Selasa, 22 September 2009

Pinggan Tak Retak...


Pinggan tak retak, nasi tak dingin - orang tak hendak, kami pun tak ingin.

Kira-kira demikianlah maksud Pakatan Rakyat Selangor terhadap kenyataan dua orang ADUN UMNO yang menganggotai SELCAT yang mengumumkan pendirian mereka kemungkinan akan menarik diri dari menggotai badan tersebut.

Teng Chang Kim, Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor yang juga Pengerusi Selcat memberitahu, pihaknya tidak akan menghalang jika mereka hendak berbuat demikian.

"Itu hak mereka. Kita sudah beri mereka peluang... peluang yang lebih besar untuk mereka (untuk menganggotai) Selcat," katanya.

Teng memberitahu, DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan BN masing-masing mempunyai dua wakil dalam Selcat berbanding hanya seorang wakil PAS.

Kata beliau, Selcat masih boleh berfungsi walaupun kedua-dua BN memutuskan untuk keluar kelak.

"Mereka dilantik menganggotai Selcat berdasarkan perwakilan (BN) dalam DUN... terserah kepada mereka (anggota BN)," katanya lagi.

Keputusan rasmi mereka dijangka diketahui bulan depan.

"Selcat hanya memerlukan kuorum tiga anggota (untuk menjalankan urusannya). Jadi, jika anggota BN keluar, Selcat masih boleh berfungsi, ia tidak akan membawa apa-apa kesan," jelas Teng.

Semalam, salah seorang wakil BN dalam Selcat, Ismail Sani memberitahu bahawa beliau sedang mempertimbangkan kemungkinan tersebut.

Ismail yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua memberitahu, rakannya, Sulaiman Abdul Razak iaitu wakil rakyat BN kawasan Permatang juga mempunyai pendirian yang sama.

Dr. Khir yang dihubungi hari ini merestui pendirian mereka.

Selcat ditubuhkan oleh DUN Selangor selepas pilihan raya umum Mac 2008 untuk memantau selia dan memeriksa keupayaan, kebertanggungjawab dan ketelusan dalam segala urusan pentadbiran kerajaan negeri.

Selain kedua-dua ADUN BN itu, anggota Selcat terdiri daripada Teng (DAP-Sungai Pinang) selaku Pengerusi, Haniza Mohd. Talha (PKR-Taman Medan), Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa), Shaari Sungib (PAS-Hulu Klang) dan Edward Lee Poh Lin (DAP-Bukit Gasing).

Teng memberitahu, BN telah diberikan peluang menganggotai kesemua jawatankuasa DUN Selangor termasuk Selcat dan Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan.

Perjalanan Selcat kini dikritik dengan pegawai-pegawai daerah yang dipanggil memberi keterangan mendakwa mereka dilayan seperti penjenayah dan perlu menjawab soalan mengikut kehendak jawatankuasa itu.

Kelmarin, Pegawai Daerah Klang, Bakhtiar Hussin) menyifatkan Selcat tidak mencerminkan proses siasatan sebenar kerana lebih menjurus kepada serangan peribadi selain menjejaskan imej serta kredibiliti diri beliau sebagai penjawat awam.

Beliau adalah antara sembilan Pegawai Daerah di Selangor yang dipanggil memberi keterangan pada 9 September lalu.

Bakhtiar mendakwa siasatan yang diketuai oleh Teng dilakukan dalam suasana tegang dan tidak berhemah.

LUCUT AUTOMATIK?

Ketika ditanya sama ada kedua-dua wakil BN boleh dilucutkan secara automatik kerana tidak menghadiri sesi pertemuan Selcat secara berturut-turut, Teng memberitahu, "tiada peraturan sedemikian."

"Tidak... tiada peruntukan menggugurkan mereka secara automatik atas kegagalan menghadiri sidang Selcat. Jika mereka hendak keluar daripada Selcat, itu hak mereka," katanya.

Ismail semalam memberitahu mStar Online bahawa beliau hanya hadir satu sesi pertemuan Selcat iaitu yang pertama pada Mac lalu.

Sehubungan itu, kata Teng, rekod kehadiran wakil BN dalam mana-mana jawatankuasa semasa kerajaan negeri Selangor ditadbir BN menunjukkan peratusan kedatangan yang buruk.

"Dulu pun rekod kehadiran mereka adalah buruk, bukanya sekarang," kata beliau.

UMNO BUKAN PARTI ISLAM


Utusan Malaysia 11/9/2009 melaporkan Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap di Sik Kedah menegaskan, UMNO adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat di negara ini.

Seperti yang dijangka Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengimejkan beliau sebagai pejuang Islam tulin. Sudah menjadi kebiasaan kepada mana-mana pemimpin umno di negara ini mereka perlu menjadikan Islam sebagi alat untuk menarik perhatian orang-orang melayu Islam di negara ini. Isu Islam tidak boleh diketepikan dalam politik Malaysia kerana ia sinonim dengan Islam sebagai agama majoriti penganut di negara ini.Teras politik di Malaysia ialah Melayu Islam.

Doktor Mahathir pernah menyebut di dalam buku Malay Dilema kerajaan buat projek Islam hanya untuk meraih undi sokongan orang melayu dan Islam kepada Umno dalam pilihanraya. Tidak hairan kepada kita semua di kalangan pemimpin Umno cuba membina imej mereka sebagai pejuang Islam.

Kalau di zaman Tun Hussin Onn dengan program bulan dakwah, Tun Dr Mahathir dengan Penerapan Nilai-Nilai Islam, zaman Dato’ Seri Abdullah Badwi Islam Hadhari, maka Datuk Seri Najib Dailog Ulama’ dan Umara’. Dan saya yakin dialog ini supaya rakyat ditipu lagi dengan program Islam. Maka tidak hairanlah kepada kita ia akan memprogramkan Najib sebagai tokoh yang boleh menarik orang Islam menyokong Datuk Seri Najib waktu beliau memimpin nanti. Al maklumlah semua makhluk di bumi kenal siapa peribadi Datuk Seri Najib, maka imej perlu digilap supaya nampak sebagai wira agama yang wara’.

Kenapa Datuk Seri Najib bercakap umno juga parti Islam, kerana tempat yang beliau berucap adalah kawasan yang kuat berpegang dengan Islam dan penghayatan agama yang betul. Di situ terdapat institusi pondok yang begitu berpengaruh, di mana tok gurunya adalah penyokong Pas tegar. Seperti Pondok Tok Guru Haji Salleh, Pondok ustaz Ismail, berhampiran dengannya juga pondok Tok Guru Haji Awang Lanai, Pondok Ustaz Bakar, Pondok Tok Guru Haji Umar Parit Panjang.

Menjadi kebiasaan kepada pemimpin umno apabila bercakap ikut suasana. Mengambil rasmi sumpah-sumpah, kalau pokok hijau dia bertukar hijau, kalau pokok kuning dia bertukar kuning. Atas asas apa Datuk Seri Najib mendakwa umno parti Islam?. Kalau kerana kerajaan pimpinan umno beri tanah, buat masjid, buat sekolah agama, dirikan surau, kutip zakat. Maka parti yang memerintah United Kingdom boleh dianggap sebagai parti Islam. Kerana kebajikan yang mereka buat lebih banyak daripada umno buat di Malaysia.

Rakyat hidup dalam suasana yang cukup aman dan tidak tertekan dengan inflasi. Rakyat miskin diberi rumah, perubatan hospital percuma, sekolah percuma, hatta sekolah agama rakyat di UK yang dipimpin oleh Yusuf Islam diberi RM9000.00 perkapita setahun. Sedangkan kerajaan yang kononnya dipimpin oleh parti Islam telah menarik balik perkapita yang bernilai RM60-RM90 kepada sekolah agama rakyat. Datuk Seri Najib juga dalam ucapannya menyingkap kisah perang Badar yang berlaku dalam bulan Ramadhan telah berjaya dipihak Islam. Ucapan ini kalau Karpal Sing baca tentu dia ketawa, kerana dia kenal siapa Datuk Seri Najib.

Macam mana umno hendak mengatakan bahawa dia parti Islam. Dalam menanggani isu murtad umno tidak membela dan membisu dalam isu ini. Malahan apabila ada di kalangan pemuda Pas dan orang Islam tunjuk perasaan di Citytel Pulau Pinang dan Hotel Sentosa di Johor Baharu ketika kumpulan Artikel 11 membuat program untuk membolehkan orang Islam bebas murtad. Maka Tan Sri Nazri Aziz Ahli Majlis Tertinggi Umno kata ini kerja bodoh. Nampaknya Umno sanggup berdiam dalam isu murtad. 63 tahun kewujudan Umno kita tidak dengar Umno bertindak sesuatu untuk mengadakan undang-undang murtad. Isu pengabaian terhadap agama mengenai murtad adalah satu contoh sahaja. Banyak lagi isu mereka yang mengguris perasaan orang Melayu Islam.

Kalau umno parti Islam, orang agama dalam umno kena diberi peranan penting, bukan hanya hanya untuk menjadi peluru melawan Pas dan membaca doa dan marhaban sahaja. Mereka bukan dijadikan rujukan untuk mengemudi negara. Sebaliknya si jahil yang menjadi kepala, manakala si alim menjadi pengikut. Apabila ini terjadi banyak dasar yang bertentangan dengan Islam telah berlaku. Kalau umno parti Islam, mana pergi tokoh agama dalam Umno di persada politik tanah air. Tokoh-tokoh seperti Dr Hamid Osman, Dr Yusuf Nor, Dr Abdullah Mohd Zin, Datuk Zainal Abidin Abdul Kadir, Datuk Awang Jabar, Datuk Ikhwan Nasir, Datuk Firdaus Ismail al-Hafiz, Nakhaei Haji Ahmad, Mustafa Taib, Datuk Dasuki, Mohd Nor Idris, Wan Mokhtar, ustazah Sharifah Dora. Tidak ada seorang pun tokoh agama yang dipilih dalam MKT Umno. Semua mereka ini sudah menjadi “kupang tembaga”. Jelas memang orang agama dalam Umno, hanya “boneka Umno” dan “kuda tunggangan Umno.

Kalau benar umno parti Islam, kenapa umno tidak dengar nasihat mufti dalam soal agama, sebaliknya nasihat mufti ditong sampahkan sahaja. Ini adalah sebahagian contoh nasihat mufti yang ditolak mentah-mentah, 1. Apabila Majlis mufti mengatakan sure heboh haram Umno tidak ikut 2. Apabila majlis mufti mengatakan kongsi raya haram Umno tidak ikut. 3. Apabila Majlis mufti kata bertafakkur di depan tugu, pemimpin umno sendiri tidak ikut 4. Apabila mufti membantah penggunaan kondom, methadon untuk mengelak penyakit aids Umno tidak ikut. 5. Garis panduan hiburan yang dibuat oleh JAKIM Umno tidak ikut. 6. Tidak ada seorang pun perwakilan Umno yang memilih untuk kerusi majlis tertinggi orang kelulusan agama. 7. Sepatutnya Umno meletakkan Mufti seperti penasihat undang-undang yang akan menasihati kerajaan kalau ada enekmen yang bertentangan dengan Islam. Kalau nasihat Penasihat Undang kerajaan wajib ikut supaya ia selari dengan undang-undang, kenapa mufti tidak boleh nasihat kerajaan dalam bidang agama yang wajib diikut. Walaupun yang mencadangkan itu ialah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Kalau mufti dan JAKIM pun Umno tidak mahu menerima pakai. Siapa lagi Umno mahu dengar nasihat?

