Selasa, 1 September 2009

Kenaikkan Harga Minyak Lagi Membebankan Rakyat..!!! Rakyat dipaksa menanggung segala bebanan hutang negara..!!!

Tindakan menaikkan harga minyak hanya akan menzahirkan lagi bebanan kepada rakyat dengan penyusulan kenaikan harga barangan lain, pada bila-bila masa.

Secara sindiran, Ketua Angkatan Keadilan Malaysia, Shamsul Iskandar Mohd Akin, berkata, kenaikan harga minyak ini adalah hadiah merdeka daripada kerajaan UMNO-Barisan Nasional, sempena sambutan kemerdekaan Negara, semalam.

“Saya merasakan kenaikan harga minyak merupakan hadiah merdeka daripada kerajaan UMNO-Barisan Nasional, ini merupakan perkara yang bertentangan dengan slogan yang sering dilaungkan oleh media propaganda milik kerajaan Barisan Nasional iaitu Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan," katanya.

Semalam, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan kenaikan harga minyak RON95 dari RM1.75 kepada RM1.80 dan RON97 dari RM1.80 kepada RM2.05 seliter, bermula hari ini.

Biarpun alasan yang diberikan ekoran kenaikan harga minyak dunia AS$40 setong kepada AS$82 setong, namum persoalannya adakah tindakan ini wajar memandangkan Malaysia adalah sebuah negara pengeluar minyak.

Menurut beliau, tindakan yang dilakukan oleh kerajaan merupakan penindasan hak rakyat, tambahan ketika ini negara sedang mengalami masalah ekonomi yang agak meruncing.

“Sudah jelas dengan kenaikan harga minyak, negara Malaysia merupakan negara pengeluar minyak dan tindakan kerajaan ini merupakan tindakan menindas hak rakyat di dalam di mana negara kita sedang mengalami masalah ekonomi yang meruncing dan dalam masa yang sama rakyat ditekankan dengan kenaikan harga barang. Jadi sudah pastilah, kenaikan harga minyak ini akan membebankan lagi tambahan rakyat sedang bersedia menghadapi hari raya aidilfitri,"katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata tindakan ini adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan dilakukan bagi mengaburi mata rakyat.

“Bagi kita, ini tidak bertanggungjawab kerana kerajaan hanya menggunakan semula mantera , sebelum ini yang mengatakan harga minyak di negara kita lebih murah berbanding dengan negara-negara jiran. Kenyataan Datuk Ismail Sabri semalam jelas menyatakan kita guna RON95, RON97 terlalu tinggi untuk negara kita. Ini termasuk hujah-hujah yang tidak masuk akal di mana mereka cuba menjustifikasikan harga minyak,” katanya.

Shamsul berkata, tindakan kerajaan ini merupakan tindakan yang amat malang kepada rakyat dan Pakatan Rakyat berharap rakyat mengambil sikap dengan menolak kerajaan Barisan Nasional pada pilihan raya akan datang.

Ketika diminta mengulas lanjut mengenai negara Malaysia sebagai sebuah negara pengeluar minyak, beliau berkata tindakan itu amat malang kepada rakyat dan menggesa agar kerajaan memulangkan hasil kekayaan bumi kepada rakyat.

“Saya lihat ini soal pengurusan, so kita lihat negara seperti Venezuela contohnya, kerajaan mereka telah memulangkan semula hasil masyur dari negara mereka kepada rakyat.

“Mereka meletakkan kepentingan ini kepada rakyat tetapi tidak di Malaysia, dalam keadaan pasaran harga minyak di luar negara dinaikkan, harga minyak tetap dinaikkan. Dalam keadaan harga menurun, pun dinaikkan juga,” katanya.

Beliau meminta menteri yang bertanggungjawab untuk memberikan alasan yang konkrit dalam hal ini dan bukan memperbodohkan rakyat.

Dalam pada itu, Pengarah Pusat Penyelidikan PAS, Zulkifli Ahmad menegaskan kerajaan harus bijak mengurus kekayaan minyak negara.

"Kita selaku megara pengeluar minyak yang merupakan pengeluar minyak bersih, tidak wajar menunjukkan bahawa kenaikan yang seperti ini berbanding dengan negara- negara pengeluar minyak. Jadi kalau kita bandingkan dengan negara Singapura, negara- negara yang tidak punya minyak, itu bukan perbandingan yang baik. Ini jelas menunjukkan bahawa perlu ada satu political wheel untuk benar-benar mengizinkan dan mengurus harta kekayaan minyak kita ini yang mesti pada akhirnya rakyat mendapat manafaat itu," katanya.

Tambah beliau, kerajaan perlu membuktikan bahawa tadbir urus ekonomi negara ini boleh dilaksanakan dengan baik.

"Sebagai negara pengeluar minyak, kita tidak menunjukkan bahawa kita adalah penjaga yang baik dalam mengurus harta kekayaan kita,"katanya.

Sementara itu, Presiden Parti Keadilan Malaysia, Wan Azizah Wan Ismail membidas pucuk pimpinan yang menaikkan harga petrol ketika rakyat sedang dibelit kegawatan ekonomi dunia dan bakal berdepan dengan kos berlipat kali ganda, menjelang musim perayaan pertengahan September ini.

Beliau mempersoalkan, apakah ini hadiah Perdana Menteri Najib Razak kepada rakyat yang membuta tuli menyokong pentadbiran pemimpin yang popular dengan slogan 1Malaysia, Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan.

"Sambutan hari merdeka diberikan kepada kita, naik harga minyak. Belum lagi 1 September, naik harga minyak. Padahal kita diberitahu bahawa 1 September barulah minyak petrol naik harga, tapi belum habis kita merasa 31 Ogos, harga minyak dah naik,"katanya.

Raja Perlis bimbang ancaman perosak perpaduan..!! Tuanku tahu siapakah mereka itu..??? Minta Majlis Raja-raja ambil tindakkan..!!!

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail bimbang dengan ancaman golongan yang mengamalkan dasar "pecah dan perintah" kerana ia boleh menggugat perpaduan rakyat.

Menurut baginda, walaupun golongan itu tidak banyak namun ia tetap berbahaya kepada negara yang kini sedang memberi tumpuan kepada gagasan 1Malaysia.

Ketika melancarkan sambutan hari kemerdekaan ke-52 peringkat negeri Perlis malam tadi, baginda bertitah dasar pecah dan perintah pernah diperkenalkan oleh penjajah negara ini suatu ketika dahulu.

Turut berangkat ke majlis yang berlangsung di Dewan 2020 itu ialah Raja Perempuan Perlis, Tuanku Tengku Fauziah Abdul Rashid, Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail dan Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah.

Yang hadir sama pada majlis yang turut disekalikan dengan majlis berbuka puasa dan solat tarawih itu ialah Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Dr Md Isa Sabu.

Baginda bertitah, sejak akhir-akhir ini dasar yang memberi kejayaan kepada penjajah bagi merosakkan keharmonian rakyat telah diberi nafas baru oleh golongan tertentu di negara ini demi menjayakan agenda politik sempit mereka.

'Penting diri sendiri'

"Mereka suka melagakan rakyat, memain isu sensitif, menimbulkan prejudis agama dan persoal kontrak sosial. Jauhi golongan terbabit kerana mereka tidak beri faedah kepada sesiapa," titah baginda.

Menurut baginda, golongan itu hanya memikirkan kepentingan mereka sendiri tanpa memikirkan kesan jangka panjang terhadap masa depan negara.

Baginda turut mengimbas tragedi hitam 13 Mei 1969 yang mana perpecahan kaum telah menggugat keharmonian hidup rakyat berbilang kaum dan ia mengambil masa yang begitu panjang untuk dipulihkan.

"Ibarat luka yang dah sembuh dan tidak lagi sakit namun parut tetap
kelihatan dan setiap kali lihat parut, ada rasa yang terguris," titah baginda.

Menurut baginda, peristiwa itu telah merugikan semua kaum akibat kehilangan nyawa, kerosakan dan kemusnahan harta benda manakala para pelabur juga bimbang untuk memasuki negara ini.

Sambil berharap peristiwa itu tidak berulang lagi melalui angkara kumpulan yang mengamalkan dasar pecah dan perintah itu, baginda berharap rakyat berusaha menjayakan gagasan 1Malaysia yang diperkenalkan kerajaan.

"Setiap kaum perlu bersatu padu, hormat menghormati dan patuh kepada perlembagaan dan undang-undang negara," titah baginda.

Raja Perlis juga mahu rakyat turut berusaha mencapai cita-cita negara untuk menjadikan Malaysia sebuah negara maju menjelang 2020.

"Masa ada sekitar 10 tahun lagi dan tempoh itu semakin dekat. Saya pun dah jadi Raja Perlis sembilan tahun lebih dan saya rasa masa berlalu begitu cepat. Masa sepuluh tahun lagi juga akan tiba dengan cepat," titah baginda.

Bimbang Perlis ketinggalan

Bagaimanapun, baginda melahirkan kebimbangan dengan pencapaian pembangunan di Perlis yang disifatkan baginda masih ketinggalan jika dibandingkan dengan negeri-negeri lain.

"Saya ambil contoh bandar Arau yang masih lembab pembangunannya dan pembaharuan yang wujud hanya ada deretan kedai yang sedang dibina," tambah baginda.

Baginda mahu setiap pegawai kerajaan bersikap profesional dalam membangunkan negeri ini dengan sanggup berkorban masa dan tenaga untuk menjayakannya. Bernama

Dia Muncul Di Celah Kepala Lembu..?

Saya sudah jangka bahawa Datuk Ibrahim Ali akan muncul di celah-celah kepala lembu bersama keperkasaannya. Selaku Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) beliau tidak boleh berdiam diri. Barangkali ada yang menuduhnya menyibuk, itu tidak menjadi hal kerana Perkasa sememangnya memperjuangkan keperkasaan Pribumi.

Di tengah hujan yang saban hari mencurah di Lembah Klang, pihak Perkasa bergegas ke Seksyen 23 Shah Alam. Mereka membuat tinjauan dengan menemuramah penduduk. Maka hasil tinjaunan tersebut mendapati bahawa penduduk tidak mendapat hasutan daripada mana-mana pihak. Penduduk juga tiada niat menghina mana-mana kaum, terutamanya penganut Hindu.

Kata Ibrahim Ali, kepala lembu itu sebagai simbolik menunjukkan bahawa Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan barisan Exco kerajaan negeri yang “bodoh” seperti lembu yang mudah dicucuk hidung.

Bernas sungguh hasil tinjauan oleh anak buah Ibrahim Ali. Saya percaya Ibrahim Ali “bercakap benar” kerana YB Pasir Mas, Kelantan ini tidak suka berbohong. Kalau “lompat” katanya, dia betul-betul lompat. Kalau derhaka katanya, dia betul-betul derhaka. Malah dia juga ada kesungguhan dalam tindakan. Siapa yang kenal dia pasti tahu bagaimana dia memujuk dan merayu Tok Guru menyokongnya dalam PRU 2008. Selepas menang, Ibrahim Ali pun jadi seperti Ibrahim Ali yang dulu-dulu.

