Ahad, 9 Ogos 2009

KG BUAH PALA:BILA RAKYAT TAK MAHU DI UNTUNG

Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata pihaknya tidak akan meneruskan lagi perbincangan dengan penduduk Kampung Buah Pala selepas mereka menolak jalan penyelesaian yang diusulkan kerajaan negeri.


Beliau berkata kerajaan negeri kesal para penduduk menolak tawaran rumah dua tingkat untuk setiap keluarga dan sebaliknya menuntut pihaknya membayar pampasan RM3.5 juta kepada mereka.

Walaupun kerajaan negeri memahami situasi yang dihadapi penduduk, namun tuntutan RM3.5 juta ini, kata Guan Eng, telah melampaui batas.

“Jangan membuat tuntutan yang berlebihan, kita menawarkan sebuah rumah teres dua tingkat ditempat asal mereka bernilai hampir RM600 ribu di Pulau Pinang.Mereka tiada peluang duduk di rumah teres dua tingkat, malah ramai rakyat di Pulau Pinag tidak mempunyai peluang sebegini.

“Sekarang mereka menuntut rumah yang bernilai RM3.5juta. Saya rasa kerajaan negeri telah buat apa yang mampu, kita serahkan kepada mereka untuk membuat pilihan. Kalau mereka tidak mahu, itu terpulang mereka mungkin mereka boleh mencari orang luar yang boleh menuntut sebuah rumah bernilai RM3.5juta,” katanya.

Guan Eng menambah rakyat Pulau Pinang telah mendengar hujah dan kenyataan dari semua pihak, yang menunjukkan penduduk kampung sering bertukar fikiran. Rundingan awal bersama penduduk yang menghasilkan persetujuan positif sebelum ini akhirnya terbantut dengan sikap sebegini.

Kampung Buah Pala bertitik-tolak dari penempatan tanah estet penjajah British, dan tanah penempatan ini diserahkan semula kepada kerajaan negeri Pulau Pinang sebaik-sahaja Malaya mengecapi Kemerdekaan.

Pihak kerajaan negeri bagaimanapun membenarkan penduduk Kampung Buah Pala menetap diatas tanah tersebut melalui Lesen Penempatan Sementara atau TOL.

Kerajaan BN menjual tanah Kampung Buah Pala kepada Koperasi Pegawai Kerajaan Pulau Pinang, yang kemudiannya mengikat kontrak dengan Nusmestro Ventures (P) Sdn Bhd untuk memajukan projek pangsapuri mewah di tanah terbabit.

Kes ini dibawa ke muka pengadilan, namun keputusan mahkamah memihak kepada pemaju. Selepas siri-siri tunjuk perasaan dan perbalahan, kerajaan negeri akhirnya campurtangan dan menawarkan cadangan supaya pemaju memperuntukkan sebahagian tanah itu untuk penempatan Kampung Buah Pala.

Dalam pada itu juga, penduduk ditawarkan rumah dua tingkat bernilai RM600,000 di negeri pulau yang semakin kesempitan tanah itu.

Penduduk menolak tawaran ini atas alasan rumah dua tingkat ini hanya akan siap dalam masa dua tahun, dan sementara menunggu kediaman baru mereka siap, mereka hilang punca tidak tahu menetap dimana.

Memburukkan lagi keadaan dengan campungan pihak-pihak tertentu. Isu Kampung Buah Pala bertukar panas apabila masalah ini menjadi perbalahan kaum selepas pemimpin Hindraf menuduh kerajaan negeri mahu menghapuskan apa yang mereka dakwa kampung warisan masyarakat India.

Kontroversi ini bertambah huru-hara apabila Hindraf beria-ira mahu membawa kes ini kepada Unesco supaya badan dunia itu menarik balik status Kotaraya Warisan yang dianugerahkan kepada Georgetown kerana membenarkan penempatan sementara ini diratakan.

Ketua Menteri Pulau Pinang berkata bahawa ia adalah susah untuk berunding dengan penduduk Kampung Buah Pala kerana mereka asyik menukar fikiran dan semalam Pengerusi Pertubuhan kampong tersebut membuat laporan polis terhadap beliau mengenai kenyataan yang dikeluarkan sebelum ini.

MIC, yang turut beria-ria mendapatkan kembali keyakinan masyarakat India, menawarkan RM3.2 juta untuk membeli tanah itu dan menyerahkannya secara percuma kepada penduduk.

Kerajaan negeri, yang turut didesak supaya membeli tanah itu pada harga RM3.2 juta, bagaimanapun tidak mampu berbuat demikian kerana undang-undang menetapkan bahawa urusan tanah tidak boleh diuruskan sewenang-wenangnya, tidak sepertimana dibawah pemerintahan BN dahulu.

Nilai tanah Kampung Buah Pala dianggarkan mencecah RM100 juta ringgit. TVA

Pas Usaha Ubah Persepsi Bangsa Lain Terima Islam Sebagai Agama Universal

SHAH ALAM, 9 Ogos - Islam untuk semua…

Itulah kenyataan yang hendak disampaikan oleh Parti Islam Se-Malaysia (Pas) kepada masyarakat bagi menyatakan bahawa kehendak Islam meliputi semua aspek, tidak kira agama dan bangsa.

Timbalan Pengerusi Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat, Dr Halimah Ali berkata, Pas akan berusaha menukar persepsi masyarakat luar yang semakin keliru menganggap Pas hanya untuk satu bangsa sahaja.

“Inilah antara masalah yang mana orang bukan Islam di Malaysia semakin keliru tentang Islam seolah-olah Islam di Malaysia ini adalah satu bangsa sahaja, bukan untuk semua.

“Inilah yang cuba diutarakan oleh Pas Islam ini adalah rohmatul alamin, maknanya kepada orang Melayu, India, Cina, Arab dan untuk semua bahkan kepada Islam dan juga bukan Islam,” katanya.

Dr Halimah berkata demikian kepada TvSelangor selepas merasmikan Taklimat Lajnah Perpaduan Nasional Pas Pusat kepada Badan Perhubungan Pas Negeri Selangor dan Wilayah Persekutuan, di Shah Alam, pagi tadi.

Beliau yang juga Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi, dan Pembangunan Modal Insan berkata, masyarakat yang berlainan agama dan bangsa perlu menukar persepsi mereka terhadap Islam dan bersatu untuk perpaduan.

“PAS ini membawa satu misi yang mana Pas sebagai satu parti Islam yang memperjuangkan universal merangkumi keadilan, kesamarataan, kebajikan dan pendidikan,” katanya.

Justeru katanya, Pas akan mengadakan menjelajah ke seluruh Negara bagi memperkenalkan Kelab Penyokong Pas terutama kepada badan-badan perhubungan Pas di setiap negeri dan telah pun bermula di Selangor hari ini.-ATIQAH YAACOB (TVSELANGOR)

Tak Payah Hanya Sekadar Jadi Pendengar Pekak Badak, Najib!!PM 1Malaysia merangkap Presiden Umno, Datuk Seri Najib Tun Razak dilapor berkata oleh BERNAMA bahawa para pemimpin dan anggota parti itu mesti mempraktikkan tiga budaya iaitu "mendengar, berkhidmat dan menyelesaikan masalah" bagi memantapkan semula Umno. Najib berkata ketiga-tiga budaya itu penting bagi memastikan Umno terus dapat mempertahankan kedudukannya sebagai parti memerintah dan mendapat sokongan padu daripada rakyat.

Yang pertama dan paling penting, kata Najib, ialah budaya mendengar, "Kita kena sentiasa mendengar suara rakyat, rintihan rakyat, sanggup sentiasa di sisi rakyat dan bukannya jauh, bukan sombong tapi merendah diri dan jangan jadi golongan elit," katanya.

Tapi benarkah pemimpin Umno sedia mendengar suara rakyat, Datuk Seri? Tentu pemimpin Umno bertanya, bagaimana dan dari saluran mana mereka boleh mendengar suara dan rintihan rakyat? Tentu ia bukan 'suara rakyat' hasil dari wawancara wartawan di TV dan akhbar kerana ianya boleh diatur. Tentu juga bukan dari demonstrasi jalanan kerana Umno/BN tidak percaya kehadiran puluhan ribu rakyat adalah manifestasi dari rintihan suara hati mereka. Salah satu kaedah mengetahui suara dan rintihan rakyat ialah menerusi tinjauan pendapat umum yang dilakukan oleh banyak pihak sebelum ini. Tapi ketika Najib meminta pemimpin dan anggota Umno untuk sedia mendengar suara dan rintihan rakyat yang dipancarkan menerusi tinjauan pendapat umum, adakah beliau sendiri bersedia menghormati keputusan tinjauan tersebut?

Contohnya apabila 74% daripada responden di Perak menerusi kajian Merdeka Centre menyatakan mereka mahukan DUN Perak dibubarkan, mengapa Najib dan pemimpin-pemimpin Umno/BN enggan mendengarnya? Dan terbaru apabila 91% daripada responden menerusi kajian KDN menyatakan mereka mahu ISA dimansuhkan mengapa Najib dan pemimpin-pemimpin Umno/BN masih bercakap mengenai pindaan dan bukannya pemansuhan ISA? Apalah maknanya 'budaya mendengar' yang disarankan oleh Najib kepada pemimpin-pemimpin dan anggota-anggota Umno jika mereka hanya berlagak menjadi pendengar yang pekak badak dan tidak melakukan apa-apa?

