Khamis, 14 Januari 2010

Kalau Nak Masuk Kristian, Sejak Melaka Jatuh Lagi Orang Melayu Dah Kristian

Di dalam usaha untuk menafikan kebenaran orang Krisitan dari menggunakan nama Allah, terdapat beberapa orang Ustaz yang memberikan alasan sebegini:


“Minggu lepas saya ada mendengar ceramah agama dari seorang Ustaz dekat ngan umah saya. Persoalan berkahwin dengan ahli kitab dibangkitkan. Beliau memberi maksud ahli kitab di sini adalah di mana nenek moyang mereka adalah yang sememangnya berasal daripada pengikut kitab yang asal seperti injil dan juga taurat. Jika di mesir dan juga negara-negara arab yang lain tiada masalah sebab sememangnya keluarga mereka semenjak nenek moyang lagi penganut agama samawi (sebelum diselewengkan).”


Dengan kata lain, Kristian Katholik di Malaysia tidak layak menggunakan nama Allah sebab mereka bukan Ahli Kitab.

Suka saya nyatakan bahawa kiranya syarat ini dikenakan, Kristian2 di zaman Nabi Muhammad SAW sendiri bukan Ahli Kitab. Ini kerana Bangsa Arab Kristian zaman Nabi juga bukan dari keturunan penganut agama Samawi.

Mengapa saya kata begini? Kerana penganut asal syariat Nabi Isa AS adalah dari kalangan bangsa Yahudi. Dan syariat Nabi Isa itu sendiri HANYA UNTUK BANGSA YAHUDI. Bangsa lain dari Yahudi diharamkan dari mengikut syariat Nabi Isa.

Syariat untuk bangsa Arab adalah syariat Nabi Ibrahim. Namun setelah lebih seribu tahun selepas Nabi Ibrahim, ada bangsa Arab yang telah menyeleweng dengan menyembah berhala. Bangsa2 Arab yang tinggal di Syam dan utara Arab Saudi telah terjajah dengan Rom dan telah menukar agama mereka kepada agama Kristian. Dengan kata lain, nenek moyang bangsa Arab bukanlah dari pengikut agama samawi, yakni syariat Nabi Isa.

Kalau ada pun pengikut2 Agama Samawi selepas perginya Nabi Isa, mereka adalah dari pengikut-pengikut para Hawariyyun. Di zaman sekarang, mereka digelar sebagai“ “Ebionites”. Kelompok Ebionites” ini dibenci oleh para pemuka Kristian dan mereka sering dikutuk dan dinista oleh ketua-ketua Agama Kristian pada zaman mereka.

AL AZHAR MENYOKONG JAKIM?

Selain dari itu, seorang penyokong UMNO bernama Faizal/Grand Marquis menyatakan bahwa Naib Sheikhul Azahar menyokong pendirian Malaysia dalam isu ini.
“Wakil al-Azhar @ Naib Syeikh al-Azhar Syeikh Abdul Fattah 'Allam tindakan kerajaan malaysia tepat.Perkara ini sebenarnya telah dibawa ke pengetahuan Syeikh al-Azhar oleh Duta Malaysia ke Mesir.

PENGGUNAAN KALIMAH ALLAH BAGI AGAMA LAIN MENURUT WAKIL AL-AZHAR


Saya pergi ke link tersebut dan saya terbaca laporan penulis:

“Beliau menjelaskan bahawa perkara ini sebenarnya telah dibawa ke pengetahuan Syeikh al-Azhar oleh Duta Malaysia ke Mesir. Beliau berpendapat bahawa tindakan kerajaan Malaysia menegah penggunaan kalimah Allah dalam kalangan bukan Islam adalah tepat.”


Pada masa yang sama, hari ini Harakahdaily melaporkan:

“Mewakili cendekiawan dari Universiti al-Azhar, Sheikh Muhammad Sayyid Thanthowi berfatwa, tindakan kerajaaan Mesir tersebut merupakan sesuatu yang diharuskan, sah dan halal mengikut syarak.
Muhammad yang dikenali sebagai Sheikhul Azhar berfatwa, setiap negara berhak melakukan apa sahaja demi memastikan wilayah kekuasaannya dijamin keamanan, termasuk membina benteng dari wilayah perbatasan Mesir-Gaza.
Ekoran itu, fatwa Muhammad disifatkan sebagai ‘fatwa berbayar’ dan ‘sama sekali bukanlah fatwa yang berlandaskan kemuliaan bagi mereka yang memiliki hati, nurani dan pendengaran’ oleh cendekiawan muslim Palestin.”
.

Jadi tak heranlah Tantawi ni boleh keluar fatwa ikut kehendak JAKIM. Yang pegi jumpa Tantawi pun pihak Kedutaan Malaysia di Mesir yang terkenal menyokong segala kegiatan kelab UMNO Mesir.

Waktu saya di Mesir dulu, tokoh agama yang dihormati oleh rakyat Mesir adalah Ali Gomaa, yakni Mufti Mesir dan juga Mudir Darul Iftaa. Sehingga program2 radio dan TV di Mesir lebih banyak memaparkan Sheikh Ali Gomaa dari si Tantawi ni. Tak tahulah berapa banyak JAKIM dah bayar pada Tantawi untuk buat fatwa yang JAKIM hendak.
Dan, sewaktu saya di Mesir dulu, saya tahu sangat bagaimana Kedutaan Malaysia di Mesir tidak mengiktiraf PMRAM sebagai sebuah pertubuhan yang sah mewakili pelajar Malaysia. PAda waktu yang sama, wang rakyat telah dikeluarkan oleh pihak Kedutaan Malaysia di Mesir untuk membiayai program-program Kelab UMNO Mesir.

Dan kalau saudara heran mengapa ramai sangat bekas2 Al Azhar tidak bersetuju untuk membenarkan Kristian Katholik menggunakan nama Allah, jangan terkejut. Ini kerana pelajar2 Malaysia di Azhar adalah dari jenis yang tidak suka bercampur dengan masyarakat tempatan di sana.

Mereka suka duduk berkampung di Madinit Nasr. Saya yakin sangat ramai di antara mereka tidak tahu pun Kristian Mesir pakai perkataan Allah. Cuba pegi tanya mereka, apa panggilan biasa di Mesir untuk orang2 Kristian Koptik? Kalau mereka tak tahu ertinya mereka sebenarnya bukan jenis yang suka bercampur sewaktu belajar di Mesir.
Jadi, bila timbul isu ni, bekas-bekas Azhar ni pun jadi terkejut. Seolah-olah mereka perkara ini pertama kali mereka lihat. Padahal kalau mereka bercampur dengan masyarakat tempatan di Mesir sepanjang 4-6 tahun mereka di sana, pasti mereka akan tahu.

KASIHAN NGO2 ISLAM TERTIPU DENGAN NGO2 UMNO dan JAKIM

Saya tak tau apa yang difikirkan oleh TERAS, JIM dsbnya. Adakah mereka sudah mudah diperbodohkan. Padahal isu ini telah ditanya kepada Sheikh Yusuf Qardhawi sewaktu lawatan beliau sempena sambutan Maal Hijrah baru-baru ini, dan Sheikh Yusuf menyatakan tiada masaalah bagi kaum Kristian menggunakan nama Allah.

