perniagaan peniaga-peniaga kecil sediada di sekitar Kota Bharu. Projek ini merupakan sebahagian daripada perlaksanaan dasar kerajaan negeri Kelantan yang menitikberatkan soal kebajikan rakyat dan tidak semata-mata berorientasikan keuntungan kewangan semata-mata.

Sehubungan dengan itu, Bazar Tok Guru akan di tempatkan di tingkat bawah dan tingkat satu yang akan dijual dengan harga mampu milik sesuai dengan taraf pendapatan peniaga kecil disamping tetap menyediakan kemudahan dan prasarana yang moden sesuai dengan taraf grand bazar dan jumlah lot untuk menjadi pusat tumpuan pelancong yang baru di pusat bandar.

Selain daripada itu komponen Madinatur Raudhah turut menyediakan 1 blok hotel bertaraf 5 bintang yang mempunyai 144 bilik (aras 4-11), 3 blok servis apartmen yang mengandungi 568 unit (aras 4-12) dan 30 ruang pejabat (aras 2).

Pemilihan kedudukan lot-lot bazar yang ditempatkan sedemikian rupa adalah amat strategik bagi menarik lebih ramai para pengunjung. Untuk menyediakan satu ruang perniagaan yang lebih selesa, aras ketinggian siling ditinggikan sehingga 15 kaki dan ruang laluan dilebarkan sehingga 20 kaki.

Hasil daripada maklumbalas dan perbincangan dengan pihak persatuan peniaga, PMBK akan menyediakan segala kemudahan asas untuk tujuan keselesaan peniaga dan para pengunjung. Aspek-aspek keselamatan dan kebersihan turut akan diambilkira bagi menjaminkan persekitaran perniagaan yang lebih mesra pelanggan.


Permohonan Kelulusan Pelan Pembangunan (Pelan Asal)

Bagi meneruskan pembangunan ini, perunding-perunding yang dilantik telah mengemukakan permohonan kelulusan perancangan kepada MPKB pada 21 Januari 2008. Kelulusan Kebenaran Merancang telah diperolehi pada 19 Jun 2008 dengan bayaran fi sebanyak RM 52,779.50. Bayaran proses sebanyak RM 59,323 dan deposit kebersihan sebanyak RM 10,000 telah dibuat pada 16 November 2008 untuk tujuan mendapatkan kelulusan penuh pelan pembangunan. Ini menunjukkan PMBK komited dengan segala perancangan awal keatas pembangunan ini.

Akhirnya, kelulusan pelan bangunan Madinatur Raudhah & Bazar Tok Guru telah diperolehi pada 28 Mei 2009.


Rundingan dengan Persatuan Peniaga-Peniaga Kecil

Beberapa siri perbincangan bagi mendapatkan maklumbalas yang berkaitan bagi memantapkan lagi pembangunan ini telah dibuat bersama-sama dengan persatuan peniaga-peniaga berkaitan. Hasrat peniaga yang inginkan satu lokasi perniagaan yang lebih strategik, lebih besar dengan kemudahan tersedia untuk pengunjung diterapkan dalam rekabentuk bazar ini.

Rekabentuk yang diadakan turut mengambilkira ruang tempat letak kereta, tempat letak bas pengunjung, stesen teksi, ruang taman terbuka dan pelbagai kemudahan untuk keselesaan peniaga. Semua ini adalah hasil pemikiran bersama diantara PMBK dan persatuan peniaga-peniaga berkaitan.

Persatuan peniaga ini telah turut dimaklumkan melalui surat bertarikh 15 Oktober 2008 dan 19 November 2008 bahawa PMBK masih lagi komited untuk melaksanakan projek ini mengikut pelan asal cadangan.

Rentetan perjumpaan terkini dengan persatuan peniaga-peniaga terbabit bagi membincangkan isu-isu berkaitan semasa pembangunan projek ini dinyatakan sepertimana dibawah:

a) 14 Mei 2009 – Perjumpaan dengan Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB bagi memberikan gambaran jelas status perkembangan projek.
b) 24 Mei 2009 – Pengurusan PMBK membuat lawatan ke premis perniagaan Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB bagi melihat sendiri kesukaran dan kepayahan mereka berniaga.
c) 1 Jun 2009 – Majlis Pecah Tanah Bazar Tok Guru yang diadakan di tapak projek yang turut dihadiri oleh kesemua peniaga-peniaga.
d) 16 Jun 2009 - Perjumpaan dengan Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB dan Arked UDA bagi menjelaskan lagi justifikasi perubahan pelan rekabentuk setelah perjanjian dengan Sensatimur Sdn Bhd ditandatangani.
e) 28 September 2009 – Pengurusan PMBK menjadi orang tengah dengan memanggil Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB dan pemilik premis Sensatimur Sdn Bhd bagi menyelesaikan isu berkaitan tunggakan sewa di Pasar lama MPKB.
f) 12 Oktober 2009 - Perjumpaan dengan Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB dan Arked UDA berkenaan status semasa projek.
g) Pengurusan PMBK sentiasa berhubung dan memaklumkan kepada persatuan melalui perbualan telefon terutamanya Persatuan Peniaga Kecil Pasar Lama MPKB bagi memberikan gambaran terkini status projek.


Perlaksanaan Pembangunan (Proses Tender & Pembinaan)

Projek berskala besar ini memerlukan perancangan pembinaan yang teliti berdasarkan komponen pembangunan yang pelbagai ke atas sekeping tanah yang luas. Oleh ini pengurusan PMBK telah menender pembangunan ini kepada beberapa syarikat yang berdaftar dan berdaya maju bagi mendapatkan pilihan terbaik untuk memastikan keberkesanan perlaksanaanya dengan turut mengambilkira status kewangan PMBK pada masa tersebut.

Proses tawaran tender terhadap bida bagi pengesyoran komersial untuk projek ini telah dibuat dan dikendalikan oleh perunding yang dilantik oleh pihak PMBK. Untuk tujuan ini, PMBK telah menender untuk mengemukakan syor komersial yang merangkumi pakej pembinaan, jualan serta pembiayaan kewangan dan penawaran serta syor yang mampu memberikan keuntungan kepada PMBK. Pelan bangunan yang ditender berdasarkan pelan yang telah diluluskan menggunapakai khidmat perunding yang telah dilantik sebelumnya.

Petender diminta membuat anggaran jualan dan anggaran kos pembangunan. Perbezaan pendapatan jualan ditolak kos pembangunan akan memberikan keuntungan kasar projek ini. Dari keuntungan tersebut, peratusan pembahagian disyorkan dan perolehan PMBK dibuat dalam bentuk pulangan kewangan ataupun dalam bentuk aset (inkind).

Syarikat yang telah menawarkan syor yang munasabah serta menguntungkan akan dipelawa untuk berunding dengan PMBK bagi menentukan tatacara perlaksanaan, pembahagian ekuiti serta syarat-syarat lain secara terperinci dan akhirnya jika persetujuan dicapai, akan memeterai perjanjian usahasama memajukan projek ini dengan PMBK.
Sebanyak 10 syarikat yang berdaftar dengan PMBK disenarai pendek untuk melalui proses pra kelayakan. Setelah proses kelayakan selesai, 5 syarikat telah dipelawa pada 19 Mac 2009 untuk mendengar taklimat tender dan hadir pada lawatan tapak bertarikh 23 Mac 2009. Hanya 3 syarikat telah membeli dokumen tawaran namun setelah tarikh tutup tender hanya 2 syarikat sahaja menyerahkan tender.

