Ahad, 15 November 2009

PAS Akan Diserang Dalam 4 Fasa?Ada orang berfirasat, PAS sedang diserang dalam 4 Fasa agar persepsi pengundi akan membuat 'U-turn' kepada PAS, yakni daripada menyokong kepada melarikan diri, kalau tak sampai kepada peringkat membenci pun.

Berbagai-bagai 'peluru' digunakan oleh mereka agar ahli, penyokong, pendokong dan pengundi nampak ia sangat munasabah. Satu munasabah yang mudah, yang boleh difahami dari 'layman' hingga ke ahli dalam bidangnya.

Fasa 1 ialah memisahkan TGHA dari arus perjuangan. Fasa 1 ini telah berjaya membentuk satu 'persepsi' dikalangan pengundi. Untuk memisahkan TGHA daripada PAS ternyata amat mustahil kerana kesetiaan pendokong yang begitu jitu kepada pimpinan.

Mereka amat tahu situasi ini. Yang penting bagi mereka ialah dikalangan pengundi sudah terbentuk satu persepsi mengikut hasrat mereka.

Fasa 2 ialah menyerang TGNA. Untuk menyerang peribadi TGNA amat mustahil kerana umum amat tahu kezuhudan TGNA. Maka diwujudkan punca kedua (menantu) yang rapat dengan TGNA. Kesetiaan pendokong PAS kepada TGNA tidak sedikit pun luntur, bahkan pendokong telah ditarbiah sekian lama untuk jatuh bangun dengan pimpinan.

Dengan tercetusnya ledakan ke 2 ini, mereka berjaya membentuk pengundi dengan satu persepsi baru mengikut hasratnya.

Fasa 3 ialah serangan kepada kalangan Naib-Naib Presiden dan AJK Pusat.
Tunggu dan lihat.

Fasa 4 ialah serangan kepada ahli dan pendokong PAS.

Apabila Fasa 1,2 dan 3 telah berjaya, Fasa 4 amat mudah. Ahli akan berkecamuk dengan pelbagai persepsi. Ahli akan tuding-menuding jari. Bibit-bibit ke arah itu sudah jelas kelihatan sekarang.

Mereka akan pastikan kempat-empat Fasa tersebut akan terlaksana sebelum PRU13.

Jikalau mereka gagal memecah-belah PAS sekalipun, sekurang-kurangnya mereka telah berjaya menukar persepsi pengundi atas pagar kepada PAS.


Tok Guru Nik Aziz Jadi Mangsa..!!

Tuan Guru Hj Nik Abd Aziz
Pula Cuba di "bunuh"
oleh Politik Persepsi.


1. Setelah mereka [ musuh ] berhempas pulas untuk membunuh karektor dan kewibawaan Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang melalui senjata baru yang diberi nama persepsi , kini Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz pula menjadi mangsa mereka .

2. Mereka melihat keutuhan perjuangan Islam yang didokong oleh PAS sejak sekian lama adalah ditunjangi oleh ketokohan luar biasa 2 Tok Guru [ Nik Abd Aziz dan Hj. Abdul hadi ] yang bertaraf mursyid biarpun mereka berdua tidak maksum .

3. Keutuhan PAS sebagai sebuah wadah perjuangan Islam di dalam negara selama ini tiada siapa yang boleh menafikannya , sehinggalah akhir - akhir ini terdapat percubaan yang sangat ekstrim untuk melumpuhkannya dengan terlebih dahulu menjadikan kedua - dua Tok Guru sebagai sasaran awal direbahkan .

4. Sebelum ini kepimpinan Tok Guru Hj Abdul Hadi dipertikai teruk dengan membentuk satu persepsi yang buruk bahawa beliau adalah seorang pemimpin yang lemah dan tidak berkeupayaan memimpin parti dengan menonjolkan beberapa kelemahan , sementara mereka menyembunyikan kelebihan dan kejayaan yang telah dicapai sepanjang kepimpinan beliau .

5. Tidak puas mereka mengkeronyok Tuan guru Hj. Abdul Hadi sebagai Presiden PAS dengan persepsi buruk yang mereka bentuk , kini mereka cuba pula untuk membentuk persepsi negatif guna membelasah Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz kononnya mengamalkan nepotisme dan rasuah dalam kepimpinannya .

6. Matlamat mereka hanyalah satu , iaitu membentuk persepsi buruk terhadap kedua - dua Tok Guru ini dan kemudiannya menjadikan ia sebagai liabiliti kepada parti , maka secara hormat atau biadab , kedua - dua Tok Guru ini mahu disingkirkan dari pengaruh dan kerusi kepimpinan mereka . Mereka mahu PAS bergolak dan lemah sejurus itu mereka boleh menarik nafas lega .

7. Terbaru mereka masih menyerang Tuan Guru Hj. Nik Abdul Aziz setelah Tuan Guru menyatakan pendirian tegasnya bahawa beliau membenarkan SPRM menyiasat diri dan menantunya demikian juga satu tindakan tegas , bijak dan berhemah Tuan guru apabila membatalkan hasrat mengerjakan ibadah haji ekoran isu penajaan ibadah haji beliau menjadi polemik di media .

8. Integriti yang dipertahankan oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz sejak 20 tahun memimpin negeri Kelantan meletakkan beliau senantiasa bersedia membuka pintu rumahnya 25 jam sehari bagi SPRM menyiasat kes rasuah jika ada . Juga sungguh besar pengorbanan Tuan guru yang sanggup membatalkan ibadah haji beliau di saat semua orang menaruh harapan tinggi untuk ke tanah suci , semata - mata kerana mahu menjaga nilai integriti yang dipertahankan selama ini . Bijak sungguh Tuan Guru mengurus persepsi buruk yang sengaja dicipta untuk menjatuhkan maruah [ air muka ] beliau sekaligus membuat tekanan untuk menyingkirkan beliau dan melemahkan parti yang dipimpinnya .

9. Hari ini mereka masih menyerang dan melebarkan ruang persepsi buruk yang sengaja mereka cipta dengan mengambil peluang atas keadaan yang ada , setelah mereka juga tahu bahawa Tuan Guru adalah seorang insan yang bertaqwa dan tidak mungkin mengamalkan rasuah . Tidak mudah mereka mahu melumpuhkan kewibawaan Tuan Guru dengan persepsi yang mereka bentuk kerana rakyat yakin Tuan Guru juga adalah seorang yang ikhlas memimpin negeri dan rakyat ke arah membangun bersama Islam .

10. Tegas saya nyatakan disini , bahawa kami pemuda - pemuda PAS seluruh negara , senantiasa bersama dengan kedua - dua Tok Guru [ Hj. Nik Abdul Aziz dan Hj. Abdul Hadi ] sekaligus menyatakan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap kepimpinan mereka sambil mengutuk sekeras - kerasnya sebarang percubaan untuk menjatuhkan mereka dengan cara yang tidak berhemah dan berakhlak .
 

Terima kasih DAP ...
BN udah ngelejat. MIC udah dapat adik tiri iaitu Parti Makkal Sakhi. Bapaknya Makkal Sakhi ialah PM 1Malaysia. Gerakan yang merupakan parti elit Cina yang pelbagai agama telah mati tiga suku badannya. Presidennya Koh Tsu Koon terus tenggelam dalam dunia NKRA dan KPI misi PM 1Malaysia. Walaupun Idris Jala dihantar untuk membantunya, ternyata Koh Tsu Koon masih dibelenggu rasa sedih yang amat sangat. Sedih dan irihati melihat Lim Guan Eng begitu berjaya mentadbir Pulau Pinang.
MCA parti Cina kampung beragama Buddha yang diasaskan oleh Tan Cheng Lock sedang mengekori nasib Gerakan. Kedegilan presidennya, Ong Tee Kiat mengundur diri membuatkan MCA sentiasa dalam krisis. Undur bermakna akan hilanglah kekebalan menghadapi kes PKFZ. MCA tidak mungkin sempat untuk mengukuhkan kesatuan ahlinya menjelang PRU 13. MCA akan hanyut bersama arus deras Sungai Kampar yang telah mengorbankan tiga pelajar UTAR. Kematian tiga pelajar UTAR ini adalah petanda yang MCA juga akan mati kelemasan. Ini kerana UTAR adalah hasil perjuangan sekian lama MCA menuntut penubuhan Universiti Merdeka untuk Cina daripada UMNO.
UMNO yang mengepalai BN terpaksa berhadapan dengan soalan-soalan cepu mas bertali arus daripada rakyat berparti dan tidak berparti. Lawan UMNO iaitu PR amat beruntung kerana kehadiran sordadu percuma yang tidak dikenali untuk melawan UMNO. Sordadu percuma ini sentiasa mengingatkan rakyat tentang Altantuya, tentang Kapal Selam Schorpen, tentang rasuah UMNO, tentang rampasan kuasa di Perak dan banyak lagi . Kemunculan semula Bala sememangnya mengundang bala kepada PM 1Malaysia.
Kesannya, semangat ahli UMNO semakin luntur untuk memenangkan UMNO. Hanya golongan tua yang begitu taksub dengan UMNO. Itupun jumlah mereka semakin berkurangan. Beberapa siri PRK telah membuktikan bahawa UMNO tidak lagi relevan. Hanya PRK Bagan Pinang sahaja yang berjaya menyelamatkan maruah UMNO. Sekiranya kata-kata Tun Madey diambil kira, kemenangan ini akan hanya mengundang masalah besar kepada UMNO pada PRU 13. Persepsi rakyat, UMNO adalah parti yang sentiasa menghalal dan melindungi amalan rasuah pimpinannya.
PR juga tidak ketinggalan dengan masalah dalamannya, samada masalah itu dicetuskan oleh UMNO atau dibantu-cetuskan oleh pimpinan parti. DSAI terus dihambat oleh mangsa ‘liwat’nya si Saiful. UMNO menggunakan Saiful untuk menghalang DSAI daripada berterusan menyerang UMNO. Peristiwa dua ADUN PKR Perak melompat menyokong UMNO telah sedikit sebanyak berjaya mencalarkan karisma DSAI sebagai pemimpin rakyat. Usaha UMNO untuk menidakkan kewibawaan DSAI terganggu apabila PR menang dalam tujuh PRK. Dan kemenangan yang paling bermakna ialah apabila PR berjaya merampas kerusi UMNO di PRK Kuala Terengganu.
Ketika rakan dan penyokong PR sedang menuding tangan kepada PKR atas kelemahan dan kesilapan DSAI, tetiba PAS pula dilanda krisis. Bermula dengan UG antara PAS dan UMNO. Walaupun telah wujud desas-desus UG sebaik selepas PRU 12, Presiden PAS terus menerus menafikannya. Pengakuan PM Islam Hadhari terhadap adanya usaha antara PAS dan UMNO untuk menubuhkan UG demi Melayu telah mengecewakan pengundi dan penyokong PAS. Rakyat marhaen teramat kecewa kerana Presiden PAS sanggup menipu pengundi dan penyokongnya. Presiden PAS memang penipu!
Muktamar PAS telah mengekalkan kumpulan UG dalam organisasinya. Nasib baik TGNA masih mampu menahan keghairahan pimpinan PAS untuk bersama UMNO. Tetapi hari ini kumpulan UG atas kerjasama UMNO berjaya menyerang balas atas sedikit kesilapan TGNA sehingga TGNA terpaksa membatalkan niat hajinya. Sehingga ke hari ini Presiden PAS belum mengeluarkan kenyataan tentang apa sebenarnya yang berlaku kepada Mursyidul Am PAS. Presiden PAS juga gagal mengawal tingkah laku anak-anak Ali yang sedang membocorkan rahsia bai’ah PAS di khalayak ramai. Ternyata Presiden PAS telah gagal memikul amanah tanggungjawab menjaga keharmonian organisasinya. Jikalau organisasi yang di bawah seliaannyapun gagal diurus, apalah diharap lagi untuk mengurus pengundi dan penyong PAS. Jauh sekali mengurus negara.
Gerakan telah bungkam dalam perjalanan yang panjang. PPP entah mati entah menyepi. MIC hilang kewarasan kerana mabuk kuasa. MCA buntu antara PKFZ dan Chua Seks. UMNO pula sedang merangkak bertatih untuk berdiri dan berlari. PKR tebal muka kerana malu meliwat dan melompat. PAS teraba-raba mencari semula rentak perjuangan fisabillillahnya.
Terima kasih DAP ...