Cuma terdapat sedikit kemusykilan. Kenapa baru sekarang, selepas 1Malaysia mengutuk tindakan provokatif dan kurang cerdik itu, barulah kepala lembu “diletakkan” ke atas kepala MB dan barisan Exconya? Alangkah baiknya kalau pada hari perarakan tersebut, terus beritahu bahawa kepala lembu ini tiada kaitan dengan mana-mana kaum, apatah lagi berniat menghina penganut Hindu, melainkan sebagai simbolik memprotes tindakan MB dan kerajaan negeri.

Sewaktu perarakan bukan main bersemangat. Kepala lembu dipijak dan ditendang. Marah kepada Kerajaan Selangor, tetapi kepala lembu yang dipijak. Cerdik sangatkah perbuatan itu? Seandainya kepala lembu boleh bercakap, pastinya ia akan berkata: “Baculnya manusia ini. Marah orang, kepala aku yang ditendang. Kalau berani, kalau jantan, pergilah tendang kepala orang yang kamu marah tu!”

Akibatnya 1Malaysia mengutuk sekeras-kerasnya. UMNO, MIC, PKR dan PAS melahirkan kekesalan masing-masing. Harap-harap kekesalan itu bukan kepura-puraan. 100 laporan polis dibuat. Desakan diambil tindakan tegas ke atas mereka yang bertanggungjawab dilaungkan di sana sini. Maka gedeber-gedeber yang “tersilap” langkah mula kecut telur. Tiada siapa mengaku membawa kepala lembu. Menurut penduduk Seksyen 23, tindakan provokatif itu dilakukan oleh pihak luar.


Lain kali kalau ada pihak luar datang ke tempat kita ingin melakukan tindakan provokatif, kita wajib menegahnya. Tempat kita adalah tanggungjawab kita.

Walau apapun alasannya, siasatan polis yang bakal siap akan membongkar segala persoalan. Diharapkan semua pihak bersabar dan tidak mengeruhkan lagi keadaan. Parti politik, NGO atau individu usahlah mengambil kesempatan menangguk di air keruh kerana isu keagamaan bukan sebarangan isu kerana ia mudah mencetuskan perbalahan.

Sekiranya kontroversi ini sukar untuk diselesaikan, adalah bijak Kerajaan Selangor merujuk kepada Sultan yang merupakan lambang perpaduan rakyat berbilang kaum. Nasihat daripada Baginda Sultan boleh dijadikan jalan penyelesaian. -satumalaysia

Selamat Moodeka

Many Malaysians were born after 31st August 1957. Many were also born after 13th May 1969. Therefore, what they know of history is what has been revealed, or permitted, in the history books. Well, on the aftermath of the 52nd Anniversary of Moodeka, allow Malaysia Today to walk you through a brief Malaysian history lesson.

Raja Petra Kamarudin

The recent development in Shah Alam has changed the entire landscape of the National Day celebration. What used to be known as Merdeka Day has now been renamed Moodeka Day. That will be the day all Malaysians will remember as the day a cow’s head was dragged to the Selangor State Secretariat building as a mark of protest.

Of course, it appeared like the protest was against the relocation of a Hindu temple from section 19 to section 23 in Shah Alam. Actually, the protest was against the Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim, PKR Exco Member Rodziah Ismail, and PAS Member of Parliament Khalid Samad. They threw Dr Xavier Jayakumar in just to give it more ‘balance’ even though the good doctor is a Christian and not a Hindu.

The Hindu temple concerned was built 150 years ago at the time when that part of Selangor was still just a jungle. Then the jungle was cleared and turned into a rubber estate and, soon after, the temple emerged to serve the needs of the Indian estate workers. So the temple was built long before Shah Alam ever became a residential area, let alone a Malay residential area.

In that sense the houses that came along 100 years or so later encroached on the Hindu temple. It was not a case of a Hindu temple being built in a housing area, or a Malay housing area. It was a case of the houses being built in the Hindu temple area. So the houses were ‘disturbing’ the Hindu temple rather than the other way around. But the Hindu temple was asked to relocate because it was accused of disturbing the housing area whereas it should have been the Hindus who should have protested against the houses that were now ‘disturbing’ their temple.

Now, what has the above got to do with the National Day celebration? Nothing! But if I don’t bring this up then how can I explain why the National Day will forever be remembered as Moodeka Day?

But Moodeka Day only applies to West Malaysians. East Malaysians did not see independence until six years later on 16th September 1963. But the East Malaysians are also being asked to celebrate Moodeka Day or Independence Day on 31st August since the Hawaiians also celebrate the American Independence Day even though they did not get independence on 4th July 1776 but were in fact colonised much later on 21st August 1959.

But the Hawaiians don’t mind. They know they never got independence on 4th July 1776. In fact, they also never got independence on 21st August 1959 since they were annexed rather than freed. But by becoming America’s 51st state they now could have the US Dollar as their currency and this is more valuable than the beads that they used to use to trade in.

Of course, today, the US Dollar is not as valuable as the beads that the Hawaiians used to use as currency. There are so much US Dollars being printed that the US government has lost track of the actual amount of US Dollars in circulation. Today, the US Dollar has the same status as Malaya’s ‘Banana Money’ during the Japanese occupation. The only thing is the Japanese lost the war while the Americans did not. So the Banana Money is no longer worth anything while the US Dollar is still accepted as valid currency. But if the Americans had lost the war while the Japanese had instead won, then, today, the Banana Money would be the currency we trade in rather than the US Dollar.

No one disputes the fact that the US Dollar is an accepted currency only because we need it to trade in oil. But if the world suddenly switches to another currency for its oil trade then, poof, the US Dollar would go the same way as the Japanese Banana money.

But, of course, this will never happen because all the dictators of the world and the corrupted leaders keep their ill-gotten gains in US Dollars. If the US Dollar suddenly goes the way of the Japanese Banana Money then all the billionaires who plundered their own countries would be broke overnight. So it is to the interest of the corrupted people of the world to ensure that the US Dollar still retains its value so that they can continue being billionaires. Hence, oil will still be traded in US Dollars for the sake of the corrupted and in the spirit of the rallying call; Corrupted of the World Unite.

The Hawaiians, however, are beginning to realise that being colonised by the Americans because of the benefit of the US Dollar is slowly beginning to lose its attraction. A day will come when beads will be more valuable than the US Dollar and the Hawaiians will want to revert to beads as their legal tender. And that will be when the Hawaiians will demand true independence and America will be reduced to just 50 states.

And that is also the case with the East Malaysians. They realise that the Brunei Dollar is more valuable than the Malaysian Ringgit. The Brunei Dollar is at par with the Singapore Dollar and is accepted as legal tender in Singapore. The Malaysian Ringgit, however, not only is much lower in value, can’t be used in Singapore. Singapore shops will not accept the Malaysian Ringgit. And it is very hard to deal ‘under the table’ with the Ringgit since the largest Ringgit is only RM50 while you can get a Singapore Dollar as high as 10,000.

Imagine how many bags you need to pack to bribe a Malaysian politician RM10 million in cash if you pay them in Ringgit compared to using Singapore Dollars. So the Singapore Dollar is more useful if you need to pay off a Malaysian politician. And this is why East Malaysians prefer Singapore Dollars instead of Malaysian Ringgit. So what is the purpose of Sabah and Sarawak being part of Malaysia when it is so difficult to deal in Malaysian Ringgit when bribes need to be paid?

Anyway, East Malaysians resent the fact that they are being asked to celebrate 31st August as their National Day and that the recent National Day was dubbed as the 52nd Anniversary. This is not only because they never got independence on 31st August or, for that matter, never got independence at all, but also because they never ‘joined’ Malaysia in the real sense.

You see; Malaya already existed on 16th September 1963. By then, it had already existed for about six years. So, six years after Malaya’s independence from Britain, Sabah, Sarawak, Singapore and Brunei were invited by Malaya to form a new country called Malaysia.

Brunei, of course, refused because the Sultan realised that they would not be ‘joining’ a new country but would in fact be colonised by Malaya. And the fact that Malaya was behind Azahari who started a revolution and tried to topple the Sultan convinced the Sultan that Malaya’s intention is mala fide. And when Singapore left, or got kicked out of Malaysia, depending on whose history book you read, this convinced the Brunei Sultan even more that his decision was right.

Sabah and Sarawak did not leave though. No doubt, back then, there was talk that a few of the East Malaysian leaders were also contemplating doing what Singapore did. But since all these leaders somehow died in a mysterious plane crash and since ‘dead men tell no tales’ we will never know the truth. And immediately after that the leadership of East Malaysia shifted into the hands of the pro-Malaysia group and those still anti-Malaysia, after seeing what happened to those who mooted the idea of leaving Malaysia, decided to just go along with what the leaders of West Malaysia wanted. It was safer to play along than to also die in a mysterious plane crash.

But why are the East Malaysians so unhappy about being in Malaysia? Well, for starters, 50% of the oil and gas comes from East Malaysia but they do not get 50% of the development expenditure. In fact, the other 50% of the oil and gas comes from Terengganu but they also do not get 50% of the development expenditure. Terengganu does not even get 5% oil royalty like what the East Malaysian states get, at least not since 1990. The money goes to Umno.

The main bone of contention for the East Malaysians is that they never joined Malaysia, and for sure not on 31st August 1957, the date they are being asked to celebrate as their National Day or Moodeka Day. Sabah, Sarawak, Singapore and Brunei were invited to form a new country called Malaysia based on an equal status with Malaya. So, Sabah, Sarawak, Singapore and Brunei would be at par with Malaya, not become one of the states of Malaysia.

Today, however, Malaysia is said to have 13 states, down from 14 after Singapore left or got kicked out. But that is not true. Malaya originally had 11 states -- Perlis, Kedah, Penang, Perak, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan, Johor, Pahang, Terengganu and Kelantan. These 11 states were under the Federation of Malaya. Then the Federation of Malaya merged with Sabah, Sarawak and Singapore to form Malaysia. So, there were now four member countries of Malaysia -- Malaya, Sabah, Sarawak and Singapore -- and not 14 member states.

And that is why Lee Kuan Yew still wanted to be called the Prime Minister of Singapore. But the Prime Minister of Malaya, Tunku Abdul Rahman, did not agree to that. He wanted Lee Kuan Yew to be ‘downgraded’ to the status of Chief Minister of Singapore, just like the Chief Ministers of Sabah and Sarawak. Malaysia can’t have two Prime Ministers, argued the Tunku. And if Lee Kuan Yew still insists on remaining as the Prime Minister of Singapore, then Singapore would have to leave Malaysia.

And so Singapore did leave Malaysia though it left because it was chased out over a fight of whether Malaysia can or cannot have two Prime Ministers.

Now, of course, Malaysia has reverted to having two Prime Ministers. And Prime Minister 2, as we all know, is Najib Tun Razak. If Singapore had stayed in Malaysia then we would now have three Prime Ministers. And, knowing Rosmah Mansor, the Singapore Prime Minister would be Prime Minister 3.

No doubt Sabah and Sarawak are still allowed certain ‘extras’ compared to the 11 West Malaysian states. For example, they don’t have a CPO (Chief Police Officer) but a Police Commissioner. And the Sabah and Sarawak Police Commissioners get to drive around with flags on the bonnet of their cars, which CPOs of West Malaysia can’t do.

