Isnin, 14 Disember 2009

10 Menteri Gagal Serah KPI, Langkah Najib Hanya Retorik


Kegagalan sepuluh orang menteri untuk memberikan laporan kementerian masing-masing pada tarikh akhir dalam membentangkan Petunjuk Prestasi Utama (KPI), menunjukkan sikap tidak serius kerajaan dalam melaksanakan hal berkenaan.

Penyerahan laporan itu yang sepatutnya tamat November lalu ditunda sebulan lagi bagi membolehkan menteri-menteri yang berkenaan menyerahkan laporan masing-masing.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Mukhriz Mahathir yang ditemui media di lobi parlimen berkata, tidak dapat dinafikan adanya perasaan gementar menghadapi hari pembentangan KPI yang akan menentukan prestasi sesebuah kementerian itu.

“Memang lah kita sebagai Timbalan Menteri ada rasa gementar jugalah apabila prestasi kerja kita akan dinilai secara rasmi melalui KPI dan NKRA. Dan kita setentunya mahukan apa yang kita lakukan ini benar-benar menepati cita-cita dan aspirasi rakyat, dan ini akan ditentukan oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri sendiri”.

Walaupun sebelum ini hasil kerja mereka dinilai secara tidak formal oleh banyak pihak, namun penilaian secara rasmi yang akan dibentangkan pada hari terbuka KPI, akan dibincang dan diperhalusi oleh Perdana Menteri sendiri.

“Walaupun kita telah biasa mendapat maklum balas daripada rakyat melalui blog, melalui perjumpaan, selain daripada maklum balas secraa langsung daripada telefon bimbit kita, tetapi penilaian secara rasmi berdasarkan maklum balas daripada rakyat yang dilaksanakan oleh Perdana Menteri itu, mahu tidak mahu memberikan kita kesedaran rakyat sudah tentu perlu didahulukan dan prestasi kerja kita itu perlu diutamakan”.

Sementara itu menurut ahli parlimen Titiwangsa, Lo’lo’ Hj. Mohamad Ghazali pula, beliau belum dapat melihat sejauh mana KPI yang diuar-uarkan oleh kerajaan dapat direalisasikan.

Malah beliau berpendapat, kegagalan beberapa orang menteri memberikan laporan dalam tempoh yang telah ditetapkan, menunjukkan kegagalan seluruh pentadbiran Najib.

“Ini yang kita bangkitkan mengenai KPI. Kita bimbang kalau KPI ini hanya sebagai satu mainan atau retorik, kita bercakap sedangkan sebelum ini tindak tanduk atau pun dari segi menteri itu tidak biasa dipantau dan dinilai. Selalunya menteri yang memberi komen orang bawah dan sebagainya. Dan ini memberikan kejutan budaya kepada menteri-menteri itu sendiri” ujarnya.

“Pada saya, ianya satu kegagalan bukan sahaja di peringkat menteri tetapi di peringkat Perdana Menteri sendiri kerana tidak berdaya untuk bersikap tegas kepada menteri-menteri sehingga mereka boleh dikatakan ambil ringan. Sedangkan KPI diuar-uarkan malah ada menteri khas, dua orang lagi sekarang ini”. -TVS

Anwar.... Anwar ente silap beeb!!!


Belum sempat Datuk Seri Anwar Ibrahim hendak lerah pekong UMNO dalam salahurus wang Petronas dan kejatuhan ketara pendapatan Petronas sebanyak RM58 billion atau 37.5%, Timbalan Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata usul berkenaan ditolak.

Anwar, ente silap beeb!! Ante kena faham kalau usul ente lulus untuk dibincangkan habis lerahlah segala pekong keladak umno. Bukan umno malu beeb tapi mereka takut! Mereka takut kebebalan mereka ante telanjangkan. Mulut ente kan leser mengalahkan Raja Azura. Ante kena sabar, nanti 19 haribulan ante bolih lerahlah semua.

USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH PERATURAN 18(1)

Saya, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim [Permatang Pauh] akan mencadangkan.


“Bahawa Dewan ini hendaklah ditangguhkan bagi membolehkan Dewan ini membincangkan Laporan Kewangan Petronas separuh tahun pertama 2009 yang menunjukkan kejatuhan ketara pendapatan Petronas sebanyak RM58 billion atau 37.5% berbanding masa yang sama tahun lepas yang diumumkan semalam yang menjejas kedudukan ekonomi, kewangan dan bajet 2010 Negara yang sedang dipertimbangkan oleh Dewan yang Mulia ini sekarang.”

Petronas telah mengumumkan laporan kewangan setengah tahun pertama tahun 2009 (1 April 2009 hingga 30 September 2009) semalam, 9 Disember 2009. Daripada intipati laporan ini pendapatan Petronas telah jatuh dengan begitu ketara, RM58 billion atau 37.5% berbanding masa yang sama tahun lepas.

Dalam belanjawan 2010 yang sedang dipertimbangkan oleh Dewan yang Mulia ini kerajaan bergantung lebih daripada 40% hasil pendapatannya daripada cukai dan dividen Petronas. Laporan Kewangan Petronas yang diumumkan semalam menyebabkan bajet 2010 yang sedang dipertimbangkan sekarang tidak lagi sesuai dan perlu diubahsuai untuk mengambil kira kedudukan kewangan semasa Petronas.

Oleh kerana kerajaan bergantung lebih daripada 40% hasil pendaptannya daripada cukai dan dividen Petronas, maka bajet 2010 yang sedang dipertimbangkan oleh Dewan yang Mulia ini melibatkan seluruh rakyat Malaysia. Ia melibatkan perbelanjaan dan perbekalan oleh kerajaan melalui pelbagai kementerian dan agensi kerajaan. Ia juga menjejas warga peniaga yang berurusan dengan Petronas dan pengguna hasil keluaran Petronas.

Laporan kewangan Petronas ini mencemaskan kedudukan ekonomi, kewangan dan bajet 2010 negara yang perlu dibahas dengan segera. Ia bukan sahaja melibatkan kejatuhan pendapatan tetapi juga cukai, dividen, pelaburan semasa dan masa depan, kedudukan rezab carbon baik dalam dan luar Negara, dan strategi kerajaan dalam mengolah masa depan ekonomi. Kerajaan perlu mengambil kira pendapat dan pandangan semua pihak baik penyokong maupun pembangkang dalam menangani krisis ini.

ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG
DEWAN RAKYAT MALAYSIA

Usul Jawatankuasa Siasat Aduan Wee Chee Keong Dibentang EsokKUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz akan membawa satu usul esok agar satu jawatankuasa ditubuhkan untuk menyiasat aduan anggota Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong berhubung satu perbuatan menghina majlis yang didakwa berlaku di lobi Parlimen 7 Disember lepas.
Mengikut satu pemberitahu usul yang diedarkan hari ini, Mohamed Nazri akan mencadangkan agar jawatankuasa itu ditubuh bagi membolehkan tindakan yang sesuai diambil berhubung perkara itu mengikut Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952.
Beliau berkata mengikut Peraturan Mesyuarat 80A, Peraturan-Peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat, majlis telah mengambil ketetapan untuk menubuhkan jawatankuasa berkenaan.
Mohamed Nazri turut mencadangkan agar jawatankuasa itu dipengerusikan oleh Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia dan Datuk Ronald Kiandee sebagai timbalannya.
Selain itu, tujuh nama lain yang dicadangkan sebagai anggota jawatankuasa berkenaan ialah Datuk Seri Tiong King Sing (BN-Bintulu), Datuk Seri Dr Fong Chan Onn (BN-Alor Gajah), Nancy Shukri (BN-Batang Sadong), R.Sivarasa (PKRSubang), Lim Kit Siang (DAPIpoh Timur) dan Datuk Kamarudin Jaffar (PASTumpat).-BERNAMA

Dewan Rakyat Tolak Usul Potong Gaji Hishammuddin RM 100KUALA LUMPUR: Dewan Rakyat malam ini menolak usul untuk memotong gaji Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein sebanyak RM100 sebulan yang dikemukakan oleh anggota Parlimen Batu dari PKR, Tian Chua.
Ketika membentangkan usul itu, Tian Chua berkata gaji menteri berkenaan perlu dipotong kerana beliau gagal melakukan reformasi dalam pasukan polis serta melanjutkan kontrak Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan yang didakwa mempunyai prestasi dan rekod buruk.
"Beliau juga gagal membendung kegiatan jenayah seperti samseng jalanraya, ragut, kongsi gelap dan samun serta gagal menangani isu kematian dalam lokap termasuk kes A.Kugan," katanya.
Usul yang dibawa Tian Chua itu turut disokong oleh Datuk Ngeh Koo Ham (DAPBeruas) yang menyifatkan bahawa kadar ketenteraman negara pada ketika ini berada dalam keadaan parah.
"Terdapat lebih 200,000 kes jenayah dalam tempoh setahun dan rakyat kini telah kehilangan kepercayaan kepada polis.
Selain itu, saya dapati terdapat kekurangan intelligence dalam kepolisan kita...perkara ini mesti ditingkatkan," kata beliau.
Dr Dzulkefly Ahmad (PASKuala Selangor) pula berkata, usul anggota Parlimen Batu itu adalah untuk menyedarkan Hishammuddin bahawa beliau mempunyai tanggungjawab yang besar.
"KPN yang mempunyai rekod buruk telah diberi lanjutan...usul ini adalah sebagai simbolik untuk menteri faham bahawa perkara sebegini tidak boleh diterima rakyat...sepatutnya perkara ini ditangani dengan lebih berkesan dan bertanggungjawab," katanya.
Bagaimanapun usul tersebut disangkal oleh beberapa anggota Parlimen Barisan Nasional (BN) yang bangkit mempersoalkan usul Tian Chua itu.
Datuk Mohamad Aziz (BNSri Gading) menyifatkan usul itu sebagai jahat dan mengambil kesempatan untuk memburuk-burukkan kerajaan serta polis.
"Polis telah menjalankan tugas mereka dengan darah dan nyawa...saya paling marah kerana usul ini menunjukkan seolah-olah penjenayah dibela dan polis dihentam...kita ialah antara rakyat dunia yang paling lena tidurnya," katanya. Sementara itu, Alexander Nantalinggi (BNKapit) pula meminta menteri berkenaan diberi bonus kerana melakukan kerja yang cemerlang walaupun baru lapan bulan memegang jawatan.
"Beliau begitu banyak berjasa kepada masyarakat Penan kerana memberikan sijil kelahiran dan berjaya menyelesaikan banyak masalah lain terutama yang berhubung kait dengan taraf kerakyatan.
Speaker Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia kemudian menolak usul berkenaan berdasarkan undian majoriti anggota Parlimen.-BERNAMA

