Jumaat, 24 Julai 2009

MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP KENAIKAN HARGA MINYAK YANG DICADANGKAN KERAJAAN MALAYSIA BEKUATKUASA SEPT 2009

Kami selaku mewakili seluruh anak muda Malaysia yang prihatin dengan ini ingin merakamkan bantahan dan rasa kesal yang amat sangat terhadap tindakan Kerajaan Malaysia di bawah pimpinan YAB Dato Seri Najib mencadangkan kenaikkan harga petrol sebanyak RM 0.20 September 2009 ini.

Pada saat rakyat sibuk untuk membuat persiapan perayaan yang akan menjelang pada pertengahan September, kami beranggapan kenaikan ini adalah sangat tidak wajar. Ini merupakan satu tindakan yang tidak tepat pada masanya seterusnya bakal memberikan tekanan besar kepada perbelanjaan rakyat dan kesan buruk kepada ekonomi negara. Bagi kami, tindakan menaikan harga petrol ini bakal tersemat di hati rakyat Malaysia sebagai salah satu hadiah pahit menjelang perayaan. Ini juga mencerminkan ketidak bertanggungjawaban sebuah kerajaan pemerintah. Kerajaan seolah-olah tidak mempedulikan pandangan dan suara dari pihak lain dan tidak membuat kaji selidik secukupnya terhadap kesan langsung ekonomi serta alternatif lain selain daripada tindakan yang terus-menerus membebankan rakyat.

Seperti yang sedia maklum, sebagai sebuah negara pengeluar minyak, Malaysia sentiasa mengaut keuntungan daripada kenaikan harga minyak di pasaran global. Kerungsingan mula timbul, kemanakah pergi hasil keuntungan tersebut dan adakah rakyat tidak berhak menikmatinya. Kami berpandangan bahawa kekayaan Negara yang dianugerahkan oleh Allah ini harus diagihkan kepada rakyat Malaysia secara adil dan saksama. Oleh itu, rakyat Malaysia berhak untuk mendapat bekalan minyak pada kadar yang munasabah berdasarkan kos pengeluaran minyak dalam negara, bukan pada kadar harga pasaran global.

Apa keperluan kerajaan menafikan nikmat rakyat untuk mengecapi harga minyak yang murah? Alasan yang biasa diberi adalah kerana kerajaan tidak tertanggung jumlah subsidi yang tinggi dan pembangunan di dahulukan. Pada hemat warga muda jawapan ini tidak lagi boleh diterima pakai kerana seolah-olah kerajaan tidak pernah mengambil peluang belajar dari pengalaman dan inisiatif lain tidak pernah dikaji.

Jika ini diteruskan, nescaya rakyat mengalami keperitan tatkala musim perayaan nanti. Kenaikan ini bakal memberi impak besar terhadap harga barang di pasaran ketika permintaan sedang tinngi bagi memenuhi keperluan perayaan. Seterusnya kos sara hidup akan meningkat. Dari pandangan anak muda peningkatan kos sara hidup yang semakin hari semakin tinggi amatlah membimbangkan. Terdapat puluhanan ribu anak muda yang merupakan golongan pelajar IPT yang terpakasa mengikat perut menampung hidup dan mereka turut dibebani hutang pinjaman pengajian kelak. Bagi golongan pekerja muda pula ini adalah satu lagi beban besar setelah terkena tempias krisis ekonomi sedia ada. Ruang mata pencarian semakin menguncup, ramai yang kurang elaun kerja lebih masa malahan ada pula yang kehilangan kerja.

Jika dilihat dari kenaikan sebelum ini, impaknya sangat memeritkan, kenaikan harga barang yang menyusul sangat membebankan dan harga pasaran masih kekal walaupun minyak telah diturunkan. Kini kita dapat lihat kenaikan tambang bas dan teksi yang baru diumumkan masih menhantui rakyat terutama golongan muda yang yang bergantung kepada keperluan tersebut. Golongan muda perupakan perintis kepada pembangunan negara hebat seperti Malaysia, mereka baru melakar jalan harapan untuk membina hidup dan mereka tidak harus menerima nasib sebegini rupa.

Justeru, kami dari Jawatan Kuasa Pimpinan Penajaan PRAMM menyampaikan desakan anak muda kepada kerajaan Malaysia agar membatalkan cadangan kenaikan tersebut. Tindakan tersebut tidak sesuai pada masanya serta tidak wajar sama sekali. Harapan kami agar kerajaan dapat menumpukan kepada pembelaan nasib golongan muda amnya serta prihatin kepada kebajikan rakyat umumnya.

Sekian desakan dan tuntutan kami.

‘Suara Anak Muda, Suara Masa Depan Negara’

Yang benar,

Mohd Faizal Mohd Yusak
Ketua Penerangan PRAMM

Penuntut UM serah Memorandum kepada SUHAKAM

Penuntut Universiti Malaya (UM) hari ini menyerahkan memorandum kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) agar melakukan siasatan berhubung kes anggota polis yang berpakaian biasa yang dikatakan menyalah guna kuasa.
Anggota polis berkenaan didakwa enggan menunjukkan kad kuasanya dan juga waran tangkap serta menayangkan senjata api sewaktu menahan pelajar terbabit berhubung kes contengan "bini puaka" Rosmah Mansor dan cubaan membakar di sebuah dewan kuliah, hujung bulan lalu.
Presiden Kumpulan Aktivis Mahasiswa Independen (KAMI), Hilman Idham berkata tindakan tidak toleran pihak berkuasa boleh mengundang ancaman khususnya kepada kumpulan aktivis pelajar.
“Apa yang dilakkan oleh pihak berkuasa polis adalah toleren dan tidak profesional. Perkara ini menuntut satu penjelasan dan tindakan oleh pihak kerajaan Malaysia terhadap pelaksanaan kualiti perundangan yang menjamin kestabilan dna keharmonian rakyat Malaysia.
“Memorandum adalah hasil gabungan daripada tiga kes tangkapan yang telah dilakukan pihak polis terhadap aktivis mahasiswa. Tujuan utama adalah bagi mendedahkan sikap tidak professional dan tidak toleran polis dan penyalahgunaan kuasa pihak polis dalam menjalankan tangungjawab, justeru memorandum ini adalah sebagai bukti kesungguhan mahasiswa dalam memperjuangkan hak.
Dalam pada itu, dua pelajar terbabit yang juga aktivis Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (Dema), Ong Jing Cheng dan penyelaras pelajar Dema Yap Heng Lung melahirkan rasa bimbang kepada Suhakam atas tindakan polis terhadap mereka ketika ditahan reman..
“Sewaktu ditahan saya dimarah beberapa kali untuk menhubungi peguam, itu yang pertama, yang kedua semasa dalam proses soal siasat saya melihat seperti terdapat satu ‘hidden’ agenda terhadapo penahanan saya.
“Mereka juga tanya mengenai ISA dan saya diberitahu jika saya turun lagi ke demontrasi, kemungkinan besar saya akan dibawa balik ke dalam lokap.
“Selain itu mereka juga sering bertanya mengenai API (Akademi Pengajian Islam)seperti seolah-olah mahu mengambil tahu mengenai kes (contengan "bini puaka") itu.
“Ada satu tatktik baru pihak polis apabila menahan orang, mereka akan bawa dan terus tahan reman selama empat hari. Itu nampak ada satu cara yang baru kepada penahanan-penahanan. Contohnya saya di tahan dan di reman sebelum buat apa kenyataan. Namun mujur akhirnya majistret benarkan dua hari sahaja. Dahulu tidak berlaku, tapi bertukar selepas pemerintahan yang baru,”katanya
Setelah menerima memorandum tersebut pihak Suhakam berjanji akan membantu dengan membawa permasalahan berkenaan kepada pihak yang berwajib.
“Sebenarnya hak asasi adalah juga hak penting, oleh sebab itu diwujudkan SUHAKAM di akta Parlimen dan kita akan ambil kira perkara yang dibangkitkan yang berasaskan hak asasi manusia.
“Kita akan kaji dan akan mendapat pandangan daripada pihak yangberkenaan untuk membolehkan kita membuat perbandinganda daripada beberapa pandangan,” katanya.

Exco Selangor Nafi Ada Kaitan Dengan Kematian Teoh

Exco Kerajaan Tempatan, Kajian dan Penyelidikan, Ronnie Liu hari ini menafikan tuduhan yang mengaitkan beliau dengan kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

Menurut Ronnie, dakwaan itu bukan sahaja tidak benar, malah sengaja direka oleh pihak tertentu untuk memburuk-burukan imejnya sebagai ecxo dan juga pemimpin yang mewakili DAP Selangor.

"Saya tidak tahu,kenapa saya dikaitkan dengan beliau (Beng Hock) sedangkan beliau tidak pernah bekerja dengan saya. Dia hanya bekerja dengan Ean Yong Hian Wah,"katanya.

Ronnie mengulas dakwaan pihak tertentu dalam sebuah laman blog yang mengaitkan beliau dengan insiden kematian Teoh, baru-baru ini.

Menurut Ronnie, blog berkenaan turut mengaitkannya dan Exco Pembangunan Kampung Baru dan Penyelesaian Kilang Haram, Ean Yong Hian Wah, terlibat dalam skandal salah guna peruntukan DUN di Sungai Pelek dan Sungai Panjang.

Katanya, senarai peruntukan kedua-dua Exco yang disiarkan dalam laman blog itu telah direka oleh penulis, sedangkan peruntukan sebenar telah disenaraikan dalam laman web rasmi mereka.

Ditanya sama ada beliau akan mengambil tindakan undang-undang terhadap laman web berkenaan, Ronnie bagaimanapun enggan berbuat demikian.

“Saya tidak akan membuat sebarang laporan polis atau kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana saya tidak percaya kepada mereka kerana sebelum ini mereka tidak pernah mengambil apa-apa tindakan terhadap setiap laporan yang saya,"katanya.

Sementara itu, Ean turut mengutuk sekeras-kerasnya tuduhan tidak bertanggungjawab pihak terbabit yang memburuk-burukkan Adun Pakatan Rakyat melalui blog.

“Sebuah blog yang bernama Truth For Teoh Beng Hock, baru-baru ini dilancarkan telah mempamerkan maklumat mengenai peruntukan dan mendakwa DAP menyalahguna kuasa.Ini amat jelas bahawa pihak tertentu mempunyai agenda politik yang kotor dan cuba mengaitkan kematian Teoh disebabkan dia melakukan kesalahan”,katanya.

Ean juga meminta SPRM memberi penjelasan, bagaimana maklumat sulit ini boleh dipamerkan dalam blog berkenaan tanpa sebarang kawalan.

“Kebanyakan maklumat yang dipamerkan dalam blog tersebut adalah sulit dan telah diserahkan kepada SPRM dan bagaimana maklumat ini boleh diambil keluar tanpa pengawalan oleh pihak berkuasa. Saya mahu SPRM beri jawapan kepada kita mengapakah maklumat sulit demikian boleh dipamerkan,”katanya.