Saya tak tau samada NGO2 Islam ini berjuang atas dasar Islam atau kebangsaan Melayu.
Kenapa nak takut sangat orang Melayu jadi Kristian. Kalau orang Melayu nak jadi Kristian, sejak dari zaman penjajahan Portugis lagi orang Melayu dan masuk Kristian.

Malahan, disebabkan usaha Kristianisasi Portugis terhadap orang Melayulah, Tanah Jawa bertukar dari Buddha kepada Islam. Sila baca di sini .

Tulang Besi

'Jutawan' Lubnan Diberkas Bersama Wang Lama Palsu Amerika Syarikat

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Kuala Lumpur, ACP Izany Abdul Ghani (tengah) bersama-sama timbalannya, Supritendan Koh Seok Keng (kiri) menunjukkan kepada media wang kertas palsu bernilai USD1juta dan USD100,000 yang dirampas daripada lelaki yang mendakwa dirinya 'jutawan', Elie Youssef Najem baru-baru ini.

KUALA LUMPUR: Seorang lelaki yang mendakwa dirinya jutawan, Elie Youssef Najem diberkas di sebuah hotel di sini bersama wang lama palsu Amerika Syarikat.

Pada tahun 2006, lelaki yang berasal dari Lubnan itu pernah membuat kontroversi berhubung dakwaan memberi sumbangan sebanyak RM1 juta kepada Majlis Kanser Nasional (Makna).

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Kuala Lumpur ACP Izany Abdul Ghany berkata, lelaki berusia 50 tahun itu ditahan pada 12.05 tengah malam Ahad lepas setelah seorang pekerja hotel di Bukit Bintang itu membuat laporan polis selepas menerima sekeping wang kertas US$500 sebagai tip daripada lelaki itu.

“Pekerja wanita yang mendapat wang kertas itu segera pergi ke pengurup wang berdekatan untuk menukar wang berkenaan kepada Ringgit Malaysia.

“Bagaimanapun dia terkejut apabila mendapati wang berkenaan adalah duit palsu dan mengadukan perkara itu kepada penyelianya yang kemudian melaporkan perkara itu kepada pihak polis,” katanya.

Sepasukan polis yang diketuai oleh Inspektor Ridhwan Ani menyerbu bilik hotel Elie dan mereka menemui 60 keping wang kertas US$1 juta setiap satu, 60 keping wang kertas US$100,000 dan 40 keping wang kertas US$500.

Nilai paling tinggi wang kertas dolar Amerika Syarikat sekarang ialah US$100.

Lelaki yang mendakwa dirinya jutawan Lubnan didakwa atas tuduhan menggunakan wang palsu.

Izany berkata polis sedang menyiasat dari mana wang itu diperoleh dan tujuan ia digunakan.

"Kalau kita tengok wang itu ia merupakan mata wang lama dipercayai digunakan sekitar tahun 1934,” katanya.

Izany berkata, polis sedang menyiasat kes itu di bawah Seksyen 489 © Akta Tatacara Jenayah atas kesalahan memiliki wang palsu.

Jika didapati bersalah, tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara hingga 10 tahun dan denda.

Elie kini ditahan reman selama 14 hari hingga 23 Januari depan bagi membantu siasatan berhubung kes tersebut.

Suspek itu juga sedang menghadapi perbicaraan kerana tuduhan menipu.

Elie didakwa di bawah Seksyen 417 Akta Tatacara Jenayah di Mahkamah Majistret Kuala Lumpur pada 8 Januari lalu.

Nostalgia Mahathir - Soros


Ini ada orang hantar dalam email gua, copy paste jelah. Entah betui entah tidak..., tapi gua dengan sukahati nak publish kan dalam blog ni. Sekadar bernostalgia dengan Chedet.

Yang George Soros ni pulak... entah melayu, cina atau india yang tak puashati dengan Chedet... pi mai.. pi mai.. dua2 tu 2x5 jugak...? Sesiapa yang boleh alih bahasa... dipersilakan. Nak panggil Altantuya... dia dah berkecai... so ada sapa2 yang nak jadi jurubahasa...?

George Soros is not only one of the best investors in the world but very well informed too. He has spelt clearly what Malaysians have known all the while. Malaysia with all the riches in raw materials should have a stronger currency but what started one for one equivalent with S'pore 30 yrs ago now has lost out to S'pore currency by 2.3 times. Now Malaysians know why Soros has explained in very great detail. Of course one cannot get to read this in the main media in Malaysia.

Subject: The corruption of Mahathir: Published by Bangkok Post.

Taxpayers and voters were made to pay for his visionionary expenses enriching selected vendors along the way all paid by taxpayer or rakyat's money.

The corruption of Mahathir: SOROS REPLY TO MAHATHIR - Adapted from Bangkok Post (Not published locally).

I have always said Dr Mahathir is a menace to his own people. Now only you can see the effects of his foolishness when the ringgit has halved its value overnight and your economy goes kaput. Single handedly you have caused hardship to millions of your own people. You have built useless mega projects at tremendous cost to the country.

The telecoms tower in Kuala Lumpur and the highest building in the world show how stupid you are. Not only does it cause massive traffic jam, it has totally no purpose.

If you need high ground for telecoms antennae a nearby mountain is there for free. This tower has no purpose from the ground up to 300 metres. The satelites make this totally unneccesary. A fool and his money are soon parted. The only thing is you are the fool and the money belongs to Malaysians. You make 20% in every project, you have real estate in Japan and billions of shares corruptly acquired.

Your 3 sons are worth 8 billion US$. Where do they get this money? Of course, corruption. You are known as the Marcos of Malaysia, having enriched yourself to the tune of billions. You dare to shed crocodile tears during UMNO delegates meeting about the ills of corruption.

Yet you are the most corrupt of all the prime ministers before you. A thief is crying thief and hopes people look the other way. Who dares to say anything when the chief is caught with his hands in the candy jar?

You said wisdom is not the monopoly of the West. So is foolishness. You have more foolishness than most people would believe. Billions are used to build two high rise Petronas buildings that benefit nobody. They now stand tall, a symbol of stupidity and irresponsibility. Instead they just add on to traffic jams. What is this reclamation of 10 islands off Kedah? Totally absurd and stupid. Of course your benefit is 20%. And the bridge across from Malacca to Sumatra across international waters?

Why not build a bridge to the moon? I am sure you still can get your 20%. You called me a Moron. How can a Moron make so much money. By allowing short selling and borrowing millions of shares from your banks we fund managers made millions out of your inexperience and poor regulations.

You lose all Malaysians' money, therefore you are the Moron. Now you know too late and start crying over spilt milk.

In Australia you are known as the recalcitrant ego maniac; in UK the corrupt bastard because of your stupid purchase of our movie studio and the 290 million ringgit Lotus racing car plant and the shady Pergau dam loans from the UK. They are useless to us and you still want to buy them.

