Selasa, 11 Ogos 2009

DEMO ISA: Premis perniagaan ditutup atas arahan polis?

By : H Fansuri

Suatu petang 3 Ogos di Perhentian Bas Jalan Duta, Kuala Lumpur empat orang lelaki sedang leka berbual di gerai kiosk makanan berhampiran bangunan perhentian teksi.

Seperti biasa, telinga lintah saya memainkan peranan dengan baik sekali. Oleh kerana mereka banyak kritik GMI dan para demonstran yang turun di jalanan, 1 Ogos lalu, maka saya pun mengutip beberapa isu yang saya fikirkan penting direnungkan bersama.

Seperti biasa, oleh kerana mereka membawa teksi, maka mereka banyak mengadu susah, sibuk dan kesesakan lalu lintas pada 1 Ogos lalu.

"Aku nak cari pelanggan pun susah," kata salah seorang daripada mereka. "Sesak, jalan tu dah kena tutup."

Lalu, hal yang sedemikian itu disambut oleh teman-teman semata pencarian dengannya. Itulah kisah kesusahan pemandu teksi tersebut. Belum masuk lagi keluhan para peniaga berjiwa Umno termasuk mereka yang telah lama diperbodohkan Umno selama ini.

Agak lama mereka berbual, maka salah seorang dalam kalangan mereka akhirnya telah menyebutkan hal tindakan para peniaga yang menutup premis perniagaan mereka.

"Polis yang minta ditutup premis perniagaan. Jadi, mereka pun tutuplah.." katanya.

Kedai ditutup agar memudahkan polis menyuuraikan perhimpunan?

Jikalau hal yang disebutkan oleh pemandu teksi yang saya dengar di Jalan Duta ini benar, maka ada beberapa perkara yang mesti kita renungkan bersama.

Pertamanya, tindakan GMI dan para demonstran turun di jalanan itu adalah sah menurut peruntukan Perlembagaan Persekutuan yang membenarkan rakyat kita berhimpun.

Maka, jika ada mana-mana perundangan, akta-akta yang membatalkan hasrat kita untuk berhimpun, menyuarakan hasrat dan bantahan, maka akta itu adalah akta batil.

Ini kerana, disebutkan dalam Perlembagaan Persekutuan bahawa perlembagaan ini ialah undang-undang yang tertinggi selepas merdeka. Dan, mana-mana perundangan yang ada bersalahan dengan peruntukan perlembagaan, maka ia (akta tadi) adalah terbatal.

Syahadan, kalau rakyat dibenarkan berhimpun oleh Perlembagaan Persekutuan, dan polis menggunakan kuasanya atau menggunakan alasan permit sebagai suatu alat untuk sahkan perhimpunan itu, maka segala tindakan polis tempoh hari adalah tidak wajar.

Pendek kata, permit polis itu adalah suatu yang terbatal dan polis tidak boleh menjadikan alasan --- perhimpunan itu tiada permit, maka polis berhak menyuraikan perhimpunan itu --- sebagai suatu kenyataan keramat. Apa-apa yang diyakini polis sebagai suatu keramat bagi mereka itu, sebenarnya, pada hakikatnya adalah suatu yang tidak betul.

Umno, BN dan polis seharusnya bertaubat, bermuhasabah dan kembali ke pangkal jalan untuk meminta maaf kepada rakyat di atas segala kesilapan mereka selama ini yang telah berlaku biadap hingga melanggar tebing peraturan, menabrak perlembagaan negara.

Permit polis untuk berhimpun adalah batil!

Pihak penganjur sebetulnya boleh memaklumkan polis supaya mereka dapat mengadakan kawalan agar laluan pada 1 Ogos lalu, terurus baik. Dan polis patut memansuhkan sistem permit kerana amalan ini bercanggah dengan semangat Perlembagaan Persekutuan.

Saya dimaklumkan oleh rakan-rakan mahasiswa di Indonesia, bahawa polis dimaklumkan oleh para penganjur bahawa mereka akan membuat perhimpunan. Dan polis mengizinkan perhimpunan tersebut berjalan dengan baik, tenang dan aman.

"Syaratnya, jangan dibuat pada hari perayaan umum dan polis akan datang untuk pastikan keselamatan awam," kata seorang pimpinan siswa Indonesia.

Dalam konteks negara kita, mungkin rundingan demi rundingan boleh dilakukan lagi jika polis, mahu menjernihkan keadaan ini.

Ketua Polis Negara, Musa Hassan sepatutnya belajar dengan pasukan polis di Indonesia berhubung hal ini. Ketepikan dulu soal mereka bekerja di bawah BN dan cuba-cubalah buka pintu rundingan bersama pihak demonstran dan penganjur perhimpunan itu.

Jika polis bersedia belajar mengenali di mana kesilapan mereka ini, yang akan cuba tutup pintu rundingan ini, hanyalah Umno dan Barisan Nasional sahaja.

Mansuhkan ISA, bukan pinda: Najib tak reti bahasa!

Lihat sikap Najib yang marah-marah kepada demonstran, GMI, pembangkang yang telah mengadakan perhimpunan tempoh hari.

Beliau marahkan demonstran yang tak sabar dengan keputusan kerajaan yang akan pinda ISA. Kalau Najib bijak, dia tentu tahu dan sedar, kenapa perhimpunan itu masih berlaku. Ada beza antara pinda dan mansuh. Pindaan bererti, ada ruang untuk menzalimi lagi.

Maka, perhimpunan itu masih wujud kerana kerajaan bukan mahu mansuhkan, tapi cuma pinda sahaja. Seperti juga PPSMI, bukan mansuhkan, tetapi penundaan ke atas kononnya mahu dimansuhkan pada 2012. Sebab itulah, masih ada yang membantah.

Kebodohan Najib dalam hal memahami kehendak rakyat ini tidak sama dengan hasratnya saat mengumumkan tiga budaya Umno yang mahu mendengar suara rakyat, berkhidmat untuk rakyat, dan mampu menyelesaikan masalah rakyat.

Ini semua slogan Najib yang palsu. Para demonstran itu adalah rakyat juga. Rakyat yang mahukan ISA itu dimansuhkan, bukan dipinda. Jadi, Najib menipu atau terlupa ketika dia umumkan penegasan berhubung amalan tiga budaya Umno tersebut.

Budaya Umno pertama-mendengar suara rakyat telah dipatahkan oleh sebab Najib sendiri tak mahu mendengar suara rakyat dalam kalangan demonstran yang ingin ISA dimansuh. Rakyat tidak mahu lagi ISA dipinda-pinda.

Jadi, jika Najib tak mahu mansuh dan cuma meminda, maka Najib selaku Presiden Umno sendiri tidak amalkan segala yang beliau katakan itu mengenai Budaya Umno.

Jika Najib selaku Presiden Umno sendiri sudah gagal mendengar suara rakyat, maka ahli-ahli Umno juga tak mungkin mampu mengamalkan tiga budaya Umno tadi. Mungkinkah ketam mengajar anaknya sendiri berjalan dengan betul?

Kalau Najib sudah gagal mengamalkan budaya Umno yang pertama, maka budaya Umno yang kedua dan ketiga pun, sudah tentulah akan gagal dilaksanakan juga.

Polis dan Umno perlu bertanggungjawab di atas kerugian para peniaga

Apa pun, kembali kepada tajuk bualan berhubung tertutupnya premis perniagaan dengan sebab wujudnya perhimpunan tersebut.

Persatuan peniaga yang rata-ratanya aktivis Umno sepatutnya sedar bahawa polis dengan arahan Umno, mahu membelasah demonstran. Tapi, dalam masa sama, mereka tak mahu hal itu jejaskan orang ramai. Umno, polis mungkin risau rakyat akan marah mereka.

Apa yang perlu polis buat sekarang? Maka, salah satu langkah kilat dan bijak, ialah kaum peniaga diperalatkan dengan bantuan media. Kononnya, premis perniagaan ditutup. Jadi, ini semua salah demonstran. Padahal, polis yang mengarahkan premis itu ditutup.

Sebab itulah, antara tindakan yang perlu polis lakukan ialah, mengarahkan peniaga agar menutup ruang premis perniagaan agar mereka mudah meletupkan bom, menyemburkan water canon kepada demonstran setelah premis perniagaan itu ditutup.

Kaum peniaga juga mempunyai kepentingan yang perlu Umno laksanakan. Dan, mereka juga perlu berunding dan bersyura dengan ahli-ahli dan para pimpinan Umno.

Mungkin kaum peniaga itu akan terpaksa berdepan dengan suatu keadaan di mana, segala pintu rundingan dan jalan bermesyuarat sudah tertutup rapat.

Hal yang sama pernah diterima Kumpulan Prihatin saat ingin berunding dengan mantan Menteri Pelajaran Hishammuddin Hussein berhubung pemansuhan PPSMI. Maka, Najib yang khuatir dengan masalah sepupunya itu, dengan segera menyelamatkan Hishamudin dengan meletakkan beliau ke suatu jawatan yang lain pula.

Jadi, setelah rundingan tertutup, maka sebab itulah hadirnya GMP yang ditubuhkan untuk memansuhkan PPSMI. Kalau PPSMI dimansuhkan melalui rundingan secara baik, damai, nescaya tidak berlaku perhimpunan GMP di Istana Negara sebelum ini.

Perhimpunan terjadi setelah rundingan demi rundingan telah ditutup rapat. Cubalah nanti kalau para peniaga mahu membuat apa-apa tuntutan kepada kerajaan dan mesyuarat pun tidak dipedulikan lagi, tentulah pertubuhan peniaga pun terpaksa berhimpun juga.

Pada saat itulah, polis dengan arahan Umno akan terus meneruskan proses biasa juga. Peniaga akan dinasihatkan meminta permit terlebih dahulu. Permit pun kalau diminta juga boleh jadi diberi, atau tidak diberi atau kalau diberi pun, boleh ditarik semula pada saat-saat akhir dengan sebab Umno tidak mengizinkan para peniaga itu berhimpun.

Kena tambah RM1

Saya pulang ke Kg Baru dengan kupon sebanyak RM11 dari Jalan Duta. Sebelum wujud sistem ini, kebiasaannya, tambang lebih kurang RM7 telah dikenakan dengan meter.

Kali ini, selain dikenakan caj RM11, tiba-tiba pemandu teksi itu meminta lebihan RM1, lalu menjadikan tambang itu naik sebanyak RM12.

"Pemandu teksi ni minta RM1, kalau abang nak pergi ke Kg Baru," kata penjaga kaunter teksi itu. "Maklumlah, masa petang ni, jalan ke sana agak sesak sikit."

Pemandu teksi itu tidak bertanya terus kepada saya. Mungkin didorong rasa segan, malu. Malu itu separuh keimanan. Jadi, masih ada nilai-nilai murni lagi hadhari. Maka saya pun berkompromi juga, dan beri jugalah wang RM1.

