Ahad, 8 November 2009

Silap tu beb!!SPRM tubuh pasukan khas tangani rasuah di kalangan wakil rakyat

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menubuhkan satu pasukan khas bagi menangani kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan di kalangan wakil rakyat dalam negara. - Bernama

Silap tu Beb!! Apa yang wajib ditubuhkan ialah Suruhanjaya Di Raja menyiasat kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan di kalangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ini baru betul...


Kerajaan Rakyat

Catatan Seorang Peserta Seminar Memperkasakan Parti


Seminar Memperkasakan Parti - Beberapa Mulahazah

Oleh Ust Zolkarnain Abidin
Exco Dewan Ulama PAS Pusat

SATU - JANGAN JADI SOKONG BAWA REBAH

Kalau diibaratkan gulai, sama sahaja dengan gulai yang pernah dimakan sebelum ini. Mungkin yang menjadikan gulai kali ini istimewa ialah tambahan dua ramuan lain. Demikian seminar memperkasakan parti di Taman Melewar, Ahad, 7 November. Kalau tiada Aziz Bari dan Abu Hasan Hasbullah, tiada yang baru kepada seminar itu kecuali mengulangi komitmen-komitmen lama yang memang telah diketahui umum.

Sebahagian pembahas dikuasai emosi termasuk seorang pembahas dari kalangan AJK PAS Pusat. Istilah ‘tidak mahu tengok muka’, rasanya kurang manis diungkapkan di hadapan tetamu seperti Aziz Bari. Kita menjemputnya, kemudian kita ‘tidak mahu tengok muka’nya.

Benar, Presiden perlu dibela apabila ada usaha mencemarkan wibawanya, tetapi rasanya bukan begitu. Bela dengan hujah dan fakta, bukan dengan serangan melulu. Kalau Aziz pernah menyerang Presiden dengan serangan yang ‘kita sukar menerimanya’, itu terpulang kepadanya. Dibimbangi, bukan serangan itu yang menjejaskan Presiden, tetapi pembelaan sembrono yang akan menjatuhkan reputasinya.

Kata orang Melayu, ‘sokong yang membawa rebah’.

DUA - TIADA PENEGASAN BARU

Terus-terang, saya dan beberapa sahabat menyertai seminar itu dengan harapan menggunung. Harapan untuk mendengar penegasan-penegasan yang lebih meyakinkan. Bukan meyakinkan ahli PAS sahaja tetapi penyokong PAS.

Penegasan melalui ucapan dan resolusi sahaja dalam menangani isu yang selama ini menghantui PAS tidak memadai. Itu sudah berulang kali dibuat.

Apa yang saya maksudkan dengan penegasan meyakinkan ialah penegasan dalam bentuk tindakan seperti pecat, gugur, amaran dan sempamanya. Penegasan yang boleh menimbulkan kewaspadaan dan kegerunan kepada mana-mana pemimpin atau ahli yang ‘menyiram, membaja atau mengairi’ kembali isu yang menjadi agenda seminar itu.

Saya ingin mendengar penegasan itu dalam ucapan penutup Presiden, tetapi saya pulang dengan hampa.

TIGA – PENYERTAAN TUAN IBRAHIM DALAM FORUM ADALAH BIAS

Penganjur mungkin berpendapat Tuan Ibrahim perlu dalam forum bersama dua jemputan untuk mengimbangi pandangan mereka yang agak kritikal dengan PAS. Bagi saya itu tidak perlu kerana banyak pembahas yang bakal mengimbangi pandangan kedua-dua penalis itu.

Tuan Ibrahim adalah Pengerusi Jawatankuasa Disiplin. Keberadaannya di situ boleh mengganggu tugasnya. Bayangkan kalau ada ketika itu pembahas yang mempersoalkan orang yang bakal disiasat, apa sikapnya?

Samada dia mengulasnya atau tidak, persepsi sebahagian audiens terhadapnya bakal serong.

EMPAT - MASIH DALAM ZON SELESA

Kecuali PAS tidak mahu menyertai pilihanraya, PAS bukan sekadar pengurus ahlinya sahaja tetapi penyokong dan pengundinya. Justeru, hasilan seminar itu perlu melegakan penyokong dan pengundi juga.

Sebahagian besar peserta seminar mungkin lega dengan resolusi seminar itu tetapi bagaimana dengan yang bukan ahli?

PAS ada masalah dengan persepsi ahlinya terhadap beberapa pimpinan tertentu. Namun, apa pun persepsi ahli, itu kurang membimbangkan berbanding persepsi penyokong dan pengundi. Kita mungkin selesa dengan kelegaan ahli kita, tetapi berjayakah kita melegakan pengundi dan penyokong? Pada hal, PAS tidak mampu memenangi pilihanraya kalau sekadar bergantung kepada ahlinya sahaja.

Bagi saya resolusi dan penegasan seminar itu tidak mampu mententeramkan pengundi dan penyokong. Apa yang boleh mententeramkan mereka? Sudah tentu satu bentuk ‘tindakan’ atau ‘action’ yang mereka nampak dan mampu mengembalikan keyakinan mereka kepada PAS dalam isu yang sedang dihadapi ini.

Berdasarkan kesudahan seminar, nampaknya data-data yang dikemukakan oleh Abu Hasan tidak mengeluarkan PAS daripada zon selesa. Kalau masih di dalam zon itu, mampukah prestasi kita sehebat sekarang dalam PRU 13 akan datang?

LIMA - SAKIT TELINGA

Saya duduk berhampiran kumpulan peserta dari sebuah negeri. Saya mengenali mereka dan begitu pula sebaliknya. Ada yang bekas wakil rakyat dan sekarang memegang jawatan kanan dalam organisasi PAS negeri berkaitan.

Saya sakit telinga (dan sakit hati juga), semasa Aziz Bari dan Abu Hasan berhujah, mereka bercakap sesama sendiri dan sekali-sekali menyanggah hujah Aziz Bari dan Abu Hasan. Kadang-kala mereka iringi hujah penalis itu dengan ketawa. Mereka berhujah menyokong Presiden di tempat duduk masing-masing. Tumpuan saya terganggu, tambahan pula saya berusaha untuk mencatat semua hujah Abu Hasan.

Di penghujung pembentangan Abu Hasan barulah mereka agak diam apabila mendapati hujah-hujah Abu Hasan semakin mantap. Selepas makan tengahari, mereka tidak lagi duduk di tempat asal mereka.

Kalau beginilah mentaliti (dan akhlak) sebahagian pimpinan PAS (walau pun pimpinan negeri) apabila berhadapan dengan pangan yang mereka tidak persetujui, saya fikir PAS negeri itu tidak akan kemana. Mereka perlu tahu etika (sebenarnya adab) ketika berada di dalam majlis.

Kalau mereka sendiri tidak tahu untuk beradab dengan orang lain, bagaimana mereka boleh berharap orang lain beradab dengan mereka?

ENAM - SEKALUNG TAHNIAH

Apa pun, sekalung tahniah untuk semua pimpinan PAS Pusat yang hadir dan mendengar singgungan-singgungan yang kadang-kadang menusuk hati itu. Ada pimpinan PAS Pusat yang tidak hadir, mungkin uzur.

Janji Presiden untuk mengambil tindakan berkesan ke atas resolusi seminar, mudah-mudahan mampu mengembalikan keyakinan penyokong dan pengundi kepada PAS. Masyarakat menunggu dan memerhati kita.

Namun saya pulang dengan sedikit rasa ralat. Aziz Bari bukan segala-galanya, tetapi apabila dia disinggung dengan keras sepanjang seminar itu oleh sebahagian peserta, dia mungkin agak kecewa.

Katanya, dia tidak akan menulis lagi mengenai PAS mulai Isnin ini tetapi akan menulis pula mengenai MCA. Kita lihat pula apa respon orang-orang MCA terhadap Aziz Bari selepas ini.


Sekeras sebahagian orang PAS atau tidak.

PAS dan Seminarnya!!! - Perhubungan Umno Perak
Seminar Khas PAS yang berlangsung semalam membuktikan kekaburan masa depannya apabila ramai dikalangan ahlinya menunjukkan rasa keliru atas pendirian pucuk pimpinan termasuklah Presidennya, Hadi Awang dan Mursyidul Amnya, Nik Aziz.

Apa yang pasti, hasil daripada seminar yang kononnya diadakan bagi memperkasakan parti PAS yang semakin suram dan tenggelam ini bagaikan membuka pekung di dada bahawa impian untuk bergabung secara rasmi dalam pakatan pembangkang tidak direstui semua pemimpin PAS.

Menerusi seminar ini ternyata ketidakpuasan hati yang selama ini cuba disembunyikan terluah juga lantas mempertikaikan kerjasama politik yang dilakukan oleh PAS bersama DAP dan PKR.

Ada perwakilan lantang mempertikaikan hala tuju PAS dan mahukan pucuk pimpinan parti menyatakan secara jelas sempadan kerjasama itu, selain gesaan terhadap pucuk pimpinan agar tidak mengenepikan idealogi semata-mata untuk memenangi pilihan raya.

Biarpun pada akhir seminar tersebut, PAS menetapkan lima resolusi sebagai matlamat parti tapi yang jelas bahawa antara resolusi tersebut secara tidak langsung mendedahkan bahawa sokongan golongan muda terutamanya bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang semakin tenggelam.

Antara lain, PAS mahu meningkatkan kempennya yang bertemakan ‘PAS Untuk Semua’, iaitu tema yang digunakan selepas membentuk gabungan dengan DAP dan PKR sedangkan idealogi asal iaitu sebuah negara Islam langsung tidak disebutkan.

Sesungguhnya biarpun seminar tersebut diadakan bagi membingkan isu-isu dalamannya tetapi PAS masih lagi mahu ‘menjaga hati’ DAP dan PKR lantas pandangan untuk menegakkan perjuangan Islam tidak disebut kerana sudah pasti ia tidak diterima oleh DAP dan PKR.

Seminar tersebut diadakan ekoran polemik dalaman daripada pertentangan pendapat antara Hadi dan Nik Aziz lantas Nik Aziz mahukan Muktamar Khas (EGM) dibuat bagi menukar beberapa pemimpin parti itu yang bermasalah; bagi membersihkan parti daripada golongan prokerajaan perpaduan antara PAS dan UMNO yang bertentangan keputusan Muktamar PAS Jun lalu.

Antara pemimpin yang disebut dalam blognya ialah Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali; dan Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr. Hassan Ali.

Bagaimanapun pada mesyuarat khas Jawatankuasa PAS Pusat 28 Oktober lalu memutuskan untuk tidak mengadakan EGM sebaliknya parti itu akan mengadakan seminar politik bagi membincangkan isu-isu yang berkaitan parti.
 

SEMINAR BUKTI PAS LEBIH TERBUKA DARI UMNO@BNSeminar Memperkasakan Pas telah membawa satu dimensi baru kepada dunia baru Pas. Walaupun masih ada kedengaran cakap-cakap belakang selepas berakhirnya seminar ini semalam.

Apa yang pasti Pas hari ini berjaya membuktikan keterbukaan dan ketelusan Pas untuk membina kekuatan dan imej baru merentasi persepsi negatif yang sering dilontarkan oleh media dan pemimpin parti lawan.