~ pendikar gunung kriang

Masyarakat berbilang kaum merupakan kekuatan Malaysia - PM...!!!! ha...ha...ha..kat majlis ni rupanya Tuhan Bell-Bottom datang...???

KUALA LUMPUR 9 Ogos - Penduduk Malaysia yang terdiri daripada berbilang kaum merupakan kekuatan dan kelebihan yang ada pada negara yang dapat memacu negara ke tahap lebih tinggi, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana Menteri berkata oleh yang demikian, masyarakat berbilang kaum tidak wajar dilihat sebagai satu liabiliti atau kelemahan.

“Ini akan memberi kelebihan kepada kita jika kita melihatnya daripada konteks positif. Masyarakat berbilang kaum kita adalah satu realiti politik. Ia adalah keunikan Malaysia,” katanya dalam ucapan kepada kira-kira 6,000 pengunjung yang membanjiri karnival 1Malaysia yang diadakan di Batu Caves di sini. - Bernama

1 Ogos Dedahkan Kebebalan dan Kezaliman UMNO...!!!

Umno sudah lama berpolitik. Namun parti tersebut tidak faham apa dia politik. Ini dapat kita lihat dari apa yang berlaku semasa perhimpunan rakyat menentang ISA pada 1 hb Ogos yang lalu.

Umno fikir dengan menggunakan polis untuk menyuraikan dengan ganas perhimpunan aman rakyat tersebut ia akan mendapat keuntungan politik. Umno fikir rakyat akan takut dan gentar dengan pihak polis justeru itu tidak akan berani hadir di perhimpunan aman tersebut.

Tidak keterlaluan kalau kita katakan himpunan tersebut dihadiri ramai rakyat kerana promosi besar-besaran dari pihak polis di media-media arus perdana. Apabila pihak polis memberi amaran supaya rakyat tidak memyertai perhimpunan aman tersebut, ia dikira satu promosi percuma dari pihak polis. Untung pihak penganjur kerana tidak perlu membayar sewa iklan kepada TV3, RTM dan Utusan.

Walau apa pun niat polis, apa yang jelas semakin banyak polis memberi amaran dan ancaman , semakin ramai pula kehadiran orang ramai dalam perhimpunan aman tersebut. Untuk itu kita patut berterima kasih pada pihak polis dan juga Umno !!

Selepas kejayaan perhimpunan Bersih sebelum Pilihan Raya Umum 2008 yang lalu, rakyat kini tidak lagi gentar dengan amaran polis. Sebab itu kita dapat lihat meskipun gerak kerja bagi menghimpun rakyat untuk menyertai perhimpunan menentang ISA tidak dilakukan dalam tempoh yang lama ( tidak seperti perhimpunan Bersih ) namun semua dapat melihat betapa ramai rakyat tanpa mengira agama, bangsa dan fahaman politik hadir bagi menunjukkan protes mereka ke atas ISA yang zalim tersebut.

Semasa saya hadir di Balai Polis Bukit Jalil pada malam tersebut bagi bertemu dengan mereka yang ditangkap datang seorang lelaki memaklumkan kepada saya bahawa hanya beliau sahaja yang tidak ditahan pada hari itu sedangkan isteri, empat orang anak perempuannya dan seorang menantu lelakinya semuanya ditangkap polis. Beliau tidak sedih sebaliknya berbangga dengam mereka semua.

Tindakan ganas pihak polis ke atas rakyat yang berhimpun tanpa senjata hanya menguntungkan Pakatan Rakyat ( PR ) dan merugikan Umno. PR bukan parti yang sempurna tetapi kebersamaan tiga parti yang menganggotai PR tersebut menentang ISA memberi harapan baru kepada rakyat tentang masa depan demokrasi dalam negara ini. Tindakan ganas pihak polis bermakna Umno sanggup melakukan apa sahaja dan menggunakan sesiapa sahaja bagi mengekalkan ISA yang zalim tersebut.

Jika Umno cerdik sedikit, ia akan membenarkan perhimpunan aman tersebut berjalan dengan aman tanpa berlakunya sebarang insiden yang tidak diingini. Paling lama perhimpunan aman akan berlangsung adalah setakat 3 jam jika tidak diganggu polis.

Jika Umno tidak gunakan ( baca : salahguna ) pihak polis untuk mengganggu hak rakyat untuk berhimpun secara aman sudah tentu Umno akan mendapat pujian dari dalam dan luar negara. Ramai yang akan memuji Najib kerana demokrasi dilihat hidup sedikit di eranya. Namun Umno, sebagai parti yang terkenal dengan kejahatannya, tidak mahu dan tidak senang dilihat baik. Ia lebih senang dilihat sebagai parti yang terus menerus jahat dulu, kini dan selamanya.

Perhimpunan raksasa I hb Ogos yang lalu mengesahkan rakyat telah berubah dan Umno terus tidak berubah. Umno dan agen-agennya seperti polis, media pro Umno dan Peguam Negara masih terus berada ditakuk lama.

Setiap kali ada perhimpunan aman besar-besaran, polis yang tidak berubah ini akan terus menerus menggendangkan lagu dan irama yang sama dan lama - perhimpunan haram kerana tidak ada permit, rakyat jangan hadir, kalau hadir akan ditangkap !!!

Media pro BN seperti TV3 yang juga tidak pernah berubah akan juga menyiarkan berita menggunakan teknik pemberitaan yang lapok - menemuramah para peniaga yang kononnya tidak suka rakyat berhimpun kerana ia akan menjejaskan pendapatan mereka.

Tidak pernah TV3 terfikir untuk menyiarkan berita yang adil iaitu jika perhimpunan aman tersebut dapat berjalan dengan aman tanpa gangguan pihak polis sudah tentu ia akan menguntungkan para peniaga apabila mereka yang hadir ke perhimpunan aman tersebut akan singgah ke gerai-gerai dan kedai-kedai peniaga tersebut selepas berakhirnya demonstrasi aman tersebut. Ilmu ekonomi mana TV3 pakai, para peniaga di KL tidak mahu orang ramai berkunjung ke KL !!!

Kini TV3 dan pemimpin Umno sibuk mencanangkan kisah para peniaga untuk menyaman Gerakan Mansuhkan ISA ( ISA ). Saya tak tahu siapa yang menjadi penasihat kepada para peniaga tersebut, tetapi yang jelas adalah para peniaga tersebut nampaknya sedang dikhayalkan dengan mimpi Mat Jenin.

Saya tidak tahulah kalau undang-undang dah dipinda. Tetapi yang saya tahu menyaman satu badan yang tidak berdaftar seperti GMI adalah kerja sia-sia. Kalau benar peniaga hendak menyaman mereka sepatutnya dinasihati dengan jujur bahawa peluang untuk mereka mendapatkan pampasan dari pihak polis adalah lebih baik sekiranya mereka menyaman polis. Saranan Prof Khoo Kay Kim supaya rakyat menyaman pihak polis adalah lebih munasabah daripada nasihat busuk pemimpin BN supaya peniaga menyaman GMI.

Peguam Negara yang tugas utamanya adalah mendakwa penjenayah sebenar juga tidak pernah berubah setiap kali ada perhimpunan aman. Mereka akan berhempas pulas mencari jalan bagaimana mahu mendakwa rakyat yang tidak berdosa. Maka timbullah pendakwaan yang tidak masuk akal.

Sebagai contoh 13 orang wira Unit Amal ingin didakwa kerana terlibat dalam pertubuhan haram. Pendakwa raya yang tidak cerdik mendakwa Unit Amal adalah pertubuhan haram kerana tidak berdaftar. Lihatlah betapa jahilnya pihak Pendakwa.

Unit Amal adalah satu unit kecil di dalam PAS. Memandangkan PAS adalah parti yang sah di bawah Akta Pertubuhan, maka menurut undang-undang mana-mana unit, lajnah atau biro di dalam parti tersebut juga adalah dikira sah dan tidak perlu didaftarkan.

Kalau ikut "logik gila" Peguam Negara sudah tentu parti politik tidak akan mempunyai apa -apa biro atau lajnah bagi menggerakkan parti tersebut sebab semuanya tidak sah kerana tidak berdaftar termasuklah biro-biro dalam Umno.

Untuk rakyat yang berhimpun tersebut ingatlah sedikit penderitaan yang kita alami dari semburan gas pihak polis tidak akan sama dengan penderitaan mereka yang ditahan dengan zalim oleh rejim zalim yang menggunakan Akta yang zalim ! -peguampas (Mohd Hanipa Maidin)

HIMPUNAN ISA : Jika Betul Mereka Rugi.. Ayuh Kita Bagi depa Rugi Betul-Betul... Jom Boikot..

SEMINGGU SELEPAS DEMO ANTI ISA
Oleh Mas AA

http://lh4.ggpht.com/_Pg5F9bYv9Xc/SHXhXKj-7DI/AAAAAAAAAa8/owu2S2wK1_0/s640/Mal%20(21).JPG

Setelah seminggu rakyat massa 1Malaysia berdemontrasi di bumi Kuala Lumpur menentang akta zalim ISA tetapi media bajingan UBN terus mengutuk dan mengeji tindakan rakyat. Setiap hari media UBN memainkan isu ini untuk mengubah minda rakyat supaya mengatakan demontrasi akan membawa pada huru-hara dan kerugian harta benda. Benarkah?