Zaid Ibrahim & Co Tiada Hubungan Dengan ZaidKUALA LUMPUR: Zaid Ibrahim & Co kini tiada lagi hubungan dengan Datuk Mohd Zaid Ibrahim, bekas pengerusi dan rakan usaha sama kanan, namun firma itu memutuskan untuk mengekalkan nama "Zaid Ibrahim & Co" memandangkan ia sudah dikenali di luar negara.
Sambil menjelaskan kedudukan Zaid dalam firma guaman itu, Pengerusinya Datuk Dr Nik Norzul Thani berkata Zaid, bekas pengerusi dan rakan usaha sama kanan itu tidak lagi memegang saham syarikat.
"Tiada. Kami dah ambil alih. Kami membeli saham. Saya kini pengerusi dan firma ini berasingan daripada Datuk Zaid Ibrahim. Alhamdulliah ramai profesional sudah faham tapi rakyat ramai mungkin keliru."
"Tetapi profesional sudah faham dan kami dapat bekerja macam biasa. Itu sebab kami terus wujud. Mula-mula kena jelaskan dan kami buat sidang media sebelum ini, dan sekarang ramai dah faham."
"Hari ini orang sudah mengetahui perbezaan antara Datuk Zaid dan Zaid Ibrahim & Co."
Beliau diminta mengulas kedudukan Zaid dalam firma guaman oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mustapa Mohamed yang menghadiri sambutan peluasan Zaid Ibrahim & Co di Australia, di sini.
Mustapa sebelum itu ditanya mengapa beliau menghadiri majlis terbabit memandangkan firma itu berkaitan Zaid, bekas menteri di jabatan perdana menteri yang kemudiannya menyertai parti pembangkang.
Zaid Ibrahim diberikan portfolio undang-undang semasa dilantik menjadi menteri di Jabatan Perdana Menteri pada Mac 2008 namun meletak jawatan pada September tahun yang sama selepas mengkritik penahan Teresa Kok, Anggota Parlimen DAP, penulis blog Raja Petra Kamaruddin dan wartawan Tan Hoon Cheng mengikut Akta Kselamatan Dalam Negeri.
Dr Nik berkata: "Di Amerika Syarikat, Michael Bloomberg ialah Datuk Bandar New York manakala Bloomberg, sebagai sebuah peniagaan, kekal sebagai Bloomberg."Bloomberg ialah pengasas Bloomberg L.P, syarikat perkhidmatan perisian kewangan.
"Zaid Ibrahim & Co ialah sebuah firma manakala Zaid seorang individu," katanya.
Setakat ini tiada kesan sebab kami profesional dan kami bekerja sebagai profesional. Kami peguam dan tiada kaitan dengan politik."
"Apa Zaid buat, kami tidak boleh komen. Itu hak dia sebagai individu. Dia dah bersara dari firma kami." Zaid meletak jawatan sebagai pengerusi dan rakan usaha sama kanan Zaid Ibrahim & Co, serta melepaskan semua pemegangannya dalam firma guaman ini susulan pelantikannya sebagai menteri di Jabatan Perdana Menteri pada Mac 2008.
Zaid Ibrahim & Co diasaskan oleh Zaid pada 1987 dan berkembang menjadi firma guaman terbesar di Malaysia dengan lebih 140 peguam,- BERNAMA

Kaji semula ucapan 'Salam 1Malaysia' - ulama


Selepas Islam Hadhari tenggelam bersama Tun Abdullah Ahmad Badawi, kini rakyat digalakkan melakukan perbuatan bidaah (tidak menjadi amalan Nabi Muhammad saw) apabila dipaksa melafazkan ucapan 'Salam 1Malaysia’.

Ulama menjelaskan ucapan seperti itu merupakan satu perbuatan bidaah dan tidak ada dalam Islam.

Malah, kata mereka ucapan itu seperti mempersendakan Islam yang menganjur umatnya melafaz ucapan  'assalamu alaikum warahmatullahi wabarakaatuh'.

Sehubungan itu, ia perlu dikaji semula dan pandangan dari para ulama yang adil perlu diambil untuk menilainya.

Bekas Yang Dipertua Abim Kelantan, Mohamad Mustafa berkata, ucapan Salam 1Malaysia adalah salam nasionalisme yang berpangkal kepada tuntutan agama.

"Rasulullah saw tidak pernah mengajar 'Salam 1Madinah ketika baginda mula-mula menegakkan kerajaan Islam selepas diusirkan kafir Quraisy dari Mekah.

“Sekiranya mahu melaksanakan Islam dan bukan menjadi penghancur kepada amalan Islam berilah salam yang sempurna. Ini sesuatu yang cukup memalukan umat Islam  di negara ini," katanya.

Ucapan Salam 1Malaysia kini seperti menjadi peraturan yang diwajibkan pembaca berita di media elektronik di negara ini.  Ucapan itu dilafazkan ketika awal dan akhir membaca berita.

Bagaimanapun ramai ulama yang mencari makan dengan kerajaan Barisan Nasional (BN) tidak menegur perbuatan tersebut biar pun ia jelas bercanggah dengan Islam.

Begitu juga Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria membisu. Beliau sebelum ini dilihat lebih cepat mengkriitik dan mempersendakan pemimpin PAS.

Mohamad yang juga Adun Demit turut meluahkan rasa curiga terhadap slogan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan' kerana dalam ajaran Islam mestilah Allah swt didahulukan dalam segala hal.

Katanya juga, tauhid amali tidak dilaksanakan kerajaan BN sejak menerajui negara ini pada 1957.

“Dari segi dasar pemerintahan negara, Islam tidak dimartabatkan sebab Allah swt tidak didahulukan, bahkan Islam kerana hak Allah swt tidak ditunaikan.

“Mereka telah mensyirikkan Allah SWT dengan menduakan sistem dalam melaksanakan undang-undang. Inilah yang dinamakan sebagai syirik nasional,” katanya di sini.

Beliau juga berkata, konsep 1Malaysia yang dilaungkan perdana menteri sekarang sekadar mengajak rakyat bersatu di atas dasar seperti diamalkan di United State America.

Sedangkan kata beliau  penyatuan sebenar bagi umat Islam  berdasarkan kepada tauhid.

Kerajaan digesa rombak semula KPWKM


Hazayani Zakaria   
KUALA LUMPUR, 14 Dis: Wanita Pakatan Rakyat mencadangkan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) di bawah Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dirombak dan dibuat pembaharuan semula.


Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamarudin berkata, Kementerian berkenaan gagal menunjukkan Indeks Prestasi Utama (KPI) yang baik apabila gagal menjawab isu berkenaan wanita di Dewan Rakyat dengan baik.

"Setelah mendengar jawapan dari Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat hari ini, kami berasa sungguh kecewa kerana jelas selama ini Datuk Shahrizat telah mengecewakan bukan sahaja wanita-wanita di Malaysia tetapi juga telah melambatkan pembangunan negara," katanya ketika membacakan kenyataan bersama di lobi parlimen siang tadi.

Kenyataan tersebut ditandatangani oleh beliau, Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusoff dan Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan.

Mereka juag menyifatkan Shahrizat sebagai Menteri yang ketandusan idea dan lemah kemahuan politik untuk melonjakkan wanita sebagai unsur penting dalam pembinaan negara.

Kerajaan Persekutuan juga didapati kurang bertindak balas terhadap kelembapan perkembangan wanita, keluarga dan masyarakat di negara ini.

Kenyataan itu dibuat berikutan rasa tidak puas hati terhadap Shahrizat pagi tadi yang tidak menjawab persoalan yang diutarakan mereka dalam sesi perbahasan Kementerian berkenaan di Dewan Rakyat sebelum ini.

Kenyataan yang dibacakan Zuaida itu juga menyebut bahawa Shahrizat seharusnya meminta peruntukan yang lebih besar lagi bagi membantu Kerajaan Malaysia dalam membangunkan negara melalui pembinaan wanita itu sendiri.

"Apa yang kami rumuskan dari jawapan beliau, jelas beliau sambil lewa dalam pemantauan 'cross-cutting budget' dari 'gender-responsive budgeting' yang kononnya diamalkan oleh KPWKM. Hasilnya, pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat masih di takuk lama,"katanya.

Wanita Pakatan juga menyeru agar KPWKM beralih dari konsep kebajikan yang telahpun diamalkan di negara ini sejak beberapa dekad dan memulakan proses pemikiran yang lebih matang bagi menjuarai tekad wanita Malaysia bergerak aktif menyumbang ke arah pembinaan negara.

"Kerajaan Malaysia perlu menunjukkan sokongan dan memandang serius perkara ini agar KPWKM lebih diberdayakan untuk membangunkan wanita, keluarga dan masyarakat di Malaysia," katanya.

Sementara itu, Ahli Parlimen Titiwangsa, Dr. Lo' Lo' Ghazali kesal apabila soalan-soalan beliau tidak dijawab dengan baik oleh Shahrizat malah ada sebahagiannya langsung tidak disentuh meskipun Speaker telah memberikan peluang sepenuhnya kepada wakil wanita untuk berbahas.

Menurut Lo' Lo', sebanyak 700 nama ibu tunggal di Titiwangsa yang diperoleh semasa program himpunan ibu tunggal pada Oktober tahun lalu diserahkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat wilayah pada Mei lalu.

Namun daripada senarai nama tersebut, hanya 61 orang sahaja yang dikatakan telah mendapat bantuan. Bagaimanapun, beliau difahamkan sebahagiannya telah dipaggil dalam satu Program Pembangunan Masyarakat Kawasan Parlimen (MAYANG).

Sehubungan itu, beliau ingin tahu perkembangan permohonan yang dihantar itu serta individu yang terlibat dalam program MAYANG di kawasanya serta locus standi mereka dalam menganggtai MAYANG.
Namun Shahrizat tidak menjawab persoalan itu pagi tadi.

Selain itu, soalan beliau berhubung dana yang digunakan unuk program Skuad Sayang Wanita Umno juga tidak dapat dijawab oleh Shahrizat.

Shahrizat baru-baru ini menghadiri Majlis Jalinan Rakyat Skuad Sayang Pergerakan Wnita Umno di Balai Raya Kampung Janda Baik, Pahang. Beliau menyampaikan bantuan selimut dan beg sekolah kepada 158 penduduk kampung.

"Adakah Menteri turun ke kampung tersebut sebagai Wanita Umno ataupun di bawah Kementeriannya? Apabila saya bertanya soalan ini, Menteri berlakon seperti ini adalah persoalan yang baru.Respon Kementerian ini lebih teruk daripada Kementerian-kementerian yang lain," katanya.

Shahrizat pagi tadi mengelak daripada menjawab beberapa perkara, sebaliknya berkata, soalan-saoan itu kan dijawab secara bertulis. Hal ini menyebabakan beberapa wakil wanita Pakatan Rakyat tidak berpuas hati dan keadaan dalam dewan menjadi tegang seketika.