What about buying British reject submarines through your agent, of course. The agent/ broker is designed to make millions out of the Malaysian government. Your purchase of our battleships is at least 50% more than others are paying. Your purchase of 9 hospitals from UK lock, stock and barrel does not support your local architects or your industry and the British send you obsolete medical equipment. The design is atrocious, one end to the other is half a kilometer and there is no CT-scan, an absolute necessity.

In the UK your face appears in no less than 17 newspapers as a corrupt dictator. In Malaysia you are known as the (IBM) International Big Mouth. In Japan they call you the 'smallest one' (brain size). In Pacific islands, the Santa Claus (giving advice left and right). In south America they call you the parrot (he talks a lot but does not know what it is about). In Manila the living Marcos.

In Malaysia they are spending millions to lure tourists and you talk rubbish scaring every foreigner away. When he is dumb he is doubted a fool, when he opens his mouth it removes all doubt."

While I agree the West does not have the monopoly to wisdom, your actions are not the wisest either. Your EAEC has totally no support even in Asean. Your South-South dialogue meets with the same fate and what is this I hear of the Bridge from Peninsular Malaysia to Sumatra covering 20 miles across International shipping lane?

How crazy can one get? Even the Japanese don't have the money. This world's stupidity seems to be concentrated in one man's mind - yours.

The multimedia super corridor - MSC -. Well in USA its Most Stupid Concept because we Americans, would have thought of it light years before. Even if it makes money, we can copy this concept can't we?

Why do you want to spend your hard-earned money doing questionable projects? It will be like the Bakun project. Abandoned fund wasted and another white elephant. I always say politicians should not be involved in business. Your ministers are also businessmen and almost every official is enriching himself.

Look at Rafidah Aziz, selling thousands of Approved Permits (APs) for cars each worth 20-30 thousand Malaysian dollars. Why not your government sell them and make the money? She has acquired millions of shares meant for bumis for free before she agrees to list them.

Look at your Selangor Chief Minister collecting millions for approving high rise buildings from businessman. He is worth a few billions. Unfortunately he was caught with a few million pocket money in Australia. Every Chief minister is awarding useless projects to his cronies then collecting secret pay offs on the side. The Land Development Boards and the Economic Development Boards are used to bail out any loses suffered by politicians.

The profits they keep, the loses they force the Government bodies to absorb. How can your poor ever close the gap when every good deal is snatched by your politicians? How can your country get out of poverty if all the billions of corruption money is taken out of the country?

Look at the Sarawak Chief Minister selling billions worth of timber concessions under the table; selling every piece of state land to businessmen without tender; using his own companies to obtain lucrative government contracts; selling approval signatures for a fee 'you pay I approve'. He has 8 billion US stashed overseas. Thousands of acres of land are given to one or two companies while thousands of poor people still live in cardboard makeshift homes; have no water and shit into the river.

Thousands of acres of land are sold to companies for plantations while the natives do not have even one acre to their name. He is selling sand near the beaches to one company for earth filling and then ask the government to spend millions to protect the coastline when erosion occurs.

He lost 300 million of the Sarawak government money trying to make computer chips. He has built a port in Northern Sarawak town in water so shallow it needs dredging every year. The Prime Minister built highways without tender your cronies get the deal and the price double. Your Langkawi airport runway was built double the cost by your own company, Ekran.

The Malaysian nation has lost at least 30 billions during your last 10 years of corrupt rule. One billion lost from the purchase of phantom Skyhawk war planes nobody has ever seen (are they still in the Nevada desert, USA?). 3 billion lost from the London tin scandal (you thought you could corner the London tin market without knowing the Americans have a stockpile!!!)

Stupidity at its best 6 billion Perwaja steel mill where nobody even knows where the money goes, 3 billion bank Bumiputra scandal when George Tan bribed all the bank officials to lend him the money 6 billion forex lost by Bank Negara (the fool and his money are soon parted) and 6 billion to build three of the world's tallest buildings (built by Japanese and Koreans and furniture imported from France - not Malaysia) and 1 billion lost from purchase of British warships including fees paid to the broker and under the table. Add the 10 billion you stole and 5 billion taken by Ministers.

In the 1997 the World Journalists meeting voted Dr Mahathir the Prime Minister of the Decade. It sounded strange to everybody until it was revealed those who voted against are threatened by IRD officers and with losing their jobs. In New York the United Nations 1997 meeting, the most corrupt Prime Minister of the decade is President Suharto and second Dr Mahathir (Actually Dr Mahathir should take first place but bribed the Indonesians to take honour of Number One.

There are Fifty thousand of your university students not given places in Malaysia but are good enough for places overseas resulting in billions of dollars lost. The British and the Australians are thinking how stupid. Your best students are sent overseas raising their standards while as in most countries the best are kept in local universities and the rejects sent overseas. A university student in Hong Kong is much more prestigeous than any Australian counterpart.

You have been colonised by the British so long you cannot even educate your own people. Look at Hong Kong or Singapore, less than 5% study overseas. All the money saved. Your country could save billions if every student overseas is recalled to a local university, and at the same time raising your own standards.

Your people are still without shoes, without land to farm, without homes, bathing in rivers shitting in holes in the ground, without water and electricity. Your cities are concrete jungles without greenery and open spaces. Your KL is jammed with traffic. Yet you still keep on building high rises.

You should come down from the clouds and stop daydreaming and firmly plant your feet in the ground. Your schools are cramped 500 students to an acre and thousands of acres are given free to some politicians who leave them idle. Your parks are being taken by politicians to build shophouses and every cabinet minister is a land-grabbing businessman who builds roads only to their cronies land.

The Malaysians' Prayer, "Ya Allah, we thank you for your gifts of timber, oil and grain. But then the devil sent us corrupt Mahathir without a Brain and look we are back to square one again. So just take Dr Mahathir back to Hell And we will be alive and well"

In China people have been shot for embezzling one thousand dollars. With 8 billion you have stolen, therefore you would be shot 80 thousand times. Now you are leading an anti-corruption campaign. We all know what you should do. Look yourself in the mirror.

You see the crooked you. Then use your left hand and handcuff your right hand. You have put the opposition leader and his son in jail when they said in parliament you are the richest PM in the world. And his colleague Mr Karpal Singh too for 2 years.

So I get a reward or bribe if I now say you are the poorest PM in this world? Your 3 sons are sitting on the board of directors of more than 200 companies. They must have been educated in Harvard school of business and obtained distintions? Or is it "you don't know me, you don't do business in Malaysia" law that applies.

Billions of ringgit of Employee's Provident Fund and public Petronas funds are used to bail out your sons who make losses investing in every venture you thought you could make money.

How unethical and corrupt. Every one of your politicians is sitting on the board of tens of companies making thousands without any effort, lending their VIP names to borrow millions from local banks without collateral.

Now these have become non- performing loans. Now you want 20 million Malaysians to sacrifice for the folly of ONE man? Why not the fool resign and admit he wasted and took most of the money. I could teach you how to put your economy on track but first you must apologize to the Malaysian people.

Sincerely,
George Soros

Gambar-Gambar Panas


Dokter Klinik 1Malaysia Bhg Khas Lembu berpenyakit Kuku & Mulot.