Media PR terus mempertahankan tindakan demontrans dengan membawa pandangan sekiranya perhimpuanan tersebut dijalankan tanpa gangguan komponen UBN iaitu anggota polis. Menteri-menteri UBN menggaggarkan kerugian hampir RM 200 juta. Peniaga-peniaga pula membuat aduan melalui kaunter yang dibuka oleh UBN dan dianggarkan hampir RM 10 juta.

Saya tidak mahu mengulas berkenaan perkara ini kerana telah terlalu banyak diulas didalam blog dan media-media alternatif tetapi ingin memperkatakan masalah kerugian yang dialami oleh peniaga. Bayangkan dalam masa satu hari hampir 100 ribu rakyat dengan sukarela untuk turun menghantar memorandum kepada YDPA untuk menghapuskan akta zalim ISA. Harus diingat bukannya mudah 100 ribu rakyat serentak dari seluruh 1Malaysia boleh berkumpul di KL tetapi kerana sikap pemerintah zalim UBN semua itu menghadapi kesukaran dan hampir gagal. Maka wajar kedua-dua pihak bertanggungjawab ke atas peristiwa yang berlaku. Bagaimana?

Pakatan Rakyat wajar membayar ganti rugi kepada tuntutan peniaga iaitu sebanyak RM 10 juta tetapi sebagai balasan menyeru kepada semua penyokong PR supaya boikot membeli-belah di kawasan Masjid India, Sogo dan kawasan-kawasan lain yang dituntut ganti rugi oleh golongan peniaga sempena Ramadhan dan Syawal yang akan menjelma. Manakala pihak kerajaan UBN pula membayar ganti rugi yang akan dialami oleh pihak peniaga sepanjang Ramadhan nanti maka secara tidak langsung terdapat situasi menang-menang kerana kerugian yang dialami oleh peniaga pada hari 1 Ogos disebabkan oleh pihak berkuasa yang dikuasai oleh UBN maka ada kewajaran disini saling membayar ganti rugi. Peniaga-peniaga sepatutnya sedar supaya jangan jadi alat pada UBN maka tindakan ini secara tidak langsung merupakan satu kesan jangka panjang kepada UBN supaya jangan menghalang hak rakyat. Bayangkan sekiranya semua penyokong PR memboikot peniaga-peniaga di tempat-tempat tersebut????

Anak Mahathir dalam Syarikat Arak...ha..ha..hari ni puak UMNO@BN kantoi 3 kali bab arak...?????MANILA, Philippines--Kirin Brewery of Japan has completed its divestment of a 19.9- percent stake in San Miguel Corp. by selling it to a group led by businessman Roberto Ongpin for about P40 billion.

Some 314 million SMC B shares -- open to foreign investors -- were crossed at the Philippine Stock Exchange at a price of P63 per share on Friday, stock market sources said.

Kirin earlier made a deal to sell its stake in SMC to Q-Tech Alliance Holdings Inc.

Among the local incorporators of Q-Tech are Ongpin and Petron Corp. president Eric Recto.

Also among the investors are Mirzan Mahathir, chairman of Crescent Capital Bhd. and eldest son of former Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad. - http://business.inquirer.net/

Dari Thinking Of Life

Perwakilan UMNO JB serentak laung “Anwar Ibrahim pengkhianat bangsa"...!!!! Apa punya bangang UMNO@BN ni...? Yang mereka jerit tu untuk diri sendiri.?

Anggota perwakilan UMNO Johor Bahru yang menghadiri persidangan perwakilan bahagian hari ini mencabar Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya turut menyaman mereka selepas secara serentak melaungkan “Anwar Ibrahim pengkhianat bangsa”.

Laungan sebulat suara itu dilakukan 398 anggota perwakilan UMNO Bahagian Johor Bahru dari 84 cawangan yang bersidang ketika Ketua UMNO bahagian, Datuk Shahrir Abdul Samad menyampaikan ucapan perasmian.

“Mari kita bangun melaungkan ’Anwar Ibrahim Pengkhianat Bangsa’, supaya Anwar boleh turut sama mengambil tindakan undang-undang menyaman kita semua, UMNO Johor Bahru sanggup menghadapi tindakan saman itu,” katanya di sini hari ini.

Serentak dengan itu, semua 398 perwakilan UMNO Johor Bahru bangun dan bersama-sama melaungkan ayat ’Anwar Ibrahim Pengkhianat Bangsa’.

Shahrir berkata UMNO Johor Bahru bersama-sama dengan Timbalan Presiden parti, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam menyuarakan pandangan yang terbuku dalam hati semua anggota UMNO Johor Bahru selama ini. - Bernama

Pengundi India sesal sokong pembangkang - Samy Vellu....!!!! Alooo macha...apa citer......?????

Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu berkata sebahagian masyarakat India yang mengundi parti pembangkang pada pilihan raya umum lepas kini menyedari kesilapan mereka apabila mendapati kerajaan negeri yang diterajui Pakatan Rakyat gagal membantu mereka.

“Sekarang mereka sedar parti pembangkang hanya pandai mengkritik tetapi tidak pandai mentadbir...Pakatan Rakyat tiada pengalaman dan tidak dapat menyelesaikan pelbagai masalah yang dihadapi kaum India di Selangor, Pulau Pinang dan Kedah,” katanya.

Beliau berkata dianggarkan 45 peratus pengundi kaum India menyokong pembangkang pada pilihan raya umum lepas dan sokongan itu berpunca daripada pengaruh dakyah pembangkang dan juga kerana ada pemimpin MIC yang gagal memainkan peranan di peringkat akar umbi.

“Saya ingin menasihati semua pemimpin MIC supaya sentiasa dekat dengan akar umbi. Ketua-ketua bahagian jangan bermesyuarat sahaja, kena sentiasa lawat pengundi dan membantu menyelesaikan masalah mereka.

“Kalau mesyuarat sahaja tanpa mengambil tahu masalah rakyat dan berusaha membantu mereka menyuarakan masalah...Barisan Nasional (BN) boleh hilang bukan sahaja 45 peratus tetapi lebih banyak lagi undi masyarakat India,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Konvensyen MIC Perak di sini hari ini. - Bernama

Mahathir Buat-buat Nyanyuk ?.....Kesian Tok Ki Mahathir...!!!!!

1. Apabila sahaja saya dilantik sebagai Menteri Pelajaran pada tahun 1974, maka Anwar Ibrahim pun mula menghasut penuntut universiti untuk mengadakan tunjuk perasaan jalanan. Isunya apa saya sudah lupa. - BUDAYA ANWAR
Ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri,ISA 1974-1976 kerana demonstrasi jalanan di Universiti Malaya berhubung kemiskinan tragis di Baling, Kedah. Penduduk pedalaman Baling dibiarkan 'reput' kerana dipercayai tempat persembunyian komunis. - Anwar Ibrahim


Politik Jalanan Bukan Budaya Kita

Hanief: Jika ditonton video di atas, jelas sekali Mahathir cakap tak serupa bikin. Dia sendiri pun turun ke jalanraya apabila disekat kebebasan bersuara ketika zaman pemerintahan Pak Lah.

Banyakkan makan badam dan kismis wahai Mahathir. Ia baik untuk otak si tua yang lekas lupa. Kurangkan minum minuman keras walaupun anak sendiri meniaganya. Boleh?

Lagi satu, pemimpin seperti diktator, takut akan lautan rakyat yang berhimpun di jalanan.


The Trial Of Anwar Ibrahim - 55 min documentary

Seorang hakim bernama Allahyarham Tun Azmi yang dipecat mengakui, Mahathir ingin menjadi diktator dan Mahathir sendiri bersetuju dengan idea perintah cara diktator di wawancara Hard Talk BBC:-


Mahathir Percaya Cara Perintah Diktator

Di zaman Mahathir memerintah, banyak institusi diperkudakan. Polis, mahkamah, media dan istana.
 • Polis
  Polis diperalatkan Mahathir untuk menumbuk mata Anwar Ibrahim dan mengharamkan sebarang perhimpunan dan ceramah parti pembangkang, di mana ini berlawanan dengan hak kebebasan bersuara dan berhimpun di dalam Artikel 10, perlembagaan Malaysia.


  Mahathir Mengaku Anwar Ibrahim Dizalimi & Tidak Bersalah


 • Mahkamah
  Mahkamah diperalatkan Mahathir untuk memenjara Anwar Ibrahim. Hakim-hakim disusun oleh peguam peribadi Mahathir, VK Lingam. Wang rasuah dibekalkan oleh taukeh judi, Vincent Tan yang merupakan rakan baik Mahathir dan Pak Lah. Sehingga hari ini tiada maklumat dan tindakan mengenai kes VK Lingam ini.


  Rasuah Dalam Badan Kehakiman Malaysia

  Vincent Tan & Pak Lah

  Jika Pak Lah boleh rapat begini, apa tidaknya si Mahathir?

  VK Lingam rapat dengan Vincent Tan. Mereka bercuti bersama.


 • Mahathir Kenal Vincent Tan & VK Lingam
 • Media
  Media diperalatkan bagi menjatuhkan lawan Mahathir. Pak Lah sendiri ada cerita mengenai salahguna-kuasa Mahathir ke atas media arus perdana:-


  Pak Lah Balas Serangan Tun Dr. Mahathir

  Bukan itu sahaja, kebangkitan media baru seperti Internet terpaksa digunakan Raja Petra bagi menyuarakan dan melaporkan sesuatu yang disekat oleh regim Mahathir pada zaman pemerintahannya. Maka lahirlah Malaysia-Today pada lewat 1998.