Era Najib Atantuya : Malaysia Diperintah Oleh Gani Patail?

Dalam banyak hal nampaknya peguam negara mempunyai kuasa yang terlalu besar semenjak zaman Abdullah (sekarang Tun) menjadi Perdana Menteri dan diteruskan dasar pemerintahan oleh Datuk Seri Mohd Najib Razak dengan mengekalkan Abdul Gani Patail di jawatan tersebut.

Malaysia dilihat di dalam banyak hal mengikut telunjuk Peguam Negara yang seorang ini yang nampaknya kian hari kian mencengkam untuk melaksanakan agenda-agenda yang hanya dia dan Allah s.w.t saja yang tahu.

Beliau sangat berkuasa di dalam menentukan apa yang perlu dibuat dan apa yang tidak perlu dibuat oleh kerajaan sekalipun apa yang disampaikan sebenarnya hanya untuk kepentingan-kepentingan tertentu.

Peguam Negara Tan Sri Abdul Ghani Patail dikenali oleh rakyat Malaysia sebagai manusia paling hina yang pernah dimiliki oleh negara. Beliau selama ini bertindak seperti beliau seorang Maharaja Paling Berkuasa, memperbodohkan Perdana Menteri dan kabinet serta rakyat seluruhnya dengan melepaskan perahsuah-perahsuah negara serta menakut-nakutkan hakim-hakim dengan bertindak sebagai Pendakwa Raya untuk meminta mahkamah supaya rakyat yang dipandangnya sebagai ancaman kepada pemerintah dihalang daripada diikatjamin.

Ingatkah lagi apa yang berlaku kepada Suwandi dan Azman yang dilokap selama sebulan di dalam kes Batu Burok di Mahkamah Kuala Terengganu satu ketika dulu, adalah hasil dari perbuatan terkutuk Peguam Negara ini.

Ghani Patail juga telah mencampuri urusan pelantikan MB terengganu dengan cuba mengugut Yang Di Pertuan Agong dengan kenyataan kononnya "proses pelantikan Menteri Besar merupakan satu proses yang ditentukan oleh Undang-Undang sebagaimana yang termaktub dalam Undang-Undang Bagi Diri Kerajaan Terengganu" untuk menyebelahi Perdana Meneri Abdullah Ahmad Badawi yang ingin Idris Jusoh dikekalkan sebagai Menteri Besar Terengganu selepas PRU ke 12 baru lalu.

Maruah Malaysia yang tergadai ekoran kes Batu Putih adalah lantaran orang yang bernama Gani Patail ini yang mewakili negara di Hague yang pada ketika itu beliau telah turut membariskan anaknya yang baru lulus dari UiTM di dalam delegasi ke Hague iaitu Faezul Adzra Tan Sri Gani Patail.

Abdullah Ahmad Badawi tunduk kepada Singapura di dalam banyak hal seperti pembatalan jambatan bengkok adalah juga kerana Gani Patail ini dengan alasan negara akan menghadapi pelbagai masalah perundangan antarabangsa jika meneruskannya.

Krisis politik di Perak juga mendedahkan bahawa kesemua hakim-hakim yang ditentukan mendengar kes di mahkamah (Tinggi, Rayuan dan Persekutuan) ditetapkan oleh Peguam Negara.

Maka tidak hairan kesemua hakim Mahkamah Rayuan dan Persekutuan akan menterbalikkan keputusan-keputusan di mahkamah tinggi yang berpihak kepada mereka yang tidak disukai oleh pemerintah.

Justeru institusi kehakiman seluruhnya kini berada di dalam dalam cengkaman Peguam Negara.

Kes liwat Anwar-Saiful adalah konspirasi nyata dari Gani Patail bersama Ketua Polis Negara, Musa Hassan. Banyk telah didedahkan mengenai hal ini dan yang jelek hakim yang mendengar kes ini adalah hakim yang ditetapkan oleh Peguam Negara juga.

Kini di dalam penubuhan Suruhanjaya Diraja dan inkues ekoran kes kematian Teoh sekali lagi Peguam Negara terlibat di dala memberikan nasihatnya kepada Najib.

Najib menjadi Pak Angguk kepada Peguam Negara apabila katanya Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail akan mengeluarkan kenyataan dan penjelasan yang terperinci berhubung perkara itu pada hari ini.

Najib, tiada orang lainkah yang lebih layak untuk menjadi Peguam Negara sebelum anda terus diperbodohkan olehnya?

GMI: 1,000 petugas PAS kawal demo anti-ISA

Seribu petugas Unit Amal PAS akan dikerahkan 1 Ogos ini bagi mengawal keselamatan peserta demonstrasi Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) agar tidak bertembung dengan kumpulan penyokong akta tersebut.

"Bagi saya, kita sama-sama bertanggungjawab. Kita sudah bincang cara mengawal disiplin (peserta kita).

"Kawalan Unit Amal seramai seribu orang telah dikerah untuk mengawal (aspek) keselamatan sahaja," kata Pengerusi Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) Syed Ibrahim Syed Noh.

Beliau diminta mengulas pendekatan keselamatan GMI, sebagai penganjur, bagi mengelak sebarang kejadian tidak diingini dengan ribuan pendukung ISA yang dikepalai oleh Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris).

GMI juga akan mengeluarkan panduan kepada peserta Himpunan MANSUH beberapa hari lagi supaya bersedia menghadapi sebarang provokosi yang mungkin timbul pada hari tersebut, tambahnya.

"Kita juga minta kerjasama polis, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) dan Majlis Peguam bagi memantau perhimpunan ini.

"Kita mesti bertanggungjawab terhadap kumpulan masing-masing. Kalau di pihak mereka (Pewaris) juga, merekalah yang kena bertanggungjawab," kata Syed Ibrahim kepada Malaysiakini.

Diminta mengulas kenyataan Pengerusi Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) Datuk Ibrahim Ali, yang tentang kemungkinan timbul huru-hara, beliau berkata:

"Kita tidak boleh kata huru-hara. Persoalan sebenarnya, apa motif mereka (kumpulan pro-ISA) mahu berhimpun pada masa itu juga?"

Demonstrasi serentak dua kumpulan berlawanan pendirian itu dibimbang boleh "menimbulkan huru-hara".

"Bila GMI dan Pewaris – dua kumpulan yang berbeza pendirian mengenai ISA – mengadakan perarakan pada masa dan hari yang sama, mungkin akan berlaku huru-hara," kata Ibrahim kepada Malaysiakini.

Ribuan penyokong pembangkang dan aktivis 83 NGO bersama GMI akan bergerak mulai 2 petang dari tiga lokasi – kompleks membeli-belah Sogo, Masjid Jamek dan Masjid Negara – dengan berpakaian hitam dan merah.

Sementara penyokong ISA bersama Pewaris bersama lebih 10 NGO Melayu merancang perhimpunan bertemakan "1Malaysia, Selamatkan Malaysia, Kekalkan ISA dan Pertahankan Hak Keistimewaan Orang Melayu" di tiga lokasi di tengah Kuala Lumpur sebelum bergerak ke Dataran Merdeka pada 1 tengah hari.

Mulai 11 pagi, mereka yang berpakaian putih dijadual berhimpun di Pasar Seni, Masjid Negara dan Padang Merbok, sebelah Bank Negara, sebelum menurunkan tandatangan di atas kain rentang gergasi sepanjang 200 kaki di dataran tersebut dan kemudian berarak ke Istana Negara.

Reformasi Tanpa Anwar 4


Oleh: Amin Ahmad

Reformasi 2.0c

65% Melayu mengundi Barisan Alternatif pada tahun 1999, tetapi tidak timbul pun isu bahawa UMNO-BN tidak mewakili suara Melayu-Islam. Sebaliknya yang timbul mungkin hanya penolakan majoriti muslim dengan cara UMNO-BN menangani pergolakan kuasa di dalam struktur parti mereka sehingga membawa kesan kepada rakyat. Inilah profesionalisme ahli politik Melayu-Islam dalam BA waktu itu. Ia jauh berbeza dengan cara UMNO-BN berpolitik.

Saya pernah menulis dulu, orang ramai tidak kisah dengan pemecatan DS Anwar jika itu kehendak kerajaan dan UMNO. Biarlah UMNO-BN menguruskan sendiri hal mereka. Tetapi yang ditentang ialah CARA pemecatan ini dibuat. DS Anwar telah pun membawa cabaran pemecatan jawatan Timbalan Perdana Menteri yang dikenakan kepadanya.

Tapi sebaliknya yang berlaku. Masyarakat bukan Melayu khususnya kaum Cina telah memberikan sokongan kepada BN. Kekalahan Lim Kit Siang dan Karpal Singh adalah satu tamparan hebat kepada DAP. TG Haji Hadi Awang diangkat menjadi Ketua Pembangkang di Parlimen Malaysia.

DAP dikatakan kalah kerana kerjasama mereka dengan PAS diragui oleh masyarakat Cina. Sosok keras PAS tidak cukup mendamaikan mereka dan fokus PKN untuk membebaskan DS Anwar dilihat lebih besar berbanding isu-isu nasional. Risiko tidak mahu diambil oleh masyarakat bukan Melayu. Tidak banyak dasar yang konkrit ditawarkan oleh BA serta tokoh-tokoh yang ada sama ada dilihat muda atau tidak ada pengalaman politik yang luas.

Dengan kata mudah, rakyat mengambil risiko yang mereka sifatkan paling rendah berdasarkan apa yang mereka mampu fahami.

Kemenangan Terengganu diangkat PAS sebagai kemenangan parti. Terengganu cuba dijadikan model kerajaan Islam PAS. Kelebihan Terengganu ialah royalti minyak, justeru mereka lebih berpotensi menonjolkan model kepimpinan PAS berbanding Kelantan.

Wang royalti akhirnya jadi Wang Ihsan. Wang ini disalurkan melalui UMNO dan tidak kepada wakil rakyat yang dipilih rakyat. Tekanan demi tekanan terus diberikan UMNO-BN sebagai ‘pengajaran kepada pengundi Terengganu’. UMNO tidak pernah peduli bahawa negeri Terengganu adalah antara negeri yang paling ramai penduduk miskin berbanding jumlah royalti yang diterima saban tahun. Ke mana wang royalti selama ini pergi? Modus operandi UMNO-BN ini berterusan hingga kini. Ahli Parlimen Pakatan Rakyat tidak diberikan peruntukan tahunan 1.5 juta untuk diagihkan dalam kerja-kerja ad-hoc di kawasan mereka tetapi Ahli Parlimen UMNO-BN terus mendapat kelebihan ini. Dalam kata lain, UMNO-BN mahu menjadi Namrud moden, bahawa “kamilah yang menentukan rezeki kamu”.