And the Police Commissioners of Sabah and Sarawak get to fly around in a police plane although they can get arrested and charged for doing so -- like the pervious Police Commissioner of Sabah, Ramli Yusuff -- if the IGP testifies during your trial that you were on leave that day even though you were not.

Furthermore, West Malaysian lawyers can’t practice in East Malaysia unless they first obtain permission while the Sabah and Sarawak Immigration Department can refuse to allow West Malaysians entry into the state. This is meant to give the impression that Malaysia is honouring the 20-Point Agreement that says Sabah and Sarawak are not at par with the 11 West Malaysian states but are, in fact, par with Malaya.

To West Malaysians, whether National Day should be celebrated on 31st August or 16th September is not important and whether this year it should be the 52nd Anniversary, or 52 minus six, is also not important. But to the East Malaysians it is. And this is what West Malaysians are not sensitive about.

Nevertheless, while West Malaysians and East Malaysians may disagree on these points, one thing that all Malaysians unanimously agree on is that 2009 will forever be remembered as Hari Moodeka in the spirit of the cow’s head that was dragged to the Selangor State Secretariat building in Shah Alam in an attempt to duplicate a coup in Selangor like what they did in Perak not too long ago.

Selamat Moodeka everyone!

Tetap bersidang biarpun injunksi ditolak- Sivakumar

Nazri Abdullah

IPOH, 1 Sept: Speaker Pakatan Rakyat Perak, V.Sivakumar akan tetap meneruskan sidang DUN esok biarpun Mahkamah Tinggi Ipoh hari ini menolak permohonan injunksinya.

Pada kes yang didengar dalam kamar Mahkamah Tinggi 3 siang tadi, Pesuruhjaya Kehakiman, Tuan Tarmizi Abdul Rahman menolak permohonan V.Sivakumar (Plaintif) untuk menghalang Setiausaha Kerajaan Negeri, Abdul Rahman Hashim (Defendan) daripada menghalangnya menggunakan Dewan Negeri di bangunan SUK untuk persidangan DUN esok.

Mahkamah juga menetapkan tarikh 1 Oktober depan untuk kes tersebut didengar semula.

Dalam sidang media selepas itu, Sivakumar memberitahu, persidangan DUN Perak akan tetap diadakan esok walaupun permohonan injunksinya ditolak mahkamah.

Ujarnya, keputusan mahkamah itu bukan alasan untuk beliau dan kesemua ADUN tidak bersidang esok.

"Saya tetap akan teruskan persidangan esok seperti dirancang. Walaupun tak berjaya dapatkan injunksi, itu bukan alasan untuk mereka menghalang ADUN buat kerja. Halang ADUN buat kerja adalah salah di sisi undang-undang," katanya kepada pemberita selepas selesai kes tersebut didengar.

Ditanya samada beliau tetap akan memasuki Dewan DUN esok, Sivakumar berkata ianya sudah tentu, kerana itu adalah matlamat asalnya sehingga terpaksa memohon injunksi.

"saya memang nak bersidang di dalam Dewan Negeri Perak. Itu memang motif kita dari awal," katanya lagi.

Image(Apakah peristiwa sidang bawah pokok akan berulang lagi esok)

Siva dalam permohonannya sebelum ini memohon injunksi mahkamah bagi menghalang Abdul Rahman dan/atau agen-agen dan/atau pekerjanya daripada bertindak menghalang beliau dari menggunakan Dewan Negeri untuk tarikh 2 September 2009 iaitu esok untuk diadakan persidangan.

Turut dipohoan supaya defenden tidak menghalang menggunakan pejabat dan menjalankan tugas beliau sebagai Yang DiPertua Dewan Undangan Negeri Perak.

Selain itu beliau juga memohon injunksi untuk mencegah sebarang penyalahgunaan, campur tangan dan pencerobohan daripada pihak defendan dan/atau agen-agen dan/atau pekerjanya.

Permohonan itu dibuat mengelak kejadian Mac lalu daripada berulang. Pada 3 Mac lalu, Sivakumar beserta kesemua ADUN Pakatan Rakyat Perak telah dihalang oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Abdul Rahman Hashim beserta agen-agennya termasuk pihak polis dari memasuki bangunan SUK untuk mengadakan persidangan DUN.

Ekoran kejadian itu, kesemua ADUN Pakatan Rakyat tersebut bertindak mengadakan sidang DUN di bawah pokok.

Esok sekali lagi bakal menyaksikan episod lanjutan krisis perlembagaan Perak. ADUN Pakatan rakyat telahpun menyatakan komitmen untuk hadir seperti notis yang telah dikeluarkan Speker V.Sivakumar sebelum ini.

Mengulas samada suasana esok akan sama seperti yang berlaku Mac lalu, Sivakumar memberi kata begini,

"Saya tidak mahu membuat sebarang spekulasi, kita tunggu dan lihat saha esok," katanya.

Kartika, Oh Kartika!

SEPT 1 – Ramadan kali ini agak berbeza dengan sebelumnya, berbeza pada saya ialah apabila pada empat hari pertama Ramadan saya bertungkus lumus di Permatang Pasir bagi memenangkan calon kita dari Pas dan Pesuruhjaya saya yang diberi amanah menggalas tanggungjawab mempertahan satu-satunya kubu kuat Pas di Pulau Pinang.

Selalunya menjelang Ramadan saya akan mengurangkan aktiviti politik dan lebih tertumpu kepada pembinaan jiwa dan muhasabah diri bersempena dengan puasa wajib yang dilalui oleh umat Islam. Maklumlah muhasabah diri memerlukan ketenangan dari hiruk pikuk dan hingar bingar rentak politik yang kadang-kadang menjadikan jiwa yang lembut “keras”.

Semasa waktu berkempen di Permatang Pasir sembahyang Tarawih pun tergesa-gesa, tak sempat mendengar Tazkirah Ramadan apatah lagi menghayati bacaan Al Quran yang meruntun jiwa. Tetapi walaupun demikian saya tidak kesal dengan empat hari Ramadan yang berlalu dalam “pertarungan politik” di Permatang Pasir kerana saya yakin keberadaan saya dalam kancah PRK baru-baru ini adalah medan jihad, medan dakwah dan medan tarbiyah dan yang paling utama ialah medan ukhuwah yang menjadi benteng kekuatan perjuangan Islam yang saya yakini.

Dalam kesibukan di medan, saya juga tidak dapat lari dari terpandang wajah Kartika Sari Dewi Shukarno yang telah mendapat liputan yang meluas di dada-dada akhbar. Model sambilan yang menarik perhatian saya bukan kerana kejelitaannya walaupun sebagai model sambilan, saya harus akui, Kartika memiliki “cut commercial” tetapi Kartika terkenal kerana sebab yang tidak ada kena mengena dengan professionnya.

Kartika terkenal kerana kesalahan beliau meminum arak di khalayak ramai dan kemudiannya ditahan oleh penguatkuasa agama Pahang di Cherating. Penonjolan wajah Kartika di media kerana kesalahan seksyen 136 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (1982), dan Seksyen 4 Enakmen Pentadbiran Agama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (pindaan 1987).

Pada awalnya saya hanya membaca kes ini dengan tanggapan yang yang biasa kerana ini bukan pertama kali penguatkuasaan terhadap kesalahan meminum arak di khalayak ramai oleh seorang Islam berlaku. Saya sebagai seorang Muslim sudah tentu bersetuju undang-undang Islam mengikut peruntukan yang ada dikuatkuasakan, pertama meminum arak adalah haram, kedua perlakuan seorang Muslim meminum arak di khalayak ramai adalah akhlak yang keji dan memualkan serta ketiga perbuatan meminum arak dikhalayak ramai oleh seorang Muslim lelaki atau perempuan perlu diberi pengajaran kepada Muslim yang lain.

Saya melihat kes Kartika dalam perspektif yang syarie’ (undang –undang Islam) dan akhlaki (moral), tidak ada apa yang pelik dalam kes ini. Walaupun saya bersetuju bahawa hukuman sebenar kepada pesalah minum arak ialah 80 kali sebatan, tetapi saya menerima bahawa lebih baik ada dari ditiadakan hukuman ini, iaitu hanya enam sebatan sahaja!

Saya juga tidak dapat lari dari membaca tanggapan si pelaku dan tanggapan golongan “liberal” yang pasti akan “melompat” dengan berita ini dengan bertempik “tidak adil” dan “tidak kepada Polis Moral!”

Bagi si pelaku pula saya membayangkan beliau akan mempertahankan habis-habisan bahawa beliau tidak bersalah malah mungkin akan menyaman pihak penguatkuasa! Jangan salahkan saya jika tanggapan saya kepada golongan ini bersarang di kepala saya kerana asas terbentuk tanggapan ini ialah dari pengalaman lampau di Zouk, Bangsar di mana secara ringkasnya mereka mengutuk tindakan penguatkuasa agama malah si pelaku menyaman pihak berkuasa agama. Dari sinilah bermula perjuangan golongan liberal dari kalangan orang Islam yang mahukan “polis moral” dihapuskan.

Sebelum itu Allahyarham Mufti Selangor Datuk Ishak Baharom dikecam hebat kerana tindakan menahan seorang wanita Muslim berpakaian tidak senonoh di khalayak ramai. Sikap Datuk Mufti Ishak Baharom mempertahankan enakmen itu membawanya kepada “pencen sebelum masanya”. Bukan setakat itu sahaja malah tindakan menahan atas peruntukan undang-undang yang ada dikecam oleh pelbagai pihak termasuklah pemimpin Umno sendiri. Hanya PAS ketika itu mempertahankan kesahihan tindakan dari sudut peruntukan enakmen yang ada.

Dengan pengalaman yang lampau dalam kes penguatkuasaan enakmen Syariah, saya terus mengandaikan kes Kartika akan mengikut rentak yang sama kerana saya tahu golongan Liberal masih “bernafsu” melihat apa sahaja yang diperuntukan dalam perlaksanaan Islam akan terus dipolemikkan bagi mencapai tujuan mereka iaitu “Piawaian Moral tidak perlu dipaksakan!”

Dalam kesempatan ini, pengalaman juga memberitahu kepada minda saya bahawa ada dari mereka yang bukan Islam akan “tumpang” sama dalam isu penguatkuasaan Islam ini kerana mereka juga sudah lama mempertikaikan kedudukan undang-undang Islam seolah-olah melebihi undang-undang sivil yang ada! Itulah perjuangan suci mereka bagi membuktikan undang-undang syariah bukanlah yang supreme di negara ini.

Namun di sebalik semua bacaan tadi bersandarkan pengalaman lalu, Kartika sebagai pelaku menunjukkan reaksi yang sangat berbeza. Berlainan dengan pelaku-pelaku sebelum ini Kartika memilih untuk menghormati undang-undang syari’ah yang ada malah begitu bersungguh-sungguh meminta supaya hukuman ini dilaksanakan ke atasnya. Dia redha dan pasrah dalam kata-katanya"saya telah menconteng arang di wajah keluarga saya, saya menerima hukuman sebatan ini sebagai menebus maruah dan menjadi pengajaran kepada orang Islam lain supaya tidak melakukan perkara keji ini, saya benar-benar insaf".