Najib di siasat mengenai kehilangan enjin jet dan membuktikan tiada enjin di dlm seluar dalamnya cuma bangkai roket jugak


Pengasas 1Malaysia


Najib meminta simpati rakyat jelata setiap pilihanraya


Dungan dubarnya Najib menunggu Anak Syarikatnya lahir ka dunia


p/s : terima kasih kepada pengirim gambar ini kepada loveperak. blog ini tidak ada kena mengena dengan sebarang rwkacipta gambar ini =)

sumber


Kalimah Allah: Jais beri Khalid Samad amaran keras

SHAH ALAM, Jan 14 - Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) memberi amaran keras kepada Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad agar berhenti daripada mempertikai keputusan Majlis Agama Islam Selangor (Mais) berhubung isu penggunaan kalimah “Allah”.

Jais turut menolak dakwaan wakil rakyat itu bahawa pihaknya dan Mais sengaja ‘mempolitikkan’ isu berkenaan.

Sehubungan itu, Pengarah Jais, Datuk Mohamed Khusrin Munawi berkata Khalid perlu mengkaji semula kenyataan tersebut kerana ia mempunyai kaitan dengan sensitiviti umat Islam khususnya di Selangor.

“Seharusnya sebagai Ahli Parlimen yang duduk di Shah Alam, beliau sepatutnya berpegang kepada pepatah ‘di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung’ dan sebagai rakyat Selangor beliau perlu hormati dan patuhi titah Sultan.

“Benda ini bukan boleh dipermain-mainkan kerana ia melibatkan soal akidah dan sepatutnya orang Islam hormati keputusan yang sudah dibuat ini,” kata beliau yang menghadiri Majlis Pengisytiharan Keputusan Peperiksaan Sijil Menengah Agama (SMA) 2009 di sini hari ini.

Beliau turut menafikan kenyataan yang mengaitkan Jais dengan Umno.

“Saya tidak faham ada orang tuduh kita (Jais) ini Umno, kita buat kerja berdasarkan undang-undang yang telah dikuatkuasakan di Selangor dan ia bukannya dibuat oleh saya.

“Walaupun ia dibuat oleh kerajaan terdahulu tetapi ia mendapat perkenan daripada Sultan Selangor. Seharusnya beliau atau sesiapa sahaja perlu hormati undang-undang ini.

“Sehubungan itu saya menafikan sekali lagi dengan sekeras-kerasnya dakwaan yang dibuat oleh Ahli Parlimen itu dan kita harap selepas ini tidak ada lagi individu, ahli politik atau sesiapa sahaja di negeri ini yang akan mempertikaikan perkara ini,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Khalid yang menyarankan supaya Jais dan Mais menyertai atau menubuhkan parti politik.

Gesaan itu dibuat susulan daripada kegagalan kedua-dua pihak berkenaan gagal mengawal tindak-tanduk orang ramai yang menyertai demonstrasi isu penggunaan kalimah Allah di Masjid Negeri Shah Alam Jumaat lalu.

Mohamed Khusrin berkata, keputusan berkaitan kalimah Allah adalah titah Sultan Selangor dan rakyat negeri itu perlu menghormati serta mematuhi keputusan itu.

Mereka boleh dikenakan tindakan di bawah Enakmen Jenayah Syariah Selangor 1995 yang memperuntukkan mana-mana orang yang bertindak melanggar, mengingkari atau menghina kuasa yang sah atau mempertikaikan arahan atau melanggar keputusan Mais atau mufti adalah satu kesalahan.

“Isu ini adalah soal akidah bukannya soal politik yang didakwa oleh pihak terbabit.

“Ia bukan keputusan politik tetapi keputusan Mais kerana ia melibatkan kepentingan orang Islam di negara ini.

“Keputusan itu juga dibuat berdasarkan kajian serta penyelidikan yang kita buat dan mesyuarat yang kita buat sebelum ini sebulat suara melarang penggunaan kalimah Allah pada majalah tersebut,” katanya.

Should I stop writing?

I'M TRYING TO OVERCOME THE 'CULTURE OF FEAR' EVEN THOUGH RECEIVING AND GOING TO RECEIVE PRESSURES FROM VARIOUS SITES (AUTHORITIES, CAMPUS ADMINISTRATION, POLITICIANS, GOVERNMENT AND ETC)

After almost two years since I started to write my opinion via blog, I received a lot of pressures from various party including my campus administration. I think I need to make decision now whether I should stop everything here or continue to deliver the inner feeling of mine.

I am blurring now, the Timbalan Pengarah Pengurusan of my campus, Encik Abu Bakar warned me in front of my campus mates to stop writing such articles. ‘Mana Vasantaro! Angkat tangan!’ he 'shouted' in the weekly assembly past Monday in front of almost 700 students and lecturers. I don’t know what was his intention whether to humiliate me or he has his personal agendas in his mind.

I know something will happen that morning when he started to talk about networking. My guess was right that he definitely would mention about me because he met me personally few months ago and told me to stop writing such articles in blog. It’s a fact that he rarely gives speech in the assembly, but his first speech in this year is all about to urge me to stop blogging such articles. Anything wrong with my articles?

No matter what had happened, I am still respecting and inspired from the guaranteed freedom of speech in Article 1o of the federal constitution. Whether 174 Act (my campus act) or University and University College Act (UUCA) stopping me, I believe that federal constitution is more respectable, noble and the highest of the all constitutions in our nation. I hope my campus administration knows that.

And the most important thing is my writings are apolitical, I did not voiced out direct support to any political parties. I write the fact and truth, what can I do if the ruling party really failed the nation, why I must scared to write the truth? Is it wrong if I attacked them in my blog? Why I must always shut my mouth even though the cruelty done by the government is very open and clear?

Is it wrong to write the truth? Is it wrong to tell what our heart speaks? Is it wrong to tell something good to the development of my beloved nation? My dear brothers and sisters, if you support my cause, leave your opinion here, and if don’t just ignore this post. I will wait for the response of my friends whether I should stop my writing or continue as usual.

I leave it you, because my all my writings so far is just for you. Forgive me if I hurt anyone in my writing, my intention is not to hurt anyone, but to build a bright and ideal Malaysia for our future generations with my fellow brother and sisters.

SHOULD I ZIP MY MOUTH EVEN THOUGH THE DAMAGES HAPPENING FREQUENTLY AROUND ME?

WHY IT'S SO HARD TO GET THE FREEDOM OF SPEECH IN A 'SO CALLED DEMOCRATIC NATION'?

AM I NOTHING TO THIS NATION AS I COULDN'T VOICE OUT MY FEELING AND EXPRESSION AS A RIGHTFUL CITIZEN?

OR AT LEAST CAN I DREAM FOR THE 'TRUE MEANING OF DEMOCRACY' WHEN THERE IS NO FREEDOM OF SPEECH?

PAS pernah berijtimak dalam kebun getah ?

Oleh : Cili-padi007
Bukan mudah mentadbir sebuah kerajaan islam. Banyak dugaan dan perancangan jahat parti lawan bersilih ganti. Kemenangan hari ini hasil dari benih pengorbanan yang ditanam oleh pejuang terdahulu. Bukan enteng harga sebuah perjuangan. Apatah lagi bila berjuang dilandasan Pas yang serba kekurangan.