That complex entity called PAS — Farish A. Noor

NOV 15 — Political parties are, it has to be remembered, complex composite entities. It is common for us to talk about political parties as if they are invested with singular identities and personalities; and we often make the mistake of talking about political parties in the singular, when in fact all political parties are plural entities with plentiful internal complexities and differences.

The Malaysian Islamic Party, PAS, is no exception to the rule, and for that reason we need to be cautious when referring to PAS as if it was a singular person. PAS — like all the parties in Malaysia and elsewhere — is a complex composite entity with a myriad of streams, schools of thought, ideological leanings as well as a colourful history to match.
When PAS was first formed —as a splinter party from Umno, mind you —in 1951, it was led by moderate Islamists like Dr Abbas Elias who were mostly nationalists who were committed to the cause of national liberation and independence. It was during the leadership of Dr. Burhanuddin al-Helmy and Dr Zulkiflee Muhammad (1956-1969) that PAS was the Islamist party that was championing the cause of independence and which gave its support to progressive anti-colonial movements and workers groups both in Malaysia and abroad.
Between 1970 to 1982, however, PAS came under the leadership of Asri Muda, who turned PAS into a Malay-centric ethno-nationalist party that tried to be “more Malay” than Umno. Asri was the one who brought PAS into the fold of the BN during the 1970s, which turned out to be an experiment that later went disastrously wrong and which led to him being ousted from his own party in 1982. Between 1982 to 1998, PAS came under the leadership of the Ulama who were on the one hand conservative Islamists who supported the Iranian revolution but who also injected the party with a new wave of Islamist intellectualism and activism as never before.
Since 1998, PAS has once again reinvented itself as the party that battles for human rights and democracy, while also championing the cause of the Islamic state and Islamist politics.
PAS today is therefore an extremely complex party, with the second biggest vote base and network of supporters in the country, and which is perhaps the best organised and most disciplined party in the country. As a (subsequent) component party of the Pakatan Rakyat, PAS won the smallest number of seats in Parliament at the elections of March 2008, despite being perhaps the biggest in terms of its support base.

WHICH IS THE REAL PAS?
Which brings us to the state of PAS today, and where it is heading — both in its own right and as a component party of the Pakatan Rakyat. Over the past year the Malaysian public has witnessed what can be best described as a stalemate in the state of politics in Malaysia . Neither the BN nor the PR has managed to radically change the landscape of Malaysian politics thus far, and despite appearances it would appear that, politically, Malaysia has not evolved much over the past few months.
What troubles many Malaysians who supported the opposition PR, however, is the fact that PAS seems to be one of the parties of the PR that is speaking with different voices to different constituencies. On the one hand, we have seen that the moderate voices in PAS —the so-called “Erdogan faction” — have been instrumental in keeping PAS in the PR and in promoting the agenda of progressive, constitutionalist Islamism in the country. The moderates in PAS are the ones who have been most visibly involved in many of the popular campaigns — such as the campaign for free and fair elections —that have focused on inclusive non-sectarian issues that unite Malaysian citizens from all ethnic and religious backgrounds.
On the other hand, it cannot be denied that they are also very real voices in PAS today who are equally keen to engage in dialogue with Umno on the basis of Malay-Muslim unity. Likewise, there are those who have once again reignited public fears of radical conservative Islamisation thanks to their self-proclaimed status as moral guardians who have unilaterally begun the process of moral policing in the country. Voices in PAS that support Syariah punishments, moral policing snoop squads, the banning of alcohol sales and the banning of Muslims from going to music concerts do not bode well for a party that is trying to become a national party with national aspirations.
The question has been asked, therefore: which is the real PAS? Well, unfortunately, this academic can only give a complex answer to a complex question: For all these voices emanate from PAS and all of them are equally real and valid. PAS is at the same time a party that wants to see more democratisation in the country but at the same time is still intent on creating an Islamic state in Malaysia. On the thorny question of the Islamic state and the place of Islamic laws and punishments in Malaysia, PAS remains firm to its commitment to governance according to its interpretation of Islamic law and legal-political praxis.
The challenge therefore is not to “reform” PAS to make it a “liberal-secular” party, and indeed why should PAS change? PAS has never been hypocritical about its own Islamist orientation or aspirations, but only different when it comes to the modalities of its operational procedures. The challenge is really to the Pakatan and to the people of Malaysia instead: PR has to accept the fact that its key component and ally is an Islamic party whose religious ideology is totally different from that of say, the DAP or PSM. Likewise the Malaysian public has to accept that if it wishes to support PAS, then PAS in turn will try its best to implement its own Islamist agenda on its own terms. One may engage in debates about operational procedures and the political costs of some of their demands, but one has to at least respect PAS for what it is: an Islamist party.
Finally, we need to remember that PAS today is as complex as its own history. The party was once a left-leaning Islamist party and once a right-leaning pseudo-nationalist party. How PAS will deal with the contingencies of the future is anyone’s guess, but as a political party it will have to make choices that are political in nature. Politics and power will be the factors that determine its evolution, like that of any other party. PAS’ own sense of destiny and purpose is tempered by its understanding of the realities of the times we live in.
PAS needs to understand that whatever its wishes may be, we live in a multi-ethnic and multi-religious Malaysia where no single religion can be forced down the throats of everyone. Can PAS accept this reality and adapt to it? One hopes so, for this historian still believes that PAS can and should play a key role in determining the future of Malaysia and the development of democracy in the country. THAT was the message of the election results of March 8, 2008, and not a blanket endorsement of an Islamic state on any terms. — Aliran

Anwar warns PKR members to toe the line

By Adib Zalkapli
KOTA BAHRU, Nov 15 — Pointing out that the party has been expending a lot of energy on damage control, Datuk Seri Anwar Ibrahim today told the Kelantan PKR grassroots to address their disagreements within the party framework.
“Sometimes everybody wants to talk like ‘jaguh kampung’ so we end up working like a fire brigade,” the opposition leader told the state PKR convention here.
“Disagreements at divisional level should not lead to a national crisis, discuss the matter at the state level; if cannot, bring it to the central leadership,” he added.
Anwar said that he had warned the party’s elected representatives to use internal channel in voicing out their opinions.
“If you want to deviate from the party struggle, speaking against the party policy, please join Umno, MCA or MIC,” he said.
“I have met the MPs and I warned them, you can criticise us, you can attack us, but do it within our space,” said Anwar in his 30-minute speech.
Since its impressive performance in Election 2008, PKR has witnessed several public disagreements among its leaders. Recently two of its MPs, Zulkifli Noordin and Sivarasa Rasiah, challenged each other to resign.
Sivarasa had said that Anwar’s warning at the Penang PKR convention urging party leaders to shape up was directed at Zulkifli, resulting in seven of the party’s MPs speaking out against Sivarasa.
Speaking to reporters after delivering his keynote address, Anwar admitted that the party has been structurally loose.
“Our party culture, from the beginning we have been giving too much leeway and it has been causing a lot of problems,” said Anwar when asked if PKR was facing communication problems among its grassroots leaders.
“There will be freedom, but it should not lead to the violation of party policy,” he added.

1Malaysia, Kelantan terus dianak tiriHazayani Zakaria   
KUALA LUMPUR, 15 Nov: Slogan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan yang diperkenalkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hanya indah khabar dari rupa apabila rakyat Kelantan terus dianak tirikan kerajaan pusat hanya kerana negeri itu ditadbir oleh PAS.


Contoh yang paling nyata adalah keengganan kerajaan pusat membina tembatan banjir di Sungai Golok, walaupun peruntukan untuk projek tersebut telah diluluskan sejak Rancangan Malaysia Ke-7 lagi.

Ahli Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusuf berkata, jika kerajaan benar-benar berhasrat mendahulukan rakyat, pembinaan tembatan banjir itu harus disegerakan memandangkan rakyat di kawasan itu sering berhadapan dengan bencana alam itu.

“Saya dimaklumkan peruntukan untuk tembatan Sungai Golok ini telah diluluskan sejak RMK ke-7 lagi. Tapi sampai sekarang tak buat, tak tahu ke mana peruntukan itu.”

“Tembatan banjir ini perkara yang perlu diambil tindakan serius kalau betul-betul kerajaan kata rakyat diutamakan.Saya sebagai ahli parlimen Rantau Panjang mintaklah beri keutamaan kepada pembinaan benteng banjir ini,” katanya ketika ditemui di lobi parlimen baru-baru ini.

Menurut Zailah, penduduk Rantau Panjang terpaksa menghadapi risiko kerosakan dan kerugian harta benda setiap kali berlakunya banjir di kawasan itu pada musim tengkujuh.

Limpahan air Sungai Golok itu turut melumpuhkan kegiatan harian penduduk dan peniaga di pekan Rantau Panjang yang merupakan Zon Bebas Cukai terkenal.

Kedudukan Rantau Panjang yang bersebelahan dengan Thailand makin merumitkan keadaan kerana negara itu membina benteng yang tinggi di sepanjang sungai Golok. Ini menyebabkan air hujan mengalir ke sebelah Kelantan kerana kedudukannya yang rendah dan tiada benteng yang menghalang air.

“Ekonomi rakyat Thailand tidak lumpuh walaupun musim hujan. Sebaliknya ekonomi rakyat Rantau Panjang yang terjejas teruk. Rakyat terpaksa tutup kedai, rugi beribu-ribu, tanaman ditenggelami air, binatang ternakan hanyut,” katanya yang juga Naib Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat.

Tegasnya, kerajaan harus mengambil tindakan yang dapat menyelesaikan masalah berkenaan untuk jangka masa panjang, bukan sekadar menghabiskan wang memberikan pampasan setiap kali berlakunya banjir.

“Kerajaan bagi pampasan 500 ringgit kepada setiap mangsa banjir.Berapa juta kerajaan terpaksa habiskan duit untuk bagi pampasan.Lebih baik kerajaan guna duit itu buat tembatan untuk jangka masa panjang,” tegasnya.

Apa yang lebih dikesalkan ujarnya, apabila kerajaan pusat tidak berlaku adil dalam memberikan bantuan banjir kepada penduduk di kawasan berkenaan.

Menurutnya, bantuan yang disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) hanya diberikan kepada penyokong-penyokong Umno BN sahaja.

Ini dimaklumkan sendiri oleh salah seorang pegawai JPP kepada beliau.

“Pegawai daripada jabatan pembangunan persekutuan dedahkan kepada saya bagaimana ada seorang pegawai JPP yang memang orang umno kuatlah.Dia kata nama-nama yang diberikan ini, siapa orang BN akan diberikan surat tawaran untuk terima bantuan banjir.Yang bukan BN, dia tak akan bagi walaupun tenggelam air,” ujarnya.

Beliau turut mendesak agar JPP dimansuhkan di Kelantan kerana ternyata bersikap pilih kasih dalam menyalurkan bantuan kepada rakyat.