Subhanallah, ini umpama kata-kata mutiara yang bersinaran dalam selerakan kaca-kaca yang tidak pernah melihat keindahan syariat atau sekurang-kurang mengiktirafi enakmen undang-undang Islam yang masih ada. Dalam kesibukan pengamal undang-undang dan golongan liberal berbahas tentang kesahihan hukuman ini, Kartika pula bersiap sedia untuk menerima hukuman dengan dada yang lapang dan redha, malah sudah bergegas ke penjara untuk menanti hukuman enam kali sebatan.

Ketika diberitahu hukumannya terpaksa ditangguhkan atas sebab Ramadan (walaupun hakikatnya ialah soal teknikal dan konflik undang-undang), Kartika membuat laporan polis atas penangguhan ini kerana tidak mahu difahami oleh sesetengah pihak sebagai cuba lari dari dikenakan hukuman. Satu lagi tindakan Kartika umpama bintang yang berkelipan dalam kegelapan cahaya di mana hukuman undang-undang syariah selalu diperlekehkan dan dipersendakan.

Bagi saya kesungguhan Kartika dengan dorongan yang kuat oleh ayahnya adalah satu petunjuk kepada mulianya undang-undang syariah dimana ia dihormati disanjung dan berjaya membawa kesedaran tentang kejijikan “air setan” itu. Bukankah Kartika menjadi model keinsafan hasil “belaian” dan berkahnya undang-undang syariah?

Kalau bertanya kepada saya setakat model sambilan yang menjadi kerjaya Kartika tidaklah sehebat model keinsafan yang diraihnya kerana pengajaran dari undang-undang syariah yang diterimanya. Saya tidak mengenali Kartika namun jauh di sudut hati saya, saya dapat merasai keikhlasan dan ketulusan jiwa Kartika menerima kesalahanya yang dilakukan dengan penuh ketundukan kepada undang-undang syariah. Kartika memang wanita yang cekal dalam suasana pesalah syariah mengejek dan merendahkan undang-undang Islam. Biarlah saya memberi jaminan kepada Kartika bahawa sikapnya ini adalah contoh yang mulia yang layak mendapat petunjuk daripada Allah, Insyaallah.

Lain halnya dengan penonton yang melihat kes Kartika, mereka lebih sudu dari kuah, tidak ketinggalan menteri wanita yang melihat hukuman sebatan sebagai zalim. Mantan Perdana Menteri Tun Mahathir tidak ketinggalan memberi pandangan dengan menganggap hukuman sebat adalah tidak bertamadun.

Saya pelik, banyak kes sebelum ini kalau pun bukan kesalahan jenayah telah menggunakan sebatan mengapa tiada siapa yang menganggapnya sebagai tidak bertamadun? Apabila adanya hukuman sebatan jenayah syari’ah bergegarlah “satu Malaysia” mengutuk hukuman sebatan 6 rotan kerana kesalahan jenayah syaria’ah.

PM “Satu Malaysia” kata komuniti antarabangsa sedang memerhatikan kita..saya tidak faham apa maksud PM, adakah ia isyarat jangan laksanakan hukuman syari’at kerana dunia tidak suka atau apa maksudnya? Kerana Kartika usaha untuk menghapuskan hukuman sebatan tercetus semula!

Apakah yang menjadi terlalu kontroversi kepada hukuman sebatan ini sehingga semua pihak tiba-tiba berminat? Saya perlu membuat penjelasan , khusus kepada pembaca yang menganggap saya terlalu obsess dengan hukuman sebatan ini ataupun mereka menganggap saya yang banyak bercakap tentang kepelbagaian tiba-tiba menjadi taksob kepada perlaksanaan syari’ah kerana bagi pihak tertentu memilih syari’ah itu adalah eksklusif dan tidak sesuai di Malaysia. Izinkan saya menjelaskan.

Pertama: Undang-undang syari’ah di Malaysia diiktiraf dan wujud sejak sekian lama dan instituisi undang-undang syari’ah melalui berbagai perkembangan. Memandangkan Islam sebagai agama resmi persekutuan sewajarnya undang-undang syari’ah dihormati dan disanjungi sebagai identiti rakyat Malaysia, ini juga adalah kerana Raja-raja Melayu pelindung syaria’t.

Kedua: Undang-undang syari’ah di Malaysia adalah di bawah kuasa Kerajaan negeri dan kuasa itu diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan di bawah senarai negeri-negeri. Setiap warganegara harus menghormati peruntukan syari’at ini.

Ketiga: Undang-undang syari’at hanya dipakai untuk orang Islam, jadi yang bukan Islam tidak harus berasa mereka dipaksa, mereka hanya dituntut untuk menghormatinya sebagai undang-undang yang berdaulat dan berwibawa.

Namun apa yang diterima sebagai hukuman jenayah syari’at di Malaysia tidaklah lengkap, kita hanya melaksanakan sebahagian daripada syariat dan bukan sepenuhnya, tetapi saya dapat menerima kaedah Islam yang mengajar saya “apa yang tidak dapat dilaksanakan semuanya maka sebahagian yang ada jangan ditinggalkan”.

Tetapi apa yang saya kesal ialah dalam suasana tidak lengkap itu, institusi syari’at masih ketinggalan hasil dari sikap acuh tak acuh Kerajaan yang tidak ada kekuatan politik untuk memastikan undang-undang syariat diperkasakan, walaupun undang-undang syariat diiktirafi oleh perlembagaan persekutuan. Antaranya ialah tiada peruntukan tahanan di bawah mahkamah syari’at, tiada penyebat yang menyebat dengan cara sebatan syari’at yang jauh berbeza dan lebih bersifat rahmah dari sebatan sivil. Sebab itu tidak heranlah dalam kes denda sebatan hanya beberapa kes sahaja yang dapat dilaksanakan, malah Menteri di Jabatan Perdana Menteri mengakui bahawa aspek perlaksanaan denda syaria’t termasuk sebatan mempunyai berbagai kekurangan.

Saya memuji Kartika bukan sahaja kecekalan Kartika mentaati perintah syari’at tetapi dengan ketegasannya untuk dikenakan hukuman syariat ke atasnya, Kartika telah mendedahkan kelemahan institusi perlaksanaan syariat. Orang ramai pula menyamakan sebatan sama dengan sebatan sivil, memang tidak dapat disalahkan tanggapan mereka termasuklah tanggapan Tun Dr Mahathir kerana Kerajaan tidak menyediakan peruntukan sebatan cara syariat yang syaratnya ketat supaya tidak mencederakan , ia lebih kepada mengajar daripada mendera, bukan seperti sebatan sivil yang dengan sekali sebatan cukup mensoyakkan kulit si pelaku! Bukankah dah tiba masanya institusi undang-undang syariah di Malaysia diperkasakan?

Dalam menjawab persoalan itu semua, tidak terbayang oleh rakyat Malaysia bahawa Kartikalah yang telah menyedarkan kita tentang perlunya semua ini, memang ajaib, seorang model sambilan yang telah melakukan kesalahan syari’at membuka jalan kepada perlaksanaan syariah yang lebih berkesan, ini semua kerana berkat Kartika mentaati perintah Allah dan Rasulnya. Sesungguhnya bulan Ramadan membawa kebaikan kepada umat ini dan ketika rakyat Malaysia menyambut kemerdekaan ke 52, Kartika seoalah-olah bertanya kepada kita merdekakah undang-undang syari’at di Malaysia?

Azizah : Hindari Politik Perkauman UMNO Barisan Nasional

Rakyat Malaysia perlu terus menolak politik perkauman dan terus berjuang atas landasan yang sama untuk membina sebuah negara yang dinamis.

Presiden Parti Keadilan Rakyat PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata cubaan pihak tertentu untuk memperalatkan perbezaan kaum dan agama bagi tujuan politik sempit tidak akan berjaya jika rakyat bersatu untuk mencapai kepentingan sama dan tidak termakan dengan slogan-slogan yang di canangkan oleh Umno-Barisan Nasional.

"Saya seorang isteri, tidak lebih daripada itu. Juga seorang doktor tetapi apabila dilakukan kezaliman tiap- tiap kita punya potensi. Tapi kita punya hati, perasaan untuk sama- sama berjuang. Marilah sama- sama kita berjuang. Ini negara kita. Tidak kira Melayu, Cina atau India. Darah yang mengalir dalam badan kita sama. Kita sama- sama sakit, gembira, sedih. Kita satu keluarga dan kita mampu menjaga dan membina negara kita dengan lebih baik," kata Azizah.

Azizah berucap sempena sambutan hari kemerdekaan anjuran Pertubuhan Pembangunan Wanita WDO di Kelang selangor malam tadi.

WDO adalah pertubuhan yang memberi tumpuan kepada program-program pembangunan ekonomi dan sosial wanita serta masyarakat umumnya.

Azizah berkata kaum wanita mempunyai peranan yang besar dalam pembangunan sesebuah negara.

Sehubungan itu beliau menyeru kaum wanita negara ini bangkit sama berjuang mengimbangi kuasa monopoli kaum lelaki dari segenap sudut termasuk pendidikan, ekonomi, sosial dan juga politik.

"Peranan wanita dalam membangunkan negara sungguh besar. Kita sama- sama bergandingan bukan bersaing. Dan negara kita ini perlukan penglibatan kita. Bukan setakatkita lihat dan tunggu apa yang akan jadi," ujar Azizah lagi.

Sementara itu, Exco Selangor, Roziah Ismail menyeru golongan wanita negara ini supaya merapatkan jurang sesama mereka dalam usaha memacu negara dipersada dunia.

"Sebenarnya masalah wanita belum cukup kita tangani dengan baik. Adanya jurang yang besar antara wanita Cina, Melayu dan India. Bila kita bercakap tentang wanita tidak ada beza dalam mana- mana pun. Tanpa wanita, sesebuah keluarga itu tidak akan berperanan dengan baik," kata Roziah.

Pendedahan Kes Salahlaku Musa Hassan

Pendedahan Kes Salahlaku Musa Hassan

DUN KOTA SIPUTEH: KENYATAAN AKHBAR SPR

BERIKUT ialah kenyataan akhbar penuh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) berhubung status Dewan Undangan Negeri Kota Siputeh.

KEDUDUKAN KERUSI DEWAN UNDANGAN NEGERI N.3 KOTA SIPUTEH, KEDAH

1. Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Malaysia telah menerima pemakluman daripada Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah pada 17 Ogos 2009 yang menyatakan terdapat kekosongan luar jangka di bawah Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah apabila Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh, YB Dato’ Hasan bin Sarif dikatakan telah gagal hadir dalam Dewan Undangan Negeri dengan tiada kebenaran Speaker di dalam dua kali mesyuarat berturut-turut.

2. Sehubungan dengan itu, SPR pada hari ini, 01 September 2009 telah mengadakan Mesyuarat Khas bagi membincangkan perkara tersebut. Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah menyatakan jika mana-mana ahli bagi Dewan Negeri tiada hadir di dalam Dewan dengan tiada kebenaran Speaker di dalam dua kali mesyuarat berturut-turut maka tempatnya itu hendaklah menjadi kosong.

3. Fasal (5) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah, memberi SPR kuasa untuk memastikan jika ada berlakunya kekosongan luar jangka dan tarikh berlakunya kekosongan luar jangka itu.

