Sabtu, 21 November 2009

SPRM Perlu Hentikan Bersandiwara

Tindakan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan enam anggota Pemuda Umno Bahagian Kota Tinggi pada Jumaat dilihat hanya sebagai sandiwara SPRM untuk memulihkan imej setelah tercalar teruk ekoran keputusan mahkamah yang tidak membenarkan SPRM melakukan siasatan di luar waktu pejabat seperti yang lazim dilakukan oleh SPRM.

Ia bukan satu tindakan yang jujur kerana sebelum ini sudah berlaku kejadian seumpama itu apabila kredibiliti SPRM merudum dengan teruk, mereka melakukan penahanan seorang ADUN UMNO Terengganu, kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.

Tetapi selepasnya, apa yang berlaku?

Tiada sebarang pun tindakan diambil.

Hal yang sama juga bakal berlaku ke atas enam anggota Pemuda Umno Bahagian Kota Tinggi yang ditahan. Keenam-enam suspek berusia antara 30 dan 40 tahun, ditahan pada pukul 2 pagi di rumah bekas anggota jawatankuasa sayap itu selepas didakwa cuba memujuknya agar menarik semula peletakan jawatannya dengan menawarkan RM40,000.

Justeru itu dakwaan Menteri Besar Johor Datuk Abdul Ghani Othman bahawa tindakan SPRM itu kononnya tidak menyebelahi mana-mana pihak dalam menjalankan tugas mereka adala hanya sebagai satu usaha untuk membersihkan nama SPRM yang telah diketahui umum melaksanakan siasatan berpilih, tidak telus, kejam serta tidak profesyenal.

Politik suku, pentadbiran suku, lama-lama penyokong jadi tiga sukuApabila ditanya mengenai kedudukan menantu Menteri Besar Kelantan, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan juga mengenai tajaan menunaikan haji ke Tanah Suci, Bernama hari ini melaporkan Setiausaha Badan Perhubungan PAS Kelantan Mohd Zaki Ibrahim berkata: "PAS Kelantan tidak pernah membincangkan soal ini kerana ia bukan perkara politik sebaliknya ia masalah pentadbiran yang boleh diselesaikan sendiri Tok Guru (Nik Aziz) selaku Menteri Besar".

Pertama sekali, saya fikir para pemimpin PAS perlu diberi kursus untuk menjawab soalan wartawan. Sepanjang pemerhatian saya, pemimpin PAS adalah antara spesis yang paling mengerikan dalam dunia ini bila berhadapan dengan soalan wartawan. Kadang-kadang, merapu tak tentu hala.

Tu pertama. Yang kedua, saya nak bagi contoh. Katakan pemimpin parti cap ayam raba pungkoq janda di Puduraya. Benda tu jadi heboh satu negara.

Selepas itu berlakulah mesyuarat parti cap ayam itu. Dah selesai mesyuarat, para pemberita mengejar ketua penerangan parti itu. Depa pun tanya, "Oleh kerana perbuatan pemimpin parti anda boleh disifatkan mencemarkan nama baik parti sampai pemimpin lain dalam parti anda kena perli di airport dan ada yang kena kepung serta dihujani pelbagai soalan di rumah orang kenduri, apakah keputusan parti anda mengenai perbuatan beliau meraba pungkoq janda di Puduraya tu?"

Lalu Ketua Penerangan pun menjawab, "Parti cap ayam tidak pernah membincangkan soal ini kerana ia bukan perkara politik sebaliknya ia masalah peribadi yang boleh diselesaikan sendiri oleh Mamat tu selaku tukang raba pungkoq janda".

Kalau saya jadi ketua parti, saya akan hantar ketua penerangan itu menghadiri kursus bercakap kepada press.

Anwar: Dwi-Parti Hanya Akan Berjaya Jika PR Tonjol Pentadbiran Cemerlang


Sistem politik dwi-parti akan hanya punyai kredibiliti jika Pakatan Rakyat berjaya menjadikan negeri-negeri yang ditadbirnya sebagai pemangkin urus tadbir yang cemerlang, dan pembela golongan miskin.

Sehubungan itu, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim menggesa gagasan itu supaya bertungkus-lumus memastikan Selangor, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan menjadi contoh model pentadbiran mapan untuk diteladani Barisan Nasional.

"Kerajaan negeri perlu menunjukkan teladan melalui dasar-dasar yang dirumuskan. Dasar yang memberi penekanan kepada urustadbir yang baik, kepedulian kepada yang lemah, dan memelihara sumber alam dan bumi," kata Anwar.

Mantan Timbalan Perdana Menteri ini berkata demikian dalam ucaptama di simposium 'Pakatan Rakyat dan Pembikinan Sistem Dua Parti' di Kuala Lumpur hari ini. Anwar Ibrahim menegaskan keputusan PRU-12 lalu menunjukkan rakyat mahu sistem kerajaan dipulihkan, dan bukannya salinan pendua kerajaan Umno-BN.

"Kini sudah ada ruang untuk Pakatan Rakyat melalui kerajaan-kerajan negeri dibawah pentadbiranya untuk mengetengahkan agenda reformasi, dan memastikan kesilapan lalu dibawah pentadbiran leaps tidak berulang lagi," kata Anwar.

Simposium anjuran Institut Kajian Dasar ini membincangkan persoalan sistem dwi-parti yang menjadi buah-bicara masyarakat hari ini. Membincangkan kewajaran sistem dwi-parti di laksanakan di Malaysia, wacana ini turut disertai oleh pakar Perlembagaan Profesor Dr. Abdul Aziz Bari, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Sivarasa Rasiah dan Exco Kelantan Husam Musa.

Membicarakan soal sistem dwi-parti, Anwar berkata idea ini bukanlah sesuatu yang baru di negara kita. Bahkan, sistem dwi-parti yang kita kenal hari ini adalah olahan dari konsep kerajaan berteraskan parti pemerintah dan parti pembangkang.

Dalam ucapannya beliau menambah, pembentukan sistem dwi-parti gagal dizahirkan kerana dihalang oleh institusi kerajaan yang parah dalam rasuah, dan perilaku pemerintah yang sewenang-wenang mencabul sistem demokrasi negara.

"Idea sistem dua parti ini hangat perkatakan sejak tahun lepas. Bahkan sambutan yang diterima idea dwi-parti ini begitu besar seraya mencadangkan kewujudan gagasan parti kedua mampu memulihkan demokrasi negara," kata Anwar.

Namun rakyat terus berharap, sehubungan itu Anwar menyeru Pakatan Rakyat untuk tidak menghampakan aspirasi rakyat dan komited kepada piawaian urustadbir kerajaan yang tinggi.

"Di negeri-negeri Pakatan Rakyat, kita perlu tunjukkan keadilan, dan dasar keterbukaan yang menghormati hak asasi rakyat seluruhnya dan hak individu setiap warganegara," kata Anwar.

Anwar dalam ucapannya menambah keutamaan hari ini bukanlah untuk memaksakan pembentukan sistem dwi-parti keatas rakyat Malaysia, sebaliknya penekanan harus diberi kepada menjamin kebajikan rakyat di negeri-negeri Pakatan Rakyat dalam iklim pengurusan ekonomi cermat dan berhemah.

Anwar menyorot perhatian hadirin kepada siri-siri pencabulan tidak bertanggungjawab oleh sekumpulan elit manusia yang mahu kekal sebagai kuasa politik dominan di Malaysia.

Pemimpin reformasi ini mengingatkan Pakatan Rakyat bahawa masih banyak perkara yang perlu dilakukan sekiranya Pakatan Rakyat mahu menjayakan sistem dwi-parti ini, terutama sekali apabila berhadapan dengan jentera gergasi kerajaan Pusat.

Task force to probe Wong’s death


( Patrick Wong & Zorro )
KUALA LUMPUR: Speculation is rife that Datuk Patrick Wong was killed for reasons other than robbery or business rivalry.

Police said a task force will be formed to look into the death of the 57-year-old former president of Master Builders Association Malaysia.

It is believed he was pushed from the first floor of his house while struggling with three armed robbers.

The city’s deputy CID chief, Asst Comm Khairi Ahrasa, said although the police were looking at robbery as the motive, they were also considering other possibilities, including business rivalry.

Three robbers with parangs are believed to have entered Wong’s house in Bukit Bandaraya Bangsar through the back entrance, although no one saw them making the entry.

They are believed to have gone straight to the first floor to confront Wong in his computer room. Wong was afterwards found sprawled on the ground floor.

During the incident, Wong’s daughter was in the kitchen with the maid while his 25 year-old, son who was in the bathroom, was reported to have been slashed on the arm when he tried to put up a fight with the fleeing robbers.

The robbers took the daughter’s wallet, containing about RM300, and fled.

Wong, the managing director of Satujaya Sdn Bhd, was rushed to a private hospital but died in a coma on Thursday morning.

Tutup Tipu Dengan Tipu, Nampak Bodoh Pun Tak Kisah...Beginilah situasinya apabila sipenipu cuba menutup penipuannya dengan penipuan... akhirnya dari 10 patah kata diucap, 15 darinya adalah tipu.

Itulah UMNO/Beer eNd...

Sumber Rakaman - Jiwo Kelate

Husam patut tinggalkan PAS?


PETALING JAYA, Nov 21 – Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa yang semalam mengakui wujudnya elemen konspirasi untuk menjatuhkan beliau wajar meninggalkan kerajaan negeri dan PAS?

Pembantu kanan, Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang minggu lalu dipecat sebagai pegawai perhubungan korporat Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) minggu lalu berkata beliau amat gembira jika Husam meninggalkan kerajaan negeri Kelantan.

Kata beliau, tidak berada dalam kerajaan negeri dan meninggalkan PAS adalah yang terbaik buat Husam.

“Saya akan merasa amat gembira jika Datuk Husam tinggalkan kerajaan negeri Kelantan. Ini kerana semenjak tiga tahun saya mengenalinya, saya dapat merasakan betapa penderitaan yang menimpanya dan keluarganya kerana sandiwara politik dalaman PAS negeri Kelantan,” kata Syed Azidi yang dikenali sebagai blogger Kickdefella dalam tulisan blognya hari ini.

“Tidak berada di dalam kerajaan dan tinggalkan PAS adalah yang terbaik buat Husam tetapi ia adalah malatpetaka buat PAS Kelantan dan rakyat yang memerlukan pembelaan,” katanya lagi.

Syed Azidi mendakwa kerajaan negeri Kelantan sudah tidak berminat untuk “membela insan-insan kecil.”

“Yang masih mempertahankan insan-insan kecil hanya dua tiga orang sahaja lagi dalam Exco Kerajaan Negeri dan Husam adalah seorang darinya,” kata beliau yang bertekad mahu terus mempertahankan Husam.

Semalam, Husam memberitahu The Malaysian Insider bahawa sudah wujud konspirasi untuk menggulingkan beliau dari pentadbiran kerajaan negeri itu.