Berdasarkan metadologi dan analisa tender yang dibuat dan diteliti oleh perunding, mereka telah mengesyorkan Sensatimur Sdn Bhd (SSB) sebagai pihak yang paling layak untuk ditawarkan usahasama ini. Perkara ini telah dibentangkan dalam mesyuarat Ahli Lembaga Penasihat bertarikh 15 April 2009 dimana mesyuarat bersetuju untuk meluluskan cadangan usahasama ini.


Isu Berhubung Pengosongan Premis Pasar Lama MPKB.

Pengerusi PMBK telah terpanggil dengan keluhan dan kerisauan peniaga-peniaga yang masih menghuni premis perniagaan Pasar Lama MPKB tentang hasrat MPKB untuk mengosongkan bangunan tersebut. Ini adalah disebabkan bangunan tersebut telah diserahkan hak pembangunan keatas pihak SSB sebaik sahaja bangunan Bazar Tengku Anis telah siap. Tambahan lagi bangunan ini telah diisytiharkan oleh MPKB tidak selamat untuk diduduki.


Rundingan dengan Pemaju Sensatimur Sdn Bhd (SSB)

Dengan hasrat dan semangat untuk membela nasib golongan peniaga kecil yang sering terpinggir ini, Pengerusi PMBK telah memanggil pihak SSB untuk berunding. Keputusan diperolehi dimana SSB bersetuju menangguhkan kerja-kerja meroboh bangunan pasar tersebut setelah ditawarkan perlaksanaan pembangunan Madinatur Raudhah dan Bazar Tok Guru. Namun begitu keputusan tawaran ini hanya akan merujuk kepada keputusan tender bida yang telah pun berjalan pada masa tersebut.

Sepertimana yang dimaklumkan sebelumnya, berdasarkan pelbagai analisa yang dibuat oleh perunding dan mesyuarat khas Ahli Lembaga Penasihat PMBK yang dibuat pada 12 Mei 2009 persetujuan telah dicapai dimana pembangunan ini akan dilaksanakan oleh SSB dengan syarat-syarat sepertimana yang dibentangkan dalam mesyuarat tersebut.

Perjanjian PMBK dan SSB telah ditandatangani pada 1 Jun 2009 dalam satu majlis pecah tanah yang turut dihadiri peniaga-peniaga. Pada tarikh tersebut, pelan perubahan pembangunan Madinatur Raudhah dan Bazar Tok Guru yang dirangka secara berasingan telah dipamerkan untuk pengetahuan umum. Ketua Pegawai Operasi PMBK telah memaklumkan dalam ucapannya bahawa tingkat bawah akan dijual secara terbuka kepada mereka yang ingin memilikinya. Manakala tingkat 1 dan 2 dikhaskan untuk dijual kepada peniaga-peniaga dari Pasar Lama MPKB dan Arked UDA.

Berdasarkan kehadiran peniaga, kerjasama yang amat mengalakan dan hubungan baik yang terjalin antara PMBK dengan peniaga-peniaga ini, projek ini akan dilaksanakan sepertimana pelan yang dirangkakan tanpa sebarang masalah yang timbul.


Justifikasi Perubahan Rekabentuk Pelan Bazar Tok Guru

Bagi menjelaskan lagi pendekatan yang diambil oleh PMBK bagi membuat perubahan kepada pelan rekabentuk, dinyatakan secara terperinci justifikasi-justifikasi tersebut :-

a) Notis Mahkamah Mengosongkan Premis Perniagaan

Isu atau masalah yang paling kritikal untuk diselesaikan segera oleh kerajaan pada masa tersebut ialah penempatan peniaga-peniaga kecil yang menyewa premis perniagaan Pasar Lama MPKB. Notis mahkamah telah dikeluarkan agar peniaga-peniaga ini dikehendaki mengosongkan bangunan bagi memberi laluan kepada pemaju yang berhak iaitu SSB untuk merobohkan bangunan dan membangunkan semula tanah tersebut. Berdasarkan rundingan YAB Tuan Guru Dato’ Menteri Besar Kelantan selaku Pengerusi PMBK, SSB telah bersetuju untuk menangguhkan kerja-kerja meroboh bangunan tersebut sekurang-kurangnya 2 tahun atau sehinggalah bangunan Bazar Tok Guru siap dibina. Keputusan ini disambut baik oleh persatuan peniaga kerana YAB Dato’ Menteri Besar perihatin kepada golongan peniaga ini yang majoritinya merupakan golongan yang berpendapatan rendah yang wajib dibantu oleh Kerajaan.

b) Mempercepatkan Tempoh Penyiapan Bazar Tok Guru

Rekabentuk asal bangunan yang merupakan sebuak kompleks perniagaan bercampur yang melangkaui keluasan tanah seluas 5.96 ekar mengambil masa yang lama sekurangnya 2 tahun untuk menyiapkan asas bangunan & tingkat bawah tanah. Manakala tempoh 2 tahun lagi diperlukan untuk menyiapkan keseluruhan pembangunan. Dengan merekabentuk bangunan secara berasingan, proses pembinaan dapat disegerakan seawal tempoh setahun pembinaannya. Oleh itu proses penempatan semula peniaga-peniaga ini dapat dipercepatkan. Ini bersesuaian dengan hasrat PMBK untuk meletakkan agenda kebajikan sebagai keutamaan kepada rakyat terutamanya peniaga-peniaga kecil yang merupakan antara penjana ekonomi utama negeri Kelantan sejak dari dahulu lagi.

c) Sumber kewangan kepada PMBK

Pulangan inkind yang ditawarkan kepada PMBK oleh SSB adalah unit-unit bazar di tingkat 1 dan 2 berjumlah 512 unit. Sejumlah 416 unit bazar akan ditawarkan kepada persatuan peniaga dengan harga yang mampu milik yang akan dicadangkan oleh kerajaan kepada mereka. Oleh itu sebanyak 96 lebihan unit bazar akan ditawarkan kepada pihak lain yang berminat dengan harga pasaran. Sehubungan dengan itu PMBK perlu turut mendapatkan keuntungan bagi membiayai agenda-agenda kebajikan yang lain bagi memenuhi hasrat sasaran kesemua golongan rakyat. Tambahan lagi PMBK perlu menjanakan pendapatan sendiri bagi melaksanakan setiap perancangan yang ingin dilaksanakan.


Status Kemajuan Pembinaan Projek

Pihak SSB telah memulakan kerja-kerja pembinaan 1 Oktober 2009 mengikut pelan bangunan yang telah diluluskan oleh MPKB. Proses pembinaan struktur bangunan sedang giat dijalankan. Setakat ini pihak SSB masih lagi komited dengan perjanjian untuk menyiapkan pembinaan ini kurang dari 2 tahun bermula daripada bulan Oktober 2009.


Rumusan

Berdasarkan perbincangan dan maklumbalas yang diterima daripada ahli jawatankuasa kedua-dua persatuan peniaga sebelumnya, pengurusan PMBK merasakan hubungan baik yang terbina dengan peniaga-peniaga kecil amat meyakinkan PMBK meneruskan projek ini. Ini jelas ditonjolkan dengan sambutan tanpa rungutan dan bantahan pada setiap majlis yang melibatkan peniaga-peniaga kecil ini.

Namun begitu tanpa sebarang rungutan atau bantahan secara rasmi daripada persatuan peniaga terutamanya Persatuan Peniaga Arked UDA yang sekian lama menyepi, PMBK telah dikejutkan dengan surat bantahan yang menyatakan ketidakpuasan hati mereka terhadap perubahan rekabentuk bangunan. Surat tersebut bertarikh 24 Ogos 2009, namun begitu salinan surat tersebut hanya dihantar kepada pengurusan PMBK pada 8 Oktober 2009. Surat yang sebegitu penting sepatutnya didahulukan dan dimajukan kepada pengurusan PMBK memandangkan projek ini adalah dibawah bidang pengurusan PMBK.