Sepatutnya kalau umno parti Islam, kenapa Kementerian Pelajaran tidak menjadikan sebagai satu peraturan mewajibkan para pelajar Islam memakai tudung di sekolah kerana ini adalah suruhan Allah. Sekurang-kurangnya boleh mengubat keruntuhan akhlak di kalangan para pelajar. Dengan memakai pakaian yang menutup aurat akan memelihara aurat pelajar perempuan yang sedang membesar. Kerana ini akan mengurangkan daya tarikan untuk melakukan perzinaan di kalangan pelajar. Cuba bayangkan uniform sekolah berwarna putih. Apa akan terlihat pada badan pelajar perempuan yang bersebelahan dengan pelajar lelaki. Inilah yang perlu direnung oleh pemimpin Umno/BN.

Islam yang umno pejuangkan tidak mewajib pelajar perempuan memakai tudung, tetapi mewajibkan pelajar lelaki berstokin. Inilah hukum Islam ala umno. Rumusannya umno bukan parti Islam, ini berdasarkan kepada dasar parti umno, tindaUMNO BUKAN PARTI ISLAM Ustaz Idris Haji Ahmad 11/9/2009 Utusan Malaysia 11/9/2009 melaporkan Datuk Seri Najib Tun Razak ketika berucap di Sik Kedah menegaskan, UMNO adalah sebuah parti Islam yang sebenar walaupun ia tidak menggunakan label Islam dalam membela dan merancang pembangunan umat di negara ini.

Seperti yang dijangka Datuk Seri Najib Tun Razak akan mengimejkan beliau sebagai pejuang Islam tulin. Sudah menjadi kebiasaan kepada mana-mana pemimpin umno di negara ini mereka perlu menjadikan Islam sebagi alat untuk menarik perhatian orang-orang melayu Islam di negara ini. Isu Islam tidak boleh diketepikan dalam politik Malaysia kerana ia sinonim dengan Islam sebagai agama majoriti penganut di negara ini.Teras politik di Malaysia ialah Melayu Islam. Doktor Mahathir pernah menyebut di dalam buku Malay Dilema kerajaan buat projek Islam hanya untuk meraih undi sokongan orang melayu dan Islam kepada Umno dalam pilihanraya.

Tidak hairan kepada kita semua di kalangan pemimpin Umno cuba membina imej mereka sebagai pejuang Islam. Kalau di zaman Tun Hussin Onn dengan program bulan dakwah, Tun Dr Mahathir dengan Penerapan Nilai-Nilai Islam, zaman Dato’ Seri Abdullah Badwi Islam Hadhari, maka Datuk Seri Najib Dailog Ulama’ dan Umara’. Dan saya yakin dialog ini supaya rakyat ditipu lagi dengan program Islam. Maka tidak hairanlah kepada kita ia akan memprogramkan Najib sebagai tokoh yang boleh menarik orang Islam menyokong Datuk Seri Najib waktu beliau memimpin nanti. Al maklumlah semua makhluk di bumi kenal siapa peribadi Datuk Seri Najib, maka imej perlu digilap supaya nampak sebagai wira agama yang wara’. Kenapa Datuk Seri Najib bercakap umno juga parti Islam, kerana tempat yang beliau berucap adalah kawasan yang kuat berpegang dengan Islam dan penghayatan agama yang betul. Di situ terdapat institusi pondok yang begitu berpengaruh, di mana tok gurunya adalah penyokong Pas tegar. Seperti Pondok Tok Guru Haji Salleh, Pondok ustaz Ismail, berhampiran dengannya juga pondok Tok Guru Haji Awang Lanai, Pondok Ustaz Bakar, Pondok Tok Guru Haji Umar Parit Panjang.

Menjadi kebiasaan kepada pemimpin umno apabila bercakap ikut suasana. Mengambil rasmi sumpah-sumpah, kalau pokok hijau dia bertukar hijau, kalau pokok kuning dia bertukar kuning. Atas asas apa Datuk Seri Najib mendakwa umno parti Islam?. Kalau kerana kerajaan pimpinan umno beri tanah, buat masjid, buat sekolah agama, dirikan surau, kutip zakat. Maka parti yang memerintah United Kingdom boleh dianggap sebagai parti Islam. Kerana kebajikan yang mereka buat lebih banyak daripada umno buat di Malaysia. Rakyat hidup dalam suasana yang cukup aman dan tidak tertekan dengan inflasi. Rakyat miskin diberi rumah, perubatan hospital percuma, sekolah percuma, hatta sekolah agama rakyat di UK yang dipimpin oleh Yusuf Islam diberi RM9000.00 perkapita setahun. Sedangkan kerajaan yang kononnya dipimpin oleh parti Islam telah menarik balik perkapita yang bernilai RM60-RM90 kepada sekolah agama rakyat.

Datuk Seri Najib juga dalam ucapannya menyingkap kisah perang Badar yang berlaku dalam bulan Ramadhan telah berjaya dipihak Islam. Ucapan ini kalau Karpal Sing baca tentu dia ketawa, kerana dia kenal siapa Datuk Seri Najib. Macam mana umno hendak mengatakan bahawa dia parti Islam. Dalam menanggani isu murtad umno tidak membela dan membisu dalam isu ini. Malahan apabila ada di kalangan pemuda Pas dan orang Islam tunjuk perasaan di Citytel Pulau Pinang dan Hotel Sentosa di Johor Baharu ketika kumpulan Artikel 11 membuat program untuk membolehkan orang Islam bebas murtad. Maka Tan Sri Nazri Aziz Ahli Majlis Tertinggi Umno kata ini kerja bodoh. Nampaknya Umno sanggup berdiam dalam isu murtad. 63 tahun kewujudan Umno kita tidak dengar Umno bertindak sesuatu untuk mengadakan undang-undang murtad. Isu pengabaian terhadap agama mengenai murtad adalah satu contoh sahaja.

Banyak lagi isu mereka yang mengguris perasaan orang Melayu Islam. Kalau umno parti Islam, orang agama dalam umno kena diberi peranan penting, bukan hanya hanya untuk menjadi peluru melawan Pas dan membaca doa dan marhaban sahaja. Mereka bukan dijadikan rujukan untuk mengemudi negara. Sebaliknya si jahil yang menjadi kepala, manakala si alim menjadi pengikut. Apabila ini terjadi banyak dasar yang bertentangan dengan Islam telah berlaku.

Kalau umno parti Islam, mana pergi tokoh agama dalam Umno di persada politik tanah air. Tokoh-tokoh seperti Dr Hamid Osman, Dr Yusuf Nor, Dr Abdullah Mohd Zin, Datuk Zainal Abidin Abdul Kadir, Datuk Awang Jabar, Datuk Ikhwan Nasir, Datuk Firdaus Ismail al-Hafiz, Nakhaei Haji Ahmad, Mustafa Taib, Datuk Dasuki, Mohd Nor Idris, Wan Mokhtar, ustazah Sharifah Dora. Tidak ada seorang pun tokoh agama yang dipilih dalam MKT Umno. Semua mereka ini sudah menjadi “kupang tembaga”. Jelas memang orang agama dalam Umno, hanya “boneka Umno” dan “kuda tunggangan Umno.

Kalau benar umno parti Islam, kenapa umno tidak dengar nasihat mufti dalam soal agama, sebaliknya nasihat mufti ditong sampahkan sahaja. Ini adalah sebahagian contoh nasihat mufti yang ditolak mentah-mentah, 1. Apabila Majlis mufti mengatakan sure heboh haram Umno tidak ikut 2. Apabila majlis mufti mengatakan kongsi raya haram Umno tidak ikut. 3. Apabila Majlis mufti kata bertafakkur di depan tugu, pemimpin umno sendiri tidak ikut 4. Apabila mufti membantah penggunaan kondom, methadon untuk mengelak penyakit aids Umno tidak ikut. 5. Garis panduan hiburan yang dibuat oleh JAKIM Umno tidak ikut. 6. Tidak ada seorang pun perwakilan Umno yang memilih untuk kerusi majlis tertinggi orang kelulusan agama. 7. Sepatutnya Umno meletakkan Mufti seperti penasihat undang-undang yang akan menasihati kerajaan kalau ada enekmen yang bertentangan dengan Islam.

Kalau nasihat Penasihat Undang kerajaan wajib ikut supaya ia selari dengan undang-undang, kenapa mufti tidak boleh nasihat kerajaan dalam bidang agama yang wajib diikut. Walaupun yang mencadangkan itu ialah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Kalau mufti dan JAKIM pun Umno tidak mahu menerima pakai. Siapa lagi Umno mahu dengar nasihat? Sepatutnya kalau umno parti Islam, kenapa Kementerian Pelajaran tidak menjadikan sebagai satu peraturan mewajibkan para pelajar Islam memakai tudung di sekolah kerana ini adalah suruhan Allah. Sekurang-kurangnya boleh mengubat keruntuhan akhlak di kalangan para pelajar. Dengan memakai pakaian yang menutup aurat akan memelihara aurat pelajar perempuan yang sedang membesar. Kerana ini akan mengurangkan daya tarikan untuk melakukan perzinaan di kalangan pelajar.

Cuba bayangkan uniform sekolah berwarna putih. Apa akan terlihat pada badan pelajar perempuan yang bersebelahan dengan pelajar lelaki. Inilah yang perlu direnung oleh pemimpin Umno/BN. Islam yang umno pejuangkan tidak mewajib pelajar perempuan memakai tudung, tetapi mewajibkan pelajar lelaki berstokin. Inilah hukum Islam ala umno. Rumusannya umno bukan parti Islam, ini berdasarkan kepada dasar parti umno, tindakan umno, penghayatan Islam (seperti isteri pemimpin yang tidak bertudung) kesemuanya tidak menepati dengan ciri sebuah parti Islam. Ia hanya layak sebuah parti untuk perjuangan mengisi perut sahaja. kan umno, penghayatan Islam (seperti isteri pemimpin yang tidak bertudung) kesemuanya tidak menepati dengan ciri sebuah parti Islam. Ia hanya layak sebuah parti untuk perjuangan mengisi perut sahaja.(idrisahmad.wordpress.com)

I Love You Mahathir - Samy Veloo

(NST) - MIC president Datuk Seri S. Samy Vellu seems to want to bury the hatchet with former prime minister Tun Mahathir Mohamad.
"I am not saying anything any more. I want to only say that he's a great leader. I love him and I respect him," he said at the Hari Raya open house at Sri Perdana here on Sunday.

Samy Vellu said he had met Dr Mahathir during a Hari Raya reception at Istana Negara that morning and shook hands with him.

Brushing aside the acrimonious exchanges between the two over the past two weeks, Samy Vellu said he would take a scolding from Dr Mahathir seriously.
Tun Dr Mahathir Mohamad and Datuk Seri S. Samy Vellu greeting each other during a Hari Raya Aidilfitri reception for distinguished guests at Istana Negara in Kuala Lumpur on Sunday. — Bernama picture
Tun Dr Mahathir Mohamad and Datuk Seri S. Samy Vellu greeting each other during a Hari Raya Aidilfitri reception for distinguished guests at Istana Negara in Kuala Lumpur on Sunday. — Bernama picture

"If someone like a big brother or a father scolds you, just take it and keep quiet. That is the family concept."

He also said that he had met Prime Minister Datuk Seri Najib Razak to discuss when he would be stepping down as president of the MIC, a post he has held for 28 years.

He refused to reveal details, saying "only the prime minister and I know when".

In the run-up to the party elections two weeks ago, Dr Mahathir was reported as saying in a vernacular newspaper that Samy Vellu should quit as party chief. He later said that Samy Vellu had become a liability to the Barisan Nasional.