  Hal ini tidak dapat disangkal lagi, apabila nasib sekatan kebebasan bersuara di media arus perdana menimpa si Mahathir ketika zaman pemerintahan Pak Lah. Ia telah memaksa Mahathir membuka blog seperti Raja Petra.

  Video di bawah ini, adalah bukti Pak Lah menyekat kebebasan bersuara hingga ke blog. Blog Raja Petra, Malaysia-Today telah disekat:-


  Blog RPK Disekat Satu Malaysia

  Perkembangan itu telah juga menggusarkan Mahathir kerana dia baru memiliki blog.

 • Istana
  Istana telah dikurangkan kuasanya oleh Mahathir. Ramai orang Melayu UMNO, tidak tahu bahawa kuasa istana telah dikurangkan oleh Mahathir sendiri. Tindakan Mahathir telah menyebabkan banyak keputusan Perdana Menteri tidak dapat dihalang lagi oleh istana.

  Buktinya, pada November 2008, Datuk Seri Dr. Wan Azizah mahukan istana diberikan kuasa semula.


  PKR Mahu Raja Berkuasa Juga
Mahathir telah berusaha untuk mengumpul semua kuasa ini di dalam genggamannya. Sebab itulah ramai orang menggelarkan Mahathir sebagai Maha Firaun.

Paku Dulang Paku Serpih ...!!!! Anak sapa berniaga Arak..?? Kantoii lagi puak-puak UMNO@BN ni...!!!!

Anak Mahathir Meniaga Arak
Hanief: UMNO memegang kerajaan pusat (kerajaan persekutuan). Baru-baru ini, kerajaan negeri Selangor ditekan oleh UMNO dan media arus perdana berkenaan dengan isu arak.

Lupakah Mufti Selangor di zaman Mahathir telah dipecat berikutan isu arak? Kenal sama Allahyarham Ishak Baharom?

MAS sebuah syarikat penerbangan Malaysia milik kerajaan, masih menawarkan minuman keras di ruang udara. Bayangkan, sambil umat Islam terbang di ruang udara milik Tuhan, ada hidangan arak disediakan. Kalau tak kena gaya, Tuhan murka, mungkin kapal terbang terhempas secara tunai (serta-merta). Takkan orang UMNO tak sedar?

Kata Tok Guru Nik Aziz, kerajaan negeri hanyalah kerajaan lutut di mana ia tidak begitu berkuasa seperti kerajaan pusat (kerajaan persekutuan). Pernah suatu ketika, Tok Guru Nik Aziz ingin menjalankan hudud di Kelantan, tetapi ia ditolak oleh kerajaan pusat (kerajaan persekutuan).

Kalau hudud pun UMNO tolak, faham-faham sajalah mengenai isu arak ini.


New UMNO belongs to Mahathir

Ikut kata KuLi, UMNO kini dimiliki oleh Tun Mahathir. Anak Mahathir seperti mana kita sedia tahu, si Mirzan sibuk meniaga arak. Jadi siapa yang nak larang siapa? Siapa nak tegur siapa?

Yahudi Zionis Mahathir tentang. Tentang arak apa cerita?

Ada juga pihak yang mendakwa UMNO telah ditawan spesis Mahathir, sehingga menggelarkan parti nasional itu dengan UMNO (United Mamak Naina Organization). Saya kurang pasti, ini kita kena tanya pimpinan sayap UMNO, Shahrizat Abdul Jalil dan Khairy Jamaluddin.

Jika diteliti lagi, dahulu pun Shahrizat Abdul Jalil telah menjadi Ahli Parlimen Lembah Pantai. Kawasan itu ada merangkumi kawasan Bangsar. Bangsar begitu popular dengan arak dan maksiat. Kenapa arak tak menjadi isu ketika itu?

p/s: Mungkin UMNO ada terhutang budi dengan taukeh arak?

Isu arak: Umno S'gor kata PAS 'baru bangun dari tidur'...!!!! Baik bangun dari tidur...dari UMNO@BN masih tidur lebih 50 tahun...!!!!

Umno Selangor menempelak PAS Selangor yang menurutnya baru "bangun dari tidur" berhubung isu kontroversi penjualan arak di negeri itu.

"Bagi saya, PAS baru bangun dari tidur, bahawa nampak Islam daripada Umno," kata Ketua Penerangan Umno Selangor, Abdul Syukur Idrus.

"Dulu kata bila jadi kerajaan, nak tutup kilang arak, tapi sampai hari ini, tak tutup," katanya ketika dihubungi Malaysiakini.

Abdul Syukur berkata, PAS tidak harus menunggu untuk berdemonstrasi untuk menyelesaikan masalah tersebut.

"Sedangkan PAS Selangor mempunyai seramai tiga orang exconya dalam kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

"Keputusan ada di tangan mereka, sebab mereka sebahagian daripada kerajaan.

"Kenapa tunggu nak berdemonstrasi dan sebagainya. Kalau jadi pembangkang bolehlah. Sekarang ada kuasa untuk menghalang penjualan arak di Selangor," katanya.

Lihat kebijaksanaan PAS

Beliau yang juga ketua Umno bahagian Selayang diminta mengulas tindakan PAS Selangor melancarkan kempen penerangan besar-besaran di seluruh negeri supaya umat Islam menjauhi arak, susulan kontroversi pengharaman minuman itu dengan seorang pemimpin DAP, Ronnie Liu.

Kira-kira 80,000 risalah diedarkan di seluruh negeri mulai selepas solat Jumaat lalu.

Selain risalah dicetak untuk diedarkan, PAS Selangor turut menggantung kain rentang bertulisan "Bebaskan Umat Islam daripada Najis Arak" di tempat tumpuan umum dan simpang jalan utama di negeri itu.

Abdul Syukur yang juga ADUN Kuang berkata, Umno Selangor mahu melihat kebijaksanaan PAS menangani isu tersebut.

"Mereka boleh buat keputusan. Apakah PAS boleh menguasai Pakatan Rakyat dan menjadi wakil kepada orang Melayu?

"Kita nak tengok kebolehan PAS. Mereka juga ingat bahawa mereka jauh lebih Islam daripada Umno.

"Kita lihat apa yang akan berlaku. Jika gagal, berhenti jadi kerajaan," katanya.

Projek di Terengganu runtuh lagi

Apalah nasib projek di Terengganu...Selepas setahun siap dibina, ia runtuh atau mengalami masalah.

Jika sebelum ini keruntuhan dan kebocoran membabitkan bumbung stadium, pusat akuatik, stadium tertutup dan lapangan terbang, kali ini ia berjangkit ke menara projek jalur lebar di Besut pula.

Menara Mobile Mast projek Infrastruktur Jalur Lebar Tanpa Wayar Kerajaan Negeri Terengganu (T@WAN) berhampiran Bestari.Comm Pasir Akar, Hulu Besut, runtuh pada 1 Ogos 2009 lalu.

Banyak pihak cuba ’menyorok keruntuhan’ ini tetapi ’bangkai gajah sukar untuk ditutup’.

Menara Mobile Mast ialah projek Infrastruktur Jalur Lebar Tanpa Wayar Kerajaan Negeri Terengganu (T@WAN).

Ia dibina bagi menempatkan antena radio dan struktur itu adalah pada ketinggian 38 meter di lokasi

Menara dibina untuk memastikan sambungan rangkaian T@WAN ke Bestari.Comm Pasir Akar dari Masjid Hadhari di Jerteh.

Ia disiap dibina pada September 2008 dan runtuh kira-kira setahun kemudian.


Persoalannya di sini, berapakah anggaran kerosakan kali ini kerana menara ini khabarnya menelan berjuta-juta ringgit?

Punca keruntuhannya belum diketahui dan siapa bertanggungjawab mengawasinya?

Apakah Jabatan Kerja Raya atau agensi kerajaan negeri?


(APAPUN BERLAKU BINATANG NI PULAK DI PERSALAHKAN)

‘Injury time’ before Pakatan takes over Sarawak

(Malaysian Mirror) - Pakatan Rakyat is giving the state Barisan Nasional ‘injury time’ before it takes over the Sarawak Government, Anwar Ibrahim declared here last night.

“We are giving them ‘injury time’. If there is no score, then we will win on ‘penalty kicks’,” he said, adding that when the state election comes, Pakatan will take over Sarawak.”

Speaking at a dinner in Kampung Sudoh, a Bidayuh village near here, the opposition icon exhorted the people of Bau to come and work together in the opposition coalition to make a difference.

“We must not only hope and wait for BN leaders to do something to make our lives better. That cannot work, we have to make the changes ourselves” Anwar said.

Blackmail Umno and PBB

Bau, just 20km from Kuching, is the heartland of the Bidayuhs who are noted to be the most politically articulated community among the Dayaks. They have voted for many opposition candidates in the past but had also backed the government on several crucial occasions.

anwar front image.jpgCalling Bidayuhs “heroes”, Anwar said that they had dared to stand up to defend their rights, their land and their way of life.

They had been BN supporters for the past 46 years and had been grossly mistreated and neglected, he said, pointing out that they are now brave enough to come out and join PKR.