(Err.. lagi pun, takkanlah saya nak menapak sehingga ke Kg Baru?)

Dalam perjalanan, pemandu itu melalui jalan di Bukit Tunku tempat di mana terletaknya rumah orang-orang kaya, termasuk rumah isteri pertama Najib sebelum Najib menikahi Rosmah Mansur. Itulah jalan terdekat ke Kg Baru bagi mengelakkan kesesakan.

Pemandu itu berceloteh banyak perkara mengenai LPKP, meter yang perlu dia sewa dan semua celoteh itu mungkin suatu reaksi tindakbalas ke atas sikapnya yang meminta RM1 daripada saya. Banyaklah juga kesusahan hidupnya yang dikongsi bersama.

"Ramai pemandu teksi Jalan Duta tu yang asalnya orang-orang kaya. Mereka jatuh muflis sebab lupa daratan," jelas beliau lagi. "Akhirnya, mereka terpaksa pandu teksi."

Apakah orang-orang kaya itu muncul tiba-tiba dengan sebab DEB setelah rapat dengan Umno tidaklah diketahui. Yang saya tahu, salah seorang daripada mereka itu telah jadi pembekal kepada segala peralatan seperti baju-baju tentera.

"Dia orang kampung saya di Kuala Pilah," kata kenalan baru saya itu. "Rumahnya lima, dan semuanya hilang sekelip mata setelah muflis."

Pemandu teksi tergolong dalam kalangan peniaga. Kita bukan hanya meniaga barangan, malah perkhidmatan. Pemandu teksi meniagakan perkhidmatannya membawa pelanggan ke tempat yang diinginkan oleh para pelanggannya.

Umno dan kaum peniaga termasuklah pemandu teksi, hubungannya cukup rapat bagaikan aur dengan tebing. Apabila pemandu teksi ini terpaksa melakukan suapan demi suapan ke atas LPKP, maka Umno perlu bertanggungjawab kerana menyebabkan pemandu teksi ini susah. Ini yang menyebabkan seorang daripada mereka meminta RM1 dari saya.

Ini cuma sepercik kisah gelap yang tertumpah ke telinga saya petang itu. Ada banyak lagi kalau mahu diceritakan semuanya sehingga melimpah-limpah pula nantinya.

Demi sesungguhnya, Umno serta polis secara tidak langsung telah menyusahkan peniaga dan pemandu teksi yang ingin mencari rezeki pada 1 Ogos lalu. Demikian menurut Raja Nong Chik yang sejak awalnya cuba 'mensasarkan' kerugian berjumlah RM200 juta!

Kalau taksiran kerugian itu menjangkau lebih RM200 juta, mungkin pada beliau, makin maraklah kemarahan rakyat ke atas demonstran dan penganjur perhimpunan 1 Ogos lalu. Namun, percubaan Nong Chik tak berhasil setelah jumlah taksiran kerugian tidak cecah angka yang beliau cuba sasarkan itu.

Mungkin terpaksa dibuat kajian lain agar angka, jumlah kerugian itu hampir sama dengan kenyataannya sebelum ini. Apa yang pasti, Nong Chik dan Najib memang berdendamlah dengan para demonstran dan pihak penganjur perhimpunan itu.

Ekoran dendam yang tak kunjung padam, media telah diminta mengguna kenyataan para peniaga khasnya, pemimpin pertubuhan peniaga yang sememangnya orang Umno untuk mengirimkan kutukan ke atas penganjur perhimpunan 1 Ogos lalu.

Tak apalah. Apa-apa pun, kalau pihak persatuan peniaga ada apa-apa masalah yang gagal diselesaikan, dan pemandu teksi yang ada apa-apa tuntutan yang tidak dipedulikan LPKP, maka tak perlu malu-malu bertemu dengan para demonstran untuk meminta bantuan.

Juga.. kalau ada mana-mana pihak cawangan khas Bukit Aman yang ada masalah dengan Musa Hassan, tidak perlu malu-malu bertemu dengan kami untuk berborak sambil pekena teh tarik di Restoren Haslam yang jadi pusat penggambaran drama Gerak Khas itu.

Demonstran jalanan, walau hatinya terluka gara-gara dipukul belantan FRU dan disembur air gatal, tapi pintu hatinya mungkin terbuka untuk mendengar keresahan polis juga.

Jika Umno ada tiga budaya Umno yang baru diperkenalkan Najib, kami pun ada budaya yang sama juga. Malah, demonstran jalanan ini lebih kental dalam rangka melaksanakan budaya-budaya Umno tadi; mendengar, berkhidmat dan menyelesaikan, insya Allah.

The Chinese penchant for Datukships

Chinese towkays and underworld bosses who pay money or serve the interest of Umno, MCA, MIC, Gerakan, etc., always receive a Datukship even if they are slime-balls and scumbags.

Raja Petra Kamarudin

To the lockup: Koay (left) covering his face while being led out of the magistrate’s court with the other accused yesterday.

Where did he get his Datukship?
Wong Chun Wai

He has five previous convictions for theft, firearms offences and corruption, yet he kept his Datukship. Yesterday, Datuk Koay Khay Chye, 52, and five others were charged (http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2009/8/11/courts/4490444&sec=courts) in Penang with trafficking 300kg Erimin pills worth RM20million. They were arrested during a raid on July 28 at Sungai Dua.

The public are left wondering where he got his title from - didn't the state which conferred him the title carry out any vetting with the police and Bank Negara? In the case of Selangor, the palace carries out strict checks before titles are conferred and a website has even been set up for the public to check. It is important that we know where Koay got his title, so upon conviction, the Datukship should be revoked. For that matter, the previous convictions are sufficient grounds for a revocation.

One personality, calling himself a Datuk Setia, in a trade organisation leadership fight, has been telling members that he is a Datuk from Selangor. Checks were made with the palace secretariat and an official has confirmed that he has never received any awards, not even a PJK, from the state.

There must be ways to prevent dubious characters from making such claims. I believe it is a crime. The Conference of Rulers should make a decision to set up websites, like the one set up by Selangor, where the public can scrutinise the list for themselves.

All states should stipulate in the state constitutions the maximum number of Datukships and other awards that would be given out each year. The situation has become so bad that there are perceptions, even allegations, that such awards can be purchased in one or two states.

The endless list of recipients each year has certainly lent credence to such allegations. More often than not, these recipients do not have strong credentials, besides being businessmen. For the record, businessmen create jobs and help increase the country's revenue. The congratulatory advertisements help newspapers earn money for sure but contribution to the state and country must go beyond that.

http://chunwai08.blogspot.com/2009/08/where-did-he-get-his-datukship.html

*********************************************

Wong Chun Wai, the Group Chief Editor of The Star, appears perplexed as to how crooks and scum-of-the-earth can get Datukships. Surely he, of all people, would know that Datukships can be bought, sometimes up to RM250,000 per Datukship or more.

Those who buy Datukships are mainly Chinese with plenty of money. Malays also do sometimes buy Datukships as well but they need not really pay money for their Datukship. All they need to do is to ‘serve Umno’ and the Datukship will come pretty fast. You see, political parties have a quota for Datukships and this quota is given to ‘loyal’ Umno people or, in the case of MCA, MIC, etc., can be sold on condition that those who wish for a Datukship can slip RM250,000 into the pocket of the President.

Then, of course, we have the Datukships given by the Rulers to their friends and business partners. For all that money you wasted to pay for the Ruler's overseas trips and whatnot you receive a Datukship in return. Sometimes the Rulers also sell these Datukships for RM250,000 or whatever the asking price is nowadays.

First these people crave for money. After they have plenty of money then they crave for prestige. And in Malaysia prestige can be bought. So millionaires who are overflowing with money would not hesitate to spend a mere RM250,000 for a Datukship. That is pittance. In fact, once they get their Datukship they can always make back more than this.

A millionaire Chinese Datuk can throw his weight around and demand government officers do this and that. Most government officers are Malays and therefore very feudalistic in thinking. They get intimidated by someone who is a Datuk, what more if it is a filthy rich Datuk on top of that. So rich Chinese Datuks can get away with murder, sometimes literally as well.

Why is Wong Chun Wai puzzled? I am sure he would know by now how the system works. Chinese towkays and underworld bosses who pay money or serve the interest of Umno, MCA, MIC, Gerakan, etc., always receive a Datukship even if they are slime-balls and scumbags. That is how it works and has always worked from way back,

Hold on! Is not Wong Chun Wai also a Datuk? I hope it is not for…well…you know what.

Umno’s Unholy Trinity

Predictably, Umno’s method of striking back is to racialize the issues with notions of 1Malaysia chucked into the drain when it suits them. Their mouthpiece Utusan is used to lead the charge with ugly racial rhetoric such as “Malays Arise!” with not even a veneer of deference to a multi-racial society.

By Kenny Gan, Suara Keadilan

Umno must be getting desperate. They have lost all six by-elections in the Peninsula including the one in Penanti where they lost by default.

The upcoming by-election in Permatang Pasir is likely to deal them another blow.

Not only is the ruling regime beset by its inability to win by-elections, but the recent anti-ISA street protest in Kuala Lumpur drew large crowds not seen since the days of Bersih and Hindraf despite dire police warnings.

Coming on the heels of Teoh Beng Hock’s untimely death under suspicious circumstances at the MACC office in Shah Alam which turned public sentiments against the BN government, Najib seems to have lost the momentum of his tepid economic reforms.

Predictably, Umno’s method of striking back is to racialize the issues with notions of 1Malaysia chucked into the drain when it suits them. Their mouthpiece Utusan is used to lead the charge with ugly racial rhetoric such as “Malays Arise!” with not even a veneer of deference to a multi-racial society.

The public anger against MACC was twisted into attacks on “Malay institutions of power.” Anwar was flailed as a Malay traitor and PAS as lackeys used by the DAP for taking part in the anti-ISA rally. Mahathir has pitched in by disseminating communal poison in his blog at times, the latest being his “Chinese are the real masters” piece.

Why does Umno keep resorting to playing the race card and trying to ratchet up racial tension every time it faces the public’s wrath? Aren’t they aware of the new politics of accountability? Umno could easily steal the opposition’s thunder by giving the public what PR has been promising them – good governance, accountability and a more equitable society rather than resorting to nation and soul destroying racial politics to maintain its hold on power but they will not.

To understand this we must first of all understand the foundation of Umno’s power and the unholy trinity on which its power rests.

Patronage, the First Leg

Patronage is the first leg of the Umno trinity. Umno’s power base is firmly rooted in the feudal system of patronage where favours are given in exchange for loyalty.

On an individual basis it means distributing largess to the loyal such as positions of power, plum government contracts, monopolies, legalized rent-seeking devices, economic opportunities enabled by licenses and regulations, privatization of money making public utilities and many other perks of power.

The distinction between patronage and outright corruption can be blurred indeed such as the unequal contracts with toll operators and independent power producers and the PKFZ dubious business deals which penalizes the public or rob the public purse.