Dalam kepayahan, Terengganu melonjak menjadi negeri ke-empat termiskin tahun itu. Lebih baik daripada tahun-tahun sebelumnya. Tetapi Laporan Audit Negara ini tidak pernah disebutkan hatta oleh orang PAS sendiri. Melalui media, kepimpinan PAS Terengganu diburukkan dengan kes halau budak tadika. Ia berbekas dan cuba ditiru di negeri-negeri Pakatan Rakyat yang ada sekarang.

UMNO-BN tidak pernah sedar bahawa hak rakyat yang dinafikan mereka ini adalah satu aksi tidak hormat kepada Sultan dan Raja yang memerintah negeri.

Perhimpunan rakyat tak kunjung padam. Dakwaan DS Dr. Mahathir bahawa ingatan rakyat hanya 100 hari. Akhirnya mereka yang terpilih telah disumbat ke dalam ISA dan langsung memperlahankan Gerakan Reformasi. Ia perlahan kerana beberapa risiko dihitung – sama ada Gerakan Reformasi akan terus hanyut jika semua pemimpin utama ditangkap, atau menggunakan saluran ‘pendidikan’ melalui ceramah agar rakyat boleh tahan berdepan propaganda berterusan kerajaan.

Pemuda Keadilan mendapat imej paling buruk daripada pandangan rawak Suara Keadilan dan ia sedikit sebanyak mengocak hubungan dalam kepimpinan parti. Khalid Jaafar selaku Editor kemudian diganti. Kini, setelah semua semakin jelas, mungkin elok dipertanyakan semula apa peranan Ezam Mohd Nor di sebalik kelemahan Pemuda Keadilan waktu itu.

Ramai yang bersangka baik dengan Ezam Mohd Nor. Dialah orang kanan DS Anwar yang dilihat mampu menggarap kekuatan rakyat dan corak pidatonya sentiasa mengingatkan kita kepada DS Anwar. Biarpun kegiatan berunding dengan UMNO terus berlaku, Ezam Mohd Nor tidak dipersalahkan. Ya, beliau sering mengulangi bahawa untuknya keutamaan ialah pembebasan DS Anwar. Ramai sayangkan Ezam Mohd Nor kerana beliau rela di-ISA-kan (yang akhirnya mengubah segalanya tentang beliau).

Saya masih ingat ketika memperingati 365 hari ISA dengan mogok makan di Taman Melewar. Waktu itu saya di tahun 2 universiti. Saya nekad, jika saya akan dibuang universiti pada waktu itu, maka itulah takdir saya. Selepas berdialog dengan tetamu dari Korea dan Indonesia di Universiti Bangsar Utama (UBU) waktu itu, saya buat keputusan untuk ikut serta tidak makan. Saya bertahan sehingga 90 jam dan berhenti pada hari kunjungan ke Chinese Assembly Hall kerana saya mengikuti latihan praktik di Tasik Kenyir, Terengganu.

Balik dari mogok makan ini, saya dapatkan kad matrik saya yang disimpan Jonah dan waktu itu Jonah tanyakan saya “kami semua dah berusia, aku harap kau fikirkan untuk ambil alih gerakkan UBU”. Sebagai anak muda 19 tahun, datang dari Perlis yang perkembangan beritanya terhad, saya telan air liur. Tidak pun sembang lanjut tentang ini dengan Jonah kerana kemudiannya pinjaman pengajian tinggi (PTPTN) bermasalah selama setahun.

Jujurnya, saya tidaklah begitu rapat dengan nama-nama besar tokoh reformasi. Saya tidak ikut serta rapat dan membantu sekadar apa yang saya percaya perlu.

Saya kenangkan teater Tok Ampoo saat Isham Rais di ISA. Kami buat persembahan di Negeri Sembilan selepas dijemput Cikgu Bad. Saya kenangkan menumpang Jonah bersama Khairil, Amin Black dan Din Petai waktu itu untuk ikut serta solat hajat di rumah DS Anwar di Damansara. Saya kenangkan siri-siri dialog di UBU (yang akan saya kisahkan dalam Reformasi Tanpa Anwar 5). Saya kenangkan lambakan buku yang saya hadam kerana desakan mencari kebenaran dalam diri. Saya kenangkan getar hati saat menunggu demonstrasi di mahkamah bermula.

Jauh lebih mendalam saya kenangkan arwah Pak Non nasi kandar yang sama-sama mogok makan. Bersama kami waktu itu yang telah pergi dijemput Ilahi ialah arwah Pak Lang Zaki dan arwah Umar Tan yang sering singgah menjengok kami.

InsyaAllah, hal ini akan saya muatkan dalam Reformasi Tanpa Anwar 5 nanti.

Of Teoh’s tragic death and 1 Malaysia

The announcement of instituting two separate inquiries into the death of Teoh Beng Hock has indeed make a huge mockery of the public outrage, despondency and quest for justice, accountability and transparency.

The decision of the Cabinet for two separate bodies, namely a royal commission of inquiry (RCI) to investigate the MACC’s standard operating procedure (SOP) on interrogation-cum-investigation and the inquest to determine the cause of Teoh’s death, is at best puzzling and at worst smacks of bad faith.

Given the already very dented image of the judiciary, any attempt at delegating responsibility to the magistrate (especially if he/she is a junior one, as is usually the case in an inquest) who, while acting as a coroner, has to be assisted by the deputy public prosecutor from the A-G’s office is surely very much unwelcomed by the discerning public.

To make it worse, they have to rely on the investigation of the police, an enforcement agency currently very much wanting in integrity and transparency. Going by the many inquest proceedings of the recent past of deaths in custody, no police officials have been found culpable. Most deaths inevitably were classified “natural causes” or “sudden deaths”. So, will the rakyat be again shortchanged?

It should have dawned on Premier Datuk Seri Najib Razak by now that gone are the days when the rakyat is easily mesmerised by big slogans and rhetoric. It was over with Tun Dr Mahathir Mohamad and Pak Lah. As for now it is sensible for Najib to understand that if he still insists and bent on shouting slogans, he has just got to live up to them immediately. The rakyat wants to see it in Teoh’s tragic death investigation.

Wouldn’t it be in the best interest of “1 Malaysia, People First, Performance Now” that the Cabinet orders the immediate establishment of a royal commission of inquiry to comprehensively undertake the entire investigation of the SOP of the MACC and the cause of Teoh’s death as the two are, for all intents and purposes, related?

The public not only questions the wisdom or the lack of it in separating the two procedures with their separate terms of reference, but more importantly of the intention to separate the two probes.

Wouldn’t it be in the best interest of “Performance Now” and especially prudent use of taxpayers’ money that the Cabinet orders only one credible and independent RCI of experienced distinguished personalities be instituted as to undertake the comprehensive investigation and everything that surrounded Teoh’s death?

Wouldn’t it also be pertinent in the spirit of “People First” that the Cabinet empathises with the psychological trauma and suffering of the late Teoh’s fiancée and his loved ones as not to subject them to unnecessary further investigation save that of the RCI? Already there were the MACC, PDRM, now perhaps the inquest and finally the RCI. Is that Najib’s style of the mantra “People First”?

Incidentally, you don’t even have to summon a Cabinet meeting to have an inquest in place as it is well provided for by way of provisions in the Penal Code and the Criminal Procedure Code. Are we to conclude that Najib is even weaker and, worse still, more inept than his immediate predecessor? That may spell further doom for this nation.

Many would recall that Pak Lah once had a royal commission in place without having to resort to the Cabinet.

Let it be known to Najib that the rakyat, the citizenry, is less concern of whatever that 1 Malaysia may mean to him and his Cabinet. The real issue now is whether we have what it takes to bring this nation out of the various unending crises and impasse.

The bone of contention now is about strengthening our various “divides” and forge a politically functional administration that upholds the rule of law, democratic values and traditions that manage constructive dissent and differences to propel us into a competitive and viable nation.

The real issue now is not about who can string more big slogans to the already fatigue rakyat, but simply who can inject and attain trust and confidence of the people in reviving all our critical institutions through honesty, integrity and accountability. As BN is still the elected government of the day, it would be wise and pertinent to listen to the voice, resentment, expectation and hopes of the people.

It’s truly not about the vagaries of Najib’s 1 Malaysia, as the tragic death of the Teoh Beng Hock has in fact united the nation into searching our souls of wanting a better Malaysia. That remains the abiding dream of the wira Teoh Beng Hock when he decided to be part of the New Politics of a New Malaysia!

Of Teoh’s tragic death and 1 Malaysia

The announcement of instituting two separate inquiries into the death of Teoh Beng Hock has indeed make a huge mockery of the public outrage, despondency and quest for justice, accountability and transparency.

The decision of the Cabinet for two separate bodies, namely a royal commission of inquiry (RCI) to investigate the MACC’s standard operating procedure (SOP) on interrogation-cum-investigation and the inquest to determine the cause of Teoh’s death, is at best puzzling and at worst smacks of bad faith.

Given the already very dented image of the judiciary, any attempt at delegating responsibility to the magistrate (especially if he/she is a junior one, as is usually the case in an inquest) who, while acting as a coroner, has to be assisted by the deputy public prosecutor from the A-G’s office is surely very much unwelcomed by the discerning public.

To make it worse, they have to rely on the investigation of the police, an enforcement agency currently very much wanting in integrity and transparency. Going by the many inquest proceedings of the recent past of deaths in custody, no police officials have been found culpable. Most deaths inevitably were classified “natural causes” or “sudden deaths”. So, will the rakyat be again shortchanged?

It should have dawned on Premier Datuk Seri Najib Razak by now that gone are the days when the rakyat is easily mesmerised by big slogans and rhetoric. It was over with Tun Dr Mahathir Mohamad and Pak Lah. As for now it is sensible for Najib to understand that if he still insists and bent on shouting slogans, he has just got to live up to them immediately. The rakyat wants to see it in Teoh’s tragic death investigation.

Wouldn’t it be in the best interest of “1 Malaysia, People First, Performance Now” that the Cabinet orders the immediate establishment of a royal commission of inquiry to comprehensively undertake the entire investigation of the SOP of the MACC and the cause of Teoh’s death as the two are, for all intents and purposes, related?

The public not only questions the wisdom or the lack of it in separating the two procedures with their separate terms of reference, but more importantly of the intention to separate the two probes.

Wouldn’t it be in the best interest of “Performance Now” and especially prudent use of taxpayers’ money that the Cabinet orders only one credible and independent RCI of experienced distinguished personalities be instituted as to undertake the comprehensive investigation and everything that surrounded Teoh’s death?

Wouldn’t it also be pertinent in the spirit of “People First” that the Cabinet empathises with the psychological trauma and suffering of the late Teoh’s fiancée and his loved ones as not to subject them to unnecessary further investigation save that of the RCI? Already there were the MACC, PDRM, now perhaps the inquest and finally the RCI. Is that Najib’s style of the mantra “People First”?