“Terdapat usaha untuk mencetuskan perbalahan antara saya dan Tok Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan),” akui beliau. “Saya sedar tentang kewujudan konspirasi (pihak tertentu) terhadap saya,” kata beliau lagi. Pada Jun lalu, Husam yang dilihat sebagai ‘anak emas’ Nik Aziz, tewas dalam pertandingan tiga penjuru merebut kerusi Timbalan Presiden PAS.

Kerusi itu dipertahankan oleh Nasharudin Mat Isa.

“Saya tahu bahawa Tok Guru tidak akan berbuat demikian kerana beliau seorang pemimpin yang waras,” tambah Husam yang merupakan Exco Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan Kerajaan Negeri.

Husam tidak menghadiri mesyuarat badan perhububungan negeri PAS Kelantan yang dipengerusikan oleh Nik Aziz atas alasan masalah kesihatan.

Kota Siputeh Bakal Menjadi Kota Sihitam?

Tindakan Bekas ADUN Kota Siputeh dan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) membuat rayuan ke mahkamah Rayuan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar amat membimbangkan akan menambah parah penghormatan rakyat dan dunia terhadap institusi kehakiman Malaysia.

Keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar telah mengesahkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong berikutan ADUNnya, Abu Hasan Sharif hilang kelayakan sebagai ADUN setelah gagal hadir ke ersidangan DUN dua kali bertutur-turut tanpa memaklumkan dan kebenaran speaker.

Memperdebatkan perkara berkaitan keputusan speaker DUN dan Parlimen di mahkamah adalah tindakan yang mencabul demokrasi berparlimen ala westen Master dan boleh menggugat kepercayaan awam terhadap mahkamah.

Ini kerana mahkamah sebagai badan kehakiman tidak boleh mencampuri urusan badan eksekutif, begitulah sebaliknya. Kedua badan ini dalam kuasa berbeza. Demikian ditegaskan oleh Ahli MPT KeADILan juga bekas Ketua Perhubungan KeADILan Sabah, Hj Ansari Abdullah yang telah 30 tahun lebih terlibat sebagai pengamal undang-undang.

Menurut Hj Ansari, apabila badan eksekutif seperti DUN atau Parlimen membuat keputusan, maka SPR kena akur dan hormati keputusan yang telah dibuat oleh Speaker Dewan yang melaksana kuasa di bawah arahan tetap standing order.

Beliau kecewa apabila melihat Speaker DUN Perak dan Kedah terpaksa turun naik mahkamah untuk mempertahankan keputusan mereka. Sepatutnya perkara ini tidak akan berlaku sekiranya semua pihak terutama SPR menghormati bidang kuasa masing-masing.

Namun demikian, beliau menganggap keputusan Mahkamah Tinggi Alor Setar tepat kerana mengembalikan kuasa pemutus kepada speaker DUN dan mengikut undang-undang sedia ada. Hj Ansari juga menyokong penuh kenyataan Tengku Razaleigh Hamzah berhubung tindakan-tindakan yang mencemar institusi kehakiman.

Institusi kehakiman kita terus merudum semenjak pemecatan Tun Salleh Abas pada tahun 1988 dan telah mendapat teguran pedas Bapa kemerdekaan Malaysia, Tunku Abdul Rahman Putra yang menyatakan tahun 1988 merupakan tahun terburuk dalam institusi kehakiman semenjak merdeka. Keputusan-keputusan mutakhir ini juga menunjukan bagaikan ada campurtangan dalam membuat keputusan.

Kes Video Linggam, Menteri Besar Perak, ADUN katak Perak dan Persiangan memperlihatkan keputusan akan menyebelahi BN sekiranya kes dibawa ke mahkamah Rayuan. Tidak mustahil kes Kota Siputeh akan menjadi seperti kes Persiangan dan akan menambah hitamkan lagi institusi kehakiman.

MASTERMIND EMPAYAR 1MALAYSIA..!!!

1Malaysia Corporate and Business Team: A Formidable Force behind Najib Tun Razak
Everyone knows whenever there’s a change to the premiership not only political landscape changes but also the stock-market landscape. When Mahathir called it a day in 2003 almost immediately his cronies listed companies were affected. The same goes to Badawi although his departure doesn’t have the same impact And now with Najib Razak as the new Prime Minister naturally his cronies, or rather thosewho are closely linked to him are instantly on investors or punters’ radar.

Malaysia politics and business model is rather unique because you will see both scratching each other for survival and prosperity. This is something that foreign investors find rather hard though amused to accept or understand, not to mention their frustration due to escalating business operating costs.

Dow Jones went crazily above the psychological-level of 8,000-points before profit-taking trimmed the gains and closed at 7,978.08, thanks mostly to G20’s pledge of over $1 trillion to combat global economic crisis. However, the KLCI was marginally down following the release of the external trade data by the statistics department. Malaysia’s exports for February 2009 fell 15.9% year-on-year, while imports were 27.3% lower. Total trade in February was 21% lower at RM67.2bilionl, with trade surplus of RM11.97billion.

If Badawi’s circle of businessmen included Equine Capital Berhad’s Patrick Lim, ECM Libra Group’s Kalimullah Hassan and Scomi Group’s Kamaluddin Abdullah (his own son), Najib’s circle of businessmen is many times larger. So who are the people (and companies) closely linked to the new Prime Minister Najib Razak who could see their fortunes rising?
1) Top on the list is none other than his youngest brother Nazir Razak, CEO of Bumiputra-Commerce Holdings Berhad (KLSE: COMMERZ, stock-code 1023). Perhaps the most business-savvy within the family members Nazir was known for his infamous controversial acquisition of Southern Bank from owner Tan Teong Hean.

After failed the initial attempt Nazir turned to Chua Ma Yu who engineered the downfall of Tan’s Southern Bank ultimately. With the largest lender Malayan Banking Berhad’s (KLSE: MAYBANK, stock-code 1155) in its bad shape would we see Bumiputra-Commerce acquire Maybank to become the largest bank instead?

2) Johari Razak, the second eldest who read law from University of Kent is one of the senior partners since August 2007 at Shearn Delamore & Co , a law firm located at Wisma Hamzah-Kwong Hing. He also holds the following positions:

•Ancom Berhad (KLSE: ANCOM, stock-code 4758): Non-Executive Chairman
•Nylex (Malaysia) Berhad (KLSE: NYLEX, stock-code 4944): Non-Executive Deputy Chairman
•Hong Leong Industries Berhad (KLSE: HLIND, stock-code 3301): Non-Executive Director
•Daiman Development Berhad (KLSE: DAIMAN, stock-code 5355): Non-Executive Chairman
•Tower Real Estate Investment Trust (KLSE: TWRREIT, stock-code 5111): Non-Executive Director
•Deutsche Bank (M) Berhad: Director

3) Mohamed Nizam Razak, the middle brother, studied politics, philosophy and economics at Oxford University in the UK and was a stockbroker, being CEO of PB Securities Sdn Bhd in the 1990s. He also holds the following positions:

•Hiap Teck Venture Berhad (KLSE: HIAPTEK, stock-code 5072): Non-Executive Director
•Delloyd Ventures Berhad (KLSE: DELLOYD, stock-code 6505): Non-Executive Director
•Mamee Double-Decker (M) Berhad (KLSE: MAMEE, stock-code 5282): Non-Executive Director
•Yeo Hiap Seng (M) Berhad (KLSE: YHS, stock-code 4642): Non-Executive Director
•Deutsche Bank (M) Berhad: Director
Nizam Razak together with Syed Mokhtar were once eyeing for the 19.4% stake in DRB-HICOM held by the family trust of late Yahaya Ahmad.

4) Mohamed Nazim Razak, the fourth brother, is an architect who married former host of TV3’s Nona show, Norjuma Habib Mohamed. He also holds the following positions:

•Hong Leong Bank Berhad (KLSE: HLBANK, stock-code 5819): Non-Executive Director
•Hong Leong Capital Berhad (KLSE: HLCAP, stock-code 5274): Non-Executive Director
Nazim is also the Chairman of Meru Utama Sdn Bhd which won a seven-year advertising concession from Malaysia Airports Holdings Berhad in late 2007. Besides, Nazim is also a director of Eng Wah Organization Limited, a Singapore-based business involved in cinema operations, film distribution and rental of retail and office space. But of course the multi-billion dollar question is would Quek’s Hong Leong Bank leverage on this latest political landscape to acquire Public Bank?

5) Tan Kay Hock, chairman of Johan Holdings Berhad (KLSE: JOHAN, stock-code 3441) and George Kent (M) Berhad (KLSE: GKENT, stock-code 3204). Both Najib and Tan Kay Hock are golfing buddies and have known each other for a long time. Tan is also a member of the Iskandar Regional Development Authority (IRDA) and owns 49.59% stake in George Kent. Interestingly, Malayan United Industries Berhad (KLSE: MUIIND, stock-code 3891), controlled by Khoo Kay Peng owns 9.3% stake in George Kent and 7% stake in Johan Holdings.

6) Robert Kuok, second PM Abdul Razak and third PM Hussen Onn were childhood friends and their friendship going back to their school days at Raffles School Singapore. Another of their classmate was Lee Kuan Yew, the first PM of Singapore.

Razak juniors used to visit their “Uncle Kuok” and although the Malaysia’s richest man’s businesses are mainly based in Hong Kong, he still has leftovers such as Transmile Group Berhad (KLSE: TRANMIL, stock-code 7000), PPB Oil Palms Bhd (KLSE: PPB, stock-code 4065) and Malaysian Bulk Carriers Berhad (KLSE: MAYBULK, stock-code 5077).

7) Shahril Shamsuddin, owner of Sapura Group is said to have close family relationship with Najib. Companies related included SapuraCrest Petroleum Berhad (KLSE: SAPCRES, stock-code 8575), Sapura Industrial Berhad (KLSE: SAPIND, stock-code 7811) and Sapura Resources Berhad (KLSE: SAPRES, stock-code 4596). He is one of the six trusted individuals personally picked by Najib for ideas on issues ranging from economy, capital markets and general business soon after Najib was appointed Finance Minister.

