Ahad, 2 Ogos 2009

Apa Nak UMNO Galas Ke Permatang Pasir

by : kickdefella

Data Penting UMNO

Sewaktu isteri saya menghantar ubat kepada saya di lokap Dang Wangi lebih setahun lalu, isteri saya sempat berkata, “Mat Sabu telefon, dia kata bersabar,” kerana kami dipisahkan oleh dua pintu jeriji, isteri saya terpaksa berkata-kata dengan suara yang kuat, akibatnya satu lokap riuh rendah bila disebut nama Mat Sabu. Mungkin itu strategi isteri saya bagi memastikan saya mendapat penghormatan dari rakan-rakan selokap pada ketika itu.

Apabila Timbalan Presiden UMNO dan Ketua Penerangan UMNO dilaporkan berkata mereka mempunyai strategi untuk menang di dalam pilihanraya kecil yang bakal diadakan di Permatang Pasir, terpanggil saya untuk menyemak data-data pilihanraya Permatang Pasir.

Mana-mana Jeneral sekalipun tidak akan mendedahkan strateginya apalagi memaklumkan mereka mempunyai strategi melainkan hanya satu, mereka sebenar-benarnya tidak tahu apalagi yang mampu mereka lakukan dan hanya mampu bermain saraf sahaja.

Kebuntuan UMNO di Permatang Pasir tidak boleh dilindungi kerana data-data pilihanraya yang lalu amat jelas sekali.

DUN N11 Permatang Pasir berada di dalam Parlimen P044 Permatang Pauh merupakan kawasan tradisi Ketua Umum Pakatan Rakyat dan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim.

Sebelum pilihanraya umum 1999, prestasi PAS di Permatang Pasir amat hambar sekali dan ia boleh dilihat dari data dibawah,

 • PRU 1986 – PAS perolehi 3,030 undi dan tewas dengan majoriti 3,056 undi.
 • PRU 1990 – PAS perolehi 3,066 undi dan tewas dengan majoriti 4,272 undi.
 • PRU 1995 menyaksikan pertembungan 3 penjuru bila calon DAP ditumpaskan oleh calon BN dengan majoriti 6,198 undi dan calon PAS corot dengan sekadar meraih 1,577 undi.

Tetapi itu sejarah lama, kerana sejarah ditulis semula di Permatang Pasir bila anak emas Permatang Pauh, Anwar Ibrahim dilucutkan jawatan Timbalan Perdana Menteri, disingkirkan dari UMNO dan dihumban ke dalam Penjara.

Semenjak itu, Permatang Pasir adalah mimpi ngeri UMNO Pulau Pinang.

Analisa Pilihanraya Permatang Pasir

UMNO mempunyai 25 cawangan di dalam DUN Permatang Pasir dengan keahlian berjumlah 5,544 orang.

Didalam pilihanraya umum 1999, calon Barisan Nasional, iaitu penyandang ADUN Permatang Pasir dari UMNO ketika itu tewas dengan hanya berjaya memungut 38.8% undi. Allahyarham Mohd. Hamdan dari PAS menang dengan majoriti 3,194 undi.

Sewaktu UMNO BN menumpaskan PAS dihampir kesemua kerusi di Pantai Barat di dalam pilihanraya umum 2004, Allahyarham Hamdan terus berjaya mempertahankan kerusi Permatang Pasir dengan majoriti 679 undi.

Malang bagi UMNO, prestasi mereka dalam tahun 2004 adalah yang terbaik pasca Anwar disingkirkan UMNO dan prestasi terbaik mereka itu belum cukup menumpaskan calon PAS di negeri tumpah darah Perdana Menteri Abdullah Badawi yang ketika itu dikemuncak ‘feel good’ nya.

Jika dilihat dari sudut peratusan pula, pilihanraya umum 2008 BN hanya perolehi 32.2% undi sahaja dan ini adalah prestasi terburuk keseluruhan bagi UMNO di Permatang Pasir.

Graf Perbandingan Undi

ANALISA 1999 PPASIR

ANALISA 2004 PPASIR

ANALISA 2008 PPASIR

Bagaimanapun, jika UMNO merasakan bahawa nasib mereka kini bertambah baik selepas meraikan kekalahan kecil di Manek Urai, UMNO juga perlu mengambil kira bahawa, kemungkinan apa yang berlaku dalam pilihanraya umum 2008 belum lagi yang terburuk.

Ini kerana ada beberapa faktor yang perlu UMNO dan BN fikirkan,

 • Dalam pilihanraya umum 2008, Anak Pulau Pinang adalah Perdana Menteri Malaysia tetapi hari ini, anak Pulau Pinang itu telah dipaksa mengosongkan jawatan itu lebih awal dari jadual yang lebih selesa bagi beliau.
 • Dalam pilihanraya 2008, Anwar Ibrahim belum dapat bertanding dan hari ini Anwar Ibrahim sudah berada ‘disitu’.
 • Dalam pilihanraya 2008, belum ada sebarang ikatan diantara PAS dan DAP tetapi selepas 8 Mac 2008, ternyata masyarakat cina amat-amat selesa dengan PAS.
 • Pentadbiran Pakatan Rakyat yang diterajui oleh DAP tidak menimbulkan sebarang masalah kepada penduduk tempatan.
 • Formula yang dibawa oleh Pakatan Rakyat telah berjaya menyakinkan banyak pihak bahawa ianya satu formula yang boleh menggantikan BN.
 • Mengekalkan seorang ADUN Melayu sebagai Penyokong Kerajaan dalam keadaan sekarang lebih penting dari menambah ADUN Melayu didalam Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang.

BN tentu berusaha untuk membangkitkan isu ‘skandal’ ahli exco DAP di Selangor tetapi terlalu sukar bagi mereka yang berada diluar kepompong UMNO untuk mempercayainya berbanding dengan mempercayai bahawa ia suatu pengkhianatan oleh UMNO.

BN mungkin gembira untuk memainkan isu ketidak sefahaman pimpinan antara parti dalam Pakatan Rakyat, tetapi BN juga terbuka dengan begitu banyak masalah dalaman yang bersedia untuk dilaporkan oleh bekas-bekas pimpinan parti komponen BN yang kini bersama Pakatan Rakyat.

Isu lapuk seperti PAS sebagai boneka DAP mungkin hanya memualkan bagi penduduk Permatang Pasir apalagi bila isu sebegitu terbukti gagal memenangkan BN di Parlimen Bukit Gantang bahkan turut gagal di Manek Urai dimana hampir 99% pengundi dari keturunan Melayu.

Daerah Mengundi

Komposisi Umur

Komposisi Kaum

Melihat kepada kemelut yang bakal mendepani UMNO, tidak hairanlah siang-siang lagi UMNO sudah mengaku mempunyai strategi. Kalau berbekalkan strategi di Manek Urai tentu sekali UMNO akan kecundang lebih dahsyat lagi kali ini.

Di Manek Urai dalam pilihanraya umum 2008, PAS hanya menang dengan undi majoriti 1,352 atau 13.31%, namun UMNO gagal merampas Manek Urai didalam pilihanraya kecil yang baru lalu.

Di Permatang Pasir dalam 2008, UMNO kecundang dengan majoriti 32.3% atau lebih 5,000 undi, laratkan strategi di Manek Urai hendak digalas ke Permatang Pasir?

Tambahan pula, dikemuncak kejayaan BN dalam tahun 2004, UMNO berjaya merampas Manek Urai tetapi Permatang Pasir kekal bersama PAS.

Mungkin ada baiknya, BN tidak membazir duit kerajaan di Permatang Pasir dan ada baiknya, PAS mencalonkan Mat Sabu di Permatang Pasir. Ramai yang sudah mula rindukan Abang Mat.

Rakyat diutamakan, Keganasan Didahulukan…

by: pinkturtle2

Demonstrators gather in protest against the Internal Security Act (ISA) in the downtown of Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial. Picture taken August 1, 2009.

Demonstrators gather to protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial. The placard in the centre reads: "Abolish ISA".

Rakyat Didahulukan ,Gas Pemedih Mata Diutamakan

Berkumpul elok-elok… dengan aman… dengan satu tujuan… Gas pemedih mata dilemparkan, itulah tandanya rakyat diutamakan…sebagai bukti rakyat didahulukan

Demonstrators cover themselves from tear gas during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. The ISA is a law that allows for detention without trial.