Pas bersedia dan berani menjemput tokoh profesional yang tidak berkaitan dengan Pas untuk 'membedah' bagi mencari sebarang punca atau wabak penyakit yang mungkin berlaku. Pas memberi peluang sebebas-bebasnya tanpa syarat kepada dua tokoh akademik iaitu pensyarah Universiti Islam Antarbangsa (UIA) Prof. Dr. Abdul Aziz Bari dan pensyarah dari Universiti Malaya (UM) Dr. Abu Hassan Hasbullah untuk memberi pandangan kritikal mereka tentang hala tuju dan perjuangan Pas masa kini.

Dalam masa yang sama Pas membenarkan semua media tanpa mengira latar belakang politik untuk membuat liputan tanpa halangan atau syarat. Media yang sering memberi laporan senget sebelah dibenarkan membuat liputan tanpa had dan batasan.

Apa yang dibuktikan dalam seminar yang dianjurkan oleh Pas semalam membuktikan Pas adalah sebuah parti yang terbuka dan bersedia mendengar pandangan dan kritikan berbeza dengan persepsi negatif sebelum ini bahawa Pas sebuah parti yang tertutup dan jumud.

Sebaliknya ia sebagai tempelakan kepada Umno yang sebenarnya tertutup dan jumud yang tidak sanggup serta gentar berhadapan dengan media selain dengan media pro mereka. Buktinya dalam Persidangan Agong Umno yang terbaru bukan sahaja media yang tidak sehaluan seperti Harakah dan Siasah tidak dibenarkan membuat liputan tetapi media berkecuali seperti Malaysiakini, Malaysia Insider dilarang sama sekali memasuki dewan untuk membuat liputan.

Semoga segala resolusi seminar akan segera diterjemahkan untuk memastikan Pas terus mewarnai arus perdana politik negara untuk menamatkan riwayat politik Umno@BN.

Melayu khianati Melayu

Oleh Abu Firdaus
Bukan perkara baru bahawa Melayu mengkhianati Melayu. Sejarah penjajahan Portugis, Belanda dan Inggeris dipenuhi dengan perbuatan mengkhianat orang Melayu terhadap bangsanya sendiri. Terakhir apabila orang Melayu sendiri yang menyerahkan negeri-negerinya kepada Britain untuk dijadikan MalayanUnion.
Melayu bangkit dan ditubuhkan Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu. MalayanUnion diugantikan dengan Persekutuan Tanah Melayu. Melayu bertolak ansur dengan menyerahkan kewarganegaraan kepada bukan Melayu. Sama ada ia bertolak ansur atau pengkhianatan, ia memerlukan penyelidikan mengenai sejarah negeri-negeri Melayu menjadi Malaya. Tidak lagi disebut Malay States. Sedangkan sebelumnya dikenali sebagai Federated Malay States dan Unfederated Malay States. Apabila dicantum hanya dikenali sebagai Federation of Malaya. Hilang Malays, digantikan dengan Malayans. Dalam bahasa Melayu memang disebut Persekutuan Tanah Melayu. Sepatutnya diterjemahkan menjadi Federation of Malayland. Atau Malay States. Apa yang muncul ialah Malaya. Tentu dunia mengiktiraf Malaya dan bukannya Tanah Melayu.
Tetapi ketika itu, bahasa kebangsaan diisytiharkan sebagai bahasa Melayu. Bagaimanapun yang berkuasa sudah bukan lagi Raja-raja Melayu tetapi kerajaan-kerajaan di negeri-negeri dan pusat, yang dipegang oleh Perikatan. Umno, MCA dan MIC. Dikatakannya perkongsian kuasa. Hakikatnya ia merupakan kerajaan campuran Umno, MCA dan MIC walaupun Umno dominan. Namun Britain masih berpengaruh besar ke atas Malaya.
Atas tekanan terpaksalah Umno mengalah supaya digabungkan Malaya dan Singapura. Apabila dilihat Melayu di Malaya tenggelam, maka dimasukkan sekali Sarawak, Sabah dan Brunei. Dinamakan negara baru ini Malaysia. Jangka panjangnya, nasib orang melayu di Malaya akan ditentukan oleh Bumiputera Sarawak dan Sabah. Bangsa Malaysia menggantikan Melayu dan paling ketara penukaran nama bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia. Tulisan Rumi adalah tulisan rasmi bahasa Malaysia. Umno dengan satu saja tanda tangan menghapuskan tulisan jawi.
Tetapi dari segi lain, Malaya dan Malaysia membolehkan kembalinya Pulau Pinang, Dinding, Melaka dan Singapura ke pangkuan penguasaan Melayu melalui Umno yang berkuasa di Kuala Lumpur. Namun begitu apabila tidak berupaya menentang Lee Kuan Yew, Umno keluarkan Singapura daripada Malaysia. Hilanglah sebuah pulau yang asalnya Melayu.
Tetapi sehingga tahun 1969, orang Melayu berasa tidak puas hati, penubuhan Malaya, kemerdekaan dan penubuhan Malaysia tidak menampakkan peningkatan kemajuan orang Melayu. Britain masih menguasai ekonomi Negara. Melayu jauh ketinggalan. Akhirnya keadaan ini meledak melalui peristiwa 13 Mei. Bagi membela goilongan tertinggal khususnya Melayu diolah Dasar Ekonomi Baru (DEB). PAS sertai Barisan Nasional dan turut menyumbang bagi menjayakan dasar baru itu. Cara Tun Razak Hussein, Tun Hussein Onn dan Tun Dr Mahathir Mohamad berlainan tetapi mempunyai tujuan yang sama. Di akhir dasar ini, 30 tahun kemudian, banyak hasil dicapai tetapi pada keseluruhannya, Melayu dikhianati daripada muncul sebagai kuasa ekonomi yang mempunyai masa depan.
Banyak pengkhianatan berlaku, tetapi apa yang dikatakan ketirisan pada zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi itu adalah sebenarnya pengkhianatan yang berlaku sejak mula DEB dilaksanakan. Mungkin ia dilihat sebagai pengkhianatan orang perseorangan yang salah guna DEB bukan untuk kepentingan bangsa. Tetapi apa yang nyata, budaya yang disemai oleh Umno melalui pelaksanaan DEB merupakan suatu pengkhiuanatan yang memerlukan kajian dan penyelidikan objektif.
Kisah-kisah pengkhianatan ekonomi banyak diceritakan tetapi tidak didokumentasi dan disiasat yang tentunya memerlukan satu usaha besar. Pastinya sukar untuk dilakukan kerana kesan politik terhadap laporan seumpama itu. Namun laporan-laporan berkala seperti Laporan Audit menampakkan perkara-perkera sedemikian. Negara sudah menyimpang jauh daripada watak integriti yang wujud ketika penubuhan Malaya dahulu.
Kini gejala terbesar yang menunjukkan pengkhianatan itu adalah gejala politik wang.dalam Umno. Kemenangan Umno dalam pilihan raya kecil Permatang Pasir baru-bareu ini hanya menunjukkan bahawa sebahagian rakyat sudah dapat menerima amalan politik wang sebagai sebahagaian budaya pembangunan negara. Mereka tidak melihat ia sebagai pengkhianatan.
Sebab itu peristiwa di mana ahli-ahli dewan undangan negeri melompat di Perak yang merupakan satu pengkhianatan dialu-alukan oleh kerajaan Barisan Nasional. Hakikat bahawa ADUN itu telah mengkhianati pengundi tidak diambil kira. Berapa ramai yang kenal sangat calon yang bertanding. Kebanyakannya memilih parti dalam pilihan raya umum 2008.
Secara umumnya dalam ilihan raya 2008 itu, mengapakah rakyat lari daripada Barisan Nasional? Jelas majoriti bukan Melayu menolak Barisan Nasional. Walaupun terdapat banyak fakor tetapi apa yang nyata ialah mereka tidak mempercayai wakil-wakil rakyat Barisan Nasional. Dengan pemahaman bahawa wakil-wakil MCA, MIC dan Gerakan tidak dapat banyak bersuara, maka mereka menyalahkan wakil-wakil Umno.
Orang bukan Melayu menolak Umno bukan kerana parti itu membantu orang melayu dan meminggirkan mereka. Itu adalah persepsinya. Tetapi hakikatnya mereka tidak memeprcayai kepimpinan Melayu Umno. Bagi mereka banyak perkara yang dilakukan oleh kerajaan pimpinan Umno, baik di pusat mahupun di negeri khususnya di Selangor adalah tidak jujur, tidak amanah dan tidak cekap. Justeru, isunya di sini adalah pengkhianatn kepimpinan Melayu Umno kepada rakyat. Melayu adalah sebahagian daripada rakyat. Mengkhianati rakyat bermakna mengkhianati Melayu.
Tetapi jika orang bukan melayu saja yang menolak Barisan Nasional, maka pihak Pakatan Rakyat tidak akan menang banyak tempat dalam pilihan raya 2008. Apa yang berlaku orang Melayu sendrii berasakan bahawa kepimpinan Umno telah mengkhianati mereka. Banyak cerita tersebar. Mungkin hanya cerita. Tetapi dengan maklumat disembunyikan dan akhbar tidak bebas, sudah tentu ia menghakiskan lagi kepercayaan mereka terhadap kepimpinan Melayu Umno.

Voters unconvinced with PAS leadership, favours Nik Aziz to Hadi

By Asrul Hadi Abdullah Sani
KUALA LUMPUR, Nov 8 — The majority of voters are not convinced with the current PAS leadership and perceive its leaders as the most dominant problem in the party, a new poll shows.
The poll conducted by Zentrum Future Studies Malaysia from 20 February 2008 to 5 March 2009 showed that 50 per cent of the 2,100 respondents found the main issue to be PAS’ leaders while 27 per cent regarded the party’s ideology as a major stumbling block.
The survey showed that only 31 per cent of respondents were in favour of the current party leadership.
The Zentrum poll also suggests that more Malaysians were in favour of PAS spiritual leader Datuk Niz Aziz Niz Mat compared to party president Datuk Seri Abdul Hadi Awang, with 83 per cent confident in Nik Aziz’s leadership compared to Hadi’s 33 per cent.
The survey showed that one in three respondents identified both Hadi and deputy president Nasharuddin Mat Isa as the weakness in the party leadership, while four per cent perceive Nik Aziz as the weak link.
The poll also indicates that 44 per cent of those surveyed viewed positively the leadership of PAS’ women’s wing, while the Youth wing and central party leaderships scored 25 and 24 per cent respectively.
Although the party leadership was popular among the age group of 41 to 50 years old, support from those between 21 and 30 was dwindling.
For PAS, getting the young is now a priority for the next general elections but Hadi’s low popularity with younger voters may be an obstacle, with 70 per cent of the 21-30 age group expressing a loss of confidence in the leader and 40 per cent considering him the weakness in the party. The survey also shows that 70 per cent of the age group are unhappy with the top two leaders in the party.
The poll suggests that Malaysians are wary of the hard-line stance that the party projects with the current conservative line-up led by Hadi and Nasharuddin.
The party now seems on course to further distance themselves from voters after 1,000 PAS delegates at a special seminar yesterday concluded that the party must stick to its Islamic line even at the expense of Pakatan Rakyat.
While Nik Aziz has endorsed the pact, many delegates remained suspicious of the role allies DAP and PKR could play in championing the Islamic cause.
They wanted the party to stick to its Islamic line, which has been blurred by Umno’s active Islamic campaigns that have included enacting laws such as caning for alcohol consumption.
The latest poll suggests that for PAS to become a mainstream political party, it needs to reform its hard-line stance to a more accommodating approach or risk not repeating the achievements of 2008 as the party can no longer rely on anti-Umno sentiments to support them.
University  Malaya (UM) professor Dr Abu Hassan Hasbullah made that point clear when presenting the report at the seminar yesterday, saying that the trend to support the opposition could change in the next general elections.
“The days of ABU, Anything But Umno, are over,” he said bluntly.

