Rabu, 11 November 2009

MSO spin berita dan kaitkan Husam dengan Unity Government. Itu semua hanya pembohongan MSO !!!

oleh ali :

Salam kepada semua. MSO seperti yang anda kesemua ketahui cukup berbulu dengan Husam Musa. Penulis tidak pasti apa sebab MSO berbulu dengan Husam. Samada tidak puas hati dengan projek kambing jamnapari atau memang MSO benar-benar diupah ??? Masa sahaja akan menentukan. Mari kita lihat laporan MSO pada 30 Oktober 2009 di blog peribadi beliau.


Cadangan ini bagi saya satu cadangan yang baik dan menunjukkan kegeligaan otak beliau. Inilah yang saya kata dulu bahawa si baju petak-petak merah ini seorang yang bijak dan berpandangan
jauh. Sebab itu saya telah gila-gila berusaha untuk mengusungnya ke Kelantan pada tahun 2004 sebagai persiapan untuk menjadi Menteri Besar bagi mengganti Nik Aziz. Saya sudah dapat membaca kelebihan dan kehebatan yang ada kepadanya dan jarang dimiliki pemimpin pelapis lain di Kelantan.

Cadangan yang beliau kemukakan itu membuktikan kepelbagaian beliau dalam menyelesaikan masalah politik. Ia juga menunjukkan keberaniannya. Dalam saat orang membuang kerjasama dengan Umno tetapi beliau boleh tampil membuat cadangan itu. Pada saya inilah keberanian yang harus ada kepada mana-mana pemimpin. Sifat-sifat yang dimilikinya inilah mewajarkan beliau menjadi pemimpin. Seorang pemimpin itu harus senantiasa ada pemikiran dan idea-idea baru yang progresif dan dinamik.

Sebenarnya, apa yang dicadangkan beliau itu adalah sebahagian daripada ciri-ciri kerajaan perpaduan yang dicadangkan dulu. Kalau cadangan Husam itu bukan bermakna Pas bekerjasama dengan Umno, maka begitulah juga rupa dan bentuknya UG dulu.


Ok. Kita lihat apa maksud sebenar Husam Musa.

KOTA BHARU, 11 Nov: Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa menjelaskan berita mengenai Adun pembangkang mempunyai peluang dilantik sebagai timbalan Exco seperti disiarkan Siasah sebelum ini ada sedikit kekeliruan.Katanya, apa yang dimaksudkan ada peluang tersebut apabila mereka meninggalkan parti lama dan menyertai PAS.

“Ini yang saya maksudkan biar pun perkataan itu tidak disebut semasa menggulung perbahasan pada persidangan Dun baru-baru ini.“Ekoran itu menyebabkan beberapa penulis blog mengulas lanjut isu tersebut sehingga menimbulkan kekeliruan ramai apabila cuba dikaitkan pula dengan unity government,” katanya di sini.

Sebelum ini akhbar oposisi berkenaan melaporkan Husam sebagai berkata, tiga Adun pembangkang mempunyai peluang dilantik sebagai timbalan Exco kerajaan negeri.

Anda semua nampak ?? Husam hanya menawarkan jawatan timbalan Exco jika adun berkenaaan meninggalkan UMNO lalu menyertai PAS. MSO pula kaitkan penawaran jawatan itu oleh Husam sebagai sebahagian dari projek Unity Government. Habis antara Husam dan MSO, siapa yang betul ?? Penulis pulangkan kepada publik untuk menilai.

Mampukah PAS dipandang mulia dan menjadi penyelamat ?

Oleh : tok pepijat

Perjuangan PAS adalah Islam. Islam itu adalah penyelamat. Islam itu adalah keamanan dan pendamaian.

Selepas 13 Mei 1969, Kerajaan Persekutuan pimpinan Tun Razak mengajak PAS menyertai kerajaan campuran yang di namakan Barisan Nasional. Demi perpaduan dan keamanan, PAS menyertainya. Di kala itu PAS tidak melihat perkara yang bakal berlaku di masa depan. Apatah lagi prasangka buruk terhadap UMNO/BN. Semuanya dipandang positif dan baik oleh PAS. Yang penting rakyat selamat dan sejahtera.

Walaupun cita-cita PAS untuk tegakkan hukum hakam Allah sedikit terganggu dan tidak lancar, PAS sanggup korbankan "masa perjalanan itu" bukan korbankan prinsip ! Semuanya demi negara dan rakyat. Apatah lagi dikala itu negara berada diambang kemuncak perkauman dan ancaman komunis.

Akhirnya PAS ditendang keluar bagai anjing kurap. Bermula dari tarikh itulah PAS memulakan perjuangannya dengan "zero". Pelbagai pahit maung dialami. Tragedi Memali, Operasi Lalang, Tragedi Lubuk Merbau, penarikan permit Harakah dan 1001 kezaliman.

Itu belum lagi dengan penghantaran "hijrah" penyokongnya ke kawasan pendalaman samada sebagai guru maupun sebagai pegawai kerajaan.

PAS juga mengalami proses "pemutihan". Ramai pembesarnya gugur di perjalanan perjuangan. Nama-nama besar seperti Dato Asri, Datuk Nakhaei antara yang gugur. Oleh kerana perjuangan PAS bukan atas dasar peribadi dan individu tetapi Islam , maka PAS tetap gagah dan utuh. Hanya Allah Taala sahaja yang boleh "mentalqinkan" PAS ! Bukan makhlukNya.

Selepas PRU 12 2008, PAS juga mengalami ujian yang dahsyat. Terutama di Perak dan Selangor. Diumpan dan digoda dengan pangkat jawatan. PAS Selangor dan Perak berada di 2 persimpangan. Samada terima tawaran ataupun patuh kepada perjanjian. Hebatnya godaan itu ke peringkat jawatan MB dan kebenaran laksana hukum syariat!

Alhamdulillah PAS patuh kepada perjanjian walaupun dengan parti sekular PKR dan DAP. Langkah PAS ini mirip dengan apa yang telah Rasulullah lakukan dalam Perjanjian Hudaibiyah. Dikala Umar dan umat Islam agak kecewa dengan perjanjian itu yang mana seolah memberi kelebihan kepada Musyrikin Mekah, Rasulullah memberi harapan kepada Umar bahawa kemenangan Islam sudah hampir, Penaklukan Kota Mekah. Berduyung-duyung manusia memasuki agama Allah.

Mungkin kita melihat, PAS kerugian kerana patuh kepada perjanjian dengan PKR dan DAP. Kita mungkin kerugian jawatan MB dan Exco sepertimana Rasulullah kehilangan Abu Bashir dan Abu Jandal dalam Perjanjiaan Hudaibiyyah.

Tetapi lihatlah di sana, jutaan rakyat Malaysia sedang menanti dan merindui kerajaan yang adil untuk memimpin Malaysia. Seperti ucapan Presiden PAS TG Haji Hadi Awang yang menyatakan kita yakni PAS adalah kerajaan yang menanti.

Kini rakyat Malaysia melihat, PAS adalah parti yang patuh dan setia pada perjanjian. Setia pada perjanjian antara ciri akhlak yang mulia. Bukankah akhlak yang mulia ini yang menyebabkan Islam dapat menguasai 1/3 dunia ? Islam menguasai hati-hati manusia bukannya dengan pedang tetapi dengan akhlak.

PAS dipandang mulia selagi setia dan patuh kepada perjanjian.

(*) sumber : http://tokpepijat.blogspot.com

Asri dijangka didakwa Jumaat ini

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin dijangka didakwa di Mahkamah Syariah Gombak Timur Jumaat ini kerana memberi ceramah tanpa tauliah, kata Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) hari ini.

Bercakap kepada pemberita di Shah Alam, penolong pengarah perhubungan awam Jais, Mohd Hidayat Abd Rani berkata kertas siasatan kes Dr Mohd Asri "hampir siap".Menurutnya, pihak pendakwa kini sedang menyemak kertas siasatan tersebut sebelum mendakwa Dr Mohd Asri di mahkamah.

Mohd Hidayat berkata, Jais akan juga mengemukakan permohonan kepada Mahkamah Syariah Gombak untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Syariah Shah Alam kerana ia dianggap kes 'berprofail tinggi'.

"Ia juga memudahkan kami menguruskan kes tersebut dari Shah Alam... selain itu, permohonan seumpama itu dibenarkan mengikut undang-undang," katanya.

Langkah terbaru Jais itu dijangka mencetuskan bantahan pelbagai pihak yang sebelum ini mengecam penangkapan bekas mufti Perlis itu ketika memberi ceramah di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Gombak pada 1 November lalu.

Pemimpin Pakatan Rakyat dan BN, termasuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengecam tindakan terhadap Dr Mohd Asri itu, kerana berpendapat bekas mufti Perlis itu tidak perlukan tauliah kerana beliau merupakan seorang ahli agama terkenal.

Kes Asri: Hasan Ali pertahan tindakan Jais


Oleh Neville Spykerman SHAH ALAM, Nov 11 — Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali (gambar) hari ini mempertahankan tindakan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) yang menahan bekas Mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainal Abidin awal bulan ini atas alasan menyampaikan ceramah agama tanpa tauliah.
Hasan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Islam, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri berkata, tindakan Jais bukan sesuatu yang mencurigakan kerana mana-mana ulama yang ingin memberi ceramah perlu mendapatkan kebenaran dan tauliah Jais.
Kata beliau, pematuhan undang-undang sedemikian perlu untuk mengelakkan penyebaran ajaran sesat.“Adalah lebih baik bagi sesiapa yang ingin menyampaikan ceramah agama (di Selangor) memperoleh tauliah, tanpa mengira latar belakang pendidikan... dengan itu, kami tahu siapa mereka itu dan apa yang mereka ingin sampaikan," kata beliau kepada wartawan di sini hari ini.
Hasan menambah, tindakan itu bukan bertujuan menghalang mana-mana pihak daripada berceramah tetapi hanya mahu mengambil langkah berhati-hati.
Beliau menyatakan demikian beberapa jam selepas Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor menolak usul tergempar yang menggesa agar penahanan Asri oleh Jais diketepikan.
Asri yang ditahan 1 November lalu dijangka didakwa Jumaat ini.
Usul tergempar itu dikemukakan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Hulu Kelang dari PAS, Saari Sungib meminta agar DUN membahaskan penahanan Asri, tatacara Jais membuat penahanan dan keperluan seseorang ulama mendapatkan tauliah menyampaikan ceramah agama di negeri itu.
Saari yang berada di banglo ketika Asri ditahan di Hulu Kelang berkata, Asri telah dilayan seperti seorang "penjenayah berbahaya" sebelum dibebaskan dengan diikat jamin.
Beliau menegaskan, Asri yang merupakan ulama diiktiraf dengan memiliki ijazah Doktor Falsafah seharusnya dibebaskan tanpa syarat.
Isu penahanan Asri turut dikecam oleh Adun Bukit Antarabangsa dari Parti Keadilan Rakyat Azmin Ali.
Oleh itu, Hasan memberitahu, beliau menghargai pandangan Saari dan Azmin tetapi laporan yang diterima menunjukkan Asri enggan untuk mengikut arahan pegawai Jais dan polis terpaksa dipanggil untuk menahan beliau.
Jelas beliau, orang ramai sewajarnya berlaku adil kepada Jais dan polis yang hanya bertindak atas aduan penduduk tempatan.