“Umno and PBB leaders are now frightened of the trend that many young Bidayuhs are joining PKR in droves. So they gave the Bidayuhs RM4 million, even though they have never asked for it in order to stop them from supporting PKR.

“But what is RM4 million, you should ask for RM8 million. If they give RM8 million, they you ask for RM16 million and you should continue to blackmail Umno and PBB leaders so that more will be forthcoming,” Anwar said.

“Bidayuhs are really smart and they are heroes,” he said to the applause of more than 2,000 Bidayuhs at the dinner.

The dinner was organised in conjunction with the opening of PKR Mas Gading Service Centre in Bau by Anwar.

At the dinner, Anwar received 800 applications to join PKR, the majority of them are young people and ex-civil servants. Last week 500 applications forms from Mas Gading PKR division have been sent to PKR headquarters in Kuala Lumpur.

Anwar said that during the State BN’s 46-year rule, it had never helped the poor; instead they helped themselves and their families by squandering the wealth of the state.

“Sarawak and Sabah are the richest states in Malaysia and yet the people of the two states are the poorest. But their chief ministers are the richest chief ministers in Malaysia,” he said.

'You are part of the struggle'

New recruit and former MCA veteran Chua Jui Meng who accompanied Anwar told the gathering why he left MCA and joined PKR.

chua-jui-meng-2.png“I believe that PKR is fighting for all peoples with its many reform plans. And I believe Anwar can do it,” he said, pointing out that it was his wish to see that the country is reformed so that all races can stand tall and proudly say they are Malaysians.

Earlier Anwar had a brief meeting with Bidayuh leaders from Serian, Mambong and Mas Gading divisions and told them that they were part of struggle to bring change and reform to Sarawak.

“We are here to help you. The Dayaks have been marginalized far too long. Let us work together to bring change. You are part of the struggle,” he said.

Earlier, Anwar was given a traditional Bidayuh welcoming ceremony on his arrival at the village.

Interestingly, just this week, Prime Minister Najib Abdul Razak has directed his Cabinet minister to visit Sarawak regularly in order to understand the problems there and help the people in the state.

Pakatan will be ‘history in a year’: Muhyiddin...or UMNO@BN will be...????

PERTH, Aug 9 — The opposition Pakatan Rakyat (PR) coalition is on the verge of implosion, said Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin.

He said the polemics and squabbles amongst its component members showed the coalition would not last long.

“By my estimate, it (the coalition) will be history in a year or two. I doubt they will be able to sustain the coalition till the next general election,” he said when asked about the conflicts taking place in the opposition coalition, among them PAS and DAP in Selangor openly quarrelling about the sale of alcohol in the state.

Speaking to Malaysian journalists covering his official visit to Western Australia here today, Muhyiddin said that looking at the pattern of conflicts in PR-controlled states like Kedah, Penang and now Selangor, PR was not able to discharge its responsibilities as mandated by the people.

The Barisan Nasional (BN) deputy chairman said PR was merely a loose coalition unlike the BN, which had an effective constitution and practised collective responsibility.

“I had seen the cracks from early on. They (the components) are unable to agree on many things, which is having a very negative effect on the people,” he said.

As such, he said, the people should be aware and understand that they should not be sacrificing their and children’s future by supporting PR just because they were dissatisfied or did not agree on some issues.

The BN, Muhyiddin said, was always taking steps to improve itself and correct whatever weaknesses it may have.

“Don’t sacrifice the future just because you have been promised the sun, moon and stars,” he said.

On the upcoming state by-election in Permatang Pasir in Penang, Muhyiddin, who is also Umno deputy president, said BN still had a chance of winning it though the constituency was a PAS stronghold.

“Though it is said to be a PAS strong hold, in the past we have won the seat. We have proven no matter how strong PAS is purported to be, it can also be vulnerable,” he said, adding that voters there should make a wise choice as PAS was just incapable of bringing development as proven in Kelantan.

Answering a question, Muhyiddin said the Election Commission had fixed the date for the by-election and that if it was to be held before the fasting month started, this would not pose a problem for the BN. — Bernama

Ku Li: BN power-sharing model broken, needs new one .....!!!!!

MELBOURNE, Aug 9 — The ruling Barisan Nasional’s racial power-sharing model is broken with the races now polarised, veteran Umno politician Tengku Razaleigh Hamzah charged today, adding it needs to begin anew with “our common humanity”.

The Gua Musang MP also said race was just a constructed category and called for new ways of mediating conflicts among the races in the country, despite the recent shrill cries of Malay supremacy among his fellow Umno colleagues and Umno-held media.

“The racial power-sharing model now practised by Barisan is broken. It takes more honesty than we are used to in public life to observe that this is not a temporary but a terminal crisis. An old order is ending,” Tengku Razaleigh told the Kelab Umno Australia at the Melbourne University.

He noted the major races remained polarised despite the country’s economic growth and progress towards multiracial politics although the government and opposition are still largely mobilised along racial lines.

“It is not yet time to herald a new dawn. Instead, we are in a transition full of perils and possibilities,” the Kelantan prince said in a copy of the speech sent to The Malaysian Insider.

He told his audience Barisan Nasional was put together to ensure that every community had a place at the table but it was not a permanent solution and the coalition has to wake up to the fact that it no longer worked.

“It was designed as an interim work-around, an early stage on the way to ‘a more perfect union’ and not as the desired end-state. Over the years, however, we have put up barricades around our system as if it were a fore-ordained and permanent ideal.

“In doing so, we have turned a half-way house into our destination, as if we must forever remain a racially divided and racially governed society,” said the politician popularly known as Ku Li.

He said the ideal should be a free and united society in which individuals can express their ethnic and religious identities without being imprisoned in them, adding “We must aim for a society in which public reasoning and not backroom dealing determines our collective decisions.”

Tengku Razaleigh, who lost out again for a shot at the Umno presidency last year, said the power-sharing model in Malaysia was an elite style of government justified by the virtue and competence of natural leaders of the communities.

“It does not work when political parties are led by the ignorant and the corrupt who have no standing in the communities they claim to represent,” he said bluntly, saying the country now has top-down rule and power had become increasingly unaccountable with Umno beholden to the executive.

“Our decades under highly-centralised government undermined our power-sharing formula, just as it undermined key institutions such as the judiciary, the police and the rule of law.

“Our major institutions have survived in appearance while their substance has eroded. Seen in this light, the election results of March 8, which saw the Barisan Nasional handed its worst defeat since 1969, was just the beginning of the collapse of a structure which has long been hollowed out,” Ku Li said.

He told the Kelab Umno Australia that they are generation of transition and would play a key role in determining the country’s outcome.

“We need a new beginning to racial relations in Malaysia, and you must pioneer that beginning. We need to re-design race relations in Malaysia, and you must be the architects and builders of that design,” he told his audience.

He advised them to take advantage of the perspective of distance in overseas education to reformulate questions and come out with answers for the nation.

“Begin with our common humanity. Respect for our common humanity must override all lesser affiliations, including race,” he said, noting one of Islam’s most powerful contributions to human civilisation has been its insistence on the equality of all human beings.

“Islam tolerates no notions of racial superiority or inferiority. All human beings are equal before God. That same principle of equality is absolutely fundamental to democracy, and democracy is a foundational principle of our Constitution.

The veteran politician said democracy is part of the nation’s make-up and although the citizens can gravitate to racial groupings, it should not overshadow the allegiance to the constitution and the claims of equal dignity.

“Political parties based on race or religion must never be allowed to do or say anything contrary to justice and equality,” he added.

Bucking the trend in his party that espouses Malay supremacy, Tengku Razaleigh said Malaysians must anchor themselves in the constitution and restore its primacy as it establishes the equality of citizenship.

“It gives us the framework of law and order within which we become a nation. It establishes the primacy of the rule of law, the sovereignty of Parliament, the independence of the judiciary and civil service and of our law enforcement agencies. These are the institutions which guarantee the freedom and sovereignty of the people,” he added.

Speaking on race, he noted that while it united people in a common feeling, it can also divide and said that Malaysians are not just diverse in race but diverse in different ways, including location, class, social status, occupation, language and politics.

“We would be terribly impoverished as persons if our identity was given ahead of time and once and for all, merely by our membership of a fixed racial category. I would be a very dull person if you could tell who I was simply by looking up my race,” he said, adding it was not the most importance category in the world.

He pointed out that race would retard growth as individuals and hence as a society, apart from turning people into stereotypes and maintain a view of the world bordering on racist.

“I want to urge you, as the makers of the new social landscape we need in Malaysia, to reject taking race to be a unique and fixed categorisation, to reject race as a central category of social and political life,” Tengku Razaleigh said, reiterating it was just an identity and a constructed category.

He railed against the politics of race saying it will always divide, “and the ultimate solution to intra-racial problems it leads us to is, in the end, violence.”

“It is easy to identify the practitioners of this kind of racial politics. They will rely on veiled threats of communal violence even as they take part in democratic politics,” he added.

The Umno veteran also called for new ways of mediating conflicting claims between the races, new ways of bringing people to the table, of including everyone in the decision-making process.

“These new ways must be based on more open conceptions of who we are. Malaysia’s major races have lived together not just for decades but for centuries. Their cultures have interacted for millennia. In that time there has been mutual influence, mixture and cross-pollination at a depth and on a scale that our politics, popular culture and educational curriculum have largely pretended does not exist.

