Rabu, 29 Julai 2009

Hujah 'pergi jahanamlah Umno' wajar - Nik Aziz

Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak akan menarik kenyataannya sebelum ini yang menyebut 'pergi jahanamlah dengan Umno' kerana ia dianggap wajar.

Menteri Besar Kelantan berkata, pemimpin Umno kelihatan kalut dengan kenyataan itu tanpa memikirkan tindakan pemimpin parti itu sendiri yang mencerminkan perkara tersebut.

"Umno langsung tidak pernah fikir ketika pemimpin parti itu memburukkan nama saya sebelum ini.

"Namun setelah pemimpin mereka ditegur sedikit riuh rendah jadinya," katanya selepas menyampaikan sumbangan kepada 215 mangsa ribut di Kampung Buloh Poh dan Kampung Lancang petang tadi.Image

Beberapa pemimpin Umno termasuk Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kelantan, Dato' Dr Awang Adek Hussin sebelum ini dilaporkan kesal dengan kenyataan Mursyidul Am PAS berkaitan isu terbabit.

"Takkan saya mengeluarkan kenyataan yang agak keras tanpa sebarang sebab," ujarnya.

Beliau turut mempersoalkan kenyataan pemimpin Umno yang mendakwa seorang tok guru yang bergelar ulama tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan sedemikian.

"Siapa ajar tok guru tidak sepatutnya mengeluarkan kenyataan sedemikian sedangkan Allah sendiri dalam al-Quran menyumpah manusia macam binatang.

"Ada juga ayat di mana Allah mengumpamakan manusia ini pekak, tuli, buta.

"Jadi sekiranya ada orang menghina kita, kita senyap tak berbuat apa-apa itu bukan merendah diri, tetapi menghina diri sendiri," tambahnya.

Anwar, Hadi, Kit Siang Akan Menghadap YDP Agong

Majlis Mesyuarat Pakatan Rakyat yang berlangsung semalam memutuskan antaranya memohon kepada Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bagi membolehkan saya bersama Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang dan Sdr. Lim Kit Siang mengadap Seri Paduka Baginda. Permohonan untuk mengadap YDPA juga demi untuk menzahirkan kebimbangan kami kerana Suruhanjaya DiRaja gagal menjadi wahana serius menangani permasalahan berbangkit. Kegagalan sebegini memperlihatkan peranan Suruhanjaya DiRaja dengan sengaja diremehkan dan penggunaan nama Di Raja diperalatkan hanya untuk menutup kebobrokan yang berlaku.

Selain itu permintaan agar pertemuan segera diadakan di antara saya, Tuan Guru Haji Hadi dan Sdr Lim Kit Siang dengan Dato’ Sri Najib Razak juga disampaikan sebentar tadi kepada pejabat beliau. Menyedari ketidakpuasan hati rakyat semakin hari semakin memuncak, terutamanya, apabila acapkali dikecewakan dengan penjelasan yang seumpama melepas batuk di tangga, Pakatan Rakyat memutuskan untuk mengadakan pertemuan ini bagi membincangkan beberapa perkara yang mendesak kerana ianya membabitkan integriti beberapa institusi kenegaraan seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) dan Polis DiRaja Malaysia(PDRM).

Pertemuan juga dijangka membincangkan kontroversi kematian mendiang Teoh Beng Hock dan bidangkuasa suruhanjaya yang terbatas. Turut disentuh di dalam surat kepada perdana menteri ialah, adanya pembabitan agensi kerajaan untuk menggugat kestabilan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor. Hasrat untuk bertemu Dato’ Sri Najib juga adalah untuk menuntut agar tempoh perkhidmatan Tan Sri Musa Hassan tidak dilanjutkan, terutamanya apabila nama beliau dikaitkan dengan kongsi gelap pelbagai skandal seumpama pembelian Eurocopter. Manakala selari dengan kehendak rakyat dan perkembangan semasa, adalah wajar untuk negara ini memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri(ISA).

ANWAR IBRAHIM

Siapa bunuh Teoh?

Mahkamah koroner diberitahu hari ini terdapat lebih dari satu kesan DNA dijumpai pada pakaian yang dipakai oleh Teoh Beng Hock yang jatuh ketika disoalsiasat oleh SPRM.

Berita ini menambahkan spekulasi bahawa Teoh telah di kasari sebelum dia terjatuh atau pun dihumban melalui tingkap tingkat 14 pejabat SPRM dimana beliau disoal siasat sebagai saksi.

Peguam yang mewakili pejabat Peguam negara memberitahu, ” Menurut laporan DNA pertama, profil DNA yang diperolehi pada jaket simati mengandungi campuran dua jenis DNA lelaki berlainan.”

“Satu menyamai contoh darah milik teoh manakala satu lagi sampel DNA lelaki yang tak dikenali.”

Tan juga memberitahu, seramai 102 orang telah memberikan contoh DNA mereka untuk diuji.

“Saya diberitahu oleh Pakar Kimia bahawa 90 keputusan DNA telah siap dan 12 lagi akan diuji. Saya juga diberitahu oleh Pegawai Penyiasat baahwa 2 orang telah enggan memberikan sampel mereka untuk diuji. Itu yang menyebabkan mengapa laporan kedua masih tertangguh.” beliau memberitahu.

Bila diminta oleh Gobind Singh Deo, peguam kepada keluarga Teoh, Tan enggan mengesahkan sama ada perbandingan telah dibuat.

Inkues ini akan disambung semula pada 5 Ogos.

Sementara itu, Malaysia Today menyiarkan dua perbandingan gambar untuk pembaca-pembaca menilai terhadap kematian Teoh.

tankianchong

Seorang pelajar, Tan Kian Chong dijumpai mati dipekarangan Apartman Vista Angkasa di kampung Kerinchi semalam, dipercayaai jatuh dari Tingkat 16. Lihat ‘tumpahan darah yang mengalir. Saksi-saksi mengatakan mereka terdengar ‘letupan’ apabila tubuh mendiang terhempas ketanah manakala darah memercik sehingga ke Tingkat dua bangunan tersebut.

Dan lihat pula mayat Teoh yang kelihatan begitu ‘bersih’.

benghock215

Siapa yang merancang bertindak ganas?

Kata Datuk M.Sabtu:-
"Polis akan mengambil tindakan berhemah, kecuali tidak ada cara lain. Polis tidak ingin melihat berlakunya kecederaan, luka atau dalam keadaan yang terdesak," tegas Datuk Muhammad Sabtu.
Ditanya sama ada polis akan membuat tangkapan awal bagi mengelak perhimpunan tersebut, beliau berkata:"Sebagai langkah pencegahan, polis boleh mangambil tindakan awal mengikut Seksyen 105, Kanun Acara Jenayah, jika nampak niat, pergerakan walaupun sehari sebelumnya," katanya.
Siapakah yang merancang bertindak ganas?????
Rakyat yang hadir sebagai peserta himpunan cuma membawa penutup muka,tuala kecil, sebotol air mineral dan sedikit garam , sekadar keperluan jika disembur air asid.
Polis pula hadir ke himpunan lengkap dengan shield, cotar, gas pemedih mata dan water cannon yang sarat berisi air asid.
SIAPAKAH YANG BERNIAT BURUK SEBENARNYA???

UMNO dah mati pucuk mana boleh kawin lagiUmno bagaikan duda yang teringin sangat hendak rujuk dengan isterinya diceraikan dengan talak tiga.PAS diibaratkan sebagai isteri yang diceraikan Umno dengan talak tiga pada tahun 1977 dahulu iaitu ketika Umno menendang PAS dari Barisan Nasional ketika Umno sedang gagah masa itu.

Malangnya Umno tidak boleh 'berkahwin' semula dengan PAS sebab telah ditalak tiga. Maka oleh kerana gila talak, maka pemimpin-pemimpin Umno hari ini memukul canang ke sana ke mari menyatakan pemimpin PAS beriya-iya benar dan bersedia untuk 'berkahwin' semula dengan Umno. Sedangkan hakikatnya Umno lah yang tergila-gila hendak kahwin semula dengan PAS kerana Umno sedang nazak sekarang.

Ibarat duda yang sedang sakit tiada orang yang menjaga makan minum makan pakai maka melarat dan menderitalah si duda. Inilah keadaan Umno sekarang yang nazak dan tinggal nyawa-nyawa ikan. Maka mereka berusaha untuk berpaut kepada sesiapa sahaja.
Walaupun PAS sudah menjelaskan bahawa tidak sudi untuk rujuk semula kerana tahu perangai buruk Umno yang jijik, jelik, jahat dan sebagainya.

Umno kena cari cina buta untuk rujuk semula dengan PAS. Siapa Cina buta tersebut? Adakah PAS ingin 'berkahwin' dengan Cina buta bercerai dan kahwin semula dengan Umno. ? Jawapannya pasti PAS tidak akan mahu bersama Umno semula. Saya boleh katakan bahawa Umno sudah 'Mati Pucuk' mana boleh berkahwin HARAM hukumnya.

Melayu Lemah Helah UMNO Yang Di Makan Segelintir Orang Kuat PAS

Sumber : sheih kickdefella

PRU2004 Melayu

PRU2008 Melayu

Melayu sekarang lemah? Apakah indikasi Melayu lemah? Dimanakah statistiknya?

Sudah lebih setahun kita berbicara soal Melayu kini di dalam keadaan terpinggir di tanah tumpah darah mereka. Kelemahan Melayu didalam negara yang sudah lebih setengah abad ditadbir oleh kerajaan yang berterajukan parti Melayu bernama UMNO memaksa kononnya perlu ada penyatuan dan kerjasama diantara parti UMNO dan PAS.

Apakah penyatuan dan kerjasama yang dirindukan UMNO ini adalah satu manifestasi pengakuan pimpinan UMNO terhadap gagalnya pentadbiran mereka sehingga dikatakan Melayu terpinggir di bumi sendiri?

Dakwaan bahawa Melayu terpinggir di bumi sendiri adalah tidak betul. Bumi ini tidak lagi dikenali sebagai Tanah Melayu. Bumi ini bernama Malaysia dan milik penuh warganegara Malaysia. Jadi bumi ini milik Melayu, Cina, India, Dayak, Iban, Kadazan, Senoi dan lain-lain suku etnik.

Saya tidak percaya Melayu lemah dan Melayu perlu bersatu mengatasi kelemahan itu. Tetapi saya percaya,

  • Melayu menjadi mangsa ketamakan elitis di dalam UMNO dan kroni-kroni mereka.
  • Melayu dipajak dan digadai sesuka hati UMNO menerusi pelbagai polisi yang amat sedikit hasilnya sampai ke tangan orang-orang Melayu yang benar-benar memerlukannya.
  • Demi untuk mengikat Melayu supaya setia pada UMNO, UMNO telah membesarkan jurang perkauman menerusi perlaksanaan dasar dan permainan isu-isu sensitif.