Selangor MB slams PAS delegates


By Asrul Hadi Abdullah Sani
KLANG, Nov 8 — Tan Sri Khalid Ibrahim said today he was disappointed with allegations made by PAS delegates yesterday that Pakatan Rakyat was not doing enough to champion Islam.
He told them to instead “walk the talk” themselves.
Yesterday at PAS’s special seminar, some party delegates accused PR of not championing Muslim rights and were suspicious what role Islam could play in its ties with allies DAP and PKR.
The Selangor Mentri Besar stressed today that Islam requires Muslims not only to preach but also to be proactive.
“Islam itself requires us to be proactive as a Muslim, it is not expecting other people or it is the Ummah (society) itself has the social responsibility but in Islam also it tells us that we must not only preach but also do.
“So if someone wants to complain that Pakatan Rakyat, then that Muslim has to say that he has spent 2,000 man hours promoting and there is nobody that has done it,” he said.
He added that the delegates must set a good example before making accusations.
“I myself am doing it, we don’t complain. We promote Islam,” he said.
Khalid also told PAS to earn its leadership role and not expect it.
“If you want to be a leader, people have to accept you as a leader. It is not you want people to say that you are a leader. No, you earn your leadership and respect,” he said.
Yesterday’s PAS seminar showed its members were now concerned over a blurring of lines and its future direction in PR.
Some 1,000 PAS delegates at the special seminar to strengthen the party and affirm its place in PR concluded that the party must stick to its Islamic line even at the expense of the federal opposition pact.
PAS Selangor were at loggerheads with PR when the party’s state commissioner Datuk Hasan Ali criticised the state’s select committee for competency, accountability and transparency (Selcat) for “bullying public servants” during a recent public inquiry.
The outburst by the PAS leader reignited discussions on Hasan’s loyalty and his party’s commitment to PR in Selangor.
Hasan previously clashed with PR colleagues over the sale of beer at convenience outlets in Shah Alam, and a plan to empower mosque committee members and workers to police immoral activities in the state.
PAS state liaison committee secretary Mohd Khairuddin Othman has also issued a statement of the party’s support for Hasan and warned that the party was considering pulling out of the state government.
Recently PAS spiritual leader Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat wanted a special muktamar to rid the party of leaders whom he described as “problematic” and seen to favour working closely with Umno instead of strengthening PR.
He had named Hasan along with Nasharuddin and secretary-general Datuk Mustafa Ali as those who had made the party look inconsistent.
However, PAS central committee members recently unanimously decided not to call for a special muktamar but to hold yesterday’s seminar instead.

DAP leaders in two minds over PAS commitment

By Debra Chong
KUALA LUMPUR, Nov 8 — The DAP leadership seems in two minds over its Islamist partner’s renewed commitment to Pakatan Rakyat (PR), made at a special seminar to strengthen the latter party here yesterday.
Party adviser Lim Kit Siang appeared to have shed his misgivings over PAS’ previous ambivalence towards PR, judging from his carefully chosen words while commenting on yesterday’s event.
“We, of course, welcome their commitment in that direction,” he told The Malaysian Insider today, referring to PAS president Datuk Seri Abdul Hadi Awang’s repeated vows to remain with partners DAP and PKR in order to set up a credible challenge to the ruling Barisan Nasional (BN) coalition.
“We can convince Malaysians we are finally on track to providing an alternative; in terms of an inclusive, open, progressive, democratic government,” the Ipoh-Timur MP added.
He declined to comment further on other aspects thrown up by delegates at the seminar, notably on the lack of effort by DAP and PKR to promote the discussion of Islam.
Unlike PKR’s Khalid Ibrahim, he refused to be drawn into a debate over the religion.
“Those are individual views. We will discuss them another time,” Lim said.
DAP’s chairman, Karpal Singh, was more cautious.
He said such affirmations by PAS to stand by PR were not sufficient to convince the rest of the alliance, as they were made only at a gathering of its own members.
“Their commitment should be cast in stone so they don’t turn back on their word in future,” he said.
“It should be given at an assembly with the other component parties,” he continued.
He added that he was looking forward to their (PR’s) first official convention next month.
He stressed that leaders from the ground up should stop raising matters that would provoke partner parties and jeopardise PR’s common objectives.
PAS’ Nasharuddin Mat Isa, he noted, was an example of someone who tried to rock the boat.
“He’s the one who pushed for talks with Umno and he’s deputy president,” Karpal pointed out.
The Bukit Gelugor MP maintained that the issue of setting up an Islamic state as pushed for by PAS delegates was not negotiable with the DAP.
It is not because the secular party sees Islam as “not desirable”, he said, but that it went against the Federal Constitution.
“Islam as a religion is accepted,” Karpal said.
“But political parties exploit Islam for their own agenda,” he ended.

The real concerns of a decent Rakyat...As a member of the common public, a civvy in the Civvy Street, I am not so concerned about the political imbroglio ever be ballyhoo happening in the Country. I am not so concerned either about the much ado of political conspiracy, the razz-ma-tazz of mud slinging, and the murky hands of the top brass politicians plotting for the witch-hunts and carnage of politico rivals with malignant wills and maneuver of the public servants as lackeys and all that!

I am tired of showing any concern to all those foul plays, hatchet jobs and monkey business not even the Great Britain Royal Circus would wish to include them in the program of rendition.

But I concern very much - the breads on my table - the basic 3 meals which I will have to ensure and provide for my children. To enable them to fuel their stomachs with energy, of which it's needed to propel them to take on the heap up load of school texts and the burdening home works, all in all constitute the heavy pressures! And they have enough pressure already, would it not irresponsible, being a father, to pass over to them the pressure of finding enough breads to fuel their stomachs and cause to neglect their studies?! Hence it becomes our pressure, as the bread earners!

While the National economy is still on the low, the hatch of the national coffer is still thrown wide open to meet the national development funds, the large quantum of public servants and their emoluments, the astronomical amount of administrative costs and all that are on the spiraling increase against the below par of deficits ever being caused by the world economic crisis. The Government have to emulate other advance Countries dilute the national coffer further by funding the domestic market with the so-called stimulus package as an aid to stimulate the local market and the GPI. Some institutions such as the Banks might have pitched into the lucrativeness and enjoyed as the beneficiary. But, as long as the general public are concerned, little or no feeling are being felt of any benefits befallen into our rice bowls despite the fact that the Governments are vaunting so much about its impact on the national home economy, the benefits had been spectacular and so on!

The corruptions and malversation of the bureaucratic public offices again contributed to a record high of abuses though the AG or PAC are keeping tab on such malpractices and reveal data for public scrutiny. To the dismay of all, no one in the so-called graft buster office takes any heed to curb such criminal offense consciously! It seems MACC is more of concerning about catching small political fish, and does only good services for the power that be in tackling their political rivals, with all intentions, they have cut and leave a hole in the drag net for the big fish to flee, with reasons best known to them!

The issue of vexation which concerned almost every citizen is that - they, the MACC are supposedly the public servants and social scum cleaners who would only draw salaries from the national coffer, in which - tax-payers' blood and sweat monies are stacked like a loaf of jumbo sliced Gardenia - upon them doing their jobs. But to the contrary, in the absence of it, they would also draw the pay packets without obligation, with or without doing the proper jobs! They would only come and pull a slice every month without fail, without appreciating who are the bread earners, have had sweated for it, and supplied in abundance for their enjoyment! Since they are not doing their sanctity job of cleaning up the society full of scumbags and sleazeballs, but only flirting around - by right - they do not deserve at all to enjoy the supplying breads than others who are more needing, and are beseeching for, but to no avail!

This is what I am concerned deep, for they have infringed into my opportunity of earning extra bread due to my decent and extra efforts to slog for it!

When looking at this scenario, and with only one example - by comparing the easy monies that are draining out so easily and rapidly from the national coffer to others' waist pouches - they're indeed our contribution of hard earned monies - and to find it so trifling in our decent earnings - how not it causes our furore which itself, is enough to make our hackles stand! What the kind of good governance is this - 1-Malaysia?!

What the heck is the Government doing?! We begin to curse them and that's the one and many reasons we all wish to teach them a lesson, and to change them for good should they not change for good by themselves!

I am not concerned either who would be a better PM. A PM who only lives by his lips, by propagating with his voluminous rhetoric, tons of histrionics and poseur as a great and gracious benefactor is not good enough to befit as my choice PM. Let alone he must be a leader of good virtue and morality! Being my/our choice PM, he must be one who would not bring shame and besmirch to the reputation of the Nation, a proud image which all Malaysians will be carrying in the hands, when in foreign land immigration counters, our identity in the passports will be either a pride, or a despise, by the gestures and gleaming eyes of the alien officers manning the counters, will tell!

My last but not the least concern is - when are they the fumbling and tricksy politicians going to cut it - all the lowly rated sandiwara (playacts) and randy soap opera of the day, and be vigilant and on the alert of the threat that our Nation is far lagged behind the Marathon run towards the glory of economic triumph amid the world competitors!

This again I believe - is the magnitude of concerns of all the decent Rakyat!

Don't I deserve my right to voice out a little my concern and demand for all that of a better Nation? Am I asking too much?!