Bar Council ‘appalled’ at government stand on Lingam


By Asrul Hadi Abdullah Sani
KUALA LUMPUR, Nov 11 – The Bar Council said today it was disheartened by the government’s  position in the V.K. Lingam controversy which it said had brought the Malaysian justice system into shameful disrepute.
Bar Council president Ragunath Kesavan said today that he was appalled at the government’s stand that no wrongdoing could be established in the probe into the V K Lingam video clip incident.
Lingam, a senior lawyer, had been secretly recorded on video engaged in a telephone conversation where he appears to be brokering senior judicial appointments.
The video first surfaced in 2007 and became a major campaign issue in Election 2008 for the opposition.
Minister in the Prime Minister’s Department Datuk Seri Nazri Aziz sparked an uproar in Parliament on Monday when he said “judiciary fixer” Lingam had been let off the hook “because he had broken no law”.
Nazri also suggested that Lingam breached no laws as he might “have just acted to fix the appointment of judges as if he was brokering the appointment of senior judges to impress people”.
Nazri argued that from the legal perspective Lingam could have merely made a suggestion as to who should be appointed to senior posts in the judiciary.
A royal commission had proposed that action be taken against Lingam and several others purportedly involved in the recording including former Chief Justice Tun Eusoff Chin, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim and tycoon Tan Sri Vincent Tan, a close friend of former Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad.
Nazri revealed that investigations by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) on the figures named also found no conclusive evidence that there was any form of power abuse by any of them.
“Such a simplistic and irresponsible conclusion is an affront to the Royal Commission of Inquiry (RCI)’s commendable work of thoroughly and objectively sieving through the evidence presented.
“The RCI found that wrongdoings had indeed been committed, and it further identified some breaches of statutes applicable to the circumstances,” Ragunath said in a statement today.
He added that Lingam’s statement that he was able to fix the appointment of judges “brings into contempt the administration of justice.”
“The video clip raises grave questions but there is also other evidence of serious misdeeds, for example Dato’ V.K. Lingam’s authorship of a judgment in a case in which he had himself appeared as counsel for one of the parties.
“Another example is the clear evidence of the joint New Zealand holiday taken by Dato’ V. K. Lingam and then-Chief Justice Tun Eusoffe Chin and their respective families, which wholly discredited their claims for many years that they had met only by chance,” he said.
Ragunath stressed that these incidents must be investigated to determine if the allegations were true.
“What happened has undoubtedly brought the Malaysian judicial institution into shameful disrepute.  To now say that no laws have been broken and to classify the affair as ‘No Further Action’ is to selectively and arbitrarily apply justice.
“The tragic irony will not escape the Malaysian public – the very system of justice that Dato’ V. K. Lingam has been found to have abused and made a mockery of now refuses to mete out justice against him,” he said.
Pakatan Rakyat MPs yesterday presented the alleged key witness that may support their claims that Lingam and Eusoff had planned their New Zealand trip together.
They had hoped the alleged key witness, Lingam’s former secretary Jayanthi Naidu, would prove that the government was attempting to cover up the scandal which has raised suspicions about possible collusion.
However Nazri refuted today that Jayanthi was the witness that MACC was looking for.

Cabaran membentuk kesepakatan bina identiti peradaban Malaysia — Muhamad Razak Idris


NOV 11 — Wujud banyak cabaran di dalam agenda membina peradaban Malaysia. Cabaran paling utama ialah membentuk satu kesepakatan pemikiran mengenai identity peradaban itu sendiri. Perkara ini menjadi satu cabaran kerana beberapa faktor.
Pertama kerana kepelbagaian latar kependudukan masyarakat Malaysia yang terbentuk oleh beberapa komposisi kaum. Seperti yang kita ketahui, ketika Malaysia di bawah pemerintahan penjajah Inggeris, latar kependudukan masyarakat berubah dan berkembang.
Pembangunan ekonomi di Tanah Melayu pada waktu itu mendorong penghijrahan yang amat ramai ke negara ini terutama di kalangan kaum Cina dan India. Pada masa sama, masyarakat Melayu iaitu kaum utama juga terbahagi kepada beberapa kumpulan etnik seperti Iban, Kadazan, Dayak dan Dusun.
Kini, selepas Malaysia mencapai kemerdekaan, semua kaum dan etnik ini diiktiraf sebagai warganegara Malaysia. Semua kita kini sudah menjadi sebahagian keluarga besar masyarakat Malaysia. Sebagai satu keluarga besar, semua kita yang juga pada masa sama, mewakili satu entity kebudayaan yang tersendiri mempunyai ruang dan hak saksama dan diiktiraf oleh perlembagaan.
Di samping faktor kepelbagaian latar belakang penduduk seperti yang dinyatakan di atas, masyarakat Malaysia juga memiliki kerencaman daripada sudut nilai dan pemikiran. Perkara ini adalah faktor kedua yang menjadi cabaran di dalam agenda membentuk identiti peradaban Malaysia.
Secara umumnya, nilai dan pemikiran masyarakat Malaysia boleh dibahagikan kepada beberapa pola atau aliran. Aliran pertama sering diistilahkan di dalam diskusi ilmiah sebagai “tradisional”. Ia merujuk kepada suatu bentuk cara hidup masyarakat yang amat menekankan kepada asas-asas warisan di dalam kehidupan mereka.
Asas warisan ini selalunya dipengaruhi kepercayaan agama dan nilai mulia yang diperturunkan secara berterusan daripada satu generasi ke generasi lain sejak zaman berzaman. Asas warisan ini amat penting bagi mereka yang dibentuk oleh pola atau aliran tradisional. Ia harus dipertahankan dengan sesungguhnya.
Asas-asas warisan ini adalah teras yang membentuk identiti sesuatu kaum atau etnik. Asas ini juga sering dirujuk sebagai jati diri sesebuah masyarakat. Ia juga adalah garis penentu yang akan membezakan antara satu kaum atau etnik dengan yang lain.
Sekiranya asas warisan ini lemah dan kendur, ia akan memberi kesan terhadap ketahanan jati diri sesuatu kaum atau etnik. Malah, akibat yang paling parah sekali ialah masyarakat terbabit akan mengalami krisis identiti. Andainya krisis identiti tidak ditangani dengan baik, ia boleh membawa masyarakat kepada keadaan hilang identiti.
Bagi aliran liberal, nilai-nilai hidup moden boleh membawa masyarakat kepada kemajuan hidup yang sebenar. Oleh kerana itu, masyarakat harus menyandarkan cara hidup mereka kepada struktur nilai dan pemikiran moden yang dicapai oleh masyarakat maju pada hari ini dan pada masa sama, perlu menolak nilai-nilai hidup yang bertentangan dengan cara hidup moden.
Inilah antara dua faktor yang menjadi antara hambatan dalam cabaran membentuk kesepakatan pemikiran mengenai identiti peradaban Malaysia yang ingin dibina.
Sejak akhir-akhir ini, pertembungan antara kaum dan aliran berfikir di kalangan pelbagai perkumpulan semakin meninggi dan jurang perselisihan juga semakin menebal. Beberapa perkara seperti permasalahan rumah ibadat, bahasa dan isu perundangan, sekiranya ditangani secara tidak berhemah boleh menjadi pencetus kepada perselisihan antara masyarakat Malaysia.
Apakah penyelesaian kepada cabaran membentuk kesepakatan pemikiran di dalam kepelbagaian dan kerencaman yang wujud ini bagi mengelakkan fenomena pertembungan yang telah dilihat dan dialami sejak akhir-akhir ini di negara kita? Secara umum, penyelesaiannya boleh dilakukan menerusi beberapa langkah dan ikhtiar.
Pertama, tuntutan membina satu kerangka teras mengenai watak atau identity peradaban Malaysia dari sudut falsafah, nilai dan kebudayaannya. Watak dan identiti ini harus bersifat inklusif atau terbuka yang memberi ruang saksama kepada seluruh kepelbagaian dan kerencaman yang wujud untuk berkembang.
Dalam hubungan ini, beberapa prinsip asas seperti aspek kepercayaan rasmi dan amalan demokrasi hendaklah disepakati dan dihormati semua pihak sebagai prinsip asas peradaban Malaysia. Prinsip asas lain kebanyakannya sudah pun tercerna menerusi Rukun Negara dan Perlembagaan Persekutuan.
Kedua, keperluan kepada pengukuhan pola atau aliran nilai dan pemikiran yang bersifat sederhana diperluas dan diperkembangkan di dalam kehidupan masyarakat. Ia boleh diperkukuhkan menerusi pembentukan satu Piagam Etika yang diterima oleh seluruh perkumpulan masyarakat dan kepercayaan agama.
Ketiga, kepentingan untuk proses perluasan budaya dan amalan dialog di dalam masyarakat Malaysia. Perkara ini harus bermula dengan penerapan kefahaman mengenai dialog sebagai satu ilmu yang amat penting dipelajari.
Ini bagi memastikan supaya sebarang bentuk perselisihan dan pertembungan di dalam apa juga isu dan permasalahan di negara ini ditangani menerusi kaedah berdialog atau berbincang.
Ketiga-tiga langkah ini adalah lontaran umum yang memerlukan banyak perincian dan diskusi berterusan. Namun, ia boleh menjadi sebahagian bahan berfikir bagi kita merancakkan semula wacana mengenai peradaban Malaysia. Sekurang-kurangnya ia boleh menjadi pencetus kepada debat berterusan mengenai persoalan penting ini yang dilihat sejak akhir-akhir ini semakin gersang. — Berita Harian
Penulis ialah Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim).

ARTIKEL 71(1) PERLEMBAGAAN PERSEKUTUAN LINDUNGI SELCAT

Artikel 71 (1) Perlembagaan Persekutuan secara jelas menyatakan prosiding yang dibuat dalam sidang DUN, tidak boleh dibangkitkan di mahkamah.

Saman Selcat tindakan sia-sia - Chang Khim

SHAH ALAM 11 Nov. - Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat), Teng Chang Khim menganggap tindakan tiga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Barisan Nasional (BN) memfailkan saman terhadap jawatankuasa itu sebagai sia-sia.

Katanya, Artikel 71 (1) Perlembagaan Persekutuan secara jelas menyatakan prosiding yang dibuat dalam sidang DUN, tidak boleh dibangkitkan di mahkamah.

Beliau yang juga Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor berkata, ketiga-tiga ADUN itu juga tidak layak memfailkan saman terhadap Selcat kerana mereka tidak pernah dipanggil memberi keterangan.

”Jika mereka mahu memfailkan saman, mereka sepatutnya memfailkan ia terhadap semua wakil rakyat termasuk diri mereka sendiri kerana tidak membantah ketika Selcat ditubuhkan dulu,” katanya ketika ditemui di lobi Dewan Annex di sini semalam.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan tiga ADUN BN semalam yang memfailkan saman terhadap 10 pihak, menuntut supaya satu deklarasi bahawa penubuhan Selcat dan prosidingnya adalah batal dan tidak sah serta tidak mempunyai sebarang kesan.

Tiga ADUN tersebut ialah ADUN Sungai Air Tawar, Datuk Raja Ideris Raja Ahmad; ADUN Morib, Hasiman Sidon dan ADUN Kuala Kubu Baru, Wong Koon Mun.

Selangorkini

Monyet di hutan disusukan, anak sendiri di rumah mati kelaparan

KUCHING 11 Nov. — Kerajaan persekutuan bersetuju membekalkan 20 bot kepada Sarawak untuk digunakan dalam operasi menyelamat terutamanya semasa banjir, Dewan Undangan Negeri Sarawak diberitahu hari ini. Selanjutnya di sini.

Monyet di hutan disusukan, anak sendiri di rumah mati kelaparan. Inilah situasi yang berlaku. Si ibu yang kasihankan monyet yang masih kenyang dan mewah dengan makanan di hutan, tiba-tiba dia sibuk bersusah payah mencari monyet itu untuk disusukan dan diberi makan. Sedangkan dia sendiri tahu tentang keadaan anaknya yang kelaparan dan mengharapkan makanan dirumah, ditinggalkannya menderita.

Banjir langsung tidak berlaku di Sarawak tapi mengapa Kerajaan Persekutuan yang berpusat di Semenanjung dok sibuk menyediakan bot di sana? Sedangkan negeri-negeri di Semenanjung seperti di Kedah, Kelantan yang sedang berhempas-pulas menghadapi bencana banjir langsung tidak dipedulikan. Inilah kezaliman yang dilakukan oleh Kerajaan 1Malaysia "Rakyat dihulukan, Kroni diutamakan".

Hadis riwayat Abdullah r.a, ia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda: "Sesungguhnya akan muncul sepeninggalanku sifat egois (pemimpin yang mengutamakan kepentingan diri sendiri) dan beberapa perkara yang tidak kamu sukai. Mereka bertanya: Wahai Rasulullah, apakah yang engkau perintahkan kepada seorang dari kami yang mengalami zaman itu? Beliau menjawab: Laksanakanlah kewajipan kamu dan mohonlah kepada Allah yang menjadi hak kamu untuk memohon." (HR Muslim dari kitabnya Shahih Muslim - hadis no.3430)

WAllahua'alam ....