Samy Vellu then lashed back, saying the former premier had no business interfering in the MIC.

A delegate at the party annual general assembly suggested that a garland of slippers be hung around Dr Mahathir's portrait for butting in and "not doing anything for the Indian community".

The delegate has since been suspended from the MIC.

Meanwhile, Dr Mahathir appeared to have ended the row by saying an apology from Samy Vellu was not necessary.

"We shook hands. No, he did not apologise. I think it's not necessary," he said at the same function on Sunday.


Dr Mahathir described the spat as "nothing".

Jangan diskriminasikan prajurit kita di Bagan Pinang – Yusmadi Yusoff


SEPT 22 – Semua warganegara mempunyai hak dan tanggungjawab yang sama di bawah Perlembagaan dan undang-undang Negara.
Hanya Perlembagaan sahaja yang akan membenarkan keadaan-keadaan tertentu di mana sesuatu tanggungjawab perundangan boleh disempurnakan di dalam keadaan yang berbeza daripada tanggungan warganegara yang lain.
Sejarah perundangan menunjukkan undi pos hanya dibenarkan di dalam beberapa keadaan tertentu yang tidak memungkin warga tersebut boleh mengundi seperti warga yang lain.
Seperti tanggungjawab prajurit yang terlibat di medan perang seperti yang dilakukan pada tahun 1918 di England melalui Representation of the People Act 1918 yang berlatar belakangkan keadaan perang semata-mata di atas alasan “by reason of the nature of their occupation ... from voting at a poll”.
Fasal 8 Perlembagaan Persekutuan dengan jelas menetapkan bahawa kesaksamaan semua di bawah undang-undang.
Dengan mengenakan undi pos kepada warga dan kelompok tertentu tanpa alasan yang munasabah di bawah perlembagaan akan terjumlah kepada diskriminasi terhadap warga dan kelompok tersebut.
Di dalam hal ini saya yakin ramai di kalangan warga dan kelompok tersebut seperti tentera dan polis yang tahu akan hak mereka mahu menunaikan tanggungjawab mengundi seperti mana warga yang lain tanpa sebarang diskriminasi oleh pihak SPR.
Apatah lagi sekiranya ianya dibuat secara paksa dan bukanlah melalui pilihan warga tersebut.
Bagi mengelakkan berlakunya diskriminasi tersebut saya mencadangkan agar warga dan kelompok yang sebelum ini terpaksa mengundi secara pos dibenarkan untuk mengundi secara biasa ataupun diberi pilihan samada mahu mengundi secara biasa atau pun secara pos memandangkan keadaan semasa membolehkan mereka menunaikan tanggungjawab mereka seperti warganegara yang lain tanpa sebarang diskriminasi.
Di dalam hal ini saya berpendapat bahawa keadaan-keadaan yang membenarkan undi pos digunakan di Bagan Pinang tidak wujud untuk memberi alasan yang munasabah agar undi pos boleh digunakan.
Saya tidak akan teragak-agak untuk membawa isu ini ke Mahkamah sekirangan SPR tidak mengambil tindakkan segera seperti yang dicadangkan iaitu member pilihan kepada warga dan kelompok yang didiskriminasi secara paksa untuk mengundi secara pos dan bukan dengankaedah undi secara biasa.
* Yusmadi Yusoff ialah Ahli Parlimen Balik Pulau serta Ketua Angkatan Muda Keadilan, Pulau Pinang.

Pakatan begins Bagan Pinang open house


By Adib Zalkapli
PORT DICKSON, Sept 22 – The Pakatan Rakyat (PR) coalition today offered the Bagan Pinang electorate a glimpse of what campaigning in the state constituency is going to look like.
Almost two weeks before nomination for the Bagan Pinang by-election, the federal opposition organised the first high-profile Hari Raya open house in the constituency, attended by Datuk Seri Anwar Ibrahim and other PKR national leaders.
Barisan Nasional is also organising a similar celebration in the constituency on Sept 29, when the name of its candidate will be announced. PAS will also announce its candidate on the same day.
“We should be honoured today because this is only the third day of Hari Raya and Datuk Seri Anwar is here with us to celebrate Syawal,” said the master of ceremony when announcing the arrival of the Opposition Leader.
Clad in a light green Baju Melayu, Anwar addressed some 500 people who attended the gathering, reminding them to back the PAS candidate for the by-election. Later he also took the opportunity to shake hands with the locals.
The Malaysian Insider understands local leaders from both parties are also planning to hold Hari Raya open houses during the campaigning period from October 3 to before polling day on Oct 11.
Malaysians traditionally hold open house during the Islamic month of Syawal which will end in late October.
“It is not just for voters but also for party workers who will come from all over the country to help in campaigning, the more the merrier,” said a local PKR leader who is also organising an open house during the campaign period.
The Bagan Pinang vote is widely expected to end Pakatan Rakyat’s winning streak in all by-elections in the peninsula since last year's general election due to the high number of postal voters which are traditionally considered a reliable vote bank for the BN.
The by-election was called following the death on Sept 4 of Umno’s Azman Mohammad Noor, who defeated PAS’s Ramli Ismail by some 2,000 votes last year.
Bagan Pinang is an Umno stronghold situated within the Teluk Kemang parliamentary constituency represented by PKR’s Datuk Kamarul Baharin Abbas.
Apart from Bagan Pinang, Umno also won the neighbouring Linggi state seat in last year’s election while PR controls three other state seats in Teluk Kemang – Chuah (PKR), Lukut (DAP) and Port Dickson (PKR).

MCA’s real crisis – the Chinese no longer care


By Lee Wei Lian
KUALA LUMPUR, Sept 22 –Chinese Malaysians appear to have grown increasingly dismissive of the potentially party-shattering power struggle happening in MCA and that is a distressing sign for an organisation which is entrusted by the Barisan Nasional (BN) coalition to help regain the trust and support of the community.
Some print and online news organisations are facing difficulty engaging readers in the battle between MCA president Datuk Seri Ong Tee Keat and his erstwhile deputy Datuk Seri Chua Soi Lek and this appears to reflect the situation on the voting ground.
The largest Chinese language newspaper by circulation in Malaysia, Sin Chew Daily, recently ran a piece titled “Who cares about MCA’s party crisis?”,  saying that while it is still talked about within the community, most do not care if MCA collapses.
One online news website has been reluctant to send its video crew to cover the Chua-Ong leadership tussle apparently because such videos “cannot sell”.
Sources in mainly Chinese language news website Merdeka Review say there is hardly any interest in MCA with the exception of the announcement on August 26 that Chua had been sacked, with most of the clicks going to other stories.
“Even the announcement of a minor press conference by Pakatan Rakyat was hotter news than Tan Chai Ho submitting his requisition for an EGM,” says the source.
Analysts say the lack of concern for MCA, a party that was part of the political alliance that won the country its independence, is not surprising due to the switch of ethnic Chinese support to Pakatan Rakyat.
MCA’s Insap think-tank deputy chairman, Rita Sim, says that according to her research, between 80 to 85 per cent of ethnic Chinese now support Pakatan Rakyat.
“The Chinese voters have not shifted back since last year and their position has hardened,” she tells The Malaysian Insider.
Merdeka Centre chief Ibrahim Suffian says that no matter the outcome of the power struggle, MCA will have a tough time reaching out to its traditional constituency.
“Over the last one year, the Chinese protest vote is slowly consolidating,” he says. “The EGM will allow the party to sort out its internal conflicts but will not help it attain the wider goal of winning votes.”
Sim says that the most important issue facing the party is not who becomes president or even if, as speculated, both Ong and Chua make way for fresh presidential elections, but how the party is going to regain Chinese votes.
She thinks that Umno is already starting to take matters into its own hands rather than involving its partners.
She points out Datuk Seri Najib Razak’s official visit to Batu Caves without MIC president Datuk Seri Samy Vellu and Tan Sri Muhyiddin Yassin’s discussions with Chinese education group Dong Zong without involving MCA.
“Umno seems to be going directly to the Chinese community and it has to do that to get back the voters,” she says.
There have also been suggestions on the Internet by Umno sympathisers that the party has given up on its BN partners and set up its own Chinese and Indian affairs unit.
“I won’t be surprised if this happens,” says Ibrahim. “They might not want to wait for things to happen in the component parties.”
Sim, however, worries that should MCA collapse, the Chinese community would be in a “lose-lose” situation.
“I don’t think they favour Pakatan Rakyat so much as they see BN having a lot of credibility issues,” she says. “I think both sides have issues with talent shortage.”
Not many people from MCA have wanted to speculate on the outcome of the EGM on Oct 10 or its implications. Some have also said that “anything can happen” between now and then.
But whether Ong or Chua wins over the general assembly – MCA’s highest decision making body –the party looks set to remain in crisis where regaining Chinese votes is concerned.