8 ) Syed Mokhtar Albukhary, the tycoon whose empire is said to be the most comprehensive and includes almost every sector. He also enjoys good relationship with former PM Mahathir and his DRB-HICOM’s assembly plant provides huge employment in Pekan, Najib’s political base. Defence Technologies Sdn Bhd or Deftech, a subsidiary of DRB-HICOM, is the country’s leading supplier of land-based defence vehicles to the Defence Ministry, Najib’s favorite ministry. Stocks related to Mokhtar Albukhary includes:

•MMC Corporation Berhad (KLSE: MMCCORP, stock-code 2194)
•Padiberas Nasional Berhad (KLSE: BERNAS, stock-code 6866)
•Kramat Tin Dredging Berhad (KLSE: KRAMAT, stock-code 2151)
•Amtek Holdings Berhad (KLSE: AMTEK, stock-code 7051)
•Integrated Rubber Corporation Berhad (KLSE: IRCB, stock-code 2127)
•Tradewinds Corporation Berhad (KLSE: TWSCORP, stock-code 4804)
•Tradewinds Plantation Berhad (KLSE: TWSPLNT, stock-code 6327)
•Zelan Berhad (KLSE: ZELAN, stock-code 2283)
Mokhtar also is very close with Muhyiddin Yassin, the Deputy PM and should Muhyiddin become the next PM, Mokhtar is definitely the businessman to benefits the most. Their relationship started when Muhyiddin was the Johor Chief Minister and Mokhtar was building his empire in the state then.
9) Mohamed Azman Yahya, director of Khazanah Nasional Berhad (KNB) and founder and group chief executive of outsourcing firm Symphony House Berhad (KLSE: SYMPHNY, stock-code 0016) as well as ex-CEO of Pengurusan Danaharta Berhad. He is one of the six trusted individuals personally picked by Najib for ideas on issues ranging from economy, capital markets and general business soon after Najib was appointed Finance Minister.Listed companies related to Azman includes:

•Bolton Berhad (KLSE: BOLTON, stock-code 1538): Executive Chairman
•Malaysian Airline System Berhad (KLSE: MAS, stock-code 3786): Non-Executive Director
•PLUS Expressway Berhad (KLSE: PLUS, stock-code 5052): Non-Executive Director
•Pharmaniaga Berhad (KLSE: PHARMA, stock-code 7081): Chairman
•Scomi Group Berhad (KLSE: SCOMI, stock-code 7158): Non-Executive Director
10) Rohana Mahmood, Najib’s milieu and chairman and partner of Ethos Capital, a RM200mil private equity firm. Rohana and Omar Mutapha Ong, a former special assistant to Najib, are co-founders of the boutique advisory firm Ethos & Co. She and another close aide of Najib, Abdul Razak Baginda, are co-founders of the independent think-tank, Malaysian Strategic Research Centre. Najib was chairman of the think-tank, now disbanded. Listed companies related to Rohana includes:

•Paramount Corporation Berhad (KLSE: PARAMON, stock-code 1724)
•TH Group Berhad (KLSE: THGROUP, stock-code 8109)
•Dijaya Corporation Berhad (KLSE: DIJACOR, stock-code 5401)
11) Azman Mokhtar – the managing director of Khazanah Nasional Berhad. He is one of the six trusted individuals personally picked by Najib for ideas on issues ranging from economy, capital markets and general business soon after Najib was appointed Finance Minister.

12) Md Nor Yusof – an ex-banker who was the former managing director of Malaysia Airlines and past chairman of the Securities Commission. He is currently director and chairman of Khazanah’s executive committee. He is one of the six trusted individuals personally picked by Najib for ideas on issues ranging from economy, capital markets and general business soon after Najib was appointed Finance Minister.

13) Mohd Nadzmi Mohd Salleh – chairman and MD of express bus operator, Konsortium Transnational Bhd. The former Proton boss was called upon by the Government in 1996 to revive the ailing public transport company. He is one of the six trusted individuals personally picked by Najib for ideas on issues ranging from economy, capital markets and general business soon after Najib was appointed Finance Minister.

14) Bakke Salleh – Felda Holdings Bhd CEO

15) Lodin Wok Kamarudin – Lembaga Tabung Angkatan Tentera chief

16) Politicians closely related to Najib – Jamaludin Jarjis, Shafie Apdal, Ahmad Zahid Hamidi, Mohamed Nazri Abdul Aziz.

Having said that, it doesn’t mean the old cronies during the Mahathir era would not shine again since the former premier is expected to play important roles in Najib’s Administration to ensure that Najib behaves accordingly.

Source: Stocktube

Umno Marah Guan Eng Lantik Melayu Jadi Boss MPPP?

Penulis Tamu - pendikar gunung kriang

Pada akhir tahun lepas, sekonyong-konyong politik Selangor digegarkan oleh isu perlantikan wanita Cina sebagai Pengurus Besar sementara PKNS. Yang menjadi isu besar bagi Umno Selangor dan NGO-NGO yang sewaktu dengannya ialah Pengurus Besar sebelum itu ialah orang Melayu (termasuk Jawa), tetapi mengapa Pengurus Besar Melayu digantikan oleh Pengurus Besar Cina (walaupun cuma Pengurus Besar sementara)? Lalu Menteri Besar Tan Sri Khalid sebagai seorang Melayu dituduh sebagai pengkhianat Melayu oleh Umno dan NGO-NGO sewaktu dengannya kerana melantik seorang Cina sebagai Pengurus Besar, sedangkan Pengurus Besar sebelum ini adalah Melayu dan secara tradisinya ia milik Melayu. Pas Selangor juga menyatakan tidak bersetuju dengan perlantikan wanita Cina yang bernama Low Siew Moi itu sebagai Pengurus Besar PKNS.

Dan kelmarin senario yang hampir sama berlaku di Pulau Pinang. Ketua Menteri Pulau Pinang kelmarin telah melantik Patahiyah Ismail, seorang wanita Melayu, sebagai Yang Dipertua baru Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP). Perlantikan Patahiyah telah mencatatkan satu sejarah sebagai wanita pertama di negara ini yang menerajui sebuah Pihak Berkuasa Tempatan. Jadi ia berita penting bukan sahaja untuk orang Melayu negeri itu, tapi juga wanita negara ini. Patahiyah akan mengantikan Yang Dipertua MPPP sekarang, Tan Cheng Chui, 54, yang memutuskan untuk bersara awal atas sebab-sebab kesihatan.

Yang menariknya di sini ialah jika di Selangor, Menteri Besar seorang Melayu tergamak melantik seorang wanita Cina memegang jawatan Pengurus Besar PKNS yang secara tradisinya adalah jawatan untuk Melayu, di Pulau Pinang pula Ketua Menteri seorang Cina tergamak melantik seorang wanita Melayu memegang jawatan Yang Dipertua MPPP yang secara tradisinya adalah jawatan untuk Cina (walaupun tidak semestinya begitu).

Saya sekarang sedang tertunggu-tunggu reaksi Umno Pulau Pinang sama ada ianya sama ketika isu perlantikan Pengurus Besar PKNS dahulu. Di Selangor dahulu, mungkin kerana desakan banyak pihak, terutama Umno,akhirnya Menteri Besar bersetuju melantik seorang Melayu sebagai Pengurus Besarnya bagi menggantikan Low Siew Moi. Saya hendak lihat sama ada Umno memegang prinsip yang sama bahawa bagi sesuatu jawatan penting di peringkat negeri, ia harus mengikut tradisi bahawa ia perlu dipegang oleh satu kaum tertentu.

Jika bagi PKNS jawatan Pengurus Besar secara tradisi dipegang oleh Melayu, maka Melayulah juga yang harus memegang jawatan itu sampai bila-bila (walaupun untuk jawatan Pengurus Besar sementara, seperti kes Low). Jika precedent ini diterima pakai oleh Umno, maka dalam kes Yang Dipertua MPPP, ia juga harus dipegang oleh seorang Cina. Dan ia diperkuatkan lagi dengan fakta bahawa 14 daripada 24 Ahli Majlis MPPP sekarang adalah mereka dari kalangan bukan Melayu. Ahli Majlis MPPP dari kalangan Melayu pula cuma 10 orang (itu pun termasuk keturunan India Muslim yang mengaku sebagai Melayu). Lagi pun, majoriti penduduk di bawah kelolaan MPPP ialah orang Cina, maka tentu jawatan itu bagi Umno yang menjunjung prinsip 1Malaysia itu, wajar juga dipegang oleh seorang Cina.

Di Selangor dulu, Umno bukan main berang apabila Menteri Bear melantik seorang Cina sebagai Pengurus Besar sementara PKNS kerana ia tidak mengikut tradisi. Apakah Umno Pulau Pinang juga akan berang kerana Guan Eng melantik seorang Melayu untuk jawatan Yang Dipertua MPPP kerana ia juga tidak mengikut tradisi? Adakah Umno Pulau Pinang lepas ini akan mengadakan bantahan besar-besaran mendesak orang Cina menerajui MPPP dan menggerakkan NGO-NGO Melayu membuat kacau seperti di Selangor dulu?

Dan reaksi DAP? Dalam hati saya tidak yakin DAP akan menentang perlantikan Patahiyah sebagai Yang Dipertua MPPP hanya semata-mata kerana dia Melayu. Ini kerana saya yakin DAP lebih cerdik dalam permainan politik berbanding Umno!

Umno Pulau Pinang, apa lagi, pergilah berhimpun di depan Komtar atau di Padang Esplanade untuk mendesak Ketua Menteri Pulau Pinang melantik seorang Cina sebagai Yang Dipertua MPPP! Jika Umno berani bertindak begitu, pasti parti itu akan dipuji sebagai parti yang memahami slogan 1Malaysia tajaan presiden terhormat mereka yang bernama Najib Tun Razak itu. Umno sepatutnya berani membuat desakan itu, kerana bukankah parti itu telah diminta oleh presiden parti untuk menjaga kepentingan orang Cina kerana kegagalan MCA melakukannya?

~ pendikar gunung kriang

Gelora 10 tahun: Malaysiakini jadi saksi

1999

Tanggal 20 November, Malaysiakini muncul 10 tahun lalu pada hari penamaan calon pilihan raya umum 1999.

Beberapa liputan berita utamanya pada bulan-bulan terakhir tahun tersebut ialah:

1. Foto yang 'berbohong'

sebuah akhbar berbahasa Cina menyiarkan sekeping foto kepimpinan BN yang telah diubahsuai untuk menunjukkan realiti politik semasa, dengan menggantikan wajah bekas timbalan perdana menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dengan wajah timbalan perdana menteri ketika itu, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi.

2. Pembangkang menang 45 kerusi

Malaysiakini meramalkan peralihan sokongan sebanyak 15 peratus di kalangan pengundi Melayu kepada pembangkang untuk membolehkannya menang 45 kerusi di Semenanjung Malaysia. Pada hari pengundian, pembangkang menang 42 kerusi.

3. Terengganu jatuh ke tangan PAS

PAS berjaya merampas satu lagi negeri - Terengganu, di samping mengekalkan Kelantan. Stesen televisyen tidak menyiarkan sebarang berita mengenainya hanya selepas BN berjaya mengekalkan majoriti dua pertiga.

2000

Reformasi berada di kemuncaknya ekoran kejayaan pembangkang menang besar dalam pilihan raya umum 1999. Tun Dr Mahathir Mohamad memulakan kempen untuk menebus kekalahan BN itu.

1. Eusoff, Lingam hadapi tuduhan baru

Tujuh tahun sebelum rakaman perbualan Lingam didedahkan, Malaysiakini mendedahkan bukti percutian peguam kanan VK Lingam dengan ketua hakim negara Eusoff Chin.

2. Lebuhraya Kesas: Polis tembak gas pemedih mata ke arah pemimpin BA

Perarakan 100,000 orang, seperti yang diura-urakan, disekat oleh polis berhampiran plaza tol Kemuning di Lebuhraya Kesas, yang merupakan pintu masuk ke Jalan Kebun di Shah Alam - tempat penyokong reformasi merancang untuk berhimpun.