Rakyat habis lari lintang pukan akibat rakyat diutamakan dengan keganasan

Tak cukup rakyat diutamakan dengan Gas pemedih mata , sekali lagi rakyat didahulukan dengan Semburan Air kimia… sekali lagi rakyat lintang pukan dengan keganasan yang didahulukan ke atas rakyat

Malaysian riot police fire a water cannon at protesters during a demonstration against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. The ISA is a law that allows for detention without trial.

Gambar -gambar dari Reuters photo ini membuktikan segala-galanya tentang rakyat diutamakan dan didahulukan dalam era 1Malaysia

…Bukan begini caranya kita melayan rakyat jelata yang ingin menyatakan hasrat mereka di dalam sebuah negara yang bukan Komunis

Hishamudin Terus Cabar Rakyat!

Menteri Dalam Negeri, Datuk Hishamuddin Hussein hari ini terus mencabar rakyat dengan menyatakan kerajaan tidak tunduk kepada desakan perhimpunan haram di ibu negara semalam, yang padanya bukan bertujuan membela rakyat atau menghapuskan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), tetapi menuduh demontrasi itu diperalatkan untuk kepentingan peribadi kumpulan tertentu.

"Sungguh hairan mentaliti seorang Menteri Dalam Negeri yang tidak melihat demontrasi tersebut sebagai kebangkitan rakyat yang menentang penggunaan ISA oleh kerajaan BN yang sentiasa menyalahgunakan Akta itu untuk kepentingan pemerintahan mereka," jelas seorang aktivis politik hari ini.

Dengan tujuan memperkecilkan perhimpunan yang dihadiri oleh tidak kurang dari 100,000 orang Hishamuddin mendakwa bahawa pihak berkuasa menganggarkan perhimpunan haram itu disertai kira-kira 5,000 orang.

Kami telah mengulas banyak mengenai isu perhimpunan anti-ISA semalam dianataranya kami menyatakan:Setiap kali demonstrasi aman yang dilakukan oleh rakyat, pihak kerajaan terus akan mengecap ia sebagai "perhimpunan haram" sekalipun AKHIRNYA kebenaran membuktikan perjuangan rakyat itu benar dan tindakan polis serta kerajaan adalah salah.

Buktinya ialah sewaktu Datuk Hishamuddin Hussein menjadi menteri pelajaran, satu demontrasi apa yang dipanggil "Anti-PPSMI" yang diadakan pada 7 Mac lalu. Sekalipun perhimpunan itu menerima tentangan hebat dari pihak berkuasa sehingga rakyat "dihadiahkan" dengan pelbagai kezaliman polis dan keangkuhan menteri yang bertanggungjawab untuk terus tidak melayani tuntutan rakyat, namun akhirnya kerajaan mendapati perjuangan rakyat tersebut adalah benar dan langkah diambil untuk menghapuskan PPSMI.

Pengumuman Timbalan Menteri sendiri, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin yang mengumumkan pemansuhan perlaksanaan adalah berdasarkan kepada kajian saintifik terhadap perkara itu dan beliau berkata PPSMI tidak mencapai tujuannya kerana peningkatan penguasaan bahasa Inggeris dalam kalangan guru dan pelajar adalah sangat rendah.

Ia sekaligus menafikan kenyataan Hishamuddin yang satu ketika berkeras ingin meneruskan dasar PPSMI tersebut sekalipun telah menerima tentangan dari banyak pihak.

Kini di bawah menteri yang sama, Hishamuddin selaku Menteri Dalam Negeri sekali lagi mencari pasal dengan rakyat dan beliau dikatakan sudah memaklumkan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan supaya mengambil tindakan tegas terhadap mereka yang terlibat dalam demonstrasi anti ISA....


Kita ingin menjelaskan kepada Hishamuddin bahawa rakyat yang bilangannya 100,000 semalam bersedia untuk didakwa di mahkamah, bersedia untuk ke penjara dan bersedia untuk berhadapan apa saja kemungkinan yang kamu rasa perlu untuk mengekalkan kuasa BN.

Jangan hanya tangkap Sivarasa, Mujahid dan 540 peserta demonstran, sila buat tangkapan untuk keseluruhan 100,000 orang yang hadir semalam. Keluarkan pengumuman supaya mereka yang hadir semalam mendaftarkan diri di mana-mana balai polis berhampiran dan kami bersedia untuk menghadapinya dan bersedia untuk memenuhi penjara-penjara di negara ini.

Malah jika pihak kerajaan BN mahu tunjukkan keras kepalanya kepada rakyat, silakan untuk terus gunakan polis untuk membelasah, menahan dan menangkap rakyat semahu mereka, anda akan melihat sendiri keruntuhan kerajaan BN yang anda dokong sekarang ini!


"Orang-orang yang zalim itu akan mengetahui di mana tempat mereka akan dihumbankan"
- Asy-Syuara : 227

Musa, Sabtu Perlu Dihadapkan Ke Tribunal SUHAKAM

Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan dan ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Sabtu Osman sepatutnya ditahan dan dihadapkan ke Tribunal SUHAKAM kerana telah menjadi dalang kepada kezaliman polis yang meletus di perhimpunan aman Gerakan Mansuhkan ISA semalam.


Beratus-ratus peserta demonstrasi telah ditangkap dan polis telah menggunakan gas pemedih mata dan air berkimia untuk menyuraikan perhimpunan menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membolehkan penahanan tanpa bicara, semalam.

Tindakan polis berkenan telah menerima kecamana hebat dari seluruh dunia dan ia jelas merupakan satu perlanggaran hak asasi manusia sekalipun sebelum ini pihak polis telah dipanggil oleh SUHAKAM berkali-kali untuk menjelaskan kepada mereka seperti kes insiden keganasan polis pada tahun 2006 dahulu.Laporan Suhakam tersebut berkaitan insiden keganasan polis terhadap rakyat yang menyertai perhimpunan aman di KLCC pada 28 Mei 2006 bagi membantah kenaikan tol. dan beberapa cadangan telah dikemukakan oleh penel Inkuiri yang diketuai oleh Dato K.C. Vohrah (mantan Hakim Mahkamah Tinggi). Antara lain:

- tidak menjadikan satu kesalahan jenayah (decriminalising) bagi perhimpunan tanpa permit polis di bawah seksyen 27 Akta Polis 1967;

- pihak polis tidak menghadkan hak mana-mana orang di negara ini untuk terlibat dengan mana-mana aktiviti yang berbentuk protes;

- memansuhkan sama sekali seksyen 27(2), (2A) hingga (2D), (4)(4A)(5)(5A) hingga (5C), (7), (8) dan seksyen 27A Akta Polis 1967.


Adalah sangat wajar bagi SUHAKAM campurtangan semula untuk menyiasat samada kesemua rumusan dan cadangan mereka dihormati oleh polis dan kerajaan Barisan Nasional.

Jika tidak kita meminta SUHAKAM untuk berdemonstrasi menyerahkan memerandum mereka kepada Agong supaya diadukan bahawa perlantikan mereka telah dihormati polis dan kerajaan Malaysia!

Menurut Kickdefella...Satu Kumpulan Polis Belasah Dr. Hatta...


YB Dr. Hatta Ramli of Parliament Kuala Krai is being saved by YB Dr. Dzulkefly Ahmad from Parliament Kuala Selangor and others demonstrators after the MP being beaten by Undercover and uniform Police Personnel during yesterday Anti ISA Rally. Photo by Jack Oii Courtesy of Malaysian Insider

“If A Group of Mostly Malay Policemen can do this to a Malay MP in public, just imagine what they have done to Kugan and the rest behind closed door in their custody!”

Guan Eng says cops should remand criminals and not juveniles.....????


KUALA LUMPUR, Aug 2 — The DAP today blamed IGP Tan Sri Musa Hassan for “excessive, unwarranted and inhumane” police action in crushing yesterday’s anti-Internal Security Act (ISA) rally, and lashed out at the authorities for trying to “remand 13-year-old boys instead of criminals”.

Party secretary-general Lim Guan Eng urged the Barisan Nasional (BN) government to disassociate itself from Musa and the harsh police action.

Police used teargas and water cannon to disperse more than 20,000 protesters yesterday and arrested almost 600 people in the biggest demonstration in the country’s capital in almost two years.

The prime minister defended the action today and said that the police had a duty to preserve public order.