“It is time to embrace this real diversity in our political and personal lives. Our racial identities are not silos in a cornfield, forever separate, encased in steel, but trees in our rainforest: standing distinct but inexplicable without each other and constantly co-evolving,” he said.

Tengku Razaleigh pointed out that he was not recommending anything novel to the audience as it was cardinal principles in the constitution and the faiths, including Islam.

“Let us have the sense of perspective to see our ethnic identities against these cornerstone principles of religion and ethics, and let us now educate our young, apprentice our youth, and conduct ourselves according to these principles.

“And then let us have a new beginning for Malaysia,” he said when ending his speech.

They don't really care about us!!

By The Dandelions

Or watch at: They don’t really care about us!!

Polemik ‘Pengkhianat Melayu’: Petanda Pilihanraya Umum Bakal Menjelang Tiba....!!!

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) memandang serius akan trend media-media arus perdana yang begitu serius memainkan isu ‘Pengkhianat Melayu’ mutakhir ini. Pandangan dan komentar pimpinan-pimpinan Umno khususnya disebar luas melalui media-media cetak dan elektronik yang jelas bertujuan untuk memberikan impak negatif ke atas imej Ketua Umum KEADILAN, YB Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat secara umumnya.

Berdasarkan kepada analisis trend, AMK yakin dan percaya bahawa strategi ini bertujuan sebagai persediaan Pilihanraya Umum yang dijangka akan diadakan dalam tempoh terdekat. Dan ini juga sebagai persediaan awal bagi kempen Pilihanraya Kecil DUN Permatang Pasir yang dijadualkan akan diumum oleh SPR esok, 10 Ogos 2009.

Polemik pengkhianat Melayu ini berterusan dimainkan dengan restu Perdana Menteri Najib yang jelas menggambarkan ketandusan idea kepimpinan beliau untuk berhadapan dengan Pakatan Rakyat secara gentleman dan terbuka. AMK percaya ini berlaku rentetan beberapa isu mutakhir yang gagal didepani dengan baik oleh kepimpinan Najib termasuklah pendedahan isu skandal penyelewengan PKFZ, isu kematian Teoh Beng Hock dalam siasatan SPRM dan ditambah dengan sambutan luar biasa ke atas Perhimpunan Aman GMI-MANSUH ISA yang diadakan pada 1 Ogos 2009 lepas di mana berjaya mengumpulkan seramai puluhan ribu rakyat.

Label pengkhianat berterusan dicop ke atas batang tubuh Datuk Seri Anwar bertujuan sebagai satu kaedah pembunuhan karakter ke atas imej Datuk Seri Anwar, sebagaimana yang dilakukan ke atas imej Tuan Guru Nik Abdul Aziz sempena Pilihanraya Kecil DUN Manek Urai yang lepas. Tetapi kaedah serangan karakter yang begitu agresif ini pastinya memberikan modal politik yang positif kepada Pakatan Rakyat. Untuk rekod, serangan bertalu-talu terhadap YB Datuk Seri Anwar Ibrahim pernah dimainkan beberapa hari sebelum pilihanraya umum yang lalu di mana ternyata strategi UMNO/BN telah memberikan kemenangan besar kepada Pakatan Rakyat !

Bukanlah sukar untuk mengenal siapa pengkhianat Melayu.
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan mengurangkan kuasa Raja-raja Melayu?
- Siapakah yang melacur pendidikan negara dengan pelaksanaan PPSMI yang membunuh potensi Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan?
- Siapakah yang menyerahkan tanah seluas 51,170 hektar kepada Singapura dengan bayaran RM350 juta seperti didedahkan oleh hubaya tertentu?
- Siapakah yang menafikan hak masyarakat Melayu di negeri Kelantan dan Terengganu untuk memperolehi royalti petroleum sejak sekian lama?
- Siapakah yang memecat Almarhum Datuk Ishak Baharom yang menggazetkan fatwa pengharaman penyertaan orang Melayu di dalam Pertandingan Ratu Cantik Di Selangor satu ketika dahulu?
- Siapakah yang menyeleweng kuota masyarakat Melayu di dalam pengagihan kontrak-kontrak untuk kroni-kroni mereka semata?
- Siapakah yang meminda Perlembagaan Persekutuan untuk melaksanakan Persempadanan Semula kawasan Pilihanraya yang mengecilkan undi Melayu untuk tujuan kepentingan politik mereka?
- Siapa pula yang satu ketika dahulu bermati-matian mahu menggugurkan nama Islam di dalam semua pertubuhan politik dan NGO satu ketika dahulu?

Soalan-soalan ini jika dijawab hanya akan disimpulkan dengan satu jawapan, iaitu Umno. AMK percaya apa yang berlaku kini bukanlah masyarakat Melayu yang berada di persimpangan, sebaliknya Umnolah yang berada di persimpangan: samada berubah ataupun rebah di tangan rakyat. Tidak timbul soal Melayu berpecah, sebaliknya yang berlaku ialah peralihan sokongan masyarakat Melayu daripada Umno kepada Pakatan Rakyat.

AMK menyarankan agar Umno bertaubat daripada memainkan sentimen perkauman yang dahsyat ini. Hakikat menunjukkan bahawa Rakyat Malaysia, khususnya masyarakat Melayu tidak mudah lupa dan tidak akan lupa dengan segala penyelewengan dan politik adu-domba tajaan Umno yang kini semakin nazak dan gusar untuk berhadapan dengan rakyat.

Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua Angkatan Muda Keadilan Malaysia

Selangor nadi negara - Najib..!!! 1 Malaysia akan berusaha rampas Selangor semula walaupun dengan nyawa rakyat...???

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkata, beliau mahu Selangor dikembalikan semula ke tangan Barisan Nasional (BN) kerana negeri ini penting sebagai nadi negara.

"Peluang untuk BN berkuasa semula di Selangor tetap ada tetapi dengan syarat parti-parti komponen yang diterajui UMNO sudah insaf dan menyedari kekurangan diri dan sanggup berubah," kata beliau yang juga Presiden UMNO semasa berucap merasmikan mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Kuala Selangor di sini hari ini.

Selain daripada itu, beliau berkata, UMNO tidak boleh mempunyai perasaan benci kepada orang lain dalam keluarga BN dan perlu berjuang bersama-sama dalam satu keluarga besar berganding bahu berjuang secara seia sekata dan sehaluan.

“Ini harapan saya ... pesanan saya kalau hendak menang buat cara nak menang, jangan kita kata nak menang tapi perbuatan kita menempah kekalahan,” katanya yang juga Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri.

Najib berkata, perancangan itu yang dipanggil sebagai “Formula Pekan” telah membawa beliau ke persada yang lebih tinggi di dalam politik negara sehingga menjadi Perdana Menteri dan presiden parti.

- BERNAMA

Najib Mahu Selangor Kembali BN

Perdana Menteri Najib Abdul Razak berkata beliau mahu Selangor dikembalikan dibawah pemerintahan Umno-BN.

Menggambarkan negeri Darul Ehsan itu sebagai nadi Malaysia, Najib berkata BN mempunyai peluang yang besar untuk memenangi negeri itu dengan langkah dan strategi yang betul.

Najib berkata Umno dan komponen BN harus turun mensasarkan akar umbi dan memastikan apa yang dijanjikan Umno dan BN disampaikan kepada pengundi, supaya mereka mengundi gagasan pemerintah itu dalam pilihanraya akan datang.

Najib berkata demikian ketika merasmikan mesyuarat perwakilan Umno Kuala Selangor hari ini.

Najib mengingatkan kaji-selidik sokongan kepada gagasan itu juga harus disukat secara telus supaya Umno-BN dapat merumuskan strategi berkesan di kawasan-kawasan 'putih', 'kelabu' dan 'hitam'.

Anwar: Rakyat Sarawak tidak mahu lagi jadi “penonton” kepada kerakusan Taib Mahmud


Rakyat Bumi Kenyalang yang dahagakan perubahan kini bagai bertemu fajar baru setelah hidup dibelenggui kemiskinan akibat rasuah politik dan penyelewengan kuasa di bawah kepimpinan Taib Mahmud untuk hampir tiga dekad.

Harapan baru itu dibawa oleh kesedaran yang semakin menebal bahawa rakyat tidak lagi mahu menjadi “penonton” kepada kerakusan Taib Mahmud dan kroni membolot kekayaan Sarawak termasuk tanah adat dan sumber asil.

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim menggesa rakyat Sarawak mengukuhkan iltizam untuk melakukan perubahan apabila beliau sekali lagi melakukan lawatan ke negeri Kuching untuk bertemu dengan rakyat negeri ini.

Taib Mahmud dijangka membubarkan Dewan Undangan Negeri dan mengadakan pilihanraya tidak lama lagi.

"Sarawak sebuah negeri yang kaya, rakyatnya juga harus kaya". kata Anwar kepada kira 3, 000 hadirin di Kelab Sukan dan Rekreasi di Kampung Sudoh, Singai iaitu sebuah perkampungan di Bau, Sarawak.

Anwar berkata rakyat Sarawak matang dan boleh menilai apa yang berlaku di Sarawak di bawah pemerintahan Taib Mahmud.

Sarawak antara negeri terkaya di Malaysia tetapi sebilangan besar akyatnya dibelit kemiskinan tegar. dan tetap terpinggir walaupun Taib telah memerintah Sarawak begitu lama.