MB Negeri Sembilan Mual Dengan Tindak-Tanduk Anwar
SEREMBAN: Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim merancang untuk melancarkan serangan ke atas perdana menteri sebagaimana yang didedahkan dalam pertemuannya dengan ahli-ahli parlimen parti itu semalam adalah bertujuan untuk memesongkan tumpuan orang-ramai ke atas kes sodominya yang terbaru.
Di samping itu, langkah tersebut juga adalah untuk menutup pelbagai isu dan masalah yang sedang melanda PKR pada masa ini.
Malah ahli parlimen Permatang Pauh itu juga ada kemungkinan akan muncul dengan pelbagai teori konspirasi sebagai satu usaha untuk mempertahankan diri sekiranya beliau kalah dalam kes sodominya itu.
Menteri Besar Negri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan ketika menyatakan demikian menjelaskan, tindakan terbaru Anwar ini sangatlah menjijikkan dan memperlihatkan ketidakmatangan politiknya.
“Sebenarnya saya jarang memberi komen tentang hal-hal seperti ini tetapi pelan Anwar untuk melancarkan serangan ke atas perdana menteri menyebabkan saya hendak muntah darah.
“Dia telah melampaui batas kali ini. Ini kerana dia telah merasa panas dengan apa yang sedang berlaku di dalam partinya sendiri di mana pengikut-pengikutnya sudah tidak mendengar lagi nasihatnya dan bertelagah secara terbuka dalam pelbagai isu termasuklah perletakkan jawatan pemimpin utama mereka di Sabah,” ujar Mohamad Hasan.
Mohamad Hasan juga berkata, kes yang sedang menanti Anwar di Mahkamah Tinggi juga telah menyebabkan ketua pembangkang itu resah dan gelisah.
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur akan mendengar permohonan Anwar untuk mengenepikan kes dakwaan sodominya itu pada 23 November ini.
Dalam pada itu, Mohamad Hasan juga menyatakan rasa peliknya kerana pembangkang hanya membuat bising tentang ketidakadilan badan-badan seperti Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR); Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan juga integriti badan kehakiman apabila keputusan tidak menyebelahi mereka.
"Tetapi mereka tidak pula mempertikaikan keputusan pilihan raya di negeri-negeri yang mereka menang dan membentuk kerajaan negeri seperti di Kelantan, Kedah, Pulau Pinang, Perak dan Selangor pada pilihan raya umum 2008.
"Rakyat patut membuat penilaian dan pertimbangan tentang sikap hipokrasi ini," tegasnya lagi.

Zulkifli Noordin Anggap Pertelagahan Dengan Sivarasa Selesai...
KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru, Zulkifli Noordin berkata, beliau ingin ‘menutup buku’ pertelagahannya dengan Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), R. Sivarasa.
Pertelagahan secara terbuka kedua-dua pemimpin utama PKR itu telah mengundang campur tangan Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim semalam.
"Bagi saya kes itu telah selesai...tutup buku. Untuk dia (Sivarasa) itu terpulang kepada dia. Saya telah nyatakan apa yang patut dikatakan,'' katanya ketika ditemui di lobi bangunan Parlimen tengah hari Rabu.
Semalam, Zulkifli Noordin telah mencabar Sivarasa untuk meletakkan jawatan dalam tempoh 24 jam dan bertanding menentangnya bagi menentukan apakah tindakan beliau (Zulkifli) untuk mempertahan dan memperjuangkan hak-hak orang Islam dan Melayu tidak relevan dalam perjuangan PKR.
Isu ini timbul ekoran kenyataan Sivarasa sebelum itu yang mentafsirkan amaran yang dikeluarkan oleh Anwar agar pemimpin-pemimpin parti itu mematuhi polisi atau dasar parti atau keluar dari PKR adalah ditujukan kepada orang seperti Zulkifli yang seringkali mengeluarkan kenyataan yang dilihat oleh Sivarasa sebagai bercanggah dengan dasar PKR.
Anwar kemudian terpaksa mengeluarkan kenyataan mengatakan beliau telahpun bertemu dengan kedua-dua pemimpin PKR itu dan dengan isu tersebut telah selesai.

Pemuda PAS dan Aziz adakan pertemuan susulan

Nazri Abdullah   
KUALA LUMPUR, 11 Nov: Selepas para exconya mengasak Profesor Dr Aziz Bari dalam seminar memperkasakan parti Sabtu, 7 November lepas, pimpinan Dewan Pemuda PAS dan Aziz beramah mesra pulahari ini.
Pertemuan susulan  Pemuda PAS dengan tokoh akademik ini pada hari ini, menunjukkan keterbukaan sayap PAS dan Aziz menerima kritikan dan pandangan pelbagai pihak.

Ketua Pemuda PAS, Nasaruddin Hassan berkata, pertemuan tersebut juga sebagai peluang kepada Pemuda PAS menilai keberkesanan gerak kerja mereka disamping mengambil input positif dan berguna bagi lebih memperkemaskannya.

"Ini menunjukkan sikap keterbukaan Dewan Pemuda PAS Pusat untuk mendengar pandangan serta kritikan dan mengambil input-input positif dan berguna daripada semua pihak termasuk tokoh akademik," katanya pada sidang media selepas pertemuan tersebut.

Pertemuan khas hampir dua jam itu berlangsung secara tertutup di pejabat DPP bangunan PAS Jalan Raja Laut dan turut disertai beberapa Ahli jawatankuasa harian Pemuda PAS.

"Kami Pemuda PAS mengambil sikap menghormati kritikan dan pandangan itu dan wajar kita mendengar dan mendapatkan asas-asas kritikan dan teguran yang dilemparkan kepada PAS," ujarnya lagi.
Meskipun mengakui kritikan Dr. Abdul Aziz terhadap PAS sangat keras, namun Nasaruddin yakin tindakan Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa itu bertujuan melihat PAS terus teguh dipersada politik negara.

"Saya menghargai kesudian dan kesungguhan Prof. Aziz Bari ini untuk memberi pandangan dan idea.

"Walaupun beliau bukan daripada orang dalam parti, tetapi melihat parti ini perlu bergerak aktif dan melakukan perubahan positif, " katanya lagi.

Beliau juga turut mengakui ada sesetengah pandangan Dr. Abdul Aziz tidak dipersetujui DPP namun mereka mengambil sikap terbuka dan masing-masing saling menghormati perbezaan tersebut.

"(Perbezaan) itu tidak lah besar sangat, lebih kepada persepsi.

"Beliau ahli akademik membuat persepsi dari luar sedangkan kami dalam parti mempunyai pemerhatian sendiri.... apa yang penting kita tetap menghormati tulisan beliau," katanya.

Politic Is The Art Of Possibilities


SEMALAM berbalah hari ini berbaik, kelmarin musuh hari ini kawan baik. Begitulah dunia politik yang dikatakan politic is the art of possibilities. Dalam dunia politik ini serba mungkin dan tidak ada yang mustahil. Murai mendengar bidalan ini sejak dari dalam persekolahan lagi. Pertama kali Murai dengan pengucapan ini keluar dari mulut arwah Datuk Mohd Asri Muda.

Kata Asri tidak ada yang mustahil dalam politik. Ertinya ia serba mungkin. Jadi kita tidak boleh berpegang kepada ajaran alias teori-teori politik. Murai sendiri ada sebuah kata-kata hikmah khas mengenai politik ini. Bagi Murai; sumpah dan janji orang politik tidak boleh dipercayai, tetapi jangan merasa aneh dengan tindakan orang politik.

Kalau ada orang politik berjanji usah ditelan bulat-bulat. Bagi Murai orang politik berjanji bukan untuk ditunaikan melainkan berkemungkinan untuk dimungkiri. Murai cukup faham falsafah ini. Dalam setengah abad usia Murai telah melalui berbagai pancaroba politik termasuk menghimpun segenap janji-janji politik. Sebab itu Murai tidak kecewa menghadapi perangai dan ulah orang politik. Sebab sudah dapat membaca niat sebelum lafaz.

Jangan sesekali rasa mustahil. Kalau hari ini kita boleh tidur sebantal esok bergaduh sampai lafaz talak tiga, dan lusa boleh bercina buta untuk berbaik kembali. Itulah dunia politik yang harus difahami. Ianya rencam dan bervariasi, berbunga-bunga dan penuh aroma. Justeru mereka yang tidak tahan akan terpesona dan akhirnya kojol dalam dunia politik.

Orang politik boleh memisahkan isteri dengan suami, kawan dengan kawan, anak dengan ayah, murid dengan guru dan sebaliknya. Sebab itu dalam menerima keyakinan orang politik kena berhati-hati, kena waspada. Kalau nak tengok sikap oportunis orang politik tengoklah perangai si buta yang angkuh dan sombong yang akan melemparkan tongkat selepas mereka selamat menyeberang jambatan. Tongkat itu akan dikenang semula bila ia ingin kembali ke belakang atau sesudah terdesak sesat di tengah jalan.

Dunia politik juga macam dunia budak-budak. Dan politik Malaysia bagi Murai macam budak main pondok-pondok. Contoh terbaru mengenai 'pergaduhan' antara Zulkefli Nordin dengan Sivarasa menerusi kenyataan akhbar. Keduanya saling kecam mengecam antara satu sama lain. Nah.. hari ini mereka telah berbaik semula. Isu cabar mencabar itu sudah pun selesai, bilamana Anwar Ibrahim campur tangan.

Murai tengok telatah dua orang ahli Parlimen ini tak ubah macam bocah-bocah di Tadika. Mereka bergaduh berebut sebiji gula-gula, tarik menarik lengan baju apabila orang tua mereka datang meleraikan, mereka berbaik dan ketawa semula. Gula-gula yang sebiji itu akan dikulum bersama, bergilir-gilir.

Makanya politik di Malaysia ini memerlukan lebih ramai lagi bapak-bapak yang tahan sabar, bijaksana dan bertolenran macam Anwar itu? Bayangkan kalau tidak ada orang seperti Anwar dalam PKR mungkin parti itu sudah bertaburan seperti cermin jatuh ke batu kerikil.

II

Murai ada terdengar dalam berita di radio tengah hari tadi si Salentia ada mencadang supaya Kemeterian Belia dan Sukan buat akta khas untuk kawal penonton bola sepak yang liar dan samseng. Aduh... bijkasana dan berpandangan jauhnya si Salentia ini. Syabas diucapkan kepadanya atas cadangan itu. Jarang wakil rakyat bergeliga macamnya.
Cuma yang Murai sikit musykil ialah kenapa Salentia tidak mengemukakan cadangan untuk mewujudkan akta bagi menghalang mana-mana wakil rakyat yang lompat parti. Bagi Murai undang-undang atau akta ini lebih afdal daripada nak kawal penyokong bola sepak itu. Eloklah kalau Salentia memikirkan perkara lebih utama daripada pekara remeh temeh seperti cadangan mewujudkan akta kawal penyokongnya. Bagi Murai yang perlu dikawal wakil rakyat seperti Salentia berbanding dengan penyokong liar. Untuk masa akan datang berfikirlah perkara-perkara yang aulia dan penting jangan menghabiskan air liur di parlimen saja.

Murai: Senatiasa nampak gajah dan kuman depan mata.

Rosmah Apa Habaq?


You didn’t think they’re just selling ‘rugs’ do you? With hundreds of millions turnover every year, makes you wonder why no other global carpet manufacturers make their way here.

PET DAKWA BALA AKAN MENYERANG SEMULA NAJIB


Blogger dalam pelarian yang diburu RPK mendakwa bahawa tidak lama lagi Balasundramaniam akan menyerang semula najib dengan mengemukan kenyataan bersumpah berhubng dengan kes altantunya.menurut RPK Lagi dalam blognya.


Cakap-cakap sejak beberapa minggu lalu enjelaskan bahawa penyiasat persendirian tersebut akan

muncul kembali selepas beberapa bulan menghilangkan diri.


Ada juga beberapa dakwaan menjelaskan bahawa Balasundramaniam akan mengemukakan akuan bersumpah sejak megemukakannya kali pertama dahulu mengenai kematian rakyat momglia tersebut.
Dalam posting beliau ,RPK mendakwa bahawa Balasundramaniam kini berda dan tinggal di India sejak menghilangkan diri dan di dakwa dibayar agar berdiam diri..


"Tidak ramai yang tahu Bala hanya merehatkan dirinya buat sementara waktu,menunggu masa yang sesuai untuk menyerang balas"


"Dan sekarang beliau akan menyerang kembali dan akan mengemukakan kenyataan apa yang sebenanya berlaku semasa beliau melakukan akuan sumpah yang pertamanya,dan keduanya pada 16 bulan yang lalu"tulis RPK lagi.

Untuk pihak pembangkang situasi ini ,jika benar akan meletakkan PM Najib dalam tekanan dan meletakkan isu yang panas ini di atas meja kembali.


