Sabtu, 16 Januari 2010

Dia orang Melayu tapi dibesarkan dalam keluarga dan cara hidup Kristian

Dia berbangsa Melayu, tetapi pada usia 36 tahun baru tahu mengucap kalimah syahadah dan berpeluang berjinak-jinak dengan ajaran Islam.

Katanya, ibu bapa kandungnya berketurunan Melayu, tetapi dia diserahkan kepada keluarga terbabit yang sangat rapat dengan gereja.

“Menurut surat beranak saya memang berketurunan Melayu dari Kinabatangan, Sabah, kerana ibu bapa Melayu tapi saya diserahkan kepada sebuah keluarga Kristian di Kota Kinabalu sejak bayi lagi.

“Saya tidak tahu kenapa saya diserahkan kepada keluarga terbabit, malah saya tak pernah dibawa berjumpa keluarga kandung menyebabkan saya tidak mengenali Islam dan tidak tahu mengucap. “Apabila dibesarkan keluarga angkat, saya didedahkan cara hidup agama terbabit. Makan minum dan adat mengikut cara mereka, malah sebelum makan saya diajar membaca doa mengikut Kristian,” katanya yang turut menunjukkan sijil kelahirannya bagi membuktikan dia berbangsa Melayu kepada wartawan Harian Metro.

Suria berkata, dia dikenali dengan panggilan Jaclyn sepanjang dibesarkan dalam keluarga terbabit hampir 18 tahun, sebelum keluar berdikari bersama rakan di Kota Kinabalu.

“Tamat SPM (Sijil Pelajaran Malaysia) saya keluar rumah dan tinggal bersama rakan mencari kerja untuk cuba hidup berdikari dan pekerjaan pertama saya sebagai pembantu kedai.

“Saya bekerja sebagai kerani di sebuah pejabat. Selepas itu, saya berhenti dan mengikuti kursus pendek dandanan rambut enam bulan sebelum bekerja di salun.

“Namun, tidak lama selepas itu, saya berhenti dan terbabit dalam aktiviti di beberapa gereja.

“Malah, sepanjang pengalaman di gereja dari 1999 hingga April 2009, saya pernah menjadi penyampai kandungan kitab Injil dan pastor di gereja,” katanya.

Suria berkata, dia hanya mengenali Islam apabila datang ke ibu negara Mei tahun lalu selepas mengenali seorang pemuda dari Semenanjung yang kemudian mengahwininya, baru-baru ini. “Tetapi sebelum kembali kepada Islam, saya berkesempatan hadir di sebuah gereja di ibu negara,” katanya yang meminta masyarakat tidak menyalahkannya kerana dia tidak tahu dan tidak diberi peluang mengenali Islam.

“Saya memeluk kembali Islam awal Disember lalu melalui bantuan pegawai di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) dan kenalan di Internet. “Itupun apabila mendapat hidayah selepas menonton sebuah rancangan berkaitan Nabi Muhammad s.a.w dan Isa di Astro Oasis tahun lalu.

“Rancangan itu membuatkan terharu dan terfikir sejenak mengenai kebenaran, kerana Isa dalam Islam tidak disalib dan dinaikkan ke langit, tetapi dalam Kristian saya diberitahu disalib dan selepas mati tiga hari ke langit.

“Selepas itu, saya cuba melayari Internet untuk berhubung dengan rakan dan mendapatkan bantuan daripada kenalan di Internet untuk mengenali Islam di Perkim.

“Apabila mengenali Islam dan menjadi seorang muslimah, hati saya lebih tenteram, maklumlah dulu tidak kisah mengenai aurat tapi kini semua kena jaga,” katanya.

Dia kini mempelajari asas ajaran Islam seperti saudara baru lain, malah pada mula sangat kekok untuk bergaul dan berdamping dalam masyarakat Islam.

Sementara itu, Pegawai Dakwah dan Kebajikan Hal Ehwal Sosial Perkim, Amran Abdullah, berkata beliau terkejut apabila mendapat tahu wanita terbabit berketurunan Melayu dan berasal daripada keluarga Islam.

“Memang sangat mengejutkan kami kerana dia orang Melayu tapi dibesarkan dalam keluarga dan cara hidup Kristian, sehingga tak tahu langsung untuk mengucap.

“Cuma, kita bersyukur kerana dia akhirnya menemui kembali Islam, iaitu agama asal keluarga kandungnya dan kita cuba membimbingnya sebaik mungkin,” katanya.

Benarkah 60 peratus daripada 7 juta responden fahami 1Malaysia?

Usaha untuk menyakinkan rakyat dengan slogan 1Malaysia nampaknya semakin rancak dilaksanakan oleh kerajaan khususnya oleh pemimpin UMNO.

Kalau dulu mereka bermati-matian dengan Islam Hadhari sekali ini mereka berhempas pulas membodek bossnya yang memperkenalkan 1Malaysia.

Akhbar arus perdana semacam diarah untuk membesarkan berita seperti dimuka hadapan edisi Berita Harian pada hari ini yang saya lihat dijual di stesen minya Petronas hentian sebelah Simpang Pulai dalam perjalan ke Serdang tengahari tadi.

Dengan tajuk utama dipaparkan kononnya kira-kira 60 peratus daripada tujuh juta responden rakyat Malaysia didakwa memahami tentang konsep Gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Beliau berkata maklum balas itu diterima melalui pungutan suara menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) baru-baru ini kepada kira-kira 14 juta pemilik telefon bimbit.

Persoalannya benarkah dakwaan itu dan sejauh mana ianya boleh dipercayai selepas Najib juga telah melancarkan program Juara Rakyat minggu lepas. Apakah agenda yang tersembunyi dengan pendedahan Rais tersebut ?

Bagi saya agenda yang sangat jelas dan mudah difahami dari isu ini tidak lain untuk menyakinkan rakyat bahawa pimpinan Najib sudah diterima oleh rakyat berbilang kaum di Malaysia. ianya adalah langkah dan satu suntikan kepada suasana yang betul-betul tidak memihak kepada kepimpinan Najib pada masa ini.

Bayangkan kalaulah diawal tahun rakyat sudah menerima pukulan BN iaitu barang naik dengan kenaikan harga runcit gula sebanyak 20 sen, selepas itu kekecohan di peringkat kementerian pelajaran bila bantuan makan diasarama dikurangkan dari 250 hari kepada 200 hari sahaja.

Kekecohan dan penolakan dan ketidak wajaran pemotongan itu telah menyebabkan ianya ditambah 40 hari lagi menjadikan 240 hari , namun masih tinggal baki 10 hari yang masih dipotong.

Walaupun tidak ada siapa yang jelas siapakah yang melemparkan bom dan menyerang 12 gereja setakat ini namun seperti kenyataan saya sebelum ini sekurang-kurangnya ianya lahir dari kemahuan UMNO sendiri setelah memerintah malaysia melebihi 50 tahun.

Penolakan pengamalan islam secara syumul oleh UMNO menyebabkan lahir masyarakat islam yang tidak faham kepada ajaran islam sehingga sanggup melakukan sesuatu yang diluar batas ajaran agamanya sendiri.Inilah berita yang sedang hangat diawal tahun 2010 ini.

Tiba-tiba Rais muncul dengan dakwaannya yang mengambarkan 1Malaysia sudah faham, namun yang tidak faham sebenarnya pemimpin UMNO termasuk rais sendiri.

Kalau benar 1 malaysia sudah difahami kenapakah UMNO masih mengapi-apikan semangat perkauman dan cuba melaga-lagakan antara kaum sekian lama.

Drs Idham Lim.

Beras murah habis..!! Kena beli beras mahal pulak dah..?


ALOR SETAR - Masalah kesukaran untuk mendapatkan beras Super Tempatan 15 peratus hancur (ST15) kini kembali menghantui orang ramai dan terbaru melibatkan penduduk di Kedah apabila bekalan beras itu dikatakan sudah tidak terdapat di pasaran sejak sebulan lalu.[ lagi ]

Beras murah habis?
Gi ke mana? ... he he he

Jangan takut dengan bayang sendiri – respons kepada Ridhuan Tee

by Alias Mohd Yusof

(Rencana Ridhuan bertajuk ‘Apa yang masih tinggal pada kita?’ boleh dibaca di blognya.)

Kadang-kadang kita seperti takut dengan bayang-bayang kita sendiri. Saya suka melihat isu kalimah Allah ini sebagai benda yang positif.

Kenapa kita perlu membuang masa dan tenaga kepada benda yang kurang penting tetapi tidak peduli kepada perkara yang lebih utama.

Sekalipun kita mendapat hak tidak membenarkan orang bukan Islam tidak menggunakan kalimah Allah sebagai nama Tuhan mereka, ini bukanlah jaminannya orang Islam tidak melakukan perbuatan syirik.

Bukan kalimah Allah itu yang penting, tetapi yang lebih penting ialah kita terutamanya orang Islam tidak syirik kepada Allah.

Inilah tujuan Allah menurunkan rasulnya, apabila umat manusia telah menyimpang akidahnya dengan mensyirikkan Allah, Tuhan akan menurunkan rasulNya untuk mengembalikan semula akidah mereka ke landasan yang betul.

Sepatutnya inilah kerja kita yang utama, mewarisi kerja-kerja rasul Tuhan ini.

Bukan sahaja kita tidak berusaha bersungguh-sungguh mengajak secara hikmah orang-orang bukan Islam kepada ajaran yang benar ini, kita juga dalam banyak perkara bersikap konfrantasi dan bermusuhan dengan mereka dengan perkara-perkara yang remeh.

Sudah tentu sikap negatif kita ini hanya akan menjauhkan mereka dari kita. Apalagi hingga sampai orang-orang kita cuba merosakkan gereja dan rumah-rumah ibadat mereka.

Sekalipun tindakan-tindakan keras kita ini mungkin akan dapat menjadikan kita menang dalam pertelingkahan ini. Tetapi sudah tentu ia tidak dapat memenangi hati mereka. (Jan 15)

Kalimah Allah, Permainan politik parti Cap Keris tak menjadi


Mungkin pada asal tujuannya parti Cap Keris hendak mengambil kesempatan dari isu kalimah Allah ini untuk mengembalikan sokongan orang Melayu Islam kepada parti itu. Kononnya isu kalimah Allah ini telah menggugat kesucian Tuhan orang Melayu oleh golongan bukan Islam, maka parti ini telah menyeru satu lagi keperluan kepada apa yang dinamakan ‘perpaduan umah’ bagi mengembalikan kekuatan Islam di negara ini.


Parti Cap Keris ini menerusi badan-badan NGO yang ditajanya seperti Pewaris, Perkasa dan Perkida telah cuba mendakyah orang-orang Melayu, betapa orang-orang bukan Islam telah berani menyentuh perkara-perkara yang berkaitan agama Islam seperti yang berlaku pada isu kalimah Allah itu.