Masih berlaku diskriminasi dalam menyalurkan bantuan.sebab melalui JPP. JPP tak akan bagi keadilan kepada rakyat. Sebab itu saya tegaskan, jangan benarkan sebarang bentuk bantuan disalurkan melalui JPP.Ini wang rakyat.bukan wang Umno.Mereka guna wang ini untuk kepentingan mereka sahaja,” katanya.

Minggu lalu seramai 2,031 mangsa banjir di seluruh negeri dipindahkan ke pusat pemindahan banjir di kawasan sekitar.

Jawatan Penasihat Ekonomi Selangor, Anwar cuba alihkan perhatian berhubung kes liwatnyaPETALING JAYA: Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Datuk Mohamad Satim Diman menyifatkan pelantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Penasihat Ekonomi negeri itu merupakan satu percaturan politik untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap kes liwat yang sedang dihadapi oleh Ketua Umum Pakatan Rakyat itu.
“Ini Anwar akan buat untuk mengalihkan perhatian rakyat terhadap kes liwatnya. Saya berpendapat bahawa pelantikan ini (Anwar) amatlah pelik kerana Menteri Besar Selangor (MB) Tan Sri Khalid Ibrahim mempunyai ijazah dalam bidang ekonomi sedangkan Anwar pula hanya mempunyai ijazah dalam bidang Pengajian Melayu.
“Persoalannya adalah mengapa Khalid perlu melantik Anwar sebagai Penasihat Ekonmi Selangor sedangkan kerajaan negeri Pulau Pinang dan Kelantan pun tidak pula melantiknya (Anwar). Adakah wujud desakan ke atas Khalid untuk membuat pelantikan tersebut,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.
Menurutnya, beliau dan pemimpin Umno negeri percaya bahawa perkara tersebut berlaku kerana Anwar terkenal dengan sifat licik dalam merangka percaturan politiknya.
Jumaat lalu, Menteri Besar Selangor mengumumkan bahawa Anwar dilantik sebagai penasihat ekonomi kepada kerajaan negeri Selangor berkuatkuasa serta-merta
Menurut Khalid pelantikan tersebut dibuat atas kapasiti Penasihat PKR itu mempunyai pengalaman luas dalam bidang ekonomi, kewangan dan pentadbiran kerajaan.
Mengulas lanjut mengenai isu berkenaan, Satim yang Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Serdang berkata, terdapat beberapa kemungkinan Anwar mahu dilantik sebagai Penasihat Ekonomi negeri itu, pertama kerana bekas Timbalan Perdana Menteri itu ingin membina platform politik yang lebih kukuh untuk Azmin Ali yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat.
“Modus operandi yang berlaku di Sabah adalah contoh terbaik. Apabila percaturan untuk Azmin gagal di Sabah, jawatan Pengerusi PKR Wilayah Persekutuan telah diambil dari Khalid dan diberi kepada Azmin.
“Jawatan MB Selangor adalah satu platform yang amat baik untuk karier politik Azmin,” katanya.
Jelasnya, pelantikan tersebut adalah langkah catur pertama yang dilakukan Anwar di Selangor sama seperti apa yang telah dibuat di terhadap bekas Pengerusi PKR Sabah, Dr Jeffrey Kitingan.
“Jika dilihat kepada starategi baru Anwar, beliau dijangka akan melancar serangan terhadap Perdana Menteri sehingga memberi kesan buruk kepada ekonomi negara dan pelantikan sebagai Penasihat Ekonomi Negeri adalah satu strategi yang baik baginya.
“Jika ekonomi Selangor hancur sudah pasti ekonomi negara pun hancur. Apabila ini berlaku maka rakyat yang menderita dan mereka pasti akan memberontak,” katanya.
Satim berkata, keadaan tersebut merupakan suasana yang amat bagus untuk Anwar mengambil alih kuasa dan terus menutup kes liwatnya
“Anwar juga sangat bimbang dengan ketidakstabilan kuasa politik di Selangor iaitu hubungan dua pemimpin PKR-PAS, iaitu Khalid dan Azmin serta isu ADUN yang keluar PR,” katanya.
Justeru itu, Anwar terpaksa mengambil alih beberapa peranan politik dari Khalid dan pelantikan Penasihat Ekonomi negeri itu hanya merupakan satu alasan di mata rakyat.
“Anwar akan guna jawatan ini untuk kepentingan politik beliau sebab kita pun tahu cara dan taktik Anwar semasa beliau dalam Umno. Saya pasti bahawa selepas dilantik beliau akan membuat pengumuman untuk memberi ‘ole-ole’ kepada rakyat Selangor,” katanya.

Umno guna media, SPRM intai kesalahan pemimpin Pakatan - Anwar


M Faqih   
KOTA BHARU, 15 Nov: Umno dan Barisan Nasional (BN) menggunakan setiap ruang yang ada pada media dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk mencari kesalahan pemimpin Pakatan Rakyat.


Terbaru mereka cuba mengenakan Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dengan isu tajaan untuk menunaikan ibadat haji.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pemimpin Umno menggunakan setiap peluang untuk memperhodohkan wajah pemimpin Pakatan Rakyat.

“Sampai Tok Guru Nik Abdul Aziz hendak menunaikan haji pun cuba disekat dengan menggunakan media dan SPRM.

“Kerja khianat pemimpin Umno juga berterusan dilakukan dengan menggunakan sepenuhnya media massa yang mereka kuasai,” katanya pada perasmian penutup konvensyen KeADIlan Kelantan di KTC di sini, petang ini.

Hadir sama Setiausaha Agung PKR, Datuk Salahuddin Hashim, Ketua PKR Kelantan, Saifuddin Nasution Ismail, ahli Majlis Pimpinan Tertinggi, Datuk Zaid Ibrahim dan Setiausaha Badan Perhubungan PAS Negeri, Mohd Zaki Ibrahim.

Jumaat lalu Nik Abdul Aziz mengumumkan membatalkan hasrat menunaikan haji tahun ini disebabkan media sengaja membesarkan isu penajaan untuk ke Mekah.

Malah SPRM dilaporkan membuka fail siasatan berhubung isu terbabit.

Anwar berkata, biar pun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menguar-uarkan konsep 1Malaysia, namun sebenarnya undang-undang yang dipakai ada dua di negara ini.

“Pemimpin Pakatan Rakyat cuba dianiayai dengan pelbagai tindakan melalui undang-undang, sedangkan pemimpin Umno dan BN terselamat.

“Tidakkah ini dinamakan sebagai dua undang-undang dan bukan 1Malaysia yang disibukkan perdana menteri,” ujarnya.

Beliau yang juga ketua pembangkang di parlimen berkata, sebab itulah pemimpin KeADILan yang tidak ada daya tahan mudah mengambil langkah mengkhianati parti sendiri.

Katanya apa yang berlaku kepada dua bekas Adun KeADIlan di Perak, seorang di Selangor dan seorang lagi di Kedah kerana tidak mempunyai daya tahan yang tinggi dalam perjuangan.

“Kalau beri RM5,000 mereka masih lagi tahan, kalau diberi RM50,000 mereka mulai goyah dan kalau diumpan ratusan ribu mereka sanggup meninggalkan perjuangan.

“Seperti juga berlaku kepada Adun Pelabuhan Klang yang sudah tujuh bulan didapati bermasalah. Ketika saya panggil dia datang dan memberitahu jangan ganggu dia,” katanya.

Lebih 1,000 perwakilan dari Cabang KeADILan di Kelantan hadir pada program separuh hari itu. Dua kertas kerja dibentang termasuk oleh Saifuddin dan Setiausaha Badan Perhubungan Terengganu, Rosli Abdullah.

Pada majlis itu juga Saifuddin menyerah 1,685 borang menyertai KeADIlan kepada Anwar.

Anwar Akui Ada Kemelut Antara Parti Pakatan Pembangkang Di Peringkat BawahanKOTA BAHARU: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim mengakui wujudnya perselisihan antara parti dalam pakatan pembangkang di peringkat bawahan berikutan tiada titik persetujuan yang dicapai ketika membincangkan perihal perbezaan prinsip parti masing-masing.
Beliau berkata jika tiada titik persetujuan dicapai di peringkat bawahan dalam membincangkan isu tertentu, ada pihak daripada PKR yang tidak memberi sokongan padu kepada parti dalam pakatan pembangkang
"Dalam pakatan tidak semua mesti setuju. Tetapi ada di peringkat cabang PKR jika berlaku perkara yang tidak dipersetujui mereka mula hendak marah dan macam hendak perang seluruh Malaysia.
"Saya ingatkan kepada peringkat bawahan bahawa kita mempunyai ruang kita sendiri untuk salurkan pandangan," katanya semasa berucap merasmikan konvensyen PKR Kelantan di sini hari ini.
Dalam sidang medianya, Anwar turut menjelaskan mengenai pelantikannya sebagai penasihat ekonomi negeri Selangor dengan gaji RM1 sebulan kerana beliau tidak mahu menerima sebarang kelebihan, termasuk kenderaan kerajaan negeri.
"Saya hanya minta pejabat dan pegawai untuk saya bekerja, yang lain saya tidak mahu," katanya. BERNAMA

SPR Kata Tak Leg Buat PRK Kat Kota Siputeh Sebab Kos Tinggi? Hakim ganti bekas Bendahari Umno Kelantan..!!!


KOTA SIPUTEH...MENANTI HARI ESOK
Salam semua, lama tak posting...line di rumah ada problem sikit...sikit sajaaaa..bil lupa bayaq..line kena potong..sampai lani lahhh tak bayaq-bayaq lagi.

Esok ada peristiwa penting dalam Negeri kita ni...penting mencakupi isu perundangan dan politik. Dalam dua tahun ni, macam-macam benchmark yang kerajaan negeri pasakkan. Setiap satu diamati dengan teliti dan detail..apa nak berlaku esok?

Esok, keputusan mahkamah berkaitan semakan kehakiman keputusan SPR tidak mengosongkan kerusi Kota Siputeh! Percicaraan dibuat dihadapan hakim Yang Arif Dato Affendi Ali yang ditugaskan (ditukarkan) untuk kes itu pada 1 Nov 09.

Hari ini Dewan Pemuda PAS Pusat mempersoalkan pertukaran itu, tapi itu sudah 'terlepas keretapi'. Kata DPPP Hakim itu adalah bekas Bendahari Umno Kelantan! Isunya pada saat ini ialah apa keputusannya esok! Bukan lagi siapa Hakim yang dengar kes, kenapa ditukarkan hakim (asalnya Hakim lain). Perbicaraan bermula 12 Nov lalu, esok (16 Nov 09) adalah penghakimannya. Kita tunggulah keputusannya.

Kalau mengikut hujah peguam, kes yang dibawa oleh Dato' Dr Abdul Isa (Speaker kedah) sangat kuat. Satu-satunya hujah SPR yang boleh diterima telinga ialah SPR tidak boleh mengadakan pilihanraya terlalu kerap kerana kosnya tinggi. Sedaif-daif kita dalam bab undang-undang, kos pilihanraya kecil dan peraturan yang termaktub dalam undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah adalah dua isu yang tidak berkaitan. Takkanlah kerana kos pilihanraya tinggi, undang-undang tubuh kerajaan boleh diabaikan?

Kes esok akan jadi rujukan (precedent) kepada kes-kes akan datang. Mana-mana wakil rakyat boleh 'tuang' sidang DUN atau Parlimen ikut suka dia kalau kes esok memihak kepada Abu Hasan Sharif. Kalau keputusan memihak kepada Speaker, maka penafsiran undang-undang masih memberi ruang kepada Speaker menjalankan kuasa yang diserahkan kepadanya oleh DUN.