3. Liku-liku perbicaraan kes Anwar

Negara dikejutkan dengan perbicaraan kes rasuah dan liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim. Begitu juga dengan masalah tulang belakang serta ulang-aliknya dari penjara ke hospital.

4. Bekas ketua polis Tan Sri Rahim Noor dihukum penjara

Rahim dihukum dipenjarakan dua bulan oleh Mahkamah Sesyen selepas mengaku bersalah menyerang Anwar dalam insiden 'mata lebam' pada kira-kira jam 10.45 malam, pada 20 September 1998.

5. BN kecundang di Lunas

Saifuddin Nasution, wakil Parti Keadilan Nasional menang di kubu kuat BN di Kedah dalam pertarungan sengit semasa pilihan raya kecil itu. Dr Mahathir menyalahkan kumpulan pelobi Suqiu yang menyebabkan pengundi Cina memilih pembangkang.

2001

Di pentas antarabangsa, berita serangan ke atas Amerika Syarikat pada 11 September serta serangan balas negara itu ke atas Afghanistan menjadi perhatian. Dalam negara pula, antara yang menjadi tumpuan:

1. MCA mengambil alih Nanyang Press

MCA mengumumkan mengambil alih Nanyang Pres Holdings, menyebabkan 90 daripada barisan kolumnis terkenal Nanyang meletak jawatan sebagai tanda protes.

2. Rusuhan kaum cemari Kampung Medan

Kampung Medan di Petaling Jaya Selatan digegarkan dengan peristiwa rusuhan kaum selama empat hari, menyebabkan enam terbunuh manakala 50 lagi tercedera.

3. Pasca-911: Perpecahan DAP-PAS

Barisan Alternatif terburai apabila PAS bertegas untuk menubuhkan negara Islam sekiranya berkuasa.

4. Dr Mahathir buru aktivis reformasi


Pada bulan April, sepuluh aktivis pro-reformasi, kebanyakannya pemimpin Keadilan, ditahan bawah ISA atas dakwaan cuba mengguling kerajaan melalui demonstrasi jalanan dan kekerasan. Dua dibebaskan tetapi selebihnya ditahan selama dua tahun di Kamunting.

5. Anak luar nikah Sultan

Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah dituduh mengabaikan anak luar nikahnya, yang didakwa hasil hubungan dengan seorang jururawat Filipina pada awal 1980-an.

2002


Pada awal tahun, tiada sesiapa menyangka beberapa peristiwa di negara ini menjadi perhatian utama seluruh dunia.

1. Dr Mahathir berundur, Fadzil Noor meninggal dunia

Karier politik dua tokoh utama negara berakhir, menyebabkan kesan besar terhadap barisan pemimpin pelapis Umno dan PAS.

2. Malaysia dikaitkan dengan jaringan pengganas

Malaysia menjadi tumpuan dunia melalui liputan media antarabangsa berhubung aktiviti pengganas, bermula dari laporan Newsweek yang mendakwa Malaysia menjadi medan kepada kumpulan pengganas yang melancarkan serangan 11 September ke atas Amerika Syarikat.

3. Medium pelajaran dalam Bahasa Inggeris

Dr Mahathir menerima bantahan pelbagai pihak, termasuk Umno, selepas mencadangkan bahasa Inggeris diguna sebagai medium pengajaran di sekolah rendah.

4. Proses penubuhan negara Islam

Kerajaan Terengganu pimpinan PAS meluluskan Enakmen Hudud dan Qisas pada bulan Julai. Penguatkuasaan bagaimanapun tidak dijalankan.

5. ISA: Dalam kecaman

Akta ISA yang membenarkan penahanan tanpa bicara menerima kecaman daripada masyarakat apabila Mahkamah Persekutuan mengeluarkan keputusan yang memihak kepada enam aktivis reformasi pada bulan Sepember.

2003

Perang Iraq dan penyebaran wabak sindrom pernafasan akut yang teruk (SARS) mendapat liputan meluas sepanjang 2003. Dalam negeri pula, Dr Mahathir meletak jawatan.

1. Perdana menteri baru

Selepas 22 tahun, Malaysia menyaksikan Tun Abdullah Ahmad Badawi mengangkat sumpah sebagai pendana menteri kelima.

2. Dokumen negara Islam PAS

Kertas biru negara Islam PAS dikeluarkan pada November, sekaligus mengundang kecaman dari segenap sudut, termasuk dari dalam parti dan sekutunya PKR.

3. Skandal pembalakan Umno Pahang

Kontroversi melanda Umno negeri apabila satu pendedahan dibuat mendakwa Umno Pahang diberikan tanah paya gambut seluas 10,000 ekar (40 kilometer persegi) oleh kerajaan negeri pada 1998.

4. Tahanan ISA: Ada yang bebas, ramai lagi ditahan

Perintah tahanan dua tahun bawah ISA ke atas enam aktivis reformasi, dikenali sebagai 'ISA 6' berakhir. Enam orang tersebut, pemimpin PKR Tian Chua, Mohd Ezam Mohd Noor, Dr Badrulamin Bahron, Saari Sungib, Lokman Adam dan kolumnis Malaysiakini dan penggiat filem Hishamuddin Rais.

5. 'Kekejaman polis': Lagi mati dalam tahanan

Sekurang-kurangnya 11 kematian dilaporkan, manakala gesaan supaya dilakukan inkues ke atas kes kematian tersebut diabaikan.

2004

Bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dibebaskan menjelang pilihan raya umum yang mencatat prestasi terbaik untuk BN.

1. Anwar dibebaskan

Selepas enam tahun dipenjara, bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim akhirnya dibebaskan apabila Mahkamah Persekutuan membenarkan rayuannya untuk mengenepikan perintah mahkamah serta hukuman penjara enam tahun atas kesalahan liwat.

2. BN menang besar

BN menang besar dengan memperolehi majoriti empat perlima di Dewan Rakyat serta merampas semula Terengganu daripada PAS.

3. Scomi dikaitkan dengan leraian nuklear

Anak perdana menteri, Kamaluddin Abdullah Badawi, didakwa terlibat dengan pembekalan bahagian untuk senjata nuklear melalui syarikat Scomi Precision Engineering Sdn Bhd. Kamaluddin didakwa mempunyai kepentingan sebanyak 53 peratus.

4. Projek insinerator mega dibantah

Selepas dua tahun kempen membantah pembinaan insinerator mega di Broga - projek terbesar di dunia - dijalankan. Jabatan Alam Sekitar (JAS) meluluskan projek tersebut pada 17 Jun.

5. Tahun inkues

Beberapa inques mahkamah dijalankan ke atas kes kematian dalam tahanan dan juga kematian disebabkan polis dalam operasi penguatkuasaan.

2005

Selepas menyaksikan dan meratapi kesan bencana tsunami besar yang melanda Asia Tenggara, rakyat Malaysia menuntut ahli politik dan pembuat dasar supaya sentiasa berwaspada.

1. Kejutan bantuan tsunami


Rakyat Malaysia bersama masyarakat antarabangsa turut menghulur bantuan kemanusiaan dengan kutipan berjumlah RM78.9 juta.

2. Polis dalam skandal 'ketuk-ketampi'

Polis Diraja Malaysia mendapat perhatian dunia berikutan penyebaran video klip menunjukkan seorang wanita yang bogel melakukan 'ketuk-ketampi' di hadapan seorang polis wanita.

3. Rasuah dan pemimpin

Umno mendapati Menteri Wilayah Persekutuan Tan Sri Isa Samad bersalah terbabit dalam politik wang pada bulan Jun kerana merasuah perwakilan semasa pemilihan parti pada September 2004.

4. Keris dan DEB

Ketua pemuda UmnoDatuk Seri Hishammuddin Hussein menghunus keris di perhimpunan agung Umno dengan ikrar untuk mempertahan kepentingan Melayu serta menuntut supaya DEB dihidupkan semula.

5. Tukar dasar medium pengajaran

Kerajaan menukar dasar dengan menggunakan medium bahasa Inggeris dalam pengajaran Matematik dan Sains di sekolah rendah.

2006

Daripada insiden ketegangan antara kaum dan agama hinggalah kepada usaha-usaha politik dan siasatan ke atas 'istana rahsia,' pelbagai insiden yang berlaku ditatap dengan penuh minat dalam negara.

1. Pak Lah, Dr M bertembung

Rakyat Malaysia dikejutkan dengan pertikaian terbuka antara mantan perdana menteri Dr Mahathir serta pengganti pilihannya Abdullah. Dalam masa yang sama, Perwakilan Umno berucap dengan berapi-api selepas insiden Hishammuddin menghunus keris.

2. Karikatur Nabi, media jadi sasaranBeberapa organisasi media yang dianggap melampau ekoran liputan berhubung isu karikatur Nabi Muhammad dikenakan tindakan di bawah Akta Penerbitan dan Mesin Cetak 1984. Ini berikutan bantahan dari dalam dan luar negara kerana karikkatur tersebut didakwa 'menghina Islam.'

3. Pembunuhan Altantuya

Wanita Mongolia Altantuya Shaariibuu, 28, dilaporkan dibunuh dan badannya diletupkan dengan bahan letupan.

4. Rumah ibadat haram diroboh

Di seluruh negara, rumah-rumah ibadat haram, kebanyakannya kuil Hindu yang wujud sejak zaman penjajah, dirobohkan.

5. 'Napoleon kecil' di Selangor

Kegiatan Datuk Zakaria Mat Deros and ahli majlis lain terbongkar dalam episod melibatkan istana peribadi yang dibina tanpa permit dan perniagaan-perniagaan dijalankan di premis-premis tanpa kelulusan.

2007

Tahun yang menyaksikan puluhan ribu rakyat Malaysia membebaskan diri dari kawalan pemerintah.

1. 'Correct, correct, correct'

Berita terpenting tahun ini mengenai pendedahan rakaman perbualan Lingam oleh pemimpin umum PKR, Anwar Ibrahim pada 19 September.

2. Hindraf muncul dari bayangan

Kumpulan Hindu Rights Action Force (Hindraf) yang tidak dikenali sebelum ini, dipimpin oleh peguam dan adik beradik P Uthayakumar dan Waythamoorthy, bangkit memperjuangkan isu-isu akar umbi yang membelenggu masyarakat mereka.

3. Tuntutan pilihan raya 'Bersih'

Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) menuntut satu sistem pilihan raya yang bebas daripada campurtangan dan syak wasangka. Lima parti politik dan 67 NGO mendukung gabungan ini.

4. Orang kanan jatuhkan ketua BPR

Mohamad Ramli Abdul Manan, pegawai kanan Badan Pencegah Rasuah (BPR) membuat beberapa tuduhan terhadap ketua pengarah agensi tersebut pada masa itu, Datuk Zulkipli Mat Noor, berkaitan isu rasuah dan serangan seksual.