UMNO begitu angkuh di teraju Kerajaan Malaysia selama lebih 50 tahun, jika formula yang dibawa oleh UMNO betul mengapa Melayu masih ditakuk yang membimbangkan pimpinan, ahli dan penyokong UMNO sendiri?

Yang lemah sebenarnya ialah UMNO dan bukan Melayu. Dari segi politik sesungguhnya Melayu bertambah kuat bukan semakin lemah. Kekuatan Melayu ini bukan kerana UMNO tetapi terimakasih kepada Pakatan Rakyat.

Selepas pilihanraya umum 2004, Barisan Nasional yang diterajui oleh UMNO meraikan kemenangan terbesar didalam sejarah dengan menguasai 198 daripada 222 kerusi di Dewan Rakyat.

UMNO sendiri memenangi 109 daripada 198 kerusi Barisan Nasional. Secara keseluruhannya, jumlah Ahli Parlimen Melayu di dalam Dewan Rakyat ketika itu adalah 126 orang atau 57% daripada isi Dewan Rakyat.

Apakah sumbangan besar UMNO didalam penggal tersebut sebagai parti yang hebat? Apakah sumbangan besar 109 ahli Yang Berhormat parti Melayu itu sepanjang tempoh tersebut?

Apapun sumbangan mereka, mungkin terjawab bila didalam pilihanraya umum 2008, jumlah 109 itu dicantas dan UMNO hanya menang 78 kerusi sahaja. Barisan Nasional pula kehilangan majoriti dua pertiganya bila hanya memenangi 140 kerusi daripada 222 kerusi yang ditandinginya.

PRU2008 Overaal

Tetapi pilihanraya umum Mac 2008 itu menyaksikan lonjakan jumlah ahli-ahli Yang berhormat berketurunan Melayu di Dewan Rakyat. Hari ini jumlah ahli Dewan Rakyat Melayu ialah 131 orang kesemuanya atau hampir 60% dari jumlah keseluruhan ahli Dewan Rakyat.

Maka jika pencapaian politik yang menjadi ukuran, ternyatalah tidak berasas mengatakan bahawa Melayu semakin lemah. Yang lemah bukannya Melayu tetapi UMNO.

Oleh yang demikian, apakah perlu di bantu UMNO sebuah parti yang lebih 50 tahun diberi kepercayaan memakmurkan anak bangsa sendiri tetapi gagal. UMNO bukan sahaja gagal didalam memperkasakan orang-orang Melayu tetapi juga telah merosakkan hubungan antara kaum di Malaysia dengan segala bentuk ketidak adilan perlaksanaan polisi kerajaan yang diterajuinya.

Hari ini UMNO, MIC, MCA dan GERAKAN yang berpolitik atas dasar etnik telah buntu di Semenanjung Malaysia. Pendek kata, bukan sahaja orang Melayu menolak UMNO, orang Cina dan India juga menolak parti-parti politik yang telah bersama UMNO sekalian lama di dalam kerajaan.

Pimpinan di dalam PAS yang mahu bekerjasama dengan UMNO harus mencari alasan yang lebih kukuh kerana alasan untuk menyatukan dan memperkuatkan Melayu adalah alasan yang amat-amat daif sekali.

Didalam pilihanraya umum 2008, kita juga telah menyaksikan bagaimana pengukuhan kedudukan Melayu di dalam Dewan Rakyat telah banyak dibantu oleh masyarakat bukan Melayu sendiri.

Anak-anak Malaysia dari keturunan Cina dan India telah sanggup menumbangkan calon dari keturunan mereka sendiri dan mengundi calon-calon Melayu yang bukan dari UMNO untuk mewakili mereka. Saya amat yakin pilihan ini dibuat kerana mereka ini sudah maju kehadapan dari segi pemikiran dan wawasan mereka. Mereka tidak lagi melihat politik berdasarkan warna kulit, agama dan keturunan. Mereka melihat politik dari perspektif masa depan anak-anak mereka dan wawasan mahu membawa Malaysia jauh ke hadapan.

Sekurang-kurangnya 5 kerusi parlimen telah menjadi saksi kenyataan di atas. Ini tidak termasuk banyak lagi kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri.

KUANTAN

KOTA RAJA

BKT GANTANG* Nota: Pada 2004 Bukit Gantang dimenangi oleh GERAKAN.

BAYAN BARUBANDAR TUN RAZAK

Kesimpulannya, usahlah kita termakan dengan agenda memperkukuhkan Melayu kerana agenda itu semuanya hanyalah dalang kepada usaha pengukuhan semula UMNO.

Untuk apa harus kita kukuhkan UMNO? Adakah untuk Melayu? Kalau untuk Melayu maka bertanyalah, datuk dan nenek kita, ibu dan bapa kita telah berikan UMNO peluang selama lebih 50 tahun, kalau UMNO telah berjaya sudah pasti mereka tidak lagi perlu bercakap soal perpaduan, penyatuan dan menyelamatkan orang-orang Melayu.

Teoh's inquest adjourned to Aug 5

The inquest into the death of DAP political aide Teoh Beng Hock started at 9.20am before coroner Azmil Muntapha Abas at the Shah Alam Magistrate's Court today.

However it was adjourned for a week to Aug 5 following a request from lawyer Gobind Singh Deo, who is holding a watching brief for Teoh's family.

A total of 77 witnesses, including Teoh's fiancée Soh Cher Wei, are expected to be called to testify at the inquest.

Lawyers Karpal Singh and Sankara Nair are also holding a watching brief for Teoh's family.

Ram Karpal Singh and Lim Lip Eng are the counsel for the family. The family members arrived for the inquest at about 8.20am.

Bar Council chairperson Ragunath Kesavan said 12 lawyers have been assigned to hold a watching brief for the Bar.

Teoh, 30, was found dead on July 16 outside Plaza Masalam, following interrogation for 10 hours by the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC), which has its Selangor office on the 14th floor of the building.

Teoh, who was political secretary to Selangor exco member Ean Yong Hian Wah, was a witness in the investigation into the alleged abuse of constituency development funds by several Selangor Pakatan Rakyat state assemblypersons.

Request to widen the RC's scope

At about 9.40 this morning, Gobind (right) asked the court for a stay of proceedings until the cabinet makes a decision on widening the scope of the royal commission of inquiry that is to be set up.

"If the government agrees, this inquest will become unnecessary," he said.

His application for the adjournment was made under Practice Direction No 1 of 2007 Guidelines of Inquest - Section C on the Notice of Inquest.

It states that the magistrate should arrange to notify the family members and next-of-kin about the date, hour and place of the inquest, giving minimum notice of two weeks.

As for the first mention date, a maximum of three weeks will be given for parties to appear before the coroner, calculated from the date of the receipt of the report from the government medical officer. (Gobind was referring to the post-mortem report).

Gobind also said the attorney-general (AG) should study the investigation report and only call for an inquest when the cause of death cannot be determined.

"We are not concerned if the delay of the inquest is the last thing the government wants. More importantly, we are interested in justice," said Gobind.

He added that the autopsy report was only completed last night and was told that two witnesses were asked for their DNA samples.

"DNA samples are of immense importance, (and) of course it may implicate the witnesses in this trial... So they need to know if they should be given time to appoint lawyers," said Gobind, also adding that the parties need more time to intelligently conduct the inquest.

Lawyer Malik Imtiaz, representing the Selangor government, supported Gobind's application, as did Hisyam Teh Poh Teik, representing the Bar Council.

Lawyer Tan Hock Chuan (left), who was appointed by the AG to assist the inquest, said he had no objections for a short adjournment but stressed that, according to practice, the inquest should start promptly.

Tan, a former DPP, is now in private practice.

Although Tan agreed to Gobind's request for an adjournment and agreed to provide all documents including reports and photographs, except the statement of witnesses, to counsel, he said that:

"I was also hired only two days ago... An inquest should be done at the very earliest, with minimal postponement," said Tan.

However, Gobind rebutted that if the inquiry is rushed it will work against the "interest of justice".

"We don't want that, while we want to hurry, we should not compromise on the law and most importantly the interest of justice," he said.

Application for documents

Gobind asked for the forensic and DNA reports, and the statements of the two MACC officers who interrogated Teoh because they were the last people to see him alive.

Tan replied that a full set of documents has been prepared for the proceedings, counsel for the family, the Bar Council and the Selangor government.

But he refused to provide the witness statements as Section 51A of the Criminal Procedure Code does not stipulate the need to do so.

Azmil agreed that all reports should be provided, except witness statements, for the time being.

Tan then provided the autopsy, toxicology, photographs, forensic, CCTV and DNA reports to counsel.

Gobind said he would need 10 days to look at the documents in detail.

The adjournment was granted after the court had stood down for 30 minutes to decide on the 'stay' application.

Unknown DNA found on Teoh's clothing


After the inquest resumed, Tan responded to Gobind's inquiry about DNA samples taken from witnesses.

Tan told the coroner that according to the first report, the DNA profile derived from the swab taken off the back outer side of the blazer worn by the deceased Teoh Beng Hock consisted of mixture of male DNA types from another individual.

"One concordant with blood stain specimens of the deceased and one unknown male individual," said Tan.

"Another DNA profile derived from a swab, also taken off the tear region of the waist belt worn by the deceased (which) consisted of a mixture of male DNA types and indicated concordances with the blood stain specimen of the deceased and at least one other male contributor," said Tan.

He said that specimens have been taken from 102 people to determine whether any one of them was the "unknown male person".

"I have been told that by the chemist that results of 90 specimens are ready and only 12 more are to be completed," said Tan.

The DNA report on the 90 persons has been supplied to the interested parties.

He also confirmed that two individuals had refused to provide their DNA and that was the reason for the delay on the second DNA report.

Gobind then interjected and asked if any of the specimens collected matched the unknown male individual.

However, Tan evaded answering and simply stated that he was just explaining the scenario and it is for the experts to provide the evidence.

Tan told the coroner that there are 89 witnesses in total and 80 were subpoenaed today.

The coroner then asked Tan to provide the list of witnesses for the upcoming inquest, and he would then decide who to call rather than having all the witnesses congregate at the court.

Ex-minister sought Queen’s Counsel advice over PKFZ documents

By Lee Wei Lian

KUALA LUMPUR, July 29 — Former Transport Minister Datuk Seri Chan Kong Choy sought legal advice from a Queen’s Counsel in the UK before giving his testimony to the Parliament Public Accounts Committee (PAC) today on his involvement in the scandal-hit Port Klang Free Zone(PKFZ) project.

Chan testified today that the three letters he had signed in support of PKFZ did not contain guarantees. The distinction is important as the ministry is not empowered to guarantee the project and a letter indicating otherwise would be tantamount to fraud.