Yet another form of patronage is looking the other way for real cases of corruption involving loyal members of the regime. On a wider scale, patronage is used to bind the Malays to Umno by special privileges, preferred education, employment and economic opportunities and a host of other racial policies which define Malaysian society.

Treating all races equally would give the Malays few reasons the vote for Umno. Nebulous terms like ‘bumiputra’ and ‘Ketuanan Melayu’ are invented by Umno politicians to articulate the special treatment and special privileges of the Malays and distinguish them from the non-Malays.

Authoritarianism, the Second Leg

The distribution of patronage via government policies which is the antithesis of good governance requires an authoritarian government which is not accountable to the public. Such a system of government operates on a “government knows best” basis and there is little deference to the views of civil society. Public policies and laws are formulated by the ruling regime and Parliament is treated as a rubber stamp.

Compliant institutions are of course needed to support an authoritarian government. Chief among them is the control of Parliament and parliamentary debates. Other critical support institutions are the police, the MACC, the Attorney-General and the judiciary to oppress and cow critics and enforce laws selectively as well as a controlled press to spin propaganda and shape public opinion. Unjust laws such as the ISA, the Official Secrets Act and the Sedition Act helps.

Naturally, choice patronage can be used to make enforcement bodies and democratic institutions one-sided so authoritarianism and patronage exist in a two way symbiotic relationship.

Ethnic Tension, the Third Leg

Naturally, an authoritarian government cannot survive in a real democracy as it will be voted out but it can flourish in a pseudo democracy with a one party system where there is little chance of being voted out.

Malaysia’s multi-ethnic composition provides Umno a given means of sustaining an authoritarian government by making use of racial tension especially in the wake of the 1969 racial riots. By keeping the threat of racial strife alive, the public is browbeaten to accept authoritarianism is as a lesser evil to ethnic violence.

It is also easier for an authoritarian government to whip up racial tension through control of propaganda organs and selective enforcement of the laws so the relationship between authoritarianism and ethnic tension is a two way street.

Against a background of festering racial tension, Pakatan Rakyat is made to look useless as only a strong, authoritarian government is seen as being capable of keeping a lid on racial strife. The draconian ISA is justified by the authorities as necessary to rein in any rabble rousers although one wonders why it was not used on deserving ones like Ahmad Ismail.

Race based patronage also plays an important role in keeping ethnic tension simmering. There will be no reason for racial envy if all races are treated equally. Furthermore, a colour-blind society means that the Malays cannot be threatened with losing their special rights if Umno loses power, ostensibly to the other races.

A Three Legged Stool

Hence, patronage, authoritarianism and ethnic tension are at the points of a triangle and connected to each other. These are the three legs of the trinity which uphold Umno’s political power and support each other in an interconnected way.

Patronage sustains and is propped up by authoritarianism which in turn instigates and is justified by ethnic tension. Patronage also stirs and sustains ethnic tension. Like a three legged stool, if one leg breaks the whole edifice becomes unstable and topples.

The problem for Umno is that ethnic tension is dissipating 40 years after the May 13 race riots with the present generation lacking any first hand memory of that infamous event and changes in the socio-economic environment.

Back then, the Malays and the non-Malays were on opposite sides of the political divide with the Malays in the government and the Chinese in the opposition but this is no longer true. The rise of the Malay middle class also means that the once sharp economic gap between Malays and Chinese has been bridged.

The 12th general election with cross-ethnic voting is testament that racial polarization is diminishing despite Umno’s assiduous attempts to maintain it with sordid racial rhetoric. With one leg of the trinity weakening, the whole platform of their political power is threatening to collapse especially when a two party system has emerged.

Umno’s Choices

Umno has two choices – to restore the ethnic tension leg of their unholy trinity or to institute real reforms to be democratically competitive with Pakatan Rakyat.

To dismantle authoritarianism by making enforcement bodies truly independent and giving the public more democracy and good governance means dismantling Umno’s deeply entrenched patronage system. It would mean open tenders for government contracts, no more rent seeking APs and no more lucrative IPP contracts and toll concessions.

This is like asking a drug addict to voluntarily give up drugs. No Umno President was or ever will be strong enough to tinker with the patronage system no matter how strong-willed and good intentioned. Just like all the previous Prime Ministers before him, Najib Razak is a prisoner of history.

Hence it is not surprising that Umno chooses to heighten racial tension to protect their power despite the horrendous harm it does to the nation. Pitting the races against each other is an awful method of governing but to Umno losing power is worse.

A Hollow 1Malaysia

It is clear from this that Umno thrives on racial politics. Race based parties fighting for rights and privileges of their own race serve to maintain racial tension rather than racial harmony.

Mono-ethnic parties like MCA and MIC also benefit from racial tension. The Chinese and the Indians are told that in the face of Umno’s hegemony they need the MCA and MIC respectively to protect their rights.

Multi-ethnic parties which speak for all races have no place in BN and so Gerakan and PPP have become effectively mono-ethnic despite their multi-racial constitution.

However as Umno becomes stronger and more arrogant this has curbed the popularity of MCA, MIC and Gerakan whom voters see as having become subservient.

A race based coalition is a delicate balancing act in which the strong must limit its strength so that the other partners are not seen to be castrated but this is what Umno has failed to do.

Hence the need to create slogans like 1Malaysia to win back the minority races under the guise of racial unity and equality but in the face of the discordant need to keep ethnic tension on the boil, the slogan of 1Malaysia is just as hollow as Mahathir’s old slogan.

Will Umno Succeed?

Will Umno succeed in ratcheting up racial tension using its controlled mouthpieces in the mainstream media and orchestrated statements by its politicians including the one who will not stay retired?

Umno is fighting a losing battle. The days when authoritarian regimes monopolized the flow of information is over with the rise of the Internet. The online world provides readily accessible alternative news and views.

Communal poison from Utusan, Berita Harian, NST and Mahathir’s blog are immediately dissected and debunked. The readership of online news and blogs now exceed the mainstream press.

Furthermore, it is painfully obvious that Malays also dominate the opposition and for the foreseeable future, any non-BN Prime Minister will be Malay. Umno’s strategy is to label all the Malays in the opposition as traitors to their race and their leaders as puppets of the Chinese. It also tries to blur the distinction between Umno and Malay as if Umno is synonymous with Malay.

Harping on racial tension will not succeed because the people have become more educated, more matured and more tolerant in a globalized world that de-emphasizes the importance of race. People are more connected than ever before and can see through Umno’s racial antics.

In the end, Umno and BN will hasten their political obsolescence for using ugly racial tactics that have no place in a modern nation.

BENARKAH UMNO JIJIK PADA ARAK ?

OLEH : MOHAMED HANIPA MAIDIN

Hampir 200 ahli UMNO berhimpun di hadapan pejabat Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) bagi menyatakan sokongan terhadap tindakan pihak berkuasa tempatan itu merampas minuman keras di sebuah kedai serbaneka di Seksyen 8 di sini pada 29 Julai lalu.

Dalam perhimpunan yang bermula pukul 3 petang itu, kesemua mereka turut mengutuk tindakan Exco Selangor, Ronnie Liu yang mengarahkan MBSA memulangkan semula 70 tin dan botol minuman keras kepada kedai serbaneka terbabit serta membenarkan penjualan minuman tersebut kepada penduduk di situ yang majoritinya adalah penganut Islam.

Kesemua penyokong Umno tersebut turut membawa beberapa sepanduk yang antaranya tertulis 'Ajar Ronnie dengan ISA'; 'Pakatan Rakyat Halalkan Arak' dan 'Pas Dulu Takbir, Sekarang Take Beer (ambil arak)'.

"Kami mengutuk tindakan Ronnie menghalang dan memaksa MBSA memulangkan semula arak berkenaan selain mengatakan bir bukan minuman keras adalah satu kenyataan yang dangkal, bodoh serta tidak bertanggungjawab," kata Ketua Pergerakan Pemuda UMNO bahagian Shah Alam, Azhari Shaari selepas menyerahkan memorandum sokongan kepada Datuk Bandar Shah Alam, Mazalan Md. Nor.

Tambah Azhari, kenyataan Ronnie itu juga satu bentuk penghinaan kepada umat Islam kerana arak tidak kira berapa kandungan alkoholnya adalah haram dan ia dinyatakan dengan jelas di dalam al-Quran serta difatwakan oleh Majlis Fatwa Selangor dan Majlis Fatwa Kebangsaan.

Secara peribadi saya merasa simpati kepada saudara-saudara kita dalam Umno tersebut. Mengapa ? Saya yakin dan percaya mereka tidak tahu apa yang mereka buat . Mereka membantah hanya kerana ingin membantah dan kerana kepentingan politik yang sempit. Memandangkan isu ini melibatkan Pakatan Rakyat , Umno mengambil peluang menjaja isu ini tanpa memahami isu ini dengan betul. Inilah perangai Umno. Semasa isu babi dahulu mereka mainkan isu itu macam orang gila babi- berbuih -buih mulut mereka. Akhirnya dilaporkan ada pemimpin mereka yang terbabit dalam industri tersebut .

Jika ahli-ahli Umno tersebut membuka sedikit mata mereka nescaya mereka akan sedar sebenarnya Umnolah yang menjadi punca mengapa arak sehingga kini dibenarkan dijual di kedai-kedai serbaneka seperti 7 Eleven.

Untuk saudara-saudaraku dalam Umno perkara pertama yang kamu kena faham adalah penjualan arak atau minuman keras di kedai serbaneka adalah dibenarkan oleh Akta Eksais 1976 ( Akta 176 ). Penjualan itu juga dikawal oleh Peraturan-Peraturan Eksais ( Penjualan Liqour yang memabukkan ) 1976.Undang-undang tersebut digubal oleh Umno kerana ia terletak di bawah bidangkuasa Kerajaan Pusat yang dikuasai oleh Umno dan sekutu-sekutunya.

Ya , benar dari segi hukum Islam sesuatu mimuman adalah dikira haram meskipun kandungan alkoholnya adalah sedikit misalnya 1 peratus sahaja. Dalam keadaan hukum fiqah yang sudah terang dan jelas Umno masih boleh lagi menggubal undang-undang yang bercanggah dengan hukum fiqh yang jelas itu dengan menyatakan bahawa jika kandungan minuman yang dijual di kedai serbanika yang mengandungi kandungan kurang dari 8 peratus maka ianya “tidak haram” dan dibenarkan dijual di kedai serbanika tersebut.

Atas dasar itu Umno tidak sepatutnya menyalahkan Ronnie Liu kerana Ronnie hanya merujuk kepada undang-undang yang Umno gubal sendiri – undang-undaang yang membenarkan beer dijual di kedai-kedai serbanika. Mengapakah selama ini dan sehingga sekarang ini Umno tidak pernah membuat bantahan atau berdemonstrasi menentang undang-undang yang mereka gubal tersebut. Kalau betul Umno jijik dengan arak parti tersebut sepatutnya meminta Kerajaan Pusat yang dikuasai Umno meminda undang-undang yang saya nyatakan tersebut supaya penjualan beer di kedai-kedai serbanika dapat dihentikan.