5. Skandal projek di Pelabuhan Kelang

Kontroversi projek pembangunan Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melibatkan perjanjian-perjanjian korporat dan politik.

2008

Tahun penuh bersejarah di Malaysia

1. Hukuman untuk BN

BN hilang 82 daripada 222 kerusi parlimen yang dipertandingkan dan hilang penguasaan dua pertiga dalam parlimen.

2. Anwar bangkit semula

Pilihan raya kecil Permatang Pauh diadakan selepas Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengosongkan kerusi tersebut, membolehkan suaminya itu kembali aktif dalam persada politik.

3. Kemarahan akar umbi

Prestasi BN yang mengecewakan dalam pilihan raya pada Mac mencetuskan kemarahan terhadap presiden parti dan juga perdana menteri Abdullah.

4. Deja vu tuduhan liwat

Episod liwat berterusan dengan laporan polis Mohd Saiful Bukhari Azlan, bekas pembantu Anwar yang mendakwa diliwat penasihat PKR itu.

5. 'Perlindungan' polis kepada yang lantang

Wartawan Tan Hoon Cheng ditahan untuk 'perlindungannya' berhubung tulisannya dalam akhbar Sin Chew mengenai satu ucapan yang berapi-api. Turut ditahan ahli parlimen Teresa Kok dan editor Malaysia Today, Raja Petra Kamarudin.

2009

Perjalanan diteruskan... Untuk 10 Berita Utama Malaysiakini tahun ini, tunggulah laporan khas akhir tahun kami bulan depan.

PAS Kelantan Tidak Mahu Campur Isu Berkaitan Nik AzizKOTA BAHARU: PAS Kelantan tidak mahu mencampuri isu berkaitan yang dihadapi Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kerana menyifatkan ia tidak ada kena mengenai soal politik. Setiausaha Badan Perhubungannya Mohd Zaki Ibrahim berkata parti itu yakin Nik Aziz mampu menyelesaikan sendiri isu berkaitan menantunya Abdul Ariffahmi Abdul Rahman dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) dan tajaan menunaikan haji ke Tanah Suci.
"PAS Kelantan tidak pernah membincangkan soal ini kerana ia bukan perkara politik sebaliknya ia masalah pentadbiran yang boleh diselesaikan sendiri Tok Guru (Nik Aziz) selaku Menteri Besar," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat badan perhubungan parti itu di kediaman rasmi Menteri Besar, JKR 10 di sini hari ini.
Mesyuarat itu dipengerusikan Nik Aziz selaku Pesuruhjaya PAS Kelantan tetapi enggan menemui pemberita atas alasan kesihatan.
Mengenai khabar angin Abdul Ariffahmi meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif PMBK dan juga peletakan jawatan seorang Exco kanan kerajaan negeri seperti yang dilaporkan dalam blog tertentu, beliau berkata: "Ia khabar angin sahaja dan jika benar sudah tentu dalam mesyuarat hari ini ada dibincangkan (perkara ini)."
Pada mesyuarat itu, Timbalan Pesuruhjaya PAS Kelantan Datuk Husam Musa tidak hadir dan dilaporkan sedang menerima rawatan di hospital atas sebab kesihatan. BERNAMA

Tengok Najib, teringat Altantuya. Tengok Altantuya, teringat Najib..!!!Ketika akhbar-akhbar luar negara yang menyiarkan artikel-artikel yang membangkitkan persoalan yang mengaitkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dengan pembunuhan Altantuya Shaariibuu dan komisen besar yang diberikan oleh syarikat Perancis, Armaris, kepada sebuah syarikat Malaysia, suami Datin Seri Rosmah Mansor itu mendiamkan diri.

Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa Najib membersihkan namanya. Sambil menjangkakan media asing akan terus memburukkan Najib, Dr Mahathir berkata, apa yang lebih penting ialah apa yang difikirkan oleh rakyat Malaysia.

"Dengan merekalah Najib perlu membersihkan namanya," kata beliau.

Walaupun taikonya sendiri yang menasihatkan beliau membersihkan namanya, Najib diam. Nampaknya berkesan strategi beliau.

Selain Dr Mahathir, Tengku Razaleigh Hamzah juga menggesa Najib membersihkan namanya.

Razaleigh mengambil contoh tindakannya menyaman beberapa media asing yang mengaitkan beliau dengan beliau dengan skandal Bumiputra Malaysia Finance (BMF).

Tindakan undang-undang tersebut dibuat di negara dimana akhbar-akhbar tersebut diterbitkan, kata Razaleigh.

Beliau menang kesemua kes samannya, akhbar-akhbar berkenaan menyiarkan permohonan maaf malah beliau mendapat ganti rugi.

Walaupun Tengku Razaleigh memberikan contoh yang boleh diteladani oleh Najib, suami Rosmah itu tetap buat bodoh ja. Dia tak layan sikit pun. Nampaknya berkesan strategi membatu itu.

Kini, sejak 16 November lalu, Malaysia Today menyiarkan temubual dengan penyiasat persendirian P Balasubramaniam (Bahagian 1, 2, 3, 4 dan 5).

Apa yang menarik, Balasubramaniam memberitahu bahawa akuan bersumpahnya yang mengaitkan Najib dan Altantuya pada 3 Julai 2008 adalah benar dan dibuat tanpa paksaan manakala akuan bersumpah yang konon dibuat olehnya untuk menafikan akuan bersumpah pada 3 Julai itu dibuat dengan paksaan kerana keselamatan keluarganya terancam.

Malah, penyiasat persendirian itu mendedahkan bahawa beliau tidak pun membaca akuan bersumpah keduanya yang menafikan akuan bersumpah yang pertama itu dan beliau dipaksa untuk menandatanganinya.

Dalam akuan bersumpahnya 3 Julai 2008 itu, Balasubramaniam mendakwa Najib memberitahu Abdul Razak Abdullah Baginda bahawa beliau pernah melakukan hubungan seks dengan Altantuya.

Beliau juga mendakwa bahawa Najib meminta Abdul Razak menjaga Altantuya agar wanita itu tidak mengacaunya.

Najib, Abdul Razak dan Altantuya, dakwanya lagi, pernah makan malam bersama di Paris.

Balasubramaniam juga mendakwa, Altantuya menuntut wang komisyen sebanyak US$500,000 daripadanya berhubung pembelian kapal selam Malaysia di Perancis.

Bagai biasa, Najib dan keluarganya terus mendiamkan diri dengan pendedahan terbaru Balasubramaniam. Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub kata, Najib kelihatan begitu overconfident dengan strategi beliau mendiamkan diri.

Saya tidak boleh tuduh Najib terlibat dalam pembunuhan Altantuya. Tetapi, yang menjadi persoalan ialah kelaku Najib yang begitu pelik dan mencurigakan dalam menghadapi isu Altantuya. Kelaku seperti itulah yang menyebabkan orang teringat Altantuya setiap kali melihat muka atau berita Najib atau Rosmah keluar dalam media.

Orang boleh menyiarkan berita Najib dan Rosmah mengenai perkara apa sekalipun, politik, ekonomi, Permata. Buatlah berita apa pun mengenai mereka berdua. Tetapi bila orang tengok muka Najib dan Rosmah, orang teringat Altantuya. Bila orang tengok muka Altantuya, orang teringat Najib dan Rosmah.

Persoalannya, adakah Najib akan membersihkan namanya? Adakah Najib dan Rosmah boleh membebaskan diri mereka dari hilai dan seringai hantu Altantuya?

Jalan mudah ialah dengan mencincang sepuas hati personaliti dan kredibiliti Balasubramaniam dan Raja Petra Kamarudin yang tak habis-habis mengungkit isu pembunuhan Altantuya. Selepas itu, hiburkan hati dengan keyakinan bahawa masalah dah selesai.

Masalahnya, betulkah masalah dah selesai dan rakyat melihat Najib dan Rosmah bersih dari percikan darah Altantuya? Betulkah Balasubramaniam dan Raja Petra yang jahat manakala Najib dan Rosmah adalah orang baik-baik yang teraniaya dengan isu pembunuhan kejam Altantuya?

Keterangan Balasubramaniam dalam temubual itu begitu grafik. Adakah Najib dan Rosmah boleh tampil dengan keterangan melampaui keraguan yang berasas bahawa mereka tidak terlibat dengan pembunuhan Altantuya?

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohd Bakri Mohd Zinin yang pernah ditendang telurnya oleh seorang pengedar Harakah di lokap Dang Wangi mungkin boleh membantu untuk membuktikan keterangan Balasubramaniam itu bohong dan dusta.

Tunggu apa lagi, bah? Ini peluang kau nak naik pangkat!

Berkaitan:
Penyiasat dedah nama adik Najib (Malaysiakini 20/11/09)

Polis ambil keterangan Bala di negara jiran (Utusan Malaysia 10/7/08)

Najib bersumpah tidak kenal dan tiada kaitan dengan Altantuya (Bernama 22/8/09)

Mayat Teoh digali semula hari ini - Mkini

Mayat Teoh Beng Hock digali semula hari ini dalam satu upacara yang diadakan di Taman Peringatan Nirvana di Semenyih, Selangor.

Selepas upacara itu dijalankan, pekerja berhati-hati menggali kubur Teoh selama kira-kira sejam sebelum keranda dibawa naik pada kira-kira jam 9.40 pagi.

Keranda tersebut kemudiannya dibawa keluar dari tanah perkubuhan itu pada kira-kira jam 11.15 pagi selepas selesai upacara sembahyang dan proses disinfeksi.dilakukan.

Kesemua itu dilakukan di sebalik kain pengadang besar di sekeliling kubur Teoh.

Sebelum itu, polis menutup kawasan sekitar 30 meter dari situ dengan memasang pita kuning.

Hanya segelintir sahaja yang dibenar menyaksikan keranda Teoh digali semula, termasuk dua adik beradik Teoh dan peguam keluarga tersebut, Gobind Singh.

Turut hadir ialah pakar patologi Thai, Dr Porntip Rajanasunand yang mana keterangannya di inkues kematian Teoh telah membawa kepada kubur Teoh digali semula untuk dilakukan bedah siasat kedua.

Dr Porntip, yang dibawa oleh kerajaan negeri Selangor, mendakwa dalam keterangannya itu bahawa berdasarkan foto dan laporan bedah siasat pertama, beliau mendapati ada kemungkinan 80 peratus punca kematian Teoh adalah homisid, dan 20 peratus bunuh diri.

Gobind berkata mayat Teoh 'dalam keadaan baik' dan mengucap terima kasih kepada Taman Peringatan Nirvana dan polis kerana bantuan mereka.

Bagaimanapun, beliau hairan mengapa tiada seorang wakil Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hadir pagi ini.

"Mereka sepatutnya menghantar wakil. Saya tidak nampak seorang pun, tetapi ia terpulang kepada budi bicara mereka," tambahnya.

Mayat Teoh dibawa ke Hospital Sungai Buloh untuk dilakukan bedah siasat kedua.

Keluarganya tidak menghadiri upacara mayat Teoh digali semula tetapi menunggu ketibaan manyatnya di Hospital Sungai Buloh.