4. Dalam menjalankan kuasanya di bawah Fasal (5) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah, SPR perlu menentukan bahawa ADUN Kota Siputeh itu tidak hadir di dalam dua kali mesyuarat berturut-turut dan ADUN itu diberi peluang untuk menjelaskan keadaan yang menyebabkan beliau tidak dapat hadir dalam mesyuarat tersebut.

5. Berdasarkan kepada fakta yang dikemukakan, ADUN Kota Siputeh telah tidak hadir tanpa kebenaran Speaker pada Mesyuarat Kelima Penggal Persidangan Pertama Dewan Negeri pada 19 April 2009 dan Mesyuarat Pertama Penggal Persidangan Kedua Dewan Negeri pada 9 Ogos 2009.

6. Berdasarkan ketidakhadiran tersebut Speaker telah memaklumkan Pejabat Pilihan Raya Negeri Kedah melalui surat bertarikh 17 Ogos 2009 bahawa kerusi ADUN N.3 Kota Siputeh menjadi kosong menurut Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah.

7. Dalam memutuskan isu ketidakhadiran di dalam dua kali mesyuarat berturut-turut, takrif perkataan “mesyuarat” (meeting), “penggal persidangan” (session) dan “persidangan” (sitting) telah diberi perhatian dan pentafsirannya menurut Perkara 2 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah dan Peraturan 96 Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kedah Darul Aman. Bagi memperlengkap tafsiran kepada perkataan yang tersebut di atas, Fasal (1) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah dan Peraturan 11 Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kedah Darul Aman juga telah dirujuk.

8. Menurut Warta Kerajaan Negeri Kedah Darul Aman (K.P.U.5/2009) DYMM Sultan Kedah telah mengisytiharkan bahawa 19 April 2009 pukul 9.00 pagi sebagai tarikh dan waktu bagi Mesyuarat Kelima Penggal Persidangan Pertama Dewan Undangan Negeri Kedah. Di bawah Warta Kerajaan (K.P.U. 10/2009) pula, DYMM Sultan Kedah telah mengisytiharkan bahawa 9 Ogos 2009 pada pukul 9.00 pagi sebagai tarikh dan waktu bagi Mesyuarat Pertama Penggal Persidangan Kedua Dewan Undangan Negeri Kedah.

9. P. Ramanatha Aiyar di dalam buku beliau, The Law Lexicon – The Encyclopaedic Law Dictionary with Legal Maxims, Latin Terms, Words & Phrases, Edisi Kedua, Cetakan Semula 2007 (Wadhwa and Company Nagpur, Law PUblisher) di muka surat 386, telah menakrifkan perkataan consecutive meetings ertinya Meetings, one immediately following the other.

10. Berdasarkan kepada perenggan 8 di atas dan takrif perkataan “consecutive meetings”, Mesyuarat Kelima Penggal Persidangan Pertama Dewan Undangan Negeri Kedah dan Mesyuarat Pertama Penggal Persidangan Kedua Dewan Undangan Negeri Kedah bukanlah “consecutive meetings” dalam erti kata Perkara 51.

11. Sehubungan dengan itu, adalah tidak tepat jika dikatakan bahawa ADUN tersebut tidak hadir dalam dua mesyuarat berturut-turut. Ini adalah kerana mesyuarat yang tidak dihadiri oleh ADUN berkenaan bukanlah dua mesyuarat berturut-turut di dalam satu penggal persidangan. Sebaliknya ia adalah dua mesyuarat berturut-turut bagi dua penggal yang berbeza. (Tempoh masa antara penggal persidangan pertama dan penggal persidangan kedua ialah selama 3 bulan 20 hari).

12. Bagi isu sama ada ADUN Kota Siputeh diberi peluang untuk menjelaskan keadaan yang menyebabkan beliau tidak dapat hadir dalam mesyuarat pada 9 Ogos 2009, SPR telah meneliti surat daripada ADUN Kota Siputeh kepada Speaker bertarikh 10 Ogos 2009 yang memohon maaf kerana tiada dapat hadir dalam sidang Dewan pada 9 Ogos 2009. Bersama-sama surat tersebut turut dilampirkan Surat Cuti Sakit daripada doktor yang mendapati beliau tidak sihat untuk menjalankan tugas selama dua hari iaitu dari 9 Ogos 2009 hingga 10 Ogos 2009 dan kenyataan bahawa beliau telah menghantar sms kepada Ketua Pembangkang memaklumkan ketidakhadiran beliau pada sidang Dewan hari tersebut kerana sakit dada.

13. Berdasarkan dokumen yang ada dan setelah meneliti fakta ketidakhadiran ADUN Kota Siputeh pada 9 Ogos 2009, SPR mendapati bahawa ketidakhadirannya itu adalah disebabkan beliau sakit berdasarkan kepada Surat Cuti Sakit yang dilampirkan pada surat kepada Speaker yang bertarikh 10 Ogos 2009. Walau bagaimanapun, tiada apa-apa maklumat yang diterima oleh SPR sama ada penjelasan tersebut telah diberi pertimbangan atau sebaliknya. 14. Di samping itu tiada maklumat yang diterima oleh SPR berhubung dengan rujukan oleh Speaker mahu pun ADUN Kota Siputeh kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan di bawah Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kedah Darul Aman.

15. Ini adalah kerana Jawatankuasa Hak dan Kebebasan mempunyai kuasa yang diperuntukkan di bawah Peraturan 78 Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kedah Darul Aman untuk menimbangkan kuasa-kuasa, hak dan kebebasan Dewan. Kuasa Speaker untuk memberikan kebenaran kepada ADUN tidak hadir dalam mesyuarat Dewan kerana sakit merupakan satu dari perkara yang terangkum dalam kuasa, hak dan kebebasan Dewan. Erskine Mya’s Treatise On The Law, Privileges, Proceedings and Usage of Parliament, di muka surat 75 menjelaskan erti What Constitutes Privelege sebagai other such rights and immunities such as the power to punish for contempt and the power to regulate its own constitution belong primarily to each House as a collective body, for the protection of its Members and the vindication of its own authority and dignity.

16. Oleh sebab tidak terdapat mana-mana peruntukan dalam undang-undang dan Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan, maka isu berhubung dengan ketidakhadiran ADUN kerana cuti sakit wajar dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan bagi menjelaskan sama ada alasan sakit yang diberi setelah Dewan bersidang boleh diterima oleh Speaker. Maka SPR berpendapat bahawa Peraturan 78 Peraturan-Peraturan Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Kedah telah tidak dirujuk langsung bagi membantu SPR dalam memutuskan dan menghilangkan apa-apa keraguan di pihak SPR berhubung dengan isu yang dinyatakan dalam perenggan 12.

17. Setelah meneliti dokumen dan mengkaji fakta yang dikemukakan kepada SPR serta kedudukan undang-undang yang berkaitan, pada menjalankan kuasa di bawah Fasal (5) Perkara 53 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah, SPR memutuskan bahawa Mesyuarat yang tidak dihadiri oleh ADUN Kota Siputeh bukanlah dua mesyuarat berturut-turut di dalam satu penggal persidangan dalam erti kata Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah Darul Aman. Sebaliknya ia adalah dua mesyuarat berturut-turut untuk dua penggal yang berbeza (Tempoh masa antara penggal persidangan pertama dan penggal persidangan kedua ialah selama 3 bulan 20 hari). Surat Cuti Sakit yang dikemukakan oleh ADUN Kota Siputeh diterima oleh SPR sebagai penjelasan mengenai ketidakhadiran beliau dalam mesyuarat Dewan pada 9 Ogos 2009. SPR juga mendapati bahawa kegagalan ADUN Kota Siputeh itu menghantar Surat Cuti Sakit kepada Speaker lebih awal (selewat-lewatnya pada 9 Ogos 2009) tidak menjadikan Surat Cuti Sakit itu terbatal. SPR berpendapat bahawa sebelum Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah Darul Aman digunakan, ia hendaklah terlebih dahulu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan. SPR memutuskan bahawa tiada berlaku apa-apa kekosongan pada kerusi ADUN N.3 Kota Siputeh.”.

18. SPR juga memutuskan bahawa kerusi ADUN N.3 Kota Siputeh masih disandang oleh YB. Dato’ Abu Hassan b. Sarif yang beliau menangi dalam Pilihan Raya Umum Ke-12 yang lepas.

Sekian, terima kasih.

(TAN SRI ABDUL AZIZ MOHD YUSOF)

Pengerusi

Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia

01 September 2009

Era ROSMAH@NAJIB 1Malaysia SPR merogol undang-undang...

DUN Kota Seputeh: Tiada pilihan raya kecil, kekal milik BN

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memutuskan tidak wujud kekosongan kerusi Dewan Undangan Negeri Kota Seputeh, Kedah dan tidak perlu diadakan pilihan raya kecil.

Oleh itu ia kekal milik Barisan Nasional (BN).

Ia diputuskan pada mesyuarat khas selama empat jam yang diadakan sejak 10 pagi tadi.

Pilihan raya kecil itu menjadi sebutan banyak pihak ekoran kemungkinan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Seputeh, Datuk Abu Hassan Sarif – dari Umno-BN – digugurkan daripada jawatannya kerana gagal hadir dua kali sidang DUNtanpa kebenaran Speaker.

Oleh itu, SPR telah meminta pandangan penasihat undang-undangnya dan juga Jabatan Peguam Negara mengenai isu berkenaan.

REAKSI SPEAKER

Dalam pada itu, Speaker Dewan Undangan Negeri Kedah, Datuk Dr. Abdul Isa Ismail ketika dihubungi mStar Online juga mengesahkan keputusan SPR itu.

Katanya, pejabat beliau menerima faks daripada SPR kira-kira 5 petang tadi.

"Rumusan makluman SPR itu ialah tidak wujud kekosongan (kerusi DUN Kota Seputeh) dan pilihan raya kecil tidak diadakan," katanya.

Ketika ditanya pendiriannya, Abdul Ishak memberitahu, beliau tidak dapat memberikan ulasan lanjut kerana belum menghalusi kandungan penuh.

"Esok, selepas saya meneliti alasan-alasan yang diberikan oleh SPR, baru saya boleh berikan komen lanjut," katanya lagi.

Pada 18 Ogos lalu, Abdul Isa berkata, beliau sudah menghantar surat kepada SPR memaklumkan mengenai kegagalan Abu Hassan hadir sidang DUN pada 19 April dan 16 Ogos lalu.

Mengikut Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah, mana-mana ahli dewan yang tidak hadir pada sidang DUN selama dua kali berturut-turut tanpa kebenaran Speaker, tempatnya hendaklah dikosongkan.

Kerusi itu dimenangi Abu Hasan dengan majorti 495 undi.

Lawannnya, Ismail Wan Teh dari PAS menerima 7,665 undi.

Cadangan pindaan ISA mesti ada keseimbangan - Hishammuddin..!!Kami Mahu Hapuskan ISA...Bukan Pindaan ISA....!!!!

PUTRAJAYA: Sebarang cadangan pindaan terhadap Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) hendaklah memastikan wujud keseimbangan antara keselamatan dan kepentingan negara serta hak sivil rakyat, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Beliau berkata kerajaan bersedia menerima sebarang cadangan atau saranan berhubung pindaan ISA selagi ia mengekalkan unsur-unsur keseimbangan berkenaan dan setiap pindaan perlu dilakukan dengan teliti.