Karut, tiada rebutan kuasa antara saya dan MB, kata Speaker Selangor


Teng: 2 wakil BN boleh keluar Selcat jika mahu
PETALING JAYA: Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Teng Chang Khim menyangkal dakwaan Ketua Pembangkangnya, Datuk Seri Dr. Muhamad Khir Toyo bahawa wujud rebutan kuasa antara beliau dan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim di sebalik isu Selcat sekarang.
"Saya tidak berkuasa... saya cuma Speaker sahaja," kata Teng yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) yang menjadi kritikan pegawai kerajaan dan pembangkang peringkat negeri.
"Saya tiada kuasa lantik Exco, saya tiada kuasa mengetuai majoriti anggota di DUN, saya tidak melantik ketua syarikat kerajaan negeri," kata Teng sambil menegaskan, Khir yang juga merupakan bekas Menteri Besar Selangor sengaja mahu mencetuskan masalah dan mengeruhkan hubungan beliau dengan Khalid.
Mempertahankan perjalanan Selcat yang diwujudkan tahun lalu, Teng memberitahu, idea penubuhan jawatankuasa itu dibawa oleh Khalid selaku Menteri Besar dan ketua kerajaan negeri selepas Pakatan Rakyat membentuk kerajaan ekoran keputusan pilihan raya umum 8 Mac 2008.
"Selcat adalah idea, inisitif Khalid selaku Menteri Besar. Bukan saya bawa ke DUN," katanya lagi.
"Khir bertindak macam kebudak-budakkan," kata Teng lagi.
Teng mengulas kenyataan Dr. Khir pagi tadi kepada mStar Online yang mendakwa isu terbaru yang menyelubungi Selcat adalah bukti wujudnya perebutan kuasa antara Menteri Besar dan Speaker DUN itu.
Kata beliau, kontroversi di belakang isu Selcat dengan sendiri menunjukkan wujudnya "perebutan kuasa dalam kerajaan negeri."
"Saya melihat Menteri Besar (Tan Sri Khalid Ibrahim) tidak boleh buat apa-apa. Speaker (Teng Chang Khim) memiliki kuasa yang lebih besar berbanding Menteri Besar," kata bekas Menteri Besar ini ketika dihubungi mStar Online.
Selain itu, BN Selangor juga akan memfailkan kes mempertikaikan status Selcat dan undang-undang DUN yang melarang mana-mana wakil rakyat mempersoalkan Selcat.
Kes akan difailkan awal bulan depan, kata Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo yang kini memainkan peranan sebagai Ketua Pembangkang di DUN Selangor.
Selaku Speaker DUN, Teng juga mempengerusikan Selcat.
Sehubungan itu, Dr. Khir menambah, Selcat digunakan sebagai "instrumen kuasa politik, bukannya untuk memperbaiki pengurusan kerajaan negeri."
"Ia lebih merupakan instrumen politik," katanya.
BOLEH KELUAR SELCAT
Mengenai pendirian dua wakil Barisan Nasional (BN) yang memutuskan untuk keluar daripada menganggotai Selcat sebagai tandap proets, Teng memberitahu, pihaknya tidak akan menghalang jika mereka hendak berbuat demikian.
"Itu hak mereka. Kita sudah beri mereka peluang... peluang yang lebih besar untuk mereka (untuk menganggotai) Selcat," katanya.
Teng memberitahu, DAP, Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan BN masing-masing mempunyai dua wakil dalam Selcat berbanding hanya satu bagi PAS.
Kata beliau, Selcat masih boleh berfungsi walaupun kedua-dua BN memutuskan untuk keluar.
"Selcat memerlukan kuorum tiga anggota (untuk menjalankan urusannya). Jadi jika anggota BN keluar, Selcat masih boleh berfungsi, ia tidak akan membawa apa-apa kesan," katanya.
Semalam, salah seorang wakil BN dalam Selcat, Ismail Sani memberitahu mStar Online bahawa beliau sedang mempertimbangkan kemungkinan tersebut.
Ismail yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Dusun Tua memberitahu, rakannya, Sulaiman Abdul Razak iaitu wakil rakyat BN kawasan Permatang juga mempunyai pendirian yang sama.
Dr. Khir yang dihubungi hari ini merestui pendirian mereka.
Selcat ditubuhkan oleh DUN Selangor selepas pilihan raya umum Mac 2008 untuk memantau selia dan memeriksa keupayaan, kebertanggungjawab dan ketelusan dalam segala urusan pentadbiran kerajaan negeri.
Selain kedua-dua ADUN BN itu, anggota Selcat terdiri daripada Teng (DAP-Sungai Pinang), Haniza Mohd. Talha (PKR-Taman Medan), Azmin Ali (PKR-Bukit Antarabangsa), Shaari Sungib (PAS-Hulu Klang) dan Edward Lee Poh Lin (DAP-Bukit Gasing).
Teng memberitahu, BN telah diberikan peluang menganggotai kesemua jawatankuasa termasuk Selcat dan Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan DUN Selangor.
Perjalanan Selcat kini dikritik dengan pegawai-pegawai daerah yang dipanggil memberi keterangan mendakwa mereka dilayan seperti penjenayah dan perlu menjawab soalan mengikut kehendak jawatankuasa itu.
Kelmarin, Pegawai Daerah Klang, Bakhtiar Hussin) menyifatkan Selcat tidak mencerminkan proses siasatan sebenar kerana lebih menjurus kepada serangan peribadi selain menjejaskan imej serta kredibiliti diri beliau sebagai penjawat awam.
Beliau adalah antara sembilan Pegawai Daerah di Selangor yang dipanggil memberi keterangan pada 9 September lalu.
Bakhtiar mendakwa siasatan yang diketuai oleh Teng dilakukan dalam suasana tegang dan tidak berhemah.
Ketika ditanya sama ada kedua-dua wakil BN boleh dilucutkan secara automatik kerana tidak menghadiri sesi pertemuan Selcat, Teng memberitahu, "tiada peraturan sedemikian."
"Tidak... tiada peruntukan menggugurkan mereka secara automati atas kegagalan menghadiri sidang Selcat. Jika mereka hendak keluar daripada Selcat, itu hak mereka," katanya.
Ismail semalam memberitahu mStar Online bahawa beliau hanya hadir satu sesi pertemuan Selcat iaitu yang pertama Mac lalu.
Sehubungan itu kata Teng, rekod kehadiran wakil BN dalam mana-mana jawatankuasa semasa kerajaan negeri Selangor ditadbir BN menunjukkan peratusan kedatangan yang buruk.
"Dulupun rekod kehadiran mereka adalah buruk, bukanya sekarang," kata beliau.

Bagan Pinang By-Election: Umno leader sounds the alarmBy Patrick Sennyah, NST
A senior Umno division leader has called on the party to close ranks in the state and work as a team or risk losing the Bagan Pinang by-election.
The veteran party member (he declined to be named) said it was no secret that there was a split in the state Umno, which, unless rectified, could lead to defeat in the coming by-election.

He said his greatest fear was not the opposition but the possibility Umno members would work against each other.

"I fear that disunity among members could escalate and thus divide the votes further.

"There is an urgent need to close ranks and put all differences aside for now.

"Another important factor is the choice of candidate. He must not only be one liked by the people but must also be agreeable to all party members."

He said Malay voters made up 64 per cent of the over 14,000 voters in Bagan Pinang and it was crucial for Umno to garner more than 90 per cent of this for a confirmed win.

"We cannot take chances on the postal votes and those from the other communities. We must work to ensure all Malay votes come to Umno and the only way to do this is to work together," he said.

He said while Teluk Kemang Umno division chief and former menteri besar Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad would be the best choice as candidate, there were fears that his past involvement with money politics could work against the party.

He said the Barisan Nasional did not want to repeat its mistake in the Permatang Pasir by-election, where it is widely believed that the fielding of disbarred lawyer Rohaizat Othman contributed to the party's defeat.

Isa was suspended for three years from June 24, 2005 for money politics in the 2004 party elections. He was originally suspended for six years or two terms but this was reduced after he appealed.

The Bagan Pinang seat fell vacant following the death of Umno's Azman Mohd Noor, 55, on Sept 4.

The state seat is one of five under the Teluk Kemang parliamentary constituency, which is held by Parti Keadilan Rakyat.

Nomination has been set for Oct 3 and polling for Oct 11.

Kajian pindaan ISA dibentang di Parlimen bulan depan .! Rakyat mahu akta zalim ini dihapuskan..bukan di pinda...!!!!


ALOR GAJAH: Hasil kajian semula Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dijangka dibentang pada persidangan Dewan Rakyat bulan depan, kata Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Wira Abu Seman Yusop.
Beliau berkata pada masa ini kajian masih diteruskan termasuk mendapatkan maklum balas daripada pelbagai pihak.
"Ikut perancangan, kita akan cuba bentang di Parlimen dalam sesi Bajet 2010 Oktober ini untuk pembentangan pertama," katanya kepada pemberita ketika mengadakan rumah terbuka Aidilfitri di Masjid Tanah dekat sini, hari ini.
Awal Ogos lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan kerajaan sedang mendapatkan maklum balas mengenai ISA dan membuat kajian semula berhubung akta itu.
Mengenai pihak pembangkang yang mendakwa pembebasan lima tahanan ISA yang kesemuanya anggota Jemaah Islamiah Malaysia pada 15 Sept lepas sebagai "permainan politik" Barisan Nasional untuk meraih sokongan pada pilihan raya kecil Bagan Pinang, Negeri Sembilan 11 Okt ini, Abu Seman berkata "apabila kita buat sesuatu yang baik, pembangkang akan kata tidak baik kerana itu memang kerja pembangkang".
Abu Seman yang juga Anggota Parlimen Masjid Tanah berkata kerajaan membebaskan kelima-lima tahanan ISA itu selepas mendapati mereka telah pulih dan tidak lagi mengancam keselamatan negara.
"Kita bebaskan mereka ikut undang-undang tetapi pada pihak pembangkang semua yang kerajaan lakukan semuanya tidak betul," katanya.
Beliau berkata pembangkang akan mempolitikkan apa saja yang dilakukan kerajaan semata-mata untuk kepentingan politik mereka. BERNAMA

Samy berundur menjelang Jun 2010?