Resolusi Seminar Politik Memperkasakan Parti

Seminar Politik Memperkasakan Parti menyedari dan memahami bahawa:
1. PAS dan Pakatan telah melepasi ujian setahun setengah mengurus pemerintahan empat buah negeri dalam penggal parlimen ke-12 ini.  Baik-buruk, kejayaan-kegagalan negeri-negeri Pakatan ini telah mula mendapat perhatian umum.  Pengiktirafan kejayaan telah pun diktiraf seperti Laporan Ketua Audit Negara 2008.
2. PAS dan Pakatan mutakhir ini terperangkap dalam kemelut-kemelut yang merosakkan imej dan tanggapan umum terhadap kredibiliti dan kesepaduan Muafakat Politik ini.  Benar media BN jahat memainkan isu-isu ini, tetapi PAS/Pakatan wajar menginsafi bahawa punca-sumber laporan-laporan tidak wajar kita salahkan pihak lain sebab kita juga bertanggungjawab.
3. PAS dan Pakatan sangat-sangat berhajatkan untuk terus memperbaikki "Persepsi" rakyat dan pengundi bahawa Muafakat Politik Pakatan adalah mantap dan matang, bersedia memikul tugasan menjadi Pemerintahan di peringkat Persekutuan bagi membawa Negara ini ke garis prestasi yang lebih berdayasaing, makmur dan sejahtera.  Keutuhan dan kemantapan ukhuwwah dalam saff yang menjadi asset dan anasir kekuatan utama dalam jamaah dan parti telah sedikit terjejas dalam pergolakan mutakhir ini.
Seminar Politik Memperkasa Parti dengan ini merakamkan bahawa:
1. Peri-pentingnya PAS menyerlahkan keupayaan satu kepimpinan parti yang bijak, kompeten dan matang dalam mengurus perbedaan dalam parti dalam semangat musyawwarah memlalui mekanisme parti secara berkesan.
2. Pimpinan tertinggi parti wajar melaksanakan tugasan utama pimpinan sebagai 'ta alluf al-quluub' yakni mempertautkan ahli-ahli dalam saff yang kukuh.
3. PAS wajar mengingatkan kepada kepimpinan negeri yang memerintah kerajaan negeri, ahli-ahli EXCOnya yang menganggotai kerajaan negeri-negeri Pakatan yang lain supaya senantiasa memelihara semangat muafakat politik Pakatan dengan tidak melakukan sesuatu yang boleh dipersepsi sebagai menjejaskan dan memudharatkan keutuhan kerajaan negeri.
4. PAS wajar segera mempertegaskan kepada semua peringkat keahlian dari kepimpinan tertinggi sehingga ke akar umbi bahawa telah dikunci (dengan ketat) segala pintu-pintu perbincangan dalam parti tentang agenda "Kerajaan Perpaduan".
Seminar Politik Memperkasakan Parti mengesyorkan pimpinan tertinggi parti untuk: 
1. Terus memperkukuhkan Pakatan dan meningkatkan persiapan untuk mengahadapi PRU ke-13 dengan sentiasa proaktif dalam memudahkan Pakatan melaksanakan serta menguruskan urusan kerajaan-kerajaan Pakatan dengan penuh keikhlasaan serta semangat setiakawan yang tinggi.
2. Kepimpinan Kawasan yang memilikki penduduk-pengundi bukan-Islam yang ramai supaya bertindak dengan lebih agresif untuk mengaktifkan Kelab-kelab Penyokong PAS di kawasan masing-masing.
3. Memantapkan rumusan pendirian-pendirian parti berdasarkan maklumat dan penyelidikan (informasi), kemudian menurunkan dan menyalurkan kesemua ini dalam pengarahan yang jelas dan berkesan sehingga ke akar umbi keahlian parti di semua kawasan dan cawangan di seluruh negara.
4. Membuat pengarahan yang jelas kepada Dewan Pemuda dan Nisa’ dengan KPIsnya, supaya segmen pengundi muda yang sedikit terjejas terhadap PAS mutakhir ini, dikembalikan keyakinan dan sokongan mereka kepada PAS. Juga dipertegaskan pentingnya untuk memugarkan kegiatan Unit ‘Amal dengan mempraktikkan modul yang telah sedia ada.
5. Membuat satu "Pelan Tindakan" bagi menghadapi PRU ke-13, bagi memperkukuhkan sokongan yang sedia ada di kalangan orang Islam-Melayu dan memuatkan satu ‘Roadshow Nasional’ bagi menerangkan tema “Pas For All” atau PAS untuk Semua” bagi melebarkan tapak sokongan merentasi semua agama, kaum dan budaya.

Resolusi Seminar Politik Memperkasakan Parti
7 November 2009, 19 Zulkaedah 1430H.

Proses Pendaftaran Sedang Berjalan, Pakatan Rakyat Sedia MenungguSetelah selamat memulakan langkah pertama mendaftarkan Pakatan Rakyat sebagai gabungan barisan parti alternatif, penyelaras penubuhan Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim berkata, kini masanya untuk semua pihak bersabar menunggu pemprosesan tersebut berjalan. " Kita telah hantar kepada pejabat Pendaftar Pertubuhan. Kita tunggulah untuk satu bulan, dua bulan tiga bulan, begitu lah agaknya" katanya ketika dihubungi Tv Selangor.
Menurut Zaid lagi, konvensyen Pakatan Rakyat yang akan berlangsung pada bulan hadapan tidak akan terjejas sekiranya belum mendapatkan keputusan dari Pendaftar Pertubuhan berkenaan status pendaftaran gagasan itu.
" Konvensyen itu kita tidak perlukan keputusan tersebut. Tapi kalau dapat awal, Alhamdulillah. Pejabat pendaftar itu buat bukan atas arahan kita. Kalau selepas itu pun tidak apa. Konvensyen itu untuk bincang dasar jadi boleh lah kita teruskan" ujarnya lagi.
Malah menurutnya lagi, Pakatan Rakyat tidak akan menggesa Pendaftar Pertubuhan menyegerakan permohonan Pakatan Rakyat kerana memahami proses pendaftaran memerlukan masa yang agak lama.
" Dalam masa sebulan ini memang agak susah untuk mereka proses. Lazimnya proses pertubuhan ini dua tiga bulan juga".
Pendaftaran Pakatan Rakyat sebagai gabungan rasmi merupakan satu langkah susulan daripada perikatan tidak rasmi pada 1 April tahun lalu.
Pakatan Rakyat kini berjaya memerintah Selangor, Kedah, Kelantan dan Pulau Pinang. Malah turut menubuhkan kerajaan negeri di Perak sebelum UMNO-BN melancarkan rampasan kuasa awal tahun ini.

Ramal PRU-13 2010, PAS rangka pelan kemenangan


PETALING JAYA, Nov 8 — PAS sudah turun padang untuk memulakan segera usaha merangka pelan tindakan kemenangan dengan meramalkan kemungkinan pilihan raya umum (PRU) ke-13 akan diadakan tahun depan.
Malah, PAS juga mahu menyediakan pelan tindakan kemenangan itu untuk dibentangkan bersama pada konvensyen khas Pakatan Rakyat dijadual bulan depan, kata ahli jawatankuasa pusat PAS, Dr Dzulkefly Ahmad.
“Selaras dengan resolusi semalam, kami akan menyediakan pelan tindakan kemenangan. Secara mental kami juga hendak membuat persiapan menjelang konvensyen Pakatan Rakyat.
“Usaha ini juga akan diberi penekanan oleh Pakatan Rakyat dengan menyediakan pelan tindakan lebih besar tetapi PAS juga mahu membuat rangka persediaan ke arah itu,” kata bekas pengarah Pusat Penyelidikan PAS ini ketika mengulas hasil seminar politik parti itu semalam.
PAS juga dijangka akan mengadakan “retreat” jawatankuasa pusat awal tahun depan bagi membincangkan resolusi seminar politik semalam.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Kuala Selangor memberitahu, pelan tindakan itu akan memfokus dua sasaran iaitu mengekalkan penyokong tegar dari kalangan pengundi beragama Islam dan menarik sokongan bukan Islam dengan memperkukuhkan Kelab Penyokong PAS.
Seminar politik semalam meluluskan lima resolusi iaitu memperkukuhkan Pakatan Rakyat dan mempertingkatkan persiapan menghadapi pilihan raya umum ke-13, meningkatkan sokongan bukan Islam dengan menubuhkan sayap Kelab Penyokong PAS dan memantapkan pendirian parti berdasarkan maklumat, informasi serta menguatkan parti peringkat akar umbi di seluruh negara.
Dua resolusi lain ialah menarik sokongan golongan muda terhadap PAS dan menyediakan pelan tindakan antaranya menguatkan kempen nasional bertemakan PAS Untuk Semua.
PAS mengadakan seminar politik bagi mengantikan Muktamar Agung Khas (EGM) yang disyorkan oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam usaha mengembalikan keyakinan orang ramai terhadap parti itu.
Salah satu hasil kajian pemerhati politik yang dibentangkan semalam menunjukkan sokongan golongan muda terhadap PAS kini semakin merosot.
Laporan itu memetik kajian pensyarah pengajian media Universiti Malaya Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah yang mendapati 70 peratus golongan muda yang percaya pentadbiran PAS sangat baik ketika pilihan raya umum ke-12, kini berubah pantas.
Kajian itu juga menyebut perubahan ketara berlaku di kalangan golongan yang berusia 21 hingga 30 tahun dan golongan pertengahan antara 31 dan 40 tahun.
Ketika ditanya apakah PAS meramalkan kemungkinan PRU Ke-13 akan diadakan tahun depan, DZulkefly tidak menolak kemungkinan itu.
“Ya... jika gagasan 1 Malaysia yang digerakkan oleh (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib (Tun Razak) berjalan dengan baik. Malah, Najib juga mengatakan bahawa sokongan orang-orang India sudah mula kembali (kepada Barisan Nasional). Begitu juga sokongan orang Cina dan orang Melayu.
“Cuma satu perkara yang menghalang ialah soal ekonomi,” kata beliau sambil menambah, Najib selaku Pengerusi BN akan memerlukan mandat sendiri untuk menerajui kerajaan.
Mandat semasa akan berakhir April 2013.
Najib yang baru sahaja membentangkan cadangan Belanjawan 2010 akan mengemukakan Rancangan Malaysia Ke-10 (2011-2015) tahun depan.
Dalam pada itu, Nik Aziz yang dipetik Bernama berkata, cadangan beliau untuk mengadakan EGM adalah bagi menyampaikan mesej bahawa sokongan terhadap parti itu kini semakin berkurangan.
Beliau berkata, walaupun diganti dengan seminar tetapi matlamat asal untuk menyampaikan mesej itu kepada anggota parti sudah tercapai dan kini terserah kepada mereka untuk menentukannya.
“Itulah sebabnya, saya nak gerakkan supaya diadakan EGM atau seminar kerana kedua-dua itu telah cukup untuk disampaikan kepada anggota.
“Bagi saya EGM tak apa, seminar tak apa, (yang penting) mesej saya telah sampai, terpulang kepada ahli-ahli untuk menggunakannya atau tidak,” kata beliau di Kota Bahru.

PAS parti dominan jika laksana saranan seminar

Ali Hashim   
PULAU PINANG, 8 Nov: Exco Pemuda PAS Pusat, Mohd Sany Hamzan optimis PAS akan menjadi sebuah parti dominan bagi menggantikan Umno dan Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya umum ke-13 yang akan datang.

Menurut beliau lagi Seminar Memperkasakan PAS yang telah diadakan baru-baru ini harus dilihat sebagai satu tindakan yang baik bagi memperkasakan parti dan memperbetulkan kepincangan dan kekhilafan yang ada.
Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Selangor berkata, pandangan yang diberikan oleh dua tokoh akademik seperti Dr.Aziz Bari dan Dr.Abu Hassan Hasbullah harus dijadikan sebagai titik tolak untuk kepimpinan PAS muhasabah diri dan melihat kekurangan yang ada bagi memperbaiki keadaan supaya apa yang dihasratkan untuk menjadikan PAS sebagai parti dominan selepas Umno dan BN itu menjadi realiti.

"Seminar ini juga adalah keterbukaan dimana terdapat ruang yang luas untuk memperkatakan apa sahaja yang dilihat mampu dan boleh diperbaiki untuk kebaikan bersama," katanya.