"Perkara paling penting ialah untuk memastikan wujud keseimbangan kerana dalam menggunakan akta ini, aspek keselamatan adalah perkara yang sangat perlu diutamakan, dan perlu pastikan ada peruntukan yang mencukupi, perlu pastikan sebarang ancaman yang boleh menggugat kestabilan dan keamanan negara dapat dipatahkan, lebih-lebih lagi di saat kita menghadapi pelbagai cabaran seperti sekarang," katanya.

Hishammuddin berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menerima memorandum cadangan pindaan terhadap ISA daripada Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) di pejabatnya di sini hari ini.

Memorandum itu antara lain mencadangkan penubuhan Majlis Keselamatan Dalam Negeri untuk mengeluarkan perintah tahanan mengikut Seksyen 8(1) ISA.

Menerusi kewujudan majlis itu, perintah tahanan ISA yang dibuat oleh menteri atau polis dianggap tidak sah selagi tidak memperoleh kelulusan atau kebenaran majlis.

Mengulas mengenai saranan berkenaan, Hishammuddin berkata: "Jika kita boleh menyeimbangkan kesemua perkara berkaitan, saya akan lihat dan teliti (cadangan) tetapi yang paling penting di sini ialah Perkasa sanggup berdepan dengan saya dan kementerian untuk beri cadangan yang realistik tanpa emosi, tanpa mempolemikkannya dan menimbulkan masalah kepada orang ramai."

Mengenai pembentangan pindaan yang dijadual dilakukan semasa sesi Dewan Rakyat Oktober nanti, Hishammuddin berkata segalanya tertakluk kepada input yang diterima.

"Saya harap bacaan pertama dapat dibuat semasa Oktober nanti, tapi ia banyak bergantung sama ada kita dapat jumpa semua pihak yang berkepentingan sebelum dibawa ke Parlimen kerana untuk bacaan pertama itu pun, kita dah mesti sediakan akta untuk dibahaskan," katanya.

Selain mencadangkan penubuhan Majlis Keselamatan Dalam Negeri, Perkasa turut mencadangkan supaya mukadimah ISA dipinda untuk meluaskan lingkungan dan fungsi ISA menurut Artikel 149 Perlembagaan Persekutuan.

Antara lain, pindaan mukadimah itu mencakupi tindakan terhadap pihak yang cuba mempertikaikan Islam sebagai agama rasmi persekutuan, tindakan terhadap pihak yang menganjurkan penentangan terhadap Yang di-Pertuan Agong, tindakan terhadap pihak yang cuba mempertikaikan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara.

Tindakan terhadap pihak yang cuba mempertikaikan hak istimewa orang Melayu dan peribumi di Sabah dan Sarawak, tindakan terhadap pihak yang cuba membangkitkan perasaan perkauman yang boleh mendatangkan huru hara dan rusuhan antara kaum serta tindakan terhadap individu yang dituduh melakukan rasuah yang melibatkan jumlah wang terlalu besar yang boleh memberi kesan buruk terhadap ekonomi negara. BERNAMA

SPRM panggil kontraktor siasat dana Selangor

Seorang kontraktor pembinaan dipanggil untuk disoal siasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini berhubung peruntukan bagi kawasan DUN Seri Kembangan yang diwakili exco negeri Selangor, Ean Yong Hian Wah.

Kontraktor Lee Wye Wing, yang mengusahakan sebuah firma kecil pembinaan, WSK Services, dilihat masuk ke ibupejabat MACC di Putrajaya pada jam 12.40 tengahari.

Yong memberitahu pemberita bahawa Lee telah dipanggil untuk membantu siasatan SPRM minggu lalu, kerana Lee keberatan untuk memberi kenyataan.

Lee mengendalikan beberapa projek kecil pembinaan kemasyarakatan dalam kawasan pilihan raya Yong di Seri Kembangan.

Ini adalah kali kedua Lee dipanggal untuk memberi kenyataan.

Kali pertama ialah pada 15 Julai di mana beliau dan beberapa lagi kontraktor, bersama dengan setiausaha politik Yong - Teoh Beng Hock - diminta pergi pejabat SPRM.

Teoh ditemui mati keesokannya di tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam yang menempatkan pejabat SPRM Selangor.

"Pada kali pertama Lee dipanggil, dia tidak menerima sebarang notis tetapi nampaknya kali ini, SPRM telah belajar untuk mematuhi prosedur dan peraturan yang ditetapkan oleh undang-undang," kata Yong yang menemani Lee.

Turut hadir ialah peguam Lee - Loi Kwong Fon dan Tiew Way Key.

Merampas sama seperti mencuri

Yong juga berkata pihak berkuasa telah merampas komputer Lee pada 16 Julai tanpa memberi sebarang notis.

"Ini melanggar Seksyen 33 (3) Akta SPRM, yang menetapkan senarai barangan yang dirampas mesti disediakan kepada pemiliknya," kata Yong, yang tidak senang dengan tindakan pegawai penguatkuasa SPRM.

"Adakah ini bermakna SPRM dengan mudah boleh masuk ke rumah saya dan rampas barang-barang saya tanpa memberi sebarang resit bagi barangan yang mereka ambil? Apakah bezanya antara mencuri dan merampasnya?" soal Yong.

Menurutnya, rampasan komputernya menyebabkan kerja-kerja Lee terhenti kerana dia tidak dibenarkan membuat salinan bagi fail dalam komputernya.

"Nampaknya SPRM lebih berminat dan lebih agresif dalam menyiasat kes-kes yang bernilai RM2,400 untuk membeli 1,500 bendera Malaysia dan RM112 yang digunakan untuk membeli satu sepanduk.

"Manakala (mereka) mengabaikan tuduhan yang lebih serius seperti istana (Datuk Seri Mohd) Khir (Toyo) yang bernilai RM24 juta dan PKFZ (Zon Bebas Pelabuhan Klang) yang bernilai RM125 juta," kata Yong.

Khairy wants PR to wake up from the delusion of ruling Perak

IPOH, Sept 1 — Umno Youth chief Khairy Jamaluddin has slammed the opposition parties in Perak for attempting to convene a state legislative assembly sitting tomorrow.

He said that the opposition parties wanted to split the people by trying to turn Perak politics topsy-turvy despite the fact that the people had already accepted the Barisan Nasional’s (BN) rule in the state.

He said that the opposition pact of DAP, PAS and Parti Keadilan Rakyat was trying to disrupt the state’s administration as it was clear that the BN government, led by Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, was accepted by the people.

“They have no locus standi to call for a state legislative assembly sitting as the former speaker no longer holds any post,” he told reporters after attending a reception for orphans organised by the Perak Umno Youth at the Perak mentri besar’s residence last night.

Last week, former speaker V. Sivakumar, who is Tronoh assemblyman, issued a notice informing assemblymen that there would be a state assembly sitting tomorrow.

Speakar Datuk R. Ganesan had asked all assemblymen to disregard the notice.

Khairy said that Perak opposition parties were becoming desperate as efforts by Dr Zambry to bring changes to the state had brought about positive momentum for the BN.

He said that political chaos which the opposition parties bent on creating was not helpful to the people who wanted to see stability in the state.

Meanwhile, Perak Umno Youth condemned Sivakumar’s action, saying the opposition was no longer in power in the state.

Its chief, Maslin Shah Razman, said the opposition parties had lost their majority in the state assembly and that their latest antics showed that they were desperate after realising that the BN state government was administering the state well.

“They are running out of issues and are now seeking cheap publicity,” he said. — Bernama

Court rejects Perak Speaker’s pre-emptive strike

UPDATED

By Debra Chong

KUALA LUMPUR, Sept 1 — The Ipoh High Court today rejected an application by Perak Pakatan Rakyat (PR) Speaker, V. Sivakumar, for an injunction against the state secretary to effectively prevent him from interfering in a legislative assembly sitting at the state secretariat scheduled for tomorrow morning.

PR’s application was rejected by Judicial Commissioner Tarmizi Abd Rahman on the ground that it was not served on time.

The inter-parte injunction application against Datuk Abdul Rahman Hashim was heard this afternoon.

Sivakumar’s lawyer, Mohd Asri Osman, told reporters earlier the court order was to stop Abdul Rahman from using his powers to stop PR assemblymen from attending tomorrow’s sitting, scheduled to start at 10am.

The first-term state lawmaker for Tronoh accused the state secretary of bias towards the Barisan Nasional (BN) faction and acting improperly in discharging his duty at a sitting on March 3, which eventually ended in Sivakumar’s forced removal from the speaker’s chair.

The ousted speaker was later replaced by the former BN Sungkai assemblyman, Datuk R. Ganesan, whose appointment on March 7 Sivakumar continues to dispute.

In a lawyer’s letter sent to the state secretary today, Sivakumar reminded Abdul Rahman that he was only a civil servant and must follow the orders given by the state government headed by the mentri besar.

Sivakumar demanded a written promise within the next 48 hours from Abdul Rahman that he will not “interfere” with tomorrow’s proceedings.

Drawing attention to Section 124 of the Penal Code, Sivakumar also warned Abdul Rahman that legal action will be taken against him if he acts directly or indirectly to stop PR assemblymen from “carrying out their duties.”

“You will recall that on 3.3.2009, the OCPD of Ipoh confirmed that it was you who had instructed them to stop the Assembly from sitting,” he added in the letter.

Copies of the letter were also sent to the chief secretary in the Prime Minister’s Department in Putrajaya, Perak’s state assembly secretary Mohd Misbahul Munir Masduki, the state legal adviser, ousted PR mentri besar Datuk Seri Nizar Jamaluddin and BN mentri besar Datuk Seri Zambry Abd Kadir.

'Spiderman' akhirnya tawan Menara Petronas..! Salute U Robert, Tapi perlu di ingat inilah tahap sistem keselamatan Malaysia mudah dibolosi...???

..Alain Robert, 'Spiderman' dari Perancis ditangkap hari ini selepas berjaya memanjat Menara Petronas, percubaan ketiganya untuk menawan menara tertinggi di negara ini, kata polis.

Robert, 46, mula memanjat menara setinggi 88 tingkat itu sebelum Subuh dan sampai ke kemuncaknya, sebelum disedari oleh pegawal keselamatan di situ, kata Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Muhammad Sabtu Osman kepada AFP.

"Kita telah membawanya ke balai polis untuk disoal dan memeriksa pasportnya.

"Beliau boleh didakwa atas tuduhan menceroboh," katanya.

Percubaan pertama Robert untuk memanjat menara itu ialah pada 20 Mac 1997, dan percubaan kedua pada 2007, selepas dia dibebaskan tanpa didakwa.

Beliau yang digelar 'Spiderman' pernah memanjatkan Eiffel Tower di Paris dan Golden Gate Bridge di San Francisco.

Menara Berkembar Petronas setinggi 452 meter itu, yang siap dibina 1998, merupakan bangunan tertinggi di dunia sebelum diatasi oleh antaranya Taipe 101.

Panjat dua jam

Sementara itu, Bernama pula melaporkan Robert yang memakai kemeja T gelap dan berseluar jeans, mula memanjat Menara Dua pada jam 6 pagi dan sampai ke puncaknya dalam masa dua jam.

Bagaimanapun, dia ditahan polis dan disiasat kerana kesalahan
menceroboh kerana tidak mendapatkan permit.