ORANG PRESIDEN... Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu (paling kanan) menyatakan 'rahsia' pelan peralihan kuasa parti kepada anggota Pasukan Presiden yang memenangi pemilihan 12 September lalu? (Dari kanan) Timbalan Presiden, Datuk G. Palanivel dan ketiga-tiga Naib Presiden, Datuk M. Saravanan, Datuk Dr. S. Subramaniam dan Datuk S.K. Devamany.
ANALISIS Oleh G. MANIMARAN Bila, bila dan bila? Bila agaknya Datuk Seri S. Samy Vellu akan melepaskan jawatan Presiden MIC?
Ini antara siri soalan dikemukakan oleh kebanyakan pihak, yang berminat dengan perkembangan politik MIC sejak kebelakangan ini. Ini termasuklah mereka dari dalam lingkungan MIC sendiri dan juga luar MIC sendiri.
Persoalan ini bertambah menarik apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd. Najib Tun Razak sendiri mengatakan bahawa beliau ingin mengadakan pertemuan susulan dengan Samy Vellu mengenai pelan peralihan kepimpinan dalam MIC.
Najib memberikan kenyataan ini kira-kira 10 hari selepas memberikan ucapan yang "keras, terbuka lagi bersifat menyuntik semangat" semasa Perhimpunan Agung MIC Ke-63.
Ketika ditemui wartawan pada majlis Rumah Terbuka Aidilfitri kelmarin, Najib yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) berkata, "saya akan sekali lagi berbincang dengan beliau (Samy Vellu)."
Komen ringkas ini membawa maksud yang mendalam, sekali gus menimbulkan pelbagai andaian dan persoalan.
Sekali lagi, jika pemilihan 12 September lalu (bagi jawatan-jawatan pusat selain kerusi Presiden) diambil kira sebagai kayu ukur, apakah ia petanda bahawa Samy Vellu juga sebenarnya telah membayangkan kepada Perdana Menteri tentang tarikh yang sesuai baginya berundur.
Bagaimanapun, nampak gaya perkembangan hari ini memerlukan kajian semula untuk mendapatkan tarikh baru.
Menurut Najib, perbincangan sebelum ini, pada Jun lalu, adalah berdasarkan perkembangan sebelum pemilihan baru-baru ini.
Malah kata Najib, ketika itu Samy Vellu memaklumkan kepadanya yang beliau masih tidak boleh berundur dan jika beliau berbuat demikian, kestabilan parti akan tergugat.
"Tetapi itu sebelum pemilihan parti. Tetapi kini selepas pemilihan, saya akan sekali lagi berbincang dengan beliau tetapi ini tidak harus dilihat sebagai campur tangan BN dalam ehwal dalaman MIC," ujar Najib, yang pada awal 2008 pernah memberi peringatan bahawa MIC perlu berubah jika mahu kekal relevan.
Alasan kestabilan parti juga dinyatakan oleh Samy Vellu ketika ditemui wartawan pada 12 September lalu.
MIC telah mengadakan pemilihan parti 12 September lalu bagi memilih Timbalan Presiden, tiga Naib Presiden dan 23 anggota Jawatankuasa Kerja Pusat. Samy Vellu menang tanpa bertanding jawatan Presiden untuk 11 penggal berturut-turut, April lalu.
Beberapa hari yang lalu bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad pula mengatakan bahawa Samy Vellu adalah melahirkan kesediaan beliau untuk berundur dan menyerahkan tampuk kepimpinan parti itu pada bila-bila masa sahaja, "termasuk esok" jika timbalannya, Datuk G. Palanivel sanggup menerajui parti itu.
"Saya sudah bersedia untuk pergi (melepaskan) jawatan, saya bersedia untuk pergi... hari Isnin, esok pun boleh jika Palanivel merasakan sudah bersedia untuk mengambil alih kepimpinan parti, saya bersedia untuk menyerahkan kepimpinan kepada beliau.
"Saya tiada masalah. Saya bukan hendak memegang jawatan ini buat selama-lamanya. Tapi ada banyak perkara yang perlu diselesaikan (demi parti dan masyarakat)," tambah beliau. Samy Vellu akan mengadakan perbincangan dengan Palanivel sebaik sahaja beliau pulang dari India.
Sekali lagi dalam komennya semalam Samy Vellu menegaskan, MIC akan berhadapan dengan pelbagai masalah jika beliau melepaskan jawatannya sekarang.
Awal tahun ini timbul desas-desus bahawa Samy Vellu akan melepaskan jawatan yang dimenanginya pada 1981 sebaik sahaja pemilihan parti bagi jawatan-jawatan selain Presiden berakhir September 2009. Ada yang mengandaikan Samy Vellu akan berundur pada bulan berikutnya - Oktober.
Kemudian timbul cakap-cakap bahawa Samy Vellu sudah berubah pendirian. Justeru beliau akan kekal sehingga 2015. Bermakna akan bertanding satu lagi pusingan pemilihan yang kemungkinan besar pada 2012.
Baru-baru ini, beberapa minggu sebelum pemilihan 12 September lalu, Samy Vellu dalam usaha meyakinkan penyokong dan perwakilannya menegaskan, ini merupakan penggal terakhir dan tidak akan bertanding lagi pada pemilihan tiga tahun mendatang.
Dalam komennya kepada sebuah akhbar tempatan, Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia, Prof. Madya Dr. Sivamurugan Pandian berkata, proses peralihan kuasa MIC perlu dilaksanakan dengan segera tanpa mengambil satu tempoh masa yang panjang bagi mengembalikan segera sokongan masyarakat India kepada MIC dan BN.
"Sudah tiba masanya pemimpin muda dalam parti itu diberi peluang menerajui MIC.
"Bukan mahu dikatakan Samy Vellu langsung tidak menyumbang kepada parti, tetapi beliau perlu mengutamakan BN dan masyarakat India," katanya.
Oleh itu, apakah wajar Samy Vellu berundur sekarang? Ini satu persoalan yang diperkatakan banyak pihak. Jika ya, bila? Sekali lagi, jika ya mengapa beliau perlu berundur sekarang?
Alasan-alasan yang diketengahkan:
- Sepanjang 18 bulan lalu, selepas keputusan pilihan raya umum ke-12 Mac 2008, Samy Vellu dikatakan telah melaksanakan program penjenamaan semula MIC meliputi pelbagai peringkat dalam usaha untuk memulihkan partinya.
- Pemilihan parti meliputi semua peringkat sudah pun selesai termasuk Samy Vellu telah menang tanpa saingan pada April lalu.
- Hampir kesemua calon Pasukan Presiden pula telah dipilih oleh perwakilan pada 12 September lalu. Ini termasuklah mengekalkan Datuk G. Palanivel sebagai Timbalan Presiden dan memilih tiga muka baru Naib Presiden iaitu Datuk Dr. S. Subramaniam. Datuk S.K. Devamany dan Datuk M. Saravanan. Perwakilan dikatakan memenuhi harapan Presiden dengan memilih mereka.
- Barisan kepimpinan baru memerlukan masa untuk berdikari sebelum pemilihan dan pilihan raya umum akan datang.
- Perhimpunan Agung MIC Ke-63 sudah pun meluluskan resolusi pindaan perlembagaan parti, antara lain mengehadkan tempoh memegang jawatan Presiden dan Ketua Bahagian - tiga lebih daripada tiga penggal selama sembilan tahun. Ini pun sebahagian usaha pemulihan parti.
- Jika pilihan raya umum diadakan pada 2013 (lengkap tempoh lima tahun mandat semasa), apakah barisan kepimpinan semasa mempunyai masa yang cukup untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang? Bagaimana jika pilihan raya diadakan lebih awal iaitu pada 2011 dan 2012?
Mengambil kira pertimbangan-pertimbangan ini, apakah kemungkinan Samy Vellu akan melepaskan jawatannya dalam tempoh enam bulan akan datang?
Seorang anggota Jawatankuasa Kerja Pusat MIC berpendapat bahawa Samy Vellu, jika pun perlu berundur disebabkan tekanan yang semakin meningkat dari dalam dan luar parti, beliau tidak harus meninggalkan parti itu begitu sahaja.
"Platform yang paling sesuai ialah perhimpunan agung parti. Ia tempat paling sesuai untuk menyerahkan tampuk kepimpinan parti," kata pemimpin itu sambil menambah, perhimpunan agung akan datang kemungkinan diadakan pertengahan tahun depan.
Ia dijangkakan Mei atau Jun depan!
Sekali lagi jika andaian ini tepat, Samy Vellu mampu mempersiapkan barisan kepimpinan dalam tempoh enam bulan akan datang? Beliau tiada pilihan nampaknya!
Jawatankuasa Kerja Pusat yang baru akan mengadakan mesyuarat pertama pada 29 September ini. Samy Vellu dipercayai akan menggunakan ruang itu untuk menerangkan pelan peralihan kepimpinan parti.

Jawatankuasa Pusat MCA pertahan tindakan terhadap Soi LekKUALA LUMPUR 22 Sept. — Anggota Jawatankuasa Pusat (CC) MCA, Datuk Ti Lian Ker hari ini mempertahankan keputusan jawatankuasa berhubung kes Datuk Dr. Chua Soi Lek.
“Adalah malang bagi Jawatankuasa Pusat dihina dan dianggap sebagai rubber stamp, selepas Jawatankuasa Pusat itu mengubah keputusan Majlis Presiden berhubung cadangan yang dikemukakan Lembaga Disiplin,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Beliau merujuk keputusan Sabtu lepas yang dibuat Jawatankuasa Pusat apabila menukar keputusan pemecatan Soi Lek daripada parti kepada menggantung timbalan presiden itu selama empat tahun.
Lian Ker yang juga Pengerusi Perhubungan badan bukan kerajaan parti itu berkata, menurut Artikel 47 perlembagaan MCA dengan jelas menyatakan Majlis Presiden bertanggungjawab kepada Jawatankuasa Pusat.
“Sehubungan itu, Jawatankuasa Pusat berdasarkan kuasa yang ada mempunyai hak untuk menyemak, menilai atau membatalkan sebarang keputusan Majlis Presiden,” tegasnya.-Bernama

Kelantan terus kemuka tuntutan royalti minyakKOTA BHARU 22 Sept. — Kerajaan Kelantan masih tidak berputus asas dalam mengemukakan tuntutan royalti minyak daripada kerajaan persekutuan, kata Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat. Katanya, walaupun matlamat awal kerajaan negeri untuk mendapatkan bayaran tunggakan royalti minyak itu telah melepasi matlamatnya sebelum hari raya Aidilfitri, namun kerajaan negeri akan terus berikhtiar agar Allah membuka pintu hati pimpinan kerajaan pusat melunaskannya.
“Rundingan di peringkat pegawai kedua-dua pihak (kerajaan dan persekutuan) sedang dilakukan bagi memastikan kelancaran proses kelulusannya.
“Bagi pihak saya, hanya mampu berdoa,” katanya kepada pemberita di sini hari ini ketika ditanya samada kerajaan negeri berputus asa apabila pihaknya gagal mendapatkan tuntutan bayaran royalti minyak yang dijangka dibayar kerajaan pusat menjelang Aidilfitri ini.
“Kita masih mengharapkan supaya rundingan untuk menyelesaikan isu royalti minyak antara kerajaan negeri dan pusat memberi kesan positif,” kata beliau.
-Bernama

Calon bersih politik wang penting untuk Bagan Pinang..!!! ha..ha...bila pulak UMNO@BN ni bersih dari rasuah...????? Mimpi ka Tun M.....mai habaq sat...UMNO@BN dulu kini dan selamanya RASUAH...???SEREMBAN 22 Sept. — Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, UMNO harus pilih calon yang bersih daripada gejala politik wang dan rasuah untuk pilihan raya kecil Bagan Pinang.
Beliau yakin UMNO boleh mendapat majoriti kuat pada pilihan raya kecil itu kerana kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) tersebut merupakan kubu kuat parti berkenaan.
Faktor calon yang bersih daripada gejala politik wang dan rasuah menjadi sangat penting di Bagan Pinang malah pada pilihan raya umum akan datang, katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis hari raya Aidilfitri di kediaman Menteri Besar Negeri Sembilan Datuk Seri Mohamad Hasan di Rantau hari ini.
“Bagi saya, bukan sekadar tempat ini sahaja. Soal seluruh Malaysia, orang nak tahu samada kita serius atau pun tidak untuk membasmi gejala politik wang, rasuah dan sebagainya,” tambahnya.
Jika UMNO mengetengahkan calon yang tidak bersih, beliau berkata, parti itu mungkin menang di Bagan Pinang tetapi akan kalah di tempat lain.-Bernama