One Malaysia without Malays — SH Al AttasDEC 14 — At the onset of the 100th day we had Datuk Seri Najib Razak as Malaysia’s Prime Minister, I decided again to rethink the current fate and prospects of Malaysia and the Malays. I was looking for answers, the questions that’s been brimming in my head are questions which I believe are looming in the minds of every human, regarding himself, who and for what reason he exists? I am baffled when I think about where our identities come from, how much are we shaped by our culture and environment.
“Each party rejoices in that which they possess” (Quran, Al-Mu’minoon)
But as a social and political commentator, I sometimes put such questions aside in order that I may think about the more immediate questions. Right now, the question that needs to be posed is about the Malays and Malaysia.
I decided to take a drive and have breakfast at the Heritage coffee shop in the Kuala Lumpur train Station. I had invited my son, Muhiyuddin Al-Attas and my secretary Zaharah Omar to join me. We have been working on this book for more than half a year now, Zaharah who has been my secretary for 28 years has by now knows the ways of my writing, and Muhiyuddin being my apprentice is also learning my art of writing.
I wanted to digest my thoughts before it comes down on paper and one of the best ways I found to do this is to first discuss and throw my ideas around, what is to ensue is the result of such a conversation.
If you have read the chapter on a Hadhral Mawti and Malay Supremacy, You will know by now that my origins are from the land of the Yemenis.
My forefathers were merchants who were also bearers and preachers of the religion of Islam, those whose minds and cultures were built and influenced by the Quran and the Sunnah. The Hadhral Mawti’s were not conquerors who enslaved or tried to subdue other cultures, they were there on a mission of Da’wah, and many decided to settle in this blessed land which was called Tanah Melayu (the Malay land).
Over generations, our people have come to love this land, and by virtue of marriage gradually assimilated.
Some of the Sayyids who long for their past cultural identities still preserve their Yemeni culture and some even send their children to absorb the lifestyle of the Habaib in the lands of Tarim, Hadhra Mawti. My father always reminded me that love of a nation is part of one’s faith.
I’m not a scholar of Hadith, but if the veracity is unknown, then I still take it that this reminder is a good word, that whichever community one finds oneself in, one must honor it, respect its culture and work together with the people to honor it.
I suppose also that is why right now, coming to 50 years of writing I still identify myself with the struggle to preserve the honorable aspect of Islam and the Malay culture. Today, whoever talks about the fate of the Malay culture and population is branded a racist or a Malay Ultra.
On the other hand the actual racists and the Malay Ultras are not giving the Malay people a good name either. Cries of return back to your country if you disagree with our decision is unbecoming and immoral, and the deliberate provocation and also painting the other races as ‘the other’ are also unjust and nonsensical.
Whereas some other quarters of the people dismiss this idea as being against the principles of Islam, that the Prophet Muhammad is against any notion of race. Being a person from the old school of thought and a stubborn and determined man, I refuse to let this struggle go without first thinking about the solution.
But first I must restate that the idea of a race does not run contrary to the dictates of religion. It is only when this idea is used at the peril and the discrimination of others that it becomes invariably wrong.
But what now for Malaysia with calls of Malaysia for Malaysians, or One Malaysia with the implied notion of no Malays, moving beyond toleration to the stages of acceptance? Which script then shall we use?
At the Heritage coffee shop, I thought about the KTM, or Keretapi Tanah Melayu, one of the few companies that still uses the word Melayu, aside from Kampung Melayu and Malay College Kuala Kangsar. Others have now adopted Malaysia truly Asia as the Motto instead old Melayu Nusantara.On the geographic sense, the Malays still inhabit the same land, but like the play ‘Translations’ by Brian Friel, where the cartographers were re-naming the roads and to anglicise them in Ireland, the Irish were losing their sense of identity and met it with resistance. It is like a fish we once owned but now have sold it to a public museum, which we can still visit, but no longer belonging to us.
The fear of losing the identities among the Malays have been ever present. After 1969 however the Malays have gradually accepted the idea of a shared land.
On the other hand however when one sees Singapore and the marginalisation of the Malays there, one can’t help but ask is that the direction that Malaysia is heading towards? Will our royal institutions be replaced by a republic of Malaysia?
I’m not trying to be controversial for its own sake, but the Malays, being naturally timid and shy have always been victims of intolerance and imploding because they were afraid to voice out their minds. To the British, the Malays are regard as Nature’s gentlemen.
So I’ll spell out the question anyways: will the Malays be marginalised in a land they once called Tanah Melayu of the Sri Wijaya? Already, today, people are calling the Malays migrants. It also seems like the NEP will slowly be discarded when the Market is paved for greater meritocracy. The government is to be race-neutral, but I ask now, are the people race neutral?
Today also we hear the NEP has failed in its goal to increase the share of equity among the Malays. The Malay leaders have screwed their own people. What a shame. As a result, I don’t know if Hang Tuah’s assertion that Malays will not perish in this world will still hold any meaning. What is left of the Malays? Today, more dangerous than these conjured up ‘enemies’ whom they feel threaten their rights to exist is actually their behaviours themselves. Malays won’t perish because of war or hunger, but they will perish now, because they no longer are a believer and a doer. Islam is adden.
For one, the assertion that a Malay is a Muslim is decreasing in real significance. Without Islam, will they still be Malays? I wrote ‘Malay the Overseas American’ in 1995 and today this trend is becoming more and more true. Look at the Malay youth today. When Khomeini initiated the revolution of Iran, what he strived for was not mere political autonomy, but what he looked for was cultural independence.
Today we are void of this cultural capital that once made our civilisation viable. Our language is being corrupted and our Culture is reduced to Farce entertainment which are imperfect copies of the western culture adapted in the Malay Language. So what now for the Malays who wants to preserve their identity in this cross-currents of change.
Clearly we can see the move in our society towards multi-culturalism and greater liberty. The progressives who have been western educated and familiar with the idea of the open society is convinced that this system of check and balance, of transparency and the rule of law with economic liberalisation and the protection of the private sphere is the best system that the history of humans has produced. The dissolution of race, greater equality of the sexes, the freedom of religion, speech and association is also part of this modern fabric of society.
This open society advocates a separation of religion and the state and coupled with its humanist convictions fights for humanity such that no man can be an island.If Malaysia is moving towards this direction, then the Malays should take the opportunity to be part of the team who writes the script for this path to be taken. — shalattas.com
From ONE MALAYSIA without Malays, published November 2009.

Nizar says Ketuanan Melayu is unIslamic

By Clara Chooi
IPOH, Dec 14 — The recent spate of racial politicking allegedly instigated by non-Malay politicians in the Opposition, seems to have triggered an internal war amongst the Malay community, creating a widening rift between two factions — the pro-Pakatan Rakyat (PR) Malays and the pro-Barisan Nasional (BN) Malays.
The chasm was further proven today when, in a press conference at the Perak DAP headquarters this afternoon, ousted Mentri Besar Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin (picture) came to the defence of his non-Malay comrades in the PR and condemned the concept of “Malay Supremacy”, adding that it was an “un-Islamic” ideology.
He also urged his fellow Malays to open their eyes and see the BN's or Umno's ploy in using the concept to create a wave of protest against the PR alliance.
“As far as we in PAS are concerned, the entire concept is utter rubbish. There is no such thing as Malay supremacy but what it really is is Umno supremacy,” he said.
He said that PAS, even as an Islamist party, had never been an advocate of such a concept and this stand had been undertaken by the party's spiritual adviser Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat many years ago.
Nizar added that “Malay Supremacy” was anti-Islam and that any Muslim who committed treachery against Islam would be punished in one way or another.
“They will not go unpunished,” he said.
The Bukit Gantang MP added that the Umno Malays were presently attempting to distort all statements and actions taken by the non-Malay politicians in the PR, in order to create a false impression that they were “anti-Malay”.
“They are doing this everywhere and trying to get the Malays to believe them.
“Look at the incident of the frog doormat — they claimed that it was an act of the Chinese stepping on the faces of the Malays,” he said.
In the incident, the Perak DAP had been criticised for stepping on the pictures of PR defectors Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu and Hee Yit Foong during its annual convention in Ipoh recently.
Nizar was speaking out for his non-Malay colleagues in the PR — Taiping MP Nga Kor Ming and Ipoh Barat MP M. Kulasegaran — both of whom had come under fire lately for allegedly making “racial” statements in Parliament.
In Kulasegaran's case, the DAP national vice-chairman had said that the New Economic Policy and the concept of “Malay Supremacy” were obstacles in the quest to achieve racial unity in the country.
Nga, on the other hand, became the recipient of severe criticism when he spoke against the BN government's generous allocation for the construction of mosques in the country.
He had said that between the years 2000 and 2008, the government had spent RM748.26mil on the construction of 611 mosques but had failed to build any churches or Chinese and Indian temples in the same period.
Nga's statements had irked many negative responses especially from the Malay community and a series of police reports lodged against him as well as bad publicity in the local mainstream Malay media.
One particular newspaper has come under intense scrutiny by the Perak DAP secretary however — Utusan Malaysia — and Nga today lodged a police report against writer Awang Selamat and the publication for disseminating false information.
In his report, Nga used the Sedition Act 1948 and Section 506 of the Penal Code (criminal intimidation) against both parties, saying that the accusations made in the articles were baseless and grossly untrue.
He scoffed at the quality of the Malay daily and called it mere “toilet paper”.
“A newspaper without integrity is as good as toilet paper. They seem to have allowed themselves to enjoy this reputation,” he said, during the press conference alongside Nizar today.
Nga's report today was over an editorial by Awang Selamat published yesterday, which claimed that the DAP had plans to oust the Malay Rulers and turn Malaysia into a republic.
The article also accused the party's leaders of challenging the position of Islam as the country's official religion and claimed that they were attempting to rewrite the Constitution.
“He (Awang) also urged Kulasegaran to go back to India where he belonged and me to go to Singapore, Taiwan or Hong Kong,” said Nga.
The enraged Pantai Remis assemblyman said that such views were not representative of the entire Malay community, which he said were generally a friendly lot.
“I firmly believe that they are not qualified to represent the Malays. To the best of my knowledge, the Malays are well-natured, friendly, peace-loving, grateful and hospitable people.
“But these chaps in Utusan and in Umno, those who urinated on posters of us, they are not qualified to represent the general Malays. They bring shame to Islam,” he said.
Nga urged the Malay community to rebut the actions of their pro-BN brethren so that no more acts that tarnished the name of Islam as a religion would performed again.
Nga also said that he would initiate legal action against Utusan Malaysia and file a defamation suit soon.
“Should the case be won and damages be awarded to me, I will donate everything to the construction and refurbishment of mosques in Perak,” he said.
His suggestion was lauded by Nizar, who went further to suggest that any extra could go towards the construction of a mosque bearing Chinese architecture.
Nizar also added to the media conference that Nga was not a person who would criticise Islam or question the rights of the Malays.
“He is in full support of the construction of mosques and his only contention was on the point that fair consideration should be given to the construction of places of worship for all other religions.
“I myself have always been a believer of this,” said Nizar.

