Jumaat, 13 November 2009

Ucapan Pengulungan: Bajet Selangor 2010

Pencerobohan Hutan
Pada masa kini, Selangor mempunyai lebih dari 30% hutan simpanan kekal (HSK).  Sebagai usaha untuk mengekalkan atau meningkatkan jumlah ini, kerajaan telah mengisytiharkan moratorium ke atas aktiviti pembalakan di negeri ini.
Walau bagaimanapun, terdapat juga tapak-tapak tanah di dalam hutan simpanan kekal yang dicerobohi untuk pelbagai tujuan seperti pertanian, pembalakan, perladangan, perumahan dan lain-lain.  Misalnya, di hutan simpanan kekal Raja Musa, kerajaan negeri telah berjaya memberhentikan aktiviti pencerobohan, dan kini sedang memuliharakan kawasan tersebut bersama NGO dan orang awam.
Oleh kerana Selangor mempunyai kawasan hutan simpanan kekal yang luas, Jabatan Perhutanan negeri memerlukan dana yang lebih tinggi, supaya ia dapat membuat pemantauan yang lebih cekap, termasuk permantauan dari udara sekurang-kurangnya empat kali setahun.
Dalam ucapan belanjawan Menteri Besar pada hari Selasa, beliau membangkitkan pindaan kepada Akta Perhutanan yang akan dibuat dalam persidangan dewan negeri Selangor yang akan datang.  Pindaan ini akan mewajibkan pendengaran awam sebelum sebarang excisement atau pengeluaran gazet dibuat terhadap kawasan hutan simpanan.  Sokongan undang-undang ini akan membantu melindungi hutan-hutan di Selangor dengan lebih cekap.
Penggunaan Bahan Plastik dan Polistirin
Bagi mengurangkan penggunaan beg plastik yang membazirkan dan berbahaya kepada alam sekitar, kerajaan negeri telah mengadakan mesyuarat dengan pengusaha pasaraya besar (hypermarket), pasaraya (supermarket), dan pusat membeli-belah (shopping malls) untuk bekerjasama dalam usaha ini.
Kita berancang untuk mengisytiharkan sehari seminggu sebagai hari tanpa beg plastik mulai Januari 2010.  Projek perintis ini akan dilaksanakan selama enam bulan untuk mendapatkan maklumbalas daripada semua pihak.  Jika berjaya, kita akan meningkatkan bilangan hari seminggu ini.
Pihak kerajaan juga akan membentuk dasar untuk mengalakkan penggunaan bekas makanan yang diperbuat dari bahan yang dikitar semula dan mesra kepada alam sekitar, bermula dengan pejabat dan bangunan kerajaan negeri, dan acara-acara yang dianjurkan oleh kerajaan negeri.
Pembangunan di bukit dan tanah tinggi
Pihak kerajaan negeri sedang menjalankan proses menggubal garis panduan untuk pembangunan lereng bukit.  Satu badan pemantau akan dibentuk untuk memastikan keselamatan pembangunan di atas bukit dan tanah tinggi yang sedia ada ataupun yang akan datang.
Projek-projek ICU, Jabatan Perdana Menteri
Setelah kerajaan negeri menerima aduan mengenai dakwaan pencerobohan di perkampungan Orang Asli di Kuala Kubu Baru, kami mendapati bahawa aktiviti tersebut merupakan sebuah projek membina jalan yang diusahakan oleh kerajaan persekutuan melalui ICU (Implementation and Coordination Unit), Jabatan Perdana Menteri.
Walau bagaimanapun, Pejabat Tanah dan Daerah dan pihak berkuasa tempatan tidak dimaklumkan mengenai projek tersebut.  Saya menyeru semua Ahli Dewan Negeri Selangor untuk memaklumkan kedua-dua pihak tersebut apabila menjalankan sebarang projek.
Pelancongan Persidangan
Oleh kerana kemudahan persidangan dan hotel di Selangor tidak mencukupi untuk menarik pelancongan persidangan dengan maksimum, pihak kerajaan akan mengkaji kemungkinan untuk memberi keutamaan, atau "fast track" kepada pembangunan yang memenuhi keperluan tersebut.
*Ucapan penggulungan Exco Selangor, Elizaberth Wong yang memegang portfolio Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Hal Ehwal Pengguna dan Alam Sekitar.

Pilihan Raya Kerajaan Tempatan: Ronnie Liu diselar

Exco Kerajaan Negeri Selangor, Ronnie Liu selaku Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan diselar berhubung kenyataannya bahawa kerajaan negeri Selangor tidak boleh memulihkan pilihan raya kerajaan tempatan, kerana keputusan ini perlu dipersetujui oleh kerajaan persekutuan.
Ketika menjawab soalan daripada ADUN Subang Jaya-DAP, Hannah Yeoh dalam sidang mesyuarat DUN Selangor pada 11 November, Ronnie Liu (gambar kiri) menggunakan peruntukan Seksyen 15 (1) Akta Kerajaan Tempatan sebagai alasan bahawa kerajaan negeri tidak boleh mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan sendiri.  Malah, kuasa mengadakan pilihan raya berada di tangan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).
Walaupun Ronnie Liu menambah bahawa kerajaan Selangor kini dalam usaha menuju ke arah pemulihan pilihan raya kerajaan tempatan, tetapi tetap mencetuskan pertikaian yang mengundang kritikan apabila beliau mendakwa wujudnya "dua suara" dalam pasukan petugas khas (Task Force) yang mengkaji pilihan raya kerajaan tempatan.
Menurut Ronnie Liu pada 11 November, wujudnya dua pandangan dalam pasukan petugas khas yang terdiri daripada ahli akademik, peguam dan NGO.  Ada yang bertanggapan bahawa kerajaan negeri tidak boleh mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan, kerana memerlukan persetujuan kerajaan persekutuan; di samping ada pula yang menganggap Akta Pilihan Raya Kerajaan Tempatan belum dimansuhkan, maka kerajaan negeri boleh menggunakan akta ini untuk memulihkan pilihan raya tempatan.
"Kami sebulat suara!"
Pasukan petugas khas yang jelas tidak berpuas hati dengan kenyataan Ronnie Liu itu tampil menyanggah kenyataan Exco ini.  Wong Chin Huat (gambar kanan), antara anggotanya, dengan tegas menekankan bahawa pasukan petugas khas sebulat suara menuntut agar pilihan raya kerajaan tempatan diadakan segera.
Ketika ditemuramah MerdekaReview semalam, Wong Chin Huat menganggap Ronnie Liu menyumbat kata-kata tersebut (tidak boleh mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan) ke dalam mulut pasukan petugas khas, malah dengan sinis menyindir bahawa "suara yang kedua" itu mungkin datang dari pasukan petugas khas kerajaan Pulau Pinang.
Walau bagaimana pun, Ronnie Liu menjelaskan kemudiannya kepada MerdekaReview, bahawa suara kedua yang dimaksudkan itu datang dari "saluran yang lain", di samping mengakui bahawa wujudnya hanya satu suara dari pasukan petugas khas di Selangor.
Mana perginya RM10 ribu lagi?
Di samping itu, Ronnie Liu dipertikaikan apabila beliau mendakwa bahawa sebanyak RM20,000 diperuntukkan kepada pasukan petugas khas ini untuk mengkaji pelaksanaan pilihan raya kerajaan tempatan.
Dalam sidang media yang diadakan oleh pasukan petugas khas pada hari ini, mereka mendakwa bahawa mereka hanya menerima RM10,000 daripada kerajaan negeri Selangor.  Malah, mereka menggesa agar Ronnie Liu mendedahkan siapa penerima peruntukan RM10,000 yang selebih itu, dan berapakah laporan yang disediakan sebenarnya?
Ronnie Liu, kemudian terpaksa menjawab soalan yang diajukan oleh pasukan petugas khas pada pagi tadi.  Beliau mendakwa bahawa RM20,000 tersebut akan diperuntukkan sepenuhnya kepada pasukan petugas khas sahaja, dan bakinya yang sebanyak RM10,000 itu akan dijelaskan setelah mereka menghabiskan laporan kajian tersebut.
Ketika menjawab soalan media hari ini, Ronnie Liu mengakui bahawa kerajaan negeri tidak menyetujui sepenuhnya cadangan pasukan petugas khas tersebut, walaupun tidak bercanggah dari segi idea untuk memulihkan pilihan raya kerajaan tempatan.
Ronnie Liu berkata, pasukan petugas khas mencadangkan agar kerajaan negeri menyelesaikan masalah undang-undang, dan pada masa yang sama, mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan.  Ronnie Liu mendakwa bahawa strategi ini tidak dipersetujui kerajaan negeri, dan kerajaan negeri mahu mengendalikan isu ini secara berperingkat-peringkat.
Ronnie Liu dicabar
Walau bagaimana pun, Wong Chin Huat bertanggapan bahawa integriti Ronnie Liu telah dipertikai, berikutan kesalahan informasi yang diberikan oleh Ronniu ketika mengulas tentang kandungan laporan (wujud dua suara) dan angka peruntukan perbelanjaan (RM20,000).
Wong Chin Huat sudi mengakur jikalau sebahagian cadangan mereka tidak disetujui, tetapi mencabar agar Ronnie Liu memberi jaminan atas nama jawatan Exconya, bahawa beliau akan bersungguh-sungguh untuk mendesak agar pilihan raya kerajaan tempatan dipulihkan.  Wong menggariskan dua langkah yang perlu dilakukan kerajaan negeri untuk membuktikan bahawa mereka serius untuk menuju ke arah pemulihan pilihan raya kerajaan tempatan:-
Pertama, menggunakan Akta Kerajaan Tempatan Tahun 1976, Seksyen 1(4) untuk mengecualikan Seksyen 15 yang memansuhkan pilihan raya kerajaan tempatan di seluruh negeri pada sidang mesyuarat DUN seterusnya; kemudian menggunakan Akta Pilihan Raya Kerajaan Tempatan Tahun 1960 untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan;
Kedua, bersama tiga kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang lain, untuk mendesak kerajaan persekutuan melalui Majlis Negara bagi Kerajaan Tempatan atau saluran lain, agar pilihan raya tempatan dimasukkan ke dalam agenda mesyuarat.
"Seandainya kerajaan negeri telah melakukan ini dengan sedaya upaya, tetapi masih dihalang oleh Barisan Nasional, maka tanggungjawab bukan berada di bahu kerajaan negeri, dan Ronnie tidak perlu meletak jawatannya sebagai EXCO," demikian kata Wong Chin Huat.
*Tulisan ini disusun daripada beberapa laporan MerdekaReview.