Kini kita bermegah kerana Pas mengetuai 2 buah kerajaan iaitu Kelantan dan Kedah. Pas juga menjadi rakan kongsi kerajaan di Selangor dan P Pinang. Sebelum tahun 1990, Pas sinonim dengan 1001 susah, payah, derita, ditekan, dihina dll. Tiada istimewanya Pas kecuali LILLAHI TAALA. Kerja baik di dunia dengan balasan di akhirat…itulah Pas.

Ya! Benar Pas ingin tubuh sebuah kerajaan islam. Soalnya bila? Arwah Nik Abdullah Arshad (ayahanda Nik Amar) pernah berkata kepada anak muridnya Hj Sulaiman Tapang “zaman kita ni hanya untuk tebas hutan ASSABIYAH dan tanam benih islam, buat laluan untuk pemimpin akan datang”

Pak Nik lah seorang pejuang kental, seluruh jiwa diwakaf untuk perjuangan Pas. Usahkan solat, makan minum tak pernah sendirian, mesti berjemaah. Pak Nik Lah kenal erti bersendirian tatkala dijemput menjadi ‘tetamu’ ISA selama 2 tahun.

Bahana kezaliman BN sangat dahsyat. Masyarakat terpaksa menjauhkan diri dari Pas kerana ancaman dan ugutan. Gerakan Pas bergerak melalui institusi agama seperti warga pondok. Berapa ramai Ulama pondok menjadi mangsa ISA kerana menyokong Pas secara terbuka.

ALFATIHAH ! Semoga Allah merahmati arwah Hj Yaacob Berangan ( ayahanda TMB), Hj Omar Wakaf Bharu, Hj Hassan Lemal dan Paknik Lah ( ayahanda Nik Amar). ISA bukan pembunuh jiwa mereka. Semangat mereka tidak pernah luntur untuk melihat Islam ditegakkan melalui siasah.

Turut bergerak mewarnai lukisan perjuangan Pas ialah arwah Hj Musa Yahya ( ayahanda Husam), Pakcu Hasan Lemal ( Tok Wali Hasan),arwah Hj Lah ( Lubok Tapah), arwah Hj Atiqullah ( ayahanda Baihaki), arwah Hj abd Rahman ( ayahanda Latiff KP). Tiada individu yang berani menghalang operasi judi secara berlesen kerana kekangan undang-undang. Hanya istilah TEGUR serta tarbiah saja kemampuan tokoh agama terbilang.

Kesemua Ulamak Pondok sepakat bahawa hanya dengan kuasa politik saja Islam dapat ditegakkan di Malaysia. Bayangkan dengan Pondok Pasir Tumbuh, Pondok sungai Durian, Pondok Lubok Tapah dll hanya mampu membenci JUDI, DISKO DAN MAKSIAT yang jelas HARAM disisi Islam.

Kemenangan 1990 memberi kuasa kepada TGNA untuk menutup premis judi di Negeri Kelantan.Semua maksiat dapat diTUTUP dengan kuasa politik yang dimilikki TGNA dan jamaah Exconya. Perginya Paknik Lah mengadap Ilahi tatkala sedang berceramah diratap seluruh warga Pas.Rindu kasih pada beliau sedikit terubat bila anak sulongnya menjadi pengganti. Nik Amar Berjaya mengganti kerusi Parlimen Pengkalan Chepa tapi sayang bukan semuanya peribadi Paknik Lah diwarisi Nik Amar.

Sedarkah kita bahawa Kerajaan Islam Kelantan yang ada ini kita warisi dari nyawa dan jihad pemimpin terdahulu. Pengorbanan mereka terlalu mulia hingga nyawa jadi taruhan.

Betapa keringat ,airmata dan darah mengalir dari perjuangan Pas. Perjuangan zaman sebelum 1990 cukup perit. Pas serba kekurangan dari aspek kewangan mahupun longistik.Tapi semangat juang ‘FI SABI LILLAH’ tidak pernah luntur.

Misteri kematian HJ SAMAD GOL penuh tragis dan teka teki. Sebagai wakil rakyat Pas yang hebat tentunya mengundang gerun di hati musuh Islam. Syahidnya Hj Samad Gol bila TETAKAN KAPAK membaham leher beliau tanpa belas kasihan selepas berceramah di Pejabat Pas Kelantan.

Ramai pemimpin muda tidak mengenali Hj Samad Gol. Hanya nama menjadi sebutan. Kehebatan Mohd Sabu berceramah mengingatkan kita kepada Hj Samad Gol. Lantang dan berani dengan suara yang gagah adalah keistimewaan Hj Samad Gol yang tiada gantinya.

Tidak ternilai juga gerak kerja dan buah fikiran PROF ZULKIFLI AHMAD bekas Ahli Parlimen Bachok. Beliau antara pemimpin yang bijaksana dalam Pas anugerah Allah. Gaya pidato Prof Zulkifli masih tiada tandingan.

KeBISAan berpidato dengan gaya bahasa terindah hingga digelar ‘Sukarno Malaysia’. Ribuan Khalayak terpegun, sunyi sepi menghayati setiap tutur kata darinya tatkala berceramah. Ceramah beliau adalah medan ilmu untuk teguhkan pegangan dan menjadi modal kepada pendokong Pas beristiqamah.

Prof Zulkifli tidak lokek menurunkan segala ilmu dari pengalamannya sebagai ahli akademik untuk susun atur gerakan Pas. Daya intelek yang ada telah diadaptasikan untuk perjuangan Pas. Takdir Allah mengatasi segalanya. Di saat khidmat beliau untuk Pas terlalu amat perlukan, Pro f Zulkifli telah pergi menyahut seruan Allah. Beliau telah ‘syahid ‘ kemalangan jalan raya di Negeri Pahang .

Jangan kita lupakan arwah CIKGU MUSA SALLEH Pasir Puteh. Biarpun beliau mati diluar dari Pas tapi percayalah tanpa Cikgu Musa keadaan mungkin berbeza. Beliau pembangkit ‘semangat’ dikala jiwa penyokong Pas menjadi lesu tidak bermaya. Era Cikgu Musa cukup menakutkan bila lahirnya Pemuda Tahan Lasak.Gerak gempur Pemuda Tahan Lasak sangat kejam, zalim. Bayangkan setiap ceramah Pas disabotaj. Rumah penyokong Pas dilontar batu hingga pecah cermin dan dinding. Pemuda Pas dipukul, dilanyak sesuka hati.

Cikgu Musa bangkit berceramah di saat genting berdepan Pemuda Tahan Lasak.Tiada penceramah berani ke depan kerana takut mengambil risiko. Hanya Cikgu Musa dengan misai “ala pelakon Hindustan” tidak pernah gentar pada semua itu.

Daerah Pasir Puteh terkenal dengan “GEDEBE” yang ramai. Faktor duit menyebabkan ramai gedebe dibeli BN untuk menghentam Pas. Banyak kali ceramah Cikgu Musa diganggu tapi beliau tidak pernah berputus asa.Kezaliman musuh ditutupi oleh keberanian beliau.