According to sources, Chan provided summary legal advice from a Queen’s Counsel to back his claim which he showed to members of the PAC but without distributing copies.

The Malaysian Insider understands that some PAC members feel Chan’s testimony contradicts that of the ministry secretary-general who said that Attorney-General Tan Sri Abdul Gani Patail had indicated Chan’s letters have elements of a guarantee.

The PAC is expected to summon Abdul Gani on August 12 to obtain his opinion.

Chan was the last of the three transport ministers, whose tenures straddle the PKFZ project, to be summoned. So far former transport minister Tun Dr Ling Liong Sik, current Transport Minister Datuk Seri Ong Tee Keat, PKA chairman Datuk Lee Hwa Beng, and Malaysian Anti-Corruption Commission chief Datuk Seri Ahmad Said Hamdan have already testified.

After the meeting, PAC chairman Datuk Seri Azmi Khalid told reporters that the committee was deliberating but had yet to arrive at any conclusion. “We don’t know if they are letters of support or letters of guarantee. It is subject to legal opinion. We are not the authority to determine it, we are only conducting an inquiry.”

The details of the PAC findings are expected to be tabled during the next sitting of Parliament in October.

Since the 1980s, Queen’s Counsels have rarely been granted approval to appear before Malaysian courts although clients are free to seek their advice.

In 2006, Cherie Blair, the wife of Tony Blair and a prominent Queen’s Counsel, was denied her day in Malaysian court when the Federal Court dismissed her application to appear on behalf of Fawziah Holdings in a dispute with Metramac over a tolled highway contract.

PERMOHONAN MAAF - UTUSAN MALAYSIA


Utusan Malaysia memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz bin Haji Nik Mat, Menteri Besar Kelantan di atas kesilapan laporan mengenai kenyataan beliau yang disiarkan dalam Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009.

YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz sebenarnya bermaksud bahawa "nasihat beliau tidak semestinya didengar" ketika mengulas mengenai cadangan kerajaan perpaduan pada sidang media itu.

Oleh itu, tajuk atas sebelah kiri, muka surat hadapan Utusan Malaysia pada 15 Jun 2009 iaitu Nasihat saya mesti didengar adalah salah serta bukan menggambarkan apa yang dimaksudkan oleh YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz pada sidang media itu.

Begitu juga fakta berhubung perkara yang sama pada berita penuh mengenai kenyataan beliau itu pada muka surat 7, Utusan Malaysia keluaran 15 Jun 2009, adalah salah.

Utusan Malaysia dengan ini menarik balik dengan sepenuhnya kesilapan tersebut dan secara tulus ikhlas memohon maaf kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz di atas kesilapan yang tidak disengajakan itu dan atas apa jua kedukaan atau pengaiban yang mungkin diakibatkan kepada YAB Datuk Haji Nik Abdul Aziz daripada kesilapan tersebut.

Melayu tak wujud sebenarnya


Oleh : Zaidel Baharuddin, The Malaysian Insider

Hang Tuah sebenarnya bukan Melayu; Hang Tuah sebenarnya orang berketurunan dari China mengikut kata sesetengah orang lah (bukan saya OK). Mengapa pula dikatakan begitu? Sebab diambil contoh dari Hang Li Po seorang puteri dari China, namanya bermula dengan Hang, atas dasar itu orang keturunan dari China maka namanya bermula dengan Hang dari perkataan “Han” iaitu nama satu dinasti lama di China. Hang Li Po bererti Li Po orang Han, itulah ceritanya maka atas sebab samalah Hang Tuah itu bukan Melayu. Kalau nak diikut begitulah Hang Jebat, Hang Lekir, Hang Lekiu dan juga Hang Kasturi. Malah ada yang lebih jauh mengatakan yang Hang Tuah itu namanya sebenar adalah Han Too Ah, Jebat pula Han Jee Fat (macam watak utama dalam komik Alam Perwira pulak) manakala Hang Lekiu pula adalah Han Lee Kiu.

Ada ada kemungkinan, mungkin betul, bunyinya macam betul, tapi kalau hendak diikutkan kesimpulan begini bolehlah saya mengatakan yang sebenarnya “Tong Sampah” bukanlah perkataan Melayu akan tetapi ianya berasal dari China. Ini adalah kerana Tong Sampah adalah dari Thong Sam Ah seorang ushawan karung guni berbangsa Hakka yang suka mengambil barang-barang lama di sekitar tahun awal 1930an di Taiping. Maka apabila ada barang hendak dibuang orang kampung suka berkata “ahh ko bagi la barang nak dibuang tu ke Thong Sam Ah, dia memang ambil barang hendak dibuang”. Bunyinya memang macam betul tapi itu tidak menyebabkan ianya fakta bukan walau berapa puluh kali saya mengulangi cerita ini sesungguhnya Tong Sampah bukanlah Thong Sam Ah.

Penulis telah beberapa kali juga terserempak dengan sesi perbincangan atau perbualan mengenai bagaimana sebenarnya konsep atau orang “Melayu” itu sendiri tidak wujud. Jangan kata Hang Tuah bukan Melayu, Melayu itu pun bukan Melayu. Dikatakan sebenarnya Melayu itu adalah ciptaan atau rekaan penjajah British yang hendak memudahkan pemerintahan di Malaya (Tanah Melayu tidak wujud ye dalam konsep ini).

Orang Melayu itu adalah rekaan semata-mata, kalau ikutkan “hakikat” yang ada adalah orang Jawa, Bugis, Minang, Siam, Acheh dan sebagainya. Malah orang Melayu (kerana ianya tidak wujud) bukanlah orang asal keturunan di semenanjung Malaya (Semenanjung Tanah Melayu tidak wujud) akan tetapi orang asal adalah Orang Asli dan bukanlah orang Melayu. Merekalah Bumiputera yang sebenarnya dan yang lain adalah rekaan semata-mata. Hujah ini banyak digunakan apabila sesetengah pihak hendak mempertikaikan atau mendebatkan mengenai Dasar Ekonomi baru atau hendak memarahi suatu parti politik tertentu. Penulis tidaklah mengatakan yang hendak memperdebatkan Dasar Ekonomi Baru itu salah, tapi janganlah sampai adat resam dan keturunan terus dipertikaikan dan dipersoalkan atau diperlekehkan. Hanya kerana kegiatan berpolitik berlebihan dan taksub marah terhadap sesuatu tak tentu pasal habis dijahanamkan dan dikorbankan adat resam dan kebudayaan yang umurnya bekurun-kurun lamanya. Maka terpaksalah sejarah ditulis semula yang Hang Tuah pernah mengatakan yang “Takkan Bugis, Jawa, Minang, Acheh, Bali, Baweyan dan sebagainya (bukan Melayu) hilang di dunia.” Penat tu nak sebut.

Itu yang membuatkan penulis rasa terkedu sedikit sejak kebelakangan ini kerana seolah-olah persepsinya bahawa segala yang penulis dibesarkan dengan, diajar dan bahasa ibunda sendiri adalah penipuan semata-mata. Rupa-rupanya segala adat resam seperti pantun, gurindam, Bahasa Melayu, baju Melayu, sepatu, kuih raya dan sajak malah sejarah sendiri adalah rekaan British semata-mata. Malah kalau nak diikutkan terpaksalah kita mengubah Rukun Negara nampak gayanya. Ini adalah kerana orang Melayu itu tidak wujud. Maka atas dasar itu terpaksalah kita mengakui yang Raja-Raja Melayu bukanlah pemerintah yang hak negara ini, masakan ada kesultanan Melayu kalau Melayu itu sendiri tidak wujud. Maka Rukun Negara yang kedua iaitu Kesetiaan Kepada Raja dan Negara terpaksalah dipinda, maka tak gunalah kita memakai baju kuning berarak ke Istana Negara dan menjerit Daulat Tuanku sambil menyerahkan memorandum.

Pembaca sekelian kalau hendak dikatakan Melayu itu tidak wujud atas sebab-sebab di atas maka bolehlah kita pertikaikan macam-macam. Kita bolehlah mengatakan bahawa orang Cina juga tidak wujud kerana yang ada adalah orang-orang Manchu, Hakka, Canton, Han dan sebagainya. Mandarin adalah ciptaan pemerintah kejam yang memaksa mereka ini berada dibawah pemerintahan Maharaja dan menghapuskan susur galur etnik. Begitu juga dengan tidak wujudnya orang India akan tetapi yang ada adalah Hindi, Tamil, Malayalam, Sinhala dan sebagainya. Bahawa India itu juga adalah ciptaan British. Maka atas dasar itu buat apa diadakan sekolah jenis kebangsaan yang mengajar dalam Bahasa Mandarin kerana Bangsa Cina itu tidak wujud, sepatutnya di Pulau Pinang diajar dalam bahasa Hokkien manakala di Kuala Lumpur diajar dalam bahasa Cantonese. Malah kalau nak diikutkan juga konsep bangsa Malaysia itu juga adalah ciptaan British kerana sebelum ini tidak wujud Malaysia sehinggalah pihak British mencadangkan untuk menggabungkan Semenanjung Tanah… Malaya dengan Sabah dan Sarawak. Oleh sebab kini Melayu sudah tidak wujud maka timbul juga persoalan tentang Brunei nanti, ye lah orang Brunei ini orang apa? Jawa? Bugis? Yahudi?

Seperti biasa pastinya banyak yang akan mengatakan bahawa semua ini adalah salah sebuah parti tertentu yang mempunyai nama Melayu didalamnya. Bahawa segala sejarah yang kita belajar ini adalah rekaan agenda politik tersembunyi dari mereka. Kalau anda berpendapat begitu itu adalah hak anda akan tetapi berfikirlah sebelum berkata-kata. Sesungguhnya kalau nak diikutkan begitu, orang yang paling berdosa adalah ketua pembangkan sekarang kerana suatu ketika dahulu dia adalah Menteri Pelajaran dari tahun 1986–1991 ketika mana banyak dasar-dasar dan buku teks sejarah ditulis ketika itu. Malah jangan lupa ketika itu dialah jaguh ketua pemuda yang hendak mengumpulkan setengah juga umat Melayu di Dataran Merdeka yang mencetuskan Operasi Lalang 1989. Tapi ye lah, itu dulu, masa bersongkok berbaju Melayu menjerit hidup Melayu. Sekarang dunia politik sudah berubah, lain padang lainlah belalang. Tapi betullah kalau hendak dikatakan semua masaalah politik sekarang berpunca dari satu parti, mana taknya kerajaan dan pembangkang sekarang semuanya berasal dari tempat yang sama.