Menggunakan isu kalimah Allah ini, mereka telah menggerakkan ‘perpaduan umah’ bagi menyatukan umat Melayu dalam satu suara politik. Apakah tujuan mereka itu benar-benar untuk memperkuatkan Islam atau hanya sekadar untuk memperkuatkan kuasa politik mereka. Seruan mereka itu telah dipandang sinis oleh berbagai pihak, kerana selama ini parti Cap Keris bukanlah parti yang dianggap serius untuk membela Islam.


Disebalik sambutan dingin dan berbelah bahagi dari orang-orang Melayu yang lain dari parti PAS dan PKR, kepada orang-orang berfikiran finatik dan taksub, keadaannya telah menjadi terlebih lajak sehingga mengakibatkan beberapa gereja telah dibom dan dirosakkan.


Sehingga kini polis masih belum dapat menangkap orang yang melakukan kerosakan terhadap gereja-gereja ini. Dimanakah polis kita yang dikatakan sangat cekap itu. Kita mahu sangat perosak-perosak ini didedahkan dan menerima hukuman yang setimpal, dan juga kita mahu tahu kalau ada, pihak manakah sebenarnya yang menjadi dalang di belakang kejadian itu.


Apakah pelakunya sehebat perisik CIA sehingga langsung tidak boleh dikesan, kalau polis kita tidak mampu mengesannya, mungkin kita boleh meminta bantuan pakar dari luar negara.


PM Najib mungkin tidak menyangka isu kalimah Allah ini berakhir dengan perbuatan pengeboman dan merosakkan gereja, beliau mengutuk orang yang melakukannya dan dengan segera memperuntukkan RM500,000 kepada gereja yang rosak itu dan disiarkan dalam semua media perdana. Rasa perihatin yang beliau tunjukkan itu bagi mengelakkan beliau dan parti beliau dari dikaitkan dengan perkara buruk itu.


Dalam masa yang sama Hisamudin Husein sebagai Menteri Keselamatan Dalam Negeri turut tumpang semangkuk dalam isu pengeboman gereja itu. Dia ada alasan kukuh untuk tidak menghapuskan ISA.


Rasanya hingga artikel ini ditulis, ISA belum dimansuhkan lagi, tetapi kenapa pengeboman dan merosakkan gereja itu berlaku juga. Malah sudah beberapa hari berlalu, suspek masih bebas dan belum dapat ditangkap.


Kalau benar akta ISA itu sebagai pencegahan, tetapi kenapa ia tidak dapat juga mencegah berlakunya pengeboman terhadap gereja seperti yang telah terjadi itu. (
Jan 11, blog ‘Isu Semasa, Sosial dan Politik’)

Tuhan orang Kristian pun Allah juga

Mungkin lain orang lain pendapatnya. Bagi aku senang saja, buat apa nak susah-susah kepala dengan perkara yang tak patut disusahkan.

Sebagai orang Islam yang beriman, aku percaya tuhan orang Kristian pun Allah juga. Tuhan yang menciptakan orang Kristian adalah juga tuhan yang menciptakan orang Islam dan orang Buddha, dan tuhan itu jugalah yang menciptakan lembu dan kambing.

Apa kita perlu ambil peduli kalau mereka nak sebut nama tuhan mereka dengan nama apa pun. Itu soal rumahtangga mereka, kenapa kita pulak yang nak menyibuk dan menyalak tak tentu pasal.

Lebih baik kita buat kerja kita, tumpukan usaha macamana nak bawa anak-anak muda kita bertakwa kepada Allah dan sentiasa mengabdikan diri kepada penciptanya. Banyak anak muda kita masa kini telah tersasar dari akhlak yang mulia dan mereka tidak lagi berasa takut untuk melakukan dosa. Mereka seperti telah bertuhankan hiburan dan nafsu.

Janganlah kita cuba mengalihkan masalah yang kita hadapi kepada benda-benda yang tidak mendatangkan faedah langsung kepada agama. Apa perlunya kita pergi ke jalan-jalan sambil meracau-racau seperti kena sawan yang kononnya seperti nak membela agama, betulkah dengan perlakuan kita itu akan menjadikan agama kita lebih mulia? (
Jan 4, blog ‘Isu Semasa, Sosial dan Politik’)

Immense organisation running this Umno-linked Facebook group!

Introductory note by CPI

This article first appeared under the title ‘Umno is winning the propaganda wars again’ on Jan 11, 2010 in the Hartal MSM blog. It has been edited by CPI with permission from its author – the blogger Eyes Wide Open (EWO) who is part of the Hartal MSM mediawatch team.

We are running this so that our readers as well as leaders of the country will realize that the organizers of this Facebook group ‘Menentang penggunaan nama Allah oleh golongan bukan Muslim’ (reviewed here) are planting the seeds of extremism and discord in young minds. The fire that they are intent on fanning can easily get out of control if not already.

We would also like to highlight the role of likely agent provocateurs who have planted some of the more inflammatory statements to instigate sentiments.

A series of Screenshots that we’ve taken (see below) shows an incendiary call to jihad by a Facebook user ‘Fadzil Muhammad’ who apparently has no ‘friends’ in his account and no past history of activity on his home page. These are giveaway clues that this Facebooker has only freshly created a bogus profile-cum-online identity for the purpose of participating in the ‘Allah’ group.

Click on image to enlarge

(Topmost screenshot) Fadzil wrote Jan 5 at 9.18pm: Translation: Pray that my brothers and I are syahid (martyrs) in the battlefield ... if that is (what it will take) to end this fight between Muslims and the accursed Christians. Would rather die than see Islam stepped on …
(screenshot above) Fadzil’s Facebook profile displays no ‘friends’ or past activity prior to his joining the group against non-Muslims using the term ‘Allah’.

Fadzil wrote Jan 5 at 9.33pm:

Excerpt, translation:
This is not a political issue. This is a religious issue. It is not for us to simply debate without reference to authoritative quotations from the Quran – the issues of azan, apostasy and non-Muslim politicians using Quranic verses to campaign. What is saddening is that some Muslims were celebrating to hear (this non-Muslim politician) recite verses from the Quran … and what is the outcome? We are always the ones giving in. How long are we to wait in hope that those who are not steeped in religious knowledge will resolve (these issues) … and until when will the parang, kerambit (short sickle), pedang (sword), keris that we inherited from our forefathers be left to rust …? This is NOT a political matter … this is a religious issue of Tauhid (God is One) … ALLAH HUAKHBAR !!!!

The tone of the group was obvious enough for someone to try and talk some sense into them.

Translation (see Khairil Ikram’s comment): “Admin needs to monitor the direction of this group. If this group is pointed towards inflaming religious and racial sentiments, then there will be a conflagration of these burning sentiments. (In which case) It is best to just shut down the group or else this group will be labelled a terrorist recruiting ground.”

This exchange saw one Facebooker suggesting that the Christians themselves committed the arson to elicit sympathy.
It got a reply from Insect Pumpskins (translated): “Never mind, let them burn (the churches). Padan muka … we have for too long been soft. Who asked them to stir the hornet’s nest? Sometimes in life one has to be hard … hope that you burn, cowards. Not to show that Melayu bodoh but to show that you don’t mess around with Malays, more so Muslims. This is a reminder not only to churches but to the other races too …”

EWO also points to the individual ‘Singh is Kinng’ credited as ‘article officer’ and who was earlier an administrator of the Facebook group. EWO describes this character as an “ultra-Malay blogger” and indeed we have been alerted by the Hartal team of their strong suspicion that this Facebooker and blog commentator is very probably no Sikh at all.

We note with alarm several identities that are suspect who have been planting incendiary comments in blogosphere, under assumed anonymous monikers that overtly imply a certain racial identity. Under these misleading pseudonyms, they post racist and provocative comments that are intended to further aggravate the racial and religious divide.

We hold that Umno Youth, due to its fingerprints all over this Facebook group, has some hard questions to answer to help facilitate police investigation into the threats to public order following the attacks on churches.

We also hold that Umno Youth owe an explanation to Malaysians on how it can justify the continued association of some of its prominent office bearers with this cyber group seemingly infiltrated by rabble rousers. If the Youth wing does not distance itself immediately, it conveys the impression that the party supports the inciting comments that are posted there.

By Eyes Wide Open

The Facebook site Menentang penggunaan nama Allah oleh golongan bukan Muslim has collected close to 228,000 members (as at Jan 17) and counting in just a little over a fortnight.

Its stated target is gathering a million members.

This group against the use of the name ‘Allah’ by non-Muslims boasts an impressive list of administrators, numbering among them prolific writer in Utusan Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah (ustaz and penghasut extraordinaire) and ‘Tun’ Faisal Ismail Aziz (Umno Youth exco and its New Media Unit chairman).

[Update: The Facebook group line-up of administrator and ‘officer’ line-up has undergone running changes. The name of Dr Novandri Hasan Basri, who is Umno Youth New Media Unit information chief, has been taken down as administrator, as have several names linked to IIU earlier as ‘officers’.]

The group’s officers presently include deputy federal Minister Mukhriz Mahathir, ultra-Malay blogger ‘Singh is Kinng’ and 35 other Umno or Umno-linked personalities.

[Update: Mukhriz has been moved up to be No.1 officer, Ridhuan Tee’s name is no longer toplisted as ‘advisor’ although he remains group administrator while ‘Singh is Kinng’ has been reassigned to become ‘article officer, from administrator earlier.]

There is an immense organisation running just this one Facebook group!

Discussions are carefully steered along the path of Umno’s official propaganda line. If the exchange of views quiet down, a person will revive it with a carefully worded inflammatory comment. No more of those barbaric attacks that pro-Opposition blogs are so used to being subjected to – this is a social networking site. So discussions are kept socially acceptable.

Below is an example of an exchange in a discussion.

“A. …Bahkan, nama Allah telah digunakan sebagai Tuhan yang maha agung oleh kaum jahiliyah sebelum perutusan nabi Muhammad s.a.w. (Translated: In fact, the name Allah has been used to refer to the almighty God by the pagans even before the message came to Muhammad s.a.w.)

B. tu arab zaman JAHILIYAH dik oi, awak nk ikut jahiliyah @ ikut Islam yg sbenar? Allah / Solat / Zakat dsb nya tu mmg dlm bahasa arab tp slps Islam tu dtg Allah dsb nya tu telah didefinasikn hanya utk Islam shj.. klu arab kristian ajak u solat di gereja u nk ikut ke? sbb arab kristian di tanah arab pun speak in arabic…” (Translated: That was the time when Arabia was mired in ignorance, little kid, you want to follow the pagans or follow the true Islam? It’s true that Allah / Solat / Zakat etc are in the Arabic language but after the advent of Islam, “Allah” and the rest have been redefined as only applicable to Islam. If the Arab Christians invite you to solat in their churches, do you go? Because Arab Christians speak Arabic too...)

Notice the clever twisting of facts, diversion of topic, subtle character attack and half truths being spread? All done in a very civil tone. This is an example of the kind of discussions in the group. Packs of moderators disguised as Everyday Joes roam the discussion rooms. Their job: To divert all discussions back to Umno’s agenda.