The protest could put further pressure on Datuk Seri Najib Razak whose popularity is under threat after the mysterious death of DAP political aide Teoh Beng Hock.

Images of riot police turning downtown Kuala Lumpur into a battlezone by chasing and beating unarmed demonstrators is not likely to do much good to a prime minister hoping to project an image of being a reformist.

Pakatan Rakyat (PR) leaders will be hoping to reclaim the reform agenda from Najib, who had managed to claw back some momentum for BN since he took office in April.

The DAP party boss gave his full backing today to yesterday’s protests, saluting the courage of more than 50,000 people who gathered peacefully in Kuala Lumpur to demand the abolition of the ISA which allows detention without trial and is abused as a political weapon against opponents of BN.”

The arrests of 589 people, he said, constitute a record for the largest number of arrests for one single event.

“DAP congratulates Gerakan Mansuh ISA(GMI) and its co-ordinator Syed Ibrahim Syed Nor, for successfully focusing world attention on ordinary Malaysians’ yearning for freedom, basic human rights and justice by demanding an immediate repeal of the ISA.

“The BN must take heed of the repugnance of the people towards ISA and that arresting more people would not deter or diminish the people’s cries to end such an unjust law.”

Lim also condemned the police and said: “Something is very wrong with our IGP when the police arrest and even remand 13 year old boys instead of criminals.”

“If BN is sincere about holding discussions on the ISA, then it must first agree to discuss with GMI and the opposition parties about abolishing the ISA.”

Sivarasa to be charged tomorrow

PKR vice-president and Subang MP R Sivarasa is expected to be charged tomorrow pertaining to his participation in an anti-Internal Security Act (ISA) rally in Kuala Lumpur yesterday.

Currently, a two-day remand order has been obtained against the lawyer.

NONESivarasa's lawyer M Puravalen said his client is expected to be charged for allegedly inciting people in his speech made near the Sime Darby building along Jalan Raja Laut during the rally.

"But he was nowhere near the building," said the lawyer when met at the Bukit Jalil police station.

Puravelan also said he will file for a judicial review of the remand order because there is no reason for his client to be detained.

According to Bernama, 530 people of the 589 arrested yesterday have been released, while 69 are still being held.

Kuala Lumpur chief police officer Muhd Sabtu Osman said that those arrested yesterday were investigated under Section 43 of the Criminal Procedure Code and Section 27(5) of the Police Act for participating in allegedly illegal demonstration.

A candlelight vigil will be held tonight at 8pm to protest their continued detention.

Those still detained are being held at the Bukit Jalil police station to
await being remanded or released.

Gov't will provide suitable venues

Earlier today, Prime Minister Najib Abdul Razak said he will leave it to the police whether to take action against opposition leaders who were involved in yesterday's protests.

najib 100 day bash 110709 najib 02The prime minister said police had a duty to preserve peace and order, and did not want incidents like yesterday continue unabated.

"It is up to the authorities (whether to take action against the leaders involved). Street demonstrations should not continue and the authorities can take action," he was quoted as saying by Bernama.

Najib also said the government is prepared to provide suitable venues like stadiums for the people to hold peaceful gatherings instead of parading in the streets and inconveniencing others.

"We can provide them stadiums where they can shout themselves hoarse till dawn, but don't cause disturbance in the streets," he added.

Panas!! Gambar – Gambar Terbaru Dari Semenanjung Gaza

by: pinkturtle2

A demonstrator tries to kick a tear gas canister back to riot police during a demonstration against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

Malaysian riot police fire tear gas at protesters during a demonstration against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

Demonstrators take cover from a water cannon fired by riot police during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. The ISA is a law that allows for detention without trial.

Demonstrators run away from tear gas during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. The ISA is a law that allows for detention without trial.

Satu Malaysia..Rakyat didahulukan dengan gas pemedih mata…

Demonstrators and journalists run away from tear gas during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

Gambar – Gambar Terbaru Dari Semenanjung Gaza

Lihatlah keberanian anak- anak muda Palestin membaling balik Bom Asap ke arah tentera Y yang berbaju Hitam

Gambar-gambar ini aku copy dari Reuters… tapi yang paling menarik sekali gambar di bawah ini… Dah Surrenderpun asyik nak kena cota lagi kat tentera Y

A demonstrator pleads with riot police during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

Dan yang akhir sekali gambar sadis kat bawah ini… dah la digari, cium jalanraya pula… Apapun kezaliman yang kita lakukan akan dibalas cash di atas muka bumi ini lagi oleh Allah SWT… kerana Allah SWT telah mengharamkan kezaliman itu dilakukan ke atas hamba-hambanya melalui hadis Qudsi yang kita semua sedia maklum… Dan ingatlah!!! sesungguhnya doa orang yang dizalimi ini tidak ada hijab di sisi Allah

A demonstrator is arrested during a protest against the Internal Security Act (ISA) in downtown Kuala Lumpur August 1, 2009. Malaysian police fired tear gas and detained about 180 people on Saturday to break up an opposition-led rally of over 5,000 people protesting against ISA, a security law that allows detention without trial.

KEZALIMAN 1 MALAYSIA AKAN DI BALAS OLEH RAKYAT MARHAEN....DENGAN KEHENDAK ALLAH SWT.....


530 orang dibebaskan, 59 masih ditahan ...Demo mahsuhkan ISA...

KUALA LUMPUR: Seramai 530 daripada 589 orang yang ditahan semalam kerana dipercayai mempunyai kaitan dengan perhimpunan haram mansuhkan ISA di ibu negara dibebaskan hari ini.

Antara baki 59 orang yang masih ditahan ialah Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R.Sivarasa.

Mereka kini ditempatkan di Balai Polis Bukit Jalil untuk menunggu sama ada akan dikenakan perintah reman atau dibebaskan.

Suasana di balai polis itu sedikit kecoh apabila ibu kepada seorang yang ditahan merayu di perkarangan balai itu untuk bertemu dengan anak lelaki dan menantunya yang ditahan dalam insiden semalam.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Wira Muhammad Sabtu Osman dalam sistem pesanan ringkasnya (SMs) kepada media hari ini berkata mereka dibebaskan selepas keterangan mereka selesai diambil.

Katanya kesemua yang ditahan semalam disiasat mengikut Seksyen 43 Kanun Acara Jenayah dan Seksyen 27 (5) Akta Polis. Syahredzam Johan, antara peguam dari Majlis Peguam yang bertindak mewakili mereka yang ditahan, ketika ketika ditemui di balai itu berkata proses menanti pembebasan atau dikenakan tahanan reman mengambil masa kerana ia melibatkan proses dokumentasi yang rumit selain melibatkan jumlah yang ramai ditahan.

Mereka yang ditahan di beberapa lokasi sekitar ibu negara semalam termasuk 44 remaja di bawah umur 18 tahun.

Beberapa kawasan utama di ibu kota menjadi kelam kabut semalam apabila lebih 10,000 penyokong Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) meneruskan perhimpunan dan perarakan haram itu untuk menyerahkan memorandum kepada kepada Yang diPertuan Agong bagi pemansuhan akta itu.

Dalam perkembangan lain, Ketua Polis Daerah Brickfields ACP Wan Abdul Bari Wan Khalid menafikan laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris yang mendakwa penasihat Undangundang Majlis Gabungan Badan Bukan Kerajaan Pembela Negara (Magaran) Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berjaya menyerahkan memorandum kekalkan ISA di Istana Negara petang semalam.

Menurut Abdul Bari, Mohd Khairul Azam gagal menyerahkan memorandum terbabit kerana tiada pegawai istana yang layak menerima memorandum berkenaan. BERNAMA

YB. IR. ROSLI BIN OTHMAN (UMNO@BN) - SPRM tahan ADUN Terengganu kerana disyaki terima rasuah...????


KUALA TERENGGANU 2 Ogos - Seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu hari ini ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana disyaki menerima rasuah berjumlah RM20,000.

ADUN berkenaan dipercayai menerima wang suapan terbabit bagi membolehkan sebuah syarikat mendapat projek lanskap di Kuala Lumpur.

Difahamkan, semasa ditahan kira-kira pukul 9.30 pagi di Kijal, dekat Kemaman, Terengganu, SPRM telah menemui wang tunai RM5,000 pada ADUN berkenaan.