Tidak salah kalau kita hendak mengkritik, berdebat atau kita hendak membincangkan tentang konsep kenegaraan dan hal-hal melibatkan politik. Demokrasi membenarkan ini semua dan ianya adalah suatu aktiviti pembetulan yang menyihatkan. Tapi janganlah sampai dikorbankan, dibunuh dan dipijak adat resam dan keturunan yang telah berlangsung selama beratus-ratus tahun hanya kerana aktiviti politik taksub yang berlebihan. Mungkin ini adalah perasaan penulis semata-mata tapi sejak kebelakangan ini banyak dilihat anak muda Melayu sendiri malu hendak mengaku Melayu.

Saya terus-terang mengatakan bahawa saya bukan anak Bangsa Malaysia, saya rasa saya tidak perlu malu, takut ataupun merasa berdosa mengaku diri saya ini orang Melayu. Saya adalah seorang Melayu yang merupakan warganegara Malaysia. Malah kalau nak diikutkan perlembagaan sesiapa sahaja tidak kira keturunan boleh mengaku dirinya Melayu, pergi baca. Dan kalau anda hendak mengaku diri anda Bangsa Malaysia, Iban, India, Cina, Hakka, Kadazan atau apa sekalipun saya tidak mempunyai masaalah, kita semua rakyat Malaysia. Suka hatilah janji anda bahagia, tapi janganlah hendak memadamkan identiti saya — itu salah dan tidak patut.

Saya hanya mempunyai masaalah dengan orang-orang yang dengan bangga dan lantang mengaku dirinya Bangsa Malaysia tapi sepatah haram Bahasa Malaysia pun tidak tahu. Bahasa Malaysia adalah bahasa yang digunakan hanya ketika hendak memesan nasi lemak dekat gerai makcik depan rumah. Tatabahasa yang ada cumalah nasi lemak, satu, bungkus, rendang daging, sambal kurang dan thank you. Yang kelakar apabila orang-orang ini dilihat lebih “Englishman” dari “Malaysian”. Saya ingat lah kan, tak perlulah kita buang identity Melayu, Cina, India, Iban, Kadazan atau apa-apa sekalipun kalau kita hendak bersatu dan mencapai perpaduan. Anggaplah macam kita ni semua rojak, lain rasa lain warna tapi bila campur dalam satu kuah sedap rasanya. Kalau semua sama pun bosan jugak kan. Nak tulis panjang lagi tapi tak pelah saya simpan lain kali.

Jangan terkejutlah kalau artikel ini masuk dalam artikel popular dibaca di dalam The Malaysian Insider, almaklumlah tajuknya sendiri memang dekat di hati pembaca TMI.

"Saya terjun daripada kapal yang bocor"


"Saya terpaksa terjun daripada kapal yang bocor menaiki kapal baru yang sentiasa menyelamatkan sesiapa sahaja yang mahu melihat masa depan negara terselamat, " kata bekas Menteri Kesihatan, Dato' Chua Jui Meng yang kini menyertai Parti Keadilan Rakyat (KeADIILan).

Minatnya terhadap Pakatan Rakyat terus memuncak apabila melihat Dato' Seri Anwar Ibrahim berjaya mengekalkan gabungan tiga parti utama pembangkang yang sebelum ini agak retak setelah Barisan Nasional (BN) mengamalkan dasar kuku besi terhadap negeri yang dimenangi pembangkang.

Beliau ketika beceramah di An-Nahdhoh In, Bukit Indera Muda, Permatang Pauh menambah, tohmahan daripada kempinan MCA dan BN memang diduga berikutan tindakannya melompat parti untuk kebaikan diri, masyarakat dan negara.

Apa tidaknya tambah beliau, dalam keluarga MCA segala-galaya sudah hancur akibat terlalu pentingkan jawatan dan kuasa.

"Tindakan mendedahkan kepincangan kerajaan ini bukan berniat untuk kepentingan diri sebaliknya menebus maruah ketika bersama BN dulunya, " ujar beliau diiringi tepukan orang ramai.

Kekejaman Akta Keselamatan Dalam Negara (ISA) juga jelas Chua, menjadi faktor kenapa beliau meninggalkan MCA dan BN.

ISA patut dimansuhkan sebab tidak sesuai lagi digunakan oleh kerajaan yang mengamalkan dasar demokrasi.

"Kerajaan sengaja tidak mahu mansuhkan akta tersebut demi menyelamatkan kedudukan pemerintah apabila mereka buntu berhadapan dengan mana-mana parti atau organisasi yang makin diterima rakyat, " tambah beliau.

Pakatan assemblyman says Utusan must apologise for suggesting Teoh’s guilt

By Asrul Hadi Abdullah Sani

PETALING JAYA, July 29 — Kampung Tunku assemblyman Lau Weng San wants Utusan Malaysia to apologise over an article that appeared to suggest political aide Teoh Beng Hock, whose suspicious death has sparked public outrage, was aware of alleged misappropriation of funds by Selangor executive councillors.

In the article “Selangor Oh Selangor 2: Apa ada dalam notebook Beng Hock” ( Selangor Oh Selangor 2: What was in Beng Hock’s notebook), the unnamed writer speculated that Teoh was nervous when his computer notebook was accessed by the interrogators.

“It was understood that Beng Hock was a bookworm and a soft-spoken young man. He started getting nervous when his notebook was open at around 1am. It was not sure what was in the computer but it caused him to become very agitated. But what was certain was that the contents in the notebook were very important for the investigation,” the newspaper reported.

Lau told reporters that the article was highly speculative and misleading because it suggested that Teoh was guilty of a crime.

“I think they should withdraw the statement and offer an apology to the family of the late Teoh Beng Hock because it has implied that Beng Hock is guilty of something. I think the police should investigate whether the article is true or not. If it is not true then Utusan should take responsibility,” he said.

He also wants the writer of the newspaper lodge a report to help with the investigation into Teoh's death if he has exclusive information which could help the police.

Lau today lodged a police report here and confirmed that more reports against Utusan would be lodged soon in relation to other articles.

“There will be more reports made against Utusan Malaysia, not only on this article but also other articles with racist remarks. I think Utusan has been notorious in this issue and therefore I think it is time for us to continue to press them to be more ethically responsible,” he added.

Teoh, the political aide to Selangor executive councillor Ean Yong Hian Wah, was found dead on July 16 outside the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) office in Shah Alam. The 30-year-old was earlier interrogated as part of MACC’s investigation into the alleged misuse of state allocations by Selangor assemblymen.

Pakatan Rakyat (PR) leaders have accused the MACC of being a political tool of the Barisan Nasional (BN) and Umno in the ruling coalition's attempt at toppling the Selangor state government.

The Umno-owned Utusan Malaysia and other newspapers controlled by the party have also been accused of publishing stories with a racial slant or which suggest guilt on the part of PR leaders.

Keluarga Teoh tetap mahu s'jaya diraja

Walaupun telah mendengar penjelasan perdana menteri, keluarga Teoh Beng Hock tetap menuntut sebuah suruhanjaya diraja bagi menyiasat punca kematian mendiang.

"Kami tetap dengan pendirian meminta sebuah suruhanjaya yang bebas dan adil untuk menyiasat punca kematian abang saya," kata adik perempuannya Teoh Lee Lan.

Lee Lan menceritakan hasil pertemuannya dengan Datuk Seri Najib Razak di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya yang dilaporkan selama setengah jam awal malam tadi.

Ditemui pemberita selepas inkues hari pertama di Mahkamah Majistret Shah Alam pagi ini, kenyataan ringkas Lee Lan dalam bahasa Cina itu diterjemahkan pemimpin popular DAP Lim Kit Siang.

"Mereka telah dengar penjelasan kenapa suruhanraya diraja tidak ditubuhkan bagi menyiasat punca kematian Teoh, tetapi hanya melibatkan teknik siastan SPRM.

"Keluarganya berkata, mereka mempertimbangkan penjelasan perdana menteri, bagaimanapun mereka tetap dengan pendirian supaya suruhanjaya diraja mesti ditubuhkan (bagi menyiasat punca kematian Beng Hock)," kata ahli parlimen Ipoh Timur.

Pada pertemuan itu, Najib sekali lagi dilaporkan menyampaikan takziah kepada bapa mendiang Teoh Leong Hwee, emaknya Teng Shuw Hoi, abangnya Teoh Meng Kee dan juga tunangnya Soh Cher Wei.

Kit Siang menggesa Najib dan kabinetnya menghormati hasrat keluarga si mati supaya inkues ditangguhkan dan diwujudkan suruhanya diraja untuk mencari punca kematian Beng Hock.

Menurut tokoh DAP itu lagi, dapatan inkues "tidak dapat dipertahankan dan tidak boleh diterima" kerana ia tidak menjadi amalan di negara-negara Komanwel dan di peringkat antarabangsa.

Semalam, Najib dilaporkan menjelaskan kepada keluarga Teoh bahawa suruhanjaya diraja dan inkues merupakan pendekatan serentak bagi mengenal pasti punca kematian Beng Hock.

Najib berkata, pendekatan itu akan dapat memastikan sama ada mana-mana aspek atau tindakan yang diambil, mungkin ada kaitan atau menyebabkan kejadian itu.

Katanya, hasil penemuan siasatan itu akan dianggap sebagai input kepada suruhanjaya diraja itu.

Sementara itu, sejak jam 7 pagi, kompleks Mahkamah Shah Alam di Seksyen 5 mula dibanjiri puluhan wartawan.

Selain kehadiran pemimpin Pakatan Rakyat dan saksi-saksi inkues, tiada kelibat penyokong Pakatan Rakyat kelihatan.

Cuma kelihatan seorang lelaki Cina memegang poster gambar Beng Hock di lobi kompleks tersebut.

Kehadiran seramai 77 orang saksi menyebabkan bilik menunggu untuk saksi, berdekatan tempat prosiding berjalan, sesak sehingga menyebabkan sebahagian mereka terpaksa menunggu di bangku luarnya.

Suasana di tempat tersebut sesak apabila jurugambar dan juruvideo berasak-asak bagi mendapatkan gambar mereka dalam posisi yang terbaik.

Polis cari siapa empunya sampel DNA di pakaian Teoh...!!! DNA sape ya.....???? Istimewa tu DNA dah guna-pakai...?? Rasanya DNA ANWAR IBRAHIM kut..???

Dua sampel DNA lelaki dikesan di pakaian Teoh Beng Hock tetapi belum dapat dikenal pasti pemiliknya, kata peguam yang dilantik peguam negara untuk membantu inkues kematiannya.

Satu sampel dikesan di bahagian belakang baju kot bekas setiausaha politik Ean Yong Hian Wah, exco kerajaan Selangor, dan satu lagi sampel DNA ditemui di tali pinggangnya, kata Tan Hock Chuan.

Beliau tidak menjelaskan sama ada dua sampel itu daripada individu yang sama.