Incitements written on Facebook ‘wall’

The group is extremely active with several wall postings in an hour. Inflammatory statements are also constantly being pushed into the group’s consciousness. An example would be this one by a Facebooker calling himself Mohd Kamal Kassim:

“Padamkan API di puncanya masalah…mahkamah sivil bukan tempatnya…
Pelik ??? nak tukar rujukkan tuhan dari JESUS ke ALLAH walau apa keadaan sekalipun menggunakan mahkamah ke????……
Padamkan PUNCA api …….itu aje…”
(Translated: Extinguish the fire at its source. The civil court is not the place. Strange? Is it right to use the courts to change the name of God from Jesus to Allah, no matter what the cost? Get rid of the source of the fire...that’s all...)

Irrational discussion is encouraged, as is clearly demonstrated by this person’s statement in the discussion entitled ‘Penggunaan ‘Oh God, Oh My God’ Di kalangan Orang Islam’:

“em… lagi elok dari dia sebut “oh jesus” lak kan? “oh god” ni agak general. sebab god tu maknanya tuhan. kalimah “Allah” tu adalah nama tuhan kita. dan kita ada 99 nama Allah yang lain. Wallahualam.” (Translated: em...Isn’t it more appropriate for them to say “Oh Jesus”? “Oh God” is so general. Because God means Tuhan. Allah is the name of our God and Allah also has 99 other names.)

This discussion was about TV characters saying “Oh my God!” According to this young lady, “Oh God” = “Oh Tuhan”. Since Allah is the only true Tuhan, no one else can use the word God also. Nor the other 99 Muslim names for Allah. What next?

Unwinnable arguments are carefully avoided in discussions so that Muslims in the group would not be ‘confused’. The arguments for inclusiveness are deflected as in this exchange in the discussion ‘kepada yang menyokong penggunaan nama Allah kepada kesemua Agama’ (the first person ‘A’ is trying to make a point that Allah is a pre-existing word and thus Muslims have no exclusive right to it):

“A. saya nak tanya, nama bapa rasulullah siapa? (Translated: I want to ask, what is the name of the Prophet’s father? - *Note, the name of Prophet Muhammad’s father was Abdullah, meaning “servant of Allah”)

B. Sy xmahu bgaduh..Sy xnk Islam dipermainkan.Sy xnak nama Allah dipermainkan.Fikirlah kpentingan kita sbg muslim,kepentingan generasi ms hadapan.Wallahualam.” (Translated: I don’t want to quarrel...I don’t want Islam to be played around with. I don’t want the name of Allah to be taken in vain. Think of our priorities as Muslims, the priorities of our future generations.)

Notice the words being used. The pointed question was completely sidestepped but there was still no let-up in the unfounded attacks on non-Muslims.

The fact of the matter is that the government denied the East Malaysian Bumiputeras their right to religion FIRST. But the assumed posture in all the discussion is that all non-Muslims are on the offensive and insulting Allah!

All the usual propaganda tricks are being used mercilessly. For example, this “guilty by association” tactic pointing out websites critical of Islam:

“A. ini adalah website paling BANGSAT lagi LAHANAT yg pernah aku jumpa didalam versi Bahasa Melayu! website ini masih beroperasi walaupun aduan telah dibuat kepada pihak admin wordpress.com beberapa gambar telah pun disekat dari disiarkan di website ini.namun,artikel2 CELAKA ini terus ada seperti biasa. http://beritamuslim.wordpress.com/ (an Indonesian blog highly insulting to Muslims & Islam) APAKAH TINDAKAN KITA SETERUSNYA?

(Translated: This is the most rotten and blasphemous website that I have come across among the Malay language versions! This website is still operational even though complaints have been lodged with the Wordpress administrators. Some pictures have been blocked in this website. But the celaka articles are published as usual. WHAT SHOULD WE DO NEXT?)

B. Itulah akhirnya nanti jika kita buka pintu untuk mereka guna kalimah Allah..mereka tak tau nak hormat.” (Translated: This is what you will get if we open the door for them to use Allah’s name...they don’t know any respect.)

Different environment in virgin market

While the relentless propagandising going in this Facebook is dangerous, it must be noted that such a kind of civil discussion is rarely seen in blog comment sections as there is usually major mudslinging going on from both sides in blogs.

By engaging people in neutral territory such as Facebook, Umno is able to effectively indoctrinate the nation’s youths again.

After all the battles in the Red Ocean, Umno has managed to tap the Blue Ocean (ref. ‘Blue Ocean’ strategy of business expansion) of social networking sites. And Umno has cleverly managed to manipulate the Allah controversy to canvass support from the nation’s youth. And their achievement is nothing short of amazing!

The level of support is something that not even all the combined Facebook pages of Pakatan Rakyat party supremos – Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang, Abdul Hadi Awang, Tok Guru – is able to muster on Facebook.

The people who spend time at social networking sites are usually young people who are not very interested or educated in politics – they join to social network. This is a ‘virgin market’ for them who know how to tap into it.

And Umno knew how to tap into it.

Make no mistake, come GE13, the Opposition has its work cut out for them. Some of these young impressionable Malaysian Facebookers’ first political indoctrination will have been from Umno.

And assuming that these 200,000 Facebookers have an average of 200 Facebook friends in their network…You do the math. They will be the next voters.

Kenapa Kartika Belum DiSebat Lagi ?


Kartika Sari Dewi Sukarno menunjukkan surat tawaran mengerjakan umrah yang ditaja oleh Ayob Mat Aris Pengarah Eksekutif Gemilang Travel and Tours SDN BHD (GETT) semasa majlis penyampaian di Ampang.

Oleh Abdul Aziz Ismail

HUKUMAN sebat yang seharusnya dilaksanakan selepas bulan Ramadhan tahun lalu terhadap Kartika Seri Dewi Shukarno yang didapati bersalah kerana minum arak di khalayak belum menjadi kenyataan.

Rakyat dari semua gulungan masih hairan, keliru dan berhak bertanya di mana silapnya mengapa hukuman sebat enam kali itu tidak dilaksanakan pada hal yang empunya diri sudah bersedia pada bila-bila masa menerima hukuman itu dengan redha.Semua ini tidak dimaklumkan kepada umum termasuk Kartika sendiri apakah hukuman sebenar yang patut dilaksankan dan bila?


Jika pihak berkuasa berhasrat melaksanakan hukum sebatan atau mahu merengankannya atau membatalkannya, maka umumkanlah secara resmi kepada rakyat supaya hilang semua kekeliruan dan kecelaruan yang sudah setengah tahun lebih menghantui fikiran rakyat? Hukuman sebat untuk kaum wanita dikatakan lebih rengan dan tidak menyakitkan, tetapi mengapakah sukar dilaksanakan?

Tindakan tidak bersungguh-sungguh pihak berkuasa memberi jawaban konkrit dan melaksanakan hukuman yang sudah diputuskan itu boleh menjejas kredibiliti Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan yang sudah membuat keputusan mengikut enakmen yang tersedia.

Ia juga membawa maksud hukuman syariah masih sukar direalisasikan di negeri yang sudah membuat keputusan bersandarkan undang-undang yang diluluskan oleh Dewan Undangan Negeri menerusi pindaan 1987 kepada seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang.

Episod ini menjadi isyarat bahawa Mahkamah Syariah belum dapat membuat keputusan secara independence dan telus serta masih tertakluk kepada keputusan pihak atasan dalam hal-hal tertentu yang sudah menjejas kuasa dan kredibiliti hakim di mahkamah Syariah. Adakah ini akan berterusan dan bagaimana tanggapan rakyat tentang hal itu?

Ini juga bermakna pesalah yang melakukan perbuatan sama seperti Kartika pada ketika ini dan akan datang tidak perlu begitu bimbang kerana hukuman ke atas mereka masih samar dan belum dilaksanakan secara muktamad?

Implikasi lebih besar yang dihadapi kerajaan dari kacamata orang luar dan pakar undang-undang dalam episod ini amat membimbangkan dan menyentuh imej negara. Ia memberi isyarat bahawa hukuman yang sudah dijatuhkan oleh Mahkamah Syariah boleh ditangguh, dipinda dan mungkin dibatalkan dengan campur tangan pihak tertentu.

Ia juga seolah-olah memberi gambaran bahawa hukuman Syariah yang cuba diperkenalkan kepada masyarakat Islam di negara ini masih sukar dilaksanakan dan perlu melalui jalan penuh berliku sebelum dapat direalisasikan.

Episod ini sepatutnya tidak boleh disamakan dengan perlaksanan hukum hudud yang dikatakan mengenakan hukuman asas Islam sebenar seperti 100 sebat bagi penzina dan berbagai lagi hukum yang lebih membebankan.

Dalam kes Kartika, hukuman sudah dipinda dan disesuaikan oleh Majlis Agama Islam Pahang. Kartika hanya dikenakan sebat tidak melebihi enam kali dan cara perlaksanaannya juga rengan sesuai kepada tubuh wanita dibanding lelaki, tetapi mengapa sukar dijalankan padahal hukuman itu jauh lebih rengan dari perlaksanaan hukum Islam sebenar?

Episid Kartika seolah-olah menggambarkan negara perlu mengkaji semula perlaksanaan hukuman syariah yang nampaknya sukar dilaksankan jika tidak disertai dengan kekuatan azam politik yang mendalam. Undang-undang di atas kertas yang sudah diluluskan tetapi tidak disertai dengan perlaksanaan yang bersungguh-sungguh bakal menjadi bahan ketawa orang luar dan rakyat sendiri. Dalam episod Kartika kerajaan sepatutnya menjalankan hukuman yang sudah diputuskan Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan supaya menjadi amaran dan tauladan kepada pihak lain jangan sesuka hati minum arak di khalayak yang boleh mencemarkan imej Islam dan umatnya.

Ini sesuai dengan pengakuan jujur Kartika sendiri yang mahu dirinya disebat tanpa tolak ansur sebagai pelajaran berguna kepada pihak lain supaya menjauhi arak dan mematuhi hukum Islam. Jika episod Kartika ini berterusan dan tidak dimuktamadkan secara adil dan bijaksana, dikhuatiri ia bakal melibatkan hukuman syariah lain yang lebih besar kesannya seperti kes rogol, perceraian, sumbang mahram, penculikan, pembunuhan dan berbagai lagi yang boleh membawa implikasi mendalam kepada sistem kehakiman dan syariah negara.

Jika kerajaan serius dan mahu menunjukan kepada rakyat khususnya umat Islam bahawa ia bersungguh-sungguh mahu melaksanakan hukum syariah - tidak terpengaruh dengan desakan pihak tertentu dan campur tangan pihak atasan dalam merealisasikan keputusannya - ia harus bermula dari episod kecil Kartika yang boleh menjadi batu asas kepada perlaksanaan hukum dan peraturan Islam lain yang lebih besar dan bermakna.