‘Pangkor Pele’ plays in London — Jeg HuiDEC 14 — As usual every weekend I will always look for an opportunity to fill up the day in boring London. I received an invitation to attend a session called “The new Perak: Emerging from the Crisis” by Perak Mentri Besar Datuk Seri Zambry Abdul Kader so I guess I wanted to give it a go.
As I didn’t want to be late, after a quick lunch at Thai Square, Strand (being served by a pretty bespectacled Siamese lady – worth noting here) I dashed to the Kings College’s Edmund J Safra Lecture Theatre only to find out the guests of honour were late, as expected.
This time, we had a better proportion of Malaysians from the floor. We had more Malays than UKEC Homecoming for Nik Nazmi, although these so called people who claimed to be multiracial still sit with their own ‘kind’. The Malays with the Malays, the Non-Malays with Non-Malays although the sight of a Datuk with his Caucasian wife of about 40 years from Ipoh somehow added some balance to it.
A good Chinese friend of mine had saved me a good spot and here we go, here we go. I noticed the man of the moment from a group of smartly dressed men taking their seats. Zambry was all smiling (northen slang - ghenyeh) like a ‘kerang busuk’ in the eyes of Pakatan supporters but like a friendly leader for the neutrals and the BN supporters.
MC: Salam 1 Malaysia.
What? A new way to greet Malaysians?
It was my first time listening to Zambry and my take on him is he is indeed a friendly leader. The man got some humour in him as well. A bit about himself during his younger days, he claimed to be very active in football and was dubbed the ‘Pangkor Pele’. I couldn’t hold my laughter any longer when I started imagining Pele and Zambry side by side playing for Team Pangkor in a friendly match.
Man, don’t they look like brothers? Or shall I say father and his 40s son?
Zambry had the State Secretary Dr. Abdul Rahman Hashim and his lawyer Feirouz (who looks like Datuk Seri Nazir Razak) by his side seated on the stage together with the MC. He promised not to be too political during his speech and would rather have a no-holds barred session with the members of the floor. He also commented a bit on how he will do about improving the economy of Perak. He even repeatedly urged the Perakians (and also non-perakians) to return to Perak and develop the state.
At first sight, Dr. Abdul Rahman didn’t look friendly with his long face. Feirouz’s tie was too long. And Zambry couldn’t stop smiling. The hardcore Pakatan fans were not impressed with Zambry’s smile and it clearly showed when they bombarded the questions. One was even seen to be so emotionally engulfed, asking questions while struggling to breathe.
Feirouz was there to read out the Perak Constitution when needed to. There were the same old Q and A you can find these days so I will not elaborate more here. Generally I am satisfied with Zambry’s and Feirouz’s answers to the questions although I could not be bothered as I knew the answer even before the session.
However there’s something new that I haven’t heard of that is under the Perak Constitution, a pact must work officially as a team in order to be recognised as having the immediate majority. During the March 2008 election, Barisan was only short of two seats in order to take the majority. PAS, PKR and DAP however, did not officially work under an umbrella during the election and even by saying that, “WITH THE DISCRETION OF THE SULTAN”, PAS-PKR-DAP was still accepted to be the new lawmakers of Perak.
To be fair, let me remind you that Pakatan Rakyat was not in existent during the last election.
Feirouz then said under the Perak Constitution, if a party has lost its majority, the MB must immediately resign from his post. But Nizar did not even the Sultan has advised him to. Then, I quote Zambry saying “the Divajee Sivakumar” who claimed to be the rightful Speaker suspended Zambry and 8 other BN ADUNs and passed one motion.
“You call this democracy?” Zambry asked the audience and smiled.
I have to agree that Sivakumar made that mistake because he was overwhelmed by emotion. How can you suspend half of the Opposition Team to vote? It’s like having the referee red carding 10 players from the same team right after the kickoff and let the goalie play all alone?
I may sound like a BN supporter now but for the case of Perak, I believe that Pakatan is calling the kettle black and is fighting the losing battle. Be a man. You lose the numbers, you bow out gracefully.
Sept 16, if you had the numbers, are you saying you will dissolve the Parliament?
Well at least according to one smart ass law student (dressed up like a lawyer just to convince the audience that he knows EVERYTHING about the law and Anwar Ibrahim.)
The boy, arrogantly asked Feirouz to read out the Perak Constitution regarding the power of Sultan declaring BN as the rightful lawmakers because he couldn’t find it anywhere and Feirouz read it out word by word quite handsomely.
“WITH THE DISCRETION OF SULTAN this… WITH THE DISCRETION OF SULTAN that...”
The boy could not say anything. He then, out of anger boldly made a statement “I believe if Sept 16 was to materialised, Anwar would have dissolved Parliament”
Zambry quickly replied (with a smile, again), “Brother… trust me, I know Anwar better than you do.”
Then the crowd was laughing at the boy. Clearly a hardcore Pakatan fan here, blinded by the charm words of his idols. Even a neutral like me felt he was ‘too clever’ to say that. Red-faced, he was just speechless.
I always reminded my now defunct rock band to simply have fun when performing in front of a big crowd, as long as you don’t make a fool of yourself.
When the long 3 hour session came to almost an end, the microphone was passed to Abdul Rahman and he suddenly said, with a school-teacher tone, “Based on the questions given by you, it is clear that some if not all of you did not read the case fully, comprehensively and fairly. I am shocked that you are supposed to be talented Malaysians and you should do more investigation not just read and absorb everything you read in the blogs.” (Note: not his real quote, but something like that lah).
To be honest, what Rahman said is true, but maybe not the right manner. We are not schoolchildredn!
One bespectacled M. Nasir look-alike from Swansea immediately rose up and asked Abdul Rahman to take back his words, because he, self-claiming to be representing the members of the floor, felt offended with Abdul Rahman’s remark as if the audience were that stupid.
“TARIK BALIK! TARIK BALIK!”
Haha! What do you think this is? Circus? Malaysian Parliament?
Again Zambry had to save the day. “Dia dah tarik balik la tu…”
The crowd just laughed off the incident and I still smile each time I remember that incident.
“TARIK BALIK!!”
To wrap up the session, Zambry kept reminding himself and the people to do less with politics and work hard for the State of Perak. He told us he just got back from the USA to find investors to develop Perak, helping the state to regain the title the richest state in Malaysia.
PERAK MAJU DAN AMAN.” – Perak – Peace and Prosperity.
Well, best of luck for that mate. I miss the old peaceful Perak, Taiping especially, the town I grew up in.
After checking the goodies (including a Daulat Tuanku badge, Criminalise War badge, Nasi Goreng and currypuffs), I headed home smiling… just like Zambry.
Ghenyeh ghenyeh…
Jeg Hui is a London-based actuarist who reads The Malaysian Insider.

Kelantan: Skandal MPKB-BRI..?

Salam Pencerahan!

1. Saya agak terkejut apabila mendapat tahu bahawa amalan kronisme dalam merompak hartanah perbendaharaan Kerajaan Negeri Kelantan.

2. Selepas saya sendiri turun ke Kota Bharu, Kelantan, saya mendapati Majlis Perbandaran Kota Bharu - Bandar Raya Islam (PMBK BRI) telah menjual beberapa bidang tanah Kerajaan Negeri Kelantan secara kormersial.

3. Saya minta pihak berwajib menyiasat pembelian Tanah Perkuburan Islam di Jalan Hamzah.

4. Saya minta pihak berwajib menyiasat misteri yang menempatkan Pasar Borong Baru Wakaf Che' Yeh yang asalnya merupakan rizab tanah wakaf untuk tujuan perkuburan. Sumber Korporat memberitahu, tanah tersebut dimiliki oleh Sensa Timur Sdn. Bhd. Selebihnya, sila dapatkan penjelasan dari Peguam Nordin Noor.

5. Sila siasat bersama pembelian sebidang tanah wakaf untuk rizab perkuburan Islam di belakang Hotel Perdana. Dipercayai Kelantan Trade Center (KTC) yang sekarang tersergam indah turut didirikan di atas sebahagian kecil tanah wakaf tersebut.
Cantik betul no plate MPV ni... PAS 17 *gambar sekadar haisan

6. Saya juga berharap pihak berwajib dapat menyiasat bagaimana 5 ekar tanah perkuburan di Telipot (Kg. Puteh) yang menempatkan Bengkel MPKB-BRI (hampir 20 tahun) akhirnya dirobohkan, semata-mata untuk dijual kepada seorang kronis EXCO.

7. Satu lagi, dilaporkan, kroni EXCO terbabit diminta membina pejabat "sementara" MPKB-BRI di atas tanah wakaf perkuburan di Panji, tetapi apa yang didapati ialah, pejabat "sementara" tersebut yang berupa "kontena" terus digunakan selama 19 tahun. MPKB-BRI dilaporkan menggadai sebidang tanah wakaf di Telipot (kontra) bernilai RM15 juta kepada kroni terbabit untuk membina prasarana sementara (kontena) yang dikhabarkan nilainya tidak sampai RM5 juta (keseluruhan projek termasuk tanah).

8. Saya tidak mahu menuduh Datuk Takiyyuddin Hassan terlibat kerana dia adalah EXCO yang menjaga MPKB-BRI. kerana dibimbangi ada orang Pas kata saya ini berniat jahat dan tidak ada adab berjemaah dalam Pas.

9. Kalau boleh ditanya, sila tanya siapa Peguam Nordin Noor di sisi Takiyyuddin dalam pemilikan beberapa harta MPKB-BRI secara penuh misteri. Kalau boleh ditanya kepada Nik Muhammad Abduh Nik Mat sekali, sebab dia ini dikenali sebagai orang bijak pandai agama di Kelantan.
  • Firman Allah yang bermaksud, “Dan janganlah kamu cendurung kepada mereka yang melakukan kezaliman, kelak kamu boleh disambar api neraka…” (Surah Hud: 113)
KEFAHAMAN MENGASAK PERUBAHAN

Zainulfaqar Yaacob

Anwar defends his views in leaked BTN video

By Asrul Hadi Abdullah Sani KUALA LUMPUR, Dec 14 — Datuk Seri Anwar Ibrahim stood by his views contained in a leaked video of the National Civics Bureau (BTN) which was made available in Umno-owned blogs, saying its courses have gotten worse now.
A video dated in the early 1990s, shows Anwar (picture) defending Malays' special privileges and saying these rights should not be questioned by non-Malays.
“In the historical context during our agreement in 1957, we gave citizenship to the immigrants (pendatang). Since we have given them (immigrants) citizenship, the question of the Malay’s special privileges should not arise,” he said in a video-taped BTN session.
The opposition leader and former deputy prime minister says he has nothing to hide and blames BTN for leaking the videos.
“I don't have any problems with that because I know (of it).
“I would anticipate that BTN in its crooked ways will not dare release all the videos of all the speeches. So what they would do is selective and will quote out of context and release," he told reporters in the Parliament lobby today.
“I will defend my position. That was the position then as I know as Umno vice-president or deputy-president, it has gotten worse since 98, this selective release is actually by BTN because they don't have the courage to deal and face (it) head on. So they leaked to Umno bloggers,” he added.
Anwar also challenged BTN to release videos of other Umno leaders in the civics course.
“If they have the courage, they should release all of the speeches. I want to hear the speeches of all the leaders including mine. They would not do this because this is typical BTN methods of cowards,” he added.
BTN has come under public scrutiny recently after Pakatan Rakyat-ruled Selangor prohibited state civil servants and students in state-owned institutions of higher education from attending its courses, claiming that they were indoctrination camps by the Barisan Nasional government — aimed at brainwashing Malaysians to hate opposition parties.
PR leaders and former participants have also claimed that the courses were racist and emphasised the idea of Malay supremacy.

Kes saman fitnah Ong 24 FebKUALA LUMPUR  — Mahkamah Tinggi di sini menetapkan 24 Feb tahun depan bagi pengurusan kes saman fitnah RM500 juta oleh Menteri Pengangkutan Datuk Seri Ong Tee Keat terhadap ketua pegawai eksekutif Kuala Dimensi Sdn Bhd Datuk Seri Tiong King Sing.
Timbalan Pendaftar Norazlin Othman menetapkan tarikh itu di dalam kamar hari ini bagi membolehkan kedua-dua pihak menjawab afidavit masing-masing selepas perkara itu dibawa untuk sebutan.
Pada 24 Ogos, Ong yang juga Presiden MCA, memfailkan saman itu terhadap Tiong, anggota Parlimen Bintulu, mendakwa Tiong telah mengeluarkan kenyataan memfitnah kononnya memberi RM10 juta kepadanya, yang telah disiarkan dalam laman web Malaysiakini pada 12 Ogos.

Dalam pernyataan tuntutannya, beliau berkata kenyataan itu tidak benar dan beliau mahu Tiong menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf kepadanya dengan permohonan maaf itu disiarkan dalam semua akhbar utama.
Beliau juga memohon ganti rugi teruk dan teladan dan injunksi untuk menghalang Tiong atau ejennya daripada terus mengeluarkan sebarang kenyataan berunsur fitnah terhadapnya berhubung isu itu.
Ong mendakwa kenyataan itu dibuat dengan niat jahat untuk menghalang penyiasatan yang adil dan betul terhadap penyelewengan dana oleh Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) dan peranan Kuala Dimensi dalam perkara itu.
Kuala Dimensi ialah kontraktor pasang siap bagi projek PKFZ yang turut disiasat oleh Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara.
Ong berkata kenyataan itu telah mencemarkan maruah, imej, integriti dan nama baik beliau di mata awam.
Katanya melalui surat bertarikh 13 Ogos, beliau menuntut Tiong, pengerusi Kelab Anggota Parlimen Barisan Nasional (BNBBC) untuk menarik balik kenyataan itu dan memohon maaf tetapi sehingga kini Tiong enggan berbuat demikian.
Ong diwakili peguamnya Ronnie Tan dan Harjit Singh Sandhu manakala Tiong diwakili Prem Ramachandran. – Bernama

Kes PKFZ, Perwaja sama tapi tak serupa?