Saya berpendapat, masih ramai pengamal undang-undang dan penegak hukum maupun orang yang memberi tempat kepada peraturan menguruskan pertikaian akan memberi sokongan kepada Speaker. Biar hukum memutuskan kes-kes seperti ini, bukan diserahkan kepada sebuah suruhanjaya yang kerjanya mengadakan pilihanraya, membuat keputusan berasaskan malas berbelanja untuk buat pilihanraya.

Esok, generasi akan datang akan tetap bertegas mematuhi undang-undang tubuh kerajaan, terus merujuk kepadanya, dan tidak memandai-mandai patuh kepada sebuah badan lain yang kerjanya lain!! Macam-macam terjadi dalam tempoh singkat ini.... Kedah Sejahtera Nikmat Untuk Semua.

http://sanusisetpol.blogspot.com/

Mahfuz Sokong Tindakan TGNA


Keputusan Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat membatalkan hasrat menunaikan haji pada 18 November ini disambut baik sekali gus membuktikan beliau bukan seorang pemimpin yang mementingkan diri atau keluarga semata-mata.

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar berkata, keputusan yang dibuat oleh Nik Abdul Aziz itu secara tidak langsung menunjukkan beliau bukanlah seorang yang mudah untuk menerima pemberian daripada seseorang apatah lagi rasuah.

Menurutnya, tindakan yang dilakukan oleh Menteri Besar Kelantan itu juga adalah satu tindakan yang baik kerana membuktikan beliau bukanlah seorang yang mudah untuk dijatuhkan dengan isu yang remeh seperti itu.

“Saya sokong dengan tindakan yang dibuat oleh beliau lagipun saya tahu ini bukanlah keperluan kerana beliau sudah beberapa kali menunaikan haji.

“Jadi mungkin beliau ingin menerima tawaran tersebut kerana mahu menunaikan hasrat individu berkenaan untuk beliau pergi menunaikannya bersama tetapi apabila sudah jadi begini, beliau terpaksalah membatalkan hasrat berkenaan,” katanya.

Mahfuz berkata, tidak dinafikan dengan isu yang melanda Nik Aziz ini menunjukkan ada pihak yang cuba untuk menjatuhkan Pas namun itu bukanlah satu perkara yang mudah kerana Pas tetap teguh.

Beliau berkata, dengan kematangan dan semangat perjuangan parti yang ada pada ahli Pas, beliau yakin setiap isu yang cuba dibangkitkan oleh pihak lawan akan dapat dihadapi dan diselesaikan dengan mudah.

Sementara itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, dari sini jugalah rakyat dapat melihat sendiri pemimpin dan ahli Pas bukanlah individu yang mudah untuk menerima rasuah daripada mana-mana pihak.

Menurutnya, dengan situasi ini dan pelbagai isu yang melanda Pas kini membuktikan kepada rakyat bahawa Pas dapat menepis segala permasalahan yang berlaku dan parti itu tidak terjejas. -SH

PRU13 Semakin Hampir?Ramai pihak berpendapat Parlimen Malaysia akan dibubarkan lebih awal jika BN dapat menyelesaikan segala kemelut dalaman parti-parti komponennya.

Sebab itu jentera penerangan Umno/BN setiap saat melancarkan serangan bertali arus terhadap semua komponen PR tanpa mengira serangan itu berupa fitnah, tohmah dan bohong. Harapan mereka dengan serangan tersebut rakyat akan melupakan masalah dalaman BN dan pada masa yang sama persepsi rakyat terhadap PR dan komponennya semakin hari semakin buruk.

Dari masa ke semasa think thank Umno/BN akan membuat kajian dan survey tentang kedudukan terkini BN samada berada dalam keadaan memuaskan di hati rakyat. Sebab itu tidak mustahil jika Najib akan membubarkan parlimen lebih awal seawal tahun 2010 iaitu setelah semua masalah dalaman BN tamat.

Lebih menggembirakan Najib ialah kedudukan terkini PAS dan PKR yang dikatakan menghadapi masalah dalaman sedangkan sebenarnya masalah tersebut bukanlah masalah serius yang sudahpun diselesaikan.

Najib sebenarnya tidak sabar untuk membubarkan Dewan Rakyat lantaran kerimasannya berhadapan dengan PR di parlimen di mana BN tidak mempunyai 2/3 selepas PRU 12 lalu. Banyak perkara yang tidak dapat dilakukan oleh Najib sewenang-wenangnya tanpa majorit 2/3 ini.

Oleh itu PR mestilah bersedia bila-bila masa untuk berhadapan dengan BN yang sudah pasti akan menggunakan wang ringgit dan segala kekuatan untuk mendapatkan undi dan kerusi sebanyak mungkin. Duit, penyalahgunaan kuasa dan perlanggaran undang-undang tidak menjadi soal bagi Najib dan kuncu-kuncunya.

Rakyat mesti diberi kefahaman dan ketahanan dalaman supaya menolak parti dan pemimpin durjana ini demi kelangsungan negara Malaysia yang bertamadun dan berdaulat.

Chua Anggap EGM MCA Pada 28 November Tidak Sah
KUALA LUMPUR: Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata, Mesyuarat Agung Luar Biasa (EGM) kedua yang dipanggil pada 28 November ini adalah tidak sah.
Chua berkata, mesyuarat tersebut dianggap tidak sah kerana usul-usul yang akan dibawa dalam EGM itu bercanggah dengan perlembagaan MCA.
"Kita menerima permintaan dan hak ahli jawatankuasa pusat (CC) untuk mengadakan EGM tetapi dialog hari ini telah menolak usul-usul yang akan dibentangkan dalam EGM tersebut.
"Kita menolak usul ini kerana ia (usul) bercanggah dengan perlembagaan MCA. Maka EGM itu merupakan satu mesyuarat yang mana usul-usul yang dibentangkan adalah tidak sah,” katanya selepas mempengerusikan sesi dialog khas kepimpinan tertinggi parti MCA dengan 620 pemimpin bahagian di Wisma MCA di sini pada Ahad.
Chua yang juga bekas Menteri Kesihatan berkata, perwakilan yang hadir dalam sesi dialog berkenaan juga telah bersetuju bahawa mereka tidak akan hadir dalam EGM tersebut.
“Jika EGM itu dilaksanakan ia tidak akan membawa apa-apa makna kepada mana-mana pihak kerana usul yang dibawa bercanggah dengan perlembagaan parti,” katanya.
Ditanya sama ada kempimpinan MCA akan mengambil tindakan undang-undang bagi menghalang EGM kedua yang bakal diadakan pada 28 November ini, Chua berkata: “Kebanyakan ahli MCA faham tanggungjawab mereka jadi saya rasa kita tidak perlu guna tindakan undang-undang ke atas mereka.”
Sebelum ini, Naib Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai telah mencadangkan parti itu mengadakan EGM kedua pada hari Rabu depan bagi mengakhiri krisis dalaman parti itu.
Empat agenda lain yang turut dibincangkan dalam sesi dialog khas hari ini ialah perbincangan tentang bagaimana dana parti patut digunakan bagi membiayai kegiatan di peringkat bahagian.
Kedua, mengenai mekanisma baru yang akan diwujudkan untuk membolehkan lebih ramai ahli di peringkat akar umbi terlibat dalam memilih pucuk pimpinan tertinggi parti itu.
Agenda ketiga dan paling penting ialah ‘Pelan Perpaduan Unggul’ yang diwujudkan bagi memastikan ketiga-tiga kumpulan sedia ada, Datuk Seri Ong Tee Keat, Soi Lek dan Datuk Seri Liow Tiong Lai, boleh bekerjasama.
Isu yang terakhir ialah mengenai persiapan MCA dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.

Tok Guru Nik Aziz & A Bunch of Hypocrites


Kelantan Umno Youth today urged Datuk Nik Abdul Nik Aziz Nik Mat to vacate the mentri besar post, saying that the PAS spiritual leader’s decision to cancel his plan to perform the Haj in Mecca does not prove his innocence.

Nik Aziz had admitted that he had received sponsorship amounting to RM65,000 from a businessman linked to PMBK to perform the Haj.

He also said that the sponsorship is not a bribe adding that he had received numerous offers from many people who were willing to pay for the trip.

“The Mentri Besar cannot accept any form of sponsorship from any party especially from those who have benefited from Kelantan’s natural resources, as he is the head of the state government,” said Anuar in his memorandum to the MACC.

For the past 20 years, did Tok Guru abuse any state resource to build a personal palace for himself? No, the beloved menteri besar and PAS spiritual guru did not even live in the official residence, preferring to stay in his old wooden house to be closer to the people.

In this case, the donation is for him to go to Mecca to perform the Haj, a spiritual duty of all Muslims. It is a shame for other Muslims to question the motive of this donation. It is truly a shame for a non-Muslim like me who would do the same to sponsor an elderly person to perform his religious duty if I can afford to do so.

How many UMNO leaders have abused both state and federal resources? What about those trips to Disneyland, Paris and other exotic places?

What about the generous donations given to UMNO by some very rich tycoons? If not, how is it possible for the party to amass so much assets and cash (multi billion ringgit)?

What about the PKFZ scandal and huge financial losses due to misappropriations?

Kelantan UMNO are full of hypocrites.

Tindakan Tegas perlu Ke Atas Hassan Ali..!!!


Untuk kali ini, penulis dengan berat hati, bersetuju dengan saranan beberapa pihak supaya diambil tindakan tegas terhadap Pesuruhjaya PAS Selangor, termasuk untuk 'merehatkan' beliau dari kerusi Pesuruhjaya PAS Selangor.. ini 'ijtihad' semasa penulis..jika sebelum ini, penulis hanya memilih untuk berdiam diri, atau berkecuali dengan sesetengah pihak yang mendesak beliau meletak jawatan, tapi utk kali ini, penulis akur dan bersetuju dengan mereka..

Pertemuan Hassan-Nasarudin bersama blogger

Ianya bermula dari sesi perjumpaan dialog bersama para blogger tempoh hari..jika sebelum ini, penulis boleh berbaik sangka terhadap mereka berdua berkaitan isu UG atau kerajaan Perpaduan.. firasat penulis kuat mneyatakan mereka berdua tidak akan sesekali memasuki umno atau teringin untuk menyertai Umno, tindakan mereka itu hanyalah antara tindakan/pandangan yang bersifat peribadi..

Tetapi, segalanya berubah semenjak program pertemuan mereka bersama blogger. disinilah segalanya bermula.. daripada perkara yang tidak pernah diketahui, akhirnya diketahui, daripada perkara yang sulit akhirnya menjadi bahan sebaran umum, daripada persepsi positif kepada mereka, akhirnya berubah kepada negatif!

Dengan tersebarnya rakaman audio pertemuan Hassan Ali dan para blogger termasuk dari Umno tempoh hari, ternyata ia bukan meredakan keadaan, bahkan semakin menyesakkan keadaan.. Ia sebenarnya bukan satu tindakan yang bijak sama sekali.. rupanya tindakan sedemikin bukannya untuk menyelesaikan masalah, mahupun meredakan polemik yang timbul, tetapi semakin menambah parah kepada jemaah.. satu persatu isu baru timbul hasil dari perjumpaan bersama blogger tersebut!

Bakal membawa bencana

Terus terang penulis katakan, penulis sudah dapat menghidu perjumpaan tersebut bakal mendatangkan malapetaka kepada PAS..apa tidaknya, saranan Presiden supaya pemimpin PAS tidak menjadikan media termasuk media baru sebagai pentas untuk meluahkan perasaan, berbalas kritikan, dan sebagainya tidak diambil endah mereka berdua.. apatah lagi tarikh perjumpaan dengan blogger tersebut sudah hampir dengan tarikh mesyuarat khas PAS. kenapa tidak ditunggu sahaja mesyuarat itu utk meluahkan perasaan dan membela diri.