Ketika ditahan, ADUN berkenaan berada bersama rakannya dan difahamkan beliau telah dibawa ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya untuk siasatan lanjut.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Shukri Abdull, ketika dihubungi, mengesahkan mengenai penahanan ADUN terbabit tetapi enggan mengulas lanjut. - Bernama

Pemimpin Umno tidak serik-serik nak menyekutukan Allah..!!!! Mana pi mufti yang kata DEMO ISA HARAM TU...??? Bagi le fatwa sikit pak mufti...!!!

Kalau dah degil, tak takut hukum Allah, inilah gayanya. Sebab itu mereka tidak mahu melaksanakan hukum Allah sebab boleh bebas buat perbuatan menyekutukan tuhan.

Tahniah Najib sebab meneruskan amalan syirik turun temurun amalan pemimpin BN sebelum ini menyembah Tokong Negara.

Mungkin komunis pun tahu bahawa sembah Tokong Negaga itu haram. Sebab itu mereka letupkan tokong ini. Tapi pemimpin Bn tetap mahu bina balik tokong sembahan ini.

Pergi jahanam dengan Umno.

Najib_Tokong_Negara

fatwaiq1

Lockdown or lockout...it's which side of the mirror you are standing.


We had a date on 1st August 2009. Did you turn up?

The STAR's headlined "Lockdown in the city" whilst Berita Harian says "Perhimpunan haram menyusahkan rakyat". A blogger posted "Kebebasan memerlukan keikhlasan dan tanggungjawab" whilst another says "Unit amal PAS - my heroes". It boils down to what you believe in and that's the way a healthy democracy should be...

However, before we proceed any further on the issue, allow me to say one thing - What can you say on the standards of our police when :-
 1. The police has blocked off the roads leading to Istana Negara;
 2. The police has their uniformed personnel, SBs', ununiformed personnel, federal reserve units manning all the major intersections surrounding Sogo, Central market, Dataran Merdeka, Istana Negara, Masjid Negara;
 3. The police has installed surveillance cameras on top of KTMB building across Masjid Negara;
 4. The police has few units of helicopters hovering above the crowd;
 5. The police has access to all these roads with their super bikes, patrol cars, trucks etc
With all that under their disposal, the police cannot stop one motorcyclist from grabbing Minaq Jinggo's RM 18,000 camera. They are super-efficient in hauling up 600 "trouble makers", spray chemical-laced water from their water cannons, fired volleys of tear gas into the crowd but unable to stop one motor cyclist from breaking their ranks to snatch Minaq Jinggo's camera. Tell me, what is wrong with our super and over-efficient police on 1st August 2009?

Now, back to our posting. These are the observations whilst making my rounds on 1st August 2009 :-
 1. The crowd make full use of the available public transportation. Komuters, LRT, monorails are fully utilised by both the weekend crowd and the protesters;
 2. In KL old station, protesters streamed through the old KTMB building to access to Masjid Negara;
 3. In sentral market, some protesters were arrested and dump into police trucks;
 4. in Masjid Jame', protesters were ready to march towards Istana Negara;
 5. Across central market, Ibrahim Ali and 4 machais loiterred around, waiting for opportunity to do press conference. In short, Ibrahim Ali and his pro-ISA marchers has no support. A friendly ronin put their figure at 30;
 6. After meandering through Petaling street, managed to see a crowd of 50 or so anti-ISA protesters at Jalan Attap who are waiting for the bigger crowd to reach there;
 7. Due to the massive police clampdown, even a tortoise can overtake all those stranded cars and vehicles. Some motorists resort to parking their cars by the roadside and enjoy cold glasses of teh tariks and fried mees in the numerous stalls of Jalan Attap. One eldery Chinese man said "This is the last time I voted BN". When enquired why he make that statement, he lamented that he could not make his way home because his house is just a stone throw's away from Istana Negara;
 8. Another, a Malay family, expressed their displeasure of being given all the wrong traffic directions and they are out of towners who only remember 1 road to PJ - the federal highway. The head of the family said "There is a better way to handle the situation. The police should allow the march to proceed and to give the marchers one hour to hand their memorandum. This is the better solution than to lockdown the city";
 9. An aspiring actress of Indian origin said "The police did not give chance for the people to voice out their opinion. If only they are as efficient in handling crime then her mother will not be a victim of snatch theft near Ampang point.ait unti I am famous in Hollywood and the whole world will know what the police has done to us today";
 10. The roads? You have to be there to enjoy the police efficiency to convert all the major roads into a 1-day pedestrian mall! We walk gleefully in the middle of the road from Wisma Tun Sambanthan to Selangor Club! Just imagine, 3 of us (we can't go 4 in a group as that may be seen as an illegal gathering) walking the roads. A truly VVIP treatement of sorts...
 11. Selangor club? Some say that the crowd there packed 1 km long filling 12m wide road. Best guestimate? 30,000 minimum. When the police sandwiched them and start spraying cemical laced water, Selangor club is open to both members and non-members! Another history in the making. One elderly woman sprained her ankle and later left with her son;
 12. Another reliable source informed that the crowd in Sogo is 40,000 strong and I will not dismiss that as pure nonsense. It is just possible, truly a Malaysian crowd.
 13. The determination of the police to disperse the crowd is noteworthy. One helicopter reinforced the water cannons with approximately 10 boxes of chemicals, signed, sealed and delivered on Dataran Merdeka;
 14. The crowds? Yes, there were those from Utara who said they have accomplished what they came for and were on their way back to Sungei Buloh before returning home to Kedah that night;
 15. There were some from Johor who pointed to the cameras in the minarets of KTMB old building;
 16. Those from Kelantan came out of their respect towards Tok Guru Nik Aziz;
 17. All of them came, with one determination - to tell the government that ISA is wrong and outdated. It should be abolished...
My thoughts? 1st August has brought 1Malaysia out to send a message to the government that ISA is wrong. Yes, the government has indicated that they are reviewing the act but that is not enough. Reviewing the act is one thing but the government should take the steps to make good what is wrong - all the present ISA detainees should be charge in court and let the courts decide whether they have committed crime against the country. What is the government scared of? If there are some semblance of justice left, let it be seen to be practice in the courts for these ISA detainees.

Yes, freedom needs sincerity and responsibility. But sincerity and responsibility is not a game to play and voiced out. It must also be practise. Where is the government's sincerity and responsibility? Is it a lip service like a broken record, to be played once every 4 years during elections? Why not the government act one more word along with sincerity and responsibility - add the word humanity. Has the Government being humane enough to study the welfare of the ISA detainees? One Mat Shah has been in Kamunting for the past 8 years and on 1st August 2009, the police took in his wife and his son in and placed them in Cheras police station.

Overall, 1st August 2009 can be handled in a better and more peaceful manner. This is a memorandum to the King, the supreme leader of Malaysia. GMI has informed the government about their intention and they have also pointed out why they do not filed in their application. Publicly, GMI has make the announcement almost 6 weeks in advance. The least the government and the police could do is to allocate some time to close the roads in stages to allow for the march to take place. Give them 30 minutes to hand their memorandum and disperse. If the government has been closing the roads of Kuala Lumpur for Le Tours, why can't they do the same for GMI? Remember that they closed 4 hours for Le Tours, can't they close 30 minutes for 70,000 marchers who want to send their memorandum to the King?

The government will say that it is their rights to act on the protesters. The police will claim that it is their duty to ensure stablity and peace. But look at our crime rate - we are worse off now than what we were a year ago. We can't even protect the life of a witness in Shah Alam, we can't even ensure the safety of a suspect in police custody, we can't reduce snatch thefts etc. Are our police only good in crowd control and crowd dispersal? If yes, then by all means send our police to control the illegal immigrants who flooded our streets. Or are we, as they say "Jaguh kampung" who can only bully one of our own kind?

Finally, do not think that 70,000 is all that GMI is capable of. For every one that come out to join the anti-ISA, there will be 10 silent supporters of anti-ISA. Why? Because it is not easy for them to come out in the open when the issue is aimed against the government. This is different from those pro-ISA who are in line with the government where their leaders are seeking financial rewards from the government. Never mind that they do not have the crowd behind them, a contract of millions will do...

Think about what transpired on 1st August 2009. The people has send a message out - Abolish ISA. The organisers has been fair to ask the crowd to disperse as they have achieved their primary target - that people are fed up of ISA. The memorandum handing can be done later. The government heard that too, despite their public statements. The government and BN knows that it is time to bury the archaic law. If there should be one new act, it should take into consideration of sincerity, transperacy, humanity and responsibilty towards the nation as well as towards the person charged.