Bagi beliau, PAS juga dilihat oleh rakyat sebagai salah sebuah parti yang akan menjadi pemangkin kepada mereka dalam mencapai aspirasi kehidupan yang sejahtera sekiranya Umno dan BN itu tidak lagi menjadi pilihan mereka.

"PAS bukan sebuah parti yang melampau atau ekstrim. Pandangan dan pendapat yang berbeza bukan satu platform kearah perpecahan sepertimana yang didakwa oleh sesetengah pihak. Ia juga berlaku dalam BN dan Umno serta parti komponen mereka. Oleh kerana itu saya optimis kecelaruan yang berlaku ini hanyalah bersifat sementara dan tidak akan menggugat kesepaduan yang telah sedia ada dalam PAS."

Beliau berkata demikian selepas merasmikan pertandingan futsal terbuka bagi merebut Piala Ketua Pemuda PAS Malaysia peringkat negeri Pulau Pinang yang telah diadakan di Safira Sport Planet, Seberang Jaya baru-baru ini.

Habis Hujah, Guna Fitnah!SAYA malu apabila ‘orang agama’ bertindak secara terbuka ‘seakan’ menghalang perkembangan Islam. Saya sedih apabila senjata kuasa digunakan untuk ‘memerangi’ golongan agama.
Di kala umat sedang kehausan ilmu dan bimbingan, lalu diletakkan seribu halangan untuk insan muslim menyebarkan dakwah. Saya berfikir betapa sukar hendak menunaikan arahan Nabi s.a.w: “Sampaikan daripadaku walaupun satu ayat” (Riwayat al-Bukhari).
Nampaknya hadis ini tidaklah dapat ditunaikan oleh kebanyakan orang jika seseorang tidak boleh memberikan nasihat agama melainkan selepas mendapat tauliah.
Saya sedang berfikir apa akan jadi jika perkara ini dikuatkuasakan kepada guru-guru yang mengajar dalam kelas di sekolah-sekolah, pensyarah-pensyarah universiti, penceramah-penceramah motivasi yang ingin memasukkan nilai-nilai Islam dalam pengajaran mereka.
Bahkan sukarelawan-sukarelawan yang ingin menyampaikan nasihat agama seperti jamaah tabligh juga akan terkena tempiasnya. Di kala yang sama, kita bising jika ada gerakan missionary agama lain, tetapi sesama muslimlah jua yang membelenggu tangan pendakwah mereka dengan berbagai peraturan yang memberikan mudarat lebih banyak daripada maslahat.
Saya tidak menafikan kemungkinan perkara tauliah ini boleh dikuatkuasakan di bawah siyasah syar’iyyah (politik islami) yang bertujuan untuk kemaslahatan umat. Namun apabila ia dikuatkuasakan untuk kepentingan kelompok tertentu, maka tujuannya menjadi rosak. Sepatutnya mereka yang sudah mempunyai sijil pengajian Islam yang sah dari institusi-institusi pengajian Islam yang diiktiraf dianggap sebagai berkelayakan.
Apatahlagi jika mereka pensyarah pengajian Islam di universiti-universiti. Seorang muslim juga boleh menyampaikan ucapan kepada masyarakat melalui unsur-unsur agama dengan kadar yang difahaminya. Tidak perlulah setiap orang yang hendak memperkatakan tentang Islam dikehendaki mendapatkan tauliah.
Berapa kerat manusia yang ada tauliah kalau begitu. Maka hanya berapa kerat manusia sahajalah yang boleh menyampaikan nasihat agama dalam ucapan-ucapan mereka dalam negara ini.
Jika pun tauliah hendak diwajibkan, wajibkan kepada mereka yang langsung tiada sijil pengajian Islam rasmi tetapi ingin mengajar bab-bab khusus dalam disiplin ilmu seperti mengajar khusus akidah, hadis, tafsir, fekah dan seumpamanya.
Bidang-bidang ini memerlukan kepakaran, seseorang yang ingin mengajarnya padahal dia tidak pernah menjalani pengajian formal mengenainya, perlulah diuji. Di sini mungkin sistem tauliah boleh berfungsi.
Amatlah dukacita, di kala umat kahausan ilmu, golongan muda tercari-cari, isu-isu agama makin banyak yang belum terjawab, penularan pemikiran yang salah merebak dengan pantas dalam era globalisasi, unsur-unsur pengajaran yang bercanggah dengan ajaran tersebar di sana-sini, tiba-tiba di kala itu dihalang golongan pendakwah dan mereka yang mempunyai pengajian Islam untuk menyampai ilmu atau memberi nasihat agama di ‘mana saja’ melainkan dengan tauliah.
Sudahlah ramai ilmuwan dihalang dari bercakap dalam masjid dan surau hanya kerana isu tauliah yang sebahagian mereka berulang kali memohonnya tetapi tidak dapat, di tempat lain pun di haling.
Tidakkah pernah pihak-pihak berkenaan terkenangkan ayat Allah: (maksudnya): "Dan siapakah yang lebih zalim dari mereka yang menghalangi masjid-masjid Allah untuk disebutkan nama Allah di dalamnya, dan dia berusaha pula untuk meruntuhkan masjid-masjid itu? Mereka yang demikian, tidak sepatutnya masuk ke dalam masjid-masjid itu melainkan dalam keadaan mereka yang takutkan Allah. Mereka (dengan perbuatan itu) akan beroleh kehinaan di dunia, dan di akhirat kelak mereka mendapat azab seksa yang amat besar”. (Surah al-Baqarah ayat 114).
Kata al-Imam as-Syaukani dalam tafsirnya Fath al-Qadir: “Yang dimaksudkan dengan menghalang masjid-masjid Allah untuk disebut nama Allah dalamnya ialah menghalang sesiapa mendatanginya untuk solat, tilawah, zikir dan pengajian. Sementara maksud berusaha merobohkannya ialah berusaha untuk membinasakannya dan merosakkan bangunannya.
Ia boleh juga membawa maksud mematikan fungsinya berkaitan ketaatan kepada Allah yang ditetapkan untuknya...juga merangkumi setiap perkara yang menghalang tujuan pembinaan masjid, seperti mempelajari ilmu dan mengajarkannya, duduk iktikaf dan menunggu solat” (1/144, Beirut: Dar al-Khair).
Senjata Fitnah
Minggu lepas saya telah sebut tentang senjata fitnah ini. Memang sejak dahulu, ada kelompok yang apabila sahaja melihat atau mendengar tentang idea-dea pembaharuan terus sahaja dilebelkan wahabi.
Senjata ini telah dihalakan kepada Prof Hamka, Za’ba, Syed Syeikh al-Hadi dan ramai lagi. Senjata fitnah jugalah dikenakan oleh sesetengah kelompok agama kepada tokoh-tokoh reformis sepanjang sejarah. Bak kata orang ‘apabila habis perkakas hujah, lalu dipakai perkakas fitnah’. Apakah itu wahabi? Ia masih lagi misteri.
Orang seperti saya bukan susah hendak cari kesesatan pemikiran jika ada. Saya bukan insan yang ghaib bersembunyi, saya ada tulisan, ada buku, ada siaran media elektronik dan berbagai lagi yang pemikiran saya boleh disiasat menerusi ucapan dan tulisan.
Mengapa membuat tuduhan tanpa mendatangkan bukti?!! Saya teringat kata-kata Prof Hamka menjawab sikap suka memfitnah ini, katanya: “Bersama dengan penghinaan kepada Wahabi, diperbuat pula buku-buku yang memburukkan as-Sayyid Jamaluddin al-Afghani, dan as-Syeikh Muhammad Abduh, dan al-Sayyid Rasyid Ridha. Yang sangat bersemangat membuat buku demikian ialah al-Syeikh Yusuf bin Ismail al-Nabahani yang menjadi kadi di mahkamah Beirut dalam Kerajaan Turki.
Bukunya ‘Shawahidul haq’ penuh dengan kata-kata yang penuh dengan fitnah dan penghinaan…kitab-kitab seperti inilah yang sampai ke tangan kaum-tua. Oleh kerana mereka biasa dengan taklid tidaklah mereka mahu membaca pula kitab-kitab lain yang menerangkan pokok-pokok pendirian yang sebenar daripada orang yang dihina dan dicela itu.
Syeikh Yusuf al-Nabahani menyatakan bahawa as-Sayyid Jamaluddin dan Syeikh Muhammad Abduh tatkala mati terjulur lidah! Maka lekatlah kata-kata ini pada seluruh pembaca kitabnya. Syeikh Nabhani tidak sanggup menerangkan apakah kesalahan beliau-beliau itu, melainkan membuat fitnah yang tidak-tidak.
Sampai as-Sayyid Rasyid Ridha dikatakan sama dengan Abu Jahal. Sehingga orang yang otaknya telah beku dan fikirannya tidak jalan, telah percaya kepada fitnah yang dibawa oleh al-Nabhani itu.
Oleh kerana ulama yang mula-mula melepaskan tauhid Islam yang suci daripada khurafat dan bidaah mutasawwifin (kelompok sufi-pen) ialah Syeikhul Islam Ibnu Taimiyyah dan muridnya-muridnya Ibnu Qayyim maka beliau-beliau inipun tidak pula lepas daripada serangan.
Segala kata yang bukan-bukan pula yang diperbuat atas diri beliau-beliau itu. Memang apabila orang kehabisan hujah dan alasan, mereka pun kembali memakai perkakas fitnah. Dan inilah yang menyebabkan berpecah-belah umat Islam, berkaum tua berkaum muda”. (Prof Hamka, Teguran Suci dan Jujur Terhadap Mufti Johor, m.s 76).
Saya amat terkejut apabila semalam Utusan menyiarkan temubual dengan seorang wakil JAIS yang menyatakan antara kesalahan akidah kelompok wahabi ialah pembahagian perbincangan tauhid kepada tiga; tauhid rububiyyah, uluhiyyah, asma dan sifat.
Inilah yang dianggap kesalahan akidah puak ini. Wakil JAIS itu barangkali lupa; perbahasan tauhid seperti ini dipakai dalam pendidikan sekolah dan universiti tempatan. Bahkan inilah yang dipakai dalam ratusan universiti di dunia Islam, di Arab Saudi, Jordan, Kuwait, Qatar, Mesir dan berbagai negara lagi.
Separuh umat Islam Indonesia dan separuh umat Islam di selatan Thai. Apakah mereka ini semuanya wahabi dan sesat?! Dengan itu, inilah kes sesat-menyesat yang terbesar dalam sejarah umat Islam. Amat malanglah, jika umat Islam berbalah disebabkan kedengkian dan hasad lalu pergi ke daerah sesat-menyesat seperti ini.
Namun, apa boleh buat, nasib yang sama menimba insan yang jauh lebih mulia, Nabi Muhammad s.a.w, daripada seorang yang digelar al-Amin, lalu dipanggil tukang sihir dan gila. Ini semua akibat dari tidak mampu bersaing di pasaran pemikiran.
Padahal, dalam dunia yang terbuka, biarlah setiap pihak memasarkan pemikiran mereka secara ilmiah dan adil. Masyarakat sudah matang, biar mereka menilai. Selagi pemikiran itu tidak menghina Allah dan rasulNya, biarlah ilmu bersaing dengan ilmu. Bukan ilmu bersaing dengan kuasa, tetapi bersaing dengan hujah. Namun, bak kita kata tadi, apabila habis perkakas hujah, ada yang guna perkakas fitnah.