Polis telah menjalankan ujian DNA terhadap 90 orang untuk menjejak pemilik sampel DNA di pakaian Teoh dan sedang berusaha mendapatkan ujian DNA daripada 12 lagi individu.

Teoh ditemui mati selepas memberi keterangan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor pada 16 Julai lepas di atas bumbung tingkat 5 Plaza Masalam, Shah Alam, yang menempatkan bangunan suruhanjaya tersebut.

Kematiannya, yang menimbulkan pelbagai persoalan, mendorong kerajaan menubuhkan inkues dan suruhanjaya siasatan diraja bagi menentuk kematiannya dan prosedur siasatan SPRM.

Inkues tersebut, yang sepatutnya bermula hari ini, ditangguhkan ke Rabu depan.

MANSUH..MANSUH..MANSUH ISA!!

Ibrahim Ali Perangai Macam Yahudi!!

Mohon maaf kalau kali ini tulisan aku agak keras dan sememangnya keras.

Bagi aku antara Khairy Jamaluddin dan Ibrahim Ali, sepuluh kali mulia lagi Khairy!!

Sekurang - kurangnya Khairy tidak mempunyai perangai macam Ibrahim Ali.

Ibrahim Ali manusia yang paling munafik. Dia ini setaraf dengan Abdullah bin Ubay dan Abdullah Bin Sabaq (pengasas mazhab Syiah yang berketurunan Yahudi)

Ketika tiada kuasa, pandai mengadap TG Nik Aziz.

Pandai datang rumah DSAI.

Dah dapat kuasa..habis semuanya dia tinggalkan!!

Betul - betul perangai macam Yahudi!!

Maaf..perasaan marah yang terlalu membuak - buak!!wajah si munafik!! sekarang mahu menentang rakyat!!

Ibarat "Melepaskan Ibrahim Ali Tersepit"....Ada niat nak huru-harakan 1 OGOS....???

Oleh: addin_77

Ibarat "melepaskan Ibrahim Ali tersepit". Itulah peribahasa baharu yang diperkenalkan untuk ahli Parlimen Pasir Mas itu. Ia adalah kemuncak kepada kemarahan para penyokong Pakatan Rakyat kepada beliau ekoran kenyataan dan tindakan beliau sejak akhir-akhir ini. Yang terbaru ugutan beliau terhadap para penyokong perhimpunan besar-besaran Gerakan Mansuhkan ISA 1 Ogos ini. Ibrahim memberi amaran, "batalkan demonstrasi atau bersedia bertembung dengan armada Perkasa."


Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) telah mengumumkan perancangan mereka untuk mengadakan demonstrasi Mansuhkan ISA pada 1 Ogos 2009 nanti di ibu kota Kuala Lumpur. Demonstrasi ini antara lain bertujuan untuk menghantar memorandum kepada Yang di-Pertuan Agung bagi memohon campurtangan dalam usaha memansuhkan akta tersebut. Setakat ini GMI telah mendapat sokongan dari pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan dan parti-parti politik, kesemuanya parti politik pembangkang, kecuali kesediaan mengejutkan yang disuarakan oleh Pemuda Gerakan, salah sebuah komponen parti pemerintah BN.


Presiden Pertubuhan Perkasa Pribumi Negara (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali, yang juga bekas tahanan ISA telah keluar dengan kenyataan kata duanya kepada GMI, batalkan demonstrasi atau bersedia bertembung dengan armada Perkasa. Mengulas isu ini, Rizan Haji Ali, Setiausaha PKR Bera, menyifatkan tindak-tanduk Ibrahim Ali ini tidak lebih sekadar melontar idea songsang dalam usaha mencari populariti untuk dirinya sendiri.


Kebelakangan inipun, tambah Rizan, Ibrahim Ali cuba kembali mewarnai persada politik negara dengan seringkali “secara gedebenya” mengeluarkan kenyataan-kenyataan keras, yang secara jelas kuat berbau perkauman, dengan niat yang sama, mencari populariti. Maka, menurut Rizan, tidaklah menghairankan bila kebelakangan ini juga Ibrahim Ali kerap diberi ruang oleh akhbar Utusan Malaysia, akhbar yang diketahui umum mempunyai kepentingan Umno.


Bagi Rizan betullah peribahasa baharu yang selama ini didengarnya, “ibarat melepaskan Ibrahim Ali tersepit.” Beliau ternyata dalam keadaan tersepit sekarang kerana sudah lelah menjadi Ahli Parlimen Bebas, terus memasuki Umno bermakna beliau akan disahkan sebagai “katak” tersohor, sementara kalau berpaling kepada Pakatan Rakyat, seperti menjilat dan menelan kembali kahaknya.


Tindakan dan suara-suara dari Ibrahim Ali kebelakangan ini termasuklah tentangannya terhadap rancangan demonstrasi oleh GMI, ulas Rizan lagi, dilihat seumpama langgam “ayat mengorat” Ibrahim Ali supaya beliau sekali lagi dilepaskan Umno dari kedudukan tersepitnya kini. Soalnya apakah Umno akan tergoda kali kedua?


Rizan bersyukur kerana selepas menang sebagai Ahli Parlimen Pasir Mas dalam pilihanraya umum yang lepas, Ibrahim Ali tidak mengambil keputusan menyertai PAS atau PKR, kerana dengan latar belakang terkenal Ibrahim Ali dari hal lompat-melompat parti memungkinkan untuk beliau menjaja jawatan Ahli Parlimen Pakatan Rakyatnya dalam “political barter trade.” Jika ini berlaku, jelas Rizan ia sudah tentu memalukan Pakatan Rakyat, kerana Pakatan Rakyat akan dilihat sebagai tidak belajar dari sejarah dan lupa peribahasa “melepaskan Ibrahim Ali tersepit."

SPRM tutup kes salah guna wakil rakyat DAP

Siasatan mengenai dakwaan salah guna kuasa melibatkan ADUN Jawi Tan Beng Huat, selesai setelah Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mendapati tiada keterangan untuk pendakwaan.

Tan berkata beliau menerima surat bertarikh 23 Julai daripada SPRM yang enyatakan kes itu ditutup.

"Saya akan buat permohonan kepada Ketua Menteri (Lim Guan Eng) untuk mendapatkan kembali surat peletakan jawatan saya yang tidak bertarikh yang saya hantar tempoh hari," katanya kepada pemberita di Pulau Pinang, hari ini, lapor Bernama.

Pada 15 Jun lalu, Ketua Bahagian DAP Nibong Tebal, Teh Hock Yong
mengemukakan empat aduan melibatkan dakwaan salah guna kuasa, peruntukan wakil akyat serta penggunaan logo kerajaan negeri untuk kutipan derma terhadap Tan kepada SPRM cawangan Pulau Pinang.

Dalam aduan itu, antara lain Teh mendakwa Tan mengeluarkan surat kuasa epada pembawa surat yang dilantiknya untuk mengambil alih semua dewan milik kerajaan, kuasa dan kewangan serta peralatan daripada semua pengerusi dan nggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) dan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) di beberapa kawasan di Seberang Perai Selatan (SPS) berikutan
pertukaran kepimpinan kerajaan negeri.

Tan berkata surat yang ditandatangani oleh Pengarah SPRM Pulau Pinang Latifah Mad Yatim turut menyebut bahawa suruhanjaya itu akan menyediakan laporan pemeriksaan berkaitan sistem dan perolehan mengenai pembelian dan pembekalan yang longgar yang boleh membuka ruang dan peluang rasuah, penyelewengan dan penyalahgunaan kuasa.

"Saya mahu Teh minta maaf secara terbuka dalam tempoh tiga hari atau saya akan mengambil tindakan undang-undang," katanya.

Beng Hock : Peguam Mohon Tunda Inkues, Tunggu Keputusan Kabinet Tambah Kuasa Suruhanjaya Diraja

Peguam keluarga mendiang Teoh Beng Hock hari ini menggesa koroner dalam inkues kematian mendiang supaya menunda siasatan itu sehingga kabinet memutuskan sama ada untuk memberi kuasa tambahan kepada Suruhanjaya Siasatan DiRaja bagi menyiasat punca kematian mendiang.

Gobind Singh Deo memberitahu mahkamah bahawa inkues itu tidak perlu dan tidak bermakna jika kabinet memutuskan untuk memperluaskan terma rujukan suruhanjaya itu bagi menjalankan siasatan yang lebih terperinci atas kematian Beng Hock.

Mendiang dijumpai mati 15-16 Julai lalu di perkarangan ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Selangor di Shah Alam.

Setakat ini kabinet hanya mengarahkan suruhanjaya itu untuk menyiasat sama ada SPRM telah melanggar peruntukan hak asasi dengan menyoal Beng Hock lebih 10 jam sebelum beliau dijumpai mati.

Gobind turut meminta inkues itu, yang bermula hari ini, ditangguhkan sekurang-kurangnya sepuluh hari bagi membolehkan beliau meneliti laporan bedah siasat Beng Hock dan dokumen berkaitan.

Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Azmil Muntapha yang bertindak sebagai koroner inkues belum membuat keputusan bersabit permohonan Gobind.

Bagaimanapun wakil Peguam Negara Tan Hock Chuan berkata inkues berkenaan tidak seharusnya dilengahkan. Beliau bagaimanapun bersetuju jika sedikit penangguhan diberi bagi membolehkan peguam dan ahli keluarga Beng Hock meneliti laporan bedah siasatan dan dokumen berkaitan.

Hock Chuan begaimanapun enggan menyerahkan keterangan saksi kepada peguam keluarga mendiang, dengan mendakwa tidak ada prosedur undang-undang yang memerlukan beliau berbuat demikian.

Gobind memberitahu mahkamah bahawa mengikut Kanun Prosedur Jenayah, semua dokumen berkaitan harus diserahkan kepada peguam bela bagi membolehkan siasatan terperinci dilakukan untuk mengenal pasti punca kematian Beng Hock.

77 orang saksi, termasuk tunang Beng Hock - Soh Cher Wei yang mengandung dua bulan dan dijadualkan berkahwin dengan mendiang pada hari beliau dijumpai mati - diarah memberi keterangan di inkues berkenaan.

Peguam Karpal Singh,anaknya Gobind Singh dan Sankara Nair bertindak sebagai peguam pemerhati kepada keluarga Teoh pada inkues berkenaan.

Anggota keluarga Teoh tiba di perkarangan Mahkamah Tinggi Shah Alam kira-kira jam 8.20 pagi tadi.

Kira-kira 50 orang wartawan memenuhi dewan mahkamah seawal jam 7.30 pagi untuk mendaftarkan diri bagi membuat liputan.

Pengerusi Majlis Peguam Ragunath Kesavan berkata 12 peguam bertindak sebagai pemerhati badan itu bagi memastikan ketelusan perbicaraan.