Najib said "Rakyat diutamakan, prestasi didahulukan". 1st August 2009 has prove that when the police has "utamakan" spraying the people with chemical-laced water and tear gases. Maybe, the next round, the police will turn the turrets towards Putrajaya. Afterall, Najib was seen sitting together with the crowd when celebrating his 100 day as PM - he too may want to taste the chemical laced water and walked through the clouds of tear gases...so please, give him a lifetime experience...can someone fulfill this wish?

UPDATED : Najib, in most probably , "damage control" mode mentioned that the government is willing to offer venues like stadiums for the protesters. 2 things did not seem right here :-
 1. The statement is made a day after the lockdown ie on 2nd August 2009 which in legal terms may be purely academic "what if situation";
 2. The aim of the protesters is to march to Istana Negara to hand over their memorandum to the king. If this scribe is to take the halfway solution, it will be the protesters gathering in Stadium Negara and allowed them (all the 70,000 of them) to use Jalan Belfield/Jalan Kg Atap to march to Istana Negara which is approximately 1 km away. The question to Najib - are you game for that? If you do, I trust GMI will be more than willing...

Till then...G'nite M'sia...wherever u are...

Tindakan terhadap peserta demo anti-ISA undang kecaman hebat dari semua pihak...!!!!

Kerajaan berdepan dengan kecaman hebat kerana menangkap beratus-ratus orang dan menggunakan gas pemedih mata dan merima air untuk menyuraikan perhimpunan menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) yang membolehkan penahanan tanpa bicara, semalam.

Lebih 60 daripada 589 orang yang ditahan dalam perhimpunan semalam - yang disertai lebih 15,000 orang di pusat bandar Kuala Lumpur - masih ditahan, demikian menurut laporan media dan para peguam.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang yang turut menyertai perhimpunan anti-ISA semalam berkata beliau melihat sendiri polis yang didakwanya bertindak sewenang-sewenangnya melepaskan tembakan gas pemedih mata ke atas orang ramai.Lim menuduh Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan bertindak 'membalas dendam' terhadapnya dan pemimpin Pakatan Rakyat yang lain kerana mereka mengadakan perbincangan meja bulat Parlimen minggu lalu, yang mendesak supaya KPN baru dilantik bagi mewujudkan sebuah negara Malaysia yang selamat.

'Kecam Najib'

Beliau juga mengecam Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak atas tindakan ganas kira-kira 5,000 anggota polis ke atas peserta perhimpunan anti-ISA semalam.

"Adakah ini satu petunjuk yang pentadbiran Najib akan menjadi lebih kejam daripada kerajaan semua perdana menteri sejak negara mencapai kemerdekaan pada 1957?" soalnya.

Najib sebelum ini menegaskan bahawa perhimpunan bantahan semalam tidak memberi sebarang makna kerana beliau telahpun berjanji untuk menyemak semula undang-undang tersebut selepas mengambil alih pentadbiran negara April lalu.

Manakala Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein yang bertanggungjawab terhadap Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM), pula dilaporkan berkata, ISA boleh dipinda secepat sesi parlimen yang akan datang.

Tetapi pihak pembangkang dan kumpulan hak asasi manusia mendesak supaya akta ISA yang diwarisi dari zaman penjajah itu - yang digunakan untuk menahan penentang kerajaan serta suspek pengganas - dimansuhkan terus.

Latifah Koya, seorang peguam yang mewakili mereka ditahan semalam, berkata polis masih menahan peguam yang juga naib presiden PKR, R Sivarasa, serta isteri dan anak seorang tahanan ISA. Dua lagi kanak-kanak masih ditahan.

"Kami mengutuk keras tindakan polis itu. Mereka yang hanya memakai baju-T dengan logo anti-ISA, ditangkap. Kami mendedsak supaya mereka dibebaskan segera," katanya kepada AFP.

'Rakyat mahu perubahan'

pemimpin badan hak asai manusia juga turut mengecam tindakan polis semalam.

Presiden Aliran, P Ramakrisnan mengutuk tindakan keras polis ketika menyuraikan perarakan aman anti-ISA semalam.

Tegasnya, ribuan rakyat Malaysia yang prihatin menyertai perhimpunan semalam atas tanggungjawab patriotik mereka yang menolak ISA kerana disalahgunakan oleh BN.

Penganalisa politik, Khoo Kay Peng berkata, keputusan pilihanraya umum 2008 yang menyaksikan ramai rakyat menolak kerajaan BN, menunjukkan mereka mahu kebebasan yang lebih luas.

"Rakyat mahukan perubahan. Jika BN mahu kekal berkuasa, maka ia mesti mendengar hasrat rakyat yang mahukan kebebasan dan supaya hak individu dihormati," tambahnya.

"Mereka turun ke jalanan kerana kerajaan tidak menyediakan ruang alternatif untuk mendengar kehendak rakyat," katanya.

Khoo berkata, BN yang sedang berusaha memulihkan sokongan rakyat selepas pilihanraya umum 2008, berdepan dengan kemungkinan kalah dalam pilihanraya umum akan datang jika ia masih gagal melaksanakan pembaharuan demokrasi di negara ini.

Berkaitan :-

Protest crackdown draws flak

The government faced criticism for arresting hundreds of people and using tear gas and water cannon to break up a protest against laws that allow for detention without trial.

More than 60 of the 589 people detained in yesterday's protest, which saw at least 15,000 people massing in chaotic scenes in downtown Kuala Lumpur, were still in custody today according to media reports and lawyers.

"I experienced first-hand the indiscriminate police use of tear gas and its corrosive effects," said DAP stalwart Lim Kit Siang who took part in the protest.

Lim accused Inspector-General of Police Musa Hassan of 'wreaking personal vengeance' against him and other Pakatan Rakyat leaders for the Parliamentary Roundtable last week calling for a new IGP to create a safe Malaysia.

Najib slammed

He also condemned Prime Minister Najib Abdul Razak over the heavy-handed police response, which saw 5,000 officers including riot squad members play a cat-and-mouse game with protesters through city streets.

"Is this an indication that the Najib premiership is going to be the most draconian of all prime ministers since independence in 1957?" he asked.

Najib had criticised the protest plans, saying that he had already promised to review the controversial legislation after taking office in April.

Home Minister Hishammuddin Hussein, who is charge of the police force, reportedly said the Internal Security Act (ISA) could be amended as soon as the next parliament session.

But the opposition and rights groups are calling for the colonial-era ISA - which has been used to detain government opponents as well as suspected terrorists - to be abolished.

Latifah Koya, a lawyer for the detained protestors, said that police were continuing to hold senior opposition lawmaker R Sivarasa, as well as the wife and son of an ISA detainee. Two other children were also in custody.

"We totally condemn the police action. People who merely wore T-shirts with an anti-ISA logo were also arrested. We demand their immediate release," she told AFP.

'People want change'

Rights campaigners also condemned the police response.

"Aliran is appalled at the determined effort by the police to crush the peaceful march," said P Ramakrishnan, president of Aliran.

"Thousands of concerned and caring Malaysians have undertaken this march out of a patriotic duty to highlight their revulsion for the ISA which has gained notoriety for the mindless use of this law by the Barisan Nasional."

Political analyst Khoo Kay Peng said that the results of 2008 elections, which saw a major swing away from the ruling Barisan Nasional coalition, showed Malaysians were demanding greater freedoms.

"The people want change. If the Barisan Nasional wants to remain in power they have to listen to the people who desire liberty and respect for individual rights," he said.

"They took to the streets because the government has not provided an alternate platform to engage the people," he said.

Khoo said the coalition, which has struggled to claw back support since the landmark 2008 polls, faced defeat at the next general elections if it failed to introduce democratic reforms.

KOLEKSI VIDEO DEMO MAHSUH ISA 1-8-2009 - Part 2DEMO ISA : 1Dunia Kutuk Kezaliman Polis 1Malaysia

Tindakan polis yang menggunakan kekerasan melampau untuk "mengganggu" dan menggagalkan perhimpunan aman Gerakan mansuhkan ISA semalam dikutuk hebat oleh media massa antarabangsa.