Siapakah lagi selepas empat yang terbabit, terbaru bekas pengurus projek Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB), Law Jenn Dong didakwa di mahkamah hari ini berhubung penyelewengan dalam projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang kosnya melambung dari RM2 bilion menjadi RM12.5 bilion.
Atau mugkinkah penahanan dan dakwaan terhadap kes berkenaan terhenti setakat itu, menghulangi episod kes Perwaja, sama tapi tak serupa?
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bimbang ia cuma satu taktik bagi memadamkan skandal berkenaan sebagaimana kes Perwaja sebelum ini.


“Seperti kes Perwaja, ada permulaan kecil tapi jerung-jerung besar tak tertangkap. Langkah awal itu jangan pula untuk memadamkan cerita PKFZ.
“Cerita PKFZ tidak boleh padam selagi ia tak diselesaikan dengan baik,” tegas beliau.
Ketua Umum Keadilan itu berkata, kerajaan perlu lebih bersungguh-sungguh dalam siasatan kes berkenaan bagi merungkai skandal terbesar negara itu.
Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula menganggap perkembangan itu cuma berkaitan usaha kecil dalam permasalahan besar (small piece of a larger picture) skandal berkenaan.
Beliau yang turut mengalu-alukan usaha yang membawa penahanan itu, tapi berharap campurtangan politik perlu diketepikan jika bersungguh mahu ‘mencuci’  skandal itu.
“Jika tidak, tindakan kerajaan hanya menyentuh permukaan masalah sahaja. Tidak lebih dari itu,” katanya.
Law, 51, hari ini didakwa di Mahkamah Sesyen dengan 24 tuduhan menipu melibatkan sejumlah RM116.85 juta dalam skandal PKFZ.
Beliau yang merupakan bekas pengurus projek Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) adalah orang keempat didakwa berhubung dengan penyelewengan dalam projek PKFZ.
Menurut Anwar dan Kit Siang sehingga kini hanya pegawai kanan sahaja yang didakwa manakala pemimpin yang terlibat dalam skandal PKFZ masih bebas.
Mereka yang masih bebas adalah pemimpin kanan Kuala Dimensi Sdn Bhd yang menjadi penjual tanah kepada PKFZ dan kemudiannya menjadi pemaju kepada projek yang menelan wang rakyat sekurang-kurangnya RM4.6 bilion ini.
Pengerusi Kuala Dimensi adalah Bendahari Umno, Datuk Seri Azim Zabidi, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) adalah Pengerusi Kelab Penyokong kerajaan BN, Datuk Seri Tiong King Sing dan timbalannya adalah Ketua Pemuda Umno Kapar, Datuk Faizal Abdullah.
Bekas pengurus besar LPK, O C Phang bersama dua yang lain, Bernard Tan dan Stephen Abok merupakan tiga individu pertama yang didakwa Khamis lalu atas kesalahan pecah amanah berhubung skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) yang didedahkan sejak dua tahun lalu.
Hakim Yong Zarida Sazali membenarkan Phang dibebaskan dengan ikat jamin RM350,000 dengan seorang penjamin dan menyerahkan pasportnya pada 12 Januari depan ketika kes disebut sekali lagi.
Sementara itu, Ketua Pegawai Operasi Kuala Dimensi Sdn Bhd, Stephen Abok dan seorang arkitek, Bernard Tan Seng Swe juga mengaku tidak bersalah di mahkamah yang sama atas dua tuduhan membuat tuntutan palsu bernilai RM5.41juta.
Bernard turut didakwa atas 24 lagi pertuduhan membuat tuntutan palsu bernilai RM112.3juta kepada lembaga tersebut.
Mahkamah membenarkan Stephen dibebaskan dengan ikat jamin RM200,000 manakala Bernard diarah membayar ikat jamin RM250,000 dan kes disebut pada 4 Februari tahun depan.

Najib cuba pulih imej di persidangan Islam antarabangsa?


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Abdul Razak yang terpalit  dengan dakwaan rasuah dan pembunuhan akan menyampaikan ucaptama pada Persidangan Perpaduan Islam Antarabangsa ke-2 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur pada 15 dan 16 Disember ini
Di samping Najib, bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan mewakili Malaysia pada persidangan itu dan timbalan perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga dijangka hadir.
Para ulama’ tersohor telah disenaraikan dalam website persidangan sebagai penceramah termasuk beberapa individu yang terkenal, yang sebenarnya tidak akan hadir.
Kami dapat tahu Syeikh Dr Tawfik Ramadan Al-Bouti, pensyarah kanan di Universiti Damsyek tidak hadir. Begitu juga dengan ulama’ Sunni berwibawa, Habib Ali al-Jifri, pengasas dan pengarah Yayasan Tabah.
Walaupun kedua-duanya tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen, individu-individu yang rapat dengan para ulama’ itu melahirkan rasa prihatin mereka tentang kaedah dan penajaan persidangan itu.
Hubungan rapat di antara Yayasan Kepemimpinan Perdana dengan persidangan itu, penyertaan ahli-ahli politik kanan Umno berprofil tinggi dan tempat itu sendiri, memberi gambaran bahawa terdapat motif politik yang terselindung disebaliknya.
PWTC dikenali ramai sebagai ibu pejabat Umno, dan tempat di mana perhimpunan agung tahunan parti itu di adakan, yang sarat dengan perbincangan bercorak rasis dan hujah retorik.
Yang nyata tidak ada penyertaan dari dua tokoh agama utama di negara ini, Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Nik Mat dan bekas timbalan perdana menteri dan juga ketua pembangkang di
Parlimen, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Kedua-dua Nik Aziz dan Anwar telah disenaraikan di antara 500 tokoh Muslim paling berpengaruh dalam satu penerbitan baru-baru ini, yang dikeluarkan oleh Pusat Pengajian Islam Diraja di Jordan. Anwar termasuk dalam senarai 100 tertinggi tokoh Muslim dalam majalah Time pada tahun 2008.
Ketidakhadiran kedua-dua tokoh ini daalam program persidangan ini, yang mempelopori keamanan dunia dan memupuk perpaduan, telah dibangkitkan untuk pengetahuan pihak penganjur, Muhammad Umar, seorang
warga Britain dan pengerusi Yayasan Ramadhan.
Jawapan yang diperolehi memberi gambaran bahawa “Yayasan Ramadhan adalah sebuah organisasi bebas dan dasarnya tidak mahu terlibat dengan politik dalaman sesebuah negara.”
Perbalahan di antara para pemimpin Umno berhubung isu modul latihan Biro Tata Negara di mana ahli-ahli Pakatan Rakyat mendedahkannya sebagai alat mempromosi semangat kebangsaan Melayu yang melampau telah menenggelamkan mesej perpaduan yang dibawa oleh persidangan ini.

Isu PKFZ: Rakyat mahu tindakan bukan kenyataan retorik

Oleh Mat Zahari Ali

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata rakyat bukannya mahu mendengar penjelasan dan kenyataan-kenyataan retorik dari pemimpin-pemimpin BN berhubung ketelusan kerajaan tetapi tindakan yang diambil bagi mendedahkan skandal PKFZ.

"Hentikanlah semua kenyataan yang hanya mencari publisiti kerana rakyat tidak mahu mendengan kenyataan kosong tetapi rakyat mahu melihat tindakan yang diambil," jelas beliau ketika diminta mengulas berhubung kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin baru-baru ini untuk mengheret semua yang terlibat untuk didakwa.

" Inilah kenyataan demi kenyataan yang rakyat sudah muak tetapi rakyat mahu melihat sejauh mana kerajaan berani untuk mendedahkan isu yang melibatkan wang yang terbesar dalam sejarah penyelewengan wang rakyat.

"Rakyat juga mahu melihat sejauh mana keberanian dan ketelusan SPRM menyelesaikan skandal ini. Ini penting bagi suruhanjaya ini membuktikan ketelusan bagi mengembalikan semula keyakinan rakyat terhadap mereka dan SPRM perlu buktikannya," jelas Tuan Ibrahim ketika di hubungi.

Menurut Tuan Ibrahim setakat ini hanya beberapa 'ikan bilis' yang didakwa oleh SPRM sedangkan 'jerung' sebenar masih terlepas.

"Berdasarkan maklumat yang sedia ada di internet dan di media, rakyat sudah tahu siapa yang perlu di siasat dan siapa yang terlibat. Berasaskan kepada maklumat asas pun rakyat tahu siapa yang seharusnya ditahan kerana ini adalah prosiding biasa.

"Yang ditangkap hanya mereka yang terlibat dalam penyelenggaraan dan mereka yang menjalankan progres projek tetapi bukannya mereka yang menjadi pembuat keputusan kerana orang inilah yang menentukan hala tuju projek rasaksa ini," kata beliau ketika di hubungi.

Projek PKFZ seluas 400 hektar yang akan dijadikan sebagai hab penghantaran kargo bersepadu menimbulkan kontroversi apabila kosnya melambung daripada RM2 bilion kepada RM4.6 bilion.

Siasatan PricewaterhouseCoopers (PCW) dan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara pula telah membongkar skandal PKFZ yang bernilai RM 12.5 bilion bermula dengan pengambilan tanah pada tahun 90 an lagi.

Hari ini, seorang bekas pengurus projek Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) hari ini dihadapkan ke mahkamah atas 24 tuduhan bersama menipu membabitkan RM116.85 juta, menjadi orang keempat yang didakwa dalam skandal projek Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Law Jenn Dong, 51, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Seysen Klang hari ini dan dibenarkan diikat jamin RM250,000 dengan seorang penjamin.

Pada 10 Disember lalu, bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang, Datin Paduka OC Phang, Ketua Pegawai Operasi Kuala Dimensi Sdn Bhd, Steven Abok dan arkitek dari syarikat perunding BTA Architect, Bernard Tan Seng Swee telah didakwa di Mahkamah Sesyen Klang berhubung skandal berkenaan baru-baru ini.

Kes OC Phang akan di dengar pada 12 Januari 2010 manakala kes Steven ,Bernard dan Law pada 4 Februari 2010.

Utusan pula jadi sasaran aduan polis DAP

Akhbar berpengaruh Utusan Malaysia dipertikaikan lagi hari ini berhubung artikelnya yang membayangkan wujudnya usaha "sistematik menuju ke arah negara republik dengan sasaran utama untuk menulis semula perlembagaan."

Naib Pengerusi DAP M Kulasegaran membuat aduan polis terhadap pengarang pojok tersebut, yang dikenali Awang Selamat, berhubung artikel 'Malaysia menuju republik?' dalam edisi mingguannya semalam.

"Apakah para pemimpin DAP yang memperjuangkan gagasan Malaysian Malaysia kini menolak kedudukan Raja-raja dan mahu menjadikan Malaysia negara republik?

"Awang percaya (niat) itu yang tersirat. Tetapi disebabkan rasa terdesak DAP kerana perkembangan politik tidak memihak kepada pembangkang, banyak perkara tersirat sudah menjadi tersurat.