Asia's War on Terrorism: Eye of the Storm

Disturbing revelations throw a spotlight on Malaysia as the region's key meeting place for al-Qaeda-affiliated terrorists and an exporter of jihad
SIMON ELEGANT, Time Cover Story
Ever since the Sept. 11 attacks in the U.S., speculation has been rampant about the extent of al-Qaeda's ambitions in Southeast Asia. Some analysts fingered sprawling, chaotic Indonesia as the possible nexus of an Asian network, pointing to its thousands of radical Muslims fighting bloody private wars against their Christian neighbors. Others suggested the Philippines, whose lawless, predominantly Muslim south harbored well-armed Islamic militias that have been waging war against the central government for decades. Very few suspected peaceful, relatively prosperous Malaysia, where Muslims make up two-thirds of the population but seemed to have bought into the consumerist, essentially pro-Western views espoused by their leaders.

But after months of investigation and hundreds of hours interrogating detained terrorist suspects, even government officials in Kuala Lumpur can no longer deny that Malaysia was the financial and planning center for the region's main al-Qaeda-linked terrorist network, the place Osama bin Laden's proselytizers chose to recruit a core of loyal followers, launch new groups into neighboring countries, and coordinate with Southeast Asia's existing Islamic radicals. Increasingly, it seems clear Malaysia was one of a number of hubs used in the worldwide preparations for the carnage of Sept. 11 in the U.S.

If that isn't shocking enough, consider this: the networks are still thriving. Underworld figures involved in Southeast Asia's flourishing illicit trade in arms assert—and senior Malaysian government officials acknowledge—that representatives from the region's most notorious and violent radical Islamic groups still regularly gather in Malaysia to meet with their al-Qaeda backers. Listen to Mat, a pony-tailed Indonesian who has been trading illegal arms for 20 years. "How stupid can you be? Of course al-Qaeda is still here in Malaysia," he snorts. "This is their favorite place to have meetings with the other radical Islamic groups in the region."

Mat says the crackdown by police since the Sept. 11 attacks has yet to interfere seriously with his business, either with ordinary criminal groups or with regular customers from a laundry list of Asian Islamic militant organizations that he says are funded in part by al-Qaeda: the Moro Islamic Liberation Front (MILF) and Abu Sayyaf from the Philippines, the Laskar Jihad and Free Aceh Movement from Indonesia and Malaysia's own Kumpulan Mujahideen Malaysia (KMM).

To learn that terrorist groups continue to hold such meetings with apparent impunity is especially alarming in light of new details interrogators have gleaned from the roughly 50 terrorist suspects being held in Malaysian jails. For the first time, police have a detailed picture of how al-Qaeda stepped in and—mostly through the liberal use of cash and the services of two Indonesian clerics who acted as proxies—managed to transform a radical Muslim group preoccupied with domestic concerns into a band of foot soldiers in Osama bin Laden's crusade against the U.S.

Malaysia is, in the words of one U.S. official, "a perfect place for terrorist R. and R.," where Islamic radicals from around the region and their al-Qaeda backers can meet. The most notorious gathering of al-Qaeda operatives took place in January 2000 and involved two hijackers who died in the suicide attack on the Pentagon, the roommate of a third hijacker and at least one of the suspects in the U.S.S. Cole bombing. Zacarias Moussaoui, the Algerian-born French citizen now in custody in Virginia—the so-called 20th hijacker—also made several visits to Malaysia. Last week Washington labeled the country a staging area for the U.S. attacks, a charge that has put the Malaysian government on the defensive. "Malaysia is definitely not a primary launchpad for terrorists' activities," says a government official. "But it appears that Malaysia was used as a convenient meeting and transit point by some of these people from the radical groups."
Despite the semantic disagreement, there's little doubt that Malaysia is cooperating with the U.S. in seeking to apprehend militants. Although Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad is known to rail against U.S. policy in the Middle East and its conduct of the war in Afghanistan, he has long warned of the threat of radical Islam. Malaysian police made their first arrests—of 12 KMM members—in early August 2001, well before last year's attacks, at the time raising a chorus of complaints from human rights advocates who said the arrests were politically motivated to stamp out opposition.

That tough antiterrorist line has continued. Since September, as part of the global crackdown on extremist Islamic groups, Malaysian police have arrested some 50 alleged members of the KMM, which they say sought the violent overthrow of the government for the purposes of installing a fundamentalist Islamic administration. Despite the arrests, as the Malaysian official notes, even with new, stringent surveillance of visitors and tightened-up immigration checks, it's nearly impossible to track what he estimates are "several hundred" al-Qaeda-linked businessmen, bankers, traders and tourists—many of them Arab—who pass through or live in the country.

"Let's draw parallels with, say, the Tamils and LTTE," another official explains, referring to the Liberation Tigers of Tamil Eelam, who have been waging a bloody campaign for two decades for an independent state in Sri Lanka. "If Tamils set up businesses in Sri Lanka and then support the Tamil Tigers, what can the Sri Lankan government do? It can only monitor these businessmen but cannot arrest them without concrete proof. It's the same here. Al-Qaeda representatives are sent to ensure the radical groups in the region have the necessary funding to buy arms and don't have to worry about other logistics. You must always remember that Osama's main aim is to see powerful radical groups emerging."

Police in Malaysia say they now have a clear picture of how al-Qaeda managed to reprogram just such a radical group. The Malaysian authorities had been tracking the KMM for months before they moved to arrest the 12 alleged ringleaders under suspicion of a rash of crimes, including a bank robbery that left several members dead, a political assassination and bombings of temples and churches.

The KMM, which official sources allege was founded and led by the son of opposition leader Nik Aziz, had established branches in all nine states in peninsular Malaysia. KMM members were told that the group was conducting militia-style training to protect Nik Aziz's fundamentalist Islamic Party of Malaysia in the event of a government crackdown. But top KMM leaders were actively planning the violent overthrow of the country's government in favor of an Islamic regime, police say.

In the mid-'90s, that domestic focus changed with the appearance in Malaysia of two Indonesian ulema, or Islamic teachers. The two men, Abubakar Ba'asyir and Riduan Isamuddin, better known as Hambali, preached a radical new vision of Islam, heavily influenced by the worldview of Osama bin Laden, a man Hambali claimed to have met personally on two occasions. The militant clerics found a receptive audience among many KMM members, government officials say, focusing their attention on a KMM branch in the state of Selangor, outside the capital Kuala Lumpur.

With Abubakar acting as the spiritual leader and controller of the purse strings and Hambali responsible for most of the planning and day-to-day administration, the two men wooed KMM members in Selangor and elsewhere into a new organization they established in the late 1990s, called the Jemaah Islamiah. Abubakar hammered home the themes he still preaches at his school in central Java today: the glory of a martyr's death and the overriding goal of setting up a Muslim government. Officials say he espoused the formation of a new Islamic state encompassing Malaysia, Indonesia, the southern Philippines, Singapore and Brunei. To fund such an ambitious vision, he was in contact with al-Qaeda paymasters and responsible for funneling money through branches of some Middle Eastern banks in Malaysia to his own newly founded cells of Jemaah Islamiah, which gradually stretched through peninsular Malaysia to Singapore, as well as to other Islamic groups in the region.
If Abubakar was the founding father and spiritual leader, Hambali was his chief executive officer. A 36-year-old veteran of the Afghan struggle against the Soviet Union, Hambali was the practical man who made the plans and gave the orders. Officials say he was responsible for organizing paramilitary training stints for Jemaah Islamiah members in Afghanistan and Pakistan.

These sources also say he was the mastermind behind a series of bombing missions around the region. In one example, Hambali sent a known associate, Malaysian Taufik Abdul Halim to Jakarta, where he was arrested on Aug. 1, 2001, after a bomb he was carrying exploded and blew off one of his legs. Last fall in Malaysia itself, Hambali instructed Yazid Sufaat, a former Malaysian army captain now under detention in Kuala Lumpur, to place an order for four tons of ammonium nitrate, a fertilizer that can be used as a bombmaking ingredient. The current whereabouts of the chemical remains a mystery.

The role of bombmaker was a surprising one for Yazid, who officials say was a minor figure in the Selangor branch of the KMM, a "runner" as one puts it. But Yazid flourished in the Jemaah Islamiah, rising to become Hambali's most trusted lieutenant. Hambali ordered Yazid to host the two hijackers who died in the Pentagon attack at his condo in Kuala Lumpur. Yazid has told his interrogators that he had no knowledge of the Sept. 11 attacks but, one official says, he suspected the men who stayed at his apartment had some role in the attacks because "they had asked if there were flying schools in Malaysia. Yazid recommended one in [BRACKET {Melaka}] but they said it would not be suitable for them."

Yazid has admitted to giving suspected hijacker Moussaoui a cover letter from a Malaysian company introducing him as its U.S. marketing consultant. The letter, U.S. sources say, contained a guarantee that Moussaoui would be paid $35,000 for his services. Malaysian officials deny reports, however, that Yazid confessed to actually giving money to Moussaoui during his visits to Malaysia. "Yazid has told us no money changed hands," one official says.

Despite the growing list of allegations against Abubakar and Hambali, Indonesian officials have been circumspect in dealing with Abubakar, who recently moved back to Indonesia after 15 years. (Hambali, who is wanted by police in Indonesia and Malaysia, has disappeared). Recently questioned by police, Abubakar was released after two days and continues to teach at his religious school in the town of Solo. In an interview with Time, the soft-spoken 63-year-old vigorously denies any connection with a terrorist network. "I am not advocating the overthrow of any government," Abubakar says. "What I want to see is a government committed to Islam." He blames Mahathir, the U.S. and a worldwide Jewish conspiracy for his problems (see interview). "This is just a political game," he says of the charges. "Jemaah Islamiah is an invention by Mahathir to instill fear [BRACKET {into}] the Muslim community."

But the Jemaah Islamiah's reach extends far beyond just Malaysia. In December, Singaporean police arrested 13 alleged members of the Jemaah Islamiah and uncovered detailed plans to bomb U.S. targets in the city-state. In addition to the scheme involving the missing tons of ammonium nitrate that were destined for Singapore, police there have unearthed another Jemaah Islamiah plot to order a further nine tons of the chemical. (For comparison, the devastating Oklahoma City bombing required only one ton of ammonium nitrate.)

More arrests might be in store. Malaysian officials say that despite the 50 previously detained suspects, several hundred more are still at large. And in Singapore, Prime Minister Goh Chok Tong recently warned residents that despite the arrests there could well still be terrorists in their midst. "I do not want to alarm you," he said, "but it is prudent for us to work on the assumption that a bomb may go off somewhere in Singapore someday."

There is plenty of evidence that al-Qaeda operatives, or their proxies, are still active in the region. According to sources at all levels of the clandestine arms trade in Southeast Asia, meetings—sometimes several a month—between representatives of militant Islamic groups and their al-Qaeda financiers continue to take place in Malaysia: in cheap hotels and guest houses outside Kuala Lumpur, in the beach resort of Port Dickson and in the cities of Melaka and Johore Baru across the strait from Singapore. "These groups use the Internet to set up the venue and date for their meetings," says Mat, the arms trader. "The messages are sent in encrypted codes. For example, MILF might want 3,000 M-16s and the al-Qaeda member will agree to pay for the weapons."