Pengurusan PMBK hairan kenapa perkara ini hanya ditimbulkan setelah lebih 4 bulan perubahan pelan bangunan dipamer dan dimaklumkan dalam satu majlis terbuka bertarikh 1 Jun 2009 iaitu Majlis Pecah Tanah Projek Bazar Tok Guru yang turut dihadiri oleh kesemua ahli persatuan. Sekiranya mereka tidak bersetuju dengan cadangan perubahan tersebut persoalannya mengapa hal ini tidak dibangkitkan terus kepada pengurusan PMBK ataupun terus menerus kepada Dato’ Pengerusi PMBK pada ketika tersebut. Pada ketika tersebut pengurusan PMBK berpendapat bahawa kesemua ahli persatuan telah menerima maklum akan perubahan rekabentuk pelan Bazar Tok Guru.

Pengurusan PMBK berpendapat segala apa yang disebut sehingga hari ini adalah mengikut landasan dan selari dengan semangat dan roh PMBK ditubuhkan yang berteraskan prinsip untuk meningkatkan taraf ekonomi rakyat Kelantan disamping menjadi peneraju kepada segala hasrat dan semangat YAB Dato’ Tuan Guru Menteri Besar Kelantan selaku Pengerusi PMBK.

Bagi menjawab segala persoalan dan tomahan yang menyatakan PMBK hanyalah pihak yang berorientasikan keuntungan kewangan sahaja, pengurusan PMBK mungkin tidak akan mengambilkira permasalahan penempatan peniaga-peniaga kecil daripada peringkat awal lagi. Kalau itu adalah agendanya, sudah tentulah perancangan asal pembangunan yang lebih menguntungkan kewangan PMBK akan diteruskan tanpa kompromi kerana tiada syarat nyata yang menyatakan PMBK perlu membangunkan tanah ini dengan dengan bazar sewaktu tanah ini diluluskan untuk diberimilik kepada PMBK.

Permasalahan asal yang sepatutnya difikirkan dan diselesaikan oleh pihak lain telah dibebankan kepada PMBK. Namun begitu demi membela nasib mereka ini, PMBK masih menerima bebanan ini sebagai satu tanggungjawab yang harus diselesaikan dengan penuh hemah. Pengurusan PMBK amat mengharapkan kerjasama daripada semua pihak agar usaha murni yang ingin dijanakan oleh PMBK turut disambut baik oleh pihak-pihak lain kerana masing-masing mempunyai tanggungjawab dan amanah untuk dilaksanakan dengan sebaiknya.

Fatah Kecam Qardhawi dan HAMAS

Anggota komite pusat gerakan Fatah dari autoriti Palestin - Mahmud Dahlan mengecam presiden federasi ulama Islam Dunia - Syeikh Yusuf Qardhawi dan mengkritik pernyataan Qardhawi terhadap Mahmud Abbas.

Dalam wawancaranya melalui telefon dengan pejabat berita Jerman, Dahlan mengatakan: " Qardhawi adalah seorang Muslim dan seorang ulama, dan sudah semestinya berperilaku berbeza dengan orang lain dan dia harusnya memiliki peranan dalam mengakhiri perbezaan dengan sesama Muslim, dia tidak boleh mengeluarkan fatwa yang tidak ada hubungannya dengan wacana agama."

Sebelumnya Syeikh Qardhawi telah mengatakan agar Mahmud Abbad layak untuk direjam jika memang benar dia mendukung agresi militer Israel di jalur Gaza.

Pada hari Jumaat yang lalu, kementerian wakaf dan agama pemerintahan autoriti Palestin di Tebing Barat telah membahagikan isi khutbah Jumaat yang wajib dibacakan oleh seluruh imam/khatib di Tebing Barat yang berisi kecaman dan mengkritik Syeikh Qardhawi.

Namun jemaah masjid di Tebing Barat malah memprotes isi khutbah tersebut dengan menyela dengan teriakan Allahu Akbar sewaktu khatib membacakan isi khutbah yang mengecam Syeikh Qardhawi, bahkan sebahagian jamaah di masjid lain memaksa turun khatib dari mimbar dan ada juga jemaah yang tidak mahu berimam terhadap imam yang berkhutbah mengecam Syeikh Qardhawi.

Pada sebahagian masjid terjadi bentrokan dengan aparat keamanan autoriti Palestin, ketika para jemaah memaksa turun khatib dari mimbar.

Dahlan juga mengecam Hamas yang menolak pembangunan tembok besi pemerintah Mesir. Ia mengatakan: "Mesir memiliki hak untuk menjaga dan melindungi keamanan nasional negaranya dan merupakan pelanggaran yang nyata ketika beberapa waktu yang lalu Hamas memasuki wilayah Mesir dan membunuh seorang perwira militer Mesir.

Dahlan juga mengatakan: "Setiap orang mesti ingat bahawa di era presiden Yasser Arafat tidak pernah terjadi kegilaan seperti ini, dan jika Hamas ingin berjuang, seharusnya mereka menyerang di perbatasan Israel bukan ke perbatasan Mesir."(fq/imo)

Jakim Tolak Cadangan Tubuh Majlis Perundingan Agama...ha..ha..cadangan TPM ditolak....!

PETALING JAYA: Penubuhan majlis rundingan antara agama dikuatiri hanya akan menimbulkan lebih banyak konflik yang membimbangkan serta gagal mencapai matlamat asalnya iaitu bagi membolehkan wakil agama berbincang dan mencari kesefahaman berhubung pelbagai isu pada masa depan.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Muhammad Sheikh Abdul Aziz berkata, pihaknya tidak bersetuju dengan langkah yang mungkin diambil oleh kerajaan itu.

"Saya tidak begitu setuju dengan cadangan berkenaan kerana dengan penubuhannya mungkin akan menimbulkan lebih banyak masalah mengenai isu-isu agama," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa kerajaan serius memikirkan penubuhan majlis perundingan antara agama bagi membolehkan wakil agama berbincang dan mencari kesefahaman berhubung pelbagai isu pada masa depan.

Muhyiddin dilaporkan berkata penubuhan majlis itu perlu disegerakan berdasarkan situasi semasa yang mana isu mengenai agama sering dibangkitkan sejak kebelakangan ini.

Wan Muhammad sebaliknya menegaskan agar kerajaan seharusnya memberi lebih tumpuan kepada usaha menganjurkan majlis dialog antara agama yang disifatkan sebagai platform terbaik dalam menangani isu-isu berkaitan agama.

"Program dialog antara agama patut digalak dan diperluaskan namun satu garis panduan yang jelas perlu disediakan.

"Sebagai contoh penyertaannya mestilah orang yang mewakili sesebuah organisasi ataupun institusi agar ia menjadi forum ilmiah dan harmoni," katanya.

Bagaimanapun Wan Muhammad berkata, pemantauan yang rapi juga perlu diberi perhatian bagi mengelakkan majlis dialog yang dianjurkan terpesong daripada matlamat asalnya.

"Ini bukan medan untuk para aktivis yang lazimnya terpengaruh dengan budaya konflik... ia juga bukan medan untuk mencabar Perlembagaan," katanya.

Isu ini timbul apabila Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan Herald-The Catholic Weekly menggunakan kalimah Allah dalam penerbitannya atas alasan ia mempunyai hak dalam Perlembagaan.

Hakim Datuk Lau Bee Lan menegaskan, Kementerian Dalam Negeri (KDN) telah bertindak secara salah ketika mengenakan larangan penggunaan kalimah Allah dalam penerbitan akhbar mingguan itu.