"Dia ditahan mengikut Seksyen 447 Kanun Keseksaan atas kesalahan menceroboh kawasan larangan dengan memanjat tanpa permit," kata Ketua Polis Daerah Dang Wangi ACP Mohamad Zulkarnain Abdul Rahman.

Robert dipercayai memasuki Malaysia pada 25 Ogos lepas dan tinggal di Hotel Mandarin Oriental yang berdekatan menara Petronas itu.

Najib battled unhappy Umno over Idris job..!!! wait and see ah..???

KUALA LUMPUR, Sept 1 — Datuk Seri Najib Razak has come off winning an argument within Umno, whose warlords are unhappy that rank outsider Datuk Seri Idris Jala has been made a Cabinet minister instead of any of them.

They had argued that as elected representatives of the people, Cabinet positions should be their reserve and not be given to outsiders. Umno has 79 federal lawmakers, out of the 139 within the ruling Barisan Nasional government.

Idris was sworn in as a senator in parliament this morning and will now work as a minister without portfolio in the Prime Minister’s Department, focusing on implementing the administration’s Key Performance Index (KPIs) programme — seen as crucial to the prime minister’s efforts to win back sliding public support.

It is understood that the Umno president has also told party officials that where necessary and when certain skill sets are required, he will cast his net wider — and outside Umno.

In this instance, Najib believes Idris is the best man for the KPI job, apart from being the chief executive officer of the Performance Management and Delivery Unit (Pemandu) that will drive the programme.

“He is goal-oriented and has shown the ability to get results. Also, because Idris is not a politician, he will be able to ensure that KPIs for ministers are carried out without fear or favour,” a government source told The Malaysian Insider.

The former Malaysia Airlines chief executive follows former Malayan Banking Berhad CEO Tan Sri Amirsham A. Aziz as those tapped to serve the government. Amirsham, who joined Tun Abdullah Ahmad Badawi’s government last year, is now chairman of the council of economic advisers to Najib.

Idris will report to Senator Tan Sri Koh Tsu Koon, who is minister in charge of national unity and performance management apart from reporting to Najib on other tasks. The new appointment makes Idris the 29th minister in Najib’s cabinet.

Najib took office on April 3 promising to cut down what was seen as Abdullah’s bloated cabinet of 32 ministers. The country’s sixth prime minister scrapped some ministries and moved some units and departments to other ministries, giving fewer Cabinet chances to his lawmakers.

Analysts say Najib will have to cull his overweight Cabinet and push the ministers to show results before the next general elections either in 2012 or early 2013, or risk a greater loss than Election 2008 where it lost four states and its customary two-thirds parliamentary majority. Since then, Barisan has lost all six by-elections it contested in West Malaysia. It sat out the Penanti by-election and only won Batang Ai in Sarawak.

It is also learnt that Najib made it clear that while elected representatives should be considered for high positions in the government, their first job should be to serve the people who had voted them in.

The Barisan Nasional chairman was concerned that some Umno representatives have a cavalier approach towards going to ground and serving the constituents. Their absence has been a gripe among voters, who say their representatives only show up for ministerial visits or elections.

“In short, he is saying being an Umno politician does not mean that you automatically qualify for a top job,” the source said.

Among high-profile Umno lawmakers out of the Cabinet is Umno Youth leader Khairy Jamaluddin and several Umno supreme council members such as Datuk Seri Jamaluddin Jarjis, who is, however, Malaysian ambassador to the United States with ministerial rank.

Pemuda Umno Desak Zahid Letak Jawatan?

Tindakan Ketua Umno Bahagian Paya Besar,Datuk Ahmad Tajuddin Sulaiman Yang menggesa pengerusi Umno PP merangkap Ketua Bahagian Umno Bagan Datoh,Dr Ahmad Zahid Hamidi meletakkan jawatan segera ekoran kekalahan BN di Pematang Pasir,adalah tidak wajar dan keterlaluan kata Naib pemuda Umno Simpang 4, Mohd Najib Mohd Mokhtar yang menyatakan adalah tidak adil meletakkan punca kekalahan semata-mata kepada Zahid.

” Banyak PRK yang BN telah tewas ditangan pembangkang,mengapa pengerusi perhubungan Umno dikawasan itu tidak dipersalahkan dan tidak pula meletakkan jawatan?” Tegasnya dengan nada marah.

Menurut Mihd Najib lagi ” Bukanlah faktor calon atau indek prestasi (KPI) yang menjadi punca kekalahan Calon BN tetapi Keyakinan rakyat kepada Umno yang hampir luntur dan tidak ketentuan.Sepatutnya ahli-ahli tertinggi Umnolah yang terus berjuang untuk menutup kembali segala lubang-lubang kerosakan agar keyakinan rakyat kembali kepada Umno dan BN”.katanya.

Mengapa perlu kita menuding jari kepada orang lain,semestinya setiap ahli Umno perlulah mengubah sikap egoistik dan tidak asyik bertelagah sesama mereka untuk Umno kembali ke landasan asal perjuang dan Umno kembali bertaut dihati rakyat,Sekiranya perkara ini tidak diberikan perhatian,maka PRU ke-13 nanti pasti Umno dan BN akan menghadapi kesukaran yang amat sangat.

ROsmah + Najib = RON

Oleh Matkeri

Mail Sabri kata harga minyak tak naik. Ianya kekal. Sama ja. Ada minyak harga dua hengget. ada minyak ada sringgit lapan kupang. Sama ja. Tadak beza apa pun. Apa pun tak naik.

Semua maintain. Steady.

Cuma, katanya, minyak RON97, yang selalu rakyat pakai tu, dia naikkan taraf kepada minyak premium. So, bila dah naik taraf ni, otomatik la harga pun canak naik. RON97 naik dari RM1.80 ke dua ringgit.

Tapi jangan risau, katanya. Sebab rakyat masih boleh isi minyak dengan harga RM1.80 lagi, guna RON95. RON97 dah ‘upgrade’, kalau mau yang ‘tak upgrade’, guna RON95. Harga sama. Warna pun cantik, kuning. La ni petrol pam dah macam lampu trafik light. Ada merah, kuning, ngan hijau. Cantik kan? Cantik kan? Kan? Suke tak? Suke tak? Tutp matee! Tutup matee! Suurrrpriissssseeee!!!

Ada jugak yang kena tendang perut bulan2 posa ni.

Soalan pertama, apakah RON97 yang telah dinaiktaraf menjadi minyak premium itu lebih baik kualitinya sebelum harganya dinaikkan? Adakah minyak ini telah dicampur dengan formula2 hebat yang boleh membantu menambahbaik enjin, samada dari segi ‘ketukan’ ka hapa ka? Adakah dengan menggunakan RON97 yang lebih mahal ini, proton wira 1.3 aku bertambah pikapnya sampai ke tahap aku tak perlu tutup ekon setiap kali meghagaih bukit?

Jawapannya sudah tentu tidak! Dan kalau jawapannya adalah ‘tidak’, jadah hapakah yang kamu naikkan harga minyak yang sama kualitinya ni, tapi tiba2 jadi mahal keesokan harinya? Bukankah itu namanya kamu sengaja menaikkan harga minyak? Bukankah harga minyak sebenarnya telah naik?!

Ini macam pi market nak beli ikan temenung, tiba2 tokey cakap sekilo kena tambah lagi dua ringgit. Tanya pasaipa, dia kata ikan temenung dah jadi ikan premium. Tanya dia lagi ikan temenung yang dia jual harini semua masuk univesiti ka? Ada ijazah semua ka? Isi manis lagi ka? Sisik makin kurang ka? Dia kata dak, sama ja. Tanya lagi ikan temenung kurang ka kot tengah laut la ni? Dia kata dak, belunggok huk lagi. Paihtu kenapa naikkan harga ikan temenung? Dia jawab harga tak naik, tapi taraf ikan temenung ni dah naik, jadi premium.

Tapi harga ikan temenung mahai dari kemarin. Kita kata tak puas hati. Dia kata kita bulih beli ikan puyu, ikan puyu harga sama macam ikan temenung kemarin. Tapi ikan puyu bukan ikan temenung! Kita jawab bantah. Tapi ikan jugak! Dia betah. Tapi kita tak bulih makan ikan puyu, nanti naik ruam. Kita bagi sebab. Dia suruh makan ikan temenung. Tapi ikan temenung mahai! Kita jawab. Bukan mahai, itu harga untuk ikan premium!

Last2 ada yang kena takek dengan parang tengah2 market tuh.

Naik harga cakap la naik harga! Dok pebodo orang pasaipa? Cakap. Harga dah naik. Kalau nak murah, beli yang rendah kualiti. Yang ni dah naik harga. Yang sama. Harga ja beza, lebih mahai. Kan senang?

Soalan kedua. Kenapa naik harga petrol? Mail Sabri dilaporkan dalam tibitiga malam tadi sebagai berkata sebab harga minyak dunia dah naik sampai USD82 setong.

Aku tak pernah hisap rokok. Jauh lagi nak hisap dam atau hidu gam. Tapi masa mengaji dulu, ada sekoq dua kawan2 yang dok wat kerja loklaq ni. Jawapan Mail Sabri ingatkan aku kepada sorang kawan yang overdose ganja. Samada dia hidu gam, atau telebih hidu petrol, aku tatau, tapi statistik tahun bila yang dia rujuk kata harga minyak dunia dah naik sampai USD82 setong? Harga minyak dunia tak pernah lepas USD75 selepas merudum jatuh sampai ke USD40 tuhari. Samada dia di bawah pengaruh ganja, ataupun sengaja nak membodohkan rakyat sekali lagi, itu aku serah pada pembaca semua. Tapi mengatakan minyak dunia dah naik ke 82 dolar setong adalah statement yang sangat bengong. Tak masuk akal. Dan hanya boleh dilafazkan oleh orang2 yang hilang akal sahaja!

Jadinya, kalau kenaikan bukan disebabkan oleh kenaikan minyak dunia, jadah hapakah yang dinaikkan jugak harga minyak? Adakah sebab BN dah senak tak tau nak kaut duit tang mana, maka last kopek, pau rakyat sekali lagi?

Soalan terakhir. Adakah kualiti RON95 sama seperti RON97? Jika rendah kualitinya, kenapa harganya sama seperti RON97?

Jawapannya jugak adalah tidak. RON95 lebih rendah kualitinya daripada RON97. Dan ada beberapa laporan mengatakan bahawa sesetengah enjin tidak sesuai menggunakan RON95.

Kesimpulannya?

Harga minyak memang dah naik. BN bodohkan rakyat melalui Mail Sabri mengatakan harga tak naik. Rakyat disuruh menggunakan minyak yang rendah kualitinya, tanpa sebarang kebaikan kepada kenderaan, dan disuruh membayar pada harga yang sama!

Mail Sabri kata harga minyak kenderaan tidak berubah, cuma ianya telah ditingkatkan kepada premium.

Rakyat juga akan kata PRU13 ini kerajaan tidak berubah, cuma kami akan gantikannya dengan Pakatan Rakyat, kerajaan Malaysia yang telah dinaiktaraf kepada tahap premium.

(2) Bloggers di balik tabir N11 - Apa yang tidak kena antara PAS dan PKR ?