Beliau sendirian berceramah diiringi teman setia. Mengikut cerita Hj Salleh Bukit Gedombak yang selalu menemani Cikgu Musa berceramah ”ceramah dulu tak ramai pendengar kerana rakyat takut untuk dengar ceramah Pas”. “Ramai yang kena penampar, ditendang dan dipukul oleh Pemuda Tahan Lasak. Ambo mesti bawa senjata sebagai pelindung diri bila diajak Cikgu Musa”.

TGNA juga tidak terlepas dari serangan Pemuda Tahan Lasak. Tanyalah bekas Penghulu Badang, Pak Ariffin yang setia mengiringi TGNA berceramah. Bukan pelik ceramah TGNA dilontar batu, diugut pukul dan dihalang secara keras. Tentunya TGNA masih ingat peristiwa selepas ceramah di Semut Api, Badang. Kereta TGNA dihalang batang kelapa dalam perjalanan pulang selepas ceramah. Pak Ariffin terpaksa memotong batang kelapa tersebut dengan gergaji untuk membuka jalan bagi TGNA pulang ke rumah.

Pas mencapai era gemilang selepas tahun 1990. Kemenangan besar membolehkan Kerajaan Kelantan menjadi milik Pas. Perjuangan Pas berubah dari pembangkang menjadi kerajaan. Anugerah Kerajaan Kelantan tentunya bersama ‘ghanimah’ yang menguji mentaliti para pejuang.

Sikap tamak haloba pemimpin tempatan Pasir Puteh telah “mengorbankan” Cikgu Musa. Pangkat dan jawatan mula dikejar. Demi mencapai cita-cita busuk dan jawatan, golongan ini telah memfitnah untuk menjatuhkan Cikgu Musa. Sayang Seribu Kali Sayang! Terlalu mudah pucuk pimpinan parti mempercayai fitnah terhadap Cikgu Musa. Adilkah tindakan yang diambil terhadap beliau? Di mana nilai keringat pengorbanan beliau saat Pas dalam kesusahan.

Tindakan cikgu Musa menyertai AKIM bukan UMNO sebagai tanda kecewa dengan pucuk pimpinan. Jiwanya tetap bersama Pas sehingga akhir hayat. Walaupun beliau membawa diri jauh dari Pas tapi jasa dan pengorbanan beliau adalah secebis dari coretan perjuangan Pas Kelantan.

Jangan kita lupakan watak-watak hebat seperti Arwah Asri Muda dan juga Muhamad Nasir. Biarpun harumnya seketika cuma namun ianya tetap terukir dalam kamus Perjuangan Pas. Wangian yang dicoretkan mereka berdua tetap dihidu dalam kenangan mengisi liku-liku Pas Kelantan. Pas juga terhutang budi tidak terhingga kepada arwah Ust Buniyamin Yaacob, penceramah hebat era 90’an. Beliau bersama Hj Mohd Sabu membuat ‘road-show’ di setiap pelosok daerah di Kelantan agar Pas diterima biarpun serba kekurangan.

Arwah Buniyamin ‘mengadap Allah’ tatkala keringatnya masih diperlukan Pas Kelantan. Sedihnya beliau tiada harta pusaka untuk kelangsungan hidup keluarganya. Apa yang ditinggalkan hanyalah sebuah perjuangan yang diharapkan dapat membantu kesusahan keluarganya.

Sukar untuk Pas bangkit selepas ditendang dari BN. Buktinya pada pilihanraya umum 1978 betapa Pas berada jauh dari hati rakyat. Derita selepas tahun 1978 terubat 12 tahun kemudian iaitu 1990. Jangan pula pimimpin muda lupakan luka lama yang perlu dipahat di sanubari sebagai iktibar sebuah perjuangan.

Kini Pas memiliki segala-galanya. Hampir setiap kawasan mempunyai bangunan sendiri hasil dari ‘INFAQ’ ahli parti dan sumbangan dari ‘KHAZANAH’ daerah Hulu Kelantan. Pemimpin makin selesa dengan pelbagai imbuhan yang banyak melekakan dan sesetengahnya menjadi alpa “LUPA DARATAN”.
Tahukah pemimpin muda kini betapa susahnya bergerak sebagai pembangkang. Mengikut Ust Rahimi Al-Madani Baung, Pas Kelantan pernah BERIJTIMAK dalam KEBUN GETAH di TEPI TALIAIR KG TOK PANJANG,BINJAI KOTA BHARU.Bayangkan peritnya dengan pacat dan nyamuk menjadi teman tika berijtimak.

Kini semua derita sudah berlalu. Sungguh mudah kita lupakan dugaan aktivis terdahulu. Bayangkan IJTIMAK ULAMA MUDA berlangsung di Dewan KTC, sejuk dan nyaman. Tiada lagi unggas dan lumpur selut sebagai teman. Hampir separuh hadir berkereta, ada juga BERKERETA MEWAH. Tidak lagi menumpang van C20 milik peniaga pasar malam.

Awal pemerintahan Pas 1990 rakyat cukup bersatu dan simpati dengan perjuangan. Kerana ikhlas dan kasih sayang mendalam kepada Islam, rakyat menderma tanpa berfikir panjang. Adakalanya bukan sekadar WANG RINGGIT tapi GELANG dan CINCIN EMAS turut didermakan.

Kerana perjuangan rakyat sanggup berkorban harta benda. Rela terlepas nasi berlauk pagi kerana Pas lebih perlukan derma. Rakyat marhaen menjiwai perjuangan Pas sepenuh hati. Amanat bekas Presiden arwah Ust Fadzil Nor di penghujung usianya cukup mengharukan. Arwah selalu berpesan tentang beberapa perkara yang hampir menjadi kenyataan kini. Sungguh tajam daya fikir arwah waktu menerajui Pas.

Pertamanya arwah mendoakan agar Allah panjangkan umur Dr Mahathir. Tujuannya supaya Dr Mahathir sempat melihat kemusnahan politik di Malaysia hasil kesilapan beliau selama 22 tahun menjadi PM. Kini Dr Mahathir cukup menderita melihat legasi yang ditinggalkan.

Ucapan Dasar Presiden dengan tema FIKRAH MADHIAH sangat dalam maksudnya. Apa yang dibimbangi oleh arwah Ust. Fadhil kini hampir menjadi kenyataan. Lontaran idea juga amaran arwah terhadap mentaliti KEBENDAAN agar jamaah lebih berwaspada jika ditakdirkan membentuk Kerajaan.

Lupakah Pemimpin Pas sekarang pada satu muktamar di PUTIK era arwah Ust Fadhil menjadi Presiden. Dengan tema WAHDATUL FIKRAH kita mendengar perbahasan yang penuh simbolik. Hakikatnya kita semua hampir lupakan INTIPATI yang telah disetujui bersama.

Perginya beliau mengadap Rabbul Jalil arwah Ust Fadhil sebelum melihat Pas berjaya seperti PRU12. Sudah tersurat bukan rezeki arwah untuk melihat Pas menjadi tonggak siasah di Malaysia. Biarpun begitu arwah telah memPUSAKAkan Pas dengan landasan terbaik untuk meneruskan perjuangan.