Incidentally, you don’t even have to summon a Cabinet meeting to have an inquest in place as it is well provided for by way of provisions in the Penal Code and the Criminal Procedure Code. Are we to conclude that Najib is even weaker and, worse still, more inept than his immediate predecessor? That may spell further doom for this nation.

Many would recall that Pak Lah once had a royal commission in place without having to resort to the Cabinet.

Let it be known to Najib that the rakyat, the citizenry, is less concern of whatever that 1 Malaysia may mean to him and his Cabinet. The real issue now is whether we have what it takes to bring this nation out of the various unending crises and impasse.

The bone of contention now is about strengthening our various “divides” and forge a politically functional administration that upholds the rule of law, democratic values and traditions that manage constructive dissent and differences to propel us into a competitive and viable nation.

The real issue now is not about who can string more big slogans to the already fatigue rakyat, but simply who can inject and attain trust and confidence of the people in reviving all our critical institutions through honesty, integrity and accountability. As BN is still the elected government of the day, it would be wise and pertinent to listen to the voice, resentment, expectation and hopes of the people.

It’s truly not about the vagaries of Najib’s 1 Malaysia, as the tragic death of the Teoh Beng Hock has in fact united the nation into searching our souls of wanting a better Malaysia. That remains the abiding dream of the wira Teoh Beng Hock when he decided to be part of the New Politics of a New Malaysia!

Was Teoh Beng Hock assassinated by the DAP?

A new Blog has emerged called Truth for Teoh Beng Hock which insinuates that the DAP is behind Teoh’s death. It also suggests many other things, all criminal. Invariably, the Umno Blogs and websites are promoting this Blog. Expect soon the mainstream media to go to town on this issue. Before that happens DAP had better be ready with convincing answers.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

This was the first posting in that Blog:

The truth will be revealed

Teoh Beng Hock, the political aide to Selangor State Assemblymen for Seri Kembangan Ean Yong Hian Wah died on July 16th, 2009 after undergoing an 8 hour interrogation by the Malaysian Anti-Corruption Commission that supposedly ended at 3:45 am.

This blog is established in his rememberance. A young man with ideals, belief, and values caught in a web of political deceipt. The blog is also set-up to cleanse his name. May he be remembered for the right reasons.

Till today, his death remains a mystery. Why did he stayed back to sleepover at the MACC after the claimed interrogation ended? He is supposed to register his marriage with his fiance that day.

Many questions remains as police are investigating his death. There is no record of Beng Hock leaving the premise. MACC should be held responsibile for his death. They should be thoroughly investigated.

Teoh was forced into some unscrupulous dealings. He did not like what he was doing. To protect himself, Teoh made copies of false documents, fictitous public work, and dummy companies. He copied information from his notebook and the office computers into a hard disk and left it with someone. Inside are stack of information detailing the corruption by the DAP in Selangor.

Teoh Beng Hock shall not die in vain. The truth will be revealed.


Then it goes on to say:

The DAP's corruption modus operandi in Selangor

Teoh Beng Hock is dead. Let not his death be forgotten and for nothing. The reason why Teoh died is because of the massive scale of corruption by the DAP since they took over the running of the Selangor state government in March 2008.

For the first time we have documents evidence, names, cheque nos, vouchers and projects which the MACC, the Police, the Royal Commission of Inquiry, the Magistrate Court Inquest, the NGOs, the DAP itself and any member of the public can verify themselves.

The DAP (not the PAS or PKR) has been stealing the rakyat's money in Selangor. They have been doing this without the knowledge of the other Pakatan partners like PKR and PAS. They have cheated not only the rakyat but also their own Pakatan partners from enjoying some of the stolen money.

This is actually not corruption. Corruption means you get money illegally from someone else. In the UMNO style, someone gets a project. Then they pay through a runner 10% or 20%, usually in cash inside a bag. Very simple and also quite smart.

But the DAP are quite stupid. They set up their own dummy companies, create fake invoice, fake projects and then take the money out. This is stealing, not corruption. But because they abuse their power it is also involving corruption. In the process they leave behind a very long trail of documents and evidence.

The late Teoh Beng Hock was involved in this scandal also but he was forced by Ean Yong and Ronnie Liu. He did not really like what was happening. To protect himself, Teoh made copies of all the false documents and dummy companies that was set up by the DAP. Teoh left behind a hard disk with someone which contains a stack of information detailing the corruption by the DAP in Selangor.

LINK :-

The DAP's corruption modus operandi in Selangor

Teoh Beng Hock is dead. Let not his death be forgotten and for nothing. The reason why Teoh died is because of the massive scale of corruption by the DAP since they took over the running of the Selangor state government in March 2008.

For the first time we have documents evidence, names, cheque nos, vouchers and projects which the MACC, the Police, the Royal Commission of Inquiry, the Magistrate Court Inquest, the NGOs, the DAP itself and any member of the public can verify themselves.

The DAP (not the PAS or PKR) has been stealing the rakyat's money in Selangor. They have been doing this without the knowledge of the other Pakatan partners like PKR and PAS. They have cheated not only the rakyat but also their own Pakatan partners from enjoying some of the stolen money.

This is actually not corruption. Corruption means you get money illegally from someone else. In the UMNO style, someone gets a project. Then they pay through a runner 10% or 20%, usually in cash inside a bag. Very simple and also quite smart.

But the DAP are quite stupid. They set up their own dummy companies, create fake invoice, fake projects and then take the money out. This is stealing, not corruption. But because they abuse their power it is also involving corruption. In the process they leave behind a very long trail of documents and evidence.

The late Teoh Beng Hock was involved in this scandal also but he was forced by Ean Yong and Ronnie Liu. He did not really like what was happening. To protect himself, Teoh made copies of all the false documents and dummy companies that was set up by the DAP. Teoh left behind a hard disk with someone which contains a stack of information detailing the corruption by the DAP in Selangor.

They followed a simple but silly method. Each Kawasan DUN (like Kajang, Teratai, Balakong) is given RM500,000 funds which the Pakatan ADUN can spend on projects. The DAP has been stealing this money - a little at a time. Few thousand ringgit at a time. But there are more than 300 small projects - Teoh gave us a long list.

The Selangor govt has said that they will tender every single project. This is their lying. In the list provided by Teoh, some people and some companies sapu many of the projects.

Among the biggest players are WONG CHUAN HOW (in the Kawasan DUN Sungai Pelek) under YB Ronnie Liu who was given 84 projects totalling over RM200,000 (Tarian Cina Persatuan Bahasa, Perayaan Persatuan Buddha Huan Chian Chuen, Kejohanan Bola Keranjang). Other names include Perniagaan Seri Makmur, Era Terbilang Enterprise, Era Gemilang Enterprise and many more. Teoh gave a full list. We have scanned some of the documents (from about 100 pages of documents)

How can one person get 84 different contracts?

The amounts are small but the method they use is very big. This is just in one year. Imagine if the DAP take over the federal govt? Here are some examples how DAP do it. The names and the projects are all real.

1. Rombongan Lawatan Penduduk 21/10/2008

WSK Enterprise paid RM1,800 by Selangor state govt using rakyat money as the contractor / coordinator. The money is paid out as follows:

Invoiced by WSK Services: RM1,800
Less 10% for DAP ADUN: 180
Net: RM1,620
Pay for 'Books': RM600 (this RM600 goes to DAP Malaysia)
Net: RM1,020
For Invoices / Stationery: 50
Balance RM 970 paid to Lee Sau Lan Public Bank cheque 254059 - cheque not clear)
2. WSK Services

Invoiced amount: RM3,455.00
Less 10% DAP ADUN: RM345.00
Invoices: RM 50.00
To Lee Sau Lan: RM3,059.00
3. Hong Chae Enterprise

Invoiced amount: RM 10,000.00
Less 5% DAP ADUN: RM500.00
Net: RM9,500.00
Cheque paid (no name given) 5,000.00
Net: RM4,500.00
DAP Serdang Aman: RM3,000.00
To DAP Fund: RM1,500.00
4. WSK Services

Invoiced amount: RM 1,665.00
Less 10% DAP ADUN: RM166.50
Net: RM1,498.50
DAP Serdang Aman: RM379.15
To Hong Chae Enterprise: RM1,119.35
Pay to Teoh Beng Hock: RM112.00
Pay to DAP Fund: RM1,007.35
5. WSK Services

Invoice amount: RM4,200.00
Less 10% DAP: RM420.00
Net: RM3,780.00
DAP Serdang Aman: RM3,754.76
For Tahun 2008 (ADUN Sg Pelek) projects under YB Ronnie Liu list there are 172 projects.

Of this number, Items No. 89 to 172 (83 projects in Sg Pelek) have been awarded to Wong Chuan Chow worth RM216,950 in just one year. The list of projects given to Wong Chuan Chow have been scanned here*.

* The documents will be scanned and posted in next posting.

Selected documents containing list of projects for Sg Pelek constituency

Documents containing 83 projects (item 89 to 172) in Sg Pelek constituency given to one Wong Chuan Chow. The constituency is under the purview of Ronnie Liu.

Anwar trial delays could boost opposition

Continuing delays in the sodomy trial of Datuk Seri Anwar Ibrahim could boost the opposition’s political fortunes at a time when the government has the initiative, say analysts.

Anwar’s trial was originally set to start in early July but now looks unlikely to begin before late September after the Kuala Lumpur High Court on Friday granted the prosecution leave to appeal its decision to allow Anwar more access to evidence.

The delay follows a series of pre-trial motions by both the prosecution and defence.

Analysts said the delays would have the end effect of helping to keep Anwar, now the country’s opposition leader, in the public limelight while maintaining pressure on the government and Prime Minister Najib Razak.

“Anwar has not been in the limelight for some time due to other political developments in the country, so delays will keep public attention on him and prolong the political tussle between the government and opposition,” said Ibrahim Suffian, director at the independent polling outfit Merdeka Centre.

Judge Mohamad Zabidin Mohamad Diah on Friday fixed Sept. 2 to decide on the start date for the trial of Anwar, who is accused of sodomising a former male aide in a case which he claims is a repeat of a 1998 political conspiracy against him.

Anwar was charged and convicted of sodomy after being sacked as deputy prime minister 11 years ago. He spent six years in jail before being freed in 2004 after the country’s Federal Court overturned the conviction.

A conviction could end the political career of the 61-year-old and stymie Pakatan Rakyat, a three-party rainbow alliance held together largely by Anwar and which observers say stand their best chance to wrest power from the ruling Barisan Nasional in the next polls due by 2013.

The Pakatan alliance made big gains in general elections last year, denying the Barisan, which has ruled the country for 51 years, its two-thirds parliament rule and control of five of Malaysia’s 13 states.

The government’s losses prompted then Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi into early retirement, with his deputy Najib taking over in April.

Najib has seen his approval ratings surge to 65 per cent from 45 per cent, according to Merdeka’s recent poll, after introducing measures to help Malaysia win back investment.