BN Mampu Tawan Semula Kedah : Penganalisis Politik

ALOR SETAR, 29 Julai (Bernama) -- Barisan Nasional (BN) mampu menawan semula Kedah daripada pakatan pembangkang dengan syarat jenteranya menggandakan usaha sedia ada dan paling kritikal, merapatkan barisan sayap parti itu, kata seorang penganalisis politik.

Pensyarah Politik dan Pengajian Antarabangsa Universiti Utara Malaysia (UUM), Prof Dr Mustafa Ishak berkata pergerakan Pemuda dan Puteri serta juga ahli veteran memainkan peranan yang sangat penting dalam usaha memastikan kemenangan calon BN.

"Harapan untuk BN di negeri ini masih ada, yang penting rapatkan barisan sayap, kerana kalau tidak kuat, susah untuk lakukan gerak kerja.

"Umno pula kena bangkit sebagai parti yang paling aktif untuk memberi motivasi kepada jentera dan memberi penjelasan kepada pengundi tentang apa bezanya BN dengan pakatan pembangkang," katanya selepas memberi taklimat tertutup tentang Hala Tuju Umno Kedah bagi Menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 di sini Selasa malam.

Mustafa berkata sekiranya BN benar-benar ingin menarik generasi muda menyokongnya, satu usaha untuk memberi nafas baru dan membangkitkan semangat berjuang dalam kalangan Pemuda dan Puteri perlu dilakukan.

Mustafa, yang juga Penasihat Strategik Umno Kedah berkata, sudah ada perubahan dalam kepimpinan tertinggi BN, tetapi itu mungkin tidak disedari dan kini terpulang kepada jentera parti itu untuk berusaha mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap BN khususnya Umno.

Beliau berkata, pada masa ini BN mempunyai kelebihan kerana tahap penerimaan rakyat terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak meningkat dan keadaan itu merisaukan pakatan pembangkang.

"Saya tidak fikir pembangkang mampu kekalkan momentum kerana mereka sendiri berada dalam keadaan tertekan dan sudah ada perbalahan pendirian antara pemimpin Pas sehingga kita tidak tahu siapa sebenarnya yang berkuasa dalam parti itu," katanya.

Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, Umno negeri akan mengadakan program berbentuk muhasabah diri untuk membangkitkan keyakinan rakyat di samping menguatkan jentera parti itu.

"Taklimat seperti hari ini merupakan langkah pertama dan selepas ini kita akan turun ke semua peti-peti undi untuk memberikan penerangan tentang hala tuju Umno," katanya.

Era Najib Altantuya : Korban Ke 4 H1N1...!!! Apakah Pemerintah nak tunggu lebih ramai yang mati baru nak halang jangkitan luar ni....???

Seorang wanita rakyat Malaysia berumur 20 tahun mati akibat Influenza A (H1N1) pagi semalam, menjadikannya mangsa keempat yang meninggal dunia akibat pandemik itu di Malaysia setakat ini.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Ismail Merican berkata wanita itu disahkan menghidap Influenza A (H1N1) selepas meninggal dunia pada pukul 9.40 pagi semalam.

"Wanita berkenaan mula demam, sakit tekak dan batuk sejak 16 Julai, bagaimanapun beliau hanya pergi mendapatkan rawatan selepas sakit selama 11 hari di Hospital Melaka pada 26 Julai.

"Pemeriksaan dan ujian awal mendapati beliau mengidap jangkitan kuman dalam darah yang dijangkiti daripada paru-paru, beliau kemudiannya dipindahkan ke unit rawatan rapi (ICU) kerana mengalami sesak nafas dan memerlukan bantuan alat pernafasan," katanya dalam sidang media di sini hari ini.

Sementara itu, kampus kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) di Nibong Tebal ditutup selama seminggu, mulai hari ini selepas 20 pelajarnya dikesan dijangkiti penyakit seperti influenza atau ILI.

Perkara itu disahkan Timbalan Pendaftarnya, Mohamad Abdullah menerusi satu kenyataan media di sini, sebentar tadi.

"Hanya aktiviti akademik serta kuliah ditangguhkan dan ia akan dijadualkan semula nanti.

"Aktiviti lain akan berjalan seperti biasa," katanya.


Polis - Mengapa rakyat tidak hormat- siri 1-3

Polis - Mengapa rakyat tidak hormat - siri 3

12 Julai 2003. Anda boleh saksikan sendiri bukti rakaman video melalui telefon bimbit bahawa betapa hapraknya polis sanggup terima rasuah RM50.00 saja.

Kesalahan RM300 tapi boleh lepas dengan bayar RM50 sahaja. Sebab itu jangan marah rakyat bila rakyat kata "POLIS PERASUAH BERLESEN" dan yang lagi teruk sampai ada rakyat yang sanggup kata "POLIS MACAM ANJING"...

Jangan salahkan rakyat bila rakyat tidak hormat polis. Masalahnya bukan semua polis yang perangai macam tu. Cuma sebahagiannya saja.

Dalam kes video tadi, mujur polis tu tak kata "hai taukeh...anggap ini duit derma ikhlas na..." pastu duit tu pi tikam nombor ekor...jangan lupa baca bismillah...

Ada juga yang kata..mujur polis tu ambik duit RM50.00 kalau tidak kena bayar RM300.00 bukankah sudah jimat RM250.00.

Nak salahkan polis 100% pun tak boleh juga. Polis nanti kata "ooo...tang aku ambik duit RM50.00 hangpa nampak...tu yang Bapak Menteri ambik RM500 juta tu..tak nampak pulak..."

Bapak Menteri nanti jawab..."RM50 tu corruption...RM500 juta tu commission...faham tak?"....

Kata Nabil...Lu fikir la sendiri..

Polis - Mengapa rakyat tidak hormat - siri 2

27 Mei 2008. Masih ingatkah lagi bagaimana polis membelasah Chang Jiun Haur hingga berlumuran darah selepas dibelasah oleh 20 anggota Unit Simpanan Persekutuan (FRU) dengan cota dan ditendang.

Chang, 21, bersama adik perempuannya dan dua lagi rakan lelaki, sedang memandu keluar dari tapak Bandar Mahkota Cheras kira-kira jam 11.30 malam, apabila kereta yang mereka naiki dikepung oleh anggota polis yang sebelum ini, menyeleraikan pergaduhan membabitkan penduduk BMC.

Seorang pegawai tinggi yang berada di situ, mendakwa Chang melanggar seorang anggota FRU dengan keretanya.

Apabila diminta menunjukkan anggota yang kena langgar itu, pegawai berkenaan pada mulanya menghadapi kesukaran meminta anggota berkenaan tampil ke hadapan. Anggota berkenaan yang nampak tidak ada apa-apa mendakwa: "Dia cuba langgar saya...lihat cota patah. Nak bukti apa lagi?"

Bagaimanapun, seorang pegawai polis yang membawa Chang ke Hospital Kajang berkata tidak seorang pun anggotanya dilanggar oleh kereta remaja itu.

Ketika ditemui di hospital pada kira-kira jam 12.30 tengah malam, Chang juga menafikan yang dia telah melanggar anggota polis.

Bajunya telah dikoyak oleh polis manakala seluarnya berlumuran darah. Difahamkan Chang ditempatkan di unit rawatan rapi.Adik perempuan dan dua rakan lelakinya turut ditahan malam tadi, tetapi menurut pengerusi Jawatankuasa Buka Jalan BMC, Tan Boon Hwa, mereka dibebaskan hari ini.

Ahli exco kerajaan negeri Selangor, Ronnie Liu, yang melawat Chang malam tadi berkata, polis telah menggunakan kekerasan yang keterlaluan."Polis sepatutnya menjaga undang-undang dan ketenteraman awam dan bukannya memukul orang. Saya amat kecewa. Parti saya (DAP) akan menyediakan peguam untuk Chang dan yang lain-lainnya," kata Liu. Memang sah POLIS RAJA DI MALAYSIA.Polis - Mengapa rakyat tidak hormat - siri 1

Mohd. Mokhtar Mohd. Shariff menunjukkan peralatan memproses dadah yang ditemui di sebuah rumah di Taman Johor Jaya, pada sidang akhbar di IPK Johor, Johor Bahru


Rakyat masih tidak lupa bagaimana kejadian yang tidak sepatutnya berlaku pada 31 Julai 2008, sejumlah dadah jenis syabu yang merupakan sebahagian daripada dadah rampasan bernilai kira-kira RM48 juta hasil operasi polis negeri pada Mac lalu, tiba-tiba hilang dari bilik bahan bukti di IPK Johor.

Yang menjadi persoalan besar ialah kenapa Mohd. Mokhtar enggan mengulas mengenai jumlah sebenar dadah jenis syabu yang hilang dari IPK Johor pada 31 Julai lalu dan jumlah dadah tersebut yang telah ditemui kononnya.

"Saya tidak boleh memberi komen tentang jumlah dadah yang hilang kerana ia adalah bahan bukti dalam perbicaraan kes mahkamah yang masih berjalan justeru kenyataan saya dikhuatiri mengganggu perbicaraan.

"Berkenaan jumlah dadah syabu yang berjaya ditemui, kita masih menunggu laporan dan analisis daripada Jabatan Kimia," katanya yang juga enggan mengulas lanjut mengenai butiran terperinci dua suspek terbaru itu.

Dengan penangkapan itu, seramai 18 suspek iaitu tujuh anggota serta pegawai polis dan 11 orang awam telah ditahan bagi membantu siasatan.

Apa sudah jadi dengan kes tersebut. Adakah ia telah ditutup serapat-rapatnya. Rakyat masih tidak lupa tentang kejadian itu. Rakyat nak tahu dan berhak tahu. Adakah polis sudah bergelumang dengan najis dadah. Adakah polis sudah menjadi taukeh dadah. Inilah persoalan yang bermain di fikiran rakyat.

"Harapkan pagar, pagar makan padi". Jangan salahkan rakyat dan hendak ugut rakyat. Kredibiliti polis sudah teruk tercalar. Sebab itu rakyat sekarang menganggap polis bukan lagi Polis Diraja Malaysia tetapi POLIS RAJA DI MALAYSIA.


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...
Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Amizudin Ahmat

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/

BLOG t4tbh TERBONGKAR?


Sejak akhir-akhir ini hampir semua media yang dikira pro Umno membuat promosi besar-besaran terhadap laman blog yang diwujudkan khas selepas kematian Teoh Beng Hock.

Ekoran itu, ramai yang tertanya-tanya siapakah di belakang blog ini yang nampaknya secara tersusun cuba menjatuhkan beberapa Exco kerajaan negeri Selangor.

Usaha juga nampaknya dibuat dengan keras untuk menyebarkan kebencian di kalangan penyokong PAS dan PKR di Selangor terhadap Exco kerajaan negeri Selangor dari DAP.

