Selasa, 20 April 2010

Salam Bodek Nak Mampos


Berjabat tangan sememangnya penting. Pembuka dan penutup pertemuan mesti ada salam. Tak kira bangsa, agama dan negara. Salam adalah aktiviti universal yang dilakukan dalam pelbagai acara tak kira besar atau kecil.

Sebelum tengok gambar ‘Salam Bodek Nak Mampos’ (forwarded email tu namakan sebegitu), aku nak tunjuk beberapa jenis salam atau berjabat tangan lagi.

1. Salam Akad Nikah.

Salah satu berjabat tangan yang paling penting dalam hidup seorang lelaki muslim. Pengantin lelaki salam tangan tok kadi atau bapa pengantin perempuan dan melafazkan nikah. Actually aku rasa selain akad nikah, aktiviti ‘akad’ yang lain juga perlu bersalam, seperti akad jual beli dan akad janji.


2. Salam Tak Ikhlas
.

Obviously ini adalah salam orang terpaksa. Kenapa mereka terpaksa salam? Entahlah… bukan suruh tidor sekatil pun. At lest berlakon la sikit.


3. Salam Bernafsu.


Gambar atas tu bukan betul-betul salam la. Itu lebih kepada genggaman tangan. But, bolehlah… Aku tak jumpa gambar salam antara pasangan kekasih, but you guys know what I mean, right?


4. Salam Tak Dapat.


Ini kes lawak. Penat tadah tangan tapi tak merasa salam. Tak boleh nak bercerita dengan anak cucu dia pernah salam dengan perdana menteri. Ok, if look closely actually pakcik tu tengah tunggu turn, bukan tak dapat, Cuma belum dapat lagi.


5. Salam Tak Nak.


Ini memang bukan kes tunggu giliran. Ini memang tak dapat atau lebih tepat, tak nak. Gambar yang cukup popular dikalangan blogger muslim untuk menggambarkan betapa waraknya perdana menteri Iran. Refuse to elobarote more on that, sebab dah ramai pengkritik yang dah berikan pandangan mereka.


6. Salam Teman Tapi Mesra


Satu lagi gambar yang cukup popular diblog-blog politik. Again, aku takde mood nak mengarang ayat untuk mengutuk hari ini. Pergi la search di Google atau search engine baru Cuil.com dengan perkataan "Islam Hadhari", "Pak Lah Hadhari" atau apa-apa yang dirasakan sesuai. Mesti jumpa berlambak pihak yang mengutuk dan tak kurang yang defend Pak Lah.

Ok, dah malas nak cari… malas nak fikir. Jom saksikan…

7. SALAM BODEK NAK MAMPOS.

Ini gambar awal tahun rasanya. So, ini kes bodek untuk bertanding pilihanraya. Dia bertanding tapi malangnya tak dapat jadi menteri besar. Maybe kena cium then laga-laga pipi baru dapat jadi MB kot.


8. Salam Nak Jadi Calon Pilihanraya.

Cikgu kata salam cari makan..jika nasib baik boleh kayo beb...jadi kalau nak jadi calon pilihanraya kena belajar dengan en kamal....he..he.he..
 
Salam berbagai salam...pilih yang mana nak diguna.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

PIHAK KAMI TIDAK BERTANGGUNGJAWAP DENGAN KOMEN YANG MENYALAHI UNDANG-UNDANG MALAYSIA