Just how effectively this system operates is made clear by a spokesman for the fundamentalist Free Aceh Movement, better known by its Indonesian acronym gam. Agreeing to talk only by telephone and refusing to give even a nickname, the 10-year veteran of the murderous struggle—his wife and three children have all been killed in the fighting—says that he regularly places orders with arms syndicates for hundreds of weapons: M-16 and AK-47 automatic rifles, handguns and ammunition. Tracing a well-worn route, the weapons are bought in Thailand, sent down to Malaysia and then carried on boats through the Strait of Malacca.

But, he adds, he has nothing to do with the financing of the deals. He doesn't have any idea how much the weapons cost. Payment is taken care of by sympathizers, such as al-Qaeda. "My job is only to place orders with the arms brokers," he says. "When the weapons arrive, I will be notified."

That notification comes from middlemen like Mat, who are present at the initial meetings, then take over the ordering and delivery, working through the several criminal syndicates that control the region's flow of illegal arms. Due to the sensitivities and dangers involved, only one syndicate actually buys arms for the radical groups. Because the profits for the transactions are so high, official sources say, and al-Qaeda is still apparently able to command significant funds, non-Muslim criminals—some of them outwardly respectable businessmen—are a key part of the process. "The syndicate is based in Malaysia," says Mat, "and is made up largely of Overseas Chinese and some Malaysian Chinese." The middlemen and their sponsors represent the murky underworld where Islamic ideology becomes entwined with the straightforward criminal activity of gunrunning. The size and complexities of that network illustrate the difficulties of an effective government crackdown.

Malaysian officials say the security problem is compounded by the country's successful push in recent years to boost the numbers of visitors from the Middle East, attracted in part by Malaysia's policy of visa-free entry for citizens of most Islamic countries. "How do we stop these Arabs?" asks one official. "Even if we suspect them we can't just arrest people."

While the scope and reach of Malaysia's terror network is alarming, what is more surprising is that fundamentalist and separatist movements throughout Southeast Asia have been funded and armed by al-Qaeda operatives, sometimes without the guerrillas themselves knowing the identity of their backers. Equally troubling is the fact that the al-Qaeda terror network is linked with not only extremist Islamic groups but a host of criminal syndicates. Kuala Lumpur and the other governments can no longer blame foreigners, especially Arabs, for their domestic terrorist problems. The money might come from abroad, but the extremism and criminal support networks are largely homegrown. How Malaysia and the other countries counter this threat will become increasingly the concern not just of the U.S. and other potential targets of terrorism, but of other Asian populations and governments that will face persistent unrest until the War on Terror is finally won.

—With reporting by Robert Horn/Bangkok, Mageswary Ramakrishnan/Kuala Lumpur, Elaine Shannon/Washington, Jason Tedjasukmana/Solo and Douglas Wong/Singapore

TPM Harap Rakyat Sedar BN Mampu Laksana Keperluan Mereka

KUALA LUMPUR: Komitmen kepimpinan kerajaan dan parti Barisan Nasional (BN) untuk menyelesaikan masalah rakyat adalah komitmen yang total dan bukannya separuh hati, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata dalam melaksanakan komitmen itu, kerajaan tidak akan mengamalkan dasar pilih kasih, malah sebaliknya memberi jaminan kawasan yang dipegang wakil rakyat parti pembangkang juga akan dibantu.

"Kita tahulah di kawasan Batu ini ada wakil rakyat yang walaupun sudah dijatuhkan hukuman mahkamah, kita tidak tahu apa yang akan jadi nanti, tetapi kita tidak memilih kerana bagi kita kepentingan rakyat lebih utama daripada wakil rakyat pembangkang," katanya ketika berucap pada Program Mesra Rakyat bersama Timbalan Perdana Menteri di Bandar Baru Sentul di sini, hari ini.

Pada 22 Oktober tahun lepas, anggota Parlimen Batu, Tian Chua dihukum penjara enam bulan dan denda RM3,000 oleh Mahkamah Majistret Kuala Lumpur setelah didapati bersalah mencederakan seorang konstabel polis dalam perhimpunan haram di pekarangan Parlimen pada 11 Dis, 2007. Pelaksanaan hukuman itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi selesai.

Muhyiddin berkata komitmen itu juga merupakan satu langkah untuk B Nmenebus kekalahannya pada pilihan raya umum ke-12 pada 2008 dan memastikan kemenangannya pada pilihan raya akan datang.

Ini, katanya bagi membolehkan BN untuk terus membantu mencari jalan dan menyelesaikan masalah yang dihadapi rakyat jelata.

Muhyiddin turut menyentuh mengenai kontroversi penggunaan kalimah Allah di mana beliau mengingatkan semua pihak supaya tidak memperkecilkan keharmonian dan keamanan yang dikecapi di dalam negara ketika ini.

"Kita mahu tindakan tegas diambil terhadap siapa yang bersalah dalam hal ini. Ini bukan soal Melayu atau bukan Melayu tetapi soal siapa yang melakukan kesalahan sehingga menimbulkan perpecahan dalam negara...kita tidak akan kompromi tidak kira Melayu, Cina atau India.

"Kita tidak akan politikkan perkara ini kerana ini bukan isu politik tetapi ini soal keamanan, keharmonian dalam negara kita. Ini penting dan perlu dijaga...tidak boleh kita abai, ambil sambil lewa, cincai, semberono atau sebagainya...tak boleh, kita kena beri perhatian yang utama," katanya.

Beliau juga menegaskan seluruh rakyat tanpa mengira kaum perlu mempertahankan Malaysia daripada sebarang anasir yang boleh menggugat keharmonian kaum dan negara.

Katanya sebagai rakyat Malaysia, mereka juga mempunyai tanggungjawab untuk mempertahankan tanah air ini apatah lagi perpaduan merupakan elemen paling penting dalam memastikan kemajuan negara dapat dicapai.

Terdahulu, Muhyiddin meninjau kawasan sekitar Parlimen Batu termasuk melawat Flat Sentul dan Sekolah Kebangsaan Sri Perak untuk melihat masalah masyarakat di kawasan berkenaan dengan penduduk mengadu mengenai masalah lif selalu rosak, air berkarat dan beberapa masalah penyelenggaraan lain.

Pada sidang media kemudian, Muhyiddin berharap dengan komitmen yang ditunjukkan kerajaan, akan wujud kesedaran baru di kalangan rakyat bahawa kerajaan pimpinan BN masih berkemampuan untuk menolong menyelesaikan masalah mereka.

Beliau berkata rakyat diharap sudah dapat menilai komitmen kerajaan untuk membantu membaiki taraf hidup rakyat jelata serta melaksanakan apa yang diperlukan khasnya daripada segi pembangunan sosial mahupun ekonomi.

"Kita hendak supaya dalam tempoh yang sudah berlalu dan sekarang di bawah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pendekatan baru Gagasan 1Malaysia, rakyat mula sedar sebenarnya BN masih mampu untuk melaksanakan apa yang mereka perlukan," katanya.

Menurutnya setakat ini, dilihat sudah ada perubahan ke arah itu terutamanya berdasarkan sambutan masyarakat terhadap program-program yang dianjurkan kerajaan mahupun parti.

Mengenai sikap sesetengah masyarakat yang tidak menjaga infrastruktur dengan baik terutamanya di kawasan-kawasan perumahan, Muhyiddin berkata mereka harus ada sikap kebertanggungjawaban dan tidak terlalu mengharapkan bantuan kerajaan bagi setiap perkara.

Ketika diminta mengulas kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz mengenai penggunaan kalimah Allah di Sabah dan Sarawak, Muhyiddin berkata buat masa ini, kerajaan akan menurut perintah mahkamah yang memutuskan bahawa tiada halangan untuk menggunakan perkataan Allah, baik di Semenanjung Malaysia, mahupun Sabah dan Sarawak.

Mengenai pembentukan jawatankuasa khas untuk keharmonian agama, Muhyiddin berkata inisiatif ke arah itu sudah dimulakan tetapi belum diformulasikan.

Katanya beliau akan bincangkan perkara itu dengan Kabinet dan mendapatkan pandangan Perdana Menteri berhubung apakah inisiatif yang sesuai agar langkah itu tidak dilihat sebagai ad-hoc.

Mengenai cadangan diadakan dialog antara agama, Muhyiddin berkata ia merupakan langkah yang baik, sama ada ia bertujuan untuk berdialog atau mencari resolusi untuk sesuatu isu.

Beliau berkata apa yang mustahak ialah formula yang dihasilkan daripada dialog itu boleh menyelesaikan isu kalimah Allah yang dibangkitkan itu. - BERNAMA

Guna Kemudahan Facebook Dengan Tanggungjawab: Rais

SEREMBAN: Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, rakyat Malaysia perlu membentengkan diri dengan sikap tanggungjawab dan pegangan agama sebelum menerima bulat-bulat pemakaian budaya internet seperti Facebook dan Twitter.

Beliau berkata, ini kerana seseorang itu perlu bertanggungjawab terhadap apa juga komen atau ulasan yang dimuatkan dalam laman sosial Facebook atau Twitter termasuk dikenakan tindakan undang-undang.

"Apabila memakai dan menggunakan alat-alat ini (Facebook dan Twitter), sifat keMalaysiaan, sifat keIslaman, sifat buddhisme, sifat kristian yang ada pada seseorang itu perlu dijadikan benteng," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Kesedaran 1Malaysia di sini hari ini.

Katanya, selain itu mereka juga perlu berhati-hati dan menimbangkan kebenaran dan ketepatan maklumat yang dipaparkan dalam internet yang tidak semuanya benar.

"Kita (masyarakat) menerima ini semua (internet) dalam satu keadaan kejutan budaya," katanya sambil mengkritik sesetengah rakyat Malaysia yang suka mencemuh golongan yang tidak mahu mengikuti budaya baru itu.

"Kita jangan lekas sangat 'condemn' atau memandang rendah pada mereka yang tidak menggunakan Facebook. Suratkhabar akan tetap relevan, Facebook pun begitu tetapi jangan terima semua isian ini seolah-olah yang lama ini tidak pakai lagi," katanya.

Beliau memuji tindakan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) atas kejayaan mengesan salah laku seorang pelajar dari Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara) yang mendakwa bertanggungjawab membakar sebuah gereja berhubung isu kalimah Allah, di laman sosial Facebook, baru-baru ini.

"Tahniah kepada SKMM yang meneliti salah laku rakyat kita dalam pemakaian Facebook, Twitter dan SMS. Jadi, saya suka menerangkan sebagai seorang bekas peneliti perundangan negara, pemakaian (menggunakan internet) bukan bermakna kita (boleh) melepaskan diri dari tanggungjawab."

Mengenai gagasan 1Malaysia, beliau berkata, lebih banyak program akan disusun untuk menerapkan kefahaman 1Malaysia di kalangan rakyat terutama kepada masyarakat kampung dan pelajar. - BERNAMA

Did he or didn't he?

IT is a great disappointment to read reports that a politician had interfered in a live talk show on Bernama TV recently which was to discuss corruption.