Saya tidak pelahap sangat untuk pergi ke Makkah dengan ditaja – TGNA

tgna1
Saya tidak pelahap sangat untuk pergi ke Makkah dengan ditaja, saya pun ada duit sendiri - TGNA, kuliah Jumaat dataran Ilmu 13 Nov 2009
tgna2
InsyaAllah saya akan mencerita dan mendedahkan secara nyata dan jelas bagaimana tektik dan teknik si pengkhianat ini lakukan untuk memburukkan reputasi dan menjatuhkan maruah Tok Guru sebagai ulama. Anda nanti akan takut siapakah anak Quraisy yang menghalang Tok Guru ke Makkah itu. Siapakah mereka, dia ialah si penyamun yang menyamar menjadi minyak cenonok, minyak unta yang bersembunyi dalam tong - MSO
tgna5
Ya Allah! Kau balikkanlah semula perancangan jahat mereka ke atas kepala mereka... TGNA, Solat jumaat masjid Tok Sadang P. Chepa 13 Nov 2009
tgna3
BOKBONG, BOS BOKBONG, KALIAN MEMANG KEJAM DAN ZALIM.HARI INI, AIR MATA TG HJ NIK AZIZ MENITIS LAGI.....BUKAN KERANA KECEWA DENGAN UMNO/BN TETAPI KECEWA DENGAN BOKBONG DAN BOS BOKBONG.BOKBONG, PUAS DAH KER HATI KO? BOS BOKBONG, PUAS DAH KER HATI MU? TUNGGU SAAT KEHANCURAN DIRIMU ITU. GMC MENUNGGU. - Say No to Munafiqeen

Carta Top Hits Blog Pro-PR

Oleh: MSK
Analisis kali ini bukanlah bertujuan untuk menonjolkan blog mana yang popular atau tidak. Bukan juga untuk menunjukkan blog mana yang glamer atau tidak. Bukan juga untuk menunjukkan blogger mana yang terror atau tidak. Tetapi untuk menunjukkan kepada kepimpinan Pakatan Rakyat, tentang persepsi wargamaya tentang Pakatan Rakyat.
Semua blog-blog dibawah adalah blog pro-Pakatan Rakyat dan anti-BN. Semasa PRU 12 ataupun semasa PRK, semua blog ini menyokong Pakatan Rakyat. Tapi sekarang…mana-mana blog yang mengampu Pakatan Rakyat akan jatuh merudum, manakala yang sentiasa menghentam Pakatan Rakyat akan naik. Pasai apa?
Kalau dulu, sapa yang kutuk PAS, PKR atau DAP..dah tentu kena label macam-macam. Tapi sekarang, sapa yang kutuk parti sendiri, jadi hero.
Macam mana boleh jadi macam tu?
Semua ranking yang dibuat adalah berdasarkan ranking di Malaysia yang dikeluarkan oleh www.alexa.com. dan ia bertukar setiap hari. Hangpa nak check ataupun countercheck…pi la kat www.alexa.com.
Ranking yang dibuat oleh Alexa berdasarkan jumlah pengunjung dan pageviews. Lebih tinggi pengunjung dan pageviews, ranking akan meningkat. Bila pengunjung berkurangan, ranking akan jatuh. Tapi mengapa pengunjung lebih suka melawat blog yang menghentam Pakatan Rakyat…sedangkan kebanyakan pengunjung adalah terdiri dari penyokong Pakatan Rakyat sendiri? Yang ini pemimpin Pakatan Rakyat kena ambil perhatian.
Blog Tukartiub adalah blog yang paling konsisten dari segi pengunjung. Blog ini juga merupakan blog yang paling top sejak ianya mula dibina pada 2008.Selain daripada menghentam Umno, Tukartiub juga mengkritik semua parti, tak kira Pas, PKR atau DAP. Bebas dan berkecuali. Walaupun ia lebih condong kepada Pakatan Rakyat.
Kedahlanie lebih banyak bercerita tentang hal-hal Kedah. Dan oleh kerana tidak banyak blog di Kedah, blog ini menjadi rujukan tentang Kedah. Blog ini diurus oleh orang Pas, tapi cerita pasai orang tak suka kat Hadi pun dia bubuh. Jadi nampak neutral.
Perakexpress…yang ni ramai orang tak suka…sebab suka hentam keliling. Ada yang kata pemecahbelah PR. Ada yang kata ejen Umno.
Penarik Beca..lagi orang tak suka. Ini blogger takdak akhlak. Tak habih-habih cari pasai dengan Pas. Habih cerita dalam kain Pas dibongkar oleh Pak Bakaq. Nasib baik dia bukan ahli Pas…cuma penyokong  fasal 3, 4 dan 5 Perlembagaan Pas. Dia bukan suka kat Anwar pun, tapi kalau sebut nama Nasha dan Mustapha Ali, lagi la dia tak suka.
Satu masa dulu, Perisik Rakyat merupakan blog yang paling top, bawah sikit dari Tukartiub dan Albanjari. Kemuncak populariti Perisik Rakyat ialah semasa PRK Bukit Gantang dimana pernah mencapai top 300 dalam Alexa Ranking. Dulu dia asyik hentam Umno dan tak pernah kutuk sapa-sapa dalam Pakatan Rakyat. Akibatnya…ranking dia merudum dengan teruk. Tapi sejak dia mula menghentam geng UG…ranking dia naik balik.
MSO melayu? Yang ni pun tukang hentam Pas..terutamanya Husam. dan oleh kerana dia blogger otai…banyak kenalan yang top…banyak la dia dapat berita sensasi. Tapi orang Pas ramai yang kata dia ni pun pemecahbelah PR…barua Umno.
Wartamaya…orang masuk blog dia pasai blog dia dah jadi directory blog. Tapi dia jugak hentam geng UG. Masuk geng Aduka Taruna pulak tu.
Albanjari…top blog semasa PRK Bukit Gantang.  Lebih popular dari blog Anwar Ibrahim atau Lim Kit Siang. Lebih popular dari blog Perisik Rakyat satu masa dulu…tapi pasai dia nampak pro UG, cuma cerita yang baik-baik tentang Pas…blog dia merudum. Dari tangga ke 246 semasa PRK Bukit Gantang, sekarang jatuh ketangga 1506 pada 12/11/09.
Laman Marhaen adalah laman otai. Sudah ada di alam maya ini sejak era reformasi lagi.
Pahang Daily masih lagi bertahan ditangga ke2231. Tetapi mungkin tak tahan lama, kerana trend Pahangdaily sedang menurun. Enam bulan dulu, Pahangdaily berada diranking top 1000, tetapi sekarang sudah jatuh melepasi 2000 ranking Alexa.
Ok..itu top ten dalam ranking Alexa berdasarkan blog-blog yang dikenalpasti sebagai blog pro-Pakatan Rakyat yang tersenarai dalam direktori Wartamaya. Ada beberapa blog lagi yang dikutip dari link-link yang terdapat di Pautan Perakexpress. Cukup la banyak tu.
Tapi ada beberapa blog lagi yang sedang naik secara mendadak.
Blog Baganutama hanya dibuat semasa PRK Bagan Pinang yang baru lalu. Masa dibuat dulu…tak termasuk dalam ranking Alexa. Entah ke berapa ratus ribu. Tapi dalam masa yang singkat, dia berjaya naik ketangga 5420, mengatasi beberapa blog yang sudah lama ada. Sebabnya…dia juga anti-UG.
Dan yang paling top macam goreng pisang panas sekarang ialah blog Aduka Taruna. Dulu aku nak tengok blog ni pun geli geleman. Habih benda-benda dalam seluar dia sebut. Kalau dulu…Aduka Taruna boleh dianggap macam iblis baru terlepas dari dalam botol, tapi sekarang dia berjaya menjadi pawang. Sama ada apa yang ditulisnya itu betul atau fitnah..itu tidak penting. Tapi…kalau Aduka Taruna lebih berpengaruh dari Ustaz Derih, Pas ada masalah.
Dalam dua bulan dulu, aku tengok ranking dia 6,000 lebih. Aku pun tak peduli la blog cokia macam tu. Tapi semalam  sudah mencapai 3091!! Bahasa yang digunakan…aku pun dulu tak teruk macam tu. Pas nak buat Konvensyen Blogger Pas, dia pun nak buat Konvensyen PAS Reform. Orang lain nak selesai tentang UG…dia buat Projek Langgar Hadi.
Sekarang aku tak tau…Aduka Taruna yang gila…atau geng UG yang tak sedar diri. Tapi apa yang pasti, semakin ramai orang yang ikut Aduka Taruna jadi gila. ha..ha..ha. mampuih Umno.
Dalam blog Bumiperak, Ustaz Derih berkata, “Mengenai isu-isu semasa berkenaan Kerajaan Perpaduan (UG) sebenarnya telah berkubur awal lagi tetapi telah dimainkan semula dan dimarakkan oleh penulis fitnah dari ‘blogger’ di alam cyber. Setengah penulis blogger ini ada yang diupah oleh musuh politik PAS yang sengaja untuk 1. Memporak-puranda dan memecah-belahkan ahli-ahli PAS dan ke-2 menimbulkan keraguan dikalangan bukan Islam yang akan memencilkan PAS dari Pakatan Rakyat. Oleh itu penulis-penulis jauhi dari spekulasi dan fitnah tetapi jadilah pendamai dan pembetulkan fakta.
Ini satu sebab mengapa blogger-blogger lebih seronok menghentam Pakatan Rakyat, sebab pemimpin Pakatan pun dua kali lima.
Ada sapa-sapa yang terima upah oleh musuh politik Pas untuk memporakpurandakan PAS?
Ada sapa-sapa yang terima upah untuk menimbulkan keraguan dikalangan pengundi bukan Islam untuk memencilkan PAS dari Pakatan Rakyat?
Mungkin Isham Rais dengan Tukar Tiub dia kot? Tapi toksah kata ada kereta, kapcai pun takdak.
Mungkin Kedahlanie dah dapat balak dari Ustaz Azizan kot?
Ataupun Bakaq Penarik Beca? tapi aku tengok…sengkek tara tu jugak.
Mintak maaf Ustaz Derih. Semakin hari aku semakin risau…rakyat semakin percaya kepada blogger-blogger pembawa fitnah, dari kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh pemimpin.
Blogger-blogger yang bebas mengkritik pemimpin..semakin lama semakin top. Mana-mana blog yang mengampu atau menyampaikan kenyataan pemimpin..semakin hilang kredibiliti mereka.
Yang ni pemimpin PR semua kena fikirkan. Tak kan yang tu pun aku nak buat?
rating12
rating-2
rating-3
rating-4
Tags:

Adakah Pasai Ini HUDUD Tak Mau Buat.. tengok Macam Susah Jaa nak Buat Hukuman Sebat keatas Kartika