Bagaimanapun, pada 6 Januari lalu, Lau membenarkan permohonan Menteri Dalam Negeri untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan awalnya sementara menunggu Mahkamah Rayuan membuat keputusan rayuan menteri.

Isu kalimah Allah itu berlarutan hingga berlakunya insiden melontarkan bom petrol di beberapa buah gereja di Lembah Klang sehingga menimbulkan kebimbangan di kalangan rakyat.

DAP persoal motif usaha gubal Akta Parti Politik

Oleh Shazwan Mustafa Kamal

IPOH, Jan 17 – Akta Parti Politik yang disyorkan untuk membendung rasuah tidak meyakinkan parti pembangkang khususnya DAP yang mempersoalkan motif di sebalik usaha tersebut yang digerakkan oleh kerajaan menerusi Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA).

“Perkara ini diteliti oleh makmal rasuah, yang merupakan salah satu NKRA. Kerajaan telah memuatkan dalam laman web www.transformation.gov.my walaupun ia tidak dihebahkan secara meluas,” kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua dii sini, hari ini.

Sehubungan itu, setiauasaha publisiti DAP Kebangsaan ini berkata beliau ingin tahu mengapa hanya salah satu aspek daripada keseluruhan elemen amalan rasuah mula diberi penekanan, malah rasional kerajaan mahu berbuat demikian.

“Saya risau sebab bagi tindakan ini ialah kerana mereka sedang meneliti untuk mengawal dana yang diperoleh.

“Menyenaraikan nama-nama penderma untuk parti pembangkang akan membawa masalah kepada penyumbang dana,” katanya.

Tegas beliau, tanpa lapangan persaingan yang sama rata akan menyebabkan masalah besar kepada arena politik di Malaysia.

Pua juga mempersoalkan motif kerajaan kerana kertas yang dikemukakan seolah-olah kelihatan seperti dasar yang akan digubal oleh pihak berkuasa, bukannya satu kertas cadangan semata-mata.

Sehubungan itu kata beliau, jika perkara tersebut diperhalusi setiap Ahli Parlimen tidak kira latar belakang parti mereka mempunyai hak untuk menerima peruntukan kerajaan.

“Ada polisi-polisi penting lain selain daripada Akta Parti Politik. Untuk mengatasi rasuah kerajaan seharusnya mendedahkan butiran kesemua kontrak perolehan kerajaan... bagaimana dengan butiran Matrade? Bagaimana dengan kontrak-kontrak IPP?

“Mengapa tidak anda klasifikasikan semula perkara ini demi kepentingan mencapai sasaran NKRA,” katanya.

Semalam, Ketua Makmal NKRA Rasuah Datuk Hisham Nordin berkata sebuah jawatankuasa akan ditubuhkan bulan depan bagi membuat kajian terperinci berhubung cadangan menggubal Akta Parti Politk bagi membendung gejala rasuah di kalangan ahli politik di negara ini.

NKRA Bagi Memerangi Rasuah akan mewujudkan jawatankuasa itu untuk mengenal pasti model akta parti dari negara luar yang mempunyai amalan demokrasi yang hampir sama dengan negara ini.

Kata beliau, model akta parti yang akan dikaji kesesuaiannya ialah dari negara Kanada, Amerika Syarikat, United Kingdom dan Australia.

“Kita masih dalam peringkat kajian untuk mencadangkan agar diwujudkan Akta Parti Politik,” katanya.

Katanya ketika ini parti politik tertakluk di bawah Akta Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Menurutnya, ROS hanya mempunyai kuasa untuk mengambil tindakan terhadap calon sesuatu parti dan bukannya parti yang diwakilinya manakala SPR hanya akan membenarkan tindakan dikenakan terhadap calon dan bukan parti.

Hisham berkata hasil kajian tersebut akan diserahkan kepada Kabinet sebelum dikemukakan ke Dewan Rakyat.

Kajian akta tersebut turut merangkumi hal-hal yang berkaitan sumber kewangan sesebuah parti untuk menjalankan aktiviti parti ataupun membeli bangunan.

Beliau menjelaskan cadangan mewujudkan akta parti politik itu memerlukan sokongan bukan sahaja daripada parti yang memerintah malah juga pembangkang.

Guan Eng: Pakatan ketengah konsep ‘Malaysia Sederhana’ tawan Putrajaya

Oleh Clara Chooi

IPOH, Jan 17 – Lim Guan Eng mengetengahkan pendekatan “Malaysia Yang Sederhana” buat parti itu dan Pakatan Rakyat (PR), usaha yang Setiausaha Agung DAP itu yakin akan menarik pengundi-pengundi berpendirian sederhana untuk membawa ikatan pembangkang peringkat persekutuan tersebut menuju Putrajaya.

Selepas pencapaian dalam pilihan raya umum dua tahun lalu PR kini meletakkan Putrajaya sebagai sasaran mereka yang seterusnya.

Berucap pada Konvensyen Kebangsaan DAP di sini hari ini, Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang menggesa PR perlu mengambil pendekatan sederhana dan melahirkan Malaysia sebagai sebuah negara sederhana dan lebih bertolak ansur, yang dikenali sebagai “Malaysia Yang Sederhana”.

“Malaysia Sederhana mengutamakan kerjasama bukannya konflik, perundingan berbanding konfrontasi dan sebuah masyarakat inklusif yang sedia berkongsi berbanding masyarakat inklusif yang berasingan.

“Kita tidak mahu (situasi) ekstrem meminggiri dengan pengumuman dan kedudukan yang menakutkan mana-mana rakyat biasa Malaysia,” kata beliau dalam ucapan pembukaan konvensyen yang dihadiri lebih 1,200 perwakilan.

Lim juga menyentuh perjalanan kerajaan-kerajaan negeri yang diterajui PR sambil menekankan prestasi ini akan menentukan pencapaian pakatan itu dalam pilihan raya umum akan datang.

“Prestasi kita atau kekurangan yang wujud, di negeri-negeri ini akan bertindak berlawanan dengan kita ataupun membawa kita ke kuasa peringkat nasional. Kita harus bertindak di luar perubahan kosmetik.

PR dibentuk selepas pilihan raya umum ke-13 Mac 2008. Ia menguasai kerajaan negeri Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor.

Selain itu ia juga menguasai 10 daripada 11 kerusi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di samping menafikan majoriti dua pertiga BN di Dewan Rakyat.

Kata Lim, PR juga tidak harus berada dalam kuasa hanya kerana pilihan pengundi disebabkan pembangkang tradisi mereka ‘musnah’ ekoran pergolakan dalaman masing-masing.

Justeru dalam ucapannya, beliau menyenaraikan kelemahan dalam kerajaan BN, rampasan kuasa di Perak, kematian setiausaha politik pemimpin DAP dari Selangor Teoh Beng Hock dan kontroversi semasa penggunaan kalimah “Allah”.

MOHAMAD SABU ; MOTIVASI RAKYAT

Berikut adalah kuliah Motivasi Rakyat ke 11 olzsdfg

Tentu ramai terindu-rindukan untuk mendengar pidato Mohamad Sabu bergema semula dalam sidang Dewan Rakyat. Siapa yang tak kenal kepetahannya bercakap dengan hujah -hujah penuh berapi diselangseli usikan yang pasti tidak menjemukan suasana dewan

Oleh Mohammad Sabu yang dicatat semula oleh Aris Awang.

Cuaca dunia sudah tidak menentu, jadi duniapun bersidang. Ada yang mengatakan dunia akan kiamat, filem-filem antarabangsapun sekarang mengisahkan mengenai kemusnahan dunia ke arah kiamat pada 2012. Ada yang percaya sungguh akan berlaku malapetaka besar tahun 2012 dan seterusnya kiamat.