Perkara kedua yang sepatutnya Umno perlu buat jika mereka benar-benar jijik pada arak adalah mereka juga sepatutnya terlebih dahulu membuat bantahan atau demonstrasi di negeri-negeri yang Umno kuasai . Sehingga kini di negeri-negeri yang Umno kuasai seperti Johor misalnya masih membenarkan minuman beralkohol seperti beer dijual dikedai-kedai serbanika seperti 7 Eleven. Mengapa kita tidak dengar bantahan oleh Umno sehingga kini. Adakah arak hanya haram di Selangor dan tidak di Johor dan negeri-negeri yang Umno perintah. Nampaknya ada “pengharaman terpilih” di sini.

Perkara ketiga jika Umno benar-benar jijik pada arak atau dalam Islam dipanggil “ummu al-khabaith ( ibu segala perkara buruk ) mengapakah Umno tidak pernah membantah tindakan Kemeneterian Dalam Negeri ( KDN ) yang membenarkan akhbar-akhbar bahasa Inggeris menyiarkan iklan-iklan arak di akhbar-akhbar tersebut.

Untuk makluman Umno , Pemuda PAS pernah menghantar memorandum bantahan kepada pihak KDN tentang hal tersebut . Semasa kami berjumpa dengan Setiausaha sulit Menteri yang bertanggungjawab beliau menyatakan kepada kami “ mengapa perlu risau iklan arak kalau kita kuat iman”. Saya menjawab kepada beliau tanda orang kuat iman adalah beliau mengharamkan apa yang Allah dan RasulNya haramkan.” Lihatlah mentaliti pemimpin Umno.

Perkara Keempat mengapa sehingga kini Umno tidak bersuara tentang hidangan arak dalam kapalterbang milik MAS. Jika Umno benar-benar peka kepada pekerja-pekerja Islam di 7 Eleven mengapa mereka tidak peka kepada nasib para pramugara dan pramugari Islam yang terpaksa menghidang arak kepada para penumpang MAS ? Dan adakah Umno sedar pembayaran Duti Eksais arak dikecualikan kepada Syarikat Air Asia X Sdn Bhd melalui Perintah Duti Eksais ( Pengecualian ) ( Pindaan ) No 2 ( 2008 ) yang diwartakan dan berkuatkuasa 1 hb Julai 2008.

Akhirnya jika Umno benar-benar jijik kepada perkara haram seperti arak dan judi mengapa sehingga kini Kerajaan Pusat melalui Kementerian Kewangan dan Perbendaharaan masih tidak segan silu “muntah kedarah” cukai hasil –hasil haram ini. Adakah Umno sedar di bawah Perbendaharaan sahaja ada lebih kurang 6 Akta yang berkaitan dengan perjudian iaitu Akta Pertaruhan 1953 ( Akta 495 ), Akta Betting & Sweepstake Duties Act 1948 ( Akta 201 ), Akta Rumah Judi Terbuka 1953 ( Akta 289 ), Akta Cukai Perjudian 1972 ( Akta 65 ), Akta Loteri 1952 ( Akta 288 ) dan Akta Pertaruhan Pool 1967 ( Akta 384 ).

Selangor Cadang Enakmen Baru Perkukuh Dewan Negeri

SHAH ALAM, 11 Ogos - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengalu-alukan usaha PAS untuk melaporkan senarai peniaga Melayu yang menjual arak di kawasan majoriti Islam, untuk dikenakan tindakan.


Beliau menegaskan, langkah percubaan melarang penjualan arak di pasaraya dan kedai serbaneka selama sebulan, mulai Jumaat lalu, adalah untuk membendung masalah penjualan arak yang didakwa semakin berleluasa.

“Mana tempat yang betul-betul sah didapati masih lagi dijual, saya akan memanggil penjual tersebut, panggil kenapa jual, dengan cara yang munasabah, kita akan selesaikan dalam satu bulan.

“Jadi tugas rakan-rakan dalam Pas pergi cari tempat-tempat mana yang di fikirkan betul ada jual, kita akan terangkan dan bincang mengapa boleh jadi dan selesaikan masalah tersebut,” katanya.

Tan Sri Khalid berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Seminar Rang Undang-Undang Perkhidmatan Dewan Negeri Selangor di Shah Alam, pagi tadi.

Katanya, langkah mengharamkan penjualan arak secara menyeluruh terletak dalam bidang kuasa kerajaan persekutuan.

Bagaimanapun, pengharaman oleh kerajaan negeri adalah tertakluk kepada masyarakat islam dan tidak membabitkan penjualan kepada masyarakat bukan Islam.

Sementara itu, Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali berkata, pertelingkahan dua Exco Selangor, Ronnie Liu dan Dr Hasan Ali, hanyalah satu perselisihan pendapat.

“We maintain the good relation with DAP, satu rakan dalam kerajaan, we respect them, seperti mana kita mahu dia respect kita, ini gaduh adik beradik, tak ada apalah, prinsip dan gerak kerja masih macam biasa, ini hanya miss communication,” katanya.

Katanya, orang ramai perlu sedar bahawa Pas tidak akan menyentuh isu-isu sensitif kaum lain dan menghormati kepentingan mereka.

Apa yang dinyatakan oleh Pesuruhjaya Pas Selangor, Datuk Dr Hassan Ali adalah untuk menjaga kepentingan orang Islam.

“Kita memang masih bersama DAP, jaga kerjasama, respect, hormat. So bukan pasal non muslim, ini pasal Pas nak menjaga kepentingan orang Islam, cina nak minum, takde masalah takde cakap macam tu, kena faham konteks,” katanya.-ATIQAH YAACOB

Selangor to remove executive powers over legislature

By Neville Spykerman

SHAH ALAM, Aug 11 — The Selangor government is moving towards a clear separation of powers between the state government and the legislature, to avoid what Pakatan Rakyat (PR) leaders have claimed was executive interference during the Perak power tussle.

Currently, Speaker Teng Chang Khim has limited autonomy over the legislative assembly which is located within the state secretariat and his staff are employees of the state government.

However, this is set to change if the Selangor Legislative Assembly Service Commission Enactment (Selesa) 2009 is passed.

The enactment will put Selangor at par with other developed Commonwealth countries, where there is a clear distinction between the executive – which is the state government, the legislature and judiciary.

Under the Doctrine of Separations of Powers, each of these three organs of state are equal and functions as a check and balance to prevent abuse.

“We hope the new enactment will clearly distinguish the separate roles and functions of the state government and the legislature.” said Mentri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim today while opening a seminar on Selesa here.

A panel of constitutional law experts also shared their views on the draft law with state lawmakers.

The panel included Professor Datuk Dr Shad Saleem Faruqi from Universiti Teknologi Mara (UiTM) prominent lawyer Tommy Thomas, and Prof Dr Aziz Bari from the International Islamic University Malaysia.

Under Selesa, a new Legislative Assembly Service Commission will be set up to manage the jurisdiction, finances and staff of the state assembly, independent of the state government.

The commission will be headed by the Speaker and will include the mentri besar, the Opposition Leader as well as between five and six state lawmakers.

Such a commission is modelled after similar institutions in the United Kingdom, Australia and New Zealand.

Khalid said the views of all parties will be taken into account before Selesa is passed in the legislative assembly.

“We want to be transparent and follow the due process by listening to all parties beforehand.”

In February, Perak was plunged into political crisis after two PKR and one DAP state lawmakers crossed over to Barisan Nasional (BN) which resulted in the collapse of the PR government.

Then Perak Speaker V.Sivakumar attempted a series of moves to prevent what was seen as a power grab but he was hamstrung by his own staff who were acting under orders from the state secretary.

During the assembly sitting on May 7, Sivakumar was removed for the house by police and replaced by BN's R. Ganesan.

Traitors are all along the street

Meanwhile, DAP adviser Lim Kit Siang, Selangor state executive councillor Ronnie Liu and Penang Chief Minister's Chief of Staff Jeff Ooi are labelled as “anti-Islam”. It does not need a reason at all and sometimes, the reason given is weird.

By TAY TIAN YAN/ Translated by SOONG PHUI JEE/ Sin Chew Daily

The words “reactionist” and “traitor” can frequently be seen recently. It is a bit frightening.

It might be many reactionists and traitors walking beside you along the street. But what actually are they reacting against? And what have they betrayed? I have no idea either.

Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has been painted as a traitor to Malays. Anwar has been tagged by Utusan Malaysia and some people even want a rally to fight back the “traitor”.

Meanwhile, DAP adviser Lim Kit Siang, Selangor state executive councillor Ronnie Liu and Penang Chief Minister's Chief of Staff Jeff Ooi are labelled as “anti-Islam”. It does not need a reason at all and sometimes, the reason given is weird. For example, Liu was attacked for overturning the seizure of beers from a convenience store by council officials enforcing Islamic directives.

"Such a classification does not comply with the 'One Malaysia' spirit."

Such controversial words could always be heard in the old times and old society as they were the simplest language applicable to the agricultural society last time.

In such a society with simple thinking, anyone who was labelled as “reactionist” and “traitor” would be categorised as a person not of the same clan, a villain that should not be accepted by the society, as well as the country.

However, as time passes, there is a growing problem with such adjectives after the democratisation of society and the popularisation of knowledge.

Modern people started to understand that a society is an organisation of different groups. Different people have different thoughts and interest orientations.

BN and Pakatan Rakyat have their own governing ideas, policies and measures. It should be accepted as the philosophy of harmonious but different.

Different organisations with different thoughts can survive together and compete with each other. But it is not necessary to mutually defame.

No one can call himself or herself the representative of a particular racial group or religion and paint the other side as a “traitor” or “reactionist”.

Such a classification does not comply with the “One Malaysia” spirit. The act of cutting out the compositions of the country and classify them does not suit a mature society either.

The first Prime Minister of Malaysia Tunku Abdul Rahman pursued the road of moderation during his time. He respected the interests of Chinese and maintained a good relation with Chinese in order to build a country of unity and progressive. It showed that he was modern in terms of his morals, mind and wisdom.

However, in the eyes of some extreme nationalists, he was regarded as a “traitor”.

Half a century later, no one remembers those extreme nationalists or agrees with their practices. However, we will not forget about Tunku’s spirit and contributions.

Traitors and reactionists are not worth mentioning at all.

Dr Asri: Replika Najib juga tidak patut didirikan

PETALING JAYA: Bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Zainul Abidin mengulangi pendirian bahawa replika Perdana Menteri Datuk Seri Najib tidak patut didirikan sepertimana juga dalam pendiriannya yang sama sebelum ini terhadap replika Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menurut Dr. Asri, beliau konsisten dalam pendirianya berhubung dengan perkara itu dan mahu pihak yang mempertahankan perkara ini satu masa dahulu turut konsisten dengan pendirian mereka.