Kebahagiaan dan Ketenangan

Oleh: Nash Ar-Rawy

‘Dia’ adalah kosong : Emptiness, nothingness( No Body , No Mind, No Soul ) ; INFINITY . But ‘ Dia; tajalli atau manifest dalam HU ( alam semesta , kerajaan ‘Dia’ HIS KINGDOM ) sebagaimana dalam firmanul Lahu , “ HU wal awwalu, wal akhiru , wal zohiru wal batinu wa HUWA ‘ala qul lisyaiin alim “( Sila rujuk Surah Al Hadid: ayat 3 ) dan “ Allahu atau Al Lahu nur russama wa tiwal ard “ ( Sesungguhnya nur aku meliputi langit dan bumi “ ) Yakni Tiada satu riuang pun yang ‘Dia; tiada ; liput meliputi , penuh memenuhi . Akan tetapi, ‘Dia ‘ bukan Nur , tetapi Yang Empunya Nur ‘Dia’ juga . manifest atau tajalli dalam “Diri Hapus” ( selfless) seperti di dalam syahadah : la ilaha illallahu: Tiada tuhan melainkan Allahu atau Al Lahu .* yakni tukang atau artisan datang dari Lahu : yang kata Lahu kun fayakun ( Surah Yasin , dua ayat yang akhir ).
Justeru itu yang Ahad atau ‘Se “ adalah batin Hu dan batin Allahu Yakni Lil Lahi robbil ‘alameen dan Al lahu ( artisan atau tukang Lahu ) Sila lihat suratul ikhlas : “ Qul Hu wa Al Lahu Ahad” Yakni , ‘Se’ atau Ahad adalah Hu dan Al Lahu( kombinasi tajalli ‘Dia”) Yakni, Yang Empunya Batin Alam semesta : Lil Lahi robbil’alameen dan Yang Empunya Batin Diri : Al Lahu ; kerna Aku hapus hanya pada hakikah yang ada adalah ‘Dia’ semata-mata ‘Dia’ ( ‘SE’).Kombinasi batin ‘Dia’ dengan Batin ‘Dia’ dalam batin ( Lil Lahi dan Al Lahu ) . kepada Lahu. Yakni, yang datang dari Lahu (kunfayakun).dan kembali kepada Lahu ( HU wal Al Lahu Ahad ) HU adalah Lil Lahi ( Robbil’alameen )dan Allahu adalah Al Lahu; ’Dia’dalam ‘Dia’ dalam ‘Dia’ dalam ‘Dia’ kerna ‘Dia’ bersembunyi di dalam terang.
Pada diri yang Selfless: dan dalam frekuensi ‘Dia” : Kosong , emptiness, No Thing dan infinity baru bisa insya Allahu berlaku tajalli atau manifestasi . Iaitu : Diam dalam perkataan, Diam dalam perbuatan dan DIAM DALAM DIAM , seperti di dalam solat lima waktu , bangun untuk wuduk sudah ‘niat’ solat dan ‘israk’ dan takbir solat; sudah ‘ mi’raj’ pada hakikahnya ( syariat, hakikat , ma’riat dalam solat ) Terkenang ingin bersahur sudah berlaku puasa kerna niat itu tiada huruf dan tiada suara . Itu frekensi ‘Dia’ Solat itu pada level atau frekuensi Feqah Saufi adalah Muhadas( baru) puji Kadim(Kekal) dan pada Frekuensi Saufi Tauhid adalah : Kadim puji Kadim : Dia’ puji dirinya sendiri: baru lah ‘ Se” ( Aku hapus atau selfless); ‘Dia’ ambilalih ( tajalli).
‘Dia’ shapeless, formless ( Tiada berupa, tiada berbentuk ) . Tiada huruf, tiada suara, tiada ruang ( spaceless) , tiada waktu ( formless), tiada ilmu ( beyond knowledge /beyond science) tiada amal , tiada awal , tiada akhir , tiada zahir dan tiada batin .( Kosong dan Infinity ) Tetapi, tajalli atau manifest dalam lil Lahi robbil’alameen ( Sila rujujk surah Al Hadid : ayat 3 ) dan diri hapus ( selfless) pada Al Lahu
Dalam frekuensi diri ( Hapus diri atau selfless) zu’ atau cognative annihilated ectasy : “ Dia” ambil alih kerna pada hahikahnya(in actuality) hanya ‘Dia ‘ yang ‘SE’nya wajibal wujud ( “ La maujud bil hakki illallahu ‘) . Baru bisa insyaAllahu ada Peace and Bliss ( Rejoice and Happiness ) or barakah. Secara anugerah .
Di dalam rahmah ‘Dia”. nur , barakah , keampunan dan anugerah “ Dia” sahaja ( syurga ) baru bisa ada Peace and Bliss( Rejoice and Hapiness) Justeru itu, perlu ada Peace and Bliss sekarang kerna di sana hanya ada mereka yang bisa ada Peace and Bliss sahaja. Justeru itu, jika anda murung atau sedih ; anda tiada layak berada di sana(tempat rahmatnya atau syurga) kerna anda tidak ada peace and bliss, dalam diri anda. Peace dan Bliss itu sebenarnya rahsia anda sebenarnya jika anda senantiasa SYUKUR dan REDHA .Justeru itu , tiada bisa merungut atau ‘complain’
Kemurungan bererti , menolak ‘Dia’ kerna tiada syukur dan redha ! Bukankah ‘Dia’ Yang Maha Sejahtera dan Yang Maha Pengasih Lagi Yang Maha Penyayang ( Ar- Rahman dan Ar-Rahim ) Justeru itu ‘Dia’ melihat apa yang ada di dalam hati anda bukannya hiasan luaran diri anda itu ; kerna KETENANGAN dan KEBAHAGIAAN itu ada di dalam diri anda yang hidup kerna yang di luar itu semuanya mati dan ilusi .
Diri anda yang di luar itu sebenarnya adalah ‘Diri Mati” atau ‘The Dead Person “ . Sementara diri yang di dalam itu , diri batin adalah diri anda yang sebenarnya.iaitu ; ‘The Living Person “ . Si hidup yang bawa Si Mati bukannya Si Mati yang bawa Si Hidup . Anologi : Pemandu ( hidup ) yang bawa kereta( mati) bukan kereta yang bawa pemandu
Justeru itu, Peace and Bliss ( Rejoice and Happiness) hanya bisa di temui di dalam diri ( with –in ) you , bukannya di luar yang mati ‘ seperti kereta besar, rumah besar , wang besar dan isteri besar ‘ itu semuanya mati dan kesandiwaraan duniawi bukannya ukhrawi dan bukannya ‘real’ atau benar kerana yang benar hanya ada pada “ Dia’ di dalam diri dan tiada bisa ketemunya di luar.
Dia’ dan unsur daripada ‘Dia’ iatu ‘contact –point” ‘Aku’.’Dia” iaitu : roh . Namun yang bertuhankan roh, kerna ‘Dia bukannya roh atau nyawa atau diri atau nafas . Akan tetapi Yang Empunya roh , nyawa, nur, diri dan nafas.
Justeru itu, anda tanpa di sedari telah melakukan kesilapan yang amat besar sekali kerna tumpuan anda , konsentrasi anda , focus anda , ingatan anda, fikiran anda lebih tertumpu pada ‘The Dead Person “ Anda lebih menyediakan prasarana dan keperluan ‘ The Dead Person” seperti memastikan kecukupan makanan yang enak-enak dan minuman segar yang lazat lazat
Tanyalah diri anda sendiri secara jujur dan ikhlas , ‘ Benarkah aku ini mendahului dan memberikan tumpuan dan focus yang sepenuh-penuhnya pada ‘ The Living Person “ yang di dalam dan yang tiada bisa di lihat dengan mata kasar”. ‘Dia’ memerlukan makanan batin kerna “Dia’ Si Batin seperi ; tasbih ( subhanallahu) tahmid ( alhamdulillahi ) takbir ( Allah Hu ) dan tahlil ( la ila ha ilallahu ) serta selawat selain daripada tilawah al qur’an . yang senantiasa Solatun Daimun kerna selalu mengingati ‘Dia” sepanjang masa ( ‘around the clock’) sebagaimana firmanul Lahu . “ Wa aqimissola tali zikri ‘ ( Dan menyemnpurnakan solat untuk tujuan zikir ) Yakni mengingatinya bukan solat lima waktu sahaha tetapi talizikri senantiasa .
Justeru itu, senantiasa dalam keadaan dan frekuensi “ Fissajidieen” ( sujud pada hakikahnya 24 jam ) baru bisa inyaAllahu tiada rasuah, tipu, zina , mabuk, rogol , bunuh dsn,) kerna senantisa Solatun Daimun dan Fissayideen . Firmanul Lahu, “ wa taqol lubaka fissajideen ‘ ( dan pergerakan-pergerakan kamu antara mereka yang sujud). Jika anda bisa berada di dalam frekuensi ini ; yakni : ke-TUHAN-an , insyaAllahu dengan izin ‘Dia’ bisa di anugerahi ‘Dia’ dengan KEBAHAGIANN DAN KETENANGAN , PREACE and BLISS ( REJOICE and HAPPINESS ) yang sediada di dalam diri anda sendiri ( WITH-IN ) you bukannya di luar yang mati dan menipu ( ‘deceiving’).
Bersyukurlah dan redhalah dengan apa yang ada dalam frekuensi solatun daimun dan fissajideen selalu ; supaya sekarang ini juga ; sudah bisa ada ‘Syurga” sebelum ke syurga( rahmat ‘Dia’) agar bisa ada Ketenangan dan Kebahagiaan : Peace and Bliss( Rejoice and Happiness) di dalam di anda insyaAllahu ; yang pastinya bukannya di luar.

RASUAH DAN KEAZAMAN POLITIK1. Saya bersetuju dengan pendapat Dato Seri Najib Tun Razak bahawa usaha membanteras politik wang perlu keazaman politik.

2. Soalnya - keazaman politik siapa?

3. Apakah keazaman politik mereka yang ingin dicalonkan dan sudah hulur wang sogokan?

4. Apakah keazaman pemimpin UMNO untuk lihat UMNO bersih daripada politik kotor?

5. Jika pemimpin yang perlu banteras, yang mana satukah pemimpin yang perlu berazam; pemimpin cawangankah, bahagian, Majlis Kerja Tertinggi atau Presiden parti?

6. Saya akui di masa saya jadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri pun sudah ada politik wang.

7. Ia amat ketara semasa saya dan Tun Ghafar Baba dicabar pada tahun 1986.

8. Walaupun saya dapat pencalonan yang terbanyak (70 peratus) tetapi saya menang dengan kelebihan undi hanya 43 sahaja. Jelas perwakilan tidak undi ikut pencalonan oleh Bahagian.

9. Untuk mengelak perwakilan dipengaruhi semasa bersidang maka perlembagaan dipinda supaya 10 undi bonus diberi apabila dicalon oleh Bahagian.

10. Malangnya ada calon yang berjaya mendapat begitu banyak pencalonan sehingga lawannya terpaksa tarik diri.

11. Lepas itu dibatalkan undi bonus dan diganti dengan kuota 30 peratus bagi jawatan Presiden dan peratusan tertentu bagi jawatan-jawatan lain.

12. Dalam pencalonan untuk pemilihan kali ini ternampak jelas yang kuota tidak berjaya membanteras politik wang.

13. Ya, memang pun semasa saya dahulu sudah ada politik wang.

14. Tetapi peristiwa sogokan secara terbuka dan besar-besaran sehingga ramai dalam masyarakat pandang jijik akan politik UMNO tidak berlaku dahulu.

15. Tidak pernah terjadi yang Presiden parti didakwa terlibat dengan politik wang melalui laporan kepada polis dan Badan Pencegah Rasuah.

16. Tidak pernah Lembaga Disiplin parti menerima sehingga 900 laporan berkenaan politik wang.

17. Tidak pernah BPR terima banyak laporan rasuah untuk pencalonan bagi jawatan dalam UMNO.

18. Membuat alasan bahawa dulu pun ada rasuah tidak menghalalkan rasuah sekarang, terutamanya rasuah terbuka dan besar-besaran.

19. Sesungguhnya hari ini di mana-mana juga rakyat bercakap berkenaan rasuah dalam pencalonan kepimpinan UMNO. Ini tidak berlaku dahulu.

20. Juga dahulu rakyat tidak pernah tolak sebahagian besar calon UMNO dan Barisan Nasional dalam pilihanraya 1982, 1986, 1990, 1995 dan 1999 seperti yang berlaku pada pilihanraya umum 2008. Jika rasuah dahulu tidak berbeza dengan sekarang kenapakah BN menang majoriti 2/3 tiap pilihanraya umum dari tahun 1982-1999?

21. Dahulu rakyat/pengundi tidak anggap UMNO sebagai parti pimpinan perasuah seperti hari ini.

22. Kerana tidak suka pada kepimpinan Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi, BN sudah ditolak di lima buah negeri dan sebuah Wilayah Persekutuan. Hari ini bukan Presiden sahaja yang dianggap tidak layak, tetapi seluruh kepimpinan UMNO tidak disukai dan tidak dianggap layak memimpin negara kerana pencalonan mereka adalah hasil sogokan oleh mereka. Memilih mereka bermakna memilih perasuah untuk mendirikan Kerajaan. Masyarakat yang mana yang mahu terima Kerajaan perasuah?

23. Ramalan saya ialah UMNO akan kalah teruk pada pilihanraya umum ke-13. Mendapat sokongan daripada parti (melalui rasuah) tidak akan menjamin kemenangan dalam pilihanraya umum.

24. Yang memberi kemenangan kepada calon-calon UMNO dahulu ialah undi ahli bersama dengan penyokong luar, penyokong bukan UMNO. Jangan fikir hanya dengan undi ahli UMNO sahaja kemenangan akan diperolehi.

25. Dalam pilihanraya umum ke-12 ramai ahli UMNO-pun tidak undi calon BN. Dan amat ramai daripada penyokong-penyokong (bukan ahli) UMNO yang undi parti lawan. Itulah yang memberi keputusan yang buruk bagi BN dalam pilihanraya umum ke-12.

26. Ingatlah kelebihan undi bagi calon UMNO yang menang tidak sebesar dahulu. Jika hanya separuh lebih sedikit daripada kelebihan kecil ini berpaling tadah dan mengundi parti lawan UMNO akan kalah dimana dahulu ia menang.