The show titled ‘Graft and Corruption: The Diabolical Challenges Ahead’ had to be cut short after the crew of the Friday’s Hello Malaysia talk show aired over Astro 502 were purportedly harassed and intimidated periodically throughout the transmission.

Robert Phang, a Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) advisory panel member alleged that Deputy Education Minister Dr Wee Ka Siong had tried to stop the show fearing he would expose the MCA Youth chief’s involvement in the Port Klang Free Zone controversy.

If the allegation is true, it would be most unbecoming of a deputy minister to interfere in the dissemination of news and views of the people to the people.

Free press should prevail and not curtailed in this country unless Wee has a different perception of freedom of press.

If one is transparent and truthful, there is nothing to fear. But those with skeletons in the closet will be fearful of things said of them.

Legal action caution

The deputy minister said that no one had called Bernama to cut short the programme.

robert-phang-2.jpgHe claimed that before the start of the show, someone had sent him a SMS which was purportedly sent out by the MCA’s infocom asking members and central delegates to watch the programme.

On receiving the text message, Wee said that he informed Bernama that he would take legal action against the “speaker and station” if defamatory statements were made against him.

It is sad to note that the live talk show had ended 20 minutes prematurely after the producers pulled the plug on the one-hour show last Friday. Robert Phang was a panelist with The Sun deputy editor Terence Fernandez.

There also appears to be much pressure asserted on the TV station when the re-runs at 3.30am, 6.30am and 8.30am the following day were replaced with another interview after a person of high authority at Bernama TV insisted on it.

Whether the person of authority at the TV station was acting on his own initiative or had received instructions from the top is not known.

But one thing for sure is that lately Wee had been entangled in a web of deceit after he denied having any links with Kuala Dimensi Sdn Bhd chief executive officer Tiong King Sing.

He had been faced with a barrage of criticisms from his very own youth leaders who had asked him to explain his media statements of late which they claimed had confused MCA members and the public.

Sometime in December last year, Wee had denied any link to the PKFZ project. He then admitted on Christmas Eve that his former company Hijau Sekitar Sdn Bhd provided consultancy work on Port Klang for free.

MCA Youth central committee member Ding Keng Long then challenged Wee over inconsistencies in his statements saying that within a week or so, Wee had retracted that and denied saying that he had ever said he did pro bono work.

Wee’s consultancy firm Hijau Sekitar, together with four other firms, were appointed by Wijaya Baru to conduct a feasibility study on the need for port development in Port Klang. Wijaya Baru is the parent company of Kuala Dimensi Sdn Bhd which developed the controversial billion-ringgit PKFZ project.

Interview an educational exercise

Wee also claimed that he had long relinquished his role with Hijau Sekitar but then another revelation came about when another MCA youth central committee member did a company search and to his dismay found the deputy education minister still named as a shareholder (owning 490,000 plus shares in Hjau Sekitar).

It is not right for me to cast any aspersion as to whether any politician actually did abuse his position to get the TV station to cut short the programme or to replace the re-runs of the talk show with another interview.

But my guess is as good as yours.

On Wee’s outburst that the MCA’s infocom had deliberately sent out sms to MCA members and central delegates to watch the talk show on corruption, I don’t see anything wrong, even if there is any truth in it.

To encourage more people to watch a live talk show on the subject of corruption is very educational and as the deputy education minister, Wee should encourage such lively discussions on the topic.

Surely the administration of Prime Minister Najib Abdul Razak is all for upholding a just and transparent government.

It will mark the beginning of the end for democracy and free press if politicians are allowed to dictate or issue threats to influence reports be it in the print media, radio or TV stations.

Kerajaan Negeri Terbitkan Kertas Putih YBK Akhir Januari

Kertas Putih bersabit Yayasan Basmi kemiskinan yang bakal diterbitkan oleh kerajaan negeri Selangor akan memperinci status segala peruntukan dan hartanah yang disalurkan kepada badan itu.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata laporan itu akan disiapkan dalam tempoh dua minggu lagi untuk membolehkan rakyat menilai pengurusan YBK dalam mengendalikan bantuan berjuta-juta ringgit yang diberikan oleh kerajaan negeri sebelum ini.

Walaupun menerima dana dan hartanah yang begitu besar dari Selangor, YBK setakat ini enggan memberi peranan yang sewajarnya kepada kerajaan negeri untuk melindungi kepentingannya.

Malah badan itu juga tidak mengemukakan maklumat penuh kepada kerajaan negeri mengenai status bantuan yang telah disalurkan.

Antaranya tanah 1,300 ekar di Serendah bernilai 78 juta ringgit yang seharusnya dimanfaatkan untuk golongan miskin tetapi masih belum dibangunkan.

YBK meminta kerajaan negeri menukar status tanah itu untuk tujuan projek perumahan dan komersil namun tidak membayar sebarang cukai asas atas tanah itu sejak 2001.

Ketidaktelusan YBK memaksa kerajaan negeri bertindak untuk mengeluarkan dokumen rasmi bagi memberikan gambaran tepat kepada rakyat mengenai bantuan yang disalurkan kepada badan itu.

“ Kita kerajaan negeri telah menyatakan bahawa sebelum akhir bulan Januari, kita akan mengumpulkan segala maklumat mengenai sumbangan kerajaan negeri kepada kewujudan YBK” ujar Khalid.

Sebelum ini, Khalid mengumumkan kerajaan negeri membekukan segala peruntukan kepada YBK berikutan kegagalan yayasan itu menjalankan amanah yang diberikan.

Khalid berkata kertas putih itu yang bakal dii terbitkan kerajaan negeri penting untuk menjelaskan peranan kerajaan negeri dalam membela golongan miskin.

“ Ini untuk menunjukkan kepada kerajaan negeri Selangor bahawa apakah yang diberikan oleh kerajaan negeri dalam usaha menerima hakikat bahawa Yayasan Basmi Kemiskinan, adalah bertujuan selari dengan konsep kerajaan negeri ialah membasmi kemiskinan dan meningkatkan keupayaan mereka-mereka yang miskin" katanya lagi.

Khalid ditemui media selepas menghadiri program reben kedamaian, keharmonian dan kasih sayang di Kompleks membeli belah di Damansara Utama.

UMNO PENGKIANAT ATAU PEMBELA MELAYU-ISLAM? Oleh: Tun Telanai

Sumber : MalaysiaWaves

After independence in 1957, while the Malaysian Constitution did stress that the socio-economic development of the Malay was to be promoted, active government intervention in the economy to help the Malay was not implemented immediately.

The ruling Alliance government continued the laissez-faire economic policy of the colonial government. The laissez-faire approach nevertheless resulted in rapid economic growth. Real GDP growth rate was 4.1% in 1956-1960 period, 5.0% in the 1961-1965 period and 5.4% in the 1966-70 (Bank Negara 1994, p.4). However, despite the rapid growth, the trickle down process did not appear to work as expected.

Towards the end of 1960s, about half the population was living under poverty as indicated in the incidence of poverty (see Table III.1).

Ini bererti selama 12 tahun selepas Merdeka, UMNO telah tidak membuat apa-apa usaha untuk membangunkan ekonomi orang Melayu. Tiada usaha serius membantu orang Melayu dengan meningkatkan taraf pendidikan mereka, taraf ekonomi mereka, taraf kebolehan mereka, latihan kepada orang Melayu dan sebagainya.

Selepas merdeka UMNO telah meneruskan dasar ekonomi peninggalan penjajah, yakni “laissez-faire” yang secara otomatik telah meminggirkan orang Melayu itu sendiri. Itu adalah sebab utama orang Melayu hidup miskin dan melarat sebelum 1969. Bukan sebab orang Cina.

Dalam keadaan ekonomi Persekutuan Tanah Melayu sentiasa berkembang dan tidak mengalami apa-apa kemelesetan sepanjang 12 tahun pemerintahan Perikatan/UMNO pada masa itu.

UMNO kekal sebagai parti “feudal” selepas Merdeka. Jadi, mereka tak nampak keperluan untuk membangunkan orang Melayu. Lebih-lebih lagi

Melayu Jadi Miskin dan Melarat Sebelum 1969 Bukan Sebab Orang Cina tapi Sebab Kelemahan UMNO yang Ketara

Orang Cina sebelum 1969 ada yang kaya dan ramai yang miskin dan melarat. Sampai ke tahap ada di antara mereka yang menyerahkan anak-anak mereka untuk menjadi anak angkat kepada orang Melayu. Kita dah lupa ke? Dalam keluarga saya sendiri ada anak-anak angkat dari keluarga Cina yang diserahkan kepada keluarga saya untuk dibela.

Malahan, rupa-rupanya kejayaan orang Cina dalam ekonomi Malaysia pada masa itu bukan kerana orang Cina ada konspirasi untuk menindas serta menjatuhkan orang Melayu. Orang Cina lebih maju dalam ekonomi kerana mereka rata-rata terlibat dalam sektor ekonomi yang moden dan berproduktiviti tinggi.

Bacaan seterusnya:
http://www.malaysiawaves.com/2009/12/umno-ditubuhkan-bukan-untuk-membangun.html

ULASAN :

1. UMNO melihat "amanah" yang diberikan oleh rakyat adalah sebagai alat untuk mencari kekayaan,kedudukan dan kuasa. Bukan untuk melihat amanah itu sebagai bebanan yang perlu dipikul dan akan dipersoalkan oleh Allah swt di akhirat kelak. Oleh sebab itu, salah satu factor menyebabkan DEB gagal kerana masalah UMNO yang enggan melaksanakan dasar tersebut secara adil dan tulus. UMNO hanya memberi peluang kepada kroni dan UMNOputra sahaja. Melayu dan bumiputra lain yang bukan ahli UMNO dinafikan hak yang terkandung dalam DEB.

Kelemahan perlaksanaan DEB menyebabkan sasaran 30% pegangan ekuiti orang Melayu tidak kesampaian. DEB disalahgunakan untuk hanya menolong sesetengah orang Melayu yang ‘mempunyai cable‘ seperti dinyatakan di atas. Penyalahgunaan DEB ini paling ketara dalam pemberian kontrak, di mana kontrak-kontrak diberikan kepada kroni-kroni pemerintah yang kadangkala hanyalah proksi kepada orang lain. Ianya juga ketara dalam aspek-aspek seperti pemberian biasiswa kepada mereka yang tidak memerlukannya, pemberian rumah kos rendah, rumah PPRT dan rumah mesra rakyat kepada mereka dari golongan pemerintah [diwajibkan menjadi ahli UMNO] walaupun mereka tidak memerlukannya, opsyen pembelian saham Bursa Malaysia, pemberian AP dan macam-macam lagi.