Parti Keadilan Rakyat (PKR) sebelum ini meminta Dr. Asri menyatakan pendiriannya mengenai replika Najib yang didirikan di perkarangan kuil Batu Caves.

"Saya konsisten menyatakan seperti mana replika Anwar tidak patut didirikan, maka begitu juga replika Najib.

"Apabila saya menegaskan konsistensi saya dalam perkara ini, saya juga ingin melihat sejauh mana konsistensi pihak (PKR) yang membolehkannya dahulu," kata Dr. Asri.

Dr. Asri menyatakan perbuatan itu berunsur pemujaan pemimpin secara berlebihan dan ia tidak akan menguatkan kedudukan politik seseorang.

Tegas beliau, seorang pemimpin bukan dinilai pada besar kecil saiz patutungnya sebaliknya pemimpin dinilai pada pemikiran, sikap dan kerjayanya.

Dalam pada itu Dr. Asri menegur sikap PKR yang sering berubah pendirian apabila hanya membolehkan pemimpin mereka yang mendirikan replika.

"Haram itu untuk musuh, halal itu untuk diri sendiri, musuh semua salah, diri sendiri semua betul.

"Sepatutnya mereka yang mempertahankan untuk Anwar, mereka juga kena mempertahankan untuk Najib kali ini," ujar beliau lagi.

Sebelum ini Adun Batu Caves, Amirudin Shari menjadi kontroversi ekoran replika penasihat PKR yang didirikan akhir tahun lalu.

BN pula label kerajaan Pulau Pinang "Bapa Perompak"

Semalam ADUN Pakatan label wakil rakyat BN perompak

PULAU PINANG: Jika kerajaan Pulau Pinang yang ditadbir Barisan Nasional (BN) dianggap "perompak" berhubung isu Kampung Buah Pala, kerajaan negeri pakatan pembangkang sekarang adalah "bapa perompak", kata Datuk Azhar Ibrahim (BN-Penaga).

Ini kerana kerajaan sekarang menerima baki bayaran premium sebanyak RM2.2 juta hasil penjualan tanah di kampung itu, katanya pada persidangan Dewan Undangan Negeri hari ini.

"Jika mereka sering menuduh kita perompak dengan menerima bayaran RM1 juta tetapi sebenarnya merekalah bapa perompak kerana menerima RM2.2 juta," katanya ketika Ketua Menteri Lim Guan Eng sedang menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbadanan Bukit Bendera 2009.

Azhar berkata, surat pengesahan pemilikan tanah berkenaan disempurnakan oleh kerajaan negeri di bawah pimpinan Lim pada 27 Mac lepas selepas menerima baki akhir bayaran premium pada 14 Mac.

Lim yang mempertahankan pendiriannya bahawa kerajaan BN adalah punca segala masalah di Kampung Buah Pala berkata, kerajaan negeri sekarang hanya meneruskan apa yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu.

"Kenapa kerajaan BN jual tanah itu dengan harga yang murah?" katanya.

Syed Syed Amerruddin Syed Ahmad (BN-Bayan Lepas) kemudiannya bangun menjelaskan bahawa tanah itu dijual murah kerana terdapat pertukaran tanah antara tanah Kampung Buah Pala dan sebidang tanah di sebelah Dewan Sri Pinang milik Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang (KPKPP). "Jadi masalah harga tanah murah tidak timbul kerana ia melalui proses jual beli yang betul dan persetujuan pertukaran tanah. Bagaimanapun, belum lagi BN menyelesaikan masalah itu, berlaku pertukaran kerajaan," katanya. BERNAMA

Reformasi Tanpa Anwar 6

by : Amin Ahmad

Saya kira jarak waktu antara 1999-2003 adalah jarak yang paling sukar difahami dalam tempoh Reformasi. Ia ditandai dengan beberapa perkara antaranya:

i. Meskipun tidak menafikan majoriti 2/3, pertambahan bilangan Ahli Parlimen pembangkang di Dewan Rakyat sekurang-kurangnya menjadi simbol bahawa rakyat sangsi dengan Barisan Nasional. Apa yang mungkin penting ialah kenyataan bahawa 65% orang Melayu yang menolak UMNO-BN pada waktu itu.

ii. DS Dr. Mahathir berkata bahawa Pilihan Raya 1999 mungkin Pilihan Raya terkotor dalam sejarah Malaysia. Saya percaya rakyat punya asas untuk percaya bahawa Pilihan Raya di Malaysia tidak bebas dan adil. Perkara ini insyaAllah akan saya tulis dalam tajuk khas kemudian.

iii. ‘Kemewahan’ royalti minyak di Terengganu tiba-tiba bertukar menjadi wang ehsan di mana bicaranya tidak hanya sampai di situ, tetapi jauh mengakar kepada persoalan “kenapa Terengganu kekal antara negeri tercorot sepanjang pemerintahan BN tetapi naik setakuk ketika PAS memerintah Terengganu?”

iv. Siri Tangkapan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan penggunaan luas Akta Hasutan, Akta Media Cetak dan Akta Universiti dan Kolej Universiti.

v. UMNO terus defensif hinggakan DS Dr. Mahathir akhirnya terlepas cakap untuk melepaskan jawatan Presiden sekaligus secara tidak langsung Perdana Menteri Malaysia. Hakikat ini disambut dengan hati-hati oleh rakyat kerana beliau telah ‘membuang’ 3 Perdana Menteri sebelumnya selepas mengisytiharkan bahawa Tun Musa Hitam, Tun Ghafar Baba dan DS Anwar Ibrahim adalah bakal pengganti beliau.

vi. Siri Pilihan Raya kecil yang tidak menentu nasibnya. Hanya Lunas yang menjadi ‘penghibur hati’ pendokong Reformasi dengan tindakan konkrit menahan bas ‘pengundi hantu’. Namun, untuk saya, hakikat kematian wakil rakyat Lunas sebelum itu yang ditembak mati dengan desas desus kisah keterlibatan beliau dalam isu misionari kristian tidak selesai. Politik, pada tingkatnya yang huduh telah menyapu isu sebenar ke bawah tikar.

v. Pemilihan DS Abdullah Ahmad Badawi sebagai pengganti beliau dilihat sebagai usaha memberikan imej sederhana-islamik kepada rakyat. Pak Lah, panggilan mesra DS Abdullah yang dikenali sebagai Mr Clean oleh rakyat pada waktu itu dilihat sebagai harapan kepada usaha membebaskan DS Anwar.

Seingat saya, telah berlegar di kalangan aktivis PKN sebelumnya bahawa Ezam pernah mencagarkan dirinya untuk menyertai UMNO demi pembebasan DS Anwar. Saya tidak dapat pastikan kesahihan kisah ini. Apa yang saya dengar ialah DS Anwar menjawab ‘permintaan’ Ezam ini dengan keras: bahawa jika Ezam menyertai UMNO, beerti beliau mahu menghancurkan parti (sekurang-kurangnya pada waktu itu) dan oleh kerana itu DS Anwar sendiri akan menjadi ‘lawannya’.

14 April saban tahun, ramai yang berkumpul memperingati Gelita 14 atau Black 14 yang memperlihatkan penggunaan institusi-institusi negara untuk menghalang dan menghukum DS Anwar daripada meronta ke kerusi kekuasaan.

Selain itu, 10 Ogos juga rakyat terus berkumpul untuk mengucapkan Selamat Hari Lahir kepada DS Anwar, meski dari jauh.

Pernah PKN mengambil ketetapan untuk tidak menganjurkan demonstrasi pada Gelita 14 2003 kerana saban tahun ada khabar angin mengatakan bahawa DS Anwar akan dibebaskan. Dari khabar angin ini, ada yang melihat bahawa sebarang tindakan jalan raya hanya mempersulit peluang DS Anwar dibebaskan.

Tidak sedikit tokoh-tokoh penting yang mengambil sikap apolitikal dalam pertarungan Mahathir-Anwar telah mengusulkan kepada DS Dr. Mahathir untuk membebaskan DS Anwar.

Perbicaraan DS Anwar dianggap sebagai perbicaraan paling memalukan dalam sejarah negara Malaysia, bahkan mungkin antara yang paling memalukan institusi perundangan.

Paling diingati tentunya isu tilam yang diusung turun naik mahkamah demi memalukan DS Anwar.

Lebih awal daripada itu tentu saja affidavit yang belum dikeluarkan di mahkamah telah dijadikan berita penting akhbar yang dikawal kerajaan.

Sejak awal kes ini diragui apabila hakim Augustine Paul, yang tidak berada dalam senarai hakim kanan pada waktu itu menjadi hakim kes sepenting ini.

Kenyataan Azizan berkenaan tarikh kejadian terutama di saat Tivoli Villa belum wujud, hakikat bahawa kenyataan tertentu adalah suruhan polis dan Azizan sendiri tidak pernah diperiksa duburnya cukup untuk kes ini ditolak.

DS Dr. Mahathir sendiri menolak untuk hadir sebagai saksi di mahkamah sedangkan beliau mendakwa mempunyai keyakinan daripada bukti yang ada untuk memecat DS Anwar! Untuk saya, di sini adalah titik tolak penting bahawa beliau tewas secara psikologi.

Mantan Ketua Polis Negara TS Rahim Noor tentu ingat beberapa waktu sebelum DS Anwar dipecat, beliau pernah menyatakan kepada DS Anwar “lebih baik saudara selesaikan masalah saudara dengan Perdana Menteri”.

Ramai yang menjadi mangsa kepada satu lagi projek Kerajaan Barisan Nasional ini. Munawwar Anees, Sukma Darmawan serta beberapa nama lagi termasuk lelaki asing yang cuba dibayar di luar negara untuk mengakui peristiwa terkutuk itu. Dato’ Sng yang tiba-tiba muncul dengan rakaman perbualannya dengan Ummi Hafilda. Raja Komando lebih awal mengambil sikap yang jelas daripada keterlibatan awal beliau dalam usaha membuang DS Anwar.

Pemisahan kuasa hampir tidak berlaku di Malaysia. Hatta, pegawai kerajaan sendiri gagal melihat atau menzahirkan pemisahan kuasa ini. Di sanalah titik mula kenapa bobroknya negara ini. Barisan Nasional, khususnya UMNO amat menghampiri apa yang dipanggil absolute power dan dalam pengertian pengalaman demokrasi jelas menyatakan bahawa absolute power corrupts absolutely.

UMNO-BN sehingga kini gagal melihat sungguh-sungguh isu sebenar yang rakyat bicarakan apabila mendokong Reformasi. UMNO-BN gagal melihat percaturan kuasa mereka sehingga meruntuhkan integriti institusi-institusi penting negara sebagai politik cetek, sempit dan tidak bermaruah. UMNO-BN gagal memisahkan politik kepartian dengan politik kenegaraan.