Gas pemedih mata yang dilepaskan bertalu-talu di Jalan Tunku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut dan Jalan Dang Wangi tidak dapat melumpuhkan semangat rakyat yang menjayakan perhimpunan.

Satu dunia terkejut dengan tindakan polis Malaysia yang dianggap "barbarian" dan masih kolot di dalam dunia globalisasi yang telah maju dan tindakan polis sedemikianlah yang menakutkan pelabur asing untuk melabur di negara ini.

Agensi berita AP menyatakan tindakan polis yang bertindak kasar ke atas peserta demontrasi semalam akan merosakkan sokongan ke atas Najib sebagai Perdana Menteri yang telah mengambil-alih kuasa pada April lalu dan menunjukkan beliau sebagai seorang pemimpin yang tidak mengindahkan suara rakyat terhadap isu-isu seperti hak asasi manusia dan kebebasan bersuara.

Ia juga menunjukkan keangkuhan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein yang mengulangi kesilapan bekas Menteri terdahulu, yang bertanggungjawab mengarahkan pihak polis mengambil tindakan tegas ke atas para peserta perhimpunan ditambah dengan sikap Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hasan dan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Wira Sabtu Osman yang selama ini dilihat bertindak menjadi polis yang menjaga dan mengampu kerajaan UMNO BN dan bukan keselamatan rakyat.

"Perhimpunan berjalan dengan aman tetapi telah dikacau dan diganggu oleh polis yang bertindak sewenang-wenangnya ke atas rakyat dengan provokasi melampau," demikian tegas Ketua Ahli Parlimen DAP, Lim Kit Siang.

Menurut laporan Al-Arabiya News Channel pula menyatakan tidak kurang 5,000 anggota polis termasuk FRU telah menahan dan menangkap ratusan peserta demonstrasi di beberapa lokasi termasuk di dua masjid dan kompleks membeli belah.

Berita itu yang memetik kata-kata YB Siti Mariah Mahmoud, dari PAS, yang mengkritik penahanan para peserta perhimpunan sewaktu para peserta ingin memasuki masjid.

"Amat tidak wajar. Ini waktu solat dan tindakan ini adalah melampau dan menghalang orang dari menunaikan tanggungjawab untuk mendirikan solat," katanya.CATATAN SEHARI DI KUALA LUMPUR - INDAHNYA K.L PADA 1-8-2009...!!!