Bagi kita kiamat bila? Kiamat itu ilmu Allah yang Maha Mengetahui, tapi tanda-tandanya itu semakin banyak, diantaranya perubahan cuaca yang tidak menentu, mungkin 5 tahun lagi kita pula akan ada salji, di Riyadh, Arab Saudi sudah ada salji tahun lepas Dubai sudah turun salji, mungkin beberapa tahun lagi ikan Ruan (Haruan) boleh diternak di England dan ikan Solmon boleh dibela di Kuala Kedah, pun boleh jadi kerana perubahan-peruahan cuaca yang berlaku.

Sidang Antarabangsa tahun ini bincang mengenai cuaca, yang tidak pernah berlaku sidang yang begitu besar mengenai cuaca. Hampir semua pemimpin dunia hadir, dan ramai yang menganggap dunia ini telah menuju 'the end of world'.

Dunia kiamat Allah yang Maha Mengetahui, tetapi tugas kita manusia, sebagai khalifah di atas muka bumi tetap berjalan sampai bila-bila sehingga dunia ini kiamat. Sebab tidak asda makhluk lain yang diamanahkan menjadi khalifah diatas muka bumi. Allah Taala tidak beri kat semut, Dia tidak beri kat kucin (kucing), Dia tak bagi kat gajah walaupun dia besar, Dia bagi kat orang, manusia sebagai khlaifah di atas muka bumi.

Jadi para nabi dan para Rasul itulah tugas mereka. Dan ada nabi yang kita tahu, sampai dia ada Kingdom, berjaya memerintah dalam jajahan yang luas seperti nabi Daud dan Sulaiman. Ada pemerintahan kerajaan yang hebat, yang bersistem. Ada nabi yang boleh menyeru orang sahaja, kuasa tidak ditangan dia. Kuasa pemerintahan ada ditangan orang lain nabi Zakaria, nabi Yahya,
nabi Isa, mereka menyeru orang sembahlah Allah, jangan melakukan kejahatan, jangan berzina, jangan mencuri dan sebagainya mereka peringkat menyeru, mereka tidak ada kuasa pentadbiran.

Nabi Muhammad saw bersabda, "Jika hendak melihat sifat dan sikap nabi Isa alaihissalam, tengoklah kepada Abu Zar". Sebab kerja Abu Zar ini berdakwah, dia pernah tang manapun dia berdakwah, dia tegur orang, dia hentam penyelewengan, tidak kira yang melakukan penyelewengan itu khalifah kah, orang bawah kah, dia kerja tegur menjalankan tugas amal makruf, nahi mungkar. Jarak antara Nabi Muhammad saw dan nabi Isa alaisalam ialah kira-kira 550 tahun.

Nak tengok nabi Isa alaisalam, tengoklaj Abu Zar yang hidup dalam keadaan sederhana, pakaian sehelai sepinggang, pergi kampung sana, pergi kampung sini, sebab ada riwayat nabi Isa ini sehari kadang-kadang pergi berceramah di 17 tempat. Kira beginilah dia pi Pekan Rabu, dia pangge orang dia bercakap hal-hal ketuhanan, sat lagi dia mai Tambak Bunga dia tengok ada anak-anak muda di simpang jalan, kata ada 10 orang, "mai-mai sat aku nak habaq kat hampa, Tuhan kita Allah, dunia ini akan musnah, kehidupan akhirat kehidupan kekal, jangan kita lakukan dosa dan sebagainya". Sat lagi dia pi Simpang 4 Kangkong pulak, jumpa orang lagi sampai kita kata 17 tempat sehari.

Itu kerja nabi Isa alaisalam, di daerah Syam, Palestin itu, Abu Zarpun macam itu, dia ini kaki tegur orang, kaki kritik, seorang 'alim, ilmu tinggi, dan tempat yang dia pergi masih ada kesan sejarahnya, jika kita pergi Lubnan, dekat dengan sempadan Israel dan Palestin Ada disitu masjid Abu Zar. Saya tanya depa, "Pasai apa hampa pangge masjid Abu Zar?", jawab mereka, "Abu Zar pernah mai berdakwah disini". Pernah menyebar dakwah Islam disini, dan disini adalah anak-anak murid Abu Zar sampai sehingga hari ini secara bergenerasi.

Abu Zar ini mati ditengah padang pasir, dibuang oleh Khalifah kerana dia banyak tegur pemerintahan Islam ketika itu, terutama pemerintahan yang membaziax. Inilah kehidupan seorang pendakwah, macam nabi Isa alaisalam lah.

Walaupun dia nabi, berdakwah dengan begitu hebat, tetapi dia mati disalib, mengikut ajaran Kristian. Dan ulamak Islam mengatakan dia hendak disalib, tetapi diselamatkan oleh Allah dan diangkat ke langit, maka ia akan turun semula menjelang hari kiamat, untuk membawa kembali keadilan. Ini saudara-saudara sekelian khilaflah pandangan. Tetapi yang kita hendak ambil pengajarannya nabi Isa yang membawa ajaran yang benar di zalimi dan dibunuh.

Ini tugas nabi dan Rasul, sebab itu menjadi pemimpin dalam dakwah gerakan Islam, ukuran kejayaannya bukan diukur kita berjaya mencapai pemerintahan atau tidak, berkuasa atau tidak. Ukurannya sejauh mana kita mendapat keredhaan daripada Allah swt.

Sebab itu dipanggil 'Mardhotillah'!!!.

Sebab kalaulah kita ukur, kejayaan dakwah itu disudut pemerintahan, maka banyaklah nabi gagal. In bracketnya...... nabi Isa gagal, nabi Zakaria gagal, yang berjaya memerintah tentulah nabi Daud, Sulaiman, Nabi Musa a.s setelah menghadapi penentangan dan penderitaan yang panjang, nabi Muhammad saw, nabi-nabi lain gagal belaka. Jadi kita tidak boleh ukur disudut Islam, aqidah, disitu kejayaan atau kegagalan disudut berjaya memerintah atau tidak.

Sebab yang paling utama ialah menyampaikan risalah Allah, dan kita penganut agama ini samada kita mendapat keredhaan Allah atau tidak.

Itu kunci kejayaan dalam bidang ketauhidan kerasulan!.

Yang kita semua beriman kepada nabi dan para rasul itu. Kita tahu bahawa pemerintahan yang boleh mengubah struktur masyarakat dia mestilah bentuk payung atau piramid.

Atas ke bawah!

Selalunya bawah ke atas dipanggil revolusi. Revolusi ini boleh menumbangkan pemerintahan, tetapi untuk membentuk pemikiran selepas revolusi, selepas pertukaran dia datang dari atas.

Payung atau piramid, pemerintah yang paling tinggi 'Raja', 'King' atau 'Amirul mukminin', atau 'Presiden' atau 'Perdana Menteri' mesti diturun kebawah begitu (membuat gerakan tangan) kepada sekelian rakyat. Yang kita lihat dalam mana-mana sistem pemerintahan atau sistem masyarakat.

Kita lihat dan dah bincang dalam 2 tiga kuliah yang lalu, pemerintahan nabi Muhammad saw, selalu apabila disebut pemerintahan, kita akan letak 2, iaitu Pembangunan! Keamanan!.

Ini dua, 'Development', 'Food' dan sedikit lagi ditambah Keinsanan ini yang selalu disebut, disudut nilai insan untuk taat setia kepada Allah tanpa berbelah bahagi, tunduk kepada hukum Ilahi (Al-Quran) tidak menjadi ukuran.