27. Mereka yang ghairah menggunakan wang untuk dicalon oleh bahagian harus ingat jika parti UMNO kalah, kemenangan jadi pemimpin UMNO tidak bermakna. Lihat ketua-ketua perhubungan Kedah, Perak, Kelantan dan Selangor dan mereka yang dicalon bertanding pilihanraya umum ke-12. Di mana mereka?

28. Jika BN kalah, Presiden UMNO tidak akan jadi Perdana Menteri, Timbalan Presiden tidak akan jadi Timbalan Perdana Menteri dan lain-lain pemimpin UMNO jika menang pun tidak akan jadi Menteri, Timbalan Menteri, Setiausaha Parlimen atau pengerusi-pengerusi syarikat berkaitan Kerajaan (GLC) dan lain-lain dan ketua-ketua bahagian tidak akan dapat kontrak dan lain-lain.

29. Lebih buruk lagi UMNO akan hancur. Pengasas-pengasas UMNO akan kutuk mereka yang kerana tamak telah musnahkan UMNO.

30. Orang yang terkenal menyogok wang untuk jadi pemimpin UMNO, jika mereka dipilih akan menyebabkan UMNO ditolak dalam pilihanraya umum.

31. Rakyat tahu siapa mereka walaupun sukar bagi mendapat bukti yang mereka ini adalah perasuah.

32. Perwakilan UMNO yang menerima sogokan dan memilih orang yang dikenali sebagai perasuah, harus ingat apabila mereka memilih orang ini, mereka sebenarnya mengkhianati bangsa, agama dan negara hanya kerana sedikit wang yang akan habis dibelanjakan dalam sekelip mata. Kamu dan zuriat kamu akan dikutuk oleh bangsa kamu tiap kali mereka menderita kerana kamu telah jual bangsa dan negara kamu untuk sedikit wang.

RASUAH UMNO 2


1. Di waktu mesyuarat bahagian-bahagian UMNO diadakan untuk mencalon calon-calon bagi Majlis Tertinggi UMNO, pengerusi Lembaga Disiplin (Tengku Ahmad Rithaudeen) telah menyatakan yang beliau telah terima lebih 900 aduan berkenaan rasuah dalam pencalonan.

2. Orang ramai tertunggu-tunggu untuk mendengar tentang siasatan dan tindakan yang diambil terhadap mereka yang terlibat.

3. Sekarang Mesyuarat Agong yang akan memilih ahli-ahli Majlis Tertinggi akan diadakan tidak lama lagi. Tetapi tidak ada apa-apa pun kedengaran berkenaan 900 aduan tersebut.

4. Apakah semua 900 aduan ini sudah didapati tidak berasas dan tidak ada salahlaku oleh sesiapa? Apakah pemilihan calon Majlis Tertinggi bersih seperti kain putih?

5. Sekarang kita dengar pula tentang sogokan kepada perwakilan yang akan hadir di Mesyuarat Agong yang akan undi dan tentukan siapa yang akan pegang jawatan apa di dalam parti. Katanya ratusan ribu diberi kepada perwakilan. Benarkah?

6. Takkanlah semua cerita yang didengar tidak berasas?

7. Wakil-wakil boleh disogok dan mereka boleh beri kemenangan kepada orang yang sogok mereka.

8. Tetapi ingat. Rakyat sedang memerhati tingkahlaku UMNO dan pemilihan yang akan dilakukan.

9. Jika pada Mac 2008 ramai rakyat termasuk juga ahli-ahli UMNO yang kecewa telah undi parti lawan, jika mereka lihat UMNO sudah diambil-alih oleh perasuah, dalam Pilihanraya Umum ke-13 mereka ini akan sekali lagi undi parti lawan.

10. Ingatlah undi ahli-ahli UMNO atau BN sahaja tidak mencukupi. Undi orang yang bukan ahli, walaupun sedikit boleh menentukan siapa menang dan siapa kalah.

11. Kali ini perwakilan terima wang sogokan. Tetapi apabila UMNO dan Barisan Nasional kalah, tidak jadi Kerajaan, bukan sahaja tidak ada lagi peluang tetapi apa yang ada pada perwakilan pun akan tercicir.

12. Saya sinis dan tidak percaya barang seorang pun akan didapati bersalah.

RASUAH UMNO 1Oleh Tun Dr. Mahathir Mohamad 
1. Semasa bahagian-bahagian UMNO sedang menamakan calon untuk jawatan-jawatan parti, terdapat laporan bahawa Jawatankuasa Disiplin telah terima lebih daripada 900 aduan berkenaan dengan rasuah.

2. Tetapi hingga kini tidak ada apa-apa pun berita tentang tindakan yang telah diambil oleh Jawatankuasa Disiplin atau mana-mana pihak.

3. Sekarang kita dengar cerita lain pula. Wakil-wakil Bahagian yang akan hadir Mesyuarat Agong pada bulan Mac sudah pun ditentukan oleh bahagian-bahagian. Mereka terdiri daripada ketua bahagian, timbalan ketua bahagian, naib ketua bahagian, ketua wanita, ketua pemuda dan ketua puteri serta tujuh orang yang dipilih dalam mesyuarat bahagian yang lalu. Jumlah 13 orang semuanya.

4. UMNO mempunyai 191 bahagian, bermakna jumlah wakil ke Mesyuarat Agong adalah seramai 2,483 (jika tiada bahagian yang digantung) + ahli Majlis Tertinggi.

5. Sasaran rasuah ialah kepada 2,483 wakil ini. Saya dengar (tetapi saya tidak percaya) sudah ada calon bagi jawatan tertentu yang sudah beri elaun bulanan kepada sebilangan besar daripada wakil-wakil bahagian ini. Bahagian mereka mencalon calon-calon tertentu tetapi yang akan undi dalam Mesyuarat Agong ialah perwakilan. Dan mereka yang dapat elaun mungkin (mungkin sahaja) akan undi calon yang memberi elaun kepada.

6. Jika yang menang adalah orang yang menghulur rasuah maka UMNO akan dipimpin oleh perasuah.

7. Dan Kerajaan Malaysia dan Kerajaan Negeri akan dipimpin oleh perasuah selepas Pilihanraya Umum ke 13 jika Barisan Nasional menang. Dan pemimpin jenis ini akan sauk duit Kerajaan dan duit siapa sahaja yang berurusan dengan Kerajaan.

8. Saya telah berbual dengan beberapa orang yang tidak berparti dan juga yang berparti. Pendapat mereka semuanya sama - mereka tidak ingin diperintah oleh Kerajaan pimpinan perasuah.

9. Saya tanya jika tidak ingin apakah yang mereka boleh buat?

10. Mereka akan perhati dengan teliti pemilihan pemimpin UMNO bulan Mac ini.

11. Jika perwakilan UMNO memilih orang yang diketahui umum mengguna wang untuk dapat undi dan menjadi pemimpin UMNO mereka akan tentukan UMNO dan Barisan Nasional akan kalah Pilihanraya Umum ke-13.

12. Bolehkah mereka berbuat demikian? Jawab mereka lihat sahaja keputusan Pilihanraya Umum ke-12. BN kalah di lima buah negeri dan tidak dapat 2/3 di Parlimen kerana mereka memberi undi mereka kepada parti lawan.

13. Undi mereka, kata mereka adalah undi penentu. UMNO tidak boleh menang kerana undi ahli-ahli UMNO sahaja. UMNO perlu undi pengundi yang bukan ahli.

14. Kata mereka bukan sahaja yang bebas tidak akan beri undi pada calon pilihanraya UMNO, tetapi ramai juga ahli UMNO yang kecewa kerana kelakuan ahli dan pemimpin UMNO yang tidak akan mengundi calon UMNO dan BN. Mereka yakin kalau mereka percaya pemimpin UMNO yang dipilih Mac ini adalah perasuah, mereka akan tentukan UMNO akan kalah Pilihanraya Umum ke-13.

15. Pendapat ini disuarakan juga oleh orang Cina dan India. Kalau yang akan pimpin UMNO lepas Mac ini adalah yang terkenal mengguna wang untuk jadi ahli Majlis Tertinggi UMNO, mereka juga akan undi parti lawan.

16. UMNO tidak perlu ambilkira pendapat mereka ini. Bukankah UMNO parti yang terkuat di Malaysia? Takkanlah UMNO boleh dikalahkan!

(2) Bagan Pinang @ ABO - kubur BN ke-9 ?

Oleh : albanjari
Kesempatan dapat berbual bersama Dr. Shamsul malam kelmarin, sedikit sebanyak memberi kelebihan untuk lebih mengetahui suasana sebenar yg berlaku Di Bagan Pinang. Biarpun singkat namun manfaat maklumat dapat jua diperolehi. Yang jelas, peluang buat Pakatan Rakyat untuk menang bukan satu yg mustahil.

Undi tentera. Yang jelas terlihat, sudah berlaku angin perubahan yg besar. Dan ia sedang berlaku. Biarpun masalah ketelusan undi pos dari tentera, sangat2 dipertikaikan ketelusannya muktahir ini. Kita melihat memang ada wajarnya kebimbangan itu namun apa pun andaiannya, perubahan yg sedang berlaku kini, akan memberi kelebihan undi dari tentera buat Pakatan Rakyat.

Jangan fikir semua kem tentera, kemudahan prasarananya dan kehidupan warganya memuaskan ? Lihat sahaja apa yg berlaku di kem Sirusa ! Warga tentera dari kem tersebut pasti bersetuju bahwa kemudahan yg disediakan di situ ketinggalan zaman. Ini bukan kem tentera zaman 60an atau 70an ! Zahid pasti akan kepanasan jika ketidakpuasan hati itu dapat dikepilkan bersama foto-foto sebagai bukti kukuh, tunggu saja nanti bila foto2 itu dikeluarkan di internet. Maka ketika itu, pasti BN dan kerajaan tidak mampu untuk mendabik dada mengatakan bahawa ia sesuatu yg tidak benar. InsyaAllah, undi tentera akan berubah, dan itulah kewajarannya yg wajar diambil oleh mereka.

Jika kita lihat dari sudut angka, calon PAS lalu hanya kalah dengan majoriti 2,333 undi. Dan angka ini tidak mustahil akan terus mengecilkan bilangan majoriti yg mampu mengalah calon BN kelak. Malah pada PRU yg lalu, Pakatan Rakyat dapat memecahkan undi pos dari tentera yg menolak BN lebih dari 1 ribu undi, dan angka itu pasti berubah kepada lebih besar melalui perubahan yg sedang berlaku sekarang. Dari sumber yg diperolehi, askar-askar kini cukup bersedia untuk membuat perubahan.
Terdapat hampir 5,000 pengundi pos anggota tentera di kawasan yang mempunyai kira-kira 14,192 pengundi berdaftar itu. Mereka adalah dari Pusasda Kem Si Rusa (1,903 undi), 2 KAD Kem Sunggala (1,130 undi), IJED Kem Kg Sawah (847 undi), IPDA Port Dickson (407 undi), 1 Kompeni KPD Kem Si Rusa (265 undi), 1 WKSP Bgd Kem Sg Sawah (165 undi), Sekolah Pertukangan Perintis (105 undi) dan ILMI Port Dickson (103 undi).
Banyak lagi isu-isu 'panas' yg dimaklumkan oleh Dr. Shamsul, tentang Bagan Pinang kepada wak malam tadi. Apapun insyaAllah, wak akan ledakkan jua kelak. Beliau juga turut menghargai sepenuhnya komitmen dan usaha yang diberikan oleh kumpulan bloggers Pakatan Rakyat yg akan mula berkampung seawal minggu depan di Bagan Pinang.