Isterinya, Soh Cher Wei juga tidak hadir kerana pantang larang disebabkan dia sedang mengandung.

Bekas majikan Teoh - exco kerajaan Selangor Ean Yong Hian Wah - berkata dia merasa tenang mengenai kerja-kerja menggali semula mayat Teoh.

"Saya tenang kerana sebahagian besar rakyat Malaysia percaya bahawa Teoh adalah mangsa homisid dan dia tidak membunuh diri," katanya.

Bagaimanapun, beliau membidas SPRM kerana menggunakan khidmat pakar patologi dari Britain untuk meneliti bedah siasat kedua itu.

Anwar Beri Amaran, Berubah dalam masa 3 bulan atau dirombak!Kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Terengganu dan beberapa negeri lain akan berdepan rombakan sekiranya tiada perubahan dalam masa terdekat bagi menguatkan parti.

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, perubahan itu perlu dibuat dalam tempoh maksimum tiga bulan, sebelum tindakan selanjutnya diambil.

Menurutnya, dalam tempoh itu, PKR negeri perlu lebih bersedia meningkatkan aktiviti dan menambahkan keahlian serta prestasi pemimpin akan dinilai.

“Kita akan lihat, jika prestasi terlalu lemah, kita terpaksa membuat rombakan. Sekarang ini nampak ada yang (pimpinan negeri) bermasalah dan kita akan buat penilaian di semua negeri.

“Untuk PKR Terengganu, kita nampak perlu ada suntikan tambahan dan kita harap pimpinan PKR Terengganu boleh buat perubahan itu seperti mana permulaan dahulu,” katanya.

PAS Umpana Tun Teja. Bloggers Umpama Hang Tuah. Mahu Menyelematkan Tun Teja Dari Megat Panji Alam, Anak Raja TerengganuSaya baru menonton filem “Hang Tuah”. Dalam filem itu dikisahkan Raja Melaka masa itu mahu menikah dengan Tun Teja, anak Dato Bendahara Negeri Pahang. Tapi, lamaran Raja Melaka ditolak mentah, mentah kerana Raja Pahang pada masa itu sudah pun menitahkan supaya Tun Teja dinikahkan dengan Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Maka, Hang Tuah, telah mengambil keputusan untuk menyamar sebagai Pahlawan Melaka yang dimurkai Tuanku Raja Melaka. Dan diterima masuk ke rumah ayahnya Tun Teja.

Tun Teja pula tidak suka untuk dinikahkan dengan Megat Panji Alam. Tun Teja menangis sepanjang masa kerana mengenangkan nasib beliau yang akan dinikahkan dengan Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Maka, setelah duduk di rumah Tun Teja, berjayalah Tun Teja dipikat oleh Hang Tuah dan akhirnya berjayalah Hang Tuan menyelamatkan Tun Teja dari menjadi mangsa Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.

Pengajarannya, Bloggers terpaksa “Berkorban Apa Sahaja” demi menyelamatkan Tun Teja dari dimangsakan oleh Megat Panji Alam, anak Raja Terengganu.
Izinkan saya menutup artikel ini dengan sebuah pantun yang diungkapkan oleh “Hang Tuah” dalam filem tersebut:

Negeri Pahang Aman Sentosa
Kaya Dengan Tumbuh-Tumbuhan
Niat di Hati Nak Buat Lah Jasa
Mudah-mudahan Tuhan Kabulkan

Tulang Besi

ps Politik ni sama sahaja. Baik zaman Kesultanan Melaka, baik sekarang. Ada konspirasi nya, ada khabar angin nya (Tun Ali berkata dia dengar cerita bahawa Hang Tuah ke Gunung Ledang sebab tergila-gilakan perempuan darat), ada “akal”nya (Dato Karma Wijaya mahu menggunakan Melor sebagai jalan memerangkap Hang Tuah), ada hasad dan iri hatinya (Tun Ali iri hati sebab Tuanku suka pada Hang Tuah padahal Hang Tuah orang baru).

Setelah 600 ratus tahun, politik Melayu masih tidak berubah.

Sasterawan negara jengah sendiri sekolah Sri Perak


Salmiyah Harun   
KUALA LUMPUR, 21 Nov: Nasib 204 orang pelajar Sekolah Kebangsaan Sri Perak, Bandar Baru Sentul yang masih meneruskan persekolahan mereka di bawah rumah pangsa 17 tingkat Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL), mendapat perhatian Sasterawan Negara Datuk A. Samad Said semalam.Selasa lalu, Samad yang lebih dikenali sebagai Pak Samad turun padang untuk melihat dari dekat suasana sekolah itu setelah membaca pendedahannya dari Harakah.
Beliau diiringi pengerusi dan setiausaha Lajnah Peneroka Bandar PAS Wilayah Persekutuan, Haji Ishak Surin dan Tarmizi Mohd Jam, Setiausaha Gerakan Mansuh PPSMI (GMP) Husni Abas dan beberapa Exco PAS Kawasan Batu.

Mereka sempat bertanya khabar dari beberapa guru di sekolah itu dan meninjau persekitaran yang kurang selesa yang tidak mencerminkan ia sebagai sebuah sekolah bantuan penuh kerajaan. Ketika kunjungan, semua pelajar dan guru sedang bersiap untuk latihan menyambut Hari Anugerah Pelajar.

Pak Samad melahirkan rasa sedih dan kecewa dengan nasib pelajar Melayu di sekolah itu, seolah-olah tanpa pembelaan untuk mendapatkan sekolah yang baru dan selesa. Beliau melihat sendiri keadaan yang tidak selesa, sesak, bising dan mempersoalkan tahap keselamatan sekolah tersebut, baik di dalam bangunan mahupun di luar.

"Kami tidak sempat berjumpa dengan guru besar. Begitu juga penolong guru besar. Kami hanya sempat bercakap dengan guru biasa di pejabat. Dia memang tidak boleh beri apa-apa ulasan. Itu kita tahu," katanya ketika ditemui sejurus melawat pejabat sekolah berkenaan.

Menurut Pak Samad, masalah sekolah ini wajar diambil perhatian yang serius oleh Kementerian Pelajaran memandangkan ia sudah lebih 20 tahun beroperasi.

Sebagai budayawan, mereka harus mengambil berat masalah ini kerana ia membabitkan orang Melayu tambahan pula para pelajar dan ibubapa mereka ini adalah rakyat yang bermaruah di negara ini.

"Kalau betul konsep 'rakyat didahulukan,' inilah masanya. Rakyat kena didahulukan. Kecuali mereka (kerajaan) tidak merasakan pelajar-pelajar di sini adalah rakyat. Kalau mereka rasa, pelajar ini adalah rakyat, kenalah rakyat di dahulukan," tegas beliau.

Kata Pak Samad, budayawan cuma datang untuk berbincang dan mengingatkan dan memberi kesedaran kepada pihak yang bertangungjawab bahawa masalah sekolah ini adalah isu besar dan tidak patut dibiarkan berlarutan hingga lebih 20 tahun sekolah di bawah flat.

"Kalau ada aliran lain, politik masuk (kawasan sekolah), budayawan masuk menunjukkan perhatian kita terhadap masalah ini amat besar, cukup serius" katanya.

Sementara itu, Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Pekerja dan Peneroka Bandar, Ishak Surin dalam kenyataan medianya mendesak agar Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dan pengarah Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan, Sulaiman Wak agar datang melawat ke sekolah ini bagi meninjau suasana sebenar dan tahap prasarana serta keselamatan di sini.

Beliau juga mendesak kedua-dua mereka, mengadakan rundingan semula, mengkaji pembatalan projek pembinaan sekolah yang baru bagi menggantikan penempatan Sekolah Kebangsaan Sri Perak yang kini berada di bahagian bawah empat blok flat 17 tingkat milik DBKL itu.

Terdahulu, PAS Kawasan Batu telah menghantar memorandum berkaitan isu ini kepada Jabatan Pelajaran Wilayah Persekutuan dan mendedahkan masalah berhubung sekolah ini melalui media.

Ekoran itu, lima Ahli Parlimen PAS, Dato Mahfuz Omar (Pokok Sena), Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin (Bukit Gantang), Firdaus Jaafar (Jerai), Siti Zailah Mohd Yusof (Rantau Panjang) dan Dr. Lo'lo' Mohd Ghazali (Titiwangsa), turut melawat.
Mereka turut melahirkan rasa terkejut kerana keadaan sekolah yang tidak menepati keadaan sebuah sekolah yang biasa.
Sekolah ini ditubuhkan sekitar tahun 1987 bagi menampung murid yang terlalu ramai. Bersebelahan rumah pangsa ini terdapat satu lagi sekolah rendah, Sekolah Kebangsaan Bandar Baru Sentul yang sarat dengan pelajar.

Terdapat 32 orang guru yang mengajar di sekolah ini, walaupun dalam suasana sekolah yang tidak memenuhi piawaian sistem pendidikan sebenar.
Sekolah ini diklasifikasikan sebagai gred A iaitu memiliki 700 orang murid dan ke atas.

Sebelum ini, cadangan membina dan menyiapkan sekolah mengandungi 30 bilik darjah di atas sebahagian lot 133, Sekyen 85A Kuala Lumpur itu telah diluluskan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia dan akan dilaksanakan oleh kontraktor Contracthouse Sdn Bhd.

Menurut papan tanda projek sekolah itu dijangka siap pada 30 September 2009 dan dimulakan pada 1 April 2008 kira-kira setahun yang lalu.

Tangani Konspirasi Bersama Jemaah

"Terdapat usaha untuk mencetuskan perbalahan antara saya dan Tok Guru (Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan)," akui beliau kepada The Malaysian Insider [Baca sini] hari ini.

"Saya sedar tentang kewujudan konspirasi (pihak tertentu) terhadap saya," kata beliau lagi.


Samada wujud atau tidak sebarang konspirasi untuk mencetuskan perbalahan di antara TGNA dan Husam yang diakhirnya Husam tersingkir daripada pentadbiran kerajaan negeri, seharusnya Husam perlu membersihkan nama baik TGNA dahulu, ini kerana sedikit sebanyak TGNA mendapat tempias dari isu 'konspirasi' ini dan isu yang berlaku di PMBK.

Husam yang sudah tentunya amat maklum 'luar dan dalam' perjalanan di Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) seharusnya dari awal lagi 'anticipate' sebarang permasalahan di PMBK dan menghadap TGNA dan maklumkan situasi sebenar.

Jika awal-awal lagi Husam sudah dapat menghidu wujudnya konspirasi terhadap beliau, seharusnya beliau menangkisnya lebih pantas lagi, untuk mengelak sebarang fitnah besar kepada Kerajaan Negeri pimpinan TGNA. Posting ini [Sila baca di sini] sedikit sebanyak menjernihkan sedikit persepsi ramai.

Masih tidak terlalu lewat untuk membersihkan nama sendiri dalam mesyuarat yang akan diadakan.