Yang kedua mengenai apa sebab mereka berdua menjemput blogger dari kalangan Umno menyertai perjumpaan tersebut? apa tujuan mejemput 'musuh' untuk membincang masalah dalaman parti? tak lain dan tak bukan ia adalah satu kesilapan besar mereka berdua. lihatlah sekarang, segala minit perjumpaan itu kini tersebar dengan meluas dan berada di dalam genggaman Umno..paling mendukacitakan, banyak rahsia dan perkara sulit parti didedahkan di dalam perjumpaan itu!

Persoalan seterusnya ada penulis catitkan disini (klik).. sebahagiannya,

1. Apa tujuan pihak penganjur menjemput para blogger dalam membincang/menjawab isu UG/EGM ini? bukankah Presiden sudah mengarahkan isu ini tidak sepatutnya diwar-warkan dalam media termasuk media baru?

2. Kenapa dijemput blogger dari kalangan penyokong Umno/BN dlm membincangkan masalah dalaman PAS?
Membela diri atau 'Melepas diri'?


Ya, mungkin pada firasat mereka (Hassan-Nasarudin), tindakan sedemikian (mendedahkan pelbagai perkara termasuk tentang baiah taklid) adalah untuk mempertahankan diri dari dituduh agen umno, akan mnyertai Umno dan sbegainya.. pada pandangan mereka, dengan berbuat sedemikian, tuduhan terhadap mereka menyertai Umno adalah satu pendustaan sama sekali.

Tetapi ternyata mereka tersilap membuat percaturan.. Apakah mereka berdua sedar, jika apa yang didedahkan mereka di dalam pertemuan itu adalah bersifat sulit, kenapa mesti mereka menjemput blogger dari kalangan Umno untuk bersama2 dlm program tersebut? apakah tidak terdetik pada fikiran mereka, akan ada pihak (yg menyertai perjumpaan itu) yang akan memcahkan rahsia suatu ketika nanti?bukankan kebanyakan isu yg didedahkan dalm perjumpaan itu adalah merupakan rahsia dan amanah parti, makna kata perkara yang tidak sesuai dan tidak sepatutnya disebarkan kepada umum, termasuk isi perbincangan sesama pemimpin dan sumpah laknat?

Penulis pernah menyatakan.. antaranya,
3. Program dialog ini difahamkan sebagai program tertutup. Apakah bermaksud ianya suatu yang bersifat sulit/rahsia (tidak boleh didedahkan kepada umum kecuali atas izin dan sebab tertentu), atau pun ia sememangnya untuk tujuan penyebaran?
Sumpah Laknat @ sumpah Talak
3

Penulis juga sebahagian besar rakyat Malaysia yang terkejut apabila mendengar berita berkaitan sumpah atau baiah taklid cerai talak 3 ini.. berdasarkan ilmu penulis setakat ini, ia adalah suatu perkara yang tidak masuk akal dan tidak boleh diterima sama sekali.. andai pun ia boleh diterima oleh penulis sebagai suatu cara utk menunjukkan pengorbanan seseorang terhadap perjuangan parti, diluar sana terdapat 100 orang tidak bersetuju dgn cara ini..100 nibah 1..100 yang membantah, 1 yang bersetuju.. ya, PAS telah menempah kekalahan dan kecundang jika memilih sifir atau nisbah ini..

Kerana itulah penulis amat lega dan senang apabila pihak atasan parti menjelaskan ia bukanlah satu dasar parti.. ia bukanlah keutamaan dan metod sumpah taat setia yang dibawa oleh parti.. penulis bersetuju dengan kenyataan yang dikeluarkan pimpinan atasan PAS yang membantah idea dan tindakan ini, baik dari presiden, pemuda2nya, musryidul amnya dan lain2nya..

Adapun yang di'bocor'kan oleh Hassan dan Nasarudin pada pertemuan dengan blogger tempoh hari adalah, ia adalah kes terpencil yang tidak memperlihatkan keseluruhan PAS itu.. walaupun lagak kenyataannya seolah2 semua peringkat pemimpin PAS mengamalkan sumpah cerai talak 3, tetapi ternyata kenyataan beliau itu adalah bersifat persepsi semata-mata, serta berlebih2an.. buktinya, terdapat perkataan 'saya fikir' dan tiada disertakan asas dan bukti dakwaan..

Seperti yang dijelaskan PAS Pusat melalui setiausahanya, Mustafa Ali, PAS tidak menafikan bahkan mengakui wujudnya perkara itu (bersumpah cerai talak 3), tapi itu adalah kes yang begitu terpencil dan dilakakan oleh beberapa individu sahaja, ia bukanlah dasar yang dibawa parti (baca di sini)..ada pun yang diamalkan PAS sejak sekian lama, adalah sumpah taat setia berbentuk 'sumpah laknat', bukan 'sumpah cerai talak 3' !!

Dan begitu jugalah firasat penulis..jauh disudut benak fikiran penulis, perkara itu (baiah talak tiga)bukanlah dasar PAS. ia dicetuskan oleh beberapa org individu dalam PAS utk menunjukkan sokongan yg padu kepada PAS.. sebagaimana wujud pandangan yang bersifat 'jemaah', dan pandngan yang bersifat peribadi, begitu juga dalam melakukan sumpah taat setia ini, ada yang bersifat jemaah (berdasarkan dasar parti), dan ada yang bersifat peribadi (menambah sesuatu ayat dalam sumpah taat setia itu untuk menunjukkan pengrbanan besar kepada parti)..so, itu hak mereka..

Apa pun, perkara ini bukanlah yang mahu dijelaskan secara panjang lebar oleh penulis..apa yg ingin ditekankan disini, mereka berdua telah menjatuhkan imej PAS secara keseluruhan..mana mungkin mereka yang mendedahkan rahsia parti kepada khalayak umum dilepaskan dari sebarang tindakan.. ia semacam mendedahkan kelemahan dan kekuatan jentera perang kepada pihak musuh.. ternyata ia sesuatu yang sukar diterima sama sekali.

Untuk yang terakhirnya, penulis dengan ini, bersetuju dengan saranan beberapa pihak, suapaya 'direhatkan' mereka berdua dari jawatan tertinggi parti, atau paling kurang dikenakan tindakan disiplin keatas mereka... ia bukan untuk menafikan peranan dan jasa mereka kepada parti, tetapi demi kebaikan mereka dan PAS itu sendiri..sesungguhnya banyak ruang untuk berkhidmat kepada parti dan jemaah, melalui jawatan, itu adalah salah satu metodya..

Akhir kalam, "Yang patah tumbuh, yang hilang berganti"..pepatah ini bukan hanya merujuk apabila berlakunya kematian semata-mata, tetapi juga untuk mereka yang masih hidup..insyaallah, akan ada pengganti yang lebih baik..perjuangan wajar diteruskan!...
wallahua'lam.. 
 
-primalaya

Anwar: Tubuh Pasukan Professional Siasat Pendedahan Bala

anwar2 Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta pihak berkuasa menyiasat pendedahan terkini penyiasat persendirian P Balasubramaniam.
Namun Anwar menggesa satu pasukan profesional diwujudkan menyiasat dakwaan penyiasat upahan rakan karib Perdana Menteri, Abdul Razak Baginda ini.
“Sepatutnya ada satu siasatan yang rapi. Ini hanya satu pandangan dari Balasubramaniam yang diambil sebagai penyiasat persendirian oleh Razak Baginda, sepatutnya ada siasatan rapi,”katanya.
Laman web Free Malaysia Today melaporkan pendedahan terbaru dari bekas anggota Cawangan Khas ini. Bala dilaporkan sebagai berkata sejumlah RM5 juta ringgit ditawarkan kepadanya supaya menarik balik akuan bersumpah terhadap Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

“Soalnya dinegara kita, bila bersangkut paut dengan pembesar UMNO, siasatan itu jadi remeh,”katanya.
Free Malaysia Today turut melaporkan bahawa saudagar permaidani bernama Deepak yang dikaitkan dengan isteri kepada Perdana Menteri, Rosmah Mansor, membuat sogokan itu.
Anwar bagaimanapun tidak mahu membuat sebarang spekulasi dan menyerahkan sepenuhnya kepada pihak bertanggungjawab untuk menyiasat.
“Saya tidak mahu buat apa-apa keputusan, berlaku adil dan buat siasatan rapi oleh pasukan yang professional dan bebas,”katanya.

Nik Aziz ketuai Pakatan, Anwar bakal PM Pakatan? Cantik....!!!!!!!!!!!!


Oleh Mohd Zuharman
KOTA BHARU, Nov 15 — Cadangan melantik Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, sebagai Pengerusi Pakatan Rakyat (PR) mendapat reaksi positif di kalangan pemimpin parti itu namun ia menjadi polemik di kalangan pimpin Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Ini kerana semua beranggapan Datuk Seri Anwar Ibrahim adalah ketua umum Pakatan Rakyat selama ini. Namun apabila Datuk Zaid Ibrahim mencalonkan Nik Aziz, semua melihat ia satu cadangan yang wajar.
“Saya setuju Nik Aziz menjadi ketua Pakatan Rakyat jika dipersetujui oleh para pemimpin parti dalam Pakatan Rakyat,” kata Datuk Mustafa Ali, Setiausaha Agung PAS.
Kenyataan Mustafa penting  kerana beliau sebagaimana presiden dan timbalan presiden PAS dilihat berbeza kumpulan dalam PAS. Nik Aziz dilihat sentiasa menyerang beliau. Apabila dia sendiri bersetuju dengan cadangan ini, ia satu yang positif dalam mendekatkan perbezaan dalam PAS.
Cadangan Zaid juga datang ketika Anwar berhadapan dengan dakwaan di mahkamah. Jika beliau didapati bersalah, berlaku satu lompang besar dalam PKR dan juga Pakatan Rakyat.
Sekurang-kurangnya dengan cadangan Zaid ini, ia boleh mengisi lompong dalam Pakatan andainya itu yang terpaksa dihadapi Anwar.
Namun, apakah Nik Aziz yang bakal dinamakan sebagai perdana mentri jika Pakatan menang pilihan raya akan datang? Seorang pemerhati politik mencadangkan Nik Aziz ketua Pakatan namun Datuk Seri Anwar lebih diyakini sebagai perdana mentri.
Oleh itu, amat wajar kalau Nik Aziz mengulas isu ini menegaskan sendiri perkara ini, katanya.
Dalam padas itu, ahli parlimen Kota Bharu, Datuk Wan Abd Rahim Wan Abdullah, berkata cadangan sebagai ketua Pakatan Rakyat itu selari dengan ketokohan Nik Aziz di samping hubungan baik beliau bersama seluruh kepimpinan PR yang lain.
Menurut Abd Rahim, Nik Aziz mempunyai kredibiliti tersendiri yang membolehkan beliau menerajui PR dengan lebih cemerlang berdasarkan pengalaman perkhidmatannya selama puluhan tahun di dalam parti.
“Saya percaya pengalaman itu boleh melengkapkan barisan pakatan terus maju ke hadapan,” katanya mengulas cadangan dikemukakan bekas menteri di Jabatan Perdana Mentri, Datuk Zaid itu.
Zaid mempunyai hubungan rapat dengan Nik Aziz dikatakan amat mengenali keupayaan Mentri Besar Kelantan itu mencadangkan agar beliau dilantik sebagai Pengerusi PR sekiranya pakatan mahu terus diterima rakyat.
Katanya, jawatan yang dipegang oleh Anwar kini berbeza dengan cadangan tersebut. Jawatan Pengerusi PR masih belum dilantik.
“Saya percaya soal pengaruh kurang atau tidak bukan menjadi isu,” jelasnya.
Tambahnya lagi, soal automatik individu yang memegang jawatan tersebut dilantik menjadi Perdana Menteri sekiranya PR mendapat mandat rakyat membentuk kerajaan juga tidak timbul kerana sistem penentuan sesuatu jawatan di dalam pakatan tidak sama dengan Barisan Nasional (BN).