But a public outcry over the death of an opposition lawmaker’s aide after he was allegedly released from questioning by the country’s anti-graft body has led to mounting protests which now threaten to sink the government’s popularity.

A prolonged Anwar trial will create an additional source of concern for the government, but could also create problems for the opposition, which has recently had a bout of infighting.

“Delays mean that scrutiny on the government and Najib will increase and give the opposition more room to plan and strategise, but the opposition’s own inter-party feuds could also spread out during that time,” said Ibrahim. – Reuters

Believing in Malaysia

MY cousin who brazenly identifies herself as a staunch Malay-Muslim conservative remarked that half my Facebook friends seem to be non-Malay, non-Muslim and rather liberal. Well, I replied somewhat irksomely, I would have been living in a box if, after 12 years of merantau, I knew only Malay-Muslim conservatives.

I then went on to emphasise the demographic variety of my list: among my schoolmates there’s a Tibetan Buddhist, a Nigerian Catholic, an American Hindu, a Jew against Zionism (who would don orthodox Jewish robes and march against Israeli aggression), and a smattering who were confirmed into the Church of England. I pointed out that among my Muslim friends there is variety too: there’s my Canadian Ismaili colleague, my Iranian-English Twelver university mate, and my formerly Protestant friend who was so moved by Jalaluddin Rumi that she is now a Sufi.

As my cousin – our shared ancestor is Sultan Zainal Abidin III, who I am told included both Maliki and Shafie scholars in his court – was digesting this, I capped it off by revealing that one of my squash buddies is an atheist who quotes Richard Dawkins’ The God Delusion (not banned in Malaysia) in between points (he will now call me and scream that he is in fact an agnostic).

Speaking with such people about their faith, or lack thereof, is interesting and educational and not, despite the paranoia of “religious” authoritarians everywhere, scary or subversive.

But the tone of my Malaysian Presbyterian friend was rather urgent when, after the story of the Al-Islam reporters who had attended Catholic mass in an undercover investigation emerged, he confided that he too had seen a Muslim in his usual church, and he was worried about his motives. Apparently evidence had been seen confirming that this chap was a Muslim but he would not admit to it, despite the church literature stating “for non-Muslims only”. The concern was that either he was similarly an undercover journalist and thus desecrating the sanctity of the place of worship, or that he was bait who was gathering material that would implicate the church in propagating Christianity among Muslims. If this were successful it would be catastrophic for the church.

The level of distrust was palpable, and I wondered how have we come to this? Why are there Malaysians who are so completely inured with this fallacious “us” and “them” mindset where “their” group must treat the “other” with suspicion or outright hate? Indeed, we were given a nasty dose of such irrationality in the charges of racism following the awful death of Teoh Beng Hock, which was tragedy for all Malaysians.

Several conferences I’ve attended cite the political expediency of deliberately conflating race and religion which has led to a situation where many events in the public sphere are now ostentatiously tinged with division. But there’s more to it than that. It’s not merely that much of the public don’t trust the institutions of state, which is why the calls for a royal commission of inquiry were so loud (I doubt its establishment will satisfactorily assuage those who had great hope for the MACC). But it’s also that the institutions of state don’t trust non-state institutions.

On the fiftieth anniversary of St Andrew’s Presbyterian Church, Tunku Abdul Rahman, the future first secretary-general of the OIC, sent a note of congratulations thus: “All men of goodwill and peace must fight against poverty… so that the children of God may live in peace and share the fruits of prosperity and plenty. I know that St Andrew’s Presbyterian Church is doing all it can to spread the message among Malaysians in all corners of this country and I have no doubt it will succeed. May I wish the church in the coming years all success and the blessing of God.”

What is profound about this statement is not merely that it is a statement of hope but also an indication of trust that non-Muslim Malaysian congregations would contribute to the national cause. This is the same man who, after establishing Perkim, constantly stressed that “Malaysia must continue as a secular state with Islam as the official religion.”

In 1968, the then mentri besar of Negri Sembilan, Tan Sri Datuk Dr Mohd Said Mohamed, laid the foundation stone, blessed by a bishop, of St Mark’s Anglican Church in Seremban. It was being rebuilt after a fire had gutted it, and the federal and state governments made a donation to help in the construction work. That, surely, is what our first Rukun Negara is all about.

Tunku ’Abidin Muhriz is director of the Malaysia Think Tank.

Pakaian siswi terkoyak bergelut dengan tujuh polis

Pakaian seorang pelajar wanita didakwa terkoyak sewaktu bergelut dengan tujuh anggota polis yang cuba menahannya berhubung perhimpunan menyokong umat Islam di Thailand, Jumaat lalu.

Aisyah Jamilah Wan Ahmad, yang tidak dinyatakan tempat belajarnya, termasuk tujuh aktivis mahasiswa yang ditahan di dua balai polis petang 17 Julai lalu selepas ditangkap dekat bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak.

Perkara tersebut diadukan oleh penyelaras Gerakan Demokratik Belia dan Pelajar Malaysia (Dema), Lee Song Yong kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pagi ini.

Memorandum yang mengandungi butiran aduan itu dihantar oleh beberapa kumpulan mahasiswa, termasuk Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) dan Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM).

Lee juga mendakwa, polis enggan membenarkan tiga - yang ditahan di balai polis Sentul -daripada tujuh pelajar itu mendapatkan khidmat peguam walaupun telah memberikan kerjasama dan pengamal undang-undang telah lama menunggu.

"Dalam tempoh penahanan selama 24 jam, tiga orang mahasiswa hanya diberi (makan) dua keping roti," tambahnya, yang ditahan di situ bersama dua lagi aktivis pelajar.

"Mereka ditahan dalam dua bilik kecil dan seramai 16 orang (tahanan) terpaksa berkongsi ruangan yang terhad sehingga beberapa orang terpaksa tidur di tepi tandas."

Lee juga mendakwa "tahanan tidak dibenarkan memakai baju dalam cuaca yang sejuk," selain tidak dibekalkan minuman yang bersih, sebaliknya meminta tahanan mengambil air paip.

Polis juga didakwa tidak profesional apabila tersilap membawa tiga pelajar itu ke mahkamah untuk mendapatkan perintah reman.

"Perkara ini kami anggap sebagai tindakan dan kesilapan yang menyusahkan tahanan," katanya dalam aduan tersebut.

Empat lagi pelajar, termasuk Aisyah Jamilah dan mahasiswi Shamsul Mahida Abd Malek, ditahan di balai polis Dang Wangi.

Beberapa kumpulan siswa itu juga mengadu kepada Suhakam berhubung penahanan Presiden PMIUM Shazni Munir Mohd Ithnin yang disoal siasat berhubung isu-isu semasa termasuk isu kematian Teoh Beng Hock dan demonstrasi besar menentang Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA), 1 Ogos ini.

Beliau antara tiga suspek yang dicari polis bagi siasatan kes menconteng dinding dewan kuliah utama Akademi Pengajian Islam (API) dengan perkataan "bini puaka" dan "pembunuh Altantuya," selain cubaan membakar di tempat itu.

Shazni Munir dijangka akan dibawa ke mahkamah dalam masa terdekat selepas dua lagi pelajar API dibawa ke muka pengadilan 30 Jun lepas.

Dalam aduan yang sama, mereka juga membawa isu penahanan dua pemimpin Dema - Ong Jing Cheng dan Yap Heng Lung - di balai polis Pantai atas siasatan kes menceroboh Universiti Malaya, 12 Julai lalu.

Polis didakwa menafikan hak Ong dan Yap membuat aduan polis bagi membalas laporan polis pegawai keselamatan universiti dan juga memaksa kedua-duanya menurunkan tandatangan di borang melucutkan hak mereka untuk mendapatkan khidmat guaman.

Kewibawaan institusi kerajaan dan pembelaan orang Melayu: Nila di tangan siapa?

Azam Aris, penulis “The Quintessential Man” — biografi bekas Pengerusi Petronas, MAS dan Putrajaya Holdings, Allahyarham Tan Sri Azizan Zainul Abidin — menukilkan kata-kata Allahyarham sebaik sahaja mendengar kenyataan Tun Dr Mahathir Mohamad pada 1998 bahawa mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim akibat tindakannya sendiri:

“Mustahil mata lebam tersebut akibat tindakan Anwar sendiri.”

Azizan dikenali sebagai orang kanan Dr Mahathir, yang pernah menjadi Ketua Setiausaha Sulit kepada Perdana Menteri. Namun episod yang dirakam di dalam biografinya itu menjadi bukti integritinya yang menjadi lagenda di dalam institusi kerajaan.

Kita baru sahaja dikejutkan dengan kematian pembantu Exco Kerajaan Negeri Selangor, mendiang Teoh Beng Hock selepas disoalsiasat SPRM. Media arus perdana menegaskan beliau bunuh diri, sedangkan beliau dijadualkan mendaftarkan perkahwinannya keesokan hari dan bakal mendapat anak tidak lama lagi. Prosedur siasatan SPRM juga meninggalkan tandatanya, sehingga ramai mendesak dibentuk Suruhanjaya DiRaja. Akhirnya, Kerajaan mengakui bahawa terlalu banyak persoalan timbul tentang kematian Teoh dan menubuhkan Suruhanjaya DiRaja (walaupun bidangkuasanya terhad berbanding apa yang diminta orang ramai).

Pengarang Urusan Kumpulan New Straits Times, Zainul Ariffin dalam tulisannya di Berita Harian menuduh bahawa pimpinan Pakatan Rakyat mempertikaikan kewibawaan orang Melayu apabila mengkritik institusi kerajaan. Tulisannya mengingatkan saya tentang bagaimana propaganda kerajaan disumbat kepada mahasiswa di dalam Biro Tatanegara.

Adakah beliau lupa kenyataan Dr Mahathir tentang kes Anwar? Waktu itu pihak polis menjamin Anwar dalam keadaan selamat, namun rupa-rupanya Ketua Polis Negara sendiri, Tan Sri Rahim Noor memukul Anwar. Bukan seorang polis berpangkat rendah, tetapi pegawai polis nombor wahid!

Tiada siapa suka-suka mempertikaikan institusi kerajaan. Secara peribadi institusi kerajaan mempunyai hubungkait rapat dengan saya memandangkan bapa saya seorang Pegawai Tadbir dan Diplomatik seangkatan Allahyarham Azizan yang berkhidmat selama tiga dekad daripada negara kita mula-mula merdeka. Isteri saya seorang kakitangan kerajaan. Apatah lagi untuk mengkritik institusi kerajaan atas sebab perkauman memandangkan saya pun orang Melayu.

Saya mengenali ramai kakitangan kerajaan hari ini — Melayu dan bukan Melayu — yang berani melaksanakan amanah mereka untuk rakyat. Ramai yang berkebolehan dan berwibawa. Ramai yang melihat tugas ini bukan sekadar “makan gaji” tetapi tugas mereka kepada Raja dan negara. Ada rakan-rakan saya yang menolak peluang pekerjaan lebih lumayan, termasuk di luar negara, semata-mata untuk menyertai perkhidmatan awam.