Sebarang 'pergolakkan' dalam Kerajaan Negeri akan menimbulkan pelbagai persepsi kepada rakyat Kelantan khasnya dan Malaysia amnya.

Kerajaan PAS Kelantan perlu dipertahankan.


Salman Sulaiman: Politik dan sikap penulisSalman Sulaiman   
Apabila berbicara tentang politik dan sikap para penulis, seniman, wartawan, sasterawan dan budayawan; elok benar kita menelaah semula pidato penerimaan Anugerah Sastera Negara oleh Sasterawan Negara Keris Mas yang diangkat sebagai sasterawan negara Malaysia yang pertama oleh kerajaan Malaysia pada tahun 1981.

Pada awal-awal pidatonya lagi Keris Mas sudah menegaskan bahawa kedudukan sastera dan segala kegiatannya, haruslah dikecualikan daripada kepentingan politik golongan atau politik parti.

Pengaruh dan kuasa politik yang menentukan sastera ini sudah dibimbangi Keris Mas sejak 28 tahun yang lalu. Menurut beliau lagi, apabila sastera telah menjadi kepentingan politik atau mana-mana golongan ia tentu tidak lagi dapat mendokong aspirasi sesuatu bangsa. (Lihat: Keris Mas, Politik Sastera dan Sastera Politik dalam Sastera dan Kemanusiaan: Pidato Umum dan Pidato Penerimaan Sasterawan Negara 1981 – 1996, Dewan Bahasa dan Pustaka: 1997)

Pidato Sasterawan Negara Keris Mas itu kemudiannya dibahas oleh Muhammad Lutfi Ishak juga dengan pendirian yang hampir sama. Antara lain Muhammad Lutfi membahaskan bahawa, “Keris Mas melihat pemihakan sasterawan terhadap sebarang kelompok kepartian hanya membela dan membenarkan sesetengah kebenaran sahaja, tidak kesemua kebenaran yang seharusnya didukung.” Muhammad Lutfi mengaitkan tentang apa yang disebutkan Keris Mas itu dengan apa yang berlaku kepada Sasterawan Negara A. Samad Said kini.

Pak Samad sangat lantang mengkritik kerajaan kini dalam isu PPSMI, tapi Muhammad Lutfi menyarankan agar apa yang dilakukan Pak Samad itu wajar dibaca dalam pengertian yang telah disebutkan oleh Keris Mas dalam pidatonya itu. (Lihat: Muhammad Lutfi Ishak, Bila Sasterawan Patut Berpolitik, Siasah, 8 – 14 Mac 2009)

Jika diteliti, Muhammad Lutfi sendiri banyak tersentak dengan situasi politik atau peristiwa-peristiwa dalam politik yang banyak menyentap nuraninya sebagai penulis, yang kemudiannya beliau tuangkan kritikan sinisnya terhadap kebobrokan politik tersebut ke dalam karya-karyanya.
Lebih menarik dan mengagumkan, karya-karya sinis itu kemudiannya diiktiraf untuk memenangi hadiah sastera berprestij di peringkat negara.

Manakala sasterawan yang terkenal dalam penulisan naskhah teater, Dinsman menegur orang politik yang cakap tak serupa bikin dalam kolum mingguannya di Harakah. Secara berterus-terang beliau menegur ahli politik yang sombong dan angkuh.

Kita dapat menyimpulkan dengan jelas bahawa Dinsman bukan hanya memaksudkan tegurannya itu kepada ahli politik kerajaan sahaja tetapi semua ahli politik termasuk dari kalangan pembangkang.

Walaupun kita sedar, beliau menegur semua ahli politik tidak kira kerajaan atau pembangkang, tapi dalam kesimpulannya kita masih kabur untuk menentukan sikap beliau sendiri – sama ada memihak kepada pembangkang, kerajaan atau pun berkecuali.

Maka, tidak salah untuk kita katakan bahawa Dinsman juga berada dalam situasi seperti Pak Samad iaitu menyertai satu-satu kelompok itu kerana atas dasar mempunyai perjuangan yang sama. (Lihat: Dinsman, Orang Politik Jangan Sombong dan Angkuh, Harakah, 9 – 12 November 2009).

Jadi, seperti kata Muhammad Lutfi terhadap situasi diri Pak Samad sebelum ini, maka kedudukan Dinsman serta teguran beliau pun mestilah dibaca dalam konteks Keris Mas juga.

Natijah daripada apa yang diungkapkan oleh beberapa orang penulis yang telah saya sebutkan itu ialah penulis memang tidak boleh memihak kepada mana-mana parti politik tetapi mestilah memihak kepada kebenaran hakiki.
Inilah sikap Keris Mas, Shahnon Ahmad, A. Samad Said, Dinsman, Muhammad Lutfi Ishak dan sekian ramai lagi para penulis serta wartawan.

Sebagaimana sepatutnya wartawan dan juga ulama, beginilah juga sewajarnya sikap penulis – tidak memihak kepada mana-mana parti politik dan juga tidak menjadi alat propaganda kepada mana-mana parti politik yang ada.

Wartawan, sebilangan besarnya kelihatan masih memihak. Apabila bersara daripada menjadi wartawan di mana-mana akhbar kerajaan atau pembangkang, maka barulah kita dapat mendengar suara yang sebenar wartawan itu.

Kerana ketika masih makan gaji serta terikat dengan tugas, mereka hanya banyak menjadi tukang puji dan banyak mengamalkan ampu sana ampu sini saja. Kalau tidak berbuat demikian tentu saja mereka sangat bimbang takut dapur tidak berasap atau senang cakap, dibuang kerja.

Jadi, agar tidak menerima risiko dibuang kerja – mereka jadilah wartawan mengampu yang asyik memuji saja tidak bertempat. Menyuarakan kebenaran yang sepatutnya menjadi tugas penulis dan wartawan tidak lagi dipraktikkan kerana bimbang takut terganggu periuk nasi.
Maka, yang tinggal hanyalah wartawan cari makan bukan lagi wartawan yang menyuarakan kebenaran.

Saya sendiri juga pernah ditegur kerana kelihatannya seperti banyak menjadi Samad Said tetapi takut untuk menjadi Shahnon Ahmad. Tetapi sekarang, tempat Shahnon itu nampaknya telah digantikan oleh Samad Said.
PAS tentu saja sangat gembira dengan keterlibatan Samad Said dalam pelbagai aktiviti dan program mereka.

Tetapi perlu diingat, Pak Samad bukan masuk PAS. Beliau hanya bersama-sama dengan PAS kerana kebetulan apa yang diperjuangkan Pak Samad turut diperjuangkan PAS. Sebab itulah Pak Samad menyertai PAS, tetapi perlu difahami dengan jelas bahawa beliau bukan masuk PAS.

Kepada teman yang pernah menegur itu, ingin juga saya tahu apa pandangannya sekarang terhadap Shahnon dan Samad Said kerana Shahnon nampaknya sudah menjauhkan diri dari PAS. Kerana ketika bersama PAS, terlalu banyak pengalaman yang beliau peroleh untuk mengenal hati budi manusia. Terlalu banyak yang beliau belajar tentang apa itu sebenarnya yang dinamakan politik.

Dan beliau juga dapat mengenal siapakah yang benar-benar jujur dalam perjuangan dan siapa pulakah yang hanya bermuka-muka. Dan Pak Samad pula hari ini menggantikan tempat Shahnon dan kita dapat melihat Pak Samad kini tersangat berani dan tegas sekali mengkritik kerajaan – kritikan utamanya adalah berkenaan isu PPSMI dicampur juga dengan hal-hal lain yang tidak kurang pedasnya.

Beliau kebelakangan ini kerap muncul di pentas pembangkang untuk sama-sama berceramah dengan tokoh-tokoh terkemuka pembangkang. Hinggakan sampai pada satu tahap, beliau lebih selesa dipanggil Sasterawan Rakyat daripada sasterawan negara. Sedangkan gelaran sasterawan negara yang selalu disebut di pangkal namanya itu diberikan oleh kerajaan Malaysia, iaitu kerajaan yang begitu lantang dikritik Pak Samad akhir-akhir ini.

Seperti juga para ulama yang benar dan pendakwah yang ikhlas, kami – para penulis, sasterawan, seniman, pengarang dan sebilangan wartawan pun akan terus berusaha untuk memilih sikap ini. Iaitu berkecuali daripada dipengaruhi fahaman politik mana-mana parti atau mana-mana kumpulan tetapi tetap terus memperjuangkan kebenaran walaupun adakalanya ia bertentangan dengan pihak pemerintah dan pada ketika yang lain ia bercanggah dengan pihak pembangkang.

Maka bertepatanlah seperti mana yang diungkapkan oleh salah seorang Sasterawan Negara Malaysia yang terkemuka, Prof. Dr. Muhammad Haji Salleh dalam serangkap puisinya dalam Salju Shibuya:

aku juga menemui politik

tapi mengelaknya

kerana yang kupilih

batu pengalaman kekal,

makna abadi,

untuk hidup di jalan lain.

Perbezaan PAS dan UMNO

Oleh Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib
ImageMasalah PAS dan UMNO bukan masalah berapa bilangan masjid yang dibina, bukan berapa bilangan sekolah agama yang dibina, bukan masalah institusi kewangan Islam, bukan masalah berapa buah pusat pengajian tinggi Islam yang dibina, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk membina lapangan terbang, lebuh raya dan lain-lain, bukan berapa jumlah wang yang dibelanjakan untuk pendidikan tinggi dan rendah yang dibelanjakan oleh UMNO atau PAS

Masalah antara UMNO dan PAS ialah dasar dan matlamat pejuangan yang jauh berbeza. PAS memperjuangkan agar Islam menjadi aqidah Negara Malaysia, samada dari sudut pentadbirannya atau kehakimannya dan lain-lain. Pendek kata, apa yang terkandung didalam dua kalimah syahadah iaitu tiada tuhan yang disembah melainkan ALLAH, Nabi Muhammad S.A.W pesuruh ALLAH itu hendaklah terlaksana dalam kehidupan individu, masyarakat dan Negara.
Adapun pun UMNO sering mencabar tuntutan dua kalimah syahadah itu. UMNO kelihatan melakukan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan puasa bulan ramadhan, mengerjakan haji, menjalankan aktiviti nikah kahwin mengikut Islam. Tetapi pentadbiran dan pemeritahan Negara mencabar Quran dan Sunnah. Sebab itu, dengan rasa senang hatinya, UMNO yang menjadi teras kepimpinan Negara, terang-terang menolak hukum ALLAH didalam bidang pentadbiran, kehakiman, perundangan, pendidikan dan lain-lain.

Oleh kerana itu, Malaysia yang sejak merdeka, yang dipimpin oleh UMNO dan Barisan Nasional menghadapi masalah yang tidak terhitung banyaknya. Masalah keselamatan, janayah, rasuah, penyalahgunaan kuasa, rompakan kecil atau besar, rompakan institusi kewangan, rompakan kaum wanita, warga emas dan kecurian disetiap detik berlaku dinegara ini.