Timbul Syubahah Dalam Pelaksanaan Hukuman Sebat Kartika
KUANTAN: Hukuman sebat ke atas model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarno belum dijalankan berikutan timbul syubahah (keraguan) dalam pelaksanaan hukuman itu.
Pengerusi Jawatankuasa Dakwah Islamiah, Perpaduan dan BadanBadan Bukan Kerajaan negeri Datuk Mohamad Sahfri Ab Aziz berkata pelaksanaan hukuman itu perlu dilakukan secara berhatihati terutama terhadap pesalah wanita.
"Sejak 52 tahun kemerdekaan negara, tidak ada lagi tukang sebat daripada kalangan wanita," katanya ketika menjawab soalan Syed Mohammed Tuan Lonnik (PAS-Beserah) berhubung kekangan dalam pelaksanaan hukuman terhadap Kartika pada Persidangan Dewan Undangan Negeri Pahang di sini, hari ini.
Mohamad Sahfri bagaimanapun berkata, hukuman sebat terhadap pesalah lelaki bagi kesalahan sama telah dilaksanakan dengan terbaru seorang rakyat Indonesia disebat enam kali di Penjara Penor di sini, semalam.
Beliau berkata Pahang merupakan antara negeri yang memperuntukkan hukuman denda atau penjara dan sebatan bagi kesalahan meminum arak berbanding negeri lain dan ia perlu dijalankan dengan sebaik mungkin. Kartika, 32, dijatuhi hukuman denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan pada 20 Julai lepas setelah mengaku bersalah meminum arak di sebuah hotel di Cherating pada 11 Julai tahun lepas.
Menjawab soalan mengenai hukuman enam sebatan yang dikenakan tidak mengikut syarak, Mohamad Sahfri berkata ia berpandukan undang-undang yang diluluskan Dewan Undangan Negeri Pahang dan bidang kuasa yang diberi oleh Perlembagaan Persekutuan melalui Akta Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965.
Beliau berkata walaupun hukum syarak menetapkan hukuman 40 hingga 80 sebatan bagi kesalahan meminum arak yang merupakan satu daripada kesalahan hudud, Mahkamah Syariah tiada bidang kuasa untuk menjatuhkan hukuman hudud.
Ini kerana enakmen yang ada hanya memperuntukkan hukuman takzir dan tiada hukuman had atau qisas walaupun ada di antara jenis kesalahan itu adalah hudud, katanya. BERNAMA

Sah Najib Terlibat!


Berdasakan akuan bersumpah Balasubramaniam, Sah Perdana Menteri Najib Razak terlibat dalam pembunuhan Altantuya.
Dalam akuan bersumpah Bala yang disiarkan Malaysia Today, beliau mendedahkan disogok dgn RM5juta utk menarik balik Akuan Bersumpah ttg penglibatan Najib!


STATUTORY DECLARATION
I, Balasubramaniam a/l Perumal (NRIC NO: xxxxxx-xx-6235) a Malaysian Citizen of full age and residing at [deleted], Selangor, do solemly and sincerely declare as follows :-
1. I have been a police officer with the Royal Malaysian Police Force having joined as a constable in 1981 attached to the Police Field Force. I was then promoted to the rank of lance corporal and finally resigned from the Police Force in 1998 when I was with the Special Branch.

2. I have been working as a freelance Private Investigator since I left the Police Force.
3. Sometime in June or July 2006, I was employed by Abdul Razak Baginda for a period of 10 days to look after him at his office at the Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang, between the hours of 8.00 a.m. to 5.00 p.m. each working day as apparently he was experiencing disturbances from a third party.
4. I resigned from this job after 2 ½ days as I was not receiving any proper instructions.
5. I was however re-employed by Abdul Razak Baginda on the 05-10-2006 as he had apparently received a harassing phone call from a Chinese man calling himself ASP Tan who had threatened him to pay his debts. I later found out this gentleman was in fact a private investigator called Ang who was employed by a Mongolian woman called Altantuya Shaariibuu.
6. Abdul Razak Baginda was concerned that a person by the name of Altantuya Shaariibuu, a Mongolian woman, was behind this threat and that she would be arriving in Malaysia very soon to try and contact him.
7. Abdul Razak Baginda informed me that he was concerned by this as he had been advised that Altantuya Shaariibuu had been given some powers by a Mongolian ‘bomoh’ and that he could never look her in the face because of this.
8. When I enquired as to who this Mongolian woman was, Abdul Razak Baginda informed me that she was a friend of his who had been introduced to him by a VIP and who asked him to look after her financially.
9. I advised him to lodge a police report concerning the threatening phone call he had received from the Chinese man known as ASP Tan but he refused to do so as he informed me there were some high profile people involved.
10. Abdul Razak Baginda further told me that Altantuya Shaariibuu was a great liar and good in convincing people. She was supposed to have been very demanding financially and that he had even financed a property for her in Mongolia.
11. Abdul Razak Baginda then let me listen to some voice messages on his handphone asking him to pay what was due otherwise he would be harmed and his daughter harassed.
12. I was therefore supposed to protect his daughter Rowena as well.
13. On the 09.10.2006, I received a phone call from Abdul Razak Baginda at about 9.30 a.m. informing me that Altantuya was in his office and he wanted me there immediately. As I was in the midst of a surveillance, I sent my assistant Suras to Abdul Razak Baginda’s office and I followed a little later. Suras managed to control the situation and had persuaded Altantuya and her two friends to leave the premises. However Altantuya left a note written on some Hotel Malaya note paper, in English, asking Abdul Razak Baginda to call her on her handphone (number given) and wrote down her room number as well.
14. Altantuya had introduced herself to Suras as ‘Aminah’ and had informed Suras she was there to see her boyfriend Abdul Razak Baginda.
15. These 3 Mongolian girls however returned to Abdul Razak Baginda’s office at the Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang again, the next day at about 12.00 noon. They did not enter the building but again informed Suras that they wanted to meet Aminah’s boyfriend, Abdul Razak Baginda.
16. On the 11.10.2006, Aminah returned to Abdul Razak Baginda’s office on her own and gave me a note to pass to him, which I did. Abdul Razak Baginda showed me the note, which basically asked him to call her urgently.
17. I suggested to Abdul Razak Baginda that perhaps it may be wise to arrange for Aminah to be arrested if she harassed him further, but he declined as he felt she would have to return to Mongolia as soon as her cash ran out.
18. In the meantime I had arranged for Suras to perform surveillance on Hotel Malaya to monitor the movements of these 3 Mongolian girls, but they recognized him. Apparently they become friends with Suras after that and he ended up spending a few nights in their hotel room.
19. When Abdul Razak Baginda discovered Suras was becoming close to Aminah he asked me to pull him out from Hotel Malaya.
20. On the 14.10.2006, Aminah turned up at Abdul Razak Baginda’s house in Damansara Heights when I was not there. Abdul Razak Baginda called me on my handphone to inform me of this so I rushed back to his house. As I arrived, I noticed Aminah outside the front gates shouting “Razak, bastard, come out from the house”. I tried to calm her down but couldn’t so I called the police who arrived in 2 patrol cars. I explained the situation to the police, who took her away to the Brickfields police station.
21. I followed the patrol cars to Brickfields police station in a taxi. I called Abdul Razak Baginda and his lawyer Dirren to lodge a police report but they refused.
22. When I was at the Brickfields police station, Aminah’s own Private Investigator, one Mr. Ang arrived and we had a discussion. I was told to deliver a demand to Abdul Razak Baginda for USD$500,000.00 and 3 tickets to Mongolia, apparently as commission owed to Aminah from a deal in Paris.
23. As Aminah had calmed down at this stage, a policewoman at the Brickfields police station advised me to leave and settle the matter amicably.
24. I duly informed Abdul Razak Baginda of the demands Aminah had made and told him I was disappointed that no one wanted to back me up in lodging a police report. We had a long discussion about the situation when I expressed a desire to pull out of this assignment.
25. During this discussion and in an attempt to persuade me to continue my employment with him, Abdul Razak Baginda informed me that :-
25.1. He had been introduced to Aminah by Datuk Seri Najib Tun Razak at a diamond exhibition in Singapore.
25.2. Datuk Seri Najib Tun Razak informed Abdul Razak Baginda that he had a sexual relationship with Aminah and that she was susceptible to anal intercourse.
25.3. Datuk Seri Najib Tun Razak wanted Abdul Razak Baginda to look after Aminah as he did not want her to harass him since he was now the Deputy Prime Minister.
25.4. Datuk Seri Najib Tun Razak, Abdul Razak Baginda and Aminah had all been together at a dinner in Paris.
25.5. Aminah wanted money from him as she felt she was entitled to a USD$500,000.00 commission on a submarine deal she assisted with in Paris.
26. On the 19.10.2006, I arrived at Abdul Razak Baginda’s house in Damansara Heights to begin my night duty. I had parked my car outside as usual. I saw a yellow Proton Perdana taxi pass by with 3 ladies inside, one of whom was Aminah. The taxi did a U-turn and stopped in front of the house where these ladies rolled down the window and wished me ‘Happy Deepavali’. The taxi then left.
27. About 20 minutes later the taxi returned with only Aminah in it. She got out of the taxi and walked towards me and started talking to me. I sent an SMS to Abdul Razak Baginda informing him “Aminah was here”. I received an SMS from Razak instructing me to “delay her until my man comes”.
28. Whist I was talking to Aminah, she informed me of the following :-
28.1. That she met Abdul Razak Baginda in Singapore with Datuk Seri Najib Tun Razak.
28.2. That she had also met Abdul Razak Baginda and Datuk Seri Najib Tun Razak at a dinner in Paris.
28.3. That she was promised a sum of USD$500,000.00 as commission for assisting in a Submarine deal in Paris.
28.4. That Abdul Razak Baginda had bought her a house in Mongolia but her brother had refinanced it and she needed money to redeem it.
28.5. That her mother was ill and she needed money to pay for her treatment.
28.6. That Abdul Razak Baginda had married her in Korea as her mother is Korean whilst her father was a Mongolian/Chinese mix.
28.7. That if I wouldn’t allow her to see Abdul Razak Baginda, would I be able to arrange for her to see Datuk Seri Najib Tun Razak.
29. After talking to Aminah for about 15 minutes, a red Proton Aeroback arrived with a woman and two men. I now know the woman to be Lance Corporal Rohaniza and the men, Azilah Hadri and Sirul Azahar. They were all in plain clothes. Azilah walked towards me while the other two stayed in the car.
30. Azilah asked me whether the woman was Aminah and I said ‘Yes’. He then walked off and made a few calls on his handphone. After 10 minutes another vehicle, a blue Proton Saga, driven by a Malay man, passed by slowly. The driver’s window had been wound down and the driver was looking at us.
31. Azilah then informed me they would be taking Aminah away. I informed Aminah they were arresting her. The other two persons then got out of the red Proton and exchanged seats so that Lance Corporal Rohaniza and Aminah were in the back while the two men were in the front. They drove off and that is the last I ever saw of Aminah.
32. Abdul Razak Baginda was not at home when all this occurred.
33. After the 19.10.2006, I continued to work for Abdul Razak Baginda at his house in Damansara Heights from 7.00 p.m. to 8.00 a.m. the next morning, as he had been receiving threatening text messages from a woman called ‘Amy’ who was apparently ‘Aminah’s’ cousin in Mongolia.
34. On the night of the 20.10.2006, both of Aminah’s girlfriends turned up at Abdul Razak Baginda’s house enquiring where Aminah was. I informed them she had been arrested the night before.
35. A couple of nights later, these two Mongolian girls, Mr. Ang and another Mongolian girl called ‘Amy’ turned up at Abdul Razak Baginda’s house looking for Aminah as they appeared to be convinced she was being held in the house.
36. A commotion began so I called the police who arrived shortly thereafter in a patrol car. Another patrol car arrived a short while later in which was the investigating officer from the Dang Wangi Police Station who was in charge of the missing persons report lodged by one of the Mongolians girls, I believe was Amy.
37. I called Abdul Razak Baginda who was at home to inform him of the events taking place at his front gate. He then called DSP Musa Safri and called me back informing me that Musa Safri would be calling my handphone and I was to pass the phone to the Inspector from the Dang Wangi Police Station.
38. I then received a call on my handphone from Musa Safri and duly handed the phone to the Dang Wangi Inspector. The conversation lasted 3 – 4 minutes after which he told the girls to disperse and to go to see him the next day.
39. On or about the 24.10.2006, Abdul Razak Baginda instructed me to accompany him to the Brickfields Police Station as he had been advised to lodge a police report about the harassment he was receiving from these Mongolian girls.
40. Before this, Amy had sent me an SMS informing me she was going to Thailand to lodge a report with the Mongolian consulate there regarding Aminah’s disappearance. Apparently she had sent the same SMS to Abdul Razak Baginda. This is why he told me he had been advised to lodge a police report.
41. Abdul Razak Baginda informed me that DPS Musa Safri had introduced him to one DSP Idris, the head of the Criminal division, Brickfields Police Station, and that Idris had referred him to ASP Tonny.
42. When Abdul Razak Baginda had lodged his police report at Brickfields Police Station, in front of ASP Tonny, he was asked to make a statement but he refused as he said he was leaving for overseas. He did however promise to prepare a statement and hand ASP Tonny a thumb drive. I know that this was not done as ASP Tonny told me.
43. However ASP Tonny asked me the next day to provide my statement instead and so I did.
44. I stopped working for Abdul Razak Baginda on the 26.10.2006 as this was the day he left for Hong Kong on his own.
45. In mid-November 2006, I received a phone call from ASP Tonny from the IPK Jalan Hang Tuah asking me to see him regarding Aminah’s case. When I arrived there I was immediately arrested under S.506 of the Penal Code for Criminal intimidation.
46. I was then placed in the lock up and remanded for 5 days. On the third day I was released on police bail.
47. At the end of November 2006, the D9 department of the IPK sent a detective to my house to escort me to the IPK Jalan Hang Tuah. When I arrived, I was told I was being arrested under S.302 of the Penal Code for murder. I was put in the lock up and remanded for 7 days.
48. I was transported to Bukit Aman where I was interrogated and questioned about an SMS I had received from Abdul Razak Baginda on the 19.10.2006, which read “delay her until my man arrives”. They had apparently retrieved this message from Abdul Razak Baginda’s handphone.
49. They then proceeded to record my statement from 8.30 a.m. to 6.00 p.m. every day for 7 consecutive days. I told them all I knew including everything Abdul Razak Baginda and Aminah had told me about their relationships with Datuk Seri Najib Tun Razak but when I came to sign my statement these details had been left out.
50. I have given evidence in the trial of Azilah, Sirul and Abdul Razak Baginda at the Shah Alam High Court. The prosecutor did not ask me any questions in respect of Aminah’s relationship with Datuk Seri Najib Tun Razak or of the phone call I received from DSP Musa Safri, whom I believe was the ADC for Datuk Seri Najib Razak and/or his wife.
51. On the day Abdul Razak Baginda was arrested, I was with him at his lawyers office at 6.30 a.m. Abdul Razak Baginda informed us that he had sent Datuk Seri Najib Tun Razak an SMS the evening before as he refused to believe he was to be arrested, but had not received a response.
52. Shortly thereafter, at about 7.30 a.m., Abdul Razak Baginda received an SMS from Datuk Seri Najib Tun Razak and showed, this message to both myself and his lawyer. This message read as follows :- “I am seeing IGP at 11.00 a.m. today …… matter will be solved … be cool”.
53. I have been made to understand that Abdul Razak Baginda was arrested the same morning at his office in the Bangunan Getah Asli, Jalan Ampang.
54. The purpose of this Statutory declaration is to :-
54.1. State my disappointment at the standard of investigations conducted by the authorities into the circumstances surrounding the murder of Altantuya Shaariibuu.
54.2. Bring to the notice of the relevant authorities the strong possibility that there are individuals other than the 3 accused who must have played a role in the murder of Altantuya Shaariibuu.
54.3. Persuade the relevant authorities to reopen their investigations into this case immediately so that any fresh evidence may be presented to the Court prior to submissions at the end of the prosecutions case.
54.4. Emphasize the fact that having been a member of the Royal Malaysian Police Force for 17 years I am absolutely certain no police officer would shoot someone in the head and blow up their body without receiving specific instructions from their superiors first.
54.5. Express my concern that should the defence not be called in the said murder trial, the accused, Azilah and Sirul will not have to swear on oath and testify as to the instructions they received and from whom they were given.
55. And I make this solemn declaration conscientiously believing the same be true and by virtue of the provisions of the Statutory Declaration Act 1960.
SUBCRIBED and solemnly )
declared by the abovenamed )
Balasubramaniam a/l Perumal ]
this 1st day of July 2008 )
Before me,
………………………………….
Commissioner for Oath
Kuala Lumpur