Namun, sebagaimana tergambar kes Anwar dan Beng Hock, kewibawaan institusi-institusi kerajaan telah tercemar. Bak pepatah Melayu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Inikan pula selepas begitu banyak nila, bukan lagi setitik, tumpah ke dalam belanga tersebut, walaupun hakikatnya susunya asalnya putih bersih. Persoalannya siapakah yang telah menuang nila tersebut sehingga kita hingga kewibawaan institusi kerajaan dipersoalkan semua pihak? Siapakah yang menjejaskan kredibiliti institusi kerajaan sehingga pegawai-pegawai berdedikasi ditukarkan ke jabatan lain ataupun dibekukan kenaikan pangkat kerana kesetiaan mereka terhadap amanah mereka tersebut?

Kewibawaan institusi kehakiman yang dahulunya antara paling dihormati di negara-negara Komanwel tercemar apabila Tun Salleh Abas dipecat sebagai Ketua Hakim Negara pada 1988. Apabila Mahkamah Agung bersidang dan memberikan ruang kepada Tun Salleh Abas mempertikaian keputusan tribunal yang memecatnya, hakim-hakim Mahkamah Agung pula digantung. Empat daripada lima mereka merupakan Melayu. Dua daripada mereka kemudian dipecat terus, dan salah seorang daripadanya adalah Melayu.

Kemudian kita ada kes pemecatan Anwar pada 1998, yang ketika itu merupakan Timbalan Perdana Menteri, Menteri Kewangan dan Timbalan Presiden Umno di atas tuduhan-tuduhan yang luarbiasa. Sistem kehakiman — termasuk hakim bukan Melayu — digunakan bagi memastikan Anwar dipenjarakan sedangkan kes pendakwaraya jelas tempang.

Baru-baru ini, lima orang peguam muda — empat daripadanya gadis-gadis Melayu — mencipta sejarah sebagai peguam pertama dalam sejarah Malaysia yang ditahan ketika menjalankan tugas mereka untuk membela tahanan polis.

Jangan kita lupa, pembongkaran video V.K. Lingam oleh Anwar pada tahun 2007 yang mendedahkan bahawa seorang towkay judi Cina — Vincent Tan — bersama seorang peguam India — V.K. Lingam — bersubahat bagi mengatur perlantikan hakim bersama dengan Tun Ahmad Fairuz Sheikh Halim. Ahmad Fairuz memegang jawatan Ketua Hakim Negara ketika skandal tersebut dibongkarkan.

Dalam pelbagai skandal dan kes rasuah, pegawai kerajaanlah dihukum — menjadi kambing hitam apabila keadaan memerlukannya. Namun acapkali ahli politik Umno dan BN lepas begitu sahaja. Malah yang diisytiharkan bersalah politik wang, tidak pula disiasat oleh SPRM.

Di manakah Zainul Ariffin ketika insiden-insiden ini terjadi sehingga menjejaskan kewibawaan institusi kerajaan kita? Jelas dengan insiden-insiden ini, bukan institusi Melayu yang dipersoalkan, tetapi integriti institusi kerajaan yang dibentuk bapa-bapa kemerdekaan kita untuk menjadi asas sebuah negara merdeka dan berdaulat yang dihormati.

Kerajaan Persekutuan pimpinan Umno dan Barisan Nasional juga tidak dapat menerima prinsip Federalisme yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan kita.

Lihat sahaja Kerajaan Negeri Kelantan, negeri yang penduduknya 90 peratus Melayu. PAS menyertai Kerajaan Campuran bersama Parti Perikatan pimpinan Umno dan seterusnya menjadi anggota Barisan Nasional berikutan rusuhan kaum 13 Mei 1969. Antara hujah yang menarik perhatian Datuk Asri Muda, Presiden PAS ketika itu adalah perpaduan Melayu.

Namun selepas pemergian Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, Kerajaan Negeri PAS Kelantan telah ditumbangkan dengan taktik kotor berikutan irihati pimpinan Umno.

Apabila PAS menang semula pada 1990, Kerajaan Negeri Kelantan telah dianaktirikan. Rakyat Kelantan yang majoriti besarnya Melayu itu dihukum kerana mengundi pembangkang sehingga Sultan Kelantan pun hendak digulingkan! Malah kini, hasil gas dan minyak yang berada di persisiran air Kelantan pun tidak diberikan royalti (ingat lagi penarikan balik royalti minyak Petronas ketika PAS memerintah Terengganu pada 1999?) semata-mata kerana pandangan politik sempit pimpinan Umno.

Ketika Datuk Seri Khir Toyo yang hari ini mendabik dada menjadi pejuang Melayu, memegang jawatan Menteri Besar, beliau telah mengambil tindakan menggantung Jawatankuasa Masjid yang berani membebaskan diri mereka daripada campurtangan politik Umno. Malah, Surau Flat Jubli Perak di Bangi pernah dirobohkan kerana berani mengundang penceramah yang kritikal terhadap Umno. Jangan pula kita lupa dasar setinggan sifar di bawah Khir Toyo yang mana institusi kerajaan digunakan untuk merobohkan kawasan setinggan seperti Kampung Berembang yang didiami majoriti orang Melayu secara zalim semata-mata untuk memberi ruang kepada pemaju-pemaju besar mengaut keuntungan besar.

Hari ini kampung-kampung Melayu di negeri-negeri Pakatan Rakyat berpecah belah kerana ada dua Ketua Kampung dan dua JKKK. JKKK jelas berada di bawah bidang kuasa Kerajaan Negeri, sebagaimana pernah disuarakan DYMM Sultan Selangor tahun lepas. Namun atas kegagalan BN memahami realiti demokrasi, maka mereka berkeras mahu melantik JKKKP sekaligus mengucar-kacirkan masyarakat kampung.

Terbaru sekali, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani merangkap Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Noh Omar melarang pegawai-pegawai Kementeriannya menghadiri mesyuarat-mesyuarat Kerajaan-Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat. Majoriti besar pegawai-pegawai ini Melayu, dan banyak projek-projek pertanian melibatkan masyarakat Melayu yang daif dan perlu pembelaan. Namun mengapa Noh mengambil pendirian cetek demikian? Adakah Noh iri hati terhadap kejayaan projek melipatgandakan hasil padi yang memberi kesan positif kepada penanam-penanam padi di Selangor termasuk penanam Melayu? Adakah Noh khuatir jika orang Melayu di desa pun melihat keberkesanan dasar Kerajaan Negeri yang baru, Umno akan tumbang di kubu kuatnya tidak lama lagi?

Malah, ramai pegawai-pegawai kerajaan yang mengucapkan penghargaannya kepada Kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor kerana kali ini pandangan mereka sebagai penjawat awam dihormati. Dahulu di bawah BN mereka cuma diminta menurut perintah ahli politik tanpa soal, kali ini mereka ada ruang untuk menyuarakan pandangan mereka.

Umno tidak lagi boleh merencatkan pemikiran orang Melayu dengan dakyah-dakyah sempit mereka. Dengan menyamakan kita mengkritik institusi-institusi ini sebagai mempertikaikan kewibawaan Melayu, Umno cuba berselindung daripada menyelesaikan isu sebenar di sebalik propaganda perkauman. Selama ini, itulah strategi Umno. Tetapi orang Melayu tidak akan bergerak ke hadapan dengan pandangan-pandangan begitu.

Tidak timbul kita tidak percaya kepada institusi “Melayu” — kita juga tegas dalam isu PKFZ yang melibatkan ramai pemimpin MCA (dan juga Umno — semangat tulen perkongsian kuasa BN!) dan Maika Holdings yang melibatkan MIC. Rakyat Malaysia hari ini mahukan institusi kerajaan yang berwibawa, yang dapat menjalankan tugas “without fear or favour” dan tidak menjadi perkakas politik pihak-pihak tertentu. Kita mahu kebolehan pegawai-pegawai kerajaan diiktiraf.

Jika Pakatan Rakyat tidak menyuarakan perkara ini, kewibawaan institusi kerajaan kita akan jatuh ke tahap yang lebih dasyat lagi. Siapakah yang bertanggungjawab merosakkan kewibawaan institusi-institusi ini kalau bukan Umno dan BN sendiri?

Mungkin bagi mengingatkan Zainul, bapa saya sendiri yang begitu setia membaca New Straits Times yang dikenali sebagai akhbar berbahasa Inggeris pro-establishment begitu jelek dengan propaganda kerajaan sehingga berhenti membelinya pada 1998! Jika beliau menonton Buletin Utama pun beliau sudah berhenti mempercayai propaganda politik yang dilaporkan. Kalau pegawai kerajaan pun tidak membeli propaganda BN, siapa lagi yang percaya dakyah Zainul?

Jangan dalam keghairahan kita menjadi penulis upahan Umno, kita buta kepada kesan-kesan nila yang mewarnai tangan-tangan penguasa!

Perbicaraan Anwar Ditunda Pada 2 September 2009.....rakyat perlu ingat semula tarikh 2 sept 1998...???

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini membenarkan pendakwaraya menangguh pemberian bahan bukti yang penting kepada peguam bela Anwar Ibrahim sehingga Mahkamah Rayuan membuat keputusan ke atas isu berkenaan.

Pendakwaraya sebelum ini memohon menangguhkan arahan mahkamah sama bahawa bukti-bukti dalam kes liwat itu harus diserahkan kepada Anwar bagi membolehkan beliau menyediakan pembelaan tuntas terhadap pertuduhan itu.

Justeru mahkamah akan mendengar semula kes itu pada 2 September ini.

" Mahkamah telah memutuskan bahawa permohonan pendakwaraya untuk penangguhan pelaksanaan terhadap arahan untuk menyerahkan bukti dibenarkan. Oleh itu penggantungan diberikan sehingga Mahkamah Rayuan membuat keputusan" kata peguam Anwar Sankara Nair.

Sankara berkata mahkamah hari ini turut menetapkan 2 September untuk sebutan kes permohonan Anwar bagi membatalkan pertuduhan itu atas alasan ia tidak berasas dan dibuat dengan niat jahat.

Keputusan itu dibuat oleh Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Pada 16 Julai, Datuk Mohamad Zabidin membenarkan permohonan Anwar untuk mendapatkan dokumen dan barangan bukti tertentu dari pihak pendakwa sebelum kes bermula.

Antara dokumen yang dibenarkan oleh pihak mahkamah untuk diberikan kepada pihak pembelaan ialah kenyataan Mohd Saiful, kenyataan Dr Osman Abdul Hamid daripada Hospital Pusrawi, pemilik kondominium berkenaan dan tiga saksi utama lain.

Selain itu, salinan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) dari pos pengawal di kondominium terbabit juga akan diserahkan.