Jawatankuasa Disiplin PAS tak akan siasat semua yang disenaraikan oleh Nik Aziz
PETALING JAYA: Jawatankuasa Disiplin PAS tidak akan menyiasat semua pimpinan pusat parti itu yang disenaraikan sebagai 'pemimpin bermasalah' oleh Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam blog beliau bulan lalu.
Pengerusinya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, pemimpin-pemimpin berkenaan tidak perlu disiasat kerana tiada sebarang pertuduhan terhadap mereka.
"Kita tak perlu nak siasat semua, tak ada pertuduhan... tak perlulah nak siasat," katanya kepada mStar Online.
Beliau berkata demikian bagi mengulas gesaan beberapa perwakilan yang menghadiri Seminar Memperkasakan Parti itu semalam yang mempertikaikan keputusan Jawatankuasa Pusat parti yang hanya mengarahkan siasatan dijalankan ke atas PAS Selangor.
Nik Aziz ketika menulis dalam blognya telah menyebut tentang 'dua tiga kerat' pemimpin bermasalah termasuk menyebut nama Presiden, Datuk Seri Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden, Nasharuddin Mat Isa; Setiausaha Agung, Datuk Mustafa Ali dan Datuk Dr Hassan Ali yang merupakan Pesuruhjaya PAS Selangor.
Mereka ini disifatkannya sebagai pro-Umno.
Bagaimanapun Tun Ibrahim berkata, pihaknya tidak menerima sebarang pertuduhan bagi pemimpin-pemimpin lain yang disebutkan itu kecuali Hassan yang kini diperingkat siasatan.
Dalam mesyuarat khas PAS yang diadakan pada 28 Oktober lalu keputusan telah diambil agar Jawatankuasa Disiplin menjalankan siasatan ke atas PAS Selangor.
"Mesyuarat hanya putuskan untuk kita siasat PAS Selangor, kita bersikap adil, bukan untuk melindungi mana-mana pihak," katanya.

Cara PAS membawa diri ke alaf baru
SETELAH BERAKHIRNYA apa yang dipanggil Seminar Memperkasakan Parti semalam, PAS kini nampaknya berazam untuk memperbaiki dirinya demi untuk menjadi sebuah 'parti untuk semua'.
Natijah ini sebenarnya terserlah daripada awal lagi. Soal capai atau tidak itu soal lain. Mari kita lihat kemungkinan-kemungkinannya ke arah itu.
Pertama, belum pernah dalam sejarah parti itu, satu seminar untuk melihat kelemahan diri diadakan dalam suasana yang begitu terbuka sebagaimana yang ditunjukkan melalui seminar itu.
Saya katakan terbuka kerana seminar itu turut dihadiri wakil-wakil media tanpa ada unsur-unsur saringan terlebih dahulu.
Kedua, PAS menjemput dua orang ahli akademik yang dari segi keanggotaannya tiada kaitan langsung dengan mereka untuk membentangkan kertas kerja mengenai kemajuan dan kelemahan PAS walaupun kehadiran Aziz Bari lebih kepada untuk menjawab atau mempertahankan tulisan beliau sehingga mengundang kepada kontroversi kritikan pedas Nik Aziz Nik Mat yang selepas itu pula mendorong kepada terhasilnya seminar berkenaan.
PAS yang seperti ini tidak akan kelihatan di era 1980an mahupun 1990an.
Malah PAS diera 1980an masih dengan slogan 'Bakar Wartawan' atau 'bakar suratkhabar'.
Tapi kali ini, PAS bukan sahaja membuka pintunya kepada kritikan luar malah mengizinkan pihak media mendengar kandungan kritikan tersebut.
Jadi cara PAS membawa dirinya ke alaf baru ini serta keputusan sebulat suara bagi meluluskan lima resolusi yang dicapai pada seminar berkenaan pada dasarnya menggambarkan bahawa segala kekalutan yang berlaku dalam PAS sejak akhir-akhir ini berjaya diselesaikan secara terbuka dan melalui kaedah musyawarah.
Pendek kata, PAS ingin menunjukkan kepada dunia bahawa ia benar-benar serius dalam menawarkan alternatif kepada rakyat Malaysia melalui dasar-dasar keterbukaan yang sedang ditunjukkannya masa kini.
Syabas PAS dan moga-moga apa yang ditunjukkannya ini tidak bermaksud satu gimik politik.
Bagaimanapun, apa yang diperkatakan ini hanyalah satu sudut pandang dari kacamata orang luar.
Seperkara lagi yang kelihatannya agak nyata hasil daripada seminar itu ialah betapa para perwakilan ke Seminar itu tidak lagi bersedia untuk duduk berbincang secara serius dengan UMNO berhubung kerajaan perpaduan.
Peluang mengikuti keseluruhan perjalan seminar berkenaan semalam menimbulkan satu persepsi bahawa pada dasarnya pemimpin dan ahli peringkat akar umbi sememangnya menolak idea kerjasama tersebut.
Rata-rata perwakilan yang mengambil bahagian dalam sesi perbahasan melahirkan persepsi yang negatif ke atas apa jua usaha sama ada yang tersirat mahupun tersurat berhubung cubaan menjalinkan kerjasama dengan Umno dan BN.
Dan menyedari akan sentimen inilah maka diakhir seminar itu, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terpaksa untuk kali yang terakhirnya menegaskan bahawa isu kerajaan perpaduan sudah berakhir dan parti itu menetapkan pendirian bahawa PAS akan terus bersama Pakatan Rakyat 'dalam ribut mahupun dalam tenang'.
Malah Abdul Hadi juga memberi jaminan bahawa selepas berakhirnya seminar politik yang pertama kali dianjurkan itu, tidak akan ada lagi mana-mana pemimpin atau ahli parti itu yang akan membangkitkan lagi isu berkenaan yang dianggap telah menjadi punca berlakunya konflik dalaman PAS.
"Tak mungkin dibangkitkan lagi (isu kerajaan perpaduan), ia dah tutup... ini pendirian PAS, pendirian Pakatan Rakyat," katanya dalam sidang media di Markas Tarbiyah Pusat parti itu di Taman Melewar di sini sejurus selepas selesainya seminar berkenaan.
Nampaknya dari sudut ini, ketetapan PAS sudah jelas bahawa mereka menolak secara total sebarang kerjasama dengan Umno dan BN dan berikrar akan terus bersama Pakatan Rakyat yang turut dianggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.
Dan PAS tidak mahu lagi isu ini menghantui mereka dan menghambat mereka buat selama-lamanya. Ia perlu dihentikan sekarang sebelum perpecahan terus berlaku di kalangan mereka sendiri. Hadi menyedari risiko politik itu dan beliau akur dengan kehendak akar umbi.
Namun begitu pada sudut yang lain pula, seminar itu turut memperlihatkan bahawa keputusan untuk 'menutup buku perpaduan' dengan UMNO tidak juga bermakna mereka memberi 'blank cheque' kepada pucuk pimpinan melakukan apa sahaja dengan Pakatan Rakyat.
Ini kerana masih terdapat suara-suara yang mempertikaikan batas kerjasama yang terjalin antara PAS dan parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat.
Secara rawak memang dapat dirumuskan bahawa ada dikalangan ahli PAS sendiri tidak merestui jika PAS bergabung secara rasmi bersama Pakatan Rakyat apatah lagi menggunakan satu simbol parti mewakili pakatan itu.
Jika inilah sentimennya, usaha ke arah membentuk satu pakatan sepertimana BN yang kini sedang diusahakan oleh Zaid Ibrahim bukanlah satu pelayaran yang mudah.
Ini dapat dilihat daripada gesaan para peserta seminar yang mendesak agar pucuk pimpinan parti menggariskan batas persempadanan kerjasama yang hendak dijalinkan itu jika ianya menjadi realiti.
Malah gesaan sedemikian juga selari dengan hasil kajian yang dibentangkan oleh ahli akademik, Dr Abu Hassan Hasbullah yang hadir sebagai salah seorang ahli panel seminar itu.
Menerusi kajiannya yang bertajuk "Kajian Mikro Kepercayaan Politik di Malaysia Dari Persepsi Pola Kepercayaan Untuk PRU ke 13 akan datang", Abu Hassan berkata sebilangan besar responden di kalangan golongan muda mahu PAS bertindak sebagai ahli bersekutu sahaja.
Dan Abdul Hadi dalam responnya kepada soal membentuk pakatan pembangkang yang lebih terikat sebagai satu pasukan menegaskan PAS sebagai satu badan politik mahu tidak mahu perlu memainkan peranan yang lebih aktif dalam Pakatan Rakyat untuk memimpin rakyat ke arah perubahan.
Pada masa yang sama, Hadi berkata, persefahaman yang akan diwujudkan itu akan dilakukan tanpa mengorbankan dasar yang diperjuangkan PAS.
Dalam erti kata yang lain, ada sedikit kusyen politik di situ. Maknanya Hadi berhati-hati. Jika pakatan yang hendak dibentuk itu tidak jadi realiti ia bukan disebabkan oleh ketidaksepakatan pembangkang tetapi kerana PAS sejak awal-awal lagi telah berdiri teguh bahawa ia tidak bersedia mengadaikan dasarnya hanya kerana keperluan sebuah pakatan sepertimana BN.
PAS juga menurutnya adalah sebuah parti yang mampu untuk berdiri di atas kaki sendiri. Tapi kenyataan ini lebih menjurus kepada ego Hadi dan ego PAS. Tidak lebih dari itu.
Tetapi apabila ego itu berlalu, maka Hadi pun terus berkata; "PAS bukan sahaja perlu memperkukuhkan kekuatan bagi memenangi undi di kalangan pengundi Islam namun dalam masa yang sama perlu lebih berusaha untuk meraih undi penyokong bukan Islam."
Soal keperluan kepada undi bukan Islam itu bukan ego tapi Hadi yang kembali berpijak kepada dunia realiti.
"Dalam masa yang sama kita hendaklah mendapatkan undi bukan Islam sebanyak mungkin kerana inilah pendekatan politik yang sebenarnya, asalkan kita mempelihara, akidah dan menjaga sempadan," katanya.
Dan berpijak di bumi yang nyata ini akhirnya diterjemahkan dalam bentuk resolusi yang dicapai semalam iaitu untuk meningkatkan sokongan bukan Muslim dengan bertindak aktif menubuhkan Kelab Penyokong Pas di kawasan masing-masing serta membuat pelan tindakan antaranya menguatkan kempen nasional bertemakan 'PAS Untuk Semua'.
Walaupun pada akhirnya tidak semua yang akan setuju dengan dasar PAS tetapi keazamannya untuk menjadi parti untuk semua adalah satu langkah yang berani; --- berani kerana berazam untuk menjadi parti untuk semua tanpa bersedia mengorbankan dasarnya.
Selamat Maju Jaya PAS...