Altantuya: Call for Royal Commission


altantuya n bala SHAH ALAM: Pakatan Rakyat senior leaders want a Royal Commission of Inquiry to probe a cover up of events surrounding the murder of Altantuya Shariibbu following the latest revelations of private investigator P.Balasubramaniam.
“It is time to set up a RCI (Royal Commission of Inquiry) which can probe this whole episode in a fair and independent manner in the name of justice not just for Altantuya but also Bala,” said Xavier Jayakumar of the Parti Keadilan Rakyat (National Justice Party) said.
Xavier said there were still too many unanswered questions with regard to Altantuya murder in October 2006.

“There has to be an independent investigation and this can only happen by tabling a White paper in Parliament and having a Royal Commission of Inquiry,” Xavier said.
Lawyer Sivarasa Rasiah, another member of the party’s executive council, echoed Xavier’s views and said an independent investigation, including into the alleged links between Prime Minister Najib Razak and Altantuya was “paramount “.
“Bala is a key witness in this whole episode. There is evidence to show he was forced to retract his first SD and now he himself is saying he was offered money to do it,” Siva said. “We need to get to the bottom of the matter and the best way is to have a Royal Commission of Inquiry.
PAS  vice-president Sallehuddin Ayob said Bala’s latest testimony clearly showed that a  Royal Commission was appropriate to uncover the truth regarding the Scopene deal and the murder of the Mongolian .
He also said there was enough evidence from Bala to re-open criminal investigations into the  murder.
“For the of sake of justice to be done, the case should be re-opened. It is very clear that there are grounds for the Attorney-General to order a review,”  he said.
DAP Publicity Secretary Teresa Kok said Najib should be  more forthcoming about his  involvement in the whole episode.
“If there are such allegations by Bala, then  as Prime Minister Najib Razak is duty bound to explain from A to Z,” he said.

Bala was hired by political strategist Abdul Razak Baginda, an aide of Prime Minister Najib to check on Mongolian model Altantuya when she arrived in Malaysia to confront Razak over RM500,000 commissions in the French-Scopene submarine deal .
Bala went missing on July 4 last year, a day after releasing a second statutory declaration refuting his first issued the day before, in which he exposed alleged links between Najib and Altantuya who was the lover of Razak.
In the first part of the interview, filmed overseas, Bala said he was offered RM5 million by a carpet businessman named Deepak, who is said to be an associate of Rosmah Mansor, wife of Prime Minister Najib Razak .
A search with the Registrar of Companies lists Deepak Jaikishan as a director of Carpet Raya Sdn Bhd with registered addresses in Ampang, Selangor and Cheras Kuala Lumpur.
The company reportedly recorded an income of RM122million.
Efforts to contact Deepak for comment were unsuccessful.
Some parties have alluded Deepak as a “Mr Fix-it” who carries out certain tasks for Rosmah from time to time.
 

Mustafa sambut baik cadangan Nik Aziz jadi ketua Pakatan Rakyat

Zulkifli Sulong   
KUALA LUMPUR, 13 Nov: Cadangan Bekas Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Zaid Ibrahim agar Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menjadi ketua atau pengerusi Pakatan Rakyat pertama mendapat sokongan dari Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali.
Mustafa mengakui bahawa Nik Aziz adalah antara ikon penting yang mengikat parti-parti dalam Pakatan Rakyat dan jika cadangan Zaid itu boleh diterima oleh lain-lain pimpinan Pakatan, beliau menyokong cadangan itu.

"Bagaimanapun ia hendaklah mendapat sokongan dari semua pimpinan Pakatan terlebih dahulu," kata Mustafa kepada Harakahdaily.

Datuk Zaid dalam blognya mencadangkan agar Nik Abdul Aziz menjadi ketua atau pengerusi Pakatan Rakyat.
Dalam poll yang dibuat oleh NTV7 malam ini, siapa yang sepatutnya memimpin Pakatan, Nik Aziz mendapat 44%, Datuk Seri Anwar 43%, Lim Kit Siang 17% dan Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi 6%.
(Gambar: Datuk Zaid calonkan Nik Aziz sebagai ketua Pakatan Rakyat)

"Untuk menjayakan usaha ini, ia memerlukan “pengorbanan” dari (Datuk Seri) Anwar Ibrahim. (Datuk Seri Tuan Guru) Abdul Hadi Awang juga boleh membuat sumbangan besar dengan meminta Tok Guru Nik Aziz untuk menjadi Ketua atau Pengurusi kepada Pakatan Rakyat; sama seperti Mahatma Gandhi yang menjadi “spiritual leader” kepada parti Kongres India.

"Lim Kit Siang pula boleh membuktikan semangat “statesmanship” dengan bersetuju dengan cadangan ini serta menjadi penasihat dalam hal-hal demokrasi dan hak asasi. Sekali gus tindakan ini akan melenyapkan sebarang agenda “unity government” dengan UMNO," tulis Zaid dalam blognya.

Sebelum ini, Zaid bersama lima lagi pemimpin Pakatan iaitu dua dari setiap parti mendaftarkan secara rasmi Pakatan Rakyat sebagai sebuah parti politik dengan Pendaftar Pertubuhan (RoS).

Zaid telah dinamakan sebagai pengerusi protem itu.

"Satu wadah politik yang bernama Pakatan Rakyat Malaysia telah pun dikemukakan permohonan untuk kelulusan Pendaftar Pertubuhan 10 hari yang lalu.

"Saya amat gembira dengan perkembangan ini; maklumlah ini adalah julung kali tiga parti pembangkang terbesar di tanah air kita bersetuju untuk bersatu di bawah satu kerangka yang sah serta mempunyai lambang dan matlamat perjuangan politik yang satu," tulis Zaid dalam blognya.
Dalam tulisannya itu, Zaid juga mencadangkan agar Tengku Razaleigh Hamzah dilibatkan dengan Pakatan Rakyat.