DEB telah gagal dengan tragisnya. Di bawah UMNO setelah lebih 35 tahun DEB dilancarkan, ekuiti BUMIPUTRA hanya 17%. Walaupun UMNO tidak menghadapi apa-apa halangan dari luar dan dalam untuk melaksanakan program ini. Di dalam berbagai sektor ekonomi, orang melayu masih terkebelakang mengejar bangsa asing. Di dalam sektor perniagaan, boleh dikatakan kehadiran orang Melayu amat sikit. Apatah lagi hartanah di bandar-bandar besar di seluruh Negara. Yang ada hanyalah kontraktor-kontraktor yang bergantung pada UMNO untuk dapat kontrak. Jumlah professional Melayu juga amat sedikit. Ini dapat dilihat dari penguasaan badan-badan professional seperti pertubuhan-pertubuhan professional seperti AMA, IEM, Bar dan sebagainya dan ia masih dikuasai oleh bangsa asing walaupun sudah lebih 52 UMNO memerintah.

2. Sehubungan itu, UMNO menentang perlaksanaan hukum Islam dari dilaksanakan dalam Negara ini yang cuba dilaksanakan oleh PAS di Kelantan dan di Terangganu. Para pemimpin, ahli dan penyokong serta NGO-NGO UMNO yang berimejkan Islamik bangkit menentang perlaksanaan hukum Islam ini dengan mengeluarkan berbagai pendapat dan perkataan yang kesat, mencaci, mencela, menghina, memperlekeh dan memaki-hamun melalui tulisan, perbuatan dan lisan sehingga boleh menjejaskan keimanan seseorang. Seseorang itu boleh menjadi kufur dan murtad dengan menghina hukum Islam, hukum ciptaan dan datang daripada Allah swt, bukan datang dari manusia biasa yang mempunyai berbagai kelemahan. Allah maha besar, Allah maha berkuasa dan Allah maha mengetahui apa yang manusia tidak mengetahui. Menghina hukum Allah samalah juga dengan menghina Allah swt itu sendiri.

Dengan tiba-tiba, para pemimpin, ahli dan penyokong serta NGO-NGO UMNO yang berimejkan Islamik muncul, membela penggunaan kalimah ‘Allah’ dalam akhbar mingguan The Herald yang dibenarkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 31 Disember lalu. Mereka bangkit [didalangi oleh UMNO laknatullah] menghangatkan suasana untuk mendapatkan kepentingan politik ‘juara rakyat’ dalam jangka pendik. Golongan celaka ini bertindak macam orang dirasuk jembalang. Macam orang gila babi-tidak siuman kerana hanya dengan satu perkataan ‘Allah’, sedangkan tiada ada nas atau larangan bukan Islam menggunakan kalimah Allah semacamlah selama ini mereka menyangjung tinggi martabat dan kemuliaan Allah swt. Dengan kehendak Allah jua, strategi UMNO untuk menangguk diair keruh gagal. Strategi mereka untuk merangkap PAS yang berada dalam Pakatan Rakyat, akhirnya makan diri sendiri. Rakyat tidak percaya. Itu semua adalah mainan politik UMNO untu digelar sebagai juara rakyat. Rakyat semakin benci dan meluat dengan perangai UMNO yang mengaku sebagai ‘Juara Rakyat’. Sebenarnya UMNO ‘Juara Merampas Hak Rakyat’.

3. Hakikatnya, UMNO takut kepada Islam untuk dijadikan ‘Ad-Din’ kerana Islam akan menjadi batu penghalang untuk mencapai cita-cita peribadi masing-masing untuk mendapatkan tender, kontrak dan saham-saham mewah.Kalau dulu zaman pemerintahan Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Abdul Razak Hussein dan Tun Hussein Onn, 99 untuk rakyat 1 untuk pemimpin, tetapi sekarang telah terbalik, 99 untuk pemimpin dan 1 untuk rakyat. Budaya kehidupan pemimpin-pemimpin UMNO bermegah dengan kereta mewah,rumah besar-besar, duit banyak dan menunjuk-nunjuk kekayaan kepada rakyat.Mengetepikan kepentingan rakyat yang dipimpin. Pemimpin UMNO menjadi raja,rakyat menjadi hamba. Dalam Islam perbuatan begini sangat dikutuk oleh Allah,menunjuk-nunjuk kemewahan kepada rakyat marhaen yang tidak ada apa-apa.Nabi sendiri dalam kehidupannya terlalu bersederhana daripada segi pakaian,makanan dan tempat tinggal, kalau Nabi hendakkan kekayaan dunia ini,maka Nabi akan dapat lebih hebat lagi daripada pemimpin-pemimpin UMNO haprak ini.Oleh itu, Hudud [hokum Islam] tidak boleh dilaksanakan kerana ia boleh menyama-ratakan kedudukan manusia.

4. 52 tahun UMNO memerintah, budaya rasuah, penyalahgunaan kuasa, pecah amanah, menyeleweng berlaku di pelbagai institusi, sektor, individu dan terutama pemimpin-pemimpin yang mempunyai kuasa. Membolot harta kekayaan negara, memonopoli keperluan rakyat untuk keuntungan dan faedah diri dan kepentingan kroni. Pembudayaan ini telah menjadi darah daging dalam UMNO. Begitu juga dengan arak, judi, penzinaan, hiburan yang membangkitkan syahwat lagi melalaikan, menipu, pembohong memutar-belitkan berita, melarikan duit ke luar negara, menahan orang tanpa sebab dan pelbagai lagi gejala maksiat yang dilakukan. Kenapa golongan CELAKA yang menentang penggunaan kalimah Allah ini berdiam diri?

Perjuangan golongan ini bukan untuk Islam khususnya mengajak orang ramai [khususnya orang Melayu yang anti Islam] kembali beriman kepada Allah dan RasulNya.


Mengakhir ulasan ini, suka saya bertanya :

Siapakah yang menyekat kewangan pusat[makan duit haram hasil royalty petroleum] kepada kerajaan ‘Melayu’ dan ‘Muslim’ di Terengganu dan Kelantan?

Siapakah yang menggadaikan tanah rezab orang Melayu?

Siapakah yang meminggirkan Bahasa Melayu dan sastera Melayu?

Siapakah yang menyekat ilmuan Melayu, ilmuan Muslim dengan segala ancaman, ugutan, hingga masjid dan surau lebih baik dibiarkan sepi daripada makmur dengan pengajian yang tidak serasi dengan kehendak politik?

Siapakah yang gagal melaksanakan DEB yang diformulakan sendiri oleh mereka untuk kononnya membantu orang Melayu?

Siapakah yang memerintah ketika Melayu Muslim Pulau Pinang terpinggir dan akhirnya merempat di tanah sendiri?

Siapakan menimbulkan berbagai masalah kepada rakyat tidak kira Melayu, Cina, India dan kaum-kaum minority yang lainnya?

Kenapa tidak bangun wahai golongan celaka [yang beria-ia untuk mendaulatkan kalimah Allah] menentang ketidakadilan yang dilakukan oleh UMNO laknattullah itu- apa niat kamu sebenarnya?.

“UMNO TIADA, RAKYAT SEJAHTERA”.

Selamat berjuang ke titisan darah terakhir.

MERDEKA RAKYAT NEGARA PERKASA

Tahniah sekarang terbukti keadaan terkawal!!!

KUALA LUMPUR, Jan 16 — Sebuah masjid menjadi sasaran kerja vandalisme sehari selepas gereja di Seremban, yang ke-10, dibaling dengan objek besar semalam, perkembangan yang dikhuatiri boleh memburukkan lagi suasana tegang ekoran isu kontroversi penggunaan kalimah “Allah”.


Insiden terbaru ini dilaporkan berlaku di Sarawak.

Ia merupakan kejadian pertama membabitkan masjid selepas 10 gereja dan sebuah kuil Sikh berhadapan dengan perbuatan serangan dan vandalisme sejak lebih seminggu lalu.

Timbalan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar yang dihubungi Reuters berkata, polis mengesan cermin di bahagian luar dinding masjid berkenaan pecah.

Beliau memberi amaran akan mengambil tindakan tegas ke atas mereka yang cuba mencetuskan situasi huru-hara.

“Jangan buat spekulasi. Kami sedang menyiasat insiden ini.

“Keadaan masih aman dan tiada sesiapa yang harus mengambil kesempatan dengan memburukkan keadaan,” katanya.

Beliau percaya tindakan itu perbuatan vandalisme.

Dalam pada itu, polis percaya perbuatan seorang lelaki yang melempar objek keras ke tingkap Gereja Grace Global Prayer di Rasah, Seremban malam tadi yang menyebabkan kaca tingkap itu pecah merupakan perbuatan “nakal”.

Ketua Polis Negeri Datuk Osman Salleh berkata jika lelaki itu berniat mahu melakukan serangan terhadap rumah ibadat itu, sudah pasti kerosakan yang dialami adalah besar.

Dalam kejadian 7.30 malam itu, kaca tingkap gereja yang terletak dalam sederet rumah kedai dua tingkat itu, pecah.

“Kita yakin akan dapat menangkap suspek kerana kita ada petunjuk selepas berjaya menemui seorang pengawal keselamatan yang terlihat perbuatan lelaki itu dari jauh,” katanya kepada pemberita hari ini.

Sementara itu, Setiausaha Gereja Grace Global Prayer David Raju ketika ditemui Bernama memberitahu, beliau hanya menyedari kejadian itu ketika datang ke gereja pada kira-kira 7.30 malam bersama isterinya.

“Selepas masuk dan pasang lampu, isteri saya melihat terdapat serpihan kaca dan tingkap gereja sebelah bawah sudah pecah,” katanya.

Pada 11 Jan lepas, pintu Gereja Sidang Injil Borneo (SIB) di Seremban 2 dibakar pintunya.


APA NI, NAJIB?

Belum pun setahun usia slogan disogokkan kepada rakyat sebagai bukti menunjukkan yang era anak lelaki sulung Allahyarham Tun Razak ini bakal memahat nama dalam sejarah moden negara, ia sudahpun kantul. Bukan setakat kantul, slogan itu sudah menjadi bahan ejekan dan ide penciptaan bahan lelucon penulisan bebas serta kartunis dalam negara kita.

Rakyat jelata terutama para juak Umno telah diliurkan dengan pelbagai janji mulus serta keyakinan betapa 1Malaysia bakal mewarnai negara dengan kemakmuran,keamanan serta keselamatan. Ini ekoran ketidakyakinan rakyat terhadap beberapa institusi penting kerajaan seperti PDRM seperti kes pembunuhan Kugan, Kehakiman haprak dengan tuduhan fitnah ‘sodomi I dan II’ DS Anwar, SPRM yang puaka hatta terhadap batang tubuh kerajaan sendiri yang korup tidak berubah walau bertukar beberapa Perdana Menteri.

Isunya, setiap hari kita dihidangkan dalam dada akhbar akan berita ngeri, sadis dan zalim yang menimpa rakyat. Kita kini sudah tidak selamat lagi untuk berjalan-jalan santai makan angin di taman dan lorong di pekan-pekan. Malah lebih teruk kita mudah menjadi mangsa samun hatta di perkarangan atau pun dalam rumah sendiri. Kekecohan sosial beginilah yang mendorong Najib membawa Gagasan 1Malaysia. Inilah antara beberapa sebab rejim Najib melaungkan 1Malaysia dengan aksi goyangan jari telunjuknya.