Kekosongan selepas ketiadaan arwah Ust Fadhil masih belum terisi hingga kini. Jiwa, semangat kental dan bijak membuat keputusan politik adalah aset arwah yang sukar dicari ganti. Pas menerima kepimpinan Ust Hadi Awang sebagai Presiden dengan penuh tawadduk. Garapan seni politik beliau juga tajam berbisa. Sayangnya zaman beliau terlalu banyak cabaran dan dugaan menggugat perpaduan ahli-ahli parti.

Kini pelbagai isu melingkari jamaah Islam bernama Pas. Kita bertelagah berebut jawatan, pangkat dan ‘ghanimah’. Beginilah lumrah manusia, tinggi sabarnya bila ditimpa kesusahan. Namun bila diuji dengan kesenangan ramai yang kecundang…...LUPA DIRI.

Tiba masanya Pas muhasabah atas mihnah dan tribulasi yang berlaku kini. Hidupkan kembali roh USRAH yang semakin dilupakan. Konsep TARBIYYAH juga mesti selari dengan tuntutan politik abad ke 21. Maksimumkan gerak kerja penerangan seperti CERAMAH untuk penjelasan isu-isu semasa. Bangkitkan kembali semangat rakyat yang hampir luput dari kamus perjuangan Pas. Rasailah denyut nadi rakyat marhaen yang menjadi ‘HARD CORE’ Pas selama ini.

Pemimpin besar di semua peringkat hendaklah menjadi contoh kepada rakyat bawahan dari segenap aspek. Amalkan sikap SEDERHANA dalam semua sudut kehidupan agar kemanisan perjuangan itu dapat dirasai kembali. Pimpinan semua peringkat hendaklah menjauhkan diri dari ambang FITNAH yang merupakan api dalam sekam. Jangan tinggalkan ruang walau sebesar lubang jarum untuk pihak lawan yang sentiasa menerkam dengan agenda tersendiri.

Hanyutkan KRONI DAN ANAK MENANTU dari arus pemerintahan. Buktikan bahawa Pas adalah parti Islam Tulen yang berjuang FI SABI LILLAH. Pulihkan kembali PERSEPSI yang tercalar selama ini sebelum terlambat untuk PRU13. Kembalilah pada asas Perlembagaan Pas yang berlandaskan Al-Quran dan As-Sunnah.

Berjuanglah dengan ikhlas dan redha dengan ketentuan Allah. Semoga Kerajaan Islam Kelantan mendapat perakuan dari Rasulullah sebagai menurut sunnahNya dan hampir menyamai PIAGAM MADINAH.

(*) sumber dipetik dari : http://cilipadi007.blogspot.com

Kenapa Anwar Ibrahim ni Jahat Sangat?

Bakar Gereja.. Salah Anwar, Anwar kena warning dengan Hishamuddin.. Raja Petra hilangpun, Anwar jugak yang kena..

Ish.. Ish.. Ish.. jahat sungguh Anwar ni ya.. - Anak Sungai Derhaka


KUALA LUMPUR 12 Jan. - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim perlu menjelaskan dakwaan pertemuannya dengan dua tokoh media tempatan, Datuk Nazri Abdullah dan Datuk Kalimullah Hassan di London baru-baru ini.

Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Dr. Mohd. Puad Zarkashi berkata, jika dakwaan itu benar, Anwar mungkin mempunyai peranan dalam kejayaan pengendali portal berita Malaysia Today Raja Petra Kamaruddin meloloskan diri secara haram dari negara ini dan berlindung di London.

''Penjelasan Anwar penting kerana sekiranya beliau mempunyai hubungan dengan dua individu media itu, mungkin mereka merancang memburukkan UMNO di laman-laman blog apatah lagi Kalimullah dikatakan mengendalikan portal berita The Malaysian Insider.

''Sebab itulah Anwar secara terang menyalahkan UMNO dalam insiden pembakaran gereja serta isu penggunaan kalimah Allah oleh akhbar Katholik (Herald-The Catholic Weekly) dan ia disambut di portal berita seperti Malaysian Insider dan Malaysiakini,'' katanya.

Beliau berkata demikian kepada Utusan Malaysia di sini hari ini bagi mengulas kenyataan bekas setiausaha sulit Anwar, Anuar Shaari mengenai penglibatan kroni Anwar bagi membiayai kehidupan Raja Petra di London.

Dalam laporan Utusan Malaysia hari ini, Anuar Shaari mendedahkan Nazri telah menghubunginya setelah tersiar kenyataannya mengenai kroni Anwar menaja Raja Petra di London.

Dalam perbualan itu, Nazri tidak berpuas hati kerana kenyataan Anuar Shaari itu didakwa merujuk kepadanya.

Bagaimanapun, Anuar Shaari menegaskan, kenyataan beliau mengenai kroni Anwar yang menaja kehidupan Raja Petra yang bersembunyi di London itu bersifat umum dan tidak merujuk kepada Nazri.

Mohd. Puad memberitahu, pihak berkuasa juga perlu menyiasat dakwaan itu kerana sekiranya benar, Anwar, Kalimullah dan Nazri mungkin berperanan dalam membantu Raja Petra meloloskan diri secara haram ke luar negara bagi mengelakkan perintah mahkamah ke atasnya.


Sambungan coretan DSN: Kemalangan 7 Januari yang lalu.

Semasa di wad ramai rakan taulan, saudara mara, pemberita dan wartawan, bloggers dan kenalan telah datang mengunjung. Bonda saya Hajjah Hamidah bersama kakak dan abang adik juga telah datang menziarahi bersama orang kampong. Ada yg dapat masuk dan yg ditahan. Ramai Pegawai kerajaan, NGO, Syarikat dan golongan korporat serta individu telah menghantar buah tangan bungaan, buah2an dan lain lain kad ucap sembuh dan doa-doa. Tak kurang juga yg menalipon dan SMS bertalu2 bertanyakan keselamatan dan kesihatan saya.

Namun saya ucapkan ribuan terima kasih dan penghargaan tinggi kepada semua yg telah menziarah termasuk YB Dr Mah Han Soon, YB Dato Fakih Adam , YB Dato’ Ngeh dan kebanyakan ADUN Pakatan Rakyat. YB Dato Seri Dr Zambry Kadeer juga melawat saya pada 8 Jan, jam 10.25malam dan sempat besembang perkara biasa. Trima Kasih Dato’ Seri dan pada semua!

Sewaktu di wad saya diperiksa dan di perhatikan oleh 7 orang doktor bersama matron, sister dan jururawat di wad tingkat 8. Kesemuanya handal2 belaka dan kebanyakannya mereka menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat dan berharap PR akan kembali berkuasa d Perak. Tak kurang juga yang bertanyakan keputusan Mahkamah Persekutuan mengenai siapa Menteri Besar sah di Perak? Saya nyatakan “tak tahu, wallahu a’lam!”

Ujian air kencing dan darah semuanya normal cuma tekanan darah saya agak tidak stabil dan tinggi. Doktor telah memberi ubatan bagi menstabilkan dan alhamdulillah kini telah pulih.
Siku kanan saya yg cedera ringan itu pula telah dibuang jahitanya dan dewasa ini telah baik.