Menantu Nik Aziz nafi atur konspirasi guling Hadi..!!


Oleh Adib Zalkapli
KUALA LUMPUR, Nov 15 — Abdul Ariffahmi Abdul Rahman, menantu Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang kini menjadi tumpuan kontroversi pengurusan Perbadanan Mentri Besar Kelantan (PMBK), menafikan yang beliau pernah mengatur konspirasi untuk menggulingkan presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.
“Tak betul, sila nafikan,” kata beliau ketika dihubungi The Malaysian Insider hari ini.
Ketika diminta mengulas pandangan penulis blog, Syed Azidi Syed Abdul Aziz yang awal minggu lalu dipecat dari jawatannya sebagai Pegawai Perhubungan Korporat PMBK, Ariffahmi berkata: “Dia nak lagakan ana dengan ayahanda (Nik Aziz) dan Ustaz Hadi. Lagi dia (Syed Azidi) mengamuk, orang akan lihat dia lagi buruk.”
Syed Azidi yang dikenali sebagai blogger Kickdefella mendakwa perancangan untuk menjatuhkan Hadi yang juga ahli parlimen Marang telah bermula sejak selepas pilihan raya umum Mac 2008.
“Dan ramai langsung tidak tahu bahawa pada 31 Julai 2009 sudah ada satu perancangan rapi dibuat di Kampung Langgar, Kota Bharu yang menghasilkan ini, ini dan ini,” kata Syed Azidi.
“Naib presiden PAS sekarang, YB Salahuddin Ayub juga boleh menjelaskan bahawa orang yang sama pernah merancang untuk menggulingkan Tuan Guru Abdul Hadi Awang selepas pilihan raya umum ke-12.
“Bagaimana saya tahu? Sebab saya duduk bersebelahan dengan YB Salahuddin dalam pertemuan yang dirancang oleh Ariffahmi di Hotel Perdana,” katanya.
Salahuddin juga merupakan ahli parlimen Kubang Kerian dan dipilih sebagai naib presiden PAS Jun lalu.
Syed Azidi memberitahu, Ariffahmi mendakwa bahawa Nik Aziz mahu Hadi berundur dan digantikan dengan anak didiknya Datuk Husam Musa sebagai Presiden PAS.
“Ariffahmi mengarahkan supaya Salahuddin yang ketika itu Ketua Dewan Pemuda menggunakan jentera Pemuda PAS menggulingkan Ustaz Hadi. Salahuddin hanya diam. Benarkah ini kehendak Nik Aziz atau ini lagi satu projek Ariffahmi.
“Setelah dua tiga pertemuan saya dan YB Salahuddin bersetuju bahawa Ariffahmi sudah hilang akal dan idea itu bukan sahaja bertujuan untuk membunuh karier politik Husam tetapi juga berupaya memporakperandakan PAS,” katanya.
Dalam tulisannya ini, Syed Azidi juga mendakwa bahawa Ariffahmi pernah menjadi ahli Umno Cawangan Chakung yang terletak dalam bahagian Dewan Undangan Negeri Temangan, Machang.
Beliau hanya merupakan ahli biasa cawangan tersebut ketika itu, tulis beliau dalam blognya.
Bagaimanapun pandangan itu turut dinafikan oleh Ariffahmi yang menegaskan, beliau hanya merupakan ahli seumur hidup PAS.
“Ada orang yang daftarkan nama ana dalam keadaan ana tak tahu... lama dah. Ana tak pernah tengok borang dan menandatangani borang tu. Ana ahli PAS seumur hidup,” katanya lagi.
“No ahli ialah 427681, daftar sekali gus ahli seumur hidup di kawasan Machang,” kata Ariffahmi sambil menambah, ia didaftarkan pada 25 Februari 1997.
Ariffahmi kini merupakan Timbalan Ketua Pemuda Machang selain ahli jawatankuasa Pemuda PAS Kelantan dan ahli jawatankuasa Lajnah Ekonomi Pemuda PAS pusat.

Khalid Samad mengkambing hitamkan diri sendiri? - Cenangau

Yang Dipertua Pas Shah Alam, Khalid Abdul Samad akur terhadap keputusan kepimpinan Pusat parti itu supaya menghentikan amalan bai'ah talak tiga terhadap isteri yang didedahkan oleh beliau sebelum ini.
Sambil menyifatkannya sebagai keputusan sebulat suara jawatankuasa tertinggi Pas Pusat, beliau berkata, ketetapan itu perlu dipatuhi semua pemimpin parti itu di Selangor.
"Saya akur dengan keputusan ini (tolak bai'ah talak tiga). Tidak ada masalah.
"Kalau kepimpinan Pas Pusat mahu kita amalkan bai'ah rasmi (laknat Allah), kita ikut," katanya ketika dihubungi di sini hari ini. [utusan]
Janganlah membina kefahaman diri di atas puingan salah faham ( misalnya yang tadilah ) terhadap sahabat - sahabat di dalam satu jamaah. Saya menjadi takut tulisan - tulisan YB yang lain dibina di atas landasan yang sama. image :  pinkturtle
Apa kurang faham apa yang Khalis Samad maksud dengan "akur terhadap keputusan kepimpinan Pusat parti itu supaya menghentikan amalan bai'ah talak tiga terhadap isteri yang didedahkan oleh beliau sebelum ini"

Mungkin akur tak buat lagi di masa depan la kut. Tu pun kalau ada peluang jadi calon lagi, kalau takdak peluang nak akur apanya. Pasainya, setau aku benda taklik ni mana boleh tarik balik, kalau boleh tarik balik, senang laa, apa masalahnya kalau nak lompat parti pun. Sebelum lompat tarik balik dulu la taklik tu. Masalahnya memang tak boleh tarik balik.

Tapinya yang aku mushkil pasai apa Khalid Samad ja yang timbui. Pasai apa Khalid Samad ja yang sungguh-sungguh cuna nak 'perbetui' persepsi. Mana wakil rakyat lain. Yang aku paling mushkil pasai apa Dr. Hasan Ali tak bersama-sama bagi clear isu ni.

Pasai apa takdak pun kenyataan dari dia, padahal isuni timbui pun asainya dari dia, dari pertemuan bloggers dengan dia dan Ust Nasa. Pasai apa nama dia Cikgu Pa tak sebut tapi nama Khalid ja yg Cikgu Pa sebut, takkan Cikgu Pa takdak makluat pasai pertemuan Dr. Hasan dengan bloggers hari tu.

Macam mana pulak dengan video youtube Adun Gunung Semanggul yang terang-terang kata dia buat baiah talak tiga. Rakaman perbualan masa pertemuan Dr. Hasan/Ust Nasa dengan bloggers pun dah tersebar. Takkan Ckgu Pa belum tengok dan dengar lagi.

Aku sangat setuju dengan pendapat Tulang Besi. Mungkin Umno dah ada simpan salinan bai'ah tu. Nak jadi lagi haru salinan yang ada tandatangan pimpinan utama Pas, depa saja simpan dulu untuk disebarkan 2, 3 hari sebelum pilihanraya, mana nak dan Pas kalau nak jawab masa tu. Isunya masa tu bukan pasai bai'ah sangat tapi pasan PEMIMPIN PAS PENIPU,

Aku rasa-rasa la, memang saja-saja Khalid Samad mengaku dia buat bai'ah macam tu. Pasainya aku rasa dia fikir lebih baik benda tu keluar dari mulut Pas dari keluar dari sumber lain. Aku rasa dia fikir, biarlah dia jadi kambing hitam demi untuk memperbaiki persepsi terhadap Pas.

Hangpa rasa macamana?

Lain padang lain belalang...lain dulu lain sekarang...Kadang2 geli hati juga tengok politician ni...politician of both divide..

Tak taulah teman semasa Dr. Hassan mengajar di Surau Ulul Azmi dulu...semasa zaman UBN memerintah...dia ada tauliah ke idak kitapun tak tau? Tapi masa tu dia belasah semacam aje...

Yang pasti la ni dia ada tauliah lah kot? Tak kan sebagai Exco Agama dia tak boleh bagi kuliah. Kalu idak macam mana nak jadi moderator forum perdana di Masjid Negeri.?

Masa tu kitapun kesian kat dia...nak masuk Masjid Bukit Indah tak boleh...jadi kita yang haprak nipun bagilah peluang kat dia dan ustaz2 yang lain (yang senasib dengan dia dulu) masuk surau. Hj. Wan (Mantan Pengerusi) kerap bebeno dihubungi polis kerana keberanian dan keterbukaannya menerima ustaz2 yang direject oleh UBN dan JAIS pada masa tu.

Jadi bila Dr. Hassan jadi PJ Selangor dan Exco Agama...maka harapan kita yang haprak ni menggunung tinggi. Mula2 nampak ok tapi bak kata orang tua2.. ku sangkakan panas hingga ke petang...(sambung sendirilah yob)...

Bila amaran keras oleh Dr. Hassan sendiri (dan Wak Khusrin) untuk mengenakan tindakan kepada Nazir dan SU masjid dan surau jika membenarkan ustaz tak ada tauliah mengajar...teman rasa nak termuntah. Buatlah apa2 yang patut yob...asal bahagia!! He he...tak sior teman..

Exco terus bela Jais tahan Asri
Salhan K Ahmad
Nov 14, 09
9:44am

Exco hal ehwal Islam Selangor berkata tindakan tegas yang dikenakan ke atas Dr Mohd Asri Zainul Abidin baru-baru ini antara lainnya bertujuan mengelakkan perpecahan di kalangan orang Islam di negeri itu.

Datuk Dr Hasan Ali, berkata beliau menerima laporan bahawa terdapat ceramah-ceramah agama dibuat di dua hingga tiga tempat berasingan dalam satu lingkungan kawasan yang kecil.

"Apa erti kita nak membangunkan Islam kalau buat (ceramah) berasing-asing?" katanya, ketika menggulung perbahasan bajet 2010 di DUN Selangor semalam.

Tambahnya, tidak timbul soal kekasaran dalam penahanan ke atas bekas mufti Perlis itu, yang disifatkan oleh pihak tertentu seolah-olah seperti untuk menahan pengganas, kerana penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) terlatih dalam hal itu.

"Saya telah diberi taklimat beberapa kali oleh pegawai Jais, mereka yang berada di tempat kejadian juga beri taklimat kepada saya.

"Mereka nafi perkara itu. Mereka telah diberikan kursus mengenai aspek perundangan dan juga pendekatan untuk membuat tangkapan," kata Dr Hasan lagi.

"Mereka buat dengan lemah-lembut, dengan menghormati orang, dengan tidak menyentuh sebarang tubuh badan."

Katanya, isu melibatkan penangkapan Dr Mohd Asri itu kini telah difailkan di mahkamah dan "tidak cantik" jika beliau mengulas isu tersebut ketika persidangan DUN.

Mengulas mengenai jumlah besar anggota polis yang dikerahkan oleh kumpulan pegawai penguatkuasa Jais ketika menahan bekas mufti itu, Dr Hasan berkata ia disebabkan kehadiran kira-kira 100 orang di tempat itu.

"Kenapa ramai? Sebab yang ada di situ 100 orang, jadi mereka memandang ke hadapan dan bersedia.

"Mereka menggunakan apa guna segala yang patut dan segala yang adil untukl seorang seperti kedudukan Dr Mohd Asri," jelasnya.