Ketika pemimpin BN negeri itu dan keluarga bersama kroni hidup senang-lenang, rakyat di negeri itu ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

Negeri Sarawak yang kaya dengan sumber aslinya seperti minyak dan balak dijadikan lubuk emas untuk pemimpin di negeri itu meraih keuntungan peribadi manakala puluhan ribuan rakyat masih hidup tanpa bekalan air bersih atau letrik.

“Prinsip Taib, yang kaya akan terus menjadi kaya dan yang miskin akan terus menjadi miskin,” kata Anwar. “ Adakah ini yang dikata, Rakyat didahulukan, Pencapaian di Utamakan?,kata Anwar disambut tepukan gemuruh hadirin.

Anwar berkata Keadilan bersama rakan-rakannya dalam Pakatan Rakyat berjanji untuk memberi tumpuan khusus kepada menangani masalah rasuah yang telah lama menjadi budaya BN, baik di Sarawak, Sabah mahupun Semenanjung.

Penyelewengan kuasa yang membawa kepada projek mega dan kontrak awam diberikan kepada keluarga dan kroni pemerintah akan dihentikan. Kekayaan Sarawak akan dipulangkan kepada rakyat negeri itu.

Anwar berkata angin perubahan yang dibawa oleh Keadilan dan Pakatan jauh lebih besar maknanya bagi mereka yang tinggal di pedalaman Sarawak.

Kehidupan masyarakat Bidayuh yang tinggal di kawasan pedalam di Bau misalnya, akan mendapat perhatian parti itu. Mereka yang tinggal di bandar namun mempunyai berpendapatan rendah, juga akan dibela, kata Anwar.

“Malang bagi Barisan Nasional, masa untuk mereka mengaut keuntungan di Sarawak sudah menghampiri titik noktahnya,” kata Anwar. “Angin perubahan bertiup kencang di bumi bertuah Sarawak…..Melayu, Bidayuh, Dayak atau Melanau, Cina mahu pun India, rakyat di Sarawak sudah serik dengan pentadbiran Taib dan mahukan perubahan,” tambah beliau..

Anwar berkata rakyat Sarawak tidak sanggup lagi menjadi “tukang tonton kepada kayu-kayu balak yang diangkut keluar dari bumi mereka. Rakyat tidak lagi mahu sekadar berbangga sahaja tinggal di bumi yang kaya dengan petroleum dan berbangga sahaja, tidak lebih dari itu.”

Anwar menggesa rakyat Sarawak untuk bangkit pada pilihan raya negeri (PRN-10) dengan iltizam untuk menegakkan kuasa rakyat bagi membawa perubahan yang di inginkan.

Beliau berkata barisan pemimpin dan seluruh jentera Parti Keadilan Rakyat juga siap sedia berjuang untuk membawa perubahan untuk rakyat Sarawak.

Dalam ucapannya Anwar merujuk kepada pemerintahan kerajaan negeri Pakatan Rakyat pimpinan Keadilan di Selangor.

Dalam tempoh setahun, kerajaan negeri itu telah berjaya melancarka pelbagau program termasuk bekalan air percuma, tabung untuk kelahiran baru serta bantuan ekonomi untuk rakyat miskin dari semua kaum.

Selain berucap kepada ribuan rakyat di Bau, Anwar turut merasmikan Pejabat Parti Keadilan Rakyat Cabang Mas Gading, Bau di samping hadir pada makan malam bersama penduduk Kampung Sudoh, Bau.

Beliau turut berjumpa dengan masyarakat Tionghua dan penduduk lain di Ibu Pejabat Keadilan Sarawak di Kuching.

Anwar turut melancarkan akhbar Suara Keadilan edisi Sarawak sebelum berlepas pulang ke Kuala Lumpur.

1Malaysia 'juadah belum dimasak'...!!!! Jawapnya 1 Malaya mereka nak REBUS...!!!!

Timbalan menteri pendidikan tinggi mengumpamakan gagasan Satu Malaysia yang diperkenalkan Datuk Seri Najib Razak seperti “juadah yang belum siap”, berbeza dengan gagasan sebelumnya.

“Yang membezakan Satu Malaysia daripada (gagasan) yang lain seperti wawasan 2020 misalnya dan Misi Nasional, ialah hakikat bahawa Satu Malaysia itu tidak dihidangkan sebagai suatu juadah yang sudah siap dimasak,” kata Datuk Saifuddin Abdullah.

Saifuddin berucap ketika menyampaikan ucap utama berjudul 'Kepentingan Memahami Peranan dan Sumbangan Islam sebagai Teras Kenegaraan' dalam satu kongres pelajar di ibu negara semalam.

Tambahnya, gagasan itu berbeza kerana wawasan Tun Dr Mahathir Mohamad dan misi Tun Abdullah Ahmad Badawi masing-masing dihidangkan tanpa melibatkan idea daripada rakyat.

“Datuk Najib mengambil pendekatan berbeza, dengan hanya menggariskan satu, dua perkara sahaja. Malahan beliau hanya menggariskan dua perkara. Pertama, ada lapan nilai yang asas.

"Dan kedua, (dengan) mengatakan bahawa, Satu Malaysia tidak bertentangan dengan apa yang telah sedia ada,” katanya.

Menurut Saifuddin lagi, perkara ini jarang disentuh sebaliknya banyak perbincangan sebelum ini menjurus ke arah membezakan gagasan tersebut dengan konsep Malaysian Malaysia yang diperkenalkan oleh DAP.

Dalam kongres bagi menegaskan teras-teras kenegaraan itu, Saifuddin turut memuji penganjurnya Pertubuhan Kebangsaan Islam Malaysia (PKPIM), antaranya kerana lantang berjuang supaya perundangan "drakonian” Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dipinda.

Dalam sidang media selepas itu, beliau berkata, selepas pindaan akta itu, mahasiswa kini boleh terlibat lebih banyak dalam politik, tetapi bukan atas nama parti politik.

Ditanya sama ada kementeriannya telah mengenal pasti mahasiswa yang terlibat dalam demonstrasi besar anti-ISA seminggu lalu, Saifuddin hanya menjawab “tidak ada”.

“Apa masalahnya dia hendak demonstrasi?” soalnya kembali.

Kongres sehari itu bertujuan menegaskan empat teras kenegaraan, iaitu, agama Islam, perpaduan rakyat, integriti dan jati diri Malaysia serta kecemerlangan ekonomi.

Empat sarjana diundang membentangkan kertas kerja bagi mengupas kepentingan teras-teras itu, antaranya Prof Dr Wan Mohd Noor Wan Daud dan Dr Sarjit Singh Gill.

Dr Sarjit dalam pembentangan "Perpaduan Melayu lawan Perpaduan Nasional?" selepas itu menegaskan bahawa perpaduan Melayu tidak bertentangan dengan perpaduan nasional, sebaliknya bertindak sebagai terasnya.

Pensyarah kanan Universiti Putra Malaysia itu berkata, masalah perpaduan hanya berlaku antara parti politik Melayu – PKR, PAS, Umno – tetapi tidak berlaku dalam hubungan masyarakat.

“Mereka terpisah kerana ingin mempertahankan kedudukan kepartian masing-masing. Hubungan intra-etnik yang tidak kukuh ini sebenarnya melemahkan umat Melayu sendiri dari kaca mata masyarakat bukan Melayu.

“Namun hanya ada kesepaduan umat Melayu yang terbatas, misalnya PAS dan PKR. Mereka tidur sebantal, namun mempunyai mimpi yang berlainan.

"Malah PAS dan PKR mengutamakan hubungan dengan DAP berbanding Umno dalam membincangkan hal-ehwal dan kepentingan masyarakat Melayu,” katanya.

'Turncoat' phobia in DAP

There seems to be a phobia in DAP about Barisan Nasional politicians crossing over into Pakatan Rakyat.

The first to voice concern was DAP Bukit Gelugor MP Karpal Singh who bluntly stated that he does not respect people who do so s as it goes against the wishes of the voters who voted them in.

DAP Sungai assemblyperson A Sivanesan also expressed uneasiness about such crossovers.

Citing the case of BN Bota assemblyperson Nasarudin Hashim, he said crossovers could backfire.

Nasarudin's return to Umno and the subsequent three Pakatan reps quitting the coalition to declare themselves as independents led to the downfall of the 10-month Pakatan state government in Perak.

“Pakatan should go for quality rather than quantity. It should screen such crossovers to vet if they are genuine cases who can contribute to the political development of Pakatan,” Sivanesan reasoned.

“There is no point in having has-beens, washouts and politicians who are in the twilight of their lives and cannot give positive contributions to Pakatan,” he argued.

“Now there is speculation that both Mohd Osman Jailu (Changat Jering assemblyperson) and Jamaluddin Mohd Radzi (Behrang) may return to Pakatan.

“Does Pakatan need such turncoats who betrayed the voters trust by jumping ship?” he asked.

No proper vetting

He said Pakatan had not vetted the candidates properly before endorsing them for the March 8 general election and the alliance is now paying the price.

Sivanesan feared that such crossovers may be 'BN plants' to destabilise and pollute the politics of Pakatan.

The DAP leader does not want Pakatan to be the dumping ground for politicians who failed to secure positions in their respective BN parties.

However, he expressed respect for former BN ministers Zaid Ibrahim and Chua Jui Meng for their courage to join PKR.

Sivanesan thinks that these two political giants will play a vital role in getting more Malaysians to vote for Pakatan in the next general election.