Sedangkan di luar pula Umno secara yang bersungguh-sungguh (terhegeh-hegeh, tulis wartawan Utusan) mahu menarik PAS bersama mereka.

Menurut satu blog, penulis di belakang blog ini adalah bekas wartawan NST. Selain dalam t4tbh, akhbar Malay Mail adalah akhbar utama yang melaporkan tulisan yang hampir sama dengan laporan dalam t4tbh ini.

Hari ini pula andaian timbul kononnya penulis ini ada kaitan dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Ini ekoran dari tersiarnya dalam blog itu kenyataan bahawa maklumat yang disiarkan dalam blog ini (t4tbh) adalah dari komputer peribadi Teoh Beng Hock.

"Hanya mereka yang akses kepada komputer ini sahaja yang boleh mengetahui kandungannya...dan mereka adalah para pegawai SPRM yang menyiasat Teoh," tulis satu blog./

Najib Altantuya Bayar RM20 juta Untuk Dapat Imej Baik?

Regim Bn ini tidak pernah berubah dalam aspek pembaziran jutaan wang rakyat hanya semata - mata untuk membayar perunding imej bagi melobi imej pemimpin regim ini khususnya untuk luar negara.

Semenjak Mahathir, Abdullah dan kini Najib turut sama membelanjakan wang yang cukup banyak semata - mata untuk membina imej peribadi. Antara syarikat yang kini sedang menikmati jutaan wang rakyat untuk menaikkan imej Najib ialah Anco Worldwide, sebuah syarikat perunding imej dan media antarabangsa. Menurut sumber yang dipercayaan syarikat ini menikmati kontrak RM20 juta untuk perkara tersebut.

Ada satu maklumat pula menyatakan kontrak RM20 juta masih belum ditandatangani namun syarikat ini masih didalam tempoh percubaan tetapi tetapi menikmati bayaran tinggi berdasarkan projek. Antara tugasannya ialah memastikan Najib Tun Razak mendapat liputan dalam agensi berita dunia seperti CNBC dan CNN.

Menempatkan tulisan mengenai Najib dan menempatkan tulisan Najib di media dunia juga menjadi peranan mereka.

Bayaran yang tinggi ini juga berkaitan dengan usaha Najib untuk mengimbangi imej Anwar Ibrahim yang dihormati dunia.

Pejabat Perdana Menteri sekarang ini juga dikatakan bersedia membuat bayaran yang amat tinggi hanya untuk memastikan lawatan Obama, Presiden Amerika ke Kuala Lumpur. Kononya lawatan Obama ke Kuala Lumpur akan menaikan imej Najib ke tahap maksimum di mata dunia.

Apco Worldwide difahamkan telah mendapat ruang di pejabat Perdana Menteri sejak awal Najib menjadi PM. Sila klik sini untuk melawat rangkaian pejabat Apco di Tel Aviv.

Apco dan beberapa buah agensi perunding imej dan media yang berpengkalan di US terlibat secara terus dan serius dalam menghasilkan strategi 100 hari Najib..

Ini termasuk kempen 1 Malaysia dan beberapa pengumuman yang porpular..

Maklumat ini dipecahkan oleh beberapa kakitangan kanan tinggi kerajaan yang tidak berpuas hati dengan pembayaran yang amat mahal sedangkan hasilnya amat diragui. Sehingga kini imej Najib dalam dan luar negara belum berada pada tahap memuaskan.

Abdullah Badawi juga pada ketika menjadi Perdana Menteri turut menggunakan agensi asing untuk meastikan imejnya naik sebagai pemimpin Islam Progresif dan pemimpin Malaysia sebagai sebuah negara islam yang liberal.

Manakala tidak boleh disangkal oleh regim ini bahwa Mahathir Mohamad dan Abdullah turut menggunakan pelobi Yahudi Abramoff dengan bayaran yang begitu mahal semata untuk memastikan punya imej baik.

cheGuBard sudah pun menulis sebelum ini mengenai perkara ini. sila baca petikan di bawah.


Selain yang diterangkan sebelum ini Jack Abramoff (pelobi Yahudi pro Zionis), regim ini punya kaitan rapat dengan Saatchi & Saatchisebuah agensi perunding/pengiklanan multi nasional yang pro Zionisme. Syarikat tersebut menjadi perunding imej dalam beberapa siri pilihanraya yang bertanggungjawab mencari teknik kempen dan pengiklanan untuk kempen regim Bn. Syarikat yang sama juga terlibat dalam banyak projek kerajaan.

CIMB sebuah syarikat kewangan yang dimiliki oleh adik Najib Tun Razak telah menadatangani kontrak bernilai USD 250 juta kepada sebuah syarikat yang berpengkalan di Israel. CIMB telah menyumber luarkan pengurusan Jabatan IT nya kepada EDS (electronic data system) selama 10 tahun. (Sila klik sini untuk baca siapa EDS? )

Hubungan CIMB dengan EDS bukan sahaja tidak mempedulikan keganasan Israel Zionis tetapi turut memangsakan pekerja CIMB sendiri yang dibuang kerana Jabatan IT disumberluarkan. (sila klik sini carian CIMB aniaya pekerja)

EDS telah ditubuhkan pada tahun 1995 dan berngpengkalan di Herzelyia, Israel. Syarikat ini jugalah merupakan syarikat yang mengendalikan sistem komputer polis, ketenteraan dan pertahanan Israel. Malah ia juga terlibat dalam industri persenjataan Israel. Dan hubungannya dengan Malaysia dirakamkan dengan bangga dalam Laporan Tahunan CIMB 2008. (sila klik untuk laporan CIMB 2008)


petikan di atas ialah dalam tulisan antara Chin Peng dan Henry Gurny untuk baca lanjut sila klik sini-chegubard.

Reformasi Tanpa Anwar 5

Oleh: Amin Ahmad

Reformasi 2.0d

Reformasi tidak mati dek perubahan kecil dalam Pilihan Raya Umum 1999 oleh parti-parti pendiri Barisan Alternatif (BA). Untuk saya, proses reformasi ini tidak mati kerana ia adalah tuntutan lebih besar daripada BA itu sendiri.

Sejak pemecatan DS Anwar sampai 2001, tidak ada tanda seruan Reformasi 1998 akan surut. Di kampus, mereka yang mendokong UMNO-BN segan-segan mahu mengaku. Mereka lebih rela diam, termasuk pensyarah. Bukan mereka tidak ada pendokong, tetapi mereka dalam situasi yang amat defensif. Tidak ada manusia waras dan beragama boleh menerima tuduhan terhadap DS Anwar. Saya berani mengatakan bahawa 80% ahli UMNO sendiri percaya bahawa tuduhan terhadap DS Anwar itu fitnah, namun mereka pasrah kerana keyakinan salah bahawa kelangsungan agama dan bangsa itu hanya pada UMNO. Mereka gagal keluar daripada kepompong ini, lebih-lebih lagi Ketua Bahagian, Ketua Cawangan, Ketua Pemuda, Ketua Puteri dan sebagainya yang projek perniagaan melalui dasar perlindungan kerajaan masuk terus kepada mereka.

Kadangkala saya senyum sendirian apabila membaca ‘debat penuh emosi’ di dinding dan pintu bilik air di kalangan mereka yang menyokong kerajaan dan mendokong Reformasi.

‘Pahlawan kanan’ Reformasi 1998 rata-rata terdiri daripada anak muda yang terus bersama DS Anwar sejak mereka di dalam UMNO-BN. Selain mereka, beberapa ‘muka baru’ dari kalangan profesional mengisi wajah-wajah Reformasi. Mereka tewas dalam Pilihan Raya Umum 1999, tapi tidak kalah. Mereka kalah kemudiannya.

2001, selain tangkapan ISA6 (yang sebelumnya 10), ialah 2 mahasiswa – Jonah dan Fuad Ikhwan. Saya masih ingat saat itu mahasiswa dituduh membakar Dewan Tunku Canselor sebagai tanda protes kehadiran DS Dr. Mahathir yang akan merasmikan penutupan seminar yang saya hadiri – Penegasan Hala Tuju Idealisme. Masih ingat mulut lancang Datuk Azalina Othman yang menggesa Naib Canselor UM, Dato’ Anuar Zaini meletak jawatan kerana kebakaran ini. Tuduhan terhadap mahasiswa juga tidak ditarik balik meski akhirnya pihak keselamatan ‘mendakwa’ ia berpunca daripada litar pintas.

Saya masih ingat kemudiannya, selepas Jonah keluar dari tahanan ISA, dalam satu program perkongsian rasa, bagaimana ISA adalah satu Akta yang memberi ruang besar untuk salah guna kuasa. Ya, bagi mereka yang punya jiwa boleh melihat bagaimana siri salah guna kuasa ini diamalkan sejak dulu lagi. Dr. Burhanuddin Al-Helmi, Dr. Syed Husin Ali, Lim Kit Siang, Anwar Ibrahim dan ramai lagi adalah mangsa kepada Akta ini. Saya juga masih terbayang bagaimana sdr. Malek Husin menceritakan beliau ditangkap ISA dan dipaksa minum air kencing semasa dalam tahanan. Beliau akhirnya menang saman terhadap kerajaan bernilai kira-kira RM2 juta.

Protes anti-ISA juga membawa pembuangan mahasiswa daripada dapat terus mengikuti pengajian di kampus. ISA7 yang baru-baru ini dikenakan denda oleh mahkamah adalah satu tanda bahawa regim UMNO-BN tidak akan mengalah. Kuku yang mereka ada sedang disimpan dan akan digunakan sepantas kilat apabila kena waktunya.

Saya hanya dapat ingat sebahagian nama yang ikut serta mogok lapar membantah tahanan politik ISA. Antara kami ialah saya dan Maien dari kalangan mahasiswa. Selain kami ialah Muthanna, anak Pak Abu (YB Saari Sungib, mantan Presiden Jemaah Islah Malaysia yang di-ISA-kan pada waktu itu). Selain kami tentunya Raja Petra yang sempat saya berimamkan beliau dalam beberapa waktu solat sepanjang berkampung di Taman Melewar itu. Yang lain-lain saya ingat cikgu Bad, Kak Nora, Dato’ Sanusi, arwah Pak Lang Zaki, arwah Pak Non nasi kandar, sdr Hidhir, abang Nasir Isa dan seorang aktivis DAP (jika tak silap saya namanya makcik Siew Mei). Saya pohon maaf untuk mereka yang namanya tidak saya ingat untuk disertakan di sini.