"Semakin banyak petunjuk memperlihatkan persiapan DAP begitu sistematik menuju ke arah negara republik dengan sasaran utama untuk menulis semula perlembagaan.

"Tindakan seorang lagi pemimpin DAP, Nga Kor Ming mempersoalkan peruntukan pembinaan banyak masjid berbanding rumah ibadat lain, adalah satu lagi cubaan untuk menafikan kedudukan Islam sebagai agama rasmi.

"(Ia sebenarnya selari dengan pendirian para pemimpin parti berkenaan yang menolak Malaysia sebagai negara Islam)," artikel tersebut dipetik.

Dalam aduan tersebut, Kulasegaran yang juga ahli parlimen Ipoh Barat menyifatkan artikel tersebut palsu dan berbau hasutan, dan sekali gus menafikan kenyataannya di Parlimen baru-baru ini mempertikaikan hak istimewa Melayu seperti peruntukan Perkara 153.
Beliau, bersama seorang lagi pemimpin DAP dan ahli parlimen Taiping Nga Kor Ming, menjadi sasaran akhbar tersebut dengan dakwaan mempertikaikan hak Melayu dan umat Islam.

Nga dituduh sedemikian selepas mempersoalkan peruntukan besar untuk masjid tetapi jumlah kecil sahaja untuk rumah ibadat bukan Islam di Parlimen minggu lalu.

Khamis lalu, Pemuda MIC menyeret seorang pengarang kanan Utusan Malaysia yang melabelkan India sebagai kaum yang suka buat kecoh dalam satu artikelnya kepada polis.

Aduan polis ketua biro integrasi kaum pergerakan itu MT Padmanathant dibuat terhadap Zaini Hassan itu berhubung artikelnya 'Alkisah India di India dan India di Malaysia'.

Selain dua pemimpin DAP tersebut, Awang juga mendakwa kenyataan pengerusi DAP Karpal Singh juga sebahagian strategi sama apabila mencadangkan bahasa Inggeris diterima sebagai bahasa kedua di negara ini.

"Ia mempunyai muslihat untuk melemahkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, yang kedudukannya begitu eksklusif dalam perlembagaan," artikel pojok itu dipetik.

Awang berpendapat isu-isu yang dibangkitkan itu bertujuan menenggelamkan kes liwat yang dihadapi oleh penasihat PKR, dan juga ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim awal tahun depan.

Dalam aduannya di ibu pejabat polis daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur, Kulasegaran berkata penulis Mingguan Malaysia itu percaya beliau dan Nga sudah bersalah apabila mendesak mereka ditahan bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) atau diseret ke mahkamah.

"Tindakan tersebut dan perkata-perkataan lain dalam artikel tersebut jelas menunjukkan Utusan Malaysia dan penulis berkenaan mencetuskan kebencian kaum yang boleh menjurus kepada ketegangan awam di negara ini," laporan polis itu dipetik.

Isu PAS S'gor: JK disiplin mesyuarat Rabu ini

Jawatankuasa disiplin PAS akan bermesyuarat 23 Disember ini untuk membincangkan jawapan pemimpin-pemimpin PAS Selangor yang diberi surat tunjuk sebab sebelum, berhubung isu kerajaan perpaduan.

Pengerusinya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata antara yang menjawab surat tersebut ialah pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali dan ahli parlimen Shah Alam, Khalid Samad.

Beliau berkata, mesyuarat tersebut akan diadakan di Pejabat Agung PAs di ibunegara mulai jam 2 petang.

Surat tunjuk sebab itu dihantar pada 2 November lalu dan mereka diberi tempoh 14 hari untuk menjawabnya.

Surat tunjuk sebab tersebut dihantar kepada kepimpinan PAS Selangor isu "beberapa kerat pemimpin bermasalah" yang dibangkitkan oleh Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat berhubung soal kerajaan perpaduan.

Pada asalnya, menteri besar Kelantan itu mendesak muktamar khas diadakan untuk membincangkan gelagat beberapa pemimpin yang didakwanya masih berminat dengan idea kerajaan perpaduan seperti Setiausaha Agung Datuk Mustafa Ali, Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa, dan Dr Hassan.

Berikutan itu, satu mesyuarat khas barisan kepimpinan atasan PAS diadakan pada 28 Oktober lalu yang memutuskan untuk mengheret PAS Selangor ke jawatankuasa disiplin parti itu.

Jawatankuasa itu diminta menyiasat sejauh mana kebenarannya tuduhan-tuduhan yang dilemparkan itu.

Sementara itu, ketika ditanya sama ada beliau berpuas hati atau tidak dengan jawapan mereka itu, Tuan Ibrahim berkata: "Kita akan membawanya ke dalam mesyuarat".

PM accepts Sulaiman’s resignation...!!! Bye...bye 1Malaya...??

KUALA LUMPUR, Dec 14 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak has accepted Datuk Seri Sulaiman Abdul Rahman Taib’s (picture) resignation as deputy tourism minister which was made on health grounds.
The Malaysian Insider broke the news on December 4 that the son of the long-serving Sarawak chief minister had tendered his resignation last month
His father Tan Sri Taib Mahmud said Sulaiman was still grieving for his mother who died earlier this year but sources said he had disagreements with his superiors and was upset that Datuk Seri Idris Jala was made a minister.


Sayap pemuda PKR mulakan siri 40 ceramah ‘bela’ AnwarOleh G Manimaran PETALING JAYA, Dis 14 — Parti Keadilan Rakyat (PKR) menerusi sayap pemudanya telah memulakan siri ceramah 40 hari di seluruh negara, dipercayai bagi menjelaskan kepada umum mengenai senario politik parti itu khususnya membabitkan penasihatnya Datuk Seri Anwar Ibrahim.
“Siri ceramah ini sudah bermula kelmarin iaitu di Alor Setar, diadakan semalam (di Kuching), hari ini dan selama 40 hari,” kata Pengarah Strategi PKR Tian Chua ketika dihubungi The Malaysian Insider.
“Tujuan siri ceramah ini adalah untuk menjelaskan kepada ahli-ahli parti dan orang ramai tentang isu-isu semasa,” kata beliau.
Jelas beliau ia dianjurkan oleh Angkatan Muda Keadilan (AMK), sayap pemuda PKR.
“Ia akan membabitkan ceramah selama 40 hari, membabitkan seluruh negara, termasuk negeri Sabah dan Sarawak sekali,” katanya.
Malam tadi ceramah telah diadakan di Kuching dan dihadiri oleh Anwar sendiri.
Anwar kini berhadapan dengan kes liwat, yang kedua sejak 1998.
Kes beliau dijadual untuk didengar selama sebulan mulai Jan 25.
“Adakalanya Anwar sendiri akan hadir siri ceramah ini, adakalanya tidak,” kata Chua.
Siri ceramah itu dilancarkan oleh Anwar yang juga Ketua Umum Pakatan Rakyat di Stadium Mini Keladi, Klang Lama, Kulim.
Dalam ucapannya itu Anwar yang juga Ketua Pembangkang di Parlimen memberi amaran kepada sesiapa sahaja yang cuba menyentuh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat akan mendapat tentangan hebat daripada ratusan ribu rakyat yang menyokong beliau.
Menurut Anwar lagi, dalam isu yang menyentuh kedudukan Nik Aziz sebagai Menteri Besar dan keupayaan beliau mentadbir negeri Kelantan tidak harus dipertikaikan oleh Umno dan Barisan Nasional.
“Saya ingatkan kepada semua sekiranya Tuan Guru, Datuk Nik Aziz disentuh oleh mereka kita tidak akan teragak-agak untuk bangun bukan saja daripada Kelantan malah Kedah dan seluruh negara akan turut sama mempertahankan Tuan Guru kita.
“Jika isu royalti minyak yang sememangnya perlu diberikan kepada Kelantan mereka nafikan. Kemudian isu untuk mengerjakan haji ke Baitullah untuk beribadat pun mereka pertikaikan terhadap Menteri Besar Kelantan.
“Apakah kita mahu biarkan lagi mereka yang tidak tahu menilai dan membezakan antara rasuah dan ibadah ini berterusan mencelarukan masyarakat,” kata beliau dipetik Harakah Daily.

BUSUKNYA UMNO AKAN MENCERAIKAN PERSEKUTUAN?

Selangor berhak tentu sendiri tarikh PRU

PETALING JAYA - Kerajaan Selangor berhak tidak menyertai Pilihan Raya Umum (PRU) yang dijadualkan Kerajaan Pusat dan menetapkan tarikhnya sendiri.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Pusat juga tidak boleh halang jika Kerajaan Negeri mahu memilih tarikh PRU berasingan.

Beliau diminta mengulas rancangan Parti Keadilan Rakyat (PKR) dalam mengekalkan kerusi Dewan Undangan Negeri yang dimenangi dalam PRU ke-12 dalam PRU akan datang.

Abdul Khalid, yang juga Pengerusi PKR Negeri berkata, Pakatan Rakyat (PR) akan berusaha untuk kekal sebagai pemerintah di negeri itu selepas PRU-13.

“Kita akan berusaha kalahkan Barisan Nasional (BN) dan rakyat perlu menilai kebaikan dan faedah yang akan mereka perolehi sekiranya mereka mengundi PR,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan sumbangan RM2 juta kepada 52 sekolah jenis kebangsaan Cina, di sini, semalam.

Mengenai rancangan Kerajaan Negeri hendak melaksanakan sistem sekolah percuma untuk semua sekolah di negeri ini, katanya, ia dapat ditimbangkan jika Kerajaan Pusat memberi peruntukan yang cukup.

Katanya, Kerajaan Pusat mendapat RM16 bilion daripada Kerajaan Negeri dan rakyat negeri ini, tetapi sehingga 27 Oktober lalu, Kerajaan Negeri hanya menerima RM408.26 juta.

“Saya tidak fikir Kerajaan Pusat akan berikan jumlah yang lebih banyak dan saya faham mereka juga perlukan peruntukan untuk jalankan projek. Tetapi sekurang-kurangnya rakyat Selangor berhak mendapat 20 peratus daripada jumlah itu untuk kepentingan dan kebajikan mereka,” katanya.

Katanya, jumlah RM16 bilion itu adalah nilai cukai yang dibayar oleh rakyat negeri ini kepada Kerajaan Pusat dan mereka berhak menerima peruntukan yang sewajarnya bagi tujuan pembangunan.

AMAT MALANG :jika dari artikel tersebut akan ada manusia berfikir bahawa negeri negeri yang ditadbir pr dianak tirikan, jelaslah dari pendapatan yang didapat dan peruntukan yang diberi terhadap negeri pr sangat tidak adil sedangkan kalau diurus sendiri berapakah untungnya kerajaan negeri terhadap hasil mahsul negerinya.

janganlah zalim sangat kalau memang anda pejuang melayu dan menyeru melayu bersatu, ini tidak terhadap negeri melayupun umno busuk usus kata mahadir yang memerintah pusat menganaktirikan negeri pr dimana semangat federalisme? tidakkah nanti apa baiknya kita bersekutu kalau kita dibiar bersendiran? jangan sampai ada orang berfikir dan berkata: baiknya aku berdiri sendiri alias berpisah dan bercerai.

Melayu berjiwa merdeka. Melayu sakit jiwa. Melayu berjiwa hamba.


Bagaimana kita nak latih diri kita menjadi orang yang sedar diri, tak bangga diri, tak riak, tak sakit jiwa, malah... sentiasa feel good terhadap diri sendiri?