Para pemimpin Pakatan sepatutnya berusaha lebih gigih dan bersungguh-sungguh supaya pemimpin politik seperti Tengku Razaleigh Hamzah masuk gelanggang bersama-sama dengan mereka, tulis Zaid.

Pasukan Pakatan tentu masih memerlukan beberapa orang ’striker’ lain dari yang ada sekarang untok memperkuatkan pasukan. Ku Li memang orang lama; tetapi ada integriti dan pandangan politik nya kontemporari, tulisnya.

Menurut Zaid, beliau tidak semestinya melompat parti kerana perjuangan untuk matlamat yang sama boleh diwujudkan melalui kerjasama yang lebih rapat.

Ini boleh dilakukan dengan mengadakan ceramah dan kempen bersama, katanya.

"Saya sedar Ku Li masih mempunyai impian untuk memulihkan UMNO, iaitu menghidupkan semula UMNO asal yang telah mati (dan kemudiannya menjadi alat untuk kroni-kroni parti dengan masalah politik wang dan rasuah). Bagi saya tidak ada salahnya kerjasama seperti itu kerana hasrat bersama kita ialah membuat pembaharuan ke arah sistem pemerintah yang bersih, cekap dan tidak rasuah," tulisnya lagi.

Dalam tulisannya, Zaid mempunyai pandangannya tersendiri dalam usaha Pakatan Rakyat untuk mengembangkan sayapnya di Sabah dan Sarawak.

"Realiti politik menunjukkan ia adalah usaha yang amat berat. Kesan buruknya sudah pun kelihatan sekarang apabila berlaku perebutan kerusi, sama seperti dalam pilihan raya umum 2008.

"Hakikat politik juga menunjukan bahawa adalah lebih baik jika Pakatan memainkan peranan dengan memberi sokongan padu kepada parti-parti tempatan yang sehaluan dengan Pakatan di Sabah dan Sarawak.

"Ini bukan sahaja langkah yang dilihat sebagai menghormati maruah dan kekuatan orang tempatan tetapi juga membawa kepada kesan yang lebih besar, iaitu membawa mereka bersama menjadi rakan kongsi dalam Pakatan. Bukankah ini lebih realistik?" tulis Zaid.

Yang penting, bagi beliau adalah untuk menjadi ikatan kuat dalam Pakatan ialah kesanggupan semua pihak untuk bersetuju tanpa berdolak-dalik untuk memastikan wujudnya dasar-dasar negara yang baik dan dipersetujui bersama melalui perbincangan sebagai landasan perjuangan.

"Hanya gabungan besar atau “grand coalition” seperti ini mampu mengatasi gergasi BN," katanya.

"Sebaliknya jika para pemimpin besar ketiga-tiga parti ini masih lagi merasakan mereka sudah cukup kuat dan hebat, dan memadai dengan meneruskan cara lama, iaitu melalui pakatan pilihan raya atau “electoral pact” semata-mata, saya yakin impian ke Putrajaya hanya akan kekal sebagai mimpi di siang hari," tulisnya lagi.

Kes Lingam: Terpulang Kepada Peguam Negara - Muhyiddin ..!!! Cara-cara nak kencing rakyat 1 Malaya..!!



PUTRAJAYA: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata terpulang kepada Peguam Negara berhubung hasrat Panel Penilaian Operasi (PPO) Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mahu meneliti kes pita rakaman peguam Datuk V.K Lingam.
"Terserah kepada AG (Peguam Negara) untuk menilai permohonan panel SPRM. Dan jika ada alasan sahih untuk berbuat demikian, kita serah kepada AG untuk membuat keputusan," katanya kepada pemberita selepas meraikan kejayaan Kontinjen Malaysia yang muncul juara keseluruhan World Robot Olympiad (WRO) 2009 di Kementerian Pelajaran di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan PPO SPRM semalam yang akan menulis surat kepada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail dalam tempoh terdekat bagi membolehkan kertas siasatan kes video Datuk V.K Lingam dibentangkan kepada panel berkenaan.
Pengerusi panel, Tan Sri Dr Hadenan Abdul Jalil berkata langkah itu perlu kerana kes berkenaan membabitkan kepentingan umum walaupun ia berlaku sebelum penubuhan PPO pada tahun ini.
Mengenai laporan tentang SPRM mengemukakan cadangan kepada kerajaan agar elaun Menteri, Timbalan Menteri dan wakil rakyat dinaikkan, Muhyiddin berkata kajian dilakukan dari semasa ke semasa tetapi kurang pasti sama ada sudah sampai masanya kenaikan perlu dibuat.
Katanya beban sebagai wakil rakyat itu adalah pelbagai tetapi mesti ada kebijaksanaan sebagai seorang wakil rakyat.
"Saya juga wakil rakyat dan pernah mengalaminya hampir lebih 30 tahun, jadi mesti ada kebijaksanaan untuk mengendalikan perkara seperti itu," katanya.
Muhyiddin mengakui soal ganjaran itu penting tetapi tidak fikir itu adalah satu-satunya penyelesaian kerana sebagai wakil rakyat, mereka boleh merujuk agensi dan jabatan untuk mendapatkan pelbagai bentuk bantuan misalnya daripada segi pembangunan.
"Mungkin yang mereka rasa berat itu adalah kerana tuntutan masyarakat adalah begitu rupa. Seperti nak bayar yuran sekolah, kena saman polis minta tolong wakil rakyat. Jadi beban itu lebih daripada soal hanya menjadi penggubal undang-undang," katanya.
Bagaimanapun, Muhyiddin berkata setakat hari ini, perkara itu belum timbul dan terserah kepada pucuk pimpinan kerajaan sama ada wajar atau tidak untuk mempertimbangkannya.
Ditanya sama ada sesuai SPRM menjalankan kajian supaya elaun dinaikkan, Muhyiddin berkata terpulang kepada mereka jika didapati langkah itu perlu dan wajar dibuat untuk menilai beban kerja wakil rakyat.
Namun, Timbalan Perdana Menteri itu berkata pelbagai pertimbangan aspek lain perlu diambil kira dan bukan hanya soal bayaran gaji sahaja tetapi kesan kepada pihak lain.
"Seperti baru-baru ini, Cuepacs minta bayaran bonus (dua bulan gaji) dan Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) sudah jelaskan dalam situasi ekonomi sebegini tidak sesuai.
"Jadi faktor-faktor sewajarnya diambil kira dalam apa jua kajian, bukan soal keperluan tetapi keupayaan, kemampuan, situasi ekonomi dan kerajaan. Semua itu diambil kira," katanya. BERNAMA

Hasan Ali Nafi Arah JAIS Tangkap Dr Asri..!!! Jadi sape yang arah yeee...?????


SHAH ALAM: Exco Selangor Datuk Dr Hasan Mohamed Ali hari ini menafikan beliau mengarahkan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menangkap bekas Mufti Perlis Dr Mohd Asri Zainul Abidin, kerana menyampaikan ceramah tanpa tauliah pada 1 November lepas.
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Islam, Adatadat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam itu juga menjelaskan pihak Istana, pejabat Menteri Besar dan pejabat Exco lain tidak terbabit dengan penahanan itu.
Beliau berkata 'tangan ghaib' yang didakwa wujud dalam kes tangkapan Mohd Asri itu merujuk kepada Peraturan Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor (2003) dan Peraturan Tauliah (2008).
"Tiada tangan ghaib dari Istana, Pejabat Menteri Besar atau pejabat Exco (yang mengarahkan Mohd Asri ditangkap). Tangan ghaib yang dimaksudkan ialah Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Peraturan Tauliah," katanya pada sesi penggulungan Bajet 2010 kerajaan negeri Selangor pada sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) di sini.
Sebelum ini, Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Klang Saari Sungib mendakwa wujud 'tangan ghaib' dalam kes penahanan Mohd Asri ketika menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah di sebuah banglo di Taman Seri Ukay pada 1 November lalu.
Hasan berkata pegawai penguatkuasa JAIS tidak membawa sebarang senjata ketika menahan Mohd Asri dan tangkapan itu juga dibuat secara berhemat serta berbudi bahasa.
Katanya pegawai penguatkuasa JAIS terpaksa meminta bantuan 20 anggota polis sebagai langkah persediaan menghadapi sebarang kemungkinan kerana ketika itu ada kira-kira 100 jemaah lain yang tidak memberi kerjasama.
"Dakwaan Mohd Asri dilayan seperti pengganas dan penjenayah tidak benar. Malah penguatkuasa tidak membawa gari tetapi hanya mengiringi Mohd Asri ke balai polis," katanya.
Hasan mengakui Peraturan Tauliah ada menyebut ulamak dan mufti boleh dikecualikan dari syarat berkenaan tetapi perkataan 'boleh' itu juga boleh menjurus kepada 'tidak boleh', bergantung kepada Jawatankuasa Tauliah. BERNAMA

UMNO Senyum Lebar..!! Raya Sakan kot..???



Jika PRK diadakan dalam waktu terdekat, samada di Kota Siputeh atau di seluruh DUN Negeri Perak, UMNO/BN tidak perlu bekerja keras seperti di PRK Manik Urai, Kuala Terengganu, Bukit Gantang, Bukit Selambau dan di Permatang Pasir. Mereka boleh ber'golek' sana sini dan ber'goyang kaki'.

Ini kerana pembangkang sudah menyediakan 'premis' yang penuh dengan informasi. Informasi yang tidak memerlukan kepada pengupasan dari UMNO/BN sendiri.

Pakatan Rakyat telah menyediakan terlalu banyak isu. Mereka tolong membuka pintu seluas-luasnya kepada UMNO/BN untuk masuk mendengar dan menghadiri 'kenduri' isu dan sesama Pakatan pulak tolong ber'hujah' sesama sendiri samada dalam seminar atau dalam media baru. Pembangkang bercakaran sesama sesetengah ahli, sesama parti, sesama bloggers dan sesama parti-parti dalam Pakatan. Mereka mempersoalkan kesetiaan sesama ahli.

UMNO/BN selamat untuk mengalih pandangan pengundi nanti dengan beberapa isu yang selama ini cuba disumbat dalam guni dan disimpan bawah tanah, dah tak muat nak sapu bawah permaidani biru lagi.

Isu dihadapan kita masih banyak yang belum terjawap oleh UMNO/BN. Isu-isu seperti ISA, PPSMI, Port Klang Free Zone (PKFZ), isu video clip VK 'correct-correct'Lingam, Laporan Audit Negara dan PAC, penindihan kuasa, SPRM ber'jalan' di atas jalan yang 'licin', undi pos, royalti minyak, TBC dan berbagai-bagai lagi. Terlalu banyak.

Begitulah 'kematangan' kita dalam berpolitik.