1999-2003 untuk saya adalah satu tanda kejayaan penting, bahawa kesabaran, kejujuran dan keberanian rakyat akhirnya memaksa kerajaan mengerti, meski tidak sepenuhnya, bahawa kebebasan individu itu yang membelakangi semangat undang-undang, akan sentiasa dilawan.

2003 menjadi saksi kenaikan DS Abdullah Ahmad Badawi sebagai Perdana Menteri ke-5, dan ia sebuah kisah lain yang tidak kurang memberi makna penting dalam proses kita hidup bernegara.

Saya akan menulis tentangnya dalam siri selanjutnya.

UMNO@BN pengkhianat rakyat sebenar...!!!

Oleh Sam Ahmad

Ketua Pembangkang dan Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini dalam kenyataannya menyelar pemimpin-pemimpin UMNO yang disifatkannya sebagai pengkhianat sebenar dan cuba mengalihkan hakikat itu ke batang tubuh beliau.

Kenyataan itu yang dikeluarkan khas untuk menangkis semula hujah-hujah mengatakan beliau sebagai pengkhianat bangsa Melayu.

Katanya pada permulaan kenyataannya, “[p]impinan UMNO dan konco-konco mereka memintal propaganda yang memanipulasi simbol-simbol tentang bangsa, agama dan raja dengan hasrat agar pemikiran rakyat kembali sempit dan mundur.

“Ini bukanlah kali pertama saya menjadi sasaran di dalam isu pengkhianatan ini. Mereka telah mencuba puluhan kali sebelumnya. Usaha terbaru dengan menghebahkan isu pengkhianatan ini jelas menjadi petanda mereka kian terdesak.’

Di dalam kenyatan tersebut juga beliau turut menghuraikan satu persatu, pengkhinatan UMNO pada bangsa Melayu dan pihak raja-raja.

“Pengkhianatan amanah rakyat oleh pimpinan UMNO berterusan dengan skandal penyelewengan dana awam berbillion ringgit di atas nama komisen pembelian senjata, mengaut saham, kontrak dan lesen yang diperuntukkan untuk bumiputera tetapi dikaut oleh keluarga serta kroni mereka.

“Kita juga tidak lupa bahawa pimpinan UMNO-lah yang menghina institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 1983 dan 1993. Malahan mereka menghina Islam dengan memperbanyakkan lesen perjudian serta menggadai gunung dan bukit kepada tauke-tauke judi terbabit. Hatta pentadbiran UMNO sanggup menggadai kepentingan petani dan peraih kecil Melayu dengan menjual saham Bernas kepada syarikat asing,” katanya dalam kenyataan yang boleh didapati di blognya.

Beliau di dalam kenyataan itu menegaskan bahawa Pakatan Rakyat (Pakatan) melalui Majlis Pimpinannya telah mengeluarkan sebuah kenyataan yang ditandatangani oleh YB Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang dan dirinya sendiri pada mesyuarat 8 September tahun lepas, menyatakan komitmen untuk menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan.

Prinsip-prinsip tersebut termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Dalam mengulas perkara hampir sama, Amirudin Shari yang juga merupakan Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Selangor mengatakan di dalam kenyataannya hari ini yang diedarkan kepada pihak media bahawa pengkhianat sebenar adalah UMNO-Barisan Nasional (UBN).

“Angkatan Muda Keadilan (AMK) beranggapan selama lebih 30 tahun, Barisan Nasional (BN) yang dikepalai Umno telah merosak dan menghancurkan sistem kenegaraan Malaysia yang telah menyebabkan masyarakat dicorak menjadi kebingungan”

Penyelewangan instrumen-instrumen kerajaan juga seperti mahkamah, parlimen dan segenap sektor pentadbiran negara oleh UBN betul-betul merosakkan negara.

Menurut Amir, “[k]es video Linggam, yang telah didedahkan oleh Pakatan Rakyat sejak dua tahun lepas telah menunjukkan bagaiman hodoh dan rosaknya sistem kehakiman Negara. Natijahnya keadilan yang sewajarnya menjadi hak kepada sekalian rakyat begitu mudah dipermainkan apatah lagi jika ia melibatkan mereka yang mampu mempengaruhi dan membayar sebahagian hakim yang khianat dengan tanggungjawab mereka.”

Lagi beliau turut menunjukkan berapa contoh pengkhianatan UBN kepada rakyat Malaysia. Antara yang disebut ialah gejala rasuah dan prejudis sesama kaum.

“Gejala rasuah yang membarah dalam pentadbiran BN telah menjadikan berbillion wang Negara di rompak dengan menyelindungkanya atas nama komisyen, duit kopi dan politik wang.

“Tambah kritikal dengan konsep perkongsian BN yang penuh dengan prasangka dan prejudis perkauman antara satu sama parti komponen dan telah dilaungkan setiap kali ada masalah besar yang gagal diselesaikan oleh BN.

“Prejudis perkauman yang disemai telah menyebabkan rakyat dipandu untuk memilih secara emosional dan gagal membeza antara kebaikan dan kejahatan.”

Ikuti keseluruhan kenyataan oleh DSAI di sini dan Amir Sari di sini.

Pengkhianat: Anwar mahu Umno bertanggungjawab soal keselamatannya ...!!! Lagi kuat penghinaan oleh UMNO@BN terhadap Anwar...????

LAGI PROTES... Kira-kira 500 penyokong dari Badan Bukan Kerajaan (NGO) Perak menganjurkan perhimpunan secara aman dan menyokong kenyataan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim adalah pengkhianat bangsa Melayu di Wisma Umno Jalan Gopeng, Ipoh hari ini. Perhimpunan itu diawasi oleh pasukan Polis Anti Rusuhan (PORU). -- fotoBERNAMA

PETALING JAYA: Ketua Umum Pakatan Rakyat, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu Umno bertanggungjawab terhadap keselamatannya jika sesuatu terjadi ekoran tindakan pemimpin dan penyokong parti itu secara terus-menerus melabelkannya sebagai pengkhianat bangsa Melayu.

"Saya mahu Umno memikul tanggungjawab jika apa-apa terjadi ke atas saya.

"Saya telah diberitahu bahawa terdapat usaha daripada pemimpin dan bekas pemimpin Umno untuk lakukan sesuatu bagi mengganggu mesyuarat-mesyuarat dan program-program yang akan kita adakan," katanya," kata beliau pada sidang media yang diadakan di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini sebentar tadi.

Anwar yang juga Penasihat PKR berkata, beliau kini bimbang dengan keselamatannya memandangkan isu berkenaan dilihat dari sudut "perkaumman."

Baru-baru ini, Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam ucapannya semasa merasmikan Persidangan Perwakilan Umno Bahagian Sri Gading di Batu Pahat menyifatkan Anwar sebagai pengkhianat perjuangan orang Melayu.

Berikutan kenyataan itu, Anwar menerusi peguamnya dilaporkan menghantar surat tuntutan meminta Muhyiddin memohon maaf atau berdepan saman sebanyak RM100 juta.

Semalam pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan mengadakan perhimpinan aman di pekarangan Menara Dato' Onn, Kuala Lumpur menyokong kenyataan Muhyiddin itu.

Bernama melaporkan, hari ini di Ipoh, kira-kira 300 individu daripada 30 pertubuhan bukan kerajaan di Perak berhimpun di pekarangan Bangunan Umno Perak di sini sebagai menyokong kenyataan Muhyiddin.

Kumpulan itu berhimpun kirakira sejam setengah dengan membawa beberapa sepanduk yang menyatakan sokongan terhadap Muhyiddin serta menyelar Anwar.

Mereka terdiri daripada anggota persatuan dan pertubuhan yang bernaung di bawah Dewan Perniagaan Melayu Perak (DPMP), Gabungan Kontraktor Melayu Perak serta beberapa NGO.

Yang Dipertua DPMP, Datuk Ahmad Mahiyuddin Abdullah berkata, angkara Anwar sejak kebelakangan ini menghakis perpaduan orang Melayu dan kaum di negara ini.

Laluan sukar untuk Pas di Permatang Pasir - Guan Eng..!!! Pandangan yang baik...dari bersikap ego dan hipokrit seperti di Prk Manek Urai...!!!

PULAU PINANG 11 Ogos — Pas mungkin berdepan laluan sukar bagi mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang kawasan Permatang Pasir dalam pilihan raya kecil 25 Ogos ini, kata Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Lim, yang juga Setiausaha Agung DAP berkata Barisan Nasional mempunyai peluang yang sama rata untuk memenangi pilihan raya itu.

“Peluang 50-50 untuk kedua-dua pihak kerana masalah dalaman yang sedang dihadapi Pas belum selesai,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandang kerusi itu, Datuk Mohd Hamdan Abdul Rahman, 63, pada 31 Julai lepas.

Pada pilihan raya umum lepas, Mohd Hamdan memperoleh 11,004 undi menewaskan calon BN, Ahmad Sahar Shuib dengan majoriti 5,433 undi.

Mengenai hari pengundian yang diadakan pada Ramadan, Lim berkata pakatan pembangkang akur dengan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan bersiap sedia menghadapi pilihan raya itu.

“Saya terkejut tetapi akur dengan keputusan itu kerana pada pilihan raya kecil DUN Lunas (di Kedah), ia diadakan pada bulan Ramadan juga, jadi tiada masalah bagi kami,” katanya.

— BERNAMA

Mewujudkan ADA dari TIADA BN serang, PR terperangkap

(Malaysian Mirror) - Mewujudkan "ada" daripada "tiada" bukan taktik baru dalam mainan politik UMNO-Barisan Nasional. Tiba-tiba satu Malaysia diselubungi suasana yang tegang (sekurang-kurangnya dalam media) tanpa sebab. Sentimen perkauman dan agama diapi-apikan. Amaran diberi, dan mungkin disusuli dengan tangkapan.

Penangkapan dengan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) pada September 2008 meniru adegan yang sama. Exco Senior kerajaan negeri Selangor, Teresa Kok ketika itu ditahan atas tuduhan melarang azan dilaungkan di masjid, namun tiada bukti ditemui sehingga beliau dibebaskan seminggu kemudian.

Ramai akan bersetuju bahawa penangkapan wartawan Sin Chew Daily dan Raja Petra Kamaruddin pada ketika itu berhubung-kait dengan rampasan kuasa "916" yang diuar-uarkan oleh Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim selepas tsunami politik 8 Mac 2008. Penangkapan tersebut dilihat sebagai usaha UMNO-BN untuk menggagalkan projek "916".

Melihat kepada senario politik baru-baru ini, apakah jalan cerita yang lapuk ini akan berjaya dimain semula?