Bagaimanapun hakim menolak permohonan untuk mengarahkan pendakwaraya menyerahkan bukti-bukti sampel DNA untuk membolehkan peguam Anwar memperakukan kesahihan bukti berkenaan.

Peguambela Anwar , Amer Hamzah Arshad dalam hujahnya hari ini berkata, pihak mahkamah perlu memberikan ruang kepada pihak pembelaan untuk meneliti terlebih dahulu bukti yang ada pada pendakwaraya supaya perbicaraan tidak berat sebelah.

Anwar telah dituduh meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Azlan, 24 tahun di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 26 Jun tahun lepas.

Namun, laporan doktor Hospital Pusrawi dan Hospital Kuala Lumpur mengesahkan tidak ada bukti klinikal menunjukkan Saiful di liwat.

Anwar berkata pendakwaan itu adalah konspirasi politik kedua didalangi oleh Najib razak untuk menekan pemimpin-pemimpin Pakatan rakyat yang menjadi seteru politik beliau.

BN caught in a time warp

The Prime Minister has outlined his cabinet's vision for a Malaysia that is to be more united and resilient. He hopes to achieve this by transforming Malaysia into a high income country by increasing productivity through innovation and specialised knowledge.

Thus far, he has yet to reveal how this can be achieved without widening the income gap between ethnic groups and within ethnic groups. To achieve these aims, the government now needs to win hearts and minds. This will not be easy as the BN is caught up in a time-warp.

The question is this: "Can a political arrangement that sprung up in the pre independence struggle still be relevant in 21st century Malaysia?" Tengku Razaleigh Hamzah (left) shed light on the matter, explaining Umno's struggle embodied in Tunku Abdul Rahman, Tun Razak and Tun Ismail.

He believes that one can be a Malay and Malaysian nationalist at the same time. Tengku Razaleigh said that these men showed "......how it (the national cause) could be both Malay and Malaysian, nationalist and cosmopolitan, traditional and contemporary, at one and the same time."

Is this the essence of Malaysia? That we need not compromise our ethnic identities to be thoroughly committed to the national cause? Many politicians will find that hard to accept, and opportunists will dismiss it, sticking to simplistic solutions and blaming other ethnic groups for everything.

Tengku Razaleigh admits that what he is advocating for Umno and Malaysia is idealistic. In our current state of affairs we sorely need a confidence-booster. Morale is at a very low point, and we are in danger of losing our self-confidence as a people.

No confidence in the judiciary

Perhaps we cannot be united totally, but we must believe that we share common aims. That sense that we all belong to one nation is unravelling. Our economy is no longer so buoyant with substantial job losses in manufacturing.

The middle-class is saddled with huge housing loans and many are exposed to heavy credit card debt. Unskilled workers are still eking out their living by doing several jobs for very little financial return.

We look at our institutions and shudder. The recent Perak constitutional crisis does not inspire confidence in our judiciary. Judgements that even a layperson can see are full of holes, do not earn respect.

The brutish behaviour of law enforcement officers, the death of a witness after hours of interrogation over RM2,400 defies logic.

The cabinet decision to pull the plug on MACC's 'Selangor' investigations until the dust has settled over Teoh Beng Hock's (below) sudden death is a clear indication that the government is struggling with a mounting public backlash against it.

The great challenge for the BN is how to convince Malaysians to share some common vision. The first thing it has to do is to build up consensus. The days of imposing one's will onto others, even if one is the mighty Utusan, no longer works.

Nowadays even the staunchest Malay nationalist, if he/she thinks, will begin to have doubts. For example, why have a few privileged Malays become so rich, whilst the majority remain so poor?

Successive leaders blame corruption. In a country where most civil servants are paid such low wages, corruption is bound to be high. Any suggestion of giving them more pay tends to be met with bluster and outrage: Are we rewarding people who are corrupt?

Here, we are seeing only half the picture. For every bribe received, there is someone out there giving bribes, and in most cases this is, in truth, a comfortable symbiosis.

Malaysians had such high hopes for the MACC. It was supposed to be our version of the Hong Kong ICAC, which, if Hong Kong movies are to be believed, is fearless and incorruptible.

But the reality is that it was imposed from outside, and took years to build up its reputation. It took a lot of political will and a lot of pain.Unfortunately, political will is in short supply and the pain threshold is particularly low in Malaysia.

Institutional changes too little too late

What I fear most is that the BN actually does not have time. In fact, time has already run out. KPIs, judicial reforms, royal commission recommendations that are not implemented and other necessary institutional changes now all seem too little too late.

The government must realise that if BN is to ensure its political survival, and carry Malaysia forward, it can no longer entrust its future to "BTN-types". These are the people who will use wonderful slogans like "psy-war" to convince the PM that they can help BN to win the next general election.

They will recommend the breaking up of Pakatan in order to hold on to power. The reality is that they will only bring like-minded friends along with them. The majority of Malaysians will find their racist attitudes out-dated and destructive,
and to many Muslims, "un-Islamic".

If Malaysia is to work, we need to evolve a type of leadership that embodies wholesome, inclusive values as Tunku Abdul Rahman, Tun Razak and Tun Ismail did.

It remains to be seen if the current PM can be, like the late Tunku, "a prince with the common touch", a man of vision with the courage to stick to clear principles. These were the qualities that any Malaysians would admire.

Once again, Tengku Razaleigh has proved to be a wise statesmen, by providing constructive ideas at this critical juncture in our nation's life. Today, when we need idealism and purpose, and it does not seem to be coming from this government.

Malaysia seems to be in danger of moving down, as quickly as Indonesia is moving up. Should that happen, it would be Malaysians who are sending maids over to Indonesia!


NEIL KHOR has recently completed his PhD at the University of Cambridge. He is co-author of Non-Sectarian Politics in Malaysia: The Case of Parti Gerakan Rakyat Malaysia (2008).

YourSay: What is PM's role in this 'witch-hunt'?

'People who have unwaveringly supported the BN government have now decided at last that we need a change in order to reform.'


On Cabinet approves royal commission

GH Kok: The cabinet has finally agreed to set up the royal commission of inquiry. However, as I have expected, the terms of reference of the commission falls far short of what is needed.

As reported in the media, the royal commission is to "look into the MACC's investigative procedures and to determine if there were any human rights violations when Teoh was being interrogated". Well, this is the very least that the royal commission should do but this is surely not enough!

We want to know who gave the instruction to the MACC to launch a witch-hunt against the Selangor Pakatan Rakyat government that triggered a chain of events that led to the torture and death of Teoh Beng Hock.

We know that the Malaysian Anti-Corruption Commission reports directly to Prime Minister Najib. We want to know what role the prime minister played in this witch-hunt.

We want the head of MACC to take the stand and answer these questions: who instructed him to start hounding the seven Pakatan Rakyat Aduns (state reps)? What instructions did they give him? What did they ask him to do? What did they ask him to find or fabricate as the case may be? What compelled him to order his officers to raid the Aduns service centres, take away files from the district offices, pull up mosque officials in Puchong for questioning, interrogate for eight hours a Kajang municipal councillor, interrogate an Adun's assistant for four hours, and finally cause the death of a courageous young man?

We, the people, want to know the truth. We want to hold the person, at the top of the chain of command, fully responsible for this entire witch-hunt. If it is necessary in order for us to get to the top person responsible, we should offer some immunity to those at the bottom who willingly provide us with the information.

The offer is open. It will not be over until it's over ... royal commission or not!

Richard Teo: Umno's exit from the seat of power has been expedited. This will be BN's last walk in the corridors of power. The events of the last few days have taken a pivotal turn and Najib could be the shortest-term Umno president to be the prime minister of Malaysia. Thanks to MACC which made all this possible.

The groundswell of anger and bitterness at the institution which acted in a manner to topple the Pakatan Rakyat government was overwhelming. People who have unwaveringly supported the BN government have now decided at last that we need a change in order to reform.

It has become obvious that BN's 50 years of being in the government has corrupted all the institution which form the pillar of a democratic nation.

Finally, the act that MACC did was an act that will finally nail the coffin of the BN. The only way BN can reform is to exit from the seat of power and to spend sometime to reflect on its past mistakes. And with some wisdom and past experience, maybe it can make a comeback at some later date.

Farewell BN. We expected you to go after March 8, but we didn't expect it to be so soon.

A Concerned Malaysia: I think the people of Malaysia want JUSTICE to be done to be done to the late Teoh Beng Hock and not a mockery.

I seriously hope that the government will re-examine the royal commission's terms of reference. Although we may have not known Teoh but as a human person who has feelings, we feel very much for what has happened. People all around are very angry and unhappy with what is happening in Malaysia not just in Teoh's case but also in the case of Kugan where justice was not done.

The rakyat has lost faith in the BN. We hope that all those who have been responsible in the death of Teoh will be brought to justice.

JR Lee: Most Malaysians waited patiently for the cabinet to announce the setting up a royal commission to investigate, inter-alia, the death of Teoh Beng Hock. But we were shocked when the cabinet announced that the death of Teoh will not be investigated by the royal commission but only by an inquest headed by a magistrate, a very much lower authority.

Why the discrepancy? Why Teoh's death is not investigated by the royal commission? This is typical of a conspiracy to cover-up. It is definitely against the 1Malaysia principle of 'People First, Performance Now' promulgated by the PM.

It is blatantly clear that it is not 'People First' as Malaysians seeking for the truth wants Teoh's death investigated by the royal commission and the cabinet is also not performing what Malaysians expecting them to do.

The PM is not walking the talk, he is talking more of his walk and expect all Malaysian to believe him!

Bear in mind that Teoh was only a witness to an alleged crime and he lost his life in the hands of MACC. Just imagine if he was a suspect to an alleged crime.

Adcin: The royal commission announced by Najib may on the surface of it look like a smart move by our leader. It buys time for the government and it hopes that the public will move on and pass it all off as some unfortunate accident, when the anger subsides.

The experience of the royal commission on the Lingam tapes must have given heart to them. Except for some jokes at Lingam's expense and a ring tone composed in his honour, absolutely nothing of substance was ultimately achieved.

However they did not realise that they lost a lot of public confidence and in the end votes in the general election.

There will be no jokes this time for Teoh's commission, and the longer it drags on, the worse the effect will be on the government. There are no points that can be won or made for the MACC and their masters. The royal commission may buy some time and even protect some parties, but in reality it is a slow death for Najib and his BN.

We should be happy because all it needed was for Najib to cut to the chase, apprehend and castigate the offenders and revamp the MACC to be more accountable and transparent.

Teoh's death continues to rankle

Although it's been seven days since the tragic death of political aide Teoh Beng Hock, public outrage has not abated as demonstrated at a gathering in Kuala Lumpur last night.

About 3,000 people, mostly clad in black, thronged the Kuala Lumpur Selangor Chinese Assembly Hall, in a show of solidarity for Teoh, who died mysteriously at the Malaysian Anti-Comission Corruption (MACC) building in Shah Alam last week.