Anwar penasihat ekonomi Selangor, dibayar RM1 sebulan



SHAH ALAM, Nov 13 - Ketua Umum Pakatan Rakyat Datuk Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai penasihat ekonomi kerajaan Selangor dengan dibayar RM1 sebulan atas khidmat nasihat beliau, kata Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim.
Khalid mengumumkan pelantikan Anwar, yang juga Penasihat Parti Keadilan Rakyat ketika menggulung perbahasan bajet 2010 negeri itu hari ini.
Katanya, pelantikan Anwar akan merangsang dan menjana pertumbuhan ekonomi negeri.
Anwar merupakan Menteri Kewangan sehingga beliau dipecat pada tahun 1998.

Sorry Bala, this won’t do – The Malaysian Insider

NOV 13 - Why should Malaysians believe private investigator P Balasubramaniam’s latest disclosures linking the Prime Minister to murdered Mongolian model Altantuya Shariibuu?
Why should Malaysians take his word when he now says that his first statutory declaration, which alleged that Datuk Seri Najib Tun Razak knew the model, was accurate?

The case involving the Mongolian woman has been murky and hazy from Day One, from the time it was revealed that she was stopped from hassling Abdul Razak Baginda by two police Special Action Unit personnel who subsequently shot her before blowing up her body with explosives.
Since then, Malaysians have learnt several things about the case and its main actors. Her immigration records were erased. She was having an affair with Razak Baginda, a friend of the PM. She allegedly was in Kuala Lumpur to collect her share of the commission for the Scorpene submarine deal.
The aide-de-camp to Najib had put Razak Baginda in touch with the two police personnel but said aide was not put on the witness stand by the prosecution.
Razak Baginda was acquitted by the High Court.
The Attorney- General’s Chambers did not appeal the acquittal.
The Opposition has alleged that Najib knew Altantuya but have not been able to provide a photograph or one shred of evidence to back their claim, etc, etc, etc.
Then along came Bala with a bombshell of a statutory declaration, in which he alleged that Najib knew Altantuya.
Less than 24 hours later, he retracted the SD and disappeared from the scene. Now he has re-emerged. In an 88-second undated video clip, he says that he was offered RM5 million to retract that damning statutory declaration.
More than anything else, the video clip and his re-emergence raise more questions.
Did money motivate him and his family to skip the country on July 4, 2008? Is he re-emerging because the funds promised have not flowed into his bank account?
If Bala believes that Najib and his supporters are going to lose sleep over these allegations, he is sadly mistaken. In 2008, he was the country’s number two and his position as the successor to Tun Abdullah Ahmad Badawi was not secure yet.
Today he is firmly ensconced as the PM of Malaysia. He does not have any challengers within Umno and the once-united Pakatan Rakyat seems to be suffering from a mid-life crisis.
In short, the PM is just going to brush off these allegations by P. Balasubramaniam.

Sana sini berita bangunan runtuh...yang ni pulak akhlak runtuh...!! Ala...1 Malaya lah...!!! Ape Heran..!!
























Apa nak jadi...ini bukan di amerika...di thailand...atau di brazil tapi di Malaysia...tepuk dada tanya selera...

apakah ini yang mahu diwarisi anak muda generasi zaman ini...sama-samalah kita renungkan nasib anak bangsa kita akan datang...

Bala dedah ditawar RM5 juta

Penyiasat Persendirian, Balasubramaniam a/l Perumal tampil dalam satu klip video untuk mendedahkan bahawa dirinya telah ditawarkan RM5 juta oleh seorang peniaga bernama Deepak, agar menarik balik akuan sumpahnya yang mengaitkan Najib Abdul Razak dengan kes pembunuhan Altantuya.
Klip video ini disiarkan dalam Malaysia Today hari ini, dengan sarikata yang menyatakan bahawa Deepak ialah pengarah (director) Carpet Raya, sebuah syarikat yang dilaporkan berpendapatan RM122 juta.  Syarikat tersebut dikatakan mendaftarkan alamatnya di Dataran Palma Ampang, Selangor, sementara pejabatnya beralamat di Mahkota Taman Maluri.
Malah, sari kata yang terpampang dalam klip video ini cuba mengaitkan Deepak dengan Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri.  Balasubramaniam mendakwa bahawa Deepak datang berjumpa dengannya, selepas dirinya mengumumkan akuan sumpah pertamanya pada 3 Julai 2008.
Menurut Balasubramaniam, Deepak mahu Balasubramaniam menarik balik akuan sumpahnya.  Malah, Deepak suruh Balasubramaniam mengikutnya ke Putrajaya, namun tidak menyebut siapa yang mahu Balasubramaniam ke Putrajaya.  Seterusnya, Deepak menawarkan RM 5 juta untuk Balasubramaniam supaya menarik balik akuan sumpahnya.
Balasubramaniam (gambar kanan) ialah penyiasat persendirian yang diupah oleh Abd Razak Baginda, tertuduh yang ketiga dalam kes pembunuhan seorang wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu.  Balasubramaniam telah membuat akuan sumpah pada 1 Julai 2008, mendedahkannya kemudian pada 3 Julai, dengan kandungan yang menggemparkan apabila mengaitkan Timbalan PM ketika itu (PM sekarang), Najib Razak dengan Altantuya.
Walau bagaimanapun, Balasubramaniam membuat akuan bersumpahnya yang kedua pada 4 Julai 2008, secara dramatiknya menarik balik tujuh perkara dalam akuan sumpah pertama yang berhubung kait dengan Najib Razak.  Apa yang lebih mengejutkan, Balasubramaniam telah hilang bersama keluarganya selepas itu.
Abdul Razak Baginda yang selama ini dilihat sebagai orang rapat Najib Razak, dituduh bersubahat dalam kes pembunuhan Altantuya.  Walau bagaimanapun, beliau dibebaskan setelah didapati tidak bersalah oleh mahkamah pada 31 Oktober 2008.
Najib Razak, Perdana Menteri ke-6 dipertikaikan oleh pembangkang ketika membincangkan kes pembunuhan Altantuya.  Walau bagaimanapun, beliau pernah bersumpah dan mendakwa dirinya tidak mengenali Altantuya.  Isterinya, Rosmah Mansor, juga berkali-kali menafikan bahawa dirinya terlibat dalam kes ini, malah menganggap tuduhan tersebut berunsur fitnah.

Sumpah Baiah Memang Termaktub Dalam Enakmen Keluarga Islam



KOTA BAHARU: Sumpah bai'ah dibolehkan dalam Islam dan ada termaktub dalam Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan 2002, yang membolehkan Mahkamah Syariah di negeri itu mengendalikan kes membabitkannya.
Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah Kelantan, Abu Bakar Abdullah Kutty, bagaimanapun, berkata setakat ini tidak ada kes yang membabitkan pasangan yang terlibat dalam kes bai'ah berlaku di negeri itu sama ada melibatkan pemimpin politik atau orang awam.
Menurutnya sehingga ini pihaknya belum menerima sebarang permohonan daripada manamana pihak untuk mengesahkan perceraian taklik yang membabitkan sumpah bai'ah.
"Sebagai Ketua Pendaftar Mahkamah Syariah, saya hanya boleh mengesahkan perkara itu, kerana jika ada kes (itu) saya mesti tahu," katanya kepada Bernama.
Sumpah bai'ah menjadi bahan perbahasan semasa apabila Anggota Parlimen Shah Alam, Khalid Samad daripada Pas barubaru ini mengakui wujudnya syarat yang menghendaki pemimpinpemimpin parti itu melafazkan bai'ah iaitu sumpah taat setia bahawa akan jatuh talak tiga terhadap isteri masingmasing jika mereka mengkhianati parti seperti menyertai parti lain.
Bagaimanapun, pemimpinpemimpin Pas menafikan wujud lafaz bai'ah itu dalam parti itu.
Menurut Abu Bakar, sesiapa sahaja boleh membuat lafaz atau sumpah bai'ah untuk menyatakan taat setia dalam sesuatu ikatan perjanjian, termasuk pasangan suami isteri.
"Ia adalah suatu bentuk perjanjian yang amat tinggi dan besar kesannya, bukan merupakan aku janji biasa dan tidak boleh dipermainkan," katanya.
Abu Bakar, yang juga bekas Ketua Pendakwa Syarie, berkata pasangan yang melakukan lafaz sumpah itu boleh mengesahkan cerai taklik mereka di Mahkamah Syariah dan tertakluk di bawah Enakmen Keluarga Islam Negeri Kelantan 2002. BERNAMA

Bala was in town, now on Youtube

A private investigator who made shocking allegations of Prime Minister Najib Abdul Razak's links with Mongolian national Altantuya Shaariibuu, appears to have freedom of movement in the country despite being 'wanted' by the authorities.
NONEP Balasubramaniam spoke to Malaysiakini in a brief phone conversation last month confirming that he returned from exile early last month for several weeks to attend to family matters.

The former police special branch officer also confirmed that he had been in and out of the country several times over the past year.
Balasubramanaim (right) said the authorities were aware of his presence in the country but was unafraid, adding that "they should fear me" due to the information he possesses.
He indicated a willingness to speak to Malaysiakini in a formal interview, but on the scheduled date, he was unreachable.
It is believed that he had again gone into exile in India with his entire family.

Last year, Balasubramaniam stunned the nation when, in a statutory declaration dated July 1, 2008, he alleged that Najib was sexually involved with Altantuya.
His statutory declaration also claimed that prosecutors and the police were ordered to remove evidence linking Najib to Altantuya's murder.
Offered RM5 mil to retract statutory declaration

This statutory declaration was read out at a press conference on July 3, but he recanted and retracted it, substituting it with another one the following day under strange circumstances.

He then fled the country with his family on July 5 and was never seen in public again, until yesterday when he appeared in an online video interview on popular video sharing website Youtube [Click here for link].

batu talam by election 220107 rosmahIn the interview, Balasubramaniam alleged that he was offered RM5 million by one 'Deepak' to retract his first statutory declaration.
Rolling text on the video suggests that 'Deepak' was linked to first lady Rosmah Mansor (left) and that the interviewed was conducted on Oct 27 in the presence of three Malaysian lawyers.

It is unsure who conducted the interview, believed to have taken place somewhere in India, but it was indicated that the clip was merely the first in a series with Balasubramaniam.
The 90-second video was posted by a user under the name c4productionhouse, which was responsible for a posting several interviews with fugitive blogger Raja Petra Kamaruddin and a series of videos condemning Rosmah.

MB salahkan Khir gagal kutip RM800 juta projek hutan



Kerajaan Selangor masih belum mendapat hasil sejumlah RM800 juta, seperti dijanjikan oleh pentadbiran BN sebelum ini, yang sepatutnya telah berjaya dikutip daripada empat projek penghutanan semula seluas 10,000 hektar.

Kegagalan projek bawah syarikat kerajaan negeri Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) itu pendedahan kedua Menteri Besarnya Tan Sri Khalid Ibrahim melalui dokumen yang dikeluarkan oleh pejabatnya hari ini.

Khalid berkata, seperti juga risalah yang diedarkan pada Selasa, pendedahan maklumat mengenai projek penghutanan semula ini dibuat bawah bidang kuasanya seperti diperuntukkan dalam Seksyen 2(C) Akta Rahsia Rasmi (OSA).