Oleh kerana saya berjanji menghadiri beberapa program dan majlis ceramah, khususnya di Puchong, Manjung, dll maka saya gagahkan dan dapat berceramah sewaktu dalam wad dengan mengunakan talipon bimbit secara life ditempat2 tersebut. Alhamdulillah walaupun tak dapat hadir, namun mereka masih bolih mendengar suara saya! Saya juga sempat mengimamkan solat fardhu Jumaat apabila disudi oleh imam masjid Hospital (Masjid Muhibuddin Shah) , sebaik saja habis imam berkhutbah. Dgn izin Allah SWT saya berkemampuan dan menyempurnkan mengimami solat tersebut dan berdoa selepas solat jumaat.

Pada hari akhir (10 Jan) sebelum keluar wad, salah seorang pesakit (dari Johor) diwad tingkat 8 telah kembali kerahmatullah. Saya mengajak isteri saya Datin Seri untuk menziarahinya dan bertemu balu Allahyarham dan anak kecil perempuanya. Saya sempat mengepalai majlis Tahlil bersama kakitangan hospital dan rakan keselamatan dan unit amal. Al faatihah buat Allahyarham sdr Hashim!.

Saya dibenarkan pulang kerumah oleh doktor pd 10 jan jam 12 tengahari setelah mereka puas hati dan kini saya berihat di rumah dan telahpun meneruskan tugasan harian saya seperti biasa.
Mula mesyuarat parti, berceramah, menghadiri jamuan makan malam, kuliah, melawat gereja, sekolah Convent (Taiping) mangsa kebakaran, dan bertemu rakyat dipasar malam (Alor Pongsu), gerbang malam (Bgn Serai) serta Dewan Perhimpunan Penyokong Pas (bgn serai).

Alhamdulillah saya sekarang telah pulih dan sekali lagi saya bersyukur kehadrat Ilahi dan berbanyak terima kasih kepada semua rakyat jelata, jentera parti, petugas professional Hospital dan petugas keselamatan unit amal, petugas dan pegawai Faber Mediserve hospital Ipoh, ADUN dan ahli Parlimen . Kepada yang sms , menalipon, melayar FB dan menjenguk blog saya untuk bertanya khabar, terima kasih dan berbanyak penghargaan pada semua. Teruskan berdoa agar dapat kita usahakan dan meneruskan perjuangan menegak keadilan dan kebenaran di bumi Perak tercinta ini. Insiden ini sesungguhnya telah banyak memberi pelajaran dan hikmah kepada saya untuk di teladani dan direflexikan. Allah maha berkuasa melindungi dan Penyelamat saya!

Akhir sekali khusus pada saudara Md Nor Mansur yg telah membawa saya ke Hospital menaiki Satria merahnya, sejurus selepas kemalangan, Allah memberkati saudara dan terima kasih tidak terhingga kerana bantuan kecemasan. InshaAllah kita akan bersua nanti!

Saya bermohon ampun maaf kepada semua jika ada tersinggung, terkasar bahasa, terlebih bicara, terlanggar tata dan lain kesilapan dan kelemahan. Terus doakan demi keselamatan negeri kita dan rakyat jelata

Sekian wasalam, Hidup, Hidup, Hidup Rakyat, Bubar, Bubar, Bubar DUN Perak!!
Allahu Akbar.

Nurul Izzah Bimbang Anasir Politik Sekat Kebenaran Perbicaraan Qazaf Anwar


Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar bimbang unsur politik akan menjadi penghalang kepada kebenaran dalam perbicaraan qazaf Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketika ditemui oleh Tv Selangor, beliau berasa sedikit kesal dengan keputusan Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan menangguhkan permohonan qazaf bapanya ke atas bekas pembantu peribadinya Saiful Bukhari Azlan pada 17 Februari depan.

Bagaimanapun, Nurul Izzah tetap optimis, kes liwat II yang melibatkan ayahnya dapat diselesaikan.

" 17 Februari kami tunggu tapi memang nampak sangat dalang politik.

Semalam hakim Mohd Syukor Sabudin menetapkan tarikh 17 Februari selepas peguam responden, Zainul Rijal Abu Bakar meminta tarikh lain ditetapkan untuk memfailkan bantahan mereka.

Bantahan awal itu berasaskan kepada tiga alasan iaitu apakah bidang kuasa mahkamah untuk mendengar perkara tersebut, prosedur permohonan yang tidak dipatuhi oleh Anwar dan juga status peguam Anwar, Zulkifli Nordin yang dikatakan berlaku percanggahan kepentingan dan pelanggaran etika amalan Syariah.

Izzah berkata, jika persoalan bidang kuasa Mahkamah Syariah dibangkitkan sedang Malaysia merupakan negara Islam, maka Malaysia berhadapan dengan masalah yang begitu serius.

" Saya kira memang. Kalau kira bercakap, kita sayangkan negara Malaysia, Islam itu agama rasmi. Justeru apa juga usaha untuk memerangi fitnah itu merupakan satu tuntutan Islam yang utama. Apabila Mahkamah Syariah diperlakukan seolah-olah seperti dibelakangkan daripada Mahkamah Sivil atau mahkamah biasa, saya rasa ada masalah besar di situ".

Diuja dengan persoalan, adakah penangguhan ini bagi memastikan perbicaraan di Mahkamah Sivil berjalan terlebih dahulu dan untuk memastikan kredibiliti saiful terus terjaga?

Izzah berpandangan, maruah saiful telah tercalar ketika tiadanya bukti klinikal diperoleh oleh tiga pakar perubatan yang menjalani ujian DNA ke atas Anwar.

" Jelas mana-mana pertuduhan bila kita kemukakan bukti bahawa tuduhan tersebut tidak boleh disokong dengan adanya bukti perubatan, itu sudah jelas menjatuhkan kredibiliti beliau.

"Kami dapat merasakan memang ada penagruh politik apabila perbicaraan berlangsung 25 Januari ini. Pertamanya pertemuan Saiful dengan setiausaha kanan Perdana Menteri sekarang, sampai hari ini tidak diperjelaskan" katanya.

Tiga responden telah dinamakan oleh Anwar dalam permohonan qazaf atau tuduhan palsu terhadapnya iaitu ketua pendakwa syarie, Shamsuddin Hussain; pengarah Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan, Datuk Che Mat Che Ali dan menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.

Anwar sebelum ini memfailkan pemohonan qazafnya pada 9 Julai 2008 di Jabatan Agama Islam Wilayah Perseketuan.

Anwar kini sedang berdepan dengan perbicaraan terhadap tuduhan meliwat Saiful pada 26 Jun 2008 di sebuah kondominium di Bukit Damansara.

Anwar memohon Mahkamah Syariah Tinggi Kuala Lumpur untuk mendapatkan perintah dan relif supaya mahkamah mendakwa Saiful atas kesalahan qazaf di bawah Seksyen 41, Akta Jenayah Syariah 1997 dan/atau hukum Syarak dalam tempoh 14 hari dari tarikh perintah mahkamah.