Oleh : AB albanjary

Artikel ini boleh mencetuskan 'kontroversi' dan perbezaan pendapat. Ditanda dengan tag 'AMARAN'. berbeza pendapat tidak salah, malah ia menajamkan minda (webmaster)

Terdapat perbezaan pandangan yang ketara berhubung isu yang ketara akhir-akhir ini, dan ini juga dapat dilihat ketika PRK Permatang Pasir yang baru lalu. Benarkah wujud perkara yang 'dirahsiakan' untuk diketahui umum, ringkasnya seperti ada yg tidak kena antara PAS dan PKR? Mengapa ? Dari apa yang didiskusikan oleh pendakwah AB albanjary dan wak baru-baru ini, di Permatang Pasir ada kebenarannya. Lihat sahaja lontaran dari salah seorang 'sahabat kita' yang melihat krisis berhubung isu tersebut.

Tentang DSAI dan PKR itu sendiri. Maka di sinilah kalau kita nak lihat kehebatan Anwar. Kalau tidak orang tidak kata, Anwar ini burung atas pokok pun dia boleh panggil turun. Lihat sahaja mana2 ceramah Anwar di N11 yang lalu, kehebatan Anwar ini bukan sahaja dikagumi oleh anak-anak muda PAS tetapi juga oleh orang-orang Cina dan India.


Kalau pemimpin PAS ada ilmu yang dipakai oleh Anwar itu dah lama dah PAS memerintah Malaysia ini. PKR tidak sampai sepuluh tahun ditubuhkan tetapi dapat sambutan yang begitu hangat. Sedangkan PAS lebih tua dari UMNO tetapi sentiasa sahaja ikut bontot orang lain. Akhirnya kena tipu !! Saya rasa PAS ini kena pastikan betul-betul apa yang dia mahu perjuangkan. Nak jadi parti politik ke, nak jadi badan dakwah sahaja ke atau nak jadi apa? Bila mereka sudah dapat jawapan yang betul-betul, barulah PAS ini boleh kuat mengatasi parti-parti lain. Titik. Keraskan lontaran kata-kata yang ditulis.
Untuk menyatakan betul dan salahnya cuba kita kongsikan jawapan di bawah dari beberapa persepsi. Malah boleh juga dibahaskan bersama. Benarkah ?
"PKR tidak sampai sepuluh tahun ditubuhkan tetapi dapat sambutan yang begitu hangat. Sedangkaan PAS lebih tua dari UMNO tetapi sentiasa sahaja ikut bontot orang lain. Akhirnya kena tipu..."
Memanglah tak sampai sepuluh tahun tetapi dapat sambutan yang hebat..itu diukur dari segi kerusi yang dia menang, tapi kena ingat berapa kerusi Parlimen dan DUN yang PAS korbankan kepada PKR atas dasar Tahalluf Siyasi, sampai kawasan yang PKR tak ada cawangan langsung pun PAS tetap bagi atas perjanjian kuota agihan kerusi Barisan Alternatif ketika itu.

Ingat kan ! Berapa ramai pula ahli dan jentera PAS yang berkorban harta, tenaga dan masa untuk membantu memenangkan calon PKR dan DAP kerana ini adalah arahan dari pimpinan dan kami dengar dan kami taat kerana dia adalah tuntutan dalam berjamaah yg melibatkan dosa dan pahala..yang jadi PACA..(polling agent & Counting agent) berapa ramai ahli dan jentera PAS ?


Lagi kalau nak kira hebat dalam konteks dapat kuasa, UMNO lah yang lagi hebat sebab dia belum kalah di peringkat Persekutuan lagi, PAS dah 12 kali menyertai pilihanraya, pernah kalah pernah menang dan sering diuji dan dilanda fitnah dan pernah berpecah pun..inilah kematangan PAS yang pernah melalui semua situasi ini, malah kami yang duduk dalam PAS berfikir, apa sahaja kerja politik yang kami buat semua adalah untuk menepati keredhaan Allah bukan sekadar semangat, normal lah bila manusia dizalimi dia akan bangun menentang kezaliman dan berjuang menegakkan keadilan.
Orang sudah mula sedar sekarang ini, maka berpusu2 orang sokong siapa sahaja yang menentang kezaliman kerana kepada merekalah nak disandarkan suara tak puas hati itu, maka adakah PKR sahaja nak dabik dada bahawa parti merekalah yang dapat sambutan hebat ?

Jangan lah kata bahawa PAS asyik ikut bontot dan akhirnya kena tipu. Jangan ! Bagi sayalah, PAS pulak dah macam tertipu dengan PKR pulak..apa pendirian PKR terhadap nak tegakkan islam..? Tak ada. Apa pendirian PKR nak cegah kemungkaran yang bermula dengan akhlak ? Tak ada. Bahkan marahkan PAS pulak, ingat tak dulu bila PAS bantah konsert Mas Idayu di Shah Alam, apa pendirian PKR dalam dan suruh kepada perkara makruf ?

Tak ada. Tengok..berapa kerat pimpian PKR tak kiralah peringkat tertinggi atau ahli biasa, tak ada komitmen langsung dalam program2 tarbiyyah masyarakat, yang boleh nampak PKR hanya berjuang atas dasar bencikan UMNO yang zalim, itu sahaja. Baguslah benci kezaliman, tapi besok kalau UMNO dah tak zalim ?
Apa jaminan PKR nak tegakkan islam pulak sedangkan UMNO dan PKR perlembagaannya sama sahaja, dasar sekular. Tapi PAS tetap berkawan dengan PKR dan DAP kerana sama2 tentang kezaliman atas kaedah Tahalluf Siyasi, ini yang ramai tak paham, saya sendiri agak sedih bila mutakhir ini PKR macam dah buat tak heran dengan jentera PAS, perasaan ahli2 PAS, maklumlah dah berkuasa (rujuk di Selangor) lupa segala2nya, betullah kata saudara abd rahim kassim, PAS akhirnya kena TIPU..kena TIPU dengan PKR !
"Saya rasa PAS ini kena pastikan betul-betul apa yang dia mahu perjuangkan. Nak jadi parti politik ke, nak jadi badan dakwah sahaja ke atau nak jadi apa?"
Bezanya perlembagaan PAS dan PKR dan UMNO..cuba baca dibawah ini;

BAB YANG KEDUA ( Dasar dan Seruan ) ;


FASAL 3. Dasar PAS ialah ISLAM


FASAL 4. Seruan PAS ialah ALLAHU AKBAR

BAB YANG KETIGA ( Tujuan, Usaha, Hukum dan Kekuasaan )


FASAL 5. Tujuan PAS ialah :-


(1) Memperjuangkan wujudnya di dalam negara ini sebuah masyarakat dan pemerintahan yang terlaksana di dalamnya nilai-nilai Islam dan hukum-hukumnya menuju keredhaan Allah.

(2) Mempertahankan kesucian Islam serta kemerdekaan dan kedaulatan negara.


FASAL 6. Usaha-usaha :-


(1) Menyeru umat manusia kepada Syari'at Allah dan Sunnah Rasul-Nya melalui dakwah secara lisan, tulisan dan amalan.


(2) Memperjuangkan Islam sebagai aqidah dan syari'ah serta menajadikannya sebagai panduan berpolitik dan bernegara serta memperkenalkan nilai-nilai keIslaman dalam usaha menegakkan keadilan dan kemajuan di segenap bidang termasuk pemerintahan dan pentadbiran, ekonomi dan sosial serta pelajaran dan pendidikan.


(3) Memupuk dan memperkuatkan ukhuwah Islamiah dan menyuburkan rasa perpaduan di kalangan rakyat bagi memelihara kehidupan politik dan masyarakat yang sihat dan berkebajikan.


(4) Mengajak dan menggalakkan badan-badan, pertubuhan-pertubuhan dan oranga-orang perseorangan bagi mengenali dan memahami serta memperjuangkan konsep dan padangan hidup Islam.


(5) Menyediakan rencana-rencana dan bertindak bagi memperbaiki susunan serta institusi-institusi masyarakat, bentuk politik dan keadilan ekonomi dan negara, untuk membela kepentingan umat Islam dan rakyat seluruhnya.


(6) Menyertai dan bekerjasama dengan badan-badan, persatuan-persatuan atau pertubuhan-pertubuhan yang tidak berlawanan tujuannya dengan PAS bilamana dan selamanya ianya mustahak dan sesuai serta tidak bercanggah dengan undang-undang negara.


(7) Mempertahankan Bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara yang tunggal dalam amalannya disamping berusaha mengembangkan bahasa al-Quran.


(8) Memperjuangkan wujudnya kebudayaan negara berasaskan nilai-nilai yang tidak bercanggah dengan ajaran-ajaran Islam.

(9) Memperjuangkan hak dan kepentingan umat Islam di negara ini tanpa mengabaikan tanggungjawab melaksanakan keadilan terhadap seluruh rakyat Malaysia dan tanggungjawab mewujudkan keharmonian antara kaumdi negara ini.

(10) Menyertai dan bekerjasama dengan Bangsa-Bangsa Bersatu dan badan-badan lain yang sah bagi mengekalkan keamanan dan menjamin hak-hak asasi manusia serta menghapuskan segala macam kezaliman, kepalsuan, perhambaan dan penindasan di kalangan umat manusia.


(11) Melakukan apa-apa jua usaha dan tindakan dalam batas-batas Perlembagaan dan undang-undang negara bagi mecapai semua tujuan-tujuan PAS ke dalam dan keluar.


FASAL 7. ( Hukum dan Kekuasaan )


(1) Adapun hukum yang tertinggi sekali dalam pegangan PAS ialah KITABULLAH dan SUNNAH RASUL serta IJMAK 'ULAMAK dan QIAS yang terang dan nyata, dengan tertakluk kepada hukum yang tertinggi itu, kekuasaan PAS adalah dipegang oleh Muktamar Tahunan.


Haa..itulah apa yang nak diperjuangkan oleh PAS dalam lingkungan islam, PAS tak boleh bergerak di luar batasan islam kerana islam ada syariatnya, ada batas2 iman dan kufurnya, kami sedang berjuang menentang kezaliman dalam masa yang sama kami pastikan kehidupan kami sentiasa diredhai Allah, kami tak berpegang pada matlamat menghalalkan cara..


Sebenarnya kami bukan jenis agama suku politik suku, mungkin PKR iyer ! Politik dan agama dipisahkan, rujuk balik Perlembagaan PKR, dakwah dan tarbiyah islamiyyah adalah asas dalam gerak kerja PAS. Buat apa ahli berjuta tapi banyak yang kufur kepada Allah, buat apa kita dapat kuasa tapi kita korbankan islam semata2 nak dapat undi dan sokongan sedangkan mati besok kita akan ditanya di hadapan Allah atau PKR langsung tak ambil kisah tentang semua itu?


Maka kalau nak persoal apa yang PAS perjuangkan, mohon pi la kaji dulu dasar yang PAS perjuangkan, bandingkan dengan dasar yang kamu perjuangkan, PKR pun berjuang sebab nak Anwar jadi PM aje dan yang lain, kalau memerintah pun dia tetap sekular macam UMNO jugak cuma baik sikit dari UMNO..tapi..perangai UMNO tak boleh tinggal ye lah..itu yang senang2 lompat sana-lompat sini. Wallahuaklam !