Senang jer... selalu beristigfar dan kita tengok sekeliling... tanya diri kita soalan-soalan ini. Kalau aku kaya... ada orang lebih kaya dari aku. Kalau aku susah dan miskin... ada orang yang lebih susah dan miskin daripada aku. Kalau aku pandai atau banggang.... ada orang yang lebih pandai atau banggang daripada aku. Kalau kita kuat beribadat dan islamik.... ada orang yang lebih hebat ibadat amalan serta islamiknya daripada aku. And... so on ler. Latih tubi soalan-soalan ini pada diri kita. InsyaAllah... kita akan jadi manusia yang down to earth serta dapat menghindarkan diri kita daripada sejenis 'sakit jiwa' yang merasakan diri kita ini HEBAT segalanya.

Ini akan membuat kita rasa lebih bersyukur, lebih redha, lebih tenteram fikiran dan jiwa dan lebih bahagia.

Memang ler kekadang Allah SWT akan menduga kita dengan pelbagai dugaan, tapi.. deal with them dengan seberapa daya upaya dan jangan cepat putus asa. Berusaha... berikhtiar.... berdoa dan bertawakkal. Allah SWT pasti bersama kita.

Dari segi ekonomi... kita mesti hidup dengan mengukur baju ikut badan sendiri. Jangan terkecil dan jangan terlalu besar, sebab... yang akan menanggungnya ialah kita. Kita juga mesti tahu keutamaan kita, apa prioriti kita. Itu yang kita kena dahulukan. Yang dahulu kita dahulukan... yang kemudian kita kemudiankan.

Sejak dari dulu lagi, orang Melayu banyak bergantung kepada bantuan kerajaan. Sebab itu, mereka terlalu taksub dan sensitif dengan Ketuanan Melayu serta hak-hak istimewanya. Mereka jadi paranoid kerananya. Sentuh sikit.. maka mengamuklah mereka. Akibatnya... mereka menjadi mua, tiada bantuan mereka teraba-raba... hilang upaya... hilang daya. Macam si buta kehilangan tongkatnya.

Aku masih ingat kata-kata nasihat daripada seorang rakan berbangsa Cina. Dia bukan Cina kaya tapi macam aku juga... biasa-biasa. Kata dia... kita bukan orang kaya yang ada banyak harta. Harta kita ialah our children. Sebagai orang biasa, kita tak mampu nak tinggalkan harta kepada anak-anak kita. Apa yang kita boleh buat ialah give them good education so that they can survive later on. Untuk itu, kita kena set prioriti kita agar menjurus ke arah itu.

Dan... yang buat aku respek giler sama dia ialah he walks what he talks. Cara hidup dia simple giler. Tapi... untuk pelajaran... makan minum dan kesihatan anak-anak dia, dia berabis giler. Duit yang kita spend untuk education anak-anak kita, anggap sebagai investment kita. Anak-anak kita... tanggungjawab kita. Don't be dependant on others. Now... anak-anak dia semuanya berjaya. Itu ler nasihat seorang rakan berbangsa Cina kepada aku. Nasihat itulah yang jadi pendorong aku.

Apabila tengok sikap kebanyakan orang Melayu.... sedih. Mereka terlalu mengharapkan bantuan daripada kerajaan. Priority... lebih kepada benda lain. Pelajaran anak-anak tak diutamakan. Aaahh... apa risau, kerajaan ada untuk membantu kita. Masa depan orang Melayu terjamin punya... kerana, kita ada hak istimewa. Apa gunanya Ketuanan Melayu??

Itulah mentaliti orang Melayu... Malang sekali, mereka tak sedar yang sebenarnya hak-hak istimewa orang Melayu ini sudah mati... dibunuh oleh UMNO, parti yang mereka sanjung tinggi.... dulu, kini dan selamanya.

Namun.. ada juga Melayu yang miskin tetapi sedar diri yang ada maruah dan harga diri. Contohnya, seorang jiran terdekat aku. Suami isteri tiada pelajaran dan tiada kerja tetap. Malah, si suami membaca dan menulis tak berapa nak boleh. Tapi... pasal pelajaran anak-anak, mereka ambil berat dan perhatian. Untuk menyara dan menyekolahkan anak, macam-macam kerja mereka buat. Ambil upah potong rumput... bersihkan kawasan rumah orang.... basuh baju, jadi jadi baby-sitter.... dan apa jua kerja yang halal. Dengan duit itulah, mereka menyekolahkan anak-anak mereka hingga ke peringkat universiti tanpa mengharapkan duit PTPTN daripada kerajaan.

Resipinya mudah.... Sedar diri, ukur baju di badan sendiri, redha dengan apa yang ada, berusaha dan beriktiar, berdoa dan bertawakkal. Tidak pulak mereka nampak 'sakit jiwa' dengan keadaan mereka, in fact, mereka sentiasa feel good about themselves.... bersyukur dengan apa yang Allah berikan kepada mereka. Mudahkan, resipinya??

Berapa ramai orang Melayu yang mempunyai kesedaran seumpama ini?? Ada... tapi masih ramai Melayu yang perasan... mereka Melayu HEBAT. Berasa hebat kerana ada Ketuanan Melayu. Ramai yang masih leka dan tidak sedar hakikat sebenar yang berlaku?? Kerana mereka tidak sedar, yang mereka kena tipu!! Ha ha ha ha... Melayu... TIPU... Melayu!!!

Mereka... masih tidak sedar diri, mereka.... masih angkuh dan bangga, masih bodoh sombong dan mereka... masih lagi 'sakit jiwa' sebenarnya.... Inilah Melayu yang diperguna oleh UMNO demi mempertahankan kelangsungan kuasa mereka. Mereka ini.... Melayu yang masih BERJIWA HAMBA!!

Kemuncup punca PAS kalah di TerengganuDatuk Seri Tuan guru Haji Abdul Hadi Awang, pernah berkata dalam ucaputama bertempat di Markaz Tarbiyah Kubang Lembek pada tahun 2004 yang sama seerti dengan Ucapan pesuruhjaya PAS Datuk Ustaz Haji Harun Taib di pertemuan dengan blogger di sebuah restoran di Kuala Terengganu baru baru ini.

“Jangan Hirau Kemuncup di Jalanan”- “kalau hendak sumbat gol jangan peduli kemuncup”.

Kedua dua perkataan itu bermaknanya sama sahaja yang mana boleh diertikan jangan hairau dengan kemuncup yang tertusuk pada seluar panjang yang dipakai pemin bola sepak.Atau pada seluar (pakaian) yang dipakai oleh para pemimpin PAS dan ahli ahli serta penyokongnya.

Kemuncup sejenis benda yang walaupun tidak merbahaya, tetapi ia membuat kita tidak selesa apabila terkena pada seluar yang kita pakai. Sebab itu apabila hendak diadakan perlawanan bola sepak padangnya mesti bersih agar jangan ada sebatang pun pokok kemuncup.

Mengapa? Pasti ada sebab musababnya. Barangsiapa pernah bermain bola sepak mereka pasti tahu jika kemuncup yang tertusuk pada seluar jika mereka pakai seluar panjang. Jika mereka pakai seluar pendek sudah tentu kemuncup itu terlekat pada setokinnya.

Kemuncup memang tidak merbahaya tetapi menyakitkan sehingga membuat sesiapa sahaja tidak selesa dalam perlawanan bola sepak njika tertusuk mencup pada seluar dan setokin.

Kalau kita tidak hairau dengan memuncup yang sentiasa ada dalam perjuangan PAS sudah barang tentu suatu kesilapan yang tidak boleh dimaafkan, kerana Saidina Omar RA pernah berkata, selagi ada maksiat selagi itu ia tidak akan mencapai kemenangan.

Bagi saya kemuncup dalam perjuangan ialah “maksiat” yang dilakukan oleh para pemimpin dan ahli ahli PAS yang barangkali masih tidak disedari hingga kini.termasuk masih ada yang mengamalkan riba dengan alasan tak apa.

Tidak hairau dengan kemuncup dijalanan atau dipadang bola sepak bermakna tidak ambil berat dengan maksiat yang berlaku atau dengan kata lain masih ada para pemimpin yang melakukan maksiat miskipun kecil.

Maksiat adalah suatu dosa.Baik yang besar maupun yang kecil, ia tetap dosa pada Allah dan manusia. Walaupun ia dosa kecil, tetapi kata Saidina Omar RA, dia akan menjadi besar jika terus terusan dilakukan. Dia juga akan jadi dosa besar jika berkata, ah…tak apa, dia hanya dosa kecil sahaja.

Saya tidak tahu mengapa Datuk Seri Haji Abdul Hadi Awang dan Datuk Harun Taib tergamak berkata demikian. Apakah yang motif sebenar. Hendak katakana mereka bergurau tak mungkin, kerans sorang pemimpin dilarang bergurau, kerana umum menyangka ia suatu reality.

Main bola sepak pasti ada gangguan jika tertekat kemuncup. Apatah lagi dalam perjuangan Islam yang memerlukan integeriti supaya undi dan sokongan rakyat yang beragam dan punya pelbagai latarbelakang geografi dapat diraih.

Bagi saya tersangat malang apabila seorang pemimpin PAS berfahaman demikian yang mungkin ada kaitan dengan faham “pragamatifisme” yang sangat bercanggah dengan Islam yang diajar oleh Rasulullah SAW.

Yang peliknya kita benci dengan faham pragamatif, tetapi kita mengamalkannya sama macam UMNO yang jadikan fahaman pragamatifisme itu sebagai pegangan untuk mendapat undi dan sokongan masyarakat pelbagai kaum dan agama.

Faham prgamatif ialah mengikut kehendak satu satu kaum dan satu satu agama agar dapat memuaskan hati semua rakyat pelbagai kaum, termasuk melesenkan arak ,judi dan hiburan yang melalaikan miskipun itu adalah maksiat.

Kalau Umno yang buat tidak mengapalah kerana parti mereka bukan parti Islam, tetapi Jika PAS yang buat amat malangnya kerana dasarnya adalah Al Quran dan Hadis.

PAS LANCAR ' UMNO PENNGKHIANAT RAKYAT'Sebagai memintas program 'Umno Juara Rakyat' pada tahun depan, PAS pula menganjurkan 'Umno Pengkhianat Rakyat' bagi "membongkar segala pembohongan dan juga kezaliman" parti Melayu itu kepada orang Melayu dan umat Islam.

"Jentera penerangan (PAS) di semua peringkat diminta bersedia untuk menggerakkan kempen ini hingga ke peringkat akar umbi, khususnya di kubu-kubu kuat Umno bagi memastikan rakyat dapat melihat wajah sebenar Umno,' kata ketua penerangan PAS Idris Ahmad.

Program 'Umno Pengkhianat Rakyat', yang akan dilancarkan 9 Januari ini, akan dilengkapi dengan buku kecil yang mendedahkan tindakan Umno terhadap orang Islam dan Melayu di negara ini, katanya lagi.

Kenyataan Idris itu dipercayai sebagai reaksi usaha Umno untuk menganjurkan program 'Umno Juara Rakyat' pada Januari ini dalam usaha menggerakkan jentera parti itu di peringkat akar umbi bagi persiapan menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Menurut Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin, keputusan menganjurkannya dibuat dalam mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti itu, 4 Disember lalu.

Program raksasa itu, yang dilaporkan antara usaha mentransformasi Umno dalam memperkasakan masyarakat Melayu, akan dirasmikan presidennya Datuk Seri Najib Razak.