Jelasnya, keempat-empat projek yang dipajakkan secara konsesi oleh PKPS kepada tujuh buah syarikat itu terletak di kawasan hutan simpan di Bukit Tarek dan Rantau Panjang, kedua-duanya di daerah Hulu Langat.

Bercakap dalam sidang media selepas sidang DUN Selangor hari ini, Khalid berkata menteri besar terdahulu Datuk Seri Dr Mohamed Khir Toyo telah menjanjikan pulangan sebanyak RM800 juta daripada projek tersebut.

"Sekarang ini perkataan juta pun tidak ada," katanya, sambil menjelaskan pendapatan itu sepatutnya diperolehi melalui kutipan royalti daripada hasil balak yang ditebang serta hasil pajakan.

"Saya harap dengan pendedahan ini rakyat Selangor akan dapati negeri kita akan bertambah baik tanpa projek-projek ini," katanya.

Tambahnya, projek-projek berkenaan telah diluluskan semasa pentadbiran BN tanpa melalui proses tender.

"Apa yang menarik, tanah-tanah di Selangor ini bukan diberi kepada orang sini tetapi orang Melaka," kata Khalid lagi.

Perlembagaanku: Kontradiksi dalam definisi - Chen Shaua Fui

Mungkin ramai yang bertanggapan bahawa "Perlembagaan Persekutuan" tiada kena-mengena dengan kehidupan harian mereka.  Namun, istilah "krisis perlembagaan" antara istilah yang menjelma di dada akhbar, dari mulut politikus, terutamanya selepas "tsunami politik" pada 8 Mac 2008.
Dokumen yang menjadi asas kepada penubuhan sesebuah negara ini walaupun ditulis dalam bahasa yang difahami orang ramai, tetap mencetus pertikaian apabila ditafsir secara berbeza oleh mereka yang berlainan kepentingan.
Apakah proses ini satu kemestian?
Ditangkap kerana memperjuangkan hak
Head of Department of Law, Sunway College University, Paul Linus Andrews bertanggapan bahawa perlembagaan adalah satu dokumen yang masih "berevolusi", maka tidak terhad kepada definisi tertentu sahaja, malah wujud pendefinisian yang saling berkontradiksi.
Paul berkata, "sekarang kita masih dalam peringkat di mana wujudnya kontradiksi ketika mendefinisi.  Jadi, timbul sedikit kesulitan.  Tetapi, jangan kita lupa, semasa gerakan hak asasi kaum kulit hitam di Amerika Syarikat pada tahun 1960-an, mereka juga ditangkap."
"Pada ketika itu, seruan untuk menuntut hak asasi ini mungkin dilihat sebagai tindakan yang mencabar order.  Tetapi apabila sampai ke satu titik, semuanya akan dileraikan, maka sampailah satu keadaan pembebasan pendefinisian," jelasnya.
Paul (gambar kanan) memberi contoh, "pada peringkat di mana perlembagaan AS menindas kaum kulit hitam, kesemua definisi ini dipersetujui dan diperkukuhkan oleh mahkamah.  Hakim ketika itu mendefinisikan bahawa hamba tidak mempunyai hak.  Wujudnya satu kes, di mana ada orang berjaya mencari balik seorang hamba untuk tuannya, tetapi tidak diberi ganjaran.  Maka, orang itu membawa kesnya ke mahkamah, dan mahkamah mengarahkan agar tuan hamba itu membayar ganjaran tersebut, dengan alasan orang yang berjaya menemui benda kehilangan tuannya harus diberi ganjaran."
"Seandainya anda mengimbas kembali, peristiwa ini berlaku tidak lama dahulu di AS.  Jadi, adalah sesuatu yang normal bila wujudnya kontradiksi dalam pendefinisian, malah ia semestinya akan wujud," kata Paul.
Paul Linus Andrews, bersama Samuel Leong, Yap Yin May dan Nadia Abu Bakar kini terlibat dalam kempen kesedaran "Perlembagaanku", yang dianjurkan oleh Majlis Peguam Negara.  Dalam satu wawancara bersama MerdekaReview, mereka menceritakan kempen yang bakal diusahakan dalam tempoh dua tahun ini.
Kerajaan, polis mungkin salah menafsir
Nadia Abu Bakar ketika ditanya sama ada tindakan polis menyuraikan perhimpunan itu bercanggahan dengan semangat perlembagaan, berkata kerajaan bukanlah peguam, dan polis juga hanya menurut perintah dari atasan, maka mereka mungkin salah mendefinisikan perlembagaan pada masa-masa tertentu.
Yap Yin May pula berkata, pendefinisian perlembagaan itu seharusnya diserahkan kepada mahkamah, tetapi apabila wujudnya unsur politik dalam keadaan tertentu, maka kesudahannya mungkin berbeza.
Perlembagaan walaupun ditulis dalam ayat yang difahami umum, tetap mencungkil pertikaian, iaitu sejauh manakah hak asasi tersebut diperuntukkan?
Yap (gambar kiri)  mengambil contoh penghakiman yang ditulis oleh Gopal Sri Ram, dalam kes Lee Kwan Woh yang dijatuhkan hukuman kerana mengedar dadah.  Yap berkata, "dalam artikel yang berkaitan dengan hak asasi (fundamental liberties), mahkamah seharusnya memberi pendefinisian yang seluas mungkin; sebaliknya, dalam artikel yang mengehadkan hak asasi, perlu didefinisikan secara sempit semungkinnya."
Dalam kes ini, Lee Kwan Woh dihukum mati kerana kesalahan pengedaran dadah.  Oleh sebab Mahkamah Tinggi tidak memberi peluang kepadanya untuk membela diri, maka kes ini dirayu ke Mahkamah Persekutuan.  Panel tiga hakim bertanggapan bahawa mahkamah perlu mendefinisikan artikel berkaitan hak asasi secara luas.  Keputusan Mahkamah Tinggi untuk tidak membenarkan Lee membela diri telah melanggar artikel 5(1) dalam Perlembagaan Persekutuan (hak untuk hidup).
Selain itu, Mahkamah Tinggi didapati tidak cukup kritis ketika meneliti bukti yang dikemukakan oleh pendakwa raya, yang mana tidak konsisten antara satu sama lain.  Maka, Lee Kwan Woh dibebaskan segera.
*Sedutan daripada wawancara bersama Paul Linus Andrews, Samuel Leong, Yap Yin May dan Nadia Abu Bakar, oleh Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina Chen Shaua Fui.  Majlis Peguam Negara akan melancarkan kempen kesedaran Perlembagaanku pada 13 November 2009.

Cuba fikirkan..!!!!!!!


Oleh: Huzaifah Ahmad Yamani
1. Apa lagi boleh diharap pada Hasan Ali

“Pecat nazir masjid dan surau…” Eh, dulu masa Umno-BN memerintah Selangor, aku macam biasa dan pernah dengar perkataan ini. Tapi, bagaimana word ini boleh keluar lagi hari ini. Bukan ke le ni Selangor dah ‘bebas’ sejak Pakatan ambik alih?

Cis!!! Jangan haraplah. Sejak Si Hasan Ali sudah bertukar rupa dan nada menjadi Umno, maka kau tak payah tunggu Umno kembali berkuasa kerana dia sendiri sudah menyatakan apa yang Umno dok kata selama ini. Sebijik! Benarlah sangkaan ramai pihak…Hasan Ali adalah lidah Umno!

Sepatutnya, dalam kekeruhan suasana seperti hari ini, dengan liability yang terpaksa ditanggung oleh Kerajaan Pakatan dek kebebalan Jais menangkap Dr Asri, Hasan Ali lebih berhemah berkata-kata. Tapi tidak, dia seperti menabur garam di atas luka di tangan. Tak cukup dengan itu, dia perah asam limau nipis lagi. Tak cukup lagi, dia ambik cuka dan simbah lagi. Baru dia puas!

So, apa lagi yang engkorang nak harap dari manusia berlagak alim lagi cerdik bernama Hasan anak Ali ini? Sila Tanya TGHH, apa dia nak buat sekarang? Jangan sampai ahli-ahli PAS Selangor hilang sabar dan Hasan Ali terpaksa menjawab dengan buku lima dan sepak terajang sudahlah!

Aku sememangnya dah hilang sabar dengan Hasan Ali. Aku cukup menyampah sampai melihat gambar muka dia dalam paper pun, aku rasa macam tengok muka Khir Toyo. Tolonglah…sapa-sapa bagi idea apa aku nak buat sekarang?

Dengar ceritanya juga, ramai wakil rakyat PAS sudah tidak sehaluan lagi dengan Hasan Ali…Dr Shafie, Dr Halimah Ali, Khalid Samad, Shaari Sungip, Dr Rani dan ramai lagi…betul ke ni?

2. Teng Chang Khim – jangan berlagak!

Akhbar semalam menyiarkan betapa angkuhnya kenyataan Tuan Speaker Pakatan di Selangor – Sdr Teng Chang Khim semasa mengulas isu penyerahan memorandum AMK Selangor. “Pejabat speaker bukan Pejabat Pos!” Begitulah dia menyelar tindakan segerombolan AMK.

AMK sebenarnya bagi saya tak salah dalam hal ini. Soal nak jadikan Pejabat MB atau Pejabat Speaker sebagai Pejabat Pos atau Pasar Borong tidak muncul. Mereka hanya mahu menyerahkan memo mengenai Adun lompat si Badrul Hisham. Itu sahaja!

Saya nak mengingatkan, hari ini semua YB jangan berlagak. Kami rakyat adalah TUAN kamu. Kami yang melantik kamu jadi wakil kami. Kamu wakil rakyat bukan ‘Tuan Rakyat’. Jangan sampai lepas ini orang sambut kamu di kampung dan balai raya dengan telur busuk sudahlah. Cukuplah Umno yang menegakkan budaya men-Tuan-kan YB. Tidak bagi kami rakyat yang sudah sedar.

Lepas ni, jika aku jumpa mana-mana YB, aku akan panggil nama depa. Jika dia ada title ustaz, aku panggil ustaz, jika dia ada gelar dr, aku panggil dr, jika tak ada apa-apa macam Teng Chang Khim, aku pangil ENCIK atau SDR sahaja cukup!

3. Jualan Harakah makin menurun!

Dulu akhbar Harakah sales-nya ratusan ribu naskhah. Kini dengar ceritanya makin menurun? Aku tak dapat nak pastikan, nantilah aku survey tanya kat bahagian selas Harakah…tapi jika benar sales Harakah jatuh, apa sebabnya?

Begitu juga ‘rating’ Harakahdaily di internet makin menurun. Malaysiakini tetap unggul sebagai rujukan utama. Kenapa Harakahdaily makin corot?

Aku hanya boleh buat spekulasi: Bila Harakah dah jadi macam Utusan – segala yang buruk pasai parti dia diamkan, lepas tu tapis rapat-rapat- maka tunggulah akibatnya daripada pembeli.

Jangan ingat pembaca Harakah bodoh belaka. Aku sendiri lebih suka merujuk Malaysiakini dan Perakexpress, aku rasa lebih telus dan berkredibeliti untuk dipercayai!