Sementara RPK mengemukakan hanya sedikit bukti dalam kenyataan bersumpah beliau,namun setiap serangan dan dakwaan beliau tetap memberikan kesan yang akan kekal.


Dalam serangan beliau yang terkini beliau menjelaskan dan menunjukkan bukti bahawa cek yang di keluarkan kepada Balasundramaniam


Beliau juga akan mengemukakan beberapa lagi isu pada bulan bulan yang berikutnya..

Terjemahan dari Malaysian insider oleh WRLR.

Can Anwar make it?


By Megat Jittendran

After nearly 20 months since the 12th general election, glaring weaknesses have emerged among the Pakatan partners – PKR, DAP and PAS.

PKR supremo Anwar Ibrahim’s ‘buck up or pack out’ ultimatum to party top brass and elected representatives would be seen as a warning for members to toe the party line.
For some, such an ultimatum from the party icon would be the resonation of a desperate man trying to pull together his errant comrades.
But all could and should agree that it is a timely warning from the parliamentary opposition leader.
It is time for him to take control of not only PKR but also the warring and unflattering opposition block – the Pakatan Rakyat.
When Pakatan won 82 parliamentary seats, captured four new state governments and retained the north-eastern state of Kelantan in the last general election, many Pakatan leaders thought, and are claiming until today, that the swing was for them.
Little do they realise that Pakatan won by default.
It was Barisan Nasional, which lost.
In the March 2008 polls, people had no other alternative to turn to other than Pakatan.
So, many Pakatan elected representatives cannot realise, and failed to acknowledge, that they are haughtily sitting in a political comfort zone today because the people were fed up and wanted to teach BN, especially Umno, a lesson.
These Pakatan representatives have refused to accept reality hence their egos are growing by the day.
Thus, after nearly 20 months since the 12th general election, glaring weaknesses have emerged among the Pakatan partners – PKR, DAP and PAS.
PAS leaders are living in a dreamland, fantasizing that non-Muslims voted for the party because they have accepted the party Islamic credentials and principles.
They are hallucinating that they have support across all communities on their own political ground.
PAS leaders even thought of actualizing the unthinkable – a unity government with arch-enemy Umno.
They forgot that PAS gained at Umno’s expense because the people wanted it that way.
PAS leaders such as Abdul Hadi Awang, Nasharuddin and Mustafa Ali had conveniently forgotten that they would not have received strong public support on their own.
The leaders have also abandoned their ‘PAS for All’ slogan.
Now it seems like they are not keen to pick up non-Malay, non-Muslim issues.
Surely Islam did not teach them that speaking against the brutal killings carried out by the police against Indians was forbidden or ‘haram’ for instance!
PAS claims to be for all but they championed segregation among Malaysians by forcing a ban on beer sales in so-called Muslim neighbourhoods in Selangor.
Why should PAS force a ban on beer sales?
Why can’t PAS just allow the market forces of supply and demand to decide the sale of beer anywhere?
Why should PAS ‘for all’ classify Malaysian neighbourhoods as Muslim and non-Muslim areas?
DAP, especially the Penang government under Kapitan Lim Guan Eng, believes that it needed only to consolidate its position as the number one Chinese-based party in the country.
DAP leaders, especially Kapitan Lim, are increasingly exposing their true colours that they were uninterested in the fate of non-Chinese, especially in Penang.
Perhaps they believe in the myth that the voting pattern of non-Chinese, especially Indians, will not switch back to BN ... not now, not so soon.
Perhaps the party believes that PKR and PAS would win over the Malays.
Kapitan Lim’s pro-Chinese capitalist policies are proof to justify this claim.
The demolition of Kampung Buah Pala, once famously known as the Indian High Chaparral among locals who cherished the state historical value, surely undermined Lim’s credibility as ‘a fair and just leader for all’ among the Indians.
His frequent lies during the village crisis further eroded public confidence in his administration.
The frustration of Indians could well boil over to the ballot box in the next election.
They may not support BN, but may not cast their vote for Pakatan either.
Or perhaps the Indians would gang up again under Hindraf to vote against DAP, not against PKR and PAS.
One should realise that when Hindraf criticised Kapitan Lim’s mishandling of the Kampung Buah Pala crisis, the human rights leaders and activists refrained from criticising PKR or PAS.
They condemned only Kapitan Lim for cheating the Indians.
Kapitan Lim’s lack of transparency in several land conversion issues did not augur well for his CAT principles based on competency, accountability and transparency.
This has caused discontentment among civil rights groups.
He claims to be travelling in economy class.
But truth is, he has become the most travelled Chief Minister of Penang in such a short period.
Many are whispering that the PAP-ruled Singapore has become Kapitan Lim’s second home now.
Of course, DAP leaders and cyber troopers would deny all these allegations.
They would chant that DAP has quality Indians leaders such as DCM 2 Ramasamy, Sivanesan, Kulasegaran, Karpal Singh and even Sanisvara Rayer.
But Indians have realized that these so-called Indian leaders are actually mandores used by DAP to smother and tame the community.
Many Pakatan elected representatives were heard talking that Kapitan Lim had destroyed High Chaparral merely for personal gain.
Lim is said to have told certain Pakatan MPs who went to see him to seek solution for the village crisis, that he was not in the least bothered about Pakatan losing Indian votes.
He has stressed that he is only keen to safeguard his party’s Chinese vote bank.
He has also told these MPs that it was Anwar’s problem, not his, for any loss of Indian votes.
Although the Bagan Pinang by-election was a wake-up call, Kapitan Lim and his Indian mandores are still living in denial that Kampung Buah Pala had no impact on Indian voters in the constituency.
However, Anwar seems to have realised this.
A switch of Indian votes to BN or against Pakatan in the next election would be detrimental to his chances to become the Prime Minister.
This was the major reason behind Anwar dispatching Zaid Ibrahim to hold talks with Hindraf's ultimate leader, Waythamoorthy, in Singapore for a possible pact.
Anwar knows that a strong Pakatan political block would not have emerged today if not for aggressive activism and sacrifices made by Hindraf activists.
DAP had conveniently forgotten this but Anwar didn’t.
This is the difference between political opportunists and a true leader.
He wants to embrace all his friends in his rough and tough journey to Putrajaya.
Unlike Kapitan Lim, Anwar knows he would not lay his hands on the coveted Holy Grail - for the premiership - without the support of all.
He also knows that he has got to put his own house in order and take control of Pakatan's political direction.
Although he espouses democracy, at times he should exercise some form of dictatorship within PKR and Pakatan to maintain peace, discipline and order.
He is duty bound to execute order over chaos.
The voters are looking up to him to provide a viable, dynamic and cohesive united political front as the alternate to the ailing and overstaying BN.
Anwar needs to thwart the rapidly deteriorating public confidence in PKR and Pakatan.
He must swiftly address the downslide in Indian and Malay support to the coalition and his leadership.
He must first get rid of many under-performing current PKR elected representatives and replace them with credible candidates the next round.
Kulim, Batu Uban, Kebun Bunga and Batu Maung are among constituencies in the northern region that need better candidates.
Even DAP and PAS need major surgery on their respective candidature lists.
The common agenda being worked by Zaid now and the imminent registration of Pakatan as an official entity are positive steps.
Anwar must act aggressively from now to put PKR and Pakatan in order because BN is clearly after his head with a sodomy charge.
He must make sure that there would be no crisis in public confidence over Pakatan leadership if the BN-directed ‘Saiful case’ puts him behind bars again.
Anwar’s ultimatum to party top brass, grassroots leaders and elected representatives is just the beginning.
He seems determined to wipe out all these white ants in his party and Pakatan to reconsolidate his position and popularity, and regain public support to capture his Holy Grail.
For the sake of Malaysians, Anwar must do it.
He must make it.

Li Fook Gao: Are we being fair to PR?


By Tohkong Mosjid (Harakah)
Just because we gave birth to PR, doesn’t mean that they can’t do no wrong. We should treat PR like our children, they must given the chance to rise again after they hit a snag.
Assuming (B)elum (N)yanyuk company (in short BN) was the sole apple wholesaler in Malaysia and there was no other apple wholesaler to compete with them over the past 50 years. We had another 3 individual apple sellers that we did not pay much attention to because we hardly heard any of their advertisements anywhere. All wholesale apples were sold in a bag, with each bag contained 100 apples and had to weigh around 5kg to ensure those apples were almost identical in size.

During the early days, BN’s apples were very good in quality. We as customers were very happy and satisfied with their apples supply. We were very supportive of BN’s apples to the extent of, even though occasionally we found out that there were 8-10 bad apples in a bag, we were forgiving enough to not ask for single cent refund. After all, they were the only apple wholesale seller available at that time.

After 30 years in service, BN’s directors got greedy. Their directors demanded to live like a king in a palace, so they had to come out with a way to quadruple their profits to build their palaces.

First, they started to import low quality apples to replace those high quality apples and sold to us at the same price as before. We found something amiss about the apples’ sweetness, but they assured us that the apples were the same. Being na├»ve, we trusted their words as we trusted them for the past 30 years.

Unfortunately, by importing low quality apples did not quadruple their profits, they had to figure out other ways to make their palaces dream came true as soon as possible. Next, they started to tamper with their weighing machines’ scaling. With that, they managed to reduce the number of apples by 30 per bag yet they continued to sell us those apples at the old price despite being cheaper in cost.

Of course we were unhappy with the move and accused them of frauds. But due to of our own stupidity, they managed to convince us that these batch of new apples weighed more because they contained more nutrition than the previous batch of apples. Since we had trusted them for 40 years, so we decided to believe them one more time; after all we yet to have an alternative to choose from at that point of time.

After 3 years, those BN’s directors happily moved in to their new palaces. To their horror – after staying in the palace for barely 2 months, they started to realise that the cost of maintaining a palace in good conditions required much more money than to build it. To make things worse, those directors’ families got greedy as well, some of them demanded that their father to bring them to Disneyland’s tour every summer.

To fulfill all those evil requests, they raised the price of apples by 50% citing rising cost of transportation as the culprit for the major increment. They were braved enough to take this drastic move as they were not afraid that we (the customers) would run away because they were the only one with apples in Malaysia.

When we protested against them, they were arrogant enough to threaten us with defamation suits and requested the police to detain us under (I)kut (S)uka (A)ku Act.  Greed brought them to the point of arrogant. They forgot that - we the loyal customers were the people that kept them in business for 50 years. Because of our blind loyalty, now they treated us like their slaves -- whereas in contrary to the business’s world where the customers were always regarded as the boss.

We kept our cool and protested in silence. Quietly, we figured out ways to stop relying on BN for apples. We forced the other 3 individual apples sellers to merge together to become the alternative apple wholesaler in Malaysia. For 50 years, most of us never really bought any apples from them because we trusted BN’s advertisement that their apples were hazardous to us. They agreed to give it a try and with our support, they merged together under a single company called - (P)rotect (R)escue Company (in short PR).

With the birth of PR, we now have 2 apples wholesalers to choose from. But we yet to get the best bargain for our apples, because PR is still weak because they are still in the transitioning phase as running the small apple stalls is very much different from running a wholesale company.

After realizing their sales were dropping exponentially, BN promised to make some changes to their business conducts. However, BN’s promised is like the saying “tomorrow that will never come.” BN’s new approach is always about shouting the same thing - that they have the best apples in town, and we are getting the best bargain from the price we paid. They even come out with a slogan called “1Apple – The only apple company in Malaysia you should trust” to hoodwink us that they are changing for the better. Besides that, they also promise us that they will change their arrogant way of treating us but quietly they are still using the same old tampered weighing machines to weigh their apples behind our backs. But now, we are smart enough not to fall into their tricks again.

As for PR, they are still learning on how to be a good apple wholesaler. They are still learning on how to maintain the quality of apples, how to reduce transportation costs, how to expand their business to meet our never ending demand while moving away from the old habits of selling apples individually.

PR knows that their existence hurts BN’s rice bowl a lot. BN is getting desperate by the day as their business can no longer cover the cost of their palaces and their families are grumbling because they have not been able to visit Disneyland for the past 2 years. PR also realises that counter attacks and sabotages from BN are imminent. Hence, PR has to be always on guard to continuously fight off BN’s attempts to ruin their business.

To add to PR’s list of misery, all transportation companies, apples suppliers and packaging houses are very reluctant to accept orders from PR because they are afraid of offending BN who has given them business for the past 50 years. The business environment is tough for PR because BN is trying to influence everyone to be biased against PR. Despite all that, PR managed to stay afloat for the past 20 months because we gave them enough business to survive.