Dari Mana BN Bawa Masuk Duit RM1.1 Trilion?UMNO/BN akan meminda sekurang-kurangnya tujuh Rang Undang-undang pada sidang Parlimen bagi menjaga kepentingan periuk nasi parti itu. Tujuan utama adalah umtuk membawa RM1.1 trilion yang disimpan secara sulit di luar negara untuk memastikan kemenangannya pada beberapa pilihan raya akan datang.
Alah difahamkan dana lumayan itu akan diguna buat kali pertama bagi membiayai kempen UMNO/BN pada pilihan raya negeri Perak yang dijangkakan akan berlaku tidak lama lagi dan pilihan raya negeri Sarawak selain Pilihan Raya Umum ke-13.
Pindaan Rang Undang-undang itu akan member laluan untuk membawa masuk wang yang dikaut oleh BN sejak lebih 30 tahun lalu menerusi pemberian projek mega dan penswastaan kepada kroni dan syarikat terpilih. Jumlah keseluruhan dana itu dianggarkan RM1.1 trilion yang disorok dalam akaun-akaun sulit di pusat-pusat kewangan di seluruh dunia.
Bagi membawa dana itu masuk secara halal, perbahasan Rang Undang-undang di Parlimen itu disegerakan, melangkaui sebanyak lima Rang Undang-undang yang sepatutnya dibahas terlebih dahulu. Jika akta itu tidak dipinda di Parlimen, tindakan boleh diambil oleh Bank Negara di bawah Akta Pencegahan Pengurupan Wang Haram 2001.
Tindakan itu adalah untuk membiayai perancangan UMNO/BN untuk menebus kekalahan teruk kepada Pakatan Rakyat pada pilihan raya umum yang lalu. Dana RM1.1 trilion diletakkan di luar negara dalam bentuk simpanan akaun peribadi dan tetap, tabung amanah, yayasan, pelaburan hartanah, syarikat usahasama kerajaan dan negara luar organisasi bukan kerajaan.
Adakah rakyat sedar dengan tindakan kerajaan UMNO/BN ini? Itulah kenapa kes rasuah UMNO/BN tidak dapat dibendung.
Di bawah ini adalah akta-akta yang akan dipinda di Parlimen demi kepentigan UMNO/BN:
· Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007
· Akta Cukai Aktiviti Perniagaan 2007
· Akta Amanah Luar Pesisir Labuan 1996
· Akta Perkongsian Terhad dan Perkongsian Liabiliti Terhad Labuan 2009
· Akta Perkhidmatan Kewangan dan Sekuriti Islam Labuan 2009
· Akta Syarikat Luar Pesisir 1990
· Akta Perkhidmatan Kewangan Luar Pesisir 1990

Awang Adek: Syukur dapat wang ihsan, Kelantan tiada hak tuntut...!!! Rakyat Kelantan mesti merasa malu dan aib dengan barua UMNO@BN sekor ni...!!! Nyahkan dia dari Kelantan...??? Pengkianat ....!!!


PETALING JAYA, Nov 8 — Kelantan harus “berterima kasih dan bersyukur” dengan pemberian wang ihsan petroleum daripada kerajaan persekutuan yang diumumkan Perdana Menteri awal minggu ini, kata Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Dr. Awang Adek Hussin.
Oleh itu katanya, “harapan saya, pertama, kita berterima kasih dan bersyukur kerana ini rezeki daripada Allah SWT.”
“Keduanya, kita manfaat sepenuhnya rezeki ini dengan melaksanakan program-program dengan baik dan telus serta penuh keprihatinan untuk rakyat yang memerlukan. Kita akan membantu rakyat sekurang-kurangnya keadaan rakyat Kelantan akan menjadi bertambah baik,” kata beliau yang juga Timbalan Menteri Kewangan dalam temu bual Mingguan Malaysia hari ini.
Pemimpin-pemimpin Kelantan masih mempertahankan hak mereka untuk mendapatkan royalti daripada hasil petroleum, bukannya wang ihsan yang diumumkan di Parlimen.
Terengganu juga pernah diberikan wang ihsan selepas ia ditawan PAS pada pilihan raya umum 1999.
Awang Adek menambah, PAS khususnya kepimpinan negeri itu tidak perlu mempertikaikan keputusan diumumkan Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak, sebaliknya pihak berkenaan boleh lihat ketelusannya apabila wang ihsan itu disalurkan nanti.
“Jadi janganlah dipolitikkan isu wang ihsan ini seolah-olah ia hak kerajaan PAS dan oleh kerana rakyat Kelantan menyokong PAS, maka mereka perlu menolak wang ihsan.
“Bagi saya itu perbuatan tidak elok, sepatutnya kita bersyukur kerana diberi peruntukan yang bukan hak kita,” katanya sambil menambah, soal ketelusan tidak perlulah ditimbulkan.
“... tunggulah bila wang itu sudah disalurkan nanti, semua pihak boleh lihat ke mana ia diperuntukkan. Setakat ini saya belum lihat mana-mana projek yang dilaksanakan oleh JPP (Jabatan Pembangunan Persekutuan) dipertikaikan,” katanya lagi.
Awang Adek juga berhujah pemberian wang ihsan merupakan satu keuntungan kepada rakyat Kelantan memandangkan hanya Terengganu yang banyak mendapat wang ihsan pada masa lalu sehingga kadang-kadang negeri itu terpaksa “minta tolong kerajaan persekutuan supaya diberi sedikit wang itu untuk membantu Kelantan.”
“Ia bertujuan bagi membolehkan kita melaksanakan program-program bagi mengatasi kemiskinan. Oleh itu apabila diumumkan Kelantan juga akan mendapat sejumlah wang ihsan kita berasa cukup bersyukur. Ia akan membolehkan program-program membasmi kemiskinan dan kemasyarakatan dapat dipertingkatkan.
“Sebagai orang Kelantan, saya mengucapkan terima kasih kepada Najib, kerajaan dan Petronas yang mengambil keputusan itu. Kita melihat pemberian wang ihsan ini sebagai keprihatinan Perdana Menteri kerana kalau dikaji dari segi undang-undang, Kelantan tidak ada hak untuk menuntutnya,” katanya lagi.
Jelas Awang Adek, beliau tidak nampak apa perbezaan ketara antara royalti dan wang ihsan.
“Cuma saya nampak kerajaan negeri kalau boleh mahu wang itu diserahkan kepada mereka supaya mereka boleh menguruskannya.
“Maka digunakanlah takrifan royalti kerana ia seolah-olah hak negeri, itulah sebenarnya matlamat mereka. Saya lihat Najib selaku Perdana Menteri telah menjawab di Parlimen berdasarkan kepada fakta undang-undang,” ujar beliau.
Dari segi perundangan, katanya, apabila kerajaan negeri tidak berhak menuntut berikutan kedudukan kawasan minyak dan gas itu terletak jauh di luar pantainya, maka apa yang diberikan hanyalah berbentuk ihsan kerajaan persekutuan.
“Kalau kerajaan persekutuan tidak mahu beri pun tidak ada masalah sebab undang-undang tidak memaksa, tetapi barangkali dalam kes Kelantan ini, apabila kerajaan melihat biarpun kawasan pertindihan namun disebabkan ada unsur-unsur ‘keKelantanannya’ maka kita berilah wang ihsan,” jelas Awang Adek.
Kata Awang Adek, bagi beliau persoalan lebih penting yang harus difikir dan diperhatikan sejauh manakah wang itu akan digunakan untuk faedah rakyat Kelantan.
“... sama ada datang dari saluran A atau B, ia bukanlah isu,” katanya.

ILMU PENGETAHUN UNTUK KEBAIKAN UMAT BUKAN BARANG DAGANGAN !

MAHASISWA MULA MUNGUGAT !

SURAT DARI MAHASISWA

Assalamualaikum dan selamat sejahtera dan salam turun yuran...
apabila menyentuh mengenai yuran mahal,saya sendiri sebagai pelajar KUIS juga terkena tempias mengenai isu ini.Saya adalah pelajar semester 2 diploma komunikasi di KUIS.untuk fakta kepada semua,yuran semester 1 yang saya bayar hanyalah RM2776.50.tetapi yuran pada semester ini,yuran yang perlu saya jelaskan ialah RM 3800.maka jelaslah bahawa yuran telah meningkat jauh lebih tinggi dari semester lepas sedangkan saya tidak melakukan penambahan subjek dan perkara-perkara lain yang boleh manjadikan harga yuran naik.cuma yang saya dapati,perkara mengenai yuran naik ini belum sampai kepada Dato' Adnan bin Isman,iaitu rektor KUIS pada sebelum ini.Cuma sampai kepada rektor apabila Gerakan Mahasiswa Sedar (GMS) membuat bantahan pada hari Jumaat yang lepas (6/11/2009).Jadi saya dapat memberi kesimpulan bahawa mungkin Dato' rektor KUIS tidak berkaitan kerana beliau sendiri yang diamanahkan oleh kerajaan negeri Selangor untuk menjaga KUIS sebagai IPT di bawah tadbiran kerajaan Selangor.Cuma yang dapat saya kesan di sini bahawa mungkin sekumpulan "makhluk" dalam Jabatan Pembangunan Mahasiswa (JPM) yang menyelewengkan duit mahasiswa untuk kepentingan mereka.Kerana sebahagian "makhluk" itu merupakan kroni-kroni UMNO/BN yang masih bertugas di dalam KUIS walaupun KUIS telah diurus tadbir oleh kerajaan pakatan rakyat di Selangor.Alasan kenapa mereka dikekalkan di KUIS ialah untuk menjaga keadilan kepada semua pihak tanpa mengira fahaman politik.Namun apabila diberi ruang untuk mereka bekerja,mereka "membalas budi dengan begitu baik sekali".Itulah sebabnya kenapa berkalu kebocoran.Apatah lagi didapati sebahagian staf dalam JPM kecuali Dekannya yang tidak melayan dengan baik persoalan-persoalan dari golongan mahasiswa walaupun mahasiswa yang mengadu kepada mahasiswa itu datang dengan cara yang baik dan beretika.Inilah ulasan dan pemerhatian yang dilakukan oleh saya,mahasiswa KUIS sendiri.Wallu A'lam

nota:
surat ini tidak di edit.
mari kita sama-sama lihat apa perkembangan seterusnya.


Tukar Tiub

CADANGAN : SEMUA AHLI PAS LAYAK MENGUNDI DALAM PEMILIHANPerubahan? Satu kalimah yang agak sukar untuk dilaksanakan. Itulah hakikat dalam kehidupan manusia. perkara ini diakui sendiri oleh ilmu pengurusan, juga al-Quran.

Firman Allah;

وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنْزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آَبَاءَنَا

Maksudnya;
Apabila diberitahu kepada mereka, “ikutlah akan perkara yang Allah turunkan”

“kami akan ikut apa yang telah dilakikan oleh bapa-bapa kami” jawab mereka.

(Surah Al-Baqarah : 170)

Merujuk kepada sebab turun ayat ini, ia menceritakan tentang seruan Nabi SAW kepada orang-orang Bani Israel yang berpegang teguh dengan ajaran Yahudi. Ketika kedatangan Nabi SAW, baginda menyeru mereka kepada Islam, dengan meninggalkan semangat kebangsaaan Bani Israel (yahudi) sehingga tidak mahu menerima Nabi Muhammad yang berbangsa arab.