Mengulas lagi rentetan peristiwa menjelang tengah malam 1 November lalu di sebuah banglo di Hulu Kelang, beliau berkata 100 orang hadirin di situ telah bertindak menghalang anggota penguatkuasa daripada menahan Dr Mohd Asri.

"Lepas habis ceramah, saya diberitahu (Dr Mohd Asri) dibawa masuk ke bilik. Ada 100 orang di luar bilik itu pula buat perisai.

"Mereka hanya datang untuk beritahu (Dr Mohd Asri) langgar peraturan enakmen pentadbiran (Islam) 2003. Tapi itu tidak boleh dilakukan hingga jam 12 lebih," katanya.

Dr Hasan berkata beliau tidak mempunyai apa-apa masalah untuk bertemu dengan Dr Mohd Asri bagi mendapatkan penjelasan daripada pihak tokoh agama popular itu.

"Ketika dia mula-mula balik dari Jordan dulu, saya antara orang pertama yang bermesyuarat dengan (Dr Mohd Asri). Saya tidak ada masalah untuk bertemu beliau," katanya.

Beliau turut menafikan wujudnya "tangan-tangan ghaib" yang menghalang individu tertentu daripada menerima tauliah untuk mengajar agama di Selangor seperti dibangkitkan ADUN Pakatan Rakyat, Saari Sungib.

Dr Hasan berkata, dakwaan "tangan ghaib" itu tidak timbul kerana hanya Enakmen Pentadbiran Agama Islam negeri itu yang digunakan sebagai asas pentadbiran.

"Kalau kita ada peraturan tapi tak ikut, nanti akan jadi anarki. Kita tidak mahu perkara agama jadi anarki.

"Kalau kita keluarkan pendapat yang bertentangan dengan enakmen itu sendiri, pun akan jadi sukar kepada kita untuk mentadbir. Enakmen itulah yang menjadi kamus kita untuk mentadbir," katanya.

Menjawab satu soalan daripada Saari, wakil rakyat PAS bagi Hulu Kelang, Dr Hasan berkata ulama juga perlu meletakkan kepercayaan kepada ahli-ahli jawatankuasa pentauliahan.

"Kita kena bagi kepercayaan kepada jawatankuasa, kena yakin kepada orang dalam jawatankuasa itu.

"Kalau ada teman yang minta tauliah guna budi bicara tapi jawatankuasa tidak luluskan, boleh datang berjumpa dan dapatkan sebab apa tidak dapat tauliah," katanya.

Akhirnya Pakatan Rakyat Di Daftarkan
Oleh : Nash Ar-Rawy
Alhamdulillahu , akhirnya ‘Pakatan Senyap Umno –Pas “ gagal apabila Pakatan Rakyat sukses didaftarkan sebagai satu eniti yang bernama PAKATAN RAKYAT ke arah sistem dua parti insyaAllahu apabila PR mengambilalih pemerintahan negara daripada UBN yang bakal pula menjadi entiti parti pembangkang yang baru selepas PRU 13. PAS hendaklah percepatkan proses Kelab Penyonkong PAS dijadikan Sayap parti yang baru .
Untuk itu persepsi buruk yang dilontarkan oleh UBN ke atas PR di dalam media elektronik dan media baru bloggers Umno ; perlu di perjelaskan dalam ‘Road Show PR” dan internet dengan segera kerna hanya tinggal dua tahun sahaja lagi peluang untuk mengemaskan Pakatan dan memprojeksi lima negeri yang diperintah sebagai lebih baik daripada kerajaan UMNO MCA MIC ( UBN ).
Politik perkauman sudah di buang jauh oleh rakyat Malaysia apabila Cina dan India sudah bisa mengundi PAS ; tolak politik “MelayuIslam Umnoputra” dan Melayu sudah berani dan tanpa segan silu lagi mengundi DAP dan menolak parti perkauman MCA( UBN ).
Ini disedari oleh eniti parti perkauman UBN dan kembali meniupkan sentimen perkauman di kalangan orang Melayu dan Cina untuk kembali patah balik mengundi MCA , UMNO , MIC ( UBN ). Akan tetapi , kefasadan rasuah dan perasuh di dalam UBN sudah begitu ketara dan tiada bisa dibendung lagi atau ditutup ‘Bangkai Gajah” UBN . Perasuah –perasuah dalam UBN saling tuduh meneduh sesama sendiri menjadikan tongkang UBN carca merba bisa pecah dan karam pada bila masa.
Pertuduhan antara mereka ini , akhirnya mendedahkan bahawa wang rakyat sebanyak 20 BILLION HANGUS disonglap bukan sahaja oleh MCA tetapi, termasuk juga perasuah Gerakan dan perasuah ‘MelayuIslam Umnoputra dalam skandal PKFZ.
Apabila sokongan orang Cina pada MCA meleset dan sokongan orang Melayu pada ‘MelayuIslam Umnopurtra terumbang ambing . Lagu dan irama sentimen perkauman dimainkan semula untuk menaikkan semangat assobiyyah kaumiyyah Melayu . Cina dalam UBN . Inilah dia UBN mengaut sokongan kaum dengan sentimen perkauman demi kaum ( kaumiyyah yang lebih teruk lagi daripada assobiyyah/kebangsaan). Persepsi DAP adalah ‘chauvinist Cina” dan PAS ‘extremist’ ugama di lagukan semula. Wahal siapa itu MCA dan MIC bukankah parti –parti perkauman seperti Umno juga. Lim Kim Sai dan Najib pernah mencetuskan isu perkauman dan bertikam lidah . Hishamuddin pernah menghunuskan keris . PAS dan DAP pernah ke ? Umno sekarang cuba bermain dengan persepsi yang tak laku lagi . Ini bukan zaman 60an.
Namun, massa merasa lega dan harapan mereka kembali cerah semula apabila PAKATAN RAKYAT didaftarkan secara resmi.Ini bermakna permainan Umno bermain dengan polimik ‘Pakatan Senyap Umno Pas itu mati dengan sendirinya . Untuk itu, PR janganlah menghampakan massa untuk ‘dethrone’ UMNO MCA MIC (UBN) . Majils Presiden PR dan Majils Sekretariat Pakatan Rakyat perlu wujud koordinasi dan perhubungan ‘Bi Lateral” yang konsisten dan sistematik hingga ke peringkat Negeri dan Kawasan bukan sahaja di peringkat pusat sahaja tetapi ‘networking dan groundwork’ mendekati massa memperbetulkankan persepsi yang salah yang digembar-gemburkan UBN ke atas PAS ( isu Islam ) DAP ( Perkauman Cina) dan PKR ( Kaki Lompat) perlu ditangani segera dengan baik. Bahtera UBN sekaran sarart dengan orang yang di tolak Pakatan ,iaitu Si katak lompat diterima UBN kerna sejiwa dengan perasuah dan pengkhianat bangsa , agama dan Negara di dalamnya. Tidak hairanlah bisa disenyawai.
“MelayuIslam Umnopurtra elit” memberikan persepsi bahawa DS Menteri Besar Pakatan Perak sebagai barua Cina dan ikut terlunjuk DAP , Ini persepsi perkauman “MelayuIslam Umnopurtra elit” untuk membuatkan pengundi Melayu benci pada PAS sebagai pengkhianat bangsa Melayu sanggup ‘bersubahat’ dengan parti ekstremis perkauman Cina DAP. Umno terlalu takut banyak lagi kerusi Umno akan hilang pada PAS atau PKR dalam Pakatan.
Biasalah tuduhan perkauman sedemikian dibuat oleh “MelyuIslam Umnoputra.” Wahal PAS DAP PKR berikan SAR ( Sekolah Agama Rakyat) dan Sekolah Cina masing-masing mendapat 1,000 hectar sebagai satu sumbangan kerajaan Pakatan kepada mereka. Dengan ini, pada masa akan datang ianya akan menjadi sumber pendapatan yang tetap bagi mereka apabila tanah tersebut mendatangkan hasil sawit dan seumpamaya . Pada praktisnya kerajaan negeri tiada bisa lagi beri bantuan kewangan dan tiada lagi mengharapkan derma dari orang ramai.
Akan tetapi persepsi jahat pada diri Umno itu cuba di sembunyikan mereka. Kerajaan ‘MelayuIslam Umnoputera ; satu kaki persegi tanah pun tiada pernah diberikan kepada SAR sebaliknya Geran untuk SAR di mansuhkan terus kerna gentar pada pengaruh Islam ( PAS) terlahir secara fitrahnya di SAR. Kolej Islam di Kuala Kangsar adalah anugerah keluarga di Raja Perak bukan daripada Tanah Kerajaan yang dianugerahkan oleh ‘MelayuIslam Umnopurtra. Ini lah persepsi pengkhianatan “MelayuIslam Umnoputra” ‘ in the broad day light “ yang cuba di sembunyikan oleh parti assobiyyah “ MelayuIslam Umnoputra”. Jasa PAS dan DAP kepada Sekolah Agama mengatasi ‘MelayuIslam Umnoputra dan MCA yang hidup dengan ‘racist” dan hanya memikirkan projek kepentingan kroni mereka sahaja; sapu tanah banyak-banyak“ to fill up their bellies “ ; mengejar takhta untuk Harta walaupun secara kudeta dan bercanggah dengan Undang- Undang Tubuh Kerajaan Negeri.
Bukankah akidah baru Umno “ MelayuIslam Umnoputra “ termaktub di dalam ‘By Law:’ Umno demi untuk mencapai cita-cita kebangsaan ; raja –raja, Melayu dan agama Islam diperalatkan untuk motif tersebut? Ini lah sebenarnya persepsi sebenar
MelayuIslam Umnopurtra “ yang telah menipu umat Islam selama 52 tahun . bahwa raja, orang Melayu dan agama Islam adalah alat semata mata . Benar seperti kata TGNA akidah baru Umno yang dipertahankan Najib itu menyesatkan ummah dan menipu Melayu demi kelangsungan takta segelintir “MelayuIslam Umnoputra meratahi khazanah negara di atas nama Melayu ( DEP) ; bagilah sekampit beras dan terus menerus menipu memperalatkan bangsa dan agama demi kezaliman assobiyyah ;Melayu . Raja dan agama Islam diperalatkan . Selama ini alat semata-mata . Inilah dia persepsi sebenar perjuangan UMNO yang perlu di dedahkan oleh Pakatan Rakyat.
Betapa hebatnya propaganda perkauman UMNO ini ; sehingga pimpinan DAP Perak sendiri akur bahawa PAS ini memang disangkakan mereka ekstemis agama . Tetapi apabila berkawan dengan TGNA , TGHA dan DS Nizar; sedarlah mereka bahwa mereka selama ini juga termakan umpan persepsi salah tentang PAS . Begitu juga dengan PAS dapat merasakan kesetiakawan yang baik dengan DAP yang bukan parti ‘ekstremis Cina sebagai persepsi salah yang di propaganda Umno di dalam media .
Negara Berkebajikan , Islam For All, Justice For All ; tiada lagi menjadikan orang Cina dan India ‘Islamophobia’ terhadap PAS seperti persepsi yang digambarkan Umno selama ini. Umno tiada bisa menipu massa untuk selama-lamanya . Dalam media baru siber dewasa ini . Massa sudah celek politk dan tidak lagi berpegang dengan persepsi salah tentang PAS dan DAP lagi . Bahkan mereka suka bernaung di bawah PAS DAP PKR daripada menjadi alat perkauman UMNO MCA MIC . Tiada lagi takut untuk mendengar ceramah PAS DAP PKR. Di hadiri oleh massa berbilang kaum dengan penuh ceria dan pengharapan . Mereka datang, semua kaum tanpa dipaksa , tiada di bekalkan dengan bus atau wang saku memberikan sokongan padu kepada parti pilihan massa ;iaitu PAKATAN RAKYAT . Semua kaum bukan sahaja di Kelantan bahkan satu Malaysia menerima ketokohan dan karisma keterampilan TGNA, baik DS Anuar, Kit Siang maupun TGHA; Bahkan Zaid Ibrahim (PKR) mencadangkan TGNA sebagai Pengerusi Pakatan Rakyat yang pertama yang disokong oleh Mustapa Ali (S/U Agung PAS) . Walaubagaimanapun itu terserah kepada kebijaksanan dan keputusan Pimpinan Pakatan Pusat .
Akan tetapi , retorik tadika satu Malaysia terpaksa dikerah kakitangan awam yang diangkut dengan bus dan dirasuah dengan wang saku untuk mencukupkan himpunan di Stadium Ipoh, Perak. Wahal himpunan rakyat di stadium yang sama tiada bisa ada rasuah politik bahkan di mana mana sahaja di stadium Kota Bharu, Alor Setar dan di Selangor massa datang berduyun –dungun dengan ikhlas , kenderaan sendiri dan wang saku sendiri untuk memenangkan SUARA RAKYAT UNTK RAKYAT DARI RAKYAT KEPADA RAKYAT . Ini persepsi yang sebenar massa pada PAKATAN RAKYAT yang digeruni oleh : MelayuIslam Umnopurtra. MCA dan MIC.
Bahkan tokoh politik veteran dan berpengalam luas dengan Malaysia ;iaitu Lee Kuan Yu sendiri datang ke Malaysia kunjung hormat TGNA dan TGHA kerena belau sudah nampak dan dapat merasakan bahawa PAS/PAKATAN adalah ‘ THE GOVERNMENT IN THE WAITING” dan Mustafa Ali yang berseminar di Singapura menyatakan jaminan PAS/PAKATAN bahawa jika Pakatan memerintah, hubungan diplomatik Malaysia –Indonesia akan menjadi bertambah baik. Ini persepsi yang Kuan Yu perolehi daripada PAS/PAKATAN . Cuma ‘MelayuIslam Umnopurtra sahaja yang tiada akur akan persepsi massa pada PAS dewasa ini yang tiada lagi ada perasaan ‘Islamophobia “ lagi terdapat PAS termasuk Lee Kuan Yu , masyarakat Cina dan India.
“ Perception enlightenment” memperbetulkan persepsi salah tentang PAS dan DAP yang di lakukan Umno “ MelayuIslam Umno elitputrra” hendaklah secara konsisten dari masa ke semasa dan sepanjang masa di lakukan oleh PAS/PAKATAN kerna Umno tidak akan berhenti mempropagandakan persepsi yang salah itu sampai PRU 13 Apalagi RTM adalah ‘parti baru’ keluarga UBN berkempen untuk Umno dan mempamirkan persepsi buruk tentang hubungan PAS DAP PKR supaya massa beralih kepada UMNO MCA MIC (UBN) yang semakin di tolak dan dibenci oleh massa. Lebih-lebih lagi mendiang Teoh di sahkan dibunuh oleh pakar bedah Thailand dan mutakhir ini; makin banyak lagi ‘parti baru’ kerabat UBN ; yang nyata SPR, SPRM, SPR selain daripada mahkamah. Massa nampak aspirasi rakyat yang mahukan keadilan , pembelaan dan ketanggungjawapan , amanah , dan ‘honesty’ pemimpin pada rakyat: persepsi ini dan kualiti ini ada pada PAKATAN RAKYAT yang terdiri daripada para pejuang keadilan , penentang kefasadan rasuah dan perasuah dan keautokrasian berparlimen ada pada pejuang –pejuang PAS DAP PKR. tanpa meletakkan kaum dan agama sebagai sempadan .Persepsi massa ialah PAKATAN RAKYAT : :”Justice For All” “ Islam For ALL” untuk “SELAMATKAN SATU MALAYSIA BARU “ bagi KERAJAAN BARU PAKATAN
RAKYAT ( THE PEOPLE’ S CHOICE) TOLAK GAGASAN PERKAUMAN UMNO MCA MIC ( UBN) DAN MENGUNDI GAGASAN UNIVERSAL : PAS DAP PKR. “DETHRONE entiri perkauman : “MelayuIslam Umnoputra, MCA MIC (UBN).
“ GOD IS THE GREATEST !!! “