At least PR knows, we are the one that give businesses to them. Unlike BN, who treats us as we owed them the money to keep them in business. They think PR was purposely started by a certain few to rob their business away, while forgetting the fact that PR was born because of their greed and arrogance towards us.
Yes, we gave birth to PR – but unfortunately we expected too much in return and to make things worse, we expected PR to deliver instant results. We expected those 100 apples in PR’s bag to be 100% perfect. When we find 2-3 apples (mind you, not 3-4 apples), we are very quick to punish PR’s reputation and ask for refund immediately. As a typical Malaysian, we so conveniently forgotten that we used to allow BN to get away with those bad apples without a single complaint 20 years back.

Some of us even go to the extent of threatening PR that we will buy our apples back from BN if they don’t buck up. Some of us already written them off and some have even come to the conclusion that PR is just the same as BN. PR kept quiet to our critisms and threats because PR respects our views and values our importance. But to be fair to them, we must also admit that it takes time to adapt from being a small stall apple seller to a apple wholesaler because it is totally a different business altogether.

We forget that PR is still new in this wholesaler business. Their directors all have different opinions of running this wholesale company because their knowledge were limited to operating their 3 different apple stalls - which they were targeting different groups of consumers to keep their business alive. But now, it is a totally new scenario for these directors as they have to juggle between keeping their old customers coming back while satisfying the request of new customers that turned their back on BN. They are still searching for a balance business approach so that they will not offend any of their new and old customers.

Yes as we expected in PR, there will be some quarrels every now and then. We saw some directors resigning along the way because they couldn’t agree to what PR is doing or they did not manage to secure any credible position in PR. Some of them jumped over to BN because of better offers from BN to sabotage PR’s stability. Some voiced their problems and dissatisfaction over the medias because they can’t get their voices heard in the board room.

But this is not a good reason why we should lose confidence in PR. We have to keep in mind, all new companies face the same problems like PR and it takes time for them to get stabilize, and it takes time for those directors to familiarize with this wholesale business. Besides that, they have to deal with the constant sabotages from BN – which actually gives them less time to concentrate on improving this wholesale business. We can’t expect them to be as masterful as BN in such short period of time in running this wholesale business when they are having a hard time running their business in a BN-friendly environment. Problems will keep cropping out every now and then, but the important thing is those PR’s directors know how to solve those problems efficiently.

Yes, I agree that sometimes PR’s directors argue too much, and it makes them look rather instable. But are we too quick to punish them because of that? Why the impatient from our side? Why can’t we be more supportive of them?

I think the only reason why we feel so agitated when PR failed to be what we wanted them to be; is because we wanted to kick BN out of business so badly and we could not stand our hope being dashed because of PR’s incompetency. PR is our last hope to ensure we get the fair price for our apple supplies.

Just because we gave birth to PR, doesn’t mean that they can’t do no wrong. We should treat PR like our children, they must given the chance to rise again after they hit a snag. We must educate them to be the wonder child we hope for. But we mustn’t discourage them when they make mistakes. Instead, we must ensure, they are able to rise up stronger again and again after each setback they endured. We can criticize, but we must also guide them to the right path. We can’t be too quick to write them off since we know that going back to BN is not going to help us to improve the situation anyhow.

BN is still the bigger player in this apple industry. PR is still very much the underdog, and in the business’s world, everyone is biased towards the underdog. PR is going to have a hard time finding suitable low-cost transportation, suitable suppliers and loyal workers without being sabotage by BN. They have to keep their business afloat despite the rising costs of goods imposed by BN’s cronies to destabilize PR. The only way they can survive is by increasing their apples sales, which means it requires more support from us. Once they become the big brother in the apple business, they can start to dictate those suppliers and the transportation providers aligned to BN to lower their price or else they will lose the business contracts from PR.

To counter those frauds and high prices in the apple industry, we need PR to rise up in this BN-friendly environment to compete with BN, head-to-head. We must ensure there’s at least 2 apples wholesalers at any one time in the future. If we punish PR too hard, BN will take advantage of the situation to break PR into 3 small stall apple sellers so that they can monopoly the market again. And we must not let that happen because in the end we are the only one who suffer.

Now let us get back to our real BN and PR in politics. Malaysians tend to very forgetful but they also can be very unforgiving. Malaysian can be very forgiving on your mistakes for the past 50 years, but they can never forgive you for today’s mistake. One wrong statement can change their whole perception about PR regardless of how many good things PR had said or done in the past.

But sad to say, a lot of Malaysian are still generally very emotional and very ignorant about the country well-being. As long as they get their typical 3 meals a day, they couldn't care less about what’s the BN politicians are doing to our country. They forgot about the possibility that their children and grandchildren may not be that lucky as them!

PR’s death only benefits BN and its cronies and no one else. We are the biggest loser if PR goes down. Therefore, we must help to ensure PR survives at all cost. We must continue to lend our support to PR, even more so when they hit a rocky path like they are having now.

We must not lose sight of why we gave birth to PR. We wanted an alternative for us to choose from. PR’s survival and success is about us and our country - rather than it is about PR or BN’s political prosperity. We must ensure PR survives and becomes the big brother in Malaysia’s politics to kick start the healthy competition between BN and PR. There’s no real start to a 2 party system until the other side wins for at least once.

For a better Malaysia, we need PR. Punishing them now will lead us to back to BN’s dictatorship, and that’s exactly what BN wants us to do.

KRISIS UMNO PERAK dan ZAMBRY TUNGGU MASA DITURUNKAN


Team PerakEx mendapat maklumat bahawa UMNO Perak kini sedang mengalami krisis hebat.  Maklumat daripada orang UMNO sendiri dan ditulis oleh blog PerakKume, antara lain menyebut, kumpulan Mahyuddin Yassin kini telah pun mula menjalankan gerak kerja menghancurkan Zambry Kader disamping orang Najib juga dikatakan cukup berminat dengan jawatan MB Perak walaupun HARAM.”
Tulisnya lagi, “[a]da bekas EXCO UMNO sendiri secara terang-terangan menentang Zambry Kader dan meminta najib membuat pertukaran segera MB sebelum menerima padah!!!”
Perebutan itu dikatakan berlaku antara tiga kuasa besar dalam UMNO.  Kuasa-kuasa itu adalah dari kalangan orang Najib, orang Muhyiddin dan proksi KJ.
Dan lagi terdapat juga bekas EXCO yang teringin untuk jadi Adun kembali.
“Pertentangan seorang EXCO dengan seorang Adun yang dikatakan tidak “ngam” dan sering berbalah dalam banyak isu termasuklah pembahagian tender atau projek.
Tulis blog PerakKume lagi, “sikap Adun Bebas yang dah mula bercakap dan memburuk-buruk Zambry kerana menolak permohonan kroni-kroninya untuk mendapatkan projek….”
Dalam perkebangan yang sama terdapat juga perbualan di kedai-kedai kopi UMNO , “Zambry Kader akan digantikan…..?”
Antara perbualan-perbualannya, “ada diantara Ketua-Ketua Bahagian UMNO telah pun bercakap sendiri dengan Timbalan Presiden UMNO. Zambry tidak sesuai sebagai MB, Zambry bukan orang “najib” bukan orang “mahyuddin”, ini kata mereka.”
Zambry dikatakan sebagai “proksi” KJ di Perak.
Keretakan UMNO Perak bermula ketika Mahyuddin datang melawat tragedi “jambatan runtuh” di Kuala Dipang dimana Mahyuddin datang bersama 2 Ketua UMNO Perak menaiki helicopter bersama Mahyuddin.
Beberapa “pertemuan sulit” dikatakan telah berlaku bagi menurunkan Zambry Kader di Perak.

Selangor dedah info rahsia pertamaKerajaan Selangor mendedahkan dokumen satu daripada tiga projek - dikategorikan rahsia oleh kerajaan BN sebelum ini - yang memperincikan perpindahan hak milik tanah rakyat di Bukit Cerakah, Shah Alam kepada pemaju menyebabkan lebih 700 penduduk miskin kehilangan tanah mereka.

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pendedahaan maklumat berkenaan berkaitan projek Bandar Alam Perdana, yang sebelum ini dikawal bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA), bertujuan untuk memberi gambaran sebenar projek berkenaan.

Beliau mendedahkan maklumat itu hari ini berdasarkan bidang kuasanya sebagai menteri besar Selangor seperti yang diperuntukkan dalam Seksyen 2(C) OSA.

Tambahnya, pendedahan melalui risalah yang akan diedarkan kepada masyarakat umum itu juga akan membolehkan petani dan pemilik tanah seluas 17,000 ekar itu mengambil tindakan ke atas pemaju terlibat.

"Sebelum ini mereka tidak boleh ambil tindakan sebab tidak tahu kedudukan sebenar," katanya dalam sidang media selepas persidangan DUN.

Abdul Khalid menjelaskan, pemilik tanah berkenaan, yang merupakan penduduk miskin, pada asalnya telah diberikan sebanyak tiga ekar tanah pertanian setiap seorang untuk diusahakan dengan tanaman kelapa sawit.

Katanya lagi, pemilik tanah menyerahkan tanah mereka kepada seorang pemaju yang menukarkan status tanah menjadi tanah komersil untuk dimajukan menjadi projek perumahan Bandar Alam Perdana.

Tambahnya, petani-petani tersebut telah dijanjikan untuk dibayar RM360,000 bagi tanah berkenaan

"Akhirnya pemilik tanah hilang tanah sebab pemaju cagarkan kepada bank, dan 30,000 pembeli rumah tidak mendapat rumah yang dijanjikan," katanya.

"Siapa menteri besar terlibat, siapa usahawan terlibat, semua kita masukkan dalam risalah ini, ada disertakan gambar juga takut salah orang."

Ketika ditanya, Abdul Khalid bagaimanapun gagal mengesahkan sama ada berlaku penyelewengan atau salah guna kuasa oleh mana-mana pihak dalam projek tersebut.

"Tujuan (pendedahan) untuk memberi maklumat. Terpulang kepada kita untuk tahu, dulu tanah pertanian, sekarang kalau kita pergi ke tempat situ, projek terbengkalai," katanya.

Katanya lagi, pendedahan ini salah satu daripada usaha untuk membincangkan enakmen baru mengenai kebebasan maklumat di DUN itu nanti.

Jelasnya lagi, risalah itu bertajuk 'Rancangan Revolusi Hijau dan Bandar Alam Perdana: Tanah Hilang, Rumah Tak Dapat' akan mula diedarkan kepada orang ramai pada Isnin depan.

Ia juga akan mula dimuatkan di laman web rasmi kerajaan negeri itu esok.

Semalam, Abdul Khalid berkata, kerajaan Selangor akan mendedahkan tiga dokumen berkaitan projek pembangunan di negeri itu yang didakwa telah menguntungkan syarikat-syarikat tertentu bawah pentadbiran BN.

Dua risalah rahsia dijadual didedahkan masing-masing pada 13 dan 16 November ini.