DAP's Lim Kit Siang, DAP secretary-general and Penang Chief Minister Lim Guan Eng, PKR vice-president Sivarasa Rasiah and PAS parliamentarian Dr Dzulkefly Ahmad, were among those who part in the gathering which lasted three hours.

Stalks of white chrysanthemums lined the stage, placed there by those attended the event in remembrance of Teoh. His pregnant fiancee, Shoh Sher Wei was given a rousing and spontaneous standing ovation as she walked into the hall which was bedecked with Teoh's photos.

Banners reading 'Don't let Beng Hock die in vain' that bore the crowd's signatures, were also put up on the walls.

Teoh, who was Seri Kembangan assemblyperson Ean Yong Hian Wah's political secretary, was found dead in the corridor on the fifth floor of Plaza Masalam, Shah Alam, last Thursday.

The 30-year-old was believed to have fallen from the MACC office located on the 14th floor.

He was being interrogated as a witness into allegations of misappropriation of Selangor state funds.

Teoh was buried last Monday in Semenyih. Police said that almost 60 percent of the probe into his sudden death was completed.

Speakers take a swipe at royal commission

All the speakers who took to the stage lashed out against the royal commission set up by the government, saying that it missed the point by not investigating Teoh's cause of death.

Prime Minister Najib Razak said that only an inquest will determine his cause of death, but the royal commission confined to get to the bottom of MACC interrogation procedures to determine if Teoh's human rights were violated.

"They (government) said Teoh's human rights might have been violated. But he has died! This is ridiculous. When a person dies, we want to know what were the causes!" said a furious Guan Eng.

"We want to know who the culprits were, who were the witnesses? In any murder case, police investigations will focus catching the person responsible for the death.

"But up until today, has any MACC officer who interrogated him (Teoh) been arrested? No!," said Guan Eng, to thunderous cheers from the crowd.

Robert Tan, who is on MACC advisory panel, expressed shock and anger towards the commission for failing to come up with a clear explanation.

"I'm a 70-year-old man and I never expected this to happen. What the hell is happening? We have 42 advisory panels in MACC board, and you MACC owe us an explanation," he said.

Being on advisory panel himself, Tan was unable to shed light on the matter although the board had met for four days and four nights trying to find out what went wrong.

"And what is the truth? I too, have no idea...but no worries Shor Wer, you have the people's support," he said, looking at Teoh's fiancee who was sitting in front of the stage.

MACC violated lock up rules

According to PAS central committee member Dr Dzulkefly, MACC violated lock-up rules when they interrogated Teoh until the wee hours of the morning.

"Lock-up rules say that authorities should stop investigating witnesses or suspects at 6.30pm and must only resume their interrogation the next day at 6.30am. It is obvious the MACC does not know the rules!" said Dzulkefly.

Kit Siang slammed Minister in the Prime Minister's Department, Nazri Abdul Aziz for having accused Lim of turning Teoh's death into a racial issue as reported in the NST

"They said I regarded MACC as a Malay-controlled institution. But they did not know that when I criticised them, I referred to it as a Malaysian institution. Shame on you NST!

"If Nazri says I'm racist, why did the demonstration that took place in Ampang several days ago only involved Umno people?

"Why weren't they not joined by MCA, MIC or Gerakan to show how '1Malaysia' they are?" he asked.

The highly-charged atmosphere of the night was diffused when Teoh fiancee took to the stage with a simple message that brought back to mind that the loss is a still personal one.

"There is nothing else I can do for him. Thank you all, I promise I would take care of our child," she said holding back her tears.

The gathering also collected donations amounting to RM22,000, which is to be put into 'Teoh's trust fund' set up by the DAP.

Demo besar pro-, anti-ISA 'mungkin huru-hara'..!!!! Sape mau bikin kecoh...bukankah group pro-isa yang mau bikin kacau...????


Demonstrasi serentak dua kumpulan berlawanan pendirian, penentang dan penyokong Akta Keselamatan dalam Negeri (ISA), pada 1 Ogos ini dibimbang boleh "menimbulkan huru-hara", kata Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa).

"Bila Gerakan Mansuhkan ISA (GMI) dan Majlis Permuafakatan Ummah (Pewaris) – dua kumpulan yang berbeza pendirian mengenai ISA – mengadakan perarakan pada masa dan hari yang sama, mungkin akan berlaku huru-hara," kata Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali.

Beliau diminta menjelaskan kenyataannya semalam seperti dipetik Berita Harian bahawa Perkasa dan NGO lain akan berarak mempertahankan akta itu "walaupun boleh menimbulkan huru-hara."

Jika kumpulan penentang akta itu meneruskan Himpunan MANSUH ke Istana Negara, Ibrahim menegaskan, Perkasa akan turut serta bagi menyatakan sokongan terhadap akta itu.

"Kerajaan sudah umum akan kaji ISA, apa perlu perhimpunan ke Istana Negara.

"Tunggu sehingga kerajaan pinda atau bagaimana (keputusannya), baru boleh kemuka bantahan," katanya melalui pesanan SMS kepada Malaysiakini hari ini.

Suspek kes 'puaka' UM disoal isu Teoh...!!!! kan dah kata....budak2 UM ni nanti dituduh bunuh Teoh pulak...???

Seorang pemimpin mahasiswa Universiti Malaya, yang disiasat kes contengan "bini puaka" dan cubaan membakar di sebuah dewan kampus itu, ditanya berhubung punca kematian Teoh Beng Hock.

Shazni Munir Mohd Ithnin, dalam aduannya kepada Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) pagi ini, berkata beliau juga disoal berhubung perhimpunan besar-besaran membantah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1 Ogos ini.

Presiden Persatuan Mahasiswa Islam UM, yang ditahan reman selama tiga hari sejak 17 Julai lalu, juga diminta mengulas gagasan "1Malaysia" yang dipromosikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Difahamkan Shazni Munir, antara tiga pelajar Akademi Pengajian Islam (API) yang dicari polis sejak insiden di dewan kuliah utama akademi itu 24 Jun lepas, akan diseret ke mahkamah awal minggu depan.

Dua lagi suspek gagal dijejak oleh polis, sementara Mohd Syahruldeen Ahmad Rosli dan Mohd Izzuddin Hilmi Mohamad Zaini akan dibicarakan 7 Disember depan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berkaitan kes tersebut.

Kedua-duanya dituduh mengikut Seksyan 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan berhubung insiden awal pagi Rabu itu, beberapa jam sebelum isteri perdana menteri Rosmah Mansor hadir untuk satu program di dewan berkenaan.

Mereka, pelajar tahun dua jurusan syariah API, juga didakwa cuba melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di pintu dewan kuliah utama akademi tersebut.

Tuan Guru Nik Aziz bidas Zamry

KOTA BHARU, 23 Julai (Hrkh) - Tuan Guru Dato' Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan mereka yang menghebohkan isu anggota parlimen Bukit Gantang, Dato' Seri Nizar Jamaluddin memegang lilin pada satu program di Ipoh lebih bersifat politik.

Mursyidul Am PAS itu berkata, tindakan Menteri Besar Perak, Dato' Seri Dr Zambry Abdul Kadir memintanya mengeluarkan fatwa mengenai perkara itu tidak lebih sebagai kenyataan politik.


"Zambry ni orang politik bukan orang yang kaji Islam, apa kena mengena dengan fatwa agama, fatwa demokrasi pun dia tak pakai, lagi pun keluar fatwa ni tugas mufti," ujarnya ketika diminta mengulas kenyataan Zambry yang memintanya mengeluar fatwa berhubung isu memegang lilin.

Beliau ditemui pemberita selepas merasmikan Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kelantan 2009 di Dataran Warisan di sini, petang ini.
Menteri Besar Perak sebelum ini meminta ulama PAS mengeluarkan fatwa berhubung tindakan Nizar memegang lilin ketika hadir pada satu majlis di Perak Jumaat lepas.

Adun Titi Serong, Khalil Idham Lim hari ini menafikan majlis menyalakan lilin yang turut dihadiri beliau dan Nizar majlis berkabung memperingati kematian Teoh Beng Huat.

Menurutnya gambar tersebut merupakan majlis menyalakan lilin diadakan semasa sesi sidang media 17 Julai lalu bertempat di Wisma DAP Ipoh.

Idham juga menjelaskan amalan memegang lilin dan colok bagi orang Cina adalah budaya nenek moyang yang sudah turun temurun dan bukan amalan agama. berita penuh baca di<sini>

Tuan Guru Nik Abdul Aziz juga berkata, sekiranya beliau dijemput masyarakat Hindu atau Cina ke tempat ibadat mereka, beliau akan bertanya terlebih dahulu adakah program keagamaan atau adat resam. "Saya kata kalau soal agama saya tak boleh pergi, tetapi adat resam atau budaya saya boleh pergi.

"Tiap-tiap tahun anak cucu kita menyambut ulang tahun kelahiran mereka dengan memacak lilin atas kek mengikut umur.

"Kalau setahun sebatang lilin kemudian menghembuskan, jadi lilin ni digunakan sebagai satu perkara yang simbolik terhadap sesuatu perkara lain. Begitu juga dalam masalah yang diheboh sekarang ni," ujarnya.


Semetara itu YB Zulkifli Noordin pula menyebut...Apa yang hairannya tidak pulak UMNO dan Be End berkokok bila Menteri Pertahanan UMNo bersalam mesra dengan Menteri Pertahanan Yahudi la'natullah Ehud Berak. Kalau tengok ke gambar yang disiarkan senyum meleret menteri UMNo ni.

Apakah mereka lupa bahawa ditangan Yahudi-Yahudi inilah berlumuran darah umat Islam Filistin dan Lubnan. Ditangan durjana Yahudi lah umat Islam Ghozzah diratah dan dibunuh tanpa belas ihsan.


Sudah puluhan ribu, mungkin juga ratusan ribu ummat Islam dibunuh dengan kejam oleh rejim zionis la'natullah ini, sudah puluhan ribu isteri menjadi janda, ratusan ribu anak-anak Filistin menjadi yatim piatu, sudah puluhan ribu rumah ummat Islam Filistin dirobohkan, sudah bergantang-gantang airmata umat Islam Filistin mengalir..seluruh dunia mengutuk Yahudi Zionis la'natullah ini.

Malahan Malaysia tidak mengiktiraf negara Yahudi ini, hinggakan kita tidak punya hubungan diplomatik sama sekali dengan Yahudi ini!! Tetapi menteri UMNo boleh bersalam mesra dengan zionis Yahudi la'natullah ini!! Berita penuh di <sini>


* KUASA RAKYAT KUASA KERAMAT *

Kalau Takut Dipukul Badai...
Usah Berumah Di Tepi Pantai...

Amizudin Ahmat

http://sharpshooterblogger.blogspot.com/