Itu sahaja ukuran sesuatu umat dan sesuatu pemerintahan negara iaitu setakat mana pembangunan, keamanan dan hak asasi manusia.

Hadirin yang dihormati sekelian, kadang-kadang kita sendiri bercakap begitu!

Negeri kita aman, tenteram, 'good governance' pemerintah yang baik, tidak kira mulukkiah (beraja) tidak kira Republik tidak kira apapun kita ukur kejayaan itu disudut aman dan pembangunan.

Kalau ukuran itu, maka nabi Muhammad seorang yang gagal memerintah. Kerana 10 tahun nabi memerintah peperangan berlaku 72 kali dan nabi mengetuai 27 kali.

"Apa punya pemerintah ni, perang setahun 3 kali?!!!

Apa punya pemerintah ni perang setahun sampai 3 kali, ertinya Madinah dilanda dengan berbagai peperangan, istilah yang lain kacau bilau.

Ada golongan munafik, ada golongan kafir, ada golongan Yahudi, ada golongan Rom, ada golongan yang nak menentang dan sebagainya berlaku berbagai krisis, berlaku berbagai peperangan.

Tetapi disudut kaca mata Islam, kerajaan Madinah itulah disebut kerajaan 'baldatun toibahbatun wa Rabul ghafur', disini hadirin sekelian kita kena lihat, kadang-kadang orang Islam terperangkap dengan kepungan intelektual mereka sendiri. Iaitu negara yang baik itu negara yang tak perang, negara yang aman, negara yang dapat buat pembangunan, maka orang Islam pun jadi tidak bersedia dalam bentuk, 'wa a i'ddu lahum mas ta toqtum min qu'ah, wamin ribatil qair turhibu nabihi 'adu walLah wa 'adu wakum'. tidak berlaku atau kurang berlaku kepada orang Islam, sebaliknya 'wa a i'ddu lahum mas ta toqtum min qu'ah' dibuat oleh Amerika, dibuat oleh Russia, dibuat oleh China.

Amerika rakyatnya berperang, lepas Vietnam, lepas itu perang lagi di Afghanistan, lepas tu perang lagi sampai hari ini, tetapi saudara sekelian negara itu dianggap didunia ini sebagai negara yang 'the best'. Jadi kita kadang-kadang pengertian ini kita lihat bila kita memerintah amannnnnnnn......... tak dak apa-apa berlaku kita, "inilah pemerintahan yang baik". Jadi kita kena lihat balik saudara sekelian pemerintahan Nabi Muhammad saw.

Begitu juga kita akan kata, jika kita adil takkan ada orang tentang, kalau khalifah yang adil ia akan mendapat sokongan rakyat.

Tidak!!!

Kadang keadilan itu ditentang oleh puak-puak yang zalim.

Umar Abd Aziz dia hanya memerintah 2 tahun 4 bulan. Keadilannya diratap sehingga kehari ini, tetapi ia diracun di atas keadilannya itu.

4 khalifah semuanya mati dibunuh! Adakah negeri mereka itu huruhara? Tetapi semua ulamak kata ini generasi yang terbaik. Jadi pemerintah yang adil janganlah kita anggap tidak ditentang oleh orang.

Macam kita lihat sekarang di Iran, dulu revolusi dibuat oleh rakyat miskin menentang golongan mustakbirin orang yang berkuasa, yang kaya. Naik orang macam Ahmadi Nejad orang miskin sokong dia, orang kaya pulak tak sokong. Penentang yang berlaku di Iran sekarang kebangkitan orang kaya, iaitu daripada utara Tehran, kerana dasar-dasar Ahmadi Nejad didapati menguntungkan orang miskin. Orang pulak tak suka terutama orang yang nak 'freedom' kebebasan. Kebebasan maksud mereka, kebebasan untuk sembahyang atau tak sembahyang, kebebasan nak pakai tudung atau tak mau pakai tudung, kebebasab nak minum arak atau nak meninggalkan arak, kebebasan untuk pergi kelab malam ataupun tak pergi kelab malam, jadi golongan yang menuntut kebebasan ini menentang Ahmadi Nejad.

Jadi saya sebut disini kalau kita hendak menegakkan keadilan, jangan anggap tidak akan orang akan tentang kita, bukan begitu, sebab, kadang-kadang seseorang itu gugur di atas keadilannya seperti berlaku kepada Umar Abd Aziz.

Misalnya pemerintahan Saidina Ali KaramalLah wajhah, Saidina Ali semua orang tahu paling hebat dalam peperangan. Didalam perang Badar ahli sejarah mengatakan umur dalam 17 atau 18 tahun. Bila nak perang dia ada 'challenge' sorang sama sorang. Mula-mula kerajaan Madinah bawa keluar 3 orang dari kaum Ansar, orang Quraisyh tak mau, dia kata dak, kami mau orang kami yang mai duduk sini ni! Golongan muhajirin.

Keluarlah Saidina Hamzah, seorang lagi, dan seorang lagi Saidina Ali!. Muda dan yang paling pantas tewaskan musuh Saidina Ali. Dia berperang mencari mardhotilLah, dalam keadaan musuh sudah tewas, dia nak tetak, orang tu ludah mukanya. Dia tak jadi bunuh, pasai kalau dia bunuh kerana orang tu ludah muka dia, bukan lagi kerana Allah swt.

"Hai.... tengah perang boleh ada jiwa yang macam itu!?!.

Kepahlawannya begitu hebat, mailah perang apa pun kalau ada Saidina Ali, menang!.

Kita tengok semasa Saidina Ali sakit mata, dia tak keluar berperang, dalam peperangan Khaibar tentera Islam mula kalah, Nabi terpaksa hantar dia juga. Akhirnya Saidina Ali boleh pecahkan pintu Khaibar. Saidina Ali dapat anggkat pintu Khaibar seorang diri, sedang orang lain memerlu 4 hingga 5 orang untuk mengangkatnya. Sehingga orang Melayu bila nak belawan ada yang akan kata kuatkan aku seperti Saidina Ali dan Saidina Hamzah.

Jadi orangpun tahu nak bunuh Saidina Ali ini tak boleh melainkan dalam keadaan dia tidak sedar, masa mana dia tidak sedar?

Sembahyang!!! sebab masa dia sembahyang tu, dia lupa habis dunia ini.

Kita ni dak! Jam kita taruh tang mana tak tau sebelum sembahyang, kadang cari tak jumpa. Bila takbir... Allah huakbar......... Alhamdulillahirabil 'alamin....... ooooooo..... jam aku letak dibilik air tadi. La dia mai teringat masa tu.... aku cukup geram, tapi itu yang berlaku. Masa angat takbir tu, teringat langsung.... aaaaaa malam esok aku ceramah di Kuala Kedah. Ertinya kita tidak berada dialam fana.

Tetapi Saidina Ali ini, masa dia tak sedar, ialah masa sembahyang, ertinya dunia ini habis dah... sebab itu plot untuk bunuh dia, ialah ketika dia sembahyang di Masjid Kufah, sebab masa lain orang kata mata dia belah belakangpun ada. Kalau masa perang orang mai kot belakang dia cantas kot belakang macam tu je. Itu kehebat dia lah.

Jadi saudara sekelian, saya masuk disini, keamanan, pembangunan, dan sebagainya bukan tafsiran mutlak negeri itu dalam keadaan mardhotilLah atau tidak.

Kalau orang suka kita kerana kita tidak melaksanakan perintah Allah, boleh jadi keamanan!. Kita bina masjid untuk orang pergi sembahyang, hang nak sembahyang tak mau balikpun duduklah! kamu nak karaoke kita tak kacau, buatlah sampai pagipun! kamu nak main judi buatlah. Kalau kita larang nanti kita hilang kuasa, sebab orang ini saudara sekelian nanti tidak undi kita. Jadi kita kekalkan keadaan begitu, aman dan tenteram. Tetapi kita berada dalam keadaan mardhotilLah ataupun tidak?. Ini persoalan yang kita kena tanya.