Recently, a former MIC vice-president S S Subramaniam had also joined Pakatan.

Shafei Afdal : Si Jalak Ekor Bergelumang Tahi

SUDAH kerap sangat pemimpin UBN membuat kesimpulan mengenai hubungan dan pakatan dalam Pakatan Rakyat sebagai rapuh. Macam-macam juga gelahar dan anologi diberikan kepada pakatan pembangkang ini. Kahwin kontrak, kahwin mutaah, tidur sekali mimpi lain-lain dan sebagainya lagi. Gelaran dan perumpamaan itu cuba menunjukkan Pakatan Rakyat tidak kuat dan longgar.
Terbaru Naib Presiden Umno berasal dari Sabah, Shafei Afal (foto) pula mengatakan pembangkang yang memerintah empat buah negeri kini adalah gabungan politik yang telah rapuh dan tidak akan memampu melaksanakan tanggungjawab membangun rakyat.

Beliau juga kata PR tidak mempunyai fahaman dan mempunyai ideologi berbeza-beza. Dalam hal ini beliau memberi contoh mengenai larangan terhadap minuman keras seperti mana berlaku di Selangor. Katanya juga pakatan gagal berjuang di bawah satu payung seperti UBN.

Mungkin benar kata-kata Shafei Afdal itu. Ukuran itu dibuat dengan apa yang berlaku. Memang ada kecamukan dalam Pakatan Rakyat. Apa yang berlaku menunjukkan pakatan rakyat seakan tidak sefahaman.

Beberapa kejadian berlaku atau meletus di Kedah dan Selangor menjelaskan keadaan yang cuba dimanipulasikan Shafei itu. Keruntuhan kerajaan pakatan di Perak adalah kemuncak atau lambang besar kerana ketidakfahaman antara Pakatan Rakyat. Kejatuhan kerajaan Perak disebabkan kegelojohan kalangan anggota Pakatan itu yang bernafsu besar membela puak masing-masing.

Saya tidak mahu mengulas banyak mengenai pandangan Shafei Afdal ini. Sekiranya Shafei merasa pandangan dan dapatan beliau itu benar kenapa beliau tidak cadangkan saja kepada Najib Razak agar bubar parlimen dan adakan pilihan raya. Rasanya tidak perlu pemimpin UBN banyak cakap dan membuat penialain politik tanpa mendapat keuntungan daripada suasana itu. iya... kalau PR tidak kuat ketika inilah masa terbaik untuk Najib membubarkan parlimen bagi mendapat mandat mutlak.

Umum tahun kuasa yang digunakan untuk Najib dan Shafei memerintah kini ialah sisa-sisa kuasa peninggalan Abdullah Badawi. Najib dan rakan sekutunya tidak boleh mendabik dada kuasa yang ada kini sebagai kuasa mutlak mereka. kerana itu mereka perlu mendapatkan mandat baru rakyat.

Jikalau keadaan PR sudah longgar, sudah rapuh sudah lemah dan bergaduh bagaikan dikata, nah ketika inilah untuk UBN ambil kesempatan mengadakan pilihan raya semula. Shafei boleh mencadangkan kepada Najib berbuat demikian. Sekiranya Shafei takut untuk berbuat demikian tidak ada guna beliau membebel mengenai Pakatan Rakyat dan keengganan membubarkan parlimen menunjukkan bebelan itu tidak betul.

Shafei juga sebelum ini mengkritik mengenai isu arak di Selangor. Cara beliau mengulas itu seolah-olah beliau mempunyai iltizam tinggi untuk menghapuskan air kencing syaitan itu. Baguslah kalau begitu. Sebagai seorang Islam beliau kena menentang dan membencikan arak.
Tetapi kesungguhan dan keikhlasan Shafei itu boleh dipertikaikan. Cara beliau mengkritik kerajaan Pakatan Selangor itu seperti kokok jalak yang berderai ekor bergelumang tahi. Sepatutnya Shafei malu untuk mengkritik kerajaan Slangor. Beliau harus melihat ke belakang dengan apa yang berlaku di negeri kelahriannya di Sabah. Jangan jadi busy body.

Apakah masalah arak, judi, dan segala macam maksiat di sana sudah selesai. Kalau dipunggung kita ‘bertepekkan’ (topokan) dengan najis jangan cuba nak menghidup punggung orang lain. Kita mahu melihat dengan kausa sebagai Naib Presiden apakah Shafei akan lakukan ke atas Sabah. Tidak ada guna setengah dinar Kelantan pun Shafei menjadi Naib Presiden kalau maksiat dan arak di Sabah tidak dapat dihapuskan.

Sebelum mengkritik negeri Pakatan sekurang-kurang beliau kena tunjukkan dulu keazaman beliau untuk menghapuskan arak dan maksiat di Sabah. Selepas berjaya di sana atau selepas berkokok di Sabah barulah boleh menengur kerajaan Pakatan Rakyat. Lagak Shafei itu samalah si pejual ubat panau di kaki lima. Suara hebat meminta orang membeli ubat panau tetapi di tubuh sendiri penuh dengan panau.

Umno Dengan Provokasinya...!!!! Batu Caves ada Tuhan Pakai Bell-Bottom...!!!!

Umno.... umnGok...umnGok.... jenis yang suka mengambil kesempatan dan memutarbelitkan cerita, lebih kurang lebih seperti teman sebantalnya MIC dan MCA. Sendiri punya pekong simpan baik punya, bila meletup salahkan orang lain. Di bantu pula oleh sang melayau untuk pusing-pusing cerita.


(Gambar ni aku pinjam dari Bila Sauh Di Bongkar)

Seperti yang berpiket dan mengangkat banner tu, ada di antara mereka yang kaki tonggang arak, ishh... kalau bercakap soal ahli umno minum arak ni, memang aku tak nafikan... memang ramai, itu tak termasuk lagi yang "gelintir kacang poi" yang berdangdut di "Rosmerah", yang buat rombongan pergi Haadyai melanggan pelacur pun ramai...

(gambar ni sumber dari blog Sendiri Mau Ingat - aku pinjam sat)

Pesanan buat geng umno, tak payahlah korang nak provoke Kerajaan Negeri Selangor dengan isu ARAK ni..., biarlah Exco dengan Exco bergaduh pasal Arak, yang pentingnya ada arah tuju yang positif untuk membenteras penjualan arak kepada orang awam.

Ni aku nak tanya kat geng umnGok semua, pada zaman umno memerintah Selangor ada ke sebarang usaha untuk menghapuskan penjualan arak? takdakan... jadi sekarang ni kenapa korang semua lebih sudu dari kuah?

Pada zaman umnGok memerintah kisahnya seperti link blog "Sendiri Mau Ingat", umnGok sendiri yang mempersendakan Islam dan menghukum Mufti yang cuba menegakkan hukum Islam. Melayu umnGok memang mudah LUPA....

Piirahhh... sekarang ni baru berdegar hendak mempertahankan Islam konon..., pergi cermin muka tu dulu... betul ke umnGok semua nak mempertahankan Islam? Dalam waktu yang sama korang juga yang memalukan Islam.

Serupa jugalah dengan Ali Ketam ni, setakat jadi batu api baik tak payah... yang dah sah perasuah macam dia pun masih boleh jadi Ketua Menteri... apa barang beb.. lagi nak bersoal cerita tentang Islam... lupakan saja.

Isa: Macam-macam spesis dalam umnGok... yang mungkin tiada dalam tamadun peradaban Manusia, tetapi boleh di dapati dengan mudahnya dalam UMNgOK.


BESORNYE TUHAN BELL-BOTTOM KAT BATU CAVES....!!!! TAK MARAH KAH PATUNG EMAS KAT BAWAH TU....!!!!!

Kantoiiii....Reset Beli Arak ni Sapa yang Empunya?

Klik 2 x untuk besarkan gambar reset.
Dan Luuuu.....Pikir la sendiri bro..

Perlu diingatkan bahawa puak mana
yang hendak sangat agar arak ni jangan diharamkan,
dengan alasan orang bukan islam nak minum..tapi reset
ini la yang membuktikan alasan sebenar mereka.


Ingat lagiii....Umno dan BN yang telah memecat muftinya kerana menguatkuasakan undang undang larangan pertandingan ratu cantik dan arak kepada orang Islam. Bila tersebar berita 3 wanita Melayu digari keluar kerana menyertai pertandingan ratu cantik, Umno pada ketika itu dari pemuda, MB , Menteri hinggalah Perdana Menteri Malaysia mengutuk tindakan penguatkuasa Jais, dan yang amat malang yang dihentam teruk oleh pemimpin Umno pada ketika itu ialah Mufti Selangor yang kita sayangi dan sanjungi kerana Ilmunya Almarhum TG Ishak Baharum.

Tidak cukup TG Ishak Baharum di hentam di media dan di dada dada akhbar, TG Ishak Baharum di pecat Kerajaan Umno pada tahun 1997.Kini..mereka berdemontrasi membantah PR Selangor membenarkan jualan arak..Gulung la kain rentang tu..dan pegi balik,jangan jadi manusia Hipokrit (lembut sikit) atau Munafik (keras sikit,tapi makna serupa..)
Ingat !! yang memecat Allahyarham mufti Haji Ishak Baharom,bukan DAP, bukan MCA , Bukan MIC tetapi MB Islam dari UMNO.

Bai : Sendiri Mau Ingat maa...