Jujurnya, saya tidak kenal dan biasa pun bergaul dengan mereka ini. Saya hanya duduk membuat hal saya – baca, solat, ikut serta dengan program yang disusun khas oleh jawatankuasa Gerakan Mansuhkan ISA. (Arwah) Ustaz Fadzil ada berkunjung bersama tetamu dari Kedutaan Jerman. Nurul Izzah ada datang untuk Malam Seni Budaya. Kami malahan sempat berdemo di Kedutaan Amerika Syarikat pada hari Jumaat sempena membantah agenda Perang oleh Amerika Syarikat di Timur Tengah.

Sampai satu waktu, saya merasakan kepala saya amat berat sekali. Sepanjang di sana arwah Pak Non yang sering mengurut kepala saya. Anak Raja Petra (atau mungkin dari keluarga beliau) datang membuat pemeriksaan kesihatan terhadap kami. Sebelumnya Dr. Lo’ Lo’ dan Dr. Hatta Ramli juga berbuat yang sama. Saya difahamkan anak Raja Petra adalah seorang pakar kimia. Menurutnya kandungan gula dalam badan saya di paras kritikal - jika tidak silap saya angkanya 17, sedangkan paras normal 21. Maklumnya, saya boleh pengsan bila-bila masa dari saat itu. Raja Petra berseloroh “jika kau pengsan, kita akan buat kenduri!”.

Dalam hati saya berkata “jika ini takdir yang akan membawa rakyat mengingati Reformasi, maka saya rela”. Tapi hati saya juga bimbang. Benarlah satu kata-kata yang pernah say abaca bahawa “orang yang berani itu ialah orang yang hanya Tuhan dan dia saja yang tahu dia takut”. Sebenarnya bukan saja pengsan, malah mungkin mengancam nyawa dan kesihatan saya. Sejak mula kami yang muslim berniat puasa – minum yang minimum pada waktu sahur dan berbuka. Saya tidak ingat siapa yang berpesan kepada saya agar tamatkan mogok makan kerana saya masih muda dan perjuangan saya masih panjang. Meskipun saya kekal terus untuk beberapa jam selanjutnya, saya fikir pesan beliau cukup berharga.

Reformasi lebih besar daripada persoalan parti, apatah lagi pemimpin.

Saya masih terus rapat dengan ahli politik, aktivis parti dan aktivis Reformasi yang rencam latar belakang sektor mereka. Sejak saya pulang dan merenung semula makna Reformasi, saya fikir saya mahu menumpukan pengisian erti Reformasi yang lebih besar daripada persoalan parti, apatah lagi pemimpin ini.

Barisan Alternatif (BA) tidak kekal lama. PAS dan DAP bercakaran kemudian dan berpecah. PKN meneruskan kerjasama dengan kedua-dua parti ini dalam pengertian yang galau. DAP ternyata tidak dapat menerima kekalahan tokoh penting mereka yang dilihat tidak mewakili sentimen kaum bukan Melayu yang tidak dapat menerima usaha dan penjelasan PAS tentang Negara Islam yang dihajatkan.

Benar kata Saidina Ali k.w. bahawa “kebenaran yang tidak distrukturkan/dirancang akan ditewaskan oleh kebatilan yang tidak distrukturkan/dirancang”.

Bukan saja PAS dan DAP, malah ramai yang mula membawa haluan masing-masing. Perjuangan Reformasi jadi hambar dan kelihatan akan mati bila-bila masa saja. Keluarnya tahanan ISA kemudiannya tidak membawa apa-apa pengertian yang banyak. Ezam dan rakan-rakan ‘kantoi’ mengadakan rundingan sulit untuk kembali bersama UMNO-BN. Seingat saya, kritik terhadap Ezam paling mula kedengaran daripada mulut arwah Adlan Benan Omar, genius muda Malaysia yang telah pergi dijemput Ilahi 2 tahun lalu.

Saya tidak tahu pengalaman orang lain pada waktu itu. Bagi saya, pengalaman saya terhad tetapi saya kira cukup bermakna mengajar saya meniti kedewasaan. Saya mungkin tidak kenal, malah sampai sekarang cukup yakin bahawa tidak dikenali orang-orang penting dalam gerakan reformasi, dan saya gembira untuk itu. Ia cukup untuk membuat saya selesa menyebut bahawa saya seorang yang pro-reformasi tanpa mengira siapa yang sedia menggalas tugas ini.

Dalam Reformasi Tanpa Anwar 4, ada komentar menyebut tentang anak muda yang mengaku Reformis sedangkan yang mereka hanya tahu tidak sampai 1% pun tentang apa itu Reformasi. Jika panjang usia dan dipermudahkan, saya akan menjawab kenyataan ini sebaik kita masuk ke fasa Reformasi 4.0. Lama lagi, tetapi pengalaman saya dalam arus reformasi sampai waktu ini mendesak saya untuk menjawab kenyataan pincang ini – sekali dan untuk selamanya.

Sehingga tahun 2002, mungkin kita mampu mengingati kemenangan YB Saifuddin Nasution di Lunas untuk mengubat luka dan tertewasnya BA di Ketari sebagai makna lain tentang perjuangan.

Namun yang lebih penting, ingatlah, bahawa Reformasi lebih besar daripada persoalan parti, apatah lagi pemimpin. Memang kita mengakui karisma DS Anwar dan ketokohan berprinsip ramai pemimpin yang mengisi ruang di Pakatan Rakyat buat masa ini. Namun, tidak salah untuk kita terus berani berfikir tentang Reformasi Tanpa Anwar.

ACA never used force, says former director

EXCLUSIVE Teoh Beng Hock's death has raised the question as to whether the Malaysia Anti-Corruption Commission (MACC) uses force to extract information from witnesses.

A former Anti-Corruption Agency (ACA) senior officer has claimed that the corruption watchdog used to be a "civil and gentleman's organisation" that has never been accused of abusing or assaulting witnesses or suspects.

"We don't work like the police. We don't resort to using force to extract a confession. But I don't know (what it is like) now," said Mohamad Ramli Manan in an email interview with Malaysiakini on issues raised by Teoh's death.

mohd ramli abd manan aca dg corruption 080307 01"If you are a good investigator, you don't need a confession at all. You prove your case from other evidence."

The ACA was upgraded to the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) in January.

Ramli (left) had stunned the nation in early 2007 when he alleged that then ACA director-general Zulkipli Mat Noor was involved in corruption and a sex offence.

Ramli had served as ACA deputy chief in three states - Kedah, Perak, Negeri Sembilan - before being appointed to head the agency in Kelantan, Malacca, Johor and Sabah.

Zulkipli was cleared by Attorney-General Chambers but his contract was not extended when it expired in March 2007.

Ramli said the ACA, created in 1967, had never resorted to handcuffing suspects or arrested persons. Unlike the police who deal with hardcore criminals, the anti-graft agency deals with white collar crimes where there is minimal risk of suspects escaping.

However, there was a departure from this practice early this year when two Perak Pakatan Rakyat state executive councillors were arrested.

"We were shocked to see that the exco members who had voluntarily surrendered to the MACC and other suspects were handcuffed for their remand proceedings.

"I would venture to say that the Perak exco suspects were handcuffed just to embarrass them. That speaks of the mentality of MACC officers compared to ACA officers."

Ramli, who retired in 2006, agreed that the ACA had always practised selective investigation.

"They are so afraid to investigate Umno ministers, excos and menteris besar unless they get the green light from the top. Officers who try to do so might find themselves facing trouble.

"MACC would not dare to do what they have done in Selangor and Perak in any of the BN states. They would not dare to handcuff an Umno exco member. That is a fact which nobody can deny."

'Cloak and dagger operation'

Although it has yet to be proven that the MACC used force when interrogating Teoh, Ramli noticed the investigation methods carried out on Selangor Pakatan assemblypersons were not in accordance with investigation procedures.

mohd ramli abd manan aca dg corruption 070307 explainHe revealed that the ACA investigations were divided into two stages and that this procedure is still in effect at the MACC.

An inquiry paper is opened upon receipt of any information. The investigations are conducted in a "cloak and dagger" manner at this stage.

"Nobody knows (this is in progress); not even the targeted suspects know that we are investigating the case since the purpose is to determine the truth or falsity of the information," said Ramli.

Only when the agency is convinced that the information is true, will a full scale investigation begin to secure all evidence to prove the alleged crime, he explained.

"In a full scale investigation, we are pretty sure that a corrupt offence had been committed. There is no such thing as a 'fishing expedition'.

"We know how many witnesses have to be called up and what evidence is available and obtainable from them; where and what documentary evidence we have to take and we also know where these documents are being kept."

Teoh's case handled against norm

According to Ramli, the Director of Operation may issue an 'Operation Order' detailing, mapping out and strategising the investigation if the case involves high-profile figures.

While he was heading the Sabah ACA, Ramli was Director of Operations in a case allegedly involving former Land and Cooperative Development Minister Kasitah Gaddam.

Ramli said such operations start in the morning and end about 7pm to 8pm. At this time, the officers will decide which suspects are to be further detained or whether the questioning should end.

"By 9pm the Director of Operations will call for a meeting to evaluate all the evidence that we have obtained and to give instructions for the next day's operations. This enables officers to get rest and prepare for the next day."

In Teoh's case, Ramli surmised from MACC director of investigation Mohd Shukri Abdul's statements that the Pakatan representatives were being investigated based on general information - or the first stage that requires discreet inquiry.

"What they did is against established practice and procedures of investigation methodology [...] I don't know the actual facts of the case," Ramli added.

"But if Shukri says they investigated based on general information received from anonymous sources or their informers, then an investigation through discreet inquiry is the proper investigative method."

GMI tolak jumpa polis hari ini..!!! Kerana Polis akan perangkap semua pimpinan GMI...!!!

Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI), Syed Ibrahim Syed Noh berkata pihaknya tidak akan menghadiri perjumpaan dengan pihak polis petang ini berhubung arahan supaya membatalkan perhimpunan anti-ISA anjurannya, Sabtu ini.

Beliau berkata, tidak bermakna bagi GMI menghadiri perjumpaan tersebut, "kerana pihak polis pun sudah memberi amaran".

Lagi pula, kata beliau, pihaknya sedang sibuk membuat persiapan untuk mengadakan perhimpunan tersebut.

Sebaliknya, kata Syed Ibrahim, GMI akan menghantar surat rasmi untuk memaklumkan matlamat dan tujuan perhimpunan itu diadakan Sabtu ini.

Beliau mengesahkan pihaknya dihubungi oleh pihak polis supaya hadir di ibupejabat polis kontinjen Selangor jam 2.30 petang ini.

Semalam, Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Muhammad Sabtu Osman mengarahkan GMI dan Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) supaya membatalkan rancangan mereka untuk mengadakan perhimpunan ISA Sabtu ini.

Muhammad Sabtu berkata, polis telah memaklumkan perkara itu kepada Pewaris kelmarin dan akan menemui GMI hari ini