Biarkan Mahkamah Neutral


Oleh Sivakumar
Seluruh rakyat Malaysia menanti keputusan Mahkamah Persekutuan pada 5 November 2009 lalu, untuk mengetahui siapakah Menteri Besar negeri Perak yang sah. Ia menjadi perhatian dan perbualan rakyat di mana-mana sahaja termasuk sembang kedai kopi, di agensi-agensi kerajaan dan firma-firma swasta serta institusi-institusi pengajian tinggi.
Para bloggers juga telah menghangatkan tarikh itu dengan membuat pelbagai ramalam dan tafsiran. Begitu juga pemerhati politik tempatan dan antarabangsa telah menfokuskan isu ini. Pemimpin-pemimpin politik daripada Pakatan Rakyat mahupun Barisan Nasional telah mangatur langkah atau strategi untuk menghadapi sebarang kemungkinan daripada keputusan Mahkamah Persekutuan.
Sementara itu, ramai juga rakyat Malaysia yang tidak mempedulikan langsung keputusan Mahkamah Persekutuan yang bakal diumumkan. Gelagat mereka bagaikan keputuan Mahkamah itu sudah pun bocor dan tidak ada guna untuk menungu dengan penuh harapan.
Tetapi, Mahkamah Persekutuan telah menangguhkan keputusan mereka ke satu tarikh yang belum ditentukan. Seluruh rakyat Malaysia berasa hampa dengan keputusan yang ditangguhkan.
Apakah daya mereka untuk mendapat keputusan segera melainkan terus menunggu untuk tarikh baru? Rakyat biasa hanya boleh berharap. Harapkan pagar, pagar makan padi, inilah pepatah yang sering kita gunakan apabila sesuatu yang mengecewakan berlaku.
Apakah pagar akan memakan padi sekali lagi? Soalan ini tertanya-tanya diminda semua warga yang mahukan keunggulan demokrasi dikembalikan. Mahkamah adalah badan yang disanjung tinggi dan dihormati oleh umat manusia yang mendukung sistem atau amalan demokrasi.
Hakim dianggap sebagai wakil tuhan untuk menjaga keadilan di muka bumi ini. Ini adalah kerana hakim merupakan sumber terakhir untuk mendapat pengadilan yang sewajarnya bagi sebarang pertikaian.
Rakyat menaruh kepercayaan bahawa mereka akan mendapat penghakiman yang terbaik apabila sesuatu masalah itu dibawa ke muka pengadilan. Rakyat menganggap hakim-hakim yang arif itu akan membuat keputusan berdasarkan keadilan semata-mata tanpa mengambil kira sebarang faktor lain yang boleh mempengaruhi keputusan mereka.
Campurtangan politik dalam hal-ehwal mahkamah boleh mengugatkan kepercayaan rakyat terhadap keseluruhan sistem pentadbiran dan pemerintahan negara. Kecacatan dalam badan kehakiman adalah sesuatu yang amat membahayakan. Jika Mahkamah lari daripada landasan keadilan, maka disitulah akan bermulanya titik pertama kejatuhan sesebuah kerajaan.
Kata-kata Nazri Aziz, Menteri di Jabatan Perdana Menteri dalam akhbar Berita Harian adalah amat mengecewakan. Beliau telah mengumumkan keputusan Mahkamah Persekutuan lebih awal daripada 5 November 2009.
Beliau telah mengisytiharkan bahawa pilihanraya di Perak tidak mungkin diadakan semula kerana kerajaan negeri BN sudah disahkan oleh Mahkamah. Seluruh rakyat Malaysia tahu bahawa rayuan Dato Seri Nizar belum diselesaikan oleh Mahkamah Persekutuan.
Dalam keadaam itu, Nazri telah membuat kenyataan media seolah-olah mahu mempengaruhi keputusan mahkamah yang bakal diumumkan. Tambahan pula, beliau menegaskan bahawa pilihanraya negeri Perak hanya akan diadakan serentak dengan pilihanraya umum yang akan datang.
Sedangkan Dato Seri Nizar masih berpegang kepada pendiriannya iaitu beliau akan memohon perkenan Tuanku Sultan untuk membubarkan Dewan Negeri Perak jika Mahkamah Persekutuan memutuskan beliau adalah ketua kerajaan negeri yang sah.
Apabila Mahkamah menunda tarikh penghakiman pada 5 November 2009, sekali lagi rakyat berasa tertipu. Peguam dari kedua-dua pihak sudah menghabiskan hujah mereka pada hari itu.
Tetapi, 5 orang hakim yang mendengar kes itu telah menangguhkan keputusan kepada suatu tarikh yang belum ditentukan. Ini telah menimbulkan perbagai persoalan dikalangan rakyat jelata. Kredibiliti mahkamah semakin tercalar. Keyakinan rakyat semakin terhakis.
Jika ini berpanjangan, rakyat tidak akan berpaling kepada mahkamah terutamanya dalam kes-kes yang melibatkan kerajaan. Ini adalah sesuatu yang amat memalukan dan boleh membawa padah atau implikasi yang jauh lebih besar daripada yang dijangkakan.
Parut yang ditinggalkan itu juga akan dilihat sebagai tanda yang menjijikkan di arena antarabangsa. Ini seterusnya akan menjejaskan ekonomi negara. Tidak ada negara yang sanggup datang unuk melabur di sesebuah negara yang mengamalkan pilih kasih atau mengabaikan keadilan untuk kepentingan pihak-pihak tertentu.
Penulis merupakan Speaker Pakatan Rakyat yang sah bagi Dewan Undangan Negeri Perak dan juga merupakan Ahli Dewan Undangan Negeri Tronoh.

Ternanti Nanti Apa Lagi Penjelasan SPRM


Anwar Ibrahim
Nah, semalam Sdr Sivarasa Rasiah mengemukakan seorang lagi saksi utama kes VK Lingam. Bekas setiausaha Lingam itu, Jayanthi Naidu mengaku mengatur percutian mantan Ketua Hakim Negara ke New Zealand bersama bekas majikannya. Pendedahan ini jelas menconteng arang reputasi serta integriti institusi Dewan Rakyat apabila Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia mengemukakan kenyataan yang bercanggah, kononnya sukar mengesan saksi utama. Ternanti nanti apa pula penjelasan SPRM. Pastinya, rakyat muak dengan segala pembohongan ini.
Ilmu kurang besarlah lagak
Tiada lawan besarlah mulut
Bersua kita putihlah tapak
Semangat lembik gementarlah lutut
Sudahlah semalam Menteri di Jabatan Perdana Menteri memberi jawapan yang tidak bertanggungjawab sehingga bolehlah dianggap menghina institusi mahkamah syariah. Datuk Jamil Khir menjelaskan kes saya di mahkamah syariah ditangguhkan demi menunggu keputusan mahkamah sivil. Mengapa menteri yang sepatutnya menjaga urusan agama seumpama tidak yakin dengan keadilan Islam. Malahan ini memberi gambaran menteri mencampuri dan menunjuki urusan mahkamah.
Manakala fitnah terus dilemparkan kononnya enggan mengangkat sumpah, saya menyambutnya dengan menfailkan tuntutan qazaf sesuai dengan lunas dan prinsip syariah. Mengapa bertangguh lagi? Pendapat ulama muktabar; Syeikh Yusuf al Qaradawi, Syeikh Taha Jabir, Tuan Guru Nik Abdul Aziz, mantan mufti Dato’ Hashim Yahaya dan Ustaz Haron Din jelas menasihati agar diadili di mahkamah syariah sesuai dengan tuntutan al Quran dan Sunnah.

Blogger Kickdafella Kena Kick


Ekoran siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) baru-baru ini, seorang pegawainya dipecat serta merta semalam.

Pegawai perhubungan korporat PMBK, Syed Azidi Syed Abdul Aziz (foto) yang juga penulis blog popular Kickdafella - mengesahkan perkara itu kepada pemberita malaysiakini.

Beliau bagaimanapun menafikan pemecatannya semalam ekoran tindakannya membuat laporan terhadap SPRM berhubung dakwaaan penyelewengan yang beredar di blog-blog.

Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan PMBK, Ir Abdul Ariffahmi Abdul Rahman - yang juga menantu kepada menteri besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat - sebelum ini dituduh melakukan pecah amanah.

Ketika dihubungi Malaysiakini hari ini, Syed Azidi juga menafikan memberi maklumat dalaman kepada ADUN Neggiri Mohd Yusoff Ab Ghani daripada BN berhubung dakwaan penyelewengan tersebut.

"Saya jumpa Tok Guru (Nik Aziz) semalam. Setiausaha politiknya pun ada sama. Saya minta Tok Guru ajar cara bersumpah mengikut syariat. Saya ingin bersihkan nama saya," katanya.

Syed Azidi yang mengaitkannya pemecatannya dengan politik dalaman di perbadanan itu juga mendakwa, seorang yang rapat dengan Nik Aziz menjadi dalang di sebalik pemecatannya.

Bagaimanapun, beliau tidak menyalahkan Nik Aziz berhubung pemecatannya itu kerana mendakwa sentiasa setia dengan kepimpinannya.

"Boleh jadi Tok Guru pun tidak tahu dengan pemecatannya saya. Beliau mungkin diberi maklumat yang salah,"
jelasnya.

Syed Azidi mendakwa, sejak berkhidmat pada 17 April 2006, pihak tersebut telah cuba menyingkirkannya beberapa kali, antaranya dengan mempengaruhi pentadbiran PMBK supaya menarik balik kemudahan pejabatnya di Kota Bharu tahun lalu.

Beliau juga mendakwa sudah lama tidak dijemput menghadiri mesyuarat pengurusan PMBK kerana sering menegur kepincangan pengurusan GLC negeri itu, seperti pengurusan khairat kematian penduduk.

Kontrak Syed Azidi dengan perbadanan tersebut sepatutnya tamat pada April tahun depan.

Katanya, satu sidang akhbar bagi membersihkan namanya telah dibuat di Kota Bharu pagi tadi.

Ulasan GB

Tindakan memecat Syed Azidi adalah satu tindakan silap dilihat daripada aspek apa sekalipun. Ini kerana TG Nik Aziz sendiri sebelum ini telah membuat kenyataan bahawa SPRM boleh menyiasat PMBK bila-bila masa.

Tanpa menghiraukan siapa yang membuat aduan kepada SPRM, mengapa kini Syed Azidi jadi mangsa?

Sebagai sebuah kerajaan di bawah pimpinan TG Nik Aziz, segala-galanya perlu telus dan tidak ada sepatutnya tindakan melobi untuk memecat seseorang dengan alasan apa sekalipun sebelum sebarang kesalahan dinyatakan dan disiasat terlebih dahulu.


KEMBALIKAN SYED AZIDI KEPADA JAWATANNYA SEGERA SEBELUM KERAJAAN KELANTAN TUMBANG!

Sepatutnya kerajaan pusat dapat wang ihsan, bukan Kelantan


Oleh Mohd Zuharman
KOTA BHARU, Nov 11 — “Sepatutnya kerajaan pusat yang mendapat ihsan daripada negeri, bukan negeri dapat ihsan daripada pusat sebab itu adalah hak negeri.”
Demikian tegas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) selepas menyampaikan kuliah perdana di Masjid Majidiah, Pasir Puteh dekat sini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas lanjut isu pemberian wang ihsan petroleum yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak minggu lepas.
Mengambil kira fakta perjanjian awal tahun 1970-an berhubung perkara berkenaan, Nik Aziz berkata, keputusan yang dibuat kerajaan pusat adalah terbalik dan bercanggah kerana mengingkari perjanjian yang jelas mengatakan royalti hasil daripada pengeluaran bahan api itu menjadi hak milik mutlak rakyat Kelantan.
Oleh yang demikian tiada sebab kerajaan pusat menukar ganti istilah royalti kepada wang ihsan.
Selain itu, pemberian wang ihsan yang disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) adalah satu perbuatan khianat sedikitpun tidak menunjukkan ciri-ciri keadilan kerajaan pusat dalam menjaga kebajikan rakyat Kelantan.
Perjanjian bayaran royalti sebanyak lima peratus daripada hasil pengeluaran petroleum kepada negeri-negeri terbabit termasuk Kelantan dibuat pada awal 1970-an, yang ditandatangani pengerusi Petronas, Tengku Razaliegh Hamzah (pada masa itu), selepas dipersetujui Perdana Menteri Tun Abdul Razak.
Kelantan diwakili Menteri Besarnya, Datuk Mohd Nasir.
Kerajaan Kelantan membuat tuntutan tersebut pada awal tahun ini selepas menerima laporan daripada Bank Data Malaysia 2007 yang menyenaraikan Kelantan sebagai negeri utama dalam industri petroleum bersama Sabah dan Terengganu dengan nilai pertumbuhan sebanyak 62.5 peratus berbanding Sarawak 37.5 peratus sejak 2004.
Minggu lalu Najib mengumumkan kerajaan persekutuan akan memberi wang ihsan kepada Kelantan mulai tahun depan dalam bentuk projek pembangunan.
Nik Aziz yang dari dulu mempertahankan bayaran royalti menjelaskan, pada asasnya beliau tidak mengambil kira sangat jenama apa yang ingin gunakan oleh kerajaan pusat asalkan ia dibuat secara telus serta adil mengikut perjanjian sebelum ini.
“Nak guna nama ihsan ke… apa ke, ikut dia lah. Tapi biarlah disalurkan terus kepada kerajaan negeri. Jangan dipolitikkan. Tak betul sebab itu hak rakyat,” katanya.
Nik Aziz turut menjelaskan motif yang tersirat di sebalik tindak-tanduk keputusan Najib menyalurkan pemberian tersebut melalui agensi di bawah pentadbirannya adalah semata-mata untuk menggambarkan kelemahan kerajaan negeri di mata rakyat dalam usaha membangunkan kemajuan negeri.
“Saya yakin rakyat tidak mudah terperangkap dengan jerat kerajaan Umno. Tapi Umno harus berwaspada takut jeratnya itu terkena diri sendiri,” kata beliau sambil menambah, kerajaan negeri akan menjelaskan isu tersebut kepada rakyat secara terperinci.
Pada 4 November lalu, Nik Aziz berkata, beliau bersyukur dengan pemberian wang ihsan oleh kerajaan pusat, namun masih terkilan kerana permintaan bagi pembayaran royalti minyak masih tidak dipenuhi.
“Tapi hati kecil saya tidak puas hati dengan nama wang ihsan. Yang kita mahukan ialah wang royalti,” kata beliau dalam reaksi awalnya.