By : BLOG INTANHIJAU

 • Kami bertolak jam 7.30 pagi dari Markaz PAS Teluk Intan. Ada 4 buah kereta semuanya. Kereta Haji Azam ikut Bidor. Kami pula (3 kereta) ikut Kuala Selangor.
 • Saya naik kereta Aamir (AJK Kawasan) bersama Haji Sulaiman PGS. Ustaz Abdul Fattah (KP ) sebuah kereta bersama Pemuda Batak Rabit dan sebuah kereta lagi dipandu oleh Jan dan sahabat-sahabatnya.
 • Dalam perjalanan, saya mendapat panggilan daripada Ketua Unit Amal Teluk Intan, Shahrul Iman menyatakan beliau telah ditangkap dan sedang ditahan di Balai Polis Brickfield bersama 13 orang ahli Unit Amal Perak. Mereka ditahan pada jam 2.00 pagi semasa menaiki sebuah van berhampiran Masjid Negara. Saya menasihati beliau agar bersabar dan mengucapkan tahniah kerana melalui serta merasai hidup sebagai seorang pejuang kebenaran. Apa yang ralat jelas Iman ialah mereka tidak dibenarkan solat Subuh di lokap.
 • Sepanjang perjalanan kami melepasi 4 sekatan jalan raya polis.
 • Oranng ramai mula datang berkumpu.
 • Sampai di stesen komuter Subang Jaya jam 11.30 pagi. Terus beli tiketdan naik tren. Penumpang sangat ramai. Kebanyakannya adalah mereka yang hendak menghadiri himpunan mansuh ISA. Bersemangat semuanya nampak..
 • Polis sedang menghalau orang ramai daripada berkumpul di kaki lima kedai.
 • Sampai di stesen Bank Negara. Sebaik sahaja mennyeberangi jejantas, kami disambut oleh beberapa anggota polis berpakaian seragam dan SB termasuk yang bertugas mengambil gambar kami. Glamour le kejap bila cahaya flash kamera bersinar mengadap kami. Hampir di hujung jejantas kami ditahan oleh anggota polis. Sambil itu mereka mengambil gambar.
 • Sebelum itu saya dah berpesan kepada kawan-kawan agar berpecah supaya tidak disyaki.
 • Seorang anggota polis telah menahan saya dan bertanya saya hendak ke mana. Saya tidak menjawab dan terus sahaja berjalan tanpa mempedulikan soalannya.
 • Tetapi beberapa orang kawan saya yang membawa beg galas ditahan kerana polis hendak memeriksa beg mereka masing-masing. Lama juga proses itu.
 • Alhamdulillah, seorang demi seorang daripda kami lepas. Haji Sulaiman pun lepas.
 • Tetapi seorang pemuda telah ditahan dan dimasukkan ke dalam trak yang telah tersedia. Dengar cerita, dalam begnya ada baju Mansuh ISA. Apolaa..ingatkan dia bawa pistol ke..
 • Sementara menunggu kawan tadi, Aamir dengan berani menghampiri salah seorang polis di situ dan bertanya kenapa gambar kami diambil. Polis itu meminta IC Aamir tetapi Aamir bertanya klausa mana membenarkan anggota polis berpangkat di bawah inspektor boleh minta IC. Dia Polis itu diam.
 • Kami meneruskan perjalanan ke Sogo iaitu tempat berhimpunan bagi peserta dari Perak, Kedah, P. Pinang dan Perlis.
 • Sesampainya di sana, suasana agak sibuk juga. Saya tahu, kebanyakan yang bersidai di tepi Sogo semuanya datang sebab ISA. Masing-masing faham bila berpandangan antara satu sama lain.
 • Pihak polis mula datang dengan kereta dan jeep. Polis mula meronda sekitar hadapan Sogo.
 • Haji Azam dah sampai awal dan berada di tingkat 6 Sogo di Food Court. Saya dan Aamir naik ke atas berjumpa Haji Azam. Orang sangat ramai dalam Sogo. Kebetulan ada big sale di situ dicampur dengan kami yang datang untuk berhimpun maka bayangkanlah bagaimana sesaknya dalam Sogo waktu ini.
 • Jumpa Haji Azam. Sembang-sembang kemudian saya ajak Aamir ke bawah dan makan tengah hari di sebuah restoran mamak seberang Sogo. Makan di bawah senang sikit. Boleh nampak apa yang berlaku. Waktu sudah 12.30 tengah hari.
 • Kawan-kawan lain saya tak nampak. Tapi kami sering berhubungan melalui telefon.
 • Kami makan di restoran. Sedang makan, terdengar bunyi kecoh di luar. Rupa-rupanya pihak polis telah menahan seorang peserta.
 • Terjumpa dengan Dr. Najihah dan kawannya dalam restoran. Beliau memberitahu beberapa orang pimpinan Muslimat Pusat termasuk Aiman Athirah Al Jundi telah ditahan polis.
 • Selepas makan kami berhimpun di luar. Orang semakin ramai. Tapi polis dan anjing-anjingnya lagi ramai..!
 • Jam menunjukkan 1.15 petang. Tiba-tiba polis mula bergerak secara berkumpulan menghalau orang ramai daripada berkumpul di kaki lima kedai. Suasana mula kecoh....
 • Nak tergelak pun ada. Lucu sungguh. Polis halau di sini. Kami berkumpul di sana. Polis halau di sana, kami berkumpul di sini. Macam main-main pulak.Kumpulan Mslimat berkumpul.
 • Helikopter sentiasa berlegar-legar di udara.
 • Walaupun polis beroperasi menghalau orang ramai, namun orang semakin ramai berkumpul.
 • Hampir pukul 2 petang, seperti menerima satu arahan, kami semua secara automatik berkumpul beramai membentuk beberapa kumpulan kecil sebagai memulakan himpunan aman ini.
 • Kelihatan kumpulan muslimat dengan beraninya berkumpul, kumpulan Unit Amal dan beberapa kumpulan yang akhirnya bergabung menjadi sebuah kumpulan yang besar. Hebat...!
 • Masa itu, kebanyakan kedai mulai tutup termasuk Sogo..!
 • Suasana semakin hangat dan hangit..!
 • Orang semakin ramai..beberapa pimpinan PR telah ditahan polis seperti Cikgu Bard (PKR) dan Zuraidah (MP Ampang) yang disoal siasat polis.
 • Saya dan Aamir masih di depan Sogo.
 • Kelihatan Ustaz Abu Bakar Cik bersama kumpulannya.
 • 2.30 petang, jalanraya dah penuh sesak dengan penunjuk perasaan.
 • Kelihatan polis seperti tidak dapat mengawal gelombang ini walaupun mereka sedang cuba meleraikan himpunan aman ini.
 • Ada kumpulan yang cuba bergerak tetapi di hadapan sana kelihatan benteng atau kubu FRU bertopi merah dengan gagah menunjukkan kehebatan mereka di hadapan rakyat lemah yang tidak bersenjatapun. FRU bersenjatakan cota dan perisai.
 • Tiba-tiba terdengar laungan REFORMASI ! dan ALLAHUAKBAR !
 • Rupa-rupanya, DS Anwar Ibrahim sampai di tempat kami. Suasana semakin gamat.
 • Aku mengingatkan Aamir agar tidak berpecah dan jika perlu pegang tangan masing-masing.
 • Kami mendengar beberapa ucapan yang disampaikan oleh beberapa orang pimpinan. Saya tak pasti siapa dia. Anwar belum berucap.
 • Tiba-tiba, suasana menjadi kecoh...orang ramai bertempiaran lari
 • Saya mendengar beberapa dentuman bunyi kuat di hadapan
 • Gas pemedih dah sampaiiiii....
 • Kelihatan asap putih mula memenuhi ruang udara..
 • Mata saya mulai pedih...air mata mula meleleh..sangat pedih..
 • Kulit saya pula teras amat pedih dan kepanasan walaupun saya memakai topeng muka
 • Kulit terasa sangat pedih seperti dihadapkan dengan bahang api (teringat masa membakar lemang dekat raya dulu..muka kepanasan bila hampir dengan api)
 • Saya segera mengeluarkan saputangan (memang dah sedia). Saya basahkan sapu tangan dengan menggunakan air mineral (memang dah ready..dah tau mesti kena gas punya)
 • Saya mengelap muka dengan saputanga basah. Tapi muka masih terasa kepanasan.
 • Bukan sahaja air mata keluar malah air juga keluar dari hidung...macam orang selesema..Allahu akbar..!
 • suasana menjadi kelam-kabut..orang ramai bertempiaran lari menyelamatkan diri, lelaki perempuan
 • Saya teringatkan Aamir, saya cara dan panggil dalam keadaan mata agak kabur sambil berlanggaran dengan orang ramai
 • Saya nampak dan saya tarik Aamir ke tepi bangunan Sogo. Di situ orang ramai bersembunyi
 • Di situ, ada sahabat-sahabat yang menghulurkan garam kasar untuk kami kemam bagi meredakan kepedihan mata
 • Mata saya masih terasa pedih, air mata ibarat menangisi kematian seseorang...sentiasa mengalir, begitu juga air dihidung
 • Tekak saya pula terasa kering dan pedih...subhanallah
 • Pada masa itu, suasana reda dan saya keluar dari kaki lima Sogo ke tepi jalan untuk melihat apa yang terjadi. Begitu juga dengan orang ramai.
 • Sebaik sahaja berada di tepi jalan, terdengar seali dentuman bunyi tembakan gas pemedih mata..baunya mulai memasuki lubang hidup...mata yang memang pedih menyambungkan lagi kepedihannya..dan memeritkan lagi ialah kulit muka semakin kepanasan..saya dan orang ramai berlari menyelamatkan diri...
 • Pada masa yang sama, saya ternampak trak water canon melintas di jalan dan menyemburkan air kimia ke arah kami. Saya nampak meriam air itu dipusingkan 90 darjah menembak para demonstrator
 • Saya terdengar satu suara menjerit...hadap ke belakang..hadap ke belakang ! Muka mengada dinding ! jangankena air di muka..!
 • Kami melakukan apa yang diarahkan...
 • Alhamdulillah, saya kena sedikit sahaja air tersebut. Kami keluar semula...
 • Tapi trak water canon itu berundur dan menyembur semula ke arah kami..dahsyatnya sungguh polis...menggila sungguh mereka ..!
 • Seolah-olah mereka tidak berasa puas selagi kami tidak kena air dan bersurai!
 • Kami bersembunyi semula di kaki lima..saya nampak Aamir masih di tepi jalan, saya panggil tapi masa itu meriam sedang memancutkan airnya..
 • Saya nampak Aamir hanya dapat bersembunyi di belakang pokok bunga saja
 • Bahagian belakangnya habis basah.
 • Pada masa yang sama, polis terus mengejar kami...dengan suara kuat mereka menjerit TANGKAP..TANGKAP..! sambil meniupkan wisel.
 • Saya dan Aamir berlari menyelamatkan diri...
 • Pada masa itu, kaki saya terasa seperti kekejangan..saya beritahu Aamir
 • Aamir mengajak saya bersembunyi ke dalam kedai karpet
 • Mujurlah kedai itu masih dibuka walaupun pintu kaca dah tertutup
 • Aamir kenal penjual karpeti itu lalu membenarkan kami masuk.
 • Dalam kedai itu sata lihat ada beberapa orang wanita dan lelaki yang terperangkap dalam kedai