Setelah lebih 50 tahun UMNO memerintah, Islam dan kekuatan orang Melayu terhakis. UMNO menghapus “kuasa imuniti Raja-Raja” yang menjadi salah satu kekuatan institusi Islam di Malaysia. UMNO membenarkan “Riddah” atau murtad berleluasa. UMNO juga mengamalkan budaya “Hendonisme” budaya “akhlak bobrok” melalui agensi-agensi penyiarannya.

Isu penyalahgunaan dadah, isu mat rempit, isu pendatang tanpa izin, isu ISA, ini semua berlaku selepas Malaysia dipimpin oleh UMNO. Puncanya ialah tidak menhayati kandungan ‘LA ILAHA ILLA ALLAH’. Oleh itu, jika pemimpin UMNO masih mengaku mempertuhankan ALLAH, menabikan Muhammad S.A.W, kenapa UMNO boleh sembahyang mengikut ajaran Islam, mengapa tidak boleh mengikut Islam dalam memerintah Negara? Adakah UMNO mengambil konsep beriman separuh kitab dan menolak separuh yang lain.

Kalau hanya bercakap membina masjid, di United Kingdom ada masjid, di Amerika Syarikat ada masjid, di Cina ada masjid, di Singapore ada masjid, di German pun ada masjid. Namun pentadbiran Negara mereka juga tidak mengikut ajaran islam. Oleh kerana itu, status kedudukan pemimpin dinegara barat dan timur yang Sekular, sama dengan kedudukan pemimpin UMNO diMalaysia ini.

Oleh kerena itu, saya rasa amat bertanggungjawab untuk menasihat kepada umat Islam di Malaysia ini, supaya jangan terjebak dengan kenyataan yang dilakukan oleh pemimpin UMNO khususnya Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin ketika berkempen di Manek Urai baru-baru ini (rujuk salah satu akhbar harian Malaysia) tentang UMNO membela Islam dan menegakkan syiar Islam.

Secara peribadi pula, sewaktu Muhyiddin menjadi Menteri Besar Johor, beliau telah mengubah cuti am pada hari Jumaat kepada hari Ahad, sekaligus menjadikan amalan cuti itu seperti amalan orang-orang Nasrani. Apakah ini satu pembelaan terhadap Islam?

Saya ingin membuat contoh yang kecil tentang UMNO mencabar Al-Quran. Antaranya, Al-Quran dengan jelas dan terang mengarahkan supaya orang islam menjauhkan diri daripada arak, judi, berhala, sudi nasib atau tenung nasib, tetapi UMNO yang memimpin Malaysia mengeluarkan lesen arak, memberi lesen judi. Apakah ini satu pembelaan kepada Islam? Untuk satu contoh lain, umpamanya ALLAH memerintah supaya Negara ditadbir dengan ajaran ALLAH, namun UMNO menolaknya.

Oleh kerana itu, jika sekiranya masih wujud benih-benin iman di dalam hati para pemimpin UMNO, maka saya merayu kepada mereka dan kepada orang yang seiringan dengan mereka supaya mereka bertaubat dan kembali kepada jalan ALLAH. Sekiranya mereka mempunyai masalah didalam usaha kembali kepada jalan ALLAH itu, maka Dewan Ulamak PAS Pusat menawar diri untuk memberi khidmat bakti kepada mereka.
Meneruskan Perjuangan Para Nabi
Dato’ Ustaz Haji Harun bin Taib
Ketua
Dewan Ulamak PAS Pusat

Banyaknya duit dia...!!! tiap-tiap tahun boleh kasi..!!! Tak salah ke buat cam ni SPRM ooi..?????

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melihat sebahagian daripada lembu korban sempena Hari Raya Aidiladha pada majlis Penyerahan Surat Wakil Pengurusan Ibadat Korban Aidiladha 2009 bagi Parlimen Pekan di sini, hari ini. Sebanyak 427 ekor lembu dan tiga ekor unta diagihkan kepada 55 masjid dan 160 surau di kawasan parlimen itu

After Kickdefella, They Go for Husam..!!!


HUSAM CLAIMS CONSPIRACY AGAINST HIM
By Adib Zalkapli (Malaysian Insider)
KUALA LUMPUR, Nov 20 – Kelantan executive councillor Datuk Husam Musa claimed today that there was a conspiracy to have him removed from the state government.
“There have been efforts to drive a wedge between me and Tok Guru,” said Husam (picture) referring to Kelantan Mentri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
“I am fully aware of the conspiracy against me,” he told The Malaysian Insider.
Rumours were rife yesterday that Nik Aziz was considering removing Husam from the state administration following the actions of his former aide, Syed Azidi Syed Abdul Aziz.
Syed Azidi was a corporate liaison officer at the Kelantan Mentri Besar Corporation (PMBK) until he was sacked early this month.
His removal was followed by a public argument between him and the PMBK CEO Ariffahmi Abdul Rahman, who is also the son-in-law of Nik Aziz.
Yesterday, Syed Azidi claimed that Nik Aziz had ordered Ariffahmi, who is under Malaysian Anti Corruption Commission (MACC) investigation, to leave PMBK to avoid further embarrassment to the state administration.
Ariffahmi had denied the allegations, claiming that Syed Azidi was trying to pressure Nik Aziz.
Rumours of Husam’s removal surfaced soon after Syed Azidi made the claim that Nik Aziz would announce Arrifahmi’s resignation yesterday.
“I know Tok Guru will not do that as he is a very rational man,” Husam told The Malaysian Insider.
He refused to say if Ariffahmi was behind the attempt to kick him out of the state government.
“They are outsiders, trying to get me, eventually the target is Tok Guru, and then they will move in to topple the PAS government,” said Husam.
Meanwhile, the Kelantan PAS liaison committee will convene a special meeting tomorrow morning and is expected to discuss the latest crisis in the state government.
The Malaysian Insider understands that many members of the state PAS committee are in favour of removing Ariffahmi from the Kelantan government investment arm.
Kelantan PAS secretary Zaki Ibrahim, however, said tomorrow’s meeting is a routine one and the PMBK issue is not on the agenda.
“The matter does not arise, but the committee members are free to speak up during the meeting,” Zaki told The Malaysian Insider.
Pandangan Peribadi Saya
Saya akan merasa amat gembira jika Dato’ Husam tinggalkan Kerajaan Negeri Kelantan. Ini kerana semenjak 3 tahun saya mengenalinya saya dapat merasakan betapa penderitaan yang menimpanya dan keluarganya kerana sandiwara politik dalaman PAS Negeri Kelantan.
Tidak berada didalam Kerajaan dan tinggalkan PAS adalah yang terbaik buat Husam tetapi ia adalah malatpetaka buat PAS Kelantan dan rakyat yang memerlukan pembelaan.
Saya berani berkata, Kerajaan Negeri Kelantan sudah tidak berminat membela insan-insan kecil. Yang masih mempertahankan insan-insan kecil hanya dua tiga orang sahaja lagi di dalam exco Kerajaan Negeri dan Husam adalah seorang darinya.
Saya akan pertahankan Husam.

Oleh Kickdefella

Wartawan Utusan Hina Mahkamah...!!! Bagi mereka selagi UMNO@BN perintah boleh buat ape ajek..!!!

Wartawan Noraini Abdul Razak dari Utusan Malaysia telah menulis di akhbar berkenaan yang boleh disifatkan "menghina mahkamah".

Di dalam rencananya bertajuk "Bertambah lambat siasatan SPRM bila waktu dihadkan", Noraini telah mempertikaikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi yang menafsirkan penggunaan perkataan 'sehari ke sehari' tidak boleh 'dibaca' sebagai 24 jam, sebaliknya adalah waktu bekerja serta tidak boleh mendatangkan kesan terhadap seseorang.

Di dalam tulisannya, beliau ada menyebutkan bahawa:

Kita tidak menolak hujah hakim Mohamad Ariff Md. Yusof, malah keputusan mahkamah itu membuka ruang untuk semua pihak berfikir perihal prosedur siasatan SPRM - apa yang boleh dan apa yang sepatutnya dielakkan.


Ia menjelaskan bahawa penulis telah menerima keputusan Hakim berkenaan. Dan kemudian dijangka beliau hanya membuat ulasan mengenai kenyataan Karpal Singh:

Namun kenyataan peguam Karpal Singh yang menyusul selepas keputusan tersebut dibuat mengundang sedikit tanda tanya dan menuntut perbahasan mengenainya dibuat.

Semacam ada yang tidak kena apabila peguam veteran itu menyimpulkan bahawa keputusan mahkamah itu bukan sahaja mengikat mahkamah malah memberi kesan kepada penyiasatan polis.

Ini kerana jika penyiasatan polis juga mahu dihadkan kepada waktu pejabat, tentunya ia bukan sesuatu yang bijak.


Tetapi selepas itu, beliau tidak menumpukan tulisannya kepada mengulas kenyataan peguam Karpal Signh, tetapi telah mula mempertikaikan keputusan Hakim Mahkamah Tinggi pula:

Mengehadkan siasatan SPRM kepada lapan jam - ketika semua orang sibuk dengan tugas masing-masing juga dari satu sudut membataskan fungsi SPRM itu sendiri.

Paling dibimbangi adalah kreativiti rakyat Malaysia menggunakan keputusan mahkamah itu sebagai alasan utama untuk tidak memberi kerjasama kepada SPRM ketika menjalankan siasatan.


Ini adalah satu bentuk penulisan yang cuba mengelirukan pembaca untuk menghasut rakyat untuk tidak menghormati keputusan Mahkamah.

Noraini cuba untuk melakukan pembelaan ke atas tindakan SPRM yang selama ini telah jelas mencabuli undang-undang yang mengambil kesempatan tehadap ungkapan penggunaan perkataan 'sehari ke sehari' untuk menyoal-siasat saksi-saksi sekalipun lewat malam sehinga berlakunya kejadian tragedi kematian Teoh Beng Hock.

Alasan berbuat demikian kononnya jika dibataskan waktu SPRM menyoal-siasat, maka nantinya akan berlakulah kelambatan siasatan SPRM.

Kita ingin persoalkan setakat ini, berapa banyak kes yang soal-siasatnya dilakukan di waktu pejabat. Kita juga ingin bertanya wartawan berkenaan, berapa ramai pula sakasi-saksi yang enggan untuk berkerja-sama dengan pihak SPRM di waktu pejabat.

Ayatnya "keputusan mahkamah itu sebagai alasan utama untuk tidak memberi kerjasama kepada SPRM" adalah persangkaan semata-mata yang tidak mempunyai sebarang justifikasi dan bukti.

Justeru itu sewajarnya pihak-pihak berkenaan seperti Majlis Peguam sendiri atau mana-mana peguam yang terlibat dengan kes ini mengheret wartawan tersebut untuk didakwa di mahkamah kerana telah melakukan penghinaan yang ketara terhadap keputusan mahkamah untuk disiarkan di akhbar tempat beliau bertugas bagi menghasut rakyat mempertikaikan keputusan hakim berkenaan.