Oleh itu saudara sekelian, pemerintahan dalam Islam ini, yang paling utama yang kita kena lihat ialah mencapai mardhotilLah atau tidak?. Kita berada dilandasan Allah atau tidak?. Kita kata tadi kalaulah mencapai kemenangan semata-mata, maka gagallah nabi Zakaria, nabi Yahya, nabi Isa, sebab mereka ini tidak memerintah. Banyak lagi nabi yang tidak memerintah, tetapi mereka berada dalam keadaan mardhotilLah.

Saya kata tadi pemerintahan dia datang atas ke bawah, yang nak bentuk pemikiran masyarakat, dia tidak boleh bawah ke atas, bawah ke atas revolusi tukar kerajaan boleh, tetapi nak bentuk masyarakat dia atas ke bawah.

Sebab itu kita lihat Saidina Abu Bakar As-Sidiq, bila nak perang .... bila nak kutip derma. Dia derma kesemua harta dia. Orang tanya apa tinggal pada kamu? jawabnya, "Hanya Allah dan Rasul". Pasai apa dia buat macam tu? sebab ketua dia nabi Muhammad saw masa memerintah kepentingan dunia bukan dia kejar, yang dikejar ialah madhotilLah.

Saya dah cakap disini, bagaimana isteri-isteri baginda merungut, hidup bersama Rasulullah saw, kena uli tepung, patut ada orang gaji, dalam keadaan perabut dalam rumah begitu teruk, tidak simpan stok makanan, setelah menjadi ketua negara. Kalau inilah pemimpin, dia seru sesuatu untuk orang infaq, hah........ bergadai goloklah orang itu infaq!.

Ok, kita tidak nampak itu jauh, kita pergi hak dekat sikit.

Ibrahim Libya. Orang Memali ni, orang mana? melayu serupa kita juga. Apa? Awang Pelanduk, Planta pun tak pernah tengok, bila dia kena ISA, masuk kem kemunting, ada Planta untuk makan pagi dengan roti, dia tak makan, dia ingat sabun. Tengok kuning dan baupun lebih kurang macam sabun. Tak pernah tengok planta, tetapi pasai apa orang Memali ni jadi berani?

Sebab, ketua dia!, Ketua dia Ibrahim Libya. Ibrahim Libya ni memang berani.

Saya kena lokap di Alor Setar, Polis dok soal siasat saya tu kata, "kami soal setuju tak setuju perjuangan Ibrahim Libya tu soal lain perjuangannya, tetapi kami respek dia atas keberanian dia, kami nak tangkap dia hidup tak boleh."

Sebab dia bersumpah kalau nak ambil saya bawah ISA, ambil mayat. "Daripada hidup bercerminkan bangkai, lebih baik mati berkandungkan tanah".

Bila dia bersikap begitu, dia suruh orang berani dan dia sendiri berani. Semua itu adalah kerana ketua, ketua yang membentuk fikiran dan tindakan orang bawah. Ini contoh yang mudah kita nampaklah.

Awang Pelanduk tau apa, cari buah genuak dia tahulah, tetapi ketika itu kereta tank, bagi dia tidak ada apa kerana ketua dia Ibrahim Libya.

Baru ni saya pergi Beirut, dalam satu demonstrasi menentang Mesir buat tembok, Yahudi lawan rakyat Palestin biasalah, ini Mesir lebih teruk daripada Yahudi!!!. Dia tutup semua terowong (lubang tikus) yang membawa masuk makanan, perubatan ke Palestin.

Badan NGO, termasuk daripada Malaysia, orang putih. Lagi satu tuan-tuan dan puan-puan orang putih geng hak asasi manusia ni kita kena malu kat depa, depa lawan dengan polis Israel dan Mesir sampai berdarah-darah. Depa duduk disitu sampai tiga empat minggu orang putih ni, kalau kita perasan, 2 hari tak boleh masuk, kita balik dah. Sebab itu dalam ceramah umum saya sebut Palestin akan terbebas atas 2, satu Kebangkitan Gerakan Islam dan dua Pertolongan Gerakan Hak Asasi manusia, terutama daripada negara-negara Eropah, bukan dari kalangan negara Arab.

Demonstrasi yang dibuat di Beirut baru ini setengah juta orang, saya baru tengok orang demonstrasi banyak tu. Berkeritammmmm......... je. Yang keluar tu setengahnya perempuan arab Lubnan pakai baju serupa tak pakai baju.

Nak dengar siapa berucap? nak dengar Hassan NasrulLah. Hassan Nasrullah ada ke dalam dalam majlis tu? Tak dak. Dia sembunyi tah lubang mana, tang mana pun tak tau.

Pakai tayang skrin je, keluar gambar Hassan NasrulLah, orang berteriak seolah-olah histeria, terutama golongan wanita hanya tengok gambar Hassan NasrulLah. Hak tak pakai tudung pun.... uuuuuuuuuuuuuuuuuu...... bereriak.

Sebab apa? dia pemimpin menyeru orang berjihad, dia serahkan anaknya 2 orang kemedan tempur melawan Israel, seorang sudah syahid, seorang lagi belum syahid. Inilah dia 'Leader', kepimpinan.

Itulah dia konsep piramid, atas ke bawah.

Saya bertanya mereka, "Mengapa kamu sokong Hassan NasrulLah?" jawab mereka, "Dia cakap, dia buat". Penyanyi yang teruk-terukpun bila disebut Hassan NasrulLah, "Qa iduna" pemimpin kami.

Sebab itu Rasulullh saw, menterjemahkan kepimpinannya, lahirlah masyarakat yang bertanggung jawab dan akhirnya membentuk satu tamadun baru di atas muka bumi ini.

(Moderator: Pandangan dan ulasan Hj Mohamad Sabu ini ada kena mengena dengan kerajaan Pakatan Rakyat yang dipimpin oleh Pas. Berubahlah wahai pimpinan Pas!!!!)

Fatwa gila

Dalam berita Sinar Harian bertajuk "Sokong Kristian sama seperti sekutukan Allah", Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru Zulkifli Nordin dilaporkan berkata, golongan Melayu Islam yang menyokong penggunaan nama Allah di kalangan bukan Islam sama seperti menyekutukan Allah s.w.t. kerana membenarkan nama Allah diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya.

Ni satu lagi perangai seronok sangat nak kafirkan orang. Ilmu sekangkang kera, jahil lebih kurang aku ja, sedap-sedap nak kafirkan orang. Kalau tak setuju berhujah la. Bagi dalil. Jangan sedap-sedap nak kafirkan orang tanpa dalil.

Aku pun selalu tak setuju dengan Ahli Parlimen Shah Alam, Haji Khalid Abdul Samad. Dalam kes nama Allah pun aku tak suka dia melompat cepat sangat. Soal orang boleh guna, biarlah depa guna - jika telah dibuktikan al-Quran tidak melarangnya. Yang kita semacam galak sangat nak bagi endorsement, apa hal?

Soal boleh guna satu hal. Tapi nak guna lagu mana pun satu hal jugak. Naif sangatlah kalau kita kata mana kita tahu dia nak guna untuk apa sebab kita tak boleh nampak apa dalam hati dia.