SPRM: Jayanti bukan saksi yang dicari

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata Jayanthi LG Naidu bukanlah saksi yang dicari SPRM bagi membantu siasatan kes video Lingam.

Semalam, ahli Parlimen pembangkang R Sivarasa membawa Jayanti - yang dikatakan 'saksi utama' yang tidakdapat dikesan SPRM berhubung kes tersebut - ke Parlimen.

NONESebaliknya, SPRM dalam satu kenyataan hari ini berkata, pihaknya telahpun mengambil kenyataan saksi tersebut.

"Dan telah diambil kira keterangannya apabila keputusan dibuat oleh bahagian perundangan dan pendakwaan SPRM," kata kenyataan tersebut.

Jayanthi Naidu, yang merupakan antara saksi kes berkenaan, mengakui percutian Lingam dan mantan Ketua Hakim Negara Tun Eusoff Chin bersama keluarganya ke New Zeland pada 1990 dirancang dan dibayar oleh Lingam.

Jayanthi ialah bekas setiausaha Lingam sehingga 1995.

Sivarasa membawa Jayanthi ke Parlimen semalam ekoran kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Azri Abdul Aziz semalam bahawa SPRM tidak dapat menghubungi saksi utama dalam siasatan kes tersebut.

Nazri juga dilaporkan berkata, siasatan lanjut tidak dapat dilakukan oleh SPRM kerana saksi utama itu tidak dapat dikesan.

Berikutan itu, SPRM telah mengklafikasikan kes tersebut itu sebagai 'tiada tindakan lanjut'.

Kumpulan Liow pertahan EGM 28 Nov

Naib Presiden MCA, Datuk Seri Liow Tiong Lai hari ini mempertahankan tindakan kumpulannya memanggil mesyuarat agung luar biasa (EGM) MCA yang baru pada 28 November ini untuk mendesak supaya diadakan pemilihan parti yang baru.

Bercakap kepada media di sidang akhbar yang turut dihadiri lapan ahli parlimen MCA di lobi parlimen hari ini, Liow berkata EGM yang dicadangkan itu adalah sah dan dipangil mengikut perlembagaan parti.

NONEBeliau menolak kenyataan setiausaha agung MCA, Datuk Wong Foon Meng bahawa EGM yang dicadang itu "bertentangan dengan perlembagaan parti".

EGM itu dipanggil oleh 16 anggota jawatankuasa pusat (CC) MCA, termasuk naib presiden Tan Kok Hon, ketua Pemuda Datuk Wee Ka Siong dan ketua Wanita Datin Paduka Chew Mei Fun.

Mengikut perlembagaan parti itu, EGM boleh diadakan melalui tiga cara - atas arahan presiden, diminta oleh satu pertiga anggota CC atau satu pertiga perwakilan pusat.

Liow sebelum ini berkata beliau percaya pemilihan baru parti adalah satu penyelesaian bagi membina integriti parti itu.

Turut hadir di sidang akhbar itu ialah Wee, Chew dan bekas setiausaha agung, Datuk Ong Ka Chuan.

Ong juga menegaskan bahawa EGM yang dicadangkan itu mematuhi perlembagaan parti.

"Menurut Artikel 30(2) perlembagaan parti, satu pertiga anggota jawatankuasa pusat, boleh memanggil EGM," katanya.

"Kami ingin menegaskan bahawa sebagai ahli Parlimen, EGM itu adalah sah dan mengikut perlembagaan. Ia akan dijalankan dengan sempurna pada 28 November... ia adalah jalan terbaik untuk menyelesaikan masalah dalaman MCA," kata Liow.

"Jadi, adalah jelas bahawa EGM itu tidak melanggar perlembagaan. Proses memanggil EGM itu adalah telus... agendanya juga mengikut Artikel 27, yang menyebut bahawa EGM boleh membincang sebarang tajuk. Kali ini tajuknya ialah isu pemilihan baru parti," tambahnya.

Beliau memberi jaminan kepada 2,380 perwakilan MCA bahawa mereka tidak perlu bimbang tentang kesahihan EGM tersebut.

Liow pula dengan yakinnya berkata, EGM yang bakal diadakan itu akan dapat menyelesaikan semua masalah dalaman parti.

"EGM adalah hak perwakilan dan ia tidak boleh dinafikan oleh sesiapa pun, walaupun presiden," kata Liow.

Wee pula berkata EGM itu akan membincangkan dua resolusi:

- Mendapat mandat baru dari perwakilan untk mengadakan pemilihan baru parti.- Membatalkan pemecataan empat anggota jawatankuasa pusat dan semua janji yang dibuat oleh presiden.

Bila Najib jadi pembohong besar..!!!Apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjadi pembohong besar di Dewan Rakyat (lihat hansard di sini dan rakaman di sini dan di sini), macam cacing kepanasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop nak mengelak diri dari memberikan jawapan yang akhirnya akan mengesahkan pembohongan Najib.

Lihatlah sendiri hansard Dewan Rakyat 9/11/09 lalu. Tengok sendiri betapa tergelejat-gelejatnya Nor Mohamed berhadapan dengan soalan demi soalan ahli-ahli Parlimen yang nak mendedahkan pembohongan Najib. Sat kata tak dak jawapan, sat kata ada, meraban-raban.
Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, saya menunggu sebenarnya jawapan Menteri mengenai isu minyak di Kelantan. Saya bangkitkan di bawah portfolio Yang Berhormat Menteri. Takkan satu ayat pun tak ada ulasan tentangnya Yang Berhormat Menteri?

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Yang Amat Berhormat Perdana Menteri sendiri yang datang ke Dewan yang mulia ini dan memberi satu jawapan yang begitu jelas. Saya tidak ada perkara yang akan ditambah. [Tuan Yang di-Pertua mempengerusikan Mesyuarat]

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, tak adillah macam ini Tuan Yang di-Pertua. Kami berucap begitu panjang tapi takkanlah Menteri langsung tidak menyentuh tentang royalti minyak. Ini saya rasa ada ruang untuk Menteri menjawab dan kita boleh berbahas dalam isu ini.

Tuan Yang di-Pertua: Dia sudah jawab Yang Berhormat. Dia kata Perdana Menteri sudah jawab dan saya rasa itu memadai. Itu juga jawapan.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tuan Yang di-Pertua, Yang Amat Berhormat Perdana Menteri menjawab sebelum daripada perkara dibangkitkan dalam perbahasan. Jadi perkara yang dibangkit dalam perbahasan ini ialah perkara lanjutan daripada penjelasan yang tidak jelas yang dibuat oleh Yang Amat Berhormat Perdana Menteri.

Tuan Yang di-Pertua: Menteri sudah menjawab. Saya dengar dia menjawab. Sama ada Yang Berhormat Pokok Sena ...

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Ya, ya. Kita bangkit ialah perkara berkaitan daripada penjelasan.

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Jawapan PM hari itu cukup jelas.

Dato' Ibrahim Ali [Pasir Mas]: Yang saya punya belum jawab.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Kita beri arguments baru.

Dato' Ibrahim Ali [Pasir Mas]: Rancangan Malaysia Kesepuluh.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, kita tak dibenarkan membangkitkan perkara baru ketika Menteri sedang menggulung.

Dato' Shamsul Anuar bin Haji Nasarah [Lenggong]: Hantar Negeri Sembilan sajalah duit itu. Kelantan ini banyak benar halnya.

Tuan Yang di-Pertua: Duduk dulu Yang Berhormat, duduk dulu. Saya bercakap dulu Yang Berhormat, sedikit. Boleh? Seharusnya pada hari ini setidak-tidak dalam jangkaan saya sudah empat kementerian habis menggulung. Kita ada cuma berapa hari lagi. Ini baru Menteri yang ketiga menjawab bagi pihak Perdana Menteri, ‘lagging’ behind. Lepas itu yang kita sekarang ini minta Menteri pula menjawab pasal soal royalti yang telah pun sama ada ihsan kah, royalti kah. Semua media massa kira dah. So we are back again to square one. Jadi, dalam hal ini apabila saya strict oleh kerana masa maka itulah saya strict dibenci di sini tapi tak apa.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, saya minta sedikit ruang.

Tuan Yang di-Pertua: Menteri, yang tadi jawapan itu, itulah jawapan daripada Menteri kah ataupun tiada lagi baru?

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Tiada lagi.

Tuan Yang di-Pertua: Tiada lagi. Saya tak nak paksa dia macam mana cara menjawab.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, saya minta ...

Tuan Yang di-Pertua: Okey, soal lain. Bukan isu minyak, boleh?

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tidak. Tuan Yang di-Pertua, saya fikir begini. Kita akur ruling yang Tuan Yang di-Pertua buat bahawa Ahli-ahli Dewan tatkala Yang Berhormat Menteri menggulung, sebaiknya kita tak bangkitkan perkara baru supaya berlaku adil kepada Yang Berhormat Menteri. Itu kita terima. Pada masa yang sama juga Tuan Yang di-Pertua, Yang Berhormat Menteri juga harus menghormati floor memberi jawapan untuk tidak memberi satu syarahan ekonomi yang tak ada kena mengena dengan perkara dibangkitkan masa perbahasan. Jadi masa diambil terlalu panjang untuk perkara yang tak ada kaitan, sedangkan perkara yang kita timbulkan ialah perkara khusus. Pendirian kerajaan yang diberi oleh Perdana Menteri kita akur tapi di sana ada banyak perkara yang berbangkit tentang isu ini, tentang perjanjian 74, tentang Petroleum Development Act, tentang Join Development Authority, tentang Malaysian-Thai Join Authority, tentang continental shelf yang kesemuanya itu tidak langsung disinggung dalam jawapan Perdana Menteri. Untuk itu, kita mengharap platform beginilah supaya perbahasan itu dapat kitalaksanakan dengan tertib dan sopan. Itu sebenarnya Tuan Yang di-Pertua. Jadi saya fikir itu harus diberikan sedikit pertimbangan.

Tuan Yang di-Pertua: Saya faham, saya faham. Terima kasih Yang Berhormat. Saya berulang kepada Menteri. Itulah jawapan Menteri yang tadi itu?

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Ya.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, sikit saja.

Tuan Yang di-Pertua: Sila, penghabisan berkenaan soal minyak ya.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tuan Yang di-Pertua, saya minta Tuan Yang di-Pertua, mana lagi ada ruang, di mana lagi ada ruang untuk kami mendapatkan penjelasan?

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Esok masih ada.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Jawatankuasa debate tapi maknanya mana lagi ada ruang untuk kami berbahas untuk nak mendapatkan penjelasan daripada Perdana Menteri melainkan kami berbahas peringkat dasar dan Menteri datang menggulung. Ini langsung Menteri tidak menjawab sepatah pun, sehuruf pun daripada perbahasan kami. Kalau macam itu Tuan Yang di-Pertua, kalau tadi kata media dah dapat banyak liputan, lebih baik kami berbahas luar Dewan.

Tuan Yang di-Pertua: Okey, terima kasih. Saya faham, saya faham Yang Berhormat.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Sekarang ini sepatah pun Menteri tak jawab. Mengapa? Why?

Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, menurut peraturan mesyuarat kita dan mana-mana convention pun kerusi di sini tidak boleh mengajar macam mana Menteri menjawab. Sama ada jawapan itu menepati aspirasi setiap yang bertanya, itu juga bukan di bawah bidang kuasa Speaker.