Amaran pada MP, ADUN PKR tidak berprestasiKetua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran keras kepada pemimpin dan wakil rakyat PKR yang berhasrat untuk menjadi calon dalam pilihanraya umum akan datang supaya menunjukkan prestasi yang baik untuk membela rakyat.

Jika tidak, kata Anwar, mereka tidak berpeluang untuk dipilih semula untuk menjadi calon di kawasan yang akan ditandingi.

"Saya tekankan kepada ahli-ahli yang dipilih, kalau prestasinya baik, alhamdulillah. (Tapi) kalau belum baik, jangan harap dapat bertanding semula.

"Sementara ada waktu, baiki. Baik jawatan menteri besar atau exco kerajaan negeri tidak ada jaminan. Minggu lalu saya beri amaran cukup keras di Pulau Pinang. Jangan uji kesabaran saya," katanya.

Anwar yang juga ketua pembangkang berkata demikian sewaktu memberi ucapan di konvensyen PKR Selangor yang dihadiri kira-kira 1,500 perwakilan daripada 22 cabang di Selangor.

Beliau mengulas tindakan kontroversi ADUN Pelabuhan Klang Badrul Hisham Abdullah yang mengisytihar keluar PKR dan menjadi ADUN Bebas yang 'Mesra BN' hujung bulan lalu.

Anwar berkata Badrul memang mempunyai masalah dan pimpinan PKR yang lain juga cuba menyelesaikannya sebelum ADUN Pelabuhan Klang itu mengisytiharkan keluar daripada parti itu.

"Saya tengok dia lima minit, saya tahu dia memang ada masalah... tapi pada masa itu, kita ambil sikap prikemanusiaan....(Badrul ada) rekod lemah, kerja tak jalan, sidang DUN tak hadir, menteri besar (Khalid Ibrahim) turun kawasan (Pelabuhan Klang), dia tidak ada, saya pergi (dia) tidak ada.

"Sepatutnya kita perlu lebih tegas, kita bagi surat tunjuk sebab dua minggu dan pecat terus," katanya

Menurut Anwar, beliau mengakui "banyak bertanggungjawab" untuk meletakkan calon PKR di peringkat parlimen dalam pilihanraya umum yang lalu.

"Tapi negeri (ADUN) saya tak tahu, saya serah pada negeri...tapi bila ada masalah, orang kata 'Itulah Anwar, kenapa pilih orang-orang yang dungu ini'," katanya

Sehubungan itu beliau mengingatkan badan perhubungan PKR negeri supaya memastikan calon dipilih untuk bertanding dalam pilihanraya umum akan datang mempunyai kelayakan dan boleh berkhidmat kepada rakyat.

Pemuda Umno Kelantan Desak SPRM Segera Siasat Nik Aziz Dan Menantu

Ketua Pemuda UMNO Kelantan, Anuar Safian (tiga dari kiri) dan ahli-ahli pemuda Umno di Wisma Persekutuan selepas menyerahkan satu memorandum kepada SPRM Negeri berkenaan sogokan berkaitan dengan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan Ketua Pegawai Eksekutif PMBK Ir.Abd Arif Fahmi Ab Rahman.
Memorandum itu diserahkan oleh Ketua Pergerakan Pemuda Umno Kelantan, Anuar Sapian kepada Penolong Pengarah SPRM Kelantan, Muhamad Hafiz Hamzah pada kira-kira pukul 11.30 pagi di pejabat SPRM negeri di Wisma Persektuan, di sini.
Memorandum lapan muka surat itu antara lain meminta SPRM menyiasat dengan segera pengakuan Mursyidul Am Pas itu yang beliau ditaja oleh pihak tertentu melalui pakej VVIP bernilai RM65,000 bagi menunaikan haji tahun ini.
Dua hari lepas Nik Abdul Aziz mengumumkan yang beliau membatalkan hasrat untuk menunaikan haji tahun ini berikutan berita penajaannya ke tanah suci Mekah itu diperbesar-besarkan oleh media.
Anuar yang ditemui pemberita selepas itu berkata pihaknya turut meminta supaya SPRM menyiasat pelantikan menantu Nik Abdul Aziz, Ir Abdul Ariffahmi Abdul Rahman sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).
"Pemuda Kelantan merasa wujud keraguan yang munasabah dalam pelantikan itu," katanya.BERNAMA

Adun Kota Seputih kekal..!!! Keputusan mahkamah esok..!!!


image : lagiberita
Hari ni tersebar berita yang Hakim kes Adun Kota Seputih dah ditukar dengan orang lain. Sebelum ni hakim Alizatul Khair yang kendalikan kes tu, tiba-tiba ditukar dengan hakim Apandi Ali pulak. Apa cerita disebalik pertukaran tu tak pulak dibagitau.

Belum apa-apa lagi sudah wujud tangan ghaib dalam kes Adun Kota Seputeh. Semua maklum bahawa keputusan berkaitan kedudukan adun berkenaan akan ditentukan esok. Perkara berkenaan didedahkan oleh Ustaz Nashrudin Tantawi melalui email yang diedarkan oleh Majlis Peguam dan peguam Pas.

Apakah alasan Hakim Mahkamah Tinggi yang mengendalikan kes berkenaan sebelum ini iaitu Alizatul Khair digantikan dengan Datuk Apandi Ali? [angkasanuri]

Apa cerita pun, aku yakin akhirnya hakim akan buat keputusan yang YB Abu Hassan Sarif masih ADUN Kota Seputih yang sah.

Pasainya, sebelum ni Muhyddin Yasin, Timbalan Perdana Menteri merangkap Timbalan Presiden Umno dah pun tolong buat keputusan untuk hakim. Dia dilaporkan bagi arahan kepada Abu Hassan untuk hadir jugak ke sidang Dun Kedah hari Selasa ni 17 November, padahal mahkamah akan bersidang dan dijangka buatkeputusan pada hari Isnin 16 November.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengarahkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kota Siputeh Datuk Abu Hasan Sarif menghadiri sidang DUN negeri itu yang dijadualkan Selasa ini.

Katanya walaupun Speaker DUN Datuk Dr Abdul Isa Ismail menganggap wakil rakyat itu hilang kelayakan sebagai ADUN, namun Barisan Nasional (BN) memegang prinsip apa yang diputuskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa tiada berlaku kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh dan Abu Hasan adalah wakil rakyat BN yang sah.

"Abu Hasan masih ahli Yang Berhormat secara sah dan Speaker (DUN) tidak boleh menghalang beliau dari menghadiri sidang dewan itu. [malaysianInsider]


Jadinya, 'by hook or by crook' Abu Hassan Sarif mesti disahkan jugak masih Adun yang sah. Kot manapun, mahkamah mesti mengakui 'keputusan' yang Muhyiddin dah buat. Aku yakin 'mahkamah' tak berani nak lawan ketetapan Timbalan Presiden Umno, sekurang-kurangnya selagi Umno masih lagi berkuasa.

Memang la sepatutnya benda berkenaan Sidang Dun, speaker yang berkuasa, tapi nak buat macamana, dahmemang jadi semacam 'undang-undang' tak bertulis, arahan pimpinan Umno mengatasi segalanya di Malaysia ni.

Jadinya, para penyokong Abu Hassan boleh la bersedia, 'warm-up' untuk julang Abu Hassan sekali lagi lepas ni.