 • Saya dan Aamir terus menuju ke bilik air kedai itu untuj membasuh muka dan mata yanng masih pedih dan panas ini..Allahuakbar..
 • Adalah beberapa minit saya dan Aamir berada di dalam kedai karpet.
 • Saya lihat di luar sana, FRU membanjiri di sepanjang jalan bersenjatakan senapang gas pemedih mata, cota dan perisai.
 • Satu peristiwa, saya lihat mereka menembak ke arah sebuah lorong kecil yang penuh dengan penjual-penjual orang Melayu. Bertempiaranlah rakyat yang tidak bersalah menyelamatkan diri. Kejamnya polis...
 • Apabila melihat kejadian itu seorang wanita beristighfar banyak bila melihat kekejaman polis di depan matanya. Selama ini dia berkata dia hanya mendengarnya melalui cerita-cerita orang..Kakak ni datang untuk membeli-belah tetapi terpaksa bersembunyi di kedai karpet.
 • Suasana menjadi semakin tegang di luar. Polis nampak macam semakin ganas (itulah kata-kata yang paling sesuai pada masa itu buat saya)
 • FRU membanjri jalan raya...
 • Tuan punya kedai berasa risau lalu mengarahkan pekerjanya menutup terus kedai itu.
 • Di luar sana, saya masih lagi terdengar bunyi tembakan dan wisel serta ketukan cota dengan perisai oleh FRU.
 • Kami di dalam kedaintertanya-tanya adakah polis akan menyerbu pula ke dalam kedai-kedai tempat persembunyian ?
 • Masing-masing berdoa...
 • Kebimbangan saya ini berasas kerana saya dapat maklumat di Jalan Chow Kit, pihak polis telah mula menembak gas ke arah kedai-kedai makan. Ramai orang awam, wanita dan kanak-kanak termuntah.
 • Setelah hampir 15 minit berlalu, saya dan Aamir mengintai di pintu belakang kedai. Kami dapati suasana tenang.
 • Aamir ajak saya keluar.
 • Pada masa itu jam dah menunjukkan pukul 3.30 petang. Saya ajak Aamir ke Masjid India kerana kami masih belum solat Zuhur.
 • Dalam perjalanan kami melihat suasana yang menyedihkan.Kemarahan rakyat tidak dapat dibendung selepas ini..
 • Antaranya, seorang wanita Cina sedang duduk berehat di hentian bas dengan muka dan matanya kemerah-merahan. Wanita ini tidak habis-habis marahkan pihak kerajaan yang membenarkan pihak polis melakukan sesuka hati secara kejam terhadap rakyat.
 • Kami meneruskan perjalanan. Kami masih lagi mendengar bunyi tembakan dan suara jeritan kuat.
 • Saya hubungi Ustaz Fattah, beliau masih berada di Sogo. Rupa-rupanya pihak polis masih berhadapan dengan sebuah lagi himpunan yang masih hidup lagi..!
 • Saya beritahu ustaz bahawa kami ke Masjid India untuk solat. Kaki saya masih lagi sakit. Terasa kejangnya. Mata dan muka masih lagi pedih. Saya berasakan gas pemedih mata kali ini agak lebih pedih daripada biasa. Kuat kesannya walaupun dah basuh muka. Saya berasa sangat dahaga kerana tekak menjadi sangat kering. Sudah hampir dua botol air mineral saya minum.
 • Di tepi jalan, seorang ibu sedang memujuk anak perempuannya yang sedang menangis. Adik ni mungkin berumur 9 atau 10 tahun. Dia menangis berterusan walaupun puas dipujuk oleh ibunya.
 • Mereka datang ke situ untuk membeli-belah tetapi terperangkap dengan keganasan polis.
 • Saya bertanya adakah anaknya terkena gas pemedih mata tadi.Trauma seorang anak melihatkan keganasan polis
 • Dia kata bukan tetapi anaknya menangis kerana berasa sangat takut apabila melihat polis menembak dengan mengeluarkan bunyi tembakan yang kuat ke arah orang ramai tadi.
 • Kami cuba memujuk adik ini tetapi dia terus menangis. Kasihan adik ini... Mungkin dia mengalami trauma setelah melihat keganasan polis tadi.
 • Wahai polis, wahai pak menteri..adakah anda mahu bertanggungjawab dengan kesan psikologi anak ini ?
 • Kami meneruskan perjalanan dan sampai ke masjid. Kamipun solat jamak dan qasar.
 • Setelah selesai kami berehat di hadapan masjid. Jam sudah pukul 4.30 petang. Kami menerima maklumat daripada kawan, kebanyakan kedai di hadapan pejabat Agung PAS telah terkena tembakan gas, begitu juga di Masjid Jamek dan Masjid Negara.
 • Saya menghubungi semua kawan-kawan. Satu kumpulan kawan saya terperangkap di Jalan Chow Kita, polis sedang menggila di sana...
 • Ustaz Fattah masih di Sogo.
 • Saya ajak Aamir ke Stesen Komuter Bank Negara. Dalam perjalanan kami melalui jalan yang dipenuhi gerai jualan makanan dan minuman.
 • Saya nampak seorang peniaga duduk dalam keadaan wajah yang sedih. Kami bertanya peniaga itu.
 • Dia terus menunjukkan bekas airnya yang telah bocor akibat terkena peluru gas pemedih mata..masyaAllah kejamnya...polis..
 • Peniaga itu menceritakan bahawa pihak polis terus menembak ke arah orang ramai yang sedang sibuk membeli-belah di jalan itu sehingga salah satu tembakan gas itu terkena bekas air mata kucingnya. Jadi hari itu dia hanya menjual keropok lekor sahaja.
 • Peniaga itu mengatakan bahawa ini adalah kali kedua bekas air jualannya pecah.
 • Saya dan Aamir meneruskan perjalanan menuju ke simpang jalan besar. Jalan di situ agak lengang. Kami berasa hairan. Hanya ada beberapa orang berdiri di tepi jalan.
 • Sebaik sahaja kami masuk ke jalan besar, saya tercium bau gas...saya rasa tak sedap hati..saya beritahu Aamir tentang itu.
 • Kami terus ke hadapan membelok ke kiri..sebaik sahaja membelok kami terserempak dengan benteng FRU yaang bersiap sedia menembak gas.
 • Memang betul..! Mereka terus menembak ke arah kumpulan kami dan beberapa orang di situ..bunyi tembakan terdengar lagi
 • Bau gas mula meresap di hidung kami.air mata mula keluar..muka pedih semula..
 • Kami berlari patah ke belakang semula..
 • Rupa-rupanya polis sedang mengepung kawasan sekitar Sogo
 • Kami tunggu lama di sekitar masjid India
 • Lebih kurang pukul 5 petang, kami pun memberanikan diri pergi ke stesen komuter setelah kami berpakat dengan kawan-kawan akan berjumpa di stesen Subang Jaya tempat kami letak kereta pagi tadi
 • Sesampainya di jejantas menuju ke stesen komuter, kami lihat ramai polis berkumpul di situ
 • Kami bertanya kepada polis di situ kenapa orang ramai berdiri dan duduk di tangga jejantas.
 • Kami diberitahu bahawa semua stesen komuter dan LRT telah ditutup atas arahan Bukit Aman! MasyaAllah..
 • Satu peristiwa, saya melihat seorang pemuda sedang dikejar oleh beberapa orang polis. Akhirnya pemuda itu menyerah setelah dikepung. Dia tidak melawan. Tapi..amat mengejutkan apabila kami melihat salah seorang polis tadi telah menendang pemuda itu. Peristiwa ini disaksikan orang ramai. Secara spontan orang ramai memarahi dan mengutuk tindakan polis yang tidak mempunyai belas kasihan langsung. Ramai yang berkata buat apa dibelasah lagi pemuda itu kerana dia sudah menyerah diri....satu lagi kekejaman...
 • Nah..semua stesen sudah ditutup, bagaimana nak balik ?
 • Kami menunggu dengan sabar. Menutup stesen komuter dan LRT sebenarnya telah telah menyusahkan orang ramai.
 • Dalam perjalanan ke stesen komuter tadi, kami melihat ramai anggota polis dan SB sedang berehat sambil makan nasi bungkus.
 • Semasa lalu di hadapan mereka, kami terdengar rungutan seorang SB wanita tentang nasi yang mereka makan itu telah basi. "Dahlah kita penat bekerja tadi..." rungut SB wanita itu lagi. Kuat juga dia bercakap sehingga kami lalu di situpun boleh dengar. (rasakan..!)
 • Kami juga melihat beberapa orang pemuda yang telah ditahan polis sedang duduk. Nampak seperti digari. Seorang pemerhati dari Bar Council telah mengambil gambar pemuda bergari itu.
 • Beberapa orang pemuda telah ditahan dan digari..!
 • Sementara menunggu stesen dibuka kami sempat berbual dengan salah seorang anggota polis. Beliau sendiri tidak tahu sampai bila operasi ini tamat kerana dia kata tiada time frame. Bergantung kepada keadaan. Selagi ada himpunan, polis akan terus bertindak, katanya.
 • Aamir menceritakan tentang kanak-kanak perempuan tadi yang seperti trauma melihat keganasan polis tadi. Polis itu hanya tersenyum sahaja sambil berkata kami hanya menjalankan tugas.
 • Aamir bertanya lagi kenapa tidak dibuka sahaja stesen itu supaya orang ramai dapat balik. kalau berkumpul di sini pihak polis tak benarkan pula..kena halau dan kena tembak gas. Dia senyum lagi.. Cis...#*@)*x$/...!
 • Orang ramai mula memenuhi tangga jejantas.Orang ramai memenuhi jejantas...
 • Kemudian kami mendapat berita bahawa kesemua stesen tren telah dibuka semula.
 • Alhamdulillah. Kami terus ke sana. Orang ramai beratur panjang untuk membeli tiket. Akhirnya kami dapat membeli tiket.
 • Tidak lama kemudian, trenpun sampai. Kami naik.
 • MasyaAllah, ramainya umat.! Padat tapi kami terpaksa naik juga...berhimpit sambil mengempiskan perut masing-masing..he he
 • Akhirnya sampai juga kami di stesen Subang Jaya...
 • Setelah menunggu hampir sejam, barulah kami dapat berkumpul semula dan meneruskan perjalananan pulang ke Teluk Intan
 • Sangat penat tapi puas...kami bertekad selagi ISA tidak dimansuhkan, insyaAllah himpunan akan ada lagi..
 • KAMI MAHU MANSUH, BUKAN PINDA..!
 • Kami singgah solat di Masjid Kapar dan makan di situ.
 • Di dalam perjalanan, kami bercerita berkongsi pengalaman masing-masing.
 • Saya tabik pada Haji Sulaiman. Walaupun sudah berumur lebih 70 tahun tetapi masih mampu berhadapan dengan cabaran tadi. Kuat semangat beliau walaupun terkena gas dan air, terlanggar dengan jurugambar dan macam-macam lagi.
 • Tepat 12. 00 malam kami sampai di Teluk Intan..alhamdulillah, syukur kami selamat pergi dan selamat pulang. Berkat doa sahabat-sahabat semua.
 • ALLAHU AKBAR !!!
ar_rawa