Selepas perhimpunan Mansuhkan ISA

Bukan kali pertama Anwar Ibrahim dilabel sebagai pengkhianat oleh pemimpin UMNO. Malah, bukan kali pertama Anwar menggunakan perkataan "zalim" untuk mengkritik pimpinan dan dasar UMNO. Jadi, persoalannya, mengapa Timbalan Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin menuduh "Anwar pengkhianat", dan dijilat semula perkataan tersebut oleh lidah UMNO, Utusan Malaysia pada keesokan hari selepas perhimpunan?

Lebih penting lagi, isu "Anwar pengkhianat" ini diperbesarkan selepas perhimpunan Mansuhkan ISA, setelah puluhan ribu orang turun ke jalan raya untuk menuntut agar akta draconian ini terus dimansuhkan, dan bukannya ditangguhkan atas nama "mengkaji". Penyatuan semula penyokong PR kerana aspirasi yang dikongsi bersama ini, bertukar menjadi ketidakpuasan yang dirasai bersama, selepas dibedil gas pemedih mata.

Tragedi kematian Teoh Beng Hock, kekerasan polis, siasatan SPRM yang dilihat mempunyai motif politik, telah menggandingkan semula parti komponen PR, untuk menghadapi ancaman musuh politik bersama, UMNO-BN. Ia menyuntik semangat baru kepada PR selepas dihampakan dengan kemenangan tipis di Manek Urai, perselisihan PAS-DAP atas isu pusat penyembelihan khinzir di Kedah, perbalahan DAP-PKR di Pulau Pinang dan kecelaruan di kerajaan Selangor.

Bertitik tolak dari perkembangan terbaru ini, PR seharusnya menyusun semula langkah dan strategi baru untuk menghadapi "kebangkitan" BN, terutamanya apabila populariti Najib melonjak dari jurang, setelah menampilkan dirinya sebagai pemimpin Melayu yang "adil dan mesra" kepada semua kaum. Namun demikian, PR jelas gagal menguasai keadaan ketika berdepan dengan "langkah bijak" Najib.

Politik media

Di sebalik konsep "1Malaysia", Najib membenarkan timbalannya, menteri kabinet dan medianya yang ditunjangi Utusan Malaysia, memainkan isu perkauman dan agama. Isu kerajaan perpaduan BN-PAS, kematian Teoh Beng Hock (yang disusuli pertikaian terhadap SPRM), perhimpunan Mansuhkan ISA dan sebagainya di-perkaumkan. Antaranya:-

1. Pengarang Urusan Kumpulan NSTP, Zainul Arifin dalam tulisannya yang disiarkan di Berita Harian pada 19 Julai 2009, mempersoalkan "Kenapa Menteri Besar Selangor, seorang Melayu, meragui kebolehan orang sebangsanya bertindak dengan tulus dan adil?"

2. Utusan Malaysia menyiarkan tulisan Noor Azam yang bertajuk "Melayu jangan jadi bacul", pada 4 Ogos 2009. Tulisannya dipetik seperti berikut, "Saksikan apa yang telah berlaku di Pulau Pinang, Perak dan Selangor. Hak Istimewa Melayu dan Dasar Ekonomi Baru pun tidak akan ada lagi. Strategi yang mereka pergunakan sekarang sudah nyata berjaya. Terus menyemarakkan isu rasis untuk menimbulkan 'kemarahan dan kebencian' rakyat kepada apa juga kuasa yang ada kepada orang Melayu, termasuk kuasa mahkamah, polis dan tentera. Dan kuasa Raja-Raja Melayu."

3. Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor, Noh Omar ketika mengulas perhimpunan Mansuhan ISA berkata, "Waktu kita tangkap ahli KMM dan JI yang memang melibatkan orang Melayu, tiada gerakan untuk mansuhkan ISA kerana kita orang Melayu memahami keadaannya. Isu yang hangat sekarang ialah pertubuhan haram Hindraf...siapa Hindraf ini? Kenapa sekarang orang Melayu nak dijadikan alat oleh orang lain yang nyata mahu ambil kesempatan demi kepentingan politik?" (Utusan Malaysia, 3 Ogos 2009)

4. Utusan Malaysia menyiarkan teks ucapan Raja Dr.Nazrin Syah, dengan tajuk "7 Wasiat raja Melayu" di muka depan pada 7 Ogos 2009. Pada keesokannya, Naib Presiden UMNO Ahmad Zahid Hamidi berkata, "Ramai yang sudah terlupa mengenai wasiat (Raja Melayu) ini dan hanya dijadikan bahan sejarah, tetapi Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah telah menjadikannya satu amaran, yang bukan sahaja untuk orang Melayu, tetapi bukan Melayu."

5. Setelah menyiarkan tuduhan TPM Muhyiddin Yassin terhadap Anwar Ibrahim sebagai pengkhianat pada 3 Ogos 2009, Utusan Malaysia memaparkan berkali-kali gambar penyokong UMNO yang mengangkat banner tertulis "Anwar Pengkhianat" di muka depan akhbar tersebut.

PR terperangkap?

Semalam, PM Najib mengarahkan agar "mereka yang hina Islam dan membangkitkan ketegangan kaum" disiasat. Persoalannya, siapa yang mewujudkan suasana ketegangan kaum?

Walau bagaimanapun, PR dilihat terperangkap ketika berdepan dengan "serangan" BN yang bertalu-talu ini. PAS Selangor sendiri mengalihkan pandangan dari ISA kepada isu penjualan arak pada saat-saat genting ini, memberi kesempatan BN untuk bernafas, malah terus memerangkap PR dalam soal agama ini.

Juga tidak dinafikan bahawa DAP yang kurang sensitif dengan senario sedemikian, mewujudkan lebih banyak pertikaian daripada penyelesaian. Misalnya, Ketua Staf pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Jeff Ooi telah mengheret pertubuhan JIM ke dalam perbalahannya dengan Ahli MPPP, Hj. Mohd. Razali, mencetuskan perselisihan yang sememangnya boleh dielakkan.

Malah, kenyataan Ketua Pemuda DAP Anthony Loke Siew Fook yang membidas pandangan Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah, apabila dipetik dan kemudiannya disiarkan di blog, dituduh "menghina Islam" oleh ahli parlimen PKR Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin. Sekali lagi, ia memberi ruang kepada BN untuk masuk jarum.

Isu-isu seperti replika Najib, sikap Jeff Ooi yang enggan mohon maaf dan sebagainya dijangka bakal mengundang pertikaian yang tidak berakhir. Seandainya Utusan Malaysia dibaca hanya pada tajuknya, seperti "Negara dalam bahaya-Azlan", "DAP hina institusi raja Perak", "Pengkhianat Melayu perlu ditentang-Muhyiddin" dan sebagainya, kita akan memahami bahawa UMNO-BN telah mengheret persaingan politik ke alam media.

Cuma, apakah PR akan terus terperangkap, atau sengaja diperangkap?

*Lim Hong Siang ialah editor www.merdekareview.com/bm .

The Corruption Element Behind the Entire MBSA-Liqour-Ban Issue

Malaysian public.
Tuesday, August 11, 2009


Yup, there is a perspective with regards to corruption in the recent MBSA-liqour-ban controversy. Whether you’d like to believe it or not, that’s entirely up to you.

I have discovered that, for a country where Islam is the official religion and stipulated clearly in the Federal Constitution, our liquor laws are very relaxed.

For instance:

a. The amount of liquor in a drink that is subject to federal laws is about
8.8%. Anything less that 8.8% is not subjected to federal licensing.
b. This is unusually very high because in Scandinavian countries, the amount of
liquor allowed to be contained in a drink without regulation is between
3.5-4.7%. Anything above will fall under Federal law enforcement.
c. Liqour are allowed to be sold for profits in Malaysia whereas in the
Scandinavian countries, liquor are sold by government monopoly companies.
d. Liqour are only sold to fulfill the need of the people and not for profits
e. In Malaysia, advertising for liquor is allowed and encouraged. In Norway,
there is total ban for any types of liquor advertising. In Malaysia,
Carlsberg was allowed to openly sponsor SUKOM.

Imagine the Scandinavian countries who do not have an official religion can enforce a law more resprectable and have their people at heart when it comes to liquor. In Malaysia, liquor is allowed to be sold for utter profits with complete disregard to what it is doing the the social fabric of this country.

And the Corruptions are:

a. The liquor law of Malaysia is a direct insult to the “Islam as Official
Religion” provision in the Federal Constitution. While liquor should not be
banned for those professing other faiths than Islam, it should not be allowed
to be sold for profits or even advertised in our major medias.
b. UMNO and BN main people sits on Boards of major liquor corportations such as
Carsberg. Click on the link below and you will see 3 Malay Muslims sitting on
the Carlsberg Board.

(http://announcements.bursamalaysia.com/EDMS/hsubweb.nsf/1c0706d8c060912d48256c6f0017b41c/48256aaf0027302c48256b8b0036a2a5/$FILE/Carlsbg-Products-CorpInfo-DirectorsProfile%20(725KB).pdf)

c. This is to facilitate financing to BN and UMNO when it comes to Elections or
other politically natured activities. Why else would it be so difficult for BN
to regulate the liquor industry in respecting the Federal religion of Malaysia?
d. This also makes a mockery of the recent Pemuda UMNO’s demonstration against
MBSA because they should’ve demonstrated against MOF for allowing Malay Muslims
to sit on Calrsberg’s board.
e. And lastly, why has the level of alcohol be set at 8.8%? A check with the
local Carlsberg sold at convenient stores shows that the alcohol levels in these
cans and bottles of beers are around 5%. So by setting the level so high, it
will ensure that Carlsberg products not subjected to Federal laws, and thus,
enabling Carlsberg (of which UMNO has people sitting on it’s board) to be sold
just like your average Coca Cola.
f. Imagine the social degradation that entails easily accessible liquor in the
market? And why? Because UMNO and BN wants to satisfy their paymaster, the
liquor industry who happens to have their plant here in Malaysia and Shah Alam.
g. So, since there is no ruling for 8.8% liquor and below, they can be sold
anywhere and by anyone. Isn’t it not a wonder why underage drinking is more
serious here than in Norway?
h. In Sweden, age limit is enforced with outmost scrutiny because liquor is
sold in outlets sanctioned by the government. In Malaysia, who is going to
enforce since any shops owned by just about anyone can sell liquor. So long as
the alcohol content is less than 8.8%.

So, the MBSA ruling is merely a symptom that results from the real corruption: the relaxed liquor laws in Malaysia. And why is Malaysia’s liquor laws more relaxed than that of Norway ( who do not have Islam as their official religion enshrined in the Constituion)? Because, Malaysian ruling parties needs to satisfy the wishes and whims of their paymasters, the liquor industry

MY PROPOSAL

a. Disallow totally liquor to be sold for profits. It must be sold by
government owned monopoly just like the “”Kedai Tuak” we use to have.
b. That way, age limit and religion can be strictly enforced negating any sorts
of religious sensitivity.
c. Alcohol level enforceable by law should be lowered to 2.0% considering we
are a country where Islam is our Official religion.
d. Anything above 2% must be sold by the government monopoly corporations
e. No liquor advertising would be allowed. No liquor sponsorship should be
allowed anywhere in Malaysia, just like in Norway.
f. All profits generated by the liquor sales will be given back into the
government coffers for development and not for the expansion of the liquor
industry.