Bagi saya yang duduk ini, apabila Menteri mengatakan bahawa “Saya tidak menambah apa yang telah dihujah oleh Perdana Menteri dan juga saya tidak mengurang”. Itulah, bagi saya itu adalah jawapan. Itu jawapan dia tetapi apa Yang Berhormat dari Kubang Kerian dan Machang ini mahu ialah persoalan secara spesifik seperti yang disebut oleh Yang Berhormat Machang untuk dijawab Menteri tetapi Menteri tidak mahu begitu. Dia kata untuk jawapan daripada kementerian, itulah apa yang dijawab. Maka saya tidak boleh memaksa Menteri kerana apabila saya berbuat demikian seolah-olah saya mengarah mesti juga jawab itu. Itu tidak termasuk di bidang kuasa saya dan peraturan mesyuarat. Jadi apa yang disebut pada sekarang ini juga semua masuk dalam Hansard termasuk kepada apa persepsi masyarakat di luar mengenai dengan soal ini. Ini pun ada jawapan juga tapi jawapan dia silent begitu. Jadi tidak menjawab pun itu jawapan juga. What is your answer? Silent. Jawapan, bagi saya itu jawapan. Begitu.

Jadi itulah makanya apabila dalam perbahasan begini terpaksa saya berpanjang lebar oleh kerana Ahli-ahli Yang Berhormat mesti juga faham dengan tugas kita iaitu peraturan mesyuarat, dalam soal dasar cuma empat hari. Sekarang kita lagging sudah. Perkiraan kita empat hari, empat sudah Menteri harus menjawab dan dua puluh lebih kementerian belum lagi menjawab dan ada juga persoalan-persoalan nanti daripada Ahli-ahli Yang Berhormat. Jadi untuk itu, berkenaan soal royalti, sila beredarlah pergi lain soalan. Tiada lagi soal royalti.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, saya minta seminit lagi Tuan Yang di-Pertua. Saya faham ruling yang Tuan Yang di-Pertua bagi dan bidang kuasa yang Tuan Yang di-Pertua letakkan dan juga perkara yang dibangkitkan oleh kami rakanrakan terutama Ahli-ahli Parlimen daripada Kelantan.

Tuan Yang di-Pertua, selepas daripada kenyataan Perdana Menteri, kita Ahli-ahli Parlimen kita buat kerja rumah, buat homework, pergi perpustakaan, semak balik kenyataan dan kita dapati kita punya asas argument yang sangat kukuh untuk menunjukkan bahawa ada kesilapan yang terang pada jawapan Perdana Menteri mengenai kedudukan tiga nautical miles. Kita memetik kenyataan oleh Perdana Menteri, Allahyarham ayahanda kepada Perdana Menteri yang terang-terang bertentangan dengan jawapan Perdana Menteri. Sebab itu kita tunggu forum ini untuk debate.

Kalau kemudiannya pihak kerajaan boleh menjernihkan keadaan bahawa Hansard oleh Tun Razak pada 24 November 1975 itu salah dan yang betulnya adalah jawapan Yang Berhormat Pekan, kita terimalah tapi platform mana lagi?
Ini peringkat polisi, peringkat dasar Yang Berhormat Menteri. Saya mohon Yang Berhormat Menteri intelektual, punya daya ketajaman hujah, tolonglah. Inilah pentas kita. Saya hormati.

Tuan Yang di-Pertua terpaksa mengawal jawapan Yang Berhormat Menteri. Kita terima tapi kita juga punya tanggungjawab terhadap rakyat dan kita bahaskan secara tertib, tak adamaki hamun, tak ada tuduh menuduh, tak ada sentimen emosi, argue based on the fact. Berdepanlah dengan kita, ini gelanggang kita. Itu sahaja. [Tepuk]

Tuan Yang di-Pertua: Okey, terima kasih. Saya faham. Yang Berhormat Kubang Kerian tak payah lagi berhujah sambung itu kerana faham, jelas. Menteri, saya ulang balik, tidak ada jawapan lain selain daripada itu apabila mendengar daripada Yang Berhormat Machang? Tak ada apa-apa?

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Tidak ada banyak masa Tuan Yang di-Pertua. Kalau perlu, masih kita mempunyai peluang di Jawatankuasa. [Dewan riuh]

Tuan Yang di-Pertua: Okey, Yang Berhormat Menteri sila, sila. Move on to a different topic.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Tak ada, habis dah. Saya sudah habis.

Tuan Yang di-Pertua: Yang royalti minyak? Tak ada? Tak adalah?

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Saya ingin mengucapkan terima kasih Tuan Yang di-Pertua sebab habis...

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, beri peluang.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Penjelasan, penjelasan.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Masih boleh guna budi bicara, boleh guna budi bicara.

Tuan Haji Khalid bin Abd. Samad [Shah Alam]: Ini soal dasar, soal dasar bukan soal Jawatankuasa.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Saya rasa Tuan Yang di-Pertua telah beri peluang masa kepada Yang Berhormat Menteri untuk memberikan penjelasan di sini.

Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat, tolong Ahli-ahli Yang Berhormat duduk sekejap. Sekejap Yang Berhormat.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Bagi pihak Kelantan Tuan Yang di-Pertua.

Tuan Yang di-Pertua: Ya saya tahu, saya tahu.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Bagi pihak rakyat Kelantan.

Tuan Yang di-Pertua: Saya tahu. Kalau Menteri tidak lagi menjawab dengan soal itu ada lagi peringkat Jawatankuasa. Saya boleh beri kelonggaran di peringkat Jawatankuasa untuk bangkitkan biar pun bukan perkara yang spesifik. Begitu. Jadi, dalam keadaan ini biar kita bahas dahulu diperingkat Jawatankuasa boleh, oleh kerana kita mahu catch up time Yang Berhormat. Kalau tidak, tidak perlu.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Ya, saya bersetuju dengan Tuan Yang di-Pertua tetapi kita minta satu jaminan daripada pihak kerajaan jangan bila kita bahas di peringkat Jawatankuasa mereka datang sini jawapan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri sudah cukup jelas. Kita tidak mahu buang masa begitu. Jadi Tuan Yang di-Pertua juga tidak boleh memaksa mereka melayani apa yang kita bangkitkan di peringkat Jawatankuasa nanti.

Tuan Yang di-Pertua: Okey.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Satu jaminan Tuan Yang di-Pertua. Boleh? Maknanya Menteri akan menjawab isu royalti minyak 5% kepada rakyat Kelantan dalam sesi perbahasan peringkat Jawatankuasa.

Tuan Yang di-Pertua: Okey, jelas ya? Jelas. Begini Ahli-ahli Yang Berhormat. Ahliahli Yang Berhormat, kalau sudah minta jaminan Menteri sudah kata okey. Selepas itu pula kalau masa begitu banyak dengan itu saya juga minta jaminan bahawa dalam hal-hal lain jangan dipanjangkan lagi. Ambil satu ini sebagai spesifik, okey tetapi jangan pula nanti Kementerian Pelajaran, nanti datang lagi Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, datang lagi pula Kementerian Dalam Negeri semua begitu mustahak. Boleh? Boleh beri jaminan juga? Ada jaminan? Yang Berhormat Pokok Sena boleh jamin?

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Boleh, boleh.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Machang boleh jamin?

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Kita juga minta...

Tuan Yang di-Pertua: Cuba berdiri dahulu beri jaminan kepada saya jangan ganggu yang lain-lain. [Ketawa]

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Kita tidak boleh kerana kita bangkit perkara-perkara lain juga. Perkara-perkara yang berkaitan dengan...

Tuan Yang di-Pertua: Ya, saya tahu mengenai sekarang kita berbahas dengan masa.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tidak, perkara-perkara yang juga berkaitan dengan spesifik.

Tuan Yang di-Pertua: Masa Yang Berhormat. Jadi dalam Dewan tiada jaminmenjamin.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: No.

Tuan Yang di-Pertua: Ikut mood masing-masing. Kadang-kadang yang sudah menjamin kalau mood tidak ngam tidak dapat juga.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Ini kita minta...

Tuan Yang di-Pertua: Beliau akan jawab. Beliau angguk. Beliau akan jawab.

Tuan Haji Khalid bin Abd. Samad [Shah Alam]: [Bangun]

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Shah Alam sudah Yang Berhormat.

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, kita ada...

Tuan Yang di-Pertua: Menteri sudah mengangguk. Ya, saya tahu. Okey, sila berhubung dengan isu.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Terima kasih. Sudah jawab.

Tuan Yang di-Pertua: Tolong Ahli-ahli Yang Berhormat. Waktu tadi Timbalan Yang di- Pertua duduk di sini tiada Ahli Yang Berhormat bising begini. [Ketawa] Ini saya tengok dendam ini.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tidak. Kami bukan berdendam dengan Tuan Yang di-Pertua. Ini kesilapan Menteri.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Pokok Sena, Yang Berhormat Gombak, Yang Berhormat Machang. Sila, sila sudah.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Ini kesilapan pihak kerajaan.

Tuan Yang di-Pertua: Sila, sila Menteri. Move on.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Ya, terima kasih. Saya ingin mengucapkan terima kasih Tuan Yang di-Pertua. Saya sudah jawab semua soalan dan saya akan jawab soalan mengenai isu minyak semasa Jawatankuasa. Bukan kerana saya tiada jawapan tetapi kerana tadi saya sudah janji dengan Tuan Yang di-Pertua saya akan habiskan penggulungan dalam masa 15 minit.

Tuan Yang di-Pertua: Terima kasih.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Maknanya jawapan beliau ada.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Ada tetapi tiada masa.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Jawapannya ada. [Dewan riuh] [Ketawa]

Tuan Yang di-Pertua: Ahli-ahli Yang Berhormat...

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tuan Yang di-Pertua...

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tadi Yang Berhormat Menteri kata penjelasan sudah jelas.

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Tuan Yang di-Pertua, tidak patut pihak pembangkang hendak memaksa Menteri.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Sekarang beliau ada jawapan.

Tuan Salahuddin Ayub [Kubang Kerian]: Tadi kata...

Tuan Yang di-Pertua: Kalau sudah berdiri serentak begitu tekan mikrofon siapa yang saya mahu dengar?

Datuk Haji Mohamad bin Haji Aziz [Sri Gading]: Jangan tekan Menteri.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Sri Gading atau Yang Berhormat Pokok Sena?

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Tuan Yang di-Pertua, ini jelas Tuan Yang di-Pertua. Tadi Yang Berhormat Menteri kata jawapan beliau ialah penjelasan Yang Amat Berhormat Perdana Menteri sudah jelas. Beliau tiada jawapan yang lain tetapi sekarang Yang Berhormat Menteri...

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Saya tiada jawapan yang lain. Itu sahaja.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: ...kata saya ada jawapan tetapi oleh kerana masa saya telah berjanji dengan Tuan Yang di-Pertua.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Jawapan yang sama. Yang Berhormat-Yang Berhormat...

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: Kami kena main sahaja hari ini.

Tuan Yang di-Pertua: Yang Berhormat Pokok Sena. Isu seperti begitu waktu nanti minum teh tarik di luar nanti bincang.

Tan Sri Nor Mohamed Yakcop: Jawapannya memang jawapan yang sama tetapi kalau ada soalan tambahan kita boleh jawab tetapi ini akan memakan masa yang panjang.

Dato' Haji Mahfuz bin Omar [Pokok Sena]: [Bercakap tanpa menggunakan pembesar suara]

Tuan Saifuddin Nasution bin Ismail [Machang]: Tuan Yang di-Pertua, bolehkah setelah tersedia jawapan beliau boleh bagi komitmen jawapan bertulis sekurang-kurangnya. Yang kita hendak bahas peringkat Jawatankuasa itu tidak mengapa tetapi yang kita bangkitkan sedemikian banyak dalam senarai semak isu-isu kita tentang isu minyak ini...

Tuan Yang di-Pertua: Menteri sudah beri pengakuan jadi sudah lima minit mengenai soal ini. Sudah Yang Berhormat Machang. Sila, sila Menteri. Soal minyak di peringkat Jawatankuasa tetapi yang itu pun jangan terlampau bermilion barrel. Susah kita terlampau panjang lebar. [Ketawa]
Berkaitan:
Nor Ya'kob gulung royalti minyak hari ini (Haji Husam Musa 8/11/09)
Letter to MB of Kelantan on oil royalties (Tengku Razaleigh Hamzah 31/7/09)
The day I failed to impeach the Prime Minister! (Dr Hj Dzulkefly Ahmad 5/11/09)
Surat terbuka buat YAB Perdana Menteri Malaysia (Sheih 8/11/09)
Royalti jadi ehsan satu perbuatan khianat dan jahat (Harakahdaily 9/11/09)