Mereka tetap tidak mahu terima kenabian Muhammad ekoran baginda berbangsa arab. Mereka menjawab;

نتبع ما وجدنا عليه آباءنا ، فهم كانوا خير منا ، وأعلم منا

Maksudnya;
“Kami ikut apa yang kami dapati dari bapa-bapa kami. ini kerana, mereka lebih baik dari kami dan lebih mengetahui dari kami” (At-Tafsir Al-Kabir : 3/17)

Jika direnung sedalam-dalamnya, kita akan faham bahawa ayat ini, menunjukkan tentang kewujudan manusia yang takut dengan perubahan. Mereka takut untuk berubah, kerena mereka terasa termakan budi dengan bapa-bapa mereka terdahulu. Ekoran, mereka merasakan bapa-bapa mereka terdahulu lebih baik dan lebih mengetahui daripada mereka.

PERUBAHAN DALAM ISLAM

Perubahan yang dituntut dalam Islam adalah, daripada tidak baik kepada baik, daripada baik kepada yang lebih baik. Daripada kesesatan kepada hidayah, kepada kejumudan kepada keterbukaan, daripada ketakutan kepada keberanian. Juga, daripada tidak diterima rakyat, kepada penerimaan rakyat. Daripada tidak berhikmah, kepada berhikmah. Islam tidak mengiktiraf, perubahan dari baik kepada buruk, hidayah kepada kesesatan dan sebagainya.

PAS kini berada dalam satu keadaan yang amat menyedihkan, apabila dimaklumkan dari kajian ahli akademik; Dr Abu Hasan Hasbullah bahawa golongan muda tidak menerima PAS. Juga sokongan rakyat terhadap PAS sedang menurun.

Perubahan yang berlaku di awal kemenangan pakatan rakyat pada 8 mac, amat membanggakan kepada PAS, kerana rata-rata mereka menerima PAS. Pun begitu, menyedihkan selepas dari itu, apabila wujud sebilangan pemimpin PAS yang melakukan onar yang sudah diketahui umum, yang tidak boleh dinafikan lagi, menyebabkan semakin hari, kepercayaan rakyat terhadap PAS semakin menurun.

Keadaan yang menimpa ini, dinafikan sebilangan pihak dalaman PAS. Justeru, Apabila wujud kritikan dan hentaman dari pihak yang lain, pasti akan melahirkan makian dan kemarahan dari satu pihak yang lain pula.

Ulikan dan dodoian bernama wala’, menyebabkan ramai dalaman PAS yang diam, tidak berani berkata-kata, kerana bimbang mengganggu PAS yang sedang lena tidur. Pun begitu, Dr Abdul Aziz Bari telah mencampak bantal ke muka PAS yang sedang terlena, kemudian disambung pula oleh Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat, menyebabkan PAS mula sedar dalam ulikan mimpi.

Makanya, berlaku satu seminar Khas yang membongkarkan satu perkara yang sering ditutup oleh PAS, iaitu apabila Dr Abu Hasan Hasbullah mendatangkan angka kajian tentang persepsi rakyat terhadap PAS.

Angka kajian ini, perlu dilakukan perubahan oleh PAS. Daripada persepsi buruk terhadap PAS, kepada persepsi baik. Daripada persepsi yang baik, kepada persepsi yang lebih baik.

Dari sudut undi melayu, apa yang PAS kejarkan sudah tidak dapat. Kerana, tindakan ’berkhalwat’ dengan umno sudah mensangsikan kemampuan PAS dalam menubuhkan negara, sebaliknya mereka lebih meletakkan keyakinan kepada UMNO. Adapun undi cina dan india, apa yang PAS kendongkan, dibimbangi keciciran. Ini kerana, mereka sangsi dengan keikhlasan PAS dalam memberikan keadilan kepada mereka.

Apabila keadaan ini berlaku, sudah pasti PAS akan ditolak oleh rakyat dalam PRU akan datang. Inilah yang membimbangkan. Kebimbangan ini, bukan sekadar terpalit kepada PAS, bahkan ia akan terpalit sama kepada kawan-kawan daripada Pakatan Rakyat. Ini kerana, keberadaan PAS menyebabkan keberadaan PKR dan DAP. Begitulah sebaliknya. Justeru, jangan disebabkan perbalahan rumah tangga kita, menyebabkan rumah tangga orang lain turut sama runtuh.

PAS DAN PERUBAHAN

Dalam seminar Khas semalam, ada dua pihak yang hadir; pihak dalam dewan yang terdiri dari kalangan perwakilan, dan pihak di luar dewan, terdiri dari kalangan ahli-ahli biasa.

Secara peribadi, aku hadir sebagai ahli yang berada diluar dewan. Apabila ucapan yang disampaikan oleh Dr Abdul Aziz Bari dan Dr Abu Hasan Hasbullah yang menyebut tentang kelemahan yang sedang menimpa PAS kini, juga kritikan terbuka terhadap pimpinan-pimpinan tertentu, pasti akan kelihatan pihak diluar dewan bertepuk tangan dan bertakbir.

Keadaan ini berbeda ketika pihak yang mempertahankan pemimpin PAS tertentu menyampaikan hujjah. Yang menepuk dan bertakbir, hanya golongan yang minoriti. Inilah keadaan diluar dewan, terdiri dari kalangan ahli biasa yang sedang memerhatikan perjalanan seminar menerusi Television yang disediakan.

Dalam perkembangan ini, mungkin pihak ahli bawahan sudah boleh diberikan ruang untuk melakukan perubahan terhadap kepimpinan PAS diperingkat atasan.

Jika UMNO dan PKR, mereka sudah melakukan perubahan dengan memberikan hak mengundi dalam menentukan pimpinan Parti mereka kepada ahli bawahan, mengapa tidak PAS melakukan tindakan yang sama?

Jika UMNO dan PKR sudah berani menggubal perlembagaan parti mereka untuk membenarkan semua ahli-ahlinya mengundi dalam menentukan kepimpinan parti mereka, mengapa keadaan yang sama juga tidak dilakukan oleh PAS?

Bahkan, konsep memberikan kelayakkan kepada ahli bawahan mengundi adalah amat bertepatan dengan kehendak Nas hadis, seperti sabda Nabi SAW;

فَإِنَّ الشَّيْطَانَ مَعَ الْوَاحِدِ وَهُوَ مِنْ الِاثْنَيْنِ أَبْعَدُ

Maksudnya;
”Sesungguhnya Syaitan bersama dengan orang yang seorang diri, dan berjauhan dengan orang yang berdua” (At-Tarmizi : 2091)

Begitujuga, Nabi SAW menyuruh mengikut golongan yang disebut sebagai ”as-Sawad al-’Azam” atau diterjemah sebagai himpunan manusia yang ramai. seperti sabda Nabi SAW;

إِنَّ أُمَّتِي لَا تَجْتَمِعُ عَلَى ضَلَالَةٍ فَإِذَا رَأَيْتُمْ اخْتِلَافًا فَعَلَيْكُمْ بِالسَّوَادِ الْأَعْظَمِ

Maksudnya;
”Sesungguhnya Umatku tidak akan berhimpun atas kesesatan. Apabila kamu melihat perselisihan, maka hendaklah kamu merujuk kepada ”as-sawad al-’Azam”” (Ibnu Majah : 3940)

Dari segi kebaikan yang lain pula, jika PAS berani membuka kelayakan mengundi dalam menentukan kepimpinan tertinggi PAS, sedikit sebanyak PAS dapat meng’update’kan balik keahlian PAS mengikut data yang sebenar. Tindakan ini, sudah pasti akan melahirkan penyusunan daftar keahlian yang lebih tersusun dan rapi. Disamping, pemilihan yang berlaku sudah pasti melahirkan puas hati dari kalangan ahli-ahli bawahan, juga terselamat dari gejala lobi yang tidak sehat dalam parti.

Tidak ada apa yang ditakutkan dengan perubahan ini. kerana, ia benar-benar memberikan hak kepada semua ahli yang menjadi tenaga kerja PAS dalam memenangkan PAS dalam sebarang Pilihanraya.

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

Payahnya bila atap nak jadi tiang, tiang nak jadi dinding, dan dinding nak jadi tangga.

oleh Tuan Ibrahim Tuan Man


Ada satu cerita rakyat zaman dahulu kala, dalam nada simbolik membawa kisah bagaimana perkakas dalam sebuah rumah saling melihat bebanan yang ditanggung olehnya, dan merasakan bahawa yang lain tidak seteruknya. Kisah bermula bilamana atap merasa dialah yang paling berat menanggung bebanan berbanding yang lain, dia terpaksa menahan hujan, panas, dia terpaksa berjemur ditengah-tengah panas, peritnya tak terkira, demikian juga bila hujan turun, dialah yang terpaksa berhadapan dengan hujan rebut ini. Perasaan kecewa dan sedih bertambah bilamana atap tengok tiang yang dirasakan lebih rehat dari dia, tak kena panas dan tak kena hujan, lalu ia merungut:

“Sedapnya jadi tiang, tak kena jemur di terik panas mentari, dan tak payah susah payah menahan hujan ribut, alangkah seronoknya kalau boleh jadi tiang”.

Mendengarkan kata-kata atap, lalu tiang menjawab:

“Kamu tak tahu betapa setiap saat aku terpaksa memikul bebanan beratnya atap, kayu alang dan kayu lain yang berat di atas bahu aku. Engkau atap, lebih senang, tak payah pikul bebanan berat macam aku,” rungut tiang.

Kata tiang terkadang aku cemburu tengok dinding, dia tak kena panas, dan tak kena pikul bebanan berat macam kita. Sedang mereka berbual, rupanya dinding mendengar, lalu menyampuk:

“Jangan kamu fikir yang panas dan berat saja. Aku lagi susah, nak kena jaga keliling rumah ni, aku kena lindung semua isi rumah, akulah benteng menutupi aib dalam rumah, akulah penyimpan rahsia mereka, tapi aku jugak kena ketuk bilamana nak tampal, nak sangkut apa-apa. Sebenarnya aku rasa yang senang, bukan aku, tapi tangga.”

Mendengar kata-kata dinding itu, tiba-tiba tangga pun mengeluh:

“Kamu jangan tengok hujan panas, bebanan saja. Tapi aku rasa aku nilah yang paling berat antara semua perkakas rumah ni. Aku terpaksa kena hujan panas, aku terpaksa pikul babanan orang pijak aku bila nak naik, bila nak turun, dan lebih
malang lagi mereka pijak aku dengan kekotoran yang mereka bawa. Tapi bagi aku kalau ini yang telah ditakdirkan aku redha, biarlah aku berkhidmat semampu aku, sebelum semua kita rebah menyembah bumi semuanya.”

Pengajaran dari kisah tersebut ialah jangan kita hanya nampak susah kita, tapi tak pernah fikir susah orang lain, dan yang lebih penting jangan kita nak jadi benda lain. Kita harus jadi kita, kerana itulah amanah yang diberi kepada kita. Payahnya bilamana atap nak jadi tiang, tiang pulak nak jadi dinding dan dinding pulak nak jadi tangga.