This shows that BN offers the best politician money can buy. They are never sincere about fighting for the people. They will submit only to those who pays them the most. That’s the level of your average UMNO/BN politician.

Tulang Besi

Kenyataan berbaur hasutan...KPN sila ambil tindakan!!!....###*****@@**...???"Muhyiddin Yassin memberi amaran kepada rakyat jelata bahawa 'sesuatu' bakal terjadi sekiranya BN kalah. "JANGAN MENYESAL!!".

Menurut kenyataannya semalam, kaum bukan Melayu sedang berpakat dengan pengkianat Melayu (*Muhyiddin sebelum ini menjelaskan bahawa pengkhianat tersebut ialah Anwar) dan hak-hak kaum Melayu sedang dirampas. Justeru, isyarat tajam Muhyiddin ini menunjukkan bahawa UMNO sedang bercadang hendak membuat huru-hara sekiranya UMNO dan BN kalah.

Kenyataan akhbar disertakan dan analisa mengapa Presiden MCA nyawanya dalam bahaya turut disertakan:

“KUALA LUMPUR: Tan Sri Muhyiddin Yassin mengingatkan orang Melayu mengenai individu yang sanggup mengkhianati bangsa sendiri semata-mata untuk kepentingan politik masing-masing..

..Jangan menyesal jika berlaku sesuatu apabila BN kalah.

Apakah Tahanan di Lokap tidak layak tersenyum???

Oleh : Nashita Md Noor

Saya tidak tahu dan tidak dapat mengagak apa akibatnya dari penulisan ini. Iyalah, di dunia ini Mahkamah adalah satu institusi yang tertinggi...perlu dihormati kedudukannya, perlu dipatuhi...namun sejauh mana, perlu dinilai semula mengikut tahap keadilan yang bukan hanya terletak pada kata-kata sahaja namun pada perlaksanaannya.

Namun yang saya tahu, sebagai manusia kita punya hak untuk mempunyai perasaaan, gembira-kita tersenyum, terlebih bahagia kita tertawa, bersedih kita berduka, bermuram durja, sakit hati kita bermasam muka, tidak setuju, marah-kita memberontak.

Bukan hanya kerana seseorang itu punya kuasa, maka seseorang bisa sahaja menekan dan menghalang seseorang dari meluahkan perasaannya....

Tapi...entahlah...mungkin saya tidak arif dengan etika ketika berada di dalam mahkamah dan adab-adab yang perlu dipatuhi...yang saya tahu pasti, bila masuk ke kamar mahkamah, bila Tuan Hakim atau Majistret sudah ada di tempatnya, anda harus tunduk...terpaksa la tunduk...suka atau tidak.

Lain-lain arahan jelas yang perlu dipatuhi ialah seperti di bawah (ini dari pengamatan saya sejak keluar masuk ke beberapa buah mahkamah):

1. Tidak boleh ambil gambar..(tapi saya pernah buat 'jahat' di mahkamah Kuala Kangsar, saya ambil gambar barang bukti yang baru dibawa masuk...apa lagi kena jeritla dengan pegawai polis yang bertugas..dari pengamatan saya polis di mahkamah KK terlebih sangat strictnya berbanding di Kuala Lumpur.

2. Handphone perlu dimatikan atau di'silent'kan

3. Tidak boleh bercakap, tidak boleh membaca, tidak boleh duduk cara silang kaki atas kaki (apa tah panggilannya), tidak boleh letak tangan atas belakang kerusi..kiranya kena duduk secara serius..tidak boleh santai2 macam di kedai makan.

Perkara di atas adalah cerita sampingan saya, apa yang ingin saya sampaikan ialah apa yang berlaku kepada kami berlima Tahanan Politik ketika dihadapkan di hadapan Majistret di Pusat Tahanan Sementara Bukit Jalil untuk pendengaran kes reman kami.

Kami berlima di sini ialah, saya, Aiman Athirah, Kak Salmah, Cikgu Laila dan Kak Hayati.

Awal-awal lagi salah seorang dari kami sudah ditegur, apabila salah seorang dari kami meletakkan kedua belah tangan di atas perut. Terus kena tegur dengan garangnya " Turunkan tangan ke bawah"...

Kemudiannya sekali lagi kami ditegur dan disindir dengan sinisnya oleh Puan Majistret apabila saya sendiri telah tersenyum, dan aksi saya tersenyum telah dilihat oleh Puan Majistret. Lantas Puan Majistret mengeluarkan kata-kata ini kepada peguam kami, Lateefa Koya.

Puan Majistret: "Your clients seemed to be very happy to be in the lockup"....

eeee....geram saya mendengarnya.....Peguam kami yang amat memahami tegas menjawab...

Lateefa: "No, Puan, They are all very stress"....

eeeee....geramnyaaaaa....

Nak tahu kenapa saya tersenyum.....kedudukan kami berdiri di hadapan majistret, juga berhadapan dengan sebuah tingkap bercermin yang membolehkan kami dengan jelas melihat aksi mereka yang berada di luar. TAPOL lain yang sudah dibebaskan meriah berlegar-legar di luar di hadapan kami. Bagi TAPOL lelaki mereka semua sudah menyalin pakaian lokap mereka ke pakaian ketika masing-masing ditangkap di peristiwa DEMO 1 Ogos.

Inilah dia pemuda yang bersemangat tu..kebetulan pulak abah asiah terambil gambarnya:)

Salah seorang dari mereka dengan bangganya memperagakan dan menayang-nayangkan kepada kami logo dan tulisan yang tertera di T-Shirtnya...dengan jelas sekali..."ABOLISH ISA, HIMPUNAN MANSUH 1 OGOS 2009. TUNTUTAN KAMI: ISA DIMANSUHKAN: BEBASKAN SEMUA TAHANAN ISA: TUTUP KEM KAMUNTING"

Apakah saya tidak layak untuk tersenyum melihat sokongan yang jelas terpampang di hadapan mata???

Akhirnya dalam hujah penggulungan peguam kami Lateefa mengatakan lebih kurang bermaksud seperti di bawah:

"Puan, sekiranya permohonan tambahan jumlah hari reman ke atas mereka diluluskan maka ianya adalah berbentuk hukuman ke atas mereka"

Maka memang jelaslah...kami telah dihukum sebelum didapati bersalah!!!!!

Entah kenapa setelah hampir yakin bahawa kami akan disumbatkan semula ke dalam lokap, air mata sudah tidak dapat lagi dibendung dari gugur, walau saya cuba menghalangnya. Tidak mahu dilihat oleh musuh-musuh yang gembira dengan kejayaan konspirasi mereka...saya menangis sebagai tanda perasaan yang saya sendiri sukar menilainya, kelihatan Aiman yang kelihatan dari susuk tubuhnya cekal dan bersemangat waja, juga merah mukanya.

Kami berpelukan dengan peguam-peguam kami yang terus memberi kata-kata semangat dan azimat...kata Lat kepada saya..."It's okay Kak Nash, I know you are a fighter"......

Kami juga bersalaman dengan sahabat-sahabat selokap yang lain yang telah dibebaskan...kami tahu mereka juga amat berat meninggalkan kami....solidarity.....

Polis wanita perkasa di sebelah kanan inilah yang telah menarik saya dari belakang dan kemudiannya menghumban saya dengan kasarnya ke dalam truck polis!!!!

Saya juga tewas dengan perasaan saya, sebaik saya dengan kasarnya telah dihumban masuk ke dalam truck polis untuk dibawa ke Lokap...sebelum itu saya bersama Nahdia, bermatian mempertahankan diri dari dibawa dengan paksa ke satu lokasi dan matlamat yang tidak diberitahu kepada kami. Ketika itu saya juga keliru dengan perasaan saya, kenapa saya menangis.

Saya tertarik dengan kata-kata isteri YB Sivarasa ketika diinterview oleh Malaysiakini:

"we must hold majistrate accountable...continued detention is unacceptable, majistrate need to be educated how to implement law of remand. The use of remand to PUNISH is WRONG!!!"

Hakikatnya, bukan kami sahaja yang dihukum, anak-anak kami turut juga dihukum!!!!

Menjawab Fitnah Isu Pengkhianatan—KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA— Petaling Jaya, 11 Ogos 2009

Pimpinan UMNO dan konco-konco mereka memintal propaganda yang memanipulasi simbol-simbol tentang bangsa, agama dan raja dengan hasrat agar pemikiran rakyat kembali sempit dan mundur. Ini bukanlah kali pertama saya menjadi sasaran di dalam isu pengkhianatan ini. Mereka telah mencuba puluhan kali sebelumnya. Usaha terbaru dengan menghebahkan isu pengkhianatan ini jelas menjadi petanda mereka kian terdesak.

Saya tidak berhasrat untuk terjebak di dalam pertikaian peribadi dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin. Saya akan hanya berhujah dari sudut dasar. Perlu saya tekankan pandangan saya dan Pakatan Rakyat jelas walaupun tidak disiarkan oleh media milik UMNO. Kenyataan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat yang ditandatangani oleh YB Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang dan saya sendiri pada mesyuarat 8 September 2008, menegaskan komitmen kami menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan. Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai Agama Persekutuan, kedaulatan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan mempertahankan hak bahasa ibunda, kedudukan dan kedaulatan Institusi Raja-Raja Melayu serta kedudukan hak-hak istimewa orang Melayu dan Bumiputera serta hak-hak semua kaum yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Kita menyakini mempunyai hujah-hujah yang cerah dan jitu untuk menangani politik kebencian pimpinan UMNO yang memperolok simbol-simbol bangsa, agama dan raja, semata-mata untuk mengekalkan kekuasaan dan menutup pekong rasuah, jenayah dan penyalahgunaan kuasa.

Pengkhianatan amanah rakyat oleh pimpinan UMNO berterusan dengan skandal penyelewengan dana awam berbillion ringgit di atas nama komisen pembelian senjata, mengaut saham, kontrak dan lesen yang diperuntukkan untuk bumiputera tetapi dikaut oleh keluarga serta kroni mereka.

Kita juga tidak lupa bahawa pimpinan UMNO-lah yang menghina institusi Raja-Raja Melayu pada tahun 1983 dan 1993. Malahan mereka menghina Islam dengan memperbanyakkan lesen perjudian serta menggadai gunung dan bukit kepada tauke-tauke judi terbabit. Hatta pentadbiran UMNO sanggup menggadai kepentingan petani dan peraih kecil Melayu dengan menjual saham Bernas kepada syarikat asing.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Dewan Rakyat

dipetik : anwaribrahimblog