Kalau kita berhujah bahawa al-Quran tidak melarang, jangan pula lupa Allah juga memerintahkan kita supaya berwaspada di dalam kitab suci yang sama. Sambil keriau sana-sini bersandarkan hujah dan dalil bahawa Allah tak larang depa guna nama-Nya, kenapa tak dibisingkan sama peringatan Allah supaya kita berwaspada? Peringatan supaya berwaspada juga ada dalam al-Quran. Bagi saya, peringatan itu lebih relevan kepada umat Islam.

وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ

Namun begitu, bagilah amaran keras kepada diri kita bahawa berwaspada tak bermakna melakukan provokasi seperti puak-puak tu sehingga mengakibatkan gereja-gereja diserang, di bom dan dibakar. Ya Allah, selamatkanlah masjid-masjid kami dari menjadi alat politik mereka!

Tu lebih kurang hujah aku bila aku tak setuju dengan sikap Khalid. Soal hujah aku lemah atau koro, itu cerita lain. Tapi sekurang-kurangnya aku berhujah.

Setahu aku, Khalid ni orang yang boleh terima hujah orang kalau hujah kita kuat. Aku selalu bertengkaq dengan dia. Tapi kalau hujah jenis-jenis yang macam hujah Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Muhammed Khusrin Munawi, mintak maaf la, Datuk (lihat Mingguan Malaysia hari ini "JAIS kesal dakwaan Khalid Samad"). Mata dan telinga saya banyak kerja lain nak buat. I dont want to waste my time!

Apa pun, saya selalu berpesan kepada anak-anak saya, Islam tidak dijaga dan dinaungi oleh kaki arak dan kaki betina. Islam tidak dijaga oleh orang yang tidak kelihatan berakhlaq dan bertaqwa.

Islam dijaga oleh perlaksanaan ketaatan kita kepada perintah Allah Yang Maha Esa - termasuk perintah supaya kita bersedia untuk mati di jalan-Nya. Allah memang melarang kita cakap besar tetapi pada masa yang sama, berdosa besar kalau kita tidak ada niat untuk mati di jalan-Nya s.w.t.

Hentikanlah perangai mengkafirkan sesama Muslim, tak kira si Muslim itu parti apa pun. Di bawah ni hadith Bukhari dan Muslim untuk dua orang yang mengkafirkan orang lain sebelum ini dan pak yet-pak yet mereka. Tak timbul sanad mana, sahih ka, apa ka. Bacalah sendiri:

اِذَا قَالَ الرَّجُلُ لأِخِهِ: يَا كَافِرُ! فَقَدْ بَاءَ بِهَا أحَدُهُمَا فَاِنْ كَانَ كَمَا قَالَ وَاِلَى رَجَعَتْ عَلَيْـهِ

"Barangsiapa yang berkata pada saudaranya ‘hai kafir’ kata-kata itu akan kembali pada salah satu diantara keduanya. Jika tidak (artinya yang dituduh tidak demikian) maka kata itu kembali pada yang mengucapkan (yang menuduh)".

Berkaitan:

"Sokong Kristian sama seperti sekutukan Allah"
Sinar Harian (17/1/10): Ahli Parlimen Kulim Bandar Baru dari Parti Keadilan Rakyat (PKR), Zulkifli Nordin menegaskan golongan Melayu Islam yang menyokong penggunaan nama Allah di kalangan bukan Islam sama seperti menyekutukan Allah SWT kerana membenarkan nama Allah diletakkan di tempat yang tidak sepatutnya.

Menurutnya, puak Kristian berkeras mahu menggunakan nama Allah sebagai satu terminologi ketuhanan Triniti mereka iaitu tuhan bapa, tuhan anak dan roh suci sedangkan bagi umat Islam, Allah SWT itu adalah satu akidah.

“Terminologi boleh ditukar ganti tetapi akidah tetap sebati, amaran dan peringatan saya kepada Melayu yang menjadi penyokong dan pendukung Kristian ini, kamu mungkin sudah melakukan suatu perbuatan syirik dan kufur atas keredaan kamu,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Selain itu, Zulkifli turut menegaskan Malaysia boleh bertukar menjadi seperti Indonesia sekiranya isu penggunaan kalimah Allah tidak ditangani dengan sebaik-baiknya.

Menurutnya, isu kalimah Allah ini amat sensitif dan semua pihak harus melihat isu ini daripada konteks masyarakat setempat iaitu negara Malaysia sebelum bersama mencari jalan penyelesaian bersama.

Penjarakan Kickdefella Dibawah Akta Rahsia Rasmi

Kickdefella

PAS akhirnya mahu memartabatkan Akta Rahsia Rasmi?

Satu-satunya peguam di dalam barisan exco Kerajaan Negeri Kelantan yang juga seorang yang saya amat sanjungi, YB. Dato’ Takiyuddin Haji Hassan hari ini menggesa satu disiasatan dibuat bagi mengenal pasti sumber pemberi maklumat berhubung ‘kesilapan teknikal’ menantu Tuan Guru yang mengakibatkan Kerajaan Negeri Kelantan rugi hampir RM50 juta.

Sebagai anak Kelantan yang cintakan rakyat Kelantan, saya bersetuju dengan saranan Dato’ Takiyuddin walaupun ini bererti saya berkemungkinan dipenjarakan di bawah Akta Rahsia Rasmi.

Utusan Malaysia di sini melaporkan antara lain,

Exco Kerajaan Pas Kelantan, Datuk Takiyuddin Hassan mempersoalkan bagaimana keputusan mesyuarat Exco negeri itu berhubung pembelian aras bawah Bazar Tok Guru di sini boleh bocor kepada pihak tertentu.

Beliau yang memegang portfolio Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri turut hairan bagaimana pemilik laman blog Kickdefella memperoleh maklumat tersebut kerana keputusan mesyuarat pada Rabu lalu itu masih belum disahkan.

Justeru, beliau meminta Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjalankan siasatan tentang kebocoran maklumat tersebut kerana ia tertakluk di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA)

“Keputusan ini dibuat pada Rabu lepas dan minit mesyuaratnya pun belum disahkan lagi, soalnya bagaimana maklumat ini boleh bocor.

‘‘Saya minta Menteri Besar supaya menjalankan siasatan berhubung kebocoran maklumat ini kerana kita bimbang akan menimbulkan isu yang tidak sepatutnya pada masa depan,” katanya di sini hari ini.

Namun begitu saya ingin tahu adakah ini adalah kenyataan rasmi PAS Kelantan dan pendirian rasmi Parti PAS.

Setahu saya barisan pembangkang sudah lama menentang penggunaan Akta Rahsia Rasmi kerana sebab-sebab yang mereka sendiri mengetahuinya.

Apakah kali ini Kerajaan Negeri yang diterajui oleh Parti PAS mahu bersembunyi disebalik tirai besi Akta-Akta yang mereka tentang sekian lama bagi menghalang rakyat mengetahui perkara yang sebenar?

Sebagaimana yang saya maklumkan, saya sedia disiasat dan saya sedia menerima hukuman cuma saya minta, demi kepentingan rakyat Kelantan, janganlah pula mereka yang ‘melakukan kesilapan teknikal’ hingga memaksa Kerajaan Negeri membayar pampasan untuk menjaga air muka Menteri Besar terlepas begitu sahaja sebab dia adalah Menantu Menteri Besar Kelantan.

Saya akrab dengan hampir semua barisan exco Kerajaan Negeri Kelantan dan hampir kesemua mereka mempunyai nombor telefon saya. Oleh yang demikian, hampir semua mereka boleh dituduh sebagai suspek yang membocorkan rahsia Kerajaan Negeri kepada saya termasuklah YB. Dato’ Takiyuddin Haji Hassan sendiri. Yang jelas, bukan YB. Dato’ Haji Husam Musa yang memberi maklumat itu kepada saya.