Memang indah dan mulus sekali bunyi serta intipati Gagasan1 Malaysia yang diceduk dari negara haram Israel (One Israel) itu. Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan. Itu kata para jurujual gagasan tersebut! Bagaimana pula pandangan kita yang di bawah ini?

Saya berani mengatakan yang keadaan rakyat tidak berubah ke arah positif menurut matlamat gagasan yang digaris dan dijual saban waktu itu. Malah kita sudah memasuki fasa politik yang semakin teruk. From bad to worse kata orang putih! Timbul persoalan kenapa orang kita, kenapa rakyat tidak berapa melenting? Jawapannya ialah kerana kita sudah menjadi mangli akal seperti – like a frog in a boiling pot! Deria rasa kita sudah tumpul. Atau lebih teruk lagi ianya sudah mati dek penangan gendang perkauman dan keagamaan (kunun!).

Sebaik sahaja belanja wang rakyat mengalir mengokosi slogan baru kerajaan memenuhi kantung kroni baru, kita lihat keadaan lebih bercelaru dan haru biru. Jenayah kecilan sehingga jenayah yang memakan korban terus berleluasa. Manakala ada yang menjadi mayat sehari selepas disoal-siatsiat oleh SPRM. Malah dijual pula kelentong, betapa mendiang terjun membunuh diri! Ouchh... 1 Malaysia sudah kena tipu! Satu ketika dahulu Menteri Umno ada mengatakan yang Anwar membekam matanya sehingga lebam, bukannya dihenyak bedebah Rahim Nor!!

Sejak dari slogan itu mula dicanang sehingga ke hari ini, tidak ada pun perubahan ketara dan berkesan berbanding dengan belanja yang dicurahkan. Apa yang kita nampak hanyalah paraphernalia berupa tugu 1Malaysia yang tumbuh bagai cendawan! Rupanya ia hanya satu jalan lagi untuk mengembungkan perut kroni. Dari iklan di akhbar media cetak sehinggalah kepada tugu, semuanya untuk keuntungan kroni. Jika benar matlamat mahu membentuk 1Malaysia yang bersatu, kenapa isu nama Allah dicetus sebagai satu katalis yang memusnahkan imej negara?

Berdasarkan sejarah rejim UmnoBn, kaedah alihtumpuan memang sering menjadi pendekatan mereka ketika berhadapan masalah yang dibikin mereka sendiri. Yang terkininya ialah isu penggunaan nama Allah yang menjadi rebutan antara Kristian Roman Katolik dalam bahan penerbitan mereka dan cuba dipertahankan Umno melalui para juaknya. Rakyat merasakan ada udang di sebalik batu. Hakikatnya, kedua-dua pihak tidak layak menjuarai nama Allah atas alasan yang masyarakat bermaklumat amat maklum. Yang satu sudah terpesong atas asas Ketuhanan Allah sendiri Yang Esa, manakala yang satu lagi pula sudah terkenal dengan isu perlecehan ke atas institusi Agama dan hukum-hakamnya.

Alihtumpuan terbaru sebenarnya bertujuan meredakan isu kenaikan harga gula serta kebocoran sistem keselamatan dengan hilangnya enjin jet F5E, ia bagai serampang dua mata. Pertama ia boleh digunakan sebagai umpan menebarkan jala ISA, keduanya untuk pemimpin rejim muncul sebagai jaguh Islam sambil mewujudkan bibit perpecahan di kalangan pemimpin Pakatan Rakyat. Sejarah Ops Lalang boleh dibuka semula untuk memantapkan pemahaman kita tentang isu terbaru ini.

Jika benar mereka (pemimpin Umno) menyanjungi serta menjunjung perpaduan negara (bukannya untuk tembolok!), tentu sahaja Hakim yang mengadili kes rayuan dalam ‘umpan ISA’ yang terbaru ini seorang Melayu Islam. Bukankah Islam yang paling unggul dalam Perlembagaan Negara? Yang lain itu anda boleh fikir sendiri.........

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Presiden PAS serta Pakatan Rakyat memang amat tepat dan bijaksana. Malah ada satu petikan yang amat menarik- Al-Quran telah menyarankan cara yang betul menggunakan perkataan Allah, sebagaimana yang dinyatakan dalam Surah al-Imran ayat 64 yang bermaksud: Katakanlah hai ahli kitab, marilah (berpegang) kepada suatu kalimat (ketetapan) yang tidak ada perselisihan antara kami dan kamu, bahawa tidak kita sembah kecuali Allah dan tidak kita persekutukan dia, dengan sesuatupun dan tidak (pula) sebahagian kita menjadikan sesama manusia seperti pemimpin dan sebagainya, sebagai tuhan selain Alllah.

Beserta dengan ayat itu lah terjadinya peristiwa mubahalah di mana Nabi Muhammad SAW telah menyahut cabaran pendita Kristian untuk membuktikan bahawa mereka yang benar di sisi Allah berbanding ajaran Islam yang dibawa Nabi. Metodanya ialah dengan Nabi dan pihak pendita membawa pengikut masing-masing berkumpul di satu padang sambil menunggu hukuman dari Allah SWT sekiranya pihak mereka berdusta. Lalu sejarah merakamkan hanya pihak Nabi sahaja yang hadir untuk bermubahalah sedangkan puak padri dan pendita telah tidak hadir. Maknanya, sejarah telah merakamkan betapa Nabi Muhammad berada di pihak yang benar berkaitan dengan isu ketuhanan Allah.

Jika kita mengambil kaedah yang serupa, boleh sahaja kita menyerahkan kepada Ketua Agama masing-masing untuk melakukan upacara serupa. Kita punya banyak stadium yang besar-besar sebagai tapak mencari kebenaran dalam soal menggunakan nama Allah. Habis cerita. Tak usahlah jadi macam sekarang sehingga menjadi modal politik rejim UmnoBn untuk menjulang Najib sebagai penyelamat. Bukankah tangan si bibir merah delima itu yang meluluskan 10 lesen judi baru sebaik memegang jawatan Menteri Kewangan 1? Dia juga dikaitkan dalam rasuah RM 500 juta pembelian kapal selam Scopene serta pembunuhan ngeri Altantuya.

Itupun ahli Umno termasuk tok-tok imam berebut nak mencium tangan bila peluang terhidang!

Di hadapan kita menanti satu lagi alihtumpuan untuk mengaburi kesengsaraan yang bakal dibawa oleh tiga isu besar yakni GST, kadar baru tol serta penyeragaman harga minyak kenderaan. Kita jangka sekuel kes liwat fitnah liwat DS Anwar akan digunakan sepenuhnya oleh media.

Begitulah perilaku rejim pemerintahan yang diwariskan TKT Dr Mahathir Mohamed. Jika kita belum lupa, kes yang dahulu pun dibuktikan sebagai tidak berasas dengan akhirnya DS Anwar dipenjara atas tuduhan rasuah kuasa!! Sedang pengamal rasuah sebenar bebas lepas menghayun telor ke sana-sini. Contohnya, DS Khir Toyo, Najib, Razak Baginda dan TS Isa Samad. Mamat yang terakhir itu dinobatkan pula sebagai YB oleh pengundi yang miskin timbangan akalnya.

Menurut maklumat, kes DS Anwar ini patut dibakulsampahkan saja kerana jelas pemeriksaan perubatan telah menidakkan tuduhan yang dibuat ke atas Ketua Umum parti PKR itu. Yang lahabaunya si Saiful tu, sepatutnya jolok lah dulu lubang bontotnya dengan timun atau petola. Atau boleh juga mengupah pengamal homoseks untuk mendatangkan bukti klinikal dalam lubang bontotnya!! Takdir Allah juga sehinggakan terdapat kecacatan dalam perancangan manusia haprak. Semua bukti penglibatan PDRM melalui SP Rodwan telah pun berada di tangan pihak pembela.

Jika begini corak baru pemerintahan Najib yang cuba digahkan melalui slogan 1Malaysia, bermakna negara sedang meluncur jatuh bebas menuju kemusnahan yang sukar dibaiki. Ingatlah, betapa mana-mana negara yang dihenyak revolusi adalah bermula dengan sistem demokrasi atau seumpamanya. Apabila pehak pemerintah menidak serta memanipulasikan demokrasi, tentu sahaja revolusi menanti!

Apa yang dibuat Najib seolah-oleh mengulangi zaman gelap pemerintahan TKT Dr Mahathir. Isu pembakaran gereja adalah kerja jahat yang dibuat ‘elemen hitam’ yang dilindungi dalam kerajaan hari ini. Bukan senang kawan oi, nak lakukan kerja jahat sebegitu dalam suasana SB sentiasa bertebaran, kemudahan IT dan CCTV. Kalau tak percaya, cuba anda gerakkan kumpulan kecil menampal poster anti kerajaan pusat. Tak sampai lima belas minit anda akan dicekup!

Isu ini ialah salah satu cabang dalam memecahbelahkan rakyat yang dilihat semakin bersatu. Dasar ‘divide and rule’ ini ialah senjata ampuh peninggalan penjajah. Perjuangan memartabatkan suara dan kuasa rakyat akan selamat sekiranya rakyat ramai yang marhaen mengetahui dan memahaminya dengan jitu. Jika tidak, kita mempunyai halangan besar menzahirkan kerajaan Pusat Pakatan Rakyat!

Di satu segi, seolah-olah rejim Najib berjaya mencapai matlamatnya, laksana Firaun yang mengarahkan dibunuh anak-anak lelaki kelahiran bangsa Israel bagi menghalang kelahiran Nabi Musa mengikut arahan tukang nujumnya. Takdir Allah telah melihatkan yang Firaun sendiri memelihara serta menjadikan Nabi Musa anak angkatnya! Begitulah apa yang berlaku sekarang, bukan setakat gagal mewujudkan perpecahan, khabarnya politik Malaysia Timur sudah bergoncang untuk menuruti angin perubahan di Semenanjung.

Apalah salahnya untuk menyerahkan soal perebutan nama Allah sebagai Tuhan sebenar kepada pihak Agamawan. Jemput pakar-pakar dari parti PAS, Umno dan para pendita/padri dari gereja 1Malaysia. Minta mereka bermubahalah mencari titik kebenaran dengan cara yang mudah dan menurut Sunnah pula. Jika niat kita baik tentu sahaja ada hikmahnya. Lain lah kalau ada muslihat di sebaliknya. Sebenarnya itu lah persepsi di kalangan rakyat jelata. Sekilas ikan di air sudah tahu jantan betinanya!

Takkan lah tak masuk asuhan agama yang cuba diterap Zahid kepada Najib mengikut pesanan Toh Puan Rahah?

Kalau lah didikan Zahid berkesan, tak mungkin Najib terpalit dengan kisah penyanyi, wanita Monggolia, rasuah sana-sini dengan bini serta pelbagai kemungkaran lain.

Apa ni, Najib?

Perkasakan Pakatan Rakyat

- Dr. Nologareng