Disebelah, sebahagian dari anggota Unit Amal yg memberi tugasan yg mantap dan ampuh malam tadi, sehingga majlis yang dilangsungkan berlangsung cemerlang. Tahniah buat semua petugas Unit Amal. Kerja-kerja anda dihargai !

Maaf kerana ada wajah yg sengaja dikaburkan atas permintaan. Wak dah kaburkan tu ! Bersama-sama disitu Ketua Pemuda PAS kawasan Parit Buntar.


Foto ni wak shoot, khas untuk sahabat wak, blogger Cenangau. Ramai anak-anak dara tu. Pandai-pandailah hang nak ushar ! Perjuangan, perjuangan jugak, jodoh kena cari. Sekarang bukan zaman telaga tunggu timba. Timba kena kerja keras korek utk jadikan telaga beb ! Malam tadi juga wak berkesempatan berjumpa dengan blogger Islam_return.

Dibawah sedikit maklumat Bagan Pinang yg diambil dari email,
Wak, peluang PAS untuk tawan DUN tersebut pada PRK kali ini cerah wak,ini kerana PAS telah mempunyai asas sokongan kukuh sebanyak 20 hingga 25 peratus, melebihi seribu undi pada pilihanraya umum lalu.

Kenyataan Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad tu, kita buat bodoh ajer wak,walaupun dia ada kata bahawa, parti politik tidak dibenarkan berkempen dalam kem tentera, dan bercanggah dengan perlembagaan negara dan peraturan pilihnraya, boleh pula dia kata itu satu ugutan..!

Sebenarnya wak, tidak ada dalam perlembagaan atau dalam mana-mana undang-undang dalam negara kita, pengundi tidak boleh mendengar apa-apa pendapat atau kempen, arahan itu sebenarnya bercanggah dengan perlembagaan bahkan tidak ada dalam peraturan pilihanraya pun !

Foto kenangan raya wak bersama SU Perhubungan PAS Negeri Sembilan, suadara Dr. Shamsul yang menjadi Tetamu Khas dalam Majlis Anak Perantauan malam kelmarin. Kulaan Sebarataan ! Batahaga pulang di Bagan Pinang, kita gempur UMNO-BN..!! Takbirr..Allahu Akbar !! PAS FOR ALL

Minta PM jawab dokumen mengenai PKFZ

Naib Presiden Pas, Datuk Mahfuz Omar menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menjawab persoalan yang telah didedahkan oleh sebuah laman blog mengenai dokumen kerajaan yang didakwa bukti penting skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).

Menurutnya, dokumen terbabit menunjukkan apa yang didakwa sebagai memorandum dari pihak Menteri Kewangan supaya memberikan kelulusan secara retrospektif berhubung dengan peningkatan kos projek PKFZ dari RM1.088 bilion kepada RM4.63 bilion.

“Perdana Menteri perlu membuktikan tanpa sebarang keraguan yang munasabah kepada rakyat bahawa dokumen itu adalah palsu. :

“Jika beliau gagal berbuat demikian dan dokumen tersebut memang benar dokumen kerajaan yang tulen, beliau dan semua anggota Kabinetnya kini yang terlibat dalam memberikan kelulusan retrospektif itu mesti meletakkan jawatan serta merta,” katanya, semalam.

Selain itu, beliau turut mempersoalkan bagaimana Najib dan anggota Kabinet boleh mempersetujui kelulusan retrospektif itu sedangkan banyak peraturan kewangan telah dilanggar termasuk tindakan Menteri Pengangkutan memberikan surat jaminan kepada beberapa penerbitan bon yang boleh dianggap tidak sah.

“Mengikut peraturan, surat jaminan sedemikian perlu mendapat kelulusan Jemaah Menteri terlebih dahulu dan surat tersebut hanya boleh dikeluarkan oleh Kementerian Kewangan sahaja,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut menuntut pihak kerajaan menjelaskan adakah benar keseluruhan projek PKFZ dilaksanakan hanya dengan kelulusan dasar Perdana Menteri tanpa mematuhi prosedur yang sepatutnya.

“Mengapa kelulusan retrospektif yang dicadangkan oleh Menteri Kewangan itu diluluskan jika benar projek tersebut dilaksanakan dan didapati tidak berdaya maju malah kos projek telah meningkat kepada lebih RM4.6 bilion,” katanya.

Katanya, penubuhan pasukan petugas khas bagi menyediakan laporan penyiasatan isu PKFZ sebenarnya bermotif politik.

”Sebab itulah mereka begitu takut untuk menubuhkan Suruhanjaya Di raja bagi menyiasat skandal PKFZ itu. :

”Jika disiasat dan jika terdedah lebih banyak lagi dokumen dan hakikat yang disembunyikan dari pengetahuan rakyat, ia mungkin membuktikan jenayah peringkat tertinggi dalam skandal PKFZ itu,” katanya.

Beliau juga mengulangi kenyataannya bahawa satu pasukan peguam Pas ditubuhkan bagi mengkaji peruntukan undang-undang untuk memastikan kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja.

Projek PKFZ mencetuskan kontroversi apabila timbul pendedahan bahawa kos pembangunannya melambung daripada RM2.5 bilion kepada lebih RM4.6 bilion malah siasatan awal ke atas projek PKFZ mendapati ia diselamatkan dengan pinjaman kerajaan.

Siasatan tersebut juga mengesahkan kerajaan melalui Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) membeli 404 hektar tanah dari Kuala Dimensi Sdn Bhd (KDSB) pada RM25 setiap kaki persegi walaupun harga sebenar dianggarkan RM10 sahaja.

Laporan audit yang dikeluarkan pada akhir Mei lalu oleh PriceWaterhouseCoopers (PwC), syarikat yang dilantik LPK bagi tujuan itu turut menyebut tentang pembabitan beberapa ahli politik dalam projek berkenaan, yang menurutnya, mungkin menimbulkan percanggahan kepentingan. sinarharian

Samy Vellu kena bantai


BN selalu mengungkit dan mendakwa berlaku perpecahan dalam PR, perpecahan dalam BN pula bagaimana? Seminggu dua ini hangat dengan pertelingkahan dalaman yang berlaku dalam BN yang melibatkan MIC.Utusan dan Tv3 pula sudah menjadi senjata BN untuk menghentam Samy Vellu yang dulu dianggap wira kepada kaum India. "Dulu jaguh, sekarang tidak lagi jaguh. Gaya kepimpinan Samy Vellu perlu dijauhi". Malah lebih teruk gesaan supaya Samy Vellu meletak jawatan kerana didakwa menjadi liabiliti. Begitulah lebih kurang lidah BN disuarakan dalam Utusan Online.

Ada juga berita yang dilaporkan wartawan Utusan mengenai perkara yang tidak disebut oleh Samy Vellu sendiri!!

Sekiranya Utusan dan Tv3 menghentam PAS dan komponen PR yang lain saya tidak hairan sangat kerana memang itu kerja mereka selaku penjilat kepada BN. Ini menghentam "kawan" sendiri.


by JilFityan

Apakah Nasihat Mahathir dan Ku Li Akan Diketepikan Di Bagan Pinang


Tekanan daripada pucuk pimpinan Umno nasional supaya parti itu meletakkan calon selain daripada Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad memuncak apabila bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pula menggesa Barisan Nasional supaya tidak mencalonkan bekas menteri besar Negeri Sembilan itu demi menjaga imej.

Sebelum Mahathir seorang lagi veteran Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga telah turut sama membuat kenyataan yang serupa dengan mengatakan kemenangan harus diperolehi dengan maruah dan mengembalikan keyakinan rakyat.

Pendirian Mahathir ini dan ramai lagi pimpinan Umno lain sudah tentu berbeza dengan keadaan sebenar di akar umbi.

Di sekitar bandar Port Dickson yang turut menempatkan kawasan pilihan raya Dun Bagan Pinang, kain-kain rentang dengan gambar Isa dan ucapan Selamat Hari Raya sudah mula digantung sejak sebelum berakhir Ramadhan lagi.

Mesej daripada penyebaran poster ini jelas: Isa mesti dicalonkan di Bagan Pinang supaya beliau dapat kembali ke Dewan Undangan Negeri Negeri Sembilan selepas lima tahun.

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu merupakan Adun Linggi sehingga tahun 2004 apabila beliau dipindahkan ke Parlimen Jempol dan kemudian menjawat jawatan menteri Wilayah Persekutan.

Beliau kehilangan jawatan kabinet itu pada pertengahan 2005 selepas digantung keahlian Umno kerana terbabit dalam politik wang semasa pemilihan parti pada September 2004.

Bermula dengan hasrat Umno Bahagian Teluk Kemang yang hanya mahu mencadangkan nama Isa sebagai calon tunggal, konflik timbul apabila timbalan presiden Parti itu Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta lebih daripada satu nama supaya penilaian yang lebih objektif dapat dibuat.

Bagi penyokong Isa, mereka tidak berdiam diri dan membiarkan serangan peribadi daripada pimpinan Umno peringkat nasional terus tersebar.

Di laman-laman blog pro-Umno kisah sebalik tabir penggantungan Isa diceritakan semula dengan tujuan mendedahkan bahawa tindakan disiplin parti itu merupakan sebahagian daripada konspirasi pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi yang tidak senang dengan pengaruh kuat Isa di akar umbi Umno.

"Pada pandangan penulis, Isa sudah teraniaya terlalu lama dan kini masa yang sesuai untuk mendedahkan kebenaran. Tatkala nama Isa kembali menjadi sebutan ramai, pendedahan ini tepat masanya," kata satu tulisan dalam blog Another Brick In the Wall yang menerbitkan siri pendedahan bagaimana bekas naib presiden Umno itu digantung keahliannya.

Oleh itu kritikan terbaru Mahathir ini yang berbeza dengan pandangan umum akar umbi Umno sudah tentu agak mengejutkan.

Namun ini bukanlah kali pertama bekas perdana menteri itu mengkritik calon pilihan Barisan Nasional.

Pada pilihan raya kecil Kuala Terengganu awal tahun ini Mahathir menyelar pencalonan Datuk Wan Ahmad Farid Salleh yang juga ketua Bahagian Umno di situ.

Ketika itu Mahathir bimbang bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri itu akan menjadi proksi Abdullah dalam pentadbiran Datuk Seri Najib Razak.

CAN A PINANG TREE AS CANDIDATE WIN BY POSTAL VOTES?

THE answer according to HANTU III is YES, invariably and inevitably, UNLESS the EC allows

a. Postal voting in the camps to be done on the same day and counting to be done in the base(s) OR

b. The Police and Army IF REGISTERED in the constituency vote at polling booths like all ordinary citizens.Election Commission chairman Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof has given his assurance that phantom postal votes would be impossible in the Bagan Pinang state by-election, adding the postal voting would be conducted under strict security and would adhere to procedures.


What he meant by strict security is anybody's guess, unless he is allowed spell them out.

What procedures he would adhere too is also a motherhood statement. These procedures have been questioned endlessly.


This is what Brigadier General (Rtd) Datuk Mohd Arshad Raji ( 4th Mechanized Infantry Brigade) wrote in his blog:


There is also the perception that postal voting is not transparent and flawed, especially having to cast their votes a few days ahead of the actual polling date. Actually, there is no reason to do this, especially if the postal voter is located in the same constituency where the voting is held. The voter can cast his vote like anybody else, and his name checked against the nominal roll usually prepared by the Armed Forces Record & Pension Directorate. If this is done, transparency is upheld and there will not be any accusation that absent voters ballot papers are marked and place in the polling bags.

This quote originated HERE.

+++++

Many have questioned Postal Votes. I was hoping MAFREL will say something, or I might have missed their take.