4. Menunggu Kushrin didakwa!

Apabila Kushrin pencacai Umno mengatakan orang bukan Islam tak boleh masuk kedalam masjid kerana statusnya sama dengan wanita yang datang bulan (haid)…sah! Inilah fatwa songsang yang sesat lagi menyesatkan umat Islam di Selangor. Datangnya pula dari mulut Kushrin…Ketua Pengarah JAIS. Hish…ada TAULIAH ke tak ada dia ni? Tok Mufti dan sultan kena jawab ni.

Jika nak diikutkan, Kushrin memang tak layak langsung jadi Ketua Pengarah JAIS. Bukan semata-mata kerana dia Umno; tetapi dia tak ada kapabiliti dan kredibeliti dari sudut ilmu dan kemahiran untuk mengendalikan urusan agama. Jika ikut hadis nabi, bila mana sesuatu urusan diserahkan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggulah saat kehancurannya!

Aku masih tertunggu-tunggu, ada atau tidak sesiapa penguatkuasa JAIS nak tahan Kushrin, sebab mengajar ajaran sesat di Selangor! Dan Hasan Ali…kamu setuju ke dengan fatwa bodoh Kushrin ini?

5. Kenapa MB Selangor tidak boleh lebih KERAS?

Ini adalah petikan dari laman Selangorkini.com, web rasmi berita Kerajaan Pakatan Selangor: KOTA DAMANSARA, 1 November - Kerajaan Negeri akan memantau penjawat awam dan pihak berkuasa tempatan (PBT) yang dikatakan memberi masalah kepada urustadbir negeri Selangor. Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata perkara ini amat serius kerana kelicinan perkhidmatan kerajaan negeri dan wakil rakyat juga bergantung kepada komitmen penjawat awam dan pihak berkuasa tempatan.

“Kita sentiasa memantau tetapi perkara ini sangat sensitif, kita tak boleh buat kenyataan dengan menyatakan awak akan hilang kerja, nanti dia rasa tak bermotivasi untuk bekerja, kalau mereka dah sedia untuk ditukar, akan buat perubahan,” katanya.

Menyahut gesaan itu, Khalid berkata kerajaan negeri mengalu-alukan pandangan dan kritikan bagi menambahbaik urustadbir Selangor. Khalid berkata pihaknya akan memantau perkara ini dengan ketat. “Kita mahu semua kakitangan awam ini mempersembahkan kerja yang bagus, takkan buat keputusan dengan sewenang-wenangnya, ini perkara sensitif, kita kena jaga,” katanya.-ATIQAH YAACOB (TVSELANGOR)
***

Aku dah tulis dalam Perakexpress baru-baru ni, antara masalah Tan Sri Khalid, dia TIDAK TEGAS dan lebih parah TAK BERANI nak membuat perubahan dalam pentadbiran Kerajaan Selangor. Sekarang…aku petik sendiri kenyataan beliau dari laman web Selangorkini…hangpa baca la sendiri…dan hangpa nilai la sendiri.

Jika aku jadi staff dia dan aku orang Umno yang kerjanya dok sabotaj kerajaan PR, aku sedikit pun tak gentar dengan kenyataan ini. Bahkan aku rasa makin galak nak sabotaj, biar melingkup, lagi cepat lingkup lagi baik!

Cuba engkorang baca: “Kita sentiasa memantau tetapi perkara ini sangat sensitif, kita tak boleh buat kenyataan dengan menyatakan awak akan hilang kerja, nanti dia rasa tak bermotivasi untuk bekerja, kalau mereka dah sedia untuk ditukar, akan buat perubahan.”

Ini kenyataan penuh toleransi atau bahasa mudahnya, tolak ansur. Tapi dia tak sedar ka, pencacai Umno tu tengah dok ‘tolak dia beransur-ansur’!

Dalam politik bagi aku, kena tegas. Hai Tan Sri Khalid, hang pi la baca la bagaimana Abu Bakar r.a menangani golongan yang memusuhi pemerintahannya dahulu. Abu Bakar r.a yang terkenal lembut pun berubah jadi TEGAS dan BERANI membuat sesuatu yang akhirnya mengembalikan keamanan dan faedah kepada rakyatnya.

Bimbang sungguh aku dengan Khalid ni. Aku tak tau dah sapa lagi boleh nasihat dia, sebab nasihat Prof. Aziz Bari agar dia pecat Hasan Ali pun dia buat dono. Nasihat DSAI pun katanya dia buat tak peduli. Mungkin dia nak kena nasihat daripada aku dan rakyat masa mengundi nanti!!!

Bai'ah cerai talak 3



oleh Ali Bagan Utama.
Salam satu Malaysia. Anda semua masih ingat tentang gadis cina yang ketuk ketampi dalam lokap satu ketika dulu ?? Di mana anggota Polis lelaki yang berhati mulia telah merakam aksi gadis cina itu ketuk ketampi(Sebagai kenang-kenangan anak cucu nanti) dalam keadaan berbogel lalu tersebar dalam mobile phone dan internet. Lalu berlari ketika itu Menteri yang nikah dengan Normala Samsudin ke Negara China meminta maaf kepada kerajaan China. Dah minta maaf baru sedar gadis tersebut rupa-rupanya orang melayu. Aksi dirakam ketika azan subuh. Kemungkinan besar anggota Polis lelaki yang merakam aksi ketuk ketampi bogel itu sedang bersiap-siap nak menunaikan solat subuh berjemaah. Kita kena Husnu Dzhon macam kita berhusnu dzhon dengan puak-puak yang pro UG dalam PAS.

Ketuk ketampi

Memang ketuk ketampi dalam keadaan bogel tiada dalam Standard Operating Procedure ketika tahanan dibawa ke lokap. Tetapi ia perlu sebagai langkah berjaga-jaga. Ia sudah lama berlaku. Sejak zaman British lagi. Siapa yang pernah kena tahan, tahulah benda ni. Prosedur ini perlu. Itu kata Polis lah. Mana lah tahu dalam dubur tahanan ada ganja, bahan berbahaya, senjata dan lain-lain benda yang meragukan. Kalau dalam cerita Chow Sin Chi @ Stephen Chow(Popular dengan cerita Shollin Soccer), banduan boleh simpan ayam goreng drumstick dalam dubur. Bila keluar dari rektum, ayam tu keluar berasap-asap bai. Cibai betul dia. Ha Ha Ha. Walauapapun alasan, perbuatan itu dikeji ramai dan menjadi topik panas ketika tu. Etika ke, akhlak ke, kemanusian ke semua orang tidak peduli. Kezaliman terhadap wanita sudah berlaku. Jika tidak kenapa Menteri yang nikah dengan Normala Samsudin berlari ke langit dan memohon maaf kepada kerajaan Tembok Besar China.

Memang benar ia ada

Serupa juga dengan Bai'ah cerai talak 3 sebelum menjadi calon Pru bagi calon PAS. Ia tiada dalam Standard Operating Procedure Parti PAS. Tetapi ia ada. Sejak bila ia ada ?? Jangan tanya penulis. Bai'ah itu ada sebagai mekanisma perlu bagi mengelakkan calon PAS melompat Parti jika apabila dah menang kelak. Bagus ke mekanisma Bai'ah cerai talak 3 ni ?? Bagi penulis, it is morally wrong. Maaf penulis memang takde tauliah Jais dan PhD dalam bab agama. Tetapi ia dibuktikan dengan penafian kesemua pemimpin besar PAS bila hal ini dibocorkan oleh Nasarudin Mat Isa kepada blogger UMNO. Klik untuk baca pendedahan blogger UMNO. Kenapa procedure ini menjadi rahsia ?? Bila rahsia ini bocor kenapa semua pakat menafikan procudure ini ?? Penafian ini kita boleh baca sebagai penipuan pemimpin PAS. Semua menipu kecuali Khalid Samad. Pandai tak Nasarudin Mat Isa menjalankan gerak kerja Task Force 2010 ?? Pandailah mangkuk !!! Hampir kesemua pemimpin PAS menipu dan boleh dihancurkan kredibiliti mereka. Malah ia telah diakui terlebih awal semasa Prk Bukit Gantang oleh ADUN PAS Negeri Perak. Mari lihat youtube ini :



Kenapa pemimpin PAS menipu ??

Pemimpin PAS menipu kerana memang bai'ah ini dilihat menindas wanita. Pusing ikut mana pun memang akan ternampak wanita iaitu isteri sebagai bahan tebusan. Wanita dilihat sebagai barang. Wanita dilihat sebagai kasta rendah manakala lelaki kasta tinggi. Yang menjadi persoalan besar ialah perbuatan ini tidak mempunyai contoh dari Baginda nabi dan para sahabat. Kenapa ia masih dilakukan ?? Nak elak adun atau ahli parlimen PAS dari melompat ?? Terpulang kepada anda semua. Bagi penulis, penulis menentang bai'ah cerai talak 3 hanya semata-mata sebagai mekanisma lompat parti. It is absurd. Mari lihat komen ini :

Orang pertama yang bertanggungjawab memasukkan elemen seperti perceraian dalam bai'ah ialah Hajjaj bin Yusuf al-Tsaqafi, ketika meminta rakyat berbai'ah kepada Khalifah Abdul Malik bin Marwan.Apa yang pastinya, memasukkan perkara-perkara ini dalam bai'ah adalah satu tindakan melampau khalifah-khalifah terdahulu. dan ia tidak ada asasnya dalam agama Islam.

Ibn Taimiyyah menyebut:
"Sumpah dengan menggunakan perceraian adalah satu bidaah yang baharu. Aku tidak pernah mendapati perbuatan sumpah dengan perceraian pada zaman sahabat".Katanya lagi, "Kemudian, bidaah ini semakin berleluasa dalam kalangan ummat dan tersebar dengan meluasnya".

Kalaulah bai'ah terhadap khalifah Negara Islam pun, ulama telah mempertikaikan tindakan Hajjaj bin Yusuf memasukkan elemen perceraian, maka kita fikirkanlah perbuatan memasukkan elemen perceraian dalam bai'ah yang lebih kecil. contohnya bai'ah terhadap satu-satu kumpulan atau jemaah.


Penulis pulangkan semula kepada publik.

Kecerdikan Khalid Samad

Penulis memberi kredit kepada YB Khalid Samad kerana berani menongkah arus kali ini. Di kala semua pemimpin PAS menipu, Khalid berkata benar. Khalid tahu ini adalah mainan Task Force 2010. Nasarudin Mat Isa sampai sekarang tidak diambil tindakan kerana membocor rahsia besar parti. Khalid can smell something fishy about this. Baru tadi Khalid Samad dikenakan tindakan 'nasihat' oleh Parti PAS melalui sidang media oleh Mustafa Ali di Pejabat Agung PAS jalan Raja Laut sebentar tadi (kira-kira pukul 11.00 pagi tadi). Nasarudin Mat Isa langsung tak disentuh dalam press confrence tersebut. Cuba teka apa langkah Task Force 2010 selepas ini ??