Muhyiddin dipetik berkata, serentak dengan pelancaran 'Umno Juara Rakyat', semua ahli Umno dminta menggerakkan kerja mereka bagi menghadapi persiapan pilihan raya umum ke-13.

Dengan nada seumpamanya, Idris juga menyeru semua ketua penerangan PAS supaya bekerja keras "untuk memastikan Umno dapat ditumbangkan di kubu-kubu kuat mereka" pada pilihan raya tersebut - yang dijangka lebih sengit daripada sebelumnya.

"PAS akan menggunakan segala kemudahan media dan saluran maklumat yang pelbagai bagi memperjelaskan fakta-fakta kezaliman yang selama ini disembunyikan oleh Umno," katanya.

"Umno yang selama ini selalu melaung-laungkan slogan 'Hidup Melayu' kini tersepit kerana semakin ramai orang Melayu hilang kepercayaan kepada Umno selepas beberapa siri kezaliman yang mereka lakukan."(malaysiakini)

Satu lagi kegagalan projek BN Selangor


Kerajaan negeri Pakatan Rakyat Selangor sedia membantu mengatasi masalah yang dihadapi oleh para pembeli rumah di Bandar Alam Mutiara dekat Ijok, demikian menurut satu kenyataan dari pejabat Menteri Besar.
Projek Bandar Alam Mutiara merupakan satu lagi projek yang gagal disiapkan oleh kerajaan negeri pimpinan Umno-Barisan Nasional terdahulu.
Menurut kenyataan itu, ini merupakan laporan keempat dari siri pendedahan oleh Pejabat Menteri Besar untuk memberi gambaran jelas mengenai projek tanah Rancangan Revolusi Hijau Dua (RRH2) yang pada asalnya bertujuan untuk menolong golongan miskin melalui pertanian.

Laporan ini diedarkan kepada orang ramai setelah Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggunakan kuasanya dibawah Seksyen 2C Akta Rahsia Rasmi 1972 untuk mendeklasifikasikan dokumen-dokumen yang terlibat.
Projek ini berlandaskan tanah RRH2 yang berkeluasan 2,136 ekar di mukim Ijok dan melibatkan 712 peserta RRH2. Mereka telah menyerahkah hak mereka atas tanah untuk dimajukan oleh syarikat swasta.
Seramai 212 pembeli rumah yang telah membelanjakan RM9,500 seorang untuk bayaran kemajuan (progressive payment) untuk pinjaman perumahan walaupun projek berkenaan telah diisytiharkan sebagai “terbengkalai” oleh Kementerian Perumahan Dan Kerajaan Tempatan pada tahun 2006.
Syarikat pemaju yang membangunkan projek ini ialah Mujur Zaman Sdn Bhd, yang modal berbayar RM2.00 sahaja. Mengikut rekod, syarikat ini bersetuju memberi pampasan sebanyak RM360,000.00 kepada setiap peserta RRH2 iaitu wang tunai sebanyak RM180,000 serta sebuah rumah bernilai RM180,000.00.
Syarikat, yang sekarang telah diletakkan dibawah status “receivership”, juga didapati telah membuat 19 gadaian bank atas tanah-tanah yang terlibat.
Namun demikian projek rumah sehingga kini masih belum dapat disiapkan manakala peserta RRH2 masih tidak menerima pampasan yang dijanjikan.

Salah laku Ahmad Said terus diasak sebelum bersara


Para pemimpin Pakatan Rakyat terus mengasak kredibililiti Datuk Seri Ahmad Said Hamdan, Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan dakwaan salah laku melibatkan kontrak membekal peralatan dan uniform kakitangan baru.
Ahli Parlimen Keadilan – Kapar, S Manikavasagam telah membuat laporan di Balai Polis Daerah Klang pada jam 11.30 pagi semalam berhubung dakwaan bahawa kontrak bernilai RM7.5 juta diberi kepada
sebuah syarikat, melalui rundingan terus.
"Ahmad Said memberi kontrak ini tanpa mengikut prosedur dan kos uniform itu telah dinaikkan berlipat kali ganda selepas kerja-kerja jahitan disubkontrak kepada dua buah syarikat lain di Kajang dan Kuala Lumpur," katanya kepada para pemberita semalam.

Manikavasagam berkata, "saya ada bukti berupa inbois untuk saya kemukakan pada persidangan Parlimen akan datang."
Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Klang, Penolong Pesuruhanjaya, Mohamad Mat Yusof mengesahkan telah menerima laporan itu.
Ahmad Said meletak jawatan sebagai pesuruhjaya SPRM, berkuatkuasa pada 31 Disember ini dan akan digantikan oleh timbalannya,  Datuk Abu Kassim Mohamad.

MACC dragging feet in PI Bala case

balanaltantuya.jpgKUALA LUMPUR: The lawyer for private investigator P. Balasubramaniam recently offered his help to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) in its investigation into his client’s allegations of blackmail and bribery that implicate people close to the Prime Minister and his wife.
Americk Sidhu emailed MACC officer Abdul Rahman Bachok last Dec 4 and again on Dec 10, saying he could secure Bala’s cooperation in the investigation.
However, apart from a phone call from Abdul Rahman on Dec 8 to confirm the email sender’s identity, Americk has not received any response from Abdul Rahman or the
MACC, fugitive blogger Raja Petra Kamarudin reports in a blogpost today.
“It appears like they are stumped and do not know what to do,” said Raja Petra, who is in self-imposed exile from Malaysia.
“To respond would mean that the MACC would have to meet Bala and take his statement, which is clearly something they would not like to do.”
Raja Petra–popularly known as RPK—suggests that the MACC is hoping that Bala is not contactable so it can close the file and declare that it is not able to proceed any further in the investigation.
Last Dec 3, Parti Keadilan Rakyat (PKR) Youth leader Shamsul Iskandar Mohd Akin lodged a report with the MACC, asking it  to investigate Bala’s revelations, posted on YouTube and widely reported by online media, but ignored by Malaysia’s mainstream newspapers, which are either aligned to or controlled by the ruling elite.
Bala, a former police officer, reaffirmed a sworn statement he made on July 4, 2008, which alleged a link between Prime Minister Najib Abdul Razak and murdered Mongolian model Altantuya Shaaribuu.
However, he said, he was blackmailed and bribed into issuing a second statutory declaration contradicting the first and into leaving Malaysia.
Following Shamsul’s report, the MACC asked him to help locate Bala, and Shamsul said he would contact Bala’s lawyer.
RPK suggests that the MACC was still deciding how to respond without hurting Najib’s future.

Konvensyen Blogger turut dibuka kepada penyokong PASKenyataan Media

Berikutan begitu banyak permintaan kalangan Blogger yang menyokong PAS bagi menyertai Konvensyen Blogger PAS 2009, maka Parti Islam SeMalaysia (PAS) dengan ini membuka penyertaan yang sebelum ini dihadkan kepada Blogger kalangan ahli PAS sahaja kepada semua blogger-blogger pro-PAS yang berminat.

Bagi yang berminat menyertai konvensyen pada 20 Disember ini bolehlah mendaftar kepada penerangan.paspusat@yahoo.com dengan menyertakan Nama Sebenar, No. Kad Pengenalan, Alamat Blog, Email dan No. Telefon Bimbit.

Hanya peserta yang mendaftar awal, iaitu sebelum 18 Disember 2009 sahaja yang akan dibenarkan masuk ke Dewan Dat’ Fadhil Noor, Markaz Tarbiyyah PAS Taman Melewar.

Program akan dirasmikan oleh Presiden PAS, YB Tuan Guru Dato’ Hj Abd Hadi Awang dan Kelab Blogger PAS akan turut dilancarkan pada hari berkenaan.

Ketua dan Setiausaha Penerangan PAS disemua peringkat yang bukan Blogger diwajibkan hadir bagi mendapatkan informasi terkini perkembangan dunia siber bagi membantu gerak kerja parti dimasa akan datang.

Ust Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat

Usul bincang laporan kerugian kewangan Petronas RM 58 bilion ditolak speaker...!!!KUALA LUMPUR, Dis 14 — Dewan Rakyat hari ini menolak usul bagi membincangkan Laporan Kewangan Petronas separuh tahun pertama 2009 yang dibawa Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Timbalan Speaker Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata usul berkenaan ditolak mengikut Peraturan 18(2) kerana tidak mempunyai perkara yang perlu disegerakan.
Bagaimanapun, Wan Junaidi berkata, perkara itu masih boleh dibangkitkan pada masa akan datang contohnya ketika Dewan Rakyat membahaskan bajet tambahan.
Melalui usul tersebut, Anwar mendakwa laporan itu menunjukkan kejatuhan purata pendapatan Petronas sebanyak RM58 bilion atau 37.5 peratus berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas yang diumumkan pada 8 Dis lepas.
Beliau berkata perkara itu menjejaskan kedudukan ekonomi, kewangan dan Bajet 2010 negara yang sedang dipertimbangkan oleh Dewan Rakyat.

Mem'BTN'kan blogger?

Saya tidak dijemput menghadiri apa yang disebut sebagai program "mem'BTN'kan blogger" Ahad ini kerana dua sebab:

1. Orang pun tak teringin nak jemput saya, hatta kalau saya ahli PAS sekalipun.
2. Kalau saya pergi pun, mungkin saya tidur kerana saya tak fikir persembahan yang bakal dibuat akan menjadikan saya jaga dan bersemangat. Lagi baik aku membuta di rumah buruk aku.

Apa pun, saya boleh faham kenapa blogger yang mengkritik PAS dibenci. Saya bawak satu cerita.

Di tahun-tahun awal zaman kepimpinan ulama dalam PAS dahulu, Almarhum Ustaz Abu Bakar Hamzah mengkritik Ketua Dewan Ulama PAS ketika itu yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa, Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana, pada pandangan beliau, tak perform dalam Dewan Rakyat. Tok Guru hanya bercakap pada peringkat dasar sahaja. Pada peringkat jawatankuasa, Tok Guru tak bercakap langsung, kata Ustaz Abu Bakar. Sedangkan, katanya lagi, amat penting bagi satu-satunya wakil PAS dalam Dewan Rakyat ketika itu bercakap di peringkat jawatankuasa.

Saya masih ingat lagi ketika itu, ramai pemimpin PAS yang secara diam-diam bersetuju dengan kritikan Ustaz Abu Bakar terhadap Tok Guru. Tetapi, tidak ada yang berani yang menyokong kritikan beliau malah mencemuh Ustaz Abu Bakar bila perkara itu ditanya oleh ahli-ahli kepada mereka.

Akibatnya, Ustaz Abu Bakar pernah diejek-ejek sebagai taghut oleh ahli-ahli PAS. Perkara itu berlaku di luar persidangan Muktamar PAS yang ketika itu berlangsung di Dewan Bahasa dan Pustaka.

Sebab itulah saya tak kisah langsung kalau saya dituduh kafir, Yahudi, batil dan sebagainya. Perkara itu lumrah dan boleh difahami. Dan, tentulah tidak adil bagi penganjur Konvensyen Blogger PAS untuk menjemput kafir dan Yahudi yang batil (imej di bawah copy and paste tanpa izin dari blog orang kampung dan kawan saya, Ustaz Idris Ahmad - ayah dan abang dia pernah menjadi Tok Guru saya malah saya mengaji Matan Jurmiah tak habis dari abang ipar dia, Ustaz Man. Harap diizinkan).Berkaitan:
Konvensyen Blogger PAS Untuk Mem"BTN"kan Blogger?
by bakaq a.k.a. ~penarik beca